Wijze raad van een ouwe, seksistische cardioloog

 

Afbeelding 4

Bij de research voor het Mosselbaai project kom ik af en toe juweeltjes tegen van ouwe, helaas meestal zelfs lang overleden dokters. Uit de documentatie die deze soldaten in de loopgraven van de dagelijkse klinische praktijk hebben achtergelaten, blijkt glashelder dat het paleowiel vele malen is uitgevonden en met succes is toegepast, lang voor meer contemporaine pioniers als Boyd Eaton en Loren Cordain het in de mainstream literatuur wisten te smokkelen. Cardioloog Blake Donaldson was zo’n zelfdenkende dokter. Ik heb beslag weten te leggen op zijn boek Strong Medicine, een prachtige, zeer politiek incorrecte verzameling klinische waarnemingen. Het boek is overigens dankzij Google (en via HighSteaks) gewoon te downloaden.

Eén passage uit zijn hoofdstuk over overgewicht wil ik jullie niet onthouden. In de eerste plaats omdat de dokter zo fantastisch fout en seksistisch is dat het anno 2016 fors op de lachspieren werkt (wat nooit kwaad kan), in de tweede plaats omdat het zo’n mooi pleidooi is voor Strong Medicine, voor de realiteit dat biologie niet met zich laat spotten en dat de zachte heelmeesters van Voedingscentrum en Wageningen stinkende wonden maken.

Daar gaan we.

Overgewicht is niet simpeler of ingewikkelder dan zo. De basisprincipes zijn van toepassing op alle vormen van overgewicht, maar de details kunnen variëren al naar gelang de mentaliteit van het individu. Laten we eens kijken wat je het best kunt doen met een minder intelligente, emotioneel onstabiele obesitaspatiënt. Het lijkt erop dat je de wetten in dat geval op net zo’n arbitraire manier moet voorschrijven als Mozes deed.

Mevrouw Blankenship was een dikke jonge vrouw met twee kinderen. Gedurende de anamnese barstte ze verscheidene malen in snikken uit. Wat geen goed teken is, want emotionele instabiliteit voorspelt problemen. Ze had kennelijk goede aanleiding om te veronderstellen dat haar man vreemd was gegaan met een hele serie secretaresses, want ze overwoog echtscheiding. Het lichamelijk onderzoek toonde niets meer dan overgewicht en de verwijde pupillen en snelle hartslag die gepaard gaan met een labiel zenuwstelsel.

Met in het achterhoofd het gegeven dat patiënten slechts 5 procent van een mondeling advies begrijpen, bel je als arts je assistente en dicteert een brief. Deze patiënte was er onder de zorg van diverse andere artsen niet in geslaagd ook maar een kilo kwijt te raken. Het was duidelijk dat hier een andere, minder subtiele aanpak op zijn plaats was.

“Beste mevrouw Blankenship,

Uw diagnose luidt:

  • Eenvoudig overgewicht
  • Nervositeit

Uw gewicht van 190 pond is 54 pond te hoog. U mag maximaal 3 pond per week afvallen, anders zit u straks met grote lappen losse huid. Dit betekent 18 weken van gruwelijke inspanning van uw kant. De meeste vrouwen – en u bent één van hen – hebben slechts twee problemen. Behoren ze inclusief kleding 136 of 130 pond te wegen? U bent het type dat 136 pond mag wegen en ik draag u op daar te zijn op de vierde dag van september. Wat betreft uw huwelijk, onthoud u dit: u zult nergens komen in dit leven als u de feiten niet onder ogen ziet.

U bent degene die een man met een spiedend oog trouwde. Een polygame neiging is vermoedelijk erfelijk. Als u na het huwelijk uw knappe uiterlijk verliest, kunt u slechts één ding verwachten. (…) Uw echtgenoot schijnt in vele opzichten een rechtschapen man te zijn. Ik adviseer u uw uiterste best te doen om zijn aandacht te winnen, door weer fysiek aantrekkelijk te worden. Niets anders zal werken. Bedenk wat er gebeurde in de Romeinse Senaat, vele eeuwen geleden. Twee jaar lang debatteerden de senatoren over de vraag of vrouwen überhaupt enige hersenen hadden. Cicero schijnt op een gegeven moment een eind aan de kwestie te hebben gemaakt door te zeggen: ‘Heren, wat doen we met dit vraagstuk? Ik stel voor zover mogelijk weg te blijven van advocaten en aan het werk te gaan.’

U gaat uw eigen overtollige vet verbranden in de vlam van vet vlees. U heeft vijf vijanden, allen even sterk.

  • Geen 30 minuten aan één stuk te wandelen voor het ontbijt, tenzij het regent of sneeuwt
  • Meelproducten
  • Zout
  • Suiker
  • Alcohol

Pak het probleem op de volgende manier aan. Regel uw eigen wekker en zet die zo dat hij afgaat 45 minuten voor uw man opstaat. Sta uzelf acht uur of minder in bed toe. Neem 15 minuten om u aan te kleden voor uw wandeling. Draag in de winter een skipak en indien nodig een lange onderbroek. Wanten zijn beter dan handschoenen. Koop bij een ijzerwarenhandel een politiefluitje en draag dat duidelijk zichtbaar rond uw hals. Draag geen handtas, want u wilt niet worden beroofd. Wandel vervolgens 30 minuten zonder te stoppen. Denk niet dat u de eerste tien minuten gewicht verliest. Het werk gebeurt in de laatste 20 minuten.

Zorg dat u bij thuiskomst 15 minuten kunt besteden aan het bereiden van het ontbijt van uw man en kinderen. Ontbijt daarna zelf.

Gedurende 18 weken en 378 opeenvolgende maaltijden eet u niets anders dan twee dubbele ribstukken lamsvlees en een demitasse van zwarte koffie zonder melk en suiker. Drink tussen de maaltijden door een afgemeten hoeveelheid water. Drie glazen tussen ontbijt en lunch en drie glazen tussen lunch en avondeten. Het laatste glas drinkt u uiterlijk om vijf uur.

Als u niet thuis luncht, bak dan ‘s morgen vier in plaats van twee ribstukken. Laat er twee koud worden en verpak ze in aluminiumfolie. Eet 18 weken lang niet in een restaurant. Als u na het eten van twee stukken vlees nog honger heeft, kunt u net zo veel extra vlees nemen als u wilt. Maar u mag geen extra koffie. Koffie bevat een minieme hoeveelheid zetmeel. En elke vorm van zetmeel maakt het in uw huidige toestand lastig om gewicht te verliezen. Uw voorouders leefden van een miljoen tot achtduizend jaar geleden uitsluitend van het vetste vlees dat ze konden bemachtigen en water. Zij leven voort in u en u dient hetzelfde te doen als zij deden.

U ontlast wellicht slechts één of twee keer in de eerste week, drie keer in de tweede week en dagelijks in de derde week. Doe hier niets aan, behalve extra vet bij het vlees eten als u na drie weken nog niet dagelijks ontlast.

Ik wil u op het spreekuur zien na de eerste drie dagen en vervolgens iedere veertien dagen tot uw gewicht is genormaliseerd. De reden dat ik u zo vaak wil zien is dat de meeste mensen zoals u op de vijftiende dag eten beginnen te stelen, tenzij ze worden gecontroleerd door een arts.

Doe uw best om geen domme fouten te maken. Als het braden van vlees voor ontbijt u misselijk maakt, knijp dan gewoon uw neus dicht. Mocht u toch een maal missen, eet dan in elk geval het daaropvolgende maal.

Uw meel en suiker dagen zijn voorbij voor de rest van uw leven. Als u één specifiek iets de schuld moet geven van uw zorgen en problemen, is het die snee toast die u altijd bij het ontbijt at. Geen brood meer voor u en dat betekent geen enkele soort brood. Hoe donkerder het is, hoe slechter het lijkt te zijn. Biscuit voor diabeten, crackers, volkoren brood, gebak, Ry Krisp, wafels, pannenkoeken, sandwiches, de meeste dressings (meel), instant soepen (meel), cakes en taartbodems behoren biologisch gezien allemaal tot dezelfde categorie. Ze moeten uit uw leven verdwijnen, voor eens en altijd.

Laat we eens kijken hoeveel ballen u heeft!”

De arbitraire aard van deze brief behoeft enige uitleg. Ze was van het emotionele type. De orders die ik haar gaf dienden exact te zijn, zonder enige ruimte voor misverstanden.

Het was een nogal harde manier om zo’n lief meisje aan te pakken. Maar het werkte. Het gezin is gelukkig, tegenwoordig. Toen ze het gewicht van 136 pond bereikte wist ze haar man zelfs zo ver te krijgen om in een winkel op Fifth Avenue een nieuwe garderobe voor haar te kopen. Ze behield haar gewicht moeiteloos toen ze later ook wat fruit aan haar simpele maaltijd toevoegde.

Vrouwen doen er goed aan geen frontale aanval op hun man in te zetten. Bijna iedere goede man zal zijn nekharen overeind voelen springen als een vrouw tot een frontale aanval overgaat. Vrouwen worden verondersteld hun doelen te bereiken met diplomatie en met charme als dat niet werkt.

Ha, ha, ha, ha, ha.

Dit boek verscheen in 1962 en biedt een fascinerend kijkje in Donaldsons praktijk in het New York van de eerste helft van de vorige eeuw. In essentie laat hij zien hoe een nogal streng paleodieet – hij begint meestal met vlees/vis en water en heeft een opmerkelijke, mogelijk terechte argwaan voor groenten – spectaculaire resultaten geeft bij overgewicht, hartproblemen, artritis, diabetes, slagaderverkalking, hoge bloeddruk, galstenen, allergieën, maagklachten, huidklachten, spataderen, et cetera. Mits patiënten het een kans geven, natuurlijk. Wat me aanspreekt, is zijn directheid. Dan doel ik niet op de onzin die hij spuit over de vermeende plichten van de vrouw en wensen van de man, maar op de botte, in your face manier waarop hij duidelijk maakt dat je de biologie als nietige mens niet af kunt snijden. Dat je niet verwonderd moet zijn wanneer een soortvreemde voeding vanaf de middelbare leeftijd met een beetje pech problemen geeft die het leven er niet vrolijker op maken. Gerda Feunekes van het Voedingscentrum zei onlangs in het vakblad voor journalisten zonder te worden bevraagd dat wetenschap gelijk is aan consensus. Verder naast het doel kon zij niet schieten. De klinische praktijk, ‘afwijkende’ maar consistente waarnemingen, kleine studies met enorme effecten en de n=1 bank informeren ons beter dan de ‘beste’ mega trials, zoals ook Professor Noakes geregeld zegt. Het publiek – journalisten natuurlijk uitgezonderd – begint dit in te zien. Wen er maar aan, mevrouw Feunekes.

De overkoepelende hypothese die uit mijn hinkelende research en communicatie met deskundigen opdoemt, ziet er ongeveer als volgt uit.

  1. Aan alle moderne ziekten ligt een haperende energiehuishouding ten grondslag, in de vorm van te weinig of slecht functionerende mitochondrieën.

2. Deze mitochondriële disfunctie zit upstream van alle symptomen en pathologie die we in verband brengen met Metabool Syndroom, inclusief hyperinsulinemie en afwijkende Kraft patronen. Dit zijn markers van het eigenlijke probleem.

3. De mitochondriële disfunctie wordt op zijn beurt veroorzaakt door een milde metabole endotoxemie.

4. De metabole endotoxemie is weer het resultaat van overbemesting van de flora in de dunne darm. Als je pech hebt ook door de universeel als gezond omschreven wateroplosbare vezels. Ik vrees dat een subgroep van de populatie niet goed tegen groenten kan. Fruit is minder problematisch, omdat het vezelarmer is en omdat de suikers erin onmiddellijk aan de circulatie worden afgegeven en nauwelijks als meststof voor een zieke flora kunnen dienen. Resistant starch? O my. Eigenlijk zou ik die post moeten weghalen. Itsthewooo – die ik inderdaad ook ervaar als een sessie van Metallica, Aldert – lijkt in deze gelijk te krijgen. Geen goed idee. De opwinding was voorbarig en het paleoperspectief had dat kunnen voorspellen, wat Willem overigens ook deed 🙂 .

Oude onderzoeken maken melding van een zo goed als steriele dunne darm als ‘de normaal’. Tegenwoordig worden deze bepalingen in twijfel getrokken, omdat vrijwel niemand een steriele dunne darm heeft. Ik denk dat de bepalingen van toen correct waren, maar dat in de huidige populatie vrijwel geen individuen meer voorkomen die geen overbemeste en dus onnatuurlijk omvangrijke (lees toxische) dunnedarmflora hebben.

Vlees/vis en water is voor veel mensen zeer waarschijnlijk een snelle weg uit de metabole endotoxemie en naar optimale gezondheid, maar natuurlijk meestal ook een brug te ver. Onze perceptie verdraagt dit idee niet.

Nogmaals super bedankt voor alle reacties op het voor peiling gepubliceerde concept hoofdstuk. Ik heb ze allemaal nauwkeurig gelezen en zal er mijn voordeel mee doen. Zoals ik de reacties al zei, had de uitgever respect voor mijn beslissing alleen verder te gaan. Het voelde enigszins weird om zo’n kans te laten gaan, maar het is de enige manier. Moedig voorwaartsch!

Ik wens iedereen een fijne grilavond. En vergeet AHS 2016 niet!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

550 reacties op Wijze raad van een ouwe, seksistische cardioloog

  1. Aldert zegt:

    Er lucht niets beter op dan de waarheid zeggen/SCHREEUWEN!
    En als men niet wil luisteren is Metallica zeer rustgevend 😉
    Bij de volgende vleespakketten zal ik tegen de slager zeggen dat hij het vet er op moet laten en mee snijden. Ik kan mijn klanten toch geen mager grasgevoerd vlees verkopen en ze met een glimlach vertellen dat dit het beste is wat ze kunnen krijgen?

    Errug leuke post Melchior!

  2. kurt zegt:

    En weer iets om te proberen?
    Enkel vette vis en vlees met water… zou dat de mitochondriën weer laten werken? Of is dit proces onomkeerbaar? Bijkomend….dit dieet was volgens mij voor een “gezond” persoon die enkel aan overgewicht leed en nog geen symptomen van diabetes of andere ziekten had?
    Hoe krijg je met dit dieet genoeg vitaminen (zoals K2 uit je vorig artikel) binnen als je geen groenten eet? Onze voorouders hadden ook geen supplementen tot hun beschikking.
    Of zien we hier iets over het hoofd?

    • Kurt, soms is diabetes type 2 omkeerbaar in de zin van herstel van glucosetolerantie en normalisering van insulinerespons. Meestal – althans voor zover ik het kan overzien – helpt een leefstijlinterventie echter alleen om het probleem te managen. Een diabeet die op een low carb dieet normoglycaemisch is maar na enkele glucosebelastingen diabetische glucosewaarden blijft scoren, blijft technisch gezien een diabeet. De kern van het probleem bij diabetes type 2 zit hem in disfunctie van de mitochondriën van de alfacellen, die glucagon maken. Ze horen het insulinesignaal (van de naastgelegen betacellen) niet goed meer en blijven ongeremd glucagon uitspugen, waardoor de bloedsuikerspiegel onherroepelijk te hoog wordt. Mitochondriën kunnen regenereren, maar in hoeverre dit bij lang bestaande diabetes type 2 mogelijk is weet ik niet.

      Wat ik wel weet is dat de interventie die Donaldson op zijn patiënten losliet niet riskant is. Goeie vraag over K2. Het spul zelf zit in veel soorten vlees, maar als ik Maastricht goed interpreteer is de conversie van K1 naar K2 in de targetweefsels belangrijker.

      • kurt zegt:

        Merci voor de reactie…
        Te zien wat je lang bestaande diabetes noemt. 5 jaar geleden bij mij geconstateerd. en reeds 2 jaar op Paleo voedingspatroon.. met kaas en nog af en toe yoghurt …..dus semi paleo 🙂

      • Gert van der Hoek zegt:

        “Mitochondriën kunnen regenereren”? Gaan we opzoeken, ik ben geen expert maar ik kan me voorstellen dat Mitochondriën zichzelf kunnen kopiëren – als vervanging – en ook in aantal kunnen toenemen. Dat levert meer energie op. Ik kan me ook voorstellen dat de Mitochondriën van de beste kwaliteit het eerst en het meest gekopieerd worden. Maar slechte herstellen en dus in kwaliteit laten toenemen ? Kweenie. Ik vermoed dat alles wat je kwijt raakt, niet meer terug komt.

        Je zou wel de omstandigheden waarin ze functioneren kunnen verbeteren, dan kan ik me voorstellen dat ze beter gaan functioneren, de processen lopen dan beter.

        • Marietsebiel zegt:

          Hoi Gert … en allen.
          Hier is een heleboel te vinden over Mitochondrial Metabolism door Patrick Schrauwen, PhD is a professor of Metabolic aspects of Type 2 Diabetes Mellitus at the NUTRIM school for Nutrition and Translational Research in Metabolism of the Maastricht University Medical Center (MUMC).

          Hij zegt ‘t, ze kunnen verbeteren ! Dat geeft hoop 😀
          ” Mitochondria, the cell’s powerhouses, are essential organelles in all cells relying on aerobic metabolism to maintain cellular ATP (=energy) levels necessary for all vital processes in the cell and human body. Healthy mitochondria are characterized by a large capacity to generate energy, while keeping reactive oxygen species production controlled. Furthermore, over the last decade it has become increasingly clear that mitochondria are not single organelles, but combine into tightly regulated, dynamic networks that are constantly built, renewed and subjected to quality control mechanisms . To maintain proper mitochondrial morphology and overall function, dysfunctional parts of mitochondria can be split off (fission) and degraded via a process called mitophagy. Furthermore, new functional mitochondria can fuse with other mitochondria (fusion) in order to adapt to changes in cellular energy demand”
          verder lezen, hier onder in de links.

          https://www.dmrg.nl/research-projects/mitochondrial-metabolism/
          http://www.cell-symposia-exercisemetabolism.com/conference-speakers/bio-schrauwen.asp
          http://www.medicalfacts.nl/2016/05/25/patrick-schrauwen-ontvangt-prestigieuze-prijs-diabetesonderzoek/

        • Sorry, bedoel mitchondriële biogenese. Vervangen van verrotte mito’s door nieuwe. Ketose geeft aanmaak van meer kleinere, explosievere mito’s.

        • Gert van der Hoek zegt:

          Dank voor de links Mariet, ik had Schrauwen nog niet ontdekt, hij lijkt goed bezig te zijn.

          Ja, ik denk ook dat je mitochondriën veel beter kunt laten functioneren. Paleo-achtig lijkt de eerste keus, voor wat betreft voedsel (en “lifestyle”). LCHF en Mediteraan kan ook, maar pas op die zuivel: dat is een duivel… En wil je wat extra’s doen: calorierestrictie en/of vasten en/of keto op zijn tijd, daar komen de mitochondriën helemaal van bij.

          Op de een of andere manier is de stress van bewegen/sporten ook goed voor je mitochondriën, paradoxaal zou je zeggen, want hoe harder ze moeten werken, hoe meer vrije radicalen in het rond vliegen: oxidatieve stress. Maar toch; alleen hier niet overdrijven.

          En niet te vergeten: ontspanning vinden door regelmatig bidden, yoga of meditatie, net wat je wilt. Aantoonbaar goed voor je mitochondriën:

          http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3641112/

          Nou ja: noem het hele rijtje maar op: prettig sociaal netwerk, bioritme (circadian rythm) enz.

    • Kurt, het idee dat je met een menu dat exclusief bestaat uit vlees en zeebanket te weinig vitaminen en mineralen zou binnenkrijgen is invoelbaar, maar volstrekt niet waar. Zie ook de link naar de post die ik aan Christel gaf.

    • jacco zegt:

      En hoe zit het met de AGE’s. Als ik lees wat de zero carbe community eet moeten ze hier toch ook ladingen van binnen krijgen. Dat is natuurlijk aan te passen door min of meer rauw vlees te gaan eten. En waarom hebben we amylase die onze koolhydraten vast af breekt/ opknipt. En zouden alle omnivoren het dan eigenlijk beter doen op vlees alleen en zijn we eerder groente tolerant dan dat we ze nodig hebben? Deze voortschrijdende inzichten houden ons in iedergeval weer van de straat 🙂

  3. Christel zegt:

    Zeer fijn artikel! Was het dan de scheepsbeschuit die mensen scheurbuik gaf? Hadden ze het niet gekregen als ze (verse) vis hadden gegeten? Ik heb toch angst mijn groente te laten staan om dezelfde redenen die Kurt noemt.

  4. Christel zegt:

    Een kennis van mij, een behoorlijke volle dame, was een keer 10 kilo afgevallen in een paar weken tijd. Op tonijn. Uit blik. En water. Nu eet ze weer ‘gewoon’ en dat is haar aan te zien. Zelf merk ik dat ik afval op vis, ghee, kokosolie, olijfolie en eieren. en wat bladgroenten en een tomaat her en der. Zodra er zuivel bij komt stopt het afvallen en kom ik langzaam weer aan. In eerste instantie verlies ik volgens mij veel vocht dat er ook weer zo bij zit als ik zuivel eet. Jammer, zo dol op kaas. Niet voor elke dag dus.

  5. Gert van der Hoek zegt:

    Fantastisch verhaal, die ouwe dokter was goed bezig. Mooi verteld Melchior, heel mooi.

    En ja: de mitochondriën: “it’s all about the mithochondria”, dat kan niet genoeg gezegd worden; ik ben bezig met het boek “Life – The Epic Story of Our Mitochondria”, buitengewoon leerzaam.

    Mijn menu bestaat voor een flink deel uit groenten, ca 6 tot 8 ons per dag, is voor mij de basis van bijna elke maaltijd. Is inderdaad nog een dingetje dat ik op mijn lijstje heb om nader te onderzoeken: in hoeverre “moet” groente en fruit?. Anti-oxidanten opschroeven lijkt niet zo zinvol te zijn, leer ik uit het mithochondriën boek. Ik weet niet hoe ik dat moet rijmen met wat Terry Wahls ontdekt heeft. Voorlopig bevalt die hoeveelheid groenten mij prima. T’is gewoon lekker. 🙂 .

    MIthochondriën hebben diverse compensatie mechanismen tegen onheilen van buitenaf, maar die werken tot op zekere hoogte. Overbelaste mitochondriën knappen op door vasten, zo interpreteer ik dat.

    • Mitochondria rule the world 🙂 . Vermoed dat ik er niet aan ontkom er een apart hoofdstuk aan te wijden. Ze zouden eigenlijk zelfs in de titel moeten terugkomen. Een biologieboek schrijven zonder diep in te gaan op de mitochondriën is als een boek over autotechniek maken zonder een woord over motoren 🙂 .

      Ik eet ook verschrikkelijk veel groenten. Maar, het cirkeltje is weer eens rond, als ik er objectief naar kijk, vraag ik me af of het eigenlijk wel zo okay is.

      Inderdaad, antioxidanten werken averechts! Het eventuele gunstige effect van bijvoorbeeld cacao zit hem in de lichte giftigheid. Hormese. Niet voor niets worden radiologen en radiolaboranten als groep vijf jaar ouder dan vergelijkbare cohorten 🙂 .

      • J. Boer zegt:

        Geen groente! Had ik dat niet eerder gezegd, paar jaar geleden? Zie ook Dr. Georgia Ede….Groentewinkel=little shop of horrors

        • Ha! Reken maar dat ik me J. Boer herinner 🙂 . Ik weet nog niet of het echt voor iedereen geldt, maar begin te vrezen dat degenen die geen hinder ondervinden gewoon zwijnen, net als de vele mensen die met brood en pasta 90 worden.

  6. Jacco zegt:

    Ehmmm, ook geen groente meer, zullen mijn kinderen leuk vinden. Die nemen mijn dieet tips dan nooit meer serieus. Ook kan het bierviltje dieet weer wat overzichtelijker en moet er flink gevast gaan worden in de wereld om al die monden “verantwoord” te gaan voeden met vlees en vis. Ik neem aan dat je er in het boek dieper op ingaat of heb je alvast wat literatuur die ons/mij kan voorbereiden op deze schok… Leuk trouwens alweer een tweede blog binnen een maand!

    • Tije zegt:

      Jacco, naar mijn idee dat produceren van vlees en vis duurzamer is dan groente en fruit, mits in een permacultuur gehouden.
      Achterliggende idee is dat landbouw voornamelijk aan de natuur onttrekt, waar veeteelt ook nog iets teruggeeft (mest). Grootschalig gebruik van pesticiden en kunstmest in de landbouw onderstreept dat natuurlijk alleen maar.

  7. Annemieke Akker zegt:

    Nou, ik hoor graag als iemand die dit gaat uitproberen. En natuurlijk ook wat de gevolgen zijn.

  8. bert zegt:

    Nee we komen er niet uit. Ook Paleo blijkt een fata-Morgana.. Het blijkt allemaal een waan….idee/gedachte.
    Was ik wellicht de enige die dat aardappelzetmeel op aanraden van Melchior nog volgde.. Ben ik daar ook niet meer overtuigt van want Melchior schrijft het nu af. Ook weer de waan van de dag.
    Kookte vandaag nog speciaal een zak andijvie bij de lasagne van de aldi… Ook mis, groente

    Is toch weer een puntje voor Ray Peat. Hij wilde dat met gif verzadigde vezelrijke groente niet vreten. Hij zeefde de sinaasappelsap nog.. Absoluut zonder die drek. Alleen plantmateriaal eten dat van onder de grond komt.. Niet dat wat zichzelf beschermd heeft tegen elke bek van en zoogdier..

    Nou ja, ik geef er toch al niet te veel om. Alles met mate. Dan mis ik tenminste niks.

    • Jaha Bert, nu weten we het wel 🙂 . Overigens heb ik nooit expliciet aangeraden resistent zetmeel te nemen, alleen gewezen op het fenomeen en de mogelijkheid om er mee te experimenteren.

      Alles met mate is ook een idee, een gedachte en zeer waarschijnlijk de grootste waan van allemaal. Doen die maten van je in de keet het allemaal nog lekker, na hun veertigste? Of zijn het nog jongens?

      Weet jij trouwens iets over steigerbouw? Ik wil uit de journalistiek en steigerbouwer lijkt me een te gekke switch. Ik zou dan die opleiding in Rotterdam gaan doen. Alleen, zouden ze ook oude mensen aannemen in the real world?

      • bert zegt:

        melchior,.. wat ik schrijf is wel waar.. Het artikel van “itsthewoo” lezende over de gelijke effecten als RS en azijn… azijn zijnde een shortcut.. Het laastste halfjaar heb ik geen augurken gegeten die ik normaal door de eieren heen meebakte.. Misschien/wellicht had dat een ander mentaal besluit als grondslag en is dat in een automatische gewoonte overgeslagen.. Maar misshien deed het AZM de augurken overbodig maken.. You never know.

        Wat betreft de broodeters.. Nee, de een is 50 jaar geworden. Die is pure kracht en fitheid. De ander is 40 en rank als een turfgraver. Maar dat zijn ze dan ook. Volledige melkveebedrijven met 80 melkkoeien en een stal vol vleeskalveren.. En dan een aannemersbedrijf ernaast voor in de daguren tussen melken overdag !!! That’s different cook dan een kantoorbaan aan de koffieautomaat en in de kantine. En 7 kinderen gemiddeld.

        Wat betreft steigerbouw en werken in de bouw. Ik ben zelf 46 jaar en werk af en toe bij een aannemer bij de bouw van huizen, stallen, mestputten en carports.. Als ik zo dan een stel ingeroepen zzp-metselaars voor een paar dagen help dan willen ze mij meteen het hele jaar elke dag mee hebben. De hele week wordt haast gesmeekt om mee te gaan naar de volgende klus..

        Maar nee.. Ik spring alleen af en toe bij. Het hele jaar afbeulen in betonblokken en stenen.. Niet graag. Wel een goede fysieke job als je geen rugklachten hebt. Metselaar dan niet zo… Beter opperman zijn. Zwaarder maar meer beweeglijk.

        • Dank, Bert! Ik ga me echt concentreren op het steigerbouwen. Het is een mooie combinatie van fysiek bezig zijn en geconcentreerd nadenken. Buiten, bovendien! Ik doe die basiscursus, probeer wat mensen te leren kennen en bied me in eerste instantie tot een paar maanden gratis aan als leerjongen om te zien of ik geschikt ben en om het in de praktijk te leren. Doel is natuurlijk heel goed te worden, maar de tijd zal moeten uitwijzen of dat er in zit.

        • bert zegt:

          Dat is wel een goede switch of afleiding met al dat gefocussed zijn op gevaarlijke glucose-moleculen in je aders.

          Dan duik je er later weer fris in.

          Neem je dan ook een broodtrommeltje mee ?? Of ga je werken op vastendagen.

          En neem dan op vrijdag maar vrij.. Of bedenk wat je dan op nationale bouwvakkers “”vrijdag-snackbar-dag”” besteld in de snackbar !!

  9. Hans zegt:

    Hier maar weer eens gelezen https://zerocarbzen.com/

    Zojuist mijn dagelijkse azm , 40 gram met wat gemalen kombu naar binnen gegoten daarna m’n sole …….. Moet dus maar niet meer begrijp ik , vanwege overbemesting van de darmflora .
    Iemand die nog tig pakjes azm wil overnemen ? ;-))

    Komische cardioloog , haha , mooi stukje weer Melchior.

  10. Frans zegt:

    Zag pas een leuke documentaire, waaruit naar voren kwam dat er in verschillende delen van de wereld groepen zijn die buitengewoon gezond zijn terwijl ze heel verschillende diëten hebben. Wat ze gemeen hebben is dat het eten onbewerkt is…………….

  11. DirkvB zegt:

    Mooi stuk, Melchior.
    Denk zelf dat we in leven konden blijven door op vele terreinen flexible te reageren op omgeving.
    Mensen kunnen van alles omdat ze het kunnen- kijk maar naar wat ze allemaal anders eten.
    De !Kung voeding uit de Kalahari bestaat voor 68% uit vet; en de traditionele voeding van de West-
    Afrikaan bestaat voor 80 % uit koolhydraten, en beiden zijn slank en zonder welvaarts ziekten.
    ( Watve 2013)
    Hierop aansluitend een interessante , zojuist geplaatste studie in Hindawi.com/journals/bmri/aip/
    6935123. The ” Study of Origin “

  12. Paula zegt:

    Wat blijft voeding een zoektocht. Ik gebruik iedere dag 20 gram AZM, voel mij er goed bij. Toch even ermee stoppen om te zien of dat effect heeft. Leven op water en vlees heb ik ook over gelezen en spreekt mij aan. Wel eens twee dagen geprobeerd, niet volgehouden. Nu ik meer vet en vlees eet, eet ik minder groente. Tijd voor een water en vlees experiment in de zomervakantie.

    Op de website van zerocarbzen.com staan juist de verhalen van mensen van alles mankeerden. Door deze manier van eten vallen ze niet alleen af, er verdwijnen ook allerlei fysieke én psychische aandoeningen. Lees het verhaal van Amber, die last had van een bi-polaire stoornis.
    http://www.empiri.ca/2014/11/experiences-of-five-year-carnivore-part.html

    Uiteindelijke gaat het erom dat je je prettig voelt bij de manier van eten die je kiest. Lees: voldoende energie, goed slapen, gewicht waar je je prettig bij voelt. Alleen vrees ik dat de meeste mensen op HCLF niet meer weten wat ‘je goed voelen’ betekent.

    • Amber is tamelijk geniaal. Vermoedelijk heeft ze gelijk als ze zegt dat sommige mensen gezond blijven ondanks de bacterieflora in hun dunne darm en niet dankzij. Velen zijn niet in staat het onderscheid te maken tussen de dunne darm en de colon.

      http://www.ketotic.org/2013/11/similarities-between-germ-free-mice-and.html

      Maybe some of the health benefits a ketogenic diet are due, not just to the diet being low in digestible carbohydrate and thus leading to ketosis, but also to being low in indigestible fiber and thus starving certain gut bacteria.

      Or, to phrase the same hypothesis differently, maybe one mechanism by which a glycolytic or high-fiber diet causes health problems is that it feeds harmful gut bacteria, and the presence of those bacteria causes the health problems.

      If that hypothesis were true, it would imply that if you are eating a low-carb diet, then including a lot of low-carb vegetables would feed these hypothesized harmful gut bacteria and reduce some of the potential health benefits of a low-carb diet.

  13. Tije zegt:

    Geweldig mooie vondst Melchior! Behalve de denigrerend seksistische benadering van dit heerschap, uiteraard….;-)

    Maar; it’s all about the mitochondria! Gelukkig dat ik al en eind in die richting zat en haast geen groente en minimaal fruit tot mij nam.
    In plaats daarvan eet ik vrijwel dagelijks ‘whole food’ uit de zee, zoals (zure) haring, makreel, sardines, kabeljauwlever en tonijn. Om de variatie erin te houden eet ik daarnaast vrij veel eieren en varkensworst. Die laatste is lekker vet, kom je een heel eind op. En daarnaast is het ook niet al te duur, uiteraard 😛
    Ik supplementeer magnesium, want ik heb het idee dat ik daar beter op sport. Maar of dat echt nodig is, dat weet ik eigenlijk niet. Volek & Phinney raden om die reden groene groenten aan, maar ik kan me niet voorstellen dat dit in vroeger tijden dagelijkse kost is geweest. Het is slechts beperkt beschikbaar gedurende een jaar en daarnaast amper houdbaar.
    Vorige week gedroogd zeewier gekocht bij de AH, voor de noodzakelijke jodium. Om die reden slik ik ook Kelp-pillejtes, te koop bij de Tuinen. Ik zou me nog meer willen verdiepen in zeegroentes. Daar geloof ik meer in.

    Wanneer ik 4 a 5 dagen strikt strikt op bovenstaande voeding leef, dan voel ik me echt knetter helder van geest. Beter kan bijna niet. Mijn inspiratie hiervoor is trouwens ‘Inger Liese’ geweest. Zij is een keer genoemd in de comments, volgens mij in de blog over AGE’s. Jack Kruse schreef een artikel over haar. Ze eet ‘raw paleo’, met veel zeevoedsel, orgaanvlees en ook gefermenteerd vlees (strong meat).

