Hoe gaat het eigenlijk met Joris Driepinter?

Nee, ik heb Het Boek nog steeds niet uit. Telkens onverwachte activiteiten ’s avonds. Vast staat echter dat ik een boek serie postings ga maken over de neolithische voedingsmiddelen die binnen Het Oerdieet als zijnde veilig of zelfs gezondheidsbevorderend worden getolereerd, maar die volgens mij niet passen in een degelijk (preventief en curatief) paleopatroon. Zo laat Het Oerdieet ruimte voor volkoren tarwe en andere volle granen, op basis van, nota bene, epidemiologie die is uitgevoerd in groepen waarin iedereen granen eet. Ik ben ervan overtuigd dat polderpaleo, waarin granen, bonen, zuivel en zelfs soja min of meer groen licht krijgen, niet zo goed zal werken als paleo zoals het wordt gedefinieerd door onder anderen Loren Cordain en zoals het ook in het begin van Het Boek wordt gepresenteerd. Zojuist linkte Gert bijvoorbeeld naar onderzoek van de bekende Leidse diabetesvorser Bart Roep, wiens groep heeft aangetoond hoe gluten bij genetisch vatbare mensen diabetes type 1 kan veroorzaken. Dat tarwe causaal gerelateerd is aan deze nare aandoening was al bekend (je kunt het in proefdieren uitlokken met tarwe), het nu blootgelegde mechanisme is echter nieuw en spannend. Het bevestigt dat je niet moet spotten met ons evolutionaire verleden langs kusten, rivieren en delta’s, waarin we echt nauwelijks granen aten. Vooralsnog weet niemand of zijn of haar individuele genetische blauwdruk predisponeert voor tarwe geïnduceerde diabetes type 1 (of voor tarwe geïnduceerde reuma, MS, lupus of welke auto-immuunziekte ook). Dus als je ‘wekelijks’ tarweproducten eet, leef je misschien in de waan dat je paleo eet, maar heb je je risico op een auto-immuunziekte vermoedelijk nauwelijks verminderd.

Geïnspireerd door dit thema vandaag een oudje over zuivel en dan vooral melk.

Niets Nederlandser dan melk en zuivel. Melk moet! Toch? Eh… niet echt. Het gaat ook prima zonder.

In 1968 lanceerde het Zuivelbureau een dijk van een campagne: Joris Driepinter en zijn ‘Drie glazen melk per dag, dat doet het!’ Op radio en TV, media die destijds qua gezag konden wedijveren met Jezus, dreigden vooraanstaande artsen dat wie zijn melk niet opdronk, onherroepelijk broos zou worden en – ouders en onderwijzers sidderden – misschien wel homofiel of lesbisch. Tegelijkertijd werd de hele Nederlandse jeugd onderworpen aan een verplicht schoolmelk-programma, zo totalitair dat talloze slachtoffers nog steeds niet langs een zuivelvitrine kunnen lopen zonder te kokhalzen. Wie zijn flesje schoolmelk weigerde kon in de hoek gaan staan. Kinderen die het weeë vocht ook na herhaalde martelpogingen echt niet door kun keel konden krijgen, mochten karnemelk drinken, maar plaatsten zich daarmee onverbiddelijk in het hokje ‘spoort niet’. Enkele vooruitstrevende kinderartsen waarschuwden zich schor voor de risico’s van dit experiment. Vergeefs. Zij werden met succes gemarginaliseerd. Hoe kon een oerproduct als koemelk in ’s hemelsnaam slecht zijn! Het huidige onafhankelijke Voedingscentrum, rechtstreeks voortgekomen uit het Zuivelbureau, is tegenwoordig minder rabiaat, maar verloochent haar herkomst niet. Zuivel, zo klinkt het vanuit Den Haag, verdient een prominente plaats in een verantwoorde voeding. Wie geen zuivel – of ‘zuivelvervangers’ – gebruikt, brengt immers zijn calciumvoorziening in gevaar.

Ja, ja. Het blijkt allemaal iets genuanceerder te liggen. In de medische literatuur viel de stoere Joris Driepinter in de jaren ’60 al nauwelijks te ontwaren. De enkeling die de bibliotheek indook, kon lezen dat allerlei onderzoek vroege blootstelling aan de eiwitten in koemelk koppelde aan een sterk verhoogd risico op diabetes type 1, de vorm van suikerziekte die doorgaans bij kinderen optreedt en die levenslang insuline spuiten noodzakelijk maakt. Dat verband is in de loop der jaren alleen maar sterker geworden en wordt gezien als belangrijke verklaring waarom diabetes type 1 nergens vaker voorkomt dan in Finland, dat ook de hoogste zuivelconsumptie ter wereld heeft. Finse onderzoekers zoeken momenteel voor eens en voor altijd uit of koemelkeiwit bij vatbare individuen inderdaad diabetes type 1 kan uitlokken. Het heeft er alle schijn van, al staat inmiddels vast dat er méér omgevingsfactoren zijn die dat autoimmune proces in gang kunnen zetten. Gluten bijvoorbeeld, een voor alle mensen problematisch eiwit in tarwe. Het is niet ondenkbaar dat de stoere blonde meid met haar ‘En één melk!’ inmiddels is veranderd in een buikige dame met een slecht hart en een broos skelet.

Om met dat slechte hart te beginnen, van alle voedingsmiddelen hebben melk en tarwe epidemiologisch gezien wereldwijd de sterkste correlatie met het ook onder vrouwen epidemische hartinfarct. Waar de twee niet worden genuttigd, zijn hart- en vaatziekten afwezig. “Dat is geen bewijs voor een oorzakelijk verband, maar het zou ons wel voorzichtig moeten maken,” zegt de Zweedse arts en evolutiegeneeskundige Staffan Lindeberg. Lindeberg weet niet precies hoe melk de bloedvaten aantast, maar vermoedt dat zowel lactose, melksuiker, als caseïne, het belangrijkste eiwit in melk, voor mensen problematisch zijn.

De Nieuw Zeelandse biochemicus dr. Corran McLachian ontdekte dat het optreden van hart- en vaatziekte vrijwel parallel loopt met de consumptie van beta caseïne A1, het type melkeiwit dat vooral Europese koeien produceren. Bevestiging voor zijn epidemiologische waarnemingen kreeg McLachian toen hij volkomen gezonde ratten vetvrije melk met radioactief gemarkeerd beta caseïne gaf. Het eiwit zette zich agressief af in hun aorta en kransslagaderen.

Er zijn echter enkele volkeren, zoals de Afrikaanse Masaï, die louter van rauwe, volvette melk leven en nooit hart- en vaatproblemen krijgen. Lindeberg denkt dat zij beschermd zijn doordat ze hun melk laten fermenteren, waardoor de lactose verdwijnt en het caseïne zijn kwalijke structuur verliest. De Amerikaanse cardioloog Dr. Kurt Oster bedacht dertig jaar geleden een andere elegante hypothese. Hij suggereerde dat homogenisatie, een standaardmethode om klontvorming te voorkomen en melk houdbaarder te maken, de kern van het probleem is. “Door het homogeniseren wordt het in de melk aanwezige enzym xanthine oxidase, dat we normaal uitpoepen, opneembaar voor het lichaam,” zei Oster vlak voor zijn derde hartinfarct hem fataal werd. “Het komt in de circulatie, waar het een reactie aangaat met plasmalogeen, een eiwit dat de hartspier en de omringende slagaders structuur geeft. Het vreet dat plasmalogeen weg. Daardoor ontstaan minuscule scheurtjes in de vaatwand. Het reparatieproces dat vervolgens op gang komt, schiet zijn doel voorbij. De vaten groeien dicht.” Oster en biochemicus Donald Ross onderzochten de lichamen van tientallen infarctdoden en constateerden dat hun kranslagaderen géén plasmalogeen en wèl xanthine oxidase bevatten. Bij mensen die niet aan een ziek hart ten onder gaan, is dat andersom. Hun onderzoek is nooit voortgezet, dus het blijft een hypothese. Een collega van Oster, Dr. Annand, maakte de link met pasteurisatie. Kort na invoering begin jaren ’20 begon het tot dan toe zeldzame hartinfarct vaker voor te komen. In 1967 deed hij in een wetenschappelijk tijdschrift uit de doeken hoe langdurig verhit melkeiwit volgens hem aderverkalking en bloedklontering in de hand werkt. Hij liet zien hoe hartpatiënten na een doorgemaakt infarct aanzienlijk verbeterden als ze geen verhit melkeiwit meer consumeerden. Ook zijn idee werd nooit goed uitgezocht. Er zijn nog een paar aardige hypotheses, maar, het wordt vervelend, ze zijn nooit uitgezocht. Er is alleen dat akelige epidemiologische verband en sceptici voeren terecht aan dat er ook zo’n verband is tussen de omvang van ooievaarspopulaties en het aantal mensenkinderen per gezin.

Er zijn echter ook meer alledaagse vraagtekens te plaatsen bij campagnes als ‘Melk is goed voor elk’ en ‘Melk Moet’. “Sommige blanke en veel zwarte mensen zijn niet in staat lactose, melksuiker, te verteren omdat ze het enzym lactase niet aanmaken,” zegt diëtiste (naam op verzoek verwijderd). “Mensen met lactose-intolerantie zijn in Nederland heel lang voor gek verklaard.” En hebben dus flink geleden onder het opgedrongen idee dat melk moet. Niet alleen vanwege de chronische buikklachten en winderigheid. “Als je een lactose-intolerant darmkanaal gaat belasten met lactose, neemt dat systeem allerlei voedingsstoffen minder goed op,” aldus X. “Ook dat heeft op termijn gevolgen.”

Moet melk eigenlijk? Veel instanties in ons land die het antwoord op die vraag moeten weten, zoals het Voedingscentrum en Wageningen Universiteit, zeggen van wel. Maar zij komen voort uit of ontvangen fondsen van de zuivelbranche en zijn dus partijdig tot het tegendeel is bewezen. Het voornaamste argument van de instanties en de industrie is dat zuivel voor Nederlanders een onmisbare bron van calcium is. De botten, weet je wel? Uit epidemiologische studies blijkt echter vrij consequent dat de botdichtheid van een groep niet afhankelijk is van de hoeveelheid calcium die zo’n groep dagelijks binnenkrijgt, maar van de calciumhomeostase, ofwel van het vermogen van het lijf om in- en uitgaande calcium te balanceren. Talloze factoren hebben invloed op dat kalkmanagement: lichaamsbeweging (skeletbelasting), blootstelling aan zonlicht, inname van vitamine D en K en de hoeveelheid magnesium in voeding en drinkwater. Uit de omvangrijke Nurses Health Study, een langlopend onderzoek onder 16.000 verpleegsters, bleek dat vrouwen die weinig of geen zuivel gebruikten juist sterkere botten hadden dan vrouwen die de Witte Motor lang trouw waren. Een enkele jaren geleden afgerond onderzoek waarbij honderden Amsterdamse kinderen tot in de volwassenheid werden gevolgd, bracht aan het licht dat de piekbotdichtheid niet wordt bepaald door zuivelgebruik, maar door de hoeveelheid lichaamsbeweging. Use it or lose it. “De bewering dat koemelk of andere extreem rijke calciumbronnen noodzakelijk zijn voor een goede gezondheid, ligt al een jaar of twintig bij het wetenschappelijke grofvuil,” zegt Dr. Loren Cordain, inspanningsfysioloog en pleitbezorger van een evolutionair perspectief op voeding, ziekte en gezondheid.

Wie eieren voor zijn geld kiest, maar voor de zekerheid veel calcium binnen wil krijgen, heeft keuze uit een scala aan alternatieven. De bekendste zijn: alle koolsoorten (vooral broccoli, dat ook veel vitamine K en magnesium bevat), amandelen, mosterd, groene bladgroenten, sesamzaad, vijgen en abrikozen.

Naschrift:

Diepgravend artikel van Loren Cordain:

Dairy: Milking It For All It’s Worth

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

229 reacties op Hoe gaat het eigenlijk met Joris Driepinter?

 1. Kijk, dit is nou heldere en duidelijke taal.
  Dank je Melchior!
  Als je naar de huidige produktieproces omtrent melk gaat kijken, wordt al heel snel duidelijk dat er van het oorspronkelijke produkt weinig meer overblijft aan het eind van de rit.

  • Thanks, Ron!

   Tja, in dat opzicht hebben de westeneepraaaaize luitjes wellicht een punt. Een zwak punt, dat wel. Ik ben van de paleojihad 🙂 . Zuivel is boehhhhhh!

   Al bezwijk ik zelf geregeld voor kaas. Nobody’s perfect.

 2. Ik begrijp de focus op enkel calcium niet. Inmiddels (en dat kwam ook kort in bovenstaand stukje m.b.t. Vanaf de nurses health study naar voren) is toch al wel duidelijk dat calcium in relatie staat tot magnesium, fosfor, vit. D, vit. K2 en vit. A. Als er in deze groep wen disbalans is gaat er van alles fout. Wanneer binnen paleo weinig calcium wordt genuttigd heeft dat wellicht een gezondheidseffecten omdat de lage hoeveelheid aan de andere vitaminen en mineralen daarmee wordt gecompenseerd en de calcium daarom niet zo snel voor verkalking (o.a.) zal zorgen. Adviseren om voor veel calcium broccoli te eten slaat in die context dan ook nergens op want daarmee kunnen nog steeds gezondheidsproblemen gecreëerd worden. De reden dat de masai goed gedijen op hun melk is m.i. Omdat zij volle melk gebruiken, waarbij vit. D en K2 (vanwege de grazende koeien, ook niet onbelangrijk) behouden zijn gebleven en de calcium kunnen transporteren. Icm het bloed dat zij erbij drinken krijgen zij ruim voldoende vitaminen en mineralen binnen om gezond te blijven. Zomaar een ideetje….

 3. Jo tB zegt:

  Vroeger werd melk gepasteuriseerd, wanneer is dat homogeniseren er stiekem bij gekomen?
  En wat te zeggen van al die probiotica drankjes met “live” culturen er in. Daar geloof ik geen snars van. Al die zogenaamde gezonde culturen zijn zo dood als een pier door dat pasteuriseren en homogeniseren.
  Kaas blijft ook mijn zwakte. Jong belegen, brie, mascarpone of Engelse cheddar het maakt me niet uit. Ik probeer het eens in de 4 maanden of zo te doseren. In Engeland heb ze double cream (dubbel slagroom), niet te vergelijken met het waterige zooitje in Nederland. Het water loopt me al uit de mond….

 4. Beetje rommelige reactie zie ik, excuse the typo’s. (Ben onderweg)

 5. willem zegt:

  Mooi stuk.
  Nog even naar Wageningen. Daar volgt Fresco Dijkhuizen op. Dijkhuizen, een versteend pleiter voor nog intensievere landbouw, etc. Fresco zit in feite, met wat vrolijke slagen om de arm, op dezelfde lijn. Schiet niet echt op, daar in Wageningen, hoewel Van der Ploeg, een alleszins verstandig hoogleraar daar, haar een enorme verbetering vindt t.o.v. Dijkhuizen. Staat een aardig stukje van Mac van Dinther in de Volkskrant van vandaag (ik kan natuurlijk geen link plaatsen, te dom).
  Let wel, ook Fresco heeft innige banden met bedrijven als Unilever en Rabobank.

 6. Adriaan Keij zegt:

  Mooie post wederom!

  Vraagje: je schrijft “Er zijn echter enkele volkeren, zoals de Afrikaanse Masaï, die louter van rauwe, volvette melk leven en nooit hart- en vaatproblemen krijgen. Lindeberg denkt dat zij beschermd zijn doordat ze hun melk laten fermenteren, waardoor de lactose verdwijnt en het caseïne zijn kwalijke structuur verliest.”

  Laten ze alle melk fermenteren of slechts een deel, om een soort yoghurt of kefir als ‘toetje’ te kunnen eten (of omdat ze geen beschikking over een koelkast hebben, dus tisnieanders)?

  Op http://www.raw-milk-facts.com staat dit: “Raw milk is the main staple of the Maasai diet, consumed both fresh and curdled. They store it in long gourds, and sometimes mix it with blood taken from the cow’s jugular vein.”

  Ik drink zowel rauwe melk als (zelfgemaakte) rauwmelkse kefir en heb het idee dat ik goed bezig ben…

 7. Gert van der Hoek zegt:

  Zo is dat, het is niet bewezen dat zuivel veilig is, integendeel er zijn flinke vraagtekens te plaatsen.

