Dieselpower

Speciaal voor de lezers van Mirjam eerst een interview met Tim Noakes:

Bioloog Iver Mysterud loopt op vet

‘Een meneer met een hamer? Nooit gezien’

Is koolhydraten stapelen per se the way to go? De Noorse bioloog en duursporter Iver Mysterud gelooft het niet. “Onze glycogeenvoorraad is marginaal. Kilometers maak je op vet. Althans, ik wel.”

Duursporters presteren het best op een koolhydraatrijke voeding. Aan de vooravond van een béétje evenement stapelen we ons een breuk met pasta, rijst, brood en zelfs gebak, want die ladingen suiker hebben we nodig om de glycogeenvoorraden in lever en spieren zo groot mogelijk te maken. Alleen zo kunnen we de man met de hamer op afstand houden. We hebben het zo vaak gehoord en het lijkt zo logisch dat het bij de meeste lopers niet eens opkomt om deze hypothese te betwijfelen. Maar steeds meer wetenschappers doen dat wel. “Het idee is onjuist,” zegt dr Stephen Phinney, arts en als inspanningsfysioloog verbonden aan de Universiteit van California. “Het stapelverhaal werd gospel nadat Scandinavische wetenschappers in de jaren ’60 legendarisch onderzoek uitvoerden dat overduidelijk aantoonde dat atleten op een koolhydraatrijke voeding minder snel uitgeput raken dan op een vetrijke voeding. Dat onderzoek was op zich correct, maar de wetenschappers zagen een belangrijk ding over het hoofd. Het menselijk lichaam heeft tijd nodig om over te schakelen op vetverbranding. Dat aanpassingsproces duurt minimaal drie weken. De onderzoeken waarop de huidige consensus is gebaseerd duurden slechts enkele dagen.”

Phinney, zelf alpinist en begiftigd met een brandende belangstelling voor zowel fysiologie als antropologie, vroeg zich af hoe het mogelijk was dat traditionele eskimo’s naar onze maatstaven gigantische atletische duurprestaties verrichtten op een voeding die voor 80 energieprocent uit vet bestond en praktisch geen koolhydraten bevatte. Hij deed de Scandinavische onderzoeken over met professionele wielrenners, maar gaf de atleten vier weken de tijd om aan het ketogene (koolhydraatbeperkte) dieet te wennen. “En toen was er bij de uitputtingstest geen enkel verschil meer,” zegt Phinney. “De renners hadden een gigantisch aanpassingsmechanisme ondergaan. Vet was hun voornaamste spiersubstraat geworden, hun glycogeen werd gespaard en ze presteerden net zo goed. Een in dit verband minder relevante waarneming was dat hun bloedwaarden dramatisch verbeterden.”

Iver Mysteryd, bioloog en docent fysiologie aan de Universiteit van Oslo, leeft op basis van zijn fysiologische inzichten al ruim tien jaar op een relatief koolhydraatarme voeding. Hij is er van overtuigd dat dat grote gezondheidswinst oplevert, maar hij doet het ook uit ergogene overwegingen. Zijn prestaties als fietser, loper en langlaufer zijn er op vooruit gegaan. “Ik eet nauwelijks brood, aardappelen, rijst en pasta, maar des te meer groenten, eieren en gezond vet in de vorm van roomboter en kokosvet,” zegt hij. “Verder bestaat mijn maaltijdschijf uit vlees, vis, fruit, noten en pure chocola met manimaal 85 procent cacao.” Nadat Mysterud de Birkebeinerace, een zware langlaufklassieker over 56 kilometer, drie maal zonder problemen in een knappe tijd had volbracht met vrijwel uitsluitend vet in de tank, besloot hij in 2004 de roemruchte Vasaloop te proberen. Qua intensiteit zijn deze 90 Zweedse langlaufkilometers tussen Sälen en Mora te vergelijken met een zware marathon. De benen doen de hoofdmoot van het werk, hartslag en zuurstofverbruik lopen minstens even hoog op, maar doordat de manier van voortbewegen efficiënter is, gaat het harder en kom je verder. De snelste atleten passeren na ruim 3,5 uur de finish. “Een ultieme mogelijkheid om te testen of ik ook zo’n lange loop zonder tussentijdse energietoevoer zou kunnen volbrengen zonder een meneer met een hamer te ontmoeten,” zegt Mysterud.

