Wordt Honig aardappelzetmeel dè Paleo Hack van 2013?

Na jaren de meest vreselijke dingen te hebben geschreven over cholesterolverlagende en ‘dus’ hartvriendelijke (not) broodsmeersels als Becel, ziet het er nu naar uit dat ik eindelijk iets terug mag geven aan mijn Grote Vrienden bij Unilever. Hun dure hightech spreads voor hypochondrische bejaarden met een zeer beperkt IQ of aangeboren kwetsbaarheid voor zwetspraatjes blijven onveranderd kwik, kwek, kwak of erger, maar hun aardappelzetmeel…

50 cent per pakje. Kostbaarder dan coke?

50 cent per pakje. Kostbaarder dan coke?

Rectificatie, lol: Zowel Jan Peter van Doorn als Wouter de Heij hebben mij er op gewezen dat Honig niet van Unilever, maar van Heinz is. Foutje 🙂 . Het maakt het minder grappig, maar doet uiteraard niets af aan de (hoe dan ook onbegrijpelijke 😉 ) boodschap van deze post.

Honig aardappelzetmeel à maximaal 50 eurocent per pakje van 200 gram is hard op weg de life hack van 2013, of misschien wel van dit decennium te worden. Het heeft er alle schijn van dat het een potent geneesmiddel kan zijn en mogelijk een slimme (tijdelijke?) toevoeging aan een verder degelijke paleo of LCHF-voeding. In het vorige draadje onder de post over de spannende effecten van Wheat Gluten Agglutinine is een en ander al flink aangezwengeld, maar in deze aparte post zet ik alles even zo helder mogelijk op een rij.

Het duurt even voor we bij Honig aardappelzetmeel (heb ik Honig al genoemd?) zullen aankomen, want voor de verdwaalde lezer die juist afstemt moet ik eerst een vrij uitgebreid verhaal over de darmflora vertellen. Wie dat wel gelooft en direct naar het how to en what’s in it for me deel wil, wordt verzocht een halve meter naar beneden te scrollen.

Onze darmflora. Hopeloos onvolledige primer.

Gezonde darmen bieden permanente huisvesting aan zo’n duizend miljard bacteriën. Joop Microob en de zijnen genieten kost en inwoning, maar betalen ook een forse huur. Zo maken ze onmisbare enzymen en vitamines. Ze draaien elke nacht een mooie bolus voor hun huisbaas, zodat die ’s morgens alleen nog maar lekker hoeft te gaan zitten. Ze maken korte metten met nieuwkomers die de woning willen slopen. En… ze houden onze immuunsysteem in toom.

Twee kilo levende have helpt je dagelijks bij de vertering van al het lekkers dat over je lippen komt. Mogelijk ontneemt het je eventjes de eetlust, maar het is misschien toch aardig te weten dat je helemaal geen hap meer door je keel zou krijgen als die krioelende massa op een kwade dag als één man voor het riool kiest. Dat gebeurt gelukkig maar zelden. Ons darmkanaal is een veel te prettige plaats om vrijwillig in de steek te laten. Het is er lekker warm en vochtig, er valt altijd wat te bikken en in tegenstelling tot wat je bij het getal duizend miljard zou vermoeden, heerst er allerminst overbevolking. De binnenkant van onze darmen beslaat dankzij de vele vouwen en plooien een heel voetbalveld. Als al die duizend miljard microben gezellig bij elkaar gaan staan, passen ze ruimschoots op de middenstip. Het lijkt Nederland wel. Met z’n allen in Almere 🙂 .

Verspreid over dat ‘voetbalveld’ leven vierhonderd verschillende soorten samen als volken in de maatschappij. Ze voeren oorlog om de Febo-kroket die onverlichte mafkezen (dit is een grapje) naar binnen werken, sluiten een tijdelijk verbond met een in principe vijandig volk als ze er achter komen dat ze de buit niet in hun eentje tot mooie drol kunnen verwerken, ze stelen en voeren ruilhandel, maken elkaar na gedane zaken af, kortom niks menselijks is hen vreemd.

Terug naar de Febo-kroket of laten we een paleolieveling kiezen, een gemengde salade met mosselen en sardines. Zonder bacteriën zou de darmwand bijna geen voedingsstoffen uit dit lunchfeest kunnen opnemen. Wat zonde van het geld en ook erg lastig zou zijn. Onze spijsvertering zou zich een breuk werken, telkens op onoplosbare problemen stuiten en de aanvankelijk zo warm ontvangen lekkernij ten slotte ongebruikt als een zielig plasje diarree ter ontlasting aanbieden. Het enige dat de spijsvertering zonder hulp van buiten klein krijgt is moedermelk. Gelukkig staan onze microscopisch kleine vrienden ons na elke maaltijd weer bij. Bepaalde bacteriën zagen te grote koolhydraatmoleculen aan flarden, zodat ze de darmwand kunnen passeren. Andere handige jongens peuzelen de aminozuren uit de galvloeistof. Pas dan is het goedje bij machte de vetten in kleine, opneembare stukjes te knippen. Weer andere groepen doen zich tegoed aan wat uiteindelijk van de snack overblijft. Als dank poepen, spugen en zweten ze stofjes uit die ons weer verder helpen, zoals folaat, vitamine K en wellicht zelfs de ‘nieuwe’ ster aan het firmament, vitamine K2. O ja, ze zijn ook gul met de gascombinatie van koolzuur, waterstof, zwavel en methaan, waarmee wij onze omgeving gemiddeld veertig keer per etmaal al of niet bewust opzadelen.

De samenwerking tussen ons lichaam en zijn veelzijdige bewoners gaat zover dat ze op een verbluffende manier met elkaar communiceren. Host Microbe Cross Talk, heet dit voor het leven cruciale fenomeen. Al in 1996 beschreven onderzoekers in Science prachtig hoe een ‘goede’ kolonie bacteriën een binnendringende troep voor het mensenlichaam gevaarlijke concurrenten in de pan hakt. De gealarmeerde ‘goeien’ melden zich bij bepaalde cellen in de darmwand (de enterocyten) en bestellen daar suiker. De darmwandcellen aarzelen niet en komen aan het verzoek tegemoet. Ze produceren glucose. In ruil voor de fijne maaltijd vermenigvuldigen de leden van de ‘goeie’ knokploeg zich als een gek en beginnen als op commando met het uitscheiden van een heel specifiek gif. Dat doodt de ziekmakende indringers nog voor ze het lichaam schade kunnen berokkenen. Het frappante is dat de betreffende darmwandcellen ‘weten’ of er inderdaad gevaar dreigt. Als de ‘goeie’ bacteriën ‘zomaar’ om suiker komen bedelen, geeft de darmwand niet thuis (tenzij er WGA in het spel is, maar dat is een ander verhaal). De darmflora voert ook een constante, waanzinnig gecompliceerde communicatie met zo’n beetje alle onderdelen van het immuunsysteem. En ze houdt zelfs ellenlange telefoonconferenties met de hersenen, via de zogenoemde gut-brain axis.

De friemels in je buik eten niet alleen wat jouw pot schaft. Ze eten ook jou zelf. Het darmslijmvlies vernieuwt zichzelf voortdurend, vergelijkbaar met je huid die na een zonnebad vervelt. Een volwassene verliest zo dagelijks rond de tweehonderd gram vlees, net zoveel als een schappelijke biefstuk. Het laat zich raden dat onze fijnproevers daar wel raad mee weten. Ze geven zich over aan een vreetfestijn waar Calligula misselijk van zou worden. Hun heldhaftige motto luidt: ‘biefstuk eten en sterven’. Na het feestmaal maken ze nakomelingen en gaan te gronde. Dat slagveld kun je iedere ochtend ruiken. Feces bestaat voor het grootste deel uit met de Militaire Willems Orde onderscheiden bacteriën die zijn gevallen voor de Goede Zaak en uit de zwavelhoudende reststoffen die zij juist voor hun dood stuiptrekkend lieten lopen.

Wat is biologie toch leuk 🙂 . Wie op Honig aardappelzetmeel zit te wachten moet nog even verder naar beneden scrollen.

In de heksenketel van je buik vindt een constante strijd plaats tussen nuttige en potentieel ziekmakende bacteriën. Ook die laatste zijn nodig, ze mogen alleen niet de overhand krijgen. De in de maagzak woonachtige Helicobacter pylori bijvoorbeeld, kan in te grote hoeveelheden een maagzweer veroorzaken, maar zolang de populatie binnen bepaalde grenzen blijft, doet hij alleen maar goed. In ruil voor die voedselrijke plek in de maag produceert hij een gericht antibioticum dat allerlei binnenwandelende bacteriën die ons groen en geel boven de toiletpot willen hebben, binnen twintig minuten uitschakelt.

Gunstige bacteriën komen van nature in grote hoeveelheden voor in de darm van mensen die, zoals onze voorouders, dagelijks intensief in contact komen met de aarde en de daarin aanwezige Soil Based Organisms (SBO’s). Moderne mensen hebben ze ook, maar vermoedelijk in veel geringere hoeveelheden. En nu komen we eindelijk, dat wil zeggen zo langzamerhand, bij Honigs aardappelzetmeel. Deze met name voor een adequaat werkend immuunsysteem en een tiptop glucosetolerantie/metabole flexibiliteit noodzakelijke SBO’s zijn ontzettend afhankelijk van koolhydraatverbindingen die niet door het enzym amylase kunnen worden kapot geknipt in afzonderlijke glucosemoleculen. Zulke koolhydraatstrengen hebben (dus) geen glycaemisch effect, maar gaan ongewijzigd naar de darm om daar als lekkernij voor die bacteriën te dienen. In de eerste plaats zijn daar zogenoemde fructo-oligosacchariden zoals inuline. Dit zijn plantaardige (fructo) suikers (sacchariden) met weinig (oligo) verbindingen. Inuline (heeft niets met het hormoon insuline te maken) zit van nature in bananen, bonen, chicorei, uien, knoflook, maar ook in ongeraffineerde suiker. Een andere niet verteerbare koolhydraatketen wordt Resistant Starch genoemd. Dit komt voor in ondermeer rauwe aardappelen en in zeer onrijpe (bak)bananen. Het is deze vorm van Resistant Starch waar deze post uiteindelijk over gaat. Aardappelzetmeel. Van Honig.

Mensen co-evolueerden met de bacteriën in hun omgeving en dus met de bacteriën in hun darm. Wie mijn communicatie met the lovely Anna van Archeonova heeft gevolgd, weet dat ik gewoon, sterk glycaemisch zetmeel als potentieel pathogeen beschouw. Jager/verzamelaars aten vermoedelijk zeer weinig glycaemisch zetmeel. Resistant starch kregen ze daarentegen waarschijnlijk wel, ook al was de familie Honig toen nog (net) niet in zaken. Uit paleontologisch onderzoek blijkt dat onze nederpaleo-voorouders in de destijds niet ondergelopen rivierdelta tussen Rotterdam en Dover behalve mammoeten, vis en schelpdieren ook veel lisdoddewortels (stinksigaren) op hun menu hadden staan. Lisdoddewortels, maar ook andere antieke wortels en verder eikels (we aten ze, Sigme, maar die eetbaarheid moet ik beter nagaan) en tamme kastanjes, barsten van de RS. Onze voorouders gaven hun levende have achter de navel dus vermoedelijk – binnen hun laag glycaemische voeding – relatief veel RS. Tegenwoordig eten we over het algemeen tamelijk weinig RS. Om een veel te lang verhaal iets korter te maken, steeds meer onderzoeken en een aanzwellende n=1 vloed suggereren dat zelfs mensen die al paleo zijn grote voordelen kunnen boeken als ze hun dankzij paleo/LCHF vaak toch al verbeterde darmflora ook geregeld verwennen met RS. De beste en gemakkelijkste bron van RS in Nederland? Pauken, aanzwellende blazers, vuurwerk, mistig, uitzoomend shot van Meryl Streep in een badkuip op Art Deco pootjes in de Serengeti terwijl op de achtergrond neurowetenschapper Robert Sapolsky smachtend naderbij komt… Honig aardappelzetmeel.

Verreweg de meest uitgesproken proponenten en uitdragers van aardappelzetmeel zijn de Amerikaanse blogger Richard Nikoley, zijn maat Tim Steele (alias Tatertot) en de bloggende farmacoloog Dr. B.G. (voornaam Grace). Zij en hun lezersschare hebben een tamelijk consistent scala effecten verzameld. Wie dagelijks drie keer per dag een theelepel tot een eetlepel (Honig!) aardappelzetmeel door koud water roert en opdrinkt, kan de volgende dingen merken:

Flatulentie (meestal reukloos, meestal tijdelijk)

Dalende nuchtere bloedsuikers

Minder hoge postprandiale bloedsuikerexcursies

Sterk gedempte eetlust

Dalende bloeddruk

Verlies van overtollig lichaamsgewicht

Beter, gelijkmatiger humeur

Verdwijnen van pathologische angsten (gut-brain axis?)

Levendige, vaak ‘romantische’ dromen (gut-brain axis?)

Hogere inspanningstolerantie

Spontaan stoppen met nagelbijten (nagelbijten is mogelijk een manier om SOB’s binnen te krijgen).

Dr. B.G. (zie links onderaan de post) heeft zelfs een lezeres die zichzelf met een combinatie van Soil Based Organisms en Honig aardappelzetmeel lijkt te hebben genezen van een auto-immuunziekte. Bij Nikoley schrijft Grace:

I had a commenter just write about this ‘FEEDING EMPTY ZOO CAGES’ because she did PS for like 3-3.5 months (since august) and no dramatic changes. THEN… she added the recommended SOIL BASED PROBIOTICS

“My fingernails are clear and my cold fingers are gone. Oh, I didn’t want to tell you this just yet. But my Sjogren’s antibody (SSB-LA) turned negative last week! That’s after being on the RS/Probiotics regimen for only 3 weeks! I was on RS since August, however. Also, one of the incipient lupus antibody that I tested positive (Chromatin) turned negative this time! My ANA is positive but with very low titer (1:40). That’s the lowest I ever tested and even normal people test at that level. My rheumatologist will be confused!

If this holds up, and I’m hoping it does, I have cured an autoimmune disease. No symptoms and no antibody: that’s a 100% cure. Not just remission. Being antibody-negative is not supposed to be possible, right? Whither molecular mimicry and eternal damnation, I mean, eternal autoimmune tissue attack? You mean, that’s contolled by the microbiome, too? So much for Dr. Fassano and leaky gut(which I now realize seem to have been a foil … it happens but the underlying condition seems to be gut dysbiosis and bacteria).

Wow, I gotta try this on my aunt who also has Sjogren’s and my cousin who has Lupus. Thanks so much guys. This is not what modern medicine says is possible!”

Personally I’m so grateful for Richard, for synthesizing this information and tirelessly blogging on it! How can it be this easy? IT IS.

Dit, dames en heren, is geen kattenpis.

Diverse mensen met metabool syndroom of diabetes zien met Honig aardappelzetmeel een sterk verbeterde glucoregulatie. Ook mensen die al paleo waren of een LCHF-patroon volgden. Soms fiksen die twee namelijk niet alle neolithische narigheid. Onze eigen paleoheld Mariet Hoen stelde zich op mijn verzoek beschikbaar als proefkonijn. Haar experiment loopt. Aanvankelijk leek de interventie op haar koppige, gecompliceerde vorm van diabetes geen effect te hebben, maar inmiddels lijkt de boot een beetje in beweging te komen. We duimen voor haar en zullen de verdere ontwikkelingen met spanning volgen. Hoewel ik zelf geen gezondheidsklachten had, heb ik deze hack uiteraard ook getest. Ik meet niks en mijn ervaringen zijn dus volkomen subjectief. Meest opvallend na bijna een week: sterk gedempte honger, meer energie, levendige dromen, kalmte en verbeterde conditie (zie ook reacties vorige draad). Michael (voor zover ik weet gezond) merkte echter helemaal niks, terwijl Folkert (ook gezond) zo’n niet aflatende en bovendien sterk bedorven flatulentie produceert dat zijn vrouw heeft gedreigd hem te verlaten. Ofwel: Your fartage may vary 🙂 .

Ter afsluiting nog even iets over boterzuur. Honig aardappelzetmeel (nogmaals, rauw en koud geconsumeerd, zodra je het verwarmt wordt het glycaemisch en is het geen RS meer) zet bepaalde bacteriën in de darm aan tot de aanmaak van dit kortketenige vetzuur. Boterzuur in de colon is waarschijnlijk cruciaal voor een optimale gezondheid. Tenminste een deel van de gerapporteerde gunstige effecten van aardappelzetmeel zijn hier aan toe te schrijven. In vogelvlucht wat boterzuur zoal doet:

Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen (in de darm en systemisch).

Het reguleert de differentiatie en proliferatie van de darmcellen (anti kanker).

Het draagt bij aan de elektrolytenbalans.

Het houdt de tight junctions in de darm gezond en beschermt dus tegen ‘leaky gut’ (en daarmee tegen auto-immuniteit).

Het verbetert de motiliteit van de darm (je gaat ’s ochtends af als een reiger, met een beetje pech nog voor de koffie).

Het reguleert het immuunsysteem door stimulatie van de vorming van T-regulatoire cellen.

Meer lezen (veeeel meer):

Richard Nikoley (Free The Animal)

Dr. B.G. (Animalpharm)

Dr. Stephan Guyenet (Whole Health Source)

MrHeisenbug

En nou niet allemaal naar de Vomar rennen, er is nog niks bewezen :-) !

En nou niet allemaal naar de Vomar rennen, er is nog niks bewezen 🙂 !

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2.059 reacties op Wordt Honig aardappelzetmeel dè Paleo Hack van 2013?

  1. james zegt:

    Thanks, werd tijd! You’re too nice. 🙂
    De vorige -met bijna 1000? commentaren- werd te lang.
    Dit is ook beter terug te vinden met Google..denk ik altijd na de search term de geperkingen invoeren. Dus bij vorbeeld Het Paleo Perspectief als first limiting.

  2. Trees zegt:

    Mag ik iets vragen? Ik lees al een tijdje mee, maar heb nog niet eerder gereageerd.

    Ik vind het een interessant artikel en zou bijna eens gaan uitproberen wat voor effecten het op mijn lichaam heeft, als ik niet ‘sterk gedempte eetlust’ bij het rijtje effecten had zien staan.

    Ik heb al zo’n moeite genoeg te eten als ik paleo eet (ben niet 100% paleo, man en kinderen willen niet, dus eet ik een enkele keer een verkeerde avondmaaltijd). Als ik menu’s zie op de diverse paleo blogs dan eten mensen ook al zo weinig. Hoe doet iedereen dat? (Voor de duidelijkheid, ik wil dus niet afvallen, met 60kg bij 1.73m, vrouw, is dat echt niet nodig. Ik heb nog nooit een afval-dieet gevolgd, ik eet als ik honger heb, eet niet als ik geen honger heb. ) Ik heb al het idee dat paleo eten zorgt voor minder eetlust, maar nog minder eetlust door aardappelzetmeel……waaaah ;)…..geen goed idee. Of doe ik gewoon iets fout? Zo ja, wat?

  3. Hoi Trees,

    Ik kan dat ook niet echt gebruiken, dat minder eten 🙂 . Je doet niks fout. Paleo reguleert inderdaad de eetlust, meestal, ondermeer in de Frassetto-studie. Gewoon zo laten, denk ik. If it ain’t broken, don’t fix it.

    Zelf ga ik nog even door vanwege die andere effecten.

  4. marietsebiel zegt:

    Wow, bedankt Melchoir, dat is nog eens een goede uitleg ! Wie het nu nog niet snapt………
    Ik ben bang dat de Honig aardappelzetmeel niet aan te slepen is. Ik heb net mijn dochter gebeld om de Appie leeg te kopen 😉

  5. Cécile zegt:

    Geweldig artikel weer! Morgen idd eens naar de Appie toe voor wat aardappelzetmeel.

  6. Hans zegt:

    Prachtig geschreven weer , compliment Melchior !

    Ook de juiste timing voor het aanstaande vreetfestijn ……en de perikelen die daarna volgen om de kilootjes die door het ,,taartgat” ( Trademark MM ) gegaan zijn ,, eraf te krijgen ” , begin er dan niet aan zou ik denken, maar ja groepsdenken ( en handelen ) 😉

    Ben 1 dag met RS bezig , 3 x daags 20 gram azm en heb nu al geen trek meer in eten en een enkel flatuultje , kan ook van de knof/ui zijn ,maar dat was al nooit een probleem c.q. taboe , zelfs de Majesteit schijnt dat te doen en ik ben er niet vies van 🙂

    Nu een bordje bottenboullion en dan afwachten wat de dromen brengen….

  7. marietsebiel zegt:

    Zelfs honden aan de RS ? Honig kan zijn geluk niet op 😉

    “One for you dog lovers. ( Richard Nikoley ) The purpose of this study was to examine the inhibitory effects of resistant starch on postprandial glycaemic response in obese dogs”

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24228912?dopt=AbstractPlus

  8. Jo tB zegt:

    Ik sta al een tijdje in dubio of ik deze reactie wel of niet zal plaatsen. Ik ben hard bezig om over dit onderwerp bij te lezen, en ben dit fenomeen nog niet tegengekomen.
    Vorige week heb ik ook een proef genomen met AZM, een afgestreken theelepel (wilde niet te hard van stapel lopen) ingenomen op een nuchtere maag. Ik heb er verder niets bij genomen om de uitslag niet te vertroebelen. Eigenlijk niet zo’n slimme zet want ik was halverwege een antibioticakuur voor een blaasontsteking. Mijn BS nuchter was 7.3 (om 08.00 uur). Om 11.00 uur was mijn BS 11.8 en om 12.30 uur was het 10.7. De volgende dag was mijn nuchtere BS 8.9.
    Wanneer ik zuivel eet heb ik dezelfde resultaten: bloedsuiker dat maar niet wil zakken. Mijn immuunsysteem komt met een stress reactie: verhoogt de adrenaline en cortisol en mijn lever geeft een stoot glucose af om instant energie paraat te hebben mocht ik moeten “vluchten.” Ik kan dan extra sulphonylurea slikken wat ik wil er komt geen beweging in. Logisch, want ik moet niet een hypo halverwege de vlucht krijgen. Wanneer ik geen zuivel eet, zakt mijn BS wel binnen 3 uur naar nuchter niveau. Mijn lichaam verdraagt geen zuivel, en dat al 12 jaar lang. Zo te zien verdraagt mijn lichaam ook de aardappelzetmeel niet. Ik vraag mij af heb ik er een intolerantie bij?
    Ik weet dat ik geen problemen heb met zoete aardappel, dus kan het de vorm (meel) zijn waarin het komt. Momenteel moet mijn lichaam en mijn bloedsuikers tot rust komen voordat ik verder ga met het experiment. Ik zal de verschillende vormen één dag uitproberen en voldoende rust tussendoor nemen zodat mijn diabetes niet te veel van slag raakt.
    There you have it. The other diabeet did try.

  9. Jij bent wel errug positief…. Haast beangstigend….
    Als ik het goed begrepen heb, dan heet de Zweedse equivalent potatismjöl…. Scheelt me een boel verzendkosten. 😉

    Hoewel, als ik het lijst met effecten bekijk, staat daar niets tussen waar ik problemen mee heb.

  10. Niels zegt:

    Mijn eerste ervaring: Bouw het rustig op!

    Ik had Bob’s Red Mill, Potato Starch, Unmodified in flinke doses gecombineerd met allerlei probiotica waaronder SBO en ben er een paar dagen goed ziek van geweest. Waarschijnlijk teveel in één keer.

  11. Arjan zegt:

    Volgens Animal Pharm…………..

    “To turn potato starch into BIONIC RS, add in some psyllium. You may find the psyllium, especially if you are using psyllium husk, makes the mixture a lot more gummy, so you may need to put it in the blender with some milk, coconut milk, or water. What we really love about the added psyllium is that studies have shown that when resistant starch and psyllium are used together, it completely floods the large intestine with butyrate. Psyllium has a high water-holding capacity, and this may be why it is so effective at spreading the butyrate through the large intestine. The magic in psyllium is it’s high mucilage content: “Mucilage can be used in gastrointestinal inflammatory processes; associated to topical irritation agents. The mechanism of action is that mucilages cover the mucous membranes and prevent irritation of the nerve endings.” Psyllium ferments into butyrate, but is also an effective stimulant for the mucous layer that is vitally important to having a healthy gut. It provides a home for many of the bacterial species we have introduced with the fermented foods and SBOs.”

  12. Pingback: RS ? om er als de kippen bij te zijn … | Ketogeen... Wat ?

  13. Teddy zegt:

    Gebruik je je lepeltje aardappelzetmeel bij voorkeur voor of na een maaltijd?

    • Thea zegt:

      Hoi, ik ben een paar weken aan de Honig en heb in elk geval een veeeeeeel betere stoelgang dus dat is mooi.
      In koud water, prima. Maar hoe lang na inname kan je iets warms nuttigen?

  14. marietsebiel zegt:

    Jo, wat je beschrijft is niet erg lekker. Dat met de zuivel en hoe jou BS daarop reageert, heeft mij aan het denken gezet. ik ga ook eens de zuivel skippen en zien wat er gebeurd. Dit terzijde.

    Maar over deze opmerking: “en ben dit fenomeen nog niet tegengekomen.” wil ik nog wat zeggen. Je hebt het waarschijnlijk gemist, maar gisteren heb ik er iets over geplaatst, dat misschien zou kunnen helpen.
    https://melchiormeijer.wordpress.com/2013/12/02/doe-mij-maar-1-volkoren-hartinfarct-en-2-meergranen-stents/#comment-17764

    Maar je hebt gelijk, als je nú antibiotica slikt is het waarschijnlijk ook geen goed moment. om met RS te experimenteren. Daarna, juist weer wel, om de darmflora weer te herstellen ?

  15. marietsebiel zegt:

    Teddy, liefst op de nuchtere maag, geroerd in koud water, lauwe thee of eventueel yoghurt/kefir. Als het maar niet echt warm wordt, dan verandert het van structuur en is het geen RS meer. Eventjes wachten met ontbijten.
    Dan ook bij andere maaltijden, ook van te voren, dus op ‘lege’ maag.

  16. willem zegt:

    ’t Moet niet gekker worden, om deze door mij zo verfoeide uitdrukking eens te gebruiken…
    Ik las het knap opgezette artikel van Melchior en ben, heel impulsief, naar de supermarkt (Jumbo) gelopen. Moest lang zoeken naar aardappelzetmeel. Zag een mij niet eerder opgevallen eindeloze reeks van Honig-artikelen. Vroeg het uiteindelijk maar aan een jongen die vrolijk fluitend de voorraden aanvulde (vakkenvuller genaamd??). Liep bereidwillig mee, want hij wist het zo ongeveer te staan, en ik deed het pakje in het winkelmandje.
    Thuis gelezen wat er op staat. Niets bijzonders: aardappelzetmeel. En de toepassingen ervan, ook die.
    Nou staat het op het aanrecht, te wachten tot… Ja, tot wat?
    Ik las het artikel nog een keer, ook de eerste reacties.
    Wat ik zoal zou kunnen merken, nogmaals gelezen.
    Ik, oudere jongere, voel me tamelijk gezond. Geen merkbare, of gediagnostiseerde kwaaltjes.
    Bloedsuikers normaal, normale eetlust, relatief lage bloeddruk, goed gewicht (rond de 73/74 bij 1.84, man), nauwelijks geestelijke klachten, inspanningstolerantie m.i. heel aardig, en nagelbijten heb ik nooit gedaan.
    Dus.
    De argumenten zijn betrekkelijk overtuigend.
    Toch.
    Zal ik nog even wachten voordat het pakje opengaat en een theelepel erin gestoken wordt?
    Tja, ik ben nou eenmaal niet zo’n figuur om te gaan experimenteren op een terrein waar ik, tot nu toe en zover bekend, niets meen te zoeken te hebben. Maar wie weet overtuigt dit artikel toch nog, na het nog wat te hebben laten bezinken, en zijn de verdere reacties en verwijzingen onweerstaanbaar.
    Ik kan natuurlijk ook eerst het experiment van Folkert e.a. afwachten.
    Ja, laat ik dat maar doen.
    Ik zet het pakje Honig aardappelzetmeel, inderdaad heeel goedkoop, voorlopig in een keukenkastje.
    Maar heb het al wel in huis!!
    Poeh..

  17. Eva zegt:

    interessant… voordat ik naar de ah ren, ga ik eerst eens verder lezen. want wie zegt mij dat dit geen experimentje van MM is om zijn goeroestatus te checken 😉 Meetbaar te maken door middel van de verkoopcijfers van Honig…
    Ik heb overigens wel erg gegrinnikt om je verhaal, dus of het nu waar is of niet, je hebt in ieder geval voor positieve vibes gezorgd deze avond 🙂

  18. fran zegt:

    Haha, idd Eva, kan me best voorstellen dat buitenstaanders deze site maar sektarisch vinden en ons posters als sneue volgelingen van een steeds verder doordraaiende goeroe zien. Maar ik vertrouw Melchior ondertussen toch wel (en probeer ondertussen natuurlijk zelf toch ook wel klein beetje te blijven nadenken). Ben zelfs stiekem ondertussen toch aan het RS-experiment begonnen (merk nog niks, maar meet ook niks, en neem maar weinig in).

  19. fran zegt:

    Ik vind je blog trouwens schattig Mariet! (En dat is gewoon een compliment ja!).

  20. marietsebiel zegt:

    Ha, ha, Fran, Ja schattig, he ;-)))) Bedankt voor het compliment…

  21. Folkert zegt:

    Een voortreffelijk verhaal., Melchior. Daar laat ik het bij, daar ik weet, dat jij weet, dat complimenten iemand naast zijn schoenen laat lopen. Maar wat erger is, week en slap maakt. En dat zou ik niet willen, “because you are not a fighter, but a killer “. Mijn vrouw zit in de loef, Melchior, ze merkt er niets van dat die stank ( het is overigens nog niet over ) tot in Zoutkamp merkbaar is. Volgende week geef ik mijn wederwaardigheden weer weer . Even laten betijen. Je hebt groot gelijk, Willem, dat je anderen eerst het voortouw laat nemen. Laat anderen maar eerst de lager wal kiezen. Volgens mij ben je al half overstag, gezien je pakje Honig in het aanrechtkastje. Waar ik het meest in geinterreseerd ben is de uitwerking op mijn conditie, de zogenaamde inspanningstolerantie, daarnaast verlies van overtollig lichaamsgewicht, zonder in te moeten boeten op spieren. Ja, en mijn humeur is mijn hele leven al gelijkmatig, kent geen uitschietende pieken of dalen. Dromen, praat me er niet van, vreselijk, geen aardigheid aan, nachtmerries. Ik gebruik altijd al aardappelzetmeel om een saus aan te maken, daar zal het aan liggen.

  22. michajoris zegt:

    Dag Melchior, allen.
    Inderdaad en mooie post! Wat aardappelzetmeel mijns inziens juist zo’n aardig supplement maakt is dat je er met geen mogelijkheid geld aan kan verdienen. Dat, gecombineerd met de gestaag groeiende, overwegend positieve n=1s maakt het sympathiek. Om even terug te melden over mijn volstrekt onwetenschappelijke en contingente n=1 wat betreft aardappelzetmeel en andere wederstandstijfselleverende bronnen: het lijkt goed te gaan, na twee bijna twee weken heb ik het ideee net iets meer energie en betere concentratie te hebben. En dat is niet mis. Daarnaast ook weer Tetteren op pre-paleo-niveau, maar goeddeels zonder de onwelriekende aspecten. Mijn dochter van bijna twee vindt het in elk geval lollig, en dat is ook wat waard. En kastanjes herontdekt. Heerlijk! Die eikels waag ik mee nog even niet aan 🙂

  23. Interessant Melchior !
    Graag wil ik vermelden dat ik al jaren de combinatie van inuline en psyllium als een geweldig darmvriendelijk product promoot. Inmiddels vele mensen met mij die veel profijt hebben van deze heilzame combinatie.
    Vooral in het begin als de darmwand nog aangekoekt is levert het nogal wat gerommel en gassen op in de darmen. De vezels maken de darmwand mooi schoon. Ontlasting determineren is een mooi klusje. Oude zwarte resten aankoeks vind je er in terug. En meerdere keren per dag ontlasten is heel gewoon. Nou ja gewoon, gebruikers van inuline/psyllium verbazen zich vaak waar het allemaal vandaan komt, want ze eten immers veel minder dan voorheen en ze poepen zoveel meer 🙂 .
    En soepel! Ook voor oude immobiele mensen een aanrader!
    Ook het opgeblazen buikgevoel verdwijnt.
    Verder voordeel is dat de ontlasting geen strepen in de pot geeft en dat 1 wc papiertje voldoende is. De bindende kracht van de psylliumvezels zorgt immers voor een schoon pakketje.

    Ik ga voor mezelf graag het aardappelzetmeel experiment aan.
    Ook zal ik op mijn forum en op facebook een oproep doen aan!
    Zoals ik uit je informatie kan herleiden geeft het rauwe aardappelzetmeel geen insuline reactie. Daarom zou aardappelzetmeel ook prima passen bij Grip op Koolhydraten.
    Een combinatie van aardappelzetmeel en psylliumvezels zou een mooi nieuw product zijn 😉

  24. Cécile zegt:

    Zelf ben ik al een tijdje bezig om zwanger te raken en probeer ik toch voorzichtig te zijn met dingen die ik extra tot mij neem tenzij bewezen dat het een positieve invloed heeft om daadwerkelijk zanger te raken en te blijven. Van psyllium lees ik op het internet dat de blonde variant beter niet genomen kan worden in mijn geval, maar hoe zit dat eigenlijk met het aardappelzetmeel? Zou dit enige risico’s kunnen opleveren? Ik ben erg enthousiast over hetgeen ik hierboven gelezen heb, maar wil toch zoveel mogelijk risico’s uitsluiten.

  25. sigme zegt:

    Ik hoop maar dat aardappelzetmeel van de toko ook goed is 😀
    Maar ik ben vooral benieuwd naar het eten van eikels. We hebben de varkens hun laatste weken eikels gevoerd, dat gaf best spectaculaire resultaten. Ze gingen nog even een mooie groeispurt in, maar vooral; die eikels verzadigden blijkbaar zozeer, dat ze kieskeurig werden op hun normale voer. Kieskeurig varkens, dat is uitzonderlijk kan ik je verzekeren.

  26. james zegt:

    Je hebt er weer een fan bij Melchior. Net het hele smeuige verhaal voorgelezen aan mijn wederhelft. Aardig wat hilariteit veroorzaakt. Nou moet ik proberen het te vertalen in het Engels 🙂 Ja, je blijft aan de gang.

  27. Zeer geïntrigeerd en niet wachten kan tot winkels open gaan. Dat is nog eens een variant op Christmas Shopping die me erg aanspreekt en geen kans op uitverkocht in de buurt waar ik woon, schat ik zo. Ik ga stilletjes mijn experimenteer fase in, de psyllium heb ik al veel langer in huis maar gebruik m nog te

  28. …pompidom…
    onregelmatig

    Ik ben zeer benieuwd

  29. Ik zal het over drie en half uur laten weten James, after my run for… en hou me sterk aanbevolen voor de Engelse vertaling 🙂

  30. Ik heb het net ook over den nachtelijke twitter en info mijn FB Network gegooid 🙂

    • james zegt:

      Nachtbraker.. Welterusten. Maybe your last night without exciting dreams 🙂 or maybe 😦

      • Ha, exciting dreams genoeg James, maar ik ga gerust voor meer, en vooral voor rustiger vaarwater in het gut gebied 😉
        en mogelijk voor wat meer slaap want dat is al lange tijd 4 uur per nacht, en laat dat nou wat te kort zijn om uit te rusten. Structurele stress levels omlaag wie weet

        • Kan vanochtend slechts beperkt reageren. Alvast bedankt voor de waardering 🙂 !

          Ron,

          Nee, geen potatismjöl, maar potatis stärkelse. Als je potatismjöl koopt, krijg je waarschijnlijk gewoon gemalen aardappel, boordevol verteerbaar, hoogglycaemisch zetmeel. Potatis stärkelse is per definitie alleen het (resistente) zetmeel.

          Ik had niet verwacht het te hoeven uitleggen, maar de overdreven aandacht voor Honig is volledig tongue in cheek. Als Unilever een echt criminele organisatie was, was ik lang geleden omgelegd. Het is ontzettend grappig dat juist dit concern toevallig de makkelijkst verkrijgbare aardappelzetmeel maakt. Andere merken zijn natuurlijk net zo goed, als het maar rauwe aardappelzetmeel betreft.

          Eva,

          Had ik niet eens aan gedacht 🙂 ! Nee, dit is serieus. Zie ook deze quote weer, in de meest recente post van Nikoley:

          OK, time to come clean for me. I read your website in private—to avoid ridicule from my contemporaries. They already think I’m a bit off the wall for my dietary habits.

          My background: I’m an MD practicing traditional medicine, 32 years. I’m 56 yrs old, fit, 5’6, 120 pounds, exercising 40 years, and more recently practice HIT, HIIT, and IF. Eat my own private blend of paleo and primal.

          No metabolic issues to deal with.

          Your RS series has been a game changer for me. Can it be that the increased energy and better mood is just placebo?

        • @Michael,

          Even snel. Bij Stephan Guyenet lees ik een plausibele verklaring voor die verhoogde koudetolerantie die veel mensen melden:

          Yet another interesting finding in the first paper I discussed: mice treated with butyrate were more cold-resistant than the comparison group. When they were both placed in a cold room, body temperature dropped quite a bit in the comparison group, while it remained relatively stable in the butyrate group, despite the fact that the butyrate group was leaner****. This was due to increased heat production in the butyrate group.

  31. Willem van Doorn zegt:

    Ik lees tot mijn verbazing (of eigenlijk toch ook weer niet) dat iemands probleem (in casu dat van Trees) kan zijn een sterk gedempte eetlust te hebben.
    Iedereen in (ook) mijn (huidige) omgeving eet altijd veel minder dan ik. Daarbij bleef ik slank (68 tot 70 kilo) totdat ik vorig jaar plotseling 76 kilko woog en vervolgens onstuimig nog verder in gewicht toenam. Via 99 kilo gewogen te hebben (en dat gewicht bereikt te hebben op een voor mij hongerdieet) nam mijn gewicht af tot mijn huidige rond de 78 kilo (tot wat ik dan maar noem: een gematigd te veel).
    Ik ontdekte dat ik al zowat a la Atkins at (nooit zoetigheid, nooit koekjes, nooit chips, nooit patat) en deels ook ‘Paleo’ (nauwelijks ooit brood). Ik had al aardapelen ingeruild voor rijst toen ik ook stopte met het eten van rijst (en pizza en pannekoek) en in plaats daarvan overging tot het bijna dagelijks lunchen (of ook wel ontbijten) met een tonijnsalade.
    Intussen doen zich al geruime tijd twee problemen voor:
    (1) ik ben nog steeds in gevecht met mijn eetlust. Hoe die te temperen weet ik niet.
    (2) ik eet niet gevarieerd: dat laat het beperkte aanbod van de supermarkt hier (in Thailand) niet toe. Nu zou ik die Honig aarappelzetmeel willen proberen. Kan ik wel vergeten. Ik zou noten willen eten. Kan ik wel vergeten. Ik kan zo veel wel vergeten; zo bijvoorbeeld ook walnoten en advocado’s. Nootjes? Die zijn -ingesealed en wel- vergiftgd met suiker (al of niet met bij die suiker honing dan ook nog) of ze zijn vergiftigd met zout, en ze zijn vaak gerookt bovendien. Dat laatste geldt eveneens voor de ook al ingesealde zalm. Alle andere vis is ingeblikt samen met allerlei verdachte toevoegingen. Soms is (bij de makreel) tomaat toegevoegd die niet naar tomaat smaakt, wel naar zout. De tonijn kan ik dus niet ongeremd inruilen voor die makreel, maar vanwege het feit dat makreel wel een vette vissoort is en tonijn niet zo erg, komt dat slecht uit.
    In Nederland zal de verzieking van het supermarktassortiment mogelijk niet (nog) niet zo erg om zich heengegerpen hebben, in ieder geval zal dat Honigproduct er te verkrijgen zijn; hier is er alleen een betere keus aan fruit. Aan met suiker verziekte vitaminen dus.
    Met alle waardering voor de uitgebreide theoretische achtergrond waarvan ook deze posting van Melchior bol staat, de stituatie lijkt erg op die van een man opgesloten in een brandend huis, die je niet helpt met alleen maar allerlei gedetailleerde bespiegelingen over wat het beste (maar niet op tijd aan te rukken) blusmiddel zou zijn of wat de beste brandpreventie geweest zou zijn.

