Wat moet je hier nou mee…

Even een hele snelle post. Kinderarts Heleen Roex, opgeleid in Nederland en werkzaam in Australië, komt op 25 april spreken op het Plantenetersfestival in Dronten, een initiatief van beroepsveganist Boele Ytsma. Ze is ervan overtuigd dat een volledig plantaardige voeding voor mensen de enige manier is om levenslang gezond en functioneel te blijven. Dit druist volledig in tegen het evolutionaire perspectief op voeding (en andere leefstijlfactoren) dat wij hanteren. Normaal gesproken zou ik iemand met deze opvatting zonder blikken of blozen afdoen als half gaar, maar deze vrouw is duidelijk rationeel en oogt vitaal en gezond.

In een persbericht dat Ytsma ondermeer aan een blad waar ik voor werk stuurde, kondigt hij aan dat Heleen Roex’ man Alphonse Roex, gynaecoloog, op dat Plantenetersfestival voor eens en altijd zal afrekenen met het paleodieet. Mij is gevraagd daar een bericht uit te destilleren, ha, ha, ha. Misschien die Boele (een gesjeesde dominee met het hart op de juiste plaats, al verdient hij wel geld aan zijn circus) toch eens even bellen.

Ik ben gewoon benieuwd wat jullie hier nou van vinden. Hebben deze mensen een punt?

Verder erg druk, dus sorry voor de radiostilte 🙂 .

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

105 reacties op Wat moet je hier nou mee…

 1. Dairy Solutions zegt:

  Lekker stabiele goeroe om te volgen, die Ytsma http://nl.wikipedia.org/wiki/Boele_Ytsma

 2. Ja, het gaat me ook niet om Ytsma, die is makkelijk te negeren. Het gaat me om die arts.

 3. Ann zegt:

  Je zegt het zelf al, Heleen doe je even niet af als halfgaar. Alphonse, waarvan wordt gezegd dat hij af gaat rekenen met Paleo, tja, ik vind gewoon dat je mensen altijd keuzes moet geven dus afrekenen met iets… Ieder heeft zijn voorkeuren en moet zich goed voelen bij de keuze die hij of zij maakt, al dan niet gebaseerd op of op gevoel. Dus ik ben niet direct voor afwijzen als er toch logica in zit of wetenschappelijk bewijs voor is. Ik ga er van uit dat je van iedereen kunt leren, ook van mensen die het anders menen.

  Dus misschien eerst maar eens luisteren naar wat deze man te melden heeft, in laten dikken en gepaste (tegen) reactie ondernemen. Beetje verrassen, niet gelijk de hakken in het zand of vol erin.

 4. Dairy Solutions zegt:

  Agree. Ik ben ervan overtuigd dat jij met de juiste hoeveelheid dierlijke vetten en ketonen in je harsens hieruit een objectief verhaal kunt destilleren.

 5. Precies. Helaas kan ik die dag niet. Het lijkt me op z’n minst vermakelijk en heel misschien leerzaam.

 6. Dairy Solutions zegt:

  Shoot. Misschien kun je Heleen en/of Alphonse apart van het event nog spreken (als toch in NL)? Uiteraard is het aanhoren van hun motivatie en argumenten goed om je eigen fundamenten te versterken en misschien zelfs horizon te verbreden.

 7. Guido Vogel zegt:

  Wat moeten we hier mee? Nou, hard om lachen natuurlijk. Dat lukt uitstekend met de blog die Tom Naughton hier over schreef: http://www.fathead-movie.com/index.php/2015/03/31/to-the-vegetarian-evangelists-updated/

 8. Elly zegt:

  Vitamine b12, alleen in dierlijke producten. Essentieel om in leven te blijven, aan een tekort ga je dood… Hoe doen die mensen dat dan?

 9. margriet de weert zegt:

  Ik heb serieus geprobeerd veganistisch te leven met mijn gezin. Maar mijn kinderen kregen al gauw last van B12 tekort en op gluten en soja reageren ze hyper-allergisch! Dus, wat mij betreft: lang leve paleo!

 10. Marietsebiel zegt:

  Het is een very high carb/low fat dieet en daar kun je flink van afvallen, net zoals van de Weigth Watchers. Ook een VHC/LF dieet. Ik ken iemand die daar heel veel mee is afgevallen. At heel veel worteltjes 😉 Altijd honger !!! Niet om aan te zien.
  Heel veel supplementen erbij slikken, zoiets van 30 tot 40 pillen per dag. Afschuwelijk. Ik heb het té vaak gezien en heb nog altijd een hekel aan dat bijslikken.
  Op de lange duur niet vol te houden ± 3/4 jaar tot een jaar, met veel wilskracht, daarna weer bijkomen. En zichtbaar veel spieren verloren.

  Boele Itsma heeft het ook over Caldwell Esselstyn, ( ook genoemd in het artikel van Tom Naughton, dat Guido plaatste ) maar die is nog veel strenger. Van hem mag je ook: “Geen:
  Zuivel (melk, kaas, yoghurt, etc.), Vlees, gevogelte of vis, Olie, Noten, avocado’s, zaden, eten.
  Wel: Volkorengranen, zilvervliesrijst, Peulvruchten (bonen en linzen), Groenten, Fruit ”
  http://www.eetvoorjeleven.nu/2013/11/prevent-and-reverse-heart-disease-caldwell-esselstyn-boekbespreking/

  Noten, avocado, zaden mag van Boele wel: “In mijn boek geef ik drie basisregels voor een gezond en gevarieerd eetpatroon:
  1. Eet zoveel mogelijk groente, fruit, volle granen, peulvruchten, noten en zaden. Kortom: eet zoveel mogelijk plantaardig.
  2. Eet zo weinig mogelijk dierlijke eiwitten en vetten. Vermijd dus vlees, vis, zuivel en eieren.
  3. Eet zo onbewerkt mogelijk. Hoe meer iets bewerkt is, des te ongezonder het is.”

  http://deplanteneter.nl/2015/04/255217-de-7-dingen-die-je-wilt-vermijden-om-gezond-slank-te-worden

  De overlapping met paleo zit natuurlijk in punt 3 😉

  Voor een diabeet niet te doen, denk ik, met zoveel koolhydraten, behalve als je die ook drastisch verminderd 😦 (((

 11. Tijee zegt:

  Sorry, maar brengt deze mevrouw ook maar een argument naar voren?! Het enige dat ik uit het filmpje opmaak is dat ze arts is en aanhanger van de idee dat alleen planten gezond zijn. Ja, hoe interessant is dat? Feitelijk alleen maar een autoriteitsargument: ik ben arts en ik vind het goed. Ja, zo kennen we er nog wel een paar.

  Aanhangers van veganisme staan naar mijn idee meestal niet open voor weerlegging. Een bezoek aan dit festival lijkt mij daarom verre van interessant.

 12. Otto zegt:

  Ik ken parttime veganisten. Dus: 5 of 6 dagen van de week veganistisch (zonder brood), af en toe een zalmpje of ei. Lijkt me al veel beter dan Standard Dutch Diet. De focus op 100% het één of het ander vind ik eigenlijk vreemd. Als paleo-eter kun je ook best een dagje (of meer) vegan eten, ga je niet dood aan en misschien nog wel heel gezond ook!

  Vegans doen in ieder geval veel goed, zie ook Denise Minger haar lezing, ‘What we can learn from vegans’: https://www.youtube.com/watch?v=KFfK27B_qZY
  En haar advies voor veganisten is goed en een fijn gebaar: http://rawfoodsos.com/for-vegans/

  Een fittie is best leuk, maar jongens, laten we proberen ons geïnteresseerd op te stellen, te leren wat er te leren valt en zo’n vriendelijke open houding te hebben dat de vegans zich belachelijk maken als ze paleo/vleeseters proberen te demoniseren..

 13. Tije zegt:

  “3. Eet zo onbewerkt mogelijk. Hoe meer iets bewerkt is, des te ongezonder het is.”

  Goh, jeetje, maar graan is nauwelijks bewerkt zeker….hahaha! Zo’n beetje het sterktst bewerkte voedsel dat je op je bord kan leggen. Maar dat telt even niet mee, want het is een plantje dus alles is ineens relatief.
  De overlapping zit in ‘wholefood’, maar dat is het dan ook.

 14. Marietsebiel zegt:

  Tije 🙂 Gelijk heb je. #’Wholefood’

 15. Micha zegt:

  Ok een lang verhaal volgt:

  Een paar observaties:
  -Er zijn veel veganisten die er niet zo gezond uit lijken zien en zich niet zo gezond lijken te voelen.
  -Er zijn veganisten die gedijen op een plantaardig dieet en zich top voelen. Er zijn ook kinderen die gezond op lijken te groeien met een veganistisch dieet: http://www.veganhealth.org/articles/realveganchildren.

