Is er een dokter in de zaal?

Arjan Gunst vertelt hoe hij met een koolhydraatberperkte voeding zijn diabetes type 1 controleert. Naast hem Ina van de Nes en Wim Tilburgs. (Foto: Yvonne Lemmers)

Twee dingen goed onthouden (Joop den Uyl):

1 Artsen redden dagelijks levens met hun voortreffelijke acute zorg en verdienen daarvoor het grootste respect. We mogen de Lieve Heer op onze blote knietjes danken dat we in Nederland wonen, want er zijn weinig plekken in de wereld waar de acute zorg zo goed voor elkaar is als hier. Hartinfarct? Beroerte? Plat als een pannenkoek op het asfalt? Breng mij alsjeblieft met zo’n hypermoderne ambulance of helikopter naar de witte jassen.

2 Artsen die nieuwsgierig zijn naar het evolutionaire perspectief op ziekte en gezondheid en zelfs de moeite nemen een congres daarover te bezoeken, zijn helden.

Op het gesmeerd verlopen en volgens mij goed ontvangen derde Nederlandse Ancestral Health Symposium afgelopen zaterdag in Maastricht was voor het eerst ook een sessie ‘Experts by experience’, waarin drie patiënten vertelden over de resultaten die zij hebben geboekt door hun leefstijl en met name hun voeding meer in overeenstemming te brengen met de omstandigheden waaronder de menselijke fysiologie is geëvolueerd. Moedig en openhartig vertelden zij over de transformatie die zij hebben doorgemaakt nadat zij tegen de adviezen van hun zorgverleners in een paleo-achtig en/of LCHF voedingspatroon zijn gaan volgen.

Ik wil deze ervaringen later uitvoeriger beschrijven, maar zal ze in deze post heel kort doornemen.

Arjan Gunst (25) heeft sinds zijn negende diabetes type 1. Zoals zoveel mensen met deze aandoening maakte hij in zijn pubertijd een ontkenningsfase door en verwaarloosde hij zijn ziekte, maar toen hij de realiteit accepteerde besloot hij zich voorbeeldig te gedragen en zijn ziekte zo goed mogelijk te managen. Precies volgens de richtlijnen van zijn internist en diabetesverpleegkundige at hij volgens de Schijf van Vijf en compenseerde hij zijn koolhydraatinname met exogene insuline. Het resultaat was de gebruikelijke bloedsuikerachtbaan en de torenhoge HbA1c’s die voor deze categorie diabeten vrij normaal zijn. Toen Arjans oogarts vorig jaar beginnende retinopathie vaststelde, besloot hij dat er wat moest gebeuren. Gesteund door zijn ouders die zelf al eerder een paleo-achtige leefstijl waren gaan volgen omdat ze zo functioneel mogelijk ouder willen worden, verlaagde hij zijn koolhydraatinname dramatisch. In die omschakeling werd hij intensief begeleid door diëtiste en diabetesverpleegkundige Harriët Verkoelen, misschien wel de allereerste zorgprofessional die Nederlandse diabeten met een koolhydraatarm voedingspatroon op het droge begon te helpen. Het effect laat zich raden. Zijn insulinebehoefte daalde enorm, zijn bloedsuikers werden laag en stabiel, zijn HbA1c halveerde en is nog steeds dalend, hij voelt zich veel beter en zijn retinopathie verdween. Allemaal al vele malen eerder gedocumenteerde waarnemingen en logisch bovendien. Zijn artsen daarentegen, vinden het maar niets. Ze zijn niet geïnteresseerd in het waarom van de spectaculaire verbetering, voorspellen hel en verdoemenis en doen tot op de dag van vandaag verwoede pogingen om hem op andere gedachten te brengen. Tijdens de sessie in Maastricht zei Arjan daarover enigszins besmuikt: ‘Ik heb, in alle bescheidenheid, het gevoel dat ik ze niet echt nodig heb.’

Ina van de Nes werd in haar vroege jeugd op allerlei onvoorstelbare manieren gruwelijk misbruikt. Haar hersenen kozen als overlevingsstrategie voor de meervoudige persoonlijkheidsstoornis. Ze kent vrijwel alle psychiaters van Nederland en er was een periode dat haar dagvoorraad medicijnen niet in een Albert Heijn tas paste. Bij wijze van spreken. Ze kreeg ook aortaklepinsufficiëntie, maar dat was een bijzaak in alle ellende. Een toevallige ontmoeting met de hier welbekende Hannie Schaft-achtige diëtiste Connie Hoek bracht Ina op het evolutiegeneeskundige pad. Ze voerde een paleo-achtig eetpatroon in. Om een heel lang verhaal wat af te snijden, vandaag leidt ze zonder medicatie een min of meer normaal leven en de nog niet zo lang geleden aangekondigde hartklep-operatie is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Niet meer nodig, oordeelt de cardioloog. Ook haar behandelaars hebben weinig belangstelling voor het waarom van haar plotselinge en toch vrij opmerkelijke vooruitgang. Ina’s eigen verklaring is dat de correctie van haar fysiologie haar brein de energie geeft om de trauma’s op een productievere manier te verwerken. Wat mij logisch in de oren klinkt. Ina vraagt zich af hoe intelligente mensen die met de beste bedoelingen voor geneeskunde kozen, zo weinig belangstelling voor biologie en opmerkelijke klinische waarnemingen kunnen hebben.

Nummer drie: Wim Tilburgs. Bezoekers van deze plek kennen hem als de Libanonveteraan die zijn diabetes type 2 en de vele complicaties die hij al had ontwikkeld omkeerde met een ketogeen dieet. In Maastricht vertelde Wim over een minder bekende kant van zijn transformatie. Voordat Wim diabetes ontwikkelde had hij last van oorlogsverslaving. Mensen die gedurende langere tijd geregeld in een besloten groep aan groot gevaar bloot staan, vallen als ze weer terugkeren naar meer normale omstandigheden in een gat. Ze missen het gevaar en de kameraadschap en gaan op zoek naar kicks. Wim deed heel gekke dingen, waar hij liever niet te veel over uitweidt. Wel vertelde hij: ‘Als veteraan ben je in potentie gevaarlijk, dus werd ik, terecht, nu en dan in een isoleercel gezet.’ Toen hij diabetes kreeg en geen energie meer had, sloeg het thrill seeking copingmechanisme om in een klinische depressie. Long story short: Wims brein is nadat hij zijn levensstijl omgooide in balans gekomen. Hij is niet meer depressief, maar hij heeft ook geen behoefte om onverantwoorde risico’s op te zoeken. Ook Wim kon al zijn psychiatrische medicatie bij het klein chemisch afval dumpen en ook Wim ontmoette bij zijn hulpverleners slechts een glazige blik.

Er zaten zaterdag heel wat artsen in de zaal. Fantastisch. Wat ik mij als moderator van deze sessie niet direct realiseerde is dat de volstrekt invoelbare verontwaardiging van de drie patiënten en mijn waarschijnlijk hier en daar licht snerende opmerkingen aan het adres van de behandelaars, de dokters in de zaal tegen de borst zouden kunnen stuiten. Later hoorde ik van mede-organisator Birgit, die zelf huisarts is, dat meerdere goedbedoelende artsen zich min of meer te kakken gezet voelden. Overigens niet alleen bij de sessie over patiëntervaringen, ook bij de lezing van Hanno Pijl, waar een mevrouw op een bepaald moment uitriep: ‘Maar hierover heb ik tijdens mijn opleiding niets gehoord.’

En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ik zou de dokters die zich onheus aangesproken voelden willen vragen zich even te verplaatsen in de huid van die drie patiënten. Zij deden precies wat jullie professie hen opdroeg te doen en werden zieker en zieker. Toen zij tegen deze adviezen ingingen, werden zij beter. Vervolgens ontmoetten zij vooral boosheid en tegenwerking. Hun verontwaardiging is volkomen normaal, maar zeker niet gericht tegen artsen die wel bereid zijn om zelf na te denken. Daarvan komen er steeds meer en ik denk dat ik namens de hele organisatie van AHSNL spreek als ik zeg dat we beretrots zijn dat een paar van hen er bij waren in Maastricht. Jullie zijn helden, alleen al omdat jullie luisterden. Thanks.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

168 reacties op Is er een dokter in de zaal?

  1. Marietsebiel zegt:

    Dat was en ben ik soms nog weleens: Kwaad op de dokters voor de verkeerde, vooral géén, voedingsadviezen.
    Ze kunnen er niets aan doen ! Ze krijgen daarover geen, of nauwelijks les.

    Toen ik begon met paleo in 2012 en later ketogeen, Taylor, ect. en heel veel afviel, mijn HbA1c naar beneden kukelde tot 5.4, vroeg mijn internist niet: “Hoe doet u dat ?” Sterker nog, hij zei: “Ik hoef niet te weten wat, maar ga gewoon zo door !”

    Dat is in de loop van de jaren langzaam aan ’t veranderen. Hij zegt er niet direct iets over maar knikt als ik zeg: “Ik ga weer streng Keto doen ipv meer insuline en medicijnen” ( Hij weet nu wat keto is 😀 )

    Onze relatie is nu evenwaardiger en dat voelt goed, voor mij in ieder geval wel en ik denk dat hij er ook meer plezier aan beleeft.
    Gewoon volhouden en je niet uit het veld laten slaan. Ieder mens wil graag gezien en gehoord worden.
    Ik, jij en de dokter ❤

    • Mariet, het is een zegen dat ze geen voedingsonderwijs genieten. Als dat wel het geval was, zou het nog veel lastiger zijn.

      Het zal je verbazen, maar ik wil liever niet gezien worden 🙂 . Ik vond niet zo snel een ander plaatje. Al viel het zaterdag overigens mee met de podiumangst. Alleen tijdens het aankondigen van Esther overschreed mijn hartslag de 230 bpm, de rest van de dag bleef hij keurig onder de 180.

      • Marietsebiel zegt:

        Melchior, daar kon je weleens gelijk in hebben 😀
        Dan moesten wij ons, naast verzet tegen teveel medicatie, óók nog tegen de ‘slechte’ voedingsadviezen verzetten (schijf van vijf) Pfff

        Maar we blijven elkaar wijs en eigenwijs maken, door geïnformeerde leken, dokters, diëtisten, coaches en vooral bloggers zoals jij, lol.

        Er komt toch steeds meer hulp waar je als patient op kunt terug vallen. Zo heb ik pas een Farmacogenetica Profiel, DNA Paspoort voor medicatie in de vorm van een creditkaartje.
        .
        Van een samenwerkingsverband tussen het Erasmusmc en KNMP-Kennisbank (apothekers) om bij een afwijkend genotype de medicijnen te vervangen of de dosering aan te passen. Staat allemaal nog in de kinderschoenen.
        Maar mijn dokter is opgehouden om over statines te ‘zeuren’ omdat ik door het SLCO1B1 -gen gerelateerd ben voor het ontwikkelen van myopathie. Samen met 40.4% van de mensen in Nederland dus. En dat is toch erg veel.
        Afgezien van de andere welbekende tegenwerpingen tegen statines, goed om te weten. Dus nooit meer statines, voor mij en de andere 40.4 %

        Geen “aanstellerij en je moet er maar aan wennen” praatje meer 😀

        #bescheiden
        Siert je, maar hoeft niet, je bent leuk en gedreven, dus je mag gezien worden ❤

        • Ruim 40% van de Nederlanders genetisch gepredisponeerd voor statine-geinduceerde myopathie. Dat is nogal wat, Mariet. Fijn dat jouw behandelaars dit serieus nemen en geen dwang meer op je uitoefenen. Mooi initiatief trouwens.

          Overigens viel het mij op dat de artsen onder de sprekers onafhankelijk van elkaar zeiden dat leefstijlcoaches de toekomst hebben, omdat zij zelf geen tijd hebben om hun patiënten adequaat te begeleiden. Probleem is wel dat de huidige leefstijlcoaches doorgaans een Katanistische benadering hebben… Maar aangezien ik zelf bezig ben een project op dit gebied in Griekenland van de grond te tillen, klonk het me als muziek in de oren. This is the moment to act 🙂 !

        • Marietsebiel zegt:

          Wow, Griekenland 😀 te gek !

        • Ja, ik dacht die ouwe Hippocrates had er redelijk succes, lol.

        • Marietsebiel zegt:

          Ha, ha, ik kom je bezoeken vóór ik honderd ben 😀

        • Daarna ben je ook nog welkom 🙂 .

