Het Oerdieet van Remko Kuipers komt (en zelfs Dr. Frank ‘gelooft’ er in)!

Remko_Kuipers_-_Het_oerdieet

Heel PaleoNederland popelt van ongeduld, want op 17 januari verschijnt het Eerste Echte Nederlandse Paleoboek, geschreven door arts en onderzoeker Remko Kuipers. Eindelijk hebben we een degelijk, goed gedocumenteerd en naar de proloog te oordelen helder en pakkend geschreven boek om weg te geven aan je sceptische schoonmoeder, om mee te nemen naar de spreekkamer van de dokter of diëtiste en om zelf minstens een keer of dertig te herlezen in tijden van geestelijke droogte of nooddruft. Vermoed ik. Het zou wel eens een soort leesbare Lindeberg kunnen zijn 🙂 . In afwachting van een bespreking plaats ik hier de promotekst van de uitgever. Ik hoop van harte dat dit boek een absolute bestseller wordt. Dat zou een zege voor de ratio betekenen en een zevenmijlspas op weg naar werkelijke verbetering van de Nederlandse volksgezondheid. Het lijkt er, ook gezien het academische gewicht dat Kuipers in de schaal legt, op dat dit een breekijzer kan worden. Zelfs Dr. Frank, die zich in het verleden kritisch en wat lacherig heeft uitgelaten over bijvoorbeeld de notie dat graszaadconsumptie (graan) niet goed matcht met ons genoom, geeft aan dat hij dit ‘wel moet geloven’. En ik krijg de indruk dat hij niet alleen de recepten verleidelijk vindt, maar dat ook het principe van de evolutie door natuurlijke selectie en de dwingende consequenties daarvan voor een verstandige voedingskeuze bij hem zijn beginnen te dagen.

Koop dit boek en zorg dat het alle zich op magisch denken en astrologie baserende officiële voedingsdeskundologen zure oprispingen bezorgt!

Promotekst Prometheus (onder het motto ‘het doel heiligt de middelen’):

Na de feestdagen is het weer tijd voor goede voornemens. De kerstdiners zijn voorbij en de pondjes moeten er weer af. Dit jaar een handleiding om dit goed voornemen waar te maken. 17 januari verschijnt Het oerdieet: het dieet waarbij Remko Kuipers in begrijpelijke taal uitlegt waarom we allemaal zouden moeten eten als oermens. Om zijn theorie direct in praktijk te brengen biedt Het oerdieet tevens honderd recepten, samengesteld door culinaire kenners.

Remko Kuipers is arts en apotheker, maar vooral onderzoeker. Hij was de eerste ter wereld die promoveerde in de evolutionaire geneeskunde, de wetenschap die zich bezighoudt met de relatie tussen evolutie, leefstijl (waaronder voeding) en gezondheid. Tijdens zijn reizen door Oost-Afrika raakte arts Remko Kuipers geïntrigeerd door de contrasten in leefstijl tussen de traditionele jager-verzamelaarstammen en onze westerse manier van leven. Hij besteedde bijna tien jaar aan het bestuderen van de gevolgen van deze verschillen. Hij at bittere ongezoete chocola met de Azteken, dronk bloed met de Masaï, verzamelde honing met de Hadzabe en proefde ghee met de nazaten van Dzjenghis Khan. Conclusie: onze genen zijn door de evolutie perfect aangepast aan het dieet van de jager-verzamelaar, maar onze levensomstandigheden zijn daar door landbouw, industrie en de komst van fastfood steeds verder van verwijderd. Daardoor bestaat er tegenwoordig een mismatch tussen onze omgeving en onze oeroude genen, resulterend in welvaartsziekten als obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Terug naar het oerdieet dus!

Het oerdieet biedt een waardevol inzicht in de samenstelling van onze huidige voeding en de verschillen met onze oorspronkelijke, paleolithische voeding. En dr. Kuipers’ recepten zijn niet alleen gemakkelijk te bereiden, maar ook goed betaalbaar en uiterst smakelijk.’ Loren Cordain, auteur van The Paleo Diet

‘De theorie achter Het oerdieet is zo verleidelijk dat je er wel in moet geloven.’ Dr. Frank, auteur van het Dr. Frank-dieet.

Update (16 januari 2014):

Prometheus geeft nu vrijdag 24 januari op als releasedatum.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

704 reacties op Het Oerdieet van Remko Kuipers komt (en zelfs Dr. Frank ‘gelooft’ er in)!

 1. Janet Noome zegt:

  Eindelijk! Ik hoop dat een keerpunt gaat worden voor het grote publiek. Voeding voor en na het boek. Dat mensen mij gaan vertellen dat ze paleo eten in plaats van andersom, ha! Ik meen te weten dat dr.Frank ook binnenkort met een nieuw boek komt (z’n 4e?) Het kan niet op. Benieuwd of de inhoud hiervan meer richting paleo gaat als bewijs dat hij echt om is! 😉
  Ik ben hoe dan ook blij deze uitgave(s)!

 2. willem zegt:

  ‘De theorie achter Het oerdieet is zo verleidelijk dat je er wel in moet geloven.’
  Aldus dr. Frank. Twee slagen om de arm: ‘verleidelijk’ en ‘geloven’.
  Vind het nogal magertjes.
  Ik schreef het al eerder: HOERA voor dit boek. Tuurlijk al besteld.
  Ja, er verschijnen nogal wat boeken doe meeliften op een schijnbare hype (let op ‘schijnbare’). Oerdit en Oerdat.
  Denk dat Kuipers’ boek volstaat, vanwege de wetenschappelijke basis, de logica en de leesbaarheid (gelet op de inleiding).
  Moge dit een gids zijn om te ontsnappen aan de infantiele en agressieve marketing van de voedingsindustrie en de supermarkten. En bovendien meehelpen aan een totale omslag van de adviezen van de Gezondheidsraad, het Voedingscentrum, en in hun spoor de mensen die in de gezondheidszorg en de keukens van tehuizen van allerlei slag werkzaam zijn.
  Wie weet begint de victorie bij Kuipers.

  • Denk dat Kuipers’ boek volstaat, vanwege de wetenschappelijke basis, de logica en de leesbaarheid (gelet op de inleiding).

   Dat denk ik ook, Willem. Over sommige andere (opportunistische) boekjes had ik lichtelijk de pest in, nu ben ik blij en opgelucht. Dit is wat momenteel nodig is en het lijkt een eerlijk, massief stuk werk te zijn. Ik hoop (en vermoed het natuurlijk gezien Remko’s AHS-lezing en publicaties) dat ook de shore based theorie aan bod komt!

   Ook voor de rest volledig met je eens.

 3. Tilly Sarr-Valk zegt:

  Interessant. Ken het boek van Richard de Leth : “Oersterk”. Belangrijk is dat het leesbaar is voor niet ingevoerde leken. Zijn onderzoek bij diverse andere volken lijkt veel op dat an Weston Price.
  Ik zelf ben ook een leek met veel belangstelling voor gezonde voeding. Mix paleo en wapf.

  Hoe breng je het over aan de opgroeiende jeugd? Misschien iets om het te promoten op de scholen?

 4. Jo tB zegt:

  Heb ook m’n bestelling al gedaan!! Dr Frank heeft op zijn blog n.a.v. het proefschrift van Remko o.a. het volgende:

  Dat die insulineresistentie een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van ziektebeelden wordt door heel veel wetenschappers erkend. Kuipers gaat echter nog een stap verder. Hij gooit de knuppel nu echt in het hoenderhok door te stellen dat onze gezondheidsraden de verkeerde adviezen geven. Want de inname van linolzuur (een onverzadigd plantaardig vet) wordt aanbevolen en verzadigd vet wordt door hen ontraden, maar die aanbeveling kloppen niet (!) met enkele recente grote wetenschappelijke onderzoeken. Kuipers bedoelt te zeggen dat de adviezen die trouw door het Voedingscentrum aan u en mij worden gegeven, wetenschappelijk onvoldoende zijn bewezen en misschien helemaal niet bijdragen aan onze gezondheid. Dat zijn forse uitspraken.

  Hij erkend een degelijke onderzoeker, en gaat met hem mee richting paleo.

  http://www.drfrank.nl/item/oerdiet.html

 5. Natascha zegt:

  De eerste 15 pagina’s van het boek zijn te lezen via bol.com.

 6. Zo zie je maar, Jo. Frank van Berkum heeft – beter laat dan nooit – oud nieuws tot zich genomen. Medici laten zich alleen overtuigen (of zelfs maar aan het denken zetten) door competente collega’s. Ook daarom is dit boek zo belangrijk.

 7. Michajoris zegt:

  Ik heb hem ook maar besteld. Wat ga ik eerst lezen, death by food pyramid of het oerdieet… moeilijk, moeilijk 🙂

 8. Dr. Frank heeft mij niet overtuigd van zijn ommezwaai. Daartoe lees ik teveel slag om de arm.
  Lees maar eens met mij mee, tussen de regels door:
  ‘……………..Hij beweert ……………….. . Dat is niets nieuws ……….Kuipers stelt …………….. …………….Aanhangers van deze leer proberen ……… …. , volgens Kuipers.
  ……………. Kuipers gaat echter nog een stap verder. ………… Kuipers bedoelt ………
  …………… Dat zijn forse uitspraken.’
  Hopenlijk vergis ik mij terdege !

 9. Mij ook niet, Folkert 🙂 . Hij staat op de vluchtheuvel en wacht tot duidelijk wordt welke kant veilig is. Ik interpreteer hem expres zoals ik doe, dus volledig in het evolutiegeneeskundige kamp. Als hij dan later terugsprint, walsen er tenminste een paar fietsers over hem heen.

 10. Een leesbare Lindeberg… Dat zou wel prettig zijn, want zijn schrijfsels gaan erin als een mondvol meel….
  Graag lees ik de eerlijke beoordelingen aangaande dit boek, vooraleer ik overga tot de evt. aanschaf ervan.

 11. 🙂 .

  Voor mij is ‘Maten och folksjukdomarna’ zowel een thriller als meditatieve lectuur. Ik word er heerlijk rustig van, ha, ha, ha.

  Ik ga het eerlijk bespreken, maar verwacht eerlijk gezegd niet dat er veel te zeiken zal zijn.

 12. marietsebiel zegt:

  Ron van Wiggen, Op twitter vroeg iemand al aan Remko of het ook als ebook uitgebracht wordt. Als er antwoord op komt, geef ik het door. Zou voor jou misschien wel handig zijn !?

 13. Cécile zegt:

  Ben erg benieuwd naar het boek. Even Bol.com ingetikt te kijken of deze al te reserveren is… Nu blijkt dat er in 2002 al een boek is verschenen genaamd Het Oerdieet van de auteur Anna Elling. http://www.bol.com/nl/p/het-oerdieet/1001004001444190/.
  Hoe toevallig deze naam!

 14. Een thriller, Melchior? Meditatieve lectuur??? De professionele sectie van de Gouden Gids leest lekkerder weg!
  Dank je, Marietsebiel (Heb jij soms Limburgse roots?) maar ik lees liever lekker ouwerwets; papier en inkt. Kan ik tenminste volgen wat ik lees. Een lap tekst op een scherm werkt al snel verblindend, letterlijk. Na een A4-tje zwemmen de letters door elkaar.

 15. Robert zegt:

  Haha; en jullie maar kopen dat boek. Er is er maar één die lacht en dat is die Kuipers! Wéér iemand die lekker verdiend aan die mensen die wéér een boek kopen……..
  Wel slimme jongen. Makkelijke manier om geld te verdienen. Er zijn er altijd die er intrappen. Maar tja; in het paleo-tijdperk was de hersencapaciteit oo kniet zo groot…………

 16. Robert zegt:

  Haha, en dr,. Frank en degelijk onderzoeker? Laat me niet lachen. Hij zit hier op 25 km afstand, maar deze kwakzalver wordt echt niet serieus genomen! Heeft hij ook niet een boek geschreven…..Haha

 17. marietsebiel zegt:

  Robert wij wachten met smart op jouw boek. Krijgen we eindelijk meer tekst dan links :-((((

 18. marietsebiel zegt:

  Ron van Wiggen, Ja Limburgse roots, hoe weet je dat ?

 19. Ik kijk ook uit naar het boek van Remco. En ik gun hem vooral heel veel boekenverkoop. Waarom niet?!

 20. Janet Noome zegt:

  Dat gun ik ‘m ook Wouter! Alhoewel ik het Melchior ook erg gegund zou hebben. Hij heeft Paleo in Nederland toch op de kaart gezet. En doet dat nog steeds. Maar ja… HET BOEK is er (ondanks het gezeur van de 6 lezers) niet gekomen… 😉

 21. Via Twitter van Remko Kuipers:

  Remko Kuipers ‏@remkokuipers
  Vanaf komende maandag in de boekhandel, spoedig daarna ook als E-book: voor elk wat wils van Het Oerdieet.

 22. james zegt:

  Robert verdiend?? derde persoon enkelvoud van verdienen? en ook nog laten vallen dat je een Tukker bent? Staat de hele Tukkerse natie nou met schaamrode kaken toe te kijken. Hopelijk geef je binnen kort te kennen dat je maar import bent. Trouwens je hebt al duidelijk genoeg laten blijken dat je geen rasechte Tukker bent. Die zijn recht voor zijn raap en zeuren en zeveren niet zoals jij. Als we het ergens niet mee eens zijn zeggen we dat en precies waarom en daarmee is de kous af.

 23. Weet je Robert, mensen die boeken kopen, lezen deze ook wel eens en worden er wellicht een beetje wijzer van. Zou je zelf ook eens moeten proberen. Kun je wellicht ook met zinnige commentaren komen… of zinnige vragen…. of leren wanneer je maar beter je mond kunt houden (of op je vingers moet gaan zitten), zodat je niet voortdurend als een komplete *gelieve hier een term naar keuze in te vullen, ter aanduiding van een persoon met uiterst beperkte denk- en zienswijzen* overkomt.
  Marietsebiel; je nick verraadt je. Deze koosnaam komt/kwam veelvuldig voor in mijn geboortestreek, de Oostelijke mijnstreek. (Heerlen/Kerkrade e.o.)

 24. sim1paleo zegt:

  Ben erg benieuwd naar dit boek!
  Maar het is toch niet echt het eerste echte Nederlandse Paleo boek? Volgensmij heb ik er al 2 in mijn kast staan 🙂

 25. Dank, Janet.

  Het is beter zo. Ik schrijf hierover sinds 1995 (het zou aardig zijn eens wat archieven te trekken) en nooit ben ik serieus genomen (journalist, dwars, vaak te vroeg met dingen). Als ik eerst was geweest met een boek, zou het zijn weggehoond en dat zou paleo zo mogelijk nog verder op achterstand hebben gezet. Het ‘idee’ krijgt nu exact wat het nodig heeft om verder wortel te schieten in een zacht uitgedrukt nogal weerbarstig landschap: een boek van een arts/onderzoeker met bovengemiddelde capaciteiten, die niet kan worden weggezet als de zoveelste figuur die ook eens iets roept.

  Ik haal opgelucht adem. En mocht er nog ruimte of behoefte zijn voor/aan een zinnige aanvulling die ik zou kunnen leveren, dan zal de tijd dat leren.

  • Michajoris zegt:

   Melchior! Vergeet niet dat al het goede werk wat je op dit ‘querulantenblogje’ doet ook allemaal op jouw naam geschreven wordt en dat dit van zéér grote waarde is.

   En daarbij: er is best ruimte voor meerdere boeken op de Nederlandse markt. Kijk maar naar de VS, hoewel een grotere markt bestaan the primal blueprint, the Paleo solution, Personal paleo code en the Paleo diet for athletes broederlijk naast elkaar. Dus nog een boek over Paleo zal er bij ons best ingaan 🙂

   Ik twijfel zelf al heel lang om ook een Nederlandstalig paleo/primal/oer/voorouderlijk blog te beginnen, als een manier om iets terug te geven uit dankbaarheid voor het vinden aan deze interventie waar ik (onder andere) echt heel veel aan te danken heb. Ikdacht altijd dat het overbodig zou zijn, er zijn tenslotte al een aantal aardige blogs (en één heel goede), en daarnaast heb ik niets wezenlijks toe te voegen, als absolute leek op voedingsgebied. Ik heb een minibeetje kennis van neolitische culturele voedingsgeschiedenis (hongersnoden, graan etc.) – maar verder dan napapgaaien kan ik niet komen…
   Inmiddels denk ik er anders over: al deze blogs en goedbedoelde websitejes zijn als stemmen in een koor. Hoe meer die stemmen aanzwellen des te luider die boodschap kllinkt en hoe meer er misschien blijft plakken. Dus vandaar mijn goede voornemen voor 2014: een in eenvoudig Nederlands geschreven webstek om hopelijk misschien één iemand van dienst te zijn (naar alle waarschijnlijk mijn moeder 🙂 )

 26. Robert zegt:

  Gelukkig wordt die Kuipers buiten paleo kringen ook niet serieus genomen. Net als die malloot uit België met zijn voedselzandloper. Gelukkig kan de meerderheid nog zelf denken…..

 27. marietsebiel zegt:

  Ron van Wiggen, Wat is wereld toch klein, he. Ik ben ook geboren in de Oostelijke mijnstreek. (Heerlen/Kerkrade e.o.) Terwinselen en later Heerlen, om precies te zijn. Nu 30 jaar in A’dam ( vanaf 1984 ) Mijn vader noemde me altijd Marietsebiel. Alaaf 😉

 28. Alex, 8uur48, dat klinkt positiever ! Maar is dit uit 2012 ?

 29. willem zegt:

  Toch nog even bij de plaatselijke boekwinkel binnen gelopen, vanmorgen. En ja, de computer gaf daar aan dat het boek 31 januari verschijnt. Uiteraard had ik het daar al besteld. Zij hebben mijn boeken immers ook in de handel, denk ik dan maar, hoewel een titel alweer uitverkocht is (moet ik even trots vermelden), zodat ik niet via bol.com bestel. Naast egoisme ook een principezaak, trouwens: de plaatselijke middenstand mag niet helemaal creperen.
  Waarover ik enkele jaren (?) geleden hier al eens eerder mijn vrees uitsprak, namelijk dat allerlei typen financiele slaatjes proberen te slaan uit het steeds meer in zwang komend idee dat de evolutie wel eens heel bepalend kan zijn bij de effecten die de westerse voeding op de gezondheid kan hebben, wordt met de dag meer werkelijkheid. Eenieder bedenkt maar boeken die ‘Oer’ in de titel dragen en waarin min of meer dat ‘paleobeginsel’ wordt voorgestaan. Ik vind dat kwalijk, niettegenstaande dat een beetje ‘paleo’ natuurlijk beter is dan junkfood e.d., maar omdat daarmee vaste grond gezocht wordt om met de kreet ‘allemaal hypes en goeroes’ deze ontwikkeling weg te zetten in de hoek waar de Vereniging tegen de Kwakzalverij haar zo graag ziet: een tijdelijke modegril, die nog gevaarlijk is ook.
  Het is daarom dat ik dit boek van Kuipers zeer toejuich. Een wetenschappelijke onderbouwing van een gepromoveerde arts/onderzoeker waar de wetenschap echt niet omheen kan.
  En die titel? Ach, die staat nu toch al vast..

 30. willem zegt:

  Prima, Melchior! Blijft het in ieder geval onder ons..

 31. Alex zegt:

  Jazeker Folkert, evenals Franks blogpost waar Jo naar linkte op 14-1 3.34: “oerdiet – 22 April 2012 20:45:00”; beiden duidelijk naar aanleiding van het proefschrift en niet het boek Oerdieet.

  Het is (nog) niet duidelijk waar de quote van Prometheus vandaan komt…

 32. Alex zegt:

  Ter aanvulling: in de door mij geplaatste link naar het Diabetes Magazine DIABC staat vermeld dat men het nieuwste boek van Frank van Berkum kan winnen “Snel slank” en dat is eind 2011 uitgebracht door Carrera…

 33. Micha, go for it!!! Je komt direct bovenaan mijn linkenlijstje.

  En dank voor de heads up. Ik weet het, er is straks best meer ruimte en ik sluit niks uit 🙂 .

 34. willem zegt:

  Goede vraag: ‘Is het vele goed, of het goede veel?’
  Ik bedoel, heeft het een groter effect wanneer over ‘paleo’ talloze boeken worden geschreven, of is het beoogde resultaat groter wanneer een goed (uiteraard bedoel ik een degelijk wetenschappelijk onderbouwd) boek wordt uitgegeven?
  Ik ben er van overtuigd dat een smak aan scharrelboekjes die meedeinen op de golven van een hype uiteindelijk veel minder invloed hebben dan een enkel grondig werk.
  Al die oerditjes en -datjes zijn leuk voor de kleine kring geinteresseerden in dat begrip, maar willen we dat ‘paleo’ voet aan de grond krijgt in brede kring, dus omarmd door Gezondheidsraad en Voedingscentrum,en geadviseerd door de voedings- en gezondheidswerkers in Nederland, dan zijn we afhankelijk van een boek als dat van Remko Kuipers. Dat tilt de discussie naar een hoger plan en naar een niveau waar de serieuze wetenschappers niet langer omheen kunnen.

  • james zegt:

   Klinkt wel aardig Willem, maar is natuurlijk in feite een elitair standpunt. Trends komen bijna altijd van onderaf, behalve wanneer celebrities een tamelijk grote following hebben en zelfs dan blijft het vaak bij een ‘fad’ . Net een bercht van een van de bekendste trend spotters dat de groente voor de komende tijd de minder mooie zijn, de organische, afwijkende vormen enz.
   Ik vermoed dat al die boekjes- mits redelijk goed in mekaar geflanst- en onder de aandacht gebracht door de dames bladen, tv shows etc. meer bereiken dan een goede, maar meestal droge, wetenschappelijke behandeling.

 35. “maar willen we dat ‘paleo’ voet aan de grond krijgt in brede kring, dus omarmd door Gezondheidsraad en Voedingscentrum,en geadviseerd door de voedings- en gezondheidswerkers in Nederland, dan zijn we afhankelijk van een boek als dat van Remko Kuipers. ”

  Je vergeet hierbij een minuscuul detail…. de (financiële) belangenverstrengeling van genoemde en soortgelijke instanties en hun broodheren a la Unilever, graan- en suikerindustrie, pharmaceutische industrie enz… Die verdienen daar NIET aan en zullen daar niet in mee gaan. Integendeel, wedden dat er weer een propagandacampagne voor graan, voor suiker, tegen vet enz. aan gaat komen?

 36. willem zegt:

  Beide bovenstaande reacties, die van James en die van Ron, illustreren perfect het dilemma dat voorligt. James denkt dat ‘trends’ van onderaf komen (zoals eerder Mariet ook reageerde), Ron wijst erop dat het juist ‘de bovenlaag’ is die de regie in handen heeft.
  Het boek van Remko Kuipers kan, tot op zekere hoogte, wel eens gaan bepalen welke kant het bij het hier besproken onderwerp op gaat.
  Ik zie de beperkingen van veranderingen van onderop. Tenzij het om een revolutie gaat, is verandering ingebed in bestaande politiek-maatschappelijke structuren. Daarmee zal een wezenlijke verandering (een evolutie) ten eerste heel langzaam gaan en ten tweede gemakkelijk beinvloed worden, niet door de massa (het volk), maar door de bestaande en bepalende instanties en de voedings- annex farmaceutische industrie en afgeleiden daarvan.
  Concreet. We kunnen hier allemaal wel willen (Robert uitgezonderd, natuurlijk) dat ‘paleo’ leidend wordt op voedings- en gezondheidsterrein, maar we maken geen enkele kans om genoemde massa mee te krijgen zolang de voorlichting (en, zoals al vaker door mij gezegd, de regulering van koopgedrag) in handen blijft van de gevestigde orde (Voedingscentrum en Gezondheidsraad, zeg maar). En die instanties kunnen moeilijk de belangen van de voedingsindustrie blijven integreren in hun adviezen, wanneer de voedingswetenschap breeduit een andere richting in slaat.
  Daarom vind ik het komende boek van Kuipers ook in dit opzicht relevant!

  • james zegt:

   In feite liggen beide in elkaars verlengde Willem. Als er onder de bevolking geen belangstelling is voor wat er door de overheid wordt geadviseerd is het resultaat te verwaarlozen. De Food Pyramid wordt door Denise aangevingerd als de oorzaak van alle ellende. Ik betwijfel dat ten zeerste. Dat het niet bijgedragen heeft aan een gezondere voeding is zeker, maar dat de algemene bevolking zich te goed deed aan alle ‘highly processed’ troep uit de centre aisles van de super kun je de voorlichting niet verwijten. Wel natuurlijk de verkeerde voorlichting naar de dietisten, maar je komt ,meestal pas terecht bij de dietist (e) als de zaak al scheef zit.. De voorlichting draagt bij, maar is m.i. niet alles bepalend.
   Onder de jongeren in de US is een kentering waargenomen. De onder 15 jarigen halen hun neus op voor Twinkies en ander carby stuff. De yuppie generatie begint er achter te komen dat de ‘gouden jaren’ meer verguldsel is en beginnen steeds meer vragen te stellen over wat er op tafel komt en niet vergeten het internet is een geweldige bron van informatie. Ja ja ook verkeerde, en flut, en weet ik wat al niet meer, maar ik ben bepaald niet zo’n uitzonderlijke hoogvlieger en ik heb meestal erg snel door wanneer er onzin wordt verkocht. Als ik het kan, kan bijna iedereen het. En de rest luistert toch naar wat Oprah of Dr Oz zegt. En dat komt ook van onderen af.
   Maar het ideaal is natuurlijk dat dit allemaal ook nog eens duidelijk wetenschappelijk onderbouwd in de handen van de voorlichting komt.
   Ondertussen kun je er wel van uitgaan dat bedrijven als Unilever en Cargill zich suf prakkizeren hoe kunnen we hier aan verdienen.

  • james zegt:

   Nabrander Ondanks alle goede bedoelingen, en alle goede voornemens en overwegingen ten spijt, in alle geledingen zul je rekening moeten houden met het Dunning/Kruger effect (Death by Food Pyramid p53) Robert is wat dat betreft in gemêleerd gezelschap. unskilled and unaware of it

 37. Wil je dus een verandering van onderaf teweeg brengen, dien ja op de eerste plaats al “het woord te verspreiden”, zodat mensen bekend raken met het fenomeen. Vervolgens dien je ook in staat te zijn de onherroepelijke vragen, discussiepunten en tegenargumenten (hoe onzinnig dan ook) te beantwoorden, te onderbouwen en te weerleggen.
  Daartoe heb je bronnen nodig die èn begrijpelijk èn plausibel zijn. Dus Jip-en-Janneke-taal met betrouwbare bronnen en namen. Vandaar dat ik ten zeerste hoop dat genoemd boek daarin kan voorzien en niet terug grijpt op medische termen of anderssoortig vakjargon. Ik hoef alleen maar naar mezelf te kijken en deze blog. Ik moet geregeld af haken, omdat ik geen moer begrijp van de gebezigde taal. Niets ten nadele van Melchior en andere deelnemers, want dat is normaal als je weet waar je het over hebt. Voor niet-ingewijden ligt dat echter anders. De gemiddelde lezer zal dus al snel z’n interesse kunnen verliezen, waardoor de boodschap verloren gaat.

  Deze verandering zal van bovenaf zeker met kracht worden tegen gewerkt. Vergeet niet de macht van de media op de mensen. Er gaat veel te veel geld om in de eerder genoemde industriën en de enige manier om een kentering teweeg te brengen, naast betrouwbare en controleerbare referenties en bronnen, is het valse karakter van deze industriën en diens handlangers aan de kaak te stellen.

 38. Bert Bachstra zegt:

  Maar één ster uit vijf en een vernietigende kritiek in de Volkskrant. Remko Kuipers verslikt zich in oerdieet. Hippe flauwekul van een quasi wetenschapper. Jammer.

 39. O shit, kom net terug uit de bewoonde wereld en heb geen Volkskrant gekocht. Ik heb geen recensie-exemplaar gehad (ik krijg de gekste boeken via ‘mijn’ krant, maar deze dus niet), maar ik kan me niet voorstellen dat die kritiek terecht is. Zeker geschreven door (Frans) Kok sucker Broer Scholtens 🙂 .

 40. Bart zegt:

  Overgetypt uit de Volkskrant, recensie van Het oerdieet van Marcel Hulspas:

  Wat at de oermens? De enige manier om dat te weten te komen, is door zijn gebit te bestuderen. Desondanks komen we in Het oerdieet van Remko Kuipers geen tandje tegen. Kuipers behoort tot de voedselgoeroes die denken dat er een snellere manier bestaat om die vraag te beantwoorden. Namelijk door te kijken naar wat de huidige jagers-verzamelaars eten. Daarbij gaat hij uit van het misverstand dat het dieet van jagers-verzamelaars nog steeds het perfecte voedsel zou zijn. Want we stammen nu eenmaal uit de steentijd.

  Antropologen hebben het idee dat jagers-verzamelaars leven zoals onze voorvaderen allang bij de vuilnisbak gezet. Die volken zijn gewoon verdrongen naar karige, economisch oninteressante gebieden. Onze eigen voorouders leefden in gebieden die nu nog steeds het dichtstbevolkt zijn. Kuipers is zich daarvan bewust, maar weigert de consequenties onder ogen te zien.

  Voor de reconstructie van die ideale oervoeding verwijst hij naar een analyse van het voedingspatroon van ruim 200 groepen jagers-verzamelaars. Hij erkent dat ze leven ‘in uithoeken van de wereld die minder geschikt zijn voor landbouw en veeteelt’. Toch, schrijft hij, ‘zijn deze eerste analyses opvallend eenduidig. Ze tonen dat groente, fruit, noten, vlees, vis, schelpdieren, schaaldieren en gevogelte de belangrijkste onderdelen zin van de oervoeding’. Maar dat ratjetoe maakt alleen duidelijk dat totaal verschillende typen jagers-verzamelaars op 1 hoop zijn gegooid. Kuipers’ oerdieet wordt nergens gegeten.

  Het oerdieet bestaat verder uit donderpreken tegen de moderne voeding, afgewisseld met colleges voedingsleer, recepten en bedenkelijke ideetjes uit de alternatieve hoek (Kuipers is een promovendus van de alternatieve Groningse hoogleraar Frits Muskiet).

  De grote vraag is waarom hij en vele anderen zo verslaafd zijn aan dat geklets over het ‘oerdieet’. Het oergebit was helemaal niet geschikt om botten, noten of schaaldieren te kraken. Het was het gebit van een knollenvreter. En ons speeksel zit barstensvol alfa-amylase, het enzym dat zetmeel omzet in suikers. Aardappelen, dat was het oerdieet. Daar wil Kuipers niks van weten.

  • Dank, Bart!

   Wat een onvoorstelbaar zwakke kritiek. Hulspas begrijpt er helemaal niets van, wat overigens al duidelijk was na zijn lulverhaaltje over William Davis. De ‘argumentatie’ is te stupide om op in te gaan. Als eerder opgemerkt, ik was ooit een Hulspas-fan, maar hier slaat de man de plank pijnlijk mis.

   Overigens vrees ik dat Hulspas veel baat zou hebben bij een paleovoeding (en bloeddonatie of therapeutische flebotomie, hetgeen hij ongetwijfeld ook nonsens vindt). Een kind kan dit diagnosticeren.

 41. willem zegt:

  Had de ‘recensie’ van Marcel Hulspas nog niet gelezen. Leg de boekenbijlage altijd apart. Gelezen. Tsja..
  De recensie gerecenseerd, luidt de conclusie: te onnozel voor woorden. Kuipers een goeroe, Muskiet een alternatieve hoogleraar, aardappelen als oerdieet… Wat heeft Hulspas eigenlijk gelezen? En, waar blijft de onderbouwing van zijn betoog?

 42. Natascha zegt:

  Totdat meneer Hulspas diabeet wordt en merkt dat je met oervoeding weer goede bloedsuikers krijgt…

 43. Het zou me niet verbazen als ‘ie aardig op weg is…

 44. willem zegt:

  Trouwens, naast de ‘bespreking’ van Kuiprs’ boek staat een recensie van het nieuwe boek van Huib Stam: Gezondheid. Bespreker Mac van Dinther, die royaal nog drie sterren geeft, blinkt hier ook niet uit in kennis van voedingszaken. Hij poneert met stelligheid de toch al ruimschoots achterhaalde idee dat een calorie een calorie is. En van teveel wordt je dik. Simpel, dus.
  Wat is dat toch met die journalisten die schrijven over voeding?

 45. Bart zegt:

  Het ergerlijkst vind ik dat Hulspas – die met zijn grauwe teint en opgeblazen kop inderdaad een allerminst gezonde indruk maakt – het heeft over waarom zo velen ‘zo verslaafd zijn aan dat geklets over het ‘oerdieet”. Me dunkt, dat er hele goede redenen zijn om de mens en zijn voeding te beschouwen vanuit een paleo- oerperspectief.

  Dat Kuipers gelieerd is aan Muskiet, maakt hem makkelijk aangeschoten wild (pun intended). Weliswaar auteur van het briljante artikel ‘U bent wat u eet, maar u moet weer worden wat u at’, dat mij ooit met deze materie in aanraking bracht, maar ook docent in de als alternatief beschouwde orthomoleculaire geneeskunde en binnenkort helaas ook spreker op de bijeenkomst van het sektarische Weston Price-forum. Het stoort me dat de nog steeds valide observaties van Price – zijn boek met al die foto’s van mensen voor en na inname van processed food is nog steeds veelzeggend – bezoedeld worden door aanhangers met tamelijk maffe denkbeelden.

  Ben nog steeds benieuwd naar het boek (die flutrecensie neem ik ter kennisgeving aan), maar al eerder dacht ik, dat als ik Remko was, ik de hulp van Melchior had ingeroepen. Remko zal toch dit blog doorgenomen hebben, mag ik hopen. Dat was een mooie samenwerking geweest! Dan hadden ze bijvoorbeeld een sterkere titel kunnen bedenken;

  Oerdieet.. come on.. Remko legt het uit, maar veel mensen zullen alleen al op basis van de titel denken, het zoveelste dieet….

 46. You just can’t beat stupid….

 47. willem zegt:

  Ik had het er al eerder over, Bart, de titel…
  Die roept twee problemen op. ‘Dieet’ past in de context van afslanken op basis van een onnatuurlijk voedingspatroon, voorgeschreven door de zoveelste goeroe. Geldklopperij op basis van onwetenschappelijke verleidingen. Het woord ‘voeding’ was beter op zijn plaats geweest.
  En dat ‘oer’, ja. Die term heeft een ongewenste lading gekregen door beelden te schetsen van half ontklede wilden die met een knots achter oerossen aanjagen. Het beeld van een fitte man/vrouw die ontspannen langs de waterkant vis, en andere zeevruchten, bemachtigt en zo nu en dan een knol opgraaft, een vrucht plukt, een ei bemachtigt, honing ‘scoort’ en een vogel vangt, zou juister zijn geweest, maar past niet in het vastgeroeste beeld dat de goegemeente voor zich ziet bij dat ‘oer’.

