Website AHS 2015 in de lucht!

We zijn zover. Webbouwer Bouwyn heeft zojuist de website van het Ancestral Health Symposium Nederland online gemikt. Eindelijk. Ga erheen en schrijf je in. Intussen verspreid ik de langere introductie ook via mijn blog. Twitter, Facebook en klets het rond! De grote ster van het evenement? Timothy David Noakes.

Vraag tien mensen wat ze het aller belangrijkst vinden in het leven en acht of negen van hen zullen zonder aarzelen ‘gezondheid’ noemen. Volop kunnen participeren in de maatschappij, niet worden gehinderd door fysieke of geestelijke beperkingen en tot op hoge leeftijd fit, scherp en energiek blijven, dat is wat iedereen wil. Maar hoewel we dankzij de verworvenheden van de moderne geneeskunde steeds ouder worden, neemt de ziektelast hand over hand toe. Diabetes, overgewicht, hart- en vaatziekten, osteoporose, parodontitis, kanker, auto-immuunziekten en psychiatrische aandoeningen komen steeds vaker voor, en op steeds jongere leeftijd. Slechts een klein deel van de toenemende ziektelast kan worden verklaard door de vergrijzing. Deze zorgwekkende ontwikkeling heeft niet alleen grote gevolgen voor de kwaliteit van leven, zij trekt ook een zware wissel op de economie. Sommige berekeningen voorspellen dat de gezondheidszorg binnen afzienbare tijd onbetaalbaar wordt. Hoewel steeds meer bedrijven en overheidsinstellingen vergaande preventieprogramma’s inzetten, lijken die volgens een recente analyse slechts bescheiden effecten te sorteren.

De evolutionaire benadering

Zijn nieuwe medische interventies onze enige hoop? De geschiedenis van de mens leert ons dat dit hoogstwaarschijnlijk niet het geval is. Wanneer onze leefomstandigheden plotseling sterk veranderen, ontstaan mismatches en neemt het risico op ziekte fors toe. De evolutionaire geneeskunde probeert met behulp van diverse disciplines – denk aan antropologie, archeologie, pathologie, genetica, fysiologie en vergelijkende anatomie – uit te zoeken hoe onze evolutionaire leefomgeving eruit zag. De evolutionaire geneeskunde identificeert leefstijlfactoren die een potentiële mismatch vormen en onderzoekt wat er gebeurt wanneer die mismatches gecorrigeerd worden. Uit een snel groeiend aantal kleine, maar goed uitgevoerde onderzoeken blijkt dat zulke vanuit een evolutionair perspectief gekozen interventies opvallend krachtig werken, vaak veel beter dan de effectiefste medicijnen. Diabetes type 2, volksziekte nummer 1, reageert bijvoorbeeld extreem goed op eliminatie van voedingsmiddelen die voor de introductie van de landbouw nergens op grote schaal werden geconsumeerd. Sommige deelnemers aan het geslaagde project KeerDiabetesOm, dat is gebaseerd op evolutiegeneeskundige inzichten, konden hun medicatie stoppen. Het preventieve potentieel van op tijd doorgevoerde evolutiegeneeskundige (leefstijl)maatregelen is vermoedelijk nog aanzienlijk groter.

Het Nederlandse Ancestral Health Symposium

In de zomer van 2014 vatte bewegingswetenschapper Esther Nederhof, als onderzoeker werkzaam op de afdeling Psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen, het idee op om een Nederlands Ancestral Health Symposium te organiseren. Dit om onderzoekers de mogelijkheid te geven elkaar te ontmoeten en kennis en ervaringen uit te wisselen en om het evolutionair geneeskundige perspectief voor een breder publiek toegankelijk te maken. De Amerikaanse oerversie van het AHS is al vijf jaar een groot succes. Binnen korte tijd had Esther een groep bevlogen en bovendien goed ingevoerde vrijwilligers om zich heen verzameld. Deze groep heeft de afgelopen maanden hard gewerkt om de eerste aflevering van AHS NL van de grond te tillen. Het evenement zal worden gehouden op zaterdag 26 september, op de campus van de faculteit wiskunde en natuurwetenschappen van de Rijks Universiteit Groningen en onder de paraplu van het Groningen Evolutionary Life Sciences Institute. Een betere host is nauwelijks denkbaar.

