Eerste paleo-lezing in de metropool Zuidhorn

Gisteravond heb ik dus mijn eerste paleo-lezing gehouden, in Zalencentrum Balk in Zuidhorn, op uitnodiging van LTO-Noord. Nog hartstikke bedankt voor alle waarschuwingen en harten onder de riem gisteren. Ik was aardig benauwd om aan een hooivork geregen te worden 🙂 , maar die angst bleek volkomen ongegrond te zijn. Een redelijk gevuld zaaltje, met nuchtere maar zonder meer open minded en geïnteresseerde mensen. Jan van Woudenberg – de fruitteler uit Niehove die me had uitgenodigd – en ik deden een één tweetje. Ik gaf een overzicht van het paleoperspectief, Jan ging vervolgens in op wat de landbouw eventueel met die inzichten kan. Op de zenuwen na (paleo helpt niet!) ging het best aardig, al heb ik wel geleerd dat je niet te veel moet willen vertellen. De kunst van het spreken zit hem, net als bij schrijven, vooral in het durven weglaten. Slechts één keer raakte iemand bijna overstuur en dat was toen ik vertelde dat goede interventies het soms niet halen juist omdat ze zo goed zijn. Hieronder mijn dia’s. De meeste lezers van dit blog zullen direct snappen wat er ongeveer bij werd gezegd. Ik wilde geen geld voor deze actie en kreeg als dank een fantastische wilde gans, pas geschoten en geplukt, met een stuk koeientouw om z’n nek. Helemaal top. Volgende keer voor een club bankiers? Voor slechts 2500 eurie ben ik uw man. Boekingen bij mijn agent 🙂 . Update 22 maart 2014: De presentatie die fruitteler Jan van Woudenberg gaf in aansluiting op de mijne staat nu in de post en begint uiteraard onder mijn laatste dia.

1 2 3 4 6 7 8 9 101112 1314151617181920212223242526272829303132333435363738394041424344454647484950515253545556575859606162-1   En hier de presentatie van Jan! Afbeeldingsknipsel-1Afbeeldingsknipsel 2Afbeeldingsknipsel 3Afbeeldingsknipsel 4Afbeeldingsknipsel 5Afbeeldingsknipsel 6Afbeeldingsknipsel 7Afbeeldingsknipsel 7Afbeeldingsknipsel 8Afbeeldingsknipsel 9Afbeeldingsknipsel 10Afbeeldingsknipsel 11Afbeeldingsknipsel 12Afbeeldingsknipsel 13Afbeeldingsknipsel 14Afbeeldingsknipsel 15Afbeeldingsknipsel 16Afbeeldingsknipsel 17Afbeeldingsknipsel 18Afbeeldingsknipsel 19Afbeeldingsknipsel 20Afbeeldingsknipsel 21Afbeeldingsknipsel 22Afbeeldingsknipsel 23

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

667 reacties op Eerste paleo-lezing in de metropool Zuidhorn

 1. Sietske zegt:

  Jan van Woudenberg, onze voormalige huisbaas? Serieus? Wat leuk! Wij woonden praktisch ín z’n boomgaard 🙂 Wat is de wereld toch klein! Mooie presentatie, en leuk van die gans. Smakelijk!

 2. Janet Noome zegt:

  Hoort zegt het voort! Als bestuurslid van de Drentse Diëtisten Vereniging zou ik je graag uitnodigen voor dezelfde lezing…. als je durft :-))

 3. Aldert zegt:

  “De kunst van het spreken zit hem, net als bij schrijven, vooral in het durven weglaten.”
  Ha ha ha, volgens mij is het een uitgebreide lezing! Mooie presentatie! (hoop dat je het door de zenuwen niet afgeraffeld hebt)
  Boeren zijn altijd bezig met gezondheid van vee of gewas, zo’n lezing kan net de stukjes op hun plaats doen vallen.
  Nog tijd gehad om na te kunnen praten met geïnteresseerden?

 4. Marcel Crok zegt:

  Well done Melchior; mag ik je agent worden voor de Randstad? Voor een kleine provisie doe ik het 🙂

 5. Folkert zegt:

  Je bent niet gespeend van creatieve talenten, Melchior.
  De basis van je boek is er.
  Een plaatjes-boek.
  Een stripverhaal.
  Beter 1 keer zien, dan 10 keer horen.
  Beter 1 keer in de Libelle, dan 10 keer in een wetenschappelijk tijdschrift.

 6. Wauw, de perfecte presentatie! Mooi werk, Melchior. En natuurlijk doodzonde als het maar bij 1 keer blijft, ik woon graag de lezing bij Janet bij ;-).

 7. Jo tB zegt:

  Melchior, gefeliciteerd met je presentatie. Hoe lang heeft hij geduurd? Vond je de balans goed: verleden – heden – toekomst? (Je had een uitstekende indeling gemaakt) Als je het moet inkorten, wat zou je weglaten? Was er ruimte voor vragen en discussie? Ik ben geïnteresseerd in wat de vragen uit de zaal waren en waar de discussie over ging. Ik weet je bent nog aan het bijkomen van je eerste presentatie, maar ik hoop dat je er wat over kan schrijven.
  Zou je ook de presentatie van Jan van Woudenberg kunnen plaatsen om het beeld compleet te maken?

 8. Jo tB zegt:

  Melchior, hopelijk komt er een stukje in “boerderij”, dan kun je rekenen op meer presentaties !! Je kunt dan een Bill Clintontje doen op speakers tournooi gaan !!

 9. Jo tB zegt:

  Sorry, ik bedoelde go on a speakers tour (niet tournooi, want het is geen wedstrijd).

 10. apaulonia zegt:

  Melchior, bedankt voor het mooie en heldere overzicht. Ik zal het nog vaak nalezen, zodat ik het ook aan andere uit kan leggen waarom ik Paleo eet.

 11. fiederels zegt:

  Compact, maar niet kort door de bocht, knap!

 12. Hans zegt:

  Zei ik het niet gisteren ? En verdomd , vandaag het verslag en wat voor een , duidelijk en helder !
  Dit stuur ik zeker naar een aantal mensen , plaatjes maken veel duidelijk i.p.v. al die letters en moeilijke woorden 😉 Eens met Folkert .

  Geniet van je gans.

  En toch die appels…….. 😆

 13. marietsebiel zegt:

  Wow, Melchior, mooie lezing !!! Die boeren hebben wat om over na te denken. De koeien loeien, want de boer staat peizend op een strootje te kauwen.

  Uitrollen over Nederland. Kunnen de dokters over een jaartje gaan omscholen.
  Dan MM, the Movie en MM the book 🙂 )))

 14. Tije zegt:

  Goed verhaal! Volgens mij snap ik wat je bedoelt met je opmerking dat je niet te veel moet willen vertellen. Vaak sta je langer stil bij punten die je kort bedoeld had en andersom! En voor je het weet is je spreektijd alweer voorbij. Spreken is wat dat betreft echt een vaardigheid. Je moet het vaak doen.

 15. maanfiets zegt:

  Ziet er goed uit. Vooral mee doorgaan!!

 16. Jammer dat we de lezing gemist hebben! We hebben nog gezocht naar de datum, maar konden het niet vinden op deze site. Als houders van grasgevoerde hooglanders passen wij als boer al perfect bij Paleo, maar het blijft leuk om over de achtergrond te lezen. Mooi dat we via dit artikel toch nog de strekking van de lezing mee krijgen.

 17. Fien zegt:

  Dat moet een fantastische lezing geweest zijn! Ook ik ben benieuwd naar de reacties van het publiek en natuurlijk het gedeelte van boer Jan.

 18. Kirsten zegt:

  Melchior, wat een mooie opbouw en duidelijk verhaal. Die plaatjes maken het verhaal heel krachtig. Dit is er echt een om te verspreiden!
  Wat goed van je om deze te publiceren. Mocht je dat boek nog willen schrijven, dan zou ik zeker dit soort plaatjes/voorbeelden opnemen.
  Enne.. ik ben inderdaad ook benieuwd wat de reacties van de boeren waren.

 19. waadfrelle zegt:

  Goed verhaal, Melchior! Je hebt het bierviltje wel wat opgerekt, maar hey, als dat met humor en plaatjes gepaard gaat, is er niks aan de hand! Zeer bedankt.

 20. Frans zegt:

  Stalingrad, Midway… Zuidhorn gaat zijn plaats krijgen in de geschiedenisboeken. Ooit zullen we spreken over het ‘Zuidhorns ontzet’ 🙂

  Wel af en toe wat veel medisch jargon, wat een leek niet zonder meer zal kunnen volgen, maar ik neem aan dat je daar in je lazing voldoende duiding bij hebt gegeven. Petje af!

 21. Mooi Melchior! Enne, boek met plaatjes – a picture speaks a thousand words – leest veel leuker en zegt veel meer dan boek met alleen lettertjes, hoe welbespraakt je ook bent 🙂

  Kan je even samenvatten (of is er een website van wat Jan zegt) hoe Jan inging op wat de landbouw eventueel met de paleo inzichten kan? Dank!

 22. Sylvia zegt:

  Wanneer en waar is je volgende? Ik kom graag!
  Ben ook benieuwd naar de verschillende reacties en discussies uit de zaal van je eerste optreden.

 23. @rnold zegt:

  Goed verhaal met een mooi presentatie. Kan ik de powerpoint van je krijgen? Ik heb als tegenprestatie een eerste concept van het Paleo Bierviltje gemaakt.

  Iemand een adresje waar we daadwerkelijk kunnen laten drukken?

  http://nl.tinypic.com/r/24zx0tg/8

 24. Ziet er erg goed uit, Melchior!
  Zou je dit ook op z’n Zweeds kunnen? En dat meen ik serieus…

 25. Wow, wat een super leuke reacties! Heel hartelijk dank voor de feed back, allemaal! Sietske, de wereld is heel klein 🙂 . Je woont tegenwoordig toch niet per toeval in de buurt van Ronneby?

  Wat de boeren vonden. Ik zou het niet durven zeggen. Ten eerste was mijn presentatie een beetje een hakkelpartij. Niemand had het voorwerk grondiger kunnen verpesten dan ikzelf, ha, ha, ha. Zenuwen zijn verschrikkelijk contraproductief. Ik had geen idee van het kennisniveau van het publiek, ik wist niet of ze enigszins verwachtten wat er zou komen, ik wist niet hoe ze op grapjes zouden reageren en hoe ze überhaupt zouden reageren. En Tije heeft gelijk, spreken is iets wat je moet trainen. Ik wil het beslist beter leren, want het is een potentieel krachtig communicatie-instrument.

  Toch denk ik dat er kwartjes vielen. Boeren zijn praktische, nuchtere mensen en die staan over het algemeen open voor een logisch verhaal. Paleo is erg logisch. Ik kreeg zelfs een vraag over de vermeende verschillende fysiologische effecten van graan en knollen (afgezien van de glycaemische load) en zag me genoodzaakt Spreadbury erbij te halen. Ik denk niet dat mijn uitleg slaagde, omdat wij dit op de keper beschouwd ook nog niet goed begrijpen en het cellulair/acellulair concept feitelijk nog slechts een hypothese is. Verder vroegen enkele mensen wat ze dan ’s ochtends moesten eten, in plaats van die stapel boterhammen. Ik merkte ook gespitste oortjes toen het ging over betere inspanningstolerantie, minder honger en geen energiedips (ofwel de praktische voordelen van toegenomen vetverbranding).

  Janet, doe ik erg graag. Maar liefst iets later dit jaar. Het is nu even erg druk.

  Jan van Woudenberg stuurt mij zijn dia’s (en mogelijk ook wat tekst) en die zet ik dan onder mijn presentatie.

  Jo, een collega van Boerderij was aanwezig! Toffe gast, met veel interessante kennis, ondermeer over micronutriëntbepalingen van gewassen door de tijd.

 26. Ron, ik zou het kunnen, al is mijn Zweeds momenteel wat roestig. Het zou waarschijnlijk helpen als ik eerst even langs systemet ging 🙂 .

 27. Jo tB zegt:

  Melchior, de tweede keer gaat het beter. Misschien is het volgende te overwegen.
  http://www.overwin-spreekangst.nl/bestel/pay/bestel_ideal_ebook.php

  Ik heb 25 jaar geleden een cursus spreken in het openbaar gedaan. Was zeer leerzaam. Leren een 10 minuten toespraak te houden zonder iets op papier te hebben!!

 28. willem zegt:

  Asjeblieft, zeg. Ga nou niet aankomen met cursussen ‘spreken in het openbaar’, of zoiets. Hoe goedbedoeld ook!
  Melchior voelt zelf natuurlijk heel goed aan of hij op een beetje fatsoenlijke wijze zijn gedachten over een onderwerp aan een publiek kan overbrengen. En daarvoor zijn tips te geven, natuurlijk.
  Maar Melchior hoeft geen predikantexamen te doen. Zonder dat ik deze lezing heb kunnen aanhoren, neem ik zonder meer aan dat hij die op een te volgen wijze heeft gepresenteerd. En plaatjes erbij, mooi, want een afbeelding is voor de meesten welkom.
  Meer is het niet, meer hoeft er niet van gemaakt te worden. Dat Melchior zich wat gespannen voelt voor een optreden, is normaal. Dat hebben de allergrootste artiesten meestal ook.
  Zo, nu over tot de inhoud van de lezing zoals hierboven voorgesteld: PRIMA. Wellicht, en dat is een algemeen advies, kan de aan te bieden stof in eerste instantie nog wat beperkt worden. De toehoorders zijn immers waarschijnlijk niet ingevoerd in deze materie. Hou het helder, concreet, met de nodige relativeringen, maar uiteraard wel informatief.
  En zo zal het gebeurd zijn, vermoed ik.

 29. Melchior: presentaties kan je vergelijken met fietsen of autorijden: de eerste keer ben je vooral bezig met je pedalen. Na wat ervaring gaat dat pedalengedoe ietwat automatisch en kan je genieten van wat rondom jou gebeurt 🙂

  Zenuwen kan je dan weer vergelijken met een oud 2dehandswagentje in putje ijskoude winter: altijd wat beven als je het karretje gaat opstarten, maar eens het start, ben je vertrokken en wil je niet meer stoppen 🙂 .

  Alvast ook dank aan Jan dat die zijn presentatie wil delen en dat jij ze dan ook hier deelt.

  Verspreid de kennis zou ik zeggen, en welke boer wil niets liever dan dat zijn verse groenten, fruit en vee weer als superfood verkocht wordt?

 30. Maak er 2 bierviltjes van:
  -wat voeding betreft het Paleolithicum bierviltje
  -wat landbouw betreft het Neolithicum bierviltje.

  … Neo Paleo dus 🙂

  Hoera! Dank aan Jan! Dank Melchior: veel succes jullie!

 31. Dank, Willem en Stef!

  Even een korte toelichting op de dia met Willem Kolff, want die is mogelijk niet vanzelfsprekend. Kolff maakte in WO II het eerste dialyseapparaat uit onderdelen van een T-Ford en een wasmachine. Hij is de vader van de kunstnier. Later stond hij in Amerika aan de wieg van de hart-longmachine. Hij ontwikkelde ook een implanteerbaar kunsthart. Ik heb het al vaker gezegd, dat deze man geen Nobelprijs heeft gekregen is onvergeeflijk. Als ik hem was, zou ik daar iets van hebben gedacht. Maar daarom staat hij hier niet. Hij staat er omdat hij op latere leeftijd een kunstnier ontwierp die voor maximaal 100 dollar met gangbare industriële onderdelen kon worden geassembleerd. Hij was ervan overtuigd dat ‘de geneeskunde’ deze innovatie enthousiast zou omarmen en dat het apparaat zijn diensten zou bewijzen in de derde wereld.

  In plaats daarvan werden de rechten gekaapt door de grote jongens en in een brandkast gestopt. Als Kollfs derde wereld kunstnier het licht zou zien, zou duidelijk worden dat onze kunstnieren misschien een tikje aan de dure kant zijn. Hij was daar ‘enigszins ontstemd’ over. Simpele (of liever gezegd goedkope) oplossingen zijn dus niet per se welkom.

 32. marietsebiel zegt:

  Prachtig, vult elkaar naadloos aan. Jij en Jan. Zoals Stef zegt !
  En die ‘gezonde’ zenuwen, gaan vanzelf over, hoe vaker je het doet. Of niet, maakt niks uit, maar jou een beetje kennend, valt het wel mee, dat gehakkel, de bescheidenheid zelf 😉
  Want je kennis zit zo gebakken, dat komt altijd bovendrijven. Kan niet anders. Vooral vaker doen !

  Zeggen we over een paar jaar: En … het begon in Groningen 🙂 )))

 33. Hans zegt:

  Heb er al heel wat appels gehaald toen ik nog in Stad woonde op beide adressen . Voor de appelwijn/cider Folkert 😉

  http://www.oudeboschfruit.nl/ Mooi bedrijf !

  Rondje Lauwersmeer ( op de motor of anderszins ) , prachtig , Mis de gedroogde visjes daar , mag niet meer helaas , overheid enzo ……

  Weet dat vissers het nog wel doen , Melchior , ehm , je hebt mijn mailadres 😉

 34. Nou ja: filmpje uit Lauwersoog…

 35. Felicita zegt:

  ‘Houd me via e-mail op de hoogte van nieuwe reacties’ 😉

 36. Hans zegt:

  Gert , bedoelde deze aflevering met garnalenvisser Henk ,, zeg maar ” . Melchior die man moet vlak bij je wonen en misschien ken je hem.
  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1300837

 37. Overigens maakte een van de aanwezige dames de gouden opmerking. “Dus als je hoofdzakelijk variaties op aardappelen groenten en vlees eet, dan zit je aardig binnen de lijnen die jij hier trekt.” En toen antwoordde ik: “Honderd punten, mevrouw. Exact. En voor veel mensen zullen die paar boterhammen die daar nog bij komen weinig consequenties hebben.”

  Zelf zou ik voor geen goud van het ‘strenge’ bierviltje afwijken, maar ik zie onder ogen dat een soort soft paleo of polder paleo – waarin mensen weer aan de slag gaan met de basisproducten die de landbouwer produceert – een zevenmijlspas op weg naar een betere volksgezondheid zou zijn.

 38. @rnold zegt:

  @Melchior, heb je nog wensen om het concept bierviltje aan te passen? Lijkt me wel goed om in ieder geval je website toe te voegen. En ze laten drukken is niet heel duur. Dan kun je bij je volgende praatje alle toeluisteraars iets meegeven!

  http://nl.tinypic.com/r/24zx0tg/8

 39. Dat is op zich geen gek idee, @rnold 🙂 . Ziet er leuk uit!

  Je vroeg om mijn ppt presentatie. Wat wil je er mee doen?

 40. @rnold zegt:

  Als ik zelf nog eens een paleo-presentatie geef voor familie/collega’s/vrienden of in mijn crossfitbox, dan is dit echt een mooie basis! Zou het dan per geval nog een beetje aanpassen. Daarnaast zou ik verwijzen naar jouw site en die van marksdailyapple (lekker toegankelijk en een goed zoekfunctie). Dat laatste doe ik nu ook als ik in gesprek raak in mensen over voeding (ga ik meestal uit de weg, maar soms is er oprechte interesse en dan kan ik het niet laten!).

 41. Corrien zegt:

  Inderdaad… als we alleen de HFGS al zouden staan en suiker als het dan zo nodig moet terugbrengen weer terugbrengen tot feesten en partijen dan zien we er weer uit zoals Alleman in de film van Bert Haanstra. Dat zou al 90% beter zijn.

 42. Corrien zegt:

  Oeps, paar foutjes in mijn bovenstaande tekst, maar afgelopen donderdag werd even gefocust op de verschillen in ‘ons’ uiterlijk van 1963 en 2014

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1405704

 43. Fien zegt:

  “Honderd punten mevrouw.” Waarmee je m.i. net als Remko Kuipers de kracht van het bierviltje te niet doet. Want mevrouw krijgt nu de boodschap dat die Meijer eigenlijk vrijwel hetzelfde verkondigt als het Voedingscentrum met hun Schijf van Vijf.

 44. Ik zit op de wip wat deze betreft, Fien. De echte preventieve en therapeutische kracht zit in het bierviltje. Maar dan sta je tegenover een groep gewone mensen en je ziet ze wat argwanend kijken van wat is dat voor snoeshaan (niet iedereen) en dan voelt die boodschap gewoon te weird. Ook omdat je onmogelijk alles kunt uitleggen.

  Ik ben zonder meer voor de harde lijn en in de lezing zelf heb ik die ook verkondigd. Inclusief de opmerking dat ik twijfel aan het glas melk dat Noakes in de hand houdt. Biologie laat zich niet afsnijden. Compromissen worden afgestraft. Na afloop deed ik niettemin uit realiteitszin wat water bij de wijn. Het gaat gewoon niet lukken als je er van meet af aan vol in gaat.

  Overigens werd er voor de pauze beduidend meer cake gepakt dan erna 🙂 .

 45. Het was wat brood betreft dus meer een wat morrend ‘nou vooruit, als het dan zo nodig moet…’

 46. willem zegt:

  De laatste bijdragen snijden, opnieuw, want ook ik had het er hier al vaker over, een interessant en praktisch punt aan: hoever ga je in het vertalen van de theorie van voeding op basis van de evolutiegedachte naar de dagelijkse praktijk. Met daaraan toegevoegd: waar leg je de grens tussen verantwoorde en schadelijke consumptie.
  De rekkelijken, zoals Seidell, Verburgh en ook Kuipers (blijkens de discussie in het betreffende draadje), lijken te verzuchten ‘alle afwijzen van industrieel voedsel is al winst en mag gepropageerd worden als ‘gezomnd’, terwijl de preciezen de streep niet trekken bij de verandering in voedingspatroon in de laatste decennia, maar bij die van de overgang van jager-verzamelaar naar landbouw en veeteelt.
  M.a.w.: hoe nuchter, dan wel principieel, moet we zijn om nog geloofwaardig voor ons zelf te blijven?
  En, nauwkeuriger, waar loopt het dan feitelijk mis? Bij de verandering van ons oorspronkelijke basisvoedsel, of daar waar we overstappen van puur en matig naar bewerkt en overvloedig?
  Of is het een optelsom?
  Tja, zo heb ik dus zat vragen..

 47. Fien, je hebt volkomen gelijk dat het risico om te slap te worden levensgroot is. Zie het ook als een communicatietrucje. Door je niet helemaal als een soort paleo Stalin op te stellen, heb je een kleinere kans dat ze je boodschap direct verwerpen. Remko Kuipers gaat hierin in zijn boek naar mijn smaak te ver. Mijn boek zou zondermeer een hardcore paleoboek worden.

 48. Het is volgens mij een vrij simpele glijdende schaal, Willem. Lindeberg paleo presteert zowel preventief als therapeutisch het best, voorspelt het model en voorspelt het fundamentele onderzoek. Accepteren van ‘pure’ neolithische landbouwproducten is beter dan het toelaten van Den Totalen Meuk, maar beslist niet ideaal. Het zet de deur naar alle neolithische ziekten open, maar niet zo wijd als acceptatie van Den Totalen Meuk doet.

 49. willem zegt:

  Met je laatste opmerkingen kan ik het eens zijn, Melchior.
  Nog even over deze, hier boven als reactie op Fien: ‘Zie het ook als een communicatietrucje. Door je niet helemaal als een soort paleo Stalin op te stellen, heb je een kleinere kans dat ze je boodschap direct verwerpen.’
  Is dat zo?
  Eerst dat ‘communicatietrucje’. Het principiele verschil tussen communicatie en reclame (zo je wilt marketing) zit hem in het waarheidsgehalte. Communiceren van, b.v. het Voedingscentrum naar de burger, hoort per definitie eerlijk te zijn. Wordt van die eerlijkheid afgeweken, dan vermomt het VC zich als reclamebureau.
  Dan. De vraag is welke wijze van voorlichting zal het publiek op den duur meer waarderen: de zo objectief en eerlijk mogelijke boodschap, of de boodschap die dat publiek bij eerste kennismaking het meest aardig vindt? Ik ben er van overtuigd dat die eerste de meest bestendige is. Dus, geen naar de mond praten, maar zo goed en vooral eerlijk mogelijke communicatie. Daar valt een wereld mee te winnen!

  Even terzijde. Ik las op FL een discussie tussen velen over suikers. Ook hier veel gevoerd. Wat me opvalt is dat nog steeds door velen gedacht wordt dat het geisoleerde stofje, gevonden in laboratoria, hetzelfde effect heeft als datzelfde stofje binnen de gecompliceerde context van het hele voedingsmiddel en, vooruit, van het hele voedingspatroon. Merkwaardig.

 50. marietsebiel zegt:

  Ik ben vóór de hele boodschap. Met daarbij begrip voor het niet in een keer kunnen bevatten en er naar kunnen handelen. Dat er tijd voor nodig is en omdenken.

  Want er al bij voorbaat rekening mee houden, dat de boodschap toch niet begrepen wordt en mensen niet kunnen veranderen, is arrogant en onderschat de luisterraar, lezer, patiënt, cliënt, enz.
  Dat is ook mijn weerzin tegen die halfslachtige boodschappen van Seidell, Kuipers, enzo.

  Want, ik geloof niet, dat het doel is, het beschermen van de geadviseerde ( enz. ) maar van de adviseur/ schrijver/ dokter. Voor moeilijke vragen en reacties, voor kritiek uit eigen gelederen. En tegen teleurstelling, bij afwijzing.

  Stel je voor dat mijn dokter mij de hele boodschap zou vertellen ( want je kunt mij niet wijsmaken dat hij b.v. nog nooit over low carb voor diabeten heeft gehoord ) dan zou hij mij ( en anderen ) de mogelijkheid geven om zelf verantwoordelijk te zijn voor mijn keuze: of het beste voedsel voor mijn diabetes, of toch liever medicijnen. Meer werk, meer onzekerheid en veel verschil in de ondersteuning, veel vragen en studie om het allemaal bij te houden. Kortom, niet zo makkelijk als het nu is. Eén protocol en dat is het. Punt.
  Op een paar van die krenten in de pap na, die het geheel een beetje spannend houden, en vragen om een C-peptide meting ( ik zag hem wel verwonderd kijken, hoe weet zij dat nou, ha,ha , van MM )

  Gisteren stond er een link bij Heisenbug met een video van Larry Smarr – The Human Microbiome and the Revolution in Digital Health, 1 uur lang, bijna een freak te noemen, maar ik heb ademloos zitten kijken. “Iedereen van ons moet verantwoordelijk nemen voor de eigen gezondheid van zijn lichaam, iedere dag. Dat wat je eet en drinkt, je wel of niet beweegt. Geen dokter kan in de 10 minuten of een half uur, tijd die hij je geeft, je lichaam fixen. Dat moet je zelf doen” vrij vertaald 😉

 51. Overigens kende ik de 100 punten toe voor de aardappelen, groenten en vlees en expliciet niet voor het brood. Of aardappelen binnen het paleoperspectief passen is een punt van discussie. Zelf vind ik steeds meer van niet, dus daar ga je al.

  Maar okay. Ik neig ook meer naar de harde lijn die de biologie dicteert. Volgende keer geen druppel water meer bij de wijn. Promise.

  Ik voel me niet super schuldig, omdat je mij nooit met een oerbol zult aantreffen 🙂 .

 52. Inderdaad: hoever ga je in het vertalen van de theorie naar de praktijk. Hangt van je doelgroep en doelstelling voor die doelgroep af.