  Ik vond deze zin wel aardig in een studie gesponsord door Nestlé, dus ….. 😉 Als ik het goed snap doet Nestlé onderzoek naar hoe ze in de toekomst “veilige” zuivel kunnen produceren en verkopen. Dat betekent o .a. eerst goed de gevaren in kaart brengen.

  The elimination of the whey protein-based insulinotropic mechanisms of milk will be the most important future challenge for nutrition research. Both, restriction of milk consumption or generation of less insulinotropic milk will have an enormous impact on the prevention of epidemic western diseases like obesity, diabetes mellitus, cancer, neurodegenerative diseases and acne.

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21335995

  Weer de insuline. En nog zowat. De (melk)eiwit-shakes vliegen je om de oren, ook in Paleo-achtige sociale kringen. Die shakes zijn blijkbaar bepaald niet zonder risico.

 8. james zegt:

  En als je nou helemaal overschakelt naar zuivel vrij, er zijn genoeg manieren om die ponden boter in de koelkast elders in huis te gebruiken http://www.ivillage.com/surprising-home-uses-butter/7-a-557718?nlcid=hh%7C01-28-2014%7C&_mid=4918037&_rid=4918037.7000.50480.1 Kaas zul je noodgedwongen wel op moeten eten en gezien het dwangmatige grijpen naar een stukje kaas zul je er misschien nog wel een tijdje mee moeten leven.

 9. Michajoris zegt:

  Melchior,
  Veel dank voor deze post! Ik hoopte al geruime tijd dat je hier aandacht aan zou besteden, zeker na Cordain’s uitval in de podcast van gisteren, waar hij het heeft over ‘charismatic persons’ die een ‘primal website’ hebben en zuivelconsumptie bevorderen, omdat het he toevallig niets slechts brengt. Ik denk dat we allemaal weten over wie de professor emeritus hier rept 🙂 Een beetje een zure opmerking van onze Loren, maar niet minder relevant, want hij stelt dat we niet weten wat het doet op lange termijn en dat zuivelconsumptie (epidemilogisch) gecorreleerd is met diverse vormen van kanker.

  Zuivelproducten (als in yoghurt en kaas) staan bij mij al enige tijd op het lijstje om mezelf (vrijwillig) te ontzeggen. Ik ben alleen nog steeeds niet geheel overtuigd van de schadelijkheid van (alle) zuivel, omdat ik het idee heb dat de boosdoeners vooral de consumptie van (gespasteuriseerde/gehomoniseerde) melk betreffen. Het allergieargument vind ik niet geheel opgaan, er zijn tenslotte ook genoeg lieden met een zeevruchtenallergie, en dat brengt mij er ook niet toe om de mosselen links te laten liggen.

  Daarnaast is het interessant – als terzijde – dat alle zuiveldrinkende paleo/primallieden (inc. ondergetekende) ongeveer dezelfde argumenten gebruiken als de broodeters. Probeer in zo’n praatje maar de zuivel door graan te vervangen.

  Ik ben er voor mezelf nog niet uit in elk geval. Vooralsnog biologische rauwe kaas en wat niet gehomgeniseerde griekse yoghurt. Maar het kan zijn dat ik binnenkort ook deze lekkernijen laat schieten. Om af te sluiten met: alles wat je uit granen/zuivel haalt kun je ook uit andere voedingsstoffen halen 🙂

 10. Jo tB zegt:

  Melk rechtstreeks van de boer betrekken, dan heb je rauwe melk en kun je daar yoghurt van maken. Ik heb laatst aan de Lindenhoff (op de biologische markt in Amsterdam) of hun yoghurt van rauwe melk gemaakt wordt, en hun antwoord was nee, mogen ze wettelijk niet.

  • Adriaan Keij zegt:

   Jo tB: in Zwolle maken ze RauwPower Kefir en Yoghurt – van rauwe melk. De yoghurt vinden wij te dun, dus die maken we zelf, met ons yoghurtmasjientje en A2 rauwe melk.

 11. George zegt:

  Gebakken lucht top 10:
  http://www.trosradar.nl/uitzending/artikelen/detail/article/gebakken-lucht-top-10/
  dat is alleen al een reden om geen geïndustrialiseerde troep te eten…

 12. 3 in 1 🙂

  Dr. Annand: mijn vriendin uit India (dus niet Indonesie) heeft gegarandeerd darmklachten na 1 glas melk, behalve als ze het rechstreeks van de koe drinkt als ze weer eens haar thuisdorp bezoekt. pasteurizatie kon wel eens enzymen doden die ze nodig heeft om die melk te verteren.

  10tal jaar geleden deed ik een gezondheidstest, bloedonderzoek (medical examination) en zei de arts me: “jij drinkt zeker veel melk? Moet je dringend wat gaan verminderen.” Heb hem domweg niet gevraagd waarom en ook niet hoe hij kon zien dat ik melk dronk. (halve liter tot 1 per dag, vind het gewoon lekker, maar ben nu volledig notenmelker… en je begint me hoe langer hoe meer schrik aan te jagen met die granen Melchior).

  @Jo tb: zo een 25-30tal jaar geleden kocht ik in Duitsland niet gehomogeniseerde melk: daar ligt dan bovenop een laagje room op: yummies! Nu homogeniseren ze de drank zodat het vet mooi overal gelijk verdeeld blijft (maak zelf eens kokosroom/melk van kokosschilfers met water: 2 minuten mixen en klaar, en zet dat even een nachtje in de ijskast, dan zie je ’s morgens hoe niet gehomogeniseerd eruit ziet 🙂 )

 13. George zegt:

  Waarom blijf ik me hier over zo opwinden ?
  “Don Poldermans, a former professor of cardiology at the Erasmus Medical Centre in Rotterdam, had published his influential paper in 2009, but it was discovered two years later that the data had been fabricated”

  Daardoor: “Routine drug before surgery has ‘killed 800,000 patients”

  Is die man eigenlijk opgepakt?

  Hele verhaal:
  “Patients undergoing surgery are routinely given a beta-blocker in order to reduce stress on the heart—but the research that led to the adoption of the practice was falsified, and doctors reckon that 800,000 people have died as a result.

  Beta-blockers, which are antihypertensives for lowering blood pressure, increase the chances of dying from a stroke or hypotension (dangerously low blood pressure levels) by 27 per cent.

  Darrel Francis, professor of cardiology at Imperial College London, and his colleague, Graham Cole, have estimated that this raised risk has caused the deaths of around 800,000 around Europe in the past five years, including 10,000 Britons.

  Their research paper, which reveals their estimate, was published on the website of the European Society of Cardiology’s own journal, the European Heart Journal—but was removed within hours earlier this month. Journal editor Thomas Luscher said it had been a mistake to publish the paper.

  It had been the ESC’s own former chairman of its guidelines committee who had falsified the data that led to the adoption of beta-blockers for anyone undergoing any type of surgery. Don Poldermans, a former professor of cardiology at the Erasmus Medical Centre in Rotterdam, had published his influential paper in 2009, but it was discovered two years later that the data had been fabricated.

  Despite the revelation, surgeons still routinely give beta-blockers to patients—and so, presumably, the death toll continues to rise.

  (Source: Heart, 2013; doi: 10.1136/heartjnl-2013-304262; Sunday Times, 26 January 2014)”

  • james zegt:

   Gefeliciteerd Joke, je bent op de goeie weg. Houen zo. Bovendien ga je vanzelf ontdekken dat je geweldige dingen kunt doen met groente. Wij eten regelmatig kool raap frieten gebraden in varkens vet of boter. Er staat de hele winter door een slow cooker met botten te trekken, De bouillon die we niet gebruiken gaat in de vrieskist. Botten regelrecht van de slager zijn hier goedkoop en met een scheutje azijn in het water heb je na een paar dagen alle mineralen eruit. De groente die mee trekt gooien we weg en doen er nieuwe in voor de soep en in soep kan alles. Veel succes Hans

 14. Adriaan Keij zegt:

  George… Nee, natuurlijk is Con Poldermans niet opgepakt. Hij werkt nu gewoon in Spijkenisse, in dat fantastische ziekenhuis met die nieuwe naam! Nothing on the hand…

 15. Adriaan Keij zegt:

  Daniel Zabala, ik weet dat je dit leest…
  Meld je aan en ventileer je ongezouten mening op dit prachtige blog!

 16. Hans zegt:

  @ James 6.05 PM ,
  Dank James , maar welk succes en Joke ……. ? Ander topic ?
  BTW , je hebt het er allemaal maar druk mee 😉

  • james zegt:

   Hans dat was naar aanleiding van een vraag van een oud leerling over De Zandloper. Snap niet hoe dat antwoord hier terecht komt. Had wel de post van Joris door gestuurd. Nog een paar maanden Hans en dan hoor je mij niet zo veel meer. Het enig waar ik me nou mee bezig houd is hout kloven en naar binnen sjouwen, en studeren, links na trekken en zo veel mogelijk wie maar wil luisteren of vragen heeft inlichten. En ja zo nu en dan Brouns erbij tillen, maar dat is zwaarder dan een kruiwagen vol eiken of esdoorn hout. Bijna dood gewicht.

 17. Aardig artikel van over welke selectiedruk mogelijk tot gevolg heeft gehad dat de Massai én de Scandinaviërs lactosetolerant zijn gebleven.
  Zuivel als noodrantsoen om het hoofd te bieden aan Malaria resp. Rachitis (kromme pootjes bij graaneters).

  Malaria and Rickets Represent Selective Forces for the Convergent Evolution of Adult Lactase Persistence

  Loren Cordain, Matthew S. Hickey, and Kami Kim

  Klik om toegang te krijgen tot Ch-12-Adult-Lactase-Persistence.pdf

 18. Sluit ook aan bij het artikel van Riesjart over hoe en waarom de blanken blank werden.

 19. Hans zegt:

  @ Willem , 2.37 PM ,
  Ja lachen , ze doet het voor ,,iets minder ” , wat een ziek land is het toch ………:-(
  Het graaien gaat gewoon door , lang leve de voedingsindustrie , big pharma en de politiek .
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5288/Onderwijs/article/detail/3584605/2014/01/27/Louise-Fresco-voorzitter-universiteit-van-Wageningen.dhtml

  Wat ben ik blij met dit blog met mensen die zelf denken , behalve eentje die teveel aandacht krijgt die dat niet verdient .

 20. Hans zegt:

  James , ga alsjeblieft door met alles ! Ook ik ben druk met een paar eiken van de novemberstorm hier met een doorsnee van ruim 70 cm stam , heb respect voor een vallende boom , krachten die vrij komen , ook bij het kloven met m’n 6 tons kloofmachientje .
  Maar wat ruikt dat verse hout lekker.
  Verbaas me telkens als ik er mee bezig ben hoe het de zinnen verzet , dat de rug er anders over denkt merk ik meestal twee dagen later 😉
  En Brouns en nu ook Fresco na Dijkhuizen ……. , jouw vrouw ( naam schiet me even niet te binnen , excuus ) was ooit in Wageningen ? Jullie hebben het er vast over en een reactie hier blijft vast niet uit ondanks het dode gewicht :-).

 21. Even inhakend op dat Big Pharma-gebeuren…
  Hier schrok ik toch van;
  “Medische wetenschap blijkt kwakzalverij.
  Het gezaghebbende British Medical Journal heeft een onderzoek laten uitvoeren naar 2500 van de meest voorgeschreven reguliere medische behandelingen en medicijnen. De uitkomsten zijn gepubliceerd in Clinical Evidance Handbook. En deze uitkomsten, gedaan door de reguliere medische wereld zelf, zijn zeer verontrustend. De geneeskunde blijkt al jarenlang gebruik te maken van medicatie waarvan slechts 12% een positief effect zou kunnen hebben. De rest is kwakzalverij of zelfs levensgevaarlijk.”

  De rest van het artikel vindt je hier;
  http://wetenschap.infonu.nl/onderzoek/114348-medische-wetenschap-blijkt-kwakzalverij.html

  Ik ben geenszins medisch onderlegd, dus kan de inhoudelijke correctheid niet waarborgen.

 22. Henderina zegt:

  @Jo tB: Kijk eens op de site van rauwpower, mag die het wettelijk dan wel? Verkoop loopt als een tierelier.

 23. Adriaan Keij zegt:

  Melchior (maar niet uitsluitend): je schreef “Tja, in dat opzicht hebben de westeneepraaaaize luitjes wellicht een punt”. Jammer dat redelijk gelijkgestemden elkaar steeds weer vliegen afvangen i.p.v. één blok te vormen tegen de (onder)voedingsindustrie, het (onder)voedingscentrum etc etc.

  De Unilevers van deze wereld zijn (ook) elkaars concurrenten, maar ik ben er van overtuigd dat die regelmatig in luxe achterkamertjes overleggen hoe ze die domme consumenten weer een oor kunnen gaan aannaaien. Dáár wordt samengewerkt, die zeiken elkaar niet af…

  Ga nou eens aan één tafel zitten met andere ‘paleo aanhangers’ (ik stel mijn achterkamer graag beschikbaar) en zet je meningsverschillen even op een bijzettafeltje, voor later. First things first.

  Strijders voor gezonde voeding, verenigt u! In het Engels klinkt het krachtiger: Warriors Unite!! Roept u maar, wanneer komen we bijeen? M’n achterkamer is centraal gelegen in de Betuwe…

 24. Leonie, calcium is helemaal geen item. Verreweg de meeste westerlingen krijgen er veel te veel van binnen. Ik noemde wat non dairy calciumbronnen omdat veel mensen er hysterisch over blijven doen. Vanuit de wetenschap dat je met non dairy bronnen van calcium never nooit te veel binnen zult krijgen. In een goed, tenminste deels marien georiënteerd paleo template, zitten bovendien alle factoren die nodig zijn voor een gezonde calciumhomeostase.

 25. waadfrelle zegt:

  Ik las zojuist dit via de facebook van een tot diëtiste opgeleide klasgenootje van mijn dochter:
  http://www.nieuwsvoordietisten.nl/nieuws/nieuws/article/tegenwicht-noodzakelijk-tegen-alle-onzin-over-voeding/ (om even soort van aan te sluiten bij Adriaan)

 26. Leonie zegt:

  Dat is precies wat ik bedoelde Melchior 😉 Als juist jij, die ik (en velen met mij) hoog heb zitten, er nog op door blijft gaan waar je goede calciumbronnen kunt vinden zonder dat je van mening bent dat daar een focus op zou moeten liggen blijf je die gedachte toch voeden. Voeding en gezondheid zou niet bezien worden worden in het licht van 1 op zichzelfstaand item, het is 1 complex waarbij alle factoren van belang zijn.

 27. I see, Leonie 🙂 . Dat komt doordat ik dat stukje ooit schreef voor een algemeen publiek. Hier slaat het inderdaad een beetje als k*t op Dirk. Er valt nog veel meer te zeggen over zuivel, maar ik was te lui… Later 😉 .

 28. Bastiaan zegt:

  Melchior laat zich niet zo lovend uit over de “westeneepraaaaize luitjes”, niet wederzijds, lees maar eens hoe op het WAP forum over Melchior wordt gesproken….
  http://www.westonprice.nl/topic/karin-bloemen-en-becel

  • Adriaan Keij zegt:

   Ja, Mike Donkers ( MD 😉 ) is not so bad… Wel eigenwijs, maar wat is daar mis mee?

   Zoals eerder geschreven: eigenwijsheid bestaat slechts in aanwezigheid van andermans vermeende wijsheid.

   Nou al die EIGEN wijzen bij1 zien te krijgen, om tot een gezamenlijke WIJSheid te komen. En uiteraard ook om over de discrepanties te bomen, met als doel ook dáárover tot nog betere inzichten te komen.

   Maar ik vrees dat het Churchilliaans (Churchill tegen de Gaulle?) blijft:
   “Onze enige overeenkomst is ons verschil in leeftijd”.

 29. Adriaan Keij zegt:

  Zit ik hier m’n tartines craquantes bio au quinoa te knabbelen (ja, met een plakje rauwmelkse kaas…), bedenk ik ineens dat quinoa óók niet kan weglopen voor aanvallers! Boekweit crackers dan maar? Nee, boekweit heeft ook geen pootjes!