Keynote speakers: Prof Tim Noakes en Prof Frits Muskiet

Als organisatie doen we onze uiterste best om een spetterende line up te realiseren. En hoewel het programma nog niet volledig vaststaat, durven we te beweren dat het eigenlijk al niet meer stuk kan. Het is ons namelijk gelukt om Tim Noakes naar Groningen te halen. Noakes is hoogleraar aan de Universiteit van Kaapstad en geniet een bijna legendarische reputatie als sportarts en inspanningsfysioloog. De organisatie is ontzettend trots dat hij zijn komst heeft toegezegd. Na met grote vasthoudendheid en altijd trouw aan de wetenschappelijke methode diverse heilige huisjes omver te hebben geworpen, wijdt hij zich de laatste jaren vooral aan onderzoek naar de invloed van een evolutionair correct voedingspatroon op zowel sportprestaties als gezondheid. Zijn ontnuchterende conclusie is dat de huidige, breed geaccepteerde gezondheidsadviezen over het algemeen averechts werken en ons zieker maken, niet gezonder. Noakes zal in Groningen spreken over de laatste inzichten op dit gebied, maar ook over de soms moeizame strijd die hij voert om collega’s te interesseren voor het evolutiegeneeskundige perspectief.

De andere keynote speaker is ‘onze eigen’ professor Frits Muskiet, klinisch chemicus in het UMCG en in Nederland min of meer de aartsvader van de evolutiegeneeskundige stroming. Muskiet deed met name onderzoek naar het voedingspatroon dat noodzakelijk was voor de ontwikkeling van ons relatief enorme en complexe brein en naar de nadelige effecten van een voeding die deficiënt is in de zogenoemde breinspecifieke nutriënten.

Wees er snel bij

Naast de twee keynote speakers zullen diverse wetenschappers, artsen, diëtisten en bewegingsspecialisten uiteenlopende aspecten van de evolutiegeneeskunde belichten, inclusief de praktische implementatie ervan. Verder zullen er debatten, beweegsessies en posterpresentaties zijn. Vermoedelijk zullen diverse auteurs hun boek signeren. Nu al staat vast dat het Ancestral Health Symposium 2015 een must is voor iedereen die ook maar enige belangstelling heeft voor het waarom van ziekte en gezondheid. Meld je snel aan. Er zijn slechts ongeveer 300 plaatsen en vol is vol.

Tot ziens in september! Volg de site voor updates omtrent het programma.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

83 reacties op Website AHS 2015 in de lucht!

 1. Gert van der Hoek zegt:

  Kaart besteld! En: Tim Noakes, dat is mooi!

 2. keimpsk zegt:

  Cool!! Tel ik als “geïnteresseerde leek”?

 3. Iedereen die geen accreditatie (bijscholingspunten die dokters scoren door naar allerlei leuke uitjes te gaan) wenst mag inschrijven als ‘geïnteresseerde leek’ :-).

 4. marietsebiel zegt:

  Dit is op Ketogeen… en… Wat ? herblogden reageerde:
  We hebben er maanden aan gewerkt. Nu in de lucht ! Hoera …,

 5. Otto zegt:

  Cool, in Groningen! Kan ik wandelend naartoe 🙂 Dan ‘moet’ ik wel 😉

  In Chrome zie ik trouwens geen prijzen, vakjes zijn leeg.. In IE 9 wel. En misschien handig om wat je nu schrijft over die prijzen ook op de website te zetten? Anders geheid verwarring bij de leken 😉

 6. keimpsk zegt:

  I’m in.

 7. Otto, als het goed is staat dat er allemaal duidelijk op. Maar ik weet niks van de technische aspecten. En Bouwyn is zojuist een kroeg in gevlucht :-). Zal het doorgeven dat sommigen niets zien. #Murphey

 8. marietsebiel zegt:

  Otto, ik zie ze wel in chrome !?

 9. Aldert zegt:

  Melchior en alle andere betrokkenen, gefeliciteerd met de AHS NL 2015 website!
  Wanneer kan ik met creditcard bestellen?
  Kan ik dan ook jouw boek laten signeren? 🙂

 10. Otto zegt:

  marietsebel: gelukkig dat jij het wel ziet, dan is de kans groot dat het probleem bij mij moet zijn. Even een screenshotje van wat ik zie: http://www.dreamof.nl/images/ahs.png Ik heb alle plugins die mogelijk problemen kunnen opleveren (adblockers, ghostery) uitgezet.