  Een ietwat lange reactie, dus zet de radio wat harder, zodat je niet in slaap valt, want mijn bespraakdheid is niet zo wel 🙂

  Als ik de titel van de eerste dia lees: “Is de dokter van morgen een boer”, dan lijkt mij dat dit in de eerste plaats een presentatie voor boeren met als doel “het liefdevolle beroep van boer” weer terug te plaatsen waar het hoort: de eerste stap naar een gezond leven op een gezonde aarde. De boer moet ook eten, dus als je hem er ook nog eens bijzegt dat er met paleo een grote groep afnemers op komst is voor verse producten, dan is “de 100 punten opmerking” een detail – zeker een niet te verwaarlozen detail in de ganse paleo discussie, wel een detail in de doelstelling van de presentatie.

  Wat ik wil zeggen: of het een detail is of niet, of het een “juist antwoord is of niet”: het hangt van je doelstelling af voor die avondpresentatie voor die groep. + je ziet na meerdere presentaties flink wat dezelfde vragen terugkomen, dus je kan er dan thuis eens deftig over nadenken hoe je denk het “zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden” in de toekomst. Als we alles in 1 uur juist konden zeggen, dat was deze blog ook beknopter 🙂

  Waar ik superhoera roep, is waar Melchior op pad gaat met Jan, en niet met wat Jan noemt de “Big Food” + Landbouw. Daar waar Loren Cordain op stap gaat in 2002 met Canola oil (Big Food Landbouw) en in 2012 met omega 3 eieren (Opnieuw Big Food Landbouw met verborgen Canola oil in het eten van de omega 3 kippen). Dat Cordain in 2002 niemand voor de voet wou schoppen of een sponsor nodig had om met zijn “weird paleo” niet direct afgeschoten te worden door Big Food Landbouw, daar kan ik inkomen. Dat hij in 2012 na zoveel succes en na het in paleo aanbevelen van allerlei gezonde groenten, fruit en vlees, dat hij dan omega 3 eieren wil aanbevelen in plaats van echte, biologische, loslopende scharrelkip eieren die – zoals Jan ook in dia illustreert met de omega6/3 verhouding van pasture vs de rest – van nature een veel betere balans heeft dan het omega 3 spul uit de Big Food Landbouw, dat vind ik veel erger dan Melchior die knarsetandend over brood begint te praten en iemand 100 punten geeft voor gevarieerd aardappelen, groenten, fruit, vlees.

  Waarom vind ik dat erger? Wel, “Melchior’s mevrouw” is met haar 100 punten best blij en blije boeren is altijd goed.

  Boeren hebben zoals iedereen een familie + gewassen en/of vee + hun land zelf dat ze voor hunzelf en dikwijls voor hun nageslacht in ere houden. Wel, dat lukt niet als naast jou Big Food Landbouw eerst alles kapotspuit (wat ook het land van de boer aantast wegens wind en waterhuishouding), dan het allergoedkoopste spul aanwend om in het geval van omega 3 eieren zoveel mogelijk kippen naast, op en onder elkaar samengeprakt te voeden, zodat er in de korste tijd zoveel mogelijk eieren uitschieten en die eieren dan logischerwijze goedkoper dan de echte boer aan de man kan brengen. Zet er dan ook nog de stempel op Omega 3 paleo Eiren, Endorsed by Loren Cordain, en daar sta je dan als boer met een gezond scharrelei dat je gewoon niet meer verkocht krijgt want Cordains eieren zijn paleo, dus beter en goedkoper.

  Dus als je soms al eens leest dat ik me erger over Cordain, dan is het omdat hij geen ruimte maakt voor de boeren, maar hij houdt het Big Food Landbouw probleem in stand. Hij dood dus de echte boer en dood dus de mogelijkheid dat de consument verse, gezonde producten kan kopen. Jaja, ik weet het, het woordje biologisch staat ook in zijn boeken, maar het kost niet echt veel tijpwerk om omega 3 eieren te vervangen met echte, biologische, loslopende scharrelkip eieren: knippen/plakken, klaar.

  Is dood te sterk uitgedrukt? Waarschijnlijk wel, want je ziet de boeren niet omvallen. Maar als die boeren er niet meer zijn, dan haal je ook een streep door gevarieerd. Boer Frits zijn heirloom tomaten zijn anders dan die van boer Frank: F1hybride tomaten: allemaal hetzelfde product, dus je dood de variatie. Genetisch gemodifeerd: nog minder gevarieerd. Boer Frits en boer Frank bieden seizoensproducten aan: dus gevarieerd voedsel verspreid op lange termijn. Bog Food Landbouw: het ganse jaar rond aardbeien, dus weer minder gevarieerd. Als er iets is waar we het allemaal over eens zijn in paleo: de jager/verzamelaar had een gevarieerd aanbod van voedsel: elke plaats is anders, elk seizoen is anders. Boer en Tuinder kan seizoensproducten in stand houden, Big Food Landbouw heeft daar geen nood aan.

  Ere wie ere toekomt: wees kritisch en behoud het goede: Ik ben natuurlijk blij dat Cordain Paleo op de kaart heeft gebracht en alweer een massa volgelingen heeft, en ik ga verder niet de discussie aan tussen “mijn” neo (= soft paleo zoals Eaton het noemt, maar dan weer zonder Eaton’s supplementen – want gevarieerde voeding moet kunnen – en met sustainable biologische neo-landbouwproducten) of polderpaleo of strikt paleo. Als je de kennis van Melchior’s strikt paleo + het Honig experiment en Marietsebiel bekijkt, dat had ik met mijn paleo versie nooit gekunnen. Of anders gezegd lijkt het er sterk op: soft paleo leuk preventief, strikt paleo zelfs genezend, en dan zijn we rond: wordt de boer van vandaag toch de dokter van morgen. Hoera!

  Samengevat: de radio mag weer zachter nu en voor wie ingedommeld was, genoeg slapen is ook paleo, goed bezig 🙂 Samengevat dus: Zoals een bedrijf de juiste man op de juiste plaats wil, zo is er bij presentaties ook het juiste antwoord voor het juiste publiek 🙂

 53. Oops, mijn bold heb ik na “gevarieerd” en voor “Boer Frits” vergeten te sluiten 😦

 54. willem zegt:

  Mooi verhaal, Mariet!
  Je weet van mij dat ik het niet eens ben met die eigen verantwoordelijkheid. Zo simpel ligt het niet, dat het individu op basis van rationele afwegingen een objectief oordeel kan vellen. Een veel te Amerikaanse gedachte!
  De moderne neurowetenschap toont ook aan dat het brein van een mens zeer gecompliceerd is en dat daarin bepaalde ‘reflexen’ vastliggen.
  De concequentie daarvan is dat een bepaalde elite niet het eigen denk- en kritisch vermogen op iedereen van toepassing mag achten. Het is ook daarom dat ik (al heel lang) pleit voor het leggen van een zekere verantwoordelijkheid bij instanties die tot taak hebben de burger ten dienste te zijn met weloverwogen en dus verstandige adviezen. Daarbij spelen, om een voorbeeld te noemen, voedingsdeskundigen een grote rol. Maar om die deskundigen zo wetenschappelijk mogelijke informatie te laten communiceren, zal de structuur van die comminicatie en van de wetenschappelijke wereld op een fatsoenlijke wijze geordend moeten zijn. En dat lijkt mij in laatste instantie een politieke keus, hoe beladen dat voor sommigen ook mag lijken: daar wordt het beleid vastgesteld, worden de financien verdeeld en de voorlichtingsinstanties bemenst, als het goed is. En dus niet, zoals nu steeds vaker gebeurt, door de wereld van belanghebbenden, zoals de voedingsindustrie.

 55. Jan Peter van Doorn zegt:

  Ik ben ook voor de ‘hele’ boodschap*. Maar wel omgeven met empathie en compassie en ontdaan van arrogantie en superioriteit.

  *En die hele boodschap mag van mij wel in een bredere context.
  http://www.demorgen.be/dm/nl/983/Nieuws/article/detail/1826234/2014/03/22/Stress-de-ziekte-van-de-21ste-eeuw.dhtml

  We hebben dit onderdeel uit het Watve boek een beetje laten liggen.

 56. Maar Willem, is het grote probleem niet dat ‘de politiek’ al lang niet meer los staat van de belanghebbenden?

 57. Folkert zegt:

  Dat heet toch Double Dutch ?

 58. lll zegt:

  Eens met Willem over eigen verantwoordelijkheid en dat de elite niet het eigen denk- en kritisch vermogen op iedereen van toepassing mag achten. Ik kom als vrijwilliger nogal wat laag opgeleide en/of laaggeletterde mensen tegen. De verantwoordelijkheid voor het maken van goede keuzes voor de eigen gezondheid is dan wel erg veel gevraagd.
  Ik denk nu vooral aan die éne uitermate recalcitrante man met een veelvoud aan chronische ziektes en met een ietwat crimineel verleden. Als ik heel voorzichtig iets zei over mijn veranderde voeding en dat ik me daar zoveel beter door voel. Dan bleek er aan de autoriteit van de arts en diëtist niet te tornen! Vreemde tegenstelling wat betreft gezagsgetrouwheid.

 59. Ik ben het ook met Willem eens, maar het punt is dat de overheid het paleo concept nooit zal accepteren, laat staan zal communiceren. Het is niet in haar belang. Pas als er echt geen uitweg meer is, zoals in Reno met dat structureel omvallende politiepersoneel waarvoor financieel gecompenseerd moest worden en waarbij letterlijk bankroet dreigde, viel er te praten. Hier zag je dus de paradoxale situatie dat een bikkelhard systeem de oplossing als het ware afdwong.

  Wij zijn veel rijker en zullen dus tot in lengte van dagen de voorkeur geven aan pappen en nat houden. Ik zie slechts mogelijkheden vanuit het grass roots perspectief en het lijkt me onvermijdelijk dat een kleine elite het spits afbijt.

 60. Jan Peter van Doorn zegt:

  Nieuw is wel dat de belanghebbenden steeds meer als belanghebbenden worden gezien. Minder geloofwaardig, meer verdacht. Ze kunnen zich nog maar moeilijk verschuilen achter een zweem van ‘het goed voor hebben met de wereld’.

 61. Het Fred Brouns Effect 🙂 .

 62. Jan Peter van Doorn zegt:

  @Melchior, ik begin steeds meer moeite te krijgen met het woord elite. Het heeft voor mij te maken met vasthouden wat er is en superioriteit. Ik voel meer bij het woord dat Peter Sloterdijk gebruikt: avant garde.

 63. Elite = een k*twoord.

  Freaks dan. Ongehoorzamen. Haantjes de voorsten. Weirdo’s.

 64. marietsebiel zegt:

  Willem, daar ben ik het mee eens. Zou zeker moeten, maar of het ook gebeurt ?
  Niet iedereen ( en daar reken ik mezelf ook onder ) kan alles bevatten en daar heel consequent naar handelen. De politiek en bv. het Voedingscentrum veranderen alleen als de burgers hen ertoe dwingen.
  Zoals het VC nu heeft aangekondigd dat ze de richtlijnen gaan bijstellen.
  Remko Kuipers deelde de link op FB. “Héhé ! ”
  Als je het artikel dan leest, zie je dat er bijna niets gebeurt. Blij met een dooie mus.

  Ik blijf bij mijn van ‘onder op stelling’, dus daar blijven wij over van mening verschillen. Wat zou het eerste helpen /gebeuren ? Ik hoop allebei 😉

 65. Overigens had dat Reno project nog een aantal grappige voeten in de aarde. In de beginfase werd het programma voortdurend gesaboteerd door diëtistes in dienst van de gemeente die weigerden de paleo adviezen te geven. Die zijn er allemaal uitgeflikkerd en vervangen door dames die wel achter deze boodschap stonden.

 66. willem zegt:

  De betekis van het woord elite hangt, en dat zie je meer met woordbetekenissen, af van de context waarbinnen je het gebruikt!
  Als ik het hierboven heb over ‘een bepaalde elite die niet het eigen denk- en kritisch vermogen op iedereen van toepassing mag achten’, dan moet dat woord elite gelezen worden als min of meer bevoorrechte groep die relatief beter in staat is om die afschuwelijke woordgroep ‘eigen verantwoordelijkheid’ toe te passen.
  Elite zoals gebruikt voor een zekere groep politieke dan wel intellectuele personen wekt inderdaad bij velen heel negatieve gevoelens op. Maar let op: ook hier doet een zekere elite mee aan de discussies…

  Dan de verhouding tussen overheid en belanghebbenden (voedingsindustrie, b.v.).
  Ja, inderdaad en ik heb dat hiet al heel vaak beaamd, de lobby van die industrie is onevenredig groot binnen de politiek. Denk aan de sigarwettenindustrie, denk ook aan Unilever, en al die andere. Ongegeneerd groot, zeker. Maar, wie daar de tijd en de interesse toe heeft, kan duidelijk constateren hoe de hazen lopen in die wereld: waar meer voor die ‘mafia’ te halen is en waar minder.
  Dat de tijdgeest nadelen oplevert voor een objectieve en zuiver wetenschappelijke onderbouwing van (voedings)adviezen van de overheid, via b.v. het Voedingscentrum, laat onverlet dat er geen andere manier is dan via de politieke weg om fundamenteel de koers te verleggen. Dat ‘grass roots perspectief’, of die ‘avant garde’ zullen niet bij machte zijn om het geweld van de Unilevers c.a. te keren. Daarvoor zijn de middelen en de massa (via de supermarkten) voorlopig ontoereikend. Dus blijft er niets anders over dan een revolutie (…), of de vreedzame, dus politieke, weg. En ik ben echt niet zo onnozel om daarvan, van die laatste, de hobbels en bobbels te herkennen.

 67. Maar Willem, ik heb me ooit eens kortstondig moeten verdiepen in de lobbysector in Brussel en Straatsburg. Mijn hemel. Mijn vertrouwen in de Europese politiek werd in enkele dagen weggevaagd. Geen hoop. Nul. Niks. Wat er in Den Haag gebeurt, weet ik niet. Is het daar beter?

 68. willem zegt:

  Ja, Mariet, ik verwonder me steeds meer over de bewegingen van Remko Kuipers. ’t Lijkt of hij steeds meer opschuift naar de mainstream (ook zo’n rotwoord) in de voedingsadvieswereld. Nu weer bij het communiceren over die z.g. aanpassingen van het Voedingscentrum, vie Stephan Peters. Jaja, ze gaan zich meer richten op de culturele voedingsgewoonte en -wensen van groepen binnen de samenleving. Dus, de Friezen voortaan doodgooien met recepten over rijst met rozijnen, de Limburgers over hoe ze fraaie vlaaien kunnen brouwen en de Turken hoe ze nog meer suikerhoudend meel creatief kunnen bakken. En die Chinezen…

 69. willem zegt:

  Nee, Melchior, niks beter, maar wel vinden die kwaadaardige handelingen op beperkter schaal plaats.
  het is hier geen politieke arena, maar wie enigszins ingevoerd is in die wereld weet dat de ene politke stroming zich makkelijker laat verleiden dan de andere. En weet, om een voorbeeld te noemen, dat bepaalde politici nauwe banden onderhouden met de sigarettenlobby, zoals anderen met de landbouwlobby, en weer anderen met Unilever, en…
  Mijn hemel, hoe ontmaskerend is die wereld toch.
  Maar de zon schijnt hier alweer (flinke hagelbui gehad, geen schade aan het ontluikend groen).

 70. Jan van Woudenberg zegt:

  De kruitdampen zijn weer opgetrokken en we mogen met genoegen terug zien. Natuurlijk is zoiets spannend en heb je soms zorg over acceptatie van een (kleine) revolutie die je presenteert, terwijl je meent vanuit eigen kennisname overtuigd bent van het nut. Terwijl de avond vrij laat afsloot bleven de meeste aanwezigen ongebruikelijk lang napraten. Dat tekent het resultaat van zo’n avond. Melchior,jouw bezorgdheid is niet nodig, soms ging jij er voor sommigen er (iets) te diep op in, maar van jou fenomenaal brede kennis genoten mensen. Mijn deel was ook niet overal perfect, maar hiaten op zo’n avond zijn goede leermomenten zullen we maar zeggen.
  Na afsluiting bedankten verscheidene mensen en vonden het mooi dat een LTO er tijd ingeruimd kon worden voor dit onderwerp. Een soortgelijke reactie was er ook van enkele bestuursleden.
  Dus nogmaals Melchior, dank voor jou bijdrage aan dit gezamenlijk avontuur, ook dank voor de complimenten bij de commentaren, en verrassing van Sietske en Bas uit Nrd.Zweden- ook van jullie HFLC blog- kennis te nemen. Het is bitter noodzaak dat de burger in beweging komt om op lange termijn als Homo Sapiëns te overleven, of althans de doktersrekening te kunnen betalen.
  Sinds mijn soort waarheidsvinding van de laatste 2 jaar over voeding en gezondheid is de blog van MM een van de favorieten geworden. 100% Paleo is waarschijnlijk het beste, en hoewel zelf nog geen 100 punten ben ik flink aangepast met eetgewoontes en voel me beloond met een topfitte conditie het laatste jaar is m’n BMI van 28 naar 24 gegaan. Ook m’n omgeving is hiermee een beetje “aangestoken” en ziet daar mooi resultaat van. Betreft de mijmeringen over Remko Kuipers en zijn boek “het Oerdieet” verraste mij zijn tolerantie over Paleo ook enigzins. Ik vermoed zijn strategie dat met 80 of 90 punten Paleo je een veel grotere acceptatie en navolging kunt bereiken. Wij kunnen het ook vragen: 2e Paasdag 21 april a.s. verzorgd hij een stand op de open dag van EiEi-Westerkwartier .op ons fruitteeltbedrijf
  Wij zijn dan de 2e hoofdlocatie van dit gebied zijn. Met tal van activiteiten: markt van streekproducenten, appelsap- en appelflappen maken voor de kinderen, rondritten door de deels bloeiende boomgaard met appeltreintjes, bbq met grasgevoed rund en lamsvlees, Demo Bokashi- compost maken door Mulder Agro ( consumentensets zijn verkrijgbaar) We proberen een soort “gezondheidsplein” te maken van diverse onderdelen waarin ook het boek
  “het Oerdieet” gepresenteerd en verkocht wordt. Remco Kuipers is er helaas zelf niet bij maar heeft prima vervanger(s )voor zijn stand Wij zijn nog druk met voorbereiding en gezien ervaring van de laatste paar jaar verwachten wij veel bezoek. Ieder kan ons ook volgen op Oudebosch-facebook. Melchior ik hoop dat je geen probleem hebt met het laatste stukje sluikreclame.
  en anders delete je maar.
  mvg, Jan

 71. Guido Vogel zegt:

  Ff off topic. Weet even niet waar ik hem kwijt moet. David Perlmutter begint een tijdschrift over Brain & Gut. Dat moet je aanspreken Melchior.
  http://www.drperlmutter.com/brain-gut/

 72. marietsebiel zegt:

  Willem, hier ook flinke hagel en gelukkig ook geen schade. Koolrabi, rode bietjes en mosterdblad komt al op !
  Die revolutie, zie ik niet ‘als op de barricade ‘ maar als met je beurs afdwingen. Een verschuiving van waar je geld heengaat. Steeds naar de lokale boeren, vers, onbewerkt en steeds minder naar de Appie. De opkomst van de kratten, streekboxen, boerenmarkten, pure markt, enz. is niet meer te stuiten. Er is iemand op FB, die bezig is met een boek, ‘weg van de supermarkt’, en die vraagt, heel handig 😉 naar, info over dat soort dingen. De reacties zijn overweldigend, zoveel dat er al bestaat.
  Kiezen met je beurs !!!

 73. Guido Vogel zegt:

  @Melchior:

  “Maar Willem, is het grote probleem niet dat ‘de politiek’ al lang niet meer los staat van de belanghebbenden?”

  Dat IS politiek. De belangen van je electoraat vertegenwoordigen. En ja, er zitten er ook tussen die breder kijken dan dat.

  “maar het punt is dat de overheid het paleo concept nooit zal accepteren, laat staan zal communiceren. Het is niet in haar belang.”

  Waarom niet? Wat is dan het belang van zoiets abstracts als “de overheid”?

 74. lll zegt:

  OT
  De voordelen van kippenvet voor het bakken. Wel even ’t AZM afspoelen…

 75. Michael zegt:

  Kippenvet. Maar ook vel. Maakt heerlijke jus:
  http://chickenskin.tumblr.com/post/12080914326/chicken-skin-jus-thank-you-jessica-tom
  Voor bakken is paardenvet veel beter, imho.

 76. Alex zegt:

  Geweldig overzicht Melchior! En gelijk met de billen bloot voor een kritisch(er) publiek, niet eerst oefenen voor je fangemeente. Top!!!

 77. Alex zegt:

  http://mrheisenbug.wordpress.com/2014/03/23/gut-hacking-a-guru-free-zone/

  Misschien zou je dit als disclaimer kunnen vermelden bij de kop van het paleo perspectief: “dit is een goeroe-vrije-zone, alleen geschikt voor zelfdenkers/onderzoekers”… 😉

 78. Guido, ik ben cynisch. Vrijwel iedereen die in Den Haag iets te vertellen heeft is analfabeet op het gebied van de menselijke biologie. Politici zullen luisteren naar de bronnen met het meest blinkende autoriteitsstempel of naar belanghebbenden die de dikste fooien geven.

  Wat is ‘de overheid’? Dat zijn de poppetjes die het beleid bepalen. En dat is niet de Volksvertegenwoordiging. Een goed voorbeeld is het nooit serieus genomen MARGARIN schandaal. De studieleidster kreeg amper 30 jaar oud een topfunctie bij het RIVM, net onder Daan – Mr. Unilever – Kromhout. Dit uiteraard opdat zij haar bek zou houden.

  Zo werkt het overal.

 79. Fien zegt:

  Een verlate reactie op Melchior. Aan de ene kant snap ik best dat je de boodschap acceptabel wilt laten overkomen bij een misschien argwanend en afwachtend publiek dat niet bekend is met de materie of niet direct open staat voor nieuwe ideeen. Aan de andere kant denk ik dat mensen zelf wel water bij de wijn doen als ze iets in paleo zien. (Zoals ik, zei de gek. Ik ben nog altijd semi-paleo met mijn kaas, yoghurt, aardappelen.)

 80. Dank, Fien. Ja, dat zullen ze zonder twijfel zelf wel doen, water bij de wijn gieten 🙂 . Ik zal voortaan puur vasthouden aan wat ik zelf vind dat de evidence zegt en dus geen slijmopmerkingen meer maken dat een flink deel van de bevolking vermoedelijk zwijnt met een paar boterhammen per dag, ook niet in de discussie na afloop.

  Dat hoeft namelijk helemaal niet zo te zijn. En dan is sprake van valse geruststelling.

 81. marietsebiel zegt:

  Hé,Hé, dat is nog eens groot nieuws. Iets voor een PP meeting op 11 mei ?
  Amerikaanse ‘rockster-boer’ Joel Salatin naar Amsterdam !
  http://www.allesduurzaam.nl/nieuws/nieuws_item/t/amerikaanse_rockster_boer_joel_salatin_naar_amsterdam

 82. A healthy diet with and without cereal grains and dairy products in patients with type 2 diabetes: study protocol for a random-order cross-over pilot study – Alimentation and Diabetes in Lanzarote -ADILAN

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3884016/

  Dit onderzoek door onder anderen Frassetto, Lindeberg en Bastos zal worden uitgevoerd op Lanzarote. Wedden dat Fred Brouns na publicatie van de resultaten opnieuw zal trachten zijn geslacht af te bijten?

  Healthy diet A

  Healthy diet A will include fruit, vegetables, fish, shellfish, lean meat, nuts, eggs, olive oil and substantial amounts of whole grains, low-fat dairy products and legumes. Macronutrient composition and fiber intake will not differ from healthy diet B. GL will also be matched to that of healthy diet B. Healthy diet A is termed ‘healthy diet with cereal grains and dairy products’. This diet is classified as ‘very healthy’ using a Spanish validated nutritional software package [32]. It is in accordance with official Spanish dietary recommendations for people with T2DM regarding macronutrient composition, dietary fiber, minerals and vitamins.

  Healthy diet B

  Healthy diet B will include fruit, vegetables, fish, shellfish, lean meat, nuts, eggs and olive oil. Macronutrient composition and fiber intake will not differ from healthy diet A. GL will also be matched to that of healthy diet A. Healthy diet B will exclude cereal grains, legumes and dairy products, which will largely be replaced by root vegetables (including potatoes), vegetables, fruit and lean meat, and slightly more fish and nuts. Healthy diet B is termed ‘healthy diet without cereal grains and dairy products’. Salt intake will be lower in healthy diet B. This diet is also classified as ‘very healthy’ using validated nutritional software package [32]. It is in accordance with official Spanish dietary recommendations for people with T2DM regarding macronutrient composition, dietary fiber, minerals and vitamins.

 83. marietsebiel zegt:

  Meer Joel Salatin. Hij komt drie dagen. 9, 10, 11 Mei ! Dus voor elk wils. Iets voor de boeren ?

  9 en 10 mei. Masterclass Totaallandbouw met Joel Salatin, Zeewolde, boerderij Zonnehoeve
  Joel Salatin geeft twee dagen lang een Masterclass in pure praktijkkennis over zijn manier van boeren en ondernemen. Twee dagen waarin hij uitgebreid uit de doeken doet hoe het landbouwsysteem van zijn familiebedrijf Polyface Farms is ingericht en functioneert.
  Op het programma staan: bodem, begrazing, gezondheid, rundvee, pluimvee, varkens, konijnen. Ook besteedt hij aandacht aan bosbouw, waterbeheer, klimaat en compostering. Bovendien komt zijn aanpak voor directe verkoop en de opleiding van nieuwe generaties boeren grondig aan bod.

  http://www.salatinnaarnederland.nl/programma/

 84. Guido Vogel zegt:

  @Melchior:
  “A healthy diet with and without cereal grains and dairy products” staat in de beschrijving van het artikel

  Handig om 2 variabelen te combineren. Als er een effect gevonden wordt: wat heeft er dan voor gezorgd?
  1. Cereal grains
  2. Dairy products
  3. 1 & 2

 85. Alex zegt:

  En niet te vergeten met/zonder peulvruchten Guido….

