Plantaardig eten: kanttekeningen bij Little Shop of Horrors concept

Marcel plaatste deze interessante lezing van Amber O´Hearn:

Ik plaatste een paar overwegingen die bij nader inzien best even in een apart postje kunnen. Ik denk grotendeels volgens Ambers lijnen, maar trek voorlopig andere conclusies.

1. Vlees van landdieren levert niet voldoende DHA en jodium om de ontwikkeling van het grote en vooral complexe sapiens brein te kunnen faciliteren. Ze negeert Cunnane et al.

2. Homo sapiens is een luxedier. De soort heeft zich gespecialiseerd in het benutten van gemakkelijk te assimileren, voedingsrijke bronnen, die vrijwel volledig in onze ten opzichte van andere apen enorme dunne darm kunnen worden opgenomen. Zeebanket en vlees, maar ook zetmeelrijke wortelstelsels. Problematisch wordt deze voeding pas als hij een kritische energiedichtheid overschrijdt en metabole endotoxemie veroorzaakt (Spreadbury).

3. Ondanks alles hebben we 5 miljoen jaar als blad-eters achter de kiezen. We kunnen er geen energie meer aan onttrekken – we ruilden immers het reusachtige fermentatievat (de ellenlange colon) in voor een ongekend lange dunne darm – maar we beschikken nog wel over een lever die uitstekend overweg kan met het chemische oorlogstuig dat groenvoer op ons afvuurt.

4. De problemen die veel mensen ervaren op een mixed diet worden waarschijnlijk voor een groot deel veroorzaakt door de lectines van planten en zaden die na de landbouwrevolutie deel van onze voeding zijn gaan uitmaken. Bonen, granen, pinda’s, cashews, nachtschades, etc, no bueno, al doet de snelkookpan vaak wonderen.

5. Je zult altijd een darmflora hebben, want je leeft niet in een steriele vacuümtent. Een zo divers mogelijke populatie lijkt als je geen steriele muis bent het meest gunstige perspectief te bieden. Een all meat diet geeft niet zo’n geweldig resultaat in dat opzicht, al kan het bepaalde mensen helpen omdat het kwalijke populaties die de overhand hebben gekregen uithongert.

6. Oxidatieve insulten zijn niet per se slecht. Ik ken het onderzoek dat Amber aanhaalt waarin eliminatie van flavonoïden markers van oxidatieve stress omlaag brengt. Dat lijkt gunstig, maar is het mogelijk niet. Ten eerste dragen flavonoïden bij aan de diversiteit van het microbioom en dus aan balans, ten tweede duidt steeds meer onderzoek erop dat een zekere mate van achtergrond toxiciteit en oxidatieve stress onze mitochondriën fit en flexibel houdt. Hormese is beslist geen fringe concept.

7. Ik ben een fervent spotter van fenotypes, een zeer onwetenschappelijke hebbelijkheid, ik weet het. Maar goed, het valt me op dat all meaters op een enkele uitzondering na geen gezond fenotype aan de dag leggen. Dat kan komen omdat ze over het algemeen van ver komen. Maar ik het weet het niet…

8. Neu5gc. Lijkt toch problematischer te zijn dan ‘we’ dachten. Lastig voor het traditionele paleo concept, geen punt voor een coastal dweller 🙂  .

Overigens hebben wij straks op AHS in Maastricht in de sessie Patients Experiences een mevrouw die haar bipolaire stoornis juist in bedwang kreeg met een Paleo voeding rijk aan bronnen van resistent zetmeel. Puur ketogeen doet de klachten paradoxaal genoeg terugkomen.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

98 reacties op Plantaardig eten: kanttekeningen bij Little Shop of Horrors concept

 1. Ad 3. Maar ondanks alle goeie bedoelingen (promotie, lobbyen, great image, wetenschap, voedingscentrum etc) eten we het nog steeds maar mondjesmaat en vinden we het niet echt lekker (tenzij voortreffelijk klaargemaakt met sausjes en kruiden). Wat vertelt ons dat?

  • Heel goede vraag. Zeker de aversie van kinderen tegen groenten moet zeer serieus worden genomen. Misschien zou rigoreus (ik laat de in de jaren ’90 uit louter domheid toegevoegde u koppig weg en verzet me tot de laatste snik tegen de voortgaande taalverloedering) onderzoek uitwijzen dat we op een soortspecifieke voeding zonder groenten toch gezonder zijn dan op een soortspecifieke voeding met groenten. In welk geval mijn voorlopige standpunt onjuist zou blijken te zijn.

 2. Hans zegt:

  Mijn 8 maand oude/jonge kleinzoon peuzelt inmiddels alles op wat z’n ouders eten met z’n anderhalve tand . Pakt alles zelf op met zijn vingers , niks voeren ….. Lust eigenlijk nu al alles , behalve komkommer net als opa 😉

  Ben trouwens weer wat van zero carbs terug naar paleo/banting na gordelroos en vervolgens herpes zoster oticus , slechthorend hierdoor aan 1 oor en dovig gevoel links en verhemelte.

  Ook onder welvaartsziekte te scharen ? Twijfels…………

  • 🙂 . Kids zijn leuk.

   Kijk, dat hoort dus niet Hans, het spijt me. Zo’n ernstige flair up van herpes met nota bene zo’n complicatie is een teken dat het niet goed met je gaat. Ik ben benieuwd hoe het alle dicipelen (excusez le mot) van Shawn Baker vergaat. Sterkte bij de revalidatie.

   Overigens hoop ik dat ik dit niet op mijn geweten heb. Ik heb mijn twijfels tijdig geuit, volgens mij, na mijn eigen slechte ervaring met all meat.

   • Zeer waardevolle n=1 waarneming, zij het nogal lullig voor jou. Wat deed je besluiten zero carbs te proberen, als ik vragen mag?

    • Hans zegt:

     Mijn vorige reactie had onder september 19, 2017 om 7:40 PM moeten staan….. geen idee waarom niet.

     Enige nuance v.w.b. ZC . Het was zeker niet all meat . Wel hoofdzakelijk , ook eieren , vis en schelpdieren , kaas , Turkse yogurt , champignons , enkel nootje en olijfje , 85% chocolade , koffie , bier ( oeps ) .

     Naar ik nog steeds begrijp leef je op vet en eiwit , koolhydr. niet nodig . Groentes gaan gisten /fermenteren in de darmen ? Vezels kunnen ook negatief werken ? Behalve gezonde dingen ook kwalijke stofjes in groente en fruit ? Teveel suikers in fruit?

