“En toen gingen de diëtisten door het lint…”

Ik weet het, je mag geen helden hebben. Maar by golly, wat ben ik blij dat Tim Noakes er is. Hier geeft de iconische sportarts en inspanningsfysioloog een prachtig overzicht van zijn evoluerende inzichten. Mocht ik tijd vinden dan vat ik het later verder samen.

Eerder over Tim Noakes: “Professor Noakes, ik kan weer hardlopen”

‘Against the grains’, Tim’s artikel dat de initiële pleuris deed uitbarsten.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

182 reacties op “En toen gingen de diëtisten door het lint…”

  1. .@proftimnoakes From Holland some “Noakes-links” Thank you Tim!melchiormeijer.wordpress.com/2013/05/22/en-… andgripopkoolhydraten.nl/?s=noakes— Yvonne Lemmers (@YvonneLemmers) May 22, 2013

    • Thanks Yvonne! Prof Noakes, if you read this, we hear you here in Holland and we can’t wait for your new book to come out! Paleo and LCHF are slowly gaining some momentum in the country with the highest nutritionist density on earth 😉 .

      • Mariet Hoen zegt:

        Zo belangrijk wat Tom Noakes zegt : Alle dingen worden apart behandeld. De bloeddruk, de cholesterol, de diabetes enz. ( en in mijn geval, vocht in de benen ) en niemand stelt de vraag van de onderliggende oorzaak. Metabool syndroom !

      • Gert Weitkamp zegt:

        Hallo Melchior

        Van iemand met een ouwemannenprobleem, alhoewel nog maar 53 jaar oud.

        Ik ben helemaal overdonderd door de alle informatie die ik op je blog lees, en houd me nu al meer dan een week bezig. Wat geweldig goed nieuws dit is, maar ook hoe bewust of onbewust we de verkeerde keuzes door de gezondheid/voedingsindustrie opgelegd gekregen hebben. Maar goed, ik heb een keus, en heb beslist dat ik vanaf volgende week de Paleo levenswijze ga volgen, maar heb een paar vragen en zou je vriendelijk willen vragen om die waar mogelijk te beantwoorden.

        Vraag: is er een relatie tussen prostaatgroei en veel koolhydraten inname en zo ja zijn er aanwijzingen of het groeiproces van de prostaat te stoppen is, of nog beter omkeerbaar is met behulp van een Paleo dieet?
        Wat achtergronden bij deze vraag: een week of 6 geleden ben ik begonnen met het innemen van alfuzosine, een alfablokker, op aanraden van mijn dokter, nadat hij had vastgesteld dat ik een vergrootte prostaat heb. Nu heb ik voor, tijdens en op de laatste twee dagen mijn plasgewoonte in kaart gebracht, en er is absoluut geen verbetering opgetreden. Maar wel zijn er de gebruikelijke symptomen zoal lage bloeddruk, hoofdpijn, en een 20% achteruitgang in fitness prestatie. ( nu al zo’n 4 weken lang) gemeten op de hardloopband. Dokter gebeld en die zei: 1 % kans dat dit optreed. Ik stop nu met de alfablokker, en houd bij wat de gevlogen zijn.

        uit het voorgaande volgt mijn tweede vraag: wat zijn jou/jullie aanbevelingen aangaande fitness en kracht trainingen doen, zolang ik in de overgangsfase ben van KH naar vetmetabolisme?

        • Hoi Gert,

          Dank voor je reactie.

          Benign Prostatic Hyperplasia (BPH, ‘goedaardige’ prostaatvergroting) wordt steeds meer beschouwd als één van de vele features van het metabole syndroom. Het is een normale reactie van het prostaatweefsel op abnormaal hoge spiegels van insuline en insulin like growth factors (en van te hoge concentraties vrij oestrogeen die daar weer een gevolg van zijn).

          Dè specialist op dit gebied is de Zweedse uroloog Jan Hammarsten. Hij is met emeritaat, maar praktiseert en adviseert actief paleo/low carb. Deze interventie corrigeert de compensatoire hyperinsulinemie, waardoor de abnormale groeiprikkel wordt weggenomen en de prostaat niet verder groeit. Of de interventie ook tot een weer slinkende prostaat leidt is niet bewezen, maar veel mannen met dit veel voorkomende probleem rapporteren een geleidelijke verbetering van de flow rate. Het is dus zeker de moeite van het proberen waard (ook omdat je wellicht andere problemen down the road omzeilt).

          Wat betreft sporten, meestal gaat die verschuiving naar een hogere vetverbranding tamelijk geruisloos. Ben je bang voor hongerkop? Neem dan een mix van gedroogd fruit en noten mee om de eventuele klappen op te vangen. Het is beslist niet zo dat je dan meteen je vetverbranding hebt verpest. High intensity (interval) krachttraining is uitstekend, maar duurwerk – mits niet overdreven – is ook goed. Ik zou gaan voor een combinatie.

          Ik vermoed dat je geen Zweeds verstaat, maar je weet nooit, dus hier een lezing van Jan Hammarsten ;-). Hij is erg bescheiden en toegankelijk, dus je kunt hem eventueel ook wel benaderen, denk ik.

          En hier het abstract van zijn artikel in Nature Urology in 2011. Ik kom er later graag wat uitgebreider op terug.

          Urological aspects of the metabolic syndrome
          Jan Hammarsten & Ralph Peeker

          Abstract

          The metabolic syndrome is common in countries with Western lifestyles. It comprises a number of disorders—including insulin resistance, hypertension and obesity—that all act as risk factors for cardiovascular diseases. Urological diseases have also been linked to the metabolic syndrome. Most established aspects of the metabolic syndrome are linked to benign prostatic hyperplasia (BPH) and prostate cancer. Fasting plasma insulin, in particular, has been linked to BPH and incident, aggressive and lethal prostate cancer. The metabolic syndrome has also been shown to be associated with nonprostatic urological conditions such as male hypogonadism, nephrolithiasis, overactive bladder and erectile dysfunction, although data on these conditions are still sparse. Overall, the results of studies on urological aspects of the metabolic syndrome seem to indicate that BPH and prostate cancer could be regarded as two new aspects of the metabolic syndrome, and that an increased insulin level is a common underlying aberration that promotes both BPH and clinical prostate cancer. Urologists need to be aware of the effect that the metabolic syndrome has on urological disorders and should transfer this knowledge to their patients.

  2. Wanno zegt:

    Mooi! Tim Noakes is een held voor vele sportwetenschappers (zoals ik).

    • Dank, Wannoo! Ik ben vereerd dat er een sportwetenschapper reageert. Ja, Tim is een held. We moeten voorzichtig zijn met het woord, maar hij is er een. Hij is nieuwsgierig. Hij zoekt de biologische werkelijkheid. Hij is niet bang. En hij is gewoon een verrekte toffe gast. Ik hoorde gisteren een langer interview met hem tijdens het lopen en ik stuiterde gewoon over het pad :-).

  3. The lovely and bright Anna van Archaeonova heeft in navolging van onze favoriete dierenarts Peter haar dagelijkse kost geopenbaard. Als je het nog niet wist: vet ≠ vet. Wedden, heren, dat jullie watjes zijn vergeleken bij deze eh… ;-)?

  4. Janet Noome zegt:

    Mijn wens:
    1- Stop nu eens met die tunnelvisie en beoordeel het Metabool Syndroom als geheel (artsen)
    2- Neem het voedingspatroon als totaal eens serieus (diëtisten/’voedingsdeskundologen’)
    3 -En DOE er wat aan (patiënten)
    Ik wil zijn boek 😉

    • Ik wil zijn boek ook! Hij heeft 30 jaar moeten vechten voordat zijn notie dat de angst voor dehydratie en oververhitting tijdens lange duurevenementen ongegrond en zelfs levensgevaarlijk is (hyponatremie door overvloedig drinken) enigszins werd geaccepteerd; een academische inertie die vele onnodige slachtoffers tot gevolg had. Laat iedereen dat in dit ‘debat’ in het achterhoofd houden. Noakes krijgt meestal gelijk. Heel belangrijk is dat artsen zich met hem kunnen identificeren. Het maakt groot verschil dat juist hij dit zegt. Hij is het prototype van de antibullshitter.

  5. A. Jonkers zegt:

    Bovenstaand filmpje van Tim Noakes was een van mijn grote motivators bij de start van mijn nieuwe eetpatroon (lowcarb, niet per se high fat trouwens: ik geloof niet in veel vet naar binnen proppen, alles met mate blijft voor mij een betrouwbaar devies) vorig jaar december. Heel inspirerend inderdaad. Ken je deze al?

    • Ja, die is ook leuk, A. Jonkers ;-).

      Ik denk dat een belangrijk deel van de gemelde (en al dan niet gedocumenteerde) therapeutische effecten van low carb terug te voeren is op eliminatie van neolithische triggers en dus niet per se berust op de verandering van macronutriëntratio. Noakes hint in dit filmpje ook al aan de potentiële immuundysregluerende effecten van gluten, WGA en andere xenobiotica en ik hoop dat hij ook daar tot aan zijn kruin induikt.

      Hij noemt ook verdwijnen van boezemfibrilleren (bij die collega van hem), een epidemie op het moment. Gezien de in dierentuinen per ongeluk ontdekte cardiotoxische effecten van tarwe in gorilla’s vermoed ik dat Afib bij mensen in de eerste plaats een tarweziekte is.

      Reeds :-).

    • Michael zegt:

      “lowcarb, niet per se high fat trouwens”

      Dat is een contradictio in terminis, tenzij men high-protein eet natuurlijk – maar dat kan niemand.

  6. A. Jonkers zegt:

    U weet er ongetwijfeld veel meer van dan ik. 😉 Maar de rol van suikers op de kwaliteit van functioneren van eiwitten zou best ook een belangrijke rol kunnen spelen. Volgens toxicoloog Aalt Bast blijft glucose ‘hangen’ aan eiwitten en verstoren ze daarmee belangrijke functies. Ik ga eens googlen op WGA 😉

  7. Mariet Hoen zegt:

    Ha, ha, mooi filmpje “There is no going back as soon you get this information ! ”

    Klopt, maar alleen als je bereidt bent je oren en ogen open te zetten.
    Ik ben ‘changed for ever’ en kijk nú met verwondering naar bv diabeten die nog altijd, het voor hun gevaarlijke voedsel eten. Om me dan te realiseren, dat ook bij mij ‘pas’ anderhalf jaar het kwartje onherroepelijk is gevallen.

    Janet, gewoon doorgaan, je bent je gewicht in goud waard 😉

  8. A. Jonkers zegt:

    Ok, jij dan 😉

    Als longsarcoïdosepatiënt kan ik inmiddels ook melden dat de ontstekingswaarden in mijn bloed (de zgn. SIL2-R) flink zijn gedaald. Ik eet lowcarb met veel paleo-elementen (niks uit zakjes en pakjes, alles puur en onbewerkt). Maar mijn longarts lachte me zo ongeveer uit toen ik opperde dat mijn veranderde voedingspatroon er iets mee te maken zou kunnen hebben. Ze zei ‘Het zou kunnen hoor, maar ik ken die artikelen niet’. Maar wel met een soort van medelijdend lachje erbij. Dus mocht je info hebben in een paar handzame artikelen voor mijn longarts, met voldoende evidence, dan hoor ik dat graag 😉

    • O, wow! Dat is heel mooi. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat de verbetering persisteert en je er van af raakt. Ik heb wel waarnemingen voorbij zien vliegen over paleo en sarcoïdose (positief), allemaal anekdotisch volgens mij. Ik zal uitkijk houden.

      Maar weet je, al die autoimmune dingen zijn loten van dezelfde stam, dat wil zeggen het resultaat van de combinatie genotype/omgevingsfactor/functie van de tight junctions. De eerste kun je niet veranderen (en is ook helemaal niet ‘afwijkend’ of ‘pathologisch’), de twee andere wel. En als je dat doet treedt vaak verbetering op. Ik sprak net een mevrouw met Graves’ Disease (autoimmune schildklieraandoening). Jaren geklungeld, miskramen gehad, 1 jaar paleo en nu medicijnvrij, symptoomvrij en met normale waarden.

  9. A. Jonkers zegt:

    Goed om te horen! De onstekingswaarden in het bloed zijn gedaald, maar het zou mooi zijn als nu ook het longbeeld zou verbeteren. Ik heb de chronische vorm die kan leiden tot longfibrose. Dat is geen perspectief waar ik naar uitkijk. Na 6 maanden op een ander eetpatroon is het longbeeld helaas nog onveranderd gebleven: dus veel granulomen, knobbeltjes/gezwelletjes van witte bloedcellen op de plek van gezond longweefsel. Ook is het volume van de rechterlong wat afgenomen door de sarcoïdose (maar dat was al zo). Geen idee of die granulomen in de longen weg te krijgen zijn, ze zitten er al 20 jaar. Maar toch heb ik (ook dankzij betere medicijnen hoor) een veel betere conditie gekregen en momenteel heb ik erg weinig last van die longen. Dus er is hoop 😉

    • Daniel zegt:

      Een andere ziekte weliswaar maar ook autoimmuun:

      Een familielid van mij had Lupus en dit is door paleo verdwenen. Hij voelde zich door paleo al lange tijd gezond en nam geen medicijnen meer maar zijn nierwaarden bleven erg slecht, zo slecht zelfs dat de nefroloog een nierbiopsie voorstelde. Mijn familielid was daar resoluut tegen omdat dit geen enkele toegevoegde waarde had behalve een EVENTUELE diagnose waarvoor dan weer medicijnen geslikt moesten worden. Maar nogmaals, ondanks de slechte nierwaarde (volgens verschillende tests) voelde hij zich uitstekend, terwijl hij zich volgens de waarde van de tests belabberd moest voelen. Na een periode van pak en beet 1.5 jaar kwam er opeens verbetering in de tests, geen schokkende verbetering, maar langzaamaan werden de tests beter, nu zo’n drie jaar verder heeft de nefroloog hem ontslagen omdat zijn nierfunctie zo goed als normaal is. De nefroloog begrijpt het trouwens niet want met Lupus gaat de nierfunctie alleen maar achteruit en verbeterd nooit………

      Wat ik hiermee wil zeggen, ook al is er in eerste instantie geen verbetering te zien bij tests en foto’s. Het kan na een langere periode alsnog weggaan!

      Succes ermee! Ik hoop dat er ook verbetering op gaat treden in je test resultaten!

      • Erg waardevolle informatie, van die langzaam verbeterende objectieve parameters Daniel. Heel erg bedankt!

        Bij autoimmuniteit geldt ook dat je in de regel strikt moet zijn. Zoals ik net in een andere draad zei, 1 exposure aan de trigger geeft zo’n 6 maanden autoimmune activiteit en ontsteking. ”90 procent paleo” (je hoort dat vaak) werkt dan niet.

