FAQ

Ik zal deze FAQ in de komende weken tussen de bedrijven door geleidelijk opbouwen. Hier alvast de meest gestelde vraag over het paleoperspectief.

Vraag: Het paleoperspectief klinkt wel logisch, maar de gepensioneerde hoogleraar humane voeding Martijn Katan brengt er tegenin dat onze jagende en verzamelende voorouders maar hooguit 30 jaar oud werden. Nu worden we over de 70, dus moet onze moderne voeding wel superieur zijn. Toch?

Antwoord: Er is van alles mis met dit grijsgedraaide argument. In de eerste plaats weet niemand hoe oud onze verre voorouders precies werden, om de simpele reden dat het bepalen van de leeftijd aan de hand van beenderen erg lastig is zodra een individu de 25 gepasseerd is. Maar laten we aannemen dat Piet Paleo 40.000 jaar geleden een levensverwachting had van een jaar of 25. Of 18. En neem even aan dat we dat zeker zouden weten. Zou Katan dan gelijk hebben? Dat zou hij wel willen. De geboorte van een mensenkind is een relatief riskant avontuur, zowel voor moeder als zuigeling. Onze huidige lage zuigelingen- en kraamvrouwensterfte is volledig te danken aan vroedvrouwen die precies weten wat ze doen (en ook een beetje aan dokters, al ken ik een anesthesiologe die ‘voor geen goud’ in een ziekenhuis bevalt). Greet Paleo had geen held als Catharina Schrader in de buurt, dus als er iets mis ging was het einde oefening. Brak je een been tijdens de jacht op een mammoet? Einde oefening. Etcetera. De levensverwachting werd gedrukt door de myriaden gevaren waaraan we in het volstrekte wild bloot staan. Natuurlijk werd een substantieel deel van de mensen ondanks alle gevaren wel degelijk volwassen en waarschijnlijk waren er ook toen grijsaards. Belangrijk is dat we uit de fossiele resten kunnen aflezen dat deze mensen ook op latere leeftijd niet werden geplaagd door de Grote Drie: diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Die Grote Drie (en nog veel meer fijne kwalen) duiken in de fossiele resten op vanaf het moment dat groepen landbouw gingen bedrijven. Studies onder contemporaine jager/verzamelaars bevestigen dit beeld. Een aanzienlijk deel van de mensen op bijvoorbeeld Vanuatu* bereikt de leeftijd der zeer sterken, maar de welvaartsziekten die in Nederland levens verpesten en ons zo langzamerhand richting faillissement drijven, komen niet voor. Genetisch is het niet. Want zodra ze worden blootgesteld aan de Neolithic Agents of Disease – tarwe, suiker, geraffineerde plantaardige oliën en melk – worden ze zelfs nog zieker dan wij.

Levensverwachting is vooral een functie van welvaart en mate van sociale gelijkheid. Hoe rijker en gelijker een bevolking, hoe hoger de levensverwachting. Eten en leven volgens onze genetische blauwdruk zal onze levensverwachting waarschijnlijk slechts minimaal verhogen. Daarentegen zijn er goede redenen om te veronderstellen dat het de ziektelast drastisch zal verlagen. En dat het de kwaliteit van leven dus sterk zal verbeteren. Geen diabetes, geen kanker, geen infarcten, geen osteoporose, niet eens bijziendheid en acne, how cool is that!

* Lees hier het prachtige verslag van het bezoek dat Jamie Scott (That Paleo Guy) afgelopen zomer (voor hem als Nieuw Zeelander winter)  bracht aan Vanuatu.

89 reacties op FAQ

 1. James Pott zegt:

  Melchior kunnen we een review verwachten van Volek en Phinney’s : The Art and Science of Low Carbohydrate Living? Of is dat misschien iets voor Robert?

 2. Vincent zegt:

  Hallo Melchior,

  Dank voor je waardevolle blogs! Weet jij of er een verband bestaat tussen het ontstaan van darmpoliepen cq darmkanker en voeding? Mijn vader heeft hier aan geleden. Altijd actief geweest, maar wel elke dag de gezonde boterham met kaas en een glas melk. Weinig in de zon en nooit vis gegeten, dus mogelijk een tekort aan vtamine D3 en DHA/ALA.

  Alvast bedankt!

  Vincent

  • Hoi Victor,

   Darmpoliepen zijn een van de vele manifestaties van chronische hyperinsulinemie.

   http://www.experts.scival.com/kanazawa/pubDetail.asp?t=pm&id=33749449432&n=ISAO+YOSHIDA&u_id=1045

   Conclusions: Serum insulin levels directly correlate with the presence of adenoma and hyperplastic polyps in the proximal colon and might also less strongly correlate with the presence of distal adenoma. © 2006 American Gastroenterological Association (AGA) Institute.

   Mensen die een ‘gezond’ SDCD eten hebben fors hogere nuchtere insulinespiegels dan mensen die paleo eten. Brood plus melk = mega hoge insulines. Rampzalig. Een beter mestsubstraat bestaat niet. Bewegen is natuurlijk altijd een goed idee. Voor Junnejs Wujld schreef ik ooit dit berichtje:

   Zo’n 20 procent van alle Nederlanders boven de 50 heeft poliepen, woekeringen van het slijmvlies in de dikke darm. Meestal geven deze weefselboompjes – ze staan op een steeltje – geen klachten, maar ze vormen een risicofactor voor darmkanker. Amerikaanse wetenschappers stelden onlangs vast dat mensen die drie keer week recreatief hardlopen, fietsen of zwemmen 30 procent minder kans hebben op ‘darmchampignons’. “Sporten biedt veel fysiologische voordelen dit kunnen verklaren, zoals regulatie van het immuunsysteem, vermindering van ontstekingsreacties in de darm en verlaging van de insulinespiegel,” aldus onderzoeksleider Kathleen Wolin.

 3. Vincent zegt:

  In feite zou het advies dus zijn om melk en granen uit het dieet te halen, te supplementeren met visolie en de koolhydraten met name in de avond te consumeren wanneer de insuline gevoeligheid het laagst is?

  • Ha Vincent,

   Oeps, sorry! Ik ken een paar Victors. Noem jij mij gerust Michel of Machiel ;-).

   Uiteindelijk gaat het erom je mitochondriën happy te houden. Als die lekker voortdieselen (respiratie in plaats van fermentatie) ontstaat er geen kanker (en gaat eigenlijk alles goed, over de hele linie, heel veel ziekten zijn uiteindelijk een gevolg van mito-dysfunctie).

