Toen ik nog actief was op het voor niet gepensioneerden helaas te verslavende en tijdvretende online platform Twitter, wisselde ik ook geregeld informatie uit met de Britse huisarts David Unwin. Een aardige, optimistische gast die open staat voor nieuwe informatie en die bereid is van de protocollen af te wijken als die zo aantoonbaar de achterdeur uit blijken te zijn dat zelfs een gorilla het ziet. Ik was dan ook aangenaam verrast toen Alex dit recente filmpje opduikelde, waarin Unwin wordt geïnterviewd door de niet te stuiten ingenieur/onderzoeker/journalist Ivor Cummins. Hij blijkt samen met zijn vrouw, die klinisch psycholoog is, een gezondheidscentrum te runnen waarbinnen Paleo/Low Carb min of meer de hoeksteen is in de behandeling van de zo waanzinnig prevalente metabole aandoeningen.
Die aanpak werpt veel vruchten af. Unwin doet een paar interessante dingen uit de doeken. In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, blijken patiënten over het algemeen open te staan voor een leefstijlverandering op basis van logische biologische argumenten. Unwin kwam zelf met Paleo/Low Carb in contact door een patiënte die stiekem, op eigen houtje Paleo was gegaan en haar diabetes en hoge bloeddruk omkeerde. Het probleem is volgens Unwin niet de onwil of desinteresse van de patiënt, het probleem is het gebrek aan keuze. Als een (huis)arts een patiënt geen andere optie biedt dan ‘medicatie, bewegen en de Schijf van Vijf’, dan mag je bij progressie van de ziekte niet roepen dat patiënt geen belangstelling heeft voor een leefstijlverandering. Leg intelligente patiënten het paleo perspectief uit en ze kiezen negen van de tien keer eieren voor hun geld.
Dat heeft binnen de praktijk van Unwin en zijn vrouw geleid tot een besparing op jaarbasis van 40.000 pond op uitgeschreven medicatie en de beste glucoregulatie in de regio waartoe de praktijk behoort. Cynisch genoeg doet de praktijk het hierdoor zakelijk gezien (veel) slechter dan praktijken die hun patiëntenpopulatie ziek, slikkend en spuitend houden. Een deel van het geld dat de verzekering uitkeert voor medicatie vloeit immers in de kas van de praktijk. Unwin maakt zich bovendien weinig populair bij bijvoorbeeld interventiecardiologen, die van hem bitter weinig klanten doorverwezen krijgen. Er valt geen moer te stenten en te bypassen in zo’n gezonde populatie en zeg nou zelf, als het uitvoeren van zo’n trucje je wekelijks een leuke middenklasser oplevert, dan vind je dat niet leuk. In Nederland werkt het ongeveer hetzelfde en dit verklaart waarom de evolutionaire benadering van ziekte en gezondheid in de geneeskunde nooit Best Practice zal worden.
Ter illustratie van de harde realiteit een (ongewoon leesbare) passage uit het megalomane project dat langzaam vordert 🙂 . Hij komt uit een hoofdstuk over één van de heel weinige mensen die ik op hun eigen uitdrukkelijke verzoek van nabij heb gecoacht.
Henrik werd ook verlost van zijn migraine, zijn oorsuizen, zijn nocturie (’s nachts om de haverklap uit bed moeten om te plassen), zijn peesproblemen en zijn impotentie. De paniek waar alles mee was begonnen, was een vage herinnering. Paradoxaal genoeg zijn het dit soort anekdotes, n=1nen die een compleet spectrum van ogenschijnlijk ongerelateerde kwalen zien verdwijnen, die bij veel artsen en wetenschappers de alarmbellen doen afgaan. Dat kan niet waar zijn. Dat moet wel bogus zijn, want de belofte dat iets tegen alles helpt is het kenmerk van de traditionele kwakzalver. Wat deze mensen over het hoofd zien is dat de veranderingen die optreden logisch zijn, exact wat je moet verwachten als je naar de biologie kijkt. Zoals we in vorige hoofdstukken hebben gezien zijn de aandoeningen en symptomen die Henrik plaagden downstream fenomenen van een inmiddels epidemische metabole ontsporing, mogelijk in combinatie met een onfortuinlijke reactie op gluten en andere eiwitten waar mensen niet goed raad mee weten. Het zou dus vreemd zijn als correctie van de vanuit evolutionair perspectief abnormale omstandigheden die deze metabole ontsporing uitlokken niet tot regressie of tenminste verbetering van genoemde aandoeningen en symptomen zou leiden. Helaas reageren veel artsen en andere zorgprofessionals wanneer ze met dit soort verbeteringen worden geconfronteerd vaak eerder defensief of zelfs vijandig dan blij verrast en nieuwsgierig. Henriks huisarts, die hem aanvankelijk nota bene had gesommeerd om meer te gaan bewegen en gezonder te gaan eten, sloeg de ontwikkeling met stijgende tegenzin gade. Hoewel Henrik hem van meet af aan vertelde wat hij van plan was, toonde de arts steeds minder belangstelling. Henriks menu was niet zijn idee van gezond eten. Toen Henrik over de hele linie gezond werd, kon er van de kant van zijn huisarts niet meer af dan een schouderophalend ‘Bijzonder, maar ik kan hier niets mee’. Zijn diabetesverpleegkundige en diëtiste waren not amused. Henrik wilde hen betrekken bij zijn zoektocht, had zelfs graag extra betaald voor hun diensten, maar stuitte op zoveel weerstand dat hij geen andere oplossing zag dan het duo al in een vroeg stadium eenvoudigweg te dumpen. Zijn laatste poging tot dialoog ontaardde in een tirade met veel rondvliegend speeksel en de waarschuwing dat het met dat belachelijke dieet nog slechts een kwestie van tijd zou zijn voor hij op de hartbewaking zou liggen. Als hij het geluk had het ziekenhuis levend te halen, werd hem nog toegebeten.