      • Alex zegt:

        Ook als AJ geen behoefte heeft aan dit soort reacties, wil ik toch nog even kwijt dat het gros van de lezers hier heel erg waardeert dat je dit n=1 resultaat met ons wilde delen Daniel. 😉 Paleo mag dan geen wondermiddel zijn en in het geval van autoimmuunziektes is wellicht een striktere versie nodig, maar iedereen die ervan opknapt is er één meer.

  10. A. Jonkers zegt:

    Hm ja, ik weet dus niet of ik erin geloof dat paleo alle ziektes doet verdwijnen. En als dat niet gebeurt, dat je dan niet strikt genoeg bent geweest. Doet me denken aan de orenmaffia, die erin gelooft dat als je maar positief denkt, je geen kanker krijgt. Fanatisme is aan mij niet besteed. En Daniel, ik snap dat je het goed bedoelt, maar ik heb geen opbeurende berichten over neven, kennissen etc nodig die van hun ziekte waren genezen. 😉 Als patiënt krijg je al genoeg goed bedoelde, ongevraagde adviezen over je heen 😉 Ook goedbedoelde adviezen kunnen echter zeer ergerlijk zijn.

    • A. Jonkers, ik volg je hier even niet. Ik heb nooit gezegd dat paleo alle ziekten geneest, ook niet alle immuunziekten. Waar heb je gemeend dat te lezen? Er zijn gedocumenteerde gevallen van kinderen met diabetes type 1 die direct na diagnose paleo gingen en extreem lang herstel van betacelfunctie ondervinden, maar het staat nog niet vast of ze altijd euglycemisch blijven en wanneer de cellen eenmaal verwoest zijn is de hoop op herstel voorlopig helaas verkeken. Verder redeneer je, met alle respect, niet helder. Het lijkt erop – maar het is nog niet bewezen – dat autoimmuunziekten uitgelokt kunnen worden en in stand kunnen worden gehouden door elementen in onze neolithische voeding. Hoofdverdachten zijn tarwe en zuivel, omdat die bij mensen met een bepaalde genetische predispositie aantoonbaar tot autoimmune activiteit leiden. Een bescheiden hoeveelheid gecontroleerde literatuur en een aanzwellende n=1 bibliotheek suggereren dat het elimineren van die omgevingstrigger(s) (‘paleo’ gaan) in veel gevallen tot regressie en functieherstel leidt. Dit is allemaal uiterst preliminair, maar meer hebben we vooralsnog niet. We weten dat de aantoonbare autoimmune activiteit bij mensen met een nog niet geheeld tight junction systeem door één enkele provocatie met de uitlokkende factor in gang wordt gezet en dat die misguided immuuncellen dan zo’n 6 maanden actief blijven tegen het orgaan dat ze abusievelijk aanzien voor de uitlokkende factor (molecular mimmicry).

      Hoe kun je het bovenstaande in overweging nemend zeggen dat het advies om de verdachte pathogene factor strikt te mijden kwakzalverij is en doet denken aan de orenmafia? Waar slaat dat op? We hebben het over keiharde biologische mechanismen. Als de veronderstelde pathofysiologie klopt – en getuige de cases van remissie die mensen als Cordain en Wahls waarnemen mogen we dat niet uitsluiten – zou je wel gek zijn om laks te zijn met de interventie ‘omdat het immers belachelijk is om te denken dat voeding alles geneest’.

      Biologie trekt zich er geen reet van aan wat wij mensen menen en vinden. Wie op basis van gevoel en conditionering roept dat een risicoloze interventie aan de hand van nog niet volledig ontrafelde, maar steeds duidelijker wordende en bovendien vanuit evolutionair perspectief logische biologische mechanismen kwakzalverij is, is een kwakzalver. Als jij tegen die van lupus herstellende man of vrouw zegt ‘Nou, ga jij maar weer gewoon aan de tarwe en de melk, want Cees Renckens vindt het allemaal maar belachelijk’, dan ben je verkeerd bezig en maak je deel uit van de betonnen muur waar mensen als Tim Noakes voortdurend hun kop tegen stoten.

      Dit is niet lullig bedoeld.

      Je hebt gelijk dat er nog weinig bekend is over de pathofysiologie van sarcoïdose. Exact hetzelfde geldt voor de overige autoimmuunziekten.

  11. A. Jonkers zegt:

    Bovendien… bij sarcoïdose is er gewoon nog weinig bekend over het werkingsmechanisme. Alles in voeding leggen als oorzaak is mij te kwak.

  12. A. Jonkers zegt:

    p.s. Ik bedoelde bovenstaande niet vervelend hoor…sorry als dat zo overkwam. Maar je krijgt zo veel adviezen dat je er moe van wordt. De een kent iemand die sarcoïdose “heeft overwonnen” (yeah right) met wielrennen, de ander adviseert homeopathische druppels (haha), u begrijpt…

  13. A. Jonkers zegt:

    Het was niet mijn bedoeling te ‘redeneren’, het was gewoon een eerste reactie. Ik maak geen deel uit van een betonnen muur en ben ook niet van de andere partij. Ik ben gewoon een patiënt die ook maar gewoon naar de longarts en het ziekenhuis luistert en heel veel veranderingen doorgevoerd heeft in leefstijl. Maar heb nu het gevoel dat ik bijna gelynched wordt omdat ik niet klakkeloos geloof in the healing powers of paleo. En waarom niet proefondervindelijk strikt 100% testen? Daar heb ik andere gezondheidsredenen voor die verder voor niemand behalve mijzelf van belang zijn. Ik verlaat deze kerk maar even stilletjes…

    • Kerk?

      You must be joking.

      Wie kaatst kan de bal verwachten, mevrouw. Je beschuldigt me van kwakzalverij omdat ik suggereer dat het elimineren van een vermoedelijk uitlokkende omgevingsfactor waarschijnlijk slim is. Als jij mijn reactie als een lynchepoging ervaart, dan heb je een probleem. Ik verdedig me tegen een niet geringe en zeer beladen aantijging.

      En je gebruikt opnieuw een paar strawmen. Ik geloof ook niet 100 procent in de ‘healing powers of paleo’. Met die woordkeuze probeer je me heel subtiel in de hoek van ‘de alternatieven’ te duwen, met wie ik helemaal niets heb. Ons evolutionaire verleden is een vertrekpunt. Wel een vertrekpunt dat een ijzersterke tool blijkt te zijn. En juist wij zijn voor proefondervindelijk testen. Het is door onwil en inertie van het establishment dat rigoreus onderzoek slechts door een paar frontfiguren wordt gedaan.

      Ik vind het nog steeds sterk dat je veranderingen hebt doorgevoerd en uiteraard geweldig dat je er mogelijk baat bij hebt. Mijn ergernis betreft de knee jerk reactie om alles wat je niet direct begrijpt in de kwakhoek te plaatsen.

  14. A. Jonkers zegt:

    En p.s. Ik ben het ook enorm eens met Tim Noakes (die trouwens net als ik low carb eet en niet paleo) 😉

    • Noakes bekijkt de geneeskunde tegenwoordig door een evolutionaire bril. Ik heb eergisteren weer een nieuw interview met hem beluisterd en daarin spreekt hij vrijwel uitsluitend over ‘paleo’. Maar dit is semantiek. Noakes ontdekt momenteel dat het therapeutische effect van de low carb interventie vaak niet alleen een gevolg is van het verlagen van de glycemische belasting (hoewel dat an sich ook aantoonbaar belangrijk is).

  15. A. Jonkers zegt:

    Nog even een laatste reactie voor vanavond: Melchior, jouw argumenten zijn heel sterk. Ik ga er zeker over nadenken en er meer over lezen. Maar geef me een beetje tijd. Ik heb al heel veel zaken veranderd, er is een verschil van dag en nacht vergelen met vroeger. En ik ben ook zeker van plan om nog meer de paleo-kant op te gaan dan nu. Tegelijkertijd ben ik met Janet (die jij volgens mij ook hoog hebt zitten) sinds eind vorig jaar heel serieus bezig met een bepaald eetplan en gerelateerd doel en je kunt er van op aan dat we dit samen heel goed aanpakken, ook met het oog op het verminderen van inflammatie. Maar er zijn meer dingen waar we rekening mee moeten houden die ik nu niet allemaal op deze site wil plaatsen… Als het goed is en het mag, lees ik hier graag verder tijdens mijn persoonlijke ‘journey’ en ik hoop dat ik af en toe eens een vraag mag stellen. Dank voor de tijd die je hebt genomen om me uitgebreid te antwoorden, dat waardeer ik zeer!

    • willem zegt:

      Ik vind bovenstaande reacties opvallend.
      In eerste instantie wilde ik op Jonkers reageren door begrip te tonen voor zijn/haar constatering van een voedings- en daaraan gerelateerde gezondheidsjungle waar je makkelijk in verdwaalt. Maar ik las ook dat Jonkers ‘paleo’ op een lijn stelde met de talloze malafide gezondheidsgoeroesleren waar je mee doodgegooid wordt. En dat hij/zij beweringen plaatste die nooit ‘paleo’ mogen heten. En ik constateerde dus dat Jonkers niet de moeite had genomen zich eerst even in te lezen in de wetenschappelijke basis van ‘paleo’. Tja..
      En toen kwam daar de vernietigende reactie van Melchior. In de basis een juiste, qua uitvoering, een beeld van de vragensteller Jonkers voor ogen hebbende op basis van het geschrevenen, een harde.
      Jonkers is zoekende. Niet voor niks, lees ik. Hij heeft goede begeleiding (Janet), maar is nog lang niet zo ver om een helder beeld te hebben van wat zich afspeelt in de betreffende wereld.
      Mij lijkt dat Jonkers moet doorgaan met vragen stellen, ook aan Janet. Maar mij lijkt ook dat hij/zij zich niet alleen hier, maar ook op andere, wetenschappelijke sites moet inlezen. Deze staan hier overal wel aangegeven. En lees, wat Nederland betreft, Muskiet en Kuipers. Even goochelen, dus.

    • Ja, ik heb Janet hoog zitten. Geweldig dat je een goede professional gevonden hebt. De health care providers die evolutie als basis van (of zelfs maar als relevant voor) de humane biologie beschouwen zijn op de vingers van één hand te tellen en ze leven gevaarlijk ;-).

      Natuurlijk zijn er meer dingen (dan voeding) waar we rekening mee moeten houden. De evolutionaire lens suggereert heel veel andere mismatches. Om toch nog even bij voeding te blijven, hier een die je vermoedelijk aanspreekt. Het paleo template leert ons dat mensen in hun normale habitat niet dag in dag uit precies dezelfde hoeveelheid micronutriënten en antioxidanten binnenkrijgen en al helemaal niet in doses die een humane voeding helemaal niet kan leveren. Het slikken van een multivitaminepil en allerlei geconcentreerde antioxidanten is vanuit het paleoperspectief dus potentieel problematisch. En guess what? Goed onderzoek laat steeds duidelijker zien dat het inderdaad precies zo werkt. Suppletie werkt meestal – D en K2 zijn waarschijnlijk uitzonderingen en daar is een evolutiegeneeskundige verklaring voor – averechts.

      • willem zegt:

        Deze constateringen omtrent het slikken van pillen zijn mij uit het hart gegrepen!!
        Uiteraard medisch noodzakelijke aanvullingen bij een zieke uitgezonderd.

      • willem zegt:

        Word jij erin geduwd, jouw zes medelezers dan evenzeer, Melchior!
        Mijn afkeer van de pseudowetenschappers en ‘alternatievelingen’ zal even groot zijn als die van jou. Het blijkt soms teveel gevraagd om eens goed naar de verschillen tussen rationeel en wazig te kijken. De reden waarom ik mij aangetrokken voel tot dat wat we onder de noemer paleo samenvatten, is nu juist dat deze op de menselijke evolutie is gebaseerd, zich orienteert op basis van wetenschappelijke kennis, zeer rationeel en logisch is en voortdurend smeekt om meer en goed onderzoek naar de effecten van de levensstijl op de mens. En ‘paleo’ speelt niet voor god..
        En wie niet de moeite neemt, of niet bij machte is, om daaruit een voordeel te halen, tja, het zij zo.

    • Mariet Hoen zegt:

      Geef haar/ hem een beetje tijd !!!!!

      Ik herken de boosheid ( was toch zo goed om je agressie eens flink te uiten ) en
      ( liefs met kickboxen, maar ook verbaal )
      Waarom moet ik en die anderen niet, iedere dag er mee bezig zijn. Waarom wordt ik doodgegooid met al die tegenstrijdige adviezen. Ik wil gelukkig zijn en onbekommerd rondhuppelen.

      En waarom wordt ik in een hoekje geplaatst, van eigen schuld, dikke bult ?

      Zoals in een ander draadje door Bert : “Als ik te dikke mensen zie of hoor praten over hun gewichtsprobleem (of ik zie er zelf een probleem in bij hun..) en ze hebben het over sport… denk ik altijd maak eens een berekening.. !! Maak het eens inzichtelijk…. Niet paleo eten,… maakt het zo makkelijk om te overeten…koekjes, snoepjes, brood.. het is allemaal zo licht en DENSE… Deze berekening verwonderd mij dat mijn calorien zoveel lager zijn dan geadviseerd.. Ik eet elke dag hetzelfde. Heb geen honger en ben ook niet te vet”

      Trots op zichzelf, maar zo verwaand neerkijkend op zijn medemens. Daar wordt ik boos van.
      Niet denken Bert ( veroordelen ) , maar doen. Op een sensibele manier, waarbij je zelf op je bek kunt gaan, je medemens de waarheid en je hulp aanbieden.

      Allemaal trots 😉

      • Mariet Hoen zegt:

        Tsja, als ik had geweten, wat ik nu weet, dan had ik deze post niet zo geschreven. Weer wat geleerd 😉 Want boosheid uiten, vind ik, mag als er reden toe is. Bijvoorbeeld omdat je al jaren ziek bent en je er pas nu achter komt, dat de dokters een verkeerde diagnose hebben gesteld. Of, zoals in mijn geval, al jaren de verkeerde adviezen krijgt.

        Maar, wat zich nu afspeelt noem ik : Concurrentie, concurrentie 😦
        Aliëtte heeft concurentie !
        Negatieve concurrentie, dat wel en die keert zich altijd tégen degene met de negatieve concurrentie !
        Afzetten, verdachtmakingen, zaken verdraaien en belachelijk proberen te maken. Als de ‘kei’ een kopje kleiner is te maken, heb je de ijdele hoop dat je jaloezie afneemt en je weer onbekommerd kunt doorgaan in de illusie dat jij véel beter bent. ILLUSIE !

