Overdosis linolzuur zorgt voor permanente jetlag

3d-model-of-an-alarm-clock.2600.2621

Alles wat leeft, is onderhevig aan ritmes. Onze biologische klok, een speldenprikje van 20.000 cellen in onze hypothalamus, is oeroud. Het mechanisme dat de rest van ons organisme moet vertellen hoe laat het is, ontstond in de eencellige algen die je tijdens een romantische strandwandeling in het donker rond je voeten ziet oplichten. Ze verdragen geen daglicht. Om te kunnen overleven moeten ze net voor zonsopgang afdalen naar diep water, waar geen daglicht doordringt. De evolutie kwam miljoenen jaren geleden op de proppen met zogenoemde klokgenen, die een 24-uurs ritme, het circadiane ritme, dicteren. Al het hogere leven, ook de mens, komt voort uit deze eencelligen. De cellen in je biologische klok bevatten exact dezelfde klokgenen. Lange tijd werd aangenomen dat deze zogenoemde Supra Chaismatische Nucleus (SCN) onze enige biologische klok was. Maar dat blijkt niet zo te zijn. Het is meer een soort Big Ben. Alle cellen in ons lichaam bevatten klokgenen, alleen veel minder. Ze hebben allemaal zo’n beetje hun eigen tijd, maar zijn wel afhankelijk van de Big Ben, die zeg maar Greenwich Mean Time rond bazuint. En de Big Ben luistert weer naar al die lullige kerktorentjes in de achterlijke wingewesten. In een eindeloos ingewikkeld carillon stemmen al die klokken de lichamelijke functies op elkaar af. Zodat de boel een beetje synchroon blijft lopen en je niet drie keer per nacht moet plassen omdat je nieren denken dat het klaarlichte dag is. Bijvoorbeeld.

De SCN alias Big Ben luistert ook naar het gebeier van de klokken in de vetcellen. Die vormen namelijk onze long range brandstoftanks en zijn tamelijk belangrijk. Aan de hand van de wijsjes die de vetcelklokken tingelen, bepaalt de hypothalamus – waar ook het eetlustcentrum zetelt – hoe veel honger we hebben, wanneer we honger hebben, hoe veel energie er in de vetcellen wordt opgeslagen en hoe veel vet er beschikbaar komt om te worden verbrand. Overdag wordt er kort door de bocht weinig opgeslagen en veel verbrand, ’s nachts is het andersom. Eten doe je overdag, ’s nachts heb je (normaal gesproken) geen honger.

Het zal de meeste lezers duidelijk zijn dat ons lichaam niet vol zit met Quasimodos die dwangmatig de hele dag klokken staan te luiden. De klokgenen werken met boodschapperstoffen. In het geval van de vetcellen gaat het om… tromgeroffel, oplopende spanning, vrouwen die in hun broek plassen… meervoudig onverzadigde vetzuren. Ze produceren een delicate mix van omega-3 en omega-6 vetzuren, die het eetlust- en energieregulatie-centrum in de hypothalamus letterlijk vertellen hoe laat het in de kwabjes is.

Waar deze post uiteindelijk over gaat, is elegant onderzoek van de groep van biochemicus Georghis Paschos van Penn State University. Zij keken naar muizen waarbij die klokgenen in het vetweefsel (Arntl, worden ze prozaisch genoemd) zijn uitgeschakeld. Deze muizen zonder kwabklokjes gedragen zich als mensen die onregelmatige diensten moeten lopen of een jetlag hebben. Ze eten 24 uur per dag, in plaats van alleen gedurende hun normale waakuren. Hun vetcellen slaan meer energie op en geven maar weinig af. Bij exact gelijke calorie-inname worden deze muizen snel dikker en zwaarder dan muizen die wel kwabklokjes hebben. Ze worden insulineresistent en ontwikkelen de bekende features van het metabole syndroom.

Het blijkt dat klokloze vetcellen in hun default toestand vrijwel uitsluitend omega-6 vetzuren aanmaken en nauwelijks EPA en DHA (let op, we hebben het over minuscule hoeveelheden). Omega-6 signaleert ‘bunkeren en vetopslag’, omega-3 signaleert ‘verzadiging en vetverbranding’. Paschos kon de verstoring van eetlustpatroon en vetopslag in de knockout muizen volledig corrigeren door ze visolie te geven. De EPA en DHA overschreeuwden het luide (default) omega-6 signaal, met normalisatie als gevolg. Wat kunnen wij hier van leren? Onlangs zei Paschos in een interview dat het onnatuurlijk hoge aandeel linolzuur (omega-6) in onze moderne voeding de westerse mens waarschijnlijk omtovert in Arntl knockout muizen. Onze vetcellen en hypothalamus denken onder invloed van de sloten ‘hartvriendelijke’ olie en margarine dat het tijd is om te eten en om vet op te slaan. Vierentwintig uur per dag, 365 dagen per jaar. En dat is nog maar een van de mechanismen waarop de gezonde Meervoudig Onverzadigde Vetten die het Voedingscentrum stoicijns blijft propageren ons dik en ziek maken. In deel 2 zullen we bekijken waarom het eten van Dr Franks in gezonde zonnebloemolie gebakken oliebollen (weet je nog?) gelijk staat aan blowen. Beide veroorzaken op precies dezelfde manier een vreetkick.

Wie paleo gaat hoeft dit alles niet te doorgronden om er zijn voordeel mee te doen. De voeding die je scoort aan de randen van de supermarkt en bij slager, vis- en groenteboer, levert grofweg evenveel omega-6 als omega-3. Net als nog niet eens zo gek lang geleden. Paleo mag dan in de ogen van een Volkskrant Tutje Met 1001 Vederlichte Meninkjes Over Alles belachelijk en radicaal zijn, het werkt wel en waarom het werkt is beter gedocumenteerd dan het tutje denkt.

Smakelijk eten. Hier in Zweuden staan straks haring, gehaktballen van rendiervlees en in de oven gegaarde wortelen, pastinaken, koolraap, knoflook, ui, etc op het menu.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

75 reacties op Overdosis linolzuur zorgt voor permanente jetlag

 1. fiederels zegt:

  Rendierballen…hmm! 🙂

 2. willem zegt:

  …. en zo sluit het net zich, langzaam, maar zeker, rond alles waarmee we de laatste decennia zijn bedwelmd door al die Voedingscentra en andere commerciele voedingsadviseurs die het als hun opdracht zien om de Unilevers, Campina’s, etc. nog vetter te mesten…
  Mooie bijdrage, Melchior!