Wordt ooit in druk vervolgd, ha, ha, ha.
En hier nog een interessante lezing waarin David Unwin en zijn vrouw Jen (klinisch psycholoog) uitleggen hoe ze in hun praktijk te werk gaan.
De lezing door het Unwin paar heb ik inderdaad gelinkt, maar het interview met Ivor heb je waarschijnlijk bij Mariet gezien. Ere wie ere toekomt. ☼
Mariet? Daar ben ik nog niet geweest. Heb het filmpje daar in elk geval niet gezien. Zag het toen ik jouw link volgde. Dan zie je al die PHC-UK-lezingen. Zeer de moeite waard!
Dat niet alleen, zo’n samenwerking geeft de mens moed en vertrouwen in de toekomst. The times they are a-changing. ❤
In ieder geval heeft Marietsebiel het gisterochtend ook gepost. 😉
Ja, Alex, dat er maar maar weer een paar (huis)artsen volgen, dan komt het een keer goed!!!!!!!!!!!!
https://melchiormeijer.wordpress.com/2014/06/15/de-spectaculaire-diaboletus-uitdrijving-volgens-taylor/#comment-35621 voor de PHC-UK lezingen link.
Cocky, consequent met feiten/resultaten overtuigen, dan lukt dat vast en zeker. 😉
Dan mag ik van geluk spreken… mijn dokters zijn zeer geïnteresseerd wat ik doe 🙂
Hallo Melchior, Nu er weer berichten van jouw zijde komen stijgt bij mij natuurlijk de hoop… Wanneer komt t? Misschien tijdens het Ancestral Health Symposium? De reactie zoals jij die beschrijft vanuit de officiële medische hoek, ervaar ik ook stelselmatig. Terwijl idd de “gewone burger” juist interesse toont en verantwoordelijkheid wil nemen. Wanneer en hoe krijgen we voldoende volume om een echte disruptie teweeg te brengen? In ieder geval weer bedankt. Vr Gr Geertje Boon
Verstuurd vanaf mijn iPhone
Geertje, ik ben vrij somber gestemd in dat opzicht. Er zijn uitzonderingen, zoals de artsen van Kurt (dat zijn overigens Belgen, dus dat ligt mogelijk anders 🙂 ), maar zolang er geen financieel incentive is om oorzaken weg te nemen, zal dat ook geen mainstream worden. Er zullen kleine slagjes gewonnen worden hier en daar, maar daar blijft het bij, vermoed ik.
Tenzij de wal het schip keert, zoals in Reno, Nevada.
Melchior, stel er zou geld vrijkomen voor een incentive of een mega studie?
Aan welke eisen zou dat moeten voldoen?
In België loopt er een rijke apotheker rond die regelmatig geld sponsort…..
Fijn stuk weer, Melchior. Je schrijft: ‘Unwin kwam zelf met Paleo/Low Carb in contact door een patiënte die stiekem, op eigen houtje Paleo was gegaan en haar diabetes en hoge bloeddruk omkeerde.’
Als Paleo/Low Carb hoge bloeddruk verlaagt en diabets (2 neem ik even aan) omkeert/opheft, wat moet iemand dan doen met een te lage bloeddruk en een te lage bloedsuikerspiegel?
Een vriendin van mij waarover ik me al langer zorgen maak, is momenteel op vakantie in Indonesië Ze wordt regelmatig duizelig, krijgt transpiratie-aanvallen, valt soms bijna flauw, wordt dan helemaal niet lekker, is vaak moe en klaagt vaak over slecht zicht. Dat wordt de laatste tijd steeds erger. Wellicht omdat ze nu anders eet. Ik dacht aan een hypo dus diabetes.
Gisteren liet ze zich daar onderzoeken door een vaste huisarts van de familie en kreeg te horen dat ze een te lage bloeddruk heeft en een te lage suikerspiegel. Volgens de huisarts had ze geen diabetes. (Ik hoor nog waarop hij dit baseerde.) Advies nu van de dokter: meer natuurlijke suikers eten en verder onderzoek/algehele check-up thuis laten doen en eventueel een hersenscan.
Tsja. Wat is nu wijsheid?
Mijn vraag is: als Paleo/Low Carb werkt voor te hoge bloeddruk en te hoge bloedsuiker, werkt het dan ook voor te lage bloeddruk en te lage bloedsuiker? Het werkt immers voor alles? En hoe kan dat?
Christel, daar kan natuurlijk van alles aan de hand zijn. Die check up lijkt me erg zinnig 🙂 .
Verder hebben mensen zelden klachten als gevolg van een ‘normaal lage’ bloeddruk, zeg 95/60. Orthostatische hypotensie (een beetje is volgens mij overigens normaal) is een gevolg van een verstoorde baroreflectie en dat is een autonoom probleem. Ik ken anekdotes van mensen die hun POTS (zwart voor de ogen, racend hart bij opstaan uit zit/lighouding) op paleo zagen verdwijnen.
