AHS NL 2016 in Leiden: is niet deelnemen een optie?

9395922ddced3b731ff39d27fe97677f_gallery

Natuurlijk. De meesten van jullie zullen op zaterdag 22 oktober niet in het Leids Universitair Medisch Centrum zijn, maar op de tennisbaan, naar de Apenheul, bij ome Kees en tante Jet, in de tuin of achter de computer, starend naar youtube filmpjes over iemands kat. In deze post leg ik graag nog even kort uit wat je dan zoal mist.

Om te beginnen mis je de eerste presentatie ooit van Dr. Alessio Fasano in de Lage Landen. Uitleggen wie hij is voelt voor mij een beetje als vertellen dat Johan Cruijff een bekende voetballer was, maar omdat er hopelijk ook Foodlog-lezers meekijken, doe ik het toch maar even. Kinderarts en gastro-enteroloog Fasano is oprichter en directeur van het Center for Celiac Research van het Massachusetts General Hospital for Children en hoogleraar aan Harvard Medical School. Eind jaren ’80 kwam hij als veelbelovende jonge arts-onderzoeker uit Italië naar Amerika met de prestigieuze opdracht een vaccin tegen cholera te ontwikkelen. Toen dit vaccin uiteindelijk kon worden getest op proefpersonen, werden jaren van noeste arbeid letterlijk door de wc gespoeld. Op papier klopte alles, maar in de praktijk bleek het vaccin zelf een onaanvaardbaar zware diarree op te wekken. Waar veel andere wetenschappers hun wonden zouden likken om daarna een geheel nieuw pad in te slaan, bleef Fasano naar zijn data turen. Hij vroeg zich af of de natuur hem met dat onverwachte resultaat misschien iets wilde vertellen. Dat wilde zij en via een serie onvoorstelbare toevalligheden ontdekte Fasano dat gluten, het complexe eiwit dat tarwe zijn prachtige bakeigenschappen geeft, ons min of meer op dezelfde wijze belaagt als de cholerabacterie. Het verschil is dat het immuunsysteem van de meeste mensen bij iedere glutenblootstelling afrekent met de peptiden die zo sterk op het jasje van de cholerabacterie lijken. Slechts af en toe gaat het mis en dan krijgt iemand coeliakie, de nare kwaal die pas kort na de Tweede Wereldoorlog onomstotelijk in verband werd gebracht met gluten, door de Utrechts kinderarts Karel Dicke. Fasano en zijn groep hebben aangetoond dat dezelfde mechanismen die een rol spelen bij coeliakie, waarschijnlijk ook aan de basis liggen van een hele rits andere (met name autoimmune) ziekten, zoals diabetes type 1, MS en sommige vormen van kanker. In Leiden zal Fasano vooral ingaan op de rol van het microbioom, dat voor een belangrijk deel bepaalt of iemand met de ‘juiste’ genetische predispositie ziek wordt of niet.

Alsof dat nog niet spannend genoeg is, organiseren we ook een Food Dialogue (ofwel een beschaafd debat) tussen Fasano en de Leidse immunoloog Prof. Dr. Frits Koning. Fasano’s lab verzamelt bewijs dat ook mensen die geen coeliakie of tarweallergie hebben ziek kunnen worden van gluten. Met name Fasano’s pupil Anna Sapone beschikt over data die duiden op het bestaan van ‘glutenovergevoeligheid’ als legitieme klinische entiteit. Hoewel Fasano als hartstochtelijk Napolitaan niemand een leven zonder pasta en pizza gunt, stelt hij met pijn in het hart dat deze Non Celiac Gluten Sensitivity (NCGS) zeer waarschijnlijk echt is. Frits Koning denkt daarentegen dat het fenomeen meer een modeverschijnsel is. Als beide grootheden de degens kruisen, kon dat wel eens een aardig intellectueel vuurwerk opleveren. Verwacht geen berichtgeving in de ‘serieuze’ media, want deze stuff is veel te complex voor de gatekeepers van de wetenschapspagina’s, die bovendien niets op hebben met toepassing van Darwin op subdisciplines van de biologie, zoals geneeskunde en voedingsleer🙂.