 48. Hans zegt:

  @Bart , wie weet ( nog ) een boek met de combinatie Remko en Melchior , goed idee !

 49. Erna zegt:

  Volgens mij wordt het tijd voor een andere krant jongens. 😉
  Kritiek kan erg verfrissend zijn maar dit lijkt erg op een vooringenomen weerstand tegen het onderwerp. Net als dat andere “licht” dat voor die krant schrijft. Mevrouw Teuling tweete gisteren dit:
  @evateuling: @aliettejonkers het is maar een opinie-stuk. Mijn opinie. En ik zie het als een van de vele dieet-hypes. De tijd zal leren of ik gelijk heb. (Aliette was het duidelijk erg met haar oneens)
  Jammer dat veel mensen door dit soort stukken ook hun mening vormen.
  Ben benieuwd naar de recensie in de Trouw, daar verwacht (hoop) ik wel wat meer van.

 50. ccdeno zegt:

  Zojuist even verder gezocht op de Volkskrant en vond een artikel van gisteren. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6185/SciencePalooza/article/detail/3579293/2014/01/17/Het-beste-dieet-blijft-uiteindelijk-geen-dieet.dhtml
  Hierin wordt aangegeven dat hetgeen wij nu kennen als paleo, niet daadwerkelijk is gegeten door onze voorouders. Voor mij blijft, al mocht dit zo zijn, dat paleo werkt. Je voelt je niet alleen beter, gezonder en valt nog wat af, maar je bent ook gezonder.

 51. sigme zegt:

  Muskiet, () binnenkort helaas ook spreker op de bijeenkomst van het sektarische Weston Price-forum
  Het doet mij deugd te zien dat ik niet de enige ben die vind dat dit de geloofwaardigheid van Muskiet aantast.

 52. willem zegt:

  Heb ik ook aan gedacht, Sigme, maar denk vervolgens: het gaat niet om het platform, maar om de boodschap.
  Kijk, Erna, je bent niet geabonneerd op een krant om een blauwdruk van jezelf te verwachten. Het gaat om een afweging die je keuze bepaalt (of je trapt in een actie of zo..).
  Zo ook met je keuze voor een politieke partij. Niet in alles ben je het eens met het programma, maar het totale plaatje ervan staat je beter aan dan dat van de andere partijen. Daarom moet je ook nooit stemmen op een one-issuepartij.

 53. Erna zegt:

  Willem, dat begrijp ik ook wel, het was meer een geintje van iemand met een duidelijke voorkeur voor een andere krant. 😉

 54. willem zegt:

  Tuurlijk, Erna… Trouw is trouwens ook een degelijk dagblad, vind ik. Net als de NRC.

 55. Hans zegt:

  @ Erna , beide dames begrijpen er niet zoveel van als ik het lees en Melchior mag geloven , wat ik doe.
  Met kranten ( dooie bomen nieuws 😉 ) heb ik het wel gehad ….. , nieuwsgaring te over op internet !
  En politiek , ach momenteel een armoedige grote puinhoop van minkukels wat mij betreft en ,, pappen en nat houden ” , ,,polderen ” en ,, consensus ” en noem het maar op …..
  Waar zijn de tijden van heren in driedelig grijs , welbespraakt en decorum.
  Ook niet alles misschien , maar wekte tenminste ( onterecht )vertrouwen , maar die Spektrui……. vreselijk ….
  Maar niet hier de juiste plaats om het over politiek te hebben denk ik , dus laat ik het hier bij .

 56. Bart zegt:

  “Het is maar een opinie-stuk. Mijn opinie. En ik zie het als een van de vele dieet-hypes. De tijd zal leren of ik gelijk heb.” Jeetje Erna, wat ’n slap getwitter inderdaad van die Teuling als reactie op reacties op haar Vk-stuk ‘Het beste dieet blijft uiteindelijk: geen dieet’. Dat vraagt om deze Dirty Harry-quoot: “Opinions are like assholes. Everybody has one.”

  Voordat je zo’n opinie geeft in een landelijke krant mag je je er toch wel meer in verdiept hebben. Paleo wordt wel erg eenvoudig afgeserveerd en dan die magere conclusie die neerkomt op ‘minder eten, meer bewegen’. Kom op, zeg..

  Wel interessant feitje uit 1 van de links (Scientific American) die ze verstrekte: “the genetic mutation responsible for blue eyes likely arose between 6,000 and 10,000 years ago.” Er verandert, in tegenstelling tot een algemeen aanvaarde paleo-aanname, dus ook wel eens wat in een paar duizend jaar..

 57. Lactasepersistentie ging ook razendsnel. Enorme selectiedruk = snelle evolutie. Alleen wie zich niet dood scheet aan de rundertiet, mocht reproduceren. Dan gaat het rap. Hetzelfde gold voor het graan dat voor een blanke huid en blond haar selecteerde (om niet aan WGA-geïnduceerde D3-deficiëntie uit te sterven). Maar het zijn ad hoc aanpassingen, die niet afrekenen met alle overige, niet direct levensbedreigende eigenschappen van de nieuwe omstandigheid (melk, graan).

 58. セレネ zegt:

  Stukje in “Miss Perfect”, een soort vrouwenblad van de Consumentenbond (editie februari 2014). Ik dacht, misschien interessant voor de mensen hier?
  missperfectconsumentenbond-1
  http://www.flickr.com/photos/23632610@N02/12016727583/ (sorry voor de bewogen scan van de 2e pagina, maar is nog wel leesbaar volgens mij)

  • james zegt:

   Whatever the rest of the story セレネ, I am pleasantly surprised with the comments by Prof. Dr. Michael Müller of Wageningen. Het zal wel gelegen zijn in het feit dat we momenteel allemaal nogal bezig zijn met de short chain fatty acids, maar er is een tamelijk recent onderzoek waar ook Müller bij betrokken was which has me still puzzling. Misschien deels omdat ik nog niet goed snap wat Angiopoietin-like protein 4 is, maar een overvloedig aabod van scfa’s lijkt nadelige gevolgen te hebben ” Here, we show that transcription and secretion of ANGPTL4 in human T84 and HT29 colon adenocarcinoma cells is highly induced by physiological concentrations of short-chain fatty acids ” http://mcb.asm.org/content/33/7/1303.full

 59. james zegt:

  Oh en voor diegenen die dit allemaal nogal ingewikkeld vinden, ik vind dat dit groepje van UBC (University of British Columbia) het toch wel erg goed uitleggen
  http://physrev.physiology.org/content/90/3/859.full

 60. michajoris zegt:

  Nare, villeine recensie uit de Volkskrant. Daarnaast ook zéér discutabel. Dat het gebit de enige manier is om erachter te komen wat de oermens at is onvolledig. Bij archeologsiche vindplaatsen zijn ook botresten en andersoortige voedselresten van belang om hierover te speculeren. Ook schrijft de recensent Kuipers af omdat deze ongefundeerde denkbeelden eropna houdt en vervolgens het draagt deze recensent het merkwaardige denkbeeld dat de oermens de kaken van een knollen/aardappeleter bezat uit! Daarnaast valt op dat deze meneer niet inhoudelijk iets zegt over de vermeende voedingswaarde van Kuipers dieet maar hem vooral probeert af te serveren als een vriendje van Frits Muskiet, zoals Bart al opmerkte. Beetje een misser dit.

 61. Robert zegt:

  En wéér een studie dat bewijst onverzadigde vetten gezond! Hoelang blijven jullie hier jullie paleo hoofdjes nog in het zand steken?

  http://www.ergogenics.de/langlebigkeit/leben-sie-langer-mit-monoungesattigten-fettsauren/577/

 62. Robert? Enkelvoudig onverzadigd? Beenmerg? Olijfolie als weliswaar neolithische, maar vanuit evolutionair perspectief zeer acceptabele vetbron? Ken je het verschil tussen enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren? Heb je hier überhaupt wel eens iets goed gelezen?

  Zou je voor één keer willen antwoorden als ik of iemand anders je iets vraagt?

  Ik krijg langzaam maar zeker genoeg van je.

 63. Alex zegt:

  http://hetoerdieet.com/

  Kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat dit van Remko zelf is (inclusief FB pagina). Graantje meepikken d.m.v. link bol… tekst Melchior gewoon overgenomen…

  Volgens bol zou het boek trouwens komende dinsdag al beschikbaar zijn. 🙂 *fingers crossed*

 64. “Oerdieet wordt ook wel Paleo dieet genoemd. Het Oerdieet is eigenlijk geen dieet, maar een leefstijl zonder koolhydraten.”

  Wat is hier gebeurd???

 65. Alex zegt:

  http://hetoerdieet.com/oerdieet-nederlandse-paleo-boek/ was de bedoelde pagina.

  Iemand (dieetervaringen puntje com zo te zien) heeft besloten achter Remko’s rug om door middel van her en der bijeengesprokkelde info wat bij te verdienen?

 66. Alex, dat is letterlijk overgenomen.

  Ik sta waarschijnlijk vierkant achter het boek en zal in dat geval alles doen om het te promoten, ik vind het ook prima dat die tekst gebruikt wordt, maar ik had dat wel graag even gehoord. Ik heb niet eens een recensie-exemplaar gekregen…

 67. Alex zegt:

  Misschien dat iemand contact op kan nemen met Remko Kuipers, want net als jij ga ik er van uit dat zijn boek de moeite waard is en dat hij van genoemde site (hetoerdieet) niks afweet, vandaar mijn reactie. Promotie is prima, maar de info op die site (afgezien van jouw tekst) is onjuist en heeft niks met het boek te maken.

  Als er iemand in NL een recensie exemplaar verdiend heeft dan ben jij dat wel (en niet dr. Frank…). 😉 Nou is 2 tientjes voor een goed (paleo)boek natuurlijk een koopje.

 68. Ik heb ‘m ook al besteld. Ik ken mijn plaats 😉 .

 69. “Iemand (dieetervaringen puntje com zo te zien) heeft besloten achter Remko’s rug om door middel van her en der bijeengesprokkelde info wat bij te verdienen?”

  Dat lijkt me al te brutaal, Alex. Ik denk dat dit gewoon promo vanuit de uitgever is.

 70. Alex zegt:

  http://dieetervaringen.com/

  Het vastendieet van Mosley en Oerdieet van Kuipers zijn van Prometheus

  Eetsprookjes van Huib Stam is van Bezige Bij

  scroll maar eens naar beneden bij hetoerdieet…

  Promo uitgever zou uiteraard prima zijn, maar hier klopt iets niet.

  Jouw teksten worden wel vaker op andere sites geplaatst, maar de meesten hebben het fatsoen om dat op dit blog in een reactie te melden.

 71. Wow. Als Prometheus hier niets van weet, dan kan de persoon of organisatie die erachter zit echt vette problemen verwachten. Die site ziet er uit als de officiële site van het boek.

 72. Jo tB zegt:

  Op de site heb ik het knopje “contact” ingedrukt om te kijken wie ik kan contacten, er verschijnt het verhaaltje met de 2 foto’s van een dames onderbroekje. Bestel het boek hier linked door naar bol.com. Zou die er achter zitten?
  Ik vind ook dat Melchior een “recensie” exemplaar had moeten ontvangen van de uitgever. Als een paar mensen klagen bij de uitgever, misschien krijgt hij er nog een.

  • Nee joh, Jo! Alsjeblieft niet. Ik krijg veel boeken toegestuurd via de redacties waar ik voor werk, maar deze is ongetwijfeld onmiddellijk ingepikt 🙂 . Ik ben gelukkig niet armlastig. Anders was mijn boek er allang geweest, ha, ha, ha.

   Ik ben er inmiddels vrijwel zeker van dat die website het werk is van een oplichter en dat Remko en de uitgever er niks mee te maken hebben.

 73. Alex zegt:

  Jo, https://partnerprogramma.bol.com/partner/ staat wel vaker vermeld op websites/blogs om wat extra geld te verdienen. Indien men doorklikt en vervolgens bestelt krijgt de blogger tot 8% van de gegenereerde omzet. Dat onder contact geen naam/adres staat stinkt behoorlijk.

  Wat moet Melchior nou met meer dan 1 boek? 🙂

  dieetervaringen.com has been registered on 12/29/2013.
  The main IP address of dieetervaringen.com is 5.157.84.23.

 74. Jo tB zegt:

  Heb zojuist Prometheus een email gestuurd. Ik laat wel weten wat ze antwoorden.

 75. Jo tB zegt:

  Alex, hij kan zijn bestelling annuleren.

 76. Alex, wat zijn er toch een hoop louche losers op de wereld. Dit is echt je reinste misleiding.

 77. Alex zegt:

  http://hetoerdieet.com/ LOL hij is al bezig met alles te cancellen, inclusief header.

 78. Ha, ha, ha.

  Dat was dan dat.

 79. marietsebiel zegt:

  De FB pagina bestaat sinds 17 jan. Er staat niet bij van wie de pagina is, of namens wie. Enkel een link naar de website. Ik heb ze gerapporteerd bij FB. Valt iemand lastig die ik ken 😉
  Ook op twitter, geen enkele info. Als het een officieel account was, zou Remko of de uitgever erbij staan. Even Remko twitteren of hij op de hoogte is.

 80. Heel slim, Alex. Cache kan hij niet wegkrijgen, toch?

 81. Alex zegt:

  In ieder geval niet zo gemakkelijk Melchior. 😉

 82. Alex zegt:

  De vraag is natuurlijk of dit wel mag: http://hetoerdieet.com/oerdieet-video-niet-sexy/

  en anders moeten we misschien SexyPaleoFood ook maar even een seintje geven.

  http://www.youtube.com/user/SexyPaleoFood?feature=watch

 83. Let them hang the bastard. Ik ben zo moe van parasieten die zelf geen meerwaarde kunnen creëren, maar ongevraagd meeliften met mensen die echt werken voor hun geld (of voor wat dan ook).

  Dit was echt heel brutaal 🙂 .

 84. Ja precies, dacht ik ook aan. Dat meisje weet van niks.

 85. marietsebiel zegt:

  Heel gek, als ik op de link klik in het twitteraccount, zie ik nog gewoon de website. Twitter ( nog) geen enkele volger. FB 2 volgers. Remko getipt. Hij is niet erg actief op twitter, maar ik hoop dat hij het ziet !

 86. Andre zegt:

  Via wat publiek toegankelijke tools (whois, met name), kun je mogelijk informatie inwinnen over wie er achter de site zit. Ik ga dat niet hier posten, maar Melchior, je hebt m’n e-mail adres 🙂

 87. Maan zegt:

  Phoehee, die heeft nogal wat domeinen. Slimme zaken man/vrouw

 88. Niet zover fietsen vanaf waar Melchior woont….

 89. Alex zegt:

  De website is veranderd, alles is gecanceld dat hem in de problemen kon brengen, logo van Remko’s boek in de header is weg, tekst Melchior idem en info over Anna Elling toegevoegd.

  Denk niet dat Oerdieet an sich aanvechtbaar is, aangezien er al meer boeken/sites zijn over oervoeding/oerdieet.

  Iemand die een IP adres kan achterhalen, weet ook de weg naar de rest van de info. Vond het alleen onnodig dit hier te posten. Nog steeds.

  De site zoals die sinds 10.30 te zien is heeft niet dezelfde discutabele inhoud als vanochtend.

 90. Alex zegt:

  Linkt nu naar Mitchel van Duuren… http://hetoerdieet.com/oerdieet-wat-het-oerdieet/

  je weet wel: diegene die Mark Sisson’s teksten (vertaald en bewerkt) plaatst en daar blijkbaar goed geld mee weet binnen te halen.

 91. Aha.

  Die heeft echt geen scrupules…

  Dank, Alex.


 92. Ziet er ondanks zijn paleo-dieet toch nog steeds niet uit als de eerste de beste ouwe lul van drieenzeventig ! Standaard uitdrukking van mij : had ik maar even gezegd gehad willen hebben !

 93. Hans zegt:

  Folkert dank voor de foto’s ,
  Hier de site met die foto’s …… http://www.paleorevolutieboek.nl/

 94. marietsebiel zegt:

  Hij heb 🙂 ook een forum. Lachen. Dan weet je meteen, waarom geen forum, brrr

 95. Heeft, Mariet. Van Hanegem zit ooit bij ….. naam op dit moment vergeten.( zo gaat dat met BNN’ers ) …….en Paleo tast je hersens aan, en zegt , ik heef…..enz. Gadverdamme, waarom kom ik nou niet op die naam. Die naam zegt ” Willem, je hebt toch wel ABN geleerd, het is geen ik heef. Jawel zegt Willem, ik weet hoe het hoort, het is ” ik heeft “.
  Hans, wat zijn dit voor vreemde figuren ? Blijkbaar kunnen zij de onzekerheid van mensen uitbuiten. Mensen die geheel in de war gebracht zijn door al die blaadjes van Plus, AH en noem maar op. Je eten bereiden schijn je volgens hen niet meer zelfstandig te kunnen doen. Daarbij heb je hulp nodig, vandaar die blaadjes. Onbegrijpelijk voor mij. Is het je wel eens opgevallen dat in die blaadjes in elk recept 150 ml creame freche nodig is.

 96. Mariet, hou het in dit geval maar op , hij heb, of hij heef of hij het.

 97. Hans zegt:

  O.T. Maar Folkert , het is Creme ( met een accent grave op de eerste e , maar die weet ik er niet op te zetten 😉 ) Fraiche …..
  Zijn we even lekker mierenneukerigs bezig……

  Lees eens in de winkel op het etiket van volle kwark : Magere kwark …..

  Volle kwark haal ik dus maar bij de zelfkazende boer , helaas niet grasgevoerd , maar de kaas : heerlijk vooral de Tynjetaler http://www.kaasboerderijdegelder.nl/

 98. Alex zegt:

  Eigenlijk is het zelfs Crème fraîche dus zowel een accent grave op de eerste e als ook een accent circonflexe op de i. 😉

 99. 150 ml Crème fraîche, dus ! Aan jou heb ik iets Alex. Maar wat te doen met in elk gerecht Crème Fraîche ? Ik wil hiermee de volslagen overbodigheid van die receptenboekjes typeren.


 100. Hans, ze tonen hier een ouwerwetse “poepkaas “.

 101. Hans zegt:

  @James , zal er eens een studie van maken , nu copy-paste hieronder..

  He , zonder accent aigu , Alex dank voor de aanvulling , hihi .

  @ Folkert , die ,,poepkaas” is de Tynjetaler , de Friese variant van Emmenthal .Die gaten ontstaan omdat de koeien ook aan de AZM zijn 😉
  Overigens ook rauwmelks net als alle kazen daar.

  Wat heb je tegen op Crème fraîche , kijk hier eens , dan raak je echt ,,geschift” 😉 http://www.dekooktips.com/warenkennis/zuivel/room.htm

 102. Alex zegt:

  Je hebt zeker al lang geen Allerhande meer meegenomen uit de winkel hè Folkert? 🙂

  Ben het met je eens dat alle warme gerechten aanvullen met een bekertje Crème Fraîche armoede is en zeker niet getuigd van creativiteit, maar de gratis boekjes van de super (mits je geleerd hebt de advertenties te negeren) zijn soms wel leerrijk, in die zin dat je er weer eens op gewezen wordt hoe de (naïeve) medemens gemanipuleerd wordt.

  Aan de andere kant staan er soms ook bruikbare recepten tussen of ideeën waar je misschien zelf niet op gekomen zou zijn. http://www.ah.nl/allerhande/#/recepten/vinden/?latestAllerhande=on Datgene waar gebruik gemaakt wordt van kant en klare troep negeren en ongewenste ingrediënten vervangen en je hebt misschien wel een graag gegeten item erbij op het menu. 😉

  Het valt trouwens op dat steeds meer ouderwetse groenten en zoete aardappels gebruikt worden en ook dat bij recepten voor stamppot vaak (een deel van) de aardappel vervangen wordt door pastinaak/knolselderij. Van al die boekjes is Appie trouwens degene met de minste verwijzingen naar prefab…

 103. Jo tB zegt:

  Melchior, Prometheus heeft geantwoord!
  Ik kan een elektronische kopie (PDF bestand) krijgen mocht ik interesse hebben.
  Ze hebben geen antwoord gegeven op mijn vraag waarom aan jou geen recensie exemplaar is gestuurd.

 104. セレネ zegt:

  Op de Selexyz-site staat nu dat het boek beschikbaar is vanaf 21 januari (morgen), maar alleen via de webshop. Misschien gaat dat nog veranderen?

 105. Bij Bol ook. Ik heb hem daar gereserveerd. We zullen zien of ‘ie woensdag wordt bezorgd 🙂 .

 106. willem zegt:

  De boekwinkel waar ik het boek bestelde, gaf aan dat het de 31e verschijnt. Dan hebben jullie het natuurlijk al gelezen..
  ‘k Heb nog eens nagedacht over de recensie die zaterdag l.l. in de Volkskrant stond, van de hand van Hulspas. Gaf al aan dat er inhoudelijk weinig tot niets ook maar enigszins diepgaand besproken is. En dat het negatieve stempel erop gedrukt is door gebruik te maken van de bekende stereotypen die je overal tegenkomt wanneer het gaat over ‘oer’ en ‘paleo’. Van een recensent, in dit geval een wetenschapsjournalist, mag je toch een wat meer onderbouwde uitleg van een beoordeling verwachten (dit soort gedoe komt jouw vak niet ten goede, Melchior). Maar wanneer je Hulspas’ achtergronden kent, astronoom en medeoprichter van Skepsis (zusje van de Ver. tegen de Kwakzalverij), wordt het allemaal veel duidelijker. Marcel is overigens pas 54 jaar, mocht een andersoortige indruk bestaan bij het aanschouwen van de foto.

 107. willem zegt:

  Keek voor alle zekerheid nog even op de Wikipediapagina over Marcel Hulspas. Las tot mijn stomme verbazing o.a. dit:

  ‘In oktober 2010 trok hij de aandacht nadat lezers een gang naar de Raad voor de Journalistiek overwogen naar aanleiding van een opiniestuk over Geert Wilders, waarin Hulspas de arabist Hans Jansen verwisseld zou hebben met de gelijknamige theoloog en dit vervolgens weigerde recht te zetten. Hulspas meende echter dat er geen sprake was van persoonsverwisseling. [3] Hij trok wederom aandacht in 2013, toen hij in een stukje in The Post Online schreef dat het maar eens over moest zijn met geklaag over racisme, en dat het woord “neger” maar weer gewoon gebruikt zou moeten worden. Bovendien, schreef Hulspas, was slavernij helemaal zo erg niet–ze hoefden vaak maar tot drie uur ’s middags te werken en hadden een tuintje om hun groente te verbouwen: het moet “maar eens afgelopen zijn met dat zelfgekozen zwelgen in slachtofferschap’.

  • james zegt:

   Willem en Melchior, kun je beter maar niet doen. Deed dat na de eerste berichten om eens te kijken wie die Hulspas was, vooral na die hoge bloeddruk kop. (misschien kwam hij net onder de hoogte zon vandaan) Dergelijke figuren laten een bloedspoor na van hier tot gunter op het internet. Alsof je een beerput opent.
   Waarschijnlijk al gezien, maar Kris Gunnars heeft alles weer eens netjes op een rijtje gezet over de RS. En VOLLEDIG onderbouwd.! Maar van Kris verwachten we geen kretologie.

 108. marietsebiel zegt:

  Remko heeft gereageerd op mijn tweet: ( nog niet helemaal begrepen, denk ik )
  Remko Kuipers
  @remkokuipers
  @marietsebiel ik heb nog geen site, of fb account voor oerdieet in gebruik. Het ‘begrip’ wordt door velen gebruikt… Ik broed op eigen site

  Mariet Hoen @marietsebiel
  @remkokuipers Het was iemand die wel vaker mooie sier maakt met andermans boeken. Hij heeft inmiddels de site veranderd. Doen #eigensite 😉

 109. Ja, zag ik ook. Ook tot m’n stomme verbazing. En laatst dat enge stukje van Renckens waarin hij zijn volgelingen opriep als Göring (of een andere Nazi, wie was het) te doen.

  Vreemd allemaal.

 110. Alex zegt:

  http://paleocon.com/registration/ vanaf 27 januari, host John Durant

 111. Benikdeeerstebenikdeeerste??

 112. Nu alleen nog tijd vinden om het te lezen.. 😦

 113. Marianne zegt:

  Mijne ligt klaar bij de AH 🙂

 114. Hans zegt:

  Ferdinand , de mijne pas morgenmiddag bij Bruna …… 😉

 115. Hans zegt:

  Eigenlijk hoop ik dat Robert de eerste is 🙂

 116. Doet Bol punt com het toch goed, for once 🙂

 117. Voor de duidelijkheid, de mijne is al in de pocket hé !! Ik gun bijna ieder ander de primeur, maar Robert niet. Die veegt er vast alleen zijn bips meer af en daar heeft ie ook alle 366 pagina’s voor nodig, met z’n neolitische poep 😉

 118. Lol, Ferdinand…

  Gefeliciteerd. Jebentdeeerste. Mijn exemplaar wordt als alles klopt morgenmiddag besteld door TNT Post.

  Je begrijpt dat je nu verplicht bent snippets en indrukken te posten, niet waar 🙂 ?

 119. willem zegt:

  Mooi is dat.
  Maar zijn er geen boekwinkeltjes bij jullie in de buurt waar je gewoon een exemplaar bestelt en afhaalt? Die lui hebben het al zo moeilijk..
  Dit gaat sneller? Ja, maar wat stelt dat nou voor in het licht van de evolutie?

 120. Een boekwinkel in Zoutkamp 🙂 ?

 121. Vrijdag moet ik naar Groningen, maar dat duurt me te lang. Bovendien is het dan allang uitverkocht en dan moet je wachten op de 5de druk 🙂 .

 122. Alex zegt:

  Was vergeten te vermelden dat bovengenoemde summits beide gratis zijn.

  Zal niet allemaal nieuws zijn, maar tal van interessante gasten (en de nodige dubieuze… maar je hoeft tenslotte niet alles te luisteren 😉 ).

  Cordain/Sisson/Wolf/Asprey/Kresser/Jaminet/O’Bryan/Cafaro/James/Durant/Minger/Newman/Sinha/Foucher/Brown/Page/Lewis/Sewitz/Greenfield/Amsterdam/Masterjohn/Tam/Kalish/Ruper/Greunke/Bryant/MacKenzie/Sethi/Rosic/Roberts bij Paleocon

  Hyman/Peeke/Perlmutter/Vitalis/Robbins/Virgin/Bailor/Swift/Cross/Ji/Wolfe/Gottfried/Gunnarson/Gates/Mancini/Gabriel/Fallon/Campbell/Greger/Nakayama/Rosen/Brogan/Stone/Shanahan/Murray/Klein/Chek/Rose/Dukan/Lipski/Sisskind/Douillard/Borten/Matthews/Galland/Kresser/Barnard/Jamieson/White/Reasoner/Koch/Bock/Beaman/Sears/Liberman/Oppenlander/O’Brien/Bowden/Shomon/Waldman/Osborne/Katz/James/Pittman/Rosen bij Future of Nutrition

 123. Alex zegt:

  Aangezien de (was)lijst afgekapt wordt 🙂 :

  Cordain/Sisson/Wolf/Asprey/Kresser/Jaminet/O’Bryan/Cafaro/James/Durant/
  Minger/Newman/Sinha/Foucher/Brown/Page/Lewis/Sewitz/Greenfield/Amsterdam/
  Masterjohn/Tam/Kalish/Ruper/Greunke/Bryant/MacKenzie/Sethi/Rosic/Roberts
  bij Paleocon

  Hyman/Peeke/Perlmutter/Vitalis/Robbins/Virgin/Bailor/Swift/Cross/Ji/Wolfe/
  Gottfried/Gunnarson/Gates/Mancini/Gabriel/Fallon/Campbell/Greger/Nakayama/
  Rosen/Brogan/Stone/Shanahan/Murray/Klein/Chek/Rose/Dukan/Lipski/Sisskind/
  Douillard/Borten/Matthews/Galland/Kresser/Barnard/Jamieson/White/Reasoner/
  Koch/Bock/Beaman/Sears/Liberman/Oppenlander/O’Brien/Bowden/Shomon/
  Waldman/Osborne/Katz/James/Pittman/Rosen
  bij Future of Nutrition

 124. willem zegt:

  Is er warempel ook al geen boekwinkel meer in Zoutkamp?
  Maar gelukkig zijn er vast nog wel garnalen…

 125. Hans zegt:

  Willem , ik bestelde ‘m bij de dichtstbijzijnde Bruna winkel ( franchise ? ) zoals ik schreef , morgenmiddag af te halen dus.

 126. willem zegt:

  Ik wacht maar braaf op een telefoontje van Het Boekhuis hier ter stede. 31 Januari verwachten ze.
  Zullen we afspreken om allemaal (Robert wordt verexcuseerd) onze mening te geven over Oerdieet? Uiteraard na lezing!
  En kritiek moet natuurlijk ook kunnen.

  • Michajoris zegt:

   ik doe mee. Overigens kwam ik ook een verwijzing naar een onderzoek waar Remko mede-auteur was in Death by Food Pyramid van Denise Minger 🙂

 127. marietsebiel zegt:

  Het boek bij Bol besteld, dan krijg ik het ook snel. Ligt dan in A’dam. Vrijdag ophalen. Heel weekend lezen. Ben echt benieuwd 😉

 128. Leuk Melchior, ik ben gek op verplichtingen 🙂

  8 kilometer fietsen, 20 minuten treinen en 20 minuten lopen zou mij bij de meest nabije rl boekwinkel brengen (winkel met enige kans dat dit boek in het schap ligt, that is). Minder paleo, maar wel sneller en praktischer, is bestellen bij Bol c.s. Om toch zeker Robert af te kunnen troeven qua snelheid heb ik paleo tijdelijk gedowngraded naar 90-10, en met succes!!

 129. Andre zegt:

  Mijn eerste mening over Oerdieet is er alvast, zonder het gelezen te hebben 🙂 Ik vind die titel erg onhandig gekozen. Ik snap ‘m wel, na het lezen van de uitleg in die eerste 15 pagina’s op bol.com, maar in het dagelijkse Nederlands (en trouwens ook in Van Dale) heeft ‘dieet’ toch heel erg de betekenis van iets tijdelijks (dit, zoals ik hier al eerder heb betoogd, in tegenstelling tot het Engelse ‘diet’ wat weliswaar in de prakijk hetzelfde tijdelijke betekent, maar puur taalkundig ook een breder en langdurige voedingspatroon kan betekenen)

  “Never judge a book by a cover” luidt het gezegde, de praktijk is echter dat velen ‘het Oerdieet’ puur op grond van de titel niet eens zullen oppakken. Als de inhoud daadwerkelijk zo toegankelijk is als de verwachtingen beloven, dan is dat toch een geminste kans om deze visie op soortcorrecte voeding aan een breder publiek te presenteren.

 130. willem zegt:

  Andre. Inderdaad, ook zonder het boek gelezen te hebben, valt er wel wat over de titel te zeggen. We deden dat al eerder. Wellicht miste je dat.
  Conclusie: slechte naam voor een boek dat geen dieet bespreekt, maar een leefstijl, met het accent op voeding. Over het woord dieet had ik het hier al veel vaker.
  Ook ik verwacht dat velen alleen al op grond van de titel afhaken: weer die hype rond ‘oer’ en dieet…
  Jammer.
  Maar….., het gaat om de lading, niet om een vlag die waarschijnlijk door de uitgever erop geplant is, met het oog op verkoopcijfers.

  • james zegt:

   Ik dacht dat er al een overvloed aan dieet boeken was en dat mensen een beetje moe beginnen te worden van nog een dieet boek. In dat geval is het minder snugger met het oog op verkoop cijfers. Lijkt me. Als iemand met een 15 jarige ervaring als boekhandelaar (de eerste 15 jaar pensioenering) heb ik wel een beetje een idee wat verkoopt: 1 aantrekkelijke cover (die maar zijdelings iets te maken hoeft te hebben met de inhoud,) 2. aantrekkelijke cover. 3 aantrekkelijke titel die spreekt tot de verbeelding (mag iets meer te maken hebben met de inhoud)

 131. Alex zegt:

  Prometheus is anders ook de uitgever van De Voedselzandloper, een van de best verkopende dieetboeken van het moment, ook gericht op gezond oud worden net als Het Oerdieet. 😉

 132. Jan Peter van Doorn zegt:

  Oergezond had me leuker geleken

 133. willem zegt:

  Andre. De voedselzandloper is inhoudelijk per definitie een ander boek dan het aanstaande van Kuipers. Net als James word ik moe van al die dieetboeken al die oerdit en oerdat, al die boeken die de hemel op aarde beloven wanneer je je houdt aan de voedingsvoorschriften, etc.
  Ik juich Kuipers’ boek, ondanks de foute titel, toe, omdat hier op wetenschappelijke wijze (hij is tenslotte gepromoveerd op de inhoud) grond onder de theorie omtrent de gewenste menselijke voeding: ons genoom is geconstrueerd op basis van een honderdduizenden jaren durende evolutie. Met als hoogstwaarschijnlijke consequentie dat lichaamsvreemd voedsel (granen, zuivel, bonen, nachtschadeachtigen, m.o.v., alle in meer of mindere mate) zorgt voor een chronisch laaggradige ontsteking, waaruit de bekende welvaartsziekten kunnen ontstaan.
  Ben reuze benieuwd naar de plaatst die ingeruimd wordt voor de gedachte dat de mens het best gedijt in een omgeving langs het water.

 134. Hans zegt:

  Jan Peter , geef de link er dan maar meteen bij …… 😉

 135. Jan Peter van Doorn zegt:

  Haha Hans, alles is al bedacht. Het was een spontane ingeving, maar nu na een googletje:

  http://www.oergezond.nu

 136. I´ve got him! Een verrassing, ik was helemaal vergeten dat ik hem al een half jaar geleden besteld had bij AKO. Die hebben het boek netjes opgestuurd, lag te wachten tot ik thuis kwam 😀

  Even snel diagonaal doorgelezen. Geen recensie, maar een paar dingen die mij opvallen:

  – Goed leesbaar, wel wordt zeer regelmatig een studie samengevat, er vallen al gauw wat wetenschappelijke krachttermen dat kan al snel voor sommigen tot afhaken leiden. Wat heel prettig is: er staan veel korte samenvattingen in en elk hoofdstuk wordt afgesloten met “speerpunten”. Ook is er een woordenlijst met “moeilijke”woorden.

