Artsen willen wel, maar hebben degelijke munitie nodig

10418442_750393598317017_2888729670365547212_nHuisarts Birgit schreef in reactie op de post over Lynda Frassetto’s geplande (noodgedwongen crowdfunded) onderzoek naar het effect van een evolutionair correcte humane voeding op PCOS twee mooie reacties. Zij bevestigt de vaak door mij geuite veronderstelling dat de meeste (huis)artsen hun werk doen vanuit de diep gewortelde behoefte om daadwerkelijk te helpen, maar dat ze zich logischerwijs en noodgedwongen houden aan de Best Practice die door het farmacomedische complex wordt vastgesteld en opgelegd. Vergis je niet, deze protocolgeneeskunde verricht wonderen. Wie van het wegdek wordt geschraapt en in stukjes op een trauma-afdeling wordt ingeleverd, heeft dankzij dit systeem een kans er bovenop te komen. Een kind met een acute hersenvliesontsteking hoeft dankzij deze strikt evidence based zorg (als dit, doe dan dat) niet meer per se te sterven. De waarde hiervan is nauwelijks te overdrijven. Maar in gezond zijn en blijven zijn artsen over het algemeen slechts matig getraind. Ze zouden de Grote Ziekten best vanuit een evolutionairgeneeskundig perspectief willen benaderen, maar alleen als er back up is in de vorm van grote RCT’s.

Die zijn er niet en die zullen er ook niet komen. Intussen groeit de n=1 populatie van casussen die op eigen houtje allerlei (vaak epidemische) pathologie verlichten of elimineren door te kijken wat het zoogdier mens buiten zijn dierentuin at en deed en dat zo praktisch mogelijk na te bootsen in hun moderne leven. Mensen elimineren diabetes, bepaalde auto-immuunziekten, psychiatrische ellende, verzuchten vaak dat ze hun leven terug hebben gekregen en dat ze graag twintig jaar eerder hadden geweten dat het zo eenvoudig was om uit de hel te ontsnappen. Fundamenteel moleculairbiologisch onderzoek ontrafelt steeds meer waarom zo’n ‘simpele’ interventie zo’n breed therapeutisch effect sorteert. Nieuwsgierige dokters die hun patiënten de beste opties willen geven zien dit ook, maar zitten gevangen in een zwaartekracht-achtige peer pressure, die genadeloos afrekent met elk geneeskundig advies dat niet metersdiep is verankerd in het Eminence Based universum; waarin mega RCT’s met fysiologisch onbeduidende, maar statistisch opgeblazen effecten veel zwaarder wegen dan n=20 experimenten met fysiologisch waanzinnig significante resultaten, maar ‘weinig statistische power’. Dit is op de keper beschouwd geen geneeskunde, dit is een combinatie van veredelde astrologie, Tel Sell Marketing voor hoger opgeleiden en creatief boekhouden. Alleen artsen met de staat van dienst en de moed van een man als Timothy Noakes kunnen dit keurslijf publiekelijk afwerpen zonder onherstelbaar beschadigd te raken.

Intussen zitten we met een interventie die breed en vaak spectaculair werkt, niets kost en waarvoor dus geen ‘bewijs’ is. Hoe nu verder?

Hieronder het jongste commentaar van Birgit, de aanleiding voor deze ad hoc post.

Ik begrijp de frustratie over dokters die niets van voeding willen weten. Ben zelf opgeleid tot huisarts en heb daarna orthomoleculaire geneeskunde gestudeerd. Ben nu bezig met de opleiding psycho- neuro-immunologie en werk daarnaast op de huisartsopleiding. Dat is een hele mooi combinatie voor mij, want langs deze weg kan ik nu bezig zijn met het onderzoeken op welke manier het hoofdstuk “voeding” een grotere plek kan krijgen binnen de opleiding tot huisarts. Ik merk dat over het algemeen binnen de opleiding veel waarde wordt gehecht aan oa grote RCT’s, dat is de normale gang van zaken ook met andere onderwerpen. Bij voeding is dat lastig, zoals we weten. Reguliere geneeskunde is naar mijn idee voornamelijk gestoeld op ” pathogenese” , de oorsprong van ziekte. En van daar uit: het bestrijden van ziekte, het onderdrukken van ziekte.
Ik denk dan ook dat het een aanwinst voor onze gezondheidszorg zou zijn als juist de “salutogenese”, de oorsprong van gezondheid, het leidend begrip werd. Dat men op zoek gaat naar hoe gezond te blijven. Dat we leren waarom sommige mensen gezond blijven in een omgeving vol infecties of andere erbarmelijke omstandigheden. Dat zou toch heel wat geld en ellende schelen! Maar dat vergt een paradigmaverschuiving, lijkt me. misschien is eerst een crisis nodig…

Vandaar dat ik op zoek ben naar informatie/artikelen en eerder ook aangaf dat ik denk dat het verzamelen van ieders resultaten belangrijk kan zijn. Ook huisartsen doen (over het algemeen) echt wat ze denken dat goed is voor hun patiënten. Als je als huisarts weinig hebt gehoord over de resultaten die te behalen zijn met een ander voedingspatroon, of weinig vertrouwen hebt in de bronnen van die informatie, dan is het ook lastig je patiënten daarover te informeren. Als er dus op één of andere manier beter inzichtelijk kan worden gemaakt wat andere voeding voor de gezondheid van mensen kan betekenen, dan is de stap makkelijker gemaakt. iemand ideeën om de “voedingskloof” tussen complementair en regulier kleiner te maken? (heb het filmpje gezien, met oa Tommy Jönsson en Staffan Lindeberg. Bedankt!)

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

84 reacties op Artsen willen wel, maar hebben degelijke munitie nodig

 1. Hansz Pint. zegt:

  Het is zoals je zegt, men zit vast in het systeem, en dat systeem zit welhaast wereldwijd diep geworteld in elke samenleving en zal pas omvallen bij een crisis van ongekende orde… en dat zal voor geen mens aangenaam verlopen, of zich nog versterken…. en ook dat zal niet prettig zijn.
  De gevestigde orde dat een systeem hanteert van verleiden, misleiden,indoctrineren, opleiden,indoctrineren, beloningen beloven, indoctrineren, en dreigen dat als je het systeem niet trouw blijft dat je dan verstoten wordt, geroyeerd, en je je baan, status, inkomen en pensioen wel gedag kan zeggen….en dat wil geen medicus dus …..
  Dus,,, zit het zoals het zit en zo zit het!
  Maar of de ethiek van de gemiddelde huisarts cq andere medische professional, zo hoogstand is als jij suggereert weet ik nog niet zo net…. het is de baan de status en de poen waar wij het voor doen, en niet te vergeten het pensioen!
  Kijk naar de ethiek van vele politici, die het bedrijfsleven inrollen na die opstapbaan met die hoogstaande volksvertegenwoordigerethiek…… Tsss…. retoriek zullen ze bedoelen!

  De medische stand is inderdaad geweldig in het opkalefateren van ernstige trauma`s, wat een handeling is nà een schade, en hanteert datzelfde protocol bij het behandelen van aandoeningen uit de WELVAARTSZIEKTENSTATISTIEKEN… ofwel, met is symptomatisch bezig.
  Het behandelen van symptomen kan vergeleken worden met bekende gezegdes als – dat men de put pas dempt als het kalf verdronken is, hoewel zij die put ogenschijnlijk nog dieper uitgraven… tenslotte bepaalt dat de omzet… of het paard achter de wagen spannen, maar dat komt het systeem dus ook goed uit, laat de mens, de consument zich maar ziek eten roken drinken `drugsen`en stressen, helemaal goed, ga vooral zo door dan hebben wij tot in lengte van dagen een goeie boterham mèt!
  Natuurlijk zijn er medici die zich achter de oren krabben de laatste jaren, wegens de talloze informatie die er is verschenen over hoe het ànders kan, maar er toch niet uitstappen omdat ze nog maar een paar jaar moeten, of ze niet durven opstaan tegen het systeem en dus hun hernieuwde integriteit toch maar niet tegemoet komen omdàt….
  Maar veel jongere studenten stellen wel vragen en bij het krabben achter hun oren maken ze wellicht andere beslissingen dan hun gesettelde collegae… en dus kan er een kentering ontstaan, langzaam tornen aan de lemen voeten van die medische reus, en alle grote veranderingen hebben meestal TIJD nodig en dus moeten we ook zo denken, denk niet in je leef-tijd…. maar in de eeuwigheid, al is dat wel wat lang….maar kijk terug in de geschiedenis en zie hoelang maatschappelijke veranderingen duren.
  we wìllen wel heel graag dat de waanzin morgen ophoudt, maar reëel is dat niet, dus hoe meer info er openbaar beschikbaar komt voor èn (a.s.) medici èn het grote publiek, hoe meer er paradigma-verschuivingen zullen ontstaan.

  Van voeding als medicijn zal Big Farma niet warmlopen, een pil levert het 1000 voudige op en Preventie is in hun oren ws een vloek, en de consument is maar zeer mondjesmaat bezig om de beschikbare informatie te transformeren tot vitale gezondheid van lichaam èn geest…
  En zolang er in Brussel 100den lobbyisten rondlopen en beloften en kadootjes uitdelen en hun inspanningen beloont zien met een vet salaris, en de gemiddelde Brusselse regeringsvertegenwoordiger nog steeds beinvloed cq omkoopbaar blijkt te zijn, net als hun regeringen die het BBP het allerbelangrijkst vinden, zal de verlossing van het kwaad….. nog wel een tijdje op zich laten wachten, maar komt tijd komt raad en we knokken natuurlijk ook voor een toekomstig Utopia voor onze kinderen.

  “ ik zeg tegen de man die in de Mediamarkt op twee krukken een shaggie staat te draaien, heb je er zo`n zin in…. jaja zegt de man, ik ga zo ff naar buiten om te roken, ja, zeg ik, want anders wordt je wel buiten gezet tegenwoordig… maar eh wat heb je aan je been?
  De man tilt een kruk op en tikt op zijn linkerbeen, `houte poot` zegt hij grijnzend, oh, zeg ik verbaasd en hoe komt dat dan? ja eh van het roken hè, trombosebeen dus die moes eraf….. oh reageer ik weer, en toch nog roken…? de man antwoordt laconiek… ach ja, je moet toch erreges aan dood gaan…….“

  En zo zitten veel mensen in elkaar, doen aan struisvogelpolitiek van wel weten maar niets doen, en het ìs ook moeilijk in een MIJ. die een 24/7 reclamebombardement op ons afvuurt en de verleiding zo groot maakt, terwijl het vlees zo zwak is….. en dat weten ook de farmaceuten, de medische stand, de regeringen, de goeie doelen stichtingen enz. het is een grote vicieuze cirkel waar we met z`n allen in rond draaien en je moet heel sterk in je schoenen staan om je daaraan te ontworstelen, ze zijn er die mensen, die het hebben gezien, die het begrijpen en de regie zèlf in handen hebben genomen, maar de massa leeft nog net als 2000 jaar gelden toen de keizer tegen de paus zei…. hou jij ze DOM dan hou ik ze ARM en zo gaat het nog steeds, brood en spelen, voetbal, snacks en bier en de grote hypnotiseer machine aan om zes uur, en de hele avond maar staren naar dat ding terwijl men gehersenspoeld wordt en aan een zinnig leven niet toekomt…

  Na mij de zondvloed en we zien wel waar het schip strandt…..