    Twee voorbeelden van disfunctionerende mitochondria in mijn directe omgeving: ‘night terror’ en hartfalen. Bij de eerste is er sprake van slecht werkende mitochondria in de hippocampus – naar het schijnt het geval bij alle vormen van epilepsie. Bij de tweede is er sprake van een overvloedige aanlevering van glucose aan het hart, waar de mitochondriën 30% minder energie uit kunnen halen, met als gevolg dat het hart onvoldoende kracht kan leveren.

    ‘Eet vet!’ is voor mij het adagium.

  14. Tije zegt:

    Heet van de twitterpers! Een Nederlands onderzoek van Maastricht University, gepubliceerd op 2 maart 2016 en getiteld:
    “Vegetarianism, low meat consumption and the risk of lung, postmenopausal breast and prostate cancer in a population-based cohort study”

    De conclusie:
    “Vegetarians, pescetarians and 1 day per week meat consumers did not have a reduced risk of lung, postmenopausal breast and overall prostate cancer compared with individuals consuming meat on a daily basis after taking confounders into account.”

    Een veel interessante bevinding, die niet in de vraagstelling past:
    “After adjustment for confounders, individuals consuming meat 1 day per week were at a 75% increased risk of advanced prostate cancer compared with 6–7 days per week meat consumers (95%CI 1.03–2.97).”

  15. Veel vlees, veel vis. water en een paar glazen wijn. Meer heb ik niet nodig. Nog iets met teveel eiwitten?

    • Nee, de hysterie rond eiwit is volgens mij ongegrond. Is dat echt alles wat je eet? Echt waar?

    • kurt zegt:

      Ha… zou ik ook wel willen proberen… maar durf niet goed denk ik.
      Sinds bij mij diabetes type 2 werd vastgesteld ging dat ook gepaard met te hoge LDL en te lage HDL. En tot nu toe krijg ik die cholesterol niet onder controle. Raar…
      Ook daarom denk ik dat ik dit niet zo goed durf… met een ziekte moet je mijns inziens ook niet teveel experimenteren… kan snel fout lopen ook vrees ik.
      Ook bijkomend het gebrek aan voldoende vitamines…. wat is er nu van aan? En hoeveel is voldoende?
      Ik wil geen supplementen slikken… dat deden ze vroeger ook niet… dus waar ligt het aan? En hoe kom jij aan je vitamines als je niets van groenten eet? Noten?

      • Tije zegt:

        kurt,
        Runderlever bevat veel meer van elke vitamine dan in een groente of fruit voorkomt. Runderlever bevat daarnaast ook vitamines die in groente en fruit niet voorkomen. Check de tabel in dit artikel: http://chriskresser.com/natures-most-potent-superfood/

        Juist wanneer je ‘low carb paleo’ gaat verbeter je je LDL, HDL waardes en ratio. Werk van Jeff Volek en Steven Phinney laat dat ook zien. Bekijk bijvoorbeeld deze video van Jeff Volek waarin hij dat uitlegt (rond 26:00): https://www.youtube.com/watch?v=tC_qBC1EEvw

        Ik ben zelf het levende voorbeeld in deze. Rond december 2015 bloedwaardes laten testen. Mijn LDL was 4.8. Dat is extreem hoog wanneer je daar “regulier” naar kijkt. Onder de 2.5 zou optimaal zijn en boven de 3.5 hoog. Ik zit bijna de helft hoger.
        Maar, ik weet inmiddels dat de LDL-waarde op zichzelf niet interessant is. Het gaat om de grootte van de deeltjes, de LDL-P. Wanneer je veel kleine deeltjes hebt, dan heb je – ondanks een lage waarde – een verhoogde sterftekans. Het hebben van veel grote LDSL deeltjes geeft juist een beschermend effect. Bij mij is het zeer waarschijnlijk dat mijn LDL vooral uit grote deeltjes bestaat.

        Mijn HDL was ook extreem hoog, 2.25 waar boven de 1.5 al zeer hoog is. De helft hoger dan zeer hoog dus :-). Ik kan dus wel zeggen dat ik zeer goede cardiovasculaire bescherming geniet. Is het niet van mijn LDL danwel van mijn HDL.
        De LDL/HDL ratio was 2.3, wat ook goed is. Ik denk om die reden dat de bedrijfsarts mijn cholesterolwaardes niet eens ter spreke heeft gebracht.

        Afsluitende nog een artikel uit de NY Times. Hierin legt de auteur uit dat alle suikers vrijwel hetzelfde zijn, ongeacht de bron waarvan ze afkomstig zijn.. Dr. Aseem Maholtra voegt hieraan toe dat suiker de HDL verlaagt en triglycerides in het bloed verhoogt.
        http://mobile.nytimes.com/blogs/well/2016/06/08/is-sugar-really-bad-for-you-it-depends/?referer=https://www.google.co.uk/

        • kurt zegt:

          Tije,
          Bedankt voor je info. Ik weeg mijn eten al een tijd niet meer, maar momenteel zit ik tussen 20 en 50 gram koolhydraten. Bij mij blijven mijn bloedwaarden slecht. Ook de triglycerides .
          Daarom dus dat ik overweeg om volledig basic te gaan. Zal misschien aan de kaas of de salami (grass fed) liggen? Of aan de Griekse yoghurt dat ik af en toe nog eet. Wie zal het zeggen, heb al veel geprobeerd maar heb nooit geprobeerd om alles ineens te schrappen en van daaruit te kijken wat mijn lichaam wel of niet verdraagt. Wat ook wel een impact zal hebben is het feit dat ik na mijn accident nog niet heb kunnen sporten fietsen of intensief te trainen. is toch al 1,5 jaar geleden. In juli begin ik er weer aan en hopelijk houdt de rug het 🙂

  16. Hansepans zegt:

    Melchior, leuk om weer een paar nieuw posts te lezen. Wat is nu precies het probleem van RS? Groei van verkeerde bacterieën? En de positieve effecten (boterzuur, vitamine K) zijn nu niet meer waar? Jammer, dan heb ik wat uit te leggen in mijn omgeving 😦

    Verder: voorheen kon je de nieuwe reacties onder de vorige reacties lezen, nu vind ik de antwoorden overal tussendoor. Ik weet dat deze discussie eerder heeft gespeeld…Wil je aub de traditionele manier van weergeven weer instellen? Bij voorbaat dank!

    • Hansepans, kennis evolueert 🙂 . Daar komt bij dat RS vrijwel zeker niet voor iedereen problematisch is. Ik kan me echter goed voorstellen dat het bijzonder problematisch wordt wanneer het het ecosysteem in de dunne darm gaat voeden.

      Ik heb de reacties tot 4 niveaus nested gemaakt om in de draad over het concept hoofdstuk iedereen persoonlijk te kunnen bedanken. Daar ben ik nog niet mee klaar, dus ik laat het nog even zoals het nu is.

    • セレネ zegt:

      Hm, ik vind het persoonlijk prettiger om nested comments te lezen 😛 Is overzichtelijker als je later alle comments wil teruglezen, anders is het meer zoeken welk antwoord bij welke vorige opmerking hoort…

  17. Jo tB zegt:

    Upstream van mitochondriële disfunctie zit het circadische ritme. Als je biologische klok(ken) niet goed functioneerd, hapert de rest ook. Dit mis ik het verhaal.

    http://science.sciencemag.org/content/342/6158/1243417

    http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0112811

    http://www.northwestern.edu/newscenter/stories/2013/09/circadian-clock-is-key-to-firing-up-cells-furnace.html

  18. Christel zegt:

    Momenteel bezig met banting sinds ik ‘De real meal revolutie’ in huis heb. Skip ik dus vanaf vandaag ook nog wat groente van de groene lijst gedurende de komende weken om te zien wat er gebeurt. Nu ik veel meer vet eet, voel ik me stukken prettiger. Verzadigder. En toch wat meer energie. Anders.

    AZM heel kort gedaan. Kreeg een ontzettend droge huid ervan en mijn slijmvliezen van ogen, mond en dergelijk werden heel droog.

    Professor Noakes heeft het in de DRMR over de appestaat.
    Stel dat de appestaat alleen vet kan registeren. en mogelijk ook eiwit. Dat zou betekenen dat koolhydraten er ongezien langs glippen en onze appestaat foppen. Uiteindelijk wellicht zelfs slopen. Misschien breng ik het niet helemaal goed onder woorden, maar hopelijk begrijp je wat ik bedoel? Zou dat kunnen? Wat weet iemand wat meer over de appestaat?

    Verpakten onze voorouders hun vette vlees in ‘groene bladeren’ met als doel om ze schoon te houden van zand en houtskool. En toen ze die groente begonnen te eten…

    • Tije zegt:

      ‘Appestaat’, dat woord kende ik nog niet. Maar ik begrijp helemaal wat je bedoelt hoor. Dit heeft hier ook de revue gepasseerd, maar dan onder de noemer van leptine, maar ook gedachtengoed van Ian Spreadburry..
      Het is volgens mij niet zo dat koolhydraten ons foppen, maar eerder dat ze gewoonweg niet noodzakelijk zijn voor ons lichaam. Volgens mij dat het lichaam daarom ook geen begrenzing geeft, want het rekent simpelweg niet op koolhydraten. Het lichaam ziet het misschien wel als voedsel, maar dan van bijvoorbeeld de categorie ‘eenmalige meevaller, om direct te verbranden en het overschot voor de vetreserves”. Of een andere categorie is dat het je net een beetje extra power geeft bij het sporten (en dan bedoel ik niet ‘carb loading’).

      • Christel zegt:

        Tije, ja, leptine ken ik. Speelt misschien ook wel een dergelijke rol. Maar het idee dat koolhydraten voor de appestaat onzichtbaar zijn houd me ook bezig.

        Wanneer ik een eetlepel puur vet eet in de vorm van roomboter of kokosolie word ik lichtelijk misselijk. Wellicht gaat het sein van de appestaat op rood: genoeg!

        Maar wanneer ik diezelfde lepel roomboter binnenkrijg in de vorm van, laten we zeggen de arretjes cake van mijn moeder vroeger (roomboter, ei, cacao, suiker en gebroken mariakaakjes), dan smaakt dat naar meer. Ik lust dan nog wel een paar plakjes.

        Als ik een (warme) chocoladeshake neem, recept zoals beschreven in DRMR, met wat xylitol als zoetmaker, krijg ik dat zelfde misselijkmakende gevoel en voel ik het sein van de appestaat letterlijk op rood springen.

        Warme shake is denk ik beter, want het effect nog sterker, omdat het vet dan machtiger wordt. De eerste dag denk je ‘ha, lekker!’ en neemt net wat te veel. Maar de volgende dag herinnert je misselijkheid je er wel aan dat je minder moet nemen. Tenzij je er koolhydraten in gooit. Dan wordt het minder machtig, Zo lijkt het. Zoiets.

      • Christel zegt:

        Tije, jij kijkt meer naar de energiedichtheid en hoe het lichaam deze energie opslaat. Ik zoek naar wanneer je lichaam zegt: STOP! GENOEG!. Dat deel is stuk bij velen. En dat deel zou die appestaat kunnen zijn. En die gaat wellicht stuk door koolhydraten. In een benzineauto moet je ook geen water gooien of suiker. Dat.

        • Met ‘appestat’ doelt Noakes op het eetlustregulerende centrum in (met name) de hypothalamus. Ik vermijd dat onderwerp, omdat koolhydraten in reductionistisch onderzoek meer verzadigen dan vet. Eiwit verzadigt het meest. De prakrijk laat zien dat mensen op een redelijk paleodieet spontaan zo’n 300 kcal/dag minder tot zich nemen. Hoe dat komt weet niemand. Een mogelijkheid is het gedocumenteerde remmende effect van diverse componenten in tarwe op leptinereceptoren.

  19. Folkert zegt:

    Vlees van wild is niet vet.

  20. Amber O’ Hearn:

    “The first is a curious small study from 2002 in the British Journal of Nutrition. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12064344 The point of the study was to see if the anti-oxidants in green tea have a positive effect on oxidative markers of stress. In order to make sure the effect was coming from the tea, they removed all fruits and vegetables (except potatoes and carrots) from the subjects’ diets. The researchers didn’t find any long-term effects from the green tea extract, but they did notice something interesting. The removal of flavonoid containing elements of the diet did improve those markers. A “decrease in protein oxidation, in 8-oxo-dG excretion and in the increased resistance of plasma lipoproteins to oxidation in the present study points to a more general relief of oxidative stress after depletion of flavonoid- and ascorbate- rich fruits and vegetables from the diet, contrary to common beliefs.” In other words, it appeared in this study that not eating fruits and vegetables was better for the participants than eating them. If nothing else, this must give one pause.”

    http://www.empiri.ca/2012/11/are-vegetables-good-for-you.html

  21. Laatste voor vandaag. Groenten bevatten veel salicylzuur. Niet zo fijn voor de mitochondriën, de motoren van het leven…

    Discussion: The effect of salicylates on mitochondria respiration has not been adequately studied, especially in a physiologically relevant in-vivo setting. In this study, we investigate the in vivo effect of salicylates on cardiac mitochondrial respiration. We were able to demonstrate that oral administration of therapeutic doses of sodium Salicylate profoundly inhibits overall state 3 mitochondrial respirations. Interestingly, we observed minimal alteration in mitochondrial state 4 respiration, which suggests that the known effect of salicylates as uncouplers of oxidative phosphorylation as described by numerous other investigators is a product of in-vitro treatment of mitochondria with salicylates.1Understanding the exact mechanism of action of salicylates is crucial in determining whether the cardiac protective effect of salicylates is primarily due to platelet inhibitory activity or due to alteration of cardiac metabolism. Furthermore, the belief that the primary cellular mechanism of salicylates toxicity is uncoupling of oxidative phosphorylation appears to be due to direct treatment of mitochondria with salicylates.

  22. Geertje Boon zegt:

    Beste Melchior,
    Wij zitten met de familie in de afrondende fase rondom mijn moeder en dan stuur ik je mijn feedback op je hoofdstuk, ook al heb je je besluit al genomen.
    Ik doe dit omdat ik van elk berichtje van jou geniet en inspiratie op doe.
    Dankjewel
    Geertje Boon

    Geertje Boon
    geertjeboon56@hotmail.com

    Verstuurd vanaf mijn iPhone

  23. Christel zegt:

    Melchior Meijer zegt:
    juni 7, 2016 om 8:43 AM
    Met ‘appestat’ doelt Noakes op het eetlustregulerende centrum in (met name) de hypothalamus. Ik vermijd dat onderwerp, omdat koolhydraten in reductionistisch onderzoek meer verzadigen dan vet. Eiwit verzadigt het meest. De prakrijk laat zien dat mensen op een redelijk paleodieet spontaan zo’n 300 kcal/dag minder tot zich nemen. Hoe dat komt weet niemand. Een mogelijkheid is het gedocumenteerde remmende effect van diverse componenten in tarwe op leptinereceptoren.

    DirkvB zegt:
    juni 6, 2016 om 8:18 AM
    Mooi stuk, Melchior.
    Denk zelf dat we in leven konden blijven door op vele terreinen flexible te reageren op omgeving.
    Mensen kunnen van alles omdat ze het kunnen- kijk maar naar wat ze allemaal anders eten.
    De !Kung voeding uit de Kalahari bestaat voor 68% uit vet; en de traditionele voeding van de West-
    Afrikaan bestaat voor 80 % uit koolhydraten, en beiden zijn slank en zonder welvaarts ziekten.
    ( Watve 2013)
    Hierop aansluitend een interessante , zojuist geplaatste studie in Hindawi.com/journals/bmri/aip/
    6935123. The ” Study of Origin “

    Melchior, ik denk dat ik snap wat je zegt. Maar wat Dirk opmerkt fascineert me al mijn hele leven. Dat de een goed gaat op X en de ander juist op min X. Kan het niet zo zijn dat de ene mens dus goed draait op meer vet en de ander op meer carbs? Dus dat de appestaat dan ook verschillend reageert? En was er ook nog onderscheid gemaakt tussen man en vrouw reactie in dat onderzoek?

    Eiwit verzadigd het meest, maar te veel eiwit kan zich omzetten in glucose. Dus dan lijkt vet me logischer dan groente en fruit. Groente en fruit werd dan misschien voornamelijk als medicijn gebruikt?

    Nog bedankt voor die andere link, ben hem aan het lezen maar er komt steeds wat tussendoor.

  24. Ik krijg de indruk dat sommige mensen nogal in de war raken van dit stukje en deze discussie. Niet doen! De basis is macronutriënt neutraal (Lindeberg) paleo en als je het prima doet met bergen groenten en knollen, houden zo! Dit is een flink aantal cijfers achter de komma. Ik hou de mogelijkheid open dat sommige mensen gezond zijn en blijven ondanks bergen plantaardig voedsel en niet dankzij. En dat pad exploreer ik. That’s all 🙂 .

    • Christel zegt:

      Wij kijken graag met je mee! Ben je al begonnen met het nieuwe experiment? Ben weer benieuwd naar alle n=1 verhalen hier.

      Ik ga het in juli uitproberen, een maandje op vis en eieren en goede vetten, en zo min mogelijk groente. Wel mijn bulletproof koffie met wat cacao. 😉 En ik denk ook wat belegen geitenkaas. Die is onweerstaanbaar. En kokosroom en kokosmelk. Anyways, ik minder een maand mijn groente drastisch. Immers, als je alles tegelijk skipt, dan weet je nog niet waardoor je veranderingen voelt. 🙂

      • Paula zegt:

        Ik ben deze week begonnen. Cold turkey met water, water met vers citroensap en verder vlees, vis en beetje boter. Hiervoor at ik redelijk Paleo met groente en bijna geen fruit met af en toe een uitstapje naar een frietje en chocolade. Dat verlangen bleef helaas.

        Ervaring tot nu toe: na 24 uur misselijk, wat overging met meer water drinken. Tot nu twee dagen andere ontlasting, meer diarree en lichter van kleur met stank :-(. Ik geef sportlessen aan senioren en dat is tot nu toe goed vol te houden. Ik eet ’s morgens eieren met wat vlees, gebakken in boter ( 250 – 300 gram) met een kop koffie. Tussen de middag een hapje vlees van ongeveer 50 gram als ik daar zin in heb (mijn partner eet dan een warme maaltijd met groente) en ’s avonds nogmaals een maaltijd met vlees en kruiden (500 gram). Vermoeidheid valt tot nu toe mee en de behoefte om tussendoor te eten is er niet.

        Mijn motivatie is om helder te zijn in mijn hoofd en voldoende energie te hebben voor de dingen die ik wil doen. Verder geen ernstige aandoeningen (zover ik weet), behalve eczeem (wat momenteel niet aanwezig is) en een loopneus in de herfst en winter.
        Sinds ik op kamers ging wonen (26 jaar geleden) had voeding mijn interesse wat varieerde van vegetarisch eten, Ayurvedisch, raw food (na twee weken gestopt omdat ik dizzy werd en zo slap als een vaatdoek), Paleo, Low Carb en nu project zero carb.
        Ik ben benieuwd wat het mij gaat brengen en wie zijn of haar ervaringen wilt delen.

        • Christel zegt:

          Paula: Ik ben deze week begonnen. Cold turkey met water…

          LOL
          Kan ik je volgen op Facebook?

  25. Stillewillie zegt:

    Heel interessant allemaal! Ben ook wat aan het lezen gegaan op zerocarbzen.com. Maar zonder groente (kan natuurlijk wel wat minder) en een beetje fruit wordt het wel heel beperkt. En ik doe het goed op ‘normaal’ paleo met af en toe wat kaas. Ik kan het altijd nog in gedachten houden voor als het wat minder gaat met de gezondheid. Toch?

  26. kurt zegt:

    Jan Peter van Doorn zegt:
    juni 6, 2016 om 10:23 AM
    Veel vlees, veel vis. water en een paar glazen wijn. Meer heb ik niet nodig. Nog iets met teveel eiwitten?

    Het spookt al een paar dagen onder mijn hersenpan… Dus Jan… enkel vis en vlees. Mag ik daaruit concluderen dat je geen enkele groente, geen fruit, waarschijnlijk ook geen paddestoelen of noten eet? Indien dit zo is, dan waarschijnlijk ook geen olie uit groenten en fruit (olijfolie, cocosolie, walnootolie, lijnzaad, koolzaad…..)
    Heb de voedingsmiddelentabel er eens bijgehaald…. Bijna elke vis of vleessoort bevat meer eiwitten dan vetten. Daarom interesseert me het wel hoeveel eiwitten je dagelijks ongeveer consumeert 🙂
    Ben dit verder aan het uitzoeken om misschien zelf eens te experimenteren.

  27. Als altijd een genot te lezen en nu dubbelop met het lompe maar rake stuk van Blake Donaldson. Gelijk de pdf gedownload, lijkt me een echte aanrader. Was me trouwens al opgevallen dat de beste boeken al decennia geleden geschreven zijn.

  28. Paula zegt:

    @ Christel: volgen op FB is prima. Je vind mij op Paula de Visser. Jouw verzoek zal ik accepteren. Leuk om ervaringen uit te wisselen.

    • Christel zegt:

      Paula, jij bent al een stap verder dan ik. Ben net begonnen met het bantingdieet. Goddank vond ik de Nederlandse vertaling hier 🙂

      Gisteren een spiraalsnijder gewonnen bij de FB van DRMR met mijn avocado tonijn creatie. Mijn column van vandaag gaat daar ook over. Ben heel benieuwd hoe het je vergaat op enkel vlees. Ik eet dat nooit maar met vis zou het ook prima kunnen. Tot aan de andere kant 🙂

    • Christel zegt:

      uhm, heb je nog een hint? Er zijn nogal wat Paula de Vissers op FB. 😉 Of zoek mij op door Cosijn toe te voegen 😉

  29. Christel zegt:

    Hierbij mijn column in de Amigoe (Arubaanse editie) met een verwijzing naar deze site van MM 🙂
    @justspreadingtheword
    http://www.bigbangexpress.com/columns/de-real-meal-revolutie/#comment-1874

  30. Paula zegt:

    Hoi Jacco, dat is prima. Stuur maar een FB verzoek naar Paula de Visser Haps.

  31. Paula zegt:

    Is deze dame al een keer voorbij gekomen?

  32. Alex zegt:

    Een omfietspodcast over kanker

    Georgia Ede reageerde zelfs op Melchiors blog in januari 2013… en deze video is hier al meerdere keren gelinkt.

  33. Alex zegt:


    Mood and Memory: How Sugar Affects Brain Chemistry- Georgia Ede, MD


    Histamine Intolerance, Why Freshness Matters’ – Georgia Ede, MD

    Deze zijn van 2016. 🙂

    En voor Paula & co nog de link naar haar blog: http://www.diagnosisdiet.com/blog/ hier ook al vele malen gedeeld dankzij Dirk, Mariet en anderen.

  34. Paula zegt:

    Dank Alex, mooi voer om straks te bekijken. Eerst even in beweging komen 😉

  35. Alex zegt:

    Niet te geloven dat dit al 10 jaar geleden is, geschiedenis heeft de neiging zich te herhalen, dat blijkt… 😉

    The Bear

    • Ik vreesde al dat The Bear genoemd (en vooral getoond) zou gaan worden. Vooralsnog ga ik ervan uit dat de man zo ongezond was (hartinfarct, kanker, zag er nog verlepter uit dan ik) vanwege zijn innige relatie met fles en crack.

  36. Dank voor deze recente toplezingen door Georgia, Alex!

  37. Alex zegt:

    Wist niet dat je van 1935 was Melchior, complimenten voor paleo! 😛

    Mijn nostalgische moment had niks te maken met water en brood, pardon vlees, noch met het uiterlijk van de in deze draad qua opmerkingen passende ‘dankbare dode’ maar enkel met mijn intro in de konijnenholen van het internet… 😉

    De foto die toendertijd van hem gedeeld werd was trouwens deze http://www.blackhippietea.com/wp-content/uploads/2014/03/owsleyframe.jpg

  38. kurt zegt:

    Vis, vlees en water… het laat me niet los. Zeker nadat ik het volledige artikel over “The Bear” gelezen heb. In het artikel van The Bear verwijst men naar het verhaal van de familie Andersen. Dit hebben ze jammer genoeg moeten verwijderen. Iemand in het bezit van dit verhaal?

    Wat me vandaag ook bezig hield was WATER. Welk water drinken… zo natuurlijk mogelijk uiteraard… maar ik heb geen bron in m’n tuin. “Men” zegt ook dat leidingwater gezond is… maar die metalen, chlorines en fluorides kunnen ook niet goed zijn voor het lichaam. Heb even gezocht op waterfilters. Herinnerde me dat een collega het systeem van BRINTA gebruikte en zeer enthousiast was, ook qua smaak.
    Na even googelen kwam ik toch op twee onderzoeken. Kan enkel maar de samenvatting lezen, maar ziet er niet veelbelovend uit.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8740859
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14769427

    Iemand suggesties?

  39. Alex zegt:

    Originele draad inclusief reacties van The Bear, begonnen in ‘Paleolithic & Neanderthin’ en vervolgens verplaatst naar ‘Low-Carb War Zone’ http://forum.lowcarber.org/showthread.php?t=287013
    Owsley was niet de eerste en enige ‘meat-only’ en hij zal zo te zien niet de laatste zijn…

    http://web.archive.org/web/20150508150639/http://zerocarbzen.com/2015/03/09/zero-carb-interview-the-andersen-family/
    Het internet vergeet nooit, onthoud dat goed. 🙂

    • Wat goed dat je het interview met de Andersen family hebt kunnen opdiepen, Alex! Deze mensen hebben de blogster destijds gevraagd de post te verwijderen, omdat idioten niet alleen de ouders, maar ook hun twee jongens met de dood bedreigden.

      Je hebt gelijk, het zal niet de laatste keer zijn dat dit opdoemt.

      Vraagje. Zijn er mensen in dit gezelschap die last hebben van hardnekkige costochondritis of zelfs fibromyalgie-achtige klachten die geen baat hebben gehad bij standaard paleo?

      • bert zegt:

        Mensen het zit hem niet in het vlees.. Het zit hem in de groentes.. In de diversiteit.. oohh ja.

        https://chriskresser.com/why-you-need-to-eat-more-vegetables-and-how-to-do-it-with-dr-tom-cowan/

        • Gris Gresser is een gladde oplichter.

        • Dit interview zit helemaal propvol met bullshit 🙂 . Vergelijk het met de argumenten van Amber O’Hearn en Georgia Ede en een ieder snapt wat ik bedoel.

        • bert zegt:

          Ik neem aan dat iedereen begrijpt dat ik niet zit te dollen maar serieus ben… Ik zie links en rechts wetenschappelijke mensen die er allemaal verschillende meningen op na houden op basis van serieuze wetenschap.. Ik volg die kesser ook helemaal niet. Ik wil alleen maar zeggen.. Wat moet ik er nu van maken als de 1 zo en de ander zo zegt,.. Ik doe gewoon wat ik redelijk vindt. Vooral handig,,

          De enigste die ik officieel volg is Melchior himself. Omdat hij wetenschappelijke basis volgt. Al denk ik dat het wel……..

          **Nog wel bewaard onder favorieten op mijn computer is deze serie uit 2010 van james krieger. http://weightology.net/weightologyweekly/index.php/free-content/free-content/volume-1-issue-7-insulin-and-thinking-better/insulin-an-undeserved-bad-reputation/ Gisteren ook nog even doorgelezen.

          Problemen in de huidige maatschappij zit hem vooral in overvoeding. Wellicht zoals krieger zegt van koolhydraten vooral. Maar op zich zijn koolhydraten niet verkeerd. Insuline is op zich niet verkeerd..

          Veel mensen hebben echter geen enkel idee van wat ze doen,. Neem mijn moeder (wat een voorbeeld) die mij koffiebroodjes van de ah mee wil doen welke zo ik zag 355 kcal per stuk bevatten.. en die ze zelf dan ook bij de koffie wil eten denk ik (de helft wellicht hoop ik).. Maar ze heeft van de kapster geleerd dat ze geen klein klontje suiker met 12 kcal in de thee mag doen.. SUIKER .. BRRRRRRrrr En daarom zag ik toen ik bij haar was dat ze in de ochtend een citroen wat uitperst en dat in een beker water doet.. Want ze wil in de vroege ochtend dus geen thee meer hebben want ze lust geen thee zonder suiker.. met 12 kcal

          Dan gaat ze later koffie drinken.. (37 kcal per kop) met een koffiebroodje van 355 kcal.. Dat zijn dus 27 miniklontjes suiker (3,1 gram van met 12 kcal).
          Die zit dus met al haar verstand thee te verbannen vanwege 1 klontje.. Omdat het suiker is.. En de media heeft suiker in de ban gedaan.. En het verstand er mee weggegooid. En dan zien we de 27 klontjes niet in andere vorm..

          En nou dat 1/4 koffiebroodje was best lekker. Ik heb het in vier stukjes gesneden voor 4 dagen dus en lekker opgewarmd in de magnetron en een toefje slagroom erop..

          Nog even op voedingscentrum na 4 jaar weer eens mijn dagmenu in “de eetmeter”ingevuld. En kom op 1968 kcal per dag met 163 gram koolhydraten.. En 104 gram eiwit en 43 gram 93 gram vet of zoiets.. (1.87 m , 83 kg,) Richtlijn van voedingscentrum is 2500 kcal per dag… (2200-2700)

        • Alex zegt:

          Bert de broodeter weet het beter… 🙂

          http://www.phoenixhelix.com/2015/11/21/episode-32-leaky-gut-with-dr-alessio-fasano/
          inleiding tot AHS Leiden 2016.

        • Alex zegt:


          ‘Afval als visitekaartje’ – portret archeoloog Wil Roebroeks

          “The more you know, the less you need” 😉

      • maanfiets zegt:

        Ja, ik…… Maar ik moet ook zeggen dat ik al zolang bezig ben dat ik geen idee heb hoe het zou zijn geweest op een SDCD alhoewel ik wel een vermoeden heb.
        Ik eet nu al 1,5 jaar voornamelijk dierlijk, omdat groentes mijn vertering geheel in de war schoppen. Ik doe het er best goed op. Zelfs mijn vit c was in orde bij de laatste controle.

        • Dank, Maan. Ja, vitamine C is een non item in dit verband. Mag ik uit je antwoord opmaken dat fibro-achtige klachten zijn afgenomen post all meat?

        • maanfiets zegt:

          Nee, dat kan ik helaas niet zeggen. Wel zijn mijn spijsverteringsklachten afgenomen.
          Het gaat wel beter met mij het laatste jaar, maar er is op andere gebieden ook flink gesleuteld. Ik vind het altijd moeilijk te zeggen, wat wat doet.
          Ik eet wel iets plantaardig, wat kruiden en specerijen, een paar soorten vruchten en noten en (gek genoeg) aardappelen. Niet meer dan een vuist vol per dag en niet elke dag. Ik denk dat bij mij vooral de vezels een probleem vormen.
          Ik heb wel een zeer duidelijke voorkeur voor rauw rood vlees ontwikkeld, ik kan daar echt naar smachten. Overigens eet ik ook wat zuivel, altijd vol en gefermenteerd. Melk drinken gaat niet goed, eigen kefir wel.
          Het is nog een hele klus dit aan de behandelend artsen uit te leggen. “Het z.g. gezonde eten ligt met een uurtje of twee weer in de pot, dus dan heb ik er ook niets aan” snappen de meeste wel 😉

    • Christel zegt:

      Dank je wel Alex, je hebt me op een heel nieuw spoor gezet. Ik ga het zeker uitproberen. Misschien ga ik zelfs weer vlees eten ipv alleen vis.

  40. Tije zegt:

    When trying to determine what you actually eat on a daily basis, keep these seven important principles in mind:
    1. Low in Carbs
    • Enough to induce nutritional ketosis and accelerate fat burning
    • Less than 50 g/day for most people
    2. Moderate Protein
    • 0.6 to 1.0 grams per pound of lean body mass
    3. Enough Fat
    • Majority of energy
    • Variable depending on goals of weight loss or maintenance
    4. The Right Kinds of Fat
    • Eat monos and saturates for fuel
    • Limit high polyunsaturated sources (soy, corn, cottonseed)
    5. Mineral Management
    • Supplement sodium 2 g/day
    • Replace magnesium to stop muscle cramps
    6. When in Doubt, Eat Less Carbs
    7. When in Doubt, Eat More Fat

    Volek, J. S., & Phinney, S. D. (2012). Chapter 11 Sample menus and recipes. In J. S. Volek, & S. D. Phinney, The Art and Science of Low Carbohydrate Performance (p. 99). Beyond Obesite LLC.

  41. Christel zegt:

    Melchior, ga je zero carbs uitproberen?

    • Kom ik asap op terug, Christel. Intussen 🙂 :

      “The overall effect of the 10-week period without dietary fruits and vegetables was a decrease in oxidative damage to DNA, blood proteins, and plasma lipids, concomitantly with marked changes in antioxidative defence.”

      En dit was een experiment in mensen. Die cake en witbrood aten, ha, ha, ha.

    • Naar wie we maar beter goed kunnen blijven luisteren. Groenten hebben het via verschillende kanalen voorzien op onze mitochondriën. De grote vraag is nu: is deze giftigheid hormetisch – net zoals het mitochondriële gif metformine hormetisch blijkt uit te pakken – of berokkent het ons vooral schade?

  42. Marcel Crok zegt:

    Melchior, hoe zit het dan met Terry Wahls en haar acht borden met groenten die haar weer op de been hebben geholpen?

    • Marcel,

      Als er sprake is van een hormetisch effect – en er is evidence voor en tegen, maar het is toch vooral nog een matig onderbouwde hypothese – kan ik me voorstellen dat dit hormetische signaal de mitochondriële biogenese soms, bij sommige mensen, meer stimuleert dan een eventuele vezel geïnduceerde endotoxemie deze biogenese remt. Het netto effect zou dan positief kunnen uitpakken. Maar het is wel vergezocht en daarom denk ik dat Wahls dit resultaat heeft geboekt ondanks haar copieuze groenteconsumptie en niet dankzij.