  HEALTHY DIET A

  MONDAY

  Breakfast
  Skimmed milk (200 g)
  Gofio (45 g)
  Apple (200 g)
  Wheat bran (6 g)

  AM snack
  Tinned tuna (56 g)
  Whole grain bread (80 g)

  Lunch
  Leek soup (leek 144 g; carrot 150 g; garlic 1.5 g; potato 120 g; olive oil 19.5 g; black pepper 0.5 g; pinch of salt; water 250 ml)
  Baked hake with vegetables (hake 150 g; prawns 40 g; green beans 28 g; squash 25 g; onion 67.5 g; small onion 19 g and white wine 38 g)
  Whole grain bread (40 g)
  Apple (200 g)

  PM snack
  Whole grain biscuit (25 g)
  Skimmed yogurt (125 g)

  Dinner
  Chicken and pasta soup (chicken 150 g; water 250 g; pasta 25 g; laurel 0.2 g; onion 17 g; garlic 0.5 g and olive oil 7 g)
  Skimmed milk (200 g)
  Gofio (45 g)
  Wheat bran (6 g)

  TUESDAY

  Breakfast
  Fresh goat cheese (30 g)
  Skimmed milk (125 g)
  Whole grain bread (80 g)
  Apple (150 g)

  AM snack
  Whole grain toast (60 g)
  Chicken breast-cold meat (40 g)
  Olive oil (14 g)

  Lunch
  Chick pea soup (chickpea 84 g; spinach 42 g; potato 42 g; egg 10 g; white bread 3.5 g; olive oil 5 g; parsley 1g; ham 5 g; garlic 1 g and water 250 g)
  Baked chicken thighs (chicken thighs 115 g and olive oil 10 g)
  Orange (180 g)

  PM snack
  Skimmed milk (200 g)
  Gofio (45 g)
  Wheat bran (6 g)
  Almonds (20 g)

  Dinner
  Plate of (potato 100 g; beans 30 g; egg 60 g and tinned tuna 56 g)
  Banana (160 g)

  WEDNESDAY

  Breakfast
  Skimmed milk (200 g)
  Gofio (45 g)
  Wheat bran (6 g)
  Pear (170 g)
  Orange (180 g)

  AM snack
  Whole grain bread (60 g)
  Fresh goat cheese (50 g)
  Hazelnuts (25 g)

  Lunch
  Fish croquette (wholegrain wheat 17 g; skimmed milk 125 g; egg 10 g; tuna 25 g; butter 8.5 g; olive oil 22.5 g; wholegrain bread 17 g and black pepper 0.7 g)
  Salad (lettuce 50 g; tomato 75 g; onion 30 g; cucumber 50 g and vinegar 5 g)
  Peach (150 g)

  PM snack
  Skimmed milk (200 g)
  Gofio (45 g)
  Wheat bran (6 g)

  Dinner
  Leek soup (water 200 g; carrot 15 g; potato 15 g; pea 15 g; leek 40 g; green bean 15 g and turnip 10 g)
  Vegetable sandwich (wholegrain bread 80 g; lettuce 15 g; tomato 25 g; asparagus 20 g; tinned tuna 100 g; mayonnaise 10 g and butter 5 g)

  THURSDAY

  Breakfast
  Skimmed milk (200 g)
  Gofio (45 g)
  Wheat bran (6 g)
  Almond (20 g)

  AM snack
  Tinned tuna (56 g)
  Whole grain bread (80 g)

  Lunch
  Chickpea soup (chickpea 125 g; onion 67.5 g; tomato 125 g; red bell pepper 70 g; pork meat 12.5 g; potato 125 g; white wine 25 g; egg 30 g; laurel 0.5 g; water 125 g and olive oil 25 g)
  Melon (150 g)

  PM snack
  Skimmed yogurt (125 g)
  Wholegrain biscuit (25 g)

  Dinner
  Spaghetti (spaghetti 50 g; minced meat 30 g; onion 10 g; tomato 35 g; carrot 10 g; olive oil 5 g and water 110 g)
  Orange (125 g)

  FRIDAY

  Breakfast
  Skimmed milk (200 g)
  Gofio (45 g)
  Wheat bran (6 g)
  Apple (150 g)

  AM snack
  Whole grain toast (60 g)
  Chicken breast-cold meat (40 g)

  Lunch
  “Moros y cristianos” (black bean 75; rice 38 g; laurel 0.5 g; olive oil 3.5 g; parsley 1.25 g, onion 67.5 g: garlic 1.5 g and salt 0.5 g)
  Hake in green sauce (hake 250 g; water 62.5 g; parsley 12.5 g; garlic 7.8 g and olive oil 8.5 g)

  PM snack
  Skimmed milk (200 g)
  Gofio (45 g)
  Wheat bran (6 g)

  Dinner
  Scrambled eggs with green asparagus (green asparagus 125 g; egg 65 g; garlic 2 g and olive oil 15 g)
  Orange (180 g)
  Apple (150 g)

  SATURDAY

  Breakfast
  Skimmed milk (200 g)
  Gofio (45 g)
  Wheat bran (6 g)
  Apple (200 g)

  AM snack
  Wholegrain bread (80 g)
  Tinned tuna (82 g)

  Lunch
  “Arroz a la cubana”-Cuban rice (rice 35 g; tomato 30 g; water 66 g; egg 60 g; olive oil 20 g; banana 225 g)
  Wholegrain bread (40 g)

  PM snack
  Skimmed yogurt (125 g)
  Wholegrain biscuit (25 g)

  Dinner
  Baked “dorada”-Gilt head (gilt head 200 g; onion 25 g; olive oil 10 g; tinned skinless tomato 160 g; olives 17 g; lemon 33 g; red bell pepper 60 g; sugar 2 g; black pepper 1 g; oregano 0.5 g; garlic 1.7 g and white wine 40 g)
  Apple (200 g)

  SUNDAY

  Breakfast
  Skimmed milk (200 g)
  Gofio (45 g)
  Wheat bran (6 g)
  Orange (180 g)
  Pear (110 g)

  AM snack
  Whole grain toast (60 g)
  Chicken breast-cold meat (40 g)

  Lunch
  Vegetable soup with fresh cheese (chickpea 84 g; onion 16.5 g; garlic 1.7 g; egg 10 g; olive oil 17 g; spinach 25 g; green bell pepper 8.5 g; bread 14 g; parsley 0.5 g; pepper 0.5 g; water 250 g and 50 fresh goat cheese)
  Wholegrain bread (40 g)
  Pear (110 g)

  PM snack
  Skimmed milk (200 g)
  Gofio (45 g)
  Wheat bran (6 g)

  Dinner
  Salad (lettuce 50 g; tomato 75 g; olive oil 10 g and vinegar 5 g)
  Baked salmon (salmon 150 g; dill 1g and lemon juice 15 g)
  Wholegrain bread (80 g)
  Banana (125 g)

 86. Alex zegt:

  Gofio is volgens Google een graan/peulvruchtenmeel te verwerken als couscous/polenta…

  HEALTHY DIET B

  MONDAY

  Breakfast
  Avocado (40 g)
  Tomato (25 g) with oregano and olive oil (5 ml)
  Banana (125 g)
  Dried figs (25 g)
  A tin of tuna with oil (56 g)

  AM snack
  Avocado (40 g)
  Banana (160 g)
  Dried plum (75 g)

  Lunch
  Salad (lettuce 50 g, tomato 75 g, onion 30 g, cucumber 50 g)
  Grilled tubers (potato 125 g, sweet potato 100 g, carrot 75 g, pumpkin 75 g)
  Grilled hake (fish 150 g and olive oil 10 g)
  Boiled kale (125 g)
  Pear (170 g)

  PM snack
  Strawberries (100 g)
  Almonds (15 g)
  Raisins (15 g)

  Dinner
  Sweet potato pure (sweet potato 250 g, onion 75 g, pepper 75 g, olive oil 5 g, water 15 ml, black pepper 2 g)
  Grilled turkey breast (turkey breast 150 g)
  Papaya (100 g)
  Dried apricot (15 g)

  TUESDAY

  Breakfast
  Tomato (50 g)
  Avocado (40 g)
  Olive oil (5 g)
  Pear (110 g)
  Hazelnut (20 g)

  AM snack
  Banana (125 g)
  Walnuts (15 g)
  Raisins (15 g)

  Lunch
  Steamed brassicas (kale 100 g, Brussels sprouts 100 g, broccoli 100 g, vinegar 15 g)
  Coalfish in green sauce (Coalfish 267 g, olive oil 10 g, mussels 100 g, garlic 4 g, parsley 1.5 g, white wine 26 g)
  Dried figs (75 g)
  Orange (180 g)

  PM snack
  Apple (200 g)
  Dried plum (125 g)

  Dinner
  Stewed beef (lean beef 167 g, olive oil 7 g, garlic 1.5 g, parsley 1.5 g, onion 42 g, black pepper 0.5 g, laurel 0.25 g, water 84 g)
  Steamed tubers (potato 100 g, sweet potato 100 g, carrot 50 g, chard 100 g)
  Pineapple (225 g)

  WEDNESDAY

  Breakfast
  Banana smoothie (banana 225 g and orange juice 200 ml)
  Grilled turkey breast with salad (turkey breast 90 g, tomato 90 g and avocado 40 g)

  AM snack
  Strawberry (100 g)
  Dried fig (75 g)
  Walnut (15 g)

  Lunch
  Grilled tubers (potato 125 g, sweet potato 100 g, carrot 75 g, pumpkin 75 g)
  Mero (Atlantic goliath grouper) a la bilbaína (Mero 175 g, garlic 3 g, bell pepper 10 g, olive oil 10 g and water 15 ml)
  Apple (250 g)

  PM snack
  Almonds (25 g)
  Raisins (40 g)

  Dinner
  Rabbit al estragon (rabbit 250 g, olive oil 3.5 g, white wine 20 g, tomato 63 g, garlic 1 g, onion 25 g, oregano 0.25 g and black pepper 0.5 g)
  Salad (lettuce 50 g, cucumber 50 g, tinned tuna 82 g, dates 50 g, white asparagus 75 g, avocado 40 g, basil 5 g, lemon juice 5 g and pickles 50 g)

  THURSDAY

  Breakfast
  Omelette (egg 55 g and olive oil 5 g)
  Tomato (100 g)
  Almonds (18 g)
  Banana (160 g)

  AM snack
  Dried apricots (50 g)
  Pear (170 g)
  Lunch
  Stewed beef (lean beef meat 150 g; potato 150 g; white wine 15 g; olive oil 10 g; onion 10 g; tomato 150 g and carrot 20 g)
  Steamed brassicas (kale 100 g, Brussels sprouts 100 g, broccoli 100 g, vinegar 15 g)
  Orange (180 g)
  PM snack
  Banana and strawberry smoothie (banana 225 g; strawberry 100g, basil 5g and orange juice 200 ml)
  Dried plums (25 g)

  Dinner
  Tuna in the oven (tuna 167 g; onion 25 g; olive oil 8.3 g; tomato-tinned and peeled- 160 g; lemon 33 g; red bell pepper 60 g; black pepper 1 g; garlic 2 g and white wine 15 g)
  Steamed tubers (potato 100 g; sweet potato 100 g; carrot 50 g; kale 50g and chard 100 g)

  FRIDAY

  Breakfast
  Peach (150 g)
  Apple (150 g)
  Raisins (25 g)
  Almonds (18 g)

  AM snack
  Grilled turkey breast with salad (turkey breast 90 g; lettuce 50 g; tomato 100 g and avocado 40 g)
  Dried fig (25 g)

  Lunch
  Garlic chicken with tomato* (chicken 175 g; onion 25 g; white wine 10 g; olive oil 15 g; garlic 7 g and tomato 150 g)
  Grilled tubers (potato 125 g, sweet potato 100 g, carrot 75 g, pumpkin 75 g and mushrooms 20 g)
  Orange (180 g)

  PM snack
  Banana (160 g)
  Dates (25 g)
  Tangerine (60 g)
  Pear (110 g)

  Dinner
  Baked salmon (salmon 150 g, honey 25g and dill 2 g)
  Sweet potato pure (sweet potato 250 g, onion 75 g, bell pepper 75 g, olive oil 5 g, water 15 ml, black pepper 2 g)

  SATURDAY

  Breakfast
  Avocado (40 g)
  Tomato (25 g) with oregano 1g and olive oil (5 ml)
  Melon (150 g)
  Dried figs (25 g)
  1 boiled egg (55 g)
  Tinned tuna (56 g)

  AM snack
  Dried plums (50 g)
  Pineapple (150 g)
  Banana (125 g)
  Hazelnuts (30 g)

  Lunch
  Hake (Abadejo o merluza) with green sauce (hake 150 g; parsley 12 g; garlic 6 g; olive oil 15 g and water 62 g)
  “Campera” salad (potato 180 g; tomato 75 g; tinned tuna 20 g; green olives 19 g; onion 6 g; vinegar 5 g and black pepper 1 g)
  Apple (150 g)

  PM snack
  Dried fig (25 g)
  Almonds (18 g)
  Pear (110 g)
  Pineapple (150 g)

  Dinner
  Boiled angler with orange (angler 150 g; white wine 20 g; black pepper 0.5 g; laurel 0.25 g; onion 25 g; orange 56 g and dill 0.25 g)
  Grilled tubers (potato 125 g, sweet potato 100 g, carrot 75 g, pumpkin 75 g)
  Dried plum (25 g)
  Dried apricot (25 g)
  Dates (25 g)

  SUNDAY

  Breakfast
  Banana smoothie (banana 225 g; basil 5 g and orange juice 200 ml)
  Grilled turkey breast with salad (turkey breast 90 g, tomato 90 g and avocado 40 g)

  AM snack
  Omelette with tomato and avocado (egg 55 g; tomato 100 g and avocado 40 g)
  Tangerine (85 g)

  Lunch
  Baked coalfish (coalfish 150 g; prawns 40 g; green beans 28 g; leek 20 g; squash 25 g; potato 150 g; carrot 100 g; onion 68 g; white wine 25 g; olive oil 7 g and small onion 19 g)
  Steamed brassicas (kale 100 g, Brussels sprouts 100 g, broccoli 100 g, vinegar 15 g)
  Banana (225 g)

  PM snack
  Banana 225 g
  Orange juice 200 g

  Dinner
  Grilled chicken breast (chicken breast 75 g and olive oil 5 g)
  Salad (lettuce 50 g, cucumber 50 g, tinned tuna 56 g, dates 50 g, white asparagus 75 g, avocado 40 g; tomato 75 g and pickles 50 g)
  Dried fig (25 g)
  Dried plum (25 g)

 87. Eens, Guido, maar dan wordt het duurder. Idealiter zou er ook nog een low carb paleo arm moeten zijn. En een low carb arm met zuivel. En een ad libitum groep die niet wordt bijgevoerd bij gewichtsverlies. En…

 88. Guido Vogel zegt:

  Er hoeven geen armen bij, maar dit is een designkeuze. Je kunt prima 1 interventie meten. Zelfs met gecombineerde variabelen (multivariate analyse). Je kunt alleen NIETS zeggen over de individuele componenten.

  Ik zie liever een focus op b.v. cereal grains.

 89. Tije zegt:

  Grappige blog op Geenstijl:

  ‘Bewijs. Vegetariërs zijn slappe takjes, allemaal’

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/03/bewijs_vegetariers_zijn_slappe.html

 90. Fien zegt:

  Blij dat ik niet mee hoef te doen. Bijna elke dag tonijn en avocado. Menu’s zien er weinig gevarieerd uit. Veel (gedroogd) fruit en telkens dezelfde knolletjes. Ik hou best van bananen, maar op zondag drie keer een joekel van maar liefst 225 gram zou ik niet wegkrijgen.

 91. Idd. eens met Fien: uitermate weinig variatie in wat “gezond dieet” wordt genoemd en serieus wat gedroogd fruit aka natuurlijke suikerbommetjes.

  En behalve de granen, legumen, zuivel wordt ook vermeld dat dieet B minder zout heeft. Het is alvast een proef, best toe te juichen, van zodra de resultaten in zijn kunnen er nieuwe proeven worden opgezet 🙂

 92. Alex zegt:

  Tije, heb je de originele studie gelezen? http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0088278#abstract0

  Bericht bij GeenStijl is op het te verwachten niveau, maar de ‘studie’ rammelt van alle kanten. De onderzoekers weten niet het verschil tussen veganisten/vegetariers en hebben het over carnivoren terwijl ze omnivoren beschrijven… rood vlees is ongezond…

  “Potential limitations of our results are due to the fact that the survey was based on cross-sectional data. Therefore, no statements can be made whether the poorer health in vegetarians in our study is caused by their dietary habit or if they consume this form of diet due to their poorer health status. We cannot state whether a causal relationship exists, but describe ascertained associations.”

  “There are three kinds of lies: lies, damned lies and statistics.”

 93. Alex zegt:

  Precies Fien, afgezien daarvan leest het als een dieet met al die grammen doordat het moet voldoen aan officiele richtlijnen (Patients will be instructed to eat two healthy diets according to official dietary guidelines with respect to macro/micronutrient composition and fiber content, but differing in the type of food included, with one diet being without cereal grains and dairy products.)

  Nog maar te zwijgen over het sinaasappelsap en inderdaad al die tonijn uit blik (soms zelfs bij het ontbijt…), waarom geen makreel/sardines? Maar de lunch is in alle gevallen beter dan oerbrood met pindakaas. 😉

 94. Alex zegt:

  “En een ad libitum groep die niet wordt bijgevoerd bij gewichtsverlies”

  Daar zou mijn voorkeur inderdaad ook naar uitgaan, gewoon volgens het Bierviltje (hier mag je allemaal uit kiezen en wanneer/hoeveel beslis je zelf maar). 😀

 95. Fien zegt:

  Ja, ze willen kennelijk per se dat je elke dag alles binnenkrijgt, dus niet de ene dag wat meer van dit en de volgende dag meer van iets anders. Te weinig kalium? Hup, drie bananen. 🙂 En errug bang voor vet. Bijna alles gegrild. Ze mogen mij komen voordoen hoe je 250 gram konijn gaarstooft in 3,5 gram (= een derde eetlepel) olijfolie. Geen wonder dat er zoveel fruit gegeten wordt, je moet toch aan je calorieen komen.

 96. Guido zegt: “Je kunt alleen NIETS zeggen over de individuele componenten.”

  Maar daar is het toch juist om te doen? Nu zit je met zuivel en graan en bonen. De paleogroep zal het beter doen, maar we kunnen niet zeggen welk weggelaten item het meest verantwoordelijk was.

 97. Fien zegt:

  O, wacht even… overheen gelezen dat de macronutrienten hetzelfde moeten zijn. En dan wint de inname van weinig vet en veel koolhydraten van dieet A natuurlijk.

 98. Guido Vogel zegt:

  Melchior:
  “Maar daar is het toch juist om te doen? Nu zit je met zuivel en graan en bonen. De paleogroep zal het beter doen, maar we kunnen niet zeggen welk weggelaten item het meest verantwoordelijk was.”

  In eerste instantie zag ik alleen combi van zuivel en granen. Later Alex’ opmerking dat ook bonen mee gingen. Dan heb je inderdaad een vergelijking tussen “Paleo” en “non-Paleo”

 99. marcel zegt:

  Naar aanleiding van https://melchiormeijer.wordpress.com/2014/03/21/eerste-paleo-lezing-in-de-metropool-zuidhorn/#comment-22308 en al procrasitnerend lees ik een aantal testimonials bij Robb Wolf.
  Weet je wat vreemd is, ondanks de enorme verbetering in mijn gezondheid (bloeddrukdaling, vermindering overtollig vet, puistjes, eindelijk bijna verdwenen chronische ‘overbelasting’blessures, brandend maagzuur, ik lijk minder last te hebben van mijn hooikoorts) en vitaliteit (energiek in het leven) door een (voornamelijk vlees, vis, ei, vet, klein beetje groente) paleo eetpatroon + AZM + meer slapen (heel belangrijk!) kan ik bijna niet geloven dat autoimmuumziektes verdwijnen door goed te eten…
  Ik geloof in het enorme potentieel van goede voeding (Wahls + de vele andere N=1 voorbeelden), maar ik kan me goed indenken dat veel artsen en mensen met autoimmuumziektes het zien als een oplossing die te makkelijk/goed is om waar te zijn… Oh, als die artsen en mensen met autoimmuumziektes het gewoon een maandje proberen…
  Ach ja, er is een groot, maar door heel weinig mensen opgemerkt, verschil tussen wat normaal en gebruikelijk is.

 100. Melanie zegt:

  Ik ben waarschijnlijk 1 van de gelukkig Nederlanders (op dit moment met burn-out en schildklierziekte) die een huisarts heeft die “verder kijkt dan zijn neus lang is”. Hij is degene die mij, na jaaaaaaaaaren van diëten waar ik uiteindelijk alleen maar van aankwam (juist ja, van die diëten met veel brood en light producten), zo’n twee jaar geleden vertelde dat mijn vorige huisarts blijkbaar “niet van deze tijd was en duidelijk haar kennis niet op peil hield”. Hij raadde mij aan om GOK (Y. Lemmers) te proberen en suikers weg te laten. Dat hielp prima; ik viel in korte tijd flink af en voelde me steeds beter.

  Nu met de burn-out en de schildklier denkt hij wederom mee. Zodra ik weer bij hem kwam op controle, werd de oxazepam stopgezet (had de invaller voorgeschreven). Want volgens hem werd je onrustig vanwege……verkeerde voeding!!!! “Laat de granen en de zuivel maar eens staan meisje, en je zult je spoedig een stuk beter voelen”. Gedaan en inderdaad, nu merk ik steeds meer verbetering. Op dit moment verschuif ik richting behoorlijk strikt paleo en ben benieuwd wat me dat gaat opleveren.

  Mijn enige probleem is de internist: zij houdt voet bij stuk dat voer en schildklierproblematiek niets met elkaar te maken hebben en schrijf vrolijk een extra thyraxje voor zodra mijn bloedwaardes niet perfect zijn. Ga binnenkort langs de huisarts met de vraag of hij een endocrinoloog weet die wel openstaat voor voeding en ziekte.

  Mensen gaan er van uit dat een arts weet wat goed voor je is. Pillen, graan en melk is goed? Prima dok, dan doen we dat. Zoals gezegd heb ik er gelukkig 1 met verstand😊

 101. @Melanie

  Suikers weglaten: gaat dat over toegevoegde suikers of ook suikers uit fruit? En hiermee aanverwante vraag: wat doen de GOKkers met fruit in het dieet?

  Dank,

 102. Alex zegt:

  Ben weliswaar niet Melanie maar mijn zus volgt momenteel het GOK protocol (en heeft de Thyrax al moeten minderen i.v.m. verbeterde waardes 🙂 ) en zij eet fruit bij de koolhydraatmaaltijd, andere 2 maaltijden zijn max. 5 gram koolhydraten, dus geen ruimte voor fruit. Hopelijk heb je daar wat aan.

 103. Alex zegt:

  Voor iemand die een indruk wil krijgen van gerechten volgens Grip Op Koolhydraten van Yvonne alvorens de boeken aan te schaffen: http://gezondlevenvanjacoline.blogspot.nl/ Niet allemaal paleo (speltbrood e.d.).

 104. @Alex
  “zij eet fruit bij de koolhydraatmaaltijd, andere 2 maaltijden zijn max. 5 gram koolhydraten, dus geen ruimte voor fruit. Hopelijk heb je daar wat aan.”

  Dank Alex, ik vreesde al voor “geen ruimte voor fruit”, maar goed om weten dat van de verminderde Thyrax: beterschap voor je zus!

 105. Melanie, je hebt een goeie huisarts 🙂 . Heel vroeger zat er in Den Helder een oude rot (ex marine arts) die zo’n beetje iedereen het advies gaf een jager/verzamelaar voeding te gebruiken, al noemde hij het niet zo. Wie zijn advies opvolgde, werd vaak snel beter. Ik ontmoette eens een patiënt van hem, een bollenboer annex wielrenner en die zei op z’n Noordkops tegen z’n maten die de ene gevulde koek na de andere mars achterover drukten en wilden dat hij meedeed: “Vreet die gifzooi maar lekker zellef. ’t Begint met een rotte bek en ’t aindigt met je poot eraf.”

 106. Nee, hij zei: “En op ’n end legt je poot eraf.”

  Wel correct citeren 🙂 .

 107. Alex zegt:

  Bij de koolhydraatmaaltijd is er ruimte voor 2 porties/stuks fruit, toch niet weinig; dank je voor de goede wensen, ze voelt zich echt happy met GOK en dat straalt ze ook uit!

  Het is weliswaar geen paleo, maar door de verlaging van koolhydraten en daardoor constante bloedsuikers een behoorlijke stap in de goede richting. 😉

 108. Melanie zegt:

  @ Stef: zoals Alex al aangegeven heeft (dank je, Alex) kent GOK maar 1 fruitmoment en dat is op het moment dat je kh rijkere maaltijd kiest. Dus 1x fruit per dag. De suikers betroffen toegevoegde suikers, dus niet die uit bijv fruit.

  @ Alex: ik slikte tijdens GOK nog geen Thyrax, dat is pas sinds december, na diagnose. Maar ik voelde mij wel vele malen minder vermoeid. Fijn dat dit in elk geval al medicatievermindering voor jouw zus oplevert! Hopelijk hier ook…

  @ Melchior: ik ben zeker erg blij met mijn huisarts. Vrees dat ik met mijn oude arts een pillenslikkend hoopje ellende was geweest😊 Daarnaast spit ik al een aantal weken deze site door en kom steeds meer interessante info tegen (stiekem de 7e lezer lol)

 109. Alex zegt:

  Het is blijkbaar een goede dag voor het vinden van interessante links Melchior 😀 : http://thethyroidsessions.com/registration/ Sean Croxton
  THE WORLD’S FIRST FREE ONLINE THYROID HEALTH EVENT
  Starts Sunday, May 4th, 2014

 110. Melanie zegt:

  Wat mij overigens wel opviel in de eerste maand bij gok, was de enorme tegenstand van mijn lijf! Hoofdpijn, buikpijn en een innige relatie met het toilet pfffff! Zelf tot een maagontsteking aan toe… (ook hier weer mijn huisarts die heerlijk droog reageerde met ” logisch die ontsteking; van een troepverslaving naar fatsoenlijk eten.). Sinds ik richting paleo ga, ook weer een gelijke reactie, hetzij minder hevig, vanwege het volledig weglaten van speltproducten, aardappelen en geitenkaas (denk ik).

 111. Vandenbug zegt:

  erg off topic:
  Droevig stemmend stukje van George Monbiot over de kwalijke invloed van onze verre voorouders op de natuurlijke wereld. Waarschijnlijk begon het uitsterven van soorten door van mensachtigen al honderduizenden jaren geleden. Een natuurlijke plaag waren we kennelijk al vanaf het begin. Nou nog ff doorgaan en ook de wereldzeeen uitmoorden, wat klimaatverandering eroverheen en kijken wat er over pakweg 100 jaar nog over is.

 112. Fien zegt:

  Monbiot is een van mijn helden. Altijd de moeite van het lezen waard, al ben ik het op bepaalde punten totaal oneens met hem. Kernenergie bijvoorbeeld.

 113. Vandenbug zegt:

  Ik vergat de link!
  http://www.monbiot.com/2014/03/24/destroyer-of-worlds

  Fien ik vind hem vooral interessant wanneer het over energie en de-mens-irt-de-natuur gaat.
  Ik ben het ook lang niet altijd met hem eens trouwens.

 114. Na uitgebreide lezing van mensen als Cunnane, Crawford en Verhaegen was ik er net min of meer van overtuigd geraakt dat mensen altijd vrij beroerde jagers zijn geweest en dat het ‘Man the Hunter’ idee een mythe is. In groepen behaalden we een succespercentage van maximaal 23 procent, meestal veel minder. Bovendien waren we met heel weinigen. Ik kan me moeilijk voorstellen dat die paar bloeddorstige elftalletjes op alle continenten waar ze kwamen zo’n enorme slachting aanrichtten. Maar goed, de mensen aan wie Monbiot refereert roepen natuurlijk ook niet zo maar wat. Stof tot nadenken.

 115. @diabesitas (diabetes type 2) paleo mensen

  Even verder gaande op GOK en hun “1ne fruitmoment”: hoeveel fruit eten jullie? Gaan jullie gewoon paleo of letten jullie op de natuurlijke suikers in je paleo eten en passen jullie hier je dieet aan aan?

  @Melchior en de strikte paleo eters: hoeveel fruit eten jullie per dag, en zeggen jullie na al wat stukken fruit zoiets van: “genoeg fruit voor vandaag”? Of kunnen jullie eens een “typische paleo dag” menu omschrijven?

