Staffan Lindeberg, 1950-2016

Staffan Lindeberg zoals hij volgens mij het liefst wordt herinnerd: in actie op Kitava.

Staffan Lindeberg zoals hij volgens mij het liefst wordt herinnerd: in actie op Kitava.

 

Vanochtend twitterden Jamie en Anastasia van AHS Nieuw Zeeland het trieste bericht dat Staffan Lindeberg, misschien wel de contemporaine pionier van de toegepaste evolutionaire geneeskunde, is overleden. Hij werd slechts 66 jaar.

Huisarts en docent huisartsengeneeskunde Lindeberg deed eind jaren ’80 uniek veldonderzoek onder nog traditioneel levende horticulturalisten op de Trobriand-eilanden in de Stille Zuidzee. Hij promoveerde op zijn waarnemingen en deze ‘Kitava Studie’ vormde de opmaat naar een aantal kleine, maar bijzonder succesvolle Randomized Controlled Trials met patiënten met diabetes en/of coronairlijden.

Staffan Lindeberg was mijn entry in de Paleo-wereld. Al heel jong vroeg ik me af waarom de ene mens vroegtijdig ziek wordt en de andere mens, zelfs als die genetisch identiek is (eeneiige tweeling), niet. Als verslaggevertje dat veel medische klussen toegespeeld kreeg, zag ik heel wat mensen in de kracht van hun leven worstelen met of zelfs doodgaan aan narigheid die je zelfs de ergste schoonmoeder niet toewenst. Ik vroeg me steeds vaker af: is dit normaal? Wat is eigenlijk biologisch normaal? Er is een flinke hand vol ziekten die een zuiver genetische etiologie hebben – als je de verkeerde kaarten hebt gekregen krijg je ze – maar hoe zit het met de rest? De vraag of wij ‘in het wild’ ook diabetes, kanker, hart- en vaatziekten en auto-immune narigheid zouden ontwikkelen drong zich steeds vaker op. Ik probeerde me ook een soort naïeve voorstelling te maken van wat ik zou eten als ik met een zakmes en een bijl in een bos zou worden gedumpt. Geen zuivel, geen brood, geen gevulde koeken en glacés (mijn favoriete lunch in die dagen) en überhaupt vrij weinig compacte koolhydraten, was het enige dat ik kon bedenken. Maar als ik zeer gerespecteerde artsen vroeg of voeding enige invloed had op het ontstaan van de grote ziekten – tekorten aan voedingsstoffen daargelaten – ontkenden ze bijna altijd resoluut. De enige uitzonderingen waren volgens hen verzadigd vet en cholesterol, waarvan iedereen destijds wist dat ze je slagaders verstoppen en een hartinfarct bezorgen. Te veel zout, dat speelde ook wel een rol vonden ze. Maar grosso modo was chronisch ziek worden wat hen betreft toch vooral een kwestie van ‘verkeerde’ genen en pech. En dus fietste ik in juli en augustus 1989 met een vrijwel schoon geweten van Callantsoog naar de Noordkaap op koeken, taart, Nutsen, chocopasta, macaroni en kaas. Afgezien van de nodige aanvallen van achteraf gezien volstrekt verklaarbare en vermijdbare hongerklop ging dat goed, al was mijn gebit niet helemaal blij met deze verbluffende naïviteit.

Enter internet. Ergens in 1995 belde ik voor het eerst in op ‘dat rare nieuwe medium dat geen zinnig mens zich over twee jaar nog zal herinneren’. Ik weet niet meer precies welke hypochondrische zoektermen ik Alta Vista voerde, maar een uur en 60 telefoontikken later had mijn zelfs toen al bejaarde matrixprinter een meter of tien puur goud uitgespuugd. Er bleken, verspreid over de aardbol, mensen te zijn die met dezelfde maffe vragen rondliepen als ik. En niet zo maar een stel hobbyisten, maar artsen en wetenschappers. Ze hadden er veel beter over nagedacht dan ik. Op het nu antieke uitwisselingsmedium Listserve discussieerden ze over ‘het evolutiegeneeskundige model’, toen al kortweg aangeduid met Paleo. Gezondheid, ziekte en disfunctie zijn beter – of misschien zelfs alleen maar – te verklaren als je ze beschouwt door een evolutionaire lens, was de kern van hun visie. Eén van hen was huisarts Staffan Lindeberg uit het Zweedse Lund. In een select groepje inmiddels iconische figuren als Loren Cordain, Ray Audette en Ben Balzer discussieerde Lindeberg over ondermeer zijn bevindingen op Kitava. Plotseling begonnen veel dingen voor mij op hun plaats te vallen. De omstandigheden waarin een organisme zich heeft ontwikkeld, vertellen iets over de huidige behoeften van dat organisme. Met die grove Darwinistische leidraad kun je zinnige voorspellingen doen en gerichte hypotheses opstellen. Door het leidend principe in de biologie – evolutie door natuurlijke selectie – los te laten op de geneeskunde en op zaken als voeding, lichaamsbeweging, slaap, noem maar op, heb je zowel een logisch uitgangspunt als een redelijk kompas, waardoor je op een oceaan van complexe biologische verbanden een aanzienlijk betere kans hebt de talloze klippen te omzeilen.

Het was na een lezing van Lindeberg in Stockholm en het lezen van zijn tekstboek Maten och folksjudomerna dat ik besloot ‘Paleo’ te gaan. Geen gezeik, logisch verhaal, doen. Ik heb nooit omgekeken.