  Gelukkig ben ik whizzkid genoeg om even in de broncode te loeren naar wat er zou moeten staan 😉

 11. Otto zegt:

  En meteen maar een kaartje besteld 🙂

 12. marietsebiel zegt:

  Otto we geven het door aan Bouwyn,onze webbouwer
  Printsceen geeft ook geen getallen, bij mij.
  Dan maar een gewone kopie :

  normaal tarief * t/m 31 mei € 175,- Vanaf 1 juni € 205,-
  kortingstarief ** t/m 31 mei € 75,- vanaf 1 juni € 95,-
  * Accreditatie is aangevraagd.
  ** Dit tarief is bedoeld voor studenten en geïnteresseerde leken. Met dit tarief kom je niet in aanmerking voor accreditatie.

 13. Bas van der Zanden zegt:

  direct aangemeld!
  Nog 206 dagen

 14. marcel zegt:

  Maar 300 kaarten beschikbaar! Nu zit ik in de rats, want ik kan vanavond laat of morgen pas de bestelling doen.
  *PANIEK* 😉 Geintje, het komt wel goed en anders ben ik er in 2016 bij. Want dan draag ik volgend jaar gewoon altijd de random-reader van de bank bij me.

  De line-up is nu al goed trouwens. Ik hoop(te) op Noakes, Lindeberg en Muskiet. Helemaal fantastisch. Bert Otten is trouwens een zeer onderhoudend spreker, ook een parel om aan de sprekerslijst toe te kunnen voegen.
  Ook fijn dat er een buitenprogramma is. Ook nog een rondje Metis?

 15. Dank Aldert! Credit card wordt aan gewerkt. Boek… ik doe mijn uiterste best ;-). Het is een beetje een gekkenhuis geweest de laatste tijd (voor velen).

 16. Marcel, als het me lukt het boek dan te kunnen presenteren beloof ik dat ik een Paleolethics clinic geef 🙂 .

 17. Hinke van Dellen zegt:

  Hallo Melchior,

  Gefeliciteerd. Heb de mail naar mijn dochter gestuurd. Ze doet momenteel de opleiding voeding en diëtiek in Groningen.

  Succes gewenst.

  Hinke van Dellen

  Date: Wed, 4 Mar 2015 13:28:52 +0000 To: hinkevdr@hotmail.nl

 18. marietsebiel zegt:

  O, ik ben al aan het oefenen voor de burpee. Een uitgeklede voor beginners 😉 Maar ik heb nog tot september !

 19. Esther zegt:

  Waarvan sommigen nu uitgeteld zijn…

  Leuk om al die enthousiaste reacties te lezen!

 20. 🙂 . Esther is behalve initiator de strenge doch rechtvaardige spil die er voor zorgt dat het hele zooitje ongeveer doet wat nodig is. Daarnaast is zij moeder van twee jochies en full time onderzoeker. Gelukkig weten we uit onderzoek dat vrouwen aanzienlijk beter zijn in multi tasken dan mannen. Het zijn bijvoorbeeld veel betere helikopterpiloten, maar dat terzijde.

 21. fiederels zegt:

  Hiep hiep hoera! Ik ga erg m’n best doen te komen. Ondanks paleo nog steeds zwaar chronisch vermoeid i.v.m. astma en dan is Groningen een takke-eind weg. Ik ben ook erg benieuwd naar Noakes’ ideeën over de ‘Central Governor’ en vermoeidheid. En overall fan van hem!

 22. fiederels zegt:

  Hatsikidee… opgegeven!

 23. Tije zegt:

  Fantastisch dattie online is! Goed gedaan mensen…..

 24. marcel zegt:

  Als ik bestelnummer 270+ heb, zijn de kaarten dan al bijna vergeven?!

 25. sigme zegt:

  Besteld! Is het niet een beetje mal dat je je woonadres en je telefoonnummer moet opgeven? Wat gebeurt daarmee?

 26. marietsebiel zegt:

  Sigme, het kaartje ligt op naam voor je klaar in Groningen en dan willen we zeker weten dat we het geven aan de juiste persoon. We doen er verder niks mee #privacy

 27. marietsebiel zegt:

  Marcel, zou zo maar kunnen 😉 Nee ik denk dat we hooguit op de honderd zitten. Maar we gaan het vragen aan de web beheerder !