   Hoe houd je je mitochondriën happy? Door te zorgen dat ze geen energiecrisis ondervinden. Dat betekent (en dat kan paradoxaal klinken) dat je ze niet moet overvoeren.

   Alle leefstijlfactoren die bewerkstelligen dat je lichaam alle functies soepel uitvoert met zo weinig mogelijk signaal (insuline, leptine, etc), bewerkstelligen gezondheid en lange levensduur. Met weinig eten, veel bewegen en lange nuchtere periodes kom je heel ver. Door het elimineren van neolithische voedingsmiddelen faciliteer je (relatief) weinig eten, maar de interventie heeft ook intrinsieke voordelen. Zo zijn brood en melk extreem insulinogeen (dwz, ook als je isocalorisch kijkt). Ik denk dat een zekere mate van koolhydraatrestrictie (altijd in combinatie met calorierestrictie) heel verstandig is (mild uitgedrukt) bij kanker of voorstadia daarvan (zoals poliepen). En misschien wel altijd. Daar ben ik nog niet uit.

   Paleo (het bierviltje) is een goed uitgangspunt.

 4. sigme zegt:

  Bij het van nieuw-naar-oud lezen van dit blogs stuitte ik op afkortingen die ik niet steeds even makkelijk uit de context of via Google kon begrijpen. Toen ik dan maar van oud naar nieuw ging lezen ben ik een lijstje bij gaan houden. Misschien iets voor de FAQ?
  SDCD ; standard dutch crap diet
  SAD ; standard american diet
  NAD ; Neolithic Agents of Disease
  LCHF; low carb high fat
  HIIT ; High Intensity Interval Training
  RCT ; Randomized Controlled Trial
  PUFA; meervoudig onverzadigd vetzuur
  HPP ; het paleoperspectief
  MVO ; Margarine Vetten en Olien
  MOV ; Meervoudig onverzadigd vet
  CT ; cold thermogenesis
  BS ; Bloedsuiker
  LPS ; Lipopolysaccharides
  IF ; Intermittent fasting
  IFOC ; IF on crap

  • :-). Dank!

   Die FAQ moet nodig eens worden aangevuld.

   • P. Reijngoud zegt:

    Hoi Melchior,
    Bij deze een nog wat uitgebreider lijstje met afkortingen. Ik hoop wel dat je de tijd vindt om wat aan de overzichtelijkheid van de site te doen. Als je alle artikelen plus reacties moet doorspitten om iets te vinden ben je drie weken bezig.
    En ook een lijst met afkortingen zal niet snel gevonden worden als deze verstopt staat tussen tientallen, straks honderden FAQ´s.
    (Allemaal makkelijker gezegd/gevraagd dan gedaan, ik weet het.)

    ADH Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
    ALA Alpha-Linolenic Acid
    AMPK Adenosine Monophosphate-activated Protein Kinase
    BDNF Brain-derived Neurotrophic Factor
    BMI Body Mass Index
    BMR Body Metabolic Rate
    BNJ British Medical Journal
    BS Bull Shit
    CHD Coronary Heart Disease
    CHO Carbon Hydrogen Oxygen
    CVD Cardio Vascular Disease
    DAO D-amino Acid Oxidase
    DHA DocosaHexaenoic acid (meervoudig onverzadigd omega-3 vetzuur)
    DHEA DeHydroEpiAndrosteron
    EPA EicosaPentaenoic Acid (meervoudig onverzadigd omega-3 vetzuur)
    FAO Food and Agriculture Organization of the United Nations
    FRH Food-Reward Hypothesis
    GCBC Good Calories Bad Calories
    GMO Genetically Modified Organism
    HDL High-Density Lipoproteïne
    HFCS High Fructose Corn Syrup
    HPA-as H: Hypothalamus P: hypofyse (Pituitary) A: bijnierschors (Adrenal)
    IDE Insulin Degrading Enzyme
    IF Intermittent Fasting
    IGF Insuline-like Growth Factor
    LCHF Low Carb, High Fat
    LDL Low-Density Lipoproteïne
    LP Lipoprotein
    LPS LipoPolySaccharide
    MCT Medium Chain Triglycerides
    MUFA MonoUnsaturated Fatty Acid
    NAD Nicotinamide Adenine Dinucleotide
    NEAT Non-Exercise Activity Thermogenesis
    NEFA Non-Essential Fatty Acid
    PUFA PolyUnsaturated Fatty Acid
    RA Rheumatoid Arthritis
    RCT Randomized Controlled Trial
    ROS Reactive Oxygen Species
    SAD Standard American Diet
    SCFA Shortchain Fatty Acids
    SDA Stearidonic Acid (Omega-3 fatty acid)
    SDCD Standard Dutch Crap Diet (Is geen krab-dieet!)
    WGA Wheat Germ Agglutinin (WGA) of wel Tarwekiem Agglutinine en glycoproteïne

 5. Henderina zegt:

  Een Q: Wat is het idee onder de Paleo aanhangers over de functie van je darmflora. Ik ben alleen oppervlakkig bekend met Paleo, maar ga me er een beetje in verdiepen, 2 boeken binnen. Ik ben via de route Good Calories, Bad Calories en een hele serie andere boeken etc. uitgekomen bij Weston Price en het GAPS dieet van dr. Natascha Campbell-McBride. Vooral dr. NCM geeft aan dat je darmflora essentieel is voor het verteren van je voeding.

  In de twee paleoboeken, heb even snel gekeken, staat zoiets als: darmflora is interessant, maar dat was het dan ook. Is dat Paleo-breed het idee? En zo ja, waarom. Of zijn er ook Paleo-ers die meer waarde hechten aan die darmflora? Of moet ik gewoon eerst die boeken lezen? Of…?

  • Henderina, daar ligt de basis. De darmflora in de dunne darm (dus niet in de colon, waar de meeste bacteriën zitten), onze mitochondriën en de crosstalk tussen die twee zijn bepalend voor gezondheid. En het is waarschijnlijk vooral de overload van ‘dense acellular’ koolhydraten die de ‘upper intestinal’ darmflora en de functie van de mitochondriën uit het lood schopt.

   Lees om te beginnen deze post en klik vooral door!

   Ian Spreadbury. Say after me: Ian Spreadbury.

   Had ik Ian Spreadbury al genoemd? Niemand ziet het, maar dit is Heel Belangrijk.