 3. sjanettdegeus zegt:

  Jij ook smakelijk! Klinkt heerlijk winters met al die knollen 🙂
  Vraag me af waarom het voedingscentrum en onze (en andere) overhei()d(en) zo stoïcijns vasthouden aan hun dogma’s, zelfs met al het wetenschappelijk onderzoek dat het tegendeel aantoont?? Het zou fijn zijn als gezond eten voor iedereen hetzelfde zou betekenen. Dat is nu helaas niet (“geen brood?? nou dat is niet gezond hoor!”” etc etc)

  • Hans zegt:

   Ook ik vraag me af waarom de overheid zo fout is…;-)
   Vrees dat geld een rol speelt ….zoals altijd….

   • Edwin den Boer zegt:

    Je zal als overheid en voedingscentrum maar moeten toegeven dat je al tientallen jaren niet al te snugger bezig bent geweest met het geven van adviezen zoals ‘Verzadigd vet = verkeerd, Onverzadigd vet = OK’ waardoor mensen de boter zijn gaan vervangen door kuipjes margarine en flessen zonnebloemolie. Ja Hans, geld, maar ook een onvoorstelbaar onwrikbaar geloof dat deze Omega 6 vetzuren zo gezond zijn. Het verlaagt toch het cholesterol? Dan is het goed!

   • willem zegt:

    De overheid, in dit geval voornamelijk het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, bepaalt haar beleid met name op twee pijlers: politieke overtuiging en advies (direct van het Ministerie, indirect van particuliere en semi-overheidsorganen). Ongetwijfeld zal bij dit onderwerp maatschappijvisie een rol spelen (vrije markt, werkgelegenheid, macht van de multinationals, Europese regelgeving en zo), maar de adviezen van adviesinstituten als het Voedingscentrum zullen de hoofdrol spelen wanneer gezondheid in het geding is.
    En we kennen allemaal de adviezen van het Voedingscentrum…
    Daar zou de boel moeten veranderen. Gelet op de samenstelling ervan kan dat nog wel even duren.

   • Marjo zegt:

    Het Voedingscentrum baseert haar adviezen op de rapporten van de Gezondheidsraad. Zij vertaalt dat slechts naar praktische handleidingen voor de bevolking. Veranderingen zullen dus bij de Gezondheidsraad vandaan moeten komen.

   • willem zegt:

    Klopt, Marjo. De diverse commissies binnen de Raad adviseren, gevraagd of ongevraagd, parlement en regering. Jaap Seidell is een van de leden.
    ‘Het Voedingscentrum is de autoriteit die aan consumenten wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke informatie geeft over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze.’

  • Antwoord (op Sjanett): de biologische realiteit is niet in het belang van de krachten die momenteel onze samenleving dragen. Luisterde vanochtend naar het jongste interview met sportarts en onderzoeker Tim Noakes, waarin hij terugblikte op zijn lange loopbaan. De man is een legende in de sportgeneeskunde en inspanningsfysiologie. Alle dingen die hij op de kaart heeft gezet (sportdrank is onnodig en potentieel gevaarlijk, nekletsel komt veel vaker voor dan gedacht) zijn agressief tegengewerkt door industrie en overheden. Nu zit hij als bekend op het spoor van paleo en het fenomeen ‘koolhydraatintolerantie’ en heeft zijn eigen faculteit (waar mensen gaan studeren om bij Noakes te mogen leren) zich van hem afgewend. Maar hij is door de wol geverfd en weet dat hij ook deze keer gaat winnen. Hij werkt trouwens aan een boek ;-).

   Overigens had hij een leuk nieuwtje. Er zit een opzettelijke fout in een belangrijke publicatie van het Women’s Health Initiative, waardoor de enige statistisch significante bevinding van het monsterproject onopgemerkt bleef: vrouwen die na een cardiovasculair incident overschakelen op een vetarm ‘Hartstichtingdieet’ hebben een verhoogd risico op een tweede incident en gaan eerder dood (ten opzichte van vrouwen die niks doen).

   • riesjart zegt:

    Melchior, heb jij toevallig een link naar dat interview?

    • Riesjart, interview hier.

     Highlights:

     Listen to Professor Timothy Noakes during “Encore Week” 2013:

     He’s exploded on high-fat, low-carb scene prominently the last year

     When this started a couple of years ago, he was very concerned

     Read his “Against The Grains” column that began this journey

     The radio interview that catapulted his name across South Africa

     Tim’s appearance about “Carbo Controversy” on Carte Blanche

     The segment about eating fat that caused Heart Foundation to go berzerk

     He got invited to do lectures, including TEDxCapeTown

     His son got him set up with his @ProfTimNoakes Twitter acccount

     He really didn’t know that much about it when he started

     But he now sees it’s the “most powerful tool for learning” new info

     He’s taken “a lot of flack” from the health authorities about diet

     Health authorities have come down on him for pushing “dangerous” diet

     It’s astonishing how bad their science is in reaction to low-carb

     His own university is very cautious about promoting his work

     He won the National Research Foundation Lifetime Achievement Award

     The day he won this award, letter from 6 cardiologists was published

     Nobody even noticed the Lifetime award and university didn’t support

     UCT Faculty of health science organized debate in December 2012

     DON’T MISS the contentious Q&A session during this debate

     It didn’t go well for him because he didn’t get a “fair hearing”

     Why he thinks there is such vehement opposition to him personally

     There are people who see low-carb, high-fat diets as “inconvenient”

     It has to be “ego” and people being unwilling to admit they’re wrong

     The “worst moment” in the debate was when he got jeered by faculty

     He was challenged by one of them for testing his blood sugar

     The nutrition sciences department at his university shun him

     “Science advances one funeral at a time.” — Max Planck

     With conventional diet, “Are we teaching science or religion?”

     Shocking truth he discovered in the Women’s Health Initiative

     This information was never made available to the American public

     They can’t publish this Table 3 because it would disprove the study

     When he questioned it, he was told the women didn’t cut fat enough

     Diabetics in the study who cut their fat actually got worse

     It’s ironic that this study that promotes “prudent diet” as healthy

     Tim’s public lecture at Nelson Mandela Metropolitan University

     He’s had people tell him this lecture “changed their lives”

     In the general public, we’re gaining ground, academics are “digging heels”

     The lecture he provided during his 15-minute TEDxCapeTown talk

     Industry manipulates the science by ignoring conflicting evidence

     His Waterlogged book outlining why athletes are over-hydrated

     The scientific journals in sports medicine had industry reps on each

     British Medical Journal on “The Truth About Sports Drinks”

     Neck injuries in South African rugby has run rampant since 1980s

     He was one of the first to sound the alarm about this problem

     He was right then about this and only just now is being validated

     He thinks the same thing will happen with his dietary information

     Sports medicine doctors tend to be “generalists” on health

     They have to know how the whole body works biochemically

     You have to have an understanding of health to change diet

     Watch this interview with Tim on the skinny
     The medical doctor who changed his and his family’s diet

     He is the general practitioner of an entire small town

     The small towns are where change can happen very quickly

     It’s happening in smaller countries like Sweden as well

     In 10 years time, two kinds of doctors: prescribe pills or cures!