  Ergo: geldt hetgeen voor tarwe geldt op basis van deze gedachte niet voor álle gewassen? Sla, kool, peulvruchten, noten, pastinaak…

  PS: koeien kunnen wél rennen, dus…

 30. Adriaan Keij zegt:

  Joris 3Pinter wist destijds dattie uit z’n nek lulde, kijk maar naar die knipoog aan het eind…

  Tegenwoordig heet dat een ‘disclaimer’.

 31. Adriaan Keij zegt:

  Dit was als reactie op Bastiaan…

 32. Michajoris zegt:

  De door Cordain genoemde charismatische man met een website heeft ook een aardig serie aan zuivel gewijd. Niet verbazend is zijn oordeel voorzichtig optimistisch. Ik vind het ook aangenaam genuanceerd:
  http://www.marksdailyapple.com/dairy-fat-healthy-paleo-primal/#axzz2rnAPRDDS
  http://www.marksdailyapple.com/full-fat-dairy-questions-answers/#axzz2rnAPRDDS
  http://www.marksdailyapple.com/dairy-intolerance-what-it-is-and-how-to-determine-if-you-have-it/#axzz2rnAPRDDS
  http://www.marksdailyapple.com/10-common-arguments-against-dairy-consumption-explored/#axzz2rnAPRDDS

  Wat het lezen van deze serie mij doet afvragen: is het wellicht het eten van (gepasteuriseerde, gehomogeniseerde) zuivel in de context van een Westers dieet. Wellicht een stuk minder problematisch, wellicht zelfs heilzaam binnen een traditioneel/paleo-style dieet, zonder alle suiker- en granenmeuk. Maar zelfs dan ook niet nodig, als je het op veilig wilt spelen 🙂

 33. maanfiets zegt:

  @ adriaan MD heeft toch wel dubieuze kantjes hoor. Hij verkondigd een zo vloeibaar mogelijk dieet, dat is niet in de lijn met Weston Price.
  http://www.westonprice.nl/topic/virussen-bestaan-niet-1
  http://www.westonprice.nl/topic/het-hart-is-geen-pomp
  Meer rare verhalen op
  http://www.westonprice.nl/forum/alleen-lezen-forum

  Een fatsoenlijke discussie is niet met hem te voeren weet ik uit ervaring.

  • Adriaan Keij zegt:

   Maanfiets, I know… Maar die ‘vreemde zaken’ zetten we dan op de bijzettafel, voor een later tijdstip. Alleen maar praten met mensen waar je het 100% mee eens bent schiet niet op, saai bovendien. MD is niet saai, zeker niet na een paar glazen Slurp!!

 34. Hans zegt:

  Heb het allemaal nog niet goed bekeken maar ik zie verschillen in de gauwigheid :
  http://www.westonprice.nl/
  http://www.westonaprice.org/dutch

 35. Twee jaar geleden zijn we met een programma begonnen bij TOP om veilige rauwe melk te maken. Hiervoor hebben we twee nieuwe conserveertechnieken beschikbaar. Intern zijn we laaiend enthousiast. Niks geen verhitten (pasteuriseren). We zijn begonnen aan een project om ontheffing te krijgen van de NVWA. Kost bijna 100.000 euro om dat te fixen ;-( We zijn er nog niet helemaal.

  Doel is om alsnog rauwe melk (en gefermenteerde producten op basis van deze melk) in de markt te kunnen gaan zetten. In mijn vakantie 6 weken geleden ben ik begonnen aan een stukje over fermentatie in zijn algemeenheid. Fermenteren is (net zoals verhitten/koken/braden) een manier van voorverteren. Volgens mij is zuurkool ook heel paleo bijvoorbeeld. Ik denk dat wij-menschen optimaal leven als we een stuk van ons rauwe voedsel extern voorverteren. Zelf eet ik heel beperkt zuivel, en als ik het doe, dan is het dikke kwark.

 36. Oja, het verhaal over homogeniseren komt mij niet super plausibel over. De kleine vet en eiwitdeeltjes zijn t.o.v. micro-nutrienten nog steeds heel erg groot. De enige link die ik potentieel zie, is dat homogeniseren ook de temperatuur doet stijgen van de melk.

 37. Het is jammer dat alles wat troebel wit ziet als “melk” wordt gelabeld: zowel op de supermaktrekken als in de paleo literatuur. De dagelijkse 40 liter witte vloeistof die uit de zwartbone vendingmachines met 4 poten en 4 tepels stroomt is wel degelijk iets gans anders dan het beetje melk dat met de hand uit een heilige, loslopende, bruine, grazende koe in India wordt gemelkt.

  Misschien is het echt zo simpel als @Leo goes Paleo besluit: wat de masai drinken is melk, wat de overgrote meerderheid drinkt is een wit troebele vloeistof (gepasteuriseerd, gehomogeniseert, gereconstitueert, verrijkt met calcium en …. , en dan zwijgen we hardnekkig over de pesticiden-, geneesmiddelen-, hormonen-residu’s en de alles behalve gezonde toestand van een dier dat niet kan bewegen en niet kan eten waar het evolutionair voor gemaakt is).

  @Wouter de Heij : Homogenisatie kan volgens Mary G. Enig de grotere allergeniciteit tegen modern verwerkte melk verklaren: tijdens homogenisatie wordt het oppervlakte van de vetbolletjes zodanig vergroot dat het oorspronkelijke vetmembraan verdwijnt en wordt vervangen door een membraan dat veel meer melkeiwitten bevat. (http://www.realmilk.com/health/milk-homogenization-and-heart-disease/) Anders gezegd: gehomogeniseerde witte vloeistof wordt in een prachtige marketingsstunt tot ‘melk’ herdoopt, maar het is fabrieksvoedsel en daarom voor mij geen neo paleo ingredient meer.

 38. Adriaan Keij zegt:

  Idee: er is een Europese verordening die streekproducten bescherming biedt tegen namaak, “beschermde oorsprongsbenaming”, afgekort BOB (Engels: Protected Designation of Origin; Frans: Appellation d’Origine Protégée). Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Beschermde_oorsprongsbenaming

  Een koe (cq geit, schaap etc) geeft melk, echte melk. Wat de industrie daar vervolgens mee doet / van maakt is géén melk meer maar een “bewerkt product” o.b.v. melk. Want hoelang mag wit water nog “melk” heten, magere “melk” heeft toch niets van doen met hetgeen de koe produceert?

  Ergo: melk komt rechtstreeks van de boer, als onbewerkt natuurproduct. In de supermarkt heet het goedje in die pakken voortaan “dierlijk water o.b.v. melk”, met duidelijke vermelding van de gevaren voor de volksgezondheid: Deze industrieel gefabriceerde drank kan uw gezondheid ernstige schade toebrengen.

  Denk aan fêta en slagroom: dat mag je er niet zomaar op zetten. Laten we de verordening uitbreiden met melk, “rauwe melk” heet voortaan melk. Wie neemt het voortouw?

  • Even snel (ik zal proberen vandaag nog specifiek op bepaalde reacties in te gaan) wat snippets Lindeberg over zuivel, zodat iedereen snapt waarom ik het spul onveranderd verdacht vind 🙂 . Bij de weg: Maan, bedankt voor het plaatsen van die links…

   Dairy products

   Despite the lack of randomised controlled long-term trials (which for obvious reasons cannot be performed as double-blind studies), there is some evidence that milk
   products are a contributing factor for ischaemic heart disease. Much of this evidence comes from animal experiments showing that casein, the dominant milk protein, causes atherosclerosis (see Section 4.3). Furthermore, aggravation of insulin resistance and intracellular fat deposition have been noted in animal studies76,993 , and both of these disturbances are thought to increase the risk of ischaemic heart dis-
   ease. In addition, milk fat is highly saturated and raises serum cholesterol although the effect is small (see Section 4.8). On the other hand, milk contains substances of potential benefit for blood pressure523 , and an independent role of milk and milk fat in ischaemic heart disease has not been established490,1211,1904 .
   In the beginning of the twentieth century, it was common practice among doctors in certain parts of the USA and England to treat peptic ulcers with large amounts
   of milk. The most famous diet was called the Sippy diet after the physician who introduced it in 1916. In a highly publicised autopsy study of patients from 1940
   to 1959, it was noted that myocardial infarctions were considerably more common among patients who had undergone the Sippy diet, than among those who had been treated at hospitals where the milk diet had not been prescribed220. Today, this study is seldom cited, possibly because the patients had not been randomised for one or the other treatment. Therefore, it is theoretically possible, but not particularly likely, that the two groups differed from each other in some other respect that could
   have affected the risk of a myocardial infarction. In ecological studies, there is a strong, positive correlation between cardiovascular mortality and the consumption of dairy products1612,1614 . In the late twentieth century, the European countries that reduced their milk consumption were also the ones where the incidence of mortality from myocardial infarctions had dropped the most1249. The strongest correlation points to components other than the fat in the milk1190,1248,1614 . The relationship appears to be stronger for milk than for
   cheese1614 . Some countries, such as France, have a low risk of developing myocardial infarction despite a high intake of dairy products. One of several proposed
   explanations is that the French typically eat cheese instead of drinking milk. Many cheeses have a lower content of specific milk proteins, which may be degraded enzymatically during cheesemaking266,1472 . The absorption, metabolism and potential health effects of the resulting peptides have scarcely been studied.

   The strongest international correlation between milk constituents and health appears to be with the milk protein β -casein A1, which may account for 77%
   of the international variation in mortality from myocardial infarctions1190 . This structural variant of the milk protein casein can be found in the cow’s milk from special breeds. In the same study, the R2 value was 26% for total milk protein and 11% for red meat. β -Casein A1 could also explain why Iceland has a lower
   cardiovascular mortality than expected from the population’s high intake of dairy products1560 . Icelandic milk has a lower percentage of β -casein A1 than milk in most other parts of Europe486,1032,1793 .
   Lactose, which is largely removed in cheese making (the residual is lactic acid), has also been suggested to provide an explanation for the international variation
   in myocardial infarctions1614 . Asian Indians show a high incidence of myocardial infarction, as well as a high intake of dairy products and a rather high frequency
   of persistent lactase activity, 46% which is close to the average frequencies in the USA (51%) and Europe (61%), and higher than world average (35%)793,1615 . It
   is of some relevance that lactose has been shown to promote atherosclerosis in primates954 and insulin resistance in calves778,1939 . Comparisons within, rather than between, countries (or ethnic groups) suggest
   that other lifestyle variables than milk consumption explain the variation of ischaemic heart disease in such populations490,491 . A few cohort studies even support
   a lower risk among milk drinkers, although the relative risk in one meta-analysis was not significantly different than low consumers (relative risk 0.87; 95% CI
   0.77–0.90)490 . At further odds with the understanding that milk fat is unhealthy are studies showing a lower risk of ischaemic heart disease and more beneficial risk
   factor levels among those who prefer high-fat milk168,1670,1684,1904 . However, this may relate to the possible risks of other milk components than fat, rather than to the question of whether milk as such is harmful or beneficial.

   In the DASH trial (Dietary Approaches to Stop Hypertension), a reduction in blood pressure was achieved using a diet that included low-fat milk products but the
   specific effect of milk was not investigated, and the suggested beneficial nutrients are easily provided by vegetables, fruits and lean meat1554 . In the prospective epidemiological CARDIA study (Coronary Artery Risk Development in Young Adults), the risk for developing the metabolic syndromes (abdominal obesity, glucose intoler-
   ance, hypertension and dyslipidaemia) among overweight, young Americans was lower with a higher intake of dairy products1408 . It is highly probable that milk,
   in particular low-fat milk, has certain nutritional advantages over other energysupplying drinks, which can have a beneficial effect on cardiovascular risk factors.
   However, much evidence points to milk as a contributing factor in ischaemic heart disease, and that it should be avoided. Today, many authorities do not agree on this, partly because they rely heavily on the above cohort studies.

   Casein, the major protein in milk, aggravates atherosclerosis in animal experiments950 . A literature search yielded 25 studies comparing casein with soya pro-
   tein in terms of progression of atherosclerosis or endothelial dysfunction, and all of these found casein to be more atherogenic16,56,57,130,156,267,268,364,365,422,423,776,
   948-950,955,956,958,959,1076,1505,1565,1566,1883,1884
   . It is interesting, however, that the authors of all publications, except one, reached the conclusion that soya protein prevented atherosclerosis rather than casein causing it. Since experiments on hamsters showed that meat protein (from bison and beef, respectively) resulted in less pronounced atherosclerosis than soya protein, it seems that this conclusion is misleading1953 . However, experiments on rabbits showed that casein and meat protein had similar effects in terms of atherosclerosis, and they were a worse alternative than vegetable protein955 . Since rabbits are exclusive plant eaters in the wild, while hamsters feed on vegetables as well as lizards, frogs, mice, small birds and snakes, rabbits are expected to be less genetically adapted to meat proteins1102 . Compared to most other species used in atherosclerosis research, rabbits are particularly re-
   sponsive to dietary cholesterol1547 .

   In experiments in primates, cynomolgus monkeys have developed coronary atherosclerosis after repeated injections of bovine serum albumin1727 , which in-
   dicates that other milk proteins, besides casein, may be significant. In humans, the appearance of immunoglobulin A antibodies, such as β-lactoglobulin, casein and α-lactalbumin is common in patients with advanced atherosclerosis1260 . The findings are consistent with the hypothesis that atherosclerosis is an inflammatory
   disease with early activation of the immune system664 . They also suggest that the interaction between various nutrients is of significance952 . The case against casein
   is further strengthened by its apparent role in insulin resistance and lipotoxicity (see Section 4.6).
   The largest constituent of milk by weight (second to water) is lactose. A study in baboons showed that lactose produced more pronounced atherosclerosis than fructose, sucrose, starch or glucose954 . All diets contained equally high amounts of casein (25%) and coconut oil (14%). The authors hypothesised that dietary lactose modifies aortic wall metabolism, possibly through the formation of glycosaminoglycans. One proposed type of such modification is galactosylation of structural proteins in the arterial wall1616 . Lactose is digested in the small intestine to glucose and galactose, although a significant portion (of unknown magnitude) of unhydrolysed lactose may hypothetically be absorbed. Free galactose is transported to the liver where it is converted to glucose, provided that the absorbed
   amounts do not exceed hepatic capacity. Galactose has a greater potential than glucose for binding to proteins237 , and the resulting proteoglycans could hypotheti-
   cally enhance atherosclerosis, would they enter the arterial wall1354 . Galactosylated matrix proteins in arterial walls could contribute to atherosclerosis by attachment of lipoprotein particles from the bloodstream632 . Another possible effect of lactose
   on atherosclerosis could be through insulin resistance (see Section 4.6). Another bioactive substance which is abundant in milk is β-cellulin, a member
   of the epidermal growth factor (EGF) family and a possible growth promoter in the bovine foetus129 . Since β-cellulin activates EGF receptors in the glycocalyx which may lead to shedding of this barrier, it is quite possibly another way through which milk can cause atherosclerosis440 . Milk fat has received a lot of attention over the years, but its role in atherosclerotic
   disease may have been overemphasised168,581,1670,1904 . Although some fatty acids in milk increase serum cholesterol, others could potentially have opposite effects1208 .

   Some bioactive components in milk have been proposed to be beneficial and even prevent atherosclerosis1418 .
   Nilo-hamitic African herding populations, such as the Masai, have a high intake of fermented milk from Zebu cows (Bos indicus), often more than 3 L/day. A
   limited number of autopsies (n= 50) were performed in one study, which showed pronounced, generalised coronary atherosclerosis but no plaques1140 . McLachlan
   attempted to explain this fact by pointing out that Zebu milk is very low in β-casein A11190 . Segall instead attributes the lack of atherosclerotic plaque to the low lactose content after fermenting the milk1614 . The low serum cholesterol level among the Masai is discussed in the section on dyslipidaemia (see Section 4.8).

   Studies of dairy products in connection with the development of type 2 diabetes are contradictory. Among US health professionals, a lower risk of type 2 diabetes has been observed among those who regularly consume dairy products, in particular those who choose low-fat varieties296,1069 . In contrast to these prospective studies, a cross-sectional survey of 4024 British women aged 60–79 years, randomly selected from primary care centres in 23 towns, found diabetes to be less common (P
   = 0.06) among those who avoided milk (0.9%) than among milk-drinkers (5.6%), despite no difference in waist-to-hip ratio (P = 0.45) 1001.