   Abstract: A novel hypothesis of obesity is suggested by consideration of diet-related inflammation and evolutionary medicine. The obese homeostatically guard their elevated weight. In rodent models of high-fat diet-induced obesity, leptin resistance is seen initially at vagal afferents, blunting the actions of satiety mediators, then centrally, with gastrointestinal bacterial-triggered SOCS3 signaling implicated. In humans, dietary fat and fructose elevate systemic lipopolysaccharide, while dietary glucose also strongly activates SOCS3 signaling. Crucially however, in humans, low-carbohydrate diets spontaneously decrease weight in a way that low-fat diets do not. Furthermore, nutrition transition patterns and the health of those still eating diverse ancestral diets with abundant food suggest that neither glycemic index, altered fat, nor carbohydrate intake can be intrinsic causes of obesity, and that human energy homeostasis functions well without Westernized foods containing flours, sugar, and refined fats. Due to being made up of cells, virtually all “ancestral foods” have markedly lower carbohydrate densities than flour- and sugar-containing foods, a property quite independent of glycemic index. Thus the “forgotten organ” of the gastrointestinal microbiota is a prime candidate to be influenced by evolutionarily unprecedented postprandial luminal carbohydrate concentrations. The present hypothesis suggests that in parallel with the bacterial effects of sugars on dental and periodontal health, acellular flours, sugars, and processed foods produce an inflammatory microbiota via the upper gastrointestinal tract, with fat able to effect a “double hit” by increasing systemic absorption of lipopolysaccharide. This model is consistent with a broad spectrum of reported dietary phenomena. A diet of grain-free whole foods with carbohydrate from cellular tubers, leaves, and fruits may produce a gastrointestinal microbiota consistent with our evolutionary condition, potentially explaining the exceptional macronutrient-independent metabolic health of non-Westernized populations, and the apparent efficacy of the modern “Paleolithic” diet on satiety and metabolism.

   Keywords: carbohydrate density, metabolic syndrome, nutrition transition, Paleolithic diet

 6. Henderina zegt:

  Thanks! Ik ga op mijn gemak even rondkijken.

  • Dit is Paleo 3.0, Henderina. Very low carb elimineert ‘toevallig’ ook de worst offenders.

   • Henderina zegt:

    En toch blijft het grappig dat de mensen uit de Loetschental vallei, Zwitserland, uit het onderzoek van Weston Price, voornamelijk leefden op roggebrood, kaas, boter en melk, en ongeveer één keer in de week vlees en in excellente gezondheid verkeerden.

    • Als ze daadwerkelijk in uitstekende gezondheid verkeerden, dan is dat inderdaad interessant. Vermoedelijk genoten ze een voeding met veel micronutriënten, betrekkelijk weinig acellulaire koolhydraten en geen overkill aan pufa. Mogelijk dat zo’n regiem enige bescherming biedt tegen overigens potente neolithische killers als graszaad en melk. Echt optimaal kan het nauwelijks geweest zijn. Zet vergelijkbare groepen in een modern experiment cross over op roggebrood en zuivel en op een goede paleokeuken (groenten, fruit, vlees, zeevoedsel, eieren, noten, knolgewassen) en meet de relevante parameters. Ik waag wel een voorspelling te doen.

     Met alle respect, maar ik ga niet voor een uit nood geboren boerenhap die ooit in een selecte groep kennelijk minder schade aanrichtte, maar voor optimaal.

    • Ik realiseer me dat dit weer lekker bot klinkt, maar zo is het niet bedoeld ;-).

 7. Henderina zegt:

  Ha, ha, …ik heb liever kort door de bocht en eerlijk, dan bla bla. En ik zal de laatste zijn die zegt dat je toch maar aan het graan en de kaas moet, of wat dan ook. Maar voor mij geeft de gezondheid van de roggebrood en kaas-eters uit Zwitserland aan, dat de hele context blijkbaar belangrijk is. Ik blijf graag breed kijken, want voor je het weet zit je alleen nog maar gojibessen te knagen, terwijl dat niet nodig is… 😉 (Geen idee hoe ze smaken trouwens.) Vetoplosbare vitaminen waren minimaal 10 keer hoger dan het toenmalige Amerikaanse dieet (rond 1930) en mineraalgehalte lag ook aanmerkelijk hoger.

  • Absoluut waar.

   Gojibessen zijn overigens zo ongeveer giftig. Geen jager/verzamelaar die daar substantiële hoeveelheden van zou eten.

   • Leonie zegt:

    Melchior ik reageer op dit draadje, maar mijn reactie is bedoeld op je reactie hierboven:
    “Als ze daadwerkelijk in uitstekende gezondheid verkeerden, dan is dat inderdaad interessant. Vermoedelijk genoten ze een voeding met veel micronutriënten, betrekkelijk weinig acellulaire koolhydraten en geen overkill aan pufa. Mogelijk dat zo’n regiem enige bescherming biedt tegen overigens potente neolithische killers als graszaad en melk. Echt optimaal kan het nauwelijks geweest zijn. Zet vergelijkbare groepen in een modern experiment cross over op roggebrood en zuivel en op een goede paleokeuken (groenten, fruit, vlees, zeevoedsel, eieren, noten, knolgewassen) en meet de relevante parameters. Ik waag wel een voorspelling te doen.

    Met alle respect, maar ik ga niet voor een uit nood geboren boerenhap die ooit in een selecte groep kennelijk minder schade aanrichtte, maar voor optimaal.”

    Zoals je wellicht weet ben ik naast fan van paleo ook fan van Weston Price en ik denk dat je zijn gedachtengoed hier tekort doet. Weston Price ging juist ook voor optimale gezondheid en uit zijn onderzoek kwam naar voren dat deze Zwitsers toevallig ook over een uitzonderlijk goede gezondheid beschikten. Mijn gedachte over dit Zwitserse dieet is dat de goede eigenschappen van de rauwe zuivel die genuttigd werd de eventuele minder goede eigenschappen van de rogge (graszaad) overtroffen. Ze aten namelijk vrijwel uitsluitend roggebrood en zuivel (groenten en fruit in zeer kleine hoeveelheden, niet voldoende om al die ‘bad’ rogge en zuivel te kunnen overtreffen). Ik ben het met je eens dat wanneer je een expirement uit zou oefenen zoals jij voorstelt, er ook de door jou voorgestelde uitkomst uitkomt. Echter, als je een dergelijk experiment met rauwe zuivel zou uitvoeren weet ik bijna zeker dat de uitkomst gelijk is aan de uitkomst van het onderzoek van Weston Price. Naar mijn mening zijn rauwe en gepasteuriseerde zuivel twee totaal verschillende producten.

