AHS in Maastricht, Hadza-knollen en spreker Stephanie Schnorr

Zoals een geschiedenisleraar die ik tot op de dag van vandaag nog eens hoop tegen te komen in een verlaten steegje ergens in de jaren ’70 altijd zei in de met zinderende verwachting bezwangerde weken voor de grote vakantie: Nog acht poopie days! In ongeveer dezelfde geest zeg ik ook vandaag ‘Nog acht poopie days!’, want op zaterdag 30 september wordt aan de Faculty of Psychology and Neuroscience van de Universiteit van Maastricht het derde Nederlandse Ancestral Health Symposium gehouden. Zie hier voor het programma. Er hebben zich inmiddels al 6 mensen ingeschreven, onder wie 2 lezers van dit blog, dus je kunt je voorstellen dat we als organisatie op een wolkje zitten. Van zo’n opkomst hadden we niet durven dromen. Het is vooral fijn voor onze gewaardeerde huisarts en huisartsenopleider Birgit, die zo ongeveer het onmogelijke heeft verricht om een en ander logistiek van de grond te tillen. Echt, de overweldigende belangstelling van al die mensen die iets willen terugdoen voor de informatie die ze hier en via andere aan het symposium gelieerde kanalen krijgen toegeschoven is hartverwarmend. Dank, dank, dank.

Het zal zaterdag over een week vooral een hands on aangelegenheid worden. Veel lezingen van clinici die evolutionaire geneeskunde in de een of andere vorm in hun eigen praktijk toepassen en zullen vertellen over onder andere hun resultaten, eventuele valkuilen en over de bejegening door collega’s en instanties die dat gedoe met Darwin maar vaag vinden. Daar hebben we dit jaar bewust voor gekozen, met als resultaat dat accreditatie voor huisartsen prompt werd geweigerd op grond van ‘te onwetenschappelijk’. Vorig jaar werd ook al moeilijk gedaan over Alessio Fasano met zijn verdachte praatjes over gluten en tight junctions, ook al lieten we hem in debat gaan met een uitgesproken scepticus. Accreditatiecommissies zijn allergisch voor twee dingen: klinische waarnemingen en wetenschappelijk onderzoek naar zaken die nog niet kristalhelder op de radar van de mainstream staan. Dit alles ter verdediging van de status quo. Veronderstel dat dokters zelf zouden gaan nadenken en stoute conclusies zouden trekken. Dat moeten we niet hebben. Overigens heeft Birgit voor de diëtisten merkwaardig genoeg wel de volledige accreditatiepot kunnen binnenslepen, waarvan akte.

Anyway, min of meer op het laatste moment hebben we ook besloten nog een extra hard core wetenschapper naar Maastricht te halen: archeologe Dr. Stephanie Schnorr, verbonden aan onder meer de Human Origins Group aan de Universiteit van Leiden, de Universiteit van Oklahoma en het Max Planck Instituut in Leipzig. Stephanie heeft onderzoek gedaan naar het microbioom van de Hadza, jager-verzamelaars in een uithoek van Tanzania die leven van knollen, baobab en, als de jacht uitkeert, vlees. Het zal niet verbazen dat ze in de met veel tact ingezamelde poepmonsters een veel grotere variëteit aan bacterien vond dan gebruikelijk is in de poepmonsters van mensen die een SDCD eten. Maar dat wisten we eigenlijk al dankzij Jeff Leach. Veel interessanter was – vind ik – dat ze de knollen die de Hadza eten grondig analyseerde. Eten die mensen met al die knollen minstens zo hoogglycaemisch als de gemiddelde Westerling? En klopt Richard Wranghams door Natuurwinkelvolk doodgeknuffelde theorie dat wij onze complexe hersenen te danken hebben aan het koken van knollen, die ‘immers’ de energie voor dat peperdure weefsel kunnen leveren?

Om dat uit te zoeken mikte Stephanie zowel rauwe als gekookte Hadza-knollen in het kunstmatige spijsverteringsstelsel dat staat opgesteld bij TNO in Zeist (niet ver van waar ik mijn cum laude afgeronde studie tot fietsenmaker volgde, maar dit terzijde). Het apparaat heeft een knedende maag die zoutzuur produceert, een dunne darm die met behulp van pancreassappen en galzuren voedingsstoffen afbreekt en opneemt, een in het geval van dysbiose voortdurend ruftende colon, et cetera. Het is een vrij uniek ding. Je kunt hem huren, maar de wachtlijst is lang. Wat vond ze? Ten eerste is het zetmeelgehalte van de Hadza-knollen – en dus van de knollen die wij als (wannabe) sapiens zullen hebben gescoord – veel en veel lager dan het zetmeelgehalte van een aardappel. Beide zijn knollen, maar daar houden alle overeenkomsten op. Koken en roosteren, zo ontdekte de Amerikaanse, veranderde vrijwel niets aan de zetmeelsamenstelling en beschikbaarheid. De knollen waarop wij evolueerden bevatten veel water, veel vezel en kleine beetjes zetmeel. Niets minder dan een falsifiëring van de Wranghamianen.

