Crohn, AIP en de omkeerbaarheid van het oude wijven fenotype

Een kleine honderd jaar geleden, het zal rond 2012 geweest zijn, werd ik wachtend voor het hek van een toen fanatiek door mij gefrequenteerd openlucht zwembad aangeklampt door een bejaarde mevrouw van rond de vijftig. Zo’n amorf gebakje dat elke ochtend al kwekkend diagonaal door het bad dreef maar godzijdank nooit enige poging tot koersbepaling deed en daardoor vrij gemakkelijk te ontwijken en dus hoegenaamd niet irritant was. Nadat zij haar tweewielige equivalent van een scootmobiel – een prototype e-bike met zo’n enorme motor dat je nog in een oogopslag kon zien dat het een vals-speel-fiets betrof – met een hoop gezucht en gesteun had geparkeerd, wendde zij zich tot mij en sprak de volzin: “Ik weet wel wie jij bent.” In het een of andere aardappeldialect dat de bewering nog snauweriger deed klinken. Da’s mooi, zei ik en ging zwijgend verder met waar ik mee bezig was, namelijk het verwijderen van een fiets die ’s nachts door onverlaten om een lantaarnpaal was gelegd. Ze moesten met de fiets omhoog geklommen zijn, helemaal naar de top van die paal, wat bij mij een zeker respect afdwong. Plus de onbedwingbare aanvechting om het barrel weer op de omgekeerde manier van zijn anker te bevrijden. Lekker Katy Bowman, al stond die destijds nog niet prominent op mijn radar. Terwijl ik op vijf meter hoogte mijn arm half uit de kom trok om het weerbarstige frame over de lamp heen te sjorren zonder het vervolgens op straat te laten flikkeren, zei de vrouw, niet in het minst geïnteresseerd in wat ik deed: “Ik heb al viefentwintig joar lost van de ingewanden.” Of iets van die strekking. Vervolgens werd ik in een lange poepmonoloog deelgenoot gemaakt van het horribele toiletverleden van iemand met wat klonk als Crohn of een andere Inflammatory Bowel Disease (IBD). Ja, ja, zo heet het, Kroon! Of ik als ‘die jongen van dat blog’ wel een tip had. Want van haar dokters was ze in al die jaren geen snars wijzer geworden. Of ze scheet onafgebroken de pot vol, of ze kon dagen achter elkaar niet kakken. En altijd buikpijn. Zucht. Steun. Altijd moe. Altijd buikpijn.

In zorgvuldig gekozen bewoordingen, overdreven relativerend, vertelde ik dat sommige mensen in een vergelijkbare situatie baat leken te hebben bij het volgen van het Paleo autoimmuun protocol. Met omslachtige uitleg en verwijzing naar websites met plaatjes. En met een poging tot uitleg waarom dit zou kunnen werken. Ik dacht dat ze de voorgestelde interventie om de voor de hand liggende redenen twintig bruggen te ver vond, zeker omdat het in de ochtenden die volgden alleen nog over koetjes en kalfjes ging. Maar het viel me wel op dat ze in de weken erna steeds dunner werd en fitter oogde. Lichter bewoog. Dat ingedutte Edith Feskens-achtige ouwe wijven deegwaren aura verloor (daar gaan weer 2 lezers, opgeruimd staat netjes). Aan het eind van dat seizoen greep ze me onverhoeds bij de arm. Op samenzweerderige toon beet ze me toe: “Het is over. Helemaal over. Ik heb nergens last meer van. Mijn internist zegt dat het toeval is en dat het terug zal komen, maar het is nooit eerder goed geweest, dus ik geloof er geen barst van. Bedankt.” Ik trok mijn cape recht, slikte en antwoordde: “No need to thank me, ma’m. It’s all in a days work for bicycle repair man.”

Ha, ha, ha. Ergens in die tijd bezocht ik een conferentie over darmziekten in het UMC Utrecht. Ik blogde hierover, maar rakel het nog even kort op. Een briljante onderzoeker op jacht naar medicijnen tegen Crohn en IBS vertelde tussen neus en lippen dat alle patiënten in een door hem geleide trial in de run in fase eerst symptoomvrij werden gemaakt met een speciale voeding. Huh? Symptoomvrij werden gemaakt? We hadden het toch over ongeneeslijke aandoeningen? Verder geen woord daarover. Toen ik tijdens de Q&A vroeg waar die mysterieuze speciale voeding uit bestond en er op wees dat daar eenvoudig te implementeren antwoorden zouden kunnen liggen, deed de onderzoeker of ik volslagen getikt was. Ik kreeg er met moeite uit dat die remissievoeding onder meer geen brood bevatte, maar de onderzoeker bleef zich hardop afvragen waarom ik dat in vredesnaam belangwekkend vond. De halve zaal gniffelde met hem mee, een enkeling vroeg zich verbijsterd af waarom de vraag niet serieus genomen werd.

Het zal de zes lezers van dit steeds duidelijker op zijn onafwendbare einde afstevenende blog (bij 2 miljoen hits wil ik de stekker eruit trekken) zijn opgevallen dat ik niet bijzonder optimistisch ben over de toekomst van het evolutionaire perspectief binnen de geneeskunde. Dokters willen niet. Patiënten willen niet. Er valt niks mee te verdienen. Het is te lastig. Het is raar. Het is overdreven. Ongezellig. Geestesziek. Hysterisch. De notie tot op zekere hoogte zelf je gezondheid te kunnen bepalen is, afgezien van rookgedrag en lichaamsbeweging, onzindelijk. De toekomst is aan Health Coaches, zegt een gedreven en moedige Hanno Pijl, maar zo’n beetje de hele samenleving is actief bezig om zijn intentie en die van geestverwanten te saboteren. Het is in dat verband echt een godswonder dat vriend en collega Marcel Crok onlangs een niet cynisch artikel over de paleoketogene aanpak van Toth en Zsofia kon publiceren in Elsevier. Optimisten zien dit als het begin van een kentering, ik ben realist en zie het als een freak event. Onlangs was er nog een ander freak event, waarmee we zijn aangeland bij de aanleiding voor deze post. Onderzoekers van La Jolla in Californië deden een pilot studie waarin 15 patiënten met de ziekte van Crohn gedurende 6 weken op een AIP werden gezet. Strikt paleo dus. De patiënten leden gemiddeld al 20 jaar aan de kwaal. Alle deelnemers volbrachten het experiment en allemaal zagen ze een volledige remissie.

Het was een pilot en dus was er geen geld voor een controlegroep en/of meer deelnemers. Met als voorspelbaar resultaat dat het onderzoek door de usual suspects al ijverig wordt afgeserveerd als hopeloos underpowered en niet gecontroleerd. Een verzameling anekdotes, geen enkele vervolgstudie waardig.

Yeah, whatever. I don’t give a flying fuck. Bijna vijf uur, bijna tijd voor de glühwein 🙂 .

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

438 reacties op Crohn, AIP en de omkeerbaarheid van het oude wijven fenotype

  1. Marietsebiel zegt:

    Zeer plastisch 😀 😀 😀

  2. Petra zegt:

    Ik word hier toch een beetje verdrietig van….. Het zal de tijd van het jaar zijn.

  3. Harrie zegt:

    Laat ze maar gniffelen. Op naar 3 en meer miljoen hits.

  4. Geweldig! Ik hou het bij de droge witte wijn! Moet toch wat! Groetjes uit Arnhem Zuid!

  5. james zegt:

    Het enige wat ik niet geloof is: “I don’t give a flying f*ck”. De zes lezers nemen dit verhaal wel mee naar de social meets, het verschijnt op Facebook.

  6. Paul van Raaij - Timelab zegt:

    Echt zo cool

    Hartelijke groet, Paul van Raaij Timelab 

  7. Vlasje zegt:

    Crohn symptoomvermindering voor 90% door glutenvrij
    En lactosearm dieet, doktoren halen de schouders op…….Ga door!

  8. fiederels zegt:

    De eerste boze reacties al binnen op Facebook 😉 Ondertussen loopt het metabool syndroom op pootjes overal in het wild waar te nemen vrolijk rond en moppert mijn huisarts over mijn cholesterol (zelf maar even nagerekend met wat hulp van Ivor Cummins
    … keurig in orde, die cijfers) Aaach… 😉

    • henkmdebruijn zegt:

      Gedeeld op Facebook! Groeten uit Californië morgen vliegen we terug naar huis met een gebonden uitgave van Paleo Principles 😉

    • james zegt:

      Els de reacties gaan hoofdzakelijk over de cynische toon. Weliswaar zonder Crohn’s maar vol begrip voor de “bejaarde’ dame op middelbare leeftijd. Snappen de ironie niet helemaal. En jij maar verdedigen 🙂 🙂 Enjoy the weekend. Witte Kerst hier!

      • Ik doe niet aan Facebook en weet dus niet zeker waar de verontwaardiging op gebaseerd is, maar ik vermoed dat ik weer eens word beticht van fat shaming. Commentaar leveren op uiterlijk zichtbare fenotypische kenmerken blijft een lastig dingetje. Toen ik door vegetarische mevrouwtjes van een krant als geestverschijning werd afgebeeld bij een artikel over vreemde eetgewoonten, was ik pissed off, maar het was ook een wake up call. Ik deed op dat moment een paar dingetjes niet goed, waardoor het makkelijker was de foto in mijn nadeel te manipuleren. Edith Feskens geef ik zonder enige gewetenswroeging een mep onder de gordel, omdat zij in hoge mate fout is.

        • fiederels zegt:

          Ja, je beschrijving van het zomaar in het wild rondlopende en diagonaal zwemmende gebakje roept *enige* weerstand op. Ach… 😉

        • Wim zegt:

          Ha en je grote vriend Fred doet ook mee. https://youtu.be/gJc35o5Jx8U

        • james zegt:

          Niet vergeten Wim, de daarop volgende video gaat over de zoete verleiders. 🙂 🙂

        • Sjeems en Wim, jullie raken hier aan een puntje 🙂 . Het ‘probleem’ is dat ik Fred Brouns vaak in het wild heb ontmoet en dat ik hem in real life in alle opzichten een toffe gast vind. Hij is iemand die ik zonder veel aarzelen zou rekruteren voor een fietstocht van Nederland naar de Beringstraat of ik noem maar iets geks. Hij zeikt niet en je kunt met hem lachen. Ik weet dat het in zekere zin ‘zwak’ is, maar dit maakt dat het me niet kan schelen hoe de vent denkt over voeding en dat ik weerstand voel om zijn evident foute bijdrage voor de suikerlobby aan de kaak te stellen. Het zij zo. En onthoud: Ich war auch als Kind schon Scheisse!

      • O, is het dat! Wat leuk 🙂 . Onschuldiger kan ik het niet brengen. Ik heb de werkelijkheid zelfs nog enigszins verzacht, lol.

        • fiederels zegt:

          Haha… ik vind het herkenbaar hoor. Loop zelf ook graag fenotypes te spotten. Kan het maar niet afleren. Naast mijn vogel- en plantengidsen zou ik een mooi geïllustreerde fenogids acuut aanschaffen (met tekstjes van jou uiteraard).

      • Hans zegt:

        Vergeef me mijn reactie dan maar …..

        Begrijp niets van je meestal consequente houding , maar ten aanzien van deze ,, deur opener ” begrijp ik helemaal niets !

        Maar , je kiest je vrienden natuurlijk zelf 😉

  9. Briljant verwoord. Mij (met mijn 2,5 lezers) bekruipt regelmatig dezelfde moedeloosheid. Vooral rond Kerst. Heel gek. Ik zeg cheers. En fijne dagen.

  10. james zegt:

    Eerste reactie of Facebook positief (Orthomoleculair therapeut)
    Gaat wel goed, ben niet zo pessimistisch, maar het blijft in Noord Amerika een feit (en zeker in de criminal US) dat paleo of laag koolhydraat een kwestie is van zorgvuldig kiezen op grond van wat er aangeboden wordt. Als het niet anders kan adviseer ik biologisch en sjoppen in de buiten straten van de super
    Ik kan me echter Melchior’s pessimisme voorstellen. Gebeurt me regelmatig dat mensen een beetje grijnzen en later ontdek je dat ze toch zijn gaan prakkizeren en begonnen met wat aanpassing..
    Een bekende is eens in de week een vasten van minimaal 18 – 20 uur. Zeggen we: probeer het maar eens, je voelt je echt fitter. Vergeet niet wij zitten in een demografie van boven de 60 en 70, terwijl de meesten goed ontwikkeld zijn en echt geen hoog verdieners. Ik ken maar een voorbeeld in eigen kring die radicaal paleo ging na een hart aanval en overgewicht.

  11. Aldert zegt:

    🙂 Weer een leuke kerstdip Melchior!!
    Ik heb de glühwein en marrons (geroosterde tamme kastanjes) van de dorpskerstborrel ook net achter de kiezen.
    Gewoon stug doorgaan, laat de trollen je reet roesten, en geniet van iedereen die de vrijheid van (of zicht op) een gezond(er) lichaam en geest heeft gevonden!

    Fijne feestdagen iedereen!!

  12. Zo’n 67 jaar geleden, ik was toen nog een kwajongen van 10, was het een kwajongensstreek om een herenfiets, zoveel waren er niet, alleen dienders en andere beambten waren de leenbezitters daarvan en stonden toentertijd nog niet op slot, omhoog te hijsen aan een lantaarnpaal en dan in het midden van het frame langs de paal te laten zakken. Dan van een afstand kijken hoe dat opgelost werd.

    • Geweldig, Folkert. Ik hoop dat de jongens die deze stunt hadden uitgehaald mijn capriolen hebben gadegeslagen, maar ik zag op de dame na geen kip. Je hebt het over omhoog hijsen. Gebruikten jullie touw en blokken? Hoe kregen jullie het frame over het gekromde deel van de paal heen? Of waren het rechte lantaarnpalen?

      • willem zegt:

        Volgens mij waren het in Folkerts tijd nog, rechte en niet al te hoge, gaslantaarns. …
        Ik herinner me nog, daar gaat ‘ie weer, dat we met zijn drieen een heerenrijwiel op de goeie plek kregen: een jongen op de grond (aanreiken), een halverwege bij het uitsteeksel van dik naar dun, om door te geven, en een helemaal in de top (waar ik meende te moeten verkeren) om de fiets langs de krul te wurmen. Echt niet makkelijk, toch, Folkert? Ik deed dat met een hand om de paal en de andere aan de fiets.
        Bij het loslaten moesten de beide anderen wel uit de buurt zijn.
        Fiets van een norse, oude heer, die altijd zeurde wanneer je in de straat aan het kaatsen, laat staan voetballen, was. Destijds stonden fietsen inderdaad niet op slot (fietssloten, waren die er?), waren alle deuren gewoon te openen en hoefden er daarom geen touwtjes uit de brievenbussen te hangen.

        • Aha, doorgeven! Slim team work. Natuurlijk. Bedankt voor de uitleg, Willem. Al dit oude vakmanschap dreigt te verdwijnen.

        • willem zegt:

          Dat was nog in de tijd dat kinderen buiten speelden.
          Zie ze niet meer, de op straat, of een pleintje, voetballende jongens en de midden op straat touwtjespringende meisje. Bewegen was natuurlijk, toen nog.
          Voordat ik op een ouwe kwezel begin te lijken, nu weer terug naar de kaders van Melchiors blog. We zijn in de laatste decennia in ras tempo steeds verder van onze oorspronkelijke habitat afgedwaald en in een veel hoger tempo dan tijdens de industriele revolutie. In dit fastfood- en neptijdperk heeft de digitale revolutie voor een verdere verontmenselijking gezorgd. In plaats van nieuwe technologische ontwikkelingen aan te wenden voor een echt positieve bijdrage aan het bestaan, bestaat deze bijdrage grotendeels uit het verder uitkleden van het natuurlijke. De bevestiging van wat velen hier op basis van de biologische logica wel zagen: hoe slecht de sociale media voor o.a. de ogen zijn, kwam de afgelopen tijd in het nieuws. Bijziendheid, en uiteindelijk mogelijke blindheid, zijn aangetoonde uitkomsten van dit tegennatuurlijke gedrag.
          Dit ging over de ogen, de rest volgt.

      • Ouwerwetse lantaarnpaal van gietijzer, niet echt hoog, geen boog, met een armatuur op de kop. Kon je gemakkelijk inklimmen en staan op tussen steunen. De fiets werd omhoog getild en door de sterkste over de kop gehesen. Was geen dagelijkse bezigheid. Er was nog meer kattekwaad uit te halen. Auto’s in de straat bestonden niet. Dus een touw spannen van de trekbel naar de knop van de deur aan de overkant en omgekeerd. Gebeurde altijd bij ouwe vrouwtjes. Het zijn van die herinneringen die boven komen drijven wanneer ik zo,n anekdote in jouw verhaal lees. Duid mij maar niet euvel.

        • Ik duid het je niet euvel! Ik vind het geweldig.

          In 1975 was ik 12 en knoeide graag met oude radio’s. Ondermeer. We waren ook aan het kloten met zendertjes. Op een dag ontdekten we dat een kapotte maar door ons ‘gerepareerde’ walkie talkie het beeld van de televisie deed lopen als je de zendknop indrukte. Met deze truc namen wij wraak op een boer die onze bal kapot sneed als die op zijn erf belandde. Op een avond posteerden wij ons onder het raam van de pronkkamer waarin de (achteraf gezien zielige, verbitterde) boer tv keek. We wachtten tot hij met zijn borrel naar Frits Tors of zo zat te kijken en begonnen te zenden. Beeld ging rollen, boer stond op om een ram tegen de monumentale TV te geven, beeld werd weer normaal, boer ging zitten. Herhaal. Tot hij helemaal gestoord werd. Avonden lang waren we hiermee zoet. Op een dag verving de man zelfs zijn pornohark, wat natuurlijk niet hielp. Het was afgelopen toen de vader van een medeplichtig vriendje ons snapte en we ongenadig op ons lazer kregen 🙂 .

      • Frans zegt:

        Dit doet me denken aan Bananasplit van good old Ralph Inbar. Slachtoffer parkeert fiets tegen lantaarnpaal, gaat AH in. Om de hoek staat een hoogwerker geparkeerd, hiermee wordt in drie seconden de fiets over de lantaarnpaal geschoven… Commentaar van slachtoffer: “Dan moeten we er maar een damesfiets van maken.”

  13. Gerlinde zegt:

    Prachtige post, briljant intro. Dank je wel. Dankzij jou ben ik veel van paleo / de invloed op de mensch gaan begrijpen. En tegen mijn familie gaan roeptoeteren.

    Mijn pa is van hoge bloeddruk en diabetes af, mijn broertje van 30 kilo bier- en broodbuik en zijn drie kinderen eten grotendeels paleo, net als de mijne. En ik klop het af maar dat constante gehang bij huisartsenpost dat ik veel ouders zie doen…. ben 1 keer bij een huisarts geweest en dat was om te laten checken of er niets ernstigs aan de hand was toen de jongste een beetje suf was. En heb toch vier kinderen. Voel me zelf ook prima trouwens 😉

    Niet stoppen met bloggen hoor. Dankzij jou spring ik bij 5 graden in de Noorse zee, fiets ik tegen Noorse bergen, doe ik matrassen in de ban en pleeg ik bijna zelfmoord en bezorg mezelf anorexia door gewoon twee maaltijden over te slaan. Ik zet de kachel niet aan voor 1 uur ’s middags en niet nadat ik zelf het hout heb gehakt. Op de bank zitten voelt vadsig nu ik op de grond zitten gewend ben.

    Het is jammer dat de meeste brintabekjes Fatsoenlijk Voer niet eens een kans geven. Het is heel comfortabel en vertrouwd om te blijven klagen en oorzaken en oplossingen buiten jezelf zoeken maar nooit te vinden. Het is alleen jammer want het leven is toch echt leuker zonder lekkende darmen, chronisch brandend maagzuur en diabetes, kan ik me zo indenken.
    Soms is het fijn als iemand de (oncomfortabele) waarheid zegt. De mensen die het meest op hun tenen getrapt zijn, hebben het vaak het hardste nodig.

    • Faraday zegt:

      even wat mee rollebollen in de waanzin, las net dat onze “geneesheren” jaarlijks zo’n slordige twee miljoen maagzuurremmers verstrekken aan pekweg 95 % gezonde zuur producerende holtes, I beg your pardon? meer, lees en huiver:
      http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171215_03246088

      • james zegt:

        Net een hele goede vriend verloren aan de gevolgen van maagzuurremmers. Kanker van de slokdarm. Nadat ze hem eruit gehaald hadden, maag opgerekt naar de keel toe. God wat een ellende. Drukke man, zeer succesvolle makelaar. En altijd, slik, een Rennie.

    • Aldert zegt:

      Amen!
      Op twitter:
      Thanks, Doc. I now see hope in the eyes of my obese and diabetic patients and was recently asked: “So I don’t have to die of diabetes/obesity complications like my mom?” through tears. She is empowered by LCHF, this community, and hope!

    • Tije zegt:

      Hi Gerlinde, ik zag op je blog dat je in september een heel varken hebt gekocht. Heb je tong, lever en hart al gebruikt? Hierbij een fantastisch paleo-recept voor balkenbij:
      – 250 gram bakbananenmeel
      – 350 gram varkenshart
      – 350 gram varkenslever
      – 350 gram varkenstong
      – 350 gram spekvet
      – iets van 5 gram balkenbrij-kruiden
      Kook het vlees minstens een uur, in 1 tot 1,5 liter water. Haal het vlees eruit, maal dit fijn. Kookvocht zeven. Met 1/3 van het kookvocht en de bakbananenmeel een beslag maken. Rest van het water erbij. Gemalen vlees erbij. Goed roeren. Verdelen over bakjes. (Leg er bakpapier in, dan krijg de brij er makkelijk uit.) Afgedekt afkoelen in de koelkast. Eventueel in plakken snijden en verder invriezen. Echt ontzettend lekker! Vorige week nog gemaakt, iets van 2 KG voor EUR 6,-.

    • Thanks 🙂 . Ik heb altijd de neiging om jouw bijdragen direct tot gastpost te bombarderen. Ik ben niet zo negatief als iedereen denkt hoor. Schreef gewoon enig licht chagrijn van me af. Ben overigens erg jaloers op je Noorwegen avontuur. Klinkt zo freaking gaaf. Mijn Zweedse vrouw vertikt het om terug te gaan naar Scandinavië, dammit.

    • kurt zegt:

      Mijn pa is van hoge bloeddruk en diabetes af…Leuk te horen… is het effectief omgekeerd of bedoel je geen symptomen en medicatie meer?

  14. Hans zegt:

    Om 06.00 uur al een griins op m’n gezicht ! Dank voor je mooie kerstverhaal , eindelijk weer een post .
    Wee je gebeente als je het lef hebt de stekker eruit te halen , dan overweeg ik weer SDCD te gaan 😉
    Melchior en iedereen fijne dagen !

  15. Stillewillie zegt:

    Nou, zo te zien leeft dit blog heus nog wel. We gaan hier toch zeker wel mee door? Mede dankzij alle kennis hier opgedaan, ben ik permanent van de maagzuurremmers af. Voor mij is het een belangrijk naslagwerk waar ik graag even kom buurten. 🙂
    Fijne feestdagen allemaal!

  16. Janet Noome zegt:

    Ik snap de frustratie zo goed… jaren roei je stroomopwaarts, je legt voortdurend de vinger op de juiste plek, maar voor je gevoel verandert er niks of te weinig. Het gevoel van maar blijven aanmodderen in de marge. Frustrerend en risicovol voor je eigen levensgeluk en gezondheid (!).Het opstaan van een cynisch mens ligt op de loer. Je bent er klaar mee en denkt: ik ga iets anders doen… Maar laat ik je vertellen dat ik in Emmen (of all places) regelmatig mensen spreek die jouw blog lezen en de info ter harte nemen. Er mee aan de gang gaan en er hun medisch specialist mee ‘lastig vallen’. Hoe het hen vergaat vertellen ze mij. ‘Ze’ willen informatie, gestructureerd, ‘een boek’ of whatever ;-). Het is zo jammer dat jij die verhalen niet hoort. Maar ze zijn er. Dus die marge moet je heel ruim zien! Je blog is waardevol!
    Daarnaast wordt steeds duidelijker dat er in de voedingsonderzoeken de laatste 30-40 jaar zoveel geklooid, gefantaseerd en gelogen is. De deksel van de beerpunt gaat steeds verder open. Lees mee op Twitter. Met terugwerkende kracht krijg je op heel veel punten gelijk. Dus niet stoppen nu!

    Ter opvrolijking een 12 minuten durend filmpje van prof. dr. Yvo Smulders. Hij bespreekt Het Evidence Beest. Bewijs dat iets werkt is ook te vinden in de (patho)fysiologie….Men is met de definitie van EBM aan de haal gegaan. Laat dat niet gebeuren en word geen Sackett, Melchior. https://www.youtube.com/watch?v=PRiSlU1ucqI

    • Fantastische talk van Smulders, Janet! Ik had hem nog niet bekeken, omdat ik destijds tijdens de statinerellen vet met hem in de clinch lag. Ik merk dat deze post de indruk wekt dat ik een zure, verbitterde opa aan het worden ben, maar dat valt reuze mee hoor 🙂 . Het is eerder een soort cynisch realisme. Heel fijn te horen dat er in de marge toch mooie dingen gebeuren!

  17. セレネ zegt:

    Niet stoppen met dit blog als je een bepaald aantal bezoekers/lezers hebt bereikt :O

  18. Gert van der Hoek zegt:

    2012: het jaar dat ik de knop kon omzetten, met heel positieve gevolgen. Mede dankzij jouw blog Melchior.

    Mooi verhaal en een mooie link over de darmproblemen, dat soort problemen hoor ik nogal eens. O.a. van mensen die al jaren vegetariër zijn.

  19. Muriel zegt:

    Hier lezer nr 28, wederom geweldig stuk Melchior. Laat de stekker er aub nog even in.

  20. Veronique zegt:

    Tanx, briljant stuk weer.

  21. “In 2015, over 1.8 million people (approximately 11% of the Dutch population) were registered as having type 2 diabetes mellitus (T2DM), congestive heart failure (CHF) and/or COPD, and it is expected that these numbers will only grow in the upcoming years [4‐6].”

    Iedereen die zich boos maakt over mijn goedig ironische beschrijving van die mevrouw op haar e-bike zou eens even heel goed na moeten denken. Het is belachelijk dat ik het moet uitleggen, maar dit soort zwarte humor vloeit voort uit een compassie die de klagende fatsoensrakkers zich waarschijnlijk niet eens kunnen voorstellen. Stelletje sukkels.

  22. Cicero in zijn ‘Essay on Old Age’ (44 v.Chr.): ‘It is our duty to resist old age, to compensate for its defects, to fight against it as we would fight a disease; to adopt a regimen of health; to practice moderate exercise; and to take just enough food and drink to restore our strength.’ Kom daar maar eens om, vandaag de dag in het plat gepamperde Nederland 🙂 . Spreek mensen aan op hun eigen verantwoordelijkheid en je wordt weggezet als fascist…

  23. cocky zegt:

    Eigen verantwoordelijkheid?? Da’s vloeken in de kerk………

    Nee, gezellig dat iedereen dat iedereen weer rond de paleo-tafel komt, Willem, Folkert en Willem om er maar een paar te noemen. We houden het blog nauwlettend in de gaten, Melchior!! Een beetje zwarte humor gaat er best in, he.