Fasano geeft een keynote. Het thema is Darm & Vuur en we zijn dan ook ontzettend blij dat de Leidse paleoantropoloog Wil Roebroeks de andere keynote wil geven. De mens als geboren kok is een populair idee. De Britse paleoantropoloog Richard Wrangham betoogt ondermeer in zijn boek Catching Fire dat mensen hun complexe brein te danken hebben aan de vroege beheersing van vuur. Aangezien we miljoenen jaren geleden al at will fikkies konden stoken, waren we al heel vroeg in staat om meer energie uit met name wortelstelsels en knollen te winnen. Dat energiesurplus was voldoende voor de encefalisatie-explosie die uiteindelijk tot Homo sapiens leidde. Dit allemaal volgens Wrangham. Een probleem met de Wrangham hypothese is een opvallend gebrek aan fossiel bewijs voor het structurele gebruik van vuur door de voorlopers van mensen in de perioden waarin de encefalisatiespurts vermoedelijk plaats hadden. Wil Roebroeks heeft hard gemaakt dat Homo erectus niet of nauwelijks vuur gebruikte toen hij tijdens de eerste Out of Africa migratie zo’n miljoen jaar geleden Europa binnenkwam. Als Wrangham gelijk heeft en erectus in Afrika routinematig vuur maakte, zou het vreemd zijn wanneer hij die gewoonte bij de exploratie van veel koudere gebieden ineens zou opgeven. Roebroeks plaatst het begin van routinematig vuurgebruik in Europa tussen 400.000 en 300.000 jaar geleden en niet bij erectus maar verrassend genoeg bij de Neanderthalers. Homo sapiens bereikte het Midden Oosten en Europa rond 100.000 jaar geleden, maar liet zelfs toen nauwelijks sporen van vuurgebruik achter. De Leidenaren worstelen met het raadsel hoe deze anatomisch moderne mensen zich in hemelsnaam warm hielden in de barre Europese winters. Een hoog aandeel metabool actief en extreem thermogeen (warmte producerend) bruin vet is één van de belangrijkste kanshebbers. Spannend of spannend?

Wie vuur en koken zegt, zegt tegelijk Advanced Glycation Endpruducts, kortweg AGE’s. Hoe je je eten bereidt is wellicht even belangrijk voor je gezondheid als het eten zelf. AGE’s zijn verbindingen tussen suiker en eiwit die zonder tussenkomst van enzymen ontstaan wanneer je die twee met elkaar in contact brengt. Hoe heter de omgeving, hoe sneller die reactie verloopt. Enorme hoeveelheden AGEs worden gevormd bij het agressief verhitten van voedsel, vooral van producten met veel eiwit en vet. AGEs maken eten lekker. Het heerlijke bruine korstje op een gegrilde kip? AGEs. De onweerstaanbare geur van vers gebakken croissants? AGEs. Helaas zijn AGEs niet alleen maar lekker, ze zouden volgens sommige wetenschappers al in betrekkelijk kleine hoeveelheden voor problemen te kunnen zorgen. AGE-onderzoeker Helen Vlassara doet bijvoorbeeld het liefst alle exogene AGEs in de ban. Volgens de Wageningse AGE-onderzoeker Vincenzo Fogliano – die in Leiden komt spreken – is het echter onwaarschijnlijk dat de AGE-load van bijvoorbeeld gebraden vlees bij een gezond iemand tot problemen leidt, mits hij of zij ‘verder gezond eet’. Voor landbouwman Fogliano is dat min of meer volgens de Schijf van Vijf. Symposiumgangers plaatsen het AGE-vraagstuk hoogstwaarschijnlijk liever in de context van een evolutionair geschikt voedingspatroon, met om te beginnen niet of nauwelijks bloedsuiker- en insulineverhogende, potentieel tot metabole endotoxemie leidende acellulaire koolhydraten. Wat vindt Fogliano hiervan? Alleen als je komt, kun je het hem vragen.

Ik zal niet zeggen klap op de vuurpijl, maar zelf kijk ik toch wel heel erg uit naar de lezing van Josephine Joordens, een zeebioloog met een PhD in de geologie, nu werkzaam aan de faculteit Archeologie van de Universiteit van Leiden en een collega van Wil Roebroeks. In haar lezing ‘Water en vuur: wat dreef onze menselijke evolutie?’ stelt zij de vraag of de evolutie van ons complexe brein het gevolg was van onze interactie met vuur, van onze interactie met kustlandschappen met de alleen daar toegankelijke breinspecifieke nutriënten, van geen van beide of van beide. Hoewel Joordens volgens mij warm loopt voor of zelfs aanhanger is van de waterkanthypothese, stelt zij in haar introductie: However, while important, these [brain specific] nutrients as such do not provide a satisfying explanation for our spectacular braininess. Zij lijkt dus evidence te hebben die de theorie van Stephan Cunnane (Survival of the Fattest; The Key to Human Brain Evolution) ondermijnt. Wat is die evidence? Ook hier geldt: alleen als je echt helemaal niks met onze biologie hebt, baal je niet als je het haar niet kunt horen uitleggen.