     He used to think exercise was the primary cure for your health

     He also thought cures for health woes came from a pill

     Now he thinks 80% health issues can be cured with nutrition

     Tim’s role in the story of Olympian Oscar Pistorius
     Trains 2-3 hours a day but couldn’t control his body weight

     Shifting around the macronutrients in my own diet has been huge

     Improvements have been seen across the board in my weight and health

     He was eating way too much protein and couldn’t control glucose

     He is treating himself now for Type 2 diabetes with high-fat, low-carb

     When you start on low-carb, you need to shift to fat
     This allows more protein in diet early, but not later

     Blood ketones/blood sugar seem to have direct correlation

     Blood glucose levels are a great predictor of your health

     Blood cholesterol levels have little to do with heart health

     Ideal blood sugar levels are 4.5 (or 82 in U.S. terms)

     His letter to the editor response to the cardiologists

     The monolithic medical thinking on cholesterol testing

     The top 10 risk factors all “move in concert” for health

     What you should REALLY be looking at for optimal health

     If any are “out of kilter,” you’re carbohydrate intolerant

     Go on a low-carb, high-fat diet and the numbers get better

     Volek/Feinman study connecting metabolic syndrome and low-carb

     The claim is carbohydrate intolerance doesn’t exist
     Where do you start with people who actually think this?

     We know what causes obesity and metabolic syndrome

     The biology is simple, the sociology is complex

     If we just focus on the biology, health will improve

     We need to get the sociology fixed with the biology
     He takes great pride being a non-American on this show

     People admire the courageous way he promotes low-carb

     He’s going to work “really hard” to get his book finished

     He wants to be very meticulous about getting info in it

    • En hier een recente TED talk

     “The whole science of hydration is utterly bogus. There is no science to it. It was dreamed up by marketers.”

     Dit is de rode draad. Het is het thema van Noakes’ wetenschappelijke carriere. Het geldt in het bijzonder voor het ‘healthy whole grains en hartvriendelijke meervoudig onverzadigde vetten verhaal’.

 4. Anna M Vos zegt:

  Ik moet al jaren – sinds de menopauze 🙂 – 3 x per nacht plassen. Potjandikkie. Prachtige post weer, dank! Ik heb nog hertenhacheevlees in de vriezer liggen, dat wilde ik volgend weekend maar eens gaan maken 😉 #rendierballen LOL

  • :-).

   Overigens kan nocturie allerlei oorzaken hebben, maar dat terzijde. Heel veel mensen melden verdwijnen van nocturie als een van de eerste effecten van paleo of low carb. Gezien de vele n=1’en die er ook zijn van mensen die na eliminatie van tarwe geen aandrangincontinentie meer hebben, vermoed ik een autonome link.

   • Anna M Vos zegt:

    Wat absoluut klopt is dat hoe carblozer ik eet, hoe minder vocht ik vasthoud en dat dus snachts ook niet hoef te lozen…. Sinds paleo (nu 2 maanden) (na 30 jaar vegetarier!) voel ik me wel al een heel stuk beter. Wie weet verdwijnt het nog.

 5. JudithM zegt:

  En hoe zit het met die Shit-feestdagen-jetlag? Half twee naar bed (met tegenzin) en half tien eruit (met tegenzin). Feestdagen vallen dus ook onder de noemer obesogeen. Heb zowaar een vetrandje gecreëerd, ondanks paleo-leefwijze (maar misschien iets teveel wijn en bubbels?). Toch gaan we voor een spetterende start dit jaar! Paleo krijgt nl. ook een plek in mijn werkwijze! Eensgezinden, samen onder 1 dak: http://www.vindgezondheid-sama.nl/behandelaar/judith-meindert

 6. Mariet Hoen zegt:

  Mooi uitgelegd Melchior, over onze biologische klok. Alweer, een stukje van de sluier opgelicht !

  Mmmm, rendierballen, lijkt me heel lekker ! Herinnert me eraan dat ik nog een stuk wild zwijn in de vriezer heb. Wens je nog veel plezier in Zweden.

 7. Maril van der Lee zegt:

  Beste Melchior,

  Ik ben genteresseerd in voeding, de industrie erachter, de effecten van voeding op ons lichaam/geest, de fabels enzovoort en kwam via via op jouw blog. Ik volg je berichten sinds kort en vind je informatie vernieuwend en waardevol. Hier en daar best moeilijk te volgen vanwege de terminologie (voor de leek niet altijd gesneden koek). Maar n klein puntje van kritiek: ik vind het zo jammer dat je je laat verleiden tot dit soort uitspraken: “Paleo mag dan in de ogen van een Volkskrant Tutje Met 1001 Vederlichte Meninkjes Over Alles belachelijk en radicaal zijn, het werkt wel en waarom het werkt is beter gedocumenteerd dat het tutje denkt.” Ik begrijp het gevoel richting de gangbare denkwijze en overtuigingen en uitspraken heel goed, maar dit is zo jammer en maakt het lezen van jouw blogs minder leuk (voor mij). Juist het feit dat mensen zoals jij informatie vanuit een ander perspectief brengen, feitelijk, goed omschreven en leesbaar voor een breed publiek is je kracht. Ik zou wensen dat ‘wij gewone mensen’ beter genformeerd werden en niet alleen degene die zelf actief zoeken. Ga daar vooral mee door!

  Vriendelijke groet, Maril van der Lee

  • Hoi Mariel,

   Dank voor je reactie. Fijn dat je hier dingen vindt waar je iets mee kunt.