En nu is de pionier dus dood. 66 jaar is veel te jong. Dammit. Voor zover ik kan nagaan is er nog niets naar buiten gekomen over de doodsoorzaak. Maar ik weet wel dat ik me de laatste jaren herhaaldelijk zorgen heb gemaakt over ’s mans breekbare verschijning. Aangezien hij naar verluidt zelf vrij strikt Paleo leefde – ik noem het Bierviltje niet voor niets ook wel ‘Lindeberg Paleo’ – stemt zijn vroege overlijden uiteraard tot contemplatie. De neiging om een patatje oorlog te gaan scoren of als een bezetene tosti’s te gaan bakken, wat ik hoe dan ook heel soms doe, is groot. Hoe banaal en ongepast het ook is, we zullen er rekening mee moeten houden dat dit tegen ons gebruikt gaat worden (kom er maar in, Robert). Ik zou het zelf als tegenstander van het paradigma waarschijnlijk ook doen. Onwetenschappelijk, maar wel heel menselijk. Brace for impact. Tegelijkertijd is het nuttig om onder ogen te zien hoe onvoorstelbaar krachtig de interventie bij steeds meer aandoeningen blijkt te werken. Mede dankzij de wetenschappelijke gedrevenheid van Lindeberg helpt een groeiende schare verlichte zorgprofessionals mensen met diverse metabole ontsporingen tegenwoordig adequaat uit de brand.

Dank daarvoor Staffan Lindeberg. Je stond torenhoog op de wish-list van keynote sprekers op het Ancestral Health Symposium Nederland, maar we dachten dat we nog zeeën van tijd hadden. RIP.

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

72 reacties op Staffan Lindeberg, 1950-2016

 1. Jacob Rijpstra zegt:

  Waarom beloof je niet om uit te zoeken waarom Lindeberg,misschien één van de godfathers van de prachtige paleo gedachte,zo vroeg gestorven is?
  Wat zou dat een geweldige motivatie zijn om paleo te bedrijven als een oorzaak voor zijn voortijdige sterven te achterhalen zou zijn.
  Jacob Rijpstra.

 2. Marcel Crok zegt:

  Dank voor je zelfreflectie, want inderdaad, het eerste cynische commentaar is al op je blog achtergelaten…
  Maar zolang we niks weten over de doodsoorzaak moeten we terughoudend zijn. Wie weet is hij wel door een dronken junkfoodaanhanger overhoop gereden.
  Laten we hopen dat mensen uit zijn omgeving inzien dat het in zijn geval verstandig is om wat uitgebreider op zijn medische geschiedenis van de laatste jaren in te gaan. Om wilde complottheorieën voor te zijn.

  Jammer dat ik hem nooit heb kunnen ontmoeten.

  Marcel

 3. Marietsebiel zegt:

  Alex for the rescue 😀
  ik heb het hele internet afgezocht, nog niks gevonden. Ook op FB niet, waar hij een account heeft/had. Geen enkel bericht ! Bij zijn universiteit, niks !
  Wel de site van Per Wikholm gevonden op FB, die volgde hem (StaffanLindeberg) dus ik dacht hij heeft misschien info gedeeld. Er stond wel een bericht van 15 januari 2016, dat deze: Per Wikholm op 21 dec, 2015 is overleden 😦

  Het is inderdaad toch zaak de roddels voor te zijn. Kijk maar naar Robert Atkins, in 2003 overleden ná een val, coma en hersenletsel, overleden met 30 kg. meer door vasthouden van vocht door de ontregeling van de lichaamsfuncties.

  Nú zijn er nog regelmatig flapdrollen die lacherig refereren aan zijn gewicht/dieet/dood.

 4. Tije zegt:

  Erg triest nieuws dit! Zo’n aimabele man, zo ineens dood.
  Ik vrees dat dit nog wel enige tijd zal nagalmen. Net als bij Atkins weet je wel; uitgegleden op z’n stoepje en op z’n hoofd gevallen, maar volgens neolithici (is dat een woord?) waren het z’n vaten.

 5. Geertje Boon zegt:

  Hallo Melchior, Bedankt voor je mooie afscheidswoorden van een vd pioniers. Je geeft ons als lezer een inkijkje in hoe “snel” of hoe “langzaam” de paleo inzichten zich verspreiden. Vriendelijke groet, Geertje

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  • Dank, Geertje. Nee, echt snel gaat het niet 🙂 . Hoewel, nu wordt het idee gekaapt en als volkomen nieuw en verrassend uitgevent door allerlei lieden en media die er tot voor kort nog schande van spraken…

 6. Bert zegt:

  66 jaar is best wel oud ! Mijn broer werd maar 35 jaar. Gewoon in zijn slaap overleden .

  De treurige versleten jaren zijn Staffan Lindeberg bespaard gebleven.. Als ik mijn moeder (73) zie.. Twee versleten knieen die haar elke dag plagen. Nu mag ze nieuwe knieen.. maar ze weet nog niet welke eerst ! En of ze in dat proces wil stappen in haar situatie.
  En ze heeft al hartritme-stoornis en heeft daarvoor een pacemaker. En moet ook naar de trombose dienst voor antistolling.. Daar krijgt ze weer blauwe armen van van het stoten..
  Nu heeft ze ook,… boezemfibrileren.. Hoge harstslag. En daar weer twee andere medicijnen voor gekregen.. betablockers.
  En 2 weken geleden had ze wondroos aan haar gezicht/wang en tot boven haar ogen (1 zijdig).Eerst smal-spectrum antibiotica. De volgende dag rende ze weer naar de arts en kreeg ze breedwerkend zwaar antibiotica.. De dag erna weer naar de arts en naar het ziekenhuis.. En kreeg ze Prednison mee..
  Meteen daarna werd ze zwaar verkouden..