  24. cocky zegt:

    James bedoel ik ipv tweemaal Willem, teveel eer hoor, ha ha

    • willem zegt:

      Ik ruil Willem heel graag in voor James, Cocky, tweemaal eventueel, want James verdient dat..
      Heel fijn dat je het waardeert dat dit blog gevolgd blijft worden door echt heel velen. Alleen daarom al zal Melchior na de winterdip weer vol paleo-energie zitten en doorgaan met dit blog, en zijn boek afronden, dus gaan uitgeven.

  25. james zegt:

    Te veel eer beste mensen, maar ik heb het contact een beetje gemist. Nog steeds veel te druk de hele zomer door, maar ik realiseer me wel degelijk dat ik het een en ander gemist heb. En nou val ik met neus in de boter ( margarine is onmogelijk) en krijg ik een pracht recept voor balkenbrij. Ben benieuwd hoe dat gaat volgend jaar als we weer eens een paar varkentjes aanschaffen. Opgegroeid met gerst (garste) meel in de balkenbrij. En alles van de kop wat eetbaar is gaat er natuurlijk ook in.
    Maar on topic. Zowel Melchior als Janet hebben natuurlijk gelijk dat wanneer je een beetje bekommert om de gezondheid van de mensen om je heen, is het vaak treurig gesteld met, niet alleen de kennis, maar ook de welwillendheid om de zaak op een rijtje te zetten en zich af te vragen of er misschien iets niet in de haak is met de voeding en de leefwijze. Daar kun je lang en breed over discusiëren maar zonder kennis van geschiedenis zowel als feiten bereik je niks. Prof Smulders’ speech geeft een heel aardig beeld mbt de waarde van het epidemiologische onderzoek, maar dit geldt voor de hele discussie. Alle discussie. Bovendien komt daar bij dat je vaak te maken hebt met vrienden en kennisen of patienten en dan is het vaak moeilijk om de emoties buiten spel te houden. Was een van de eerste grondregels in mijn psychologische training: don’t get involved, the temptation is always there and since you feel for your patient, since you get to know the person quite intimately, it’s going to drive you out of your own sanity. Ik denk dat dat altijd geldt wanneer je met een onderwerp bezig bent dat je na aan het hart ligt. Ik denk daarom ook dat de zes lezers hier het cynische van Melchior beter aanvoelen en weten te plaatsen dan de commentaren die Els kreeg op haar Facebook page.
    En NEE! ik ga Melchior niet verklaren, ik probeer de reactie van buitenstaanders in perspectief te plaatsen. Zoals ik al eens opmerkte, het is me herhaalde malen overkomen dat de eerste ietwat smalende reactie niet de laatste was. Ik ben blij met de site en de informatie hier opgedaan. Heb gelukkig wat willende oren gevonden. 🙂

  26. Ach man, hier nog een Melchior bekeerling. Sinds 2013 en nooit meer terug. Je hebt heus wel een impact, ik ben dankzij jou ook weer een grote LCHF evangelist geworden. Onderschat niet de grassroots movements…

  27. Mart Schipper zegt:

    Melchior, melchior. Je hebt weer de midwinterblues. Klopt. In de oertijd zaten alle mannen in die tijd van het jaar zich kapot te vervelen in hun grotjes. Sabbelend op hoogstends een taai stukje beef jerky en krijtzure cranberries.
    Maria was nog niet by the pussy gegrabbed. Jezus was nog niet geboren. Kortom er viel niets te vieren. Geen koolhydraat te bekennen, vet zat amper in de pot. Er was alleen vette sneeuw. Overal. En de sneeuwschuif was nog niet uitgevonden dus je kunt wel nagaan wat een chagrijn daar in die grotten. Je bent dus behoorlijk authentiek bezig als paleoot.
    Nu de rest van de stam nog even… Detail.
    Maar er zit echt beweging in.
    “Elke dag en draadje is een hemdsmouw in een jaar”, zo zei mijn pleistocene oma altijd al.

    In the meanwhile,
    Prettige Koolhydraten
    En een
    Vet 2018

    Mart.

    P.s,
    Ik heb ook nog een bericht van een vriend van je:

    Melchior, Melchior, niet zo treurig… Op 6 januari de hebben we ergens een feestje heb ik gehoord. Ik kom je rond 1 januari halen want het is een kolere-end weg. We moeten Caspar nog even oppikken en gaan met de kameel. Ze hebben vast wel wat te kanen in Kanaän. (is mirre Paleo?). Daarna zal alles anders worden…. is me voorspeld ✨

    Balthasar 👑

  28. Guido Vogel zegt:

    Gary Taubes gaf bij het verschijnen van ‘Good Calories, Bad Calories’ in 2008 aan te verwachten dat het 25 jaar zou duren voordat de daar gepresenteerde ideeën mainstream zouden worden. Een lange adem is dus sowieso vereist.

    In mijn directe omgeving heb ik de afgelopen tijd terminale long- en hersenkanker meegemaakt, evenals verschillende hartaanvallen. Allemaal aangepakt volgens standaardprotocollen. Voeding speelde geen enkele rol bij de kankers, bij de hartaanvallen was het LDL verlagen met minder vet en zout.

    Denk niet dat ik een milimeter invloed had. Begrijpelijk, kwestbare patienten vertrouwen de man of vrouw in de witte jas. Die behandelt volgens ondeugdelijke richtlijnen of verouderde richtlijnen (door de lange doorlooptijd van onderzoek van vandaag tot aanpassing van de richtlijnen).

    Het beweegt, maar langzaam. En Nederland ligt achter. Sommige vooruitstrevende clubs als VoedingLeeft leggen ook overdreven veel nadruk op plantaardig. Check hun website: alleen maar plaatjes van planten, kruiden en groenten. Vleesmijding lijkt wel het mantra hier.

    De neiging is groot alleen maar met jezelf bezig te zijn en proberen de juiste keuzes te maken. Maar toch, Nina Teicholz vroeg te doneren voor weer een initiatief om betere richtlijnen te krijgen.

    Toch maar weer gedaan. https://www.nutritioncoalition.us/

  29. Vanochtend getwitterd, dus ook maar even opperen in dit sjofele café: een zeldzaam interview met Sjarrels Mobbs, een van mijn allergrootste helden. Hij herhaalt hier dat glycolysedominantie de primaire aanjager is van veroudering en chronische ziekte, dat een ketogeen ‘dieet’ diabetische ketoacidose tegengaat/corrigeert in plaats van uitlokt en dat periodieke ketose de nefaste effecten van het nu eenmaal noodzakelijke glucosemetabolisme teniet doet. Veel pleizier!

  30. Marietsebiel zegt:

    Ja dat is hét kenmerk van de échte onderzoekers en vinders, ze koppelen. Er is tenslotte maar één waarheid 😀

    Een heel mooi en ‘nieuw’ 2018 gewenst voor jou en iedereen hier ❤

  31. Jo tB zegt:

    Ik kwam onlangs weer 2 uitzending van de Australische ABC Catalyst programma tegen over onze darm flora. Het hebben van een gezonde darm flora komt steeds meer in de spotlight. Eerst was er de poeptransplantatie, maar daar komt men van terug. Het accent ligt nu meer op veel gefermenteerde voeding, zoals eigengemaakt zuurkool, eten want je moet je darm flora voeden om lange termijn effecten te krijgen.

    Nr 1

  32. Jo tB zegt:

    Allen een gezegend en gezond 2018 gewenst.

  33. james zegt:

    Er zijn dagen, gelukkig niet al te veel, dat we paleo een dag buiten de deur doen. Niet dat we er beter van worden, misschien wat vrolijker. Voor nu, wanneer we aan de olie bollen gaan. Keurig gebakken van biologisch meel, in olijf olie. Lopen we in ieder geval de glyfosaat mis. De kaas is misschien ook niet al te paleo. maar de wijn?
    En de olie bollen zijn morgen al weer op en gaan we over tot de orde van de dag met eieren en spek en sla. Nou al in jaren geen brood meer en dat is ons uitstekend bevallen. Dat was een van de eerste zaken die we via het biervlitje binnen kregen. Dat is nu tevens al aardig gedeeld. Mijn maandelijkse boek recenties zijn altijd vergezeld van een gezond leven commentaar. Lukt niet helemaal paleo, maar redelijk laag koolhydraat en hoog gezond vet. En daar wordt aardig naar geluisterd. “Hoe doen jullie dat?”
    Dus de preekjes van M M vinden wel gehoor hier en daar.
    En dat fietsen met Fred? Nou ja, het is fietsen nietwaar? En dan helemaal naar de Bering straat? Toch een mooie manier om vet eens tegen brood uit te proberen??
    Een gezond en gelukkig Nieuw jaar!

  34. kurt zegt:

    Aan Melchior en zijn 6+ lezers….
    Vooral en gezond 2018…. het boekjaar van Melchior?

  35. Voor wie niet aan twitter doet, op 28 januari geef ik helaas een lezing in Utrecht. De zes beschikbare plaatsen zijn bijna vergeven. https://www.ancestralhealth.nl/2018/winterbijeenkomst-ancestral-health-nederland/

  36. Gert van der Hoek zegt:

    Mooie omschrijving van wat Paleo kan zijn, door onze Hongaarse vrienden, die dit voorschrijven aan hun patiënten:

    “The paleolithic ketogenic diet is an animal fat-meat based diet with a fat: protein ratio of about 2: 1 (in grams). The diet excludes cereal grains, milk, other dairy foods, nightshades, oilseeds, vegetable oils (including coconut oil and olive oil), legumes, refined sugars, artificial sweeteners, food additives and all types of dietary supplements. Vegetables and fruits were restricted to less than 30% in volume. Red and fatty meats and a regular intake of offal from cattle and pork was encouraged. The patient was allowed to consume honey in moderation. Coffee consumption was limited to one coffee a day”.

    Ook heel mooi is dit:

    “The patient had been following a popular version of the paleolithic diet for 20 months between February 2014 and October 2015. In her diet vegetables, fruits and oilseeds predominated over animal-based foods. Besides animal fats, her diet also contained vegetable oils including coconut oil and olive oil. She was consuming sugar alcohols as sweeteners and was also taking multiple dietary supplements. She did not consume offal on a regular basis. This version of the paleolithic diet conforms neither to the paleolithic diet as originally described by Cordain 11 or Lindeberg 14 nor any of those versions in previously published clinical studies of the paleolithic diet 15, 16, 17, 18. We therefore refer to this diet as a ’popular paleolithic diet’ because it appears to arise from a mixture of scientific and unscientific information”.

    “Populaire” paleo leek geen resultaat op te leveren, “echte” paleo wel. Daarnaast: de patiënte was zeer gemotiveerd.

    http://pubs.sciepub.com/jcrt/6/1/1/index.html

    • james zegt:

      You’re a sneaky one Gert. Na het lezen van je verhaal dacht ik o ja, we hebben al zo’n beetje het idee. Maar ik kreeg net het idee om toch maar eens even te gaan kijken, was een beetje benieuwd naar die halve paleo. En zie ik tot mijn stomme verbazing dat het hier gaat om een regressie van kanker. Not exactly kattepies. . .Complete Cessation of Recurrent Cervical Intraepithelial Neoplasia (CIN) by the Paleolithic Ketogenic Diet: A Case Report en published in the Journal of Cancer Research and Treatment. 2018, 6(1), 1-5. DOI: 10.12691/jcrt-6-1-1
      Published online: January 05, 2018.
      Dit vraagt om wijdere publicatie. Thanks!

        • Hielkje zegt:

          Hahahahah……hoi Melchior! Tja, ik blijf natuurlijk geïnteresseerd in ketogeen. En dan vooral volgens Toth en consorten! Ik ben voornemens om, mocht blijken dat ik uitzaaien heb, een verblijf in Boekarest te regelen om te kijken of ik onder begeleiding wel fysiek in staat ben om gedurende lange tijd paleo ketogeen te eten.

          (Voor de overige lezers indien belangstelling: oktober 2016 diagnose eierstokkanker stadium 3c. De volgende dag gestart met ketogeen eten alla Seyfried. Met het hele gezin naar ons aller Janet Noome voor advies en begeleiding. Het ging fantastisch, binnen no time prachtige gki-index en ik voelde me energieker (daar was niet veel voor nodig). En: ten tijde van de diagnose had ik vocht in mijn buik, twee weker later bleek dit verdwenen (causaal verband ketose?).
          In november kreeg ik mijn operatie waarbij flink wat onderdelen zijn verwijderd waaronder galblaas, laatste stuk dunne darm en het daaraan aansluitend stuk dikke darm en het laatste stuk van mijn dikke darm. Natuurlijk had ik het plan om na mijn ontslag uit het ziekenhuis weer ketogeen te gaan. Inmiddels was ik ervan overtuigd dat volgens de “Toth-methode” te doen.
          Het mislukte faliekant! Ik bleef afvallen, ondanks meer dan voldoende calorieën ging er soms wel een kilo per dag af. Ook de “Seyfried-methode” werkte niet meer. Bij een BMI van 15 ben ik gestopt. Ik heb het daarna nog meerdere keren geprobeerd maar het resultaat werd er niet anders van. Hoe het komt dat het niet lukt? Het enige wat ik kan bedenken is dat het te maken heeft met die ontbrekende galblaas en stukken darm!).

        • Gert van der Hoek zegt:

          Toi, toi , toi Hielkje!

        • Bedankt voor de update, Hielkje. You are a hero. Zo zie je maar weer, biologie is ondoorgrondelijk en kanker een kameleon. In onderzoeken lijkt keto de gevreesde cachexie te kunnen omkeren, in het echt wordt het soms alleen maar erger, QED. Heb je Dr Nasha Winters brein al eens gepicked? Zij is tamelijk geniaal op dit terrein. En een gaaf wijf.

          Fijn te horen dat het relatief goed met je gaat en tot de 28ste!

        • Tije zegt:

          Hey Hielkje, wat een heftig verhaal zeg, jeetje. Knap hoe je ermee om gaat. Ik hoop voor je dat je weer bent aangedikt / aangesterkt. Groet!

        • Hielkje zegt:

          Melchior, ik ga je blog misbruiken!
          Ik inmiddels al 5 dagen bij Csaba Toth en Zsofia Clemens (van http://www.paleomedicina.com) in Hongarije. Mijn tumormarker was enorm gestegen en op de CT-scan was het e.e.a. aan metastasen te zien. Ik zit nu officieel (volgens de standaard protocollen) in de palliatieve fase!
          Het is geweldig hier! En het mooie: ze zien zeker perspectieven en dat is dan weer mooi. En dat alles binnen een week.

          Mijn hulpvraag: ik ben opzoek naar een leverancier van volledig grasgevoerd of biologische hart, hersenen en nieren van beesten op 4 poten. Zonder toevoegingen en in onbewerkte staat. Nou ja, malen mag!
          Natuurlijk ga ik bij thuiskomst mijn biologische slager vragen. Maar ik wed niet zo graag op een paard! Ik heb inmiddels door dat hersenen niet makkelijk gaat worden. Vandaar mijn hulpvraag: wie weet zo’n leverancier?

        • james zegt:

          Just read about your horrible experience. Sterkte klinkt wel erg mager. Geen idee wat je door maakt. De mensen van: https://www.puregraze.com/ in Overijssel kunnen je waarschijnlijk helpen. Zitten in de buurt van Den Ham

        • Gert van der Hoek zegt:

          Hielkje: misschien heeft Aalvink het: https://www.aalvink.nl/ .

          Deze heeft zeker hersenen: https://www.slagerij-islamcentrum.nl/producten/orgaan-bijproducten/

        • Marietsebiel zegt:

          Hoi Hiekje, jij mag dat MM’s blog (niet-mis) gebruiken 😀
          Hij zei het zelf: You are a hero !. Vind ik ook ❤

          De schotse hooglanders zitten in Groningen Kaleweg 13
          9865 TC Opende.
          Zij waren op de AHSNL in Groningen en hadden er een stand. Zij verkopen runderlever en kippenlever in de webshop. Verder niet. Maar zij hebben een kleinschalige slager in de buurt, die voor hun slacht en uitbeent.
          Jullie kunnen toch proberen of deze slager voor jou de organen wil achterhouden.
          Omdat zij in de buurt wonen en jullie via persoonlijk contact wellicht dat kunnen bereiken.

          Kop d'r veur Hielkje !!!

          https://schotsehooglanders.nl/grasgevoerd-natuurvlees/

        • Hielkje zegt:

          Dank dame en heren!

      • Hielkje zegt:

        Onderstaand bericht heb ik als email geprobeerd te sturen naar Melchior. Het kwam onbestelbaar retour. Daarom plaats ik dit bericht hierna. Een andere reden ligt erin dat ik me maandenlang “verplicht” heb gevoeld om mijn ervaringen met Paleomedicina (Csaba Toth en Zsofia Clemens) online te delen.

        Hallo Melchior,
        Ik wens je graag fijne feestdagen, ook namens Erwin.
        Het gaat best goed met me. Heb je van Esther gehoord dat er in mei bij mij een hersentumor (later bleek een metastase) is geconstateerd? En dat ik direct geopereerd moest worden? De artsen verwachtten dat ik zonder operatie binnen enkele dagen in een coma zou raken met onherstelbare hersenschade. De operatie is prima verlopen, de volgende dag was ik alweer aan de wandel en binnen een week kon ik naar huis. Dit alles vond plaats in Hongarije.
        Erwin en ik waren twee dagen eerder naar Paleomedicina gevlogen omdat het steeds minder met me ging. Ik zou daar een paar dagen “op adem komen” en weer wat testen krijgen. Csaba Toth en Zsofia Clemens waren er steeds van overtuigd dat ik depressief was en een hernia had. Op basis van hun bevindingen (periodieke bloedtesten, echo’s, CT-scan’s en MRI’s van buikgebied, darmdoorlaatbaarheidstest) was de kanker prima onder controle. Dit overigens in tegenstelling tot de beoordelingen van radiologen, die zagen telkens groei. Zelfs toen ik de avond voor het constateren van de hersentumor nog eens de plek op mijn hoofd aanwees, verzekerde Csaba ons dat het niets kon zijn. Achteraf bleken al mijn klachten precies te passen bij die tumor in mijn hoofd.
        Ik snap dat het allemaal moeilijk is en ik verwijt ze niets, maar eenmaal thuis heb ik, na grondige analyse – ook van hetgeen gebeurd, gezegd en geschreven is in de voorafgaande maanden – geconstateerd dat ze veel te vooringenomen zijn over de effecten van hun eetpatroon. En ook niet helemaal zuiver hun informatie de wereld ingooien!
        Ik eet weer “normaal”. Natuurlijk zijn er meer wetenschappers ed. die een (een of andere vorm van) ketogeen eetpatroon promoten bij kanker, hoofdzakelijk op basis van theorieën en in vito en in vifo testen. In mijn situatie verwacht ik er inmiddels niet zo heel veel meer van. En ik heb ook geconstateerd dat ketogeen leven/kwaliteit van leven voor mij ondermaats is geworden. Met name door de gevolgen voor mijn sociale leven.
        Ik volg het standaard protocol voor mijn type eierstokkanker (chemokuren, Parp-remmer). De chemo bereikt niet mijn hoofd, als nabehandeling van het verwijderen van de hersentumor ben ik bestraald.
        Mijn kwaliteit van leven is goed. Ik heb weinig last van de chemo, door de Parp-remmer lever ik wel wat in op energie. We zijn net terug van 8 dagen Parijs, we hebben daar veel gewandeld (en heerlijk gegeten), dat ging prima. Eind van de zomer hebben we ook nog gewandeld met rugzak, tent, potten en pannen. Ook dat ging prima. Het klinkt misschien raar maar we hebben een goed leven en genieten er met volle teugen van. “If you don’t like something, change it. If you can’t change it, change your attitude.”
        Hoe gaat het me jou? Heb je het naar je zin, heb je een goed leven? Ik hoop het van harte!
        Hartelijke groet, Hielkje

        Tot zover de inhoud van mijn berichtje aan Melchior. Ik hoop dat hij het een keer leest. Zijn aan mij besteedde woorden bij aanvang van zijn lezing dit voorjaar stel ik zeer op prijs https://www.youtube.com/watch?v=FzsFraL2jqM.

        Wat betreft mijn info hierboven over mijn ervaringen en huidige kijk op Paleomedicina. Ik weet dat die info zeer summier is, dat het bepaald niet een beschrijving is van een N=1. En dat mijn conclusies en mening hierboven niet onderbouwd is. Ik heb er geen zin in, het is me te veel werk. Ik heb het idee dat het opschrijven een nog grotere klus is dan de scriptie die ik ooit geschreven heb voor mijn Masterstudie. Daar wil ik geen tijd voor vrij maken, dat is het me niet waard.
        Ik heb het toch hier geplaatst met de gedachte dat het voor de lezer mogelijk bijdraagt aan een kritische(r) houding/evaluatie t.o.v. de door Toth en Clemens verstrekte informatie. En met deze actie is mijn gevoel over het “verplicht” online delen van mijn ervaringen definitief verdwenen!

        Vragen staat vrij. Een vraag niet beantwoorden ook. Heb je een vraag, stel hem gerust. Wellicht geef ik een antwoord.

        Heb je tot hier gelezen: dank je wel. Ik wens je fijne feestdagen en een voorspoedig 2019!

        • Gert van der Hoek zegt:

          Dank je wel voor je verhaal Hielkje. Niks is verplicht inderdaad. Het ga je goed!

          PS: het blijft interessant wat er in Hongarije gebeurt, maar de vragen blijven ook.

        • james zegt:

          De winter komt er aan en de kans is groot dat er op dit blog ook weer het een en ander los gaat. Zeker nou we Facebook en Twitter niet meer kunnen vertrouwen. En blijkbaar wordt er ook al flink gecensureerd op Wiki als ik dr. Malcolm hoor.
          En nou de laatste die aan het censureren is geslagen is Patreon.
          Wat Melchior aan het doen is weet ik niet, behalve fietsen repareren, maar de rest van hier bestaat naar mijn bescheiden inzicht uit een niet te veronachtzamen hoeveelheid gepensioneerden of in ieder geval mensen die wat extra tijd hebben om handen.
          Voor mij breekt de tijd weer aan om wat meer lieratuur studie te doen. Tijd ook om de ellenlange interviews van Attia te gaan volgen, evenals die van Rhonda Patrick.
          Broccoli sprouts anyone? Intermittent fasting?
          We zijn er al een tijdje mee bezig en ik denk dat we dat de hele winter wel volhouden. Het is zo simpel. Een kind kan het doen. Niks voor nodig dan wat water. Ik gebruik keuken rol tissue als medium. 3 dagen onder alu folie en na het kiemen plastic erover zodat je niet elke dag water hoeft te geven. Met een week of 10 dagen kun je beginnen met de oogst. Gaat bij ons door de sla in de morgen bij de gebakken eieren met spek.

        • Marietsebiel zegt:

          Hielkje ! Dappere, stoere, lieve Hielkje ❤
          Fijn dat je verhaal doet en jammer dat Melchior niet reageert. maar misschien heeft hij wel persoonlijk naar jou toe gereageerd. Hoop ik wel.
          Wij hebben ook persoonlijk contact en ik volg je. Zo blij dat het redelijk goed met je gaat.
          Van januari tot december 2018 staat je verhaal hier. En binnenkort is het 2019
          Ik hoop dat je dat jaar ook weer vol maakt. Ik hoop het zo en duim voor jou 😀

          Fijne kerstdagen en een goede 'roetsj' in het nieuwe jaar.

          Natuurlijk ook gewenst voor de 6 andere lezers, hier !

        • james zegt:

          Over 2 million visitors??? and the host isn’t even home. Maybe the visitors are more important? Maybe they can share their discovery results? Facts is that there is a growing awareness that all is not as it should be. The good part is that this is happening across the board. We may not need the Yellow vests but protests against the establishment appears to be growing..
          Happy and Hopeful New Year

        • Test, test, test. Hallo Bandung? Hallo?

        • Shit Hielkje, zal snel lezen. Ik ben zo focking time restricted momenteel, das ist nicht normal :-). Ik had je eerlijk gezegd verdrongen en de kop diep in het zand gestoken. Wilde niet weten. Beloof spoedig weer een beetje actief te worden hier.

    • Jo tB zegt:

      Tja, weer een geval van wat ik al meerdere keren beweerd heb: we geven onbewust een “eigen interpretatie” aan het paleo dieet. We doen altijd onze eigen versie van een dieet, of het Atkins, South Beach, Low Carb, Paleo, Keto, enz is. Vandaar altijd de vragen, valt dit (vul product in) onder paleo? Past dit binnen keto?

    • Gert van der Hoek zegt:

      Wat te denken van het afdanken van olijfolie en kokosolie door de dominee in de rechte leer in Zalaszentgrót, Hongarije?

      • james zegt:

        Die zit in een grot? Nou en? Grotten en hol bewoners zijn niet meer van deze tijd. Hebben die nog volgelingen?

        • Gert van der Hoek zegt:

          Dat denk ik wel James, ze bereiken (af en toe?) zeer mooie resultaten?
          Het is inderdaad de vraag of Paleo nog van deze tijd is. Aan de ene kant helemaal niet. Aan de andere kant: misschien wel meer dan ooit?

          https://www.paleomedicina.com/en

        • james zegt:

          Heel interessant Gert. Wat nog mooier is, en misschien even belangrijk: het zijn een heel aantal vrouwen. En natuurlijk wat in Hongarije kan, is misschien in Noord Amerika niet mogelijk.
          Het feit dat kanker aangepakt kan worden met een ketogeen dieet begint natuurlijk ook hier aardig volgers te krijgen.

  37. Verplichte kost (sluit aan op bovenstaande input):

  38. Marietsebiel zegt:

    The fabulous
    “Peter Attia – Reverse engineered approach to human longevity”
    Gepubliceerd op 25 nov. 2017

    • james zegt:

      Thanks Mariet. Quite enjoyable talk. If watched on Youtube it is followed by another talk on the same topic. An interview by Prof dr Rhonda Patrick with Dr. Eric Verdin on Ketogenic Diet Longevity, Beta-Hydroxybutyrate, HDAC Inhibitors & NAD+

  39. Marietsebiel zegt:

    Oei, nou staat hij er twee keer James, Eric Verdin bedoel ik.

    Peter Attia is echt leuk. Zoals hij gewoon een krijtje neemt en op het bord kalkt. Je ziet op die manier hoe hij ‘ze’ allemaal op een rijtje heeft, zo goed te volgen. Een ouderwetse schoolmeester.

    Nou dan ook maar even een grappenmaker Ken Berry:

    Doctor Admits KETO is Worst Diet in the world

    • james zegt:

      Oeps! Niet gezien. Maar geeft niet zo veel. De interviews van Rhonda zijn altijd informatief. Ze heeft een behoorlijk goeie wetenschappelijke standing anders kreeg ze nooit zo veel interssante en vaak leiding gevende figuren.

  40. Gerlinde zegt:

    Ik vond nog een filmpje van een paar journalisten die paleo-etende mensen uitlachen.

  41. Gert van der Hoek zegt:

    Interessant: over een maandje een boek uit van Valter Longo: “The Longevity Diet”.
    Ja, er moet natuurlijk “dieet” bij van de uitgever, zo gaat dat.

  42. Deze link over ketogeen dieet komt van Jaap Seidell. Voor iedereen hier natuurlijk gesneden koek, zo niet ketogeen, maar toch leuk.

    https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2669724

  43. Marietsebiel zegt:

    Over Paleo !

    Van: “Arthur De Vany
    12 uur ·
    The evidence is mounting in favor of the Paleo Diet. Dr. Sarrah Ballantyne, The PaleoMom assembled these 19 studies and elegantly summarizes them. I reviewed her new book, Paleo Principles, and called it a complete and needed statement of the science and application of Paleo. You don’t need to read anything else in my opinion.

