Supplementen zijn potentieel gevaarlijk 2: Antioxidanten wakkeren longkanker aan

Devil-in-Disguise_coverimage3-689x1024

Eerder schreef ik dat het slikken van suprafysiologische doses antioxidanten (in betreffend geval vitamine C) een negatief effect heeft op het herstel na een matige tot zware lichamelijke inspanning. Kersvers Zweeds onderzoek suggereert nu sterk dat antioxidanten uit een potje een reeds bestaande kanker krachtig voeden.

In een gisteren gepubliceerd artikel in Science Translational Medicine beschrijven de professoren Martin Bergö en Per Lindahl van Sahlgrenska in Göteborg hoe antioxidanten het longkankerproces aanwakkeren. “Dat proces gaat dan ineens drie keer zo snel,” zegt Bergö tegen persbureau TT. “We gaven muizen met een menselijke longkanker de antioxidanten NAC en vitamine E. Vervolgens kregen ze drie keer zo veel tumoren als controlemuizen en die tumoren werden veel groter. Ze gingen ook twee keer zo snel dood. Dit is een waanzinnig groot verschil en we hebben het effect helemaal plat getest voor we ermee naar buiten durfden komen.”

De Zweden deden deze ontdekking bij toeval, in een experiment dat was bedoeld om aan te tonen dat NAC en vitamine E het kankerproces kunnen vertragen. Beide onderzoekers haasten zich uiteraard te zeggen dat meer onderzoek nodig is voor definitieve uitspraken kunnen worden gedaan, maar willen wel kwijt dat het voor mensen in ‘risicogroepen’ wellicht verstandig is om antioxidanten uit een potje te vermijden. Er is vooralsnog geen enkele reden om aan te nemen dat antioxidanten in groenten en fruit een oncogeen effect hebben, menen ze.

Vanuit het paleoperspectief mag de uitkomst van dit experiment niet verrassen. Het lichaam heeft een subliem, uiterst gecompliceerd eigen antioxidantmechanisme. Het ligt voor de hand dat deze machinerie wordt verstoord zodra zij frequent wordt geconfronteerd met externe antioxidanten in concentraties die hoger zijn dan die waaraan we gedurende miljoenen jaren zijn aangepast.

Wie met zijn evolutionaire wortels spot, brandt zijn klauwen.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

128 reacties op Supplementen zijn potentieel gevaarlijk 2: Antioxidanten wakkeren longkanker aan

 1. Adriaan Keij zegt:

  En wat bewijst zo’n onderzoek met muizen? Muis 🐭 = mens 👫? Dacht het niet…

  http://www.advalvas.vu.nl/nieuws/muis-lijkt-waardeloos-als-proefdier

 2. Adriaan Keij zegt:

  Hé, hij doet het niet met een muis in de reactie. Dus nogmaals: hoe waardevol is onderzoek met muizen?

  http://www.advalvas.vu.nl/nieuws/muis-lijkt-waardeloos-als-proefdier

 3. Stef zegt:

  Doet me ineens denken aan de Belgische geriatrische Dr. le Compte (door de orde van geneeskunde uit zijn beroep gezet wegens zijn uitspraak – Misschien wordt ik wel 1000 jaar – wijzend op het dagelijks eten van extra Vitamine C).

  Zijn n=1 experiment duurde 78 jaar en eindigde voor zover ik me herinner met een hartkwaal enkele jaren geleden.

 4. Ja Stef, Pauling had in deze helaas ongelijk.

  Er is wel een plaats voor very high dose ascorbic acid therapy in bepaalde acute crises, zoals een cytokinenstorm bij een griep die dodelijk dreigt te verlopen.

 5. Adriaan Keij zegt:

  Melchior, mijn fout – in de kop stond vitamine C genoemd, maar hier gaat het dus NIET ove C. Sorry. Mbt NAC vond ik dit:

  “Zware metalen zoals lood, kwik en arseen worden uit het lichaam verwijderd door N-Acetyl Cysteine. Het verhoogt ook de uitscheiding van zink en andere essentiële mineralen wanneer het gedurende een langere periode genomen wordt. Het is daarom noodzakelijk  zink, koper en andere mineralen en sporenelementen aan te vullen bij het gebruik van N-acetylcysteïne.”
  En dit: “Bij het nemen van N-acetyl cysteïne wordt aanbevolen om twee tot drie keer meer vitamine C in te nemen. Doet u dit niet dan kan er meer kwaad dan goed gedaan worden vanwege de langdurige aanwezigheid van de geoxideerde vorm van L-cysteïne. De vitamine C zorgt ook dat de glutathione langer als krachtig antioxidant kan blijven werken.”

  De vraag is of de onderzoekers hier rekening mee gehouden hebben… Want VOEDT de NAC kanker of wordt e.e.a. veroorzaakt door genoemd gebrek aan zink en andere essentiële mineralen?

 6. ‘Voedt’ heb ik hier breed gebruikt. Iets maakt dat het het kankerproces verder ontketent. Zal later kijken of ze over het mechanisme speculeren.

 7. Daniel zegt:

  Ik heb een haat liefde verhouding met supplementen 😉 Soms neem ik ze regelmatig en dan een hele tijd niet.

  Ik denk echter dat sommige supplementen (of misschien wel alle) TIJDELIJK nodig kunnen zijn. Zoals Vitamine C bij acute ontstekingen oid. Ook lijkt me dat NAC erg waardevol kan zijn als het lichaam vol zit met zware metalen zoals kwik of lood, maar dan tijdelijk om te ontgiften.
  Ook kan iemand een tekort hebben aan enkele vitamines/mineralen, dan kunnen ze via supplementen aangevuld worden.

 8. Adriaan, antioxidantsystemen zijn uiterst geconserveerde evolutionaire mechanismen. En ook in mensen werd dit ‘onverwachte’ effect gevonden. Je herinnert je ongetwijfeld het onderzoek waarin mensen die betacaroteen (en antioxidant) slikten vaker longkanker kregen. De onderzoeken met ondermeer ascorbinezuur bij sporters duiden ook in de richting van een corrosief effect.

 9. George zegt:

  Dan ben ik wel benieuwd naar je oordeel over Art De Vany die al meer dan 30 jaar Glutathione gebruikt (en ja hij verkoopt het tegenwoordig, maar hij heeft meer dan 15 jaar alleen gewezen op de voordelen en verwezen naar de website van de ontwikkelaar: Dr. Harry B. Demopoulos).
  ( http://www.artdevanyonline.com/guardian.html )

 10. Daniël, in geval van een echt gebrek (of van een vergiftiging zoals jij aanvoert) praten we over een heel ander beest.

  Voorbeeld.

  Mensen met reumatische aandoeningen hebben vrijwel standaard een extreem gebrek aan vooral pyridoxine (vitamine B6), omdat het voortdurende ontstekingsproces deze belangrijke cofactor er met liters tegelijk (beeldpsraak) door jaagt. Daardoor blijft er geen pyridoxine over voor tal van vitale processen, vooral die met betrekking tot de energiehuishouding en eiwitsynthese. Dit is een belangrijke oorzaak van cachexia en sarcopenie. Guess what, suppletie geeft dergelijke patiënten hun leven terug. Snel. Ik zie dit momenteel voor mijn ogen bij iemand gebeuren.

  Dat is de andere kant van de medaille. Waarom vertellen reumatologen dit niet terwijl er extensieve literatuur over is?

 11. ‘Aardige’ bijkomstigheid is dat de ‘gewone’ ontstekingsremmers (zoals diclofenac) die reumapatiënten vaak krijgen, óók pyridoxine wegroven.

  Wat een zooitje.

 12. George, wellicht maakt het verschil wanneer je glutathion kant en klaar voorgevormd presenteert. Het zou kunnen dat het aanbieden van een van zichzelf al antioxidante precursor tot een paradoxale vermindering van glutathion-synthese leidt. Maar ik zou er niet op durven gokken. Wie weet is ome Art zo fit en sterk ondanks zijn suppletie (en natuurlijk dankzij paleo, ha, ha, ha).

 13. Daniel zegt:

  Melchior zei: “Dat is de andere kant van de medaille. Waarom vertellen reumatologen dit niet terwijl er extensieve literatuur over is?”

  Long story short, met een kennis van mij was ik net bij een arts omdat ze al vier maanden rondloopt met blaasontsteking ze heeft ook nog andere klachten in de buikregio. Volgens de arts zijn die klachten allemaal te herleiden tot de blaasontsteking (dat kan maar hoeft niet zo te zijn). Die kennis heeft al een paar keer een antibioticakuur gekregen, helpt niet, oplossing: dezelfde kuur maar dan 2x zo sterk. Als dat nog niet helpt wordt ze misschien een keer doorverwezen naar een uroloog.

  Ik ben al een paar keer bij die kennis voorzichtig over haar eetpatroon begonnen maar daar wil ze niets van weten terwijl ze zelf zegt dat ze vroeger anders at en echt NOOIT ziek was. Sinds ze niet meer in haar geboorteland woont eet ze anders en is ze regelmatig ziek. Wat at ze in haar geboorteland? Een enkele boterham maar vooral heeeel veeeeel orgaanvlees van koeien, schapen en paarden dat is daar goedkoop en ze vindt dat het lekkerste vlees. Nu eet ze SDCD. Maar ze wil niets over een verandering van eetpatroon weten.

