Lynda Frassetto vraagt steun voor studie paleo bij PCOS

gynecologist_729-620x349_0

Het deel van de medische stand dat dagelijks voor Mr Bean speelt en in vrouwelijke openingen gluurt, weet dat Polycystic Ovary Syndrome, goedaardige weefselgroei in de eileiders, steeds vaker voorkomt. Die goedaardigheid valt helaas tegen. ‘PCOS vermindert de kans op bevruchting, terwijl het wordt geassocieerd met een verhoogd risico op diabetes, depressie en een aantal vormen van kanker’, meldt het artsenhandboek Merck Manual. PCOS gaat gepaard met een verhoogde afscheiding van androgenen, mannelijke hormonen. Daar ben je als frisse meid mooi klaar mee, want daardoor word je niet alleen opgezadeld met een onbedaarlijke seksdrive, maar ook met acne en een mannelijk beharingspatroon. Soms zijn er alleen heftige, onregelmatige bloedingen. Als de dokter een zeldzame tumor heeft uitgesloten, klimt hij in de pen en even later sta je buiten met vrouwelijke hormonen en een middeltje dat de snor doet verdwijnen. Wat hij waarschijnlijk niet vertelt, is dat PCOS volgens diverse onderzoeken vrijwel altijd een symptoom is van een verminderde gevoeligheid voor insuline, het hormoon dat ondermeer je bloedsuiker reguleert. Daardoor gaat er veel te veel van dit potente groeihormoon circuleren, met ontelbare vervelende consequenties, ondermeer PCOS. Medicijnen hebben weinig zin als dit basisprobleem niet eerst wordt aangepakt. Hoe? Dat is verrassend simpel. Schakel over op een voeding die geen bloedsuiker en insulinepieken geeft. Met andere woorden, minimaliseer de hoeveelheid geraffineerde koolhydraten en andere insulinogene (doorgaans neolithische) zooi. Wonderen zullen geschieden. Met name in de paleo/crossfit scene is het een publiek geheim dat veel vrouwen die gedurende hun broodjaren eindeloos vergeefs hebben geoefend en de hoop op een zelfgemaakt kind allang hebben opgegeven, na de paleotransitie ‘plotseling’ zwanger worden. Robb Wolf schijnt zelfs eens een claim aan zijn broek te hebben gekregen van een dame die hier niet op was voorbereid en er ook helemaal geen zin in had (in het moederschap). Paleo behoeft dus toch een bijsluiter 🙂 .

De pathofysiologie van huis tuin en keuken PCOS is aardig straight forward en de klinische praktijk (n=1x?) bevestigt die, maar dat is natuurlijk niet voldoende om vrouwen met een chronisch verstopt kippenhok het rare en weinig medisch klinkende advies te geven om geen brood en pasta meer te eten. Net zoals het not done is om diabeten koolhydraatarm, paleolithisch eten voor te schrijven alleen omdat iedereen kan zien dat ze dan snel een veel betere bloedsuikerregulatie krijgen en complicaties voorkomen, exact zoals de pathofysiologie voorspelt. Come on zeg hé, zo werkt dat niet! Terug in je hok! De brutaliteit. Stel je voor. Nee, om te kunnen zeggen dat (ik parafraseer Remko Kuipers) water nat is en vuur heet, heb je tenminste een dozijn RCT’s nodig die dat bevestigen. Anders bedrijf je kwakzalverij en heb je voor je het weet Sees Renckens en zijn hielenlikkers aan je reet hangen.

Om die reden willen de hier alom bekende nierspecialist Lynda Frassetto en haar collega Ashley Mason van de University of California San Francisco een paleodieet (voor nieuwkomers: groenten, fruit, vlees, vis, schaaldieren, eieren, noten) testen in groep vrouwen met PCOS, tegenover het American Diabetes Association dieet. Dat laatste is net als bij ons gebaseerd op volle graanproducten, bla, bla, bla, volle graanproducten, bla, volle graanproducten, halfvolle zuivel, bla, bla, bla, groenten en, bla, bla, bla, fruit. Er is alleen één probleempje. De studieopzet is goedgekeurd, maar niemand wil het financieren. Net als in Nederland gaan Amerikaanse fondsenwervers alleen voor dure hightech of farmacologische interventies en alleen als die géén zicht bieden op genezing/omkering van de pathologie. Alleen interventies die de chronische ziekte managen maar in stand houden, maken kans op geld. Vandaar dat Frassetto et al hun toevlucht nemen tot de almachtige cyberspace en het benodigde geld met crowdfunding bij elkaar proberen te krijgen.

Waarvan akte. Bij deze draag ik mijn 5 cent bij. Wie genoeg doneert, mag met de dames uit eten tijdens het Ancestral Health Symposium in augustus 🙂 .