  – Heel veel aspecten komen aan bod: vitamines, mineralen, micro en macronutriënten, cholesterol enz enz. Alle aspecten van Paleo. Staat er veel nieuws in? Nee, maar “alles” staat er wel in en is goed te vinden via het register. Je kunt heel snel even nakijken: hoe zit dat ook al weer. Vind ik heel prettig. Voor de beginnen fantastisch, een doos van pandora. Ik denk beter dan de standaardwerken van Cordain en Wolf. Sommige dingen staan er uitgebreider in dan andere, dat verraadt de persoonlijke voorkeur van Kuipers, dat maakt het voor mij ook leuk.

  – Kuipers houdt consequent vol dat alle beweringen wetenschappelijk onderbouwd moeten zijn. Is mooi. Het aardige van het blog van MM is dat hij/wij naar hartelust kunnen filosoferen en hypothetiseren, dat doet Kuipers niet. Is prima.

  – Kuipers is niet streng in de leer. Hij kijkt niet naar het optimale , maar eerder naar verbeteringen ten opzichte van het gebruikelijke. Daar kun je inderdaad nog veel winst mee boeken.
  The “leaky gut” staat veel minder centraal dan bij Cordain.
  Peulvruchten? Mag, maar bescheiden. Neem gerust een chili con carne. Aardappels? Kan, maar neem er dan 1 of 2 en geen 4 of 5 in de boerenkoolstamppot of liever nog neem vaker andere knollen zoals knolselderij. Meer beweging? Pak de trap of neem de fiets.

  – Wel bijvoorbeeld een groot accent op vis eten en vitamine D. Met de onderbouwingen daarbij.

  – Verrassend veel recepten en leuke recepten. Bietensalade met geitenkaas, dat had ik nog niet bedacht.

  Een boek om dingen snel te kunnen nakijken, de details op te frissen. Ik vind het fijn om te hebben. Prikkelt het denken over en de praktijk van je eigen aanpak.

  Heeft Melchior dan niets meer te schrijven? Integendeel! Doorgaan met het opzoeken van “the next level”, naar het optimale, naar Rosedale en Watve en ijskoude douches ! En: … AZM…. 😀

 137. O ja, nog een voorbeeld van de aanpak van Kuipers: caloriebeperking ziet hij niet zitten, daar biedt de wetenschap geen onderbouwing voor. Met IF boek je wel winst in situaties dat je moet opknappen van een verkeerde voedings – en leefpatroon. Maar het “oerdieet” volgens is prima en als je dat doet, dan biedt calorie restrictie weinig tot geen extra winst.

 138. Bart zegt:

  Bedankt voor deze eerste inzage Gert! ‘Niet streng in de leer’ zeg je. Ben benieuwd wat hij schrijft over granen en tarwe in het bijzonder. ‘Mag’ je brood eten in zijn oerdieet?

 139. Marianne zegt:

  Ja, je mag brood eten volgens hem.

  Nog een nugget:

  “De laatste bijwerking van het oerdieet is echt de belangrijkste. Je kunt er zo aan verslaafd raken dat je vreselijk chagrijnig kunt worden van de gemiddelde kantine waar je komt, waar ze alleen maar brood, kaas, bewerkt vlees (salami, kroket) en melk verkopen.”

  *grijns*

 140. セレネ zegt:

  Staat er in dat boek veel over archeologisch onderzoek? Over hoe het landschap etc er toen uitzag of wat er uit archeologische vondsten is gehaald?

 141. Marianne zegt:

  Deel 1 gaat over achtergronden, en 1.2 gaat specifiek over de reconstructie van ons oerdieet (totaal 15 pagina’s): 1.2.1 Reconstructie van onze oerleefomgeving (4 pagina’s), 1.2.2. Reconstructrie van het oerdieet, en dan nog een aantal pagina’s over evolutie van de mens in Oost-Afrika, en verschillende apen (wateraap, killeraap etc).

 142. Fien zegt:

  Heb het boek nog lang niet uit, maar wel flink gebladerd. Nee, zeker niet streng in de leer, wat ik verrassend vond. Pseudogranen en zelfs gewone granen mogen in beperkte mate, net als peulvruchten. Gefermenteerde zuivelproducten, yoghurt, kwark, en kaas ook. Er mag veel. Hij is wel tegen zout, mag niet toegevoegd worden en bewerkte vis of vlees als bacon en worst zijn taboe.

 143. Never a dull moment. Zeg me dat het niet zo is (2 maal). Zeg me dat het niet waar is.

  Zeg me dat hij niet aan het polderpaleoën is geslagen.

  Mijn boek komt vanmiddag!

 144. Aldert zegt:

  Dat zou mij wel tegenvallen als het een zwak paleo boek is geworden, 😦 dat had ik niet verwacht na zijn AHS lezing van 2012.
  Het oerdieet komt vanmiddag binnen, en the paleo approach van the paleomom komt binnenkort.
  Leesvoer genoeg.

 145. Gert van der Hoek zegt:

  Vind het bepaald geen zwak paleo boek, maar een uitstekend paleoboek! Inderdaad genuanceerd voor wat betreft brood, maar de richting is duidelijk: brood biedt geen gezondheidsvoordelen, kan evt.een bescheiden plaats innemen.

  Nuance ivm “streng in de leer”: Kuipers is heel helder over o.a. suiker, zout, omega-6 olie en bewerkt vlees: zoveel mogelijk vermijden.

  Je kunt zo lekker in grasduinen in het boek 🙂

 146. Michajoris zegt:

  Hoi Gert, wat wordt precies onder bewerkt vlees verstaan? Leverworst, braadworst etc. of juist zaken als boterhamworst en salami. Of ham? Ik vind bewerkt vlees vooralsnog zo’n ongrijpbaar begrip en ik zie leverworst vooralsnog als uitstekend alternatief voor degenen die lever niet wegkrijgen. Of zit ik er hiermee helemaal naast?

 147. Gert van der Hoek zegt:

  Bewerkt vlees is vlees/worst waar “verkeerde stoffen” aan zijn toegevoegd, met name nitraat/nitriet verbindingen.als ik het goed heb onthouden 🙂

 148. Gert van der Hoek zegt:

  En veel aandacht voor AGE’s : ook vermijden….

 149. セレネ zegt:

  Nitraat/nitriet-dingen die je bedoelt = E250/251? Dat zit zeker in veel vleesproducten 😛 Ik zie het ook vaak op kaasverpakkingen staan trouwens. Enige vleeswaar-voor-op-brood zonder zooi (zonder aroma/kleurstof etc) die ik ben tegengekomen is Vocking leverworst (witte verpakking, zeker gezien bij Jumbo en AH).
  En Bio+ (Jumbo/PLUS) heeft ook een aantal vleessoorten met alleen ascorbinezuur (E300) of helemaal niets erbij (rundergehakt, rundertartaar, rundersoepvlees).

 150. Fien zegt:

  Michajoris, ALLE vleeswaren zijn bewerkt. En hij is faliekant tegen zout. (Waarom mag kaas dan wel?) Recepten met verse sardien, niet uit blik. Ik vind trouwens dat de recepten achterin (met kikkererwten, kievitsbonen, quinoa, boekweit!) absoluut niets toevoegen. Misschien leuk voor mensen die nog nooit van hun leven gekookt hebben. Ik ga vanavond beginnen met het boek van begin tot eind te lezen, maar ik bereid me erop voor dat het tegenvalt.

 151. Michajoris zegt:

  @Fien en Gert: Dank voor de toelichting. De mate is alleen waarin en waarom zijn ze dan zo – vermeend – slecht? Dat nitraat/nitriet-argument overtuigt me vooralsnog niet heel erg, vooral niet als je die leverworst in combinatie met vitamine-C-rijke-groente eet.

 152. willem zegt:

  Afgaande op wat ik hier lees (boek bij mij nog niet gearriveerd) krijg ik de indruk dat Kuipers een beetje op de lijn van Seidell zit.
  Je kunt kiezen tussen wat het meest optimaal is aan voeding en wat het meest haalbaar is.
  Wanneer je oogluikend brood, bonen en zuivel binnenlaat zit je op een mogelijk haalbaar traject. Wanneer je duidelijk afbakend wat wel en wat niet als ‘gezond’ mag worden beschouwd, is het in mijn ogen veel duidelijker. En wellicht moeilijker inpasbaar. Het begint nu een beetje te lijken op Rama..
  Seidell doet dat ook. En het Voedingscentrum eveneens: de Schijf van Vijf is gezonder dan fastfood.
  Tja.

 153. Gert van der Hoek zegt:

  Eerst maar eens het boek lezen, dan kunnen we uitgebreid discuzeuren… 😉

  Voor de mensen die het proefschrift van Kuipers hebben gemist:

  Fatty acids in human evolution : contributions to evolutionary medicine (PDF)

  Klik om toegang te krijgen tot thesis.pdf

 154. Fien zegt:

  Gert, ik had niet gelezen wat je schreef over bieten en geitenkaas. Wat ik zei over de recepten, was geen snier, hoor! Trouwens, Kuipers heeft het alleen over gekookte biet. Zelf vind ik rauwe biet geraspt op de fijne rasp het lekkerst. Met gemengde groene sla, blokjes appel, zachte geitenkaas, walnoten en walnotenolie. 🙂

 155. Fien zegt:

  Nee, niet de lijn van Seidell. Met het voorbehoud dat ik het nog niet echt goed gelezen heb: Kuipers wijkt niet *principieel* af van wat wij hier onder paleo verstaan. Maar hij doet voor de praktijk erg veel water bij de wijn.

 156. Hello Loren,

  What do you think of Buckwheat? it’s highly popular as healthy alternative to wheat and flower, and often consumed as noodles. Is it semi ok?

  -James

  Dr. Cordain’s Response:

  Hi James,

  I have written an entire chapter on pseudo grains in my latest book (The Paleo Answer, John Wiley & Sons, 2012), including buckwheat. All of the scientific evidence for excluding this food from your diet is provided.

  Cordially,
  Loren Cordain, Ph.D., Professor

  🙂

 157. Ik had al een serie over bonen en pseudogranen in gedachten 🙂 .

  Kennelijk moet ik ook nog eens behandelen dat de voordelen van het uitsluiten van brood meer te maken hebben met het elimineren van ziekmakende elementen dan met de relatief lage voedingswaarde van het spul.

  Met ‘een beetje brood af en toe’ en ‘een beetje zuivel af en toe’ gaan we geen auto-immuunziekten voorkomen.

  Maar goed. Eerst eens goed lezen.

 158. George zegt:

  off en wellicht on topic (ik heb het boek gisteren binnen, maar nog niet helemaal gelezen):
  een lesje over wetenschap van “onze” Denise**:
  aan de hand van een populair thema: “Will Eating Red Meat Kill You?”
  http://www.marksdailyapple.com/will-eating-red-meat-kill-you/#ixzz2qynv1E60

  **je weet wel, van die vrouw met de appeltjeswangen en haar boek:” Death by Food Pyramid”

 159. Gert van der Hoek zegt:

  Snier of geen snier, dat maakt mij niet uit Fien 🙂 Om met Lubbers te spreken: het gaat om de positieve grondhouding…

  Mijn moeder zette elke week een keer rode bieten op tafel, steeds hetzelfde klaargemaakt, beetje e lang gekookt, ik was er vervolgens “helemaal klaar mee”, zoals dat tegenwoordig heet.
  Sinds ca een jaar de geneugten van de rode biet weer herontdekt. De klassieke bieten/haringsalade ( met Crème Fraîche … 🙂 is lekker, maar wat jij doet is ook interessant, zachte geitenkaas inderdaad met een “bite” van bieten..

  Paleo is een mooi excuus voor Hedonisme 🙂

 160. Hielkje zegt:

  Hij sluit het hoofdstuk af met “Don’t eat grains……..Avoid pseudo grains such as buckwheat, chia seeds, amaranth and quinoa.”

 161. Ik weet nog heel goed hoe mijn ogen uitpuilden toen ik The Paleo Answer las. Het boek ligt inmiddels op tafel. Het ligt er te branden 🙂 . Nog even doorwerken, avondeten, afdrogen en dan begint het…

  Uit de reacties hier krijg ik het donkerbruine vermoeden dat Remko een Seidelletje heeft gedaan 🙂 .

 162. Jan Peter van Doorn zegt:

  Ik denk dat Remko paleo wat heeft opgerekt om een bredere doelgroep aan te spreken. Dat verklaart ook wel de recepten.

  Ik ga het boek voorlopig niet lezen. Nog zoveel te lezen. en de belangrijkste resultaten verschijnen hier. Daar ben ik, zonder gekheid, heel dankbaar voor.

 163. Folkert zegt:

  Fietsen is op dit moment hetzelfde als met je hoofd in een bak met koud water zitten.
  Dat geeft niet, ik heb een mooi boek in handen, dat leest alsof ik een reisverhaal lees van Paul Theroux.

 164. Fien zegt:

  Ik heb nooit het idee gehad dat Seidell echt achter de uitgangspunten van paleo staat. Dat is bij Kuipers wel het geval. Dus volgens mij geen Seidelletje.

 165. Jo tB zegt:

  Ik heb het boek vanochtend opgehaald bij de AH afhaalpunt.
  Al vanaf de eerste bladzijde spreken mij zinnen zeer aan:
  Blz 22: Het is niet door mij of een andere wetenschapper ontworpen aan de hand van eigen onderzoek, het is het dieet dat gedurende miljoenen jaren voor ons ontworpen is door Moeder Natuur
  Blz 26: Door deze reductionistische denkwijze ook te gebruiken bij het onderzoek naar de verschillende voedingsstoffen in onze voeding negeert men het feit dat we HELE producten eten, zoals spinazie, een amandel, een banaan of een sardine waarin meerdere voedingsstoffen zitten die elkaars gezonde of ongezonde werking kunnen stimuleren of remmen.: (Ik noem dit het in context houden).
  Blz 328: Als het echt niet anders kan: brood.
  Hij adviseert in dat geval koop dan kwaliteit brood en doe daar gezonde keuzes op o.a. een klassieke engelse combinatie: cheese and cucumber. (Dus bak het zelf, en bewaar het in de vriezer voor die gelegenheden dat het niet anders kan).

  We leiden allemaal drukke levens, dus vind ik hetgeen ik hierboven gelezen heb beslist niet een Seideltje doen. Hij is realistisch bezig, dat we af en toe moeten schipperen in deze moderne maatschappij.

 166. Dat klinkt beter!

  Straks lezen.

 167. Jo tB zegt:

  Ik vind het zooooo oer Hollands, wanneer iemand boven het maisveld uitsteekt, moeten wij hem neerhalen door z’n kop er af te hakken. Waarom kunnen wij geen complimenten uitdelen aan iemand die uitstekend vakwerk geleverd heeft?

  • james zegt:

   Niet helemaal eens Jo. Dat kop en het maaiveld ja, maar of dat hier van toepassing is ? Het lijkt er op dat meneer Remco niet helemaal”zuiver in de leer” is als ik dat zo hoor. Heb het boek, en ben ook niet van plan om het aan te schaffen. Er is genoeg leesvoer in het Engels wat dat betreft. Ik ben het met Melchior eens dat als er erg veel water in de wijn gedaan wordt, je blijft zitten met de low level inflammation en de daaraan verwante problemen, Afhankelijk van waar de zwakste schakel is in je systeem (O’Brien) krijg je het zwaarst te verduren.. Misschien moeten we dit maar voor lief nemen in het belang van een aanpassing van ons genoom?? zodat we over een paar honderd duizend jaar allemaal aangepast zijn aan dit soort voedsel. In het belang van onze verre nazaten?
   I don’t think so. Maar wie Denise goed gelezen heeft zal het niet ontgaan zijn dat de ‘fout’ die Keys zowel als Yudkin maakten, hoofdzakelijk gelegen was in het feit dat een bepaald onderdeel uit het pakket gehaald was en in isolatie beoordeeld, terwijl inbegrepen in het totaal vaak een ander resultaat tot gevolg heeft.. Of al die ‘aanpassingen’ omwille van de ‘realiteit’ wenselijk of gezond zijn, daar heb ik dus mijn twijfels over

 168. Folkert zegt:

  Jo, ik heb hetzelfde als jij. Ik ben er positief over. Zoals al aangegeven leest het boek voor mij vlot weg. Als een reisverhaal, als een roman. Voor mij zijn dat eigenschappen aan een boek die ik zeer waardeer en die je aandacht blijven vasthouden.

 169. Ik heb het nog niet gelezen, Jo. Dus ik had me misschien van commentaar moeten onthouden. Maar hoe kom je erop dat ik zijn kop er heb afgehakt? Doe effe normaal 🙂 .

 170. Fien zegt:

  Tabel 48. Wat wel en niet thuishoort in het oerdieet.

  Wel (dagelijks): Groente, fruit, vis, gevogelte. wild, noten, zaden, eieren verrijkt met omega-3, thee en koffie (bij voorkeur caffeinevrij). olijf-, lijnzaad- en kokosolie, zwarte chocolade (>70% cacao).

  Met mate (wekelijks)
  Peulvruchten, pseudogranen (boekweit, quinoa, gierst, amarant), zetmeelrijke knollen, rood vlees, volkoren granen, eieren en kaas, gefermenteerde zuivel (yoghurt, karnemelk, kwark en bepaalde kaassoorten), wijn en bier, roomboter, pure chocolade.

  Vermijd (maandelijks): Suiker, gebak en banket, bewerkt rood vlees (bijvoorbeeld hamburger, worst, salami), geraffineerde granen, zout, frisdrank, melk, sterkedrank, omega-6-rijke olie, snoep en suikergoed.

 171. marietsebiel zegt:

  Nou, als dat het advies is, ga ik leven van dag tot dag 😉
  ( krijg het boek pas vrijdag )

 172. Tja. Dan zeg ik toch: ‘Oei.’ Wekelijks volkorenproducten? En dat terwijl Cordain nog leeft en zich dus niet eens fatsoenlijk in zijn graf kan omdraaien.

  🙂

  Ik geloof dat ik behalve bij Jo bij niemand de indruk heb gewekt dat ik niet bij voorbaat onder de indruk ben van dit werk. Want dat ben ik. Maar bij een advies van wekelijks volkoren mag je toch hoop ik wel even beleefd de tenen krommen?

  Dan maar een Hollander.

  Voor notoir slechte lezers: dit is nog steeds geen definitief commentaar.

 173. Fien zegt:

  Hij raadt ook sojamelk aan in plaats van gewone melk, zag ik.

 174. セレネ zegt:

  Interessante tabel! Al schuif ik persoonlijk een paar dingen naar andere categorieën en zou ik een categorie “nooit” toevoegen (en ik eet niet eens “echt paleo” :P), maar het klinkt wel als een bruikbare tabel voor de gemiddelde Nederlander die zich pas net bezig is gaan houden met gezond eten. Is dat de doelgroep?

 175. willem zegt:

  ‘Ik vind het zooooo oer Hollands, wanneer iemand boven het maisveld uitsteekt, moeten wij hem neerhalen door z’n kop er af te hakken.’ Aldus Jo.
  Onnozel vraagje, Jo: ‘Waar moet ik dat lezen?’
  Zonder het boek al gelezen te hebben, kun je uiteraard, onder talloze voorbehouden, een indruk krijgen op basis wat doorsijpelt. Daarom trok ik de mogelijk voorbarige conclusie dat wat ik las mij doet denken aan Seidell. De vraag is of je bij adviezen moet kiezen tussen de aanwijzingen die makkelijker haalbaar lijken (realisten, wellicht), of die waarvan je overtuigd bent dat zij juister zijn (idealisten, misschien).
  En, ach, wat geeft het dat we al wat kletsen zonder het boek gelezen te hebben. Het zal ons vast nog attenter maken op de inhoud. Toch??

 176. Fien…

  Je steekt de draak met ons.
  Je neemt ons in het ootje.

  Dat kan niet. Je moet het verkeerd gezien hebben.

  Adviseert hij soms ook havermout 🙂 ?

  Just kidding, Jo.

 177. Fien zegt:

  Heh. Bladzijde 257. Ik ga het niet overtikken, want ik heb honger. Vanavond haaskarbonade met spruitjes, koolraapfrietjes uit de oven, bakje witlofsla met grapefruit en noten.

 178. Wow. Klinkt heerlijk. Eet smakelijk!

 179. lll zegt:

  En niemand schrikt van dat zout vermijden? Geeft Kuipers daar goede redenen voor?

  “As you go below the 2,300 (milligrams a day) mark, there is an absence of data in terms of benefit and there begin to be suggestions in subgroup populations about potential harms,” said Dr. Brian L. Strom, chairman of the committee and a professor of public health at the University of Pennsylvania. He explained that the possible harms included increased rates of heart attacks and an increased risk of death.

  http://www.nytimes.com/2013/05/15/health/panel-finds-no-benefit-in-sharply-restricting-sodium.html

 180. Marye zegt:

  Ik heb het boek vanmiddag gekocht en al een beetje doorgebladerd. Hij staat idd nog opvallend veel toe. Wat betreft zout ben ik idd ook benieuwd hoe jullie daarover denken.

 181. セレネ zegt:

  Zout vermijden doe ik niet hoor, heb al een keer gehad dat ik te weinig zout had gegeten (op vakantie). En in brood in de supermarkt wordt expres jodiumzout erbij gedaan om jodiumtekorten bij de bevolking te voorkomen (want de meeste mensen eten dat brood). En bij de kernramp in Japan deelden ze jodiumpillen uit zodat de schildklier van mensen geen radioactief jodium meer zou opnemen. Toen mijn zusje naar Japan ging een jaar na de kernramp gebruikte ze om die reden ook jodiumzout (jodiumpillen kon ze niet krijgen). Maar omdat ik puur jodiumzout niet lekker vind, meng ik het 50/50 met gewoon zout (en ja ik heb hierthuis een geigerteller liggen die af en toe gaat piepen als er weer eens een radioactief transport o.i.d. in de buurt plaatsvindt :P).

 182. Jo tB zegt:

  Melchior, ik wacht met spanning af wat jij van het boek vindt. Van dat kop afhakken had ik over “wij” in het algemeen. Niet “jij” specifiek.
  Ik kan me nog levendig herinneren dat Loren Cordain in zijn eerste druk van Het Paleo Diet canola oil als goede olie aanprees, wat voor mij de deur dicht deed. Dat hij ook veel goede punten had zag ik niet meer. En dat doen wij toch allemaal? De negatieve punten naar voren halen en de goede punten in het vergeet hoek douwen. “We” hebben Banting afgeschoten, Atkins afgeschoten, en Dr Frank afgeschoten, om een paar te noemen. Ik kan niemand voor de geest halen die “we” de hemel in geprezen hebben.
  Ben ik een Roberta aan het doen? Devil’s advocate.

 183. Hans zegt:

  Misverstand met geraffineerd keukenzout en Keltisch ( grijs zeezout ) ?
  Ben vooralsnog niet van plan m’n sole te laten staan en verder neem ik regelmatig met mate kombu ( zeewier ) , i.v.m. jodium-inname.

 184. Kuipers adviseert zeer regelmatig uit de zee te eten: zeegroenten, zeewier, vis, schelpdieren.
  Zou voldoende moeten zijn voor de jodium.
  Als ik het goed begrijp krijg je eerder teveel dan te weinig zout binnen: bijv. via kaas, blikje sardines .

 185. marietsebiel zegt:

  Ik heb al helemaal zo’n haast niet meer, als ik die gefragmenteerde verslagjes lees. Zo te horen staan er al een heleboel aanbevelingen in die ik zo naast me neer zal leggen. De wekelijkse en maandelijkse voor het grootste deel. En dat van dag tot dag, dat doe ik al, so what 😉
  Zout ( keltisch ) en Herbamare van Vogel ( zeezout, kruiden, groenten en kelp voor de jodium ) blijf ik eten. Als je LC eet heb je al helemaal genoeg zout nodig.
  Ik begrijp wel dat hij misschien wat laagdrempelig wil zijn, door brood en andere granen, niet helemaal uit te sluiten. Maar ik ben het met James eens, dat hij dan ook genoegen neemt met de low level inflammation daarvan.
  Ik kan me niet voorstellen, dat hij daar geen weet van heeft. Dus waarom, de kool en de geit sparen ?
  Ik denk dat er toch niets anders op zit dan te wachten op het ultieme Nederlandse Paleoboek 😉 )))

 186. Hans zegt:

  Mariet , eens , maar we noemen geen namen 😉

  Gert , voor zover ik nu weet is niet alle zout hetzelfde met wat er in zit , maar jouw kennende ga je dat tot in de finesses uitzoeken …… 🙂
  Jozo komt hier de deur niet meer in , wel Grijs zeezout . Zout is geen zout ; -)
  Ik haal het bij Sligro , merk La Baleine , goedkoop en toch met 84 mineralen , doe de Google 🙂

 187. Hans zegt:

  Zucht , jouw=jou ….. , Alle zout is geen goed zout…

 188. Michael zegt:

  Er is maar 1 product dat ik dagelijks gebruik uit Kuipers Tabel 48 (Wat wel en niet thuishoort in het oerdieet): Koffie.

  En behalve eieren (wat een stapelconstructie) eet ik de anderen niet of nauwelijks.

  Het zal wel slecht met mij aflopen…

 189. lll zegt:

  Gert, voldoende voor jodium waarschijnlijk wel. De gewone consument krijgt veel zout binnen met fabrieksvoeding. Maar als paloïst moet je wel erg veel uit de zee eten om aan de aanbevolen 1,5 – 2,4 gram natrium (ongeveer 4 tot 6 gram zout) te komen. Als ik bij de eetmeter van ’t voedingscentrum vandaag zout weglaat (en groenten en de rest van de dag laat staan) en dan mijn avondmaaltijd met 2 ons rauwe zalm en 3 ons zeewier aanvul, kom ik net boven de 1,5 gram. Vervang ik met 2 ons rauwe koolvis en 1,5 ons gekookte zeekraal: dat werkt ook. Met vlees zoals bijvoorbeeld 3 ons rauwe runderriblappen moet ik nog 3 ons zeewier erbij doen om aan voldoende natrium te komen. En dan is nog de vraag of net 1,5 gram natrium per dag de optimale hoeveelheid is.
  .

 190. George zegt:

  iedereen duikt hier op zijn eet-aanbevelingen, maar dit boek is zo veel meer dan dat: geschiedenis, achtergronden etc etc. Gewoon interessant, en ja als hier weer creatieve ideeën uit ontstaan, is dat prima, maw hij hoeft geen eeuwige waarheden te verkondigen..

  En om koffie geen paleo te noemen is zo 2012. Paleo is geen gefantaseerde kopie van wat wij aten tijdens het paleontologische tijdperk (in welke regio?), je moet ook beoordelen of het gezond is voor de mens, maw of we er aan aangepast zijn of niet. Er zijn bijv. geen groentes die wij nu kunnen eten en als paleo beschouwen die ook al bestonden in de paleontologische periode.

 191. Michael zegt:

  Wie noemt koffie niet paleo?

  • George zegt:

   jij?
   “Er is maar 1 product dat ik dagelijks gebruik uit Kuipers Tabel 48 (Wat wel en niet thuishoort in het oerdieet): Koffie”

   maar wellicht begreep ik je daar verkeerd…..

 192. Michael zegt:

  Sorry,
  Ik heb het boek niet (woon niet in Ned), maar hieboven stond een tabel (Tabel 48):

  “Tabel 48. Wat wel en niet thuishoort in het oerdieet.

  Wel (dagelijks): Groente, fruit, vis, gevogelte. wild, noten, zaden, eieren verrijkt met omega-3, thee en koffie (bij voorkeur caffeinevrij). olijf-, lijnzaad- en kokosolie, zwarte chocolade (>70% cacao).”

  Ik zei dat het enige dat ik uit de dagelijkse aanbeveling van dit oerdieet zelf dagelijks gebruik koffie is! Vond dat grappig. Da’s alles.

  Of koffie nu verder wel of niet paleo is? Meh.

 193. Sylvia Knoop zegt:

  Remco ligt op tafel en paleomom is besteld.
  Low level inflammation. Kan dit ook gemeten worden in het bloed?

 194. ´Low level inflammation. Kan dit ook gemeten worden in het bloed?`
  Google eens op hsCRP.

 195. Laaggradige onsteking meten; genoemd wordt ook het meten van vetzuurverhoudingen :
  de AA/EPA-ratio . Schijnt beter te zijn dan hsCRP.

 196. Gisteravond gelezen tot de luiken sloten. Het is een prachtig boek, waar het later qua adviezen ook heen gaat.

  Michael: wat eet jij 🙂 ? Zoals Peter?

 197. Michael zegt:

  Het was zo ongeveer als Peter. Nu een experiment met alleen vlees. Lamskoteletjes en biefstuk met veel vet eraan. Iedere dag rood vlees! Oei. Ook wel wat schelpdieren – kina, paua, mosselen -, maar niet iedere dag. Soms lever. Dat is alles.
  Paar dingen zijn mij opgevallen:
  1) Voelt subliem. Nu begrijp ik waar Attia het over had wanneer hij zegt van het gevoel van ketose te houden. Ik ging vroeger eigenlijk zelden onder de 50gm carbs – een sort niemandsland tussen ketose en suikerverbranding.
  2) Heft alle hoofdpijn op, en slaap als nooit tevoren.
  3) Ik wist niet dat ik zo veel van biefstuk hield.

  Btw, mooi dat het een prachtig boek is. Gaat op mijn lijstje voor later (te duur om een enkel boek te laten bezorgen).

 198. Marye zegt:

  Heb ik ook tijdje gedaan, met niet al te best resultaat. Vooral mijn haar viel uit en ik werd heel duf.
  Maar ik hoop dat het voor je werkt 😉

  Ik werk nu toe naar een bierviltje, mijn verstand zegt ook dat dat het gezondste is.

 199. Michael, heftig! Zoals Stefansson en de gestrande poolexpedities die worden beschreven in het boek van Voegtlin. Die het allemaal uitstekend deden. Ik zou dat eigenlijk ook willen testen, uit pure nieuwsgierigheid, maar daarmee zou zelfs ik sociaal gezien in een precaire situatie verzeilen.

  Marye, als gezegd, de praktijk leert dat het niet bij iedereen werkt. Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar waar de verschillen liggen tussen mensen die op een meat only diet spinnen als een naaimachientje en degenen die er zoals jij ziek van worden. Dat het met de darmflora te maken heeft, lijkt me evident 🙂 .

 200. Gert van der Hoek zegt:

  Ik zou niet zo gauw een beter Nederlands boek weten over voeding en leefstijl.
  Maar – je voelt hem al aan komen – er zijn toch wel vragen. Maar dat moet ook. Bijvoorbeeld:

  Brood: daar is Kuipers diffuus over, graan kan een bescheiden plaats innemen, maar hij zegt ook: “als je persé (!) brood wilt eten, neem dan volkoren” , bij voorkeur de zuurdesemvariant. Hij heeft ook uitgelegd dat “volkoren” meestal geen volkoren is, het meeste meel wordt zwaar bewerkt. Voor het “volkorenmeel” worden aan de witte bloem wat ingrediënten toegevoegd om er “volkoren” van te maken. Ook heeft hij het bekende verhaal over de glykemische index.
  Misschien is er te weinig hard onderzoek waaruit je helder kunt afleiden dat brood ongezond is.
  Fasano bijv. heeft wel mooi een bepaald mechanisme beschreven, maar dat is bij muizen en dat is nog niet voldoende voor Kuipers om vergaande conclusies te trekken ?
  Er zijn sterke vermoedens dat glutenintolerantie nogal wijd verspreid is, maar dat is nog niet keihard aangetoond?

  Vet: Kuipoes heeft minder op met vet dan de meeste andere “Paleo” schrijvers. Zou kunnen dat hij uitgaat van zijn gereconstrueerde oervoeding: die heeft een beduidend lager vetpercentage in het voedingspatroon dan je links en rechts tegenkomt in de Paleosfeer.
  Wat mij ook opviel bij de vetten, is dat roomboter niet echt omarmd wordt, dat ligt volgens Kuipers aan de specifieke verzadigde vetzuren. Moet ik nog eens verder uitpluizen.

  Alcohol: elke dag wijn? Ik weet niet of dat optimaal is voor je lever. Je loopt ook risico’s :
  1 >>>2>>>3 ……

  Ik hou het op : een inspirerend boek. 🙂

 201. willem zegt:

  Een korte reactie op ‘vet’. Ik wil opmerken dat ook Muskiet jaren geleden al beweerde dat vlees dat in die ‘oertijd’ gegeten werd veelal mager was. Wild, weet je wel.
  Ben benieuwd hoe het nu echt in elkaar steekt.

 202. Bottom line is dat het een diepgravende uiteenzetting van het evolutiegeneeskundige perspectief op vooral voeding geeft en dat het tegelijk echt een page turner is. Dit zal voor lange tijd ons to go boek zijn. Ik ben nog niet ver (mijn luikjes gaan ’s avonds vrij snel dicht, al hield dit boek ze beslist langer open 🙂 ), maar ik voel een gigantische plaatsvervangende schaamte voor die paljas van een Marcel Hulspas. Remko hoeft echt niet op dat vileine stukje in de Volkskrant te reageren, want slechts enkele bladzijden in het boek zetten de man genadeloos voor lul.

  Over die extensies naar ‘aanvaardbare’ hedendaagse voedingsmiddelen valt natuurlijk te discussiëren. En dat zullen we dus ook doen, ha, ha, ha.

 203. セレネ zegt:

  Echt alleen maar vlees? Ontbijt/lunch/avondeten een biefstukje of ander rood vlees? Interessant idee, maar mis je dan geen stoffen uit groenten/fruit? (het zou niks voor mij zijn, ik dacht na een steak van een kilo in een restaurant “en nu nog wat groenten en fruit!!”, al moet ik er wel bij zeggen dat ik die dag geen grote lunch had gegeten :P).

 204. セレネ zegt:

  ^ Dat was dus in reactie op Michael.

 205. Alex! Jeese. Ik wil eigenlijk wat werken 🙂 .

  • George zegt:

   haha Melchior, dit is alleen maar een kort praatje van John, maar daarna op 27 januari moet je elke dag aan de bak 😉

   • james zegt:

    Signed up already George en lifelong access to the works for $49. Ze proberen te wel van alles nog meer te slijten, maar je scrollt gewoon anderhalve meter naar beneden voor de volgende pagina. Tot aan pagina drie die zit in een loop. Heb John er al op gewezen. Zou het corrigeren.

 206. George zegt:

  John Durant:

  I’m hosting PaleoCon, the largest paleo web summit ever

  I interviewed 25+ scientists, athletes, doctors, and chefs on diet, optimal performance, women’s health, cooking tips, and more.
  Paleo leaders Dr. Loren Cordain, Mark Sisson, and Robb Wolf
  CrossFit stars Julie Foucher, Brian MacKenzie, and Joshua Newman
  Two-time Olympic gold medalist Erin Cafaro
  Behind-the-scenes at Hu Kitchen, the hot new paleo restaurant in NYC
  Whole lamb roast with executive chef Christian Page
  PaleoCon goes live on Monday, January 27th — and you can watch each talk and demo FOR FREE on the day that it’s released.