In de dagen voor het evenement, toen de meeste andere deelnemers zo veel mogelijk pasta naar binnen werkten, at Mysterud precies zoals altijd. Op de dag van de wedstrijd nam hij na een zo goed als doorwaakte nacht vanwege feestende, halfdronken pubers in een naburige stuga, om vijf uur een genereus ontbijt. Twee plakken gebakken bacon, een omelet van acht eieren en wat geraspte kaas, 100 gram roomboter, 1 eetlepel kokosvet en 3 eetlepels olijfolie. “Met zoveel energie in mijn lijf kon ik geen pap meer zeggen,” vertelt hij. Vervolgens moest hij nog een uurtje rijden. Om acht uur klonk het startschot. Langs het parcours van de Vasaloop zijn zeven verversingsposten, waar deelnemers water, sportdrank en eten kunnen nemen. De Noorse elitelopers worden bovendien ondersteund door een omvangrijk revitailleringsapparaat, dat hen iedere 20 minuten van sportdrank en koolhydraatrijke snacks voorziet. “Al wat ik had, was een camelback met kraanwater,” vertelt Mysterud. “Vijf uur na de start kwam ik fris over de finish. Ik heb geen moment stukgezeten en had op het laatst ruimschoots over. Pas tien uur na mijn ontbijt heb ik weer iets gegeten.”

Stephen Phinney toonde aan dat uithoudingsvermogen en piekinspanning bij getrainde atleten onafhankelijk zijn van de voornaamste energiedrager. Mits we een aanpassingsperiode inbouwen, presteren we op vet net zo goed als na een periode van glycogeenstapelen. Maar Iver Mysterud dieselt vijf uur aan één stuk submaximaal zònder onderweg bij te tanken. Geen koolhydraatstapelaar die dat klaarspeelt, al heeft hij glycogeenschuren van hier tot Japan. Hoe raar is dat? “Helemaal niet raar, het is fysiologisch logisch,” antwoordt de bioloog flegmatisch. “Het vermogen van het lichaam om vet te verbranden wordt voor een belangrijk deel bepaald door het aandeel vet en koolhydraten in de dagelijkse voeding. Als je veel vet eet, word je goed in het verbranden van vet. Als aanpassing op een vetrijke, dus koolhydraatarme voeding worden na verloop van tijd genen geactiveerd die zorgen dat het lijf vooral enzymen aanmaakt die nodig zijn voor een optimale vetverbranding. Tijdens een duurevenment ben je met een goede dieselmotor in het voordeel. Zelfs een droge atleet heeft massa’s energie in de vorm van vet aan het lijf, oneindig veel meer dan de plusminus 2200 kcal van een goed gevulde glycogeenvoorraad. En doordat je hoofdzakelijk vet verbrandt, blijft je glycogeenvoorraad gespaard, zodat je niet flauw wordt em ook ver in de race nog ruimte hebt voor anaerobe avontuurtjes als een versnelling of een lange eindsprint. Het punt is dat het lichaam de tijd moet krijgen om zich aan te passen. Voor sommige mensen in onze graancultuur duurt dat wel een half jaar.”

Iver Mysterud geeft toe dat zijn n=1 experimenten op zich geen wetenschappelijke waarde hebben. “Maar steeds meer Noorse topsporters, onder wie de middellangeafstandloper Marius Bakken en de wielrenners Rolf Sandanger en Terje Bjørk, volgen mijn voorbeeld. In de internationale arena hebben we Quincy Douglas. En er verschijnt in hoog tempo spannend inspanningsfysiologisch onderzoek waaruit blijkt dat een vetgebaseerde voeding een plaats verdient in de sport.” Dat wil volgens hem niet zeggen dat iedereen zijn pastaparty’s maar het beste kan afschaffen, al zou hij dat persoonlijk een heel gezond idee vinden. “Nee, het is niet alles of niets. Er zijn onderzoeken die er op wijzen dat de ene atleet beter met koolhydraten kan omgaan dan de andere. Over enige tijd wordt het waarschijnlijk mogelijk om met een genetisch testje te bepalen welke voeding voor de individuele atleet optimaal is. In de tussentijd moedig ik zowel de eliteloper als de recreant aan om zelf te experimenteren, uiteraard liefst in een periode dat er niet te veel op het spel staat. Er is wat geduld voor nodig, maar het kan erg lonend zijn.”