     Georgia Ede , Paul Mabry , Ted Naiman , Amber O’Hearn , de interviews ( o.a the Andersons family ) en resources op Zerocarbs zen , zijn bronnen van info maar er is zoveel over op het www. Het lijkt allemaal zo logisch…

     Wil ook bij datgene Marcel schrijft aansluiten.

     Ik denk dat ik toch matig groente en nauwelijks/geen fruit blijf eten . Zeker niet volgens de schijf van vijf . Voel er goed bij en geen bijwerkingen en toch nu die twijfel… Leeftijd ? Boven de 60 sowieso minder afweer ?

     Btw , de internist dacht dat paleo de zoveelste hype was , da’s geen nieuws natuurlijk 😉

    • Christel zegt:

     Je slechte all-meat ervaring heb ik gemist. Waar kan ik die vinden? Zie mijn ervaring in mijn laatste post in : Begint graanziektes… Ben nu bezig met TSS The Starch Solution. Geen vet, wel (volkoren) zetmeel, groentes en een beetje fruit.Plantaardig dus. So far so good 🙂

    • Hans zegt:

     Dag Christel , da’s ff geleden ! Scroll even naar boven , staat wat verwarrend door elkaar… Btw , Herpes Zoster Oticus (=oor) schijnt weinig voor te komen , niet besmettelijk , hoe je er aan komt is niet bekend . De virus infectie blijft in het lichaam en kan weer toeslaan op onvoorspelbare wijze elders in het lichaam .
     Volgens kno arts is het ,, gewoon domme pech ” en niet toe te schrijven aan voeding , maar ja……….kweenie…..
     Ben blijvend slechthorend links , gehoorapparaat bevalt nog niet vanwege doof gevoel in mijn hoofd.

     Ben je weer helemaal bij 😉

    • Christel zegt:

     Ha Hans, wat ontzettend vervelend dat je nu een hoorapparaat moet. Dat zal wennen zijn. wijt jij het aan low carbs? Mijn zero carbs all-meat ervaring Lees je wat verderop in draad. Mijn haarverlies vind ik uiteraard verschrikkelijk, maar had het te laat in de gaten en zag het verband ook niet. Dus nu 100% de andere kant op. No meat at all LOL. Het schijnt iets te maken te hebben met mannelijke hormonen.

     Op The Starch Solution manier eten zijn mijn opvliegers flink gedaald, evenals mijn gewicht en hoop ik dat mijn haar nog terugkomt.

     Niet ziek geweest tijdens ZC maar ben dat zeer zelden gelukkig, wel kreeg ik, toen ik weer groente toevoegde, een soort eczeemachtige uitslag bij mond en ogen. Gelukkig, nu na een half jaar voeding elimineren trekt het steeds beter weg. Ik zie het als indicator dat ik iets binnenkrijg wat mijn systeem niet verdraagt. Dus het zijn nu mijn bondgenoten en richtingaanwijzers in het Grote Boze Voedselbos 🙂

     Succes jij met beter worden! En sterkte met wennen aan het anders horen.

    • Hans zegt:

     Dank Christel , helaas gaat het niet beter worden .

     Ter zijde , je wacht op antwoord van Melchior begrijp ik . Denk dat je niet meegekregen hebt dat hij nu fietsenmaker is en nu in zuid Duitsland woont. ( geen grap ). Hij is hier nog maar zelden , reken dus niet op een ( snel ) antwoord , wat jammer is .
     Zo nu en dan nog een eruptie op Twitter 🙂

     Ps. Je link op je naam werkt niet ?

    • Christel zegt:

     Ha Hans, ja ik kreeg vaag de plannen van Melchior mee destijds. 🙂 Geweldig als mensen hun dromen waar maken. Mijn idee.

     Begrijp ik dan dat jij de deze blog hebt overgenomen, Hans? Ik heb hier zoveel geleerd. Helaas dat Melchior zich nog amper hier laat zien, maar ik snap het wel.

     Geen idee waarom link niet werk. Even kijken of hij het nu wel doet.

    • Hans zegt:

     Haha Christel , goeie grap ! Ik kan niet in de schaduw staan van Melchior . Hoop en verwacht dat als hij een beetje gesetteld is in Bayern , hij toch weer meer aanwezig is op zijn mooie blog.

    • Christel zegt:

     Of misschien moeten we zelf gaan fietsen. 😉

    • We zitten hier qua werk midden in de seizoensdrukte, maar we hebben nu ons tijdelijke onderkomen verruild voor een permanente Alpengrot en ik hoop snel een update te kunnen schrijven. De Shawn Baker saga smeekt om een discussie. Voor wie het gemist heeft, Itsthewooo (Jane Plain) heeft een mooie analyse gemaakt. Overigens zou hij MODY kunnen hebben. Hoewel zijn (niet existerende) testosteron toch wel erg op juicing duidt. Maar zou hij echt zo gek zijn?

    • Christel zegt:

     Alpengrot klinkt goed 😉

   • marcel zegt:

    Goed, ik ben dus niet zero carb, maar het scheelt niet veel. Voor het eerst heb ik het hele jaar juist geen overte tekenen van herpes (koortslip) gehad… Terwijl ik er normaal gesproken de klok gelijk op kon zetten bij bepaalde patronen in mijn leven.
    Pff, al die anekdotes…

    Overigens is ook het blog van Denise Minger heel interessant. Met name de zeer low fat achtige interventies lijken het soms opvallend goed te doen. Planten zijn niet evil.

   • Hans zegt:

    Nee hoor , jou treft geen blaam ! Had wel je slechte ervaring in mijn achterhoofd gehouden . Was trouwens al eerder bezig dan Shawn Baker 😉
    Strikt ZC , voor zover dat al mogelijk is , was het ook niet.

    Huisarts dacht eerst middenoor ontsteking , antibiotica-kuur , hielp niet , naar kno arts welke schrok dat ik in 14 dgn. 13 kg afgevallen was ( darmflora behoorlijk in de war van die kuur , lichaam geen/nauwelijks behoefte aan voer , mocht van mezelf best wat kilo’s kwijt ! ) , Naar internist/hematoloog/oncoloog gestuurd , waar ik dan weer van schrok 😉 , mri hersenscan , longfoto , echo buikorganen , bloedonderz.

    Alles ok , ,, Diepe opgeluchte zucht ” 🙂

    Binnenkort weer naar kno arts , weer gehoortest . Volgens haar heb ik gewoon domme pech en is er geen aanwijsbare oorzaak …. Tegen het virus is niets te doen en blijft mijn hele leven in mijn lichaam en kan zich in vele vormen openbaren. Grote kans dat gehoorschade blijvend is.

   • Hans zegt:

    Kan uiteraard niet wachten op je beschouwingen v.w.b. Shawn Baker . Heel bijzondere man op z’n zachtst gezegd.