 28. Hans zegt:

  Moet ik wel op achterwerken letten om sigme te herkennen 😯

 29. Guido Vogel zegt:

  3/4 plekken beschikbaar om vanuit regio Amsterdam volledig electrisch met Tesla Model S die kant op te gaan. Laat maar weten via mijn voornaampuntachternaamapenstaartjegmailpuntcom

 30. Paula zegt:

  Spijt dat ik de workshop met Katy Bowman heb gemist, dus nu niet getwijfeld en meteen aangemeld voor AHS 2015. Inschrijfnummer 282, dus nog maar 18 kaarten beschikbaar?
  Mijn route loopt vanaf omgeving Nijmegen naar Groningen en kan nog iemand meenemen in mijn bolide.

 31. Stillewillie zegt:

  Leuk, zeg. Ik kom ook, samen met mijn dochter. Beiden zeer geïnteresseerde leken 😀

 32. Evert Berkelaar zegt:

  Ik ben er ook bij! Om te spreken en te luisteren :). Heb er zin in!

 33. Tije zegt:

  Guido, rij je via Zwolle? Want ik heb dan wel een OV-jaarkaart, maar ik denk dat de Tesla sneller gaat 😉

 34. Janet Noome zegt:

  Kaart voor man en jongste zoon besteld: no.293 en 294 Wat een belangstelling! Ik hoop dat ik er zo in mag, bedenk ik me net… 😉

 35. james zegt:

  Daar word ik nou echt vrolijk van. 🙂 Kan er helaas zelf niet bij zijn dit jaar want we hopen ons 40 jarig te vieren in September. Normaal is dat wel de tijd van het jaar dat we nog wel eens in NL zijn.

 36. Tije zegt:

  Off topic hier, maar te leuk om niet te posten:
  Sweet smelling sweat keeps mosquitoes at bay
  Scientists have discovered why some people are bitten less than others by mosquitoes and midges – their sweet-smelling sweat.
  It has been a puzzling fact that biting insects seem to prefer some people more than others, but the reason why has proved difficult to unravel.
  Now scientists have discovered key differences in the body odours produced by people who are more prone to insect bites compared to those who seem resistant – they have lower levels of fruity smelling compounds in their sweat.
  The researchers found that these compounds, known as ketones, repel mosquitoes. People who produce high levels are less likely to be bitten.
  They are now developing a new kind of insect repellent to help those whose bodies do not smell so fruity.
  Tests in Kenya and Brazil, where mosquitoes can transmit malaria and yellow fever, have proved “very effective”. They have also found the chemicals are just as effective against the notorious Scottish midges and ticks.

  http://www.telegraph.co.uk/news/science/science-news/6142961/Sweet-smelling-sweat-keeps-mosquitoes-at-bay.html

 37. Guido Vogel zegt:

  Ha, ha Tije. Is een ketogeen dieet ook *daar* al goed voor? Pas maar op, straks word je ook nog zo’n koolhydratendrammer 🙂

  Zwolle ligt niet helemaal en route, maar als er tzt nog een plek over is dan moeten we maar even kijken.

  Ben ook wel benieuwd hoe vroeg het begint

 38. marietsebiel zegt:

  Deze koolhydratendrammer heeft inderdaad ook weinig last van muggen beten. Ik zit in een waterrijk gebied, iedereen klaagt hier over de muggen. Horren voor de ramen, gifspuiten, kaarsen branden, enz. Alleen als ze ëcht niemand kunnen vinden komen ze naar mij, met tegenzin 😉

  Guido,ik wil graag met je meerijden vanuit A’dam. Als het uitkomt, want misschien moeten de vrijwilligers wel een dag eerder al in Groningen zijn. Het programma begint al vroeg in de ochtend.

 39. Er schijnt enige verwarring te ontstaan naar aanleiding van de ticketnummers. Iemand heeft nummer 282 of zo gekregen, waardoor de logische indruk ontstaat dat de kaarten al bijna zijn uitverkocht. Het gaat uitstekend, maar dat is dus niet waar. Ik vermoed dat het betalingssysteem at random nummers aan de kaarten geeft. Dus als je dacht dat bestellen geen zin meer heeft, zit je er (nog) naast 🙂 .

 40. Guido Vogel zegt:

  @Mariet, alvast 1 plaats vast gereserveerd.

 41. marietsebiel zegt:

  Fijn Guido, lijkt me heerlijk in zo’n geruisloze auto 😉

 42. Yvonne zegt:

  @Mariet, een blote burpee? Echt waar??!?!?

