Van orthopedische matrassen en andere krukken

Paleo is grotendeels afscheid nemen van waarom daarom dingen. Het begint met brood en melk, maar voor je het weet loop je blootsvoets of op marginaal schoeisel voor aap in de stadsjungle of – mocht je Katy Bowman lezen – lig je op een matje naast het tweepersoonsbed (na vervulling van de burgerplichten, uiteraard). En we worden er beter van. Bijna elke kruk of prothese die we hebben bedacht om vermeende tekortkomingen van ons (‘Gij zult braaf ziek zijn’) voor ziekte en degeneratie voorbestemde gestel te compenseren, blijkt als je goed kijkt averechtse consequenties te hebben. De voorbeelden zijn legio en er zijn nauwelijks uitzonderingen op de regel.

Laatst sprak ik iemand die vijftien jaar last had gehad van een zeurende rugpijn. Afgelopen augustus sliep ze twee weken in een vakantiehuisje. Weg pijn. Toen ze weer thuis was, kwam de rugpijn direct terug. Ze weet het met grote overtuiging aan de ontspanning van de vakantie, om een minuut later vrolijk te verkondigen dat de 14 dagen Öland bijna op een echtscheiding waren uitgelopen 🙂 . Aangezien het een zorgaanbiddend tiepje betrof (altijd in de weer met nekkraagjes, steunzolen, armsteunen, je kent het soort wel) vroeg ik of ze thuis misschien op een speciale matras lag. O ja, natuurlijk, voor mij alleen… volgde het merk van zo’n matras die zich volledig naar je lichaam vormt, waarin je lijf na vijf minuten aanvoelt als dat van een dood paard. Ze had die genomen op aanraden van een fysiotherapeut die ze had gefrequenteerd vanwege (zonder enige twijfel vage) nekklachtjes en zweerde er sindsdien bij. Zooooo veel beter joh, Dat Wil Je Niet Weten.

Maar dus wel rugpijn 🙂 . Elke dag. Vijftien jaar. Die verdween op een keiharde matras in een vakantiehuisje. En thuis weer volop terugkwam. Na enig interessant gebabbel over mechanotransductie, de vanuit evolutionair perspectief abnormale signalen die het lichaam krijgt wanneer het in een soort half gewichtsloze toestand slaapt, het oude genoom dat gewoon op de grond of desnoods een niet te zachte matras wenst te rusten bla, bla, bla, besloot ze een gokje te wagen en een nacht in het logeerbed te gaan slapen. Op een normale, vrij harde matras.

Lang verhaal kort: die dure orthopedische matras is vrij kort daarna ritueel gecremeerd. Vijftien jaar onnodige rugpijn ging op in een milieuvervuilende maar bevrijdende rookwolk.

Hetgeen mij logischerwijs brengt bij tandpasta.

Zoals Eva zo mooi heeft opgeschilderd, is mijn grote hobby het verzamelen van n=1’en. Liefst paleo n=1’en natuurlijk, al zijn eigenlijk alle n=1’en welkom. Mijn vitrine staat al aardig vol, maar wat nog ontbreekt is regressie van parodontitis, chronische ontsteking en aftakeling van het tandvlees en de botstructuren eronder, waardoor tanden en kiezen uiteindelijk hun fundering verliezen en verloren gaan. Paleo brengt vaak verbetering, maar een werkelijke omkering heb ik nog niet gezien of gelezen.

Ik ken iemand die paleo is en toch nog parodontitis heeft en die ik dus graag in die vitrine wil hebben. Ook bij haar maakte paleo de boel veel beter – dusdanig beter dat de mondhygiëniste begon te mopperen dat ze zo weinig meer te doen had – maar één kieswortel kwam toch steeds een beetje bloter te liggen. Biofilm verwijderen door te poetsen en te raggen met zeep en shampoo, spoelen met zout water, het hielp allemaal maar even of helemaal niet.

Enter tandpoetsen met tandpasta. Is dat eigenlijk wel okay vanuit evolutionair perspectief? Zoals je weet loopt ons spijsverteringsstelsel letterlijk van mond tot kont. Speeksel bevat behalve pijnstillers die het eten van ruw voedsel mogelijk maken ook mucinen, slijmstoffen waarmee je zonder bubblegum kunt bellenblazen, maar die vooral bedoeld zijn om ons gebit en tandvlees te beschermen. Je kunt ze vergelijken met ragfijne spinnenwebben waarin bacteriën die tandvleesproblemen kunnen veroorzaken (uiteindelijk is het een overspannen reagerend immuunsysteem dat de weefsels vernietigt, maar dat bewaren we maar even) blijven hangen. Een beetje zoals de glycokalix op het endotheel dat we eerder onder de loep namen en die mogelijk wordt gemold door tarwe. Er zitten ook antibiotische stofjes in. Genoeg om agressieve microben uit te schakelen, maar niet zo veel dat je mond steriel wordt. Want zoals de darm een darmflora heeft, zo heeft de mond een mondflora. Gunstige mondbacteriën vervullen allerlei nog grotendeels onbegrepen functies. Zo houden die gunstige mondbacteriën de ongunstige bacteriën zeer waarschijnlijk in toom. Vanuit dit perspectief, bedacht ik, zou tandenpoetsen met tandpasta wel eens een averechts effect kunnen hebben. Tandpasta neemt namelijk de beschermende mucinen weg en bevat vaak stoffen die ook de goede bacteriën vernietigen. Het resultaat zou moeten zijn dat de agressieve bacteriën tijdelijk vrij spel krijgen. Zo zou poetsen met tandpasta dus paradoxaal genoeg kunnen bijdragen aan slechte adem en tandvleesproblemen.

Mijn vitrinekandidate poetst nu een week kaal, dat wil zeggen puur mechanisch. Grondig, maar met alleen water.

Vanochtend kreeg ik een sms’je. ‘Rager stinkt niet meer, tandvlees rustig, kies zit veel vaster, dit is bizar!’

Zou het werkelijk?

