Crohn, AIP en de omkeerbaarheid van het oude wijven fenotype

Een kleine honderd jaar geleden, het zal rond 2012 geweest zijn, werd ik wachtend voor het hek van een toen fanatiek door mij gefrequenteerd openlucht zwembad aangeklampt door een bejaarde mevrouw van rond de vijftig. Zo’n amorf gebakje dat elke ochtend al kwekkend diagonaal door het bad dreef maar godzijdank nooit enige poging tot koersbepaling deed en daardoor vrij gemakkelijk te ontwijken en dus hoegenaamd niet irritant was. Nadat zij haar tweewielige equivalent van een scootmobiel – een prototype e-bike met zo’n enorme motor dat je nog in een oogopslag kon zien dat het een vals-speel-fiets betrof – met een hoop gezucht en gesteun had geparkeerd, wendde zij zich tot mij en sprak de volzin: “Ik weet wel wie jij bent.” In het een of andere aardappeldialect dat de bewering nog snauweriger deed klinken. Da’s mooi, zei ik en ging zwijgend verder met waar ik mee bezig was, namelijk het verwijderen van een fiets die ’s nachts door onverlaten om een lantaarnpaal was gelegd. Ze moesten met de fiets omhoog geklommen zijn, helemaal naar de top van die paal, wat bij mij een zeker respect afdwong. Plus de onbedwingbare aanvechting om het barrel weer op de omgekeerde manier van zijn anker te bevrijden. Lekker Katy Bowman, al stond die destijds nog niet prominent op mijn radar. Terwijl ik op vijf meter hoogte mijn arm half uit de kom trok om het weerbarstige frame over de lamp heen te sjorren zonder het vervolgens op straat te laten flikkeren, zei de vrouw, niet in het minst geïnteresseerd in wat ik deed: “Ik heb al viefentwintig joar lost van de ingewanden.” Of iets van die strekking. Vervolgens werd ik in een lange poepmonoloog deelgenoot gemaakt van het horribele toiletverleden van iemand met wat klonk als Crohn of een andere Inflammatory Bowel Disease (IBD). Ja, ja, zo heet het, Kroon! Of ik als ‘die jongen van dat blog’ wel een tip had. Want van haar dokters was ze in al die jaren geen snars wijzer geworden. Of ze scheet onafgebroken de pot vol, of ze kon dagen achter elkaar niet kakken. En altijd buikpijn. Zucht. Steun. Altijd moe. Altijd buikpijn.

In zorgvuldig gekozen bewoordingen, overdreven relativerend, vertelde ik dat sommige mensen in een vergelijkbare situatie baat leken te hebben bij het volgen van het Paleo autoimmuun protocol. Met omslachtige uitleg en verwijzing naar websites met plaatjes. En met een poging tot uitleg waarom dit zou kunnen werken. Ik dacht dat ze de voorgestelde interventie om de voor de hand liggende redenen twintig bruggen te ver vond, zeker omdat het in de ochtenden die volgden alleen nog over koetjes en kalfjes ging. Maar het viel me wel op dat ze in de weken erna steeds dunner werd en fitter oogde. Lichter bewoog. Dat ingedutte Edith Feskens-achtige ouwe wijven deegwaren aura verloor (daar gaan weer 2 lezers, opgeruimd staat netjes). Aan het eind van dat seizoen greep ze me onverhoeds bij de arm. Op samenzweerderige toon beet ze me toe: “Het is over. Helemaal over. Ik heb nergens last meer van. Mijn internist zegt dat het toeval is en dat het terug zal komen, maar het is nooit eerder goed geweest, dus ik geloof er geen barst van. Bedankt.” Ik trok mijn cape recht, slikte en antwoordde: “No need to thank me, ma’m. It’s all in a days work for bicycle repair man.”

Ha, ha, ha. Ergens in die tijd bezocht ik een conferentie over darmziekten in het UMC Utrecht. Ik blogde hierover, maar rakel het nog even kort op. Een briljante onderzoeker op jacht naar medicijnen tegen Crohn en IBS vertelde tussen neus en lippen dat alle patiënten in een door hem geleide trial in de run in fase eerst symptoomvrij werden gemaakt met een speciale voeding. Huh? Symptoomvrij werden gemaakt? We hadden het toch over ongeneeslijke aandoeningen? Verder geen woord daarover. Toen ik tijdens de Q&A vroeg waar die mysterieuze speciale voeding uit bestond en er op wees dat daar eenvoudig te implementeren antwoorden zouden kunnen liggen, deed de onderzoeker of ik volslagen getikt was. Ik kreeg er met moeite uit dat die remissievoeding onder meer geen brood bevatte, maar de onderzoeker bleef zich hardop afvragen waarom ik dat in vredesnaam belangwekkend vond. De halve zaal gniffelde met hem mee, een enkeling vroeg zich verbijsterd af waarom de vraag niet serieus genomen werd.

Het zal de zes lezers van dit steeds duidelijker op zijn onafwendbare einde afstevenende blog (bij 2 miljoen hits wil ik de stekker eruit trekken) zijn opgevallen dat ik niet bijzonder optimistisch ben over de toekomst van het evolutionaire perspectief binnen de geneeskunde. Dokters willen niet. Patiënten willen niet. Er valt niks mee te verdienen. Het is te lastig. Het is raar. Het is overdreven. Ongezellig. Geestesziek. Hysterisch. De notie tot op zekere hoogte zelf je gezondheid te kunnen bepalen is, afgezien van rookgedrag en lichaamsbeweging, onzindelijk. De toekomst is aan Health Coaches, zegt een gedreven en moedige Hanno Pijl, maar zo’n beetje de hele samenleving is actief bezig om zijn intentie en die van geestverwanten te saboteren. Het is in dat verband echt een godswonder dat vriend en collega Marcel Crok onlangs een niet cynisch artikel over de paleoketogene aanpak van Toth en Zsofia kon publiceren in Elsevier. Optimisten zien dit als het begin van een kentering, ik ben realist en zie het als een freak event. Onlangs was er nog een ander freak event, waarmee we zijn aangeland bij de aanleiding voor deze post. Onderzoekers van La Jolla in Californië deden een pilot studie waarin 15 patiënten met de ziekte van Crohn gedurende 6 weken op een AIP werden gezet. Strikt paleo dus. De patiënten leden gemiddeld al 20 jaar aan de kwaal. Alle deelnemers volbrachten het experiment en allemaal zagen ze een volledige remissie.

Het was een pilot en dus was er geen geld voor een controlegroep en/of meer deelnemers. Met als voorspelbaar resultaat dat het onderzoek door de usual suspects al ijverig wordt afgeserveerd als hopeloos underpowered en niet gecontroleerd. Een verzameling anekdotes, geen enkele vervolgstudie waardig.

Yeah, whatever. I don’t give a flying fuck. Bijna vijf uur, bijna tijd voor de glühwein 🙂 .

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

162 reacties op Crohn, AIP en de omkeerbaarheid van het oude wijven fenotype

 1. Marietsebiel zegt:

  Zeer plastisch 😀 😀 😀

 2. Petra zegt:

  Ik word hier toch een beetje verdrietig van….. Het zal de tijd van het jaar zijn.

 3. Harrie zegt:

  Laat ze maar gniffelen. Op naar 3 en meer miljoen hits.

 4. Geweldig! Ik hou het bij de droge witte wijn! Moet toch wat! Groetjes uit Arnhem Zuid!

 5. james zegt:

  Het enige wat ik niet geloof is: “I don’t give a flying f*ck”. De zes lezers nemen dit verhaal wel mee naar de social meets, het verschijnt op Facebook.

 6. Paul van Raaij - Timelab zegt:

  Echt zo cool

  Hartelijke groet, Paul van Raaij Timelab 

 7. Vlasje zegt:

  Crohn symptoomvermindering voor 90% door glutenvrij
  En lactosearm dieet, doktoren halen de schouders op…….Ga door!