 8. James zegt:

  Henderina, ik heb diezelfde vraagen altijd gehad bij Weston A Price. Het laatste gedeelte van de Evolution of Human Nutrition lijkt dat probleem te benaderen. Het is aardig duidelijk onderhand dat de intestinal biome van bacteria daar wel eens iets mee te maken zou kunnen hebben.
  http://www.youtube.com/watch?v=i5MdRlJrJM0 The Evolution of Human Nutrition
  Het blijft interessant . Misschien een oudere graan soort die minder problemen geeft? (einkorn, dinkel)

  • Henderina zegt:

   @James, ‘k Ga kijken op een ander tijdstip. Ze aten in ieder geval geen brood met vruchtenhagel 😉

   @Leonie, dat denk ik dus ook. Gisteren nog een video van dr. Natascha Campbell-McBride zitten kijken, waar ze aangeeft dat ze een hele stapel onderzoeken heeft liggen waaruit blijkt dat zuivel ongezond is. Maar in die onderzoeken gaat het allemaal om gepasteuriseerde melk van Frankenstein-koeien, zegt ze. Als je kijkt naar culturen waar al honderden jaren melk wordt gegeten, gaat het altijd om rauw en/of gefermenteerd. En uiteraard niet van plofkoeien. De Masai varen er wel bij etc. Dus ik denk dan enige nuancering op gebied van melk en wellicht ook op het gebied van graan mogelijk is.

   • James zegt:

    Klopt Henderina, zijn tot dezelfde conclusie gekomen. Pasteurisatie doodt de natuurlijk in de melk vookomende enzymen die nodig zijn om de caseine af te breken. Als je jonge kalveren gepasteuriseerde melk voert worden ze ziekelijk of gaan dood. En het tweede probleem is het rantsoen waarop veel koeien op moeten produceren : graan en soya schroot, maw. loaded met Omega 6. Komt nog bij bijna zeker aanwezige anti biotica om de koe in leven te houden op dit ongezonde (voor de koeiemaag) voer, en de ontstekingen op een laag pitje te houden. Veel koeien hebben low grade uierontsteking. Daarom spreekt men van ‘toegestane cel count’ in de melk. In minder nette woorden : toegestane hoeveelheid pus of etter. Melk goed voor elk 🙂

 9. Aldert zegt:

  Hee Melchior, toch aan de reclames begonnen? Prima, ik hoop voor je dat ze een leuk zakcentje opleveren om meer tijd aan deze blog te kunnen besteden. Ik hoop dan wel (binnenkort) reclame voor je boek tegen te komen 😉

  • Hoi Aldert,

   Wat??????? Ik zie zelf niks en ik weet er niet van. Dat wil ik dus per se niet. Ik ga het uitzoeken. Is er een WordPress deksundige die weet hoe dat gaat?

   Reclame mag echt absoluut niet.

   • Iemand zegt:

    Een fles wijn erop dat het de Webstats4U counter is. Ik adviseer iedereen het ding overal uit te slopen. Sinds de verkoop van Nedstat Basic zijn de algemene voorwaarden veranderd. Feitelijk geef je met het installeren van het script, je hele site vrij voor pop-ups, pop-unders, layers, banners en spam. Dit staat niet duidelijk in de Nederlandse gebruiksvoorwaarden maar wel in de Engelse. De rommel komt van ilead.it of iets dergelijks. De popups omzeilen normale blockers, en doen zich ook niet iedere keer voor. Maar het blijft crimineel gedrag.

   • Mariet Hoen zegt:

    Zag ik laatst ook, zo’n pop-up reclame blokje. Weet niet meer waar het over ging. Was wel zo weg te klikken. 1 á 2 keer. Daarna niet meer gezien.

   • Aldert zegt:

    Ik ben heb dinsdag middag voor het laatst koffie gehad, (ik ben bezig met AI protocol) woensdag en donderdag hoofdpijn, maar geen behoefte aan koffie, en vrijdag erg fris in m’n hoofd. Aan mijn ogen mankeert helemaal niets en zag onder elke post die ik van links naar rechts aanklikte een kleine advertentie, maar nu niet meer dus. Ik vond het al raar, omdat ik weet dat je er tegen bent, maar soms wegen andere argumenten zwaarder 😉 Ik probeer je/niemand niet op te naaien en ik kom niet uit Amsterdam. Ik houd zeker wel van humor (en hobby’s)!

    • De verklaring is gevonden, zie hieronder. Om er van af te komen moet ik het blog zelf kopen en dat overweeg ik zeker.

     Laat duidelijk zijn dat ik niets aan die pop ups verdien.

   • Aldert zegt:

    5 $ per lezer? Dat heb ik er wel voor over, asthma is fors minder nu na een jaar paleo, dus de productie hier zou wel omhoog kunnen, alleen is HPP behoorlijk procrastinatoire ;-0

    • Aldert, die 60 of 30 dollar per jaar kunnen me geen r**t schelen, dat ik het blog niet meteen koop is zoals gebruikelijk weer eens een gevolg van dwarsheid. Ik weiger een creditcard te nemen. Ik betaal alles altijd contant of met gewone pin. Maar om WordPress te betalen heb je dus zo’n idiote creditcard nodig, voor zover ik weet.

 10. Jan Peter van Doorn zegt:

  Spelt?

 11. Wie ziet er reclame op mijn blog?

 12. James zegt:

  Hangt er van af wat je onder reclame bedoelt. De foto in de ‘Zoutkamper dreven’ (Willem) zou beschouwd kunnen worden als reklame. 🙂 Verder niks hier

 13. Maan zegt:

  Hier ook niets, maar ik heb een Adblocker aanstaan. Wordt anders helemaal maf van de reclames voor dieetpillen en vegaburgers.

 14. Nu heb ik de verklaring.

  Hi,

  Van iemand kreeg ik het bericht dat als ze mijn blog opent dat er dan een reclame onder komt. Waar kan dat aan liggen? Is het afkomstig van de link waarnaar ik verwijs? Het betrof de post van gisteren. Ze heeft me een screenshot gestuurd en die zal ik bij mijn media plaatsen onder de naam screenshot.

  groetjes,

  Dorothé
  http://djaktief.wordpress.com

  The blog I need help with is djaktief.wordpress.com.

  kardotim
  Personeel
  dec 13, 2012, 2:59 PM

  Zo nu en dan laten we advertenties zien op blogs die geen No-Ads Upgrade hebben. Dit laat toe dat wij gratis blogs en support kunnen aanbieden.

  djaktief
  Lid
  dec 13, 2012, 3:36 PM

  Hi Kardotim,

  Bedankt voor de info. Ik zou het netjes van WP vinden als je dat tevoren wist. Eigenlijk bestaat er geen gratis blog dus maar gedoog je reclame op je blog of je betaald $30 per jaar.

  groetjes,

  Dorothé
  http://djaktief.wordpress.com

  kardotim
  Personeel
  dec 13, 2012, 4:12 PM

  Wanneer je je aanmeld op WordPress.com wordt dit aangegeven. De advertenties worden op minimale basis weergeven, en ook alleen aan bezoekers die niet zijn ingelogd op WordPress.com.