  Gelukkig kreeg ze van een kennis voor de kerst twee friese suikerbroden met pakjes echte boter erbij! Van de ECHTE bakker. Nu zal ze wel weer snel opknappen. Ik heb haar gezegd om ze weg te gooien.. (het brood)

  Staffan Lindenberg was echter ook maar een enkele n1.. De waarde daarvan moet je niet overdrijven/onderschatten..

  • T.Sarr-Valk zegt:

   “versleten jaren”. Dit klinkt nogal bout. Ook met een pacemaker is er nog heel goed te leven. Zeker als je je best doet om positief met de nodige voedingsstoffen om te gaan en voldoende te blijven bewegen.
   Ik heb sinds augustus ook zo’n ding, maar slik vooralsnog geen medicijnen. Ben nu bijna 79, loop dagelijks met mijn hond, tweemaal per week Seniorenfitness, verantwoordelijk voor 19 jarige kleinzoon die bij mij woont en voor de complete huishouding.
   Om dat aan te geven als versleten jaren gaat mij te ver.
   Ik had staffan Lindenberg graag meer jaren gegund en wens mijzelf ook nog graag wat meer jaren in goede gezondheid toe.

  • Wat een narigheid, Bert. Maar zoals mevrouw Sarr-Valk hieronder (of hierboven?) aangeeft, ook dat is een kwestie van perceptie.

   • Bert zegt:

    Ik heb nog wel respect voor mijn moeder hoe positief ze er bij blijft.. Dus met haar perceptie is niet alles mis.. Maar als je een natuur hebt van veel fysiek bezig wil zijn dan zijn een zwakke conditie door hartritme-stoornis en hartfalen en boezemfibrileren.. erg vermoeiend. En dan ook nog niet vooruit kunnen vanwege zere versleten knieen,.. Lopen met een kruk.. Terwijl ze eigenlijk alleen maar wil spitten en ploeteren als een vrouw uit de oudheid i.t.t. boekjes lezende huisvrouwen..

    Dus ik zie ook wel licht bij het op tijd heengaan van Staffan Lindenberg. Ook dat is een kwestie van perceptie.

    Maar als Paleo een recept is voor iemand zijn doodsangsten.. Dan is het perspectief van het heengaan van Staffan een slecht bericht. Want dat wil je toch niet weten,.. Dat die man stervelijk is.. Dat raakt je diep in je geloof.. Weh is je houvast.

    Dan maar hopen dat ie vermoord is ! Door iemand van Unilever. De FBI of CIA..

 7. Faraday zegt:

  Statistisch geen enkele relevantie.
  Mevr. Calment rookte tot vijf jaar voor haar dood(116)
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Jeanne-Louise_Calment
  Krasse genen en toeval zijn primair voor een vergevorderde leeftijd.

  • Nee, natuurlijk, helemaal gelijk. Maar je bent wel uitgepraat als iemand het als argument gebruikt. Dit ultieme eindpunt is geen lekker uitgangspunt voor een discussie.

   En het idee is nu juist dat genen geen veto hebben inzake levensduur. De meeste mensen zouden gezond een ‘normale’ leeftijd moeten kunnen bereiken door hun organisme de juiste mix van signalen te geven.

  • Arjan van Groningen zegt:

   En de oudste man ter wereld maakte, en at, zijn hele leven suikergoed. Verloor overigens zijn twee kinderen in het getto, vervolgens zijn vrouw in Auschwitz, maar schijnt in het bezit te zijn van een onverwoestbaar optimisme.
   https://www.welt.de/vermischtes/article151696919/Das-Ernaehrungsgeheimnis-des-aeltesten-Mannes-der-Welt.html

   • Bert zegt:

    #Arjan, Wat je schrijft is niet allemaal juist ! Deze man vergiftigde andere mensen met zijn gemaakte suikerwaren.. Zelf deed hij nog geen suiker in zijn thee !! Corupte man.. Keek toe hoe anderen vergast werden en glibberde er zelf tussendoor met zijn suikerkunsten,.. Maar bleef er zelf ver van..

    Oke, ik chargeer.. Veel leed overkwam deze man.. Maar hij nam zijn eigen lot sterk ter hand !

 8. L.A.Grosheide zegt:

  Hai Melchior,omdat het nieuwe jaar er is voor de goede voornemens wil ik je bij deze mijn excuus aanbieden voor mijn laatste schrijven aan jou. Helaas liet ik mij meeslepen door mijn emoties,zat er vol van. Hoop dat je mijn excuus aanvaard. Ik wens je een goed maar ook mooi en vooral een gezond nieuwjaar! Groetjes en liefs van Linda.

 9. Gert van der Hoek zegt:

  Een schok, dit overlijden.

  Voor de liefhebbers: HET boek van Staffan Lindeberg – Food and Western Disease – is compleet in PDF te downloaden:

  ftp://nozdr.ru/biblio/kolxo3/B/Lindeberg%20S.%20Food%20and%20western%20disease..%20Health%20and%20nutrition%20from%20an%20evolutionary%20perspective%20(Wiley,%202010)(ISBN%201405197714)(O)(370s)_B_.pdf

 10. Gert van der Hoek zegt:

  ftp://nozdr.ru/biblio/kolxo3/B/Lindeberg%20S.%20Food%20and%20western%20disease..%20Health%20and%20nutrition%20from%20an%20evolutionary%20perspective%20(Wiley,%202010)(ISBN%201405197714)(O)(370s)_B_.pdf

 11. Gert van der Hoek zegt:

  De link is te lang ofzo: gewoon kopiëren in zijn geheel en plakken in google.