 43. marietsebiel zegt:

  Ha,ha, Yvonne 😉 Mijn ‘blote’ ( uitgeklede ) burpee begint met het eerste deel. Buigen naar de grond en in de ‘plank’stand komen. Even vasthouden ( planken ) en dan weer omhoog. Nu 4 x achterelkaar. Bij de volledige burpee ga je dan meteen door in de gestrekte stand. Zover ben ik nog niet ! Iedere keer eentje meer, als dat soepel gaat door naar fase 2.

 44. Frans zegt:

  Zojuist aangemeld! Als nummer 317… Er staat hierboven vermeld “vol is vol”, ik neem aan dat de kaartverkoop stopt zodra het aantal van 300 bereikt is, dus moet ik mij nu zorgen maken dat ik op een reservelijst sta o.i.d.?

 45. Inderdaad, Frans, jammer, maar je komt er niet meer in.

  Grapje. Bedankt en tot in september!

  Zie:

  https://melchiormeijer.wordpress.com/2015/03/04/website-ahs-2015-in-de-lucht/#comment-31769

 46. Bouwyn zegt:

  De eerste inschrijving is #236. Daarnaast slaat het systeem regelmatig één of meerdere nummers over.

  Er zijn dus nog meer dan genoeg plaatsen beschikbaar. 🙂

 47. Louise zegt:

  Hoe zit het met de mensen die niet kunnen komen? Worden de video’s op de AHS site geplaatst? Ik zou graag komen, maar weet niet of ik dan energie genoeg heb voor een lange dag (helaas! Ik zou er graag bij zijn)..

 48. Yvonne zegt:

  Goed bezig Mariet! Bloot of niet, blijven oefenen 🙂

 49. Louise, we streven ernaar alle lezingen op video vast te leggen en t.z.t. online te zetten. Of we hiertoe voldoende middelen hebben hangt ondermeer af van de kaartverkoop. Dus wie komt, draagt er aan bij dat ook mensen als jij later alles mee kunnen krijgen 😉 .

 50. Paula zegt:

  Excuses Melchior met mijn conclusie van nr. 282. in relatie tot de 300 plaatsen. Mooi dat er nog kaarten zijn voor de mensen die later op de hoogte van dit symposium en zich nog aan willen melden. Ik hoop in ieder geval op een volle zaal 🙂

 51. Nee, juist goed opgemerkt, Paula, dank! Anderen vroegen zich dit uiteraard ook af 🙂 .

 52. Paula zegt:

  @ Tije: Ik kan de waarneming met de muggen bevestigen. De laatste twee á drie jaar kreeg ik iedere keer een flinke ontsteking als ik werd gestoken door een insect. De muggen op de tennisbaan staken dwars door mijn kleding heen, als ik mij goed ‘inpakte’, ook al was het weer voor een korte broek. De zomer nadat ik met Paleo was begonnen, werd ik nog steeds gestoken, alleen bleven de ontstekingen weg. Een klein rood bultje, i.p.v. een opgezet been of arm. Het jaar ervoor nog naar de huisarts geweest die mij histamine mee gaf (nooit gebruikt) en aangaf dat de allergie ieder jaar erger zou worden. Niet dus, wordt juist minder. Dankzij Paleo?

 53. Henderina zegt:

  Weet iemand nog een leuke B&B / Hotel / Logeerplek in de buurt van de lokatie voor één of twee nachten? Ik woon aan het andere eind van de wereld 😉 ‘k Zal mien Grunnings ’s oppoetsen…

 54. jan zegt:

  Best Western Hotel Aduard – 050-4031400-. Op het menu: grasgevoerd rund-en lamsvlees van eigen vee.

 55. Maanfiets zegt:

  3x kaartje besteld. Ik kom met man en dochter als geïnteresseerde leken. En een stukje vanuit onze professie.

 56. Top, Maan! Zo gaaf om straks al die mensen in het echt te ontmoeten. Alsof je in het internet rondloopt. Eén dag is eigenlijk te kort, dat is duidelijk.

 57. Henderina zegt:

  @ Jan, Dankjewel! 🙂

 58. Mooie, relativerende blogpost van Ivan Wolffers:

  http://www.ivanwolffers.nl/week-2015-11/

  Ik leef (nog) in de veronderstelling dat dit te voorkomen is, maar misschien is het een ijdele gedachte.