   Wat betreft mijn gebrek aan respect voor sommige lieden… ik vrees dat ik daar zo af en toe uiting aan zal blijven geven. Ik ben behoorlijk gepokt en gemazeld in de journalistiek en hoewel er heel veel goede collega’s zijn, zijn er vooral bij de zogenaamd ‘serieuze’ media helaas ook een paar geinflateerde kikkers die er alleen maar zitten om hun ego te bevestigen. Heel Erg Nare Mensen. Ze schurken tegen de macht aan, in plaats van die te controleren en saboteren zelfs collega’s die inzichten willen publiceren die niet stroken met hun eigen ideeen. Een collega van mij – iemand met heel veel verstand van een bepaald maatschappelijk relevant onderwerp, zeg maar de specialist van Nederland op zijn gebied – mag bij de Volkskrant niet over dat onderwerp schrijven, omdat een van de fossiele wetenschapsredacteuren daar er een (conventionele) mening op na houdt, die niet strookt met de naakte data. Als hij over modeltreintjes wil schrijven, is dat prima. Het publiek blijft dus van zijn belangrijke input verstoken. Zelf ben ik enkele malen door dit soort aan de hoogste boom gehangen (in De Leugen Regeert bijvoorbeeld, heel leuk kan ik je vertellen), alleen omdat ik nieuws naar buiten bracht dat niet strookte met de persoonlijke overtuigingen van een statine slikkende, mentaal geretardeerde gatekeeper (zoon van een belangrijke arts).

   De dame die ik hier bekritiseer is erop uit mensen ervan te weerhouden een eenvoudige interventie te implementeren die hen gezonder kan maken. Vergis je niet in de macht die ze heeft. Haar beweegredenen ken ik niet. Waarschijnlijk vindt ze het gewoon ‘allemaal maar gek’. Afgaand op Willem krijg ik de sterke indruk dat ze zich niet in de materie heeft verdiept. Ik maak dit blog om het paleoperspectief te onderzoeken en eerlijk voor het voetlicht te brengen. Als iemand vanuit een machtspositie uit de heup begint te schieten, schiet ik terug, want ik ben niet van het wangen toekeren.

   Ik zal wel over je opmerking nadenken en misschien iets minder gif gebruiken ;-).

  • Jo tB zegt:

   Mariel,
   Ik ben het Melchior eens dat een redacteur van een krant erg veel macht heeft en kan die gaan misbruiken als zij/hij een andere mening aanhangt. Je hoeft alleen maar te kijken naar de anti vet fobie die is ontstaan door Ancel Keys met zijn 7 gekozen (er kwam geen willekeur aan te pas) landen onderzoek. De dissidenten die al vroeg een weerwoord wilde geven werden op een groffe manier van de kaart geveegd. 50 jaar later zitten wij nog met de desastreuze gevolgen: uit de hand lopende obesitas. Michael Eades in zijn blog heeft er een paar uitstekende voorbeelden van gegeven. Klik vooral op de links in zijn stukje

   http://www.proteinpower.com/drmike/lipid-hypothesis/the-low-fat-diet-cascade/

   En de gevolgen van een low fat dieet volgen heeft ook z’n uitwerking op Ancel Keys gehad. Kijk maar naar de foto toen hij 100 jaar was. Willen wij zo oud worden= Ik denk het niet.

   http://www.proteinpower.com/drmike/low-carb-diets/jack-lalanne-vs-ancel-keys/

 8. johannasblogs zegt:

  Topstuk Melchior! En eet smakelijk!

  • Hanny, jouw stuk over Dr Celmembrein was zeeeeer fascinerend. Jammer dat die man zo besmet is en naar mijn bescheiden mening soms zo ver doorschiet dat hij die scepsis ook verdient. Ik durf z’n naam niet eens te noemen ;-).

   • JudithM zegt:

    dat hoeft ook niet, ik begrijp meteen wat je bedoelt melchior. Ja, die man schiet te ver door. Maar je hoeft het ook niet heel letterlijk te nemen natuurlijk. Waar draait het om in zijn theorieen? Liefdevolle opvoeding, goede voeding en voldoende stimulans voor opgroeiende kinderen. Daar kan niemand wat op tegen hebben. (dat onderzoek van die agouti-muizen vind ik trouwens wel zeer interessant) Die mevrouw uit datzelfde artikel daarentegen, die geeft haar onderzoeksresultaten niet prijs (wat zijn nu de voedingsbestandelen die altijd weer terug komen: Granen en zuivel misschien?) Nee, ze doet net of het bij ieder kind weer volstrekt anders is. Zo maakt en houdt ze de hulpzoekers afhankelijk en houdt ze haar business overeind. Maar misschien heb ik het verkeerde artikel te pakken…?

 9. Het wordt spannend!

 10. James zegt:

  Ik kan me de reactie van Mariel wel voorstellen, maar ik denk dat zo’n reactie alleen te verklaren is uit een onderschatten van welke economische belangen op het spel staan. Die belangen zijn zo groot dat je terdege moet afvragen of sommige discussies binnen de paleo perimeters wel echt zijn of dat er ondergeschoven kindjes aan het werk zijn. Robert Samuelson pleit in de Washington Post van vandaag voor het afschaffen van de farm subsidies in Amerika. Tussen de 10 en 20 miljard elk jaar. Dat was om de small farm te ondersteunen. Die zijn trouwens toch met 70% van het toneel verdwenen. De subsidies gaan naar de mega bedrijven. Maar, en nou komt de werkelijke aap uit de mouw : er gaan bijna totaal geen subsidies naar groente en vlees produktie. Bijna alles gaat naar de produktie van granen. Dat komt allemaal terecht in de centre aisles van de supermarkt. Heb voor de aardigheid vorige week eens wat verpakkingen bekeken. Je staat er versteld van hoe vaak daar in hele kleine letters op staat Unilever. Ik denk dat alle verdere commentaar overbodig is.
  Thanks Melchior voor een wonderful start of the year.

  • willem zegt:

   De lijnen lopen niet via machtspelletjes: ‘Wij zijn Unilver (of vul maar in) en nou moet je zus en zo doen.’ Het gaat veel geraffineerder, en dus niet-aanwijsbaar en daarmee ook niet direct verwijtbaar, door slimme marketing, psychologische invloeden op consument en beleidsinstituten, (bij)scholing, WUR, leerstoelen, supermakten, subsidiestromen, politek, bladen, kranten, etc.
   Complotdenker? Ik?