    Veel woonplezier in je nieuwe grot natuurlijk 😉

 3. marcel zegt:

  Ehm, ik ben niet uitgesproken zero-carb (zoals dat genoemd wordt), ik plaatste de link vooral als aanvulling op het verhaal van Georgia.

  Niettemin is mevrouw O’Hearn een interessante denker, ze gaat rigoreus (:-)) te werk. Ik kan me vinden in haar stelling dat er onvoldoende bewijs is voor de meme dat groente en fruit noodzakelijk zijn voor gezondheid.
  Zelf heb ik niet alle groente uit m’n voorkeurseten gegooid, maar ik voel me niet meer bezwaard als ik op een dag geen groente eet, en dat komt steeds vaker voor. Want eigenlijk ben ik mijn hele leven al geen grote fan van groente (en zelfs van fruit). Vooralsnog (?) geen negatieve effecten.

  Voor mij blijft de vuistregel:
  Elke dag: rustig en langdurig bewegen; Ontspanning & sociale contacten; slaapkwantiteit en -kwaliteit; blootstelling aan (zon)licht.
  Regelmatig: intensief/aggresief bewegen; intensief je brein gebruiken; transiente stress

  Eten
  Cunnane is voor mij leidend.
  Cunnane en Spreadbury gecombineerd zijn toch eigenlijk het bierviltje?
  – Ben je gezond: bierviltje. (low(ish) carb kan geen kwaad)
  – Ongunstig kraft pattern: Low(ish) carb biervitlje
  – Full blown diabetes: zeer low carb (dr. bernstein)
  – Kanker: calorie-restricted ketogeen
  Zonder groente hoeft niet, maar ik zie ook dat er duidelijk mensen zijn die claimen het er zeer goed op te doen. Met name psychische klachten worden opvallend vaak genoemd.

  • Amen 🙂 . Zag het ook niet als een absolute endorsement van Ambers visie door jou, maar als een mooie gelegenheid mijn gedachten hieromtrent nog eens te ventileren. Dankbaar voor het plaatsen van die talk. Ik ben een Amber-fan van het eerste uur en ze is nog steeds een van mijn favoriete denkers. Mocht AHSNL overleven, dan hoop ik haar ooit te mogen uitnodigen als spreker.

 4. apaulonia zegt:

  Ook ik experimenteer met Zero Carb. Mijn motivatie was om meer energie te krijgen en ik experimenteer graag. Ik had, zover ik weet, geen gezondheidsklachten. De afgelegde weg van Paleo, low carb, ketogeen naar ZC voelt goed. Wel een aantal aanpassingsverschijnselen gehad zoals diarree, constipatie en huiduitslag.

  Ik heb meer energie en doe mee aan het project van Shawn Baker. Het eerste jaar ZC bleef chocolade een lastige trigger. Daar ben ik nu vanaf en eet vlees, vis, kaas en ei, drink water en koffie. Het fijnste wat ik ervaar is niet meer de hele dag trek hebben (snaaien) en meer energie. Tijdens het traject van Shawn wil ik een periode van 30 dagen vlees en water volgen, om te zien wat dat brengt. In mijn vegetarische periode miste ik vlees enorm, nu mis ik de groente niet.

  Tot het einde van het jaar wil ik dit blijven doen, mogelijk introduceer ik dan weer een paar groenten om te ervaren hoe dat voelt.

  Ben benieuwd of hier meer mensen zijn die deze manier van eten uitproberen.

  • Geweldig. Dank apaulonia! Het zou inderdaad leuk zijn als meer mensen die met ZC experimenteren hun ervaringen delen.

   • Paula zegt:

    Update
    Na anderhalf jaar vleeseters water, niet strikt vanwege koffie en chocolade, ben ik gestopt met het project. Waarom? Totale weerzin tegen vlees. Ja, had er geen trek meer in. Door vakantie en etentjes terug gekeerd naar ‘normaal’ voedingspatroon met hang naar koolhydraten in het afgelopen half jaar. Met als gevolg dat ik enkele kilo’s rijker ben, voornamelijk op buik en benen. Verder qua gezondheid geen problemen, zelfs griep en ernstige verkoudheid deze winter over geslagen. Nu weer terug naar Paleo.

    Overigens heb ik een kookboek van Sarah Myhill gekocht. Ik verbaas mij over de vleesproducten zoals cornedbeef, tinned ham, vis in tomatensaus en soja yoghurt. Iemand hier ideeën over?

    • Hans zegt:

     Dag Paula , ken het kookboek niet , staat dat wat je noemt er expliciet in ?

     Ben ook weer wat terug bij Paleo , hoewel nog steeds weinig groenten en fruit . Toch weinig koolhydraten en suikers dus .

     De basis is denk ik (nog steeds) , niets wat uit de fabriek komt …….. Bezondig me overigens ook wel eens aan blikvoer , cornedbeef en vis in blik liefst zonder saus , en alles wel eerst laten uitdruipen 😉 . Soja zooi blijf ik verre van … Yoghurt , Turkse 10 % van Lidl , ,jammie.

     Georgia Ede is voor mij nog steeds heel duidelijk en logisch voor mij met e.e.a.

    • Paula zegt:

     Hoi Hans,

     Ja, het staat expliciet vermeld in het weekmenu. Met de vermelding dat het een startmenu is voor mensen met weinig tijd om Paleo makkelijk te maken.
     Misschien werkt een eenvoudige versie om mee te starten en vanuit het je beter gaan voelen voortborduren.

 5. Marietsebiel zegt:

  Vanaf min.49 over eiwit. Tot ± 35 jaar kan je ongelimiteerd eiwit eten. Daarna niet meer ivm met Cancer en Aging.

  Ron Rosedale looks at the importance of mTOR in cancer and aging and argues for the restriction of both protein and carbohydrates as we age. Here’s the latest release from Low Carb Breckenridge 2017 conference.
  http://denversdietdoctor.com/dr-ron-rosedale-the-critical-connection-between-protein-cancer-aging-and-tor/

  • Dank Mariet!!! Het is grappig hoe bijna veganistische wetenschappers als Valter Longo en hard core low carbers als Ron Rosedale steeds dichter bij elkaar komen. Dit is een mooie omfietslezing voor vanmiddag, als ik hopelijk een deadline heb gehaald en pleepapier ga kopen in Emmerich 🙂 .