 59. annemiek zegt:

  wat is dit gaaf! Heb me gelijk opgegeven als geïnteresseerde leek en kan niet wachten! Melchior is een vorm van crowdfunding nog een idee? voor iedereen die er bij wil zijn maar niet kan, een beetje sponseren zodat jullie lezingen kunnen opnemen en zo faciliteren dat er transcripts/videos etc komen? Ik wil best naast mijn kaartje kopen nog iets doen trouwens. Tenslotte gaat de zon (heel paleo) gratis op, maar veel andere dingen kosten gewoon geld.

 60. Belle zegt:

  Voor het geval de zaal in Groningen vol is, kun je nog altijd naar Londen in september waar prof. Tim Noakes ook aanwezig zal zijn op een LCHF conferentie.
  http://www.dietdoctor.com/missed-the-lchf-conference-check-out-this-5-minute-video

 61. Belle zegt:

  LCHF niet alleen nuttig voor gewichtsverlies…
  http://www.dietdoctor.com/pill-sight-happy

 62. james zegt:

  Maybe you are missing one that could have added a different level of perspective. Carlos Monteiro has designed the new food advisory for Brasil. Remember Monteiro?? One of the few who got the heart theory probably right?
  Interview with Monteiro
  http://grist.org/food/brazils-nutrition-wisdom-no-junk-food-no-eating-alone/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_term=Food%2520March%25206&utm_campaign=food

 63. Corrien zegt:

  Ingeschreven #373, maar gelukkig ben ik gerustgesteld dat ik niet nr. 73 op de wachtlijst sta…. 😉

 64. セレネ zegt:

  Ik vind het wel ver rijden, dus ik weet het nog niet :O Zijn jullie van plan dit vaker te organiseren?

 65. Hans zegt:

  @ セレネ
  Nee , Japan ligt vlak om de hoek ….. 😉
  Vreemd , Groningen is altijd verder vanuit het westen dan andersom , raar , ja je moet wel eerst het moeras door met de postkoets 🙂
  Toch is Groningen , Stad , voor insiders the place to be http://www.ancestralhealth.nl/
  Deze dichterbij voor je wellicht http://ancestralhealthnz.org/

 66. セレネ zegt:

  @Hans: Op dit moment ben ik in Nederland 😉 Ik ben wel een keer in Groningen geweest samen met een Japanse jongen. Hij wilde perse naar Groningen, omdat het klimcentrum van Groningen op tv was geweest in Japan. Daarna hebben we ook door de stad gewandeld. Ik denk er nog even over na (weet ook nog niet wat mijn plannen zijn in september).

 67. maanfiets zegt:

  Het is al bijna 😀
  Alle mensen in het echt ontmoeten, leuk ook de clinics in de ochtend.
  Wij komen al vrijdag, eind van de middag, is er nog een treffen voor vrijdag georganiseerd? Het lijkt ons leuk om met wat mensen een hapje te eten oid.

 68. Gert van der Hoek zegt:

  Ik arriveer in de loop van vrijdagavond, ga ik al gauw slapen denk ik. Zaterdagavond blijf ik, ik spring niet meteen in de trein, dan heb ik alle tijd voor ontmoeting en hapjes eten 🙂 , diverse interessante restaurants in Groningen zo te zien.

  Eerst het copieuze voorgerecht: bij mij om de hoek de lezing van Tim Noakes in Amsterdam donderdag.

 69. Vrijdagavond te druk, zaterdagavond ben ik er ook nog.

  Jullie hebben de aankondiging voor de Food Dialogue tussen Tim Noakes en Fred Brouns allemaal gezien? Met gast blogs van beide heren.

  http://www.ancestralhealth.nl/spreker/food-dialogue-tussen-tim-noakes-en-fred-brouns/

 70. Fiederels zoekt lift vanaf Den Helder:

  //platform.twitter.com/widgets.js

 71. Corrien zegt:

  Tref je een te zacht bed in Groningen? Matras op de grond 😉
  Tot morgen allemaal!

 72. sigme zegt:

  Complimenten voor de organisatie!

 73. Paula zegt:

  Hartelijk dank aan alle vrijwilligers die het symposium mogelijk hebben gemaakt. De organisatie was top, het eten goed en de sfeer super!!