  This is not an event you want to miss…so check out the entire line-up and don’t forget to register!

  PaleoCon 2014

  It’s free ! only during the day it is broadcasted

  http://paleocon.com/registration/

 207. Fien zegt:

  Ook ik vind het (na honderd pagina’s) een boeiend boek, goed geschreven, leest lekker weg.
  Maar ik kan het niet laten weer wat te mekkeren over brood en zout. Aan de ene kant staat hij brood schoorvoetend toe als het dan zo nodig moet, en aan de andere kant adviseert hij met klem om dan zoutloos brood te nemen. Ik ben een ervaringsdeskundige op het gebied van zoutarm eten (enigszins verminderde nierfunctie, wat misschien erger klinkt dan het is) en ik ben het met Kuipers eens dat je daar best snel aan went. Met uitzondering van soep en brood. Dat heeft me indertijd een jaar gekost. En op dat zoutloze brood mag van hem ook nog zoutloze pindakaas. Kweenie hoor, hiermee ga je de oorlog niet winnen.

  • George zegt:

   Wat ik er tot nu toe uit gehaald heb, is het reeds bekende feit dat de mens moet aanpassen aan zijn omgeving; dat drong opeens echt tot mij door (duh, dat wisten we toch allang !?!):
   dus niet alleen voeding, maar ook vuil eten (met bacteriën en aarde), schrammen, zuivere lucht, zon, omstandigheden dwingen je tot beweging (itt de huidige tijd: koelkast, supermarkt, auto, lift, stoelen, sport voor een paar uur), sociaal netwerk: je stam van max. 50 mensen etc etc.

 208. Fien, hij legt zo prachtig eloquent uit hoe ons evolutionaire verleden voorspelt welke items in de supermarkt matchen met onze fysiologie en welke niet en komt dan met dergelijke rare ‘compromissen’, die in feite geen compromissen maar regelrechte insulten zijn. Dat is waarschijnlijk de enige beef 🙂 die ik met dit mooie boek heb. Hij zal er ongetwijfeld goed over hebben nagedacht.

 209. Fien zegt:

  Kunnen we met de man communiceren, Melchior? Ik bedoel, komt-ie hier wel eens, of ken jij hem?

 210. Nee, ik ken Remko niet, Fien. En of ‘ie hier komt… Ik denk dat hij slimmer is, waardoor hij dat boek kon schrijven 🙂 .

  Ben druk bezig mijn opdrachtgevers warm te maken voor een interview (er op gokkend dat hij zou willen meewerken), maar dat valt niet mee 😦 . Geen paleosceptischer volk dan journalisten. Echt onmogelijk volk, in dat opzicht.

 211. Michel zegt:

  Net boek gehaald bij de lokale boekhandel, support je lokale winkel staat hoog bij mij in het vaandel € 17.95 is een koopje!! Gen geen boeken lezer, maar dit is qua inhoud prettig van opzet!

 212. George zegt:

  Goed gesprek!

  Remko is heel duidelijk, precies, assertief, laat zich door geen enkele vraag uit het veld slaan (ook niet door die belachelijke recensie in de Volkskrant), verdedigt zich nooit, maar maakt duidelijk waar op zich baseert etc…luisteren!

 213. Gert van der Hoek zegt:

  Gesprek begint vanaf 0:34:05

 214. willem zegt:

  Dank, Gert.
  Uiteraard een beperkt, maar daarom niet minder interessant interwiew. Ik vond deze interviewer beter dan de meeste wanneer het over dit soort onderwerpen gaat. Kuipers legde kort en duidelijk uit waarom hij een bepaald antwoord gaf: prima. En Marcel Hulspas werd even de mond gesnoerd, ook mooi.
  Beperkt, inderdaad. Hij verdient een langer en diepgravender gesprek via radio en televisie. Laten we het in de gaten houden.
  (Ik herhaal: jammer dat ook hier de noemer ‘dieet’ overheerst).

 215. Het lijkt me wel aardig om een youtube clipje te maken waarin ik een halfdronken, vadsige, zelfingenomen, duidelijk metabool ontspoorde Hulspas speel die Kuipers met allerlei idiote argumenten probeert af te troeven 🙂 .

  Zou je in een feestwinkel een pruik kunnen kopen met zeer spaarzaam grijs stekelhaar?

 216. Gert van der Hoek zegt:

  Vandaag ook een optreden op Radio 1 bij de EO, ik weet niet zeker of het er al op staat,misschine morgen: http://www.eo.nl/radio/ditisdedag/artikel-detail/terug-naar-het-oerdieet/

 217. Gert van der Hoek zegt:

  MIsschien komt het nog: na het nieuws van 18.00 uur: http://www.eo.nl/radio/ditisdedag/aflevering-detail/dit-is-de-dag-dd6ae73ef7/

 218. Hans zegt:

  @ Melchior , 4.11PM
  Als je toch in stad bent vrijdag , markt ook , weet niet of Mulder nog bestaat op het Zuderdaip , vlak bij de Heerestraat , anders zit/zat er nog een feestwinkel in de Folkingestraat , bij al die andere prachtige winkels daar .

  Leuk om je binnenkort op You-tube te zien 🙂

 219. Folkert zegt:

  Gert, ik krijg het volgende bij van Liempt : ” “Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.”.
  Best leerzaam, daar niet van, maar Remko Kuipers homaar !

 220. willem zegt:

  Zo! Daarnet voor de tweede keer vandaag Remko Kuipers beluisterd via de radio.
  Twee dingen vallen mij op, naast de constatering dat hij het heel leuk brengt.
  Ten eerste nog geen woord gehoord, dus ook geen vraag, over brood!
  Ten tweede wordt het woord ‘dieet’ in twijfel getrokken. En terecht. Maar daar hadden we het al over.
  Boek nog niet gearriveerd…

 221. Folkert zegt:

  Dank je wel, Alexje. Ik heb er naar geluisterd. Een voor mij weinig zeggend interview van 8 minuten. Waarom kunnen die radio, televisie en kranten,-gasten nou nooit eens serieus op een onderwerp ingaan ? Ik ga weer verder in het boek. Dat van de notenkraker vond ik wel leuk. Het doet me denken aan de verplichte Notenkrakersuite uit mijn jeugd.

 222. Michael zegt:

  “Echt alleen maar vlees? Ontbijt/lunch/avondeten een biefstukje of ander rood vlees? Interessant idee, maar mis je dan geen stoffen uit groenten/fruit?”

  Ja, alleen vlees. Nou ja, ik was de koffie en wijn vergeten.
  Of ik stoffen uit groenten en fruit mis? Ik denk het niet omdat ik al een paar jaar geen groenten en fruit eet, behoudens bessen uit eigen tuin en ook vijgen als de vogels ze niet eerst eten. Maar beiden maximaal een paar maanden per jaar. De rest van de afgelopen paar jaar geen groenten en fruit, en geen supplementie – ook niet C.
  Voor de volledigheid: ik at wel chocola, noten en olijven (niet echt groenten en fruit, maar toch).
  Nu alleen vlees (heel vet vlees natuurlijk). Geen ontbijt. Lunch als ik honger heb.
  Ik maak me niet zo druk om vitamine gebrek omdat ik nu gezonder ben en me veel beter voel dan vroeger toen ik een normaal, ‘gezond’ dieet at. Als je zo ziek was als ik maak je je eigenlijk nergens meer druk om.

  • james zegt:

   Michael .. Als je zo ziek was als ik ??? I don’t want to pry, but was it that bad? and Paleo or primal did the job? Just wondering how that meshes with what we are discovering about our microbiome.

  • George zegt:

   even nieuwsgierig: bij mijn weten kun je heel goed leven van alleen maar vlees, als je zo’n beetje het hele dier eet, met name en vooral de organen; daar zitten alle vitamines en mineralen etc voldoende in. Dus de vraag is, eet je ook orgaanvlees? Nier, hart, lever etc

 223. Michael zegt:

  Ziekte van Crohn. Was in mijn geval diabolical. Geen drug kon er tegenop. Ik wil best zeggen dat ik er na tien jaar zo slecht aan toe was dat het leven verder voor mij niet meer hoefde. Veels te veel pijn en ongemak, om nog maar niet te spreken over allerlei medische toestanden.
  LCHF did the job – dat is ook paleo aangezien ik geen junk eet. Maar ik at vroeger ook geen junk, dus ik hou het bij LCHF. Ok, niet alles is perfekt, nog genoeg om over te klagen, maar alles is nu zoveel beter.
  Wat betreft the microbiome. Ik denk dat veel mensen nu een beetje te hard van stapel lopen. Veels te veel voorbarige concusies. (Dat doet niets af aan experimenten zoals in het geval van Mariet – dat is fantastisch natuurlijk).

  • james zegt:

   Thanks. Het lijkt me dat onze gedachtegang niet zo erg ver van elkaar afwijkt. Maakte net dezelfde opmerking bij Heisenbug. Zoals Jeff Leach al cautioned onze gut is een gigantisch groot terrein als je in aanmerking neemt de size van waar we mee werken. Voeg daarbij dat nog maar een heel klein gedeelte van de eiwitten in vlees in kaart zijn gebracht en we staan aan het begin van een hele lange trek voor we het beginnen te snappen. Als we ooit.

 224. Sylvia Knoop zegt:

  Caffeïne vrije koffie? Dat is toch bocht! Altijd begrepen dat een espresso op zijn tijd veel beter is? In ieder geval lekkerder 🙂
  Caffeïne vrije koffie is toch net zoiets als margarine?
  Margarine = wagensmeer en caffeine vrije koffie is alleen goed voor de gootsteen zei mijn grootvader altijd al.
  En een hele, hele sterke kop zwarte thee kon bij mij soms een astma aanval couperen. Theïne werd gebruikt om Theophylline te maken, een inmiddels verouderde astma medicijn.

  Het Oerdieet is duidelijk & leesbaar, helaas in het vetten uitleg voor mij (nog) te moeilijk. Het zijn richtlijnen, en ach elke eetwijze moet toch aangepast worden aan de eter, dat heeft RK goed door.
  … En ik verheug mij nu nog meer op het boek van MM!

 225. Michael zegt:

  De noodzaak van organen is omstreden, althans onder mensen bekend met een all-meat diet. Stefansson heeft de noodzaak hiervan vaak betwist, en schreeft dat veel van de Inuit die hij waarnam weinig organen aten. Ook tijdens het Bellevue experiment aten zij niet bijzonder veel organen.
  Ik zelf eet, zoals hierboven aangegeven, wel lever. En nu ik alleen vlees eet vind ik lever, net als biefstuk, opeens ook lekkerder. Vreemd en onverwacht. Verder eet ik kina, paua, en mosselen. Ik denk dat dat wel voldoende is. Geen nier en hart. Hart geef ik aan de hond. Was er zelf nooit zo dol op, maar zal weer eens proberen.

 226. Michael zegt:

  Hoe schakel je de autocorrectie hier uit? Het verandert mijn toch al armoedig Nederlands telkens naar Engelse woorden.

 227. Andre zegt:

  Hoe schakel je de autocorrectie hier uit? Het verandert mijn toch al armoedig Nederlands telkens naar Engelse woorden.

  da’s een instelling van je browser, niet van de site:)
  Uitschakelen is afhankelijk van de browser die je gebruikt:
  – IE (in ieder geval 10 en 11, mogelijk ook eerder): ga naar Manage Addons, naar Spelling Correction en zet het vinkje “Enable spelling correction” onderaan uit.
  – Chrome: Ga naar Settings, klik op “Show advanced settings”, dan “language and input settings” en vinkje onderaan uitzetten

  (ik neem even aan dat je engelstalige browsers gebruikt, anders zou de autocorrect er geen engels van maken 😉 maar de vertalingen zijn redelijk voor de hand liggend)

 228. Michael zegt:

  Bedankt voor de duidelijke instructies, Andre. Daar wist ik niks van. Heel erg handig.

 229. @Melchior: dan moet je naast dat stekelhaar ook wat aan je lijn doen ben ik bang #Hulspas

  (je mag eea verwijderen indien storend hoor)

 230. Mijn favoriete frase uit ‘Het oerdieet’ tot nu toe:

  “…draag ik dit boek op aan hen die ongevoelig blijken voor voor de onweerstaanbare advertenties en reclames van de voedselindustrie, aan hen die sterker zijn dan de bovennatuurlijke prikkels die continue van buiten op ons worden afgevuurd om ons maar weer aan het eten te krijgen, aan hen die het nog steeds volhouden om hun verstand over hun gevoel te laten domineren bij het kiezen van wat ze eten, en ten slotte aan de voedingsindustrie en de politiek: met het verzoek om het ons iets gemakkelijker te maken om tegen ons gevoel te vechten bij de praktische keuzes die we dagelijks moeten maken bij wat we eten.”

  🙂

 231. Jan Peter van Doorn zegt:

  Voor de niet ingewijden: Theo is commercieel directeur Coca Cola Europa.

 232. Gabrielle zegt:

  Hopelijk komt ie ook uit als eboek. Die uitgevers willen maar dat ik een nieuwe boekenkast ga kopen. Weer meer rotzooi in je huis. Een ebook geeft tenminste niet zoveel rotzooi in je huis. Moet maar weer wachten.

 233. De creationist Hulspas (Volkskrant) van repliek gediend door The Man himself 🙂 :

 234. Gabrielle, ebook komt, zegt die twitterfeed.

 235. Ik dacht precies hetzelfde 🙂 !

 236. Ik heb gisteravond wegens verplichtingen niet veel kunnen lezen, maar heb heel tevreden de passage over de coastal dweller hypothese doorgenomen. Remko legt overtuigend uit dat dit verreweg het meest plausibele scenario is. Wat ik zo raar vind is dat de meeste andere ‘grote’ paleovorsers (onder wie Cordain) dit model zo hardnekkig en beslist als ‘onwaarschijnlijk’ blijven verwerpen. Wie hebben er een blinde vlek, ‘wij’ of zij?

 237. willem zegt:

  Nog steeds geen boek…
  Ben blij met het signaal over die coaster-dweller! Nog benieuwder, nu.
  Zijdelings opgemerkt: van een e-boek moet ik echt niks hebben. Een boek moet voel- en weegbaar zijn, van papier. Het moet ruiken, voelen, wegen, tastbaar zijn, beduimeld raken, in de boekenkast kunnen..
  Aldus sprak de romanticus.

  • james zegt:

   Niks romanticus Willem. Wij hebben het geweldige voorrecht om een 200 jaar oude farmstead (geb1813) te bezitten met ruimte galore. En dus ruimte voor ‘rotzooi’. 4 wanden, bijna kamerhoog allemaal boeken, netjes geordend fiction, sci-fi, geschiedenis, naslag, filosofie, enz. Ik kan ondanks het geweldige gemak van de Google search engine, net zo snel en gemakkelijk, en met genoegen, iets vinden in onze bibliotheek, omdat dat wat je zoekt vaak gerelateerd is aan wat anders. Vind juist de combinatie Google search en het eigen boek een ideale vanwege het gemak om referenties na te trekken. En in geval de zaak plat gaat, kan ik nog jaren voor uit. 🙂

 238. willem zegt:

  Potverdikkie, James. Jij op een oude, monumentale hoeve, met een zee aan ruimte voor de boeken..
  Bij mij voldoende ruimte voor de talloze boeken, maar in de loop der jaren nogal onoverzichtelijk geplaatst. Wel nog zoveel mogelijk onderwerpen (moestuinieren, voeding, historie, romans, en die weer geordend: Van Nu en Straksers b.v. van de week weer bijelkaar gezet, evenals het werk van Reve) bijelkaar, bij niet wat jij noemt ‘netjes geordend’.
  Trouwens, heb jij nog kennis genomen van de lezing van Brouns? Je vindt die o.a. op FL.
  Een kat in het nauw…??
  (Past, denk ik, binnen de kaders van dit lijntje: lijkt reactie op o.a. Kuipers)

  • james zegt:

   Niet zooo monumentaal Willem , maar ja wel erg veel ruimte. Heb zelfs ruimte boven op de overloop voor mijn Nederlandse verzameling. Was altijd een fan van Van Lennep, Roos van Dekama, Ferdinand Huyck. En ja natuurlijk Camera Obscura, maar ook Hermans, Gerard K. en nog veel meer. Jammer dat dit alles waarschijnljk in de recycling gaat als we voor de Jordaan komen te staan. Bootje is te klein , mag niks meenemen.
   Brouns nog niet gezien, heb wel gereageerd op zijn aspartaam verhaaltje op LinkedIn. Eigenlijk weinig zin behalve dan dat anderen ook een beetje een kijk krijgen op wat de industrie connecties van dat menneke zijn. Niet fraai Willem, en dat allemaal moeilijk te achterhalen. Drie pagina’s Google search allemaal bekladderd met sham fronts voor de European Food Information Council voor je eindelijk de informatie tegen komt http://www.powerbase.info/index.php/European_Food_Information_Council
   Don Poldermans en consorten werken bepaald niet in een vacuum. Hier maar een van die wetenschappelijke adviseurs : Ronald Walker – member of EUFIC’s Scientific Advisory Board. Ronald Walker spent seven years as the International Life Sciences Institute (ILSI) as Chairman of their Scientific Committee on Toxicology/Food Safety in Europe. ILSI is funded by amongst others, Monsanto, Coca Cola and Pepsi Cola. He serves as a member of EUFIC’s Scientific Advisory Committee. Voormalig consultant van DSM. En maar verwijten dat we aan conspiracy denken doen.

 239. willem zegt:

  Inderdaad, James, de conclusie is onontkoombaar: al die advieslichamen worden bemenst door heel wat personen die nevenfincties bekleden, dan wel belangen hebben in, de voedingsindustrie. Eerder gaf ik daar al voorbeelden van v.w.b. het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad.
  En dan maar, als reactie, zeuren dat dat redeneren is op basis van complottheorieen.
  Die Brouns, hij passeerde hier al eerder, ook weer: luister naar de wetenschappers die er voor doorgeleerd hebben, die van het Voedingscentrum en zo.
  Waarom dringt het maar niet door dat het ontstane wantrouwen jegens die instituten (evenals jegens universiteiten die grotendeels gesponsord worden door, ja, alweer, de Unilevers, Coca Cola’s, Campina’s, etc.) gevoed wordt door eigen en overheidsbeleid??

  Toevallig. Ben net, weer, aan het lezen in de dagboeken van Van Lennep en Van Hogendorp, 1823, Lopen met Van Lennep. Doen ook Friesland aan.. Dat uiteraard terzijde gemeld.

  • james zegt:

   You did it! Jaloers als wat . Heb met plezier de Eeuw van mijn Vader gelezen en vertrouw dat de bemoeienis van Mak met dit werk positief is. Maar geen idee wat die bemoeienis is Natuurlijk Friesland, Roos van Dekama. Toch wel romantisch hoor. Lag in Van Lennep’s natuur denk ik. Had nogal wat liefdes affaires . Maar dat boek staat op mijn verlanglijst

 240. Hans zegt:

  Ferdinand , 8.52 AM , mooi : -)
  Nou even afwachten hoe het met de schoenen en feestkapsels afliep voor de jij-buis 😉

 241. willem zegt:

  Fijn te horen, James!! ’t Is de moeite waard. Met name de lotsverbondenheid tussen Van Hogendorp, ja, de zoon van, en Van Lennep is heel aardig om te constateren. Geeft een aardig inkijkje ook in het dagelijks leven in de na-Napoleontische tijd. Speelt zich ook af in de plaats waar ik woon..
  Daarnet belde de vriendelijke dame van de plaatselijke boekwinkel: het BOEK ligt klaar..
  Ga het nu halen (koopavond hier), betalen en lezen. Deze laatste mededeling slaat natuurlijk nergens op, maar ik kon het niet laten.

 242. Hans zegt:

  @ Wiilem ,
  Veel leesplezier en je kleinzoon boft maar met zo’n opa waar je duidelijk dol op bent en vast de goede dingen mee gaat krijgen , prachtig !

 243. Hans zegt:

  Owh , voor de anderen hier Ferdinand ….. 🙂

 244. willem zegt:

  Dank je, Hans.
  Ben al begonnen, maar moet de hond nog uitlaten zo meteen, en daarom morgen maar weer verder.
  Kostte overigens 19,95 bij de boekwinkel.

 245. Ik denk dat Willem een belangrijk punt maakt: je kunt willen dat paleo leidend wordt op voedings- en gezondheidsterrein. Maar er is geen kans de massa mee te krijgen zolang de voorlichting in handen blijft van de gevestigde orde. Hoe moeilijk het soms ook kan zijn, het lijkt me dan toch belangrijk om met de gevestigde orde te blijven praten. Of een alternatieve weg te bewandelen: belangrijke media die het grote publiek kunnen bereiken.
  Het lijkt me dat het boek van Kuipers over het algemeen positief zal worden ontvangen. Daarmee wordt het onderwerp net weer even iets meer bespreekbaar.

  Ccdeno, het lijkt mij ook zeer onwaarschijnlijk dat we ook maar in de schaduw kunnen komen van wat onze voorouders aten. Kleine vruchtjes en “groenten” die nauwelijks zoet smaakten, maar vooral bitter, zuur en vol met looistoffen. Ik heb ook begrepen dat planten van nature veel meer toxine achtige stoffen aanmaken, maar dat deze er voor een redelijk deel uit zijn gekweekt.
  In het verleden heb ik ook wel eens wat brouwseltjes gemaakt van kruiden en bessen die ik in het wild tegenkwam. Het woordje “smakelijk” kwam toen niet in me op.
  Dat wil niet zeggen dat je nu niet zou kunnen kiezen voor voeding die daar zo dicht mogelijk bij in de buurt komt.

  Robert, die ene studie “bewijst” niet dat onverzadigd vet gezond is. Aan prospectieve cohort onderzoeken doen soms meerdere honderdduizenden vrijwilligers mee. Een paar honderd man is in dat perspectief minimalistisch. Het gaat alleen om enkelvoudig onverzadigd vet en het lijkt me relevant te weten dat dit effect in Italië zou zijn gevonden. In de mediterrane landen is olijfolie vaak een belangrijke bron van deze vetten. In andere landen zullen enkelvoudig onverzadigde vetten vooral uit andere bronnen komen en het is nog maar de vraag of je dan een vergelijkbaar effect vindt. Het wordt pas interessant als studie na studie een gunstig effect vindt van enkelvoudig onverzadigd vet.

  Fien, over tabel 48, wat wel en niet thuishoort in het oerdieet. Het valt me nog mee in welke mate ik me kan vinden in de conclusies. Ik had verwacht dat mijn denkbeelden meer zouden afwijken.

  Gert, AA/EPA-ratio als marker voor onstekingen? Is dat serieus? Ik zeg niet dat het niet zo is, maar kan het me niet voorstellen.

 246. @Robert Hoenselaar Ik ben in de verste verte geen deskundige, maar als je wat googelt op AA/EPA-ratio vind je van alles 😉

  Bijvoorbeeld :

  AA/EPA Ratio Profile – Plasma
  A Measure of “Silent” Inflammation

  http://www.metametrix.com/test-menu/profiles/fatty-acids/aaepa-ratio

 247. Gert, ik het het zelf ook maar even gegoogeld. Kom er zo snel geen betrouwbare informatie over tegen. Alleen wat sites met een hog hippie gehalte.

 248. Richy zegt:

  Is dit niet al helemaal uitgekauwd en onderzocht door Loren Cordain, Ph.D.,
  The world’s leading expert on Paleolithic diets and founder of the Paleo movement ?
  Of is er iets nieuws onder de zon ?

 249. Het blijft een mooi boek, maar naar mate ik verder kom krijg ik er meer biefjes mee. Hetgeen ook blijkt uit het feit dat Robert Hoenselaar zich er grotendeels in kan vinden 🙂 . Dank voor je reacties, Robert! Ben benieuwd naar je eindoordeel.

  Moet nu helaas op pad.

 250. Melchior, een eindoordeel heb ik nooit omdat nieuwe onderzoeksresultaten gangbare denkbeelden steeds weer onderuit halen. Maar ik denk dat je dat ook niet op die manier bedoelt 😉
  Zelf heb ik noten, chocolade en koffie ook hoog op de lijst staan. En geef ik de voorkeur aan vis en gevogelte boven rood vlees. Jammer genoeg weten we niets over de gezondheidseffecten bij consumptie van wild. Gevoelsmatig neig ik echter ook zeker naar wild boven rood vlees.
  Het lijkt mij dat de meeste lezers wel op 1 of meer punten zouden afwijken als ze zelf een lijst met (on)gezonde voedingsmiddelen zouden moeten opstellen. De nadruk zou ik toch graag willen leggen op de vele overeenkomsten. Verder denk ik dat de meeste lezers het er over eens zullen zijn dat de incidentie van chronische ziekten drastisch zou verminderen als iedereen zich aan de conclusies van Remco zou houden en deze boven de adviezen van het Voedingscentrum zou stellen.

 251. Jo tB zegt:

  Arjan, bedankt voor de link. Heb het net zitten lezen, het was goed en evenwichtig. Ze zette de puntjes op de i als het ware, waar het bij de zandloper mank ging. Veel vette vis eten, kan nog gevaarlijk zijn:

  Zoals op bladzijde 113 waar de gekweekte zalm wordt aanbevolen, omdat ze vetter is. Vetter, ja dat zeker, maar van welke kwaliteit? Misschien bevat gekweekte zalm wel meer omega-6-vetzuur of zelfs verzadigd vet als je uitgaat van het dieet van deze vissen, die vaak worden bijgevoerd met slachtafval van de bio-industrie of bijvoorbeeld granen. In ieder geval zal het vet van deze vissen ongewenste, toxische stoffen bevatten afkomstig uit het dieet van de zalm én uit de toevoegingen die gangbaar zijn in bio-industrie (medicijnen e.d.).

  Zelfs “wilde” zalm kan nog “gekweekt wild” zijn.

 252. @Hans
  Geniaal! Zwaar onderschat deze gasten!

 253. セレネ zegt:

  Is het boek van Remko Kuipers heel erg gericht op afvallen? Wat is het hoofdidee? Afvallen, of informatievoorziening, of iets anders?
  Ik was “The Primal Blueprint” gaan lezen en ik was ook al begonnen aan een stukje erover voor op mijn boekenweblog, maar ik heb het nu even aan de kant gelegd omdat ik het echt teveel op “weight loss” gericht vond en daar heb ik echt geen interesse in…

 254. willem zegt:

  Ik zou zeggen: ga het lezen.
  En, nee, als het klopt zal een ‘echt’ boek over ‘paleo’ niet gaan over afvallen, ook dit niet, maar over de hoogstwaarschijnlijke gezondheidseffecten van voeding die zo dicht mogelijk aanschurkt tegen die waarop het menselijk genoom zich heeft gevormd.
  Dat neemt niet weg dat een logisch effect van eten op deze wijze hoogstwaarschijnlijk is dat niet direct aangekomen wordt, maar een lichamelijke balans wordt gevonden.

 255. セレネ zegt:

  Nou ja, als ik het wil gaan lezen moet ik het eerst bestellen, en als dan blijkt dat het weer een afvalboek is (waarin dus “gehamerd” wordt op “afvallen”) dan had ik het beter niet kunnen bestellen 😛 Maar uit bovenstaande opmerkingen lijkt niet dat het echt gericht is op afvallen, dus dan ga ik het misschien toch bestellen.

 256. willem zegt:

  Ik kan me jouw angst voor al die eethypes (afvallen) erg goed voorstellen. Massa’s trappen in inhoudsloze kreten, want velen willen wat slanker worden. Lucratieve markt, vol echte goeroes..
  Mijn leidraad is om zo wetenschappelijk mogelijke, dus goed onderbouwde, artikelen en boeken te kiezen, met voor mij logische uitkomsten.
  Let bij dat ‘wetenschappelijke’ goed op! Menig wetenschapper handelt onwetenschappelijk, met name door achterliggende motieven en belangen. Helaas.

 257. Maan zegt:

  @arjan, Als men dingen schrijft als “Sojamelk heeft naast belasting van het verteringsysteem ook nog een sterk afkoelende energie. Men wordt er op de duur letterlijk koud van.”

  ehhhhhhhhhhhh, dan haak ik af.

 258. Marianne zegt:

  “Het oerdieet is in principe niet bedoeld om af te vallen, maar vooral om gezond en fit oud te worden. Wie juist wel wil afvallen, dan door in dit boek na te gaan welke onderdelen van het oerdieet verzadigend werken, het oerdieet echter prima daarvoor gebruiken.”

 259. Jo tB zegt:

  Het is geen echt afvalboek. In tegendeel.
  In zijn proloog legt Remko het uit:
  Dit boek, het Oerdieet is in eerste instantie geschreven als een leidraad voor een manier van leven, een leefstijl of lifestyle. Dat de titel van het boek desondanks het woord “dieet” bevat, is omdat in de voedingswetenschappen het woord “dieet” wordt gebruikt om de voedingsgewoonten van een bepaalde groep mensen te beschrijven en dus niet een manier van eten die gericht is op afvallen.
  In de afgelopen 10 jaar heb ik – als student en als arts – onderzoek gedaan naar de eetgewoonten van onze verre voorouders.
  Sinds ik terug ben uit Afrika, wordt ik weer geconfronteerd met de gevolgen van onze moderne manier van eten.
  Trekt het je over de streep om het aan te schaffen? Je wordt niet teleurgesteld.

 260. Folkert zegt:

  Dat was een mooie zeeperd, het woord bestaat niet, die je hebt opgelopen James. Je had het kunnen weten. Systematisch wordt elke vraag beantwoord met een wedervraag. Het is een methodiek die ook in al die praatprogamma’s op de tv wordt gebruikt. Een interessant, vragend, luisterend gezicht trekken en weer zit de geinterviewde in het verdomhoekje. Je durf om weer eens in te breken stel ik op prijs. Echter vergeefse moeite. Die website is ter ondersteuning van de gevestigde orde

  • james zegt:

   SSSSSSSSST! Folkert. Aangezien we elkaar niet mogen corrigeren zal ik maar een alternatief opperen voor zeeperd. Het woord zeperd is een -wellicht niet al te veelvuldig gebruikt, maar toch – oernederlands woord. ”Hij maakte een zeperd op de dansvloer en viel weinig gracieus op zijn snufferd. ”. Met andere woorden Folkert is dan misschien een echte Fries, hij gebruikt net als veel verstandige Friezen toch wel echte Hollandse woorden. 🙂
   Ben het trouwens niet helemaal eens met de kwalificatie. Toegegeven FL heeft al een dusdanige bekendheid gekregen dat ze een bepaalde verantwoordelijk hebben mbt correcte bericht geving. Dat degene (n) die zo’n programma opzetten en onderhouden ook rechten hebben mbt bepaalde nuances en eventuele biases kan ik onderschrijven. Die sterren toestand was bij voorbaat gedoemd zoals ik Dick heel vroeg als eens op opmerkzaam had gemaakt. Een balans te vinden tussen het een en het ander lijkt me een bijzonder lastige klus. Vergeet niet dat er bijna altijd wel een onderwerp te vinden is dat een groter of kleiner aantal mensen emotioneel raakt. Hou dat maar eens in toom.. Voorlopig kijk ik de kat nog even uit de boom. Alleen kan ik het niet laten om zodra ergens de naam Brouns opduikt te reageren en proberen de zaak in een correct licht te plaatsen. Heb ik gedaan met zijn tarwe verhaaltje, en evenzo met zijn aspartaam is goedgekeurd door een erkend wetenschappelijk orgaan de EFSA en die berusten zich op een nog wetenschappelijker orgaan de EUFIC (European Food Information Council) He must hate my guts want ik heb al een hele zwik dietisten met ‘like’ op mijn hand. Yes, a flea in a big pelt.

 261. Arjan zegt:

  @Maan

  Ik associeer mij ook niet met Kris en de Voedselzandloper.
  Het was alleen een verwijzing naar het artikel op Earth-Matters, wat ook nog eens een kritische beschouwing is.
  Maar je hebt gelijk………óók ik haak af wat dat soort dingen betreft.
  Had wel al de epub, maar of ik er nog aan begin……………….

 262. willem zegt:

  Ja, ik las het ook vanmiddag. Ben het eens met Folkert.
  Het woord ‘zeeperd’ komt me bekend voor, Folkert. Geen Nederlands, wrs. stadsfries?
  Het bestaat, jij gebruikt het en ik ken het.

 263. willem zegt:

  Vandaag geen aangenaam weer. Veel te lezen, waaronder Het Oerdieet. Flarden, stukken.
  Tussenstand.
  Aantrekkelijk om te lezen. Veel uitleg van Remko.
  Ook vragen. Over granen, uiteraard, en peulvruchten. De soepelheid aangaande deze producten zal te maken hebben met a. niet teveel laten afschrikken, b. omdat de bewijslast voor de kwalijke kanten aan deze voedingsmiddelen niet onomstotelijk kan worden aangetoond.
  Inhoudsopgave heel overzichtelijk en nodigt uit tot naslaan op interesse.
  Voor mij hadden de recepten (met nogal wat minder passende ingredienten) niet gehoeven, maar wrs. een manier om de receptjagers tegemoet te komen.
  Lees verder. Wellicht kunnen we, wanneer er behoefte aan is en Melchior (want we zijn hier wel te gast) dat toestaat, per onderwerp/hoofdstuk het boek eens bespreken. Ik zie wel.
  Laatste, voorlopige, opmerking: jammer dat het boek niet mooi ingebonden is. Zou niet misstaan voor dit Nederlandse standaardwerk, maar zou wel enkele euro’s duurder worden..

 264. セレネ zegt:

  Jo: Bedankt voor het overgetypte stukje, dat wilde ik weten 🙂 Boek besteld, het zal denk ik wel goed staan op mijn plankje informatieboeken-over-eten-in-het-verleden 😛 !
  Ik had het er vandaag trouwens nog met oma over, ik zou het wel leuk vinden als gewoon normaal/puur/gezond eten wat populairder wordt, dat is een stuk makkelijker met mijn allergie 😛 En misschien komen er dan ook meer restaurantjes waar ze onbewerkt eten aanbieden en hoef ik niet steeds naar de precieze ingredienten te vragen. Iemand zei laatst tegen me “Je bent gewoon in de verkeerde tijd geboren!”. Ik moest wel lachen, maar eigenlijk is dat wel erg: dat het meeste eten wat nu wordt aangeboden vol zit met kleurstof/smaakstof etc (zie Keuringsdienst van Waarden aflevering van afgelopen donderdag over thee 😛 Maar Lipton vond ik toch al vies…).