  Zo, dit was mijn onderbuik aan het woord…

 2. Hans zegt:

  Amen , ook een Hans 😉

 3. Riesjart zegt:

  Hansz, ik moest wel glimlachen om jouw “rant” ik kan me er wel in vinden ook…
  Ik denk dat er veel struisvogelpolitiek wordt bedreven, mensen willen zichzelf voor de gek houden en daarbij worden ze geholpen door diegenen die daar weer geld mee verdienen op welke manier dan ook. Soms zelfs misschien zonder dat ze er zelf bijzonder veel erg in hebben? Zoals je zegt indoctrinatie is daarbij van groot belang.

 4. Guido Vogel zegt:

  “Ze zouden de Grote Ziekten best vanuit een evolutionairgeneeskundig perspectief willen benaderen, maar alleen als er back ups in de vorm van grote RCT’s. Die zijn er niet en die zullen er ook niet komen.”

  Ik zou niet te veel vertrouwen op grote RCT’s en onderzoek dat gedaan wordt op de effectiviteit van medicijnen.

  Ben Goldacre schreef er een ontluisterend boek over:
  http://www.bol.com/nl/p/bad-pharma/9200000000933578/

  Goedwillende en betrokken artsen KUNNEN niet eens een fatsoenlijk oordeel vellen over de effectiviteit van veel medicijnen omdat de volledige data niet beschikbaar zijn.

 5. Hansz, helaas zit er vette kern van waarheid in je rant. Ik kan zelf eigenlijk ook niet anders constateren. Toch denk ik dat zeker de helft van de mensen die geneeskunde gaan studeren dat doet vanuit een oprechte passie voor biologie en de drive om zieken te helpen werkelijk beter te worden/gezonden gezond te houden. Zij ontdekken na enige tijd dat de werkelijkheid iets anders in elkaar steekt en passen zich aan of branden op. Ik heb de vage hoop dat deze groep opstaat tegen de heersers, subtiel, zoals Lindeberg dat in Zweden doet, of confronterend, zoals Noakes het in de Kaapprovinsie doet.

  Guido, I know. Malcolm Kendrick en ik hebben lang geprobeerd de ruwe data van 4S en HPS boven water te krijgen omdat uit wat naar buiten wordt gebracht blijkt dat er mee gerommeld moet zijn, maar Sir Rory en companen lachten ons vierkant uit. Pas nu wordt de bende enigszins aangepakt. Je kunt er van op aan dat Merck al het bewijsmateriaal inmiddels zorgvuldig heeft vernietigd.

  http://jeromeburne.com/2014/08/02/statin-critics-cleared-top-statin-advocate-knuckles-rapped/

  Het is een zooitje.

  • Ik merk dat ik de statines die mij tien jaar geleden wakker hielden al een flink tijdje aan het verdringen ben. Je raakt afgestompt voor ellende waar je toch niks aan kunt doen.

   Maar bij collega Burne lees ik deze recente reactie van een lezer:

   Six months on simvastatin: from mountain hiking two hours a day, doing tai chi, swimming…to unable to walk further than around the block. Want some photographs of the myopathy statins can produce in such a short time? I’m happy to show before/after photographs.

   What’s tragically worse is the remarkably inventive stories doctors have come up with to explain what happened to me–even though some of what I now know to have been statin effects started within weeks. I feel as though I’m living in a concentration camp in the midst of a genocide, while people in white coats are smiling and saying, oh don’t worry, they’re just going for a train ride and a nice shower.

   Ik heb tientallen van zulke gevallen in de ongepubliceerde dozen van mijn winkeltje. Ondermeer een fysiotherapeut die van een paar maanden Lipitor min of meer kreupel werd (en ook ‘zomaar’ diabetes kreeg). Hij ging een gevecht aan met weigerachtige specialisten, maar ik weet eerlijk gezegd niet of hij nog leeft.

   Misschien moet ik die beerput weer eens open trekken, want voor velen is dit nieuw en statines worden nog altijd kwistig uitgedeeld, is het niet?

 6. Hansz Pint. zegt:

  Hi Melchior, ik ga ( NU) even een paar dagen weg en beantwoord jouw reactie in het weekend.
  Want ik vind het wel lekker om te re- Ageren tegen die hele godvergeten verziekte frauduleuze manipulatieve en nog zo wat van die dingen MACHT….s instituten, haha, vanuit je comfy huis en stoel tekeer gaan tegen al die misstanden die zò ongelooflijk duidelijk zichtbaar zijn dat je wel mòet aannemen dat `zij` het òòk weten maar er willens en wetens niets aan dòen!
  Zo, volgende keer iets inhoudelijker, tot dan dan, Hansz.

 7. marietsebiel zegt:

  Vandaag kreeg ik weer een email van Steve en Jordan.

  Het gaat niet om de email, maar deze uitsnede.
  Het idee dat je tegen je dokter zou kunnen zeggen: Je bent ontslagen !!!

  “In everything but my health, if someone doesn’t do a good job, I have no problem firing them…
  Like if I hired someone to mow the lawn and they killed my grass… FIRED.
  Or if I hired someone to change my oil and the engine blew up… FIRED.
  Or if I hired someone to do my taxes and I ended up in trouble with the IRS… FIRED.

  But firing a Doctor is something I never thought I had to do. Until they just shrugged their shoulders and wrote another prescription that didn’t work.

  The 2nd and 3rd time I fired a Doctor, things went a little easier, but it sure was depressing. I honestly didn’t think there was anyone out there who could figure out was wrong with me.
  Finding a Skilled Practitioner was one of the hardest things I’ve ever done in my life
  Not only was I sick, but working with terrible practitioners literally stole every ounce of my hope.

  After years of this, I FINALLY found a truly Skilled Functional Practitioner that put a lot of the pieces together for me and did some amazing work on my body. For the first time, I had hope I could get healthy…
  That’s why Steve and I created SCD Lifestyle 5 years ago; to give you hope.
  The hope we didn’t have when we were sick.
  The hope that you can get better and that others like you are getting better. The community to know you’re not alone”

  Zij hebben een soort van platform gemaakt, om How to Find a Skilled Functional Practitioner Who ‘Gets It’! http://scdlifestyle.com/practitioners/

  Bedoel je zoiets Janet Noome ? “Het mooiste zou zijn een platform van internisten, artsen, diëtisten die zich heel duidelijk (durven!) uitspreken. Ik geloof dat Nederland hierin erg achterloopt bij VS, Can, NZ en ZA. Wie durft dat hier? ” https://melchiormeijer.wordpress.com/2014/07/28/lynda-frassetto-vraagt-steun-voor-studie-paleo-bij-pcos/#comment-26015

  Zou toch te gek zijn als er een aanspreekpunt, site, zou zijn, waar je die kan vinden !

 8. Sylvia zegt:

  Waar kan ik mijn bloed uitslagen inleveren Melchior?
  Mijn longarts vroeg mij of ik een nieuwe religie had, keek toen in de computer en zag dat mijn Esofielen erg gezakt waren. Nee, dat kwam door de chemo die ik slikte. Waarop ik zei, Hydrea slik ik al zes jaar, anders eten 7 maanden en nú zakt het pas? Nou van eten kon het niet komen!
  Deze arts heeft al vele malen mijn leven gered, dus ik hou hem hoog! Toch wil ik met bewijs bij hem komen, zodat hij en al zijn collegea in dit academische ziekenhuis ook een extra tool (voeding) in handen krijgen om ziekten en kwalen beter hanteerbaar of marginaal te laten worden. N=1, N=20… Het is al bekend dat het bij velen werkt. Helaas zal het niet bij iedereen zo ver als gewenst werken. Maar het doet ook geen kwaad en is vanuit dat oogpunt het proberen waard!
  Want zoals je al aangeeft de medische stand heeft veel bereikt en zonder kunnen wij niet!

 9. Micha zegt:

  De vraag van Birgit over hoe de kloof tussen (vermeend) alternatief en regulier overbruggen. Enorm relevant, enorm lastig.
  Op de lange termijn is dit -erg optimistisch bedacht- een zichzelfoplossend probleem. De artsen e.d. in opleiding die nu positief in aanraking komen met paleolitisch/voorouderlijk leven en eten zullen over een jaar of tien, vijftien gevestigde figuren zijn die met meer autoriteit kunnen spreken. Slecht eten, slapen en stressen zal dan net zoiets als roken zijn: mensen weten dat het slecht is, proberen ook te stoppen, maar het lukt natuurlijk niet, mede dankzij de wondere marktwerking, junk-food wat zo gemaakt is dat het overeten in de hand werkt etc.

  Enkele omslagen zijn hierbij instrumenteel denk ik:
  Ten eerste het idee dat voeding een enorme invloed op de menselijke gesteldheid heeft niet langer het terrein is van ‘kruidenvrouwtjes’. En dat dit misschien nog wel meer geldt voor wat je niet eet dan voor wat je wel eet. En dat die invloed dan niet in de eerste plaats komt van allerlei Klazien-uit-Zalk-artikelen of superfoods zoals spirunella of goji-bessen, maar gewoon van een robuust voedingspatroon bestaande uit natuurproducten van zowel dierlijke als plantaardige herkomst. Maar h oe dit te veranderen? Door de wetenschappelijkheid van een gezond voedingspatroon te blijven benadrukken en niet te drammerig te zijn over de superioriteit.
  Ten tweede moet een begrip postvatten dat één gezonde maaltijd niet één ongezonde maaltijd opheft. De maaltijdsalade compenseert niet voor de magnum/gevulde koek.
  Ten derde moet het moet duidelijk worden dat bewerkte producten die zich als gezond voor doen in het beste geval niet meer dan een stoplap zijn. Een – in dit opzicht nuttige generalisatie: (onbewerkte) natuurproducten gezond, (bewerkte) cultuurproducten niet zo gezond.
  Ten slotte moet de historische vergissing dat granen een gezondheidsproduct zijn uit de geheugen van de mensen gehaald worden. Maar dat is moeilijk, vooral omdat tarwegraan en brood zulke belangrijke cultuurproducten voor de Europese mensen zijn geweest gedurende de laatste pakweg 2000 jaar.