Is ze sinds kort paleo? Komt wel voor:
http://www.paleohacks.com/nutritional-deficiency/postural-hypotension-since-paleo-927
Bedankt voor je reacties en je link-tip! Ja, uiteraard wordt ze straks binnenstebuiten gekeerd. Ze eet al vrij lang paleo, op de hagelslag na op haar speltbeschuitje ’s morgens 🙂 Na 25 jaar vis en eieren eet ze nu ook weer vlees.
Onder de link worden tips gegeven zoals meer drinken, meer zout, meer vet en meer koolhydraten. En ook een jodium te kort werd genoemd. Zoals je al aangaf, er kan zoveel aan de hand zijn. Ik zal haar in elk geval de tips doorgeven zodat ze er wat mee kan experimenteren. Nogmaals dank voor het meedenken!
Christel…. Paleo en speltbeschuitje in dezelfde zin???? Ik zou zelfs het speltbeschuitje laten vallen 🙂
Christel, wanneer je low carb gaat houden je nieren de helft minder zout vast, een evolutionair mechanisme. De bloedstroom krimpt in dit geval, vandaar lagere bloeddruk. Het schijnt een gewenningsproces van het lichaam te zijn, aan de nieuwe metabole situatie. Esmee schrijft op haar site dat veel zero carbers geen zout toevoegen en desondanks prima functioneren.
Wat het ook kan zijn, heb ik meegemaakt met een collega, dat ze teveel water drinkt. Hierdoor spoel je zeg maar alle mineralen o.a. zout, weg. Collega was een sportster die leefde volgens het adagium ‘water drinken voor je dorst hebt’. Kreeg last van flauwvallen bij in de ochtend opstaan. Probleem, plus aantal andere klachten, verdwenen als sneeuw voor de zon toen ze ermee stopte.
Tegenovergestelde, te weinig drinken, lijkt mij onwaarschijnlijk. Maar dat blijkt ook wel uit de vorige blog van Melchior.
Tije, ze drinkt eerder te weinig water. Dat van de bloedstroom begrijp ik en ik denk dat iets dergelijks aan de hand kan zijn. Na de vakantie maar even goed onderzoek laten doen. Ze heeft gelukkig zelf een erg fijne huisarts. Zo een die openstaat voor Paleo en eigen ideeen 😉
Ook over voedsel: zoals wij eten.
Geschreven door een wetenschapper, dus soms lastig te volgen. Maar de eerste 3 allinea’s zijn wel veelzeggend (dan denk ik aan Hans, maar ja, ik weet dat hij dit niet wil….)
Ehm , char.frank ,
Bedoel je mij ? Geen idee wat je bedoelt en waar het over gaat ……
Wil je e.e.a. verduidelijken alsjeblieft ?
Wat wil ik niet , en hoe weet je dat ik ,,dit ” niet wil ?
Je bent een open boek Hans. 😀
☼ ☼ ☼
We zullen af moeten wachten tot char.frank de betreffende link plaatst en een toelichting erbij geeft.
Wat je wel wilt? Een Grietje dat enthousiast meedoet met paleo/low carb en misschien zelfs VVW. 😉 Toch?
Hoi Alex ,
Wat moet ik daar op zeggen , open boek ? Hoezo , heb niks te verbergen … Hans is Hans 😉 Bevalt prima…..
Zeker wil ik graag dat (elk ) Grietje de beste keuze’s maakt qua gezondheid , net als elke Hans ….. een ieder in vrijheid en eigen keuze’s .
In de hoop dat de Grote Boze Wolf niet toe slaat ….. 😉
Pingback: Paleo of diabetes: Engelse huisarts David Unwin geeft patiënt keuze | Spiksplinter nieuws
Pingback: Engelse huisarts David Unwin geeft patiënt keuze | Spiksplinter nieuws
http://www.spiksplinternieuws.nl/parkinson-genezen/ Hans Spaans
Lekker wereldje. Hier en daar.
Ik ben er stil van. Niet te geloven. Wens haar sterkte toe en dat ze velen de ogen opent.
En jammer genoeg kom je dit bij ons ook tegen….
Dappere vrouw!
Interessante link Alex. Ik ken iemand met Parkinson, en zou het graag doorsturen. Toch ben ik daar erg terughoudend in geworden. Als mensen dit soort informatie niet kunnen of willen oppikken, vinden ze je al snel een drammer of betweter. Deze persoon heeft ook diabetes type 2 en was eerst erg geïnteresseerd in een gezondere leefstijl. Uiteindelijk heeft hij toch niets gedaan met de informatie die ik aangereikt heb. Hij vindt het toch te moeilijk om zijn brood te laten staan. Tegenwoordig zwijg ik er liever over, maar het kost me wel moeite 😐
Parkinson klachten reduceren interview met Hans Spaans
Op een gegeven moment houdt het op Stillewillie, dan kun je alleen de gevonden informatie delen, of hier bij Melchior <3, en hopen dat ze ooit zover zullen zijn om in ieder geval een stap in de juiste richting zetten en dan weten ze je wellicht weer te vinden. 😉
Voeding is veranderd, maar hoe wie wat vertelt hij niet. Daar ben ik wel nieuwsgierig naar.