Zonder de overige sprekers – Peter Joosten over Quantified Self, Dr. Elske Bos (bioloog, filosoof en fietsenmaker!) over de waarde van n=1 studies in vergelijking tot groepsstudies, Geja Heinen over de Gut Brain Axis en (onbevestigd) Dr. Huub Savelkoul over het microbioom – tekort te willen doen, stop ik mijn pleidooi om er op 22 oktober bij te zijn hier. Waarom? Alleen omdat ik zometeen voor zeven dagen op reportage moet en ik mijn koffer nog moet pakken🙂. Ajuus en tot ziens in Leiden! Dit jaar hebben we na afloop zeer waarschijnlijk een after party waar iedereen nog even kan napraten met iedereen. En o ja, dit jaar is er koffie zodra je je hebt geregistreerd!

52dc2b57ab43f78d4b583f77e832141a_gallery

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

65 reacties op AHS NL 2016 in Leiden: is niet deelnemen een optie?

 1. Minke zegt:

  Deze leek geeft alle mogelijke zaterdagbestedingen op om de 22e in Leiden te zijn. En of ik het allemaal kan volgen? We zullen het zien.

 2. Christel zegt:

  Lekker artikel weer, Melchior, jammer dat ik niet in NL ben de 22ste😦
  Wel vraag ik me af waarom er geen spreker is uitgenodigd die de optie bespreekt dat een buitenaardse beschaving een groepje intelligente mensen heeft achtergelaten, al dan niet met (experimentele) opzet? En dat dit een mogelijke en logischer verklaarbare oorzaak was van die encefalisatie-explosie? Er is immers genoeg bewijs dat de aarde beschavingen kende die verder waren dan wij nu… Of is dat not done in jullie kringen?

  • You must be kidding🙂.

   Fijn dat je een ticket naar Nederland hebt geboekt, Christel! Leuk je ontmoeten!

   • Christel zegt:

    Melchior, ik schreef, jammer dat ik niet in NL ben de 22ste Volgend jaar hoop ik van wel. Afhankelijk of mijn dochter slaagt voor haar opleiding op Hogeschool Leiden, bij de buren dus.😉
    Wie weet nodigen jullie dan ook een spreker uit als Peter ten Haring.😉

    Nee, i’m not kidding dus. Dit idee houdt me al bezig sinds ik ‘Waren de goden kosmonauten’ heb gelezen. Er is genoeg bewijs van eerdere beschavingen op deze aarde. Ik houd ervan met dit idee te spelen. In historische literatuur vind je daar verhalen van terug. Het mag in elk geval niet bij voorbaat worden uitgesloten, vind ik. Maar wie ben ik.😉

    Een snelle google brengt me bij Peter ten Haring…
    http://www.wanttoknow.nl/universum/de-reuzen-waren-op-aarde/

 3. Achterlangs krijg ik de bizarre vraag hoe veel ‘wij’ aan AHS NL verdienen. Proest. Het is een stichting, die tot nog toe quitte speelt. Alle vrijwilligers die het evenement van de grond tillen doen dat uiteraard onbezoldigd. We reizen ook op eigen zak naar de vergaderingen, locatie-inspecties, etc. Dat dit even duidelijk is🙂 .

 4. Christel zegt:

  Volgens mij zie jij een heel andere vliegtuig-wel-niet-geboekte-ticket-tekst dan ik. Of bedoelde je 22 sept 2017?! Eerst sparen.

  Een beetje geschift denken leidt niet zelden tot nieuwe waarheden.😉

 5. Geertje Boon zegt:

  Beste Melchior,
  even ter geruststelling..er zullen er velen zijn die je niet hoeft te overtuigen. vorig jaar in Groningen was al geweldig en dat zal het dit jaar ook zeker zijn! Ik ben erbij.

 6. micha zegt:

  Mooie post: hoeveel wij aan AHS verdienen? Hahahahaha, tot nog toe heb ik toegelegd op AHS vanwege reiskosten etc.

  Wat betreft kennis heb ik wel een hoop opgedaan aan nieuwe inzichten en dat is natuurlijk de reden om naar AHS te komen.

