Gezonde, sterke spieren: onze metabole spaarrekening

Gespierde mensen ogen niet alleen jonger, de meesten zijn fysiologisch jonger. Spierweefsel vormt een apart orgaan, met tal van cruciale metabole functies. Je zou spieren kunnen beschouwen als een metabole spaarrekening. That Paleo Guy Jamie Scott uit Nieuw Middelburg legt het in deze AHS-lezing (waarschijnlijk, ik moet Sjemies talk nog beluisteren 🙂 ) uitstekend uit. Intussen zijn hier acht redenen om geregeld het krachthonk (of het zwembad) in te duiken.

Tijdens ons leven verliezen wij, schrik niet, 35 à 50 procent van onze spiermassa. Het verval zet onder volledig neolithisch levende volkeren in vanaf het 25ste jaar en dendert naarmate we ouder worden progressief door. En naarmate we meer spierweefsel verliezen, verzamelen we meestal meer vet. Tenzij… juist, tenzij we van die stoel af komen. Lange tijd werd aangenomen dat sarcopenie, zoals dit aftakelingsproces zo mooi wordt genoemd, niet te stoppen en onomkeerbaar is. Tachtigers die nog kaarsrecht over de golfbaan flaneren, werden genetische geluksvogels genoemd. Inmiddels zijn wetenschappers tot de slotsom gekomen dat we te maken hebben met een typisch geval van use it or lose it. Zo blijkt uit diverse onderzoeken dat het nooit te laat is om wat extra spiermassa te kweken. Zelfs mensen van 90 blijken na een maandje begeleide krachttraining vaak hun rollator in de kast te kunnen zetten, toonde een studie van Hahhhhvahhhd aan. Trek je stoute schoenen aan en zoek een goed krachttrainingsprogramma. Of ga een paar keer per week zwemmen. Water geeft veel weerstand, maar je kunt je er niet aan bezeren. Daardoor is zwemmen in feite de ideale krachttraining! Ben je als vrouw bang dat je er te mannelijk uit gaat zien? Die angst is pertinent ongegrond. Vrouwen maken meer myostatine aan, een enzym dat overdreven spiergroei – dat ook niet goed is, het gaat vooral om vermogen maar dat is voor een andere post – tegengaat. Je wordt dus nooit schonkig, alleen strakker.

Spieren kweken houdt je hart jeugdig

Vijftig jaar geleden bracht de cardioloog van Dwight Eisenhower een revolutie in de cardiologie teweeg door de president na zijn myocardinfarct geen totale bedrust, maar een straf fitnessprogramma voor te schrijven. In plaats van het loodje te leggen, zoals critici voorspelden, zat Ike binnen drie weken weer hele dagen in het Oval Office. Sindsdien zijn er bibliotheken volgeschreven over de heilzame invloed van sport op de functie van het hart en de slagaderen die deze onvermoeibare spier voeden. De spectaculairste gegevens komen uit Duitsland. Het Hartcentrum van de Universiteit van Leipzig stuurt patiënten met een aangetoonde functievermindering van de kransslagaderen – die dus op de rol staan voor een infarct – het krachthonk in. Voor hen in eerste instantie geen medicatie, stent of bypassoperatie, maar elke dag intensieve krachttraining. De resultaten zijn verbluffend. Klachten verdwijnen, hartfilmpjes worden ‘schoon’, reeds geplande operaties gaan op de lange baan.

Spieren zijn vet- en suikervreters

Spierweefsel vreet brandstof, zowel vet als suiker. Ook in rust! Als je relatief veel spierweefsel hebt en het ook gebruikt, heeft je lijf maar weinig insuline nodig om allerlei stofwisselingsprocessen soepel te laten verlopen. Een lage insulinespiegel in combinatie met gezonde bloedsuikerspiegels vormt misschien wel de allerbeste graadmeter voor gezondheid die we momenteel hebben. Geregelde krachttraining is een probaat middel om de insulinegevoeligheid te verhogen. Daardoor:

Worden allerlei onvoordelige ontstekingsreacties (ook in de bloedvaten) gesmoord.

Vermindert de neiging van het bloed om te klonteren 

Neemt het risico op diverse vormen van kanker af.

Wordt het risico op diabetes fors minder.

Normaliseren ontspoorde cholesterolwaarden.