  Wat kan je hieruit opmaken:
  Dat veganisme op een bepaalde manier benaderd behoorlijk goed werkt voor sommige lieden.
  Hoe zou een dergelijke aanpak eruit kunnen zien: sowieso met B12-supplementatie en het liefst ook K2, en een dieet gebaseerd op veel groenten, fruit, wat gefermenteerde producten, noten en peulvruchten. Op die wijze aangepakt heeft het dan ook weer een behoorlijke overlap met (een mogelijke vorm van) een paleo(achtig) dieet.

  Voor anderen werkt zo’n aanpak dan weer net niet, zie bijvoorbeeld ook het blog van Denise Minger (http://rawfoodsos.com/for-vegans/).

  Daarnaast zijn naast het dieet wat je kiest levensstijlfactoren natuurlijk ook in zeer grote mate verantwoordelijk voor het gedijen van mensen (bijvoorbeeld: genoeg slaap, een natuurlijk dag-nacht-ritme, een gunstig microbioom, beweging, rust, weinig chronische stress/zorgen, regelmatige natuurblootstelling, het gevoel van invloed hebben op je eigen lot etc.). Als die levenstijlzaken snor zitten is de kans dat je op een veganistisch dieet gedijt ook een stuk groter. Maar dat geldt ook voor het paleo-etende deel van onze bevolking (en zit niet toevalligerwijs in dat evolutionaire perspectief ingebakken 🙂 ).

  Dan wat betreft de motivatie van mevrouw Roex:

  Je kan op basis van bestaande literatuur een mooie case maken voor de gezondheid van plantaardige producten en de ongezondheid van dierlijke producten. Dit is natuurlijk een selectieve lezing en vaak ten dele gebaseerd op epidemiologie of andere vormen van observationeel onderzoek, of proefdierenonderzoek of een bepaalde interpretatie van de data (verzadigd vet zorgt aderverkalking zorgt voor hart- en vaatziekten of iets dergelijks). Vaak worden om maar iets te noemen hyperbewerkte industriële producten in de categorie ‘rood vlees’ geschaard (bijvoorbeeld diepvriespizza met salami in een onderzoek als rood vlees categoriseren…).

  Het betekent alleen om de theorie ‘planten gezond, dierlijke producten ongezond’ aan te hangen, dat je genoodzaakt bent een ander gedeelte van de wetenschappelijke literatuur te negeren. Maar er is zo’n hoeveelheid van dit soort (weliswaar conventioneel) onderzoek, dat je je kunt staven op heel veel onderzoek. Als je dan niet verder kijkt en die onderzoeken niet zeer kritisch analyseert dan lijkt de zaak voor plantaardig eten enorm sterk.
  En bedenk hierbij nogmaals dat menselijke gezondheid natuurlijk een enorm complexe zaak is, omdat geen interventie (zoals paleo of veganistisch eten of brood laten staan) geïsoleerd gebeurt maar altijd in combinatie met een veelheid van andere factoren die het menselijk systeem en de uitkomst (menselijke gezondheid en welbevinden) beïnvloeden. En als je zo’n interventie dusdanig isoleert dat alle andere factoren niet meer van invloed zijn dan kan is de zeggingswaarde van zo’n onderzoek gering, omdat het te geïsoleerd is en de andere beïnvloedende factoren uitsluit.

  Ik denk dat dit voor mensen die een voorouderlijk/evolutionair/paleoperspectief zijn toegedaan als moment van reflectie kan dienen: kill your darlings . Weest uw eigen scherpste criticus. Als er een studie is die paleo of low carb beter uit de bus laat komen dan SDCD of SAD of (de Amerikaans-Noord Europese) interpretatie van het Mediterrane dieet, prijst u dan die studie niet gelijk de hemel in, maar weest er net zo kritisch op als een studie die claimt dat veganisme het ideale dieet voor de mens is.

  Wat voor mij betreft evolutionair denken over voeding onderscheidt van de wetenschappelijk gemotiveerde gezondheidsredenen om voor veganisme te kiezen is de elegantie en de kracht van het evolutionair perspectief. Het geeft eindelijk een aannemelijk kader om te gaan theoretiseren over optimale gezondheid. Het is een enorm sterk paradigma: een organisme evolueert om in een bepaalde leefomgeving te kunnen gedijen. En ook al eten we niet precies meer de dieren en planten die we in het paleolithicum aten, kunnen we wel zaken eten die er verdomd veel op lijken.
  Als een soort met een redelijk constante toevoer van die voedingssoorten is geëvolueerd, dan lijkt het me sterk dat dat op basis van evolutionaire selectie altijd schadelijk zal zijn, zoals soms over rood vlees beweerd wordt. Na een miljoen jaar kan je van een succesvolle adaptatie spreken. Met die voeding waarmee de mens geëvolueerd is bedoel ik natuurlijk het bierviltje: planten (fruit, (blad)groenten, knolgewassen) en dieren (zoogdieren, insecten, vis, schaal- en schelpdieren, amfibieën en reptielen). Wellicht zijn ook sommige voedingsmiddelen van die voedingsmiddelen in sommige contexten niet optimaal, maar dat geldt zeker niet alleen voor dierlijke producten.Ik zou niemand een bestendig dieet met 90%van de calorieën uit amandelen aanbevelen (of uit kool), maar voor meesten is zo nu en dan een handje amandelen een verrukkelijke en gezonde toevoeging aan hun dieet. Context dus. Er schijnen zelfs ook mensen te zijn die kool lekker vinden.

  Ten slotte, aan het eind van deze lange en hopelijk niet al te verwarde verhandeling: wat moeten we met mevrouw Roex? Dit is wat ik denk: juist niet heel hard lachen en haar en de veganisten afdoen als een stel gekkies en vervolgens de grootste onzinfiguren tot stromannen te maken. Dat is nu precies wat media als de Volkskrant met het Paleodieet doen, waar ze weinig inhoudelijke figuren als roeptoeter Pete Evans en internetcolporteur Mitch van Duuren als representanten van het Paleodieet maken. Dan maak je het jezelf wel erg makkelijk.

  Wat ik denk dat we moeten doen is dit: de dialoog aangaan, puur op wetenschappelijke gronden en niet te ideologisch gemotiveerd. Laat maar zien waarop die onderzoeken zijn gebaseerd en waar ze te kort schieten. Laat ook maar zien waarom je denkt dat je eigen aannames zo sterk zijn, als evolutionair denkende gemeenschap.

  Denk alleen niet dat andersdenkenden zo één twee drie ‘bekeerd’ zijn. Het gaat een proces van tientallen jaren zijn voordat mensen doorkrijgen dat de evolutieleer wellicht ook voor hen geldt.

  Tientallen jaren is wel lang hoor ik u denken.
  Vraag: Wanneer kwam Darwin ook alweer met
  On the Origin of Species ?
  Antwoord: Zo’n 160 jaar geleden..
  O ja.

 16. Christel zegt:

  Schrijf maar lekker door, Melchior. Mensen hebben tegenwoordig de keuze om uit te proberen wat bij hen past. en dat is voor iedereen anders. I love Paleo 🙂 Veganistisch geprobeerd, maar wat werd ik daar sacherijnig van! Dat stukje vis, een eitje of garnalen, daar maak ik mijn hele systeem blij mee. En met de juiste vetten. Er is niets mis met het eten van gezonde blije dieren, wel met dierenleed!
  Waar ik erg blij mee ben is dit teken van leven, want ik mis de opstekers en de levendige discussies hier.

 17. *kijkt blij* Melchior! Je leeft nog! 😉

  Ik denk dat je er niet veel mee moet. Leven en laten leven.

  Het feit dat iemand gezond oogt en rationeel over komt zegt niet zoveel. Er zijn heel veel mensen die op het Standaard Dutch Crap-dieet leven en er toch gezond uitzien. Van buiten. Hoe ze zich voelen, en hoe ze zich zouden kunnen voelen als ze anders zouden eten, weet je niet.

  Ik denk dat een groot deel van de kracht van Paleo-leven niet alleen zit in datgene dat je weglaat (graan, met name), maar ook in datgene dat je toevoegt: Heel Veel Groenten. De hoeveelheden groenten die wij per week naar binnen werken is echt Zoveel Meer dan ‘vroegah’, en toen at ik al Zoveel Meer dan de gemiddelde Nederlander. Daarnaast spelen andere leefstijlfactoren een grote rol, met name slaap en (slim!) bewegen. Misschien zijn dat nou juist de factoren waaraan de gezond ogende mevrouw Dokter Roex aan voldoet?

 18. Tije zegt:

  Mooi geschreven Micha!

  Voor mij zit het ‘m vooral in de falsifieerbaarheid van zaken. Veel mensen denken dat je in steen gebeiteld bewijs moet leveren om wetenschappelijk overtuigend te zijn. Het tegendeel is waar.