 8. fiederels zegt:

  De eerste boze reacties al binnen op Facebook 😉 Ondertussen loopt het metabool syndroom op pootjes overal in het wild waar te nemen vrolijk rond en moppert mijn huisarts over mijn cholesterol (zelf maar even nagerekend met wat hulp van Ivor Cummins
  … keurig in orde, die cijfers) Aaach… 😉

  • Gedeeld op Facebook! Groeten uit Californië morgen vliegen we terug naar huis met een gebonden uitgave van Paleo Principles 😉

  • james zegt:

   Els de reacties gaan hoofdzakelijk over de cynische toon. Weliswaar zonder Crohn’s maar vol begrip voor de “bejaarde’ dame op middelbare leeftijd. Snappen de ironie niet helemaal. En jij maar verdedigen 🙂 🙂 Enjoy the weekend. Witte Kerst hier!

   • Ik doe niet aan Facebook en weet dus niet zeker waar de verontwaardiging op gebaseerd is, maar ik vermoed dat ik weer eens word beticht van fat shaming. Commentaar leveren op uiterlijk zichtbare fenotypische kenmerken blijft een lastig dingetje. Toen ik door vegetarische mevrouwtjes van een krant als geestverschijning werd afgebeeld bij een artikel over vreemde eetgewoonten, was ik pissed off, maar het was ook een wake up call. Ik deed op dat moment een paar dingetjes niet goed, waardoor het makkelijker was de foto in mijn nadeel te manipuleren. Edith Feskens geef ik zonder enige gewetenswroeging een mep onder de gordel, omdat zij in hoge mate fout is.

    • fiederels zegt:

     Ja, je beschrijving van het zomaar in het wild rondlopende en diagonaal zwemmende gebakje roept *enige* weerstand op. Ach… 😉

    • Wim zegt:

     Ha en je grote vriend Fred doet ook mee. https://youtu.be/gJc35o5Jx8U

    • james zegt:

     Niet vergeten Wim, de daarop volgende video gaat over de zoete verleiders. 🙂 🙂

    • Sjeems en Wim, jullie raken hier aan een puntje 🙂 . Het ‘probleem’ is dat ik Fred Brouns vaak in het wild heb ontmoet en dat ik hem in real life in alle opzichten een toffe gast vind. Hij is iemand die ik zonder veel aarzelen zou rekruteren voor een fietstocht van Nederland naar de Beringstraat of ik noem maar iets geks. Hij zeikt niet en je kunt met hem lachen. Ik weet dat het in zekere zin ‘zwak’ is, maar dit maakt dat het me niet kan schelen hoe de vent denkt over voeding en dat ik weerstand voel om zijn evident foute bijdrage voor de suikerlobby aan de kaak te stellen. Het zij zo. En onthoud: Ich war auch als Kind schon Scheisse!

   • O, is het dat! Wat leuk 🙂 . Onschuldiger kan ik het niet brengen. Ik heb de werkelijkheid zelfs nog enigszins verzacht, lol.

    • fiederels zegt:

     Haha… ik vind het herkenbaar hoor. Loop zelf ook graag fenotypes te spotten. Kan het maar niet afleren. Naast mijn vogel- en plantengidsen zou ik een mooi geïllustreerde fenogids acuut aanschaffen (met tekstjes van jou uiteraard).

   • Hans zegt:

    Vergeef me mijn reactie dan maar …..

    Begrijp niets van je meestal consequente houding , maar ten aanzien van deze ,, deur opener ” begrijp ik helemaal niets !

    Maar , je kiest je vrienden natuurlijk zelf 😉

 9. Briljant verwoord. Mij (met mijn 2,5 lezers) bekruipt regelmatig dezelfde moedeloosheid. Vooral rond Kerst. Heel gek. Ik zeg cheers. En fijne dagen.

 10. james zegt:

  Eerste reactie of Facebook positief (Orthomoleculair therapeut)
  Gaat wel goed, ben niet zo pessimistisch, maar het blijft in Noord Amerika een feit (en zeker in de criminal US) dat paleo of laag koolhydraat een kwestie is van zorgvuldig kiezen op grond van wat er aangeboden wordt. Als het niet anders kan adviseer ik biologisch en sjoppen in de buiten straten van de super
  Ik kan me echter Melchior’s pessimisme voorstellen. Gebeurt me regelmatig dat mensen een beetje grijnzen en later ontdek je dat ze toch zijn gaan prakkizeren en begonnen met wat aanpassing..
  Een bekende is eens in de week een vasten van minimaal 18 – 20 uur. Zeggen we: probeer het maar eens, je voelt je echt fitter. Vergeet niet wij zitten in een demografie van boven de 60 en 70, terwijl de meesten goed ontwikkeld zijn en echt geen hoog verdieners. Ik ken maar een voorbeeld in eigen kring die radicaal paleo ging na een hart aanval en overgewicht.

 11. Aldert zegt:

  🙂 Weer een leuke kerstdip Melchior!!
  Ik heb de glühwein en marrons (geroosterde tamme kastanjes) van de dorpskerstborrel ook net achter de kiezen.
  Gewoon stug doorgaan, laat de trollen je reet roesten, en geniet van iedereen die de vrijheid van (of zicht op) een gezond(er) lichaam en geest heeft gevonden!

  Fijne feestdagen iedereen!!

 12. Zo’n 67 jaar geleden, ik was toen nog een kwajongen van 10, was het een kwajongensstreek om een herenfiets, zoveel waren er niet, alleen dienders en andere beambten waren de leenbezitters daarvan en stonden toentertijd nog niet op slot, omhoog te hijsen aan een lantaarnpaal en dan in het midden van het frame langs de paal te laten zakken. Dan van een afstand kijken hoe dat opgelost werd.

  • Geweldig, Folkert. Ik hoop dat de jongens die deze stunt hadden uitgehaald mijn capriolen hebben gadegeslagen, maar ik zag op de dame na geen kip. Je hebt het over omhoog hijsen. Gebruikten jullie touw en blokken? Hoe kregen jullie het frame over het gekromde deel van de paal heen? Of waren het rechte lantaarnpalen?

   • willem zegt:

    Volgens mij waren het in Folkerts tijd nog, rechte en niet al te hoge, gaslantaarns. …
    Ik herinner me nog, daar gaat ‘ie weer, dat we met zijn drieen een heerenrijwiel op de goeie plek kregen: een jongen op de grond (aanreiken), een halverwege bij het uitsteeksel van dik naar dun, om door te geven, en een helemaal in de top (waar ik meende te moeten verkeren) om de fiets langs de krul te wurmen. Echt niet makkelijk, toch, Folkert? Ik deed dat met een hand om de paal en de andere aan de fiets.
    Bij het loslaten moesten de beide anderen wel uit de buurt zijn.
    Fiets van een norse, oude heer, die altijd zeurde wanneer je in de straat aan het kaatsen, laat staan voetballen, was. Destijds stonden fietsen inderdaad niet op slot (fietssloten, waren die er?), waren alle deuren gewoon te openen en hoefden er daarom geen touwtjes uit de brievenbussen te hangen.

    • Aha, doorgeven! Slim team work. Natuurlijk. Bedankt voor de uitleg, Willem. Al dit oude vakmanschap dreigt te verdwijnen.

    • willem zegt:

     Dat was nog in de tijd dat kinderen buiten speelden.
     Zie ze niet meer, de op straat, of een pleintje, voetballende jongens en de midden op straat touwtjespringende meisje. Bewegen was natuurlijk, toen nog.
     Voordat ik op een ouwe kwezel begin te lijken, nu weer terug naar de kaders van Melchiors blog. We zijn in de laatste decennia in ras tempo steeds verder van onze oorspronkelijke habitat afgedwaald en in een veel hoger tempo dan tijdens de industriele revolutie. In dit fastfood- en neptijdperk heeft de digitale revolutie voor een verdere verontmenselijking gezorgd. In plaats van nieuwe technologische ontwikkelingen aan te wenden voor een echt positieve bijdrage aan het bestaan, bestaat deze bijdrage grotendeels uit het verder uitkleden van het natuurlijke. De bevestiging van wat velen hier op basis van de biologische logica wel zagen: hoe slecht de sociale media voor o.a. de ogen zijn, kwam de afgelopen tijd in het nieuws. Bijziendheid, en uiteindelijk mogelijke blindheid, zijn aangetoonde uitkomsten van dit tegennatuurlijke gedrag.
     Dit ging over de ogen, de rest volgt.