Spieren kweken is goed voor je longen

En niet zo’n beetje ook. De Peak Expiratory Flow (PEF) is een goede maat voor onze longfunctie. Hij wordt gemeten met een PEF-meter (verkrijgbaar bij de apotheek), waarin je na een diepe inademing zo krachtig en volledig mogelijk uitademt. Hoe hoger je PEF, hoe beter. “Want ook de longfunctie is een erg betrouwbare spiegel van iemands algehele gezondheidstoestand,” zegt Dr. Gunnar Engström van het Universiteitsziekenhuis in het Zweedse Lund. Engström heeft aangetoond dat zelfs een kleine afname van de longfunctie iets zegt over het risico op diabetes, hoge bloeddruk en hartproblemen. Het waarom van de relatie is nog niet achterhaald, maar Engströms hypothese is dat aan al deze problemen hetzelfde proces ten grondslag ligt: chronische, sluimerende ontsteking. Engström is een grote fan van krachttraining. “Het lijkt ontstekingsprocessen te blussen, waardoor het ook de longfunctie jeugdig houdt.”

Spieren kweken verjongt je brein

Krachttraining heeft, ondermeer via de productie van door belaste spieren aangemaakte signaalstoffen, een onmiddellijk gunstig effect op het gehalte Brain Derived Neurotrophic Factor (BDNF) in het brein. BDNF – ook wel oneerbiedig ‘hersenpokon’ genoemd – is noodzakelijk om het aantal verbindingen in de hersenen te doen toenemen. Kort door de bocht kun je alleen slimmer worden als je bovenkamer op gezette tijden even lekker in de BDNF wordt gezet. Het eiwit reguleert ook de afgifte van serotonine, dopamine en noradrenaline, boodschapperstoffen die verantwoordelijk zijn voor ondermeer coördinatie en welbevinden. Hoe vaker en intensiever je je spieren belast, hoe makkelijker de infrastructuur in onze hersenen wordt uitgebreid en hoe langer het fenomeen aanhoudt.

Spieren kweken verjaagt de nare oude lul Alzheimer

Een goede verhouding met de fitnesstrainer beschermt hoogstwaarschijnlijk ook tegen leeftijdgebonden neurologische aandoeningen. Al vanaf de jaren ’60 duikt in epidemiologische studies een hardnekkig omgekeerd verband op tussen de hoeveelheid wekelijkse training en het risico om de oude heer Alzheimer op de koffie te krijgen. Het laatste grote bevolkingsonderzoek mat een risicoreductie van zestig procent. En onlangs toonden wetenschappers van de Universiteit van Californië aan dat een stevig trainingsprogramma de onderliggende ziekelijke veranderingen in het brein, het ontstaan van zogenoemde amyloïde plaques, voorkomt of afremt.

Spieren kweken houdt je botten sterk

Je skeletspieren hechten aan je botten. Wanneer je ze aanspant, oefen je dus kracht uit op je skelet. Die milde stress geeft je botten het signaal dat ze sterker moeten worden. De structuur wordt ‘jonger’ en daarmee veerkrachtiger. Uit een recent onderzoek van het Karolinska Instituut in Stockholm onder bijna 15.000 Zweedse vrouwen blijkt dat degenen die hun skelet enkele malen per week flink belasten, op latere leeftijd veel minder botbreuken oplopen dan vrouwen die hun skelet slechts sporadisch belasten. De onderzoekers vergelijken chronische lichamelijke inactiviteit met bedlegerigheid. Als je langdurig in bed ligt of vrijwel alleen maar zit, verpieteren zowel je spieren als je botten. Daar komt bij dat ook het skelet een hoog actief endocrien orgaan is. Gezonde botten zijn noodzakelijk voor een gezond metabolisme.

Spieren kweken verlaagt de bloeddruk

Een mens is zo oud als zijn bloedvaten, luidt een bejaard gezegde. De oude vertrouwde bloeddruk geldt dan ook nog altijd als redelijk betrouwbare indicator van onze biologische leeftijd. Bij volkeren die gevrijwaard zijn van welvaartziekten, neemt de bloeddruk met het klimmen der jaren niet toe, maar zelfs iets af. Krachttraining verlaagt de bloeddruk, ondermeer doordat het het gladde spierweefsel in onze slagaderen soepel houdt. Italiaanse inspanningsfysiologen stelden vast dat het bloedvatstelsel van oudere zwemmers – die in het water feitelijk aan krachttraining doen – vaak net zo goed als of beter functioneert dan dat van inactieve twintigers. “Het is duidelijk dat een jarenlang volgehouden trainingsprogramma de bloedvaten beschermt tegen leeftijdgerelateerd verval,” concludeert onderzoeksleider Dr. Stephano Taddei van de Universiteit van Pisa.