  2. Aldert zegt:

    Volgend jaar ben ik er weer bij! Zelfs als het weer in Groningen is 🙂
    Mijn huisarts wil er ook niets van weten. Hij is zo trots op zijn potbelly dat ie een ICD kastje heeft laten installeren na zijn tweede hartaanval om te proberen er nog zo lang mogelijk van te genieten.
    Vit.D3 bloedtest doen ze hier in Frankrijk niet meer. Het heeft blijkbaar geen enkele waarde volgens mijn huisarts…

    • O my God, Aldert. Who’s the idiot, vraag je je soms af. Remko Kuipers vertelde over zijn ervaringen als arts in opleiding tot cardioloog. Hij wordt als Darwinistische ketter letterlijk bewaakt door zijn leermeesters en houdt zich strikt aan de twee BH’s: bek houden en bevoegdheid halen.

  3. Wim van Doorn zegt:

    Zet a.u.b. zo veel moelijk informatie op het www. Er zijn nederlandstalige mensen ver buiten NL, die op de hoogte willen blijven (of komen). Die allang geen volkorenbrood eten (en nog wel meer niet), die – eigenwijs misschien – menen te weten dat Keto een zeer plakkende suiker in je bloed brengt, kortom die nog veel moeten leren, dat beseffen, en op zoek zijn.

    • Niemand hier pretendeert de wijsheid in pacht te hebben en ketogeen is beslist niet zaligmakend, zoals u hier geregeld leest, hoewel in bepaalde situaties therapeutisch en beter dan de kwaal. Goed dat u dit nog even onder de aandacht brengt vanuit Thailand. Alles goed met u hoop ik?

      • Wim van Doorn zegt:

        Bedanklt voor uw reactie. Ik bericht u nog als ik iets tegenkom dat mij raakt. Last van spierpijn in mijn benen. Alleen ´snachts en in de (vroege) ochtend. Ze zeggen dat je vooral moet lopen of in ieder geval bewegen, maar. wat dat lopen betreft, dat moet ik kennelijk toch minderen. Magnesium- en Ijzersupletie? Niet gemerkt dat dat helpt. Zoals u ziet, dit is – sorry daarvoor – niet erg binnen het kader van wat nu op dit blog aan de orde is. Overigens: ik heb als `huisarts´ (dat bestaat hier niet) een cardioloog. Dat naar aanleiding van een trombose die ik heb overwonnen. Die dokter informeerde op mijn eerste bezoek aan haar er naar wat ik zoal at en dronk. Ik vermeldde en passant dat ik daarbij goeddeels afging op Kees Verburgh. Wist zij van. Had diens Voedselzandloper, dat plaatje, gezien (bestaat kennelijk een engelse versie van) en vroeg aan mij om meer informatie. Tsja uiteraard in het engels. Mijn groet.

  4. Muriel zegt:

    Als het volgen jaar in het midden van het land is kom ik ook dol graag. Misschien mag ik vertellen hoe paleo mijn soms keerde en hoe ik mijn leven weer in eigen regie kreeg. Niet dankzij de ziekenzorg.

      • Als we volgend jaar een editie optuigen – hierover wordt binnenkort vergaderd – dan wordt het vrijwel zeker midden in het land, bijvoorbeeld Utrecht. Het had dit jaar maar een haartje gescheeld of we hadden Robb Wolf gestrikt, maar ik heb de indruk dat Maastricht in de hoofden van veel Nederlanders zo’n eind weg is dat zelfs hij niet meer bezoekers had kunnen trekken 🙂 . En gezien de reacties vermoed ik dat de sessie Patiënt Experiences (een idee van Esther) een blijvertje is. Iemand die secundair progressieve multiple sclerose heeft gekeerd is dan natuurlijk bij voorbaat zeer welkom om haar verhaal te doen!

  5. Ina van de Nes zegt:

    Ik was verbaasd hoe vol de zaal stroomde, toen het de beurt was van Arjan, Wim en mezelf.
    Ik kijk er met goede gevoelens op terug. Het behandelteam van het TRTC team in Zeist is blij met mijn lef om hetre delen voor een zaal met mensen.
    Het was goed je te ontmoeten en ik kijk uit naar de foto’s en filmpjes
    Ina

  6. Stillewillie zegt:

    De patiënt experiences waren zeker indrukwekkend. Ik wist al wel dat leefstijl veel kan doen, maar deze resultaten zijn ronduit verbluffend. Goed idee van Esther. Trouwens de hele dag was weer erg leerzaam en interessant.
    @Mariet, bij ons in de apotheek is er ook een pilot (van DSW) om DNA profielen te onderzoeken. Erg zinvol als je het mij vraagt, weet je gelijk welke medicijnen je wel of juist niet moet gaan gebruiken. Hopelijk gaan ze dit in heel Nederland doorvoeren.

    • Esther for president. O wacht, dat is ze al 🙂 . Dank voor de heads up, Willie!

      • Gert van der Hoek zegt:

        Ervaringen vanuit de praktijk: super. Verhalen van “patiënten”, artsen en diëtisten. Zouden vaste onderdelen moeten zijn m.i.. Naast de wetenschap natuurlijk 🙂 .
        Misschien kan Leo P zo’n vakantieganger naar de Pyreneeën charteren?

        • Eindelijk heb ik je de hand mogen schudden 🙂 ! Ja, dat was wel een hit. Het n=1 element was overigens een belangrijke grond voor het weigeren van accreditatie, lol. Zonder die patiëntervaringen hadden we het misschien nog gekregen.

  7. Wim zegt:

    Ik ben al een tijdje actief op de social media en ik denk dat de artsen toch echt eens de hand in eigen boezem moeten steken en van hun voetstuk af moeten komen want het is een feit dat we een diabetes en obesitas en andere metabole ziektes epidemie hebben. En ik kan er ook niks aan doen dat ik de waarheid vertel als ik zeg dat ik mijn diabetes heb omgekeerd door tegen de wil van mijn arts in te gaan en toen hij zag dat ik van de medicatie af was hij nooit heeft gevraagd hoe ik het gedaan heb. Nogmaals ik was op het congres arts en voeding en ik heb zeer diep respect voor de artsen die daar aanwezig waren en voor artsen zoals Hans van Kuijk en Tessa Veen – Backhuijs en Hanno Pijl en al de artsen die aanwezig waren op het AHS als spreker en als publiek. Maar geloof me de artsen moeten echt eens starten met het oppoetsen van hun imago want ze zijn het aan het verspelen bij een heleboel mensen.

    • Ik snap de reactie ook niet, Wim. Ik kan er serieus met de pet niet bij. Ik snap niet dat een dokter bij dit soort waarnemingen geen belangstelling toont en ik snap niet dat hij/zij zich aangesproken voelt als patiënten hun invoelbare verontwaardiging uiten. Allerlei minder prettige verklaringen dringen zich op, maar laat ik die voor me houden 🙂 .

      De roemruchte bewegingswetenschapper Peter Hollander liet zich toen ik hem interviewde eens ontvallen dat de meeste mensen geneeskunde gaan studeren vanwege de status en niet vanuit een zuivere belangstelling. Hij vond het een over het paard getilde groep rijkeluiskinderen en hij noemde de studie een veredelde HBO-opleiding waarin zelf denken wordt ontmoedigd. Het was in de jaren ’90 en ik was met stomheid geslagen, kon me dat echt niet voorstellen. Misschien had hij gelijk.

    • kurt zegt:

      “….. En ik kan er ook niks aan doen dat ik de waarheid vertel als ik zeg dat ik mijn diabetes heb omgekeerd door tegen de wil van mijn arts in te gaan en toen hij zag dat ik van de medicatie af was……”
      Bedoel je onder controle met gestabiliseerde BGL- waarden, of echt omgekeerd….

      • Kurt, als ik het me goed herinner heeft Wim weer een normale glucosetolerantie, dat wil zeggen een normale, niet-diabetische curve tijdens de OGTT. Volgens mij vroeg ik hem hier tijdens de sessie specifiek naar, omdat ik erg verbaasd was. Echte omkering gebeurt inderdaad zelden, maar Wim schijnt het geflikt te hebben.

  8. We hebben meer van dit soort Power Ladies nodig. Berispt door de NHS, uiteraard. Haar praktijk schreef te weinig medicijnen uit.

    • Jo tB zegt:

      De tegenpool van Ancel Keys, de naam die bij haar niet te binnen schoot is John Yudkin, professor of Nutrition at Queens, waarschuwde over de gevaren van suiker in zijn boek: Pure, White and Deadly.

    • Hans zegt:

      Dank Melchior , mooie video om als video te verspreiden als inktvlek …. Kan per mail natuurlijk , Twitter en Facebook natuurlijk . Helaas doe je niet aan Facebook …… Mariet wel , hint 😉

    • fiederels zegt:

      Te weinig medicijnen… djeezz…. het moet niet gekker worden #gotspe

      • Ja, dat is in Engeland een dingetje. Het wordt nog gespecificeerd ook. Een praktijk met zo en zoveel patiënten moet per jaar zo en zoveel statine-recepten uitschrijven. Blijven ze onder dat statistisch vastgestelde minimum dan krijgen ze eerst een waarschuwing en als het aantal prescripties niet stijgt volgen sancties in de vorm van kortingen. Of Nederland ook zo’n systeem kent weet ik niet. Volgens mij niet 🙂 .

  9. Marietsebiel zegt:

    Wow, meer hoef je niet te weten en zij is het levende bewijs !!!
    Wat een leuk mens, die Sarah. Ik denk dat het een vereiste is voor dokters, zelf Paleo en LowCarb en Onbewerkt eten. Aan den lijve ondervinden.
    Infiltreren in de kantines van universiteiten, ziekenhuizen, huisartsenpraktijken ?

  10. Aldert zegt:

    Sarah myhill was één van de eerste die ik tegen kwam toen ik op paleo googlede, samen met Het Paleo Perspectief…
    Zij werd door James weggezet als een quack, toen ik haar noemde in een comment. Ik was toen nog 1 van de 3 lezers 😉
    Binnenkort is je blog jarig Melchior, 17 oktober toch? Alweer zes jaar, time flies when you’re having fun!

  11. Aldert zegt:

    Merci Alex, begint mijn geheugen mij toch in de steek te laten, en heb ik over de vette knipoog hebben gelezen, anders had ik de laatste comment niet geplaatst. Ik vond het toen al zo gek?! Sorry James!

  12. Aldert zegt:

    Ik had al een vaag vermoeden dat Alex zou reageren 🙂

  13. valhalla zegt:

    Mijn vader kreeg ook te horen dat ie zo goed als diabeet was van de huisarts. Mijn moeder zei dat ze eerst gingen proberen om er met voeding iets aan te doen. Dat kon niet, volgens de huisarts. Hij moest toch de pillen nemen. Gelukkig moest ie niets wat dat betreft en een paar maanden redelijk paleo later (paleo + rode wijn + kaas) waren bijna alle waarden weer prima.

    Ik snap dat beledigde van huisartsen niet. Laat ze eens naar hun eigen collegae kijken om te weten waarom je zulke opmerkingen maakt.

    Voorbeeld: ik had een huisarts die enorme ijzerpillen voorschreef in de laatste weken van mijn (zoveelste) zwangerschap. Ik overlegde of ie niets anders had, wegens bijwerkingen. Want de baby krijgt een flink deel van de darmflora van de moeder bij een normale geboorte. Als je de eerste drie maanden niet doof gekrijst wilt worden, is het fijn als ze een gezonde darmflora overnemen.
    Bakerpraatjes! Daar gelooft een moderne vrouw als ik toch niet in? Waar had ik dat gelezen?

    Als ik verstopt zou raken van de ijzerpillen, schreef ie gewoon een laxeermiddel voor, hoor.
    Uiteindelijk zelf op internet een heel lichte ijzerpil gevonden wat nog beter schijnt te werken ook en vlak voor de bevalling was alles prima.

    Gelukkig was het de enige huisarts die ik zag in 22 jaar, maar tekenend vind ik het wel.

    Oh ja, hij schreef ook een antibioticakuur voor voor de oorontsteking die hij vermoedde bij mijn dochter van 1. Vermoedde. Die heb ik me in mijn handen laten frommelen en nooit aangeraakt. Ik wilde alleen maar weten of alles in orde was, omdat ze nogal suf reageerde. Had ik dat ‘kuurtje’ geaccepteerd had dat veel meer kwaad dan goed gedaan.

    Ja gelukkig kon ie wel een Tesla kopen.

    Zo rollen huisartsen. Niet allemaal, wel veel. Als ik ook de verhalen van andere mensen mag geloven. Er was er ook nog een die bij een ingedaalde baby bovenop mijn buik het hartje ging zoeken. En het niet vond. Het kind schopte door mijn buik heen dat luisterapparaat uit zijn handen en hij verzekerde mij dat er niets ernstigs aan de hand was. No shit, sherlock.

    En het dan gek vinden dat mensen hun heil zoeken in gezonde voeding en af en toe een geneeskrachtige plant….

    Ik moest het even kwijt. Ik vind het supercool dat het toch een succes was weer!