  Zelf heb ik 1.5 a 2 jaar voor 80% paleo gegeten en ik was echt oergezond, ik ben niet ziek geweest, hooguit een dagje een beetje verkouden (1 a 2 keer). Sinds een maand of 3-4 zit ik op ongeveer 30% paleo en ik heb nu een verkoudheid waar ik niet vanaf kom. Hoeveel een eetpatroon kan uitmaken.

  Om terug te komen op de arts, ze beginnen nooit over supplementen of aanpassing van het eetpatroon. Waarom? Omdat ze er niet over geschoold en voorgelicht worden en ze moeten een protocol volgen (dat is mijn mening). Het enige dat ik via via gemerkt heb is dat ze nu vitamine D voorschrijven omdat velen hieraan een tekort hebben. Terwijl dit een paar jaar geleden nog een onnodig supplement was wat helemaal niets toevoegt. Misschien dat het met B6 ook gaat gebeuren.

 14. Hielkje zegt:

  Daniel, over dat tekort aan vitamine D. Heb je dit onderzoek wel eens gezien: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6299329 Reduced plasma half-life of radio-labelled 25-hydroxyvitamin D3 in subjects receiving a high-fibre diet.? Het zou gaan om fibre van granen. Er lijkt dus een alternatief voor suppletie!!!

 15. Ja, dat is bizar nietwaar Hielkje?

  Whole paper beschikbaar:

  http://journals.cambridge.org/download.php?file=%2FBJN%2FBJN49_02%2FS0007114583000318a.pdf&code=f7d3e4352a12d7c56cb278dbfe6e39fd

  Je geeft D3 intraveneus en bij een overdreven vezelrijke voeding (All Bran Plus 🙂 ) verdwijnt het sneller. Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat het effect beperkt blijft tot de vezels in granen.

 16. Arjan zegt:

  Alleen ter informatie via Ron Fonteine. NITROSTRESS

  “Maar ben je chronisch vervuild dan zal je lichaam m.b.v. ontstekingen de boel willen
  opruimen. Het stikstofmonoxide (NO) stijgt in je lichaam om zo de doorbloeding te
  verbeteren. Maar als de NO te hoog wordt dan krijg je weer pijnklachten en daalt de
  zuurstof in je bloed. Professor Pall was daar al heel lang achter maar blijkbaar is het net
  als bij de KWF die moeite heeft met de visie van Warburg, niet zinvol om te lezen. Maar
  voor diegene die het wel interesseert:”

  Klik om toegang te krijgen tot Nitrostressverhaal.pdf

  Klik om toegang te krijgen tot Martin%20Pall%20Book.pdf

  Klik om toegang te krijgen tot pall.pdf

 17. Tja…. en als je dan toch kanker krijgt, komt Bayer met een mogelijk genezend medicijn….. Maar alleen voor hen die zich dat kunnen veroorloven, want daar is het voor ontwikkeld…
  Ok, ok,. ’t is de Telegraaf, maar toch…
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/22258341/___Kankerpil_alleen_voor_rijken___.html
  originele bron schijnt Business Week te zijn.

  Na die Nestlé topman die beweerde dat water geen grondrecht voor eenieder was, maar een commercieel exploiteerbare grondstof nu dit…. Lijkt wel of de toplaag zich niet meer wenst te verschuilen achter hun facade… Een zeer verontrustende trend. Hoe meer mensen geïnformeerd raken, hoe arroganter en schaamtelozer onze elite lijkt te worden.

  De onderste lagen van de bevolking zijn blijkbaar totaal niet terzake dienende en waardevol.

 18. Jo tB zegt:

  Heb zojuist geluisterd naar een radio interview met Norm Robillard waar hij ingaat over gut bacteria en hoe fiber en resistant starch daarin een rol speelt.
  http://oneradionetwork.com/health/norman-robillard-ph-d-health-depends-gut-bacteria-january-23-2014/

 19. Jo tB zegt:

  Ik weet niet meer wie de link plaatste voor de Horizon programma op de BBC (afgelopen woensdag). Ik heb het programma bekeken, en vond dat er zeer vreemde conclusies werden getrokken en uitslagen van tests gegeven. Ik had me vooraf gevraagd hoe Dr Briffa zou reageren, en hij stelt niet teleur!! De 109 comments zijn ook niet mis.
  http://www.drbriffa.com/2014/01/30/my-take-on-the-horizon-documentary-sugar-v-fat/

 20. Corrien zegt:

  Nou Melchior, doe je het nou toch weer? Foeii! 😉

 21. Corrien zegt:

  Please, blijf

 22. Robert, gozer! Zelden was ik blijer met een reactie 🙂 .

 23. Aldert zegt:

  Pfff, gelukkig…..
  Ik dacht dat dit al “the last post” zou zijn, voor dit blog en “extended family”….;-)

 24. Nee joh, na George’s opmerking zag ik de boel alweer in perspectief. Ik heb me ook opgegeven voor een cursus ‘Elegant Voor Lul Staan En Je Daar Goed Bij Voelen’.

 25. Yvonne zegt:

  Dit is wel humor, het lijkt alsof Robert niet eens wat in de gaten heeft gehad. Ik wilde telkens van achter uit de klas roepen ‘Gun die trol toch niet de lol!’ … Business als usual dus, goed idee Melchior, maar eigenlijk toch pas als James hier ook weer post, want hij heeft dat toch ook allemaal niet zo slecht bedoeld als dat eroverheen gelezen is? Vet misverstand, leg het eens heel gauw ff bij jongens. Terugspoelen dan afsluiten.. En vooral niet ermee ophouden! Gekkigheid..

 26. George zegt:

  but then again:
  Histochemie: Vitamine besiegen Krebs:
  http://www.strunz.com/news.php?newsid=2509

  Manchmal könnte ich laut schreien. Sie erinnern sich? Die Vitaminlüge im Magazin Der Spiegel? Oder unsere DGE: Vitamine haben wir alle genug?

 27. Adriaan Keij zegt:

  Heeft iedereen – ja, alle zes! – al getekend? Mail het voort, mail het voort!

  http://action.sumofus.org/a/eu-fructose/?sub=taf

 28. Corrien zegt:

  Gewoon helemaal geen frisdrank…..is toch veel beter?

 29. George zegt:

  Ik zeg: “Vitamin C in Deutschland” over de behandeling van kanker met Vitamine C”
  http://www.drstrunz.de/news/2014/01/140203_vitamin_c.php

 30. Michajoris zegt:

  Gisteren naar Dave Asprey geluisterd op Paleocon. Zijn stelling was: ik ben het er mee eens dat je zoveel mogelijk uit natuurlijke bronnen moet krijgen, maar we zitten nu – zeker qua vervuiling – geenszins meer in een natuursituatie en om de gifstoffen die we zo binnen krijgen te bestrijden supplementeer ik. Dat veronderstelt dus een één op één relatie tussen gifstoffen en supplementen om deze stoffen te bestrijden – en dat lijkt me al discutabel. Daarbij komt ook nog dat Dave weliswaar een sympathieke man is, maar ook een supplementenboer, en is het luisteren naar hem vaak één grote infomercial voor zijn eigen producten (zo ook dat paleoconpraatje).

  Daarom vroeg ik u, o goeroe Melchior, wat u denkt van deze stelling…

  hoewel ik het antwoord wel vermoed – maar graag een reactie hierop wil horen met iemand met echt kennis van zaken.

 31. Harmen zegt:

  De geteste vitamine is een synthetische vitamine. Daarvan is al langer bekend dat dit niet zo goed voor je is. Echte vitamine E is een mix van verschillende op elkaar lijkende vitaminen. Dus wanneer er gesproken wordt over ‘vitamine e’ gaat dat bijna altijd over de neppe, synthetische variant.

  Ik citeer het Orthomolecular medicine magazine:

  Orthomolecular Medicine News Service, January 31, 2014
  Natural Vitamin E Prevents, Reverses Lung Cancer
  Your “Pharmaphilic” Media Botches Another Story
  by Andrew W. Saul, Editor

  (OMNS Jan 31, 2014) Yet another media hatchet job on vitamin E is, predictably, getting lots of attention. This particular attack is just one more in an embarrassingly long series. It is based on a recent study proclaiming that vitamin E promotes cancer. (Sayin et al. Antioxidants accelerate lung cancer progression in mice. Sci Transl Med 29 January 2014: 6: 221 http://stm.sciencemag.org/content/6/221/221ra15 )

  Well, with a highfalutin’ study like that, they might at least have used real vitamin E.

  They didn’t.

  I have searched the original paper. They mention “vitamin E” over and over and over again. However, the words “d-alpha tocopherol,” or “mixed natural tocopherols,” do not appear in the paper, at all, except in one reference citation. Why? Because that is what natural vitamin E is called. If the researchers had taken the trouble to use natural vitamin E, it would likely have reduced cancer. For example:

  Taking 300 IU of natural vitamin E per day reduces lung cancer by 61%. (Mahabir S, Schendel K, Dong YQ et al. Dietary alpha-, beta-, gamma- and delta-tocopherols in lung cancer risk. Int J Cancer. 2008 Sep 1;123(5):1173-80.) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18546288

  Of Course Synthetic Vitamin E is Less Effective

  With a careful search through a lot of jargon, you will discover that the negative study used DL-a-tocopheryl acetate, a synthetic pseudo-vitamin E. However, real “vitamin E” is actually eight different biochemical forms, alpha-, beta-, delta- and gamma tocopherols, and alpha-, beta-, delta-, and gamma-tocotrienols. The much-touted “vitamin-E-causes-lung-cancer” study ignores this. I believe that the authors were so embarrassed that they selected synthetic vitamin E, which almost anyone knows to be inferior, that they quietly stated only once, in their entire paper, what kind of “E” they used. If I am wrong, let them prove otherwise. OMNS invites and will publish their rebuttal to this editorial.