  En gemeenschap (in de zin van community) is ook niet geheel onbelangrijk🙂

 7. Barbara zegt:

  Wat jammer dat ik op Sicilië aan de pizza zit

 8. Bert zegt:

  Melchior schrijft : Josephine Joordens lijkt dus evidence te hebben die de theorie van Stephan Cunnane (Survival of the Fattest; The Key to Human Brain Evolution) ondermijnt. Wat is die evidence? Ook hier geldt: alleen als je echt helemaal niks met onze biologie hebt, baal je niet als je het haar niet kunt horen uitleggen.

  Nou, nee. Geoffrey Miller stelde al in zijn boek dat het bewijs er niet is.. Want het ligt in de hersenen en die hersenen zijn verdwenen in alle botten die je opgraaft.. En dat bewijs ligt zeker niet in de botten-restanten van wat ze gegeten hebben.. EN het ontbreken van de zachtere plantaardige resten omdat het geen botten zijn die wel blijven..

  De meest kenmerkende fout van de 21e eeuwse theorievorming over de evolutie van de mens is het zoeken naar de overlevingswaarde van een seksueel aantrekkelijke biologische luxe, intelligentere hersenen !! De grote verentooi van een mannelijke pauw heeft namelijk helemaal geen overlevingswaarde.. Het is “”onnodig”” kostbare uitwas ! Opgedrongen door de parende geest van de pauwin. Seksuele selektie door partnerkeuze.

  We zijn zelf oorzaak van onze evolutie !!

  De verentooi stelt het mannetje tot een levensgevaarlijk opvallende en veel moeilijker slepender opvallendere opdracht om te kunnen overleven.. Bij de pauw werkt dit op deze wijze slechts door op 1 gender.. Het vrouwtje heeft schutkleur..
  Zo is de mens in principe ook veel te luxe uitgevoerd puur voor overleven… Maar we weten wel dat alleen een volle ijskast en een dikke auto geen garantie is voor een bestendige relatie en kinderrijk gezin voor de man.. (voor de vrouw ook niet andersom)
  En de grootste vijand van een man in zijn evolutionair succes is niemand anders dan zijn sociale mannelijke soort-lotgenoten.. Mensen zijn ook pas sinds kort meer monogaam.. En dat wil ook nog niet erg lukken.. Is dat vreemd ?!

  Onze geest en dus onze meer ontwikkelde hersenen is OOK en misschien vooral een “seksueel pronkstuk”.. Het is ook/vooral versiergerei. A gaudy entertainment system.. Daar waar de endemol op profiteert.. En facebook. En twitter…

  Je zou maar een fantastische overlevings-nerd zijn en geen vrouw kunnen/willen versieren !!

 9. Bert zegt:

  Seksuele selektie is een professionele genenzifter. Daarbij vergeleken is natuurlijke selektie een echte slechte amateur !

  Bij onze soort is seksuele selektie net zo slim als wijzelf (en onze hersenen dus). Geestige en ruimhartige mensen zijn aantrekkelijker.. Maar humor vraagt intelligentie.. En gedachten kun je niet lezen zonder taal..

  Het boek van Geoffrey Miller betoogt dat we ons bestaan niet danken aan en alwetende schepper, en evenmin aan evolutie door blinde en domme natuurlijke selectie. Onze evolutie kreeg vorm dankzij wezens me een intelligentie ergens daar tussenin : onze eigen voorouders die zo ‘”verstandig”‘ mogelijk hun partners uitkozen (genen ziften).
  We erfden zowel hun seksuele voorkeur voor warme, geestige, creatieve, intelligente, ruimhartige medemensen als sommige van die hoog gewaardeerde kenmerken zelf. We zijn de uitkomst van hun miljoenen jaren lange genetische-modificatie experiment, waarin hun seksuele voorkeuren de genetische screening verzorgden. Dit alles gepaard met positieve terugkoppeling-proces. Geest is kiezer en gekozene.. Hersenen geraken in een versnelling. Op hol geslagen seksuele selektie.

  Snel, krachtig en onvoorspelbaar en zichzelf katalyserend. Alles kan.. Zeer gevoelig voor beginwaarden net als bij de chaostheorie. Toeval speelt een rol. Blinde variatie en selectief behoud.

  De hersenen trekken zichzelf aan de haren omhoog..

  Oke, dit is wel weer voldoende.. De rest is te lezen in het boek, De parende geest !

  Niet DE WAARHEID.. Een interessant theorie.. Voor als je ietsssss met onze evolutie hebt.

  Ik houdt er over op.