  32. Jo tB zegt:

    Mariet, ja ik heb jouw post gelezen, en nee, met “dit fenomeen” bedoel ik iets anders. Een bump is heel iets anders dan een intolerantie. Bij een hobbel doorzetten komt er iets positiefs uit. Bij een intolerantie doorzetten wordt het alleen maar erger. Ik ben nog geen negatieve verhalen tegengekomen op Free The Animal, alleen maar positieve, enthousiaste verhalen. Die moeten er toch wel zijn, want ik zal niet de enige zijn. Zie ik spoken die er niet zijn?
    Bij zuivel heb ik dezelfde negatieve reactie gehad: mijn bloedsuikers raken danig verstoord.
    Met de avocado dezelfde hoge bloedsuikers die niet omlaag wilde komen.
    Twee jaar geleden een heftige reactie op een antibioticum voor een blaasontsteking gehad: wel 20 keer bloedneuzen in 10 dagen tijd. Om de dag bij de KNO spoedhulp van de VU geweest.
    Heb ook een reactie gehad op mijn diabetes medicatie (iedere 3 maanden krijg je een ander merk) zodat ik nu één bepaald merk op medisch voorschrift krijg.
    En nu op aardappelzetmeel zag ik weer dezelfde reactie, dus was het meteen stoppen met die handel.
    Allemaal toeval?
    Van welk soort aardappel wordt AZM gemaakt, bintje? Hoeveel keer worden die aardappelen bespoten met bestrijdingsmiddelen, die uiteindelijk in het meel terechtkomen? Dat zal Honig je niet vertellen, laat staan of er geen verhittingsproces aan te pas komt bij de fabricage. Allemaal zaken waar ik rekening mee moet houden gezien mijn reacties op hulpstoffen die in veel medicijnen zitten.

  33. Jo tB zegt:

    Willem van Doorn, ik kan me je frustratie wel indenken. Vergis je niet, met een lactose intolerantie moet ik etiketten, etiketten, etiketten lezen. Waar al niet lactose (of gedroogde melkbestanddelen) aan toegevoegd wil je niet weten. Ban ik alle zuivel uit via de voordeur kan ik aardig nog wat binnenkrijgen via de achterdeur. Dus voor mij is het veel, heel veel verse producten halen en alles zelf maken, niets uit een potje, pakje, blikje, enz gebruiken.
    Proteïnen (eiwitten) geven langer een verzadigd gevoel, en zou dus je eetlust moeten remmen. Kun je aan voldoende eiwitten komen? Kun je in Thailand aan een proteïne-poeder komen? Misschien een proteïne shake drinken? Wat bij mij werkt, is een paar eetlepels kokosolie nemen. Je vetinname verhogen. Of doe je dat al?.
    Ik weet niet waar je woont in Thailand, maar is er een Engels expat store in de buurt? Misschien dat je daar een pakje potato starch kan kopen. De engelsen houden van hun producten van thuis.

  34. Jo tB zegt:

    Michajoris, bedankt voor de leuke tip. Ik heb er wel 2,50 voor over, ook al zou ik het alleen als een verdikkingsmiddel in mijn sauzen gebruiken!! Ga het meteen halen bij de ekoplaza.
    Ik moet heel wat experimenten gaan doen in het nieuwe jaar, maar eerst mijn lichaam even wat rust geven na die 2e blaasontsteking.

  35. Niels zegt:

    Jo tB,

    Aardappelzetmeel is niet de enige bron van resistant starch. Rauwe groene plantain (bakbanaan) bevat er bv ook erg veel van. Het is niet lekker om zo te eten, maar je kunt er chips van maken door het (op lage temperatuur) te drogen. Of je kunt het in een smoothie stoppen. Voor meer tips kun je Nikoley’s site afstruinen: http://freetheanimal.com/2013/12/resistant-primer-newbies.html

  36. Ton zegt:

    Beste Melchior,
    Je pogingen om je columns tot een pseudo-schrijversschap te verheffen maken ze onleesbaar. Beperk je tot de kern en de feiten en probeer niet er een hoogdravend proza van te maken. Je schiet dan je doel voorbij.

    • Lol, Ton. Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Dit is een kladblokje van een totaal pretentieloze journalist die af en toe wat overpeinzingen opschrijft voor een zeer beperkt en bovenmatig in biologie geïnteresseerd publiek. Mijn ambitie om Foodlog-achtig volk te bereiken is gelijk aan ongeveer nul.

      Ik ken mijn plaats. Het schrijverschap laat ik over aan talenten als jij.

    • james zegt:

      Beste Ton, het lijkt me verstandig om bij al je opmerkingen ‘ik vind’, of ‘ik denk’ te plaatsen. Gezien de reacties van de velen hier die dit soort proza bijzonder waarderen, sla jij de plank toch wel heel erg ver mis. De bedoeling van een goed stuk proza is dat iets goed uitgelegd wordt en dat het leesbaar en prettig overkomt. Willem zal me nog wel aardig kunnen aanvullen.
      Verder dacht ik dat het hier een ongeschreven wet is dat we geen kritiek uitoefenen op elkander’s schrijf talenten, spelling en grammaticale of stijl fouten. Gedraag je als een gentleman en bied je excuses aan voor je volkomen misplaatste opmerking. Vind ik…

    • Ome Gerard Bruinvanonder zegt:

      Beta boy, beperk je analyses tot de rekenkamer op jouw werk

  37. Yvonne zegt:

    Het verhaal, Melchior, is heerlijk geschreven!

    Wat een fascinerend gebeuren, met Melchior als goeroe en Unilever als lachende derde. Ook ik heb net mijn glaasje AZM voor deze ochtend genuttigd. Ik voel me er wel “wel” bij, ik poep vaker maar heb verder niets bijzonders te melden. Ik slaap misschien wat minder maar het was al niet voldoende (nachtvogeltje, ’s avonds niet op stok te krijgen en ’s ochtends vleugellam), daar word ik niet heel blij van. Jaloers op die pensionado-nachten van 9 of 10 uur. Lang niet paleo genoeg om te kunnen genieten van twee slaapjes zelfs: http://www.bbc.co.uk/news/magazine-16964783. Zou dat niet helemaal heerlijk zijn. Oh ja, die dromen, helaas, niets om wakker voor te blijven ;-).

    Goed, ik wilde eigenlijk nog even terugwijzen naar recente berichten van Michael, die het – meen ik – was, die zijn niet bijzonder positieve reactie op het hele gebeuren gewoon niet geplaatst zag worden bij Richard Nikoley en de zijnen. RN komt over als een wat eenkennige man. En als ik me niet vergis vertelde hij (Michael) ook – maar kan ook iemand anders geweest zijn (haast, moet zo de deur uit, geen tijd om te zoeken) – dat het toevoegen van psyllium bij hem helemaal de boel op slot zette. Vergis ik me als ik zeg dat Mariet’s ervaringen best twijfelachtig zijn, om het over Jo, “de andere diabeet”, maar niet te hebben. Hoe bijzonder is het allemaal, wat we hier zitten te hypen? Michael Eades vond het in ieder geval niet zo bijzonder, en iemand in de commentaren vond het wel opvallend, zo’n Starch hype in 2008, ‘het jaar van de aardappel’. Is wel al even geleden, een tijdperk voor Tatertot.

    Maar aan de andere kant, de industrie zit er ook met de neus dik in. Dus rijk worden moet wel kunnen, er wordt hard gewerkt aan (onderzoek voor) het vervangen van suiker in producten door gemodificeerd tapioca – potato – inuline – starch (RS4). Koekel er maar op, bij een volgend glaasje Honig. Ik ga naar de winkel, een zakje kastanjes uitproberen 🙂

  38. willem zegt:

    Merkwaardige bijdrage van Ton.
    Zijn eerste zin is taalkundig bekeken wat merkwaardig. Maar uit de tweede begrijp ik dat hij vindt dat Melchior ‘hoogdravend’ proza aflevert. Waarmee hij zijn ‘doel’ voorbij zou schieten.
    Je beperken tot de kern en de feiten in een artikel levert al snel saai proza op. Een wetenschapsjournalist, die wetenschap tracht uit te leggen aan een breed lezerspubliek van niet-wetenschappers, hoort zich te bedienen van een toegankelijk en aantrekkelijk schrijven. Daarbij kan de journalist, naast de inhoud van de boodschap, een eigen stijl ontwikkelen die kenmerkend en aansprekend is. En dat doet Melchior. Dat zal iedere volger van zijn bijdragen moeten beamen.
    Hij verpakt aldus zijn boodschap op een verteerbare manier, zonder daarbij de inhoud ervan geweld aan te doen.
    Bovenstaande bijdrage van Melchior is een fraai voorbeeld van hetgeen ik bedoel.
    Wat is daar mis mee, Ton?

  39. Hans zegt:

    Mij bekruipt het vermoeden dat ,,Ton” , mij onbekend hier, een alias is van iemand die eerder hier reageerde en iets niet kan verkroppen ……. denk ik, Melchior jij kan IP-adressen vergelijken ?

    Al is het sop de kool niet waard ….., wat een zure reactie op zo’n prachtig met humor geschreven item waar nog veel mensen wat aan gaan hebben ! Vind ik …. 😉

    • james zegt:

      Don’t get too smart for your own good Hans 🙂 Het blijkt nu dat je de spijker op zijn kop sloeg. Het is een bekend tonnetje dat hier overstroomde met ugh. Desondanks begrijp ik niet goed wat de reden is voor dit gif spuien. Lange tenen? Miskend genie?

  40. Arjan zegt:

    @Michajoris

    Even nog over dat Johannes Molen

    Als ik zoek op Google, dan krijg ik iedere keer Bio Aardappelmeel en geen zetmeel.
    Volgens MM zijn dat wel twee verschillende stoffen.
    Aardappelmeel zorgt dus wel voor een insuline piek(en) en Resistant Starch dus niet.
    Correct me if i’m wrong.

    • michajoris zegt:

      Hi arjan, ik begreep dat in Nederland de termen redelijk inwisselbaar zijn. Dat staat op het internet, dus dan moet het wel waar zijn 😉 Kijk maar naar de tekst van het plaatje waarnaar je linkt daar heet het ook weer aardappelzetmeel. Het smaakt ook precies hetzelfde als de honig, voor wat het waard is en het lijkt op mij hetzelfde effect te hebben. Maar dat kan natuurlijk ook de werking van de al machtige placebo zijn… Misschien maar eens informeren bij de biologen voor de zekerheid… A

      • Met kritiek heb ik geen moeite. Wat me in het verkeerde keelgat schoot was de opmerking dat ik mijn stukjes probeer te verheffen tot ‘pseudo-schrijverschap’. Suggereren dat ik schrijverschap pretendeer of nastreef is vilein, een bewuste, smerige poging om iemand die openlijk geen ruk geeft om literaire kwaliteiten (wat bij vakbroeders kwaad bloed kan zetten) te kleineren.

        Ik zou een saaie, zouteloze, puntige uitleg van de darmflora hebben kunnen geven. Maar dit is mijn blog en dus leg ik een en ander uit zoals ik wil. Met de ‘humor’ die de 6 vaste lezers over het algemeen snappen. Het kan me niets schelen als het zijn doel voorbij schiet, want er is geen doel.

        Het zou me niets, maar dan ook niets verbazen als Ton communicatiedeskundige is 🙂 . Dat soort snapt over het algemeen van alle mensen het minst van communicatie.

  41. Jo tB zegt:

    Op Free the Animal vond ik een uitleg om te bepalen of ons pakje Honig unmodified of raw is:
    Iemand vroeg:
    Doesn’t the initial processing (manufacturing) of any of the starches, potato, tapioca, etc, include cooking at high temperature thereby blowing out the starch? Thx
    Waarop Tatertot antwoordde:
    That is the reason we always stress ‘unmodified’ starch. If starch is heated at all, it will gel. There are starch products, known as ‘pre-gelatinized’ starches that contain minimal or no RS. As long as the starch molecules are intact, the RS is there. This is easily tested by mixing with cold water and seeing that the starch settles out after being stirred. Pre-gelatinized or modified starches will dissolve in the water and not settle out.

    • michajoris zegt:

      @Jo tB en Arjan, de Joannesmolen biologische Aardappel(zet)meel bezinkt in het glas. Dus als je op Tim ‘Tatortot’ Stelle af mag gaan is dit product geschikt voor de paleoconsumptie!

  42. Jo tB zegt:

    Ton, op Free the animal kwam ik een paar comments tegen over Art de Vany die zijn blog weer achter een paywall gezet heeft:

    I’m also one of those who thinks that his decision to go behind a paywall was catastrophic.
    As we’ve all seen, comments and blog posts are shared and a conversation is carried around various topics when you hear from lots of people. This builds community and also lots of disparate viewpoints are shared. This is how intellectual exploration has happened (really well) in the ancestral nutrition community. Art decided to shut himself off from all this rather than engage, because he figured he could drown out the trolls and bad advice and just have a cocooned conversation with his favourite people.

    Ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden. Daarom is de blog van Melchior zo belangrijk. Tegenstrijdige meningen kunnen hier geuit worden. Je bent niet verplicht het met Melchior eens te zijn. Je kunt hem zelfs een klootzak noemen (zal hem worst wezen) maar stimulerende uitwisselingen van meningen houdt mijn grijze cellen in beweging. (Poirot the little grey cells). Nou de rest van mijn lichaam nog in beweging krijgen. Deze oude tulp zit niet graag achter de geraniums.

  43. marietsebiel zegt:

    Ton, wat een zuurpruimerij.Verpakt in een pseudo beleefd praatje :-((( Jaloers ?

  44. Willem van Doorn zegt:

    Jo tB. Mijn dank. Ik woon op Koh Chang, een eiland (Koh = eiland). Ik denk er sinds kort werkelijk over om naar Pattaya of (vanwege het strand) naar het aanliggende Jomtien te verhuizen. Dat is een stad (dus veel luchtvervuiling) maar daar bieden supermarkten en andere zaken hopelijk wel wat ik hebben wil. Ik ga binnenkort op onderoek uit.
    Proteinen, daarvan weet ik wat dat zijn (eiwitten) maar aan geisoleerde eiwitten heb ik me nog niet gewaagd (en nog niet naar gezocht). Dit is ook typisch iets wat je op Koh Chang niet kunt verwachten te vinden.
    Een moeilijkheid is hier ook de taal. Het Thai wordt geschreven in een heel ander alphabet. Lang niet alle productinformatie is ook in het engels geetiketeerd. Een engelse expat store is op Koh Chang niet te vinden; ik ga er naar goochelen of er in Pattaya wel een is (dank voor de tip).
    Aan kokosolie heb ik me nog niet (weer) gewaagd. Ik heb er tegenstrijdige berichten over gelezen. Bovendien had ik lang het idee dat ik door het eten in (strand)restaurants ineens instuimig dik werd en dat daar wel eens de daar veel gebruikte kokosolie aan schuldig zou kunnen zijn, maar weten doe ik dit niet. Meer in het algemeen: een hoge vetopname is essentieel, maar er zijn vetten die goed zijn en er zijn er die slecht zijn voor je hart, en mij is onduidelijk welke vetten goed zijn en welke slecht (behalve dat visvetten goed zijn). Nogmaals bedankt en veel sterkte toegewenst met uw lactose-intolerantie.
    PS Is dat van die aardappelettermeel een grap? Aardappel deugde toch niet? En nu is het ineens een wondermiddel?

  45. fran zegt:

    We hebben het hier niet over gemeenschapsgelden Ton. Melchior geeft ons gratis en voor niks enorm veel waardevolle informatie. Ben ik in elk geval super blij mee! (En wat betreft de schrijfstijl: ik vind die juist hilarisch, maar, oke smaken verschillen).

  46. fran zegt:

    Oja, eerder zei ik dus dat ik niks merkte van de AZM. Maar, nu Melchior begint over die koudetolerantie: dat merk ik idd wel! Had het nog niet eens aan de AZM gelinkt, maar, ik heb het ook constant bloedheet! (Verwarming uitzetten is daar in de winter natuurlijk wel een prima oplossing tegen).

  47. marietsebiel zegt:

    Nog even een aanvulling op hoe je kunt uitproberen of je echt RS gebruikt.
    “Depending on what RS your consuming, I dissolved the high maize in a glass of water and let it sit in the frig all day. The pure RS will settle to the bottom and digestible starch will stay in solution. I would then decant the water offconta ”

    Uitgeprobeerd met de honig. Goed geroerd en koud weggezet. Het aardappelzetmeel gaat op de bodem liggen en het water erboven blijft helder. Als je ander zetmeel, zoals kastanjes, groene bakbananen, of whatever zou gebruiken, is het een methode om de twee starches, de verteerbare en onverteerbare ( RS) ) van elkaar te scheiden.

    Inmiddels heeft de RS mijn dikke darm definitief bereikt en kan de renovatie beginnen. Met als resultaat dat ik ben veranderd tot een constant pruttelmachientje. Wel redelijk geurloos, dat dan weer wel, Jammer 😉

    Want sinds paleo : https://melchiormeijer.wordpress.com/2012/11/05/klein-paleo-leed/

  48. Jan Peter van Doorn zegt:

    Even voor de precisie: Honig behoort tot het Heinz concern. En Heinz werd op haar beurt midden 2013 weer door Warren Buffett gekocht. Die er alles aan zal doen om elke cent er uit te persen. Met als gevolg dat Honig waarschijnlijk binnenkort te koop komt. Ik denk niet dat Unilever geïnteresseerd is. Mogelijk wel investeringsmaatschappij Gilde, die ook al Peijnenburg, Johma en Hak bezit. Einde beursberichten 😉

  49. Arjan zegt:

    @Michajoris

    Het is inderdaad wat verwarrend allemaal met die termen.
    Inderdaad …… Fécules de pommes de terre…….. geeft als vertaling weer ZETMEEL
    En als het inderdaad bezinkt, moet het wel goed zijn…..en nog biologisch óók.

  50. willem zegt:

    Kijk, dat vind ik nou leuk.
    Melchior: ‘Het zou me niets, maar dan ook niets verbazen als Ton communicatiedeskundige is . Dat soort snapt over het algemeen van alle mensen het minst van communicatie.’
    Het is hier niet de plaats om het onderwerp ‘communicatiedeskundige’ uit te diepen, maar wel een korte visie, de mijne uiteraard, daarop.
    De beroepswereld van de communicatie is mij niet vreemd. Ik zat in die wereld via onze overheid. Daar speelde al de strijd tussen ‘voorlichter’ en ‘communicatieadviseur’. Ogenschijnlijk vallen beide functies onder de noemer van ‘het vertalen van beleid en het beantwoorden van vragen van en aan de betreffende instantie’. Inhoudelijk verschilt het meestal flink van toon en diepte. Waar communicatiemensen meer uitgaan van het afschermen en beschermen van de werkgever, zal een goede voorlichter objectieve informatie aan, meestal, de media verschaffen, schriftelijk dan wel mondeling. Gechargeerd (?) kunnen we zeggen dat de communicatiemensen in de praktijk dichter bij dee functie reclamebureau–assistent zitten, waar de klassieke voorlichter alle openbare ins en outs vrijelijk, binnen verantwoorde context, ‘communiceren’.
    De communicatiemensen, Melchior, snappen in het algemeen wel wat de theorie van het communiceren inhoudt, maar is sine qua non gebonden aan de commerciele belangen van de werkgever. En zo’n beroep met je wel liggen, want je weet bliksems goed dat je de boel noodgedwongen (maar uiteraard uit vrije wil, want je hebt ervoor gekozen) vertaalt naar de belangen van de baas.
    In die wereld zou ik me niet graag begeven, maar de wachtrijen ervoor zijn in de praktijk ellenlang.
    Waarom ik wat uitgebreider op deze zaak in ga, is, omdat in de voedingsbranche de communicatiejongens en -meisjes de Loekies zijn van de Unilevers, Heinzen, Friesland Campina’s e.a. Dus moet je dubbel op je hoede zijn met de gezondheidsclaims en wondere werkingen die aan de lopende band uitgekraamd worden in de media. Dat alles passend in de maatschappelijke visie de marktwerking heilig verklaart en ongebreideld leugens de vrije teugels biedt.
    Zo, dat was het dan weer. Fijn weekeinde allemaal, en ieder aan de aardappelzetmeel??

  51. George zegt:

    Ik weet niet of iemand dat hier al opgemerkt heeft, maar zou het effect van dit honig aardappelmeeldrankje niet hetzelfde zijn zoals dat beschreven wordt in het Sangri-La Diet van Seth Roberts, (http://sethroberts.net/)? Dus onverklaarbaar, maar berustend op een eentonig drankje wat kennelijk het hongergevoel reguleert?

    • George, die verklaring lijkt me niet nodig en niet aannemelijk. Butyrate heeft een krachtig verzadigend effect. Verder levert RS in tegenstelling tot olie of suikerwater vrijwel geen energie. De energie-impuls die Seth Roberts’ model vereist, ontbreekt.

  52. Dank voor de correctie, Melchior.
    Potatisstärkelse dus……

  53. fran zegt:

    Ik krijg op basis van wat ik hier lees de indruk dat het van belang is regelmaat te hebben in de RS-inname. Klopt dit? Is het idd van belang te letten op constante hoeveelheden en inname-tijdstippen? En zo ja waarom?

    • Fran, Nikoley schrijft in de primer waar ik naar link (en zijn knowledge base is redelijk):

      Most of the studies use 30g of potato starch, which is 4 tablespoons. Above 60g will probably pass on through. Many have begun with 1TBS per day, and increased up to 4 each week. However, dose, frequency, how it’s administered (with food, kefir, yogurt—cool or warm—or just water by itself) is something each person has to experiment and figure out for themselves.

  54. Louise zegt:

    Nog even over het eten van eikels: je moet er eerst even de tannines uitspoelen. Er is er een gratis handleiding met wat recepten te downloaden via http://www.californiaoaks.org/ExtAssets/acorns_and_eatem.pdf.

  55. Arjan zegt:

    @Melchior

    Grappig dat jij hierboven nog een keer verwijst naar het volgende artikel
    http://www.ketotic.org/
    En nu lees ik juist het volgende artikel
    http://www.scientias.nl/oude-muis-wordt-weer-jong-nieuw-verouderingsproces-ontdekt-dat-omkeerbaar/96163

    En wat is een raakpunt >> NAD

  56. sigme zegt:

    @Louise, dank! Ga ik eens rustig doorbladeren.

  57. Christiaan zegt:

    @Melchior,

    De effecten die je beschrijft komen sterk overeen met wat wij dagelijks extra gebruiken: Natriumascorbaat E301 (http://www.naturalspices.eu/natrium-ascorbaat-e301.html)
    ook wel Vitamine C genoemd 🙂 . Het grote gemis in onze dagelijkse voeding is dat het gehalte Vitamine C zo sterk verlaagd is in de afgelopen 100 jaar dat we hiervan tussen de 2 en 5 gram aan vitamine C per dag. Het voordeel van Natriumascorbaat is dat dit de niet zure variant is van Vitamine C, waardoor dus geen verzuring optreedt van je lichaam. (dat kun je met die gele roter dus niet doen ;). Als we enige griepverschijnselen voorbij zien komen nemen we een nog iets grotere hoeveelheid, we zijn dan ook vrijwel verkouden. En als we het wel zijn dan is dat maar van korte duur.

    Verder was ik nog niet eerder bekend met Paleo. Wat ik er zo over lees op je site komt het sterk overeen met het Weston Price Dieet. Klopt dat?

  58. Michael zegt:

    Yvonne, het was inderdaad bij mij dat het toevoegen van psyllium de boel op slot zette. Het ging hier slechts om 1 afgestreken teelepel van 5 ml per dag. Ik weet niet hoe normaal zo’n extreme reactie zich voordoet. Ik ben niet van plan psyllium noch eens te proberen. AZM, daarentegen, heb ik verder geen probleem mee. Ben gisteren weer gestart 2 maal daags 2 eetlepels in water op een nuchtere maag te nemen (’s ochtends vroeg en ’s avonds laat), aangezien RN stelt dat dat een sterk effect op slaap heeft. Mijn eerdere experiment was met AZM in kefir gewoon overdag.

    Verwacht er niet zoveel van daar men een positief effect nogal verschillend ervaart. RN zegt dus heel goed te slapen, maar wel slechts 5 a 6 uur. Anderen zeggen nu juist lang te slapen…

    Ik heb ook mijn AZM laten bezinken om zeker te zijn dat het RS bevat (ik koop een merkloos AZM), en het bezonk heel mooi binnen 10 a 15 minuten. Dus dat zit wel goed. Dacht even dat ik niets merkte omdat het misschien RS-loos AZM betrof. Gelukkig niet dus. Dank voor de tip van Jo en Mariet.

  59. Michael zegt:

    Toch nog even lekker tegendraads de reactie 3 dagen geleden van J Stanton op RNs stelling dat “ketogenic diets are fucking moronic”.

    JS: “There is no positive correlation between the definitiveness of a person’s statements and the correctness or utility of those statements.
    On some days I’m tempted to assume the correlation is negative.”

    En JS over RS in het algemeen: “It’s tempting to explain everything about human health in terms of the tiny fraction you’ve investigated, especially because bold claims get you more attention and more page views. However, I’ve found the temptation is best resisted. While other paleo, sorta-paleo, or “not paleo anymore or even close, but I can’t leave the party because it’s where the action is” writers have careened between very low carb and high carb, FODMAP avoidance and prebiotics (including resistant starch), cold therapy and hot yoga, Whole 30 and “I ate it for a month and I feel fine” accusations of orthorexia, I’ve so far resisted the temptation to jump on any bandwagons until I understand enough about the science to have confidence in my interpretation.

    Meanwhile, suffice it to say that I’ve seen enough misinterpretation and straight-up baloney mixed in with the science that I don’t take any of the RS hype at face value. Like most hype trains, there is some valuable information on the train, and I’m steadily working on triage….but meanwhile, it’s just provocation marketing.”

  60. Yvonne, ik weet het niet met die harde vezels zoals psyllium. Ik heb iets teveel studies gezien die mogelijk negatieve effecten beschrijven van harde vezels .

  61. Jo tB zegt:

    Yvonne, net als bij Michael raakte mijn darmen nog meer verstopt dan ze al waren nadat ik Psyllium gebruikt had en ik heb al meer dan 40 jaar last van constipatie. Tijdens de hype “vezels eten” heb ik veel haver zemelen, tarwe zemelen, tarwe kiemen gegeten, hielp maar gedeeltelijk. Het normaliseert bij mij een beetje wanneer ik heel veel rauwkost eet.
    Op internet gevonden: gut biome problems lead to allergies. Fix the biome, fix the allergies. Dus daar ga ik aan werken en het kan wel een jaar duren voordat mijn biome hersteld is. Het wordt een lange adem kwestie.

  62. marietsebiel zegt:

    Bedankt Melchior, mijn dag kan niet meer stuk 😉 Deze tegen vegan Bonnie, haat en liefde, zo dicht bij elkaar :

    “You try to tell yourself you hate me because of my beliefs, but those naughty little feelings deep down inside just won’t go away. Hey, don’t be ashamed, a lot of women are suckers for smooth olive skin, a nice six-pack and a powerful set of muscular glutes. Nothing wrong with that. All niceties, cultural restraints and Chanel ads aside, women at their core are physical animals with evolutionary-programmed urges, just like us blokes LOL”

  63. fran zegt:

    Hmm, niet alleen heb ik het warmer sinds ik AZM gebruik, mijn ontlasting ziet er laatste paar keer ook anders uit. Voor de geïnteresseerden: de structuur is normaal maar de kleur is die van diarree. Misschien trouwens dat mijn buik ook wel iets meer rommelt.

  64. BREKEND: NRC.Next adviseert Lindeberg Paleo!!!

    En helemaal interessant is de nadruk op het eten van allerlei knollen, zeker in het kader van de RS-hype, waar ik overigens vrolijk aan meedoe en sindsdien niet meer kan slapen (of lag dat aan de volle maan?).
    Wel jammer dat het artikel iets te veel is opgehangen aan de Voedselzandloper, maar positief is dan weer dat met de kritiek daarop het (Lindeberg-) Paleodieet (vergeef me de term ‘dieet’) juist gevalideerd wordt.
    Oh, en sinds wanneer kent ‘iedereen’ het Paleodieet en is het het populairste dieet van Nederland?

    Artikel uit NRC.Next:
    ======================================================================

    Knollen op het menu

    Paleodieet

    Het populairste dieet van Nederland bant ten onrechte zetmeel uit // De moderne mens lijkt wel gemaakt om zetmeel te verwerken

    // Sowieso zijn de mens en z’n voorouders al 2 miljoen jaar alleseters

    Wim Köhler
    Amsterdam.
    medisch redacteur

    Amsterdam. Het paleodieet. Het woord staat nog niet in de Dikke Van Dale, maar iedereen kent het. Eten zoals onze verre voorouders aten, daar gaat het om. Paleo verwijst naar het Paleolithicum. Dat begon 2,5 miljoen jaar geleden en eindigde toen de mens ging landbouwen en graan eten. Dat is zo’n 10.000 jaar geleden.

    Maar wat aten mensen en hun voorouders in die lange periode nu echt? Hoe zag dat paleodieet eruit?

    Eerst eens kijken wat de populaire dieetboekschrijvers ervan vinden. Eén dieet-gezondheidsboek overheerst de laatste anderhalf jaar de hitlijst van bestverkopende boeken: De Voedselzandloper van de Belgische arts Kris Verburgh. Het woord paleo staat niet in de titel, maar Verburgh propageert wel een paleodieet. Hij schrijft: „Ik sta volledig achter de redenering van het paleodieet, namelijk dat we vooral moeten eten zoals onze voorouders honderdduizenden jaren aten.”

    Andere paleodieetboeken maken in Nederland momenteel weinig kans onder het geweld van De Voedselzandloper. ‘Meer dan 225.000 exemplaren verkocht’ staat op het buikbandje waarmee het boek nu op stapels in de winkels ligt.

    Verburgh verder: „De lichamen waarin we vandaag de dag rondlopen zijn immers nog dezelfde als toen. Onze spijsvertering en ons metabolisme zijn door de natuur gemaakt om voeding te verteren zoals deze honderdduizenden jaren lang genuttigd werd.” Miljoenen jaren was daar beter op zijn plaats geweest. De mens lijkt qua stofwisseling namelijk erg op veel andere dieren. De biochemie waarmee de mens energie uit suiker, vet en eiwit put is wijdverspreid in het dierenrijk.

    Wat at de oermens eigenlijk?

    Een zinniger vraag is daarom: hoe ánders dan zijn concurrenten at de mens dat hij zich in het Paleolithicum kon handhaven en over de wereld kon verspreiden? Wat aten de Australopithecus, de Homo erectus en de uiteindelijke Homo sapiens, die 200.000 jaar geleden ontstond?

    Daarover bestaat om te beginnen onenigheid onder de ontwerpers van de modische paleodiëten. Verburgh vat samen: „Het probleem met het paleodieet is dat proteïnen onder de vorm van vlees de basis vormen (…). Het was niet makkelijk om elke dag een mammoet te vellen of een snelle gazelle te vangen of zelfs maar een schichtig konijntje aan het spit te rijgen. Het ‘echte’ paleodieet bestond vooral uit veel groente, fruit en noten, met wat vlees; een dieet waarop de voedselzandloper gebaseerd is.”

    Groente? Had de Australopithecus al een volkstuintje? Daar zit Verburghs achilleshiel. Daarover straks meer. Maar met zijn opmerking over vlees snijdt Verburgh niet alleen dwars door de controverse die bij aanhangers van het paleodieet leeft. Ook de wetenschap is verdeeld: hoeveel vlees aten onze voorouders?

    Archeologen en paleontologen hebben meer vragen. Waar vielen de vroege mensen en hun voorgangers op terug als het laaghangende fruit op was en de jagers na een week zonder dood beest terneergeslagen thuis kwamen?

    De antropoloog kijkt daarvoor naar de vorm en grootte van tanden en kiezen, naar botten, naar aanhechtingsplaatsen voor pezen en spieren en naar de plaats voor de darmen onder de borstkas. Archeologen kijken naar vuurplaatsen, of er jacht- of slachtsporen op achtergelaten dierenbotten te zien zijn, naar gereedschappen, potscherven, voedselresten die daarop zitten en naar zaden en stuifmeel. En tegenwoordig vergelijken genetici de genen van de moderne mens met soortgelijke genen van de naaste verwanten als chimpansee, gorilla en orang-oetan. Daaruit valt iets te leren over veranderingen in menu en eetgedrag in de afgelopen 10 miljoen jaar.

    Het onderzoekresultaat uit deze eeuw, samengebald in één alinea is: de mens en zijn voorouders zijn al 2 miljoen jaar lang alleseters. Grote beesten liet Homo erectus meestal lopen; dat werd de specialisatie van de latere Neanderthaler. Homo sapiens leek vooral handig in het vangen van kleine dieren. Verder aten ze vooral zeer gevarieerd. Wat er was. Fruit, vis, vlees, noten. Maar het voedsel waarop al onze voorouders altijd terug konden vallen waren zetmeelrijke knollen, wortels, bollen en plantenstengels. Zeker toen ze naar gematigder klimaten trokken waren die onmisbaar. Ook – en dat is belangrijk – kon Homo erectus waarschijnlijk al heel vroeg koken. Rauw voedsel, behalve rijp fruit, aten ze niet veel. Rauw eten betekent een enorme verkwisting van energie, moeilijke opname van vitaminen en mineralen en het is een aanslag op de spijsvertering.

    Het energieverbruik na 2 miljoen jaar geleden nam toe. De leden van het geslacht Homo gingen hardlopend jagen, moesten koelen, kregen zweetklieren over hun hele lichaam en verloren hun dikke vacht. Wanneer de behaarde huid precies verdween is onbekend – waarschijnlijk 1,4 miljoen jaar geleden. Vuur was welkom, niet alleen om te koken. De oudste vuurplaatsen van 1,8 miljoen jaar oud zijn omstreden, maar dat de mens 400.000 jaar geleden vuur gebruikte, bestrijdt niemand.

    Deze omslag wordt allemaal afgeleid uit skeletaanpassingen, de steeds kortere tanden, de steeds bescheidener kiesoppervlakken en de kleiner wordende buik waar minder darmen in passen. De paleontologische onkunde is desondanks enorm. Dat komt doordat zoveel voorgoed verdwenen lijkt. Maar botten met snijsporen zijn er nog. Dus de conclusie dat er véél vlees werd gegeten ligt gevaarlijk snel voor de hand.

    Waarom geen zetmeel?

    Gereedschap, koken en tanden zijn technisch gezien onderdeel van de voorvertering. Door al die bewerkingen hebben maag en darmen minder tijd nodig om voedingsstoffen uit de voedselbrij op te nemen. Tot die voorvertering rekenen de paleontologen en fysiologen ook het zetmeelverterend enzym in het speeksel. Van dit amylase heeft de mens veel meer in zijn speeksel dan zijn verre en naaste verwanten. Neanderthalers en Denisovamensen misten de amylase-overvloed in hun speeksel (Nature, 19 december). Hoe meer zetmeel er op het menu staat, hoe meer speekselamylase. De moderne mens lijkt gemaakt om zetmeel te verteren.

    Zetmeel. Dat is juist wat De Voedselzandloper ons níet wil laten eten, behalve als het in haver zit.

    Verburghs paleodieet bestaat uit groente, fruit en noten, met wat vlees. Als hij het over zetmeel heeft noemt hij steevast het rijtje rijst, aardappelen, pasta en brood. „Ze worden nog maar een paar duizend jaar genuttigd. In de 180.000 jaar ervoor moest de mens het zonder brood, aardappelen, rijst en pasta doen. De aardappel, vandaag het hoofdbestanddeel van nagenoeg elke warme maaltijd, werd zelfs pas halverwege de zestiende eeuw in Europa geïntroduceerd. Onze lichamen zijn met andere woorden evolutionair gebouwd om het zonder deze ‘hedendaagse’ zetmeelproducten te doen.”

    De ondergrondse knollen ziet Verburgh over het hoofd. Zijn strijd tegen het zetmeel spitst zich helemaal toe op de zetmeelbronnen van de afgelopen 10.000 jaar. Uit de tijd van de landbouw, toen de mens graan leerde verbouwen en verwerken, en volwassenen melk gingen drinken.

    De Zweedse paleodieetonderzoeker Staffan Lindeberg deelt in The Evolution of Hominin Diets de afkeer tegen graan met Verburgh. Hij somt een hele rij stoffen op in graan waardoor we minder goed mineralen en vitaminen opnemen. Het blijft een intrigerende vraag – er is een handvol hypothesen – hoe de landbouwers de afgelopen 10.000 jaar dan toch zoveel succes hadden dat ze jager-verzamelaars weggeconcurreerd hebben.

    Lindeberg heeft voedingsexperimenten gedaan waarin hij het effect op diabetes en hartziekten van het paleolithisch dieet vergelijkt met gangbare westerse diëten. Zowel bij varkens als bij diabetici. Het paleolithisch dieet kwam er beter uit. Dat is, in al zijn variatie, natuurlijk ook gezond: mensen en hun voorouders waren er 2 miljoen jaar succesvol mee. Maar voor de discussie hier is belangrijk wat er in Lindebergs paleodieet zit: weinig vlees en zuivel, wel fruit, groente, noten en eieren. Én wortels en knollen. Daarin verschilt hij van het in Nederland populaire zetmeelarme Voedselzandloper-dieet.

    Winterwortelen, rode bietjes, knolselderij, bataat, pastinaak, schorseneer, veel ervan wordt tegenwoordig in restaurants geserveerd met de boodschap ‘en een heerlijke mix van vergeten groenten’. Wij waren die groenten vergeten en de auteur van De Voedselzandloper schiet er zijn grootste bok mee. Hij verbiedt het zetmeel waarvan onze voorouders al miljoenen jaren afhankelijk waren en waaraan wij al honderdduizenden jaren uitstekend zijn aangepast.

    Dit artikel is verschenen in de nrc.next van zaterdag 21 december 2013 op pagina 14 & 15

  65. Zie mijn Twitterfeed voor een afbeelding van het artikel. Weet niet of en hoe ik die hier kan plaatsen.

  66. In NRC Weekend staat op een enkel detail na hetzelfde artikel, maar met een interessante aanvulling:

    =====================================================================

    Al vroeg gericht op zetmeelvertering

    Achtergrond

    Uitgerust met extra kopieën van amylasegenen is de mens heel efficiënt in de vertering van zetmeel.

    Door Wim Köhler
    Mensen zijn fantastische knolleneters. Tenminste, aan hun genen te zien. Hoe lang ze het al zijn is onzeker – waarschijnlijk ergens tussen de 200.000 en 750.000 jaar.

    Bij mensen gaan wortels en knollen er in als koek. Ze putten er energie uit en deponeren de resten in keurige drollen. Geen buikkrampen, geen diarree.

    Dat komt doordat mensen probleemloos zetmeel verteren, waar die knollen barstensvol mee zitten. Zetmeel bestaat uit lange, vaak vertakte ketens van suikermoleculen. Zetmeel is nuttige energie voor hersenen en spieren, als die suikermoleculen los komen.

    Dieren die zetmeel willen verteren beginnen met het enzym α-amylase. Dat zit in speeksel. Mensen hebben 2 tot 18 kopieën van het α-amylase-gen in al hun lichaamscellen. Er is veel variatie, maar het gemiddelde lijkt rond de acht te liggen. Aziatische volkeren hebben er gemiddeld meer. In het 1000-genoomproject zijn wat Finnen en Europeanen gevonden die maar vier AMY1-kopieën hebben, maar er zijn ook Europeanen met 15 kopieën.

    Volkeren die nu nog steeds veel knollen eten hebben gemiddeld wat meer amylasegenen. Mensen die zich tot typische zuivel- en vleeseters ontwikkelden (Afrikaanse herdersvolkeren) hebben er minder. Het gebied op chromosoom 1 waar AMY1 ligt is al decennialang bekend als hypervariabel – dat was Nederlands onderzoek.