  And, the authors utterly ignored tocotrienols. Look for that word in their study condemning vitamin E. Look really hard. It is not there. The word tocotrienol does not appear in the paper. Not once.

  Why? Because gamma tocotrienol is known to destroy cancer stem cells.

  Research published in the International Journal of Cancer has shown that gamma-tocotrienol, a cofactor found in natural vitamin E preparations, actually kills prostate cancer stem cells. These are the very cells from which prostate cancer develops. They are or quickly become chemotherapy-resistant. And yet natural vitamin E complex contains the very thing to kill them. Mice given gamma-tocotrienol orally had an astonishing 75% decrease in tumor formation. (Sze Ue Luk1, Wei Ney Yap, Yung-Tuen Chiu et al. Gamma-tocotrienol as an effective agent in targeting prostate cancer stem cell-like population. International Journal of Cancer, 2011. Vol 128, No 9, p 2182-2191. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.25546/abstract )

  Gamma-tocotrienol also is effective against existing prostate tumors. (Nesaretnam K, Teoh HK, Selvaduray KR, Bruno RS, Ho E. Modulation of cell growth and apoptosis response in human prostate cancer cells supplemented with tocotrienols. Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2008, 110, 23-31. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ejlt.200700068/abstract. And: Conte C, Floridi A, Aisa C et al. Gamma-tocotrienol metabolism and antiproliferative effect in prostate cancer cells. Annals of the New York Academy of Sciences, 2004. 1031: 391-4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15753178?dopt=AbstractPlus

  Set Up to Fail

  Synthetic vitamin E was selected. It did not work. Natural vitamin E was not used. Tocotrienols were not used. I challenge any scientist or journalist to try to explain these omissions away.

  Based on USDA data ( http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/vitamins/vitaminE/ ; scroll down to “Deficiency”), an astonishing 90% of Americans do not get the RDA of vitamin E.

  Tell people not to take vitamin E, and they will be dropping like flies. The medical media should be ashamed of themselves.
  To learn more about how vitamin E and other antioxidants fight cancer:

  Vitamin E Attacked Again. Of Course. Because It Works. http://orthomolecular.org/resources/omns/v07n11.shtml

  Vitamin C Slows Cancer Down: And, Doctors Say, Can Reverse It as Well. http://orthomolecular.org/resources/omns/v04n19.shtml

  Antioxidants Prevent Cancer and Some May Even Cure It. http://orthomolecular.org/resources/omns/v09n02.shtml

  Vitamins Decrease Lung Cancer Risk by 50% http://orthomolecular.org/resources/omns/v07n13.shtml

  Vitamin E Prevents Lung Cancer: News Media Virtually Silent on Positive Vitamin Research http://orthomolecular.org/resources/omns/v04n18.shtml

 32. Harmen zegt:

  Voor een flinke lijst met onderzoeken waaruit blijkt dat natuurlijke (of échte) vitamine E wel degelijk voordelig is, zie de link hieronder:
  http://orthomolecular.org/resources/omns/v07n11.shtml

  Vitamin E reduces mortality by 24% in persons 71 or older.
  Taking 300 IU vitamin E per day reduces lung cancer by 61%.
  400 to 800 IU of vitamin E daily reduces risk of heart attack by 77%
  Increasing vitamin E with supplements prevents COPD
  800 IU vitamin E per day is a successful treatment for fatty liver disease.
  400 IU of Vitamin E per day reduces epileptic seizures in children by more than 60%.
  Vitamin E supplements help prevent amyotrophic lateral sclerosis (ALS)

  Dit zijn nogal heftige cijfers mensen

 33. Stef zegt:

  @Michajoris lol: “ik ben een supplementenboer dus eten, drinken, ademen jullie maar gif en koop dan mijn supplementen zodat je beter tegen het gif kan”.

  Gelukkig zie je direct waar Dave zijn broodwinning zit, en naar wat ik begrijp is brood niet strikt paleo… Dank voor de melding, spaart me alvast 1 video bekijken uit.

 34. Adriaan Keij zegt:

  Wie gaan er naar de informatiedag / lezing over magnesium? Interessant onderwerp!

  Zie http://www.succesboeken.nl/?isbn=9789079872019

 35. Micha, ik luister al heel lang niet meer naar marskramer Dave Asprey 😉 . Hij meldt zelden iets nieuws, probeert overal geld aan te verdienen en er staat erg veel nonsens in zijn rommelige santenkraam.

 36. Stef zegt:

  @melchior

  En wat denk jij, of hoe zie jij, of hoe reageer(de) jij op S. Boyd Eaton uitspraak toen hij op het Ancestral Health Symposium 2012 vermeldde dat hij supplementen neemt?

  Dank.

 37. Robert zegt:

  Ortho is grote onzin en geldklopperij.

 38. Jo tB zegt:

  Robert, reguliere geneeskundige is ook onzin en geldklopperij. Ze maken ons niet “beter” maar maken onze welvaartsziekten tot chronische aandoeningen die met pillen onderhouden worden. We moeten eens buiten de box gaan denken, en niet met oogkleppen op de gevestigde orde volgen. Begin jij daar nou eens mee. Daar zullen we wat aan hebben.

 39. Robert zegt:

  JoTB; ik ben misschien wel de grootste criticus van de farmaceutische maffia.
  Maar op deze site blijft men (bewust?) onwaarheden verkondigen die allang door wetenschappelijk onderzoek die aan alle criteria voldoen zijn ontzenuwd.

  • George zegt:

   ieder is zijn eigen beste expert @Robert. Ja, je kan geïnspireerd worden door experts, maar laat je niets wijs maken door “wetenschappelijke onderzoeken” OMDAT het experts of autoriteiten zijn op hun gebied. Dat ontzag voor expertise en experts is een infantiele reactie en een teken dat je niet in contact bent met met je eigenwijsheid.

   Dat is overigens (bijna) iedereen; het is niet voor niets dat “eigenwijs” een negatieve connotatie heeft. We zoeken het liever buiten ons dan in ons, niet omdat dat klopt, maar omdat we ons daar veiliger bij voelen…weliswaar een schijnveiligheid, maar altijd beter dan niets….(althans als je zelfvertrouwen en eigenwijsheid je afgenomen is en je niet geleerd hebt om daar op te vertrouwen).
   Experts maken daar dankbaar (mis-) gebruik van, maar ook de reclame: “het staat toch op het pakje?” of “het wordt toch verkocht?” (dan zal het toch wel goed zijn? anders zou het toch niet in de winkel liggen?; anders zou de dokter het toch niet zeggen?).

 40. Hans zegt:

  @ Robert , wat goed van je dat je reageert inhoudelijk , dat meen ik ❗
  Dat er hier ( bewust ) onwaarheden verkondigt worden zie ik dan weer niet , maar dat wil je vast nader toelichten 🙄 ?
  Verder , zie de reactie van George 💡

 41. Jo tB zegt:

  Robert, een van die experts (wetenschappelijk onderzoek deed die aan alle criteria voldoen zijn ontzenuwd) waarover jij zo hoog van de toren blaast, zegt het als volgt

  Onderzoekers leveren een bouwsteentje, maar voor welk gebouw? In welk grote verhaal passen die elementen? De grote vraag voor mij is of we met zo’n wetenschap van allemaal losse stukjes met een eenzijdige nadruk nog zicht hebben op de medische uitdagingen van nu. In vijftig jaar tijd is onze wereld zo radicaal veranderd, en is de leefomgeving waarin ons interne milieu zich staande moet houden zo gewijzigd, dat er sprake is van een mismatch tussen biologische aanleg en leefomgeving.
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3588305/2014/02/02/De-medische-wetenschap-faalt.dhtml

  You listen to a different drum. Dus jouw drum is de mijne niet. And never the twain shall meet. Maar Robert je houd mij creatief. 🙂

 42. Hans zegt:

  De eerlijkheid gebiedt te zeggen en men zal het mij hop(e)nlijk niet euvel duiden 😳 dat ik emoticons in de vorige post teveel gebruikte , ook in deze als test ….

  Ben ook maar een eenvoudige internet -boerenlul 😆

 43. Robert zegt:

  Door Paleo fanaten word tb.v. nog steeds beweerd dat graan de darmwand beschadigd. In gedegen wetenschappelijk onderzoek is dit allang weerlegd. Tja; als je alles wat niet in je straatje past afwijst en je hoofd in het zand steekt moet je zelf weten, maar hou eens op met klinkklare leugens te vertellen.

 44. Hielkje zegt:

  He Robert, interessant! Wel onderzoek is dat dan, dat graan de darmwand niet beschadigd?