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

55 reacties op Lynda Frassetto vraagt steun voor studie paleo bij PCOS

 1. Birgit zegt:

  Ongelofelijk toch eigenlijk, dat juist hier geen geld voor te vinden is? en tegelijkertijd te verwachten…
  Melchior, heb je enig idee of er ergens op het internet een soort database te vinden is waar de resultaten van het paleo dieet bij elkaar staan? Ik zou erg graag bevriende medisch specialisten artikelen sturen waardoor ze getriggerd zouden kunnen worden om voedingsaanpassingen te adviseren ipv medicatie of chirurgie. Maarrrr op pubmed e.d. vind ik wel artikelen, maar heb ik ook meteen 5 artikelen nodig die de aanloop naar de conclusies van het eerste artikel vertalen voor iemand die nog niet zoveel heeft gelezen over voeding en het effect op gezondheid. begrijp je me nog?
  financiers voor dergelijke interventies liggen blijkbaar niet voor het oprapen, maar veel lezers van jouw blog zullen in de dagelijkse praktijk (bij zichzelf of bij hun cliënten) veel ervaring hebben opgedaan. Bundelen? Of is dat al gebeurd?
  ik zou zo graag Cordain’s database inzien!

 2. Hoi Birgit,

  Dank voor je reactie! Ik kom hier asap op terug (moet nu weg). Tommy Jönsson heeft laatst in Malmö een oersaai maar uitgebreid overzicht van alle paleostudies gegeven. Youtube-link volgt. Stephan Guyenet heeft ook veel paleostudies besproken.

 3. Is er een studie nodig om te concluderen dat het typische westers dieet de oorzaak is van chronische aandoeningen zoals PCOS?

  De link tussen PCOS en insuline is volgens mij al meerdere keren aangetoond. Insuline stijgt met name na inname van koolhydraten en eiwitten. Een dieet met vooral (natuurlijke) vetten, voldoende eiwitten en weinig koolhydraten ligt erg voor de hand (ketogeen, Atkins of Paleo). Maar ja, dan moet je wel al dat andere lekkere eten laten staan. Lastig voor veel mensen!

  Als je PCOS patienten de keuze stelt: 1) Pillen of 2) voeding aanpassen. Wat zou de uitkomst zijn? En zou dat veranderen door een studie (die wellicht ook een tegenstudie oproept om de verkoop van Metmorfin veilig te stellen)?

 4. Otto zegt:

  Robert: hoe meer studies erover zijn die een positieve relatie leggen, hoe meer er waarde aan gehecht wordt. Als er 1tje is in de honderden andere studies (met medicijnen) raak je gauw ondergesneeuwd. Plus dat het ook in de media beter werkt als je af en toe een onderwerp als paleo of paleogerelateerde studies in het voetlicht brengt (= meer aandacht & meer kans op subsidies om andere verbanden tussen paleo en … aan te tonen).

  En ja, als paleo groter en bedreigender wordt voor inkomsten van Big Pharma, gaan ze er absoluut iets aan doen. Maar of het echt groot wordt, is de vraag, om precies de reden die je stelt: de meeste mensen willen een pilletje en verder geen gezeik. Als er echter een keuze wordt geboden voor mensen die het wel interesseren, dan zijn we al een stap verder toch? 🙂

  Jammer dat ik niet ‘ff snel’ kan doneren trouwens, ben te lui om me te registeren en met Facebook connect ik nooit, misschien andere dag als ik wat minder recalcitrant ben 😛

  • Dat vind ik ook, Otto. Als mensen de optie maar aangeboden krijgen. Dat de meesten die niet zullen kiezen, prima. Of zoals Ian Spreadbury (luister ook naar de lezing die hij in Oslo gaf) zijn eerste baanbrekende artikel afsloot:

   We should not settle for the meager improvements attainable from the consensus dietary advice when it is already clear that so much more might be achieved. Our sights should be set high, to see how close we can move levels of industrialized metabolic health toward those enjoyed by non-Westernized populations. While many will resist making dietary changes of such magnitude, official advice must nonetheless point in the correct direction, allowing individuals to make informed decisions.

 5. Sylvia zegt:

  Het is duidelijk voor mij waarom zij zo weinig geld ontvangen. Heb geprobeerd om $25 te doneren en als je op het einde van het registreren komt blijkt dat het $100 is. Dus ben ik weer huiswaarts gekeerd. Sabotage van het project?

 6. Ik ben het met jullie eens dat het officiële advies aangepast dient te worden. Alsmede voor andere chronische aandoeningen zoals diabetes type 2, Alzheimer, etc.

  Maar hoeveel studies zijn er al die aantonen dat low-carb helpt bij diabetes type 2? En wat vertellen we diabetici op diabetesfonds.nl (http://www.diabetesfonds.nl/artikel/verstandig-eten) en voedingscentrum.nl (http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/diabetes-type-2.aspx#blok7): Vooral brood blijven eten!

  Natuurlijk zou een studie die de goede kant op wijst geen kwaad kunnen. Maar ik vraag me (hardop) af of er geen betere alternatieven zijn.

  Als Paleo goed werkt voor een aantal vrouwen om PCOS te bestrijden, waar kunnen deze vrouwen hun resultaten en ervaring delen met andere vrouwen? Is er een platform waar deze vrouwen hun verhaal kunnen delen, zonder commerciële bijbedoelingen?

 7. Franc zegt:

  @Otto

  Of mensen een pilletje willen als ze de keuze wordt voogelegd tussen een wijziging van voedingspatroon of medicatie lijkt in de praktijk positief uit te vallen voor de keuze van een wijziging van voedingspatroon.

  Met de aantekening dat daarbij dan wel goede informatie en ondersteuning wordt geboden en een duidelijk beeld wordt geschetst van de consequenties van beide mogelijkheden – de bijwerkingen en het ziekteverloop bij medicijngebruik versus de consequenties van een wijziging in het voedingspatroon.