  43. Christel zegt:

    Zojuist mijn eerste steak gegeten sinds 5 jaar. Voel me een beetje een verrader. Maar ik heb het voor mijn gezondheid over. Ik wil weten wat Zero Carb voor me doet. Toen ik compleet op fruit ging was ik binnen no time spierweefsel kwijt. ZC-ervaringen vertellen dat je juist wat gespierder zou moeten worden zonder overdreven inspanning. En fitter, beter slaapt, etc. We’ll see. 😉

  44. Dairy Solutions zegt:

    Beetje prematuur, maar toch: een tijdje terug heb ik geprobeerd een fast-5 ritme te hanteren maar dit was toch erg lastig te doen. Nu, met alleen wat rib-eye(s) en water is het prima te doen, 1 maaltijd per dag. Geen doel op zich maar het voelt goed.

    • Christel zegt:

      Dairy Solutions, Ik was ook jaren op en af Fast-5, maar Zero Carbs bevalt nu al beter. 🙂 Doe ook geen bulletproof coffee meer. Had wel wat hoofdpijn vandaag. Maar dat komt vast doordat ik al zo lang geen vlees had gegeten.

      Ik lees veel op de FB groep Zeroing in on health. En de links die hier her en der worden gegeven. Veel Engelstalig, niet mijn ding, maar nu geen keus. Of is er al Nederlandstalig Zero Carb leesvoer verkrijgbaar? Ik houd me aanbevolen!

      • maanfiets zegt:

        Er s wel een nederlandse facebook groep, https://www.facebook.com/zerocarbNULkoohydraten/?fref=ts
        Maar die is wat slapend, maar daar kan natuurlijk verandering in komen.

        • Christel zegt:

          De Nederlandse Zero Carb is van 1 persoon, inderdaad gebeurt daar weinig. Het is geen groep waar je zelf ook kunt posten zoals in de Amerikaanse FB-groep. Maar ook geen idee of er veel Nederlanders zijn die dit dieet volgen of uitproberen. De USA-FB-groep is wel erg gezellig en er is veel kennis en support voor leken zoals ik. 🙂

          Eerste dagje vlees/water goed bevallen. Wijntje nog niet laten staan. Dat wil ik in juli uitproberen. Voel me prima.
          Dus op naar de slager. 😉

        • Marietsebiel zegt:

          Ja Christel, dat klopt. Het was eerst een groep met maar een paar leden ( o.a ik 😀 ) Maar de respons werd minder en toen heeft Willeke van de groep een pagina gemaakt.
          Ik heb een berichtje gezet aan Willeke met het verzoek, als er nu wel genoeg belangstelling is, om de groep weer op te starten. (dus wil je dat, dan even reageren)

        • Christel zegt:

          Mariet, het is de moeite waard om te kijken of er nu wel beweging in zit? Als Willeke daar zin in heeft natuurlijk. 😉 Bedoel je dat ik bij haar FB op ZC moet reageren? Zal even checken.

  45. kurt zegt:

    Nog steeds bezig met de all meat theorie…
    Heb vandaag nog eens deze video bekeken… eentje die elke diabeet zou moeten bekijken!!!

    Daarna begon weer effe m’n twijfel over het “vis, vlees, water” concept. Enkel proteïnen consumeren… doet ons insulinelevel toch ook stijgen?
    En is dat net niet wat wij willen voorkomen?

    Ben nu toch even van de wijs door teveel info 🙂

    • “Not only reversible, but very quickly reversable.” Dit is misleidend en waarom ik deze man wantrouw wegens kwakneigingen. Diabetes type 2 is zelden echt omkeerbaar. Managebaar, ja. Omkeerbaar, zelden. Helaas.

      Overigens ziet Fung de echte culprits volgens mij over het hoofd.

      Insuline is niet het centrum van het fysiologische heelal, Kurt 🙂 . Eiwit (uitgezonderd caseïne en wei) is geen probleem.

  46. Alex zegt:

    https://web.archive.org/web/20110411051742/http://www.archevore.com/panu-weblog/2011/2/28/william-munny-eats-his-vegetables.html
    https://web.archive.org/web/20120801004250/http://www.archevore.com/panu-weblog/2011/3/1/polyphenol-hormesis-follow-up.html

    “Let me be clear that I have no clue where the exact nadir of the polyphenol j-curve lies. It could be three Mark Sisson big-ass salads a day, or one a week. I have no idea. I just doubt it is either really high or zero. I would say that if you are a meat-and-water zero-carber, to start eating colorful tubers and root veggies with starch in them first. If you are getting a modicum of starch – my back of the envelope is 2K – twice the Kwasniewksi number of 10% of calories – 20%, then maybe add a few green salads a week. Personally, my polyphenol consumption sounds about like yours. I eat green salads and salsas and avocados, tomatoes, sweet and russet potatoes, green beans, etc. I also drink plenty of coffee and cold brewed white and green tea (just for the flavor) and dark chocolate makes the cut as well. I don’t plan to change or add to any of this, and if Stephan is wrong and Peter is right (no plants besides potatoes is best, e.g.) I would not change it anyway.” aldus Kurt Harris (PaNu).

    Toch handig zo’n opslagplek voor (al dan niet obscure) internet-info die verloren leek te zijn gegaan…

    Melchior: https://web.archive.org/web/*/melchiormeijer.wordpress.com mocht je denken de dans ontsprongen te zijn. 😉

  47. Arjan zegt:

    Aangaande de mitochondrien…………..en alle cellen.

    Mega Hydrate
    http://drsircus.com/medicine/increasing-the-lifespan-of-cells-with-megahydrate/

    Gestructureerd water dr. Polllack H3O2
    https://www.structuredwaterunit.com/articles/structuredwater/dr-gerald-pollack-and-structured-water-science

    Wie kan hier iets zinnigs over zeggen ?? Melchior ??

  48. Christel zegt:

    Is lever eten nou wel of niet gezond? Ik meen laatst dat iemand zei dat het (soms) zelfs gevaarlijk is. Weet iemand nog waar ik die info kan vinden? Thanks.

    • bert zegt:

      Lever is hardstikke slecht. Zit tjokvol met vitamine A.. Veel te veel..
      Ik eet het elke avond voor ik ga slapen op een plak brood.. Toch wordt ik elke ochtend weer wakker.. Maar ja,.. Ik ben ook immuun. Heb al zoveel asbest opgesnoven.. Dus had al lang dood moeten zijn.. Zag afgelopen week een uitzending van zembla die het hadden over een astbestkoordje dat in een broodfabriek op de grond had gelegen… Er was niks geen asbest te meten maar het was een heel groot ongeluk !! Ik heb in de walmen gestaan bij het zagen van oude asbestgolfplaten. Over hele lengtes van stallen met de haakse slijper de nokker er uit zagen. En bij een niewe stal eind 80ér jaren begin 90 nieuwe asbestplaten op maat zagen..

      Ja, niet best.. Maar ik leef nog..

      Dus leverworst is wel zeker gezond..

        • bert zegt:

          Ik heb het even gegoogled en het blijft toch een feit dat lever giftig is als je er teveel van eet. Met pure runderlever kan dat sneller (10.000 microgram/100 gram). Varkenslever is nog geconcentreerder met 13.000 per 100 gram.
          In het oog springend is dat de inuit geen lever eten van de ijsberen en zeehonden. Ze zelfs niet aan de honden geven. Zo ik lees (en dat varieert) kan de lever van ijsberen oplopen tot 30.000 IE vitamine A per…… 1 gram..! Terwijl voor dagelijkse consumptie maximaal voor volwassenen 3000 microgram staat. En ik meen dat 1 IE voor 0,33 microgram Vit A staat.. Moet je zelf even controleren..

          Mijn hausmacher leverworst bevat volgens opgave 7.890 microgram per 100 gram. Volgens de richtlijn is dat dus iets minder dan 40 gram per dag.. Dat heb je al snel dus.

          Ik zag ook wel weer een link welke stelde dat de verhalen over dode gestrande zeemannen die ijsbeerlever aten niet klopte en dat het aan arceen en/of cadmium vergiftiging zou liggen..

          Voor je eigen gerustheid dus beter alles met mate. Ik zal er ook rekening mee houden.

          Maar ja ik heb afgelopen zaterdag al 6 kilometer met een 10 voudige overdosering primstar (100 g AE/L (10,1%) fluroxypyr MHE + 2,5 g/l (0,25%) florasulam) ridderzuring behandeld…in 4 hectare grasland met de rugspuit (6 km lopen).. Ik denk dat ik ook wel daarvan een overdosering heb opgelopen. Tegen het onkruid wel goed maar ik vond hetzelf niet zo fijn..

        • Christel zegt:

          Bert, waarom zou je aardappelzetmeel eten als je lever(worst) wilt?
          http://www.bonisupermarkt.nl/webwinkel/product/stegeman-originele-leverworst/613500
          Ik was er vroeger dol op en associeerde het zelfs niet met lever 🙂

          Lever schijnt goed te zijn tegen autisme. Zo las ik in bovenstaande link.
          Zou het kunnen dat als je er van walgt dat je het dan niet nodig hebt? Net zoals (veel) kinderen walgen van groente?

  49. Louise zegt:

    Volgens Pollack kun je op veel manieren EZ water maken, bv mbv IR of met chia zaden. Google Gerald Pollack chia.

  50. kurt zegt:

    Iemand ervaring of artikelen die verband houden met systeemsclerose?

  51. Alex zegt:

    Mostly Meat Diet… toeval Melchior (MM)? 🙂

    http://thelowhistaminechef.com/interview-dr-georgia-ede-on-histamine-anxiety-and-depression/

    Interview loopt bij mij niet direct, maar wel via downloaden d.m.v. http://thelowhistaminechefpodcast.libsyn.com/rss

  52. Alex zegt:

    Jamie heeft zijn blog geprivatiseerd, zo te zien na september vorig jaar (http://stupideasypaleo.com/2015/09/26/what-is-histamine-intolerance/ met dode links naar Jamies tweeluik) … dus onbereikbaar voor de ‘waybackmachine’. Flauw hoor en ook jammer van die mooie Vanuatu post.

    Was slechts een geintje vanwege dat ‘MostlyMeatDiet’ Melchior en ieder interview met Georgia is welkom, toch? En uiteraard gaat een interview bij de laaghistaminechef over histamine intolerantie, duh. 🙂

  53. Christel zegt:

    Mysterieus. Deze mensen, die toch echt wel een enorm overgewicht hadden en enorm zijn afgevallen, hebben toch geen loshangend vel op Zero Carbs! Bovendien krijgen ze spieren zònder deze te trainen.

    Hoe is dat ontbreken van loshangend vel te verklaren, Melchior?? Anybody?

    En ziektes, kwalen en allergien verdwijnen als sneeuw voor de zon en ze zien er sowieso allemaal jonger uit.

    https://www.facebook.com/groups/zioh2/1102249519817279/?notif_t=group_activity&notif_id=1466254901361804

    • kurt zegt:

      Zou het kunnen te maken hebben met collageen?

      Uit zerocarbzen: https://zerocarbzen.com/bone-broth/
      “Morell and Daniel describe collagen as “the glue that holds the body together.” In fact, collagen is so important that is comprises about one-third of body’s total protein. It strengthens the tendons that hold muscles, bones, and ligaments together. It provides firmness, suppleness, and elasticity to the skin.”

      • Nee 🙂 .

        Degeneratie van pezen en gewrichten zit sterk vast aan Metabool Syndroom en deelt dezelfde grondoorzaak.

        • Christel zegt:

          Melchior, jij hebt het over degeneratie van pezen en gewrichten. Het ging om dat los hangend vel. Dat is er niet. Deze mensen krijgen gewoon weer een gezond lijf terug op ZC. Dat geeft toch veel te denken? Maar hoe komt dat? Regeneratie door afwezigheid van… of juist aanwezigheid van… in de voeding?

    • Yvonne zegt:

      Hoi Christel,
      Op basis van je link kan ik de foto’s niet vinden.. Heb je een link als alternatief?
      Doe je inmiddels ZC of hou je je aan RMR?

      • Christel zegt:

        Hoi Yvonne, doordat ik De Real Meal Revolutie had gelezen besefte ik dat het nòg beter moest kunnen en liep zo tegen Zero Carbs aan. Na 15 jaar geen vlees ben ik nu naar het andere uiterste: alleen maar vlees. Zelfs bacon! Het belangrijk om voldoende dierlijk vet te eten.Tja, als wat je deed niet werkt, moet het gewoon anders.
        Nu mijn 10de dag. Voel me prima.

        Er is een ontzettend leuke ondersteunde ZC-groep op FB: Zeroing in on health. Daar kun je lid van worden en dan kun je de foto’s zien en meelezen en vragen stellen. Ik dacht er te laat aan dat je lid moet zijn. Excuus.

  54. bert zegt:

    Mailings Chris Masterjohn verschijnen tegenwoordig vaak in mijn inbox. Hij beantwoorde deze week de vraag of dierlijk eiwit beperkt moet worden om een belangrijk proces als methylatie te optimaliseren.. En te veel homocysteine te voorkomen.
    Antwoord van Chris is dat alles gebalanceerd moet zijn. Op zich is methionine niet het probleem. Met voldoende vitamine b12 (lever) en veel groene groentes met foliumzuur.

    http://www.westonaprice.org/our-blogs/cmasterjohn/should-we-avoid-animal-protein-to-optimize-methylation/

  55. Prachtig interview van Ivor Cummins met cardioloog Bruce Brundage over de voorspellende kracht van de Coronary Artery Calcium Score met CT (en waarom daar 30 jaar na dato nog altijd zelden gebruik van wordt gemaakt).

    • bert zegt:

      Die Ivor Cummins heeft wel een broodbuik.. Maar ja, hij eet geen koolhydraten/brood dus een “vet”buik..En een dikke kop en nek.Ondanks dat ik lees dat hij ook met williams samenwerkt.. Die cardioloog ook. Maar ja,.. als je op leeftijd bent is het ook logisch en normaal..

      ALs zo’n calciumtest na 30 jaar nog niet gebruikt wordt.. dan zal dat ook wel enige reden hebben.. Dit wordt uitgelegd in deze link https://www.henw.org/archief/volledig/id5737-ct-calciumscore-geschikte-test-voor-uitsluiting-coronairlijden.html

      De test is goed wordt gesteld maar in de praktijk-situaties met de specifieke patienten die bij de arts komen niet altijd het MEEST zinvol. Er zijn voor de clienten die artsen krijg betere onderzoeken die meer gericht inkijk geven in hun situatie. Philips heeft ook weer sterk vernieuwende technieken in 2016.
      Boven de 65 jaar (meestal de patienten die dokters zien) ligt het perentage patienten met een caliumsore >0 toch op 80 %.. Wel hebben mensen met een nul-score zeker een beter perspectief wordt gesteld.

      Maar Malcolm Kendrik shrijft dat hartdisease toch al in een sterk dalende lijn zit de afgelopen decennia… In de lijn over de jaren is geen effect van statines te zien overigens..!! Wel de val van de muur in die landen..

      Kendrick is ook van mening dat een calciumscore van 0 heel veelzeggend/voorspellende is. Hoe je die houdt of krijgt is een andere vraag. Hij is voor lowcarb.. En anticlotting…
      Calcium is de eindfase.. Een bescherming van het lichaam die tegelijk de boel vernauwt.

      What causes heart disease part XVII

      • bert zegt:

        Het leuke/goede van goede links die melchior plaatst is dat die weer leiden tot weer andere “deskundigen”… Zo refereerde Ivor Cummins naar een renowwned lipid-deskundige Thomas Dayspring die tegen Ivor bekende.. dat insuine resistentie the driver is to all heart-disease… Googlen op deze man.. leidt dan weer naar iemand van plant-based-diet die deze man dan weer fileerd.. ondanks dat die lipid-deskundige Dayspring een hoofdstuk in zijn eigen plantbased-voeding-boek geschreven heeft. Omdat Dayspring ondanks veel wat Dayspring screef tegengesteld is aan Taubes maar dan toch op die wagen springt..

        EN dan is de wereld weer rond.Vooral als in onderstaande link/artikel : “How to become Insulin Resistant, the paleo way,.. Mark Sissons en lorain Cordain afgefakkeld worden. Ook in deel 2 hoe iemand op een all meat diet,.. eindigt met suiker in zijn bloed..

        http://plantpositive.com/35-how-to-become-insulin-resis/ The paleo-way

        Ik concludeer maar dat geloof een grote rol speelt in hoe je dingen ziet. En vooral wat je ziet en niet (wilt zien).

        Engineers die hun vakgebied van meetbare feiten en zekerheden verlaten…. Die op bandwagons springen.

        • bert zegt:

          Ik schreef suiker in zijn bloed.. Dat mag hij ook hopen.. Hahaha.. Suiker in zijn urine.. bedoelde ik natuurlijk..

        • Bert, hij heeft beslist nog wat flab, maar geen broodbuik (trommelstrakke bolle buik vol visceraal vet). Je moet ook bedenken waar hij vandaan komt. Hij heeft een flinke metabole ontsporing keurig gecorrigeerd.

          Wat betreft de glycosurie van de tweede man in het Bellevue experiment. Het is welbekend dat mensen die lang hebben gevast of een periode erg weinig koolhydraten hebben gegeten bij een orale glucose tolerantie test hoge bloedsuikers scoren en soms zelfs suiker pissen. Dit is volkomen normaal en geen aanwijzing voor pathologie, niet eens per se een aanwijzing voor fysiologische insulineresistentie. Het komt doordat het enzymsysteem voor het hanteren van enorme ladingen glucose niet paraat is. Na een dagje boterhammen eten is de ‘diabetes’ weer verdwenen.

          Overigens heb je volgens mij de pointe van deze post niet helemaal begrepen. Het gaat hier niet om macro’s. Het gaat om de hoeveelheid fermenteerbaar maar niet opneembaar substraat die op een te vroeg (dwz nog voor de colon) beginnende composthoop belandt.

        • bert zegt:

          #Melchior, precies dat was mijn 1e gedachte ook. Verwerking van gluose naar pyruvaat in in de cel zijn zoveel stappen met zovele enzymen. Als dat proces een poos niet aangesproken wordt dan zijn ze op een te laag niveau.. Ik heb ook erg moeite om na een periode van relatieve rust (zoals nu) weer in 1 keer in korte tijd een pallet met metselcement te verwerken in een beton molen met 20 volle scheppen zand per zak een sloot aan water en al die specie met de kruiwagen via een smalle plank onder in put te krijgen, de stenen er ondertussen bij te krijgen, steigers erbij. Ik lig dan nog met hoge hartslag ’s avonds op bed.. En, ja dan ligt er wel eens een kruiwagen op zijn kant,. haha

          Mijn punt is niet dat ik iets weet. Het tegenovergestelde… Om als minder getalenteerde denker als ik je dan maar te verlaten op kristalisaties van specialisten.. is niet te doen. ALles en iedereen spreekt elkaar tegen op grond van dezelfde onderzoeken.

          Zo vindt ik de uitweidingen op de website van plantpositive best interessant om te lezen. Puur om te zien dat je alle feiten die paleo-minded mensen naar voren brengen ook even net van een andere kan kunt bekijken. Of, moet bekijken. Voor mij is dat &^%$#@!Wie dan per ongeluk de feiten verdraaid om het in zijn geloof te kunnen/laten passen. Anti-vlees-eten.. of..

          Zo begint hij in zijn serie de voorbeelden van Paleo te ondermijnen,… http://plantpositive.squarespace.com/blog/2012/3/25/tpns-27-28-the-eskimo-model.html

        • Jacco zegt:

          Hoi Bert,
          Goed dat je ook de andere kant onderzoekt en ons scherp houdt!

        • bert zegt:

          #Jacco,.. Ja, de ander kant van het verhaal. SOms wort iets zo vaak verteld dat het vanzelfsprekend is.. Maar vaak is het hele verhaal op slehts een aanname gestoeld..

          Deze week is her en der in het nieuws dat er nu op de mount Ventoux het grootste onderzoek naar de effecten van EPO op fietsprestaties met een placebo gecontroleerd onderzoek.. Wat ik er nu van gehoord heb.. doet het niets ! Maar het is nog niet definitief.. Het zal iets meer bloedcellen geven.. EN misschien gebruikten de wielrenners wel veel meer.

          http://gezondheid.eenvandaag.nl/tv-items/67709/is_epo_wel_een_wondermiddel_

      • Alex zegt:

        Heb je ook het interview van Andreas met Ivor gezien Bert? Heel ander beeld, eerder een gevolg van slechte houding zo te zien.

        • bert zegt:

          #ALex, Ja ik heb ook ander presentaties van hem bekeken, Over vitamine D. Het gesprek met die 95-jarige man over insuline. En ja, Ivor zag er prima uit daar. Strakke krachtige stevige lijn in de blouse-knoopjes.

          Mijn opmerking waren onjuist. Ik had ook wel meteen het besef dat het zitten dat beeld veroorzaakte, En hij heeft een korte nek. Ik heb ook nog gedacht of de datums verschillend waren.

          Ivor maakte in de vitamine D presentatie wel duidelijk hij erg gelooft in vitamine d suppletie ook in de winter. Om de daling in de wintermaanden te voorkomen. Omdat juist in die daling griep grip krijgt op mensen.. Is ook wel erg simpel natuurlijk.. Echt weer linea recta denken.. Maar ik geloof dat ook wel. Doe ik al jaren, En al jaren geen griep gehad of verkouden.. Bewijs dus…..

  56. “In conclusion, both types of resistant carbohydrates increased polyp number and tumour burden and this was associated with elevated epithelial cell proliferation and crypt fission.”

  57. En nog maar even een mooie quote uit de oude doos van Peter:

    “Getting rid of sinusitis strikes me as one route to removing the most likely trigger factors for MS. Marked reduction of hydrogen production from gut dysbiosis is probably essential to this. That means minimal fibre, minimal fructose, minimal gluten, minimal flatulence. Anything else we can do to normalise our immune function after that will probably help too.”

  58. Alex zegt:

    http://gezondheid.eenvandaag.nl/tv-items/65683 met_vet_koolhydraatarm_dieet_van_diabetes_2_af

    Heb je de interviews met Dale Bredesen (Alzheimer) / Peter Attia (Ketose) / Catherine Crofts (Diabetes) al geluisterd?

  59. bert zegt:

    De preciese uitgangspunten van het onderzoek over EPO, zag ik hier http://www.proefpersoon.nl/pages/172/Onderzoek-naar-het-effect-van-EPO-op-de-fietsprestatie.html

    1 proefpersoon in het onderzoek wist het wel zeker dat hij aan de epo was (n1).. Hij ging als een raket meteen na de 1e spuit. Hij vloog over de weg !! Hij werd kort daarna overreden maar stond meteen op en was na 100 meter fietsen alweer volledig hersteld. Goed spul man dacht hij.
    Placebo-effect werkt dus ook sterk.. Dat zal het gemeten effect van epo in zo’n proef ook verminderen.. misschien. Rode bloedcellen meten zal meer rationeel zijn..

    http://www.bureausportonline.nl/amateurs-epo-rijden-mont-ventoux-op-goed-spul-man/

  60. Geen fijn spul, ciguatoxine (even inhakend op de actualiteit):

    Molecular Mechanism of Action:

    The two most common toxins associated with Ciguatera are Ciguatoxin and Maitotoxin, and they are some of the most lethal natural substances known. In mice, ciguatoxin is lethal at 0.45 ug/kg ip, and maitotoxin at a dose of 0.15 ug/kg ip. Oral intake of as little as 0.1 ug ciguatoxin can cause illness in the human adult (as an extrapolation from fish samples eaten).

    Ciguatoxin, a lipid soluble substance, opens voltage dependant sodium channels in cell membranes which induces membrane depolarization. It causes prolonged symptoms indicate nerve blockage or damage requiring regeneration of nervous tissue Maitotoxin, water soluble, specifically increases the calcium ion influx through excitable membrane; this is not affected by tetrodotoxin or sodium. Usually Maitotoxin is less important since it is less present in fish. Scaritoxin is similar to Ciguatoxin. Okadaic Acid is a lipid soluble toxin with a LD50 210 ug/kg ip in mice; it is a sodium ionophore. Palytoxin is a water soluble polyether which causes severe tonic contraction of all muscle groups; it also strong skin irritant and potent tumor activator.

    The pharmacologic action of Ciguatoxin is due to its direct effects on excitable membranes. Its potent depolarizing action due to a selective increases in sodium permeability in the nerve cells and striated muscle can be counteracted by calcium ions and tetrodotoxin. The respiratory arrest induced by a lethal dose results mainly from depression of the central respiratory center. It causes biphasic cardiovascular response with hypotension and bradycardia (which can be antagonized with anticholinergics) followed by hypertension and tachycardia (which can be suppressed by adrenergic blockers). The response of smooth muscle to ciguatoxin is complex, depending upon the predominant autonomic innervation and postsynaptic receptor. It causes a potent release of endogenous norepinephrine from adrenergic nerve terminals and a potentiating effect on the post synaptic membrane.

    Maitotoxin possesses a specific Ca2+ dependent action which causes a release of norepinephrine from rat pheochromocytoma cells. This action occurs in the absence of Na+ ions and in the presence of tetrodotoxin, precluding the participation of sodium channels; Maitotoxin appears to exert its effects on endogenous membrane calcium channels.

    • bert zegt:

      Oke, en dit gaat over giftige mosselen,.. neem ik aan

      • Nee, die hebben weer een ander zenuwgifje 🙂 . Tetrodotoxine.

        • bert zegt:

          Oke, ik dacht al… Ik googlde even naar die mosselen maar daar stond dat Tetrodotoxien bij zag ik later..
          Ik las er over bij tpo.nl en de shrijver Sam Gerrits en geochemisus schreef dat die mosselen helemaal niet zo giftig zijn als een leek uit de media zou kunnen conluderen. Je zou 80 bakken van 2 kg met de dubbele conentratie tetrodotoxinen in het weefsel (nog nooit ergens gemeten) moeten eten om aan de dodelijke dosis te komen.. Dus eigenlijk 160 x 2 kg van de mosselen zelf inclusief schelp uit zeeland..

        • Interessant, Bert, wist ik niet. Dank! Het maakt natuurlijk wel duidelijk dat er voordelen zitten aan het niet zelf hoeven vangen/rapen van zeebanket. Het is een mooie illustratie van het gevaar van de romantische paleo reenactment droom.

        • bert zegt:

          Wel even checken bij het artikel waaruit ik citeer, realitycheck : http://cult.tpo.nl/2016/06/27/hoe-giftig-mosselen/ En heken of die man het juist heeft voordat je ook maar slechts 2 bakken mosselen gaat eten..

          Sam Gerrits is journalist en geochemicus. Hij schrijft voor o.m. NRC Handelsblad, Nieuwe Revu en The Post Online. Een van zijn doelen daarbij is het taboe op gekte te helpen doorbreken, onder het motto “eens gek is niet altijd gek, al niet meer sinds 1958“. In 2007 debuteerde hij samen met gelauwerd filosoof Wouter Kusters bij uitgeverij Lemniscaat met het veelgeprezen boek Alleen: Berichten uit de isoleercel. Je kunt hem volgen op twitter.

        • Death is always due to respiratory failure… Ofwel is volledig te voorkomen door direct te beginnen met beademing. We mogen ervan uitgaan dat daarmee al in de ambulance is begonnen. Toch?

          http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/path.1710970111/abstract;jsessionid=306D06264988AF51CAEE687B11C76B21.f01t03

        • bert zegt:

          Ik pak mijn telegraaf er even bij

          “Ik kan bijna niet ademhalen, klaagde Jeroen op het moment dat hij zondagochtend op de intensive care werd gebracht. Zijn bruid was op dat moment al overleden.
          Arts Leon: Het hele beeld leek op een sterke vergiftiging met ciguatoxine uit besmette vis. Als je er senel genoeg bij bent, binnen een uur of vier dan is dat nog te behandelen met het medicijn manitol. Maar ook bij meneer Venema tastte het gif de longen en hartfunctie aan. Hij was niet meer te redden.

          Domincanen hebben een huismiddeltje tegen besmette vis.

          Ja, ja, ja ja,…… Paleo-mensen.. Een neolistisch giftig goedje.. Anders resoluut te vermijden vanwege hoge giftige insuline-opwekking !!!

          Een glas melk !!!!!!!!!!!!!!!

          Een gals melk, direct na de maaltijd. Als er dan iets mis is met de vis of zeevruhten, gooit je maag het er direct weer uit, verteld een dorpeliing ( de dorpsgek ?)

          Trouwens,.. ik las dat mannitol in zeewieren zit.. .

    • Tije zegt:

      Je bedoelt dat pasgetrouwde stel, dat overleed na het eten van vis in de Dominicaanse Republiek…. Vreselijk.

      • Ja. Althans de behandelend artsen spraken tegenover de pers over klassieke verschijnselen van ciguatera. Ik dacht aan cocaïne omdat die familie de bevindingen geheim houdt, maar die artsen stonden er met hun neus bovenop.

        Ze hebben wel ontzettend veel pech gehad dan. Ondanks de giftigheid van ciguatoxine verloopt een ciguatera slechts in 1% van de gevallen dodelijk.

      • Alex zegt:

        Wel raar dat in de eerste berichten over hen gesproken werd over kreeft bij de lunch en vlees bij het diner… Blijft een uiterst trieste zaak, maar het geheimhouden van de info door de familie roept vragen op.

  61. Aldert zegt:

    http://www.dietdoctor.com/paleo-movement-dying
    Helaas…. 😦
    Hardcore paleo for ever!
    (Okay, en met wat kaas 😉 )

    • Je ziet het hier ook. Poptart Paleo™ 🙂 . Ik ben gestopt om me er druk over te maken.

    • bert zegt:

      Ik ben helemaal niet overtuigt van het een of ander. Maar ik keek even op dietdoter.. en zag een post die iets wilde tonen wat ik niet begreep.. Deze link http://www.dietdoctor.com/overweight-women-consume-mostly-carbs

      Oke, nu ik de link zelf lees is dus wel wat ik ook zo begreep.. Wat een nonsens.. Als je zo paleo wilt bewijzen.. Nou, nou…
      Overweight woman consume mostly carbs.. Oke, droog bekeken zal dit kloppen. Want de tekst zegt ook niet dat carbs op zichzelf leiden tot meer vetopslag…

      Maar het insinueert het wel..

      Die obese vrouwen aten inderdaad meer carbs.. Maar vooral ze kregen veel te veel energie binnen..2718 kcal’s als ik het zo snel bereken…
      Terwijl het plaatje erop volgend laat zien dat de gemiddelde amerikaan 2104 kcal’s aan energie binnen krijgt. Nou, dat wil ik dan ook nog wel eens bewezen zien..

      En dr Ted Naiman krijgt slechts 2070 kcal’s per dag binnen.. En je ziet dat hij een fitness-man is want spieren bollen niet vanzelf op.. Zeker buikspieren niet.. Ze zijn er wel altijd maar ontwikkelen zich ook echt niet tot ribbels in de keuken door af te vallen.

      Een artikel dat het vreemd vind dat doorsnee vrouwen vet worden op 2700 + kcal’s en een jonge energieke sportman zich uitmergeld op 2070 kcal’s.. en one digit’s vet % eindigt.

      Totaal onnozel om dan carbs in de titel de zetten. Ik zou zeggen.. Vrouwen die zich lekker vol eten met kcal’s ,.. worden dik.. ! Is it any wonder ?

      En ja, ik ben het er helemaal mee eens als je brood, koekjes, los suiker, fruitsappen, frisdrank, aardappelen, chips, melk en kaas, koffie met melk en suiker et, etc, geen niet meer in huis hebt.. Dan ga je afvallen… Maar dan niet vanwege dat je geen carbs eet maar omdat je geen zin hebt in nog meer kokosolie, of stinkende vis, of zoutloze noten.. Zeker weten.

      Ik hoop dat melchior een groot aantal hoofdstukken weid aan kcal’s tellen… buiten de effeten van het een of andere voedingsgroep/middel.

      • Alex zegt:

        “Ik hoop dat melchior een groot aantal hoofdstukken weid aan kcal’s tellen… buiten de effeten van het een of andere voedingsgroep/middel.”

        Nou, dat mag ik niet hopen. Zonde van de tijd/inspanning. Je kunt niemand overtuigen van iets dat hij/zij niet wil zien. Je kunt een paard wijzen waar het water is etc.

        Wanneer je niet zo genegen zou zijn tot kersen eruit pikken zou je de waarde van de site van Andreas Eenfeldt overduidelijk moeten zijn… http://www.dietdoctor.com/its-a-miracle bijv. en zo zijn er vele meer.

        “En ja, ik ben het er helemaal mee eens als je brood, koekjes, los suiker, fruitsappen, frisdrank, aardappelen, chips, melk en kaas, koffie met melk en suiker et, etc, geen niet meer in huis hebt.. Dan ga je afvallen… Maar dan niet vanwege dat je geen carbs eet maar omdat je geen zin hebt in nog meer kokosolie, of stinkende vis, of zoutloze noten.. Zeker weten.”

        Alleen al dit voorbeeld slaat nergens op, je mag zelfs koffie met room bij LCHF en kaas is ook niet verboden of die nou stinkt of niet 😛 Ted Naiman legt het op verschillende plaatsen heel goed uit: eerst komt de verlaging in de koolhydraten en daarna pas het minder eten wegens verzadiging van het lichaam door de constante toevoer van voedzame (en niet slechts vullende) voedingsmiddelen.

        • bert zegt:

          # Alex,.. Als het over voeding gaat en problemen daarmee gaat het vaak al meteen over overgewicht en afvallen. De 1e stap is dan eens te beseffen… Hoeveel energie is iemand nu nodig… Zeker omdat we niet meer in ons natuurlijke habiat leven… Dat is het 1e en allerbelangrijkste waar je het over moet hebben..
          Ik durf zelfs te stellen dat adviezen in het algemeen daar al fout gaan. Als ik naar de site van voedingswijzer ga waar je de eetmeter kunt invullen voor wat je precies afgewogen eet dan krijg je een uitdraai met precies de calorieen en vetten en koolhydraten en je kunt aangeven waar je advies over wilt hebben.. Welke mineralen en welke vitaminen..
          Als ik dat invul voor mijn leeftijd, gewicht en ativiteitsniveau.. En ik vul laag niveau in.. Dan krijg ik het advies dat voor mij de richtlijn 2500 kcal’s is. Tussen 2250 kcal’s tot 2700 kcal’s dacht ik.