 19. Christel zegt:

  Je eigen n=1 is wetenschap 🙂

 20. james zegt:

  Sluit me volkomen aan bij de commentaren hierboven. Zoals te verwachten, met echter de opmerking dat het voedingspatroon in de delta zeer waarschijnlijk toch wel aardig vegetarisch geweest moet zijn met een behoorlijke aanvulling verzadigd vet en Omega3. Heb net een aardig intensieve literatuur studie over de glia connectoom achter de rug en hoop een en ander binnenkort in een redelijk leesbare vorm on line te zetten. Wat me daarbij steeds weer opviel is dat zolang er een behoorlijke aanvoer van medium chain vetten zijn, ons systeem zich aardig kan weren. Ons brein zet de MCT’s om in long chain, Alle belangrijke zaken, cholesterol, Vitamine D zijn allemaal zonder dier produkten te krijgen. Vit B12 is minder een probleem dan vaak wordt gesteld lijkt me. De lever slaat het op en een beetje voorraad kan wel een jaar mee.
  Daarmee is echter het zwakke punt in de veganistische benadering op tafel. Hei zeer waarschijnlijk aan te nemen dat juist die B12 zou kunnen aantonen dat het een dusdanig essentieel onderdeel was van de delta bewoners (schelpdieren, alle crustacea) dat het lichaam nooit de behoefte gehad heeft zich verder te evolueren om zelf B12 te synthetiseren.
  Ik kan me voorstellen dat vooral in het prille begin de hoofdmoot bestond waarschijnlijk uit dat wat in ruime mate voor handen was en gemakkelijk te verkrijgen. Er is geen enkele evolutionair bewijs te vinden voor veganisme. Lijkt me. Dat sommige mensen er wel bij varen (met de nodige aanpassingen) is een heel andere zaak.

 21. Tije zegt:

  Hebben veganisten daadwerkelijk een principieel bezwaar tegen het eten van dierlijke producten, of is het alleen vanuit gezondheidsperspectief bezien?

 22. Hans zegt:

  @ Micha zegt: april 14, 2015 om 12:29 PM

  Dank Micha , wat een duidelijke uitleg in deze wereld van voedselverwarring !
  Argumenten/bewijzen ( zelfs N=1 ) tellen w.m.b., mee eens , geloof in welke vorm dan ook …… en ,,the money ” tja…..

 23. Otto zegt:

  James: even advocaat van de duivel spelen, maar als vegans dan B12 slikken, dan zitten ze toch goed? Vroeger kon je het wel vergeten als vegan, maar nu, pilletje slikken, tekorten (aantoonbaar) weg, klaar! Toch?

  • Christel zegt:

   Hier wordt beweerd dat bacteriën in je darmen B12 aanmaken.
   Is dat zo? I

   De opname van vitamine B12 in ons lichaam is best ingewikkeld. Vitamine B12 kan alleen worden aangemaakt door bepaalde bacteriën in de darm. De mens moet dit opnemen. De opname kan alleen als de darmflora goed is. Dat wil zeggen: het juiste evenwicht in het bacterieleven van de darm, zie pagina ‘darmflora’. Alleen goede darmbacteriën produceren vitamine B12.
   https://natuurlijklichaam.wordpress.com/vitamine-b12/

  • james zegt:

   Even snel Otto want we zijn druk aan het zaaien. En ik heb eigenlijk weinig zin om me in dit soort geloofsovertuigingen te mengen, want dat is veganisme wat mij betreft : een sekte in het voedings gebeuren. Vegetarisch, vermits bijzonder verantwoord uitgevoerd kan mijns inziens weinig kwaad. Zou wel de verzadigde vetten in de gaten houden, maar zoals gezegd, de MCT’s gaan een heel eind. En waar het telt maakt je brain er lange ketens van en maakt er dan -wonder o wonder- glucose van. Omzeilen zo het oxidatie proces.buiten en doen het binnen onder toeziend oog van een legertje ‘beschermers’
   Veganisten kunnen zelfs zonder pillen volgens mij tegenwoordig. meen dat B12 aan brood wordt toegevoegd. But that’s all, ik bemoei me verder ook noet met Jehova’s Getuigen of Mormonen. Eet zelf een aardig paleo behalve de kaas en de boter, en het dagelijkse glas wijn.

 24. Elly zegt:

  Van de stichting b12-tekort:

  Vitamine B12 wordt gemaakt door micro-organismen. De mens kan wel vitamine B12 aanmaken door de micro-organismen in de darm, maar dit gebeurt in een deel van de darmen waar het niet meer kan worden opgenomen. We zijn dus afhankelijk van vitamine B12 in onze voeding. Vitamine B12 zit in alleen vlees, vis, eieren en zuivel. Mensen die dus geen dierlijke producten eten, lopen het risico op een vitamine B12-tekort.

  http://stichtingb12tekort.nl/vitamine-b12/vitamine-b12/

  • james zegt:

   Elly is correct. Waar het mogelijk zou zijn, is bij het gebruik van dairy : Fermented milks with high levels of B-group vitamins (such as folate and riboflavin) can be produced by LAB-promoted and possibly bifidobacteria-promoted biosynthesis. Moreover, certain strains of LAB produce the complex vitamin cobalamin (or vitamin B12 (Lactic Acid Bact.)
   In man, physiological amounts of vitamin B12 (cyanocobalamin) are absorbed by the intrinsic factor mediated mechanism exclusively in the ileum. Human faeces contain appreciable quantities of vitamin B12 or vitamin B12-like material presumably produced by bacteria in the colon, but this is unavailable to the non-coprophagic individual.

 25. Christel zegt:

  Hoe zit het nou precies met B12? Of loopt iedereen maar wat te roepen?

 26. Chris zegt:

  Toch vind ik niet dat Dean Ornish slecht uitziet……….

 27. Elly zegt:

  Als je echt meer wil weten over b12 en veganisme: Een studie geschreven door Michel Post. Met bronvermeldingen.
  VITAMINE B12 EN VEGANISME:
  EEN LITERATUURSTUDIE
  http://isjaisja.home.xs4all.nl/B12/index.htm

 28. Marco zegt:

  Ben normaal niet van het reageren, maar goed dan toch een keertje….

  Ik ben al jaren met mijn voeding bezig, zowel uit sport als gezondheidsoogpunt. Ik voel me het beste als ik fruit, groenten en graanproducten beperk, ik doel hiermee op puur lichamelijke reacties, teveel van die voeding en mijn lichaam gaat protesteren.

  Prima als iemand zich helemaal top voelt bij plantaardig producten, leuk als het wetenschappelijk ondersteund wordt, ik heb er geen boodschap aan. Die zelfde wetenschap die overigens keer op keer veel te snel conclusies overal in trekt. Dat lijkt sowieso de trent van tegenwoordig, eerst alles publiekelijk maken…

  Paleo geloof ik ook niet in, maar dat wil niet zeggen dat ik hier geen nuttige dingen op kan doen! Dankzij Paleo sites heb ik de heerlijkste vlees boerderijen ontdekt dat is een van de vele voorbeelden.

 29. marcel zegt:

  Het verschil tussen een voedingspatroon met en zonder vis/vlees/eieren is niet te reduceren tot alleen een verschil in B12. Uit plantaardig voedsel halen we moeilijker mineralen en vitamines in vergelijking met dierlijke producten. Ook het aandeel essentiele aminozuren is lager in plantaardig voedsel. Het is, blijkbaar, wel mogelijk om (m.u.v. B12) voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, maar het lijkt me een hoop gedoe. Iedereen mag het natuurlijk zelf weten wat hij eet, als iemand het de moeite waard vindt om religieuze/ethische redenen om dierlijke producten te vermijden moet hij dat zelf weten.
  Een vegetarier/veganist met B12 suppletie probeert een bocht af te snijden. Fysiologie is te complex om te kunnen voorspellen of dat goed gaat aflopen…

  Verder laat ik over dit onderwerp graag Loren Cordain aan het woord:
  http://thepaleodiet.com/vegetarian-vegan-diets-nutritional-disasters-part-1/
  http://thepaleodiet.com/vegetarian-vegan-diets-nutritional-disasters-part-2/

 30. Johan zegt:

  Deze dame heeft blijkbaar weinig last van B12 tekort: Annette Larkins. the ageless woman.

  Wellicht is een totaal plantaardig dieet de volgende stap in onze evolutie ;-). Hoewel zelf geen veganist, geloof (ja, ik weet het…) ik sterk in de kracht van rauw plantaardig voedsel (geen granen). Paleo heeft voor mij wel meer rationaliteit. maar er zijn veel n=1 gevallen als Annette Larkins die in blakende gezondheid verkeren op een raw vegan diet, dus ik raad aan om geïnteresseerd te blijven. Bedenk (maar dat zeggen anderen ook al): evidence-based is niet heilig en heeft serieuze beperkingen.

  Data is geen informatie, informatie is geen kennis, kennis is geen begrip, begrip is geen wijsheid, en wijsheid is geen nirvana.