   Animal studies have found lactose to cause high blood sugar and insulin resistance in calves777,778,1375 . Galactose, one half of the disaccharide lactose, has a more unstable ring structure than glucose and is therefore more prone to glycosylate proteins237 . Glycosylation of proteins has been discussed mainly with regard to diabetes complications, but it is also highly relevant in the context of progressive β-cell failure1343 . In rats, casein, which is the dominant protein in milk, apparently causes insulin resistance993,1808 , and in liver cells it contributes to fat overload76,1804 .
   Since fat overload in pancreatic β-cells is thought to contribute to type 2 diabetes by way of lipotoxicity395,1428 , further studies of casein are clearly warranted in thisaspect. It is obvious that such studies have been delayed by the fact that casein
   traditionally has been regarded as a neutral reference protein. In humans, milk stimulates insulin release from the pancreas, an effect mainly mediated by whey protein1307 , but the long-term effects of the ensuing hyperinsulinaemia have not been studied. Some experts suggest the effect to be beneficial, even in healthy people, but no one would recommend healthy people to take sulfonylurea or other insulin-releasing drugs in order to prevent diabetes. In an evolutionary perspective, stimulation of pancreatic release of insulin with milk and medication are both artificial. Some authorities assume that unnaturally high levels of serum insulin are harmful and may be responsible for most of the abnormalities that are associated with glucose intolerance1480 .

   The idea that milk aggravates glucose intolerance is not new. Allen and Cheer noted a strong inverse correlation between prevalence of adult lactase persistence and type 2 diabetes, such that ethnic groups who are largely able to drink milk as adults also have a relatively low prevalence of type 2 diabetes39 . A plausible explanation is that milk causes type 2 diabetes or related disorders, which reduce biological fitness (see Section 4.6). Obviously, there are other causes as well, since
   many Westernised people apparently acquire glucose intolerance without having consumed dairy products.

   • Adriaan Keij zegt:

    Melchior: “snippet” van Lindeberg is interessant. Kun je hem even bellen om te vragen wat hij bedoelt met “milk”? Zijn de bevindingen gebaseerd op rauwe melk of bewerkte rommel uit de zuivelindustrie? Verschil is minstens zo groot als roomboter en Becel ProAktiv – en m’n schoonouders noemen het allebei ‘boter’…

    • Adriaan, de ‘bewerkte rommel’ bevat niet meer bioactieve (groei)factoren dan de melk die zo uit een grasgevoerde koe komt. Alleen al lactose is een probleem, omdat de galactose die na hydrolysatie circuleert spaken in wielen gooit. Ja maar, ja maar, na fermentatie is de melksuiker weg. Zeker. Maar dan zijn er nog een stuk 50 fijne factortjes over.

     Iedereen mag zelf kiezen. En ik zal niet ontkennen dat je er 100 mee kunt worden.

 39. maanfiets zegt:

  Ik ga zaterdag naar de Weston Price dag in Driebergen. ( ondanks dat het dubieus is, er hexen komen en meer 😛 )
  Gaan er nog meer van de 7 lezers hier?
  @ Adriaan, een achterkamertjes discussie vind ik altijd leuk.

 40. Muskiets wegen zijn ondoorgrondelijk…

  Benieuwd naar je verslag, Maan 🙂 !

 41. Yvonne zegt:

  70 euri is best westoneee-praaaaizig 😉 😉 😉

 42. 🙂 .

  En dan moet je ook nog naar Sally Fallon luisteren (en kijken).

  Ik weet het, ik ben een hufter. Het zij zo. Sgibgrenzeimlebe

 43. Karin zegt:

  Hoi Maanfiets, Ik ben ook heel benieuwd naar hoe het is zaterdag. En heb je misschien zin om een poging te doen op een klein interview met meneer Muskiet? Over zijn betrokkenheid bij het WP-forum en zijn mening daarover? Als wetenschapper.

 44. maanfiets zegt:

  Wie weet, ik zat wel te denken om te kijken of we de WPF uit de US eens kunnen aanspreken hier op. Ik broed nog even.
  Maar ik zal zeker een verslag maken al dat niet mijn sterkste kant is. Ik heb een broertje dood aan schrijven.

 45. maanfiets zegt:

  Gut nu heet ik weer maanfiets…………. snappernixvan

 46. Bastiaan zegt:

  Als verstokt Westeneepraaizer ben ik er zaterdag uiteraard ook. Sally Fallon wil ik ook erg graag zien. Haar lezing Nourishing Traditions (5 DVD’s) vond ik erg goed. Dat haar man ‘gebedsgenezer’ of zoiets is, wist ik niet, dus daar lopen ze niet echt mee te koop naar mijn idee. Overigens, hij is inmiddels 88 als ik het goed heb, and still going strong. So he must be doing something right…

  • Velen in de familie van de oude kiwi-zot worden 100. Genen zijn niet helemaal zonder betekenis, zeker niet als het om extreem oud worden gaat. Verder is onze Sjefke aardig maf…

   Geoffrey Morell, originally from New Zealand and now living near Washington D.C., was back in our fair land to attend the 100th birthday celebration of his uncle, Owen Maria. More on that in a forthcoming interview and blog. I interviewed Geoffrey last year when he visited to celebrate Owen’s 99th birthday. Longevity must run in the family. His earlier interview can be found here.

   Geoffrey’s own methods of healing began after many years of meditation. He was then visited in the inner realms by Jesus, Sai Baba and a blonde woman who collectively instructed him.

   Healers and others coming into contact with the public need to take steps to ground themselves.

   Approximately one in 20 people that Geoffrey sees have entities attached to them. They come from three sources:

   1. Not letting go of loved ones when they die.
   2. Using a Ouija board.
   3. Some form of voodoo.

   Jesus Christ already…

   • Sally Fallon Morell, hobbyboerin en uitbater van gezondheidswijsheden: “Rauwe melk houdt je jong en fit. Waarom? Omdat het natuurlijk is natuurlijk. Als je puur natuur eet, krijg je nooit last van het hypercortisolemische aangezichtsoedeem dat tegenwoordig endemisch is en je zult als vrouw zelfs na de overgang een uitstekende taille-heup ratio behouden. Kijk naar mij! Paleo? Belachelijk. Loren Cordain is een zielige amateur met heel rare ideeën. Hij snapt er niets van. God schiep de aarde 6000 jaar geleden en Hij gaf ons niet voor niets Ons Dagelijks Brood. Met echt, traditioneel gebakken brood is helemaal niets mis, want het is natuuuuuuurlijk!”

 47. OMG…heerlijk slanke taille idd, en dat wil je dan graag accentueren met een snoezig riempje.
  😦

 48. Ha, ha, ha, ha, ha, ha.

  O shit, dit is gemeen.

  Niks tegen ouwe dames, maar ze moeten hun bek houden over dingen waar ze geen verstand van hebben. Net als iedereen.

 49. Bastiaan zegt:

  Hahaha, nou ja, iedereen heeft recht op zn afwijkingen zullen we maar zeggen. Wat is de jouwe? En inderdaad, God schiep de wereld 6.000 jaar geleden, dus paleo kan helemaal niet! 🙂

 50. Bastiaan, ik ben één grote afwijking.

  Eén van de sub-afwijkingen is dat ik allergisch ben voor bakerpraat.

 51. marietsebiel zegt:

  Melk, drink ik al 45 jaar niet meer. Vroeger als kind wel. De melkboer kwam langs met paard en wagen. Rauwe melk, moest worden gekookt voordat je ze kon drinken. Als tiener vond ik melk al niet meer lekker, special voor mij karnemelk. Of karnemelkse pap, ( met havermout ) moet er nu niet meer aan denken 😦
  Wel gek op slagroom en kaas. Ben ik nu ook aan ’t afbouwen. Doet pijn 😉
  Ik kan hier in de buurt wel rauwe melk krijgen, maar geen rauwe slagroom. Dat mag niet, moet de boerderij vergunning voor krijgen en dat kost teveel, naar wat het zou opleveren.
  Daarbij komt dat er toch graan wordt bijgevoerd, hoewel biologisch, maar het blijft graan.

  “Niks tegen ouwe dames, maar ze moeten hun bek houden over dingen waar ze geen verstand van hebben. Net als iedereen. ” Zeker ! Ha, ha, en iedereen 😉

  Lees net bij Remko over dat we hier pas 4 tot 5000 jaar graan eten. Aangepast pas 0.01 % ?

 52. Waarbij opgemerkt moet worden dat jij naast mevrouw Fallon oogt als een van haar nakomertjes 🙂 .

 53. marietsebiel zegt:

  Zeker Melchior, maar niet lang meer 😉 En zo’n opgeblazen hoofd heb ik niet meer. Wel vet in de buikstreek. Te lang, verkeerd eten en te veel medicatie. Vandaag weer een halve kilo afgevallen. 3.5 in 7 weken. Ik geef het nog één jaar en dan moet het afgelopen zijn 😉

 54. Mariet, sorry, het was bedoeld als compliment.

  Als jij een nakomer van dat mens was, zou je een jaar of 20 zijn. Hooguit.

  Maar ik snap dat je liever 70 bent zoals je bent, dan 20 als dochter van die dame 🙂 .

 55. Pffff… excuses. Ik ben in een foute bui geloof ik.

 56. marietsebiel zegt:

  Melchior,Ik kan wel tegen een stootje 😉 Kuur je maar lekker uit.
  Ik vind die Sally geen goed rolmodel eerder een schrikbeeld ! Zo wil ik niet oud worden. Niet voor de mooi, maar voor de gezondheid….

 57. Gefundenes Fressen voor de veganisten. Helaas, maar zo werkt het. Om die reden – en alleen om die reden – overweeg ik om hier wat vaker in beeld te komen. Ik zie er op zich niet uit, maar zoals Folkert al zei (ik parafraseer), elk puntje dat een vent beter scoort dan een aap is meegenomen 🙂 . En je moet wat over hebben voor de goede zaak.

 58. Michajoris zegt:

  Jongens ik moet hier zo om lachen allemaal!

  En ik twijfel nog steeds over mijn kaas- en yoghurtconsumptie. Eerst maar eens verminderen, dan wellicht helemaal eruitknikkeren..

 59. Micha, kaas correleert in elk geval epidemiologisch sterk met gezondheid. K2? Ik kan er in elk geval vaak niet afblijven 🙂 . Dus als er kaas in huis is…

 60. Mariet, het is de tijd van het miscommuniceren, lijkt wel

  Ik zie nu dat mijn kwinkslag (is ‘ie niet mieters!) fout gelezen kan worden.

  Nog even voor het juiste begrip. Wat ik bedoelde te zeggen is dat jij er naast mevrouw Fallon uitziet als een jonge bloem.

  Sorry, ik moet het even zeggen, voor er nog meer gewaardeerde mensen vertrekken.

 61. Adriaan Keij zegt:

  Voor wie het heeft gemist: Chris Kresser heeft een paar interessante stukjes geschreven over rauwe melk, kijk op http://chriskresser.com/raw-milk-reality voor de links naar de vier delen.

  Volgens mij belicht hij de voor- en nadelen onbevooroordeeld, hij schrijft: “Are dairy products even necessary? In a word: no. Humans have only consumed dairy products for a short period of our evolutionary history, and we thrived without them. No one suffers from “dairy deficiency”.”

  Maar ook dit: “That said, I do believe dairy products can be beneficial when they’re well-tolerated. Several epidemiological studies have linked dairy consumption (especially full-fat dairy) with positive health outcomes. (1) While this does not prove causality, we also know that dairy contains healthful nutrients like fat-soluble vitamins, calcium, and conjugated linoleic acid (natural trans-fat), some of which can be difficult to obtain elsewhere in the diet. Fermented dairy products like yogurt and kefir can be particularly beneficial, especially for those with gut issues.”

  Kresser stoort zich ook aan het “op één hoop gooien” van melk: “Not all milk is created equal. Something that irritates me is that raw and pasteurized dairy is often discussed as if it’s the same thing. It’s not. Raw dairy is a whole food, and pasteurized dairy is a processed food.”

  Melchior: je schrijft “Alleen al lactose is een probleem, omdat de galactose die na hydrolysatie circuleert spaken in wielen gooit”. Het enzym lactase zorgt voor de hydrolisatie naar glucose en galactose – maar lactase wordt gedood bij pasteurisatie, dus als je het zelf niet of slecht aanmaakt verteer je gepasteuriseerde melk slecht. Vandaar dat sommige mensen melk-intolerantie hebben maar rauwe melk wel verdragen meen ik.

  Anyways: “galactose spaken in wielen gooit” schreef je… Hoe bedoel je dat? Ik vond dit op http://www.galactose.org/: “Galactose contributes directly (as well as through bonds by way of contact points on cells) to vital information and control processes in the body. It also functions as a fundamental and structural substance for cells, cell walls, and intracellular matrix.” Da’s niet niks, en zeker niet “een spaak in het wiel” in de negatieve zin.

  Of bedoelde je het positief, een (fiets)wiel heeft immers spaken nodig om te kunnen functioneren… ja, A3aan blijft voorlopig een 3pinter, totdat het tegendeel bewezen is. Vroeger schepte ik het vet van de schoolmelk af, net onder dat alu-dopje – heerlijk! Dat was nog voor het homogeniseren… Veel te lekker die rauwe melk, rauwmelkse kefir, yoghurt en kaas. Paleo is best, maar het moet wel leuk en lekker zijn!

 62. marietsebiel zegt:

  Melchior, ik had het idd. anders gelezen. En het klopte dan ook wel een beetje, de waarheid mag gezegd worden, dacht ik toen. Zo’n taille als de hare heb ik ook nog. Alleen zonder riempje dan, ha, ha. Maar niets vergeleken met hoe het was. Ik kijk nu weer graag in de spiegel 😉 En verheug me op de toekomst. Wie weet, als ik het durf, ooit, before en after foto’s . Ik heb twee fotograven in huis, dus.

  Weglopen doe ik niet, zou een act tegen mezelf zijn, ha, ha. Ik ben toch niet gek 😉

 63. Stef zegt:

  “Geef ons heden ons dagelijks brood”, dat is van het nieuwe testament -Lucas 11:2-4 – , een maar 2000 jaar oud boek, dus duidelijk niet paleo en duidelijk geen melklobby toen 🙂

 64. O Jezus Maria, Mariet, hoe kun je denken dat ik zo bot zou kunnen zijn! Ik zou me rot schamen als ik het zo had bedoeld. Zo zie je maar hoe tricky toetsenbordcommunicatie kan zijn… Als ik in jouw schoenen stond en het zo had begrepen zou ik vermoedelijk zijn geflipt 🙂 .

  • Adriaan, galactose.

   Je vond de snippet van Staffan Lindeberg interessant, zei je.

   Hier nogmaals het fragment over galactose.

   The authors hypothesised that dietary lactose modifies aortic wall metabolism, possibly through the formation of glycosaminoglycans. One proposed type of such modification is galactosylation of structural proteins in the arterial wall1616 . Lactose is digested in the small intestine to glucose and galactose, although a significant portion (of unknown magnitude) of unhydrolysed lactose may hypothetically be absorbed. Free galactose is transported to the liver where it is converted to glucose, provided that the absorbed
   amounts do not exceed hepatic capacity. Galactose has a greater potential than glucose for binding to proteins237 , and the resulting proteoglycans could hypotheti-
   cally enhance atherosclerosis, would they enter the arterial wall1354 . Galactosylated matrix proteins in arterial walls could contribute to atherosclerosis by attachment of lipoprotein particles from the bloodstream632 .

   Galactose is ook causaal gerelateerd aan cataract.

   Allemaal bijzonder leuk, gezellig en vooral (want daar gaat het om) lekker.

   Proost! Leve de vrijheid.

 65. marietsebiel zegt:

  Is niet jij, maar ik. Begrijp ik nu. Nog onzeker over mijn uiterlijk. Dom van mij. Ik ken je wel beter. Had even goed moeten kijken. Forgive me .
  Bedankt voor je compliment Melchior 🙂 )))

 66. Michel zegt:

  Geweldig artikel, en waardevolle comment, ook de humoristische! Ben zelf zoals al eerder genoemd geen melk drinker, ondanks het Joris Driepinter regime tijdens mijn jeugd, me altijd gedrukt, en er onderuit gekomen. Toch recent een klein beetje zuivel in mijn voeding bijgevoegd. Alles op rauwe en biologische basis. Gebruik, kefir, een glaasje bij ontbijt, 3x per week yoghurt, en rauwmelkse kaas. Ik haal dat bij de makers van http://www.rauwpower.nl/. Ze verkopen ook melk, en moeten daarbij vermelden koken voor gebruik. Ik neem dat echter niet mee.