          Ik krijg +- 2030 kcal’s binnen en ik heb een vet % van 16 %. Dus ik heb dus genoeg aan 2030 kcal’s.. En eigenlijk ben ik meer actief dan het laagste niveau dat ik aangeef..
          Ik weet zeker dat mijn buurman veel minder beweegt.. Dat betekent dat hij niet meer dan 1800 kcal’s zou moeten eten.

          Of hij moet paleo eten. EN dan kan hij onbeperkt eten ! Dan regelt zijn zin in vlees in vet en groene salades het zelf. Dan moet je vies eten zoals Midas Dekkers het in de telegraaf zei over sportverdwazing.

          Mijn moeder heb ik ook ingevuld en die eet slechts 1300 kcal’s.. Advies richtlijn voor haar was 1600 kcal bij lage ativiteit.. En zij blijft met 1320 kcal’s op 85 kg.. Echt insuline resistent dus..?? Of ze pakt toch een stuk kaas meer dan…

          Ik heb verschillende fatoren ingevuld en leeftijd is een belangrijke factor in de programmering van voedingswijzer.. Als ik de leeftijd van mijn moeder voor mij invul dan zakt mijn richtlijn ook van 2500 naar 1900 kcal’s per dag.

          Ik heb leeftijden

        • Alex zegt:

          Bert, bijna het hele blog van Melchior gaat over gezondheid (zowel voeding alsook leefwijze) en niet over afvallen, afgezien van een enkele draad. Jij zegt dus dat het niet uitmaakt wat je eet als je maar voldoet aan de calorische aanbevelingen van het VV (of liever nog daaronder gezien je eigen voorbeeld) en ik dat er heel veel goede redenen zijn om volgens een bepaald profiel te eten waarbij iemand als jij inderdaad meer koolhydraten kan consumeren vanwege het zware lichamelijke werk, alhoewel wij het waarschijnlijk oneens zijn over welke koolhydraten dat dan wel zouden moeten zijn. 😛

          Paleo eten vies? Ik kan je zo video’s leveren over rauw vlees/vis eters, maar daar gaat het bij Melchior niet over en eten volgens het bierviltje is zo lekker als je het zelf maakt. Midas geeft de voorkeur aan gewoon, liefst ouderwets eten en zolang dat voor hem werkt is dat prima.

          Ongemerkt doe je dus verschillende dingen volgens Melchiors aanbevelingen, dus misschien komt het nog wel goed met je. 😉

        • bert zegt:

          #Alex, Natuurlijk ben ik beinvloed door melchiors Blog en andere, En dat komt omdat ik veel waarde zie om ons als zoogdier te zien door de troebele lens van evolutie.
          Maar dat de lens troebel is,.. is een feit.

          Daarom reageerde ik op je links naar de paleodocter omdat die de lens in dat artikel veel te vals scherp had staan..

          Je conclusie uit mijn reactie dat ik stel dat je alles kunt eten wat je wil als je maar voldoet aan de richtlijnen van VV.. is niet juist. Ik heb alleen hun website gebruikt als handige tool om cijfers op papier te krijgen. En ik stel juist hun richtlijn ter discussie kwa energie-richtlijnen. Terecht of onterecht.
          Trouwens mijn opgave van mijn intake is voor dagen dat ik niet werk en dat zijn de meeste dagen.

          Midas dekkers stelde in de telegraaf dat mensen, nadat ze god afgeschaft hadden als ruler,..zich vervolgens wenden tot de dokter, als plaatsvervanger. En verweten de dokter nu dat ze ziek worden of dood gingen. De dokters werden dit zat en gaven een tikkie terug..: Nee,.. het is je eigen schuld dat je ziek wordt of doodgaat. JIJ, hebt niet vies genoeg gegeten en niet hard of ver genoeg gehold !!
          Het schuldgevoel was geboren en… het geloof in de maakbare mens.Iemand die slecht heeft geleefd gaat dood. Eigen schuld dikke bult ! Dan had je maar VIES moeten eten en op apparaten of buiten moeten hollen.
          Dekkers signaleert een levendige handel in OVERLEVEN. ALs je die boekjes ziet over voeding of…. vermageren. Iedereen beweerd maar wat ! Als je zaden eet, blijf je gezond. En er is een omkering van bewijslast. Mensen gaan er in mee omdat ze het willen. Tot dekkers woede krijgen mensen tegenwoordig te horen dat ze alzheimer hebben gekregen omdat ze niet hard genoeg gelopen hebben.

          Afijn,.. Melchior heeft het wel eens over TE dikke duitsers op zeilboten gehad..

          Vanavond wordt daar weer aan gewerkt op tv. Op de mdr worden herhalingen van uitzendingen uit januari 2015 van de NDR herhaald. Het programma heet : “DIe Ernahrung-Docs” Hier worden zieke en dikke DUITSERS via voeding genezen of hersteld.. : Ursprunglish essen,… noemen ze dat.

          Ik zag het vorige week toen ik vanwege voetbal aan het zappen was. De uitzending in de link hieronder.. De mensen komen op het spreekuur en krijgen dan adviezen volgens Keine koolhydraten, eiweis und gesunde vetten.. Overigens hadden ze het wel veel over olien zag ik… lijzaadolie, tarwekiemolie.. Anyway… alles is te genezen met voeding en dan vooral met laag koohydraten en vet.
          Een vrouw zetten ze zelfs een vette lever van een gans op tafel en zeggen dit is uw FETLEBER… Alles ist vet. Das mus rausssss.. EN ze gaat weg met een advies van 700 kcal’s…per dag. Met vrijwel alleen eiwitten als vis en vlees…
          etc, etc..
          Vanavond om 21.00 uur..

          De uitzending van vorige week over MS, Bluthochdrukck und Fettleber : https://www.youtube.com/watch?v=X4P8Ic1tsDc

        • Alex zegt:


          How to stay healthy: Michael Mosley, All About Women 2016

        • Alex zegt:

          http://www.pressreader.com/netherlands/de-telegraaf/20160618/281535110277426
          voor dat stukje over sporten en Midas waar Bert het over had.

          Voor de gemiste uitzending van Die Ernährungs-Docs (1) – Sodbrennen, hohe Blutfettwerte, Diabetes (NDR 12.1.2015)

          Ik ben het wel met je eens dat de zaken soms al te simpel gesteld worden Bert. “alles is te genezen met voeding en dan vooral met laag koohydraten en vet.” Als het toch eens zo eenvoudig was… Dank voor de link, de verdere uitzendingen staan ook online op jijbuis.

  62. Bert, voor zover ik kan nagaan zijn de vrij zeldzame gevallen waarin een ciguatoxinevergiftiging fataal afloopt altijd te wijten aan ademstilstand. Als dat zo is, zou tijdige beademing dus ***altijd*** levensreddend moeten zijn. Dus tenzij de ambulancezorg in de Dominicaanse Republiek – waar ciguatera veel voorkomt en het ziektebeeld dus bekend is – wordt verzorgd door verhuisfirma’s, zou je verwachten dat al in de ambulance is begonnen met ventileren.

    Maar dan zouden ze niet… enfin.

    • bert zegt:

      Edwin Timmer van de telegraaf eindigde de korte tekst met dat binnen 6 weken een diepgaand toxicologische studie de definitieve uitslag over de boosdoener moet geven..

      Welk soort of type gif in de vis het nu precies was..

  63. Toxicoloog Jacob de Boer wordt geïnterviewd op de site van RTL:

    4. Wat kun je er tegen doen als je eenmaal vergiftigd bent?
    “Niets.”

    Maar de literatuur zegt duidelijk dat mechanische ventilatie bij ademstilstand levensreddend is.

    Klik om toegang te krijgen tot 388802021.pdf

  64. Is er beademd? Die vraag is cruciaal. Zullen we tellen hoe veel dagen het duurt voor de notoir debiele media deze vraag stellen? Ik zet in op 476 dagen.

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2579736/

    CFP is rarely fatal. However, death may occur in severe cases due to severe dehydration, cardiovascular shock during the initial illness period, or respiratory failure resulting from paralysis of the respiratory musculature [17,28], especially in areas where ventilatory support and emergency medical care are unavailable.

    • marcel zegt:

      Ik zet in op exponentieel dalende aandacht voor deze vreselijke situatie, over 2 weken hoor je hier niets meer van.

      • Het is afschuwelijk en het grenst aan het onkiese om erover te berichten. Maar als het inderdaad om ciguatera gaat, vind ik dat het moet. In de eerste plaats omdat de vergiftiging in met name de Cariben veel voorkomt (meestal ‘mild’ verlopend) en omdat het stel in dat geval een relatief enorme dosis binnengekregen moet hebben. Dat zou betekenen dat er vis wordt verkocht met extreem hoge concentraties ciguatoxinen. Expliciete waarschuwingen aan toeristen zijn dan op z’n plaats. Ten tweede omdat ciguatera vrijwel nooit fataal verloopt als op tijd met beademing wordt begonnen. Uit het gegeven dat de twee er niet meer zijn vloeit voort dat er niet (op tijd) beamend is. Nogmaals, als ciuguatoxine de boosdoener was.

        • bert zegt:

          Op ad.nl schreef iemand dat er ook wel gewaarschuwd wordt.

          “”Nou ik ben er onlangs ook geweest en van te voren wordt er gewaarschuwd om op het eiland Sonoa geen roofvis te eten want die eten kleine giftige visjes op en als dat niet goed schoon wordt gemaakt gaat het fout
          Heb ook op de terugreis op de catamaran een zieke Zweedse jongen gezien die dat ook gegeten had en die was behoorlijk ziek
          Gebeurt vaker hoor
          Dit echtpaar hebben te laat gereageerd
          Er wordt ook door reisorganisaties gewaarschuwd

        • Alex zegt:

          “Reizen naar de Dominicaanse Republiek brengt een aantal gezondheidsrisico’s met zich mee. Zo is er een verhoogde kans op hepatitis A en in mindere mate hepatitis B. Muggen kunnen ook dengue (knokkelkoorts) overbrengen). Het malariarisico wijzigt met regelmaat, dus actueel en accuraat advies inwinnen omtrent de kans op malaria is daarom aan te raden.
          Een specifiek risico dat in het noorden van de Caribische zee voorkomt is vergiftiging door het gif ciguatoxine. Dit gif wordt door algen geproduceerd waarna het in de voedselketen terecht komt. De kleine visjes nemen het gif op, de grotere vissen eten de kleinere vissen op waarna de grootste vissen de hoogste concentraties van dit gif binnen kunnen krijgen. Ciguatoxine is een gif dat bijna niet afgebroken wordt, waardoor de concentraties toenemen naarmate je verder in de voedselketen komt. Het gif is tevens hittebestendig, waardoor het bakken, grillen of koken van vis geen invloed heeft op het gifgehalte. Wie een met ciguatoxine besmette vis eet die kan ciguatera krijgen, een ziekte die maanden tot jaren aan kan houden en niet te bestrijden is. Het is daarom aan te raden om lokaal gevangen grote vissen, waaronder snappers en makreel, te vermijden als maaltijd.
          Het leidingwater kan darminfecties veroorzaken. Het is daarom afgeraden om kraanwater als drinkwater te gebruiken. Gebruik mineraalwater uit afgesloten flessen, ook voor het spoelen van de mond na het tandenpoetsen.
          De medische zorg in de Dominicaanse Republiek is eenvoudig maar in de regel voldoende. Op afgelegen plekken in de Dominicaanse Republiek kan de afstand tot een dokterspost of ziekenhuis een flink eind zijn.
          Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.”

          http://www.landenportal.nl/dominicaanserepubliek.htm

          http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2579736/
          Ciguatera Fish Poisoning: Treatment, Prevention and Management

  65. “Rarely, critically ill CFP patients may require endotracheal intubation and mechanical ventilation for either airway protection if comatose or for respiratory failure. The prognosis for full recovery of critically ill patients is excellent with intensive care treatment when needed.”

    Is dit gebeurd? Is er mechanisch geventileerd?

  66. Alex zegt:


    Horizon: Why Are We Getting So Fat


    The Truth About Healthy Eating – BBC Documentary 2016

  67. Alex zegt:

    https://whatswithwheat.com/online-screening
    nog bijna 3 dagen om te kijken (wegens tijdsverschil met VS)

    https://whatswithwheat.com/launch1

  68. Alex zegt:

    Jammer maar helaas, na verversen pagina blijkt het toch maar tot 30 juni te zijn. 🙂

  69. Christel zegt:

    Op de ABC-eilanden wordt er niet over gepraat maar daar is barracuda ook echt een afrader. Jammer want wat een zalige vis is dat! Veel gegeten. Maar ben er mee gestopt omdat mijn vriendin zich een paar keer echt naar voelde na het eten ervan en de kok die ze klaarmaakte er zelf ontzettend ziek van is geweest. Uiteindelijk wel weer op geknapt maar heeft lang geduurd. Zal hem eens vragen of het door Ciguatoxine kwam. Hij kon zelfs geen water meer verdragen. Doodeng vond ik het.

    Moet zeggen dat mijn lijf -na 15 jaar vis- me dankbaar is voor vlees en water! Dankzij deze post van MM eindelijk op het spoor gekomen waar ik al 40 jaar naar zocht. Drie weken ZC & Feeling good. Neem nog wel mijn wijntje ’s avonds, maar dat ga ik over een week ook laten. Nu is het nog net te gezellig op Aruba 🙂 Maar desondanks heb ik al goede resultaten. Heel bizar op zo’n korte tijd!
    Mijn haar zit beter, de hoop is dat alles weer terug groeit wat ik ben verloren, mijn nagels zijn harder en groeien snel, mijn taille wordt slanker, mijn buik platter, geen bloedend tandvlees meer en het ziet er mooi roze uit. (Poets nog steeds alleen met kokosolie) en mijn zicht is beter, scherper, helderder.

    Ik eet alleen ’s morgens en ’s avonds en heel af en toe iets tussendoor. Beef vind ik het fijnst als fuel maar ik eet ook bacon en kip tussendoor en af en toe wat eieren. De zuivel laat ik voor wat het is. Meestal totaal geen honger of snaaizin tussendoor en dat terwijl ik voor C toch wel regelmatig opstond om de koelkast in te duiken.

    Mijn biceps zijn groter en harder geworden zonder trainen. Ik wandel of zwem gemiddeld 3 x in de week een uurtje. En toch zijn ook mijn beenspieren aan het groeien. De weegschaal blijkt een wolf in schaapskleren geweest al die tijd. De spiegel is veel eerlijker. Afvallen vind ik nu nog bijzaak. Laat mijn lichaam haar gang gaan om dingen te resetten. Daar zijn wel meer dan 3 weken voor nodig. LOL

    Voorlopig ga ik dus lekker door en heb lak aan wat anderen ervan vinden. ZC is een missie 🙂 Ik lees heel veel op Zeroing in on Carbs een besloten groep op Facebook. Daar zijn veel downloads beschikbaar met betrekking tot ZC. Gewoon even lid worden.
    Ben benieuwd wie er hier ook ZC probeert en naar alle bevindingen. Maar ik wacht braaf en geduldig op de beloofde post van MM.

    Melchior, ik hoop dat je boek (ook) over ZC zal gaan. Ik kan geen Nederlandstalige literatuur vinden erover. Het zal zeker spraakmakend zijn want wanneer je googeld op ZC en vlees&water komt er weinig positiefs naar boven in de zoekmachine. Er wordt vooral gewaarschuwd hoe ongezond het is. Hoogste tijd voor onderbouwde onthullingen?
    Voorlopig experimenteer ik rustig door.

    • Alex zegt:

      https://melchiormeijer.wordpress.com/2015/05/05/diabetes-in-situ-de-vele-maskers-van-verborgen-diabetes/#comment-33041 hetzelfde enthousiasme, koude douche volgde later…

      Niet negatief bedoeld Christel, volgens mij is dat gewoon jouw manier van aanpak en dit zal vast en zeker betere resultaten opleveren en de negatieve gevolgen van je vorige experiment compenseren door al dat eiwit. 🙂 Kijk ook eens bij Mariet, commentaren laatste post. Zeer leerrijk en hoopgevend, hoewel Melchior eerder uitgaat van de schadelijke effecten van vezels/groenten en fruit niet eruit gooit, hetgeen hij als niet-diabeet ook makkelijker kan doen.

      • Christel zegt:

        Hey Alex, ja, klopt, zo werkt het bij mij, ik stort me ergens volledig in, onderga het en ben daarna ook eerlijk als het mislukt. Gelukkig was het grootste deel van mijn spieren al weer terug doordat ik flink wat vis heb gegeten daarna. Maar nu gaat het natuurlijk veel harder.
        Ik ben ook af en toe in gesprek met Mariet en ze stuurde me de linken naar haar blog al eerder door vandaag.
        ZC is vast niet de ultieme oplossing voor alles. Maar ik ervaar het momenteel persoonlijk wel als heel prettig en simpel en goed vol te houden. Ik kan alleen maar hopen dat dit zo door blijft gaan. Als ik de veteranen op FB mag geloven is dat zeker een grote mogelijkheid.

        Melchior gooit fruit er niet uit? Ik ben nog niet bijgelezen, nu nog nieuwsgieriger, maar in elk geval bedankt voor je reactie, Alex 🙂

    • Christel zegt:

      De FB groep Zeroing in on Carbs moet zijn Zeroing in on Health 😉

    • Erg interessante waarnemingen, Christel. En ze stemmen volledig overeen met wat Salisbury en Stuart meer dan honderd jaar geleden ook al waarnamen. En deels met wat ik zelf tot mijn stomme verbazing zie. Cultureel is het bizar (en voor de meeste mensen een brug te ver), fysiologisch zo logisch als wat.

      • Christel zegt:

        Zelfobservatie is mijn/ons enige referentiekader nu. Ik zit voor mijn gevoel helemaal op de goede weg. So far so good. Maar laat ik nog/weer niet te hard juichen! Blijf reikhalzend uitkijken naar je post, Melchior!

        Om de tijd te doden blader ik in de aanbevolen boeken hierboven. Zijn die nog niet vertaald naar het Nederlands? Anders graag een link!

        Had ik het allemaal maar eerder geweten. Pffft. Maar wellicht had ik deze WOE toen nog niet op de juiste waarde kunnen schatten.

        Zet hem op, Melchior!!

  70. Hans zegt:

    Nou vooruit , een o extra 🙂

    • Christel zegt:

      Hoi Hans, ga maar uit van een misverstand of menselijke fout 🙂 🙂 Ik verzorg het dashboard niet van de website, – dus ik was het lekker niet- maar heb het zojuist wel doorgegeven. Wordt aan gewerkt. Niets wordt verwijderd, geen censuur. Toestemming alleen nodig omdat er veel gespamd wordt bij anders. 🙂 Juist blij met reacties!

    • Christel zegt:

      Hans, wil je hem anders nog een keer posten? Richelle heeft niets kunnen vinden. Al je posts zijn geplaatst voor zover zij kan zien.

      • Hans zegt:

        Christel , had je blog opgeslagen . Toestemming/moderatie duurde lang , en de laatste keer dat ik keek , of het al geplaatst was , heb ik verzuimd om op F5 (vernieuwen) te drukken denk ik ?
        Hoe dan ook , gelieve juni 29, 2016 om 6:19 PM als ongeschreven te beschouwen . Groet , Hans

        Excuus M. voor de vervuiling van deze draad.

        • Christel zegt:

          Niet uitgaan van het ergste, Hans 🙂 Soms gaat er wel eens wat fout. Nooit expres. Je kunt dus gewoon plaatsen wat je wilt. Volgende keer gewoon even een mailtje naar ons sturen. Is het sneller opgelost.

          Melchior, je kunt ons gesprekje gewoon deleten 😉

        • Christel zegt:

          Hans, helaas, onze prullenbak is nog intact en ook in onze andere mappen zit je mail niet. Hij is dus niet aangekomen. Ik vind het dan ook echt vervelend om te worden beschuldigd van iets waar wij part noch deel aan hebben. Forward je mailtje van 29 juni naar info@ bigbangexpress.com? Dan kunnen wij de provider aanspreken. Alvast bedankt! 😉
          Dit gezegd hebbende sluit ik hier het (ongepaste) onderwerp af.

    • Hoi Ferdinand. Dank!!! Die Salisbury kende ik slechts vaag en ik wist niet dat er een boek van hem online staat. Fantastische experimenten, zo te horen. Zal hem opsnorren.

        • Alex zegt:

          Hoop niet dat je daar veel tijd voor nodig hebt gehad om dat te vinden, pdf link boek staat onder video Boterbob:

          “Gepubliceerd op 28 jun. 2016

          Keeping your diet simple is not a new idea. Using a simple single food menu has a long and successful history. Some very well known doctors, going back in time as far as the 1850’s, have successfully treated thousands of patients for obesity and many other diseases with a diet that was as simple as grilling a steak or a hamburger.

          James Salisbury’s Book – this book is in the public domain and completely legel to download.

          Klik om toegang te krijgen tot relationaliment00saligoog.pdf

          Donaldson’s Book – Strong Medicine
          There are links to his book online, but I’m not sure if his book is public domain, so I will not link to them here on Youtube.”

        • Jacco zegt:

          Alex, dat was de eerste plek waar ik zocht. Ben alleen niet zo handig met youtube haha. De alternatieve route via wikipedia was een minuut extra.

      • bert zegt:

        Die bob Briggs van Buttermakesyourpantsfalloff,.. waar die video over Salisbury ook vandaan komt… Die Bob Briggs is dan weer totally completely enthousiastic van Barry Groves en deelt een fantastische video van Barry Groves..

        http://www.buttermakesyourpantsfalloff.com/fiber-food-fat-nutrition/

        Overigens wel een overtuigende video.. voor de leek.. helemaal. Erg overtuigend verhaal.

        Als je duidelijk over brengt dat alles en ieder schepsel op aarde leeft op vet.. Zelfs de 100 % vegetarische gorilla en ook de koeien die gras eten toch uiteindelijk in hun bloed vrijwel puur op vet en eiwit leven. Was voor mij geen nieuws maar is toch voor velen een openbaring..

        Wel grappig dat hij eerst stelt dat de groei en onderhoud van de relatief extreem energie vragende hersenen alleen maar ontstaan kon door vet te eten.. Maar later stelt hij dat de gorilla kleine hersenen heeft omdat hij alleen maar planten eet.. Terwijl hij eerst duidelijk gemaakt heeft dat een gorilla ook op hoofdzakelijk vet leeft..

        In vergelijk met de gorilla… die op ruig blad leeft.. leeft de moderne mens op makkelijk verteerbare koolhydraten doordat ze graszaden opgevoerd hebben. En fruit opgevoerd hebben. En het vuur beheersen en daarmee hun lange darmen niet meer nodig hebben.. Dat het zo’n succes is geworden dat we nu volledig overvoerd raken… door ons eigen succes.. Vraagt nog meer hersenen om ons in te houden.. Alles raakt overvoerd door het “succes” van de mens..

        Omdat we wellicht nog niet aangepast zijn. En wellicht ook nooit zullen worden.. Alhoewel !!! De mensheid groeit als kool.. ondanks.. dankzij..

  71. Top, Alex. Nog geen tijd genomen om te zoeken wegens deadline 🙂 .

    Jacco, opmerking over Groves klonk mogelijk als sneer richting jou, maar was absoluut niet zo bedoeld. Dank voor plaatsen link!

  72. Jacco, ook dank voor die link naar boek Salisbury!

  73. Marietsebiel zegt:

    Donaldson’s Book – Strong Medicine staat in de post hierboven, en is daar ook te downloaden ( heb ik gedaan, PDF !
    James Salisbury’s Book heb ik in mijn Kindle gezet.Lekker in bed lezen. 😀

    BobBriggs is op Facebook heel actief en leest zich dood, in allerlei groepen. Vlijtig mannetje, maar hij is ook zó blij met zijn nieuw verworven gewicht, hij kan er maar niet over ophouden. Sweet 😀

  74. Alex zegt:

    Aangezien Melchiors nieuwe blog op zich laat wachten wegens doodslijnen elders:

    http://highsteaks.com/do-you-need-veggies-to-be-healthy-a-response-to-marks-daily-apple-caveat-vegor/

    http://highsteaks.com/an-eat-all-you-want-reducing-diet-elizabeth-moody-1950/

    Mariet, heb slechts de tekst onder de video zichtbaar gemaakt, dus tekst van Bob, niet van mij. 😉

  75. Aldert zegt:

    What Must I Do to Get Well? by Elma Stuart


    Elma Stuart was zwaar ziek, volgde het advies van Salisbury en werd weer gezond. Ze hielp zelf ook honderden mensen weer op de been. Ze zocht vooral naar niet of slecht verteerde vezels in de ontlasting, als ik het goed heb begrepen en onthouden.

  76. Ja, dat is allemaal erg vaag, Jacco 🙂 . Salisbury zegt ook grappige dingen over mensen die in hun jeugd veel sporten, daardoor hun levensenergie te snel verbruiken en dus jong overlijden 🙂 . Maar de kern van hun waarnemingen is zo onvoorstelbaar spot on. Ze zijn de tijd zelfs nu nog zeker vijftig jaar vooruit. De conclusies die uit het moderne onderzoek naar het microbioom worden getrokken zijn mogelijk exact 180 graden verkeerd.

    Een gezond microbioom is een zeer spaarzaam gevoerd, dunbevolkt microbioom. De meeste westerlingen zijn wandelende composthopen, die hun metabolisme met perverse hoeveelheden compacte, acellulaire koolhydraten en voedingsarm plantaardig restmateriaal voortdurend vergiftigen.

  77. marcel zegt:

    Het boek van Cunnane heeft een in mijn ogen behoorlijk overtuigend verhaal dat vis en schaaldieren en belangrijk component zijn in de ontwikkeling van ons brein. Tot nu toe ben ik nog niet tegengekomen bij verschillende bronnen op het www dat zero-carb (‘all meat diet’) een belangrijke plaats inruimt voor deze voedselgroep. Weet een van jullie daar misschien de reden van?

    • Vermoedelijk onbekendheid. En om de een of andere reden spreekt het Coastal Dweller model velen minder aan dan het Man The Mighty Hunter model. Feit is echter dat jagen op groot wild onmogelijk was voor ons brein een zekere mate van superieure complexiteit had bereikt en dat kan alleen in een kustlandschap zijn gebeurd.

      Rond Mosselbaai (vanaf 180.000 jaar geleden) wisselden exploitatie van de kust en jacht op destijds massaal migrerend groot wild elkaar af.

      • bert zegt:

        Ach ja, over welk model juist is als verklaring van het ontwikkelen van `het grotere` brein zijn zoveel hypotheses waar het paleomodel het meest afleidende is heb ik wel eens gelezen. Het zit hem meer in welk deel ontwikkelde.. En dan zit het ook nog niet eens in het TOTAAL aantal neurons.. Maar juist hoeveel neurons er in de Cerebrale Cortex zit. De olifant heeft zelfs 251 biljoen neurons totaal en de mens maar 86 biljoen. De hersenen van de mens weegt maar 1232 gram en van de olifant 2848 gram. Maar de olifant kan dan ook veel meer met zijn slurf dan de man met zijn slurf !! En hij is groter..
        Echter de mens heeft 16,3 billion neurons in zijn Cerebrale Cortex en de olifant `slechts` 5,59 biljoen. Een gorilla 9,3 biljoen.
        Ik las dat men nu via het verschil in genen onderzoekt hoe en waarom de hersenen van de mensen relatief groter groeien.. Ze kijken waar de genen verschillen en dan plaatsen ze die in muizen en dan zien ze of die relatief groter groeien.
        Ook vonden ze dat bij mensen .
        the brain-centric glucose-transporting gene was 3.2 times more active in human brain tissue than in the chimp brain, whereas the muscle-centric gene was 1.6 times more active in chimp muscle than in human muscle. Yet the two genes behaved similarly in the liver of both species.
        Maar het is allemaal niet de reden waarom de hersenen groter zijn geworden.. Dat komt omdat we rechtop gingen staan. En onze handen vrij kregen.. Gebarentaal,… en daarna met geluidjes erbij..
        Jaren geleden heb ik het boek de parende geest van Geoffrey miller gelezen die ook daar een hypothese over had.. Dat de jacht maar een sport was.. De veren en kleurenpracht van de mannetjespauw heeft ook alleen slechts maar een functie voor de parende geest…. Niet ontwikkeld vanwege wat hij gegeten heeft..
        Ook niet dat nu juist het vis vangen onze hersenen zo intelligent heeft gemaakt.. Ik zie in natuurfilms nog steeds van die apen met de afwisseling van ep en vloed precies op het juiste moment de oesters opgraven of wat ze maar pakken dan..
        En onze hersenen ontwikkelen zich nu toch ook onafhankelijk of de moeder vis eet of niet.. Misschien zijn ze iets dommer dan en krijgen ze minder kinderen..

        https://www.quantamagazine.org/20151110-evolution-of-big-brains/

        En het een korte beschrijving van geoffrey millers boek Uit 2001

        Geoffrey Miller offers the most convincing-and radical-explanation for how and why the human mind evolved.
        Consciousness, morality, creativity, language, and art: these are the traits that make us human. Scientists have traditionally explained these qualities as merely a side effect of surplus brain size, but Miller argues that they were sexual attractors, not side effects. He bases his argument on Darwin’s theory of “sexual “selection, which until now has played second fiddle to Darwin’s theory of “natural “selection, and draws on ideas and research from a wide range of fields, including psychology, economics, history, and pop culture. Witty, powerfully argued, and continually thought-provoking, “The Mating Mind” is a landmark in our understanding of our own species.

      • Bert, wat betreft je eerste 2750 woorden: niet voor niets spreek ik consequent van een complex brein en niet van een groot brein.

        Wat betreft Geoffrey Miller et al: we komen er niet omheen dat een brein met de complexiteit van dat van de mens alleen kan ontstaan in een gigantisch noötroop milieu, dat wil zeggen in een habitat waar de breinspecifieke nutriënten voor het opscheppen liggen. Je kunt lullen tot je een ons weegt, op je kop gaan staan, de duvel en z’n ouwe moer erbij halen, die voorwaarde moet zijn vervuld (waarna exaptatie de rest doet).

        • bert zegt:

          Wat Geoffrey Miller in zijn boek als theorie/verklaring hard probeerde te maken is dat de focus te lang en teveel op overleven heeft gelegen.. vanuit de bekende stelling van darwins leer, Survival of the fittest. Wat vaak als sterkste vertaald wordt.
          Natuurlijk overleven was het probleem niet altijd voor de primitieve mens. Ze behoorden tot de langst levende soorten. Een nog ingewikkeldere geest was niet perse nodig voor overleven.. Apen zijn er ook nog steeds.. Onze geest en daarmee ons complexe brein had een vergelijkbare biologische functie als de staart van de pauw.. Het brein was een ornament waar partnerkeuze van “het vrouwtje” en vice versa op gebaseerd was.. Seksuele selectie. Het zijn positieve terugkoppelingssystemen.. Bij de mens. Het vrouwtje van de oermens had een seksuele voorkeur voor een geest die in de communicatie (versiering) onderling meer te bieden had en dat ging over en weer.. Geest werkt in op geest.. Een goed “”verhaal”” moet wel begrepen worden..! Op hol geslagen evolutie met selectie op de geest. Een versiergeest. Het complexe brein,..A gaudy entertainment-system zegt Miller. Wat we nu overal om ons heen zien.. Met facebook, twitter, instagram.. tv, radio, etc. etc. Marketing.
          Of omega 3 of vis op zichzelf noodzakelijk was voor evolutie van het brein !! Of dat de vroegere primaat toevallig om redenen van een gevonden vis/oester/mossel bron, de bomen hebben verlaten(moeten) en toen meer op hun benen zijn gaan lopen..(handig in het water) hun handen vrij kregen voor gebaren..Voor seksuele selectie zelf was de omega 3 niet nodig… Dat was mijn vraag die ik niet weet. Mensen kunnen ook zelf omega 6 naar 3 omzetten dacht ik..
          Hoe breinspecifiek zijn die nutrienten… Is de genoemde complexiteit van ons brein juist daarvan afhankelijk.. t.o.v. dat deel dat we delen met leeuwen en koeien en apen.. Je hebt ook weidemelk met extra omega 3.. Gras dat hun omega 3 levert..

          Een giraf ontwikkeld zijn lange nek uit armoede…. om beter bij de bladeren te komen.. Dan krijgt hij ook meer nutrienten… verder geen specifieke eisen. Een pauw ontwikkelde zijn kleurrijke vleugels.. Ook uit armoede, anders kiest het vrouwtje hem niet. Geen bijzonder voeding denk ik. En de onhandige staart helpt hem daarom ook juist NIET met overleven (hallo hier ben ik, en ik kan niet snel wegvliegen).

          Maar Melchior maak je niet druk om mij. Onze familie is absoluut het tegenovergestelde van visliefhebbers.. Veel omega 3 heb ik en in mijn familielijn al generaties niet gekregen.. Wel weidemelk.. van eigen koeien..

    • Alex zegt:

      Het grappige is dat Owsley Stanley aka The Bear vis wel degelijk meerdere keren als alternatief aanbeveelt in https://zerocarbzen.com/the-bear/ .
      Alleen: “Nutritional/energy value of animal-sourced foods: One unit of red (fat) meat equals 2 units of chicken or three units of fish or four units of eggs and/or cheese.”

      Ook hier een visliefhebber: https://zerocarbzen.com/2016/04/02/zero-carb-interview-amy-menke/
      “I also added a daily serving of fish (for omega 3), liver (for choline and folate), and eggs (for choline) to my meals.”
      “I eat only about 40% beef (this includes beef liver and heart). Every meal I eat includes 3-6 oz. fish (salmon, oysters, mussels, sardines, herring, cod, or mackerel), 3-5 oz. beef or chicken liver, 2 eggs, and coconut oil. From there, I also usually add 4-6 oz. beef of some kind and 4-6 oz. of chicken OR pork.”

      Denk dat het eerder met persoonlijke preferentie te maken heeft en wel degelijk een goede aanvulling vormt voor de nodige variatie. 😉

  78. bert zegt:

    Via de term van acellulaire koolhydraten kwam ik op de site van “Het Paleoprincipe”.. Oke, nadat ik dat dus geod begrepen had als “”cellose”‘ Koolhydraten die niet in een cel zitten..logisch.. zag ik ook nog het menu-advies van de website geregiseerd door Evert Berkelaar die er een voedingsprakijk op na houdt met Paleo als richtlijn.
    Hij heeft een tabel gemaakt op basis van totale energie(kcal’s) per dag hoeveel gram je per voedingsgroep als richtlijn moet aanhouden.. Voor mij met een richtlijn van 2500 kcal’s per dag moet ik 1,5 kilogram groente per dag eten…. en 700 gram fruit, 463 gram vis en 311 gram vlees.