    There is now abundant comparative work on the Paleo Diet that demonstrates that it essentially dominates other diets in health benefits and in achieving a good looking body. Sarah’s summary is your guide to these scientific studies.

    Paleo Diet Clinical Trials and Studies ~ The Paleo Mom
    A growing number of scientific papers have been published on the topic of Paleolithic nutrition talking about the Paleo-style diet reducing risk factors.
    THEPALEOMOM.COM ”
    https://www.thepaleomom.com/paleo-diet-clinical-trials-studies/

  44. Jo tB zegt:

    Misschien hier niet op zijn plaats, maar wel zeer belangrijk om er nota van te nemen:

    https://skepsis.nl/dick-bijl/

  45. Gert van der Hoek zegt:

    Toch zijn er artsen en onderzoekers die beweren dat diabetes genezen kan worden: “From Diabetes Care to Diabetes Cure” en dat niet alleen: “The solution provided for type 2 diabetes is translatable to other lifestyle-related disorders”. Vers van de pers.

    Groningen was de verzetshaard, de victorie begint in Leiden?

    https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2017.00381/full

    • Jo tB zegt:

      Het kan wel bekend zijn in Leiden, maar het sijpelt niet door naar de huisartsen zodat het bij de patiënt komt. Is het al bekend bij de gezondheidsraad die de behandelprotocollen uitvaardigt? De huisartsen en in hun kielzog diabetesverpleegkundigen behandelen diabetes volgens de richtlijnen van de gezondheidsraad: dat betekent pillen en/of insuline voorschrijven. Dieetadvies om je lijfstijl te veranderen? Als je nog steeds volgens de schijf van vijf dieet moet houden, zitten we nog in de middeleeuwen.

    • Wim zegt:

      Ik ga zorgen dat het wel doordringt. Ik ben het nu aan het vertalen. Ik heb er slides en een uitzending van de radio bijgezet en ik hoop er nog een Jip en Janneke versie van te kunnen maken. Och had ik de kunst van het schrijven zoals Melchior hem had dan wat zou ik ze het leven zuur maken onze vrienden van big farma, big food and big wereldvernietigers voor het belang van Wallstreet. https://www.jeleefstijlalsmedicijn.nl/wetenschappelijk-aangetoond-diabetes-genezen-met-leefstijl-als-medicijn/

  46. Miek zegt:

    Hmmpf. .. ik ben een Crohner, 37 jaar oud. Ben een aantal jaar strikt AIP gegaan, maar bepaald niet symptoomvrij geraakt of in remissie geraakt. En ik heb meer Crohners her en der ter wereld gesproken met dezelfde ervaring. Het werkt niet voor iedereen, er zal toch nog ergens een onvermoed addertje onder het gras zijn.

  47. Faraday zegt:

    Veel wegen naar Rome want er is niet één kanker exact gelijk hetzelfde bij auto-immune aandoeningen, veel verschillen onderling, oorzaken of triggers niet echt duidelijk, een voorbeeld:
    http://www.leefbewust.com/2015/nieuws/ogen4.html
    Ik weet het, weleens dubieuze site maar het is om de vertaling van het wetenschappelijk artikel te doen.
    Zelf ben ik al 18 jaar zwaar reuma (RA) patiënt. Ik ben na het stoppen van tarwe, sigaretten, laat slapen, alcohol kortom het verslavende en slopende leefstijlgedrag drastisch buiten gekieperd op een bepaald status quo gekomen, ik bedoel van een dreigende rolstoel naar een remissie zoals ze dat in medische termen noemen. De verbeteringen bij mij zijn vooral voelbaar aan het dagelijks nuttigen van een grote portie vette vis, dat ervaar ik vanaf een week wel of niet..

    • james zegt:

      Dikke Duim. This was one sick sick lady for more than ten years until she started an elimination diet keeping only meat and veggies. She is now 24 and completely free of her autoimmune issues and a regular student at Ryerson. But it takes a lot to convince the sceptics.

      • Das mooi, Faraday! Hier een relevant stukje uit het geweldige Joe Rogan interview met Jordan Peterson (een omfietspodcast van je welste).

        • james zegt:

          !!!!!!!!!!!!!!!!!
          Bekijken dat intervieuw.

        • Inderdaad, James!!! Ik neem aan dat jij ook Shawn Baker volgt? De n=1’en die zijn beweging genereert zijn bijna uncanny… Zouden er ook negatieve ervaringen zijn?

        • james zegt:

          Ik volg hem niet maar hij is me niet onbekend. Ben zelf niet zo gecharmeerd van een echt carnivoor dieet, al moet ik zeggen dat we wel elke dag zo’n beetje vlees eten. Dus ik hou hem in de gaten Ben er niet zo heel erg zeker van dat het geldt voor iedereen. Maar dat is heel persoonlijk. Geen idee. Het is trouwens ook m.i. het idee van Shawn Baker: “Nutrition is a very difficult thing”. Ik geloof niet dat hij het zonder meer adviseert. Eigenlijk ook de mening van Peterson. Die is heeeel voorzichtig met dit soort adviezen. Vraag van Steve Belkin: Would you suggest Mikhaila diet to some of your patients? “Never; I’m a clinical psychologist” but he does allow at the end that he is willing to relate the N=1 Wij zijn bijzonder gesteld op onze greens,sla met zuurkool, broccoli sprouts, enz. Vond het interview met Mikhaila Peterson erg duidelijk. Zeker voor de sceptici. De grote scepticus zat er naast. Haar vader Jordan. Wij zijn hier aardig bekend met Jordan Peterson. Heeft eigenlijk constant trammelant met de overheid, met universiteits bestuur. Maar zijn colleges zijn stampvol. Jong en oud, maar veel jongeren.

  48. james zegt:

    Schoot me een ander binnen. Misschien interessant voor mensen die proberen over te schakelen. Je kent waarschijnlijk het verhaal van Esmée La Fleur, niet helemaal verschillend van verschillende anderen die we hier wel kennen, Denise Minger, Chris Masterjohn

    About Me

  49. marcel zegt:

    Gefeliciteerd!

  50. Martin zegt:

    Ik heb zelf ook meegedaan met de carnivore month van Shawn Baker. Het enige effect wat het op mij had was dat het probleem van geïrriteerde kaakspieren in zijn geheel verdwenen was. Met mijn (soft)paleo voedingswijze was dan niet gelukt. Hij probeert op de site http://meatheals.com/ alle n=1 verhalen bij elkaar te krijgen. Toch wel fascinerend wat voor het effect het bij mensen heeft.

  51. Faraday zegt:

    Mhm, oude wijn en nieuwe zakken:
    https://www.gelderlander.nl/de-vallei/met-dieet-adhd-te-lijf-medicijnen-niet-meer-nodig~a02bea4d/
    Volgens mij gewoon academisch jargon voor eliminatie dieet maar dat klinkt dan weer zo kwak?

  52. Martijn zegt:

    Artikel: “Koks moeten de eetcultuur veranderen” in door Esther Bijlo in Trouw 2 maart 2018
    https://www.trouw.nl/groen/koks-moeten-de-eetcultuur-veranderen~a4132faf/

    Yummie! Vers geoogste kimiriwormen, rijk aan eiwitten (zie de foto bovenaan het Trouw artikel).

    “Kwal met een vulling van knolselderij. Het is echt lekker, verzekert kok en sociaal geograaf Lars Charas. Het is het eten van de toekomst. Net als snackballetjes van suikerwier, kruidig gebakken geitenboktestikels en zilte aardappels. Wil de wereldbevolking ‘blijven eten’, dan zal het voedselpatroon drastisch moeten veranderen, is de stelling van Charas’ boek ‘Blijven eten’.”

    Heeft heel veel weg van Paleo, vinden jullie ook niet?

  53. Elizabeth zegt:

    https://nos.nl/artikel/2221333-diabetes-2-kan-worden-omgekeerd-door-aanpassing-leefstijl.html
    Quote: “Volgens Luca is het belangrijkste dat je geen koolhydraten meer moet eten: geen brood, aardappelen, pasta enzovoorts meer, en bijvoorbeeld meer groente, vlees, eieren. “Ik vind dat helemaal niet moeilijk. Er is nog heel veel lekkers over.”

    Huisarts Nynke van der Zyl is medisch eindverantwoordelijk voor het programma. Zij zegt: “Het is nadrukkelijk geen afval-programma, geen crash-dieet. Je leert je voeding aan te passen door er zoveel mogelijk koolhydraten uit te halen. En de resultaten zijn fantastisch.”

  54. Jo tB zegt:

    Gisteren kocht ik een liter biologische melk bij de Lindenhoff kraam, en op het etiket stond een word dat ik niet kende: Gethermiseerd.
    Googlen dus.
    Ik kwam o.a. op deze site terecht.
    http://wdeheij.blogspot.nl/2014/02/alleen-onbehandelde-melk-is-rauwe-melk.html

    En onderaan las ik ineens:

    PS lees ook dit artikel en vooral de reactie op het blog van Melchior Meijer.

    Hoe gaat het eigenlijk met Joris Driepinter?

    Alle wegen leiden weer naar Melchior !!

    • Hans zegt:

      Uiteraard kom je uit bij Melchior Jo 😉

      Heb de link naar Wouter de Heij niet gelezen , maar waarom melk drinken van een koe wat bedoeld is voor een kalf ? Weet dat je die leeftijd ontgroeid bent inmiddels , en niet zijnde kalf 😉

      Wat men zoal doet met melk ontgaat me………., behalve dat het uiteraard om geld draait .

      Groet , Hans

      • Jo tB zegt:

        Ik ben niet zo fanatiek in de leer, dus af en toe zal ik een spijbel moment hebben. Het ging me niet om het melk maar om een woord dat ik niet wist na te pluizen en zo via vreemde omwegen het cirkeltje rond krijgen.

  55. Hans zegt:

    De vraag is natuurlijk zal de grootse fietsenmaker hier ook bij zijn ? 😉
    https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=wm#inbox/163339fd8026ad25

  56. Hallo? Bandoeng. Ja moeder, hier ben ik. Hallo? Hallo?

    • Alex zegt:

      Hey Melchior! De ‘verloren’ zoon en ambachtsman… 😉

      Je schrijfsels worden node gemist, maar als jij gelukkig bent is het goed zo.

    • willem zegt:

      Zo, eindelijk…
      Heb je weer tijd en energie om in deze wereld van voedingshypes en -commercie nuchtere en evolutionair logische stukjes te schrijven?
      Zou fijn zijn, Melchior!!

    • james zegt:

      Je kunt fietsen repareren wat je wilt, kwijt raken doe je de bug nooit. Vroeg of laat komt het weer boven drijven. Ik zie het meer als een retraite. Of het nuchter en logisch wordt? Misschien, het principe van eerst tot tien voor je man in elkaar slaat. Bezinning.
      Succes, ik knoei wel eens wat met fietsen. Vooral als de derailleur net niet goed is afgesteld.

    • Aldert zegt:

      Original lyrics
      ’t Kleine moedertje stond bevend

      Op het telegraafkantoor
      Vriendelijk sprak de ambtenaar: “Juffrouw
      Aanstonds geeft Bandoeng gehoor”
      Trillend op haar stramme benen
      Greep zij naar de microfoon
      En toen hoorde zij, o wonder
      Zacht de stem van haren zoon

      Ik hoop dat je niet net als in het lied aan het einde van deze reacties van je zes lezers de pijp uit gaat!!
      Groeten uit la douce France!

  57. Gert van der Hoek zegt:

    Hallo Melchior, alles goed daar in Bayern? Nog een leuke Biergarten bezocht? Beetje inburgeren natuurlijk? En uridine op peil houden… 😀

  58. jan van woudenberg zegt:

    Mooi zo, even een teken van leven Melchior. Tenminste nog 5 lezers over zo te zien….Je bent voor ons nog lang niet vergeten, gelukkig ligt er nog een prachtig archief van blijvende waarde. Ik hoop wel je nog vaker te horen, zien of tegen te komen.
    Inburgeren aldaar? Toch geen paleo-asiel?? Dat wil je toch niet??. Er kunnen daar in Bayern vast wel wat insuline- resistente buikjes weg gewerkt worden!
    Mocht je toch in een Biergarten vertoeven dan kun je wellicht beter appelcider proberen, daar krijg je geen bierbuik van…… Wij hebben de eerste productie onderweg.
    Met groeten uit Groningen.

  59. Corrien zegt:

    Yessss, hij is er nog

  60. Dank voor de leuke reacties!!! Hartverwarmend dat jullie nog af en toe hier kijken. Mijn leven is inderdaad totaal veranderd en ‘for the better’, moet ik eerlijk zeggen. Na nu bijna een half jaar als full time bike mechanic (klinkt net effe lekkerder dan fietsenmaker, lol) te hebben gewerkt, weet ik hoe waanzinnig toxisch een zittend, voornamelijk cerebraal bestaan is, alle trucs als standing desks, work outs, etc ten spijt. Ik wil echt nooit meer terug naar de journalistiek of welk ander met de menselijke toestand incompatible, degeneratief beroep ook.

    Zoals James terecht zegt, de brandende belangstelling voor all things biology gaat nooit weg, is zelfs groter dan ooit geworden. Gelukkig moet ik een eindje fietsen naar de werkplaats en op dat stuiterende crosstochtje door het bos langs een spoorbaan luister ik lezingen en podcasts als nooit tevoren. Die leiden weer naar de meest geweldige recente papers. Nu ik gewend ben aan het fysiek veel actievere leven en ’s avonds niet meer om acht uur als een zombie in bed stort, keert de drang om die informatie in duidelijk Hollands te gieten full force terug. In de winter wordt rustiger en komt er meer vrije tijd, dus please stay tuned :-).

    Ik ben ontzettend blij dat ik dat boek nog niet geschreven heb, lol;

  61. Wil zegt:

    Wat goed, zeg.! Ik ben blij voor je dat je nieuwe bestaan zo goed bevalt. Ik kijk wel reikhalzend uit naar jouw ‘vertaling’ van de diverse podcasts en lezingen. Kan haast niet wachten 😄

  62. Marcel Crok zegt:

    https://peterattiamd.com/domdagostino/
    Hi Melchior, rij maar een rondje om dan voor deze :))))

  63. Gert van der Hoek zegt:

    Ook Csaba Tóth had de ziekte van Crohn (en diabetes, hoge bloeddruk, eczeem en raai-es-wat: geen last meer van….). Lezenswaardig interview met Tóth: https://www.evolutamente.it/the-interviews-of-evolutamente-csaba-toth/

    Een glimp van de mens achter de ouderling 😀 .

  64. valhalla zegt:

    Je was serieus over fietsenmaker worden? Dat had ik niet achter je gezocht. Fietsenmaker wel, maar serieus zijn erover niet 😉 Ik mis je nuchtere en tegendraadse posts maar (bijna twee maanden na dato, kom hier ook niet elke dag) doet het me deugd te lezen dat je het zo naar je zin hebt. Tot je weer wat typt hier -ik blijf hopen daarop- lees ik The Awakened Ape van Jevan Pradas. Het haalt het niet bij jouw blog natuurlijk 😉 maar heb er een paar keer hardop om moeten lachen en dat is meer dan ik kan zeggen van de meeste paleoblogs en -boeken. Fietsenmaak-ze in elk geval 😉

  65. Gert van der Hoek zegt:

    Brandnieuw artikel van Muskiet en Pruimboom. Centrale thema : “intermittent living”, dwz. je blootstellen aan “uitdagingen in de omgeving” , zoals “intermittent cold, heat, fasting and hypoxia, together with phytochemicals in multiple foodproducts”. Zulke invloeden kunnen werken als een vaccin tegen chronische aandoeningen.

    http://naturafoundation.nl/index.php?objectID=18517

    • willem zegt:

      Dank, Gert, voor de link!

    • Alex zegt:

      Gezien het feit dat het hier momenteel (helaas nog steeds) zo rustig is hebben jullie vast wel tijd voor de deze maand geplaatste video’s van Ancestral Health Symposium 2018 afgelopen juli in Montana VS met vele bekende sprekers, o.a. dankzij Melchior. AHS18 ingeven bij YT of dit plakken: v=aY0UM4dB8qs&list=PLbhWKPDKXIEBL2LhXnRVzb3sjAkSbFece

      Iemand dit al gezien? etenvoordewetenschap punt nl

      • Alex zegt:

        En hier nog een interessante (weliswaar van 2017) serie video’s over keto, met o.a. Seyfried, Fine, Champ, Volek etc.

        https://metabolichealthsummit.com/pages/videos

        • Alex zegt:

          Winter! 🙂 Melchior, (hoog) tijd voor een update of liever nog een blogpost… 😉

          https://fic.osu.edu/events/keto.html

        • Marietsebiel zegt:

          Hoogtijd !!!! Je neemt me de woorden uit de mond Alex ❤ ❤ ❤
          #blogpost

        • james zegt:

          Well it looks like you’re about the only one posting here Alex. Ik denk dat Melchior te druk is met fietsen maken daar in het zuiden. En de winter is daar misschien nog niet gearriveerd. Bedankt nog voor de links naar de Ancestral Health. Het meeste is voor de ingewijden al aardig oud nieuws, .maar zoals al eerder gezegd: het kan niet vaak genoeg herhaald worden.
          Hier is ook een zeer interessante pod cast en duidelijke omschrijving van een interview van Peter Attia met Thomas Seyfried. Het interessante is dat Attia lang niet altijd het eens is met Seyfried, hetgeen een voordeel is omdat het je beter aan het denken zet.
          https://peterattiamd.com/tomseyfried/
          En verder anything to do with fungi. Fascinerend om Dr Stamets daarover te horen. Dat Big Pharma hem nog niet om zeep gebracht heeft is bijzonder verwonderlijk

          Temperaturen op en neer hier maar nog geen echte winter. Beetje sneeuw zo nu en dan.
          Jullie klaar maen voor Sint Nicolaas (met echte zwarte pieten graag) wij kijken al uit naar Christmas.

        • Hans zegt:

          Heb een nieuwe pc helaas , van alles kwijt ….. , ook dit blog ! Maar ben hier weer dus en inderdaad waar blijft Melchior met z’n belofte om van de winter hier weer zijn ziele roerselen te posten 😉 Geduld dus maar , kan hem nergens traceren helaas .
          De winter duurt nog even …… helaas , maar haha , schiet es op vent !! 😉

  66. Rein zegt:

    Ik mis je ook….

  67. Hans zegt:

    gegroet, alle volgers op deze blog.
    Ik ben nieuw hier en heb afgelopen weken al een aantal, soms oude, berichten van Melchior met de daaropvolgende reacties gelezen. Wat een rijkdom aan informatie!
    Ik gebruik al een aantal jaren statines vanwege cholesterol……dat is eigenlijk mijn enige gezondheidsprobleem. Afgelopen jaren heb ik mijn gewicht verminderd en met vallen en opstaan mijn dieet aangepast in de richting van IF en Paleo.
    Nu wil ik de statines gaan afbouwen. Ik heb nu verminderd van 40 mg naar 20 mg (1/2 tabletje) en wacht af wat dit oplevert. Ik ben in dit verband ook begonnen met natto eten vanwege de veronderstelde positieve uitwerking op de gezondheid van de aderen.
    Ik zie uit naar nieuwe inzichten en discussies. In ieder geval fijne Kerstdagen.

  68. Hans L zegt:

    gegroet, alle volgers op deze blog.
    Ik ben nieuw hier en heb afgelopen weken al een aantal, soms oude, berichten van Melchior met de daaropvolgende reacties gelezen. Wat een rijkdom aan informatie!
    Ik gebruik al een aantal jaren statines vanwege cholesterol……dat is eigenlijk mijn enige gezondheidsprobleem. Afgelopen jaren heb ik mijn gewicht verminderd en met vallen en opstaan mijn dieet aangepast in de richting van IF en Paleo.
    Nu wil ik de statines gaan afbouwen. Ik heb nu verminderd van 40 mg naar 20 mg (1/2 tabletje) en wacht af wat dit oplevert. Ik ben in dit verband ook begonnen met natto eten vanwege de veronderstelde positieve uitwerking op de gezondheid van de aderen.
    Ik zie uit naar nieuwe inzichten en discussies. In ieder geval fijne Kerstdagen.

    • james zegt:

      Beetje vreemde e-mail vanmorgen van Hans L en prettige Kerstdagen ???
      Bezig zijn statines af te bouwen. Volgens mij bouw je die niet af maar stop je er onmiddellijk mee. Hoe eerder hoe beter des te minder kans op vervroegde verminderde ambulantie en kans op een rolstoel einde. Onze cardioloog wou me ruim 10 jaar geleden al aan de statines.
      Beter en gezonder is een bay aspirine als je toch je laag niveau ontstekingen (inflammation) niet onder controle kunt krijen. Niacin helpt ook.
      Blij te horen dat Melchior de zen van de fiets begint door te krijgen waardoor het blikveld weer wat verruimd wordt..
      Het stormt in Nederland en het stormt hier, maar de temperatuur klimt.
      Je kunt niet alles hebben. Blij dat we de -20 achter de rug hebben.
      Vraag me af of sweet potatoes paleo zijn. En in hoeverre de groentes van vandaag te vergelijken zijn met die van zo lang geleden. En zijn er bessen die, uitstekend eetbaar, zelfs bijzonder gezond, die niet in het paleo dieet voorkwamen.

      • willem zegt:

        Dag James. Mooi van je te horen. Leuk ook om weersomstandigheden in je Canadese omgeving te vernemen. Hier, Friesland, vandaag geen storm, tamelijk rustig en regenachtig. Op de moestuin na zachte winter nog veel te oogsten: spruitkool, broccoli, boerenkool, snijbiet, selderij, rode kool, aardperen en nog meer. Al het een en ander ingezaaid. Knoflook al aardig boven de grond. Dit jaar voor het eerst ook olifanten knoflook, groot…
        Over statines heb je hier in het verleden het een en ander al gedeeld. Mooi dat je er nog even op terugkomt
        Interessant die vraag over de zoete aardappel. Verbouw die al een tijdje, opbrengst mager,
        Je vraag: zijn die windeachtigen paleo? Denk dat de vraag beantwoord wordt door hoe je tegen de bataat en paleo aankijkt. Is nog veel onduidelijk over herkomst. Lijkt erop dat Zuid-Amerika de thuisbasis is, net als de aardappel daar ook vandaan komt. De nutrienten in de bataat zijn anders dan die in de aardappel. Zo komen de suikers niet uit het zetmeel, maar uit de inuline. Welk ‘paleo-effect’ dat heeft, weet ik niet.
        Kortom, wat geografische herkomst betreft geen paleo. Hoe dat met de voedingsstoffen in de zoete aardappel zit, laat ik graag aan de deskundigen over.

        Die vraag over de groenten van vandaag de dag is ook interessant. Van spruitjes is bekend dat daaruit de belangrijke bitterstoffen zijn uitgeselecteerd.
        omdat in onze wereld waarin winst de drijfveer is, wordt groente daarom geteeld met het oog op eigenschappen die het best voldoen aan de eisen van de supermarkt: mooi er uitzien, lang houdbaar, cosmetisch aantrekkelijk, enz. Waarmee logischerwijs vorm belangrijker is dan inhoud.
        En wat die bessen betreft, ook een aardig onderwerp, vooral voor jou lijkt me.

        • james zegt:

          Jaloers, jaloers. Zelfs de boerenkool moet hier van het land zijn voordat de sneeuw vliegt. De swiss chard kan wel wat vorst hebben maar liever niet. Spruiten zijn zware ‘feeders’ en daar hebben we nog niet veel geluk mee.
          Ik vraag me af of je Zuid Amerika buiten beschouwing mag laten. Geen idee wanneer de continenten van elkaar zijn gedreven.
          De langere houdbaarheid van allerlei zaken doet al snel de vraag stellen: waardoor? Bij aardbeien is dat het gehalte aan anthocyanins, een flavonoid, waardoor de shelf life verlengd kan worden met bijna een week. Of dat ook geldt voor groentes? Waarschijnlijk, maar dan zou ijsberg sla minder lang goed bblijven dan een groene sla, terwijl ijsberg juist langer goed blijft.
          Of de jager verzamelaars ook rekening hielden met oxaal zuur? Niet zo gezond voor je thyroid.

  69. Aldert zegt:

    Voor alle lezers en de schrijver van dit geweldige blog, veel geluk en gezondheid in 2019!
    Melchior, ik hoop dat je naast het fietsen maken ook nog wat tijd vindt om te posten en om de laatste bladzijdes van je boek af te maken!
    (Tis hier wel wat stilletjes….)

    • willem zegt:

      Veel te stil, en al veel te lang. Maar het is natuurlijk aan Melchior om weer wat actief te worden hier.
      Uiteraard ook alle goeds voor al die lezers die maar blijven (de aanhouder wint?) afstemmen op dit blog…

      • james zegt:

        Ok de beste wensen voor iedereen Willem. De “Melchior familie” is er nog steeds maar ik denk dat iedereen nou wel zo’n beetje weet wat wel en wat niet. Niet voor iedereen hetzelfde. Laag inflammatoir. Gezonde vetten en bij nieuwe onderzoeken altijd even controleren wie er belang bij heeft, of wie het betaalt. Wij houden ons momenteel aan eens per week een 18 urige vasten, hetgeen ons uitstekend bevalt.

        • willem zegt:

          Dank, James.
          Wijze woorden van je.
          Je krijgt weer zin om hier verder in te gaan op wat je zo terloops oppert:
          -geen vast voedingspatroon voor iedereen, maar een ‘passend’;
          -laag inflammatoir. Het ‘toverstokje’? En wat houdt dat dan in? Voor ieder verschillend of wel een duidelijke voedingslijn te onderscheiden (zoals hier in de loop der jaren al vaak besproken is)?
          – gezonde vetten. Nog veel vaagheid over binnen het ‘reguliere circuit’ van Voedingscentrum etc.; Vast patroon: pas op met/voor suiker, zout en vet.. Jazeker, maar geef dan wel even aan welke vetten;
          -altijd opletten wie belang heeft bij het propageren van nieuwe gezondheidsclaims. Duidelijk, evenals opletten wie opdracht geeft voor onderzoek dat dient toe te werken naar het beoogde resultaat. Ook oppassen voor wetenschappelijk onderzoek waarbij de opdrachtgever de geldschieter is;
          -en dat vasten, al veel tegenstrijdigs over geschreven. Past het bij je: doen, James.

          Al winter daar?