Spieren kweken verhoogt je stressbestendigheid

Het klinkt contra-intuïtief, maar een gezond hart klopt niet helemaal regelmatig. Hoewel je er helemaal niets van merkt, ziet een cardioloog op een hartfilmpje van hartslag tot hartslag kleine onregelmatigheden. De mate waarin zulke gezonde onregelmatigheden optreden, wordt Hart Ritme Variatie (HRV) genoemd. Deze HRV komt steeds meer bovendrijven als een betrouwbare marker voor de veerkracht van je autonome zenuwstelsel. Hoe groter de HRV, hoe beter je lijf met allerlei stressoren omgaat. En dat is weer goede markeur van je biologische leeftijd. Hoe veerkrachtiger, hoe ’jonger’. Een grote HRV verlaagt je risico op een heel spectrum van narigheid, van depressie en panieksyndroom tot hartinfarcten en plotse hartdood. Regelmatige krachttraining blijkt je HRV groot en je hart en hoofd flexibel te houden.

Ga vaker voor kort en explosief

Spieren kweken kan op alle mogelijke manieren. Thuis met losse gewichten of oefeningen als opdrukken en optrekken, in de sportschool met toestellen of al baantjes trekkend in het zwembad. Maar je hoeft niet uren achtereen te trainen. Integendeel. “Korte, intensieve krachtsuitbarstingen blijken veel effectiever te zijn voor gewichtsverlies en conditieverbetering dan duursport,” zegt Doug McGuff, arts en schrijver van het boek ‘Body by Science’. “De wetenschappelijke verklaring is ingewikkeld, maar het komt er op neer dat je bij korte, uitputtende oefeningen de zogenoemde snelle spiervezels activeert. Daarmee bouw je veel sneller kracht, spiertonus en conditie op dan met bijvoorbeeld fietsen of joggen. Begrijp me niet verkeerd, langzaam bewegen is uitstekend, maar resultaat boek je met kort en explosief werk.” Vraag in de sportschool naar een HIIT (High Intensity Interval Training) programma.

Ik beweeg als Paleo Evangelist uiteraard voldoende. Zo trek ik me na het zwemmen dagelijks diverse malen op aan onze waslijnpaal en verplaats ik - tot verbijstering van de buren - zonder enig doel stoeptegels. Maar er blijft altijd wat te wensen...

Ik beweeg als Paleo Evangelist uiteraard voldoende. Zo trek ik me na het zwemmen dagelijks diverse malen op aan onze waslijnpaal en verplaats ik – tot verbijstering van de buren – zonder enig doel stoeptegels. Maar er blijft altijd wat te wensen…

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

74 reacties op Gezonde, sterke spieren: onze metabole spaarrekening

 1. Minke Jans zegt:

  Fijn dat het weer eens allemaal op een rijtje wordt gezet!

  Nou ben ik een luie donder, altijd al geweest. Ik haat het sporthonk, maar kan wel beulen op het water of in de tuin. Op mijn vraag aan de acupuncturist of hij een sport kende waarbij je niet hoefde te bewegen wist hij ook nog een antwoord: STANDING Chi Kung. Ik doe dit alweer sinds 2007 en mijn conditie is zeer goed voor een iemand van 1956. De ‘Zhan zhuang’ wordt gerekend tot de vechtsporten ….
  http://www.standingdynamics.com/intro/page1.html
  http://en.wikipedia.org/wiki/Zhan_zhuang

 2. Leuke site voor HIIT training, met mooi 30 dagen programma: http://neilarey.com/programs/30-days-of-hiit.html

 3. Tije zegt:

  Mooie blog, leuk geschreven.
  Ik gebruik de abdominal crunch 3000. Die is amazing! Nee, geintje… Ik doe 3 keer in de week uurtje krachttraining, zonder cardio. Gaat prima!
  Op de sportschool lopen al die kerels met een bidon vol (waarschijnlijk) suikerrotzooi. Ik vraag mij af in hoeverre dat nodig is. Volgens mij dat ook Cordain aangeeft dat het goed is maximaal half uur na de training glucose tot je te nemen, voor herstel van de spieren. Wat is jouw mening ten aanzien van opbouw spieren, Melchior?

 4. Dank, Tije. Ik had deze ouwe troep nog liggen, natuurlijk 🙂 .

  Mijn mening is dat ‘opbouw’ van spieren veel minder belangrijk is dan opbouw van vermogen (ofwel het vermijden van dynapenie). Die twee zijn niet hetzelfde. Bodybuilders met van die enge bulk zijn vaak slap (ze kunnen niet eens een dakje op klauteren of in een vlaggenmast klimmen, pff wat een wijven, wie kan dat nou niet) en metabool in de war. Er is als het om spiermassa/levensduur/functionaliteit gaat een sweet spot, ergens in het midden.