   • Ouwerwetse lantaarnpaal van gietijzer, niet echt hoog, geen boog, met een armatuur op de kop. Kon je gemakkelijk inklimmen en staan op tussen steunen. De fiets werd omhoog getild en door de sterkste over de kop gehesen. Was geen dagelijkse bezigheid. Er was nog meer kattekwaad uit te halen. Auto’s in de straat bestonden niet. Dus een touw spannen van de trekbel naar de knop van de deur aan de overkant en omgekeerd. Gebeurde altijd bij ouwe vrouwtjes. Het zijn van die herinneringen die boven komen drijven wanneer ik zo,n anekdote in jouw verhaal lees. Duid mij maar niet euvel.

    • Ik duid het je niet euvel! Ik vind het geweldig.

     In 1975 was ik 12 en knoeide graag met oude radio’s. Ondermeer. We waren ook aan het kloten met zendertjes. Op een dag ontdekten we dat een kapotte maar door ons ‘gerepareerde’ walkie talkie het beeld van de televisie deed lopen als je de zendknop indrukte. Met deze truc namen wij wraak op een boer die onze bal kapot sneed als die op zijn erf belandde. Op een avond posteerden wij ons onder het raam van de pronkkamer waarin de (achteraf gezien zielige, verbitterde) boer tv keek. We wachtten tot hij met zijn borrel naar Frits Tors of zo zat te kijken en begonnen te zenden. Beeld ging rollen, boer stond op om een ram tegen de monumentale TV te geven, beeld werd weer normaal, boer ging zitten. Herhaal. Tot hij helemaal gestoord werd. Avonden lang waren we hiermee zoet. Op een dag verving de man zelfs zijn pornohark, wat natuurlijk niet hielp. Het was afgelopen toen de vader van een medeplichtig vriendje ons snapte en we ongenadig op ons lazer kregen 🙂 .

   • Frans zegt:

    Dit doet me denken aan Bananasplit van good old Ralph Inbar. Slachtoffer parkeert fiets tegen lantaarnpaal, gaat AH in. Om de hoek staat een hoogwerker geparkeerd, hiermee wordt in drie seconden de fiets over de lantaarnpaal geschoven… Commentaar van slachtoffer: “Dan moeten we er maar een damesfiets van maken.”

 13. Gerlinde zegt:

  Prachtige post, briljant intro. Dank je wel. Dankzij jou ben ik veel van paleo / de invloed op de mensch gaan begrijpen. En tegen mijn familie gaan roeptoeteren.

  Mijn pa is van hoge bloeddruk en diabetes af, mijn broertje van 30 kilo bier- en broodbuik en zijn drie kinderen eten grotendeels paleo, net als de mijne. En ik klop het af maar dat constante gehang bij huisartsenpost dat ik veel ouders zie doen…. ben 1 keer bij een huisarts geweest en dat was om te laten checken of er niets ernstigs aan de hand was toen de jongste een beetje suf was. En heb toch vier kinderen. Voel me zelf ook prima trouwens 😉

  Niet stoppen met bloggen hoor. Dankzij jou spring ik bij 5 graden in de Noorse zee, fiets ik tegen Noorse bergen, doe ik matrassen in de ban en pleeg ik bijna zelfmoord en bezorg mezelf anorexia door gewoon twee maaltijden over te slaan. Ik zet de kachel niet aan voor 1 uur ’s middags en niet nadat ik zelf het hout heb gehakt. Op de bank zitten voelt vadsig nu ik op de grond zitten gewend ben.

  Het is jammer dat de meeste brintabekjes Fatsoenlijk Voer niet eens een kans geven. Het is heel comfortabel en vertrouwd om te blijven klagen en oorzaken en oplossingen buiten jezelf zoeken maar nooit te vinden. Het is alleen jammer want het leven is toch echt leuker zonder lekkende darmen, chronisch brandend maagzuur en diabetes, kan ik me zo indenken.
  Soms is het fijn als iemand de (oncomfortabele) waarheid zegt. De mensen die het meest op hun tenen getrapt zijn, hebben het vaak het hardste nodig.

  • Faraday zegt:

   even wat mee rollebollen in de waanzin, las net dat onze “geneesheren” jaarlijks zo’n slordige twee miljoen maagzuurremmers verstrekken aan pekweg 95 % gezonde zuur producerende holtes, I beg your pardon? meer, lees en huiver:
   http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171215_03246088

   • james zegt:

    Net een hele goede vriend verloren aan de gevolgen van maagzuurremmers. Kanker van de slokdarm. Nadat ze hem eruit gehaald hadden, maag opgerekt naar de keel toe. God wat een ellende. Drukke man, zeer succesvolle makelaar. En altijd, slik, een Rennie.

  • Aldert zegt:

   Amen!
   Op twitter:
   Thanks, Doc. I now see hope in the eyes of my obese and diabetic patients and was recently asked: “So I don’t have to die of diabetes/obesity complications like my mom?” through tears. She is empowered by LCHF, this community, and hope!

  • Tije zegt:

   Hi Gerlinde, ik zag op je blog dat je in september een heel varken hebt gekocht. Heb je tong, lever en hart al gebruikt? Hierbij een fantastisch paleo-recept voor balkenbij:
   – 250 gram bakbananenmeel
   – 350 gram varkenshart
   – 350 gram varkenslever
   – 350 gram varkenstong
   – 350 gram spekvet
   – iets van 5 gram balkenbrij-kruiden
   Kook het vlees minstens een uur, in 1 tot 1,5 liter water. Haal het vlees eruit, maal dit fijn. Kookvocht zeven. Met 1/3 van het kookvocht en de bakbananenmeel een beslag maken. Rest van het water erbij. Gemalen vlees erbij. Goed roeren. Verdelen over bakjes. (Leg er bakpapier in, dan krijg de brij er makkelijk uit.) Afgedekt afkoelen in de koelkast. Eventueel in plakken snijden en verder invriezen. Echt ontzettend lekker! Vorige week nog gemaakt, iets van 2 KG voor EUR 6,-.

  • Thanks 🙂 . Ik heb altijd de neiging om jouw bijdragen direct tot gastpost te bombarderen. Ik ben niet zo negatief als iedereen denkt hoor. Schreef gewoon enig licht chagrijn van me af. Ben overigens erg jaloers op je Noorwegen avontuur. Klinkt zo freaking gaaf. Mijn Zweedse vrouw vertikt het om terug te gaan naar Scandinavië, dammit.

  • kurt zegt:

   Mijn pa is van hoge bloeddruk en diabetes af…Leuk te horen… is het effectief omgekeerd of bedoel je geen symptomen en medicatie meer?

 14. Hans zegt:

  Om 06.00 uur al een griins op m’n gezicht ! Dank voor je mooie kerstverhaal , eindelijk weer een post .
  Wee je gebeente als je het lef hebt de stekker eruit te halen , dan overweeg ik weer SDCD te gaan 😉
  Melchior en iedereen fijne dagen !

 15. Stillewillie zegt:

  Nou, zo te zien leeft dit blog heus nog wel. We gaan hier toch zeker wel mee door? Mede dankzij alle kennis hier opgedaan, ben ik permanent van de maagzuurremmers af. Voor mij is het een belangrijk naslagwerk waar ik graag even kom buurten. 🙂
  Fijne feestdagen allemaal!