 10. faraday zegt:

  Huisarts Birgit:”…iemand ideeën om de “voedingskloof” tussen complementair en regulier kleiner te maken?”
  Gelijk hebben is niet genoeg, je moet het krijgen. Oneliners vragen geen verpakking, simpel en treffend begrijpelijk:
  ..geen geraffineerde koolhydraten geen tandbederf
  ..’s morgens brood, ’s middags brood en ’s avonds aardappelen heet dan gevarieerd
  en vele andere?

 11. Henderina zegt:

  @Birgit Omdat er geen miljoenen te verdienen zijn aan het voorschrijven van een salade met makreel, zie ik die RCT’s niet gebeuren. En is dat nodig? Is de kern van geneeskunde RCT’s of is dat mensen zo gezond als mogelijk maken? Wat is wetenschap nog waard als je de reden waarom je het deed, loslaat. Tenzij puur het geld je motief is natuurlijk.

  Zoals ooit als in peptalk tegen medewerkers van Organon werd gezegd: “Wat is het ergste dat ons kan overkomen? Dat alle mensen beter worden! Want dan zijn wij onze banen kwijt en kunnen wij onze hypotheken niet meer betalen.” Deze quote heb ik van een medecursist die ik bij een hobbycursus ontmoette. Zij vond het maar lastig om groente te eten: “Weet je wel hoeveel dat is, 200 gram!”. Ze was het roerend eens met haar werkgever, een pilletje was makkelijker. Ze was zelf overigens niet ziek.

  De tweede 20 jaar van mijn leven heb ik min of meer moeten overslaan omdat ik moe was tot op het bot. Elke ochtend je bed uitkomen alsof je een marathon hebt gelopen wens ik niemand toe. Geen fysieke oorzaak te vinden, dus was er niks aan de hand volgens de dokter. Met dank aan het GAPS dieet kan ik nu 40+ uren werken per week! Maar ik heb het allemaal zelf moeten doen.

  Als patiënt zal me (tot op zekere hoogte) zo’n RCT aan mijn derrière oxideren. Het enige wat ik wil is beter worden! Ik zou willen dat artsen meer kennis maken met alternatieve behandelaars. Gewoon elkaar leren kennen. Waar haalt iemand zijn informatie vandaan? Blijft hij of zij zich überhaupt ontwikkelen? Hoe werkt iemand? Sluit dat aan op jouw manier van denken en werken.

  Laat patiënten hun ervaringen terugkoppelen als je ze de suggestie doet voor een alternatief. Serieuze patiënten zijn fantastische informatiebronnen. Zijn er hele goede resultaten, zet dan eens een case study op met zo’n complementaire behandelaar. En kijk dan of je naar een kleiner onderzoek toe kunt werken in je regio. Veel goed uitgevoerde kleinere onderzoeken samen hebben naar mijn idee ook waarde.

  Ik pleit voor meer samenwerking. Meer de patiënt centraal zetten. En ga de discussie aan met collega’s over wat jij pathogenese en salutogenese noemt. En vergeet niet dat het krampachtig vasthouden aan RCT’s ook gewoon te maken heeft met menselijkheid. Angst is een grote drijfveer voor velen. RCT’s geven een schijnzekerheid en een schijn van professionaliteit om je achter te verschuilen en niet je verantwoordelijkheid te nemen.

  Ik geloof vooral in doen. Niet per sé in het groot. Kijk naar de Paleo beweging in de VS. Het heeft even geduurd, maar is nu een niet onopgemerkte invloed. Dr. Natascha van het GAPS dieet heeft inmiddels wereldwijd meer dan 350 mensen opgeleid, waaronder artsen.

  Gewoon consequent doen, bewegen in de richting waarin jij gelooft. Ja, het duurt misschien jaren voordat je momentum krijgt. Maar wat mij betreft is het dat waard. Er zitten honderdduizenden mensen in NL opgesloten in een lichaam dat niet meewerkt. Deze mensen hebben verlossing nodig en een arts zou in eerste plaats een verloskundige moeten zijn en geen pillendokter of OCD-RCT-freak.

 12. “Als patiënt zal me (tot op zekere hoogte) zo’n RCT aan mijn derrière oxideren.”

  Ha, ha, ha, ha, ha, ha.

  Dank, Henderina 🙂 .

 13. marietsebiel zegt:

  Henderina 😉 )))
  Deze trouwens ook:
  “Deze mensen hebben verlossing nodig en een arts zou in eerste plaats een verloskundige moeten zijn en geen pillendokter of OCD-RCT-freak”

 14. Hansz, een reaktie naar m’n hart….
  Neemt niet weg dat er kennelijk toch steeds meer mensen wakker worden… of in ieder geval slaapdronken ronddolen, zoekend naar houvast om niet hun tenen tegen de bedpoot te stoten. Zou ze wel in een keer akker maken, maar op een onprettige manier.
  En zolang er mensen zijn, die blijven roepen en slapende anderen wakker krijgen, dan zijn wij als geheel nog niet verloren, denk ik. Al denk ik dat de tweedeling wel steeds groter en duidelijker zal worden.

 15. willem zegt:

  Wat me opvalt, is dat de (huis)arts centraal wordt gesteld in de relatie voeding versus gezondheid. Het lijkt me meer voor de hand te liggen om de bal bij de dietist(e) te leggen. Een huisarts is een allrounder, stelt een diagnose en wanneer hij/zij vermoedt dat een andere voedingswijze een positieve invloed kan hebben op de aangedragen kwaal, dan wordt verwezen naar een meer gespecialiseerde gezondheidszorger. Zoals dat trouwens ook gaat als het een fysiotherapeut, een psycholoog, of een specialist betreft.
  Dus laten we het accent gaan leggen op de opleiding van dietisten en kijken naar de invloed van de voedingsindustrie op bijscholingen en andere opfrissers..

 16. Henderina zegt:

  Weet ik niet Willem…een (opleidings)instituut is een soort tank die niet zo makkelijk van richting verandert. Een huisarts, sleutelfiguur, kan lokaal misschien meer bereiken op de fiets (kan makkelijker van richting veranderen en ook over kleine smalle paadjes). Uiteindelijk is het allemaal “geneeskunde”, niet alleen de pillen en het mes, maar ook de voeding. En in dit stadium in Nederland, denk ik dat we het beste kunnen focussen op iedereen die wel wil, ongeacht beroep. Zoek elkaar op en probeer in samenwerkingsverband dingen (kleinschalig) van de grond te krijgen.

 17. willem zegt:

  Weet je, Henderina, dit onderwerp is bijzonder complex. En je hebt gelijk: die geïnstitutionaliseerde opleidingen gedragen zich meest als een betonblok ,dat weinig flexibel is. Toch, lijkt me, ligt daar de sleutel tot veranderingen, fundamentele welteverstaan. Ik lees, ook hier, zo vaak dat het van het bewuste individu moet komen, die veranderingen. Maar, al zijn er het vele, het blijft ploeteren in de marge. De massa (rot woord, ik weet het) laat zich door andere factoren beinvloeden dan het voedingssucces van de buurvrouw, of een fatsoenlijke voedingsbijdrage in een blad. En dat doet de huisarts ook. Deze heeft, meestal, veel te weinig tijd om zich te verdiepen in actuele voedingsontwikkelingen. En naast tijd ook te weinig kennis (tijdens de opleiding wordt minimaal aandacht besteed aan voeding in relatie tot gezondheid), aansturing en ‘input’. Daarom zal de gemiddelde arts, om zich, zo wordt gedacht, geen buil te vallen, zich baseren op adviezen van het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad. De huisarts wil niets liever dan zijn patienten zo goed mogelijk bijstaan, en de kwaliteit daarvan staat buiten kijf, maar juist op het terrein van voeding, die preventief en zelfs genezend kan zijn, is hij/zij onzeker buiten de geïnstitutionaliseerde adviesbureaus om.
  Nee, laten we eerst het accent maar eens leggen op de werkwijzen van dietisten. En daarmee kijken naar opleidingen en subsidieverstrekkers. Daar valt een (voedings)wereld te winnen…
  De macht en invloed van (voedings)belanghebben is onvoorstelbaar groot. Denk alleen maar eens aan de talloze lobbyisten die de politici bewerken, aan de reclame gericht op kinderen en onnozele volwassenen, aan acties en aan het kritiekloos volgen van de media.

 18. @Birgit
  Er wordt wel degelijk gewerkt aan wetenschappelijk bewijs, óók in Nederland. Op het Louis Bolk Instituut en als het aan mij ligt in de nabije toekomst in het UMCG (zie http://esthernederhof.wordpress.com en
  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=L9MKMrhaeOQ ).
  Dat de RCT’s klein zijn en niet groot, zegt iets over het effect. Als het effect klein is, heb je veel deelnemers nodig om een significant verschil aan te tonen. Is het effect groot, zoals zonder uitzondering in de Paleo trials die tot nu toe gedaan zijn, heb je maar weinig deelnemers nodig om dat aan het tonen. Wat behalve de grootte van RCT’s belangrijker is, zijn de verschillen in uitkomsten tussen RCT’s. Wat paleo interventies betreft zijn die tot nu toe anoniem. Dat is de kracht van paleo!

 19. Birgit zegt:

  ik weet het, er wordt hard gewerkt aan Paleo-onderzoek. Ik probeer het op de voet te volgen via allerlei media. Ik wacht met smart op de resultaten van oa Oerdis, van Frits Muskiet. heb al gehoord dat het veelbelovend gaat zijn….
  wat betreft de discussie of we ons moeten richten op huisarts of diëtist: het overgrote deel van de patiënten die dagelijks het spreekuur bezoeken, hebben één of andere vorm van een welvaartsziekte. Hypertensie, dyslipidemie, gestoorde suikerstofwisseling, pcos, acne, auto-immuunproblemen, gewrichtsklachten, maagklachten, obesitas, hooikoorts, eczeem, astma, depressie, ADHD en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Als de huisarts al niet op de hoogte is dat voedingsgewoonten een grote invloed kunnen hebben op al deze aandoeningen, wie vindt dan de weg naar de diëtist? Wat mij betreft zou het al een fantastische winst zijn als huisartsen meer onderwijs krijgen in de fysiologie van aandoeningen. Zodra de werkingsmechanismen achter aandoeningen ontrafeld worden, volgt als vanzelf dat het voedingspatroon daar een dikke vinger in de havermoutpap heeft, lijkt me.

 20. Gert van der Hoek zegt:

  Vraag van een leek: studeren huisartsen “geneeskunde” of “medicijnen”? Ik krijg de indruk van het laatste, maar ik kan het mis hebben.