Het knollenonderzoek geeft steun aan de theorie die een van de belangrijkste pijlers van dit blog vormt: die van de cellulaire versus acellulaire koolhydraatbronnen van de microbioloog en binnenkort arts Ian Spreadbury, aka The Spread. Ik heb hier al zo vaak over uitgeweid dat ik je er niet nogmaals mee zal vermoeien. Als AHSNL overleeft willen we in de toekomst een symposium organiseren met als thema Ancestral Macronutrients; Did They Differ And Does It Matter, starring onder anderen Ian Spreadbury. Hij wil heel graag komen, zit alleen altijd krap in de tijd. Wie zaterdag 30 september naar Maastricht komt, krijgt alvast een voorproefje. Ik heb begrepen dat studenten voor een habbekrats naar binnen kunnen. Doe er je voordeel mee!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

39 reacties op AHS in Maastricht, Hadza-knollen en spreker Stephanie Schnorr

  1. Yes! Ik ben een van de twee! Tot zaterdag!

  2. Aldert zegt:

    Ik hoop toch voor jullie dat er iets meer dan zes mensen komen??
    Maastricht is voor mij al een stukje dichterbij dan Groningen, 5 uur rijden vanuit Frankrijk ipv 9. Helaas weer niet mogelijk voor mij om te komen 😦 Ik ben nog altijd blij dat ik wel bij de eerste editie ben geweest!
    Veel succes met de laatste loodjes!!!
    Veel plezier de 30ste, erg mooie line-up!

    • Aldert, je verdient met terugwerkende kracht een medaille voor het uit donker Frankrijk naar Groningen rijden in 2015. En ik heb je niet eens gezien! Wat betreft onze zieligheid, ik overdrijf natuurlijk wel een beetje. Minimaal met een factor tien. Maar toch… We teren dit jaar vet, vet in op de reserve en dat geeft te denken.

      • Aldert zegt:

        Die medaille is ook ruim een factor tien te groot hoor, maar ik kom graag volgend jaar naar AHS NL. Eens in de twee jaar lijkt mij richting uitstel en afstel te gaan…
        Het moet toch mogelijk zijn om alleen al onder alle artsen en diëtisten in opleiding de AHS NL uitverkocht te krijgen? Verplichte kost voor je opleiding… 😉

        • Nope, dat dacht ik ook in mijn naiviteit. Die zijn via de geeigende kanalen benaderd. Geen belangstelling, zeker niet als er ook nog eens geen punten verdiend kunnen worden. Their motive is wealth, not health, zo lijkt het. Nog maar eens een relevant stukje Rosedale 🙂 :

        • Marietsebiel zegt:

          Hallelujah voor Ron,

          Ik, mevrouw de experimenteerder heb weer mijn állerlaatste experiment met de wealthy doktersclub uitgevoerd !
          Totaal mislukt (van mijn kant dan) Zelfs mijn internist moest toegeven dat dit medicijn geen meerwaarde had. (werd mij aanbevolen door de internist en ‘andere betrouwbare bronnen’)
          Niet tevergeefs voor mij, weer veel geleerd!
          Want nu weet ik het, uit eigen ervaring, niet zomaar geklets.
          De nieuwe medicijnen voor diabetes: liraglutide en dpp-4 remmers zijn duivelse pillen. Goed voor de industrie, slecht voor de diabetes.
          Ze remmen het DPP-4 enzym, dat als het goed is (soms is er deficit) door je eigen lichaam wordt gemaakt, net als cholesterol. Heel nodig om b.v. insuline goed te laten werken (resistentie weg ermee)
          Slecht eten (granen,en al de andere hier welbekende meuk) zorgen voor een leaky gut. Goed werkend DPP-4 enzym (werkt bij mij niet helemaal goed en zeker ná de Victoza) kán de leaky gut repareren. Dat is nog eens wat ! Of Niet ???

          Dit was de laatste keer dat ik naar dokters geluisterd heb 😀

        • Magistrale performance, Mariet! Chicken skin music van de bovenste plank. Dat orgeltje en die organist! Zo´n dopaminergische serie impulsen dat je ervan gaat stuiteren 🙂 .