 12. GertvanderHoel zegt:

  De berichten zijn: alvleesklierkanker.

 13. marcel zegt:

 14. Stillewillie zegt:

  Tsjonge, zo zie je maar weer, zonder geluk vaart niemand wel. Aan de andere kant is er ook weer een land vol met metabool ontspoorden en obesen, die aantoonbaar resultaat hebben bij Paleo/LCHF. Dus dat maar aanhalen bij eventuele zendingsdrang.

 15. Hans zegt:

  Met plezier lees ik diverse reacties . Daar ik evolutionaire geïnteresseerd ben en mijn eigen gedachten daar over heb wil ik dat hier graag kwijt . Geen enkel medisch blad toont overigens interesse, voor mijn gedachten kronkel ???? Dat geeft te denken ? Darwin geeft aan in zijn betoog[rond 1850] dat het niet de sterkste zijn van een soort, ook niet de intelligentste, wel degene die zich het beste aan veranderingen kunnen aanpassen. Alsof een systeem het vermogen zou hebben om zich aan te kunnen passen . Dit zou betekenen dat er op een of andere manier een vorm van intelligentie aanwezig zou moeten zijn in het evolutionaire systeem ? Mijn inzien is er geen enkele vorm van intelligentie aanwezig, evenals er geen god aanwezig is, Het gehele evolutionaire systeem bestaat uit toeval. Ik zou dan ook graag de stelling van Darwin willen verdiepen en verbreden, met alle respect voor Darwin, door te stellen dat het niet de sterkste zijn van een soort, en ook niet de intelligentste, wel degene die de meeste mogelijkheden hebben. Dat ze zich daardoor beter aan kunnen passen spreekt voor zich. Als men hier zich in zou kunnen vinden, dan rijst vanzelf de vraag de vraag, hoe komen ze aan die mogelijkheden[Possibilities ]. Dus het kernwoord is niet aanpassen maar mogelijkheden hebben gekregen, verworven. Dat leidde mij naar een aantal logische verklaringen van het evolutionaire systeem, die ik graag met jullie wil delen.

  • Dit is wat Stephen Cunnane heel mooi beschijft in ‘Survival of the Fattest; the key to human brain evolution’. Hij noemt het exaptatie. En inderdaad, het is een heel plausibel model!

   • Johan zegt:

    Graag zou ik mijn 3 a viertjes naar jouw toe sturen. Kort gezegd komt het hier op neer dat de evolutie maar een doel heeft en dat is overleven. Er zijn 2 systemen ontstaan in de loop der miljoenen jaren. Het abortus systeem en het inductie systeem. Survival of the Fittest betekent overleven voor de best aangepaste? Mijn inzien bepalen het aantal mogelijkheden de overleving kansen . Dus de vraag is hoe komt de mens aan de mogelijkheden. We hebben als mens de massa ovulatie verlaten . In plaats van 1 x per jaar ovuleren, bv in de herfst , ovuleren we nu 12 x per jaar, ergo alleen bij de mens is een overgang bekend . Hierdoor wordt de eicel steeds bevrucht op een ander tijdstip. Daar de stand van zon en maan eb en vloed teweeg brengt is het voor mij duidelijk dat ze ook invloed hebben op de bevruchte eicel. De biochemische constellatie van het individu verschild van een ander individu en dit geeft aan de mens als ras ongekende mogelijkheden. Zo heeft de evolutie slim gebruik gemaakt van de reeds voorhanden zijnde stoffen in het lichaam , d.m.v. isomeren, concentratie verschil en een getriggerd target orgaan heeft het enorm veel mogelijkheden. Gaarne reactie hierop.

  • Hans zegt:

   Beste Hans , zou je een andere naam hier willen gebruiken omdat ik hier al enige tijd Hans ben , anders is het wat verwarrend . Bij voorbaat dank 😉

   • Johan zegt:

    Met plezier wordt ik Johan.

    • Hoi Johan,

     Bedoel je dit, ongeveer?

     Exaptation of the Human Brain

     Exaptation is when an evolved feature has other, ‘unseen’, effects on another part of the organism that was not intended by the original derived feature. Cunnane’s suggests that the initial spark of brain evolution was not caused by culture or language, but by obtaining this shore-based diet. Their brains weren’t growing because it was advantageous to be smarter, being smarter was simply a side effect of consuming a shore-based diet. These nutrients, for the first time present in abundance, allowed the physiological processes of brain expansion to occur; intelligence was simply a bonus to discovering a shoreline niche that was exploited for its caloric bounty.

     Functionality of a Shore-Based Diet

     How did the exploitation of shorelines start? Cunnane pictures a 3 million year old East Africa Sub-Saharan environment as one full of competition for food. The forests were dominated by well-adapted primates, able to capitalize arboreal niches, like the Chimpanzee. The ancient human ancestor, Australopithecus afarensis, in strife by a shrinking forest and threatened by starvation, needed to compete for a new food source. Perhaps by chance, or lack of an option, afarensis found the vast unexploited resources of the shorelines. Shorelines presented a reliable resource with a relatively small amount of competition and predators. Eventually, Cunnane says, the day to day fight for survival faded. The Australopiths exploiting shorelines had time on their hands to begin to play (with sticks, stones or whatever was around them) and not worry about food as much. They slowly noticed that these play things could be used as cutters, scrapers, choppers etc. They could be used as tools. Thus the first application of human intelligence had been discovered.