 11. Janet Noome zegt:

  Het geheugen werkt vreemd. Soms gaan luikjes open en denk je verrek, dat was ik helemaal vergeten. Dit stuk lezend floepte opeens de “Frederickson-typering” bij me binnen. Melchior, ken je ze (nog)? Een mooie onderverdeling in zo’n 5 (in Romeinse cijfers weergegeven) verschillende types bloedlipidenverhogingen. Het rare was dat ik me kan herinneren dat ik ooit een boek had: “Het Hartinfarct” uitgegeven door van der Bergh & Jurgens (het latere Unilever) waarin deze “Typeringen” geweldig beschreven stonden. Ik kan me ook herinneren dat ik het bij het oud papier gedaan heb (spijt!). Ik ben op zoek gegaan en vond dit artikel uit het NTvG uit 1972 (lang leve internet!) (helaas PDF uit 1972 copie maken lukte niet dus alleen maar de link): http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CDgQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.ntvg.nl%2Fpublicatie%2Fhet-belang-van-de-typering-voor-de-behandeling-van-hyperlipidemie%25C3%25ABn%2Fpdf&ei=lT7rULKAHMnX0QXQt4H4Ag&usg=AFQjCNHy7Vg-2CMabfYX0BXxyuFLNpnjRw&bvm=bv.1355534169,d.d2k . ( ik hoop dat het werkt). Hierin staat mooi beschreven wat suiker/ koolhydraatbeperkingen kunnen doen m.n. bij TG-verhogingen. Het vreemde is nu dat ergens na 1972 de focus bij Unilever totaal verschoven is van de suikers/koolhydraten naar het vet (m.o.v.). Tegelijkertijd zijn de Frederickson-typeringen ook verdwenen. Nooit meer iets van gehoord. Het ging daarna alleen over cholesterol en vetarm plus de m.o.v. ofwel linolzuur. En zo begon de vlucht van de Becelproducten…. daar viel geld mee te verdienen (als vetverwerker).

  • James zegt:

   Werkt prima Janet. Net afgedrukt. Misschien omdat we al een tijdje geleden overgeschakeld zijn op een ander PDF formaat. de Foxit Reader van Mozilla (Firefox). Is gratis te down loaden. Neemt heel wat minder memory en geeft meer mogelijkheden. Nooit gehoord van de Frederickson typeringen. En nee hoor we geloven allemaal niet in die complot theorien. Hoeft ook niet als het open en bloot publiekelijk gedaan wordt.

  • Meer dan 40 jaar geleden al netjes opgeschreven, in het Nederlands …., hoeveel (huis)artsen en diëtisten doen er wat mee?

   PDF: werkt prima. Mooie vondst.

   • Janet Noome zegt:

    Dat klopt (hand in eigen boezem stekend). Ik pleit mezelf enigszins vrij door te melden dat die opruimwoede van mij te maken had met het stoppen met de diëtetiek. Ik had destijds andere prioriteiten. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan en ben 10 jaar geleden weer ingestapt. En alras ging mijn diëtistenneus een andere richting op. Het klinkt alsof ik 100 jaar ben maar ik was ooit de jongst afgestudeerde diëtist van Groningen 1e lichting dus reken maar uit, haha. Dat verklaart iets 😉

  • Mariet Hoen zegt:

   Mooi stuk geschiedenis, Janet. Wat mij opvalt is dat de “normale’ waardes nu als hoog beschouwd zouden worden.
   En de HDL ? was nog niet uitgevonden?
   Was de statine maffia nog niet actief ?

   Zo rond 1990 was 7 mmol/l nog goed, enkele jaren later moest het opeens 5 zijn, en nu al 4.5 , bij diabetes.

 12. CarbSane krijgt op twitter een lesje van Jim Johnson:

  Gary Wittert ‏@ProfDocHealth
  Idea that obesity & insulin resistance sets up a cycle to drive further development of, or at least maintain obesity http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550413112004536
  Details
  5 januari Dr. James D. Johnson ‏@JimJohnsonSci
  @ProfDocHealth Actually, the hyperinsulinemia occurred in the absence of significant insulin resistance – the hyperinsulinemia was primary
  Details
  20u Evelyn ‏@CarbSane
  @JimJohnsonSci @ProfDocHealth Large study (can’t recall acronym now) found HI w/o IR and IR w/o HI and about 60% HI + IR. In humans.
  Details
  17u Dr. James D. Johnson ‏@JimJohnsonSci
  @CarbSane @profdochealth IR measured w clamps? Cross-sectional studies don’t capture past or future. HI maybe prior/during weight gain.
  Details
  17u Evelyn ‏@CarbSane
  @JimJohnsonSci @ProfDocHealth So Jim, is it your belief that hyperinsulinemia causes obesity?
  Details
  15u Dr. James D. Johnson ‏@JimJohnsonSci
  @CarbSane @ProfDocHealth HOWEVER, there are many paths to obesity and virtually none are mutually exclusive of each other.
  Details
  15u Gary Wittert ‏@ProfDocHealth
  @JimJohnsonSci @CarbSane insulin is, by basic physiological principles, required to increase fat mass.
  Details
  12u Evelyn ‏@CarbSane
  @ProfDocHealth @JimJohnsonSci Doesn’t mean HI causes obesity, tho. Otherwise all obese = HI and all hypersecretors = obese. Not the case.
  Details
  11u Gary Wittert ‏@ProfDocHealth
  @CarbSane @JimJohnsonSci in the absence of IR, HI must lead to increased fat mass at least in the majority
  Details
  11u Evelyn ‏@CarbSane
  @ProfDocHealth @JimJohnsonSci It doesn’t in LIRKO. LIRKO is actually not IR in terms of glucose transport/disposal to muscle or adipose.
  Details
  7u Dr. James D. Johnson ‏@JimJohnsonSci
  @CarbSane @profdochealth LIRKO is one messed up mouse. Was not designed to test obesity hypotheses.
  Details
  6u Evelyn ‏@CarbSane
  @JimJohnsonSci @ProfDocHealth May not have been designed to, but throws a monkey wrench into lots of obesity and diabetes hypoths.
  Details
  6u Dr. James D. Johnson ‏@JimJohnsonSci
  @CarbSane @ProfDocHealth No. Not at all. You also can’t induce obesity by installing a pump with 100x insulin. Means almost nothing. Sorry.
  Details
  6u Evelyn ‏@CarbSane
  @JimJohnsonSci @ProfDocHealth Sorry, but you’ll need to explain WHY it “means almost nothing” that it does not produce obesity.
  Details
  6u Dr. James D. Johnson ‏@JimJohnsonSci
  @CarbSane @profdochealth Because it is 1 mouse model lacking IR in liver, a condition found no where in nature. Burden is on its relevance.
  Details
  6u Evelyn ‏@CarbSane
  @JimJohnsonSci @ProfDocHealth How is your mouse relevant to humans then? There is no condition mimicked by your mouse!
  Details
  6u Dr. James D. Johnson ‏@JimJohnsonSci
  @CarbSane @ProfDocHealth Now you are getting silly. Humans have variations in insulin production, both on genetic (VNTR) and environmental.
  Details

  Volgen

  Evelyn
  ‏@CarbSane
  @JimJohnsonSci @ProfDocHealth Wasn’t trying to be silly. I’m trying to get a straight answer. Ah well. I’ve been up since early. NNight

  • Michael zegt:

   2 belangrijke tweets zijn uit het rijtje hierboven weggelaten:

   7 Jan Evelyn‏@CarbSane
   @JimJohnsonSci @ProfDocHealth So Jim, is it your belief that hyperinsulinemia causes obesity?

   7 Jan Dr. James D. Johnson‏@JimJohnsonSci
   @CarbSane @ProfDocHealth (Soft) yes. The most direct, controlled study suggests hyperinsulinemia is required for diet-induced obesity.