  • Adriaan Keij zegt:

   Hallo Hielkje, nou hoef je niet elke (taal)fout van Robert over te nemen… Om 1:55 bedoelde hij natuurlijk “dat graan de darmwant beschadigt“, met een t. Want die “Paleo fanaten” zoals hij dat noemt beweren dat nog steeds. Inderdaad: tot het tegendeel bewezen is.

   Maar ach, wat maakt het uit… Ik val steeds weer van m’n stoel bij zijn reacties en dan krijg je dit: uǝɿɿɐʌǝ6ɯo sı ʇsʞǝʇ ǝzǝp Ik reageer er niet meer op en druk DEL. Klaar.

   • George zegt:

    je bedoelt darmwand ? 😉

    • Adriaan Keij zegt:

     George, je bent een held! Ik dacht – ff checken of iemand überhaupt nog op dees en tees let these days… Anderzijds maakt het niet uit, want vlgones een oznrdeeok op een Eglnese uvinretsiet mkaat het neit uit in wlkee vloogdre de ltteers in een wrood saatn, het einge wat blegnaijrk is is dat de eretse en de ltaatse ltteer op de jiutse patals saatn. De rset van de ltteers mgoen wllikueirg gpletaast wdoren en je knut vrelvogens gwoeon lzeen wat er saatt. Dit kmot odmat we neit ekle ltteer op zcih lzeen maar het wrood als gheeel.

     Mooi hè, research? Want ONDERZOEK heeft dit bewezen, ik zuig het niet zomaar uit mijn duim:
     aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it deosn’t mttaer in waht oredr the ltteers in a wrod are, the olny iprmoetnt tihng is taht the frist and lsat ltteer be at the rghit pclae. The rset can be a toatl mses and you can sitll raed it wouthit porbelm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe.

    • George zegt:

     dat wist ik nog niet, dat ik een helt was (grapje) maar inderdaad ik zie een heleboel mensen – overal en ook hier – “ik wordt schrijven” e.d.

 45. Jo tB zegt:

  Robert, je zegt: Tja; als je alles wat niet in je straatje past afwijst en je hoofd in het zand steekt moet je zelf weten.
  Doe jij niet hetzelfde met alle links die jij plaatst? De pot verwijt de ketel dat die zwart ziet!!
  De ketel kan hetzelfde zeggen tegen de pot!!
  Dat wij een andere mening toegedaan zijn doet daar niet aan af.
  Hoe saai zou de wereld zijn als we allemaal dezelfde mening hebben? Dan zijn we toch marionetten die allemaal alleen maar ja zeggen. Wil jij in zo’n wereld leven? Ik niet.

 46. willem zegt:

  Uit verveling lees ik Roberts laatste bijdrage maar als een aaneenschakeling van taalfouten: acht stuks in vier regels, bestaande uit drie zinnen.
  Flauw, deze opmerking, maar wat moet je anders met dergelijke bijdragen?

 47. Guido Vogel zegt:

  Paleos steken hun kop niet in het zand. Na een paar minuten ben je dood. Past niet bij het idee van evolutie en genen doorgeven.

  • micha zegt:

   Nog een supplementenboer over supplementen. Maar wel een iets minder reclamepraatjes Dit maal per podcast:

   http://blog.primalblueprint.com/episode-5-supplementation-with-mark-sisson/

   Dit citaat vond ik vooral interessant:

   The other thing is pro-biotics. You are going to see in the next five years that gut health is going to take a front seat to everything that has happened in health. We are starting to see it our space right now with discussions on microbio, with studies on mapping individual microbio. By microbio, I mean the healthy and unhealthy bacteria that reside in the gut. That is the 60 to 80 trillion bacteria that reside in your gut. The most of you that is not you. With this attention on gut health, part of that is impacted by bad diet. If you have a bad diet, you are not feeding your gut bugs the way you should and some of the unhealthy bacteria take over and you get sick. Or if you have encountered a situation where you are taking antibiotics where you are killing off the bad bacteria, you automatically kill off the good bacteria. Now you have to repopulate your gut with some kind of healthy bacteria. So one of the ways that we evolved, which made it no issue. First of all we had no antibiotics and second of all, we didn’t have the poisonous food that we have now. Third of all, we ate dirt every day. So every bite of food we ever took 10,000 years ago even 200 years ago contained microbes that would teach your immune system how to fight much more dangerous microbes. And it was the education of the immune system that depended on the intake of germs from the soil..from soil organisms. But now that we are in this modern age of hygiene and Purell and washing our hands before every meal after we touch a door knob, we no longer have this schooling of the immune systems and we have to sort of rely on probiotics to repopulate our gut and with that in mind for the last 15 years I have been a big proponent of taking a pro-biotic supplement whether it’s fermented sauerkraut or Kefir or any number of fermented foods, yogurt would be a good example. There is still the necessity of introducing some of the healthy bacteria, acidophilus, bifidus, and so on in to the system on a regular basis to replant the seeds of healthy bacteria who would then take root and sort of push out the bad bacteria. But if you don’t have access to the probiotics on a regular basis, you may experience some gut issues. So I create Primal Flora which is an inexpensive pro-biotic. I used to not take a daily pro-biotic because I thought I have a healthy gut and I have cut out all these types of foods from my diet, I ought to be in pretty good shape. I found out that as was taking it more and more frequently, I actually felt better and better. I am a fan of daily supplementation with a pro-biotic.

   Anderzijds kan je ook zeggen: eet wat meer groenten uit de moestuin en was ze niet supergoed. Of is dit een rare gedachte.

   Wat betreft suprafysiologische hoeveelhuiden: vanuit evolutionair perspectief is het – voor sommige voedingsstoffen – natuurlijk heel moeilijk te bepalen wat een normale en een abnormale dosis is. Zie hiervoor ook de recente resistant-starch-discussie (hoeveel resistant starch is suprafysiologisch) en insecten eten als een nog steeds ontbrekende factor in het westersemensendieet (uitgezonderd slakkenslikkende en kikkerkauwende Fransen en Grieken). Dit pleit enerzijds wellicht voor supplementatie anderzijds juist totaal niet. Waarom niet? Omdat we heel makkelijk in de pars-pro-toto-valkuil kunnen stappen, en we aannemen dat we alle werkzame stoffen hebben onderscheiden (recente ontdekking van vitamine K2! Resistant Starch!), terwijl de meeste natuurlijke voeding nog veel meer biedt dan alleen gesoleerde voedingsstoffen. We hebben bijvoorbeeld Vitamine weetikwat nog niet ontdekt. Daarnaast werken veel natuurproducten als geheel en niet als gesoleerde nutrinten. Maar nu ben ik een liedje aan het zingen dat reeds op vele plekken op deze webstek ten gehore is gebracht.

 48. Adriaan Keij zegt:

  Taalfouten kunnen ook mooi zijn – heb je al gezien wat ik op de website van Unil€v€r vond? Zie “beknopt lesje cholesterol”-post…

  Of deze (vrij naar een foto die ik laatst zag, met een fout opschrift op een service-auto):
  “Uw gezondheid – ons een zorg!”

 49. Adriaan Keij zegt:

  Nieuws / nieuw onderzoek mbt vitamine C in relatie tot kanker en chemo:
  http://www.latimes.com/science/sciencenow/la-sci-sn-vitamin-c-cancer-20140205,0,6995167.story#axzz2t6Bgir5m

  Hoe kan het “kersverse Zweedse onderzoek” waar Melchior in de kop over schrijft zo strijdig zijn met het in de LA Times genoemd onderzoek? Who’s wrong & Who’s right?

  • George zegt:

   zou dit de verklaring* kunnen zijn?
   http://www.drstrunz.de/news/2014/01/140203_vitamin_c.php

   *It’s the dose, stupid 😉

   • Adriaan Keij zegt:

    Precies (George), it’s not the dose (but yes, I’m stupid ;-)). Dr Strunz scheibt immers:
    Ganz anders Vitamin C als Infusion. Schlägt jede Chemotherapie.

    @MM: ok, er is uitgebreid over geschreven, dank daarvoor. Maar hoe verhoudt jouw “beschrijven de professoren Martin Bergö en Per Lindahl van Sahlgrenska in Göteborg hoe antioxidanten het longkankerproces aanwakkeren” zich tot hetgeen LA Times meldde?

    Wat moeten mensen die deze vreselijke ziekte hebben er nou mee? Wie A zegt moet ook C zeggen. En dan graag duidelijk: C yes of C no?

 50. Alex zegt:

  ““When you swallow a pill or eat an orange, vitamin C is absorbed at a certain rate by the gut and excreted very quickly by the kidneys,” Drisko said. “But when you give it intravenously, you override that. Plasma levels can get very high.”

  Of de manier van toedienen. 😉

 51. Adriaan, nogmaals, de therapeutische effecten van zeer hoge doses C bij acute, levensbedreigende ziekte zijn goed beschreven en ook hier talrijke malen genoemd.

 52. Robert zegt:

  Vind jij belangrijk wat Melchior vindt? Leer toch zelf eens nadenken. Wat Melchior, een jounalistje, vindt is volkomen irrelevant. Trek je eigen conclusies.

 53. Jo tB zegt:

  Robert, briljant!! Jij bent de pot die de ketel verwijt dat hij zwart ziet. Wat jij vindt is volkomen irrelevant!! Neem je eigen advies jochie: leer toch zelf eens nadenken.

