Soms maakt Paleo/LCHF het verschil tussen leven en dood

Emmy Frisk (20) claimde haar gezondheid en leven terug door het omgekeerde te doen wat haar artsen haar adviseerden. Als ze dat niet had gedaan was ze er mogelijk niet meer geweest. (Foto overgenomen van Kostdoktorn.se)

Emmy Frisk (20) claimde haar gezondheid en leven terug door het omgekeerde te doen van wat haar artsen haar adviseerden. Als ze dat niet had gedaan was ze er mogelijk niet meer geweest.
(Foto overgenomen van Kostdoktorn.se)

Sorry, ik kan het niet laten en mik er nog één bericht tegenaan voor ik me echt afmeld. De Zweedse ‘Kostdoktorn’ Andreas Eenfeldt plaatst vandaag op zijn site het verhaal van een 20-jarig meisje dat haar leven terugkreeg met onze simpele op het evolutionaire mismatch principe gebaseerde interventie. Sterker nog, als ze de adviezen van haar behandelaars was blijven volgen, was ze er waarschijnlijk niet eens meer geweest. Dit soort n=1’en doen mijn bloed koken en versterken het besef hoe noodzakelijk het is dat ‘patiënten’ (lees: individuen die net iets gevoeliger zijn voor neolithische mismatches dan anderen) ook over deze mogelijkheid worden voorgelicht. Snel.

Dit schreef Emmy Frisk aan Andreas:

Hej! Ik wil je graag mijn verhaal vertellen.

Toen ik jonger was, was ik een gezond, vrolijk meisje met een normaal gewicht. Maar op mijn twaalfde kreeg ik epilepsie. Al snel werd ik een heel ander persoon. Als gevolg van elkaar snel opvolgende aanvallen (vaak meerdere per week) en medicijnen met erg vervelende bijwerkingen veranderde ik in een meisje dat constant depressief en moe was en mijn gewicht nam sterk toe. Gedurende acht jaar leefde ik mijn leven in een verschrikkelijk tastbare duisternis en volledig zonder energie of levenslust.

Begin 2014 kreeg ik van mijn artsen te horen dat ze alles hadden geprobeerd op me aanvalsvrij te krijgen, maar dat niets hielp en dat ze niks meer voor me konden doen. Het enige dat overbleef was hopen dat mijn epilepsie met de tijd vanzelf zou verdwijnen. Op dat moment had ik drie, vier keer per week een aanval, ik was extreem dik en omdat mijn gezondheid zo slecht was mocht ik ook niet werken. Ik had al een keer geprobeerd een eind aan mijn leven te maken en ik wist dat ik dat binnen afzienbare tijd opnieuw zou proberen als er geen verbetering zou optreden.

Ik besloot het heft in eigen hand te nemen, dacht dat ik niets te verliezen had en ik in elk geval kon proberen om een beetje af te vallen. Eind februari (acht maanden geleden) begon ik met LCHF. Het was zonder enige twijfel het beste besluit dat ik ooit heb genomen! De eerste week al verdwenen mijn aanvallen. Na drie maanden was ik van alle medicijnen af en was ik nog steeds aanvalsvrij. Vandaag ben ik 55 kilo lichter, ik slik nog steeds geen medicijnen en ik ben eindelijk weer dat vrolijke, gezonde en energieke meisje dat ik lang geleden was. Zo lang ik me aan de leefstijl houd merk ik niets van mijn ziekte en ik heb een onbegrensde energie.

Stel je voor dat zoiets eenvoudigs als het verminderen van de koolhydraatinname me mijn leven heeft teruggegeven. Dat ik door deze reis bovendien als mens onvoorstelbaar ben gegroeid. Mijn plan is nu om te leren voor voedingsadviseur, in de hoop andere mensen die zich in vergelijkbare situaties bevinden te kunnen helpen. Ik wil Kostdoktorn uit de grond van mijn hart bedanken voor zijn inspirerende berichten.

Emmy Frisk, 20 jaar.

Blijf jij onbewogen bij het horen van zo’n verhaal? Godgloeiendegodverdomme? Zo ja, dan heb je geen greintje gevoel in je donder. Het tragische is in dit specifieke geval dat Emmy een behandeling werd onthouden waarvan al een volle eeuw bekend is dat hij goed werkt bij haar aandoening. Ketonen stabiliseren hyperprikkelbare hersencellen.