     Shoreline in Uganda.
     Infants and Fatness

     As discussed above, the modern infant human brain is constrained metabolically and structurally if lacking DHA and other brain selective nutrients. Human babies are equipped, however, they are born fat, with enough DHA to use for months. The unique—in regards to our other primate cousins—fat natal development period must have evolved somehow within the last 2 to 3 million years. Cunnane argues that the shores of Africa provide the only stable and abundant habitat that could provide these nutrients. Fat babies evolved to meet the need for high membrane complexity and to meet the higher need for metabolic fuel.

    • Johan zegt:

     Hartelijk dank voor je informatie van Stephen C Cunnane .
     De werkelijkheid is meestal ingewikkelder en meer diverse. In deze materie is dat voor mij een axioma. Voedsel heeft uiteraard iets te maken met de ontwikkeling van de hersenen, we zien dat bij dieren en mens. Dat voedsel de aanstoot gegeven heeft tot vergroting van de hersenen kan ik me niet indenken . Misschien gedeeltelijk bv 20 % . Mijn inzien heeft het nog het meest te maken met het verlaten van de massa ovulatie. Daar bedoel ik mee dat de voorloper van de mens een maal per jaar ovuleerde en langzaam is dat meer geworden . Zou dat onder invloed van de steeds socialer worden van de prehistorische mens zijn ontstaan? Ik kan me voorstellen dat met het ontwikkelen van de hersenen er een steeds ingewikkelder prehistorische mensen ras ontstond. Het gevolg is dat er steeds meer afwijkingen ontstaan in de constructie van bv de hersenen en andere delen van het prehistorische mens De evolutie heeft slechts een doel, overleving van het ras. Om dit ras te laten overleven moest het evolutionaire systeem meer overlevingskansen geven door meer ovulaties dan 1 x per jaar .
     Het is bekend dat meer dan 50 % van de vruchten bij de mens uitloopt op een spontane abortus zonder dat de betrokkene dat weet omdat het binnen 1 of 2 weken na de bevruchting optreed.
     Bij dieren is dit niet of zeer veel minder aan de orde .Ik noem dit het evolutionaire abortus systeem . Het dood gaan door ouderdom en door afwijkingen, zoals kanker en infectie . Het werkt in de ontogenetische periode van de mens en uiteraard ook bij de dieren, maar is daar niet noodzakelijk voor het ras om te overleven , omdat de complexiteit niet op deze manier aan de orde is .Het rechtop gaan lopen van de mens geeft volgens mij een enorme boost aan de ontwikkeling van de hersen . Het evolutionaire inductie systeem, werkt eveneens vanaf de bevruchting tot aan de dood en geeft een enorme vermeerdering van mogelijkheden aan de ontwikkeling van de mens omdat de mens daardoor een grote diversiteit krijgt van op het gebied van biochemische samenstelling. Dus meer mogelijkheden en ergo een betere aanpassingsmogelijkheid.
     Het abortus systeem is het afstreven van een individu. in de periode van bevruchting tot aan de dood. Belangrijk anders zouden afwijkingen, bv maligniteiten erfelijk kunnen worden. Nu worden ze geaborteerd omdat ze voor de instandhouding van de mens niet van nut zijn .
     Het inductie systeem in een universeel systeem, dat organen elkaar beïnvloeden. Daar de mensen niet meer periodiek geboren worden en dus wat chemische samenstelling allen verschillend zijn, door het inductie systeem, geeft dit een diversiteit aan de mensen en dus vele mogelijkheden tot aanpassing en dus tot overleving . Zou het daardoor komen dan ons ras zo succes vol is ?
     Uiteindelijk denk ik dat het rechtop lopen van de prehistorische mens een enorme groei deed ontstaan van de hersen omvang . Het leren omgaan met werktuigen en het socialiseren zal allen bijgedragen hebben tot de groei van de hersenen.
     Uiteindelijk ben ik er van overtuigt dat meerdere factoren debet zijn aan de groei van de hersen en dat de werkelijkheid nog wel ingewikkelder is en moeilijker is . Gaarne reactie hierop . Gegroet

    • Johan,

     Graag jouw definitie van “succesvol ras” ?

     Dank,

     Stef

    • Johan zegt:

     Beste Stef, mijn inzien is dat een ras dat zich handhaaft doordat het zich op tal van plaatsen kan aanpassen doordat het vele mogelijkheden heeft als potentie op biochemisch vlak. Als ik naar het menselijk ras kijk en ik zie wat ze teweeg brengen en elkaar aanrichten en eigenlijk niet met bezit en macht om kunnen gaan, dan ben ik bang dat het woord succes misschien wel misplaatst is.