    Dat wordt wat. Gisteren had ik 200 gram andijvie.. x 7 dus. En de rest.

    Ik kom er wel.. Met de kruiwagen naar de albert Heijn. Boodschappen voor een week halen..

    100 % cellulair…. diercellen en plantencellen. Ik heb dan nog wel de vraag of je het wel mag koken ? Want dan komen de koolhydraten uit de cellen.. Mijn moeder gooit altijd vele beschuiten door de spinazie (a 40 kcal’s) ! Dat doe ik dan weer niet.. Toch altijd al behoorlijk paleo bezig !

    http://www.hetpaleoprincipe.nl/hoeveelheden.html

  79. bert zegt:

    Celloos was het

  80. Pingback: Georgia Victoria ! ? Wat nu weer… | Ketogeen... en... Wat ?

  81. kurt zegt:

    Uit het boek van Emma Stuart:
    “The reason for removing so carefully all fat, connective tissue, gristle and skin from the lean meat is, that they are as apt to ferment and generate carbonic acid gas, as are the farinaceous and vegetable foods, and also, that there are many diseases wich are specially fed by these fibrous, connective and glue tissues, wich diseases can be cured by a continous course of strict diet of muscle-pulp of lean beef, and return, on the transgressor to his old ways of feeding.”

    Dus geen vetten…. dan komt bij mij weer de gedachte… wat met “Rabbit starvation”?

    • Ik schreef net bij Mariet dat beide boeken op de belangrijkste waarnemingen en gevolgtrekkingen na barstensvol vermakelijke kolder zitten.

      • kurt zegt:

        Tja, een belangrijke waarneming was toch ook dat door vetten een fermentatie plaats vindt? Lijkt wel hetzelfde als onze huidige salami…. zout tegen ongewenste rotting… veel vet voor fermentatie. En is fermentatie niet hetgeen absoluut moet worden vermeden volgens dit boek? pffff… kaf van koren scheiden is echt niet simpel als leek… alles klinkt plausibel…zowel het goede als het slechte

        • bert zegt:

          En er is ook geen enkele andere reden om vet te eten van varken of rund of geit.. behalve dan dat er kcal’s in zitten.. Ik heb gezocht maar als je gewoon over vet spreekt dan zit er niks in.. Geen vitamines en geen mineralen. In reuzel zag ik ergens vitamine d.. Maar ik denk dat dat er misschien wel ingestopt is vanwege regelgeving..

          In de tabel in de link hieronder staat ook nul comma nul niks voor vet.. Of het dan om uitgesmolten vet gaat… ?!

          Als je een dieet van vlees(met het vet) op voedingswijzer.nl in vult in mijnvoedingswijzer in de eetmeter.. En je vult 750 gram aangemaakt rundervlees.. met zo’n beetje 750 gram kom je op iets van 2100 alorien of zo met natuurlijk teveel eiwit… dus zal je iets anders in moeten vullen.. Maar dan zijn alle grafieken rood…. Alle vitamines ruim onvoldoende. Geen magnesium.. Tekorten aan vitamine b, a… etc. Van alles niks.

          Maar oke, dat zegt niks.

          http://world-population.net/food/nl/2254

        • Wat is er mis met het tot je nemen van een goede bron van energie? Overigens vervult vet ook structurele functies. Het is wel degelijk essentieel.

          Geïsoleerd vet bevat geen micronutriënten. Duh 🙂 .

          Op je tweede argument kom ik terug.

        • kurt zegt:

          Melchior, is er uit studies al gebleken of vet de fermentatie al dan niet bevordert?

    • Christel zegt:

      Kurt, Ja, dat zou je denken, rabbit starvation. Dus ook geen toegevoegde vetten zoals room of boter? Zo jammer dat het (nog) niet vertaald is!

  82. Louise zegt:

    Mis houden van kraakbeen en vellen en drellen zou best een goed idee kunnen zijn, die zijn Fodmap-rijk, dus fermenteerbaar.
    Verzadigd vet zou ontstekingsbevorderend kunnen zijn, klopt dat, Melchior?
    Candida doet het ook lekker op ketonen, niet alleen op koolhydraten.

    Mager vlees is misschien toch veiliger bij een goed verstierde darmflora….

  83. Louise zegt:

    Ik zou het dieet best eens willen proberen, maar weet niet of het wijs is. Ik heb oa parkinson en dan wordt het eten van veel eiwit afgeraden, omdat dat zou concurreren met de opname van de medicijnen (levodopa). Of dat echt zo is, weet ik niet.

    • Christel zegt:

      Louise, ik heb geen idee hoe erg je Parkinson is maar is het een idee om het 30 dagen te proberen? Te beginnen met een week? Ik voelde binnen een paar dagen al verbeteringen. Ze hebben ons zoveel voorgelogen over wat gezond is… Sterkte in elk geval! en staat er misschien iets over in het boek van Mary Stuart?

  84. Christel zegt:

    En zijn die medicijnen niet symptoomonderdrukkers? Of genezen ze je echt?

  85. Louise zegt:

    Die medicijnen onderdrukken alleen de symptomen een beetje. Dat geldt ws minder voor de natuurlijke variant (Mucuna pruriens). Ik gebruik zo min mogelijk synthetisch spul en ben daarbij de plantvariant aan het opbouwen.
    Na verloop van tijd heb je goede en slechte tijden op een dag (on en off). Ik las pas dat dat geassocieerd was met een slome maag. Veel mensen met parkinson hebben sibo. Als je dat opruimt, werken de medicijnen beter. Logisch. De composthoop in mijn ingewanden is ws ginormous. Poeptransplantatie hielp kortstondig.

    Mssn poosje all meat, dan poeptransplantatie en weer wat planten gaan eten?

    Zo slecht zullen planten toch ook niet zijn, in de Blue Zones eten ze er aardig van, en niet zo veel vlees. Niet heel veel groenten (1 cup greens en een halve cup andere groenten), wel veel bonen (half tot 2 cups).

    • Marietsebiel zegt:

      Louise, ik kan je natuurlijk niet garanderen dat het bij jou ook zo werkt.
      Maar mijn ervaring met mijn medicijnen voor diabetes, maar vooral die voor het hart sinds zowat een jaar, bloedverdunners, betablokkers, bloeddukverlagers, maar zeker de cholesterolverlagers, met allemaal ‘nasty’ bijwerkingen, zijn door deze vezelvrije, groentevrije manier van eten veel minder geworden. Net of dat alles beter werkt met minder bijwerkingen. Ook de insuline werkt beter en die heb ik dus kunnen verminderen.
      Ik vind het wonderbaarlijk 😀
      Een weekje uitproberen ? Vlees/Vis/Water (en eieren eet ik ook)
      Niet eens zoveel vet, niet extra bijgevoegd. Vet van het vlees, lekker opeten.
      Altijd in ketose, van roze tot donkerrood.
      Ik zet bordjes met eten op mijn blog, dus wil je inspiratie, kijk even.

  86. Christel zegt:

    Als all meat blijkt te werken straks, waarom zou je dan nog iets anders willen proberen?;)

  87. Louise zegt:

    Christel, Mariet, ik vind zo veel vlees niet zo duurzaam. Een poosje om therapeutische redenen is natuurlijk wat anders.
    Ben nu op vakantie, maar overweeg wel een proefweekje. Hoeveel vlees moet je ongeveer eten omniet af te vvallen?

  88. Aldert zegt:

    @Louise, puur gras-gevoerd vlees is ongeveer het duurzaamste wat er is. Zie Peter Ballersted.
    http://grassbasedhealth.blogspot.fr/2011/07/sustainability-reality-check.html

  89. Christel zegt:

    Louise, ik heb het omgedraaid. Ik wil zelf duurzaam worden. LOL

  90. Christel zegt:

    Tot voor kort was ik trots op mezelf. Ik at geen dieren, behalve zeevoedsel. Nu ik alleen maar vlees eet heb ik het gevoel dat ik in 1 week meer bijdraag aan de duurzaamheid van de aarde dan in 15 jaar zonder vlees. Minimaal afval en voor mij hoeven landbouwgronden niet meer worden bespoten. En ik heb me nog nooit zo aards gevoeld 🙂

  91. Alex zegt:

    “Ik zou het dieet best eens willen proberen, maar weet niet of het wijs is. Ik heb oa parkinson en dan wordt het eten van veel eiwit afgeraden, omdat dat zou concurreren met de opname van de medicijnen (levodopa). Of dat echt zo is, weet ik niet.”

    Louise, van de Parkinsons website UK:

    “The effect of protein on Parkinson’s medication

    For some people, protein – found in meat, fish, eggs, cheese, yoghurt, nuts, beans and pulses – seems to interfere with the effectiveness of their levodopa medication.

    Taking levodopa 45 minutes before meals, with a carbohydrate such as a cracker or a biscuit, can help to stop this happening.

    It’s best not to reduce the amount of protein you eat as it is an important part of a balanced diet. Reducing protein can cause weight loss.”

    Dit geldt blijkbaar voor alle parkinson medicatie.

    Melchior gooide met name alle groenten eruit vanwege de vezels en ging dus niet zerocarb. Geen idee of je fruit goed verdraagt, maar volgens Melchiors theorie kan dat voor velen geen kwaad om aan het menu toe te voegen. Voor verdere info zullen we toch de nieuwe blogpost hier af moeten wachten…

    Je gezondheid is belangrijker. 🙂

    Voor wat het waard is, in het boek van Elma Stuart werd gewaarschuwd niet teveel te eten wegens slechte vertering en het langzaam op te bouwen, ze had het daarbij over 1 a 2 ons (versgemalen) rundergehakt om te beginnen…

    In ieder geval veel succes gewenst en sterkte.

    • Jacco zegt:

      Ha Alex, ik heb daar ook over zitten denken (hoe kan je eiwitten wat beperken en toch genoeg energie binnen krijgen) en kwam zelf uit op “suppletie” met niervet, evt zelf te mengen door het gehakt.

    • Jacco zegt:

      Of voornamelijk makreel eten, zit ook relatief veel vet in. (Ook veel gegeten door Inger 😉 )

  92. Louise zegt:

    Misschien is het voor mij het verstandigst om eerst eens te beginnen met een anti-sibo dieet met weinig fodmaps en relatief veel vlees. SC-dieet in aangepaste vorm. Mw Siebecker (sibo-specialist) adviseert zoiets voor hardnekkige sibo-klanten. Zij geeft er dan wel antibiotica naast, trouwens.

  93. Louise zegt:

    Vijf jaar geleden startte ik op goed geluk met het SCdieet en daar knapte ik behoorlijk van op. GAPS klonk nog beter, maar toen kreeg ik langzamerhand meer buikklachten. Kan door fodmaps zijn gekomen, maar het zou ook goed kunnen komen door het hoge histaminegehalte van GAPS. Terug naar SC ging toen niet meer goed. Teveel koolhydraten? De fodmaps? Ik heb al heel wat geprobeerd, al dan niet begeleid door een therapeut. Maar die overzien iha ook maar en deel van het verhaal. Lastig, hoor.

  94. En kijk, so much for a ‘healthy, diverse microbiome’. Het is een fata morgana.

    Importantly we found that although a long transit time associates with high microbial richness, it also gives rise to higher levels of potential deleterious protein degradation products, suggesting that a rich bacterial composition in the gut is not necessarily synonymous with a healthy digestive system, if it is an indication that food takes a long time to travel through the colon.
    These findings were condensed in the manuscript, which was written in November/December and submitted just before I handed in my PhD thesis, right before Christmas.
    Looking back, it only took one year (!) from idea to publication. I think it was a result of being the right place at the right time, grasping the idea, having access to the right data and collaborate with a great multidisciplinary team, which may be today’s recipe for doing great research.

    Henrik M. Roager, Lea B. S. Hansen, Martin I. Bahl, Henrik L. Frandsen, Vera Carvalho, Rikke J. Gøbel, Marlene D. Dalgaard, Damian R. Plichta, Morten H. Sparholt, Henrik Vestergaard, Torben Hansen, Thomas Sicheritz-Pontén, H. Bjørn Nielsen, Oluf Pedersen, Lotte Lauritzen, Mette Kristensen, Ramneek Gupta and Tine R. Licht (2016). Colonic transit time is related to bacterial metabolism and mucosal turnover in the gut. Nature Microbiology, doi: 10.1038/nmicrobiol.2016.93

  95. Hoi Alex en Bert,

    Klassieke reactie van Rask Licht. Neem iets waar dat in strijd is met ‘common knowledge’, klets er een eind omheen en propageer vervolgens de common knowledge.

    Vezels vertragen de transitie. Water heeft geen invloed op de transitietijd. Ofwel, het is nonsens.

    Amber O’Hearn schrijft over dit fenomeen:

    ***Sometimes the assumptions that scientists start with about what is “good”, “healthy”, or “normal” can cause them to interpret results in a completely different way than someone starting with different assumptions would have. Then, the resulting conclusions become the assumptions in the next round of interpretation, leading to a chain of logic in which one questionable assumption leads to another.***

    http://www.ketotic.org/2013/11/similarities-between-germ-free-mice-and.html

  96. Gert van der Hoek zegt:

    Even tussendoor: aardige vergelijking van Csaba Tóth, de paleo arts uit Hongarije.

    Kokosolie vs Reuzel

    • cocky zegt:

      laat aan duidelijkheid niets te wensen over, dankjewel Gert

    • bert zegt:

      # Gert,.. ik vindt die link geen enkele overtuiging hebben. Als 0,11 mg zink een reden zou zijn om 100 gram lard of te willen eten.. Ik dacht het niet ! Het vlees zelf levert de vitamines.. Het vet speelt daar geen rol in. 100 gram hamlappen lever 1,7 mg zink. Dat is 16 x zoveel. Met slechts 129 Kcal’s i.p.v 900 kal’s bij 100 gram lard ! Varkenslappen Leveren zelfs nog 30 mg magnesium en 60 mg choline tegen 50 mg in lard.. Ik zeg niet dat je mager vlees moet eten.. Ik zeg alleen dat je dat vet niet voor vitamines of mineralen eet.. Er is niks mis met een enrgieleverancier op zichzelf..

      Biefstuk levert zelfs 4,4 mg zink per 100 mg. En dat bij 127 Kal’s.
      200 gram spinazie levert 2,4 gram zink bij 200 gram die slechts 50 kcal’s levert.. ! En die levert ook nog eens 153 mg Magnesium en 831 mg kalium.

      etc et..

  97. Alex zegt:

    ‘Crohn’s can be cured’ dr. Csaba Tóth. Link betreffende studie volgt zodra bekend.

  98. Stillewillie zegt:

    Na het lezen van de link over Clare Morrison toch ook een beetje aan het experimenteren gegaan. Zij behaalde goede resultaten met met voeding laag in oxalaat en vezels op o.a. slecht slapen en restless legs. Daar wil ik ook wel vanaf, dus een aantal dagen weinig tot geen groente en geen psylliumvezels meer. Wel wat fruit want eerlijk gezegd vind ik het anders wel erg eenzijdig en saai worden.
    Voorlopig resultaat is een behoorlijke toename van prikkelbare darmklachten, verstopping en veel buikpijn. Zijn dit stuiptrekkingen van hongerige bacteriën en moet je daar even doorheen of doe ik er wijs aan om weer terug te gaan naar mijn oude eetpatroon?
    Ik kan me herinneren dat ik vorig jaar met AZM ook een vrij heftige reactie had, maar dat is uiteindelijk vanzelf overgegaan en daarna verdroeg ik het goed. Hoewel ik al weer een poos geleden gestopt ben met de AZM.
    Het is nog best lastig om het juiste regime te vinden.

  99. Ik zou de dag willen beginnen met deze prachtige overweging van Amber O’Hearn. Het is grappig als iemand exact heeft verwoord wat je zelf denkt. Mensen zinspelen op een nieuwe post – en die komt – maar hier staat het exact.

    ***The growing trend recognising that gut bacteria affect all other body systems, the brain, of course, included, is often accompanied by what I think is a faulty assumption. That assumption is that there are healthy strains of bacteria that are difficult to cultivate that we should specifically insert into the gut (through pills, yogurt, or transplants, for example) and then keep alive by feeding with high fiber plants in order to maintain health.

    The main reason I find this implausible is that it’s not evolutionarily supported. There is just no strong evidence that evolving humans ate fibrous plants with any regularity. Moreover, any gut bacteria that we can’t easily keep living inside us seem unlikely to have evolved there. It makes no sense that regularly eating something we didn’t evolve to eat regularly, to keep alive something that doesn’t appear to have evolved a strong penchant to stay alive in us, would be the only, let alone best way to maintain an inner environment conducive to health.

    There do seem to be positive effects from taking probiotics, but I question the interpretation of that. One hypothesis I have is that the main benefit of probiotics is that they in turn displace worse strains of bacteria. If this is correct, then another, possibly better solution may be to minimise the worse bacteria by not feeding them. One way to not feed them would be to avoid fibrous plants.***

    http://www.empiri.ca/2015/11/musings-on-good-bacteria-antibiotics.html

    • Jacco zegt:

      Ze maakt hier inderdaad een heel mooi argument. En overtuigde mij daarmee om toch eens te gaan experimenteren met dit dieet. (Hetgeen overigens nog geen wonderen heeft opgeleverd :), behalve dat ik verbaasd ben ook hierop prima te kunnen leven )

    • bert zegt:

      Alleen voor diegene die veel tijd of interesse heeft.. 2450 woorden.
      Spiegelneuronen zijn ook een tijdje hype geweest… Nu lijkt het erop dat het ook een dwaling is. Of zou kunnen zijn.. Ik copieer het van elinea.. dus zonder de mooie plaatjes.

      ///ge-edit door MM vanwege copyright///

      Hoe serieus moeten we spiegelneuronen nemen?
      Hersenhype
      KIJK
      KIJK – wetenschap en techniek, Tekst: Ronald Veldhuizen
      30-06-2016

      Bottomline
      1. Spiegelneuronen verklaren het grootste deel van ons inlevingsvermogen, stelden wetenschappers na grootse ontdekkingen in de jaren negentig. De vondst zou inzichten moeten opleveren voor aandoeningen als autisme.

      2. Andere wetenschappers trekken die conclusie nu in twijfel: snappen wat er in een ander omgaat, is veel ingewikkelder dan spiegelneuronenonderzoekers zeggen.

      3. De kwestie wordt uitgevochten op het gebied van autisme, sport en handgebaren: staan spiegelneuronen daar nu centraal of niet?

      Ronald Veldhuizen is bioloog en wetenschapsjournalist. Voor dit artikel raadpleegde hij de volgende bronnen: Patricia Churchland: Braintrust, Princeton University Press (2011) | Gregory Hickok, The myth of mirror neurons, W.W. Norton & Company (2014) | Christian Keysers, The empathic brain, Social Brain Press (2011).

  100. Sorry Bert, die moet ik weghalen. Ik zit in die business en weet een beetje hoe lang de tenen zijn 🙂 . Ik zou er gezeik over kunnen krijgen.

  101. marcel zegt:

    Vezels en constipatie… (en IBS)

    Stopping or reducing dietary fiber intake reduces constipation and its associated symptoms
    Kok-Sun Ho, Charmaine You Mei Tan, Muhd Ashik Mohd Daud, and Francis Seow-Choen
    World J Gastroenterol. 2012 Sep 7; 18(33): 4593–4596.
    Published online 2012 Sep 7. doi: 10.3748/wjg.v18.i33.4593

    Dieet:
    “Patients were then instructed to completely stop their intake of dietary fiber, including vegetables, cereals, fruits, wholemeal bread and brown rice for 2 wk. Those who were vegetarians were asked to eat white rice instead of unpolished rice, white bread instead of whole meal bread, and to take processed bean products for protein. They were to continue their normal quantities of carbohydrates and proteins. Sieved fruit juices and clear vegetable soups were allowed.”

    Na 2 weken op een no-fiber dieet worden de 63 deelnemers in het wild losgelaten en mogen ze zelf bepalen in welke mate ze vezels eten. Na 6 maanden zijn de resultaten ronduit spectaculair:
    41 blijven no-fiber eten, 16 eten lower-fiber dan ze voor de start van de studie aten en 6 mensen eten weer hun normale hoeveelheid vezels. De no-fiber groep is zo groot omdat zij de enige zijn waarin er 0% klachten zijn van constipatie/opgeblazenheid/anale bloedingen/buikpijn/strain in bowel opening.
    Details: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3435786/

    Poehee, gezien de epidemische proporties van IBS klachten zou deze lijn van onderzoek weleens een echte doorbraak kunnen zijn. Sterker nog, ik zie weinig problemen met de studie-opzet. Er zijn wat details waar meer informatie fijn zou zijn (wat hebben ze wel gegeten :-)), Klachtenverdeling over de 4 groepen voor de start van low-fiber en na 2 weken low-fiber. Replicatie zou fijn zijn.
    Al met al, complimenten aan de dwarse onderzoekers.

  102. Stillewillie zegt:

    Kijk, daar kan ik wat mee. Misschien toch nog minder vezels proberen. Ik ga me er morgen in verdiepen. Dank Marcel

  103. Christel zegt:

    Melchior, jij neemt nog wel fruit. toch? Zonder schil neem ik aan? En vlees, vis en water? Een vriendin heeft vaak last van constipatie/opgezwollen buik, maar wil eigenlijk nog wel fruit eten af en toe. Is dat verstandig of liever niet? en waarom?

    En als je VVW doet, wat gebeurt er dan als je bijvoorbeeld rijpe papaja eet?

    • Tije zegt:

      Christel,
      Wat ik heb gemerkt is dat je met VVW gevoeliger wordt voor FODMAP. Het voordeel is dus dat je tijdens VVW heerlijk ‘zen’ bent. Het nadeel is dat je minder tollerant bent voor afwijkingen.
      Ik prefereer toch het eerste!

    • Hoi Christel,

      Ja, ik eet wel fruit (al denk ik niet dat het nodig is). Mijn hypothese is dat mensen optimaal zijn aangepast aan een ‘rijke’ voeding, dat wil zeggen aan voedingsmiddelen die hoge concentraties makkelijk assimileerbare voedingsstoffen bevatten. Fruit en groenten zijn twee volstrekt verschillende beesten. Fruit bevat relatief veel direct opneembare energie (suiker) en weinig vezels. Groenten bevatten in de regel nauwelijks energie en heel veel vezel. Fruit dat wij aantrekkelijk vinden laat haar zaden over het algemeen graag door ons verspreiden en bemesten en is dus niet giftig. Vruchten die niet door ons gegeten en verspreid ‘willen’ worden, stoten ons over het algemeen af en zijn giftig, denk aan wilde nachtschades.

      Het is volstrekt onlogisch dat jager/verzamelaars energie zouden steken in het verzamelen van groenten, die immers geen energie leveren en in het wild vrijwel allemaal giftig zijn. Het routinematig eten van (ook nog eens grote hoeveelheden) groenten is zeer waarschijnlijk een neolithisch fenomeen, mogelijk gemaakt door veredeling. De relatief gigantische hoeveelheid fermenteerbaar substraat die met deze gewoonte dagelijks in ons spijsverteringsstelsel wordt afgeleverd, leidt volgens mij gemakkelijk tot een uit de hand lopend composteringsproces en daarmee tot milde, chronische endotoxemie, opstapeling van ceramiden en vervolgens mitochondriële dysfunctie en alle ziekten die hier manifestaties van zijn. De compacte, acellulaire koolhydraten die we al eerder als pathogeen identificeerden, zouden best eens aanzienlijk ziekmakender kunnen zijn wanneer ze samen met vezels worden aangevoerd, omdat ze dan minder snel worden opgenomen en dus langer als substraat voor een zieke flora kunnen dienen. In hoeverre de vaak hoge concentraties oxalaat in groenten direct bijdragen aan mito-dysfunctie weet ik niet, het zal sterk individueel zijn en vooral worden bepaald door hoe veel je opneemt dan wel direct (in de darm) afbreekt.

      Dus fruit = direct opneembare energie + weinig vezel (zelfs met schil, want die is ook in gekauwde toestand te groot om snel te kunnen worden gefermenteerd) + weinig toxisch.

      Groenten = geen opneembare energie + erg veel vezel (substraat voor een zieke intestinale composthoop) + toxisch.

      Waar wortelstelsels in deze context staan, weet ik nog niet. De meeste zijn problematisch (giftig).

      • Christel zegt:

        Melchior, dank voor je uitgebreide reactie. It makes sense to me! Toch ga ik nog even wachten met fruit. Zondag as is het 30 dagen ZC/VVW. Ik denk dat ik er nog een keer 30 aan vastplak. So far so good. En daarna wat papaja toevoegen. Papaja heeft net als Ananas de egenschap dat het eiwitten in stukjes kan knippen, toch? Maar moet je het dan juist geissoleerd eten, eerst het fruit en een uur later het vlees? Of tegelijk? Of daarna? Hoe pak jij dat aan. Wat eet jij momenteel gedurende de dag? Ik heb gemiddeld 2 eetmomenten per dag en eet ongeveer 350 gram Angus top sirloin of iets wat daar op lijkt, steak met vet dus en daarnaast nog wat kip. Heb ook de eieren even geschrapt. Zuivel was er al uit. 🙂

        • Christel, een mens heeft zelf een gereedschapskist die alle werktuigen bevat om voor ons geschikte voedingsmiddelen op te knippen in hun assimileerbare onderdelen. Daar heb je echt geen papaja voor nodig 🙂 . Eventuele enzymen in eten worden hoe dan ook snel afgebroken. Het is een non item.

        • Gert van der Hoek zegt:

          Verse en rijpe papaja is wel heel lekker! 😀 Dat hebben we in Nederland niet.

        • Christel zegt:

          Dank voor je reactie, Melchior. Duidelijk. 🙂

          Vandaag zat ik te skypen met 3 zussen en ze waren allemaal enorm bezorgd. Ik denk niet dat ik de enige ben die dit meemaakt, dat de omgeving bezorgd is en het ongezond, gevaarlijk en eenzijdig vindt. Kun je misschien uitleggen, of -ooit- eens een post maken (het liefst een heel boek) voor ‘outsiders’, met een verteerbare tekst van het hoe en waarom wij denken dat we gezond bezig zijn met ZC? Alles is tot nu toe in het Engels wat ik kan vinden. Of heeft iemand een link naar goede Nederlandstalige informatie over ZC?

          Ik heb ze al wel zover dat ze het Tim Noakes gedeelte van De Real Meal Revolutie willen lezen.

  104. Stillewillie zegt:

    Tja Kurt, waarom GEEN vezels? Daar wordt aan gewerkt, maar ik vind het niet makkelijk 😏 Ik hou mezelf nu maar voor dat het een experiment is van enkele weken, omdat ik nog niet kan wennen aan het idee dat het voor altijd zou zijn. Hoopgevend is misschien dat ik sinds het begin van minder vezels eten (een kleine week) nog geen last heb gehad van rusteloze benen. Dat geeft toch te denken……

    • Christel zegt:

      Dat ga ik aan mijn zus doorgeven. Je eet geen groente meer en welke vezels nog meer niet? Wat eet je nog wel, Stillewillie? Of ben je ook een tijdje Zero Carb/vvw?

      • Stillewillie zegt:

        Ongeveer twee weken steeds minder vezels, Christel. Geen groente meer dus, de eerste dagen nog wel wat fruit ,maar nu ook niet meer. Verder gestopt met psylliumvezels, want ja, die waren ook zo goed bij PDS. Als ik terugdenk kiepte ik toch wel een aardige hoeveelheid vezelmateriaal naar binnen, mijn darmflora werd goed gevoed kan ik wel zeggen 😏. En dat ie niet in orde is moge duidelijk zijn.
        Nu eet ik voornamelijk vlees en/of vis met lunch en avondeten, soms een stuk kaas. Ontbijten met eieren of kokosyoghurt of niets. Dan drink ik wel een bulletproof koffie.
        Ik moet nog steeds aan het idee wennen zoveel vlees te eten, ik heb de hoeveelheden ongeveer verdubbeld anders krijg ik honger.
        Oh, en af en toe neem ik nog wel een paar stukjes donkere chocola.

        • Christel zegt:

          ja, dat heb ik ook, dat wennen aan zoveel vlees. Maar wat weinig afval hebben we dan. Ik probeer een kilo per dag. Maar eet dan uitsluitend vlees zonder eieren, yoghurt etc.

  105. aagje51 zegt:

    Voor wat betreft de richting waarin MM’s denken (en met hem anderen) zich momenteel beweegt zou ik graag willen weten of iemand iets kan zeggen (of misschien allang heeft gezegd, Alex?) over het volgende.
    Het omnivore gebit van de mens is geëvolueerd om zowel te kunnen malen als te kunnen snijden/scheuren. Carnivoren hebben geen kiezen voor zover ik heb kunnen nagaan. Bepaalde herbivoren hebben wel slagtanden maar er wordt op gewezen dat die dienen om zich te kunnen verdedigen. Ergens las ik dat de kiezen van de mens wel wat minder vlak zijn dan die van herbivoren en juist daarom ook geschikt om op taaie dingen zoals jerky te kunnen kauwen.
    Als de voor de mens optimale voeding vlees, vis en water zou zijn, hoe en waarom dit gebit? Dat malen is vooral voor die vezels. Zijn die kiezen niet juist de “evolutionary evidence” dat we toch wel aanzienlijk veel plantaardig voedsel hebben gegeten of hebben moeten eten in tijden van vlees/visschaarste?
    Ons darmstelsel is ook anders dan dat van carnivoren/herbivoren en laat meer ruimte voor fermenteren dan carnivoren en minder dan herbivoren.
    Ik kan er weinig over vinden en toch lijkt het me misschien wel relevant in deze superinteressante discussie.

    Wellicht totaal als mosterd na de (zero carb) maaltijd: ik sluit me voor 100% aan bij de inmiddels omvangrijke schare anti-simplificanten voor wat betreft Het Boek. Voor deze groep is m.i. de hele point om in detail het “hoe” en vooral het “waarom” van de besproken processen te laten zien. Infantilisatie lijkt mij hier niet op zijn plaats.

    Zeer benieuwd hoe dit zich ontwikkelt, hoe de stand van zaken zal zijn op AHS16! Het Boek zal er dan hopelijk toch ook liggen?

  106. Tije zegt:

    aagje51,
    Onze kiezen gebruikten we in het verre verleden vast en zeker voor het vermalen van planten. Misschien dat ze er nog steeds wel geschikt voor zijn. Maar maakt ons dat omnivoor? Ik denk het niet, kiezen zijn slechts een onderdeel van ons spijsverteringsstelsel. Ik denk dat je naar het geheel moet kijken.
    Toevallig dat ik onlangs een vergelijkbare beschouwing op de Twitters tegenkwam, over walvissen. Men heeft ontdekt dat dat herbivoren dieren waren, die bij verandering van dieet een evolutionair voordeel bleken te hebben. Hun herbivore spijsverteringssysteem haalt 10% extra energie uit het dieet, in vergelijking met andere diersoorten die hetzelfde dieet hebben. Dat verklaart waarom walvissen zo groot zijn. Verder lezen hier:
    http://www.cbc.ca/radio/quirks/quirks-quarks-for-jun-25-2016-1.3645555/floating-poop-reveals-secrets-of-whale-evolution-1.3645584

    Je zou nu natuurlijk ook kunnen concluderen dat walvissen herbivoren zijn….;-)

  107. Tije zegt:

    Het volgende artikel van dr. Eades is leuk, over de overdreven aandacht voor vezels: https://proteinpower.com/drmike/2006/08/30/a-cautionary-tale-of-mucus-fore-and-aft/

    Hij vergelijkt het met de obsessie voor sputum, in de middeleeuwen.

  108. bert zegt:

    Via foodlog.nl een link naar een harvard-onderzoek met de “final verdict” Verzadigde vetten en transvetten zijn ongezond. Transvetten meer als verzadigd.

    Bij gelijke inname van energie leidt meer verzadigd vet tot significant meer doden binnen enkele jaren. Transvetten doen dat nog meer
    Meer onverzadigd vet leidt daarentegen tot behoorlijk minder doden binnen enkele jaren.

    Ook verzadigd vet vervangen door onverzadigd vet leidt tot miderd oden en betere resultaten op alle bloedwaarden die het dan ook ondersteunen.

    Maar als je andersom,….. verzadigd vet vervangt door koolhydraten is er slechts een klein positief effect op mortality..Maar dat zou logisch zijn want in amerika worden veelal alleen slechte koolhydraten gegeten.. Logisch ?!%$&

    Is ook een kunst van redeneren… Even nadenken…

    https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/higher-consumption-of-unsaturated-fats-linked-with-lower-mortality/

    • Bert, je schrijft:

      “Bij gelijke inname van energie leidt meer verzadigd vet tot significant meer doden binnen enkele jaren. Transvetten doen dat nog meer
Meer onverzadigd vet leidt daarentegen tot behoorlijk minder doden binnen enkele jaren.”

      Is dit de conclusie die jij trekt uit dit onderzoek? Ik weet niet goed hoe je het bedoelt, dus je krijgt nog een kans om te bewijzen dat je zuiver redeneert 🙂 .

      • bert zegt:

        Nee, ik trek geen conclusies. Ik heb het onderzoek zelf toch ook niet gezien.
        Dat beweerden de mensen van harvard in het artikel waar foodlog naar linkte… Ik heb het aantal doden ‘in woorden’ misschien iets te ruim opgevoerd.. 16 % meer bij transvet en 8 % meer bij verzadigd vet.