 10. kurt zegt:

  Niets met AHS te maken… maar misschien valt het bij jullie in het Noorden op het AHS toch even te bespreken? België heeft zijn voedingsrichtlijn iets aangepast… nou breekt m’n klomp!!

  http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/2883408/2016/09/22/Meer-peulvruchten-minder-zout-dit-zijn-de-nieuwe-richtlijnen-van-de-Gezondheidsraad.dhtml

 11. Jane zegt:

  Kak dat ik daar niet bij kan zijn. Wat een meester spreker is dat!

 12. Hans zegt:

  Blog hier is een beetje dood helaas ……….

  Maar Melchior is hier kicking and alive te volgen https://twitter.com/PolderPaleo : -)

 13. Gert van der Hoek zegt:

  Staffan Lindeberg tweet niet veel, maar wel raak. Nu een relevant artikel voor a.s. zaterdag:

  “New study links protein in wheat to the inflammation of chronic health conditions”

  http://medicalxpress.com/news/2016-10-links-protein-wheat-inflammation-chronic.html

 14. Aldert zegt:

  Een supergave dag vandaag voor iedereen op het AHS-NL in Leiden! Inderdaad KAK! dat ook ik daar niet bij kan zijn😦 …. Volgend jaar dan maar weer🙂
  Zijn alle kaarten verkocht?

  • Nee, de kaarten zijn bij lange na niet allemaal verkocht, er was ruimte voor dubbel zo veel mensen. Deze tweede editie kon daarom niet uit, maar gelukkig kunnen we dat compenseren met een overschot van vorig jaar. Het geeft aan hoe ontzettend marginaal de stroming ondanks alles nog is.

   • Janet Noome zegt:

    Het was weer geweldig! Goed georganiseerd en een warm bad. Een mooi onderwerp en wat een kwaliteit aan sprekers!
    Daarom dubbel jammer dat er zo weinig mensen waren. Hoe kan dat? Redenen? Laatste weekend herfstvakantie (dus nog veel mensen vrij en weg?), veel te weinig ruchtbaarheid gegeven aan het symposium (vééél minder dan vorig jaar), te lang onzekerheid over het programma, sprekers en accreditatie (speelt een grote rol bij professionals die je juist graag wilt trekken), bij betalen zonder dat je weet waarvoor haken veel mensen af. Om maar wat te noemen. De PR-machine moet meer lawaai maken en veel harder gaan draaien! Dat is echt een heel groot punt van aandacht. Spreek de netwerken aan, verzamel mailadressen, mail nieuwsbrieven en doe aankondigingen. Het zou vol moeten kunnen zitten! De belangstelling is er wel maar de mensen weten niet dat het symposium er is (behalve dat wat twitteraars/volgers) en zijn er dan dus niet.
    Ik hoop zo op een 3e versie in 2017. Dat moet toch kunnen!

    • Hoi Janet,

     Dank voor je uitgebreide en scherpe analyse. Ik kan je verzekeren dat deze reactie in de komende evaluatievergadering prominent op de agenda komt. In het communicatiedepartement laten we – paradoxaal genoeg zou ik haast zeggen – aardig wat steken vallen. We zijn zo op de inhoud gefocust dat we soms een beetje vergeten dat er ook mensen zijn die je eerst moet uitleggen waarom je een bezoek van Alessio Fasano aan Nederland niet mag missen🙂 .

     #AHSNL2107 in Maastricht zou inderdaad geweldig zijn. Aan ideeën geen gebrek.

    • Hans zegt:

     Wil niet lastig zijn , maar doe de volgende AHS dan midden in NL ergens , Groningen is al te ver voor westerlingen , dan vanuit Zoutkamp ( ik zeg maar wat ) dan andersom 😉

     Maastricht , mooie stad na Grunn . is wat mij betreft te ver …….

 15. Stillewillie zegt:

  Het was weer top. Interessante lezingen en heerlijke lunch. Bedankt voor de organisatie. Volgende keer (2017 of 2018?)zijn wij er ook weer bij.