    • Johan zegt:

     Stef , hartelijk dank voor je mijmeringen. Ik probeer rustig wat antwoorden te geven om dichter bij de werkelijkheid te komen wat evolutie betreft. Ik denk dat in het “Evolutionaire Systeem “alles toeval is . Geen intelligentie en geen God. Als we ons afvragen waarom de mens zo n succes is qua overleving en uitbreiding en overheersing van de aardbol , dan bedoel ik daar alleen de numerieke aantallen van de mens . Dat de mens vervuilend is en verwoestend en oorlog voerend en overheersend is enz. is voor mij duidelijk. Hoe kon dit gebeuren en dat is wat me bezig houdt, zijn dit de aanpassingen [dat duidt op intelligentie] of de aanpassingsmogelijkheden [toeval]? Voor mij is dat duidelijk de mogelijkheden tot aanpassen. Die mogelijkheden kreeg de zeer vroegere mens door het verlaten van de massa ovulatie. Uiteraard heeft voeding en nog andere oorzaken daar mee te maken . Ik denk dat mutaties uiteraard een rol speelt en dat het toeval, zoals je zegt bepalend is . Volgens mij hebben ook de zeer vroege mens en dieren mutaties ondergaan, en toch hebben mensachtige het toeval gehad om succesvol te zijn wat numeriek betreft. Als dit zo zou zijn en de “Possibilities ” hebben dit veroorzaakt dan is de vraag waarom die mogelijkheden plots zo veel groter worden. Voor mij is dat duidelijk dat dit komt door verlaten van de massa ovulatie . Benieuwd naar je reactie ? Johan

    • Bert zegt:

     Als ik er iets op moet zeggen. Ik heb het al in meerdere draadjes (te) vaak genoemd. Lees het boek van Geoffrey Miller eens getiteld ; De parende geest !!

     Lijkt mij meer zinvol dan in maanstanden te gaan denken.. Ik heb de theorie in eerdere draadjes kort diepgaand toegelicht.. Dan heb je 1 van de puzzelstukjes.. Dieren zijn namelijk heel ontzettend verschillend in partnerkeuze.. Daar verwonder ik mij ook altijd over in elke tv-uitzending die het dierenleven toont.. Baltsgedrag is ook de poort naar de bevruchting.. Het komt de partners heel precies.. Ze discrimineren verschrikkelijk. Zal Silvana Simons niet willen weten.. Maar is wel een feit.. Een verkeerd kleurtje als is het maar op 1 klein plekje.. Het wordt gezien.. De ogen keuren elke partner minitieusss.. Kijkt niet of de man een visje gegeten heeft..of een omega 6 worstje.. Volle maan schijnt wel romantisch te zijn…

    • Johan zegt:

     We gaan het boek lezen ? Ik ben benieuwd

    • Bert zegt:

     Oke, Johan. Zeker doen. Ik heb het 15 jaar geleden gelezen dus ik heb geen idee hoe ik het zelf nu zou ervaren.. Maar het boek is uitwerking van het teoretische uitgangspunt dat de mens de geest gekregen heeft om uit versieren te gaan. Niet slechts als overlevingsgereedschap, maar ook als veriergerei.. Alleen overleven is niet genoeg.. Je moet ook ten minste 1 partner bewegen tot voldoende seks om nakomelingen voort te brengen. Voor de pauw is dat afhankelijk van een anders totaal nutteloze staart.. Een handicap zelfs.. Daarom juist..

    • Hans zegt:

     Dank Johan / ex Hans voor je naamswijziging,

     Ook fijn dat je hier weer wat leven in de brouwerij krijgt …. , dat lukt niet iedereen hier 😉

  • Hans zegt:

   Excuus voor plaatsen op verkeerde plek .

   Zie :
   januari 16, 2017 om 5:13 PM

   Beste Hans , zou je een andere naam hier willen gebruiken omdat ik hier al enige tijd Hans ben , anders is het wat verwarrend . Bij voorbaat dank

   • Voor Johan:

    Dank Johan,

    Goed om weten wat je precies meet wanneer je maatstaf “succes’ aangeeft 🙂

    Wat mijmeringen:
    – of evolutie een doel zou hebben is maar de vraag. Evolutie en doel zijn menselijke begrippen. Misschien wil alles in het heelal gewoon maar golven (Einstein heeft het daar al eens over gehad)
    – of de meeste mogelijkheden de overlevingskansen verhogen? In het geval van een alleseter versus een bamboe eter wanneer alle bamboe op is, uiteraard wel. Anderszijds helpt het ook ten sterkste hoe snel je jezelf kan reproduceren in vergelijking met wat rondom je verandert en in vergelijking met hoeveel er sterven in je populatie.
    – en dit is louter mijn gevoel: ik geloof niet zo in stilletjes stapje voor stapje evolueren, eerder in mutaties die “het geluk hebben” het beter te doen dan de originele en zo snel flink wat succes kennen
    – wat de evolutie van de mens betreft, zou ik graag wat meer horen in het paleo dieet, nu is het vooral een dieet met zeer weinig paleo 🙂
    – waar de mens nu staat doet me een beetje aan gsitende druiven in een wijnvat denken: flink wat suikers [sic] voorhanden en flink wat nestvervuiling (al is ‘wijn’ een veel leuker woord hier 🙂 ) waardoor de gisten langzaam maar zeker bijna allen dood gaan, maar toch weer niet allemaal. Niet dat de wijndrinker daar enige interesse in zal hebben 🙂

    Smakelijk en warme groeten!

    • Johan,

     Wat meer mijmeringen van mijnentwege 🙂

     @Johan Ben akkoord met je idee dat er geen “God” de evolutie in banen leidt, ik zou zeggen dat evolutie zijn eigen banen maakt. Of anders gezegd: leven doet leven en evolutie is alweer een menselijke duiding op de dingen die wij rondom ons zien gebeuren.

     @Melchior Trouwens had graag van Melchior gehoord wat hij bedoeldt met “troebele lens” van de evolutie (vs “evolutie”).