 67. Jan Peter van Doorn zegt:

  Terug naar melk 😉

  1. Hoeveel literpakken melk komen er uit een liter rauwe melk?
  2. Hoe komen die 39 gram suiker in die liter melk?

 68. Folkert zegt:

  Bastiaan zegt:
  En inderdaad, God schiep de wereld 6.000 jaar geleden, dus paleo kan helemaal niet!
  Ik ben blij dat je dit nog even aanstipt.

  • Adriaan Keij zegt:

   Folkert & Bastiaan: laten we het nou wel even serieus houden. Als we het ons gaan bekommeren om het hoe en waarom van het ontstaan van de aarde (etc etc), dan kunnen we beter bij Mike MD Donkers te rade gaan. Hij heeft daar een geheel eigen visie op – een visie die ik in het geheel NIET deel overigens, maar daar spreek ik hem nog wel een keer over bij een goed glas Slurp! – kennen jullie hopelijk allemaal, die heerlijke Slurp! ‘paleo’ wijn? Klik hier http://www.slurp.nu/61/index.html voor de meest recente nieuwsbrief van Ilja Gort, altijd weer vermakelijk! En Frans stokbrood, mmm… Wat leeft die man toch ongezond! 😉

 69. Die komen daar omdat bijna 40 procent van de energie in melk in de vorm van lactose komt, Jan Peter.

 70. maanfiets zegt:

  Haha, die Melchior lekker fff schoppen!
  Ik zal kijken of ik foto’s kan maken.
  Maar jij weet net zo goed als ik dat een “gezonde” leefstijl geen garantie is voor een gezond leven.
  En over een foute kleding smaak kunnen we ook niet twisten.
  Ik heb ook toen ik ruim 40 kilo zwaarder was altijd een taille gehad.

  Over lactose kennen jullie de zoetstof tagatose? http://www.tagatose-info.nl/index.html
  Gewonnen uit lactose en het zit in steeds meer producten.
  Ik worst er acuut ziek van, Het duurde even voor dat ik dat ontdekt had.

 71. Maan, haal Sally bij die melk- en broodzooi weg, voer haar een normale paleovoeding en ze kan binnen twee maandjes in de Playboy.

 72. Jo tB zegt:

  Michel, wat leuk. Ik heb een paar verkoopadresjes van RauwPower in Amsterdam gevonden. Ik zal beslist op onderzoek uitgaan.

 73. Maan zegt:

  “Maan, haal Sally bij die melk- en broodzooi weg, voer haar een normale paleovoeding en ze kan binnen twee maandjes in de Playboy.”

  Zou je denken?? Ik denk dat dat te simpel is. Het zal niet bij iedereen werken.

 74. Maan, dit fenotype is karakteristiek voor de metabole dysregulatie die zich op zijn laatst vlak na de middelbare leeftijd voordoet op een soortvreemd dieet, of het nu het SAD, het SDCD of de van desem doortrokken speltkeuken van de evolutieschuwe WAPFjes is. Het Albert Heijn fenotype. Slechts als er sprake is van een bijzondere ziekte zal paleo die metabole dysregulatie – en de karakteristieke uiterlijke kenmerken ervan – wellicht niet kunnen corrigeren.

 75. Bastiaan zegt:

  Vettig is ze wel, zo veel is duidelijk.
  Zelf ben ik zo’n 10-12 kg afgevallen toen ik weer rauwe melk ben gaan drinken. n=1. Brood en granen eet ik helemaal niet meer. Lijkt mij, dat granen een veel grotere boosdoener zijn.

 76. Maan zegt:

  Ik ben het helemaal met je eens dat ze er niet gezond uitziet, een aantal jaren geleden nog wel.
  Ik vind haar er uitzien als iemand die corticosteroïden gebruikt voor een of andere ziekte.

  Maar die striae, is dat ook een metabole afwijking? en krijgen zwangeren het daarom? Ik zit na twee negen ponders, met zwangerschapsdiabetes, helemaal onder.
  Ze zeggen dat dat bij mij van de EDS komt, maar veel EDS-ers krijgen juist geen strepen.
  mmmmmmmmmmmmmmmmm food for thought.

  Nu snel een pompoen slachten.

 77. Frans zegt:

  Een foto maakt meer duidelijk, en sneller, dan duizend woorden. Toch moet je blijven oppassen, het kan ook een vertekend beeld zijn. Mag ik de zes andere lezers hier nog even herinneren aan die foto van ene M.M. in het AD? Ik denk niet dat onze dominee daar veel paleozieltjes mee heeft gewonnen… 🙂

 78. Helemaal waar, Frans. Ze kan pech hebben gehad.

 79. Hielkje zegt:

  Najha…..die overtollige kilo’s kunnen een camera er echt niet in die mate bij toveren hoor! Ze is gewoon errug flink….punt.

 80. Stef zegt:

  Ik sluit me hier ietwat aan bij Adriaan, en niet omdat dat rijmt 🙂 : maar vooral wel om “complexiteit” te onderstrepen, net zoals jij Melchior dat doet in je volgende post over supplementen waar je zegt “Het lichaam heeft een subliem, uiterst gecompliceerd eigen antioxidantmechanisme”.

  Zo ook zie ik de complexiteit van de rauwe melk vs alle geproduceerde “melk”dranken die daarvan afwijken: rauwe melk is veel meer dan de som van lactose, lactase, galactose en vooral alle andere dingen die niet op de verpakking staan.

  Dan is er de verdere complexiteit van wat niet in de voeding zit: de masai zit bijvoorbeeld niet de dag achter een computer. Ook S. Boyd Eaton schrijft dat het belangrijk is om een energieflux door het lichaam te geven voor een optimale gezondheid: het zou bijvoorbeeld interessant zijn om te zien wat er met de masai gebeurt als ze blijven eten wat ze eten, maar als ze stoppen met bewegen zoals ze dat nu doen.

  Jammer genoeg hebben we geen achterkamertje om zelf experimenten te doen en moeten we het hebben van de “moderne wetenschap” die net zoals de “moderne godsdienst” alles simplifieert naar 1 ding: meer goden naar 1 god, melk naar 3pientercalcium, gevarieerde voeding naar 1 superfood, holistische gezondheidsbenaderingen naar 1 wonderpil…

  Ben alvast blij en dank je daarvoor Melchior dat je flink wat bronnen tegelijk aanhaalt: zo complex als dat lijkt, blijven het op het eerste zicht vooral westerse bronnen binnen eenzelfde westers denkpatroon, dikwijls met de simpele logica dat er maar 1 gelijk kan hebben.

 81. Stef, ik zie eerlijk gezegd de parallel met het antioxidantenbericht niet. Melk is melk, al zijn er aanwijzingen dat bepaalde bewerkingen het spul schadelijker dan wel minder schadelijk maken. De masaï hebben uitgebreide atherosclerose, maar geen onstabiele plaques en geen hartinfarcten. Gezien de eigenschappen van melk lijkt het me veilig hun uitgebreide atherosclerose toe te schrijven aan hun enorme melkconsumptie. Er moet een factor zijn die maakt dat hun atherosclerose niet gevaarlijk wordt. Dat kan een factor in hun melk zijn, of iets anders, bijvoorbeeld dat ze geen tarwe, geconcentreerde n6 oliën, etc eten. Maar betekent dit dat rauwe (al of niet gefermenteerde) melk dus optimaal of buiten de Masaï-context zelfs veilig is? Vanuit het paleoperspectief en ook gezien de vele plausibele corrosieve mechanismen klinkt uit deze hoek een zeer beslist ‘neen’.

 82. Jo tB zegt:

  Adriaan en Ron, ik vond de volgende links. Misschien helpt het je op weg.
  http://wetenschap.infonu.nl/onderzoek/114348-medische-wetenschap-blijkt-kwakzalverij.html

  En via het BMJ Clinical Evidence Handboek het volgende:
  http://clinicalevidence.bmj.com/x/set/static/cms/efficacy-categorisations.html

 83. Adriaan Keij zegt:

  Ron, ik kan het op BMJ niet vinden. Hier http://www.wddty.com/junk-medicine.html staat er ook over geschreven. Maar wat maakt het uit, iedereen slikt vrolijk (?) verder, mensen willen dit niet weten, de “medicijnman” is vaak hun enige hoop…

 84. Frans zegt:

  Misschien was ze nog aan het utpuffen van haar Tabata sprintjes…

  Misschien deed een zwoele zomerbries haar bloesje opbollen…

  Je weet het niet 🙂

  Maar inderdaad, als Captain Caveman (wie kent hem nog…) zou ik toch liever Anna Archaeonova neerknuppelen en naar mijn grot slepen.

 85. Gelukkig leest Anna geen AD 🙂 .

 86. Via via krijg ik door dat enkele frequente reageerders door de insinuatie dat ik Robert zou hebben gecreëerd aan het twijfelen zijn geslagen aan mijn integriteit, temeer aangezien Robert sinds die belachelijke opmerking ‘plotseling’ niet meer heeft gereageerd. Jeese. Ik heb zijn email-adres, weet hoe hij voluit heet en zou hemel en aarde kunnen gaan bewegen om mijn onschuld aan te tonen (het is echt te belachelijk voor woorden), maar ik vind het wel goed. Alleen al het idee dat er mensen zijn die deze idiote fantasie überhaupt serieus in overweging nemen, maakt me misselijk. Het hoeft niet meer van mij. De sfeer is verziekt, waarvoor dank. Ik laat het blog nog een tijdje open staan, dan trek ik vermoedelijk de stekker er uit. Daarmee heeft Robert ironisch genoeg zijn doel bereikt. Dank voor het lezen en voor alle bijdragen.

  • George zegt:

   Melchior, ik zou het doodzonde vinden als je er mee ophoudt. Je doet er erg veel mensen een plezier mee, en je hebt waarschijnlijk ook een aantal mensen gered van ernstige kwalen….

   Het is zo dat er mensen zijn met zulke fantasieën, en zulke mensen zitten ook op forums, vraag maar aan alle leuke, interessante bloggers en/of alle visionairs…… je kunt natuurlijk altijd overwegen zulke berichten te verwijderen, maar eigenlijk valt het hier nog mee…

   Het enige wat je kunt veranderen ben je zelf en dat zou in jouw geval kunnen zijn dat je onderzoekt wat jou zo raakt als je dat soort berichten leest….ik kan er van mee praten: ik ben jaren lang trainer geweest en dan krijg je ook heel veel naar je hoofd geslingerd, (vooral in NL); pas toen ik ging onderzoeken bij mijzelf waarom ik me soms ergerde aan kritiek of aan dat soort fantasieën, kon ik neutraal een onderscheid maken of dat aan/bij die mensen lag of dat het bruikbare feedback was op mijn trainingen.

   Of wat dacht je wat ik allemaal hoorde toen ik 14 jaar geleden met hardlopen op blote voeten begon als enige in NL?

   Verder heb ik al lang geleden opgegeven dat de mensheid leuker, eerlijker, rechtvaardiger etc. etc. wordt door menselijk ingrijpen. Dat zie je o.a. aan waar dit blog over gaat: het is een majeure oplossing voor de zorgkosten en de overheid zou er alles aan moeten doen om paleo voeding te bevorderen, maar doet dat niet. Er is nog wel veel meer over te schrijven, maar dit is natuurlijk niet het medium om daar extensief over te schrijven……

 87. Melchior, ik twijfel er niet aan dat je eerlijk en betrouwbaar bent.

 88. Dank, George (en Folkert). De vraag waarom dit me letterlijk ziek maakt heb ik mezelf inderdaad niet gesteld. Het idee dat je je redelijk uitslooft (geheel vrijwillig natuurlijk en omdat ik het leuk vind) en dat er dan mensen zijn die je tot zo iets afschuwelijks in staat achten, dat kruipt onder mijn huid. Misschien is dat eigenlijk wel een tikje slap. Ik weet dat ik gelijk heb, dus ik zou ook mijn best kunnen doen om er schijt aan te hebben.

  Hmmm… heroverweging.

 89. Tegen iedereen die tegen X heeft geroepen dat ik inderdaad best eens zelf achter trol Robert zou kunnen zitten en zo alle lezers een jaar of twee heb zitten naaien: fuck you. Sodemieter hier maar lekker op.

  Zo. Daarmee is dat varkentje gewassen. Over tot de orde van dag. Met dank aan George.

 90. Michiel zegt:

  Melchior,
  Dit is een fantastisch blog! Er zijn overal veel malloten, chaoten, onzekeren en foute types, laat je er niet door afleiden. Er gaat hier een wereld voor mij open. Ga zo door. Als schreef je alleen nog maar over poepbacterien en AZM, ik dank je.

 91. Gert van der Hoek zegt:

  Ik sluit mij volledig aan bij George en Folkert: doodzonde om te stoppen.

  Als je je nek uitsteekt, in dit geval via dit blog, dan kun je vroeg of laat allerlei vervelende reacties verwachten. Die nergens op slaan. Gebeurt dagelijks bij een aantal van de vele duizenden vrijwilligers die ons land rijk is. Het hoort erbij. Helaas.

 92. Hans zegt:

  Melchior , je gaat toch mag ik hopen niet het ( paleo )bijltje er bij neer gooien vanwege onterechte insinuatie’s.
  Ik ken je behalve vele andere goede typeringen ook als eigenzinnig/koppig/tegendraads/rebels , wat mij betreft ook goede eigenschappen ! : -)
  Je zou mij en velen met mij teleurstellen als je de handdoek in de ring zou gooien , wees een vent 😉 , vloek en stampvoet w.m.b. wat en kom bij zinnen , het is de moeite niet waard om voor wie dan ook te buigen of te wijken , laat staan te stoppen met dit zo waardevolle blog .

 93. Okay jongens, thanks! Ik sta weer op de grond. Michiel, ik wacht nog even af hoe het verder met Mariet gaat, maar dat er nog poep- en AZM-posten zullen volgen staat vast 🙂 .

  Heisenbug heeft trouwens een geweldige post over hoe tabak dood en verderf zaait. Via bacteriën die tijdens het fermentatieproces ontstaan!

  http://mrheisenbug.wordpress.com/2014/01/30/the-microbial-effects-of-smoking-more-evidence/

 94. Erwin zegt:

  Melchior, goed nieuws dat je toch gewoon door gaat met dit fantastische informatieve blog. Het zou zonde zijn als jouw kennis en kunde niet meer gelezen kon worden door geïnteresseerde leken als mijzelf.
  Keep going strong.

 95. Thx Erwin. Helaas moet ik nu werken. Ben blij dat kennelijk veel mensen de onzin niet geloven.

 96. Pieter zegt:

  Dit lijkt mij ook het beste, Melchior, je niet laten ontregelen door zulke sentimenten en ze zeker niet voeden. Eenmaal zo’n suggestie de wereld in geholpen (al dan niet kwaad bedoeld), gaat het een eigen leven leiden.
  Overigens geen moment getwijfeld aan je integriteit. Omdat ik denk dat je er, behalve te slim, te eerlijk en direct voor bent.
  Lekker zo doorgaan, het wordt gewaardeerd!

 97. Frans zegt:

  Kom op, Melchior! Je laat je toch niet so snel uit het veld slaan door een onterecht insinuatie? Dat soort dingen hoort nu eenmaal bij internet, het is helaas soms ook een duistere onderwereld waar zieke geesten zich anoniem kunnen uitleven. AZM, bloed donaties, koude douches, kuit, als ik het zo eens op tel is het verbazend om te zien wat voor een impact jouw blog op mijn leven heeft gehad. Waarvoor diepe dank. Stoppen zou onvergeeflijk zijn. En inderdaad, je reageert soms heftig, dus probeer je zelf een wat dikkere huid aan te meten, of een teflonlaagje waarlangs alles van afglijdt.

 98. Adriaan Keij zegt:

  Melchior, ik begrijp er geen ruk van. Wat happen, wat is “via via” en wie is “X”? Normaal neem je geen blad voor de mond, waarom nu zo omzichtig? Man en paard, pek en veren, hoppa!

  En ‘wat het je doet hangt af van hoe je het ziet’!