    De andere mensapen zijn vooral fruiteters. Daar zitten de suikers al los in. Zij hebben die amylasegenen niet zo hard nodig. Het verteren van losse suikermoleculen is evolutionair oeroud en zit stevig verankerd in alle dieren.

    Chimpansees, orang-oetans, bonobo’s en gorilla’s hebben vier AMY1-genen. Neanderthalers en de Denisovamensen ook (Nature, 19 december).

    Zet een chimp op een knollendieet en hij zal buikkrampen en diarree krijgen. Of extreem winderig worden. Zoiets wat mensen kunnen hebben na een stevige bonenmaaltijd. In bonen zit veel zetmeel van een type dat mensen niet goed kunnen verteren. Het wordt een prooi voor de darmbacteriën die daarbij nogal wat gassen produceren.

    Het zou voor het paleodieet mooi zijn om te weten wanneer precies die amylasegenverdubbelingen in onze voorouders zijn ontstaan. Een vergelijking van de basenvolgordeverschillen in de AMY1’s van de mens en de chimpansee levert als schatting: het gebeurde in de laatste 200.000 jaar. Maar zo’n datering voor één gen is erg onnauwkeurig. Er kunnen allerlei belemmeringen zijn voor evolutie binnen een stuk DNA dat codeert voor een gen. Een nieuwe aanwijzing is dat de Neanderthaler níet veel AMY1-genen hadden. En de moderne mens en de Neanderthaler groeiden 550.000 tot 750.000 jaar geleden uit elkaar.

    Het amylasegen krijgt medisch niet veel aandacht, want er is geen ziekte aan gekoppeld. Als bij iemand één gen door een mutatie niet meer werkt zijn er nog genoeg over.

    Zeker is dat mensen met al hun amylasegenen al geschikte zetmeelafbrekende enzymen hadden toen ze tien- tot vijftienduizend jaar geleden overstapten op een andere zetmeelbron: graan. Die graszaden zitten ook vol zetmeel. De bewerking is ingewikkelder dan de bereiding van knollen. Daarvoor volstaan kookkunst, florakennis en een stevige stok. Graan moet je dorsen, breken, malen en koken of bakken. Of fermenteren. Of weer laten kiemen.

    Mensen waren fysiologisch helemaal klaar voor de overgang van knollen naar graszaden. Het was de overgang van jager-verzamelaargemeenschap naar de landbouwers. Of misschien meer de verdringing van de jager-verzamelaars door de landbouwers.

    Dit artikel is verschenen in het NRC Handelsblad van zaterdag 21 december 2013 op pagina 5

  67. Daniel zegt:

    Uiteraard ga ik AZM proberen. Biohacks die mij niet gevaarlijk lijken probeer ik altijd uit;) En ik zie er geen gevaar in om 4 eetlepels AZM tot mij te nemen. Behalve dat er een risico is dat ik veel ga flatuleren. Ik was net bij de lokale super maar daar hadden ze het niet, helaas.

    Wat is eigenlijk het verschil tussen AZM en boter? In boter zit ook veel boterzuur en AZM wordt (deels) omgezet in ditzelfde boterzuur. Zelf denk ik dat het verschil er in zit dat AZM een soort prebiotic is en daardoor zorgt voor een betere darmflora. Klopt dit?

  68. marietsebiel zegt:

    Een Iers onderzoek, van 1998, naar aardappelen. Dé aardappeleters bij uitstek. Vanaf pagina 19 over RS. Weer een bevestiging dat RS in de dikke darm verteerd wordt.
    Echt iets voor Jo, die als kind al dol op koude aardappels was 😉

    Klik om toegang te krijgen tot Report%2004.pdf

    Morgen weer een update over de vorderingen van uw proefkonijn. Het gaat de goeie kant op 😉

  69. Daniël, het boterzuur in boter wordt onmiddellijk opgenomen in de circulatie, waardoor de colonocyten er vrijwel niets van krijgen. RS gaat straight naar de colon, waar bacteriën het omzetten in boterzuur.

    Vincent, dank. Wim Köhler zou eens bij Anna moeten buurten. Dat hij Staffan Lindeberg aanhaalt… als ik Lindeberg was zou ik me grondig gaan wassen.

    Het grote Perlmutter bashen is ook begonnen. Lees dit ontzettend knappe (doortrapte) stuk in The Atlantic.

    http://www.theatlantic.com/health/archive/2013/12/this-is-your-brain-on-gluten/282550/

  70. Willem van Doorn zegt:

    Melchior,
    Nu heeft u het over mijn triomftantelijk wijzen op vermeende inconsistenties. Welke vermeende inconsistenties? Ik weet er geen, laat staan dat ik daar triomfantelijk op gewezen zou hebben, en toch heb ik al die mails van u gelezen. Het kan zijn dat ik nog niet ver genoeg gevorderd ben in het “begrijpend lezen”, maar ook kan het liggen aan uw manier van diets maken. Met dat aardappelzetmeel heb ik het gerede vermoeden dat u uw lezers straal voor de gek houdt. En wat heeft dat “doe mij maar een hartinfarct” met dat aardappeletmeel -in deze kolommen toch het onderwerp- te maken?
    Over het hartrtinfact en verwant hartfalen (zoals hartritmestoornissen) gesproken: Atkins leed aan hartrithmestoornissen in het jaar van zijn dood, waardoor hij dood kwam te vallen. Hij at alles wat vet was (en zelf was hij dan ook te vet, terwijl je om op het eten van vet slank te blijven de juiste vetten moet kiezen, dunkt mij. Maar welke vetten zijn dat? En -praktische vraag- zijn die in de supermarkt (zonder bijmenging van bijvoorbeeld zout) te vinden? En hoe heb ik het in de hand dat ik in een restaurant gezond eet? Productinformatie heb je daar niet. Ik ben mijn hele leven puur een theoreticus geweest, maar nu heb ik behoefte aan de beantwoording van heel concrete -de zojuist gestelde- vragen. Nu gaat het om ]mijn overleving. En dat theelepeltje zetmeel, dat veronderstelde wondermedicijn, zal me volstrekt een worst wezen.

    • Mensen waren fysiologisch helemaal klaar voor de overgang van knollen naar graszaden. Het was de overgang van jager-verzamelaargemeenschap naar de landbouwers. Of misschien meer de verdringing van de jager-verzamelaars door de landbouwers.

      Deze opmerking van wetenschapsjournalist Wim (Verwen Mij Met Een Snoepreisje En Ik Maak Een Jubelende Bijlage Over Rimonabant Ook Al Weet Ik Dat Het Tot Suïcide Aanzet) Köhler getuigt van een stuitend gebrek aan relevante achtergrond. Veel pleit ervoor dat onze hoge amylase expressie een ad hoc noodmaatregel was, voldoende om niet direct te peigeren bij een evolutionair bizar hoge zetmeelinname, onvoldoende voor robuustheid en het eveneens door de evolutie bedongen grootouderschap. Net als lactasepersistentie.

      Verder dat stumperige nabauwen van de morsdode Savanne Theorie. Tendentieuze woordkeuzes als ‘het modieuze paleodieet’. Vermoeiend.

  71. Maar Melchior, even los van de conclusie in het artikel m.b.t de overgang naar graszaden, is er geen link met RS? Het klopt toch dat men indertijd veel knollen at? Kan het zijn dat die vaak rauw of afgekoeld gegeten werden? Dan heeft de auteur toch in ieder geval een hele grote klok gezien, maar de klepel nog niet gevonden? Dat laatste helemaal omdat gesuggereerd wordt dat darmbacteriën die zich te goed doen aan onverteerbaar zetmeel een probleem vormen.

    Maar wat me vooral opvalt aan het artikel is dat het bekijken van onze huidige voeding vanuit evolutionair perspectief ineens geaccepteerd lijkt.

    • james zegt:

      Het zal me worst zijn wat Melchior hier van vindt en het zal zeker Melchior worst zijn wat ik hier van vindt, maar Vincent,believe me, ik vind dit voorlopig een hele goeie aanzet om wat meer mensen in een betere vorm te krijgen om een gesprek over wat gezonder eten (paleo, primal, whatever) aan te gaan. Damn the torpedoes, Full speed ahead. 🙂

  72. Vincent, ja verrek, daar heb je gelijk in. Hij gebruikt de evolutionaire bril om het punt te maken dat we uitstekend zijn aangepast om graan te eten. Sorry, blond. Als wij dan komen met evolutionaire argumenten waarom we helemaal niet zijn aangepast voor graanconsumptie, dan zal hij het paleomodel ongetwijfeld plots geen legitiem instrument meer vinden. Zegt mijn theewater.

    Wat betreft het belang/de noodzaak van knollen en wortels in de humane voeding ben ik nog steeds volledig in dubio, deze wat hijgerige post ten spijt. Ik vermoed dat we, zoals jij ook suggereert, vooral Resistant Starch (en in veel mindere mate glycaemisch zetmeel) haalden uit de voorhistorische knollen en wortelstelsels die we volgens veel bronnen wel en volgens andere bronnen nauwelijks op ons menu hadden staan.

    De door mij zeer hoog aangeslagen Itsthewooo doet RS zojuist af als een hersenspinsel. Eerlijk gezegd hoop ik dat ze gelijk heeft. Ik maakte deze post alleen omdat de RS-interventie – die al jaren vaag op mijn radar zichtbaar was – ogenschijnlijk zo consistent presteert. Ik vond dat ik het RS-verhaal niet langer kon negeren.

    Maar tot nog toe levert RS bij onze ‘eigen’ diabeten vrijwel niet. Dat geeft te denken, vooral omdat Nikoley negatieve n=1’en lijkt te weren. Ik ben erg benieuwd naar de ervaringen van anderen. Michael en Folkert waren negatief, Fran ervaart betere koudetolerantie, zelf denk ik dat ik meer energie heb (het kan natuurlijk niet subjectiever)… We hebben veel meer data nodig om er iets van te kunnen zeggen, al zijn de mechanismen vrij overtuigend.

    Het Bierviltje met zetmeelrijke knollen naar eigen goeddunken. Spreadbury. Veel specifieker mogen we volgens mij nog niet worden.

  73. Folkert zegt:

    Helemaal buiten het onderwerp, maar mijn vrouw is nog steeds bij me, Melchior !
    Er zijn vast wel een paar mensen die het volgende alleraardigst vinden.
    Even de moeite nemen door te blijven kijken.

    http://www.youtube.com/watch?v=ZzBs6bqXb9A

    • james zegt:

      Alleraardigst Folkert? Understatement of the day. Heb al eens opgemerkt dat dit blog -zeker onder de ‘ zes’ lezers- een beetje lijkt op een soort extended family. Reden dat voor mij om jou en Ellen zo voor het eerst te zien emotioneel genoeg is to tear up a bit. Heb dan nog wel geen kale kop en ben ook geen 6 foot 6, maar toch wel een grote jongen. Wens jullie beiden een hele fijne Kerst en een Voorspoedig en aktief Nieuw Jaar.

  74. marietsebiel zegt:

    Wow Folkert, daar komen geen winden meer tussen 🙂

  75. willem zegt:

    Ontroerend, Folkert…

    Dat artikel in de NRC had ik al gelezen, maar vervolgens mijn schouders opgehaald: wat een slordig verhaal!!
    Ik kan de moed niet opbrengen om erop in te gaan.
    Moeten we soms stellen: het geeft niet HOE, maar OF erover geschreven wordt, desnoods lachwekkend, om er nog een lichtpuntje in te ontdekken?

  76. Jo tB zegt:

    The aboriginies in Australië bestaan al 50.000 jaar. Lees wat hun oorspronkelijk dieet was voordat de white man came.
    http://www.nt.gov.au/health/healthdev/health_promotion/bushbook/volume2/chap3/before.html

    Wat ik me kan herinneren, ze aten veel witchetty grubs. En ze zochten ook veel naar roots (knollen).

    Natuurlijk is diabetes onder de abo’s net zo erg als onder de indianen in Canada en Amerika en er zijn wetenschappers bezig ze te overtuigen terug te keren naar hun oorspronkelijke voeding.

    • Dank, Jo!

      A few plant staples were eaten often. These included yams, bush tomatoes, fig and quandong fruits, corms of bush onion, wild orange truffles, gall nuts of the mulga apple or bloodwood apple and the seeds from some grasses.

      Dat lijkt me wel aardig RS.

  77. marietsebiel zegt:

    Niet zo snel Melchior 😉 Bij mij begint het te werken, echt ! Ik wil niet te vroeg juichen, maar gisteren én vandaag zit mijn BS in de neerwaartse spiraal.

    Ik heb een stuk gelezen van TheWoo’s comment bij RN en zij heeft het herhaaldelijk over azijn. Azijn verlaagt de PH en volgens haar heeft dat een positief effect op veel diabeten. Wordt ook heel veel over gesproken bij Elain Cantin tegen kanker. Ik las bij de vele artikelen bij RN dat RS de zuurgraad naar beneden brengt !? Ik weet niet meer waar, maar ik ga het zoeken.

  78. Interessant, Mariet! Rustig afwachten inderdaad. Het zou me eerlijk gezegd verbazen als er echt niets gebeurde.

    Azijn is legitiem! Ook SCFA’s.

  79. CushiHuaira zegt:

    Vorig jaar een grote batch eikels klaargemaakt. Behoorlijk arbeidsintensief. Eerst de schil eraf, ging makkelijker toen ze goed gedroogd waren, daarna door een gehaktmolen om ze wat fijner te krijgen, uiteindelijk het grootste deel eindeloos in heet water opkoken en afgieten totdat het niet meer bitter was. Weet iemand waarom wilde zwijnen wel looizuur verdragen en mensen niet? Het resultaat was een prut die qua smaak en textuur deed denken aan geprakte bruine bonen. Prima voor eikel con carne! Wel veel flatulentie. Dromen kan ik mij niet meer herinneren. ik heb toen ook een deel ontlooizuurd via de methode dagelijks koud water opgieten en de volgende dag verversen. Dat duurde echt eindeloos. Fijngemalen stukjes eikel in een zak in stromend water ophangen zou een stuk sneller gaan, maar helaas geen beek in de buurt en om de kraan daarvoor te laten loprn gaat mij te ver. Conclusie: doen als je over voldoende tijd en een houtkacheltje of stromend water beschikt, maar niet in een keer twee borden eikel con carne achter elkaar opeten, want dat zul je de volgende dag wel merken;)

    • james zegt:

      Je moet toch wel helemaal niet al te veel te eten hebben als je zo veel moeite moet doen 🙂 Geen beek in de buurt? Hang het over de brug in de Vecht. Water was vroeger altijd klaar helder.
      @ Willem van Doorn. Of je snapt er helemaal niks van of je doet maar net (devil’s advocate?). Als je goed de verhalen en commentaren na leest, een en ander bij elkaar optrekt en het nodig aftrekt moet je toch tot de conclusie komen dat er een heel groot verschil is tussen hype en het vinden van een nieuw stukje van de puzzel. Sinds de mapping van ons genoom en de steeds grotere interesse in moleculair en cel biology lijkt het wel alsof alles een beetje in een stroomversnelling begint te geraken. Dankzij het internet is veel info tamelijk snel beschikbaar en het feit dat veel mensen niet al te gelukkig zijn met het resultaat van een levenlang ”gezonde kost” volgens de regels van de bekende organen, heeft als direct gevolg dat er heel wat mensen bereid zijn om te experimenteren. N=1 wordt in de buurt bekend, op blogs en Feestboek over gepraat, en een en ander levert langzaam aan een nieuwe realiteit op waar mensen zich comfortabel bij vinden. Misschien placebo? Who cares if you discover something must be doing something?

  80. sigme zegt:

    @Folkert: Wat allerliefst!

  81. sigme zegt:

    Niet alleen wilde zwijnen verdragen eikels met looizuur en al; ook tamme varkens. Nou zijn mijn tamme varkens natuurlijk wel van een snobbig oud rasje (Bonte Bentheimer), misschien dat moderne fabrieksvarkens minder eikelresistent zijn. (Is niet waarschijnlijk; tamme varkens zijn niet ver verwijderd van hun wilde verwanten naar het schijnt.)

    Varkens zijn sowieso op sommige spijsverteringsonderdelen robuuster dan mensen, zij verdragen ook veel meer schimmels dan wij.

  82. sigme zegt:

    Iets geheel anders; ik was vandaag in een supermarkt in Duitsland (ergens net over de grens, met een strategisch gelegen Combi en Lidl). Bij de Combi koop ik sinds kort slagroom, aangezien in Nederland in bijna alle slagroom E407 zit. Ik zag dat er nu bij de Duitse E407-vrije slagroom op het prijsbordje de expliciete melding stond ‘ ohne carrageen’. Blijkbaar geldt dat voor meer mensen als aanbeveling..
    (In Nederland is het ook wel carrageenvrij te koop, evenals in Duitsland is dat de biologische variant, maar in NL is die variant zo duur. Ik heb het er nooit eerder apart bijvermeld zien staan, ik speur de etiketten af.)

  83. jah zegt:

    Dus Tamme kastanje zou ook kunnen ipv aardappelzetmeel?

  84. Janet Noome zegt:

    Deze bijdrage van Bill Lagakos past hier perfect: http://caloriesproper.com/?p=4121 – On resistant starch and bloodglucose control –

  85. Michael zegt:

    “Daniël, het boterzuur in boter wordt onmiddellijk opgenomen in de circulatie, waardoor de colonocyten er vrijwel niets van krijgen. RS gaat straight naar de colon, waar bacteriën het omzetten in boterzuur.”

    Dat is weliswaar juist, maar het interessante in nu dat boterzuur ook een zeer gunstige uitwerking kan hebben in de dunne darm. Dit is het geval in bv de ziekte van Crohn die in het allervroegste stadium de Peyer’s Patches aantast. Hier heeft in verschillende onderzoeken boterzuur een gunstige uitwerking aangetoond. Tim speculeert hier dat boterzuur geproduceert in colon via de bloedbaan in de dunne darm voor deze uitwerking zorgt. Maar omgekeerd, nl dat boterzuur opgenomen in de dunne darm via de circulatie gunstige effecten zou kunnen hebben ook in de colon, daar wil ie natuurlijk niet aan. Ik heb het antwoord ook niet, maar ik heb een hekel aan de zelfverzekerdheid die RN en de zijnen hier aangaande ten toon spreiden. Je kan dat ook gezever noemen natuurlijk.

  86. Sietske zegt:

    @Ron van Wiggen en ook Melchior, ook hier in Zweden worden de begrippen Potatismjöl en Potatisstärkelse door elkaar gebruikt. Ik koop gewoon bij de plaatselijke Coop “Lyckeby Potatismjöl” van het merk “Kockens” en dat is nog KRAV (biologisch) ook. Ingrediëntenlijst: potatisstärkelse. Punt. Enne, het bezinkt meteen, ik moet continu roeren om het binnen te krijgen, het vormt geen gel. Bovendien heeft het geen enkel effect op mijn bloedsuiker. Een pakje met daarop vermeld “potatisstärkelse” ben ik echter nog niet tegen gekomen! Succes met zoeken en testen! 🙂

  87. Michael, sorry, ik was niet duidelijk. Met ‘gezever’ doelde ik absoluut niet op inhoudelijke discussie. Er zijn twee nogal zure mensen in deze draad die de sfeer verzieken met doelbewust geplaatste nare opmerkingen. Die gaan zelfs bij mij onder de huid zitten.

    Ik wil juist graag het onderste uit de RS-kan boven hebben!

    Ook ik kan niks met RN’s provocatieve, ongefundeerde opmerkingen over ketose en ik kan niet wachten tot Anna zich in deze discussie mengt.

    Ben het volstrekt met je eens dat ook voorgevormd boterzuur waarschijnlijk belangrijk is. Zelf had ik het idee dat RS deels ook in de dunne darm wordt omgezet in boterzuur. De flora in de dunne darm wordt heel vaak over het hoofd gezien, terwijl die volgens mij belangrijker is dan die in de colon. Weet jij hoe dat zit?

  88. Hej Sietske!

    Jag tackar! Ik heb inmiddels ontdekt dat het hier hetzelfde is. Vond in onze kelder een doos ‘biologisch aardappelmeel’ waar toch echt onvervalst zetmeel in blijkt te zitten. In tegenstelling tot bij de producten die jij noemt komt het woord zetmeel op die verpakking niet voor.

    De bezinktest geeft inderdaad uitsluitsel.

  89. Indrukwekkend is een understatement. De stabilisatie die zij ziet, ‘kan’ eigenlijk niet.

    We zijn hier nog niet klaar mee.

  90. Janet, dank voor de link naar de post van Bill Lagakos. Zoals Anastasia in mei al aangaf, de studies zijn erg ‘underwhelming’. Dit is de reden dat ik hier geen aandacht aan besteedde. Hoe kan het toch dat deze interventie in real life soms zulke totaal andere (extreem significante) effecten laat zien? Waarom is er vaak (ogenschijnlijk) grote discrepantie tussen de uitkomsten van RCT’s en n=1? In de RCT’s zitten nauwelijks outliers. Als de positieve n=1nen echt zijn, zouden ze ook in de RCT’s moeten zijn opgedoken. Wat zien we hier? Schrödinger’s Cat 🙂 ?

  91. marietsebiel zegt:

    Melchior, Op naar de lente 😉
    Heb je Heisenbug al gezien? gaat ook over zuurgraad.

    http://mrheisenbug.wordpress.com/2013/12/21/was-i-too-hard-on-bifidobacteria/

  92. Je was me voor, Mariet 🙂 ? Die type 1 gezien?

  93. marietsebiel zegt:

    Ja, door Steve begeleid, zag het gisterenavond. Amazing 🙂 Steve is nu ook met zijn officiële experiment begonnen.
    Mijn rapportje komt er zo aan !

  94. marietsebiel zegt:

    Zoals Melchior het al zo plastisch uitdrukte, “haar koppige, gecompliceerde vorm van diabetes “ begint te reageren. He, he, eindelijk.
    10 dagen nu op RS waarop ik in het begin zelfs tegendraads op reageerde, met hoge spikes zoals deze op 12-12 :
    “20.00 uur BS 10.8
    21.00 uur BS 13.6 Gespoten 40 eenh. Lantus ( vroeger dan normaal )
    22.00 uur BS 16.6 Extra gespoten 5 eenh. insuline Lantus, vanwege zeer hoog.
    23.00 uur BS 13.9
    24.00 uur BS 12.2
    KETONEN GEMETEN : 1 ( 0.5 is ketose )”
    En deze op 14-12 :
    “22.00 uur BS 11.7
    23.00 uur BS 12.4
    24.00 uur BS 12.2 Ketonen gemeten 2.0 “

    Gelukkig werd ik gerustgesteld door Steve Cooksey, die melde dat meer diabeten de hoge spikes in het begin hebben. Zelfs hij ! Hij is de meest goed geregelde diabeet die ik ken. Altijd onder de 100 ( 5.5 ) Heel vaak tussen 70/ 80. ( 3.9/4.5 ) Hij is nu op dag 26/27 en FBG 63 ( 3.5 )

    Pas op 20-12 begon de BS te reageren in de gewenste richting. 🙂

    20-12-13
    Bloedsuiker:
    9.00 UUR 5.1
    13.OO UUR 9.3
    16.00 UUR 9.8
    19.00 UUR 10.0
    21.00 UUR 10.9
    24.00 UUR 10.6
    Ketose 2,1
    3x eetl. 20 gr.AZM.
    2x lantus gespoten 25 eenheden, 9 uur en 21 uur. Nieuwe methode: ipv van 1 x per dag, verdelen in twee keer. Dat moet even een paar dagen settelen . De kortwerkende Rapid gestopt ( is echt alleen voor de noodsituaties , als ik maar hoog blijf, ik heb al vaker gemerkt dat de Rapid maar even werkt en dat daarna de BS weer omhoog schiet, dan kan ik aan de gang blijven met spuiten, wil ik niet, ivm vetopslag, hoge rondzwervende insuline )
    1 Uur intensief gesport. ( kon dieper gaan !? )
    Ontbijtje, 9.00uur, half wafeltje, eetl. Kokosolie, notenboter, dadel, 2 koffie met ( minder) room
    Diner 15.00uur Lamsgehakt, ui, knoflook, verse tumeric, kokosolie, boter, zuurkool, koffiel. Mascarpone, 16.00 uur toetje: 3 eetl. Roomkefir en stukje kaki.

    Geen hoge spikes meer. Geen hot flushes meer ! ( insuline dumping ? )

    21-12-13
    Bloedsuiker:
    9.00 UUR 5.3
    12.OO UUR 8.2
    16.00 UUR 7.2
    19.00 UUR 9.7
    21.00 UUR 8.7
    24.00 UUR 7.1

    2x lantus gespoten 25 eenheden, 9 uur en 21 uur.
    3x AMZ 20 gr per keer in water
    Ontbijtje, 9.00uur, half wafeltje, eetl. Kokosolie, notenboter, lepeltje jam, 2 koffie met ( minder) room
    Diner 15.30uur: Geitenbout, gestoofd met spitskool, tumeric, zout, peper, ui, knoflook, klein paars aardappeltje ( eigen teelt ), kokosolie, boter. 16.00uur 50ml geslagen room, met koffielepel Paleo hemelse modder.

    22-12-13
    Bloedsuiker
    9.00 UUR 4.3

    Vandaag ga ik IF doen om nog even goed te pushen. Dat kan makkelijk vanwege minder honger.
    De laatste 2 dagen pás echt het zo vaak gemelde darmgeroffel. Diepe slaap, verkwikt weer wakker, “ausgeglichen”,
    Doorgaan 😉

  95. Okay Mariet, een voorzichtig neerwaartse trend en geen spikes meer. Hoopgevend. Mogelijk duurt het inderdaad een poosje voor de RS een niet-diabetogene flora induceert. Als dat zo is – wat eigenlijk best logisch zou zijn – zijn de kortdurende experimenten waarop de huidige knowledge base is gebaseerd betekenisloos. Inderdaad, doorgaan 🙂 !

    Dank weer voor het rapport!

    Als de boel echt spectaculair wordt stuur ik je een taart 🙂 .

  96. marietsebiel zegt:

    Taart ? Wat is dat taart ? 😉

    Hier een comment van James Howell. Het duurde 2 maanden voor hij echt resultaat zag. En een stuk naar boven zijn waardes en vooruitgang.

    • James Howell // Dec 19, 2013 at 13:43

      It ain’t no placebo effect fer me, bubba.

      I have been doing resistant starch therapy (RST?) for several weeks (link to freetheanimal.com ). Yesterday I ate a bowl of fried rice (I love fried rice). My four-hour BG measurements were:

      Before meal: 72 mg/dL
      Hour 1: 103 mg/dL
      Hour 2: 75 mg/dL
      Hour 3: 72 mg/dL
      Hour 4: 70 mg/dL

      I agree glucose monitors are unreliable compared to a laboratory test but the trend is undeniable. After a couple of months of RST, my (almost) T2 Diabetes has apparently vamoosed, gone, disappeared. And I’m losing weight again.

      This morning my Fasting Blood Glucose was 81 mg/dL, down from the 105 mg/dL area.

  97. waadfrelle zegt:

    Als de 6,5e lezer wil ik even kwijt dat jij, Melchior, en jullie, de andere 6, me elke keer een heerlijk uurtje leeswerk bezorgen, inclusief de zure Willems vD cs. Soms post ik jouw blogs op mijn facebook om zoals mijn neef huisarts me toevoegt: ‘hem te bekeren’ en dan krijg ik dezelfde reacties als jij hier: dat je onleesbaar schrijft. Ik vind dat helemaal niet, ik vind dat je hilarisch leuk schrijft en dankzij die stijl ga ik steeds meer begrijpen van de biochemie in mijn binnenste, wat me anders nooit zou lukken om de doodeenvoudige reden dat ik afhaak bij droog theoretische verhandelingen. Voor het geestelijke gebruik ik Richard Dawkins, voor het lichamelijke Melchior Meijer. Ok, bizarre vergelijking 🙂

    Al enkele jaren paleo met als enige zonde chocolade (ook zelfgemaakt, puur, hartkloppingen veroorzakend en toch dooreten hè), zal ik mee experimenteren met Honig RS (het was lang geleden dat ik überhaupt in het middenpad van een Appie rondstruinde). Tot nu toe geen merkbaar effect, maar ik ben nog aan het opbouwen. De dromen lijken me leuk maar liever nog zou ik eerst slapen, gewoon aan een stuk. Who knows. Daarnaast ga ik ook voor de inspanningstolerantie en het gewichtsverlies (beetje). Ik hou je op de hoogte.

    Vandaag zal een paar minuten langer licht zijn dan gisteren ja, we zijn op de goede weg!
    Allemaal de hartelijke groeten. Ik ga even mijn sudderende lamsschenkel omdraaien.

  98. Gelukkig, Waadfrelle 🙂 ! Dank voor de heads up. Ach, je kunt het onmogelijk iedereen naar de zin maken. Wat me wel verbaast is dat mensen die het allemaal maar niks vinden de moeite nemen om dat (herhaaldelijk) te melden. Zelf mijd ik plekken die me niet bevallen.

    RS. Zoals ik al zei, ik denk het een kwestie is van if it ain’t broken, don’t fix it. Maar het is een onschuldig experiment. Wie weet wat er nog gebeurt 🙂 .

  99. Wow George, ik heb niks gezegd 🙂 . IJzersterk stuk trouwens.

  100. Michael zegt:

    Melchior, ik vond eigenlijk van mezelf dat ik een beetje aan het zeveren was/ben…
    Wou er mee ophouden, maar dan vandaag weer deze bijdrage van Tim:

    “Now, all the LC and Keto-tards, tell me again how there’s “no human requirement” for RS or other fiber-like substances. This is all becoming increasingly laughable by the minute. Well, at least we’ve got them squirming all over the place.

    I’m not happy unless they’re not happy.”

    Bah. Nou, wat betreft die noodzakelijkheid, het eerste wat hierna tegen kwam was dit: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23140761
    Ok, dus niet RS maar andere soorten vezel zouden dan moeten beschermen (lol, geloof er niks van). Heeft Tim dus toch nog een beetje gelijk. Maar daar wordt ie niet echt blij van. Hij is pas blij als ik ongelukkig ben.

    Waar ik wel blij van wordt is de vooruitgang die te zien is bij Mariet. Dat laat inderdaad zien dat er echt wel wat gaande is. Al houd ik wel altijd de geschriften van mensen als Iaonnidis en Kaptchuk in het achterhoofd.

  101. Michael zegt:

    Ook dit en de daarop volgende FIAF posts houd ik in het achterhoofd: http://high-fat-nutrition.blogspot.co.nz/2007/12/fiaf-whos-fat-is-it-anyway.html
    De gedachte dat symbiotische relaties ten grondslag liggen aan al dat leeft, heeft Lee Silver (Challenging Nature) al lang geleden voor mij onderuit gehaald.

    Niettemin, mooie hack. Voor de rest (nl of je leven er van af hangt) daar wacht ik rustig op.

  102. Michael zegt:

    “Zelf had ik het idee dat RS deels ook in de dunne darm wordt omgezet in boterzuur. De flora in de dunne darm wordt heel vaak over het hoofd gezien, terwijl die volgens mij belangrijker is dan die in de colon. Weet jij hoe dat zit?”

    Ik ‘weet’ natuurlijk niet echt hoe het zit, wel veel over gelzen. En wat je zegt is zeker waar. Ik heb nu geen studies bij de hand, maar meestal betreft het onderzoek in muizen, ratten, varkens… Maar toch, het is een heel interessant onderwerp. Wat er zich in de dunne darm (vooral het ileum) afspeelt is nogal belangrijk, zeker in het geval van Crohn.

  103. Michael zegt:

    PS
    Die uitspraak hierboven die toeschreef aan Tim lijkt mij bij nader inzien waarschijnlijk een toevoeging van RN aan Tims gastblog. Past ook beter bij RNs karakter dan Tims.

  104. Dank, Michael.

    Zojuist de lichtste, makkelijkste duurloop sinds tijden gehad. Ik wil eigenlijk behalve zwemmen geen ‘cardio’ doen (HIIT-indoctrinatie, Milind Watve, het spookbeeld van de uitgemergelde, metabool obese hardloper, etc.), maar het ging vanzelf. Een effect van RS?

    Onderweg bedacht ik het volgende mechanisme. Puur speculatief, op basis van de beperkte waarnemingen waarvan ik kennis heb mogen nemen en voortbordurend op voorzichtige conclusies die we al eerder hebben getrokken (Spreadbury, juli 2012, een mijlpaal).

    Alle diabeten (type 1 en 2) hebben een afwijkende darmflora.

    Y en Roux gastric bypass heft diabetes type 2 op (moet uitzoeken wat het doet bij mensen met type 1)

    Y en Roux omzeilt het duodenum (bovenste deel dunne darm).

    De bacterieflora in de dunne darm heeft grote invloed op (is misschien wel bepalend voor) diverse metabole processen.

    Bij mensen met metabool syndroom/diabetes is de flora in het duodenum verstoord/pathogeen/diabetogeen.

    Y en Roux hongert deze diabetogene flora uit. Resultaat: herstel glucoregulatie.

    Low carb hongert deze pathogene flora soms voldoende uit (verbeterde glucoregulatie), maar soms ook niet of niet voldoende (geen bevredigende verbetering, zie Mariet).

    RS voedt heel specifiek één of meer gunstige of neutrale bacteriestammen, waardoor die de pathogene/diabetogene bacteriestammen verdringen. Resultaat: herstel van glucoregulatie

    Dit kan snel gaan of een poos duren, afhankelijk van de koppigheid van de pathogene flora.

    Mariet zal het ons leren 🙂 !

    Ik begrijp RN’s haat jegens low carb niet. RS is volledig compatible met ketose.

    • michajoris zegt:

      Interessante theorie Melchior. Toevallig hangt dit precies samen met iets waarover ik de laatste tijd aan het denken ben. Resistant starch lijkt zijn vruchten af te werpen in een rijk (in elk geval paleo-achtig) dieet, gezien alle N=1’s. Bij de nog-door-pathogene-flora-bevolkte-darmen van de volkorenmensen met al hun gezonde ontbijtkoek, liga’s en pastaschotels werkt het wellicht daarom niet? Het lijkt dat veel paleolieden die het proberen er toch positieve ervaringen mee opdoen – going the extra mile – zogezegd. Dat is in elk geval de ervaring die ik er tot nog toe mee heb – maar we wachten tot de nieuwigheid er over een maand vanaf is.

      Verder vind ik de wijze waarop de discussie rond resitant starch in Paleokringen gevoerd wordt weinig productief. Enerzijds heb je het snel vermoeiend worderdende triomfalisme van querulant Nikoley t.o.v. low-carb circles. Anderzijds lijkt hij ook negatieve ervaringen te wijten wat natuurlijk een enorm zwaktebod is en de discussie gelijk ideologisch geladen maakt. Je zou juist willen weten wanneer resistant starch werkt en wanneer niet. Er zijn geen cure-all-oplossingen en te pretenderen dat resistant starch dat wel is, lijkt me alleen maar kwalijk. We hebben de heilige graal gvonden, Paleo/primal/ancestral is nu ‘af’. Zo’n houding gaat op termijn alleen maar tegen je werken – denk ik.

      Wat betreft de hele low-carb/niet zo low-carb discussie – in het toch al marginale paleowereld – is wat mij betreft veel te verbeten geworden.Deze webstek is hier gelukkig een uitzondering op 🙂 Het is blijkbaar zo dat (very) low carb voor sommige mensen prima/uitstekend werkt, voor anderen weer niet en vice versa. Dan is het wellicht niet zaak om de ene aanpak hartgrondig te verketteren en over ‘retards’ etc. te spreken, maar juist om te bekijken waarom het voor Jimmy wel werkt en voor Richard niet bij wijze van spreken. Maar misschien ben ik meer van het interkerkelijk vredesberaad – de Messiah van Händel schalt hier tenslotte ook uit de speakers 🙂

      • Geweldig verwoord, Micha! Going the extra mile, zo zie ik het ook, dat wil zeggen, als dit (voor bepaalde mensen) legitiem blijkt te zijn. Inderdaad, het idee dat ‘één paleo’ voor ieder mens op aarde de heilige graal is en dat er verder niks meer te leren valt, is naïef en contraproductief. Als de darmflora inderdaad onze sofware blijkt te zijn en zo’n enorme invloed heeft, dan is het, godbetert, zelfs niet ondenkbaar dat sommige volkorenmensen (dank voor die term) een leven lang gezond kunnen blijven 🙂 . Ze hebben dan gewoon mazzel met hun software.

        Jij Händel, wij ook Händel!

      • james zegt:

        Ik volg dit eerlijk gezegd een beetje op een afstand (too busy with Christmas) maar tot dusver lijken me de notities van Heisenbug nog het meeste hout te snijden. Gevaar lijkt me met dit soort zaken dat wanneer een en ander niet direct de vruchten afwerpt die aan een bepaald verwachtings patroon beantwoorden, het kind met het bad water wordt weg gegooid. Er moet een reden zijn waarom al jaren mensen bevredigende resultaten hebben met probiotics. Nu lijkt het er op dat de probiotics en de prebiotics heel nauw samen werken. Ik vind persoonlijk de referenties van Heisenbug ook bijzonder de moeite waard om na te lezen.
        http://ajcn.nutrition.org/content/80/6/1658.full.pdf Interessant is dat aan deze studie Fred Brouns onder andere meewerkte, al was het lijkt me alleen maar mbt data collection
        Vraag me trouwens af of RS te vergelijken is met de (trans)galacto oligosacharides. Er is heel wat onderzoek gedaan naar al deze non digestible carbohydrates
        Maken we met zijn allen misschien niet dezlfde fout waar we zoveel studies altijd van beschuldigd hebben? Concurrence id nog niet causality. Het is waarschijnlijk dat er meer aan de hand is.
        Nogmaals , weet er weinig van af en volg Nikoley al helemaal niet. More body than brain? 🙂

  105. Aldert zegt:

    Paleo eten is leuk, maar ook een aan neolithische voeding aangepaste darmflora, kan (bij mij) daar prima mee overweg. Ik denk dat de samenstelling van de darmflora uiteindelijk bepaalt of we gezond of ziek zijn. Echt voedsel kan vaak de balans herstellen, maar ik kan me ook voorstellen dat een darmflora die zich goed voelde met SDCD graag z’n best doet om zo te blijven.
    De RS heeft bij mij nog geen wonderen gedaan, dromen zijn misschien iets duidelijker geworden. (of ik onthoud ze beter, zijn meer film-achtig geworden, full colour waren ze altijd al.)
    Vorige week uit sociale verplichtingen (of overmoed) een plakje kruidkoek gegeten en de volgende ochtend daarop twee theelepels honing, n.a.v. Heisenbug. ’s Middags Enorm Gassig, volgende dag zwaar geïrriteerde darmen, en ’s avonds restless legs. Was ik al weer vergeten dat ik daar ook last van had.
    Tijd voor een bezoekje bij de huisarts, testen op sibo als dat hier kan, en evt. parasieten. En dan op zoek naar SBO’s, tijd om de boel eens echt om te gooien!

  106. Jo tB zegt:

    Na die ene experiment met AZM en mijn hoge bloedsuikers ben ik meteen gestopt, want ik wilde mijn systeem niet nog meer om zeep helpen dan het nu al is. Al lezend op de diverse sites over RS heb ik besloten mijn experiment op een andere manier door te zetten. Ik weet dat zoete aardappelen geen negatieve invloed op mijn bloedsuikers heeft, dus ben ik gaan nadenken in die richting. En de link naar wat en hoe de Australische aboriginies eten/aten bracht me op het idee.

    Ik ga het met diverse knollen doen. Wanneer je ze kookt verliezen ze een groot deel van hun resistant starch. Na afkoeling wordt de hoeveelheid weer verhoogd. De aboriginies koken hun knollen in hete zand. In de binnenlanden van Australië is nauwelijks/geen water voor handen dus die moeten koken op een andere manier: vandaar in het hete zand onder hun kampvuur. In folie wikkelen en op de barbecue leggen in de winter lijkt mij geen goed idee. Dus kwam ik op het idee mijn slow cooker in de strijd te gooien.

    Ik wil ze gaan “garen” in de slow cooker, de temperatuur blijft onder het kookpunt, en hopelijk blijft er wat meer van het RS behouden. Na afkoeling zal het RS hopelijk nog hoger zijn. Gisteren had ik een stew in mijn slow cooker gedaan en zoete aardappel, winterpeen en pastinaak toegevoegd. Het heeft prima gewerkt. Nu een portie klaar maken, af laten koelen, en voor het ontbijt eten en dan meten.