Gastroenteroloog Ian Spreadbury eindigde zijn eerste op het evolutiegeneeskundige perspectief geïnspireerde publicatie in 2012 met de volgende woorden:

We should not settle for the meager improvements attainable from the consensus dietary advice when it is already clear that so much more might be achieved. Our sights should be set high, to see how close we can move levels of industrialized metabolic health toward those enjoyed by non-Westernized populations. While many will resist making dietary changes of such magnitude, official advice must nonetheless point in the correct direction, allowing individuals to make informed decisions.

In het licht van Ian’s door weinigen gehoorde shout out prijs ik me gelukkig in het gezelschap van de slimme en bevlogen troep mensen die onder leiding van en dankzij onderzoeker Esther Nederhof het eerste Ancestral Health Symposium Nederland van de grond aan het tillen is. Wat ook het resultaat zal zijn, we doen iets en dat voelt goed. Daarover – ondanks de geplande radiostilte 🙂 – later meer.

Esther, Tije en nog iemand tijdens de eerste vergadering t.b.v. AHS Nederland 2015 (Foto: Mariet Hoen)

Esther, Tije en nog iemand tijdens de eerste vergadering t.b.v. AHS Nederland 2015
(Foto: Mariet Hoen)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

51 reacties op Soms maakt Paleo/LCHF het verschil tussen leven en dood

 1. Iefke Janssen zegt:

  Het kan zo simpel zijn alleen moet je durven en dat heeft deze vrouw gedaan. Stoer en dapper om zelf het roer om te gooien en tegen de adviezen van de artsen in te gaan.
  Goed gedaan Emmy 🙂
  Melchior, tot ziens en succes met wat je gaat doen. Het komt goed 🙂

 2. We mogen hopen dat Internet uiteindelijk een einde maakt aan deze verborgen waarheid over epilepsie en LCHF. Ik heb zelf ooit de meest inspirerende YouTube videos van (ex-)epilepsie patienten verzameld: http://www.wijzijngezond.nl/epilepsy/

 3. Iefke, Yes!

  Robert, dank daarvoor.

  Prachtige aanleiding om de onweerstaanbare Meryl Streep weer eens voor het voetlicht te brengen:

 4. marietsebiel zegt:

  Melchior, ja tranen van ontroering voor Emmy. En blijdschap dat zij door de niet aflatende inzet van Andreas Eenfeldt kennis kon nemen van de voor haar levensreddende interventie. Geweldig.

  Dat is ook het doel, toch, van de AHS Nederland. Spread the news ! Kennis is macht, over je eigen leven, gezondheid. Ieder gered mens is er weer een. Hoe meer hoe liever.
  Totdat het er zoveel zijn, dat ze niet meer over het hoofd te zien zijn.
  Heel veel druppels maken samen een meeslepende zee XD

  Ik zal je zeker missen, als je in conclaaf gaat voor het schrijven van je boek. Het is voor een goed doel, dat wel, ik verheug me nu al op je boek.

  Af en toe updaten over de AHS voortgang houdt de spanning erin. Wie weet krijgen we nog hele goede tips ( en medewerkers aan de organisatie ) van de bevlogen reaguurders hier 😉

 5. Jessica Boekhorst zegt:

  En dan dat tragische verhaal van die diabetische mevrouw die door omstandigheden niet meer het eigen risico van de zorg kan betalen en het zo moet doen zonder insuline met commentaar
  erbij van een politica “ieder heeft recht op basale zorg in Nederland”. Dit gehoord ergens in zo`n
  kritiekloos actualiteiten programma op TV. Ze had ook nog wat opgespaarde insuline van de internist gekregen uit pieteit voor haar situatie. Als deze ook was verspoten dan werd het toch echt een keuze tussen of geld voor brood of geld voor insuline. Gloriejuunogaantoe… waar is
  die nederlandse dr Einfeldt, de low-carb atleet, de Paleo BNer of journalist met enige kennis van
  zaken????????????????
  Fantastisch dat initiatief voor een AHS in Nederland. Als engelse juf dacht ik lang te optimistisch dat ieder wel die super informatie uit het engelse veld zou kunnen oppikken. Als het er (medisch)
  op aankomt blijkt dat niet zo te zijn.
  Ik ga je missen Melchior, angry young man on a mission en ik zie je boek tegemoet with a vengeance. Maar ja, nog wel even aan de slag, hé… Succes, lieve groet JB

 6. Angry, yes. Maar young 🙂 ?

  Dank, Jessica!

 7. Tije zegt:

  Ja, wie is die kerel met dat witte shirtje op de foto?