 16. Gert van der Hoek zegt:

  Een mooie dag in Leiden, het ging relaxed, genoeg inhoud en dingen eromheen: clinics, stands, kletsen en koffie.🙂

  De inhoudelijke klapper – voor mij tenminste – kwam van Vincenzo Fogliano, prof uit Wageningen, voedingstechnoloog. Zijn inaugurele rede was omgebouwd naar het thema Vuur. Een echt Wagenings verhaal: de technologie moet voor oplossingen zorgen, dat is de enige mogelijkheid om genoeg voedsel te produceren voor de hele wereld. Verhaal was plausibel. In relatie met Vuur wees hij o.a. op het belang van Maillard reactie: koken/bakken zorgt o.a. voor een knapperig bruin korstje: lekker! En als extra voordeel: dat bruine korstje wordt niet verteerd door mensen, maar het menselijke microbioom is er blij mee: dat gaat er mee aan de gang. Dat komt mooi uit, want we hebben te maken met minder vezels in de voeding.
  Gelukkig las moderator Hanno Pijl de urgentie van mijn vraag op mijn gezicht en ik mocht vragen: hoe zit het dan met AGE’s , dat is toch zoiets als een Maillard reactie? AGE’s zouden slecht zijn voor je gezondheid? Geen probleem was het antwoord: kant-en-klare AGE’s die je via het voedsel naar binnen werkt dat is heel wat anders dan AGE’s die in je lichaam zelf worden gevormd: voer voor bacteriën, onschuldig voor mensen. Hij gaf ook aan dat dit een groot discussiepunt is in de voedingswetenschap. Ook was hij van mening dat de onderzoeksgroep die alle AGE’s op 1 hoop gooit niet op de juiste wijze metingen doet en ook nogal geïsoleerd staat. Interessant! Gaan we natuurlijk checken in de literatuur.

  De dag begon goed met de Mina en Lucy, de clinic “relax je buik”. Ik werd zo relaxed dat halverwege de eerste lezing mijn ogen even dichtvielen …🙂 Wil Roebroeks had een heel goed verhaal over het belang van vuur in de evolutie. Discussiepunt: vanaf wanneer konden mensen vuur maken? Hij houdt het op ca 350.000 – 400.000 jaar geleden. Vraag blijft: waarom werden ca 2 miljoen jaar geleden de mensen opeens groter en kregen ze meer hersenen? Vuur ? Iets anders?

  In de lunchpauze zou ik nog een clinic doen, maar het was zo lekker in het zonnetje buiten dat ik daar ben blijven kletsen.

  De lezing van Geja Heinen: ze stipte veel interessante dingen aan, maar ik kan mij geen rode lijn voor de geest halen. Wel: eet meer paddestoelen. Het ging natuurlijk vooral over het microbioom, maar dat ging het de hele dag al.

  De ster van Leiden was natuurlijk Fasano: eerst ’s ochtends een goede discussie met Frits Koning over gluten en glutengevoeligheid. Beiden deden het goed. In de afsluitende lezing aan het einde van de dag was Fasano minder terughoudend dan in de discussie: toen was hij veel politiek correcter. Logisch. Zijn verhaal is bekend – ook o.a. via Youtube – maar toch leuk en interessant om live te beleven. Hele mooie afsluiting.

  Tussen de lezingen en clinics door was er ruim voldoende tijd om de stands te bekijken en om mensen te spreken. Daarom had ik anders dan vorig jaar – toen een veel intensiever programma – na afloop minder de behoefte om na te praten bij de borrel. Ben heel tevreden de trein op gaan zoeken.

  Het begin van de traditie is er, of het nu jaarlijks of 2-jaarlijks wordt, dat wachten we rustig af. Maastricht hoor ik fluisteren. Kan ik me alvast opgeven?

  • Dank voor je mooie verslag, Gert! En nu krijg ik eindelijk een beetje een gezicht bij je naam. Ik had geen idee dat jij het was die de eerste vraag stelde na de inderdaad ‘provocerende’ lezing van Fogliano. Minder relevant, maar hij is een ontzettende leuke gast. Uiteraard ga ik als de wiedeweerga terug naar de review paper van Vlassara et al uit 2011, die mij in april 2014 – ik herinner me het moment in de trein, ergens zuid van Assen – overtuigde dat exogene AGE’s toch systemisch effect hebben (los van het effect op het microbioom). Ik heb maanden lang mijn best gedaan om Vlassara naar Leiden te krijgen, maar het is nogal een luxe tante en dat lukte niet. Mijn hoofdstuk over AGE’s is klaar. Nadere studie moet uitwijzen of ik dat grondig ga herzien🙂.

   Bedankt voor je aanwezigheid weer, Gert!

   • Gert van der Hoek zegt:

    Een quickscan in PubMed levert mij niet veel op. Behalve dat er nog veel onderzoek / bevestiging nodig is…

    Er zijn wel dieet interventies gedaan, maar ik ben bang voor confounding. Voedsel met AGE’s zou ook voedsel kunnen zijn dat pro-inflammatoir werkt omdat er veel hoogbewerkte koolhydraten in zitten. Bijvoorbeeld.