  • marcel zegt:

   Vanaf 35 jaar treedt het verval definitief op alle vlakken in…
   Áls het waar is dat hoge eiwitinname >35jr leidt tot grotere kans op kanker. Welke prijs betaal je voor het beperken van eiwit? Wanneer ik meedoe met de hobby van Melchior, fenotypering, dan zien die laag-eiwit types er ook niet bepaald uit als het toonbeeld van gezondheid…

 6. apaulonia zegt:

  Misschien The Meat Fix lezen van John Nicholson. Een mooie N = !. 26 jaar vegetarier . veganist, met overwicht en hoog cholesterol en IBS. Zijn vrouw stelt na 26 jaar voor om een keer vlees te eten, want dat hadden ze al die jaren niet geprobeerd. Et voila, John eet zich weer gezond met vlees en wat groente.

  • willem zegt:

   Heb altijd diep respect voor vegetariers die uit idealisme geen vlees eten. Het dierenleed en de bio-industrie heerst alom.
   Grote probleem, lijkt me, is, omdat ook vaak alle andere dierlijke producten als vis, zeevruchten en eieren niet op het menu staan, dat dan een overdosis aan graanproducten geconsumeerd moet worden.
   Ik heb The Meat Fix niet gelezen, Apaulonia, maar het lijkt me sterk dat het toverstokje je laatste zin is: et Voila, John eet zich weer gezond met vlees en wat groente.

  • apaulonia zegt:

   Nog even een aanvuling. Naast een flinke dosis meer energie, ben ik mentaal veel scherper en rustiger. Dit is pas verschenen toen ik de chocolade, ook de 85%, uit mijn menu heb geknikkerd.

 7. Stillewillie zegt:

  ZC kort geprobeerd, maar vond ik toch te beperkt. Ik wilde wel proberen om eens in ketose te komen. Dus een paar weken onder de 30 gr carbs gebleven. Dat ging goed, maar wel vervelend die vieze smaak in je mond. Heeft iemand daar nog een tip voor?
  Ook vraag ik me af hoe belangrijk het is om (af en toe) in ketose te zijn. Bij een eetpatroon volgens het ‘normale’ bierviltje gaat me dat niet lukken. Ik heb snel last van reactieve hypoglycemie, dus wat dat betreft is low carb bierviltje de aangewezen weg. Waarschijnlijk zijn afwijkende Kraft patterns mijn deel 😏. Prikkelbare darm is aardig onder controle met of zonder low carb. Mijn voorlopige doel is nu low carb bierviltje met af en toe fruit en vette zuivel.
  Veel zin in AHS volgende week 🤗

  • apaulonia zegt:

   Wat betreft de vieze smaak en geuroverlast voor de omgeving: ik heb kauwgom en pastilles van het merk Peppersmith. Ja het is een snoepje, op basis van pepermuntolie. Bij gebrek aan bovengenoemd merk, nam ik onlangs een tictac en die was niet te pruimen, te zoet. Aangezien ik niet alleen op een kantoor zit en iedere week min. 14 sportlessen geef aan senioren, is het fijn om een fris gevoel te hebben in mijn mond. Het kan zijn dat het gebruik van koffie bijdraagt aan een slechte adem / smaak.

 8. Gert van der Hoek zegt:

  Neu5Gc is interessant, maar ik ben nog niet overtuigd door het werk van Varki cs. Ik weet niet waarom niet veel andere onderzoeksgroepen er mee bezig zijn. De relatie tussen Neu5Gc en kanker heb ik niet causaal verklaard gezien, maar dat kan ik makkelijk gemist hebben.
  Het menselijk lichaam kan zelf antistoffen ontwikkelen die eventuele schadelijke zaken kunnen opruimen. In zijn algemeenheid: inflammatie is niet slecht maar positief denk ik, is helend. Je moet verder kijken.

  Varki is betrokken bij het biotech bedrijf Siamab, gericht op het ontwikkelen van antistoffen. Aanvankelijk ook richting Neu5Gc dacht ik, maar nu niet meer, maar iets geheel anders, ook antistoffen richting kanker. Andere target.

  Wat mij betreft zijn hier nog wat stenen die boven moeten komen. Context ook.

  Overigens weer ouderwets inspirerend draadje 🙂 .

  • Gert van der Hoek zegt:

   Stapje verder ivm Neu5Gc:

   – Tot nu toe geen causaal verband gevonden met kanker; wel gevonden: bijna iedereen heeft antistoffen tegen Neu5Gc ; concentraties van Neu5Gc worden gevonden in ontlasting (wijst op inname via voedsel) en in bepaalde kankergezwellen (met name in de lever). Dat laatste lijkt de bron te zijn van de verhalen over kanker en rood vlees.

   – Cetuximab (een kankermedicijn, o.a. gebruikt bij darmkanker en een bepaald soort longkanker) bevat een hoog percentage (12%) Neu5Gc.

   – Remko Kuipers vermoedt dat er nog meer factoren in het spel zijn, behalve Neu5Gc, hij trekt een vergelijking met mondkanker. Drank is een risicofactor. Roken ook. Drank én roken verhoogt de kans op mondkanker aanzienlijk.

   – Heel interessant: Neu5Gc antistoffen beschermden kinderen tegen ontstoken luchtwegen en astma. Weinig antistoffen, weinig bescherming. Hoge antistoffen (vooral bij boerenkinderen) boden goede bescherming. Wellicht in combinatie met een grotere blootstelling aan een variëteit van bacteriën, aldus de onderzoekers.

   – zoals vaker: “context matters”. Veel nog onduidelijk.

   • Erg interessant, Gert. Bij plantlectines lijkt hetzelfde te spelen. Steven Gundry gooit momenteel hoge ogen met zijn ‘Plant Paradox’, waarin hij heel wat lectines over een kam scheert. Maar als je dieper graaft, blijkt dat diezelfde ‘dodelijke’ pesticiden onder bepaalde omstandigheden ook heel gunstig kunnen uitpakken.

    • Die Gundry is overigens een merkwaardige druif. Hij heeft een aantoonbaar indrukwekkend doopceel als toonaangevend en innovatief thoraxchirurg. Hij heeft de xenotransplantatie als het ware uit de science fiction sfeer getrokken en enkele geniale patenten voor thoraxchirurgische procedures op zijn naam staan. Hij was belangrijk binnen diverse deftige medische associaties. Hij zegt dat hij dit alles achter zich liet toen hij besefte dat een paleo-achtige leefstijl een veel beter alternatief was dan statines, cabg en stents plaatsen. Hij kon niet meer met goed fatsoen in de spiegel kijken, beweert hij. Nu runt hij een spiegelglad commercieel ‘Medisch Centrum’ in een dure buurt van Californië, dat voornamelijk draait op de agressieve colportage van vage voedingssupplementen. Is dat geen vaag verhaal? Het rijmt voor geen meter. Daar zit ergens een gemene adder onder het gras, lijkt me 🙂 .