Wordt vervolgd.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

58 reacties op Van orthopedische matrassen en andere krukken

 1. Graag, heel graag vervolgen. Na bijna drie jaar zetmeelvrij, zeer suiker- en lactose-arm en redelijk Paleo gericht zijn,vroeg ik me af hoe het toch komt dat mijn gebit nog steeds wat pre-dieet kwaaltjes vertoont: optrekkend tandvlees hier en daar en een gevoelige kies. Speciale tandpasta’s, mondspoelingen, flossen, gorgelen met kokosolie, het helpt allemaal maar tijdelijk en zeker niet afdoende. Nu zijn mijn tanden wel iets witter dan voorheen én heb ik minder tandsteen om te laten verwijderen maar ik heb het idee dat het nog wel wat beter zou kunnen.
  Ik ga vanavond meteen over op tandenborstel en water-regime…

  • Wat een geweldige reacties!

   Succes, almondfigtree, en laat even weten of de boel nog verder verbetert.

   Cocky, interessant. Kokosolie lijkt me een milde tandpasta, die het mucinenweb intact houdt en geen slachting aanricht onder de microben. Misschien de ideale ‘tandpasta’?

   Daniël en Micha, ik kom langzaam uit bij de veronderstelling dat een intact mucinenweb en een intacte mondflora de sine qua non zijn voor mondgezondheid. Bij parodontitis zie je dat desinfecteren met bijvoorbeeld chloorhexidine wel enigszins helpt, maar niet geneest.

   Een stevige zoutoplossing doodt alle bacteriën die er aan worden blootgesteld, dus poetsen met zout is als mijn veronderstelling klopt niet minder destructief dan poetsen met tandpasta.

   Wout, wat een prachtverhaal 🙂 ! Ik wist niet dat kiezen bij remineralisatie de vullingen eruit drukken. Onvoorstelbaar (en natuurlijk erg prettig) dat je er geen last van hebt. Weet je ook of die oppervlaktes zijn afgeseald met een laagje emaille en dus bestand tegen de normale interactie met hard voedsel? Dat zou echt fantastisch zijn.

   Ja, ik zou ook graag willen dat Paleo al in de jaren ’60 en ’70 was opgepikt door progressieve mensen 🙂 , dan had ik nu ook geen neolithisch amalgaamsmoeltje gehad.

   Icelandwelcomesyou, mooi verhaal over je avontuur op Vlie 🙂 . Op IJsland ben ik nog nooit geweest, terwijl een oude reismaat van me er een expeditiecentrum runt! Vrijwel alle tandpasta’s – ook Paradontax – bevatten glycerine, ofwel zeep en lossen dus de suiker-eiwitverbindingen die het mucinenweb vormen op.

   Abu, dank voor die tips! Ik heb toevallig een stuk honingraat liggen. Kijken of de koffie-aanslag verdwijnt 🙂 .

   Jooske, dat zou wel een tikje zuur zijn. Maar ik heb inmiddels achterlangs nog 3 n=1’en van mensen die rugpijn kregen op zo’n dure matras (en 1 die zijn rugpijn zag verdwijnen toen zijn waterbed niet in zijn nieuwe huis paste) dus ik krijg het gevoel dat dit wel ‘echt’ is. Zeker tegen de achtergrond van Katy’s verklaring.

   Hella, ja tongschrapen is soms de oplossing bij hardnekkige halitose. Er kunnen ook steentjes in de amandelen zitten die verschrikkelijk kunnen meuren. Een KNO-arts haalt ze in een handomdraai met een wattenstaafje weg.

   Guido, tot mijn verdediging voer ik aan dat ik de sms ontving op mijn Nokia 6310i 🙂 . Die werd destijds ook gebruikt in de Riftvallei en naar verluidt eveneens bij Mosselbaai.

   Nicht Linda, dank 🙂 !

   Jan, kokos kauwen is ongetwijfeld uitstekend. Mechanische belasting van het gebit (of gebrek daaraan) is vermoedelijk ook een factor in degeneratie van de mond.

   Christel, dank voor de tips! Die van kokosolie als deodorant kende ik nog niet 🙂 .

   Hajo, fluoride is inderdaad ook een interessante case. Ik ben er nog nooit diep ingedoken, maar gezien de extreme giftigheid van het spul verwacht ik een beerput.

 2. cocky zegt:

  Poetsen met kokosolie en niets anders, afdoende!! geen tandsteen en geen diepe pockets meer, dan kan er ook geen bacterie meer in. Tandarts en mondhygieniste verklaren dat ik goed in de weer ben met ragers, stokjes etc. Niet dus…..maar het woord kokosolie pretenderen ze niet te horen, jammer!! ik ga de discussie na zoveel malen het hoofd gestoten te hebben, niet meer aan.

 3. Daniel zegt:

  Melchior, Leuk artikel ik heb zitten lachen.

  Toevallig poets ik al een jaar met zout ik twijfel af en toe of ik toch maar weer tandpasta zal gaan gebruiken maar dit zetje in de rug had ik ff nodig.

 4. Wout zegt:

  n=1 tand-gerelateerde ervaringen:
  mijn pre-paleo dieet was rijk aan suiker en deeg. Ik heb dan ook vullingen in _al_ mijn kiezen; mijn snijtanden zijn gelukkig bewaard gebleven.
  zo’n 6 maanden nadat ik met paleo begon (3 jaar geleden), viel er een vulling uit. Niet veel later een tweede. De tandarts merkte op dat mijn tanden aan het herkristallizeren waren (vele jaren nadat ze hun vulling gekregen hadden) en dan hebben we verschillende keren tijdelijke en permanente vullingen geplaatsd, maar die vielen steeds weer uit.
  Ik heb het nu opgegeven, het doet geen pijn en ik kan er gewoon mee eten.
  Ik merk ook dat als ik een beetje tandpijn heb (ik heb een paar tanden die soms wat gevoeliger zijn aan koude), dat vitamine K helpt (na een dag of zo). Ik krijg ook zeer sterke nagels van vitamine K maar dat duurt wat langer om te merken 😉

  Ik poets al jaren met alleen water, enkel als ik wat gezondigd heb op suikervlak gebruik ik gewone tandpasta. (eenvoudig te merken dat het nodig is omdat mijn tanden niet meer lekker glad aanvoelen)

  PS: Enkele weken geleden is er ook een derde vulling uitgevallen 🙂 Geen pijn.