 21. Franc zegt:

  @ Gert

  Hoofdvak: Chemicijnkunde.
  Sponsored by: BigPharmas.

  Een vriend van ons was apotheker en verzuchtte wel eens dat sommige mensen zoveel verschillende chemicijnen tegelijkertijd voorgeschreven kregen dat je welhaast een trechter kon gebruiken om ze toe te dienen.
  Een chemicijn voor dit en dan weer een chemicijn voor de bijwerkingen daarvan en dan weer een chemicijn voor de bijwerkingen daarvan, etc., etc.

  Het lullige is dat het lichaam het daarbij qua zelfherstellend vermogen niet zelden gewoon laat afweten. Tegen zoveel ondermijning en tegenwerking kan het lichaam vaak gewoon niet op.
  Met dan vaak weer een vrijwel volledige chemicijnafhankelijkheid tot gevolg, wat uiteraard ook de bedoeling is van BigPharmas.

  BigPharmas zorgen natuurlijk ook voor goed opgeleide chemicijnkundigen, lees: chemicijnverstrekers/dealers van hun giftige chemicijnhandel.

  Daarnaast zorgen BigPharmas via intensief politiek lobbyen voor wettelijke uitsluiting van natuurlijke middelen zodat alleen hun eigen chemicijnen en chemicijnbehandelingen nog vergoed mogen worden door verzekeraar en belastingdienst.

  Gouden handel die chemicijnhandel!

  Bekend verhaal natuurlijk, maar het moest toch nog eens weer even gezegd worden.
  Niet in de laatste plaats omdat de belastingdienst ons dit afgelopen week nog eens fijntjes onder de neus wreef.
  Met als gevolg: een niet zo aardige financiële aderlating.

 22. Corrien zegt:

  Hahaha Franc ‘CHEMICIJNEN’. Tja het is triest. Dat kruidenh(aftreksels) een bepaalde werking hebben, mag niet meer vermeld worden…. tenzij dat dubbelblind met grote RCT’s bewezen is…. Dat veel medicijnen oorspronkelijk daarop gebaseerd waren, vergeten we voor het gemak maar ff

 23. Hansz Pint. zegt:

  Rrrrant nr DRIE!!!

  De huisarts zou helemaal niet centraal moeten staan qua voeding en gezondheid, hij zou slechts een begeleidende rol mogen vervullen àls er iets mis gaat, dàt het zo ontstellend vaak verkeerd gaat bij de mens, de consumeeeeeerder en dus uiteindelijk de patient… zou de verantwoordelijkheid van de regèring moeten zijn. ( maar ja, het BBP hè?!?)
  Het accent in het onderwijs zou vanaf de pèuterzaal etc. al moeten liggen op oorzaak en gevolg, op het verschil tussen vulling en voeding en over hoe het lichaam werkt.
  Ook in hoeverre je aan de VERLEIDING mag toegeven zonder daar op kortere of langere termijn schade van te ondervinden.(aan gebit, huid, darm, slijmvliezen,organen,welzijn….)
  Dan worden gelijktijdig en uiteindelijk… ook de jonge ouders betrokken bij de gezondheid en geluk van hun kind want een groot deel van de ellende ligt ook bij de abominabele kennis van die jonge mensen die ook maar groot geworden kinderen zijn die kinderen krijgen en ze opvoeden met liefde en beste kunnen, maar jaaaa…. wat ìs dat beste kunnen?
  De meeste beginnende gezinnetjes zijn geen voedingsdeskundigen, pedagogen,communicatiedeskundigen, of weet ik veel wat voor deskundigen… ze dòen maar wat… hen goed lijkt, datgene wat ze hun ouders hebben meegekregen, of niet, en wat eigen inbreng, maar kijk naar het resultaat (welvaartsziektenstatistieken) en dan weet je gelijk dat het niet goed gaat of ìs gegaan, niet bij die ouders en niet bij de jongen…en hun jongen….

  Maar aan een minister van volksgezondheid als de onze heb je ook al geen steun want zij is fel gekant tegen een SAMEN-gaan van de reguliere symptoom bestrijdende dus eindeloos niets genezende maar goed verdienende Ziekten- Industrie, en de complementaire, op voeding gebaseerde, GENEES-KUNDE, wat wel weer verklaarbaar is gezien haar partner een groot fan is van de antikwak-vereniging, dus tja, zo veel heeft ze blijkbaar niet op met een èchte blakende gezondheid van ons volk.
  Tijdens haar 2e kamer periode had ze goede contacten met de tabaksindustrie en beloofde hen ter wille te zijn als zij minister zou worden…. en tègen het tabaksontmoedigingsbeleid te vechten, maar dit terzijde….

  Je kunt namelijk iedereen de schuld geven van het debacle van de volksgezondheid, er is ook nog zoiets als de eigen verantwoordelijkheid,en het ESDB syndroom…. bij het rucktsichloss je hele leven junkfood naar binnen werken zou toch bekend mogen zijn dat dat je gezondheid niet ten goede komt, dus Eigen Schuld, Dikke Bult….oh nee, het ìs niet bekend, men is gehersenspoeld door de fabrikanten van fataal voedsel en vinden vitaal voedsel vaak niet eens LEKKER…. want alles moet lekker zijn, en makkelijk naar binnen te werken, en zoet of zout en – nu nòg lekkerderderder…..
  En van de minister van volksgezondheid MAG er niet eens een GENEZENDE werking aan een groente of fruit toegeschreven worden!
  Een ommekeer zal niet snel bereikt worden, alleen de slimmen zullen leren van de fouten die al die domme zwaar geindoctrineerde consumenten gemaakt hebben die zich door, net als in het verhaal van Pinokkio, helemaal het schompus te consumeeeeeeeeren, en daarna\daardoor met ezelsoren getransformeerd worden tot dom klootjesvolk dat slechts de worst ziet die hen voor ogen wordt gehouden…IA IA IA …..

  De slimme mens hòeft niet zelf te ervaren wat wel of niet goed voor hem is, dat ziet ie voor zijn neus gebeuren en neemt dan het besluit om niet zo te worden als de rest, wat je weer kunt aflezen aan de groei van de verkoop van Bio en Logische producten…. men wòrdt wijzer, men lèèrt van de fouten van hun ouders die krakkemikkig in verzorgings en bejaardenhuizen terechtkomen nà….dat zij eerst jaren en jaren door het REGULIERE medische circuit zijn gebruikt als guinea-pig, als medicijn depot en als slachtoffer van een falende gezondheidszorg die is verworden tot dus die ziektenindustrie.

  Marsen,1000 soorten repen, bars, chips,nootjes,stengels, frutsels,zoutjes, koeken (roze) gebak, taart, koekies die je in melk koet dopen ????!!!!! MELK !!! drop, Jamin, ijs, patat, burgers, Fristie, Cola en andere niet zo fris dranken….frituur, muf ins, gekoelde vukjes … taai taai pepernoten en andere zoete zooi tijdens het kindergebitvijandige sinterklaasfeest, zuurstokken, suikerspinnen, nogablokken (kermiszooi dus) milkshakes,mayonaise, bier en worst, wijntje of zeven… dipjes, sausjes, vleesschandaalvlees, visschandaalvis…oh die was er nog niet…? komt wel, geur kleur en smaakstoffen, coma zuipen in een bierschuur of een vakantie eiland,pesticiden op je groenten en fruit, de citroen in de supermarkt vermeldt dat je de schil niet mag gebruiken of eten, alle pak blik pot en zak voer uit de supermarkt, wat staat voor gedegenereerd voer waar geen zonnestraaltje meer in te vinden is evenals geen mineraal of vitamine want kasgekweekt op steenwol en onder kunstlicht, dus tekorten bij de consument, dus kwalen, dus een gang naar de huisarts die je of een pil voorschrijft of je doorverwijst naar zijn handlangers in het SYSTEEM…..

  En zo kan ik nog uren doorgaan, wij leven in een door en door verziekte wereld waar het draait om consolideren van de status quo, en waar Jan met de pet aan wordt opgeofferd cq geslachtofferd!

  Ik zie het niet meer zitten, ik kan er niet meer bij, kunt u het nu nog volgen, dan kunt u meer dan wij….
  Aldus Farce Majeur, uit vervlogen tijden… ook toen was het geen rozengeur en maneschijn, het is nooit anders geweest en zal nooit anders worden.
  Wij leven op een leerplaneet, spiritueel gezien, en krijgen dìe lessen voor onze kiezen die nodig zijn voor onze ont-wikkeling, en aangezien al die te ontwikkelen individuen door elkaar heen geboren worden en leven en leren en lijden…. zullen wij als mens ook ten alle tijden geconfronteerd worden met de …TIJDSGEEST, de huidige woelige en zelfs barre tijden, ligt eraan waar je bed staat… laten zien dat we nog laaaaaang niet uitgeleerd zijn en dus nog hard zullen moeten werken aan een betere wereld, maar… zonder inspanning geen resultaat! of het moet een slècht resultaat zijn.

  Ik kan ook one-liners poneren. hehehe…..of een mop….

  Zegt de directeur van een ziektenhuis tegen de internist, zeg Hendrik Jan, de omzet daalt licht, laat je patienten de komende tijd maar een keer of vier extra terugkomen, weetjewel….

 24. Jo tB zegt:

  Hansz Pint, ik stam nog uit de pre-supermarkt-tijdperk 🙂 Gelukkig zou ik zeggen, want ik kan nog relativeren. Hoe ouder ik wordt, hoe meer ik de eenvoudige keuken van mijn moeder ga waarderen. In de 50-er jaren hadden mijn ouders het niet breed, en dus was er geen geld voor al die liflafjes als coca cola, mars, en dergelijke. We wisten niet eens van het bestaan er van, en dus misten we het niet. Wij kregen vijf cent mee om wat snoepjes te kopen die in grote glazen potten op de toonbank stonden. Wat was het moeilijk om een keuze te maken, en uiteindelijk dolblij met onze VIJF snoepjes. En als we geluk hadden, een ijsje in het weekend Tegenwoordig hebben kinderen keuze uit 27 strekkende meter (en honderde ZAKJES) snoep te kiezen. How times have changed, and not for the better.
  In de 50-er jaren werd nog gesproken over genezing zoeken van ziektes. Tegenwoordig wordt gesproken over ziektes managebaar maken.

 25. Andre zegt:

  En toch zie je kleine indicaties van een zekere verandering. Op het gebied van voeding: de laatste tijd zie ik steeds vaker spelt-gebaseerde producten aangekondigd worden (goed, het zijn nog steeds glucosebommen die voor enorme bloedsuikerexcursies zorgen, maar blijkbaar slaat de publiciteit rondom tarwe toch aan). Albert Heijn heeft sinds kort kokosolie in het assortiment. AH reageert hiermee op een vraag van z’n klanten (ze hebben ten slotte maar 1 belang: omzet genereren), dus blijkbaar is er onder die klanten een verschuiving gaande.