   • Gert van der Hoek zegt:

    Een manier om argumenten te verzamelen is om “het in de groep te gooien”. Twitter herbergt vogels van velerlei pluimage, waaronder ook carnivoren. Ik heb even mijn kans afgewacht en de Neu5Gc bij zo’n vleestwitteraar onder de aandacht gebracht.
    Eerst een macho antwoord van Tucker Goodrich: “sommige mensen zeggen dat de aarde plat is”. Later kwam hij met wat meer “beef”:

    – studies zijn bij muizen
    – geen goed mechanisme gevonden
    – geen ondersteunend epidemiologie met Neu5Gc
    – Kanker nam flink toe in de recente moderne tijd, vóór die tijd niet?
    De Massai of andere “oervleeseters” zou je m.i. ook als voorbeeld kunnen noemen.

    Kijk maar wat je er mee kan.

    • Gert van der Hoek zegt:

     Beetje rare laatste zin, dat komt er van als je even gauw wat opschrijft. Ik bedoel dat ik nu in een herkenbare fase gekomen ben bij het bestuderen van dit onderwerp: het moeras. Hoe het verder gaat is nog te bezien.

    • Dank Gert. Ik ben inmiddels al zo’n twee maanden niet op twitter geweest, omdat het een ‘productivity sink’ is. Aan de andere kant kun je op die universiteit een hoop leren. Misschien toch weer eens gaan loeren.

     Ik blijf er bij dat wij geen obligate carnivoren zijn, neu5Gc nog buiten beschouwing gelaten. Ons spijsverteringsstelsel heeft nog het meest weg van dat van een kapucijnaap en die eet omnivoor: fruit, jonge scheuten (maar geen groenten 🙂 ), insecten, noten, kleine gewervelde dieren. Onze hersenen duiden daarnaast op een obligate inclusie van enig zeebanket. Veel of uitsluitend vlees is zonder twijfel een succesvolle interventie voor mensen met allerlei (metabole) pathologie, maar de consequenties van een hoog eiwit voeding op de langere termijn moeten haast wel negatief zijn. Op basis van al het (eenduidige) onderzoek voorzie ik vroegtijdige veroudering in mensen die meat only permanent gaan doen. De biologie is er simpelweg duidelijk over. Voortdurende beschikbaarheid van overvloedige concentraties aminozuren signaleert voor snel groeien, snel reproduceren en snel peigeren. Misschien kunnen de all meaters deze fuik omzeilen door al of niet bewuste calorierestrictie. All meat zou theoretisch zo verzadigend kunnen zijn dat de volgers ervan uiteindelijk minder eiwit binnen krijgen dan de gemiddelde SDCD-eter. But I doubt it. Time will tell, maar ik doe niet mee aan het experiment 🙂 .

 9. Tije zegt:

  Een ding voorop gesteld; Zero Carb is eigenlijk bedoeld als Zero Plant, als je tenminste de lijn van Esmee Lafleur aanhoudt, en dat doe ik in principe.
  Mijn voorbeeld is echter Andrew Scarborough. De beste man is een medisch wonder in de zin van dat hij zijn hersentumor – en de nefaste gevolgen daarvan, – vrijwel volledig onder de duim heeft. In mijn ogen volgt hij een coastal dweller eetpatroon. Als hij vlees eet, dan kiest hij voornamelijk weke delen – want die zijn nutriëntdicht – en niet het spiervlees. Hij is ook erg kien op zijn omega 3 – 6 balans, kiest daarom weinig voor varkensvlees en kip.
  Mijn twee redenen om planten te eten:
  1) er is niks anders
  2) ik wil een ‘high’ ervaren
  Planten zie ik vooral als genotsmiddel. Een appel of een wijntje; het is lekker, voor de rush, de kick, voor het lekkere gevoel. Fysiologisch heb je het volledig niet nodig. Daar gaat paleo naar mijn idee aan voorbij.
  Op een ideale dag eet ik een eitje, wat sardines, makreel, paar plakken rundergehaktbrood en balkenbrij. Deze laatste twee bereid ik met bakbanenmeel. Eet ik dus toch nog plant 🙂 Ik suppleer overigens ook nog steeds aardappelzetmeel, dat blijft ook goed bevallen.

 10. Haha Tije, helemaal gelijk: papaver, cannabis, tabak

 11. Jo tB zegt:

  Neu5gc. Dat onderwerp was ik nog nooit tegen gekomen, dus googlen maar. Het eerste wat te voorschijn kwam was deze site:

  http://www.kpnibelgium.com/wat-men-nog-niet-weet-over-de-echte-impact-van-vlees-op-ons-lichaam/

  Zeer interessant voor mij.
  Mensen hebben namelijk op elke cel in hun lichaam ingebouwde suikerstructuren (Neu5AC). Deze structuren trekken de goede bacteriën aan die horen bij de mens, zoals Bifido, Lactobacillus, etc.
  Nu, wanneer we echter veel producten van zoogdieren (vlees maar ook melkproducten) eten, worden onze cellen aangetast: telkens meer en meer wordt ‘ons’ Neu5AC vervangen door Neu5GC.
  en:
  Wanneer we veel of regelmatig zoogdierproducten eten, en deze slechte bacteriën dus toch worden toegelaten dankzij Neu5GC, ontwikkelen we een chronische activatie van ons immuunsysteem.

  Veel stof tot nadenken en verder onderzoek.

 12. apaulonia zegt:

  Deze informatie is nieuw voor mij Jo. Onderstaande tekst komt uit het artikel:

  ‘Dat betekent dat ons immuunsysteem continu werkt om die slechte bacteriën te bestrijden. Als resultaat van het pak energie dat dit kost aan het lichaam, zal ons lichaam andere organen (bv. spieren) beginnen afbreken, om zo het geactiveerde immuunsysteem van bouwstoffen te blijven voorzien.

  Ondertussen blijkt dit laatste in de praktijk een veelvoorkomende oorzaak te zijn van spierblessures. Maar afhankelijk van persoon tot persoon kan dit evenzeer aan de basis liggen van problemen ter hoogte van de slijmvliezen: darmproblematiek, huidklachten, blaasproblemen, klachten rond de luchtwegen, … etc. De bacteriën verplaatsen zich ook door de bloed-hersenbarrière in de schedel en zijn mede-oorzaak van angstaanvallen, migraine en zelfs depressie’.

  De ervaringen in FB groepen van mensen die vlees en water proberen staan haaks op een aantal symptomen die worden genoemd. Juist een toename van spieren zonder (extra) te trainen, verbetering van huid, vermindering van darmklachten, depressie en angstaanvallen. Dit zijn dus N = 1 ervaringen, die haaks staan op de informatie in dit artikel. Dan luister ik liever naar mijn eigen lichaam.