  Veel mensen blijken in de praktijk dan gelukkig best graag grip te hebben op hun eigen gezondheid en welbevinden middels het wijzigen van hun voedingspatroon – en voelen zich daar vaak ook in no-time een stuk beter bij 🙂

  Deze arts – waarschijnlijk al welbekend – vertelt daar wat meer over:

  Het doneren behoeft gelukkig geen facebookaanmelding, dat kan ook met enkel registreren.
  Bij mijn poging om te doneren wijzigde het bedrag gelukkig niet spontaan 🙂
  Alleen doe ik zelf dat soort activiteiten uitsluitend via PayPal wat dan helaas weer niet mogelijk blijkt.

 8. Franc zegt:

  De video-url was helaas niet de juiste..

  Maar deze wel:

 9. Franc zegt:

  Melchior, ik krijg om de een of andere reden de video-url niet goed:

  Mijn laatste poging 🙂

  Low carb eplained by Dr Mary Vernon, MD

 10. Martijn zegt:

  ik krijg dus geen donatie voor elkaar…irritant amerikaans systeem…iemand suggesties voor de adres opmaak zoals poscode en staat/provincie? Ik krijg telkens de foutmelding dat mijn adres niet klopt met de kaart….

 11. Jullie doneren echt (of proberen dat te doen) 🙂 ! Pet af. Misschien moeten wij ons geld even in de zak houden voor het onderzoek van Esther…

  De datacapaciteit in de trein is er niet beter op geworden sinds NS overging van T-Mobile naar NS Wifi (zei de would be caveman).

 12. Birgit,

  Staffan Lindeberg, Maelan Fontes en anderen hielden laatst het seminar Paleolithic diet and modern disease – an update on clinical trials

  De lezingen vind je hier:

  http://www.skane.se/sv/Webbplatser/FoU-samlingsnod/Centrum-for-Primarvardsforskning-/Aktuellt/Seminarium-Paleolithic-diet-and-modern-disease–an-update-on-clinical-trials/

  Tommy Jönsson geeft een overzicht van de paleostudies die zijn gedaan in Zweden, Lynda Frassetto (Lindeberg wist kennelijk een leuk potje aan te boren 🙂 ) van de studies die zijn gedaan in de VS.

  Overigens vind ik de lezing van Fontes over zijn recent afgesloten onderzoek op Lanzerote met stip het interessantst. Jönsson merkt in zijn typisch Zweedse (slaapverwekkend relaxte) talk tussen neus en lippen door op hoe tarwe in zijn eigen paleostudie met varkens consistent ontstekingsreacties in de betacellen produceerde.

 13. Ik zie trouwens dat dit seminar plaatsvond onder de paraplu van het Centrum Voor Onderzoek Naar Huisartsgeneeskunde!

 14. Otto zegt:

  Franc: je kopieert de url van de video in de playlist, niet van de losse video. In de playlist is het nummer 9, of https://www.youtube.com/watch?v=kaquSijXJkQ

  Maar desondanks thanks for the tip, ik kiek er ff naar 🙂

 15. Melanie zegt:

  Sinds ik ben overgegaan op paleo, hoor ik van meerdere vrienden en kennissen dat zij aan hun (huis)arts een voedingsinterventie vragen waarop de meesten helaas negatief antwoorden. Behalve dan diegene die het geluk had bij mijn huisarts te zitten want die is zich nu aan het verdiepen in paleo en ziekte. Maar de meeste artsen geven aan: “Je slikt toch medicatie? En die helpt toch? Nou, dan zie ik geen reden om iets anders aan te bevelen.” Pilletje=opgelost. En dan sta je weer buiten. Wanneer mensen serieus de keuze krijgen tussen pil of voeding en daarbij ook goed ondersteund worden in het begin, denk ik echt dat er meer voor voeding wordt gekozen. Uitgezonderd ziektes waarbij medicatie (tijdelijk) echt moet.

 16. Franc zegt:

  Otto, tnx, weer wat geleerd 🙂

  Melanie, precies, dat schort er nog aan – voldoende huisartsen die van wanten – euhhh – Paleo weten 😉
  Zie linkje in vorige berichtje van Otto.

 17. Melanie zegt:

  Waarschijnlijk weten artsen dit wel, Franc. Mijn second opinion internist gaf aan paleo een heel goed idee te vinden. “Onder tafel” weliswaar, want dat mocht hij niet adviseren… Mijn eigen internist hield zich strikt aan medicatie voorschrijven en de schijf van 5. Al vond ze het stoppen met brood geen slecht idee. Maar dan wel volkoren pasta etc. aanbevelen voor voldoende vezels😉 Maar er is een begin en dat is goed. Sneeuwbaleffect komt wel

 18. Michiel Veldkamp zegt:

  “ik krijg dus geen donatie voor elkaar…irritant amerikaans systeem…”

  Zelfde probleem hier. Google vond het volgende:

  Address Verification Service (AVS) is a service used in the United States to verify a cardholder’s billing address. … AVS is unreliable for credit card holders outside of the United States.
  (http://kb.dojiggy.com/questions/368/Why+has+a+transaction+been+declined+because+of+an+AVS+mismatch+%28for+Authorize.net+users%29%3F)

  Ik heb er maar een mailtje aan gewaagd.