 74. Stillewillie zegt:

  Weer thuis na een fantastisch weekend Groningen met als hoogtepunt natuurlijk het symposium. Mede dankzij de bevlogen presentaties van professor Noakes en professor Muskiet zijn man en dochters ook om. Beide dochters zijn enthousiast huiswaarts gekeerd met een door Tim Noakes persoonlijk gesigneerd exemplaar van ‘the real meal revolution’.
  Het scheelt toch als ze het eens van een ‘vreemde’ horen 😀. Dank voor de organisatie, het was top!

 75. @rnold zegt:

  Mooi sfeerverslag van Rypke Zeilmaker. Onze kritisch denkende fotograaf die we tijdens het speakersdiner en onze symposiumdag hebben kunnen bekeren tot het Paleovangelie :-).
  http://climategate.nl/2015/09/27/the-proof-of-the-paleo-is-in-the-eating/

 76. Gert van der Hoek zegt:

  Ancestral Health 2015, geweldig genoten. Een GROOT DANK JE WEL, voor het team vrijwilligers dat dit tot stand heeft gebracht. Het is veel werk geweest, heel veel, maar het was fantastisch. Hier en daar wat haperingen en onervarenheid, maar dat kwam allemaal goed. Meteen maar wat impressies.

  Ik begon met een clinic van Mina en Lucienne, bewegen volgens Katy Bowman, was heel erg leuk en steengoed. Ook in de middagpauze stiekem met hun andere workshop mee gedaan.

  Dan de presentatie van Hanno Pijl en Ester van Zuuren: in 1 woord subliem. Ook Muskiet: zijn bekende verhaal, toegespitst op de hersenen, “gewoon” helemaal goed.

  Vervolgens gekozen voor Noakes en Brouns. Was heel aardig, Brouns kwam goed uit de verf, constateerde terecht dat er geen bewijs is, dat “presteren op vet” beter is dan presteren op koolhydraten. Hij ging niet in op het recente artikel in BMJ over de VO2max. Noakes had natuurlijk de sympathie van het publiek en heeft een geweldige aimabele uitstraling. Maar ook een interessant verhaal. Ik pik van hem mee, dat je koolhydraten strategisch moet inzetten. Kan per individu verschillen. Carb-loading is echt verleden tijd, maar niet te krampachtig doen.

  Na de middagpauze, was erg leuk, leuk eten, diverse mensen ontmoet . Weer was natuurlijk fantastisch, fijn dat we even naar buiten konden. En fijn dat we de tijd hadden voor ontmoetingen en gesprek.

  ’s Middags begonnen bij Bert Otten. Hij is gewoon goed, maar ik miste vandaag in zijn verhaal de verbinding met het heden. Wel Ancestral, maar de Health?

  Toen Peter Voshol. Leuke invalshoek: twijfel zaaien. Hij drukte mijn neus op de feiten, het gaat allemaal niet zo snel, we weten ook nog te weinig. Maar: je kunt een probleem ook als “black box” benaderen, als de interventie maar werkt. Bij hem kwam ook het werk van Kraft aan bod, op dat moment vond ik dat logisch en vanzelfsprekend. Maar later realiseerde ik me dat het heel bijzonder is, dat een Nederlandse wetenschapper dat zo oppikt. En zo snel. Insulineresistentie was een rode draad die in zo ongeveer alle presentaties terugkwam. Links en rechts hoorde ik mensen tegen elkaar zeggen: “we gaan insuline meten”. Dat ligt niet zo simpel, daar komen ze nog wel achter. Maar als ik het goed begrepen heb, dan is Voshol betrokken bij de ontwikkeling van een thuistest voor insuline. Kun je je eigen OGTT doen.

  Van tevoren had ik wat twijfels bij Tom Fox, beetje vaag, waar is de science? Maar ik was heel blij met zijn verhaal. Enthousiast gebracht. Mooi laten zien dat bewegen allerlei positieve processen op gang brengt in je lichaam, waaronder in je immuunsysteem. Prima!

  Tenslotte: Noakes, gewoon geweldig.