  Om terug te komen op John Nicholson. Hij kon alleen een paar uur op pad als hij medicatie innam, omdat hij zo’n zeven á acht keer per dag naar een wc moest hollen. Dat was over toen hij vlees toevoegde aan zijn menu.

  • willem zegt:

   Ik zei het al eerder: als je vlees toevoegt, laat je andere voeding weg.
   Is bekend welke?

   • apaulonia zegt:

    Hij at heel veel soja producten en peulvruchten (lentils).

    • willem zegt:

     Dank je, Apaulonia.
     Dus…?
     De vraag is: wordt het positieve effect nu veroorzaakt door dat vlees, of door het weglaten van deze producten?

    • Hans zegt:

     Hoi Willem ,
     Koop het boek dan i.p.v, apaulonia te bevragen , zo duur issie niet 😉 https://www.bol.com/nl/f/the-meat-fix/9200000001989537/

     Morgen koop ik ‘m maar es ….

    • willem zegt:

     Hoi, Hans.
     Ik heb het volste vertrouwen in de samenvattingscapaciteiten van Apaulonia..
     Hoe zou jij trouwens de gestelde vraag willen beantwoorden?

    • apaulonia zegt:

     Ik zet mijn reactie even hier neer Willem. De vraag die jij stelt, vraag ik mij ook altijd af als iemand het goed doet op een vegetarisch / veganistisch voedingspatroon met tarwegrasgedoe, Wat at de persoon daarvoor? Bij de vlees en water groepen zie je dat aardig wat mensen komen vanuit zowel vegetarische hoek, als Paleo en low carb hoek, die al aardig wat voedingsmiddelen hebben geëlimineerd. Hoewel ik van Paleo kookboeken ook niet vrolijk wordt van alle ‘gezonde’ traktaties.

    • Jo tB zegt:

     Apaulina/Willem, ik ben momenteel Deep Nutrition van Dr Cate Shanahan aan het lezen en ze gaf een uitstekend voorbeeld waar het mank gaat bij alle “diëten”.

     When you get books on, say, the Mediterranean or Okinawan diet and use those recipes, rarely are you creating the same dishes as the people actually living in those regions. Why not? Typically, the recipes are inaccurate. The authors reinterpret them, replacing difficult-to-obtain or unfamiliar ingredients with substitutes you can find at any Costco. Traditional fats, like lard, are replaced by government-recommended vegetable oils. Variety cuts, unfamiliar and often unavailable, are replaced with boneless, skinless, low-fat alternatives. Any meal that takes more than an hour to prepare is deleted from the list of possibilities. And if the recipe originally required homemade components—like bone stock, fresh pasta, or fermented vegetables—the instructions are rewritten in the name of convenience and you wind up with instructions for making foods stripped of the very things that made them tasty, authentic, and healthy in the first place.

   • Hans zegt:

    Waarom zou IK een vraag willen/moeten beantwoorden die je aan een lezer van een boek vraagt ?

    Wat is er mis met ZELF dat boek te lezen zodat je weet wat de schrijver bedoelde met zijn boek ?

  • Jo tB zegt:

   In het artikel werd gesproken over vlees EN zuivel. Ik at beide veel in het verleden en dat heeft geleidt tot chronische inflammatie, waar ik nog steeds geen grip op heb. Dus mij spreekt het artikel wel aan. Tegenwoordig eet ik veel meer vis, zowel zalm als kabeljauw en ik voel mij daar veel beter van. Ik heb decennia lang last van constipatie gehad, en met mijn resistant starch cocktail waarin inuline zit gaat het stukken beter. Heb je de verkeerde darmflora (die van een dier en niet de mens) dan volgt dysbiosis in het darmkanaal.

 13. Mariet, nogmaals dank voor het plaatsen van de link naar die lezing van Ron Rosedale in Australie. Ik heb hem die middag inderdaad beluisterd tijdens mijn halfjaarlijkse pleepapiertocht en ik ben blij dat ik dat deed. Even voor wie het nog niet weet: Ron Rosedale heeft altijd gelijk. Ik herhaal: Ron Rosedale heeft altijd gelijk. Uiteindelijk. Al zeker 30 jaar lang. Hij kan bloedirritant zijn, maar het is zo. In deze lezing is hij ouderwets recalcitrant en eigenwijs. Opmerkelijk is dat hij de metabole pathofysiologie van kanker bestrijdt! Mensen als Seyfried en Christoffersen zijn slim en hebben het hart op de juiste plek, maar de metabole theorie van kanker is net zo belachelijk als de genetische theorie van kanker, stelt hij boud. I like it. Hij schopt tegen veel van wat ik dacht te weten en ik heb veel vragen, maar opnieuw krijg ik tegelijkertijd het gevoel dat hij vet gelijk heeft. Hij voert een aantal stevige argumenten aan dat het ‘gewoon’ de bekende groeisignalen zijn die uiteindelijk onder meer kanker veroorzaken. En niets anders. Ik raad iedereen aan om die lezing te beluisteren. Overigens zet hij ook TOR weer prominent op mijn radar. Relatief veel eiwit – en dus frequente en/of sterke TOR-activatie – zou wel eens de achilleshiel van de meeste interpretaties van Paleo kunnen zijn. Waarmee we zouden kunnen voorspellen dat de all meaters niet elegant zullen verouderen. Van Neu5Gc weet ik te weinig om zinnig over te kunnen mee debatteren, maar een hoger dan matige eiwitconsumptie is op den duur geen goed idee, vermoed ik sterk. Zag Staffan Lindeberg, die altijd pleitte voor een hoge eiwitinname, dit over hoofd, vraag ik mij af terwijl dat natuurlijk eigenlijk niet mag? Hier is nog een lezing van ome Ron: Wordt ongetwijfeld vervolgd.

  • jkevine zegt:

   Interessant. Bedankt voor artikel. Ik ben sinds dit jaar zelf begonnen met experimenteren met slechts vlees, vis, eieren en yoghurt. Met tussen fasen waarin ik andere producten herprobeer en voel wat het doet.
   Het geen me het meest opvalt is dat als ik een aantal dagen slechts vlees eet. Alle zin naar suikers lijkt te vervallen. Wat ik tijdens lchf zelden heb ervaren.
   Ook mijn gewrichtspijnen lijken vele malen minder. Mijn mood is stabieler en positiever. Maar beiden krijgen een knauw achteraf als er weer suiker en/of alcohol in spel is. Energie lijkt beter verdeeld, maar ervaar ik niet als meer energie. Daar had ik meer op gehoopt. Wellicht zal een langere periode zonder tussenfasen beter functioneren. Nu is het langst een 30 dagen geweest en verder steeds circa 15 dagen. Mijn body compositie is verbeterd zonder meer te trainen. Het is zelfs zo dat ik na de winter (6mnd skiën, circa 10 rustdagen) een maand of 2 rust heb genomen. In die rust periode heb ik carnivoor dieet echt kunnen doen. Tijdens de winter lukte me dat nog niet langer dan 10 dagen achter elkaar. Dit door gewoontes en het “zonde vinden als je kindergroepen hun eten niet op eten”.
   Ook mijn darmen voelen veel aangenamer.