 5. Heel erg gelachen inderdaad en waarom?
  Ik deed vorige week vrijwilligerswerk op Into The Great Wide Open/Vlieland. Kamperen dus, en ik had op het laatste moment een luchtbed van zolder mee gegrepen, Er flitste toen al vaag door me heen: dat is toch niet degene zónder dopje, hé ?! Maar natuurlijk was het die wel. Vorig jaar op Oerol had ik hem ook bij me en lukte het prima met een stompje potlood en daaromheen een plastic zakje, maar a) had ik dat niet bij me en b) had dat ook niet veel opgelost, zo blijkt uit het volgende.
  Na aankomst moest ik nogal lang op de bagage en dus ook tent en luchtbed wachten, wat verder helemaal niet gaf, want ik had expres een wappertentje, zoals ik ze noem, meegenomen. Zo’n 3 seconden één keer wapperen en hij staat koepeltentje. De uitdaging zit m in het voor vertrek weer in elkaar draaien en in de verpakking krijgen en dat is uiteindelijk ook snel gelukt..

  Maar hard-slapen dus:. Tegen de tijd van de luchtbed opblaas actie en dat duidelijk werd dat het dopje ontbrak, was het al aardig laat en ik best wel moe en van de pomp van de buren ontbrak de juiste aansluitingstuut voor mijn ouderwets rubberen ding. Ik heb hem toen opgeblazen zonder hulpmiddel en er een hulpstukje van een schroevendraaier met daar weer omheen een zakje ingestopt – helaas was hij na 2 uur plat maar ik sliep wonderwel op de harde ondergrond. Er was één flinke oneffenheid op heuphoogte die me ietwat parten speelde maar ik was vastbesloten om me niet te laten kisten, de volgende dag aan de slag en zo, dus ik was redelijk uitgerust. Nacht 2, 3 en 4, zal ik kort samenvatten: allemaal op de harde aarde doorgebracht en allemaal redelijk geslapen met slechts af en toe verliggen. Nacht 2 zat er een in de kampwinkel gekocht waarachtig origineel luchtbed dopje in, maar bleek er een lekje vlakbij te zitten, nacht 3 was ik te moe om het inmiddels op de kop getikte ducttape aan te brengen en het weer mondiaal op te blazen – Ik had tot half twee gewerkt en er was geen buur of pomp in de buurt, en het allerbelangrijkste ik was hondsmoe, en nacht 4 nadat ducttape zeer goed bevestigd was en pomp gevonden bleek hij alsnog leeg gelopen. Weg ermee dus. Einde luchtbed.

  Jeez wat een lang verhaal… allemaal omdat jij erover begint en ik tegelijk verbaasd en trots was dat ik überhaupt geslapen had op een echt leeg luchtbed – en dat 4 nachten achter elkaar, zonder geradbraakt te zijn.
  Ik kon wel de absolute isolerende meerwaarde voelen van dat lege luchtbed wat kou en temperatuursverschil betrof, op de momenten dat mijn arm of been daarnaast lag, was het ronduit kil en kon ik mezelf niet meer warm houden op die plekken.
  De rest ga ik ook nog eens bestuderen – heb net een enorme wortelkanaalbehandeling achter de rug waardoor ik zingend blij want pijnvrij ben, poets nu met die zoute Paradontax tandpasta, heb het wel een tijd met alleen zout gedaan maar dt vond ik rommelig – heb wel bijna chronisch ontstoken tandvlees dus alleszins de moeite waard. Kokosolie stond al op mijn verlanglijstje.

 6. Abukaliem zegt:

  Een stokje van de Salvadora persica (siwaak) is pas echt Paleo, zit van nature goede stoffen in. te koop bij de betere bio winkels. En bij de Moskee (nee je wordt niet onthoofd) 🙂 verkopen ze het ook! Probeer het uit, mijn tandarts wilde er meer van weten nadat ik het veelvuldig had gebruikt en zichtbaar gezondere tanden kreeg.
  http://natuurlq.blogspot.nl/2014/08/siwaak.html

  ps. En voor degenen die hun tanden willen bleken, koop wat honingraat van een Imker en wrijf daarmee je tanden mee. Bling je spiegel stuk.

 7. Jooske zegt:

  O. Ooo. Net peperdure memoryfoammatrassen gekocht (paar weken geleden). Slaapt erg lekker, maar zou mijn onbekende rugpijn daarmee te maken kunnen hebben? Ik was er al een beetje bang voor: ik ging naar matrassenwinkel voor een nieuwe, hardere matras (want mijn eerste zelfgekochte harde matras van 25 gulden – ja lang geleden- sliep zo lekker maar ik kwam de winkel uit met dit geavanceerde schuim…

  Wat betreft ander eten en gebit, sinds ik geen tarwe meer eet en mijn suiker- en graneninname drastisch beperkt heb (maart dit jaar, merk ik dat ook: ragertjes ruiken neutraal en minder flossen leidt niet tot meer tandsteen.

 8. Micha zegt:

  Ha beide onderwerpen uit deze post gaan me erg aan het hart!

  Wat betreft het bed eruit: Ik was er al voor dat het bed de bank zou volgen. Maar dat mag niet van mijn partner, het matras was net nieuw. Maar we hebben voor het hardste matras gekozen dat er te vinden was, voor wat het uitmaakt.
  En het terugkerende tandvlees. Ik hoop erop en denk dat ik ook eens de tandpasta eruit haal, alleen nog met water ga poetsen en zo nu en dan met zuiveringszout ga spoelen. Of zou dat laatste het beoogde effect in de weg staan?

 9. Hella zegt:

  Poets (schraap) ook ’s ochtends je tong! Scheelt een heleboel bacteriën in je mond.

 10. kurt zegt:

  Misschien hierbij een aantal tips 🙂

 11. guidovogel zegt:

  SMS? Is dat ook Paleo 🙂

 12. L.A.Grosheide zegt:

  Hai Melchior,ik heb genoten van je laatste publikatie,dat wil zeggen,heel herkenbaar wat je schrijft! Liefs , je nicht Linda

 13. Jan van Woudenberg zegt:

  weer een prachtverhaal Melchior; Bij jouw geen last dat “zachte heelmeesters stinkende wonden maken”. # Cocky: Tanden poetsen met kokosolie zal goed zijn, maar een stuk cocosnoot oppeuzelen is misschien nog meer Paleo. De vezels hiervan geven ongetwijfeld extra wapening aan het gebit van “binnenuit”. Mijn n=1 ervaring sinds kort is prima, nog lekker ook !!