  Suikerwater is onder alle omstandigheden volstrekt overbodig en meestal contraproductief.

 5. Cornelis zegt:

  Doel van de dag: Plant een boom er klim erin.

 6. 🙂 .

  Ik moest vanochtend een dakje op en een vlaggenmast in bij het zwembad (weggeschoten vlaggenlijn). Vandaar, ha, ha, ha.

 7. Tije zegt:

  hahaha, ja, je zou ze ook eens moeten zien, alleemaal op elkaar geklit voor de spiegel, haltertjes liften tot ze rood aanlopen. Meestal hebben ze ‘chicken legs’, omdat elke dag ‘upper-body-day’ is. Maar goed, ieder z’n hobby… Ik kan overigens niet in een vlaggemast klimmen, nooit gekund ook. Een dakje deins ik niet voor weg, zeker niet als Zwart Piet! 😉

 8. 1skateguru zegt:

  Wat dat sporten aan gaat: naast zwemmen zijn “Bootcamp” en Cross-fit (en natuurlijk de programma’s van “Stadswild” ) zijn naar mijn idee de meest typische Paleo-sporten.

 9. kurt zegt:

  Ik heb net het filmpje van Doug McGuff, “Body by Science: A Research Based Program to Get the Results You Want in 12 Minutes a Week”, bekeken. Zelfs voor mij verstaanbaar :-). Zeer goede uitleg over wanneer welke welke spieren (en hun glucosedepots) worden aangesproken en waarom net een hoge intensiteitstraining van doen is.
  http://www.ketogenic-diet-resource.com/high-intensity-interval-training.html
  Filmpje vind je onderaan de pagina

 10. Eva zegt:

  Een bijkomend voordeel van korte intensieve krachttraining is dat het voor mij ook beter tussen kinderen/werk/promoveren in te passen is dan de anderhalfuurdurende trainingen. Die beweging pak ik dan gewoon door de auto net iets verder van mijn werk te parkeren (fietsen is geen optie) en een stuk te lopen.

 11. Eva zegt:

  HAHA ik lees net pas het onderschrift bij die fiets… ik zie het al helemaal voor me, jij stoeptegeltjes sjouwend door de tuin, de buren verbijsterd voor het raam… prachtig 🙂

 12. Tije zegt:

  1skateguru,
  “CrossFit leuker voor beginnelingen, maar niet effectiever dan traditionele fitness”
  http://www.ergogenics.org/crossfit-leuker-voor-beginnelingen-maar-niet-effectiever-dan-traditionele-fitness.html

 13. Eva zegt:

  @Tije, de resultaten zijn het betreffende onderzoek zijn niet generaliseerbaar, het gaat immers om een n=20 experiment van vrouwen met een BMI van 30, gedurende 8 weken….

 14. Tije zegt:

  @Eva, Me dunkt dat het niet generaliseerbaar is, maar effectiever is het ook niet. En waarom zou het ook? Maximaal 20% van je trainingen kun je missen met het behoudt van hetzelfde resultaat. Dat is “CrossFit” bezig zijn….. Ander voorbeeld is dat hoog gewicht en weinig herhalingen, zelfde resultaat geeft als laag gewicht en veel herhalingen. Lekker CrossFit.

 15. Tije zegt:

  behouD… sorry voor de spelfout!

 16. Jo tB zegt:

  Melchior, zijn die stoeptegels 30 x 30 cm? Die kan ik ook nog wel tillen en sjouwen door mijn volkstuintje. 50 x 50 cm tegels wordt wel wat moeilijker voor mij. Voor een oude tulp van 71 jaar nog niet zo gek.
  In de sportschool zie ik al die macho mannen iedere week zich uitsloven bij de apparaten en gewichten, en veel het verkeerd doen ook nog. 40 kilo tillen boven hun hoofd en komt hun borstkast aardig omhoog en kromt hun rug dat het mij zeer doet om het aan te zien. Maar denk je dat ze het in dank af zou nemen als ik er wat van zou zeggen?
  Ze doen minachtig over de dames die Pilates lessen volgen Het lijken oefeningen van niks, maar meedoen hoe maar. De aantal keren dat een man meedeed kwam hij er geradbraakt uit!!

 17. 1skateguru zegt:

  @Tije: meningen verschillen altijd en uitvoeringen per sportschool kunnen variëren, maar “bootcamp” die staat nog hoor…

 18. Corrien zegt:

  Bij ons op de sportschool sinds enkele maanden ‘smallgroup’-training; met een wisselende inhoud van cross-fit enz. Het gezwaai met kettle-bells en zware touwen, het hangen in de TRX-banden en de HIIT-items tussendoor hebben door de ‘natuurlijkere bewegingen’ een flinke stabilisatie van romp en ledematen gegeven, waardoor ik nu in ander lessen (body-pump) veel zwaardere gewichten kan hebben.