 19. Melanie, ik heb geen goed idee van hoe veel mensen voor de interventie soortcorrecte voeding zouden kiezen als de huisarts of specialist hen de optie gaf en deze goed zou uitleggen. Van veel professionals in het veld heb ik gehoord dat de meerderheid van de diabetespatiënten met complicaties zelfs bij een dreigende amputatie niet eens bereid is om volgens de Schijf van Vijf te gaan eten.

  Het moet behoorlijk frustrerend zijn om dat werk te doen.

  Aan de andere kant kan ik er met de pet niet bij dat er artsen zijn die geen belangstelling hebben voor de werkelijke oorzaken van de grote ziekten en die zich senang voelen bij het reflexmatig voorschrijven van inferieure lapmiddelen.

 20. Andre zegt:

  Misschien willen die mensen de schijf van vijf niet (meer) volgen omdat ze dat al zonder succes geprobeerd hebben. En als je al niet gezonder wordt door te eten volgens de richtlijnen die zijn opgesteld door mensen die het zouden moeten weten….. (doe dan dat pilletje maar)

 21. Melanie zegt:

  Ik heb ook geen idee of referentie hoe dit zit in geheel Nederland Melchior. Maar ik blijf het opvallend vinden dat een familielid met diabetes 2, die zich overigens ook op dit forum inleest, info naar haar arts brengt en deze vervolgens zegt: mevrouwtje, eet wat uw dietiste voorschrijft en gebruik uw medicatie. Pffff. Of een kennis op het schoolplein die meldt dat volgens de dermatoloog haar psoriasis niet verdwijnt door voeding aan te passen, behalve het bekende geen varkensvlees of pittige kruiden. En zo hoor ik, sinds ik zelf onze voeding heb aangepast, helaas wel meer verhalen.

  Ik ben niet overtuigd dat artsen op de hoogte zijn van wat voeding voor ons lichaam doet/kan doen. Zij schuiven dat soort zaken immers door naar diëtisten en die volgen die schijf van 5. Het onderzoek in deze draad zou een belangrijke stap kunnen zijn in het opzetten naar meerdere onderzoeken. Iets met sneeuwbaleffect😉 Maar dan moet je wel kunnen doneren en dat lukt ons ook niet grrrrrr

 22. De boodschap toegankelijk maken is absoluut top prioriteit. Maar er zullen toch altijd flink wat mensen pillen prefereren boven gezond eten.

  Hetzelfde geldt al jaren voor roken. Iedereen weet inmiddels dat roken slecht voor je is, en toch zijn er nog veel mensen die niet willen/kunnen stoppen. Misschien kunnen we wel iets leren van de geschiedenis rond het roken, zoals de invoering van extra belasting (pakje sigaretten was 30 jaar geleden zo’n 2 euro).

  Extra belasting (accijns) op bewerkte voeding creëert een beetje bewustzijn en gaat ook richting de gedachte: ‘de vervuiler betaalt’. De uitdaging is om een praktisch uitvoerbare maatstaf te vinden voor de mate van bewerking. Dat zal niet simpel zijn.

  Wellicht dat in 2050 een kwart van de bevolking nog steeds brood eet, ondanks de prijs van 10 euro en een label wettelijk verplicht label ‘brood is dodelijk’! 🙂 http://www.wijzijngezond.nl/video/

 23. marietsebiel zegt:

  Klinkt misschien gek, maar ik denk dat dokters ‘gewoon’ mensen zijn. Zolang ze zelf ‘gezond’ zijn zien ze geen noodzaak om überhaupt iets te veranderen, op een paar fantiekelingen 😉 na !

  De beste voorvechters van vormen van Paleo onder dokters zijn (en daar moet bij worden aangetekend dat Paleo eigenlijk een leefwijze zou moeten zijn, waardoor welvaartsziektes vermeden konden worden)
  Dr. Bernstein, Dr. Terry Wahls, Dr. Peter Attia, zo maar wat voorbeelden, die me direct invallen. Er zijn er vast nog meer op te noemen. Waarom, omdat ze zelf ziek/ongezond werden en op zoek gingen naar voeding als medicijn i.p.v. medicatie.

  Vreemd gegeven eigenlijk, waar bijna iedereen dus mee besmet is. Ook dokters dus !
  We zijn echt de weg kwijt met z’n allen 😦 (((

  Misschien maar op zoek naar een dokter, die zelf ook behept is met de ziekte, die je zelf onder de leden hebt ? Een ervaringsdeskundige ?

 24. riesjart zegt:

  “Die goedaardigheid valt helaas tegen. ‘PCOS vermindert de kans op bevruchting”

  Dat kan dan eventueel tot een selectieve druk leiden die theoretisch weer leidt tot een aanpassing. Vrouwen die PCOS krijgen zouden zich minder succesvol kunnnen voortplanten.
  Dat is volgens bijgaand stuk eigenlijk nog de enige evolutionaire verandering die wij als moderne mens ondergaan.

  https://drive.google.com/folderview?id=0B7w3zL_mYiBKQnJPYVE3YU0wQjg&usp=sharing_eil&invite=CKes_r8B

 25. Corrien zegt:

  Velen van ons, zeker de diabeten, zijn gewoon koolhydraat-verslaafd. Dietiste Yvonne Lemmers geeft dat heel duidelijke uitleg in haar boek Grip Op Koolhydraten. Daarom is de omschakeling waarschijnlijk zo moeilijk. Haar boek is nog toegankelijker dan dit blog. Misschien een idee om dat als tussenstap te nemen en vandaar door te pakken naar Paleo?

  http://www.gripopkoolhydraten.nl

 26. guidovogel zegt:

  Ook Gary Taubes twittert voor steun aan dit onderzoek. https://twitter.com/garytaubes/status/494623597118251009

  Het doneren zelf is inderdaad waardeloos. Kies je voor 75 USD, moet je akkoord geven voor 100 USD. Ga de donatie op mijn gemak doen als ik weer terug van vakantie ben.