  Misschien wel aardige om binnen de context van deze blog het n=1 verhaal van mijn vrouw te vertellen. Zij leedt (ja, verleden tijd) aan pavor nocturnus (nachtangst). Dit houdt in dat je tijdens de NON-REM-slaap ineens in paniek wakker wordt. Tenminste; de hypothalamus wordt wakker – en kan alleen maar paniek zaaien- en de hogere hersenlagen slapen door. Het schijnt een vorm van epilepsie te zijn. Maar goed, binnen de eerste twee uur nadat mijn vrouw in slaap was gevallen, was het vaak dikke paniek in de tent. Onze kinderen waren aan het verdrinken of hingen volgens haar uit het raam of waren weg; de primaire reacties die de hypothalamus kan afgeven. Heel erg lastig, daar zij op zo’n moment feitelijk nog in slaap is en dus ook weer rustig in bed gaat liggen en verder slaapt. ‘s-Ochtends weet ze zich niks meer te herinneren. Voor mij lag dat iets anders! Ik ben haar regelmatig achterna gerend om ons gezin te redden van het naderende onheil. En ik moest altijd weer even bijkomen wanneer het – gelukkig maar- loos alarm bleek. Mijn hemel, zoiets is echt niet prettig wanneer je net in je diepe slaap zit.
  Uiteindelijk heeft ze een uitgebreid slaaponderzoek gehad bij SEIN. Een nachtje overblijven met allerlei meetapparatuur etcetera. Conlusie van de onderzoeker: niks aan te doen, slik maar pilletje zodra je merkt dat er een cluster aan komt (het kwam meestal geclusterd in de periode voorafgaand aan menstruatie, ovulatie). Tjsa, een leven lang pilletjes slikken dus…… Maar toen las ik Mr. Heisenbug! En mijn vrouw, die toch al net op paleo was overgestapt, stond wel open voor een experiment met aardappelzetmeel (AZM). En wat denk je? De nachtangst verdween als sneeuw voor de zon. Echt waar. Aanvankelijk was het zelfs zo dat wanneer ze een dag vergat AZM in te nemen, dat de nacht daaropvolgend (24 uur later) nachtangst optrad. (Hoezo oorzaak gevolg?) Maar nu, anderhalve maand later, maakt een paar dagen AZM al geen verschil meer. Ik denk doordat ze langer op paleo zit.
  Een verklaring voor dit geheel ga ik hier niet geven, kun je lezen in de betreffende blog van Mr. Heisenbug.

 8. Wow, Tije, wat een verhaal! Dank voor het delen!

  Over die foto, het valt me toch altijd weer op hoezeer kerels er in aanwezigheid van een mooie vrouw uitzien als apen 🙂 . Ik ben altijd weer blij dat ik geen vrouw ben, ha, ha, ha.

 9. Alex zegt:

  “Your critics say you take medication for diabetes, which proves your diet doesn’t work. Do they have a point?

  No. I had to face facts. I initially thought I could get by without medication. I spoke to specialists I trust internationally, who confirmed the diagnosis of diabetes, and said I should take medication. If I was being treated conventionally, but still eating my high-fat diet, I probably could get by without medication, but I want perfect control. I want my glucose to be as good as anyone without diabetes. I’m nearly there.”

  Ook paleo/lchf is geen garantie voor een insulineloos bestaan, volgens Tim Noakes

  https://melchiormeijer.wordpress.com/2012/07/02/professor-noakes-i-got-my-running-back/#comment-25819 voor de link naar het interview

  “Af en toe updaten over de AHS voortgang houdt de spanning erin. Wie weet krijgen we nog hele goede tips ( en medewerkers aan de organisatie ) van de bevlogen reaguurders hier ;-)”

  Mariet et al: Dat hangt er een beetje van af waar het uiteindelijk georganiseerd gaat worden; tenslotte woont niet iedereen in het noorden des lands. 😉 Geweldig initiatief en petje af voor de pioniers!

 10. Respect voor zoveel moed van dat meisje. Het is niet makkelijk om radicaal tegen het advies van je artsen in te gaan. Ik gun haar al het goeds van de wereld en hoop dat haar huidige gezondheid de herinnering aan het zware zwarte verleden zal doen verdwijnen.
  Ik volg zelf ook al een paar jaar mijn eigen pad, ondanks gefronste, glazige en ‘het zal wel’ blikken van de artsen die ik af en toe op dat pad tegenkom en het gaat steeds beter met mij.
  Er is veel kennis die niet terechtkomt bij de mensen die er wat aan zouden kunnen hebben. Daar kun je je druk om maken, maar het is zo en het blijft zo tenzij diegenen die erover weten, erover spreken. Liefst onderbouwd natuurlijk en met voorbeelden zoals bovengenoemd voorbeeld.