        In de reacties van foodlog had iemand de originele onderzoeksesultaten bekeken en die trok enige ander conclusies…

        En het artikel laat ook weer zien hoe mensen geneigd zijn om bestaande hypotheses bevestigd te zien worden.. Er naar toe praten.. Als het resultaat er niet komt als je verzadigd vet door koolhydraten laat vervangen en dan geen betere/goede/gewenste resultaten ziet.. dan waren het waarschijnlijk slechte koolhydraten.. (want koolhydraten zijn toch beter dan verzadigd vet !!!???) Toch)

        Vooralsnog blijf ik alles maar door elkaar gooien..Witlof voor op de composthoop. Rundvlees erbij. Ik voel me er niet slecht bij. En ik hoef niks te missen.. Op grond van onderzoek hoef ik mezelf ook niks wijs te maken.. blijkt,.. steeds weer. Alles is goed..zolang het maar geen slechte koolhydraten zijn.. of slechte vetten.. of slechte eiwitten. En niet teveel.

        Toch geloven veel mensen in een goede composthoop in hun lijf. De jongedame die bij de receptie van de fitness zat tussen de middag had een grote bak met rauwkost waar ze heftig in zat te happen.. Ik zei,.. je kunt de hele middag dat zaakje mooi gaan herkauwen !!

        • Zie je, dan begreep ik je verkeerd en was bijna uitgebarsten in een tirade over de heksenvuren van de voedingsepidemiologie, associatie versus oorzakelijk verband, etc 🙂 .

        • bert zegt:

          Ik trek NU ook maar een dikke streep onder mijn search naar “”een waarheid”‘. Onderzoek verwacht ik niks meer van.

          Op foodlog las ik in de reacties iemand onderstaande conclusies over dat harvard onderzoek stellen. Blijkbaar met enige vorm van kennis.

          copy :

          “”Weer een bericht van dezelfde club die volkoren, rood vlees en koffie bekeek. Met dezelfde data, maar vreemd genoeg telkens met andere modellen. Drie opmerkingen:

          1). Er wordt in de paper met geen woord gerept over dierlijk of plantaardig. Er is slechts gekeken naar macronutriënten.

          2). Het hele verhaal hangt van een heel complex model aan elkaar. Kijk maar eens naar de ruwe overlijdenscijfers in de 5 kwantielen in de grootste vd twee meegenomen studies:
          {5852 4625 4069 3386 2382}
          Het linker kwantiel heeft de laagste totaalvet (25%) én VV inname (8%) en het rechter kwantiel het hoogste (resp. 42% en 16.5%). Vreemd genoeg heeft het kwantiel met de hoogste inname (rechts) het laagst aantal sterfgevallen, minder dan de helft van het laagste kwantiel! Toch komen de auteurs met hun ‘age-adjusted’ model (terwijl de leeftijd nauwelijks verschilt tussen de kwantielen) op een risico dat in het rechter kwantiel 19% hoger is. Merkwaardig. Het laat zien dat het model bepalend is voor de uitkomst.

          3). De modellen zijn opnieuw volkomen oncontroleerbaar en er is niet getoetst of de gevonden coëfficiënten kloppen met een onafhankelijke dataset. Met een dataset met 3.3 mljn levensjaren en 33 dznd sterfgevallen, was dit een uitgelezen kans om de set te splitsen, het model te baseren op de ene helft en vervolgens (door een onafhankelijk team) te toetsen op de andere helft.

          O ja, voor wie de resultaten toch serieus neemt, het Unilever promoteam vergeet te melden dat: dietary total fat compared with total carbohydrates was inversely associated with total mortality.

      • bert zegt:

        Als je de tekst van dat artikel woord voor woord gaat lezen.. gooien ze alles door elkaar heen.. Zit er geen lijn in.. Is het net niet wat ik zei..

        Maar links of rechtsom.. komt het steeds op hetzelfde neer.. Een duidelijk min voor verzadigd en een plus voor onverzadigd..

        Oftewel, this was sponsored by unilever..

  109. aagje51 zegt:

    Tije dank je voor je reactie. Ja dat artikel van Eades ken ik. Hij refereert aan tijden nog niet zo lang geleden met dat sputum. Ik weet nog dat de heilgymnastiek- en massageopleiding in de jaren zestig hun leerlingen het sputumkloppen bijbracht want mijn nichtje wilde die techniek op ons jongeren oefenen (zonder resultaat bij iemand van 12 …).
    Ik houd hier geen pleidooi voor vezels. Ik vraag me af of een gebit “evolutionary evidence” is voor het eten van bepaalde voeding. Die walvissen zijn juist wat ik bedoel. De mens is lang geleden afgesplitst van de apen. Dat gebit stamt wellicht uit die tijd en net als de walvis hebben wij daarmee een voordeel gekregen dat wij meer divers kunnen eten dan een zuivere herbi/carnivoor. Ik noemde ook het spijsverteringskanaal van de mens dat ruimte biedt voor fermentatie waar vleeseters dat niet hebben. What’s in a name. Na het beluisteren van het indrukwekkende verhaal van Andrew Scarborough (dank voor die link Alex) is het in ieder geval weer eens duidelijk hoeveel baat mensen met verschillende levensbedreigende aandoeningen kunnen hebben bij het achterwegelaten van voeding van plantaardige afkomst. En wellicht is het zo dat velen van ons (Terry Wahls bijv.) dit weer wel kunnen verdragen, of zoals Melchior opmerkte, “ondanks”.
    In deze context ook interessant http://high-fat-nutrition.blogspot.pt/2010/08/back-comments-section-of-uric-acid-post.html van Peter Hyperlipid

    • bert zegt:

      Tim Noakes,.. niet door iedereen geliefd.. Video in de link hieronder kwam zomaar in mijn youtube,.. waarschijnlijk omdat youtube je linkt aan tim noakes als je een keer een video van tim noakes gezien hebt..
      Video wordt grappig na 7 minuten..

      (Video na rijp beraad verwijderd door MM. Het insinuerende, schuimbekkende betoog van Harvey – Durianrider – Johnstone over Prof Noakes moet worden gekwalificeerd als smaad en voegt niets toe.)

  110. Ik overweeg om het weg te halen. De vuilbekkende psychopaat wenst Noakes in niet mis te verstane bewoordingen dood. Voor een helder beeld van Harvey Johnstone, hier drie artikelen van Anthony Colpo, die nou niet bepaald een vriend is van low carb.

    http://anthonycolpo.com/durianrider-66-kilograms-of-obnoxious-unabashed-ignorance/

    http://anthonycolpo.com/more-angry-nonsense-from-harley-durianrider-johnstone/

    http://anthonycolpo.com/the-ugly-truth-about-harley-durianrider-johnstone/

    Johnstone is een miezerige opschepper met een volstrekt onbeduidend sportverleden. Ik droom van een wedstrijdje tegen de blaaskaak. Lopen, fietsen, zwemmen, maakt niet uit.

    • Marietsebiel zegt:

      Zou ik maar doen Melchior 😀 Zo’n agressief mannetje, lelijk van “f*cking hisself “

      • Ik twijfel. Verwijderen zal worden uitgelegd als ‘censuur’. Bovendien maakt de rabiate Johnstone zichzelf volstrekt ongeloofwaardig in de ogen van iedereen die drie centimeter verder kijkt dan zijn neus lang is. Aan de andere kant is het onnodig grievend en voegt het absoluut niets toe.

        • Marietsebiel zegt:

          Dat is waar Melchior, maar wat je zegt, het voegt niets toe.

          Dan maar even aan Bert vragen.
          Waarom plaats je hier zo’n griezel. Ik niet begrijpen 😉

        • kurt zegt:

          Idd, censuur is niet hetgeen je wenst en kan averechts werken… gewoon laten staan… “common sense will prevail”

        • bert zegt:

          Er is natuurlijk wel een reden waarom ik de video plaatste.. (Niet met grote overtuiging….)
          In de video met noakes stelt degene die interviewt dat hij een beweging/mission wil starten pro low-carb omdat de wereld overtuigt MOET worden..
          Later stelt hij enigzins ook teleurgesteld dat : It’s not getting beyond this bubble !!

          De video met durian Rider laat al een weerstand zien vanuit vegan-wereld alleen al.

          ALs low-carb op enige wijze te sterk met ongebreideld of zoals deze link van melchior ook is,.. met alleen vlees eten… Dan komt er heel veel weerstand..

          Dat is slechts 1 ding wat ik met de video denk te willen hebben tonen !!

          Ik hoef maar aan de buurvrouw van mijn broer te denken die ook een youtube-kanaaltje (voor haarzelf) heeft waarin ze enthousiast laat zien 12 uitgeperstte sinaasappels als ontbijt heeft ! Puur en alleen omdat de jonge vrouwen geen beesten willen butcheren !

          Ik verwacht moeilijk overtuiging voor low carb behalve dan voor de gezondheidbewuste. Net zoals een andere gezondheidsbewuste ook 30 bananen per dag wil eten..

          Ik heb dat overigens even ingevuld in voedingswijzer.nl…30n bananen. Kwam bij een gemiddelde tussenmaat banaan al op mega-kcal’s.voor de gemiddelde kantoorclerk. En als ik het invul op 17 bananen die 2100 kcal’s vertegenwoordigen dan kleuren alle pijlen rood.. oa. 25 gram eiwit.. Alle vitaminen te laag op een enkele na zoals vitb6, kalium, magnesium die wel voldoen..
          Geen zout.. Maar ja,… het is ook maar een totaal onzinnige aandachtstrekker. De echte missie omschrijven ze zo :
          For Freelee, 30BaD is closer to a humanitarian voyage than a business venture. Rather than promote the diet for profit (joining the community is free), Freelee says it’s a vehicle for changing the world. “The mission of 30BaD is to spread the high carb health message across the Globe,” she says. “To bring similar minded people together. To encourage the consumption of unlimited calories from fruit and cooked carbohydrates such as potatoes, rice, pasta. To change this World into one filled with healthy, happy sexy fruit-eaters rather than diseased out of shape junk food addicts.”

          Gewoon een andere kerk. Andere missie. En wat zijn ze mager.. En maar fietsen…

        • Alex zegt:

          Wat moet je hier nou mee…


          Er is altijd ruimte voor andermans mening, mits onderbouwd.

          Zoals Mark Sisson al zei: “It doesn’t require you to adopt one way of eating for the world…there’s no right answer, there’s just choices”

          LOL Christel: “Hoi Alex, ik ben het eens met je reactie, natuurlijk, want ik geloof ook in de juiste vetten, mijn visje, eieren en ook in mijn bergen vezelrijke groentes in combi met grasboter.” Vond het wel grappig in de context van deze draad, niet gemeen bedoeld hoor. 😉

        • Alex zegt:

          Leanne Ratcliffe (Freelee’s echte naam) is geen haar beter dan Harvey btw.

          http://www.xojane.com/issues/youtube-vegan-cyberbullying

    • bert zegt:

      Ik zag in een video op zijn website dat hij claimt 6 watt/kg te fietsen voor 10 minuten lang..

      Zegt mij niks..

  111. Hans zegt:

    Hier een lezing van prof. Noakes , nog niet eerder te zien geweest en zeer tijdelijk beschikbaar !!!!
    Vooral de laatste 10 min. reuze boeiend , komen veel bekenden voorbij o.a. prof. Fasano , die hier aanwezig zal zijn http://www.ancestralhealth.nl/#
    http://www.lowcarbdownunder.com.au/tim-noakes-video/

  112. Stillewillie zegt:

    Spijt dat ik er naar gekeken heb. Wat een idioot.

  113. Corrien zegt:

    Dacht dat vleeseters een agressief volkje waren. Oh nee, dat was een frauduleus onderzoek 😉

  114. Het is natuurlijk niet onzinnig om eens te kijken wat al dat vlees en vis eten met de wereld doet. De wereld kan zero carrés niet echt aan. Behalve als het beperkt blijft tot de happy few.

    • Het gaat niet om de koolhydraten. ‘ZeroCarb’ is een ongelukkig gekozen term. Zie opmerkingen hierboven.

      Andere overweging: zelfs als paleo ‘niet duurzaam’ zou zijn (wat niet klopt), dan nog gaat het argument niet op. Een voeding die mensen ziek maakt, is per definitie niet duurzaam.

      • kurt zegt:

        ZeroCarb betekent voor mij in feite “zeroteren (lees “fabrieksinstellingen herstellen”)”. En da’s voor de mensen die al op één of andere wijze de gevolgen dragen door zich lange tijd (en dit meestel zonder het te beseffen) ongezond te voeden

    • Andre zegt:

      De wereld kan monocrops zoals tarwe, soja en rijst ook niet aan. Sterker nog, zoek eens op Alan Savory: op de juiste manier gedaan, is veehouderij juist wel duurzaam.

      • bert zegt:

        Vlees eten is wel duurzaam…. als je het maar compenseert ! Net als op vakantie met het vliegtuig naar Australie i.p.v. zoals melchior op fietsvakantie.. Maar dan bomen planten en opstoken in de kolencentrale..

        Net als “Minister duurzaam” Henk kamp. In een lang interview met de telegraaf deze zaterdag werd nog even diep ingegaan op de voeding van Henk.. Hij was vegetarier,.. maar nu NIET meer.. HIj bevestigde dat hij na jaren weer vis at.. EN, ook vlees !!

        Maar hij had het gecompenseerd met het bouwen van een groot windmolenpark (Gemini) heel ver boven groningen op zee. 2 x 75 grote molens.. 600 megawatt.
        En hij koopt nog voordat hij volgend jaar stopt nog eens 5 grootste windparken in de noordzee..

      • Jo tB zegt:

        MM heeft al over Allan Savory gepost.

        Paleo tegen de verwoestijning

  115. Hoho in ben niet tegen veehouderij en niet tegen dieren eten (en de verhalen van Alan Savory ken ik), ik stel de vraag of de wereld/aarde een paleo/ZC dieet aan kan. De familie Anderson eet ruim 3 kilo beef per dag.

    • kurt zegt:

      Waarom niet… dan zouden er veel minder planten geteelt worden en dan komt die ruimte ook weer vrij om grasgevoerd vlees te laten grazen. Integendeel… er zal volgens mij veel minder geconsumeerd worden, gezien je automatisch de kcal beperkt en je dus geen neigingen hebt om je vol te stoppen met snoep e.d.

    • Tije zegt:

      Jan Peter,
      Bedenk eens hoeveel ruimte land- en tuinbouw inneemt, waarbij ze het land verschralen door uitputting van de bodem. Het is een open systeem dat alleen kan bestaan bij de gratie van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Daarnaast voorziet het niet in -voor de mens- noodzakelijke voedingsstoffen

  116. Nou dan zal ik je maar geloven Kurt.

  117. De meeste landbouw is er voor veevoer. China heeft echt een gebrek aan grasland.

  118. Maar goed, ik kijk uit naar het boek “Hoe 8 ons vlees per dag de wereld redt’

    • bert zegt:

      Gratis sterilisatie aanbieden lijkt me dan beter.. Zeker in Africa, etc, etc.. Moslimlanden helemaal zeker (geld toe) .. Met mobiele bus die elke maand langskomt.. Dan worden de vouwen eindelijk verlost !

    • Folkert zegt:

      ….de mensheid redt. De wereld blijft voorlopig wel bestaan.

      • Waarom is dat een interessante specificering Folkert?

        • Folkert zegt:

          Het is niet interessanter. Je hebt gelijk. Wereld verwijst ook naar het geheel van de mensheid. Ik had de aarde als wereld in gedachte. Ik zie het ook niet zo zitten dat de mensheid zal overleven op vlees en vis. Echter heb ik daar geen onderbouwing voor. Dr. Snotje ! Alhoewel, ik vind niks lekkerder dan een gestoomde makreel, maar dan van Admiraal-de Witt. En daar schijnen er genoeg van te zijn. Die vissen en die wurmen en die insecten overleven de mens best wel. Ik ben benieuwd naar het experiment van Melchior en anderen, hoe dat uitpakt met alleen vlees en vis ? Volgens mij schijt je de randen van je reet !

        • bert zegt:

          Blijft helemaal niks van over Folkert. Alles verteerd bijna.. Behalve de graten en de huid en de botten.. Maar die eten ze niet op.. Beetje een rafelrandje of iets bindweefsel..

          Alleen resten van eigen lichaam.. Alhoewel,.. ik heb eens een documentaire gezien waarin een bewaarder van een concentratiekamp in WOII zich verwonderd had wat er nog los kwam ook al kregen die mensen niks te eten.. !!

        • Marietsebiel zegt:

          Ha Folkert ,”Volgens mij schijt je de randen van je reet !”

          Het is precies andersom, minder afval door geen vezels eten. Wat je eet gebruikt je lichaam meteen en dus minder schijt. Een keer in de 2 à 3 dagen en geen knoeiboel, het floept er zo uit. Weinig toiletpapier nodig.
          Die groenten/vezels voeden de bacteriën en die maken al die afval waardoor je er ieder dag een knoeiboel van maakt 😀 Minder schoonmaken van de WC, geen chloor nodig. Weinig toiletpapier nodig. Oh, dat zei ik al 😉 Tel uit je winst !
          Hoezo duurzaam ? Meer bomen over en minder rioolbelasting 😀

          Dat is natuurlijk niet alles, maar wel een aspect van het Vlees, Vis en Water eten !

        • kurt zegt:

          Mariet… met al die besparingen lijkt het wel “Schijt je rijk”

  119. Christel zegt:

    Bij zero carbs eet je uitsluitend vlees en drink je water. Lijkt me uitstekend voor het milieu. Vooral als er dan steeds meer kleine boeren zijn die goed voor hun vee zorgen en dit in de nabije omgeving verkopen. De wereldeconomie zou instorten. Dus het zal zeker niet van de ene op de andere dag gaan. Koolhydraten zijn verslavend. er zijn weinig (ja , the happy few) die ze willen opgeven ten bate van hun gezondheid.

    Ik heb net 30 dagen ZC uitgeprobeerd. Heb veel gelezen en vragen gesteld bij de besloten FB groep Zeroing in on carbs.
    N=1 observatie tot nu toe:
    Geen gewichtsverlies
    maar ik heb niet zoveel te verliezen.

    Een slanker middel
    sterkere spieren zonder training
    nieuwe haargroei (hoofd) JIPPIE!
    haar voelt beter
    sterkere nagels
    groeien sneller
    helderder zicht
    vlekken in mijn nek zijn zo goed als verdwenen
    mijn heup en schouder zijn beduidend minder pijnlijk
    mijn huid voelt elastischer en zachter
    geen honger
    geen zoete trek
    emotioneel stabiel
    lekkere energie

    en ik ben vast nog wel iets vergeten
    oja
    een vetbobbeltje achterkant knie is zacht geworden.
    Wordt vervolgd…

    Kortom, ik plak er nog graag 30 dagen aan vast 😉

  120. Christel zegt:

    Mijn post is lost. Maakt niet uit. Samengevat: Na 30 dagen Zero Carbs ben ik tevreden over de resultaten en ga door met de volgende 30 dagen. #Amazing.

  121. Ik sluit me voor wat betreft de vermeende ‘duurzaamheid’ van het Wageningse landbouwmodel volledig aan bij Tije.

    De omvang van de huidige wereldbevolking is één van de vele gevolgen van wat ik de mondiale neolithische overbemesting noem. Net zoals de graan- en suiker gedomineerde landbouwkost een te omvangrijk en ziek microbioom induceert, leidt deze tot een te omvangrijke en zieke populatie.

    Ik weet niet of Savory’s model als het mondiaal wordt ingevoerd de huidige wereldbevolking kan voeden, maar vind dat ook niet relevant. De hoeveelheid soortvriendelijke mensenvoeding die we duurzaam kunnen produceren dient te bepalen hoe groot de wereldbevolking is en niet andersom.

    Overigens sluit ik niet uit dat we met de huidige technologie ook kunstmatig een soortvriendelijke mensenvoeding kunnen produceren in fabrieken. Maar of je nu linksom of rechtsom een soortvriendelijke voeding aan de mensheid geeft, het gevolg ervan zal zijn dat deze afneemt. Alleen graangevoerde, chronisch hyperinsulinemische populaties geven zich over aan het trieste prijsneuken waarbij er na elke zwangerschap direct een nieuw kind wordt verwekt. In een soortcorrecte habitat zijn elkaar snel opvolgende zwangerschappen niet mogelijk.

    • bert zegt:

      Het is NIET de vraag of kwestie of het dieet duurzaam is.. Maar meer of de mensen tussen de oren duurzaam zijn kwa cultuur, religie of gewoon hun verstand hebben en vooral gebruiken !

      In de gaza-strook van slechts 5 km diep werden iets van een 300.000 mensen geplaats.. Door ongebreidelde voortplanting waar kinder onder alle rokken vandaan komen.. zitten er nu slechts decennia later meer dan 1,6-1,8 miljoen.. En hebben ze een probleem.. Ook omdat de gezondheidszorg door israel sterk verbeterd is en de mensen veel ouder worden !

      Heel die midden-oosten omgeving kort na de oorlog met irak, syrie, etc, etc, etc.. 50 miljoen inwoners totaal.. Nu 320 miljoen. En voorspeld voor 2050,…. 620 miljoen… 620.000.000 op droog zand maar dan met uitgeputte olie-velden en economie !

      Africa,.. 1 miljard mensen nu.. In rampen-scenarios voorspeld tot 5 miljard voor de nabije toekomst !
      Red een afrikaans kind !!! Doneer NU !

    • Tije zegt:

      Een mooie TED talk van Allen Savory, waarin hij met beelden laat zien waarom begrazing nodig is, voor het tegengaan van verwoestijning en het omkeren van klimaatverandering:

      • Christel zegt:

        Tije, dank je wel! Klinkt zo logisch. Wel jammer dat hij dat niet wist voordat hij die opdracht gaf om 40.000 olifanten af te slachten… ;(

  122. riesjart zegt:

    Michael Crawford Why Consider Evolution In Nutrition

    • Alex zegt:

      Dank je wel Riesjart. 🙂

      Er staan nog meer mooie video’s aldaar, geplaatst in de afgelopen 3 dagen (van paleo conferentie): https://www.youtube.com/user/kittysingle/videos Muskiet, Lindeberg, Bastos, Frasetto als ook Josson, Lanham, Lambert

    • bert zegt:

      Ik ben niet erg overtuigt van de presentatie van Michael Crawford.. Al is het vanzelfsprekend dat het heel logisch is dat omega 3 een heel belangrijke en eisende rol speelt in menselijk leven en ontwikkeling. Het leven stamt uit de zee waar omega 3 ruim voorradig was.
      Maar zijn bewijs is erg zwak.. En het kwam tot een dieptepunt toen hij die schedels er bij pakte en die als bewijs aanvoerde… ZOooooo,.. En een olifant vergelijken van zoveel kg’s,.. ZOoooooo
      Een olifants evolutionaire overleving was gebaseerd op gewicht t.o.v. predators..oa.. Pak hem maar eens bij zijn tand.. als je durft.. ! Of zou hij je te slim af zijn en zich verstoppen ! Of je met een pijl schieten ! Een giraf heeft heel veel nek om te overleven op blaadjes heel hoog.. Oeps de omega 3 vergeten in de lange poten te stoppen en de lange benen.. Lang heeft de giraf gedacht.. jeminee nu zakt mijn hersengewiht-ratio.. en omega 3 ratio..
      ALs er een ding tot in den treurre onderzocht is en zooo ontzettend teleurstellend voor de supplementen-industrie geweest is, dan is het visolie met omega 3.
      Michael Crawford steld daarom ook maar meteen dat het om VIS eten gaat.. Wel, hij heeft het toch steeds maar over die 6 dubbele bindingen,.. in elke grafiek.. en elke vergelijking.. En in heel veel links waar hem dat voor de voeten gegooid wordt dan zegt hij dat het ondezoek niet goed was..
      En vis uit de zee heeft ook jodium Wat weer van belang is voor de shildklier.. Voor de stofwisseling en groei en ontwikkeling !! Dus wat is het nu ???

      En ik zag een link waar in harde cijfers naar voren kwam dat de omzetting van ala naar omega 3 1 op 1 afhankelijk was van de hoeveelheid omega 3 in de voeding. ALs ze van hoog omega 3 (visolie) naar geen visolie gingen dan steeg de opnam van ALA uit de voeding heel sterk en OOK de omzetting naar dha en epa steeg sterk. Zoals verwacht. De omzetting zou met het stijgen van de leeftijd ook minder worden. Net als de mens na het zogen minder goed latose zou kunnen verwerken.. Is ook altijd een item in anti-zuivel “bewijs”. Waarschijnlijk zijn babies er ook veel beter in omzetting naar epa en dha.
      En vrouwen nemen meer ALA p dan mannen. Zeker rond zwangerschap. Zit eigenlijk helemaal niet zo raar in elkaar.

      Laat onverlet dat omega 3 een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van de mensenhersenen.. En vooral in de ontwikkeling als de behoeft het grootst is.. meer vis eten beter is. Maar laat de supplementenindustrie er niet op los want dan is meer altijd beter..
      EN waar gaat het dan om.. Nog geen gram per dag.. 250 mg dha.. supplement…

      • kurt zegt:

        Waarom moet het net over vis gaan. Ik haal mijn vlees op een kwartiertje van mijn deur: http://www.puurvlees.be/files/Puur-Vlees_Krant-2014.pdf
        Indien de dieren “normaal” worden gevoed zal de verhouding omega 3/6 automatisch goed zijn….. komen we weer tot de basis…. alles moet gefokt en geteelt worden zoals de natuur het voorzien heeft.

      • riesjart zegt:

        Bert, ik kan er nog geen duidelijke mening over hebben. Ik moet het eerst snappen, dit is lastige materie voor mij. DHA schijnt van belang te zijn ivm quantum-effecten, ik moet me er nog in verdiepen.

        • bert zegt:

          #Riesjart, Naar mijn ervaring is er je in gaan verdiepen de enigste weg om er geen mening meer over te kunnen hebben… Je kunt het beter van je smaak laten afhangen. Het plezier er van opzoeken.. Maar ja,.. als ik over een lekker vis eten nadenk dan denk ik aan niet te veel lekker in omega 6 gebrande kibbeling met kruiden en knoflooksaus of wat ze er maar bij doen.. Veel age’s of hoe heet dat verbrande spul.. En, ja. Wrong,.. dat is zonder omega 3.. Dat zwaar oxidatie gevoelige vetzuur.

          Evolutionair kun je er veel over zeggen.. Positief en negatief.. Bijvoorbeeld, het is totaal ongeschikt voor een warmbloedig zoogdier van 37 graden.. In heet Afria wel of niet aan de kust. Omega 3 ontstond en hoort in de koude zee. Het zit in vissen die in koud water leven.. Het houdt het bloed dun en de vis soepel.. De vis is heel snel vies en goor eenmaal aan warmer wal..In een warm lichaam van 37 graden past het slecht. Daarom maakt het lichaam er ook maar weinig van aan en schaalt de productie ervan ook meteen omlaag als het via visolie/vis binnenkomt..
          Ook zaden in koude gebieden hebben onverzadigde vetzuren las ik. En rond de evenaar vindt je niet toevallig kokosvet dat verzadigt is.. Niet voor niets.

          In deze link http://www.warenwelenwee.nl/Omega3_factsheet.pdf waar belgie een diepgaand onderzoek heeft gedaan naar omega 3 om op grond daarvan (positieve) adviezen uit te dragen over omega 3 schrijven ze ook dat als een baby via de moeder meer omega 3 krijgt de ontwikkeling van het zien ook verder (versneld) is bij de geboorte. Maar dat de groep kinderen die dat niet krijgen dit na 1 jaar al helemaal hebben ingehaald..

          Later waarschuwen ze dat 3 gram of meer van die vetzuren (epa + dha) ook alleen onder medische controle kan. Want dan gaan mensen zich op het gevaarlijke pad van de eskimo’s begeven. En vormen bloedingen een risico.

          Die visolie moet ook helemaal behandeld en gedestilleerd en vol gestopt worden met vitamine E om nog iets heel te blijven.. Helemaal ingekapseld..

        • Hans zegt:

          E.e.a. bespreekt prof .Muskiet hier , met dank aan Alex , https://www.youtube.com/watch?v=BaNQQUrXJ50
          Moet het vaker nog bekijken om de tekst te lezen en te begrijpen , mooi dat dat kan met een video.om te pauzeren.
          FH , komt voorbij en ook zoonoses alsmede ziekten gerelateerd aan breedtegraden …. Zeer de moeite waard !
          Hoop dat prof.Muskiet ook weer hier van zich laat horen http://www.ancestralhealth.nl/#

        • Hans zegt:

          Ow , en leuk blijft zijn conclusie dat we voor 50 % hetzelfde zijn al een banaan en niet zoveel verschillen als een worm……

          Duzzzz , waar hebben we het over :-))

  123. Er is ook een relatie tussen prijsneuken en kindersterfte of welvaart, maar dat daargelaten: Ik ben geïnteresseerd in de ‘case voor meer vlees’. Omdat ie dwarser is, misschien wel gezonder is en wie weet duurzamer.

  124. Tije zegt:

    Zojuist met de schoolklas van mijn dochter een bezoek gebracht aan de tuinder die groentes voor De Librije kweekt. ‘Bij de oorsprong’ heet het bedrijf.
    Verbazend! Ze gebruiken in het geheel geen bestrijdingsmiddelen en alles staat in de koude grond. Erg mooi om te zien! Men legde uit dat je alleen zonder bestrijdingsmiddelen kan werken, wanneer je planten hebt die goed gezond zijn, zodat hun natuurlijke afweer goed functioneert. Het valt mij steeds meer op hoe men er dan vanzelfsprekend vanuit gaat dat mensen geen moeite met verteren hebben. Ongedierte dat er voor gemaakt is kan het niet aan, maar de mens die er in het geheel niet/amper op ingesteld is blijkbaar wel.
    Tijdens de rondleiding kreeg ik ook een goede indruk hoe enorm arbeidsintensief het is om op deze manier groentes te kweken. Voor mij illustreert dat maar weer hoe onwaarschijnlijk het is dat de mens hiervan afhankelijk was tijdens zijn evolutie. Praktisch onmogelijk.
    In de kassen kweekt men op kleine lapjes grond, die om de zoveel tijd verwisseld worden, om uitputting van de bodem te voorkomen. Bij de paprika’s, tomaten en komkommers dekken ze de bodem grotendeels af met plastic, tegen onkruid. Bij de andere planten is een persoon de hele dag door onkruid aan het wieden. Het duurt ongeveer 2 weken voor je een komkommer hebt. De stekjes betrekken ze weer van een ander bedrijf.
    Kortom; enorm arbeidsintensief en alleen mogelijk in een sterk gecontroleerde omgeving.
    Het smaakte zeker lekker, alhoewel ik groente de afgelopen tijd minder ben gaan waarderen.

    • kurt zegt:

      Groenten kweken is niet zo moeilijk ook niet… het problem bij het krijgen van ziekten op de planten is omdat er teveel dezelfde planten op één lapje grond staan. Heb je van elke plant maar maximaal enkele exemplaren op één lapje grond staan (bijv de vierkante meter moestuin), dan heb je al veel minder kans om ziekten en ongedierte op je planten te krijgen.

      • Tije zegt:

        Ja, dat zal vast. Maar punt dat ik probeer te maken is de onwaarschijnlijkheid dat de mens tijdens zijn evolutie plantgoed als noodzakelijke dagelijkse aanvulling heeft moeten eten. De productielast is zeer aanzienlijk en het is ook nog eens amper houdbaar.

        • kurt zegt:

          Idd, geloof ik ook niet… maar wel dat er planten werden gegeten omdat de jacht niets opleverde??? Daar zou ik wel kunnen inkomen. Maar ik denk dat dit dan eerder de plantdelen waren die het zonlicht niet te zien kregen…

  125. Hier staat een heel andere Tommy Jönsson dan destijds in Malmö 🙂 . Hij schakelt nog wat roestig van onderwerp naar onderwerp, maar het is al met al zeer onderhoudend. Allemaal mooie lezingen trouwens. Dank Alex en Riesjart!

  126. En nu staat ook Frits Muskiet online met counter arguments to the common counter arguments. Dat belooft wat. Moet hem nog horen.

    • Hans zegt:

      Ja , dat linkje gaf Hans hier al : Hans zegt:
      juli 13, 2016 om 8:21 PM

      Duzzz 😉

    • bert zegt:

      Nou ik heb Muskiet even gehoord.. Het gaat te snel. Vliegt over sheets heen en knipt weer verder. Bespreekt ook niet alles. De drijfveer lijkt te zijn in zijn op voorhand conclusies. Dat we niet aangepast zijn aan de huidige moderne rommel aangaande onze aanleg. Hij lijkt ook vooral toe te werken om die dingen die wel de indruk geven dat we aangepast zijn zoals lactose en amylase even weg te zetten. dat er dan wel andere redenen voor geweest zijn.. Als het maar geen reden zou geven om die te willen consumeren sowieso…
      Dat de aanpassing aan lactose in noordeuropa pas veel later zich sterk vestigde in onze genen dan we dachten.. En flitst hij wel snel verder.. Want, nou ja, je zou eens kunnen concluderen dat het een positieve aanpassing was aan sterke selectiedruk om te overleven. In onze omgeving een sterk voordeel of zelfs vereiste geweest.. De koeien aten gras en wij de melk of wat er maar van kwam.. Wie die koeien niet beheerste had minder vermenigvuldigings-resultaat.
      En de amylase. Ach dat was een aanpassing tegen diaree.. Niet dat het handig was om die ouwerwetse zaden te verteren..

      • bert zegt:

        De zeer langzaam tergende spreekbeurt van de zweedse Tommy josson… die het veel te lang had over oude en nieuwe stenen een oude veearts wat niet opschiet.. ( dus ik heb het snel doorgespoeld) om uiteindelijk wel bij een betekenisvol onderzoeksresultaat te komen..

        Op 34 minuut 49

        Digested wheatgluten inhibits binding between leptin and it’s receptor in een sterk en steil lopende grafiek met oplopende concentratie van gluten.. The more gluten the lesser leptin works.

        • Bert weet alles beter en heeft altijd gelijk. Ook als hij geen gelijk heeft. Alle anderen kunnen minder dan Bert, zegt Bert en Bert ziet het als zijn plicht om de wereld voortdurend van hun hemeltergende incompetentie op de hoogte te brengen.

  127. Hans zegt:

    Yep , haha sorry niet nodig hoor halve banaan c.q. worm 😀

  128. Guido Vogel zegt:

    Interessant thema snijdt Dennis Zeilstra aan: in hoeverre is er 1 optimaal voedingspatroon voor de mens http://www.foodlog.nl/artikel//bewijs-tegen-een-universeel-gezonde-voeding/

    Weten we beter wat we niet moet eten (en is dat dan wel universeel?) dan wat we wel moeten eten?