    Sommige knollen kan ik ook rauw eten (zoete aardappel, aardpeer), dus die kan ik raspen en met een beetje olie en azijn als een salade eten. Ook dat proberen en meten.

    En sushirijst schijnt ook een goede bron van RS te zijn (niet paleo weet ik) maar in het kader van mijn experiment wel te proberen in de slow cooker.

    Voor mij wordt het een lange adem kwestie, kan een jaar duren, maar what the heck heb ik iets te doen. Watch this space….

  107. Heel interessant, Jo. Toch denk ik niet dat je eerste reactie op aardappelzetmeel iets te maken had met de RS-bron, want aardappelzetmeel heeft geen eigenschappen van de aardappel meer. Het is wat het is, zuiver (grotendeels resistent) zetmeel.

    Uiteraard hoe dan ook ook zeer nieuwsgierig naar de resultaten!

  108. Jo tB zegt:

    Melchior,
    “Y en Roux hongert deze diabetogene flora uit. Resultaat: herstel glucoregulatie.” Ik hoop het, vooral met RS terug te brengen in mijn dieet. Ik ben er van overtuigd dat mijn darmflora aardig verstoord is geraakt door wat ik at (en vooral niet at) de afgelopen 40 jaar.
    Ten slotte: gut biome problems lead to allergies. Fix the biome, fix the allergies.

  109. Jo, het ‘probleem’ is volgens mij dat iedereen – en ik bedoel echt iedereen – focust op de darmflora in de colon. Die is zonder twijfel belangrijk, maar ‘het’ gebeurt volgens mij bovenstrooms, in het gebied waar ondermeer de incretinen aangrijpen.

    Het is natuurlijk goed mogelijk dat de flora in de colon en de dunne darm elkaar weerspiegelen, maar ik heb het gevoel dat die focus op de colon ons om de tuin leidt.

  110. marietsebiel zegt:

    Melchior, even puntje op de i.
    “Low carb hongert deze pathogene flora soms voldoende uit (verbeterde glucoregulatie), maar soms ook niet of niet voldoende (geen bevredigende verbetering, zie Mariet).”

    Pas sinds een, zeg, een half jaar begon HFLC te haperen. Niet meer afvallen, BS’s kruipen omhoog. A1c van 6.3 naar 8.1. Op het laatst ook niet met drie dagen IF ( 18 uur, wel ontbijt ) omlaag te krijgen.
    Waarom ik dit opmerk ?
    Omdat het (mij, omdat het meest past bij mijn probleem ) het meeste opviel in N=1 verhalen. Na lang LC werden deze verschijnselen, van plateau’s en geen vooruitgang gemeld ( zie Dianne )

    http://freetheanimal.com/2013/12/resistant-starch-problems.html

    En nog eens over The Wooo en haar azijn therapie. Zo uit mijn hoofd, zij laat azijn gebruiken/gebruikt, die om de darmflora van slechte bacteriën en schimmel te ontdoen. Ik denk niet een tegenstelling met RS, maar aanvulling van azijn door RS ( dunne en dikke darm ) Yust saying !

    Gisteren IF, vannacht een hypo 3.4, lepeltje honing om niet nog verder te zakken in de slaap.. Vanmorgen 7.3 is normaal ná een hypo.
    Insuline klein beetje verminderd. Dat ik nú kan zakken is een verbetering. Door het ‘glazen’ plafon zakken.

  111. Mariet, ook gezonde mensen zien met name hun FBG na verloop van tijd vaak omhoog kruipen op very low carb. Ik deed dit tot voor kort af als een onschuldig gevolg van de noodzakelijke fysiologische insulineresistentie, maar ik word daar steeds minder zeker over. Verder stipte Alex laatst het mogelijke immunosupressieve effect van langdurig very low carb aan, iets waar ik nadien een paar gekke cases van heb gezien (online, uiteraard 🙂 ). Weet niet of er een causaal verband is, maar helemaal lekker zit het me niet. Het schijnt dat Bernstein immunoglobinen injecteert omdat hij immuungecompromiteerd is. Zijn niet diabetische, wel levenslang low carbende zoon ook.

    Aan de andere kant, Viljhalmur, de Inuït…?

    Ik heb me afgevraagd wat er zou gebeuren als jij nu probiotica zou gaan gebruiken, maar dat zou het experiment vertroebelen 🙂 .

    • George zegt:

      “Aan de andere kant, Viljhalmur, de Inuït…?”

      Misschien moeten we aan de gedachte wennen, dat mensen toch in relatief korte tijd aan de omstandigheden zijn aangepast. Kortom dat ‘wij” (dus mensen die afstammen van mensen die al heel veel generaties in Nederland wonen) niet te vergelijken zijn met de Inuit.

      Ik heb dit beeld voor je: plaats eens iemand van 35 jaar, die op een koffieplantage werkt, en die al zijn hele leven in Panama leeft en afstamt van voorouders die ook al honderden generaties daar waren, opeens in Alaska en laat hem daar zwaar werk doen als houthakker in de winter en laat hem houthakkers voeding eten: veel vet, bacon en eieren, aardappelen, steaks….

      Wat dacht je dat er dan met die persoon gebeurt?

  112. marietsebiel zegt:

    Nee, nu niet vertroebelen 😉 Sorry kort antwoord. Moet nu naar de klappert, zeggen ze in België ( borstkankeronderzoek )

  113. Na een omschakelingsperiode zouden ze het volgens mij prima doen, George. Viljhalmur en zijn collega’s waren meelmensen. De eerste weken op zeehondenblubber voelden ze zich niet lekker, daarna begonnen ze te spinnen als een naaimachine. Toch zit er iets in wat je zegt.

  114. Daniel zegt:

    Ik ben zaterdag begonnen met AZM. Twee theelepels en zondag 3 eetlepels (vandaag ga ik er 4 nemen en dan ga ik er een tijdje mee door)

    Vanochtend heb ik voor het eerst sinds tijden weer wat krachtoefeningen gedaan en ik zit ver boven het niveau waar ik was. Ik weet niet of dit door het AZM komt maar ik vond het wel waard om dat hier te melden.Verder flatuleer ik iets meer, maar niet zoveel meer dat het storend is.

    Mocht ik nog andere dingen merken dan laat ik het jullie weten.

  115. ccdeno zegt:

    Vandaag voor mij dag 3 dat ik met het AZM bezig ben. Dagelijks 2 theelepels om het rustig op te bouwen.
    Mijn bevindingen tot op heden zijn:
    Veel minder honger en trek. Iets wat ik als zeer positief beschouw. 🙂
    Net als Daniel flatuleer ik iets meer.
    De komende dagen ga ik de ‘dosis’ verder opbouwen.

  116. Jo tB zegt:

    Jeff Leach gaf als antwoord op een comment:
    as for your microbiome, the single best thing one can do is eat as many species of plants as you can in a week, stop worrying about fat and protein coming from animals (its OK), think twice about taking an antibiotic you might not need, get your hands and feet dirty from time-to-time, eat more dirt, open some windows and improve your home microbiome, get a dog and kiss them and their microbiome a little more often (the mouth end that is), and stop hyper-cooking food – let your stomach do a little of the work. but what do i know, i think Willie Nelson should be president.

    http://humanfoodproject.com/an-eaters-guide-to-a-healthy-microbiome/

    Interessant artikel.

  117. willem zegt:

    Nee, Michajoris, niet veel beter.
    ‘Meel’ is een poeder dat niet alleen wordt verkregen door graan te malen, maar het ontstaat ook door het malen van andere plantaardige organismen. Denk aan amandelmeel, en meer.
    Dus: graanmensen. Desnoods ‘graszaadmens’.

  118. En Staffan Lindeberg heeft het altijd over ‘mjölmat’ (meelvoer), wat ook zo lekker bekt 🙂 .

    Daniël en ccdeno, dank voor jullie updates! Laat ze komen, hoe meer hoe beter!

    De moderator van het WAP-forum heeft ook zijn stevig onderbouwde oordeel uitgesproken, nadat iemand hier naar toe linkte:

    ****Ik geloof er niks van. Zetmeel is het probleem, niet de oplossing.

    Mike****

    http://www.westonprice.nl/topic/aardappelzetmeel-wie-had-dat-gedacht

    Waarmee de zaak dus is afgedaan, ha, ha, ha.

  119. willem zegt:

    Mijn opmerking, Michajoris, was uiteraard als een soort kwinkslag bedoeld, niet belangrijk, wel correct.
    Alliteratie hou ik van, dus akkoord, dan houden we die melige mensen erin. Net als dat Zweedse meelvoer van Melchior, natuurlijk.
    Trouwens, dat gedoe met de erfenis van die ouwe tandarts, om triest van te worden.
    Zie je vaak, dat Jan en alleman het lijk van een een oorspronkelijke denker, spitsroede lopend, verscheurt en aan de haal gaat met een geld en aandacht opleverend stuk vlees ervan. Hyena’s. Hypes creeren goeroes en geld, geen gezondheidswinst voor Jan met de pet..

    • michajoris zegt:

      Was hier goed aangekomen Willem! In navolging van mjölmat kunnen wij natuurlijk volkorenvoer of volkorenvoeder gebruiken, klinkt niet slecht en het is nog redelijk accuraat ook! Graanvoer lijkt me meer iets voor vogels 🙂

  120. fran zegt:

    Die Mike kan wel super lekker koken trouwens! Heb eens in een restaurant gegeten waar hij stond te kokkerellen. Omdat er geen andere gasten waren, had hij genoeg tijd om met mij en mijn metgezel te discussieren. Was wel gezellig maar laat ik zeggen dat hij beter kan koken 🙂

  121. fran zegt:

    Oja, en als je naar zijn postuur kijkt, dan kun je niet anders dan concluderen dat hij wel wat verdere interventies kan gebruiken. Al beweerde hij zelf wel hard core paleo te zijn. Verder een erg aimabel iemand hoor.

  122. Jo tB zegt:

    Ik ben Jeff Leach en zijn Human Food Project oftewel American Gut project tegengekomen op internet. Tot mijn stomme verbazing ben ik net op internet tegengekomen dat er een vergelijkbaar project bestaat:
    Het Vlaams Darmflora Project.

    http://www.vib.be/nl/mens-en-gezondheid/darmflora-project/Pages/default.aspx
    En op facebook:
    https://nl-nl.facebook.com/VlaamsDarmfloraProject

    Iets om aan mee te doen als dat kan??

  123. Jo,

    https://melchiormeijer.wordpress.com/2012/09/26/suikerzieken-hebben-afwijkende-darmflora/

    Bovendien kan deze microbioomstudie ook als voorbeeld dienen voor toekomstig onderzoek naar merkers van andere aandoeningen, werk dat reeds volop aan de gang is in het VIB-lab, onder meer aan de hand van het Vlaams Darmfloraproject.

  124. Jo tB zegt:

    Dacht dat ik met een primeur kwam, natuurlijk niet. Het Vlaams project werd in dit artikel vermeld:

    http://www.nutraingredients.com/Research/Microbiome-breakthrough-Gut-flora-implicated-in-metabolic-disorders

  125. Jo, bedankt voor het opnieuw onder de aandacht brengen van dat spannende Vlaamse project!

  126. Folkert zegt:

    Flatulentie
    2- Dalende bloeddruk
    3- Verlies van overtollig lichaamsgewicht
    4- Beter, gelijkmatiger humeur
    5- Verdwijnen van pathologische angsten
    6- Levendige, vaak ‘romantische’ dromen
    7- Hogere inspanningstolerantie

    We zijn nou dertien dagen verder, sinds mijn eerste glas Honig zetmeel. De makkelijkste duurloop sinds tijden noopt mij om mijn wederwaardigheden weer eens te delen. Ik had het willen uitstellen tot na de Kerst.
    1- Met die winderigheid is het de afgelopen paar dagen best meegevallen. De eerste week was het hopeloos. Het heeft zich gestabiliseerd. Echter, gezien de manier waarop er hier ten huize gegeten wordt is een puf niet te voorkomen en zorgt altijd voor hilariteit. Voor de eigen nestbewoners redelijk te pruimen. Ik heb de consumptie van zetmeel verhoogt naar drie theelepels per dag, met een kop erop. Het opgeblazen gevoel is verdwenen. De faeces is compact en verwijdert zich op het door mij gewenste tijdstip, ’s morgens na de koffie. De hoeveelheid staat me niet aan, ik ben anders gewend. Maar ik eet dan aanmerkelijk minder moet ik zeggen. Het glimt en als iets glimt is het altijd aantrekkelijk. Ik wil ook iedereen een schoteltoilet aanraden, je ziet dan wat je hebt. Vooral met kleine kinderen is dat belangrijk, zeker gezien de zandbakken vol honde,- en kattepoep. Laat je nooit en te nimmer likken door een hond of een kat, Jo. Dat doen ze graag. Heeft met boterzuur te maken. Bij het onderwerp Veer in de Reet, zou ik daar nog een smeuig verhaal over kunnen vertellen. Ik vraag me overigens af of het minder eten er niet toe leidt dat je minder voedingsstoffen naar binnen krijgt, met alle gevolgen van dien.
    2- Mijn bloeddruk is nog steeds even hoog. De’s morgens, door de bank genomen, ongeveer Sys 125 en Dia 100, hartslag 67, de’s avonds, 10 uur, Sys 92 en Dia 62, hartslag 60, ochtendpols 57. Ik ben geen maagd.
    3- Ben anderhalve kilo aangekomen. Wijt het aan vasthouden van vocht door de RS. Plas veel minder. Ook de nachtelijke plaspauze is voorbij. Drink nog net zoveel, koffie, water, inclusief die fles rode wijn.
    4- N.V.T. , altijd een gelijkmatig humeur, nooit anders gehad.
    5- N.V.T.
    6- Zoals al eerder vermeldt, droom ik als een gek. De erotische zijn natuurlijk het mooist, de rest kan zo onder mijn bed. Alhoewel ik prachtige landschappen tegen kom en oude steden met allerlei doolhoven, ondergrondse gewelven. Oorlogen, moord en doodslag van man tot man. Koningen, prinsen en prinsessen. Mijn dromen zou ik niet willen missen.
    7- Ja, daar zijn we bij de makkelijkste duurloop sinds tijden, die Melchior zegt heden ochtend te hebben ervaren. Dit punt heeft uitermate mijn belangstelling. Niet omdat ik een topsporter ben, meer omdat ik een “kick “krijg van een lichamelijke prestatie die voldoet aan mijn verwachting of zoals in dit geval boven mijn verwachting uit gaat. Aah, dat doet deze ouwe dan maar mooi, zoiets. Normaliter, ga ik om de dag op de fiets. Ik fiets vrij stevig, ter verduidelijking. Ik doe dat om de dag omdat mijn benen verzuren na anderhalf a twee uur knallen en ze rust nodig hebben. Zware benen heet dat. Dat merk je vooral, wanneer je de trap op loopt. Vorige week dacht ik, ik ga eens drie dagen achter elkaar fietsen, gezien de optimistsche schets. Dag 1 twee uur, dag 2 twee uur, dag 3 anderhalf uur. Geen zware benen. Vanochtend had ik zo iets van whmaaaa, wat een pokke weer, windkracht zes Beaufort. Maar Melchior pepte mij op.
    Ik trok de stoute schoenen aan en vertrok tegen de wind in, 6 Beaufort. Mijn hartslag bereikte binnen twee minuten een voor mij intensief trainingsniveau, tussen de 140 en 150. Soms 160. Tot aan het bos duurt dat ritje 25 minuten. Geen pijn in de benen. Folkert, je bent toch geen 18 geworden ? In de luwte van het bos enige rust, de hartslag daalde binnen een minuut naar 125. Een hoge hartslag duidt op een uitgeruste hartspier en de daling dat je het niveau aan kan. Daarna nog een paar heuveltjes en modderigge bospaden. De Tafelberg heb ik drie maal genomen. Het ging zo lekker. Hartslag tegen de 170. Ik moest mijn best doen om de benen pijn te doen. De rit duurde in totaal 105 minuten. Nou lees ik bij Attia, ik kan grafieken niet goed interpreteren., dat zijn gebruik van Superstarch gepaard gaat met een dosis glucose. En dat het resultaat daarvan bepaald is op een niveau van 70% van de VO2max en dat 6 uur lang op de fiets. Nou is 70% niks. En zes uur op de fiets op dat niveau is ook niks. In mijn geval zou het betekenen dat ik op de fiets een beetje aan het aanlummelen ben. Zo tussen de 110 en 125 hartslagen per minuut.

  127. jah zegt:

    Bij de plaatselijke natuurvoedingswinkel waren de pakjes bio aardappelzetmeel uitverkocht 🙂
    Hoe lang wachten jullie na iname van az met het eten van iets?

  128. Wow Folkert, dank voor dit nauwgezette verslag!

    Meer energie en (nog) betere inspanningstolerantie worden heel veel gemeld, zie ook het commentaar van die arts die al lang paleo is, een enorme energieboost ervoer met RS en zich afvroeg of een placebo-effect zo krachtig kan zijn. Wat de RS ook doet, de mitochondriën, in feite bacteriën in onze cellen, lijken er een forse kick van te kunnen krijgen.

    Dat van die verdwijnende nocturie vind ik echt heel bijzonder, die gaat in mijn vitrine! Het ’s nachts niet meer hoeven plassen is een veelvoorkomend verschijnsel bij mensen die paleo of low carb gaan. Dit schraagt het idee dat je RS mogelijk kunt zien als, zoals Micha het omschrijft, going the extra mile.

    Snelheid waarmee hartslag daalt na staken inspanning is één van de beste parameters van cardiovasculaire conditie. Je gaat inderdaad aardig richting 18 🙂 .

    • Dr. Art Ayers heeft een geweldige on topic post over de bursitis en constipatie van Dr. Oz!

      Zijn tip als je een auto-immuun probleem hebt (en chronische bursitis is volgens hem auto-immuun): bewaar je tandenborstel vlak naast het spoeltoilet van iemand die kerngezond is 🙂 !

      Over connecting the dots gesproken.

      • Ayers noemt kaalhoofdigheid een auto-immuun probleem waarbij er onvoldoende T-regulatoire cellen zijn.

        Compromise of Tregs leads to autoimmune diseases, e.g. celiac, Hashimoto’s and baldness, and also allergies.

        Theoretisch gezien zou Resistant Starch (aka aardappelzetmeel) dus ook tot een vollere haardos moeten leiden, ha, ha, ha.

  129. marietsebiel zegt:

    Melchior, ik heb op mijn blog een verhaaltje mét foto’s gezet. Kan ik hier niet doen. Beelden zeggen meer dan woorden. Als je wilt, mag je ze overnemen. ( als dat lukt, knippen en plakken, kleuterschool, ha, ha )

  130. marietsebiel zegt:

    Bedankt James, eerst reversing diabetes en dan revering old age ? Worden we allemaal weer terug 18, net als Folkert … Maar hoe ? NMN , geheim, recept ? Voorlopig meer NAD door calorie beperking en sporten, alle twee al in het pakket 😉

    Voor jou, Melchior en iedere meelezer hier en alle liefdes in ieders leven :
    Beautiful Christmas and Happy New Year

    • james zegt:

      Bedankt Mariet, from here certainly no less. As long as we are able to appreciate our gifts and talents and not constantly compare with what we don’t have, we can approach something that may feel like happiness.
      NMN is nog niet bepaald voor iedereen $1000 per gram en je hebt 500mg nodig …….. per kg lichaams gewicht. Een abbonnement bij de sporthal/zwembad is goedkoper

  131. marietsebiel zegt:

    Ha, ha, Ze hebben me geschoten bij Amazon.com. Ik krijg net een aanbieding binnen van:
    “One 24 oz (1 lb 8 oz) 680 g Bob’s Red Mill, Potato Starch Unmodified, Gluten Free
    by Bob’s Red Mill, Price: $3.39 ($0.03 / oz) ”

    Big Brother is watching you 😉

  132. dojodelft zegt:

    Is dat een beetje weg te krijgen een koud glas water met zetmeel? Anyway… leuk artikel maar geen aanrader om te lezen als je buikgriep aan het verwerken bent.

  133. jah zegt:

    Gemakkelijk weg te krijgen er zit bijna geen smaak aan.

  134. Jo tB zegt:

    De link die Guido plaatste heeft mijn speurneus in beweging gezet. (Ik had de eerste link over het hoofd gezien, soms komen de comments zo thick and fast dat er wel wat door het wal en schip valt). Bill Lagakos heeft een uitstekend uitleg (à la Melchior) gegeven over de onderzoeken die hij aanhaalt. Hij noemt Jane Plain (Wooo) en toen schoot het mij te binnen dat haar blog in mijn vergetelheid is geraakt. Er zijn zo veel blogs om bij te houden!!

    Mariet had een opmerking over Wooo en azijn, maar kon het niet vinden. Dus ging ik weer rond struinen op haar blog
    http://itsthewooo.blogspot.nl

    en vond haar opmerking over azijn:
    6) Take vinegar every day. Vinegar is magic. Really it is, for me anyway… If I gum a few mouthfuls of sour kraut my energy is instantly higher and my appetite vanishes. It’s like instantly inducting or strengthening ketosis. In the past I would always eat salads with extra vinegar or use sugar free ketchup and mustard and bbq sauce, because they strongly make me feel not only less hungry but more energetic. The vinegar trick works especially well whenever you consume a very large meal that can produce excessive postprandial hyperinsulinemia. In my experience, insulin overreactions to meals become quite a problem while on a lower calorie weight loss diet, or when not eating for long periods and then sitting down to a meal. Taking vinegar afterward can prevent the cycle of continuous eating after a meal, the body seems to instantly ‘revert” to a more fasted condition without insulin mediated / fat oxidation suppressed hunger.

    Zodoende heb ik een google zoek gedaan naar “vinegar glucose control”
    Onder het kopje wetenschappelijke artikelen kwam ik o.a. de volgende artikelen tegen

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/
    http://care.diabetesjournals.org/content/30/11/2814.short
    http://content.onlinejacc.org/article.aspx?articleid=1187200
    En onder het kopje “A spoonful of Vinegar helps the sugar go Down”

    http://www.diabetesincontrol.com/index.php?option=com_content&view-article&id=2475
    Waaruit blijkt dat Carol Johnston, professor of nutrition at Arizona State University’s East campus veel onderzoek heeft gedaan naar de effecten van azijn op bloedsuikers.

    Johnston beveelt aan
    Because taking a teaspoon or two of vinegar alone seems to cause burping and acid reflux in a lot of people, Johnston suggests that people include vinegar with food. The easiest way is by using oil and vinegar salad dressing, made with balsamic, red wine, apple-cider, or any number of flavored vinegars (avoid the fruity, sweet ones, of course, or you may cancel out the benefit). When making the dressing, use about 50 to 75 percent vinegar, and add some diced garlic, dried oregano, and basil — or stir in a little Dijon mustard. She also recommends using vinaigrette dressings drizzled over steamed veggies, such as cauliflower.
    Ik kwam ook de suggestie tegen dat in de Mediterraan, men een maaltijd begint met een kleine salade met vinaigrette dressing

    Dus na heel wat uurtjes leeswerk heb ik besloten deze alternatief experiment te gaan doen.

  135. marietsebiel zegt:

    Jo, niet om het een of ander 😉 Maar ik gebruik azijn ( appelazijn ) al meer dan een jaar dagelijks.
    Heeft bij mij dus geen effect op de BS.

    Volgens Heisenbug:
    “Following on Mark’s question, do you know if ingesting vinegar disrupts gut bacteria? Vinegar certainly seems to be a strong anti-bacterial agent outside of our bodies, but I can’t seem to find any information as to whether it ‘survives’ through digestion into our guts and starts wiping out bacteria there.”

    “Mr. Heisenbug says:
    It does not. The gastric acid naturally produced by your stomach is much more acidic than vinegar. And the acidity is neutralized as it passes through the small intestine.”

    http://mrheisenbug.wordpress.com/2013/12/21/was-i-too-hard-on-bifidobacteria/comment-page-1/#comment-46

  136. jah zegt:

    Gebruik je de rauwe vorm van appelazijn?
    Daar zou ook enig verschil in kunnen zitten. De rauwe vorm zou meer doen voor je darmen.

  137. Arjan zegt:

    Ik gebruik zelf de troebele biologische appelazijn van Fertillia.
    Hierin zit de “mother” of “azijnmoeder” zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Azijnmoeder
    http://www.wanttoknow.nl/gezondheid/over-de-weldaad-van-appelazijn/comment-page-1/

  138. Jo tB zegt:

    Arjan, had ik nog nooit van gehoord. Interessant. Zo te zien alleen online te koop. Waar koop jij het?

  139. jah zegt:

    Het is ook bij de ekoplaza e.a natuurvoedingswinkels te koop, de troebele variant nemen, deze is onbewerkt. Ik heb deze:

    https://webshop.ekoplaza.nl/nl/voorraadkast/sauzen-vis-en-vega/azijn/4106060041994.html

  140. Corrien zegt:

    Een kleine n=1
    Ben inmiddels een weekje bezig met AZM. Net als Folkert begon ik met hevige flatulenties, die de gezinsleden en ware het mogelijk ook mijzelf de kamer uitjoegen….
    Maar inmiddels is dit over en is met name de structuur van mijn ontlasting verbeterd.
    Slaap erg goed en ben minder moe na HIIT.
    Was al drie jaar LC(GOK), aanvankelijk om af te vallen. Sinds half jaar tarwe eruit en melkproducten gehalveerd, nu bijna echt Paleo, maar nog steeds erg wisselende faeces-compositie met vaak onverteerde resten.
    Dit is echt enorm verbeterd.
    Kom uit een DM-familie. Hoop dat ik het met deze interventies voorblijf en vind dit erg hoopgevend 😉 (in meerdere betekenissen)

  141. Gert van der Hoek zegt:

    Er lijkt toch wel wat te gebeuren zo hier en daar. Ik kwam aan de praat met een paar jongens die in opleiding zijn voor profwielrenner. Toppers in wording.

    De wielrenners die nu nog bezig zijn met “koolhydraten stapelen” zijn letterlijk en figuurlijk de losers. Het gaat om vetverbranding, koolhydraten worden niet meer in grote hoeveelheden gegeten, maar zorgvuldig ingepast, bijv. in de herstelfase na een grote inspanning. LCHF voor topsporters. Als dat het heersende beleid gaat worden, dan zal dat wel doorgaan naar de amateurs en naar andere sporten. Voor zover ze daar al niet “anders” bezig zijn.

    Hartslagmeters zijn uit. In zijn ergometers (SRM-meters), die je vermogen meten, uitgedrukt in Watt. Die bouw je in in een speciaal crankstel. Op een display kun je precies bijhouden wat je aan het doen bent. Als je boven je max gaat fietsen, ga je verzuren: teveel lactaat.
    En toen volgde een opmerking die ik interessant vond: als je boven je max gaat,schakel je over van vetverbranding naar koolhydraatverbranding, met verzuring als gevolg. (?)

    Zo had ik tijdens de maaltijd toch een paar medestanders die zich concentreerden op groenten, vet en eiwitten en die de zetmelen en suikers oversloegen. 🙂

  142. Gert van der Hoek zegt:

    O ja 1 jongen moest nogal wat afvallen, had duidelijk teveel “gesnoept”, die heb ik gewezen op de mogelijkheden van AZM…….

  143. Arjan zegt:

    @Jo tB

    Inderdaad @jah, bij de Ekoshop en zelfs bij de DA

  144. marietsebiel zegt:

    Jo, jah en Arjan, dat precies die ik gebruik 😉

  145. marietsebiel zegt:

    Sorry correctie , Jo, jah en Arjan, dat is precies die, die ik gebruik, de troebele biologische appelazijn van Fertillia. 😉

  146. Goedemiddag.

    Ben ik hier goed? O, fijn, dank u 🙂 .

    @Dojo,
    Dank! En beterschap. Lullig moment voor een buikgriep.

    @Corrien,

    Dat klinkt inderdaad zeer hoopgevend 🙂 .

    @Gert,

    Paleo is ergogeen en het ‘nieuws’ sijpelt door.

    http://www.mensjournal.com/health-fitness/nutrition/paleos-latest-converts-20130618

    Paleo plus RS is misschien ergogeen in het kwadraat.

    Algemeen:

    Die voorganger van de Nederlandse loge van de WAPF kan heel goed lezen, zo blijkt uit een diepgaande ‘discussie’ over resistant starch op het forum aldaar. Jeese Louise…

    http://www.westonprice.nl/topic/aardappelzetmeel-wie-had-dat-gedacht

    @Fastnotbad, kan je je een beetje verduidelijken aub ?
    Prettige feestdagen
    22 UREN GELEDEN GEPLAATST #

    fatsnotbad
Moderator
    Wat moet ik precies verduidelijken? Jouw vraag is mij niet duidelijk.
    Mike
    22 UREN GELEDEN GEPLAATST #

    JVG
Lid
    Sorry, dat dat produkt niet werkt, maar juist het probleem is.
    22 UREN GELEDEN GEPLAATST #

    fatsnotbad
Moderator
    Jij bent al 9 maanden forumlid, dus jij zou dat allang moeten weten:
    Zetmeel verhoogt de glucosespiegel en veroorzaakt bloedsuikerschommelingen. Glucose is het probleem, niet de oplossing. Daarnaast zijn aardappelen nachtschades en bevatten ze o.a. de neurotoxine nicotine.
    Mike
    21 UREN GELEDEN GEPLAATST #

    cham
Lid
    Aardappelzetmeel (resistent zetmeel (rauw) wordt toch juist niet opgenemomen?
    21 UREN GELEDEN GEPLAATST #

    fatsnotbad
Moderator
    De aardappel is een giftige plant. Ook ben ik nog steeds niet overtuigd van de theorie achter resistent zetmeel.
    Mike
    21 UREN GELEDEN GEPLAATST #

  147. jah zegt:

    Die voorganger van de Nederlandse loge van de WAPF kan heel goed lezen, zo blijkt uit een diepgaande ‘discussie’ over resistant starch op het forum aldaar.

    Tja…. dat is idd jammer. Wat kan je er verder van zeggen..?

  148. jah zegt:

    Wat voeding betreft vind ik WAPF (low-carb) wel top trouwens.

  149. Corrien zegt:

    @ Gert van der Hoek
    En toen volgde een opmerking die ik interessant vond: als je boven je max gaat, schakel je over van vetverbranding naar koolhydraatverbranding, met verzuring als gevolg. (?)

    Die is inderdaad wel leuk;
    Ik doe op de sportschool o.a mee met Bodypump en plak daar tegenwoordig vaak nog een lesje ‘small group training’ achteraan (nooit hetzelfde, maar altijd een intensieve afwisseling van gewichten zwaaien, coördinatie en snelheid). Iedereen was al verbaasd dat ik nooit spierpijn heb en … dat dat zomaar kan zonder even een koekje bij de koffie tussendoor (heb ik nog niet eens verteld dat ik het ook nog zonder ontbijt doe 😉 hahaha. Doe meestal IF8 tussen 12-13 en 20.00

  150. Jo tB zegt:

    Heb vanochtend mijn fles natuurtroebel appealzijn gekocht bij de Ekoplaza. Het merk is Beutelbacher uit Weinstadt, in Nederland op de markt gebracht door Demeter. Prijs 2,95. Toen ik vroeg kost het niet 2.69? Klopt, er zit 0,25 cent statiegeld op de fles!!
    http://www.beutelsbacher.de/sortiment.aspx?ID=607

  151. james zegt:

    Dwalen we een beetje af? Iedereen al begonnen met de nieuwjaars borrel? Begint op Foodlog te lijken hier, of een aflevering van de Consumenten gids.
    En ondertussen is Fred Brouns weer bezig met whole wheat grains te pushen. Weer een nieuwe observational studie (sterrenkijkerij) die aantoont hoe gezond volkoren en andere cereals wel niet zijn. En die gasten noemen zich echte wetenschappers en al die anderen die het op micro biologisch niveau proberen uit te knobbelen pseudo wetenschappers. (in de woorden van Brouns) Blijkbaar doet hij alleen maar aan shit analysis http://ajcn.nutrition.org/content/80/6/1658.full.pdf , Maar toen werkte hij ook nog voor Cerestar (later Cargill). Trouwens in die hele studie gaat het alleen maar over bifido. Geen woord over butyrate.
    En er is een nieuwe studie die ”aantoont” dat vet slecht voor je is en kans op hart problemen verhoogt. Juist, tot je ontdekt dat het vet wat ze gebruiken een fabrieks rommeltje is met 35% sucrose. Hoe Melchior dit allemaal volhoudt?? Ik word er zoooo moe van. Maar we mogen het geen criminelen noemen. Naast witte boorden criminaliteit hebben we ook witte jassen criminaliteit.
    Ik denk dat het beste voornemen voor het nieuwe jaar is om de internet verbinding maar te verbreken. Wat niet weet, wat niet deert.

    • James, het gigantische amylopectinebombardement waarmee een dosis volle granen in real life gepaard gaat, schopt de darmflora onmiddellijk in een ongewenste, inflammatoire richting. De prebiotische elementen die in minimale hoeveelheden in volle granen voorkomen, werden in dit experiment geconcentreerd – en dus in hoeveelheden die je alleen binnen zou kunnen krijgen door tien volkorenbroden in één sessie te eten – toegediend.

      Ze geven hun werkelijke bedoeling al vrij snel in de paper weg:

      Over the last decade, several NDCHs have been investigated for their effects on the colonic microflora. It has emerged that some NDCHs, mainly the oligosaccharides, have the potential to increase bifidobacteria concentrations in the colon (5). The ability to act as a prebiotic provides a marketing edge for these products.

      Overleven jullie het meteorologische geweld een beetje daar?

      • james zegt:

        Thanks, ik dacht laat ik die laatste opmerking maar niet vermelden want dat zou mijn ongelooflijke bias aantonen. 🙂
        Bedankt voor je medeleven. Wij hebben het goed overleefd. De stroom ging er af ( voor ongeveer 5uur) nadat we het kerst diner en cadeautjes gebeuren achter de rug hadden en de kinderen en klein kinderen voldaan naar hun eigen stekkies terug keerden, behalve degenen die hier overnachtten. Met twee houtkachels, een met kook plaat, en een voorraadje water kunnen wij het aardig uitzingen. Dat was, en is nog steeds voor velen een andere geschiedenis. Na 3, en soms 4 dagen zonder electriciteit, met temperaturen van -15 C (Mid west) kan het aardig penibel worden. Denk je maar eens even in wat de gevolgen kunnen zijn.
        Voor ons was het schitterend winterwonderland. Eerst al die ijzel op alle takken en daarna wit lichte sneeuw, en daar de zon op, terwijl door die ijzel eronder de sneeuw niet van de takken valt! Verblindend mooi.

  152. Gelukkig dat het voor jullie tot nog toe beperkt is gebleven tot wat knus improviseren en verblindend mooie plaatjes. Het kan inderdaad snel minder gezellig worden in ‘echte’ landen 😉 .

  153. Hans zegt:

    Prachtig om te lezen al die mooie ongemakken , James 😉
    Toch zijn hier al knoppen zichtbaar her en der en zelfs een blaadje al in de druif van het noorden , vlier dus. En al langer licht……. , kwestie van tijd….

    Hoop dat je je tanden blijft zetten in lieden als Fred Brouns c.s. en er hier over blijft schrijven , net als Melchior uiteraard !
    En witte boorden/witte jassen criminaliteit , ja , en witte boorden IN witte jassen criminaliteit kan ook.

    Moe ? Bedenk dan jullie niet voor dovemans-oren schrijven , met mij waarderen vele reageerders en lezers het in hoge mate , denk ik 😉

    Wens een ieder warmte , van een kachel en van de schaarse zonnestralen uit de wind.

  154. Folkert zegt:

    Mag ik je verbeteren, corrigeren, James, als je het mij niet kwalijk neemt. Het lijkt hier op de verste verten niet op Foodlog, of een aflevering van andere onbenul. Was het niet een extended family een paar dagen geleden ? Hier spreekt een iegelijk op zijn eigen niveau zonder door een meer onderlegde gewezen te worden op zijn tekort komingen aan kennis. Is het niet ? Jij en je familie en allen hier, een Zalig Uiteinde toegewenst. .

    • james zegt:

      Please Folkert, ik dacht dat je me wel beter kende. Ik wilde gewoon een beetje in dezelfde geest als al dat azijn reageren.:-) Moet waarschijnlijk wat meer smileys plaatsen..En extended familie blijft het ondanks kattige opmerkingen.We zeggen hier tegen mekaar:, je mag alleen maar ruzie maken met iemand waar je om geeft..
      Er is een hele goede reden waarom velen hier zo geroerd waren door het delen van die video van jou en Ellen. Dat was voor ons hier iets heel speciaals.

  155. marietsebiel zegt:

    Ach James, een beetje de winterblues ? Maar hij heeft maar mooi deze prachtige en inspirerende post van Melchior in het engels vertaald, dus die zet ik even hier voor de extended reaguurders:

    http://www.quintehealthsolutions.com/An-Intestinal-primer.html

    Bedankt James 🙂 #alleneengelukkignieuwjaar

  156. Arjan zegt:

    Moe ? Bedenk dan jullie niet voor dovemans-oren schrijven , met mij waarderen vele reageerders en lezers het in hoge mate , denk ik 😉

    Zeker weten !

    Goede jaarwisseling voor eenieder.

  157. Folkert zegt:

    James, duid mij niet euvel. Het is maar een speldeprikje.
    Je laatste zin intigreert mij. Canadese boer ?

    • james zegt:

      ‘ Canadese boer ?’ What about it Van Breukelen? Ik ben trouwens meer researcher dan boer en het bedrijf dat we runnen is in feite an experimental farm. We zijn al een jaar of zeven bezig met een feasibility study van groente en fruit in een geografisch rand gebied wat betreft heat units voor de meer lucratieve producten, daarmee inspelend op een groeiende demografie die zich zeer bewust is van de kritieke toestand waarin wij ons bevinden mbt. duurzame produktie, logistieke waanzin en het in stand houden van een gezonde economische infrastructuur op regionaal niveau. Voeg daarbij de realisatie dat de gouden jaren gepaard lijken te gaan met een minder dan ideale lichamelijke gesteldheid, en je kunt aardig bepalen in welke richting je je produktie, produktieproces en verwerking moet gaan zoeken..
      Mocht je geinteresseerd zijn, er is een Powerpoint Presentation op http://www.pallisergroup.com/Latest-Updates.html. Helemaal door scrollen naar de bottom of the page A proposal for fruit production. Het is wel een PDF van ruim 38 MB. Het is de kern van mijn verhaal, maar krijgt een idee.
      We hebben de steun van de plaatselijke/provinciale overheid voor 50% van de kapitaals investment tot een hoogte van $350 K.

      • Hoi Eline,

        Als er niet heel toevallig precies op dat moment een niersteen spookte, was de pijn die je voelde vermoedelijk een gaskoliek 🙂 . Niels gaf hierboven al aan dat je met een beetje pech flinke buikpijn kunt krijgen als je te hard van stapel loopt met Resistant Starch. De pijn van een vastzittende gasbobbel kan ook uitstralen naar de flanken.

        Als je rustig opbouwt om de flora in je interne regenwoud de kans te geven zich aan te passen, treedt minder gasvorming op. Je hoeft niet paleo te zijn om de effecten ervan te ondervinden. Sterker nog, de effecten zouden wel eens uitgesprokener kunnen zijn op een Standard Dutch Crap Diet, omdat paleo een deel van de aan RS toegeschreven veranderingen zelf ook al teweeg brengt.

  158. Eline zegt:

    Hallo!
    Met veel plezier en interesse heb ik dit artikel gelezen. En nieuwsgierig als ik ben, ben ik gelijk naar de appie gerend en ben ik nu de trotse eigenaar van een pakje honig aardappelzetmeel. Gister begonnen… en ik kreeg toch een pijn in mijn nieren…. kan dat hiervan zijn? Ben maar even gestopt. Pijn is weg. En ik geloof waarempel dat ik toch wel wat van de andere dingen heb gemerkt! Grappig. Wel een vraag: ben totaal niet paleo, maakt dat voor het gebruik van aardappelzetmeel wat uit? Ik hoor het graag! Bedankt alvast , eline

  159. Folkert zegt:

    Zo zie je maar, James, het is eenvoudig wanneer je elkaar niet in de ogen kunt kijken om misvertanden te veroorzaken. Jouw volgende zin : ” Er is een hele goede reden waarom velen hier zo geroerd waren door het delen van die video van jou en Ellen. Dat was voor ons hier iets heel speciaals.”, liet mij denken dat je iemand uit Canada zou kennen, een boer van onze leeftijd, die dit jaar in de Radboud een endo-exo prosthesis heeft aangemeten gekregen. De wereld is klein, het schijnt dat in een netwerk mensen elkaar kennen binnen 6 graden van verwijdering. Vandaar mijn geintrigeerd zijn en de onschuldige vraag ” Canadese boer “. Dit typeert weer eens het gebrek aan gesprek, op een bloknoot zoals deze, vaak leidend tot misverstaand. Hoe zorgvuldig moet , kan je zijn in het kiezen van je woorden ?