    Misschien een mailtje naar Fogliano of hij kan verwijzen naar literatuur?

    Jij ook bedankt Melchior en alle andere vrijwilligers!

   • Hans zegt:

    Fijn om te lezen dat je toch nog met HET BOEK bezig bent Melchior , had al een beetje de hoop opgegeven 😉 Vrees wel dat je ,,eeuwig” kan blijven herzien met steeds veranderende inzichten ? Hoop dat ik het nog mag meemaken dat het boek hier op tafel ligt naast The real meal revolution en The big fat surprise 🙂

    • De laatste vraag uit de zaal van een meisje deed me beseffen wat een lul ik ben, Hans. Ik ga niks meer beloven, maar het vuurtje brandt weer🙂. En barende vrouwen zijn altijd een excuus. De vrouw van onze super manager @rnold was uitgerekend op de dag van het symposium. Ze beviel enkele dagen ervoor van een kerngezonde dochter, maar uiteraard accepteerden we ook dat als legitieme en letterlijke kutsmoes om het zonder hem te stellen, ha, ha, ha.

    • Hans zegt:

     🙂 🙂 🙂

  • Hans zegt:

   Dank voor je verslag Gert ! Helaas heb ik op het laatste moment besloten niet te komen i.v.m. hoogzwangere dochter. Op dit moment toch nog niet bevallen dus helaas fout gegokt . Hoop dat de a.s. ouders mijn kleinkind LCHF voeden , jammer dat het (blauwe) boek van prof. Noakes hier ( nog) niet te krijgen is .http://realmealrevolution.com/the-books

   Nogmaals dank , door je verslag ben ik er toch een beetje bij geweest 🙂

 17. Gert van der Hoek zegt:

  Nee niet gezien, dank je wel Alex ! Zal ik vanavond op mijn Kindle zetten voor nadere bestudering.

 18. Gert van der Hoek zegt:

  Even een tussenstand ivm de AGE’s. Duidelijk is dat de vraag of AGE’s negatief kunnen uitwerken op je gezondheid nog steeds zeer controversieel is. Interventieonderzoeken zijn te manipuleren denk ik richting je eigen agenda. Gaat het bijvoorbeeld om de AGE’s of om de (bewerkte) koolhydraten of om de caseïne? Ook het meten van AGE’s kan op verschillende manieren. Vaak wordt de ELISA test gebruikt, dat is denk ik vragen om problemen.
  AGE’s heb je in soorten en maten, de ene zou wel en de andere niet.

  De belangrijkste bron van AGE’s is: koffie. De AGE’s in koffie werken positief: als anti-oxidant.

  Een trial uit 2014 bij mensen vond geen verschil tussen voeding laag of hoog in de AGE’s. Ziet er serieus uit op het eerste gezicht. Link gaat naar het volledige artikel.

  “Dietary Intake of Advanced Glycation End Products Did Not Affect Endothelial Function and Inflammation in Healthy Adults in a Randomized Controlled Trial”

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4056644/

  Voorlopige conclusie: het moet eerst nog bewezen worden dat AGE’s iets zijn om je druk over te maken.

 19. corrien zegt:

  Wauw Melchior, dank voor al je voedings-tips….
  Toch leuk om op m’n 56e voor ‘meisje’ uitgemaakt te worden…. 😉

 20. corrien zegt:

  Ik kan als fysiotherapeut geen accreditatiepunten krijgen, maar vindt de prijs voor ‘geïnteresseerde leek’ (vergeleken met reguliere scholingen) heel netjes……maar helaas kon ik dat niet overbrengen.

  Ik had het idee dat er in Groningen meer mensen uit de Paleo-sport/beweeg-hoek waren.
  Ken op de sportschool diverse mensen die interesse hebben in crossfit en eerlijke voeding, maar helaas kreeg ik ze niet geïnteresseerd. Of ‘te duur’ of “Ik ga zaterdag sporten”. Zij halen hun info vnl. van internet

  • Die prijs van net onder de 100 euro voor ‘geïnteresseerde leken’ is inderdaad in verhouding erg schappelijk, maar ik merk dat Nederlanders het exorbitant veel vinden. Bij de oprichting hebben we langdurig gesproken over die ticketprijzen. Een deel van de betrokkenen was voor een heel laagdrempelige prijs. Uiteindelijk werd gekozen voor de huidige prijzen, omdat die laagdrempelige route ons volledig afhankelijk zou maken van (grote) sponsors. Nog afgezien van het ontnuchterende gegeven dat die er niet zijn – grote commerciële partijen hebben nul komma nul belangstelling voor dit paragdigma – wilden we dat niet. Pest of cholera, met andere woorden. Maar we houden moed!