 14. Christel zegt:

  Leuk onderwerp. Maar wat als tanden konden kiezen? Zouden ze dan echt voor die harde tandpasta kiezen, of voor die smeuïge kokosolie?

  Poets ongeveer een jaar met kokosolie. (zout schuurt en gaf geen fijn gevoel evenals baking soda.) Tanden zijn schoon, glimmen mooi en op de blootliggende wortels (door onder andere poetstrauma ) zit nu een soort glazuurlaagje. Vroeger parodontitis behandelingen gehad en vele wortelkanaalbehandelingen. Sinds Paleoeetwijze alles is nu rustig en het bevalt me prima. Geen tandsteen meer, alleen waar mijn draadje zit om mijn tanden recht te houden. Niet paleo maar wil rest van mijn tanden graag houden. Sommige van mijn zussen hadden hun eerste gebit al rond hun 20ste!

  Gebruik de kokosolie ook als deo (perfect, je ruikt gewoon 24 uur naar niets, ook in de tropen n=1 ;)),en kun je ook gebruiken als je zweetvoeten hebt of als voetverzorging na het baden 🙂

  Ook als bodyverzorging is de kokosolie perfect. En zelfs als zonnebrandmiddel. In de tropen is het voordeel dat hij altijd vloeibaar is, dus gemakkelijk in gebruik. Vroeger gebruikte ik als tepelverzorging na de borstvoeding. kokosolie schijnt antiviraal te zijn (zie link) dus ik kon zonder problemen anderhalf jaar voeden terwijl mijn zussen al na een paar weken moesten afhaken vanwege ontstekingen. verder is kokosolie ook goed tegen Alzheimer, waar mijn vader onlangs aan overleed. (Nee, hij nam geen kokosolie. Helaas)

  Op de website van Rob Kalmeijer vond ik een hele tijd geleden info over kokosolie:
  http://www.robkalmeijer.nl/voedingsmiddelen/vetten/cocosolie/index.html

  Zeer benieuwd naar andere ervaringen.

 15. Hajo Smit zegt:

  Poetsen met niets of een beetje kokosolie idd prima…. maar wat hier nog onderbelicht is, is de schandalige zo niet misdadige toevoeging van fluoride aan tandpasta: http://paleohacks.nl/tandpasta-met-fluoride-zeker-niet-paleo-en-zeker-een-vergif/

 16. Pingback: Investeren in geluk – Invest in happyness » Wat paleo en lekke luchtbedden met elkaar te maken hebben #itgwo

 17. Micha zegt:

  Ik ben overigens zeer bereid om van de N=1 wat betreft géén tandpast een N=2 te maken. Al heb ik één dode kies in de bakkes (van de beruchte driedelige wortelkanaalbehandeling). Water poetsen en stoken, moeten we het mee redden. Ben benieuwd wat de tandarts zal zeggen 🙂

 18. Micha, ik neem aan dat je geen parodontitis hebt. In dat geval kunnen we van je n=1 alleen iets leren over het effect van waterpoetsen op je algemene mondgezondheid.

  Bijna alle parameters van mondgezondheid verbeteren op paleo (met name cariës en tandsteen), maar parodontitis heelt als gezegd zelden uit.

  Als ik de beschikbare waarnemingen en data juist interpreteer, is het botafbraakproces van parodontitis in eerste instantie een misplaatste reactie van het immuunsysteem op ‘kwalijke’ bacteriën. Het produceert matrix metallo proteïnen (MMP’s) die de dragende structuren wegvreten. Deep cleaning en dagelijks desinfecteren helpen nauwelijks, dus is er ‘iets’ waardoor het immuunsysteem zich ter plaatse ongepast agressief blijft gedragen als de kwaaie pieren zijn uitgeroeid. Ik vermoed dat dat ‘iets’ een gebrek aan mucinen en afwezigheid van een normale, rijke mondflora is. De gehele mondflora interacteert met lokale immuuncellen, net als in de rest van de darm, speculeer ik. Bij afwezigheid of uitdunning van die volledige flora – door poetsen met tandpasta, spoelen met bacteriedodende middelen, etc. – raakt het lokale immuunsysteem van mensen met een bepaald genotype van slag. Het meent dat het onder vuur ligt en produceert inflammatoire stoffen die eigen weefsel te gronde richten, ook als er geen of slechts heel weinig pathogene bacteriën zijn.

  Bij poetsen met water wordt de flora nooit weggevaagd en zou het evenwicht zich – mits een evolutionair voedingspatroon wordt gevolgd – moeten herstellen.

 19. Otto zegt:

  Hier ook een positieve ervaring paleo & tanden. Opkomende gaatjes die de tandarts wilde gaan uitboren, bleken weer dichtgegaan te zijn; waarschijnlijk nog geen echte gaatjes, maar wel fijn dat het weg is. Na 3 jaar paleo (en overgestapt op kokosolie) kreeg ik complimenten van de tandarts dat mijn gebit ‘ruim bovengemiddeld’ is, en hij is altijd in 2 minuten klaar met controleren. 🙂
  Tandvlees ziet er ook beter uit, eerst waren ze opgekruld, nu is het weer bijna ‘glad’ over de tand heen.
  Tandsteen is niet veranderd helaas, de mondhygiëniste is nog net zo lang bezig. Misschien dat oilpulling daar iets mee kan helpen.

  Matras: ik merk dat ik best op de grond kan slapen (op ’n yogamatje ofzo), maar niet te lang. Een half uur is prima, maar daarna word de boel stijf. Misschien ’s wat vaker proberen. Ik draai me ook honderdmiljoenmiljard keer om in mijn slaap, dat is ook niet zo handig. Laatst een mooie film gezien (Spring, summer, autumn, winter and… spring), waar ze op een dun matje hun hoofd op een klein zacht verhoginkje legden en daarop de hele nacht onbeweeglijk op bleven slapen. Als ik dat zou kunnen!! 😛

 20. Micha zegt:

  Ha Melchior en Otto,

  Wat betreft grondslapen: is nooit een probleem voor me geweest. Bij het kamperen van de zomer twee weken op een lek matje gelegen, na de eerste nacht geen centje pijn. Misschien nog wel comfortabeler dan thuis in bed nu ik erover denk. Af en toe even anders gaan liggen tijdens de nacht. Zo heb ik toen ik jonger was ook veel gereisd en in een tent altijd op de grond geslapen met alleen zo’n aliminiumachtig matje tegn de kou. Wat betreft slaaphoudingen: als ik naar mjin bijna driejarige dochter kijk, neem die gedurende de nacht meerdere – interessante – posities in. Geen kussen.