  En zie ook de class-action suit tegen Pfizer, over statines die vermoedelijk diabetes hebben veroorzaakt. Daar hebben zich inmiddels al meer dan 1000 mensen bij aangesloten en het wordt opgepikt door grotere nieuwssites. En ook artsen krijgen langzamerhand de wat genuanceerdere werkelijkheid te zien rondom statines, bijvoorbeeld door de aanvaring in de UK tussen Prof. Collins en het BMJ (zie hier voor meer info)

 26. Franc zegt:

  @ Andre

  AH wil inderdaad zoveel mogelijk omzet generen, maar dat gaat ze echt niet lukken door mensen meer en meer onbewerkte Paleo producten aan te bieden.
  Want dat zou een enorm forse inkrimping van hun assortiment betekenen.
  Bij AH vind ik momenteel zo ongeveer alleen aardappelzetmeel van Honig nog enigszins geschikt om af te nemen.
  Daar worden AH en consorten echt niet blij van.

  Helaas ijdele hoop.

  Spelt versus tarwe?
  Lood om oud ijzer.
  Oude wijn in nieuwe zakken.
  Een voortzetting van de status quo.

  Kokosolie?
  Wordt slecht verdragen door best veel mensen.
  Een millieuverspestende en oerbosverslindende industrie.
  Gehypt van hier tot gunder.

  Met dit soort pseudogezond en non-food initiatieven komt de algehele volksgezondheid echt geen stap dichter bij.

  En morgen komt er weer een andere diabetesbevorderende chemicatie uit de trukendoos van pharmaceuten & co.
  Want diabetes is big business.

  Zoals Hanszzz boven schreef heb je de keus tussen een volgzame domme ezel zijn of je boerenverstand gebruiken en leren van de ervaringen van de ouderen van wie er nu velen helaas te kampen hebben met ernstig ziekten door toedoen van de malafide nepvoedingindustie.

 27. Hans zegt:

  @ Hansz Pint. zegt:

  augustus 9, 2014 om 3:26 PM

  Gaat het wel goed met je bloeddruk ? 😉

 28. Hansz Pint. zegt:

  Nou Jo tb, ik ben ook zo`n gouwe ouwe… en het snoepje van de week bij de Gruyter was erg geliefd hoor, net als het kapje van het wittebrood met dik boter en suiker, als je uit school thuis kwam was dat het eerste wat ik aan mijn moeder vroeg, Hmmmm… lekker hoor, maar de pest voor je gebit, en de doorgekookte groenten destijds droegen ook niet al te veel bij tot een vitale gezondheid…
  En toen ik in de bouw ging werken en mijn eigen zakgeld na aftrek kost en inwoning… veel meer was dan daarvoor werd de koffiewagen die 2x daags het bouwterrein bezocht zeer frequent van zijn voorraad spritsen en kano`s afgeholpen plus dat bakkie leut met 3 klontjes suiker en een fles Exota ging er ook wel in, nee, ik leefde toen verre van gezond!

  Andre, de meeste tarwe is genetisch gemanipuleerd van een vroeger 120 cm hoog wuivend korenveldgewas dat door die `wetenschappers` werd omgetoverd (GM) tot een nu 60 cm hoog dubbeldragend gewas ( ze willen altijd MEEEEEEER opbrengst uit een gewas of dier halen,tegen elke prijs…) dat mede ook door de rijsversnellers voor het brooddeeg bij de bakfabrieken…voor de mens een zeer belastend product is geworden.
  Door het te snelle rijsproces wordt bv Fytinezuur niet afgebroken wat weer zorgt voor een rem op de opname van andere voedingsstoffen dus veel tarweproducten eten is jezelf demineraliseren… en als je mineralenlevel niet op peil is worden vitamines ook niet (goed) opgenomen.
  Lees vooral het boek BROODBUIK van William Davis, aanrader!
  Spelt daarentegen wordt nog op de oude natuurlijke wijze geteeld en heeft inderdaad ook gluten maar is (nog) niet genetisch gemanipuleerd dus wat vriendelijker te verteren al moet je dus uitkijken met de hoeveelheden van je dagelijkse Broodje van Kootje, Kadetje van Fredje en Sneetje van Greetje….
  Maar zolang je darmflora goed werkt kunnen de meeste mensen ook wel tegen gluten, maar al met al is het een complex probleem.

  Franc, ook talloze ouderen hebben moeten leren door schade en schande, wat over het algemeen de weg is om iets te leren… maar op een gegeven moment moet je na al dat vallen en opstaan begrijpen dat voorkomen beter is dan de pijnlijke weg van genezen via pillen, kuren, scalpels en protheses in knie, heup, wervels, ogen oren en wat al niet, de bejaarden en verzorgingshuizen zitten vol met eigen-wijze mensen die wel wisten maar niet deden, en dus de wrange vruchten plukken van de mentaliteit dat dat gebakje, dat sigaretje, dat worstje en verzin zelf nog 100 andere dingen…. toch moesten kunnen op dat gezellige feestje, jaja, vroeger, toen had je af en toe een feestje, maar tegenwoordig is het leven èèn groot feest, en niet alleen thuis maar welhaast in elke openbare ruimte kun je om de tien meter een of ander junkfood halen, maar een streling voor de tong is vaak de pest voor je organen, alleen duurt dat vaak jaren voor dat dat misbruik van je lieve frisse en fruitige lijf zich gaat wreken en de kwalen zich gaan openbaren.
  Roofbouw op je lichaam vindt plaats zonder dat je er echt erg in hebt, maar met elke borrel, gebakje of patatje met belast je je lichaam en als je het onmatig doet gaat je lichaam dus naar de testikels.

  Er wordt hier gesproken over dietisten, m.i. zijn de meeste dietisten gelieerd aan het voedingscentrum, althans, ze volgen de daar geldende adviezen, goede ervaring heb ik via http://www.natuurdietisten.nl dat zijn zeer breed onderlegde deskundigen op het gebied van wat voeding doet met een lichaam, ten goede of ten kwade, die site opzoeken is ook zeer aan te raden, je vindt er veel info over wat jij maar wilt weten!

 29. Hansz Pint. zegt:

  Haha die Hans, dank je voor je bezorgdheid, maar mijn gezondheid is uitstekend! stekie hier… stekie daar….. nog meer leestips zijn de sites www, leefbewust.nl voor gezondheid en andere tips, en voor spirituele zoekers http://www.absolute1.com
  Lees, Leer, en LEEF!!!

 30. Hansz Pint. zegt:

  En, sorry, http://www.absolute1.net en niet .com, jaja het is laaaaaaaat dus worden er vautjez gemaakt……

 31. Willem, ik ben het niet met je eens dat voeding het exclusieve domein van de diëtiste zou moeten zijn en geen al te grote rol zou moeten spelen in de spreekkamer van de huisarts.

  Het zou toch raar zijn om de huisarts de beste tool die er is, de interventie die voor veel ziekten zowel preventief als therapeutisch harder is dan alle farmaca bij elkaar, te ontnemen?

  Dat dit utopisch is, staat buiten kijf. Ik zie nog steeds geen andere oplossing dan langzame veranderingen van onderaf en voor een (helaas) kleine groep. Als een hoogleraar met verstand van cachexia anno 2014 nog roept dat glucosemetabolisme en koolhydaatbelasting geen rol spelen in de pathogenese van kanker (of dat dit slechts een mening is), zoals Janet onlangs meldde, dan weet je dat je uit die hoek weinig mag verwachten.

 32. Hansz Pint zegt:

  “Maar zolang je darmflora goed werkt kunnen de meeste mensen ook wel tegen gluten, maar al met al is het een complex probleem.”

  Sorry Hansz, maar dat klopt niet… Gluten triggert bij iedereen immuunreactie en is bovendien een van de oorzaken van een ongunstige darmflora.

 33. willem zegt:

  Melchior. Nee, natuurlijk wil ik ‘de beste tool die er is, de interventie die voor veel ziekten zowel preventief als therapeutisch harder is dan alle farmaca bij elkaar’ niet aan de huisarts ontnemen!
  Ik kijk echter naar de praktijk en concludeer dan: a. de, zeer brede, artsenopleiding besteedt relatief zeer weinig aandacht aan die ‘tool’, b. huisartsen verwijzen wanneer het meer specialistische behandeling vereist, tamelijk snel door naar specialisten, waaronder dietisten, en c. de reguliere gezondheidszorgcultuur is niet echt ingesteld op op het onderkennen van het belang van voeding in relatie tot gezondheid.
  De blik van de huisarts v.w.b. voeding als onderdeel van advies aan patienten wordt voornamelijk (nog) bepaald door de grauwsluier die over dit onderwerp is gehangen door VC, Gezondheidsraad en de lobbyisten van de voedingsindustrie. Een enkele arts veegt die terzijde en ziet dat er veel meer is dan dat. Het zijn de witte raven in het reguliere gezondheidsveld.
  Daar komt bij dat heel veel voedingsadviezen zichzelf overschreeuwen, buitenspel zetten en diskwalificeren: de kruidenvrouwtjes, de superfoodpropagandisten, de talloze voedingssites die pretenderen de waarheid in pacht te hebben, het brede scala aan wat we voor het gemak de kwakzalvers noe,men, etc. Ook die uitwassen werken het vertrouwen van de reguliere artsenwereld in de helende en preventieve werking van goede voeding niet in de hand.
  Om terug te komen op je reactie ‘ik ben het niet met je eens dat voeding het exclusieve domein van de diëtiste zou moeten zijn en geen al te grote rol zou moeten spelen in de spreekkamer van de huisarts’, het volgende. We zijn het wel eens, Melchior: voeding zou niet het exclusieve domein van de dietisten moeten zijn, zeker niet, gelet op de opleidngen en de bijscholingen. Maar door het min of meer noodgedwongen vernauwde blikveld van de regulieren artsenwereld (waar ik de redenen al voor gaf) wordt betrekkelijk snel doorverwezen wanneer voeding in het spel is. Daarmee blijkt in de praktijk dat de dietisten (ik weet het, er zijn gelukkig prachtige uitzonderingen) het stuur in handen hebben waarmee de richting van wat de doorsnee burger als gezonde voeding herkent, wordt bepaald. Met als vangnet het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad. Tel daarbij op de claims die de voedingsindustrie legt op ‘gezond'(Becel…) en de wijze waarop die claims aan de man/vrouw worden gebracht (via een zuivere vorm van hersenspoeling) en je mag concluderen dat de eettoestand er voorlopig niet al te zonnig uit ziet.