Je schrijft: ‘Als mensen dit soort informatie niet kunnen of willen oppikken, vinden ze je al snel een drammer of betweter’…
Of een Jehova, Stillewillie. 😉 En voor je het weet sta je bij het grof vuil LOL.
Voedsel als medicijn is een mindset. Veel mensen klampen zich vast aan hun ziekte, zoals jouw persoon met Parkinson en hebben dan eenvoudigweg geen armen meer over om het idee op mogelijk op herstel te omhelzen. Dat geeft ons een gevoel van machteloosheid.
Dan denk ik: Je kunt alleen dat zien wat je zelf begrijpt.
Ik denk dan eerder… Je kunt alleen dat zien wat je WIL begrijpen.
Ha ha, ja dat dacht ik vroeger ook vaak, maar het is echt een kwestie van kunnen begrijpen. Inzicht kun je niet dwingen. Pas als het kwartje valt, dan kun je het begrijpen. En dan zie je het ineens overal om je heen, terwijl het er allang was, maar dat het niet tot je doordrong.
Voorbeeld. Ik herinner me nog goed dat ik leerde dat door te vrijen met een jongen je zwanger kon raken. In de winkelstraat zag ik een vrouw. Haar jas wapperde vrolijk open en toonde onbeschaamd haar bolle buik. Ze liep hand in hand met een man. Ik dacht OMG, die hebben het met elkaar gedaan! IK schaamde ervoor dat ze dat zo maar lieten zien, hahaha!
Voor die tijd liepen er natuurlijk ook heel veel zwangere vrouwen om me heen, maar die zag ik gewoonweg niet, omdat ik het niet begreep wat ik zag.
Hahaha, doet me denken aan Cruyff:
“Je snapt het pas als je het door hebt”
Wanneer je de 1e link zou hebben gevolgd en niet alleen de video gekeken, zou je weten dat hij verwijst naar Terry Wahls’ video en daar ook nog verdere links naar personen vermeldt die positieve ervaringen hebben met een andere aanpak dan de reguliere.
Wanneer je met goede bedoelingen iemand wilt wijzen op een andere aanpak van een probleem/ziekte zul je in de eerste plaats moeten luisteren naar wat diegene aangeeft waar behoefte aan is. Niemand staat open voor een beter-weter die alleen zijn/haar verhaal afsteekt, of dat nu over paleo/low-carb/VVW of wat dan ook gaat, neem maar een voorbeeld (NOT) aan fanatieke vegetariers/veganisten. Leven en laten leven en anderen ondersteunen indien gewenst.
Louise, ik hoop dat je er iets van je gading in vindt en anders een inspirerend verhaal weet te waarderen, waarbij de opmerking aan het eind van het interview schuurt, dat geef ik grif toe. ❤
Alex, ik ken Hans Spaans en heb de Wim Hof ademhaling van hem geleerd. Maar die methode vind ik niet prettig. Je hyperventileert, en dan adem je uit en wacht zo lang mogelijk met inademen. Als ik dat doe, lijkt het of ik niet meer gewoon kan ademen, alsof ik vergeet weer in te ademen. En dat zou voor meer mensen kunnen gelden: http://www.parool.nl/binnenland/-oefeningen-iceman-wim-hof-eisen-slachtoffers~a4309348/. Dus goed voor Wim en Hans, maar niet voor mij.
Vlees, vet, water: werd ik ook beroerd van.
Ketogeen: voor veel mensen met parkinson goed, ik werd alleen maar stijver en beroerder.
Ik heb gemerkt dat ik slecht tegen veel verzadigd vet kan. LPS-probleem? Sinds ik veel minder dierlijk vet eet, voel ik me beter.
Omdat teveel vet en eiwit niet goed gaat, zit er niets anders op dan meer koolhydraten te eten. Ook al zou dat in theorie niet ideaal zijn, voor mij lijkt het vooralsnog toch beter. Ik kom toch weer uit op (voorzichtig) meer koolhydraten/ vezels/ resistent zetmeel.
Ik geloof niet in een truc die voor iedereen geldt. Was het maar waar dat de wereld zo simpel in elkaar zat!
Dank je wel voor je uitgebreide reactie Louise! Ik ben het zeer zeker met je eens dat er geen 1 goed antwoord is dat voor iedereen geldt. Dat zou prachtig zijn, maar zo werkt het niet. Dit zal verder voor jou ook niks nieuws bevatten https://fredphillips.wordpress.com/articles/healing-parkinsons-disease-naturally/ maar misschien wel voor een ander dit nog zoekende is.
Ben je wel nog bierviltje paleo of heb je daar ook nog bepaalde aanpassingen moeten doen? Die bindweefselmassage had bij jou verder ook geen effect?
Succes!
Tja, het lichaam is zeer bizar…
Is niet elke baby die wordt geboren (ongeacht de afkomst) in ketose? Indien ja, dan zijn e toch allemaal gelijk ….
Kurt, mijn ouders hebben een kat die alleen kattenbrokjes blieft. Voor vlees, rauw of niet, haalt ze haar neus op. Vooralsnog is deze kat kennelijk gezond, in die zin dat er (nog) geen pathologie is vastgesteld. Maar het is niet normaal.
Wanneer een mens zich beter voelt op een voeding die sterkt afwijkt van de voeding waarop we als soort zijn geëvolueerd, is dat niet normaal.