        • james zegt:

          Je hebt het door Willem. Ik maak me niet al te veel zorgen over wat iedereen er van vindt, maar ik blijf wel zoveel mogelijk op de hoogte van wat er zo al gepubliceerd wordt. Zodra je je een beetje thuis begint te voelen in een en ander, een beetje op de hoogte raakt van wat er zoal speelt in je lichaam, je een klein beetje de processen op waarde kunt schatten, dan wordt het iets gemakkelijker om een voorzichtig oordeel te vellen. Denk aan het Pioppi dieet. Tja, ik heb helemaal niks tegen Malhotra. Heeft net als verschillende anderen de zaak aardig aan het rollen, maar een dieet van centenarians?? Als ik het wel heb zitten er recepten bij met kokos olie en ander produkten die daar in Italie niet eensvoor kwamen.
          Nog steeds heb ik een groot bezwaar tegen de zgn verzadigde vetten onderzoeken. Bijna alles wat ik er over lees is amper de moeite waard. Verzadigd vet is zelden helemaal verzadigd vet. Zeker wanneer het van dierlijke oorsprong is. Dus ik hou me bij kokosolie en olijf. Boter geen bezwaar, maar alle bak werk is bijna met olijf olie. Wanneer het dierlijk is hou ik me bij plaatselijke producenten waarvan we bijna altijd zeker weten dat er het grootste gedeelte op gras gekweekt werd. Onze slager is een Mennonite.
          Een en ander is tamelijk gematigd paleo. Ik vermijd de nachtschades niet maar haal er wel altijd de zaden uit en voor de pizza saus gaan de schillen er ook af.
          Geen idee of champignons paleo is, maar we eten ze wel elke dag bij de ochtend eieren met bacon.
          Aardappelen bakken we vaak op en eten die met verschillende kool soorten (ook in de roer bak). Met andere woorden we krijgen aardig wat olijf olie binnen. O, en niet vergeten we eten veel kiemen (broccolie, arugula, mosterd sprouts)
          Koffie graag met wat kokos olie, zonder melk of suiker.
          Wat de vasten betreft, wij vinden de intermittent eens per week voor ons het beste werken. Na de avond maaltijd niks meer tot de volgende dag 12 uur. Reken er niet op dat je in de meeste gevallen dat direkt merkt. Het effect van die periode merk je pas over een aantal weken of maanden, afhankelijk van wat er allemaal ‘opgeschoond’ moet worden.
          Ja, en het Voedingscentrum daar kan ik niet veel mee. Ze zullen het wel goed bedoelen, en in hoeverre Jaap Seidel er invloed heeft??
          Lees net de laatste Foodlog https://www.foodlog.nl/artikel/5-miljoen-nederlanders-met-overgewicht-leefstiijlcoach-kan-er-in-2019-maar-/
          En de opmerking van Belderbos is natuurlijk correct, maar wat er m.i. uit blijkt is dat velen of te lui zijn om zich er in te verdiepen of de verkeerde mensen vertrouwen.
          En Cecile bakt ovie bollen want anders staat de keuken vol walm. Tja, dan heb je er volgens mij nog niet veel van begrepen. Dat had mijn moeder ook, maar die gebruikte ook geen olijf olie.
          Het is zo’n beetje winter. Wat op en neer. Licht tot soms matig vriezend. Vannacht zelfs -12 maar meestal net onder nult gedurende de nacht en net er boven gedurende de dag. En dat blijven de verwachtingen tot midden Januarie.
          Weet niet of je wel eens Jordan Petersen volgt. Clinical psychologist, University of Toronto, momenteel de wereld rond met 12 Rules for Life, maar dat terzijde.
          Hij heeft een autoimmuun disease even als Michaela zijn dochter. Beiden eten nu praktisch uitsluitend vlees. Interessant.

  70. willem zegt:

    Dank, James.
    Staat net een bijdrage van Frits Muskiet (en Gert-Jan Schaafsma) op Foodlog, over dat door jou aangehaalde ‘verzadigd vet’. Nieuw is voor mij de wijze waarop en waarom PubMed publiceert.

    Dit deel van genoemde bijdrage is, lijkt mij, ‘to the point’, om het maar even in het ‘canadees’ te zeggen:

    ‘Wanneer houden we nu eens op met dat ‘stofjes denken’ en kijken we weer naar de totale voeding, en bij voorkeur de totale leefstijl? Want een probleem is dat onder de deelnemers van onderzoek in Westerse landen veel mensen, zitten die niet kerngezond zijn. Ze zijn meestal te dik, zogenaamd ‘insuline-resistent’, bevinden zich in de wachtkamer van diabetes mellitus type 2 en zetten een abnormaal hoge hoeveelheid van hun voedingskoolhydraten om in verzadigd vet. Het verzadigd vet dat ze eten wordt bovendien gespaard. Deze ‘insuline resistente’ mensen moeten inderdaad niet veel verzadigd vet eten, maar moeten vooral afvallen, gezonder eten (meer groente, fruit en vis, minder ‘junk food’), meer bewegen en als het even kan wat doen aan hun chronische stress, slaaptekort, roken en het inademen van fijnstof. Veel van de huidige voedingsrichtlijnen, inclusief die voor zout, lijken te zijn gebaseerd op deze mensen. Zij stellen de norm. De vraag is dan ook: voor wie zijn de voedingsrichtlijnen van de overheid en het Pioppi-dieet eigenlijk bedoeld?’

    Vind het altijd weer interessant, wanneer voedingsbewuste mensen (ook anderen, trouwens) delen wat ze zoals eten. Zo gaf Gert van der Hoek ook enig inzicht in, op Foodlog, wat hij doorgaans eet. Aardig ‘paleo’, uiteraard.

    • james zegt:

      We krijgen de Foodlog editie hier pas aan het eind van de dag binnen. En nee natuurlijk weinig nieuws en zoals al gezegd, ik heb grote bedenkingen bij de term verzadigd vet. Zo gebruiken we te pas en te onpas kokos olie. De verhouding tussen verzadigd, mono en poly is 86.5 : 5.8 : 1.8
      Van die verzadigde is het grootste deel MCT (medium chain), iets waar je hersenen gek op zijn. En al eerder opgemerkt zodra het gaat over dierlijke afkomst is het bestand helemaal zoek.
      Ik ben weinig gecharmeerd van het stofjes denken maar ik moet er meteen bij opmerken dat ik wel degelijk in de gaten hou op welke manier bepaalde onderdelen van mijn ontbijt bij voorbeeld bij dragen. Zo heeft de sla altijd een dressing met bij voorbeeld zuurkool. Maken we zelf met kool, wortel, ui, knoflook en appel. En verder wat fruit wat in season is en anders uit de diepvries. Momenteel hoofdzakelijk haskaps, bosbessen en druiven. We gebruiken absoluut geen brood meer bij het ontbijt of lunch. In plaats daar van eieren en spek.
      Maar nogmaals, ik kan iedereen aanraden om een wekelijkse intermittent fasting in te lassen.
      Moet er natuurlijk wel bij vermelden dat we veel bewegen. De hele winter houden we twee houtkachels bij en daar aan vooraf gaand was er het binnen halen van het hout en alles wat er aan vast zit. Over de zomer hoef ik waarschijnlijk niemand te verhalen.
      En ter zijde, ik heb begrepen van Tjitte Groothof in Boelenslaan dat de haskap in Nederland ook begonnen is met de intrede. Zelfs met een EFSA goedkeuring.

      • willem zegt:

        Ik denk, James, dat de term ‘stofjesdenken’, in een negatieve context, te maken heeft met de overmatige aandacht die voortdurend gegeven wordt aan al die ‘stofjes’ op zich. Waarbij de industrie maar al te graag via potjes vitaminen en mineralen daarop inspeelt. Daarbij wordt maar al te gemakkelijk voorbijgegaan aan verbanden tussen vitaminen en mineralen en de invloeden die ze op elkaar kunnen hebben binnen een bepaald voedingspatroon.
        Ik denk wel eens dat niet zozeer op datgene wat we eten (je weet wel: groente, fruit, vis, eieren, noten..), vers en zo weinig mogelijk bewerkt, de nadruk hoort te liggen, maar meer op datgene wat we beter kunnen vermijden (noem maar op, vooral al die bewerkte, omgetoverde, fabrieksspulletjes, de verkeerde suikers, de verkeerde vetten ((met name de transvetten)), overdadig toegevoegd zout en de talloze kunstmatige toevoegingen). En. ja, daar behoren granen en melkproducten, minus wrs, boter en kaas (Griekse yoghurt, kwark?), ook toe.
        Hier in Nederland is tegenwoordig een hype aan gezondheidsvoornemens, geinitieerd door de rijksoverheid, gaande. Zelfs woorden als leefstijlcoaches worden ingevoerd. Wat een tekens van onmacht, druppels op de bekende gloeiende plaat, peanuts… Interessant onderwerp, trouwens, symbool voor de tijd waarin we leven.

        Die haskap, die je noemt, de honingbes, heb ik al redelijk wat jaren staan. Bijzondere bessenstruik, niet mijn favoriet qua smaak, overigens, maar wel uitzonderlijk vroeg bloeiend en vruchtdragend.

        • james zegt:

          De honingbes die jij noemt lijkt me een van de oudere Poolse varieteiten. Daar is de laatste jaren veel in veranderd. Onze eersten zijn van 2011 en die zijn aanmerkelijk minder van kwaliteit dan de laatsten. De Aurora is voor ons de ‘game changer’ . Grote bes en uitstekend van smaak. Nog niemand gehoord die deze niet lekker vond. Maar je mag ze niet te vroeg plukken en dat is een probleem als je ze niet afdekt. De vogels zijn er zo gek op dat we de aardbeien niet eens meer hoeven af te dekken. Ze hangen zich liever op in de netten rond de haskaps.
          Weet niet hoe ver je van Boelenslaan zit maar het is de moeite waard om eens bij Groothof te polsen. Volgens mij heeft hij er zeker een dozijn verschillende. Ook een aantal Canadese.
          Hij heeft een tuin centrum.
          Die hype zal nog wel even door duren.
          Life style coaches en dergelijke. Veel slimmeriken zin een gat in de markt.
          En er zit het een en ander aan hype tussen maar het internet biedt ook een aardig aantal mogelijke veranderingen in eet en leef patronen. Het belangrijkste lijkt me dat er eindelijk een beetje oog begint te komen voor mogelijke oplossingen voor verschillende metabole problemen.
          Verschillende mensen krijgen wat meer inzicht in wat wel en wat niet zo gezond is, wat wel en wat niet bij draagt aan scherper brein. Maar ja, de grote massa houdt zich liever bezig met de nieuwste sit com en andere ‘geneugten’ op de beeld buis.
          We hebben jarenlaang geen tv gehad of gekeken. Deze kerst kwam een van onze kinderen met een meter grote flat screen die ze vervingen door een nieuwere met niewere aansluitingen etc.
          Zoon lief regelde het wel even dat de laptop van mijn vrouw er op aangesloten kan worden, dus nou kijken we zo nu en dan een Netflix movie. We hebben er een gekeken. De film over Stephen Hawkins. Beetje vlakjes vonden we, maar bewonderenswaardig gespeeld.
          Ik ben begonnen een beetje bij te houden hoe snel (of hoe langzaam) ik aan het verouderen ben. Met 77 merk ik dat ik zo nu en dan met geen mogelijkheid een naam van iemand kan herinneren. Soms komt dat dan een paar dagen later weer terug. Peripheral neuropathy is blijkbaar een normaal verschijnsel voor iemand die de 70 gepasseerd is. Een goed vriend die hier deze zomer was heeft het al een aantal jaren. Komt hoofdzakelijk voor in de voet zolen. Vertelde tijdens het jaarlijkse aan de dokter. Reactie? hoe oud ben je? Tja, normaal. Maar ik denk dat het te maken heeft met de gluten. Geen brood meer en het wordt niet merkbaar erger.
          We zullen het bij houden.

  71. Hans zegt:

    Dag jongelui 😉 ,

    Leuk om jullie hier weer eens te treffen ! James , wij volgen elkaar op Facebook , helaas Willem jij bent daar niet en daardoor mis je wel e.e.a. , ook heel veel niet. Jullie beide zijn helaas niet op Twitter waar ik nog veel meer leer dan op FB . Bijna alle groten op voedingsgebied zijn daar , zelfs onze geliefde fietsenmaker was daar overvloedig aanwezig ,ooit…..

    Boelenslaan is vlak bij mij om de hoek , ga daar zeker eens kijken . De blauwe bes die Willem bedoeld heb ik ook , de Haskap is wat anders , kijk hier eens Willem https://www.google.nl/search?q=Tjitte+Groothof+in+Boelenslaan&ie=&oe=

    Het geheugen begint bij mij ook te spelen wat jij noemt James . Er is natuurlijk veel meer over te lezen , Georgia Ede , ken je vast , kwam onmiddellijk uit mijn geheugen , da’s dus goed blijven hangen op mijn harde schijf haha http://www.diagnosisdiet.com/?s=memory&submit=++
    Las dat de kinderen je nu al voor de buis zetten , kwalijke zaak , *proest * Ik verdom het om televee te kijken zolang ik nog niet dement ben .

    Klein inkijkje nog in mijn leventje ?
    Ben op de keto/carnivore tour . +/- 80% . Dus hoofdzakelijk vlees , eieren ,vis . Geen groente ,soms uitje,knofje, olijfje. Geen fruit , met al die suikers , soms blauw besje Joepie !

    Vet en eiwit essentieel i.t.t koolhydraten in elke vorm . Vezels overbodig ,die gisten/fermenteren in de darmen , rustige darmen ,prima stoelgang .
    Google maar op Zero carbs , hier is een bron van info https://zerocarbzen.com/
    Groet , Hans

  72. willem zegt:

    Zo, nu tenminste weer even wat leven op deze paleo-planeet.
    Zolang Melchior zijn zomers dutje heeft verlengd tot een heuse winterslaap is het blijkbaar aan ons om zo nu en dan wat te roepen. Ook leuk en interessant, toch?
    Boelenslaan zit aan de oostkant van Friesland, ik aan de westkant, dus niet onoverkomelijk.
    Nee, ik zit niet op twitter en facebook. Daarzonder al druk genoeg.
    Ik wil dat, al dan niet vermeende, geheugenverlies maar even laten voor wat het is. Hoewel de opmerking van James. ´komt hoofdzakelijk voor in de voetzolen´, nieuwsgierig maakt.

    .Hans komt met ontboezemingen m.b.t. zijn voeding. Ook die prikkelen.
    Ik herinner me nog uitgebreide discussies met Vogel over lchf. We waren het niet eens. Mijn theorie is dat een oorspronkelijk gelijkend voedingspatroon, noem het ´paleo´, dicht bij de macronutrientenbalans komt die bij ons past. Ook de Mosselbaaimens at knollen en andere koolhydraatrijke groenten.
    Zolang ik de theorie van paleo kan bevatten, qua biologie en logica, plus steeds meer recente wetenschappelijke onderbouwingen, lijkt me deze geen dieet, maar normale menselijke voeding.

    Blijkbaar voel jij je, Hans, goed bij hoe jij consumeert. Prachtig.
    Ik zit meer op de lijn van wat Gert van der Hoek recent deelde, maar ook niet geheel.

    Al weer veel om over te praten, lijkt me.

    n.b. Ben vergeten welke honingbessen ik een jaar of zeven geleden kocht, James.
    Maar dank voor je tips!

  73. Jo tB zegt:

    Heren, leuk om jullie bezig te zien. Zo af en toe kijk ik weer hier en dan zie ik dat iemand wat te vertellen had en de reacties daarop. Leefstijlcoaches inzetten tegen overgewicht doet me lachen, want wat verstaan zij over leefstijlverandering en wat verstaan wij er onder? Totaal verschillende werelden denk ik. Ik was eind vorig jaar weer eens naar een diëtiste (op eigen verzoek) gestuurd. Die gaf me uiteindelijk nul komma nul advies dat hout snijdt. Woest was ik.

    Wanneer ik full carnivore ga, laait mijn opstipatie weer hevig op. Alle adviezen die ik tegenkom op internet helpen niet. Zo kwam ik laatst het advies tegen, eet wat je voorouders aten, en ze bedoelde niet onze paleo voorouders. De eetgewoontes zijn per land verschillend en behoren tot het cultureel erfgoed.. Zo is Nederland een aardappel land, en mijn moeder sudderde haar vlees in boter met veel jus, waarvan we een juslepel vol over de aardappelen kreeg. Dus begon ik weer een gekookte aardappel aan mijn dieet toe te voegen, en het hielp om mijn constipatie te verminderen.

    Wij denken niet meer in “voedsel” als geheel maar in de afzonderlijke onderdelen ervan. Jammer.

    • james zegt:

      According to Prof Andrew Saul Vitamin C until loose stool Jo.
      Have done it now for a year and it works like charm.
      Een volkomen carnivoor dieet moet mogelijk zijn. Professor Jordan Peterson begon daar mee nadat zijn dochter Michaela ontdekt had dat haar extreme immuun disorder volkomen verdween toen ze over geschakeld had op puur beef., Peterson zelf had dezelfde disorder en begon toen ook op vlees ondanks dat hij er niet in geloofde. Het bleek te werken.
      Ik vermoed dat Willem’s probleem met ‘afzonderlijke onderdelen’ wel terecht is maar waarschijnlijk te maken heeft met de moderne tijd en middelen. Natuurlijk zoeken wetenschappers naar de triggers voor wat dan ook, maar om dan daar aan een uitspraak te verbinden die het geheel niet onderkent is m i te kort door de bocht. We zijn allemaal bekend met synergisme. Een van de bekendste en meest ‘overlooked’ is de bacterie/virus biome in ons lichaam. Het is de bioom die ons gezond houdt, resistent maakt tegen ziektes, maar die volledig in de war geschopt wordt door vaccinaties. Men heeft naar een klein gedeelte gekeken en gedacht ha, zo zit dat en de rest is geschiedenis. Zie ook de uitleg vor dokters van ’s wereld’s meest beroemde viroloog Prof.Dr Skip (Herbert) Virgin https://www.youtube.com/watch?v=TRVxTBuvChU

      • Jo tB zegt:

        Ik zag Andrew Saul eens in een filmpje 17 x 1000 mg C slikken en bevestigde dat het geen kwaad kon. Zijn dochter gaf ook haar kinderen wel 4 keer per dag een magnesium “snoepje.” Ik slik regelmatig vitamine C maar na enkele weken vergeet ik het bij te houden. Momenteel probeer ik mijn vitaminen uit voedsel te halen.

        De reden dat het advies gegeven werd te eten volgens je voorouders, is je krijgt je microbiome van je moeder, en zij van haar moeder enz. Ik denk dat dat ook cultureel bepaald is. De samenstelling wordt bepaald door wat je voorouders aten. Sommige experts zeggen dat je die meestal niet substantieel kan veranderen door veel probiotica te slikken Iemand in Holland kan zijn microbiome niet veranderen in b.v. een Aziatische, want hun eetpatronen verschillen te veel. Je kunt ze wel optimaliseren.

        • james zegt:

          Helaas Jo, het is praktisch onmogelijk om alle benodigde ascorbic acid uit je voedsel te halen. De reden dat bijna iedereen ‘aderverkalking’ krijgt is in feite niet anders dan een Vit C gebrek. Heb het al eens eerder uitgelegd, maar niemand wil er aan of wil zich er niet in verdiepen.
          Atherosclerosis is in feite lipoproteins op een plaats waar ze niet horen: reparaties en vervanging van collageen. Dat laatste wordt gemaakt van o.a. een amino acid (Lysine) en ascorbic acid. Meer dan 80% van alle eiwit in je lichaam is in de vorm van collageen. Je huid, je haar, je ogen, je aderen enz. enz. Lipoprotein is een noodsprong, een nood hulpmiddel dat je niet dood bloedt bij voorbeeld. Narigheid is alleen dat je er weinig van merkt totdat het al zo beetje te laat is.
          Vergeten? Niet als je er een gewoonte van maakt om ze elke morgen bij je bord te leggen.
          Ik denk dat we aardig gezond eten, maar er leggen wel elke morgen 2000mg Vit C naast het bord, even als magnesium, curcuma, Vit D, omega 3 en niacin. Eens per week selenium.
          Als het allemaal een beetje meezit hebben we over een paar jaar onze grond zo ver verbeterd dat we een gedeelte van die supplements kunnen overslaan.

        • Jo tB zegt:

          Ik bedoelde een vitamine C “snoepje”.

        • james zegt:

          Thanks, dat maakt een groot verschil. Magnesium is erg belangrijk, maar 4 pilletjes per dag??
          Net een bericht van iemand die voor het eerste een Tia had gehad, meteen gewaarschuwd aan de vitamine c.

        • Jo tB zegt:

          Ik ben meteen naar de drogist gegaan en vitamine C gehaald. Ik begon met 6000 mg (3 x 2000) te slikken en begon bijna meteen het verschil te voelen. Ik werd veel meer ondernemend, mijn mood werd beter. En ik slik nog weinig in verhouding van wat Andrew Saul aanbeveelt. Saul zelf slikt 3 x een (maat)theelepel ascorbinezuur poeder inneemt, en een theelepel is 4000mg, dus 12000 mg per dag. Magnesium heb ik ook weer van stal gehaald. Ik ben benieuwd waar dit toe zal leiden. Ik ben fan geworden van vitamine C.

        • james zegt:

          Weet nog niet zeker of zo veel nodig is Jo. Voorlopig voel ik me uitstekend bij 2 tot 3000. Dosage hier komt in 1000mg. Magnesium is ook regelmaat evenals Vitamine D in de winter.
          Mijn paleo probleem is de avocado. Kwam die voor in het dieet van de paleo figuur? Een m.i. bijzonder gezonde groente met niet alleen de gezonde vetten maar een zee aan micro nutrienten.

        • willem zegt:

          ‘Mijn paleo probleem is de avocado. Kwam die voor in het dieet van de paleo figuur?’
          Aldus James.
          Interessante vraag!
          Ik denk dat je hierover een interessante discussie kunt voeren. Het zal dan niet gaan om de gezondheidswaarde van de vrucht, lijkt me, maar over de vraag of een vrucht, afkomstig uit Amerika, ‘paleo’ genoemd mag worden.
          Nee, de mens in het zuidoostelijk deel van Afrika, honderdduizenden jaren alleen daar aanwezig, kende de vrucht uiteraard niet. De vraag is of de hedendaagse consumptie van dit ‘superfood’ (wat een vreselijk woord..) door ons genoom als passend wordt ervaren of als vijandig. Het antwoord erop zal het stofjesdenken dienen te overstijgen.
          De vraag kan ook zijn of we dan niet te orthodox, paleorechtlijnig, bezig zijn door deze vraag zelfs maar te durven stellen.
          Tja, James, is het dan een puur subjectieve reactie of valt het antwoord zinnig te onderbouwen?
          Binnen de voedingswereld bestaan meer vragen dan antwoorden.

        • james zegt:

          Weet echt hoe dit te onderbouwen behalve dat het lijkt als of de wereld delen van elkaar zijn weggedreven. Mogelijk heeft de avocado een groter bestaans voet gehad? Groter areaal beslagen? Uitgeroeid in Afrika door giraffes of olifanten?
          Avocado’s zijn betrekkelijk lectin vrij dus ik denk dat ik toch maar al te paleo rechtzinnig denk en voorlopig ze toch maar door de sla blijf doen.

        • Jo tB zegt:

          James, jij bent in maintenance, ik moet nog opbouwen. Ik moet tien jaar rug/bekken pijn herstellen en dat zal meer C vergen. Het was destijds hetzelfde met D. Je moet niet alleen de voorraden weer aanvullen, maar je moet ook de achterstand wegwerken en dat vergt nu eenmaal meer in het begin.

          Avocados, who cares if they are strict paleo or not. Toen de mens wegtrok out of Afrika namen ze hun oorspronkelijke voedsel niet mee, maar gingen ze eten wat voor handen was, en jaagden op de dieren die daar voorhanden waren. We nemen aan dat de oorspronkelijke mens wit was, maar is dat wel terecht?

        • willem zegt:

          Zo zie je maar weer, James (waar het gaat over de avocado), dat een breed wetenschappelijk scala aan onderzoek wezenlijk is. En daarvan is geologie ook noodzakelijk.
          V.w.b. dat uiteendrijven van continenten, en daar een argument uithalen voor die avocado en de leef- en voedingswijze van onze verre voorouders, dat lijkt me sterk gezien de enorme tijdsverschillen tussen het tijdperk Jura en die allereerste mensen, daar rond de Mosselbaai.

          Even terzijde.
          Als ik het me nog goed herinner, heeft Melchior zich behoorlijk verdiept in dat fenomeen Mosselbaai. Zou toch heel fijn zijn wanneer hij daarover meer kon vertellen. Ik weet het, banden plakken is concreet, meditatief en stemt tevreden, maar kunnen we toch niet een beroep doen op.. En hoe dan?
          Leest hij trouwens nog wel mee? Mogen we dat weten???..

        • Hielkje zegt:

          Hey Willem, is dit wat voor je?

          https://youtu.be/FzsFraL2jqM ?

        • willem zegt:

          Dank, Hielkje!!

  74. willem zegt:

    James: ‘Als het allemaal een beetje meezit hebben we over een paar jaar onze grond zo ver verbeterd dat we een gedeelte van die supplements kunnen overslaan.’
    Even los van de discussie over supplementen, je roert hier wel een interessant thema aan: in hoeverre bepaalt de samenstelling/kwaliteit/gezondheid van de bodem de kwaliteit van wat erop groeit.
    Ja, ik ken de verhalen over, bijv., de afname van selenium in landbouwgrond, waardoor de erop verbouwde groenten minder van dit mineraal bevatten. Zit een duidelijke logica in.
    De vraag is: kent iemand wetenschappelijke rapporten waaruit die afname van nutrienten blijkt, en zijn er ook harde cijfers over v.w.b. ‘gezonde’ grond?
    James, laten jullie jaarlijks monsters nemen en blijkt daaruit dat jullie grond, dankzij het toevoegen van compost (?) b.v., mineraalrijker wordt. Ik bedoel uiteraard meer gegevens dan stikstofgehalten e.d.
    Wanneer dat duidelijk blijkt, komen vragen op. Zoals deze: waar halen jullie de toegevoegde mineralen e.d. vandaan en hoe worden deze toegevoegd. Oppervlakkig, licht ondergewerkt, diep ingebracht?

    Jo. Wanneer we weten (zie o.a. Frits Muskiet) dat in de loop van het menselijk bestaan, in ieder geval sinds ‘out of Africa’, ons genoom nauwelijks veranderd is, en onze genen daarom aangepast zijn aan de voeding (en de leefstijl) die gebruikelijk was daar langs de Mosselbaai en omstreken, is dan de veel latere geografische woonplaats van de mens niet van ondergeschikt belang v.w.b. die leefstijl?
    Interessant blijft natuurlijk de zoektocht (geografisch, archeologisch, sociologisch en biologisch) naar wat die mens daar in oostelijk Afrika at. Wat ze in ieder geval niet aten, mag duidelijk zijn.

    Hoe ons lichaam reageert op de huidige levenswijze, waaronder ook het voedingspatroon, zal divers zijn, afhankelijk van een complex aan factoren. Maar de z.g. welvaartsziekten vormen toch geen onvermijdelijk facet van het leven?