          Ik heb me al een poosje niet meer echt verdiept in nieuwe geneesmiddelen, maar ik krijg de indruk dat het de moeite waard zou zijn.

  3. Melchior,
    waar precies, hoe laat en wat is de entréé
    prijs?
    Leuk dat het nu zo kort bij huis is!
    Vriendelijke groeten en fijn weekend,

    Harrie Crijns
    Landgraaf.

    • Harrie, dit is niet mijn sterkste kant 🙂 . Ik weet dat er speciale tarieven zijn ingevoerd. Iemand gaat hier asap op reageren. Ook een fijn weekend en wie weet tot ziens! We hadden gehoopt op veel mensen uit Euregio, ook Duitsers (heel veel Duitsers leren uit hobby Nederlands, lol) en Belgen.

  4. Louise zegt:

    Helaas kan ik er niet bij zijn in Maastricht.
    Ik ben wel heel benieuwd naar het baobab-knollenverhaal!
    Zijn er voor ons vergelijkbare voedingsmiddelen te vinden?
    Tijgernoten lijkt me een kandidaat.
    Yam en cassave te koolhydraat-dicht?
    Wortels, pastinaak, aardpeer, biet te weinig vezels?

  5. aagje51 zegt:

    Harrie: https://ancestralhealth.nl/
    Melchior, een familieevenement doorkruist dit jaar helaas onze plannen en noch mijn dochter noch ik zullen deze keer van de partij kunnen zijn, hetgeen ons enorm spijt. Wat teleurstellend dat het zo triest gesteld is met de inschrijvingen. Zou het helpen om wat flyers neer te leggen bij de gezondheidswinkeltjes (bijv. Estafette in de Rechtstraat) in Maastricht? Wij zijn niet in NL anders zou ik het met plezier doen.
    Wel fijn je weer op het PP te lezen!
    Tot AHS2018. Ik heb de familie al gewaarschuwd. Geen huwelijken en partijen meer in September.

  6. apaulonia zegt:

    Helaas kan ik ook niet. De eerste twee in Groningen en Leiden wel mee mogen maken. Misschien om de twee jaar? Of gaan de inzichten daar te snel voor?
    Succes en veel plezier in Maastricht.

    • Om de twee jaar is inderdaad al langer in beeld. Punt is alleen dat iedereen na afloop altijd zo enthousiast is dat we toch besluiten om direct weer door te pakken. Terwijl niemand er eigenlijk fatsoenlijk de tijd voor heeft.

  7. Fryslan is ook vertegenwoordigd! Ik ben de ander van de twee.

  8. Stillewillie zegt:

    Geen nood, ik ben er ook en neem mijn halve familie mee 😁

  9. Jo tB zegt:

    Ik wilde komen naar Maastricht, en had er 75 euro voor over, maar toen ik wilde intekenen was het ineens 95 geworden. Aangezien ik ook een hotel moest regelen, heb ik ervan afgezien.

  10. Tilly zegt:

    en al die pro paleo gezondheids bloggers, melden die zich niet aan? Ik ben slechts een te arme actieve aow-volger. Dit soort interessante ver weg van mijn adres uitspattingen behoren niet tot mijn mogelijkheden, maar van de uitkomsten zal ik zeker met belangstelling kennis nemen.
    Succesvol AHS in Maastricht!

    • Helemaal prima Tilly en bedankt voor het lezen. Ik doe hier natuurlijk expres een beetje zielig. Je weet nooit of het nog een enkele barmhartige ziel over de streep trekt. Het is beslist niet onze bedoeling om aow-ers op kosten te jagen. Daar komt bij dat er al bezemkasten zijn gereserveerd. Als we ineens meer dan tien deelnemers zouden krijgen, zouden we alsnog naar een zaal moeten, wat misschien niet eens meer te regelen valt 🙂 .

    • Zeer on-topic, Jo. Een van de lezingen raakt nauw aan dit onderwerp. Bovendien hebben we in de sessie Patient Experiences een Libanonveteraan die vertelt hoe zijn PTSS veel minder hels werd nadat hij zijn fysiologie op orde had gebracht en een vrouw die met een paleo-leefstijl vrijwel geen tekenen van bipolaire stoornis meer vertoont. Wel jammer dat NRC verzuimt te signaleren dat Nederlandse onderzoekers die staan te popelen om hier onderzoek naar te doen door decanen en commissies worden behandeld als hysterische kruidenvrouwtjes en de facto worden gedwarsboomd om hun research te doen.