  @Melanie: Dank en succes ermee 🙂

 116. Ik zal vandaag voor je beschrijven/bijhouden, Stef 🙂 . Heb vanochtend 10K gelopen. Nu nog alleen koffie gehad. Gemaakt van een boon, whoaaaaaaa….

 117. Melanie zegt:

  @ Stef: ik weet niet of ik goed, strikt paleo eet, maar mijn dagmenu ziet er simpel uit:

  Ontbijt rond half 7: kop koffie met thelepeltje kokosboter en een stuk fruit.
  Tussendoor rond tienen: twee grote bekers versgezette muntthee
  Rond half 2 de lunch: een ei of vis gebakken in olijfolie met sla (soms andijviesla, spinaziesla etc, ik wissel af). Beetje zelfgemaakte dressing.
  En dan tegen half 6 het avondeten: vlees gebakken in kokosboter en twee soorten groentes.
  Voor de tv neem ik vaak een handje notenmix (ik haal verschillende soorten ongezouten hier op de markt en gooi ze in een bak), of wat dadels. Soms neem ik een stukje 99%chocolade van Lindt of een stukje geitenkaas. Dit laatste is volgens mij niet echt paleo. Tussendoor veel water met schijfjes citroen. Mijn beweging bestaat ui 3 kinds waar ik de hele dag achteraan moet rennen😉

  Heb je hier iets aan Stef?

 118. @Melchior: Dank bij voorbaat en smakelijk eten alvast.

  @Melanie: Dank, alvast, ik zit wat fruit betreft alweer aan 2 sinaasappels en 1 banaan, en dan is het avondfruitsmoothie(al het fruit dat ik in de frigo kan vinden mixen met ijsblokjes) nog niet gemaakt.

  Note to myself: zoek dingen om achteraan te hollen: kids en koffieboon … 🙂

 119. Ha, ha, ha, Melanie, jij bent meer paleo dan de paleopaus, wie dat ook mag zijn 🙂 !

 120. En deze is aardig voor Jan van Woudenberg:

 121. Corrien zegt:

  Hoi Stef:

  Weet niet of je hier wat aan hebt. Ben ook begonnen met GOKken om af te vallen. Yvonne Lemmers, de diëtiste achter dat programma, verwijst regelmatig naar dit blog. Daardoor ben ik langzaam meer richting Paleo gegaan. Ik tel geen koolhydraten meer, maar beperk me meestal nog wel tot een echte KH-maaltijd, waarbij ik dan m’n fruit gebruik (meestal 2, soms 3 stuks)

  Gisteren ontbeten met groene thee. Uurtje Bodypump en drie kwartier smallgroup (zeer gevarieerd met kettlebells en exposieve cardio)
  Lunch: 2 koffie, (biologische) sardines in olijfolie -gebruikt voor de dressing, aangevuld met appelazijn (keltisch zee)zout peper en gedroogde dille- ijsbergsalade
  Gemberthee
  Laat in de middag: appel en wat stukjes ananas, 2 lijnzaadcrackers (geleerd in mijn GOK-periode)met roomboter en ham + laatste puntje “quiche”, gemaakt met restant bamigroenten (spitskool, wortel, prei, tauge, paprika) veel geelwortelpoeder, wat room en uiteraard veel eieren
  Diner: schol in boter, spinazie aangemaakt met klodder bonebrothgelatine
  Bij de koffie mandarijn, handje noten en paar stukjes blauwe geitenkaas (wilde eigenlijk een IF-dag doen, maar kreeg weer trek)

  Vandaag begonnen met spek en eieren en twee koffie
  Qua lunch i.i.g. kop broccolisoep/bonebroth met wat verse prei, mogelijk een paar lijnzaadcrackers (zit nog ‘vol’… kan het niet verzinnen)
  Vanavond wat opgejaagd fruit (… ?) preischotel met rul gehakt en misschien wat aardappelpuree (laat vaak een deel van de ovenschaal onbedekt voor mezelf, maar de mannen kunnen echt niet zonder)

 122. Michajoris zegt:

  Als rekkelijke meld ik me ook even.
  Gisteren:

  – des ochtends: twee flinke mokken koffie, stukje 92 % chocola,
  – des middags: paprika, komkommer, enkele wortels, beetje boter en kaas, beetje leverworst;
  – tussendoor: appel, banaan, nog een paar wortels;
  – des avonds: veel zoete aardappel met andijvie in kokos en kruiden gebakken, zuurkool, twee teelepels aardappelzetmeel in wat water, twee handjes noten;
  – Voor het slapen gaan twee teelepels kastanjebloesemhoning

 123. Melanie zegt:

  Lol Melchior, maar die mijter mag je houden 😄 Vanwege een erg krap budget “jaag” ik gewoon bij Lidl/Aldi of op de markt mijn kost bij elkaar. Hier geen grasgevoerd vlees of biologische groentes. Kinds hebben tenslotte ook schoenen nodig😉

 124. Frans zegt:

  Hierbij mijn Day in the Life:
  Vanochtend eerst een shot AZM, daarna een flinke omelet bestaande uit zes eieren, een zakje garnalen en wat bieslook. Verder een mok koffie een een groot glas versgeperste jus d’orange waar ook een grapefruit en een citroen in verdwaald is geraakt. Sindsdien verder de hele dag niets, alleen koffie en water en tegen het eind van de middag nog een shot AZM. Vanavond nog wat goulashsoep en een glaasje rode wijn of twee. Dat was het dan, voel me er prima bij, nul hongergevoel, ondanks 25 km forensen op de fiets.

 125. Ik ben ook een echte Lidl-jager, Melanie 🙂 . Dat gedoe met grass fed en biologies dynamies is leuk en sympathiek (en vaak lekker), maar naar mijn bescheiden mening vanuit fysiologisch oogpunt bijzaak.

  Update maaltijdlog:

  Na uitgelopen telefeunisch intervjoe om 11.45 het volgende gekaand (de breek vast):

  Een bord met:

  – een flinke kwak rauwe zuurkool met plm 2 eetlepels olijfolie
  – enkele plakken gerookte zalm
  – ongeveer een halve kokosnoot (ik slacht ze met 10 tegelijk en vries in)
  – een ei
  – een stevige vuist vol gepelde walnoten

  Daarna een grote appel met een handje hazelnoten en bij het afruimen een theelepel honing.

  1 theelepel azm in koud water.

 126. @Allen: hartelijk dank alweer 🙂 .

  @Corrien: wat is opgejaagd fruit? Wat is een IF-dag en is geitenkaas – zoals ik ook lees bij @Melanie – iets typisch GOK (en zoja waarom) of louter toevallig 🙂

  @Michajoris: vanwaar de 2 teelepels kastanjebloesemhoning voor het slapengaan? Hmmmm, zeer lang geleden dat nog eens geproefd te hebben 🙂

  @Frans: is de goulashsoep “een volledige tweede maaltijd” of eerder een lekker soepdrankje? (1 of 2 maaltijden per dag dan?)

  @Melchior: zijn dat voor het slachten verse, grote, groene kokosnoten of “van die bruine” met droog maar dik vruchtvlees?

  @Melchior: even een bedenking/vraag: de darmflora, heeft die dan geen “last” van allerhande residu’s uit de niet biologische teelt?

  Dank en uitkijkend naar de rest van jullie maaltijden vandaag.

 127. Fien zegt:

  Da’s behoorlijk wat calorieen, Melchior. Geen kritiek hoor, in tegendeel. Ik vind het soms verontrustend hoe weinig sommige paleoten (zeggen te) eten.

 128. Maar eerst naar bed, Stef. Jij zit toch in Maleisië (mazzelaar)?

  Ja Fien, daar moet ik zelf ook echt op letten. Vanochtend 10 K op tempo gelopen. Verder werk ik met focusblokken en na elk half uur doe ik een korte work out . Dat vreet behoorlijk.

 129. Melanie zegt:

  @ Stef: volvette kaas mag bij GOK vanwege de weinige kh en de vetten/eiwitten waardoor je je voldaan voelt. Maar bij mij is het al sinds het diëtistentijdperk (net zoals hele pure choco) iets dat ik niet kan weerstaan. Waarvoor ik bij de diëtiste natuurlijk steevast op m’n kop kreeg: volvette kaas als je af wilt vallen??? Nee, 30+ mag, een beetje. Als ze me nu eens kon zien…😊

 130. Sorry Stef, gewone bruine kokosnoten van de markt in Groningen.

 131. Fien zegt:

  Ontbijt: zoete “pannekoek” van geprakte banaan met twee geklutste eieren, gebakken in roomboter.
  Lunch: courgettesoep met een dot zure room, gemengde groene sla met tomaat, sjalotje, sterkers, geitenkaas, kleine lepel walnotenolie
  Vanavond: eenpansgerecht van prei, paprika, broccoli, rundergehakt, knoflook, olijfolie.
  Toetje: grote appel in blokjes met 3 gedroogde abrikozen gestoofd in sap van 2 mandarijntjes en een halve limoen

 132. Corrien zegt:

  @ Stef; opgejaagd fruit; moet nog gaan inslaan, fruitschaal is leeg
  en geitenkaas is toeval; vind het gewoon lekkerder. Heb sinds Paleo m’n kaasgebruik gehalveerd (misschien zelfs nog minder), maar helemaal zonder lukt nog niet

  Oh ja (biecht) en net als Folkert neem ik ook nog erg graag een glaasje gefermenteerd druivensap ’s avonds; soms bij het eten, soms als slaapmuts 😉

 133. Corrien zegt:

  en een IF-dag staat voor Intermittend Fasting. Doe ik meestal door ontbijt over te slaan en laat te lunchen. Vorige avond na 19 niet gegeten, lunch om 15…. break van 20 uur.
  https://melchiormeijer.wordpress.com/2012/08/11/wegens-plotselinge-belangstelling-nogmaals-if/

 134. Corrien zegt:

  intermittenT

 135. Belletje ging. Focusblokpauze.

  Dat ziet er fantastisch uit, Fien! Als iedereen zo at, van kindsbeen af, dan zouden heel wat artsen, wijkverpleegkundigen en maatschappelijk werkers een automonteursopleiding moeten gaan volgen.

  Mooi vak lijkt me dat trouwens, automonteur.

  Nu even aan de stenen sjorren en dan weer 30 minuten concentreren.

 136. @melchior

  Idd, jullie avondmaal zie ik hier in Maleisië pas morgenvroeg 🙂 Mazzel? Neem een vliegtuig (van een moderne vliegtuigmaatschappij) en je kan van hieruit evenveel textjes schrijven en telefooninterviews doen 🙂

  Verder hebben we hier geen chocolade van meer dan 70% en de chocoladebonen (alweer een boon) zo vers van de boom is toch nog niet echt chocola. En 10km lopen in deze hitte, niet echt een aanrader 🙂

  Hoe eet je die bruine kokos eigenlijk? Hier drinken we de groene kokos leeg – een aanrader, zeker als je graag loopt in onze hitte – en schrapen dan het witte – maar dan wel heel dunne – vruchtvlees van de wand. De bruine kokosnoten worden hier dan weer geraspt en dan verwerkt tot verse kokosmelk. Kan je natuurlijk ook thuis doen: altijd verse kokosmelk.

  @Melanie & @Corrien : dank alweer, ook voor de IF 🙂 Wat fermenteren betreft: Ik durf hier zo nu en dan wat gembersap fermenteren, weet niet hoe ze daar in strikt paleo tegenoverstaan tegen een drankje rijk aan verse gisten?

  @Fien: leuk idee jouw appel toetje

 137. Update 15:00 uur

  Pauze in de zon met koffie, een stuk graanvrije leverworst (dat is altijd goed lezen/navragen) en een peer.

 138. Melanie zegt:

  Dus leverworst kan, mits melk- en graanvrij? Ga ik idd eens even goed etiketten lezen want dat wordt hier nogal graag gegeten. Tnx

 139. Fien zegt:

  @Stef. Appeltoetje was een probeerseltje van me. Gisteren gemaakt en het beviel zo goed dat ik het weer ga eten vanavond. Mocht je het ook willen maken, de limoen vind ik essentieel, maar een halve is misschien wat veel. Ik doe eigenlijk altijd maar wat…

  @Melanie. Met worst maken heb ik geen ervaring, maar pate maak ik wel zelf. Je weet dan precies wat erin gaat. 🙂 Is niet erg veel werk. In een cakeblik, in plakken invriezen. We hebben het er eerder over gehad, waar weet ik niet meer en ik kan hier helaas nooit iets vinden met de zoekfunctie.

 140. Update: bedtijd. Gezonde leverworst? Mazzel 🙂

  @Fien: dat toetje interesseert me terdege 🙂 Ben ook zo van de “we doen maar wat” kookschool 🙂 en probeer appels wat meer in gerechten te gebruiken. Ben dan weer een zoetebek, dus zal iets minder limoensap en wat limoenzeste gebruiken, als ik dan eerst een limoen kan vangen natuurlijk…

  Ben ook benieuwd naar pate (vind het hier ook niet direct) en worst maken zonder darmen (wegens dat zie ik hier in de supermarkt niet te koop) , heb je daar @Melanie recepten van?

 141. Fien, zoekfunctie zoekt alleen in postings, niet in commentaren, terwijl daar meestal de belangrijkste info staat 🙂 . Een optie is hele post met commentaren openen en dan zoeken met je eigen computer, maar dan moet je ongeveer weten onder welke post het stond. Dat schiet ook niet op.

  Melanie, leverworst, of wat voor worst ook, is perfect, zolang er maar geen meel of melkbestanddelen in zitten. Nou ja, als je ook kaas eet… wat de hek. Aardappelmeel neem ik voor lief als ik niks beters vind.

  Je maakt het laat, Stef 🙂 .

  woensdag, 26 maart 2014, 23:44:58 MYT
  Pop-up window | Full-screen window | Word Clock (as text)
  Free Kuala Lumpur clock for your website

 142. Frans zegt:

  @Stef:

  Die goulashsoep is een maaltijdsoep, op basis van een zelfgetrokken bouillon van een schenkel uit ons Wildernisvleespakket, en dan met tomatenprut, paprika, aardappels en andere ad hoc ingrediënten. Had ik verder al bekend dat ik ook chocolade snoep bij de wijn? 🙂

 143. Melanie zegt:

  Ik heb Fiens recept wel voorbij zien komen ergens de afgelopen weken, maar weet ook niet meer waar. Ik gebruik geen recepten; ik kijk wat binnen mijn budget past en maak daar maaltijden van.

  Wat (lever)worst betreft: goed etiketten lezen dus. Ik vermijd melkproducten zo goed mogelijk. Alleen de oude geitenkaas eet ik max 2x per week een stukje. Dit is het enige melkproduct waar ik (tot nu toe) niet op reageer.

 144. Alex zegt:

  Alsjeblieft Fien: https://melchiormeijer.wordpress.com/2013/07/26/vitaminepillen-zijn-verdacht-deel-1-foliumzuur/#comment-14087

  “Aan mij heb je niks, want ik doe altijd maar wat, Hans. Met paté kan zo ongeveer alles. 🙂 Je kunt tig recepten vinden via Google. Ikzelf gebruik een kleine cakevorm (bekleed met lapjes spek die je laat uitsteken en over de goed fijngemaakte inhoud heen vouwt), maar probeer het eerst eens met een klein rond ovenbakje. Au-bain-marie in de oven. Bijvoorbeeld half kipfilet, half kippenlevertjes, kruiden, lepeltje wijn of cognac, enzovoort. Je kunt er allerlei extra’s instoppen, noten bijvoorbeeld, Of varkenslever met ander varkensvlees. Runderlever is minder geschikt.”

  Klinkt lekker. 😉

  • Unilever topman heeft wroeging en gaat werken voor een bedrijf dat gezondere producten maakt 🙂 :

   Unilever-bestuurder Machado stapt over naar Burger King

   Unilever-bestuurder Fernando Machado maakt de overstap naar de Amerikaanse fastfoodketen Burger King. Hij krijgt bij zijn nieuwe werkgever de functie van ‘senior vice president’ van het wereldwijde merkmanagement van Burger King. Bij Unilever was Machado onder meer verantwoordelijk voor de internationale reclamecampagne voor het seniele bejaardenmerk Becel het verzorgingsmerk Dove. Burger King wil de activiteiten in China en Zuid-Afrika sterk uitbreiden. In de Verenigde Staten probeert het bedrijf vooral met nieuwe aanbiedingen de omzet te verhogen. Wereldwijd telt de keten meer dan 13.600 vestigingen.

   bron: De Telegraaf, 25/03/14

 145. Shit, ik was te snel. Hij zat in de shampoo. Nu is het geen leuk grapje meer.

 146. Folkert zegt:

  Jawel, het is nog steeds even leuk. Bepaalde Shampoo gebruik je ook om zakratten te verwijderen. Niet iedereen heeft daar last van gehad, dus dit grapje slaat ook niet aan.

 147. Goffers. In je plee?

  Update avondeten (terwijl Stef ligt te maffen onder zijn klamboe).

  Twee plakken koolvisfilet en een grote mok mosselen, de koolvis licht gebakken en vervolgens gaar gesudderd in boter en ruim kokosroom, de mosselen pas op het laatst erbij gemikt, want al gaar, (diepvries Jumbo).

  Grote salade van rucola, avocado, sinaasappel en watermeloen.

  Twee heel grote eetlepels tahin met daar doorheen een theelepel bottarga.

  Theelepel azm in water.

  1 theelepel honing.

  En zoals ze vroeger in Borat zeiden (schrapende stenen, hier volgt een bericht voor de vissers): “Dat wazzet.”

 148. Hans zegt:

  Prangende vraag ,mwoah , doet je concubine daar ook aan mee aan al dat lekkers ?
  Hier levert het enige problemen en negatieve stress op , ingrediënten en tijdstip van verwerking ( ueberhaupt ) van het voer 😉

 149. Folkert zegt:

  Neen, Melchior, ben jij nou helemaal niet van deze wereld ? Platjes, Melchior, Platjes.! Heb je nou gevaren of niet ? Zo kan die wel weer.

 150. Hans zegt:

  Maar mijn vrouw heeft al wel vandaag 10 gram AZM ( maar liefst ) vanochtend ingenomen , applaus !
  Waarom ? Om dat ik het doe …….ZUCHT …….

  Maar ze gaat er wel over lezen , zegt ze……

  Lijkt me wel een goed idee 😆
  Vooral niet opdringen , kost moeite 😳

 151. Iefke Janssen zegt:

  Hier nog, tot nu toe, stille meelezer.
  Ook ik kijk minstens 3 keer in de week op deze site en ben heel blij met de informatie die ik lees. Het fijne is dat deze makkelijk, met een bepaalde humor en helder geschreven zijn dus een genot om te lezen.
  Dankjewel Melchior en ook de “vaste lezers” wil ik bedanken want ook van jullie leer ik elke keer bij.
  Een voorbeeld van mijn dag:
  Altijd een IF van 14 -18 uur.

  ’s Morgens: een uitgeperste citroen in lauw water (drink ik met een rietje vanwege mijn tanden) en daarna een glas solé, Kop koffie (zwart)
  Lunch: een komkommer overlangs door midden gesneden en uitgehold. In de uitholling een salade van een blik tonijn, stukjes wortel, ui, knoflook, kappertjes, peper en zout. Dressing: olijfolie met beetje mayonaise.
  Tussendoor: thee, tomatensap en een hand amandelen met walnoten en lepeltje kokosolie.
  Diner: Peultjes, zoete aardappelen met wortelen gestampt (beetje bottenbouillon en roomboter)en biologische runderworst.

 152. Yvonne zegt:

  Over Unilever gesproken, hebben de activisten onder ons nog iets aan deze link?
  http://sumofus.org/campaigns/speak-out-against-unilever/

 153. Maan zegt:

  Vanmorgen wegens een drukke dag met haast een lamsschouder en bloemkool in de slowcooker gestopt. Naar de tandarts voor een nieuwe kroon ( helaas helaas, duur en het resultaat van mijn vega reform opvoeding.)
  Een beker yoghurt met gepureerd fruit om 13.00 uur was het eerste eten van deze dag. Een klein stukje speklap kunnen gappen in de kantine van manlief, die wel echt eten had mee genomen.
  Zojuist de lamsschouder met bloemkool en een restje kaasfondue van het feest eten van gisteren ( mn dochter heeft geen hersentumor, dat is een feestje waard 🙂 )
  Een balans dagje dus……………
  Vanavond nog wel een hapje, ik denk kefirroom met honing.

 154. Maan zegt:

  Er gaat iets mis met mijn reactie…………
  Vanmorgen wegens een drukke dag met haast een lamsschouder en bloemkool in de slowcooker gestopt. Naar de tandarts voor een nieuwe kroon ( helaas helaas, duur en het resultaat van mijn vega reform opvoeding.)
  Een beker yoghurt met gepureerd fruit om 13.00 uur was het eerste eten van deze dag. Een klein stukje speklap kunnen gappen in de kantine van manlief, die wel echt eten had mee genomen.
  Zojuist de lamsschouder met bloemkool en een restje kaasfondue van het feest eten van gisteren ( mn dochter heeft geen hersentumor, dat is een feestje waard 🙂 )
  Een balans dagje dus……………
  Vanavond nog wel een hapje, ik denk kefirroom met honing.

 155. Tije zegt:

  Zal ik dan ook maar een even beschrijvinkje geven van mijn maaltijdnuttigingen?

  Ochtend
  Plak bananenbrood (ontdooid in magnetron), hele banaan, plakje leverworst (helaas met soja en rijstebloem), kop groene thee
  Koffie
  Koffie

  Middag
  Witte aardappelen (opgewarmd in magnetron)
  Hele rookworst
  Handje amandelen
  Koffie

  Avond
  Spinaziesalade met gerookte zalm, paprika, dressing
  Paar stukjes kibbeling (helaas met tarwebloem)
  banaan
  Kop groene thee

 156. Michael zegt:

  Ik wil ook best mijn paleo maaltijdlog voor gisteren opgeven.
  Een maaltijd rondom 4 uur ’s middags: 6 enorme verse southern glory oesters, ongeveer 12 verse mosselen, biefstukje met sauce vin rouge, kliekje kerrie van wilde berggeit. Verder ongerveer 300ml room in 5 kopjes koffie (’s ochtends), en 3 glazen rode wijn (met de maaltijd).

 157. willem zegt:

  Zo. Snel wat doorgelezen. Ga dat morgen wat nauwkeuriger doen. Monitor vanochtend kapot. Moest nieuwe hebben: 135 euro. Oei..
  Zag fruit voorbijkomen en wat er zoals gegeten wordt.
  Fruit. Hangt van het seizoen af in welke mate. Zomers en in de herfst uit eigen tuin: aardbeien, allerlei bessensoorten (ben benieuwd naar de honingbessen, dit jaar voor het eerst), bramen, pruimen, appels, peren en kersen. Vijg doodgevroren..
  Deze tijd zo nu en dan een banaan of een kiwi. Bloedsinaasappels, paar gekocht.
  Vanochtend (sla ontbijt ook wel over en wissel af): stukjes Vocking leverworst gebakken, met halve banaan en beetje brie. Daarover twee eieren.
  Zet groene thee (Senza) voor hele dag (thermoskan). Heb wat nootjes en chocola klaar liggen, als zwaktebod.
  Tussen de middag: had nog wat stamppot zuurkool (rauw, met wat spekjes en gebakken uitjes/knoflook, plus wat kurkuma en mosterd erbij) over.
  Vanavond zoete aardappel met wat rul gebakken tartaar, weer met ui en knoflook er door (plus een paar ansjovisjes); denk niet dat dit elke dag zo gaat).
  Schaaltje garnalen.
  Denk niet dat ik elke dag zowel zoete als gewone aardappelen eet! Een paar keer per week aardappelen uit de opslag (nieuwe al gepoot) en een enkele keer die zoete (natuurlijk wel die bio, roze van binnen).
  Ik tel niet, plan niet. Ga meest naar de tuin om groenten te halen (vandaag te druk met die rot computer).
  De rest van de week lig het accent, zoals meestal, op vis.
  Simpel, toch?

  Nooit supplementen, behalve ’s winters een lepeltje levertraan en een stukje rauwmelkse kaas (D plus K2).
  Wel heel afwisselend, met het accent op vis en zeevruchten (en ik heb kippen…) en verse groenten. Soms, jaja, wat Griekse yoghurt, 10 %.
  Vetten: olijfolie (uit Toscana), kokosvet (niet-ontgeurd), boet en soms reuzel, of hoe dat ook heet.
  Zoet? Nu en dan wat honing..
  Zout: soms wat Keltisch zeezout, die groffe.

  Oh, ja, vandaag vreemde dag, dus tijd om flinke pan soep te maken. Vanochtend de gister bij de slachter gehaalde ossestaart in ene pan gedaan en hele dag laten trekken. Van de tuin gehaald: peterselie, kervel, de eerste prille blaadjes lavas; thuis had ik al knolselderij, wortel, ui, knoflook, wat kurkuma, peper…
  Morgen dus groentesoep, o.a.

  Kom eigenlijk nooit aan (iets onder de 80, bij 1.84), en val nooit merkbaar af. Merk ik, wanneer ik soms na de douche op de weegschaal meen te moeten gaan staan.
  Zo. Wat kom ik tekort aan belangrijke stoffen?

 158. willem zegt:

  ‘Boet’ moet zijn ‘boter’. Tjongejonge..

 159. Tije zegt:

  Melchior Meijer zegt op maart 26, 2014 om 4:45 PM
  Fien, zoekfunctie zoekt alleen in postings, niet in commentaren, terwijl daar meestal de belangrijkste info staat 🙂 . Een optie is hele post met commentaren openen en dan zoeken met je eigen computer, maar dan moet je ongeveer weten onder welke post het stond. Dat schiet ook niet op.

  Probeer de volgende ‘work around’ eens;
  Type in je google search bar:

  ‘het zoekwoord’ site:https://melchiormeijer.wordpress.com

  Bijvoorbeeld: slow cooker site://melchiormeijer.wordpress.com

  Et voilà!

 160. RinyW zegt:

  Digibeten
  Je kunt gewoon de hele site van Melchior doorzoeken, inclusief reacties, via Google Geavanceerd zoeken.
  Komt op hetzelfde neer als Tije hierboven zegt.
  Maar met G.geavanceerd zie je nog veel meer opties staan, en hoef je niet later te denken; hoe was het ook alweer.
  Gewoon invullen, kind kan de was doen.

 161. Stillewillie zegt:

  Ontbijt: smoothie van kiwi, banaan, kokosvet, beetje sinaasappelsap en amandelmelk. Daarop wat blauwe bessen. Groene thee.
  Tussendoor: 2 koppen koffie en een handje zelfgedroogde groene bakbananenchips
  Lunch: stukje kipdijfilet (over van vorige dag), stukje boeren kaas, gemengde salade en half bakje zeewiersalade. Rooibosthee. Dit alles onder meewarige blikken van mijn collega’s, die maar niet aan mijn “vreemde” eetgewoonten kunnen wennen 😏
  Tussendoor: 2 blokjes donkere chocola, rooibosthee
  Diner: klein kip/kalkoengehaktballetje, gekookte witlof, bakje huisgefermenteerde rode kool. Vooraf een glas zuurkoolsap. (Probeer darmflora weer enigszins in balans te brengen)
  ‘S avonds: 2 glazen rode wijn (alleen op woensdag en in het weekend 😳)
  Ik hoop al met al redelijk paleo, ik weet in ieder geval nu waar ik het voor doe. Na weekendje weg met groep vrienden en noodgedwongen SDCD voer eten moet ik nu bloeden met compleet van slag zijnde spijsvertering.