    • james zegt:

      Wat er niet in zit, kun je er niet uithalen. Zo werkt dat. Lijkt me.
      We hebben uitgebreid grondmonsters genomen toen we hier begonnen.
      De belangrijkste voor ons om te onthouden en mee te gaan werken was het feit dat de grond tamelijk alkalisch was. Met andere woorden, geen bosbessen proberen. We hebben er een 50 gezet en er zijn er nog 15 van over. En die krijgen heel ruim koffiedik om de grond wat aan te passen.
      En we zaten heel laag in organische stof, wat te verwachten was omdat het jarenlang gebruikt was om hooi af te halen, een gedeelte voor eindeloos soja en een ander gedeelte voor mais en granen. Dus het eerste was onkruid verbouwen. Afmaaien en laten liggen. De belangrijkste onkruiden zijn paardebloemen, klavers en gulden roede en wilde mosterd. Mosterd wordt wat minder en er komen wat meer distels. Even als de melk distel wat in feite geen distel is, maar wel een goede bodem verbeteraar. Een zeer uitgebreid wortel stelsel.
      De plaatsen waar we begonnen zijn worden licht bemest met de mest van de kippen (40 stuks). De struiken krijgen allemaal blad applicatie van hoofdzakelijk liquid fish en zee water concentraat. Vanwege de grote hoeveelheid klavers kunnen we volstaan met een bemesting van 1-40-40.
      Het kan nog wel een jaar of wat duren voor we weer grondmonsters nemen. Heeft veel tijd nodig. Het kippen voer wordt aan gevoerd van een biologische boer. Dat is duurder ($20 vs 12 voor 25kg) maar de eieren verkopen we voor $4 inplaats van $3. Daardoor kan het wel uit en we eten zelf gezonde eieren.
      We letten dus eigenlijk helemaal niet op het stikstof gehalte.
      Of een plant opneemt wat in de grond zit? Neem ik aan, en ik neem aand dat de plant opneemt wat het nodig heeft. Daarna kun je kiezen wat voor planten je wilt eten voor wat voor voedingsstoffen.. Er is een reden waarom je broccoli eet in plaats van altijd sla. Evenzo is er een reden waarom je rode bieten eet in plaats van alleen maar koolraap. Daarom eten we graag een grote gevarieerdheid.
      Behalve de mest worden momenteel de meeste voedingstoffen foliar aangebracht.
      Struike in de boomgaard staan allemaal in rijen met gras en onkruid er tussen,.Dat gras wordt het hele seizoen onder de struiken gemaaid als mulch en bemesting.

      • willem zegt:

        Dank, James, voor het inkijkje in jullie bedrijf. Maakt wel nog nieuwsgieriger, maar wellicht beter om de onderwerpen binnen het paleoconcept te houden?

  75. Jo tB zegt:

    Willem, ik denk niet de de genen in het spel zijn, wel je darmflora. De Aboriginals uit Australië, aten een specifiek dieet volgens het daar aanwezige voedsel en die verschilt nogal van wat men in de Mosselbaai vermoedelijk at. De Aboriginals bestaan al 50.000 jaar als een afzonderlijk ras. Er zijn de nodige onderzoeken gedaan om de moderne Aboriginals weer terug te brengen naar hun oorspronkelijke dieet. Dus, lijkt mij, is hun darm flora aangepast aan het moderne voedsel (niet ten goede). En terug gaan naar hun oorspronkelijke voedsel neemt hun darm flora weer hun oorspronkelijke samenstelling aan hopelijk. Dat gebeurde aan de hand van overleveringen van hun grootouders. Ook zij weten niet wat de eerste generaties aten, want ook dieren en planten evolueren.

  76. Jo tB zegt:

    Ik kwam gisteren onderstaand artikel tegen over The Sugar Conspiracy. Je moet er even voor zitten: A Long Read, maar beslist de moeite waard. Gisteravond op de BBC zag ik de eerste aflevering van de nieuwe serie Britain’s Fat Fight. Ze hebben het over de Obesity Crisis in de UK.

    https://www.theguardian.com/society/2016/apr/07/the-sugar-conspiracy-robert-lustig-john-yudkin

  77. Aldert zegt:

    Zo, 5 van de 6 lezers zijn weer wakker! Nu de fietsenmaker nog uit zijn winterslaap…
    Na de kerstdrukte, (twee weken het huis vol) ben ik overgestapt van carnivoor met kaas en koffie en af en toe een mespuntje honig of een stukje donkere chocola naar zerocarbzen.com, vlees en water. Nu een week bezig, en sta versteld van het effect van het weglaten van de koffie.
    Van drie keer daags naar de WC, naar 1 keer per dag, met ongeveer de zelfde hoeveelheid. Geen drang meer na de koffie. Ook geen koffiecravings, kaas lonkt wel in de koelkast (Ik ben kaasmaker.) Ik ben niet minder gaan eten. De lagere doorstroomsnelheid moet toch zorgen voor een betere / meer opname van voedingstoffen? Het doet er nu ongeveer 12 uur langer over. Vlees en water ga ik zeker nog een paar weken volhouden.

    • james zegt:

      Je bent misschien op de goede weg. Prof Dr. Jordan Peterson, ja die van 12 Rules for Life, is op een dieet van vlees en water om zijn autoimmuun toestand onder controle te houden. had hij van zijn dochter Michaela die dezelfde conditie heeft.

  78. willem zegt:

    Zo, had ik een tamelijk uitgebreide reactie gegeven op wat Aldert schreef, druk ik weer eens op een verkeerde knop en moet ik opnieuw beginnen. Wat korter ditmaal.

    Wat ik respecteer, uiteraard, maar niet zo goed begrijp, is waarom jij, maar ook b.v. ons aller Hans, zo een ver van ‘paleo’ (dus, in mijn ogen de veronderstelde voedingswijze waarop de menselijke soort in de loop van honderdduizenden jaren is geevolueerd) voedingspatroon volgt: ‘Na de kerstdrukte, (twee weken het huis vol) ben ik overgestapt van carnivoor met kaas en koffie en af en toe een mespuntje honig of een stukje donkere chocola naar zerocarbzen.com, vlees en water. Nu een week bezig, en sta versteld van het effect van het weglaten van de koffie.’

    Ja, ik begrijp best dat een afwijkend patroon een lichaam in disbalans via een (tijdelijke) aanpassing mogelijk kan herstellen. En ook dat in onze tijd we min of meer afhankelijk zijn van waar we wonen, wat we te besteden hebben en hoe de omgeving van invloed kan zijn. En, vanzelfsprekend, respecteer ik ieders zoektocht naar de heilige graal.
    En dat op het oog simpele dingen bij nader inzien buitengewoon complex (kunnen) zijn, is me erg duidelijk: hoe relatief is wijsheid?
    En ook onderschat ik de invloed van goeroes, gekke gasten en geografische omstandigheden evenmin. Maar toch…
    Kortom, wie kan met steekhoudende argumenten komen die de navolgende quote van Melchior (want op zijn blog bevinden we ons nog steeds, hoe afwezig hij zich ook voordoet) onzin vindt?

    ‘Tot zo’n 10.000 jaar geleden, een oogwenk in de tijdspanne van onze evolutie, aten alle mensen op aarde gedurende een periode van twee miljoen jaar een combinatie van vlees, beenmerg, vis, schaaldieren, insecten, vogeleieren, eetbare knolgewassen, noten, eetbare bladeren en stronken (‘groenten’) en fruit. Hun voeding varieerde enorm met de geografische locatie, maar één of meerdere van deze items vormde(n) per definitie de hoofdmoot van hun eten. Mensen raakten aangepast aan deze relatief laag glycemische, vullende, micronutriëntrijke voeding, rijk aan ondermeer omega-3 vetzuren, choline en jodium. Deze voeding bezorgde ons ondermeer onze grote hersenen. Kort door de bocht zou je kunnen zeggen dat onze genetische blauwdruk deze jager/verzamelaarsvoeding ook nu nog verwacht.’

    En, ja, het lijkt me mogelijk hier en daar nog wat toe te voegen (honing, zaden, zeevruchten, zeeplanten?) en te beseffen dat alle invullingen rekbare begrippen zijn (veredeling van plantaardige gewassen, minimale insectendrang en eieren van doorgefokte kippen, om maar wat te noemen) , maar een patroon passend bij de menselijke soort lijkt me dit wel. En dat het accent meer lag op de voedingsmogelijkheden langs de waterkanten (zeeen, rivieren, beken en meren) dan de ridicule symbolische bisonjacht lijkt me vanzelfsprekend.

    • Hans zegt:

      Even kort Willem ,

      Lees op dit moment https://www.bol.com/nl/p/lore-of-nutrition/9200000081540527/ , leest als een spannend boek , aanrader ! Prof. Noakes heeft het niet over tienduizend jaar maar miljoenen….. Landbouw , waar de ellende begon idd tienduizend jaar toen de mens ging domesticeren.

      Zie ook dit leuke interview , vooral vanaf 23.40 waar hij letterlijk zegt ,,We don’t need carbs or even… vegetables ” , hij neigt naar carnivoor ( ook dat kwam ik al tegen in The Lore of Nutrition ) ………

      Nog steeds jammer dat je Noakes en andere grootheden niet volgt op Twitter/Facebook om de nog steeds veranderende verschillen in inzichten te volgen. Hoef ik het je hier niet uit te leggen 😉

      Heb kennissen die het erg goed doen op paleo met diverse welvaartsziekten en geen verdere verdieping willen. Prima , ze zijn bang dat ik scheurbuik krijg haha.

      Begrijp niet waarom Aldert 3x daags de wc bezoekt . Doe dat hoogstens 1x per etmaal , probleemloos met zeer rustige darmen . Hele dag espresso’s en vrij veel kaas. Mijn lijf werkt kennelijk wat anders.

      Nu m’n kamadootje aansteken , boerenkarbo erop , eten en met de kippen op stok .

      Groet , Hans

      • Hans zegt:

        Hoop nu de goede link van interview ?

      • Aldert zegt:

        Zoals je zegt Hans, jouw lichaam werkt anders. Ik eet nu geen kaas, om er zeker van te zijn wat alleen vlees en water voor mij betekent. Ik hoop en reken op verdere vermindering van mijn astma. Daarna ga ik pas weer eens kijken of ik wat anders zonder problemen toe kan voegen.

        • Hans zegt:

          Lijkt me heel goed Aldert !

          Terug naar alleen vlees en water , minimaal voor ! maand en dan zien met voorzichtig toevoegen van e.e.a.
          Hoop dat het leidt tot verbetering , je laat het hier vast weten ! Succes .

        • Jan Peter Van Doorn zegt:

          Las iets over astma en zuivel.

    • Aldert zegt:

      Hallo Willem,
      Als één van de eerste zes lezers ben ik begin januari 2012 met paleo begonnen. Een zoektocht naar een gezond lichaam van nu 7 jaar.
      Ik heb al vanaf mijn 1ste jaar astma, en heb met paleo (met kaas en boter) een paar kwaaltjes zien verdwijnen, en astma is verminderd, maar dat ben ik nog niet kwijt.
      Restless legs komen ook nog regelmatig terug. Ik loop al ruim 40 jaar met een auto-immuunziekte rond.
      Ik ben al ruim een jaar carnivoor maar met neolithische producten zoals (mijn eigen bio) kaas en boter.
      Ik maak nu dus eigenlijk de stap naar het PKD van Csaba toth en Zsofia Clemens. https://www.researchgate.net/publication/323151200_Therapeutic_protocol_of_Paleomedicina_Hungary om de intestinale permeabiliteit te verminderen. Met koffie moet ik na een half uur naar de wc.
      Ik ben het in principe eens met de beschrijving van ons eetpatroon door Melchior, al denk ik wel dat gemiddeld 90% van het voedsel van dierlijke oorsprong was. Het aandeel ” eetbare knolgewassen, noten, eetbare bladeren en stronken (‘groenten’) en fruit” is erg seizoensgebonden en makkelijker te lezen dan bij elkaar te verzamelen.
      Ik volg geen goeroes, maar mijn darmen, en/of ook ‘gut feeling’
      Bij elke stap zijn er verbeteringen, en deze, vlees en water, zal ik zeker nog drie maanden vol houden. Ik wil genezen, door voedsel wat storing kan veroorzaken weg te laten. Ook als dat sociaal gezien (ook in paleo gezelschap) maar moeilijk wordt geaccepteerd.
      Ik heb geen problemen met groente, kaas en koffie, zolang je gezond bent, en je darmen niet voelt, en je ze lekker vindt.
      Maar het kan ook zonder.

      • willem zegt:

        Dank Aldert, voor je persoonlijke bijdrage.
        Al enkele decennia interesseer ik me sterk voor voeding en andere leefstijl betreffende onderwerpen. Hoe meer ik lees en hoor en daarover nadenk, hoe meer ik ga relativeren. Niet in de zin van ‘ach, zo belangrijk is het uiteindelijk allemaal niet’, integendeel, maar met name wel in het constateren dat het oppassen geblazen is met het drukken van stempels op voedingsgewoonten en -adviezen, en met wetenschappelijke onderzoeken. Deze laatste worden bij voortduring geframed en/of achterhaald door nieuwe onderzoeken. We kunnen dat wekelijks constateren in de media, die maar al te vaak uitkomsten van gedegen onderzoek ‘framen’ en weergeven als een sensationele ontdekking, liefst met opvallende koppen die de lading niet dekken.

        Ik weet het, de zoektocht naar een voedingspatroon dat het meest acceptabel is voor ons genoom, dat in honderdduizenden jaren aangepast is geraakt aan bepaalde (ook voedings-) omstandigheden, zit vol voetangels en klemmen. En om tot bevredigende (?) antwoorden te komen is een scala aan wetenschappelijke richtingen nodig.
        Waarom ik, na al die zoekende jaren, tot op dit moment de voorkeur geef aan wat we gemakshalve ‘paleo’ noemen, is, omdat ik op basis van logica, biologie en evolutietheorie, gekoppeld aan andere wetenschapsterreinen, dit voedingspatroon (los van marginale verschillen) het meest aanvaardbaar acht. Wel wil ik nadrukkelijk stellen dat ook hierin trouwens aardig wat goeroes paratiseren. Waarin niet, eigenlijk.

        Steeds, Aldert en anderen, geef ik aan dat een paleo voedingspatroon zoals op dit blog door Melchior ingevuld, maar ook door anderen: Muskiet, Kuipers, Pijl, Nederlof, etc., wordt voorgestaan, van persoon tot persoon kan verschillen. En dan komen we waar velen hier vaak op wijzen: eigen bevindingen. Met name bij wie een disbalans is ontstaan in gezondheid lijkt het mij voor de hand te liggen om, liefst tijdelijk, die onevenwichtigheid te herstellen met een persoonlijk, en als positief ervaren patroon, Jij geeft een voorbeeld en dank daarvoor.

        Het door jou aangestipte ‘90%’ van de voeding die van dierlijke oorsprong was, en daar het seizoensgebondende aan hangt, daar ben ik het totaal niet mee eens, maar dat is een ander onderwerp.

  79. willem zegt:

    Vanochtend, kranten in de bus.
    De Volkskrant, voorpagina: ‘Radicaal ander dieet kan de wereld voeden’.
    Leeuwarder Courant, voorpagina: ‘Elk jaar minder baby’s’.

    Even los van de strekking van de artikelen, wat cynisch, toch?

    • willem zegt:

      Klein vervolg.
      Twee kanten kort belichten. Los vaan de praktisch onwerkbare uitwerking.
      1. Hoe gezond is het voorgestelde voedingspatroon?
      Vanuit ‘paleoperspectief’ bekeken kunnen vraagtekens worden gezet bij het dieet dat duurzaam en gezond wil worden genoemd. De hoofdvoedingsbronnen zijn groenten, noten, granen en fruit. Voor ‘paleo’ zou dit niet eens zo gek zijn, mits de granen ingeruild worden door eiwitrijke bronnen als vis, wat goed vlees (niet noodzakelijk), gevogelte, eieren. Wat opnieuw opvalt is dat vet ongenuanceerd als vet wordt opgevoerd, en dus schadelijk is. Kortzichtig.
      2. Hoe realiseerbaar is het?
      Het is goed te constateren dat belangen botsen. De belangen achter de opgevoerde gezonde en duurzame keuzen zijn duidelijk (wie zijn de sponsoren achter dit onderzoek?). De belangen van de voedingsindustrie (fastfood en wat Gert van der Hoek ‘meuk’ noemt) zijn eveneens groot. Botsing, strijd, lobbywerk, politiek bewerken, etc. Te realiseren valt dit slechts door sturende overheden. Vanuit de bevolking zal het niet lukken.

      Ik onthou me nog van een oordeel op het in The Lancet gepubliceerd.
      Wel is duidelijk, lijkt mij, dat de grondoorzaken van ondervoeding niet worden aangepakt: een teveel uitdijende wereldbevolking en een ongelijke verdeling van voedingsproducten over de wereld.
      Beide hebben een gemeenschappelijke grond: de vreselijk grote verschillen tussen arm en rijk. Zonder deze absurde verschillen lijkt het me onmogelijk om werkelijk iets te doen aan het vraagstuk van de wereld voeden. En waar wordt gewezen op de nog steeds voorgestane kerkelijke verboden op anticonceptie?

      Kortom, us: kapitaal en kerk slaan voorlopig nog voor meester op en daarmee zijn we gekomen bij waar ook dit onderzoek over gaat, rommelen in de marge.

      • willem zegt:

        Weer te haastig: ‘Zonder deze absurde verschillen lijkt het me onmogelijk om werkelijk iets te doen aan het vraagstuk van de wereld voeden.’
        ‘Zonder’ moet uiteraard zijn ‘met’.

        • james zegt:

          Je raakt natuurlijk hier minstens twee verschillende zaken aan die welsiwaar raakvlakken hebben maar los van elkaar beschouwd worden. De paleo aanpak en de wereld voedsel voorziening. Beide worden in hoge mate beinvloed door de manier waarop, vooral in de westerse wereld, er mee omgegaan wordt. Geproduceerd, bewerkt enz..
          In feite waren we daar ruim 50 jaar geleden al mee aan het protesteren toen we nog voor de PPR aan het canvassen waren: de fabrikant rekent de kosten van produktie niet mee en schuift die door naar de kinderen.
          Wat Paleo betreft. Duurzaam? Een heel eind wellicht, ik weet alleen niet in hoeverre wat wij als paleo beschouwen echt paleo is. Misschien hebben we het niet helemaal correct. Voor mij blijft het gegeven dat het metabole verwerkings proces van een herbivoor veel en veel langer is dan dat van de mens.. Dr. Mason legt dat nog weer eens uit in deze video. Bijna op z’n Jip en Janneke manier.

          Ik meen dat Hans de eerste video link gaf.
          Bovendien zijn er heel wat gevallen bekend van mensen die helemaal overgeschakeld zijn op vlees. De manier waarop Mason dat uitlegt, met wetenschappelijk onderzoek is m.i. nogal duidelijk.

        • willem zegt:

          Dank je, James.
          Ik begin steeds meer moeite te hebben met het begrip duurzaam. In de praktijk zie je dat het gebruikt wordt t.b.v. de commercie: wat zijn onze producten toch duurzaam….
          Ten tweede mogen we constateren dat wat, buiten die zakelijke belangen om, handeling, adviezen, etc., bij nader inzien helemaal niet duurzaam blijken te zijn, tenminste niet duurzaam in de betekenis die gesuggereerd wordt.
          Wat is eigenlijk wel duurzaam? Maar dat terzijde.
          Dan jouw vraag: is paleo duurzaam? Dat zal afhankelijk zijn van, zoals je al stelt, het antwoord op de vraag wat we onder paleo dan precies verstaan en berekeningen op basis van die uitkomst, en gekaderd binnen de totaliteit van het sociologische, geografische, agrarische, culturele aspect, en meer.
          Wat voor mij duidelijk is, is dat de basis voor een duurzaam gebruik van voor de mens onmisbare bronnen een veel eerlijker verdeling nodig is van geld en goederen, all over the world. Het westerse neoliberalisme verdiept die kloof tot immense en in ieder geval voorlopig niet te overbruggen proporties.
          Zolang delen van de mensheid voornamelijk het eigenbelang (geld, geld, geld) voor ogen hebben, zal de kloof toenemen en zorgen voor opstanden waarbij de gele hesjes verbleken. Geen doemdenken maar rationele constatering.
          Terug naar paleo.
          Het mooi en wezenlijke van wetenschap is dat resultaten en standpunten relatief zijn op den duur. Nieuwe inzichten verdringen oude. Zo ook met paleo. De vraag welke de kenmerken, noem het de leefstijl, van de mens voor vertrek uit Afrika precies waren, is niet eenduidig te beantwoorden. Toch lijkt mij geloofwaardig, en redelijk onderbouwd, dat, om me te beperken tot datgene wat in het algemeen gegeten werd, de mens als omnivoor datgene aan eetbaars at dat voorhanden was. Echt geen kudde bizons of olifanten, wel gevogelte, eieren, planten (blad, knol), fruit, honing soms, wellicht bepaalde insecten, en vooral datgene wat het water schonk: vis, schelpdieren, waterplanten…
          Het is ook goed om te beseffen dat het begrip seizoensgebonden daar in zuidoostelijk Afrika een andere betekenis heeft dan die wij kennen.
          Steeds lees ik over mensen die (helemaal) zijn overgestapt op vlees. Nergens over die meer voor de hand liggende voedingsbron: vis. ???

        • james zegt:

          Dit je dieet Willem? Is Janet, samen met Zoe niet zo erg over te spreken.
          Janet Noome
          @JanetNoome
          #EATLancet dieet is snel doorgerekend door @zoeharcombe Het vertoont tekorten aan calcium, natrium, kalium, ijzer, vit A, vit.D en een te krap vit.B12.
          Daar zak je op #examen #voedingendiëtetiek #essentiëlenutriënten https://go.shr.lc/2Dg6Nk0

          21
          11:54 AM – Jan 17, 2019

        • willem zegt:

          Ik kan nergens in mijn teksten lezen, James, dat ik het heb over de wijze waarop ik me zo ongeveer voed. Waarom je hier dat actuele ‘EATLancet dieet’ bij betrekt, begrijp ik niet. Dan hebben we het immers over die wetenschappelijke zoektocht naar een manier waarop we 10 miljard mensen wereldwijd ‘duurzaam’ kunnen voeden. Dat is iets geheel anders.
          Dat er grondige bezwaren zijn tegen deze voedingswijze begrijp ik wel, ook vanuit gezondheidsoogpunt bekeken. Mijn bezwaar is o.a. ook dat dit theoretisch model onmogelijk ingevoerd kan worden zonder politiek-maatschappelijke structuren grondig te veranderen. Een omwenteling op wereldschaal. Die zal nog moeilijker te bereiken zijn dan die omslag op het terrein van het klimaat.
          Nogmaals, de basis van dat ‘Eatlancetdieet’ staat absoluut niet een op een met de ‘paleo-uitgangspunten’ die ik hierboven grofweg en ongenuanceerd noteerde.

  80. willem zegt:

    Mocht je toch interesse hebben in mijn voedingspatroon (dat ik absoluut niet met het anglicisme ‘dieet’ wil verwarren, dan wil ik daar wel een poging toe doen. Wellicht is het interessant hoe we hier ‘paleo’ menen in te moeten vullen. Voeding overwegend eco, met name groente en fruit vooral uit eigen tuin,eieren eigen kippen. Heb winterperiode ook Odin tas.
    Uitgangspunt probeert te zijn een wat afwisselende voeding, verdeeld over drie momenten op de dag, soms, twee. Laat ik die van deze week zo om en nabij delen.

    Ontbijt.
    Drinken. Thee (meest groene, soms met jasmijn, die ik verder voor een deel van de dag in een thermoskan doe; meest merk Pyramide. Naast water de enige drank die ik drink).
    .Banaan, twee eieren, stukje Goudse, wat oudere kaas, Nu en dan iets van klein stukje lever erbij Niet uit liefde, maar op rationele gronden. Kiwi (winterperiode..).

    Lunch.
    Ik heb de gewoonte om zelf soep te maken van allerhande groenten die de moestuin levert en/of de tas aanbiedt. Nu nog op de tuin prei, broccoli, selderij, worteltjes, Aangevuld met ‘tas’ en soms wat tomaten, gezeefd, voor de smaak.
    Kiwi, avocado, ’s winters. ’s Zomers van de tuin allerlei bessen, pruimen, appels, peren, aardbeien.

    Tussendoortjes: stukje pure chocola.

    Warm eten, meest ’s avonds niet te laat.
    Groenten, afwisselend. Nu veel kool, ook nog snijbiet, prei, bietjes, veldsla, winterpostelein en de verrassingen uit tas. ’s Zomers veel breder pallet.
    Vis. Vnl. haring, zalm, makreel, stoombokking, garnalen, mosselen, forel. Afwisselend, vanzelf en soms ook niet dagelijks. Zoete aardappel staat regelmatig op tafel, aardappels veel minder.

    Vlees. Voel daar meer aversie tegen dan, hoe vreemd misschien, vis. Speelt bij mij dagelijks toch steeds de opkomende vraag: waarom eigenlijk dieren eten? Zielig..
    Nu en dan haalt mijn nichtje, cardiologe, wat vleespakketten bij de beheerder van jaarrond vrij grazende Schotse Hooglanders. Beperk me meestal tot wat gehakt en lever. Ze overtuigt me daarbij, anders wist ik het nog zo net niet.

    Zal vast wat vergeten zijn, maar, James, dit is het wel zo ongeveer.
    Let wel: op verjaardagen neem ik heus wel iets dat er lekker uitziet en ook zo smaak, maar blijf daar kieskeurig in.

    Denk dat het weglaten van wat Gert ‘meuk’ noemt, wel eens belangrijker kan zijn dan wat ik hierboven noteer. Alle fabrieks’voedsel’, fastfood, of hoe we dat ook willen noemen, en granen, vooral geraffineerde, wellicht de nachtschaden, en uiteraard suikers en chemische toevoegingen.

    Tijdens winterperiode dagelijks wat levertraan. Geen chemische supplementen.

    Wellicht overbodig nog op te merken: voeding is, weliswaar een wezenlijk, deel van de wijze waarop je de dagen door leeft, maar de totale leefstijl is even belangrijk, zeker op de duur..
    En alles is relatief en sterk verbonden met de persoon die je bent, de cultuur waarin je leeft en de mensen om je heen.
    En wat ik steeds herhaal: iemand die qua lichamelijke gezondheid wat uit balans is, kan dat wellicht compenseren met een ‘afwijkend’ patroon dat de balans mogelijk kan herstellen. Prachtig!

    • james zegt:

      Mijn oprechte excuses. Die vermelding van dat Lancet geval was eigenlijk humoristisch, ironisch bedoeld. Op Facebook zetten we er meest een aantal smiley’s bij.
      Jouw dieet lijkt verbazend veel op dat van ons behalve dat we de banaan (en een sinasappel ) ’s avonds als snack nemen na het standaard glas wijn.Mijn vrouw wat zaden Ik een stukje kaas, .
      Er gaat bij ons echter aardig wat tossed salad bij de eieren. Vaak met rode bietjes, broccoli sprouts en zuurkool. Lunch is meestal yoghurt (zelf gemaakt), met seizoens fruit en wat er in de diepvries zit.. En dat is behoorlijk wat. Eens in de week slaan we het ontbijt over
      En de avond maaltijd verschilt verder niet veel. Tamelijk veel groente, aardappels bijna altijd opgebakken in olijf olie, regelmatig sweet potato en veel knol gewassen.
      Te weinig vis, eens in de week en matig vlees, maar wel elke dag.
      Ja we genieten ook wel eens wat anders. Zondag morgen pannekoeken (crepes) 2/3 boekweit en 1/3 biologisch tarwe, En dan afgeladen met fruit en slagroom.

  81. willem zegt:

    Dank, James.
    Zou leuk zijn wanneer alle zes lezers zo ongeveer aan geven wat ze eten?
    Even nog over die pannenkoeken van jou. Welk vocht gebruik je? Ook eieren?
    Ik maak ze wel, soms, met boekweitmeel, amandelmeel en eieren; water erbij. Kunt er ook plakjes kaas op doen of beetje honing.
    Kaas blijft leuk onderwerp. Melchior schreef daar over: geen paleo, wel belangrijk (Goudse) om K 2.
    Want wie eet er eigenlijk natto?
    Boekweit is pseudograan. Wie kan de verschillen vanuit paleoperspectief met granen duidelijk maken, dus waarom pseudograan wel paleo mag heten?
    Lijkt de Volkskeuken hier wel.