   7 Jan Dr. James D. Johnson‏@JimJohnsonSci
   @CarbSane @ProfDocHealth HOWEVER, there are many paths to obesity and virtually none are mutually exclusive of each other.

   7 Jan Dr. James D. Johnson‏@JimJohnsonSci
   @CarbSane @ProfDocHealth Also, scientists shouldn’t hold beliefs – at least not hold onto them very strongly. Continually judge evidence!

   7 Jan Gary Wittert‏@ProfDocHealth
   @JimJohnsonSci @CarbSane insulin is, by basic physiological principles, required to increase fat mass.

 13. fran zegt:

  Wat ben ik blij met internet, zonder info op websites als deze was ik nooit gaan paleo- / low carben. Internet reduceert denk ik de macht van gevestigde instituten (politiek, traditionele media).

  • James zegt:

   Fran je bent niet de enige die zo denkt. Reken maar dat ”de gevestigde instituten” allang bezig zijn achter de schermen (en er voor) om daar een stokje voor te steken. Eerst komen de beperkingen en regels voor een ”geordend” internet verkeer van landen ald China en Rusland, maar ook in EEG verband en Noord Amerika wordt al druk gepraat over de zaak aan banden te leggen. Dat begint waarschijnlijk met het zgn verdedigen van octrooien en auteurs rechten e.d. Zaken waar de goegemeente zich niet zo druk over maakt. Zodra die eerste beginselen er zijn is het hek van de dam en is het uit met de vrije nieuws-en informatie garing van het internet.
   En het zijn helaas niet alleen de gevestigde instituten en establishment. Hoogleraren die het altijd gemakkelijk hebben gehad om ex cathedra iets te verkondigen vinden het soms knap vervelend dat studenten met een dozijn onderzoeks resultaten komen die zijn hoog geleerde verkondiging weerspreken. Nog erger, jan met de pet kan ook PubMed en Plos natrekken. Lastige mensen zijn dat. Ik ben een gewone jan met de pet die op deze manier al het een en ander aan bij mekaar gesprokkeld heeft.

   • Hans zegt:

    James , zo lang het nog kan blijf posten !

    De ” hogere machten” noem ik ze maar , zullen komen maar verzet en reactionairen zullen altijd blijven , zeker hier natuurlijk….er is hoop voor Jan met de pet … 😉

   • Leonie zegt:

    James, wat een enge gedachte van dat ‘geordende’ internet. Ik ben wel van de complottheorieën (op zijn tijd), maar hier had ik nog niet bij stil gestaan. Call me naÏve. Ik hoop dat het niet zover komt en sluit me aan bij Hans: blijf posten zolang het nog kan!

   • Frans zegt:

    Idem. Internet is een geest die je nooit meer terug in de fles krijgt.

    • James zegt:

     Ik ben tevreden dat in ieder geval ” I put the bug in your pelt”. Ik houd mijn mening maar voor me mbt naiviteit. De meest recente top over een beter ‘geregeld’ internet verkeer hebben we afgelopen zomer gehad. De voorlopige conclusies waren dat er behoefte was aan internationale afspraken. Dat mag dan heel vriendelijk en aannemelijk klinken, voor mij klinkt dat omineus (Nl woord??) Dergelijke zaken beginnen altijd met zaken waar iedereen zich wel in kan vinden. Geweldadige sekten, fascistische bewegingen, extreem rascisme , enz noem maar een zijstraat. De Codex Alimentarius is ook tamelijk onschuldig begonnen omdat er nogal wat gemarchandeerd werd met allerlei supplements, kruiden drankjes enz. Maar je mag je toch wel terdege afvragen of ik niet het recht heb om me in de luren te laten leggen met een of ander waardeloos kruiden mengseltje. Bovendien is het voor mij misschien wel de beste placebo die ik me kan voorstellen.. De Codex is een draak met teveel koppen om hem te hanteren met als gevolg dat Big Pharma vrij spel heeft. Complot theorie??

   • Jo tB zegt:

    James, het is al begonnen. Pirate Bay is al geblokkeerd in Nederland. Misschien een onbelangrijk iets, maar waar eindigt het? Zware censuur voordat iets op het internet gezet wordt. Dan belanden we in de oude communistische tijdperk, maar nu onder groot pharma.

   • Janet Noome zegt:

    Vanuit China is het niet mogelijk om dit Paleo Perspectief blog te openen. Ik heb het in oktober j.l. geprobeerd. Meerdere pogingen ondernomen: block. Ik was snel uit ge-internet daar. Ik heb van een gids horror verhalen gehoord over het controle apparaat. Iets kritisch uitgelaten over China op de mail, sms of Chinese Twitter en je wordt “vriendelijk” uitgenodigd je te melden op het politiebureau. Onvoorstelbaar. PC en smartphone inleveren en ter vernietiging aanbieden a.u.b.

    • James zegt:

     Okay Janet, ik denk dat we nou Melchior aardig wakker hebben. Natuurlijk gaan we ervan uit dat Chinese en aanverwante toestanden hier niet gaan gebeuren. En daar wringt hem wat mij betreft de schoen. In mei vergaderen ze weer. Zal mij benieuwen hoe lang het duurt voordat we met een beginnetje komen waarvan iedereen vindt dat dat toch eigenlijk wel redelijk is. Jullie hebben er geen idee van wat jullie met de Codex binnen gehaald hebben. Het is het paard van Troye om de alternatieve/natuur geneeswijzen van binnen uit te hollen.. Zie ook de opmerking van Daniel hier boven. En Fien heeft natuurlijk helemaal gelijk. Toen ICANN werd geprivatiseerd was dat het begin van commercieele verstrengeling. Cookies zijn daarbij vergeleken kinderspel. Blij dat Fien dit aanvoerde anders begon iedereen waarschijnlijk te denken dat ik zwaar paranoid begon te worden.. Zaak is dat we allemaal alert moeten zijn en onze buren daarop opmerkzaam moeten maken. Ik raad iedereen aan de link van Gert op te volgen en de PDF van minister Kamp te downloaden. Het is maar drie pagina’s en lees tussen de regels door en let op de bijwoorden en bijwoordelijke bepalingen. Of hij is oprecht die Kamp of een hele gladde jongen.