  Lees hier meer over de gratis mogelijkheden: http://en.wordpress.com/features/ en hier voor de uitbreidingen: http://store.wordpress.com/

  djaktief
  Lid
  dec 13, 2012, 5:48 PM

  Hi Kardotim,

  Dat ene kruisje had ik niet gezien natuurlijk 😉 Ik wil niet upgraden omdat ik het niet kan overzien allemaal omdat vrijwel alles in het Engels is. Het lukt me ook niet om het allemaal met google vertaler te kunnen lezen of om om google vertaler op mijn blog te krijgen. Daarvoor heb ik helaas te weinig kennis. ICT is een vak 😉

  groetjes,

  Dorothé

 15. Robert zegt:

  Hallo Melchoir,
  Ik ben ook mijn voeding aan het omstellen, maarben er ook nog niet volledig uit. Zi ben ik dol op speltbrood, maar dat mag dus niet? En alles biologisch? Ja; ben ook overtuigd dat dat beter is, maar o zo duur. Maar de huidige voedselschandalen tonen ook aan dat de grens van de intensieve veehouderij allang is bereikt.

  Kokosolie ban ik nu ook in. Maar heb de verkeerde? Heb van Royal green de ontgeurde kokosolie in een platic emmertje. Je moet de extra vierge hebben in de glazen pot?

 16. Sylvia Knoop zegt:

  Hello Melchoir Meijer,
  Ik zoek naar info over de combinatie Polycythemia en Paleo.
  Weet jij waar ik dat kan vinden of weet jij er meer van?
  Hartelijk groet,
  Sylvia Knoop

 17. Hoi Sylvia,

  Een snelle search leert dat er bij deze zeldzame ziekte bijna altijd sprake is van een puntmutatie (JAK 2), maar die genetische afwijking schijnt niet noodzakelijk of genoeg te zijn om die hyperrespons van beenmergcellen op EPO (voor de overige lezers: met als gevolg veel te hoge concentraties bloedcellen) te krijgen. De ziekte komt vaker voor in combinatie met ziekten als coeliakie en lupus, wat ik wel verdacht vind. Dat zou een autoimmune component kunnen suggereren.

  Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat paleo werkelijk zoden aan de dijk zou kunnen zetten, tenzij er wel een sterke autoimmune kant aan het verhaal blijkt te zitten. Proberen is natuurlijk altijd de moeite waard. Je hebt niets te verliezen. Robb Wolf heeft – als de geruchten kloppen – tamelijk ongelofelijke resultaten gezien bij mensen met Huntington, een ziekte die als puur genetisch, onvermijdelijk, progressief en ongeneeslijk te boek staat.

 18. Sylvia Knoop zegt:

  Lieve Melchoir,
  Bedankt voor je snelle en duidelijke reactie,
  Jak2 heb ik. Volgens mij is er zeker een autoimmune component.
  Mijn ziekte carriere (Grrr) ben ik begonnen met exzeem, astma, multiple sclerosis, brugada syndroom, polycythemia en laatst erysipelas. Het moet stoppen en niet bij mijn dood! 🙂
  Vandaar mijn zoektocht. Sinds twee jaar loop ik bij een homeopaat en van haar moest ik melk verwijderen en soja erin. Soja heb ik er nu ook uitgegooid. “Pakjes voer” heb ik er jaren geleden uitgegooid. Maar brood vrat ik, dus dat is er nu ook uit, misschien raak ik eindelijk op mijn 53e de zwangerschapsbuik kwijt…
  Paleo ga ik doen maar met iets minder rood vlees en meer vis en kip.
  Ben blij je site gevonden te hebben.
  Nogmaals heel hartelijk bedankt voor je info!

 19. Sylvia Knoop zegt:

  Hallo Melchior,
  Vetpannetje, vroeger had mijn grootmoeder een vetpannetje ALTIJD op het fornuis staan. Het vlees werd hier altijd in klaar gemaakt, ik kan mij niet herinneren dat het ooit afgewassen werd.
  Nu ik met Paleo ben begonnen gebruik ik vrij veel roomboter (morgen ga ik kokos kopen) en afwas dit na het eten weer weg. Liever zou ik dit willen bewaren.
  Maaaaaar … Ik heb weleens in verband met frituurvet (nooit gebruikt trouwens) gehoord je nooit mag her-verhitten doordat vetketens zich ombouwen tot dangerous stuff. Geldt dit ook voor roomboter en kokosolie? Ook wat zijn de gevaren van dit op het fornuis bewaren gecombineerd met centrale verwarming?
  Deze vraag stel ik aan jou en niet op een receptensite want ik heb het idee dat jij veel van scheikunde enzo afweet.
  Hartelijk groet,
  Sylvia Knoop

  • Pffff…. ik weet het niet echt, Sylvia ;-). Verzadigd vet oxideert als bekend veel minder dan onverzadigd vet, maar met name boter zal na verhitting nog meer Advanced Glycation Endproducts (AGE’s) bevatten dan het normaal al doet. Ik dacht altijd dat exogene AGE’s geen effect hadden en direct werden geëlimineerd, maar tamelijk recent onderzoek heeft aangetoond dat een voeding die heel arm is aan AGE’s (door zo weinig mogelijk en wanneer echt noodzakelijk slechts kort en mild te verhitten, liefst stomen) een onmiddellijk positief effect heeft op ondermeer glucosetolerantie. Zelf zou ik daarom liever steeds beetjes gebruiken en alles opeten. Aan de andere kant denk ik niet dat zo’n vetpannetje een wezenlijk probleem gaat geven, ook gezien de ervaring van je oma ;-).

   • In dit experiment was een lagere energie-inname een confounder (je gaat spontaan minder eten van niet agressief verhitte voedingsmiddelen), maar toch…

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20335546

    Am J Clin Nutr. 2010 May;91(5):1220-6. doi: 10.3945/ajcn.2009.28737. Epub 2010 Mar 24.