 99. Adriaan Keij zegt:

  What “happened” bedoelde ik…

 100. marietsebiel zegt:

  MELCHIOR, Mariet gaat (WEER ) hartstikke goed. Dankzij jou en haar ‘grit’ ( volharding ) !!! En hoe krijgt ze die ? Door deze groep van fantastisch mensen, die ‘Out of the Box’ durven denken en hun ervaringen onzelfzuchtig delen. Come on, bijna 1.000.000 hits dat zegt alles 😉

  Na even een weekje terugval, door een ontstekking !? Nu weer helemaal back on track :
  Donderdag 30-1 Ontbijt Koffie met KO, 2 roereieren en wat spinaziebladeren erbij, stukje vis. IF vandaag ( om 17 uur, klein stukje vis en 8 nootjes, een beetje flauw/ laag ) Drie grote bekers Olijfbladeren thee. 2 x 2 volle eetlepels AZM.

  9.30 FBG 4.6
  13 uur BG 5.9
  17 uur BG 4.8
  19 uur BG 6.3
  21 uur BG 6.6
  24 uur BG 6.3

  Lantus 42 eenheden gespoten, moet genoeg zijn 😉

  Vrijdag 31-1 SPORTDAG Ontbijt Koffie me KO, Kip en sla
  9.30 FBG 4.0
  11 uur BG 5.3 Voor sport
  12 uur BG 6.9 Na sport
  13 uur BG 7.2 Uur na sport

  Blijf AUB 🙂 )))))

 101. Bertram zegt:

  Dag Melchior,
  zou je, voor zover mogelijk, en voor zover het interessant voor je is, een keer aandacht kunnen besteden aan een geschikte paleo voeding in combinatie met krachttraining / bodybuilding.
  De mensen die er zeer fanatiek mee zijn bulken werkelijk met koolhydraten.
  Het lijkt me een geweldige combinatie in ieder geval.
  Zeer goed blog uiteraard…

 102. Michel zegt:

  De stekker eruit geeft juist mensen met achterlijke complot gedachten hun zin. Trollen heb je overal op internet, die kicken hier op.

  Juist de open sfeer, de input en ervaringen die een ieder hier deelt maken dit blog geweldig. Kijk eens naar de resultaten die enkele personen hier boeken, daar moet je de positieve energie uit halen, de rest inderdaad door teflon laag van je af laten glijden.

  Mariet, top, ga zo door!! Heb enorm veel respect, je komt van ver. Als ik mensen die wel eens hint als ze klagen over allerlei gezondheidsproblemen om naar hun voeding te kijken honen ze dat weg, sommige mensen zijn verslaafd aan het klagen er over denk ik wel eens. Het moet met een pilletje te doen zijn, en je moet medeleven hebben. Maar in de regel zeg ik bijna nooit iets want, een veel gegeven antwoord is, jij hebt makkelijk praten…. zelfs een 2 of 3 weken testen om eventueel verschil waar te nemen is mensen vaak te veel.

  • George zegt:

   Je zegt: “zelfs een 2 of 3 weken testen om eventueel verschil waar te nemen is mensen vaak te veel”.

   Zo eenvoudig ligt het niet: want dat is een verslavings-symptoom. Mensen zijn verslaafd aan bepaald voedsel (ik noem het eigenlijk liever industrie-troep), dus als ze liever een pilletje slikken en/of niet bereid zijn om het eens 2, 3 weken te proberen, kan je dat niet letterlijk nemen, ze zeggen eigenlijk: “Ik ben verslaafd en ik kan daardoor het niet zelf oplossen of er mee ophouden”.

   Ook eten veel mensen door een tekort aan geluk en/of depressies, en ook dan is het niet mogelijke even iets niet te ten… was het maar zo makkelijk. Die mensen hebben meestal òf een zware crisis nodig, òf begeleiding door een ander persoon, meestal een verslavingsdeskundige….

 103. marietsebiel zegt:

  Sorry, ontsteking, maar dat snapt iedereen wel 😉

 104. Felicita zegt:

  Melchior; ik ben werkelijk met stomheid geslagen! Ik kwam hier om wat op te steken over Paleo maar krijg meer inzicht in psychologie 😉 Ik moet nu weg. Naar een doorsnee kinder-verjaardag. Vast met koffie, gebak, chips, kaasjes & de rest 🙂 Maar kom weer terug. Blijkbaar word je van Paleo geen staalharde, testosteronjager die met een botte bijl alles wat hem voor de voeten loopt, neerknuppelt maar kun je er ook een kwetsbare jongeling bij blijven. Lief!!

 105. marietsebiel zegt:

  Michel, ja dat is waar ik ook met mijn kop niet bij kom. Al zo vaak gehoord van mensen dat ze dat niet kunnen doen, bv stoppen met brood of whatever. Ik ken iemand, die door Weigth Watchers ( niet mijn ding ) zoveel was afgevallen, dat zij nog maar een heel klein beetje insuline nodig had. ( zowat 4 eenheden per dag, kinderdosis )
  Ik zei: Waarom stop je niet helemaal ermee ? Ze keek me aan of ze het in Keulen hoorde donderen.
  “Dat doe ik niet, dan ben ik geen diabeet meer” Nou, toen vielen mij de schoenen en de kousen uit 😉

 106. He Felicita! Jij was ook bedacht 🙂 .

 107. marietsebiel zegt:

  Felicita is lief en vooral grappig 😉 Kan helemaal niet ( bedacht ) Ze heeft samen met Keimpe in de klas gezeten 😉

 108. Bertram, dit scharminkel is beslist geen expert op het gebied van body building, maar Jeff Volek en een Finse onderzoeker wiens naam me even ontschoten is (Akkinogwat?) hebben heel aardige dingen gedaan op dat vlak. Ik hou het in het achterhoofd.

 109. George zegt:

  @Melchior…dit zou ook een feest der herkenning moeten zijn voor jou: op http://paleocon.com/denise-minger/ zie je ongeveer bij 34′ over de China Study:
  “When word Campbell reached he suggested Denise was funded by the meat industry or ***wasn’t a real person***” maar zij was ook “a little bit upset”…… 😉
  ook omdat die goser zei dat een jonge vrouw zonder formele training nooit alleen zo iets zou hebben kunnen produceren……

 110. Mijn vriendin is voor werk op pad en heeft zojuist een ons zeer bekende Nederlander gespot!

  Misschien zit ze wel bij hem aan tafel 🙂 .

 111. Ja, dat herinner ik me, George. Maar dat zou ik vooral heel erg grappig vinden. Wat me dwars zat is dat de indruk werd gewekt dat ik de mensen die hier in goed vertrouwen komen om de tuin heb geleid. Dat is, vind ik althans, iets heel anders.

 112. marietsebiel zegt:

  Oh, sorry, vergissen is menselijk. En van fouten kun je leren, gewoon toegeven dat je je vergist hebt. Nobody is perfect !

 113. Michel zegt:

  @George, uiteraard is er verslaving aan allerlei procesfood meuk ingrediënten, en gewoontes, stress enz enz. maar is dat een advies als je je al tijden beroerd voelt, futloos, of zelfs al ziek of met enorm overgewicht te kampen hebt….. Ik memoreer dan altijd aan het spreekwoord “klagers hebben geen nood” ;-). Niet in jezelf willen investeren door een simpele test en daarmee naar je lichaam luisteren wat vele mensen al lang verleerd zijn, en liever een abo op de huisarts of specialist hebben is een spinoff van een verziekte verzorgingsstaat. Maar vooral geen eigen verantwoording willen nemen voor je eigen lichaam en welzijn. Ik verzoek die mensen dan ook niet meer tegen mij te klagen. Wil iemand altijd heel graag helpen, maar men moet zelf willen.
  @Mariet, bizar voorbeeld inderdaad, verdorie zo’n iemand kan je toch niet volgen…. bijna van de insuline af, en dan niet de laatste stap zetten.

 114. Jan Peter van Doorn zegt:

  He, het is weer opgelost. Hoef ik gelukkig niet in te grijpen 😉

 115. marietsebiel zegt:

  Melchior, je hebt gelijk dat je het zo hoog oppakt. Ik schrok me ook te pletter. Ik dacht eerst nog, een verkeerd uitgevallen poging om grappig te zijn. Het ging van kwaad naar erger.
  Ik hoop dat er iemand de haren uit zijn hoofd trekt en op zijn schreden terugkomt. Zou mooi zijn.

 116. Arjan zegt:

  @Melchior

  Oproep vanuit heel Nederland en daar buiten !!! Melchior………blijf !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 117. Stef zegt:

  @Melchior,

  Heb me niet goed uitgedrukt blijkt, doe ik wel eens meer. Compexiteit is het sleutelwoord dat ik mis.
  Ik wou zeggen dat ik in je supplementenartikel versta dat ons lichaam complexer is dan de hoeveelheid antioxidanten die we toevoegen uit een supplement.
  Dus dacht ik: Melchior ziet ook de complexiteit dat VitC uit een sinaasappel wel degelijk beter is dan VitC uit een supplement, vanwege de complexiteit waarmee dat sinaasappelVitC in ons lijf terecht komt en samen verwerkt wordt.
  En in die optiek vind ik ook melk rechtstreeks uit een grazende koe complexer dan de som van de ingredienten die op de verpakking van een fles melk staat en waar dan allerlei goede en of kwade dingen aan worden toegeschreven.
  Om het meer complex te maken: een mens is niet alleen wat hij/zij eet. Wat bv. al die dingen in de melk dan doen in ons lichaam, hangt verder af van hoe dat lichaam beweegt (of ook niet meer zo achter de computer de ganse dag), hoe het stresst (filestress is anders dan paleostress van er loopt een boze bizosaurus achter me aan, en je leest al eens meer dat een schijnbaar propgezonde mens ineens aan een hartaanval sterft), hoelang we slapen (paleo van zonsondergang naar zonsopgang?) en waarschijnlijk nog een paar dingen die complexer zijn dan ik denk.

  Dit gezegd zijnde ben ik best zeeeeer blij met hoe je de dingen illustreert met wat er aan westerse onderzoeken te grijp is, zowel van vroeger en nu – dat spaart me een hoop leeswerk als het hier allemaal op een rijtje wordt gezet – 🙂

  Dus vooral doorgaan met wat je doet Melchior 🙂 Hartelijk dank alvast!

 118. Mariet, het klinkt vast heel low testosteron 🙂 , maar toen Folkert zei hoe verneukt hij zich zou voelen als James’ met grote stelligheid gedane bewering klopte, begon het aan me te vreten. In eerste instantie vatte ik het op als grapje. En dacht ik dat James bedoelde dat iemand van buiten Robert had geconstrueerd. Vanochtend mailde iemand me dat ze signalen had gekregen dat meer mensen zich ‘Robert als construct van MM’ wel voor konden stellen. Ik ben niet cool and collected genoeg om dan te zeggen WTF. Er is twijfel van maligne aard gezaaid en dat gaat spoken. Tot overmaat van ramp houdt Robert zich op de vlakte. Lacht hij zich een rolberoerte? Snapt hij wat er speelt en weet hij dat hij nu niets anders hoeft te doen dan weg blijven om mij te sarren?

  Anyway. Genoeg gezanikt. Moedig voorwaarts. Mijn excuses voor al dit gedoe.

 119. marietsebiel zegt:

  Melchior, precies dat was ook het moment dat ik me te pletter schok, Folkert.! Zo’n schat van een man, op het verkeerde been gezet. 😦 (((

 120. Exact.

  Wat mij betreft kiezen jullie een curator die van mij de inlog gegevens krijgt en die achter de schermen de reacties van Robert kan controleren.

  • Michel zegt:

   Onzin, wat is je belang…. voor die 7 of 8 volgers, ik neem je niet minder serieus en vertrouw je op dit vlak volledig. Wie niet, jammer! Jaren een blog runnen, en je dan door een insinuatie uit het veld laten slaan!! Ga ff lekker een frisse neus halen het is fantastisch buiten!!

 121. Jan Peter van Doorn zegt:

  Dat is helemaal niet nodig, Melchior.

 122. Maar het zou mij opluchting verschaffen, Jan Peter.

 123. Andre zegt:

  Melchior, alles wat ik te zeggen heb is al gezegd, ik hoop van harte dat je nog lang doorgaat met dit blog om deze levensveranderende informatie te blijven verspreiden.

  Ik ben het ook eens met de bovenstaande opmerkingen, het is niet nodig om iemand achter de schermen te laten meekijken. Mocht je daar toch toe over willen gaan, dan zou ik aanraden om niet je eigen inloggegevens te overhandigen. Ik neem aan dat het in WordPress wel mogelijk is om iemand anders (tijdelijk) de benodigde toegang te geven (je weet m’n e-mail adres, als je daar vragen over hebt 😉 )

 124. lll zegt:

  Mosterd na de opschudding. Heb ’t geen moment overwogen, Melchior. Robert is een trol, die puur zijn eigenwaarde oppoetst. Hij probeert macht te verkrijgen en brengt daar een negatieve invloed mee. Als je hem niet wil verbannen, blijft het voor iedereen oefenen om zich niet te laten meetrekken.

  Buiten wat anderen al genoemd hebben, over je directheid, eigenwijsheid e.d. zijn jouw reacties altijd vol betrokkenheid en met voorliefde voor taal. Geen verwarring mogelijk wat mij betreft.

 125. Maan zegt:

  Ik ben blij dat je het bijltje er niet bij neer gooit. Helaas is het zo, weet ik uit ervaring, dat je voor alles wat mooi en lelijk is kunt worden uitgemaakt als beheerder. Er is altijd wel iemand het niet met je eens. Ik kan me je reactie helemaal voorstellen.
  Laat ze maar lullen!

 126. Jo tB zegt:

  Melchior, je integriteit was in het geding, en dan speelt het hoog op. Er zullen altijd mensen zijn die je achilleshiel weten te vinden en dat uit gaan buiten. Je bent gekwetst en dan sla je wild om je heen. Ik ken dat al te goed. Ik heb jarenlang mijn Australiche achtergrond verzwegen, omdat ik in het begin veel discriminatie heb ondervonden. Het ergste wat ik meemaakte was een supervisor die tegen mij zei: je hebt een onbeschofte buitenlandse opvoeding gehad, daar ga ik mijn maatregelen voor treffen, je heropvoeden. De aanleiding: ik had een systeem bedacht om de order portefeuille beter te tracken, ik had het idee op papier uitgewerkt, aan onze chef gericht en hem een kopie gegeven. Daar hij een streber was, vond hij dat ik het eerst met hem had moeten bespreken. Ja, dan zou het zijn idee zijn geworden. Er was me die ochtend veel meer verwensingen naar mijn hoofd geslingerd. Ik was bijna de deur uit gelopen, maar de directie secretaresse had me tegen gehouden. Om een lang verhaal kort te maken, hij heeft op staande voet ontslag gekregen. Dit alles speelde in 1965. Jaren later ben ik tot het besef gekomen, dat mensen kunnen mij kwetsen omdat ik mij laat kwetsen. Sindsdien kunnen mensen mij niet meer kwetsen om mijn Australische achtergrond, omdat ik het niet meer verzwijg dat ik “anders” ben. Ik ga er zelfs prat op dat ik “anders” ben!! Mensen merken aan de manier waarop ik erover reageer dat ik niet meer te kwetsen ben. Gewoon de wind uit hun zeilen halen.

 127. Jongens, het vreselijke (vind ik) aan deze zaak is dat James het helemaal niet kwaad bedoelde! Hij was er beslist niet op uit om mij te naaien, hij vond wat hij had bedacht oprecht een geweldige stunt (van mij). Tot op zekere hoogte kan ik wel in die maverick denkwijze meegaan, maar het idee 6+ lezers jaren ijskoud voor de gek te hebben gehouden ‘voor de goede zaak’ is als je er iets langer over nadenkt niet meer leuk en kan mij schade berokkenen. Dat heeft James met zekerheid niet beseft.

  Ik flipte en zo zijn we een best paard kwijtgeraakt 😦 .

 128. Fien zegt:

  Allejezus wat een gedoe om niks.

 129. Jan Peter van Doorn zegt:

  We zijn toch niet James kwijtgeraakt?

 130. marcel zegt:

  Melchior,
  Ik lees al heel lang mee en reageer weinig. Dit is een mooi moment om mijn waardering uit te spreken voor alle informatie die je via dit blog verspreidt. Via/Dankzij de informatie hier heb ik het metabool syndroom kunnen afwenden (ik was goed op weg een slank metabooltje te worden). Bedankt daarvoor!
  Ik heb geen moment gedacht dat Robert een construct van jou zou zijn. Wat voor een konkel had James in zijn hoofd? Was het een geval van onhandige communicatie of is hij vervallen in complotdenken? Het laatste zou jammer zijn want hij had met regelmaat interessant opmerkingen (niet die in de groep van het ‘Robert construct’).