  160. George zegt:

    een beetje off topic, maar wel relevant op deze site: “Zorgwekkende stoffen voor de mens” en de doofpotoperaties van “onze” overheid en met name minister Schippers: het zijn stoffen die o.a. diabetes 2 en obesitas kunnen veroorzaken en ook hoe voorbeeldig Denemarken wel maatregelen neemt:
    http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1385247

    Alarmerend

  161. Corrien zegt:

    @ Folkert: bedankt voor je links
    @ George: bedankt! Had toen geen gelegenheid en was vergeten naar uitzending gemist te kijken

    @ Alle lezers hier: een hele goede jaarwisseling en een prettig en gezond 2014!!

  162. fran zegt:

    Melchior, je hebt het in je post over “koolhydraatverbindingen die niet door het enzym amylase kunnen worden kapot geknipt in afzonderlijke glucosemoleculen”. Resistant starch is zo’n koolhydraatverbinding, maar kennelijk zijn er meer (inuline noem je, en zie elders ook psyllium voorbij komen). Zouden die anderen mogelijk ook gunstige dingen met je lichaam kunnen doen?

  163. Fran,

    Ja. Er zijn er massa’s. Alle oplosbare en niet oplosbare vezels. FOS in honing. Je leest er alles over bij bij onder anderen Heisenbug, Dr. B.G., Tim Steele en in de uitvoerige vezelserie van Paleomom Sarah Ballantyne.

    RS lijkt een precisiebombardement uit te voeren en de flora met geweld te kunnen doen verschuiven (in een gunstige richting). Daarin zit vermoedelijk de kracht ervan.

  164. Noteer dat er ook mensen zijn die juist uitstekend gedijen op een vezel- en RS-arme voeding. Alles wat we hier nu exploreren en waarnemen druist lijnrecht in tegen de ervaringen en visie van onder anderen Dr. Georgia Ede (Diagnosisdiet.com). Ben benieuwd hoe zij hier tegenaan kijkt.

  165. fran zegt:

    Dank! Denk idd dat er grote verschillen tussen mensen zijn in welk voedingspatroon het meest gezond is.

  166. marietsebiel zegt:

    Vervolg RS experiment ( 3 volle eetlepels per dag , 25gr )

    22-12-13 FBG 4.3
    IF dag, alleen ontbijt, waardes 8.3 (na ontbijt ) , 6.7, 7.2, 7.7, 7.3.
    23-12-13 FBG 7.4 ( ná hypo in de nacht BS 3.4 )
    Na hypo, altijd van slag, heb ik gelukkig maar zelden: 9.1, 12.4, 11.0, 9.1
    24-12-13 FBG 5.2
    9.0, 8.1, 8.5, 8.6, 9.3 Ontbijt en diner.
    25-12-13 FBG 4.1
    Eerste kerstdag, eten bij familie, veel sla, hertenbiefstuk,
    voor mijn doen te laat gegeten
    7.1, 9.5, 9.0
    26-12-13 FBG 5.2
    Weer familie, nog later gegeten, lekker, maar teveel gangen,
    en vlees door Griekse winkel klaargemaakt, wat zit erin ?, vooruit dan maar…
    Uithuizig, de stad in. Weinig gemeten 16.00 uur 9.0
    27-12-13 FBG 7.8 ( te hoog, weer snel terug naar eigen ritme )
    IF dag, alleen ontbijt, 10.1, 7.7, 8.4, 7.5
    28-12-13 FBG 5.1
    Ontbijt en diner met bakje garnalen 100 gr, zalm 50 gr, mayo
    (zelfgemaakt met appelazijn ;-), olijfolie, 2 eidooiers ) komkommer.
    9.0, 7,1, 9,5, 9.0
    29-12-13 FBG 5.0
    Ontbijt 10.00 uur
    11.30 uur 8.3
    14.00 uur 7.5

    Kerstdagen voorbij 😉
    Nu weer helemaal concentreren op experiment.
    Duidelijk lagere FBG. Door de dag nog te hoog. Maar door het nu zo duidelijk te
    monitoren, en dat heb ik in het verleden niet zó veelvuldig gedaan, zie ik dat de A1c kán beïnvloeden.
    Aan de andere kant, als de FBG laag is/ terug kan naar laag, betekent dat een betere regulering. Ook IF kán de BS nu sneller naar beneden krijgen.
    Eigenlijk weer terug naar een half jaar geleden, toen de A1c 6.3 was.
    ( In februari wordt die weer gemeten )

    De winden, één week, hevig gerommel en steeds heftiger reuk.
    Tot verbazing van de family, zijn ze niet gewend 😉 Nu weer minder.
    Onsjes afvallen en het meest opmerkelijk: mijn benen, dé graadmeter van mijn
    chronische ontsteking, weer minder spanning, vocht, roodheid.
    Lopen ( in de stad ) makkelijker.

    Ook nog even een link naar Steve Cooksey’experiment, die bijna al zijn
    berichten besluit met: “Formerly drug and insulin dependent diabetic…
    who is now drug and insulin free!!! … “
    Dat wil ik ook;-)
    http://www.diabetes-warrior.net/2013/12/26/30-day-test-of-blood-sugar-with-resistant-starch/

    Even berichtje gestuurd naar Richard Nikoley, naar aanleiding van vragen over RS, welke leveranciers ? uit Canada o.a.
    Richard Nikoley ‏@rnikoley 25 Dec
    @humplik sorry, no idea. Worldwide, people seem to be finding it.

    Richard Nikoley retweeted Richard Nikoley favorited
    Mariet Hoen ‏@marietsebiel 25 Dec
    @rnikoley @humplik In the Netherlands we use Aardappelzetmeel (RS) from Honig. Does his job. FBG down to 4.1 ( 74 ) #DMT2
    Honig blij 😉

  167. Louise zegt:

    Ik zag dat de combi RS met SBO’s een nog positiever effect zou kunnen hebben. Nu las ik ergens dat bij sommige mensen SBO’s de boel over kunnen nemen. Zou de kans daarop kleiner zijn als je ze combineert met RS? Heeft iemand een idee hoe tricky SBO’s kunnen zijn?

  168. Mogelijk (erg) tricky inderdaad, Louise. Heb enkele horrorstories gelezen (naast de succesverhalen, zij het nooit over Prescript Assist). Ik kom erop terug, wilde het al oppakken.

    Mariet, dank! Reageer later uitgebreider.

    • Louise, Kresser (goed onderlegd in deze) schrijft:

      Prescript-Assist and *spore forming organisms*

      There is a lot of confusion about this topic. Jini Patel has raised concerns about soil-based organisms (SBOs) in this article , based on claims made by Natasha Trevnev, the founder of Natren (a company that sells lactic acid-based probiotics). Most of the objections raised in the article are either technically inaccurate or outdated by current research. It has become clear through DNA sequencing of the gut microbiota that the human gut has a makeup of bacteria similar to or already of SBO origin. From an evolutionary perspective, it’s likely that we were exposed to SBOs to a much larger degree than we are now, due to the industrialization of agriculture and food distribution, and changes in soil quality and diversity.

      The term “spore former” refers to microflora that can form spores that are biologically active, i.e. reproduce in the spore form, and are highly resistant to the environment and cause disease. Endospore formers, on the other hand, are biologically inactive and remain that way until environmental conditions allow resuming normal forms. Prescript Assist does have endospore formers, but they simply pass out of the system if they ever form in the gut of any mammal.

      The Relman-Stanford group studies have shown that SBOs are more numerous in the gut than lactic acid microflora, and that the microflora resident in the healthy mucosa of the gut differ considerably from what is present in fecal material (which tends to have higher numbers of lactobacilli and bifidobacteria).

      Finally,Prescript-Assist microflora are recognized Class 1 Etiological Agents, non-toxic, non-pathogenic, from independently maintained lines — this is well documented in both of the Clinical Therapeutics Articles. More than a decade of use as a supplement has revealed no adverse effects and/or side-effects [including reportedly patients with impaired immune systems], as well as the initial demonstrations with repeated consumptions of doses amounting to 500X that recommended for ordinarily daily use with no ill effect.

  169. Louise zegt:

    Dank je, Melchior. Dat klinkt geruststellend. Ik had ze besteld, maar begon na wat googelen te twijfelen of ik het aan zou durven. Kalm aan beginnen kan vast geen kwaad.
    RS lijkt positief te werken. Ik ben niet afgevallen gelukkig (64 kg bij 1,78 m), misschien gebeurt dat alleen als je wat te veel kilo’s meesjouwt?

    • Louise, de eerlijkheid gebied me het volgende op te biechten.

      Ik had ze ook besteld voor iemand in mijn omgeving met een nare, sterk catabole auto-immuunziekte. Zij ging googelen, trok enkele extreem creepy ervaringen naar boven (ondermeer nog meer spierafbraak), waarop zij en ik onmiddellijk zeiden: niet doen. Het potje ligt hier ongeopend.

      Het betrof in geen enkel geval Prescript Assist – er was misschien zelfs geen oorzakelijk verband – maar het is een feit dat dit terrein nog angstaanjagend braak ligt. Na lezing van die kleine klinische trials met Prescript Assist denk ik dat het veilig is, maar ik zou niet op mijn geweten willen hebben dat iemand informatie van mijn blog toepast en ziek wordt!

  170. Heel eerlijk gezegd denk ik dat poeptransplantaties met feces of darmvocht van gezonde individuen – zoals dat in de diergeneeskunde min of meer standaard is – de gouden standaard zou zijn. Het is ongelofelijk wat daarmee in de eerste experimenten wordt bereikt. Maar ja, het kost erg weinig, het is een eenmalige interventie en het heeft geneespotentie. Mijn ervaring fluistert me in dat de onderzoekers die het naar de klinische praktijk willen doorontwikkelen niet gemakkelijk aan geld komen.

  171. Louise zegt:

    Dat is ook wat ik graag wil, maar de MDL-arts wil niet meewerken, want het is alleen bewezen werkzaam te zijn voor Clostridium difficile, en laat ik die nou niet hebben. Dus dat wordt evt. zelf klussen (het is zo simpel als wat), maar ik moet dan eerst een donor vinden… Heel veel mensen hebben toch wel kwalen/allergieën! En ik wil de donor natuurlijk wel getest hebben. Een beetje professionele begeleiding zou ik best prettig vinden. Bovendien kan dan vastgelegd worden wat het effect is – lijkt me ook goed voor volgende gevallen.
    Er is in Engeland een kliniek waar het kan (Taymount clinic). Ze maken gebruik van goed gescreende donoren. Is alleen wel een dure grap, en succes is natuurlijk niet verzekerd.
    Vandaar dat ik toch eerst maar probeer op andere manieren mijn darmbevolking te beïnvloeden.

  172. 🙂 .

    Ja. Het is heel jammer dat dit nog nauwelijks onder fatsoenlijke begeleiding kan.

    Dank voor die tip (Taymount Clinic).

  173. james zegt:

    Ik heb niet altijd alle discussies over de zomer en into the fall gevolgd en weet niet of dit al eerder naar voren gebracht is, maar een van mijn kinderen bracht de panel discussie van Kresser, Rosedale and others olv Jimmy Moore in de discussie (interessant hoe de kerst bijeenkomsten bij de familie Pot dit soort discussies genereren)

    Het is van belang om te letten op wat Paul zegt over de Poolse ervaring over de laatste 30 jaar., cancer being quite prominent. Er is duidelijk een angle with the safe starches ihb relating to the production of butyrate die onze bijzondere aandacht verdient. Voeg daarbij de bijzonder eloquente uitleg van Mr Heisenburg en ik heb het idee dat we de general population een step ahead zijn met de realisatie dat het genereren van butyrate een therapeutisch effect kan hebben. Is het altijd nodig? I don’t know

  174. Jo tB zegt:

    Melissa McEwen van Hunt Gather Love heeft een series geschreven over The Human Colon in Evolution. Heb weer wat leesvoer voor de boeg.
    |

    • Het doet me deugd dat je het serieus neemt, Jo!

      Dit is veel belangrijker dan veel mensen denken. Veel van de positieve effecten van paleo zijn vermoedelijk toe te schrijven aan hogere beschikbaarheid boterzuur in de darm en (snel) veranderende flora.

      Melissa is een kreng, maar ze kan wel goed schrijven/analyseren 🙂 .

      • Rosedale wint dit debat met een vette voorsprong, James. En hij ziet er met zijn 63 jaar een stuk fitter uit dan Paul – Mr. Safe Starch – Jaminet.

        De opmerking van Cate over wat de Okinawanen die nu 100 worden aten, is ook zeer relevant.

        • Sorry, twitterdumpje 🙂

        • james zegt:

          Precies, dit is wat ik schreef aan mijn zoon (nu weer in Ottawa)
          Thanks Lennaert for the link on Google + (Nov, 19)
          Now I remember why I have always been an admirer of Ron Rosedale. There are no safe starches. Life in general is not served by burning glucose. I am also beginning to see what the problem may have been in Poland where Paul Jaminet refers to. The high incidence of colon cancers may have been due to a lack of butyrate, which among others comes from butter. It is also formed when resistant starches are broken down in the small intestines as we talked about over Christmas butyratic acid feeds the cells of the colon and is a known cancer fighter. The issue that needs to be addressed in all cases is not how we remedy a problem (by adding RS to get the butyrate), but that there is a mutation of cell division in the first place and the process of apoptosis (programmed cell death) isn’t working properly. Normally, and it practically all cases it does work, considering that it is estimated that an average of more than 60 billion cells die each day through apoptosis.
          Not sure of je alles over de Okinawans kunt verklaren met calorie restrictie (Cate)

  175. Arjan zegt:

    @Melchior

    “Rosedale wint dit debat met een vette voorsprong”

    Ondanks dat het mij het soms duizelt, zij mijn onderbuik gevoel dat ook. -:)
    Zit er nu verschil in Safe Starches en RS ??
    Rosedale blijft namelijk hameren op de glucose !

  176. Arjan!

    RS is NIET glycaemisch 🙂 . Het gedraagt zich niet als zetmeel, wordt niet omgezet in glucose!!!

    Het bevordert zelfs ketogenese.

    Het is een totaal ander beest.

  177. Arjan zegt:

    @Melchior

    RS is NIET glycaemisch 🙂 . Het gedraagt zich niet als zetmeel, wordt niet omgezet in glucose!!!
    Dat begrijp ik wel, maar was even van de leg door dat AHS12 van Folkert over Safe Starches.
    Ergens begreep ik wel dat we het nu over twee verschillende dingen hadden, maar toch even zekerheid.

  178. Ach so! Gelukkig Arjan 🙂 . Anders had de vriendelijke Ton toch gelijk en zou ik op een cursus begrijpelijk schrijven moeten. James voerde dit op vanwege een opmerking van Jaminet over kanker in Polen.

    Safe Starches is wat mij betreft nog steeds een contradictio in terminis. Ja, we zijn aangepast aan het eten van bepaalde wortelstelsels, maar die leverden ons vooral RS en veel minder verteerbaar zetmeel dan bijvoorbeeld gekookte aardappelen.

    • michajoris zegt:

      Goedemorgen,

      Ligt deze safe starches-discussie niet veel meer de vraag van wat is – evolutionair gespeculeerd – een suprafysiologische hoeveelheid is ten onder dan de nogal dualistische discussie of zetmeel veilig is of niet. Dit doet me denken aan de omega-6-verkettering in sommige kringen, hoewel Y zetmeel wellicht niet door dezelfde mate van noodzakelijkheid in het dieet gekenmerkt wordt? En daarnaast zijn de bronnen waar je het zetmeel vandaan haalt in die context ook niet onbelangrijk, als je dat zetmeel niet als het meest schadelijk zit, maar juist datgene wat ze meebrengen aan ‘ indringers’?

  179. Arjan zegt:

    @Melchior

    Sorry Melchior, ik heb je weer onderschat.
    Ik ga eerst in retraite (blijf wel lezen hoor !) en ga eerst eens een index maken in excel met hyperlinks van al jou blogposts onderwerpen.

  180. Geen sorry nodig, Arjan! Er waren vast nog wel wat lezers die, zoals de Leider van WAPF Nederland, veronderstelden dat RS een bloedsuikerrespons geeft.

    • Ofwel, @James (en Micha, zie ik nu), voldoende boterzuur (en andere SCFA’s?) is vrijwel zeker noodzakelijk voor optimale gezondheid. De vraag is hoe veel glycaemisch zetmeel er in de evolutionaire context meekwam met de RS-bron. Veel minder dan vandaag de dag, gok ik. Ik verwijs opnieuw naar mijn experimentje in Zweden, waarin ik veel stinksigarenwortelpulp at: Paleoheld op sokken. Dit smaakte nooit zoet, waardoor ik later bedacht dat ik toen voornamelijk RS gebunkerd moet hebben.

      • james zegt:

        And we’re back to where we started with Jared Diamond. Alle ellende begon toen de eerste ploeg in de grond ging, mensen bij mekaar hokten en er steeds meer behoefte kwam aan zo veel mogelijk calorieen van zo weinig mogelijk grond, met zo weinig mogelijk afval. Hybridisering werd onze grootste medestander. Jouw rietsigaren experiment maakt het duidelijk : niet zoet in de mond, amylase kan er niks mee doen. Als we onze wetenschappers maar lang genoeg had laten experimenteren met lisdoddes denk ik dat we in de polder hele velden van wuivende lisdoddes hadden gezien, met aardig zoete wortels. Tarwe won het, net als suikerbieten.
        Verre zij het dat ik denk dat we het nu gevonden hebben, maar ik denk dat we heel langzaam aan toch een beetje een beeld beginnen te krijgen van hoe het wel eens in elkaar zou kunnen zitten.
        Als we ooit die tarwe naar het kerkhof willen brengen zullen we een en ander toch denk ik vanuit deze invalshoek moeten benaderen. Ron Rosedale meet Michael Pollan. Eigenlijk zou je bij dat shit onderzoek van Fred Brouns en consorten heel logisch kunnen vast stellen dat ze aangetoond hebben dat het zo wel kan, maar dat het allerminst de beste weg is. Mooi punt om het jaar mee te besluiten 🙂

  181. Jan Peter van Doorn zegt:

    Een verloskundige vertelde me laatst dat het vroeger gewoon was dat de pasgeborenen wat poep binnen kregen (het ligt ook vrij dicht bij elkaar). In Afrika schijnt het nog steeds te gebeuren dat er een vingertopje poep naar binnen wordt geschoven.

  182. marietsebiel zegt:

    Wonderbaarlijk, die video van een jaar geleden. Ik heb hem toen ook bekeken en vond toen ook al dat Rosedale de winnaar was ( hoe arrogant zijn lichaamstaal ook is )
    Het doet nu een beetje achterhaald aan in het licht van RS. Eén jaar 😉
    Het motto van Jimmy Moore was toen : What about Safe Starches ? Hij heeft het nu verandert in: What about Resistant Starches ?

    In de ketosis diabeten groep op FB is een felle discussie gaande, voorstanders van RS, zoals Steve Cooksey, en de sceptische tegenstanders. De tegenstanders geloven niet meteen dat RS de ketosis in stand laat. Andre Chimene ( DMT1 ), ( ook sceptische ) grote vrienden met Rosedale , heeft beloofd met hem contact op te nemen, om te horen wat hij er van vindt. Ik kijk uit naar die reactie. Laat ik natuurlijk weten.

    Gisteren nog eens mijn ketose gemeten met de bloedglucosemeter i.p.v. urinesticks, 0.9
    Duidelijk in ketose dus.

  183. james zegt:

    Nabrander: dat was in reactie op de comment van Melchior van 12.39

  184. Ha, ha, ha, James, ik zoek wanhopig naar een stichtelijke eindejaarsrede 🙂 . Ik heb nog niks en morgen ga ik de hele dag naar ‘Stad’. Kijken of ik nog wat kan verzinnen…

    • james zegt:

      Misschien moet je zoeken in de richting van wat we zoal aan ”normale” voeding binnen krijgen kun je best mee leven…. als je de grotere en kleinere ongemakken voor lief neemt. Je kunt er zelfs oud mee worden.. zij het dan misschien op krukken of in een rolstoel. En misschien wil je liever niet weten dat je oud en ziekelijk bent geworden… dan moet je veel boterhammen met Becel en pindakaas eten, dan zorgt Al Z. Heimers voor de viering van je oude dag.
      Als je in staat bent om een eindejaars rede te schrijven zonder lelijke woorden, zonder vloeken, zonder je hoofd tegen de muur te bonken, heb je al heel wat gepresteerd… vind ik.
      Ben vorig jaar al aardig in de weer geweest, dit jaar hou ik me op de vlakte.
      Weet niet meer of het Wim Kan was of Seth : we gaan met elkaar naar de bliksem, maar we zorgen er voor dat we nog een paar leuke laatste uurtjes hebben.
      Heb de politiek dit jaar ook met rust gelaten, alleen Warren -crimineel-Buffet vermeld. Gaat er prat op dat hij zijn rijke vriendjes heeft aangemoedigd om aan de minder bedeelden te denken. Om een paar maanden later (Heinz overgenomen) een 100 jaar oude tomaten verwerkings bedrijf (500 werknemers) te sluiten. 500 op straat, en een gebied groter dan alle polders zonder afname van hun produkt. Ja, ik weet het nachtschaden, mono cultuur etc. en er komt ongetwijfeld iets beters voor in de plaats, maar dat had ook anders en beter gekund.
      Hoor net dat Shanahan ontslagen is.. nee niet Cate maar de coach van de Redskins 🙂

  185. Lisdodde geeft een gigantische zetmeelopbrengst per oppervlakte-eenheid, veel meer dan aardappelen. Wie gaat zoeken, zal bronnen vinden die zeggen dat lisdoddepulp, shock horror, gluten bevat. Ik heb dit in stilte geresearched en het is niet waar 🙂 .

  186. marietsebiel zegt:

    Lucide dromen, ik dacht dat ik wist wat het was 😉 Niet dus, even naar de permanente educatieclub: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lucide_droom

    Ik herinner nog de droom, die ik had toen ik goed omgeswicht was op Paleo. Er werd een nieuw huis voor mij gebouwd, door Folkert de architect, ( sorry Folkert, dat durf ik nu wel te zeggen, tóen kende ik jou en de anderen nog niet zo goed )
    Het was een groot huis, als een kasteel, met veel felle kleuren met duidelijk veel goudbehang.
    Ik was me er van bewust dat ik droomde. Tussen slaap en wakker worden kon ik in mijn mooie droom blijven en zelfs sturen waar het naar toe ging. Er was in het plafond nog een lek, daar maakte ik de architect attent op en het werd opgelost.

    Helemaal wakker wist ik nog ieder detail. Ik was volkomen gelukkig en tevreden. Een gouden toekomst tegemoet.Wat had ik toen een fantastische darmflora 😉

    Ik wens jullie ( en mij ) veel mooie dromen door RS in 2014 ….

  187. Folkert zegt:

    Mariet, prachtig zo te mogen dromen. Het bewust willen zijn van mijn dromen tijdens het dromen heb ik nu weer opgepakt. Jaren heb ik een droomboek bijgehouden. Heb ooit zelfs een schetsblok naast mijn bed gelegd met potlood en kleurpotloden bij de hand om de prachtige huizen waar ik van droomde, in volle kleuren, vast te leggen. Als me dat gelukt zou zijn, was ik op slag de beroemdste architect geworden. Ik heb niet zoveel huizen ontworpen, is nooit iets geworden. Geen aanleg om de vrouw van de burgemeester te behagen of om op Gooise tuinparties bla, bla , bla te doen. Wat verbouwingen, en daar zijn er maar een luttel van uitgevoerd. Altijd in de industrie, winkels, theaters en schouwburgen gezeten. Dat ik nu in jouw droom een droomhuis voor je hebt ontworpen streelt mijn ego en maakt een boel frustatie goed. Trouwens, in een goed gebouw zit er altijd een lek in de kamer van de baes. Er zijn mensen die zeggen niet te dromen, hen wens ik, evenals jij, in het komende jaar een jaar vol mooie dromen toe. James, heb je mijn antwoord nog gelezen, op de Canadese Boer ?

    • james zegt:

      Jazeker gelezen Folkert. Een beetje reticent om te reageren. Ik vind dat mensen nooit moeten reageren als ze zorgvuldig moeten afwegen wat een ander wil horen. Ten minste als iemand werkelijk een gesprek wil aangaan. Wat we noemen misverstaan kan in veel gevallen een aanleiding zijn tot dieper graven waardoor beide partners op een nieuw niveau aanlanden.
      Een van de redenen dat ik me vaak weerhoud om in te gaan op zaken die eigenlijk niet aan de orde zijn is o.a. dat het een blog misschien weliswaar tot een bijzonder waardevol sociaal gebeuren maakt, maar het wordt aan het eind van de dag bijzonder moeilijk om de rode draad te vinden, of iets terug te vinden. Misschien komt Arjan met een Excell oplossing.
      Maar een voor mij nog belangrijkere is dat ik probeer alles te vermijden dat maar ruikt naar psychologie. Ik heb analytische afwijking. Al tijdens de colleges was ik berucht om het ‘ja, maar..’ en ‘well, dat lijkt wel zo maar’. Ik hoor nog steeds mede studenten kreunen, Oh Jeez..
      Wanneer ik zeg ‘sort of extended family’ meen ik dat letterlijk en je gaat je langzamerhand wat meer emotive opstellen. Je maakt je wat zorgen als de zaken niet direct willen lukken, zoals Mariet ervaart. Maar je bent ook blij als je een Ellen ziet wandelen met een Folkert die je dan alleen op een paar blogs als FoodLog en Paleo Perspectief hebt leren kennen.
      Ik kan het niet laten om te analyseren, dat is altijd al zo geweest. Achter de woorden duikt heel langzaam aan een persoon op. Iedereen geeft een bepaalde energie af, anderen ervaren dat of ervaren dat niet. Hangt er van af of je er voor open staat. Een vriend van mijn ouders was ‘helderziende’. Mijn vader vroeg hem eens of hij daar geen last van had om altijd te zien of iemand een ongeluk ging krijgen of ziek zou worden. Zijn antwoord was, het is net als een radio, je kunt het afzetten, maar -en dit is de crux van dit verhaal- als het gaat om mensen waar je om geeft, kun je het niet afzetten. Dat heb ik nooit vergeten. Als ik jou en Ellen gelukkig zie, kan ik mijn gevoelens ook niet afzetten en springt er zomaar een traan los. Blij met de blijen. Het is volgens mij ook de enige manier om een levenlang gelukkig getrouwd te blijven.

  188. Gert van der Hoek zegt:

    Heel mooi overzicht Louise, dank !

  189. Jo tB zegt:

    Louise, goede vondst. Ik vond de New York Times artikel bijzonder interessant. Zou het ook al gebeuren in Nederland?
    http://opinionator.blogs.nytimes.com/2013/07/06/why-i-donated-my-stool/?_r=1

  190. Minke Jans zegt:

    Het geboortekanaal doet nog iets met de boreling: de stimulatie van de nervus fagus die de buikorganen laat ‘ontplooien’. Kortom, de schroefbeweging van het hoofd door het nauwe kanaal geeft deze zenuw een boost. Te kleine babies, snelle geboortes of absentie van deze passage door een keizersnee leiden tot afwezigheid hiervan of een te zwakke impuls. En, voilà, het kind met de zwakke darmen is geboren. Oké, ik ben een leek. Ik kreeg dit te horen van een BSM-deJong therapeut die fysiek onrijpe kinderen met ontwikkel-, leer- en gedragsproblemen behandelt en eerst hun darmen ‘aanpakt’. Op mijn verzoek deed ze haar testen op mij en de rest is geschiedenis. Ja, ik ben supersnel geboren: om halfzes braken de vliezen van mijn moeder en om halfelf was ik tien minuten oud. Van de vijf was ik ‘de langzame’, het record is een uur. Dat zusje heeft de allergrootste darmproblemen van ons allemaal.

    De Honig-route ga ik doen, na de champagne golf. Het lijkt mijn ‘missing link’ te zijn, ik krijg volgens mijn therapeut te weinig koolhydraten binnen en met vet vlees en groenten red ik het niet.

  191. Minke Jans zegt:

    Overigens ben ik een zeer trouwe lezer en waardeer Melchior’s stijl ten zeerste. Deze darmen discussie heb ik zelfs bij herhaling helemaal uitgelezen. Voor iedereen een goed 2014 en een goeie stoel.

  192. Hielkje zegt:

    In de link van Louise wordt melding gemaakt van poop-wine. …mmmhh,….beetje brainsailen…..nog een beetje…foodinnovatie..moet toch……dienstverlener.. zou het ….Wouter de Heij ……. 😉

  193. Gert van der Hoek zegt:

    Dat is een mooie wens: iedereen een goeie stoel ! 🙂

  194. Jo tB zegt:

    Minke, jouw verhaal deed mij weer beseffen dat alles draait om de gezondheid van de darmen en hoe belangrijk een goede stoelgang is. Gaan jouw zuster meedoen?
    Ik sluit me bij Gert aan: dat is een mooie wens: iedereen een goede stoel in 2014 !

  195. Jo tB zegt:

    En schoot me net iets te binnen, kan het ook bij babies gebeuren die er zeer lang over deden om geboren te worden? Mijn moeder was 36 uur in de weeën voordat ik te voorschijn kwam. (Midden in de oorlog). Ik heb wel borstvoeding gehad, hoe was de kwaliteit?

  196. Yvonne zegt:

    Ik sluit me er ook bij aan: iedereen prachtige dromen en goeie stoel gewenst voor 2014!

  197. sigme zegt:

    Toch snap ik iets niet aan de resistente zetmeel-theorie. Aardappelzetmeel moet je koud nuttigen, aardappels moet je laten afkoelen: bij opwarmen wordt het zetmeel weer onresistent. Maar in mijn buik wordt volgens mij alles op lichaamstemperatuur gebracht. Koude opgeloste aardappelzetmeel wordt verwarmd, warme aardappelzetmeelsaus wordt afgekoeld. En het lichaamsgetemperatuurde zetmeel komt vervolgens in mijn darmen terecht. Waarom zou het dan uitmaken hoe warm het op mijn bord was?

  198. Hannie zegt:

    Na het lezen van dit hele verhaal ben ik sinds enkele dagen de aardappelzetmeel gaan gebruiken, maar vraag me toch wel af of het in m’n maag niet een opeenhoping wordt van stijfsel. Als er een beetje in het glas blijft zitten krijg je het er bijna niet vanaf, het heeft zich erg goed vastgezet. Hoe zit het dan in mijn maag? Krijg je daar echt niets van?

  199. marietsebiel zegt:

    Hannie, geen zorgen voor stijfsel in de maag. Aardappelzetmeel wordt stijve pap als het wordt opgekookt met water. Dan verandert het van structuur. Daarom wordt het ook gebruikt om b.v. saus te binden. Dán wordt het verteerbaar in de maag, als een gewoon koolhydraat.
    Signe, AZM verandert pas van structuur als het wordt gekookt. De lichaamstemperatuur is dus niet heet genoeg om dat te doen.

    Rauw gaat het onverteerd naar de darmen en pas in de dikke darm wordt het voedsel voor de bacteriën en omgezet in boterzuur. In het begin wel kans op meer winden en een grotere hoop 😉

  200. sigme zegt:

    Als gekookte aardappels zich bij afkoelen weer laten omvormen tot resistente zetmeel, dan lijkt het me dat koken de structuur niet blijvend wijzigt. En dat het dus niet uitmaakt of je het gekookt, warm of koud nuttigt. Niet kokend opeten want dan brand je je bek.

  201. marietsebiel zegt:

    Sigme, Niet alle zetmeel in gekookte aardappel gaat terug naar RS als het afkoelt. Daarom voor mij AZM omdat het de bloedsuiker niet verhoogt.( diabeet )

  202. sigme zegt:

    Ok, maar waarom gaat sommig azm van nietresistent naar welresistent bij afkoelen? Zit er verschil in het zetmeel dat wel weer resistent wordt het het zetmeel dat onresistent blijft?

    En mijn vraag blijft: als je nu begint met reeds resistent aardappelzetmeel (van honig), en je warmt dat op (fornuis), je eet het op, je koelt het af (buik): is na die afkoeling het zetmeel weer resistent?

  203. Alex zegt:

    “When a potato is heated and eaten, enzymes in our stomach and small intestine attack the ends of the amylose and amylopectin chains. Since the amylopectin starch is so highly branched, with lots of ends—it gets digested very fast. The amylose, with it’s tight bonds and only two ends, gets digested more slowly. This is food for us. A really good food, too. It packs a punch in carbohydrates, protein, and even a bit of fat. it has a full complement of vitamins and minerals. It’s good food…for us, but not our gut bugs. In fact, they go hungry on a meal of freshly cooked potatoes.

    If the cooked potato is allowed to cool, the amylose and amylopectin starches undergo a process called retrogradation where the straight portions of each starch unit rejoin and form crystals. As the temperature drops, the crystals become tighter and tighter and the water which was inside them is expelled. This is why bread goes stale and stored potatoes turn dry. The retrogradation process begins at about 40 degrees F and is fully complete when the temperature drops to 17 degrees F. If you heat this potato back up, the retrograded starch actually gets stronger as more water is expelled. In fact, you can heat and cool it several times and with each cycle, more retrograded starch forms. When eaten, this provides a good meal for you AND your gut bugs. Win-win. This is the way humans cooked and ate for millions of years after we learned to cook food.

    A raw potato (100g in size) has about 17g of RS [20% starch by weight, starch is 75% RS by weight]

    Cook it and it will have about 1g RS

    Cool it, RS grows to 3g

    Reheat it, RS grows to 4g

    Do this 3-4 times and you can get up to maybe 6-8g of RS, but it starts slowing down after the 3rd or 4th cycle.

    So, same with potato starch–raw, lots of RS. Cooked and cooled, minimal RS.”

    c/p FTA

    • james zegt:

      Alex dus als ik het goed begrijp, en tevens Heisenbug’s bifido’s er bij haal, lijkt me een huzaren salade (potato salad) gemaakt met wat home made mayo, en yoghurt, uien, olijven enz., een aardig gezonde maaltijd. Heel wat parties hier hebben vaak als standaard onderdeel van de pot-lucks een potato salad. Bij lange na niet zoveel als potato starch, maar met een paar helpings krijgen ze allemaal daar beneden toch wat te eten.

    • CushiHuaira zegt:

      Doet me een beetje denken aan de traditionele inca-manier om aardappelen te verwerken, maar dan is het vriezen, weer ontdooien en zo nog een paar keer. Geen idee hoe chuños http://en.wikipedia.org/wiki/Chuño smaken, maar mocht het hier ooit nog winter worden, dan zal ik eens wat aardappelen buiten zetten. In de vriezer kan natuurlijk ook. Zou de RS bij deze conserveermethode ook toenemen?

  204. marietsebiel zegt:

    Nee Sigme, AZM móet je niet opwarmen of koken, dan wordt het aardappelmeel en dat spikes de bloedsuiker wel !
    Over aardappelen, zoals Alex zegt. Bedankt Alex, je bent er weer 😉

    • Ha, ha, ha Sigme, die van dat eerst laten afkoelen is grappig. Ik schreef eens een verhaal over ‘vreemde’ gevallen op ehbo’s. Een klein stukje:

      Niet iedereen die iets in de anus stopt wordt gedreven door een erotische aandrift. In de medische vakliteratuur wordt ook gewag gemaakt van mensen die in een desperate poging om hun verstopping op te heffen, schroevendraaiers, messen en andere spitse voorwerpen inbrengen. Weer anderen stoppen uit gezondheidsoverwegingen iets in de darm. Dr. Ad Bakker, waarnemend hoofd van de afdeling Radiodiagnostiek van het AMC in Amsterdam, zei in 1995 tegen het dagblad Trouw: “Ik herinner me een mevrouw die zichzelf regelmatig koffieklisma’s toediende. Ze spoelde haar darmen met koffie omdat dat gezond zou zijn. Op een dag gebruikte ze per ongeluk kokende koffie. Haar dikke darm was afschuwelijk beschadigd en moest gedeeltelijk worden weggehaald.”

  205. jah zegt:

    De beste wensen voor iedereen!

    Ben nog niet zolang bezig met RS (Johannesmolen aardappelmeel) maar merk al dat ik beter naar het toilet kan, een minder opgeblazen gevoel heb en wat rustiger slaap.
    Wel ben ik 2 kilo aangekomen, mogelijk vocht?

    Nog meer (positieve) ervaringen?

  206. Paula zegt:

    Ook ik ben aan het AZM experiment begonnen. Veel meer gas uitgestoten dan normaal. Verder prettige stoelgang, diepe slaap met dromen. Ik gebruik 2 of 3 keer per dag, meestal voor het eten en voor ik ga slapen. Puur uit nieuwsgierigheid en onderzoeken wat goed voelt voor mijn lijf en geest.

    • Allan Folz schrijft bij Heisenbug:

      Now that you mention it, I _do_ remember seeing that one. I have no idea from where. Amazing that didn’t make a bigger splash. I’m starting to agree with you (well, I think this is your position ) that RS therapy for a lot of people is, as likely as not, “simply” crowding out pathogenic bacteria with more symbiotic species.

      Spijker op de kop, als je het mij vraagt. Koolhydraatrestrictie rekent ook af met de pathogene soorten, maar geeft bij sommige mensen mogelijk niet voldoende leefruimte voor boterzuurproducerende (gunstige) soorten.

  207. marietsebiel zegt:

    FBG 3.7,
    15.00 uur 7.0
    17.30 uur 8.2 na eten om 16.00 uur

  208. marietsebiel zegt:

    Melchior, het begint eindelijk te werken. 3 weken nú. De eerste twee weken géén darmgeroffel, dan één week wel en nu weer rustig, af en toe wat geroffel.
    Waar ik vooral blij mee ben zijn de postprandiaal waardes. Als die nog meer zakken, dan kun je van succes spreken.

  209. marietsebiel zegt:

    Deze link werd net gedeeld door RN. ( Resistant starch (RS) is starch and products of its small intestinal digestion that enter the large…
    Erg uitgebreid, kan het niet allemaal meteen begrijpen. Melchior jij vast wel;
    http://physrev.physiology.org/content/81/3/1031.full

    • james zegt:

      Good Lord Mariet, looks like the Mother of all SCFA research. Al moet ik zeggen dat het lijkt alsof Heisenbug al een gedeeltelijke richting aangeeft mbt de relatie tot de rest van de bijdragende bacterie gemeenschap in zijn ” Was I too hard on the bifido”, maar dat zal RN waarschijnlijk worst zijn. Thanks, nog niet half gelezen, maar lijkt aardig compleet. En de referenties zijn (voor mij) een goudmijn. Wat ik echter helemaal niet snap is dat de studie van 2001 lijkt te zijn, terwijl sommige referenties zelfs van 2013 zijn..??
      Bijzonder interessant. Toch misschien maar weer eens bij RN grasduinen ? 😦

  210. marietsebiel zegt:

    James, erg veel. Deze voor mij interessant: http://jn.nutrition.org/content/142/4/717.full
    Resistant Starch from High-Amylose Maize Increases Insulin Sensitivity in Overweight and Obese Men1,2,3
    Ik las ergens dat maïsmeel, ook gewoon meet bevat. Ze proberen dat te scheiden door te roeren in water en een paar keer het bovenste water weg te schudden. Bij aardappel zetmeel is dat niet nodig.
    Dus dat zou de resultaten kunnen beïnvloeden.
    Wat ik me afvraag, waar blijft Jaap Seidell, die moet dit toch aanspreken. Dat vezels gedoe, maar dan zonder de zo ‘geliefde’ granen !? Of juist daarom, geen afscheid van de zo ‘geliefde’ granen ?