Het lijkt er op dat topsporters zo zoetjes aan proefondervindelijk vaststellen dat de focus op brood, pasta, gebak en energierepen niet per se zaligmakend en soms zelfs contraproductief is. Velen slaan de in graniet gebijtelde adviezen van hun diëtisten stilletjes in de wind. In 2004 inventariseerden Griekse voedingsdeskundigen de voeding van een grote groep Olympische atleten, onder wie veel duursporters. Ze schrokken zich een hoedje, want de hoofdmoot van hun energie bleek uit vet te komen. De duidelijk verontruste conclusie: ‘Onze gegevens suggereren dat topsporters onvoldoende notie nemen van de algemeen aanvaarde voedingsadviezen. Zowel mannen als vrouwen eten te veel vet en te weinig koolhydraten.’ Iver Mysterud lacht hartelijk. ‘Ja, die ken ik. Hoe is het mogelijk dat mensen die onze wetten zo gruwelijk overtreden überhaupt een rondje om de kerk kunnen lopen, hoor je de onderzoekers denken. De waarnemingen druisen lijnrecht in tegen wat er wordt gedoceerd. De belangstelling voor Darwinistische principes is in de geneeskunde en inspanningsfysiologie nog niet zo groot, zeker niet buiten Noorwegen. Slechts weinigen vragen zich af hoe onze fysiologie in de afgelopen millenia is geëvolueerd en welke lessen daaruit zijn te trekken. Verder is er weinig interdisciplinaire communicatie. Daardoor is het mogelijk dat wetenschappers uitsluitend bezig zijn met het vertroetelen van hun lievelingshypothese. Ze praten elkaar naar de mond. Aanname wordt op aanname gestapeld en voor je het weet heb je een consensus waarvoor eigenlijk geen wetenschappelijke basis is. Er staat een hoop prestige op het spel. Niemand vindt het leuk om na 35 jaar hard werken te moeten toegeven dat zijn werkhypothese fout blijkt te zijn geweest.” Stephen Phinney: “Het biologische adaptatievermogen van de mens is beduidend groter dan zijn mentale adaptatievermogen.”

31 reacties op Dieselpower

  1. Sascha zegt:

    dietiste yvonne lemmers heeft mij deze blog aangeraden. ik ben zelf bezig met een voltijd universitaire opleiding, sport ca 8 uur per week, werk 20 uur per week, en heb een huishouden (inclusief vriendje die ook wel eens aandacht wil) thuis. dit is tamelijk veel, maar het lukt me aardig. ik heb anderhalf jaar geleden op een koolhydraatarm dieet gezeten, en dit beviel me supergoed. toch was het een beetje weggezakt (het gemak van ‘ff snel een broodje pakken’ had mij overwonnen). ik merkte dat ik in mijn drukke leefschema niet meer goed de dag door kon komen. vaak afzeggen, op de bank snaaien, me rot en opgeblazen voelen. dat wil ik niet meer. ik moet goed in mijn vel zitten om al mijn bezigheden te volbrengen! ik ben dus nu weer bezig met Grip Op Koolhydraten van Yvonne Lemmers, en ik heb er weer zin in. ik hoef geen kilo’s kwijt, maar in mijn drukke leven moet ik wel goed in mijn vel zitten en tonnen energie hebben. natuurlijk is mijn leefschema niet te vergelijken met topsporters, maar ik denk desondanks dat veel ‘gewone’ mensen bij een koolhydraatarm eetpatroon baat zullen hebben!

    • Dank voor je reactie Sascha! En veel succes. Het paleoperspectief dicteert niet per se low carb (a la Atkins), maar in de praktijk zal iemand die ons evolutionaire verleden als leidraad neemt het aandeel koolhydraten in zijn voeding flink zien zakken.

  2. Maan zegt:

    Atkins heeft veel meer werk gedaan dan alleen een afval dieet ontwikkelen. Atkins is niet per definitie low carb, Wel Als je moet afvallen en bij het metabool syndroom.
    Hij schreef ook een dieet om aan te komen met veel meer kh. En was een groot voorstander van puur en oorspronkelijk eten.
    Ik vind het jammer als Atkins gelijk gesteld wordt met extreem lowcarb ( ketogeen) Wat hij zelf een corrigerend dieet noemt.