  14. Harrie zegt:

    Hoop.
    Leuker werken en meer verdienen is het perspectief voor de arts van de toekomst.
    Zo gaat het worden!
    De huisarts-praktijk met een relatief hoog aantal ongezonden patiënten zal minder betaald krijgen.
    De arts gaat echter meer salaris ontvangen naarmate het “gezonde patiënten” bestand groeit.
    Zo wordt het vak veel leuker met life style adviezen en beweeg tips.
    Ongetwijfeld zal een oorspronkelijk dieet centraal staan.
    Het voorschrijven van medicamenten zal meer uitzondering dan regel zijn.

    • Een mooi plaatje, maar we mogen niet uit het oog verliezen dat veel patiënten absoluut wars van leefstijlinterventies zijn. Die taaie, vaak onwrikbare weerstand moeten we niet onderschatten. Ik heb inmiddels zo vaak van artsen, verpleegkundigen en diëtisten gehoord dat veel mensen nog liever hun onderbeen laten amputeren dan dat ze bijvoorbeeld brood laten staan, dat ik er niet meer aan twijfel dat deze inertie de harde realiteit is. Een van de artsen (cardiologie) die ik op het symposium sprak vertelde me bovendien dat een behoorlijke categorie van de patiënten die hij ziet ‘te dom is om tot tien te tellen’. Het heeft geen enkele zin om met hen over voeding te beginnen. Dat klinkt bot en misschien zelfs arrogant, maar het is waarschijnlijk een waarheid waar deze beroepsgroep dagelijks mee moet dealen. Het zou dus niet eerlijk zijn om artsen met relatief ongezonde patiëntpopulaties economisch te gaan straffen.

      Ik vrees dat er niets anders op zit dan te accepteren dat er een maatschappelijke tweedeling ontstaat. De huisartsenpraktijk zoals Harrie die schetst komt er beslist, maar die zal worden bezocht door een intellectuele elite. Sarah Myhill zegt tegen haar patiënten: ‘I’m here to help you to get better, not to entertain you.’ Alleen slimme mensen lopen dan niet weg.

      • En dan hebben we het nog niet gehad over de incentive van zorgverzekeringsmaatschappijen. Het klinkt zo logisch: hoe gezonder de bevolking, hoe minder geld zij hoeven uit te geven en hoe rijker ze zullen worden. Helaas. Ook zij kunnen hun megawinsten alleen in stand houden als er veel omzet is. Hoe meer omzet, hoe meer bulk, hoe meer procedures, hoe meer premie ze mogen opstrijken en hoe meer er in hun zakken vloeit. Een echt gezonde populatie is de commerciële zorgverzekeraars worst nightmare.

      • Marietsebiel zegt:

        O ja, ze zijner vast wel in grote getallen, die alleen maar medicijnen willen. Ik zie op allerlei forums en b.v. mijnmedicijn, diabetestrefpunt van de DVN. Heel veel medicijnen liefhebbers !
        Maar ook steeds meer mensen die over Keer diabetes om en VoedingLeeft beginnen https://www.diabetestrefpunt.nl/forum/voeding-en-dieet/
        De reactie van de DVN, is vaak niet echt bemoedigend, maar van de patienten wel. Misschien een druppel op een gloeiende plaat !? Maar toch het beweegt.

        Er zijn ook diabeten die er echt helemaal niets van begrijpen en ook niets willen leren.
        Zo stelde ik een vraag bij de promotiepagina op FB van Abbott van de Freestyle Libre. Nog niet vergoed en hartstikke duur. Heel veel juich verhalen ! “Zoooo fijn om de hele dag je bloedsuiker te weten !!!
        “Natuurlijk, maar wat doe je dan nu anders door die meter ? ” vroeg ik “Anders eten of meer spuiten ?” Geen enkele zinvolle reactie. Alleen 2 die me de werking van de meter nog eens gingen uitleggen. Eentje snapte het wel en zei: “Dat is geen antwoord op haar vraag”
        Die meter kan verbonden worden met de insulinepomp en dus adequater insuline doseren. Dus dat komt neer op meer insulinegebruik en dan betere HbA1c. Lijkt heel mooi maar de vraag of dat op de lange duur ook mooi is.
        Met een minder koolhydratenadvies zou het een goed instrument kúnnen zijn.

        Mijn internist zei, ietwat peinzend: “Dat jij zo weinig insuline nodig hebt, met jouw gewicht is wel heel opmerkelijk”. “Very Low Carbs, hé” zei ik met 😀

        Video gedeeld door Ivor Cummims vandaag Medical Revolution Glucose Spike uit Japan:

        • Tije zegt:

          Ja, mooi voorbeeld Mariet! Leuk dat je je bloedsuiker weet, maar wat doe je ermee?
          Die youtube laat vervolgens ook mooi zien hoe de medische weteschap gevangen zit in een cirkelredenering. Het probleem is dat je lichaam onvoldoende insuline aanmaakt om de bloedsuikerpiek op te vangen. Vervolgens is het probleem dat de cellen glucose niet opnemen. Hoe kunnen we dat nu oplossen? Dat het probleem zich – in principe- in het geheel niet voordoet wanneer je geen koolhydraten eet, dat is niet interessant (sic!).

        • Mooie ontwikkelingen in Japan! En dan kijken ze volgens mij (heb het filmpje gescand) nog niet eens naar het insulinepatroon.

        • Marietsebiel zegt:

          Ja dat zegt Ivor ook:
          “Well here’s a must-watch to #SHARE. No proper discussion of #insulin, hyperinsulinemia and insulin resistance – but major progress nonetheless ! #glucose #spike #LCHF #keto”

        • Tije zegt:

          Jeetje, dit is toch wel een heel mooi overzichtsfilmpje. Vanaf 39:50 dat ze toch in beeld brengen dat het glucose in je bloed niet/weinig stijgt wanneer je geen weinig glucose eet. Het is een mirakel!

        • Jo tB zegt:

          Ze hebben de doorlopende glucose meter
          Mijn DVK wil in overleg met de fabrikant een projectje opzetten, en wil mij voordragen om zo’n patch te dragen. Het zou me 60 euro kosten voor een patch die 14 dagen duurt, want het wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Zilveren Kruis is bezig het onder de vergoeding te laten vallen. Tja, dan gaat het toch eerst van de eigen risico af. Maar goed het overwegen waard. Het zal zeer leerzaam zijn.
          https://forum.zilverenkruis.nl/t5/Blog/De-FreeStyle-Libre-een-nieuwe-glucosemeter-op-weg-naar/ba-p/6786

        • Marietsebiel zegt:

          Nou Jo, daar trap ik dus niet in.
          Kosten € 1440,- per jaar. Zelfs de scanner moet je zelf betalen, ik geloof € 50,-.
          De Abbott club schrijft in hun nieuws brief dat er 1 miljoen diabeten zijn in Nederland en dat er ieder jaar 50.000 bij komen. Kassa !!! 1,440,000,000 per jaar en ieder jaar 72,000,000 erbij. En dat dan wereldwijd !

          Ze hebben mij via hun nieuwsbrief uitgenodigd om “gratis” (lol) naar een voorlichtingsavond te komen. Daar zit een diabetes dokter en verpleegkundige bij.

          Ik heb ze terug gemaild,dat ik dat alleen zal overwegen als zij de onderhandelingen met de ziektekostenverzekering met succes hebben afgerond.
          Mijn tip is de prijs verlagen 😀 dan gaat het vast lukken.
          Antwoord: de gebruikelijke nietszeggende beleefdheden, maar geen woord over de prijs. “Ze zijn in onderhandeling met alle partijen” Al een hele tijd, ha, ha.

          Nogmaals er is (bijna) geen meerwaarde, alleen maar voor de fabrikant !

          Soms valt zo’n ding eraf en weer € 60,- verspild. (er is zelfs een slimmerik, die armbanden verkoopt om de sensor te beschermen, met vrolijke kleurtjes voor kinderen)
          Anderen krijgen allergische reacties door de lijm. Nog geen goede oplossing voor gevonden.
          Ook is de Freestyle Libre nog niet 100% betrouwbaar en moet je soms wel weer vingerprikken, ter controle. De scanner is eigenlijk een oude bloedglucosemeter waar je ook nog met strips kunt meten.

          Ik prik 4 tot 6 keer per dag en met Very Low Carb weet ik dan genoeg. Je hebt 10 vingers en als je goed wisselt valt het wel mee. Beetje bloedverlies: goed voor de ijzerwaarde.

          Er is een nieuw meter onderzoek gedaan:
          https://diatribe.org/are-blood-glucose-meters-accurate-new-data-18-meters
          De Contour Next from Ascensia (formerly Bayer) is 100% Accuraat. Die wil ik de volgende keer dat het mag van de zorgverzekering. Ook nog redelijk in prijs voor de meter en de strips.

        • Jo tB zegt:

          Ik was die Contour Next al op het spoor gekomen en heb hem dus gratis gekregen van mijn DVK. Ik had ook de USB versie gratis gekregen van mijn DVK. Makkelijk want dezelfde strip past in beide meters. Ik houd van slanke modellen die zijn prettig voor op reis.

          Van die patches is het de bedoeling dat mijn DVK de meter beschikbaar stelt en dat diverse patiënten het eenmaal 14 dagen gebruikt om te kijken hoe hun waardes zich gedragen. Meer heb ik er niet voor over.

          Wim Tilburgs zweert er bij.

      • Wim zegt:

        Om over de FreeStyle libre terug te komen. Het is inderdaad erg duur maar ik heb in mijn nu bijna 3 jarige n=1 experiment zo een beetje alles gemeten wat er maar te meten viel en een continu glucosescanner was natuurlijk iets wat ik echt wel moest proberen. Ik heb dan ook de data van de metingen genomen en deze verder verwerkt in Excel. En hier kwam ik er dus achter dat stress dus een enorme invloed kan hebben op de bloedsuikerwaardes. Ik had het er toevallig pas nog met Hanno Pijl over die ook opkeek van deze hoge waardes. Dit soort waardes en onderzoeken zijn nu mogelijk dank zij de FreeStyle want je gaat niet tijdens een lezing of in een file in je vinger zitten prikken.
        Dit is de grafiek. https://i2.wp.com/lowcarbinlowlands.nl/wp-content/uploads/2016/09/Bloedglucose-en-stress.png

        • Dank hiervoor, Wim! Ik wil graag de kanttekening plaatsen dat dit een goed gedocumenteerde en volstrekt normale fysiologische reactie is. Ook mensen zonder metabool gemankeerd verleden ervaren periodes van hyperglycemie tijdens acute stress. Dit werd heel elegant geïllustreerd in een onderzoek onder Zweedse deelnemers aan de Volvo Ocean Race begin jaren ’90. Een onderzoeksteam had de bemanning zover weten te krijgen dat ze gedurende de hele race om de paar uur een rietje bloed afnamen. Tijdens de analyse na de race bleken alle zeilers, stuk voor stuk jonge topsporters, gedurende een periode van 24 uur diabetische glucosespiegels te hebben gehad. Raadpleging van het logboek leerde dat deze collectief diabetische episode exact overeenkwam met een averij die zo ernstig was dat er geen oplossing mogelijk leek en de hele bemanning wanhopig was geworden. Ze waren alle gevoel van controle kwijt en vreesden zelfs voor hun leven. Uiteindelijk vond iemand toch een provisorische oplossing waardoor het acute gevaar geweken was en hulp gezocht kon gaan worden. Precies vanaf dat moment werden de waarden weer normaal. Het is een acuut overlevingsmechanisme, dat zich uiteraard tegen je keert als het te vaak in stelling wordt gebracht. Iedere dag sprekers aankondigen op een Ancestral Health Symposium zou voor mij bijvoorbeeld extreem ongezond zijn, lol.

        • Wim zegt:

          Even kijken of mijn reactie nu valt onder jou antwoord.
          Wat ik er dus nog over wil zeggen is dat dus duidelijk moet zijn dat stressreductie een belangrijk aspect is bij het omkeren van de welvaartsziektes en dat we niet moeten zeggen voeding als medicijn maar leefstijl als medicijn. Daarom was het onderwerp van het AHS dit jaar met leefstijlinterventies een goede keuze.
          Ik vond de clinic van Bert Poffé daarom persoonlijk wel het hoogtepunt van het AHS omdat hij echt alles wat ik hierover geleerd heb terug liet komen. Inclusief het Jack Kruse verhaal over de kleur van het licht van vuur als we vuur maken. Ik zou elke diabeet een voedingsinterventie geven en een tijdje met Bert meesturen en ze zijn weer zo goed als nieuw.
          https://ancestralhealth.nl/clinic/symposium-2017/de-rewilding-lifestyle/

        • Inderdaad Wim, reductie van chronische stress is ook key. Geweldig dat je de clinic van Bert Poffé zo positief hebt ervaren!