 54. Hans zegt:

  Robert , je hebt helemaal gelijk behalve de kwalificatie ,, journalistje ” , daar kan jij voorlopig gezien je bijdragen helemaal nog niet bij in de schaduw staan ….. en mijn vermoeden is nooit :mrgreen:

  Maar je maakt vorderingen 😎

 55. Robert zegt:

  Kom niet aan de paleo goeroe, haha

 56. Ha, ha, ha, ha, die opmerking hierboven (‘een journalistje’) is de sterkste die je hier ooit hebt gemaakt, Robert 🙂 . En ik ben het voor de verandering volledig met je eens. Maar wees niet te hardvochtig in je oordeel. Het is niet iedereen gegeven om net als jij een begenadigd, veelgevraagd, bewonderd en door iedere gewone sterveling benijd administrateur te worden 🙂 🙂 🙂 .

 57. stefneopaleo zegt:

  @Micha,

  Jaja, Mark Sisson verkoopt dus paleo in pakjes 🙂 Net even een search gedaan in zijn kookboek ” Primal Blueprint Quick and Easy Meals” en hoeveel gerechten vind je daar met appels zoals zijn website Mark’s Daily Apple doet vermoeden? Fout: zero recepten met appel.

  Natuurlijke antibiotica zit in honing en niemand belet je grond te gaan knauwen in plaats van probiotics.

  Zoals iemand ergens anders al zei: blijf kritisch en behoud het goede, ik heb mijn appel voor vandaag alvast op 🙂

  • Michajoris zegt:

   Ha Stef, dank voor je advies! Wat betreft probiotics: het is is natuurlijk een verzamelcategorie net als vitaminen. Probiotics in koudgeslingerde honing zijn niet per se dezelfde als die in sommige vormen van aarde zitten. En wat betreft grond k(n)auwen: ik zou héél voorzichtig mee zijn wat betreft de keuze van de grond. Mijn vrouw staat voor haar werk vaak in de klei/modder/aarde te wroeten en moet daarom op cursussen over bodemvervuiling. Laat ik zeggen dat je niet heel gelukkig wordt van de informatie die je daar opdoet.

 58. @Michajoris Dank voor jou reactie en de kennis dat het met de bodem ook alweer erger gesteld is dan erg. Ook weer waar dat wat in honing zit wel eens heel anders zal zijn dan wat in grond zit. Belangrijk hier vind ik is als het levend is, dan heb je alvast dat. En hierbij bedoel ik wat grond betreft het verschil tussen een met zout (meststoffen) – dan hoef je nog geen pesticiden te spuiten – bewerkte grond: daar zit minder leven in dan een “zoutloze”.

  Grond knauwen: zal Mark misschien binnenkort ook in een pakje verkopen? Wit voor de eiwitten, zwart voor de grond: dus Yin-Yan voor de marketing. Hierop afwachtend best knauwen op onbespoten bodem van organische culturen zonder organische spuitmiddelen, en hier is de kennis van jouw vrouw dan weer welkom: zit dat nog goed op “zulke op het eerste zicht gezonde grond”, wetende dat het drinkwater, regenwater en de lucht in het algemeen alles behalve proper zijn?

  Of zoals George het aanhaalt en hierop verder gaand: niet zo volop met zeep onbespoten biologische groenten en fruit beginnen wassen als je dat uit je gezonde moestuin kan kweken: daar zit wel degelijk iets levends dat je met het kuiswater wegwast, al kan ik dan weer niet zeggen wat noch hoeveel.

 59. Peter Reijngoud zegt:

  Type 2 diabetes as a redox disease.

  In heel wat reclames worden middelen aangeprezen als ´anti-oxidant´. Alsof dat alleen maar goed zou zijn. Ik ben blij dat in deze bijdrage van MM de keerzijde wordt genoemd. Ter aanvulling nog het volgende:

  Watson (die van Watson en Crick, helix-stuctuur DNA) heeft vorige week een interessant stuk gepubliceerd in de Lancet. (Type 2 diabetes as a redox disease).
  Hij suggereert daarin dat diabetes, hart-en vaatziekten, dementie, en sommige vormen van kanker (mede) veroorzaakt worden door het onvermogen van het lichaam om voldoende oxidanten (ROS) te maken. Hij wijst op het belang van voldoende beweging/training om de situatie te verbeteren.
  Een citaat:

  . . .
  Cellen van het lichaam kunnen niet overleven zonder gebruik te maken van zowel oxidanten en antioxidanten. “Er is een delicaat evenwicht” tussen de twee, aldus Watson . Lichaamsbeweging zorgt er voor dat het lichaam grote aantallen oxidanten maakt, zogeheten reactieve zuurstofradicalen (ROS). In een cellulair orgaan genaamd het endoplasmatisch reticulum (ER), zijn deze oxidanten van belang bij het produceren van chemische bindingen.
  Bij te weinig oxidanten ontstaan niet goed ´uitgevouwen´ eiwitten. Deze zorgen voor (o.a.) beschadigingen van de cellen van de pancreas.
  . . .

  Afijn, leest u het zelf maar na in de Lancet van vorige week (helaas betaalmuur) of via deze link:

  http://www.cshl.edu/Article-Page/nobelist-james-watson-proposes-an-unconventional-view-of-type-2-diabetes-causation

  p.s. Dat sommige uitspraken van Watson (bv over zwarte mensen) nogal, laat ik het neutraal formuleren, omstreden zijn doet hier niet ter zake. Deze laatste bijdrage van hem is in elk geval de moeite waard.

 60. Dank Peter. Super interessant!

 61. Robert zegt:

  Beste of moet ik zeggen arme obsessieve Melchior; ik ben geen administrateur zoals je hierboven zegt, maar Bestuurskundige. Maar tja; de site hier staat bol van leugens en verdraaiing van feiten……

 62. Ik gokte maar wat Robert. Dan ben je nog spannender en belangrijker dan we al dachten!

 63. Fien zegt:

  Goeie genade, is onze clown echt bestuurskundige? Ik moet bekennen dat ik dat moeilijk te geloven vind. Je verwacht een zekere intelligentie bij een bestuurskundige, maar daarvan heeft de huistrol tot op heden geen blijk gegeven. Lezen kan-ie ook al niet, armoe troef.

 64. Fien, het verbaast mij ook zeer, maar gelukkig selecteert de maatschappij bikkelhard.

  Robert, ik geef je ongevraagd een advies en je moet maar zien wat je er mee doet.

  Je hebt in je reacties hier min of meer verraden wie je bent.

  Je bent bestuurskundige, een beetje middelmatig (niks mis mee), overduidelijk gespeend van creativiteit, humor en relativeringsvermogen en je denkt in nauwe hokjes. Dus heb je een LinkedIn account.

  Toen je hier om advies kwam vragen, meldde je dat je ouders kort na elkaar waren overleden aan een ongeneeslijke ziekte.

  Voer aan Google: robert linkedin ouders ongeneeslijke ziekte

  Je bent zonder enige twijfel de derde hit die (althans bij mij) opduikt.

  Hoe sneu het ook voor je is, als je een baan wilt hebben, moet je als de sodemieter uit je slachtoffer-rol stappen en dat LinkedIn profiel drastisch aanpassen. Geen hond gaat je aannemen op zo’n tranentrekker. Werkgevers willen geen zielige mensen, tenzij ze via Ability komen. Ik denk niet dat dat je doel is. Get over it, recht je schouders, ga vechten en ontleen je identiteit niet langer aan doorgemaakt leed. Iedereen heeft littekens. Maak er geen uithangborden van.

  Verder zou ik hier niet meer reageren. Je maakt jezelf met je beperkte kijk op zaken, je gebrek aan kennis en inzicht en je agressieve toon voortdurend belachelijk en je weet nooit aan wie van de 6 lezers je nog eens iets zou kunnen hebben in real life.

  Just sayin’ man.

 65. Robert zegt:

  Op Foodlog hebben ze ook wel een mening over jou Melchior, verwoordt door Dick Veerman. En die is ook best wel een beetje triest voor jou. Je bent een heel zielig mannetje. Jammer hé; dat échte onderzoeken je zo zelden gelijk geven. En ach; dat de heilige paleograal kokosolie bij velen ook al zo slecht aankomt is natuurlijk voor jou ook een enorme nederlaag.
  Apropos; in tegenstelling tot jou hoef ik voor mijn levensonderhoud niet meer per sé te werken. Deze “middelmatige” Bestuurskundige heeft het op de beurs altijd heel goed gedaan ( en nog)……..

 66. Melchior , en Robert vdW, ik weet wel dat het niet mijn aangelegenheid is, maar toch kan ik het niet nalaten hier iets over te zeggen. Wanneer ik net zou doen alsof mijn neus bloedt zou ik terecht niet tot de zes lezers gerekend mogen worden. Er bestaat zoiets als betrokkenheid. Ik heb wel eens gelezen, dat een ieder wel een ongevraagde vijand heeft. Zoals een ieder ook wel een evenbeeld heeft. Dat is niet zo onredelijk, daar we veel meer met elkaar overeen stemmen, dan van elkaar verschillen. Melchior heeft volgens deze redenatie veel eigenschappen van jou Robert. Maar net die eigenschappen die bij jou in het duister bivakeren en die jou onzeker maken en tot twijfelen brengen. Je kan er niet mee overweg en bestrijd ze in jezelf. Gelukkig heb je Melchior gevonden. Kijk zelf nog eens in de spiegel, zo recht in de ogen en vraag je af, wie ben ik.