    Interessant stuk! En ook onze ervaring. Een flink eind fietsen zonder man met de hamer en zonder bij te hoeven tanken onderweg. Ideaal!

  3. Hoi Maan,

    Dank!

    Ja, Atkins is behoorlijk gekarikaturiseerd en door het slijk gehaald, niet in de laatste plaats natuurlijk vanwege al die lucratieve onzinproducten die het bedrijf later ging pushen. De man zelf ging vooral voor echt eten. Interessant dat jullie de ervaring van Iver delen. Ik ben zelf niet per se low carb, maar heb sinds ik paleo eet het idee dat ik met minder eten een stuk verder kom. Op vakantie met bepakking tot wel zo’n 80 kilometer na een maaltijd ipv 30 a 40 op brood en zoetigheid. Dat is weird en ik heb er geen verklaring voor, want volgens mij neem ik niet meer energie in, eerder minder.

  4. Maan zegt:

    Vroeger kon ik op carbs niet meer dan 20 km fietsen, met bepakking zonder energiedrank of eten. (nu fiets ik niet veel meer door een wat laat ontdekte, aangeboren lichamelijke handicap) Maar eten is niet noodzakelijk ik heb immers voor 3 weken vet op zak. Daar kun je een aardig tochtje op maken.
    Dat je met minder energie op vet verder komt dan op veel carbs lijkt mij logisch, Veel eten kost ook energie en de vertering daarvan ook. En na de carbs komt de hongerklap, spieren zonder brandstof enzo. Maar een wetenschappelijke verklaring heb ik er ook niet voor.
    Wel vond ik ooit dit http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10895373?dopt=Abstract . Wel een studie bij RA patiënten, zou dit voor mensen zonder RA ook op gaan? en Zou DHEA een direct effect kunnen hebben op de sportprestatie?

    Na een aantal dagen weinig gegeten te hebben, heb ik wel vanzelf een soort balansdag. Dan gaat er veel, heel veel naar binnen.
    Ik heb ook een hekel gekregen aan het verplicht 3x per dag moeten eten. Soms helemaal geen zin en behoefte aan. Als de jongste uit huis is, doe ik dat ook niet meer. Ik denk dat je moet eten als je daar behoefte toe voelt en niet verplicht 3x per dag.

  5. Harmen zegt:

    Inderdaad, wat is het fijn om niet elke 2 ~ 3uur te moeten eten, of als je een stukje gaat fietsen. Of ’s nachts wakker te worden van een rammelende maag. 2x per dag eten is een verademing, je hoeft niets te plannen! Sowieso is er niets aan de hand als het eten onverhoopt een paar uurtjes later is. Wat kon ik daar vervelend van zijn zeg! Het zou me niets verbazen als het nog 1x per dag wordt. Flink vette vis eten helpt trouwens om je diesel aan te slingeren.

  6. Harmen, vroeger was het ondenkbaar dat ik de deur uitging zonder tenminste een bord havermout achter de kiezen. En steevast kwam de ‘hongerklop’, soms al na een half uur matig intensief bewegen. Nu drink ik ’s ochtends een kop zwarte koffie, fiets 7 kilometer naar het zwembad, zwem 2 km in 40 minuten, fiets 7 km terug en eet om 12:00 uur mijn eerste maaltijd: meestal sardines, groente, kokos met een schep extra kokosvet en wat fruit. Over all eet ik volgens mij minder energie (ik tel nooit), maar mijn prestaties verbeteren nog steeds! Ik hoop straks eindelijk de highlights uit het interview van Jimmy met Tim Noakes te posten, want daar zitten paar echte gems in.