        • Overigens ben ik zelf momenteel iets in de sfeer van tiendaagse metabole saneringen aan het opzetten in Griekenland. Het is allemaal heel pril, het kan volledig mislukken, maar mocht ik de vele drempels op het pad dat voor me ligt kunnen overwinnen dan komt bij ons ook het hele ‘ancestral’ pakket aan bod. Ik heb vanochtend barefoot hardgelopen bij 25 graden 🙂 . Nu zit ik weer gewoon stukjes te tikken voor de zeikblaadjes, want de schoorsteen moet wel doorroken, lol.

  15. Goed gezien Harrie. En ik ben er een voorstander van. Ik hoop alleen niet dat ze het hoge aantal ongezonde patiënten versneld naar de eeuwige jachtvelden laten gaan. Ik acht het ook niet uitgesloten dat “gezonde patiënten” om korting gaan vragen.

  16. Tije zegt:

    Melchior, Bij deze wil ik mijn waardering uitspreken voor jou, maar ook voor Esther en voor alle vrijwilligers van het AHS. Drie jaar op een rij AHS, wat een inspanning! Ik begreep dat het aantal bezoekers dit jaar tegenviel; niettemin zal de kwaliteit van het symposium vast weer goed zijn geweest. Ik ben benieuwd naar de videos, zijn die er?
    Per eind februari hoop ik mijn universitaire titel te halen. Na 5,5 jaar studie zou ik dan weer meer tijd hebben voor mijn andere hobby’s, waaronder low carb paleo. Ik zou dan graag mijn patient experience willen vertellen op een volgend symposium. Ik kom dan hardlopend. Vervolgens vertel ik over mijn ervaringen, met mijn ICD, mijn genetisch bepaalde, sterk verhoogde kans op hartritmestoornissen, mijn lichte vorm van hartfalen en de halve marathon die ik met gemiddelde snelheid van 11,5 km per uur heb gelopen, zonder ook maar enige klachten / klinisch negatieve waarnemingen.

    • Hoi Tije, dank voor de heads up man! Achteraf viel het met het aantal deelnemers nog reuze mee. Dankzij de kleine zalen hebben we geen moment het gevoel gehad dat de sprekers voor anderhalve man en een paardenkop stonden, met uitzondering van Stefanie Schnorr, die de pech had tegenover ‘Experts by experience’ geprogrammeerd te zijn. Gelukkig kwam ze niet alleen voor ons over uit Amerika. Qua organisatie was het dit jaar inderdaad een pain in the ass, maar dat had ook te maken met ‘externe’ omstandigheden. Uiteindelijk was het een van de beste symposia tot nu toe, denk ik.

      Gaaf dat je je studie afrondt! En natuurlijk is jouw verhaal geknipt voor zo’n sessie. Echt ongelofelijk.

  17. Nog een complicerende factor qua bereidheid van patiënten een leefstijlinterventie door te voeren voor ik de stofzuiger pak en grote schoonmaak ga houden 🙂 . Met name de ‘kwaliteitsmedia’ voeren een goed georganiseerde campagne tegen zowel individuele als collectieve initiatieven om gezonder te gaan leven, met een extra agressieve bias tegen paleo. Journalisten haaaaaaten het concept. Ze haten het, geloof me. Hun tactiek is om iedereen die er naar streeft gezond en functioneel te blijven mentaal ziek te verklaren. En dat werkt. Orthorexia is een toverwoord, zeker als het in de Volkskrant of NRC staat.

  18. fiederels zegt:

    Mijn huisarts meent nog steeds dat mijn verbeterde gezondheid door mijn medicijntrouw komt *kuch*

  19. Gert van der Hoek zegt:

    Weer zo’n ongelooflijk patiëntenverhaal:

    http://www.southhams-today.co.uk/article.cfm?id=110163

  20. Gert van der Hoek zegt:

    Dit artikel sluit aan bij het verhaal van Leo Pruimboom: metabole flexibiliteit hoort bij mensen, dat zijn we kwijtgeraakt, je kunt dat opnieuw organiseren.

    The sedentary (r)evolution: Have we lost our metabolic flexibility?

    https://f1000research.com/articles/6-1787/v1

    • Dank, Gert. Metabole flexibiliteit, daar gaat het om.

      Dankzij Mariet vond ik ook deze docu over gezond oud worden en ondermeer inflammageing. Van hetzelfde Japanse kanaal. Een paar dingen waren nieuw voor me. De moeite waard. Is bloggen liefdadigheidswerk? Na het kijken zul je die vraag snappen 🙂 .

  21. In The Depression Dialogues een interview met David Perlmutter ” Depression is an inflammation disease” De moeite waard. Is nog 1 of 2 dagen te zien.

    https://thedepressiondialogues.com/interviews/dr-david-perlmutter/

    • Dank daarvoor, Jan Peter. Depressie is zoals Perlmutter zegt inderdaad ‘gewoon’ een in ontstekingsfactoren badend brein. Wat mij steeds meer intrigeert is de cruciale rol van het endocannabioide systeem in zo’n beetje alles wat een ‘inflammation’ component heeft en dan heb je het dus over zowat alle pathologie 🙂 . Ik heb nu een paar bijna ongelooflijke n=1 verbeteringen gezien met cannabidiol, een niet psychoactieve cannabioide in cannabis sativa, bij mensen met depressieve klachten en onverklaarde pijnen. Een van hen merkte op dat haar parodontitis bovendien uitheelde. Echt heel spectaculaire verbeteringen bij mensen die al paleo waren. Cannabidiol dockt aan dezelfde CB-2 receptoren waaraan ook onze eigen endocannabioiden docken. Er zijn wetenschappers die zeggen dat onze moderne leefstijl tot een systemisch gebrek aan endocannabioiden leidt. Aanvoer van buiten zou dit kunnen corrigeren. Het frappante is dat ‘correctie’ met exogene cannabidiol (in olie, onder de tong) vrijwel onmiddellijk ook de darmflora minder inflammatoir maakt. Er is dus waarschijnlijk een Gut Flora Endocannabioid Axis. Buitengewoon intrigerend en ik vermoed dat de farmaceutische industrie baalt als een stekker dat cannabidiol et al niet te patenteren zijn.

      • Louise zegt:

        Als je veel last van gist hebt, moet je mssn oppassen. THC kan Candida verergeren. Of dat ook geldt voor cannabidiol weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat ik erg veel gist heb en dat CBD olie eerst even goed werkte, waarna ik een erg strak gevoel kreeg in mijn bovenbuik en me weer minder voelde. Helaas!

  22. Nu we toch zo lekker bezig zijn: koffie met boter!

  23. “I have no influence on oncologists.” Prachtige docu over het onderzoek naar (endo)cannabioïden.

  24. Gert van der Hoek zegt:

    Heerlijke documentaire, mooi rustig tempo, heel interessant thema.

    Het vorige huiswerk is nog niet eens af, of we hebben al weer nieuw huiswerk. Slavendrijver!

    • Dank voor het kijken, Gert! Dit ligt zo ongelooflijk upstream. En ook hier verder totale stilte. Het belang van een onderwerp is omgekeerd evenredig aan de belangstelling die het genereert 🙂 . Een natuurwet.

      • Gert van der Hoek zegt:

        De Wet van Meijer 😀 .

        Zo ongeveer elk levend organisme maakt zelf endocannabioides, ze zijn betrokken bij ongeveer alles. Cannabis lijkt een ongelooflijke “biohack” (weer zo’n modewoord, maar ja …) te zijn.

        CANNABIS IN YOUR DNA

        • Precies 🙂 .

          Het is jammer dat iedereen focust op cannabis, in plaats van op het ECS. Mensen schijnen te denken dat we het endocannabioide systeem geëvolueerd hebben om van wiet te kunnen genieten en dat het geen andere functie heeft, lol. De vraag is natuurlijk waarom er bij zo veel ziekten sprake is van een endocannabioiden-deficiëntie. Mijn buikgevoel zegt dat metabole endotoxemie ook hier een rol speelt en vermoedelijk nog bovenstrooms zit, al werkt het ECS ook de andere kant uit, waarmee het zelf ook oorzakelijk lijkt te opereren. Het is rete gecompliceerd, maar belangrijk en fascinerend.

          Ik heb elk wakker moment vannacht nagedacht over je maag pH paper. Het idee dat we obligate topcarnivoren of zelfs aaseters zijn gaat er bij mij niet goed in, maar die extreem zure maag kun je niet wegwuiven. Zou zo’n zure maag een aanpassing aan een marien milieu kunnen zijn?

        • O jee, deze vent denkt serieus wat ik net tongue in cheek zei 🙂 . Nee, dat geloof ik niet. We hebben geen exogene bron van cannabioiden nodig om gezond te blijven. De cannabioide receptoren zijn er voor endogene cannabioiden (zoals anandamide en 2-AG). Waarmee ik niet wil zeggen dat er geen therapeutische rol is voor bijvoorbeeld THC en cannabidiol. Maar we lijden niet aan wietdeficiëntie 🙂 .

        • Gert van der Hoek zegt:

          Tja, die Amerikanen overdrijven nogal gauw 🙂 . Wat mij betreft: als cannabis “in your DNA” is, waarom zou je het dan onder je tong druppelen of inhaleren of op je huid smeren? Exogene bron alleen bij nood? Kan evt. de endogene bron in de weg zitten (net als endogene ketonen) en zo wordt je afhankelijk van exogeen? Evt. (onbekende) nadelige neven effecten? Maar ja, als je bijvoorbeeld Parkinson hebt en THC lijkt te helpen, zit je dan jezelf in de weg, of is het ook een lange termijn oplossing? Ik ben een weegschaal, die blijven twijfelen… 😀 .

          Meer onderzoek is nodig, met als gewenste uitkomst: hardcore Paleo is goed voor je endogene cannabis 😀 . Met de kanttekening dat de moderne wereld in veel aspecten niet zo bevorderlijk is voor je gezondheid. Ook al ben je nog zo lekker Paleo, incl. kickboksen, aarden, blueblockers, enz. enz.. Op zoek naar “Pioppi in Polderland”?

          Maagzuur: bij viseters minder sterk zegt het artikel. Misschien is het simpel: de echte omnivoor moet op alles voorbereid zijn? Veel vlees, geen vlees, weinig vlees, vis, planten, wortels, fruit, insecten enz.. Neem nou een vos, een echte alleseter, net als de mens: ze vangen o.a. muizen, (jonge) vogels, eieren, insecten, vis, slakken en eten zich de kick als het kan aan bessen of frambozen, ook ander plantaardig spul wordt gegeten. Per seizoen wisselend. Lijkt een beetje op ons? Veel variatie – ook nog volgens de seizoenen – is een oude wijsheid, lijkt nog niet zo slecht.

          Blijft nog de vraag staan: overleven is 1 ding, maar optimaliseren is nog heel wat anders.

        • Marietsebiel zegt:

          Ik lees mee 😀
          Al meer dan een jaar geleden door George ‘belaagd’ door allerlei info over wietolie en CBD. Allerlei linken over:
          http://pgmcg.nl/diabetes-suikersiekte-en-het-gebruik-van-medicinale-cannabis/
          en deze:
          https://www.stichtingmediwiet.nl/
          O dit zijn er 2 (linken) ik heb er meer, dan maar in het volgende bericht !
          Ik heb ernaar gekeken en nog niet meteen iets meegedaan. Ik was vast weer met een of ander experiment bezig en wou niet van alles door elkaar gaan gooien.

          In april toch een flesje CBD olie besteld. Maar toen zat ik midden in de Victoza put : D en de paar druppels die ik nam vielen niet goed.

          Ja dank je de koekoek. Victoza remt het DPP-4 enzym. Laat dat nu juist het enzym zijn dat de endorfinen receptors ‘schoon’ houdt
          Ik kwam terecht bij de LDN groep op FB en die groep is échte besloten groep met heel veel serieuze informatie. Ook over het DPP4 enzym, en dan bij Exendo. Die maken o.a. DPP4 enzym. Ik slik nu een paar weken, de lichtste dosis. Nog te vroeg om iets over te zeggen, maar wel wat ( ik ben voorzichtig aan het worden, niet meer zo vlug juichen, jammer hé 😀 )

          Waarom ik hier reageer, op cannabis ???

          Receptoren, al de 4e of 5e keer kom ik het tegen dat het allemaal over receptoren gaat. En over receptoren die bezet zijn door een andere stof. Resistent geworden voor …Zoals bij insuline resistentie, dat hoor/lees ik iedere dag.
          Want DPP4 is een enzym dat exorfinen neutraliseert. Exorfinen ‘bezetten’ de endorfinen receptoren. Exorfinen krijgen we binnen via eten, zoals granen, koemelk, spinazie en nog veel meer.
          Dat staat heel uitgebreid in een artikel van Exendo, ik zei hem even in de volgende comment (#vanwegejeweethetwel)

          En dit als reactie op: ” Maar we lijden niet aan wietdeficiëntie 🙂 .” Zou toch wel kunnen !