    A diet based on high-heat-treated foods promotes risk factors for diabetes mellitus and cardiovascular diseases.

    Birlouez-Aragon I, Saavedra G, Tessier FJ, Galinier A, Ait-Ameur L, Lacoste F, Niamba CN, Alt N, Somoza V, Lecerf JM.

    Source

    Department of Food and Biological Processing Sciences, AgroParisTech, Massy, France. ines.birlouez@spectralys.fr

    Abstract

    BACKGROUND:

    The modern Western lifestyle is characterized by the consumption of high-heat-treated foods because of their characteristic taste and flavor. However, it has been shown that treating food at high temperatures can generate potentially harmful compounds that promote inflammation and cardiovascular disease in subjects with diabetes.

    OBJECTIVE:

    The aim of this study was to determine whether high-heat-treated foods also pose a risk for healthy subjects.

    DESIGN:

    A randomized, crossover, diet-controlled intervention trial with 62 volunteers was designed to compare the potential metabolic effects of 2 diets, one that was based on mild steam cooking and another that was based on high-temperature cooking. These 2 diets differed mainly in their contents of Maillard reaction products (MRPs). MRPs were assessed in the diet and in subjects’ feces, blood, and urine samples, with N(epsilon)-carboxymethyllysine as an indicator of MRPs. Biological indicators of glucose and lipid metabolism as well as oxidative stress were analyzed in subjects after 1 mo on each diet.

    RESULTS:

    In comparison with the steamed diet, 1 mo of consuming the high-heat-treated diet induced significantly lower insulin sensitivity and plasma concentrations of long-chain n-3 (omega-3) fatty acids and vitamins C and E [-17% (P < 0.002), -13% (P < 0.0001), and -8% (P < 0.01), respectively]. However, concentrations of plasma cholesterol and triglycerides increased [+5% (P < 0.01) and +9% (P < 0.01), respectively].

    CONCLUSIONS:

    A diet that is based on high-heat-treated foods increases markers associated with an enhanced risk of type 2 diabetes and cardiovascular diseases in healthy people. Replacing high-heat-treatment techniques by mild cooking techniques may help to positively modulate biomarkers associated with an increased risk of diabetes mellitus and cardiovascular diseases.

 20. Sylvia Knoop zegt:

  Tje wat ben jij snel!
  Heb ik goed begrepen dat het beter is om op hėle lage temperatuur te “bakken”. Dus toch slow cooker? Dan zou dit gelden voor elk vetsoort, on- of verzadigd? Virgen olijfolie alleen op kamertemperatuur in de sla en kokosvet op kamertemp per theelepel of eetlepel als lekkere snack tussendoor?
  Buiten heb ik ’s winters altijd een vetbolletje hangen. Dit wordt vechten tussen de mussen, koolmezen en ik!

  • Ik zit een stuk van een ander te redigeren en op zondag gun ik mezelf meer procrastinatieruimte ;-). Low heat is altijd beter, maar weinig is beroerder dan een gezellige salmonellavergiftiging. Dus oppassen met vlees en vooral kip, maar dat is ongetwijfeld oud nieuws.

   De Maillard-reactie ontstaat vooral in boter, dat als gezegd toch al rijk aan AGE’s. Bij andere vetten speelt het niet, die oxideren gewoon (ook niet echt fijn). Verder bij verhitting van producten waarin eiwit en koolhydraten samen voorkomen (vandaar honing over de kip om in de oven een extra mooi bruin velletje te krijgen).

 21. Sylvia Knoop zegt:

  Very impressed! Hoe heb je die info zo snel gevonden!
  Hoop dat je geduld met mij hebt:
  High heat vertaal ik als gefrituurd en mild steam heating is toch ook wel heel heet. Regelmatig verbrand ik mij aan stoom in de keuken. Als je roomboter verhit op redelijk lage temp, dus zonder spetters en bruining, kun je met je (schone :)) vingers het vlees nog wel snel omdraaien. Dus dat is minder heet dan waar zij in dit stuk over spreken.
  Vetpannetje van oma kan dus niet, want als ik het goed heb verhitte zij deze kortdurend wel heel hoog. Haar keuken was koud, mijn cv verwarmd, dus om geen enge beestjes te krijgen moet ik wel hoog verhitten. N.a.v. dit artikel bad idea.
  Bedankt dat je mij zo goed op weg heb geholpen!

 22. Zeven zegt:

  Oxidatie leidt toch tot AGEs…..of ben ik nu simpel?

  • Glycatie is de nonenzymatische binding van eiwitten en suikers tot onbreekbare suiker-eiwitbruggen. Oxidatie is reactie van bijvoorbeeld PUFA’s met zuurstof. Samen doen ze allerlei gezellige dingen ;-). Hoewel beide ook een beetje nodig zijn. Maar dat gaat vanzelf.

 23. Zeven zegt:

  Yep, dat stuk snap ik, ik bedoelde meer dat iemand die veel transvetjes oppeuzelt meer risico loopt om zijn systeempje in het warretje te schoppen waardoor je meer AGEtjes krijgt en dus sneller een rimpelkop en meer guitigs.

 24. Zo werkt het volgens mij niet. De vorming van AGE’s is een functie van concentratie eiwit, concentratie suikers, tijd dat ze samen zijn en temperatuur. Glycatie en een overschot aan ROS richten volgens mij ieder op hun eigen manier schade aan. Eiwitten kunnen ook oxideren, maar dat is dan geen glycatie.

 25. Zeven zegt:

  Bedankt voor je toelichting, Melchior 🙂

 26. james zegt:

  Verre van mij dat ik jou zou willen corrigeren Melchior maar ik zou overschot aan ROS wel willen onderstrepen. Zoals je al opmerkte is er een heel groot verschil tussen AGES en ROS. De laatste ontstaan als een normaal bijproduct van verbranding en fungeert als een belangrijke signal voor onze hersenen om een en ander te regelen of te ontregelen (programmed cell death etc.).
  Voor de geinteresseerden, Wiki heeft een aardig volledige uitleg.

 27. Zeven zegt:

  Om één of andere vage reden had ik in mijn hoofd zitten dat deze twee processen elkaar beïnvloeden, niet dat ik dat ergens op gebaseerd had. Vrolijk verder lezen dus 😉

 28. Zeven zegt:

  🙂

  Gelukkig hoef ik de theorie niet te snappen om het toe te kunnen passen: ik heb een opvallend lange aanpassingsperiode gehad, veeeeeeeeeeel langer dan de paar weken die men normaliter noemt.