  @Mariet:
  Dokters zijn zeker gewoon mensen. En 40% heeft overgewicht (in de US dacht ik). Zij moeten dus de motivatie hebben om naar andere behandelmethode te kijken. Die motivatie is vaak dat zij zelf kwalen hebben. Zie b.v. William Davis, Peter Attia (overgewicht) of Richard K Bernstein (diabetes T2). Die laatste is al 50 jaar (!) bezig om LCHF als behandelmethode voor diabetes geaccepteerd te krijgen. Van origine ingenieur. Kreeg geen poot aan de grond. Is medicijnen gaan studeren op zijn 45ste en nog steeds is LCHF omstreden: Jaap Seidell beveelt nog steeds volkorenbrood aan op de site van het Diabetesfonds. Dat is hetzelfde als (filter)sigaretten aanbevelen aan mensen met longkanker.

 27. Als ik Seidell was (wat godzijdank niet het geval is) zou ik on-mid-del-lijk eisen dat het Diabetesfonds die omissie verwijderde.

 28. Franc zegt:

  Seidell:
  “Als je alleen let op de hoeveelheid koolhydraten is een eierkoek hetzelfde als een volkoren boterham. Maar in een eierkoek zitten vooral snelle suikers. Daarvan krijg je een hogere en snellere piek in je bloedsuiker en dat is niet gezond. De gevolgen in je lichaam zijn totaal verschillend.”

  Alsof altijd duidelijk is welke suikers in eierkoek worden verwerkt.
  Niet onwaarschijnlijk dat dit hoofdzakelijk fructoserijke suikers zijn die daardoor juist een langzamere piek in je bloedsuiker veroorzaken..

  Niet dat je daarom beter eierkoeken kunt gaan eten, want daar heeft hij dan wel weer gelijk in:
  “De gevolgen in je lichaam zijn totaal verschillend.” 🙂

 29. 🙂 .

  Overigens is de glycaemische respons ongeveer gelijk, omdat er ook veel meel in de eierkoek zit. Eierkoek, ontbijtkoek, pennywafel, volkorenboterham, fysiologisch is het één pot nat en de kruik gaat net zo lang te water tot ‘ie barst.

  Het is simpelweg volslagen nonsens, lariekoek, bakerpraat, een hoogleraar voeding en gezondheid onwaardig.

 30. guidovogel zegt:

  Volkorenbrood heeft een GI van 72, dat is meer dan tafesuiker (59 dacht ik). Dat is vast niet veel beter dan eierkoeken. En dan nog: ALLE koolhydraten worden in glucose omgezet door het lichaam. Langzamer of sneller(inderdaad: fysiologisch 1 pot nat). Een volstrekte no-brainer dat een diabetespatient die dus moet beperken.

 31. Guidovogel: Mbt GI: Het is voor een goede gezondheid – voor zover ik begrijp – van belang om je glucose, en dus je bloed-insulinegehalte stabiel/laag te houden. Dan is er verschil tussen het eten van (bijv) nootjes en het eten van (bijv) wit brood. Als de aanvoer van glucose door langzame koolhydraten laag is, zou er in principe geen (of iig minder) insuline nodig zijn omdat het lichaam ook continue glucose verbruikt. Begrijp me niet verkeerd: Ik zou een diabetes patient geen bruin of wit brood aanraden, maar volgens mij is er wel degelijk een fysiologisch verschil en resulteer bruin brood in minder insuline omdat het lichaam een groter gedeelte van de vrijgekomen glucose verbrandt. Comments?

 32. Birgit zegt:

  ik begrijp de frustratie over dokters die niets van voeding willen weten. Ben zelf opgeleid tot huisarts en heb daarna orthomoleculaire geneeskunde gestudeerd. Ben nu bezig met de opleiding psycho- neuro-immunologie en werk daarnaast op de huisartsopleiding. Dat is een hele mooi combinatie voor mij, want langs deze weg kan ik nu bezig zijn met het onderzoeken op welke manier het hoofdstuk “voeding” een grotere plek kan krijgen binnen de opleiding tot huisarts. Ik merk dat over het algemeen binnen de opleiding veel waarde wordt gehecht aan oa grote RCT’s, dat is de normale gang van zaken ook met andere onderwerpen. Bij voeding is dat lastig, zoals we weten. Reguliere geneeskunde is naar mijn idee voornamelijk gestoeld op ” pathogenese” , de oorsprong van ziekte. En van daar uit: het bestrijden van ziekte, het onderdrukken van ziekte.
  Ik denk dan ook dat het een aanwinst voor onze gezondheidszorg zou zijn als juist de “salutogenese”, de oorsprong van gezondheid, het leidend begrip werd. Dat men op zoek gaat naar hoe gezond te blijven. Dat we leren waarom sommige mensen gezond blijven in een omgeving vol infecties of andere erbarmelijke omstandigheden. Dat zou toch heel wat geld en ellende schelen! Maar dat vergt een paradigmaverschuiving, lijkt me. misschien is eerst een crisis nodig…