  7. George zegt:

    nou @Melchior Chivo meldt zich weer eens met reacties op jouw artikel, dit keer via Facebook:
    “Stephen Phinney heeft een studie geleid met daarin 5 duurfietsers
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6865776
    Het gemiddelde leek goed en daarom komen de auteurs tot de conclusie dat een ketogeen dieet geen probleem is. Het gaat alleen nooit om het gemiddelde, maar om de spreiding. Er was nl. 1 uitschieter, 2 die matig presteerden en 2 die zeer ondermaats presteerden. Als 4 van de 5 matig presteren is dat dus geen aanrader.
    In een review die daarop volgde:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15507148/
    Liet Phinney het volgende weten.
    “sprint capability, which remained constrained during the period of carbohydrate restriction.”
    Je kunt dus niet sprinten op een ketogeen dieet. Schijnen sommige coaches (zoals ik) toch een atletische vaardigheid van belang te vinden.
    Phinney bepaalt schijnbaar zijn standpunt op een onderzoek waarin 4 van de 5 matig tot slecht presteerden en 1 freak tussen zat, maar waarvan 5 van 5 het vermogen tot sprinten verloren.
    Om het af te sluiten, een artikel van een expert die niet bevooroordeeld is, namelijk Louise Burke, een korte review ‘“Fat adaptation” for athletic performance: the nail in the coffin?”
    http://jap.physiology.org/content/100/1/7.long

    Met alle respect voor Melchior Meijer, maar die heeft volgens mij nog nooit een cliënt begeleid, laat staan een atleet. Als wij ook maar de minste aanwijzing hadden dat het zou werken, dan pasten wij het toe. De video heb ik niet bekeken, want dan kan ik waarschijnlijk wel een boek schrijven om alles in te context te plaatsen.
    The human metabolic response to chronic ketosis w… [Metabolism. 1983] – PubMed – NCBI
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov

    @arnold, de presentatie niet bekeken, reageerde alleen op de opmerking van Jochem. De suggestie die hier wordt gewekt is dat het bewijst dat ketogeen dieet daadwerkelijk een levensvatbare weg is.

    Dit is niet alleen gebaseerd op een onderzoek uit 1983, waarvan de helft is weggelaten (zie mijn opmerkingen), maar waarvan de al te rooskleurige conclusies in de jaren erna zijn begraven. Werd waarschijnlijk niet genoemd. De vraag natuurlijk is, als dit deel opgebouwd is halve waarheden, hoe zit het dan met de rest?
    ongeveer een uur geleden · Vind ik leuk

    George Kerkhoven maar waarom bekijk je die presentatie niet, voordat je een oordeel geeft?
    17 minuten geleden · Vind ik leuk

    Chivo Opleidingen Omdat de tijd mij ontbreekt en ik de onderliggende studies waarschijnlijk allang gelezen heb, zoals ik volgens mij keer op keer demonstreer. De vraag is waarom niemand reageert op de tegenargumenten
    11 minuten geleden · Vind ik leuk

    George Kerkhoven “Als wij ook maar de minste aanwijzing hadden dat het zou werken, dan pasten wij het toe”; er zijn genoeg “minste” aanwijzingen, ook te zien in die presentatie overigens
    twee ultrarenners, maar ook de Bioloog Iver Mysterud duursport op vet en wein…Meer weergeven
    11 minuten geleden · Vind ik leuk

    George Kerkhoven overigens grappig dat je een artikel aanhaalt waar Noakes geciteerd wordt, hij is juist degene die volledig terug gekomen is op zijn standpunten; overigens zegt hij ook (net als Phinney in zijn presentatie) dat dit vooral opgaat voor kh-intolleranten….
    7 minuten geleden · Vind ik leuk

    Chivo Opleidingen Ik volg de statistieken van de sporters, houdt de literatuur stevig bij en sta met 2 poten in de modder. Dat je ultramarathon’s kunt doen, dat is een gegeven, zoals ik al meerdere malen in deze groep heb aangegeven. Ik heb dus nog niets nieuws vernomen, zelfs niet de dooddoener dat er geen universele waarheden zijn, etc.
    7 minuten geleden · Vind ik leuk

    George Kerkhoven waarom zo’n barse en beledigende toon?
    6 minuten geleden · Vind ik leuk

    Chivo Opleidingen Niet beledigend bedoeld, maar duidelijk.
    5 minuten geleden · Vind ik leuk

    George Kerkhoven dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen diverse mensen betekent dat er geen universele waarheden bestaan en dat is geen dooddoener, maar getuigt van bescheidenheid en rekent af met valse hoop en illusies dat een magic pill bestaat voor iedereen…zou leuk zijn maar is gewoon niet zo.
    3 minuten geleden · Vind ik leuk

    Chivo Opleidingen Een verhoogde vetoxidatie is de heilige graal binnen de inspanningsfysiologie. Het gegeven dat mensen ineens vanuit evolutionaire context, daar een mening over hebben staat ze vrij. Maar ik zou het toch zeer prettig vinden, als mensen het enorme onderzoeksveld dat inspanningsfysiologie heet, eerst wat beter zouden leren kennen.

    etc etc.