    • james zegt:

      Tja, . I don’t know, maar er is natuurlijk een hele grote groep gevestigde orde leden, die allemaal mee zingen in hetzelfde koor waar ook Fred Brouns lid van is. Het zgn Peer Choir en die hebben regelmatig samen oefeningen, zgn. Reviews.. Het is natuurlijk niet prettig voor zo’n koor als er iemand tussen zit die anders 9vals) zingt. Zie ook de eerder vermelde studie http://ajcn.nutrition.org/content/80/6/1658.full.pdf waar Brouns tot de conclusie komt The ability to act as a prebiotic provides a marketing edge for these products… de RS in volkoren dus. Dat stukje muziek had bijna zeker de goedkeuring van Cerestar (later Cargill) Vergeet maar even dat Melchior opmerkte dat om de effecten die bereikt werden alleen maar in werkelijkheid bereikt kunnen worden door meer brood in een zitting op te eten dan je met een hele familie in twee dagen aan kunt. Met of zonder margarine en pindakaas. 🙂

  211. Jo tB zegt:

    Progress report on my experiment

    Omdat AZM mijn bloedsuikers de hele dag hoog houden (wat niet goed voor mij is) heb ik het over een andere boeg gegooid, de koude aardappel op de nuchtere maag, niets erbij wat de uitslag kan verdoezelen. Het lijkt te werken, want de stijging is niet te hoog en hij komt weer omlaag (hoera). Ik heb de aardappels niet gekookt (boiled) maar laten garen in de slow cooker. Mijn idee was, dat hopelijk wat meer RS bewaard zou blijven, en de RS ook wat hoger zou zijn na afkoeling. Gisteren zag ik op Free The Animal een paar comments voorbij komen over parboiled rijst in de rijst koker, dat de RS beduidend hoger is. Dus mijn slow cooker idee was zo gek nog niet!!
    26.12.2013 – Nuchter(09.00u) 7.1 – (11.00u) 10.2 – (14.45u) 10.2 – (17.30u) 4.4
    31.12.2013 – Nuchter (09.00u) 8.1 – (12.00u) 10.4 – (14.00u) 12.2 – (17.30u) 6.2
    1.1.2014 – Nuchter (09.00u) 8.3 – (12.00u) 10.2
    2.1.2014 – Nuchter (09.00u) 8.6 – (11.00u) 10.7 – (14.00u) 10.4

    Waar ik blij om ben is de minimale stijging van 2 punten na het eten van de aardappel. Die nuchtere waardes zijn te hoog omdat ik over de feestdagen gespijbeld heb en dat heeft de “next meal” effect. En ik weet dat ik last heb van de dawn phenomenon. Gisteren op interent gaf iemand de tip om mijn metformine tablet voor het naar bed gaan in te nemen in plaats van bij het avondeten. Ik dacht, dat is iets wat ik kan doen, en meteen in de praktijk gebracht. Had ook 2 eetlepels rijst (ook uit de slow cooker) gegeten. Dat zou ook helpen tegen de DP (oftewel de liver dump). En het schijnt geholpen te hebben want vanochtend was mijn nuchtere BS 6.8.

    Ik zit op tabletten, dus ik kan minder invloed uitoefenen over hoeveel insuline mijn lichaam wel of niet afgeeft.

  212. Friso zegt:

    Jo tb : met de poep transplantatie wordt in nederland wel gewerkt. Ik weet dat het in samenwerking met het VUmc, bij het Ziekenhuis Amstelland is toegepast.

  213. Felicita zegt:

    Ze zeggen weleens dat kinderen onbewust weten wat hen ontbeert op voedselgebied. Nu; ik bietste toen ik nog bij mijn moeder woonde, regelmatig wat rauwe aardappelen uit de pan die klaarstond om het fornuis op te gaan. Heerlijk! Als ik terugblik, ben ik tot mijn achttiende ook nooit ziek geweest. Kan toeval zijn… Daarom sprak de sago-therapie me ook meteen aan. Op Nieuwjaarsochtend (hoe kan het passender;) dan ook voorzichtig begonnen. Twee x daags een desertlepel in een half glas water voor de maaltijd. Geen nare bijverschijnselen tot nu toe. Als dat zo blijft, ga ik de dosis volgende week ophogen.

    Ik ben verre van chemicus dus daarom nog een paar vraagjes:
    * Ik las ergens dat zetmeel van gemodificeerde aardappelen niet helpt. Eigenlijk vind ik het best iets voor Honig om die nu juist te gebruiken?
    * Ben ook wel benieuwd naar hun productie-proces. Hoe bekomt men het zetmeel zonder de aardappelen te verhitten?
    * Arrowroot zou nog beter zijn?

    Is het daarom niet het allerhandigst om gewoon 3xdaags een rauwe, bio-dappel te nuttigen?

    En hoe zit het met de opvatting van de Weston Price adepten die alle nachtschades in de ban doen? Aangezien hun voorschriften verder erg op Paleo lijken..

  214. Hoi Felicita,

    Ja, dat zou ik ook echt iets voor Honig vinden 🙂 . Maar het is gewoon pure aardappelzetmeel. Het wordt gemaakt door rauwe aardappelprut in koud water te laten liggen. Het zetmeel wordt er dan uitgewassen. Het bezinkt en wordt opgevangen. That’s it. Zoals ik eerder al aangaf zit er in dat zetmeel niets meer dat de aardappel op de Zwarte Lijst van Cordain zet. Geen lectinen, geen saponinen, geen solanine. Het is puur resistent zetmeel.

    Arrowroot doet het ook, maar bevat volgens mij ook een deel niet-resistent zetmeel. Bakbanenzetmeel (verkrijgbaar bij sommige toko’s) doet het ook.

    Het eten van rauwe aardappel lijkt me geen goed idee, want daar zitten al die dingen die ik hierboven aanhaalde in. Sommige mensen worden er (net als jij vroeger) niet ziek van 🙂 .

    WAPF. Tja. Zijn dat niet die mensen die denken dat tarwe okay is zolang het maar gekiemd is (terwijl de concentratie WGA juist tijdens het kiemen explodeert)? En die bij volle maan rond een emmer rauwe melk staan te dansen? Het toverheksje Sally Fallon heeft in één ding gelijk, namelijk dat het WAPF-gedachtegoed niks met paleo te maken heeft.

    • Fallon’s bizarro aanval op Cordain:

      MYTH: THE WAPF DIET IS LIKE THE PALEO DIET

      Launched by Loren Cordain with his book The Paleo Diet, the paleo diet has many adherents and a strong internet presence. Predicated on the theory that we should eliminate cereal grains and milk products, two foods considered new to human evolution and therefore harmful, the paleo diet is sometimes cited as “like the WAPF diet” but more often serves as a platform for criticism. According to Cordain’s website, http://www.paleodiet.com, the diet includes grass-produced meats, fish and seafood, fresh fruits and vegetables, eggs, nuts and seeds, and “healthful” oils (olive, walnut, flaxseed, macadamia, avocado, coconut). The diet excludes all cereal grains, legumes (including peanuts), dairy, refined sugar, potatoes, processed foods, salt, and refined vegetable oils. Cordain recommends up to 35 percent of calories as protein. (In contrast to these specific recommendations, the paleo-oriented Ancestral Health Society answers their own rhetorical question, “What does it mean to live an Ancestral Lifestyle?”with an unobliging “We don’t know.”)

      In The Paleo Diet, Cordain warned against saturated fats, but in later books he has relaxed his stance. Nevertheless, his recipes call for olive oil, not lard, tallow, or butter (excluded because it is a dairy fat) and specify that meat should be lean.

      Today there are many authors, commentators and bloggers calling themselves “paleodieters,” who take issue with some of Cordain’s dietary rules. Many of them recommend including more fat in the diet, put more emphasis on organ meats, and wisely urge their followers to use salt. Nevertheless, at the recent PaleoFX conference, attendees were served Spartan meals of lean meat and salads, along with some lacto-fermented condiments.

      So, first and foremost, WAPF takes issue with the lack of fat in the paleo diet as it is usually practiced and portrayed. And paleo dieters put little or no emphasis on the fat-soluble activators, Dr. Price’s key finding. The descriptions we have of so-called primitive or paleolithic peoples indicate that they highly valued the fat and organ meats of the animals they killed, often throwing the lean muscle meat away. Vilhjalmur Stephansson, author of The Friendly Arctic and other books on Eskimo and Native American customs, noted that the Eskimo and North American Indian never ate lean meat—they considered it dangerous—yet lean meat forms the basis of the paleo diet.

The premise that we should avoid cereal grains and tubers like potatoes likewise does not jibe with the science. Archaeologists have found evidence of extensive reliance on cereal grains and starchy roots in the diets of early humans more than one hundred thousand years ago (Science, Dec 18, 2009). The diet of California Indians, considered the most “primitive” of all the Native Americans, contained large amounts of wild grains, which were gathered using special baskets, winnowed, ground, and made into porridge or cakes (Tending the Wild, by Kat Anderson). Granted, many people do poorly on grains (and some can’t even digest disaccharides found in potatoes), but constructing a diet that excludes grains because some people can’t tolerate them makes as much sense as formulating a diet that excludes beef because some people are allergic to beef.

      What WAPF has done is explain just why so many people today are intolerant of grains—because their guts have not been properly formed due to a diet low in cholesterol and vital fat-soluble vitamins during the formative years, and because we are not growing and preparing our grains correctly. The truth is that many healthy cultures throughout the globe include grains and tubers in their diets, and modern man can also enjoy grains with proper attention and care.

      As for dairy products, these do not show up until Neolithic times, but that does not mean they should be avoided. Many healthy cultures throughout the world consume raw and fermented milk products—some of them described by Dr. Price.

      Dairy products are especially important for growing children in the Western world because they supply calcium in amounts needed for optimal growth and healthy bones. Much as paleodieters (and advocates for a plant-based diet) may insist otherwise, vegetables are not a good source of calcium. You need to consume three cups of raw kale, for example, to obtain the same amount of calcium found in one cup of raw milk, and much of that calcium will be blocked by oxalic acid (even when the kale is cooked), whereas raw milk contains numerous components that facilitate the absorption of calcium. (To get the same amount of calcium in one cup of milk from carrots, you would need to consume eight cups!)

      Primitive cultures that did not have access to dairy products made great use of bones, either by preparing bone broth, by grinding the bones of small birds and animals and adding them to their food, or by consuming softened bones in fermented whole fish (as the Eskimos did). Some cultures also consumed insects with their calcium-rich exoskeletens. Modern parents are not likely to give these foods to their growing children. (Bone broth contains much less calcium than milk, but does contribute to healthy bones by supporting the formation of collagen and cartilage.)

      And this brings me to my biggest concern about paleo—the application of this restrictive diet to growing children. Do we really want to bring up children in our grain-centered and dairycentered culture by denying them these delicious foods, foods that can be nourishing and wholesome if raised, handled and prepared properly? Many advocates of the paleo diet are childless and may not have thought this through. What does it do to the psychology of a growing child to always say “no” to foods that are prevalent in our culture, to deny them ice cream (homemade, of course), whole milk, sourdough bread with butter, baked beans, and potatoes with sour cream? While we certainly should be careful about our children’s diets, they need to grow up on a diet that says, “Yes, you may,” not “No, you can’t.”

      The WAPF diet is not a diet based on exclusions—we do not say no to grains, beans (the most nutrient-dense plant food), starchy vegetables or dairy foods, nor to fats, salt or even sweet foods—all of which were consumed and enjoyed by healthy traditional peoples. Rather, we teach people how they can say yes to all these foods, and how to raise, handle and prepare these foods so that they can be included in the diet. And that is good news for people who want a diet that is not only healthy, but also enjoyable.

      Aldus het overspannen relaas van de gebedsgenezeres (o nee, ze is getrouwd met een gebedsgenezer, die op haar bijeenkomsten zijn kunsten mag vertonen, minor difference 🙂 ). Hier het cool en collected antwoord van wetenschapper Cordain:

      (…) It is natural and healthy for scientists to disagree on scientific and medical issues as this is the process called “peer review” which ultimately moves science forward. Unfortunately, the internet is not a peer reviewed forum, and literally anyone can say anything they care to say. As far as I am aware, Sally Fallon is not a scientist, nor has she ever submitted any of her ideas to the peer review process in scientific journals. Does this mean that Sally Fallon’s ideas have no merit? No, they simply have not been adequately tested using the scientific method. All of the information I present in my book is substantiated by peer reviewed scientific articles that I have published, along with my research group or by other scientists from diverse fields.

      Sally Fallon’s review attempts to debunk the Paleo Diet concept by using a satirical tone in which she misleads the reader by taking information out of context and emphasizes specific points without examining the larger picture. The first paragraph of her review represents an example of this deliberately misleading prose. There is no doubt that hunter-gatherers ate the entire edible carcass of animals that were hunted and killed, and the fatty portions of the carcass were relished more than the lean muscle tissue. We have pointed this information out in many of our scientific papers. However, there are two key points that Fallon fails to mention.

      The first is the total fat content of wild animal carcasses varies seasonally throughout the year in a cyclic waxing and waning manner. Studies of caribou over a 12-month period show that the total carcass (organs and all) fat by weight for 7 months of the year average less than 5 %; for 9 months of the year it average less than 10 %. For 3 months of the year total carcass fat falls between 11-17 %. In contrast 99 % of the beef in the U.S. is produced under fed lot conditions in which the animal is always slaughtered at the peak or highest body fat % which typically exceeds 30 % by weight. An animal that has a body fat of 5% by weight equals 34 % fat by energy, whereas an animal that has a body fat of 30 % by weight equals 85 % fat by energy. Hence the total fat content of feed-lot produced domesticated animals is not even remotely close to that of wild animals.

      The second point of deception in Fallon’s review revolves around the types of fats available in the total edible carcass of wild animals over a 12 month period. From our recent paper analyzing the fat content in the tissues of wild animals (see webpage for article), we have been able to show that the dominant fats (> 50 % energy) in organs are polyunsaturated (PUFA) + monounsaturated (MUFA) fatty acids, whereas the dominant (>50% energy) fat in adipose tissue is saturated fat. Further, by employing allometric regressions that scale organ mass to tissue mass and then by analyzing the fat content and fatty acid composition of each organ, it is possible to calculate the total edible carcass fatty acid composition as it varies throughout the year. Our results (in press) show that for 9 months or more of the year, it would have been impossible to obtain >10 % of the total carcass energy as saturated fats.

      In my book, The Paleo Diet, it was not my objective to precisely and exactly imitate the dietary practices of our hunter-gatherer ancestors, but rather to synthesize a diet from commonly available modern foods that would emulate the nutritional characteristics of hunter-gatherer diets. Few modern people would be willing to eat brains, intestines, liver, kidney, gonads, lungs etc. Nor do few modern, westernized people have access to wild animal meat and organs on a year round basis. By removing skin and excess fat from domestic meats available at the supermarket and then by adding in healthful oils, it is possible to simulate the entire carcass fatty acid profiles of wild animals. Consumption of the fatty cuts of meat (chicken with skin, hamburger, beef ribs etc) on a year round basis is vastly at odds with the nutritional patterns of hunter-gatherers. It’s not that hunter-gatherers didn’t want to eat fatty meats; it’s just that a year round source did not exist. Hence, my recommendation to eat lean meats trimmed of visible fat along with healthful oils provides a diet with approximately 10 % or less of total energy from saturated fats – a value that mimics values in hunter-gatherer diets. From our paper (Cordain L. The nutritional characteristics of a contemporary diet based upon Paleolithic food groups. J Am Nutraceut Assoc 2002; 5:15-24), you can examine in more detail the fat profile of modern diets based upon Stone Age food groups.

      The second paragraph of Fallon’s critique again represents a satirical ploy to invalidate the entire concept of evolutionary nutrition based upon irrelevant information. In the first place Paleolithic people (hominins living during the Old Stone Age – approximately 2.4 million years ago until 10,000 years ago) did not cook in pots as pottery was first produced ~9,000 years ago. Secondly, oil extraction from any plants is not known to have occurred until ~ 6,000 years ago. But again, even though Fallon is unaware of this information, it skirts the real issue. It is virtually economically impossible or culturally deplorable for most western people to eat the entire carcass of wild animals throughout the year. Consequently certain beneficial changes must be made to foods commonly available at the supermarket to achieve the general nutritional characteristics of pre-agricultural diets. The addition of canola oil to lean domestic meats increases the MUFA and n-3 concentrations of the entire meal so that it more closely resembles the fatty acid concentrations that are present when the entire carcass of a wild animal is consumed. The addition of various spices, lemon juice etc. improves the flavor of the meat and makes it more palatable. Although this combination of spices certainly would not have been available to historically studied hunter-gatherers, there is extensive ethnographic evidence to show that various spices and plant parts were components of Holocene hunter-gatherer diets. The addition of these spices in no way impairs the nutritional qualities of the diet and in fact may add many valuable phytochemicals and antioxidants.

  215. Ahrand zegt:

    Hoi Felicita,

    een aardappel is in onbehandelde vorm nauwlijks te verteren, het is zoals een wortel : het komt eruit zoals het erin is gegaan.
    Wat wel prima werkt is persen tot een sapje, liefst traag met zo weinig mogelijk oxidatie (niet centrifugaal).
    Als je dan ook nog eens ongewassen aardappels gebruikt heb je ook in 1 keer je SBO’s binnen 😉 !
    + een geperste aardappel geeft verassend veel vitamine C, kalium, B-vitamines en is een volwaardige eiwit leverancier. Het staat al langer bekend als reuma/hoge bloeddruk middel, google maar eens op aardappelsap.

  216. marietsebiel zegt:

    AZM, maakt onze darmen slim ?

    Your Backup Brain. “The gut can work independently of any control by the brain in your head—it’s functioning as a second brain,” says Michael Gershon, professor and chair of pathology and cell biology at Columbia. “It’s another independent center of integrative neural activity.”

    http://www.psychologytoday.com/articles/201110/your-backup-brain

    • George zegt:

      Dat artikel (http://www.psychologytoday.com/articles/201110/your-backup-brain) is echt de moeite waard om te lezen en wel tot het einde……!

      Wat dacht je van uitspraken als deze:
      …..”But it is also possible that changes in the American diet over the past century have shifted the composition of the gut flora in ways that render us susceptible to such physical ailments as diabetes, irritable bowel disease, and immune disorders and to such mental conditions as depression and anxiety. The incidence of these conditions has skyrocketed as our diet has turned more to ***highly processed foods***** devoid of the kinds of bacteria our bodies and brains have unwittingly relied on for eons.

      ***highly processed foods*** het ontbreken daarvan, is dat niet de kern van Paleo? maar nu wordt dus benadrukt dat het ongezonde aan processed food vooral het ontbreken van bepaalde bacteriën is !!!!!

  217. CushiHuaira zegt:

    @ Alex was dit bedoeld.

  218. Marye zegt:

    Nog een N=1. Met name gestart voor mijn darmen, maar slaap kan momenteel ook wel wat hulp gebruiken. Heb in verleden al ruim 2 jaar vrij strikt paleo gegeten. Daar voelde ik me heel goed bij, maar ik hield chronische diarree en verteringsproblemen (al vanaf baby af aan). Daarna tijdje van de paleo afgestapt (beroerd idee). Nu gelukkig weer terug en daar is mijn lichaam op zich al ontzettend blij mee. Sinds weekje ook begonnen met AZM en ik lijk toch wel effect te gaan zien. Ben benieuwd.

  219. Alex zegt:

    CushiHuaira, volgens Tim Steele neemt RS niet toe bij invriezen rauwe bananen, wel bij gekookte, maar mimimaal. Zal bij aardappels vergelijkbaar zijn, maar wellicht een leuk experiment.

    http://enperublog.com/2008/09/01/the-chuno-dehydrated-potato-of-the-andes/ 50 dagen

    http://www.limaeasy.com/peruvian-food-guide/typical-potatoes/chuno 5 dagen

    Carmelo Flores Laura is er in ieder geval 123 mee geworden. 😉

    http://nypost.com/2013/08/15/123-year-old-bolivian-man-carmelo-flores-laura-may-be-oldest-living-person-ever-documented-i-walk-a-lot-thats-all/

  220. Alex zegt:

    CushiHuaira

    Klik om toegang te krijgen tot Dietary%20starches.pdf

    “But for people to busy to do this, here’s the Cliff Notes version:

    Freezing does not effect raw starch granules (RS2), only the plant cells they are contained in. There is a South American food staple called Chuno, http://en.wikipedia.org/wiki/Chu%C3%B1o , made by repeatedly freezing and thawing potatoes. This eventually drives all moisture out and leaves them with a mummified potato that is nearly pure starch.

    Freezing has a profound effect on starch granules that have been cooked (swollen/burst). It is mainly an effect of amylose starch (not amylopectin), but when this type of starch is cooked and then cooled to at least 40 degrees, the starch will crystallize and for retrograde resistant starch, known as RS3, http://en.wikipedia.org/wiki/Retrogradation_%28starch%29 .”

    Aldus Tim Steele.

  221. George zegt:

    Overigens heeft iemand al ervaring met dit (biologische) aardappelzetmeel?
    http://www.naturalspices.eu/aardappelzetmeel.html

  222. Marijn zegt:

    Mijn n=1 met Honig aardappelzetmeel: ik heb de afgelopen twee weken steeds driemaal daags een theelepel genomen. Met een grotere hoeveelheid was de flatulentie te hinderlijk, maar ik merk al dat het zich begint te stabiliseren. Misschien volgende maand opschalen.

    diepere slaap: check
    helderder dromen: check
    minder honger: check, maar op crossfit-dagen niet zo gewenst…
    betere stoelgang: check, als een klontje boter(zuur) 😉
    meer energie: nog niet, maar ik hou ‘m in de gaten.
    flatulentie: CHECK 😉

    • Mariet zit in de Richard Nikoley Show!

      Het is wel duidelijk dat RN telkens alleen de significant positieve data presenteert. Wij gaan uiteraard voor het hele verhaal. Ik hoop dat we over een tijdje eerlijk kunnen zeggen dat Mariets bloedsuikers over de hele linie normaal zijn.

      Maar dat RS geen flauwekul is, is wel duidelijk.

  223. Jo tB zegt:

    Melchior, I don’t want to be a wet blanket (rain on your parade). Steve Cooksey meet alleen zijn nuchtere waardes en die zijn inderdaad lager. Wat hij NIET noteert is hoe zijn bloed suikers zich verhouden gedurende de dag. Dat heeft invloed op zijn HbA1c. Elke meting is een momentopname. De HbA1c meet alle pieken en dalen en neemt daar een gemiddelde van. Wanneer je maar een of twee dalen op een dag hebt en 10 pieken, dan wordt de gemiddelde hoger. Ideaal zou zijn anders om: 10 dalen en 2 pieken. Na iets eten piekt hij en onder goede omstandigheden is hij binnen 2 1/2 uur weer gedaald naar nuchtere niveau, en wanneer je niet snackt, blijft hij daar tot de volgende maaltijd (2 uur later).
    Mijn nuchtere waarde was vanochtend 6.7. Mijn huisarts zou zeggen fantastisch. Toch was mijn HbA1C te hoog, vreemd. Door weer een paar keer per dag te gaan meten blijkt mijn BS te hoog te zijn. Ik ben ook in een false sense of security geraakt door alleen af te gaan op mijn nuchtere waardes.

  224. marietsebiel zegt:

    Mijn experiment gaat de goede kant op:
    Wat het meest opmerkelijkste is dat de Insulineresistentie een stuk minder is !!!!
    De rest is fine-tuning.

    Door de hoge BS en vooral de hoge A1c ben ik steeds meer insuline gaan spuiten.
    Tot mei 2013 was het 38 eenheden. In die tijd was mijn A1c 6.3 en bleef op dat niveau, 1 jaar daarvoor.
    Toen mijn A1c 8.1 was ben ik meer insuline gaan spuiten. De laatste maanden kroop het omhoog naar 60 eenheden.

    De laatste drie dagen FBG 3.7, 4.8, 4.4
    Gisternacht wéér een flinke hypo 2.7 , twee theelepeltjes honing en FBG van 4.8 !

    Door de dag niet hoger dan 8/8.5, maar het zakt weer snel. Vóór de nacht op 7. En met insuline ingespoten, mag dat ook niet lager zijn, anders hypo gevaar.
    Mijn insuline gebruik teruggebracht van 60 naar 55 naar 50 gisteren. Dat moet in kleine stappen. Fine tuning 😉
    Met pillen is dat minder goed te doen, zoals bij Jo, dus als de insuline resistentie afneemt, zou het bij jou Jo ook beter kunnen worden.

    De insuline resistentie en het daarbij horende hoge insulinegebruik, zorgt ook voor vetopslag. Tenminste, zo werkt het voor mij. Daarom wil ik ook liever minder insuline gebruiken, zodat ik weer kan afvallen. Minder kilo’s vet = weer minder insuline nodig. Hoe vetter, hoe meer insuline, hoe meer vetopslag.

    En Steve Cooksey meet inderdaad vaak alleen zijn FBG. Maar niét als hij een experiment doet, zoals dit:
    http://www.diabetes-warrior.net/2013/12/23/big-ole-tater-resistant-starch-test/

    Dan meet hij wel degelijk ook zijn postprandiale waardes.

  225. marietsebiel zegt:

    Over RN. Ik had dit bericht aan Steve gestuurd op FB en hij heeft het weer naar RN gestuurd. Die zette het op twitter en FB. Dus ik heb hem bedankt voor zijn inspanningen. Ik ben iedereen dankbaar, die is ‘showing me the way’ M,R,S 😉

    Ere wie ere toekomt !

    “BAM!!!
    “Steve its going very, very good with my RS experiment , Yesterday FBG 3.7 (67), Today 4.8 (86) afther hypo in the night 2.7 ( 47 ) . I have to reduce my insulin !!! Thanx for showing the way ” ~ Mariet Hoen ”

    “Mariet Hoen Thank you, Richard Nikoley for being the big pusher of Resistant Starch, it was that what I needed yust now. After 2 years HFLC/Ketosis, it did not work enough anymore. Again higher BS. With RS: back on track Amsterdam, The Netherlands”

  226. Alex zegt:

    Ere wie ere toekomt: Tim Steele a.k.a. Tatertot a.k.a. Otzi is degene die voor het eerst berichtte over Resistant Starch. Nikoley gaf hem alleen een groter publiek na z’n succes met de potato hack (origineel afkomstig van Ray Cronise trouwens) dat ook door TS grotere bekendheid kreeg. 😉

    http://www.marksdailyapple.com/forum/thread73514.html RS

    • james zegt:

      Ere wie ere toe komt ? Of zo als Mariet al opmerkt, er zijn meer onderzoeken geweest naar resistant starch http://www.nutritionandmetabolism.com/content/1/1/8 (2004)
      Lavalle maakt uitgebreid gebruik van oudere research in zijn Life time weightloss blog.
      En nee, hij is niet bepaald paleo…. paleo neutral ? 🙂
      Begin me trouwens af te vragen (absolute leek) of de resistant part komt van de starch zelf of van de bescherming door het omhulsel. Brown,beans, black beans zijn bijzonder hoog in RS maar dat komt hoofdzakelijk door het omhulsel. En dat omhulsel zijn we niet zo mee ingenomen als ik het wel heb.
      Ja de potato salad noemde ik al, maar misschien was dat vloeken in de kerk, want het mag dan logisch klinken, probleem is het is lekker.

  227. marietsebiel zegt:

    Alex, klopt, er zijn er wel meer. Ook al meer onderzoeken van b.v. 2010. Natuurlijk ook Tim. Het ligt er maar aan waar je bent in de wereld. Voor mij was de eerste MM, waardoor ik hoorde over RS 😉

  228. Jo tB zegt:

    Alex, twee vliegen in een klap:
    vinegar aids in the conversion of resistant starch to butyric acid. So, cold potatoes and vinegar–isn’t that German Potato Salad? (commenter op MDA)
    Zoete aardappel kun je rauw eten. Dus raspen, een olie en azijn dressing er overheen en klaar is kees. Heb ik al gedaan. Hetzelfde geldt voor pastinaak, maar dat moet ik nog uitproberen.

    Op RN hadden ze het ook over parboiled rice. Heb ik gevonden, Tjin’s bij de Albert Cuijp heeft het. Maar ik vond het ook bij de Aziatische supermarkt in de Flinesstraat Amsterdam 4,50 kg voor 6,75.

  229. marietsebiel zegt:

    Jo, een vraagje. Hoe vaak heb je dat AZM geprobeerd ?

  230. Dat vraag ik me ook af. Pure RS kan namelijk geen glucoserespons geven. Het wordt niet afgesplitst.

  231. Cornelis zegt:

    Lectori Salutem. Sinds ruim een jaar ken ik dit weblog en ben ik paleo-georienteerd gaan consumeren. Ik heb redelijk fysiek werk, waarbij ik van 4 uur in the ochtend tot een uur of 8 zware en minder zware pakketten in bussen laad en de daaropvolgende 8 uren een deel daarvan op plaats van bestemming breng, wat naast 230 kilometer rijden neerkomt op 150 keer per dag een bestelbus in- en uitstappen. Sinds ik geen brood (en chips, cola, Coolbest, Ben&Jerry’s en New York Pizza) meer eet, heb ik zoveel meer energie dat het mijn collega’s opvalt… hoewel ze niet in de rij staan om hun tarweboterham met kaas in te ruilen voor een handje walnoten. Ik eet regelmatig alleen ’s avonds, rond half acht, maar dan wel veel, in de richting van een pond vlees en evenzoveel groente. Ook ben ik begonnen met (barefoot) hardlopen, wat me enorm bevalt.
    Toen ik de post over aardappelzetmeel tegenkwam op dit meesterlijke blog, was ik nogal sceptisch, vooral omdat het idee van een voedingssupplement me nogal tegen enig paleo-idee lijkt in te druisen. Ook toen ik las hoe het wordt geproduceerd (meerdere bewerkingen, waaronder extractie m.b.v. H2SO3, in het engels ‘sulferous acid’) was ik niet heel enthousiast. Toch geprobeerd.. waarom ook niet. 8 Dagen geleden kocht ik een pakje in de Dekamarkt voor 49 eurocent. Elke ochtend als ik wakker word drink ik wel één of twee glazen water… dus deed ik daar een eetlepel wit poeder in (vies smaakje trouwens..) met de gedachte, dat als RS werkt in de dikke darm, het niet zoveel uitmaakt of je het per theelepel, of voor of na eventuele maaltijden nuttigt. Na twee dagen herkende ik de berichten over flatulentie/winderigheid c.q. reukloze scheten. Twee dagen later waren die ook weer verdwenen. Wel werkte ik ongemerkt de hele dag zonder jas… terwijl het buiten een graad of 8 was, met het rechterraam van de Mercedes Sprinter half open. Ook zit ik hier al de hele dag (na mijn 5 km barefoot vanochtend in sportbroek en shirt) in T-shirt (18 graden binnen) en heb het gewoon warm. Ik moet zeggen, tussen de bedrijven door doe ik regelmatig 50 push-ups… maar verder lijkt de claim over koude-resistentie gewoon te kloppen. Wat ik maar kwijt wil, ik ga die ‘sigaren-wortels’ zeker nog een keer proberen, maar in ieder geval klopt het RS-verhaal als een bus.

  232. Jo tB zegt:

    Mariet, Melchior. AZM is NIET 100% resistant starch, wel ongeveer 74%. Dus er zit 26% gewone starch in en die kan wel je BS opjagen.
    Ik heb nog geen AZM gebruikt, ik doe het met een aardappel gegaard in de slow cooker en daarna koud laten worden. Vandaag heb ik voor de eerste keer er wat boter bij genomen. Maakte niet veel uit. En met een beetje rijst. Ik ga tapioca meel proberen, ik heb ook plantain flour gevonden en ga dat ook proberen om te kijken welke bij de beste resultaten geeft.

    • Jo schrijft:

      Mariet, Melchior. AZM is NIET 100% resistant starch, wel ongeveer 74%. Dus er zit 26% gewone starch in en die kan wel je BS opjagen.

      Dit is niet correct, Jo. Aardappelzetmeel bestaat voor driekwart uit zetmeel en voor iets minder dan een kwart uit water. Het voelt droog aan, omdat het water is verpakt in kleine bolletjes zetmeel. Het is die aparte configuratie die rauwe aardappelzetmeel resistent maakt. Het wordt niet afgebroken in glucosemoleculen. Het zetmeel wordt in de darm volledig omgezet in short chain fatty acids, voornamelijk boterzuur.

  233. marietsebiel zegt:

    Jo, dat is ( als je gelijk hebt ) 6.5 gr per 25 gr. per ± 1.5 eetlepel.
    Ik neem op dit moment 2x 25 gr. Blijft Low Carb 😉

  234. Alex zegt:

    http://freetheanimal.com/2013/04/resistant-assimilation-resistance.html

    Zelfs Richard geeft toe dat hij geïnspireerd werd door Tim om z’n serie over RS te beginnen…

    Melchior kun je zoveel lof toezwaaien als je wilt, uiteraard is dat terecht. 😉

    James, nothing beats a good potato salad to accompany the bbq meat, paleo or not. 😀

  235. Alex zegt:

    En let wel, ik suggereer geenszins dat Tim Steele de originele ontdekker is van RS als waardevolle aanvulling, alleen dat Richard dat zeker niet is. Subtiel verschil, maar significant.

    “Het ligt er maar aan waar je bent in de wereld.”

    Tom Naughton: Diet, Health and the Wisdom of Crowds
    (comment 17762 19-12-2013)

  236. marietsebiel zegt:

    Alex, wil je dat ik het een corrigeer bij RN ?

  237. Alex zegt:

    Nee hoor Mariet, waarom zou ik dat willen/jij dat doen? 😉

  238. marietsebiel zegt:

    Alex, omdat jij mij op de vingers tikt. Dat RN het niet heeft uitgevonden.
    Eerlijk gezegd, heb ik dat ook helemaal niet gezegd, maar: “Thank you, Richard Nikoley for being the big pusher of Resistant Starch ”
    Dat is heel wat anders. MM heeft het ook niet uitgevonden. Maar wél op zijn onnavolgbare manier onder onze aandacht gebracht. Daar spreek ik mijn dank over uit. Dat is alles.

    • james zegt:

      tsk tsk tsk…. maakt het nou zoveel uit wie er het eerst op de zeep kist klimt. Zowel Steele als de big ape hebben gewoon hun huiswerk gedaan. Ik had nog wel een bladzij vol referenties kunnen opduikelen naar de research naar RS over de jaren. Een en ander heeft bijna zeker te maken met de invloed van fiber op colon cancer. Een kiene researcher met interesse in het onderwerp wil weten waarom en als de meest recente berichten uit het Journal of Biological Chemistry goed begrijp is er nog veel meer aan de hand dan de produktie van butyrate ”…we demonstrate that the PDZ domain allows the recruitment of nNOS to nuclei, thus favoring local NO production, nuclear protein S-nitrosylation, and induction of mitochondrial biogenesis….”
      PDZ domain heeft te maken met de tight junctions (Z zonulin-1 eiwit). nNOS neural Nitric Oxide synthase (enzyme). Dit is zooo ongelooflijk fascinerend dat je bijna ademloos leest en Wiki er regelmatig bij haalt om te snappen wat je leest. Maar ik ben het met je eens Mariet zeepkisten hebben wel degelijk een functie . Soms lijkt het wel dat het internet een grote zeepkist is. 🙂

  239. Waar gaat dit over 🙂 ? Het concept van RS als substraat voor boterzuurproductie in de colon staat al decennia op de kaart. Tim Steele was de eerste die het in real life toepaste, opmerkelijke fysiologische veranderingen waarnam en de aanzet gaf tot zelfexperimenten. De n=1 bank produceert resultaten die veel uitgesprokener zijn dan die in de tot nog toe uitgevoerde, over het algemeen halfbakken uitgevoerde trials. Richard Nikoley bood Tim Steel een podium en gaf de mogelijkheid van RS-therapie zodoende aan het volk. Hoewel ik lange tijd zeer sceptisch was, kon ik met name na de cases die Dr. B.G. presenteerde niet langer om het onderwerp heen en ik vroeg Mariet te gaan experimenteren. Informatie is van iedereen. Niemand hoeft ‘credit’, zeker ik niet 🙂 .

  240. Hoi Cornelis,

    Wat een mooi verhaal. Heel mooi opgeschreven ook. Ik heb zelf een poos op een Hokatex-bus gereden en heb ook gewerkt als bijrijder op een vrachtwagen van de Technische Unie en ik moet zeggen dat je verhaal me een tikkeltje jaloers maakt 😉 .

    Ik vind eigenlijk ook dat paleo op zich voldoende moet zijn en dat supplementen er niet in thuishoren. Maar het effect van RS is, zoals ook jij aangeeft, tamelijk onmiskenbaar. Voorlopig gooi ik het maar op een verleden waarin we frequent eetbare wortelstelsels (vrijwel per definitie rijk aan RS) scoorden.

    Wist overigens niet dat er bij de productie zwavelzuur wordt gebruikt 🙂 . Nou ja, wat de hek.

  241. Marye zegt:

    Als jullie vasten, wanneer neem je dan de AZM? Wat zijn de voors en tegens van het verdelen over de dag of in 1x nemen?

    • Marye, het is vooral een kwestie van experimenteren, vrees ik. Tim Steele zegt het volgende:

      The studies put potato starch right around 75-80% by weight, so 12g of weight in 1TBS should be 9g of RS at the lower end.

      It’s kind of hard to decipher from the same studies, but they may also be deriving their figure from the total carbs in potato starch, which would be the total weight minus it’s water weight (20% moisture), so if you derive the RS rating from the total carb weight (10g in 1TBS), you’d end up with 7.5g RS per TBS.

      I’ve always just figured it was about 8g per TBS, 4TBS being 32g (but if you round everything up, it could actually be 40g)

      So call 4TBS 30-40g, don’t measure your TBS closely, and you are good to go,

      Since there is no defined perfect dose, I think 4TBS is a really good start.

      I have a list of amounts used in about 15 studies and they all found that the results they were looking for occurred between 30-40g/day.

      Wat betreft tijdstip van inname… Als we aannemen dat ons microbioom en genoom 2 miljoen jaar wat RS voor de kiezen kregen zodra er wat te bikken viel, zou ik zeggen dat je het gewoon bij het eten kunt nemen.

  242. Jo tB zegt:

    Nou breekt m’n klomp. Heb net deze post herlezen en op de links geklikt. En wat lees ik daar?
    De dosering is iets meer dan alleen AZM. Bij Dr B.G.:

    Step #4. Raw PS (potato starch) 1-3 Tbs + Psyllium (if not allergic) 1 Tbs + high ORAC green powder (I like Amazing Grass, LOL) in 2 cups plenty of water

    De groene poeder is een soort probiotica.
    http://www.allbasic.nl/green_superfood?gclid=CIOG-bvX5rsCFUdZ3godKnoACw

  243. Marye zegt:

    Thanks, ik blijf lekker testen met hoeveelheid. Direct het eten bevalt eigenlijk wel goed.

  244. Marye zegt:

    Jo, ik heb even naar dat groene poeder gekeken.
    Gaat dus vooral om de rauwe groene bladgroenten.
    Ik ben niet van de supplementen (AZM is nu mijn enige uitzondering).
    Nu ben ik nog wel op zoek naar een soort natuurlijk probioticum (zuivel en gefermenteerde groenten zijn geen optie)
    Zou je ook niet kunnen werken met rauwe bladkruiden bijvoorbeeld?

  245. Felicita zegt:

    Dank, Melchior! Maar zou Honig nu gemodificeerde aardappelen gebruiken voor zijn witte poedertje of niet? Ga komende week toch maar eens op zoek naar biologische alternatieven.

    En Ahrand; ik begreep nu juist dat ik mij door het eten van rauwe aardappelen tot mijn 20ste eigenlijk systematisch vergiftigd heb met al die enge stofjes die je er naast het zetmeel gratis bijkreeg.