 14. fran zegt:

  Inderdaad. Er zijn vast partijen die ervan af willen, van dat internet. Maar er zijn wereldwijd gewoon teveel voorstanders. En uiteindelijk is een door velen ongewenste situatie nooit heel lang houdbaar.

  • Nee, hier en nu niet meer denk ik. Hoop ik. Het zou alleen kunnen onder een totalitair regime. Du moment dat het internet in het huidige democratische model ingeperkt wordt, sleutelen briljante wizzo’s een open parallelnet of alternatief in elkaar.

   • James zegt:

    Juist Gert. “..Ondanks felle tegenstand van westerse landen, waaronder de gehele EU, de VS,
    Japan, Australië en Canada, zijn onderdelen van het verdrag niet via consensus
    maar heel ongebruikelijk via stemming aangenomen. Deze en andere landen
    hebben dan ook besloten het VN-verdrag nu niet te ondertekenen. Het verdrag is
    tot nog toe slechts door 89 van de 152 deelnemende landen ondertekend..”
    Nou is het een maar een kwestie van tijd om de nay sayers van ‘sommige economische voordelen’ te overtuigen.. Dat kan een tijdje duren, geeft niet .. Big Brother heeft een lange adem en de goegemeente wil liever net rust gelaten worden. Tegelijkertijd realiseer ik me wel terdege dat ik spreek tot een publiek dat niet ‘gemiddeld’ mag worden genoemd.

 15. Oeps, ik had eerlijk gezegd geen idee dat dit op dat niveau speelde! Onvoorstelbaar.

 16. Daniel zegt:

  James, met wat je zegt over internet censuur haal je de woorden uit mijn mond. Ik vrees ook dat de censuur begint met dingen waar de meeste zich wel in kunnen vinden zoals extreme uitingen van het geloof, excentrieke sexuele voorkeuren enz. Maar dat het dan langzaam uitgebreid wordt totdat sites als deze verboden worden omdat mensen die het proberen, volgens instanties als het voedingscentrum, terplekke dood neervallen omdat hun aderen vol gaan zitten met verzadigd vet uit boter en cholesterol uit eieren.
  Censuur in welke vorm dan ook gaat IMO helemaal in tegen het geboorterecht dat iedereen heeft: zelf dingen uitzoeken en zeggen zolang je anderen er maar niet mee schaad. Als er wel idioten zijn die andere mensen ermee schaden dan moeten die mensen aangepakt en gestraft worden en niet de hele wereldbevolking straffen dmv censuur.

  Benjamin Franklin zei ooit “They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety” niemand had het beter kunnen zeggen.

  Zo dat was off topic maar het moest er even uit 😉

  • James zegt:

   Nee Daniel. Dit is helemaal niet off-topic omdat het speelt bij elke post die Melchior lanceert. Ik vraag me soms af hoe lang Joe Mercola mag blijven doen wat hij doet. Van in het begin wat alternatief via volkomen paleo naar regelrechte aanvallen op Monsanto en Big Pharma. De opmerking van fran was me uit het hart gegrepen maar tegelijkertijd realiseer je je dat je dit soort dingen alleen maar mag zeggen totdat er werkelijk schade aangericht gaat worden en ‘the powers that be’ zien een mogelijkheid om dit soort informatie aan banden te leggen. Zolang men de zaken kan beteugelen met marginaliseren (iets wat Katan bewust of onbewust in naam van zuiver wetenschappelijk belang) mogen we hier wel leuke dingen zeggen. Je mag mij complot theorie verwijten, ik weet helaas hoe het werkt. Een hele goede vriend had na een feasibility study van ruim $200,000 besloten dat er een hele goede mogelijkheid was om op Prince Edward Island een dehy(dration) plant op te zetten om de weggooi haring, aardappel overschot en luzerne (in wisselbouw, anti erosie) te verwerken als pet food. Hij had echter niet gerekend met het internationale luzerne belang van Canada Packers. Een multi million dollar industry. Financiering werd van de ene op de andere dag ingetrokken, zonder opgaaf van reden. Bank privilege. Hij verloor bijna 2 miljoen eigen investment. Ik kan nog wel doorgaan. Wij verloren zelf de mogelijkheid om de wol produktie in de Atlantische provincies rendabel te maken. Hadden de wolfabriek in Charlottetown gekocht op voor waarde van overheids garantie. Guess what de garantie van (slechts) een kwart miljoen werd ”in het kader van de bezuinigingen” ingetrokken om drie maanden later weer ingesteld te worden. 25 arbeidsplaatsen verloren en een wol industrie die nog steeds afhankelijk is van een afnemer. Complot theorie?? Breek me de bek niet open. Gert heeft gelijk, maar dat is voorlopig ”besloten het VN-verdrag nu niet te ondertekenen. ..” nu niet… slechts 89 van de 152…?? dat is al meer dan de helft. Benjamin Franklin was dead on. We verliezen de vrijheid niet in een klap maar we fritteren het weg voor “leuke dingen voor de mensen”

   • Leonie zegt:

    Juist, James ik sta aan jouw kant in deze. Met die complottheorie bedoelde ik meer mijzelf, ik wantrouw snel en ben dus makkelijk vatbaar voor complottheorieën. Zeker omdat ik weet hoe het spel vaak gespeeld wordt door grote partijen. Geld en macht zijn nog altijd vrijwel de enige echte drijfveren. Wij hebben als mensheid nog niets geleerd, we gaan alleen maar steeds verder achteruit. Kijk naar dit kleine clubje hier, mensen met enig common sense naar mijn idee, en in de grote wereld zullen wij momenteel nog altijd eerder voor gek worden versleten dan sane (voedingsgerelateerd wel te verstaan). Das toch belachelijk. Dus zo’n grote stap is het niet te bedenken dat een vrij internet in de toekomst een utopie zou kunnen zijn.

   • Fien zegt:

    Complottheorieen? Dan moet je ook toegeven dat de huidige situatie verre van ideaal is. Het Amerikaanse ICANN voert allerlei beheerstaken uit en bepaalt beleid. ICANN komt steeds vaker onder vuur te liggen vanwege de nauwe banden met de Amerikaanse regering en ik vind het zonder meer voorstelbaar dat veel landen daar bezwaar tegen hebben. Dat zouden wij ook moeten hebben. Ik ben natuurlijk tegen afspraken die de deur op een kier zetten naar censuur, maar als de Amerikaanse regering kwaad wil maak dan je borst maar nat.