          “Genetische DPP-IV mutaties, (zegt het artikel van Exendo in het volgende comment)
          “De aanmaak van het DPP-IV enzym wordt gereguleerd door het DPP-IV gen. Sommige mensen hebben een DPP-IV gen mutatie waardoor ze minder dan 1% van de normale enzym hoeveelheid aanmaken R”

          Ik ben nu drie keer per dag een druppeltje CBD olie onder de tong aan ’t nemen. Gisteren een hypo, zeer zeldzaam bij mij.

        • Gert van der Hoek zegt:

          Een hypo Mariet: vervelend, maar een goed teken?

        • Mariet, dank voor je reactie!

          Denk ik dat cannabidiol werkt bij mensen met een disfunctionerend ECS, dat wil zeggen vrijwel iedereen met een ‘westerse’ aandoening? You freaking bet. Ik ben er vrijwel van overtuigd dat exogene cannabioiden (in de vorm van bijvoorbeeld cannabidiol) bij diabetes verbluffende resultaten kunnen geven. De literatuur is even stunning als eenduidig. Waar ik op hamer is dat we moeten blijven nadenken over het waarom van die ECS-dysfunctie c.q. endocannabioiden-deficiëntie. Waarom gaat dit overduidelijk primaire bodywide regulerende systeem disfunctioneren. Het is geen wietgebrek, net zoals een verhoogd LDL geen statine-gebrek is (vergelijking gaat niet helemaal op, maar je snapt wat ik bedoel).

          Volgens mij stipt Gert het ook al aan, gezonde mensen moeten zich afvragen of CBD-suppletie het eigen ECS lui kan maken. Je hebt het over een extreem potent spul, dat dus ook in potentie extreem onheil kan aanrichten. Ik zeg kan, het hoeft niet.

          Inmiddels is me duidelijk dat allerlei paleo stresses, zoals blootstelling aan koud water, het ECS een boost geven.

        • Marietsebiel zegt:

          Gert,
          Bij mij is een hypo een goed teken. Eten gelijk, insuline gelijk ! (ik ga niet bijspuiten, zoals door ‘veel’ behandelaars wordt aanbevolen) Ik probeer mijn insuline juist te verlagen.
          Dan liever maar hogere bloedsuiker, door de insulineresistentie.
          Als dat plotseling van 11 mmol/L zakt naar 5.5 mmol/L dan is de insulineresistentie effe weg. Ik denk/hoop door de CBD olie (en het DPP4 enzym) Even goed opletten dan maar, welke van de twee of samen.

        • Gert van der Hoek zegt:

          Spannend weer Mariet, succes!

        • Marietsebiel zegt:

          Melchior, koud douchen doe ik al heel lang, ik vind het steeds lekkerder. Nu, het herfst is wordt het kraanwater steeds kouder, gelukkig !
          Maakt me niet uit hoelang het nog duurt. Ik blijf zoeken tot ik de heilige graal vindt.
          Wie weet dit:
          https://www.dvn.nl/Nieuws/Nieuwsbericht/Nieuw-type-diabetes?ArtMID=480&ArticleID=440&tabid=130

          Het blijft een vraag hoe het kan dat wij zoveel gezonde reacties kwijt zijn geraakt Zoals de ECS-dysfunctie en de aanmaak van DPP-4 enzym, dat ook een lichaamseigen stof is, die door verkeerd eten geblokkeerd wordt, volgens Exendo.
          Zijn het de genen of het eten/leefstijl ? Ik denk beiden, net zoals je genen de werking van medicijnen beinvloeden, zou dat ook voor eten kunnen gelden, wie weet.

          Daarom is het ook zo ‘sick’ dat Victoza (en aanverwante, zoals ook de SGLT-2-remmers, die de nieren manipuleren om glucose uit te scheiden, tégen hun natuur in) DPP-4 enzym remt’, terwijl dat juist een bijdrage kán leveren tegen insulineresistentie, aan diabeten wordt aanbevolen.
          Je zou bijna gaan geloven dat het boze opzet is 😦
          Misschien is dat ook wel zo. Ik heb het geprobeerd en weet het nu wel bijna zeker. Het heeft mij wel gedwongen verder te zoeken.

        • Gert van der Hoek zegt:

          Nieuw licht (voor mij tenminste) op waarom mensen positieve effecten ervaren van cannabis.

          George Henderson (Puddleg) over ECS (EndoCannabinoid System): ontwrichting van ECS vloeit voort uit het vervangen van dierlijk vetten door omega 6 rijke vetten.
          Endocannabinoiden worden samengesteld uit n-3 en n-6. Weer eentje voor de verzameling van Tucker Goodrich.

          Paper: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2014.01506/full

        • Gert van der Hoek zegt:

          Nog eentje: ontwrichting van ECS – door plantaardige vetten – leidt tot overgewicht en metabole aandoeningen.

          https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3677644/

        • Gert van der Hoek zegt:

          Cannabis? Gewoon zonlicht opzoeken.

          “Endocannabinoid signalling: has it got rhythm”?

          https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2931554/

  25. Adriaan Keij zegt:

    Wij (mijn vrouw en ik) komen gelukkig maar zeer zelden bij Jaap, onze fietsenmaker. Wat is jouw advies Melchior, als gediplomeerde (en cum laude afgestudeerde!) tweewielspecialist? Heeft Dr. Joel D. Wallach (https://youtu.be/qMYIJlmeSFM) gelijk? Is het toedienen van voldoende vitamines en mineralen belangrijk, ook voor een fiets? En waar haal je die broodnodige onderhoudsmiddelen? Wat geef je je fiets, behalve voldoende lucht voor de bandjes?!? Please advise…

  26. Adriaan Keij zegt:

    Jo, Wim Zeegers (schrijver van Stille Slopers, zie http://stilleslopers.nl/) zette mij op het spoor – dus alle eer naar Wim: “Tekorten aan vitaminen en mineralen worden stelselmatig gebagatelliseerd, maar dragen wel in belangrijke mate bij aan chronische ziekten. Daar lijden miljoenen mensen aan. Langdurige kwalitatieve ondervoeding is een fenomeen dat niet altijd goed begrepen wordt. Dit boek geeft daar meer inzicht in.” Lees dat boek!

  27. Gert van der Hoek zegt:

    Even wat anders: 5 jaar geleden heb ik de knop omgezet, met name de voeding. Uit nieuwsgierigheid mijn bloed af en toe laten testen. Wat mij toen opviel: hoge leverwaarden toen, later drastisch gedaald. Ik koppelde dat voor mezelf aan mogelijke of waarschijnlijke leververvetting.

    Nu is er een onderzoek gepubliceerd waarin geconcludeerd wordt dat de ratio van de bekende leverenzymen ASAT en ALAT een goede test zijn om insulineresistentie vast te stellen:

    “The ALT/AST ratio may be one of the best markers for IR in the Chinese population”.

    Nou dat lijkt mij niet alleen voor Chinezen van toepassing. Simpele standaard test. Super handig hulpmiddel om – naast de rolmaat en de spiegel – jezelf met de neus op de feiten te drukken. Zie het artikel voor de afkapwaardes van de ratio.

    https://link.springer.com/article/10.1186/s12986-017-0219-x

    PS: de meeste huisartsen doen niets met insulineresistentie. Want – zo was te lezen in het huisartsenblad – “er bestaat geen therapie voor”. Tja, gewoon maar afwachten , een jaartje of 10, 15, totdat een te hoge suiker wordt gemeten (als gevolg van “onvoldoende insulinesecretie”). Al die schade die gedurende die “wachtperiode” is ontstaan, daar hebben we het dan maar niet over.

    PS 2: hoge leverwaarden kunnen ook heel andere oorzaken hebben, even opletten.

    • Gert van der Hoek zegt:

      Overbodige aanvulling op PS2: het gaat om de ratio.

    • Marietsebiel zegt:

      Gert, dankzij jouw comment over de ALT/AST ratio even gebladderd in mijn lab uitslagen.

      De alat/alt wordt bij mij regelmatig gemeten. Altijd tussen 17 en 24 U/L (referentie waarde vrouwen < 34, <45 mannen)
      De asat/ast wordt niet vaak gemeten. In 2007 door mijn internist, in juli 2015, augustus 2015 en de laatste keer augustus 2016 door de cardioloog. Respectievelijk 17, 122, 112, 19 U/L. (referentie waardes vrouwen <31, mannen <35)

      Hoe je nou de ratio berekent is me niet duidelijk, maar wel opmerkelijk is dat de asat bij het moment van het hartinfarct dus heel hoog was en een jaar later weer flink gedaald. De alat bleef al die tijd laag, overigens.
      Dat geeft aan dat mijn waarneming, dat het hartinfarct en/of de medicatie mijn IR flink verhoogd hebben waarschijnlijk klopt.

      "de meeste huisartsen doen niets met insulineresistentie"
      Dat zegt mijn internist ook, dus niet alleen huisartsen, iedere keer als ik hem vraag om mijn insuline en C-peptide te meten: "Er bestaat geen therapie voor, je kan er niks mee"
      Af en toe gaat hij overstag 😀
      Maar de laatste keer, april 2017 was mijn C-peptide 0.78 nmol/L. In maart 2015 0.47 nmol/L, dus bijna verdubbeld.
      Dat was wel onder de invloed van Victoza. Zeker in het begin was mijn bloedsuiker lager met minder insuline. Máár ik werd ook dikker/zwaarder.

      Dus meten zegt niets, het gaat er om wat je er mee doet (vrij vertaald naar Tije: "Leuk dat je je bloedsuiker weet, maar wat doe je ermee?" )

      Meer insuline aanmaken of spuiten, zonder dat de insulineresistentie wordt aangepakt (en die van mij is dus heel hardnekkig) zorgt alleen maar voor meer opslag, zoals Roger Unger zegt !
      https://www.sciencedaily.com/releases/2010/03/100308122023.htm

      • Gert van der Hoek zegt:

        Ik hoop zo dat je steeds minder hoeft te spuiten Mariet!

        Ook even mijn testresultaten nagekeken: in juni 2013 (kg’s waren er al af) was mijn ALT op 50 gemeten (de range is van 0 tot 45). Daar stond keurig de H van Hoog bij 🙂 . MetSyn lag op de loer! ALT was in voorjaar 2015 gedaald naar 34, dat was beter. AST was niet gemeten.
        Na de Nederlandse première van Ancestral Health in 2015 geïnspireerd om de nuchtere suiker, HbA1c en insuline te meten: resp. 4,8 , 37 (komt overeen met 4,9) en 17 (komt overeen met 2,3) . Bijpassende triglyceriden: 0.6 . Paleo rules.

  28. Renger Witkamp laat zien hoe complex dat ECS is. Abstract van paper uit 2014:

    The endocannabinoid system: an emerging key player in inflammation.

    Witkamp R1, Meijerink J.
    Author information
    Abstract
    PURPOSE OF REVIEW:
    The purpose of this review is to illustrate the expanding view of the endocannabinoid system (ECS) in relation to its roles in inflammation.
    RECENT FINDINGS:
    According to the formal classification, the ECS consists of two cannabinoid receptors, their endogenous fatty acid-derived ligands, and a number of enzymes involved in their synthesis and breakdown. However, many endogenous congeners of classical endocannabinoids have now been discovered, together with a set of receptors structurally or functionally related to the cannabinoid receptors. Endocannabinoids per se behave ‘promiscuously’ with regard to their receptor interactions. It is increasingly recognized how tightly this expanded ECS is intertwined with key processes involved in inflammation. A continuous dynamic exchange of substrates and metabolites exists between ECS and eicosanoid pathways. Endocannabinoids can also be oxygenated by cyclooxygenase and other enzymes to biologically active ‘hybrid’ structures. Diet is among the main factors determining synthesis and release of endocannabinoids and related mediators.
    SUMMARY:
    The complexity of what may be called the ‘endocannabinoidome’ requires approaches that take into account its dynamics and interconnections with other regulatory systems. This endocannabinoidome continues to offer possibilities for prevention and intervention, but multiple target approaches will probably provide the only keys to success.

    • Adriaan Keij zegt:

      Melchior, zeker – het is complex. Maar Renger is m.i. goed bezig. Monique Posthumus, schrijfster van Kanker & Cannabis (https://www.bol.com/nl/f/mijn-verhaal-over-kanker-en-cannabis/9200000053013262/) vond geen gehoor bij (huis)artsen noch (4!) oncologen, bij Renger (om de hoek, in Wageningen…) kon ze haar verhaal kwijt. Ze heeft er veel steun aan gehad maar overleed helaas vorig jaar oktober aan de “nevenverschijnselen”.