    • kurt zegt:

      Daar is volgens mij zeer goed mogelijk, gezien we hier op het blog zelf kunnen constateren dat iedereen anders reageert. Maar waar ik wel meer en meer van overtuigd ben, is dat bepaalde voedingsmiddelen voor niemand goed zijn. Ik denk dat juist daar het schoentje knelt.

    • Mijn god, daar komt hij nu achter? In juli 2016? Duh. Sorry, maar ik ben een tikje underwhelmed. Ik weet weer even waarom ik al jaren geen Foodlog meer lees.

      Natuurlijk is dat zo. Lindeberg benadrukt het in zijn jongste lezing ook maar weer eens.

  129. Shit, ik had nog geen radio geluisterd of krant gelezen. Raphi komt uit Nice. Wat een idiote wereld…

  130. Lynda Frassetto’s talk gaat lijnrecht in tegen het all meat idee.

    • Jacco zegt:

      Leuke (voor mij nieuwe) invalshoek van het beschouwen van een dieet! Dank 🙂

    • Christel zegt:

      Waarschijnlijk weet het ze het zelf dan niet toe te passen?

      • Christel zegt:

        Een ‘het’ teveel. Draagt ze een pruik? Waarom? En waarom ziet ze er niet zo gebalanceerd uit als ze zelf onderwijst?
        I don’t trust it.

        • Corrien zegt:

          @ Christel

          Misschien gewoon een ‘bad-hair-day’, maar nog wel duidelijke kenmerken van kh-verslaving 😉 ….. of misschien komt ze gewoon van heel ver?

    • Gert van der Hoek zegt:

      In deze studie uit 2010 worden sterke nuances aangebracht bij het acid verhaal:

      “In conclusion, our data do not suggest that hunter-gatherer diets necessarily have net base-producing effects. In contrast, the high reliance on animal-based foods of modern worldwide hunter-gatherer populations produced net acid effects in a high proportion (40–50%) of the forager diets. The health effects of the reliance of historically studied hunter-gatherers on a net acid-producing diet require further investigation, in particular because reviews of the literature suggest that even small amounts of net acid perturb the systemic acid-base status in humans and that such perturbations in the acidward direction have pathogenic significance”.

      http://ajcn.nutrition.org/content/91/2/406.full

      Ook de mogelijke relatie tussen een “zuur” voedingspatroon en botontkalking wordt lang niet door iedereen onderschreven.

      Het laatste woord is hier nog niet over gezegd.

  131. Gert van der Hoek zegt:

    Ga ik bekijken!

    All Meat vindt naar mijn idee ook niet veel ondersteuning als je kijkt naar het dagelijks voedsel van jagers/verzamelaars. Dan bedoel ik uitdrukkelijk niet de mensen met de horticulturen, zoals de Trobrianders (Kitava).

    In Paleo kringen zijn de Hazda de bekendste jagers/verzamelaars. Zij hebben zeker een voorkeur: in de eerste plaats honing, meteen gevolgd door vlees. Vlees en honing zijn niet altijd beschikbaar, ze leven en overleven van wortels/knollen, bessen, bladeren, noten, fruit (baobab), insecten. Variërende hoeveelheden al naar gelang de beschikbaarheid in het seizoen. Met al die knollen/wortels en baobab krijgen ze flinke hoeveelheden vezels binnen. Vooral zachte vezels denk ik, niet de harde zoals uit granen.

    Georgia Ede (fantastisch blog inderdaad) verwijst eigenlijk alleen naar Inuit/Eskimo’s, maar er zijn nog honderden studies bekend van andere groepen jagers/verzamelaars in andere streken. Tellen die niet mee? Bovendien kunnen wij echt niet nadoen hoe het vlees/vet bij de Inuit bewaard en gegeten wordt. Een heel specifieke ecologische niche lijkt mij zo.

    Georgia heeft met veel vallen en opstaan voor zichzelf uitgevogeld dat ze het goed doet met o.a. eendevet en courgette. Courgette, ik dacht altijd: dat is een soort komkommer – vooral water – maar als je Nevo raadpleegt is courgette een interessant – laagvezelig (!) – fruit.

    Ik acht het heel wel mogelijk dat een overvloed aan (bepaalde) vezels in ons Westerse spijsverteringssysteem onder bepaalde omstandigheden voor problemen kan zorgen. Dat blijkt ook uit de praktijk. Zie de verhalen rondom SIBO en FODMAPS. Maar dat lijkt mij een specifiek probleem, dat je niet van toepassing kunt verklaren voor de gehele menschheid.

    Ik acht het ook heel wel mogelijk dat een all meat/vet interventie therapeutisch kan werken. Mijn gevoel zegt mij wel dat je vervolgens vroeg of laat ander voedsel kan of moet toevoegen.

    Overigens: interessant experiment. Ik moet me nog in veel dingen verdiepen,1 van die dingen is het blog van Tóth, die mooie case reports laat zien op basis van all meat/vet als therapie.

    • kurt zegt:

      Die cases van Tóth i.v.m. T1DM en T2Dm zijn niet enkel meat/vet interventies. Het is een ketogeen dieet dat ook een hoeveelheid koolhydraten bevat. Bij de case met T1DM was er een ratio van 2:1 (vet:eiwit+koolhydraten). Bij de T2DM case was er, als ik me niet vergis, een 70% / 30% ratio. De 70 % = vet/eiwit in een 2:1 verhouding, de 30% koolhydraten.

  132. maanfiets zegt:

    Ik wilde deze nog even met jullie delen, misschien staat ie er al, ik heb niet de hele draad gelezen.
    http://www.nbcnews.com/id/42689095/ns/health/t/low-carb-high-fat-diet-could-replace-dialysis/#.V4jHthWLTcw

    • Tije zegt:

      Zeer interessant Maan! Een richting waar ik nog niet eerder over gelezen heb, maar zeker aannemelijk.

      • Dennis Zeilstra zegt:

        Melchior,
        Iemand zei ooit tegen me: “don’t forget to mention the obvious”. Wat voor jou (en ja hoor, ook voor mij) obvious is, is dat voor heel veel anderen niet.

        Helaas is het voor de grote meerderheid van voedingsonderzoekers (van Harvard tot Wageningen) absoluut geen gegeven dat individuen verschillend reageren op dezelfde voeding. Enorme observationele onderzoeken (die per definitie alle n’s middelen) voeren nog altijd de boventoon. Ook RCT’s houden geen rekening met die verschillen.

        Hetzelfde geldt overigens voor teveel mensen die een mening verkondigen over een gezond voedingspatroon, en die niet zelden hun uiterste best doen om onderzoeken te vinden die hun mening te onderbouwen in plaats van onderzoeksresultaten om hun mening te (blijven) vormen.

        Vandaar dat ik het door Guido gelinkte stukje de moeite waard vond om te schrijven (hoewel de redactie mijn originele tekst wat opleukte, zie mijn comment #6 aldaar).

    • Alex zegt:

      http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0018604
      Charles Mobbs april 2011, dat is waar jouw artikel over gaat Maan (en ook wanneer het gepubliceerd is al staat dat alleen indirect in het artikel). 🙂

      https://melchiormeijer.wordpress.com/2014/07/28/lynda-frassetto-vraagt-steun-voor-studie-paleo-bij-pcos/#comment-26034 voor de video

  133. kurt zegt:

    Kent iemand deze studie? Zet dat weer niet veel op z’n kop?
    http://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(14)00065-5

    Gezien mijn T2DM zal ik wel niet meer aan de carbs komen, maar met dat te lezen … maakt het voor leken als ik enkel maar ingewikkelder….

    • Christel zegt:

      Misschien kan iemand hem in het NL samenvatten?

      • Louise zegt:

        Heel kort door de bocht wat ik ervan begrijp: veel koolhydraten en weinig eiwit zorgt (in ieder geval bij muizen) voor een gezonder, langer leven dan veel eiwit en weinig koolhydraten. Vet heeft niet veel invloed.

        Dat doet mij toch meer denken aan het dieet in de blue zones dan aan paleo volgens het bierviltje..
        Melchior, zou het niet interessant zijn om eens een blog te wijden aan blue zones vs paleo? Angelo Coppola zit ook meer op die toer tegenwoordig met zijn plant paleo.
        Misschien is paleo-met-veel-beest goed om wat zaken te resetten, en kun je voor de langere termijn net zo goed of beter overstappen op plant paleo??

        • Even snel over dat muizen-experiment.

          1. Muizen zijn hindgut fermenters. Voer een hind gut fermenter vet en hij wordt erg ziek.

          2. Bij eiwit-studies wordt altijd gebruik gemaakt van caseïne, omdat wordt aangenomen dat dit een ‘neutrale’ vorm van volwaardig eiwit is. Niets is minder waar. Caseïne is één van de vele signaalsubstanties van melk en alleen bedoeld voor zuigelingen. In de weinige experimenten waarbij caseïne en bijvoorbeeld een vleesconcentraat met elkaar worden vergeleken, blijkt vlees consequent onschuldig te zijn. Beroemd zijn de experimenten met de achtjarige Deense jochies. Ik citeer nog even wat uit eigen werk in uitvoering 🙂 :

          ***Dat was mensenstudie nummer één. Over experiment nummer twee zijn we sneller uitgepraat, maar het is niet minder belangrijk voor een goed beeld van de gezondheidseffecten van zuivel. We stelden al vast dat koemelk vol zit met signaalstoffen die tot doel hebben een kalfje in record tempo te laten uitgroeien tot een drie keer zo zwaar grazend rund. Wat doen die signalen op de korte termijn in mensen? In 2004 kwamen Deense onderzoekers op het idee om eens te kijken welk effect (koe)melkconsumptie door mensen heeft op de concentratie van diverse groeifactoren in het bloed, zoals insuline en insulineachtige groeifactoren. Camilla Hoppe van de Universiteit van Kopenhagen selecteerde 24 gezonde jongens van acht jaar met een normaal gewicht en verdeelde hen willekeurig over twee groepen. Beide groepen moesten gedurende 7 dagen 53 gram eiwit per dag tot zich nemen, 12 jochies in de vorm van 1,5 liter magere melk, de 12 andere jochies in de vorm van 250 gram mager vlees. Voor en na het experiment werd nuchter bloed afgenomen. Het resultaat was een eye opener voor iedereen die ook maar een beetje kaas heeft gegeten van hyperinsulinaemie en insulineresistentie. Aan het eind van de week was de nuchtere insulinespiegel in de melkgroep meer dan verdubbeld. Deze jongens waren ook fors insulineresistent geworden. De vleesgroep liet een onveranderde (lage) nuchtere insulinespiegel zien, terwijl deze jongens normaal insulinegevoelig waren gebleven. Ook de insulineachtige groeifactor IGF-1 was alleen in de melkgroep flink gestegen. Verder daalde het nuchtere bloedsuikergehalte van de vleeseters.
          Hyperinsulinaemie en insulineresistentie zijn uistekende voorspellers van het cluster van afwijkingen dat we Metabool Syndroom noemen en dat een betrouwbare voorbode is van met name diabetes type 2 en hart- en vaatziekten, maar ook van diverse vormen van kanker. Een saillant detail is dat Hoppe aantoonde dat de hyperinsulinaemie eerst kwam en daarna pas de insulineresistentie. Eén week van forse melkconsumptie is voldoende om gezonde kinderen in een zeer onvoordelige metabole toestand te brengen. Je kunt zeggen dat 1,5 liter melk onrealistisch veel is, maar heel wat kinderen krijgen dagelijks het equivalent ervan binnen in de vorm van pap, zuiveldrankjes en toetjes. Kaas is een sterk geconcentreerde bron van melkeiwit. Voor het maken van 1 kilo kaas heb je 10 liter melk nodig. Verder worden melkbestanddelen toegevoegd aan tal van bewerkte producten. Hoppe rekende het om naar peuters met een lichaamsgewicht van 10 kilo; die hoeven maar 7 deciliter melk per dag binnen te krijgen voor hetzelfde effect, een volstrekt realistische hoeveelheid in die leeftijdsgroep.
          Vrijwel alle dierlijke eiwitten bevatten een relatief hoog aandeel van de eerder genoemde Branched Chain Amino Acids (BCAA’s). Het is bekend dat ze een hoge Insuline Index hebben. Na het drinken van een glas melk stijgt de insulinespiegel hoger dan na het eten van een vergelijkbare hoeveelheid witbrood. Vlees geeft een veel lagere piek, maar die is nog altijd hoger dan je zou verwachten van een product dat niet of nauwelijks effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Die tijdelijke insulinepiek is volkomen normaal, want het hormoon is nodig voor het benutten van de aminozuren. Zodra dit is gebeurd moet de insulinespiegel weer naar het gezonde, lage basisniveau zakken. De studie van Hoppe toont aan dat die normale, gezonde amplitude bij het eten van vlees intact blijft, maar dat de insulinespiegel na een week van hoge melkconsumptie constant fors verhoogd is. Het onderzoek toont ook aan dat dit hoge peil het resultaat is van zowel een fors hogere insulineproductie als van een vertraagde afbraak. De aangemaakte insuline blijft langer dan normaal rondzingen. Deze effecten kunnen niet worden toegeschreven aan de hoeveelheid BCAA’s, want die was in beide groepen exact gelijk. De enige logische conclusie is dat de overige aminozuren in melkeiwit (caseïne en wei), hun unieke combinatie en/of de vele overige bioactieve stoffen in de Witte Motor dit bijzonder nadelige effect bewerkstelligen. Dat eerste werd bevestigd in een follow-up experiment dat Hoppe later deed onder maar liefst 60 jongens, opnieuw allemaal acht jaar oud. Nu kregen de jongens een week lang dagelijks ofwel caseïne, ofwel wei, in een hoeveelheid die overeenkomt met die in 1,5 liter magere melk. Ze constateerde dat caseïne en wei ieder hun eigen specifieke groeifactoren de hoogte in jagen.***

        • kurt zegt:

          Melchior.. Don Rosedale rekent op max 1g eiwit per kg “lean mass” voor gezonde personen. Voor diabetici schrijft hij zelfs maar 0,75g eiwit per kg voor en zegt eerder dat dit zelfs voor alle mensen eerder het ideale is. Voor diabetici geeft hij zelfs aan dat 0,6 g eiwit nog beter zou zijn. Ook baseert hij zich hierbij op deze muisstudie.
          Wat denk jij van deze hypothese? Als ik dit voor mezelf zou berekenen (stel gewenst gewicht van 80 kg met een lean mass 66 kg) kom ik op 40 – 50g ewit………… pfff dat zou verschrikkelijk weinig zijn. Ik zit nu aan het dubbele
          Heb jij weet van nog andere medici die dezelfde hypothese steunen?.

        • Kurt, ook Rosedale baseert zich op experimenten die met caseïne zijn gedaan. Caseïne en wei zijn volstrekt op zichzelf staande beesten, die een compleet ander effect laten zien dan het eiwit in vlees of vis. Mensen als Cordain, Lindeberg en Kenyon zijn het dan ook wat mij betreft terecht oneens met Rosedale. Een evolutionair correcte eiwitbron wordt volgens mij bij mensen niet nadelig tot dicht bij het eiwitplafond. En dat ligt rond de 30 energieprocent. Het idee om eiwit te beperken en extra vet te eten is volgens mij misleidend en soms gevaarlijk. Het klopt in elk geval niet met ons evolutionaire verleden.

        • Christel zegt:

          Louise, dank je wel!! Je hebt een geweldig antwoord uitgelokt bij Melchior! 🙂

          Melchior, je bent een engel. Schrijf vooral door!

  134. Marcel Crok zegt:

    holy cow

    • Nu kun je natuurlijk geluk hebben en fluitend negentig worden als kaaskop. Het gaat me er hier even vooral om dat alle onderzoeken naar de effecten van macro’s worden uitgevoerd met caseïne als eiwitbron. Simpelweg omdat je caseïne krijgt als je als lab hoogwaardig eiwit bestelt. Met als gevolg dus vreselijk misleidende uitkomsten.

      • Christel zegt:

        Melchior, what about slagroom en sour cream? Geeft dat hetzelfde effect als melk?

      • Christel, slagroom en sour cream bevatten volgens mij nauwelijks nog eiwit. Maar ik heb steeds meer bedenkingen tegen het liberaal toevoegen van extra vet. Geconcentreerd vet valt volgens mij in dezelfde categorie als compacte, acellulaire koolhydraten.

        Kurt, ik beveel het niet aan… Het hoofdstuk over K2 is volgens mij één groot vraagteken, met als voorzichtige conclusie dat jager/verzamelaars op een voeding zonder kaas gevrijwaard blijven van de pathologie die geassocieerd is met of wordt veroorzaakt door een gebrek aan K2 op celniveau.

        • Christel zegt:

          Dank je wel, Melchior. Nu op Zero Carbs eet ik voldoende vet vlees en ben het direct met je eens dat voornoemd vet toevoegen dan niet nodig is. Maar soms heb ik ineens zin in sour cream bij mijn steak. Of roomboter. Super matig gebruiken dus. Slagroom doe ik weleens door een geklutst ei.

          Kaas heb ik eruit gegooid. Ook geen trek meer in sinds ZC. Bizar maar waar. Vitamine K2 zit ook in vlees, dus de jager/verzamelaar kreeg dat automatisch binnen. Of ben ik nou mis? Dan hoor ik het heel graag.

        • kurt zegt:

          Christel… gewoon 1 – 2 keer per week lever aan je menu toevoegen.
          Ben zelf nog op zoek naar kalfslever. Als ik er vind, dan zal ik minimaal 2 keer per week 50 gram aan mijn menu toevoegen. 🙂

        • Christel zegt:

          Kurt, lever…. ik heb er wat moeite mee. Zachtjes uitgedrukt. Vroeger at ik het graag op brood maar dat was in mijn jeugd. Hieronder zie ik dat ook eigeel, boter en kippenborst K2 leveren. En kaas, maar die eet ik nog maar zeer zelden. Toevallig wat brie vandaag in gezelschap op de beach.

          Hoe eet jij die lever? Ben je ook bezig met zero carbs? Pate was ik dol op, op brood, dus dat was ook ergens in de oudheid.

          De vraag is hoe weet ik of ik een tekort heb aan K2…

          http://www.optimalegezondheid.com/alles-vitamine-k2/

          •Natto (Traditioneel Japanse maaltijd, gemaakt van gefermenteerde sojabonen)
          •Harde kaassoorten
          •Zachte kaassoorten
          •Eigeel
          •Boter
          •Kippenlevertjes
          •Salami
          •Kippenborst
          •Orgaanvlees

        • kurt zegt:

          Christel, ik doe VVW zoals Mariet, maar geen supplementen zoals fruit of room en dergelijke. De enige zuivelproducten die ik nog gebruik zijn boter en af en toe wat kaas…. alhoewel ik deze ook nog wil bannen. Als alternatief voor de boter gebruik ik nu meer en meer smout. Ganzenvet moet ik nog proberen alsook probeer ik nog bij een slager talg
          te verkrijgen. Als dat allemaal lukt, dan leef ik enkel op puur VVW, en koffie 🙂

          De lever… gewoon goed bakken. Ik vind de kalfslever het lekkerst, maar is ook niet zo makkelijk te vinden. Ik denk dat ik eind deze week nog een partij kan aankopen. Bij ontvangst verdeel ik die in partjes van ongeveer 50g en combineer ik die met andere vleessoorten… een soort gourmet maken… maar is al lang geleden dat ik lever heb gegeten.

          Voor wat betreft de K2… lever bevat minder K2 dan natto, maar meer dan kaas en dergelijke. Natto is een gefermenteerde peulvrucht… en ben daar nog niet zo zeker van dat dit wel goed is voor mij.

        • Christel zegt:

          Kurt, ik eet ook geen fruit en room is een uitzondering. Kaas ook. Als ik het eet is het een stukje brie of andere Franse kaas. Omdat het zo uitkomt.

          Roomboter af en toe omdat ik op hier nog geen ghee heb ontdekt. Maar over een paar weken zit ik weer ergens waar ze het wel hebben. Smout of reuzel gebruik ik zelden omdat ik van varkensvlees rash krijg. Dus ik vermoed ook van het vet zelf.

          Natto is plant en begin ik niet meer aan. Het klinkt ook verschrikkelijk goor dus dat ga ik mezelf niet aandoen. Dan liever af en toe wat kaas. Daar ga ik ook echt niet dood van en kan ik van genieten.

          Lever. Tsja. Vroeger at ik hier sopi mondongo. Dat was lekker en had zo’n leuke naam. Totdat ik wist waar het van werd gemaakt. Ingewanden. Het zit tussen mijn oren, ik weet het… ;(

  135. aagje51 zegt:

    Curiouser and curiouser, om met Alice te spreken. Ook moet ik, als ik weer eens zoiets tegenkom, aan de Wet van Cruijff denken.
    http://www.bbc.com/earth/story/20160721-there-are-animals-that-eat-soil-toxins-and-even-their-poo

  136. tjonge, geweldig dat hier zo open en eerlijk en vooral verstandig over deze zaken gepraat wordt!

  137. annemiek zegt:

    Er spookt al een tijdje een vraag door mijn hoofd: wanneer iemand van een standaard voedingspatroon overgaat op een vers sap/juice dieet worden er regelmatig goede resultaten geboekt. (geen wetenschappelijke publicaties waar ik op doel maar veel n=1 ervaringen waar ik over lees) zou dat kunnen zijn omdat juist de vezels uit dat sap zijn gehaald? Dus geen belasting daarvan in de dikke darm maar alleen opname in de maag en dunne darm? Zouden deze resultaten nog spectaculairder worden wanneer hier aan vlees en vis en verder niets zouden worden toegevoegd? Zouden jullie je gedachten hier eens over willen laten gaan?

  138. Christel zegt:

    Annemiek, ik begrijp wat je bedoelt, ik heb ook weleens die filmpjes op you tube zitten bekijken van mensen die afvielen op basis van juicen. Waarschijnlijk puur op basis van koolhydraatrestrictie omdat het meeste groente is en weinig calorieën. Als leek zou ik zeggen: sappen is koolhydraten dus insulinepieken, vlees vis gevogelte en vet is proteïne, is geen insulinepieken. Bovendien krijg je met groente juicen wel het gif binnen.

    Met fruit en fruitsmoothies ben ik mijn beenspieren verloren binnen 3 maanden. Nu op Zero Carb VVW voel ik me heerlijk; geen honger, geen zoete trek, zit lekker in mijn vel en heb nog wat prettige bijkomstigheden zoals nieuw haar dat weer gaat groeien en mijn body is aan het remoddelen. Dat wil zeggen dat spieren zich vormen en dat vet zich anders verdeelt en verdwijnt. Mijn middel ziet er weer uit als een middel zeg maar 😉 Ik train of sport niet maar wandel af en toe een uurtje en zwem soms.

  139. Wim zegt:

    Heel erg interessant blog. Ik ben blijkbaar toch niet zo goed in het Googelen van goede #LCHF informatie want ik heb het laatste jaar vooral Engelse zaken kunnen delen. Dit is het eerste artikel dat ik hier lees maar ik ga zeker de rest ook nog aandachtig lezen. Dank U voor dit blog!

    • Dank, Wim! Ik hoop dat je dingen van je gading vindt. Ik zie in je avatar dat je diabetes type 2 hebt ‘bedwongen’ en anderen met je ervaringen probeert te helpen. Heb je ook een blog of rapport van die reis?

      • Alex zegt:

        http://www.lowcarbinlowlands.nl/category/persoonlijk/

        te vinden via twitter link Melchior (via avatar). 😉

        • Thanks, Alex. Blond 🙂 . Ik ben weer gewoon groenten gaan eten en dat was geen dag te vroeg… Voor mij werkt het niet. Vette cognitieve dissonantie – ik kan nog steeds niet bedenken waarom groenten gezond of noodzakelijk zouden kunnen zijn – maar ik ga kennelijk niet zo lekker zonder. Verder is het eten weer feest 🙂 .

        • Alex zegt:

          Dat heet ‘b.l.o.n.t.’ Melchior, mijn haarkleur is ook blond, maar dat zegt niks. 😛

          Jammer dat de hypothese niet blijkt te kloppen, hoewel er altijd een kern van waarheid in kan zitten. 🙂 Gewoon weer alle soorten groente of probeer je uit welke eventueel (om wat voor reden dan ook) minder prettig vallen?

        • Het punt is natuurlijk ook dat ik geen echte problemen had. De hypothese kan nog steeds kloppen voor mensen met een opgefukt, te rijk microbioom in de dunne darm. Ik vermoed dat een en ander ook heel erg te maken heeft met transitietijd. In metabool syndroom en diabetes 2 is die vertraagd, waardoor het moeras lange perioden stilstaat en dus gevoelig is voor te veel substraat. Bij gezonde mensen speelt dat niet, waardoor de vezels alleen de flora in de dikke darm voeden.

          De les voor mij is dat ik het Bierviltje handhaaf voor de gezonde populatie en groenten-arm c.q. all meat zal presenteren als mogelijk goede interventie bij metabool syndroom. Er zijn mensen die erg opvallende verbeteringen zien.

          Mijn vermoeden dat de licht toxische stoffen in groenten helpen om het immuunsysteem wakker en up to date te houden en om mitochondriën lean, mean en talrijk te houden, is gesterkt. Maar weten doe ik niks 🙂 .

        • Bert zegt:

          #melchior,.. ik zag daar laatst nog een test voor geopperd op tv in een programma dat een opsomming gaf van de top ?? “best diets” of the world.. Nederland stond op 10 herinner ik me.

          Maar de man was op een gegeven moment in Africa en toen ging hij met zo’n man van the tribe.. testen hoe snel de stofwisseling was.. Hij opende een blikje hele maiskorrels en ze aten het met zijn tweeen heel op. Ze moesten ze heel doorslikken.. En hij vroeg de man te checken na hoeveel uur de korrels er weer van onder uit kwamen..
          Afijn bij de afrikaanse man waren ze er na 9 uur uit.. Terwijl de westers man er sowieso een dag over deed.. Nou ja,.. tis maar net wanneer je er aan toe bent,,. Maar hij stelde dat het gemiddeld wel tot 48 uur kon duren. De afrikaanse man dus slechts 9 uur..

        • Hans zegt:

          Begrijp ik nu dat de AZM er ook wel weer in kan dan ? Verder hou ik het dan maar op V(ery)LCHF .
          Ben ik tevens voor mijn omgeving misschien wat minder ,,gestoord” 😉

        • Alles wat te ver afwijkt van wat je kunt plukken, aan een speer kunt rijgen, van een zandbank kunt krabben of kunt opduiken lijkt ons in de kont te bijten, Hans. AZM gebruiken is een bocht afsnijden en dus vrees ik the law of unintended consequences. Eet dan liever nu en dan een goed gekookte knol 🙂 .

        • Dat is een interessante waarneming Bert, dank!

          Uit de door Gert geposte nieuwe case study van Tóth blijkt dat het in sommige fenotypen, vooral Crohn’s, erg goed werkt. Het lijkt me op dit moment een interventie voor zieken, met de kanttekening dat Mariet heeft bewezen dat het niet per se het gewenste effect sorteert.

      • Marietsebiel zegt:

        Ik ga ook stoppen ! Heel voorzichtig weer vezelarme groenten bijvoegen Ik zie dat jij het ook niet te pruimen vindt, niet lekker eten, geen genot en dan wordt het met lange tanden eten. Mijn tegenzin werd/wordt met de dag groter. Maar het aller belangrijkste vind ik dat mijn bloedsuiker i.p.v. lager, hoger wordt/blijft.
        Wel wat gewicht verloren, maar te weinig voor gloria victoria 😀
        Interessant experiment, was het wel !!!
        Dat weten we weer en misschien wordt het nog eens duidelijk waarom ZeroCarbs voor de een wel en de ander niet werkt.
        Wie niet waagt, die niet wint ❤

      • Wim zegt:

        Beste Melchior. Ik ben inderdaad begonnen met bloggen over mijn reis op http://www.lowcarbinlowlands.nl Ik ben bijna klaar met mijn algemene verhaal en ga dan langzaam wat meer proberen te vertalen.

  140. Gert van der Hoek zegt:

    Weer een nieuw case report van onze hongaarse vriend Tóth: jongen van 14 met ziekte van Crohn: “Here we report a case where Crohn’s disease was reversed by the paleolithic ketogenic diet.”

    Klik om toegang te krijgen tot 03_Z01_2016040099_CR_prov.pdf

    Dit soort verhalen past in het thema van Ancestral 2016 in Leiden? Uitnodigen?

  141. Nick Mailer tegen Ivor Cummins over ‘Reverend Guyenet’, ha, ha, ha.

  142. Marietsebiel zegt:

    Ja echt grappig. Ik vind Ivor ook heel grappig. Hij is zo’n echte techneut en in het begin, als die kletskous Nick begint met zijn beelddenken aan mekaar geregen verhaaltjes, kijkt hij een beetje sceptisch, totdat hij gegrepen wordt door het enthousiasme van Nick. Maar af en toe wordt het hem weer teveel en dan doet hij de armen over elkaar, om ze vervolgens weer los te halen.
    Lief !!!
    Een prachtig gesprek, met hoog theatergehalte 😀

  143. Jan L zegt:

    Kinderen schijn je ook beter nog geen groenten te geven, zie http://kiind.nl/waarom-kinderen-geen-groente-lusten-en-prima-is/

    • kurt zegt:

      Klinkt zeer logisch, groeien = calorierijk voedsel en groenten horen daar niet bij. Zelfs als je ouder bent en minder calorierijk voedsel nodig hebt, eet je automatisch minder… dus waarom zou je dan naar groenten grijpen?

  144. Gert van der Hoek zegt:

    In het kader van all meat/fat in combinatie met klassieke Paleo literatuur: hier voor de liefhebbers een link naar het volledig boek in PDF van Voegtlin: The Stone Age Diet Voor zover je dat boek nog niet hebt. Nog steeds een aanrader. O.a. ook een aardig hoofdstuk over zin en onzin over vitaminen en scheurbuik als je vooral vlees/vet eet.

    Klik om toegang te krijgen tot Voegtlin_1975_The_Stone_Age_Diet.pdf

  145. Tije zegt:

    Melchior, je hebt een geweldig leuk artikel geschreven in de Margriet van deze week! Mijn vrouw herkende het als jouw schrijfstijl.

    • Proest, Tije! Waar ging het over 🙂 ? Jullie zitten op de camping, toch? Dan moet je wat, ha, ha, ha.

      • Bert zegt:

        Als Melchior ook op de website eigenkracht.nl artikelen over Paleo schrijft… zonder naamsvermelding. Dan zit ik helemaal goed.. Het artikel heet, de achilleshiel(en) van Paleo.. Tekort aan calcium, vitamine b en vooral schrijnend tekort aan Jodium.. INIDIEN ONvoldoende vis in het menu zit ! (Of vlees.. )

        Overigens stellen ze dat het een heel goed “dieet” is.. Letterlijk… Een voedingspatroon dat zoveel nihilitische verleidingen uitsluit bleek bij proefpersonen waarbij ze zoveel als ze wilden onbeperkt mochten eten,.. slechts 1400 kcal’s per dag te eten.. Heel succesvol dus.. ! Harde cijfers.

        Men eindigt met dat de achilleshielen van Palo op te lossen is met het eten van 4 boterhammen.. Nou, goed bezig ben ik dan als geen liefhebber van vis !! Is anders best een goede site.. altijd diepgravend.
        http://www.eigenkracht.nl/nieuws/item/884/De+achilleshiel+van+het+paleodieet

      • Tije zegt:

        Over zonlicht! Maar de Margriet hoort erbij he, op vakantie met slecht internet.

  146. Christel zegt:

    Geen idee in welk artikel deze thuis hoort. Film over Viljhalmur Stefansson. Vond hem zeer de moeite waard hoewel het niet zozeer over zijn eetstijl gaat. Groetjes van Paula die super traag internet heeft momenteel en hem dus niet kon plaatsen, noch kijken. https://m.reddit.com/r/zerocarb/comments/4uryl1/rare_documentary_about_dr_viljhalmur_stefansson/

  147. Alex zegt:

    http://www.borntoeatmeat.com/ Paul Mabry

    “I am experiencing the best health of my life on a diet that includes 2-3 meals a day depending on hunger where I eat only animal products until I’m full. The main component of every meal is meat of some kind. I find beef most satisfying but any animal protein is fine including fish. The only thing I eat other than meat is aged cheese and eggs. I drink nothing but water. I eat nothing sweet tasting of any kind.”

  148. Via de MD waar Alex naar linkt:

    http://www.vice.com/en_ca/read/charles-eugster-fittest-oap-on-planet

    Ha, ha, ha, ha, ha. Over 90-jarige vent die allerlei sportevenementen in zijn leeftijdscategorie wint…

    What do you eat to stay in shape?
    Variety is key. I start every day with a protein shake because, as you get older, your protein synthesis no longer functions as well. I avoid sugar and eat lots of meat, especially fat. I’ve been on a fat trip lately. Fat! Piles of fat. Yet, I was in a supermarket the other day and was perplexed to find yogurt with zero fat. What on earth is that? The idea of the nutrition pyramid where, at the top, is a little fat and meat, and at the bottom a lot of carbohydrates, is, excuse me, bullshit. Humans are so unbelievably stupid that we have begun to tinker with food. Our theories of nutrition have resulted in a pandemic of obesity. Can you imagine a hunter-gatherer enjoying a low-fat yogurt? Let me tell you this, too: I read a report recently which said that a fatty diet also increases your libido.

    • Deze quote (valt van kruk):

      So you’ve literally reversed the process of aging.
      Yes! You see, the stupid thing is that people don’t realize that you can have a beach body at 90 and turn the heads of the sexy 70-year-old girls on the beach. I am living proof that, if you eat right and exercise properly, you can be that guy at any age.

  149. Aangezien dit mijn blog is, mag ik deze (fantastische) off topic speech plaatsen 🙂 .

  150. Ik dacht: die Bill Clinton oogt wel erg fit voor een veganist.

    En las toen:

    Clinton explained to Rachael that his physician told him that he was not getting enough good quality protein on a vegan diet. As a result, he now regularly eats fish and is particularly fond of salmon. However, he follows a Paleo-style low-carb diet that excludes dairy.
    Read more at http://www.inquisitr.com/1799807/ex-vegan-bill-clinton-talks-paleo-low-carb-diet-and-hillary-for-president-is-she-delaying-campaign-video/#j1sbKPhsg436yYgh.99

  151. Christel zegt:

    Ik kon niet antwoorden onder je post. Dan maar even zo.