    • james zegt:

      Voor de pannekoeken gebruik eigenlijk alleen maar water en melk als er melk over is. We drinken geen melk maar die komt hier in drie plastic zakken en dat is net wat teveel voor yoghurt, dus die blijft staan totdat ik ze nodig heb voor die pannekoeken. Als het te lang duurt voor de melk dan gaat de zure melk erin.
      Verder gaat er per persoon een ei in Meestal drie of vier eieren. Ik maak genoeg voor een paar keer Blijft prima in de koelkast.. en natuurlijk baking soda. (natriumbicarbonaat.)
      Ja de vulling. Gebakken appelschijven en zuurkool en maple syrup. En een andere loaded met fruit.
      En we maken natuurlijk onze zuurkool zelf . Een kind kan de was doen. Kan ik iedereen aanraden. Maar ja de vraag is het paleo. Domesticatie van verschillende groentes heeft waarschijnlijk ook veranderingen aangebracht in de inhoud. En hoe zat het de lectins, we weten nu dat die aardig wat ongerief kunnen veroorzaken bij de meeste mensen. Is een reden dat we wel tomaten en paprika eten maar alijd zonder zaden.
      Ik vermoed trouwens dat er veel knol gewassen werden gegeten. Wij zijn verzot op pastinaak, evenals de banaan goed voor de potassium.

  82. Jo tB zegt:

    Willem: jouw vraag: Boekweit is pseudograan. Wie kan de verschillen vanuit paleoperspectief met granen duidelijk maken, dus waarom pseudograan wel paleo mag heten?

    Ik kon geen definitieve antwoord op google vinden. Alle Paleo Goeroe’s zeggen dat het verschil is, granen zijn grassen (glutenrijk) en pseudo-granen zoals boekweit, amaranth en quinoa zijn zaden van planten (dus geen grassen) en dus glutenvrij.

    Alles behalve een bevredigend antwoord.

  83. Alex zegt:

    Het vierde Nederlandse Ancestral Health Symposium zal worden gehouden op 12 oktober 2019, Robb Wolf zal een van de keynote speakers zijn.
    De lezing van Robb Wolf gaat over metabole flexibiliteit, ofwel het om kunnen schakelen van koolhydraten als brandstof naar vetten als brandstof en vice versa.

    Als dat nieuws niet zorgt voor een grote toeloop dan weet ik het ook niet meer… ben wel nieuwsgierig waar…

    • Gert van der Hoek zegt:

      Dat ziet er goed uit Alex !

      • Alex zegt:

        Zeker weten Gert!

        Net als dit hier trouwens: https://thepaleodiet.com/another-january-another-paleo-bashing-session-or-was-it/ waarbij Trevor Connor M.S. ( https://thepaleodiet.com/press-release-change-in-company-ownership/ ) mededeelt dat paleo dit jaar op de 33e plaats is geëindigd en niet zoals eerder standaard op de laatste… aangezien het bewijs voor paleo steeds sterker wordt (links in artikel) en dus minder makkelijk af te kraken.

        Als dat geen reden is voor MM om Het Boek alsnog uit te brengen… 🙂

        • Alex zegt:

          Current Paleo Diet Studies Up to 2019

          2007

          Lindeberg, S., et al., A Palaeolithic diet improves glucose tolerance more than a Mediterranean-like diet in individuals with ischaemic heart disease. Diabetologia, 2007. 50(9): p. 1795-1807.

          2008

          Osterdahl, M., et al., Effects of a short-term intervention with a paleolithic diet in healthy volunteers. Eur J Clin Nutr, 2008. 62(5): p. 682-5.

          2009

          Frassetto, L.A., et al., Metabolic and physiologic improvements from consuming a paleolithic, hunter-gatherer type diet. Eur J Clin Nutr, 2009. 63(8): p. 947-55.
          Jonsson, T., et al., Beneficial effects of a Paleolithic diet on cardiovascular risk factors in type 2 diabetes: a randomized cross-over pilot study. Cardiovasc Diabetol, 2009. 8: p. 35.
          Klonoff, D.C., The beneficial effects of a Paleolithic diet on type 2 diabetes and other risk factors for cardiovascular disease. J Diabetes Sci Technol, 2009. 3(6): p. 1229-32.

          2010

          Jonsson, T., et al., A paleolithic diet is more satiating per calorie than a mediterranean-like diet in individuals with ischemic heart disease. Nutr Metab (Lond), 2010. 7: p. 85.

          2013

          Clemens, Z., et al., Childhood absence epilepsy successfully treated with the paleolithic ketogenic diet. Neurol Ther, 2013. 2(1-2): p. 71-6.
          Jonsson, T., et al., Subjective satiety and other experiences of a Paleolithic diet compared to a diabetes diet in patients with type 2 diabetes. Nutr J, 2013. 12: p. 105.
          Ryberg, M., et al., A Palaeolithic-type diet causes strong tissue-specific effects on ectopic fat deposition in obese postmenopausal women. J Intern Med, 2013. 274(1): p. 67-76.

          2014

          Boers, I., et al., Favourable effects of consuming a Palaeolithic-type diet on characteristics of the metabolic syndrome: a randomized controlled pilot-study. Lipids Health Dis, 2014. 13: p. 160.
          Carter, P., et al., A Mediterranean diet improves HbA1c but not fasting blood glucose compared to alternative dietary strategies: a network meta-analysis. J Hum Nutr Diet, 2014. 27(3): p. 280-97.
          Mellberg, C., et al., Long-term effects of a Palaeolithic-type diet in obese postmenopausal women: a 2-year randomized trial. Eur J Clin Nutr, 2014. 68(3): p. 350-7.
          Talreja, D., et al., Impact of a Paleolithic Diet on Modifiable Cardiovascular Risk Factors. Journal of Clinical Lipidology, 2014. 8(3): p. 341.
          Tóth, C. and Z. Clemens, Type 1 diabetes mellitus successfully managed with the paleolithic ketogenic diet. Vol. 5. 2014.
          Whalen, K.A., et al., Paleolithic and Mediterranean diet pattern scores and risk of incident, sporadic colorectal adenomas. Am J Epidemiol, 2014. 180(11): p. 1088-97.

          2015

          Bligh, H.F., et al., Plant-rich mixed meals based on Palaeolithic diet principles have a dramatic impact on incretin, peptide YY and satiety response, but show little effect on glucose and insulin homeostasis: an acute-effects randomised study. Br J Nutr, 2015. 113(4): p. 574-84.
          Frassetto, L.A., et al., Metabolic and physiologic improvements from consuming a paleolithic, hunter-gatherer type diet. Eur J Clin Nutr, 2015. 69(12): p. 1376.
          Manheimer, E.W., et al., Paleolithic nutrition for metabolic syndrome: systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr, 2015. 102(4): p. 922-32.
          Masharani, U., et al., Metabolic and physiologic effects from consuming a hunter-gatherer (Paleolithic)-type diet in type 2 diabetes. Eur J Clin Nutr, 2015. 69(8): p. 944-8.
          Pastore, R.L., J.T. Brooks, and J.W. Carbone, Paleolithic nutrition improves plasma lipid concentrations of hypercholesterolemic adults to a greater extent than traditional heart-healthy dietary recommendations. Nutr Res, 2015. 35(6): p. 474-9.
          Stomby, A., et al., Diet-induced weight loss has chronic tissue-specific effects on glucocorticoid metabolism in overweight postmenopausal women. Int J Obes (Lond), 2015. 39(5): p. 814-9.
          Talreja, A., et al., CRT-601 The VA Beach Diet Study: An Investigation Of The Effects Of Plant-based, Mediterranean, Paleolithic, And Dash Diets On Cardiovascular Disease Risk. 2015. 8(2 Supplement): p. S41.

          2016

          Dolan C, C.A., Davies N, Markofski M. , Effects of an 8-week Paleo dietary intervention on inflammatory cytokines, in American Physiological Society Conference, Inflammation, Immunity and Cardiovascular Disease. 2016: Westminster, CO. p. pp 40-41.
          Fontes-Villalba, M., et al., Palaeolithic diet decreases fasting plasma leptin concentrations more than a diabetes diet in patients with type 2 diabetes: a randomised cross-over trial. Cardiovasc Diabetol, 2016. 15: p. 80.
          Talreja, D., et al., CRT-800.00 An Investigation of Plant-based, Mediterranean, Paleolithic, and Dash Diets. 2016. 9(4 Supplement): p. S61.
          Whalen, K.A., et al., Paleolithic and Mediterranean Diet Pattern Scores Are Inversely Associated with Biomarkers of Inflammation and Oxidative Balance in Adults. J Nutr, 2016. 146(6): p. 1217-26.

          2017

          Afifi, L., et al., Dietary Behaviors in Psoriasis: Patient-Reported Outcomes from a U.S. National Survey. Dermatol Ther (Heidelb), 2017. 7(2): p. 227-242.
          Anton, S.D., et al., Effects of Popular Diets without Specific Calorie Targets on Weight Loss Outcomes: Systematic Review of Findings from Clinical Trials. Nutrients, 2017. 9(8).
          Blomquist, C., et al., Attenuated Low-Grade Inflammation Following Long-Term Dietary Intervention in Postmenopausal Women with Obesity. Obesity (Silver Spring), 2017. 25(5): p. 892-900.
          Haskey, N. and D.L. Gibson, An Examination of Diet for the Maintenance of Remission in Inflammatory Bowel Disease. Nutrients, 2017. 9(3): p. 259.
          Irish, A.K., et al., Randomized control trial evaluation of a modified Paleolithic dietary intervention in the treatment of relapsing-remitting multiple sclerosis: a pilot study. Degener Neurol Neuromuscul Dis, 2017. 7: p. 1-18.
          Lee, J.E., et al., A Multimodal, Nonpharmacologic Intervention Improves Mood and Cognitive Function in People with Multiple Sclerosis. J Am Coll Nutr, 2017. 36(3): p. 150-168.
          Obert, J., et al., Popular Weight Loss Strategies: a Review of Four Weight Loss Techniques. Curr Gastroenterol Rep, 2017. 19(12): p. 61.
          Otten, J., et al., Benefits of a Paleolithic diet with and without supervised exercise on fat mass, insulin sensitivity, and glycemic control: a randomized controlled trial in individuals with type 2 diabetes. Diabetes Metab Res Rev, 2017. 33(1).
          Stomby, A., et al., A Paleolithic Diet with and without Combined Aerobic and Resistance Exercise Increases Functional Brain Responses and Hippocampal Volume in Subjects with Type 2 Diabetes. Front Aging Neurosci, 2017. 9: p. 391.

          2018

          Blomquist, C., et al., Decreased lipogenesis-promoting factors in adipose tissue in postmenopausal women with overweight on a Paleolithic-type diet. Eur J Nutr, 2018. 57(8): p. 2877-2886.
          Cheng, E., et al., Associations of evolutionary-concordance diet, Mediterranean diet and evolutionary-concordance lifestyle pattern scores with all-cause and cause-specific mortality. Br J Nutr, 2018: p. 1-10.
          Genoni, A., et al., A Paleolithic diet lowers resistant starch intake but does not affect serum trimethylamine-N-oxide concentrations in healthy women. Br J Nutr, 2018: p. 1-14.
          Haridass, V., et al., Diet Quality Scores Inversely Associated with Postmenopausal Breast Cancer Risk Are Not Associated with Premenopausal Breast Cancer Risk in the California Teachers Study. J Nutr, 2018. 148(11): p. 1830-1837.
          Manousou, S., et al., A Paleolithic-type diet results in iodine deficiency: a 2-year randomized trial in postmenopausal obese women. Eur J Clin Nutr, 2018. 72(1): p. 124-129.
          Otten, J., et al., A heterogeneous response of liver and skeletal muscle fat to the combination of a Paleolithic diet and exercise in obese individuals with type 2 diabetes: a randomised controlled trial. Diabetologia, 2018. 61(7): p. 1548-1559.
          Popp, C.J., et al., The Effectiveness of MyPlate and Paleolithic-based Diet Recommendations, both with and without Exercise, on Aerobic Fitness, Muscular Strength and Anaerobic Power in Young Women: A Randomized Clinical Trial. Int J Exerc Sci, 2018. 11(2): p. 921-933.
          van Niekerk, G., et al., Nutrient excess and autophagic deficiency: explaining metabolic diseases in obesity. Metabolism, 2018. 82: p. 14-21.
          Wahls, T., et al., Dietary approaches to treat MS-related fatigue: comparing the modified Paleolithic (Wahls Elimination) and low saturated fat (Swank) diets on perceived fatigue in persons with relapsing-remitting multiple sclerosis: study protocol for a randomized controlled trial. Trials, 2018. 19(1): p. 309.

    • Alex zegt:


      Robb Wolf – ‘Metabolic Flexibility: The Rosetta Stone of the Macronutrient Wars?’

  84. Jo tB zegt:

    Ik had over het hoofd gezien waar bovenstaand blog post over ging waarop we allemaal reageerden. Heb het weer even gelezen en op de pilot study link geklikt. Het ging niet naar het artikel, dus deed ik een Google zoek, en zowaar ik vond hem:

    Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet for Inflammatory Bowel Disease
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5647120/

    How appropriate! Mijn broer lijdt al ruim 45 jaar aan Hiatal Hernia en Acid Reflux. Het kip en het ei verhaal. In het begin had hij alleen last van bloating, brandend maagzuur, enz, na een overvloedige maaltijd. De laatste jaren eet hij steeds minder en heeft er nu dagelijks er last van en weet niet meer wat hij eten moet. GERD (Gastroesophageal reflux disease) hoort ook in het rijtje thuis. Hij is geen lezer, dus dacht ik, ik zal maar onderzoek doen naar Acid Reflux.

    Ik kwam een waslijst aan artikelen tegen die een anti-inflammatory dieet adviseren voor alle vormen van Inflammatory Bowel disease tegen. En ook de nodige boeken over dit onderwerp. Pillen zijn niet de oplossing, maar dieet wel. Ze geven allemaal aan op zoek te gaan naar persoonlijke “triggers” via de eliminatie dieet om vervolgens over te gaan naar een maintenance dieet.

    Nou m’n broer overhalen het te proberen…..

    • Alex zegt:

      “2 Er zit een breukje in het middenrif op de plek waar de slokdarm er doorheen loopt. Dit sluitspiertje zit precies ter hoogte van deze spierplaat en wanneer er door zo’n breukje te veel ruimte ontstaat, kan hij gaan lekken. Dit komt ook vrij zelden voor. Het kan met een operatie worden gerepareerd.”

      Tarwekwaal nr. 1: brandend maagzuur

      Misschien een goed idee om dit blog weer eens vanaf het begin te bestuderen of de gewenste zoekterm in te geven in het zoekvenster? Niet dat iets mis is met AIP, maar wellicht dat simpelweg Lindeberg paleo voldoende is voor je broer, te beginnen met het eruit gooien van tarwe… voor trouwe lezers geen nieuws, na het repareren van het euvel.

    • Jo tB zegt:

      Ja poeptransplantie is al eens voorbij gekomen. Je moet een monster van een “gezond” persoon zien te krijgen. Maar….. wiens poep is tegenwoordig super gezond? Gezonde poep is van gezond eten afhankelijk, en hoe bereiken we daar consensus over?

  85. Bart zegt:

    Melchior, ik mis je prachtig geschreven nuttige gezondheidsinfo.. Ben zelf nog steeds op zoek naar wat je zoal het beste in je taartgat (is die woordvondst van jou? zo ja, dan komt die in aanmerking voor copyright 😉 kunt proppen. Wat, in welke hoeveelheden en wanneer.

    Met name de oorzaak van kanker heeft nu helaas noodgedwongen mijn aandacht. Mijn broer heeft uitgezaaide prostaatkanker. Hij is 64. De artsen zeggen dat hij er wel 80 mee kan worden, maar ja, er zit dus wel chemo en zo aan te komen..

    Ik begrijp dat je nu fietsenmaker bent in Duitsland. Zou graag eens, onder het genot van een bakje koffie, met je van gedachten willen wissen over het een en ander als je in Nederland bent. Ik woon in Utrecht. Laat even weten hoe ik je kan mailen of zo.

    Tot slot: Itś all about insulin wat ik erover lees en hoor op de podcasts. Insulin, insulin, insulin.. Otto was on to something.

    p.s. Nog een leuk weetje: De betekenis van breakfast die niet iedereen weet; het breken van de vast na je nachtrust. Het lijkt inmiddels toch echt wel een goed idee om dat ontbijt uit te stellen en je lichaam zo lang mogelijk de gelegenheid te geven orde op zaken te stellen, en via autophagy wat opruimwerkzaamheden te verrichten.

  86. willem zegt:

    ‘Beloof spoedig weer een beetje actief te worden hier.’
    Aldus Melchior.

    Dat belooft veel goeds voor de nog steeds aanwezigen hier.
    Prachtig.. Ook omdat betrouwbare en nuchtere ‘paleo’ zo dun gezaaid is.

  87. Gert van der Hoek zegt:

    Het is stil hier na de opening van de inschrijving voor AHS 2019. Robb Wolf is afgehaakt, “key note speaker” is Jaap Seidell. Aardige man denk ik. Zijn verhaal ken ik onderhand wel. Kan ik niet zo veel mee. Vorig keren was ik er als de kippen bij om in te schrijven, nu weet ik het nog niet.

    Een centraal thema is er niet, zo te merken. Mijn suggestie zou zijn iets in de trant van dierlijk vs plantaardig voedsel. Niet echt een tegenstelling, maar het leeft wel denk ik. Beetje kort dag om dat nog dit jaar voor elkaar te boksen, over 1 of 2 jaar misschien?
    Dicht bij Nederland: in België is een interessante spreker over dit thema te vinden : Frédéric Leroy. Verbonden aan de Vrije Universiteit van Brussel. Zo zijn er wel meer. Er wordt veel onzin verteld over de eco footprint van vlees, een beetje nuance aanbrengen kan geen kwaad denk ik.

  88. Folkert Stropsma zegt:

    Zwaai even Melchior !

  89. Gert van der Hoek zegt:

    Mooie aanvulling van de sprekers hoor ik: Amber O’Hearn.

  90. Wil zegt:

    Is dat echt zo? Dat zou fantastisch zijn!

  91. Peter zegt:

    “Het zal de zes lezers van dit steeds duidelijker op zijn onafwendbare einde afstevenende blog (bij 2 miljoen hits wil ik de stekker eruit trekken)”

    Stekker kan eruit lijkt mij 🙂

    Blog Stats
    2.092.757 hits

    • Gert van der Hoek zegt:

      Nee joh, is een mooi naslagwerk?!

    • Hans zegt:

      Eens met Gert !

      Had even de hoop dat Melchior eindelijk , zoals beloofd , nu weer zou posten . Helaas….

      Nu weer veel te druk met fietsen ( 😉 ) vrees ik maar laat het blog blijven , als alle artikelen en reacties verdwijnen zou dat pure armoe zijn !

      Denk dat velen er bij gebaat zijn , nog steeds . Vooral ook op Twitter/Facebook zie ik bekenden die net als ik verder ,, ge -evalueerd ” zijn . Denk aan Keto/Carnivoor.

      Was ik niet op dit blog beland dan was er teveel kennis , die ik nu heb , aan mij voorbij gegaan . Ben Melchior daar eeuwig , nou ja , mijn leven lang dankbaar voor !

  92. Marietsebiel zegt:

    Mee eens Hans, laten staan ! een stuk gedeelde geschiedenis door de zes lezers met Melchior als opperhoofd en aanvoerder, die ons helaas los laat, maar zijn kennis is binnengedrongen en we voeren het verder 😀

    Wie weet komt ‘het boek’ er nog een keer. Zou een leuke verrassing zijn ❤

  93. willem zegt:

    Is een soort routine geworden: een gehaaste, dagelijkse blik op deze site. Nog vol van goede herinneringen, diepgaande informatie en uitdagende discussies.
    Maar…., Melchior heeft kennelijk andere bezigheden. Zijn goed recht. Toch is het zonde dat dit blog niet meer geactiveerd wordt. Een interessant, kort verhaaltje van Melchior zou wonderen doen, lijkt me.
    Lukt dat, Melchior?
    Laat in ieder geval alles wat hier geschreven is niet verdwijnen. Daarvoor is het informatieve ervan veel te belangrijk om weg te doen!

  94. Gert van der Hoek zegt:

    Crohn en IBS zijn broertjes/zusjes?

    Interessant recent onderzoek: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31210949 :

    patiënten met het prikkelbare darmsyndroom werden vergeleken met gezonde mensen, c.q. mensen zonder dat soort klachten.

    Het gehalte aan zonuline in het bloed bij de patiënten was verhoogd, vergelijkbaar met het niveau van mensen met coeliakie.

    Zonuline is een breekijzer, dat de “tight junctions” tussen de epitheelcellen van de darmen open wrikt. Vervolgens kunnen andere stoffen (lipopolysacchariden?) ellende veroorzaken door in de ontstane kieren het lichaam binnen te dringen.

    Het advies voor mensen met dit soort klachten lijkt mij duidelijk: “mijdt tarwe”. (Tarwe bevat gluten, die bevatten gliadine, dat bevat zonuline).

  95. Gert van der Hoek zegt:

    Grappig, Kevin Bass – of all people – gaat via Twitter in op mechanismen, waarom een carnivoor voedselpatroon zou kunnen werken.

    1. Calorierestrictie: anti-inflammatie
    2. Ketonen: anti-inflammatie
    3. Keto dieet lijkt in aantal opzichten op vasten: werkt goed bij auto-immuun aandoeningen
    4. Lager energienivo in de cellen: anti-inflammatie
    5. Eiwit: doet veel leuke dingen, o.a. anti-inflammatie
    6. Minder glucose pieken na het eten: o.a. anti-inflammatie
    7. Carnivoor is in feite een eliminatiedieet. Het is bekend dat dit werkt: anti-inflammatie
    8. Placebo effect: sterke invloed op immuunsysteem

    Bass heeft wel bedenkingen: rood vlees, heemijzer, LDL, risico’s bij overgewicht i.c.m. vervette lever, hoewel eiwit positief kan werken.

    Hij pleit voor een trial met een carnivore arm

    https://twitter.com/kevinnbass/status/1172106942409510912trial

  96. Hielkje Hermsen zegt:

    Hierna volgt een bericht van MARIET HOEN. Het lukt haar op dit moment niet om het zelf te plaatsen.

    Dramatische ontwikkelingen ik lig in het ziekenhuis. Er is kanker geonconstateerd aan de rechter nier. Biopsie van niertuumor viel mee. Ze hopen maandag de uitslag te weten welke kanker het is. Dan weten ze meer over behandeling. Dinsdag naar ANTONIE VAN Leeuwenhoek voor onderzoek van hoofdtumor. Dan misschien ook bestraling om de tumor te laten slinken. Hij zit voornamelijk tussen bot en huid. Drukt Op oogzenuw en daardoor zie ik dubbel met rechteroog en veel pijn. Is een uitzaaiing van de andere. Ik hoop dat het lukt.de rechter nier. Duim voor me.😣
    MARIET HOEN

      • Nee, ik kreeg ineens weer toegang tot wordpress dankzij de aanschaf van een neolithische mobiel en ik liet wat berichten door. Voor mij is het overlijden van Mariet nieuws. Ik weet momenteel vrijwel niets over de gebeurtenissen in het vaderland. Erg hou nietreurig. Ik hou niet zo van de term van de term rip. Tegen beter weten in zeg ik ‘Laat ze ook aan gene zijde een poepje ruiken, Mariet’.

        • Hoe ironisch dat ik als hoernalist uitstekend uit de voeten kon met een Steentijd Nokia en dat ik nu als fietsenmaker – als fietsenmaker! – noodgedwongen aan zo’n modern geval moet.

        • james zegt:

          Helemaal mee eens. Kreeg net weer zo’n bericht: zus overleden en rust nu . . . . . . Daar rust niks. Daar ligt een stoffelijk overschot, een kadaver te ontbinden, en als het er maar lang genoeg ligt kom je er wel achter dat er niet veel menselijks aan is.
          Goed geprobeerd Mariet. Uitstekend verslag waar heel wat hun voordeel mee kunnen doen.

        • Mijn god, ik ben zo anti dood. Anti ‘het totale niets’. Waarschijnlijk moet ik gewoon eens opgroeien.

        • Of gristen worden. Dat helpt ook fantastisch tegen die vervloekte thanatofobie, zeggen ze. Ooit geprobeerd, James?

        • james zegt:

          Jaren lang geprobeerd. Werkt ook niet. Op groeien helpt. Een keer flink ziek worden kan ook helpen. Dit voorjaar een week in het ziekenhuis door gebracht. Kan ik iedereen ten sterkste afraden, al was het eten goed. Had een bacterial nier ontsteking die ik zelf wel dacht te klaren. Niet dus. Mijn geliefde belde de ambulance maar voor de zekerheid. Net op tijd, sepsis was al begonnen. Bloed druk 90 over 50 of zo iets.
          In iedere geval ik ben er nog maar met het ouder worden ben je niet meer zo bang voor de dood. Zeker niet wanneer je geleefd hebt. En eerlijk gezegd denk ik als je de 90 gehaald hebt je het wel zat bent. De mensen om je heen lijken transparanter te worden. Je wordt wat meer crap detector. Het hemd blijft altijd nader dan de rok. Altijd! Ook als het betekent dat we met elkaar over de klip gaan.

        • Hans zegt:

          Binnenkort terug op Twitter , waar je ( ook ) zoveel mist ?

          En over de dood dacht ik hier aan https://www.bing.com/videos/search?q=youtube+leven+na+de+dood&view=detail&mid=74B1096433F38A6E649F74B1096433F38A6E649F&FORM=VIRE

          Denk dat Mariet dit ook leuk vond .

        • Hans zegt:


          Humor en toch ……..

        • Jo tB zegt:

          Melchior, jouw mobiel is zeer verouderd. Vermoedelijk een 1G ding. 1G is afgesloten, dus dan wordt je niet meer connected met je telefoon provider. We zitten nu op 4G en binnenkort wordt het 5G, dus heb je kans dat 2G ook afgesloten wordt. Dat is mij vorig jaar overkomen. Mijn tefefoontje werkte niet meer en moest ik een nieuwere model kopen.

        • Jo, het is eerlijk gezegd schandalig zoals ze hardwerkende sloebers dwingen om onnodige troep aan te schaffen. Op mijn eerste neolithische telefoon – een afgedankte iPhone van mijn vrouw, verscheen laatst de mededeling dat ik vanaf 1 januari ook niet meer kan whatsappen. De nieuwe telefoon schijnt alles voorlopig even te kunnen. Zei de vriendelijke Nigeriaan bij wie ik hem kocht.

  97. james zegt:

    ”Zoals het hoort, altijd met een ‘open mind’ onderzoeken.”
    Een beetje genant de manier waarop deze meneer zijn argumenten samenstelt. Lijkt meer op ‘cherry picking’. Of zoals menigeen heeft beweerd dat je met de bijbel verschillende zaken bewijzen. . Niet in het minst het bestaan van een godheid.
    Ben uitvoerig op de hoogte van de interviews van Joe Rogan, heb het relaas van Mikaela peterson gevolgd, even als dat van haar vader. De argumenten van Paul Mason staan wat mij betreft boven verdenking. Wat Bass zegt van Noakes vind ik persoonlijk beneden peil.
    Alles wijst er op dat Bass probeert aan te tonen dat niet de koolhydraat beperking het effect oplevert maar de calorie beperking. Zelfde verhaal weer: je haalt er een ding uit wat wel degelijk effect heeft en laat de andere weg.
    Lijkt me trouwens moeilijker om een calorie armer dieet te volgen op een koolhydraat rijk dieet.