  Vandaar dat ik op zoek ben naar informatie/artikelen en eerder ook aangaf dat ik denk dat het verzamelen van ieders resultaten belangrijk kan zijn. Ook huisartsen doen (over het algemeen) echt wat ze denken dat goed is voor hun patiënten. Als je als huisarts weinig hebt gehoord over de resultaten die te behalen zijn met een ander voedingspatroon, of weinig vertrouwen hebt in de bronnen van die informatie, dan is het ook lastig je patiënten daarover te informeren. Als er dus op één of andere manier beter inzichtelijk kan worden gemaakt wat andere voeding voor de gezondheid van mensen kan betekenen, dan is de stap makkelijker gemaakt. iemand ideeën om de “voedingskloof” tussen complementair en regulier kleiner te maken? (heb het filmpje gezien, met oa Tommy Jönsson en Staffan Lindeberg. Bedankt!)

 33. Hans zegt:

  Birgit , verfrissend om te lezen dat je als huisarts (was je maar de mijne) verder kijkt dan je neus lang is en niet met oogkleppen rondloopt zoals menig (huis)arts.
  Op mijn vraag aan mijn apotheekhoudende huisarts of hij van Paleo wist kreeg ik te horen ,, Heb er wel eens vaag over gehoord ” om vervolgens lichtelijk geirriteerd snel weer met symptoombestrijding verder te willen gaan.
  Rekening voor consult en recept voor zijn apotheek , zo verdien je 2 keer aan de patient…….Stel je voor dat je met voeding/levensstijl gezond(er) zou kunnen worden , aan zijn goede bedoelingen twijfel ik niet , aardige man ook. 🙂

  In mijn omgeving hoor ik meer hoe ,,gul” de huisartsen zijn met medicatie voorschrijvingen . Dokter zal’t wel weten hoor je dan die heeft er voor geleerd…… Wat zijn vrouw , die apotheker is zoal in haar winkelwagentje legt doet mij ernstig twijfelen over de kennis omtrent voedsel/vulling 😉

  Je optimisme over besparen op de zorg is mooi maar de belangen en tentakels van de pharma-maffia reiken TE ver.

 34. marietsebiel zegt:

  Robert Fransdonk, Ha, ha, over welk bruinbrood heb je het ? Dat witbrood, gekleurd met verbrande moutsuiker en broodverbeteraar/plakmiddel L-cysteïne , gemaakt van ganzenveren en mensenharen ? ( al hoewel het voorlichtingsbureau brood dat ontkend en zegt dat het van plantaardig eiwit wordt gemaakt )

  http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2014/afleveringen/06-02-2014

  Nee, dank je, of het nu snel of langzaam in mijn bloed komt. Bij snel zou ik, door te meten, snel de piek zien. Bij langzaam heeft het ook langer nodig om verwerkt te worden en vraagt dus constant insuline en blijf je de hele dag glucose aanvoeren. Alsof dat goed is ! Net zoiets als 6 tot 8 keer per dag eten/grazen m.a.w. verneukeratief.
  Het kan mij gestolen worden, brood, graag zelfs 😉

 35. Mariet: Mijn opmerking gaat niet zo over wit en/of bruin brood, maar over het fysiologisch verschil tussen ‘snelle’ en ‘langzame’ koolhydraten zoals nootjes of broccoli. Zolang de aanvoer van glucose (vertering van koolhydraten) minder is dan je verbruik van glucose, dan zal je alvleesklier geen extra insuline aanmaken, omdat het glucosegehalte constant blijft.

 36. marietsebiel zegt:

  Robert Fransdonk, hier reageerde ik op, niet op de nootjes.:
  “Ik zou een diabetes patient geen bruin of wit brood aanraden, maar volgens mij is er wel degelijk een fysiologisch verschil en resulteer bruin brood in minder insuline omdat het lichaam een groter gedeelte van de vrijgekomen glucose verbrandt. Comments? ”
  Zonder brood nog minder insuline nodig. Om glucose te verbranden/gebruiken heb je toch altijd insuline nodig ? Toch een voordeel voor diabeten ?

 37. Mariet, je hebt gelijk. Bruin brood is geen goed voorbeeld hier omdat het verschil met wit brood in sommige gevallen klein of misschien zelfs ‘nul’ is.