    Vandaag de vijfde kuurdag. De wonderen blijven helaas -nog- uit. Of heb ik toch iets minder trek? En heb ik het minder gauw koud? (wordt vervolgd)

    Overigens ben ik als de wiedeweerga in aandelen aardappelzetmeel gegaan! Na de beursgang geef ik een feestje 😉

  246. marietsebiel zegt:

    Felicita, deze link werd al gedeeld door George. Biologische aardappelzetmeel. Voor de groothandel, maar ook particulieren kunnen er bestellen. Wel 7 kg in een keer. De prijs verschilt niet van de AZM van Honig. Samen delen met iemand in de buurt ?

    http://www.naturalspices.eu/aardappelzetmeel.html

  247. Mooi overzichtsstukje, Mariet. Hij verontschuldigt zich voor het in positieve context gebruiken van het woord ‘zetmeel’ (ofwel voor het vloeken in de LCHF-kerk) 🙂 .

    Binnen de Zweedse LCHF-beweging komt steeds meer belangstelling voor paleo. Er is sprake van een voorzichtige Lindeberg-revival.

  248. George zegt:

    nog meer over vezels en darmflora:
    positief effect van vezels op astma:
    “Cruciaal voor het effect bleek het type vezel dat de muizen kregen. De door bacteriën makkelijk verteerbare vezel pectine (die veel in fruit en groenten voorkomt) gaf wel bescherming, de vrijwel onverteerbare houtachtige vezel cellulose, die in alle groenten, fruit en granen zit en aan veel gezondheidsproducten wordt toegevoegd, hielp nauwelijks.:
    http://www.nu.nl/wetenschap/3668144/vezels-verminderen-astma-via-darmflora.html

  249. Keimpe zegt:

    Begin dit jaar heb ik mijn eerste ultra-marathon van 60 km uitgelopen in ketogene toestand. Onderweg at ik zelfgemaakte (noten-cacao-kokos) vetbollen en nam ik Superstarch tot me. Superstarch is GEEN resistant starch, maar “hydrothermally modified waxy maize starch”. Je kan hiermee je glycogeenvoorraad een beetje bijvullen zonder dat je vetverbranding stopt (wat wel gebeurt zodra ook maar 1 slok sportdrank neemt).

    Nou begin ik me af te vragen of je tijdens het (duur)sporten die dure Superstarch zou kunnen vervangen door een paar eetlepels Honig AZM.

    En ‘lo and behold’ kom ik gisteren een belangrijke clue tegen bij het herlezen van “De mens als duurloper” van Jan Knippenberg. Over de legendarische Tarahumara indianen (die hun hand niet omdraaien voor duurloopjes van honderden kilometers) schrijft hij bijna tussen neus en lippen door op pag. 24: “Onderweg drinken ze maismeel met water”. Wel heb ik jou daar!

    Ook kan ik me herinneren dat ik een keer een documentaire over die rennende indianen heb gezien waarbij ze onderweg inderdaad een soort maispapjes aangereikt kregen. Meer info werd er niet bij vermeld (warm? koud?), maar ik krijg toch langzaam het gevoeld dat hier een aantal kwartjes op hun plek beginnen te vallen.

    In april staat er weer een ultra op de rol (de Jan Knippenberg memorial (de korte afstand)). Als ik het durf moet ik maar eens proberen om die (of in ieder geval 1 van de lange voorbereidende lopen) op AZM te doen. Dat zou een stunt wezen!

  250. Keimpe zegt:

    (mag “begin dit jaar” veranderd worden in “begin vorig jaar”?) (en kan er niet ergens een Edit knopje komen?)

  251. Jo tB zegt:

    Kiemke, in Men’s Health over de Tarahumara diet vond ik het volgende
    The Tarahumara’s favourite drink, apart from home-brewed corn beer, is a little concoction whipped up by dissolving chia seeds in water and adding a little sugar and a squirt of lime. As tiny as those seeds are, they’re packed with omega-3s, protein, fibres and antioxidants. And there’s no arguing with its pedigree: On a diet like that, a 55-year-old Tarahumara runner won a 160km race through the Colorado Rockies.

    Op de volgende site staat een recept:
    http://www.nomeatathlete.com/tarahumara-pinole-chia-recipes/

    Op weer een andere site las ik:
    It is also said that before running they would drink a mix called iskiate. Iskaite is simply water mixed with chia seeds.

    • Keimpe zegt:

      Bedankt Jo! Ik kende beide links, maar was er al een tijdje niet meer geweest. Die Pinole ziet er goed uit, maareh, is ‘Corn meal’ wel een Resistant starch? Zo ja, dan kunnen we heel hard “Bingo” roepen, maar ik vrees van niet.

      • Keipme, net toen ik na mijn eigen ergogene ervaring over de Kenianen begon na te denken, las ik bij Richard Nikoley onderstaand commentaar. 60 kilometer lopen plaatst je overigens in de categorie Bijzondere Bikkels. En mij in het vak Watjes 🙂 .

        http://freetheanimal.com/2013/12/resistant-primer-newbies.html#comment-548850

        Alex // Dec 17, 2013 at 20:09

        I’m gonna give this a shot, with a slightly different aim, I think, than most who’ve taken the moderately gritty plunge: Increased distance running performance. There is, first of all, the matter of better sleep. The cascade of beneficial effects from that alone would be significant, probably enough to justify the cost. But if the lowered fasting BG seen in many suggests a heightened fat burning adaptation, then perhaps that extends beyond the resting-state. Perhaps there are some downstream glycogen sparing effects. If that’s the case, you’d basically get faster at every event one mile and longer. In the marathon and ultra world, it would be huge. Worth noting, maybe, that the Kenyans get a ton of their calories from ugali, a corn paste that they eat throughout the day, often cold…

        • Keimpe zegt:

          “OFTEN COLD”!!! Potverdriedubbeltjes noggusaantoezeg! Dan heb je dus een resistant starch, toch?

          Ik had zelf al een soort missing link “ontdekt” tussen alle bekende (oer)hardloopvolkeren en hun voeding: namelijk glutenvrije koolhydraten in stijfselvorm. Japanners met Sushi, Kenianen met Ugali, Ethipiërs met Teff en Indianen met Maïs. Als al die mensen het ook nog eens koud eten, hebben we hier misschien een oud, universeel hardloopgeheimpje ontrafeld…

        • Ugali is een mix van maïsmeel en ‘cowpea’ meel. Maïsmeel is na afkoeling deels resistent. Cowpea meel is van zichzelf al voor een flink deel resistent. Dus toch wel aardig bingo in dit geval.

          More than half of the households interviewed consumed cowpeas in one or more forms. Most cowpea recipes included them as relish being eaten with rice or stiff porridge (ugali), a mixture of dehulled maize and cowpea grains (kande) and cowpea buns (bagia).

  252. En om nog maar een stapje verder te gaan, ik vermoed dat we het niet zo zeer moeten zoeken in een ongetwijfeld aanwezig klein glycogeensparend/ketogeen effect, maar in de richting van Tim Noakes’ Central Governor. Het brein bepaalt hoe hard we kunnen, hoe veel we nog over hebben, hoe diep we kunnen gaan. Niet de periferie. Gezien de vele ‘psychogene’ effecten die mensen melden na invoering van RS, zou het me niet verbazen wanneer een eventueel ergogeen effect hoofdzakelijk tot stand komt via de gut/brain axis.

  253. marietsebiel zegt:

    Keimpe, Melchior, Waanzin, al die ontdekkingen/ nieuwe mogelijkheden. Een soort Sixtijnse kapel gevoel 😉
    Peter Attia gebruikt ook die dure RS. Met nadruk op duur.En blijft daarbij in ketose.
    In een van de vele commentaren bij RN werd daar over gesproken en gelinkt, en een beetje lacherig gedaan, waarom zo’n duur spul als het ook met RS/AZM kan.
    Ik kan het niet terugvinden, maar blijf zoeken.

    • Keimpe zegt:

      Ik ben sinds eind december bezig met die Honig en per 1 januari weer met LCHF/Paleo. Heb helaas nog nul effecten van de Honig gemerkt (wel één hele duidelijke droom, maar die ging over het missen van een vervoersmiddel (dat soort vage symbolische flutdromen heb ik altijd)), maar ben wel weer in deep dark ketosis (volgens mijn Ketostix). Ik weet dus proefondervindelijk al zeker dat RS en Ketose elkaar niet bijten. Mijn lijf moet nu nog even wennen aan de koolhydratendepletie, dus ik heb nog een poosje benen die voelen alsof je voorbij het 30 km punt van een marathon bent, maar daarna zou ik wat kunnen spelen/merken met duurlopen en RS.

  254. Jo tB zegt:

    Keimpke, de Mexikanen gebruiken maize meel (ik meen een kleiner soort corn) en die zal niet genetisch gemodificeerd zijn als corn. Ik ben net bij de natuurwinkel geweest, en ze hebben zowel maismeel als maize zetmeel te koop. Corn starch wordt van gewone mais gemaakt.
    Het recept met de Chia zaden trok mij erg aan. Die wil ik beslist gaan proberen. En ik wil de maize zetmeel ook wel proberen. Dus wie weet, wordt deze oude tulp ook nog eens een runner…..

  255. Keimpe zegt:

    Yo! Spel m’n naam eens goed. Da’s al twee verschillende versies in twee pogingen 😉
    (verder niet belangrijk hoor)

  256. marietsebiel zegt:

    Jo, nou breekt me de klomp. Maïsmeel heeft wel gewone koolhydraten ( als ik me niet vergis )
    Waarom blijf je nu echt en werkelijk om de koude brij heen draaien ?????????????????
    Ik kan er echt met mijn hoofd niet bij. Sorry, maar dit móet eruit. Ik snap het niet, jou weerzin tegen AZM. Ik heb dromen van je aardappelfeest.
    Come on probeer het nu gewoon 😉
    With love !

  257. Jo tB zegt:

    Keimpe, ja ik heb nu goed!! Sorry voor het misspellen van je naam. Kan het niet wijten aan mijn leesbril, want die is onlangs vernieuwd.

  258. Keimpe zegt:

    Melchior, als je “De mens als duurloper” hebt gelezen, zal je iemand die 60 km hardloopt geen bikkel meer noemen, hoor. Hooguit een geoefende beginner.

    (en je noemde me Keipme…. What’s with you guys?!)

  259. Jo tB zegt:

    En ik heb een fetisch met een k, wil het overal tussen proppen. O:)

  260. Jo tB zegt:

    Mariet, sinds wanneer is AZM tot heilige koe verklaard?
    Jij doet jouw experiment op jouw manier, ik doe mijn experiment op mijn manier, ik hoef niet achter die heilige koe aan te hobbelen, en daarmee is de kous af.

  261. marietsebiel zegt:

    Nog een N=1 verhaal over RS. Deze man, Martin Shannon ( zit in de groep van ketose dibeten ) neemt maïszetmeel. Daar had ik dat gelezen, dat maïszetmeel ook gewoon meel bevat.

    “I used the high maize 260 or corn starch. I choose this RS because it was easily separated from the starch that would raise my glucose levels, (soluble starch). I placed 40 grams of the RS in a glass of water, stirred, then refrigerated until the RS sunk to the bottom. What was left on the bottom was pure RS and what was dissolved in solution was the soluble starch. I would then slowly and gently pour off the water then add additional water and drink it down.”

    http://t2dcoaching.com/daily-tips/2013/12/30/resistant-starch123013

    • Smart!

      En kijk dat resultaat!

      I was diagnosed with an A1C in the teens and a fasting glucose in the upper 300’s. I started the RS about a month after being diagnosed, my 3 month A1C was 5.6, then a couple of months later I was down to 4.8. The RS was one of the supplements that had a large impact on regaining my health. One other benefit is the reduction in abdominal fat; I swear I could see my stomach shrink on a daily basis. I went from a waist size of nearly 42 to a 36 inch waist now and I weigh 225 pounds.

  262. Ik krijg ineens verkeer van een of ander beursplein 🙂 .

    http://www.usmarkets.nl/beursbox/23-tradingroom.html

    Besloten forum.

    Waar zouden ze het over hebben? Aandelen Honig?

  263. marietsebiel zegt:

    Is goed Jo, ik hoop voor je dat je het wiel opnieuw uitvindt 😉 Ik hobbel gewoon achter de massa aan 😉

    • james zegt:

      Ik hoop echt dat het voor jou werkt Mariet. Hoop dat de resultaten in de richting blijven gaan die je hoopt. Maar one shoe does not fit all en het is en blijft gevaarlijk om te denken dat we “het gevonden hebben”. Vooralsnog doet het voor ons niks, nada. Misschien dat we al te gezond eten? Don’t know. We do eat a lot of veggies. Zoals al eerder opgemerkt, zie het als een stukje van de puzzel, maar zodra je merkt dat het niet voor iedereen werkt, of op dezelfde manier, of met dezelfde tussen of eind resultaten, behoort er een red flag op te gaan, otherwise you may be indulging in wishful thinking. Just a thought.
      I really, sincerely, hope you’re not setting yourself up for a big disappointment. Which of course does not take away from the fact that I admire your courage and commitment

    • james zegt:

      Nabrander. De reden dat ik hier een beetje wijfelend tegen aan kijk is o.a. gelegen in deze studie http://www.nutritionandmetabolism.com/content/1/1/8, die weliswaar wat anders probeerde te onderzoeken, maar dit wel vermeldde,………,RS, regardless of dose, had no effect on fasting or postprandial insulin, glucose, FFA or TAG concentration, nor on meal fat storage. However, data from indirect calorimetry and oxidation of [1-14C]-triolein to 14CO2 showed that addition of 5.4% RS to the diet significantly increased fat oxidation. In fact, postprandial oxidation of [1-14C]-triolein was 23% greater with the 5.4% RS meal than the 0% meal (p = 0.0062).
      Misschien dat de extra warmte wel verklaard wordt?

      • Ik ben ook sceptisch James, maar het experiment waar je naar linkt zegt weinig en wel hierom:

        Subjects received four meals differing only in resistant starch (RS) content in random order, approximately four weeks apart.

        Vier maaltijden.

        Als de RS er in slaagt een antidiabegogene flora te forceren, werkt het, lukt dat niet, dan werkt het niet en zal grover geschut nodig zijn.

        Bijvoorbeeld vier weken vrijwel vasten. Dat werkt zo goed als altijd.

        • james zegt:

          Klopt, maar de parameters waren ook met oog op wat anders, de betere lipid oxidation. Wat me opviel was een ietwat verbeting in insuline resistentie maar geen effect op bloed glucose.. Zoiets zet aan het denken, Misschien vindt je brain het niet nodig? Is er een reden voor een wat hoger BG die we nog niet hebben ontdekt. Weten we alles wat er is te weten mbt ideale niveaus van BG. Misschien moeten er aanpassingen vinden, net als we gedaan hebben met bloeddruk. Nu 10 punten omhoog. Vroeger werd je leeftijd er bij betrokken. Allemaal reacties van een geinteresseerde leek. Not to rain on anybody’s parade, I like to see the disclaimers. N=1 en als er anderen zijn die hetzelfde bereiken, vermelden graag. En anderen die andere resultaten krijgen, wel graag eerlijk vermelden wat je precies deed. of misschien niet deed. Meedoen aan zo iets is vrijwillig even als het delen van resultaten, zolang men er zich rekenschap van geeft dat anderen een 10 tal N’s een bepaalde waarde toekennen…
          RS heeft ongetwijfeld een belangrijkere rol gespeeld in onze voeding dan we misschien aanvankelijk aannamen. De hele toestand rond volkoren brood is gebaseerd op een observatie waaraan RS aan ten grondslag lag, met de voor de hand liggende verkeerde conclusies. Een en ander inbouwen in een gezonde (primal) voeding behoort in dit blog thuis. Kudo’s voor introducing.
          Voor diegenen die regelmatig Feinman volgen is er weer genoeg stof nav de comments om zich te bezinnen hoe gecompliceerd de zaken kunnen worden als het niet meer draait zoals verwacht. Newbie de dokter zit omhoog met zijn/haar diabetes patienten waarvan de ziekte blijkbaar ook niet in een bepaald hokje past

  264. marietsebiel zegt:

    James, Natuurlijk heb je daar gelijk in. Ik zeg ook niet dat we ‘het’ gevonden hebben. Maar precies zoals je zegt: Kan wel eens één stukje van de puzzel zijn. En misschien alleen voor bepaalde mensen. BV met het metabool syndroom. Maar om dat te weten moet je het wel uitproberen.

    Mijn BS is echt nog niet helemaal opgeknapt. Als, dan duurt dat nog een hele tijd. Daar ga ik van uit. Hoe kan het ook anders.Zoveel jaren diabeet en dan in een paar maanden ( misschien duurt het wel een paar jaren ) opknappen is onrealistisch.
    Als je pas diabeet bent, is dat waarschijnlijk makkelijker, hoop ik voor hen.

    Paleo/HFLC/Ketose blijft in mijn geval de belangrijkste interventie.

    Het meest opmerkelijke nieuwtje door RS is dat mijn insulineresistentie minder wordt. Niet op ieder moment, ik heb nog teveel pieken. Maar ze worden wel lager en minder lang. Mijn FBG is zelfs te laag. Vandaag weer om 5 uur 3.3 (hypo, twee theelepeltjes honig ) en om 9 uur 3.4 weer hypo.
    Nä een hypo, die een aanslag op je lichaam is, raakt de lever van slag ( dumping )
    Daardoor ? overdag, zelfs met IF de BS weer stijgt naar 8. Maar zakt ook weer sneller. De insuline is een extra moeilijkheidsfactor. Met alleen pillen zou de afname van de insulineresistentie makkelijker te meten zijn.
    Iedere keer de insuline hoeveelheid aanpassen kan het beeld vertekenen. Duurt vaak weer een week voor het settelt.
    Ja en dat onderzoek, vermeld niet wat de onderzochten aten !? Dus slaat dat wel op mij ? met mijn LC 😉
    Wél weer afvallen zou al genoeg resultaat zijn om weer wat minder insulineafhankelijk te worden.

  265. fran zegt:

    Waartegen Melchior? Om diabetes te reversen? Heb ik hier volgens mij wel eerder iets over gelezen, maar vind ik zo’n bizar idee. Brengt dat dan geen andere complicaties met zich mee?

  266. Tom zegt:

    Hey Melchior,

    hier nog een Nederlands proefkonijn. Ik heb een vermoeden dat RS mijn IBS en mijn intolerantie tegen FODMAPS kan omkeren (dit laatste is bv. ontstaan na een tijd VLC Paleo). Dit oorspronkelijke vermoeden is gesterkt door Robb Wolf z’n ervaringen met RS, die vertelde dat hij na RS-supplementatie geen last meer heeft na het eten van FODMAPs (luister de eerste 15min van deze podcast met Chris Kresser: http://robbwolf.com/2013/12/31/episode-212-guest-chris-kresser/ ). Dit zou een fantastisch, en logisch, resultaat zijn.

    Ik probeer allereerst 3 weken enkel RS (40gr Honig zetmeel). Moet hierbij vermelden dat ik ook weer begin met melkkefir (Ik ga dit gelijktijdig innemen, heb daar goede dingen over gelezen).
    Als dit niet werkt, vermoed ik dat mijn darmflora wat extra troepen kan gebruiken. In dat geval doe ik 3 weken RS (weer 40gr), gesupplementeerd met BioKult probiotica (redelijke dosis).
    Mocht dit ook niet werken, dan probeer ik 3 weken RS + probiotica met SBO (Soil Based Organisms). Ik denk aan Prescript Assist, welke Chris Kresser ook veel gebruikt bij zijn patienten.

    Mocht dit allemaal niet werken, dan ga ik stilletjes in een hoekje lopen huilen.
    Ik zal je op de hoogte houden van m’n resultaten.

    • George zegt:

      Zou Luvos Heilerde ook niet heel goed zijn? Zitten heel veel mineralen in en wsl ook heel veel vezels; vroeger in paleo tijden zullen de mensen toch ook veel zo uit de aarde hebben gegeten en @Melchior heb jij ook niet eens een heel stuk gewijd aan aarde eten:
      http://www.luvos.de/ In Duitsland is het een tamelijk bekend middel, maar daar doen ze gelukkig sowieso vaak nog oer dingen……

  267. marietsebiel zegt:

    James, in antwoord op wat je zegt: “Weten we alles wat er is te weten mbt ideale niveaus van BG. Misschien moeten er aanpassingen vinden, net als we gedaan hebben met bloeddruk. Nu 10 punten omhoog. Vroeger werd je leeftijd er bij betrokken”

    Over dat wat mijn dokter zei, naar aanleiding van mijn hogere A1c, 8.1 en hij mij niet méér insuline wilde laten spuiten .”We zijn daar anders over aan ’t denken, niet weer meteen wegspuiten” ? Waar komt dat vandaan ? Ik stond paf en vroeg niet: waarom ? ( doe ik volgende keer )
    Vroeger, altijd aandringen op meer spuiten.

    Toen kwam ik via dit artikel: https://decorrespondent.nl/467/hoe-de-farmaceutische-marketingmachine-medische-richtlijnen-manipuleert/2739752169-1af9a135

    Bij deze: http://www.diabetes2.nl/nl/nieuwsbericht.html&prms=/712
    Met deze conclusie±
    “Targeting intensieve glykemische controle leek het risico op microvasculaire complicaties te verminderen, als we geen rekening met de risico’s van bias, maar verhoogt het risico op hypoglykemie en ernstige bijwerkingen.”

    En toen dacht ik, dáár komt het vandaan. Ik kan me herinneren dat dit verhaal, zeg maar ± 10 jaar geleden ook werd verteld. Nu dus weer. MAAR KLOPT HET, je weet het nooit met die dokters.!!!

  268. Jo tB zegt:

    George, Jeff Leach en zijn American Gut Project is al voorbij gekomen. Hij heeft een artikel in de NY Times geplaatst over dirt eten.
    http://www.nytimes.com/2012/06/21/opinion/lets-add-a-little-dirt-to-our-diet.html?_r=0

  269. maanfiets zegt:

    Ok, Dan ook mijn N=1
    Ik ben nu ongeveer 3 weken bezig met AZM.
    Even wat over mijn achtergrond.
    Ik heb een bindweefsel afwijking (syndroom van Ehlers-Danlos (EDS)) En al het bindweefsel in mijn lijf is aangedaan. (dit geeft zeer uiteenlopende klachten)
    Daarbij heb ik PDS, wat bij EDS veel voorkomt. Vanaf mijn pubertijd, nu 42, heb ik afwisselend diarree en verstopping. Waarbij de diarree het meest storende is.
    LCHF gaf mij een enorme stoelgangvooruitgang (eindelijk door kunnen slapen zonder snachts op de pot te moeten) en gezondheidswinst. Mijn rolstoel kon de kast weer in. Ook de verschijnselen van het metabool-syndroom verbeterde. Maar 100% was het zeker niet niet. Alles met zetmeel geeft problemen.

    Ik ben begonnen met 2x 1 theelepel dat gaf buikpijn, toen naar 2x 1/2 theelepel en nu opgebouwd naar 2x 1 koffielepel. Ik neem het samen in met probiotica, ivm een antibiotica kuur in november.

    Nu na 3 weken AZM kan ik melden;
    Geen diarree meer gehad, nog wel verstopping, die zonder hulpmiddelen verdwenen is.
    Ik één keer zoete aardappel gegeten heb zonder daar last van te krijgen.
    En zelfs op nieuwjaarsdag ben losgegaan op de frituursnacks zonder problemen.
    Mijn slaap is altijd slecht. Maar ik lijk nu in een “goeie” week te zitten.
    Ik heb het ook minder koud, maar dat kan ook door onze nieuwe pelletkachel komen 😉
    Ik droom iets meer de laatste week.

    Ik ga nog even door!

  270. James zegt:

    “Wat me opviel was een ietwat verbeting in insuline resistentie maar geen effect op bloed glucose.. Zoiets zet aan het denken, Misschien vindt je brain het niet nodig?”

    James, ik begrijp je niet. Healthy subjects! Gezonde mensen. Waarom zou je een nog betere glucosetolerantie verwachten in mensen die al een goede glucosetolerantie hebben? Hoe zou RS iets veranderen aan een darmflora die al een gezonde glucosehuishouding faciliteert?

    @Fran,

    Ja, omkering van diabetes type 2 of sterk verbeterde glucosetolerantie. Dit zie je direct na gastric bypass, na 4 weken van 600 kcal/dag (het opzienbarende onderzoek uit Newcastle upon Tyne in 2011 dat iedereen negeert) en in sommige gevallen na een RS-bombardement. De gemene deler is zeer waarschijnlijk radicale verandering van de darmflora, van een diabetogene flora naar een non-diabetogene flora.

  271. Folkert zegt:

    Vandaag is het vier weken geleden dat ik aan de Honigdrank geraakt ben. Of het nu ligt aan een nieuw stuurlint of aan mijn nieuwe goudkleurige pedalen of aan mijn roestvrije blauwkleurige ketting of aan mijn driemaaldaagse inname van een tablespoon aardappelzetmeel, maar het gemak waarmee ik de aerobe extensieve trainingzone van mijn maximale hartfrequentie tot twee uur kan volhouden, zonder onderweg bij te tanken, verbaast mij nog steeds. De vermoeidheid verdwijnt daarna snel. Goeie benen, zoals dat heet. Interessanter zou het zijn indien ik het geleverd vermogen zou kunnen bekijken in functie van de trainingszone. Maar ja ik behoor niet tot de Beloften. Nu is het de afgelopen maanden mooi weer geweest, afgezien van de regen, met een zachte temperatuur voor de tijd van het jaar, vandaar dat ik kon blijven fietsen en mijn conditie niet is achteruit gegaan. Zou dat het zijn ? Ik weet het niet.
    Tijdens de feestdagen zat de klad in het fietsen. Direct op Nieuwjaarsdag voortvarend begonnen, zoals het hoort bij goede voornemens. Zal ik aan de competie gaan deelnemen ? Wanneer er drie meedoen in mijn leeftijdscategorie maak ik altijd een kans derde te worden, tenminste als ik de rit uitrij. Zo droomde ik ! Tot zover mijn ambities.

  272. Ferdinand zegt:

    @Folkert: LOL
    Als het bij dromen blijft kun je altijd nog een carrière als schrijver overwegen 🙂

    • Ha, ha, ha, dank voor de update Folkert!

      Ik droom ook wild, de laatste tijd. Maar ja, bijna 4000 euro voor een fiets?

      • Michajoris zegt:

        Santos travelmaster 29 Inch? Voor dat geld zou ik een maatfiets bestellen, en dan waarschijnlijk bij een uitstekende groningse framebouwer in Kiel Winderveer (m-Gineering) 🙂

        • Santos Trekking Lite, Micha, hier een beter plaatje.

          Ik wil exact zo’n frame (en ook per se oranje), ik wil ook Rohloff en ik wil riem-aandrijving. Zou m-Gineering dat kunnen regelen?

        • Michajoris zegt:

          Ha Melchior,
          De riem doet M-gineering niet (meer). Slechte ervaringen met Gates als bedrijf. Ik heb begrepen dat hij ‘em een tijdlang geproefdraait heeft voor Gates, maar dat ze toen de vereisten ineens veranderd hebben of iets dergelijks en hij een speciaal frame moest leveren om te laten zien of hij de riem wel mocht verkopen.

          Rohloff doet hij wel en ik zou persoonlijk kiezen voor de ouderwetse ferrodrive i.p.v. de gates – de meerwaarde is klein (geen vieze broek? – maar je kan ook een chainglider of andersoortige kettingkast installeren) en je levert er een hoop betrouwnbaarheid voor in met zo’n riem. Overigens is dit punt muggeziften, zowel riem als ketting zijn erg betrouwbaar. Het verschil is alleen dat een ketting veel flexibeler is qua vervanging bij panne en over het algemeen meer aankan en solider is dan de riem, op basis van de anecdotische rapporten die ik hierover gehoord heb. De riem heeft ook meer tolerantie bij flexen of diverse gekke gebeurtenissen onderweg e.d. Wel af en toe de ketting smeren natuurlijk.

          Daarnaast moet voor een belt drive het frame superstijf zijn en stijver is lang niet altijd beter met fietsen. Zeker niet als je licht bepakt bent. Lees hiervoor ook Jan Heine http://janheine.wordpress.com/2011/10/03/science-and-bicycles-frame-stiffness/

  273. Hoi Tom,

    Wat geinig dat er meer mensen in Nederland zijn die naar The Paleo Solution Podcast luisteren 🙂 .

    Opvallend dat je net als Robb Wolf op (V)LC problemen met FODMAPs ontwikkelde. Bij sommige mensen leidt VLC kennelijk inderdaad tot verstoring van de flora, in plaats van tot correctie. Het lijkt er sterk op dat we telkens weer terugkomen bij standaard paleo.

    Ben erg benieuwd naar je ervaring met RS! Meld het alsjeblieft (juist) ook als het niet werkt.

    • George zegt:

      okay, ik kom dan eindelijk ook uit de kast: ik doe ook al een tijdje mee met dit experiment (18 dagen reeds), maar behalve opvallende remsporen in het toilet (wat ik nooit had) geen verschillen….het lijkt wel als stijfsel te werken op mijn poep 😉

  274. Maan, super bedankt voor die update. Best een positief verhaal!

    Misschien kun je ook nog iets leuks zeggen over die mooie Santos 🙂 ? Dat het een k*tfiets is bijvoorbeeld, zodat ik het uit m’n kop zet…

  275. Folkert zegt:

    In Kiel maken ze de fiets die je wenst, Melchior !

  276. Marye zegt:

    Ik heb inderdaad op VLC ook intoleranties ontwikkeld. Ik moet zeggen dat het nog vroeg is, maar de RS resultaten belovend. Zit inmiddels op 4 eetlepels per dag. Nu was mijn gezondheid dramatisch toen ik begon, dus de verhouding van effect paleo, RS en bottenbouillon zal ik nooit helemaal kunnen scheiden.

  277. maanfiets zegt:

    @ Melchior, ik heb het je al eerder gezegd, geen Rohloff nemen. Onderhoud en lawaai, oja en duur. Neem een NuVinci, De traploze versnellingsnaaf. Mijn mannetje is er helemaal weg van. (Op mijn fiets past ie niet………. helaas)
    Je bent nog steeds welkom voor een proefrit op een NuVinci 😉 ga je lekker een middagje de duinen in.
    We hebben zojuist onze tandem verkocht en op de volgende komt zeker een NuVinci naaf.
    De meerwaarde van een op maat gemaakte fiets zie ik zelf niet zo, als je normaal van postuur bent. Met een goede afstelling (wat zeker niet elke fietsenmaker kan) kom je met een confectie fiets van een goed merk een heel eind, zo niet helemaal.
    Een persoonlijke kleur is wel heel belangrijk, je moet je ergens mee onderscheiden, natuurlijk.

  278. Zelf ben ik net begonnen met RS en heb vorige week en gisteren 2 Patiënten in overleg op de Honig zetmeel over laten gaan in plaats van de pre-biotica. Experiment waar beiden graag aan meewerken. 1 man met darmklachten die al wel voor groot deel verbeterd waren met Paleo en pro en Pre biotica. 1 Meisje met acne gisteren, veel tetracycline gehad voor de acne, gaat ook Paleo eten.
    Zelf ben ik ook begonnen met RS, Ik hoop alleen zelf niet NOG meer levendige en TE opwindende dromen te krijgen, want dan kan ik er niet van slapen haha 😉 to be continued..

  279. En dan komt dit voorbij fladderen:

    http://derstandard.at/1388650180373/Karies-zerstoerte-schon-vor-15000-Jahren-Zaehne

    Zodra jager/verzamelaars eikels en mogelijk zelfs pijnboompitten toevoegen aan hun meer oorspronkelijke voeding ontstaat cariës. Een cariogene voeding is per definitie niet optimaal. De boel wordt nu in het licht van de RS-discussie ontzettend verwarrend.

    Ik kom snel terug op jullie geniale bijdragen hierboven 🙂 .

    • Michajoris zegt:

      De vraag is – na het lezen van dat artikel – hoe veel is vooral (‘ die Menschen in Nordafrika haben sich vor vor allem von Eicheln und Pinienkernen ernährt,’). Is dit 80 % van het dieet? Of juist 50 %? Hoe zat het met de andere inname van voeding(sstoffen)?

      En wat betreft food combining: eikels combineren dus niet met slakken, lijkt dit artikel te concluderen. Dat is een combinatie die bij mij vooralsnog sowieso niet opgekomen was 🙂

  280. Keimpe zegt:

    Wat een verademing; eindelijk eens een oervolk dat iets hartstikke fout doet.

  281. Marye zegt:

    Ik twijfel alleen nog over probiotica. Wie doen wel, wie niet. Welke reden.
    Wat zijn alternatieven (deels rauw vlees/vis bijv?).

    Even kort, zo ongeveer alleen slijmvliezen zijn stuk (geweest) waarbij de maag en slokdarm er het ergste aan toe waren. Enorme reflux (zelfs op slok drinkwater op een gegeven moment), prikkelbare darm en intolerant voor bijna alles.
    In eerste instantie op bone broth gegaan, daarna vlees, vis en bepaalde gekookte groenten toegevoegd. Daarnaast nog steeds dagelijke bone broth en sinds 1,5 week AZM. Eet wat betreft hoeveelheden echt als een bootwerker momenteel. Hoop uiteindelijk naar weer naar standaard paleo te gaan (en dan het liefst 1x per dag eten, in het verleden deed ik het heel goed op if).

    • Ik wacht op de whole paper.

      Transitiefase. Flink aandeel van de voeding. Slakken zorgden voor erosie. Kan inderdaad bepalend zijn geweest.

      Abstract

      Dental caries is an infectious disease that causes tooth decay. The high prevalence of dental caries in recent humans is attributed to more frequent consumption of plant foods rich in fermentable carbohydrates in food-producing societies. The transition from hunting and gathering to food production is associated with a change in the composition of the oral microbiota and broadly coincides with the estimated timing of a demographic expansion in Streptococcus mutans, a causative agent of human dental caries. Here we present evidence linking a high prevalence of caries to reliance on highly cariogenic wild plant foods in Pleistocene hunter-gatherers from North Africa, predating other high caries populations and the first signs of food production by several thousand years. Archaeological deposits at Grotte des Pigeons in Morocco document extensive evidence for human occupation during the Middle Stone Age and Later Stone Age (Iberomaurusian), and incorporate numerous human burials representing the earliest known cemetery in the Maghreb. Macrobotanical remains from occupational deposits dated between 15,000 and 13,700 cal B.P. provide evidence for systematic harvesting and processing of edible wild plants, including acorns and pine nuts. Analysis of oral pathology reveals an exceptionally high prevalence of caries (51.2% of teeth in adult dentitions), comparable to modern industrialized populations with a diet high in refined sugars and processed cereals. We infer that increased reliance on wild plants rich in fermentable carbohydrates and changes in food processing caused an early shift toward a disease-associated oral microbiota in this population.

    • Keimpe zegt:

      @probiotica: één van mijn goede voornemens voor dit jaar is het regelmatiger nuttigen van gefermenteerde voeding. Ik begin met Natto (net een doos uit Drenthe besteld) vanwege de meerdere vliegen in 1 klap: a) bacteriën, b) vitamine K2 en c) PQQ (zorgt voor aanmaak nieuwe mitochondriën, waarvan ik razend nieuwsgierig ben of dat gunstig is bij duursporten)

      Meer informatie hier: http://nattodan.com/nl/top/welkom/

  282. Felicita zegt:

    Zeg @Keiymphuh; bij mijn weten sleepten ze ook vrouwen aan de haren hun hol mee in als de genen weer eens zo nodig doorgegeven moesten worden. Tegenwoordig zou je in dat geval een eikel zijn 😉

  283. Marye zegt:

    Ik heb wel gefermenteerde groente geprobeerd vorige week, maar daar werd mijn maag heel boos van. Ik ga bij de link kijken.

  284. Keimpe zegt:

    Dat is de druppel, Feliciflapstaart. Vanaf nu heet ik Jonathan Volkswagen-Beetle.

  285. Marye zegt:

    Haha, zo ingewikkeld is Keimpe toch niet jongens.

    • Keimpe zegt:

      Nou, blijkbaar toch wel. Mini-anekdote: ik ben in hartje Amsterdam geboren en getogen. Toen mijn moeder drie dagen na mijn geboorte al ruim honderd keer mijn naam had moeten corrigeren bij iedereen die ze tegenkwam, heeft ze me de roepnaam “Kenny” gegeven. Vervolgens ben ik de eerste dertig jaar onder die naam volledig probleemloos door het leven gegaan. Tegen die tijd werd retro weer hip en kwam ik mijn Friese vrouwtje tegen en heb ik mezelf herdoopt naar mijn echte naam. Drie keer raden wie er maar niet aan kan wennen.. Juist, mama.

      • George zegt:

        schijnt toch een menselijke neiging te zijn: dat is dus: “van de kerkchove, kerkhof, van den kerkhoven, van kerkhof, sjors, georgius, schorsch, ben je familie van de broertjes van den kerkhof?” nadat je je netjes hebt voorgesteld als George Kerkhoven (toegegeven mijn roepnaam is :”Sjors” en zeker vroeger steevast gevolgd door: “van de rebellenclub” vandaar dat ik een rebel ben geworden, dat is de schuld van al die mensen die grappig waren 😉

  286. Marye zegt:

    Volledig offtopic trouwens, maar vandaag voor het eerst hart gegeten (lam). Behoorlijk lekker, moet ik bekennen. Zit wel weer echt in de paleo zo.

  287. willem zegt:

    Trek het je niet aan, Keimpe.
    Jouw fraaie, oude, Friese voornaam is de vlag op de strontpraam volle halvegare eendagsvliegen die zich noemen naar wat op zeker moment ‘in’ is. Och, arme wij..
    Trouwens, ook mijn naam, Willem, al negen generaties lang in de familie, stopt bij mijn kleinzoon. Gehuild? Nee. Alles is relatief, nietwaar.
    Maar dat hier, door al die Hollanders, zo denigrerend met jouw Friese Keimpe wordt omgesprongen, is hemelschreiend.
    Nietwaar, Folkert?

  288. Ferdinand zegt:

    Oh jee…gaan we het over namen hebben?
    Ferdinand

  289. marietsebiel zegt:

    Ha,ha, Keimpe, Ik had het in een keer goed. Ra,ra hoe kan dat ! Dyslectisch als de neten. Als kind zei ik lapwasje ipv waslapje, werd ik altijd voor uitgelachen.
    Mijn naam, de meest simpele nederlandse naam, Mariet, wordt Marit, Riet en Magriet en hoe vaak ik er ook wat zeg, ze blijven het stug volhouden 😉

  290. Opvallend (aangezien Ferdinand volgens mij veteraan is, waarvoor grote dank, Ferdinand)… Ferdinand wil niet vechten, als de andere stieren. Hij wil alleen vredig van de bloemetjes genieten.

  291. fran zegt:

    “Wat een verademing; eindelijk eens een oervolk dat iets hartstikke fout doet.”

    Haha!

  292. Ferdinand zegt:

    Haha, treffende vergelijking 🙂
    Blij dat ik niet in het paleolithicum leefde, weinig kans op voortplanting ben ik bang.

  293. Ferdinand zegt:

    De dank is overigens geheel mijnerzijds Melchior!

  294. Felicita zegt:

    Omdat we nodig weer op topic moeten, heeft de redactie net democratisch besloten dat het ‘Kempi’ wordt http://nl.wikipedia.org/wiki/Kempi Eerst dachten we nog ff aan ‘Kennie’. Maar ‘Kempi’ zal ook jongeren naar deze pagina doen afreizen. Is dat geen win-win situatie?

    *ontkurkt net haar tweede pakje Honig Aardappelzetmeel*

    • Keimpe zegt:

      Keur ik goed! Ik zag hem een keer bij DWDD een liedje van Guus Meeuwis zingen met een omgekeerd steelpannetje op z’n hoofd. Ik dacht toen nog “als je dat durft, moet je echt lef hebben en lak hebben aan alles en iedereen”, dus met hem kan ik me wel associëren.

  295. Jan Peter van Doorn zegt:

    Ik zie het nu pas: Zowel Jan Peter Jansen als Wouter de Heij hebben mij er op gewezen dat Honig niet van Unilever, maar van Heinz is. Foutje 🙂

    Jansen?

  296. Folkert zegt:

    Tergend, Willem. Wat die Hollanders allemaal niet van mijn naam weten te brouwen. Sinds bij hen een Volkert bekend is, is het hek van de dam. Daarvoor was het nog, oh, van Volk en Vaderland en Vollek*t. Mijn tweede naam is Meine, naar mijn Heit, zit al generaties in de familie, evenals Folkert. Ik heb geen zoon, en om mijn dochter Meinetje te noemen ging me te ver. Verder heet ik Stroopman, Strontsma , etc., en wilt U het even spellen.
    Wordt ik een keer aangehouden door vriend agent. Hoe heet je ? Folkert.
    Wil je het even spellen ? En van je voornaam ? Folkert. Heb ik een agent in de maling genomen !. Krijg ik een extra bekeuring voor het beledigen van een ambtenaar in functie. T’ís meer dan vijftig jaar geleden, ter verontschulding van de wetsdienaar.

