AMSTERDAM, 26 februari 2115

 

Exact 100 jaar geleden tekende Dr. Esther Nederhof de statuten van Ancestral Health Stichting Nederland. Het zou nog zeker 50 jaar duren voor evolutie door natuurlijke selectie, het leidend principe in de biologie, de basis zou gaan vormen voor toegepaste gebieden als geneeskunde en voedingsleer.

Exact 100 jaar geleden tekende Dr. Esther Nederhof de statuten van de Ancestral Health Stichting Nederland. Het zou nog zeker 50 jaar duren voor evolutie door natuurlijke selectie, het leidend principe in de biologie, ook in Nederland de basis zou gaan vormen voor toegepaste biologische disciplines als geneeskunde en voedingsleer.

AMSTERDAM, 26 februari 2115 – Artsen en wetenschappers uit de hele Pan Europese Democratische Federatie kwamen gisteren in Groningen bijeen om te gedenken dat daar precies 100 jaar geleden de basis werd gelegd voor het vandaag de dag ook in ons deel van de wereld vanzelfsprekende idee dat evolutionaire principes een zeer belangrijk uitgangspunt dienen te vormen voor het bestuderen van ziekte en gezondheid bij mensen. Op 25 februari 2015 zette Dr. Esther Nederhof, een bewegingswetenschapper die later onderzoek zou doen dat leidde tot de huidige effectieve interventies ter profylaxe en behandeling van enkele toentertijd epidemische proporties aannemende psychiatrische aandoeningen, ten kantore van notaris Kuhlman haar handtekening (destijds nog met een pen) onder de statuten van de Ancestral Health Stichting Nederland. De stichting had het bescheiden doel kennis over het onderwerp te vergaren en die te delen met geïnteresseerden.

Prof. Dr. Annelies Sieuwerts, hoogleraar Evolutionaire Gezondheidsprincipes aan de medische faculteit van de Universiteit van Maastricht, memoreerde dat het nu nauwelijks voor te stellen is dat het leidend principe in de biologie, evolutie door natuurlijke selectie, destijds vrijwel niet werd gebruikt in de geneeskunde en voedingsleer, twee ultieme voorbeelden van toegepaste biologie. “Hoewel met name de acute geneeskunde en disciplines als oogheelkunde, anesthesiologie en chirurgie ook toen al van een zeer hoog niveau waren, werd op het gebied van chronische ziekten en preventie als ik heel eerlijk ben maar wat aangemodderd,” hield Sieuwerts het publiek voor. “Er was niet, zoals het volwassen disciplines betaamt, een valide richtinggevend uitgangspunt. Het idee dat simpele omgevingsfactoren als voeding, zonlicht en mechanotransductische impulsen invloed van betekenis kunnen hebben op de pathofysiologie van destijds grote ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten, autoimmuunziekten en depressie, werd door de opinieleiders van destijds als volkomen absurd bestempeld en met kracht tegengewerkt. Deels kwam dit door natuurlijke en op zich gezonde wetenschappelijke scepsis en inertie, deels ook doordat het idee dat interventies die geen recept of scalpel behoeven superieur kunnen zijn, door de professie als bedreigend werd ervaren. Een bekende aanhanger van de oude, anti-Darwinistische school, die conventionele dieetboeken verkocht en een column onderhield in de populistische, destijds ook nog op papier verschijnende krant De Telegrof, gebruikte geslepen massacommunicatietechnieken om collega’s die ook destijds al in kleine klinische trials gedocumenteerde evolutionair geneeskundige interventies in hun klinische praktijk toepasten in de hoek van de kwakzalverij te plaatsen. De later als onwetenschappelijke belangenvereniging ontmaskerde Nederlandse Vereniging tegen de Kwakzalverij werkte ijverig mee aan deze zwartmakerij, ondermeer door degelijk onderzoek naar de effecten van voeding op autoimmuunziekten in de nog volledig naar haar pijpen dansende media belachelijk te maken. Iedereen, grote onderzoekscentra incluis, was doodsbang voor deze club. Het paradigma liet zich bovendien erg makkelijk karikaturiseren. Pleitbezorgers ervan werden afgeschilderd als malloten die letterlijk terugwilden naar de situatie van voor de introductie van de landbouw, wat natuurlijk volkomen bezijden de waarheid was. Het gevolg was grote vertraging in het onderzoek. Onderzoek dat er uiteindelijk gelukkig toch kwam en dat ons de sublieme integrale gezondheidszorg heeft gebracht waar we vandaag van profiteren.”