  Wat betreft de tanden: ik heb inderdaad geen paradontitis. Wel teruggetrokken tandvlees, maar niet in extreme mate. Maar dat terug te laten komen, daar heb ik veel voor over. Ook zijn de bovenkanten van de voortanden een klein beetje doorschijnend.
  Wat betreft een op evolutionaire leest geschoeid voedingspatroon: dat zou goed moeten komen. 🙂
  We gaan het proberen en ik zal terug rapporteren.

  Wat betreft koffieaanslag en gelige tanden: ik heb het nodige succes behaald met het spoelen met Norit. Vooral de voortanden zijn duidelijk witter geworden. Het artikel van Denise Minger is hier natuurlijk al eens langsgekomen: http://www.marksdailyapple.com/nutritional-cures-for-damaged-teeth/

 21. Christel zegt:

  Melchior, dat glazuurlaagje op de blootliggende wortel/tandbeen is dus emaille. Geen idee wat het verschil is. 😉 Maar wel blij dat het werkt. En fijn dat er meer mensen zijn met goede kokosoliepoetservaring. Het moet wel extra vierge zijn zoals ik heb begrepen uit die tips van Rob Kalmeijer ivm de werkende bestanddelen. Gewone deodorant is kankerbevorderend, mijn zus is een borstkwijt, dus ging ik op zoek naar iets zonder troep. Na een aantal deo’s te hebben uitgeprobeerd, die of niet werkten of niet stonken, kwam ik na wat googelen uit op kokosolie. Sommigen doen er nog baking soda door, maar dat is absoluut niet nodig. Gewoon na het douchen je oksels mee verzorgen. Worden ze nog mooi van ook 🙂

 22. apaulonia zegt:

  Vorige week heb ik een gesprek gehad met iemand die al een aantal jaren niet meer in bed slaapt. Hij waarschuwde mij wel; als je eraan begint kun je niet meer terug naar een gewoon bed 😉
  Hij heeft dit in anderhalf jaar tijd opgebouwd door op de grond te beginnen en na steeds langere tijd over te stappen naar het bed, totdat dit niet meer nodig was. Hij slaapt regelmatig ook buiten op de tuintafel, of in het bos op een picknicktafel, ingesmeerd tegen de muggen.
  Bij mannen kunnen de brede schouders lastig zijn en is te verhelpen met een (meestal hoger)hoofdkussen dan voorheen. Bij vrouwen zijn het de heupen die lastiger wennen aan het slapen op de grond. Misschien een handdoekrolletje in de taille om op te bouwen (mijn idee)?
  De visie van deze persoon was dat het regelmatig draaien juist goed is voor het lichaam en niet de hele nacht op één zijde te slapen. Het slapen op de zij schijnt beter te zijn dan op de rug. Op de rug slapen geeft een minder diepe ademhaling en kan snurken in de hand werken.

  Dat is in het kort wat hij mij vertelde. Meestal lees ik voor het slapen gaan en ik heb besloten dat ik dat liggend op een matje naast het bed ga doen, om te wennen aan het liggen op de grond. Halverwege wisselen van kant en wie weet val ik nog een keer in slaap om de volgende ochtend fris wakker te worden op de grond 🙂

  Dit weekend had ik een elfjarige op bezoek en ik zat op de grond te fröbelen met elastiekjes ;-). Ik verander regelmatig van houding met mijn 42-jarige lijf. De elfjarige klaagde binnen een half uur over zere knieën. Ik heb haar een kussentje gegeven om op te zitten. Het verbaasde mij dat een kind van elf moeite heeft om op de grond te zitten. Misschien een idee voor scholen om of staand of zittend op de grond les te geven, althans een deel van de dag?

 23. caat zegt:

  Fijn om dit zo te lezen. Het is nooit bij me opgekomen dat tandpasta zo zou kunnen werken. Wat een tandarts zegt was tot nu toe ‘heilig’ maar laat ik daar nu toch opeens anders over denken 🙂 ik doe mee! Exit tandpasta (moet binnenkort voor de halfjaarlijkse controle) wordt vervolgd.

 24. Tilly Sarr-Valk zegt:

  Geweldig stukje. Heb zitten schaterlachen.
  Zie mezelf toch nog niet op de grond naast mijn bed slapen – met mijn 76 jaren .
  Poets wel al geruime tijd mijn tanden met kokosolie. Binnenkort controle. Ben benieuwd.
  Graag vervolg.

 25. Wout zegt:

  Melchior, geen flauw idee over het email laagje, maar de tandarts moest telkens een beetje boren om het oppervlak ruw genoeg te krijgen om er een vulling op te leggen, dus misschien wel… Ik ga mijn derde uitval/herstel gewoon zo laten, we zien wel hoe het loopt.

  Ik ga toch ook eens met kokosolie beginnen poetsen, ik vind dat zowiezo heel lekker 🙂

  Wat liggen betreft: Als ik op een harde matras slaap word ik ’s morgens wakker met slapende armen, zelfs na twee weken volharden. Ik ben wel 1.93m en breedgeschouderd, misschien ben ik de genetische blueprint een beetje ontgroeid :-/. Dutjes doen op de grond lukt wel, maar dan op mijn rug, en nooit lang.

  Ik heb ook al geprobeerd van zonder hoofdkussen te slapen, met mijn arm in een hoek gevouwen als kussen, maar dat is ook niet erg comfortabel en resulteert in nekpijn… Iemand meer ervaring mee?

 26. Hella zegt:

  Tanden en kiezen kun je ook ‘vanbinnenuit’ goed verzorgen door voldoende vitamine D en calcium via de zon en je voeding binnen te krijgen.

 27. Christel zegt:

  Wout, lukt mij ook niet. Sleep het liefst mijn boekweitkussen overal mee naar toe (5 kilo) Geukkig wegen bikini’s niet zo veel. Maar sinds dien geen nekklachten meer.