  Ik probeer al een paar jaar het nieuws aan de man te brengen dat Bechterew alles van doen heeft met darmflora. Dat een zetmeelvrij (tegen Paleo aanschurend) dieet helpt. Ik ben mijn eigen bewijs daarvoor. Slik of spuit al een paar jaar niks tegen de pijn. Kan weer lopen, kon ik niet. Kan weer fietsen, kon ik niet. Kan weer slapen, ging ook niet meer.
  Ik heb een website opgezet over mijn ervaringen. Ik dacht: ze zullen me wel voor gek verslijten. Ik zal wel een roepende in de woestijn blijken. Wat schetst mijn verbazing: er zijn mensen die wat in mijn verhaal herkennen, er zijn er meer zoals ik die weten dat voeding medicijn kan zijn. Er zijn zelfs mensen die zeggen dat ze wat aan mijn info hebben gehad, dat het nu beter met ze gaat. Ik hou mijn mond niet meer. Ik zal erover schrijven en spreken tot ik erbij neerval.
  En Melchior, jouw werk is dus belangrijk. Voor mij en voor velen. Ik geniet van je posts (al kan ik ze niet altijd allemaal bijhouden 😉 Ga lekker door. Spread the news. Dan doe ik dat ook, op mijn manier.
  Judith (van Almond&Figtree)

 11. Tije zegt:

  LOL @ Melchior Meijer om 12:51 PM

 12. Topverhaal, Judith! Geweldig om te zien hoe mensen als jij het heft in eigen hand nemen en vaak met zulke onvoorstelbaar goede resultaten. We hebben straks alle bloggers en twitteraars nodig om AHS Nederland in the picture te krijgen.

 13. Alex zegt:

  Hier is trouwens dat stuk over niet te betalen eigen risico waar Jessica naar refereert: http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/consument-mijdt-noodzakelijke-zorg-door-hoog-eigen-risico/speel/1/

  Judith, ik heb je blog al (eerder) bij niet-commerciele bronnen gezet, te goed om niet te delen. 🙂

 14. Frans zegt:

  Een Ancestral Health Symposium in Nederland? Waar, wanneer, wie? Graag meer informative! Is er een website of iets?

 15. Beetje rommelig ontstaan na oproep van Esther in de comments hier, Frans. Website is in de maak. Alles wordt binnenkort duidelijk.

 16. marietsebiel zegt:

  Niemand kán zonder insuline Alex 😉
  Of je maakt hem ( nog ) zelf en als je dat niet doet, zoals DM type 1 en ook sommige DM type 2 dan moet je ( bij ) spuiten. Zoals ik ook.
  Maar het maakt een enorm verschil, op LC/HF/Paleo, hoeveel dat is/moet zijn.
  Liefst geven dokters je ook nog een handjevol pillen erbij voor het behandelen van diabetes en dan nog wat zogenaamde preventiefs zoals statines en hoge bloeddrukpillen. Allemaal met alle bijwerkingen van dien, zoals vet opslaan bijvoorbeeld en spierpijnen enzo door statines.
  Voordat je, en het vet kwijt raakt en de medicatie een heel stuk afgebouwd hebt ben je zomaar een paar jaar verder.
  Bij mij is dat al voor een groot deel gelukt, insuline vermindert, alle pillen eruit en 28 kg lichter. Wel na 25 jaar diabetes, dus als je er vroeger bij bent is de kans om diabetes terug te dringen waarschijnlijk groter en kan dat vast ook sneller. Maar ik ga gewoon door en kijk hoever ik kom 😉

  AHS nu waarschijnlijk in Groningen ! Maar volgende keer weer ergens anders, moet een traditie worden. Reductietreinkaartje bij de Blokker of Kruidvat, kamperen in het stadspark, online video’s achteraf ? ( Ervaren camera mensen gezocht ! )
  Het wordt een succes, daar gaan we voor 😉

 17. Ann zegt:

  Ja Melchior,

  Inderdaad ‘G-g-g’! Dat heb ik de afgelopen jaren zeer regelmatig gedacht en gebezigd. Toen mijn moeder haar pijnklachten genegeerd werden door diverse artsen. Alleen ZIJ wisten haar pijn te duiden want die kwam volgens hen vanuit de rug naar de lies en niet andersom zoals mijn moeder beweerde. Tot na een operatie bleek dat daar toch de haard van de ontsteking gezeten had, maar toen was uiteraard al te laat, mijn moeder is o.a. aan de gevolgen van de infectie overleden. Toen mijn buurman zijn herhaaldelijke verzoeken rekening te houden met zijn ‘dieet’ i.v.m. zijn ziekte, in het ziekenhuis tijdens behandeling categorisch geweigerd/genegeerd werden, etc, etc.