De bijeenkomst werd afgesloten door bewegingswetenschapper en hoogleraar biomechanica Prof. Dr. Chantal van Driel, die de voorlopige resulaten van haar jongste onderzoek naar gerichte mechanotransductische impulsen op spiermetabolisme bekendmaakte. Van Driel heeft min of meer bevestigd dat slapen op een harde ondergrond – een gewoonte waaraan ons genoom zeer waarschijnlijk is aangepast – bij oudere mensen spierverlies tegengaat. “Slapen op een vrij harde, dunne mat leidde vanaf drie weken in de interventie tot een gemiddelde toename van de spiermassa met ongeveer een kilo per week,” aldus Van Driel. “Het exacte mechanisme moeten we nog achterhalen, maar we vermoeden dat de grotere druk die bij slapen op een harde ondergrond op het spierstelsel wordt uitgeoefend via een nog onbegrepen mechanotransductische route tot het waargenomen anabole effect leidt. Dit principe werd honderd jaar geleden al voorzichtig gesuggereerd door Dr. Nederhof, nadat zij het fenomeen in haar omgeving had waargenomen. Zodra we de mechanismen begrijpen en meer onderzoek naar de effecten op langere termijn hebben gedaan hopen we een apparaat te ontwikkelen dat de therapeutische mechanotransductische krachten gericht nabootst. Oudere mensen kunnen dan voor sarcopenie behoed blijven zonder dat ze op een matje hoeven te gaan slapen. Het is een prachtig voorbeeld van de kracht van het evolutionaire model als hypothesegenerator.”

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

44 reacties op AMSTERDAM, 26 februari 2115

 1. Henderina zegt:

  Geweldig!

 2. Tije zegt:

  Oh ja ,wauw, ik weet dat ook nog wel; de eerste stap richting de paleo-revolutie in Nederland. Fantastische tijden waren dat! Toen we een beetje aan het vergaderen en overleggen waren, in Zwolle en in Utrecht, met als resultaat dat baanbrekende symposium in september 2015, in Groningen. Ja, dat waren mooie tijden.

 3. marietsebiel zegt:

  WOUW !!! Back to the future.
  Wij waren onze tijd vooruit, toen in 2015 🙂

 4. Hans zegt:

  En weer met de (brood)nodige humor geschreven ….. Er gaat vast nog meer baanbrekende
  geschiedenis geschreven worden hier.

 5. Birgit zegt:

  je kunt je die tijd nauwelijks meer voorstellen…… ongelofelijk dat men er echt zo over dacht! stel je voor dat je tegen die stroming in hebt moeten roeien! maar eerlijk is eerlijk: de nobelprijzen-regen die volgde in die evolutionaire hoek maakte veel goed.

 6. Micha zegt:

  Laten we vooral niet vergeten dat in die donkere dagen lieden uit horecagelegenheden geweerd werden als ze ongeschoeid waren.

 7. cocky zegt:

  alle revolutionairen verenigt u, op de barricaden !!!!! en zie, het geschiedde…..

 8. Henderina zegt:

  Ik hoop alleen dat het allemaal wel wat sneller gaat, ik mik op over 20 jaar. Over 10 jaar ofzo hebben we geen werkende antibiotica meer. Bacteriën zijn blijkbaar slimmer dan wij, dus het roer zal drastisch om moeten.

 9. Gert van der Hoek zegt:

  😀 😀 😀

 10. ellenbremer zegt:

  😊 geweldig!

 11. Otto zegt:

  Slapen op een harde ondergrond, hmmmm…. Ik ben al zo gevoelig dat als er een veertje door m’n kussen prikt de slaap onderbroken wordt. 😛 Respect voor mensen die het kunnen. Misschien moet ik gewoon eens in mijn meditatiekamer op de vloerbedekking gaan slapen. Er moet er sowieso een matras blijven voor andere activiteiten die baat hebben bij flinke veerkracht..

 12. james zegt:

  Om nou al die oude reacties uit 2015 er aan te plakken ? Nog geen enkele reactie uit 2115 ?? Zeker geen nieuws meer. Stelletje zelf ingenomen types. Dit was van meer dan nationaal belang in die tijd. Dat was de tijd dat de meeste mensen nog brood aten. Iets wat men bakte van gemalen tarwe en gist. Men gebruikte toen zelfs meervoudig onverzadigde vetzuren. Dat goedje wat geperst werd uit zaden. Het was een tijd waarin de volksgezondheid op zo’n laag punt stond dat in 2020 de overheid zich genoodzaakt zag om het leger af te schaffen, alle wegenbouw en andere openbare projecten te stoppen omdat de staat bankroet was.
  Dit zou een nationale feestdag moeten worden. IK STEEK IN IEDER GEVAL WEL DE VLAG UIT! Die ouderwetse met die drie kleuren

 13. jan zegt:

  Felicitaties en geluk met dit mooie initiatief. Hopelijk een stap(je) verder om onder het juk van western diseases uit te komen. Hulde aan de initiatiefnemers. En voor wie het zien wil: er breekt Tijdperk voor nieuwe verlichting aan.