 265. Hans zegt:

  Ach gut , voor diegene(n) die niet weten waar het over gaat :
  http://www.foodlog.nl/artikel/professor-brouns-vertrouw-alleen-de-voedingswetenschap/

  James , artikel op Foodlog is geplaatst door ,, redactie ” . commentaar op jouw comments door ,, redactie . auteur ” . Wie dat maar zijn moge……

  Anoniemheid troef daar …..

  Absurd hoe je door die anomisie , ondanks je hartelijke (her)verwelkomming , weggezet bent.

  Hoop dat je Brouns verder bij de ballen pakt 😉

  • james zegt:

   Nou nou mensen, doe nog maar net m’n mond open en heb al twee en een halve appel. Allemaal hier geleerd. Nou ja, voor een niet onbelangrijk gedeelte. Leren we van Melchior, geen onzin verkopen tenzij die je die onzin redelijk goed onderbouwt. En niet vergeten de referenties die we mekaar aandragen. Melchior mag dan wel eens klagen dat ze niet allemaal nagetrokken worden (allemaal?? allemachtig) een referentie is vaak al genoeg om een middag bezig te zijn. Geen wonder dat er hier nog al wat gepensioneerde professionals meedoen.

 266. marietsebiel zegt:

  Nou James ik heb je heel veel duimpjes gegeven 😉

 267. willem zegt:

  Mariet en James. Hoe komen jullie in vredesnaam aan DRIE appeltjes??

  • james zegt:

   Ik denk dat het komt omdat wij heel steekhoudende argumenten aanvoeren. 🙂 Fred Brouns heeft net verzocht aan de moderator van de LinkedIn groep om mij uit die groep te verwijderen.En waarom?Deze opmerking ” Net op Foodlog nog gereageerd op Fred’s jammer verhaal dat we geen respect meer hebben voor autoriteit. Autoriteit verdien je, niet omdat je het afdwingt met grote woorden. Respect voor Poldermans? Stapel? Voor wetenschappers die ingebed zijn in het big food complex? die als wetenschappelijke referentie EFSA geven? of EUFIC? Dat kon vroeger misschien, maar dan wordt de huidige schare gepensioneerde professionals toch wel zwaar onderschat. Denkt men nou werkelijk dat we ons gezond vertsand ook met pensioen sturen?”

 268. marietsebiel zegt:

  Ha, ha, Willem I don’t know 😉 Pas 3x wat gezegd, voor ieder commentaar 1 ?

 269. Selene, je hebt een goede koop gedaan. Dit is géén afvalboek 🙂 . Als je het hebt gelezen weet je beter hoe je optimaal gezond kunt blijven c.q. worden dan 98 procent van alle artsen, 99,2 procent van alle diëtisten en 100 procent van de voedingswetenschappers. Gebaseerd op de beste wetenschap en op het leidend principe in de biologie.

  Het zou verplichte kost moeten worden op alle medische opleidingen.

  Brouns, Kok, Katan et al? Ze zijn irrelevant. We leven in Andere Tijden. Iedereen kan zien dat ze naakt en deerniswekkend sarcopenisch zijn. Dat laatste ook letterlijk. Het grappigst is dat ze – gelijk gorilla’s in de vitrine van een dierentuin – hardnekkig blijven volharden in hun bespottelijke gebrul.

 270. Corrien zegt:

  Yes. Ook ik heb een goede koop gedaan!!!
  Via Dr. Frank en Yvonne Lemmers (want aanvankelijk om af te vallen) ben ik hier terecht gekomen. Inmiddels 95% Paleo door de bijkomende gezondheidswinst. Kreeg mijn sarcopene man met COPD, psoriasis en veel kanker in de familie tot op heden niet mee (want hij hoeft niet af te vallen 😉 ).

  Maar…. hij is inmiddels verder in het boek dan ik en zit er zojuist heel enthousiast over te vertellen tegen zijn neef. Dus wie weet….

 271. 🙂 . We duimen, Corrien, voor je man!

  Top appelverzamelaar Veerman schrijft zojuist ter verdediging van Don Fred, Don Frans en Don Martijn dat paleo geen empirische onderbouwing heeft. Hij liegt. En hij weet het, want ik heb hem de RCT’s diverse malen gemaild. Paleo en LCHF zijn van alle voedingspatronen het meest rigoreus onderzocht.

 272. marietsebiel zegt:

  Het is een prachtig boek. Zo heerlijk geschreven, eenvoudig, zonder poespas, maar ook resoluut.
  Ik lees het heel rustig om er lang van te genieten.
  Er zijn zoveel gezonde voedingsmiddelen, die hij noemt, waar uit te kiezen, dat ik kan kiezen om in mijn persoonlijke situatie er een paar ( voorlopig ) over te slaan. Geen haan die er naar kraait 😉

 273. Melchior, had jij in het verleden ook niet geschreven dat paleo in feite macronutriënt neutraal is? Ik weet het niet meer zeker.
  Er waren natuurlijk veel voorouders die niet de beschikking hadden over vis. Die zullen niet veel vet hebben kunnen consumeren, behalve misschien in de herfst. Of waren er diersoorten die wel redeljk wat vet leverden? Weten we trouwens wanneer onze voorouders in staat waren vis te vangen?

  • Mariet, het is een geweldig boek. Qua uitleg en onderbouwing van evolutie als basis voor de voedingsleer is het wellicht zelfs internationaal het beste wat er is. Ik ben niet zo’n bladermonster (een werk als dit lees ik van A tot Z), maar ik vraag me af of er nog iets komt over de specifieke verschrikkelijkheid van granen en zuivel. Tot nog toe ben ik er weinig over tegengekomen en eerdere lezersberichten deden vermoeden dat hij bijvoorbeeld granen uitsluitend veroordeelt op basis van hun hoge glycaemische load.

   Overigens prachtig hoe hij koolhydraat overfeeding knalhard, rechtstreeks en keurig gedocumenteerd causaal relateert aan hart- en vaatziekten. God wat zet hij al die parmantige Pausjes in Dick Veermans Mag Ik Uw Genadige Reet Likken Galerij lekker in hun blote togus. Niemand luistert straks meer naar deze paljassen, deze veredelde wichelroedelopers en astrologen.

 274. Robert, paleo is macronutriëntneutraal, maar geeft zoals ik ook op het Bierviltje meld intrinsiek een lagere glycaemische load en meer dierlijk eiwit.

  Coastal dweller hypothesis. Ik baseer me vooral op Crawford en Cunnane. Zeevoedsel met zijn vele breinspecifieke nutriënten was hoofdvoedsel in de periode van de explosieve encefalisatie (de periode waarin we sapiens werden). Het verlaten van watergebieden ging steevast gepaard met ondermeer afname van herseninhoud (en zelfs cretinisme).

 275. Corrien zegt:

  Hahaha, Zojuist even doorgeklikt naar foodlog.
  Zie ik nou dat James gespeeld wordt door Sean Connery 😉 ?

 276. Aldert zegt:

  Over dierlijk vet, dit stond op MDA’s weekend link love van 19 januari:
  Recent analysis of frozen mammoth carcasses from over 40,000 years ago reveals ample amounts of subcutaneous and visceral fat, including plenty of saturated fat and omega-3s. Seems not all wild animals our ancestors hunted and ate were lean, starved things after all.

  Read more: http://www.marksdailyapple.com/weekend-link-love-279/#ixzz2rVb9tVvF

 277. marietsebiel zegt:

  Melchior, ik ga het ook van voren naar achteren lezen. Ik wil graag zijn gedachten lijn volgen en niet voorlopen op zijn voedselaanbevelingen.

  En als er dingen komen waar ik het niet mee eens ben, dan hoop ik dat hij dat alleen maar doet, omdat er ( misschien ) volgens hem nog niet genoeg wetenschappelijk bewijs voor is. Dat wil niet zeggen dat ik hem dan volg. In mijn geval ga ik nooit meer graan eten ( zeg nooit nooit, maar dat weet ik wel vrij zeker )
  Het is maar de vraag waar mijn genen zich hebben ontwikkeld. Dat kan voor iedereen anders zijn. Maar ook, de wel of niet vergevorderde beschadiging door welvaartziektes eist waarschijnlijk een andere voedselkeuze. Om de boel niet nog verder te verstieren.
  Geen enkele theorie is allesomvattend. Maar Remko is aardig op weg 😉

 278. marietsebiel zegt:

  Foodlog? Ik werd gevraagd door DV om te reageren, als ervaringsdeskundige over diabetes. Ik had hem op FB aangesproken over zijn vergissing om in eerste instantie te schrijven dat het meisje moest spuiten om haar hypo te behandelen ( had ik van jou, Melchior ) Hij heeft het toen snel veranderd en ik zei dat ik nu wel een appeltje verdiend had 😉 Zodoende.
  Ik kreeg er vier, ha, ha. Nu heb ik er nog maar 3, waar is het 4de appeltje toe ?, ik heb het niet opgegeten 😉
  Flauwekul die appeltjes.

  http://www.foodlog.nl/artikel/suikerziekte-schijtziek-en-kwmervragen/

 279. Guido Vogel zegt:

  Dit schrijft Melchior:
  “Top appelverzamelaar Veerman schrijft zojuist ter verdediging van Don Fred, Don Frans en Don Martijn dat paleo geen empirische onderbouwing heeft. Hij liegt. En hij weet het, want ik heb hem de RCT’s diverse malen gemaild. Paleo en LCHF zijn van alle voedingspatronen het meest rigoreus onderzocht.”

  Dit schrijft Dick Veerman:
  “Tijdens deze NAV-bijeenkomst vroeg hij Frits Muskiet – die een plausibele theorie met, idd, weinig empirische onderbouwing (welke omvattende life sciences theorie heeft dat overigens wel?) weeft – waar hij de arrogantie vandaan haalde om hem en zijn collega’s te vertellen dat ze het verkeerd zagen en over de fundamenten van hun vak na moesten denken.”

  Dick Veerman beweert dus niet dat er geen empirische onderbouwing is, maar weinig en stelt zelfs het een plausibile theorie is. Dat is geen nieuws, sterker nog, je zegt het zelf ook. De teller stond op 2/3 onderzoeken. Inmiddels op 5 geloof ik. Kris Gunnars heeft ze net op een rijtje gezet: http://authoritynutrition.com/5-studies-on-the-paleo-diet/

  En de 20+ RCT’s van LCHF tellen niet mee, want dat mogen we niet op 1 hoop gooien met Paleo.

  Als je zonodig een fittie met Dick Veerman uit wil vechten, moet je het wel goed doen.

 280. Hoi Guido,

  O verrek, hij is bijgedraaid. Plausibele theorie, toe maar. Mijn excuses. De man zit in mijn systeem als notoire paleohater. Ik vertrouw hem voor geen cent.

  Veel aspecten van LCHF zijn al of niet per ongeluk compatible met het paleoperspectief op voeding. Dat is waarom het werkt (zij het niet zo goed als paleo).

 281. marietsebiel zegt:

  Giedo, ik heb nu aan twee draadje meegewerkt en het begint me nu al te vervelen. Er gebeurt helemaal niks, geen zinderende discussie. Niemand reageert op iemand met oprechte belangstelling. Wat brave katterij, wat duimpje, een appeltje meer of minder. En dan DV die de hele tijd als een waakhond loert op, ja op wat, dat er in godsnaam niks gebeurt ?
  Leren kan ik er al helemaal niets. Alleen iets brengen in het luchtledige. En maar hopen, in mijn geval, dat er een medediabeet in de buurt komt, en er wat meekan. Een duimpje kan hij/zij niet geven. Dus daar kom ik nooit achter.
  Ik ben van het experiment, maar dit experiment wordt voortijdig afgebroken, wegens onvoldoende resultaat 🙂

 282. willem zegt:

  Ja, spreeeekend, James!
  Maar trek het je niet aan..

  • james zegt:

   Hadden mijn nichtjes toch gelijk 🙂 maar dat was 30 jaar geleden. Mijn vader leek op Clint Eastwood. Heb me wel eens afgevraagd of ik niet buiten echtelijk was. Maar gezien de devotie van moeder … nah.

 283. Folkert zegt:

  James, je spreekt uit mijn hart met je laatste opmerking bij het onderwerp over de authoriteit van de wetenschapper. Inderdaad als gepensioneerde kan ik mij de tijd veroorloven om de zaken die voorgelegd worden te verifieren en ondanks dat ik niet alles snap toe te passen, indien het in mijn vermogen ligt. Daartoe heb ik niet een Ome nodig, die mij gaat vertellen, dat hij weet hoe het moet. Het is alleen maar nodig dat de mensen ontwaken. Dat lijkt een kleinigheid. Het is echter het allermoeilijkste wat bestaat omdat deze slaap wordt veroorzaakt en in stand gehouden door het systeem wat ons omringt.

 284. marietsebiel zegt:

  Folkert, dat van dat wakker worden heb je van mij ( ik word ook graag gezien, er zijn al zo weinig vrouwen op FL, is dat misschien de reden dat ik appeltjes kreeg 😉 )

 285. willem zegt:

  Deze lijsten we in, Folkert: ‘Het is alleen maar nodig dat de mensen ontwaken. Dat lijkt een kleinigheid. Het is echter het allermoeilijkste wat bestaat omdat deze slaap wordt veroorzaakt en in stand gehouden door het systeem wat ons omringt.’
  Met een toevoeging mijnerzijds: ‘.. en door de mogelijkheden van ons brein dat is zoals het is’.

 286. marietsebiel zegt:

  Ik blijf hier James bij, ook, mijn ‘extended familly’ Die zijn wakker en laten zich niet meer in slaap sussen. Mensen die energie aan elkaar geven, ipv afpakken.
  Ik heb het geprobeerd, het is niks voor mij, daar, teveel opgeblazen mannen. Ik zou nog een hekel aan mannen kunnen krijgen. Dat wil ik echt niet 😉

 287. Hans zegt:

  James en Mariet , op eenzame hoogte qua appeltjes gelijk met The Big Boss van Foodlog , voorwaar een prestatie 😉

  Hier nog een item waar dhr. Brouns en anderen , tenenkrommend weliswaar nog reageerden
  http://www.foodlog.nl/artikel/remko-kuipers-nederlandse-voedingsdeskundigen-zouden-hun-excuses-moeten-aan/

  Daarna geen reacties meer , Don Stephan van het zgn. Voedingscentrum incluis ……. , gaat ook nu niet gebeuren James in de huidige draad …. , D.V. tracht alweer iets nieuws te beginnen ….

  Begrijp overigens niet waarom er geen aandacht is tot op heden voor het prachtige boek van Dr. Remko Kuipers op Foodlog , past niet in het straatje of zie ik het over het hoofd ?

 288. marietsebiel zegt:

  Hans een twijfelachtige eer, die appels :-((( Volgens mij betekent dat niks goeds , ha, ha .
  Ik heb Remko genoemd, maar niemand ként hem. Grapje. Niet wakker, he 😉
  Ik houd er over op….

 289. Michael zegt:

  “Er waren natuurlijk veel voorouders die niet de beschikking hadden over vis. Die zullen niet veel vet hebben kunnen consumeren, behalve misschien in de herfst.”

  Niet veel vet? Dat was niet de conclusie van Eaton & Cordain 2002: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11965522
  Natuurlijk kwam de eerdere studie van Eaton & Konner tot een andere conclusie. Melvin konner kon zich duidelijk niet vinden in de conclusies van de latere studie, en hoewel hij zich er verder niet meer in verdiept had, had hij mooi wel een mening klaar: “I just don’t buy it.” Ja, zo kan ik het ook.

  En het was zeker ook niet de conclusie van bv Mark Nathan Cohen aangaande mijn noord-europese voorouders.

 290. Michael zegt:

  “En geef ik de voorkeur aan vis en gevogelte boven rood vlees.”

  Ergens anders al opgeschreven. Geen zin om te vertalen.

  PLOS ONE on the subject: http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0020456

  When analyzed separately, colorectal cancer risk was related to intake of fresh red meat (RR for 100 g/day increase = 1.17, 95% CI = 1.05−1.31) and processed meat (RR for 50 g/day increase = 1.18, 95% CI = 1.10−1.28).

  Oh no! A 17% increase for every 100 g/day of meat! In a huge meta-analysis! Where the conclusions are that “High intake of red and processed meat is associated with significant increased risk of colorectal, colon and rectal cancers. The overall evidence of prospective studies supports limiting red and processed meat consumption as one of the dietary recommendations for the prevention of colorectal cancer.”

  Catastrophe!

  Until you read the study, and find this:

  The summary RRs for the highest versus lowest red meat intake comparison were 1.10 (95% CI = 1.00−1.21), 1.18 (95% CI = 1.04−1.35), and 1.14 (95% CI = 0.83−1.56) for colorectal, colon, and rectal cancer respectively (Table 1).

  Meaning your chances for colorectal cancer were 10% greater in the highest intake bracket versus the lowest bracket, although that ranges from 0% increased risk to 21% increased risk. And it was 14% higher (ranging from 4% additional risk to 35% risk) for colon cancer, and 14% additional risk for rectal cancer (ranging from 17% less risk to 56% additional risk).

  If you’re wondering, your colorectal cancer risk is about 50 per 100,000 if you’re a white male. Deaths are about 20 per 100,000 per year.

  The difference, in other words, between the top bracket for meat consumption and the bottom bracket of meat consumption is about a 1/6th increase for a lifetime risk of 4.8%, or perhaps 0.8% lifetime chance.

 291. Michael, waar in het onderzoek staat het onderzoek beschreven waaruit blijkt hoeveel vet onze voorouders concreet binnenkregen?

  Buiten darmkanker gaat het bij hoge consumptie van rood vlees om hart-en vaatziekten, diabetes en de algehele mortaliteit. De auteur waar je aan refereert, doet nogal luchtig over een 0,8% extra risico op darmkanker gedurende je leven. Die afweging moet iedereen voor zichzelf maken.
  Mogelijk heeft rood vlees ook een ongunstig effect op het risico op slokdarmkanker http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24395380 , maagkanker http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23967140 en longkanker http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22855553 . Ik heb niet verder gekeken dan de eerste pagina met 20 hits op Pubmed. Het feest gaat vast nog door als je verder kijkt.

 292. Michael zegt:

  Nergens staat hoeveel vet onze voorouders CONCREET binnnen kregen. Dat weet jij niet, dat weet ik niet, dat weet niemand. Behalve dat jij weet dat het niet veel was.

  Mogelijk heeft rood vlees ook een ongunstig effect op het risico op slokdarmkanker , etc. Ja, MOGELIJK. Volgens mij heeft stress over wat MOGELIJK wel en niet gezond zou zijn ook MOGELIJK flinke ongunstige gevolgen. En sinds wanneer is wild geen rood vlees. Al het wild dat ik hier wel eens schiet ziet er behoorlijk rood uit. Gelukkig is het allemaal maar MOGELIJK zo. En ik hou wel van een beetje luchtig.

 293. Michael zegt:

  Bij nader inzien, laat maar zitten die vraag over wild. Ik meende hierboven gelezen te hebben dat wild gezonder zou zijn dan rood vlees. Maar nu ik die eerdere bijdrage herlezen heb zie dat dat helemaal nergens op gebaseerd was, maar gewoon een beetje lekker gevoelsmatig ergens zeker van zijn zonder enig concreet bewijs. Jammer dat je niet zo streng blijkt te zijn wat betreft je eigen opvattingen.

  • Remko promoot, net als ome Jaap, gematigd alcoholgebruik.

   In dat opzicht is dit persbericht (Maastricht) interessant.

   Persbericht

   Kleine hoeveelheid alcohol al schadelijk voor darmbarrière

   Alcohol tast natuurlijke beschermlaag aan en vergroot kans op ziektes en infecties

   MAASTRICHT, 24 januari 2014 – Een kleine hoeveelheid alcohol, vergelijkbaar met één a twee glazen bier of wijn, heeft al een nadelig effect op de darmbarrière. Dat blijkt het promotieonderzoek van Elhaseen Elamin van het Maastricht UMC+. De in Soedan geboren promovendus onderzocht de inname van een minimale hoeveelheid alcohol bij mensen die vrijwillig meewerkten aan het onderzoek. De doorlaatbaarheid van de dikke en dunne darm was toegenomen, waardoor de kans op bacteriële infecties in het lichaam en ziektes als dikke darmkanker, maar ook leveraandoeningen en leververvetting worden vergroot.

   Dat alcohol (ofwel ethanol) schadelijke effecten heeft op het lichaam is algemeen bekend, maar de gevolgen van gematigd alcoholgebruik (één a twee glazen per dag) zijn minder goed beschreven. Uit het onderzoek van Elamin blijkt nu dus dat de doorlaatbaarheid van de darmbarrière al door een kleine hoeveelheid alcohol wordt aangetast. Ziekteverwekkers krijgen zodoende meer kans om door deze natuurlijke beschermlaag heen te dringen. Met name de stof acetaldehyde, het afvalproduct van alcohol, is giftig voor veel type cellen.

   Doorlaatbaarheid en celdood

   Voor het onderzoek werden minimale hoeveelheden alcohol (opgelost in water en vergelijkbaar met één a twee glazen wijn of bier) via een infuus in de twaalfvingerige darm toegediend aan een aantal deelnemers. In vergelijking met de controlegroep bleek de doorlaatbaarheid van zowel de dunne als de dikke darm aanzienlijk te worden vergroot. Naast deze waarnemingen bij de deelnemers, werden de alcoholeffecten ook aangetoond in een minuscuul 3D-model van de darmbarrière. Dat model heeft een bolvormige structuur bestaande uit darmcellen en is ongeveer zo groot als een stofdeeltje. Elamin toonde in dat model aan dat alcohol verschillende mechanismen in darmcellen drastisch verstoort, waardoor onder andere celdood kan optreden.

   Vetzuren en bescherming

   Opmerkelijk genoeg heeft het tegelijkertijd innemen van bepaalde, zogenoemde korte ketenvetzuren samen met alcohol weer een gunstig effect op de darmcellen. “Deze vetzuren zijn in staat om de darmbarrière bescherming te bieden tegen de schade die wordt veroorzaakt door alcohol,” zegt Elamin. “Het is uiteindelijk dus ook moeilijk te zeggen wat het precieze effect is van het drinken van bijvoorbeeld één glas wijn of bier, omdat er meer dan alleen alcohol in zit. Feit blijft wel dat alcohol op zich een schadelijk effect heeft op de darmbarrière, zelfs bij minimale hoeveelheden.”

   Noot voor de redactie/ niet voor publicatie:

   Met eventuele vragen over dit persbericht kunt u zich wenden tot

 294. Folkert zegt:

  Dit schrijf je om mij te pesten !

 295. Folkert, met één woord kun je alle onaangenaamheden bezweren: hormese 🙂 . Remko gebruikt het zelfs voor tarwe, ha, ha, ha.

 296. Gert van der Hoek zegt:

  Viel mij ook op in het boek van Kuipers, elke dag alcohol lijkt mij iets teveel van het goede. Het concept van de “leaky gut” krijgt bij Kuipers (veel) minder aandacht dan bijvoorbeeld bij Cordain.

  Folkert is er 1 troost: een “leaky gut’ kan zich volgens Cordain in een uurtje of 7, 8 herstellen… 😉

 297. Gert van der Hoek zegt:

  Interessant dat onderzoek naar alcohol: SCFA’s (korte keten vetzuren) kunnen bescherming bieden bij “lekkende darmen”:zie ik daar (al)weer AZM (boterzuur/butyrate) om de hoek komen?

 298. Michael, paleo is niet mijn kennisgebied. Daarom probeer ik er ook meer over te weten te komen. Het leek mij dat de vroegere diersoorten minder vet zouden bevatten en ik vroeg of iemand wist of dit zo was: “Of waren er diersoorten die wel redelijk wat vet leverden?”.
  Als het gros van de diersoorten destijds veel vet leverde, is het namelijk aannemelijk dat onze voorouders wel redelijk wat vet binnenkregen. En dan zou ik mijn mening kunnen herzien. Het is dan wel de vraag vanaf welke tijdsperiode de aapachtigen in staat waren en redelijk deel van hun voedsel uit dierlijke producten te laten bestaan. Is dat 10.000, 100.000 of een miljoen jaar geleden. Hoeveel tijd zou nodig zijn geweest om aan consumptie van dierlijke producten in die hoeveelheden te wennen?

  Inderdaad Michael, mogelijk heeft rood vlees ook een ongunstig effect op het risico op slokdarmkanker, maagkanker, longkanker, etc. Als iedere keer weer rood vlees en bewerkt vlees de boosdoeners zijn, maakt dat het aannemelijk dat er toch iets aan de hand is. Net als het gros van de voedingswetenschappers vind ik een vrij consistent verhoogd risico reden genoeg te adviseren er minder van binnen te krijgen. Ga eens in het ziekenhuis kijken op oncologie. Doen mensen die daadwerkelijk kanker hebben daar ook zo luchtig over?

  Ga je mij nu aanspreken op het feit dat ik gevoelsmatig ergens naar neig? Wat doe je dan op dit forum? Veel bijdragen zijn gebaseerd op n=1 ervaringen. N=1 ervaringen op basis waarvan mensen daadwerkelijk over zijn gegaan tot advisering eetgewoonten te veranderen. Ga je hen daar nu ook op aanspreken?
  Ik heb nog nooit iemand geadviseerd wild te eten. Ik ben er heel duidelijk over “Jammer genoeg weten we niets over de gezondheidseffecten bij consumptie van wild.”

  ” Maar nu ik die eerdere bijdrage herlezen heb zie dat dat helemaal nergens op gebaseerd was, maar gewoon een beetje lekker gevoelsmatig ergens zeker van zijn zonder enig concreet bewijs.”

  Jammer dat sommige lezers het nodig vinden een eigen interpretatie te geven aan andermans inbreng en daar respectloos op te reageren. Ga zo door. Bedankt voor je inhoudelijke bijdrage!

 299. Ja, zag ik ook, Gert!

  Re Het Boek. Ik ga Cordain eens voorzichtig vragen wat hij vindt van de boodschap dat volle granen min of meer okay zijn. Remko lijkt (ik heb het boek nog steeds niet helemaal uit) tarwe alleen problematisch te achten voor mensen met full blown coeliakie. In mijn boek (pun intended) vormen de xenobiotica in met name volle granen en de vanuit evolutionair perspectief enorme glycaemische lading die ze meebrengen (eigenlijk zou ik liever Spreadbury’s term ‘cellular carbs’ gebruiken) een sine qua non voor auto-immuunziekten, diabetes en coronairlijden. In elke bevolking, wel te verstaan.

  Ik ben Remko wel enigszins dankbaar voor zijn liberale polderpaleo approach. Hoe goed zijn boek verder ook is, hij laat de deur op een kier voor eventuele andere (meer fundamentalistische 🙂 ) paleoschrijvers. Er is nu namelijk nog steeds geen boek dat in depth uitlegt hoe de meest gegeten neolithische voedingsmiddelen (met volkorenproducten voorop) aan de basis liggen van veel gezondheidsproblemen.

 300. Andre zegt:

  Interessant dat onderzoek naar alcohol: SCFA’s (korte keten vetzuren) kunnen bescherming bieden bij “lekkende darmen”:zie ik daar (al)weer AZM (boterzuur/butyrate) om de hoek komen?

  Lepeltje AZM door je wijn? 😀

 301. Andre zegt:

  Als iedere keer weer rood vlees en bewerkt vlees de boosdoeners zijn, maakt dat het aannemelijk dat er toch iets aan de hand is.

  Maar is rood vlees en bewerkt vlees (wat ik al meteen twijfelachtig vind als dit op een hoop wordt gesmeten) dan echt de belangrijke factor, of is het toch vooral een proxy voor een in het algemeen ongezondere levensstijl? (rood vlees wordt al 30 jaar gedemoniseerd, dus mensen die bewust met hun gezondheid bezig willen zijn eten het minder, naast al de andere doorgaans als gezond bekendstaande gewoontes)

 302. Hans zegt:

  Vooruitlopend op het komende interview hier van Melchior in schriftelijke vorm of nog mooier Youtube met Remko Kuipers , de heren kunnen elkaar op fietsafstand bereiken 🙂 Hier alvast wat meer achtergrondinfo over de sympathieke wetenschapper http://www.binnenbuitenpost.nl/bibu/artikelenverzameling/klimindepen/remkokuipers.html

 303. Arjan zegt:

  @Andre
  Als er bacterien in je glas wijn zitten die de AZM gelijk omzetten in butyrate ;), anders is het zonde van de wijn.

 304. Gert van der Hoek zegt:

  @Robert: insectenlarven en schaal/schelpdieren bevatten het nodige vet?

 305. Gert, inderdaad lijken insectenlarven naast eiwit aardig wat vet te bevatten. In ieder geval als % van het drooggewicht: http://www.organicvaluerecovery.com/studies/studies_nutrient_content_of_insects.htm

  Melchior, op het bierviltje lees ik dat onze voorouders de afgelopen 2 miljoen jaar vlees, beenmerg, vis, schaaldieren, insecten, vogeleieren, eetbare knolgewassen, noten, eetbare bladeren en stronken (‘groenten’) en fruit aten.
  Klopt het dat pas sinds de homo sapiens werd gejaagd op een wijde variëteit aan wilde dieren? En hoe zit het met vis? Vanaf welke tijdsperiode konden mensachtigen deze vangen?

 306. Robert, ik ga even mijn Cunnane halen. Ik vrees dat ik dat stukje moet herschrijven. Cunnane maakt vrij hard dat we eerst mens werden in een marien milieu en daarna pas gingen jagen. Voor die encefalisatie-explosie waren we simpelweg te stom. De kustlijn verschafte ons zo gemakkelijk zo veel hoog kwalitatieve, noötrope voeding, dat het plotseling mogelijk en bovendien veilig was om te investeren in dat enorm complexe brein. Jagen was vervolgens een stap terug. We zijn er ook nooit echt goed in geworden.

  Ik kom zo terug op de bronnen van Cunnane.

 307. Verrek, Hans, dat is inderdaad naast de deur 🙂 . Ik zwem wel eens in De Kûpe, sinds die uilskuikens van de gemeente Zuidhorn De Waterborgh om zeep hebben geholpen.

 308. Ja, insecten staan sinds het begin der tijden op ons menu. We zijn vrij naaste familie van de vleermuis, eigenlijk een fladderend, insecten vangend aapje.

  Vandaar die universele, diep menselijke vliegdroom 🙂 .

 309. willem zegt:

  Als zelfs beren tamelijk eenvoudig vissen kunnen vangen, moet het voor onze verre, mensachtige voorouders heel simpel zijn geweest om in het waterrijke gebied waar ze zich ophielden aan vis te komen. Evenals aan al dat andere dat leeft op, in en om water.
  Het Oerdieet doorgelezen. Zal uiteraard vaak gaan herlezen en, voornamelijk, een bepaald onderwerp weer. Wordt erg makkelijk gemaakt door een overzichtelijke inhoudsopgave en het register. De 500 bronnen, achterin, zijn minder bereikbaar, lijkt me.
  Ik vermoed dat hier nog vaak op Remko’s werk zal worden teruggekomen. Een bijna onuitputtelijke bron om te raadplegen en te becommentarieren.
  Er valt veel op (tegelijk staat er nauwelijks schokkend ‘nieuws’ in, vermoed ik, voor de lezers hier), zoals het bekende graanverhaal. Met zijn schoorvoetend toelaten van volwaardige granen tot de menselijke voeding, al is het niet als basisvoedsel, schuift Kuipers wat op in de richting van Jaap Seidell. De reden geeft hij wel, maar is mij niet plausibel. a. Om volwaardige voeding, inclusief derhalve alle noodzakelijke nutrienten, tot je te nemen, is graan absoluut onnodig. Ja, je kunt zeggen dat het praktisch voor velen een brug te ver is, de vraag blijft of je met dat argument mag ‘sjoemelen’ in een boek waarvan je zelf beweert dat het aangeeft hoe je zo gezond mogelijk kunt leven.
  Ook over peulvruchten valt nog veel te discussieren, evenals over zuivel.
  Waar ik blij mee ben, is de manier waarop hij bij herhaling duidelijk maakt (in Nederland in navolging van o.a. Frits Muskiet) dat de basis van een scala aan ‘beschavingsziekten’ ligt in een langdurige lagegraadsontsteking. Deze wordt veroorzaakt door lichaamsvreemde voeding (waaronder de m.o.v.’s, granen, peulvruchten, bepaalde (?) zuivelproducten). Een logische en op de evolutie gebaseerde veronderstelling.
  Maar die granen…

 310. willem zegt:

  In de van mij bekende schrijfhaast vergaat ik om na a. nog wat te melden. Op blz.245, 246 geeft Kuipers de redenen waarom hij granen mondjesmaat toelaat. Hij verwoordt dat o.a. met te verwijzen naar het minimaal eten van granen door onze voorouders. Met nam ongeraffineerde, natuurlijk. Variatie in graangebruik zou ook, volgens Remko, lagegraadsontstekingen voorkomen.
  Ik plaats daarbij vraagtekens, maar laat onderbouwingen van de pro’s en contra’s graag aan de echte kenners over…

  • Cordain:

   Given the barriers to grain consumption that primitive hominids would have faced, who did not possess the more sophisticated technology only seen since about 15,000 years ago, optimal foraging theory, again, strongly suggests any consumption would have been at extremely minimal levels. Given also the lack of adaptation of the human gut to prevent the negative effects of their consumption which are only mitigated (and only partially) by such technology, it is extremely unlikely cereal grains were ever more than a very minute fraction of the human diet until very recent times.

   • Michajoris zegt:

    Ja kijk het zit zo als je je verveelt ga je graantjes plukken en pellen en wellicht eten. Nogal een klus om een boterham waard aan graantjes binnen te krijgen. Vooral als ze in het wild groeien en niet ordentelijk in een rij op een veld staan.
    Overigens zitten we er allemaal goed naast wat die coastal dweller of savannahtheorie betreft. Lees hier de waarheid: http://www.flickr.com/photos/70797023@N07/12172368424/ 🙂

    • Maar in feite zijn we natuurlijk ‘gewoon’ computersimulaties van simulaties van mensen die echt leefden of van intelligente wezens in een beschaving elders in het universum 🙂 .

     Nick Boström is er vrij zeker van.

 311. marietsebiel zegt:

  The State of Paleo: What You Need To Know In 2014
  With Dr. Loren Cordain
  Net binnen !

  http://paleocon.com/loren-cordain/

 312. George zegt:

  Het is gratis en kijk eens naar die namen, o.a. Perlmutter:
  THE FUTURE OF NUTRITION CONFERENCE
  with Marc David
  January 27 – 31, 2014
  Welcome to the world’s biggest online nutrition event! Created and sponsored by the Institute for the Psychology of Eating, the Future of Nutrition Conference is a gathering of some of the most insightful and cutting edge thought leaders. Get ready for some powerful content and daring ideas that are designed to take us into a positive nutritional future. We trust you’ll enjoy these creative interviews and find plenty of inspired strategies and breakthrough information for your own metabolic journey.

  http://futureofnutritionconference.com/conference/future-of-nutrition/

 313. marietsebiel zegt:

  Blauwe ogen, al lang een schoonheid ideaal ?