   Wat betreft de vermoeidheid, na terugkomst winter (waar ik een goed ritme had, voldoende zon in de retina, minder kunstlicht in de avond), verviel ik in een oude tv kijk gewoonte. Heel mijn ritme was/is weer anders dan in de winter. Dus gebrek aan goede slaap heeft daar wellicht het meest mee te maken.
   Al met al vind ik het carnivoor/zerocarb experiment interessant en zal ik dit nog wel even doorzetten, wellicht met tussenpozen, zoals ik nu doe.

   Dan nog over Ron Rosedale. Ik zal die video eens kijken. Misschien zit er wat in en leef je minder lang met te hoog proteïne. Maar dan haal ik graag dit artikel van Jamie Scott aan.
   https://re-evolutionary.com/2016/10/01/who-dares-to-live-forever/

 14. Marietsebiel zegt:

  😀 Blij toe !
  Klopt helemaal wat je zegt over zijn arrogantie, eigenwijsheid, zelfovertuiging van zijn gelijk.
  Maar iedere keer als hij begint bij het begin, het begin van leven, wordt ik emotioneel. Het raakt mijn: ‘dit is de waarheid snaar’ Waarom ? Ik weet het niet.
  Hij gaat verder terug dan het paleolithicum.
  Om oud te kunnen worden moet je/ik de natuur voor de gek houden. Hoe ? Dat weet Ron als de beste, daar is hij gepassioneerd over. Dus goed luisteren naar papa Ron. Ik doe. Soms doe ik uitstapjes om het aan den lijve ondervinden, Toch weer terug naar weinig eiwit, zeker met mijn leeftijd 😀
  Bedankt jij ook, Melchior, voor de nieuwe video.

 15. Marijke zegt:

  Na een tijd zero carb/no plants ben ik gestopt omdat ik steeds magerder werd. Maar wat dan? Na het lezen van het boek The Salt Fix van James DiNicolantonio heb ik geconcludeerd dat ik veel meer zout nodig heb om goed te functionere op dit dieet. Ik neem nu vijf glazen water met een theelepel zout er in per dag en ben opnieuw begonnen. Voor mijn gevoel maakt dit beslist verschil. Ik ben benieuwd wat het gaat opleveren.

   • Marijke zegt:

    Ja dat klopt, zoals ik laatst weer ontdekte toen ik ‘s nachts wakker werd met vreselijke kramp. Maar ik denk wel dat mijn vorige zc poging stuk gelopen is op zoutgebrek. Ik ben benieuwd of het nu beter gaat. Het is voorlopig nog te vroeg voor conclusies.

    • Hans zegt:

     @ Marijke ,

     Geen idee of dit je verder helpt ? Mij heeft het geholpen/helpt het . Magnesium- citraat tegen kramp. Elke dag een Sole , 3 eierlepeltjes in een glas water uit een verzadigde oplossing grijs zeezout , 84 mineralen ook nog mooi meegenomen ……
     Na magnesium suppleren geen krampen meer 🙂

    • Tije zegt:

     Volgens Volek & Phinney is kramp voornamelijk te wijten aan magnesiumtekort. De suggestie van Hans is een goeie, maar ik gebruik zelf magnesiumolie. Dat maak je heel gemakkelijk zelf. Magnesiumvlokken met water vermengen en in een verstuiver stoppen: klaar! Via de huid is magnesium goed opneembaar. Het werkt niet direct, je moet een spiegel opbouwen.

    • Marijke zegt:

     Dankjewel Hans. Ik neem regelmatig magnesium, zeker als ik kramp voel aankomen. Het helpt eigenlijk altijd behalve als je een kaliumtekort hebt zoals mij laatst gebeurde. Ik vraag mij wel eens af of het verschil maakt of je zout direct oplost in een glaasje water, of dat je een tussenstap maakt door eerst een sole te maken en daarvan een lepeltje in een gla water te doen.

 16. Gert van der Hoek zegt:

  Mmmm, wat voor evolutionair verantwoorde conclusie kunnen we hier trekken?

  De sterkte van het maagzuur van mensen komt overeen met die van aaseters en vleeseters. De vis – en insecteneters, hebben een aanzienlijke lagere waarde, evenals de planteters.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4519257/#!po=29.8077

 17. Lezing van Amber op AHS17 in Seattle is nu online. Heb hem nog niet beluisterd. Wel leuk dat haar ogen in deze talk niet voortdurend schuil gaan achter een lok haar 🙂 .

 18. Shawn Baker loopt rond met zo een goed als diabetische HbA1c en nuchtere glucose. In low carb en ´carnivore´ kringen wordt dit weggerationaliseerd. Dat lijkt me niet verstandig. Helaas hebben we geen baseline waarden. Het kan natuurlijk zijn dat die waarden voor hij aan zijn extreme way of life begon nog beroerder waren. Maar het kan net zo goed een functie van zijn waanzinnig hoge eiwitinname zijn. Het is opvallend stil rond dit topic. Helaas momenteel geen tijd om een knuppel in het hoenderhok te gooien.

 19. Christel zegt:

  Ben een paar maanden geleden gestopt met het all meat experiment omdat ik behoorlijk kaal begon te worden. Mijn opvliegers waren wel wat verminderd maar nog niet echt weg. Ook ben ik snel verouderd, omdat ik ook in een zonnig klimaat leef. Daarna weer wat groente gaan eten en af en toe vlees maar ook dat voelde niet goed meer. Na Forks and Knives docu kwam ik terecht bij The Starch Solution. Op mijn 14e heb ik de starch uit mijn dagelijkse dieet geschrapt. Blijkbaar heb ik wat in te halen want ik ga er goed op. Bij TSS eet je starch, ik vaak in afgekoelde vorm, groente, bonen en wat fruit. Het is vetarm dus ook zeer voorzichtig met noten, zaden en bijv. avocado.