 67. willem zegt:

  Zelden zo’n treffende omschrijving van onze Robert gelezen als die van hemzelf:
  ‘Apropos; in tegenstelling tot jou hoef ik voor mijn levensonderhoud niet meer per sé te werken. Deze “middelmatige” Bestuurskundige heeft het op de beurs altijd heel goed gedaan ( en nog)……..’.

  Wie deze woorden uit de pen krijgt, heeft geen psycholoog meer nodig om duidelijk te maken wie hij is..

 68. guidovogel zegt:

  Enligthen us Robert, naast voeding heeft portfoliotheorie ook mijn grote interesse….

 69. marietsebiel zegt:

  Robert, neem de raad van Melchior ter harte en verdwijn met de stille trom, voordat je helemaal ‘uit je schulp’ kruipt en je je ware gezicht laat zien. Zoals Folkert en Willem al uitleggen ziet iedereen hier wat er met je los is.
  Ga wat leuks doen, zoek vrienden en zorg dat je je problemen oplost. Zodat je een prettig leven krijgt i.p.v. zo op afstand je gal te spuien. Wij kunnen dat naast ons neer leggen, door steeds minder op je te reageren. Jij niet ! Doe er wat aan.

 70. Sherlock zegt:

  Uiteraard gaat het in het lichaam om balans. Maar toch even de volgen

  @Peter Reijngoud:

  Wat mij een beetje verbaast in het artikel van Watson is dat hij veronderstelt dat een kankerpatient aan de chemo te weinig ROS aanmaakt door een teveel aan anti-oxidanten. Terwijl ik toch echt het idee heb zo iemand doorgaans bol staat van de oxidative stress. Echter op de plekken waar het er echt toe doet, namelijk de tumoren, en zeker in de niches met de slechtst gedifferentieerde cellen (zogenaamde kankerstamcellen), heerst over het algemeen zware hypoxia. Kortom, is het gebrek aan zuurstof niet de echte boosdoener in dit opzicht? Voor Reactive Oxygen Species zal je volgens mij toch echt Oxygen nodig hebben. Vreemd dat Watson daar met geen woord over rept (wellicht ben ik wat sceptisch, maar de man runt een behoorlijk pharmaceutisch georienteerd lab). De rol van zuurstoftekort (op cellulair niveau) in de strijd tegen kanker wordt helaas nog maar weinig erkent in het reguliere. Gelukkig zijn er uitzonderingen:
  http://www.uib.no/biomedisin/en/nyheter/2011/05/availability-of-oxygen-modulates-tumour-growth

  Een patent op O2 zit er dan ook niet in, maar de link tussen hypoxia en kankerprogressie is volgens mij niet te ontkennen. Zuurstof lijkt mij voedingstof numero uno en een slechte verwerking hiervan (op elk niveau) brengt grote problemen met zich mee.

  Ik neem trouwens aan dat het bekend is dat intraveneuze hoge dosis ascorbic acid juist een pro-oxidant effect heeft? (http://www.pnas.org/content/102/38/13604.short) Het gebruik in een anti-kanker behandeling is wel degelijk te verdedigen en wordt in Kansas bv al (regulier) toegepast (http://www.kumed.com/medical-services/integrative-medicine/faq/iv-vitamin-c-faq).

 71. Jan Peter van Doorn zegt:

  Beste Robert, je bent geen bestuurskundige en je hebt het op de beurs niet best gedaan. Hier je gram daarvoor halen gaat weinig opleveren. De mensen op deze site zijn daarvoor net iets te intelligent om daarvan in de war te raken. Maar blijf gerust, hebben we iets om te grinniken.

 72. Fien zegt:

  Robert: “En ach; dat de heilige paleograal kokosolie bij velen ook al zo slecht aankomt is natuurlijk voor jou ook een enorme nederlaag.” Dit is zulke onzin, niet te geloven. Het beste bewijs dat jij nooit iets werkelijk leest hier.

 73. Sherlock, Dominique D’Agostino combineert een ketogene aanpak met hyperbare zuurstoftherapie, met goede resultaten.

  Inderdaad, in therapeutische zin hebben hoge doses ascorbinezuur – met grammen per minuut IV toegediend – absoluut hun plaats. Ik heb daar meerdere voorbeelden van beschreven, maar daar ging het hier niet over.

 74. Toch heeft hij geluisterd. Het zielige profiel is niet meer toegankelijk en wellicht verwijderd. Goeie zet, Robert! En geen dank 😉 .

 75. Fien zegt:

  Ja, dat zag ik ook net! 🙂

 76. Fien zegt:

  Maar wel jammer dat ik het niet gelezen heb voordat hij het weghaalde.

 77. Robert zegt:

  Kies voor het enig juiste dieet. Hopelijk kunnen jullie dan weer nadenken…….Hoewel; dit wel een uiterst vermakelijke site blijft. Ook die reacties op het boek van Kuipers en dat hij niet zo streng in de paleo leer is. Kostelijk.

  http://www.eatingwell.com/healthy_cooking/healthy_cooking_101_basics_techniques/shopping_cooking_guides/8_ways_to_follow_the_mediterranean_diet

  • George zegt:

   Ik heb een goede tip: je kunt elk emailprogramma zodanig inrichten, dat bepaalde emails automatisch in de prullenmand komen; je hoeft daartoe alleen maar enige kenmerken te vermelden; je zou “Robert zegt” als kenmerk kunnen vermelden 🙂

 78. Sherlock zegt:

  @ Melchior

  Ik ben het met je eens: You Can’t Beat Nature,

  Helaas zijn mensen die kanker hebben daar vaak heel erg ver van verwijderd. Vooral als mensen aan de chemo gezet worden en men zegt dat je dan het beste maar wat cola erbij kan drinken. Tegenover het muizenresultaat zou ik dan ook graag het volgende reviews zetten:
  http://ict.sagepub.com/content/12/5/369.short
  http://www.chineseherbal.com.au/anti-ox%20during%20chemo.pdf.pdf
  Het is uiteraard tekort door de bocht om te zeggen dat er geen plaats of tijd is voor supplementen. En het voorbeeld van kanker (waar jouw blog toch over gaat) is daar naar mijn bescheiden mening zeker één van (en niet alleen tijdens chemo).

 79. GH zegt:

  In vredesnaam waar jullie mee bezig. Dit gehakketak.

 80. Felicita zegt:

  Over zuurstof gesproken; nogal wat WAPpertjes slikken H2O2. Verdunde waterstofperoxyde; zuurstofwater. Ik lees nog niet zo lang mee. Dus. Is dat hier al eens behandeld? Meningen? Ervaringen?

 81. maanfiets zegt:

  Weston A Price, navolgers. Waarbij moet worden opgetekend dat WAP het nergens heeft over H2O2 slikken. Ze hullen zich ook in ozonnevels. Deze nogal dubieuze methodes hebben niets vandoen met het WAP gedachtegoed.

  Mijn mening……slecht onderbouwd……potentieel gevaarlijk, niet aan beginnen.

 82. Felicita zegt:

  Sherlock; van ’n detective zou je toch..
  Hahaha.
  Enfin.
  Ik was al zo blij ook eens ’n AFKO te kunnen aanwenden hier 😉
  Tot nu toe heb ik er slechts 3 onder de gordel.

  WAPpertjes zijn medemensen die heftig into Weston A. Price zijn.
  Sommigen slikken zuurstofwater.
  Ik vind het intrigerend.
  Maar durf het zelf vooralsnog niet aan.
  Je schijnt evengoed sterke Manuka honing te kunnen nemen
  .
  Overigens hielp het uitwendige gebruik me niet eens bij een wortelpuntontsteking die volgde op het vervangen van een miniem vullinkje in m’n achterste kies. Ik kon het op advies via hun forum injecteren in de pocket nadat Keltisch zeezout en kokosolie op dat gebied ook al hadden gefaald..

  Kijk; je kunt wel vanalles roepen.
  Beweren.
  Menen te weten.

  Maar ik ga graag voor resultaat 🙂

 83. Sherlock zegt:

  WAPpertjes klinkt alsof het Paleo vs Weston Price is. Beetje hullie en zullie.

  Ik denk in ieder geval dat ozon-therapie niet slecht onderbouwd is, en volgens mij is het een goede (systeem-)therapie voor uiteenlopende condities. Zie b.v.
  -> http://mosao2.org/Article%20-%20Bocchi%20Report/images_Bocci_Report/Bocci_O3_New_Medi_Drug/Bocci_O3%20_New_Medi_Drug.pdf

  Waterstofperoxide sta ik ook voor open en ik denk dat het, mits consciëntieus gebruikt, een zuurstof-therapeutische rol kan vervullen.

 84. Felicita zegt:

  Maanfiets; ik hoorde het rechtstreeks uit de mond van Mike Donkers toen ik een -overigens boeiende- lezing van hem bezocht. Hij gaf ons zelfs zijn recept dat ik nog wel in een oude agenda op kan duikelen.
  Nogmaals.
  Het woord ‘ozontherapie’ blijft een magische aantrekkingskracht op me uitoefenen.

  Echter; ik begrijp dat het WAP 2.0 is??