 16. Janet Noome zegt:

  Ik snap de frustratie zo goed… jaren roei je stroomopwaarts, je legt voortdurend de vinger op de juiste plek, maar voor je gevoel verandert er niks of te weinig. Het gevoel van maar blijven aanmodderen in de marge. Frustrerend en risicovol voor je eigen levensgeluk en gezondheid (!).Het opstaan van een cynisch mens ligt op de loer. Je bent er klaar mee en denkt: ik ga iets anders doen… Maar laat ik je vertellen dat ik in Emmen (of all places) regelmatig mensen spreek die jouw blog lezen en de info ter harte nemen. Er mee aan de gang gaan en er hun medisch specialist mee ‘lastig vallen’. Hoe het hen vergaat vertellen ze mij. ‘Ze’ willen informatie, gestructureerd, ‘een boek’ of whatever ;-). Het is zo jammer dat jij die verhalen niet hoort. Maar ze zijn er. Dus die marge moet je heel ruim zien! Je blog is waardevol!
  Daarnaast wordt steeds duidelijker dat er in de voedingsonderzoeken de laatste 30-40 jaar zoveel geklooid, gefantaseerd en gelogen is. De deksel van de beerpunt gaat steeds verder open. Lees mee op Twitter. Met terugwerkende kracht krijg je op heel veel punten gelijk. Dus niet stoppen nu!

  Ter opvrolijking een 12 minuten durend filmpje van prof. dr. Yvo Smulders. Hij bespreekt Het Evidence Beest. Bewijs dat iets werkt is ook te vinden in de (patho)fysiologie….Men is met de definitie van EBM aan de haal gegaan. Laat dat niet gebeuren en word geen Sackett, Melchior. https://www.youtube.com/watch?v=PRiSlU1ucqI

  • Fantastische talk van Smulders, Janet! Ik had hem nog niet bekeken, omdat ik destijds tijdens de statinerellen vet met hem in de clinch lag. Ik merk dat deze post de indruk wekt dat ik een zure, verbitterde opa aan het worden ben, maar dat valt reuze mee hoor 🙂 . Het is eerder een soort cynisch realisme. Heel fijn te horen dat er in de marge toch mooie dingen gebeuren!

 17. セレネ zegt:

  Niet stoppen met dit blog als je een bepaald aantal bezoekers/lezers hebt bereikt :O

 18. Gert van der Hoek zegt:

  2012: het jaar dat ik de knop kon omzetten, met heel positieve gevolgen. Mede dankzij jouw blog Melchior.

  Mooi verhaal en een mooie link over de darmproblemen, dat soort problemen hoor ik nogal eens. O.a. van mensen die al jaren vegetariër zijn.

 19. Muriel zegt:

  Hier lezer nr 28, wederom geweldig stuk Melchior. Laat de stekker er aub nog even in.

 20. Veronique zegt:

  Tanx, briljant stuk weer.

 21. “In 2015, over 1.8 million people (approximately 11% of the Dutch population) were registered as having type 2 diabetes mellitus (T2DM), congestive heart failure (CHF) and/or COPD, and it is expected that these numbers will only grow in the upcoming years [4‐6].”

  Iedereen die zich boos maakt over mijn goedig ironische beschrijving van die mevrouw op haar e-bike zou eens even heel goed na moeten denken. Het is belachelijk dat ik het moet uitleggen, maar dit soort zwarte humor vloeit voort uit een compassie die de klagende fatsoensrakkers zich waarschijnlijk niet eens kunnen voorstellen. Stelletje sukkels.

 22. Cicero in zijn ‘Essay on Old Age’ (44 v.Chr.): ‘It is our duty to resist old age, to compensate for its defects, to fight against it as we would fight a disease; to adopt a regimen of health; to practice moderate exercise; and to take just enough food and drink to restore our strength.’ Kom daar maar eens om, vandaag de dag in het plat gepamperde Nederland 🙂 . Spreek mensen aan op hun eigen verantwoordelijkheid en je wordt weggezet als fascist…

 23. cocky zegt:

  Eigen verantwoordelijkheid?? Da’s vloeken in de kerk………

  Nee, gezellig dat iedereen dat iedereen weer rond de paleo-tafel komt, Willem, Folkert en Willem om er maar een paar te noemen. We houden het blog nauwlettend in de gaten, Melchior!! Een beetje zwarte humor gaat er best in, he.

 24. cocky zegt:

  James bedoel ik ipv tweemaal Willem, teveel eer hoor, ha ha

  • willem zegt:

   Ik ruil Willem heel graag in voor James, Cocky, tweemaal eventueel, want James verdient dat..
   Heel fijn dat je het waardeert dat dit blog gevolgd blijft worden door echt heel velen. Alleen daarom al zal Melchior na de winterdip weer vol paleo-energie zitten en doorgaan met dit blog, en zijn boek afronden, dus gaan uitgeven.

 25. james zegt:

  Te veel eer beste mensen, maar ik heb het contact een beetje gemist. Nog steeds veel te druk de hele zomer door, maar ik realiseer me wel degelijk dat ik het een en ander gemist heb. En nou val ik met neus in de boter ( margarine is onmogelijk) en krijg ik een pracht recept voor balkenbrij. Ben benieuwd hoe dat gaat volgend jaar als we weer eens een paar varkentjes aanschaffen. Opgegroeid met gerst (garste) meel in de balkenbrij. En alles van de kop wat eetbaar is gaat er natuurlijk ook in.
  Maar on topic. Zowel Melchior als Janet hebben natuurlijk gelijk dat wanneer je een beetje bekommert om de gezondheid van de mensen om je heen, is het vaak treurig gesteld met, niet alleen de kennis, maar ook de welwillendheid om de zaak op een rijtje te zetten en zich af te vragen of er misschien iets niet in de haak is met de voeding en de leefwijze. Daar kun je lang en breed over discusiëren maar zonder kennis van geschiedenis zowel als feiten bereik je niks. Prof Smulders’ speech geeft een heel aardig beeld mbt de waarde van het epidemiologische onderzoek, maar dit geldt voor de hele discussie. Alle discussie. Bovendien komt daar bij dat je vaak te maken hebt met vrienden en kennisen of patienten en dan is het vaak moeilijk om de emoties buiten spel te houden. Was een van de eerste grondregels in mijn psychologische training: don’t get involved, the temptation is always there and since you feel for your patient, since you get to know the person quite intimately, it’s going to drive you out of your own sanity. Ik denk dat dat altijd geldt wanneer je met een onderwerp bezig bent dat je na aan het hart ligt. Ik denk daarom ook dat de zes lezers hier het cynische van Melchior beter aanvoelen en weten te plaatsen dan de commentaren die Els kreeg op haar Facebook page.
  En NEE! ik ga Melchior niet verklaren, ik probeer de reactie van buitenstaanders in perspectief te plaatsen. Zoals ik al eens opmerkte, het is me herhaalde malen overkomen dat de eerste ietwat smalende reactie niet de laatste was. Ik ben blij met de site en de informatie hier opgedaan. Heb gelukkig wat willende oren gevonden. 🙂

 26. Ach man, hier nog een Melchior bekeerling. Sinds 2013 en nooit meer terug. Je hebt heus wel een impact, ik ben dankzij jou ook weer een grote LCHF evangelist geworden. Onderschat niet de grassroots movements…

 27. Mart Schipper zegt:

  Melchior, melchior. Je hebt weer de midwinterblues. Klopt. In de oertijd zaten alle mannen in die tijd van het jaar zich kapot te vervelen in hun grotjes. Sabbelend op hoogstends een taai stukje beef jerky en krijtzure cranberries.
  Maria was nog niet by the pussy gegrabbed. Jezus was nog niet geboren. Kortom er viel niets te vieren. Geen koolhydraat te bekennen, vet zat amper in de pot. Er was alleen vette sneeuw. Overal. En de sneeuwschuif was nog niet uitgevonden dus je kunt wel nagaan wat een chagrijn daar in die grotten. Je bent dus behoorlijk authentiek bezig als paleoot.
  Nu de rest van de stam nog even… Detail.
  Maar er zit echt beweging in.
  “Elke dag en draadje is een hemdsmouw in een jaar”, zo zei mijn pleistocene oma altijd al.

  In the meanwhile,
  Prettige Koolhydraten
  En een
  Vet 2018

  Mart.