 162. Jan van Woudenberg zegt:

  Melchior 10.24 dank, Franse voorstel om risicotax voor plantaardige olie, suiker en fast food.
  Denemarken heeft al risicotax:o.a chocolade en snoep €3.57 p.kg frisdrank 0.22 p.liter.
  Zwitserland: wordt ook de wens uitgesproken voor risicotax op m.n. suiker om consumptie te ontmoedigen.mooi te horen dat er elders al bijval is om ongezonde consumptie te ontmoedigen.
  Alleen moet het niet zo zijn dat suikertax voor de overheid spoedig gewoon een onmisbare bron van inkomen is
  Melchior 10.28: betere vetzurenratio w3-w6 bij bio is beter, maar niet zo goed als met grasgevoed
  Bio kan vanwege de mogeijkheid van graan en mais dieet een slechtere w3w6 ratio dan een
  Grasgevoerd is normaliter vanwege het voer in staat een hogere W3W6 ratio te hebben

  guido 23mrt 5.01uur Gelezen uit Brain en het nieuwe magazine van david Perlmutter:
  de USA- consument zit hier en daar toenemend in z’n maag met veel ongezond voedsel.:

  Gevaarlijk vlees en zuivel? (uit Brain en Gut )
  Zoals je misschien hebt gehoord, University of Southern California onderzoekers onlangs een rapport gepubliceerd in het tijdschrift Cell Metabolism waarin gerelateerde zij consumptie van hogere niveaus van eiwit uit dierlijke bronnen verhoogde sterfterisico, evenals een verhoogd risico op de ontwikkeling van kanker. Interessant is dat hetzelfde rapport bleek ook dat lagere niveaus van eiwitconsumptie bij ouderen eigenlijk slechter zou kunnen worden in termen van risico voor verschillende gezondheidsproblemen. De auteurs concludeerden:

  Deze resultaten suggereren dat lage eiwitinname tijdens middelbare leeftijd gevolgd door matige tot hoge eiwitconsumptie in oude volwassenen healthspan en levensduur te optimaliseren.
  De studie volgde 6.381 volwassenen gedurende een periode van 18 jaar en verzamelde gegevens onthullen wat voedingsmiddelen werden ook geconsumeerd als specifieke gezondheidsproblemen die ontwikkeld.

  Over het algemeen denk ik dat de studie geeft wel een aantal zeer waardevolle informatie. Als we de resultaten met de hoop op het verwerven van ideeën over ons voedsel keuzes is het belangrijk te erkennen dat de studie wijst duidelijk een vinger op de consumptie van vlees en zuivel in Amerika te interpreteren, en dat is waar we moeten onze aandacht richten.

  Meer dan 90% van de energie in Amerika vlees graan gevoed als de koeien waarvan onze zuivel afkomstig zijn. Dit is van belang aanzienlijk. Ik schreef over de grote verschillen tussen graan gevoed en natuurlijk gras gevoede vlees in een eerdere blog en het hebben gepost onderzoek op deze site.

  De take home message is dat deze studie onthult in principe het gevaar van het eten van dierlijke producten die nu verspreid aan in Amerika. -Granen gevoede dieren produceren vlees en zuivelproducten dramatisch hoger in gevaarlijke, ontsteking omega-6 vetten, terwijl ze een tekort aan gezonde, hart-beschermende, immuunsysteem versterken, breinvriendelijker omega-3 vetzuren. En het is deze wijzigingen in vet ratio’s die betrekking hebben op de zeer gezondheidsproblemen we het meest vrezen zoals coronaire hartziekte, kanker, diabetes en de ziekte van Alzheimer.

  Bovendien, kunt u begrijpen dat de overgrote meerderheid van de voeding keuzes gegeven aan deze dieren zijn nu genetisch gemanipuleerd. Wij hebben geen gevoel van wat gevolgen voor de gezondheid zal manifesteren met deze gloednieuwe perversie van onze voedselvoorziening.

  Deze studie die gevangen zo veel aandacht in de media geeft niet op welke manier de voordelen voor de gezondheid van voedsel keuzes zoals gras gevoederd rundvlees en zuivelproducten afkomstig van biologisch gehouden koeien. Maar laat het aan hen die de krantenkoppen schrijven vereenvoudigde en vooringenomen conclusies te trekken met de bedoeling om de aandacht te vestigen op hun publicaties. Dit gaat het verstand dat een onderzoek als dit zou durven te impliceren dat het voedsel dat we hebben gegeten voor ruim een ​​miljoen jaar oud nu wetenschappelijk vastgesteld ongezond te zijn. Als dat het geval was, hoe zouden we hebben zo ver gemaakt?

  De belangrijke boodschap blijkt uit het rapport werd niet gearticuleerd. Wat het werkelijk laat zien is dat wat nu wordt geaccepteerd als voedsel heeft weinig gelijkenis met iets in het menselijk dieet sinds het begin van ons bestaan. En de gevolgen voor de gezondheid van dit experiment zijn nu voelbaar.

 163. Michael zegt:

  “Deze studie die gevangen zo veel aandacht in de media geeft niet op welke manier de voordelen voor de gezondheid van voedsel keuzes zoals gras gevoederd rundvlees en zuivelproducten afkomstig van biologisch gehouden koeien.”
  Huh? En dan dacht Fien dat James hier woordenbrij schreef.

 164. Goedemooooooooooorgen Lage Landen 🙂

  Ik wou nog openen met een Unilever grapje: dat ik het in mijn studententijd nooit begrepen had waarom telkens ik frieten wou, ik tussen de schoonheidsproducten moest gaan zoeken voor die toch wel aparte mayonaise van Dove…

  Grapwaarde zero, want komt mijn vrouw net terug van op jacht uit de schoonheidsproducten met een flesje Biologische Olijfolie – Body Lotion:

   

  Biologische olijfolie body lotion”: Wat bovendien nogmaals de hatelijk misleidende marketingterm “bio” of “biologisch” of “organic” illustreert, waar in zijn reactie hierboven @Jan van Woudenberg ook aangeeft wat er zoal mis mee is met die bio term.

  Er is duidelijk een (keurmerk) voor ieder te begrijpen woord nodig, dat aangeeft dat iets “neo landbouw is van net na de paleo”, dan zit je naar mijn gevoel zo gezond en sustainable (go figure, ik kan me het Nederlandse woord hiervoor niet eens herinneren) mogelijk met je product (“Grasgevoed” is ook niet steeds het ideale woord, want een kip is bijvoorbeeld geen grazer en een “pasture” is geen kortgeschoren gazonnetje en ook geen gemaaid grasland).

  Keurmerk? “Dream on” hoor ik al iemand roepen, nu ja, ik was idd dan ook aan het slapen toen jullie hier zo druk bezig waren te posten – het wordt duidelijk pas leuk als het laat wordt – , waarvoor dank @allemaal !

  En als we dan toch aan het dromen zijn: suikertax doet me een beetje denken aan cigarettentax onder het motto: taxeer het ziekmaakproduct wat duurder zodat er meer geld in het bakje komt om de daarvoor gebruikte medicatie te blijven subsidieren. Niet echt duidelijk waarom we van thuis uit geleerd hebben dat “voorkomen beter is dan genezen”, maar dat de overheid qua voeding en gezondheid het houdt op “genezen is beter dan voorkomen”.

  Zoals ik al zei: allemaal grapwaarde zero 🙂

  @Melchior Gelukkig zijn we ook vandaag weer blijgezind 🙂 met het juiste been vanonder de klamboe gestapt en heeft Google een plugin gevonden waarmee je op je blog naar de pate van Fien kan laten zoeken – en alle andere uitspraken in de comments – : wordpress.org/plugins/search-everything/ Probeer het eens en als we allen uitkomen op de link die @Alex aangeeft, dan werkt het perfect 🙂

  @Hans: jouw wederhelft AZM omdat jij het neemt, ikzelf – een serieuze neo-bio-voorstander – en een vrouwlief die superblij met bovenstaande biologische inkoop komt aandraven … 😆 Blij is natuurlijk ook altijd gezond 🙂

  @Melchior: ook jij opnieuw iemand die als laatste een theelepel honing eet (ook zoals in @Michajoris en @Maan), is daar ergens een logica, paleohack of louter toevallig?

  @Allen&Iedereen : nogmaals dank voor de uitgeschreven dagmenus!

  Als ik de eetgewoonten zo lees van iedereen, zou ik graag eens een “prioriteitenlijstje” vinden van wat er “het belangrijkst is in paleo” en als je “afwijkt”, wat eerder een detail is en wat een duidelijke ontsporing is. Iemand zo een soort lijstje?

  Of in dezelfde logica zoals @Willem het vraagt: “Wat kom ik tekort aan belangrijke stoffen?”

 165. De foto die niet automatisch in de comment wordt weergegeven van de “bio olijfolie” – en daardoor mijn grapwaarde verder onder nul heeft gejaagd – keep your dayjob Stef…

 166. Alex zegt:

  Michael, dat zijn niet Jan Woudenbergs woorden, maar het mengelmoes dat de Google vertaler maakt van de tekst van Perlmutter. 🙂 http://www.drperlmutter.com/dangerous-meat-dairy/

  “Dangerous Meat and Dairy?

  As you may have heard, University of Southern California researchers recently published a report in the journal Cell Metabolism in which they related consumption of higher levels of protein from animal sources to increased mortality risk, as well as increased risk for the development of cancer. Interestingly, the same report also revealed that lower levels of protein consumption in elderly people might actually be worse in terms of risk for various health issues. The authors concluded:

  These results suggest that low protein intake during middle age followed by moderate to high protein consumption in old adults may optimize healthspan and longevity.

  The study followed 6,381 adults over an 18 year period and collected data revealing what foods were consumed as well as any specific health issues that developed.

  Overall, I think the study does provide some very valuable information. If we are to interpret the results with the hope of gaining ideas about our food choices it’s important to recognize that the study clearly points a finger at the consumption of meat and dairy products in America, and that’s where we need to focus our attention.

  More than 90% of the meat consumed in America is grain-fed as are the cows from which our dairy products are derived. This matters significantly. I wrote about the profound differences between grain-fed and naturally grass-fed meats in an earlier blog and have posted the research on this site.

  The take home message is that this study basically uncovers the danger of eating animal products now purveyed in America. Grain-fed animals produce meat and dairy products dramatically higher in dangerous, inflammation producing omega-6 fats, while they are deficient in healthful, heart-protective, immune-enhancing, brain-friendly omega-3s. And it’s these alterations in fat ratios that relate to the very health issues we fear most including coronary artery disease, cancer, diabetes and Alzheimer’s.

  In addition, please understand that the vast majority of feed choices given to these animals are now genetically manipulated. We have no sense of what health consequences will manifest with this brand new perversion of our food supply.

  This study that caught so much attention in media doesn’t reflect in any way the health benefits of food choices like grass-fed beef and dairy products derived from organically raised cows. But leave it to those who write the headlines to draw simplified and biased conclusions with the intent to draw attention to their publications. It boggles the mind that a study such as this would dare to imply that the foods we have eaten for well over a million years are now scientifically determined to be unhealthful. If that were the case, how would we have made it this far?

  The important message revealed by the report was not articulated. What it truly shows is that what now is accepted as food bears little resemblance to anything found in the human diet since the beginning of our existence. And the health consequences of this experiment are now palpable.”

 167. Jan van Woudenberg zegt:

  michael, alex , was gisteravond laat een beetje slordig, perlmutter gaf de waarde van grasgevoerd versus graangevoerd aan. Het omega-ratio voordeel van grasgevoerd is er maar één van (het merendeel van de omega-6 overdaad bij mensen komt van de plantaardige oliën.
  Maar verder opgeteld de betere vitamines A en E en de CLA waarde maken toch een aanzienlijk groter verschil in gezondheidswaarde van grasgevoerd.
  Daarbij komt van de graan-mais-soja cultuur veel verlies van organische stof uit de bodem als CO2 in de atmosfeer. Daartegen heb je van grasgevoerd vee juist tegenovergesteld opbouw van organische stof in de bodem waardoor veel CO2 vastgelegd wordt. James Pott gaf hier op dit blog eens een mooi overzicht van: Alles bij elkaar een groot verschil in duurzaamheid en gezondheidswaarde van de dierlijke producten. en dan hebben we het nog niet eens gehad over de enorme leegloop van het platteland wereldwijd die het moderne akkerbouw-trio teweeggebracht heeft. Hier het volledige stuk:

  James Pot zegt: mei 2, 2013 om 3:13 AM
  James Pot is een geëmigreerde Nederlander in Canada (sinds ca 1980) die vaak reageert op de weblog van Melchior Meijer
  .Maak je maar geen zorgen over het traditionele dieet van de Inuit Wouter. Het moderne -ingevlogen of ingetrucked (ijswegen) doet ze momenteel de das om.
  Wat die vezels betreft, even serieus, tenminste in zoverre je serieus graan vezels, karton, als gezond kunt beschouwen. Ik heb een aantal links van Robert nagetrokken. Veel verwijzingen naar dezelfde onderzoekers, verder epidemiologicals en als je dan de originele opzoekt krijg je blank PubMed page. Het zal best waar zijn, maar ik ben bang dat we weer tegen hetzelfde aanlopen wat we al gehad hebben met cholesterol. Te hoog LDL? Hart problemen? Ergo cholesterol is de boosdoener. Meer graan vezels minder colon cancer? Ergo cereal fiber voorkomt colon kanker. Simpel Het vermijden van die colon cancer met vezels komt wel met een hele hoge rekening, maar het is geen kanker. Ik vermoed dat er bepaalde ingredienten in die vezels voorkomen die een microbiota veroorzaakt of in ieder geval versterkt die al dan niet een kanker werend gevolg heeft. Kan ook zijn dat een en ander weer iets anders tot gevolg heeft waardoor.. enz.
  30 trillion bacteria en wij zullen wel even vertellen wat wat is?
  Verder heb ik nog niet ontdekt of we over absolute of relative risk praten. Wat ikwel weet dat er heel veel problemen zijn verbonden aan graan consumptie.
  En dan hebben we het nog niet eens over de volkomen unsustainability van dit giftige goedje en het verlies van miljoenen tonnen topaarde . Volgens schattingen in State of the World (1990, Norton publisher) verloren we gedurende de 80-er jaren 240 miljard ton topsoil in excess in excess of new formation; that is more than half the amount found on all current US croplands combined. An inch of soil takes between 200 – 1000 years to form, yet it can be swept away in a few seasons. Oregon State U. Allemaal dankzij tarwe, mais en soya.
  Iowa prairie soils 150 years ago had about 12-16″ of topsoil; now they have only about 6-8″ of topsoil. That is, they have lost half their topsoil since they began being cultivated, and loss there continues at about 30 tons/ha/yr. This loss is a result of erosion and of the speeding of decomposition that is cause by tillage.
  Met andere woorden ik vind het heel moeilijk om begrip op te brengen voor al die miereneukers die denken dat ze iets goeds gevonden hebben in vezels van granen. Het zal weer net als het cholesterol verhaal worden: er zat wel iets in, maar uiteindelijk was het toch net even helemaal anders. Ik hoop alleen dat het dit keer geen halve eeuw duurt voordat de goegemeente uit de droom geholpen wordt. En nou zeg ik er nooit meer iets over. het staat iedereen vrij zijn/haar eigen vergif te kiezen alleen het trieste is dat je met je bruine boterham de rest van de samenleving en de toekomst van onze kleinkinderen om zeep helpt.

  James Pot zegt: mei 2, 2013 om 3:13 AM
  James Pot is een geëmigreerde Nederlander in Canada (sinds ca 1980) die vaak reageert op de weblog van Melchior Meijer
  .Maak je maar geen zorgen over het traditionele dieet van de Inuit Wouter. Het moderne -ingevlogen of ingetrucked (ijswegen) doet ze momenteel de das om.
  Wat die vezels betreft, even serieus, tenminste in zoverre je serieus graan vezels, karton, als gezond kunt beschouwen. Ik heb een aantal links van Robert nagetrokken. Veel verwijzingen naar dezelfde onderzoekers, verder epidemiologicals en als je dan de originele opzoekt krijg je blank PubMed page. Het zal best waar zijn, maar ik ben bang dat we weer tegen hetzelfde aanlopen wat we al gehad hebben met cholesterol. Te hoog LDL? Hart problemen? Ergo cholesterol is de boosdoener. Meer graan vezels minder colon cancer? Ergo cereal fiber voorkomt colon kanker. Simpel Het vermijden van die colon cancer met vezels komt wel met een hele hoge rekening, maar het is geen kanker. Ik vermoed dat er bepaalde ingredienten in die vezels voorkomen die een microbiota veroorzaakt of in ieder geval versterkt die al dan niet een kanker werend gevolg heeft. Kan ook zijn dat een en ander weer iets anders tot gevolg heeft waardoor.. enz.
  30 trillion bacteria en wij zullen wel even vertellen wat wat is?
  Verder heb ik nog niet ontdekt of we over absolute of relative risk praten. Wat ikwel weet dat er heel veel problemen zijn verbonden aan graan consumptie.
  En dan hebben we het nog niet eens over de volkomen unsustainability van dit giftige goedje en het verlies van miljoenen tonnen topaarde . Volgens schattingen in State of the World (1990, Norton publisher) verloren we gedurende de 80-er jaren 240 miljard ton topsoil in excess in excess of new formation; that is more than half the amount found on all current US croplands combined. An inch of soil takes between 200 – 1000 years to form, yet it can be swept away in a few seasons. Oregon State U. Allemaal dankzij tarwe, mais en soya.
  Iowa prairie soils 150 years ago had about 12-16″ of topsoil; now they have only about 6-8″ of topsoil. That is, they have lost half their topsoil since they began being cultivated, and loss there continues at about 30 tons/ha/yr. This loss is a result of erosion and of the speeding of decomposition that is cause by tillage.
  Met andere woorden ik vind het heel moeilijk om begrip op te brengen voor al die miereneukers die denken dat ze iets goeds gevonden hebben in vezels van granen. Het zal weer net als het cholesterol verhaal worden: er zat wel iets in, maar uiteindelijk was het toch net even helemaal anders. Ik hoop alleen dat het dit keer geen halve eeuw duurt voordat de goegemeente uit de droom geholpen wordt. En nou zeg ik er nooit meer iets over. het staat iedereen vrij zijn/haar eigen vergif te kiezen alleen het trieste is dat je met je bruine boterham de rest van de samenleving en de toekomst van onze kleinkinderen om zeep helpt.

 168. Jan, de top soil discussie zou inderdaad veel krachtiger gevoerd moeten worden. Ik weet er weinig van, maar het boek van Lierre Keith heeft me wel geleerd dat alleen een top soil genererende landbouw werkelijk duurzaam is. Misschien toch maar naar Joel Salatin in Amsterdam gaan.

  Jij zei tijdens de lezing dat er zat grond is. Is dat werkelijk zo? Zouden we Nederland vanaf eigen bodem kunnen voeden met Poly Face Farms?

 169. Waarbij ik ook deze geweldige gastpost van Job en Bartinka weer even in herinnering moet roepen.

  https://melchiormeijer.wordpress.com/2012/10/16/gastpost-alle-nederlanders-paleo-is-dat-haalbaar/

 170. Maan zegt tussen neus en lippen door: “M’n dochter heeft geen hersentumor.”

  Jeese Maan, gefeliciteerd!

 171. Iefke, bedankt voor je reactie en het inspirerende menu!

 172. klopklop1 zegt:

  @Melchior: Salatin komt niet alleen naar Amsterdam he? Ik denk dat die twee hele dagen in Zeewolde met een workshop voor boeren een stuk leerzamer zijn dan een vlot praatje bij een filmfestival.

  http://www.salatinnaarnederland.nl/programma/
  Masterclass Totaallandbouw met Joel Salatin
  Joel Salatin geeft twee dagen lang een Masterclass in pure praktijkkennis over zijn manier van boeren en ondernemen. Twee dagen waarin hij uitgebreid uit de doeken doet hoe het landbouwsysteem van zijn familiebedrijf Polyface Farms is ingericht en functioneert.
  Op het programma staan: bodem, begrazing, gezondheid, rundvee, pluimvee, varkens, konijnen. Ook besteedt hij aandacht aan bosbouw, waterbeheer, klimaat en compostering. Bovendien komt zijn aanpak voor directe verkoop en de opleiding van nieuwe generaties boeren grondig aan bod.

  Doelgroep
  De Masterclass Totaallandbouw met Joel Salatin richt zich op het wat, hoe en waarom van de agrarische bedrijfspraktijk, en is daarom primair bedoeld voor boeren, tuinders en andere agro-ondernemers. Daarnaast is deze zonder meer interessant voor onderzoekers, docenten, studenten, beleidsmakers, platttelandsontwikkelaars en andere betrokkenen bij landbouw, gezondheid, klimaat en duurzaamheid.

 173. Alex zegt:

  “( mn dochter heeft geen hersentumor, dat is een feestje waard 🙂 )”

  Inderdaad Melchior, zoiets verstop je niet in het menu van de dag.
  Gefeliciteerd Maan! Geweldig nieuws!

 174. Waanzinnig interessant, Sigme. Hoop dat het veel pers krijgt. Ik vrees dat ik geen tijd heb. Zou wel heel graag eens een tijdje in het mooie Zeewolde willen verblijven 🙂 .

 175. apaulonia zegt:

  Leuk om alle menu’s te lezen en nieuwe ideeën op te doen. Uiteindelijk is het zoeken welk eetpatroon het beste bij je past, ongeacht de standaard adviezen die we overal aangereikt krijgen.

  Mijn menu ziet er als volgt uit:
  Ochtend: 20 gram AZM, gevolgd door één of twee koppen koffie met slagroom, roomboter en kaneel, gemixt in de blender.
  Middag: rond half één een warme maaltijd met sla en gestoomde groente, vlees of vis.
  Tussendoor: banaan met een handje noten.
  Avond: Zelfgemaakte soep met groente en af en toe vlees, twee gekookte eieren. En als er nog ruimte over is een stukje dadel- of vijgenbrood met biologische kaas.

  Ik eet dus meestal tussen half één en zeven uur ’s avonds. In het weekend zijn de maaltijden soms meer verspreid. Het meeste is biologisch, hoewel ik ook wel eens ‘niet-biologisch eet. Met een recept in gedachten, lukt het niet altijd om alles biologisch te kopen.
  Omdat ik iedere week twaalf sportlessen geef aan senioren (zowel loop- als zitgroepen), heb ik aardig wat beweging al Het meesjouwen van het materiaal is soms al een work-out op zich 😉 Aangevuld met onderhoud van de tuin en af en toe wandelen of tennissen

  Sinds een paar maanden kan ik het ontbijt overslaan. Op een zondag een keer geprobeerd, wat mij goed beviel en meteen iedere dag toegepast. Paleo, AZM en de koffie zal hier zeker aan bijdragen.

 176. Janet Noome zegt:

  Melchior, is je mailadres veranderd of zit mijn mail van maandag achter je spamfilter?

 177. Janet, ik ga je asap antwoorden! Sorry! Was licht verbouwereerd 🙂 .

 178. @Melchior : JA, DAT KAN!

  “Jan zei tijdens de lezing dat er zat grond is. Is dat werkelijk zo? Zouden we Nederland vanaf eigen bodem kunnen voeden met Poly Face Farms?”

  Laten we eerst even duidelijk besluiten dat als je landbouw doet met tegelijk het verwoesten van meer topsoil dan dat je aanmaakt, dan kan je zelf uitrekenen hoelang het nog duurt vooraleer we nog topsoil hebben om iets op te kweken. Zelfs als je dat niet kan (wegens zal wiskundig wel een flinke berekening zijn), weet je dat je vroeg of laat geen eten meer hebt.

  Dus als dat geen alarmbel doet rinkelen bij mensen die verder zo hard roepen over evolutie: geen eten = einde evolutie. Meer moet je echt niet weten.

  Oja, je hoort “ze” al roepen dat je met sustainable landbouw niet genoeg monden kan voeden (alhoewel “ze” zelf weer een regenwoud moeten gaan leegkappen of afbranden om weer wat topsoil te hebben, ondertussen ook nog eens minder bomen en fauna en flora variatie + het wordt daar bij jullie volgende winter nogmaals weer wat warmer en hier in Maleisie ademen we weer van juni tot september grijze verbrande lucht in.).

  De vraag naar sustainability door zij die niet meewerken aan de niet duurzame landbouw. Ik zeg 100% ja, zonder dat ik met 1 bewijs kom aandraven. Schiet maar “jullie” die zeggen dat het niet kan, en ik schiet terug met @Jan’s reactie van hierboven dat “jullie” het alvast niet kunnen en ook niet willen, want daar gaat je profijt.

  Even kijken naar Indie en China: 2 niet zo grote landen met zeer veel volk, en even verder kijken dan de fout van het communistische landbouwgedoe waar je moet wachten op je zaad tot ze het in Peking hebben aangekregen. Wees kritisch en behoud het goede. Het goede is dat die mensen daar generaties in geslaagd zijn om veel mensen op weinig grond te voeden. Wegens een Chinese wederhelft, zie ik een beetje wat ze daar vroeger aten: rijst, groenten en als het feest is (op iemand doet een paleo lezing) een kip of een eend.

  Dit volgt de 10% voedseldoorstroom pyramide die je wellicht ook kent:
  100 kg voedsel.
  Op de volgende trap wordt het voedsel opgegeten en blijft er 10 kg voedsel over.
  Op de volgende trap wordt dat voedsel opgegeten en blijft er 1 kg voedsel over.

  Of anders gezegd voor de mensconsument:
  100 kg gras maakt 10 kg graasrund om op te eten OF
  100 kg appels en peren blijven 100 kg appels en peren om op te eten.

  Deze logica zie je in de Chinese voeding van alle dag: veel groenten, weinig vlees. Ze hebben hier en daar wel een kip rondlopen die flink wat eieren aangeeft, maar geen massa runderen.

  Wist niet dat het in anno 2014 Poly Face Farms noemde. Ikzelf ben niet zo voor een grazer op een stuk grond die tuinbouwgewassen kan aanleveren en daardoor 10 keer meer voedsel kan aanbrengen. Ik vind het wel verandwoord dat er na de tuinoogst flink wat kippen op het veld kunnen rondlopen: die woelen de grond wat om, halen nog flink wat extra voedsel uit de grond en pompen weer flink wat gratis mest in de grond.

  Te weinig voedsel met die kippen? Ga dan naar meer dan 1 cultuur per jaar: uit mijn hoofd: niets makkelijker dan een nateelt van jawel groene smoothie aanbidders: boerenkool. Ook lekker als echte groente (en je kan er stiekum toch nog een kip mee bijvoederen, niet teveel, want is niet echt zijn favoriete kostje).

  Sustainability vraagt naar boeren met kennis van het land. Ik kan je meegeven dat 25jaar geleden tijdens mijn opleiding van landbouwingenieur optie tuinbouw er NUL (een dikke nul) aan zulke duurzaamheidkennis werd doorgegeven. Flink wat van die onkundigen nemen beslissingen voor u en ik en vermoorden – bij gebrek aan een beter woord – de boeren met kennis.