        Positieve concurrentie, daarentegen, zorgt er voor dat je als iemand beter is dan jij, jij de jaloezie, die dat opwekt, positief gebruikt om jezelf uit te dagen, nét zo goed of zelfs beter te worden dan die kei 😉
        ( in de sport een veel gebruikt manier om elkaar beter te helpen worden, optrekken )
        Maar dan moet je aan zelfonderzoek doen, uitvinden wat heeft die ander wat ik niet heb en wat heeft die kei ontwikkeld, waardoor hij/zij zo’n kei is en dan :

        AAN ‘T WERK.

      • @Melchior, ik kom tussendoor ook nog even vervelen 🙂 Zullen we afspreken dat therapeuten in de complementaire zorg worden beoordeeld op hun argumenten? Daar word ik blijer van dan in een hoek geduwd te worden. Er zijn echt wel zinnig denkende complementaire therapeuten. En volgens mij ben jij dat ook gewoon met me eens!

    • Jo tB zegt:

      A. Jonkers, fantastisch dat je je leven en gezondheid in eigen hand hebt genomen. Het is vechten tegen de bierkaai met professionals. Voor ieder symptoom geven ze een pilletje en voordat je het weet zit je wel 20 pillen per dag te slikken. Gezonder worden ho maar. Fantastisch dat je een uitstekende begeleidster in Janet hebt gevonden. Ik had die luxe niet destijds en ging het internet op: alle richtingen in de leefstijl ordners vol gelezen: low carb, raw, paleo enz en heb mijn eigen conclusies getrokken wat ik wel en niet kon volhouden. En vooral leren luisteren naar mijn eigen lichaam, die vertelt me feilloos als ze iets niet goed vind. Dus als het niet strikt paleo is, prima. Mijn genen zijn op één manier geschut, de jouwe op een andere manier, en wat goed voor mij is, zal niet goed voor jouw zijn. Dus adviezen (ook op deze site) kunnen vaak alleen maar algemeen zijn, want we mogen niet op de stoel van de professional gaan zitten. Ik kan je alleen maar vertellen hoe het mij is gegaan (n=1) en hopelijk kun je er wat mee. Het zal je een richting aangeven waarin je verder onderzoek kan doen of het ook op jezelf deels betrekking kan hebben. Ik wens je veel geluk en succes op je pad naar een gezonder leven. Ik leef met je mee in je worsteling om je gezondheid onder de knie te krijgen. Bedenk dat de situatie waar je nu inzit over een reeks van jaren is ontstaan en dus niet te verbeteren in een jaar. Je lichaam werkt er hard aan, gun het de tijd om het in zijn eigen tijd te doen, en je wordt beloond. Het kan wat jaartjes doen, maar het komt er.

    • Mariet Hoen zegt:

      A.Jonkers, geef jézelf eens de tijd ! Lees op je gemak het hele blog door ipv meteen te ageren. Wie weet 😉

      • Ik denk dat ik ietwat overreageerde omdat A. Jonkers de kwakzalverskaart trekt. Frank van Berkum – die ik eigenlijk behoorlijk respecteer – heeft daar ook een handje van. Dan noemt hij Terry Wahls een kruidenvrouwtje en wijst elke mogelijkheid dat de resultaten in haar onderzoek ook maar iets met de interventie te maken hebben a priori van de hand. Typisch internistengedrag.

        Dus nogmaals, sorry als ik wat fel uit de hoek kwam. Ik geef toe dat we weinig weten, in de mist zitten en slingerend van de ene brulboei naar de andere varen. Maar het leidend principe dat we hanteren verhoudt zich tot dat van mensen als Frank van Berkum als GPS tot een leeggelopen vloeistof-kompas.

      • Mariet Hoen zegt:

        Meichior, Je hebt helemaal gelijk om van je af te bijten ( sinds Milind Watve kán ik nog alleen maar in agressieve beelden denken 😉 lekker toch )
        Zachte heelmeesters maken stinkende wonden !
        en zijn véeel te duur 😉

  16. Jan Peter van Doorn zegt:

    Toch even over pillen.

    Een aantal zeer gewaardeerde van de 6 lezers noemden de volgende suppleties (ik weet helaas niet meer wie maar James zat er zeker bij):

    boterolie
    lysine
    Vit C
    Omega 3
    Vit D

    en Melchior hier net boven voegt daar K2 aan toe.

    Help me out!

    • willem zegt:

      Melchior voegt daar niet K2 aan toe, JP, maar beweert (ik volg hem daarin) dat pilletjes eten wrs. averechts werkt, BEHALVE wrs. die met D en K2.

    • Alex zegt:

      @Jan Peter Neem aan dat dit geen nieuws voor je is, maar wil het toch met je delen: Je vindt K2 in dierlijke voeding, met name orgaanvlees en gefermenteerde dierlijke en plantaardige voeding (K2 is een bijproduct van fermentatie). Goede bronnen van K2 zijn natto, orgaanvlees, boterolie en gefermenteerde levertraan.

      Boterolie is niet hetzelfde maar wel vergelijkbaar met ghee, in die zin dat boterolie gecentrifugeerde boter is waarbij de olie wordt gescheiden van de eiwitten; ghee (geklaarde boter) is een soortgelijk proces, maar dan door verhitting.

      Lysine zit voornamelijk in dierlijke producten (vlees/gevogelte/vis/eieren), maar ook in avocado. Geen idee hoe Melchior hier tegenover staat, maar persoonlijk ben ik van mening dat je door het regelmatig maken (en drinken/eten) van bottenbouillon (ben buljong :-)), dat rijk is aan collageen/gelatine goed voor je huid, haar, pezen, kraakbeen en organen (darmen) zorgt doordat je o.a. aminozuren als glycine, proline and lysine binnenkrijgt.

      Hoop dat je hier evengoed iets aan hebt. 😉

  17. A. Jonkers zegt:

    “Het blijkt soms teveel gevraagd om eens goed naar de verschillen tussen rationeel en wazig te kijken.”
    Dat is nu juist iets wat ik wel doe. Ik ben wetenschapsjournalist en samen met Janet is dat volgens mij een aardig sterke combinatie. Juist omdat ik graag evidence zoek (net als jij Melchior, ik beschouwde jóu dus niet van kwakzalverij, dat heb je veel te persoonlijk opgevat – het ging me om het geheel aan reacties samen) neem ik niet alles voor zoete koek aan. Ik ben vóór De Grote Twijfel, zeker in de wetenschap. Janet is trouwens precies zo en zit met mij helemaal op één lijn. Zo heb ik grote twijfels bij het nachtschadeverhaal (zij ook). Dat mag. Daar hoef je iemand niet om te verketteren. In de reacties komen opmerkingen als ‘dat ik me niet heb verdiept in de wetenschap’, dat is natuurlijk onzin. Iedereen weet dat voedingswetenschap vooral bestaat uit hypotheses en dat de keiharde bewijzen vooralsnog ontbreken. Natuurlijk zijn er veelbelovende aanwijzingen voor paleo, low carb etc, vandaar dat ik er ook in geïnteresseerd ben en het op mezelf toepas, maar ik ben wel iemand die graag een slag om de arm houdt en zich altijd blijft afvragen: is dit wel zo? Dat mag je vervelend vinden, maar voor mij is het de juiste manier om met wetenschap om te gaan: geen tunnelvisie (en nee, daar bedoel ik jou niet mee Melchior, maar ik zeg dit in het algemeen), maar vragen blijven stellen.

    • willem zegt:

      Jij citeert mij, bovenaan. Maar als wetenschapsjournalist kun je vast veel beter lezen dan je nu doet. Dit citaat was, uiteraard (zie de context), in zijn algemeenheid bedoeld en niet gericht aan jouw adres!

  18. A. Jonkers zegt:

    En waarom ik gisteravond zo fel reageerde is precies vanwege (goedbedoelde maar kwetsende) opmerkingen: “Ik leef met je mee in je worsteling om je gezondheid onder de knie te krijgen. Bedenk dat de situatie waar je nu inzit over een reeks van jaren is ontstaan en dus niet te verbeteren in een jaar. Je lichaam werkt er hard aan, gun het de tijd om het in zijn eigen tijd te doen, en je wordt beloond.”

    Dit impliceert dat ik en wij mensen onze gezondheid volledig in eigen hand hebben en dat paleo dit allemaal kan verhelpen. Het is mooi dat mensen dit geloven, maar voor mij is het wel een geloof waar je vraagtekens bij kan en mag zetten. Het klinkt bijna als: je ziekte is je eigen schuld, had je maar strikt paleo moeten eten. Dat raakt me diep.

    • Jo tB zegt:

      Mijn excuses als mijn opmerkingen verkeerd vallen. Ik heb gereageerd op jou opmerking:

      De onstekingswaarden in het bloed zijn gedaald, maar het zou mooi zijn als nu ook het longbeeld zou verbeteren. Ik heb de chronische vorm die kan leiden tot longfibrose. Dat is geen perspectief waar ik naar uitkijk. Na 6 maanden op een ander eetpatroon is het longbeeld helaas nog onveranderd gebleven: dus veel granulomen, knobbeltjes/gezwelletjes van witte bloedcellen op de plek van gezond longweefsel. Ook is het volume van de rechterlong wat afgenomen door de sarcoïdose (maar dat was al zo). Geen idee of die granulomen in de longen weg te krijgen zijn, ze zitten er al 20 jaar. Maar toch heb ik (ook dankzij betere medicijnen hoor) een veel betere conditie gekregen en momenteel heb ik erg weinig last van die longen. Dus er is hoop 😉

      Jij klinkt teleurgesteld (is dat het goede woord?) dat na 6 maanden van een ander eetpatroon dat nauwelijks tot geen verbetering in de longen zijn waar te nemen. Verderop zeg ze zitten er al 20 jaar.
      Iets wat er al 20 jaar zit kun je niet verbeteren in 6 maanden en nergens impliceer ik dat ziekte eigen schuld is. Je hebt er zelf voor gekozen om jezelf op een ander eetpatroon te zetten, en daar zit een verwachting aan, en kan ook een teleurstelling inhouden. Dat is toch een worsteling met ups en downs en impliceert niet dat het eigen schuld, dikke bult is als je ziek word.

      • Daniel zegt:

        Jo tB zei “Iets wat er al 20 jaar zit kun je niet verbeteren in 6 maanden….”

        Dat is precies waarom ik met het verhaal van de nierwaardes kwam. Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen.

  19. A. Jonkers zegt:

    beschouwde = beschuldigde in eerste post trouwens

  20. A. Jonkers zegt:

    Ik wilde je trouwens even mailen, Melchior, maar kan nergens op deze site een e-mailadres vinden.Dan kan ik je uitleggen dat ik niet jou persoonlijk van iets betichtte. Ik snap dat dat in het verkeerde keelgat schoot en wil graag verduidelijken wat ik bedoelde.

  21. A. Jonkers zegt:

    Hoi Jo,

    “Jij klinkt teleurgesteld (is dat het goede woord?) dat na 6 maanden van een ander eetpatroon dat nauwelijks tot geen verbetering in de longen zijn waar te nemen.”

    Integendeel! Ik voel me stukken beter sinds een half jaar geleden. Ik heb nauwelijks longklachten en tel mijn zegeningen! Een heel verschil met anderhalf jaar geleden, toen ik doodziek op de spoedeisende hulp terechtkwam. Ik heb 20 jaar met een verkeerde diagnose rondgelopen (astma), pas anderhalf jaar geleden bleek dat het geen astma was maar sarcoïdose. Ik koester niet de verwachting dat een ander eetpatroon de granulomen in mijn longen kan doen verdwijnen, zeker omdat ik de chronische, sluipende vorm heb en niet de acute vorm, waarbij de granulomen vaak na twee jaar verdwenen zijn. Maar van teleurstelling is geen sprake, ik ben juist dolblij dat het zo goed met me gaat 🙂

  22. Let op. Deze zal met gejuich worden ontvangen door de groeiende anti paleo brigade. Zie je wel, we zijn volledig aangepast aan de moderne omgeving! Jammer alleen voor ze dat de functie en relevantie van die recente mutaties volslagen onduidelijk zijn ;-).

  23. EleanorYeldHutchings ‏@Eleanor_YH 22 mei

    Your opinion @ProfTimNoakes ? study shows link between processed food and auto immune disease.

    Tim Noakes ‏@ProfTimNoakes 22 mei

    @Eleanor_YH IMO auto immune disease is caused by “leaky gut” resulting from unhealthy balance of gut bacteria due to hi-carb junk foods

    Waarom geeft Tim Noakes dit antwoord? Omdat hij Spreadbury heeft gelezen en ‘paleo’ denkt (dus niet alleen low carb).

  24. A. Jonkers zegt:

    Maar ja, je weet het zelf: ‘opinions are like assholes – everybody’s got one’. En zeker op het gebied van voeding. 😉 Om meningen zitten we, kortom, niet verlegen. Nu de feiten nog. ‘A link between processed food and autoimmune disease’ geeft hooguit aan dat er sprake is van correlatie, niet causatie. Sarcoïdose is ook gelinkt met het houden van vogels, met overstromingen en met schimmelige ruimtes. Ik ben met geen van die zaken in aanraking geweest. 😉

    Ergo: correlatie is leuk, maar toon die causatie maar eens aan.

    • Are you for real?

      Meen je dat werkelijk, dat associatie geen oorzakelijk verband betekent?

      Pffffffoei… Bedankt. Je hebt me iets volkomen nieuws geleerd.

      Ga alsjeblieft dit blog lezen voor je er dingen op roept. Heb je überhaupt de link naar de post over Spreadbury gevolgd? Heb je daar doorgeklikt naar zijn paper en naar het werk van Fasano? Om te beginnen?

      • A. Jonkers zegt:

        “study shows link between processed food and auto immune disease”

        Daar reageerde ik op. Het lijkt me volstrekt rationeel en gebillijkt om daar een opmerking over correlatie en causatie te maken. Jammer dat je zo hysterisch reageert, bij de VWN was dit soort gedrag niet geaccepteerd. Maar ja, daar ben je natuurlijk ook geen lid van, want we pakken elkaar in die vereniging flink aan (alleen inhoudelijk natuurlijk, we maken de zaken niet persoonlijk zoals jij, want dat is een zwaktebod) en dat trek jij niet, dat is duidelijk.

  25. Alex zegt:

    http://www.trueactivist.com/scientists-officially-link-processed-foods-to-autoimmune-disease/

    Ook als ik het (uiteraard zou ik bijna zeggen ;-)) eens ben professor Noakes’ “IMO auto immune disease is caused by “leaky gut” resulting from unhealthy balance of gut bacteria due to hi-carb junk foods”, blijft toch het feit dat de conclusie uit dit onderzoek een andere is nl zout.

    Als iemand een link heeft gevonden naar het onderzoek zelf dan delen alsjeblieft, ben wel benieuwd of er iets instaat over de in de junkfoodindustrie veelgebruikte vetten (omega 6, transvet).