  Maar er is ‘paleo’….. Tuurlijk…

 34. Hansz Pint. zegt:

  MELCHIOR… ik waag jouw stelling dat een mens ALTIJD last ondervindt van gluten te betwijfelen, en wel om de volgende redenen.
  Vroeguh… toen ons graan nog niet gedegenereerd cq genetisch gemanipuleerd was kwamen al die `moderne` aan het nuttigen van brood,koekjes, pizza`s etc. gerelateerde kwalen niet voor, of althans in beperkte mate.
  Coeliakie-patienten (en waarom zijn zij patient geworden….) hebben een verstoorde darmflora waardoor het darm epitheel zijn normale werking niet meer kan verrichten, ook het aantal producten waarin tarwe/ gluten in verwerkt zijn is enorm toegenomen zodat er een overkill aan gluten dagelijks onze spijsvertering zodanig belast dat men meer en meer klachten ondervindt.
  Talloze broodsoorten, koek chips gebak soepen en sausen zelfs snoep, ijs en weet ik veel wat nog meer wij consumenten dagelijks naar binnen werken zit dus vol met belastende zooi, en niet alleen gluten.
  Onze MIJ. is een gemaks en genots MIJ. geworden en ons eetpatroon is tot een luilekkerland eetpatroon verworden met een supermarkt cq junkfoodstore met 1000en artikelen die niet gezond zijn, wel lekker, maar NIET GEZOND!
  En het metabolisme krijgt dus een dagelijkse toestroom van belastende stoffen te verwerken die dus leidt tot lijden…ons metabolisme kan het gewoonweg niet meer verwerken!
  De eiwitverbindingen in gluten worden normaliter afgebroken door enzymen, maar door de te grote toevoer van eiwitten en andere darmslijmvliesvernietigende stoffen…kunnen de normaal in de darm aanwezig zijnde eiwit afbrekende enzymen het niet meer aan en ontstaan dus klachten.
  `Suikerziekte`…. ontstaat ook ongeveer zo, een te langdurige en te overvloedige toevoer van glucose put de pancreas uit en na een x aantal jaren…? zegt ie dus bekijk het maar, ga jij maar aan de insuline.
  Overdaad schaadt, da`s wel duidelijk, zoals ik al zei is het hele verhaal nog veel complexer maar als de mens (de wetenschap… of raadschap of GOK-schap…nouw eh… laten we es kijken hoe dit uitpakt,,, `t is net de politiek….) zich had gehouden aan de NATUURLIJKE vorm van TARWE, dan zou al deze ellende niet zijn ontstaan.
  De `wetenschap`…. die ons opzadelt met voor de COMMERCIE belangrijke producten ( kijk naar de vleesschandalen) zoals het gedeformeerde tarwe, gaat uit van een sterk verhoogde opbrengst van tarwekorrels,zetmeel en gluten dus, perfect om brood van te bakken, alle in de plant aanwezige synergetische stoffen die in essentie zouden helpen om in ons lijf die gluten te kunnen verteren zuiveren zij dus uit en huppeta…. ellende!
  Et cetera.

  Lees, Leer en LEEF ! ofwel bepaal je EIGEN weg!

  Een avond per week geen TV en op je PC zoeken naar Informatie – EDUCATIE levert je als Bewust wordend mens veel goeds op.

 35. Franc zegt:

  Hansz, de Egyptenaren hadden toch wel, naar ik mag aannemen, de door jou beschreven ‘natuurlijke tarwe’, nuttigden daar veel van en hadden ook alle degeneratieve tarwegerelateerde ziekten waar de westerse samenleving nu mee kampt.
  Hoe verklaar je dat dan?

 36. Jo tB zegt:

  Hansz, hoe verklaar je dan de ziektes waar de rijke welgestelde Egyptenaren aan leden? Vastgesteld uit onderzoek van de vele mummies.
  http://www.proteinpower.com/drmike/obesity/obesity-in-ancient-egypt/

  En lees even het commentaar van Gretchen en het antwoord er onder van Michael.

 37. “De eiwitverbindingen in gluten worden normaliter afgebroken door enzymen, maar door de te grote toevoer van eiwitten en andere darmslijmvliesvernietigende stoffen…kunnen de normaal in de darm aanwezig zijnde eiwit afbrekende enzymen het niet meer aan en ontstaan dus klachten.”

  Nonsens. Gluten is niet op te splitsen in zijn afzonderlijke aminozuren. Zie deze post en vooral de lezing van Fasano.

  https://melchiormeijer.wordpress.com/2014/05/27/de-sinistere-caleidoscoop-van-glutengerelateerd-lijden/

  Het begrip ‘natuurlijk’ is volkomen nietszeggend en wordt te pas en te onpas gebruikt in kwakzalverkringen. Je kunt een uitstekend paleokostje bij elkaar scharrelen bij de Lidl, zelfs als je alleen met potjes, blikjes en diepvries thuiskomt. En je kunt je systeem de grootst mogelijke beledigingen toewerpen door er ecologisch speltbrood (desem!) van een natuurwinkel in te mikken.

 38. Hansz Pint. zegt:

  Jo tB en Franc,Alle RIJKE mensen door de eeuwen heen keerden zich af van wat de gewone man, landarbeider en boer at, het moest verfijnd zijn en dus verdwenen alle zware, taaie en te kauwen stoffen uit hun voedingspatroon, het moest hutsefluts naar binnen glijden en dus kregen ze `welvaartsziekten`… en er zullen vast meer redenen geweest zijn waardoor die rijke stinkerds het moesten be ZUREN,,, de mens verzuurd namelijk als hij te verfijnd dus geraffineerd voedsel tot zich neemt, vezels moeten erin, zemelen, vitaminen, mineralen en de juiste vetten, onze supermarkten zijn voor ca 90% junkfoodstores…. liggen vol met gedegenereerde etenswaren wat geen VOEDINGsmiddelen meer zijn maar VULmiddelen, de verpakkingen met hun kleuren en kreten triggeren je zintuigen en schakelen je struisvogelpolitiekstand in… en daarom en om meer redenen zijn wij net zo ziek als die zieke Egyptenaren die het òòk niet konden laten… de verleiding is te groot en het vlees, je gezonde verstand, te zwak.
  Als je verzuurd worden o.a. ook je slijmvliezen aangetast in het hèle lichaam en in de darm worden ze doorlaatbaar en wordt de darmwand zelf aangetast en ontstaan problemen als coeliakie, Diverticulitis, Crohn etc. wat weer effect heeft op je totale welbevinden en er talloze klachten ontstaan.
  et cetera.

  Melchior, tegen jouw stellige `Nonsens`… ga en kan ik geen wetenschappelijke stelling inbrengen, ik ben een geïnteresseerde lezer wb de gezondheid en verval van de mens en mijn inbreng is dan ook naar mijn kennis…. en een beetje popie jopie…
  Als antwoord op de `LINK` (die ik nog niet heb bekeken) kan ik je ter verdere informatie verwijzen naar het DPP-IV Enzym (Dipeptidyl peptidase) dat glutenproteïnen dus wèl afbreekt…

  Het begrip Natuurlijk … gaat uit van niet genetisch gemanipuleerde Monsanto-etc.-producten zoals de voor de mens destructieve productietarwe of de intensieve veehouderij-melk (en afgeleide) producten die zwaar belastend en dus ziekmakend zijn voor de mens, dat de Natuur ook giftige en schadelijke stoffen voortbrengt is duidelijk.

  Dat je als BEWUST mens bij de supermarkt in die `overige 10%` ook een verantwoorde maaltijd kunt samenstellen spreek ik niet tegen, ik zeg alleen dat de gemiddelde consument een surplus aan JUNK koop en eet en dat van de – veelal van intensieve landbouw afkomstige- groenten en andere `gezonde` plantaardige producten veel te weinig wordt gegeten, zie de statistieken.

  Dat een Natuurwinkel ook glutenbrood verkoopt spreek ik ook niet tegen, alleen is daar 90% gezond, onbespoten en ongeraffineerd voedsel te vinden dus blijft dat grotendeels mijn provisiekamer.

  Kwakzalvers zijn mensen die zeggen te genezen…. die vind je dus in het algemeen in het reguliere circuit…. zij genezen, alweer in het algemeen, niets, doen aan symptoombestrijding en stoppen de toch al zieke mens via hun chemicijnen…. vol met “erbij-werkingen“ zodat die mens in een vicieuze cirkel terechtkomt van pissebed naar kakkebed…

  zo, en nu ga ik even naar je post en Fasano kijken.

 39. Franc zegt:

  Hansz, de verzuringtheorie is nooit bewezen of goed onderbouwd.
  De basis ervan is natuurlijk helemaal oké: goed kauwen en niet te veel eten.
  Dat zorgt sowieso voor wat meer welbevinden.

  De verzuringstheorie ziet de belangrijkste ziekmakende factor, het niet meer nuttigen van voor menselijke consumptie ongeschikte plantaardige producten en door bewerking ongeschikt gemaakte voedingsmiddelen van dierlijke en plantaardige oorsprong, volgens mij wat te veel over het hoofd.

  Waren het vroeger niet over het algemeen juist de rijkere mensen die een stuk vitaler en gezonder waren dan de armen omdat ze zichzelf toegang verschaften tot gevarieerdere voeding van hogere kwaliteit en vaak het alleenrecht op het bejagen en nuttigen van wild?

  Het gezonde verstand is vaak niet te zwak, het is voornamelijk gedesinformeerd.
  Het lichaam is vaak wel verzwakt en uitgehongerd, ironisch genoeg vaak juist bij dikke mensen, en verlangt en zoekt wanhopig naar goede voeding.

  Natuurwinkels liggen tegenwoordig ook al vol met gedenaturiseerde, bewerkte producten die nauwelijks verschillen van wat in reguliere supermarkten wordt verkocht. En veel vezels zijn vooral goed voor dieren die voldoende magen en darmlengte hebben om dat te verteren maar juist weer niet zo goed voor het menselijke spijsverteringstelsel.

  Voor zover ik het begrijp worden door het DPP-IV Enzym voor menselijke consumptie ongeschikte plantaardige en dierlijke producten als tarwe, bonen, soja, melk, etc., omgezet naar een overmaat aan exorfinen in het menselijk lichaam. Daarbij ontstaat dan weer een verslavende hang naar betreffende voor menselijke consumptie ongeschikte producten.

  Tarwe is in de historie van de mensheid al ongezond gebleken voordat de ‘destructieve productietarwe’ nog überhaupt uitgevonden was.