  P.s,
  Ik heb ook nog een bericht van een vriend van je:

  Melchior, Melchior, niet zo treurig… Op 6 januari de hebben we ergens een feestje heb ik gehoord. Ik kom je rond 1 januari halen want het is een kolere-end weg. We moeten Caspar nog even oppikken en gaan met de kameel. Ze hebben vast wel wat te kanen in Kanaän. (is mirre Paleo?). Daarna zal alles anders worden…. is me voorspeld ✨

  Balthasar 👑

 28. Guido Vogel zegt:

  Gary Taubes gaf bij het verschijnen van ‘Good Calories, Bad Calories’ in 2008 aan te verwachten dat het 25 jaar zou duren voordat de daar gepresenteerde ideeën mainstream zouden worden. Een lange adem is dus sowieso vereist.

  In mijn directe omgeving heb ik de afgelopen tijd terminale long- en hersenkanker meegemaakt, evenals verschillende hartaanvallen. Allemaal aangepakt volgens standaardprotocollen. Voeding speelde geen enkele rol bij de kankers, bij de hartaanvallen was het LDL verlagen met minder vet en zout.

  Denk niet dat ik een milimeter invloed had. Begrijpelijk, kwestbare patienten vertrouwen de man of vrouw in de witte jas. Die behandelt volgens ondeugdelijke richtlijnen of verouderde richtlijnen (door de lange doorlooptijd van onderzoek van vandaag tot aanpassing van de richtlijnen).

  Het beweegt, maar langzaam. En Nederland ligt achter. Sommige vooruitstrevende clubs als VoedingLeeft leggen ook overdreven veel nadruk op plantaardig. Check hun website: alleen maar plaatjes van planten, kruiden en groenten. Vleesmijding lijkt wel het mantra hier.

  De neiging is groot alleen maar met jezelf bezig te zijn en proberen de juiste keuzes te maken. Maar toch, Nina Teicholz vroeg te doneren voor weer een initiatief om betere richtlijnen te krijgen.

  Toch maar weer gedaan. https://www.nutritioncoalition.us/

 29. Vanochtend getwitterd, dus ook maar even opperen in dit sjofele café: een zeldzaam interview met Sjarrels Mobbs, een van mijn allergrootste helden. Hij herhaalt hier dat glycolysedominantie de primaire aanjager is van veroudering en chronische ziekte, dat een ketogeen ‘dieet’ diabetische ketoacidose tegengaat/corrigeert in plaats van uitlokt en dat periodieke ketose de nefaste effecten van het nu eenmaal noodzakelijke glucosemetabolisme teniet doet. Veel pleizier!

 30. Marietsebiel zegt:

  Ja dat is hét kenmerk van de échte onderzoekers en vinders, ze koppelen. Er is tenslotte maar één waarheid 😀

  Een heel mooi en ‘nieuw’ 2018 gewenst voor jou en iedereen hier ❤

 31. Jo tB zegt:

  Ik kwam onlangs weer 2 uitzending van de Australische ABC Catalyst programma tegen over onze darm flora. Het hebben van een gezonde darm flora komt steeds meer in de spotlight. Eerst was er de poeptransplantatie, maar daar komt men van terug. Het accent ligt nu meer op veel gefermenteerde voeding, zoals eigengemaakt zuurkool, eten want je moet je darm flora voeden om lange termijn effecten te krijgen.

  Nr 1

 32. Jo tB zegt:

  Allen een gezegend en gezond 2018 gewenst.

 33. james zegt:

  Er zijn dagen, gelukkig niet al te veel, dat we paleo een dag buiten de deur doen. Niet dat we er beter van worden, misschien wat vrolijker. Voor nu, wanneer we aan de olie bollen gaan. Keurig gebakken van biologisch meel, in olijf olie. Lopen we in ieder geval de glyfosaat mis. De kaas is misschien ook niet al te paleo. maar de wijn?
  En de olie bollen zijn morgen al weer op en gaan we over tot de orde van de dag met eieren en spek en sla. Nou al in jaren geen brood meer en dat is ons uitstekend bevallen. Dat was een van de eerste zaken die we via het biervlitje binnen kregen. Dat is nu tevens al aardig gedeeld. Mijn maandelijkse boek recenties zijn altijd vergezeld van een gezond leven commentaar. Lukt niet helemaal paleo, maar redelijk laag koolhydraat en hoog gezond vet. En daar wordt aardig naar geluisterd. “Hoe doen jullie dat?”
  Dus de preekjes van M M vinden wel gehoor hier en daar.
  En dat fietsen met Fred? Nou ja, het is fietsen nietwaar? En dan helemaal naar de Bering straat? Toch een mooie manier om vet eens tegen brood uit te proberen??
  Een gezond en gelukkig Nieuw jaar!

 34. kurt zegt:

  Aan Melchior en zijn 6+ lezers….
  Vooral en gezond 2018…. het boekjaar van Melchior?

 35. Voor wie niet aan twitter doet, op 28 januari geef ik helaas een lezing in Utrecht. De zes beschikbare plaatsen zijn bijna vergeven. https://www.ancestralhealth.nl/2018/winterbijeenkomst-ancestral-health-nederland/

 36. Gert van der Hoek zegt:

  Mooie omschrijving van wat Paleo kan zijn, door onze Hongaarse vrienden, die dit voorschrijven aan hun patiënten:

  “The paleolithic ketogenic diet is an animal fat-meat based diet with a fat: protein ratio of about 2: 1 (in grams). The diet excludes cereal grains, milk, other dairy foods, nightshades, oilseeds, vegetable oils (including coconut oil and olive oil), legumes, refined sugars, artificial sweeteners, food additives and all types of dietary supplements. Vegetables and fruits were restricted to less than 30% in volume. Red and fatty meats and a regular intake of offal from cattle and pork was encouraged. The patient was allowed to consume honey in moderation. Coffee consumption was limited to one coffee a day”.

  Ook heel mooi is dit:

  “The patient had been following a popular version of the paleolithic diet for 20 months between February 2014 and October 2015. In her diet vegetables, fruits and oilseeds predominated over animal-based foods. Besides animal fats, her diet also contained vegetable oils including coconut oil and olive oil. She was consuming sugar alcohols as sweeteners and was also taking multiple dietary supplements. She did not consume offal on a regular basis. This version of the paleolithic diet conforms neither to the paleolithic diet as originally described by Cordain 11 or Lindeberg 14 nor any of those versions in previously published clinical studies of the paleolithic diet 15, 16, 17, 18. We therefore refer to this diet as a ’popular paleolithic diet’ because it appears to arise from a mixture of scientific and unscientific information”.

  “Populaire” paleo leek geen resultaat op te leveren, “echte” paleo wel. Daarnaast: de patiënte was zeer gemotiveerd.

  http://pubs.sciepub.com/jcrt/6/1/1/index.html

  • james zegt:

   You’re a sneaky one Gert. Na het lezen van je verhaal dacht ik o ja, we hebben al zo’n beetje het idee. Maar ik kreeg net het idee om toch maar eens even te gaan kijken, was een beetje benieuwd naar die halve paleo. En zie ik tot mijn stomme verbazing dat het hier gaat om een regressie van kanker. Not exactly kattepies. . .Complete Cessation of Recurrent Cervical Intraepithelial Neoplasia (CIN) by the Paleolithic Ketogenic Diet: A Case Report en published in the Journal of Cancer Research and Treatment. 2018, 6(1), 1-5. DOI: 10.12691/jcrt-6-1-1
   Published online: January 05, 2018.
   Dit vraagt om wijdere publicatie. Thanks!

    • Hielkje zegt:

     Hahahahah……hoi Melchior! Tja, ik blijf natuurlijk geïnteresseerd in ketogeen. En dan vooral volgens Toth en consorten! Ik ben voornemens om, mocht blijken dat ik uitzaaien heb, een verblijf in Boekarest te regelen om te kijken of ik onder begeleiding wel fysiek in staat ben om gedurende lange tijd paleo ketogeen te eten.