 85. Felicita zegt:

  Holmes; ‘klinkt als’? Ik ben wars van hulliezulliedenken en ga nog steeds voor onderzoekallesenbehoudhetgoede 😉

 86. Sherlock zegt:

  Felicita: Top

  “Keep the company of those who seek the truth, run from those who have found it”

 87. Felicita zegt:

  Holmes; precies!

  ‘Wie nooit van mening is veranderd, heeft zelden iets geleerd’.

 88. maanfiets zegt:

  Naar mijn bescheiden mening wordt ozontherapie (voor thuis gebruik) en H2O2 innemen, uitgedragen door Mike Donkers en heeft het niets met Weston A Price te maken. Mike Donkers heeft zeer controversiële gedachtes. Waar ik heel ver vandaan wil blijven.
  Het is niet Paleo tegen WAP. Het heeft echt helemaal niets met WAP van doen.

 89. Sherlock zegt:

  Maanfiets, Ik ben niet bekend met Mike Donkers, maar heb je een probleem met hem, of met ozon en/of H2O2 an sich? (het zijn wel verwante, maar uiteraard andere methodes). De eventuele effectiviteit en veiligheid van deze methodes hangen natuurlijk niet van een Mike Donkers af.

 90. maanfiets zegt:

  Nee, daar heb jij gelijk in, maar om het nu juist van hem aan te nemen. Hij houd er dusdanig vreemde ideeën op na, dat ik niets van hem zou aannemen.
  Sommige mensen zien alles wat hij zegt als het gedachtegoed van WAP, En dat is dus absoluut niet zo.
  Verder moet iedereen zich een eigen mening vormen. En dat is wat ik gedaan heb en waar naar gevraagd werd.
  Ozon is een giftig gas, wat zeker in de geneeskunst potentie heeft. Maar het lijkt mij niet echt verstandig om je slaapkamer vol ozon te laten lopen en daarin te gaan slapen. (dat is wat je leest op het nl-WAP forum, waar M.Donkers de beheerder is)
  Zo ook met H2O2. Kijken hoeveel je in kan nemen en als je er ziek van wordt het als “gezond ontgiften” beschouwen.
  Nee, dat is niet mijn ding en naar mijn mening ook gevaarlijk.
  Ik heb een spabad wat gedesinfecteerd wordt met ozon. Daar zitten een hoop waarschuwingen bij.
  o.a. dat je niet direct in de ozon stroom moet gaan zitten.
  Ozon en H2O2 zijn gevaarlijke stoffen, zeker geen “baat het niet dan schaad het niet stoffen.”
  In tegenstelling tot b.v. AZM 😀

 91. Sherlock zegt:

  Ik ben me net in het AZM aan het verdiepen en ga een aantal mensen in mijn omgeving daar zeker op wijzen 🙂
  Over ozon: als ozon gevormd wordt in combinatie met rookdeeltjes en vervuiling (smog) maakt het de smog extra schadelijk/giftig. Geozonerde `zuivere’ lucht weet ik nog even te weinig van af. Geozoneerde zuivere zuurstof daarentegen is zeker niet giftig. Het is echter toch niet aan te raden om dat in (hogere) concentraties in te ademen, aangezien de luchtzakjes in de longen er geirriteerd van kunnen raken (deze zijn erg gevoelig). Alles hangt hierbij van de concentraties af. De meest toegankelijke methode om ozon als therapie toe te passen is via rectal insufflatie. De geozoneerde zuurstof wordt dan direct in de bloedbaan opgenomen (waarbij het meteen `verwerkt’ wordt, dus de O3 blijft volgens mij als zodanig niet bestaan in het bloed).

  Als je H2O2 inwendig wilt gaan gebruiken, dan moet je ook erg voorzichtig te werk gaan. Met erg lage concentraties beginnen en langzaam opbouwen. Eigenlijk is dit een beetje een cheap en dirty zuurstof therapie. In Afrika b.v. kan dat echter een life-saver blijken te zijn. Hier kan het soms ook geen kwaad. Zo heeft een vriendin van ons heeft een behoorlijk stugge streptococken infectie en heeft van de huisarts in 2013 al 12! antibiotica kuren gekregen (`omdat het elke keer toch lijkt te werken’ :-s ?). Geef mij dan maar H2O2 (al zijn er natuurlijk nog veel meer natuurlijke middelen tegen, zoals jodium, rauwe knoflook of oregano olie).

  Dus alles met beleid, en in het geval van O3 en H2O2 lijkt het me inderdaad te simpel om te zeggen: BHNDSHN…

 92. Gert van der Hoek zegt:

  Eet je je te pletter aan groente en fruit, blijkt de voedingswaarde gigantisch gekelderd te zijn,
  veel minder vitaminen en mineralen 1985 > 2002 .

  Klik om toegang te krijgen tot Voedingswaarden_Geigy.pdf

  Allemaal naar de workshop Permacultuur, locatie: bij Willem.
  Gastsprekers o.a.: Mariet over stadstuinbouw, James met de nieuwste soorten superplanten
  Kampvuur wordt verzorgd door Melchior.
  😉

 93. willem zegt:

  Ik heb dat altijd een fascinerend onderwerp gevonden: valt er een verval over de afgelopen decennia te constateren v.w.b. de percentages nutrienten in groente en fruit? En, zo ja: wat is daarvan dan de oorzaak?
  Al vaak en op diverse plaatsen las ik aannames, dan wel uitkomsten van onderzoeken, die erop duidden dat er inderdaad wel eens schokkende veranderingen kunnen hebben plaatsgevonden. Maar het ‘grote, betrouwbare’ onderzoek heb ik nog niet gelezen.
  Maar we hebben wel onze logica ter beschikking. Planten die groeien op verarmde grond kunnen onmogelijk gezond zijn, wat in dit geval wil zeggen dat ze alle benodigde voeding om gezond te zijn en om weerstand te bieden aan belagers niet kunen opnemen. Idem voor planten die in onnatuurlijke omstandigheden groeien (denk aan tomaten in kassen op diverse substraten), die hun voeding uit onnatuurlijke meststoffen krijgen en ook voor planten die op zodanig onnatuurlijke wijze gemanipuleerd worden dat basisstoffen verdwijnen. Het bekende voorbeeld is de spruitkool, waaruit de bittere stof, om commerciele redenen, langzamerhand uitgeselecteerd is. Heel boeiend, allemaal, en tegelijk waarschijnlijk ook heel griezelig.
  Gert, weet jij misschien waar James ronddoolt? Zou hij nog meelezen?
  En voor deze door jou aangewezen bijeenkomst moet je absoluut ook Folkert uitnodigen, voor een hoogst noodzakelijk Sichtelijk Woord voor aanvang van de Dienst..

 94. Folkert zegt:

  Wat wil je dat ik daar zeg, Willem ?
  ” Er zullen dorens en distels groeien en je zult de gewassen van het veld eten.
  Tot de dag van je dood zul je zwetend het land bewerken om te kunnen leven. Dan zal je lichaam vergaan tot het stof van de aarde. ”
  Ik heb niks met een moestuin !
  Ik kijk teveel naar sites als FL en ben dan ook uiterst cynisch over de ontwikkelingen die er gaande zijn op het gebied van voedsel uit de land-en tuinbouw. Ook mijn vertrouwen in biologisch-dynamisch is ernstig aangetast. Mijn vertrouwen in biologisch is volslagen nihil.

 95. Jo tB zegt:

  Gert, hoe lang wordt kunstmest gebruikt? N-P-K korrels worden al ruim honderd jaar gebruikt, in plaats van natuurlijke mesten van mens en dier. Zoals altijd wordt verteld, in een bos is de kringloop rond. Alle uitwerpselen van dieren komen op de grond, in het najaar vallen de bladeren. Dit alles dienst als voedsel voor al het leven in de grond. Zo gaat niets verloren en alles keert weer tot aarde, wat de groei van het volgende jaar stimuleert Doorbreek je deze cirkel dan kom je in de problemen.
  Ik heb al ruim 30 jaar een volktuintje, en vanaf het begin tuinier ik biologisch. In het begin kon ik een kuub koeien mest krijgen, en alles wat gesnoeid, geoogst en gemaaid werd ging in de compostbak. Met het resultaat, dat ik geen bestrijdingsmiddelen hoef te gebruiken om de belagers (luizen enz) op afstand te houden. Voed de grond, en niet de planten, en je boekt enorme winsten in gezonde planten. De tuinen van mijn buren worden steeds lager, want al het onkruid wordt weg geschoffeld en afgevoerd naar de vuilcontainers. Tja, na een aantal jaren, moeten ze grond kopen om hun tuin weer op peil te brengen. Ik maak ruim een kubieke meter compost per jaar en mijn tuin wordt steeds hoger, want ik breng meer terug dan ik er af haal met groentes.
  Ik heb geen wetenschappelijke rapporten of de RIVM nodig om mij te overtuigen dat er veel minder vitaminen en mineralen in ons commerciële groenten zitten. Gewoon mijn gezond verstand laten zegevieren.

 96. Jo tB zegt:

  Willem, James post alleen nog op zijn Facebook pagina, en af en toe zie ik een comment van hem bij Mr Heisenbug en ik meen ook Free the Animal.