  Blue eyes, dark skin: How European hunter-gatherer looked, 7,000-year-old genome shows

  http://www.sciencedaily.com/releases/2014/01/140126134643.htm

 314. Michajoris zegt:

  WOW die man heeft teveel teveel star trek gekeken vrees ik, dit is regelrecht het Holodeck van de Enterprise. ZO CHILL!

 315. marcel zegt:

  Ik heb zomaar het idee dat het vinden van zeevoedsel verassend makkelijk is… Nu, maar ook heel lang geleden. Een stevige stok en een vuurtje (hoewel onverhit vast ook kan).

  Mits, de juiste locatied, vaardigheden etcetera.
  Die bushcraft serie is sowiezo wel vermakelijk en leerzaam om te kijken.

 316. marcel zegt:

  vanaf minuut 41

 317. Maan zegt:

  “Maar in feite zijn we natuurlijk ‘gewoon’ computersimulaties van simulaties van mensen die echt leefden of van intelligente wezens in een beschaving elders in het universum”
  Welnee……..dat willen ZE je doen geloven……… hier staat hoe het echt is
  http://hetgrotereplaatje.nl/hollow-earth.html

  (ja, ik wandel soms rond in de donkere krochten van het internet)

 318. “De holle constructie zorgt ervoor dat er bij aardbevingen soms een mysterieus geluid waargenomen wordt, alsof er aan een grote bel geklingeld wordt.”

  Ha, ha, ha, ha, ha.

  Dank, Maan!

  • james zegt:

   Gelukkig ben ik niet de enige die zo nu en dan een bel hoort en geen idee waar het geluid vandaan komt. Totdat….we een windchimes ontdekten die zo nu en dan bijna onmerkbaar iets bewoog. Overal een verklaring voor?? Zouden we dat echt willen?
   Trouwens die man zou een fantasie novel moeten schrijven over die samenleving, dat zou nog eens een Middle Earth boek worden. Binnen de kortste keren New York Times list.

 319. Frans zegt:

  @Maan: Thanks for putting a smile on my face today!

  Kostelijk. Als dit als paradie bedoeld is, dan is het briljant; als dit serieus is dan maak ik mij toch zorgen over een aantal van mijn medemensen.

 320. Michael zegt:

  @Robert,

  “Het leek mij dat de vroegere diersoorten minder vet zouden bevatten”
  http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0084480

  “Het is dan wel de vraag vanaf welke tijdsperiode de aapachtigen in staat waren en redelijk deel van hun voedsel uit dierlijke producten te laten bestaan. Is dat 10.000, 100.000 of een miljoen jaar geleden. Hoeveel tijd zou nodig zijn geweest om aan consumptie van dierlijke producten in die hoeveelheden te wennen?”
  Dat is een enorm onderwerp. Ik zou beginnen met Mark Nathan Cohens ‘The food crisis in prehistory’, hoewel enigszins verouderd wat mij betreft een van de mooiste boeken op dit gebied.

  “Ga eens in het ziekenhuis kijken op oncologie. Doen mensen die daadwerkelijk kanker hebben daar ook zo luchtig over?”
  Mijn vader is 49 jarige leeftijd overleden aan kanker. Hij had een bijzonder ‘gezond’ dieet, rookte niet, zeer matig alcohol gebruik, etc. Hij deed er niet luchtig over. Ik ken er zo wel meer. Helaas. Persoonlijk at ik ook een zeer ‘gezond’ dieet en ben ook erg ziek geworden. Volgens mijn internist is dat zuiver toeval. Het gaat hier om een prof met een waslijst aan publicaties die zegt: “Crohn’s has a mind of its own.” Kijk, zo iemand neem ik niet serieus. Mijn eigen ervaring leert dat voeding wel degelijk invloed heeft. After all, only an idiot lets an expert contradict their own experience. Ik doe luchtig over die boosdoeners omdat het nu juist de boosdoeners zijn die mij beter maken. Als ik later kanker krijg, jammer dan. Ik ben nu al bijna 49, dus dan streef ik in ieder geval mijn vader voorbij met zijn ‘gezonde’ levensstijl.

  “Ga je mij nu aanspreken op het feit dat ik gevoelsmatig ergens naar neig?”
  Nee, maar het ligt voor de hand dat door te stellen dat “[j]ammer genoeg weten we niets over de gezondheidseffecten bij consumptie van wild”, en dat te vervolgen met “[g]evoelsmatig neig ik echter ook zeker naar wild boven rood vlees”, toch licht bespottelijk is. Neig vooral, maar het klinkt niet erg logisch. We weten NIETS, maar neig ZEKER naar wild boven rood vlees. Ik heb geen enkel idee of A beter is dan B, maar ik denk dat A beter is. Misschien wordt ik daar wel een klein beetje respectloos van.

 321. Michael zegt:

  Nog eventjes. Jij beweerde hier onlangs dat het je niet kon schelen welke voedingsmiddelen nu wel of niet gezond waren. Dat suggereert een open mind. ‘We weten NIETS, maar ik neig ZEKER’, daarentegen, suggereert geen open mind. Zeer respectloos van mij om dat eventjes op te merken, dat wel. Mijn excusses.

 322. Michael zegt:

  Ik bedacht me zojuist nog iets. Ik heb nu al 6 CT scans achter de rug. Iedereen weet dat dat het risico op kanker verhoogd. De ziekte van Crohn doet dat opzichzelf ook al. En dan nog eens de medicijnen die dat ook doen (nam lang 6-mp). Nu hebben die CT scans nooit daadwerkelijk bijgedragen aan besluitvorming omtrent behandeling. Meer iets van confirmatie van hoe het ervoor staat. Een beetje voor de lol dus. Nu wou mijn internist (prof dr) laatst nog maar is een keertje zo’n een scan doen. Waarom niet, he? Toen ik hem zij dat ik er al 6 had gehad en dat dat zo ongeveer wel welletjes was, zei hij: “oei, dat zijn er veels te veel.” What? Hij heeft er zelf 2 voorgeschreven, en wat betreft die andere 4, lezen die mensen hun patienten dossier niet?
  Nu mijn vraag. Verhoogt consumptie van die ‘boosdoeners’ nu mijn toch al vlink verhoogde kans op kanker? En wat als sommige van die ‘boosdoeners’ mij tegelijkertijd gezonder maken ook wat betreft bloedmarkers? Ach, wie zal het zeggen. Zeker niet die onderzoeken. Tenminste, daar neig ik naar. Zeker.

 323. marietsebiel zegt:

  Michael, begrijp ik het goed dat je nu hoofdzakelijk vlees/ eiwit eet ? Als je op FB zit zou je eens bij deze groep kunnen kijken. https://www.facebook.com/groups/105005229541718/

  Gebaseerd op deze : Zioh is Charles Washington’s home page for a healthy restricted carbohydrate lifestyle. From this site you can read valuable information that could very well save your life if not improve it greatly. Vilhjalmur Stefansson and others raised the argument in the 1920s that carbohydrates were responsible for the poor health and poor teeth of Western man. http://zeroinginonhealth.com/
  1) Eat only from the animal world (eggs, fish, redmeat and fowl and some dairy are all animal sourced foods, i.e.: meat).
  enz.

  Even kijken of je er wat mee kunt !

 324. marietsebiel zegt:

  Michael, ik heb je een paar linken in een post aangeboden. Maar door 2 linken staat hij nu in moderatie. Kan misschien even duren. Dus ik geef nu 1 link. De rest lees je dan later wel.
  http://zeroinginonhealth.com/

 325. Michael zegt:

  Dank Mariet!
  Ik wist wel van het bestaan van ZIOH, maar heb er nooit echt wat gelezen. Ik geloof dat Danny Albers er wat slechte ervaringen had. Dat was kennelijk op het forum dat nu net weer nieuw leven is ingeblazen zie ik. Ik ga daar is rondkijken.

 326. marietsebiel zegt:

  Michael, die andere link was de FB groep, gebaseerd op dat principe, ik weet niet of je op FB zit, hier is de link https://www.facebook.com/groups/105005229541718/

 327. Michael, helaas kunnen we elkaar de hand schudden. Mijn schoonvader is ook vroegtijdig overleven aan kanker. Hij was slank, bewoog veel en rookte ook niet. Zo zien we maar weer dat het allemaal betrekkelijk is.

  De ziekte van Crohn lijkt me vreselijk om te hebben. Het lijkt mij ook meer dan waarschijnlijk dat voeding daar een invloed op heeft ook al heb ik dat niet zo geleerd tijdens de opleiding. Omdat de literatuur er onduidelijk over is, sta je als patiënt nogal op jezelf en moet je zelf uitvogelen wat voor je werkt.

  Hoe heb je dat voor jezelf aangepakt? Heb je enigszins een beeld welke voeding je beter wel of niet kunt eten? En hoe lang duurt het voor je kunt inschatten of bepaalde voedingsmiddelen een bepaald effect hebben?

  Ik heb volgens mij toegelicht wat ik bedoelde met “het kan me niet schelen welke voedingsmiddelen wel of niet gezond zijn”. De nadruk moet hier liggen op WELKE. Ik bedoel hiermee te zeggen dat het me persoonlijk niet uitmaakt welke soorten vlees, groenten en fruit als gezond of ongezond (zullen) worden bestempeld. Oftewel, ik ben er niet persoonlijk bij gebaat of het nou de appeljes of sinaasappeltjes zijn die een gunstig effect hebben. Het is zeker wel relevant dat we achterhalen welke voedingsmiddelen (on)gunstige effecten hebben op populatie niveau. Zodat hieruit adviezen kunnen voortvloeien. Ik begrijp dat ik me hierin ongelukkig heb uitgedrukt.

  Verder is het maar net welke woordjes je groter wenst te maken uit mijn citaten. Je zou ook kunnen kiezen voor WETEN NIETS of NEIG.

 328. Michael zegt:

  Helaas, Mariet, ik zit niet op Facebook. Ik ben ook een beetje huiverig om er aan te beginnen. Net als twitter. Ik heb niet eens een mobieltje. Trouwens, ik zit nog al eens op een plek waar er zowiezo geen ontvangst is. Heerlijk rustig.

 329. Michael zegt:

  “Zo zien we maar weer dat het allemaal betrekkelijk is.”
  Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik vind het alleen jammer dat dat vaak gepaard gaat met de gedachte dat sommige welvaartsziekten gewoon iemands lot is en dat je er verder weinig aan kunt doen (“Crohn’s has a mind of its own”). Daarom is de gedachtegang achter Paleo erg aardig.

  Jouw opmerking had ik wel begrepen zoals je hem bedoelde, nl. dat je er persoonlijk niet bij gebaat bent of het nou de appeltjes of sinaasappeltjes zijn die een gunstig effect hebben. Het was helemaal niet ongelukkig uitgedrukt. Maar juist omdat je er persoonlijk niet bij gebaat bent, en dus onbevooroordeeld zou zijn, snap ik die opmerking over wild nog steeds niet, welk woord ik nu ook groter maak (vgl. Ik heb geen flauw idee of appeltjes of sinaasappeltjes gezonder zijn, maar ik neig naar appeltjes. Dan denk ik: waarom neigen naar appeltjes als geen idee hebt? Het verbaasde me des te meer aangezien heel veel wild in feite gewoon rood vlees is, dus dan snap ik het helemaal niet meer. Het ligt waarschijnlijk aan mij dat ik het niet snap.)

  Over de ziekte van Crohn:
  Een elementair diet lost de problemen meestal zeer snel op. Dat is een feit.
  Niet eten lost de problemen ook op, maar zorgt op den duur natuurlijk voor grote problemen: afvallen. Ik at gezond (vooral vanwege mijn vrouw die zorgde voor bergen groenten en fruit). En weinig rood vlees! LOL. Ik at meer groenten en fruit dan wie dan ook binnen mijn familie en vrienden kring, behalve mijn oom. En die is ook ziek, vooral geestelijk. En het laat zich raden waarom – althans, in mijn optiek. Ik werd met die voeding nooit beter. Had ook last van fistulae die uitsluitend onderdrukt werden door azathioprine of 6-mp. Stop de 6-mp en de fistulae volgen spoedig; hervat de 6-mp en ze verdwijnen wederom.
  Zoals gezegd, ik werd met die voeding nooit beter. Maar ik merkte wel iets anders: ik had soms alleen maar zin in Mcdonalds cheese burgers. Ja, met het witte kadetje (at ik thuis nooit, wit brood), maar zonder fris of friet (daar hield ik niet van). Ik kon dagen, zelfs weken, daarvan leven en voelde me dan best redelijk – veel beter dan met die ‘gezonde’ kost thuis.
  Het was echter pas na het lezen van GCBC (Taubes), dat er bij mij een lichtje ging branden.
  Nu, na bijna drie jaar HFLC nog steeds geen fistulae en veel, veel minder andere klachten. Allemaal zonder 6-mp of enige andere drugs. En zonder groenten en fruit! Meer groenten en fruit = meer klachten. Ik zit al een paar jaar op rond de 50gm carbs per dag (dat waren carbs voornamelijk uit noten en chocola). Maar nu de laatste tijd op bijna nul carbs, daar ik alleen vlees eet. Het resultaat is verbluffend.
  En wellicht daarom dat ik nogal luchtig reageer op die studies. De LC gurus worden vaak als voorbeeld genomen voor hoe slecht LC wel niet zou zijn – allemaal vroeg gestorven. Nou, zelfs met Montignac, die denk ik het vroegst stierf in het rijtje LC gurus, valt het uiteindelijk nog wel mee. Als ik verder gezond zou leven, zou ik voor die leeftijd tekenen. Alles is beter dan die toestanden van vroeger. Is het mogelijk dat ik mij nu zoveel beter voel dankzij een groente- en fruitloos Paleo/HFLC/ZC, etc? Ik neig naar die gedachte. Kan het zeker niet bewijzen.

 330. Michael zegt:

  “Omdat de literatuur er onduidelijk over is, sta je als patiënt nogal op jezelf en moet je zelf uitvogelen wat voor je werkt.”
  Wat betreft die opmerking, in de praktijk heb ik echter ervaren dat men je stellig aanraadt gewoon die drugs te slikken (hoewel de resultaten daarvan veelal bedroevend zijn) en dat je er verder niet veel aan kunt doen. Ik vroeg eens aan de hierbovengenoemde prof: “Wat denkt u van stress? Heeft dat invloed op Crohn’s?” Zijn antwoord: “Nee, van Crohn’s krijg je stress.” En: “Maakt dieet wat uit?” “Neen.”
  Dit waren strikvragen mijnerzijds natuurlijk. Wil wel weten wat voor vlees ik in de kuip heb. Aan die antwoorden had ik genoeg.
  Let wel, dit is NZ. Weet niet hoe het in Nederland zit.
  Dat zelf uitvogelen is voor mij zeer belangrijk gebleken. Ik denk echter dat de huidige voedingsvoorschriften, en de bangmakerij die daarmee gepaard gaat, dat niet in de hand werken.

 331. Michael zegt:

  Mijn Crohn’s zit vooral rond de overgang tussen jejunum-ileum. Colon is volledig gespaard gebleven.

  Ik hink een beetje op twee gedachten wat betreft RS en/of fermenteerbare vezels (ofwel prebiotica). Om die in een redelijke hoeveelheid binnen te krijgen moet je toch wel het een en ander aan groenten en fruit eten. Daarvan krijg ik nu juist problemen. Dat heb ik experimenteel uitgevogeld. Of supplementie via bv AZM beter is dan niets weet ik niet. Ik heb het geprobeerd voor meer dan een maand. Merkte er niet zoveel van, in welk opzicht dan ook (psyllium was echter een ramp). Daarna nog een weekje AZM nuchter genomen. Dat vond ik minder plezierig. GOS (Bimuno) heb ik ook geprobeerd. Dat beviel me beter. Je kunt ook gewoon boter eten (alhoewel dat zeer omstreden is onder aanhangers van de huidige RS hype). Aangezien alleen vet vlees tot nu toe zo mooi werkt hou ik het voorlopig daarbij.

  Btw, dat ik RS een hype noem betekent natuurlijk niet dat het best wel eens zeer belangrijk zal kunnen blijken. Maar dat vooralsnog wel even bewezen worden. En ik ben ook wat minder overtuigd dan bv Robert over de hoeveelheid dierlijk eiwit en vet die onze voorouders (heel ruim genomen) binnenkregen.
  http://www.pnas.org/content/106/38/16034.full
  “There are now enough isotopic data to see patterns in the data, and they show that the Neanderthals and early modern humans had similar dietary adaptations, obtaining most of their dietary protein from animals, although some of the early modern humans obtained significant amounts of their protein from aquatic, and not just terrestrial, sources.”
  Iets dat ik moeilijk kan rijmen met hoge RS/vezel inname. Er zijn namelijk ook behoorlijk wat aanduidingen, ook historisch, dat wanneer voorhanden, mensen zonder kennis van de moderne voedingsleer meestal eerst voor dierlijk eiwit en vet kiezen, en de rest grotendeels links laten liggen (althans, wat betreft voeding hoog in RS/vezel – honing e.d. is vast een andere zaak). Knollen e.d. worden gezien als noodrantsoen. De geschiedenis van de Maori alhier is in dat opzicht zeer illustratief (helaas een beetje te lang om hier uit de doeken te doen).

  • james zegt:

   Je krijgt al wat soluble fiber binnen met vlees . Hoorde ik van Art Ayers. Ben momenteel bezig met http://stm.sciencemag.org/content/4/137/137rv6.full?ijkey=72705881c999e087b1381026fff6943415986039&keytype2=tf_ipsecsha
   Maar zoals Leach al opmerkte de gut is een gigantisch groot gebied als je in aanmerking neemt de enorme varieteit en aantallen bacteria. Ik denk dat ik dezelfde reservations heb mbt de RS. Ben ook benieuwd wat Shant (Heizenbug) nog gaat vinden. Er speelt daar veel te veel waar we nog geen benul van hebben.
   Dat jouw problemen centeren op die overgang roept dat geen red flag op voor de dokter? It could mean that the carbs did not undergo the change, or were not affected by the pancreatic enzymes? Michael ik ben een absolute leek, en ben pas een paar bezig me in deze materie te verdiepen (achtergrond is social studies, post grad in psych.) maar ik ga gewoon af op wat je in een bepaalde situatie kunt verwachten en als dat niet het geval is ga je kijken wat er veranderde, of dat er misschien iets misschien iets miste. De discussie over Crohn’s heb ik al wel begrepen is nog steeds tussen genetisch bepaalde aanleg /gevoeligheid en eventuele milieu factoren.
   Er is, zoals jij al wel hebt uitgedokterd een essentieel verschil tussen wat er plaats vindt in het jejunum gedeelte en ileum . Mist de pancreas iets? I don’t know. The only thing I can promise I’ll keep puzzling. Je weet maar nooit hoe een koe een haas vangt. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik dat nog nooit gezien heb. Ondertussen weet jij wel dat Ron Rosedale zegt There are no safe starches. Wel terusten

 332. Michael zegt:

  James, Crohn’s bij mij speelt zich niet strikt genomen af op ‘de’ overgang, maar zo ongeveer daar in de buurt is het het ergst. Vooral behoorlijke stukken stenosis (is dat een Nederlands woord?). Kun je heel goed zien op de scans, maar daar heb je verder niet zoveel aan. Ik kan het zelf ook goed voelen.
  Veel van de genen die mogelijk een rol spelen betreffen macrophage function, bovendien is het nu overduidelijk dat in het allervroegste stadium allereerst de Peyer’s patches aangetast worden. Dus moet er waarschijnlijk in die richting gezocht worden. Ik laat dat aan die experts over. Ik hoop dat ze er wat van bakken. Ik ga nu eerst zelf een biefstukje bakken. Het is tijd voor het avondeten zo dadelijk na een aperatief.
  Btw, die Art is weer mooi bezig. Shant ook.

 333. Michael zegt:

  Sorry Melchior, ik heb je blog zitten vol spammen.
  Ik lijk Itsthewooo wel.

 334. Michael, dank juist voor je openhartigheid en je uit overlevingsdrift geboren inzichten! Ik denk dat je hiermee heel wat lotgenoten een sleutel naar een oplossing aanreikt. Het is nogal wat om met een simpele strategie je leven terug te krijgen.

  Ik geloof overigens geen seconde dat een all meat diet in het algemeen ongezond zou zijn. Kijk naar de ervaringen van de gestrande poolexpedities die worden beschreven door Voegtlin. Wolfgang Lutz werd in de 90. Yudkin (geen all meat eater, maar wel lowish carb) werd ruim in de 80. Stefansson idem. Het is duidelijk dat er mensen zijn die geen of slechts heel weinig plantaardig materiaal verdragen (jij, Georgia Ede, tal van andere voorbeelden). Omgekeerd zijn er mensen die uiteindelijk niet goed gedijen op een very low carb diet (Marye, Tim Steele…). De intrigerende vraag is: waar zitten de verschillen?

  Ik weet erg weinig van Crohn’s Disease. Zal me er eens in verdiepen.

  • james zegt:

   Wij hebben bovendien het voorrecht dat we op allerlei mogelijke manier orgaan vlees kunnen bereiden met food processors e.d m.a.w. we kunnen een aardige hoeveelheid vitaminen en mineralen binnen krijgen, zeker wanneer daar die soep bij geteld wordt. Snap nog steeds dat we vroeger zo dom waren dat we de botten na een keer soep maken in de kachel deden om de as te verrijken. Bij ons thuis werd vroeger ook alles gebruikt (huisslachting) Ik denk dat ik als kind maar liever niet wilde weten wat er allemaal in die leverworst (hoofdkaas) ging. Opgebakken bloedworst?. Stamppot bloedworst?

 335. marietsebiel zegt:

  Michael, zoals Melchior zegt, Georgia Ede. Daar moet je echt eens gaan kijken. Zij heeft een langdurige experiment gedaan met HFLC en daar heel uitgebreid verslag van gedaan. Zij heeft een uitgesproken mening over groenten.
  Haar blog ligt nu even stil, want ze is verhuisd van Harvard University to Smith College.Zij heeft beloofd dat ze spoedig weer zal posten. Ook over crohn disease. Zij is ook heel benaderbaar en consequent in het beantwoorden van vragen.
  http://diagnosisdiet.com/

 336. riesjart zegt:

  Veranderingen in pigmentatie als gevolg van gewijzigd dieet: http://www.businessinsider.com/ancient-european-had-blue-eyes-and-dark-skin-2014-1
  Misschien is deze link al gedeeld, lees ook niet alle posts, sorry daarvoor…
  Heb het artikel gedownload, mail me en ik stuur het op.
  fox_uqixlf@WegwerfMail.org
  mailaccount blijft een dag of 10 geldig!

  • Dank Riesjart!

   Hoe lang zeg ik al niet dat onze blanke huid een ad hoc aanpassing aan tarwevergiftiging was? Nu beginnen zelfs serieuze onderzoekers dit te vermoeden 🙂 .

   “In the food-production theory, the cereal-rich diet of Neolithic farmers lacked vitamin D,” LiveScience explains, “so Europeans rapidly lost their dark-skin pigmentation only once they switched to agriculture, because it was only at that point that they had to synthesize vitamin D from the sun more readily.”

   In addition, the researchers found that the La Brana hunter-gather was lactose intolerant and not able to digest starchy food as well as Neolithic farmers, “supporting the hypotheses that these abilities were selected for during the later transition to agriculture,” the authors wrote in their study.

 337. Overigens zoeken ze het nog steeds verkeerd. De voeding was niet zo zeer deficiënt in vitamine D (elke voeding is deficiënt in vitamine D), het graan (met name WGA) gooit zand in het vitamine D metabolisme, waardoor we er veel meer van nodig hebben om in leven te kunnen blijven. De blanke huid kan dit overigens slechts ten dele compenseren.

  Het wordt met de dag duidelijker dat onze overschakeling op graan met stip de grootste aanslag op onze gezondheid was.

 338. riesjart zegt:

  Het artikel is trouwens een “Letter” en erg technisch van aard.

 339. セレネ zegt:

  Besteld bij Polare en natuurlijk gaan ze dicht op de dag dat ik het boek op zou kunnen halen 😛 Ik ga wel wachten, ik heb namelijk nog kortingsbonnen van Polare die ik wil opmaken. Ondertussen lees ik wel wat andere boeken uit…

  • james zegt:

   Ik geef toe met sommige links kun je niet veel doen alleen glimlachen 🙂 een vega op steroids ? wat je al niet met een flinke dosis soya melk kunt bereiken

  • michajoris zegt:

   OJa Jim Morris, de veganist die nog regelmatig een tonijnshake (brrrrr) achterover sloeg. En die eigenlijk pas sind sinds zijn 65e echt plantaardig is gaan eten en ook toen nog wel eens eerdergenoemde shake naar binnen klokte 🙂 . Niet dat je op een plantaardig dieet niet breed kan worden, maar deze meneer is net zo’n veganist als Bill -omelet met zalm – Clinton.

 340. Jo tB zegt:

  Robert, er zijn MEER verstandige vrouwen (old broads engels voor oude tulpen)…..
  Kijk vooral onderaan naar de 74 jarige body builderes die pas rond haar 65ste begon. Ik was dit verhaal al een jaar of 6 geleden tegen gekomen. Kon alleen maar WOW zeggen.

  http://www.stumptuous.com/old-broads-the-golden-years-of-pumping-iron

 341. Jo tB zegt:

  Correctie, Marjory Newlin is nu 86 jaar en ze begon toen ze 72 was. Daar kan jouw heer NIET AAN TIPPEN!! Women power!!

 342. Jo tB zegt:

  Robert, nog een golden girl, 74 jaar Ernestine Shepherd.

 343. Michael zegt:

  Bedankt Melchior en Mariet.
  Ja, Georgia Ede, en al die voorbeelden uit het verleden: Voegtlin, Lutz, Yudkin, Stefansson.
  Wat zo mooi is aan het internet dat dit nu allemaal zomaar beschikbaar is. Maar als je niet weet wat je moet googlelen, dan kom je nooit bij een van hen uit. Daarom van mij geen kwaad woord over Taubes. Dankzij zijn boek ben ik hen allen op het spoor gekomen.
  Ben vandaag nog bij mijn gastroenteroloog geweest (routine afspraak) en hem gevraagd naar LDN. Hij wist er nauwelijks van. “Naltrexone?” Low dose?” “Da’s homeopathie, dat ga ik niet voorschrijven.” LOL.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21910569
  Jawel, je reinste homeopathie. Ach, gelukkig weet ik nu dat dieet alleen al wonderbaarlijk kan werken.

  • George zegt:

   Wat goed van jou dat je dit weet en dat “wij” de lezers van dit blog zo dom zijn dat we dit maar niet willen inzien, ondanks jou herhaalde bewijzen dat wij zo dom zijn. Alle respect voor jouw intelligentie Robert!

 344. Sylvia Knoop zegt:

  Nog niet zo lang geleden was de aarde plat…
  MSachtige klachten zitten in het hoofd, heb 3 jaar therapie gehad. En toen kwam de MRI en zagen artsen het ook.
  Misschien is Paleo een hoop BS maar …
  Ik kan mij niet herrinneren dat ik mij zo goed en energiek gevoeld heb.
  Bewijs is fantastisch en moet nagestreefd worden, soms is empirisch bewijs of geloof al voldoende…
  O, wacht, de wetenschap verzamelt ook steeds meer bewijs deze richting op, misschien zit dit ook maar in mijn hoofd… Maar ik geloof wel dat de aarde rond is, dat scheelt weer.
  Er zijn vele wegen naar Rome…

 345. George zegt:

  Zal ik dan ook maar Robertje doen? 😉
  Lees het artikel van een zekere Marcel Hulspas:
  met de titel: “De diepe domheid van het oerdieet”:
  http://cult.thepostonline.nl/column/de-diepe-domheid-van-het-oerdieet/

  het is een al kritiek en hij beweert een aantal dingen die niet in het boek staan, maar ik heb de tijd niet om alle onzin van dit artikel hier te analyseren…

  Toch een voorbeeld:

  Alleen al zo’n zinnetje van hem: “Eet gevarieerd, en van niets te veel. Dat is eigenlijk het enige dat de mens over voedsel moet weten” Het klopt dat je gevarieerd moet eten, omdat er in alle voeding (met name plantaardige) altijd toxische stoffen zitten, maar “van niets te veel” is behoorlijk in overeenstemming dat je verder niets hoeft te weten, want anders zou hij wel weten dat heel veel modern voedsel zo gemaakt is, dat je je niet kunt houden aan die aanbeveling….hij beveelt patat aan aan het einde van het artikel, omdat wij vooral aardappeleters/knolleneters zijn geweest op grond van zijn “onderzoek” van de oermens. waarom dan opeens alleen aardappelen/patat, terwijl er gevarieerd gegeten moet worden, lijkt me een van de inconsistenties .
  Overigens beweert hij ook dat Remko zegt dat we rauw vlees zouden moeten eten en dat van botten zouden moeten kunnen afscheuren, en daartoe zouden we geen gebit hebben…nergens beweert Remko echter dat we rauw vlees zouden moeten eten……

 346. George, ik ga dit straks lezen. Zit met een deadline en moet helder kunnen denken. Ik vrees dat het stuk van Hulspas een rood waas voor de ogen zal toveren 🙂 .

  Later.

 347. willem zegt:

  The Postonline, George, bevat eigenlijk alleen maar pulp. Daar past dit artikel perfect in. Teveel onzin in Hulpas’ bijdrage om te ontkrachten: het eind is dan zoek.
  Wellicht vat, als reactie ergens onderaan, de bekende griezel Bert Brussen hun ‘visie’ het beste samen:

  ‘Ik snap sowieso niet hoe iemand aan het idee komt: wat oermensen aten is gezonder. Volgens mij bewijst het feit dat we geen primitieve oermensen meer zijn nou juist dat we steeds gezondere voeding zijn gaan gebruiken. Hadden we alleen bladeren en rauw vlees gegeten waren we nu wellicht nog steeds oermensen.’

 348. Alex zegt:

  “Een mooi voorbeeld daarvan is het recent verschenen boek “oerdieet”, waarin Remco Kuipers het principe van de evolutionaire kijk op ons dieet goed onderbouwd, maar tevens openstaat voor moderne voeding, waarvan is aangetoond dat het geen schadelijke gevolgen heeft voor onze stofwisseling en gezondheid. Geen dogma’s dus.

  Maar om in de meta-studie-sfeer te blijven: Kuipers haalt in zijn boek een metastudie aan waarin gegevens van 229 onderzoeken naar voedingspatronen en gezondheid van jager-verzamelaars-groepen (in de huidige tijd) zijn vergeleken en geanalyseerd. Conclusie 1: hét paleo-dieet bestaat niet (de voedingspatronen zijn zeer divers, afhankelijk van de omgeving), conclusie 2: moderne chronische ziektes zijn onder deze mensen zeldzaam of afwezig (diabetes 2, hart & vaatziektes, kanker etc.), conclusie 3: tarwe ontbreekt in al deze zeer diverse voedingspatronen.

  Een hersenkraker voor mensen die niets zien in Paleo-denken, lijkt me….”

  Peter van Leusden in een reactie op de post van Robert Hoenselaar http://www.roberthoenselaardietist.nl/hart-en-vaatziekten/tarwe-chronische-ziekten/

 349. Hielkje zegt:

  hmm… George,is dit voor de anderen het waard om aandacht aan te schenken? Beter energie stoppen in het positieve (waaronder ook kritisch)!
  Melchior en anderen, mijn advies: George heeft gescreend en afgekeurd, lezen is tijdverspilling.

 350. Alex zegt:

  ‘De diepe domheid van Marcel Hulspas’ mag dan misschien tijdverspilling zijn, maar aangezien George aangaf een Robertje te doen was dat min of meer duidelijk. 🙂 Desondanks lijkt me dat te zeer vertrouwen op anderen (goeroe gedoe) in plaats van voor jezelf te bepalen wat zinvol is of niet, net datgene is waar zoveel mensen over vallen…

  Zelfs Robert weet heel af en toe nog iets zinvols te posten. 😉

  Ga nu verder met paleocon, gisteren was er in verband met Superbowl geen uitzending, vandaar dat ik tijd had om hier enigszins bij te lezen en te reageren, maar met al die summits en boeken valt dat niet mee. http://paleocon.com/ameer-rosic/ Ketogenic Diets: The Good, The Bad, And The Ugly.
  Mijn exemplaar van Remko’s boek kostte trouwens ook slechts 17,95 euro volgens scan, foutje bedankt. 😀

 351. Hij is er nog trots op ook (zie tweet). Alleen al dat hij duidelijk nog nooit van Peter Ungar en zijn mechanische kunstbek (waar je diverse gebitten in kunt laten kauwen, de Bitemaster) heeft gehoord, is beschamend voor een wetenschapsjournalist die zo van leer trekt tegen iemand die op dit onderwerp gepromoveerd is. Ungars proef maakt scherp (pun intended) duidelijk dat mensentanden en -kiezen een lap vlees in no time aan flarden snijden, terwijl die van de grote apen er met geen mogelijkheid doorheen komen. De geprononceerde hoektanden van apen hebben een zuivere signaalfunctie (dreigen). Dat en veel meer zou de man moeten weten. Verder hangt het stukje aan elkaar van stropoppen, drogredeneringen en faliekante missers. Zeer triest. Ik heb deze man in het verleden vrijwel blind gevolgd. Not anymore.

 352. Folkert zegt:

  Die Marsel Hulspaß wordt bedankt ! Ik heb ineens een ontzettende zin in een Amuse van een Pisknolleke, daarna als voorgerecht een zak Vlaamsche Frites mee majones, en als tussengerecht een Patatje Oorlog, en als toetje een Frikandel Openbeen. Volgens mij zijn dit mijn genen die schreeuwen om echt voer, evenals mijn lever om vijf uur gilt om een glas wijn. Paleo kan voor mij de hort op. Ook zo,n ouwerwetse bezigheid die best aardig is, maar verboden voor een volgzaam sektelid. .

 353. Hans zegt:

  @ Folkert , ok ! Neem ik een Kapsalon …….. :-))

  Niet heus , ga zo ansjovisjes in olijfolie smelten met een heule hoop knof in een weinig tomatenpuree ( blik ja ) , sardines uit blikkie erbij met pul biber . Die zooi doe ik bij wat spelt-macaroni ( foei ! ) , beetje vissaus evt. , smullen en dan pleur ik , voldaan in m’n nest ….
  Morgen op diverse manieren nagenieten 😉

 354. Hielkje zegt:

  http://coolinginflammation.blogspot.nl/2014/02/phytochemicals-natural-antibiotics-and.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+CoolingInflammation+(Cooling+Inflammation)
  Ik lees dit veel liever.
  ” Plants are mean and sneaky. They are natural organic chemists and make the nastiest toxins on earth. Never trust a plant.”