  98. willem zegt:

    Oneindig en zelden bevredigend zijn de aantallen discussies over koolhydraten, vetten en eiwitten: welke, in welke mate, in welke verhoudingen, enz. Idem over de micronutrienten.
    Ik mag nu, denk ik, al enkele decennia beweringen, onderzoeken en conclusies lezen en horen over voeding, haar vermeende gezondheidseffecten op basis van al dan niet wetenschappelijke onderzoeken, van stofjesdenken tot aan lchf.
    Steeds duidelijk voor mij werd, en is, dat op basis van de menselijke biologie en de logica een voedingswijze die dicht staat bij die van de mens voor deze ‘out of Africa’ trok de meest passende is. Let wel: in zijn algemeenheid. Mensen zijn gelijkwaardig, niet gelijk. Een disbalans zal, tijdelijk, vragen om een aangepast voedingspatroon, uiteraard.

    Waar ik al heel lang benieuwd naar ben zijn de ervaringen die Melchior, ja, die (!), opdeed tijdens zijn bezoeken aan de Mosselbaai, plus omgeving.
    En…, we horen maar niets, zelfs niet adviezen voor het vakkundig plakken van banden..

    • Hans zegt:

      Deze ervaringen zijn ook de moeite waard , geen idee of hij een band kon plakken 😉

      https://en.wikipedia.org/wiki/Vilhjalmur_Stefansson

      Mooie video over wat je nodig hebt als voeding ! https://www.youtube.com/watch?v=gT7u2GlEfxs

      Meer niet dus , klaar ………. 😉

    • Mocht ik ooit weer iets van mijn vorige leven oppakken, dan schrijf ik een post over deuterium depletion en mijn nieuwe held Laszlo Boros. Keep your nanomotors spinning, folks :-). Jullie zijn toch hoop ik wel een beetje up to date met deze materie?

      • Gert van der Hoek zegt:

        Kijk nou toch eens, wie hebben we daar?

        Jack Kruse – zijn manier van communiceren is bijzonder – wijst al jaren op deuterium en Laszlo Boros.

        Buitengewoon intrigerend, mede gezien de persoonlijke medische voorvallen van Boros.

        • james zegt:

          Yep, kwam ik het ook tegen al een paar jar geleden. Heb hem de laatste tijd niet meer zo gevolgd. Maar het blijkt opnieuw: weten we wel wat water is? Drie fasen? Nee vier fasen. Volg de discussie sporadisch maar kan er geen zinnig woord over zeggen. Begin wel te snappen dat ik van de mitochondria minder snap dan ik dacht. En wat er allemaal op nano niveau speelt???

      • marcel zegt:

        Andrew Scarborough is hier ook zeer in geinteresseerd. Slimme jongen met skin in the game is boeiend om te volgen.

        https://mybraincancerstory.blogspot.com/2018/06/deuterium-experiment-part-1-preparation.html

        • marcel zegt:

          Dat gezegd hebbende, zijn laatste gedachten zijn een stuk minder positief:
          https://mybraincancerstory.blogspot.com/2019/05/light-and-shade-love-and-loss.html

        • Zondag draai ik een split shift met loze uren tussen 12 en 15 (13 en 16 NL tijd). Dan probeer ik weer wat te reageren. Helaas nog altijd erg weinig vrije tijd. Maar wel een veel rijker leven 😎.

        • Ja, las ik ook, wat mij weer enige hoop geeft omdat ik tegenwoordig midden in de Atlantische oceaan leef en dus totaal deuterated moet zijn, lol.

        • Hans zegt:

          Fietsenmaker op zee ?
          Had even een verhuisbericht geplaatst , heb iedereen wijs gemaakt dat je in Beieren bent voor het geval je fietspech hebt 😉

        • Via Beieren naar Konstanz en sinds drie maanden hier. In mijn vaders boekenkast stond vroeger een boek met de toen voor mij zeer intrigerende titel ‘Duitsers blijven Duitsers’. Daar zit wel iets in :).

        • Hans zegt:

          Haha , spreekt ,,boekdelen” , maar waar is hier… ?

        • Dat zou je wel willen weten he :)? Misschien moet ik een prijs uitvaardigen voor degene die de juiste locatie raadt.

        • Hans zegt:

          Ja is goed , je oude Nokia 🙂 ?

          Ze zullen je missen in Velp vandaag denk ik https://ancestralhealth.nl/de-dag-van-het-symposium/
          Mijn dochter is er met vriend . Kaartjes geloot van Matty Barnhoorn die verhindert is. Super leuk van haar !

        • O wow! Dat mis ik toch wel een klein beetje. Ga het later bekijken. Nu op de fiets door de lava velden naar het werk. Fijne dag!

        • Gert van der Hoek zegt:

          Was leuk en gezellig in Velp. Mooie relaxte locatie, met gelegenheid om even buiten te zijn en een bad te nemen in het groen.

          Persoonlijke aandachtspunten: Amber liet zien: meer vet mag of moet misschien. Remco was overtuigend: meer vis/schelpdieren i.p.v. vlees. Primal play van Daryll was geweldig. Verhaal van Jaap was niet nieuw, maar gewoon to the point. Tot je nek in het ijs was een bijzondere ervaring.

        • Nog interessante waarnemingen qua phenotype spotting? Hoe fit en gezond oogde Amber?

        • Gert van der Hoek zegt:

          Nog even AHS Velp:
          Peter Voshol: niet nieuw, maar gewoon goed.

          Niet onvermeld mogen blijven de indringende persoonlijke verhalen van Hielkje en Tije. Ook een spontane ontmoeting bij de lunch met een (positieve) ervaring van iemand die Parkinson onder de duim houdt via keto.

        • Gert van der Hoek zegt:

          Nog even AHS Velp: Peter Voshol was gewoon gedegen goed. Niet onvermeld mogen blijven de indringende persoonlijke verhalen van Hielkje en Tije. Ook bij de lunch een spontane ontmoeting en een verhaal over een positieve ervaring hoe keto/carnivoor Parkinson onder de duim kan houden.

        • Hielkje zegt:

          Leuk, die vergelijking met de Tour de France. Ik heb even gekeken, dit jaar 218 deelnemers aan de start, 217 verliezers dus.

          Time is important, what you do with it is even more important!

          Ter overweging (wat mij betreft in stilte hoor): wanneer heb je door dat jij die gele trui niet gaat dragen? Hoe weet je bij de start van de wedstrijd dat je een kans maakt? En wanneer flikker je je fiets in het prikkeldraad omdat het je duidelijk is geworden dat die goede begeleiding, goede ploegmakkers et cetera het verschil niet gaan maken? En sowieso wat is “goede”, hoe weet je dat? Internet braakt zoveel uit, zoveel tegenstrijdig ook! Alleen al die vele lieve, goed bedoelde (dat meen ik oprecht hoor) tips en adviezen die ik tijdens het speakersdiner en het symposium gekregen heb! Hahahahahaha, Mariet heeft in haar laatste maand nogal wat tips over keto gekregen. Hahahahahahahaha.

          Darryl Edwards, een van de sprekers op het AHS2019 vertelde me een verhaal. Het ging over zijn zus die kanker had. Op een ochtend kwam hij bij haar en zag haar een Snickers eten, hij ging helemaal uit zijn dak, ze deden van alles om haar beter te maken, o.a. laag koolhydraat. En het ging toch al niet de goede kant op. Zijn zus vertelde hem dat ze ontzettend genoot van het eten van dat ding en ze vroeg of hij nou echt dacht dat dat het grote verschil zou maken. Later die dag is ze overleden. Zij is die ochtend van haar fiets gestapt, ze had inmiddels door dat er voor haar geen gele trui in zat! Darryl vertelde me dat hij die ochtend veel van zijn zus geleerd heeft.
          Time is important, what you do with it is even more important!

          Nog ff voor de goede orde: het is geheel en al niet mijn bedoeling om de pret over deuterium of wat dan ook te bederven hoor. Ik wilde alleen ff een wat breder perspectief geven. Als ervaringsdeskundige, als N=1. Echt!

        • Hielkje zegt:

          Oeps, fout geplaatst. Oen.
          Was bedoeld na de reactie van Gert van der Hoek zegt:
          oktober 15, 2019 om 1:05 PM.

      • james zegt:

        Aangezien deuterium bevriest bij 3 plus graden kun je er je voordeel mee doen. Een glas water in de vriezer voor een uurtje ijs weggooien en het water nog een keer dezelfde procedure en je hebt aardig depleted water. Net geprobeerd. het water lijkt helderder maar dat al wel verbeelding zijn. We zullen het een paar maanden proberen. Het lijkt belangrijker voor de de geriatrische demographics dan de jongeren. 🙂

        • Zo eenvoudig schijnt het niet te zijn, maar ik hoop dat jij gelijk hebt. In Hongarije wordt deuterium depleted water gemaakt in een gigantische condensatie toren. Het is niet te betalen.

        • james zegt:

          Grootste dichtheid van water is 4 graden dus 3 1/2 graden makes sense to me. Heb me er altijd over verbaasd waarom condens op een auto ruit bevriest terwijl het nog maar amper onder nul is. In de diep vries is er een laagje ijs on top en langs de zijkanten.
          Ik denk niet dat je het helemaal deuterium vrij krijgt maar aardig in de buurt. In ieder geval de moeite waard. Heb het twee keer gedaan. Zal nog eens kijken hoever we kunnen gaan. Thermometer er bij en ja hoor, alles nog boven nul. Maar ja als iedereen zelf gaat experimenteren wordt er niet meer aan verdiend.
          Als ik het goed begrijp is het in het bijzonder van belang voor de ouderen waar het slijtage geweld het grootst is en de opruim diensten het niet meer aan kunnen. Maar ook voor de jongeren zijn er vaak genoeg allerlei situaties die minder dan optimaal zijn, met als gevolg allerlei soorten narigheid waarvan de medische diagnose en analyse vaak het af laat weten.

        • Gert van der Hoek zegt:

          Voor iets meer dan € 1 per liter te koop. In Nederland. Moet je wel 18 liter tegelijk kopen. De Canarias: wellicht meer verzendkosten.

          Coca Cola bij de AH kosten € 1,49 .

        • Gert, hoe veel ppm? Is het voor veterinair gebruik?

        • james zegt:

          ”The experimental data showed that a physiological solution prepared on deuterium depleted water during induced apoptosis activates the DNA repair system, significantly reducing the number of single-stranded DNA breaks, which, in general, indicates an increase in the efficiency of defensive systems of the cell.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26728727
          :
          ”DDW consumption integrated into conventional treatments resulted in a survival time of 26.6, 54.6, 21.9, and 33.4 months in the 4 patients, respectively. The brain metastasis of 2 patients showed complete response (CR), whereas partial response (PR) was detected in 1 patient, and the tumor growth was halted (no change or NC) in 1 case. The primary tumor of 2 patients indicated CR, and the lung tumor in 2 patients showed PR.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18815148

          Als je dus op zoek gaat naar research blijkt dat er al een aardige hoeveelheid research gedaan is over de jaren met overwegend positief resultaat. Wat me meest opviel is steeds terug kerend DNA repair. Met andere woorden er is duidelijk het een en ander aan de gang in ons metabole systeem wat het leven voor al die onderdeltjes er niet gemakkelijker op maakt.
          We beginnen misschien iets meer te weten over hoe het allemaal werkt, maar hoe meer ik leer, hoe minder ik lijk te weten.
          En nee, de stofjes leer is allang het raam uit.
          Een jaar of twintig, dertig? geleden deed een constructie de ronde die je in je water voorziening aanbracht en die je wate
          r de kracht gaf van een berg beek boven in de bergen. Blijkt nu dat dat berg water lagere deuterium bevat.

        • Ik ben erg dom en op alle vlakken matig begaafd, maar heb het vreemde vermogen om genialiteit en no bullshit in anderen te spotten. Laszlo Boros is geniaal. Dus lijkt het me handig om in elk geval tot me te nemen wat hij zegt.

        • james zegt:

          Deuterium . . . . . Deuteronium? Volgens Laslo the Torah gaat over deuterium.
          Maar in plaats van deuterium depleted water drinken adviseert hij vet eten. Zo veel als mogelijk is. Dat geeft het lichaam de mogeljkheid om deuterium kwijt te raken. Hj eet praktisch geen groente. Drinkt weinig waater en eet maar een keer per dag.

        • Yep. Lekker veel metabool water produceren en recyclen, een beetje zoals een kameel. Veel water drinken is de achterdeur uit. Daar denk ik telkens aan als ik gezondheidsbeleid te nufjes de godganse dag mineraalwater zie lurken. Boros zei ook iets over het gunstige effect van upregulering van vasopressine. Willem, volgens mij heb ik volkomen per ongeluk een commentaar van je verwijderd en ik kan het niet meer vinden. Excuses! Het ging over dat we steeds minder weten, hetgeen ik van harte onderschrijf.

        • Gert van der Hoek zegt:

          Nog even een aandachtspuntje voor belangstellenden: alcohol verlaagt je vasopressine…, dus voordat je aan DD water begint….. Ook niet teveel koffie of thee…..

          Er is ook een lichtpuntje, dat moet je letterlijk opvatten: (ochtend)zon > ogen > hypothalamus > vasopressine.

        • james zegt:

          Interesting about the coffee. Laszlo begint de dag met koffie. Drinkt en eet verder niks en eindigt de dag met een flinke vette steak . Dus hij maakt zich niet veel zorgen over koffie of over eiwitten.
          Maar hij benadrukt wel de inname van vetten.

        • Gert van der Hoek zegt:

          De gedacht is : niet géén koffie, maar: niet véél koffie. Laslo geeft het voorbeeld. Wie drinkt er maar 1 kopje per dag? Ik niet……, iets meer…..

        • Gert van der Hoek zegt:

          Laatste filmpje van Rosedale nog niet gezien. Tot nu toe had ie het steeds over mTor in relatie tot eiwit. Ik dacht dat Rosedale ongeveer rond het nivo van de Gezondheidsraad adviseert: ca 60 gr./dag voor een volwassene van 70 kg. Dat is een aardige hap vlees hoor, als je het zo wil vertalen. We gaan het zien. Zoals het lijkt is Boros op 1 lijn met Rosedale op dit punt.

        • james zegt:

          Just watched this one after the one you linked. It’s TOR all over again.
          Both are a quite good explanation of the protein link.
          Misschien een gehaktbal beter dan een roast?

        • Was er nou een nieuwe lezing van ome Ron of niet? Ik vind niks recent. Maar… Blond.

        • Gert van der Hoek zegt:

          Wat heet “nieuw” Melchior. Het gaat – wat mij betreft – om een presentatie van augustus j.l. AHS San Diego met als titel “Was Otto Warburg wrong? “. Recent op youtube gezet.

        • Dank Gert. Dat is voor mij erg nieuw. Met deze info ga ik hem vinden! Overigens vroeg ik me af waarom ik hier zo veel mensen zie die beenamputaties hebben ondergaan. Eerst dacht ik aan ongevallen, maar de Canarische eilanden blijken een diabetes hotspot te zijn. Mensen gaan hier na een infarct ook vier jaar eerder dood dan in mainland Spanje en dat schijnt niet aan de medische zorg te liggen. Veel berbergenen hier. Dat gaat kennelijk snel fout met een westerse leefstijl.

        • Fantastische talk. Zoals gebruikelijk maakt hij een lot of sens :). Als hij gelijk heeft, leven de carnivoren gevaarlijk.

        • james zegt:

          Ik neem aan dat er een redelijk verschil is tussen paleo en carnivoren. Als ik me niet vergis eet paleo van het hele beest met beperking van het vlees. Dat was voor de honden. Het verhaal over de Inuit is bekend.

        • james zegt:

          Voorlopig heb ik wat vraagtekens over de lysine wat volgens Rosedale de grootste activator van de mTOR is, maar lysine is ook de amino acid bijzonder belangrijk in combinatie met Vitamine c voor de bouw van collageen. Evenals trouwens leucine voor spier weefsel.
          Twee snijdend zwaard? Can’t have your cake and eat it?
          Met andere woorden, wel eiwit maar met mate. En bijna zeker afhankelijk van leeftijd en aktiviteit.

        • Gert van der Hoek zegt:

          Vraagtekens genoeg inderdaad. Remko Kuipers haalde – weer eens – Neu5Gc en TMAO aan op het AHS 2019 als mogelijke aandachtspunten.

          Maar gelukkig bestaat deze ook nog:

        • Gert van der Hoek zegt:

          Heel interessante podcast van PaleoCanteen (11 nov) met de enige echte Petro Dobromylskyj, a.k.a. Hyperlipid. Lastig te verstaan, een paar keer herhalen is voor mij wel nodig, is een lang verhaal, maar toch. Gaat o.a. ook in op eiwit restrictie in relatie met mTOR, enz. enz.

          https://paleocanteen.co.uk/thecanteenpodcast/

        • Wow, een interview met Petro!!! Kan niet wachten op tijd om te luisteren. Ik introduceerde hem ooit bij thincs.

        • Willem, lukt het je nu om te posten? Ik heb iets fout gedaan, maar weet bij god niet wat. Excuses voor mijn nog altijd ernstige digibetes.

        • Thx Gert! We schijnen ook aan een equivalent van fotosynthese te doen, waardoor onze nanomotors soepeler op 9000 rpm blijven gieren.

        • Gert van der Hoek zegt:

          Dat equivalent van fotosynthese, Jack Kruse hamert daar steeds op. Mijn oudste – bioloog in opleiding – wil er niet aan: “bij planten is dat heel wat anders dan bij eukaryoten”.
          Licht, direct zonlicht, blijft m.i. een heel interessant aandachtspunt. Onlangs kwam ik als “biohack” tegen: de rood lichttherapie lamp. Kun je (’s ochtends) achter het glas toch nog wat rood licht tanken….

        • Red and near infra red light resonates strongly with our bodies hydrogen bonds in process similar to photosynthesis and thus helps in de bodies energy production. Aldus Boros. Ik begrijp je dochters scepsis. Het gaat natuurlijk niet om letterlijke fotosynthese zoals we die kennen in planten, maar om een vergelijkbaar fenomeen, dat waarschijnlijk nog niet wordt beschreven in het curriculum van de biologiestudent. Traditionele biologen hebben overigens vaak een afkeer van natuurkundige verklaringen voor waarnemingen in hun discipline. Dat is vreemd, want natuurkunde dicteert de biologie en niet andersom.

        • Gert van der Hoek zegt:

          Volgens deze wetenschappers is er een mechanistische relatie tussen TMAO en metabole aandoeningen. Ofwel: het is een “early marker” van het metabool syndroom / insuline resistentie. Je ziet het niet, maar het is er wel.

          Weer een zorg minder.

          https://www.mdpi.com/2072-6643/10/12/1971/htm

          PS: onlangs een – zeer korte – “discussie” met een huisarts. Die had een verhaaltje over “steelwratten”, oftewel “skintags”. Hij had een mooi apparaatje waarmee je ze kon wegbranden. Nee, wegsnijden moet je niet doen. Ik opperde: is het niet geweldig is om bij iemand skintags te ontdekken, want het is een marker voor insuline resistentie. IR, daar kun je iets aan doen?
          Interesseerde hem geen reet. Hij begon te leuteren over: “wat is oorzaak en wat is gevolg”. Wegbranden en klaar, voor de rest zoek je het maar uit. Preventie hoort niet bij het takenpakket.

        • Gert van der Hoek zegt:

          Voor wat betreft Neu5Gc: ik begrijp dat mensen geen Neu5Gc kunnen aanmaken, de meeste andere zoogdieren wel. Omdat wij dat niet kunnen, heeft dat gevolgen voor de Beta-cellen in de alvleesklier. Dat maakt de mens gevoeliger voor suikerziekte. OK. Dus, strategie ligt voor de hand?

          https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3101031/

          Nou wil ik niet pretenderen dat ik het beter weet dat Remko Kuipers. Maar ik heb wel een vraag. TMAO en Neu5Gc kunnen vervelende dingen met zich meebrengen. Maar moet je dan niet in een context zien? Namelijk de context van het eten van meuk: suiker, meel, zaadolie?

        • james zegt:

          Hetgeen evenveel vragen oproept.
          ” Clouatre et al. argue that choline sources and dietary L-carnitine do not contribute to a significant elevation of blood TMAO. Instead the main source of TMAO in the diet is fish.”
          Verder lijkt dat ” Bacteroidetes, are inversely associated with TMA and TMAO levels”, dus meer potato starch.???
          Ik begin een steeds grotere hekel te krijgen aan ‘stofjes denken’ Gert. De relatie tussen een en ander, de invloed van het een op het ander, de aanwezigheid van veel of weinig water in het dieet..enz

        • Gert van der Hoek zegt:

          Nou, dan zijn we het gloeiend eens James: geen zorgen om TMAO.

        • Gert van der Hoek zegt:

          Excuses, ik let even niet op met rekenen. De prijs komt uit op bijna hetzelfde als de cola:
          € 1,50 per liter.

        • WTF, Preventa lost iets van twintig euro per liter.

        • Gert van der Hoek zegt:

          ’t is gewoon erg, ik kan niet meer rekenen, de hersencellen zijn ernstig aangetast…. Effe gauw is niet goed….

          Laatste poging: je koopt 12 flessen van 1,5 l voor € 120 = 120:18 = € 6,67 per liter.

          – kun je het zelf niet voor maken?
          – Je hoeft niet veel te gebruiken dagelijks
          – er zijn meerdere strategieën om minder last te krijgen van zwaar water

        • Gert van der Hoek zegt:

          T’is duur. Maar moet je persé 25 ppm hebben? je kunt het ook verdunnen, c.q indikken?
          Optimale context is: keto?

        • Eat mijn sceptic bellen doet rinkelen is dat Cue Collins suggereert dat we de Bijbelverhalen waarin mensen voor de zondeval letterlijk honderden jaren oud werden (in een deuterium arm milieu) serieus moeten nemen. Wel leuke materie voor schriftgeleerden als Folkert.

        • Gert van der Hoek zegt:

          DD water is in ieder geval veel minder kostbaar dan al die dure kankermedicijnen. En heeft voor zover bekend geen bijwerkingen. Met plausibele mechanismen. Meeste resultaten in vitro en anecdotisch, vooral bij hondjes en poesjes. Maar ook dit:

          “Clinical trials demonstrated that drinking DDW (10-20 ppm) caused growth arrest of malignant cells in cancer patients and significantly prolonged the patient survival with also improved quality of life”.

          https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23076183

        • Gert van der Hoek zegt:

          Een ernstige ziekte meemaken, vergelijk ik maar met het winnen van de Tour de France. Een aantal facetten moeten kloppen. Goede begeleiding, goede ploegmakkers, goed voedsel, hoogtestage, goede fiets. Als ik een diagnose kanker of hartfalen zou krijgen, zou DD water een stukje van het verhaal worden. Net als o.a. strak keto i.c.m. calorie restrictie. Literatuur geeft aanwijzingen dat dan de chemo “beter aanslaat”.

        • Amen. Volledig mee eens.

        • Wielrenners zijn voor 80 procent echt kutvolk.

        • Gert van der Hoek zegt:

          Hielkje, bedankt voor je reactie. Heel herkenbaar: als je wat mankeert, of het nou kanker is of jicht, er zijn altijd mensen die je weten te vertellen hoe het zit en wat je moet doen. Beetje irritant. Soms ook komisch inderdaad. Ik geef toe dat ik die neiging ook heb, wordt gelukkig minder, ik probeer zoveel mogelijk mijn waffel te houden.

          Tour de France met 217 verliezers? Er zijn veel prijzen te winnen! Tiende worden is ook steengoed, of een ploegmaat aan een etappezege helpen. Goed gedaan! Zo wie zo is Parijs halen een hele prestatie.

          Proosten met een glaasje speciaal water is natuurlijk geen supermedicijn. Het is meer: alle beetjes helpen, net als bij het optimaliseren voor deelname aan de Tour de France: je haalt een paar procentjes hier en een paar procentjes daar. Telt toch op.
          Waar voor mij de eindstreep ligt: ik weet het niet, we gaan het zien.

        • Ongevraagd advies is altijd onbeleefd en als het gaat om iemand met kanker tenenkrommend. Laat het duidelijk zijn dat mijn belangstelling voor deuterium overload en deuterium depletie zuiver algemeen is mijn expressie van die belangstelling zuiver is bedoeld als aanmoediging van algemene discussie. Ik denk op basis van bekende mechanismen dat het een belangrijk stuk van de puzzel kan zich in, maar geen haar op mijn gelukkig nog altijd redelijk uitgedoste hoofd zou er ook maar in de verte aan denken een kankerpatiënt ongevraagd in te lichten over deze relatief nieuwe en nog verre van volledige inzichten. Gert ook niet, denk ik. Zou ik een deuterium depleting lifestyle adopteren in het onfortuinlijke geval van een kankerdiagnose? You bet. But that’s a different cookie. Overigens las ik Gerts commentaar niet als persoonlijk advies aan Hielkje en ik denk ook niet dat zij het als zodanig opvatte. De koffie bij de McDonalds in Vecindario is overigens goddelijk. En de gratis wifi sneller dan het licht. Een fijne dag gewenst allemaal.

        • Hielkje zegt:

          Gut, inderdaad Melchior. Zo vatte ik dat geheel niet op. Het ging mij alleen om het lastige van opties beoordelen en keuzes maken. Ik ben geen schrijver en druk me wellicht niet helder uit.
          Kon je je koffie buiten drinken? Of had je last van zeewind?

        • Hi, hi, ik woon en werk hier sinds begin augustus en vandaag regent het voor het eerst. Vanaf drie uur is het waarschijnlijk weer tot drie koningen droog :).

        • willem zegt:

          Geen idee hoe ik hier weer eens wat kan schrijven…
          Driemaal gedaan, driemaal mislukt.
          Nu werd ik getriggerd door de relatie carnivoor/paleo.
          Wil(de) zeggen dat deze sterk overdreven lijkt. Vis (zeevruchten) de gangbare eiwit/vetbasis, toch? Daarnaast wat je aan eetbaars kon opgraven en plukken.

        • james zegt:

          willem zegt:
          oktober 26, 2019 om 8:32 PM
          Hallo Bandoeng, vierde poging; deze keer inhoudsloos. Zou het lukken?

          willem zegt:
          oktober 31, 2019 om 3:51 PM
          Wat doe ik fout? Dit is de vijfde poging mee te kletsen, hier, maar ik word niet toegelaten. Mijn technisch onvermogen?

          Met andere woorden je komt hier wel door Willem!! maar het is een heel eind verder terug

          De laatste:
          willem commented on Crohn, AIP en de omkeerbaarheid van het oude wijven fenotype.

          in response to james:

          Aangezien deuterium bevriest bij 3 plus graden kun je er je voordeel mee doen. Een glas water in de vriezer voor een uurtje ijs weggooien en het water nog een keer dezelfde procedure en je hebt aardig depleted water. Net geprobeerd. het water lijkt helderder maar dat al wel verbeelding zijn. We zullen het een […]

          Geen idee hoe ik hier weer eens wat kan schrijven…
          Driemaal gedaan, driemaal mislukt.
          Nu werd ik getriggerd door de relatie carnivoor/paleo.
          Wil(de) zeggen dat deze sterk overdreven lijkt. Vis (zeevruchten) de gangbare eiwit/vetbasis, toch? Daarnaast wat je aan eetbaars kon opgraven en plukken.

          En ja, je denken zit aardig in de richting van Rosedale. En eerlijk gezegd, de carnivoor paleo bestaat volgens mij niet, met dien verstande dat ze minder vlees enmeer orgaan vlees aten.