 97. willem zegt:

  Gert stelde voor een workshop permacultuur, Folkert. Een moestuin, in traditionele zin, maakt daar een natuurlijk onderdeel van uit, maar meer nog valt daar een heel gedoe op jouw terrein op: bouwsels, ontwerpen, creativiteit, etc. Vast valt daarbij wel een Tekst omtrent goed rentmeesterschap te debiteren, Folkert. We zullen met open mond en verbaasde blik aanwezig zijn.
  We zijn het volkomen eens over de desastreuze ontwikkelingen die in steeds moordender tempo ons voedselsysteen bedreigen. Daar helpt geen lievemoederen van biologische, of bio-dynamische land- en tuinbouw aan. Onze goede vriend Hendrik Jodocus Kaput weet er alles van!

  Maar met defaitisme schieten we toch ook niet op, Folkert? Dan liever strijdend ten onder, in plaats van lijdzaam het moede hoofd in de schoot leggen. Friezen, toch? Slag bij Warns?

 98. willem zegt:

  Jo, bedankt omtrent onze oude vriend James.
  Interessant jouw wijze van moestuinieren te lezen. In principe doe ik niet anders. Vooral de composthoop kan een machtig wapen zijn. Bestrijdingsmiddelen en kunstmest heb ik nooit gebruikt. Weet nog dat in een bepaalde zomer tot in verre omtrek aardappeltelers die vanaf mei (!!) al spoten met bestrijdingsmiddelen tegen fytoftora machteloos stonden tegenover die plaag. En ik, onnozele, zonder machospuit op de rug, nergens last van had. Natuurlijk raskeuze is belangrijk, evenals wijze van kweken, maar opvallend was dat wel: ondanks alle geweld van de meest giftige middelen bleek de plaag sterker..

 99. Hans zegt:

  Inderdaad dat James hier niet meer is ,jammer….

  Heb ergens een betere tabel van voedingswaarde van voer (eten) betreft en de dramatische mindere waarden vanwege kweek op substraat , ziet er mooi uit in de super maar ja ……. en eetbaar ook maar de voeding zoals bedoeld zit er niet meer in .

  Dan maar even deze even ?

  Klik om toegang te krijgen tot 052-055%20Voedingswaarde.pdf

  James , come back please ?

 100. Jo tB zegt:

  Willem, wat voor onze darmflora geldt, geldt ook voor de bacteriën in de grond. Als je ze niet voed gaan ze dood. Daarom moet je de grond waarin je de planten zet gezond houden. Gezonde planten in gezonde grond hoef je niet met bestrijdingsmiddelen (anticiotica) kunstmatig in leven houden. En ik wil wedden dat de opbrengst van mijn moestuintje per vierkante meter hoger is dan de professionele boeren. Het advies is altijd per bed rouleren. Dat doe ik wel, maar ik plant maar een rij van iets, dus ik plant/zaai 5 verschillende groentes in een bed van 1,20 meter breed. Dat patroon herhaal ik in bed 2. Dus ik kan veel dichter op elkaar planten (en zaaien) dan wat het gangbare advies is. Ik maak gebruik van wat de Engelsen noemen “companion planting” planten die in symbiose met elkaar leven. Aardappelen hou ik daarbuiten. In het wild groeit tenslotte ook alles door elkaar.

 101. kurt zegt:

  Jo… ik wil ook beginnen met een beperkte moestuin… op het net vindje natuurlijk veel tips. Als leek weet je uiteraard niet het kaf van het koren te scheiden. Welke website is op dat gebied een aanrader?

 102. willem zegt:

  Jo, hoewel het hier geen site over moestuinieren is, mogen we dit onderwerp toch wel linken aan ‘paleo’, tenzij je vindt dat ‘paleo’ geen groenten behelst (lees je soms ook, maar lijkt mij grote onzin). En, ja, met de gezondheid van de grond begint alle succesvolle moestuinarbeid. Kom net terug van de tuin en zag dat alles nog bedekt is (behalve een stukje dat ik vanochtend vrij van wat ongewenst kruid en doorgeschoten rucola heb gemaakt om daar nog enkele nateelten te zaaien, dan wel te planten). De grond onder wat groeit, is rul, vochtig en voedzaam. Ook een plant is immers wat zij eet..
  Je kunt op verschillende manieren tuinieren. De ene manier is beter wetenschappelijk onderzocht dan de andere, trouwens. In de gangbare tuinbouw zie je vooral monoculturen (oneindig grote velden vol van hetzelfde, bieten bijvoorbeeld). Dat kan alleen maar met kunstmatige inmeninging via bestrijdingsmiddelen en kunstmesten. Steeds meer zie je wisslteelt: periodiek afwisselende groenten op aangewezen percelen. Die wijze van tuinieren kan prima werken bij teelten als aardappelen, kool en ui-achtigen. Vooral bij amateurs vindt de combinatieteelt plaats, met name binnen de vorm permacultuur. Hoewel deze nog een flinke wetenschappelijke onderbouwing ontbeert (b.v. het aantonen dat bepaalde planten positieve, dan wel negatieve invloed op elkaar hebben), lijkt mij dat er veel voorbeelden aan verbonden zijn (de meest ‘natuurlijke’ wijze van telen, gezond voor de grond, beter bestand tegen aantastingen, etc.
  Net name op kool oet je letten. Op wat kalkarme gronden ligt knolvoet op de loer. Een aantasting die jaren in de grond kan overleven en funetst is boor koolsoorten.
  Ik heb een kast vol boeken staan over (moes(tuinieren. Verzamel die al zo’25 jaar, denk ik. Maar waar ik telkens weer bij uitkom, als een grondige basis coor deze hobby, is het boek Ecologisch Tuinieren, van Velt.

 103. Jo tB zegt:

  Kurt, toen ik mijn volkstuintje begon ben ik gewoon begonnen, had geen boek gelezen (wat ik wel later deed). Je kunt allerlei sites gaan raadplegen, maar die geven je de algemene informatie die voor commerciële tuinders geldt is mijn ervaring, waar ik destijds niks aan had. Stop gewoon een paar zaadjes in de grond en zie wat er gebeurt. daar leer je het meeste van. Het advies was/is de planten 25 cm van elkaar in de rij en de rijen 25cm uit elkaar. Wat een verlies aan ruimte dacht ik destijds. Door allerlei groenten naast elkaar te planten kon ik de rijen veel dichter beplanten.
  Mijn beste raadgever was destijds de cottage gardens van Engeland. Wat die allemaal in een zeer kleine ruimte wist te proppen is ongelooflijk. Die arbeiderstuintjes waren bittere noodzaak en zij hadden de luxe van veel ruimte niet, dus alles werd dicht op elkaar geplant.

  De vierkante meter tuin is momenteel erg populair.
  http://edepot.wur.nl/188885

  Willem, ik zit op veengrond, en bij mij doen de kolen het ook niet. Nou kan ik wel leven zonder kolen, er is genoeg andere groenten die ik telen kan.
  “Het aantonen dat bepaalde planten positieve, dan wel negatieve invloed op elkaar hebben” heb ik destijds uit biologische boeken, ik meen Pfeiffer gehaald. Moet het eerst wetenschappelijk aangetoond worden voordat ik het ga toepassen?? Nee, ik kijk naar de natuur, daar groeit dan ook alles door elkaar.

 104. willem zegt:

  Jo. Misschien mag ik een paar opmerkingen maken bij jouw leuke bijdragen.
  1. Zomaar beginnen, door wat zaadjes in de grond te stoppen, lijkt me vragen om problemen. Het is zinvoller om basiskennis op te doen, dan wel door goede, toegankelijke boeken/artikelen te lezen, dan wel door bij een ervaren (die niet enkel op traditie gebaseerde technieken toepast) moestuinier te buurten. De parallel met ‘paleo’ is daar: ook voeding moet je niet toepassen door maar wat in je mond te stoppen en te zien hoe dat werkt..
  2. Er is geen mens gelijk, geen plantensoort aan de andere ook niet. Voeding, ruimte, mogelijke combinaties, grondsoort, plaats, etc. kunnen succes bepalen, of voortdurend zieke planten opleveren. Lezen, luisteren, observeren!
  3. Jo: ‘ Nee, ik kijk naar de natuur, daar groeit dan ook alles door elkaar.’ Naar de natuur kijken, lijkt me altijd goed. De conclusie die je daarbij trekt, hoor en lees je veel: in de natuur groeit alles door elkaar, dus moet dat in de moestuin ook! Enige behoedzaamheid lijkt me geboden. Ten eerste is er een wezenlijk verschil tussen de regels van de vrije natuur en die van de cultuur van moestuinieren. De mens grijpt in in het productieproces, reguliert. Welke krachten daarbij wel dan niet vrijkomen, of zich gaan manifesteren, is afwachten. Veel kijken naar de processen valt zeer aan te raden. En bovendien, je weet bij dat ‘in de natuur groeit ook alles door elkaar’ zomaar niet waarom juist op die plek, onder die boom, aan die rand van de hoge begroeiing, etc. juist die plantjes spontaan gaan groeien en andere niet!
  4. Ook hier adviseer ik, zoals ook bij voeding, om niet allerlei hypes, ons verleidelijk aangeboden door hippe, kleurige blaadjes vol aantrekkelijke foto’s, blindelings te volgen. Wees kritisch, gebruik je verstand, lees veel en volg de logica, zoals in het algemeen een goede leidraad is, meen ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s