     (Voor de overige lezers indien belangstelling: oktober 2016 diagnose eierstokkanker stadium 3c. De volgende dag gestart met ketogeen eten alla Seyfried. Met het hele gezin naar ons aller Janet Noome voor advies en begeleiding. Het ging fantastisch, binnen no time prachtige gki-index en ik voelde me energieker (daar was niet veel voor nodig). En: ten tijde van de diagnose had ik vocht in mijn buik, twee weker later bleek dit verdwenen (causaal verband ketose?).
     In november kreeg ik mijn operatie waarbij flink wat onderdelen zijn verwijderd waaronder galblaas, laatste stuk dunne darm en het daaraan aansluitend stuk dikke darm en het laatste stuk van mijn dikke darm. Natuurlijk had ik het plan om na mijn ontslag uit het ziekenhuis weer ketogeen te gaan. Inmiddels was ik ervan overtuigd dat volgens de “Toth-methode” te doen.
     Het mislukte faliekant! Ik bleef afvallen, ondanks meer dan voldoende calorieën ging er soms wel een kilo per dag af. Ook de “Seyfried-methode” werkte niet meer. Bij een BMI van 15 ben ik gestopt. Ik heb het daarna nog meerdere keren geprobeerd maar het resultaat werd er niet anders van. Hoe het komt dat het niet lukt? Het enige wat ik kan bedenken is dat het te maken heeft met die ontbrekende galblaas en stukken darm!).

    • Gert van der Hoek zegt:

     Toi, toi , toi Hielkje!

    • Bedankt voor de update, Hielkje. You are a hero. Zo zie je maar weer, biologie is ondoorgrondelijk en kanker een kameleon. In onderzoeken lijkt keto de gevreesde cachexie te kunnen omkeren, in het echt wordt het soms alleen maar erger, QED. Heb je Dr Nasha Winters brein al eens gepicked? Zij is tamelijk geniaal op dit terrein. En een gaaf wijf.

     Fijn te horen dat het relatief goed met je gaat en tot de 28ste!

    • Tije zegt:

     Hey Hielkje, wat een heftig verhaal zeg, jeetje. Knap hoe je ermee om gaat. Ik hoop voor je dat je weer bent aangedikt / aangesterkt. Groet!

    • Hielkje zegt:

     Melchior, ik ga je blog misbruiken!
     Ik inmiddels al 5 dagen bij Csaba Toth en Zsofia Clemens (van http://www.paleomedicina.com) in Hongarije. Mijn tumormarker was enorm gestegen en op de CT-scan was het e.e.a. aan metastasen te zien. Ik zit nu officieel (volgens de standaard protocollen) in de palliatieve fase!
     Het is geweldig hier! En het mooie: ze zien zeker perspectieven en dat is dan weer mooi. En dat alles binnen een week.

     Mijn hulpvraag: ik ben opzoek naar een leverancier van volledig grasgevoerd of biologische hart, hersenen en nieren van beesten op 4 poten. Zonder toevoegingen en in onbewerkte staat. Nou ja, malen mag!
     Natuurlijk ga ik bij thuiskomst mijn biologische slager vragen. Maar ik wed niet zo graag op een paard! Ik heb inmiddels door dat hersenen niet makkelijk gaat worden. Vandaar mijn hulpvraag: wie weet zo’n leverancier?

    • james zegt:

     Just read about your horrible experience. Sterkte klinkt wel erg mager. Geen idee wat je door maakt. De mensen van: https://www.puregraze.com/ in Overijssel kunnen je waarschijnlijk helpen. Zitten in de buurt van Den Ham

    • Gert van der Hoek zegt:

     Hielkje: misschien heeft Aalvink het: https://www.aalvink.nl/ .

     Deze heeft zeker hersenen: https://www.slagerij-islamcentrum.nl/producten/orgaan-bijproducten/

    • Marietsebiel zegt:

     Hoi Hiekje, jij mag dat MM’s blog (niet-mis) gebruiken 😀
     Hij zei het zelf: You are a hero !. Vind ik ook ❤

     De schotse hooglanders zitten in Groningen Kaleweg 13
     9865 TC Opende.
     Zij waren op de AHSNL in Groningen en hadden er een stand. Zij verkopen runderlever en kippenlever in de webshop. Verder niet. Maar zij hebben een kleinschalige slager in de buurt, die voor hun slacht en uitbeent.
     Jullie kunnen toch proberen of deze slager voor jou de organen wil achterhouden.
     Omdat zij in de buurt wonen en jullie via persoonlijk contact wellicht dat kunnen bereiken.

     Kop d'r veur Hielkje !!!

     https://schotsehooglanders.nl/grasgevoerd-natuurvlees/

    • Hielkje zegt:

     Dank dame en heren!

  • Jo tB zegt:

   Tja, weer een geval van wat ik al meerdere keren beweerd heb: we geven onbewust een “eigen interpretatie” aan het paleo dieet. We doen altijd onze eigen versie van een dieet, of het Atkins, South Beach, Low Carb, Paleo, Keto, enz is. Vandaar altijd de vragen, valt dit (vul product in) onder paleo? Past dit binnen keto?

  • Gert van der Hoek zegt:

   Wat te denken van het afdanken van olijfolie en kokosolie door de dominee in de rechte leer in Zalaszentgrót, Hongarije?

   • james zegt:

    Die zit in een grot? Nou en? Grotten en hol bewoners zijn niet meer van deze tijd. Hebben die nog volgelingen?

    • Gert van der Hoek zegt:

     Dat denk ik wel James, ze bereiken (af en toe?) zeer mooie resultaten?
     Het is inderdaad de vraag of Paleo nog van deze tijd is. Aan de ene kant helemaal niet. Aan de andere kant: misschien wel meer dan ooit?

     https://www.paleomedicina.com/en

    • james zegt:

     Heel interessant Gert. Wat nog mooier is, en misschien even belangrijk: het zijn een heel aantal vrouwen. En natuurlijk wat in Hongarije kan, is misschien in Noord Amerika niet mogelijk.
     Het feit dat kanker aangepakt kan worden met een ketogeen dieet begint natuurlijk ook hier aardig volgers te krijgen.

 37. Verplichte kost (sluit aan op bovenstaande input):

 38. Marietsebiel zegt:

  The fabulous
  “Peter Attia – Reverse engineered approach to human longevity”
  Gepubliceerd op 25 nov. 2017

  • james zegt:

   Thanks Mariet. Quite enjoyable talk. If watched on Youtube it is followed by another talk on the same topic. An interview by Prof dr Rhonda Patrick with Dr. Eric Verdin on Ketogenic Diet Longevity, Beta-Hydroxybutyrate, HDAC Inhibitors & NAD+

 39. Marietsebiel zegt:

  Oei, nou staat hij er twee keer James, Eric Verdin bedoel ik.

  Peter Attia is echt leuk. Zoals hij gewoon een krijtje neemt en op het bord kalkt. Je ziet op die manier hoe hij ‘ze’ allemaal op een rijtje heeft, zo goed te volgen. Een ouderwetse schoolmeester.

  Nou dan ook maar even een grappenmaker Ken Berry:

  Doctor Admits KETO is Worst Diet in the world

  • james zegt:

   Oeps! Niet gezien. Maar geeft niet zo veel. De interviews van Rhonda zijn altijd informatief. Ze heeft een behoorlijk goeie wetenschappelijke standing anders kreeg ze nooit zo veel interssante en vaak leiding gevende figuren.

 40. Gerlinde zegt:

  Ik vond nog een filmpje van een paar journalisten die paleo-etende mensen uitlachen.

 41. Gert van der Hoek zegt:

  Interessant: over een maandje een boek uit van Valter Longo: “The Longevity Diet”.
  Ja, er moet natuurlijk “dieet” bij van de uitgever, zo gaat dat.

  https://www.amazon.nl/dp/B073XY7CHW/ref=docs-os-doi_0

 42. Deze link over ketogeen dieet komt van Jaap Seidell. Voor iedereen hier natuurlijk gesneden koek, zo niet ketogeen, maar toch leuk.

  https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2669724

 43. Marietsebiel zegt:

  Over Paleo !

  Van: “Arthur De Vany
  12 uur ·
  The evidence is mounting in favor of the Paleo Diet. Dr. Sarrah Ballantyne, The PaleoMom assembled these 19 studies and elegantly summarizes them. I reviewed her new book, Paleo Principles, and called it a complete and needed statement of the science and application of Paleo. You don’t need to read anything else in my opinion.