        • Folkert Stropsma zegt:

          Aah, ha, een verrassing, Folkert is een schriftgeleerde. Discussies over bijbelsche waarheden zijn passe, doe ik niet meer aan ! Ik ben ook tegen de dood. Zou graag eeuwig willen leven met mijn lief, maar dan niet in zo’n paradijs als van de Jehavos, of noem me maar een sekte op. Gewoon hier , huisje, tuintje, keukentje. Altijd hetzelfde zoals het nu is. Nooit meer een andere vrouw begeren. Mooi dat je weer in beeld bent Melchior. Al die tijd dat je afwezig was heb ik het , half te bakken, met Foodlog moeten doen.

        • Folkert, het treft me telkens weer hoe zeer jij deugt, in tegenstelling tot ik zelf. Fijn dat het je goed gaat. Aansluitend op wat James zegt, geef ik toe dat ik me situaties kan voorstellen waarin je dood wil. Een heel banaal voorbeeld dat meteen illustreert wat een watje ik ben; vorig jaar had ik een week lang last van het norovirus. s’Middags rende ik vol energie van het werk naar huis, tegen etenstijd had ik geen trek en rond bedtijd liep ik leeg in de plee terwijl ik kotste vanuit mijn tenen in het bad naast me. deze toestand van voortdurend explosief overgeven en (water) schijten hield vier dagen aan. Ik kon nauwelijks meer op mijn benen staan. Er was toen een moment dat ik in de verte dacht dat sterven zo gek nog niet zou zijn :).

        • willem zegt:

          Hallo Bandoeng, vierde poging; deze keer inhoudsloos. Zou het lukken?

        • willem zegt:

          Wat doe ik fout? Dit is de vijfde poging mee te kletsen, hier, maar ik word niet toegelaten. Mijn technisch onvermogen?

        • Hans zegt:

          Wiillem , je doet niets fout denk ik alleen in de verkeerde draad ?
          Dat is idd in mij ogen allemaal ook niet zo duidelijk/logisch waar je iets moet plaatsen .

          Jouw reactie staat hier onderaan , scrollen james zegt:
          oktober 12, 2019 om 2:10 PM

          Anders in zoekfunctie plakken ?

          Groet , Hans

        • willem zegt:

          Ik ben er weer???
          Dank voor alle geestelijke en praktische ondersteuning. Ben minstens een zo grote digibeet als Melchior.
          Val wel weer ergens tussen met een reactie. Eerst nog even een artikeltje afmaken over iets heel anders dan de onderwerpen hier.
          Ben erg blij dat er weer wat leven komt op deze altijd boeiende site.

  99. james zegt:

    ”In the end, the one-year project stretched to four years, during which time the two men ate only the meat they could kill and the fish they could catch in the Canadian Arctic. Neither of the two men suffered any adverse after-effects from their four-year experiment. It was evident to Stefansson, as it had been to William Banting, that the body could function perfectly well, remain healthy, vigorous and slender if it used a diet in which as much food was eaten as the body required, only carbohydrate was restricted and the total number of calories was ignored”
    There is still an -almost vigorous- disagreeing about the value of, the possibility of a carnivore diet.
    Yet it is quite often quite exclusively focused on the meat while in fact the most important part is the fat. Fat in all sorts of forms. In het verhaal van Stefansson komt dit ook naar voren al moet gezegd dat niet onwaarschijnlijk een van de belangrijkste factoren over het hoofd wordt gezien: Omega 3. Cold water fish is very high in Omega 3. Niettegenstaande het bezwaar tegen het ‘stofjes’ denken, zijn we nu toch aardig op de hoogte van de werking en het belang van de N 3.
    Maar zoals Willem al aangeeft, het is en blijft moeilijk om te bepalen wat en hoe verschillende onderdelen van ons dieet werken. Ik mag bijna zeker aannnemen dat een gedeelte positief en werkt en een gedeelte negatief. Zolang het merendeel positief werkt zijn of worden we in meerdere of mindere mate gezond. In hoeverre sommige kwalen te maken hebben met die voeding?

  100. Jo tB zegt:

    Op 31 augustus j.l. plaatste Mariet Hoen de volgende boodschap op haar blog. Ik geef het hier door voor alle geïnteresseerden:

    Dramatische ontwikkeling.Ik lig in het ziekenhuis al sinds zondag. Er is kanker vastgesteld. Rechter nier met uitzaaiing naar hoofd. Biopsie van nier tumor viel mee. Ze hopen maandag de uitslag te weten welke kanker het is. Dan weten ze meer over behandeling. Dinsdag naar ANTONI VAN Leeuwenhoek voor onderzoek van hoofdtumor. Dan misschien ook bestraling om de tumor te laten slinken. Hij zit voornamelijk tussen bot en huid. Drukt Op oogzenuw en daardoor kon ik dubbel met rechteroog en veel pijn. Is een uitzaaiing van de andere. Ik hoop dat het lukt.

    Ze ligt nu in Woonzorgcentrum Buitenhof (Amsterdam) en gaat diverse dagen naar het Antonii van Leeuwenhok voor bestraling.

    • james zegt:

      Ja was al bekend. Mariet is lid van de Facebook family. Komt er wel door heen.
      Alleen een beetje een puzzel hoe ze er aan komt. Kanker heeft bijna altijd een reden of een oorzaak. Aan haar dieet kan het amper liggen. Ze at altijd tamelijk keto.
      Een beetje een puzzel.

      • Jo tB zegt:

        Waarom heeft Mariet kanker gekregen, waarom heeft mijn broer onlangs lymfklier kanker gekregen? Allebei hebben ze hoge doses insuline gespoten. Het eerste wat de oncoloog (van mijn broer) deed was alle medicijnen stoppen en eerst meten en dan de dosis aanpassen en niet ongebreideld als een kip zonder kop insuline spuiten zonder te kijken naar wat hij at. Mariet heeft het zelf gedaan, want ze vond het te gek voor woorden worden wat de specialist wilde doen. (Ik kijk naar een factor, terwijl er veel factoren in het spel zijn).
        Ik las onlangs: you don’t have diabetes in isolation en ik voeg daar aan toe: You don’t treat it in isolation, wat vele artsen doen. De alvlees klier is onderdeel van het endocrine systeem en daartoe behoort ook de schildklier, de bijnieren, en de darmen (microbiome). Ze produceren allemaal hormonen die zeer nauw met elkaar verbonden zijn. Raakt er één of meerdere van slag dan heeft dat een domino effect op de anderen. Ze communiceren met elkaar en beïnvloeden elkaar, zodat je eigenlijk naar het hele systeem moet kijken om tot een oplossing te komen. En de medische wereld kijkt naar een klein onderdeeltje van het systeem en behandelt het in afzondering.

    • Hans zegt:

      Mariet is ooit ( ook ) bezig geweest met https://zerocarbzen.com/?s=cancer&submit=Search
      Wellicht kijkt ze daar nu weer eens naar . Heb het op Facebook aan haar doorgegeven zojuist .
      Uiteraard duim ik voor die doorzetter !

  101. Gert van der Hoek zegt:

    Dank je wel Jo, voor dit bericht, hoe naar het ook is.

  102. Jo tB zegt:

    Gisteren 29.9.2019 om 13.47 uur ontving ik het bericht:

    Ze is weggegaan. Mariet is op reis nu zonder ons.

    Ik wens je een fijne reis.
    Jo

    • Hans zegt:

      Rust zacht Mariet , je hebt jaren gevochten als een leeuw ! Zoveel respect voor jou ….. Saskia veel sterkte met het verlies van zo’n geweldige moeder !

    • james zegt:

      Helaas natuurlijk niet onverwacht. Long ontsteking is heel erg vaak ”end stage”. Het immuun systeem geeft het op, is overweldigd. Chemo werkt ook bepaald niet in je voordeel. Diegenen die mee draaiden op Facebook waren hier waarschijnlijk allemaal al wel van op de hoogte.
      Ja, achteraf blijkt toch vaak dat het leven hier korter is dan je denkt wanneer je 20 bent. Maar et gaat snel mensen en je staat aan het eind voor je het weet. Heb nog steeds moeite om te geloven dat ik met mijn 78 de 80 nader. Dat zijn toch echte bejaarden? Dat voel ik me bepaaldelijk niet. En toch?

      • Jo tB zegt:

        Ze heeft niet gesproken over longontsteking, wel 3 keer zware blaasontsteking. De huisarts alleen maar antibiotica voorgeschreven. Haar dochter Saskia zei dat ze vorig jaar bloed in de ontlasting/urine had, waar niet naar gekeken is. Ik vond dat het heel snel verlopen was. Gelukkig dat Mariet een lange lijdensweg bespaard is gebleven.

  103. Gert van der Hoek zegt:

    Respect voor deze vastberaden doorzetter.

    Bedankt Jo.

  104. Gert van der Hoek zegt:

    Van ’t weekend even tijd vinden? Nieuwe lezing van Ron Rosedale. Hij zegt het nog maar weer eens – iets wat velen niet willen weten of wat wellicht niet juist is – beperk je inname van eiwit.

  105. bertram zegt:

    ongekend interessante lezing

  106. bertram zegt:

    geachte Melchior, moeten we stoppen met vlees eten of niet?
    Is vlees nu slecht of goed voor de mens? / voor de planeet?

  107. Alex zegt:

    Dank je wel voor het linken naar het interview met Petro Dobromylskyj van Hyperlipid, Gert! Blij dat dit blog weer enigszins actief is tegenwoordig.

    https://paleocanteen.co.uk/peter-dobromylskyj-hyperlipid/

  108. Wil zegt:

    Yep, ik sluit me helemaal bij de vorige spreker aan, al zal ik dan wel mijn Swahili even moeten afstoffen 🤓

    • willem zegt:

      De volgende idem; ik, dus,
      Mag ook in het (stads)fries.

      • willem zegt:

        Trouwens, om met iets heel onnozels te beginnen: je beloofde ooit aandacht te besteden aan die omstreden aardappel…
        Nachtschade en zo. volksvoedsel, ultra bewerkt tot troep, wel redelijk veel vitaminen en mineralen.
        En nog zoveel boeiende onderwerpen meer, Melchior.
        Toch?

        • Willem, ik moet een tafeltje en een stoeltje kopen, die op mijn dak neerzetten en op een vrije dag gewoon gaan zitten. Er is inderdaad genoeg om over te schrijven. Ik vraag me alleen of ik het nog kan. Ik heb ook een bijna compleet boek liggen… Het punt is dat mijn leven nu een compleet andere dynamiek heeft. Maar ik doe mijn best om voor oud en nieuw tenminste 1 post te maken. Immers, je bent een dominee of je bent het niet. Wat vinden jullie trouwens van de carnivore hype? Ik ben onder de indruk van de fantastische succesverhalen, maar ben bang dat het ook vaak minder goed werkt. Zelf ken ik iemand die er letterlijk doodziek van werd…

        • james zegt:

          Ik blijf wat reserves hebben omtrent te veel eiwit. Nu al van verschillende kanten gehoord dat mTor gelimiteerd zou moeten worden.Rosedale, Attia, Patrick

        • willem zegt:

          Schrijven, het is net fietsen, verleer je niet, Melchior!
          En dat boek is toch een kwestie van afronden en een geschikte uitgever zoeken? Zeg ik wat al te simpel, natuurlijk.
          En komt daar ook nog een stukje in over je bevindingen bij de Mosselbaai?
          Op welk dak zit je overigens? Op een zonnig eiland?
          Hier koud, regenachtig en te lang donker.
          James in de sneeuw?

        • james zegt:

          Ja, ruim 20 cm, maar het is allemaal al weer weg. Temperaturen meestal boven nul. Kwam goed uit want we zitten weer aan het eind van de kippen leg en moeten Maandag een nieuwe lichting halen, dus deze week was het kippen slachten. Niet mijn meest favoriete bezigheid, maar de slager kost nu al 5 a 6 dollar per kip. Takes the fun out of the kippen soep. Komend weekend wordt wat smeriger en de komende weken is het meestal ’s nachts licht vriezend. Mijn vrouw is net terug uit Nederland. Weet er alles van. Mijn schoonzus, de schilderes in de polder, had net een open huis atelier dag en was niet zo erg te spreken over het weer.
          Vraag me een beetje af waar Melchior nou zo’n afkeer van gekregen heeft. Fietsen maken? Of research doen naar leven en welzijn. En of dat laatste nou vooral narcisten en zwak begaafden aantrekt? Laat ik me daar voorlopig maar niet over uit laten. Een beetje narcist zijn we allemaal, en wat is zwak begaafd?

        • willem zegt:

          Denk, James, dat het om dit stukje, biecht, van Melchior gaat: ‘Het punt is ook een beetje dat ik een geweldige afkeer heb gekregen van mijn voormalige professie. Het is een farce, een foute hobby die vooral narcisten en zwakbegaafden aantrekt. Ik wil er niets meer mee te maken hebben.’
          Zijn voormalige professie is (medisch) journalist. Dat vak is ‘een farce, een foute hobby…’ en daar wil Melchior niets meer mee te maken hebben.
          Mooie, filosofische gedachte. Vraag die opkomt: hoe komt dat zo? Teleurgesteld in collega’s, in een als hopeloos gevoelde strijd tegen alle meuk (term geleend van Gert), tegen de voedingsindustrie, tegen het Voedingscentrum..?
          Trouwens, de uitleg van het instituut gehoord ter ondersteuning van de nieuwe hype van de nutri-score?

        • james zegt:

          Wel een beetje eens maar ik moet steeds weer denken aan de afscheidsrede van Katan. we weten er in feite nog niet veel van af. En daar kom je steeds bij terug en kan wel eens enorm teleurstellend zijn met als gevolg dat sommige wetenschappers zich vast bijten in hun nieuwst gevonden hypothese of research resultaat.
          We weten nu, denken we, dat mTor een veel grotere rol speelt bij allerlei processen en o.a. bij het ontstaan van kanker. Maar hoe en wat?
          Het blijkt steeds weer dat we er nog lang niet zijn. Nieuwste: http://www.jbc.org/content/294/48/18519.short?rss=1&utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+JBC_Metabolism+%28JBC_Metabolism%29
          Hoe mTor en autophagy precies werkt? We dachten dat we het aardig wisten (Rosedale) maar toch niet?

        • Exact. We weten geen reet. Dat strikt carnivore gedoe zie ik ook met argusogen aan. We zijn primaten, kom op zeg. Uitstekend in staat af te rekenen met wat plantengifjes.

        • Hans zegt:

          Altijd feest om lezingen van lezingen van prof . Tim Noakes te volgen ….

          Hier gaat hij echt expliciet in op de noodzaak van vlees bij het begin en eind van de talk , en terecht 😉
          Hij noemt daarbij tevens https://www.bing.com/search?q=dr.+shawn+baker&qs=n&form=QBRE&sp=-1&pq=dr.+shawn+baker&sc=0-15&sk=&cvid=3C678AC57824460791C82A6949824C4C , Orthopedisch chirurg , met helaas veel ervaring met amputaties…….

          Google ook op Gary Fettke en Paul Mason ……

          Hoezo ,, carnivoor-hype ” ? Zie de evolutie zoals prof. Noakes nogmaals uitlegt ……

          Plantengif kan me gestolen worden , uitje/knofje op lamskoteletje uitgezonderd 😉

        • Ik ga het luisteren, maar ik voorspel dat later blijkt dat we nu doorslaan, Hans. Ons maagdarmstelsel lijkt op dat van een capucijneraapje. We zijn primaten. All meat kan niet optimaal zijn. Het leidt waarschijnlijk tot versnelde veroudering. Zo, daar ga ik weer eens ouderwets dwars uit, geloof ik :).

        • james zegt:

          Deze van Noakes is van April dit jaar, maar ik hoor weinig of geen verschil met vele jaren geleden. Ik neem aan dat er l heel wat meer research is behalve dan wat ik van Patrick en Rosedale etc hoor. Er is lijkt me iets te zeggen voor een carnivoor dieet wanneer dat in hoofdzaak gaat om orgaan vlees en vet. Het meeste onderzoek op dit moment lijkt zich te concentreren op de relatie tussen mTor en autophagy. Maar ik ben er nog lang niet uit. Voorlopig proberen wij onze eiwit inname wat te beperken, gebruiken we redelijk veel vetten (boter, olijfolie, kokosolie, varkens en rundervet). Afgelopen jaren al meerdere malen de oliebollen (biologisch zonder glyfosaat) gebakken in olijfolie. Geen stank in de keuken en de olie is nog dagen erna te gebruiken.
          Ja hoor, een keer per jaar. Verder veel groente maar een beetje voorzichtig met de spinazie en rabarber en dergelijke i.v.m.oxaal zuur. Ook de nachtschaden met mate (zaadloos), maar we laten ze niet staan. Of we het goed doen? Geen idee maar we proberen te omzeilen of te verminderen waar we bedenkingen bij hebben. Ondertussen blijven we geinteresseerd in het micro biologische onderzoek en minder in de meest uiteenlopende N=

        • Hans zegt:

          Melchior , luister vanaf het begin en 10.00 , Noakes zegt het letterlijk ,, We zijn carnivoor ” . Hij laat zien dat hond en mens identiek zijn , zie het schema van Voegtlin ook.
          Noakes zegt nergens dat we primaat zijn ….. ? Leuke aapjes wel die capucijners 😉

        • We zijn beslist niet carnivoor. No freaking way. He, ik ruik een post, lol.

        • Hans zegt:

          Dat bedacht ik ook nadat ik mijn reactie geplaatst had ? Zie uit naar je post 🙂
          Ga je de prof. ook even benaderen dan om hem terecht te wijzen …..haha .

        • Ik moet eerst luisteren. Misschien heb ik vanmiddag tijd.

        • De negatieve n=1nen lees je niet. Maar ze zijn er. Ik ken er een paar. Kevin Basshole is vaak irritant, maar hij heeft ook vaak gelijk. Zoals met zijn analyse van geldwolf en kwakzalver Gris Gresser.

        • Gert van der Hoek zegt:

          Context lijkt mij wel belangrijk om goed naar te kijken als je het over vlees eten hebt.

          Een heel belangrijk context is de persoon in kwestie. Ik meen me te herinneren dat de persoon Melchior na een poosje carnivoor experimenteren zorgelijk blikken kreeg van zijn partner en zich ook niet echt geweldig voelde.

          Nog meer context: hoe is de gezondheidssituatie? Mankeer je wat of ben je helemaal heppie-de-peppie? Ik kan mij voorstellen dat – een poosje – hoofdzakelijk vis,vlees, (eieren ?) eten, heilzaam kan werken. Een eliminatie-dieet zeg maar. Dan zaken toevoegen. Als je op gewicht bent, of als je klachten weg zijn. Het verhaal van Tije op AHS 2019 liet zien dat de ene persoon meer plant kan hebben dan de andere.

          Er zijn nog wel veel meer contextuele zaken, laat ik er nog eentje noemen: zonlicht. Wat dat aan gaat zijn de Canarias een uitmuntende keuze!

          Het is denk ik niet allemaal zo zwart-wit.

          Een interessante gedacht vind ik deze: zou het optimale percentage dierlijk eiwit in het menu kunnen samenhangen met de breedtegraad? Hoe noordelijker, hoe meer vlees/vis? Lastig te testen en waarschijnlijk niet zo relevant.

  109. Hans de Git zegt:

    +1
    ik keek altijd erg uit naar je blogs.

    • Mijn vader vraagt ook in elk telefoongesprek wanneer ik weer eens iets mask. :). Natuurlijk ben ik blij met de waardering. Misschien is het ook wel goed voor me om weer eens in de lente klimmen. Het punt is ook een beetje dat ik een geweldige afkeer heb gekregen van mijn voormalige professie. Het is een farce, een foute hobby die vooral narcisten en zwakbegaafden aantrekt. Ik wil er niets meer mee te maken hebben.

  110. Jo tB zegt:

    Bij mijn jaarlijks bezoek aan Australië kwam ik het boek tegen van Ross Bridgeford (health coach): The Alkaline Reset Cleanse. Het eerste hoofdstuk heet: How Did We Get Here?
    We zitten midden in een health crisis.
    Big Food Marketing: When we say “yes” to convenience, an “no”to cooking, we wind up eating the processed, refinerd, and preserved foods that make us fat and sick.
    While you impoverish your body of nutrients, you’re enriching Big Food profit margins.

    Er zijn nog steeds mensen die een aanklacht brengen naar wat er mis is in onze samenleving. En we moeten veel meer aandacht besteden aan het “eco systeem” in onze darmen.
    Low carb diets decrease (good) gut bacteria levels, you end up being sick. It is your gut bacteria that poroduces porteins and vitamins like K2. Low diversity is correlated with obesity and poorer health. Keep your gut bacteria healthy and well fed, you will “thrive”.

    Er zijn nog mensen die aan de weg timmeren. Mij hebben ze in ieder geval overtuigd, dat ik door moet pakken om mijn darm flora in optima forma te krijgen en houden.

  111. Jo tB zegt:

    Low/zero carb diets (en daar schaar ik paleo onder) leads to glucose deficiency. Zero carb diet leads to dry eyes, dry mouth, dry airways and dry gastrointestinal tract. Tears, saliva, etc all comprise of glycopprotein mucins. Mucins are primarily composed of sugar. Mucin deficiency can lead to cancer, as Paul Jaminet explains.

    Interessant leeswerk.

    http://perfecthealthdiet.com/2010/11/dangers-of-zero-carb-diets-ii-mucus-deficiency-and-gastrointestinal-cancers/

    https://perfecthealthdiet.com/2010/11/dangers-of-zero-carb-diets-i-can-there-be-a-carbohydrate-deficiency/

    • Alex zegt:

      Voldoende interessant en relevant leeswerk op dit blog… hoewel up to date houden van kennis als vanouds vraagt om het rondstruinen op internet, zeker nu Melchior het te druk heeft met zon, zee en fietsen..

      “O, en vergeet niet dat hard core paleo macronutrient neutraal is. Gewoon geen NAD’s.” aldus MM, in 2012.

      “Inherent lagere glycaemische load, vrijwel volledig cellulair (Spreadbury), maar niettemin macronutrient-neutraal en dus niet per se (ben momenteel geneigd te zeggen ‘meestal niet’) very low carb.” MM, in 2014.

      Paleo op een bierviltje

      Paleo op een bierviltje

      Tuurlijk is er altijd ruimte voor nieuwe inzichten..

      • Thx, Alex! Voor alle duidelijkheid. Ik werk hier vooral gewoon mijn ass off als fietsenmaker 😆. We hebben hier een paar duizend high end brikken rondrijden en die gaan nogal kapot.

        • Alex zegt:

          Graag gedaan Melchior. 🙂

          Uit je Insta blijkt ook wel waarom… 😉 tevens gelukwensen aan je broer(tje) en zijn vriendin!

          “Been doubting a lot of long held beliefs recently, especially around nutrition.” Je trouwe 6 lezers zouden dit graag in een blogpost uitvoerig toegelicht krijgen, mocht je nog een idee nodig hebben… hint hint. lol

        • Hans zegt:

          Hoi Alex ,

          Ben jij ergens te volgen ? Zou ik leuk vinden …… , en de moeite waard !

        • Alex zegt:

          Leuk om te horen Hans.. ben niet zo van de sociale media, maar mocht het ooit zover komen dan weet ik je wel te vinden! 😉

        • Hans zegt:

          Was al bang voor dat antwoord Alex 😦

          Jij hebt je goed verstopt , beetje jammer voor mij dan 😉 Wel fijn dat je hier een oogje in het zeil houdt …..

          Die fietsenmaker belooft wel zo nu en dan , maar schiet niks op , rare jongens die fietsenmakers in de zon… 😉

  112. Alex zegt:

    Mocht er verder nog iemand interesse hebben: Inger maakt deel uit van de uitzending van Prosieben Galileo komende donderdag (tussen 19.05 en 20.15 u). Is uiteraard in het Duits (Inger woont momenteel in Spanje btw), maar wilde het toch even hier delen.

    • Alex zegt:

      Informatie blijkt (nog steeds) onjuist vermeld te staan op de site.. uitzending was dinsdagavond.. en Inger woont en werkt duidelijk in Duitsland. Grappig om te zien dat ze haar neus (naar eigen zeggen altijd) dichtknijpt om haar rauwe haringkoppen smoothie te drinken. Rauwe lever daarentegen beschouwt ze als lekkernij. Informatief stuk, hoewel kort, over (raw) carnivorism, waarbij herkomst en kwaliteit van vlees een grote rol speelt.

      • Alex zegt:

        Met dank aan Inger 😉 :

        • marcel zegt:

          complimenten aan Inger en galileo voor een opmerkelijk niet-spectaculaire reportage over dit onderwerp.

        • Alex zegt:

          Voor degenen die het Duits niet kunnen volgens, in Ingers eigen woorden:

          ” I am just telling what I eat and how I feel good drinking the fishheadsmoothie and what a nice energy it gives me 🙂 🙂
          And then they ask about animals and how I can eat them working by a vet. So I tell I really love animals and always make sure they do not suffer and had a good as natural as possible life.
          And then they ask about the environment after I had my breakfast, and how eating so much meat can be bad for it. And I explain how I feel good about it because I produce very little waste with my choices, also how agriculture will destroy the nature probably way more than the pastured animas I eat because of processing/needing lots of energy/pesticides etc.

          In the restaurant I order something special “outside of menu” as they have only cooked options, I ask for the chef to slice raw meat for me and that is all. Well… she comes with a carpaccio on salad….lol It was kind, but not really what I asked for but they were all so kind! It tasted great though 😉 I ate the meat and the parmesano on the top 😀

          And at the doctors office he tells my bloodwork all looks fine and my arteries are all clean which was a bit unexpected. In the end he gives me a clean bill of healt, despite my meat diet. ”

          Een directe link naar Galileo YT:

  113. Corrien zegt:

    Bijzonder!
    + even laten weten dat hier nog steeds lezers rondwaren…… 😉

    • james zegt:

      Corrien ik denk dat iedereen die destijds heeft aangeklikt om op de hoogte te blijven dat automatisch nog steeds doet. Ik reageer zelden op iets wat iedereen al wel weet, of wat net al op FB is verschenen. Een aantal lezers hebben verzocht contact met mij te blijven onderhouden. Momenteel meer geïnteresseerd in politiek-economische zaken dan de voeding omdat het laatste nou wel zo’n beetje rond zit. Wat er momenteel aan onderzoeken aan het licht komt is meestal niet direct wereld schokkend. Wordt verder bijgehouden door o.a. Malcolm Kendrick, even als Peter Attia, Rhonda Patrick, en Michael Eades.
      Wat de fietsenmaker momenteel aan het doen is, geen idee, maar het is hem gegund.

    • Jo tB zegt:

      Het komt er weer op aan: meer groene groentes eten ook binnen paleo. Ik heb recentelijk ontdekt dat twee soorten melk bestaan: A1 en A2 melk. De A2 melk komt van Jersey koeien. Ik had al jaren geleden gehoord dat Jersey melk een andere en betere vetgehalte heeft. Ik vond Jersey koemelk bij Appie, Marqt, en Ecoplaza. Mensen die gewone melk niet verdragen, wel tegen de A2 melk kan. Ik maakte melkkefir van geitenmelk, maar was nooit echt tevreden met het resultaat. Tegenwoordig maak ik het van Jersey melk. Geweldig romig! Super lekker van smaak. Niet strikt paleo, maar goed voor de darmflora en je imuunsysteem.

Plaats een reactie