  Keep up the good work.
  Marcel

  P.S. Een teflonlaag is wel handig wanneer je boek gepromoot moet worden…

 131. O ja? Ik heb ook een toko die moet blijven draaien. Het ergste wat je kan overkomen is dat gaat rondzingen dat je de boel besodemietert op de manier die werd gesuggereerd. Paranoia? Zou kunnen.

 132. Sorry, reactie was op Fien.

 133. willem zegt:

  Tjongejonge…
  Kom net thuis, na mooie dag wat weer betreft, en lees vreemde dingen.
  Doe niet zo gek, dames en heren!
  Misverstanden alom, vreemde bijdrage van James (die nu, zo zag ik, floreert bij Veerman. Hoe gek kan het gaan. Heeft nog VIJF appeltjes bovendien. Zou hij zich daardoor gevleid voelen? Hebben we ons in James vergist, of toch een groot misverstand? Komt vast wel weer terug hier).
  Waar ik nou benieuwd naar ben, dat is naar de mensen die denken/dachten dat James wel eens gelijk zou kunnen hebben met die complottheorie m.b.t. die ‘dubbele pet’ van Melchior. Openbaart u, beste meelezers en reageerders. Openheid over de zaak. Waarover hebben we het eigenlijk? Wel eens van relativeren gehoord?
  En vervolgens: zet hem op, Melchior, met dit prachtig blog, dat steeds meer lezers krijgt, zo verneem ik rondom me. Echte lezers en nieuwsgierige mensen. Wat wil je nog meer?
  Melchior. Geen zinnig mens denkt dat jij met dubbele petten werkt.
  Eerst je geliefde, dan jezelf, vervolgens je eigenlijke werk en dan a.u.b. verder met deze grote informatiebron.

 134. Hans zegt:

  Melchior en James ,
  Jullie kennen elkaar ook , al lang en ,, achterom ” begreep ik ? Allebei hier weer graag , stap erover heen en nieuwe start ?
  Hanig gedrag leidt tot niets , ja in het kippenhok…… 😉

  Morgen een nieuwe dag en een nieuwe start , sans rancune ?

 135. Hans zegt:

  Dan maar even wat luchtigs ter verbetering van het humeur , voor de senioren hier herkenbaar en voor de jonkies de toekomst ? :-))

 136. Hielkje zegt:

  Melchior, je kunt vast wel zien hoe vaak er vanaf mijn ip adres gekeken is op dit blog. ……meer weet ik niet te zeggen. En ik heb echt geen last van orthorexia nervosa ……..o ja, mocht James niet terug komen, dan zal ik hem missen.

 137. Michael zegt:

  Melchior,
  Niet sluiten aub, ik heb een dagelijkse dosis Nederlands nodig.

 138. Stillewillie zegt:

  Mijn eerste reactie op dit blog, lees al enkele maanden mee en heb er inmiddels veel van geleerd. Ik ben nog druk bezig om de hele site van voor naar achter en weer terug te lezen, en zou het vreselijk vinden als je er mee zou stoppen. Dus voor wat het waard is, vooral doorgaan. Mijn dank is groot.

 139. Marianne zegt:

  Ook hier een trouwe lezer die heel blij is dat het blog in stand blijft *sippend van mijn AZM-water*

 140. Cherie zegt:

  Ook ik ben een trouwe lezer, die dit blog verschrikkelijk zou missen als je er mee zou stoppen. Als Hashimoto patiënt heb ik nl veel baat bij dit blog en heeft het mij de luiken geopend. Dus Melchior blijf vooral doorgaan waar je mee bezig bent.

 141. Fien zegt:

  Die is leuk, Hans! Muziektekst ook heel aardig voor de ouwetjes… “I’m gonna kiss you in places where the sun don’t shine” en meer. 🙂

 142. Folkert zegt:

  Lullig, hoor, James Pot, dat je vanmiddag om halfdrie nog een commentaar levert op FL, bij Veerman die je in het verleden niet kon pruimen van de weeromstuit en het daar hebt over sauzenprietpraat en een grote pan vol met bollenesesaus.
  ” Ik denk dat ik -ondanks alle bezwaren en die ik wel degelijk onderken- toch een belangrijke plaats zie, zelfs toenemend, voor pakjes en zakjes.” Zijn jouw woorden. Het Paleo-bierviltje ben je vergeten blijkbaar, of niet soms ? Waar ben je mee bezig ?

 143. marietsebiel zegt:

  “Maar om alle pakjes sauzen op een hoop te gooien als minderwaardig gaat mij -als hobby kok- toch iets te ver. Kwestie van hoe je er mee om gaat?” ???????????????

  Folkert, mij jeuken de toetsenbord vingers. Ga nu mijn account verwijderen, om mezelf te beschermen 😦 (((

 144. Paula de Visser zegt:

  Ook ik ben een ‘stille’ en trouwe lezer. Meestal twee keer per dag even een bezoekje om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen op dit fijne blog met duidelijke informatie.
  Melchior, het zou jammer zijn als je zou stoppen, vandaar ook mijn waardering voor je waardevolle artikelen. Ik blijf een trouwe lezer die nog veel van jouw blog wil leren.

  Overigens ben ik nog steeds bezig met AZM na een korte stop. Bevalt mij goed. Na ruim 40 jaar stevig ontbijten (pap of kwark) en dan om 10 uur alweer trek krijgen, kan ik nu een ochtend door op AZM en een grote kop koffie met een beetje slagroom, zonder om 10.00 uur in trilstand te schieten. Rond half één de eerste warme maaltijd die super smaakt en de laatste hap soep rond een uur of half zeven ’s avonds. Mijn werk bestaat uit het geven sportlessen aan senioren (50 – 95 jaar) en zelfs zonder ontbijt houd ik dat goed vol zonder afkickverschijnselen. Ik ben een blijer mens geworden 😉

 145. Felicita zegt:

  ‘ROBERT’, the (paleo)musical. Aangekocht door Albert Verlinden.

 146. Iedereen erg bedankt voor de aardige opmerkingen. Het ging me als gezegd vooral om het construct idee. Laten we er nu over ophouden.

 147. Felicita zegt:

  ‘ROBERT’, the movie. Ben zelf al druk bezig met schrijven van het script maar jullie mogen ideeen blijven aanleveren! Vast staat dat het op Ibiza speelt en Kempi de titelsong zingrapt. Het zand voor de strandscenes wordt tzt uiteraard vervangen door aardappelzetmeel. Moet ik er alvast wat schaarsgeklede Wilma’s inschrijven, boys? Die gek zijn op verboden appeltjes bijvoorbeeld?

 148. Felicita zegt:

  Sorry Melchior. We typten simultaan 🙂 Maar jammer dat je m’n idee meteen weer torpedeert 🙂

 149. Felicita, ik had vrijwel EXACT dezelfde fantasie 🙂 .

 150. Maar ja, ik heb jou dan ook bedacht…

  • George zegt:

   Een interessant stuk van Ivan Wolfers, die langzamerhand ook de de paleo klepel hoort klingelen, getuige deze zin van hem: “In vijftig jaar tijd is onze wereld zo radicaal veranderd, en is de leefomgeving waarin ons interne milieu zich staande moet houden zo gewijzigd, dat er sprake is van een mismatch tussen biologische aanleg en leefomgeving”.

   (Overigens zonder maar een woord te reppen over het onderzoek van een collega van hem Remko Kuipers).

   “Het gevolg zijn veranderingen van het metaboolsysteem, toename van de BMI (body mass index) en meer chronische aandoeningen, en er lijkt maar weinig aan te doen te zijn. Onze zorg is goed om mensen die last van die chronische aandoeningen hebben in leven te houden, maar kan het echte probleem niet oplossen”.

   Verder interessant:
   “McScience, wetenschap met snelle productie van kennis, die zich beweegt van de klassieke rationele wetenschap naar de toegepaste interventieonderzoeken. Dat gaat gepaard met grote publicatiedwang. We zien met regelmaat tot welke excessen dat leidt: fraude in de wetenschap en terugtrekken van publicaties.”

   “De media spelen een steeds grotere rol, maar door bezuiniging **verdwijnen journalisten** en gaat men in toenemende mate over op het overnemen van persberichten”.

   nou ja, lees het artikel zelf maar:
   http://www.trouw.nl/tr/nl/4328/Opinie/article/detail/3588305/2014/02/02/De-medische-wetenschap-faalt.dhtml

 151. Cornelis zegt:

  Hoe zit het eigenlijk met geitenkaas (en het gehalte A1 en A2 bètacaseïne)?

  Overigens… was de schepping wel 6000 jaar geleden? Was dat niet de ‘val van de mens uit zijn natuurstaat’?

 152. Cornelis, geiten en schapen produceren net als mensen (vrouwen en mannen met gynaecomastie) uitsluitend A2 melk. De A1 mutatie ontstond een paar duizend jaar geleden in bepaalde Noord Europese koeien.

 153. Bastiaan zegt:

  Gisteren op de westoneepraaaize dag geweest. Was erg leuk. Heb na afloop nog zeker een uur met Frits Muskiet en z’n vrouw gesproken. Wat een prachtige mensen allebei! -mag ik dat zeggen? ja, dat mag ik-
  Het zal je deugd doen te vernemen dat hij af en toe met gekromde tenen zat bij de presentatie van mw Fallon. Maar dat ging over een aantal specifieke dingen waar zij naar zijn idee te weinig bewijs voor wist te leveren, en zaken die naar zijn zeggen domweg onwaar waren en haar uitspraak dat wat er momenteel gaande is in Amerika in de babyzorg een vorm van ‘genocide’ is. Ik vond haar verhaal prettig om naar te luisteren (al kende ik het al) en ach, een beetje drama kan geen kwaad denk ik dan. Ik heb ook met haar nog even heel kort gesproken. Om dit uit de weg ruimen: deze dame zier er dus helemaal niet vet of ongezond uit, zoals op die foto lijkt! En ook hier: she must be doing something right, ik zie niet iedere 70 jarige, of nog ouder, de wereld rondreizen en een lezing geven.

 154. Fair enough. Onmogelijk te achterhalen hoe oud ze is, maar WTF. Ik schijn ook nog niet te zijn overleden, terwijl die plaat in het AD zulks krachtig suggereerde 🙂 .

 155. Alex zegt:

  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/story/2008/08/05/ST2008080502711.html

  “For years, these ideas were “as fringe as you could get, as politically incorrect as you could get,” says Fallon, 60. “All of a sudden, people are listening.” ”

  “Fallon appears to be living proof of the benefits of the “Nourishing Traditions” diet. Her typical day’s food intake is about 2,300 calories and includes eggs, with extra yolks, or oatmeal with at least three tablespoons of butter for breakfast; soup with cheese or pâté for lunch; and meat or organ meat for dinner with lots of vegetables. And though Fallon is far from model thin, she has a healthy, farm-fed look. She says she hasn’t gotten sick in 10 years and long ago overcame allergies and digestive problems that dogged her in her 20s. ”

  Betreffend artikel is van 2008, dus hoe oud ze op jouw foto is geen idee, maar Sally Fallon Morell wordt dus dit jaar 66. 🙂

  Ter aanvulling:

  “Then… and now?

  These foods could have graced the table a century ago. Here’s why the Weston A. Price Foundation believes they’re right for today:

  Sauerkraut. Fermentation was used to preserve foods. The resulting enzymes, lactic acid and beneficial bacteria may aid digestion.

  Raw Milk. Unpasteurized milk retains fragile proteins and beneficial bacteria and preserves vitamins. The foundation calls it a “magic bullet.”

  Butter. Vitamins in butterfat help the body absorb essential minerals. The foundation recommends spreading butter “so thick you can see teeth marks.”

  Fish Roe. High in vitamins A and D, important fatty acids and zinc, it may support fertility and successful pregnancy.

  Chicken Liver Pâté. Highly prized in traditional cultures, liver is rich in fat-soluble vitamins A and D as well as essential fatty acids.

  Bone Broth. A basis of classical cooking, it may provide nutrients for healthy bones and cartilage and help heal the digestive tract.”

 156. Jo tB zegt:

  Bastiaan, deze 70+ jarige reist nog steeds de wereld rond, voor haar plezier, niet om lezingen te geven. Twee jaar geleden nog gekampeerd in Canada en 4 weken in hostels gelogeerd in Nieuw Zeeland.

 157. Tije zegt:

  Beste Melchior,
  Ik begin je site meer en meer te waarderen. Vooral de vrije vorm van debat die je toepast in de comments, goeie zaak, mooi.
  Maar wat ik mij afvroeg; je begint deze blog met de uitspraak dat Het Oerdieet ruimte laat voor granen en volkoren. Hoe zit dat, want dat is toch best “shocking”? Ik bedoel niet te vragen of je wilt uitleggen waarom Kuiper hiervoor kiest, maar ik ben eigenlijk benieuwd of je hem kan weerleggen. Ik vermoed van wel, want je doet ook een suggestie in die richting, maar kun je concreet de redenering van Kuiper volgen hierin? Bij voorbaat dank voor je reactie.

 158. Ferdinand zegt:

  Het staat er echt…ik wist het!!

 159. Ferdinand zegt:

  ‘Laten we er nu over ophouden’

  Zo gemakkelijk kom je er niet van af Melchior. Nog even een veer, daar waar de zon niet schijnt.

  Ik lees nu pas van je persoonlijk crisis en snap het proces daarachter. Gelukkig hoef ik niet te proberen je terug over te halen om te blijven, dat hebben andere virtuele vrienden al gedaan 🙂

  Het nut van dit blog is van onschatbare waarde. Mij persoonlijk heeft het (denk ik) gered uit de metabole draaikolk waarin ik verkeer(de). Gezondheidsproblemen zetten mij aan om op zoek te gaan naar de oorzaak daarvan. Het feit bijvoorbeeld dat schijnbaar 1,5 miljoen mensen in NL niet gezond zouden kunnen zijn zonder een statine is te belachelijk voor woorden. Dus ging ik op zoek, kwam op het paleo-spoor en ontdekte allerhande sites en blogs waar (stiekem) een commercieel model achter schuilt. Per definitie dus niet volledig objectief en daarmee niet voldoende betrouwbaar. De kracht van jouw blog echter is het verzamelen van kennis, zonder eigenbelang gepresenteerd op een makkelijk leesbaar en bovendien vermakelijk platform. Kennis die iedereen in principe zou kunnen verkrijgen. Maar niet iedereen kan die kennis vervolgens juist en objectief beoordelen, dat is denk ik jouw bijdrage. Een sleutelrol hierbij is wat mij betreft weggelegd voor het ‘intellectueel aantrekkelijk’ aspect, ik ben niet van plan van wie dan ook als goeroe te zien.

  Wat mij betreft dus vriendelijk dank voor dit blog. Misschien dat ik ooit eens iets terug kan doen.

  Groet.

 160. Robert zegt:

  Haha; en dan zijn er nog mensen die beweren dat zuivel ongezond is…..

  http://www.spitsnieuws.nl/archives/raar/2014/02/vrouw-leeft-al-25-jaar-op-melk

 161. George zegt:

  Gek @Robert dat je het bericht over het Roemeense meisje dan niet leest; terwijl het in die krant er naast staat!? Dat doet me toch vermoeden dat je alleen maar aan het zieken bent hier…..erg zielig…waarschijnlijk ben je iemand van de melkindustrie, die voor elke bijdrage van jou hier betaalt…..
  http://www.spitsnieuws.nl/archives/raar/2013/12/meisje-overleefde-19-jaar-op-geitenmelk

 162. Alex zegt:

  Jeez Loueez Robert, dat is zelfs voor jou een nieuw dieptepunt kerel. ;-P

 163. Arjan zegt:

  @Robert

  Waar staat in het artikel de door jouw zo belangrijk gevonden wetenschappelijk onderbouwing
  van de gezondheidsvoordelen van melk voor deze vrouw ?
  Sterker nog, ze is zo ziek en verzwakt dat ze alleen wat eenvoudige huishoudelijke taken kan verrichten.
  Gaat lekker zelf aan de melk, misschien dat dan een toetsenbord bedienen al te zwaar zal zijn voor jou.