 31. Guido Vogel zegt:

  @Micha: +1

  Uiteraard moet je er niet zomaar om lachen. Het stukje van Tom Naughton (een software engineer die ook comedian is) is alleen zowel inhoudelijk scherp als grappig geschreven. Hij baseert zijn onderbouwing mede op “The Vegetarian Myth” van Lierre Keith: http://www.amazon.com/The-Vegetarian-Myth-Justice-Sustainability/dp/1604860804

  Er is gewoon heel weinig twijfel over de voorname rol van dierlijke producten in ons dieet. Nodig om ons brein met 2% lichaamsgewicht maar tot 25% energiebehoefte van de noodzakelijke energie te voorzien. Dat lukt niet met kokosnoten en avocado’s alleen. Land- en waterdieren waren universeel aanwezig op deze planeet.

  Er is ook weinig twijfel over de doodlopende straat die landbouw (als leverancier van het plantaardige voeding) heet. Gangbaar of biologisch. Overstappen naar de polyfarming zoals Joe Salatin zal een beetje helpen. Grootste bedreiging voor de mensheid (niet voor de planeet zoals mensen wel eens zeggen: die redt zich wel) lijkt me bevolkingsgroei.

 32. Guido Vogel zegt:

  Het komt niet vaak voor, maar Robert heeft een interessante link gepost. Een cross-over studie met 15 deelnemers inclusief een controledieet.

  De Franse Paradox is helemaal geen paradox: vet (o.a.) kaas, wijn, zon zijn elementen die bijdragen aan een lange levensduur.

  @Melchior: wanneer komt de definitieve post over kaas?

 33. Paula zegt:

  Tja, volgens deze arts kunnen baby’s na de borstvoeding meteen over op plantaardig voedsel, te weten ‘granen, zetmeelrijke groenten en peulvruchten’. Juist die producten waar andere artsen on onderzoekers voor waarschuwen. Op één punt ben ik het met haar eens. Mensen moeten geïnformeerd worden, om uiteindelijk zelf een keuze te maken. Maar wat is de juiste informatie? Door te luisteren naar je eigen lichaam en geest, weet je wat je het beste verdraagt en waar je je prettig bij voelt. N=1
  Een vriend van mij eet raw vegan (sinds een jaar of drie) en loopt marathons. Zelf liep ik na twee weken raw food (experiment in de zomervakantie) te tollen als een gek. Toen toch weer vlees en warme groenten a la Paleo et voilà, het probleem was opgelost.

 34. Otto zegt:

  Het is ook een gevalletje van genen en hoe goed je eigen start was (goede voeding ouders tijdens zwangerschap/lactatie en kindertijdvoeding).

  Het is nu eenmaal zo dat als je goede genen hebt en een optimale darmflora, je enorm robuust bent en heel efficiënt nutriënten op kan nemen en waar nodig kan omzetten naar bruikbare bouwstoffen. Dan maakt het een stuk minder uit of je een optimaal of suboptimaal dieet volgt. Zulke mensen moet je a) niet als gemiddelde nemen voor de rest van de bevolking en b) het is maar de vraag of zwanger worden op zo’n dieet weer zulke robuuste kinderen op gaat leveren. Een mens is verhipte flexibel en weerbarstig om zich te laten kennen. Bijna iedereen voelt zich in het begin goed op een nieuw eetpatroon. Maar dat zegt niets. 5 jaar op een bepaald eet/leefpatroon is niets. 10 jaar nog steeds niet. Na 20 a 30 jaar beginnen we pas te praten, maar wetenschappelijk gezien een drama om goed te onderzoeken.

  Na 2 generaties zien we het complete resultaat. In mijn eigen familie zie ik ook degeneratie plaatsvinden als ik opa/oma – pa/ma – zoon/dochter – kleinkinderen eens op een rijtje zet met hoeveel gebreken ze hebben. Van ijzersterk en supergezond naar sterk en redelijk gezond naar redelijk sterk en hier en daar wat gebreken (fysieke en gebitsproblemen bijv.).. waar gaat die trend heen? Eng!

 35. margriet de weert zegt:

  Otto, dat van die goede start is zeker waar. Maar ik heb 100 % biologisch gegeten tijdens alle zwangerschappen veganistisch, met af en toe een vet visje en supplementen en de kinderen stuk voor stuk vier jaar borstvoeding gegeven. Toch deden ze het niet goed op veganistische voeding. Nu op Paleo zijn ze Hollands welvaren, gelukkig!

 36. margriet de weert zegt:

  Wat onbewerkt voedsel betreft: wat denken jullie van al die kleurrijk verpakte plantaardige vleesvervangers vs. een vers scholletje of slibtongetje van de visboer.
  Overigens heb ik daar in mijn veganistische jaren nooit mijn toevlucht toegenomen. Ik had erg veel plezier in het zelf weken en koken van allerhande peulvruchten. Maar ik vermoed dat de gemiddelde veganist daar niet de tijd voor neemt….!

 37. Paula zegt:

  Ik heb ook in mijn vegetarische periode vleesvervangers gegeten. A ze zijn niet lekker en B het is wederom een product uit een fabriek. Een blik op de ingrediënten lijst is al reden genoeg om het terug in de schap te leggen.

  Je goed voelen op een nieuw eetpatroon is herkenbaar. Zeker voor mensen die met regelmaat snelle happen naar binnen werken. Het lange termijn effect ontdek je pas na jaren, zoals Otto aangeeft, laat staan dat je het wetenschappelijk allemaal kunt blijven volgen. Soms ben ik dan ook mijn eigen proefkonijn.

 38. Gert van der Hoek zegt:

  Lange termijn effect pas merkbaar na jaren? Er zijn talloze onderzoeken die concluderen dat een LCHF en/of een Paleo eetpatroon allerlei indicatoren aanzienlijk verbetert. In weken en maanden, soms al in dagen. Lager gewicht, lagere trygliceriden, lagere systemische inflammatie en nog zo wat.
  Zie ook de vele N=1 ervaringen.

  Punt is vermoed ik dat de meeste mensen niet meten, heb ik ook niet gedaan toen ik de switch maakte. Een aantal dingen waren bij mij zeer duidelijk, zonder meten: o.a. buikomvang aanzienlijk minder, gewicht idem, eczeem weg, chronische tandvleesontsteking weg, beter slapen. En inderdaad: trygliceriden zaten na ca een jaar op 0.8 en nu na 2 1/2 jaar op 0.6 . Lijkt mij een goed vooruitzicht voor de lange termijn. 🙂 .

 39. Paula zegt:

  @Gert,: Op de korte termijn zijn er zeker resultaten op te merken m.b.t. gewicht, energie, minder eetmomenten, enz. Wel vraag ik mij soms af wat de effecten op langere termijn kunnen zijn, bijv. m.b.t. het eten van vlees e.d. Ik heb veel met mijn voeding gestoeid en dan blijven sommige eetstijlen nog na-echoën in mijn hoofd, bijv. Ayurveda. Ik eet nu totaal anders dan de Ayurveda, en voel me veel energieker dan met het Ayurvedische eetpatroon dat bij mijn constitutie zou horen.

  Ook ik heb nooit gemeten, dus geen idee of mijn waarden zijn verbeterd of verslechterd. Dat zou evt. twijfel (lees: nadenken) meteen weg nemen. Het blijft bij observatie van fysieke en psychische veranderingen. Tot nu toe ben ik daar blij mee 😉

 40. Tije zegt:

  Paula en Gert,
  Mijn verhaal heb ik hier wel eens eerder verteld, maar daar komt ie nog een keer;
  Ik ben familiair belast met verhoogde kans op hartziekte. Om die reden draag ik sinds 2 jaar een ICD (interne defibrillator). De directe aanleiding was dat 5% van mijn hartslagen bestond uit een overslag (extrasystole). 6 weken nadat ik volledig paleo was gaan eten, werd de ICD uitgelezen: 1,2 % van mijn hartslagen was nog een overslag. Weer een half jaar later meting: 0%! Afgelopen week weer geweest, nog steeds 0% terwijl ik inmiddels intensief ben gaan hardlopen (3x per week HIIT). Mijn hart is weer even goed als ieder ander, in principe dat de ICD overbodig is. (maar ik laat ‘m lekker zitten uiteraard)
  De fysische verklaring hiervoor kan ik redelijk goed geven via het werk van R. Veech (2004), maar komt erop neer dat door bèta-oxidatie je hart weer harmonieus wordt aangestuurd; de dirigent leidt het orkest weer.
  Dit zijn geen kleine dingen en het effect was er ook vrij snel. Paleo rocks!

  PS. Mijn grootvader is 92 geworden met dezelfde predispositie 🙂

 41. Otto zegt:

  Gert, een langetermijneffect kun je sowieso pas merken na jaren, vandaar ‘langetermijn’ 😉 Je bedoelt natuurlijk effect op korte termijn. Ja, dat kun je meten. Maar je kunt ook positieve resultaten halen op de korte termijn met een goed uitgekiend vegan-dieet. Zelfs met een Schijf-van-5-dieet, als ze komen van een nog slechter dieet. Misschien ook nog wel op een paaseitjesdieet die flink hypocalorisch is, grote kans op gewichtsverlies/betere bloedwaarden/etc.

  Je kunt niet alles meten en er dan over zeggen: dit is dus gezond op lange termijn. Een dieet krap aan eiwitten kan op heel veel punten heel positief zijn, op lange termijn funest. Een dieet wat goed genoeg is om positieve effecten te laten zien, zoals ik bij mijn familie zie, slank/energiek/redelijk gezond, kan kinderen opleveren die gebreken vertonen waaraan je kan zien dat het dus niet genoeg was om 100% gezonde kinderen voort te brengen. Dat zijn dingen die niet naar voren komen in studies van 2 a 4 weken.

  Tije, dat is positief nieuws zeg! Heel fijn lijkt me, om te merken dat je probleem zich zo met voeding oplost 🙂 Ik hoop binnenkort ook zoiets te kunnen zeggen over mijn vriendin met een chronische nierziekte, waar ze in de anderhalf jaar dat ik haar naar (soft)paleo probeer te sleuren nagenoeg geen last meer van heeft gehad. Ergens dit jaar gaat ze voor een nieuwe checkup (die ze jaarlijks had sinds babytijd). Als het goed is zouden de waarden nu (beter dan) normaal moeten zijn, terwijl ze veel meer eiwit en zout eet dan in de aanbevelingen staan. Ben benieuwd 🙂

 42. Petra zegt:

  Gister heb ik Katja Bodyscan gekeken, waar kinderen groentes kregen voorgeschoteld. Van nature vinden veel kinderen groentes echt niet lekker! En de onderzoekster maar beweren dat kinderen groenten moeten eten, en dus dan maar verpakt en vermomd als chips of snoep. Belachelijk toch. Waarom zouden groenten nu zo vreselijk gezond zijn en zouden ze dit tot tranen toe moeten eten? Hun hele lichaam zegt dat ze dit nu juist niet moeten. Ze lieten in dat programma juist zien dat je lichaam je waarschuwt voor onrijp (zuur) fruit en andere smaken. Waarom moeten kinderen, waarvan hun lichaam hen waarschuwt toch die stomme groentes eten? Mijn kinderen eten nu ze volwassen zijn bijna alle groentes. Kinderen kun je stimuleren, maar laat ze zelf kiezen wat ze willen eten! Er zijn zoveel pure voedingsmiddelen die ze wel willen eten.

 43. Petraaaa zegt:

  Dat zorgen voor een goede start is nog niet zo makkelijk heb ik ervaren. Tijdens mijn zwangerschap heb ik me aangemeld voor blije dozen en sinds de geboorte word ik bestookt met proefmonsters: bonnen om hapjes te geven vanaf vier maanden, proefpakjes van een pyjamapapje, een sachet kunstvoeding en tubes knijpfruit. En gisteren een bordje van de Blue Band met het voedingsadvies om je baby van 7 maanden vooral 1-3 boterhammen per dag besmeerd met Blue Band te geven. Bij ons gaat het allemaal regelrecht de prullenbak in, maar je moet dus best sterk in je schoenen staan terwijl je je in een hele kwetsbare periode bevindt.

 44. Guido Vogel zegt:

  @Petra: die gedachte heb ik ook al eens geuit. Waarom vinden kleine kinderen groente meestal niet lekker? Moet een welp aan vlees wennen? Een kalfje aan gras?

 45. Guido Vogel zegt:

  En broccoli kan van het menu af 🙂 “Van een groente als broccoli bestaat zelfs niet eens een wilde variant”.

  http://www.kennislink.nl/publicaties/at-de-oermens-wel-paleoproof

 46. Gert van der Hoek zegt:

  Van nature vinden kinderen groenten niet lekker? Kan ik niet plaatsen? Bij mij eten ze dat van jongs af aan, verse groenten, zoveel mogelijk variatie, geen potjes, geen gedoe met appelmoes erdoor. Zelfs spruitjes eten ze met smaak …. 😉 Wel zie je de smaakvoorkeuren verschuiven, dat is niet erg, heb je zelf toch ook. Dagelijks komen er 2 of 3 soorten groenten op tafel, dus het lukt altijd. Als er soms wat overblijft is dat de volgende dag koud met bijvoorbeeld ansjovis ook heel lekker.

  Ik zie het wel om me heen dat veel kinderen weinig groente eten, dat kan ik meestal wél plaatsen 😉 .

 47. willem zegt:

  “Van een groente als broccoli bestaat zelfs niet eens een wilde variant”.
  Waar slaat dat nou weer op?

  Broccoli is een bloemkoolachtige plant, waarvan de oorsprong ergens in Azie ligt.
  En natuurlijk zijn groenten in de loop van de tijd naar bepaalde vormen en kleuren toe gekweekt. Zoals ook met kippen en andere huisdieren is gedaan. Maar daarmee is niet gezegd dat we met een neolitisch product te maken hebben.

  En ook de suggestie dat, omdat ‘kinderen’ vaak geen (bepaalde, bittere) groenten lusten, deze reactie een beschermende is, is flauwekul. Interessanter blijft de vraag bij welke mate van nuttigen afweerstoffen in de groente een negatieve invloed kunnen hebben op de gezondheid van de mens.Deze stoffen kent de plant, die niet kan wegrennen, of stekels opzetten, als bescherming tegen vraat. Bij welke hoeveelheid aan inname verkeert het positieve gezondheidseffect in een giftig.

  • james zegt:

   Even snel want deze jongen heeft het natuurlijk al weer veel te druk, maar dat van die groente.. In feite heeft iedereen gelijk 🙂 Wat ik in de afgelopen paar maanden tegen gekomen ben (juist die studie komt er aan maar gaat bijna net zo langzaam als dat Boek, en ik ben geen professional) komt er op neer dat groente en fruit dat bieden dat we nodig hebben als we de zaak een beetje verzieken. Alles draait om vet, cholesterol en Vitamnie D en C. Anti oxidanten zijn nodig in de mate waarop we teveel vrije radicalen en ander ongerief produceren.
   De meeste sulferachtigen worden door kinderen in het begin minder makkelijk geaccepteerd. Maar ik ben het met Gert eens dat kinderen al aardig vroeg gewend aan groente rustig mee draaien. Zie het nu regelmatig als de jongste zo nu en dan over de vloer is 18 maanden en eet gewoon mee. Wel voorkeur voor bepaalde groenten. Liever geen bietjes, wel rode kool enz. Al met al, ik vermoed dat je zonder groente een heel eind kunt komen vermits, vernits . . Het stelt hele zware eisen aan de samenstelling van de rest van je dieet. Varkensvlees bijv uit de winkel geeft zeker problemen als het uit de bio inustrie komt. Zelfde geldt voor veel andere produkten. Zelfs de lucht die je inademt. In feite zie ik weinig heil in het vermijden van groente en fruit. De kraan staat open en aangezien het moeilijk is om die dicht te krijgen, zullen we moeten blijven dweilen

 48. Guido Vogel zegt:

  Intellectueel uitgedaagden die nooit hun huiswerk doen, verspreiden verkeerde informatie.
  1) Broccoli is een door de mens gecreeerd gewas
  2) Het is ontstaan in de Méditerranée

  http://en.wikipedia.org/wiki/Broccoli
  “Broccoli is a result of careful breeding of cultivated leafy cole crops in the northern Mediterranean starting in about the 6th century BC”

  Voor de duidelijkheid: er stond een smiley achter mijn opmerking van de ze van het menu afkunnen. Ik heb er niets tegen.

  Een argument als flauwekul afdoen zonder enige onderbouwing is uiteraard ook een demonstratie van grote analytische vermogens.

  De reacties van Gert en James zijn nuttiger. Mijn kinderen eten ook veel verschillende groenten, maar in zijn algemeenheid hoor je toch meer dat kinderen moeilijk groente eten. Ik hoor weinig over vlees (in NL eten we weinig vis, dus daar hoor je uberhaupt weinig over).

 49. Gert van der Hoek zegt:

  Herkenbaar: vis eten dat gaat bij onze kinderen moeilijk: is inderdaad niet van jongs af aan aangeboden.

 50. willem zegt:

  De heer Vogel toont weer eens zijn charmante kant. Doe alsjeblieft niet steeds zo zielig, Guido. En kleineer anderen niet. Temeer omdat jij ook de ene flop na de andere verspreidt.

  Broccoli is niet een door de mens gecreeerd gewas, in de betekenis van ‘scheppen’. Het is een bloemkoolachtige, via kwekers in met name Italie gevormd tot wat wij tegenwoordig als broccoli herkennen.
  Je moet ook beter lezen. Ik stel dat de bloemkoolachtige oerkool waarschijnlijk Azie als geografische herkomst kent.

  ‘Intellectueel uitgedaagden die nooit hun huiswerk doen, verspreiden verkeerde informatie.’
  Onder huiswerk versta jij natuurlijk wat gegoochel op internet, om zo een air van intellectuele prietpraat als rookgordijn op te trekken. Over verkeerde informatie gesproken..

  ‘Een argument als flauwekul afdoen zonder enige onderbouwing is uiteraard ook een demonstratie van grote analytische vermogens.’
  Moet ik soms, net als jij steeds doet, internet afstruinen om ergens een onderbouwing van mijn (vooringenomen) bewering op te diepen? Even je gezonde verstand, dat ik natuurlijk in jouw ogen niet bezit, gebruiken is ‘niet wetenschappelijk’.

  .’.. maar in zijn algemeenheid hoor je toch meer dat kinderen moeilijk groente eten’.
  En natuurlijk horen we graag van jouw de wetenschappelijke onderbouwing daarvan. Advies: even zoeken op internet of daar iets van je gading te vinden is..

  Ben, voordat ik dit berichtje de wijde wereld instuur, nog even boven bij de boeken wezen kijken, In het Handboek Ecologisch Tuinieren, van Velt, lees ik dat de broccoli inderdaad beschreven wordt zoals ik hiervoor meende te moeten doen… Heb ik nu mijn huiswerk gedaan, heer Vogel?

 51. Gert van der Hoek zegt:

  Otto: strikt genomen heb je gelijk, we weten heel weinig en ook heel weinig is bewezen. Maar je relativeert m.i. te sterk als je over een paaseitjes dieet begint, we kunnen wel verzinnen dat dat op de lange termijn waarschijnlijk – onbewezen – niet bevorderlijk is 🙂 .

  Als je effecten ziet als een lagere systemische inflammatie – mede de basis van veel “welvaarts”-ziekten – dan mag je daar blij mee zijn denk ik, juist voor de lange termijn. En inderdaad: een veganistische dieet interventie levert ook een lagere CRP score op.

  Als je wilt vergelijken, dan voor meerdere aspecten, voor een volledig beeld.

  “Some studies have however found that a vegetarian diet may result in changes adversely affecting the body. These could include; hyperhomocysteinaemia, protein deficiency, anaemia, decreased creatinine content in muscles and menstrual disruption in women who undertake increased physical activity. Some of these changes may decrease the ability for performing activities that require physical effort “.

  Herkenbaar denk ik.

  En dan hebben we het – naast voedsel – nog niet over de invloed van factoren als beweging, bioritme, stress-management, optimaliseren van de electromagnetische balans, om eens wat te noemen 😉 . En hoe om te gaan met de toxische stoffen in de omgeving, zoals James regelmatig aankaart.

  Tenslotte: als een Paleo (achtig) voedselpatroon risico’s met zich mee kan brengen, dan wil ik dat graag weten. Vooral ook: waarom? Tot nu toe blijkt steeds dat het probleem dan in de opzet van de studie zit. Bijvoorbeeld een ketogeen dieet geven aan muizen op basis van veel omega-6 vetten en veel kaas. Tja dan kun je concluderen dat insuline resistentie toeneemt bij een High Fat voeding.

 52. Tije zegt:

  Deze cijfers heb ik al een keer eerder geplaatst: “Nederlanders eten onvoldoende groente en fruit
  Van de volwassenen tot 69 jaar eet 10% van de vrouwen en 6% van de mannen de aanbevolen hoeveelheid fruit (zie figuur 1 en tabel 1). Groente wordt nog minder gegeten: 5% van alle mannen en vrouwen eten de aanbevolen hoeveelheid. Van de kinderen tussen 7 en 18 jaar eet 1% de aanbevolen hoeveelheid groente, en 5% de aanbevolen hoeveelheid fruit (zie figuur 2 en tabel 2; Van Rossum et al., 2011). Van de 2- tot 3-jarigen eet ongeveer 20% de aanbevolen hoeveelheid van 50-100 gram groente per dag (Hulshof et al., 2004).”

  Wanneer groenten en fruit basisvoedsel zijn, waarom is dan vrijwel niemand in staat hier voldoende van te eten?

 53. Petra zegt:

  En wie bepaalt nu waarom en hoeveel groente en fruit je “moet” eten?? Ik krijg er zo de kriebels van…..

  • james zegt:

   De grote boosdoeners in dat rijtjevan Tije zijn natuurlijk de transvetten. En verder eeh en ander aan vermeende noodzakelijkheden. Let wel op de bron vermelding en koppel daaraan wat net weer bij Harvard vandaan komt. Willett, Mozaffarian en Hu alle drie tekended mee voor het nieuwe onderzoek dat koolhydraten toch niet zo erg lijken bij te dragen aan gezondheid.
   En wie die hoeveelheid bepaalt Petra? Dat doe je zelf aan de hand van hoe gezond je leeft, en welke mate je je mitochondria het leven moeilijk maakt. Dat gezegd hebbend, ik eet veel groente, verbpouw het meeste zelf en voel me er wel bij. Maar koken doen we de meeste groente allang niet meer. Het neeste gaat in de roerbak, met lekker veel vet (olijf, coconu enz). Vaak met wat knoflook. Zou het niet willen missen. Alleen al voor de enorme variatie die je daarmee op tafel kunt brengen

 54. willem zegt:

  ‘En wie die hoeveelheid bepaalt Petra? Dat doe je zelf aan de hand van hoe gezond je leeft, en welke mate je je mitochondria het leven moeilijk maakt.’
  Interessante stelling van James, n.a.v. wat Petra vraagt.
  Zo op het oog klopt wat James zegt: ‘Dat doe je zelf’. De vrije wil, dus.
  Ik plaats daar niet alleen vraagtekens bij, maar beweer ook het volgende.
  Het is niet voor niks dat mensen met een kritische en onafhankelijke geest, statistisch meest geplaatst in de groep met een hogere opleiding, langer leven en ‘gezonder’ eten, meer bewegen, etc.Feit is ook dat de minder fortuinlijken eerder overlijden, dikker zijn, langer chronisch ziek, meer roken en drinken, etc.
  We denken toch niet dat we dat op het conto kunnen schrijven van eigen keus en de vrije wil.
  Het is complexer. Blijkbaar is de ene mens bevattelijker voor ongezonde verleidingen (reclame, supermarkt, etc.) dan de ander. De overheid, die het welzijn van de burger als kerntaak kent, behoort maatregelen te nemen om juist voor deze meer beinvloedbare groep zaken te reguleren. Ach, zelfs het verbieden van ongezonde verleidingen voor kinderen wil maar niet van de grond komen. Hoe nu verder?

 55. Tije zegt:

  Wie bepaalt hoeveel groente je moet eten? Nu ja, blijkbaar zijn aanzienlijke hoeveelheden groente en fruit nodig om aan je nutriënten te komen,wanneer je hoog in je koolhydraten zit en dus weinig weinig vlees eet. Naar mijn idee illustreert het gebrek aan wellust voor groente en fruit dat mensen kennelijk hebben, het principe van voorkeur voor dierlijke voedingsstoffen. Niet voor niets dat er eerst van alles over het groenvoer heen gekwakt moet worden alvorens we het te pruimen vinden. Neem het voorbeeld dat James geeft, vet eroverheen en dan is groente het lekkerst. Evengoed voor aardappels: chips, patat, jus. Of brood: dat spul afkomstig uit menselijk haar moet erdoorheen, anders smaakt het niet.
  Voor mij itekent de idee zich steeds duidelijker af, dat de menselijke voorkeur alleen dierlijk is. En anders maar iets wat erop lijkt. Als allerlaatste, vanuit overlevingsdrang, puur plantaardige rommel. Omdat het niet anders kan.

 56. Aldert zegt:

  Als ik alleen groente eet, mis ik vlees, tenzij er heel veel rundervet of reuzel bij gaat.
  Als ik alleen vlees eet, mis ik geen groente.
  Nu een paar dagen alleen vlees gegeten, zelfde hoeveelheid maar dan zonder de groente, en het bevalt mij uitstekend. Ik wil dit een paar weken volhouden om te kijken of een paar ongemakken verminderen, maar het zou mij niet verbazen dat ik vlees blijf eten. Veel minder drang om tussendoor te snaaien. (ook al waren dat voornamelijk maar wortels)

 57. Folkert zegt:

  Loopt het hier een beetje uit de hand ?

 58. Christel zegt:

  Tsje, niet mee eens, Wat groenteverplichting betreft. Ik snak soms echt naar groente, mijn lijf dan, en naar fruit. Maar ook naar een stukje verse vis of een eitje. Misschien ligt het eraan waar de groente en fruit vandaan komen? Elke cel die je eet bevat informatie die wordt overgedragen aan je eigen systeem, zo ook de plantaardige cellen.

 59. cocky zegt:

  Ja, Folkert, je tovert weer een lachje op mijn gezicht, dank je zeer!! we gaan toch niet dezelfde duscussie eindeloos overdoen?

 60. MJoze zegt:

  Waarom wordt er zo weinig groente en fruit gegeten? Waarschijnlijk omdat er veel te veel brood en pasta wordt gegeten. 2 Broodmaaltijden en een warme hap met pasta laten weinig ruimte voor groente.Als je jezelf beperkt tot het bierviltje gaat het percentage groente en fruit vanzelf omhoog, al was het maar vanwege de varatie.

 61. Paula zegt:

  Ik ben heb altijd veel groente en fruit gegeten. Ook als vegetariër af en toe behoefte aan vlees gehad. Ooit twee weken raw food gegeten, waar ik snel van af ben gestapt. Nu ik over ben gestapt op Paleo (bijna 2 jaar geleden) voel ik mij veel fitter. Als mijn warme hap voor mij neus staat, neem ik altijd eerst een stuk van het dierlijke spul.

  Sinds ik http://zerocarbzen.com/ heb gelezen, experimenteer ik met meer vlees eten. Uiteraard gras gevoerd en antibiotica vrij. Ik eet nu tussen de middag een maaltijd met vlees of vis en gestoomde of gestoofde groente. Soms ook sla erbij. ’s Avonds soep met vlees en groenten of alleen vlees met gebakken ei en kaas. Vlees kook of stoom ik meestal, af en toe zacht bakken. Ik slik geen supplementen.
  Ik merk dat mijn maag zich nog rustiger gedraag, als ik minder groente eet. Dit experiment duurt pas enkele dagen en wil ik nog even voortzetten.

  Voorschriften over wat en hoeveel je zou moeten eten, zijn maar voorschriften. Uiteindelijk gaat het erom dat je je prettig voelt bij hetgeen je eet en je na het eten van een maaltijd je nog steeds fit voelt, i.p.v. een enorme dip die je de rest van de avond op de bank doet belanden. Dat laatste beschouwen veel mensen als gewoon. De link die ik hierboven heb geplaatst bevat verhalen van mensen met N=1, die gezondheidsproblemen hebben getackeld op water en vlees.

 62. Gert van der Hoek zegt:

  Er blijken veel mensen te zijn die last hebben van `hun ingewanden`. Georgia Ede, een arts uit de VS, had-heeft daar ook veel last van (gehad) en blogt daar over. Ze is nu o.a bezig met een project om een aantal dieten en categoriën van dieten onder de loep te nemen.
  http://www.diagnosisdiet.com/diets/

  • james zegt:

   Ik denk dat MJoze het aardig bij het rechte eind heeft. De highly refined carbohydrates gecombineerd met de verkeerde MOV’s, plus de pesticide load (oraal, of intravenous, of ingeademd), plus de stress load en life style, geven de verdedigers van je brain zo veel werk dat ze het voortijdig laten afweten. De Engels talige versie staat mu on line. Helaas zal het nog even duren voordat het Nederlands klaar is. 14 bladzijden Google Translate duurt wat langer dan een koffie break of lunch pauze.
   http://www.quintehealthsolutions.com/Microglia-and-Alzheimer.html

  • Jammer dat het al lang zo stil is rond Georgia. Ze heeft ook hier nog een poosje meegedacht. Ben erg benieuwd hoe het haar vergaat.

   • james zegt:

    Heb een van haar pages nog steeds open.Click regelmatig heen en weer. Voor mij nog steeds een van de beter gefundeerde sites. Zij legt tenminste vaak uit waarom. En probeert niks te verkopen, het geen me bijzonder irriteert bij heel veel paleo sites. En diezelfde vogels halen hun neus op voor Mercola, die in elk geval zich nog inzet voor een algehele aanpak van die hele rot industrie. Maar je hebt gelijk, ik moet misschien haar regelmatig vermelden, tips geven, hints afkomstig van haar.
    Zoals je bekend, heb weinig op met alle large cohort en dat soort. Niks meer en niks minder dan N=, alleen wat grotere aantallen en wellicht een beter incentive voor verder onderzoek. Wat mij echter steeds weer opvalt is dat de meeste onderzoeken, of geen rekening houden met, of gewoonweg geen benul hebben van wat eventuele confounders kunnen, zouden kunnen zijn. Na bijna een hele winter besteed te hebben aan wat er zich nou precies afspeelt daarboven en in het CZS in het algemeen, kwam ik tot de conclusie dat wat we hier al een tijdje ontdekt hebben, meer vet en minder snelle koolhydraten, maar vooral een laag inflammatoire leefwijze en alles wat daarmee samenhangt. Elke keer dat je een beroep doet op je microglia, delen ze en elke keer dat ze delen komt het einde dichterbij. De telomeren worden korter. Cynthia had het er over zonder glia te vermelden. Het resultaat is een gevolg van verzwakte, versleten en afgestorven microglia. Niet dat er veel verandert, maar voor mij betekent het een invulling van het waarom.
    En! ik blijf er bij margarine en alles wat er samen hangt, de rotzooi in de crackers enz. is het ergste wat de mensheid ooit bij mekaar gerommeld heeft. My two cents worth

 63. Hans zegt:

  @ James ,
  Dank , geduld is een schone zaak maar de moeite waard 🙂

 64. Hans zegt:

  Melchior in discussie met CarbSane , zal een vrouw zijn 😉 op Twitter …. ( waarvan ik nog niet zoveel snap als digibeet ) .

 65. cocky zegt:

  @James. Wat een werk, ben er even doorheengelopen, chapeau en dankjewel!! And smile when you hammer your thumb, ik had hem nog niet gehoord i c met paleo maar in figuurlijke zin behoort het zeker tot een gezonde lifestyle, die ga ik zeker paraat houden.

  • james zegt:

   Even een beetje verheldering n.a.v. een paar vragen die ik via Facebook binnen kreeg. Het is niet bedoeld als een uitputtende verhandeling. Het is mijn manier om iets te begrijpen van wat er allemaal aan de hand is in ons centrale zenuwstelsel (CZ).
   Waar opmerkingen gemaakt worden met betrekking tot de speciale allele van de Apo-lipoprotein E. de zgn 4 moet worden opgemerkt dat men al een tijdje terug (Dr.Kurt Heininger in 1999) opmerkte dat dat een speciaal probleem lijkt te zijn in de westerse landen, en dan in het bijzonder bij mensen met hyperlipidemia. Met andere woorden, het heeft meer met dieet te maken dan met het feit dat je bij voorbaal gedoemd bent vanwege een familial afwijking.
   Zoals Dr. Thomas O’Bryan zou zeggen , het is je zwakke schakel.
   Zeker met betrekking tot de lipoproteins zullen er nog aardig wat vragen zijn. Ik ben echter het meest geinteresseerd in de ApoE en J die beide transporten leveren naar de brain. Beide kom je steeds weer tegen waar Alzheimer’s ter sprake komt. En voor mij is AD een soort rook signaal.
   Wat echter steeds weer terug kwam was het feit dat vet en cholesterol in combinatie met Vit D en magnesium enorm belangrijk is voor een goed, maar ook vooral langdurig goed functioneren van ons CZ. En ja dan kom je toch steeds weer aardig in de buurt van dat bierviltje. Die discussie over al of niet veel groente en fruit, hoe waardevol ook, gaat in feite over het support system.
   En ook hier blijkt steeds weer dat een en ander in pil vorm bepaald minder goed werkt dan natuurlijk end at heeft waarschijnlijk te maken met de enzymen die meekomen. Alle lipoproteins hebben graag aan boord een hoeveelheid Vit E, maar we hebben allang geleerd dat dat betekent een hele mix aan tocopherols/nutrienten. Blijkbaar is daar een synergie die geheel effectief maakt, waar de afzonderlijke delen stuurloos zijn.
   En laten we alsjeblieft helemaaaal niet beginnen over calcium tabletten. 🙂

 66. Jo tB zegt:

  Alle vegans (en paleo eters ook) zouden het boek Ancestral Appetites Food in Prehistory van Kristen J. Kremillion moeten lezen.

  http://www.amazon.com/Ancestral-Appetites-Prehistory-Kristen-Gremillion/dp/0521727073/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1429597500&sr=1-1&keywords=ancestral+appetites

 67. Jo tB zegt:

  Vrouwen emancipatie ten top!!
  And perhaps a better option for females than depending on male hunters to provide them with meat was to become competent at using tools to extract some of the more refractory plant foods available, such as roots, seeds, and nuts.

  Uit het boek Ancestral Appetites.

 68. Tije zegt:

  @Robert,
  “Süße Hamburger-Brötchen, mit Würstchen belegt, Makkaroni mit Käsesauce, jede Menge Butter. So sah die Verpflegung während der Studie aus. Fünf Tage lang.”