 19. fiederels zegt:

  Die fiets is pure p*rno… paleo of niet.

 20. Kees zegt:

  ’t Is anders wel een Santos. Geen slechte keuze, dunkt mij.

 21. Ja Fiederels, die fiets bezit een welhaast orgastische aantrekkingskracht. Maar ik vind hem toch te duur, voorlopig 🙂 .

 22. kurt zegt:

  Ik begin volgende week aan een moderne Paleo training… tuin omspitten… eens links.. eens rechts 😉

 23. Folkert zegt:

  Lijkt me wat voor je ?

 24. kurt zegt:

  Da’s een leuke 🙂

 25. Hans zegt:

  @kurt ,

  Zeker een goede tip van Folkert voor bikers zoals ik ;’-)
  Kom het erf al moeilijk af , tenzij Mariet nog komt snoeien …….
  Als je al je tuin gaat omspitten , komen er dan ook kipjes om te wieden (en eitjes) ?

 26. kurt zegt:

  Die kipje.. dat ziet mijn vrouw (nog) niet zitten… maar ik denk in de toekomst misschien wel 🙂
  Beginnen met wat groenten… en zeker deze week mijn eerste gefermenteerde krautsalade maken. Ik hoop enkel dat ik 10 dagen geduld kan opbrengen vooraleer ze te verorberen 😉

 27. Folkert, al zou je me er grof voor betalen, ik zou niet op een motor gaan zitten, niet eens achterop bij een zeer ervaren rijder, zoals een motoragent. Met een Kaptein Mobilette of desnoods een Zündapp met handversnelling en geforceerde koeling raggen op een weiland, ja, met een motor de openbare weg op, nooit. Ze zijn te snel en je ziet ze niet. Ik heb laatst nog een triest datapuntje in de statistiek gezien, bij mij om de hoek in Zoutkamp. Was zo stom om achter de traumaheli (die laag over mijn dak scheerde) aan te rennen. Op blote voeten, dat onderscheidde me dan weer van de ‘gewone’ ramptoeristen. Toen ik een helm zag liggen op 200 meter van de plek waar het gebeurd was, ben ik snel weer omgekeerd.

  Waarom denk je dat ik paleo ben 🙂 ? Ook een kwestie van risicoperceptie. Maar wel een mooi plaatje.

 28. apaulonia zegt:

  Vandaag thuis begonnen met een training via internet. Korte oefeningen met interval. Gisteren ontdekte is deze video’s toen ik inspiratie zocht voor mijn lessen seniorengym ;-). Zelf deze zomer niet zoveel gedaan, dus tijd om weer in actie te komen voor het seizoen begint.
  Hier de link naar youtube voor als de sportschool te duur is 😉

 29. Top. Tip: zoek ook eens op freeletics. Gruwelijk, onverbiddelijk, verschrikkelijk… en zeeeer effectief 🙂 .

 30. Gert van der Hoek zegt:

  Leuke video Apaulonia, pik ik een paar dingetjes uit voor tussendoor op kantoor en ook thuis.
  Ze hebben hele mooie gewichten, maar bakstenen kan ook… 🙂

 31. apaulonia zegt:

  Freeletics, ik had er nog niet van gehoord, bedankt voor de tip. De foto’s laten met ruim 100 dagen training spectaculaire lichamen zien. Hoewel het mij om de conditie gaat, is een iets strakker lijf een mooie bijkomstigheid 😉

 32. apaulonia zegt:

  Het mooie ervan is dat je het inderdaad thuis of op het werk kan toepassen. Morgen nog een lesje buiten op de veranda. Sta ik droog in de frisse lucht, beter als zweten tussen al die mensen in de sportschool. Daar is de lucht meestal bedompt.

 33. kurt zegt:

  Prachtig… maar gezien ik net een auto accident heb gehad zal het nog een week of 2 moeten uitblijven, maar ik zal het zeker uittesten!! wiplash ter hoogte van lendewervels… en een beetje stijve nek… Voor de rest ben ik vanavond de gelukkigste mens ter wereld..Zal iets moeten zoeken om mijn armen te activeren 🙂
  Iemand enig idee… kan niet blijven staan.. en zitten momenteel enkel met kussen achter m’n rug. ’t zal morgen wel een stijve rug zijn.

 34. Arjan zegt:

  @Kurt

  Misschien een idee om de bewuste plek regelmatig met MagnesiumChloride (Magnesiumolie)
  in te smeren !