 38. Janet Noome zegt:

  Ik heb vanmiddag voor de zoveelste keer weer via Twitter gereageerd richting het Diabetesfonds n.a.v. dit artikel: http://www.dvn.nl/files/site/koolhydraten%20interactief.pdf . Koolhydraatarm eten wordt als een karikatuur weggezet. Je moet er als diabeet toch niet aan denken!? Zo’n extreme manier van eten kun je alleen hooguit tijdelijk volhouden. Het is toch de bloody limit dat de recepten die je op hun website vind onder het kopje “Weg met suikervrij” staan: http://www.diabetesfonds.nl/pers/weg-met-suikervrij-diabetes-fonds-biedt-recepten-voor-koken-met-diabetes Ik ben elke dag bezig om mensen bewust te krijgen dat het roer om moet. Niet alleen bij diabetes maar bij iedereen. De ene dag vol vuur, maar soms, werkelijk, zakt de moed me in de schoenen. Als je via patiëntenverenigingen al zo op achterstand gezet wordt wat informatie betreft, dan kun je toch niets anders dan eten zoals je altijd al deed? Niet iedereen schuimt internet af naar betrouwbare bronnen. Als ik een nieuwe diabeet was zou ik heel graag van iemand horen wat er eigenlijk aan de hand is met je stofwisseling. Ik zou me belazerd voelen als ik achteraf zou horen dat ik eenzijdig zou zijn geïnformeerd of anders dat er bewust informatie zou zijn achtergehouden: sue them. Te meer omdat dit ook bekend is: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900714003323
  Een ander voorbeeld: glucose en tumorgroei. Als ik aangeef in oncologiegevallen bij voorkeur geen drinkvoeding voor te schrijven omdat ik het bomvol suiker vind zitten en dat ik liever eigen koolhydraatarme recepten uitleg die rijk aan vet zijn, krijg ik van Harriët Jager de baard eraf. Letterlijk zegt ze: die relatie glucose en tumorgroei zijn ‘mijn mening, geen feit…’. en er is “onvoldoende bewijs voor de bewering dat suiker een tumor doet groeien…” De bio van Harriët Jager is Professor (Lector) of Clinical Malnutrition and Healthy Ageing, Hanze UAS | MKA-chirurgie UMCG | Program leader Living Lab Clinical Malnutrition Groningen, The Netherlands · nl.linkedin.com/in/harrietjager Zij leidt nieuwe diëtisten op…. Dus mijn idee dat de jonge garde meer up-to-date is: nee helaas.
  Er is ontzettend veel werk te verrichten en ik denk dat het helaas van onderop moet. Elke goede N=1 ervaring is er één. Betere ambassadeurs in het veld kun je niet hebben. Maar het duurt dan wel hééél lang. Het mooiste zou zijn een platform van internisten, artsen, diëtisten die zich heel duidelijk (durven!) uitspreken. Ik geloof dat Nederland hierin erg achterloopt bij VS, Can, NZ en ZA. Wie durft dat hier?

 39. Janet: Zo’n platform lijkt mij een uitstekend idee. Heb je een voorbeeld van hoe zo’n platform in een van die landen werkt (link)?

 40. Guido Vogel zegt:

  @Robert: als je net zoveel glucose verbrandt als dat je inneemt is er geen probleem denk ik. Diabetespatienten hebben echter het probleem dat er veel glucose in hun bloed zit dat niet weggewerkt kan worden. Type 1 omdat de alvleesklier geen/onvoldoende insuline aanmaakt. Type 2 omdat de receptoren onvoldoende reageren. Het ligt dan voor de hand om zowel snelle als langzame koolhydraten zoveel mogelijk te mijden. Koolhydraten zijn niet essentieel, het lichaam maakt zelf glucose aan via gluconeogenesis. Tel daarbij de ongewenste effecten van voedingsmiddelen die veel koolhydraten bevatten (suiker > fructose, graan > gluten) en er is weinig of geen reden ze te eten.

  • @Guido: Is duidelijk. Als je structureel een te hoog glucosegehalte hebt, kun je beter alle koolhydraten vermijden. Blijft er alleen niet erg veel over: Ook geen nootjes, groente of fruit. Ik vermoed dat dit voor veel mensen te ver gaat.

 41. Guido Vogel zegt:

  @Robert: zoveel mogelijk vermijden zei ik. Je kunt uitrekenen hoeveel koolhydraten er in 2 ons broccoli zitten. Dat kan een diabetespatient wel aan denk ik.

  Richard Bernstein eet al 44 jaar geen fruit. Hij is 82. http://www.diabetes-book.com

  Noten en groenten staan in geen verglijking tot suiker en granen qua hoeveelheid koolhydraten. Een voedingpatroon met <50 gram koolhydraten helpt diabetespatienten. Ik eet het zelf ook (al ben ik geen diabetespatient) en vind het helemaal niet te ver gaan. Maar dat hangt af van je uitgangspositie en je doelen.

  Groter probleem is dat veel koolhydraten als normaal wordt gezien. Dat is het niet. Net zoals Paleo en LCHF geen dieet zijn: het is ons normale voedingspatroon. We zitten alleen in een omgeving die dat niet als normaal ziet.

 42. marietsebiel zegt:

  Guido en Robert F,
  Aangezien ik momenteel zo’n 400 calorieën per dag eet, waarvan hooguit 10 gram koolhydraten en ik dat bijhoud op myfitnesspal weet ik precies hoeveel koolhydraten in broccoli zit: 2 ons bevat 2.gram koolhydraten.
  Kijk dat schiet lekker op. In radijsjes, komkommer, champignons, knoflook, helemaal geen. Tomaat, ui, 2 resp. 1
  Eén maaltijd per dag met vet vlees, vette vis, of ei, en veel van die koolhydratenarme groenten.
  Al twee maanden lang !
  En ik leef nog, ra,ra hoe kan het 😉

 43. Guido en Robert (Fransdonk),

  Ik raad jullie aan je (opnieuw of nog wat meer) te verdiepen in het werk van Charles Mobbs van Mount Sinaï. Hij trekt een blik paradoxen open dat – als zijn observaties en conclusies kloppen – ons hele begrip van gezondheid, ziekte en veroudering op zijn kop zal zetten.