 179. Melanie zegt:

  En vergeet de insecten niet! Die hebben minder leefgrond nodig en geven goede bouwstoffen. Afgezien daarvan, zijn ze nog lekker ook. Ik neem aan dat je daar ook behoorlijk wat monden mee kunt voeden

 180. Tije zegt:

  Al die flauwekul hier over het vergaan van de menselijke wereld door klimaatverandering, opraken landbouwstoffen, of weet ik veel wat voor onzin. Dream on met je nachtmerries, gaat echt niet gebeuren. Voor goede informatie over klimaatverandering, ga eens langs bij de site van Marcel Crok (www.staatvanhetklimaat.nl), een collega van Melchior.

  Maar goed, ander onderwerp; ik was vergeten te vermelden dat ik ’s ochtends 1 eetlepel AZM nuttig. De combinatie met FODMAP gaat nog steeds niet goed. Bananenbrood (amandelmeel) en bijvoorbeeld rode kool moet ik bezuren met bloating en hevige flatulentie. Beperk ik de FODMAP dan gaat alles goed en voel ik me echt top fit!
  Ik ga nu restant bonebroth ontdooien, want dat is ook erg bevorderlijk voor een goeie darmflora, zo heb ik begrepen.

 181. Ja, wat zou Marcel daar van vinden 🙂 . Dat opwarming zou komen door verstoken fossiele brandstoffen is inderdaad (Volkskrant)gelul, maar top soil lijkt me toch wel behoorlijk belangrijk en die verdwijnt, Tije.

 182. Stillewillie zegt:

  Even een vraag over de koffie. Hoe doen jullie dat, kokosolie er doorheen of neem je dat ernaast? En slagroom, geklopt of vloeibaar? Ik zie dat best veel mensen dat gebruiken, zelf drink ik de koffie zwart en thuis met opgeklopte sojamelk, waarvoor ik nog vervanging zoek 😁

 183. Melanie zegt:

  @stillewillie: heb een pot kokosolie gekocht. Elke ochtend schep ik een theelepel vol (de olie is bij mij net als boter, iets harder dus) en die doe ik in m’n koffiekop. Koffie erbij en klaar. Maakt mijn koffie lekker romig en iets zoet. Niet elke keer hoor, soms ook gewoon zwart of met een theelepel honing. Net waar ik zin in heb.

 184. Andre zegt:

  @Stef

  Of anders gezegd voor de mensconsument:
  100 kg gras maakt 10 kg graasrund om op te eten OF
  100 kg appels en peren blijven 100 kg appels en peren om op te eten.

  Ga je hier niet even heel makkelijk voorbij aan het feit dat die 100kg gras niet geschikt is voor mensconsumenten? Oftewel, dat graasrund zet 0kg menseten om in 10kg menseten. Want die 100kg appels en peren zijn weer niet echt duurzaam te produceren zonder allerlei externe voedingsstoffen toe te dienen.

 185. Fien zegt:

  Melchior, ik kijke reikhalzend uit naar je uitleg waarom het (Volkskrant)gelul is dat opwarming zou komen door verstoken fossiele brandstoffen.

 186. Fien zegt:

  En Marcel Krok vind ik niet echt een schoolvoorbeeld van een wetenschapper met een weloverwogen oordeel.

 187. Tije zegt:

  Fien, wie is er wel geschikt genoeg om de onheilsprofetieën te ontkrachten? De onheilsprofeten zelf?

 188. @Andre

  Blij dat er iemand mijn reactie heeft gelezen 🙂

  Tijd om wat te nuanceren als er doorgevraagd wordt:

  Idd: 100kg gras = 0kg menseneten.

  Ik haalde dan ook aan: ik zie niet graag grazers op een stuk grond dat groenten kan opleveren. Omgekeerd: als je een stukje Tibet grond hebt, dan is het logisch dat je daar een grazende yak en dri opzet, kwestie dat je zo toch nog iets te eten hebt in een grasland.

  Polderpaleo: gaat hier wel degelijk om poldergrond: serieus goede grond om eetbare planten op te kweken. Stukken beter dan de Kempische heidegrond waar ik ben opgegroeid.

  Even een grof voorbeeld uit mijn hoofd:
  25 vierkante meter kan ik best 1 appelboom op groeien, die me best 10 kg/jaar appels gaat opleveren.
  Afhankelijk van hoe klein het koebeest is, geef het 1 hectare voor een Jersey van 500 kg?
  1 hectare gedeeld door 25 vierkante meter is 400 appelbomen, maal 10kg per boom is = 4000 kg appels.

  De landbouwers met kennis en ervaring zullen je graag zeggen in hoeverre ik fout zit 🙂

  Zegt Andre: “Want die 100kg appels en peren zijn weer niet echt duurzaam te produceren zonder allerlei externe voedingsstoffen toe te dienen.”

  Hier best input van de appelkwekers onder ons.

  Ikzelf kom uit een jammer genoeg uitgebloeide generatie tuinders waar er “om den brode” groenten gekweekt werden. De appelbomen stonden voor eigen gebruik op een stuk weidegrond waar kippen, ganzen en konijnen allerlei externe voedingsstoffen toedienden. De ganse winter door aten we appels en er werd ook voor de extra leut wat appelcider van gemaakt, die dan na consumptie ook wel weer op het land belandde 🙂

 189. marietsebiel zegt:

  Allereerst, Fantastisch Maan, goed nieuws over je dochter. Opluchting moet groot zijn. Pfff.

  The Woo heeft ( grotendeels ) gelijk in die laatste post. Als diabeet/insulineresistent kun je geen grote hoeveelheden koolhydraten verdragen. Ook niet naast RS. Daar haak ik dus af bij Richard Nikoley. RS heeft mijn insulineresistentie verminderd en dat ga ik nu niet weer verpesten door meer carbs te eten, onlogisch. Door RS/AZM kan ik makkelijker een maaltijd overslaan en beter IF doen.
  Eigenlijk iedere dag.

  Ontbijt: 2 bekers koffie met kokosolie en een scheutje room.
  Lunch/Diner: 150 gr. grasgevoerd vlees, gestoofd met 1.5 eetlepel kokosolie en een scheutje appelazijn, met ui, knoflook, keltisch zout, peper, kurkuma, met kleine hoeveelheden: pastinaak, aardpeer, zoete aardappel. Groenten, spruitjes en komkommer.
  Daarna als een soort van toetje, een grote beker thee met stevia, scheutje room en een ‘pindarotsje’ van gebroken noten met walnoten, amandelen, pecannoten, gedoopt in kokosolie/ cacaopoeder/beetje honing.
  Twee keer per dag 1 tot 2 eetlepels AZM in water geroerd.
  De rest van de dag nog zeker 3 grote bekers thee, met scheutje room en 1 met scheutje appelazijn. Daarbij knabbel ik nu regelmatig een paar tijgernoten.
  Vóór het naar bed gaan nog een theelepeltje honing

 190. Vandenbug zegt:

  Ik vraag me wel eens af wat er voor nodig is om een zgn klimaatscepticus ervan te overtuigen dat door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde plaatsvindt, Wat moet er gebeuren om je aan het twijfelen te brengen? Wetenschap duidelijk niet, er is kennelijk iets anders voor nodig… Het smelten van de noordpool in september? Een versnelling in het opwarmingsproces? Een toename in zelden waargenomen weerfenomenen als extreme droogte of stromen? Toename in aantal/ernst overstromingen? Iets anders?

  Ik zou het graag willen weten. Los van de vraag of je dat al of niet erg vindt.

 191. apaulonia zegt:

  @ Stillewillie: ik gebruikt vloeibare biologische slagroom uit een bekertje. Gewoon een scheutje erin. Door de koffie nog even in de blender te doen, krijgt de koffie een schuim laagje. Ook doe ik er nog een snufje kaneel in om het af te maken. Als ik naar bed ga, verheug ik mij al op deze koffie.
  Roomboter kan ook worden vervangen door kokosolie.

 192. Stillewillie zegt:

  @Melanie, bedankt voor de tip, ik ga het gelijk uitproberen.
  @Vandenburg, mijns inziens is een klimaatscepticus niet te overtuigen. Er zullen altijd mensen zijn die de gevolgen bagatelliseren of een andere oorzaak aanwijzen/verzinnen.

 193. Aldert zegt:

  @ Stef en André

  Over gras naar vlees heeft Peter Ballerstedt een post gemaakt. (Ik zag dat hij ook Stan. Tanchou noemde in een andere post)
  N=1: met de beweidingsmethode van André Voisin heb ik vorig jaar op 10 ha prima resultaten behaald. Anders met 90 ha en ongeveer 90 GVE (GrootVee-Eenheden) altijd krap met de grasvoorraad, en puzzelen met de beweiding. Vorig jaar geen probleem, en het zou mij niet verbazen als ik dit kan toepassen op al mijn grasland dat ik mijn rundveestapel zou kunnen verdubbelen, en misschien zou kunnen verdrievoudigen. En dat dus biologisch. Zonder kunstmest, zonder truukjes. Alleen gezond verstand…(gelukkig heb ik daar internet voor 😉 )

 194. Stillewillie zegt:

  Kokosolie is idd erg lekker door de koffie. Die houden we erin 👍.
  @Apaulonia, slagroom heb ik vaak in huis, ik vind dat ook lekker op de koffie als het stijfgeklopt is met een beetje kaneel of cacao eroverheen.
  Bedankt voor de tips.

 195. Stillewillie zegt:

  Exit sojamelk 😄

 196. Tije zegt:

  @Vandenbug maart 27, 2014 om 12:52 PM
  Heb je zin in een wetenschapduel? Werkt als volgt: jij laat zien waaruit blijkt dat klimaatverandering voor ondergang van de menselijke wereld zorgt en ik weerleg dat vervolgens, stuk voor stuk, feit voor feit. Ik doe er dan zelfs nog een schepje bovenop; elk feit dat jij aandraagt, daarvan laat ik zien dat juist het tegendeel waar is. Ik hoor het graag.

 197. Vandenbug zegt:

  Tije ik stelde simpelweg een vraag en ik ben oprecht geinteresseerd in het antwoord.

  Waar maak jij uit op dat ik denk dat klimaatverandering de ondergang van de mens wordt? Dat denk ik helemaal niet. Voortaan eerst even lezen he voordat je met een aanmatigende respons komt.

 198. Fien zegt:

  @Tije. Alleen al het FEIT dat jij nu al weet dat je alle “feiten” (cijfers of argumenten?) van de ander kunt weerleggen (of veel erger nog: het tegendeel ervan kunt bewijzen), is het beste bewijs dat elke discussie met jou zinloos is. Met wetenschap of een wetenschappelijke discussie heeft dat niets te maken.

 199. Tije zegt:

  Vandenburg,
  Jammer….. Had zo leuk kunnen zijn.

  Fien,
  Sorry, ik wist niet dat je boos werd. Dat was in ieder geval niet mijn bedoeling.

 200. Fien zegt:

  Tije, heb je zelfs maar GELEZEN wat ik schreef??

 201. Ik trek me terug uit dat debat. Mijn opmerking was te stellig. Ik weet onvoldoende van het onderwerp af om er zinnig over te kunnen discussiëren. Wel zie ik een bekend patroon, namelijk een mainstream die overdreven hysterisch reageert op sceptici en mainstream media die tegengeluiden uit de kolommen houden. Martijn van Calmthout (Volkskrant) wilde een verbod op klimaatsceptische boodschappen. Ik herken dat uit de wereld waar ik wel enigszins in thuis ben, zoals het cholesteroldebat. Het is een veeg teken.

  Enkele heel onnozele opmerkingen. Slechts tienduizend jaar geleden liep de huidige Noordzee vrij plotseling vol. Het is hier herhaaldelijk veel warmer geweest dan vandaag de dag, een gevolg van natuurlijke cycli. En als er 1 vulkaantje flink boert, geeft dat meer uitstoot dan al die menselijke vuurtjes in 100 jaar samen hebben gedaan. Toch?

 202. Tije zegt:

  Fien,
  Ja en ik heb geen zin in ruzie maken. Dat doe ik wel met mijn vrouw 😉

 203. Zitten we niet gewoon in een interglaciaaltje dat alweer op zijn laatste benen loopt?

 204. Fien zegt:

  Melchior, als ik op jouw “toch?” nee zeg, dan hebben we een discussie en dat wil je niet. Dus zeg ik niks. 😉

  Tije, als jij mijn toch tamelijk voor de hand liggende constatering dat een wetenschappelijk duel iets heel anders is, interpreteert als ruzie maken, dan heb ik te doen met je vrouw. 🙂

 205. @globalwarningdiscussie

  Heb hier een vuurtje aangestoken dat ik graag weer doof: neen, met de warmte van een regenwoudvuur, ga je de aardbol niet zodanig verwarmen dat je daarmee aan de noordpool ijs zal beginnen te smelten.

  Of Melchior’s jaarlijkse vulkaan meer CO2 uitstoot dan onze treintjes, autotjes en andere verbrande dingen: zal wel iemand exacte gegevens van hebben. En inderdaad is er zoiets als een zoveel jaarlijkse cyclus van ijstijden en daartussen wordt het dan weer warmer.

  2 dingen die nog niet voldoende vermeldt zijn vandaag:
  -Dat regenwoud ademt CO2 in en maakt er nog meer plantjes mee: nog meer regenwoud! Duidelijk een superbuffer in het ganse verhaal. Weg regenwoud, weg buffer.
  -De topsoil: waar het eigenlijk over ging: dat superrijke regenwoud heeft een superarme topsoil, want aja, bijna al het goede zit in het woud zelf opgeslagen. Brandt of hak het woud weg, en je houdt een superarme topsoil over, die je met unsustainable landbouwmethoden in de korste keren in een woestijn veranderd. Hop naar de volgende kap.

 206. Tije zegt:

  Fien, Je hebt gelijk! (geleerd van de ruzies met mijn vrouw)

  Melchior,
  Je noemt een paar triviale feiten, evenzo: de aarde is een waterplaneet, H20 het sterkste broeikasgas. De aardse afmosfeer bestaat voor 95% uit H2O. CO2 speelt hierin ook een rol, maar is (vooralsnog) geen ‘main climate driver’.

 207. Fien zegt:

  Vulkaanuitstoot nu en vroeger. Hier een link. http://www.knmi.nl/cms/content/99805/uitstoot_van_koolstofdioxide_door_vulkanen
  En als er nu mensen gaan roepen dat het KNMI van niks weet, uit klimaatfanatici bestaat of dat Samuel Kroonenberg het er niet mee eens is, vind ik dat best. Voor mij geen discussie. Het is tenslotte ook een blog over Paleo.

 208. @Aldert

  Dank voor de link en je ervaring 🙂

  Meer dan 2 GVE op 1 ha volledig zonder “truukjes”: succes alvast, laat je weten hoe dat verder gaat !?

 209. Fien zegt:

  Salomon, niet Samuel. Foei Fien.

 210. Vandenbug zegt:

  Mensen zijn snel geneigd tot apocalyptisch denken en om vanuit die emotie hysterisch te reageren, helemaal mee eens. Dat betekent niet dat iedereen die inziet dat de aarde in een opwarmingsproces zit hysterisch is of zit schuldig maakt aan apocalyptisch denken en dat daarom die klimaatsverandering allemaal wel mee zal vallen. Die overdreven emotie doet niks af aan het feit dat de inderdaad aarde opwarmt. En dat we aan het einde van een interglaciaaltje zitten maakt het des te opmerkelijker dat de logische en gestage eeuwenlange afname in wereldtemperatuur richting de volgende ijstijd plotseling stijl omhoogschiet in de laatste decennia..

 211. Fien, 1-0 voor jou (vulkaanuitbarstingen).

 212. Tije zegt:

  Vandenburg,
  De mening ‘de aarde warmt op’ hangt af van welk startpunt je kiest. De laatste 16 jaar bijvoorbeeld, is er geen ‘global warming’ geweest. Kies je ergens midden jaren 70 als startpunt, dan wel.
  En ja, dat is ook de mening van ‘echte’ klimaatwetenschappers, niks geheimzinnigs aan. Zij werpen tegen dat klimaat het gemiddelde van 30 jaar weer is. De laatste 16 jaar doet er daarom niet toe. Hoe het ook zij, feit is dat deze stilstand in de temperatuurstijging door geen enkel klimaatmodel is voorspeld. Lees ook Marcel Crok zijn onderzoek ‘Climate less sensitive to CO2 than models suggest’.

 213. Vandenbug zegt:

  Ah het “wetenschapsduel” met Tije is gestart.

  Verdomd, de dingen die jij noemt.. zo had ik het nog niet bekeken. Alles wat ik zich weerleg jij hiermee vakkundig en nauwgezet stuk voor stuk en feit voor feit met 2 vingers in de neus. Sterker nog, nadat je er een schepje bovenop deed liet je zien dat het tegendeel waar is. Ik geef me gewonnen Tije, mijn complimenten. Ik ben nu weg richting de website van Marcel Crok, een helder licht in duistere tijden.

 214. Tije zegt:

  Vandenburg,
  1-0 voor mij?

 215. Vandenbug zegt:

  Maak daar 14-0 van Tije.

 216. Maan zegt:

  Gut, afgedwaald naar vulkanen………………………….
  Dank Melchior, Willem, Mariet en anderen. Dat had ik niet zo tussen het menu door moeten plempen, het zat me duidelijk hoog 😀
  Om een lang verhaal kort te maken. Mijn dochter van 18, kreeg wegens zeer zware hoofdpijnen een geruststellende MRI scan. Op deze scan vonden ze tot ieders verbijstering een Glioom en cyste. Haar linker slaapkwab zou verwijderd moeten worden als het ding zich zou roeren. Dinsdag kregen we de uitslag van de volgende scan. Mogelijk is het een geboorte afwijking, een abnormale normaliteit. Of toch een Glioom, maar dan graad 1 die zich niet roert. eea wordt nog uitgezocht en controle zal er nog wel blijven maar de operatie is van de baan. En dat is een hele opluchting. Een verklaring voor de zware hoofdpijnen is nog niet gevonden, helaas.

  Vandaag, 3x koffie met room ( 1 in bed, 1 in bad en 1 met bezoek)
  Een amandelmuffin van Voedingswaar http://www.voedingswaar.nl/amandelmuffin.htm Die bakken ze hier in het dorp vers.
  Hele avocado met een blikje tonijn.
  Thee met 85% chocolade
  Vanavond longhaas met geroosterde pompoen en zelfgemaakte mayo en daslook pesto (het is weer tijd om te plukken)
  koffie
  Wijn
  thee

 217. Natuurlijk gaan we hoe dan ook naar de kloten. Toch pak ik zo vaak mogelijk de fiets of het OV en douche ik koud 🙂 .

  http://www.technologyreview.com/article/416786/global-warming-vs-the-next-ice-age/

  But even that warming will not stave off the eventual return of huge glaciers, because ice ages last for millennia and fossil fuels will not.In about 300 years, all available fossil fuels may well have been consumed.Over the following centuries, excess carbon dioxide will naturally dissolve into the oceans or get trapped by the formation of carbonate minerals. Such processes won’t be offset by the industrial emissions we see today, and atmospheric carbon dioxide will slowly decline toward preindustrial levels. In about 2,000 years, when the types of planetary motions that can induce polar cooling start to coincide again, the current warming trend will be a distant memory.

  This means that humanity will be hit by a one-two punch the likes of which we have never seen. Nature is as unforgiving to men as it was to dinosaurs; advanced civilization will not survive unless we develop energy sources that curb the carbon emissions heating the planet today and help us fend off the cold when the ice age comes. Solar, nuclear, and other non-fossil-­fuel energy sources need to be developed now, before carbon emissions get out of hand. MIT alumni could play a prominent part in discovering the technology needed to keep us all going. And there are fortunes to be made from the effort. It’s worth thinking about.

 218. Vandenbug zegt:

  Ja de huidige opwarming is inderdaad maar een tijdelijk fenomeen en betekent waarschijnlijk nauwelijks iets op geologische schaal, het klimaat keert wel weer terug naar het oude patroon. Dat is ook zo’n beetje de boodschap van Salomon Kronenberg als ik het me goed herinner.

  Neemt niet weg dat de opwarming grote gevolgen kan hebben op relatief korte termijn. Het zou mij persoonlijk verbazen (niet dat ik het meemaak) als Nederland tussen pakweg 2100-2200 niet grotendeels veranderd zou zijn in een soort getijden zeedelta (komen we toch weer bij paleo terecht 😉 ). Het duurt wel even voordat die zeespiegel serieus gaat stijgen maar ik denk dat we daar in de loop van deze eeuw meer en meer mee te maken gaan krijgen. Het zou mij ook verbazen als de landbouw niet kwetsbaar blijkt voor de aanstaande veranderingen. Niet dat ik hoop dat dit allemaal uit gaat komen, alsjeblieft niet, maar het lijkt mij alleen realistisch.

  Ik mag trouwens wel hopen dat we wat eerder stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen dan pas over 300 jaar. Gelukkig is de energie-transitie inmiddels wel in volle gang, kolen worden langzamerhand weggeconcurreerd door wind, en in mindere mate nog door zon.

  Wat mij betreft staat het smelten van de noordpool symbool. Zodra deze helemaal wegsmelt in September wanneer de ijskap op zijn dieptepunt is zal het de laatste restjes twijfel weg kunnen nemen die nu nog bij veel mensen aanwezig is. Met hopelijk acceleratie van de energietransitie tot gevolg.

 219. Guido Vogel zegt:

  Fysicus David J. C. MacKay heeft een brilliante analyse gemaakt over wat we verbruiken en wat we kunnen opwekken: Sustainable Energy — Without the Hot Air

  Samenvatting:

  Klik om toegang te krijgen tot synopsisNL.pdf

  Hele boek gratis te downloaden. Fantastisch werk.

  Of zeg ik dat nou om te rechtvaardigen dat ik in een Tesla Model S rondrijd 🙂

 220. Folkert zegt:

  Maar wie van jullie, mooipraters, kan het nou ene moer verekken of de wereld, het samenstel van de dingen op deze aarde ( iets anders dan de aarde zelf ) over 50 jaar verdwenen is, of over 100 jaar, of over 1000 jaar, of over 10000 jaar, of over 100000 jaar. Gaat het medeleven met het nageslacht zover, dat men verder gaat dan het tweede nageslacht ? Als er geen foto van mijn Beppe had bestaan zou ik geen enkele voorstelling van haar hebben. Ze zou voor mij niet bestaan hebben. Nu bestaat ze voor mij in 1 foto, Aaltje Wetter, meer weet ik niet van haar. De uitvinding van de fotografie heeft onze kijk op de wereld zo veranderd dat we herinneringen hebben aan ons voorgeslacht. Maar welke herinnering hebben we aan ons voorgeslacht.

 221. Folkert zegt:

  Maar welke herinnering hebben we aan ons nageslacht.

 222. Michael zegt:

  “Fantastic post about Evil Lyne CarbSane’s nonsense by the great Wooo!”

  Ja, en ook deze tweet: https://twitter.com/ItsTheWooo/status/448623166630666240
  “Obesity is disease of pathological insulin mediated adipocyte growth.”
  Waarop prof Jim Johnson antwoordt: “We are getting more data on insulin strongly supporting this hypothesis. We are writing 2 new papers now.”

 223. willem zegt:

  Aaltje Wetter, Folkert?
  Dit was waarschijnlijk niet haar echte (voor)naam. Kan tenminste zo snel niks vinden.
  Je noemt haar beppe, dus ga ik er van uit dat ze Fries van geboorte is. Niks!
  Deze paleovreemde mededeling komt er wat idioot tussendoor. Neem me dus maar niets kwalijk.

 224. Jan van Woudenberg zegt:

  Melchior 8.24 uur Naar Joel Salatin is in de planning. En of er genoeg grond is? We zouden het hem kunnen vragen, of prof. Douwe Jan van der Ploeg. Eén derde van alle landbouwgrond in de wereld is de laatste 100 jaar verloren gegaan aan de woestijn. 8 van de 10 grootste woestijnen in de wereld (excl. noord-en zuidpool) hebben een oppervlakte van ca. 1,8 miljard ha en vaak 150 – 250 mm. neerslag. die oppervlakte is ca. 800 x de oppervlakte aan Nederlands akker- en weidegrond. De methode van Savory gaf vaak in enkele decennia (soms zelfs in enkele jaren) een veelvoud aan opbrengst met geringe investeringen. en op veel plaatsen is aan de oppervlakte of onder de grond veel water die gebruikt kan worden en dan deels gaat meedoen in de kringloop (met meer neerslag) Stel dat deze bodems op termijn 100 kg/ ha vleesproductie kunnen leveren dan is dat 25 kg per wereldburger. Ook las ik b.v. dat de Europese natuurgebieden zouden voor 10 % duurzaam in de Europese vleesbehoefte kunnen voorzien.
  Met gezonde politieke wil is veel mogelijk, en i.p.v. wapens meer landbouwgereedschap (geen ploegscharen= weinig duurzaam)

  Of Nederland zichzelf kan voorzien met Polyface Farms? Uitgaande dat met het Poly Face Farms
  model de opbrengsten wel dalen zullen wij denk-met de natte vinger- net zelfvoorzienend kunnen zijn. Bij gangbare bedrijfsvoering zal Nederland ruim zelfvoorzienend kunnen zijn :
  http://www.foodlog.nl/short-news/detail/vlaming-zelfvoorzienend-met-een-tuin-van-1282m2/

  Nu is de voedselproductie t.o.v. het verbruik : zuivel:201%, vleesvee/kalveren 166%, Varkens 289%, slachtkippen 208%, eieren 358% Plantaardige productie is ook een veelvoud van de consumptie. Dit is exclusief gronden voor energieproductie. die misschien beter weer voor voedselproductie ingezet kan worden. ( cijfers:Planbureau Leefomgeving)
  Overige producties b.v. sierteelt, boomteelt e.d. ga ik vanuit dat die gehandhaafd blijven.

  De huidige landbouw gebruikt voor haar productie : 38 miljoen ton import veevoer en voor de kunstmest 25% van het nationale aardgasproductie. Zij heeft enig mestprobleem terwijl de exportlanden van veevoer veelal roofbouw plegen
  En als Poly Face Farms ons zouden voeden met voedsel van Paleokwaliteit zou er op termijn een flinke besparing van de jaarlijkse 100 miljard aan zorgkosten kunnen zijn.
  Ruim de helft is terug te leiden naar de “welvaartsziekten” en eigenlijk niet nodig.
  Anderzijds zal verlies aan werk en bussines in de zorg, Big Food, Big Farma, en Internationale handel aanzienlijk zijn.
  Ontkenning, Belachelijk maken en Partijen die hier geen belang in hebben zorgen ervoor dat deze toekomstvisie nog een lange weg te gaan heeft.

 225. Vandenbug zegt:

  Folkert ik heb het dus niet over de apocalyps of iets dergelijks, wat een hardnekkige projectie is dat toch. Ik zei dat klimaatverandering op korte termijn grote gevolgen gaat hebben voor de aarde en haalde een aantal voorbeelden aan. Omdat de oorzaak ligt in menselijk handelen kunnen we er voor kiezen om dat handelen aan te passen en de schade te beperken, dat heeft mijn voorkeur in ieder geval ook al ben ik er zelf niet meer over 50 jaar.

 226. Folkert zegt:

  Willem, in de Jouster Courant van woensdag 15 oktober 1997 staat een hele pagina over mijn Beppe. Trinus-Aal en har wetter. Er staat een foto van haar in : njonken de grutte tjerke op e Jouwer “. Ze verkocht het water wat van het dak van de kerk afkwam. Vandaar haar bijnaam, Aaltje Wetter.