  11. Jacques zegt:

    Ik ben allang van mening of het was van begin af aan een gevoel dat de -essentie- bij diabetes ligt. Vind de oorzaak en je hebt de sleutel.. het gaat snel de laatste tijd en na Roger Unger:

    viel mijn oog op een item van “leefbewust”:
    Diabetes Type 2 is een omkeerbare aandoening…”Professor Taylor legde de wetenschap achter de mechanismen uit: “Werk in het laboratorium heeft aangetoond dat het overtollig vet in de insuline producerende cellen zorgt voor verlies van haar gespecialiseerde functie. De cellen gaan over in een overlevingsmodus die op zichzelf leeft en niet bijdraagt tot het welzijn van het lichaam. Verwijderen van het overtollig vet zorgt voor de hervatting van de gespecialiseerde functie tot het produceren van insuline. De waarnemingen van de klinische studies kunnen nu volledig worden uitgelegd. ”
    Krijg het er warm van hoor en vooral dat oom Unger aldoor gelijk had en krijgt.

      • Marietsebiel zegt:

        Melchior,
        Mmmm, ik denk dat ik het nóg eens ga proberen. Al ben ik al 27 jaar diabeet en Taylor zegt dat het alleen lukt bij diabeten die 10 jaar behept zijn met die ziekte.

        Tijdje terug een echo van mijn milt, zei de ijverige echo-bediener (hij pakte de rest ook maar even aan met z’n scanner)
        “U hebt wel een vette lever en galstenen”
        Eerst even naar Portugal in oktober en dan november en december ‘Back to Taylor’ Ben ik in 2018 genezen 😀
        #AHSNL2018

        Bedankt Jacques voor de reminder !

        • Mariet, jij bent een van de meest onhackbare mensen die ik ooit op mijn pad trof 🙂 . Interessant, logisch, maar gezien alles wat je hebt gedaan tegelijkertijd onbegrijpelijk dat je lever en pancreas zo hardnekkig vasthouden aan dat verdomde ectopische vet. Zelfs totale uithongering lijkt het bij jou niet te verdrijven.

          Ik zit momenteel tot over mijn oren in mTOR – terug naar eind jaren ’90 wat dat betreft – en begin steeds huiveriger te worden voor de lange termijn consequenties van hoog eiwit voedingspatronen. De all meaters zullen op korte termijn ogenschijnlijk gunstige effecten van mTOR-activatie zien, maar op termijn mogelijk/waarschijnlijk de negatieve effecten ervan om de oren krijgen. Elegant en functioneel verouderen zit er niet in, vrees ik, als je het exploderende onderzoek in dit spannende veld moet geloven. Cyclische mTOR-activatie – eb en vloed – biedt misschien het beste van twee werelden.

        • Marietsebiel zegt:

          Ben erg benieuwd naar de uitkomst van je onderzoek ❤

        • Laten we het zo zeggen, ik ben blij dat ik dat boek nog niet heb uitgebracht 🙂 . Goeie reis en tot straks!

        • Marietsebiel zegt:

          Ik zei het al eerder. #oldwomanwisdom Alleen als jij er klaar voor bent !
          Ja, jij ook goede reis en tot straks. Weer spannend AHS ❤

  12. geertje boon zegt:

    Beste Melchior,

    Als een van de trouwe volgers van jouw blog wil ik je graag laten weten dat omdat ikzelf niet kan komen morgen in Maastricht, ik mijn uiterste best heb gedaan om anderen enthousiast te krijgen en heb ik zelfs een kaartje gekocht voor mijn dochter Sophie om te gaan. Nu heeft zij zich gisteravond bij mij afgemeld wegens ziekte en heb ik een vriendin van mij zover gekregen dat zij gaat. (Je weet maar nooit of ik op deze wijze weer een zieltje win.) Dus bij deze, ze heet Marian Vree, komt morgen met een ontvangstbewijs van Sophie van Roessel, wat betaald is door jouw volger Geertje Boon.

    Ik vind het echt heeeel jammer dat ik er morgen niet bij kan zijn, maar.. ik ben wel agv het Ancestral Health in Groningen de opleiding kPNI gaan volgen en heb net drie hele cursusdagen van Leo Pruimboom achter de rug en over een paar maanden cursus van Frits Muskiet.

    veel succes en vooral inspiratie en plezier morgen,

    Geertje Boon

    >

  13. Aldert zegt:

    Hoi Melchior,
    Mooie dag gehad gisteren in Maastricht? Heb je je helemaal uit kunnen leven? Genoeg voor een ‘the day after’ postje? 😉
    Ik ben niks nieuwsgierig hoor….

Plaats een reactie