  26. Hielkje zegt:

    Alex, alleen een samenvatting en die geeft denk ik geen antwooord op je vraag: http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature11868.html?WT.ec_id=NATURE-20130307.

  27. Hielkje zegt:

    Alex, wellicht hier nog wat meer overzicht/inzicht in het zoutonderzoek http://www.msdiscovery.org/news/new_findings/5185-salt-sampler

    • Alex zegt:

      Dank. 🙂

      Het schrappen van fastfood is uiteraard altijd een goede zaak en als iemand aan een autoimmuunziekte lijdt is het wellicht beter om het zoutvaatje minder vaak te hanteren.

      Het is duidelijk dat Staffan Lindeberg (nog steeds) de man is om goed naar te luisteren (verwijzing naar film Steinzeitrezept), daar zou ik trouwens graag eens een vork(je) mee willen prikken, my kind of food.

      “Although it has been difficult to separate salt need from salt preference,
      current levels of salt consumption exceed salt need and are associated with
      adverse clinical outcomes. High salt intake is associated with high blood
      pressure and increased rates of cardiovascular disease. Experimental studies
      continue to provide information about mechanisms for these adverse effects of
      salt. In clinical trials, a reduction in salt intake is associated with reduced
      blood pressure, more so in persons with hypertension than in those with normal
      blood pressure. Although not discussed in the present review, it should be noted
      that reduced salt intake is associated with greater blood-pressure responses to
      antihypertensive drug therapy, including drug therapy in patients with resistant
      hypertension.85,86 Most, but not all, clinical trials have shown that reduced
      salt intake is also associated with decreased risks of cardiovascular events and
      death. Consequently, recommendations for reducing the currently high levels of
      salt consumption in the general population seem justifiable, although in terms
      of safety, the lower limit of salt consumption has not been clearly identified.
      It may be premature to discount the apparently paradoxical cardiovascular
      outcomes associated with low salt intake, particularly in specific clinical
      conditions (e.g., type 1 or type 2 diabetes and congestive heart failure that is
      aggressively treated with diuretic agents). Less-rigorous targets for salt
      reduction may be appropriate for these and other patient groups.”

  28. A. Jonkers zegt:

    “Meen je dat werkelijk, dat associatie geen oorzakelijk verband betekent?”

    Jemig, Melchior. Natuurlijk meen ik dat. Dit is basiskennis hoor voor wetenschappers en wetenschapsjournalisten.
    Natuurlijk is associatie geen oorzakelijk verband. Jij adviseert mij dit hele blog te lezen, maar ik zou jou willen adviseren om wat te lezen over de valkuil correlatie en causatie te lezen. Hans van Maanen, net als ik lid van de Vereniging voor Wetenschapsjournalisten in Nederland (waarom zit jij daar eigenlijk niet bij?) geeft daar hele goede workshops over. Hier kun je ook alvast mee vooruit: http://www.stats.org/faq_vs.htm
    Ik vind overigens dat je bijzonder agressief reageert op een beetje tegengas. En je lijkt het ook allemaal zo persoonlijk op te vatten. Kom op zeg, als je niet wilt dat mensen jou als een goeroe gaan zien, moet je niet dingen roepen als dat ik het hele blog moet gaan lezen. Er is meer dan dit blog, out there…

    • willem zegt:

      Heel simpel, Aliëtte Jonkers. Veel van jouw vragen en opmerkingen zijn elders op dit blog al, vaak vele keren, aan de orde gweest. Daarom is het logisch dat je erop gewezen wordt om eerst toch maar even hier en daar rond te kijken, voordat je met zwaar geschut meent de boel wat op te moeten schudden. Mag wel, maar verwacht dan genoemde reacties.
      Associaties (welke?) betekenen (zijn, leggen?), volgens jou, geen oorzakelijk verband (waarmee en waartussen?).
      Taalkundig kan ik daar geen kant mee op. Wellicht wil je een toelichting geven, liefst met praktisch voorbeeld. Dank je.
      ‘…de valkuil correlatie en causatie..’. Neem me niet kwalijk. Kan dit niet volgen, maar hoor graag waar het op slaat. Als wetenschapsjournalist mag je, vind ik, je toch wel bedienen van een toegankelijk en enigszins juist taalgebruik. Nogmaals dank!

      • Als in een periode de ooievaars toenemen en het aantal kinderen dan kan je ooievaars met kinderen correleren. Maar een causaal verband is er niet. Daar wijst Jonkers op.

        • Wouter, hoe vaak hebben we het daar niet over gehad hier? In hoeveel postings heb ik geschreven “Associatie is niet gelijk aan oorzakelijk verband. Repeat after me: Associatie is niet gelijk aan oorzakelijk verband.” Ik denk in minstens de helft van de stukken en dan nog eens tientallen keren in de reacties. Het vormt de basis van mijn wantrouwen jegens epidemiologisch onderzoek onder nauwelijks van elkaar verschillende groepen, ook een rode draad hier. Ik vind het bespottelijk dat A. Jonkers een collega hier op attendeert.

      • willem zegt:

        Dank je, Aliëtte de Heij (grapje moet kunnen, toch, Wouter?).
        Dat van die ooievaars met hun kinderen geloof ik wel. Nu gericht op voeding en gezondheid.
        Wanneer het aantal diabetici toeneemt, gelijk op met een zekere verandering in eetpatronen en levensstijl, mag dan van ‘causaal’ worden gesproken?
        Wanneer een bevolkingsgroep die in de oorsponkelijke leefomgeving geen ‘westerse’ beschavingsziekten vertoonden, overgeplaatst naar een geindustrialiseerde habitat en daar en masse gaan lijden aan deze beschavingsziekten, mogen we dan over causaal spreken?

      • Peter van Scorel zegt:

        “Daar wijst Jonkers op.”
        Volstrekt overbodig, MM en zijn 6000 lezers weten dat wel.
        het ” Pffffffoei… Bedankt. Je hebt me iets volkomen nieuws geleerd.” ontbeert slechts een sarcasmeteken voor de slechte verstaanders.

      • Wat een felheid 😉 ik reageerde alleen op het verzoek van Willem om een toelichting te geven(“… ‘…de valkuil correlatie en causatie..’. Neem me niet kwalijk. Kan dit niet volgen, maar hoor graag waar het op slaat. Als wetenschapsjournalist mag je, vind ik, je toch wel bedienen van een toegankelijk en enigszins juist taalgebruik. …”) . Ik zou niet durven om te suggereren dat Melchior het verschil tussen relatie en correlatie niet zou kennen. Ik ging niet in op inhoud. Heb ik gewoon een stukje taaltechnische ironie gemist anders?

      • Fien zegt:

        Willem zei: “Wanneer het aantal diabetici toeneemt, gelijk op met een zekere verandering in eetpatronen en levensstijl, mag dan van ‘causaal’ worden gesproken? Wanneer een bevolkingsgroep die in de oorsponkelijke leefomgeving geen ‘westerse’ beschavingsziekten vertoonden, overgeplaatst naar een geindustrialiseerde habitat en daar en masse gaan lijden aan deze beschavingsziekten, mogen we dan over causaal spreken?”

        Ik weet niet zeker of ik de gedachte achter deze vragen wel goed begrijp, want je maakte een grapje dat ik ook al niet doorhad. Maar als je een serieus antwoord wilde horen, dan is het tweemaal “nee”.

      • Fien zegt:

        Achteraf vind ik mijn reactie onduidelijk. Aanvulling: Je vraagt Arielle Jonkers om concrete voorbeelden, maar haar terechte punt is nu juist dat je een correlatie tussen twee variabelen *nooit* zonder meer mag interpreteren als een causale relatie. In het bekende ooievaarsverhaal dat Wouter aanhaalt, heeft de correlatie hoogstwaarschijnlijk geen enkele betekenis. Gewoon twee verschijnselen die om wat voor reden dan ook eenzelfde patroon volgen. Daarom vind ik het ook niet zo’n goed voorbeeld. Vaker is er namelijk sprake van intervenierende variabelen, die van invloed zijn op beide onderzochte variabelen. De correlatie tussen A en B is dan te danken aan C of/en D, enzovoort.

        • Dank, Fien. Er is een mooi dosis respons verband tussen televisie kijken (A) en het optreden van coronaire hartziekte (B). Lange tijd werd deze correlatie gebruikt om het ooievaarseffect te illustreren (om helemaal correct te zijn, er werd gesproken over het aantal TV-toestellen per capita en de incidentie van CHD). Televisie kijken op zich veroorzaakt natuurlijk geen hartproblemen, het zijn andere factoren, die gekoppeld zijn aan het televisie kijken, die causaal gerelateerd zijn, zoals inactiviteit (C) en snacken (D), werd gezegd. Tot op zekere hoogte waar, natuurlijk. Het ‘grappige’ is dat later onderzoek steeds meer suggereert dat er wel degelijk een direct causaal verband is tussen A en B. In de avonduren lange tijd in een felle lichtbron turen interfereert met een normale functie van de HPA-as. HPA-as dysfunctie is direct causaal gerelateerd aan hartproblemen.

          Vanuit paleoperspectief best logisch en voorspelbaar, zei de goeroe ;-).

      • Alex zegt:

        Arielle, Aliëtte… lees eens de hele draad door Fien, dan zie je waar het mis gaat en waardoor. 😉

        Idem als met jouw reactie op Wilma en de daaropvolgende rooksignalen, kwestie van interpretatie van geschreven tekst. Of dit soort projecten gunstig uitwerken op het verbreiden van het paleo perspectief valt af te wachten, persoonlijk ben ik ook niet zo van dat cavemangedoe. 😀

      • Alex zegt:

        “Vanuit paleoperspectief best logisch en voorspelbaar, zei de goeroe 😉 .”

        Dat is ook de kracht van je boodschap Melchior, de logica en voorspelbaarheid. 😉

      • Eigenlijk is een basis discussie over goede wetenschap bedrijven denigrerend tussen experts onderling. Als men mij als chemicus zou het verschil tussen atomen en moleculen zou gaan uitleggen dan zou dat ook een verspilling van tijd zijn. Zaken als causaliteit wel of niet dat is basis theorie bij voeding en gezondheids-experts. Het inhoudelijk debat zou vele stappen verder moeten gaan.

        • Ik noem mezelf beslist geen expert, maar voelde me toch als een timmerman die werd verteld dat je de massa van de hamer het werk moet laten doen als je een spijker in een balk slaat ;-).

          Zullen we het dan maar gaan hebben over Alessio Fasano, zonuline, tight junctions, transglutaminase en tarwe?

          O shit, ik heb morgenochtend een deadline van een stuk voor een pulpblaadje :-). K*t!

      • Fien zegt:

        Alex, ik heb de hele draad gelezen en ik heb helemaal niets gezegd over mevrouw Jonkers (sorry, verkeerde voornaam gebruikt) en ik heb me ook niet gemengd in de ontstane discussie en commotie. Ik beantwoordde uitsluitend de vraag van Willem. Welk verband jij ziet tussen mijn kritiek op het Wilma-project (A) en mijn post over intervenierende variabelen (B), is mij volstrekt onduidelijk.

      • Een timmerman weet niet waar je het over hebt wanneer je hem gaat uitleggen dat hij de massa van de hamer het werk moet laten doen als hij een spijker in een balk slaat. Hij slaat echter wel in één klap een vijfduimer in een houten balk.

      • Alex zegt:

        Mijn fout Fien, ik ging er (ten onrechte) van uit dat je in het kader van deze draad postte.

        Je m’excuse moi. 😉

    • “Jemig, Melchior. Natuurlijk meen ik dat. Dit is basiskennis hoor voor wetenschappers en wetenschapsjournalisten.”

      Jeese Louise, ik kan het nauwelijks geloven… Snap je niet hoe onwaarschijnlijk badinerend je tegen me praat? Je denkt werkelijk dat het nieuw voor me is. O grote god. Ga weg!

      Waarom ik niet bij dat clubje zit? Omdat ik het niet in mijn hoofd zou halen om mezelf ‘wetenschapsjournalist’ te noemen. Kom op zeg, wat een flauwekul. En omdat ik een bloedhekel heb aan opgeblazen kikkers met een veel te hoge dunk van zichzelf.

      • corrien zegt:

        MMMMMmmmmmm kikkers, opgeblazen nog wel, daar komen ooievaars op af; volgende week geboortegolf 😉

      • Fien zegt:

        Geen geboortegolf van kleine mensjes gelukkig, want door de koude en natte lente gaat het op dit moment matig met de ooievaaraanwas. Ik volg de webcams van Beleef de Lente en op het ooievaarsnest zijn er nog maar twee jonkies over. Moeder heeft er onlangs eentje het nest (12 meter hoog) uitgewerkt en had eerder al een klein pulletje met huid en haar verslonden. Jaja… de natuur en zo. Maar geen leuk gezicht.

        • Ja, de natuur… Jasses. Er is plenty archeologisch bewijs dat kannibalisme ook tamelijk ehhh…. paleo is. In dat opzicht mogen we blij zijn dat we in een redelijk beschaafd land wonen.

          En voor romantici die denken dat dit overdreven is… Klik hier niet als je geen sterke beelden verdraagt.

      • Fien zegt:

        Krijgen kannibalen niet de ziekte van Creutzfeld-Jakob of iets dergelijks? Zou ik wel terecht vinden van Moeder Natuur, want je eigen soort opeten gaat ver. Ooievaars en andere vogels doen het tenminste nog uit noodzaak: te weinig voedsel voor zichzelf en de kuuks.

        Bij die vrolijke foto van jou moest ik onwillekeurig denken aan een idiote rage onder bepaalde feministen in de jaren zeventig. Na een bevalling de moederkoek met z’n allen oppeuzelen. Wel gebakken en gekruid, niet rauw. Ik word spontaan een beetje misselijk bij het idee alleen.

        • Ha, ha, ik heb eens een verhaal geschreven over een vent (een Nederlander met een verleden in de farmaceutische industrie) die pillen maakte van menselijke placenta’s. Hij was er van overtuigd dat zijn pillen overal tegen hielpen en vooral dat mannen er potenter van werden. Het materiaal kocht hij van ziekenhuizen in Polen, de vervaardiging vond plaats in in zijn garage in Lelystad…

          En ja, het consumeren van menselijke hersenen wordt geassocieerd met het ontwikkelen van kuru. Je hebt ook nog Koro. Hieronder een uitleg van de twee totaal verschillende ziektebeelden ;-).