  Ik kan er een lang en uitgebreid verhaal van maken, talloze voorbeelden aanhalen die tegenwoordig meer regel dan uitzondering zijn. Maar het komt allemaal op hetzelfde neer. Noem het arrogantie, onwetendheid, stug-tegen-beter-weten-in negeren, etc. Zelf heb ik ook een huisarts die waarschijnlijk een patent heeft op Nasonex want iedere diagnose die hij stelt kan daarmee genezen worden. Gesponsord door Big F. Maar een aanpassing of verandering in je voedingspatroon wordt altijd lacherig terzijde geschoven. Nou, dat is dan jammer, ook hier privé ervaren wij dagelijks de bewijzen. Wil niet zeggen dat we hier allen Paleo zijn, de een wel, de ander ‘leunt’ daar tegen aan, we zijn wel erg met voeding, beweging en alle informatie daarover bezig. En voelen ons goed. Goede voeding doet zo ontzettend veel voor mens en dier.

  Ga door met je Angry Young Mannernisms’, als Oudere Jongere/Jongere Oudere, en ik kijk uit naar je gebundelde schrijfsels!

 18. Gert van der Hoek zegt:

  @Jessica

  “Als engelse juf dacht ik lang te optimistisch dat ieder wel die super informatie uit het engelse veld zou kunnen oppikken. Als het er (medisch) op aankomt blijkt dat niet zo te zijn”.

  Dat herken ik, maak ik regelmatig mee. Ook mensen die het Engels machtig zijn, horen en lezen liever in het Nederlands.

  Voor wat betreft de N=1 ervaringen: gelukkig zijn er veel positieve verhalen. Maar ik ken ook aardig wat N=1 mensen die van hun artsen te horen kregen: “hier staan wij niet achter”, of “dat is niet bewezen” , enz. enz. Vervolgens gaat (bijna) iedereen voor gaas. Je staat erbij en kijkt ernaar en je ziet mensen naar de kloten gaan.

 19. Alex zegt:

  Dat weet ik Mariet, het ging om medicatie en de mening van Noakes, zoals duidelijk uit de quote bleek en was een reactie op de opmerking van Jessica. Paleo/LCHF kan veel, maar is geen wondermiddel (al zou je soms bijna denken van wel gezien de geweldige resultaten die menigeen weet te bereiken!) 😉

  Het (uiteraard!) bezoeken van AHS NL was niet mijn insteek, maar het eventueel praktisch ondersteunen daarvan. 🙂

 20. willem zegt:

  Toch even wat tegenwicht v.w.b. de hier soms zwart afgeschilderde artsen.
  Laten we eerst bedenken dat de moderne geneeskunde ons flink vooruit heeft geholpen. Talloze, voorheen nauwelijks of niet te bestrijden, ziekten kunnen afdoende genezen worden. Technologisch is deze wereld in rap tempo aan het veranderen. Op diverse terreinen, zoals de strijd tegen infectieziekten en kindersterfte, hebben we reuzenstappen gemaakt. Elders moeten die nog genomen worden, maar de kennis is er.
  En, ja, artsen bewegen zich voornamelijk op het gebied van genezen en minder op dat van voorkomen. En, ja, aan de opleidingen schort nogal het een en ander, zoals het zeer miniem bijbrengen van voedingsleer.
  De reacties van artsen, zoals hierboven ook omschreven, ligt niet altijd aan het karakter van de persoon, of aan zijn gebrek aan interesse. Nee, factoren als tijdgebrek en, vooral, het ontbreken van wat we hier toch zien als basiskennis over voeding en gezondheid is tamelijk standaard.
  Geen wonder dat velen hun toevlucht elders zoeken, zoals bij ‘alternatieve’ genezers. Soms een uitkomst, vaak gevaarlijk.
  Vandaar ook dat ‘paleo’ in mijn ogen een belangrijke rol zal kunnen gaan spelen bij het implementeren van effecten van een menselijk voedingspatroon in de geneeskunst. Want ook artsen hebben kennis van biologie. Nu alleen nog de doorbraak ervan naar de reguliere behandelingen.
  Maar hoe dan?
  Dat lukt niet (daar komt mijn stokpaardje weer, excuses) door elkaar te blijven verketteren. Er zal concensus moeten komen, begrip ook. En dat kan alleen van boven af, hoe moeilijk en voor sommigen te accepteren ook: reguleren. Dus is het wachten op een verandering bij de instituten die ook de artsen van voeding voorzien, de Gezondheidsraad en, daarvan afgeleid, het Voedingscentrum. En de opleidingen voor dietisten niet te vergeten. Dat gaat nog een heel gevecht worden, want de invloed van de voedingsmiddelenbranche en de pharmaceutische industrie op de aanbevelingen valt niet te onderschatten. Maar vroeg of laat zullen de wijze mannen en vrouwen zich toch wel los kunnen maken van het web waarin velen verstrikt zitten: hun huidige dan wel vroegere banden met genoemde belangengroepen? Want pretendeer je de wetenschap te beoefenen, dan dien je onafhankelijk en flexibel te zijn, met een objectief oog voor ontwikkelingen en een verstand waarbij de logica wel wat mee rop de voorgrond mag treden.
  En, oh, ja, de alom gehoorde kreet ‘dat maak ik zelf wel uit’ klinkt stoer, maar is wel heel relatief.