   • Overigens is het aanvragen van accreditatie een absolute pain in the ass. Terwijl we van de wetenschappers die spreken en deelnemen horen dat ons symposium zo’n hoog niveau heeft en zo veel nieuwe inzichten exploreert, doet het orgaan dat over de toekenning van accreditatie gaat alle lezingen in eerste instantie af als niet voldoende evidence based. De huisarts/huisartsenopleider die de taak op zich heeft genomen dit te regelen, moet praten als Brugman en eindeloos herformuleren om de accreditatie in tweede, derde of vierde instantie alsnog af te dwingen. Zelf zou ik deze club het liefst de middelvinger geven, maar we zijn er ook een beetje van afhankelijk.

 21. Er schijnt gisteren een nogal subversief artikel over diabetes verschenen te zijn in diverse kranten. Ik vind dat deze hype te vuur en te zwaard bestreden moet worden. Allemaal anekdotes, allemaal geneuzel van niet epidemiologisch geschoolde mensen in het veld. Waar is de harde wetenschap!

  http://lowcarbinlowlands.nl/wp-content/uploads/2016/11/artikel-Melchior-Meijer-diabetes-AD.pdf

  • Stillewillie zegt:

   Haha, ik vond het een zeer welkome afwisseling van de gangbare berichten in de media. Eindelijk.

  • Hans zegt:

   Heb nog een ouwe AD bij de Appie gescored vandaag in Oosterwolde Frl. van ma.dag . Stond er niet in …… Friezen mogen er niet van (w)eten ? Nou , ik kan getuigen dat het heel nuttig voor ze zou zijn 😉

   Wel opgeslagen in PDF , nu nog leesbaar zien te printen voor deze en gene ……..Lukt alleen nog op 1 A4 met loupe te lezen tot nu toe.

   En haha , die harde wetenschap , burp 🙂

   • Alex zegt:

    Hans, de pdf is verkleind tot zo’n 60%; wanneer je het beeld groter maakt (‘+’ bovenaan in beeld) en vervolgens bij het printen aangeeft ‘tegel’ dan wordt het beeld in 6 delen opgesplitst. Kun je het indien gewenst weer aan elkaar plakken tot posterformaat.🙂

    Maar je kunt het natuurlijk altijd per e-mail doorsturen…

    “Hij zit in alle AD-regio-edities, maar niet in het ‘pure’ AD zelf, om technische redenen, is mij verteld.” aldus Melchior op twitter.

    • Hans zegt:

     Ah , wat ben je toch geweldig behulpzaam Alex !

     ,,Tegel” zie ik niet staan ? Diegene voor wie ik het printen wil heeft wel een loep 🙂 en geen internet .

     Wat editie’s betreft , mij onduidelijk , AD tel. onbereikbaar ……. , wie leest nog een bomenkrant btw en leert er van 😉

   • Alex zegt:

    De uitgebreide uitleg versie voor Hans :-):

    Wanneer je de door jou gedownloade pdf opent kun je op ‘printer’ klikken, waarbij een nieuw venster geopend wordt. In dat venster kun je kiezen voor ‘print handling’ waarbij de 2e optie ‘tile large pages’ is oftewel het opdelen van een grote pagina in 6 ‘tegels’. Hier kun je vervolgens ook inzoomen tot 100% of meer, afhankelijk de betreffende persoon zijn loep normaal ook nodig heeft.😉 Wanneer je vervolgens de printer aan het werk zet, komen er 6 A4-tjes uit die je weer tot krant-formaat aan elkaar kunt plakken.

    Capisci? 8-|

    • Hans zegt:

     Driewerf dank Alex !

     Ga er mee aan de gang , is voor iemand zonder internet maar wel diabetes , nu ff opa sinds 05.02 uur vandaag , kost ff wat energie alles ok 😉
     Jammer dat je niet zelf bereikbaar bent ….. ergens 🙂

     Groet, Hans

 22. Gert van der Hoek zegt:

  Een mooie combinatie van weten waar het over gaat en het vakmanschap om daar een heel mooi artikel van te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s