          Koro of Genitaal Retractie Syndroom

          In Maleisië heet het ‘Koro’, de Chinezen noemen het ‘Suo Yang’. Het is geen levensbedreigende kwaal, maar wel erg invalidiserend en meestal lastig te behandelen. Het gaat om de vaak plotseling optredende, heftige angst dat de penis kleiner en kleiner wordt, om tenslotte geheel in de buik te verdwijnen. Lijders aan het vaak in epidemieën optredende genitaal retractie syndroom zijn er tijdens een aanval van overtuigd dat ze zonder hulp zullen overlijden, vandaar dat een ‘uitbraak’ doorgaans tot overbelasting van eerstehulp posten en ziekenhuizen leidt. Koro kent een piek in de koudere jaargetijden en slaat bij voorkeur toe als mannen – die zich in Azië nog sterker dan in het westen met hun penis identificeren – tijdens het buiten plassen hun geslacht zien of voelen krimpen. Doordat de doodsangst tijdens zo’n crisis alle eventuele schaamte overtreft, gaan slachtoffers doorgaans met de broek op de knieën, hun plasser stevig vasthoudend, op zoek naar hulp. Die hulp bestaat uit plaatselijk toegediende warmte en uit geruststelling. Niet zelden is de angst voor penisverlies zo groot dat de patiënt tijdens een aanval terplekke een snoer om de penis knoopt om het kostbare kleinood aan het dischtstbijzijnde zware object te verankeren. De literatuur maakt melding van mannen die op deze wijze zijn doodgevroren of doodgehongerd. Ook Aziatische vrouwen lijden aan het syndroom, zij het in aanzienlijk geringere mate. Zij hangen, doorgaans profylactisch, zware voorwerpen aan hun schaamlippen.

          Kuru

          Klinkt maar net iets anders dan ‘Koro’, is ook cultureel gebonden, maar is niettemin heel andere koek. Ernstiger. Kuru, ook wel eufemistisch ‘de lachende ziekte’ genoemd, komt voor onder mensen die gewoon zijn hun doden op te eten, in plaats van de schop ter hand te nemen of een doodgraver te bellen. Deze smakelijke traditie is nog springlevend onder de pygmeeën op Papua Nieuw Guinea. Vrouwen en kinderen gedijen prima op het vaak half bedorven vlees van opa en oma, maar mannen moeten zo’n afscheidsdiner vaak bekopen met een vreselijke ziekte. Aanvankelijk vertonen ongelukkige heren tics, na een tijdje treden persoonlijkheidsveranderingen op en tenslotte kunnen ze alleen nog maar onbedaarlijk lachen. Na enkele weken sterven ze aan verlamming van de ademhalingsspieren. Kunnen mannen minder goed tegen bedorven mensenvlees dan vrouwen en kinderen? “Nee hoor,” zegt de ontdekker van het syndroom, de bejaarde Amerikaanse hersenspecialist Dr Daniël Gajdusek. “Papua’s geloven dat ze door de hersenen van een overledene te eten, de krachten, macht en goede eigenschappen van die persoon overnemen. Zoals in de meeste culturen eisen de mannen het beste voor zichzelf op, dus mogen zij een lijk altijd het eerst aansnijden. Alleen zij mogen zich tegoed doen aan die delicate hersenen. Maar menselijke hersenen zijn niet zelden besmet met prionen, de beruchte, verminkte eiwitten die dodelijke hersenkwalen als Creutzfeldt Jakob kunnen veroorzaken.” De Papua’s laten zien hoe lastig gewoonten en geloofsovertuigingen zijn te beinvloeden. Ondanks doordachte bewustmakingscampagnes van hulporganisaties blijven de Papua-mannen schedels leeglepelen. En met roken willen ze ook al niet stoppen.

  29. A. Jonkers zegt:

    @Willem:
    Ik discussieer toch niet met een hele groep? Ik heb om het e-mailadres van Melchior gevraagd, maar dat geeft hij niet. Dus antwoord ik maar zo. Ik voel me niet geroepen om van alles te gaan uitleggen, mijn reactie was gericht aan Melchior. Verder is Google ook úw beste vriend.

    En ik ben zeer verbaasd over de opmerking dat ik ” met zwaar geschut de boel wil opschudden”.
    Ik ben niet de vijand, mensen. Ik ben iemand die zeer enthousiast is over de hele paleo-filosofie. Ik noem het alleen geen keiharde wetenschap. Dat is blijkbaar al genoeg om bijtende, sarcastische en ronduit beledigende opmerkingen over je heen te krijgen. Niet chic. En daarbij ook heel opmerkelijk dat een journalist die zich geen goeroe noemt zich zo verschrikkelijk aangevallen voelt. Blijkbaar is er geen rationele discussie mogelijk. Jammer, want zo krijgt het grote publiek nóg meer het idee dat aanhangers van de paleo-leer zich op sektarische wijze menen te moeten verdedigen. Kom op zeg, cut the drama.

  30. knutselkost zegt:

    (ben niet nieuw maar heb naam veranderd, was lll5)

  31. Cherie zegt:

    “cut the drama” En begin bij jezelf!

  32. Er is een reden waarom ik ongebruikelijk fel ben tegen collega A. Jonkers. Ze kent die reden. Ik vind het onbegrijpelijk dat ze het lef heeft me hier de les te komen lezen en moet moeite doen om het fatsoen op te brengen niet te vertellen wat ze me heeft geflikt. Neem van me aan dat ik een reden heb om behoorlijk gepist op het mens te zijn.

    Met paleo-sektarisme heeft het allemaal niks te maken.

    • A. Jonkers, ik stel voor onder ogen te zien dat wij elkaar niet begrijpen en niet liggen. We zijn uit totaal verschillend hout gesneden. Dat heb je soms. Pech. Ik heb geen behoefte aan email contact met iemand die mij achter mijn rug om heeft genaaid en die bovendien niet bereid is de links in mijn argumentatie te volgen. Veel succes, ik hoop dat je gezond wordt, echt waar, maar ook dat onze paden elkaar niet meer zullen kruisen. Ajuus.

  33. Paleolland zegt:

    Hoi Melchoir, bedankt voor het filmpje, wederom super interessant! Jammer dat er geen ondertiteling bij dit soort video’s is, want ik vrees dat sommige mensen aan wie ik dit zou willen laten zien (zoals mijn ouders bijvoorbeeld) het niet zouden kunnen volgen zonder.

    Btw, heb je de lange discussie thread op de facebook site van het voedingscentrum al gezien in reactie op een post dat ze kokosolie afraden?

    • Hoi Sjanet!

      Ja, het is een mooie, compacte samenvatting. Het blijft inderdaad een probleem dat dit soort belangrijke informatie bijna altijd in het Engels is en niet ondertiteld omdat de reguliere Nederlandse media dit onderwerp mijden als de pest. Ik had me voorgenomen een Nederlandse transcriptie te maken, maar een extra lading pay the bills werk kwam er tussen :-(.

      Mooie beelden uit The States!

  34. willem zegt:

    Wanneer je, zoals ik, tussen de bedrijven door meeleest, en zo nu en dan een opmerking plaatst, dan ontgaat je nog veel. Wanneer ‘Robert’ mee doet, denk je wellicht: dat is Hoenselaar, toch?
    Wanneer een A. Jonkers zich meldt, kijk je onbevooroordeeld naar de teksten. Je weet immers niet direct wie schuil gaat achter een naam?
    Kijk, mensen als Mariet, James, Hans, Folkert, George, Alex, Wouter, Jan Peter, Jo, Jaap, en meer, die kennen we op basis van hun schrijfsels enigszins. Daarom is het een gok om te reageren op nieuwe (uiteraard zeer welkome) reageerders. Ik kende A. Jonkers niet, bij de eerste reactie. Daarop reageerde Melchior bijtend. Wist ik veel… Nu, niet alleen door de uitlatingen van Melchior, wordt het beeld iets meer helder. Wetenschapsjournalist.
    Al lezend denk ik dan: een journalist moet toch fatsoenlijk kunnen schrijven, zoals een bakker fatsoenlijk hoort te kunnen bakken en een architect fatsoenlijk hoort te kunnen (technisch) tekenen. Vandaar mijn stekelige, en ook ironisch bedoelde bijdragen, over ooievaars en zo. Grapje.. Maar in ernst: waarom aan de ene kant een opmerking over ‘niet discussieren met de hele groep’, maar even verderop wel met de aanspreektitel ‘mensen’ verder kletsen?
    En toch, bijtende reacties, van wie dan ook, mogen, nee, horen hier ook thuis!
    Zet hem op, luitjes..

  35. Een volstrekt willekeurige email correspondentie van een paar jaar geleden, zomaar voor de lol.

    Hi Melchior,

    Hoe is het?
    Ik heb weer een fijn stukje lezerspost ontvangen. Wat kan ik deze dame antwoorden?

    Met vriendelijke groet,

    Van: XXX
    Verzonden: zaterdag 24 september 2011 14:09
    Aan: XXX
    Onderwerp: Medische berichtgeving XXX

    Beste XXX,

    Van je echtgenoot XXX hoorde ik dat ik je rechtstreeks mocht mailen over het volgende: tijdens mijn vakantie in Turkije las ik – op het strand – een medisch artikel van journalist Melchior Meijer. Ik moet bekennen dat ik het nummer inmiddels niet meer in mijn bezit heb, maar in het artikel werd onder meer ingegaan op de veiligheid van aspartaam. In het artikel refereerde de auteur aan een onderzoek waaruit bleek dat aspartaam hersentumoren zou veroorzaken bij ratten.

    Ik ben natuurlijk hartstikke beroepsgeformeerd ;-), maar ik zat daar op het strand te briesen van verontwaardiging, omdat ik het echt heel erg jammer vind dat journalisten als Melchior hun huiswerk niet doen, of misschien hun persoonlijke opvattingen over gezondheid vooropstellen in zo’n artikel. Van de 270 onderzoeken naar aspartaam is nu juist dát onderzoek afgeserveerd door wetenschappers, omdat het ondeugdelijk is uitgevoerd. Saillant detail: de hoeveelheid methanol in tomatensap is beduidend hoger dan die van een glas cola light, om nog maar niet te spreken over een glas wijn of andere alcohol.

    Overigens ben ik normaal gesproken niet zo ‘klim-in-de-pennerig’, maar het valt me steeds vaker op dat in grote publieksbladen/vrouwenbladen (Santé spant trouwens de kroon wat medische fouten betreft, dat blad kan ik dus ook echt niet meer lezen) informatie wordt gegeven die onvolledig, ongenuanceerd of pertinent onjuist is. Ik vind dat de auteurs van het artikel zich hun (grote) verantwoordelijkheid ten opzichte van hun lezers beter moeten realiseren en topkwaliteit zouden moeten leveren en beter bronnenonderzoek zouden moeten doen. (Vanuit de vakvereniging van wetenschapsjournalisten, waar we ons al langere tijd druk maken over onjuiste medische berichtgeving in de ‘algemene’ – d.w.z. niet-wetenschappelijke – media, zijn we ook bezig met een project om, à la Ben Goldacre, die berichtgeving in Nederlandse media te onderwerpen aan een analyse. Hiermee willen we onderzoeken hoe het gesteld is met de kwaliteit van de (medische) journalistiek in Nederland. Daar zullen trouwens niet de publieksbladen onder vallen, we richten ons allereerst op dagbladen. Maar dat terzijde.)

    Mijn mail is niet bedoeld als vervelende kritiek op publieksbladen in het algemeen en (naam blad) in het bijzonder. Goede informatie bieden aan je lezers en de kwaliteit van de journalistiek in Nederland zijn wél onderwerpen die mij erg aan het hart gaan. De informatie op internet draagt er helaas aan bij dat er veel berichten worden nagepapegaaid. Ook wel begrijpelijk, want ook journalisten hebben bij uitgeverijen te lijden onder productiedruk en weinig tijd – zie ook Nick Davies in Flat Earth News, jou vast bekend. Maar juist freelancers hebben, naar mijn mening, als eigen baas veel meer tijd en gelegenheid om de diepte in te gaan en goed uit te zoeken of iets nu klopt of niet. Uiteraard kan iedereen fouten maken, maar de tekortschietende berichtgeving over gezondheidsonderwerpen is wel een trend die ik en andere wetenschapsjournalisten signaleren. Als vakvrouwen en – mannen doet ons dat pijn. 😉

    Bij voorbaat dank voor het lezen van deze mail! En ook bedankt dat ik mocht reageren.

    XXX
    Medisch journalist
    Prins XXXlaan XXX
    XXXX KB XXXXX

    0XX-XXXXXXXX
    06-XXXXXXXXX

    Van: Melchior Meijer
    Verzonden: dinsdag 27 september 2011 12:50
    Aan: XXXXX
    Onderwerp: Re: Medische berichtgeving XXXXX

    Hoi XXXX,

    Goed, dank je. Met jou ook hoop ik?

    Ik begrijp niet waar deze mevrouw op doelt. Het onderzoek naar aspartaam is verre van eenduidig, maar het laatste dat ik er in XXXX over meldde, was dit:

    Aspartaam (E951)

    Aspartaam is momenteel met stip de meest gebruikte kunstmatige zoetstof. Ze komt voor in zo’n beetje alle light- en suikervrije producten, maar ook in veel gewone levensmiddelen, medicijnen, vitaminesupplementen en niet te vergeten in zoetjes! Aspartaam is zo’n 200 keer zoeter dan suiker. Gevaarlijk? Dit zegt het onafhankelijke Voedingscentrum in het pamflet Fabels Over Aspartaam: “Aspartaam wordt regelmatig in verband gebracht met ernstige aandoeningen zoals hersentumoren, epilepsie, hoofdpijn en gedragsveranderingen. Deze uitlatingen zijn vrijwel altijd terug te voeren op onzorgvuldig onderzoek en onterechte conclusies.” En dat kan inderdaad niet anders. Wageningen Universiteit legt uit dat aspartaam bestaat uit de twee doodgewone eiwitbouwstenen asparaginezuur en fenylalanine, plus een beetje methanol. Methanol is op zich giftig, maar de hoeveelheden die je via aspartaam binnenkrijgt zijn zo gering dat het lichaam het moeiteloos uitscheidt. “Appelsap, druivensap en vooral tomatensap bevatten veel meer methanol, maar ook die zijn al sinds mensenheugenis volstrekt veilig,” aldus een woordvoerder van Wageningen Universiteit. Aspartaam heeft het grote voordeel dat het vrijwel precies hetzelfde smaakt als gewone suiker en geen enkele nasmaak heeft. De eiwitbouwstenen leveren een piepklein beetje energie, maar omdat zulke geringe hoeveelheden nodig zijn, is het in de praktijk een vrijwel calorieloze zoetstof

    God verhoede dat er bij ons een equivalent van XXX opstaat. Een pseudowetenschappelijk denkende blaaskaak die alles wat niet in Zijn wereldbeeld past afdoet als kwakzalverij of beroerde journalistiek. Bij de vereniging van (would be) wetenschapsjournalisten wemelt het ook van dergelijke types.

    Groet,

    Melchior.