     @Johan verdere mijmeringen… Uit evolutionair oogpunt zou ik zeggen:
     – wat ze in paleo allemaal zeggen: ons nieuw voedselaanbod past niet bij onze veel trager evoluerende genen
     – ons samenlevingsverband (afgebakende grenzen, gemeenten, landen, EU…) past niet bij ons paleo kleine groepjes sociaal leven
     – ons vernietigend energiegebruik (gas, olie, kernenergie) en daarbij gepaarde afvalberg past niet bij ons duurzaam paleo energie gebruik
     – onze kennis (uit scholen, documentaires en advertenties) past niet bij onze paleo kennis die van ouder op kind werd doorgegeven

     Ofte samengevat: als evolutie wil zeggen dat je moet verder doen zoals je bezig was, dan zijn we nu als mens helemaal niet goed bezig.
     @Johan: Maar als evolutie wil zeggen dat je per generatie meer nakomelingen moet hebben dan de vorige generatie, dan zijn we als mens goed bezig.

     @Bert “Voor de pauw is dat afhankelijk van een anders totaal nutteloze staart.. Een handicap zelfs”
     …Maar als evolutie wil zeggen dat je per generatie meer nakomelingen moet hebben, dan zijn ze als pauw goed bezig.

     Iets “nutteloos” noemen in evolutie is gedurfd (niets mis met durven hoor!). Volgens wikipedia zou de pauw met die opengaande staart best wat roofdieren afschrikken.

  • Alex zegt:

   Floden flyter stilla fram
   och jag har mod att flyta med

   The river flows quietly until
   and I have the courage to go with the flow

   een ontoereikende Google vertaling die Melchior wellicht wenst te verbeteren…
   het afscheid is morgenmiddag 5 januari om 14.00 uur.

 16. Marietsebiel zegt:

  “Thanks for all the excellent work you did, Staffan Lindeberg. You will not be forgotten!”
  van Eirik, blogger at Darwinian-Medicine.com.
  Veel links naar het research en 2 video’s van Staffan Lindeberg

  http://darwinian-medicine.com/rest-in-peace-staffan-lindeberg/

 17. OMG Staffen nu al teruggeroepen door de Schepper? Innige deelneming aan familie, vrienden en volgers.

  Ik zag net zijn foto op http://darwinian-medicine.com/rest-in-peace-staffan-lindeberg/ en dacht gelijk aan mijn vader zaliger.

  Melchior, heb je even een tweet message gestuurd wegens geen idee hoe je anders te bereiken over iets gans anders.

  Gezond en Gelukkig 2017 iedereen zonder zorgen.

 18. Dwight Lodges zegt:

  Heeft iemand een betrouwbare bron over de oorzaak?

  • Doodsoorzaak alvleesklierkanker, bevestigd door de familie. Diagnose in september, overleden op eerste kerstdag.

   • Dwight Lodges zegt:

    Hoe betrouwbaar is dit? Het is mij allemaal iets te toevallig. In de beriichtgeving kom ik alleen maar concullega s tegen die stellen dat dit de oorzaak is en waarvan ik me afvraag waarom ze dit zo graag naar buiten willen brengen. Komt ze misschien iets te goed uit terwijl het het Staafan zijn geval kans van 1 op miljard is om dit te krijgen. Zijn er ook berichten van objectieve bronnen: bijvoorbeeld een dokter of bericht van familie zelf? Kan zelf niks vinden. Bedankt voor het meedenken. Melchior zoals jij zijn er maar weinigen. Kunnen velen velen een voorbeeld aan nemen…

    • Peter zegt:

     Volgens Elon Musk is de kans dat we [b]niet[/] in een computersimulatie leven 1 op één miljard.
     Wat dat impliceert voor de dood van dhr. Lindeberg is me nog niet helemaal duidelijk.
     De kans dat de familie niet de waarheid zou spreken over de doodsoorzaak lijkt me verwaarloosbaar klein. [ maar wellicht groter dan 1:1000.000.000 😉 ]

     /pas op met statistieken.

    • @Dwight Lodges

     Correct me when I am wrong:

     Voor zover ik Staffan begrijp, heeft hij/zijn onderzoek het vooral over voeding en ‘hart en bloedvaatziekten en overgewicht’, veel minder over kanker. Dat de man sterft door iets anders dan hart en bloedvaatziekten of overgewicht, maakt dus dat zijn voedingspatroon hem wel degelijk beschermt heeft tegen ‘hart en bloedvaatziekten en overgewichtsproblemen’.

 19. aagje51 zegt:

  Misscien komt deze reactie twee keer want de eerste poging werd niet zichtbaar.
  Wellicht hebben jullie het artikel “Novel diet therapy helps children with crohn’s disease and ulcerative colitis reach remission” in
  https://www.sciencedaily.com/releases/2016/12/161228171130.htm, gezien.
  Als je dan leest wat “novel” inhoudt …
  Is het niet deprimerend dat deze kennis al zolang aanwezig is mede of misschien wel grotendeels dankzij het indrukwekkende werk van Staffan Lindeberg al die jaren geleden? Nu doet men alsof het net is ontdekt. Diepe zucht.

 20. Alex zegt:

  http://darwinian-medicine.com/learn-from-the-best-10-healthnutrition-scientists-you-should-follow/

  On the shoulders of giants: Staffan Lindeberg, Leo Pruimboom, Art Ayers, Loren Cordain, Tommy Jönsson, James H. O’Keefe, Graham Rook, Alan C. Logan, Tore Midvedt and Patrice D. Cani.

  http://wholehealthsource.blogspot.nl/2017/01/goodbye-staffan-lindeberg.html

 21. Faraday zegt:

  wie geraffineerde koolhydraten zegt, zegt obesitas of andersom natuurlijk:
  http://nos.nl/artikel/2159764-ook-siberische-nomaden-zijn-tegenwoordig-te-dik.html

 22. Peters zegt:

  Ik ben ook gestopt met joggen toen ik hoorde dat James Fixx voortijdig was overleden.