Pardon? Ik mag dan wel open staan voor een macro-nutriëntneutraal bierviltje, maar niet direct voor soortvreemde voeding. Dat is niet mijn pakkie-an. 🙂
Dat zeg ik ook absoluut niet, Alex! Ik reageer op Kurt. Ik beweer dat we in de grond behoorlijk gelijk zijn.
Melchior, In de grond wòrden we weer allemaal gelijk LOL
Melchior…. dat we allemaal gelijk zijn is idd ook mijn stelling… indien niet… moeten we dan niet teruggaan naar waar het begon…. dat de bevolking in Afrika (onze voorouders) niet de enige overlevenden waren en dus meerdere “rassen” overleefden.
Hahaha Christel , prof . Muskiet zegt dat we een halve banaan zijn . Relativerend , we maken ons tijdens ons leven zo druk over gezondheid en voeding , als halve banaan , om in de grond behoorlijk gelijk te worden . Rare jongens die halve bananen ……….
http://www.kwakzalverij.nl/nieuws/de-wim-hof-methode-een-nieuwe-ster-aan-het-alternatieve-firmament/
Ik ben ook zeer voorzichtig met die gast. Hij kletst veel onzin en neemt volgens mij soms onaanvaardbare risico’s met mensen. In het interview met de Parkinson-patiënt zitten een paar #€%&=? momenten 🙂 . Hij zit overigens nog te schudden in zijn tuig, wat niet wegneemt dat hij zijn levenskwaliteit kennelijk behoorlijk heeft verbeterd.
Wanneer het te goed klinkt om waar te zijn… 🙂
De verbeteringen zouden best wel eens een gevolg kunnen zijn van Terry Wahls’ dieet, wellicht door ketose. 😉 Hij heeft een Google-doc (Hans Spaans) maar daar staat van alles en nog wat in aan tips, ook woo-woo om het maar eens oneerbiedig te zeggen en ik ben echt blij met Louises reactie hierover. n=1 en zo.
Terry Wahls? Zegt hij dat ergens? Mensen die zich mystiek uitdrukken voelen zich doorgaans aangetrokken tot vegetarisme, veganisme, macrobiotiek, etc.
Hij verwijst zelf naar de video: https://plus.google.com/+ChallengingParkinson/about en onder ‘posts’ zie je de rest. Zonder dat had ik het interview echt niet gelinkt. 😛
Dominic D’Agostino and Fat Emperor talk Ketogenic Diets & Cancer
“No oncologist in their right mind would, or should question that cancer growth is tightly linked to insulin signalling.”
Helaas zijn de meesten niet ‘in their right mind’. Laatst had ik nog een gesprek met een Nederlandse hoogleraar oncologie die praten over de link tussen insuline en kanker ‘alternatief gezwets’ noemde. Uiteraard zal het levensgevaarlijke broddelwerk van de kwakzalver in Duitsland met de een of andere linke glucoseblokker ook gretig worden aangegrepen om de metabole etiologie van kanker aan te vallen.
Dank voor dit interview weer, Alex!
Ik denk dat het heel goed mogelijk is dat de ademhalingsmethode van Wim Hof echt wat doet bij Hans Spaans, hoor. Er is trouwens ook een mevrouw die haar parkinson heeft zien verdwijnen met Qigong (Bianca Molle), google er maar eens op. Met Qigong kan ik ook niks, wel eens geprobeerd, maar dat past gewoon niet bij mij.
Parkinson heeft denk ik wel te maken met stress die op de een of andere manier in je lijf vast zit.
Dus alles wat stress kan verminderen, zou kunnen helpen.
Curieus: volgens de polyvagal theory van Stephan Porges is er een link tussen de ongemyeliniseerde vezels van de nervus vagus en de ‘freeze’-reactie bij angst/stress. En parkinson lijkt toch verrekte veel op zo’n freeze-reactie, al dan niet met tremor. Als dieren een vriesreactie hebben gehad, gaan ze vaak trillen om weer in balans te komen. De tremorvorm van parkinson zou minder heftig zijn dan de stijve vorm (en die heb ik).
Ook curieus: die ongemyeliniseerde vagus-vezels komen uit in het hersengedeelte waar parkinson toeslaat. En bepaalde clostridiatoxinen kunnen via de ongemyliniseerde vagusvezels naar de hersenen reizen. Dat kunstje kunnen vast nog meer toxines.
Mensen bij wie de nervus vagus was doorgesneden, hadden veel minder kans op parkinson.
Ik kan overal links naar onderzoek bij leveren, maar heb daar nu even geen tijd voor.
Dit is op Low Carb in Lowlands herblogden reageerde:
Wederom een geweldig artikel van Melchior Meijer
Ik was laatst getuige van een hartstilstand en reanimatie op het station van Arnhem. Een vent op het perron zakte met een zucht in elkaar en dat zou dat geweest zijn als zich niet direct tien getrainde ehbo’ers op hem hadden gestort. Ambu binnen 3 minuten ter plekke. Zag voor het eerst zo’n apparaat voor pneumatische thoraxcompressies (geen Lucas, dit was een ander geval) live in werking. Geen fijn gezicht. Na een aantal shocks was er een sinusritme. De vent ging levend het station uit. Een politieagent met de koffer van de man achter de brancard aan. Op zo’n moment hoop je even extra hard dat paleo ergens goed voor is.
Anyway, dit stukje is in dat opzicht relevant.