    Melchior Meijer zegt:

    ” juli 26, 2016 om 8:55 AM
    Het punt is natuurlijk ook dat ik geen echte problemen had. De hypothese kan nog steeds kloppen voor mensen met een opgefukt, te rijk microbioom in de dunne darm. Ik vermoed dat een en ander ook heel erg te maken heeft met transitietijd. In metabool syndroom en diabetes 2 is die vertraagd, waardoor het moeras lange perioden stilstaat en dus gevoelig is voor te veel substraat. Bij gezonde mensen speelt dat niet, waardoor de vezels alleen de flora in de dikke darm voeden.

    De les voor mij is dat ik het Bierviltje handhaaf voor de gezonde populatie en groenten-arm c.q. all meat zal presenteren als mogelijk goede interventie bij metabool syndroom. Er zijn mensen die erg opvallende verbeteringen zien.

    Mijn vermoeden dat de licht toxische stoffen in groenten helpen om het immuunsysteem wakker en up to date te houden en om mitochondriën lean, mean en talrijk te houden, is gesterkt. Maar weten doe ik niks:-)”

    Melchior, je zegt: ‘Het punt is natuurlijk ook dat ik geen echte problemen had. ‘
    Maar je hebt dan ook niet een ‘strikt all meat water dieet’ gevolgd. Dus werkelijk uitsluitend vet, vlees, vis, vogels en water. Zo lang je dat niet doet, kun je eigenlijk niet stellen dat het niet voor iedereen iets positiefs te betekenen kan hebben.

    Sommige mensen kunnen eieren verdragen, sommigen zuivel, maar de echte basis is VVW. Na de adaptatiefase kun je spelen met die andere dingen door ze toe te voegen en weer weg te laten. Tijdens de adaptatiefase wordt ook afgeraden te sporten. Het lichaam heeft het zwaar genoeg met de omschakeling. Dat zijn zaken waar ik je niet echt over heb gehoord maar wel degelijk onderdeel zijn van deze manier van leven. Je conclusie dat VVW alleen werkt bij mensen die ziek zijn vind ik daarom best wel wat voorbarig.

    Dat je graag fruit en groente eet is iets anders dan dat deze ook werkelijk gezond zijn. En voordat iemand me weer naar mijn hoofd slinger dat ik fanatiek ben: ook ik ben opzoek naar antwoorden. Maar niet naar halve waarheden. Als er al een waarheid bestaat 🙂

    Waarmee ik niet beweer dat VVW de ultieme oplossing is, al dan niet voor voor iedereen. Dat weten we (nog) niet. Misschien eet ik over een maand ook weer fruit of groente. Ik zie wel. Tot nu toe gaat het prima zonder. Het interview met de 96 jarige sportieve Charles en nog zoveel mensen meer op de ZIOC fb groep ondersteunen mijn eigen n=1.

    En zo experimenteren we allemaal lekker verder tot we vinden wat bij ons past. Dat maakt deze hele discussie/blog ook zo enorm interessant.

    • Ik zal je niets naar het hoofd slingeren, Christel 🙂 ! Interpreteerde jouw reacties elders ook niet als drammerig. Hoef niet alles te begrijpen 🙂 .

      Nee, ik heb het niet correct getest, omdat ik fruit als ‘benign’ beschouw. Wie weet doe ik het nog eens over, maar dan goed. Intussen kan ik geen goede reden bedenken waarom het niet zou werken en ik weet niet waarom het bij Mariet averechts uitpakte.

  152. Christel zegt:

    Dank je wel. Fijn om te horen.

    Dat is wellicht het mysterie. Dat het lichaam dingen weet die wij (nog) niet begrijpen. Roodkapje gaat van het pad af en komt daar de mooiste bloemen tegen. Maar ook de nare boze wolf. Ik zal goed oppassen onderweg 😉

    • Christel zegt:

      Ik weet alleen niet of de wijn in haar mandje bij oma aankomt. LOL

    • Ik denk dat het voor iedereen moet werken. Ik geloof niet in ‘special snow flakes’. Feit is dat mijn experiment in elk geval niet deugde. Kom er op terug!

    • Bert zegt:

      #Christel : Het verhaal van roodkapje is ook een heel raar verhaal waar geen enkele logica in zit en die in heel veel versies in de evolutie van de mens verteld is.. In de een gaat ze dood en in de ander blijft ze leven..
      Wat ik maar zeggen wil.. In sommige vertalingen van het sprookje zo ik ooit gelezen heb was het juist de betekenis van het verhaal, dat juist het volgen van het normale pad tot de dood leidt.. (opgegeten worden bij oma door de wol). Dat ieder persoon dus beter zijn eigen pad moet volgen/zoeken. Zijn eigen hart volgen.

      Ik woon zelf in het bos en kom elke dag letterlijk de wolf tegen. Vandaag op slechts een paar meter afstand. Hier vlakbij mij is zelfs een vrouw op een paard door een roedel wolven overvallen.

      • Christel zegt:

        Bert, ik ben dol op sprookjes. Het gaat altijd om het inzicht van een universele waarheid, een wijsheid die je ontdekt en diep beleeft tijdens je metamorfose. De gebaande paden trekken mij sowieso niet bepaald. Daar valt weinig te ontdekken. 😉

        Een vrouw werd aangevallen door een roedel wolven? Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

  153. willem zegt:

    Christel. Ik geef geen antwoord voor Melchior, uiteraard.
    Dit is wat in me opkomt.

    Ik volg nu al jaren (denk dat bewuste voedingskeuzen al in de jaren ’70 in me opkwamen; je weet wel: volkoren brood, bruine rijst, e.d.) vanaf de zijlijn de discussies en de resultaten van onderzoek op het terrein van voeding en gezondheid. Er zit een duidelijke lijn in deze discussies.Die is dat we nog heel weinig weten en dat onderzoek heel vaak te beperkt, dan wel te vooringenomen is. Ook speelt de subsidiant van het onderzoek vaak een sturende rol. We weten nog zo weinig en wat vandaag als hype aan het volk wordt gepresenteerd, is morgen door een ander onderzoek weerlegt.

    Zo gaat het al jaren.
    Complex? Ja, dat dacht ik lange jaren. Tot ik via Melchior en Muskiet de logica van een voedingswijze volgens paleo-beginselen tegenkwam. Hoef die hier verder niet te duiden. Ze berusten op wetenschappelijk onderzoek en, vooral, de logica. Als we er vanuit gaan dat ons genoom gevormd is op basis van honderdduizenden jaren leven in een bepaalde (voedsel)omgeving en dat datzelfde genoom in tienduizend jaar (veeteelt en tuinbouw kwamen op) nog niet eens voor 1 % zich heeft kunnen aanpassen aan ander voedsel (granen, melk, etc.) dan kan de logica niet anders zijn dan dat het moderne voedsel (‘westers’) voor disbalans in ons lichaam zorgt. Met als gevolg een chronisch lagegraadsontsteking.
    Daarom noem ik deze (paleo)voedingswijze ook geen dieet, maar de normale menselijke voedingswijze. .

    Alles wat dieet wordt genoemd, is in feite een poging een disbalans in ons lichaam (tekorten, ziek, of op weg er naartoe, overgewicht) te herstellen. Een tekort aan een bepaald mineraal o.i.d. kan snel via een dieet, dan wel via wat pilletjes, worden bijgestuurd. Een lichaam in balans heeft deze onnatuurlijke bijsturing niet nodig, mits de voeding op de menselijke maat toegesneden is. En, uiteraard, ook de bekende andere levensstijlaspecten.
    Christel.
    Vis, vlees en water zijn inderdaad drie fundamenten onder ons oorspronkelijk voedingspatroon. Groenten, fruit, eieren, gevogelte, noten en honing horen daar echter ook toe. In welke verhoudingen allemaal, dat is discutabel, maar in feite niet zo erg belangrijk. Afwisseling kan in ieder geval juist zijn.
    De hele discussie over groenten is heel bijzonder. Het is al lang bekend dat antyoxidanten (de stoffen die de belager van groente dienen af te schrikken) in principe gifstoffen zijn. Maar, net als mogelijk bij homeopathische verdunningen, in normale hoeveelheden ons afweersysteem kunnen inspireren tot het aanmaken van afweerstoffen. Naast de vitaminen en mineralen kunnen deze antioxidanten daarom belangrijk zijn.

    Ik begrijp dat jij je happy voelt bij het mijden van groenten en fruit. Wellicht is dat voor jou een juiste reactie van je lichaam. Maar laten we oppassen om niet teveel te veralgemeniseren. De jager-verzamelaar plukte toch ook vruchtjes en groef ook naar knollen, plukte groen en kon zich te goed doen aan alles aan wat het water aanbood, van planten tot vissen, garnalen, etc.

    Of zit ik nou faliekant ernaast?

    • Nee, je hebt het wat mij betreft bij het rechte eind, Willem. We zijn ondanks alles primaten en kunnen veel van wat de primaten kunnen nog steeds behoorlijk goed. Hebben we die plantaardige belasting nodig? Vet inte, I haven’t the foggiest, keine blasse Ahnung, je ne sais pas. Zou kunnen, hoeft niet per se zo te zijn.

      Wat ik telkens weer leer is dat het Bierviltje een behoorlijk rotsvast richtsnoer is.

      • aagje51 zegt:

        Een oom (marinebioloog verbonden aan het NIOZ) onderzoeker in hart en nieren zei altijd dat een goede wetenschapper nooit gehecht mag raken aan z’n/d’r eigen hypothesen. Je moet immers je uiterste best doen om ze te (laten) falsifieren. Er zijn er die te veel door wishful thinking worden geleid. Gevaarlijk als je op zoek bent naar een betrouwbaar antwoord. Petje af Mariet en Melchior, voor jullie objectieve benadering!
        In het popi bbc stukje dat ik onlangs hier deponeerde (zonder enige samenvatting mijnerzijds, sorry) was te lezen hoe bepaalde insecten toch die plantdelen eten die giftig voor ze zijn om daardoor zelf giftig te worden voor hun predatoren. Het is een trade-off want het kost ze wel wat aan gezondheid. I.m.v.h.o. is trade-off in de biologie altijd aan de orde. Het is de Wet van Cruijff. Elk voordeel hep z’n enz.
        Wij stammen af van de apen en men maakt het mij niet wijs, dat wij desondanks massaal intolerant zijn voor groen en wat vezel. Mijn gut instinct, if you’ll pardon the expression, weigert dat aan te nemen. Dat beetje salicylate is dat dagelijkse kinderaspirientje dat een beetje schade aanricht maar ook voordelen biedt. Wanneer de weegschaal doorslaat naar meer voordeel, kiest de natuur die richting.
        Wat ik wel helemaal onderschrijf is dat velen zo volkomen verruineerd zijn door de westerse hap, en daardoor SIBO (in meerdere of mindere mate) hebben ontwikkeld, dat ze die vezels en dat groen daardoor niet meer (goed) verdragen. Hebben de Kitavans SIBO? Welke hunter gatherer heeft er SIBO? Daarom heeft dit experiment waarde. Als sommigen met SIBO zich beter gaan voelen bij VVW is dat een geweldige interventie. Als en wanneer de SIBO daardoor verdwijnt, kan men daarna weer voorzichtig aan het bierviltje. :))

    • kurt zegt:

      Ook ik ga hiermee volledig akkoord… maar met een niet onbelangrijke toevoeging…fruit vind ik zelfs ook onmisbaar. Ik at zelfs elke dag fruit. Maar het grote probleem is het goede fruit te vinden. Het fruit op de markt of in de supermarkt mag je vergeten. Een appel van vandaag is zoeter (bevat meer fructose) dan een appel van 50 jaar geleden, zelfs ook groter. Tijdens mijn bezoek in de Filipijnen enkele jaren geleden heb ik nog wilde bananenbomen gezien. De bananen waren niet groter dan een handlengte, hebben verschillende kleuren (rood, groen, blauwachtig en geel. Maar nooit de chiquita’s die we hier in de winkel krijgen. Ook was de structuur volledig anders, iets ruwer zelfs en meer zaadjes ‘Iets wat de consumenten niet graag hebben).
      Ook vind ik het onlogisch dat je fruit nuttigt dat niet in je streek voorkomt alsook fruit buiten het seizoen nuttigt. Fruit in de winter… no way…..
      Dus voor mij… fruit ja, de vruchten van planten ook ja, maar ook hier hetzelfde probleem dat deze zo stukgeteeld en gemanipuleerd zijn voor een grotere opbrengst dat ze, volgens mij als leek, meer schade aan ons lichaam kunnen aanrichten of minstens ons herstel kunnen dwarsbomen. Daardoor ben ik ook van mening dat voor ons, met een metabool syndroom, deze vruchten beter uit ons menu geschrapt kunnen worden tot ons lichaam weer hersteld is.
      Over VVW, ik voel me niet slechter… voel ik me beter? misschien, is wel subjectief. Al onze meningen zijn subjectief, want we worden door externe factoren beïnvloed… (lees studies die door andere personen, die ook een eigen visie hieromtrent hebben, aan ons moeten uitgelegd worden omdat het voor ons leken moeilijke materie is
      Zou ik anderen met een metabool syndroom VVW aanbevelen? Ja, als je het goed doet, en je je er volledig aan houdt, zoals Christel (ik heb ook nog een glaasje wijn gedronken en een stuk kaas gegeten, dus kan ik mezelf niet als voorbeeld nemen) dan kan je wel nadien wel uitzoeken welke voedingsmiddelen je echt niet liggen.
      Stel je doet VVW met nog zuivel zoals kaas en room erbij…. en het bevalt je niet, en je beslist om weer groenten en fruit in je menu op te nemen, kan je moeilijk zeggen dat VVW je niet ligt… gezien het nog steeds aan de zuivel kan liggen. Dus ik beschouw VVW wel als een middel om te starten, back to basics, en zo verder op te bouwen om te zien welke voedingsmiddelen bij je passen. Maar het belangrijkste, als je iets toevoegt, eerst minstens een week wachten vooraleer je het volgende erbij neemt.

      Sorry Melchior, wilde je blog niet met zo’n grote bijdrage bevuilen 😉

      • Christel zegt:

        Kurt! Ik ben juist geen voorbeeld en verbaas me dat ik toch zoveel profijt heb van VVW. Een profijt dat ik nooit zo heb ervaren met LCHF. Ook ik drink af en toe een glaasje wijn, neem eens een stukje brie of voeg wat sour cream toe. Dus ik ben absoluut geen VVW-heilige LOL
        Maar over het algemeen eet ik plain beef met hooguit wat zout. Maar de kip wil ik nog weleens een piepklein beetje verwennen met Johnny de Boer kruiden.

        Wat mij is opgevallen dat wanneer ik dat glaasje wijn neem, dat dan ook mijn opvliegers weer toenemen. Ik weet niet hoelang de wijn de moeite waard blijft… ;(

      • Louise zegt:

        Kurt,
        Denise Minger heeft eens een leuk stuk geschreven over fruit: Wild and ancient fruit, is is really small, bitter and low in sugar?
        https://rawfoodsos.com/2011/05/31/wild-and-ancient-fruit/

    • Christel zegt:

      Ha Willem, je verhaal is en was al duidelijk 😉
      Dank dat je de moeite neemt.

      Wat mij betreft eet iedereen gewoon zoals hij wil.
      Ik ben gewoon op zoek naar een manier die mijn gezondheid optimaliseert
      zonder dat ik hier al te veel over hoef na te denken.
      Maar dat is persoonlijk.
      Daarom past VVW prima bij mij.

      Als ik verderop in het proces zit wil ik misschien proberen wat het doet als ik sla eet, papaya of yoghurt. Maar vooraleerst wil ik observeren hoe ik het doe op VVW en of de snelle resultaten die ik in het begin boekte stabiel blijven. Ik geef VVW een ruime kans maar beweer daarmee niet dat het niet anders zou kunnen. 😉

      Ik blijf heel graag de discussies volgend!

  154. Hans zegt:

    Wat primaten betreft is in deze docu veel te zien , bijv . Orang Utangs ( alleen blad , kleine hersenen ) versus . chimps en andere carnivoren aap-achtigen , vooral de conclusie is weer duidelijk Barry Groves met Homo Carnivorus https://www.youtube.com/watch?v=qn5zdWucv6I&feature=youtu.be

    Met dank aan Alex http://www.borntoeatmeat.com/
    Voor mij van belang en anderen ? http://www.borntoeatmeat.com/how-carbs-cause-blindness.html

    Ten overvloede Willem ? http://www.diagnosisdiet.com/food/vegetables/
    Ik roep ook maar wat ……

    Voor Tije , als ik me goed herinner las je vorige vakantie ,, The big fat surprise ” van Nina Teicholz ? Heb het bijna uit ! idd Surprising , dat het kon gebeuren ,prachtig boek !
    Begrijpelijk dat je nu de Margriet leest haha 😉

  155. Alex zegt:

    Vers van de pers:

    http://gut.bmj.com/content/early/2016/07/21/gutjnl-2016-311964.full
    Intestinal cell damage and systemic immune activation in individuals reporting sensitivity to wheat in the absence of coeliac disease
    van o.a. Umberto Volta

  156. Tije zegt:

    Een vraag die Noakes wel eens stelt aan carb-adepten: welke ziekten krijg je wanneer je in het geheel geen carbs eet? Het antwoord is: geen. Welke toegevoegde hebben carbs dan, wannneer dit het uitgangspunt is? Ik weet wel een belangrijke: dopamine; de snelle kick of langzame roes die je krijgt door de (lichte) intoxicatie. Dat is heel wat waard voor een brein dat voortdurende prikkeling vraagt. Volgens mij ook de reden waarom veel mensen carbs te vuur en te zwaard verdedigen. Is niet erg, ik doe hetzelfde met koffie, kan echt niet zonder.
    Zelfde vraag, andere focus: hoe kunnen carbs je beter maken wanneer je in het geheel geen ziekten krijgt wanneer je ze niet eet? Doordat carbs je nog zieker maken, oftewel hormese? Dat lijkt mij in tegenspraak met elkaar, want hormese gaat volgens mij uit van een gezond basissysteem. Waarom zou je nog zieker moeten worden om beter te worden?
    Leveren carbs toegevoegde waarde aan een gezond carnivoor systeem? Nu ja, via het op deze blog al vaker besproken principe van hormese, vast wel. Ik vind ’t alleen verdacht dat carbs (dus ook vezels, dat zijn renslotte ook carbs) het microbioom voeden dat wij zoveel mogelijk in toom proberen te houden. Met het suplementeren van aardappelzetmeel hebben we gezien dat er niet zoiets bestaat als selectief voeden van het microbioom. Een dergelijk microbioom in stand houden, een waarin het goede de overhand heeft, lijkt mij logisch ook niet haalbaar, want vraagt constante aanlevering van een zelfde type Carbs. Ik hoef toch niet uit te leggen dat dit evolutionair onwaarschijnlijk was. Wat ligt veel meer voor de hand in de toepassing van planten in onze evolutie? Nou zoiets als in dit artikel beschreven: https://www.theguardian.com/science/2016/feb/09/rotten-luck-archaeologists-hail-unique-mesolithic-fermented-fish-find?CMP=share_btn_tw
    Carbs gebruik je, naast de eenmalige meevaller in de vorm van fruit, voor het langer houd baar maken vet en eiwitten. Wel saai, dat wel.

      • kurt zegt:

        Mooie vondst Alex….Zit in de lijn waar ik me ongeveer aan hou. Dus ultieme evaluatie beter na 6 maand dan 2 maand lijkt me.

      • Christel zegt:

        Alex, ik kende hem niet maar dit is een post die alle diabetes moeten lezen voordat ze beginnen aan ZC. Proteine kan er dus wel degelijk voor zorgen dat bloedsuiker gaat pieken. Meer vet lijkt het antwoord. Of is mijn Engels zo slecht?.

    • Tije zegt:

      Erg interessant!

      • Eerlijk gezegd heb ik het geen faire kans gegeven. Ten eerste bleef ik fruit eten. Kan me niet voorstellen dat dit een adverse effect had, maar het is natuurlijk geen all meat/fish. Ten tweede stopte ik ermee omdat mijn vriendin me vertelde dat ik eruit zag als een lijk. Als iemand dat tegen me zegt denk ik meteen dat ik op het punt sta dood neer te vallen. Het zou kunnen dat ze mijn experiment simpelweg slim saboteerde, want ze vindt dit volkomen weird. Ten derde begon ik groenten subjectief te missen. Een al of niet toevallige, heftige verkoudheid – de eerste in jaren – dreef me weer terug naar Lindeberg Paleo.

        Ik zou het uit pure nieuwsgierigheid nog wel eens serieus willen testen, maar mijn conditionering – niet wat ik rationeel vind, maar wat ik voel – vraagt dan om doktersbegeleiding, ha, ha, ha.

        • Louise zegt:

          Ik heb het nog geen twee dagen volgehouden, ik voelde me er niet lekker mee.
          Gebrek aan korte keten vetzuren? Of fermentatie van het overschot aan eiwitten? Zie http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371%2Fjournal.pone.0159223
          Doe mij maar wat vezels (maar hoog Fodmap, dat gaat vooralsnog niet!).

        • Christel zegt:

          of om een andere vriendin LOL

        • Otto zegt:

          Laatst heb ik het eens een week of twee geprobeerd, gewoon voor de lol. En als recalcitrante actie vanwege allerlei anti-vlees uitingen die ik tegenkwam in mijn omgeving. Bevindingen: darmen zijn superrustig, de buik is zo plat als ooit (goh, ik ben eigenlijk superslank). Bij groenten/fruit/noten krijg ik praktisch altijd last van een meer of minder opgeblazen gevoel; nog geen groenten/fruit combi gevonden die het helemaal plat houdt. Maar met meat-only: plat.
          Verder: geen ‘cravings’ meer. Ik at wanneer ik honger had, en anders niet. Heerlijk gevoel! 🙂 De wc-ervaring: nog maar 1x per dag een miniem, nauwelijks riekend hoopje. Niks geen constipatie. Al dacht ik eerst dat ik constipatie had vanwege het kleine hoopje, maar het bleef twee weke zo. Tja, vlees is blijkbaar heel efficient voor het menselijk lichaam en laat weinig reststof over.
          Het grote nadeel, waar het uiteindelijk op vastliep: ik werd vrij moe na het eten van veel vlees. Daar was mijn lijf dan wel twee of drie uur zoet mee, leek het, daarna pas voelde ik me me weer goed. Wat geprobeerd te variëren met hoeveelheid vet/eiwit, maar geen ideale combi gevonden. Alleen minder eten hielp, dan val ik echter af en ik ben al slank genoeg. 😉 Te zwaar dieet met interessante effecten voor mij, is de conclusie.

          Hmm, misschien kan ik nog een seafood-diet* proberen, dat is lichter te verteren dan rood vlees; een natuurarts heeft eens een analyse van mijn speeksel en urine gedaan en die gaf al aan dat mijn lijf moeilijk met rood vlees kan omgaan en dat ik het beter bij kip en vis kon houden. Had ik maar naar haar geluisterd. Maar ja, stronteigenwijs he.

          * niet te verwarren met het ‘see food-diet’, als in: ‘i see food and i eat it’.

        • Bert zegt:

          #Otto, Het ging tot niet over VEEL of meer eiwit. Niet veel meer dan je anders zou eten.. Het gaat toch meer om meer en alleen VET vlees. Is vet zo moeilijk te verteren dan. En heb je ook bijgehouden hoeveel eiwit en hoeveel vet en kcal’s.. ?

          Gehakt lijkt me ook veel makkelijker te verteren dan een lap rundvlees.. Hamburgers, gehaktballen..

        • kurt zegt:

          Melchior…. als ik sommige video’s van Andreas Eenfeldt bekijk ziet ie er gelijk een zombie uit…

        • Christel zegt:

          Kurt, heb je misschien ook beeld van hoe hij er daarvoor uitzag? 😉

        • marcel zegt:

          Melchior/Kurt,
          Bij de testimonials op zerocarbzen had ik ook het idee dat er aardig wat zombies tussen staan. Nu vergeet ik niet dat sommigen van ver zijn gekomen, toch vind ik het geen echt goed teken.

          Zelf heb ik het nu een maand, erg strikt, als het tegengestelde van een veganist. Ik had eigenlijk geen klachten, en ik heb nu ook geen klachten, en volgens mij zie ik er niet uit als een lijk ;-). Ik kom vanuit de “low-carb paleo” hoek. Groot pluspunt is dat ik me tegenwoordig geen zorgen hoef te maken of ik de wc op het werk verstop 🙂 Ook fijn, ik at groente omdat men vind dat het moet, dus dit excuus om het eens zonder te proberen heb ik gretig gegrepen. Voorlopig ga ik er mee door. Hoewel af en toe een handje fruit of een verloren stuk groente ik niet meer categorisch uit de weg ga.

        • Otto zegt:

          @Bert: ik heb wel voornamelijk vet vlees gekozen, en dan het liefst ook nog wild. Daar zit dan weinig gehakt tussen, wat inderdaad makkelijker te verteren is. Ik heb het niet exact bijgehouden hoeveel vet/eiwit, als ’t maar 2500+kcal was. Zo rond de 1800-2000kcal leek mijn lichaam het beter aan te kunnen, al is mijn verbruik op een dag al gauw 3000kcal (ivm veel sporten/fietsen etc) dus dat is wel erg weinig.
          Voor mij is vet nog redelijk zwaar om te verteren, als ik tenminste de enorme hoeveelheden vet eet die nodig zijn om 2500-3000kcal meat-only te halen; gewoon 40-50e% vet kan ik nog aan, daarna word het tricky. Ik had een huisgenoot, stevig gebouwde Tsjech, die kon gemakkelijk meer vet eten dan ik en zich nog helemaal prima voelen. Ik denk toch dat lichaamstype en darmgesteldheid meespeelt hoe ver je kan gaan. Als mijn darmen al steeds opgeblazen raken van veel soorten groenten en fruit, zal ik wel niet de optimaal functionerende darmen hebben.

        • Bert zegt:

          #Otto,..Ik heb kort geleden eens gekeken,.. hoe vertering van vet nu een beetje in zijn werk gaat.. Was ook best uitgebreid om te lezen.. Over suiker wordt veel gesproken… maar vet wordt gewoon genoemd maar nooit op in gegaan.. Kan me wel voorstellen dat dat ook een tijdje nodig heeft.
          Op zich zou het met dubbele inhoud per gram wel snel optellen.. zolang het eiwit normaal blijft.

          AL dat vet.. zou gesmeerd lopen

        • marcel zegt:

          Na het plaatsen van mijn vorige reactie bedenk ik me dat je een jaar of 2 (?) geleden een interview aan een blad/krant had gegeven en dat daar een enorm bescheten foto van jou bij was gezet. Ik wil maar zeggen dat een slechte foto niet alles hoeft te zeggen.

        • Ouch Marcel, dat was inderdaad een afgang 🙂 . Er zit trouwens een pikant verhaal achter. Mijn vriendin – dezelfde die me onlangs tot lijk verklaarde – was erbij toen die foto’s werden genomen en was er van overtuigd dat ik toen de fotograaf bij ons rondliep een normale rooie kop had. Op de afgedrukte foto was ik lijkwit en had ik vreemde flessenschouders. Ik heb later eens geïnformeerd bij welingelichte kringen. Die wisten me te vertellen dat een paar dames in charge bij die krant zich naar hartenlust op dat plaatje hebben uitgeleefd. Het zijn van die rabiate doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg vrouwen die hun kinderen volproppen met ‘moet kunnen zooi’ (en daar op zo’n superieur toontje over schrijven) en alles wat afwijkt van hun Hollandse Trutten Norm agressief kwalificeren als orthorexia. Er is geen effectievere manier om een boodschap die je haat te ondermijnen dan de uitdrager ervan af te beelden als de opgewarmde dood. Het was een lesje voor me.

          Ik ben niet bepaald fotogeniek, maar die foto was ‘rigged’. Ik zag er namelijk niet anders uit dan hier:

          https://mobile.twitter.com/PolderPaleo/status/643073007133589504

          Ik denk wel dat je aan het uiterlijk vrij veel kan zien. Niet altijd natuurlijk, vaak wel.

  157. Christel zegt:

    Otto, de natuurarts klinkt goed. Daarnaast kan het ook aan de addaptiefase liggen dat je je moe voelde. Leuk dat je laat weten hoe het je is vergaan.

    • Otto zegt:

      Het zou kunnen dat er nog wat te tweaken valt, of gewenning inderdaad. Al vermoed ik een gevoelige spijsvertering, daar kwam de conclusie van de natuurarts ook op neer. Daar heb ik vanaf kinds af aan al tekenen van gezien, dus of ik daar nu nog iets aan kan doen…. misschien wel, al denk ik toch dat ik mijn grenzen heb. 🙂

      • Tije zegt:

        Otto, soortgelijke ervaringen bij mij. Ik heb een gevoeligheid voor FODMAP, altijd last van opgeblazen gevoel. Op zich ging het wel wanneer ik bepaalde goentes, fruit en noten meed. Vooral die laatste trok een sterke wissel op mijn spijsvertering.

        Ik eet nu zoveel mogelijk plantvrij, alleen voor fruit maak ik beperkt een uitzondering. Ik merk enorm verschil in:
        – gemoedstoestand. Veel stabieler.
        – hongergevoel. Compleet afwezig, behalve als ik wat al teveel fruit heb gegeten. Enige tijd later merk ik dan de crash.
        – gewicht. Bij mij scheelt het 2 KG, waarschijnlijk dat ik minder vocht vasthoud.
        – herstel. Misschien dat samengaat met gewichtsverlies, maar ik herstel sneller van hardlooptraining. Daarbij heb ik opmerkelijk weinig/geen last van mijn chronische peesblessure.

        Samengevat natuurlijk enorm hosannaverhaal, maar er is ook een keerzijde. Voordat ik me echt goed voelde heb ik weken lopen kwakkelen. Ik blijk bijvoorbeeld beperkte tollerantie voor histamine te hebben. Dit bouwt zich op, zodra de emmer overloopt krijg ik een loopneus, prikogen, astma-aanvalletjes. In de derde week mondde het zelfs uit in voorhoofdsholteontsteking. Maar goed, ik weet nu zo’n beetje waar mijn grens ligt, wat ik moet doen.
        Ander bijkomend probleem, had ik zeker niet voorzien: alles in mijn omgeving is vetarm, of bevat plantaardige troep. Dit is een belangrijk punt, daar ik heb gemerkt dat ik slecht vaar op een teveel aan eiwitten. Nu ik op vakantie ben, ben ik bijvoorbeeld alles aan het afspeuren waar ik goed, vet vlees kan krijgen, voor een schappelijke prijs. Dat valt nog niet mee! De slager rekent hier bijvoobeeld €30,- voor ribeye waar ik bij de Sligro €16,- betaal. Dat is natuurlijk ook kwaliteitsverschil.

  158. kurt zegt:

    Met een google zoektocht naar Andreas Eenfeldt ben ik op volgende pagina terecht gekomen:
    https://carbloaded.com/meet/

    So far so good… maar toen ik meer info wou over Johnny Bowden vierden mij twijfels weer hoogtij…
    Een klik op zijn naam catapulteerde me naar zijn site… een duidelijke verkoopswebsite…
    http://www.metabolicfactor.com/p/aff/letter/27664
    waarbij stimulatie van IGF-1 bij een laag insulinegehalte vetverlies zou bewerkstelligen? En dan nog door eten van koolhydraten? Is daar iets van aan? Indien niet, wat doet deze heer bij de rest op carbloaded? Op die manier is het wel moeilijk om de juiste personen te geloven 🙂

  159. Louise zegt:

    Wat hiervan te denken:

    “Just in case you were avoiding all carbs like the plague, new research has suggested that a high carb, low protein diet is the most effective for stimulating a hormone with life-extending and obesity-fighting benefits.” – hierdoor wordt Fibroblast Growth Factor 21 (FGF21) – het zogenaamde ‘fountain of youth’ hormone gevormd. De optimale verhouding proteine:koolhydraten zou ca 1:10 zijn. Dat komt overeen met die in het Okinawa-dieet – waar ze overigens vooral groenten eten en geen geraffineerde koolhydraten.
    Ziehttp://www.huffingtonpost.com.au/2016/09/29/this-new-study-proves-that-carbs-are-not-bad-for-you/ en voor de studie waar dit artikel naar verwijst: https://www.scimex.org/newsfeed/researchers-discover-optimal-diet-to-boost-life-extending-hormone

    Verder staat er in het artikel:
    “Mice that are on a very high-protein diet are much leaner. They have a lot less body fat and they have more muscle mass, but in the long run they have worse health and a shorter life.”

    Ze geven zelf als tip:
    However, that doesn’t mean you have to choose between a super ripped body or eating lots of carbs (and possibly reduce your risk of lifestyle diseases and lengthen your life). You can do both.
    “It doesn’t mean we have to stick with the same nutrient combination or diet throughout life. We can change it as we go, I think,” Solon-Biet said.
    “I have no definitive evidence to say that, but I think eating a high protein diet when you’re younger, and switching over to a lower protein diet could actually be beneficial to you.”

  160. Gert van der Hoek zegt:

    Lastig te beoordelen vind ik Louise. We missen veel context. In het algemeen zijn hogere niveau’s van FGF21 geassocieerd met diabetes en NAFLD: hoe meer vet in je lever, hoe hoger de FGF21. NIet goed lijkt mij, marker van ellende?

    Door vasten en/of ketogeen dieet krijg je ook hogere FGF21 waarden. Calorierestrictie zou levensverlengend kunnen zijn. FGF21 kan daar een marker van zijn? In de juiste context is een hogere FGF21 waarde wel goed? Misschien?

    Waarom trekken onderzoekers bepaalde conclusies? Vooringenomen tunnelvisie? Belangen? Oprechte wetenschap? Zeg het maar.

  161. Gert van der Hoek zegt:

    Misschien is het geheim: de bewerkte koolhydraten, oftewel: Spreadbury…..

Plaats een reactie