  There is now abundant comparative work on the Paleo Diet that demonstrates that it essentially dominates other diets in health benefits and in achieving a good looking body. Sarah’s summary is your guide to these scientific studies.

  Paleo Diet Clinical Trials and Studies ~ The Paleo Mom
  A growing number of scientific papers have been published on the topic of Paleolithic nutrition talking about the Paleo-style diet reducing risk factors.
  THEPALEOMOM.COM ”
  https://www.thepaleomom.com/paleo-diet-clinical-trials-studies/

 44. Jo tB zegt:

  Misschien hier niet op zijn plaats, maar wel zeer belangrijk om er nota van te nemen:

  https://skepsis.nl/dick-bijl/

 45. Gert van der Hoek zegt:

  Toch zijn er artsen en onderzoekers die beweren dat diabetes genezen kan worden: “From Diabetes Care to Diabetes Cure” en dat niet alleen: “The solution provided for type 2 diabetes is translatable to other lifestyle-related disorders”. Vers van de pers.

  Groningen was de verzetshaard, de victorie begint in Leiden?

  https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2017.00381/full

  • Jo tB zegt:

   Het kan wel bekend zijn in Leiden, maar het sijpelt niet door naar de huisartsen zodat het bij de patiënt komt. Is het al bekend bij de gezondheidsraad die de behandelprotocollen uitvaardigt? De huisartsen en in hun kielzog diabetesverpleegkundigen behandelen diabetes volgens de richtlijnen van de gezondheidsraad: dat betekent pillen en/of insuline voorschrijven. Dieetadvies om je lijfstijl te veranderen? Als je nog steeds volgens de schijf van vijf dieet moet houden, zitten we nog in de middeleeuwen.

  • Wim zegt:

   Ik ga zorgen dat het wel doordringt. Ik ben het nu aan het vertalen. Ik heb er slides en een uitzending van de radio bijgezet en ik hoop er nog een Jip en Janneke versie van te kunnen maken. Och had ik de kunst van het schrijven zoals Melchior hem had dan wat zou ik ze het leven zuur maken onze vrienden van big farma, big food and big wereldvernietigers voor het belang van Wallstreet. https://www.jeleefstijlalsmedicijn.nl/wetenschappelijk-aangetoond-diabetes-genezen-met-leefstijl-als-medicijn/

 46. Miek zegt:

  Hmmpf. .. ik ben een Crohner, 37 jaar oud. Ben een aantal jaar strikt AIP gegaan, maar bepaald niet symptoomvrij geraakt of in remissie geraakt. En ik heb meer Crohners her en der ter wereld gesproken met dezelfde ervaring. Het werkt niet voor iedereen, er zal toch nog ergens een onvermoed addertje onder het gras zijn.

 47. Faraday zegt:

  Veel wegen naar Rome want er is niet één kanker exact gelijk hetzelfde bij auto-immune aandoeningen, veel verschillen onderling, oorzaken of triggers niet echt duidelijk, een voorbeeld:
  http://www.leefbewust.com/2015/nieuws/ogen4.html
  Ik weet het, weleens dubieuze site maar het is om de vertaling van het wetenschappelijk artikel te doen.
  Zelf ben ik al 18 jaar zwaar reuma (RA) patiënt. Ik ben na het stoppen van tarwe, sigaretten, laat slapen, alcohol kortom het verslavende en slopende leefstijlgedrag drastisch buiten gekieperd op een bepaald status quo gekomen, ik bedoel van een dreigende rolstoel naar een remissie zoals ze dat in medische termen noemen. De verbeteringen bij mij zijn vooral voelbaar aan het dagelijks nuttigen van een grote portie vette vis, dat ervaar ik vanaf een week wel of niet..

  • james zegt:

   Dikke Duim. This was one sick sick lady for more than ten years until she started an elimination diet keeping only meat and veggies. She is now 24 and completely free of her autoimmune issues and a regular student at Ryerson. But it takes a lot to convince the sceptics.

   • Das mooi, Faraday! Hier een relevant stukje uit het geweldige Joe Rogan interview met Jordan Peterson (een omfietspodcast van je welste).

    • james zegt:

     !!!!!!!!!!!!!!!!!
     Bekijken dat intervieuw.

    • Inderdaad, James!!! Ik neem aan dat jij ook Shawn Baker volgt? De n=1’en die zijn beweging genereert zijn bijna uncanny… Zouden er ook negatieve ervaringen zijn?

    • james zegt:

     Ik volg hem niet maar hij is me niet onbekend. Ben zelf niet zo gecharmeerd van een echt carnivoor dieet, al moet ik zeggen dat we wel elke dag zo’n beetje vlees eten. Dus ik hou hem in de gaten Ben er niet zo heel erg zeker van dat het geldt voor iedereen. Maar dat is heel persoonlijk. Geen idee. Het is trouwens ook m.i. het idee van Shawn Baker: “Nutrition is a very difficult thing”. Ik geloof niet dat hij het zonder meer adviseert. Eigenlijk ook de mening van Peterson. Die is heeeel voorzichtig met dit soort adviezen. Vraag van Steve Belkin: Would you suggest Mikhaila diet to some of your patients? “Never; I’m a clinical psychologist” but he does allow at the end that he is willing to relate the N=1 Wij zijn bijzonder gesteld op onze greens,sla met zuurkool, broccoli sprouts, enz. Vond het interview met Mikhaila Peterson erg duidelijk. Zeker voor de sceptici. De grote scepticus zat er naast. Haar vader Jordan. Wij zijn hier aardig bekend met Jordan Peterson. Heeft eigenlijk constant trammelant met de overheid, met universiteits bestuur. Maar zijn colleges zijn stampvol. Jong en oud, maar veel jongeren.

 48. james zegt:

  Schoot me een ander binnen. Misschien interessant voor mensen die proberen over te schakelen. Je kent waarschijnlijk het verhaal van Esmée La Fleur, niet helemaal verschillend van verschillende anderen die we hier wel kennen, Denise Minger, Chris Masterjohn
  https://zerocarbzen.com/about-me/

 49. marcel zegt:

  Gefeliciteerd!

 50. Martin zegt:

  Ik heb zelf ook meegedaan met de carnivore month van Shawn Baker. Het enige effect wat het op mij had was dat het probleem van geïrriteerde kaakspieren in zijn geheel verdwenen was. Met mijn (soft)paleo voedingswijze was dan niet gelukt. Hij probeert op de site http://meatheals.com/ alle n=1 verhalen bij elkaar te krijgen. Toch wel fascinerend wat voor het effect het bij mensen heeft.

 51. Faraday zegt:

  Mhm, oude wijn en nieuwe zakken:
  https://www.gelderlander.nl/de-vallei/met-dieet-adhd-te-lijf-medicijnen-niet-meer-nodig~a02bea4d/
  Volgens mij gewoon academisch jargon voor eliminatie dieet maar dat klinkt dan weer zo kwak?

 52. Martijn zegt:

  Artikel: “Koks moeten de eetcultuur veranderen” in door Esther Bijlo in Trouw 2 maart 2018
  https://www.trouw.nl/groen/koks-moeten-de-eetcultuur-veranderen~a4132faf/

  Yummie! Vers geoogste kimiriwormen, rijk aan eiwitten (zie de foto bovenaan het Trouw artikel).

  “Kwal met een vulling van knolselderij. Het is echt lekker, verzekert kok en sociaal geograaf Lars Charas. Het is het eten van de toekomst. Net als snackballetjes van suikerwier, kruidig gebakken geitenboktestikels en zilte aardappels. Wil de wereldbevolking ‘blijven eten’, dan zal het voedselpatroon drastisch moeten veranderen, is de stelling van Charas’ boek ‘Blijven eten’.”

  Heeft heel veel weg van Paleo, vinden jullie ook niet?