***At 9:15 PM on Tuesday April 2, 2007, just as the opening credits for that evening’s episode of Star Trek Enterprise started rolling, I had a massive heart attack and died. Three times in fact. I died on my living room floor, in the ambulance and once again in the ER. Long story full of heavy drama, cliff-hanger close calls, amazing technologies and personal transformations, but the upshot was that I spent 6 days in a cardiac ICU and generated well over a hundred grand in medical debt. The nurses later told me that only 4 percent survive the kind of heart attack I had.
Very. Close. Call. Yep.
Phew…
Coming out of that event I was seriously disabled. A 50-foot walk to the mailbox at the end of my driveway required a 45 minute nap afterwards. Nonetheless, in between naps I could go online and I did. My focus was, “What the hell happened?” I had no significant lifestyle risk factors, no family history of heart disease and had been a strict vegetarian for over 40 years, eating a diet that included no meat, fish, birds or eggs, or anything containing those as ingredients. I did eat dairy products, including milk, cheeses, yogurt and butter, but those were the only animal products I consumed and I had them in small amounts. I was 56 at the time of my heart attack, just 3 weeks before my 57th birthday.
How could I – a low-fat, high complex-carb vegetarian eating a plant-based diet as recommended by everyone from Michael Pollan to Michelle Obama – end up with a host of serious and chronic health issues and have one of them kill me dead?***
http://carmineleo.com/blog/food-serious-as-a-heart-attack/
En daar gaan we weer…
…”For over 5 years I only ate fat and meat and drank only water. Period. 80 percent or more of my daily calories came from animal fats (butter, lard, pork fat, tallow and so on) and about 15 percent came from meat proteins. When I’m thirsty I drink water. That’s it. Although this time of year (August) when the wild blueberries are ripe on my land, I might have a handful on the way down to go canoeing on the river that is the western boundary of my place. ”
Steeds zie je die 15% proteïnen terugkomen.
En 80% van vet… da’s echt veel. ik kom er meestal niet aan. Proteïnen zit rond 25% bij mij.
Zou ik me niet druk om maken, Kurt. Als je nabootst wat je zou eten wanneer je met een speer en een mes in een aantrekkelijke wilde habitat zou leven, zou je ook wat meer eiwit en wat minder vet binnenkrijgen. Het zit hem niet in die macro’s, zie ondermeer Kitava.
Maak me er niet echt druk om hoor….
Maar als je genoeg kcal wil binnenkrijgen om op gewicht te blijven… dan moet je echt veel vet eten hoor. Dat van die Kitava… tja, die waren gezond… wij zijn niet gezond en om dat dan om te keren heb ik het gevoel dat die macro’s dan wel een rol spelen. Is enkel maar een gevoel, geen wetenschappelijk bewijs 🙂
Okay, mee eens. Kitava is misschien geen goed idee als secundaire preventie 🙂 . Maar als het om de verhouding eiwit/vet gaat… 15% eiwit versus 25% eiwit, ik heb nog nooit solide evidence tegen een wat hogere eiwit-inname gezien, eerder evidence voor.
Ook niet als je iedere dag 150-200gram eiwit binnen krijgt? Als je ongeveer 2 pond V/V per dag eet kom je daar gauw aan. En dan moet je ook nog in flink boter bakken om wat meer vet binnen te krijgen en speklappen eten. Ik probeer aan de 2000 kcal te komen, anders val ik nog meer af. Ik probeer vet vlees te eten en bij magerder vlees boter toe te voegen. Ik heb de macro’s een paar dagen bijgehouden, maar ik zit steeds aan die 150 gram eiwit minimaal en vet kom ik niet verder dan 130-150. Ik gebruik de Nederlandse voedingsmiddelentabel.
Cecile.
A suggested maximum protein intake based on bodily needs, weight control evidence, and avoiding protein toxicity would be approximately of 25% of energy requirements at approximately 2 to 2.5 g x kg(-1) x d(-1), corresponding to 176 g protein per day for an 80 kg individual on a 12,000kJ/d diet. This is well below the theoretical maximum safe intake range for an 80 kg person (285 to 365 g/d).
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16779921
En de hoeveelheid eiwit die je nodig hebt is ook van je gewicht afhankelijk, dus is dan die 150gram toch niet te veel voor mijn 55 kilo?
Cecile.
Dat durf ik niet te zeggen, maar ik denk het niet. Bedenk ook dat je behoorlijk ziek wordt als je consistent te veel eiwit binnenkrijgt. Dit is wat Staffan Lindeberg zegt:
Will protein intake be too high?
Not too high. Protein intake is often high, but not always. In meat, fish and many vegetables, protein is a major energy-providing nutrient (>>Figure>>). In fruit and root vegetables, carbohydrate dominates.
However, it is far from proven that it is harmful with a protein intake around 20–35 E%, i.e. when 20–35 percent of the calories come from protein. Protein is filling and for this reason it prevents overweight. Earlier, a protein intake at 20–35 E% has been suspected of causing osteoporosis (brittle bone), but increasing evidence indicates the opposite. Not even Heaney, whose study from 1982 has been the most cited paper in support of the idea that dietary protein increases bone loss, believes this any more.