      In het hele traject – waarbij ze de kanker tegen alle verwachtingen in d’r onder kreeg met zeer hoge doses wietolie (THC) – was er helaas geen enkele “geneesheer cq -vrouw” die haar attendeerde op de mogelijke positieve effecten van een gezond(er) voedingspatroon. Ach, voeding… En voor iemand die de hele dag stoned is van de wietolie is jouw waardevolle bierviltje veel te complex.

      Lees het boek, een heel bijzonder verhaal.

      • Adriaan, ze overleed – helaas – ‘gewoon’ aan kanker.

        • Adriaan Keij zegt:

          Hé, je kent haar? Ik ben geneigd het anders te zien, mijns inziens was er meer aan de hand bij Monique.

        • Kende haar natuurlijk niet, maar had wel gelezen over haar geschiedenis. Er was een poos een opmerkelijke regressie. Helaas was uiteindelijk toch sprake van een fatale metastase. Ze was erg onder de indruk van Forks Over Knives en koos voor een volledig plantaardig, tamelijk koolhydraatrijk dieet. Maar ja, kanker is een onberekenbaar beest. Staffan Lindeberg…

          Er zijn inderdaad opmerkelijke n=1’nen van kankerpatiënten die met cannabisextracten ‘onmogelijke’ resultaten behalen. Niemand weet wat het doet, maar het doet wel wat. En zoals het verhaal van deze vrouw laat zien geneest het niet altijd.

        • Adriaan Keij zegt:

          Monique woonde vlakbij, vaak met haar aan in Rhenen de tafel gezeten. Een heel bijzondere strijdlustige vrouw en een zéér opmerkelijke regressie idd, dat mag je wel zeggen; de oncoloog dacht dat het aan de chemo te danken was (die Monique maar één week nam, ze werd er doodziek van en ging een alternatief zoeken) en moest niets hebben van die wietolie. Of hij mócht er geen belangstelling voor tonen, want stel je voor: heeft het ziekenhuisbestuurder net voor TIG-miljoen een geheel nieuwe afdeling oncologie gebouwd en dan komt er een bijna genezen patiënt met een echt WERKEND (en relatief heel goedkoop…) geneesmiddel voorbij… Hoho, dan verdienen we niks! Maar da’s mijn persoonlijk invulling van de “war on cancer”…

          En je hebt gelijk, Monique at vegetarisch, (te) veel koolhydraten, vruchtensap, frisdrank – ze was bepaald geen Paleo-adept. Ik heb haar wel op jouw blog gewezen, op de vermeende gevaren van te veel koolhydraten, te weinig vet, suiker(s) in relatie tot kanker etc. We hebben haar maart vorig jaar meegenomen naar de lezing van Erwin Kompanje (heb ik opgenomen, zie https://youtu.be/KXSc-WSFAtk), maar het (gezondevoeding-)verhaal drong niet echt tot haar door. Begrijpelijk, als je ziek bent focus je op genezing en die dacht Monique al gevonden te hebben: in wietolie. Ik heb haar nog een boek uitgeleend over het leaky gut syndroom: het beschreef precies haar leven zei ze, “heel herkenbaar!” Maar dan “even” omschakelen naar totaal andere (mogelijk iets gezondere) voeding is niet makkelijk, zeker niet in een periode dat je ziek bent en dagelijks wietolie neemt. Een collega van mijn vrouw had toen – net als Monique – darmkanker in een zeer ver gevorderd stadium, ze gebruikte ook wietolie. Ze was door de artsen min of meer opgegeven, werd zieker en zieker, kreeg poeders en pillen voor haar darmproblemen (verstoppingen), maar ze ging zélf aan de gang met klisma’s etc, nav het leaky gut boek. Ook hier geloofden de specialisten hun ogen niet, zo snel als ze herstelde. Het ziekenhuis was evengoed heel BOOS dat ze de poeders en pillen niet had geslikt…

          Allemaal n=1 verhalen inderdaad, maar wellicht zijn DIE verhalen meer te vertrouwen dan de “bewijzen” waar de farmaceutische industrie mee komt als het op genezing van kanker aankomt. Lees the BMJ van 4 oktober 2017: http://www.bmj.com/content/359/bmj.j4530
          Even wat quoten uit de conclusies: “This systematic evaluation of oncology approvals by the EMA in 2009-13 shows that most drugs entered the market without evidence of benefit on survival or quality of life. At a minimum of 3.3 years after market entry, there was still no conclusive evidence that these drugs either extended or improved life for most cancer indications. When there were survival gains over existing treatment options or placebo, they were often marginal.”
          En…
          “What are potential reasons for the paucity of drug approvals with demonstrable survival advantages over existing treatments? Firstly, only 18 (26%) indications for use in our cohort were supported by trials in which extension of life was the primary outcome, and trials that evaluated survival as a secondary endpoint might not have been powered to detect differences between groups with and without the experimental treatment.”

          Wie, en welk commercieel bedrijf, de ‘gezondheidszorg’ en de door BigPharma gesubsidieerde ‘wetenschappelijk’ onderzoekers incluis…, kun je nog vertrouwen these days? Alles draait (alleen) om geld, de patiënt is een cliënt die (liefst veel) geld in het laatje brengt!
          Maar gelukkig hebben we fietsdokter Melchior! Waar is je winkeltje trouwens? Openingstijden? En ben je als tweewielspecialist cq handelaar nog wel te vertrouwen? Wat is jouw verdienmodel? 😉

  29. “The dietary lipids typically higher in n-6 PUFA drive the formation of AEA and 2-AG and likely support excessive energy intake and weight gain.” Cannabidiol grijpt (indirect) aan op dezelfde receptoren. Go figure.

    Het is zooooooo complex.

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4285050/

    Laten we gewoon paleo blijven 🙂 .

    Re Gert: Das mooi man! Bevestigt dat je het allemaal niet voor niets doet. Ja, AST/ALR ratio is een van de beste surrogaat markers voor IR en dus MetSyn. Fijn dat nu is vastgesteld het ook voor Chinezen geldt 🙂 . Het is inderdaad tamelijk onvoorstelbaar dat (huis)artsen het brandje dat uiteindelijk aan de basis ligt van zowat al het lijden dat ze zien gewoon jaren laten smeulen. Het argument dat er niets aan te doen valt zou je in het licht van de huidige kennis bijna ‘onzorgvuldig’ kunnen noemen.

    Nu zitten ‘we’ weer te katten op artsen onder een post die om compassie voor de beroepsgroep vraagt, maar ja, hun houding is over het algemeen ook wel erg wonderlijk.

  30. You just gotta love her 🙂 . Zulke dokters zijn dun gezaaid.

    • Marietsebiel zegt:

      Zei ik gisteren: “Zijn het de genen of het eten/leefstijl ? Ik denk beiden, net zoals je genen de werking van medicijnen beïnvloeden, zou dat ook voor eten kunnen gelden, wie weet.”

      Vandaag wordt ik al bediend 😀

      http://www.precisionnutrition.com/genetic-testing-ebook?utm_source=Facebook&utm_medium=PromotedPost&utm_campaign=PP_GeneticTestingBook

      “Genetic testing in health, fitness, nutrition, and sport… is it all hype? Or can it actually help you eat, move, and live better?
      We answer these questions in this brand-new FREE online book, in which you’ll learn…
      ===> what genes are and how they work;
      ===> how genes influence health, fitness, and performance;
      ===> what genetic testing is and how it works:
      ===> what genetic tests can tell you about yourself;
      ===> what genetic tests can’t tell you about yourself;
      ===> what you can do with all this info;
      ===> and much more.
      Genetics companies promise they can tell you exactly how to eat, exercise, and supplement for your goals. Let’s find out if that’s true…”

      Ook geldt hier weer: “Dus meten zegt niets, het gaat er om wat je er mee doet (vrij vertaald naar Tije: “Leuk dat je je bloedsuiker weet, maar wat doe je ermee?” )
      En leuk dat je je genen weet, maar wat doe je ermee !!!

      Dat zeggen ze zelf ook: “The science is neat. But this isn’t just about science.

      It’s not just about buzzwords like bio-hacking, personalized medicine, or gene editing.

      It’s also about psychology and behavior. How we think about ourselves. What we’re prepared to do to potentially change our fate.”

      Boek gratis te downloaden na inlevering van je emailadres.

  31. Jacques zegt:

    wie tandbederf zegt, zegt suiker annex kanker stimuleren:
    http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171018_03138649

    • Adriaan Keij zegt:

      Jacques (en Melchior…), dit is precies wat op internet al enkele jaren circuleert: de relatie tussen suiker en kanker. Hier vind je het hele artikel: https://www.nature.com/articles/s41467-017-01019-z, een gedegen onderzoek zo te zien, “Reproducibility of the results: All experiments were repeated at least three times with consistent results.”

      De WHO probeerde in 2003 te waarschuwen voor suiker, op basis van wat ‘idioten’ als Yudkin en Cleaves al in de jaren ‘70 beweerden: suiker is levensbedreigend. Quoot:
      Sugar consumption has been a contested area of global public health for at least four decades, initially stimulated by Yudkin’s 1972 classic, Pure, white and deadly, and Cleaves’ 1974 book, The saccharine disease, which linked dietary sugar intake to obesity, diabetes and other noncommunicable diseases. At the time, the arguments in these books were met with great scepticism but, since then, supporting evidence has grown and now includes the findings of randomized controlled trials and meta-analyses. Early studies linked sugar intake to dental caries and obesity, particularly in children, and recent evidence supports an association with conditions such as diabetes and nonalcoholic fatty liver disease.

      Uiteraard sprong de suikerindustrie d’r bovenop, hadden ze geleerd van de tabaksindustrie: aanvallen! Gewoon dreigen de bijdrage aan de WHO te stoppen. Weer ff quoten:
      Historically, organizations linked to the sugar industry have attacked WHO’s recommendations on limiting sugar consumption. In 2003, WHO released a joint report with the Food and Agriculture Organization entitled Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases10 which, for the first time, called for a reduction in sugar intake to under 10% of total dietary energy consumption. The Sugar Association wrote that it would “exercise every avenue available to expose the dubious nature” of WHO’s report on diet and nutrition and would challenge WHO’s funding from the United States of America, which was 406 million United States dollars in 2003.11 The association erroneously claimed that the report was written by selected experts and was not peer-reviewed and that industry did not have an opportunity to comment.
      Hier http://www.who.int/bulletin/volumes/94/8/15-165852/en/ lees je bovenstaande ellende.

      En Melchior, denk je nou écht dat de “kankerindustrie” ook maar een haar beter is dan de suikerboeven, de farmaceutische gangsters, de tabaksmafia en de Unilevers van deze wereld? Waarom heeft de Amerikaanse overheid trouwens patent aangevraagd (en gekregen, op 7 okt 2003, nr US 6.630.507 B1) op cannabis? Waarom heeft ons eigen TNO (!!) op 5 okt 2010 een patent gekregen voor “medical use” van cannabis? Eerder genoemde Renger Witkamp – ik vond hem een sympathieke man trouwens – was betrokken bij deze aanvraag, “Rentje Frederik Witkamp” staat er bij de indieners. Sinds 15 mei 2006 is hij hoogleraar “Voeding en Farmacologie” aan de Wageningen Universiteit en Researchcentrum (ik noem WUR steevast Wageningen Unilever Research, 1x raden waarom…). Wat doen Witkamp c.s. met de kennis en het verleende patent? Ik lees er weinig over, waarom?

      Nog zo’n “uitvinding” die onder de pet wordt gehouden: toedienen van Q10 aan mensen die cholesterolverlagers slikken. Nee, gaan we NIET doen, té gezond! Ik quoot nog ff:
      Pharmaceutical company Merck issued a patent (4,933,165) on a special medication combining a statin medication and Co-Enzyme Q10. The researchers knew back in the late 80s and early 90s the significance of adding Co-Enzyme Q10 to statins. Furthermore they knew very well the negative impact of taking statins without supplementing with CoEnzyme Q10. The sad news is this special combination medication was never made available to the public. It was basically put on the shelf and forgotten.

      Zo werkt het these days in onze maatschappij. Hersenspinsels? Zullen we dáár dan ook maar patent op aanvragen?

  32. Hoi Adriaan,

    Ik ben in mijn loopbaan een paar maal puur bij toeval op in hard core wetenschappelijke centra en door hard core onderzoekers ontwikkelde therapieën gestuit die op een vreemde manier en tot aanvankelijk ongeloof en later totale ontreddering van die researchers geruisloos maar onverbiddelijk werden afgevoerd. Ik moet erg uitkijken met wat ik zeg, maar het heeft er inderdaad alle schijn van dat er in de kankerindustrie krachten zijn die behandelingen die te goed lijken te werken actief saboteren. Het heeft lang geduurd voor ik mezelf toestond dit sterke vermoeden stilletjes te accepteren. Het is namelijk zo verschrikkelijk, dat ik nog steeds hoop dat zal blijken dat het een hersenspinsel is.