 35. kurt zegt:

  Aha… nog nooit van gehoord…ik neem al bijkomend 450 mg magnesium per dag… wordt dit niet teveel?

 36. Arjan zegt:

  Kijk op de site van ancient minerals ( NL produkt ) en op de site van dr.Sircus
  Het op de huid smeren (transdermal) schijnt het meest effectief te zijn.

  Teveel magnesium gebruiken. Kan dit kwaad?

  Sommige personen krijgen (in de beginfase) van magnesiumgebruik tijdelijk een gevoel van moeheid of loomheid (bijv. in de benen) na inname van een hoge dosis magnesium, hetgeen kan wijzen op reeds verhoogde magnesiumspiegels in het serum en/of de cellen. In overleg en/of na onderzoek kan de dosis dan worden verlaagd.
  Er zijn geen gevallen bekend van een overdosering bij magnesiumopname via de huid.
  Nieren
  Een teveel aan magnesium kan wel door supplementen worden opgebouwd of wanneer de nieren niet goed werken. De nierfunctie heeft een belangrijke invloed op het serum-magnesiumgehalte. Door stress gaat er veel magnesium verloren via de nieren, maar bij een slechte nierfunctie stijgen de magnesium-bloedspiegels soms te snel. Het hebben van een ernstige nierziekte en het zijn van een nier-dialysepatiënt vormt voor magnesiumsuppletie een contra-indicatie.
  Door te veel oraal magnesium kan diarree ontstaan. Overleg in geval u een nieraandoening heeft altijd met uw arts. Het beste is niet meer dan 500 mg magnesium per dag in te nemen, meer dan dit kan een laxerend effect geven en leiden tot diarree.

  bron:

 37. kurt zegt:

  Hartstikke bedankt!!

 38. Iefke Janssen zegt:

  Magnesiumolie rocks 🙂
  Kurt, je zou een fitnessbal kunnen kopen om op te gaan zitten en anders een zwemband. Het leuke van een fitnessbal is dat je er zo ontzettend veel mee kunt, ook armoefeningen 😉
  Beterschap.
  In de zomermaanden is het heerlijk om in de tuin te sporten. Helaas heb ik van de week mijn spullen maar weer naar boven gesjouwd want het is hier meer nat dan droog.
  Elke maand een ander schema zo dat mijn lichaam genoeg afwisseling krijgt en het niet saai wordt en ik ben een gelukkig mens dat ik kan en mag sporten, het liefst HITT.

 39. Eva zegt:

  melchior, je n=1-vitrine staat er sinds een paar dagen. Inlcusief gele zwembroek 🙂

 40. Corrien zegt:

  Hahaha Eva, ga je nu vertellen dat Dries paleo is gegaan?

 41. Eva zegt:

  Dries? Andere Eva i guess… die van mij heet Remko 😉

 42. Folkert zegt:

  Mooi verhaal, Eva, heb je opgeschreven over Paleo. Voor het geval iemand mocht vergeten zijn hoe een SDCD (Standaard D’Hollands Schijt Dieet) eruit ziet, het volgende:
  http://www.plazafoodforall.nl/folder.htm

 43. Corrien zegt:

  @ Eva; sorry, reageerde zonder naar je blog te kijken. Maar de bekendste nederlandse gele zwembroek hoort nou eenmaal bij Dries Roelvink 😉

  Maar erg herkenbaar verhaal; al die klachten en irritaties waarvan je bijna bent vergeten dat je ze (regelmatig) had.
  Wat mij betreft; gesnotter, hooikoorts, verstopte holtes, vermoeidheid, mindfog, prikkelbaarheid.

  @ Folkert vierkante frikandellen. Dat stapelt zo lekker! En dan staan er nog niet eens de bergen snoep in die daar nog bij horen……

 44. セレネ zegt:

  @Folkert: Vanochtend toevallig een blogpost gemaakt met foto’s van wat mijn familie/vrienden eten voor ontbijt/lunch/avondeten 🙂 Geen stamppotten, maar dat komt omdat het zomer is (in de winter nog maar eens een oproepje plaatsen). Geeft wel een aardig beeld van wat Nederlanders over het algemeen eten, denk ik.

  @Eva: Leuke tekeningen op je blog 🙂

 45. Eva zegt:

  haha Corrien, blijkbaar ben ik toch niet van die mindfog af 😉

  @japans? karakter 🙂 Dank voor het compliment

 46. Gert van der Hoek zegt:

  Prachtige foto´s in de National Geographic. De inhoud van het artikel is niet zo sterk, gemiddeld journalisten geschrijf, met hier en daar wat aardigs.