Furthermore, the old ’fact’ that high protein diets deteriorate kidney function is being increasingly abandoned. Today, many nephrologists (specialists in kidney disease) say that abdominal obesity and atherosclerosis may have been underestimated as causes of impaired kidney function. If people with diabetes or failing kidneys decrease their waist circumference and improve blood pressure, cholesterol and blood sugar as a result of eating a paleolithic diet, very few doctors would advise them to give up that diet. But they would closely follow up laboratory tests for kidney function.
Deze studie had ik nog niet gezien… merci Melchior.
@Cecile…150-200g eiwit vind ik zelfs veel. Ik baseer me tot nu steeds op Phinney/Volek. Tijdens het Stefansson experiment was er, als ik me het nog goed herinner, steeds sprake van 100-125g eiwit (met een max van 1,7g per kg lean mass) en rond 200-250g vet. Ik reken momenteel voor mij, om terug gezond te worden, op 0,8 -1g eiwit per kg lichaamsgewicht (geen lean mass).
Momenteel worstel ik nog met een link die op het blog van Mariet werd geplaatst:
http://suppversity.blogspot.be/2016/05/the-insulin-glucagon-ratio-and-why.html
En dan denk ik weer aan Rosedale die opperde om voor diabetic zelfs maar 0,6g eiwit per kg lean mass te rekenen.
Bill heeft er ook relevante dingen over gezegd. Zoals hier:
http://caloriesproper.com/dietary-protein-does-not-negatively-impact-blood-glucose-control/
en hier:
http://caloriesproper.com/dietary-protein-ketosis-and-appetite-control/
Bedankt Melchior, voor je antwoord.
@Kurt, ik zit aan 3gr proteïne per kg. Ik zal eens meer speklappen gaan eten. Maar hoewel ik vet en kort gebakken vlees lekkerder vind dan het droge draadjesvlees of gehakt, trekt alleen speklappen eten me ook niet echt aan 😊.
Cecile
Interessant vraaggesprek met Alessio Fasano:
http://www.stuffed-pepper.com/a-cure-for-celiac-disease-and-other-autoimmune-disorders-interview-with-dr-alessio-fasano/
Dank, Ren!
En hier nog wat motiverende stuff voor mensen met diabetes type 1:
https://drive.google.com/file/d/0B1zNj2PTaDsTdHRSMGl3aTh1VmM/view?pref=2&pli=1
Haha Michael Phelps 21 gouden medailles in de Volkskrant
Zijn metabolisme, voedselverbranding, is enorm. Hij ziet er uiterst afgetraind uit. En dat ondanks een enorm eetpatroon. Zijn bestelling in Pete’s Bar & Grill in Baltimore is fameus: twee broodjes gebakken ei, met kaas, sla, tomaat en mayonaise, een omelet met kaas, drie sneetjes toast, een dubbele portie worstjes en drie chocoladepannenkoeken.
Ha Jan Peter,
Eerst nog bedankt voor de heads up van laatst. Ik heb de onhebbelijke neiging om niet te reageren op aardige berichten 🙂 .
Phelps. Sommige atleten die dagelijks zo gigantisch veel trainingsarbeid verzetten als Phelps kunnen zo’n beetje alles verstoken zonder er schade van te ondervinden. Toch moet je oppassen met algemene gevolgtrekkingen op basis van zijn case. En wel hierom:
1 Diverse atleten die ervoor kiezen hun energiebehoefte zo te dekken als Phelps doet, ontwikkelen nog tijdens hun carrière metabool syndroom of zelfs diabetes type 2. Een goed voorbeeld is roeier Steve Redgrave.
http://www.diabetes.co.uk/celebrities/steve-redgrave.html
2 Veel atleten zijn niet zo gezond als ze lijken. Als je op dat niveau aan sport doet is fitness niet meer per se gelijk aan gezondheid. Zo hebben veel atleten een horribele mondgezondheid en een ongezonde mond reflecteert metabole problemen.
http://news.nationalpost.com/sports/rio-2016/garbage-mouth-why-many-olympic-athletes-have-terrible-dental-problems
Daarnaast hebben atleten opvallend vaak te kampen met hartritmestoornissen. Denk aan Estavana Polman en Renz Rotteveel. Dit wordt doorgaans toegeschreven aan de hoge fysieke belasting, maar ik denk dat het vooral een functie is van een extra hoge brood en pasta belasting.
http://www.nrc.nl/nieuws/2016/02/18/topsport-met-een-hartritmestoornis-1592991-a167315
3 Veel topsporters krijgen al snel nadat ze stoppen met hun enorme inspanningen meer dan gemiddeld last van metabole narigheid. American Football spelers worden om die reden niet veel ouder dan 60.
Met andere woorden, ook topatleten zouden waarschijnlijk gezondheidswinst boeken door paleo te gaan, hetgeen de slimmeren onder hen ook steeds vaker doen, zij het meestal in het geniep.
En kijk, een relevante paper, zojuist getwitterd door Tim Noakes, in antwoord op een even debiele als triomfantelijke losse flodder van de afschuwelijke en nog altijd ernstig metabool gemankeerde Richard Nikoley (ook over de eetgewoonten van Phelps 🙂 ):
http://sportsmedicine-open.springeropen.com/articles/10.1186/s40798-016-0048-x
Pingback: Hoe een huisarts 40.000 pond per jaar bespaart — Het Paleo Perspectief - Low Carb in Lowlands
Michael Eades zegt het zoals gebruikelijk zeer eloquent. En in tegenstelling tot wat Evelyn Carbsane beweert, oogt hij goed voor zijn leeftijd.