 355. Folkert zegt:

  Hans, hoe plaats je nou zo’n glimlachend koppie bij wat je schrijft ? Had ik ook al eerder willen doen, om misverstanden te voorkomen. Anders wor je serieus genomen.

 356. Hans zegt:

  @ Folkert , ja serieus wil je toch niet meer genomen worden…….op onze leeftijd , alhoewel 😉
  Knipoogje maak je zo : : , punt komma dus , – streepje , ) haakje sluiten ( boven de nul } en dat dan achter elkaar aan .
  Hoe ik het ,,lachje” maakte die opeens niet meer wil ? Alex , weet het vast ….. 😉

 357. Hans zegt:

  Aldert , dank , beter dan mijn sukkelige uitleg !

 358. riesjart zegt:

  leuk interview met professor Kerin O’Dea uit Australie die verteld over het hier wellicht bekende onderzoek onderzoek onder verwesterde en aan welvaartsziekten leidende Aboriginals die terugkeerden naar hun ” oorspronkelijke omgeving en leefstijl” en daarmee razendsnel verbeteringen lieten zien in hun ziektebeeld.

  http://blogs.plos.org/globalhealth/2014/02/podcast-odea/

 359. Folkert zegt:

  Gelukt ! Nou Willem nog, of is tíe stommer dan ik ? 🙂

 360. Hans zegt:

  Nou ,nou , Folkert , mooi !
  Willem komt vast morgen met een uitgebreide terzake doende reactie over die irritante klier Hulspas .
  Of hij ook emoticons gebruikt ? Maar 1 nachtje slapen 😉
  Nog een AZM’tje en leg het moede hoofd te rusten , en wat er aan vast zit ook ……

  • Een geleerd pleidooi voor bonen in het paleodieet. Mee eens of niet mee eens?

   Ik pak staks Cordains anti-bonen stuk erbij.

   • Michajoris zegt:

    Leuk, net gelezen. Het is geruststellend dat er geen artikel over bonen geschreven wordt zonder dat er naar flatulentie verwezen wordt. Voor elke boon een toon zoals mijn opa zaliger plachtte te zeggen.

    Stephan Guyenet vindt ook dat bonen kunnen: http://wholehealthsource.blogspot.nl/2013/11/beans-lentils-and-paleo-diet.html. En hij voegt eraan toe dat mits bonen niet de dierlijke proteïne in een dieet vervangen hij er zeker geen bezwaar tegen heeft.

    Er lijkt goed bewijs te zijn dat er in het paleolithicum reeds bonen gegeten worden. Hiernaar verwijst Guyenet, maar ook mijn partner die archeoloog is en mijn dieet geamuseerd volgt.

    Nou betekent dit niet dat je alles uit het paleolithicum ook per se moet eten 🙂 En dat geldt ook voor bonen. Je gaat tenslotte ook niet al het fruit uiten omdat er fruit in het paleolithicum gegeten werd, denk maar aan sneeuwbessen. Die zou ik niemand aanraden te eten.

    Anderzijds laat Matt Lalonde goed zien dat bonen niet heel erg nutrient-dense zijn. Maar hij focust zich vooral op micronutriënten en geeft niet zo gek veel aandacht voor het vezelgehalte, iets waarin bonen uitblinken.

 361. Jo tB zegt:

  Mij lukt het de ene keer wel en de andere keer niet 😉
  IK had wel geleerd dat ik vooral spaties er voor en na moest zetten.

 362. Een archeoloog als partner staat garant voor hilariteit van zijn of haar kant 🙂 . Veel archeologen en zelfs paleo-antropologen vinden de notie dat wij iets kunnen leren van de voeding die we tijdens cruciale perioden in onze evolutie gegeten moeten hebben imbeciel. Denk aan Marlene Zuk. Wat me vaak opvalt als ze hun standpunten verdedigen, is een gebrek aan kennis van fysiologie en recent fundamenteel onderzoek. Vrijwel altijd denken ze ook dat paleo’s er op uit zijn om de econiches van voor de landbouw exact na te bootsen. Wat inderdaad lastig zou zijn en helemaal niet nodig is.

  Ik sta onveranderd sceptisch tegenover bonen, al denk ik dat het een van de minst offensieve ‘neolithische’ items is. Mijn voornaamste bezwaar geldt de vette glycaemische lading die ze per portie in de dunne darm afleveren. Volgens mij is GL een krachtige (de krachtigste?) determinant voor risico op welvaartsziekten, per Ian Spreadbury. Bonenfetisjisten schermen altijd met epidemiologische waarnemingen, waarin populaties die relatief veel bonen eten het wat beter doen dan populaties die nauwelijks bonen eten. Daar geldt het oude liedje. De populaties die geen bonen eten, hebben misschien een nog armetieriger staple food. Ik zou pas enthousiast worden als een Lindeberg paleo-interventie inclusief bonen een nog beter resultaat zou geven dan een standaard Lindeberg paleo-interventie. En dat zie ik niet snel gebeuren, temeer daar de ‘gezonde’ mediterrane controle-diëten tot nog toe altijd bonen bevatten.

 363. Jo tB zegt:

  Ja, de Australian Aboriginies zijn als “species” 50.000 jaar oud, en wanneer die Acacia bonen eten dan is het al 50.000 jaar in gebruik en dat is ouder dan ons 10.000 jaar. Lijkt mij een goede reden om bonen en linzen weer in ons dieet te nemen. Ik doe het weer na ze 24 uur te weken en garen (niet koken/boiling) in de slow cooker.

 364. Jo tB zegt:

  En ik doe het voor de resistant starch die ze hebben (koud gegeten).

 365. Jan Peter van Doorn zegt:

  De Volkskrant schrijft vanochtend het volgende: ‘De verwoestende pestepidemieën die Europa in de late middeleeuwen teisterden, hebben een sterke evolutie teweeggebracht in bepaalde genen van het menselijk immuunsysteem. De dodelijke infectieziekte selecteerde mensen uit met genen die goede bescherming boden’

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3589890/2014/02/04/Pestepidemieen-zorgden-voor-evolutie-van-ons-imuunsysteem.dhtml

  Zou dat met de welvaartsziekten ook zo gaan?

 366. Jan Peter, de Pest oefende krachtige evolutionaire druk uit omdat ze zo dodelijk was. Pas als de welvaartsziekten ons in groten getale wegvagen voor we kunnen reproduceren, zal genetisch materiaal worden geselecteerd dat bestand is tegen het SDCD. En dat zal niet gebeuren, want de medische zorg houdt ons in leven en zorgt ervoor dat zelfs de kreupelste exemplaren zich kunnen voortplanten.

 367. willem zegt:

  Marcel Hulspas..
  Een bekentenis. Ooit, lang geleden, las ik hem met enig plezier. Daarna had hij wat akkefietjes, vreemde bijdragen en een kwalijker wordend imago. Daarover sprak ik eerder.
  De recensent.
  Een zich noemend wetenschapsjournalist zou in staat moeten zijn een objectieve, maar grondige recensie te schrijver als over het boek van Remko Kuipers. Duidelijk is dat hij dat niet doet m.b.t. de artikelen in de Volkskrant en ThePostonline. Objectief zijn ze niet, gelet op de intonatie en het taalgebruik, verre van zelfs. Grondig evenmin. Je mag toch verwachten dat hij, ten eerste, kennis van de materie heeft en, ten tweede, zijn meningen grondig onderbouwt. Geen van beide, dus.
  Daarmee is niet het besproken boek gediskwalificeerd, maar de recensent. Men leze beide artikelen om geen nadere uitleg van de tekortkomingen te behoeven. De kers op deze plumpudding wordt eigenhandig door onze nationale nar, Bert Brussen, in een reactie in TPO gegeven. Ik haalde die reeds aan.
  Iedere lezer van Het Oerdieet die zich ook maar enigszins heeft verdiept in de (voedings)evolutie zal zich in grote lijnen in het overzichtelijk en helder geschreven werk kunnen vinden. Discussies zijn mogelijk over zuivel, peulvruchten, nachtschadeachtigen en, vooral, granen. Deze, met een aantal slagen om de arm, toelaten in ‘het dieet’ zorgt makkelijk voor verwarring en is ongemakkelijk uit te leggen (behalve in de trant die Seidell ook gebruikt: allemaal beter dan junkfood).
  Dat gefrusteerde mannetjes als Hulspas gretig termen als ‘goeroe’, etc. gebruiken, wordt, ik zei het al eerder, in de hand gewerkt door de uiterlijke presentatie van het boek. De omslag onthult de zwakte. De oermens in verschillende stereotype gedaanten en een foute titel: Het Oerdieet. Waarom in hemelsnaam dat ‘oer’ en, vooral, dat dieet? Dat vraagt om problemen, al in de winkel bij serieuze lezers: oh, alweer een dieetboek, nu gedragen door die oerhype…
  Jammer!

  Hans en Folkert. Even nagedacht over dat gebruik van die knipogende, of met andere uitdrukkingen, gele kopjes, als zonnetjes schijnend na een zinnetje.
  De techniek om die tevoorschijn te toveren is me duidelijk gemaakt (al typend weer vergeten, maar opzoekbaar). Dank!
  En toch, ik laat die dingen maar voor wat het is. En verschoon me met de ijzersterke (…) opmerking dat het taalgebruik, en zeker de context van de bijdrage, toch duidelijk hoort te maken of het ernst, luim, spot, humor, verdriet, of wat dan ook is.
  Heb ik me bij voorbaat mooi verontschuldigd…

 368. willem zegt:

  Opvallend I.
  Ik neem aan dat heel veel lezers hier Het Oerdieet van Remko Kuipers gekocht en (globaal) gelezen hebben. Waar blijven de reacties??

  Opvallend II.
  Het zwijgen van James Pott.
  Ingesneeuwd? Ingedut? Uitgepraat? Of beledigd?
  Hallo Canada…

  • Michajoris zegt:

   Ha Willem,
   Heb het oerdieet thuis liggen, maar heb even pauze ingelast voor wat literatuur (met of zonder grote ‘L’) na het lezen van Death by Food Pyramid. Wel wat gebladerd en heb het gevoel dat er bepaalde para’s in zitten die ik (nog) niet deel, zoals bijvoorbeeld over die gekookte eieren versus gebakken eieren. Maar het echte lezen moet dus nog beginnen 🙂

 369. George zegt:

  “Alle Nederlanders tussen de 30 en 70 jaar kunnen vanaf half februari gratis hun cholesterol laten meten. De Nationale Cholesterol Test is een van de initiatieven van het Nationaal Programma Preventie, dat woensdag wordt gepresenteerd” (http://www.telegraaf.nl/gezondheid/22269902/__Gratis_cholesteroltest__.html).
  Ik wil niet negatief doen hoor, want het is op zich goed dat er überhaupt over preventie wordt gedacht, maar ik ben benieuwd wat er aan je cholesterol onderzocht gaat worden**…

  er staat: “….uit onderzoek blijkt dat bij 65 procent van deze groep sprake is van een verhoogd cholesterol, een van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Om die risico’s in te dammen, kunnen mensen dit jaar bij driehonderd filialen van Service Apotheken een test laten doen”…..

  “Om die risico’s in te dammen”….alleen al die zin, laat me toch het ergste vermoeden…iedereen (65%) heeft te hoge cholesterol, so what? er is geen enkel verband met hart- en vaatziekten en als ze dat dus wel beweren, lijkt het mij een “geweldige” op zet naar nog meer statines voorschrijven……maar dat zou complotdenken zijn…….

  ** totaal cholesterol? HDL? LDL? kleine of grote LDL-partikeltjes? Ratio’s? andere factoren? zoals lage graad ontsteking? Ik denk van niet…..

 370. marietsebiel zegt:

  O, o, ik houd mijn hart vast ! Gaat natuurlijk weer om de pillen te verkopen:
  FitMetKirsten’s avatar
  Kirsten Winkelman @FitMetKirsten
  @JanetNoome @plantinavitamin ff gecheckt; advies is combi van medicijnen en verouderde leefstijladviezen: verzadigd vet & eten cholesterol

 371. Willem, weinig tijd gehad. Ik vraag me af hoe het boek het doet. Ik had verwacht dat het De Voedselzandloper voorbij zou schieten, maar zie weinig terug in de media.

  Ik kan vanwege alle water bij de wijn ook niet super enthousiast zijn, helaas.

  George, ik hoorde het vanochtend. Be-spot-te-lijk 🙂 .

 372. In de boekhandel vanaf 18 februari 2014 het boek van Novak Djokovic: Eten om te winnen.
  In 2011 won hij bijna alles wat er te winnen viel met tennis. Novak Djokovic is nu een van de grootste tennisspelers aller tijden. Hij onthult dat zijn sportieve overwinningen voor een groot deel te danken zijn aan de verandering van zijn voeding: hij is glutenvrij gaan eten. Mentaal en fysiek voelde hij zich daardoor een stuk beter en kon hij zijn dromen waarmaken.

  Serveren om te winnen bevat een voorwoord van Richard Krajicek. Ook William Davis, de auteur van Broodbuik, schreef een voorwoord. In het boek is een glutenvrij 14-dagendieet, met recepten en praktische tips, opgenomen. Een inspirerend sportvoedingsboek en autobiografie van de beste glutenvrije tennisser ter wereld!
  Inkijkexemplaar: http://www.bol.com/nl/p/eten-om-te-winnen/9200000021947589/

  Als heel sportend Nederland de adviezen van Djokovic gaat opvolgen en daarmee hun sportprestaties zien verbeteren, dan zal het hard gaan met de glutenvrije boodschap.
  Een aansprekend voorbeeld is toch nog altijd de beste verkoper.
  Het oersterke en indrukwekkend gespierde ontblote bovenlijf van Novak na afloop van een marathonpartij van 4 uur zegt genoeg.

 373. marietsebiel zegt:

  Ze pakken zich samen, Big Pharma. !

  Steve Cooksey zegt 😉 This is scary …. they are going to speed up drug delivery.

  Yes … that must be it. Our problems are a lack of drugs.

  We are diseased because we have a drug scarcity problem… NOT.

  We are poisoning ourselves FOLKS!

  http://www.nytimes.com/2014/02/05/health/nih-joins-drug-makers-and-nonprofits-on-stubborn-diseases.html?_r=0

 374. Allemachtig, heeft die man nog niet genoeg verdiend, zeg ik dan als zure, zuinige Hollander 🙂 .

  Wat ik natuurlijk alleen maar roep omdat ik zelf nog steeds niet in die vijver heb lopen hengelen. Biggest loser ever.

  Het kan niet op met die boeken over voeding. Maar goed, zo’n sporter is inderdaad wel ideaal om de boodschap voor het voetlicht te krijgen…

 375. Alex zegt:

  Dankzij Remko’s tweet: http://www.rtlxl.nl/#!/koffietijd-9182/b6f7e28c-f693-4cf8-aae8-f23f8b09ffd5 Remko Kuipers op bezoek bij Koffietijd. 😉

 376. セレネ zegt:

  Keuringsdienst heeft de laatste tijd wel veel dingen over supermarktbrood 😛 Houtsnippers zaten er ook al in… Speltbrood was niet puur speltbrood…
  Ik heb het boek nog niet gekocht/gelezen want ik wacht tot Polare weer open is (ik wil van m’n winkelspecifieke boekenbon af…).

 377. willem zegt:

  Remko in Koffietijd. Hij doet z’n best wel, ook om aardig te blijven. Maar zijn tenen zullen gekromd in de schoenen zijn gaan staan: ‘ze’ snappen er niks van..
  Kikkererwten, stikvol met de meest voortreffelijke vitaminen en mineralen, tja.
  En dan, uiteraard, de stereotype reactie op dat ‘oer’. Had hij kunnen zien aankomen, die link naar vrouwen die aan hun haren de grot worden ingesleept, die knotsen, die beharing, die…
  Wanneer komt er een serieuze reactie op Remko’s boek?

  En die haren in broodverbeteraars. Ja, al lang bekend. Zolang niet verplicht gesteld wordt wat onder ‘broodverbeteraar’ begrepen moet worden (zoals ook b.v. onder ‘natuurlijke aroma’s, zoals in biologische theesoorten..), zolang houden we dit soort uitwassen. Al let de douane nog zo goed op (met anderhalve kop aan personeel).

 378. Pieter zegt:

  Over het boek: Ik heb het gelezen tot aan de recepten en die vluchtig doorgebladerd. Ik ben enthousiast! Het boek geeft een heldere, brede en onderbouwde uiteenzetting van het paleo-perspectief op voeding en leefstijl, zoals ik dat ook ken van dit blog. De nadruk ligt op het eten van complete producten, vooral groenten, vis/zeevruchten en noten en zaden. Ook wordt het belang van lichamelijke activiteit, buiten zijn/zonlicht, ontspanning/plezier vs stress en sociale interactie genoemd. Wat mij betreft is het een prima kennismaking met oervoeding/paleo-leefstijl.

  Er zijn accentverschillen in de praktische invulling als het gaat om (pseudo)granen en (gefermenteerde) zuivel, maar de aanbevelingen daarin zijn genuanceerd: granen en zuivel zijn in principe niet nodig voor een goede gezondheid, maar kunnen in bepaalde vorm en beperkte mate een vervanging vormen voor ongezondere alternatieven. Ik denk dat de verschillen in de voorgaande commentaren sterker zijn benadrukt dan de overeenkomsten.

  Ik heb inmiddels een tweede exemplaar aangeschaft om uit te lenen aan belangstellenden binnen mijn familie. Als het een boek was met een waslijst mitsen en maren, had ik daar nog even over nagedacht.

  • George zegt:

   Ik vind het ook een zeer goed boek. Remko legt op een hele duidelijke manier uit wat de verbanden zijn tussen bepaalde voeding en ziekten (zgn. welvaartsziekten, dit woord zegt natuurlijk al genoeg!), met name zijn uitleg over het verband met lagegraadsontsteking en voeding is voortreffelijk! Het is niet schreeuwerig, sektarisch of drammerig en zeer goed onderbouwd. Daarom hoeft hij zich ook nooit te verdedigen als hij bekritiseerd wordt of als het in het belachelijke wordt getrokken over oermensen enzo.

   Zijn boek zou een handboek moeten zijn bij artsenstudies e.d. en dat zou het ook kunnen worden omdat hij uit wetenschappelijke kringen komt. Natuurlijk kunnen er nog puntjes op de i worden gezet en nuanceringen, maar als bijvoorbeeld heel Nederland niet meer dat smerige bruine brood besluit te eten, maar in plaats daarvan biologisch, volkorenbrood, dan zou je al een hele belangrijke stap maken…..en als je het boek goed leest, dan lees je dat hij in feite ook tegen dat brood is. (en in dat Koffietijd-interview maakt hij ook duidelijk dat koeien geen granen horen te eten omdat daardoor de vetzuursamenstelling ten nadele verandert).

   Ik denk dat het een voordeel is dat hij èn arts is, èn onderzoeker, èn nieuwsgierig, èn goed kan schrijven….het is wsl. geen boek voor het grote publiek, maar wel voor vele professionals op dit gebied, zoals artsen, diëtisten, fysiotherapeuten etc., maar ook leerkrachten op basisscholen en middelbare scholen….

 379. Jo tB zegt:

  Nadat ik gisteren geluisterd had naar de presentatie van Nora Gedgaudas, vond ik deze presentatie van een Australische Farmer die primal is gegaan. Leuk om te zien en te horen wat hij zegt.

 380. Goedemorgen, uw krantenjongen meldt zich weer 🙂
  Met deze keer een column uit NRC.next die ik leuk genoeg vind om hier in een vrij willekeurige blogpost te plakken.

  Het gaat over een nomaden-moeder in Kenia in de jaren 80 van de afgelopen eeuw.

  Vooral deze quote vind ik mooi: „Toen we nog geen voedsel van stokken aten, waren we sterk en gezond”, leerde ze de les. Ze bedoelde: toen de krijgers nog alleen bloed dronken en vlees aten, niet maïs zoals nu.

  _________________________________________________________________
  De correspondent in Kenia
  Mijn zwarte moeder is deze week overleden

  Koert Lindijer
  Scherpe keien en doornig stuikgewas probeerden de zachte onderkant van mijn Landrover te raken, toen ik in 1984 voor het eerst Busuké opzocht in haar kraal in het droge noorden van Kenia. Nooit eerder had er over dit ruwe terrein een auto gereden. Busuké greep mijn hand. „Dank aan God, mijn zoon is gekomen”, prevelde ze en spuugde op mijn handen.

  Busuké was een vrouw van de Samburu, een nomadenvolk in de harde maar rechtvaardige bush. De wereld van waterkranen, elektrisch licht, ziekenhuizen, scholen, salaris en welzijnsorganisaties kende ze niet. Ze voelde zich beschermd door de communale levenshouding van haar volk.

  Tijdens een grote droogte vroeg ik haar wat ze verwachtte van de overheid. Ze hurkte achter een geit en een dun straaltje schoot uit de verdroogde uiers in de kalebas. „Heel goed, God is met ons.” Dat het slecht met haar ging, dat ze dreigde te sterven van honger, nee, ze klaagde nooit. De vraag hoe de regering haar kon helpen, bracht een uitdrukking van verbazing op haar gezicht. „Wie is de regering en waarom zou ze ons helpen”?

  Een jaar na mijn eerste bezoek legden krijgers een weg voor mij aan. De mooiste periode in het leven van een Samburu-man is zijn krijgerschap van zeven jaar. Hij maakt zich mooi en gaat achter de meisjes aan. Met Busukés zonen Lonis en Leparaole struinde ik over de vlaktes, om ’s avond weer in haar iglo van koeienstront terug te keren.

  Alle krijgers verkozen haar onderkomen voor thee en verhalen. In haar hut lagen comfortabele en schone huiden, zonder gedroogd snot of etensresten. Ze vertelde je over het verleden. „Toen we nog geen voedsel van stokken aten, waren we sterk en gezond”, leerde ze de les. Ze bedoelde: toen de krijgers nog alleen bloed dronken en vlees aten, niet maïs zoals nu.

  Kwamen Lonis en ik uit de stad, dan eiste ze steevast: „Doe je kleren uit”. Ze wilde geen ongemakkelijke broeken zien maar luchtige omslagdoeken. Haar zonen kregen kritiek als ze al twee weken met hetzelfde vriendinnetje sliepen. Dit was vóór het Aidstijdperk, toen de ouderen nog een sekspositieve houding bij hun kinderen propageerden. „Hoe meer seksuele relaties voor het huwelijk, hoe beter”, vond ze.

  Een waarzegger had Busuké op jonge leeftijd verteld dat ze een blanke zoon zou krijgen. Pas onlangs vertelde ze me dat verhaal. „Eerst had ik twee zonen. Toen kwam er een nieuwe bij, en die blanke dat was jij”, vertelde ze me. „Jullie krijgerschap was de gelukkigste periode in mijn leven. Ik kreeg het respect van een moeder met drie kinderen. Dat gaf me kracht.”

  De enige keer dat ze naar een dokter ging, was de oogoperatie voor staar, waartoe ik haar had aangezet. De ingreep mislukte en ze werd blind. De afgelopen jaren leefde ze in duisternis in haar hut. Blij als iemand haar een verhaal kwam vertellen. „Ik hoor nu meer verhalen dan vroeger. Vroeger duurden reizen lang en wekenlang hoorde je geen verhalen. Nu ben je zo weer thuis, want de wereld is zo klein geworden.”

  Mijn zwarte moeder is dood.

  „Ik zeg tegen iedereen dat het me goed gaat, maar ik weet dat ik er binnenkort niet meer ben”, vertelde ze aan Lonis. Deze week is ze overleden. Ze moet een jaar of tachtig zijn geweest. Haar lichaam is begraven. Ze is niet, zoals tot voor kort gebruikelijk, buiten de kraal gelegd voor de hyena’s. „Dat is verandering”, vertelt Lonis me. „We moeten het accepteren. Zelfs Busuké was zich daar de laatste jaren van bewust geworden.”

  Koert Lindijer (1953) is sinds ruim 30 jaar correspondent in Afrika. In deze onregelmatig verschijnende rubriek vertellen correspondenten over hun persoonlijke ervaringen.

  Dit artikel is verschenen in de nrc.next van zaterdag 8 februari 2014 op pagina 7

  • George zegt:

   Nou @Vincent, dit vind ik ook wel een mooie quote en wie weet was dat ook wel erg Paleo (wat weten we nog meer niet van Paleo 🙂 ):
   “Ze wilde geen ongemakkelijke broeken zien maar luchtige omslagdoeken. Haar zonen kregen kritiek als ze al twee weken met hetzelfde vriendinnetje sliepen. Dit was vóór het Aidstijdperk, toen de ouderen nog een sekspositieve houding bij hun kinderen propageerden. „Hoe meer seksuele relaties voor het huwelijk, hoe beter”, vond ze”.

 381. riesjart zegt:

  Paleo interventie trial, via tweet van Staffan Lindeberg:

  Long-term effects of a Palaeolithic-type diet in obese postmenopausal women: a 2-year randomized trial http://t.co/IRLdVyZ6MF— Staffan Lindeberg (@KitavaStaffan) 8 februari 2014

 382. Alex zegt:

  http://www.nutriscience.pt/seminar_evolutionbasednutrition.htm Seminar met Staffan Lindeberg, MD, PhD; Maelan Fontes, Ms & Pedro Carrera Bastos, Ms (Lund University, Sweden) komend weekend (14, 15 & 16 februari 2014) in Lissabon. Hopelijk komen er ook slides/video’s online. 😉

  Scientific, Historical and Evolutionary basis of Nutrition:
  •Myths and Controversies in Nutrition
  •Evidence based Nutrition:
  •Introduction to scientific research
  •Types of research studies
  •Biostatistics 101
  •Principles of Evidence Based Medicine
  •GRADE system applied to Clinical Nutrition
  •Main biomedical databases
  •How to conduct a proper bibliographical search
  •How to critically analyze a scientific paper

  History and Evolution of the Human Diet:
  •Introduction to Evolutionary Medicine
  •Brief evolutionary history of the human diet
  •Health, fitness and body composition markers in non-industrialized populations
  •Major dietary changes after the Agricultural and Industrial Revolutions and the Modern Age
  •Review of the intervention trials testing Paleolithic diets

 383. @George, dat lijkt me ook wel erg paleo ja. Tijd voor een nieuw experiment, na de AZM! 🙂
  Er zitten hier alleen niet zo heel veel jonge dames geloof ik 🙂
  Leo misschien? 😉

 384. Guido Vogel zegt:

  @riesjart. Dank voor de link. De resultaten laten een meer voorkomend patroon zien: op korte termijn werkt het, op langere termijn niet of minder. Ook LCHF studies laten dat zien. In plaats van dan te concluderen dat er geen verschil zou zijn tussen dieten, is een veel interessante vraag hoe je dit dieet in een voedselpatroon kunt omzetten en dus langer kan volhouden. Waarom eten de deelnemers minder eiwitten (vetten in het LCHF geval) bijvoorbeeld? Zou het ermee te maken hebben dat er door de indoctrinatie van de afgelopen 40 jaar onbewust een beeld blijft hangen dat vet of veel eiwit slecht voor je is? Wordt ons niet steeds ingepeperd dat groente en fruit (weinig vet of eiwit) aan de basis staan van gezonde voeding?

  Kortom: het is voor veel mensen knap moeilijk een voedingspatroon vol te houden in een min of meer vijandige omgeving.

 385. George zegt:

  Wie voelt zich geroepen? @Melchior?
  Tweet van:
  Remko Kuipers ‏@remkokuipers
  Wie schrijft de eerste recensie over mijn boek #oerdieet op http://bol.com ?? Alvast dank!!!!

 386. Hans zegt:

  Eerst dat interview maar eens met Remko ?
  Melchior en Remko hebben genoeg overeenkomende interesses denk ik zoals fikkie stoken :-))
  http://www.stadswild.nl/remko-kuipers-pharmd-md-phd/

 387. sigme zegt:

  Heeft iemand een idee waarom zelfgemaakte zuurkool beter is dan gekochte? Het staat ergens bij de recepten, maar wordt niet toegelicht. Ik maak altijd zelf zuurkool, leuk en lekker, maar ik heb nog nooit het idee gehad dat het *beter* zou zijn. Iemand een theorie?

 388. Fien zegt:

  Zuurkool in pakjes is gepasteuriseerd na de fermentatie. Daarom is-ie iets “gaarder”, minder rauw dan uit het vat.

 389. riesjart zegt:

  Guido, correct, er waren verschillende problemen in beide dieet-groepen. Het beeld dat een dieet iets tijdelijks is en bovenal de inprenting van goede- en slechte voeding hebben volgens mij ook een grote invloed, zelfs dus op deze groep!

  Uit de conclusie:
  The profound decrease in energy intake (20% vs 12% for the PD
  and NNR groups at 24 months) is in line with earlier short-term
  studies from us and others. ^(9–11,13,20) This may be due to effects on
  satiety by increased intake of protein and low energy-dense foods,
  as well as PUFAs.^(21–28) Notably, no significant differences were
  found in urinary nitrogen excretion between the diet groups at
  any time point, which may have limited the differences between
  the groups. Adherence to the target protein intake was thus poor
  in the PD group, in line with earlier studies with the aim of
  increasing protein intake.^(29,30) There could be several reasons for
  this, such as protein-rich food being more expensive, social
  influences on women’s food choices or a lower food preference
  for protein-rich food among women.^(31–33) Importantly, this
  suggests that other factors than protein content contributes to
  the beneficial effects of the PD diet. One possibility is the higher
  intake of PUFAs in the PD group. In line with this, increased satiety
  after intake of long chain omega-3 fatty acids has been
  demonstrated.^25

  https://drive.google.com/file/d/0B7w3zL_mYiBKdjdhQ1ZDTVBaT1k/edit?usp=sharing

 390. Aldert zegt:

  Het oerdieet opgehaald bij m’n schoonouders in NL. Schoonmoeder had ‘m al twee weken liggen: “Leuk dat er ook recepten in staan! Bij de rest ben ik al gauw afgehaakt, is niet zo mijn ding.”
  Schoonmoeder is huisartsassistente…….
  Ik moet Kuipers nog gaan lezen, maar dat wordt ws pas na The Paleo Approach, die bij thuiskomst in de brievenbus lag. Het boek doorbladerend ziet dat er echt geweldig goed uit! WOW!!!! Wat een werk zit daar in!
  (Niet dat Kuipers geen tijd en kennis in zijn boek heeft gestoken, maar ik vind Sarah Ballantyne -s boek- toch net iets aantrekkelijker 😉 )

 391. George zegt:

  via de Facebook pagina van “What about Wilma”:

  Has the paleo diet been scientifically proven to be more healthy?

  For the first time there is a long term, 2 year randomized controlled trial to see if the Paleo Diet is superior health wise to low fat, high carbohydrate diets. It’s positive about eating paleo.

  But. If you read the comments below the article, you’ll see why it’s just very hard to scientifically prove any diet to be healthier than another one.

  http://thepaleodiet.com/long-term-scientific-verification-of-the-paleo-diet/

 392. Het boek van Remko Kuipers is gebaseerd op zijn proefschrift, gepubliceerd in 2012 :

  Fatty acids in human evolution: contributions to evolutionary medicine

  Voor degenen die het proefschrift nog niet op de harde schijf hebben staan:

  Klik om toegang te krijgen tot thesis.pdf

 393. Alex zegt:

  Dankjewel voor het linken naar het complete proefschrift Gert. 🙂 Voorheen was alleen FL samervatting: http://www.foodlog.nl/files/achtergrond/RS_Kuipers_Uitgebreide_samenvatting_voor_de_leek_(1).pdf bekend, maar deze versie geeft meer prijs van de persoon Remko Kuipers.
  Altijd interessant(er) 😉

 394. Jo tB zegt:

  Weliswaar een oud artikel, maar er komt toch ook wel eens een positief geluidje uit Wageningen.
  http://eoswetenschap.eu/artikel/eten-als-de-oermens

 395. willem zegt:

  Mooie bijdrage, Jo.
  Maar wat word ik intens verdrietig bij het lezen hedenochtend van een bijdrage van prof. Fred Brouns op Foodlog (in de draad over hemzelf) waaruit zoveel onbenul blijkt dat je je afvraagt hoe het mogelijk is dat sommigen wetenschappelijke posities innemen waarvan je minstens mag verwachten dat ze over enige communicatieve vaardigheden beschikken. Droefgeestig!
  En die Veerman, die vervolgens niet weet hoe deze Fred te behagen, hoe triest..

 396. Ik was een poosje off line, maar ga nu ik weer aan een draadje hang meteen kijken 🙂 !

 397. Jo tB zegt:

  Kwam net een presentatie tegen van dr Hanno Pijl van LUMC over Diabetes type 2 en Voeding in Evolutionair perspectief.

  Klik om toegang te krijgen tot Pijl.print.pdf

 398. Djeezzzz… Lang lang geleden leerde ik dat je mensen die kapitalen gebruiken om hun woorden kracht bij te zetten meestal niet serieus moet nemen. Wat een wartaal slaat deze meneer uit. Ik denk dat de verkeersinformatie in zijn brein voortdurend waarschuwt voor dichte tot zeer dichte mist.

  Geen ongebruikelijk toestand voor graaneters 🙂 .

  Die laatste opmerking was natuurlijk een grapje.

  Zag in de gauwigheid ook dat Dr. Frank iets heeft geschreven over fructose. Hij heeft belangstelling opgevat voor de pathogenese van vetlever. Dat schreeuwt bijna om een post. Hint, als Frank nou eens zou googelen op NAFLD, fructose en omega 6 🙂 . Suiker en fructose alleen geven pas in vrij hoge doses (en na langdurige belasting) leverschade. Maar gooi er een flinke scheut linolzuurrijke olie bij en… Niemand van de geleerde reageerders daar die dat opwerpt! Hoe is het mogelijk.

 399. Op grond van de oeverloze discussies op Foodlog over of en wanneer een bepaalde factor schadelijk wordt, stel ik voor dat we voortaan alle contemporaine epidemiologie in homogene groepen negeren. Ik heb het vaker gezegd, het is pure astrologie. De statistiekfetisjisten kunnen hoog en laag springen, maar voorlopig presteert een paleolithisch georiënteerde voeding zonder granen, zuivel, bonen, extra suiker en omega 6 rijke oliën in daadwerkelijke experimenten op alle parameters het best. De gevonden resultaten waren bovendien voorspeld, op basis van fysiologische kennis en evolutiebiologische logica.

  Minder graan en ander hooglycaemisch noodvoedsel, minder suiker, minder omega 6 rijke zaadoliën = een gezondere bevolking. Leuker kunnen we het niet maken.