  297. fran zegt:

    Ondanks anderhalf jaar paleo / low carb ben ik er net achter gekomen een nogal hoog LDL te hebben (190 mg/dL). HDL was wel normaal. En ben zo braaf geweest! Eet echt alleen vlees, vis, schaaldieren, groenten (en dan ook nog niet die van onder de grond en ook geen bonen en vrijwel geen nachtschade), eieren, noten. Oké, ben een enkele keer de mist in gegaan, maar denk dat ik toch wel meer dan 95% van de dagen enkel uit deze voedselgroepen heb gegeten. Weet wel dat het niet eens zeker is dat cholesterol ook een negatieve impact heeft, en dat het mogelijk een schijnverband is (cholesterol en cardiovasculaire aandoeningen worden door hetzelfde iets bepaald), maar, dan zal het vast nog geen goed teken zijn, dat hoge LDL.

  298. Nee, geen goed teken, zo’n hoog LDL. Wordt sterk geassocieerd met een lang leven, het ‘voor niets’ betalen van zorgverzekeringspremies, gebrek aan dementie, etc. LDL op zich zegt niks, nada, nul. Particle size en vooral particle number, willen we weten. Vuistregel: lage triglyceriden en relatief hoog HDL = gunstig (non atherogeen) lipoproteïnenprofiel.

    Een Nederlands lab dat in mg/dL rekent?

  299. fran zegt:

    Geloof niet dat ik die info heb, particle size en particle number. Triglyceriden zijn wel laag (44 mg/dL) en HDL is 64 mg/dL. Ik dacht altijd dat het meer om de HDL/LDL-ratio ging? Maar fijn dat het volgens jou zo weinig zegt. En nee, was idd geen NLs lab.

  300. fran zegt:

    Hmm, volgens mij zijn de ratio’s tussen deze drie componenten ook wel weer redelijk normaal.

    • Waarom geconcentreerde bronnen van verteerbaar zetmeel onveranderd in de verdachtenbank blijven zitten en de recent met ernstige carbofilie besmet geraakte Richard Nikoley de baby met het badwater weggooit:

      While rare to find high-levels of tooth decay in hunter-gatherer populations, rotten teeth have also been observed in hunter-gatherer groups from southern Texas and northern Mexico, noted Peter Ungar, an archaeologist at the University of Arkansas in Fayetteville, who was not involved with the new study.

      “When we find high (cavity) rates in hunter-gatherers, they are usually associated with carbohydrate-rich diets, and this underscores the role of sugars and starches in feeding the plaque bacteria that cause dental decay,” he explained to NBC News in an email.

      Ik wacht met smart op een degelijk commentaar van Anna.

  301. fran zegt:

    Dank! Ga ik kijken. En zie dat er zich tegenwoordig een nieuw tabblad opent bij het klikken op een link? Goede zaak!

  302. Yvonne zegt:

    Kenny! Zeg dat dan meteen! Ik durf te wedden dat ik bij je op school heb gezeten 🙂

  303. Yvonne zegt:

    ’t is de D hier. Ik had ook ‘klas’ moeten zeggen. Achterin, natuurlijk 🙂

    • Keimpe zegt:

      Ja, maar wel overal gewoon een acht voor halen, terwijl ik zesjes liep te sprokkelen.Stuur me eens een mailtje, voordat we er hier een privé-gesprek van maken. En anders zie ik je vast wel weer op het lustrum (tenzij die WEER niet doorgaat). Groetjes!

  304. Willem van Doorn zegt:

    Alweer een filmpje. Hoe krijg ik dat filmpje in beweging?

  305. fran zegt:

    Als je je gezonde, laagopgeleide ouders van in de zestig op een SDCD wil overtuigen van een meer paleo / low carb georiënteerde approach, welk boek raad je ze dan aan? Het moet wel Nederlands of in het Nederlands vertaald zijn, want een Engels boek gaan ze echt niet lezen. Het gaat me er niet om dat ze een volledig beeld krijgen van wat gezond is, het gaat me er vooral om dat ze wat gezonder gaan eten (en wat minder heilig gaan geloven in de volkoren boterham met kaas). Ben al blij als ze een klein stukje in de goede richting gaan. Voedselzandloper ben ik niet zo’n fan van. Zul je zien dat ze alleen havermout en zwarte chocola incorporeren. Er is niet zo heel veel vertaald volgens mij (anders was Taubes misschien een optie geweest). Perlmutter en Davis wel, maar weet niet of dat okeje boeken zijn? Oerdieet van Remko Kuipers komt binnenkort wel uit, maar dat is verwacht ik toch ook niet zo geschikt. Ik kan ze natuurlijk ook gewoon links naar websites geven.

  306. Felicita zegt:

    Heeft Honig nog steeds niet gereageerd op de vraag naar hun productieproces en het gebruik van gemodificeerde aardappelen?? Begrijp namelijk dat er al gemaild en gebeld is naar het concern. Best benieuwd of ik nu beter een baal ‘organic’ van 7 kg kan aanschaffen. Wat mot je d’r verder mee als straks de kilootjes niet verdwijnen en ook de leuke dromen uitblijven 😉

  307. fran zegt:

    Dank Melchior. Een goed verjaardagscadeau voor mijn vader denk ik, Broodbuik. Al heeft hij eigenlijk helemaal geen buikje. Maar goed, het boek gaat over gezondheid in zijn algemeenheid.

  308. Jo tB zegt:

    Willem van Doorn, soms wil het mij ook niet lukken te klikken op de link. Dan ga ik direct naar YouTube en zoek het daar en dan lukt het wel. Type bij YouTube in de search box “peter Attia cholesterol” dan verschijnen 2 voorbeelden.

  309. Jo tB zegt:

    Fran, je zou eens kunnen kijken naar het boek Oersterk van Richard de Leth. Leest ook vlot weg. Puur nederlands geschreven, dus geen vertaalkronkels.

    • Loes zegt:

      Erg interessant, dat experiment met voeding dat Heisenbug beschrijft. Om meer van bepaalde bacteriën te fokken met plantenvezels, moeten ze natuurlijk wel eerst aanwezig zijn in je darmen. Een poeptransplantatie is uiteraard het summum om aan ontbrekende soorten te komen, maar dat zit er helaas nog niet in. Heeft iemand enig idee hoe je aan de brave soorten van Clostridia komt? Zitten die in de grond, of in bepaalde gefermenteerde producten?

  310. Yvonne zegt:

    @Keimpe, berichtje onderweg via de oud-leerlingen site van het ons zo geliefd Lyceum.
    Zouden er nog meer mensen van het HLZ aan de AZM zijn? 🙂 … Heeee, dat rijmt niet, jammer.

  311. Jo tB zegt:

    Melchior, vond een interview met Mr Heisenbug op Seth’s blog:

    http://blog.sethroberts.net/2014/01/07/interview-with-mr-heisenbug/

    • james zegt:

      Dank je wel Jo. Aanrader. had de nieuwe van Heisenbug al in de bus gekregen, was de eerste die er een like bij plaatste, maar er zullen er wel meer komen. En het blijkt toch dat hij geen chemistry teacher is Alex. Meen dat het Alex was.
      @ Loes. Kan me bijna niet voorstellen dat je er helemaal niets meer van hebt. Tenzij al jaren op antibiotica?

  312. Jo tB zegt:

    James, ben het met je eens een aanrader. Een uitspraak sprak mij zeer aan:

    Then I came to my current position once I learned more about the microbiome. What I’ve realized is that while paleo/ancestral eating goes a long way toward correcting the modern standard American diet, it still retains one common feature with it (at least in the way most people seem to practice it), which is that it focuses primarily on feeding the upper GI, while starving the lower GI (ie, your large intestinal microbiota).

    And the ironic twist is that by dropping wheat, paleo may in fact have LESS fermentable fiber than the standard American diet. That’s because, while it contains mostly insoluble fiber, wheat does contain a small amount of fermentable fiber, which means that wheat constitutes the primary source of fermentable prebiotic fiber for the average American. So drop wheat, and you probably just lost your predominant source of fermentable fiber for your gut flora.

    Ik ben inmiddels tot dezelfde conclusie gekomen, dat ik zowat geen fermentable fiber eet. Geen wonder dat ik al decennia last van constipatie heb.

  313. Alex zegt:

    “En het blijkt toch dat hij geen chemistry teacher is Alex. Meen dat het Alex was.”

    Nee hoor James, dat was Michael. 😉

    https://melchiormeijer.wordpress.com/2013/12/02/doe-mij-maar-1-volkoren-hartinfarct-en-2-meergranen-stents/#comment-17645

    Persoonlijk vind ik Oersterk geen aanrader, zeker niet als introductie in de materie, roept meer vragen op dan dat het antwoorden levert… misschien liever wachten op Oergondisch genieten, begin februari komt er een nieuwe druk.

  314. Henriette Das zegt:

    Het boek Oerslank van Yvonne van Stigt co auteur van Oergondisch genieten is ook zeer de moeite. Ondanks de titel gaat t vooral over oer gezond worden. Met goede uitleg over de werking van t lichaam..

  315. Paula de Visser zegt:

    @ Felicita, Ik heb ook gekeken naar de baal van 7kg AZM alleen staat daarbij niet specifiek vermeld dat het een biologisch product is. Bij de kruiden staat dat wel vermeld. Als het niet biologisch is, dan is volgens mij berekening Honig goedkoper, nl € 0,50 per pakje van 200 gram. De baal kost incl. verzendkosten en btw € 0,63 per 200 gram. Ik heb het bedrijf gemaild met de vraag of het om een biologisch product gaat en wacht nog op antwoord.

  316. fran zegt:

    Dank voor de tips!

  317. Jean Jacques zegt:

    …Daardoor vindt daar groeistimulatie plaats van groepen darmbacteriën die inuline kunnen afbreken, waaronder sommige bifidobacteriën[3] en diverse andere soorten. Daarbij worden diverse organische zuren geproduceerd, zoals melkzuur, barnsteenzuur, boterzuur, propionzuur en azijnzuur..
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Inuline
    Ik ben aan het RS-en geslagen met AZ en dit gaf alle beschreven verschijnselen zoals in jullie reacties is beschreven. Vorige week zag ik in onze plaatselijke supermarkt (colruyt-België) aardperen (helianthus) liggen en meteen geprobeerd omwille van hun hoog gehalte aan inuline.
    De werking was de eerste keer enorm, direct na het eten een gevoel alsof je teveel gegeten hebt en van mijn hele leven zijn darmstelsel en uitgang nog nooit zo tekeer gegaan…!
    Is louter ter info natuurlijk, ben van plan nog even door te gaan en hou jullie verder op de hoogte.

  318. Michael zegt:

    Sorry James & Alex,
    Heisenbug schreef zelf dat hij leraar scheikunde was in een commentaar op RNs blog voordat RN al zijn bijdragen verwijderde. Waarom hij dat beweerde… ???

  319. Michajoris zegt:

    @Jean Jacques: veel succes met dat inuline experiment. Elke keer als ik opnieuw aardperen eet is het voortdurend vuurwerk. Nogal oncomfortabel. Ik ben benieuwd of dit zich bij jou stabiliseert…

  320. O ja, Micha, nog bedankt voor het advies over de riem. Ik voel ook meer voor een gewone ketting, maar was bang dat ik te conservatief was.

    @Maan, Nuvinci is natuurlijk een waanzinnig fascinerende techniek. DAF Variomatic in je achterwiel. Maar de Santos Trekking Lite waar ik mijn zinnen op heb gezet is vast niet verkrijgbaar met zo’n naaf. En ik vind Rohloff zo mooi, ehhh… Duits 🙂 . Hij gaat in elk geval lang mee.

    • Michajoris zegt:

      @ Melchior: ja graag gedaan! NuVinci is inderdaad mooi, maar relatief erg zwaar (qua gewicht) en heeft een kleiner bereik dan de Rohloff – maar als je niet in de bergen ermee wilt fietsen (zweden?) maakt het niet zo gek veel uit. Qua duurzaamheid weet ik niet hoe goed die NuVinci is, de Rohloff is daarentegen inmiddels techniek die zich ruimschoots bewezen heeft. Zelf heb ik een tijd met een Rohloffnaaf gereden. Beviel goed, maar voor mij persoonlijk was de meerwaarde t.o.v. derailleursysteem te verwaarlozen (als in: minder onderhoud, schakelen bij stilstand, geen groot voorblad voor, klein kransje achtergedonder) – dus ik ben weer terug overgestapt naar derailleur. Wel ben ik geheel overtuigd geraakt van de meerwaarde van een sonnaafdynamo – als je regelmatig in het donker fiets erg handig. Ook voor avondlijke wintertraining trouwens.

      @Maan: je hebt natuurlijk gelijk, een maatfiets is lang niet voor iedereen nodig. Maar met mijn opmerking bedoelde ik: als je toch 4000 euro gaat uitgeven aan een fiets, dan zou ik een maatproduct willen i.p.v. een massafiets. Daarnaast zijn er naast de juiste framemaaten nog een aantal redenen om een maatfiets te nemen, zoals individuele wensen (bijv. speciale remmen, niet standaard bagaggedragers, stuur/shiftercombinatie). Als je enigzins geobserdeerd bent door je idee van ideale fiets en die is net nergens in de confectie te koop, dan is een op maat gemaakte fiets een goede oplossing. Voor het gros van de fietsers zal dit natuurlijk niet gelden, daar heb je helemaal gelijk in.

  321. Jeese Keimpe, wat saai. Idealiter was Yvonne al diverse malen in vol ornaat als 18-jarige bloem aan je sponde verschenen om je een verhaaltje voor te lezen 🙂 .

  322. Jo tB zegt:

    Ik had het met Yacon Siroop willen doen, omdat het goed voor diabeten zou zijn, maar het joeg mijn bloedsuikers door het plafond. Ik zal het later wanneer mijn darmflora veel beter is nog een keer proberen.

    http://kdclement.hubpages.com/hub/Yacon-Syrup-Sweetener

    Yacon syrup is glucose free and contains at least 30% fructooligosaccharides (FOS). FOS is a common prebiotic that aids digestion and helps to stimulate the colon.

  323. Loes, inderdaad, ze moeten aanwezig zijn, anders doe je aan, zoals Dr. B.G. het zo mooi zegt, ‘feeding empty cages’. Ik heb geen idee hoe je ze veilig introduceert. Er is hier tenminste één iemand bezig met Prescript Assist (met positief resultaat getest in kleine trials). Hopelijk krijgen we t.z.t. een update van haar.

    • Keimpe zegt:

      Ik zou echt alleen honing nemen, Jo. En voor de zekerheid neem ik slechts een theelepel (ik moet wel in ketose blijven) en dan van koudgeslingerde (dus “raw”) honing van Van Traay. Daarna nog wel tandenpoetsen (doet Seth niet, die viespeuk (had ik ‘m gevraagd op z’n blog). Hij poetst alleen ’s morgens)

  324. Yvonne zegt:

    Melchior, misschien dat Keimpe daarom zo hard kan rennen? (Maar tegenwoordig doe ik wel ook SQL Server, hihi)

  325. Ha, tanden poetsen! Toevallig ben ik tussen de bedrijven door eindelijk begonnen aan een post over cariës als systemische ziekte (die dus van binnen uit ontstaat). Ik werd er aan herinnerd door die Marokkaanse jager/verzamelaars die steeds meer eikels gingen eten.

  326. Keimpe zegt:

    Hey, en ik weet inmiddels een klein beetje van Oracle (noodgedwongen, dat wel). Zou het dan toch?…. oh nee, jij was inmiddels getrouwd. En ik eigenlijk ook alweer een tijdje.

    • I asked Rami what he thinks is the most important thing to do to prevent tooth decay. He said we must limit anti-nutrients. Anti-nutrients such as phytic acid or oxalic acid are found in raw seeds, beans, nuts, grains and vegetables.

      Ofwel, een bullshitter. Weston Price gezwets.

  327. Keimpe zegt:

    en daarna (DUS NIET NU) wil ik graag weten waarom Weston Price gezwets is. Misschien een post aan wijden?

  328. Weston Price zelf was een scherp waarnemer. Maar veel van de mensen die zijn erfgoed (menen te) beheren (onder wie creationiste Sally Fallon) hebben een ‘uncanny’ talent voor bakerpraat en onversneden kwakzalverij.

  329. Arjan zegt:

    Zet elke dag een glas water met een theelepel zuiveringszout (natriumbicarbonaat) klaar.
    Spoel na het eten hiermee.

  330. Marye zegt:

    Ik doe ook wel mee met de honing. Darmen hebben het overigens nog nooit van mijn leven zo goed gedaan. Ik geef het AZM de schuld 😉

  331. Petra zegt:

    Parboiled rijst van Palmier gevonden, gewoon bij onze supermarkt. Had ik geen idee van. 1 kilo 1,89 (zonder verzendkosten, op loopafstand 🙂 Benieuwd of ik vanavond honger krijg en in slaap val na het eten…

  332. Dat is wel apart, Marye! Hopen dat het stand houdt!

  333. Dank, Micha.

    Jij bent weer teruggestapt op derailleur. Hmmm… Mogelijk idealiseer ik de naafversnelling te veel. Full disclosure, ik rij al jaren naar tevredenheid op een confectiefiets, een Koga Road Champ van hofleverancier A Bike Behind The Dike, vlak bij mijn ouderlijk huis. Heerlijk fietsje, maar, heel eerlijk gezegd, ik vind haar niet meer mooi, ook al kan ze nog jaren mee. Te braaf.

    Ik moet er inderdaad wel gewoon mee tegen een kerktoren omhoog kunnen klimmen (met wat bepakking)! Dat kan dus niet met Nuvinci?

    Met je tip van die naafdynamo ben ik ook blij, want ik zoek al mijn hele leven naar goede, betrouwbare dynamoverlichting (die het dus gewoon altijd doet als je het nodig hebt). Ik neem maar aan dat de extra weerstand verwaarloosbaar is…

  334. modderbaard zegt:

    @Jean Jacques: Nou, met die aardpeergasontwikkeling komt het wel goed.
    Onze aardpeeroogst dit jaar was wederom gigantisch en ik heb nergens meer last van moet ik zeggen.

    Voor komend seizoen heb ik ook Yacon (ook boordevol inuline) gepland staan. Dat belooft nog wat. Van al die andere gekke aangeplante knollen zou ik niet weten wat daar aan inuline in zit. Kan me ok niet overal druk over gaan maken.

  335. Felicita zegt:

    @Paula. Net zo benieuwd als naar de reactie van Honig ben ik nu naar die op de balen. Meende hierboven namelijk gelezen te hebben dat die bio zouden zijn. Dank voor je mail dus!

    Gisteren aan de tweede week begonnen. Dosis opgehoogd tot 3 x daags een forse desert (dessert?) lepel voor de maaltijden. Regelmatig lichte buikpijn vlak onder de navel. Maar heb nog niet de looks van Doutzen 😦 en ordinaire huis-tuin- en keukendromen. Waarvan die laatste trouwens de leukste zijn.

    Was een bidet sowieso al een langgekoesterde wens. Nu zeker! Ietwat plakkerig kwestie; dat AZM -secreet..

    En niet met tomaten gaan gooien; maar wat betekent in godsnaam n=1? Of n=6? En is er ook een a=1? Of een z=9?

    • We gooien heel schijnheilig met appeltjes, Felicita. Geintje. N=… staat voor het aantal deelnemers aan een experiment.

      Mijn theorie is dat hoge doses RS geen gunstige of mogelijk zelfs ongewenste effecten sorteren bij mensen met een intact microbioom. Zie ook de remsporen van George.

      • Michajoris zegt:

        @ Melchior: verwacht je dan dat er een kentering zal zijn in de positieve effecten die langdurige RS-gebruikers ondervinden – ervan uitgaande dat het microbioom zich kan regeneren met (wellicht suprafysiologische hoeveelheden?) RS. Dus iets wat vergelijkbaar is met wat voor sommige LC-lieden geldt die na verloop van tijd geen positieve effecten meer hadden van de LC?

        • Geen idee, Micha, het is te complex, er is te weinig bekend en ik weet veel te weinig. Stel dat het klopt dat high dose RS een ongunstige flora transformeert in een gunstige flora. Dan is de vraag: zijn de gunstige effecten daarvan het gevolg van die flora, van de fors hogere SCFA-productie of van beide.

          Het lijkt me geen al te wilde veronderstelling dat na een gunstige floratransformatie minder RS nodig is. Maar het is natuurlijk vette speculatie.

          Ik vind het raar dat jager/verzamelaars die waarschijnlijk weinig RS scoorden, zoals de Inuït, niet de problemen ontwikkelen die sommige VLC’ers rapporteren (zie onder anderen Marye). Vannacht schoot me door het hoofd dat deze groepen deze ‘averse effects’ misschien ontlopen doordat ze hun voedsel relatief onsteriel eten en daardoor telkens relevante doses belangrijke probiotica (SBO’s) tot zich nemen.

  336. Marye zegt:

    Momenteel maakt mijn lever me ’s nachts nog wakker tussen 2 en 4. Inmiddels ben ik zo ver dat ik na het drinken van mineraalwater weer in slaap val tot de wekker. Dus ben eigenlijk wel benieuwd naar de honing.
    Jammie, aardperen. Die moet ik ook weer eens halen.
    En over tanden, op de paleo had ik destijds altijd een perfect gebit zonder tandpasta. Na stoppen paleo en wel weer tandpasta ging het hard achteruit. Nu weer gestopt met tandpasta (poets met zuiveringszout), dus ben heel benieuwd wat de tandarts over 6 maanden zegt.

  337. Hoe weet je dat je lever je wekt 🙂 ? Hopelijk zit een snooze-functie op.

    Nu zou ik toch echt moeten stoppen met procrastineren…

  338. Marye zegt:

    Heel zeker weet ik dat natuurlijk niet. Maar het is in eerste instantie begonnen in combinatie met pijn in de leverstreek. Ik heb toen ook orgaanmassages gehad waarbij de behandelaar in eerste instantie niet in de buurt van de lever kon komen. Toen ben ik ook wat gaan lezen en het tijdstip in de nacht is vrij opvallend. Maar aangezien er meer problemen in mijn buik zijn/waren, kan het ook andere kanten op. Het maakt me ook niet zoveel uit. Ik probeer gewoon dingen uit om te zien wat werkt. Ik merk duidelijk vooruitgang dus ik ga er vanuit dat het ’s nachts wakker worden weer gaat verdwijnen.

  339. Felicita zegt:

    Ik kijk het nog een tijdje aan met dit AZM-experiment. Had inderdaad nooit darmklachten. En slaap ook altijd -te(!)- prima. Maar ging voor de andere beloftes 😉 Gebruik al m’n hele leven ’s avonds honing in de thee. Maar of dat er iets mee te maken heeft? Nu wordt via de honing – link namelijk weer de vraag opgeworpen; rauwe honing of toch juist maar niet? Bij mijn weten vernietigt hitte nu juist veel van de goede stofjes en zou het gebruik in de thee dus weinig zin hebben? Dus ik doe mee met de koude lepel voor het slapen gaan. Wel voor alle zekerheid op de dagen dat ik niet hoef te werken. Voor het geval ik dan helemaal m’n bed niet meer ben uit te slaan.

  340. maanfiets zegt:

    @Michajoris en melchior
    Een NuVinci naaf is idd zwaarder. Wat is van de gebruikers begrijp is dat het extra gewicht opweegt tegen de ergonomie van altijd in de juiste cadans te kunnen trappen.
    Als je rechtstandig een boom in wilt fietsen dan zou je kunnen overwegen om een dubbel of trippel blad voor te nemen. Maar daar gaat je ketting kast dan.

    Over maatwerk gesproken, voor de fietsliefhebbers, een beetje spam, maar een zo mooi en dankbaar project.

  341. maanfiets zegt:

    Ik zie dat ik nu weer maanfiets heet ipv van Maan. Nu ja ik blijf dezelfde, hoe de gek ook heet.

    Goed om te horen dat de aardperen ook beter gaan. Na de laatste aardperen maaltijd met explosie gevaar wil het gezin geen aardperen meer eten en ze moeten toch echt de grond uit 😀
    Ik ga toch eens proberen om de aardperen weer langzaam te introduceren, ze zijn ook zo lekker!

  342. marietsebiel zegt:

    Vandaag Honig weer gebeld. Ik had ze ± 4 weken geleden gemaild. Twee weken geleden gebeld en vandaag weer. Vervelende juffen aan de lijn, kunnen geen email vinden en ook geen telefoonnotie ( klantenservice ! ) “Is het voor een spreekbeurt ? Nee, het gaat om een gezondheidsvraag. Is het allemaal zetmeel of ook meel en hoe, van wat wordt het gemaakt. Veel te ingewikkelde vraag, dus weer afgekapt. Kan toch niet zó ingewikkeld zijn, ha, ha. Maar goed, er werd mij beloofd dat ik zou worden teruggebeld.

    En dan mijn AZM experiment. FBS vanmorgen, 7 uur ( vroeg op ) 3.6
    Ik heb mijn insuline wéér verlaagd: van 55 naar 50, en gisterenavond 45 eenheden. Postprandiaal blijft rond de 7.5 / 8.
    Maar ik ben 1.5 kilo afgevallen !!! Vooral abdominaal vet, buik en maag. Daar zat het echt vast. Voelt los en vloeibaar aan. Big nieuws, want al bijna een half jaar, geen grammetje 😉

    • Dank, Mariet. Het is een verandering, absoluut. En ook die postprandiale excursies lijken me milder.

      In deze fascinerende post beschrijft Steve Cooksey hoe RS zijn excessieve post exercise hyperglycemie (een vaak voorkomend verschijnsel bij diabeten) volledig elimineert. De eerste keer vergat hij voor zijn werk uit een lepel te nemen. Toen zag hij de gebruikelijke piek. Later herhaalde hij het experiment maar dan met RS en de curve bleef vlak. Dit maakt duidelijk dat het bloedsuiker-regulerende effect van RS althans bij Cooksey niet zo zeer wordt bepaald door de flora an sich, maar door de beschikbaarheid van (een suprafysiologische concentratie?) boterzuur op colonocyten-niveau.

      Indrukwekkend.

  343. willem zegt:

    Maanfietser. Jouw aardperen hoeven helemaal de grond niet uit..
    Lekker laten zitten, wanneer je geen trek hebt. Het is natuurlijk wel zo dat je erbij moet zijn voor het echte voorjaar begint. Anders heb je zo de tuin vol topinambours op plekken waar je ze misschien niet wilt hebben!

  344. Willem, ben je al appeltjes wezen plukken? Volgens mij is de mysterieuze misdaad die je destijds in die bongerd hebt begaan inmiddels wel verjaard…

  345. marietsebiel zegt:

    Melchior, dat had ik gelezen van Steve. Ga ik mogen ook proberen 😉

  346. Ik vraag me af of er in de natuur een boterzuur-carrier voorkomt die voorgevormd boterzuur intact de colon in voert en daar loslaat. Je zou het bestaan ervan bijna vermoeden, gezien de gezonde low carb volkeren.

  347. Folkert zegt:

    Ik heb een kennis die een paar bijenkasten heeft. Die zet ie zo her en der uit. Van hem weet ik dat echte honing zeer, zeer beperkt is. Hij is er dan ook zo gierig als de pest mee. Gebruikt het hoofdzakelijk voor zichzelf. Van hem weet ik het volgende : http://www.imkerpedia.nl/wiki/index.php/Suikerwater
    Een imker in Laren heeft me bijna zijn winkel uitgeramd, ik overdrijf, toen ik vroeg in een volle zaak, of hij zijn bijen suikerwater gaf.
    Ik ga dus niet meedoen aan het suikerexperiment. Is ook niet nodig daar ik zeer tevreden ben over “mijn baby “. De Honig blijft erin. Voor mij geen Honing.
    Ik kan het niet nalaten iets over de fiets te zeggen.
    Alle prachtige computerprogramma’s bij de fietsenmaker ten spijt. Er bestaan alleen maar globale richtlijnen voor de passende geometrie van een frame. Uiteindelijk betekent het, het wiel steeds weer uit vinden en eindeloos pielen aan je zithouding. Zadel verschuiven, hoger, lager, ander stuur en ga zo maar door.
    Indien ik toertochten zou maken zou ik ook voor een internal-gear hub kiezen.
    Sheldon Brown,
    http://sheldonbrown.com/internal-gears.html
    geeft allerlei informatie evenals,
    http://www.m-gineering.nl/naaf.htm
    en
    http://www.m-gineering.nl
    Het volgende frame zou ik niet aan voorbij kunnen gaan, indien ik de bushvelden zou kiezen :
    http://surlybikes.com/bikes/troll
    http://www.singlespeed.nl/catalog/product_info.php?cPath=36_80&products_id=104
    Ik heb op de Froebelschool gezeten, daar kreeg je een stempeltje als je het goed gedaan had. Een Beertje of een Leeuw. Ik geloof bij vijf Beertjes een Leeuw.
    Ik wil graag een Beertje !

  348. marietsebiel zegt:

    Hier komt allemaal inuline voor, de aardpeer staat er niet eens bij ;
    http://www.liberherbarum.com/Minor/NL/In0062.HTM

    Hier wel ! Ik denk dat er vast nog meer te vinden is.
    “Inuline komt voor in de wortels van planten die groeien in gematigd koude gebieden. Enkele voorbeelden zijn cichorei, aardpeer, dahlia, paardenbloem, schorseneer en artisjok. Het wordt opgeslagen in de vacuole van de plantencellen en is net als zetmeel een reservestof voor de plant. Het werkt ook als cryoprotectant. Dit wil zeggen dat het de plant beschermt tegen bevriezing.
    Inuline bestaat uit een keten van tien tot enkele honderden fructosemoleculen met aan het eind van de keten een glucosemolecule. Daarmee noemen we het een polysacharide.”

    https://sites.google.com/site/kruidwis/inhoudsstoffen/inhoudsstoffen-inuline

  349. Folkert zegt:

    Mariet, ik heb die gasten van Honig ook een paar, twee, keer een e-mail gestuurd. Geen antwoord. Houen ze niet van. We gaan toch niet aan de eerste de beste kloojo vertellen hoe het in mekaar zit. De meisjes van de telefoon zijn daarop geinstrueerd.
    Dat AZM experiment en speciaal die 1,5 kg kwijt op een zekere plek, heeft mij doen besluiten aan mijn lief voor te stellen eens te proberen driemaal daags een Honigdrankje te nemen. Ze heeft een prachtig figuur, hoor, daar niet van, maar ze vind zelf dat er daar om het middel wel wat af mag. Gaat ze morgen mee beginnen. Ik ben overigens geen gram afgevallen. De moderator is in slaap gevallen of zich op dit moment te pletter aan het werken en heeft nergens meer tijd voor, zeker niet voor ons zielen.

  350. Hans zegt:

    Even teenentander van deze N=1 , hoi Felicita 😉

    – Tandarts en mond hygieeniste , voor de tweede keer na de controle , geen ingrepen en rustig tandvlees sinds tijden ! Noemde paleo , kwam niet echt over….. jammer .
    – AZM , weinig duidelijk merkbaar , 3x daags 20 gr. , wel minder trek , ben gezond ( denk ik ) vandaar weinig merkbare verbetering ? Ga wel door.
    – Aardpeer, heb ze ook ( al 2 jaar , niks mee gedaan ) , ga ik proberen en vermeerderen , mooie bloemen !
    – Appeltjes groeien aan mijn bomen in mijn nieuwe boomgaard , al 6 afgelopen jaar . @ Willem , wie weet …… snap er de ballen van dat systeem op FL ( heb er btw weinig moeite voor gedaan ) maar ik ga je (ook) volgen daar … 🙂
    — Tweede jaar dat ik loop te genieten buiten in deze tijd , geen herfst/winterdepressie na minstens 40 jaar , ook vitamine D3 2x daags 2.000 IE van NOW .
    – Vast iets vergeten …. kortom gaat goed , lichamelijk en mentaal .

    Fijne avond , lekker slapen en morgen gezond weer op zei Sonja B. ( Barend ) 😉

    • james zegt:

      @Hans
      Noemde paleo , kwam niet echt over….. dacht je… Weet je wat ie dacht ? Sh*t, sh*t, weer zo iemand… straks heb ik geen werk meer over. Zal nooit vergeten wat mij zwager eens opmerkte (tongue in cheek) Maar als iedereen zo gezond ging eten hebben we straks geen werk meer. Bedoeld als een grapje,,, Ja ja,
      En ja die appeltjes. Kreeg vorige week ook een e-mail. Wie zoet is krijgt appeltjes..

  351. Hans zegt:

    Ow Folkert ,
    Na jouw reactie bedacht ik nog dat er bij mij 2 kg. bij zijn gekomen sinds ik aan de ,, white powder” ben .
    Geen probleem , was al 30 kilo kwijt maar toch….
    Kan zijn dat het van de afhaal -sjinees is maar denk het niet ….. , voordien is me dat althans niet opgevallen .

  352. Aldert zegt:

    http://www.nu.nl/wetenschap/3671331/oost-afrikaanse-oermens-leefde-tijgernoten—-.html
    Even een simpel linkje van nupuntnl, misschien is het een stukje van de puzzel…?
    Ardamandel, van wikipedia:
    De knolletjes bevatten circa 25% vet, 30% zetmeel en 7% eiwit. Het vet bestaat voor een groot deel uit onverzadigde vetzuren, zoals oliezuur en linolzuur. Verder komt vitamine H (biotine) en rutine, een flavonoïde, naast vele mineralen voor.

  353. Aldert zegt:

    Aardamandel moet het zijn 😦

  354. Hans zegt:

    @James,
    Bofkont , ook ? . Hier geen appeltjes hoor per mail….. , maar ja ik heul met de vijand 😉

  355. willem zegt:

    Ja, jongens en meisjes, ik zag de appeltjes ook hangen. Lijken verdomd veel op de appel die Sneeuwwitje aangeboden kreeg, trouwens: rood, met verleidelijke waterdruppeltjes erop…
    In principe is er weinig veranderd. Je bijdragen worden beoordeeld (uiteindelijk in de vorm van die appeltjes; hoe kom je erop) door iedere derde die zich geroepen voelt. Gelet op het doorsnee FL-publiek zullen de bekende hele- en halvegaren, en ja, ook de min of meer, of heel, fatsoenlijke lezers en leden (ook weer verschillend van aanzien) jouw inbreng minder op inhoud en meer op strekking ervan en herkomst van de schrijver beoordelen. Kijk maar eens hoe een oetlul als Hans Pollemans (die zich een aantal jaren geleden niet schaamde om nazisymbolen in zijn tekst te verweven) een mand vol appelen krijgt…
    Wat vooral opvalt is de gebrekkige wijze waarop de spelregels worden gecommuniceerd. Degene die al wat langer FL volgt, leest de bekende, ondoorgrondelijke woordenbrij van Veerman erin, met die o zo kunstmatige filosofensaus eroverheen gesprenkeld. Nee, daar hou ik niet zo van: je status oppoetsen via schijnbaar interessant taalgebruik.
    Daarnaast mag de redactie uiteraard zelf anoniem pennen, ,maar de reageerder mag zich niet verschuilen achter een Hans, Folkert, Keimpe, Alex, Willem…. ‘Melchior’ mag natuurlijk wel: heel Nederland weet immers wie dat is…
    Overigens wens ik FL uiteraard veel succes bij het opvoeden van het volk, de dummies, t.a.v. eten en ‘wat je ervan wilt weten’.

    Zo, een reden temeer om mij niet toe te laten op dat blog.

  356. linda zegt:

    Het filmpje dat maanfiets hier plaatste is bij mij om de hoek gefilmd.
    Mijn ervaring met AZM, ik blaas enorm op, maag en buik, niet fijn……

  357. Hans zegt:

    Ach Willem,
    Laten we FL achter ons laten ….., het geeft slechts ,, negatieve stress ” hetgeen we niet willen toch ? ….. 😉
    Blijven lezen daar doe ik wel , maar intussen weet ik hier beter hoe e.e.a werkt /is …

    Dit blog van MM is wars van commercie itt FL , de oplettende/kiene lezers zal het niet ontgaan ….

    Toegegeven , helaas blijft e.e.a. jeuken 😉

  358. Marijn zegt:

    Maanfiets, je hebt zeker niets te maken met maantweewielers.nl uit Culemborg?

    😉

  359. dojodelft zegt:

    Eh hier ook begonnen met azm. Ik doe geen paleo, alleen glutenvrij (maar niet erg therapietrouw wegens een verslaving aan koekjes oeps). Mijn reden om te beginnen was omdat ik last had van (voor de buren hoorbare) buikgeluiden, een stoelgang van misschien 2x keer per week met afwisselend verstopping of ontstopping en onrustige slaap. Sceptisch zoals altijd maar tot mijn verbazing ervaar ik na 2 weken zeer diepe slaap (waar ik super dankbaar voor ben 🙂 ik hoop dat het standhoud), geen hoorbare buikgeluiden meer (wel wat flatulentie), zeer veel en regelmatige stoelgang met euh… een kleverig resultaat (wat absurd veel tijd kost zeg), niet meer ‘savonds op de bank in slaapvallen. Minder vind ik het ontstaan van bibber benen na het fietsen van werk naar huis van ongeveer 10 kilometer (misschien door lager bloedsuiker?). Verder met sporten geen last.

  360. Michael zegt:

    “Ik vraag me af of er in de natuur een boterzuur-carrier voorkomt die voorgevormd boterzuur intact de colon in voert en daar loslaat.”

    Ik heb nog steeds geen bewijs gezien dat consumptie van boter niet zou leiden tot exogeen boterzuur in de colon. Dat wordt telkens verondersteld en a priori aangenomen in een hele reeks onderzoeken. Zo zouden pillen gebufferd boterzuur die hun boterzuur (al dan niet) op de juiste plaats loslaten (mogelijk) een gunstig effect hebben in Crohn’s. Zo ook klysma’s. Lekker. De meeste onderzoeken betreffen echter prebiotica (niet voorgevormd boterzuur) en het resulterende boterzuur en effect vooral op firmicutes, bv prausnitzii (de huidige lieveling). Allemaal heel interresant natuurlijk, maar het is wel allemaal onderzoek vol mitsen en maren. Is boterzuur an sich gunstig, of de darmflora? Wat is primair en wat is secundair? er wordt veelal wild gespeculeerd, wel allemaal volgens de juiste wetenschappelijke formules natuurlijk. Ik ken echter ook twee onderzoeken (helaas in het Japans en niet beschikbaar in Engels) die keken naar het scfa gehalte waaronder boterzuur in de ontlasting na orale consumptie van 50 of 100gm boter zonder enige vorm van prebiotica (want elementair dieet). Welnu, wat blijkt, verhoogde concentraties niet-opgenomen scfa’s in mensen met Crohn – ook in gezonde mensen, zij het in veel mindere mate. Interessant is nu juist dat veel onderzoeken ook aantonen dat ernstige vormen van Crohn betreffende de colon, maar niet zozeer het ileum, een groter (vermoedelijk endogeen?) boterzuur gehalte in de ontlasting aantonen. Hier zou dus sprake zijn van malabsorptie vanwege aantasting van de colon. Maar in de japanse onderzoeken bleek juist malabsorbtie in het jejunum, en in mindere mate het ileum, bepalend, en niet de aantasting van de colon. Exogeen boterzuur en andere scfa’s bereikten de colon hier wel degelijk, en werden zelfs uitgepoept. Desalniettemin blijft de vraag wat is primair en secundair. Aantasting van de darm leidt tot malabsorptie en dus verhoogde aanwezigheid van boterzuur en tergelijkertijd wordt gesteld dat boterzuur nodig is voor herstel van de darm. Eigenlijk zal het mij worst wezen. Zoals Peter vorig jaar schreef: “I have no expectation of living for ever. But I have no intention to going back to where I was at 40 years of age. […] When you find something which works this well you don’t throw it away.” Net als Peter eet ik heel wat boter en het werkt tot nu toe prima. Mijn vroegere Michael Pollan-achtig dieet, daarentegen, was een verschrikking.

  361. Paula de Visser zegt: