Zijn veel moderne ziekten dan toch infectieziekten?

154789-y84nPbQfBHKsHzia

Twitter is een fantastisch medium. Een beetje verslavend, je moet er mee om leren gaan, maar een potentiële goudmijn. Zo weet ik sinds ik Dolf Jansen volg dat Linda de Mol 70 is, iets waar je toch een hoop mee kunt.

Ian Spreadbury, die zoals iedereen die hier wel eens komt buurten weet wat mij betreft met stip het beste verklaringsmodel voor de grote metabole ziekten heeft, zit niet op twitter. Maar hij kijkt er wel!

En zo kon het gebeuren dat ik onlangs een mailtje van hem kreeg. Ik kwam na een zuiver utilitair heuveltraininkje – voor een laaglander als ik blijft het exotisch dat je hoogte weg moet slikken als je van huis naar het station en vice versa fietst, terwijl je gewoon in Nederland bent – thuis, opende mijn mailbox en daar stond het: Ian Spreadbury. Ik dacht even dat iemand een grap had uitgehaald, maar nee hoor, het was een vriendelijk antwoord op een door mij op twitter gestelde vraag, namelijk of The Spread daadwerkelijk het percentage koolhydraten in chyme had gemeten om op die evolutionair ‘normale’ 23% limiet te komen. Nee, dat had hij niet, schreef hij, dat zou een dure grap worden, maar hij nam aan dat zijn calculatie de werkelijkheid aardig benadert. Ik voelde me als een Rolling Stones fan die out of the blue wordt benaderd door Mick Jagger. Daar moest hij hartelijk om lachen, want in werkelijkheid is de toekomstige Nobelprijswinnaar natuurlijk ook maar een roepende in de woestijn. Zo heb ik professor Noakes diverse malen, de laatste keer face to face, gesmeekt om Spreadbury’s geniale synthese te lezen, maar ik betwijfel of hij het inmiddels heeft gedaan.

Ter leering ende vermaeck stuurde Spreadbury een artikel mee dat in september is gepubliceerd in het Journal of Oral Microbiology: Can Oral Infection Be a Risk Factor for Alzheimer’s Disease? Ik las het gisteravond pas goed. Wat moet je tenslotte anders doen op zo’n ordinaire vreetfeestdag als je het vieren van de zonnewende, twee dagen eerder, wel genoeg vindt. De paper is zonder meer aanleiding voor een kattenbelletje. Zacht uitgedrukt.

Het mag inmiddels genoegzaam bekend worden verondersteld dat wij mensen in de eerste plaats grote, ietwat gecompliceerde reactorvaten zijn voor een schier onmetelijke verzameling micro-organismen. Het genoom van de bacteriën, virussen en fungi die de dienst uitmaken (ons microbioom) is vele, vele malen groter, complexer en machtiger dan ons ‘eigen’ genoom. Bacteria rule the world en als je geluk hebt ben je gezegend met een microbioom dat erop aan stuurt samen met jou zo lang mogelijk van de partij te zijn. Het microbiologische ecosysteem waarmee wij co-evolueerden voert een hoofdzakelijk vriendelijke dialoog met ons genoom, misschien wel de belangrijkste reden voor de hoegenaamde afwezigheid van metabole ziekten in jager/verzamelaars.

Ik zal je niet gaan vermoeien met de fascinerende details van deze paper. Lees hem aandachtig of neem van me aan dat de auteurs zo ongeveer bewijzen dat Late Onset Alzheimer’s Disease (LOAD), de overwegend bij ouderen optredende huis, tuin en keuken variant van de ziekte van Alzheimer, een zuiver infectieuze etiologie heeft. Met name bepaalde spirocheten die verantwoordelijk zijn voor parodontitis – een inmiddels epidemische landbouwziekte waarbij de structuren die tanden en kiezen een stevig fundament verschaffen door een agressief ontstekingsproces worden afgebroken – reizen via bloedcirculatie en zenuwbanen gemakkelijk naar het brein, waar ze bij mensen met het ‘juiste’ genotype hersencellen naar hun ratsmodee kunnen helpen, daarbij geholpen door giftige metabolieten van die bacteriën (zoals LPS) en een uit de bocht schietende immuunrespons. De zogenoemde amyloïde plaques die bij autopsie in de hersenen van Alzheimerpatienten worden gevonden, spelen geen oorzakelijke rol in het ziekteproces, maar zijn de restanten van een verdedigingssysteem: amyloïde beta is een krachtig breedspectrum antibioticum. Dat helaas bij telkens terugkerende episodes van bacteraemie uit de zieke mond geen soelaas meer biedt. De agressieve mondbacteriën worden bij hun zenuwslopende werk vaak geholpen door het virus herpes simplex I, een voor beide pathogenen zeer lucratieve stealth combinatie waartegen geen tandvlees en geen brein bestand is. Ze stellen ook nog eens op een onvoorstelbaar clevere manier hun ijzerbehoefte zeker, maar dat terzijde.

Neem nog een kerstkransje.

Waarom deelt The Spread deze paper met mij, één van zijn 6 groupies? Antwoord: Omdat de infectieuze etiologie van de oude heer Alzheimer direct relevant is voor zijn eigen werk. Heel kort door de bocht luidt zijn hypothese, en schrijft u even mee, ook daar achter in de klas, als volgt (zie ook het sterk vereenvoudigde plaatje).

CU-Mm08U4AABPDA

Bij mensen die een evolutionair correcte, pre-agrarische voeding gebruiken, ‘ziet’ het microbioom in mond, maag en dunne darm tijdens danwel na het eten een brij (gekauwd eten, chyme) die op enig moment nooit meer dan 23% koolhydraten bevat. Mikken wij zeer laat aan ons evolutionaire keukenkastje toegevoegde bronnen van compacte, acellulaire koolhydraten (kortweg granen en geëxtraheerde suiker) in de mix, dan bestaat het risico dat de ecosystemen in mond, maag en dunne darm overvoerd raken, net zoals een slootje waar kunstmest in lekt overvoerd raakt, met een overname door pathogene bacteriën en hun giftige metabolieten als gevolg. Dit voortdurend bijgevoerde, zieke ecosysteem zorgt vervolgens voor een chronische endotoxemie, een soort stille sepsis, die aan de basis ligt van ondermeer hypercholesteremie, hyperinsulinemie, glucose-intolerantie en the Lord knows wat nog meer.

Nog een kerstkransje. Of een oliebol. Kom op, niet zo bescheten. Zeg, ben jij zo’n gezondheids-Jezus of zo?

Parodontitis is een van de eerste ziekten die jager/verzamelaars oplopen zodra ze van een voeding met nauwelijks koolhydraten of met alleen bronnen van niet-compacte, cellulaire koolhydraten, overschakelen op een voeding met compacte, acellulaire koolhydraten. Het is een infectieziekte, maar aangezien de bacteriën die parodontitis veroorzaken alom tegenwoordig zijn, moet het milieu in je mond zodanig zijn dat ze er het door hen beoogde inflammatoire feestje kunnen bouwen. Eenmaal gevestigd, veroorzaakt dit zieke ecosysteem zoals we zagen ook oproer in het brein. Ondermeer daar, zeer waarschijnlijk ook in hart en bloedvaten. Bacteriën veroorzaken Alzheimer, maar wij creëren de omgeving waarin ze gedijen. De hersenen van mensen met Alzheimer zitten vol met spirocheten, Treponema en resten ervan. Onderzoekers kunnen ze zelfs opkweken uit hersenmateriaal. Een vraag die in mijn simpele hersentjes weergalmt zo aan het einde van weer een jaar is of ook andere grote ziekten misschien toch ‘ordinaire’ infectieziekten zijn. Van baarmoederhalskanker weten we het. Die wordt met 100% zekerheid veroorzaakt door hoog risico Humaan Papilloma Virussen (hrHPV). Talloze mensen zijn er mee besmet, maar bij ‘slechts’ enkele vrouwen persisteert het virus dusdanig lang dat de kanker kan ontstaan. Waarom? Heeft het iets te maken met het brood en pasta-geinduceerde glycolysedominante metabolisme dat veel virussen prefereren? En hoe zit het met diabetes? Wordt de alfa- en betaceldysfunctie soms gemedieerd door een infectie die alleen mogelijk is in een door neolithische koolhydraten geeutrofieerd ecosysteem? Is er sprake van een infectie in de pancreas of de hypothalamus? Het zou allemaal zomaar kunnen.

Leuk feitje om mee af te sluiten: ketonen hebben een vrij krachtig antibiotisch effect, iets dat al sinds de jaren ’30 bekend is. Net als voeding uit zee, het ecosysteem waarin wij mens werden. Waarover veel meer in mijn boek 🙂 . Ook leuk is de waarneming dat mensen die paleo gaan vaak geen flair ups van koortslip (herpes simplex 1) meer krijgen, acne (Propionibacterium acnes) zien verdwijnen en minder blaasontstekingen melden.

Dan nog een waarschuwing van Edith Feskens, hoogleraar Voeding en Gezondheid in de Levenscyclus te Wageningen. Ingehuurd door de Suikerbusiness zegt ze: “Op internet staat een hoop onzin.” Waarna ze het slapende deel der natie oproept om toch vooral ‘normaal’ te blijven doen. Prima natuurlijk. Maar dan zou ik ook graag een kleine waarschuwing geven. ‘Normaal’ doen leidt over het algemeen tot een ‘normaal’ fenotype. Zoals dat van mevrouw Feskens. Een ‘normaal’ neolithisch eetpatroon genereert oude mevrouwen van 50. Biologie liegt niet. Zo’n fenotype wordt geassocieerd met alle narigheid waar deze door een foute industrie gekochte wetenschapper tegen zegt te vechten. Dat’t maar even gezegd is.

Skärmavbild 2015-12-22 kl. 09.54.46

En als we dan toch fout bezig zijn, hier nog wat fenotypen. Boven de sprekers op een congres van conventionele diëtisten, onder de sprekers op het low carb congres dat begin dit jaar werd gehouden in Kaapstad.

De conventionele diëtisten en voedingsdeskundigen…

B-__X9WU0AA9otM.jpg-large

en Kaapstad…

B_AGn7QXIAAp9ZG.jpg-large

Need I say more? En na deze zeer foute exercitie, op twitter door sommige nitwitten bestempeld als ‘fat-shaming’, waar het niets mee te maken heeft, ik wijs slechts letterlijk op de olifant in de kamer, wens ik de 6 trouwe lezers van dit schromelijk verwaarloosde blog een mooi 2016. Ik hoop dat we elkaar in september zien op AHS-NL in Leiden! Voor de echte Nerds: Spreadbury spreekt in augustus op het moedersymposium in Boulder, Colorado. Cheers!

Naschrift: reactie KeerDiabetesOm diëtiste Connie Hoek (staat ook hieronder, maar is eigenlijk een post op zich).

Skärmavbild 2015-12-28 kl. 18.52.14

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

141 reacties op Zijn veel moderne ziekten dan toch infectieziekten?

 1. Melchior,je had me met “waarover veel meer in mijn boek” 👍👍👍

 2. Michael zegt:

  “daarbij geholpen door giftige metabolieten van die bacteriën (zoals LPS) en een uit de bocht schietende immuunrespons.”

  Zoals gebruikelijk, even over de ziekte van Crohn, maar geldt eigenlijk ook voor velen zonder deze ziekte. Want de genetische factoren die zgn ‘aanleg’ verschaffen voor deze ziekte, zo’n 50 a 60 genetische varianten, zijn wijdverspreid onder de bevolking. Hoe verder noordwaards, hoe groter het ‘risico’ en hoe vaker een groter aantal van deze varianten zich onder de bevolking voordoen. Deze varianten spelen hoegenaamd allen een rol in de regulatie van o.a. LPS. Waarom zou dat zo zijn? Dat moet eens een voordeel zijn geweest. Een beetje LPS is nodig: http://cid.oxfordjournals.org/content/41/Supplement_7/S470.full

  Waarschijnlijk heeft de evolutie hier gewoon een handje geholpen. Ik heb wel eens gedacht dat wat eens een voordeel was, nu, met crapinabox, precies tegen ons werkt. Ik heb toen gezocht op pubmed of bij iemand deze gedachte was opgekomen wat betreft LPS, nl. dat een dieet veel lager in koolhydraten, zoals in Noord-Europa, wel eens zouden kunnen leiden tot dit genotype dat LPS in de hand werkt, en dat onder ons huidige fenotype dus op hol geslagen is. Ik vond precies 1 artikel dat dit inderdaad in een enkele alinea suggereerde. Heelas kan ik hem nu niet vinden.

 3. Eva zegt:

  Jij ook een fijn 2016 gewenst. Misschien… Misschien wel het jaar waarin Je Boek verschijnt… We wachten geduldig af, ik en mijn leger bacterieen en funghi.

 4. Gert van der Hoek zegt:

  Mooi opgeschreven weer Melchior.

  Inderdaad een samenspel van bacteriën en virussen met een voor hen gunstige omgeving, mede bepaald door neolitische voeding, leefwijze en leefomgeving.

  Ik heb ergens gelezen – kweeniewaar – dat vroeg of laat bij alle kankersoorten waarschijnlijk wel een bijbehorende bacterie of virus zal worden gevonden. Kun je vervolgens een vaccin voor ontwikkelen. Ze zijn ook bezig met een vaccin tegen diabetes type 2: interleukine-1β vaccin.
  Recent verscheen een studie die een weids perspectief schetst: een vaccin voor elke autoimmuunziekte, via het fenomeen van “T Cell Epitope Redundancy”.

  Als je wankelig bent en zwakke botten hebt, is val training heel nuttig om te voorkomen dat je valt, zoals Nieuwsuur afgelopen week liet zien. Je kunt ook werken aan sterke spieren, evenwicht en sterke botten. Dus ook aan het voorkomen – zonder vaccin – van o.a. diabetes en dementie?
  Nou ja, ik heb zelf ook meer dan 50 jaar in zonde geleefd, dus wie weet zou ik ook opteren voor een vaccin, als dat er zou zijn.

  Wat is eigenlijk interessanter qua verdienmodel: een vaccin tegen DT2 of allerlei spul om DT2 te “managen”? M.a.w.: welke kant gaat het op?

  In 2001 – toch een tijdje geleden – verscheen een Nederlandse studie met als auteur o.a. “onze” Hanno Pijl, waarin werd geconcludeerd dat een HFLC voedingspatroon gunstig werkt voor diabeten. Gesponsord door het Diabetesfonds. Ik heb niet gemerkt dat er veel mee is gedaan na die tijd? Of gaat het altijd zo langzaam?

  Iedereen alvast een gezond 2016!

 5. Rein zegt:

  Wat weer een smakelijk hapje! Dank je Melchior voor je inspirerende artikelen, je moest eens weten wat het me allemaal gebracht heeft! Een heel gelukkig 2016 toegewenst!

 6. Frans zegt:

  Jij ook de beste wensen, big M.! Normaal ben ik niet zo van de ad hominem (intellectueel faillissement, zoals Anthony Colpo dat eens mooi verwoordde), maar als het om voeding en gezondheid gaat, en vooral als mensen daar adviezen over geven, dan geldt ook voor mij dat je zelf het beste uithangbord bent. Keep up the good work! en tot ziens in Leiden! alwaar je mijn examplaar van Het Boek mag signeren 🙂

 7. Ha Stef,

  Lol.

  Ha Eva,

  Op AHS in Groningen stond ik me koortsachtig af te vragen wie die mevrouw tegenover me was. Ik kende haar, maar waarvan? Ik dorst niet naar je naamkaartje te turen, want dan zou het lijken of ik mijn neus in je decollete stak, net als Josef Luns destijds. Dat dit ook even gezegd is 🙂 .

  Ha Michael,

  Dat is een prachtige hypothese. Ik koop hem meteen. Inderdaad, een beetje LPS is noodzakelijk, in kleine hoeveelheden vervult het een cruciale boodschapperfunctie. Jouw theorie sluit perfect aan bij mijn veronderstelling dat moderne mensen door de lange periode die ze in een sterk antibiotisch marien milieu hebben doorgebracht bij afwezigheid van dat mariene milieu vatbaarder zijn geworden voor infectieziekten dan pure landzoogdieren.

  Ha Rein,

  Berichtjes als deze maken de dag goed. Thanks man!

  Ha Frans,

  Ik ben blij dat je de grap ervan kunt inzien. Als er iemand compassie heeft met mensen met overgewicht en andere metabole ziekten ben ik het wel. Maar ik vind dat je moet mogen wijzen op de gigantische olifant in de kamer. Er zijn nu een paar mensen die dik en ziek zijn geworden op de adviezen die zo’n Edith Feskens uitvent, maar die een soort Stockholm Syndroom lijken te hebben opgelopen en mij nu briesend aan de schandpaal nagelen. Zij snappen het niet.
  Anthony Colpo beschouw ik als een vriend dus die kan wat mij betreft eigenlijk weinig fout doen. Overigens is hij niet te beroerd om triomfantelijk te roepen dat Michael Eades soms gebruik maakt van een corset om zijn embonpoint in te snoeren 🙂 .

  Hoi Ferdinand,

  Nee, lchf is niet gelijk aan paleo, maar mensen die lchf doen, elimineren in de regel de belangrijkste neolithische ziekteverwekkers, vooral dense, acellular carbs. Veel van het gehakketak tussen de twee verwante kampen gaat over semantiek.

  Ha Gert,

  Dank! Veel food for thought. Hanno werkt ookl aan ten book 🙂 !

 8. Sylvia Knoop zegt:

  One picture shows more than a thousand words can tell…
  Gezond en Gelukkig 2016!

 9. Corrien zegt:

  Ja geweldig: iedereeen een gezond 2016 en CU in Leiden!

 10. Hans zegt:

  Wens uiteraard iedereen een ,,vet” goed , goed vet en koolhydraatarm 2016 !

  Of het nu paleo/primal/lchf/banting/etc. what’s in a name heet , de boodschap lijkt steeds duidelijker te worden , koolhydraten beperken om allerlei narigheid te voorkomen , dank weer voor de ( schaarse 😉 ) post . HET BOEK gaat gelukkig een boel goedmaken .
  Melchior , ik hoop dat prof. Noakes na de trial in febr. wel tijd kan vinden om Spreadbury te lezen , de aanhouder wint 😉

  Ow , dat met die naamkaartjes , stel voor dat de dames die op de rug dragen , probleem opgelost 🙂

 11. Stillewillie zegt:

  Leuk, weer wat leven op dit blog. Had al toevlucht op twitter gezocht om een beetje bij de les te blijven. Nu geduldig het boek afwachten, tot die tijd misschien het boek van Daan de Wit en/of Remko Kuipers lezen. En volgend jaar natuurlijk present bij het AHS in Leiden, lekker dichtbij dit keer.
  Fijne jaarwisseling allemaal en een gezond en leerzaam 2016.

 12. Christel zegt:

  Dank je wel, Melchior!! Een mooie uitsmijter van 2015 die hopelijk bij vele een lichtje mag doen branden 🙂 Jij ook een gelukkig en gezond 2016.

 13. marcel zegt:

  “Ow , dat met die naamkaartjes , stel voor dat de dames die op de rug dragen , probleem opgelost :-)” Niet te laag op de rug aub 😉

  Melchior, nu je nauw contact onderhoudt met ‘The Spread’, gaat er dan ook een bezoekje van hem komen in Leiden, bijvoorbeeld in september?
  Verder, ga lekker zo door. Maak je niet te druk of de weinig blogposts. De oude blogposts (en commentaren) bevatten meer dan genoeg informatie om in de goede richting te blijven bewegen. Ik wens jou en alle lezers (ook van Het Boek :-)) een fantastisch 2016.

 14. Bart zegt:

  Jeetje.. Een extra reden om parodontitis heel serieus te nemen. Er zou ook een duidelijke link met CVD zijn. Opmerkelijk in het Journal artikel: “It is important to recognize that infection can occur decades before the manifestation of dementia”. Dat doet denken aan Kraft’s meetmethode die het ontstaan van diabetes al in een heel vroeg stadium voorspelt.

  Zo valt er via een groeiend aantal methodes (de AGE-reader!) en aanwijzingen steeds eerder pathologie te prognosticeren, wat hopelijk een extra motivatie vormt om wat paleontischer door het leven te gaan. Een belangrijk onderdeel daarvan, ben ik steeds meer van overtuigd, is (tussentijds) vasten, zodat je onder meer autofagie op gang brengt, een proces dat er o.a. voor zorgt dat beschadigde mitochondriën in zijn geheel worden opgeruimd. Volgens Seyfried is zo nu en dan vasten (2x per jaar 2 a 3 dagen zou al volstaan) een goeie methode voor kankerpreventie.

  Een ander mogelijke voorbode van Alzheimer zou, ook jaren voordat de ziekte echt manifest wordt, een verminderde woordenschat zijn (Onderzoek naar het taalgebruik van Reagan door de jaren heen). Op basis daarvan valt al wel vast te stellen dat AD bij jou Melchior in ieder geval in geen velden en wegen te bekennen is. Deze weer heerlijk geschreven blogpost getuigt daarvan. Thanks! Hoop dat Het Boek er in ieder geval rond het volgende AHS is. Tot die tijd is er op dit blog – dat zeker met reacties erbij, inmiddels de omvang van Lou de Jong’s levenswerk heeft – nog genoeg te (her)lezen.

  Mooi trouwens dat je ons beschouwt als ‘ietwat gecompliceerde reactorvaten voor een schier onmetelijke verzameling micro-organismen’. Eerder had je ons betiteld als: ‘een futiel transportmiddel voor de micro-organismen die ons hebben gekoloniseerd’. Kwalificaties met in potentie therapeutische waarde voor iedereen die ’t wat te hoog in de bol heeft..

 15. Eva zegt:

  HAHAHA Ja Melchior, Leonie en ik hadden door dat jij niet doorhad wie ik was… Maakt niet uit hoor. ik lijk in het echt nu eenmaal niet op een stripfiguurtje 🙂
  Trouwens, dat wat jij ervaarde toen je een mailtje van The Spreadster in je mailbox vond, dat had ik toen ik eens een mailje van ene Melchior Meijer in mijn mailbox aantrof, grinnik…

 16. Hans zegt:

  @Bart december 27, 2015 om 7:40 PM

  ,, Kwalificaties met in potentie therapeutische waarde voor iedereen die ‘t wat te hoog in de bol heeft.. ,,
  Op het AHS 2015NL zei prof. Muskiet ,, We zijn voor 50% banaan ” 😉

  @Marcel december 27, 2015 om 7:08 PM

  Haha , ssst 😉

 17. Jo tB zegt:

  Eens te meer het bewijs dat alle moderne welvaarts ziektes in de gut beginnen, en terecht het tweede brein is (eigenlijk zou het de EERSTE brein moeten zijn). Gut disbiosis is het begin van alle ellende. Dus moet je je medebewoners happy houden door ze de juiste voeding te geven. Je moet de “goede” bacteriën de overhand laten houden, en de “slechte” in bedwang houden.
  Wat ik zoal recent heb opgestoken over gut disbiosis:
  Fibre famished gut microbes linked to poor health.
  Gut site of constant turf wars.,
  Microbes starved of fiber can start to feed on the proective mucus lining of the gut.
  Feed microbes so they don’t feed on you.
  Fiber free diet, mucus lining dramatically diminished.
  Eat food depleted of dietary fiber – gut microbes behave erratically. They turn and start eating the mucus lining (is fasll back food for them).

  Probiotics nemen helpt maar tijdelijk, want als je ze niet daarbij voed sterven ze net zo hard weer af.
  De man die zeer veel onderzoek over de gut doet is Jeff Leach.

  http://humanfoodproject.com/author/jeff-leach/

 18. Connie Hoek zegt:

  Leuk om zoveel collega’s op de foto te zien (maar weinig diëtisten op de onderste foto natuurlijk)! Sinds jaar en dag bereken ik tijdens elke ‘bijscholing’ het percentage collega’s met uitwendig inventariseerbare metabole problemen. Veel anders is er toch niet te doen aangezien vrijwel alle bijscholingen die accreditatie punten opleveren tot op het bot door-gesponsord zijn. In tegenstelling tot wat iedereen lijkt te denken, heb ik ontzettend veel aardige, slimme en welwillende collega’s, alleen is de hersenspoeling dus grondig en aanhoudend. Je moet m.a.w. wel heel recalcitrant zijn om hier tegenin te willen/durven gaan, dat zit gewoon niet bij iedereen in het karakter. En hoe kom je aan pakken gratis mooie glimmende folders als je niet wil verkondigen wat daarop staat? Voor je het weet schiet je uit de ‘reguliere baan’ en hoe kom je dan nog aan genoeg patiënten om een normale boterham (ha ha) mee te verdienen. Ik vermoed dat je het als het ware eerst zelf gevoeld moet hebben, om te weten dat het (niet) klopt, wat je op de opleiding te horen kreeg/krijgt. Maar zolang je dit soort accreditatie-sponsoring toestaat/accepteert, mag je dan wel hopen op een ommekeer in diëtistenland? Maar even terug, wat denk je dat er uit mijn observationele data naar voren komt? Juist ja, precies dezelfde cijfers als de landelijke cijfers. Ik breek mijn hoofd er al jaren over hoe dat zit ;-). Weten van ‘minder eten’ is dus niet altijd ‘doen’ (wel woorden geen daden)? Of de helft van de diëtisten kampt met schildklierproblemen (lijkt i.d.d. wel een epidemie)? Of zou de theorie van Sonja Bakker dan toch niet werken, zelfs niet in gematigde vorm? Of als alle diëtisten van Nederland in september op de fiets naar Leiden zouden komen, zou dat de cijfers dan gaan corrigeren? Hé ja, zouden we ze niet allemaal een vrijkaartje moeten geven in het kader van ‘inspireren werkt beter dan afzeiken’? Of in ieder geval de collega’s met aantoonbare metabole problemen een vrijkaartje geven dan? Of toch maar vooral ‘normaal’ gaan doen op advies van mevrouw Edith Freskens? Dat zou op korte termijn wel veel voordeliger zijn dus. Ik voel voor mijzelf in ieder geval een goed voornemen aankomen: ‘zo veel mogelijk collega’s positief inspireren in 2016′. Veel dank voor alle inspiratie in voorgaande jaren vanaf dit blog, carry on zou ik zeggen!

 19. willem zegt:

  Connie. Dit is echt een steengoede tekst. Ergens, heel verleden op dit blog, deelde ik, als ‘leek’, en in ander bewoordingen, hetzelfde al. Het is de voedingsindustrie (en uiteraard indirect de pharmaceutische) die de macht via slimme manipulatie en marketing (eigenlijk hetzelfde) in handen hebben. De vrije markt, weet je wel.Opleidingen, en vooral bijspijkerdagen, zijn steeds meer het terrein van de Unilevers c.s.

 20. Wat Willem zegt. Geniale bijdrage, Connie 🙂 ! “Sinds jaar en dag bereken ik tijdens elke ‘bijscholing’ het percentage collega’s met uitwendig inventariseerbare metabole problemen.” I freaking love it. De anderen zijn overigens ook leuk op dreef, waarvoor dank. Dat van die futiele transportmiddelen voor micro-organismen was ik alweer glad vergeten, Bart 🙂 .

  Connie heeft natuurlijk gelijk dat inspireren vele malen beter is dan afzeiken. Maar als we op het niveau van Edith Feskens et al komen is het wat mij betreft keiharde oorlog. Zelfs als ze serieus naar de onweerlegbare waarnemingen van reuzen als Pennington, Donaldson en Gehrmann zouden kijken, zouden ze hun tautologische calorieën in calorieën uit sprookje niet overboord willen gooien. Ze leiden de mensen om de tuin en hebben wat mij betreft bloed aan hun handen. Ook als ze, zoals Mariet betoogt, mogelijk zelf slachtoffer zijn van de achterhaalde adviezen die ze verkondigen. Totdat ze bereid zijn om in dialoog te gaan – en Fred Brouns is een lichtend voorbeeld van iemand die getoond heeft dat te kunnen – is het wat mij betreft aanvallen en exposeren geblazen.

 21. Toch nog even over fenotypes. Ik geef nogal vaak op over Freeletics. Deze no joke explosieve lichaamsdragende HIIT impuls heeft mij als hardnekkige bonenstaak zeker een paar kilo extra (geen vet 🙂 ) en ook meer kracht en dauer bezorgd. Het is zeker in het begin loodzwaar, zelfs voor mensen met een goede conditie, maar de pay off is enorm. Ik vermoed zelf dat een dagelijkse HIIT impuls evolutionair ‘normaal’ is en mensen met een hardnekkig gewichtsprobleem dat laatste zetje kan geven om van hoofdzakelijk glycolyse over te schakelen op hoofdzakelijk beta-oxidatie. Bij wijze van motivatie voor mensen met goede voornemens plaats ik hier graag een filmpje van een Schotse held die in 14 weken een ander mens werd. Op twitter gebruikte ik het als argument tegen de momenteel erg populaire stelling ‘You Can’t Outrun a Bad Diet’, maar al snel wees iemand me erop dat het meiske tegelijk met het starten van het Freeletics programma ook paleo ging. Shit happens 🙂 . Enjoy!

  • Christel zegt:

   Als je het dan toch over dieten hebt, what about een lage GI en GL? Behalve dat ik afval door die lage GI GL zijn ook mijn opvliegers met zo’n 70% gereduceerd. Waar vind ik goede tabellen? Wie kan me daar aan helpen? Heel graag! Want hier ga ik verder mee experimenteren in 2016.

 22. Christel zegt:

  ps. Uiteraard blijf ik ook Paleo 🙂

 23. Christel zegt:

  Melchior, dank voor je reactie en link. Die blog had ik al eens gelezen. Met een dikke glimlach, ondanks het onderwerp. En wat je zegt BIJNA per default een lage GL en daar zit het hem juist voor mij in, zo lijkt het. Vandaar dat ik meer informatie wil, vooral waar ik goede GI en GL tabellen kan vinden. Want bijvoorbeeld gekookte wortels, pompoen en zoete aardappel zijn allemaal bingo in mijn vliegercircuit.

  Aanvankelijk dacht ik dat het aan de dierlijke eiwitten lag, maar na mijn RAW avontuur en wat verlies van spierweefsel ben ik daar van teruggekomen. Gewoon weer aan de eieren en de vis. 🙂 Ook zaden en noten lijken niet echt de boosdoener. Maar dus wel eerder genoemden, en ook dus dadels, zoet fruit, banaan en honing. Enfin, weer een stap in de goede richting om die hoogvliegers ten val te brengen.

 24. Helmi zegt:

  Dag Melchior,

  Jouw blog lees ik altijd met groot plezier. Ik geef het door aan zo veel mogelijk mensen die fout geconditioneerd zijn. 😉
  Zelf leef ik al jaren zo veel mogelijk paleo én op mijn gevoel. Mijn schildklier weigerde in 2008 dienst, maar ik ben in 2010 cold turkey gestopt met Thyrax en heb nergens last meer van. Mensen geloven het domweg niet. Of het door paleo komt, weet ik niet, want sinds 2013 ben ik echt granen gaan bannen. Met af en toe sjoemelen. 😉
  Van nature eet ik zelden zoetigheid, maar domweg omdat ik er niet van houd. Van nature eet ik ook soms helemaal niets en erg onregelmatig, omdat ik dan geen honger of trek heb. Ik ‘luister’ gewoon naar mijn lijf (en elk lijf is anders).
  Verder ben ik gek op vet eten, vlees, kaas en eieren (elke dag). En groenten (uien, prei, knoflook, bleekselderij, kool). Sla vind ik niets. Melk drink ik nooit. Aan diëten heb ik nooit gedaan en alles waar ‘light’ op staat, maakt me chagrijnig en weiger ik. En aan zwarte (sterke) koffie en rode wijn ben ik verslaafd. 😉
  Mijn eerlijkheid gebiedt me zeggen dat mijn moeder van ruim 80, ook slank, elke dag brood eet, geen medicijnen slikt (nog nooit eigenlijk), elke week tennist, gevarieerd en regelmatig eet, wel van zoetigheid houdt, maar weinig snoept of suiker gebruikt…
  Beiden houden we van écht eten, dus nooit of zelden kant-en-klaarproducten. We slikken beiden geen medicijnen en doen niet aan multivitamines, ‘superfoods’ of andere ‘voedingssupplementen’. Wij luisteren naar ons lijf. En we zijn beiden voor de duvel niet bang. 😉

  Sla mij maar lek.

  Overigens is dat filmpje nep: het zijn voor mij duidelijk twee verschillende dames. Een neus verandert niet! 🙂

 25. Hoi Helmi,

  Het is overduidelijk dat een substantieel deel van de bevolking een lange gezonde levensspanne kan hebben op een agrarische voeding. Ik vermoed echter dat de mensen die nu vitaal en gezond oud zijn dit vooral te danken hebben aan de matigheid die gedurende hun hele leven normaal was. Drie maaltijden per dag, aardappelen groenten en vlees als hoofdmaaltijd, geen snacks, geen frisdrank, etc. Voor hen was het leven geen aaneengesloten postprandiale periode, zoals voor veel van hun aan een 24/7 glucose-infuus hangende kinderen en kleinkinderen. Ik vermoed dat de huidige optimistische CBS-voorspelling dat we ook in de toekomst steeds ouder zullen worden en steeds langer gezond zullen blijven is gebaseerd op de vele gezonde ouderen van nu en er dus wel eens naast zou kunnen zitten. Dat we nog ouder gaan worden kan ik nog wel geloven, maar dat ook het aantal DALY’s zal blijven toenemen wil er bij mij niet echt in. In dat geval zou Metabool Syndroom, zo ontzettend prevalent als het straatbeeld representatief is, zonder consequenties moeten zijn. Een ander punt is dat de gezonde ouderen van nu ook gewoon geluk hebben gehad, in die zin dat hun genoom het desastreuze landbouwdieet toevallig min of meer verdraagt. De vele generatiegenoten die wel relatief jong mismatch+ziekten ontwikkelden of daar zelfs aan overleden, zouden hiervan mogelijk verschoond zijn gebleven als ze hadden geleefd in een omgeving die meer in lijn was geweest met de habitat waarin wij evolueerden.

  Ik geloof niet dat het filmpje van het Schotse meisje nep is. Dit is een tamelijk typische Freeletics transformatie. Het wemelt van soortgelijke anekdotes en ook in mijn eigen omgeving heb ik een spectaculaire case gezien. Maar ik zal haar een mail sturen. De communicatie die ze online voert, suggereert een authentieke, oprecht enthousiaste vrouw.

  Er zijn veel meer concrete aanwijzingen dat Building 7 met controlled demolition omlaag werd gehaald dan dat deze video nep is 🙂 .

 26. Helmi zegt:

  Ik geloof je zomaar wat die Freeleticstransformaties betreffen, maar over dat filmpje heb ik echt mijn twijfels.
  Met jouw laatste opmerking ben ik het helemaal eens! 🙂

 27. Hans zegt:

  Ben niet vaak recalcitrant hier , maar denk nu dat Helmi gelijk heeft .

  Video is mij te professioneel ( had AHS.nl maar zo.n techneut ….. 😉 ) , personages zijn denk ook niet dezelfde afgezien van de neus 😉

  @ Melchior , dank voor het uitgebreide antwoord aan Helmi !

  Daarin is voor mij opvallend :
  ,, In dat geval zou Metabool Syndroom, zo ontzettend prevalent als het straatbeeld representatief is, zonder consequenties moeten zijn ,,

  Als sukkel/jager-verzamelaar kijk ik altijd obsessief in de super wat de mede-sukkels daar in het karretje (tillen doen we niet) mieteren , de beloning is altijd dat het beeld klopt !
  Toch eens opletten of mede-shoppers niet meewarig mijn karretje aanschouwen 🙂

 28. Alex zegt:

  https://melchiormeijer.wordpress.com/2015/08/12/meta-analyse-ajcn-zet-paleo-op-de-kaart-als-evidence-based/#comment-32974 6 september j.l. ! en nu pas vind Melchior het op twitter… btw er staat nog veel meer zinvol luister- en leesvoer tussen de commentaren hier. 😉

  Wat een kletskoek over dat filmpje van Seana Forbes trouwens, alsof met freeletics training en -voeding of iets vergelijkbaars dat soort resultaten niet in 14 weken (of meer) te behalen zijn voor een gezond en (zeer) gemotiveerd persoon https://blog.freeletics.com/en/seanas-story/ (uiteraard afhankelijk van beginsituatie).

  • Hoi Hans,

   Alles wel in het (niet zo) hoge noorden? Gelukkig is het geen halszaak, maar ik ga mee met Alex wat betreft deze vrouw. Honderden mensen bereiken vergelijkbare resultaten, simpelweg omdat de impuls van een goed HIIT programma zo verdomd effectief is. Freeletics (The Company) maakt van de meest spectaculaire beelden die het krijgt toegestuurd professionele promo-filmpjes, maar heeft reden om daar mee te klooien. Het werkt gewoon, zeker in combinatie met een betere voeding. Mij heeft het ook veel gebracht (al zal ik nooit een bulldozer worden, wat ook niet zo nodig hoeft 🙂 ) en ik ga het concept gebruiken voor mijn eigen project. Lichaamsdragende HIIT is nu eenmaal niet te patenteren.

   @Bart, vanochtend (tijdens een Artemis, ha, ha, ha) geluisterd naar een nieuw interview door Jimmy met de ongeëvenaarde Ron Rosedale. Hij heeft ze toch wel erg goed op een rijtje en ik denk dat jij gelijk hebt met je waarschuwing voor veel eiwit. Michael Crawford hamert er ook steeds op, vanuit zijn coastal dweller perspectief, dat ook het mijne is. Rosedale noemt ook een paar keer subklinische hemochromatose (eveneens een van mijn stokpaardjes). Toevallig kreeg ik onlangs bericht van een Zweedse man van 55 met wie ik vroeger in het zwembad vaak sprak. Een jaar geleden had de bedrijfsarts hem verteld dat hij borderline diabetes had. In de kleedkamer (ergens vorig jaar) zag ik dat hij van die lipofuscinevlekjes op zijn handen had, kort door de bocht roestplekjes waarin overtollig ijzer zichtbaar wordt. Ik suggereerde heel voorzichtig frequente bloeddonaties. Hij volgde de raad op – verder niks – en is een jaar later glucosetolerant. Ofwel, het kan een gigantische factor zijn. Subklinische ijzerstapeling is volgens mij een onderschat probleem. Het wordt nooit gediagnosticeerd, omdat de referentieschaal zo breed is als de gat van mijn overbuurvrouw.

   Alex, ik betuig in alle nederigheid mijn spijt voor het te zelden lezen van dit blog 🙂 . Dank voor het onvermoeibare posten van belangrijke links.

 29. Hans zegt:

  Melchior , dank voor je reactie.

  Gaat goed in de Stellingwerven ( behalve Hema , ook toilet haha ) , hoop ook in het Gelderse 😉 ?

  Ben druk met bomen omhalen , alle spieren ( dan voel je pas hoeveel en waar ze zoal zitten ) krijgen een beurt , merk ik de ochtend erna ……

  Bewegings -programma’s voor de (teveel) zittende mens zijn vast goed . Overdrijven kan ook , helaas even zoek op iid verslavend Twitter .
  Maar weet het, ,, Bewegen , zitten is dodelijk ” O.a. 🙂

 30. Hans zegt:

  Melchior .
  Volg met stijgende verbazing de discussie vwb parodontitis … op Twitter .

  Komt vast in Het Boek ?

  Broer , flapoperraties gehad , The real meal revolution laten zien , linkjes gestuurd etc. Reactie ?
  Heb al kookboeken genoeg . Zucht .
  Zus , ettelijke kaakoperaties vanwege troep eten en roken , Kerstdiner met kinderen/kleinkinderen , 98% foute zooi , ,, Ach , het is feest ” , Tuurlijk…..

  Moest dit nog even kwijt voor ’t slapen gaan .

 31. james zegt:

  Nog steeds weinig tijd maar wel even snel dit, niemand hoeft te sukkelen met periodontitis Maak zelf je tandpasta met een beetje kokosolie en baking soda (natrium bicarbonaat). Je komt meteen van de glycerine troep af die in bijna alle tandpasta’s zitten.
  Wat betreft de studie waar Spreadbury naar verwijst, mooi verhaal maar volgens mij werken ze met achterhaalde theorieen. De neuroinflammatoire theorie is door Streit en anderen al bewezen niet te werken. Niet dat er geen inflammation is, dat wel degelijk maar het is het gevolg, niet de oorzaak. ” Historically, neuroinflammation has largely been viewed as being a downstream consequence of the amyloid hypothesis, whereby the presence of amyloidogenic peptides results in the activation of microglia initiating pro-inflammatory cascades and the release of potentially neurotoxic substances resulting in degenerative changes in neurons” Geen commentaar. Dit is zulke achterhaalde nonsens . . . http://nro.sagepub.com/content/21/5/552.full.pdf+html (en dit was updated in 2015.)Glial Asthenia and Functional Paralysis: A New Perspective
  on Neurodegeneration and Alzheimer’s Disease
  Alexei Verkhratsky1,2,3,4, Amelia Marutle5, J. J. Rodríguez-Arellano2,3,
  and Agneta Nordberg5,6

 32. Niks achterhaalde nonsens. De paper waar je naar linkt sluit een infectieuze etiologie geenszins uit. De vraag is natuurlijk waarom zulke chronische infecties kunnen ontstaan.

  Als natrium bicarbonaat, zout, chloorhexidine, etc. werkelijk afdoende zouden zijn, zou er geen parodontitis zijn. Het is veel ingewikkelder. Een verstoorde ijzerhomeostase speelt een belangrijke rol. Waanzinnig gecompliceerd. Glycerine is gewoon zeep en volkomen onschuldig. Het verhaaltje dat het niet weg te spoelen zou zijn is alternatieve lulkoek.

  ++++++

  Send to:
  J Alzheimers Dis. 2015;43(3):957-66. doi: 10.3233/JAD-140621.
  Bacterial infection and Alzheimer’s disease: a meta-analysis.
  Maheshwari P1, Eslick GD1.
  Author information
  Abstract

  The possibility of an infectious etiology for Alzheimer’s disease (AD) has been repeatedly postulated over the past three decades. We provide the first meta-analysis to address the relationship between bacterial infection and AD. Studies examining the association between AD and spirochetal bacteria or Chlamydophila pneumoniae (Cpn) were identified through a systematic search of the databases MEDLINE, EMBASE, PubMed, and Google Scholar. Data combined from 25 relevant, primarily case-control studies demonstrated a statistically significant association between AD and detectable evidence of infection of either bacterial group. We found over a ten-fold increased occurrence of AD when there is detectable evidence of spirochetal infection (OR: 10.61; 95% CI: 3.38-33.29) and over a four-fold increased occurrence of AD in a conservative risk estimate (OR: 4.45; 95% CI: 2.33-8.52). We found over a five-fold increased occurrence of AD with Cpn infection (OR: 5.66; 95% CI: 1.83-17.51). This study shows a strongly positive association between bacterial infection and AD. Further detailed investigation of the role of bacterial infection is warranted.
  KEYWORDS:

  Alzheimer’s disease; Borrelia; Chlamydophila; Spirochaetales; Treponema; bacteria; dementia; etiology; infection; inflammation

  • james zegt:

   Geen zin in een welles nietes Melchior. Ik heb niet beweerd dat er geen inflammation is. De link met mondhygiene en de algehele gezondheid is voldoende bekend. Maar ik heb bij verschillende AD patienten geweldige mooie gave gebitten gezien. Op het nachtkastje, In een glas water. Niks geen peridontitis. Slechte mondhygiene hebben we allang gehad en het verklaart mi niet de enorme toename van AD in de laatste decennia. die echter wel precies in de pas loopt met de toename van het gebruik van glyphosaat in de landbouw. En in het bijzonder in de tarwe verbouw, waar de toepassing nu de 100% benadert. Ik vermoed dat er een groter aantal contributing factoren, sommige waarvan in meerdere en mindere mate onderkend. Ook ben ik bang dat de industrie al te snel duikt op mogelijke oorzaken die met medicijnen ‘verholpen” kunnen worden.
   Late onset AD wijst volgens mij duidelijk in de richting van een volkomen uitgeput microglia systeem.
   En nou kun je beter maar niet al te veel tijd besteden aan mijn lul verhaaltjes want dat Linda de Mol bij jou uberhaupt registreert betekent dat je tijd beperkt is. Je boek is nog niet af?

 33. Daniel zegt:

  Met mijn geringe kennis probeer ik met toch in de Ijzer overload te mengen. Ik heb altijd begrepen dat, als men een goede voeding eet met voldoende eiwitten (lees Paleo), het lichaam de ijzer huishouding weer op orde brengt en een eventueel te veel aan ijzer het lichaam uitwerkt. Dus dat bloed geven doneren niet nodig is, tenzij er een extreme iron overload is.

  Volgens mij zei Terry Wahls ergens tussen neus en lippen door dat wanneer haar dieet niet werkt, er gekeken moet worden naar “Oral hygiene, such as root canals and mercury fillings”.
  Ik loop al heel lang rond met het geloof dat het gebit de lichamelijke gezondheid weerspiegeld en dat wortelkanaal behandelingen het meest schadelijk voor de gezondheid is. Zeker op lange termijn. De dode wortelkanaal behandelde tanden/kiezen zijn hun natuurlijke manier kwijt om zichzelf te reinigen met het gevolg dat ze een plaats zijn waar allerlei bacteriën, schimmels en virussen zich ongestoord kunnen nestelen en doen en laten wat ze willen en hun gastheer (het lichaam) langzaamaan ziek maken.

 34. O zucht, daar heb je Round Up weer. Zeker geen fijn spul, maar voor de jaren ’70 was er ook Alzheimer. Concentratie in de Nederlandse voedselketen: hoegenaamd nul.

  Of ik een boek schrijf en wanneer is mijn zaak.

 35. Hans zegt:

  Heren , heren …… , wat een negativiteit op oudejaarsavond . Afgezien van de toon , dacht dat er hier altijd hoor en wederhoor was en men de discussie niet uit de weg gaat , ook op het scherpst van de snede.

  Wat dit nu is ? Haantjesgedrag , oud zeer , kort lontje , ongesteld , of gewoon ouwejaarsfrustratie….. , waar ik ook last van heb ( ga vroeg te bed in de wetenschap dat er morgen niks veranderd is , behalve de restanten van de debiele vuurwerkhalvezolen 😉 ).

  Morgen met een schone lei beginnen heren , en James , niet weglopen hier bij die dwarse jonge hond hier 😉

 36. Faraday zegt:

  Overigens zijn er legio bewijzen dat een combinatie van een (al dan niet) verzwakt immuunsysteem en parasitaire infecties blijvende mentale aandoeningen veroorzaken (ook weer al dan niet rechtstreeks), o.a. toxoplasmose
  http://www.ggznieuws.nl/home/kattenliefhebbers-hebben-meer-kan-op-schizofrenie/

 37. @Faraday: https://melchiormeijer.wordpress.com/2013/02/16/sad-tarwe-toxoplasmose-en-het-gevaar-van-pensioen/

  @Hans, het zat hem in dat venijnige kutzinnetje ‘dat is zulke achterhaalde nonsens’, over de auteurs van de paper waar deze post over gaat. Alsof het volstrekte idioten zijn. Wat een arrogante, opgeblazen €5&/#2. Wat was de prevalentie van Alzheimer voor de jaren ’70?

 38. Hans zegt:

  Melchior , het ging mij om de toon.

  Overigens staat er geen nonsens , james zegt:
  december 31, 2015 om 3:30 AM
  ,,Wat betreft de studie waar Spreadbury naar verwijst, mooi verhaal maar volgens mij werken ze met achterhaalde theorieen.”

  Wel juist citeren graag.

  Nonsens is geen synoniem voor theorieën , alhoewel , alhoewel…. ,soms 😉

 39. Alex zegt:

  Dan zou jij dat ook moeten doen Hans, juist citeren.;-)

  “Geen commentaar. Dit is zulke achterhaalde nonsens . . . ” in de tekst van James…

  Gelukkig nieuwjaar allemaal, cheers to health and happiness!

  Waar blijft trouwens dat stukje bij Henk over verzamelen?

 40. Juist Hans, de toon. Die scherpe, nare toon van een schoolfrik die het allemaal al heeft gezien en het veel beter weet dan het gepeupel. Ik word er obstinaat van, excusez moi. Glyphosate heeft zo zijn problemen (niet best voor het microbioom), Monsanto is een takkenbedrijf, maar feit is dat we hier in Nederland zitten en dat Nederlanders nauwelijks aan glyphosate worden blootgesteld. Autisme en Alzheimer toeschrijven aan glyphosate is absurd. Althans in Nederland.

  Alex, ze zeiden dat het op 4 januari wordt uitgezonden, maar ik heb niks meer gehoord. Het zou me niks verbazen als ik geschrapt ben omdat het voor tienen is en ze bij nader inzien hebben besloten dat mijn verschijning kleine kinderen nachtmerries zou kunnen bezorgen 🙂 .

 41. Alex zegt:

  https://people.csail.mit.edu/seneff/EJIM_PUBLISHED.pdf Seneff et al

  “Learning points

  The amyloid-β present in Alzheimer’s plaque may not be causal, since drug-induced suppression of its synthesis led to further cognitive decline in the controlled studies performed so far.

  Researchers have identified mitochondrial dysfunction and brain insulin resistance as early indicators of Alzheimer’s disease.

  ApoE-4 is a risk factor for Alzheimer’s disease, and ApoE is involved in the transport of cholesterol and fats, which are essential for signal transduction and protection from oxidative damage.

  The cerebrospinal fluid of Alzheimer’s brains is deficient in fats and cholesterol.

  Advanced glycation end-products (AGEs) are present in significant amounts in Alzheimer’s brains.

  Fructose, an increasingly pervasive sweetening agent, is ten times as reactive as glucose in inducing AGEs.

  Astrocytes play an important role in providing fat and cholesterol to neurons.

  Glycation damage interferes with the LDL-mediated delivery of fats and cholesterol to astrocytes, and therefore, indirectly, to neurons.

  ApoE induces synthesis of Aβ when lipid supply is deficient.

  Aβ redirects neuron metabolism towards other substrates besides glucose, by interfering with glucose and oxygen supply and increasing bioavailability of lactate and ketone bodies.

  Synthesis of the neurotransmitter, glutamate, is increased when cholesterol is deficient, and glutamate is a potent oxidizing agent.

  Over time, neurons become severely damaged due to chronic exposure to glucose and oxidizing agents, and are programmed for apoptosis due to highly impaired function.

  Once sufficiently many neurons are destroyed, cognitive decline is manifested.

  Simple dietary modification, towards fewer highly-processed carbohydrates and relatively more fats and cholesterol, is likely a protective measure against Alzheimer’s disease”

  http://www.rtvutrecht.nl/gemist/uitzending/rtvutrecht/westbroek/ Kun je ook het stuk zien over Henk & brood… 🙂

 42. Hans zegt:

  Je hebt gelijk Alex , na nog 3 x overlezen zie ik pas dat ik de verkeerde zinsnede te pakken had . Spontane aanval van woordblindheid en toch heb ik geen oliebol aangeraakt 😉

  Sorry Melchior !

 43. Absoluut geen sorry nodig, Hans. Het was me duidelijk dat je die zinsnede niet had gezien.

 44. Hans zegt:

  Melchior Meijer zegt:
  januari 1, 2016 om 10:36 AM

  ,, Het zou me niks verbazen als ik geschrapt ben omdat het voor tienen is en ze bij nader inzien hebben besloten dat mijn verschijning kleine kinderen nachtmerries zou kunnen bezorgen 🙂 . ,,

  Voor tienen lig ik ook al te bed hoor…. Die enge man met z’n rare postuur en rare leefgewoontes wil je toch ook niet zien of horen als bankhanger met ,,kids” ( ow gruwel , dat woord ) . Vooral geen confrontaties ook , niet goed voor de kijkcijfers . 😉 En stel je voor dat kinderen zien hoe hun ouders er uit zien en zelf eens in de spiegel kijken ……… 🙂

  Westbroek zou (ook) eens kennis kunnen nemen van prof. Tim Noakes , Banting , The real meal revolution . Youp van ’t Hek btw ook 😉

  Hoop natuurlijk dat het 4 januari WEL op de televee staat , hou je ons hier op de hoogte ? ( al was het maar dat ik niet naar dat apparaat kijk ) .

 45. Henk is een leuke en slimme (!) gast. Hij pikte het direct op. Ik heb de producer voorgesteld om als de nood aan de man mocht komen een maandje met hem op een eiland te gaan zitten. Met camera’s uiteraard 🙂 .

  Dat ze bij Youp pas zo laat besloten eens een angiogram te maken… Alle signalen waren er, iedereen weet dat een inspannings-ecg alleen nauwelijks iets zegt (als die al is gedaan) en toch laten ze zo’n man maanden (jaren?) lopen. Gelukkig dat hij nog een keer ‘alleen maar’ onwel werd.

 46. Folkert zegt:

  Wel allemaal jonge knakkers op Freelectics. Geen ouwe zak te bekennen. Geeft niet, ik heb de moed weer opgevat en maak weer een paar jumps.

 47. Hans zegt:

  Ok , genoeg tarwebuiken …..

  Vandaag kwam op Twitter van prof . Tim Noakes voorbij deze video en verbaasde zich er over dat deze video in Europa populair is rond deze tijd . De prof. heeft zeker humor , kijk naar z’n pretogen i.h.a. , wat een aimabele man.

  Al jaren populair hier , prachtig https://www.youtube.com/watch?v=Pn9vPG8s4ss

 48. Hans zegt:

  Ah kijk , ouwe tijden herleven Folkert back in tha house , mooi !
  Had je al eens opgeroepen hier vanwege je mooie bijdragen.

  Welkom terug , ben ik niet meer de enige ouwe zak hier , op Fryske Willem na die ook niet al te vaak reageert , maar ja ook al druk met boek …… 🙂

 49. Alex zegt:

  Melchior/Hans, volgens de gids komt de aflevering ‘verzamelen’ aanstaande dinsdag (de 5e) bij Westbroek, dus (waarschijnlijk woensdag) te volgen volgens bovenstaande link van rtvutrecht. 🙂

  Folkert, leeftijd is relatief, wanneer is iemand een ouwe zak, het gaat meer om conditie, mentale leeftijd en doorzettingsvermogen; in ieder geval hier iemand van 47 en van 57, toegegeven niet de directe doelgroep van freeletics, maar gezien jouw trainingsverleden/ -heden niet per definitie onmogelijk 😉 Negeer bij de weg de vegane info…

  http://www.vegan-freeletics.com/freeletics-erfahrung-transformation-dirk/
  http://www.vegan-freeletics.com/wo-ein-wille-ist-ist-auch-ein-weg-willensstaerke-noexcuses-leben/

 50. Precies, het aantal jaren op de teller is relatief. Ik zie in het zwembad oude mensen van 28 en jonge honden van 60. Dat die laatsten allemaal paleo zijn verzin ik er gewoon bij 🙂 .

 51. Jo tB zegt:

  Gelukkig Nieuw Jaar iedereen.
  Ik kwam onlangs een fascinerende presentatie tegen die hier goed past: It Takes Guts.

 52. willem zegt:

  Ja, Hans, Folkert is er weer: ‘ik heb de moed weer opgevat en maak weer een paar jumps’. Was de moed hem in de schoenen gezonken? En wat moet ik me voorstellen bij zijn ‘jumps’?

  Zit maar niet meer in over mijn boek. Is al verschenen en het blijkt heel goed te lopen.Mooie recensies.
  De weddenschap die Melchior en ik destijds hebben afgesloten, over wie eerder met het boek zou komen, heb ik dus glansrijk gewonnen (weet niet meer wat we ertussen hebben gezet,, trouwens). Maar de inhoud van Melchiors werk zal veel interessanter zijn. Wij allen kijken er naar uit. Kunnen we kennis nemen van het enige voedingspatroon dat niet ‘dieet’ mag heten.
  Het is eng hoeveel ‘gezonde voedingsboeken er in de winkels liggen en hoeveel goeroes profijtelijk meedeinen op de golven van voedingshypes.

  Gezond 2016, en latere jaren ook natuurlijk, allemaal.

 53. Fantastisch. Gefeliciteerd Willem! Je ziet er aardig fit uit trouwens 🙂 .

 54. Deze van sportarts Peter Brukner had ik nog niet gezien.

 55. willem zegt:

  Ja, alleen had ik net mijn enkel verstuikt. Vandaar die scootmobiel en de geestelijke bijstand van de pater….
  De man in beeld is van 1921, en nog opvallend helder van geest..Zijn leefstijl zal ongetwijfeld grote invloed hebben (gehad) op zijn fysieke en psychische gesteldheid. Maar hij haalt nog steeds elke dag verse melk op de boerderij waar nu zijn zoon boert. Dat is zijn levenselixer, zegt hij. Verder toch wel heel ‘paleo’.

 56. Folkert zegt:

  Willem, 3 sessies van 5 push ups met een sprong omhoog. Laat je verbeelding spreken en je kan je voorstellen hoe dat mij, een vent van 28 die er uitziet als 75, afgaat. Daarom heb ik de moed weer opgevat. Ik laat me niet zomaar kisten.
  Weiger je prijs te aanvaarden. Melchior is in staat om je een appeltaart te geven.
  Amsterdamsche humor heet dat.

 57. willem zegt:

  Heldere uitleg, Folkert, van je uitermate grenzeloze prestatie voor een adolescent.
  En met ogen vol jaloezie lees ik dat je zelfs nog in staat bent met een sprong(etje?) omhoog af te sluiten.

  Een appeltaart.. Zou me niet verbazen. Zijn vrouw/vriendin is immers de beste taartenbakster van het noordelijk halfrond. Van haar zou ik niet zomaar een appeltaart weigeren, zelfs niet wanneer Melchior met een schijnheilig gezicht deze komt aanbieden. Jij wel,Folkert?
  .

 58. Ha, ha, ha. Ze kan inderdaad fantastische appeltaart bakken. Maar zo anti paleo als ze was, inmiddels is ze de facto meer paleo geworden dan ik – al moet je dat niet zeggen want dan krijg je de wind van voren – en ligt het baktalent al tijden braak. Vraag me niet waarom, mijn schuld is het in elk geval niet. Niettemin kom ik met Sint Juttemis graag een mooie appeltaart bezorgen in ’t mooie Boalsert.

 59. Hans zegt:

  🙂 Ah , kijk , oude tijden herleven hier echt , ruimte voor humor ook 😉 ……

  Gelukkig maar , paleo/etc. gaat gelukkig niet alleen over ,, wat je in je taartgat gooit ” copyright MM , hihi .

  Levensstijl OK .

  @ Folkert , duim/appeltje van mij !
  @ Willem , bijna weer naar de tuin !
  @ Melchior , Sint Juttemis ? jaja …. even plannen 😉

 60. Folkert zegt:

  Moai Willem do te sjen.

 61. willem zegt:

  Tige dank, Folkert.
  Ek moai jo hjir wer te sjen..

 62. Alex zegt:

  http://www.rtvutrecht.nl/gemist/uitzending/rtvutrecht/westbroek/20160105-0702/

  Aflevering: Verzamelen

  Vanaf het ontstaan van de mens werd voedsel verzameld em vandaag de dag verzamelen we in het supermarktlandschap op basis van die oeroude instincten. We zoeken net als in het wild naar eten dat zoet, vet en zo makkelijk mogelijk te verkrijgen is. Het grote verschil: de moderne voedingsmiddelen zijn veel energierijker en verzadigen te weinig. Dit heeft meer overgewicht en/of metabole ziekten tot gevolg. Henk gaat met Melchior Meijer op stap die alles kan vertellen over dit verzamelgedrag.

  Ook buiten de supermarkt verzamelen we erop los. Je kunt het zo gek niet verzinnen of mensen verzamelen het. Henk helpt Herma en Hans Knotnerus bij het opbouwen van hun stand op een grote verzamelbeurs. Zij reizen de hele wereld rond om bijzondere exemplaren aan hun strijkijzerverzameling toe te voegen

  Rond herfsttijd wanneer het al kouder begint te worden gaan de eerste dieren alweer verzamelen. De winter ligt op de loer en het voedselaanbod is dan beperkt. Boswachter Martijn vertelt over alle verzamelaars die in dit bos wonen.

  Presentatie: Henk Westbroek.

  Duur: 23:30

  Hij linkt zelfs naar deze site, benieuwd of daar nog nieuwe reacties/lezers uit volgen. 😉
  Wel raar dat Melchior pas vanaf 14.30 te zien is, maar als eerste genoemd wordt in de tekst… niks mis mee trouwens, zelfs in de vroege ochtend geschikt voor uitzending. 😀

 63. Alex zegt:

  http://www.rtvutrecht.nl/gemist/uitzending/rtvutrecht/westbroek/20160105-0702/

  Aflevering: Verzamelen

  Vanaf het ontstaan van de mens werd voedsel verzameld em vandaag de dag verzamelen we in het supermarktlandschap op basis van die oeroude instincten. We zoeken net als in het wild naar eten dat zoet, vet en zo makkelijk mogelijk te verkrijgen is. Het grote verschil: de moderne voedingsmiddelen zijn veel energierijker en verzadigen te weinig. Dit heeft meer overgewicht en/of metabole ziekten tot gevolg. Henk gaat met Melchior Meijer op stap die alles kan vertellen over dit verzamelgedrag.

  Ook buiten de supermarkt verzamelen we erop los. Je kunt het zo gek niet verzinnen of mensen verzamelen het. Henk helpt Herma en Hans Knotnerus bij het opbouwen van hun stand op een grote verzamelbeurs. Zij reizen de hele wereld rond om bijzondere exemplaren aan hun strijkijzerverzameling toe te voegen

  Rond herfsttijd wanneer het al kouder begint te worden gaan de eerste dieren alweer verzamelen. De winter ligt op de loer en het voedselaanbod is dan beperkt. Boswachter Martijn vertelt over alle verzamelaars die in dit bos wonen.

  Presentatie: Henk Westbroek.

  Duur: 23:30

 64. Ha, ha, ha. De uitleg buiten (nadruk op onze achtergrond als coastal dwellers) is volledig weggevallen, maar ik vind het toch wel een aardig item geworden.

 65. Alex zegt:


  Functional Neuropsychiatry

  “With the massive increases in neurodegenerative diseases like Alzheimer’s and Parkinson’s, is there any hope for stemming this epidemic?

  New science is showing that a proactive approach to brain health can preventive and in some cases, reverse chronic conditions.

  This episode will address the following questions:

  [+] Should psychiatry and neurology continue to be separate topics?
  [+] What are some of the most successful, safe strategies for improving the brain function?
  [+] How can functional medicine, coaching and technology come together to reverse the brain epidemics?”

 66. Alex zegt:

  LOL, Melchior, enige verklaring voor afwijkende avatar 7.30?
  Had bericht verstuurd en het was foetsie, spamfolder dus, vandaar de herhaling. Bij mijn weten geen typefout e-mail, maar het was nog vroeg. 😉

  Video van Functional Forum bevat o.a. interviews met dr. Tom en dr. Datis.

  Joepie, weer meer video’s AHS NL online. Ook Janet zit er dit keer bij. 🙂
  https://www.youtube.com/channel/UC5oqUDeN3ONHrmzssagtVDQ

  • Hoi Alex,

   Hij bleef hangen achter de schermen en gaf je na goedkeuring een andere avatar omdat in het email-adres één letter ontbrak 🙂 . Voor het systeem ben je dan uiteraard een nieuwe gebruiker. Je kunt nu dus kiezen welk kleur avatar je wilt, mits je nog weet welke typo tot de (afwijkende) zwarte leidde 🙂 .

   Dank voor het compliment voor het kapsel, Willem! Ik hoef niet op de landelijke TV. Alleen het ergste tuig dringt daar door en ik heb zeer slechte ervaringen met dat bolwerk. Een bijzonder ziek milieu. Bij de regionale omroepen werken voornamelijk normale mensen, die als ze geluk hebben niet de pech hebben in Hilversum te belanden. Het is trouwens een heel fatsoenlijk programma, vind ik.

 67. willem zegt:

  Leuk, Melchior en Alex, en dus dank.

  Die korte inbreng van Melchior zou, logischerwijs, toch een uitgebreid vervolg op de landelijke t.v., in een fatsoenlijk programma, horen te krijgen?

  Je haar zat trouwens keurig.

 68. Hansepans, (@Windowlickert) zegt:

  Interview met Dr Rosedale beluisterd, maar ik kan er nog niet zo mooi invulling aan geven vwb mijn eigen eetgewoontes. Vasten=prima, zolang je tijdens de vast maar een beetje vet gebruikt. Rosedale doet dat met noten en boter. Noten bevatten ook best wel wat proteinen. En dat snap ik dan weer niet, want Rosedale zegt zelf dat “al die proteinen” gluconeogenese oproepen en je “dus” niet zo ontzettend op vet loopt. Klok, klepel…Ik weet het even iet meer; begon nét zeer geoefend te raken in IF. Maar nu weer zwaar aan de boter?? Klinkt allemaal niet zo paleo.

 69. lll zegt:

  “Die korte inbreng van Melchior zou, logischerwijs, toch een uitgebreid vervolg op de landelijke t.v., in een fatsoenlijk programma, horen te krijgen?”
  Als oVervoedingsspecialist? Daar is bij de voedingsindustrie waarschijnlijk meer vraag naar…

  Het was een aardig interview, maar wel wat te kort natuurlijk om recht te doen aan het onderwerp.

 70. Alex zegt:

  Kiezen voor een andere avatar? 🙂 Liever geen zwart. Deze heb ik ook al eens gehad, ter uitleg.

  Je zag er inderdaad recent gekortwiekt uit, maar ik mag dat wilde(re) koppie van je wel, past bij je.

  Jammer trouwens dat er in je interview geknipt was, (wel te verwachten). Misschien kun je op AHS NL 2016 een lezing geven, evenals Esther? Liever de persoon duidelijker in beeld brengen a.u.b. en afwisselen met slides, kijkt prettiger, info natuurlijk belangrijker, maar het oog wil ook wat. 😉

  • Nee hoor, je hoeft niet te kiezen. Het gaat vanzelf. De meningen over mijn haardracht zijn werkelijk adembenemend 🙂 . De meeste mensen met een mening vinden het altijd te lang, enkelen juist altijd te kort. Het zal wel, folks 🙂 .

   lll, ja het was kort en het leeuwendeel van mijn grondige uitleg buiten is weggeknipt, maar zo werkt dat nu eenmaal. Ik hoop dat er toch iets van de boodschap overkomt bij mensen die dit voor het eerst horen. Alle beetjes helpen.

   Heel veel mensen willen Esther en mij zien spreken op AHS. Bijzonder flattering, maar als organisatie willen we nu juist allerlei interessante mensen uit verschillende disciplines een podium geven. Zeg nooit nooit, natuurlijk 🙂 .

 71. willem zegt:

  Ben het eigenlijk wel met je eens, Melchior, v.w.b. de landelijke media.
  Heb jaren werk gedaan waarbij ik zeer direct betrokken was bij media. Mijn ervaring is ook dat de regionale t.v., radio, maar ook de kranten het nieuws vanuit een andere invalshoek benaderen dat de landelijke. Heb nooit problemen gehad met de weergave van wat ik zei in de regionale media. In d elandelijke lag dat inderdaad vaak anders. Uitzonderingen daargelaten (had met de integriteit en de verslaggever te maken) mocht ik constateren dat je overgelaten was aan het knip- en plakwerk van de redacties. Met name de Telegraaf maakte het tot gewoonte om een suggestieve vraag te stellen, waarna het antwoord er in feite niet toe deed: de suggestie werd mij dan als antwoord in de mond gelegd en gepubliceerd. Bij de landelijke t.v. en de radio had je middels datzelfde handwerk soms als resultaat dat het eindresultaat een ander beeld achterliet dan door mij gecommuniceerd. Daarom had ik het liefst rechtstreekse uitzendingen.

  Neemt allemaal niet weg dat de boodschap die je uitdroeg bij Henk Westbroek best landelijk bekender mag worden. Ik denk dat je best bereid zou zijn aan een betrouwbaar programma mee te werken. Zou mooi zijn, natuurlijk.

 72. Tuurlijk Willem, ik chargeer. Daartoe moet ik echter officieel deskundoloog worden en dat ben je tegenwoordig pas als… je bent toegetreden tot de massa die een dieetboek op zijn naam heeft staan 🙂 . En dat gaat dus niet gebeuren.

 73. Alex zegt:

  Ik weet dat een avatar gelinkt is aan het mail-adres. Dacht dat dat wel duidelijk was door gebruikte versie. 😉

  Het was geen mening over je kapsel trouwens, whatever you fancy, alleen een constatering.

  Jullie bescheidenheid siert jullie en er zullen genoeg interessante mensen zijn die een boeiende lezing kunnen geven over relevante onderwerpen voor de volgende ronde(s). Neemt niet weg dat het jammer is dat de uitgebreide uitleg eruit geknipt was bij ‘westbroek’. Altijd leuk als jouw perspectief de ruimte krijgt, regionaal of niet.

 74. willem zegt:

  Nooit toetreden tot de massa, Melchior e.a. Dan verlies je je integriteit en zelfwaardering. Je raakt dan absoluut jezelf kwijt. Erger is er niet.
  Deze vind ik wel mooi: ‘je bent toegetreden tot de massa die een dieetboek op zijn naam heeft staan. En dat gaat dus niet gebeuren’.
  Je boek dat aanstaande is, zal geen dieetboek zijn. Daarover had ik het al vaker. Diezelfde ‘massa’ zal het echter wel zo zien, evenals de recensenten van de wetenschapsredacties van de kranten. Alvast sterkte gewenst.

  • Dank, Willem. Ik prijs me gelukkig met een degelijke uitgever, met een lange, vooral literaire traditie. Deze vrouwen staan aan mijn kant. Over twee weken gaan we opnieuw praten en spijkers met koppen slaan. Daarna zal ik, vrees ik, mezelf toch echt een tijdelijk blog- en vooral twittercelibaat moeten opleggen. Aandacht/focus is ons voornaamste kapitaal, maar mijn zucht naar nieuwe informatie keert zich soms behoorlijk tegen me. Volgens mij is tijdelijk ‘verdwijnen’ echt de enige mogelijkheid, tenzij ik sterk genoeg ben om een poos lang ‘nee’ te zeggen tegen gewoon werk.

 75. Hansepans (@Windowlickert) zegt:

  Ok, The Rose is niet perfect.
  Ik neig naar doorgaan met IF en dan het risico lopen dat -zoals Rosedale zegt- ik inteer op m’n “lean mass” en dat er ipv vetverbranding/ketose een deel gluconeogenese plaatsvindt; ‘k weet het niet. Hoe werkt dat? Waar heeft je lijf voorkeur voor? Glucose uit proteinen of gewoon lekker vetverbranden?

 76. Bart zegt:

  @ Melchior. Rosedale legt zijn voorbehoud t.a.v. teveel eiwit nog veel uitgebreider uit in deze boeiende voordracht (met transcriptie):

  http://www.meandmydiabetes.com/2015/06/01/ron-rosedale-talk-cancer/

  Bottomline: “Protein increases the levels of insulin, IgF and Leptin”. Eiwitten kunnen zelfs een hogere insulinerespons veroorzaken dan koolhydraten, Rundvlees meer dan witte pasta! (55/40 op de insulinscoretabel. Suzanne Holt 1997).

  Overigens valt het nog best wel mee met die eiwitbeperking zoals Gert ergens stelt. Rosedale adviseert 90% van je ideale gewicht in grammen. Een ons vis of vlees is ca 20/24 gram eiwit, een pond groente ca 10 – 15 gr een ei ca 13 gr En, @ Hansepans. Noten zijn juist een prima vetsnack. Walnoten bevatten bijvoorbeeld (per 100gram) 14 gram eiwit en 63 gr vet en bij macadamianoten is die verhouding zelfs 9/75. ’t Lijkt mij dus juist een goed idee; IF met zo nu en dan wat nootjes of een avocado als ‘tussendoortje’. Al heel wat beter in ieder geval dan de ‘Snelle Jelle’ die Frits Bolkestein onlangs bij een interview presenteerde aan Halbe Zijlstra..

  Voor wat betreft de ‘ijzerstapeling’; Die ouderdoms- (ook wel lever- of lipofuscine-) vlekken, die niet alleen cosmetisch onwenselijk zijn, maar ook bijvoorbeeld wijzen op harder wordende aderen, zouden o.a. bestaan uit geoxideerde PUFA’s met ijzer. Als bloed doneren je wat ver gaat, is het dus in ieder geval een goed idee de PUFA’s uit het dieet te halen. Daarnaast natuurlijk geen ‘iron fortified’ produkten eten (ontbijtgranen). Ook zou het raadzaam zijn je kopergehalte op peil te houden (dan zou je minder ijzer opnemen) met voedsel dat daar rijk aan is: Schelpdieren, lever &.. donkere chocolade.

  Leuk stukje met Westbroek hoor. Veel te kort inderdaad en er is natuurlijk in gesneden. Ik kan me niet voorstellen dat je er niets aan had toe te voegen toen Henk in het ’t processed food-schap (The morgue, zoals dat in de VS al genoemd wordt) de biologische muesli aanwees en jij zei “Ja okay, dat staat er ook tussen” en daar vervolgens niets aan toe te voegen had..

  Verder suggereer ik, behalve ‘bijblijven’ een twitter- blog- én werkcelibaat. Ga lekker op reis en op bezoek bij o.a. ‘The Spread’ en Rosedale, die tegenwoordig resideert in een mooi optrekje in the mountains of North Carolina.. Fijne plek ook om in alle rust een hoofdstukje aan het boek toe te voegen.

 77. Jan Peter van Doorn zegt:

  Melchior, een boek is nooit af. Maar wel soms helemaal rond. En…. verdwijnen is de enige optie.

 78. Hansepans (@Windowlickert) zegt:

  Da’s een pareltje, Bart. Dank!

  (moet ‘em zeker nóg eens lezen, duizelt enigszins)

  “So you can eat fat. It doesn’t raise insulin. It doesn’t raise IgF. It doesn’t raise mTOR. And oddly enough, it doesn’t raise leptin. Leptin is regulated by glucose and amino acids. So if you eat a really high fat diet and keep your protein moderately low – we have to have some. Carbohydrates, you don’t have to have any. It’s a non essential nutrient. You can go as low as you want.
  Carbohydrates, it’s just fiber or not fiber. Fiber is great, and not that it’s essential. It’s just that it doesn’t turn into glucose. It might scrub your intestines, and soluble fiber can be turned into short chain fatty acids – good for your colon. That’s great. But any carbohydrate that is not a fiber will turn into sugar that will cause harm. It’ll glycate, it’ll raise insulin, it’ll cause cancer. You don’t want it. The lower the better. You don’t have to worry about getting too low, in other words.

  We have to have some protein. The key is how much. Too much is terrible. So there can be some fudge on how much, depending on circumstances. If you work out. If you’re pregnant, if you’re growing. You need a little bit more. But if you’re trying to treat cancer and you’re an adult, you want to go on the low end of the scale, which I would go to .6 grams per kilo of lean mass, per day. If you’re healthy, maybe 1 gram per kilo of lean mass per day, in divided doses.”

 79. Hansepans (@Windowlickert) zegt:

  Via FB werd ik op dit artikel geattendeerd:
  http://www.healthunity.pw/graag-delen-wetenschappers-genezen-kanker-maar-niemand-heeft-interesse/#.VowL9ify2VU.facebook

  Volgens mij borduurt dit voort op het Warburg effect. Hier het onderzoek:
  http://www.cell.com/cancer-cell/abstract/S1535-6108%2806%2900372-2?cc=y

  Ik plaats ‘em hier maar. Wellicht was het beter op zijn plek in je blog over Thomas Seyfried.

 80. Anne zegt:

  Zou mijn paradontitis dan echt erger zijn geworden door mijn voeding.?? (Sinds het moment dat ik zwanger ben leef ik van de ene naar de andere ontsteking)
  Welk voeding kan ik beter laten staan? Ga me hier toch maar eens verdiepen, maar kan hier wel hulp bij gebruiken.
  Bedankt voor de eye opener

 81. Alex zegt:

  https://melchiormeijer.wordpress.com/paleo-in-een-notendop/

  Paleo = Vlees (het hele beest), vis (het hele beest), eieren, schaaldieren (garnalen!), zetmeelrijke knolgewassen (enkele gekookte aardappelen per dag horen hier volgens mij bij als je glucosemetabolisme intact is), groenten, fruit, (kokos)noten, kortom alles dat ooit liep, kroop, zwom, vloog, in de grond zat of aan een boom hing en niet giftig is.

  Elimineer: Granen en graanproducten, bonen, suiker, margarine, zuivel en plantaardige oliën (behalve olijfolie). Loop door de supermarkt met de ogen van een jager/verzamelaar/visser. Nog beter, koop vlees van vee dat heeft gegraasd.

 82. Jo tB zegt:

  Anne, misschien helpt onderstaand artikel. Ik lees de laatste tijd erg veel over gut flora en de gezondheid van de mond. Ik heb zelfs een probiotica gevonden die speciaal voor de mond is samengesteld.

  http://restoretheflora.com/does-poor-gut-flora-lead-to-periodontitis/

 83. jpvandoorn zegt:

  Jo tB, hoe heet, waar krijg je die probiotica?

 84. jpvandoorn zegt:

  Dank je Alex.

 85. Jo tB zegt:

  JP, Alex heeft gelinkt naar het product dat ik vond op internet. En diverse webwinkels verkopen het. Google bonusan probio oral en je vind ze.

 86. Alex zegt:


  Jason Lonergan – ‘Running A Marathon LCHF as a Diabetic & Coeliac’

 87. Jo tB zegt:

  Alex, HEFTIG….. die post over Jimmy Moore en Jason Fung. Ik heb het twee keer gelezen om alles goed in te laten werken. Vasten, is korte termijn ad hoc onthouden van voedsel, een ontbijt hier, een lunch daar of een avondmaal overslaan. Een maand lang jezelf onthouden van alle voedsel is starvation en niet vasten. En het sluit naadloos aan op de tweede link die je plaatste: wat gebeurt er met je darmflora als je ze laat verhongeren. Je darmflora heeft voedsel in de vorm van fibers/resistant starch nodig. Jimmy Moore hield het twee keer 17 dagen uit, hij zal zijn darmflora enorme schade aangedaan hebben, en dat kan permanent zijn wanneer je het tweede artikel leest.

 88. Andre zegt:

  Symptoombestrijding op z’n best.

 89. Tijn zegt:

  Onderzoeksjournalist Daan de Wit schrijft op ‘Follow The Money’ over onze moderne voeding:

  Oude wijsheid: vet eten is gezond
  http://www.ftm.nl/artikelen/nieuwe-wetenschap-herhaalt-de-oude-wijsheid-vet-eten-is-gezond

  De cholesterolmythe (1)
  http://www.ftm.nl/artikelen/cholesterol-mythe-deel-1

  De cholesterolmythe (2)
  http://www.ftm.nl/artikelen/42832

 90. Gert van der Hoek zegt:

  Dit is een heel cool artikel:

  “Nutrition and Alzheimer’s disease: The detrimental role of a high carbohydrate diet”

  http://www.ejinme.com/article/S0953-6205(11)00004-5/fulltext#s0075

  Er worden vele conclusies getrokken, waaronder betreffende de rol van bacteriën bij moderne ziekten als Alzheimer: er gaat heel wat aan vooraf, vóórdat bacteriën de kans krijgen. Het belangrijkste is – je raadt het al – ons moderne westerse voedingspatroon met veel bewerkte koolhydraten. AGE’s staan centraal in het artikel.

 91. Hans zegt:

  Dank Gert , na 10 keer lezen ondanks artikel van 2011 maar van alle tijden , zijn me de grote lijnen duidelijk en daar gaat het me om . Dit vanwege (zeer) nabij gevallen van Alzheimer meegemaakt en meemaak ……. en wat zei ik ook alweer 😉

  Niet dat men er van wil weten natuurlijk ……

 92. Gert van der Hoek zegt:

  Over goede artkelen gesproken: in het artikel een link naar het volledige wetenschappelijke artikel via deze samenvatting:

  Professor Discovers Pathway between Diabetes and Alzheimer’s Disease

  http://www.iospress.nl/ios_news/b-school-innovation-professor-discovers-pathway-between-diabetes-and-alzheimers-disease/

  In het kort: dezelfde enzymen die insuline afbreken, breken ook het verkeerde eiwit Amyloid Beta af. Als de enzymen te druk zijn met insuline – omdat de insulinespiegel veel te hoog is – komen ze er niet aan toe om de Amyloid Beta niet afbreken. Dat resulteert in dementie. De onderzoekster heeft het over minstens 50% van de gevallen.

  Hoe kom je aan een teveel aan insuline en hoe kom je er vanaf? 😀

 93. Gert van der Hoek zegt:

  PS: hier en daar wat krom Nederlands hierboven, ik had het nog even moeten doorlezen…

 94. Gert van der Hoek zegt:

  Ja, jij wist het al, maar mijn pré-Alzheimer brein was het al lang weer vergeten 😀

 95. Gert van der Hoek zegt:

  Grappig: ik struikelde over een artikel dat aandacht vraagt voor genisteine, 1 van de “isoflavonen” in soja.
  Genisteine verlaagt het niveau van IDE’s en kan daarmee hyperinsulinemie en dementie bevorderen?

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26618047

  Zou genisteine ook in soja gevoerd vlees kunnen zitten?

 96. Ben bang van wel 😦 . Maar ook een kleine speler in het grote schema der dingen, vermoed/hoop ik 🙂 . Iemand het boek van Katan al gelezen? Ik ga het niet doen. Wil me niet laten afleiden.

  Saitoh, S.; Sato, T.; Harada, H.; Takita, T. Transfer of soy isoflavone into the egg yolk of chickens. Biosci. Biotechnol. , Biochem. 2001, 65, 2220-2225.

  Saitoh, S.; Sato, T.; Harada, H.; Matsuda, T. Biotransformation of soy isoflavone-glycosides in laying hens: intestinal absorption and preferential accumulation into egg yolk of equol, a more estrogenic metabolite of daidzein. Biochim. Biophys. Acta 2004, 1674 (2) 122-130.

  Lin, F.; Wu, J.; Abdelnabi, M.; Ottinger, M.; Giusti M.M. Effects of dose and glycosylation on the transfer of genistein into the eggs of the japanese quail (Coturnix japonica). J. Agric. Food Chem. 2004, 52, 2397-2403.

  Vargas Galdos, Dante Miguel Marcial. Quantification of Soy Isoflavones in commercial eggs and their transfer from poultry feed into eggs and tissues. Thesis. Ohio State University, Food Science and Technology Graduate Program, 2009

 97. cocky zegt:

  ‘k ga het boek van Katan niet lezen, vlg mij staat er niets in wat je in positieve zin af zou kunnen leiden, Melchior. Wat kort door de bocht misschien maar ik heb een paar kranten-interviews gelezen en daar had ik weer meer dan voldoende aan, zucht,

 98. Dank, Cocky! Er is überhaupt een nogal hijgerig offensief tegen het evolutionaire perspectief gaande in de media, de laatste tijd. Telkens worden dezelfde doorzichtige stropoppen uit de kast getrokken. Maar het publiek constateert met een zucht van verlichting dat het allemaal hysterische onzin is, dus de tactiek werkt uitstekend.

 99. Jo tB zegt:

  Kwam deze lezing van jouw favorite Ian Spreadbury net tegen.

  “Acellular Carbohydrates: Are Our Bacteria a Detector of Dietary Refinement?” – Dr Ian Spreadbury

 100. Gert van der Hoek zegt:

  Dank voor de links Melchior, het lijkt mij helder. Maar wat je zegt: niet blindstaren op bijzaken.

 101. Gert van der Hoek zegt:

  Studie uit Finland: hamburgers, fijn een favoriete voedsel voor veel kinderen. Vooral de fabriekshamburgers.

  “Commercial processed food may have endocrine-disrupting potential: soy-based ingredients making the difference.”

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23886479

 102. Gert van der Hoek zegt:

  We kunnen weer inschrijven: Ancestral Health 2016 – 22 oktober in Leiden

  Thema : darm en vuur

  Sprekers o.a.: Alessio Fasano + Wil Roebroeks

  http://www.2016.ancestralhealth.nl/

 103. Gert van der Hoek zegt:

  We wisten het al, maar het is toch aardig om het weer bevestigd te krijgen, ook al ging het via vragenlijstjes en statistisch gegoochel.. Ook bloedwaarden werden getest op markers voor “inflammatie” en oxidatieve stress. Conclusie van de onderzoekers:

  These findings suggest that diets that are more Paleolithic- or Mediterranean-like may be associated with lower levels of systemic inflammation and oxidative stress in humans.

  “Paleolithic and Mediterranean Diet Pattern Scores Are Inversely Associated with Biomarkers of Inflammation and Oxidative Balance in Adults”

  http://jn.nutrition.org/content/early/2016/04/20/jn.115.224048.abstract

 104. Gert van der Hoek zegt:

  Eigenlijk off topic, maar ik zie toch een – ander – verband tussen infectieziekten en onze moderne leefstijl.

  Q-koorts. Ik volg de ontwikkelingen in Nederland vanaf 2007 tot heden op de voet.

  Q-koorts is in het nieuws vandaag i.v.m. de rechtszaak. Wat mij betreft geen twijfel mogelijk: guilty. De overheid, het ministerie van Landbouw met minister Gerda Verburg voorop heeft alles gedaan om de uitbraak van Q-koorts erger te maken dan die al was. Geen discussie. Vanaf het begin was duidelijk dat Q-koorts bij de geiten vandaan kwam. Dat was na te lezen in onderzoeken uit o.a.: België, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Zwitserland, Bulgarije, Canada. Daar stond netjes in beschreven hoe het werkt zo’n uitbraak en dat veel geiten houden in de nabijheid van mensen geen goed idee is. Tot in 2009 is de relatie tussen geiten en Q-koorts glashard ontkent. Guilty! De minister van Volksgezondheid heeft zich laten piepelen. Dat is ten koste gegaan van veel leed bij Q-koorts patiënten.

  Vanochtend zei de man van Radio 1 : tot 2007 kwam Q-koorts nauwelijks voor in Nederland, maar opeens was er een uitbraak in 2007, 2008 en 2009. Dat ligt iets genuanceerder denk ik. Uit onderzoek van Richardus bleek dat in de 60-er jaren de overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking antistoffen had tegen Q-koorts. Ook in de steden. Bijna niemand werd er echt ziek van.

  Geleidelijk aan daalde de prevalentie van Q-koorts van ca 2/3 van de bevolking tot een paar procent. Na de produktiebeperking in de melkveehouderij zochten boeren naar alternatieven. Dat werden o.a. geiten. Dat liep fout af. Iedereen had dat kunnen weten, de literatuur was duidelijk genoeg. Zolang de vaccinatie bij de geiten werkt gaat het nog goed. Maar het principe is helder: veel dieren in de nabijheid van mensen is vragen om problemen.

  Maar waarom werden in 2007 – 2009 zoveel meer mensen ziek? Terwijl vroeger “bijna iedereen” Q-koorts had? Vaak zonder het te merken? Het was een samenspel van omstandigheden, een “perfect storm”. De infectiedruk nam ongelooflijk toe. Geiten zijn gevoelig voor ziekten, in de nieuwe bedrijven die ontstonden waren de veeartsen druk in de weer. Veel geiten verloren hun jongen: te vroeg geboren. In 2009 waren de weersomstandigheden gunstig voor een verspreiding van de ziekmakende bacteriën: het was droog weer met een windje. De geitenmest op de akkers bevatten vele miljarden bacteriën. De mest droogde en het stof verwaaide, de bacterie (Coxiella Burnetii) is in staat zich te hechten aan kleine stofdeeltjes. De stofdeeltjes waaiden overal naar toe. Vele mensen ademden zo de bacteriën in en raakten besmet.

  Ik heb een aantal studies bekeken die inmiddels zijn verschenen. De meeste mensen die besmet zijn geraakt merkten dat niet. Ze hadden geen symptomen, of waren wat verkouden, wellicht wat grieperig. En dat was het. Een kleine groep werd er goed ziek van. En daar bleef het dan bij. Wel vaak langdurige behandeling met een speciaal antibioticum. Een nog kleinere groep bleef er ziek van en kreeg allerlei heel vervelende verschijnselen. Chronische zware vermoeidheid, ontstekingen aan een hartklep. Ook overleden er mensen, hoeveel is niet bekend, waarschijnlijk meer dan honderd.

  Wat mij opviel is dat de groep mensen die chronische klachten ontwikkelden, zo goed als allemaal symptomen hadden van wat wij hier noemen neolitische ziekten. Hoge bloeddruk, overgewicht, diabetes, hartkwalen, lage vitamine D status, enz. enz.

  Mijn conclusie is: door onze moderne leefstijl en voeding worden we kwetsbaar. Ook voor infectieziekten. Een vergelijkbaar verhaal kun je vertellen over andere infectieziekten behalve Q-koorts. Neem nou griep: wie ontwikkelen complicaties zoals longontsteking? Dat zijn de mensen die beschadigd zijn door wat iedereen normaal vindt.

  Is het dan de eigen schuld van de Q-koorts patiënten? Natuurlijk niet. Ze doen wat iedereen normaal vindt om te doen. De boeren, de landbouworganisaties en zeker de overheid hebben de Q-koorts uitbraak veroorzaakt en vervolgens jarenlang het probleem ontkend en oplossingen vertraagd. Guilty!

  Wil je je wapenen tegen infectieziekten zoals Q-koorts? Zorg dat je sterk wordt. Op dit blog kun je daar veel ideeën over opdoen.

 105. Gert, wat vind je dan van het VGO onderzoek van enige tijd geleden en de hoofdonderzoeker die beweert dat er totaal geen gevaar dreigt.

  http://www.foodlog.nl/artikel//megastallen-geen-risico-voor-omwonenden/allcomments/#comment-194029

 106. willem zegt:

  Jan Peter. Uiteraard ben ik Gert niet (die komt zeker met een reactie), maar volg wel wat er nu actueel op FL is.

  Moet stellen dat ik je opmerkingen over dit onderwerp daar zinvol vind.
  Zijn ook passend binnen dit onderwerp hier.

  Wat ik met interesse volg, zijn de meningsverschillen tussen ene Dick Belderbos en ons aller Dick Veerman. En met name de interpretaties die beiden geven aan de risico’s van megastallen. Dick B. is bijzonder gedreven, zeg maar fanatiek, in het uitdragen van geharnaste meningen. M.i. grotendeels terecht. Dit is een serieus probleem dat aangesneden wordt.
  Het hoofdartikel relativeert de gevaren die intense concentraties vee met zich mee kunnen brengen op basis van een plaats gehad hebbend onderzoek. De niet geheel onafhankelijk zijnde ‘journalist’ heeft daar een artikel over geschreven. En daarin de onderzoeker geciteerd.

  Wat mij dan opnieuw opvalt is de vooringenomen en arrogante wijze van redigeren van de hoofdredacteur van Foodlog, de heer Dick Veerman. Op de van hem bekende wijze (met het gebruik van interessant lijkende woorden en woordgroepen, een als imponerend bedoelde woordenbrij vol pseudofilosofische termen, en vragen omzeilend via de bekende trucs) leidt hij uiteindelijk de discussie naar het doel dat hem al van tevoren duidelijk is: altijd de redacteuren, gastschrijvers en ‘vriendjes’ uit de wetenschappelijke voedingswereld (die DV altijd met alle egards bejegent) beschermend. Want Foodlog moet uiteraard haar imago van hoogstaand informatiekanaal van en voor boeren, tuinders en de Unilevers koesteren.

  Zet hem op, Jan Peter.

 107. Gert van der Hoek zegt:

  10 jaar geleden werd Q-koorts niet als mogelijk probleem gezien, in de verste verte niet. Een jaar later al ging het mis. In de veehouderij circuleren een flink aantal virussen en bacteriën die – met alle kennis van nu – zeer waarschijnlijk geen probleem zullen vormen voor mensen. Tenminsten “onder normale omstandigheden”, zoals de onderzoeker het zegt. Door een combinatie van schaalvergroting en bijzondere omstandigheden werd Q-koorts voor veel mensen een drama. Er is niemand – ook de Wageningse onderzoeker niet – die kan garanderen dat er in de toekomst niet een zoönose de kop op steekt. Net als Q-koorts.

  Daarom zou het wijs zijn om grootschalige veehouderij op een flinke afstand te houden van mensen / woningen, daarbij rekening houdend met heersende wind.

  Nederland heeft geleerd van overstromingen: die komen niet vaak voor. Maar áls het gebeurt heeft dat grote gevolgen. Daarom zijn deltawerken en zo bedacht. We zijn zo’n klein land met zo veel dieren. Voorzorgsprincipe.

 108. james zegt:

  Niet precies weten waar dit te plaatsen maar dit leek me een redelijk toepasselijke plaats.
  “If you have higher-than-average inflammation in your blood, then you are more likely to die early, to be less healthy, to be less active, to be more frail, and to have chronic inflammatory diseases,” coauthor Dawn Bowdish of McMaster University in Hamilton, Ontario, told The Scientist. “If we could hypothetically reduce this age-associated inflammation, then we would presumably be able to give people longer, healthier lives.”
  http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/49189/title/Gut-Microbes-Contribute-to-Age-Associated-Inflammation-in-Mice/&utm_campaign=NEWSLETTER_TS_The-Scientist-Daily_2016&utm_source=hs_email&utm_medium=email&utm_content=50595953&_hsenc=p2ANqtz-8dBSvMn2tSjMZjw5o3kiPUtw68CnG7eDp1CpwsdMbFsQ3LtwXQyNSxD2g0yVBxeIgjfMQ5eO9rV5u1sK17Kt7aUjexGg&_hsmi=50595953
  En nee, het zit niet achter een paywall:
  http://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(17)30112-9
  Dit onderzoek kon wel eens veel belangrijker zijn (worden) dan men nu denkt. Als je het goed leest is het nogal cruciaal dat de darmwand in stand gehouden wordt. I know we have been there before, maar wordt eens even haarfijn aangetoond hoe cause en effect hier gelinkt is.
  Dus epithelium? resistant starch? collageen/ vitamine C? Ik zag Halifax al reageren en weet bijna zeker dat de Spread ook al op de hoogte is.

  • Jo tB zegt:

   Het is nogal cruciaal dat de darmwand in stand gehouden wordt. Dat lees ik ook steeds vaker omdat ik alles over een gezonde darm flora lees wat er maar te vinden is. Ik heb net het TED boekje: Follow Your Gut van Rob Knight gelezen.

   We are not individuals, we are ecosystems.
   99% of our DNA comes from our microbes.
   Changing your diet changes your microbiome.
   Alter the balance of grains, and proteins, change alcohol intake, you’re altering your microbiome. Use antimicrobial soap or antibiotics you change your microbiome.

   Een dunne darmwand (mucuslayer) is permeable en leidt tot chronische lage inflammatie wat leidt tot de Westerse ziektes. Elders had ik gelezen dat wanneer je je “medebewoners” niet te eten geeft, gaan ze jouw darmwand opeten.

   Het boekje is geschreven naar aanleiding van een presentatie die hij gaf op een TED bijeenkomst.

   • james zegt:

    Het lijkt er een beetje op dat we open deuren aan het intrappen zijn, maar ten eerste kan het nog steeds niet vaak genoeg gezegd worden en ten tweede wordt er in het algemeen nog steeds te weinig rekening gehouden met het feit dat je darmwand en de wel/niet doorlaatbaarheid van een hele bijzondere belangrijkheid is. Er wordt vaak geconcentreerd op de bioom, inside, enorm belangrijk, maar zoals Spreadbury al aantoonde, die darmwand is je bron van je leven of de dood.

   • Jo tB zegt:

    James, ik ben het volkomen met je eens. Het is opmerkelijk, ga ik links of rechts om, boven of onder langs, het komt altijd weer terug naar je gut flora (brain-gut axis). Het begint met gut dysbiosis. Vooral in de westerse wereld eten we te weinig fiber (vezels) om onze gut gezond en well fed te houden, met alle gevolgen van dien.
    En we fermenteren ons voedsel niet meer. Die oude traditie moeten weer in ere herstellen.

 109. Louise zegt:

  Maar niet iedereen kan tegen gefermenteerd spul. Voor mij veel te histaminerijk, helaas.
  Mijn darmflora is zwaar uit het lood en dat red je niet met vezels en probiotica. Hoe dan wel, daar ben ik nog niet achter.

  • Hans zegt:

   Louise , had je hier al een kijkje genomen ? https://zerocarbzen.com/histamines/

   Hier zijn nogal wat mensen met histamine problemen die baat hebben bij zero-carb , beter eigenlijk geen planten en dus hoofdzakelijk uit het dierenrijk .

   Hoewel ik geen histamine probleem heb , eet ik inmiddels een maand of hoofzakelijk uit het dierenrijk en mis de groenten en fruit niet hoewel ik niet erg strikt ben . Bij mij groeit de overtuiging dat groenten en fruit en vezels onnodig zijn , zeker in in de huidige doorgekweekte vorm , vooral op zoet (suiker) en minder nutriënten (o.a. substraat) .

   Vet en eiwit zijn essentieel , koolhydraten daarentegen niet.

   Overigens is her en der te lezen op het web waarom vezels helemaal niet goed zijn…….

   Maar ik ben ook maar een N=1 😉

   • Hans zegt:

    Melchior , wil je de link naar Facebook aub verwijderen , bvd !

   • Jo tB zegt:

    Hans, grappig. Bij mij is het juist andersom. De problemen met mijn bloedsuiker beginnen juist wanneer ik te weinig groentes eet. Ik heb zowat mijn hele leven last van constipatie gehad, en zodra ik onvoldoende vezels eet komt het in alle hevigheid weer terug. Ik merk het meteen de volgende ochtend wanneer ik een rauwkost of geen groente heb gegeten.

    Vezels uit granen zijn inderdaad niet goed. Je moet vezelrijke groentes en wat bessen eten (net als onze paleo voorouders deden).

    Mijn N=1

  • Jo tB zegt:

   Louise, ken jij de Low Histamine Chef? https://healinghistamine com (even een putje zetten.

   Hier een filmpje van haar:

   • james zegt:

    We puzzelen al een tijdje over die disbiosis van Louise. Probiotics werkt niet. Prebiotics? Resistant starch Louise? of hebben we het daar al over gehad. Poep transplantatie? Natuurlijk heeft de neuro disorder er heel wat mee te maken maar daar speelt hetzelfde probleem. Wat is het gevolg en wat is de oorzaak? Jammer dat Renate er niet verder in kan duiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s