 17. Jo tB zegt:

  Melchior, een beetje off-topic, maar paleo schijnt ook in Denemarken in de lift te zitten. En als je een gerenomeerde chef achter de beweging kan krijgen… Succes verzekerd.

  http://whole9life.com/2013/01/an-interview-with-kong-hans-kaelders-thomas-rode-andersen/

 18. George zegt:

  Over complotten gesproken: Prof. dr. Noakes krijgt ook heel wat tegenwerking van het “establishment”. Lees maar eens een interview met hem over zijn ervaringen met zijn publicaties over “LCHF”: http://thehealthfanatic.co.za/Topics/Lifestyle/Tim-Noakes-on-LCHF,-Endurance-Sport-and-Surfing!.aspx

  Verder ook vanwege een hele boel andere dingen erg interessant interview!

  Kort citaat: “……..But I failed to understand three facts.
  – First that there are 3 religions which one should never discuss in public – one’s religion, one’s politics and one’s diet.
  – Second that there are vast commercial interests that benefit from the modern unhealthy eating choices.
  – Third that a number of “health promoting” NGO’s are dependent on industry for their survival. Unfortunately the purveyors of unhealthy foods know this and so they make sure that those NGO’s are under their financial control and will not ever promote any ideas that might effect their profitability. I had also forgotten what writing my book Waterlogged had taught me – specifically that industry uses “science” to brainwash athletes to buy products based on mythical claims.

  The running magazines are trapped into a commercial reality and will not publish material that conflicts with what their advertisers are promoting. I did a long interview with the editor of the local edition of Runner’s World on LCHF. When I asked why he had never used it, he said that it was too controversial and he was not sure it was the “truth”. Of course he could list any number of experts willing to say that what I am saying is nonsense. Does that mean that every article ever published in Runner’s World has been checked to insure that it is scientifically correct? I doubt it since most of their articles are not commercially sensitive.

  So I think there is a much easier explanation why that interview will never be published. Come to think of it – I am not sure that there has ever been a review of Waterlogged in Runner’s World.”

  • George zegt:

   goed, die link schijnt niet te werken; surf naar http://thehealthfanatic.co.za/
   en zoek aldaar even naar het betreffende interview:
   “Q&A with Tim Noakes on LCHF, Endurance Sport and Surfing!” nu (10-01-2013) staat het boven aan…

   • Bedankt, George! Heb je ook het recente interview met Jimmy en de TED-talk gehoord/gezien? Links ergens hierboven.

    Overigens is de Nederlandse Runner’s World in het licht van wat Noakes hier zegt een positieve uitzondering. Ik heb zowel over Waterlogged als over het koolhydratendebat uitgebreid en volledig open mogen berichten.

    • Nog iets, hoe hoog ik Tim Noakes ook heb zitten, je kunt tussen de regels door lezen dat dit nog erg nieuw voor hem is en daarom slaat hij wat mij betreft hier en daar een beetje door. Uiteindelijk zal ook hij vermoedelijk tot de conclusie komen dat de positieve (en vaak zelfs spectaculaire) effecten van koolhydraatrestrictie tenminste deels berusten op eliminatie van Neolithic Agents of Disease. Staffan Lindeberg rules. Evolution rules. Het zijn niet de koolhydraten an sich die ons ziek maken, al is een lagere glycemische load duidelijk gunstig.

     De meeste mensen die deze materie langdurig bestuderen, komen uiteindelijk tot die conclusie. Zie ook de jongste post van ons aller Robb Wolf.

     http://robbwolf.com/2013/01/09/thoughts-carb-paleo-episode-3-hope/

     Zijn ideeen betreffende metabole flexibiliteit spreken mij bijzonder aan. Dat komt allemaal toch weer heel dicht bij de oude inzichten van Art – Vegans are a good source of fiber – De Vany.

    • George zegt:

     Ja Melchior dat is een goed artikel! In de evolutie in mijn denken over LC en mijn ervaring met LC en Paleo, kom ik min of meer tot dezelfde conclusies.
     Mijn ervaringen zijn:
     – LC is heel, heel goed om harder en langer te lopen, zonder extra training (ik bedoel dus: je kunt “opeens” langer en sneller hardlopen op LC; duurt wel even, een paar weken);
     – Vasten (een week) geeft mij maanden extra energie, ik knap er van op;
     – IF is een goed instrument voor gewichtsmanagement en ik loop er erg goed op (ik heb een hekel aan hardlopen nadat ik gegeten heb, ook uren daar voor). Ik weet niet of het veel gezondheidsvoordelen met zich mee brengt, maar getuige die dr. Mosley dus wel en volgens Art De Vany dus ook, zich baserend op de evolutie; ik neig er toe om dat te “geloven”.
     – Voor mensen die niet ziek zijn/gezondheidsproblemen hebben, is LC erg moeilijk vol te houden: te saai, te veel verleidingen; voor mij geldt dat zelfs voor Paleo, maar wellicht zou ik toch maar weer koken als hobby moeten nemen, volgens alle Paleo kookboeken die er zijn is er veel meer lekkers en variatie dan ik in mijn leven kies.
     – Mindfulness is ook een uitstekende “methode” voor gewichtsmanagement en voor die Paleo neuroten, waar Rob Wolf het over heeft. (Ik vermoed dat heel veel mensen zich aangetrokken voelen tot LC en Paleo anders dan een gezond en lang leven). (“food neurosis REALLY kicks in when folks start scrutinizing their food as is typical in the CrossFit world of the Zone…..”).

     Kortom: er is heel veel discussie en mensen veranderen hun theorieën, of veranderen hun standpunten, dus het is niet erg snugger om alleen maar achter experts aan te rennen; want er is ook nog eens iets als eigen ervaring en dat IS zo. Net zoals iedereen (en dat gebeurt heden ten dage ook echt !?) kan lullen wat ie wil over “barefoot running” of dat nou goed is of niet i.v.g met geschoeid hardlopen, en Lieberman etc etc doen er allerlei wetenschappelijke onderzoeken naar, maar mijn ervaring is dat het erg prettig en avontuurlijk is en het maakt mij intens gelukkig.
     Punt 🙂

 19. Bij Cave-a ontstaat een aardige discussie over n=1 waarnemingen op paleo, ondermeer het verdwijnen van bijziendheid:

  http://cave-a.blogspot.nl/2013/01/n1.html

 20. Otto zegt:

  Nog een linolzuur-experiment met een wat andere uitkomst dan waar de huidige adviezen op hameren: http://nos.nl/artikel/471010-omega6-mogelijk-ongezond.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s