 14. Wat in het verschiet kan liggen (en waarom een jonge wetenschapper verdomd veel guts moet hebben om hier in te stappen)…

  http://sugarfreekaren.com/2015/02/25/prof-tim-noakes-the-old-mutual-health-convention-presentation-summary/

  • I will present the evidence to show that my opinion is scientifically based, does not break any of the rules of good science, that I have a right to that opinion, and that my critics are the ones who are practising junk science, and are endangering people’s health.

   They don’t understand causation science, hazard ratios, insulin resistance as well as the special role of gluten, the leaky gut and non-coeliac gluten intolerance in human ill health.

 15. Karien zegt:

  Ik hoop dat ik lang genoeg leef om dit honderdjarig bestaan mee te vieren 🙂
  De kans daarop is aanwezig, omdat ik op dit moment mij helemaal overgeef aan het Alternate Day Fasting dieet, waardoor mijn levensverwachting met eenderde toeneemt volgens meerdere studies. Hoewel, ik zou meer reden hebben om dit te zeggen als ik op moment van schrijven jonger was geweest dan 30…

 16. 🙂 🙂 🙂 . Zet haar op, Karien!

 17. james zegt:

  Heeft WordPress toch de verkeerde datum ingevuld Mijn commentaar (12.30) was gemaakt op 26 Februarie 2115. Fuck WordPress (om Victoria Nuland ass. secr. of state for European affairs te spreken 2014). Mijn overgrootvader (ook James) heeft de hele familie destijds attent gemaakt op Paleo Perspectief en is misschien de reden dat wij allemaal gezond zijn van lijf en leden. Ik ben nu 83 en heb nog nooit een dokter bezocht.

 18. Jan, ik hoop het. We gaan eerst proberen een mooi symposium neer te zetten.

 19. Tije zegt:

  Lol@James:”Om nou al die oude reacties uit 2015 er aan te plakken ?”

 20. Esther zegt:

  Hoe verzín je het!
  Het enige dat in die 100 jaar blijkbaar niet veranderd is, is de mannelijke dominantie in de wetenschappen, prof. Jos van Driel en prof. Jan Sieuwerts…

  • marietsebiel zegt:

   Inderdaad Esther, een zeer hardnekkig verschijnsel.
   Man soll doch sagen, dass dieser veränderungsfähig Type das noch immer nicht kapiert hat 😉

   Moeten wij stramme meisjes, in 2115 de vierde feministische golf gaan opstarten/? 😉

 21. O shit, Esther! Ik heb iets gedaan dat volledig tegen mijn toch behoorlijk politiek correcte natuur in gaat. Zal het direct corrigeren 🙂 !

 22. Hans zegt:

  Tuurlijk , Josien en Jannie :mrgreen:

 23. Aanleiding waren die volledig mislukte foto’s (technisch). Het is echt niet te geloven. Nu is het functioneel, ha, ha, ha.

 24. marcel zegt:

  Vandaag is het feest, maar laten we vooral niet vergeten dat we op 25 februari de vele miljarden met verminderde levenskwaliteit en de honderden miljoenen die voortijdig, na vele jaren van bedroevende gezondheid, zijn overleden als gevolg van wat we toen ‘welvaartsziekten’ noemden.

  Weet iemand nog op welke data het eerste nederlandse ancesteral health symposium werd gehouden? Ik heb nog wel de vele herinneringen, maar niet meer de data in mijn geheugen (het is ook zo lang geleden).

 25. Stillewillie zegt:

  Ik doe het een beetje rustiger aan sinds ik de 150 aangetikt heb, maar voor een feministische golf ben ik nog wel te porren.
  Ik weet het nog goed, het begon allemaal met een fantastisch symposium in 2015, daarna werd alles anders…………
  Zucht.

 26. Puur realistisch gezien is er niet echt iets nieuws onder de zon en gaat er waarschijnlijk ook niet bijster veel veranderen, Stillewillie. Maar je moet wat geprobeerd hebben. Deze oude lezing van historicus Hamilton Stapell is in deze instructief.