    Op 27-sep-2011, om 17:07 heeft XXX het volgende geschreven:

    Hier is het druk zoals gewoonlijk. Teveel tijd kwijt geweest aan XXXXX maar ja dat is natuurlijk ook part of the job.

    De dame reageert op het artikel dat in week 35/36 stond ‘Weet wat je eet’ op pagina 120. Daar is de strekking van het verhaal iets anders.

    En natuurlijk zit ook niet te wachten op een XXXXX, maar vind wel dat we een goed antwoord moeten geven.

    Pak anders even het artikel erbij dan weet je wat waar ze het over heeft.

    Groet XXXX

    Van: Melchior Meijer
    Verzonden: dinsdag 27 september 2011 17:45
    Aan: XXXX
    Onderwerp: Re: Medische berichtgeving XXXX

    Okay.

    De toon van dat mens staat me niet aan en ik wantrouw mensen die zichzelf adverteren als ‘medisch journalist’ (what the hell is een medisch journalist, staat gewoon journalist soms niet deftig genoeg, etc), maar ik zal een antwoord formuleren.

    Ik zit momenteel met een paar heel nare deadlines, maar kom er asap op terug. Ik kan alvast zeggen dat het experiment van Soffritti et al minder slecht was opgezet dan veel criticasters (onder wie deze dame) beweren. In het stuk wordt gesteld dat aspartaam in hoge doses giftig is, maar dat er ook onderzoek is dat suggereert dat ‘normale’ blootstelling nadelige consequenties kan hebben. Het maakt waarschijnlijk niet uit of de aspartaam uit coca cola light of uit tomatensap komt.

    Je zou XXX alvast kunnen mailen dat ik in een eerder stuk voor XXXX het onderstaande beweerde (het stukje dat ik je net stuurde), maar dat ik later aanleiding zag om die sussende boodschap aan te scherpen. Je zou haar ook kunnen mailen dat ik contact opneem met Soffritti, want dat zal ik doen. Ik heb de twee kritieken op zijn onderzoek gelezen en ik val er niet van van mijn stoel. Kijken wat de onderzoekers zelf vinden.

    Hier de conclusie van hun onderzoek. Misschien kan XXXXX alvast zelf aangeven welke methodologische blunders de Italianen hebben begaan.

    “The results of this study, our second long-term carcinogenicity bioassay on APM, not only confirm but also reinforce our first experimental demonstration (Belpoggi et al. 2006; Soffritti et al. 2005, 2006) of APM’s multipotental carcinogenicity at a dose level close to the human ADI. Furthermore, the study demonstrates that when life-span exposure to APM begins during fetal life, its carcinogenic effects are increased.

    On the basis of the present findings, we believe that a review of the current regulations governing the use of aspartame cannot be delayed. This review is particularly urgent with regard to aspartame-containing beverages, which are heavily consumed by children.”

    Tot later.

    Groet,

    Melchior.

    Op 27-sep-2011, om 22.34 heeft XXXXX het volgende geschreven:

    XXXXXXXXXX (Adult language)

  36. A. Jonkers zegt:

    Tot slot:

    Een journalist hoort, mijns inziens, geen primair, paleolitisch gedrag te vertonen, maar zich met enige distantie tot zijn onderwerp te verhouden. Doe je dat niet, dan ben je geen journalist, maar een ordinaire lobbyist. Daar is niets mis mee, maar noem je dan lobbyist, en geen journalist. Voor een wetenschapsjournalist is dat nóg belangrijker. daarin moet je onbevooroordeeld naar bronnen en wetenschappelijke literatuur kunnen kijken. Wetenschap zelf is ook dynamisch: wat we vandaag geloven, kan morgen anders zijn. Het toelaten van een sprankje twijfel, bij elke studie, of het nu gaat om observationeel onderzoek, RCT’s of om systematische reviews, is dan altijd gewenst. Voor het vormen van hypotheses hebben we wetenschappers, de taak van de journalist is om die hypotheses kritisch te toetsen. Blijkbaar is MM geen journalist maar een lobbyist, want hij wil maar één ding gelijk krijgen. Wie zegt de paleoleer met groot enthousiasme te hebben omarmd (ik, en ook bijvoorbeeld Frank van B.) maar enige kritische vraagtekens bij de ‘hardheid’ van wetenschappelijke data zet, wordt verketterd en moet de razende toorn van MM over zich heen laten komen. Dat is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Je diskwalificeert je dan als serieuze gesprekspartner.

    Waar Melchior verder op doelt, zal ik graag uitleggen. Ik las eens op een strand in Turkije zo’n luchtig damesblaadje, u weet wel, aangename lectuur met modereportages en voor-en-na-metamorfoses en zo. Daar stond een artikel in over voeding. Tot mijn grote verbazing las ik daar dat de auteur van dit artikel, ene Melchior Meijer, een naam die mij trouwens in het geheel niets zei, beweerde dat aspartaam hersentumoren kon veroorzaken. Het was een nogal hysterisch (hee, zien we een patroon?) artikel waarin mensen bang werden gemaakt voor aspartaam. Laat nou net die ene studie, een rattenstudie trouwens, al jaaaaaren geelden als ondeugdelijk afgeserveerd zijn. Daartegenover staan 270 goede studies die laten zien dat aspartaam bij normaal gebruik volstrekt veilig is. Bij een normale dosis hè, want u weet het: de toxiciteit van een stof zit ‘m in de dosis, Parcelcus zei het al. Enfin, deze Melchior Meijer koos ervoor om deze ondeugdelijke studie alsnog met veel bombarie op te voeren en maakte de lezertjes bang voor het zoetje in hun koffie. Ik ben erg begaan met de kwaliteit van de journalistiek over gezondheidsonderwerpen, dus klom ik na mijn vakantie in het toetsenbord om een email te schrijven naar het betreffende blad, waarin ik mijn verbazing uitsprak over dat artikel en dat ik niet begreep waarom dat vrouwenblad zulke paniekzaaierij publiceert.

    Dat was alles. Melchior Meijer vat dit blijkbaar op als genaaid worden, en voelt ziich ‘gepist’, ‘geflikt’ en weet ik wat al niet meer. U bent een dramaqueen, meneer Melchior. En daarbij; u kunt wel uitdelen, maar niet incasseren.

    Kritiek krijgen op je artikelen en standpunten vind ik vrij normaal. Maar MM laat wéér zien dat hij geen kritiek veelt. En je dan nog afvragen waarom de buitenwacht deze site als een kerk ziet… (ik ben daar beslist niet de enige in).

    Succes nog Melchior. Ik hoop dat je je testosteron leert beteugelen. Tip: ga op twitter, dan krijg je veel kritiek. Dat is goed voor een mens en zeker voor jou.

    • Mariet Hoen zegt:

      Aliëtte Jonkers, dit is een blog en geen krant enz. Hier praten mensen met elkaar op persoonlijke titel.
      En die raad van jou om op twitter te gaan, slaat nergens op. Want jij, met je korte lontje, kunt zélf niet tegen kritiek. Eén opmerking van mij op twitter, die jou niet beviel en ik werd meteen geblokt. Pffffffffff

    • Daniel zegt:

      A. Jonkers,

      jouw teksten komen denigrerend op mij over. En mailtjes bewaren, hilarisch? Elk normaal denkend persoon bewaart zulke (in mijn ogen) abnormale correspondentie. En Melchior publiceert ze anoniem en pas toen jij erop reageerde wist ik dat jij het was, dus tja….

      BTW, dit is Melchiors blog, en Melchior mag hier imho zijn mening geven mits hij de privacy van anderen respecteert en dat doet hij imho. Mocht het je tegenstaan wat Melchior doet: er zijn zat andere paleo blogs

  37. A. Jonkers zegt:

    Mails letterlijk publiceren… god, wat een zielig figuur ben jij zeg. (En dat je het nog bewaard hebt ook! Hilarisch! En zo typerend ook weer!)
    Nou ja, kunnen de mensen in elk geval zien dat het precies is zoals ik hierboven beschrijf.

    Dag Melchior. Ik denk dat je jezelf nu volstrekt belachelijk hebt gemaakt. Jammer hoor. Ik heb de indruk dat je een zeer begaafde, erudiete man bent, maar je bent volledig de weg kwijt.

    • willem zegt:

      Goh. En de kerken lopen al zo snel leeg. Nou onze kerk hier ook nog. Wat een ellende, zeg.
      Zeg, Jonkers, als je nou WEL even de moeite had genomen je wat beter te orienteren op dit blog, dan had je kunnen weten hoe fel Melchior (en anderen) reageren op suggesties, of beweringen, dat mensen die ‘paleo’ zien als een rationele en logische levenswijze (nee, nee, niet in die berenhuid achter eendjes in het park aan..) om mogelijk allerlei vervelende beschavingsziekten ietwat buiten de deur te houden, zich gedragen alsof ze lid van een sekte zijn. Zo een beschuldiging, dan wel oordeel, is een teken van zwakte.
      Kijk naar de grote lijnen. Kijk naar de biologie van de mens. Kijk naar het tempo waarin het menselijk genoom verandert. Kijk naar de nuchtere, maar o zo wetenschappelijke visie van mensen als Muskiet, Kuipers, Lindeberg, Cordain, en al die anderen hier vaak genoemd, op deze materie. En begrijp waarom sommigen hier hels worden van jouw ‘…waarom de buitenwacht deze site als een kerk ziet… (ik ben daar beslist niet de enige in)’.

      • Alex zegt:

        Wat ik dus eerlijk gezegd niet begrijp is waarom iemand andermans blog bezoekt, zich presenteert als zoekende naar antwoorden (in samenwerking met erkend voedingskundige nog wel), op zo’n manier ruzie zoekt (denk eerst eens na voordat je iets verzendt en maak je bekend als je de schrijver van het blog al kent) en dit vervolgens via twitter denkt te moeten uitvechten. Echt professioneel hoor.

        Misschien kun je de betreffende rooksignalen beter verwijderen Melchior, voordat het nog verder escaleert. 😉

        Discussie is prima, maar voor iedereen geldt dat hij/zij zich dan vantevoren de moeite zou moeten doen om zich in de materie in te lezen om vervolgens een zinnige bijdrage te kunnen leveren aan het gesprek.

    • Jo tB zegt:

      Als er iemand een kort lontje heeft en hysterisch reageert dan ben JIJ het wel. Dit is een PRIVE blog van Melchior, helemaal door hemzelf betaalt, dus mag hij zeggen wat hij wil. Je bent NIET verplicht het te lezen, of deel te nemen. Het staat jij vrij om deel te nemen of niet. Dus mijn advies aan jou is BLIJF WEG, en zit niet je gal te spuwen over iemand die WIJ regelmatige lezers wel zeer waarderen. DAAROM ZITTEN WIJ HIER EN NIET OP EEN ANDERE BLOG.
      En over Aspartaam gesproken, als ik jou was, ZOU IK DIE OOGKLEPPEN EENS AFZETTEN en in de literatuur gaan zoeken, dat het wel gevaarlijk spul is.

    • Altijd genoten als er op het schoolplein vechtpartijen aan de gang waren. Zelfs wanneer ik daar zelf aan mee deed en won. Ik kijk graag naar boksen en hou van worstelen. Gereglementeerd vechten. Waar ik een hekel aan heb is ” zuigen “. Proberen iemand het bloed onder zijn nagels vandaan te halen. Een nagel aan iemands doodskist willen zijn en dan bij een reactie zeggen dat er wel erg agressief gereageerd wordt. Kikkers bliezen we met een rietje op.

    • Heel verstandig om alles te bewaren ! Een record aanleggen van al je correspondentie kan je in het heden en in de nabije en verre toekomst een hoop ellende besparen. Weet je wel, weet je niet. Voordat je het weet heb je een claim aan je broek.

    • Cherie zegt:

      Er is er maar één die zich echt volstrekt belachekijk maakt AJ en dat ben jezelf! Ik volg dit blok inmiddels een tijdje, ben zelf sinds kort paleo en verdiep mij hier behoorlijk in. Dit blog komt op mij over als zeer informatief zeker de links en discussies van Melchior en de anderen waardeer ik enorm. Ik krijg helemaal niet de indruk dat Melchior volledig de weg kwijt is, integendeel, misschien ben je dat zelf wel, probeer de TomTom eens.

  38. A. Jonkers zegt:

    Willem: er worden hier steeds aannames gemaakt en een daarvan is dat ik dit blog voor het eerst heb gezien. Ik ken het al heel lang. Ik omarm de paleo-leer, zoals eerder gezegd. Er is alleen nog geen keihard bewijs. Dat vind ik ook jammer, het is mooi als het er een keer komt. De aanwijzingen zijn in elk geval veelbelovend. Maar een journalist die alleen in vrouwenblaadjes niet in gezaghebbende tijdschriften schrijft en ‘duikt’ voor elke kritiek (vandaar ook zijn weigering om zich bij een vakgroep aan te sluiten) en zich zo abject gedraagt als op dit blog, kan ik niet langer serieus nemen. De reacties hierna zal ik dus niet meer lezen: ik ben hier weg.

    • A. Jonkers, jouw brief aan die redactie was geschreven met de intentie om mij te beschadigen. Duidelijk. Klikken achter mijn rug om. Je had ze om mijn mailadres kunnen vragen en me op de man af kunnen aanspreken. Nu doe je alsof je die ‘blaadjes’ niet serieus neemt, maar waarom nam je dan de moeite om de hoofdredacteur te benaderen met een klaagbrief over mij? Jij bent de sneue figuur hier, niet ik.

      Je schuift me sinds eergisteren van alles in de schoenen, maar inhoudelijk ga je nergens op in. Heb je inmiddels enig idee wie Alessio Fasano is en wat hij zoal heeft gepubliceerd?

      • Ten overvloede, ik publiceerde materiaal over mij, dat achter mijn rug om naar een opdrachtgever was verzonden en dat mij werd toegespeeld. Om te laten zien waarom ik denk dat de intenties van deze mevrouw niet helemaal zuiver zijn. Directe communicatie van mensen aan mij zou ik nooit openbaar maken, tenzij het een heel belangrijk journalistiek doel zou dienen.

    • Mevrouw Jonkers, alhier bivakkeren mensen van allerlei kaliber. Velen niet bedreven in het uitpluizen van medische studies. U bent daarin gespecialiseerd. Met niet zoveel woorden, ik lees dat tussen de zinnen door, suggereert U dat Melchior mij misleidt. Indien niet dan hoeft U, wat mij betreft, dat alleen te bevestigen. Indien wel, wilt U mij dan vertellen in welke opzichten hij mijn misleider is. Nu beslaat mijn opleidingsniveau de ambachtsschool en de knip, plak,- en kleuracademie. Hetgeen U hoogstwaarschijnlijk niet zal beletten mij te informeren in een voor mij begrijpelijke taal, evenals Melchior doet.