    • Waar gaat dit over?

      Ik plaats een lezing van Phinney. Meer niet. Ik heb nooit gezegd en zal nooit zeggen dat een strikt ketogene voeding ideaal is voor alle atleten. Ik ben me er terdege van bewust dat ketoadaptatie ten koste gaat van explosiviteit en heb nooit anders beweerd. Zelf moet ik er (nog) niet aan denken echt koolhydraatarm te zwemmen, fietsen en lopen. Phinney geeft een goede uitleg van het begrip ‘nutritional ketosis’, dat is alles.

  8. Jan zegt:

    Ik heb gegoogled op koolhydraat stapelen om er meer over te lezen. Het lijkt me eerlijk gezegd ook een beetje onzin aangezien je lichaam maar beperkte opslagcapaciteit heeft voor carbo. Dit in tegenstelling tot vet. Afgelopen zondag een duurloop gedaan van 35 km op een salade van kip en bacon (gegeten op zaterdagavond ) en ‘s-ochtends een kop koffie en een banaan. Ga er zeker mee aan de slag.

  9. Ben Bol zegt:

    Het is een beetje een wat ouder artikel maar ik kreeg het gepost op mijn FB. Ik heb vrijheid genomen om te reageren. Afgelopen zomer, in juli heb ik met succes meegedaan aan 5 daags trailrunning evenement in Zuid-Spanje, 230km, 7200 hoogtemeters, temperatuur tussen 35 en 44 graden.

    http://www.alandalus-ut.com/2013-race/2013-photo-gallery.

    Ik heb er een eetexperiment van gemaakt. Weliswaar niet volledig zonder koolhydraten maar zeker geen extra porties. Wel met de nadruk op goede vetten en eiwitten voor herstel. Zonder sportrepen of sportdrank, instantmaaltijden of poeders maar met thuisgemaakte vacuüm getrokken fourageerzakken, voor elke dag één na de finish, met amandelen, macadamianoten, zelfgedroogde beefjerkies van vlees van Hoeve Biesland in Delftgauw en gedroogde kersen (die schijnen te werken tegen spierpijn, heb ik ooit ergens gelezen). Bij elke verversingspost om de 10 km waterflessen bijgevuld en steeds aangevuld met een grote scheut kokosolie en citroensap. Tijdens het lopen matig gegeten, wat brokjes van een zelfgeperste mix van dadels, vijgen, cashewnoten en cacao. ’s Avonds eten voor herstel, veel groen, avocado’s, tomaten, kip, rundvlees.

    Het is een groot succes geworden. Het lichaam was iedere ochtend goed hersteld. Geen hongerklop en elke dag heerlijk de km’s weg kunnen dieselen zonder krampen, spierpijn of weeïg gevoel in mijn buik.

    Ik heb ook wel eens koolhydraten gestapeld in het verleden, voor en tijdens een marathon of ander evenement. Krentenbollen, boterhammen met appelstroop, ontbijtkoek, Lu krentekoekjes. Daar ging ik echt niet beter van lopen. Daarom ben ik er mee gestopt.

    Ook bij duursport is voor mij Paleo based, the way to go.

  10. Prachtig verhaal, Ben! Wat een prestatie.

    Jan, ook bedankt voor het delen van je ervaring. Ook al zo’n kilometervreter 🙂 .

    Wat betreft kersen, ik schreef ooit onderstaand bericht voor RW:

    Minder afzien met kriekensap

    Krieken – zure kersen – barsten uit hun voegen van de zogenoemde fytochemicaliën. Al sinds mensenheugenis worden er geneeskrachtige kwaliteiten aan toegeschreven. De wetenschap heeft een aantal van die volkswijsheden bevestigd. Zo vermindert een geregelde consumptie van het fruit het risico op diabetes type 2. Onlangs openbaarden sportwetenschappers nog een geheimpje. De kriek maakt het leven direct na een duurloop een stuk minder zuur. Zestig gezonde duurlopers van 18 tot 50 jaar dronken in de aanloop naar een marathon gedurende een week twee keer per dag een glas kriekensap of een gelijksoortig smakend placebo. De dag na de prestatieloop gaven de proefkonijnen aan hoeveel pijn ze hadden. De kriekensapdrinkers voelden zich zonder uitzondering minder kreupel dan de limonadedrinkers.