  Eigen matras perfect, die rust mij uit, geen bot in mijn lijf dat behoefte heeft om op de grond te slapen en al helemaal niet met de schorpioenen die er s nachts rondlopen. Heb een tijdje in de hangmat geslapen. Voor een tijdje gaat dat wel. Ik lag graag met tig kussens om me heen, maar sinds kort een goeling (zo’n lange rol). Lekker.

  Sinds PAleo kan ik weer op mijn zij liggen en mijn armen boven mijn hoofd krijgen zonder pijn, niet te lang. Maar bij een te hard matras liggen mijn schouders in de kreuk als ik er te lang op lig en dat is zeer pijnlijk. Dan liever op mijn rug en de goeling onder mijn knieën.

  Sinds de overgang lig ik s nachts uren wakker. Met een opvlieger lijkt de koude vloer me trouwens wel een optie. Voor 10 minuten 🙂

 28. Micha zegt:

  Dag allen, dat van dat zonder kussen slapen: Katy adviseert daarover: “doe dat nou niet in een keer.” Net zoals ze dat doet met barrevoets gaan lopen. Bouw dat kussen zeer rustig en zeer geleidelijk af. Want de verandering in belasting is groot. Vergelijk het met een gegipstste gebroken arm: nadat het gips eraf is ga je ook niet ineens dumbell curls doen met 20 kilo. In het boek beschrijft ze hoe ze het kussen over de periode van een jaar (!) heeft afgebouwd. Eerst overgestapt van een groot naar een kleiner kussen, daarna een opgevouwen handdoek, vervolgens een opgevouwen t-shirt, vervolgens niets. Dat is toch net iets anders dan in één keer dat kussen wegsmijten.

 29. Ahrand zegt:

  Opgepast met kokosolie te bestempelen als ‘zacht’,
  dat is het allerminst. Kokosolie is een zeer krachtige ontsmetter (getuige zijn nut als deodorant) en zal de mondflora grondig veranderen (en niet altijd ten goede). Ik vergelijk het met een natuurlijk antibioticum. (en zou jij elke dag je tanden poetsen met antibiotica ?)

  Ikzelf gebruik al enige tijd xylitol, het ziet eruit als suiker en smaakt naar suiker maar voor je lichaam is het eigenlijk een vezel en dus prebiotica. Dit in combinatie met munt geeft :
  http://www.v-tality.be/xylitos-113.html . Juist ja, ik poets mijn tanden met gesuikerde snoep !

  Af en toe spoel ik ook eens met probiotica : http://gogreenstore.nl/assortiment/overige/223-pro-symbioflor-50-ml , zoals je kan zien staat er in de bijsluiter dat je ook moet druppelen in de neus, dit kan dus ook in de mond.

  De combinatie van de pro en prebiotica zorgen ervoor dat mijn tandarts al enkele jaren zegt : normaal worden tanden met de leeftijd slechter, bij jou lijken ze elk jaar beter te worden…

 30. Dank Ahrand.

  De hele crux van deze post is dat de meeste mensen dagelijks hun tanden poetsen met antibiotica en mucinenweboplossers en dat het immuunsysteem zich geen raad weet met een steriele mond of een mond met een constant half uitgeroeide flora. Als kokosolie krachtig antibiotisch werkt en geen probiotische eigenschappen heeft, heb je gelijk.

  Xylitol heeft behalve prebiotische ook antibiotische capaciteiten. Hetzelfde geldt voor olijfblad.

  Poetsen met water lijkt me het meest veilig.

 31. Ahrand zegt:

  Hoi Melchior,

  poetsen met water lijkt me het meest veilig … als je mondflora al in orde is.
  De meeste westerse mensen hun mondflora is niet orde.
  Paleo gaan is al een begin van de oplossing (minder suikers/plakkend tarwe) die slechte bacterien blijven voeden), maar deze slechte bacterien zijn nu een onderdeel van de tandplakmatrix en laten zich niet zomaar wegwerken met een beetje water.
  Enkel door de constante toevloed van mondflora beïnvloedende producten kan je dit na enkele maande/jaren verbeteren.
  Door het gebruik van Xylitol stuur je de mondflora zachtjesaan weer in de juiste richting.
  Mondbacterien gaan niet weg (een steriele mond krijg je nooit en is ook niet gewenst, integendeel) maar je hebt wel best niet de agressieve soort die gaatjes kunnen veroorzaken.

 32. Nee, steriel wordt ‘ie natuurlijk nooit, daar heb je gelijk in.

  Mijn n=1 dame heeft die slechte matrix jarenlang met geweld verwijderd, maar de parodontitis bleef ondanks een paleovoeding actief. Nu lijkt poetsen met water heel snel grote verbetering te brengen. Dat suggereert dat het intact laten van de flora het kunstje kan flikken…

 33. セレネ zegt:

  Ik ben in februari begonnen met poetsen met zelfgemaakte tandpasta (kokosolie/natriumbicarbonaat/zeezout), een recept dat ik van de apotheek had gekregen omdat er nergens tandpasta zonder geur/kleur/smaakstoffen te krijgen is (ook niet in Japan trouwens, heb daar ook gekeken deze zomer). Volgens de tandarts is mijn gebit wel bovengemiddeld goed, maar ik heb nooit veel frisdrank ofzo gedronken 😛 (ik eet nu ook niet paleo-stijl, eerder IJzertijd-stijl met een paar extra dingen want kokosolie is bijvoorbeeld toch niet echt IJzertijd lijkt me :P). Met de kokosolie-tandpasta lijkt mijn gebit wel een stuk schoner (mijn tanden zijn weer gladder, maar dat is omdat ik nu langer kan poetsen ipv dat ik de tandpasta zo snel mogelijk weer uit wil spugen, en mijn tandvlees lijkt zich niet meer echt terug te trekken, maar dat kan ik nog niet echt beoordelen). Of ik nog tandsteen heb weet ik niet, maar ik ga over een tijdje pas weer naar de tandarts, dus dan zien we wel hoe goed deze tandpasta heeft gewerkt. Heb niet veel andere keus alleen, want het is niet zo prettig als je huid gaat branden van de (gewone) tandpasta als ’t op je huid komt 😛
  Kokosolietandpasta mee naar Japan was wel leuk trouwens; ik had het in van die shampoo-reisflesjes gedaan, omdat het vloeibaar wordt vanwege de warmte. Dan heb je dus druppels tandpasta!