Melchior, graag je reactie en wat fingerspitzengefühl.
Inmiddels is de uitslag van de eerste test binnen van mijn vriendin die in Indonesië steeds duizelig werd en niet lekker compleet met zweetaanvallen.
Bepaalde uitslagen staan in rood. De rest, zo nemen we aan, zijn blijkbaar ok. Maar hoe kunnen we dit interpreteren? Is het een pre-diabetsfase, of een verhoogde kans op diabets 2? Ik kom niet veel verder dan dat dat een mogelijkheid is.
Vriendin is 52 jaar, Indische afkomst, 1.62 m, 48 kilo
Is redelijk paleo, dus zo puur mogelijk eten, maar niet per se low carb.
Het lijkt als ze te low carb is dat ze zich sneller onwel voelt.
Uitslag in rood met uitroepteken:
PH Urine (stick) 6.5
SG soortelijk gewicht (stick) 1.020
GGT Gamma Glutamyltransferase 41 U / L
Wat is verstandig om te vragen aan de dokter?
Om welk vervolgonderzoek kan mijn vriendin verzoeken?
Misschien heb jij of anderen nog andere tips/inzichten/advies. Erg welkom om in de juiste richting te kunnen gaan zoeken. Ze voelt zich vaak zo futloos en moe. Dat is toch niet normaal voor een jonge vrouw. En al helemaal niet wenselijk met een full time baan uiteraard.
Dank bij voorbaat voor reacties!
Christel, ik ben geen arts! En zo meteen op vakantie 🙂 .
Maar ik zal mijn algemene gedachten er na thuiskomst over laten gaan.
Haha, nee je bent geen arts en zo beschouw ik je ook niet, maar jij weet dingen die de meeste artsen niet weten 🙂 Dus erg benieuwd naar die algemene gedachten.
O, lekker op vakantie! Ga je ver weg? In elk geval heel veel plezier!
Hallo Christel,
Wikipedia over PH urine:
“Normale pH van ochtendurine is 5-7, licht zuur tot neutraal.”
Jouw vriending heeft 6.5, dus normaal….
Over soortelijk gewicht van de urine:
“normale urine heeft een soortelijk gewicht (sg) van ongeveer 1010 g/L. Is het sg erg laag dan is de urine sterk verdund (zuiver water heeft 1000 g/L), is het sterk verhoogd dan is de urine sterk geconcentreerd en de patiënt mogelijk uitgedroogd.”
Of de score van je vriendin hoog is kan ik niet terugvinden. Wat ik wel vond is dat het soortelijk gewicht kan toenemen wanneer de urine glucose of eiwit bevat.
Over GGT Gamma Glutamyltransferase:
“GGT is in verhoogde concentraties (>37 U/L in volwassen mannen en >31 U/L in volwassen vrouwen)”
“Geïsoleerde verhogingen van GGT worden gezien bij medicatie en alcoholgebruik”
“Als naast een verhoogde concentratie alkalische fosfatase ook een verhoogd gamma-glutamyltransferase wordt gemeten kan er sprake zijn van een leveraandoening”
Tsja, op basis van die laatste twee zou je diabetes kunnen vermoeden, ook omdat je schrijft dat ze indisch is (aanleg).
Hallo Tije, dank je wel voor je verhelderende reactie.
Beide ouders zijn Indisch. Dus zij is voor zover ik weet een volbloed. Heeft dit iets met diabetes te maken? Dat wist ik niet.
Diabetes of pre-diabetes, daar dachten wij ook aan omdat ze behoorlijk last had van op hypo gelijkende aanvallen. Wellicht omdat ze op vakantie plotseling anders ging eten (meer koolhydraten) en dat daarom de reactie sterker was?
Kan vanuit diabetesoogpunt ook de duizeligheid worden verklaard?
Bedankt voor het meedenken!
Ik meen gelezen te hebben dat mensen in India verhoogd risico voor diabetes hebben vanwege aanleg, maar ik kan het artikel niet terugvinden.
Tsja, misschien ben ik wat al te voorbarig met de betiteling diabetes, maar laten we het dan houden op ‘metabool syndroom’, of ‘non alcoholic fatty liver disease’, of inderdaad ‘prediabetes’.
Een lage bloedsuiker (hypoglykemie) kan in dat beeld heel goed duizeligheid veroorzaken.
Kun je haar figuur eens beschrijven? Bijvoorbeeld of ze heeft: dunne benen en armen, vrij grote buik, geen taille, slechte haargroei, bochel, spataderen, snel blauwe plekke, onderkin…
Tije, haar ouders zijn afkomstig van Java, Indonesië. Er wordt onderscheid gemaakt tussen Indisch en Indonesisch. Vraag me niet hoe dat precies zit 🙂
Vriendin is klein van stuk met een slank postuur, alleen als ze last heeft van obstipatie een beetje bollend onderbuikje, maar normaliter plat. Taille prima. Haar kan beter, nagels zijn ok, geen onderkin (ach gut) geen bochel maar juist ranke hals en schouders, geen spataderen, geen blauwe plekken…
Paul Mabry:I received a reply on my Blog from a dietician who wanted to know why I didn’t include at least some plants in my diet. I couldn’t resist writing her a long letter which turned into this blog post with numerous links to articles and scholarly lectures…
http://www.borntoeatmeat.com/why-i-dont-eat-plants.html