  11. Corrien zegt:

    Meesterlijk artikel trouwens…
    Dateert van vóór mijn GOKperiode, dus had deze nog niet gelezen.
    Inmiddels al behoorlijk paleo. Gisteren bij een etentje wat graan en suiker meegegeten…. wel IF2.
    tsss, wat zit dat rot in buik en hoofd….. 😦
    Vanmorgen maar snel begonnen met AZM en even later een omelet van 3 eieren, champignons, spek en wat kaas. Rond de lunch een crematie, maar weet dat het me geen enkele moeite gaat kosten om pas vanavond weer te eten….. 😉

  12. Jack zegt:

    Hallo Melchior,
    Ik las het hieronder bijgevoegde artikel en ben benieuwd wat je er van vindt want daarin wordt vetverbranding niet echt als iets positiefs gezien. Zelf ben ik enige maanden geleden omgeschakeld van sporten op suikerverbranding naar sporten op vetverbranding en heb hier zeer positieve ervaringen mee. Ik heb niet de indruk dat het mijn sprintvermogen verminderd heeft. Ik kan nu makkelijk 4 uur stevig mountainbiken zonder tussendoor bij te eten. Ik heb geen last meer van een hongerklop.
    http://www.ru.nl/actueel/nieuws-0/@943265/aceton-adem/

  13. Andre zegt:

    Jack,

    uit dat artikel: ” ‘Tijdens het sporten verbruikt ons lichaam het liefst energie uit suiker’ ” – dit is m.i. een totaal onjuist uitgangspunt. Ja, tijdens inspanning (of ueberhaupt ook in andere situaties) zal het lichaam eerst suiker verbranden. Niet omdat dit beter zou zijn, maar omdat suiker in het bloed domweg schade toebrengt aan van alles en nogwat en dus zo snel mogelijk uit de bloedbaan geklaard moet worden.

  14. Jack zegt:

    Andre,

    hoe zit het dan met de afbraakproducten zoals aceton en ketonen die het lichaam kunnen verzuren volgens dit artikel?

  15. Andre zegt:

    Ik betwijfel sterk of dat ook maar in de verste verte relevant is. Glucose verzuurt het lichaam ook. Ik vermoed dat dat in een gezond metabolisme totaal geen rol speelt.

  16. Jack, excuses! Ik heb je reactie niet gezien omdat reacties onder ‘Artikelen’ om ondoorgrondelijke redenen niet in de reactiebalk verschijnen. Het lukt me niet om dat euvel te verhelpen. Ik kom er snel op terug.

  17. http://www.innerme.eu …. sober eten… en kort bij de natuur ! Het geeft je lichaam de kans om zich efficient aan te passen in het overleven !

  18. Jack zegt:

    Hallo Dennis, zie ik van jou een link naar een site met allerlei producten die dan wel ontwikkeld zijn met natuurlijke ingredienten, maar of de samenstelling ervan me daarom aanspreekt is nog maar de vraag. Ik lees b.v. dat er rijst en rijstsiroop in zit, dat is volgens mij toch gewoon een vorm van suiker. Verder ben ik geen fan van soja, vanwege de antinutrienten die het bevat. Dan wordt er ook nog vermeld dat er geen eieren of dierlijke vetten in zitten. Wat is er mis met eieren en dierlijk vet? Als je het hebt over kort bij de natuur, dan zijn eieren en dierlijk vet toch prima voedingsmiddelen. Ik denk dat ze natuurlijker zijn dan drankjes, repen en gels uit flesjes en pakjes. Wat hebben deze producten trouwens met vetverbranding te maken?

  19. Raymond zegt:

    het klinkt allemaal super dit maar mijn vraag is hoe zijn jullie dit gestart? heeft een van jullie een plan dat ik kan gebruiken. Ik wil het gebruiken voor mijn duursport zwemmen.
    Ik wil dit wel eens maandje uit proberen. hebben jullie dit onder begeleiding gedaan?