  Ik zal wanneer ik tijd heb nader op het werk van Mobbs ingaan, maar even een korte omschrijving. Mobbs heeft aangetoond dat de fundamentele driver van veroudering en degeneratieve ziekten glycolyse, glucosemetabolisme is. Hoe minder glucosemetabolisme en hoe meer beta-oxidatie, hoe robuuster het organisme en hoe langer het leeft. Glucosemetabolisme wordt centraal gereguleerd door enkele neuronen in de ventromediale hypothalamus, die feitelijk exacte kopieën zijn van de betacellen in de pancreas. Ze zijn zeer glucosensitief en produceren tijdens hun ontwikkeling in utero zelfs insuline.

  Himsworth en Randle toonden way back when aan dat ‘normoglycaemische’ jonge mensen een slechtere glucosetolerantie krijgen na vasten en op een low carb dieet en een betere glucosetolerantie op een hoog koolhydraat dieet. De huidige adviezen aan zowel diabeten als gezonde mensen om veel complexe koolhydraten te eten zijn gebaseerd op deze antieke observatie.

  Nog afgezien van het feit dat deze observatie werd gedaan bij gezonde jonge mensen en dus niet per definitie relevant is voor diabeten, Charles Mobbs heeft aangetoond dat het juist deze high carb geïnduceerde ‘mooie’ glucosetolerantie en het daaraan gekoppelde hoge glucosemetabolisme is dat veroudering en ziekte in de hand werkt. Het signaalmolecuul dat in de hypothalamus de schakelaar omzet van een (verouderend) glucosemetabolisme naar (verjongende, robuustheid genererende) beta-oxidatie (vetverbranding)?

  Beta Hydroxy Butyrate. 3-OHB. Ketonen.

  Dang.

 44. Corrien zegt:

  Wauw, nu geen tijd. Ga ik zeker een keer bekijken!!

 45. Dank, Corrien. Het gebrek aan wow-reacties hierop (internationaal overigens) is veelzeggend 🙂 .

  Waarschuwing: het luisteren naar deze lezing kan hersenverzwikkingen veroorzaken.

 46. Micha zegt:

  Staat ook in mijn lijstje om te bekijken!

 47. bert zegt:

  Ik kopier van melechior (heb de video even gezien) : Het signaalmolecuul dat in de hypothalamus de schakelaar omzet van een (verouderend) glucosemetabolisme naar (verjongende, robuustheid genererende) beta-oxidatie (vetverbranding)?

  Beta Hydroxy Butyrate. 3-OHB. Ketonen.

  Maarrrr, dan natuurlijk vanzelfsprekend bij een zeer laag glucose-gehalte in je bloed begreep ik… Ketonen als supplement is not the road to levenslang arrest in deze aardse hel !!! grapje…

  Geen ketonenschepje door je havermout !!! Ik beb bij body en fit wel eens frambozen-ketonen gezien.. Over heen gelezen..

 48. Nee, dat is juist het grappige, Bert. Ook bij hoge bloedsuikers. Bloedsuikers, mark my words, zijn in ze grend skiem of sings triviaal. Het is maar een marker. Verlaag de BG van een diabeet door zijn glucosemetabolisme te verhogen (zoals nu meestal gebeurt) en de complicaties blijven gezellig voortdenderen…

  Doe wat Sjarrels suggereert en alles sal reg kom, eigenlijk onafhankelijk van BG’s (QED).

 49. Pingback: Bewegen! | Voeding en Psyche

 50. Gister heb ik met Lynda Frassetto gesproken over de problemen die sommigen ondervinden als ze willen doneren aan de PCOSstudie. Ze hadden al van meer mensen gehoord dat doneren niet altijd soepel verloopt. Om er wat aan te kunnen doen moeten die problemen op schrift staan. Bureaucratie @UCSF. Dus hierbij mijn vraag of iedereen die problemen had, dat wil melden. Je kunt mijn e-mailadres vinden op http://www.rug.nl/staff/e.nederhof
  De mensen die hun problemen op dit blog al beschreven hadden, hoeven dat niet opnieuw te doen. Nederlands of Engels, maakt ze niet uit.
  Bedankt alvast namens Lynda en haar staf!

 51. Ik ben zelf binnen een jaar genezen van PCOS dmv fytotherapie en celzouten.
  In mijn tienerjaren ontzettend veel kh gegeten in de vorm van brood. En opgegroeid met fabrieksvoedsel (margarine, Knorr, etc)
  Vanaf mijn 20e ging ik “gezonder” eten.. PCOS ontdekt toen ik 22 was. Op mijn 23/24e was ik ervan af. At wel veel gezonder dan daarvoor maar niet specifiek Paleo.

 52. Wout zegt:

  Ben benieuwd naar de resultaten van de studie – ze hebben hun $40k goal niet gehaald maar wel genoeg om de studie te doen. Updates op https://crowdfund.ucsf.edu/project/53c5747114bdf74eecbe1cfc/updates/1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s