 53. Elizabeth zegt:

  https://nos.nl/artikel/2221333-diabetes-2-kan-worden-omgekeerd-door-aanpassing-leefstijl.html
  Quote: “Volgens Luca is het belangrijkste dat je geen koolhydraten meer moet eten: geen brood, aardappelen, pasta enzovoorts meer, en bijvoorbeeld meer groente, vlees, eieren. “Ik vind dat helemaal niet moeilijk. Er is nog heel veel lekkers over.”

  Huisarts Nynke van der Zyl is medisch eindverantwoordelijk voor het programma. Zij zegt: “Het is nadrukkelijk geen afval-programma, geen crash-dieet. Je leert je voeding aan te passen door er zoveel mogelijk koolhydraten uit te halen. En de resultaten zijn fantastisch.”

 54. Jo tB zegt:

  Gisteren kocht ik een liter biologische melk bij de Lindenhoff kraam, en op het etiket stond een word dat ik niet kende: Gethermiseerd.
  Googlen dus.
  Ik kwam o.a. op deze site terecht.
  http://wdeheij.blogspot.nl/2014/02/alleen-onbehandelde-melk-is-rauwe-melk.html

  En onderaan las ik ineens:

  PS lees ook dit artikel en vooral de reactie op het blog van Melchior Meijer.

  https://melchiormeijer.wordpress.com/2014/01/28/hoe-gaat-het-eigenlijk-met-joris-driepinter/

  Alle wegen leiden weer naar Melchior !!

  • Hans zegt:

   Uiteraard kom je uit bij Melchior Jo 😉

   Heb de link naar Wouter de Heij niet gelezen , maar waarom melk drinken van een koe wat bedoeld is voor een kalf ? Weet dat je die leeftijd ontgroeid bent inmiddels , en niet zijnde kalf 😉

   Wat men zoal doet met melk ontgaat me………., behalve dat het uiteraard om geld draait .

   Groet , Hans

   • Jo tB zegt:

    Ik ben niet zo fanatiek in de leer, dus af en toe zal ik een spijbel moment hebben. Het ging me niet om het melk maar om een woord dat ik niet wist na te pluizen en zo via vreemde omwegen het cirkeltje rond krijgen.

 55. Hans zegt:

  De vraag is natuurlijk zal de grootse fietsenmaker hier ook bij zijn ? 😉
  https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=wm#inbox/163339fd8026ad25

 56. Hallo? Bandoeng. Ja moeder, hier ben ik. Hallo? Hallo?

  • Alex zegt:

   Hey Melchior! De ‘verloren’ zoon en ambachtsman… 😉

   Je schrijfsels worden node gemist, maar als jij gelukkig bent is het goed zo.

  • willem zegt:

   Zo, eindelijk…
   Heb je weer tijd en energie om in deze wereld van voedingshypes en -commercie nuchtere en evolutionair logische stukjes te schrijven?
   Zou fijn zijn, Melchior!!

  • james zegt:

   Je kunt fietsen repareren wat je wilt, kwijt raken doe je de bug nooit. Vroeg of laat komt het weer boven drijven. Ik zie het meer als een retraite. Of het nuchter en logisch wordt? Misschien, het principe van eerst tot tien voor je man in elkaar slaat. Bezinning.
   Succes, ik knoei wel eens wat met fietsen. Vooral als de derailleur net niet goed is afgesteld.

  • Aldert zegt:

   Original lyrics
   ’t Kleine moedertje stond bevend

   Op het telegraafkantoor
   Vriendelijk sprak de ambtenaar: “Juffrouw
   Aanstonds geeft Bandoeng gehoor”
   Trillend op haar stramme benen
   Greep zij naar de microfoon
   En toen hoorde zij, o wonder
   Zacht de stem van haren zoon

   Ik hoop dat je niet net als in het lied aan het einde van deze reacties van je zes lezers de pijp uit gaat!!
   Groeten uit la douce France!

 57. Gert van der Hoek zegt:

  Hallo Melchior, alles goed daar in Bayern? Nog een leuke Biergarten bezocht? Beetje inburgeren natuurlijk? En uridine op peil houden… 😀

 58. jan van woudenberg zegt:

  Mooi zo, even een teken van leven Melchior. Tenminste nog 5 lezers over zo te zien….Je bent voor ons nog lang niet vergeten, gelukkig ligt er nog een prachtig archief van blijvende waarde. Ik hoop wel je nog vaker te horen, zien of tegen te komen.
  Inburgeren aldaar? Toch geen paleo-asiel?? Dat wil je toch niet??. Er kunnen daar in Bayern vast wel wat insuline- resistente buikjes weg gewerkt worden!
  Mocht je toch in een Biergarten vertoeven dan kun je wellicht beter appelcider proberen, daar krijg je geen bierbuik van…… Wij hebben de eerste productie onderweg.
  Met groeten uit Groningen.

 59. Corrien zegt:

  Yessss, hij is er nog

 60. Dank voor de leuke reacties!!! Hartverwarmend dat jullie nog af en toe hier kijken. Mijn leven is inderdaad totaal veranderd en ‘for the better’, moet ik eerlijk zeggen. Na nu bijna een half jaar als full time bike mechanic (klinkt net effe lekkerder dan fietsenmaker, lol) te hebben gewerkt, weet ik hoe waanzinnig toxisch een zittend, voornamelijk cerebraal bestaan is, alle trucs als standing desks, work outs, etc ten spijt. Ik wil echt nooit meer terug naar de journalistiek of welk ander met de menselijke toestand incompatible, degeneratief beroep ook.

  Zoals James terecht zegt, de brandende belangstelling voor all things biology gaat nooit weg, is zelfs groter dan ooit geworden. Gelukkig moet ik een eindje fietsen naar de werkplaats en op dat stuiterende crosstochtje door het bos langs een spoorbaan luister ik lezingen en podcasts als nooit tevoren. Die leiden weer naar de meest geweldige recente papers. Nu ik gewend ben aan het fysiek veel actievere leven en ’s avonds niet meer om acht uur als een zombie in bed stort, keert de drang om die informatie in duidelijk Hollands te gieten full force terug. In de winter wordt rustiger en komt er meer vrije tijd, dus please stay tuned :-).

  Ik ben ontzettend blij dat ik dat boek nog niet geschreven heb, lol;

 61. Wil zegt:

  Wat goed, zeg.! Ik ben blij voor je dat je nieuwe bestaan zo goed bevalt. Ik kijk wel reikhalzend uit naar jouw ‘vertaling’ van de diverse podcasts en lezingen. Kan haast niet wachten 😄

 62. Marcel Crok zegt:

  https://peterattiamd.com/domdagostino/
  Hi Melchior, rij maar een rondje om dan voor deze :))))

 63. Gert van der Hoek zegt:

  Ook Csaba Tóth had de ziekte van Crohn (en diabetes, hoge bloeddruk, eczeem en raai-es-wat: geen last meer van….). Lezenswaardig interview met Tóth: https://www.evolutamente.it/the-interviews-of-evolutamente-csaba-toth/

  Een glimp van de mens achter de ouderling 😀 .

 64. valhalla zegt:

  Je was serieus over fietsenmaker worden? Dat had ik niet achter je gezocht. Fietsenmaker wel, maar serieus zijn erover niet 😉 Ik mis je nuchtere en tegendraadse posts maar (bijna twee maanden na dato, kom hier ook niet elke dag) doet het me deugd te lezen dat je het zo naar je zin hebt. Tot je weer wat typt hier -ik blijf hopen daarop- lees ik The Awakened Ape van Jevan Pradas. Het haalt het niet bij jouw blog natuurlijk 😉 maar heb er een paar keer hardop om moeten lachen en dat is meer dan ik kan zeggen van de meeste paleoblogs en -boeken. Fietsenmaak-ze in elk geval 😉

 65. Gert van der Hoek zegt:

  Brandnieuw artikel van Muskiet en Pruimboom. Centrale thema : “intermittent living”, dwz. je blootstellen aan “uitdagingen in de omgeving” , zoals “intermittent cold, heat, fasting and hypoxia, together with phytochemicals in multiple foodproducts”. Zulke invloeden kunnen werken als een vaccin tegen chronische aandoeningen.

  http://naturafoundation.nl/index.php?objectID=18517

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s