  39. Hans zegt:

    Ach , elke site /blog op het worldwide web kent z’n luizen in de pels of erger , kakkerlakken ..;-) ?
    Mijn naam kwam voorbij , nederige reactie van mij dan maar.De ins en outs ken ik niet van Melchior en Aliette , ( met trema , maar weet niet waar dat zit).Wil het ook niet weten maar het Blog van Melchior is volwassen aan het worden dus !
    Inclusief trol Robert , inderdaad Willem , niet te verwarren met de de zeer gewaardeerde Robert Hoenselaar !

    Aliette wens ik veel succes met haar commerciele aandacht vragen en Robert met z’n vegeteren…., maak er wat van jongelui 😉

    • Alex zegt:

      Mocht je dit wel willen weten: trema is een kwestie van de dubbele aanhalingstekens (tussen de dubbele punt en enter) samen met ‘shift’ indrukken voordat je de betreffende klinker intoetst. Alhoewel dit volgens mij afhankelijk is van instelling toetsenbord. 😉

  40. @Hans, ik volg het duidelijk niet dagelijks maar wat heeft Robert misdaan?

  41. Alex zegt:

    Mariet, heb je deze tweet van AJ gezien? Voor MM https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/294188_10151613367685155_2098766699_n.jpg

    Neem niet aan dat jij daarop kunt reageren, maar dit is toch duidelijk afkomstig van iemand die totaal niets van de persoon Melchior weet. Eenieder die kan lezen is in staat te zien dat op dit blog zich niemand als goeroe presenteert en er zeker geen sprake is van vaststaande feiten, maar van een zoektocht naar antwoorden, waarbij het paleo perspectief als uitgangspunt gebruikt wordt.

    Pot verwijt ketel anyone? 😉

    • Ach, die religie-troef wordt al sinds het prille begin van dit hobbyblogje uitgespeeld, Alex ;-). Nick Trachet begon ermee. Ik was erop voorbereid, omdat ik exact hetzelfde scenario zich in Zweden had zien ontvouwen. De mensen die niet inhoudelijk willen discussiëren, trekken de ene strooien pop na de andere op, het ene gedrocht nog gekker dan het andere, ad infinitum, ad nauseum.

      Als mevrouw Jonkers mij nou had gevraagd waarom ik denk dat bepaalde omgevingsfactoren auto-immuunziekten uitlokken, als ze vervolgens had geluisterd naar mijn argumentatie en zich had verdiept in mijn bronnen, dan was er mogelijk een interessante discussie ontstaan en had ik nooit van z’n leven die ouwe achterbakse koe uit de sloot gehaald. Nooit.

      In plaats daarvan uitte ze de ene rare beschuldiging na de andere (goeroe, vreemde schuldtheorieën, kwakzalverij) en weigerde ze consequent in te gaan op inhoudelijke voorzetten.

      Ze navigeert overigens op volstrekt achterhaalde maatschappelijke constructen. Zij schampert dat ik niet voor ‘gerespecteerde tijdschriften’ werk. Nog afgezien van haar totale onwetendheid betreffende mijn portfolio, ze ziet niet in dat gerespecteerde instituten niet langer bestaan. De burger kijkt door de verpakking heen en vaart op wie hij het meest logisch vindt klinken. Ze zou haar vakblad, Villa Media, beter moeten lezen.

      Tenslotte is dit geen journalistiek blog, maar een zoektocht van een persoon met een mening, onzekerheden en een morbide belangstelling voor geneeskunde en biologie.

    • Mariet Hoen zegt:

      Alex, ik kan wel naar haar tweets kijken en reageren, maar haar niet meer volgen ( zal me worst wezen, leuke mensen genoeg op twitter )
      De link die jij plaatst is de foto. De tekst ? Hetzelfde gescheld ( kerk en sekten) en verdachtmakingen, Paleo debunking enz. Een paar brave, mee eens, reacties ( anders wordt je geblokt ) en dat is ‘t.
      Twitter is een vluchtig medium, morgen weer alles vergeten.

      Wat ik al zei, concurrentie 😉
      Maaiveld, he ! Carb sane, he !
      Zie het maar als een onontkoombaar bijproduct van de vele aandacht. Trollen ;-(

      • Alex zegt:

        Mariet, de reden dat ik linkte naar de foto en niet de tweet(s) is omdat ik het beneden peil vind dat AJ via twitter probeert MM zwart te maken.

        Wat mij betreft valt Melchiors aanpak van het paleo gebeuren onder wetenschap en geeft hij duidelijk toe dat hij ook niet alle antwoorden heeft/kent. Religie en niet voor zichzelf denkende volgers zijn echt niet meer van deze tijd en op dit blog worden genoeg kritische kanttekeningen geplaatst en vragen gesteld, iets dat voor iedere lezer duidelijk zal zijn. 😉

      • Alex zegt:

        Dan zijn we het duidelijk met elkaar eens. Achteraf gezien hadden we er wellicht helemaal geen aandacht aan moeten schenken, maar ja… *shrugs*. 😉

        Af en toe is dit net een forum en geen blog. 😀

  42. Hans zegt:

    Liesbeth , daarvoor zou je inderdaad de reactie’s ( bijna uitsluitend linkjes ) van Robert moeten lezen in de diverse artikelen op dit blog . Ik schenk er geen aandacht meer aan , krijg er jeuk van 😉
    Overigens gebruikte ik niet misdaan maar trollen.

    • Ik vermoed dat Liesbeth denkt dat jij het over Robert Hoenselaar hebt, Hans. Wat natuurlijk absoluut niet het geval is. Ik durf wel te beweren dat geen bezoeker van dit blogje ook maar iets tegen Robert Hoenselaar heeft, integendeel.

      Liesbeth, Hans doelt op de anonieme Robert. Overigens is ook die van harte welkom. Ik ben (tot op zekere hoogte ;-)) blij met zijn tegenwerpingen.

  43. Melchior, ik dacht inderdaad dat het over Robert Hoenselaar ging en stelde daarom de vraag.

  44. Marijke zegt:

    Beste mensen,

    Ik lees dit blog omdat ik het onderwerp paleo voeding en aanverwante zaken ontzettend interessant vind. Ik leer graag nieuwe dingen. De bovenstaande ‘gedachtewisseling’ boeit mij helemaal niet, integendeel.

    • Dat kan ik me voorstellen. Ik vind het ook erg onverkwikkelijk. Maar ook ik moet een schoorsteen laten roken. Wie met insinuaties en gesar mijn journalistieke competentie in twijfel trekt en dus mijn business tracht te beschadigen, overschrijdt een grens. Ik kan helaas niet van de wind leven.

      • Overigens hoorde ik laatst van een respectabele (ik kan het woord niet meer horen) wetenschapper dat er een link is tussen de darm en de HPA-as, Marijke. Ongelofelijk. Je had dus gelijk, laatst ;-). Hoe het precies zit, kreeg ik niet mee.

  45. Marijke zegt:

    Een gezonde darm is zo ongelofelijk belangrijk. Ik heb er drie jaar aan gewerkt.

  46. Van diverse kanten word ik gewezen op dit onvoorstelbare nieuws. Unilever deed daadwerkelijk een (piepkleine, maar toch) paleostudie! Ze keken alleen naar verzadiging. Enkele jaren geleden werd er al op gezinspeeld. Kwestie van “If you can’t beat them, join them”? Moet nu werken. Later waarschijnlijk wel meer ;-). Opvallend is dat ze de paleovoeding afzetten tegen een voeding met rijst, geen tarwe. Waarschijnlijk wisten ze dat een vergelijking met een tarwe-gevoerde controlegroep nog dramatischer zou uitpakken.

    STONE AGE STYLE EATING COULD HAVE HEALTH BENEFITS

    Meals inspired by our Stone Age ancestors are better at satisfying our appetite than a regular modern meal – and could help combat obesity and type 2 diabetes – according to a Unilever study.

    MODERN VERSUS PALAEOLITHIC

    The study compared two meals using readily available ingredients, a healthy modern meal of fish, rice, one portion of fruit and one portion of vegetables and a Palaeolithic age-inspired meal of fish, no rice, a broad variety of different fruit and vegetables, nuts and mushrooms.

    Both contained the same amount of protein, fat, carbohydrates and calories but crucially the second one incorporated a broader range of plant-based foods.

    Scientists monitored the metabolism of the volunteers three hours after eating and found that those who had consumed the Stone Age meal felt much fuller.

    THE SCIENCE BEHIND FEELING FULL

    Furthermore, results showed they had significantly higher levels of PYY, a hormone that tells the brain we have had enough to eat.

    The scientists suggested that the Palaeolithic-inspired meal could leave people feeling full because of its low energy density; this results in a physically bigger meal for the same amount of calories as the modern meal.

    The meal was also designed using plant-based ingredients chosen to be both high in fibre and rich in phytonutrients – bioactive plant-derived compounds often associated with a range of positive health effects.

    BACK TO BASICS

    Professor Mark Berry, Senior Scientist at Unilever, who is leading the research, says: “Initial findings from our study suggest we might do well to get back to basics and eat a diet for which our bodies have evolved. With its mix of lean meat, fresh fish and a very broad variety of plant-based foods, our ancient ancestors’ diet was different from what most of us consume today.

    “The great thing is we didn’t have to invent a time machine to do this study – all the ingredients needed for the Palaeolithic-meal could be readily purchased.”

    Further potential benefits of the Palaeolithic-inspired meal include a reduced risk of type 2 diabetes. A report on the findings is expected later this year.

    • Blijkbaar ziet Unilever toch brood ( 🙂 ) in een nieuwe productenlijn, anders komen ze er niet mee naar buiten ?

      Die vergelijking met tarwe zullen ze heus ook wel gemaakt hebben, maar dat kwam nog even niet uit?

      • Super wazig. Hoe willen ze dit in des hemelsnaam gaan vermarkten? Spot the adder…

      • Alex zegt:

        http://paleopassage.com/2012/05/27/interesting-yet-disturbing-food-industry-news-paleo-diet-is-on-the-multinational-food-company-radar/

        Paleo Processed foods, the ultimate nutritional oxymoron ;-).

        Het project gaat zich richten op vijf planten waarvan het team vindt dat ze het meeste potentieel hebben, dit zijn mango’s, appels, uien, bananen en thee.

      • willem zegt:

        Geen verrassende ontwikkelingen. We hadden het een tijd terug er hier ergens al over. Richtinggevend voor de big food is niet het ideaal van een gezonde bevolking, maar het ideaal van winstmaken, op welke wijze dan ook. En als dat moet onder de vlag van ‘paleo’, dan gebeurt dat zo. Enige, warrige, wetenschappelijke onderbouwing voor een nieuwe ‘lijn’ is snel gevonden.
        Natuurlijk wordt het geen fatsoenlijk paleo. Dan stort hun hele wereld in. Maar meebewegen op wat men daar beschouwt als een hype is de aanwezige zakelijke intelligentsia daar wel toevertrouwd.

      • “everyone should be eating real food: unprocessed meat and vegetables,…..”
        Ik citeer me zelf voor de duidelijkheid:
        “Een timmerman weet niet waar je het over hebt wanneer je hem gaat uitleggen dat hij de massa van de hamer het werk moet laten doen als hij een spijker in een balk slaat. Hij slaat echter wel in één klap een vijfduimer in een houten balk.”
        Ik ben een timmerman, een tekenaar, een modelbouwer, een ontwerper.
        Van alle vaardigheden die daar voor nodig zijn, zijn uitgebreide studies gemaakt. Over de kwaliteit van de ambachtsman, over het aandraaien van een moer, over hoe je hand het potlood hanteert en de beelden van jou gaat vastleggen, over hoe het ontwerpproces werkt. Studies gemaakt door mensen die geen hamer kunnen vasthouden of een potlood of nog nooit iets ontworpen hebben. Ik zeg niet dat die studies onjuist zijn of onzinnig. Dat is hun kwaliteit. Ze zijn in een bepaalde intelectuele kring heel belangrijk. Maar niet bij diegenen die al die dingen als vanzelf hanteren. Zo ook studies over ons voedsel door Unilever. Onbelangrijk voor al diegenen die uit zichzelf weten hoe te eten. Voel je wel.

      • willem zegt:

        Ik voel ‘em, Folkert. Haarfijn, denk ik.
        Maar…. ik voel ook altijd, noem het, medelijden met degenen die daarvan niet op de hoogte zijn, de onwetenden, de argelozen, de onwillenden, de afhankelijken, de kinderen, de bejaarden in de tehuizen, de armen, de anderen dus, en die erin trappen. In de smoesjes, de leugens en het bedrog, begrijp je

      • Hans zegt:

        @ Folkert en Willem,
        Vandaag bij mijn zorgbehoevende moeder i.v.m. zorgplan oftewel hoe verder met moeder van 95 ooit kooklerares , waar ze op haar manier nog mee bezig is blabla …..
        Last van darmen ….. je gelooft je ogen niet wat de oudjes daar gevoerd worden , Unilever viert hoogtij op o.a. de broodkar …
        Advies om voor de warme maaltijd , graag stipt 12.00 uur in de vreetzaal een kwartier eerder een paracetamol te nemem om geen last van de darmen te krijgen ……

        Naar aanleiding van jullie bijdragen , moest het even kwijt 😉

      • Hans, ik leef met je mee. Maar je zal je er bij moeten neerleggen. Het leven is eindig. Bij mijn schoonmoeder heb ik hetzelfde ervaren, als hetgeen jij nu ervaart met je moeder. Dat schrijnt, ik weet het. Er is geen besef van hoe te eten. Vertel het en je wordt glazig aangekeken. Vertel dat onze manier van eten geen manier is uit potjes en pannetjes, of uit de dagelijkse kookblaadjes. Dat het een manier is van, zo simpel eten bereiden, zomaar voor de blote kont weg, en de ongeloofwaardigheid straalt van hun gezicht. Die is gek. Afgelopen weekeinde moest ik er aan geloven. Sociale verplichtingen. Vrijdag avond viel best mee, een lopend buffet. Je kan dan je eigen keuze maken. Zaterdag kreeg ik een lunch voorgeschoteld. Door mijn afwijzen van de broodkar, zoals jij dat zo mooi noemt, moest ik mij daar ineens een partij verantwoording afleggen, ongelooflijk. Iedere vezel in mijn lijf verzet zich hiertegen. Ik heb mij voorgenomen om dit nooit en dan ook nooit toe te laten. Hoe weet ik nog niet. Ik kom maar net kijken.