 29. Alex zegt:

  Curious cat wants to know, heb je dit al ergens (hier?) toegelicht of is het te zeer privé? In het laatste geval vergeet dat ik ernaar gevraagd heb. 😉

 30. Zeven zegt:

  Onder “Melchior Meijer” heb ik één en ander genoemd, voor nu: spierkrampen zijn lang gebleven, ook nadat ik bouillon en magnesium nam, nu nog steeds maar nog maar een klein beetje. Duizeligheid was er nog zo een, en mijn darmen zijn geloof ik nog steeds bezig met omschakelen. Ik heb een tijdje aritmie gehad, waarschijnlijk een combinatie van zoutgebrek en stress. De stressfactor is er één buiten mezelf, en zoutgebrek heb ik wat aan gedaan. Ik ben wel gewoon naar de dokter gegaan natuurlijk dus ik ga vrolijk verder. Een wat uitgebreider verhaal tik ik wel op “Melchior Meijer” te zijner tijd.

 31. Alex zegt:

  Dank je wel voor de hint. Heb ondertussen zo ongeveer de hele waslijst aan reacties op MM doorgelezen denk ik (is af en toe heel plezierig, om kennis op te frissen en mensen beter te leren kennen ;-)).
  In januari schreef ik nog niet mee aan de rooksignalen (daarvoor tegenwoordig des te meer als ik tijd en zin heb :-D), maar het eerste wat me opviel aan jouw relaas was het gebrek aan bottenbouillon (goed voor herstel darmen door met name gelatine). Zeker als je ook nog eens weinig vlees/vis eet (extra proteïne, weliswaar niet volledig maar wel aanvullend).
  Is maar een idee. 🙂

 32. Zeven zegt:

  Bottenbouillon heb ik inderdaad niks mee gedaan, het is er niet van gekomen. Ga ook nog ergens reuzel en/of varkensvet halen, om de geklaarde boter en kokosolie mee af te wisselen. Als bottenbouillon goed voor het darmstelsel schijnt te zijn is het helemaal zaak om er mee te beginnen. Het is apart dat ik tegen dingen aanloop die me in eerste instantie nooit waren opgevallen: ik heb er bijvoorbeeld moeite mee om drie keer per dag te eten, het schiet er vaak bij in.

 33. Maan zegt:

  Als je niet te mager bent/wordt is er volgens mij niets op tegen om twee keer per dag te eten. Ik doe dat ook. Eindelijk na 40 jaar niet ontbijten en me er niet schuldig over voelen. 😀
  Ergens las ik, dat een gemiddelde vrouw van 40 jaar 11 eetmomenten op een dag heeft! ) kan het niet meer vinden)
  Van hyper naar hypo en weer terug.

 34. Wim zegt:

  Hallo Melchior,

  Ik heb een vraag over je website, maar kan helaas nergens contactgegevens vinden. Op welk e-mail adres kan ik je bereiken?

  Gr. Wim

 35. Stéphanie zegt:

  Hoi Melchior,
  Ik heb deze site zo’n 3 uur geleden ontdekt en ik kan mezelf er niet van wegslepen! (onderhand is het kwart over 1 ‘snachts…)
  Ik ben de laatste tijd geïnteresseerd geraakt in het Paleo principe maar ik weet niet zo goed waar te beginnen met literatuur lezen. Kun je mij de weg wijzen naar goede, maar redelijk makkelijk te volgen informatie? Een soort Paleo voor Dummies?
  Tot zover vind ik heel veel interessante info die net boven m’n pet gaat en het is erg frustrerend. Daarentegen is dit de eerste plek op het internet waarvan mijn “buikgevoel” aangeeft dat er hier echte betrouwbare informatie staat. (met name de manier hoe men op deze site omgaat met tegenargumenten en het noemen van info bronnen geven mij het gevoel dat jij en je lezers integer zijn)
  Zou je misschien bijvoorbeeld één of hooguit twee boektitels kunnen noemen waar ik mee kan beginnen? Ik wilde “broodbuik” al aanschaffen, maar ik hoor dat dat boek wetenschappelijk gezien weer net te kort door de bocht gaat. Ik kan heus wel wat wetenschappelijke theorie aan, maar dan moet het wel voor mij (als leek zijnde) een beetje behapbaar zijn.

  Mijn excuses als deze vraag (en het antwoord daarop) al ergens anders in je berichten staat.
  Bij voorbaat dank,
  Stéphanie

 36. Gert van der Hoek zegt:

  Al ben ik Melchior niet… 😉

  In het spiksplinternieuwe boek van Remko Kuipers – “Het Oerdieet” – vindt je een hele goede uiteenzetting van de uitgangspunten van “Paleo” en de wetenschappelijke achtergronden van het waarom van een dergelijke manier van eten én in het leven staan.

  Daarnaast heb je klassiekers in het Engels van Loren Cordain en Robb Wolf.

  Succes en laat eens van je horen wat je ervaringen zijn met “anders eten”.

 37. Gert van der Hoek zegt:

  Voor beginners vind ik de website van onze Scandinavische vriend Andreas Eenfeldt een goeie. Iets ander uitgangspunt, maar het lijkt sterk op Paleo, maar dan met zuivel.:

  http://www.dietdoctor.com/lchf ; scroll naar beneden voor een Nederlandse versie met tips (Dutch).

 38. Hans zegt:

  Stéphanie , misschien ten overvloede , heb je ,,Paleo op een bierviltje ” rechts bovenaan al gelezen ? In dat geval heb je de basis al te pakken .
  Mag ik je , naast het boek van Remko Kuipers , het boek Oersterk van Richard de Leth aanbevelen .http://www.oersterk.nu/ .

 39. Hoi Stéphanie,

  O jee, dan hebben we je van je nachtrust beroofd 🙂 .

  Het principe is zo simpel dat het op een bierviltje past, zoals Hans ook al aangaf. Als je verdieping zoekt zonder dat het al te moeilijk wordt, zou ik in eerste instantie ‘The Paleo Answer’ van Loren Cordain adviseren. Maar dat is in het Engels, wat de zaak mogelijk compliceert.

  Hèt Nederlandse boek op dit moment is Het Oerdieet van Remko Kuipers. Ook daarin wordt het uitgangspunt erg goed uitgelegd. Later in het boek zet hij alleen de deur open voor granen, zuivel, soja en dagelijks alcoholgebruik, op basis van epidemiologisch onderzoek in verwesterde populaties. Tot mijn teleurstelling, maar wie ben ik. Afgezien daarvan vind ik het een uitstekend boek.