  20. Jack zegt:

    Hallo Raymond,
    Ik ben er mee begonnen door mijn lichaam te trainen met een nuchtere maag. Het schijnt dat je lichaam dan automatisch in de vetverbranding zit. Langzaamaan heb ik de duur en intensiteit van mijn trainingen opgevoerd. Als ik toch iets wilde eten, dan nam ik b.v. een lepel extra vierge kokosolie. Deze olie geeft snel energie en houd je lichaam in de vetverbranding, verder krijg je er geen dips van zoals bij suiker wel het geval is.

    gr. Jack.

  21. Jack zegt:

    Ik trainde op gevoel. Het verschil met suikerverbranding was voor mij dat mijn energie langzamer afnam. Als ik voelde dat mijn energielevel minder comfortabel werd dan stopte ik met trainen. Binnen enkele weken kon ik gewoon voluit trainen zoals ik wilde.
    Ik volg niet een specifiek ketogeen dieet, maar heb de koolhydraten deels uit mijn voedingspatroon verwijderd. Het tijdstip dat ik koolhydraten eet heb ik ook uitgesteld naar later op de dag. Op die manier blijft mijn lichaam automatisch een groot deel van de dag vetten in plaats van koolhydraten verbranden.
    Qua voedingspatroon volg ik meer de principes van Weston Price. Op de bijgevoegde link kun je het een en ander hier over lezen.
    http://www.mikedonkers.com/

  22. Raymond zegt:

    Voor een wedstrijd eet je dan wel koolhydraten? en wat is deels? hoeveel eet je nog
    En hoezo gebruik je dat principe en niet ketogeen dieet

  23. Jack zegt:

    Ik doe regelmatig mee aan hardloopwedstrijden en die zijn meestal in de ochtend. Omdat ik pas later op de dag eet ren ik die wedstrijden op een lege maag. Het enige wat ik neem is 1 of 2 koppen koffie met een flinke scheut biologische slagroom. Als een wedstrijd laat op de dag plaats vindt dan eet ik een uur 0f 3 van te voren en dan zitten er wat langzame koolhydraten bij.
    Persoonlijk heb ik meer met de visie van Weston Price. De voeding zoals hij die voor staat sluit grotendeels aan bij een ketogeen dieet en is gebaseerd op natuurlijke producten en traditionele bereidingswijzen die zich door de jaren heen bewezen hebben. Verzadigd vet van natuurlijke en biologische bronnen is een zeer belangrijk onderdeel van deze voedingswijze. Dit vet bevat ook belangrijke vitaminen (A, D en K ) die verantwoordelijk zijn voor een goede gezondheid.
    Ik denk dat je gewoon voor jezelf moet uitzoeken wat je het meeste aanspreekt en waar je lichaam goed op reageert. Ik heb door de jaren heen van alles geprobeerd en bij dit voel ik me prima.

  24. Raymond zegt:

    ik twijfel of dit dieet goed is voor me? Waarom gebruiken topsporters dit dieet dan niet? zoals wielrenners, lange afstand zwemmers, marathon lopers etc…ik vind het lastig. Hoe zit het sprinten tijdens sporten? Dus explosief spierkracht…

  25. Jack zegt:

    Ik kan je alleen maar zeggen dat als je wil weten of het voor je werkt, je het een paar weken moet uitproberen.
    Ik ben van nature meer een sprinter dan een lange afstandsloper. Ik heb het lopen van langere afstanden moeten trainen. Afstanden langer dan 15 km liggen me niet. Ik kan ze wel lopen, maar raak dan achteraf vaak geblesseerd. Ik heb nog altijd een goede eindsprint in de benen, ook met vetverbranding. Ik weet trouwens dat Patrick Stitzinger ook experimenteert met vetverbranding, maar weet verder niet wie van de topsporters dit nog meer doet. Ik kan dus alleen voor mezelf spreken en mijn ervaringen zijn positief.

  26. cookiepics zegt:

    Op 2 kopjes koffie en een flesje soda: https://www.youtube.com/watch?v=D6lF0_aHL8Y

    155 km naar de hoogste berg van Thailand
    3860 hoogtemeters
    10h10m
    6511Kcal (zegt Fitbit)

    Waar komt de energie vandaan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s