 27. Iefke Janssen zegt:

  🙂 🙂 Humor

 28. Hahahaha, geweldig zit hier te schaterlachen..

 29. Gert van der Hoek zegt:

  Opwindend artikel over Nrf2, een eiwit dat honderden genen activeert met positieve gevolgen voor je gezondheid. Het is een review dat in feite een onderbouwing is waarom `Paleo` zo goed werkt.

  Als mooie “bijvangst” blijkt Nrf2 te helpen bij het onschadelijk maken van de vele giftige stoffen in onze huidige leefomgeving.

  Hoe bevorder je de werking van Nrf2? In het kort: “bierviltje”.

  Echt een `must read`.

  Nrf2, a master regulator of detoxification and also antioxidant, anti-inflammatory and other cytoprotective mechanisms, is raised by health promoting factors.

  Link naar hele artikel : http://www.actaps.com.cn/qikan/manage/wenzhang/2015-1-01.pdf

 30. Dank voor deze paper, Gert! Ik zag Nrf2 volgens mij ook al langsvliegen in de alfabetsoep van Charles Mobbs. Zouden we die herdenking dan toch gaan meemaken 🙂 ?

 31. Hebben jullie gisteren deze zeer relevante tweet van Raphi gezien?

 32. marietsebiel zegt:

  Nrf2 is te koop in tabletvorm: NRF2, Zusammensetzung nach Dr. David Perlmutter
  Als je klikt op meer details zie je de ingrediënten. Broccoli, Kurkuma, Groene thee, Zwarte peper en trans-Pterostilbene ( een soort van resveratrol: http://nl.wikipedia.org/wiki/Pterostilbeen )
  Dan is het toch ook door voeding in te nemen !?

  http://www.vitamin-profi.de/advanced_search_result.php?keywords=nrf-2&x=0&y=0&gclid=CjwKEAiAyMCnBRDa0Pyex-qswB0SJADKNMKAx1-DbIHpFusRlaynTeSQOMPCLeNPEj7K20jsa_iz1hoCzZ3w_wcB

 33. Gert van der Hoek zegt:

  `Dan is het toch ook door voeding in te nemen !?`

  Precies! Ook wordt gerefereerd aan andere elementen die wij hier koesteren, zoals hormese en `moveyourass`…

  • james zegt:

   http://www.allergyresearchgroup.com/Explaining-by-Martin-Pall-PhD-sp-35.html
   Voor als je hier helemaal in wilt verdiepen Gert Verkrijgbaar via Amazon.ca. Wordt verstuurd vanuit de UK voor $77.

  • james zegt:

   Naschrift. Alhoewel in dit paper speciale aandacht is voor de Nrf2 factor, de werkelijke aandacht zou volgens mij moeten liggen op het ontstaan van die NO-ONOO(peroxynitrite) cycle. Volgens Pall ”Short-term stressors that initiate cases of multisystem illnesses act by raising nitric oxide synthesis and/or other cycle elements”
   ”Initiation is converted into a chronic illness through the action of vicious cycle mechanisms, through which chronic elevation of nitric oxide and peroxynitrite and other cycle elements is produced and maintained. This principle predicts that the various elements of the NO/ONOO- cycle will be elevated in the chronic phase of illness.”
   Zie ook http://www.thetenthparadigm.org/5principles.htm
   Rooie oortjes lezerij Gert!

 34. Tweet van het jaar, wat mij betreft:

 35. Jo tB zegt:

  Dit artikel in begrijpelijke taal gaat ook over Nrf2. Dus iedere dag broccoli eten….
  http://www.beautyjournaal.nl/2011/11/07/lees-en-onthoudt-het-verhaal-van-het-broccoli-effect-nrf2/

  • james zegt:

   Juist ja, Jo… begrijpelijk. . . stofjes . . en mensen zijn stofzuigers . . . zo werkt dat . . . en dat allemaal om een of ander smeerseltje te verkopen. 🙂 Ik heb echter het idee dat de schrijver de zaken een beetje anders voorstelt dan het in werkelijkheid ligt. Als ik Martin Pall PhD goed begrijp gaat het in feite om die vicieuze cirkel van ON-ONOO te doorbreken (down regulating) dat wil zeggen niet alleen een verdediging opwerpen maar de oorzaken opzoeken.
   En er zijn wel degelijk Trial data dat Vitamin C (of gewoon ascorbic acid) werkt, evenals een hele zwik andere middelen, waarvan sommige met de benodigde argwaan bekeken worden door de reguliere medicijn mannen en vrouwen (Schippertje incluus) Zie ook
   http://www.thetenthparadigm.org/therapy.htm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s