 164. Andre zegt:

  Ook niet oninteressant om je te realiseren: die indiase vrouw drinkt melk rechtstreeks uit de koe.. Dat is dus niet het witgekleurde water wat wij hier ‘melk’ durven te noemen. Met onze melk zou ze waarschijnlijk het eerste jaar al niet hebben volgemaakt…

 165. Robert zegt:

  paleo fanaten zijn zo obsessief met voeding en gezondheid bezig dat ze er ziek van worden! o.a. darmklachten waarvoor dan weer het hoe komisch duivelse aardappelzetmeel van stal wordt gehaald.

 166. Hans zegt:

  Speciaal voor onze trol Robert , lijk je er op btw 😉

 167. Adriaan Keij zegt:

  Heren, houd nou eens op met modder gooien – dit haalt het niveau van MM’s prachtige blog enorm naar beneden. Als je de bijdragen van iemand (ook van mij) niet waardeert, negeer het dan gewoon. BEHALVE DEZE MEDEDELING, kappen nou!

 168. Robert zegt:

  Melk vermindert kans op darmkanker. Een wetenschappelijke! studie:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21617020

 169. Hans zegt:

  @ George , die link gaf je al eerder op het item ,, Wat paleo zoal vermag ” gericht aan ,, alle trollen ” hier George zegt:

  februari 15, 2014 om 9:17 AM

  Aan alle trollen hier:
  een retweet van Noakes: Trolls just want to have fun:
  http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0191886914000324

  …personality: trolling correlated positively with sadism, psychopathy, and Machiavellianism….

  Wees zo vriendelijk man en paard te noemen dan en zelf te reageren i.p.v herhaaldelijk iemand te citeren op twitter waar je van elke scheet op de hoogte gehouden moet worden kennelijk , bij voorbaat dank .

  Hop dat dit knap en plak werkje lukt ….

 170. Hans zegt:

  Hoop , knip en weltrusten voor vandaag 😉

 171. Guido Vogel zegt:

  Voor Robert en andere liefhebbers: Science 101 in minder dan 15 minuten.

  Om Peter Attia te parafraseren: “Observationional studies: weapons of mass destruction for nutrition science”.

 172. Guido Vogel zegt:

  Robert, je hebt niet gekeken he? Met welk soort onderzoek is het bewijs dan geleverd?

 173. marietsebiel zegt:

  Ha, ha, wat moet je daar nou mee, #eenlangerkind, groeit je maar boven het hoofd 😉

 174. Robert zegt:

  Weet het ook niet. Zag het toevallig. Vraag me ook de zin van het onderzoek af.

 175. Gert van der Hoek zegt:

  Voor de kaaskoppen onder ons (ben ik ook… 🙂 ): in de agrarische staat Nieuw Zeeland zit een professor – Keith Woodford – die al vanaf 2000 onderzoek doet naar o.a. het verschil tussen A1 en A2 melk. In het kort vindt hij dat – als je zuivel consumeert – A2 melk/zuivel/kaas sterk de voorkeur verdient. Sterker nog: A1 zou niet in melk (babyvoeding!) moeten zitten.

  Voor mij nieuw was het verhaal van een belangrijk eiwit in A1 melk: BCM7. Dat eiwit speelt een beetje een vergelijkbare rol als gluten/gliadine in graan (als ik het goed begrijp). BCM7 werkt o.a. richting hersenen en lijkt daar ook auto-immuun reacties op te wekken. Denk aan autisme bijvoorbeeld.

  BCM7 artikel: http://keithwoodford.files.wordpress.com/2011/09/woodford-jul-2011-journal-of-integrative-medicine.pdf

  Huiveringwekkend.

  Via zijn blog (1e deel link) nog meer over A1 vs A2. Enkele jaren geleden heeft hij het boek geschreven: The Devil in Milk.

 176. kurt zegt:

  Tja..zuivel… ook in België doen ze er alles aan om de zuivel en anderen zaken te promoten. Je mag zelf eens testen hoevel zuivel je nodig hebt 😉
  http://www.nice-info.be/nl/doe-de-test-eet-jij-voldoende-zuivel

  Wat ik in feite nog erger vind is dat bijna niemand onderaan de website kijkt. Daar staat heel duidelijk…NICE maakt deel uit van:
  – VLAM: dat is het Vlaams centrum voor agro & visserijmarketing http://www.vlam.be/
  – Dat voelt beter.be: Initiatief van Vlaams minister volksgezondheid: http://www.datvoeltbeter.be/over-ons

  Ik ben bij dat ik al sinds mijn jeugd geen mek meer drink 🙂

 177. Franc zegt:

  @Gert
  Interessante link!
  Dat verklaart e.e.a. voor mij.
  Waarom ik bijv. een drang naar koekaas bij mij bemerk: de verslavende eigenschap van A1/BCM7?
  Van de week maar ‘ns kefir maken van geitenmelk 🙂

  Maarre, Kurt, hebben jullie in België nu A1-koeien of A2-koeien of een mix A1/A2?
  Want als het met name A2-koeien zijn, dan lijkt de melk daarvan nog niet eens zo beroerd.

  In Nederland is het vooral A1 Friese stamboekkoeien wat er rond loopt of in de melkstal staat.
  Niet zo best dus..

 178. kurt zegt:

  Dat weet ik echt niet 🙂

 179. Franc zegt:

  @ Louise

  Mooie H’bug weer.
  Had ‘m nog niet gezien.
  Meestal controleer ik dagelijks even 🙂

  Het is nu eindelijk duidelijk:
  Ik ben een ‘normaal’ mens, geen ‘mutant’ – wat betreft lactose-intoleranctie dan.. 😀

  Komt het weer eens met name neer op een gezonde darmflora, en op.. ..matigheid..!
  Laat ik nu net met dat laatste ‘wel eens’ enige moeite hebben gehad.

  Maar ik doe mijn uiterste best om die eigenschap alsnog aan te leren :).

 180. riesjart zegt:

  Uit:
  Genome flux and stasis in a five millennium
  transect of European prehistory

  The strongest dietary adaptive signal in the human genome is the highly structured
  global distribution and extended homozygosity around the lactase persistence allele in European genomes 35. Selection on this variant was undoubtedly driven by dairying, but despite evidence for milk residues in ceramic vessels from a Ko¨ro¨s context in the
  6th millenium BC (ref. 36) this variant remains absent throughout the 10 Neolithic/Copper Age stages of our transect. Absence of the lactase persistence allele has been reported before from Neolithic specimens37,38, although the selective sweep has
  been modelled as originating between Central Europe and the Balkans B4–6,000 years BC (ref. 34).

  Its absence here until the late Bronze Age, B1,000 years BC, suggests a more recent dating of this extremely interesting episode in the dynamic history of
  European genomes.

  Lactase persistentie zou dus waarschijnlijk nog recenter zijn, slechts 3000 jaar geleden!

  Klik om toegang te krijgen tot ncomms6257.pdf

 181. Daniel zegt:

  Melk is toch niet zo heel goed voor de gezondheid: uit de telegraaf:

  UPPSALA – Veel melk drinken is helemaal niet zo gezond als vaak wordt beweerd. Wie veel melk drinkt, kan namelijk eerder doodgaan. En melk verkleint de kans op botbreuken niet. Volgens de Zweedse onderzoekers die dit ontdekten, geldt het omgekeerde voor yoghurt en kaas.

  Hun bevinden zijn dinsdag gepubliceerd in het British Medical Journal. Zij onderzochten ruim 100.000 mannen en vrouwen in de jaren 80 en 90 en hielden hun gezondheid 10 tot 20 jaar in de gaten door middel van vragenlijsten.

  Vrouwen die meer dan drie glazen melk per dag dronken, hadden twee keer zoveel kans om te overlijden als vrouwen die minder dan een glas melk per dag dronken. Vrouwen die veel melk dronken hadden ook 50 procent meer kans op een heupbreuk. Voor mannen golden botbreuken en eerder overlijden in iets minder mate. Suikers in melk (lactose en galactose) zouden de boosdoeners kunnen zijn. Uit studies bij dieren is gebleken dat die het verouderingsproces versnellen.

  De wetenschappers vragen zich af of het advies om veel melk te drinken tegen botontkalking nog wel stand kan houden, zei onderzoeker Karl Michaelsson tegen de BBC. Hij vindt wel dat er meer onderzoek nodig is voordat daarover conclusies kunnen worden getrokken.

  http://www.telegraaf.nl/feed/23260248/___Van_veel_melk_drinken_ga_je_eerder_dood___.html

 182. Louise zegt:

  Het zou ook kunnen liggen aan vitamine K2 – zit wel in yoghurt en kaas, en niet in melk. Vitamine K2 zorgt ervoor dat calcium naar de goede plaats gaat. Niet naar zachte weefsels, maar naar je botten en tanden.

 183. Tije zegt:

  Louise, je hebt volgens mij gelijk; Professor dr. W.F. Lems heeft hier veel onderzoek naar gedaan. Voor een K2 vitaminebom : http://www.nattodan.nl . Smaak is wel even wennen, evenals de textuur, maar met mosterd is het eigenlijk best heel lekker!

 184. Guido Vogel zegt:

  Testje met link naar nu.nl

 185. Gert van der Hoek zegt:

  Of melk gezond is, dat kun je je afvragen inderdaad. Maar bovengenoemd onderzoek is aanvechtbaar: observationeel onderzoek. De causale relatie leggen zoals de Telegraaf (ook anderen) dat doet lijkt mij niet correct.

  K2? Geeft mij maar kuit,bijvoorbeeld de viseitjes van Jumbo: heerlijk in combinatie met ei of avocado. Een “dikke” spekbokking kan ook, de smaak is sterker: voor de liefhebbers… 🙂

 186. Hans zegt:

  @ Gert van der Hoek zegt:
  oktober 29, 2014 om 5:33 PM

  Gert , bij de visjuwelier op de markt vraag ik altijd naar een ,,teefje: , de spekbokkem zoals Folkert haar noemt . 😉 Een goeie visboer kan het voelen …
  Mijn visboer , ik riep het hier al eerder , weet dat de haring-dames allen naar Japan gaan vanwege die eitjes ……. Je boft als je een lekker wijf treft ( ? ) dus , verrekte ,, Japannesen ” die weten wat lekker en gezond is 😉

  Het vis-vlees van de mannetjes onder de spekbokkingen doen gelukkig niet onder voor de vrouwen 🙂

 187. Gert van der Hoek zegt:

  Ja, ja epidemiologisch onderzoek weer, maar toch….

  In Zweden werden meer dan 22.000 mensen onderzocht. Deze hadden lactose intolerantie, kregen het advies mee: drink geen melk, gebruik geen zuivelproducten. Bij deze groep deed zich veel minder kanker voor, met name borstkanker, longkanker en eierstokkanker. Bij familieleden van deze groep was het aantal van deze kankergevallen niet minder.

  http://www.readcube.com/articles/10.1038/bjc.2014.544

 188. Guido Vogel zegt:

  Dit onderzoek in de BMJ is ook interessant. .

  Er is een associatie gevonden tussen melk en mortaliteit en een tegengestelde associatie voor andere zuivelproducten en mortaliteit.

  “In a sensitivity analysis, the risk estimates of the outcomes associated with consumption of cheese or fermented milk products were in the opposite direction of estimates associated with milk consumption. Thus women with a high intake of cheese or fermented milk products compared with women with low intakes had lower mortality and fracture rates”

  en

  “Particularly noteworthy is that intake of fermented milk products such as yogurt and soured milk and cheese were associated with lower rates of fracture and mortality.”

  De auteurs suggeren ook een plausibel mechanisme voor hun resultaten over melkconsumptie (vastgesteld bij dieren).

  “D-galactose given to laboratory animals (mice, rats, and drosophila flies) is an established experimental model for premature aging, including shortened life span caused by oxidative stress and chronic inflammation”

  Al met al lijkt dit een zorgvuldig opgezet en uitgevoerd onderzoek dat aanleiding is om de effecten van melkconsumptie verder te onderzoeken in clinical trials.

 189. Fien zegt:

  Godbetert, je hebt het lef om hier ook te als een blad aan de boom om te draaien. Jij bent totaal niet in staat om te beoordelen of dit “een zorgvuldig opgezet en uitgevoerd onderzoek” is!

 190. Guido Vogel zegt:

  @Fien: ik hoop dat het je een beetje oplucht. Als je iets concreets te melden hebt waar een gesprek over te voeren valt, dan horen we het wel.

 191. Fien zegt:

  Ja natuurlijk, een lekker goedkope non-reactie, dat was te verwachten. Bah. Alles wat ik gezegd heb over de groente/fruit meta-analyse was buitengewoon concreet, maar jij hebt ervoor gekozen om het goed in je oren te knopen en later je nut mee te doen, er vooral geen gesprek met mij over te voeren en niet in te gaan op mijn vragen. Ik snap nu waarom. Ik heb vandaag op Foodlog naar een aantal van jouw bijdragen gekeken en geconstateerd dat je ook daar relevante vragen uit de weg gaat en je deskundiger voordoet dan je bent. Besef wel dat er op Foodlog mensen zijn die door dat gewichtige gekwaak van jou heen kijken.

  • Adriaan Keij zegt:

   De meester is even de klas uit en de kinderen vliegen elkaar in de haren.

   Kinderen: de tijden zijn veranderd, via de webcam kijkt iedereen mee. Dus terug in de banken, aan het werk en stoppen met propjesgooien, nu!

 192. Guido Vogel zegt:

  Ik heb Hans van Maanen (van Broddelwetenschap) gevraagd hoe ik nu aan moet kijken tegen relatieve risico’s en hazard ratio’s bij observationeel onderzoek. Zijn eerlijke antwoord was dat hij het ook niet altijd weet en zijn netwerk aan kennis gebruikt om zaken te toetsen waar zijn kennis tekort schiet.

  Via Google kwam ik uit bij Professor David Colquhoun, die een zeer lezenswaardig stuk schreef over associatie en causaliteit: http://www.dcscience.net/?p=1435#real

  Samengevat:
  – Observationeel onderzoek kan nooit causaliteit aantonen tenzij de associatie extreem sterk is en niet met andere factoren te verklaren (roken > longkanker).
  – RCT’s zijn altijd nodig om hypothese te toetsen. Hormone Replacement Therapy had sterke assocaties. In RCT’s werd echter het tegengestelde effect vastgesteld.

  Mijn conclusie is dat hazard ratio/relative risk bij observationeel onderzoek veel suggeren (namelijk een factor en causaliteit) maar feitelijk weinig zeggen totdat RCT’s worden uitgevoerd.

  Wel explosief materiaal, want maar al te makkelijk wordt er weer een artikel in de media gezet waarin staat dat bewezen is dat de consumptie van meer dan 3 glazen melk een 2x zo grote kans op overlijden heeft. Dat kan dus helemaal niet geconcludeerd worden. En de auteurs deden dat ook niet.

  Gegeven de factor (bijna 2), de grootte van de populatie (> 1 Mio), de correctie op confounders, lijkt er genoeg aanleiding om een RCT uit te voeren. Probleem is alleen wat het eindpunt moet worden: “all cause mortality” lijkt niet de beste optie 🙂

 193. Fien zegt:

  @Guido. Dat heb je allemaal al gezegd, je doet het nog eens dunnetjes over dus. Ook professor Colquhoun doet niet veel meer dan stof uit de basiscursus Onderzoeksmethodologie in begrijpelijke taal uiteenzetten. Wat dat “eerlijke” antwoord betreft van Van Maanen: Dat is het ENIGE antwoord. Vraag het tig andere wetenschappers en ze zullen allemaal hetzelfde zeggen. Alleen leken denken dat ze de opzet en uitvoering van een wetenschappelijk onderzoek zo uit de losse pols kunnen beoordelen en op grond van niks (de correctie op confounders???) RCTs kunnen aanbevelen. Zonder die concreet in te vullen natuurlijk, want daar heb je meer kennis voor nodig.

  O jee… ik ben mezelf ook aan het herhalen!

  Ik raad je aan om ook eens buiten de Gary Taubes kliek iets te lezen. Krijg je vast totaal nieuwe inzichten.

 194. Hans zegt:

  Dick Veerman van u weet wel Foodlog immer aanbiddend : ,, Martijn Katan, de émince grise van de harde Nederlandse voedingsleer ” .

  http://www.foodlog.nl/short-news/detail/martijn-katan-het-voedingscentrum-biedt-oud-nieuws-maar-heeft-gelijk/

  Neem nog een slokje A-1 melk heren 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s