 47. Mitch zegt:

  Na veel gelezen te hebben hier reageer ik ook een keer. Kijk eens op sportnaturel.nl van Christiaan Hofman, zijn opvattingen van sport/beweging sluiten goed aan bij het gedachtegoed op dit blog. Sinds enkele weken krijg ik 1 keer per week privetraining van hem om mijzelf na een ziekteperiode weer sterk te krijgen en dat bevalt goed.

  De training is een combinatie van lenigheid (nodig voor functionele kracht), kracht en zelfverdediging. Daarnaast wordt er ook aandacht aan het mentale aspect besteed, ben erg enthousiast al valt het wel zwaar maar dat ligt ook aan mijn gebrek aan herstellend vermogen.

  Een tweede tip is de volgende website, die van Al Kavadlo. Hier staan veel voorbeelden en filmpjes van hoe je correct bodyweight exercises kunt doen, wellicht kunnen jullie er iets mee.

  http://www.alkavadlo.com/2010/05/14/mastering-your-body-weight/

 48. Wow, indrukwekkend inderdaad, Marcel!

 49. Gert van der Hoek zegt:

  Via Twitter de playlist van de presentaties van AHS14, het zijn er 48.

 50. Gert van der Hoek zegt:

  Mmmm, is deze link beter ?

 51. @ Melchior ,
  Ik presenteer binnenkort weer eens in een ziekenhuis over voeding en pijnmechanismen , de presentatie staat natuurlijk bol van de paleo.
  Kan ik jou slides die je maakte voor je presentatie in Zuidhoorn over Kitava en Nauru gebruiken ?
  Ik zal je naam en blog vermelden .
  Ik hoor graag van je.
  Groeten
  Robert de vos

 52. Ha Robert,

  Of course! Hartstikke leuk! Ik word zelf binnenkort voor een troep diëtistes geworpen 🙂 . Probeer de lezing nog een beetje aan die doelgroep aan te passen. Toch een wat ander publiek dan boeren, vermoedelijk.

  • robert de vos zegt:

   Bedankt Melchior , Ik zal een link op mijn blog plaatsen
   Als ik voor diëtisten speek willen ze meestal stoppen met hun werk en een paleo opleiding doen.
   Groeten
   Robert

 53. Jan van Woudenberg zegt:

  Dag Melchior, toevallig kwam ik gisteravond een luisteraar (melkveehouder) van de LTO-avond in Zuidhorn tegen en bij navraag over die avond vertelde hij dat de avond toch heel wat losgemaakt had. Zijn vrouw maakte nu weer zelf weer (rauwmelkse) Yoghurt , zijn broodconsumptie was gehalveerd, en aten nu meer fruit. Zij kijken duidelijk met ” andere ogen” naar voedsel.
  Toch een mooi resultaat voor zo’n avond.

 54. Prachtig, Jan! Dank voor het melden. Veronderstel dat er bij een paar diëtistes straks ook een knopje om gaat… Ik ga binnenkort toch maar even naar de kapper 🙂 .

 55. Hans zegt:

  Melchior , overbodige vraag wellicht maar het verslag van die presentatie laat je hier toch ook zien ?

  Hoop op veel reacties van de dames en heren daar aanwezig , jouw blog weten ze uiteraard te vinden omdat je ze dat meedeeld en dat ze hier vooral lezen ( en reageren ) . ;-
  Hoop dat je veel vastgeroeste ideen kan losweken ………. , stof tot nadenken zal je ze genoeg geven , wat er mee gedaan gaat worden ……., citaat van mijn schoonbroer : ,,Toe maar-es ” .

  Succes !

 56. Toe maar es.

  Nou, Hans, het is in Drenthe 🙂 .

  Dank voor de support! Het duurt nog even, maar ik hou jullie uiteraard op de hoogte. Moet eerst eens naar huis zien te komen.

 57. Nog een reden om (intensief) te bewegen: het leef lang eiwit Klotho!

  http://journal.frontiersin.org/Journal/10.3389/fphys.2014.00189/full

  Klotho is a powerful longevity protein that has been linked to the prevention of muscle atrophy, osteopenia, and cardiovascular disease. Similar anti-aging effects have also been ascribed to exercise and physical activity. While an association between muscle function and Klotho expression has been previously suggested from longitudinal cohort studies, a direct relationship between circulating Klotho and skeletal muscle has not been investigated. In this paper, we present a review of the literature and preliminary evidence that, together, suggests Klotho expression may be modulated by skeletal muscle activity. Our pilot clinical findings performed in young and aged individuals suggest that circulating Klotho levels are upregulated in response to an acute exercise bout, but that the response may be dependent on fitness level. A similar upregulation of circulating Klotho is also observed in response to an acute exercise in young and old mice, suggesting that this may be a good model for mechanistically probing the role of physical activity on Klotho expression. Finally, we highlight overlapping signaling pathways that are modulated by both Klotho and skeletal muscle and propose potential mechanisms for cross-talk between the two. It is hoped that this review will stimulate further consideration of the relationship between skeletal muscle activity and Klotho expression, potentially leading to important insights into the well-documented systemic anti-aging effects of exercise.