 21. Willem, bijna al mijn ‘helden’ zijn artsen. Ik heb een heilig respect voor de geneeskunde. Maar ik begrijp wat je bedoelt.

 22. Guido Vogel zegt:

  D’r is ook een gozer met een enorme plaat voor z’n harses die continue een consistente boodschap over Paleo/LCHF brengt op Foodlog (beetje promo bij de buren doen) en daar veel waardering oogst 😀

  http://www.foodlog.nl/short-news/detail//eet-minder-koolhydraten-zeggen-vermaarde-wetens/

 23. Oei, wat ben ik blij dat ik daar vrijwel nooit meer kom.

  Jaap zegt dat koolhydraatbeperking een logische interventie is bij diabetes type 2 en dat hij nooit anders heeft beweerd. Check.

  Jij vraagt hem waarom hij diabetespatiënten dan (als autoriteit en op een officiële website) volkorenbrood adviseert. Check.

  Heel Foodlog klimt in de gordijnen van die muffe tent en noemt je een ruziezoeker die de fatsoensregels overschrijdt. Check.

  Conclusie: foute boel. Niks mee van doen willen hebben. Het woord waarheidsvinding wordt daar vaak in de mond genomen. Dat is bijzonder ironisch 🙂 .

 24. @ Melchior; laat maar weten wanneer ik reclame moet maken voor AHS NL.
  @ Alex; ik had gezien dat je mijn website had genomineerd, dankjewel! Altijd leuk als mensen je schrijfsels leuk vinden 😉

  Judith

 25. Karien zegt:

  Wat een ontroerend verhaal van een meisje van wie de achternaam zelfs ‘gezond’ betekent (of zou dat een pseudoniem zijn).

 26. Ja, inderdaad. Nee, ze heet echt Frisk. Het kan niet mooier.

  Almond, je staat er bij. Ik kijk nooit naar die pagina, sorry.

 27. Dankjewel Melchior. Wat een eer. Succes met al je wilde plannen en het schrijven van je boek.

 28. willem zegt:

  Guido. Ik heb enige jaren meegehobbeld bij Foodlog. Aanvankelijk, lang geleden, want in de periode dat ook Melchior zich daar wel eens roerde, had het er de schijn van dat sommigen mijn bijdragwen waardeerden. Zelfs de Oppemeester. Ik lag wel vaak in de clinch met mijn grote vriend Hendrik Jodokus Kaput. Ik vond/vind hem te dogmatisch en fatalistisch, maar waardeer zijn consistentie wel. Op zeker moment gebeurde er iets in de gedachtewereld van DV. Ik ga daar nu niet op in. Wel trok ik daar conclusies uit die niet vleiend voor hem waren. Zonder opgaaf van reden blokkeerde hij mijn toegang tot FL. Prima. Maar de beweegredenen van FL en de wijze waarop daar min of meer ‘gestuurd’ wordt, zijn in mijn ogen kwalijk. En dan heb ik het nog niet over de arrogantie en ‘grote namen’ waarmee DV zich omringt en pronkt. Zielig.