 34. セレネ zegt:

  Oh en over bedden in Japan: die futons zijn wat harder, slapen heerlijk 😀 En krijg ik idd geen rugpijn van. De gewone matrassen in Japan zijn over het algemeen trouwens ook harder, ben nog geen zacht matras tegengekomen (maar dat kan ook aan de hostels/huizen hebben gelegen waar ik heb geslapen, want ze zullen er echt wel zijn).

 35. Christel zegt:

  Ahrand, ik hoor je niet over gaatjes die weer dichten, gezonder tandvlees dat weer terug naar zijn plaats gaat en emaille dat de blootliggende delen weer bedekt. Dus voordat ik ga twijfelen aan mijn persoonlijke positieve en helende werking van poetsen met kokosolie, moet er nog heel wat water door de zee 😉
  Het sterkt me te lezen dat meer mensen een positieve ervaring hebben met kokosolie. Bovendien, elk antibioticum is weer anders, toch? Ik ben niet zo thuis op dat gebied.. Het is dus de vraag of je gelijk hebt met poetsen met xylitol dat overigens ook vaak in tandpasta en kaugum zit, en dus waarschijnlijk ook een bepaalde waarheid heeft. Het klinkt me minder natuurlijk in de oren dan kokosolie. Mogelijk speelt dat ook een paleo-rol voor mij. Vooralsnog blijf ik lekker doorgaan met de kokosolie, maar wie weet, ooit…

  • cocky zegt:

   onderstaand de informatie zoals die op het allergieplatform te lezen valt over Xylitol. Xylitol komt wel van nature voor maar wordt synthetisch geproduceerd als toevoeging aan tandpasta, kauwgom en dergelijke. Hoezo paleo? Als experiment poets k de afgelopen dagen met water in plaats van met kokosolie, uit nieuwsgierigheid naar wat het me brengt.Ik lijk minder plaque te hebben, maar het is met een paar dagen te vroeg om vergelijkingen te trekken. Ter verdere informatie : ik eet nu ruim een jaar paleo in combinatie met het geno-typedieet ( The Warrior) en het bevalt me uitstekend!

   Synthetisch zoetmiddel dat jaren geleden zelfs door de FDA als kankerverwekkend bestempeld werd. Erkende risico’s voor onze gezondheid zijn onder andere: veel metabole aandoeningen, nierstenen, misselijkheid, verstoring van het oriëntatievermogen, flauwvallen en zelfs overlijden. Dit is dus aanzienlijk meer dan de misselijkheid of diarree die in algemeen worden vermeld. Gek dat het nog altijd wordt toegestaan. Echt vermijden

 36. cocky zegt:

  ……en ik ga een siwaakstokje bestellen…….

 37. Christel zegt:

  Dacht dat ik in NL moest bestellen maar er zit een Afrikaanse shop hier om de hoek en ze hebben ze! Even gecheckt via FB berichtjes.
  Ze zei: I have the one made of licorice bush
  Dus op naar een nieuw tandenavontuur. Zou ik het kunnen afwisselen met kokosolie? Dat beviel me namelijk tot nu toe zo goed. Ik ga mijn huisgenoot er ook aan helpen, ik las dat het ook kan helpen om te stoppen met roken 🙂

 38. Christel zegt:

  Melchior, of anderen die meer weten van fluor, moeten we ons speeksel uitspugen omdat er fluor vrij komt bij het poetsen en kauwen op de miswak/siwak sticks? Of komt dit speeksel juist weer ten goede aan de darmflora?

  Dit zegt Wikipedia:
  Wanneer tandpasta fluoride bevat, is het raadzaam om deze niet in te slikken. Botontkalking kan door fluoride verergeren, en ook dialysepatiënten moeten oppassen met fluor. Wie geen fluoride mag of wil hebben, kan fluoridevrije tandpasta kopen. Tandpasta voor jonge kinderen bevat minder fluoride omdat zij de tandpasta soms inslikken.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Fluoride

  En Melchior, zou je eens een artikel kunnen schrijven over vitamine K en waarom dat zo belangrijk is, waar het in zit en waarom bijv onze tanden dat nodig hebben? Dat kom ik ook regelmatig tegen maar is best complex.

 39. Iefke Janssen zegt:

  Leuk om alle ervaringen te lezen. Ik poets ruim 1.5 jaar met kokosolie en backingsoda afgewisseld met tandpasta fluoridevrij. ’s Morgens na het poetsen spoel ik mijn mond een paar minuten met magnesiumolie. Dit laatste doe ik nu ruim 2 weken om het tandvlees sterker te krijgen zodat deze minder snel terug trekt.
  Mondhygiëniste ziet al duidelijk verschil zonder de magnesiumolie dus het kan alleen maar beter worden 🙂

 40. abukaliem zegt:

  Siwak is geen zoethoutstokje:) Siwaak komt van de Salvadora persica boom.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3723367/
  @Christol, inderdaad zit er fluoride in Siwaak maar dan de natuurlijke. In standaard tandpasta zit een ander soort fluoride (een afval product van de chemische industrie).

 41. Jo tB zegt:

  Iefke, spoel jij met puur magnesiumolie? Ik heb wel eens puur magnesiumolie op mijn huid gesmeerd, maar dat prikte aardig.

 42. Jo tB zegt:

  Ik vond zojuist dit leuk filmpje waarin uitgelegd wordt hoe je het Siwak stokje moet gebruiken Heel humoristisch. 🙂

 43. Christel zegt:

  Abukaliem, bedankt voor het antwoord over de fluoride. Ik vermoedde al zoiets. Waarschijnlijk is door de fluaride in de siwaak iemand op het idee gekomen om het dan ook maar door het drinkwater en tandpasta te gooien 😦 Wat betreft de siwaak; er zijn meerdere bomen die tandentwijgen leveren blijkbaar. Ik at ze al als kind, maar wist nooit dat het was om ook schone tanden te krijgen. Mijn tanden voelen super glad en schoon aan. Ik ga ze zeker een tijdje uitproberen. Deze komen uit Afrika.