  Voor herhaling vatbaar? Zeker! Volgend jaar? Kweenie. Ik zou er nog even goed over nadenken.
  Een mooi symposium organiseren is 1 ding, maar om dat elk jaar te doen is echt heel wat anders. Vergis je daar niet in. De kwaliteit moet elk jaar minstens net zo goed of hoger zijn dan de vorige keer. Lukt dat qua interessante sprekers? Ook je doelgroep moet je elk jaar weten te prikkelen, anders haken ze van lieverlee af. Last-but-not-least: de vrijwilligers. Het is veel werk, kost veel tijd. Dat is een zware belasting als dat elk jaar terug komt. Je moet binnenkort al weer beginnen. Kans op roofbouw en afhaken en/of niet goed uitvoeren van taken. Je moet anders gaan denken, continuïteit bewaken, enz. Het is begrijpelijk om in de euforie te zeggen: volgend jaar weer. Maar het zou zonde zijn als het gaat verwateren, of als het doodbloedt. Misschien is het een idee om er een 2-jarige cyclus van te maken, een biënnale. Dan vergroot je m.i. de kans op een gecontinueerd succes. Paleo is ook: kwaliteit voor alles en neem de tijd.

  Onderwerpen genoeg, deze keer lag het accent op de macronutriënten, volgende keer misschien micro, bijvoorbeeld ook de AGE’s (wie durft er aan de meter…, nazorg aanbieden…. ) , gluten, zonuline, ketonen enz. Het ook geen kwaad om twijfel te zaaien over alle eiwit(wei) poeders en smoothies.

  Nogmaals: BEDANKT!

 77. Janet Noome zegt:

  Wat een ongelofelijk slecht prut stuk van deze Rypke-what’s-his-name! Wat doet dat verslag de inzet en integriteit van de crew én symposiumsprekers ongelofelijk te kort! Nu we eindelijk op het punt gekomen zijn dat er een kleine kentering in denken over onze voeding komt, en duidelijk wordt waar we qua ziektelast staan komt er een soort selfkicker die er weer het Geloof Sausje overgiet! Onvoorstelbaar dat een Esther Nederhof dat dan ook nog eens “geweldig vermakelijk” vindt! Dan heb je toch echt niet begrepen waar het over gaat. Als je dit laat lezen aan mensen die het symposium gemist hebben zullen ze opgelucht adem halen dat ze die circa €200 in de zak gehouden hebben. En gaan ze zeker een komend jaar ook echt niet komen. Het verslag staat bol van typeringen en vooroordelen waar we juist nièt mee geassocieerd willen worden! Een aanfluiting en belediging voor de deskundigheid van de sprekers. En dan ook nog de brij aan woorden, geen doorkomen aan.

  Ik dacht werkelijk dat hij alleen als fotograaf rondstapte, en heb hem gevraagd op de avond van het speakersdiner of hij een foto van Connie Hoek, prof. Tim Noakes en mijzelf wilde maken. Connie en ik vonden het heel gepast om als Nederlandse diëtisten door een foto publiekelijk te laten zien dat wij niet achter onze Zuid-Afrikaanse collega’s staan wat betreft hun aanklacht tegen Noakes. Connie heeft zelfs namens onze Nederlandse diëtistenberoepsgroep excuses uitgesproken over deze misstap van onze ZA collega’s. Ik heb me daar helemaal bij aan gesloten en vervolgens gevraagd aan de ‘fotograaf’ om dit met een foto te bevestigen. Nu zien Connie en ik ons terug als “paleo-groupies, diëtistes bij hun Grote Goeroe”. Werkelijk om je dood te generen. En dan te bedenken dat ik in mijn presentatie het onderwerp Voeding en Geloof nog besproken heb als grote weerstand waar je mee te maken hebt bij een ander voedingsverhaal. Ik zie dit als steek in de rug. Jullie snappen vast wel dat ik hier ongelofelijk de pest over in heb.
  Maar ik heb zaterdag een topdag gehad! En heb ook veel bezoekers gezien van wie ik niet gedacht had dat ze zouden komen. Een stap voorwaarts, dacht ik nog! Dit verslag werpt ‘ons’ terug.

  Voor een goed inhoudelijk (want daar ging het over!) verslag verwijs ik jullie graag naar het stuk van Karine Hoenderdos: http://www.nieuwsvoordietisten.nl/nieuws/nieuws/article/insulineresistentie-als-sleutel-voor-welvaartsziekten/ Dat doet geheel recht aan de inhoud van een ontzettend boeiend en leerzaam symposium.

  Zo dat moest ik even kwijt…

 78. Alex zegt:

  En een geweldig vermakelijk verslag van #ahs2015 door Rypke Zeilmaker @climategateNL http://t.co/SF6y9TljH5— Esther Nederhof (@ENederhof) 28 september 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s