  Het is allemaal veel nog simpeler dan jij wellicht denkt 🙂
  Heb je ‘Paleo op een bierviltje’ al gelezen? 😉

  En let daarbij ook eens goed op waar je lichaam zich het beste bij voelt, en dan met name ook de volgende dag.
  Gefermenteerde melkproducten als kefir en yoghurt van rauwe melk kun je uitproberen en dan zien hoe die je vallen.

  Geloof me, de ideeën die jij beschrijft over verzuring heb ik al vele jaren zelf uitgeprobeerd, en als mij daardoor één ding erg duidelijk is geworden, dan is het wel dat het dat niet is.

 40. Melanie zegt:

  Hansz, dat de rijkere Egyptenaren “verfijndere” graanproducten aten dan de rest van Egypte en daardoor dezelfde ziektes kregen als wij nu hebben, geloof ik direct. Maar hoe verklaar je dan dat dat bijv. archeologen aan een skelet direct kunnen zien of een prehistorisch skelet van jagers/verzamelaars was of dat men al bij de boeren behoorden? Ik heb (ik ben nu niet in staat linken te zoeken, sorry) diverse malen gelezen dat onderzoekers dit weten door alleen al naar de botten en de tanden te kijken. Deze blijken van boeren (dus graaneters van ongemanipuleerd of onverfijnd graan) een heel stuk slechter te zijn (men praat over ontstekingen van vlees rondom bot en tand)! Ik trek daar de conclusie uit dat graan, van vroeger of van nu, gewoon niet gezond kán zijn.

  Daarnaast zei mijn huisarts, over wie ik zeer tevreden ben, laatst dat artsen vaak veel af weten van medicatie maar bijna niets leren over voeding omdat men op de opleiding dat bij het vakgebied van de dietiste vindt horen. Hij is zeer geïnteresseerd in paleo en leest hier regelmatig over (ik mail hem af en toe linken die ik hier zie). Hij heeft ook veel belangstelling voor de adviezen die ik van Janet Noome krijg maar geeft aan dat 1) dit vaak niet geaccepteerd wordt door zijn collega’s en de diëtist die aan de praktijk verbonden is en 2) dat vele mensen liever geen aanpassing in voeding willen doen want men is bang sociaal buitengesloten te worden (zij mag geen gluten dus met haar kun je niet uit eten etc.) of men weet niet wat dan wel te eten. Op paleo-sites is de meest gehoorde klacht dan ook dat men niet weet wat/geen fantasie heeft om te koken. Niet zo moeilijk want in supermarkten wordt alles kant en klaar geleverd en hoeft men alleen de aanwijzingen op het pakje/zakje/potje maar te volgen.

 41. In ‘Paleopathology at the Origins of Agriculture’ wordt uitgebreid door archaeologen besproken wat voor verschillen er zijn in skelet en gebit tussen jagers-verzamelaars en boeren. Dat is niet mis. Het boek dateert al uit 1984, dus het zou geen nieuws moeten zijn dat boeren een slechter skelet en gebit hadden dan jagers-verzamelaars. En wat aten boeren wat jagers-verzamelaar niet aten? Melk en granen.

 42. Esther, dat boek staat op mijn (lange) bestellijst, dankzij jouw tweet 🙂 . Het is vast een goudmijntje…

 43. Tije zegt:

  Ja, goed idee Esther 😉

 44. Daniel zegt:

  Een interessante talk van Denise Minger op AHS2014, die naar mijn mening de moeite waard is omdat hij ingaat op iets wat buiten ons paleo bewustzijn ligt:

  Ze gaat in op de vegetarisch very low fat: minder dan 10% van de callorieen bestaan dan uit vet. En kort door de bocht worden er dan dezelfde resultaten behaald als met low carb.

  Ze komt op het einde met de niet onderbouwde theorie dat er een soort onder- en bovengrens is mbt tot vet: tussen de pakweg 10%-65% is het slecht, daarboven en daaronder is het goed. Dit zorgt bij mij voor grote cognitieve dissonantie. Maar wel interessant om dit in het achterhoofd te houden.

  NB. Ik blijf ondanks deze talk Paleo!

 45. Jo tB zegt:

  Daniel, ik heb zojuist naar Denise geluisterd. Fantastisch om naar te luisteren. Ze zegt, dat het afhankelijk is waar je voorouders vandaan kwamen of je meer low fat of high fat kunt gaan. Wat ze ook aanhaalde, dat je beide kunt doen afhankelijk van het jaargetijde. Dat lijkt mij logisch, eten met de seizoenen. Afhankelijk van wat er voor handen is, zul je soms low fat gaan en andere keren high fat. Is dat niet wat primitieve volken doen? Wanneer er gejaagd is eet je high fat en wanneer de jacht niet lukt, eet je meer planten en dus low fat.
  Wat mij integreerde, was een opmerking aan het eind: dat mannen betere resultaten behalen op een ketogeen diet dan vrouwen. Iets met hormonen te maken?

  • Ik heb de video zojuist ook bekeken. Fascinerend! Er zijn een paar opvallende gelijkenissen tussen dat veganistische rijstdieet en paleo. Er wordt geen plantaardige olie gebruikt, dus zeer weinig ontstekingsbevorderende omega-6 vetten. Er worden geen granen gebruikt anders dan witte rijst. Er worden, behalve tafelsuiker, geen geraffineerde producten gebruikt. Dat zouden wel eens heel belangrijke verschillen kunnen zijn met een standaard Westers dieet.
   Wat ik verder belangrijk zou vinden om te vermelden, zijn resultaten uit wetenschappelijke studies met paleolithische voeding. Ondanks een Westerse verhouding tussen koolhydraten, vetten en eiwitten, waren de resultaten wel zeer significant! Ik heb dus sterk de indruk dat het meer ligt aan het ontbreken van omega-6, granen en geraffineerde producten dan aan de verhouding koolhydraten, vetten en eiwitten per se.
   Sarah Ballantyne en Stacy Toth hielden een presentatie over sekseverschillen in reacties op ketogene voedingspatronen. Hopelijk komt hun presentatie binnenkort ook online. Zij gingen in op de relatie tussen verschillende hormonen, waaronder het stresshormoon cortisol, het verzadigingshormoon leptine en het vrouwelijke geslachsthormoon estrogeen. Zij claimden dat een verstoring van die interactie het voor vrouwen moeilijk zou maken zich goed te voelen bij een ketogeen dieet. Ik moet eerlijk zeggen, dat ik hun bewijs niet erg overtuigend vond. Ik vond de antwoordcategorieen van de polls die ze zelf gehouden hadden niet geweldig, en ik ben er ook niet van overtuigd dat amenorrhoe een ziektebeeld is dat we zouden moeten vermijden. Ik vermoed zelfs, gezien het grote interval tussen de geboorte van twee kinderen in het paleolithicum, en gezien de relatie tussen sommige kankers en het aantal ovulaties, dat amenorrhoe normaler was dan Ballantyne en Toth voorspiegelen. Een optie die sekseverschillen misschien wel zou kunnen verklaren, is dat vrouwen doorgaans meer insulineresistent zijn dan mannen.

 46. Franc zegt:

  Daniel, geweldige link en wat een boeiende presentatie van Denise!

  En inderdaad Jo tB, de gedachte van aanpassing aan de beschikbare voeding in seizoenen kwam ook gelijk bij mij op. En ook dat Indiase heiligen en arme mensen dus toch ook gezond en sterk kunnen zijn en leven op een dieet van hoofdzakelijk witte rijst en bananen als bijv. beschreven in ‘Siddhartha” van Herman Hesse 😉

  Dat mannen betere resultaten behalen op een ketogeen dieet kan te maken hebben met de gemiddelde doorlooptijd van voeding in het lichaam welke bij vrouwen (47 u.) 14 uur langer is dan bij mannen (33 u.).
  De theorie is dat vrouwen daardoor beter toegerust zouden zijn op een koolhydraatrijker voedingspatroon.

 47. Alex zegt:


  Ancestral Health for Women — Sarah Ballantyne, H.B.Sc., Ph.D., Stacy Toth, B.A.

 48. Franc zegt:

  Vrouwen zouden beter toegerust zijn op het verteren van vezels eigenlijk..

 49. Alex zegt:


  The Underappreciated Role of Muscle in Health and Disease — Jamie Scott (AHS14)

 50. Alex zegt:


  New Zealand Multisporters Following a Ketogenic Diet — Caryn Zinn, Ph.D. (AHS14)

 51. Franc zegt:

  Artikel/link: Female Gut, Fiber, Autoimmune: Do Women Need More Fiber Than Men?

  http://mrheisenbug.wordpress.com/

 52. Hansz Pint. zegt:

  Wauwwww…. ik ben terechtgekomen in een Paleo-Hardcore-Camp…. en ik leer weer van alles erbij en kan sommige dingen wel beamen en andere besproken reacties weer niet, maar alles wordt beoordeeld naar de kennis die ik bezit, en die is zoals ik al aangaf die van een geïnteresseerde lezer van veel boeken van veel schrijvers die allen hun eigen wel of niet onderbouwde visie los laten op dat wat de mens een Vitale of Fatale leefstijl cq gezondheid verschaft.
  Het ook aan de orde komende- veel brood eten en geen klachten hebben kan ik uit ondervinding onderschrijven, waar ook veel fysieke arbeid bij werd verricht .

  Franc, en Melanie, ons bloed, ons lichaam heeft een PH waarde, een zuren-basen balans en als jij beweert dat dat achterhaald is en niet goed onderbouwd….??? dan kan ik daar (vooralsnog…) helemààl niet in mee gaan omdat alles wat wij eten ( denken en doen…) jùist invloed heeft op de PH balans, of dat nu granen zijn of eveneens verzurend vlees of colala…., of een stressvol leven…of het basische groenten en fruit, maar verwijs mij naar de juiste info en ik ga lezen!

  Jou verwijs ik dan naar het boek GEZONDHEID DOOR ONTSLAKKING van Peter Jentschura en Josef Lohkamper 1998 -2005 wat ik een zeer goed en onderbouwd boek vindt.
  Ook het HANDBOEK HOLISTISCHE GEZONDHEID van Sanna Ehdin 2002 – 2005 geeft mij een zeer plausibele uitleg over de waarde en waarheid van `de verzuringstheorie`.
  Jouw mooie zin- `dan is het wel dat het dat niet is`….onderschrijf ik voorlopig dus niet.