 58. Guido Vogel zegt:

  Waarom is bewegen zo saai?

 59. Ha, ha, ha, een paleo opleiding 🙂 ?

 60. Janet Noome zegt:

  Wie is Robert de Vos? *kuch*

 61. Janet Noome zegt:

  De eenvoud van het bierviltje werkt niet altijd. Dan ben je net een begeleiding gestart en krijg je een mail waarin de vervolgafspraak afgezegd wordt: “…want ik ben nu ook bij een klassiek homeopaat en daar hoort een andere manier van eten bij…”. Tuurlijk joh. Zeg maar N= -1.

 62. Lol, Janet. Tegen zulk cretinisme is geen kruid gewassen. Zelfs jodium niet 🙂 .

 63. Artemis in 32:59:59. Vet PR. Maaaaaaai God. Bel Monuta maar 🙂 .

 64. Rob zegt:

  Hoi Melchior, complimenten voor je geweldige inzichten, lekker gekruid met een spaans pepertje 😉 Ik weet niet hoe ik je direct kan benaderen, dus doe ik dit maar even via deze reactie. Wij zijn een landelijke keten, puur gespecialiseerd in HIT, maar dan de Doug McGuff variant (niet interval, maar resistance). Onze missie is “Oergezond in de moderne tijd”. Core business: bewegen (maar ook met uitstapjes naar voeding en rust). Kijk eens op onze (consumenten)site fit20.nl Ik zie veel interessante aanknopingspunten. Als de wens voor contact wederzijds is, dan graag een mailtje naar rob AT fit20.nl Groet, Rob Reuters

 65. Dairy Solutions zegt:

  @Rob; kan het ook gewoon buiten?

 66. Rob zegt:

  @Dairy Solutions, de ene HIT is de andere niet. Sommigen kennen HIIT (interval), terwijl wij obv het relatief onbekende HIRTtMMF (High Intensity Resistance Training till Momentary Muscle Failure, een hele mondvol) trainen. Tussen deze varianten zitten hele duidelijke maar ook subtiele verschillen. Doug McGuff, door Melchior eerder aan gerefereerd, is zo’n HIRT man. Het sleutelwoord is intensiteit en wij kunnen deze alleen veilig en consistent genereren met zware fitness toestellen. Maw (nu komt eindelijk het antwoord 🙂 ) nee, onze HIT variant kan alleen binnen.

  Een belangrijk voordeel van onze trainingsmethodiek is dat deze leeftijds- en conditieonafhankelijk is. Wij kunnen jonge halfgoden aan, maar ook senioren met meerdere metabolisch syndroom kenmerken die decennialang niets aan beweging gedaan hebben.

  HIRT heeft onverwachte resultaten (vele al door Melchior goed benoemd), maar op bijv. cardiovasculair vlak gebeurt er zelfs nog meer. Als je hierover eens de diepte in wilt duiken, moet je het volgende interessante onderzoek maar eens doorpluizen: http://www.asep.org/asep/asep/JEPonlineJUNE2012_Steele.pdf

  Groet, Rob

 67. Rob, ik ben zelf sinds ongeveer juli volkomen verknocht aan Freeletics (spierfalen gegarandeerd 🙂 ), maar Fit20 is een fantastisch concept voor mensen die het schoon willen houden en weinig tijd willen investeren. Als het in ziekenhuizen en revalidatietrajecten een standaardinterventie zou worden, zou dat ontzettend veel geld besparen.

  • Rob zegt:

   Melchior, heel mooi dat jij je hier optimaal bij voelt, ik zal zelf ook eens aan Freeletics ruiken. Mocht je later eens zelf fit20 vrijblijvend willen ervaren, laat het me dan even weten. Jouw opmerking over het inzetten als interventie is ook zeer interessant. We zijn namelijk met een grote zorginstelling druk doende dit op te zetten. En onafhankelijke onderzoekers de verschillende effecten in kaart te laten brengen.

 68. kim zegt:

  ik ben benieuwd of dat onderzoek inmiddels is gedaan..? (door de onafhankelijke onderzoekers mbt fit 20)

 69. Alex zegt:


  Mark Reifkind – Energy, Mobility and Strength

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s