 227. willem zegt:

  Oh, Folkert, een bijnaam… Schitterend.
  Maar daar geef je wel een mooi voorbeeld dat past in de discussie hierboven: het praktisch benutten van een noodzakelijke levensbehoefte. De vraag in hoeverre we in de toekomst een groeiende wereldbevolking kunnen voeden, speelt overal. Afhankelijk van allerlei factoren en van allerlei invalshoeken ( de duscipline van de wetenschapper, b.v.) wordt die zowel positief als negatief beantwoord.
  Ik ben er te onnozel voor om een antwoord te geven. Wel is me duidelijk dat er voorlopig geen probleem omtrent de massaproductie is (los van de vraag of deze productie duurzaam is), wel dat er een levensgroot probleem is over de verdeling ervan.
  En vervolgens zouden we weer even in het lijntje over Nederpaleo kunnen koekeloeren, of de vraag te beantwoorden is of we ons hier op een min of meer paleowijze kunnen voeden met de opbrengsten van land en water.

 228. Fien zegt:

  Vandenbug, het gaat Folkert niet om een apocalyps of ons nageslacht. Hij komt vaker met deze hooghartige kritiek aanzetten op mensen die de wereld ter harte gaat. Het maakt hem namelijk helemaal niets uit wat bijvoorbeeld een Monsanto doet of hoe de de mens alles kapotmaakt, want Folkert heeft meer dan genoeg aan zijn eigen kleine kringetje van dierbaren. Het hier en nu, weet je wel. Laat de wereld en andere onbekende mensen ergens ver weg of in de toekomst toch gewoon verrekken.

 229. Tije zegt:

  Mijn hemel Fien, kun je echt niks anders dan op de man spelen? Tsjongejonge, wat een wereldverbeteraar ben jij zeg!

 230. Folkert zegt:

  Fien, daarom mag ik je graag !
  Je hebt volkomen gelijk.
  De betrokkenheid van mensen verder dan het 2de nageslacht, gaat volslagen langs me heen

 231. Fien zegt:

  Als iemand mij en anderen “mooipraters” noemt, kan hij lik op stuk krijgen. Zoek je soms ruzie, Tije? Nee toch, je ging mij toch gelijk geven toch?

 232. Alex zegt:

  Wellicht interessant voor Michael, maar waarschijnlijk ook voor de rest: http://caloriesproper.com/?p=4488 Bill Lagakos: Animal fibre (aka animal prebiotics) 🙂

  Hoort eigenlijk bij de aardappelzetmeelpost, maar die is met 1450 reacties behoorlijk lang aan het worden (waar blijft de beloofde update/samenvatting Melchior? 😉 )

 233. Folkert zegt:

  Ik ben blij dat je zo goed in mijn ziel kunt kijken en mijn “weltschmerz “ beter kunt ervaren dan ik zelf .

 234. Tije zegt:

  Om van je af te zijn inderdaad. Jeetje wat ben jij hardvochtig.

 235. willem zegt:

  Haha..
  Zeg, Folkert, Sleat ligt niet zo heel ver af van De Jouwer. Wellicht kan dat het ijs wat breken.

 236. Fien zegt:

  Ooooooooh! Kijk nou eens, die hardvochtige Fien, wat errug! Heerlijk he, je wentelen in je zelfgenoegzaamheid. Folkert heeft het allemaal zelf eerder gezegd, ik heb niets anders gedaan dan het in mijn woorden samenvatten. Wil je dat ik het voor je opzoek, Folkert?

 237. Robert zegt:

  Eindelijk iemand die het correct verwoordt. Dus rot nu maar op met die paleo onzin (wel slecht voor al die goeroe’s…)

  http://www.theatlantic.com/health/archive/2014/03/science-compared-every-diet-and-the-winner-is-real-food/284595/

 238. Alex zegt:

  “If you eat food direct from nature,” Katz added, “you don’t even need to think about this. You don’t have to worry about trans fat or saturated fat or salt—most of our salt comes from processed food, not the salt shaker. If you focus on real food, nutrients tend to take care of themselves.”

  Kijk eens goed naar het Bierviltje, with an open mind and non-biased when possible.

 239. Folkert zegt:

  Fien, ik ontken het toch niet ? Alleen van dat van Monsanto zou je voor mij eens kunnen opzoeken. Ben zeer benieuwd wat ik daarover, volgens jou, gezegd zou hebben. Verder krijg ik de indruk dat je me kent. Ik ben inderdaad hooghartig. Mijn jeugd heb ik versleten in Utrecht. Hebben we elkaar soms in de werfkelders ontmoet tijdens de jazzsessies van het trio Pim Jacobs ?

 240. Fien zegt:

  Een leuke uit de link van Robert:

  “Finally, in a notable blow to some interpretations of the Paleo diet, Katz and Meller wrote, “if Paleolithic eating is loosely interpreted to mean a diet based mostly on meat, no meaningful interpretation of health effects is possible.” They note that the composition of most meat in today’s food supply is not similar to that of mammoth meat, and that most plants available during the Stone Age are today extinct. (Though it wouldn’t surprise me to learn that Paleo extremists are crowd-funding a Jurassic Park style experiment to bring them back.)”

  Crowdfunding, LOL! I’m in!

 241. Robert zegt:

  Alex; en lees nog eens goed….. Er staat ook gebruik van granen ivm lager risico op kanker en hart- en vaatziekten! Oh nee; dat willen paleo waanzinnigen niet horen…..

 242. Willem, nog even op mijn FB pagina gekeken ?

 243. Andre zegt:

  Alex, dat ‘non-biased’ is compleet onmogelijk voor Robertje, dat is intussen toch wel duidelijk?

  Robert, zoveelste keer waarschijnlijk: over die granen staat er ‘associated with’. Volkorengranen consumptie gaat over het algemeen gepaard met een over het algemeen bewustere levensstijl (sporten, niet roken, dat soort dingen). Nog steeds onmogelijk om te zeggen dat het dankzij of ondanks die granen is dat ze gezonder zijn (op basis van wat we nu weten, houd ik het er nog steeds op dat weglaten van die granen gunstiger is). Maar goed, waarom typ ik dit eigenlijk nog, het interesseert je toch niet. Je lijkt wel heel erg op Wilders, dingen roepen om maar zoveel mogelijk mensen te kwetsen, maar afhaken zogauw het inhoudelijk moet worden.

 244. willem zegt:

  Ja, na jouw hint, Folkert.
  Fantastisch, wat een prachtfoto’s. Ze lijkt op mijn beppe! Die was van 1871. Minder op die andere beppe. Zij was (van 1860) meer een statige Friese boerinne, met gouden oorijzer, jawel.
  Die oudjes moeten redelijk ‘paleo’hebben gegeten. Tuurlijk, wel aardappelen en brood, maar geen pizza’s, pasta’s en rijst. Wel dierlijke vetten, geen m.o.v.’s. Wel groenten (wortelen en raapjes rauw)en soms was fruit, evenals vlees (dat niet de halve wereld was afgereisd om aan elkaar geplakt te worden als aanbieding in de super) en vis. Kip, eieren, enzo. Ach, dat waren nog eens tijden (sluit even de ogen voor alle ellende in die tijd).

 245. De pagina uit de Jouster Courant vind je ook, morgen verdwijnt ie weer. Van dat brood weet ik uit overlevering dat het bestond uit roggebrood, Fries roggebrood. Mijn Heit vertelde me dat het spekvet er in gebakken was. Neen, dus. Ze hadden zelfs geen spekvet. Drinkwater kwam van de daken. Slootwater was je dood. Met pompwater, een centrale pomp naast de openbare plee mochten de meesten het doen. In een droge periode deed mijn Beppe goeie zaken. Een emmer water voor een cent. Trinus was Kreakebaas. Ze zaten geheel vast aan de Kerk. Neen, geen beste tijden voor het gepeupel. Die geschiedenis is verloren gegaan. 99% van de hier in ons welvarend land wonnenden, weet niets meer van de ellende van een eeuw geleden. Dat mensen in Jubbinga tot in de jaren 30 nog in kuilen in de grond en in plaggenhutten woonden. We leven in zo,n weelde dat men zich kan veroorloven aflaten te doen aan de Loterijen, die zeggen er voor te zorgen dat men elders in de Wereld niet meer zulke toestanden zal meemaken. Heerlijk om je geweten te sussen met liefdadigheid.

 246. Hans zegt:

  @ Folkert , mooi verhaal en of-topic maar het mag van Melchior ❗

  Bedoel je Jubbega , vlak bij voor mij ,, oer Tjonger ” zeggen ze in’t Fries als ze Stellingwerf bedoelen . Oertjongersk is dan Fries voor Stellingwerfs wat weer op Drents lijkt …. 🙄
  Komt jouw familienaam ook daar voor en tot in de tweede lijn ?

  @ Fien , maak je je niet te druk ? Ik geniet van je reactie’s of je nou gelijk hebt of niet , karakter kan je niet ontzegd worden ,

  Associeer je met een wesp(je) 😆

 247. Ja, Jubbega Hans. We hebben het er wel eens eerder over gehad. met die Heerenboer Hendrik.

 248. Hans zegt:

  Ach Hendrik J. Kaput , ook stuk gegaan op FL , ……

  Woont niet zo ver bij mij vandaan . Zo ziet hij eruit https://www.facebook.com/photo.php?fbid=106219499576196&set=a.106160959582050.1073741825.100005644389614&type=1&theater
  Mocht zijn , hoewel vaak verwarrende , reactie’s graag lezen. Dick V. had het er maar druk mee 😉

 249. Hans zegt:

  Met ,,Schiphol dicht en gestaffelde brandstofprijzen ” sloot hij meestal af ,…… Woont bijna naast vliegveld Eelde maar dit terzijde .

 250. willem zegt:

  Verrek.. Hendrik Jodocus..
  Zie ik hem ook eens in ware gedaante.
  Ja, spoorloos en sprakeloos. Goh, wat heb ik een aanvaringen met hem gehad op FL. Het woord ‘bio’ hoefde je niet neer te pennen, daar, want dan kwam Kaput aanzetten om in een eigen, onnavolgbaar taaltje waarin ‘gestaffelde brandstofprijzen’ en ‘Schiphol dicht’ de kernwaarden vertegenwoordigden, je hoofd eraf te hakken. Toch nam hij het voor me op, ten tijde van de strapatsen van DV tegen mij. Hij had ook uitgezocht wie ik was, en zo. Heel merkwaardig.
  Ooit schreef hij hier ergens ook wat, maar dat was eenmalig, meen ik.
  Maar weet iemand waarom hij eigenlijk verdwenen is van Foodlog? Veerman leek me vaak gecharmeerd van de man, maar wellicht is er iets voorgevallen. Hij kon het inderdaad heel maf verwoorden.

 251. willem zegt:

  Goh. Lees ik dat ook Hans de geciteerde woorden zijn bijgebleven! Heeft blijkbaar indruk op ons gemaakt.

 252. Hendrik heeft altijd indruk op mij gemaakt. Heerlijke scheldpartijen over architecten, de hoereerders van het kapitaal.
  Soms alla de dichter des vaderlands Komrij.
  Het plaatje wat Hans vertoond bevestigd mijn beeld van hem.
  Wanneer mag ik die kop van Willem en die van Hans en die van Fien eens aanschouwen.
  Tenminste als het het aanschouwen waard is. Niet iedereen is zo’n knappe jongen als ik ben op mijn leeftijd. Heb je weinig eigendunk, laat het dan maar zitten.

 253. @Een leuke uit de link van Robert: 😦

  Idd: weinig voedsel van nu is nog zoals het vroeger was, alhoewel:
  -De jager-verzamelaars hier in Maleisie (Orang Asli) verkopen zo nu en dan wat oergroenten en oerfruit van het regenwoud: serieus vezelrijk en best lekker.
  -De Monsantos-Overheid-tandem hakt in Zuid Amerika de regenwouden weg. Resultaat: wat er nog overblijft aan oergroenten en oerfruit + de mensen die het weten te vinden: het wordt onder onze ogen vernietigd (als je het niet ziet vanuit de Polders, dan lees je het alvast hier en neem ook eens een kijkje op youtube)
  -De Monsantos-Overheid-tandem geeft je in ruil iets terug dat zo ver mogelijk afstaat van de oervoeding en bovendien zo eenzijdig, ongevarieerd mogelijk.
  -Daarentegen zal de boer met kennis en sustainable landbouw je iets verkopen dat dichter bij de oervegetatie aansluit en meer gevarieerd is in aanbod.

  Aan ieder de keuze om te kopen bij de Monsantos-Overheid-tandem of de prioriteiten in inkomsten en uitgaven wat te verleggen en te kopen bij de Boeren-Paleo-tandem: when the buying stops, the killing can too.

  Disclaimer: Monsantos is een acroniem en staat voor: Monocultuur Overbemesting Natuurramp Soja Amerikaans Nausea Toxisch Ontbladeringsmiddelen Schandalig. Enige gelijkenis met bestaande woorden of bedrijven is louter toevallig.

 254. Ik was ook een grote fan van Hendrik Kaput! Maar toen ik hier op Veerman begon te schelden, vond hij dat pathetisch (hij vroeg hier of ik daar een soort seksuele bevrediging uithaalde, of zoiets 🙂 ) en heb ik nooit meer iets van hem vernomen. Hij lijkt me een toffe gast. Hij bedankte me ook ooit eens voor de paleotips die hij met succes in praktijk had gebracht.

  Vandaag weer op pad, dus tot in de pruimentijd.

 255. Corrien zegt:

  Mooi acroniem Stef! 😉

 256. Fien zegt:

  @Hans. Ja, je hebt volkomen gelijk, ik maak me veel te druk over onnozelheden. Maar een wepsje…? Die komen toch meestal op zoete dingen af? 🙂

  @Folkert. Helaas, wij hebben weinig gemeen. Terwijl jij in de Utregse werfkelders naar Pim Jacobs luisterde, liep ik mee in Johnson Molenaar! demonstraties.

  En dan Kaput. Ik heb volledig gemist waarom hij er niet meer is. Op een gegeven moment werd er over hem gepraat en kreeg ik zelfs even de indruk dat hij overleden was! Wie weet waarom hij weg is? Ik brand van nieuwsgierigheid.

 257. RinyW zegt:

  Hij gebruikte (eenmalig) iets te onparlementaire taal, volgens D.V.
  Was ook zo.
  Maar D.V. was op dat moment ook een beetje over zijn toeren, en kon niet veel hebben.
  D.V. Is toen een tijdje gestopt met FL.
  En kon dat mooi afschuiven op de querulanten.

  Nu zijn er bijna alleen maar heel brave mensen nog over op FL.
  FL is daarmee ook een beetje saai geworden.

  Alleen D.B. is nog querulant met z’n steeds terugkerende antibiotica-verhaal.
  En J.K. die gewoon wil boeren, en niks wil horen over milieu enzo.

 258. Fien zegt:

  Kaput gebruikte ALTIJD onparlementaire taal. Hij was ongelooflijk onbeschoft tegen mensen, ook nieuwkomers. Kortom: veel en veel erger dan ik. 🙂 En hij kon soms onzin verkopen als de beste. Ik deel de bewondering voor Kaput niet. Ik had ooit bij toeval eens een boek gelezen dat hij onontbeerlijk achtte voor een beter begrip van de wereld en het heelal, maar had daar totaal iets anders uitgehaald dan hij.

 259. RinyW zegt:

  Hij was cru, maar die laatste keer was het nog een graadje erger.

  Veel mensen konden het van hem hebben dat hij cru was,
  Ik ook, er stak geen kwaad achter op de een of andere manier.
  Hij was niet gemeen.
  Een apaade, op z’n Gronings.
  (vertaald: aparte)
  (Nog iets Gronings: watapatja, Groningers zetten overal ja achter, of tussen.
  Nog een voorbeeld: tis ja wat.)

  Je kon hem ook wel vangen op zaken die niet klopten, maar iha had hij wel veel te melden, en kon hij de boel flink opschudden.

 260. Fien, helaas, helaas zei Winnetou…….!
  Onparlementaire taal wat is dat voor een taal ? Iets met schuttingwoorden ? Of de Naam van God ijdel gebruiken ? En Kaput was onbeschofter dan jij bent ? Leg dat eens uit aan mij, simpele ziel die ik ben. Ik vind jou helemaal niet onbeschoft. Hoe kan ik dan Kaput onbeschofter vinden dan jij bent ? Leg mij dat eens uit.
  Verkocht Kaput onzin ? Was hij dan een handelaar in onzin verkopen ? Je haalt uit een boek totaal iets anders dan Kaput eruit gehaald heeft. Is dat niet met alle boeken zo, jij leest er iets anders in dan ik en anderen. Neem het Boek der Boeken. Een ieglijk leest er wat anders in. De Molenaar las er een zegen in voor zijn beleid. Vandaar dat je ging demonstreren tegen de Molenaar. Nu zijn we 50 jaar verder.
  Verder ben ik even nieuwsgierig als jij naar het bestaan van Kaput. Op FL was er een man, een Pools paard, die ook opeens verdwenen was. Dat kan op dit blog ook zomaar gebeuren met die ouwe lullen en ouwe truttebollen die hier rond huizen. Beledigt, beledigt !!!

 261. RinyW zegt:

  O, Folkert, dat zeg jij ook tegen je docent:
  ik wil een hoger cijfer, ik las iets anders in dat boek dan u.
  Of ben je alleen maar aan het provoceren, Fien op de kast jagen.

 262. Riny, ik jaag Fien niet op de kast. Fien probeert mij op de kast te jagen. Ze projecteert haar eigen gedachten op mij en vertelt dat ik dat ben. Ik begrijp haar aversie tegen mij niet. We kennen elkaar niet van vroeger, dus mijn eerste gedachte dat ik haar eens een blauwtje heb laten lopen is ongegrond. Ik schijn hooghartig te zijn. Voorstander van Monsanto. Mijn blik reikt niet verder dan mijn eigen bedoening. Ongetwijfeld weet Fientje nog heel wat kwalijke eigenschappen van mij op te noemen, waar ik me niet bewust van ben. Ja, dat ligt dus aan mij, ik ben ze niet bewust. Ik moet mezelf beter leren kennen en daar helpt Fien mij bij.

 263. Fien zegt:

  Ik vind je een ongelooflijke zeikerd, Folkert, een warhoofd dat woorden braakt en ik heb helemaal niks met jou. Anderen vinden jou fantastisch. Zo is dat. Okay? Mooi zo.

 264. Hooghartig, warhoofd, fantastisch. Ik blijf nog even op de bank liggen bij drs. Fientje. Of zou mijn kop haar niet aanstaan ? Kan toch zomaar zijn. Heb ik ook vaak genoeg met anderen.

 265. RinyW zegt:

  A la James:
  Ze is je vrouw, jullie spelen een spelletje.

 266. Even een zeer belangrijke observatie. Volgens mij begint Dick Veerman te grijzen aan de slapen. Verder wel een bijzonder keurige man, hoor.

  http://www.rtlxl.nl/#!/special-de-kijker-aan-zet-209937/2647aa6b-d4c5-3022-a56c-ab3fc6476ec7

 267. Fien zegt:

  Ik had na twee minuten alweer genoeg gezien en gehoord van Veerman, maar zijn grijze slapen zijn me helaas niet opgevallen. Wel prima dat hij ook op Foodlog aandacht besteedt aan de vleessectorschandalen. Even mezelf op de borst kloppen: Ik heb ergens in 2010, meen ik, Veerman de suggestie gedaan aandacht te besteden aan de toen nog recente toename van de zelfregulering van de vleessector omdat zoiets natuurlijk nooit goed kan gaan. Hij heeft zelfs niet geantwoord op die suggestie.

 268. Mogelijk was het wishful thinking, Fien. Want verder ziet hij er zo akelig rimpelloos uit, in vergelijking met mij en we zijn even oud.

  Alle sectoren die met bederfelijke waar werken, moeten goed worden gecontroleerd, dunkt mij. Ook de saladesector. Want daar kun je me toch een partij ziek van worden…

 269. Overigens heb ik via Wooo een nieuw medisch licht gevonden. Nefroloog Jason Fung. Onthou die naam. Hij wordt blogvoer.

 270. willem zegt:

  Hoe ik over Veerman als persoon denk, mag bekend worden verondersteld: hautain en stiekem; kortom: een bankbediende vermomd als filosoof.
  Dat doet niets af aan de constatering (ik ben trouwens grijzer, en ouder dan jullie beiden, Melchior) dat hij in dit item rake dingen zegt. Daar waar het gaat om het toezicht op de controle (opgelegd door ‘Europa’) merkt Dick terecht op dat dat toezicht betaald wordt door de sector. Die slager, dus, die zijn eigen vlees keurt (ja, Fien, dat ‘eigen’ is een overbodig woord, maar de uitdrukking is zo). Veerman pleit voor toezicht op de controle. Daarmee neemt hij een standpunt in dat hem, als D66-er, kenmerkt als liberaal: niet helemaal privatiseren, die handel, maar de controle erop in overheidshanden houden.
  Een heilloze weg.
  De overheid, als hoedster van gezondheid en welzijn van de bevolking, hoort hier zelf te handelen. Zelf het toezicht, en dus de controle, ter hand te nemen. Dat dat is verslonsd, is een gevolg van politiek bedrijven: de overheid op afstand zetten, daarmee bezuinigen en de betreffende sector de vrije hand geven. Een werkwijze die sinds Thatcher en Reagan als neoliberalisme de lakens in veel landen, ook in Nederland, uitdeelt.
  Dit alles is geen politieke stellingname (dit is een voedingssite), maar een constatering.
  En natuurlijk, ook met scherper en frequenter overheidstoezicht is geen waterdicht controlesysteem te scheppen. Maar de voorwaarden die leiden tot gesjoemel en nonchalance in de sector worden daarmee wel gereduceerd. En, als het misgaat, weet je tenminste wie je daarop aan moet spreken. Want nu legt de een de verantwoordelijkheid bij de slachthuizen, de ander bij de supermarkten en weer een ander bij de consument. Ach..

 271. Andre zegt:

  Nefroloog Jason Fung.

  Met een snelle google kom ik terecht op http://kidneylifescience.ca/drjasonfung/ Wat ik daar in de gauwigheid lees, sluit aardig aan bij waar we het hier doorgaans over hebben (IF, lowish carb, en hij heeft het niet over CiCo maar over “Caloric Reduction as Primary” (CRaP) 🙂 ). Ben benieuwd of er nog nieuwe inzichten uit voort zullen komen 🙂

 272. Andre, nog geen tijd gehad om hem helemaal te scannen, maar hij schijnt de causaliteit in de relatie tussen pathogene darmflora en metabool syndroom om te draaien. Hij zegt dat pathologische insulineresistentie en chronische hyperinsulinemie eerst komen en de dysbiose veroorzaken en niet andersom. RS zou dan een soort kruk zijn, een stormram om bij metabool gemankeerden via ‘de verkeerde kant’ verbetering te forceren. Het zou geen definitieve oplossing zijn zonder een gelijktijdig geïmplementeerde paleo approach. Hoewel Mariets geval natuurlijk anders suggereert.

  Heel mooi is zijn evidence dat hyperinsulinemie de kern van het probleem is. Abnormaal hoge, niet pulsatieve insulineniveau’s veroorzaken diabetes en al het andere leed onder de zon. Waarbij ik persoonlijk weer full circle round ben bij waar ik rond 1996 ook was 🙂 .

  Hoe minder insuline je nodig hebt om alle processen gladjes te laten verlopen, hoe robuuster je bent en hoe langer je leeft.

 273. maanfiets zegt:

  Abnormaal hoge, niet pulsatieve insulineniveau’s veroorzaken diabetes en al het andere leed onder de zon. Waarbij ik persoonlijk weer full circle round ben bij waar ik rond 1996 ook was
  Ik zat net te denken, wanneer hoorde ik dat voor het eerst? 2004! Jij was me voor!
  Het lijkt mij ook logisch, de verstoring van de darmflora zal toch een oorzaak hebben? en niet alleen het gevolg zijn.

  Mariet is anders aardig Paleo, weliswaar met gefermenteerde zuivel. Maar stel dat zij nu net tot het type behoord dat zuivel fatsoenlijk kan verwerken…………. Dan klopt de theorie toch?

  Waar is Mariet eigenlijk, heb ík haar gemist of wordt ze vermist?

 274. Nou nee, wat ik bedoel is eigenlijk dat Mariet alles ‘goed’ deed, maar toch echt het RS-breekijzer nodig had.

 275. willem zegt:

  Naast dat citaat van Maan vind ik ook dit erg goed: ‘Hoe minder insuline je nodig hebt om alle processen gladjes te laten verlopen, hoe robuuster je bent en hoe langer je leeft’.
  En ook mij komt dat door Maan aangehaalde citaat logisch voor. Tijd voor gezondheidswetenschappers om daar meer duidelijkheid over te verschaffen (naast die van Fung).

 276. Guido Vogel zegt:

  “Naast dat citaat van Maan vind ik ook dit erg goed: ‘Hoe minder insuline je nodig hebt om alle processen gladjes te laten verlopen, hoe robuuster je bent en hoe langer je leeft’”

  En Willem, je weet welke macronutrient er het meest voor zorgt dat je insuline nodig hebt? Toch?

 277. Nouhou, Guido, daar wordt het gecompliceerd. Sommige eiwitten hebben, zoals jij natuurlijk ook weet, een torenhoge insuline-index. Fung stelt dat op low carb na verloop van tijd toch weer insulineresistentie ontstaat als gevolg van door eiwit(overload) veroorzaakte hyperinsulinemie, ofwel een te sterk insulinesignaal. Ik dacht dat glucagon dit effect teniet deed, maar dat ontkent hij. Zijn oplossing/verklaring: de maaltijdfrequentie. Mensen zijn gemaakt om te vasten. Alleen met zeer uitgestrekte interprandiale perioden kunnen wij optimaal gezond blijven. Drie keer per dag eten is eigenlijk al behoorlijk abnormaal.

  Natuurlijk onderkent hij ook het gevaar van te veel koolhydraten en zelfs dat van tarwe 🙂 .

 278. willem zegt:

  ‘En Willem, je weet welke macronutrient er het meest voor zorgt dat je insuline nodig hebt? Toch?’

  Leuk spelletje, Guido.
  Rarara, welk macronutrient is het? Vetten? Eiwitten? Koolhydraten?
  Raad eens, lezer, welk Guido als de bad guy aanwijst.
  Maar, Guido, je denkt toch niet dat ik daar anders over denk? Toch??

 279. Maan zegt:

  Mag ik ook raden?? 😀

 280. Guido Vogel zegt:

  1. Koolhydraten zorgen voor de grootste insulineresponse
  2. Een overdaad aan eiwitten zorgt ook voor een verhoogde insuline response, zeker in de aanwezigheid van een grote hoeveelheid koolhydraten. Naar schatting 40% wordt door het lichaam net zo verwerkt als koolhydraten
  3. Vetten lokken niet of nauwelijks een insulineresponse uit.

  Als je uit van het Paleobierviltje aanhoudt dat je grofweg tussen de 50-150 gram koolhydraten, 1,5-2,5 gram eiwit en de rest vet eet, dan zit je denk ik het best.

 281. margriet de weert zegt:

  Kennen jullie William Bloom, een spiritueel leraar uit Engeland? Hij leefde jarenlang veganistisch, tot hij een flinke bronchitis kreeg. Hij probeerde van alles om beter te worden, maar zelfs antibiotica hielpen niet. Uiteindelijk gaf hij toe aan zijn geweldige trek in kippensoep en genas. Nu eet hij regelmatig vis en kip. En wisten jullie dat de Dalai Lama toen hij in India aankwam ook vegetarisch probeerde te leven? Ook hij werd toen ziek en zijn lijfarts smeekte hem om weer af en toe vlees te eten zoals iedereen in Tibet. Dat deed hij en doet hij bij mijn weten nog steeds.