  • james zegt:

   Hi Folks, voorlopig een tijdje rust. De Nederlandse versie van Microglia en Alzheimer’s staat online en op Facebook. http://www.quintehealthsolutions.com/NL-versie-Microglia-en-AD.html
   Moet het later nog wel opschonen maar het is redelijk leesbaar al is het geen lichte kost. behalve Melchior en een aantal anderen misschien. Met behulp van een 50 tal onderzoeken komt er toch een aardig beeld tevoorschijn dat er een duidelijke correlatie is tussen low fat, low cholesterol en het falen van de glia/neuron connectoom. De verzwakte microglia duiken op voor de dementie verschijnselen. Oorzaken van het falen? Velerlei maar in hoofdzaak inflammation/verkeerde voeding

   • cocky zegt:

    Ha, James, heb me net gisteravond door de Engelse versie geworsteld, het maakt deze vertaling extra aantrekkelijk,(paleo)kost voor vanavond!!!! Dankjewel van uit een zonnig en lente-achtig Nederland.

 69. Gert van der Hoek zegt:

  Dank je wel James, goede zomer toegewenst.

 70. Alex zegt:

 71. Hans zegt:

  Mag mijn reactie ook in de Meest recente reactie’s 😉

  Hans zei het hier https://melchiormeijer.wordpress.com/artikelen-4/suiker-de-bittere-waarheid/

  april 26, 2015 om 9:32 AM

  Haha , Cola , sponsor van de Olympische spelen nota bene , je gelooft het niet , is niet de boosdoener van obesitas maar te weinig bewegen ……. , deze lui zijn het voorbeeld 🙂
  http://www.runonfatmovie.com/blog/its-noakes-v-coke-and-their-unrestricted-gifts

 72. Dat lukt niet, Hans. Reacties die onder ‘artikelen’ worden geplaatst, verschijnen niet in die side bar en blijven dus ongezien. Geen idee waarom.

 73. Alex zegt:

  Tenzij je ‘Reacties RSS’ aanklikt voor de laatste rooksignalen, dan zie je ze wel… 😛

  Laatste reactie Georgia op eigen blog was 6 maanden geleden: https://disqus.com/by/GeorgiaEde/ Van twitter is ze zo te zien sowieso geen fan.

  “Right you are…I am currently not following a ketogenic diet. I first strayed from the diet when taking up a new full-time job at a new college, which made it challenging for me to continue to carefully track protein intake and plan meals carefully. I also found it challenging to sustain the diet for longer than about 6 mos due to my many food sensitivities, which exclude so many kinds of foods that most people who enjoy ketogenic diets rely on for variety and satisfaction, such as coconut, avocado, nuts, dairy, eggs, and most vegetables and spices. I fell back to my previous mostly-meat, very low carb, “Paleo”/whole foods diet sometime last spring. I suppose if I had a serious health problem such as a seizure disorder, bipolar disorder, or other brain illness, I might be motivated enough to return to it permanently, but given that I was primarily following it for weight/appetite control, as well as for scientific curiosity purposes, I’m not sure if I have the motivation to restrict my diet that much every day, but wonder if I might find it possible to use KD intermittently as needed for weight and appetite control.”

  http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2015/04/24/how-the-gluten-free-movement-is-ruining-our-relationship-with-food/

  Klik om toegang te krijgen tot the-vegetarian-myth-by-lierre-keith.pdf

 74. Dank, Alex! Wijs besluit, denk ik 🙂 . Bierviltje, bierviltje en bierviltje. Spannender wordt het niet.

 75. Hans zegt:

  Alex , dank voor de pdf en RSS tip = Feeds ?

 76. Deze filosoof doet er een wel heel slordige gooi naar. Alsof het alleen over gluten gaat. Zijn betoog barst verder van de feitelijke onjuistheden. Zo noemt hij Noakes een van de eerste proponenten van het Paleodieet. Volkomen bezijden de waarheid. Ik vind het eigenlijk wel leuk, al die geschrokken, zonder uitzondering metabool ontspoorde brooddominees die uit hun bedompte holen komen om de wereld uit te leggen hoe ontzettend dom, fout en gevaarlijk het evolutionaire perspectief op voeding is.

 77. Jo tB zegt:

  Goh, Alex, wat Georgina schrijft: coconut, avocado, nuts, dairy, eggs, and most vegetables and spices. Lijkt wel op mijn verhaal. Ik had al gemeld dat er ook veel food intolerances bij mij zijn geconstateerd. Ik moet nu van de dietiste voedsel eten die laag in histamine is of geen trigger foods zijn..

 78. Alex zegt:

  “Survival of the Fittest” – Jamie Scott (AHSNZ Wellington Conference 2015)

 79. Alex zegt:

  Christel plaatste dit: “Hoe je het ook noemt Afrikaans, paleo of oerdis, dieetverandering kan het verschil betekenen tussen ziek en gezond. Wordt de wereld wakker? http://www.scientias.nl/afrikaans-dieet-verlaagt-kans-op-darmkanker-binnen-twee-weken/” onder de aardappelzetmeelpost; voor de goede orde: https://melchiormeijer.wordpress.com/2013/12/19/wordt-honig-aardappelzetmeel-de-paleo-hack-van-2013/#comment-32348

  Met het eerste deel van het commentaar ben ik het eens, geen problemen mee; echter de link verwijst naar een vezelrijk, vetarm eiwitarm dieet…”Zo eten Afrikanen in Zuid-Afrika vezelrijk met weinig eiwitten en vetten. Denk aan bonensoep, ananas, zalmkroketten, vistaco’s, fruit en maisproducten.” Waar blijven de gezonde vetten? Wat is er mis met eiwit?

  Nu nog de vis eruit en de familie Roex heeft er weer ’n volgeling bij. Joepie. 😦

  • Christel zegt:

   Hoi Alex, ik ben het eens met je reactie, natuurlijk, want ik geloof ook in de juiste vetten, mijn visje, eieren en ook in mijn bergen vezelrijke groentes in combi met grasboter. Het was dan ook vooral de vorming van extra butyrates en het opmerkelijke op VOEDINGVERANDERING-gerichte onderzoek, dat me deze post deed plaatsen bij de AZM. Het maakt me wel nieuwsgierig wat men onder Zuid-Afrikaans dieet verstaat. want peulvruchten staan niet op mijn paleomenukaart.

 80. Alex zegt:

  https://melchiormeijer.wordpress.com/melchior-meijer/#comment-32344

  “Vegetable Foods: ‘Roots, beans, nuts, tubers and fruits are the most common major dietary constituents, but others, ranging from flowers to edible gums, are occasionally consumed”

  aldus Eaton/Konner 1985 ‘Paleolithic nutrition: a consideration of its nature and current implications’

  Cordain gooit ze er om verschillende redenen (weer) uit, lectinen, saponinen, proteaseremmers…

  Dat van die peulvruchten stoort me eerlijk gezegd minder dat dat vetarm/eiwitarm.

  Ik begrijp je reden om het te plaatsen maar al te goed :-), alleen vrees ik de consequenties (niet zozeer hier, maar elders) van dit nieuws. Low fat vegan, anyone?

 81. Louise zegt:

  Interessant, Alex!
  Is er hier iemand die wel eens een tijdje volgens de plant-paleo richtlijnen heeft gegeten?
  Het komt me best logisch voor. Die idiote hoeveelheden vlees en vis die ik wel eens langs zie komen bij sommige paleo-eters verbazen me wel eens.
  Ook hier weer: zo min mogelijk bewerkingen: geen graan- of peulvruchtenmeel, bijvoorbeeld. Als je ze dan eet (kleine hoeveelheden), dan in hele vorm, begrijp ik. Dan krijgt het begin van je dunne darm dus ook geen geconcentreerde koolhydraten te verwerken.

 82. maanfiets zegt:

  Mijn gedachten……….
  Deze dame is 4 jaar bezig met het bestuderen van plantaardige dieeten. Ze wil graag de kennis verspreiden, en het “publiek” informeren. Helaas, kan ik weinig over haar vinden. Ook een referentie lijst zie ik nergens. Op de site van de Planteneter, vind je ook niet veel, behalve te koop aan geboden e-boeken.
  Dat iemand arts is en intelligent, wil nog niet zeggen dat hij/zij niet ergens vreselijk naast kan zitten.
  Zie dit prachtige voorbeeld van James Randi https://youtu.be/SbwWL5ezA4g
  Ofwel, deze mening is mij net zo veel waard als die van andere niet onderbouwde meningen.

  Wel denk ik dat een veganistische leefstijl, ten opzichte van het SDCD op de korte termijn (paar jaar) veel voordelen kan hebben, al is het maar door het gewichtsverlies.

  Er zijn idd mensen die claimen al 30 jaar oid alleen plantaardig te eten en gezond zijn. Zo zijn er ook mensen die alleen maar vlees eten en gezond zijn. vit B12 versus vit C.
  Zwarte zwanen, blijven interessant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s