  De rijke mens cq `adel`…… verzuurde niet alleen door `verfijnde granen`? ik weet niet hoe verfijnd die granen waren, ik denk dat ze verzuurden door het eten van (te) veel vlees en andere liflafjes die voor hun genot werden uitgedacht.
  Daarnaast denk ik dat de mens, of althans zijn LICHAAM…. door de tijden heen altijd heeft geworsteld met wat er gegeten werd, voorhanden was en met schrale tijden en schrans-tijden, het blijft gaan om wat de waarde, de kwaliteit er van is van dat wat je tot je neemt.
  Er zijn altijd ontberingen geleden, ook in tijden van overvloed zoals je aan al die dikke Amerikanen kunt zien,een streling voor de tong is vaak de pest voor je organen, je lijf en welbevinden.

  Door de eeuwen en culturen heen zijn er zoveel verschillende `statistieken`samen te stellen over gezondheid, leven, ziekte en dood, tot op de dag van vandaag, waaruit je kunt aflezen dat men deed wat men deed, aan de hand van de gevolgen poogde te begrijpen hoe die ontstonden en wat eraan te doen, en daar zijn we met zn allen heden ten dage nog mee bezig, waarbij je nu wel kunt zeggen dat er langzaam een consensus ontstaat tussen de `wetenschappers`… over wat dus goed is, zou zijn…. maar dat Jan met de pet voorlopig is aangewezen op de producten van het commerciële spel dat wereldwijd wordt gespeeld door de voedsel en genots-industrie, en daardoor dus in de WELVAARTSZIEKTENSTATISTIEKEN terechtkomt.

  Daarom zeg ik vaak- Lees Leer en LEEF,en ik zie dat dat HIER veel wordt gedaan, hoewel met de eindeloze stroom van vaak tegenstrijdige informatie de meeste mensen het moede hoofd er al snel bij neerleggen en hard naar de winkel rennen voor een heerlijke vlaai……..patatje, biertje,milkshakeje, broodje kroket, zak drop, enzovoortszzzzzz.

  Paleo op n bierviltje zal ik opzoeken, daarna praten we weer verderderder …..

 53. O my God, Esther, Alex, Daniel… zo veel leuks! Waarom moet een mens toch altijd weer werken, werken, werken 😦 . Ik wil op vakantie met alleen maar nieuwe boeken (geen Nederlandse, per definitie geen Nederlandse) en alle video’s van AHS ’13 en ’14.

  Bij dat rijstdieet van Kempner zijn afwezigheid van tarwe en zuivel wat mij betreft de olifant in de kamer. En de angina pectoris werd opgewekt met melk, niet met een paleobron van vet. Wat me doet denken aan dat gekke Sippy Diet experiment, waarin de melkgroep al heel snel disproportioneel werd getroffen door MI’s.

  Lindeberg rules 🙂 . En alle wegen leiden naar Spreadbury.

  Ha. Ik zei het weer, Alex.

 54. Alex zegt:

  En dan post ik al extra geen links meer naar interessante summits… 😉

 55. Alex zegt:

  Hopelijk komt de lezing van Mikki Williden/Primal Pacific (AHS2014) ook binnenkort. 🙂

 56. Maar Katy Bowman komt naar Castricum 🙂 ! Ik heb me al aangemeld.

 57. Eva zegt:

  Hoi Melchior, even Heel Offtopic. Bij gebrek aan emailadres op je site maar even hier bij de opmerkingen: check dit even 🙂 http://cave-a.blogspot.nl/2014/08/voor-melchior.html

 58. Dat van die melk stond wel in mijn aantekeningen, maar niet in mijn post. Misser! (Dat kan ik niet zo goed hebben van mezelf 😉 ).
  Nu we het toch hebben over ons enthousiasme voor het Ancestral Health Symposium, maar ook over de duizelingwekkende afstand, ik speel met de gedachte om een Ancestral Health Society NL op te richten. In New Zeeland heeft Jamie Scott het initiatief genomen, en heeft veel enthousiasme losgemaakt. Het grote voordeel is, dat je een symposium kunt organiseren in het Nederlands dat voor iedere geinteresseerde Nederlander bereikbaar is. Het zou een goede opmaat kunnen zijn naar het verder verspreiden (mijn God, ik lijk wel een evangelist) van onze kennis.
  Wie biedt?

 59. Hoi Esther,

  Ja, Jamie en Anastasia (ik vraag me af van wie Jamie haar heeft afgepikt 🙂 ) hebben dat echt waanzinnig sterk aangepakt in Nieuw Zeeland. Een tijdje geleden hebben we het hier over iets dergelijks gehad, maar ik heb niet de middelen om zoiets op te zetten. Wel al vaak over gedroomd. Jij zou dat vanuit je positie in academia waarschijnlijk wel kunnen initiëren. Ik help graag naar vermogen mee en met mij veel anderen, denk ik!

  Overigens frappant dat Groningen en omgeving zo’n beetje het epicentrum van paleo in Nederland lijkt te zijn.

  Stel je voor dat we in één weekend live zouden kunnen babbelen met mensen als Staffan Lindeberg (eregast), Maelan Fontes, Thomas Seyfried, Dominique D’Agostino, Tommy Jönsson, Frits Muskiet, Remko Kuipers, Lynda Frassetto, Sjarrels Mobbs, Katy Bowman, Tim Noakes, Janet Noome, de Anonieme Paleo Huisarts van Melanie, Ian Spreadbury…

  En dat je dan na afloop dronken van indrukken gewoon naar huis kunt fietsen 🙂 .

 60. Dat ‘in het Nederlands’ gaat niet lukken, denk ik. Maar je raakt wel een belangrijk punt. Engels is voor veel Nederlanders nog altijd een obstakel. Ik denk dat je dat voldoende ondervangt als je de video’s van de lezingen en paneldiscussies ondertitelt. En Eva kan ze meteen ook voor doven toegankelijk maken.

 61. Daniel zegt:

  Melchior, “Ik denk dat Engels voor veel Nederlanders nog altijd een obstakel is”. Ja en nee. Het is meer een excuus denk ik. Als ik naar mijn omgeving kijk wordt er van alles in het Engels gelezen zodra het echter over voeding gaat is het te ingewikkeld om het in het Engels te lezen.

  Nu is het wel zo dat als ik veel over een bepaald onderwerp in het Engels lees, het op den duur makkelijker te begrijpen wordt (ook in het Nederlands overigens). Maar als ik me dan in een ander onderwerp verdiep leest het al snel net zo makkelijk weg als Paleo. Dus het is een drogreden dat Engels te moeilijk is als het over voeding gaat. In de meeste gevallen dan.

  Esther, Het lijkt me fantastisch als er een paleo movement komt hier in NLD. Om me onder de “soortgenoten” te begeven ben ik aangewezen op internet. Het lijkt me echt leuk om live met soortgenoten te kunnen zijn.

 62. Melanie zegt:

  “Mijn anonieme paleo huisarts” hahaha! Leuk gevonden😊 Ik weet echt niet of hij pro paleo is of dat hij “gewoon” met mij mee wil denken en zich open probeert te stellen. Met de denkwijzes over voeding binnen onze samenleving, heeft hij het vast niet makkelijk met mij als patiënt😜

  Bedankt voor alle linken. Ik heb nog heel even vakantie dus kan ik alles eens rustig bekijken/lezen!

 63. Sylvia zegt:

  Top! Heel fijn als er in NL een Paleo symposium komt.
  Heb je hulp nodig bij de organisatie ?
  Ook is Engels geen enkel probleem voor mij.
  Groetjes Sylvia

 64. Sylvia zegt:

  In het verleden heb ik Engelstalige leraren naar NL gehaald voor cursussen waarbij het grootste deel van de publiek geen of heel weinig Engels sprak, alleen NL.
  Alle materiaal en ook slides met tekst vooraf vertaald. De meeste sprekers hebben een “praatje” waarbij zij meestal ongeveer hetzelfde zeggen. En als NL’ers ongeveer weten wat er gezegd wordt vullen zij de rest zelf wel in, dankzij ons ondertiteld TV. Ook zorgde ik dat goed Engels sprekenden tussen de zeer slecht Engels sprekenden inzaten, werkte goed.
  Is alleen iets meer organisatie vooraf, maar wel te doen.

 65. Kijk, dat symposium staat al zowat 🙂 .

 66. Sylvia zegt:

  Enkele NL mensen live aanwezig is leuk, buitenlanders kunnen via Skype op een scherm, tegenwoordig ook een mogelijkheid, drukt de kosten enorm! Hotel, vlucht en laten wij eerlijk zijn voor een Skype praatje kun je geen duizenden vragen, of doen zij dat tegenwoordig wel?
  Melchior wat wordt je onderwerp? Wil je twee keer in een weekend praten over verschillende onderwerpen?
  Heb er niets mee te maken het is het idee van Esther! Maar merk dat mijn bloed gaat stromen alleen door hier over na te denken! Het is tijd om zoiets in NL te doen volgens mij!
  Éénn kaartje heb je al verkocht! 🙂

 67. Sylvia zegt:

  Kun je iets meer uitleggen over Katy Bowman?
  Van haar site begrijp ik dat zij fysio plus doet.

 68. Sylvia zegt:

  Ook mag je Esther mijn email adres geven mocht zij dat willen.

 69. Jo tB zegt:

  Ik wil best wel helpen met het organiseren van een AHS in Nederland. Ik zou wel vragen ook “anderen” dan specialisten uit te nodigen. Het moet breed zijn, o.a. dietisten (de goede die Paleo aanhangers), op sport gebied, of uit de fitness wereld.

 70. Wow, wat een enthousiasme! Cool, je kunt mijn e-mailadres vinden op http://www.rug.nl/staff/e.nederhof
  Iedereen die zich in wil zetten, op wat voor manier dan ook, stuur mij een berichtje! Ik denk dat dit zeker een vervolg gaat krijgen!

 71. Eva zegt:

  Yep, enthousiast!
  Kan het idd tolken Melchior, maar zet liever collega’s in zodat ik zelf kan opletten ;-). ik heb al heel wat collega’s per ongeluk geenthousiasmeerd met mijn bakjes in de pauze, waaronder ook twee dove collega’s. en Groningen is een dovenpleisterplek, wist je dat? Komt door hett doveninstituut in Haren.

  offtopic: weinig n=1-tjes in de tussentijd, maar zal speciaal voor jou een 2-jaar-Paleo-wat-heeft-het-gebracht post schrijven. coming up.

 72. @ Sylvia Stuur mij even een e-mail. Ik denk niet dat Melchior je e-mail adres aan mij gaat sturen 😉 Je kunt mijn adres vinden op http://www.rug.nl/staff/e.nederhof
  Hetzelfde voor Jo tB en nog een of twee (en Melchior). Dan hebben we een mooi team waar we mee vooruit kunnen! We zijn nu met een klein teampje dat voldoende groot is voor een eenmalige actie, maar onvoldoende om er wat structurelers van te maken.

 73. Sorry, Esther, doe ik straks! Gekkenhuis 🙂 .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s