    Aan de andere kant zijn er ook talloze zwevers en overduidelijke kwakzalvers met idiote en soms gevaarlijke ideeën en behandelingen. Zij maken het journalisten onmogelijk om rare zaken in de (kanker)geneeskunde en farmacie aan te kaarten.

    Mijn verdienmodel? Ik schrijf stukjes over onder meer strijkijzers, stofzuigers en het inkopen van medische technologie en daarnaast werk ik parttime als fietsenmaker. Ik heb niets te klagen 🙂 . Ben overigens wel bezig met het semi commercieel opzetten van Metabole Saneringen. Mocht dat lukken – en dat is geenszins zeker – dan meld ik het.

    • Ik schrijf ook wel eens de teksten op de placemats van een bekend fastfood restaurant, lol.

    • willem zegt:

      ‘…. en in mijn vrije tijd schaaf ik zo nu en dan ook nog wat bij aan het aanstaande boek…’

      • Nou, daar zeg je wat Willem 🙂 . Het is een megalomaan project. Het kan eigenlijk niet. Maar er zitten bij nader inzien aardige en wellicht ook zonder dat het laatste erover is gezegd tot Nut Van ’t Algemeen dienende passages in. Mijn huidige werkplek met uitzicht over de Ionische zee – dat heeft onder meer te maken met dat plan voor in groepsvakanties gegoten metabole saneringen – biedt qua rust en inspiratie in elk geval volop perspectief. We zullen ’t zien. Als het het er plotseling mocht zijn, zeg ik niks, want ik heb er genoeg over gezegd.

  33. Adriaan Keij zegt:

    Melchior, je schrijft “Ik moet erg uitkijken met wat ik zeg“ – waarom? Bang dat de BigPharma gangsters je niet meer inhuren voor een stukje? Een geding? Een aanslag? Ze gaan idd over lijken, dat is bekend. Nee, het is geen hersenspinsel – het is nog veel erger dan je zou kunnen bedenken. Heb je Huffington Post artikelen over (de rechtszaken tegen) Johnson&Johnson, “America’s most admired lawbreaker”, gelezen? Hier staat de thriller, een Netflix-serie waardig: http://highline.huffingtonpost.com/miracleindustry/americas-most-admired-lawbreaker/

    “Overduidelijke kwakzalvers met idiote en soms gevaarlijke ideeën en behandelingen” zijn er absoluut ook, maar waarom zij “het journalisten onmogelijk maken om rare zaken in de (kanker)geneeskunde en farmacie aan te kaarten” begrijp ik niet. Een goede journalist weet het kaf van het koren te scheiden toch? Maar MAG een journalist er wel induiken? MAG een journalist van bijvoorbeeld de NRC of het FD de beerput wel opentrekken? Wat zijn de consequenties als je BigPharma (of BigFood…) aan de schandpaal nagelt? Dag krant, bye bye. Je weet toch uit eigen ervaring hoe dat werkt? Onlangs schreef “Hoe Wordt Ik 100” William Cortvriendt hoe hij gecensureerd werd, je bent niet de enige..

    Aangaande je “verdienmodel”: fietsenmaker houd je bij je eh… kettingspanner? “Strijkijzers, stofzuigers, het inkopen van medische technologie en placemats”, voor een fastfood ‘restaurant’ nog wel… Ai, daar gaat je onafhankelijkheid. Je zou d’r een (2e) boek over kunnen schrijven – maar dat heeft iemand anders al gedaan: https://www.bol.com/nl/f/deadly-medicines-and-organised-crime/9200000016483357/ Criminele activiteiten van “motorbendes” verbleken hierbij tot kruimeldiefstal… Zo, nu even een Paleo-hap happen.

    • Mwa, die Huffington-serie schetst de normale werkwijze van de farmaceutische industrie die iedere redelijk ingevoerde journalist wel kent. Het niet melden van bekende bijwerkingen en vooraf inplannen van een post schadevergoedingen zodat een middel verkocht kan worden en dus winst kan genereren totdat de emmer overloopt en een verbod wordt afgekondigd, is echt standaard en volledig bekend. Zie onder andere Merck en Vioxx. Waar ik het over heb is sabotage van te goed werkende therapieën. Dat gaat een stapje verder, toch? Ik ben voorzichtig omdat ik niet graag beticht word van complotdenken, niet omdat ik bang ben niet meer te worden ingehuurd. In een wereld van analfabeten wordt iemand die drie letters netjes achter elkaar kan zetten altijd wel weer ergens gevraagd, lol. Overigens heb je gelijk dat niemand hierover mag schrijven. Toen ik het deed voor het AD, werd ik in De Leugen Regeert door de industrie volledig afgebrand, zonder zelf aanwezig te mogen zijn. De krant was zo bang geworden en had bij monde van de toenmalige hoofdredacteur Jan Bonjer zo luid met Meurders en trawanten lopen meehuilen, dat ze de ‘onverwachte’ uitspraak van de Raad voor de Journalistiek, die de klacht tegen mij ongegrond verklaarde, niet afdrukte 🙂 .

      Ja, de tekstjes die ik slijt aan de fastfoodboer maken dat ik volledig gekocht ben, lol. Ik zou echt nooit iets durven schrijven dat zijn insulinogene zooi in een twijfelachtig daglicht stelt. Mijn brave, van zelfcensuur krakende blog getuigt daarvan.

  34. Adriaan Keij zegt:

    Melchior, vwb “sabotage van te goed werkende therapieën” zie mijn reactie aan Jacques, inzake Q10. Stel je voor, een écht werkend ‘medicijn’ – nee, we moeten de patiënt vooral ZIEK houden, dan blijftie slikken! Noem nou eens 3 ‘medicijnen’ die écht genezen, ik bedoel: een paar weken slikken en je bent van je kwaal af. Ik noem de eerste: antibiotica, nu jij de andere twee, als gediplomeerd fietsenmaker…

  35. Gleevec (een onvoorstelbare toevalstreffer). De tweede komt zo, vermoed ik. Ze zijn inderdaad dun gezaaid 🙂 .

  36. Oeps, ik zat er zelfs met Gleevec naast. Imatinib geneest leukemie zelden. De meeste patiënten moeten het levenslang blijven gebruiken. Maar goed, toch een behoorlijk indrukwekkend medicijn.

  37. Adriaan Keij zegt:

    Noem jij Gleevec (merknaam Glivec volgens mij, AKA imatinib) een GENEESmiddel?!?

    Bijwerkingen:
    Zeer vaak (> 10%): hoofdpijn. Misselijkheid, braken, diarree, dyspepsie, buikpijn. Periorbitaal oedeem, huiduitslag (o.a. dermatitis en eczeem). Spierspasme en -kramp, spierpijn, gewrichtspijn, botpijn. Vermoeidheid, vochtretentie, gewichtstoename. Etc, etc.
    https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/i/imatinib
    Je moet maar durven als ‘medicijnman’ om dit voor te schrijven aan je hulpvragende patiënt…

    En doe er als patiënt wel heel voorzichtig mee:
    Do not crush, chew, or break an Gleevec tablet. The medicine from a crushed or broken pill can be dangerous if it gets in your eyes, mouth, or nose, or on your skin. If this occurs, wash your skin with soap and water or rinse your eyes with water. Ask your doctor or pharmacist how to safely handle and dispose of a crushed or broken tablet.
    https://www.drugs.com/gleevec.html
    Bijzonder… “can be dangerous if it gets in your eyes, MOUTH, or nose, or on your skin“. Een geneesmiddel?

    • Adriaan, imatinib geeft kinderen die simpelweg zouden overlijden een vrijwel normaal leven. Ja, dat noem ik een geneesmiddel. Natuurlijk moeten we ons afvragen waarom kinderen in westerse landen kanker krijgen en kinderen in jager verzamelaar populaties niet en zou het handig zijn daar lessen uit te trekken. Natuurlijk moeten we clandestien blijven gluren naar eventuele werkelijke geneesmiddelen. Maar zou jij een kind met leukemie dat zonder behandeling vrijwel zeker overlijdt Gleevec durven onthouden?

  38. Adriaan Keij zegt:

    Melchior, ik zou een product met onderstaande waarschuwingen en voorzorgen (lees de rest op https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/i/imatinib) niet op de markt durven brengen als geneesmiddel:
    Waarschuwingen en voorzorgen
    Beoordeel het ECG, bepaal het troponine in serum én consulteer vóór beginnen met imatinib een cardioloog bij patiënten met HES/CEL of MDS/MPD met een hoge eosinofielconcentratie; overweeg bij afwijkingen profylactisch 1–2 weken gebruik van corticosteroïden naast imatinib. Controleer regelmatig het lichaamsgewicht in verband met een mogelijke ernstige ophoping van vocht in de buik, longen of rond het hart, die vooral bij ouderen en patiënten met een hartaandoening kan optreden. Controleer patiënten met een (toegenomen kans op een) hartaandoening regelmatig op symptomen van hartfalen. …
    … Sommige gevallen resulteerden in acuut leverfalen of fulminante hepatitis, leidend tot levertransplantatie of overlijden. … Etc, etc. Is glyfosaat ook een ‘geneesmiddel’? Doodskop op de fles is mijn advies.

  39. Adriaan Keij zegt:

    Mooi, “Toch staat niet iedere patiënt te springen om de behandeling te staken, is de ervaring van Ossenkoppele. „Het betekent stoppen met het middel dat de ziekte in de hand houdt. Sommigen willen dat niet, want de medicatie geeft zekerheid.” De medicatie geeft zekerheid…
    Naarmate ik meer lees kom ik steeds meer tot te conclusie dat alles draait om de genezende kracht van de mens zélf. Knie geschaafd? Het herstelt van zelf. Snijwond? Het groeit weer dicht. Maar je lichaam moet wél in goede ‘conditie’ zijn, om de strijd aan te gaan. En uiteraard: sommige ‘verwondingen’ zijn te groot, dan is het fijn als een ‘slager’ de boel weer even recht zet zodat het lichaam de genezing (bot aangroei bijvoorbeeld) kan inzetten. Nee, ik geloof niet in de genezende werking van ‘medicijnen’, het zijn hooguit BESTRIJDINGSmiddelen. Op z’n tijd niet verkeerd als je patiënt bent, maar voor echte GENEZING moet je andere wegen zoeken. Paleo op een bierviltje bijvoorbeeld – en minder suiker. Een blog waarop ik destijds ook al las over suiker en statines, dank dank dank. MAAK DAT BOEK NOU EENS AF SODEJU! GEWOON NUNUNU VOOR GAAN ZITTEN, KLAAR! 😉

  40. JohnnyBoy zegt:

    Beste Melchior,

    Ik ga toch maar even dit bericht gebruiken om jou (en de andere 6 lezers) te attenderen op het boek van Gundry, the Plant Paradox. Tenminste als je meer wil lezen over lectins, wga e.d.

    De mooiste reclame voor dit boek is de recensie (1 ster) op bol.com door ene Ruben Venema (een alter ego van Robert). Volgens Ruben/Robert moeten we gewoon de waarheid van ene nutritionfacts.org op youtube aanvaarden. Die maakt trots melding van onweerlegbaar wetenschappelijk bewijs dat “Beans, whole grains, and garden vegetables are the cornerstones of all these longevity diets.”

    En iets verderop: “This meta-analysis provides further evidence that whole grain intake is associated with a reduced risk of coronary heart disease, cardiovascular disease, and total cancer, and mortality from all causes, bla bla, aandelen Kellogs, bla bla.”

    Betere reclame voor zijn boek kan Gundry zich niet wensen…

  41. Hoi JohnnyBoy,

    Leuk dat ook Robert weer eens gespot wordt 🙂 . Moet hem zijn inderdaad. En als zichtbaar fenotype iets zegt over prognose dan is de ronduit sarcopenische Michael Greger zelf inderdaad geen goed uithangbord voor het volledig plantaardige evangelie dat hij uitdraagt. Nogmaals, Gundry is lastig te plaatsen. Waarom hing hij zijn gouden carrière als baanbrekend thoraxchirurg aan de wilgen om paleo in een creatief jasje te gaan vermarkten? Maar zoals de infographic van Alex laat zien is er niks mis met zijn praktische adviezen.

  42. Louise zegt:

    Forbidden foods: o.a. nachtschades (snap ik), maar ook squash, zucchini en melon, en sunflower en pumpkin seeds. Enig idee wat daar op tegen is?