  Ik begrijp dat FL binnenkort nog adequater, lees geselecteerd op titels en namen, gaat worden gemodereerd. Jij was er al eens, bijna, afgeschopt. volgens mij ben je straks helemaal niet meer gewenst.
  En Jaap Seidell. Hoewel ik zijn standpunten lang niet altijd kan begrijpen, neemt hij wel de moeite om zo nu en dan uit zijn leerstoel op te staan. Hoe anders dan de vrienden Kok en Katan. Maar zijn ‘volkorenbrood’ heb ik hem nog niet zien onderbouwen. Wel, en dat moet ook gezegd, stelde Seidell al eerder dat granen niet nodig zijn om tot een optimale voeding te komen. Dat dan wel weer.

 29. Alex zegt:

  “Almond, je staat er bij. Ik kijk nooit naar die pagina, sorry.”

  Dat is/was wel duidelijk, Melchior, gezien het gebrek aan correcties. Het zij je vergeven. Er zijn belangrijker zaken in het leven. 🙂

  Heb je meegekregen dat Jamie ‘die paleo vent’ ,is overgestapt op: http://re-evolutionary.com/ ?

 30. Yes, wist ik! Jamie is President van AHS New Zealand.

 31. Folkert zegt:

  Ik ben altijd nog zo benieuwd naar dat eetgebeuren van het N-elftal ? Als ik Guus zie, dan begin ik te denken, ja, komt ie uit Quebec.

 32. Alex zegt:

  http://keto-everything.tumblr.com/image/100071721631

  Q. Which of these is a Minister for Health?
  A. They All are.
  From the left. Belgium, Sweden, Quebec.
  Maybe the two outsiders should try Low Carb High Fat

  Stelling Nina wordt nergens onderbouwd, niet iedere Zweed eet LCHF
  https://twitter.com/gabrielwikstrom/media

  Misschien is Gabriel wel paleo a la Lindeberg. 😀

 33. Hans zegt:

  @ Guido Vogel zegt:
  oktober 21, 2014 om 2:29 PM ,

  Knap hoe jij op Foodlog stand houdt , noemde het al eerder ,, Je hebt ze bij de ballen ” , kort door de bocht maar ’t is niet anders 😉 Verspilde energie netjes gezegd ….. , laat het zooitje los daar …..

  Voor het archief 😉 :

  Melchior Meijer zegt:

  oktober 21, 2014 om 2:49 PM

  Oei, wat ben ik blij dat ik daar vrijwel nooit meer kom.

  Jaap zegt dat koolhydraatbeperking een logische interventie is bij diabetes type 2 en dat hij nooit anders heeft beweerd. Check.

  Jij vraagt hem waarom hij diabetespatiënten dan (als autoriteit en op een officiële website) volkorenbrood adviseert. Check.

  Heel Foodlog klimt in de gordijnen van die muffe tent en noemt je een ruziezoeker die de fatsoensregels overschrijdt. Check.

  Conclusie: foute boel. Niks mee van doen willen hebben. Het woord waarheidsvinding wordt daar vaak in de mond genomen. Dat is bijzonder ironisch 🙂 .

 34. Hans zegt:

  Moeilijk dat internet , moet je paleo helemaal niet willen ,,zucht”…..

  Guido zei dat helemaal niet dat zeg IK op zijn reactie :

  ,, Knap hoe jij op Foodlog stand houdt , noemde het al eerder ,, Je hebt ze bij de ballen ” , kort door de bocht maar ‘t is niet anders 😉 Verspilde energie netjes gezegd ….. , laat het zooitje los daar ….. ”
  Excuus.

 35. Guido Vogel zegt:

  “Blijf jij onbewogen bij het horen van zo’n verhaal? Godgloeiendegodverdomme? Zo ja, dan heb je geen greintje gevoel in je donder.”

  Mijn antwoord is dus ‘nee’. In vrij directe omgeving zie ik leed waarvan ik denk dat Paleo/LCHF mogelijk verbetering kan bieden. Nog niemand wil er aan. De high-carb/low-fat boodschap (met Becel natuurlijk) is er zo ingeramd en heeft zich zo in het collectieve geheugen genesteld dat ze slaafs het advies van hun dokter (en niet dat van mij) opvolgen. Ik kan ze geen ongelijk

  Dan maakt het je kwaad om na enig leeswerk te constateren dat we al een jaar of 40 bedonderd worden. Dat dit echt geen hogere wiskunde, maar science 101 is. Er stond een prachtig interview met John Ioannidis in de Volkskrant afgelopen zaterdag: statistisch wizzkid.