 23. Martijn Goossens zegt:

  Waarom zou hardlopen niet goed voor ons zijn? Dacht bjuist dat het (zeker voor het eten) heel goed is omdat de spijsvertering vast wordt gestimuleerd, ons lichaam maakt zich klaar voor de voeding die volgt na de bewegiong (jagen,verzamelen)….maar ik heb geen wetenschappelijke onderbouwing daarvoor 😉

  • Was deels grapje Martijn, maar met zeer serieuze ondertoon. We zijn gemaakt voor korte, explosieve krachtsinspanningen en voortdurende laag tot matig intensieve beweging (zoals wandelen, ouderwets werken). Marathons lopen daarentegen, is verschrikkelijk ongezond, slechter voor het lijf dan roken. Zie ook deze oude post.

   • Tije zegt:

    Ben ik het niet mee eens Melchior, daar dit zeer waarschijnlijk alleen onderzocht is onder mensen die hun energie voor het merendeel uit koolhydraten halen.
    Zoals je misschien weet heb ik uitgezocht dat het basisprobleem bij hartfalen en hartritmestoornissen lijkt te zijn dat het hart onvoldoende energie uit glucose kan halen. Bij metabolisering van glucose gaat 30% energie verloren, in vergelijking met vetverbranding. Het hart kan echter geen vetverbranding bijschakelen, om dit verlies aan energie op te vangen, doordat het hart overvloedig glucose aangeleverd krijgt (koolhydraten stapelen). Glucose verbranding krijgt altijd voorrang bij de hartspier. Per saldo is er dus energietekort, dat is niks anders dan hartfalen. Overbelast je zo’n lamme hartspier dan krijg je hartritmestoornissen spierscheuring (littekenweefsel).

    De volgende tekst, afkomstig van mijn site:

    “Over het geheel gezien heeft het hart een voorkeur heeft voor vet, als basisbron. Glucose komt op een tweede plaats (Berg, 2002). Het hart gebruikt dan ook voor het grootste gedeelte vet als basisbron. Van de beschikbare capaciteit bestaat minimaal 60% en maximaal 90% uit vetverbranding (Kodde, van der Stok, Smolenski, & de Jong, 2007, p.27). Een van de redenen voor deze voorkeur voor vet, is dat het hart efficiënter werkt op deze basisbron. Het hart benut de brandstof afkomstig uit vet niet alleen beter dan uit glucose; de hydraulische werking van het hart (de pompfunctie) is ook efficiënter op basis van vet als brandstofbron. Dit komt doordat de mechanismen in het hart beter op elkaar afstemmen (Veech, 2004, p.310).
    Wanneer mensen ouder worden dan verliezen ze een deel van deze efficiëntie van vetverbranding, want er vindt een relatieve verschuiving plaats naar de metabolisering van glucose (Kates, et al., 2003). “

    • Bert zegt:

     Tije,… Welke conclusies mag ik dan trekken ? Eerst lees ik dat hartfalen/hartritmestoornis een gevolg kan zijn doordat het hart onvoldoende energie kan halen uit glucose. En niet zo als het wenst energie uit vet omdat het hart overvoerd is met glucose..

     Maar op het laatst schrijf je dat bij ouderen een deel verlies op treedt van de efficientie van vetverbranding..

     Welke conclusie mag ik of mijn oude moeder met hartritmestoring (en boezemfibrileren) hieruit trekken.. Dat het gewoon ouderdom is.. Dat zegt de dokter ook wel eens heb ik hem horen zeggen..

     Zou zij toch ondanks de verminderde efficientie van vetverbranding op haar leeftijd minder ritmestoringen kunnen hebben bij minder (overmaat) aan glucose,… ondanks de vermidnerde efficientie van vetverbranding op haar oudere leeftijd.. ?

     Is daar iets zinvols op te zeggen.. Behalve dat sowieso een verlaagde glucose altijd beter is.

    • Tije zegt:

     Hallo Bert,

     De volledige zin is:

     Wanneer mensen ouder worden dan verliezen ze een deel van deze efficiëntie van vetverbranding, want er vindt een relatieve verschuiving plaats naar de metabolisering van glucose

     Anders gezegd; mensen raken steeds insuline resistenter, met het vorderen van de leeftijd. Voor het hart betekent dit een steeds groter toevoer van glucose. Dat heeft twee nadelen. Eerste nadeel is dat het hart glucose altijd voorrang geeft, maar daar wel minder energie uit kan halen – scheelt een 30%. Tweede nadeel is dat het hart minder efficiënt werkt, als een orkest zonder dirigent.
     Andere metafoor die je ik in de literatuur heb gelezen is dat je hart – onder voortdurende glucose toevoer – werkt als een motor met de choke open. De motor verzuipt en kan geen kracht leveren. Houdt de situatie lang genoeg aan, dan verslijt de krukas, lagers, kleppen, cilinders.

     Verder lezen:
     – Neubauer, S. F. (2007). The Failing Heart — An Engine Out of Fuel. The new england journal of medicine , 1140-1151.
     – Veech, R. L. (2004). The therapeutic implications of ketone bodies: the effects of ketone bodies in pathological conditions: ketosis, ketogenic diet, redox states, insulin resistance, and mitochondrial metabolism. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids 70 , 309 -319.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s