  43. willem zegt:

    Begrijp ook niet alles, Louise.
    Meloenen, pompoenen, courgettes, pepers??
    Honing?
    Cottage cheese (zie Remco Kuipers)?
    Zelfs, maar dat is een ander verhaal, aardappelen?
    En er ontbreekt nog veel, dacht ik zo.

  44. willem zegt:

    …. en ook vreemd dat alcohol op de positieve lijst staat, als drank. Waar blijft het water, de thee en de koffie…?

    • JohnnyBoy zegt:

      Uit het stukje halverwege, “On page 154 he mentions Drs. Ornish, Esselstyn and myself (T. Colin Campbell)…” blijkt: Camron = T. Colin Campbell. Die kennen we nog van als “Co-Author of The China Study”.

      • Louise zegt:

        Aha! Interessant. Maar heeft hij niet een beetje een punt hier?

        • JohnnyBoy zegt:

          Hij heeft inderdaad wel een punt want Gundry is inderdaad slordig met referenties en andere zaken. Maar het meeste is zeuren om te scoren. Hier gaat het bijvoorbeeld mis; het punt: Do you know what Roman gladiators of 1800 years ago were called? “Barley Men” – because they were known to eat wheat, barley, and beans”, verwijst naar de BBC en vanaf daar mag je zelf zoeken.

          Daarmee wil Campbell aantonen dat we wel bonen hadden om het volgende statement van Gundry onderuit te halen: “The author writes that 500 years ago explorers brought back from the “New World” foods that Europeans, Asians, or Africans had never seen, including grains and beans. What? This is just a bizarre claim.”

          Maar Gundry beweert nergens dat we hier voor Columbus geen bonen hadden. Gundry heeft het over “most of the bean family (legumes, including peanuts and cashews)”. In mijn epub op blz 76 😉

          Ik lees op wikipedia dat de pinda inderdaad door Columbus et al is meegenomen. Hetzelfde geldt voor cashews. Daarmee zijn dus inderdaad zo’n 500 jaar geleden nieuwe lectines geintroduceerd. (ik weet even niet over welke legumes Gundry het heeft).

          Overigens heeft Denise Minger (die kennen jullie vast) het nodige over de China study geschreven: https://deniseminger.com/the-china-study/

  45. Ik zei toch al dat Steven Gundry een vreemde mix van toonaangevendheid/snuggerheid en colporteurschap aan de dag legt? Een deel van zijn lectineverhaal is vrijwel zeker nonsens, maar wie zijn adviezen letterlijk volgt is waarschijnlijk beter af dan de Campbellianen.

  46. Stillewillie zegt:

    Is er een dokter in de zaal die misschien iets zinnigs kan zeggen over SIBO? Na jaren toch vrij plotseling weer last van ernstige reflux. Geen verandering in dieet gehad, gewoon low carb paleo. Betaïne hcl en spijsverterings enzymen hebben dit keer niet geholpen en toch maar weer mijn heil gezocht in omeprazol, aangezien mijn slokdarm erg begon op te spelen. Hier wil ik echter geen gewoonte van maken en ik hoop dat ik dat spul weer snel kan laten staan. Waarschijnlijk is de onderliggende oorzaak SIBO en dat is naar ik begrijp een lastige kwestie. Ik heb dan ook al zo’n 40 jaar een prikkelbare darm met constipatie. Ik probeer nu vezelarm om de bacteriën uit te hongeren en las iets bij Chris Kresser over Atrantil. Heeft iemand ervaring hiermee of erover gehoord? Ik zou het willen uitproberen, maar twijfel of het wat is. Naar de huisarts gaan heeft weinig zin, dan krijg je laxeermiddelen en maagzuurremmers.

    • Marietsebiel zegt:

      StilleWillie,
      Morgen begint het 2de SiboSummit van 21 tot 29 oktober. Ik weet niet of je er wat aan hebt,
      misschien even inschrijven en kijken ?
      https://sibosos.com/

    • Aldert zegt:

      Probeer eens een tijdje zerocarb, (www.zerocarbzen.com) eventueel met extra magnesium (3 gram?, je merkt vanzelf wanneer je aan je max zit als de ontlasting te dun wordt) om de darmen te relaxen en vitamine D3 om imuunsysteem te ondersteunen.
      Alleen vlees doet het bij mij prima, eindelijk heerlijk poepen, zonder remsporen, wc papier dat (bij wijze van spreken) zo schoon is dat je je neus er nog in kan snuiten 😉
      Kijk ook eens bij http://www.strunz.com, extra mineralen is geen overbodige luxe.
      Het voedsel van vandaag mist mineralen en vitamines omdat het bodemleven niet optimaal is om de wortelsystemen van planten, ook gras, te ondersteunen. Te klein wortelstelsel betekent onvoldoende opnamecapaciteit voor de plant.
      Mijn koeien komen ook mineralen te kort, ondanks dat het bedrijf al 25 jaar biologisch is.
      De beworteling van mijn graszode gaat maar 20cm met veel wortels en dan sporadisch tot ongeveer 50cm. Ruim twee meter diep zou het eigenlijk moeten zijn.
      Zie Elaine Ingham, in het eerste uur van deze video. https://www.youtube.com/watch?v=QMvpop6BdBA
      Ik heb nog veel werk te doen….

      • Tije zegt:

        Mee eens dat Zero Carb in combinatie met magnesiumsuppletie een zeer goede oplossingsrichting is voor PDS/IBS. Schrik niet wanneer je ontlasting terug loopt naar eens in de 3 / 4 dagen. Door volledige onthouding van plantmateriaal krijg je je darmen kalmer dan ooit. Vergeet niet ook alle zuivel uit te sluiten, anders werkt het alsnog niet, raak je verstopt.

        • Aldert zegt:

          Idd, als ik geen maat kan houden met mijn eigen rauwmelkse kaas, dan moet ik wat harder werken dan gewenst… ’t is ook veul te lekker 😉

        • En velen maar volhouden dat melk geen krachtige opiaten bevat 🙂 .

        • Aldert zegt:

          Ik ga dan maar voor de “Manual evacuation” … ;-))

        • Tije zegt:

          Nog wat info voor wie Zero Carb wil proberen; Handig om je te focussen op enkelvoudig verzadigd vet als voornaamste energiebron. Volgens Volek & Phinney dat dat de voorkeursbrandstof is voor het menselijk lichaam, je lichaam houdt daar de grootste reserve van aan. Voeding hoog in enkelvoudig verzadig vet:
          – makreel
          – haring
          – sardines
          – garnalen
          – oesters

  47. @StilleWillie : ik realiseer me dat je als low carb Paleo eter wrs gene enkele vorm van zuivel eet, maar mij helpt in acute gevallen van ’t zuur het andere maagdarm-ongein een hap yoghurt altijd heel goed. Zoek een recept voor 24 uur gefermenteerde yoghurt van geitenmelk, dat kun je in een later stadium van SIBO-dieten ook gewoon eten. Sterkte.

  48. Stillewillie zegt:

    Erg bedankt voor alle reacties! Hier heb ik echt wat aan. Ik heb me al opgegeven voor de summit, dank Mariet voor de link. En ik overweeg (tijdelijk) zerocarb, lijkt me ook een logische weg om te gaan. Magnesiumsuppletie doe ik inderdaad al. Ik ga met jullie adviezen aan de slag en laat nog wel weten hoe het gaat. Nogmaals dank voor het meedenken.

  49. Jeff Leighton: ‘Hou je insuline laag en spaar je mitochondriën.’

  50. Drie paleo-tandartsen. Parodontoloog Alvin Danenberg: “Tandplak is normaal en beschermt.” In een evolutionair normaal milieu natuurlijk 🙂 .

  51. Dit is een verrekt interessante discussie. The State of Paleo. Starring onder anderen ‘Willem’ (We moeten alles doen om de kansarmen te bereiken en dat gaat niet lukken als we de commercie omarmen) en ‘Jan Peter’ (Laat het over aan de markt). Is eigenlijk een post waard.

    • Adriaan Keij zegt:

      Melchior, heb je deze cri de coeur al gezien? Deltaplan voor de zorg, Emma Bruns:

      Als dit nou eens net zo viral zou gaan als MeToo… Sodeju.

      • Krijg nou wat. Die had eigenlijk boven mijn post van zojuist gemoeten. Fantastisch betoog.

        • Ina zegt:

          Dank je. Geweldig filmpje wat hoop ik veel mensen bereikt. Maar ja, hoe bereik ik, als overtuigde leefstijlaanpaster al die mensen, die zo makkelijk naar de apotheek gaan, pillen slikken met bijwerkingen, als, begeleid, je leef en eetstijl aan te passen is?

      • Tije zegt:

        Zeker mooi, vlammend betoog. Helaas dat ze geen alteratief schetst, hoe het dan wel zou moeten. De overheid richt zich immers al jaren op leefstijl ter preventie van ziekte; we moeten minder eten, meer bewegen. Er is de schijf van vijf, Jongeren Op Gezond Gewicht, noem de overheidsprojecten maar op. Kennelijk niks geholpen, hoe kan dat?

        • Adriaan Keij zegt:

          Tije, de alternatieven zijn algemeen bekend – en Emma Bruns stipt er een aan: de dokter die een uur zou moeten steken in een plan voor die hogebloeddrukman ipv ff snel een pilletje voorschrijven en hoppa wegwezen.

          Waarom de overheidsbemoeienis niet helpt ligt voor de hand: financieel belang, macht, lobby. Waar heeft Rutte gewerkt? Wie is de directeur van Wageningen Unilever Research? Wat doet de man van Edith Schippers? Hoezo dubbele agenda’s? Kijk wie (en wat) er achter Het Voedingscentrum en hun achterhaalde “Schijf van vijf” zit, welke bedrijven er werden ingeschakeld voor “Jongeren op gezond gewicht”. Kijk wat William Cortvriendt overkwam met “Hoe word ik 100”: puur censuur! Go with the flow of je krijgt geen onderzoeksgeld meer, geen baan, geen support, geen PR of bad PR. De handen zijn ontzettend schoon in Den Haag, de ene wast de andere – continu.

          En NEEEEE, nee, je mag mensen absoluut niet van de ‘medicijnen’ afhelpen! Onze overheid huilt tranen met tuiten over de alsmaar stijgende zorgkosten, maar het zijn krokodillentranen. Voordat de overheid écht ingrijpt stroomt er nog heel wat (vervuild) water door onze rivieren; met echte maatregelen tegen het roken kwamen de regerings(klere)lij(d)ers ook pas na jaaaaaaaaaren van rekken en uitstel. De tabaksindustrie was (en is nog) heel machtig en BigPharma + BigFood hebben méér geld en dus macht. Kijk naar de voorstellingen van De Verleiders…

          Verwacht maatregelen dus niet op korte termijn van bovenaf – we moeten het zélf doen, dat brood(;-))nodige DELTAPLAN voeding en gezondheid. Onder deskundige leiding van bevlogen predikers (ik weet dat MM gevoelig is voor het G-woord…) als Melchior Meijer, Richard de Leth, Juglen Zwaan e.v.a. “Foodies” op internet. Have faith… Maar doe zélf ook wat. Mensen lastigvallen met het video’tje van Emma bijvoorbeeld. Met het blog van MM. Met ongewenste adviezen. Gewoon blijven prikken, tot het eindelijk doordringt tot de grijze massa…

        • Bert zegt:

          Het enigste wat de meesten van ons willen is “geestelijk” vermaakt worden.. om door de poort van de evolutie te komen via partnerkeuze..

          Gaat niet lukken met gezonde sla.. Versieren doe je onder het genot van drank en fooddrugs.. Niet met sla..

  52. Hahaha Melchior. Even een kleine nuance. De ‘markt’ is een uitstekend instrument om grote groepen (90% van de mensen) op een efficiënte, snelle, goedkope manier te bereiken en beschikbaar te maken. In de markt zitten ook wat onrechtvaardigheden in: het buitensluiten van de kansarmen (de overige 10%), multinationals die geen belasting betalen, misleidende communicatie, kartelvorming, bedrijfsspionage, moderne slavernij en wat ben ik vergeten. Dat daar wat aan gedaan moet worden is evident. Ik weet niet of die onrechtvaardigheden de laatste decennia zijn toegenomen of afgenomen.

  53. Tije en Ina: De laatste decennia zijn competenties als zelfbeheersing en zelfdiscipline wat ondergesneeuwd geraakt en helpt de omgeving ook niet erg.

  54. willem zegt:

    … en die omgeving maakt gebruik/misbruik van die incompetenties. Of is het andersom?
    (Sluit naadloos aan bij ‘De staat van Paleo’)

  55. Wim zegt:

    De lezing die hier besproken wordt staat nu online op de site van Ancestral Health Nederland. https://ancestralhealth.nl/spreker/symposium-2017/experts-by-experience/

Plaats een reactie