  Er is heel veel uitstekende wetenschappelijke literatuur, maar die is diepgravend en in het Engels. Laat maar horen als je titels wenst. Ze staan deels online.

 40. セレネ zegt:

  Ik zou de titels van de Engelse literatuur ook wel graag horen 🙂

 41. Sylvia Knoop zegt:

  Naast onze Remco Kuipers heb ik ook het boek van Chris Kresser, Paleo Code in USA, maar in Europa heet hetzelfde boek opeens Paleo Diet, boek heeft niet zoveel nieuws maar de gratis bonus dingen die je krijgt zijn handig en duidelijk.
  Gisteren heb ik het boek van Sarah Ballantyne, biochemicus en thuisblijf moeder, ook engels, The Paleo Approach zij legt heel veel, heel simpel uit, maar is vooral goed voor mensen met autoimmuun ziekten. Ook het wetenschappelijk uitleg over het ontstaan van autoimmuun ziekten is te begrijpen.
  Beide heb ik als ebook gekocht.
  Sarah en Remco leggen andere dingen uit, dus is voor mijn gevoel geen overlap.

 42. Sylvia Knoop zegt:

  Ook wil ik graag meer Engelse titels weten, al moet ik wel zeggen dat Remco voor mij soms te veel was. Zijn vetten verhaal begrijp ik niet, wil het over een tijdje weer lezen, hopelijk heb ik dan al zoveel bijgelezen dat ik het wel begrijp. 🙂

 43. Stéphanie zegt:

  Onwijs bedankt!
  Zo kan ik ergens beginnen en een boek aanschaffen en niet achteraf er achter komen dat ik nèt het verkeerde boek kies. En Engelstalig is geen enkel probleem, ik ben tweetalig opgevoed, en heb een Engelse echtgenoot.
  “Paleo op een bierviltje” had ik inderdaad al gelezen, en het zegt precies hetgeen wat mij geïnteresseerd maakt. Eten zoals jagers/verzamelaars. Superlogisch.
  Ik eet al een poosje een beetje anders dan de gemiddelde Nederlander, mede door mijn afgeronde opleiding tot kruidentherapeut. Daar zit namelijk ook een flink stuk voedingsleer bij.
  (voorkeur boter en reuzel, zin en onzin van “verzadigde vetten”, transvetten, kiemgroenten, probiotica, voors en tegens vegetarisme/veganisme, hoe verschillende bloedgroepen reageren op verschillende diëten, orgaanbelastend voedsel, ….)
  Zodoende eet ik op dit moment niet zozeer als een jager/verzamelaar, maar wel zo onbewerkt mogelijk. Seizoens en streekgebonden vind ik belangrijk, evenals dierenwelzijn, dus met name dierlijke producten koop ik alleen nog biologisch. Qua zuivel ben ik overgestapt op geitenzuivel, toen mijn kinderen van de borst af gingen kregen ze van mij volle geitenmelk, ik wende er zelf ook snel aan en mijn huid knapte heel erg op.
  (Ook wat ik aan de buitenkant van mijn lichaam gebruik is veranderd, in plaats van een plank vol producten staan er 3 flessen spul van “de Traay” in de badkamer, wat “dr. Haushka” producten en verder zeer weinig!)

  ( @Gert: Ik heb dus de laatste jaren al naar mijn eigen gevoel “anders” gegeten en tot zover hebben deze veranderingen er al voor gezorgd dat mijn eczeem verdwenen is, en ik heb zelden tot nooit meer hoofdpijn (vroeger vaak last gehad).)

  De discussie over granen kwam tijdens mijn opleiding steeds naar boven en mede hierdoor was mijn intresse gewekt in het paleo principe.
  Ook heb ik tijdens mijn opleiding geleerd dat zure melkproducten op verschillende manieren een zieke patiënt kunnen helpen op weg naar genezing (o.a. het Büdwich ontbijt) dus ook daar ben ik erg benieuwd naar de achterliggende wetenschap over waarom je zuivel zou moeten laten staan.
  Maar dan eerst wat “beginnerswetenschap” zonder meteen in het diepe te duiken, dat kan altijd nog na eerst wat beginners literatuur gelezen te hebben.
  En daarom: Bedankt! met de namen van de auteurs kom ik er wel uit, die boektitels vind ik wel.

  Hartelijke groeten, nogmaals bedankt iedereen!

 44. monique zegt:

  @Sylvia Stephanie en Japanse (?) mevrouw waar ik naam niet van kan lezen:
  13 maart komt er een ander boek uit ” the Wahls Protocol” met klinische resultaten op basis van een vergelijkbaar voedingspatroon als Paleo Approach’s Auto-immuun-Protocol.
  Kennelijk verschillen de dames op bepaalde (verwaarloosbare?) details, ze werken ook samen.

  “Research Update
  The Journal of Alternative and Complementary Medicine has published our paper, A Multimodal Intervention for Patients with Secondary Progressive Multiple Sclerosis: Feasibility and Effect on Fatigue. We have not found any papers in the MS literature that report such a large favorable change on perceived fatigue. Such a large favorable change for fatigue is very exciting as fatigue is the most disabling symptom for those with MS and many other conditions.”

  Ik ben nu bijna 4 weken bezig met Auto-Immuun Protocol (1 week is het me niet gelukt om mij aan de stricte uitsluitingen te houden, ben weer ” overnieuw” begonnen)
  Zijn jullie zelf ook bezig met het volgen van het Auto-Immuun protocol van Paleo approach?
  Ga me nu aan m’n ” circadian rhythm” houden…
  bedankt, het beste en welterusten!
  groeten
  Monique

 45. Anne zegt:

  Hallo Melchior,

  Ik denk oa hier gelezen te hebben dat je meer vet dan eiwitten zou moeten eten. Gaat het dan om toegevoegd vet of ook om het vet ìn de eiwitten?

 46. Sylvia zegt:

  Wahls Paleo Plus + AIP is waar ik nu naar streef. Zijn er hier nog meer mensen met wie ik hierover kan “kletsen”? Het is niet altijd makkelijk om te doen, ook merk ik nu een verhoging van de vermoeidheid na 9 maanden Paleo, onlangs 1/4 theelepel chlorella toegevoegd, is dit de reden?

 47. Karin zegt:

  Kleine correctie: de deeplink naar het artikel van That Paleo Guy verwijst nog naar Blogspot. Dit is de juiste link: http://thatpaleoguy.com/2011/06/20/the-diet-and-lifestyle-of-the-people-of-vanuatu-paleo-in-paradise/
  Veel succes verder met dit goede blog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s