 44. Christel zegt:

  Ik bedoel natuurlijk niet fluaride maar fuoride. Mijn stokjes zijn licorice ofwel zoethout.

  http://www.consumed.nl/dossiers/mondverzorging/artikel/937/zo-maakt-de-wetenschap-een-einde-aan-kiespijn
  Zoethout

  Amerikaanse wetenschappers ontdekten twee substanties in zoethout tandbederf en tandvleesontsteking. licoricidine en licorisoflavan A. De stoffen doodden twee belangrijke cariësbacillen en drie belangrijke bacillen in tandvleesontstekingen. De stoffen kunnen ook andere mondinfecties genezen, zeggen de onderzoekers. Zoethout tegen tandbederf is al een oude Chinese traditie.

  • Wout zegt:

   Ik heb vroeger nog zoethout gekauwd, voordat ik met Paleo begon, en ik had de indruk dat mij dat problemen opleverde (vermoeidheid/verwardheid). Kan toeval zijn natuurlijk. In ieder geval verhoogt de zoetstof in zoethout (glycyrrhizinezuur) de bloeddruk.
   Dus als je dit probeert, let op eventuele bijwerkingen.

 45. Christel zegt:

  Wout, k had begrepen dat de bast verantwoordelijk is voor die hoge bloedruk. Dus als je daar gevoelig voor bent kun je die er beter even af snijden. Daarnaast zijn er diverse soorten twijgen/roots die als tandenstok worden gebruikt. Misschien moet je eens een andere proberen? Mij bevalt het prima. Zelfs na het eten van nootje. Niet verwacht. Ik blijf ook met kokos poetsen 1x per dag.

  • Wout zegt:

   Ha goed idee, als ik ze nog eens tegenkom koop ik er nog wat. Ondertussen is mijn gestel ook wat veranderd, en op zo’n stokje knabbelen is eigenlijk wel een leuk alternatief voor “tv-snacks”.

 46. Iefke Janssen zegt:

  Jo, ik zag nu pas jouw vraag of ik met pure magnesium spoel. Ik maak zelf de olie en gebruik hiervoor 600 gram magnesiumvlokken op 1 liter water. Ik laat het water koken en vervolgens afkoelen tot ongeveer handwarmte. De vlokken meng ik er doorheen en roer totdat ze opgelost zijn. Ik heb een plantenspuit waarin ik de olie in doe en spuit dan ongeveer 8-10 keer in m’n mond. Smaakt afschuwelijk maar het is voor het goede doel 🙂
  ’s Avonds spuit ik de magnesiumolie op mijn lijf, ook zo’n 10-12 keer.
  Ze zeggen hoe meer de magnesiumolie prikt hoe meer je een tekort hebt. Bij mij prikt het de ene keer wel en de andere keer niet.

 47. Iefke Janssen zegt:

  Een kleine aanvulling. Magnesiumolie niet op wondjes en pas geschoren huis smeren want dit prikt echt ongelofelijk.
  Na 20-30 minuten schijnt de magnesium ingetrokken zijn en kun je douchen. Dit werkt verzachtend, zeker als het prikt.

 48. Daniel zegt:

  De nieuwe post van Heisenbug sluit hier mooi op aan: in veel tandpasta’s zit Sodium saccharin en triclosan. Beide zijn slecht voor de microbiota:

  http://mrheisenbug.wordpress.com/2014/09/24/saccharin-induces-diabetes-by-messing-with-your-microbes-and-its-in-my-toothpaste/

 49. cocky zegt:

  Driewerf hoera, sinds 15 september mijn gebit alleen maar gepoetst met water en houten tandenstokers gebruikt. Kom zonet van de mondhygieniste en daar een compliment gekregen dat het er zo netjes uitzag, geen enge verhalen over diepe pockets, ontstekingen etc. Daarna heeft ze met veel belangstelling geluisterd naar de theorie over het mucinenweb en microben.
  Onnodig te zeggen dat ik helemaal “om”ben. Eerst voelde het nog onwennig, onfris, maar na een week wende dat en heb ik het gevoel dat het echt schoon is. Ook het aspect van de tong is verbeterd, Voorheen ietwat beslagen, maar nu echt schoon en rozig!!

 50. Anneke de Reuver zegt:

  Anneke: ik ben een “vreemde” in dit panel, toch een kleine reactie: amalgaam is een grote boosdoener m.b.t. de gezondheid [zelf al decennia huidklachten, verergerd na Pfeiffer]. Echter, grootste gezondheidsproblemen gekregen na kwikbelastingstest van alternatief ARTS [waarvoor ik de chelator DMPS moest slikken, die ook in sommige detoxprogramma’s van zware metalen wordt gebruikt]. Ik begrijp niet dat artsen / toxicologen dergelijke middelen gebruiken!

 51. Hans zegt:

  Anneke , inderdaad foute boel dat amalgaan …….
  Mijn tandarts heeft alle vullingen verwijderd op 1 na , (verstands) kies die op de nominatie staat om toch beter getrokken kan worden .
  Wel vraag ik me af of de nieuwe vullingen wel goed blijken te zijn , het blijft kunstmatig spul uiteindelijk 😉

  Overigens is mijn gebit en tandvlees al 2 jaar stabiel met Paleo en zonder kaakontstekingen , heb een kaakchirurg-trauma opgelopen !

 52. Wout zegt:

  Ik heb nu een maandje vloerslapen achter de rug en ik kan getuigen dat mijn lage rugpijn wat beter is en ik ’s morgens beter uit bed geraak. Ik had ook wat nekpijn die nu quasi weg is.
  Ik heb een applicatie om mijn slaap te monitoren en ik kan daar ’s morgens een waardering aan geven, ik beoordeel dan hoe moe ik me voel op het moment van ontwaken, en ik ben duidelijk minder moe.
  Ik slaap op een fleece bovenop een tapijt en dat is zacht genoeg en lekker warm. De harde ondergrond zorgt er voor dat ik me geregeld verleg ’s nachts en ik denk dat dat de reden is dat ik ’s morgens wat wakkerder ben, ik lig niet vastgeroest in een enkele positie zoals in een zacht bed.
  Mijn ruggengraat wordt ook in alle posities geduwd en ik heb het gevoel dat dat de spieren in de onderrug ten goede komt.
  Ik heb soms een beetje last gehad van slapende armen (breedgeschouderd) maar dat gaat onmiddellijk over na een draai.
  Al bij al was dit een interessant experiment, ik ga mijn matras verdunnen en de vering vervangen door een zeer stevige plank, het is toch wel een beetje eenzaam op de vloer 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s