 400. Alex zegt:

  En dit is waar ‘onze’ Robert/Richard vervolgens bij Robert Hoenselaar in diens paleo-tarwe draad naar linkt (voor de duidelijkheid, hij linkt naar het abstract en ik naar het artikel zelf):

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2831640/
  Clinical Experience of a Diet Designed to Reduce Aging
  van Ron Rosedale/Eric C. Westman en John P. Konhilas

  waarvoor mijn dank. 😉

 401. Jo tB zegt:

  Ik heb net de Oratie uit 2008 van Hanno Pijl zitten lezen. Hij is volgens mij een paleo-er in hart en nieren! Een pracht staaltje geschiedenis.
  https://www.lumc.nl/home/0005/hoo/80804012111221/80805100124185/80805103016185/

 402. Waarom linkt hij naar dat onderzoek, Alex? Sorry, blond 😉 .

 403. Alex zegt:

  😉 Omdat hem dat onderzoek weer aan het denken heeft gezet (zijn woorden, niet de mijne) 🙂 :

  http://www.roberthoenselaardietist.nl/hart-en-vaatziekten/tarwe-chronische-ziekten/

  commentaar van gisteren en als je de andere commentaren van ‘Richard’ in die draad ziet is duidelijk waarom Mariet en ik tot eenzelfde conclusie komen, nl. dat dit ‘onze’ Robert moet zijn.

 404. Godallemachtig wat een armoedige discussie. Het Scientific American broddelwerkje wordt ook weer gretig aangehaald.

  Ja, Richard is Robert. Geen twijfel mogelijk. Ik wist niet dat ik daar ook al reageerde 🙂 .

 405. Jo tB zegt:

  Ik had Robert van oogkleppen op hebben beschuldigd, nou zie ik hem (als Richard) het balletje teruggooien naar anderen op Robert Hoenselaars blog. Hij is daar beslist spraakzamer dan hier, getuige het aantal regels in zijn posten. 🙂

 406. George zegt:

  Er is een interessante discussie gaande of je wetenschap nodig hebt voor dingen die je op je klompen kan aanvoelen !
  Eerst Gary Taubes: Why Nutrition Is So Confusing (o.a over de noodzaak voor RCT’s):
  http://www.nytimes.com/2014/02/09/opinion/sunday/why-nutrition-is-so-confusing.html?
  hier onder volgt een interessante kritiek op dat artikel van David L. Latz:
  Diet, Weight, and Health: Confused Only If You Want To Be!
  (de link volgt in de volgende post).

 407. George zegt:

  Vooral dit vond ik een opmerkelijke gedachte:
  “Well, consider that the advice we got decades ago to cut dietary fat was never intended as advice to eat low-fat, high-starch, high-sugar cookies. When the advice to cut fat was first provided, there was no such thing as highly-processed, low-fat junk food. The food industry exploited the advice and invented low-fat junk food to take advantage of it. This issue of “unintended consequences” in dietary advice is enormously important, and I have addressed it at some length before”.

 408. ton zegt:

  ik moet heel eerlijk zeggen Jullie en alle andere gezondheidsgoeroe’s maken de mensen knettergek!Wat de een ten strengste verbiedt ,beveelt de volgende ten sterkste aan.
  Twee mogelijkheden
  1 de ene groep wordt gesponserd door de voedselindustrie ,die ons allerlei rotzooi (of is het juist heel gezond? dat schijnt dus geen mens te weten8ALS men het wel zou weten en het zou echt zo ongezond zijn (verzadigd vet en transvetten)WAAROM wordt het dan niet verboden om door ons voedsel te gooien?)
  2 de andere groep is bezig zichzelf te sponseren door ons allerlei “bio”producten te laten eten en ons DUUR te verkopen.Ik heb lang op het platteland gewoond.Daar stond eens een boer naar zijn akkerland te kijken en we raakten in gesprek.Het bleek “dat hij nu met bio bezig was”.Dat is natuurlijk slap gel*l!Als er al -tig jaar allerlei rotzooi op de akkers gegooid is KAN je niet zomaar overschakelen op bio
  M.a.w. WIE moet ik in godsnaam geloven
  P.S. dat er hier ene “Folkert” op schrijft vind ik “verdacht :-):-):-):-)

 409. Hallo, ik ben nieuw m.b.t. Paleo, eet al wel een tijdje koolhydraatbeperkt. Ik lees deze draad met interesse maar de aanschaf van het boek zal even moeten wachten tot ik weer in Nederland ben. Ik ben op dit moment op familiebezoek bij mijn oudste zoon in de VS. Ik las een berichtje over de Paleo Approach van Sarah Ballantyne en na wat reviews gelezen te hebben, heb ik dat net besteld bij Amazon 🙂
  groeten uit Redwood City CA

 410. Aan ene Ton :
  P.S. dat er hier ene “Folkert” op schrijft vind ik “verdacht :-):-):-):-)

  Wat is daar verdacht aan, Ton ? En daar trek je ook nog vier mislukte lachebekkies bij. Ben je zo’n lachebek ? Je hoeft het hier niet uit te leggen, maar kom even bij me langs, praten we er over bij een heerlijk glas rode wijn. Op Internet vind je mijn adres.

 411. Hans zegt:

  @ ton februari 11, 2014 om 5:01 PM ,
  Gaan we weer …….

  Lees eens rustig ,,Paleo op een bierviltje ” rechtsboven op dit blog en daarna de diverse artikelen en reacties ! Gaandeweg zou je conclusies voor jezelf trekken kunnen …… , succes daarbij !

  Als je dat hebt gedaan en ,,ene Folkert ” tegenkomt , neem ik aan dat je achteraf gezien een niet bedoelde foute grap maakte en als je enig gevoel in je donder hebt dit rechtzet ?

  Hoop oprecht dat alles wat je hier leest op dit blog je twijfels weg kan nemen.

  @ Folkert , lekker dat glaasje rode wijn , weet inmiddels dat Remko Kuipers ook niet vies is van een Jagermeister ! ( sorry Alex , trema op de a , smaakt er niet minder om 😆 ) .

 412. Hans zegt:

  ,,twijfels weg KUNNEN nemen “

 413. Folkert zegt:

  Zou d’ie dat bedoelen, Hans ? Wat een druiloor. Hij zal het verschil toch wel kennen tussen een korte V en een lange V. Nou, Ton, voor zo’n flauwe keetgrap hoef je aan mij geen excuus aan te bieden, hoor jochie. Ik dacht even dat je iets heel ernstigs bedoelde. Zo iets als van dat dubbeltje wat ik ooit uit mijn moeders portemonnee heb gejat. Hoe kan d’ie dat nou weten dacht ik, zou die Ton mijn ouwe pastoor zijn , de enige die dat kan weten. Maar je grapje is niet aan mij gericht, begrijp ik, dat goed ? Je probeert met je ps-je een hele groep te diskwalificeren op een achterbakse manier. Vandaar al je lachebekjes.

 414. セレネ zegt:

  Voor de mensen in/rond Utrecht: In biowinkel “De vruchtenboom” in het winkelcentrum Lunetten, tegenover de Hoogvliet, verkopen ze nu zuurkool uit het vat (99 cent per kilo).

 415. marcel zegt:

  @セレネ januari 25, 2014 om 3:49 PM
  Heb je ‘the paleo manifesto’ van John Durant al gelezen? Ik ben er aan begonnen en het bevalt me goed. Als invalshoek is ‘culture’ (in de brede zin van het woord) gekozen. Een aardige padcast (of transcript ervan) met de auteur over de inhoud van het boek kan je hier (http://robbwolf.com/2013/10/08/episode-202-guest-john-durant/) vinden.

 416. Alex zegt:

  Robert/Richard bij Hoenselaar: http://www.nieuwsvoordietisten.nl/nieuws/nieuws/article/oerdieet-verslaat-mediterrane-dieet/ met bijbehorende tekst: “Er komen inderdaad toch wel steeds meer signalen dat sterke koolhydraatbeperking en dus ook weinig of geen brood gezonder is. En het veel bejubelde mediterrane dieet verliest het van het oerdieet.”

  Staat toch in sterke tegenspraak tot datgene waarmee hij op dit blog denkt te moeten reageren…

 417. Alex zegt:

  Ook vermeld op nieuws voor dietisten op 29 januari 2014:

  “Eetsprookjes

  Auteur: Huib Stam

  Dit boek geeft een mooi overzicht van hoe het ervoor staat met ons eten: van de geschiedenis van ons voedsel tot aan de laatste wetenschap en de nieuwste voedingshypes. De auteur is geen voedingskundige, maar journalist. Stam heeft zich goed ingelezen en geïnformeerd (de bronnenlijst is indrukwekkend) en volgt (en dat is journalisten eigen) het nieuws op de voet. Hij gebruikt bronnen als Foodlog en het Paleo Perspectief, maar hij plaatst hypes, nieuwtjes en rumoer wel steeds in een groter perspectief. Het leukst wordt het als hij zijn mening stevig formuleert: ‘De Schijf van Vijf is een monument in verval’ en ‘De essentie van fastfood: ik wil een vette bek en wel nu’. Een boek dat leest als een trein. (KH)

  Eetsprookjes, Huib Stam, De Bezige Bij, ISBN 9789023485445, 336 pagina’s, € 19,90”

  Om nu Foodlog en het Paleo Perspectief op één lijn te zetten lijkt onlogisch, maar toch leuk dat het boek met indrukwekkende bronnenlijst ook naar dit zeer gewaardeerde blog verwijst. 😉

 418. Fien zegt:

  @Ton.
  1) Andere landen zijn verder met een verbod op industrieel transvet dan Nederland. Natuurlijk transvet is geen probleem voor de gezondheid. Bij mij in de buurt zit trouwens een patatzaak met zo’n grote sticker op de deur dat ze transvetvrij frituren. Die sticker krijg je alleen in je bezit als het ook waar is.
  2) Voor de overstap naar biolandbouw bestaat regelgeving. Het is uitgesloten dat de producten van jouw boer meteen als bio gecertificeerd zouden worden. Daar gaan jaren overheen.

 419. Alex zegt:

  Toch typisch dat Robert Hoenselaar alle door Robert/Richard geplaatste links (ongeacht of ze nu wel of niet van commentaar voorzien waren) van zijn blog verwijdert…

  Robert, wanneer heb je voor het laatst een nonfictie boek gelezen en begrepen? Net zo lang geleden als Hulspas waarschijnlijk. 😛

 420. willem zegt:

  Weet je, Robert, dat artikel kennen we wel. We hadden het er hier al vaak over. Je leest niet, en bralt maar wat. Iemand die dit hier plaatst en waarvan je weet dat die in staat is om te lezen en van wie toch wel een beetje intellect verwacht wordt, zou ik wijzen op zijn domheid. Jij valt daarop niet te wijzen, want het gaat bij jou niet om nieuwsgierigheid naar de mening van anderen, maar om een infantiele lust om te kwetsen, en een volkomen gebrek aan empathie.
  De evolutie lijkt aan jou voorbij te zijn gegaan..

 421. willem zegt:

  Adriaan, ergens op een andere draad, heeft gelijk. Robert schrijft, wat mij betreft, maar wat hij meent kwijt te willen. Ik zal er niet meer op reageren, omdat daar toch geen reflectie op komt.
  Amen (het zij zo).

 422. Gert van der Hoek zegt:

  Gezien? Je kunt vragen stellen voor Remko Kuipers:

  http://www.stadswild.nl/stel-je-vraag-aan-dr-remko-kuipers/#comments

 423. セレネ zegt:

  Marcel: nee, nog niet gelezen. Bedankt voor de link, ik zal eens gaan kijken 🙂

 424. Plaatste vanochtend onderstaande review op Bol.com. Moet nog worden goedgekeurd. Sorry folks, maar ik had weinig tijd voor iets grondigers of originelers 😉 .

  Zeker 2,6 miljoen jaar rende de mens in overzichtelijke groepjes achter wild aan. Hij jaagde, aaste, viste en verzamelde eieren, knollen, wortels, bessen, loten, noten en vruchten. Als het voedsel ergens te schaars werd, zocht hij een nieuw territorium. Hij bewoog relatief veel en zijn voeding had een lage glycaemische load. Fossiele data en ethnografische gegevens van 181 nog traditioneel levende jager-verzamelaar volken laten zien dat het genoom van de mens is gevormd in een periode 35 procent van de energie werd geleverd door plantaardige voedingsbronnen en 65 procent door dierlijke bronnen. Tienduizend jaar geleden – een oogwenk in evolutionair opzicht – kwamen enkele groepen, onder druk van hun eigen reproductieve succes en het plotseling uitsterven van een aantal grote grazers, op het slimme idee graszaad te gaan telen. In slechts enkele generaties tijd werd graan basisvoedsel. In Het Oerdieet maakt apotheker, arts en cardioloog in opleiding Remko Kuipers duidelijk dat die overschakeling gepaard ging met een afname van de levensduur, een toename van de kindersterfte en de opkomst van infectieziekten, rachitis, botontkalking, atherosclerose, reuma en tandbederf. Kuipers en andere exponenten van de evolutiegeneeskunde gebruiken de lange periode die aan de landbouwrevolutie vooraf ging als ijkpunt voor wat wij moeten doen en laten om gezond te blijven en constateren op basis van paleopathologische data, epidemiologie in transitiegebieden en modern moleculairbiologisch onderzoek dat wij in feite nog steeds niet zijn hersteld van deze catastrofe. In de krap 500 generaties die ons sinds de introductie van de landbouw vooraf gingen, is ons DNA immers vrijwel niet veranderd. Simpele polymorfismen, zoals lactasepersistentie en hoge amylase-expressie, zijn geen bewijs voor perfecte aanpassing aan neolithische levensmiddelen, maar imperfecte ad hoc aanpassingen aan in essentie levensbedreigende veranderingen. Lactasepersistentie voorkomt dat mensen nog voor ze zich kunnen reproduceren doodgaan aan chronische diarree, maar rekent niet af met galactose-geïnduceerde complicaties die op middelbare leeftijd ontstaan, zoals de vorming van onstabiele atherosclerotische plaques en cataract. Inmiddels hebben vijf volgens de regelen der kunst uitgevoerde interventiestudies laten zien dat een paleodieet – bestaande uit vlees, vis, schaaldieren, eieren, groenten, fruit, knolgewassen en noten – betere effecten heeft op alle relevante gezondheidsparameters dan meer conventionele voedingspatronen, zoals het Mediterrane dieet. Het Oerdieet gaat in klare taal diep in op deze materie. Het laat zien dat de huidige voedinsgleer in feite blind is, omdat zij het leidend principe in de biologie – evolutie door natuurlijke selectie – negeert. Kuipers’ boek is niet alleen een must read voor de in een gezond en functioneel leven geïnteresseerde leek, het zou verplichte kost moeten zijn op de opleidingen geneeskunde en diëtetiek.

  Als ik één zeurdingetje over dit boek zou moeten noemen, is het dat Kuipers – zoals het een goede wetenschapper betaamt – extreem voorzichtig is in zijn concrete adviezen. Waar ik zelf niet gehinderd door een zware peer pressure (Marcel Hulspas buiten beschouwing gelaten) voorzichtigheidshalve rigoureus zou adviseren alle graanproducten, bonen en zuivel te elimineren, ziet Kuipers een bescheiden rol voor deze ook in geringe hoeveelheden potentieel ziekmakende neolithische items. Die voorzichtigheid siert hem.

  Melchior Meijer
  Journalist en maker van Het Paleo Perspectief

  • Michajoris zegt:

   Ik zeg niets meer aan doen. Mooi zo. Net als die Paleo Primer trouwens. Heel helder!

  • George zegt:

   ben benieuwd of jouw recensie geaccepteerd wordt door Bol.com; temeer daar je eigenlijk *inhoudelijk* zijn boek nog eens dunnetjes over doet….de echte recensie begint pas bij: “Het Oerdieet gaat in klare taal diep in op deze materie……”

   nou ja, ik ben in ieder geval wel geïnspireerd geraakt door jouw bijdrage, dus heb ik ook een recensie geschreven:
   “Remko Kuipers maakt het voor de leek heel duidelijk waarom oervoeding veel gezonder is dan modern, industrieel voedsel. Vooral zijn uitleg wat de schadelijke gevolgen zijn van dit voedsel: lagegraads ontsteking – die op zijn beurt allerlei hele nare welvaartsziekten veroorzaakt – maakt het wel heel makkelijk om in te zien dat verse, onbewerkte voeding het beste is voor de mens. Ik vind het een van de beste boeken op dit gebied: grondig, degelijk, prettig geschreven, makkelijk te volgen en erg goed onderbouwd. (Indrukwekkende literatuurlijst). Remko laat zich niet van de wijs brengen door gangbare meningen over voeding en durft ook als arts duidelijke uitspraken te doen, die – als wij dit ter harte zouden nemen, inclusief dus de zorgverzekeringen, artsen, diëtisten en de overheid – heel wat ziekte-ellende zou kunnen voorkomen resp. verminderen en bovendien dus zouden de zorgkosten significant verminderd kunnen worden.
   Het boek zou verplichte kost moeten zijn voor elke student medicijnen, maar ook voor diëtisten en fysiotherapeuten etc.”

  • Sylvia Knoop zegt:

   Ook ik had al een reecensie geschreven op Bol en Volkskrant, vind het zooooo naar dat Remco zoveel shit over zich heen krijgt en ook nog iemand anders die zijn Oerdieet kaapt met bijna hetzelfde plaatje als op Het Oerdieet. Schandelijk!!!
   Maar de recensie van Melchior heb ik gekopieerd, uiteraard met jouw naam erbij!
   Bij “tegenspraak” van bezorgde vrienden en artsen duw ik ze mijn iPod onder de neus met jouw recensie. Dank je voor weer een probleem opgelost 😉
   P.S. Volgende week weer bloed prikken…

 425. willem zegt:

  ‘Die voorzichtigheid siert hem.’
  Dat vraag ik me af. Wanneer je op overtuigende wijze uitlegt waarop de ‘paleovisie’ is gebaseerd, daar een stevige onderbouwing aan geeft en daarom wel als conclusie moet trekken dat neolitische producten als granen, bonen en zuivel feitelijk niet thuishoren in een voedingspatroon waarvan je vindt dat dat het meest past bij de mens, dan zie ik niet in waarom je toch, min of meer, ruimte biedt aan producten die min of meer sine qua non passen in een fatsoenlijk eetpatroon. Zeker de granen niet!
  Die voorzichtigheid lijkt mij niet te passen binnen de werkelijkheid van ‘paleo’, wel binnen die van het huidige voedingspatroon.

 426. George zegt:

  De mijne is nu al geaccepteerd!? 🙂

 427. Jeeeze, je hebt gelijk, George. Wordt kennelijk niet geaccepteerd. Ik ken die mores niet. Nou, dan niet toch 🙂 ?

  Ben het uiteraard met je eens, Willem. Maar ik ga als toekomstig concurrent (hopelijk, ooit) niet publiekelijk lopen ‘zeiken’.

 428. Fien zegt:

  Melchior, ik heb wel eens een recensie geschreven die afgewezen werd (niet voor bol.com), maar ik kreeg keurig een mailtje met de reden voor de afwijzing aangekruist. Mijn aangepaste recensie werd meteen geaccepteerd. Ik hoop en verwacht dat bol.com dit ook doet.

 429. Janet Noome zegt:

  Korte beschrijving van een praktijk casus van gisteren: Cliënt met ernstige reuma en obesitas komt in eind november 2013 bij mij voor voedingsadvies. In overleg gooien we het roer om en hij gaat grotendeels paleo met een koolhydraatbeperking. Cliënt is erg gemotiveerd vanwege elke dag pijn en verminderde mobiliteit. Gisteren 3e consult: -10 kg en optrekken van de bekende mist in het hoofd. Een paar weken geleden was cliënt bij de reumatoloog geweest. Aantoonbaar waren de ontstekingsfactoren bij bloedonderzoek dusdanig omlaag gegaan dat de afspraak voor het medicatie-infuus in mei aanstaande al geannuleerd is. Annulering hiervan was in de hele ziektegeschiedenis nog niet eerder voorgekomen. Reumatoloog is erg enthousiast en cliënt erg blij.
  Nu zegt de cynicus: toeval. Ik zeg: een succesverhaal N=1 en resultaat telt. Waarom zou ik in vredesnaam teruggaan naar de standaard voedingsadviezen?

 430. Alex zegt:

  Je review op Bol.com is geplaatst Melchior, zo te zien ongewijzigd. 🙂 Ze zullen wel gemerkt hebben dat er regelmatig mensen via bovenstaande link op hun site bij dit boek terechtkwamen. 😉

 431. George zegt:

  Clinic Oerdieet met dr. Remko Kuipers georganiseer door Chivo:
  http://chivo.nl/clinic-oerdieet-remko-kuipers
  De mens heeft een fantastisch lichaam, dat op de meest uiteenlopende voedingsmiddelen kan functioneren. Toch kunnen we niet alles eten en lijken sommige voedingsmiddelen beter bij ons ‘ontwerp’ te passen. Welke voedingsmiddelen dat zijn, is niet altijd even duidelijk, aangezien we geen handleiding bij ons ‘ontwerp’ meegeleverd hebben gekregen. Dr. Remko Kuipers, auteur van het boek ‘Het oerdieet’ heeft daarom een handleiding geschreven.

 432. willem zegt:

  Chivo. Nou hoop ik toch niet dat hij…

 433. Chivo.

  Het ‘instituut’ dat Staffan Lindebergs boek afzeek en paleo onwetenschappelijk noemt. Het ‘instituut’ dat iedere waarschuwing betreffende tarwe afdoet als ‘alarmisme’ (hij schrijft overigens consequent ‘alarmnisme’, let er maar eens op). Het ‘instituut’ dat rabiate anti-paleo’s als Alan Aragon en Evelyn Kocur bij elke scheet die ze laten in opperste gelukzaligheid de ongewassen gat likt. Het ‘instituut’ dat…

  Maar ja, als het vervolgens ook in eigen land zo populair wordt dat Pecunia er wat mee kan…

  • George zegt:

   not so fast 🙂
   if you can’t beat them, join them

   Chivo zegt ook ergens bij zijn aankondiging:” Ps. Er volgt nog een recensie van zijn boek, die onverminderd kritisch zal zijn”. maar desalniettemin, nodigt Chivo hem uit en ik zie Remko prima in staat om met hem in debat te gaan…..Chivo is behoorlijk onderlegd, en mijns inziens doet hij ook een paar goede dingen, alleen hij heeft minstens een makke, namelijk dat hij graag laat zien dat hij verder kan plassen als anderen, maar ik hem al genoeg afgezeken hier ergens op dit blog 😉 dat ga ik hier nog niet weer eens herhalen…

 434. Het grote probleem met chivo is dat hij verschrikkelijk slim is en tegelijkertijd de grootste pik van heel Nederland heeft. Excusez le mot. Een echte rotcombinatie.

 435. George zegt:

  vindt
  @Melchior geef ons a.u.b. een editing mogelijkheid!!!!

 436. Met liefde, maar hoe doe je dat?

  • George zegt:

   aij, ik dacht het te weten door iets te veranderen bij je instelling (via je dashboard van WordPress), maar daar kan ik ff niets vinden……ik vermoed dat de computers nerds hier dat wel weten..
   anyone?

 437. Andre zegt:

  Nerd reporting in 🙂 Ik heb geen ervaring met WordPress, maar met een snelle Google kom ik op http://www.wpbeginner.com/plugins/allow-users-edit-comments-wordpress/ uit, kun je daar wat mee, Melchior?

 438. marcel zegt:

  Aan de andere kant, geen editmogelijkheid heeft ook voordelen.

 439. marietsebiel zegt:

  Waar zal ik dit eens plaatsen, dacht ik. Bij het Oerdieet leek mij de meest logische plek.

  Op zoek naar je voorouders ! The Genographic Project 2.0 Beta
  Bij “Join the project” ( klikken op de internationale kit voor Europa ) kun je een DNA kit kopen, die na onderzoek je kan vertellen waar je van afstamt en welke weg je voorouders hebben afgelegd. in hun tocht naar andere werelddelen. Niet goedkoop 199,95 Dollar ( 150,- Euro ) maar dan heb je ook wat 😉

  Find out if you have Neanderthal or Denisovan ancestry.
  Europe’s Stone Age settlers migrated in waves that replaced older hunter-gatherer cultures, suggests a study that looks at European DNA, both ancient and modern. The results reported in the journal, Science, answer questions about the peopling of modern-day Europe.

  Some of our ancestors hunted wild animals and gathered plants to survive, while others were discovering agriculture, and yet others drew cave paintings. Throughout the world all of these things were being carried out by our ancient “grandmas” and “grandpas” some five to ten thousand years ago. But aside from that, we know almost nothing about these people, or do we? With the results of the new Genographic Project ancient DNA study from Central Europe (see official press release), we now know much more about who these people were, where they came from and when. And there’s no need to clone them, they were us.

  Geno 2.0: The Greatest Journey Ever Told
  The results give you an unprecedented view of your lineage. You will discover the migration paths your ancient ancestors followed thousands of years ago, and learn the details of your ancestral makeup—your branches on the human family tree.
  Included in the markers we will test for is a subset that scientists have recently determined to be from our hominin cousins, Neanderthals and the newly discovered Denisovans, who split from our lineage around 500,000 years ago. As modern humans were first migrating out of Africa more than 60,000 years ago, Neanderthals and Denisovans were still alive and well in Eurasia. It seems that our ancestors met, leaving a small genetic trace of these ancient relatives in our DNA. With Geno 2.0, you will learn if you have any Neanderthal or Denisovan DNA in your genome.

  https://genographic.nationalgeographic.com/

 440. Michael,
  Na je uitgebreide antwoord, vind ik dat ik je een reactie schuldig ben. Mijn excuses dat deze zo lang heeft moeten duren.

  Als ik de ziekte van Crohn zou hebben, zou ik ook net zolang doorzoeken tot ik er voor mezelf uitwas welke voeding het beste bij me paste. Dat grote groepen mensen niet consistent op dezelfde manier op voedingsmiddelen reageren, wil niet zeggen dat er op individueel vlak geen uitschieters zijn. Misschien zijn die groepen uitschieters ook wel groter dan nu wetenschappelijk is vastgelegd.

  Het resultaat uit je experiment met voeding is hartstikke mooi. Wie ben ik om je te vertellen wat te doen als jij je goed voelt bij rood vlees? Kwaliteit van leven is veel waard. Lekker eten ook. Op individueel vlak kun je toch niets zeggen over het effect van rood vlees op de gezondheid. Wie weet wordt je wel ouder omdat je minder klachten ervaart bij de Crohn en/of je daar goed bij voelt.

  De uitspraken van de prof. over het effect van stress en voeding op Crohn, lijken me nogal kortzichtig. Ik begrijp dat je hem die “strikvragen” hebt gesteld.

  Zijn er nog bepaalde soorten rood vlees waar je goed op gedijt? Hoe voel je je als je bewerkt rood vlees eet?

 441. @Alex, Melchior en Jo tB,
  Het was mij ook duidelijk dat de Robert op deze site dezelfde persoon is als de Richard op mijn site aka Melchior, als ik het goed begrijp 😛 (ik geloof daar niks van overigens)

  @Alex,
  De reacties van Robert/Richard komen voortaan in de wacht (niet automatisch in de prullenbak).
  Iedereen mag op mijn site reageren. Graag zelfs want dan kan ik ook weer verder kijken. Door de reactie van Robert1970 ben ik verder op zoek gegaan naar nieuw data. Alhoewel ik niet heb gevonden, wat ik zocht (incidentie cijfers m.b.t. hart- en vaatziekten en kanker), ben ik wel een andere uitkomstmaat tegengekomen: de zgn. DALY (disability-adjusted life years). Dit is een combinatie van ziekte en overlijden. Er wordt dan gekeken naar het aantal gezonde jaren, zonder chronische ziekten. Wanneer ik naar de correlatie tarwe & DALY’s kijk, ziet deze er anders uit dan de grafiek voor de correlatie tarwe/mortaliteit door chronische ziekten. Wordt vervolgd.

  Robert1970 en anderen reageren inhoudelijk op het onderwerp. Robert/Richard plaatst reacties waardoor het onderwerp ontspoort. Mijn topic gaat over tarwe in relatie tot chronische ziekten. Nadat hij over alcohol begon heb ik duidelijk aangegeven dat ik ontopic wil blijven. Daarna volgen van hem linkjes naar onderzoeken die niets met tarwe te maken hebben en waarin ook niet wordt gekeken naar het ontstaan van chronische ziekten. Wat hij daarmee wil zeggen, moet de lezer maar raden. Eenmaal heb ik daar nog inhoudelijk op gereageerd. Maar ik blijf niet aan de gang.

 442. セレネ zegt:

  Boek van Remko Kuipers besteld 🙂 En “Paleo Manifesto” ook al te pakken gekregen (nog niet gelezen).
  En blijkbaar verkopen ze ook zuurkool uit ’t vat op de woensdagmarkt op Vredenburg in Utrecht! (ik vind het momenteel echt superlekker, vooral met kokosolie en kruidenboterkruiden…)

 443. willem zegt:

  ‘Kruidenboterkruiden’?
  Mooi woord. Maar welke zijn dat?

 444. セレネ zegt:

  Kruidenboterkruidenmix maak ik altijd met wat andere kruiden, maar wel met: knoflook (fijngesneden knoflookteentjes, of knoflookpoeder als je dat gebruikt), en dan bieslook/peterselie/peper/tijm/wat ik verder in mijn kast heb staan en op dat moment lekker ruikt (oregano/dille/etc). Verse kruiden (zoals verse bieslook!) kunnen er ook nog doorheen, maar die heb ik op dit moment niet meer 😛

 445. willem zegt:

  Dank, セレネ. Ik vroeg dit, omdat er diverse kruidenboters bestaan.
  Net stamppotje zuurkool gemaakt, maar deze keer nog zonder jouw kruidenboterkruiden. Wel met wat thijm, oregano, knoflook (die ik vooral als groente zie) en rozemarijn. Alle vers, heb ik nog, behalve uiteraard de knoflook: nog flink wat teentjes als oogst van afgelopen seizoen.
  Bieslook zal met dit weer niet lang meer op zich laten wachten. Oh, ja, ik maal flink wat peper door deze stamppot. Maakt het lekker ‘winters’, wat dat ook moge betekenen nu ook ik de merel alweer gehoord heb.

 446. Felicita zegt:

  Remko komt vanavond om 21:00 op Radio 5. In gesprek met iemand van Wageningen..

 447. Gert van der Hoek zegt:

  In het boek van Remko Kuipers ruim aandacht voor AGE’s .

  Nu ook even in beeld bij een recentie studie, vertaald in dit artikel in de Express:

  Now steak and eggs are linked to the ravages of Alzheimer’s

  Ages are abundant in browned, barbecued and fried meats.

  http://www.express.co.uk/news/health/461663/Now-steak-and-eggs-are-linked-to-the-ravages-of-Alzheimer-s

  • Dank, Gert.

   Ja, het is belangrijk. Stephan Guyenet schreef lang geleden het volgende:

   Cooking temperature

   This is not a can of worms I’ve opened on WHS yet, but I think cooking temperature is a significant factor in health. Gentle cooking methods preserve nutrients, form fewer potentially damaging compounds such as advanced glycation end-products, lipid peroxides and heterocyclic amines, and do not increase the energy density of foods. In diabetics, a diet composed of gently cooked foods increases estimated insulin sensitivity, improves glucose control, and substantially decreases markers of inflammation, compared to one composed of similar foods cooked by higher-heat methods (7, 8).

   One study showed that a gently cooked diet increases estimated insulin sensitivity in non-diabetics, relative to a high heat cooked diet, when eaten for one month (9). Unfortunately, the result was confounded by a lower energy intake in the gently cooked food group. Maillard reaction products (browning) are formed during high-heat cooking, and contribute substantially to the palatability of food. Think grilled steak vs. steamed steak. In addition, high heat (as opposed to wet heat) cooking increases the energy density of food by evaporating water. Both of these factors promote increased food intake, which is what the study observed. We can’t know whether the difference in estimated insulin sensitivity was due to differences in energy intake, a direct effect of the high-heat cooked food, or both. They didn’t report changes in body weight. Regardless, my opinion is that gentle cooking methods such as steaming, boiling and poaching are generally superior to frying, roasting and grilling for health. Deep-fried food is poison.

 448. Gert van der Hoek zegt:

  Lezing Remko Kuipers over zijn boek Het Oerdieet

  KRAGGENBURG – Tijdens de Restaurantweek verenigen VU Connected en Netl krachten en kennis. Op 13 maart hebben zij wetenschapper Remko Kuipers uitgenodigd, auteur van het onlangs verschenen boek ‘Het Oerdieet’. De lezing begint om 19.00 uur. Kuipers zal in begrijpelijke taal uitleg geven waarom we allemaal zouden moeten eten als oermens. –

  http://www.denoordoostpolder.nl/nieuws/52940/lezing-remko-kuipers-over-zijn-boek-het-oerdieet/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=lezing-remko-kuipers-over-zijn-boek-het-oerdieet#sthash.2oI5OUCD.dpuf

 449. Gert van der Hoek zegt:

  Dit hoort er nog bij….

  Tijdens het diner geeft wetenschapper Remko Kuipers , tevens auteur van het onlangs verschenen boek ‘Het Oerdieet’, in begrijpelijke taal uitleg waarom we allemaal zouden moeten eten als oermens.

  De lezing wordt omlijst door een driegangendiner van restaurant Netl. Het diner kost € 27,50 (excl. drankjes), reserveren via …

  http://www.netl.nl/agenda/kennisdiner-met-het-oerdieet-van-remko-kuipers/

 450. Hielkje zegt:

  Dr. Art Ayers heeft onlangs ook iets geschreven over AGE
  http://coolinginflammation.blogspot.nl/2014/02/diabetic-hypertension-browning-of.html
  “AGE in Food Should we fear browned foods as inflammatory. I don’t think that AGE in foods is any more of a hazard than all of the toxic phytochemicals that are touted as plant antioxidants. I think that the gut and liver provide protection. I brown the sugar on my flans and sear my steaks, even as I relish eating my veggies. The body can detox th
  ese natural products in the gut better than it can handle the AGE made by high blood sugars.”
  Wat vinden jullie van deze kijk op de zaak?

 451. sigme zegt:

  @Melchior 25/2 9:08
  Het citaat sluit opeens af met diepgevroren voedsel. Deep-fried food is poison.
  Wat is het verband tussen diepgevroren en heet bereiden?

 452. sigme zegt:

  Oeh! Wat ja dom ja :@.

 453. maanfiets zegt:

  Heeft iemand dit al gezien en gefileerd? ik heb de bron nog niet gevonden, maar ik zie nu op verschillende pagina’s teksten als;
  “De populairste diëten van het moment zijn de eiwitrijke diëten zoals Atkins en het Paleo dieet. Maar hoewel ze je helpen deze zomer weer strak op het strand te kunnen verschijnen, is het nog maar de vraag hoe lang je van het effect zal kunnen genieten.”