  Dat Jaap Seidell de goede richting op gaat, maar het blijkbaar te veel moeite vindt om het Diabetesfonds een mailtje te sturen met gecorrigeerde tekst. Dat Robert Hoenselaar zijn potentiele klanten misleidt door te melden dat ze 50% kans hebben kanker te verminderen als ze maar X, Y en Z eten.

  Dit blog is natuurlijk hartstikke leerzaam, maar het meeste wat ik bijdraag is preken voor eigen parochie. Foodlog heeft een ander publiek. Als ik er een zaadje plant voor het Paleo/LCHF gedachtengoed is dat al heel wat. Dat moet dan maar mijn bijdrage zijn.

 36. Hans zegt:

  Dat het zaadje daar dan maar ooit in goede aarde mag vallen 😉

 37. Guido Vogel zegt:

  Geduld is een schone zaak 🙂

 38. Christel zegt:

  Melchior gaat de speer in het hoenderhok gooien.
  Mensen moeten eerst klaar zijn voor de waarheid. (als je maar ziek genoeg bent) Het is in elk geval goed om er zelf naar te leven.

 39. Corrien zegt:

  @ Guido
  Bij jou ga ik maar eens hetzelfde doen als bij Mariet:
  Langs de kant staan met vlaggetje en toeter en heel hard roepen: Hup Guido, hup Guido! 😉

 40. Janet Noome zegt:

  Epilepsie behandelen met behulp van een ketogeen dieet is een al jarenlang toegepaste therapie in Nederland. Dus in die zin lopen we misschien eens een keer voor op Zweden 😉 Voor kinderen bestaat het al jaren. En de leeftijdsgrens (lag bij adolescentie) is inmiddels opgeheven. Zie bijvoorbeeld deze link: http://www.epilepsievereniging.nl/epilepsieplus/behandelingen/ketogeen-dieet/voor-wie-en-waar/ Met name in Universitaire klinieken en in Kinderziekenhuizen is veel expertise.
  Maar… de ankers worden uitgegooid als het ketogeen dieet genoemd wordt als optie in de oncologie. Dat is no go… En dat is heel jammer.

 41. Jo tB zegt:

  Kwam zojuist onderstaand artikel tegen. Jammer dat niet vertellen waar de twee maaltijden uit bestaan. Het is open access, dus je kunt het hele artikel downloaden via de PDF knop.
  http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?aid=9560918&fileId=S0007114514004012

  Plant-rich mixed meals based on Palaeolithic diet principles have a dramatic impact on incretin, peptide YY and satiety response, but show little effect on glucose and insulin homeostasis: an acute-effects randomised study

 42. Micha zegt:

  Ook leuk uit het artikel: “All authors with the exception of G. F. and I. F. G. are
  employed by Unilever. G. F. is a consultant for Unilever.”

 43. MJoze zegt:

  Als je doorklikt kun je zien waar de maaltijden uit bestaan

  Referentie maaltijd: 1602 kJ
  57 g koolhydraten = 60% van energie
  11 g vet = 25% van energie
  13 g eiwit = 15% van energie
  Paleo maaltijd 1: 2326 kJ: het aantal koolhydraten is bijna gelijk aan de referentie maaltijd en de maaltijd levert bijna de helft meer energie
  65 g koolhydraten = 43% van energie
  18 g vet = 28% van energie
  41 g eiwitten = 29% van energie
  Paleo maaltijd 2: 1606 kJ: koolhydraten en energie ongeveer gelijk aan referentie maaltijd
  66 g koolhydraten = 60% van energie
  11 g vet = 25% van energie
  16 g eiwit = 15% van energie

  De referentie maaltijd bestaat uit: rijst, mango, wortelen, zalm en olijfolie. (PHD?)
  Bij de paleo maaltijden is de rijst vervangen door groente en fruit.

  Alledrie de maaltijden bevatten evenveel koolhydraten. De koolhydraten in de referentiemaaltijd komen uit rijst en fruit, had iemand dan een verschil in glucose en insuine verwacht?

 44. Gert van der Hoek zegt:

  Zo zie je maar: weer een onderzoek dat je nept je waar je bij staat.

 45. Op zich bijzonder vreemd dat ze in de referentiemaaltijd geen tarwe gebruikten. Maar ook met rijst had ik grotere glucose en insuline AUC’s verwacht. Ze moeten een heel scherp afgebakend doel voor ogen hebben gehad. Functional foods?

  Hallo trouwens, Judith!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s