        • Folkert, mijn standaardreactie op volk dat na een vriendelijk ’Nee, dank je’ verantwoording eist is, afhankelijk van mijn bui, coeliakie, glutenintolerantie of tarwe-allergie. Dit zijn drie verschillende condities, de laatste kan acuut gevaarlijk zijn. Natuurlijk heb ik niks van dat alles, maar het bespaart je een hoop gezeur. Heel soms heb je van die goedbedoelende mensen die dan ondanks je pogingen om ze ervan te overtuigen dat ze geen moeite moeten doen met allerlei glutenvrije meuk aankomen (een mens kan immers niet zonder brood, koek, taart, etc.) en dan heb ik plotseling ook nog iets anders, bijvoorbeeld slecht ingestelde diabetes of een zeldzame leveraandoening.

          Och, er valt goed mee te leven, antwoord ik, wanneer de betuigingen van medelijden me om de oren vliegen.

          Heel soms vertel ik gewoon de waarheid: Ik wil dat niet eten. Punt. Om dan direct over iets interessanters te beginnen.

      • Jo tB zegt:

        Ik ging wel eens een dagje weg met een bustoer en de Brabantse koffie tafel vliegt je om de oren, laat staan het koffie met gebak zo rond 10 uur. Het is zo vastgebakken gaan zitten in ons volkscultuur, dat je er alleen maar onderuit kan komen door te zeggen dat allergies bent. En dan nog ondervind je problemen. Ze kunnen niet verder denken dan brood, brood en brood…
        Ik zou weer eens met zo’n dagjestocht mee moeten gaan en een bak rauwkost voor de lunch moeten vragen, zien wat er van terechtkomt….

    • Alex zegt:

      http://www.norburymedia.com/news_releases/caveman_diet_preview.html

      Released: 17/09/2010

      COMMENTARY SCRIPT & INTERVIEW TRANSCRIPTS

      One of the world’s largest food companies has begun unique research into the caveman diet and it may have an important impact on what we eat in the future.

      They brought together an unprecedented gathering of expert to the research centre in Bedfordshire – Palaeontologists, Archaeologists and Food scientists

      Interview
      Dr. Mark Berry – Unilever research Scientist
      ‘We’ve got a world class centre here at Colworth and what we are doing is bringing that white heat of science to bear on this tantalising question that’s been in the literature for quite a few years now – the match between diet and human evolution – and for the first time we’re going to apply a lot a exciting techniques such as human genomics, micro bionomics and cell biology to see what we can find out between the match for optimal diet and the gene pool’

      COMMENTARY
      Most people know the benefits of eating 5 portions of fruit and veg per day and do their best to keep the routine going wherever they choose to eat, but what is there to learn about what our prehistoric ancestors were eating, up to 2 million years ago…?

      Interview
      Dr. Jim Crilly, executive Vice President, Unilever Research
      ‘Well, of course this is early days and this line of enquiry is still very new but we’re hoping that by understanding what made our ancestors as healthy as they were, understanding what they ate, we can see what’s missing from our diet and yet we share the genes with our ancestors and we believe that there may be components missing that are important for our health today and going forward’

      COMMENTARY
      The period being researched covers a time reconstructed here at an ancient farm in Southern England, when man was a hunter-gatherer and he could control fire to cook small mammals he caught and to soften other food. His diet would have included berries, herbs nuts, seeds and leaves.

      Interview
      Dr. Jim Crilly, executive Vice President, Unilever Research
      ‘Our ancestors would have consumed a much wider variety of plant based foods and maybe 150 different varieties whilst we have 5 a day as our recommendation, our ancestors may have consumed as much as 20, 25 portions of fruit and veg per day – also one excavation in a cooking pit revealed over 500 different – plant species in that one location – quite staggering – so in comparison with modern diets where we have 505 of our plant based foods come from 3 varieties our ancestors had a much richer much more diverse diet’

      COMMENTARY
      The diet may be as old as the hills, but the science is 21st century and cutting edge. Evolutionary Genetics, is an important department at University College London and Professor Mark Thomas is excited

      Interview
      Professor Mark Thomas, Evolutionary Genetics, UCL
      ‘Oh, I think it’s a very, very positive thing. In academia, for some time we’ve known that the ancestral diet is going to say important things about what we should be eating today, but for Academics to now be interacting with the Food Industry I think that’s an incredibly important step forward in our modern diet’

      Ends.

  47. Nog ééntje voor nu.

    Bij twijfel: dump de tarwe

    De zoveelste dramatische n=1 bij Bill Davis:

    I have been off wheat since November, 2012, and I can tell you that it was life changing.

    September and October were very scary months for me. I was very close to killing myself. I imagined taking pills and just ending it. I was terrified to go to bed because that was when the darkest thoughts would come. I was in constant pain, all of my joints were inflamed, and I was getting to the point where I couldn’t walk.

    I was getting heart palpitations every time I ate. The acid reflux was awful. I felt like I was never digesting my food. I was diagnosed with IBS [irritable bowel syndrome] and was constantly vacillating between painful constipation and diarrhea. I was also diagnosed with cluster headaches and I was becoming incapacitated.

    I felt like I was living a nightmare. I was trying to eat a “heart healthy diet,” according to the Canadian Food Guide. I was so tired that I couldn’t make it through the day without sleeping in the afternoon. I was at the end of my rope.

    It was my mom who went wheat-free before me and she was seeing some dramatic results. By this time, I had tried to remove meat: no change. Dairy: no change. Nuts: no change. Sugar: no change. Canola/soybean/hydrogentated oils: no change. Eliminated any source of artificial sweeteners. I really didn’t know what to do. I had even been tested for celiac with no markers.

    Anyway, in October she gave me the book and it was like a lightning bolt went off in my brain. I read the book in one day. I just couldn’t believe it.

    I eliminated every ounce of grain in my diet and started increasing my intake of meat, dairy, and nuts with coconut oil and olive oil. I was already eating lots of fruits and veggies. It took one week! One week! I have had one headache since I went off and that was because I accidentally ate wheat. I hardly take any painkillers anymore.

    The pain in my joints: gone! IBS: gone! Heart palpitations: gone! Bowel movements: regular and painless with little odour! Acid reflux: gone!

    All in one week. Thank you Dr. Davis for writing that book. You saved my life, literally.

    Dat neemt natuurlijk niet weg dat zelf denkende artsen als Davis door goede, onafhankelijke, bij het juiste gilde aangesloten (bla, bla, bla) wetenschapsjournalisten (uitspreken met bekakte tongval en op arrogante, superieure toon) dienen te worden weggezet als kwakzalvers ;-).

  48. George zegt:

    een tweet van Prof. Noakes:
    “Brilliant time line of bad science but unmatched advocacy behind false diet-heart hypothesis http://www.dietheartpublishing.com/diet-heart-timeline
    When will we ever learn?”

  49. Pingback: Melchior Meijer deelt wereldnieuws! | Ge-zonder.nl

  50. Gert van der Hoek zegt:

    It’s in the air: ook Leo Pruimboom laat weer van zich horen, via Robb Wolf:

    The Dietary Intake of Wheat and other Cereal Grains and Their Role in Inflammation

    Abstract: Wheat is one of the most consumed cereal grains worldwide and makes up a substantial part of the human diet. Although government-supported dietary guidelines in Europe and the U.S.A advise individuals to eat adequate amounts of (whole) grain products per day, cereal grains contain “anti-nutrients,” such as wheat gluten and wheat lectin, that in humans can elicit dysfunction and disease. In this review we discuss evidence from in vitro, in vivo and human intervention studies that describe how the consumption of wheat, but also other cereal grains, can contribute to the manifestation of chronic inflammation and autoimmune diseases by increasing intestinal permeability and initiating a pro-inflammatory immune response.

    Volledige PDF : http://www.mdpi.com/2072-6643/5/3/771/pdf

  51. Alex zegt:

    Voor diegenen die hem nog niet gezien hebben en niet willen/kunnen inloggen op jijbuis: http://parakoch.blogspot.nl/2012/09/fat-head.html

    • Gert Weitkamp zegt:

      Erg verhelderend, kan ik mijn familie laten zien, met gevolg dat het een stuk eenvoudiger is om uit te leggen waarom ik “Paleo” ben

  52. Hielkje zegt:

    Help. Ik las dit http://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(13)00615-X/fulltext maar begrijp er niet zoveel van (stevige understatement ). En toch heb ik het idee dat het interessant is. Is dit zo?

    • Mooie vondst, Hielkje! Het bevestigt de notie dat tarwe een van de grootste olifanten in de kamer is. Conclusie: These data support the notion that wheat products might not only mediate celiac disease, but also contribute to other chronic inflammatory disorders.

      Junker Y, Zeissig S, Kim SJ, et al. Wheat amylase trypsin inhibitors drive intestinal inflammation via activation of Toll-like receptor 4. J Exp Med 2012;209:2395–2408.

      Dietary factors play a major role in many gastrointestinal diseases such as celiac disease, inflammatory bowel diseases (IBD), or gastrointestinal cancers. Mechanisms of action have remained mostly unclear. It is believed that various dietary factors might exert either detrimental (ie, proinflammatory) or beneficial (ie, anti-inflammatory) effects on the gastrointestinal immune system. Consumption of wheat, barley, or rye causes small intestinal inflammation in celiac disease patients. It has long been assumed that certain wheat components might also affect innate immunity.

      Junker et al of Schuppan’s group now demonstrate that members of the non-gluten alpha-amylase/trypsin inhibitor (ATI) family, which are enriched in wheat and related cereals, are potent activators of various innate immune cells such as dendritic cells (DCs) and macrophages. In their studies, pepsin/trypsin (PT)-digested gliadin caused a dose-dependent secretion of interleukin (IL)-8, tumor necrosis factor, and monocyte-chemotactic protein-1 in the human monocytic cell lines THP-1 and U937. Cytokine production was not caused by the α- and γ-gliadin fractions, which make up 90% of total gliadin, but rather by its ω-fraction. Further analyses of the ω-fraction revealed a unique 15-kD protein band in the Coomassie staining. Mass spectroscopy characterized this protein as wheat ATI containing mainly the ATI family members CM3 and 0.19. These identified ATIs are water-soluble proteins, which constitute the primary molecules of cereals to defend pests and parasites.

      In further experiments, both untreated and PT-digested ATIs purified from wheat induced proinflammatory cytokines in human DCs. Importantly, in all these studies proteinase K digestion abrogated its cytokine stimulatory potential, ruling out lipopolysaccharide contamination. Incubation of human DCs with blocking Toll-like receptor (TLR)-4 and CD14 antibodies before addition of ATI reduced IL-8 secretion, suggesting that ATIs directly interact with TLR4. To further prove specificity of their findings, CM3 and 0.19, the main ATI family members detected by mass spectrometry, were recombinantly expressed in eukaryotic HEK-293 cells to guarantee correct protein folding and avoid bacterial contamination. Indeed, both purified ATIs stimulated TLR4-MD2-CD14-transfected but not untransfected HEK-293 cells, confirming their TLR4-stimulating activity. Reduction of disulfides of wheat extracts completely abolished this cytokine stimulatory property of ATIs, suggesting that the highly disulfide-linked secondary structure of ATIs is necessary to activate TLR4 and that indeed CM3 and 0.19 are the main stimulants of TLR4.

      Further in vivo studies showed that only water-soluble gliadin caused an up-regulation of duodenal IL-8, monocyte-chemotactic protein-1, and IL-1β after oral ingestion in C57BL/6J mice. Importantly, IL-8 transcripts were found to be increased only in wild-type but not TLR4- or MyD88-deficient mice. When mice were gavaged specifically with ATIs again, an increase in transcripts of IL-8, IL-1β, and IL-6 was observed. In biopsies from patients with celiac disease, PT-digested gliadin or purified ATIs induced increased IL-8 expression. To conclude, the authors identified ATIs as new wheat components, which drive proinflammatory cytokine synthesis in a TLR4-dependent manner, not only in various innate immune cells, but also in duodenal tissues of normal mice and of patients with celiac disease. These data support the notion that wheat products might not only mediate celiac disease, but also contribute to other chronic inflammatory disorders.

  53. Hielkje zegt:

    Eigen schuld hoor. Jij hebt o.a. mijn belangstelling gewekt voor het werk van A. Fasano. Dus zo nu em dan google ik op google scholar op zijn naam. Onlangs kwam ik daarmee dit tegen, hij was een van de wetenschappers

  54. Speciaal voor Marijke: Emily Deans over de Gut Brain Axis.

  55. marietsebiel zegt:

    Vandaag Tim Noakes in het Engels én het Zuid-Afrikaans over zuivel !
    Voor ons toch behoorlijk te begrijpen 😉

    http://www.netwerk24.com/nuus/2014-10-20-noakes-verwar-net-met-banting-dieet?vc=09a12473c6af6704e2cdf740d78b09ba

    Folkert even doorsturen naar je neef ?

  56. Guido Vogel zegt:

    Geen nieuws eigenlijk. Als je op een LCHF voedingspatroon meer wilt afvallen, dan gelden de volgende, volgorderlijke stappen:
    – Breng je koolhydraten omlaag tot 20 gr. per dag
    – Kijk of je niet te veel eiwit eet. Zo ja, breng dat terug tot 0,8-1 gr. per kilo lichaamsgewicht
    – Verminder zuivel.

    Er is geen “one size fits all” en dus moet je gaan optimaliseren (en dan nog werkt het niet voor iedereeen).

    In de Paleobijbel gaan we lezen waarom we uberhaupt niet aan zuivel zouden moeten beginnen 🙂

  57. marietsebiel zegt:

    Ik had ook niet gezegd dat het wat nieuws was 😉
    Maar dat hij dus ook in het Zuid-Afrikaans zou kunnen optreden ( AHS Nederland 2015 )

  58. Guido Vogel zegt:

    @Mariet: het ging niet om jou, maar om de reacties op Noakes alsof er iets nieuws onder de zon is en hij weer van gedachten is veranderd.

    Dat is niet zo, zie http://www.biznews.com/health/2014/07/tim-noakes-makes-real-meal-critics-say-diet-dangerous/

    “Nothing at all has changed,” Noakes tells me via email. “I told the reporter that, and I’ve always said dairy can be a problem for some people wanting to lose weight fast, and in that case, we advise that they should simply restrict intake. It’s all there, in the book, on the website. There’s nothing new.”

    @Alex: dank voor de link weer (die van hypotheses over de rol van koolhydraten in de evolutionaire geschiedenis was ook interessant).

  59. marietsebiel zegt:

    Aha Guido, zo bedoel jij 😉 Wij vroegen ons gisteren af of hij Zuid-Afrikaans zou kunnen/willen spreken. en ik zag hem dat doen. Dat was mijn insteek.

  60. Hans zegt:

    Geen idee of het hier op de goede plaats staat en of de link lukt ….
    https://twitter.com/hashtag/WeSupportTimNoakes?src=hash
    Dat prof. Tim Noakes geschiedenis schrijft is voor mij zeker !

  61. Dank, Hans, helemaal waar! En dus kwam ik even boven water :-).

Plaats een reactie