  Na een volle maand voel ik me nog steeds goed. Ik doe het moeiteloos moet ik zeggen. Mijn huid knapt weer heeel langzaam wat op. Viel 5 kilo af. Mijn haar zal wat langer duren voordat ik daar wat over kan zeggen. En ik eet heel veel. Vooral spaghetti met gepureerde groente en bonenschotels. Aardappel en brood mag maar daar ga ik niet zo goed op. Het meeste brood hier op de Antillen bevat melk dus ga ik binnenkort eens experimenteren met een Iers vegan Soda brood.

  Verder heb ik een allergische reactie gekregen toen ik nog vlees at. Geen idee of het een crossreactie is of dat ik allergisch ben voor iets. Het uit zich in eczeemachtige bultjes en puistjes tussen neus en kin, dus in de buurt van mijn mond en bij mijn ogen. Hopelijk gaat dit nog over. Na een half jaar wel heel erg verminderd maar ik had altijd een gave probleemloze huid en die hoop ik terug te krijgen 🙂

  Wat opvallend is: tijdens mijn all meat periode had ik extreem veel last van tandsteen bij mijn ijzren? retainer onderkaak. En nu heb ik nog amper tandsteen. Zou het met de zuurtegraad te maken hebben? ben zeer benieuwd.

  Dat van die geen vet meer eten is nieuw voor me. Er valt iets voor te zeggen. Zeker als ik een artikel als dit onder ogen krijg, lijkt het me zo logisch…Wie weet kun je opvliegers dus ook bestrijden door je vet te elimineren. Maar wat zijn de gevolgen voor vet-arm eten? Zitten daar gevaren aan?
  http://www.lboro.ac.uk/departments/ssehs/news/2017/a-single-day-of-eating-high-fat-food-has-a-significant-effect-on-insulin-action.html

  Ben heel benieuwd naar meningen hier al is het artikel hierboven niet nieuw, het blijft actueel. 😉

 20. marcel zegt:

  Hoi Christel,
  Het artikel is gewoon open access en dus in zijn geheel te lezen.
  Wat vind je zelf van het artikel? Kan je daarbij wat er feitelijk is gedaan en bevonden scheiden van wat je mening daarover is?
  Als in je antwoord de termen: “eetbuien” en “buitensporig” en de effecten daarvan op fysiologische insulineresistentie niet worden genoemd, dan ben je af en wordt je verwezen naar de proton-draad op het blog van hyperlipid.

  N.B. toch weer 200g koolhydraten erbij eten, de mix van koolhydraten en (heel) veel vet is altijd goed voor insulineresistentie
  N.B. 2: Het eten van bijna 2x de benodigde hoeveelheid energie zal ook bij mij (man, dertiger) leiden tot opvliegers 🙂

  • Christel zegt:

   Hoi Marcel,

   Begrijp niet zo goed wat je precies van me vraagt of waar je mee zit.
   Ik geef gewoon aan dat ik ben gestopt met ZC/all meat en waarom.

   Op ZC had ik geen eetbuien en rust in mijn hoofd. Maar wel opvliegers en extreme haaruitval. Gewicht bleef redelijk gelijk, met in de laatste maanden weer wat toename.

   Met The Starch Solution geen eetbuien so far, heel veel minder opvliegers, en mijn gewicht is binnen een maand 5 kilo naar beneden. TSS is hclf, plantaardig. Zetmeel, groente, fruit wat noten en zaden en vooral ook vet-arm. We zoeken hier al jaren naar een vorm van gezond eten die daadwerkelijk resulteert in gezondheid en delen onze bevindingen. We weten nog steeds niet of er 1 manier is die allen dient.

   Dat plantaardig eten niet persé gezond is zag ik gisteren bij een brood- en broodmager echtpaar waarmee ik in gesprek kwam. Haar opmerking dat ze veganistisch was had ze niet hoeven maken. Als ik niet zoveel erover had gelezen oa hier bij Melchior en zijn 6 volgers, want niet alleen de interessante artikelen maar zeer zeker ook de discussies eronder -al dan niet on topic- boeien mij heel erg, had ik direct twijfels gehad bij mijn eigen nieuwe plantaardige poging. Echter ik weet nu dat ik ook zetmeel en bonen nodig heb.

   Verder laat ik het aan Melchior om te bepalen wanneer ik af ben, als je dat niet erg vindt. 😉

   • marcel zegt:

    Hoi Christel,
    Wat je eet maakt me helemaal niets uit. Blijf vooral lekker experimenteren en jezelf goed in de gaten houden. Ik heb altijd interesse in anekdotes.
    Mijn wat vileine reactie (sorry!) was vanwege het artikel die je linkte. Wat mij betreft had je zelf wel wat meer mogen interpreteren, zeker omdat het heel weinig te maken heeft met de ervaring die je daarboven beschrijft (tenzij je elke dag bijna 2x je energie binnen kreeg :-))
    Ik ben nog steeds benieuwd naar je eigen interpretatie en de link met je eigen ervaringen.

    • Christel zegt:

     Hoi Marcel, ik zal er nog eens over nadenken. Heb nu bezoek, dus genieten van zon zee en zaligheid 🙂

     Link geen idee waarom die niet werkt. Je kunt misschien de naam zelf even in de brouwser plakken?

     Vilein. Ach, het geschreven woord nodigt uit tot velerlei interpretaties. 😉

 21. Hier is ook een erg interessante analyse van Shawn Bakers niet bepaald begerenswaardige waarden: https://www.stopbeingconfusedabouthealth.com/shawn-bakers-bloodwork-carnivore-diet-explained-full/

  Dat van dat betacelverlies bij permanente ketose moet ik verder uitzoeken. Een ding wodt toch altijd weer duidelijk. Leuker, sexier, beter en simpeler dan het Bierviltje wordt het niet :-).

 22. Jo tB zegt:

  Are Endurance Athletes More Susceptible to Diabetes?

  One reason athletes have higher HbA1c readings is due to the liver releasing its stores of glycogen during vigorous exercise thereby raising blood sugar to meet energy requirements. When the exercise is intense enough to produce lactic acid in the muscles, the body converts the lactate build up into glucose via gluconeogenesis which also raises blood sugar especially when the athlete has not eaten prior to the workout. This is known as working out in a fasted state or a fasted workout.
  Once the energy demand subsides, the body releases insulin to store the excess sugar which lowers blood sugar once more. This cycle increases the body’s sensitivity to insulin; making a person much less likely to become insulin resistant.

  https://www.outsideonline.com/2201466/are-endurance-athletes-more-susceptible-getting-diabetes

  Daar kan ik me wat bij voorstellen. Maar een dag niet trainen en dan is alles wel weer normaal, lijkt mij. Het kan wel verklaren waarom topatleten na hun sportieve leven veelal in gewicht toenemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s