 282. margriet de weert zegt:

  Ik heb een vraag: ik ben namelijk nog maar een beginneling op paleo-gebied. Hoe ziet een dagmenu eruit, met 50-150 gram koolhydraten, 1,5-2,5 gram eiwit en de rest vet?

 283. Daniel zegt:

  @ Margriet Ik weet zeker dat Guido 1.5-2.5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht bedoelde.

  Mijn dag ziet er zo uit:
  Ontbijt: groente en 4 eieren + een paar lepels olie (olijf/boter/kokos/rode palm-olie)
  Middageten Gehakt of kipfilet met groente en olie
  ‘S avonds: Again groente maar nu met knolgewassen erbij voor wat koolhydraten en vlees en uiteraard olie.

  Ik vind het moeilijk om met paleo aan de 100-150 gram koolhydraten te komen daarom eet ik af en toe wat rijst (dat is toch het meest veilige graan imo)
  En ik neem de laatste tijd toch ook maar wat lijnzaad olie voor de omega 3. Ik eet namelijk bijna geen vis en volgens mij zijn de omega 3 capsules niet goed. De visolie die daarin zit is volgens mij zo ranzig als het maar kan.

 284. Maan zegt:

  Als je aan de 100-150 gram kh op een dag wilt komen kun je ook noten en fruit toevoegen, dat is nog “veiliger” dan graan. Lijnzaad voor de omega 3 heeft geen zin, uit plantaardige bron heb je daar bijna niets aan.
  Ik zou toch zeker vis en schaaldieren aan je menu toevoegen Als je dat niet wilt, kun je voor je omega 3 ook je toevlucht nemen tot grasgevoerd (vet) vlees van grazers, hun boter en omega 3 eieren.

  Maar die 100-150 gram kh zijn geen verplichting, er zijn zat mensen die het met minder doen. Ik zelf zit gemiddeld rond de 50. ( al 10 jaar)

 285. Guido Vogel zegt:

  Daniel heeft gelijk, die 1,5-2,5 gr. is per kilo lichaamsgewicht. En zoals Maan zegt, je hoeft niet aan 100-150 gram te komen. Dat is typisch iets wat je zelf proefondervindelijk moet uitvinden.
  Elke keer als ik het woord koolhydraat schrijf, kom ik een kilo aan 🙂

 286. Andre zegt:

  Over omega 3: Ik gebruik altijd levertraan (sluipreclame voor Leonie 😉 ). Niet de nadelen (in mijn beleving) van vis, ook niet de nadelen van industrieel geisoleerde (en dus waarschijnlijk toch onbruikbare) omega 3, wel de voordelen van een wat completer pakketje aan suppletie (samen met boterolie uit dezelfde stal de enige supplementen die ik structureel gebruik)

 287. Iefke Janssen zegt:

  De koolhydraten die ik binnen krijg zijn meestal de kh uit fruit, groenten en noten en peulvruchten. Een glas wijn eens in de zo veel tijd en dat zijn ze. Natuurlijk zijn er verborgen kh’s maar hier houd ik geen rekening mee. Het komt uit natuurlijke producten dus niet uit pakjes, zakjes en bewerkt vlees.
  Met sporten merk ik ook niet dat ik minder energie heb, ook niet als ik al 12 uur aan het vasten ben.
  Veel goede vetten en gezonde eiwitten, deze met mate, vind ik veel belangrijker.
  Lijnzaad is altijd dubbel. Het bevat omega-3 maar bevat ook fyto-oestrogenen en dit moet je maar willen.

 288. Johan zegt:

  Maar Melchior, welke leverworst of worst eet jij dan? In deze producten zit toch allemaal ongezonde, toegevoegde troep? Mocht je een merk hebben waarbij dit niet het geval is, hoor ik het graag!

  Johan

 289. Johan, eens in de zo veel tijd koop ik een stuk leverworst van Menno Hoekstra in Anjum, plaats van handeling van een paar schitterende griezelverhalen. Daar zitten voor zover ik kan nagaan geen rare dingen in. In de veel geprezen Vocking leverworst blijkt – je zou bijna zeggen hoe kan het ook anders – tarwe te zitten.

 290. willem zegt:

  Juist, Menno Hoekstra.
  Prima bedrijf. Ligt voor velen wat uit de route. Ik haal daar regelmatig het een en ander. Hebben ook producten van de beesten hier helemaal bovenaan.
  Ja, die Vocking leverworst eet ik wel, soms. En daar zit inderdaad ook een beetje meel in. Gebruik die worst als bakleverworst. Behalve die leverworst van Hoekstra, wellicht, valt er meestal aan leverworst veel te verknoeien. Jammer.
  Anjum, waar even voor de eeuwwisseling een aantal gruwelijke moorden op daklozen plaatsvond. Pensionhoudster ving die mannen op in het oude stationsgebouw waar ze woonde. Mannen werden later in tuin gevonden, vermoord.
  Was destijds een heel lugubere zaak, waar veel over geschreven is.
  Jaja, ook in Friesland vinden soms heel merkwaardige dingen plaats. Al zou je dat natuurlijk nooit denken. Het is Groningen niet, tenslotte..

 291. Hans zegt:

  Van een zelfslachtende en leverworstmakende slager hoorde ik eerder al eens dat je niet goed leverworst kan maken zonder bindmiddel . Bij zijn weten gebruikt elke worstmaker daarvoor tarwe.
  Belletje naar Menno Hoekstra zojuist , die moest het aan zijn worstmaker vragen. De laatste belde me keurig terug en ja hoor Melchior , ook in jouw leverworst zit tarwe en ik begreep in bepaalde worstsoorten ook dextrose als voeding voor de melkzuurbacterien.
  De receptuur van de worst krijg je niet te horen om concurrentie redenen , In Anjum gebruiken ze kruidenmixen van Verstegen.
  Nou ben ik ook liefhebber van Vocking , broodje Vocking schijnt wereldberoemd te zijn Utrecht.
  Behalve tarwe , vast ook geen grote hoeveelheden , zitten daar geen kleur en/of conserveermiddelen in , i.t.t. de Groninger leverworst van Uildriks . Wel errug smakelijk maar een waslijst aan zooi …… Dat uit zich steevast aan uitslag op mijn gezicht de volgende dag , dikke puisten , van Vocking heb ik dat niet.
  Voor tarwevrije worst hoef je dus niet het Lauwersmeer om , al blijft het een mooie tochtje 🙂

 292. Hans zegt:

  Tut , tut , tut , Willem , ehm dat laatste zinnetje om 8.36 …..;-)
  Je weet toch dat de uitdrukking is ,,Er gaat niets boven Groningen ” ? Nou dan …..

 293. Oei, Hans, daar ben ik dan mooi ingestonken! Het staat er niet op, dus dacht ik heel naïef dat het er niet in zat. Meestal staat tarwemeel genoemd als ingrediënt. Soms rijstmeel. Vaak aardappelmeel. Wat een verlakker, die Hoekstra. Exit Hoekstra. Exit leverworst. Met dank aan Johan, ook!

 294. willem zegt:

  Als je even wat dieper op de meeste in elkaar geknutselde voedingsmiddelen in gaat, vraag je je af hoe het in godsnaam mogelijk is dat het volk, wij dus ook, zo vaak en zo gehaaid wordt genaaid..
  En weer een stimulans om zo natuurlijk en onbewerkt mogelijk te eten o.b.v. dat bierviltje. En dat blijkt nog niet eens zo makkelijk.
  Uh, Hans, ja… er gaat inderdaad niets boven Groningen. Daaronder begint het gerommel.

 295. willem zegt:

  ‘Vocking’ geeft dit aan op de leverworst van 200 gram:
  varkens- en runderlever (50 %), spek, tarwebloem, bouillon, zout en specerijen.
  100 Gr. is dus lever. Daarna spek en dan al tarwebloem. Hiermee wordt aan de regels voldaan.
  We weten dus helemaal niet waar die spek vandaan komt, hoeveel tarwebloem erin zit, waaruit de bouillon bestaat en welke specerijen (al dan niet met kunstmatige toevoegingen) er in zitten.
  Of zeur ik nou wat teveel?

 296. Corrien zegt:

  Hahaha, Slochteren zeker ook aan de AZM 😉

 297. sigme zegt:

  Short-cuts bestaan niet..? Gewoon zelf leverworst maken. Ik heb het nooit gedaan, maar ik heb er vast wel een recept voor in een van mijn worstmaakboeken.
  “Gewone” droge worst heb ik wel gemaakt. Dat kan zonder dextrose. Voor de veiligheid doe ik het er wel door: het is een soort speed voor de melkzuurbacteriën. Als het worstvlees niet snel genoeg zuur wordt, bederft je worst. De andere truuk is er een schep yoghurt door te doen: dat doe ik dus ook. Wat ook nog kan is ‘starter’ kopen voor door je worstvlees, maar dat is mij te ondoorzichtig.
  Ik doe trouwens ook altijd nitrietzout door worst. Botulisme is me net een te groot risico, en om met onstabiele ouderwetse vormen van salpeter te gaan klooien is wel authentieker, maar niet beter.

 298. Melanie zegt:

  Ik heb de afgelopen week jouw (Melchior) lezing laten zien aan vriendinnen en hun partner zodat ze zien wat paleo is. De lezing is duidelijker dan mijn eigen uitleg😉 . Iedereen was enthousiast totdat ik vroeg wanneer ze dan de boel gingen omgooien. De “ja maar”’s waren niet te tellen… Zucht. Wat vooral naar voren komt, is dat als graan, suiker en zuivel (en een aantal E-nummers) echt zo slecht waren, de overheid of de artsen dit toch zouden verbieden? En dat paleo duur is.

  Ergens, diep van binnen, snap ik hen wel.
  1) Paleo “on a tight budget” is voor mij, met partner en 3 kids, een flinke uitdaging. 100% paleo eten met het hele gezin, gaat hier financieel niet lukken. De 80% halen we wel. Dat is in elk geval een begin en daar ben ik zelf heel erg blij mee!
  2) Toen ik (nog) niets mankeerde, ging ik uit van de standaard voedingsadviezen. Toen het wel mis ging (hooikoorts, schildklier, burn-out) en ik hoorde van een arts/specialist dat voeding niets met ziekte te maken heeft, ging ik er van uit dat de arts wist waar zij het over had. Zoals gezegd heb ik gelukkig een openminded, meedenkende huisarts. Dat zuivel en suikers niet helemaal oké zijn, geloven de meeste mensen wel. Maar granen fout? Dat gaat er bijna niet in. Vooral omdat de bekende instanties en sommige artsen blijven roepen dat het allemaal wel mee valt. Vrienden willen best info zoeken, maar voor elk pro paleo onderzoek, is er ook eentje die het tegendeel beweert. En dan wordt het lastig als je zelf niets mankeert.

  Over de granen heb ik nog een mooie N=1: Sind een week of 5 eet ik “paleo” met soms een klein stukje geitenkaas en de 99%choco. Maar dus geen granen. Om de proef op de som te nemen heb ik gisteren granen gegeten (2x 2 koekjes bij de koffie). Vannacht niet kunnen slapen omdat ik in het begin hyper was (en dat met een bijna niet meer werkende schildklier en Thyrax die nog lang niet optimaal is!), hoofdpijn had en later in de nacht flinke buikkrampen kreeg. Aangezien ik gisteren geen andere dingen heb geïntroduceerd dan graan en ik mij niet fitter voelde dan anders, lijkt het mij dat hier de granen aan het werk zijn geweest! Vanmorgen alleen mijn medicatie “gegeten” omdat mijn maag en darmen nog niet goed functioneren. Voor mij een duidelijke zaak.

 299. Sigme, de meeste toevoegingen zullen mij ook oprecht worst zijn 🙂 . Tarwe is veel erger dan ein Löffelchen Pökel.

 300. Alex zegt:

  Melchior: Leberwurst ganz einfach selber gemacht. 😀 http://www.ardmediathek.de/br-fernsehen/schuhbecks-kochtipps-bayerisches-fernsehen?documentId=15112212

  “Weichgekochten Schweinebauch wolfen, Zwiebel und Äpfel in entwas Brühe weichgekocht und mit dem Stabmixer püriert zugeben. Kalbsleber mit Pökelsalz pürieren und ebenfalls zugeben, mit etwas Brühe den Mixbecher auswaschen. Zucker, Zimt, Muskat, ingwer, Knoblauch, Koriander, Fenchel alles gemörsert sowie getrockneten Majoran. Alles verrühren, es sollte sämig sein. Falls es zu zäh zu sein scheint, noch etwas Brühe untermischen. Salzen und etwas Chili zugeben.

  Statt Pökelsalz kann man natürlich auch normales Salz nehmen, dann wird die Leberwurst aber grau, das Pökelsalz ist für die rötliche Farbe zuständig.

  In Gläser füllen, aufklopfen, zuschrauben und im Wasserbad eineinhalb Stunden bei 80° im Ofen einkochen.”

  Wellicht dat als je het heel lief vraagt jouw lief het wel voor je wil maken? 😉

 301. Dank voor die leerzame observaties, Melanie.

  Erg leuk dat mensen de lezing – zojuist elders schamperend bestempeld als van Jip en Janneke niveau, ha, ha, ha – vatten. Dat was precies de bedoeling. En ook erg aardig om vervolgens hun reactie te horen op de vraag of ze er voor zichzelf conclusies uit trekken. Natuurlijk niet. Dat had ik je overigens van te voren kunnen zeggen. Sommigen komen zelfs ongevraagd hier om hun beklag te doen over het naakte feit dat ik deze informatie verspreid.

  Mensen hebben een notoir slechte risicoperceptie. Ze zijn bang voor vis (kwik) en een verzonnen sinterklaas met een Uzi in een Afghaanse grot, maar geven zichzelf wel zonder met de ogen te knipperen vijf keer per dag een complete orale glucosetolerantietest 🙂 . Vandaar dat verreweg de meeste mensen pas gaan nadenken over het eventuele verband tussen voeding en hun fysiologie als ze ziek worden. En dan nog vaak niet. Dat is helemaal niet erg. Onze economie draait voor een belangrijk deel op voortijdige ziekte. Pathologie is goed voor het land!

  Op je opmerkingen betreffende paleo en het budget kom ik nog terug. Het kan volgens mij echt waanzinnig goedkoop. We hebben het er al eerder over gehad.

  Ook interessant dat je zo heftig reageert op de koekjesprovocatie. Ik heb dat zelf niet, maar voel niet de minste behoefte om die neolithische zooi te eten.

 302. Alex, dat doet ze al geregeld! Ik vond dat spul van Hoekstra wel handig tussendoor. Had geen idee dat tarwemeel kennelijk niet op de ingrediëntenlijst vermeld hoeft te worden.

 303. Maan zegt:

  Over de leverworst. Maasland kalfsleverworst bevat geen graan of aardappel. Gekocht bij de dekamarkt. Of ie smaakt, nog geen idee.

 304. Alex zegt:

  Je wordt wel verwend dat is duidelijk. 🙂

  Wellicht een tip: Okoland http://www.accense.nl/leverworst-grof-glas-160-gram-p-356574054.html

  Misschien bij de volgende trip naar Duitsland in een biowinkel kijken?

 305. Alex zegt:

  Of bij Edeka… http://www.edeka24.de/index.php?sid=ce965c7867f19e0b1f058268ea967318&cl=details&cnid=04693f48ee73812a14551941626657e8&anid=djr4a434bccb78959.22518553&pgNr=2
  Echt Hällische Bio Leberwurst nach traditionellen Rezept
  Zutaten: 40 % Schwäbisch-Hällisches Qualitätsschweinefleisch*, 22 % Schweineleber*, Schweinespeck*, Schweineschwarten*, Fleischbrühe*, Steinsalz naturbelassen, Naturgewürze*, Honig*, Zwiebel*,

 306. Allemaal geweldig, maar kennelijk hoeft het er dus niet op te staan. Op mijn leverworst stond het ook niet. Hans belt die vent en dan blijkt ‘ie gewoon stiekem The Seed of Death door z’n zooi te doen!

 307. Tije zegt:

  Kroon leverworst, de fijne variant:
  Ingrediënten
  29% varkenslever, varkensspek, varkenscollageen, water, 13% varkensvlees, rijstebloem, varkenshemoglobine, zout, gehydrolyseerd soja- en maïseiwit, specerijen, ui, antioxidant: (E300), kruiden, conserveermiddel: (E250).

  Niet paleo, maar ik verkies rijstebloem, sola- en maiseiwit boven tarwebloem.

 308. Alex zegt:

  Je hebt de link van Okoland niet geklikt Melchior…:-P

  Allergenen informatie ( receptuurvrij = kan sporen bevatten )
  Cacao gegarandeerd niet aanwezig
  Ei gegarandeerd niet aanwezig
  Glutaminaat gegarandeerd niet aanwezig
  Gluten gegarandeerd niet aanwezig
  Kippenvlees receptuurvrij
  Koriander receptuurvrij
  Lactose receptuurvrij
  Lupine gegarandeerd niet aanwezig
  Maïs gegarandeerd niet aanwezig
  Melkeiwit receptuurvrij
  Noten gegarandeerd niet aanwezig
  Notenolie, geraffineerd gegarandeerd niet aanwezig
  Peulvruchten gegarandeerd niet aanwezig
  Pinda gegarandeerd niet aanwezig
  Pindaolie, geraffineerd gegarandeerd niet aanwezig
  Rogge gegarandeerd niet aanwezig
  Rundvlees aanwezig
  Schaal- en schelpdieren gegarandeerd niet aanwezig
  Selderij receptuurvrij
  Sesam gegarandeerd niet aanwezig
  Sesamolie gegarandeerd niet aanwezig
  Soja-eiwit gegarandeerd niet aanwezig
  Soja-olie gegarandeerd niet aanwezig
  Sulfiet receptuurvrij
  Tarwe gegarandeerd niet aanwezig
  Varkensvlees aanwezig
  Vis gegarandeerd niet aanwezig
  Wortel gegarandeerd niet aanwezig

 309. Alex zegt:

  http://ombio.de/Bio-echt-Haellische-Leberwurst-BESH-200g

  Hinweise: Kristallzuckerfrei
  Konservierungsmittelfrei
  Glutenfrei
  Glutamatfrei
  Gentechnikfrei
  Farbstofffrei
  Sojafrei
  Aromastofffrei
  Phosphatfrei
  Ohne Geschmacksverstärker
  Nitritpökelsalzfrei
  Lactosefrei

 310. Melanie zegt:

  Waarschijnlijk heb je gelijk Melchior, en had ik de reactie van m’n vrienden kunnen voorspellen. Ik zie het idd ook op dit blog gebeuren. Maar ik had hen hoger ingeschat! Heb hen maar verwezen naar dit blog, hopelijk kijken ze ook nog, want door dit blog ben ik paleo gaan eten en me een stuk beter gaan voelen. En wat mijn koekjesexperiment betreft; ik kan je verzekeren dat ik genezen ben van de drang om dit soort meuk ooit nog te willen consumeren😜

 311. Hans zegt:

  Melchior 1.03 PM ,
  Ho ho , kleine correctie op jouw ,, stiekem ” , dat vind ik niet als hij het eerlijk zegt en uit zichzelf ook andere ingrediënten , die worstmakers er in doen en zich van geen kwaad bewust zijn.
  Dat het er wettelijk kennelijk niet op hoeft te staan bij ambachtelijke worstmakers is een andere zaak…… ( bij industrieworst wel ? )

  Misschien wil hij wel speciale worst maken voor die paleo-gekkies als je hem over e.e.a. uitlegt , kreeg wel het idee dat er te praten is met hem , ambitieus genoeg. Maar ja . Anjum……of all places 🙂

 312. Alex zegt:

  Informatieplicht allergenen (moet vanaf eind 2014 duidelijk (schriftelijk) in winkel aanwezig), niet altijd etiketteringsplicht. Vertrouwen is goed, controle is beter. Altijd (na)vragen dus, dat blijkt. 😉

 313. Fair enough, Hans. Weet die vent inderdaad veel 😉 . Dat is natuurlijk geen boze opzet.

 314. Andre zegt:

  @Tije, 1:05 PM

  Niet paleo, maar ik verkies rijstebloem, sola- en maiseiwit boven tarwebloem.

  Ik weet niet zeker of ik soja eiwit nou wel zo gunstig vind, ook daarvan is voor mij nog absoluut niet vastgesteld dat dit veilig is (zeker niet in dit soort industrieel geproduceerde vormen). Daarnaast hebben ze het bij die ingredienten over gehydrolyseerd eiwit. Dat is de op dit moment doorgaans gebezigde naam van MSG (aka E621), een middel dat wat mij betreft ook nog thuishoort in het verdachtenbankje (maar hier op het blog grotendeels een non-issue, omdat de essentie van het bierviltje toch neerkomt op onbewerkte, echte ingredienten).

 315. Folkert zegt:

  “ Op je opmerkingen betreffende paleo en het budget kom ik nog terug. Het kan volgens mij echt waanzinnig goedkoop. We hebben het er al eerder over gehad.”

  Het blijft een opmerkelijk, hardnekkig misverstand dat “ jagen “ in de supermarkten, markt, vergeet de Turk niet, bij de boeren, bij wildernisvlees, een aangelegenheid is die alleen maar een voorrecht is van de welgestelden. Het kan inderdaad heel, heel goedkoop. En dan niet alleen in de betekenis van goedkoop, maar ook van een goede koop. Vandaag, over de hele dag dus, met zijn tweetjes gegeten voor plus/minus 5 €. Ik ga niet vertellen hoe het er uitzag. Stomme rijkaard die ik ben komt er nog een fles wijn boven op, van € ….. ? Ik ga me trouwens overleggen of ik die raad van Melchior niet eens ter harte ga nemen. Nu zou het nog kunnen, of niet !

 316. michajoris zegt:

  Heren, volgens mij klopt de bewering: ‘hoorde ik eerder al eens dat je niet goed leverworst kan maken zonder bindmiddel . Bij zijn weten gebruikt elke worstmaker daarvoor tarwe.’ Mijn biologische slager, en met hem wijlen Johannes van Dam beweren anders. Meel is niet nodig, want de zwoerd (gelatine) zorgt ervoor dat de worst bindt en fungeert zodanig als bindmiddel. Die van de Estafette is ook meelvrij, maar daar zit wel een weinig dextrose in.

  Wat betreft budgetpaleo. Dit is goed te doen denk ik, mits men tijd heeft om verschillende supermarkten af te struinen, zo nu en dan gunstige aanbiedingen in bulk inkoopt en bereid is de voedingswaren met grote hoeveelheden boter in te nemen. Als men geen aversie tegen aardappelen heeft is dit ook mooi meegenomen. Ik denk al heel lang dat het heel nuttig zou zijn als iemand een website maakt waarin weekaanbiedingen en assortimenten van Nederlandse supermarktketens vergeleken worden en iedere week een budgetpaleoweekmenu wordt samengesteld. Ik zou daar graag aan bijdragen.

 317. Hans zegt:

  @ michajoris april 3, 2014 om 8:07 PM ,
  Heb je een linkje van ,, Mijn biologische slager, en met hem wijlen Johannes van Dam beweren anders.” ?

  Over Johannes van Dam , die zoals ik begrijp alleen schreef en niet kookte 😉
  o.a. hier op het door mij gevolgde blog in Zuidhorn 😉
  http://kookenz.blogspot.nl/2013/09/johannes-van-dam.html

 318. michajoris zegt:

  Hoi Hans, geen links, gesproken met mijn slager en anderzijds gelezen in de Dikke van Dam. Hoewel zoals de post op je blog aangeeft Van Dam er ook wel eens nazat doet dat wat mij betreft niet af aan andere artikelen die erin staan – ik weet behoorlijk wat van mijn vakgebied en zit er zo nu en dan ook weleens naast. Dus ik ben geneigd dit voor waar aan te nemen.

 319. albert zegt:

  Liever exit leverworst dan gewone leverworst

 320. Michael zegt:

  Dat Koken en zo blog, wat een mooi blog is dat! Ga daar verder lezen.
  En ja, Van Dam zat er vaak naast. Had zelf een lijst met fouten uit ‘De tafel van tien’ naar hem opgestuurd. Daarna een paar keer ontmoet. Ondanks al die slordigheden wel een heel bijzondere man. Wist niet dat hij was overleden, maar verbaast mij niet. Jammer.
  Ik koop hier bij twee duitse slagers leverworst zonder bindmiddel. Daar is kennelijk behoefte aan tegenwoordig, zonder bindmiddelen en toevoegingen.

  • michajoris zegt:

   Jep en hoe hardnekkig hij culinaire mythes ook achtervolgde, hoe braaf hij in de pas liep met het conventionele gezondheidsadvies en het kwaad van verzadigd vet. Voedingsleer was dan ook niet zijn mètier. Net als Norman Davies trouwens. In elk geval was Johannes van Dam een van de betere stylisten in Nederland en ook als polemist niet onbegaafd. Ik mis hem wel met zijn karretje en in café de Zwart zittend. Hij heeft zelf trouwens er de brui aan gegeven: hij werd vanwege zijn suiker steeds immobieler en hij zag het niet zitten om het leven zodanig voort te zetten.

 321. De mortuis nil nisi bene.

  Toch is het opmerkelijk dat de man aanvankelijk arts wilde worden en volgens mij zelfs enige tijd geneeskunde heeft gestudeerd. Hij moet toch een zekere belangstelling voor biologie hebben gehad.

  • Uit Wiki:

   Van Dam was hevig geïnteresseerd in alle vormen van bedrog – niet slechts op het gebied van koken – en bezat een bibliotheek vol boeken over oplichters, kwakzalvers, en broodjeaapverhalen. Als kind voerde hij al een simpel testje met jodium uit om te controleren of banketbakkers wel echte amandelspijs gebruikten.

   Toen hij rond 1990 in een ernstige depressie was beland, liet hij zich door een bevriend arts Prozac voorschrijven. Hij was zo opgetogen over het middel dat hij het aan derden aanbeval, onder wie Emma Brunt die een Prozac-evangeliste werd en een juichend boek over het middel schreef. Later wijzigde Van Dam zijn mening, hij was er inmiddels van overtuigd geraakt dat Prozac rommel was.[1]

   Daar heb je het. Hij zou het idee dat er een verband is tussen voeding en gezondheid/pathologie ongetwijfeld als kwakzalverij hebben afgedaan, verblind door de abjecte onzin die wordt uitgekraamd door de alternatieven. Paleo moet zijn stinkende best doen om niet met ‘alternatief’ te worden geassocieerd. Het is namelijk gewoon biologie.

 322. Melanie zegt:

  Goedemorgen Folkert. Ik weet dat paleo relatief goedkoop kan. Maar…..voor €5,- eten voor een hele dag, lukt met een jong gezin (3kids) echt niet. Alleen voor het ontbijt ben ik al rond de €2,50 kwijt. Ik shop bij Aldi/Lidl/markt en sinds kort is hier ook een mega food stunter. Door paleo te shoppen, zit ik op een iets duurder eetbudget dan via SDCD. Ik red het allemaal wel hoor, maar ik moet goed kijken wat ik waar ik haal; wat is in de aanbieding, hoeveel ruimte heb ik in de vriezer etc. Op dit moment zit ik ziek thuis, dus nu heb ik ook tijd om goed rond te kijken. Ik vind het niet erg dat het mij iets meer kost want uiteindelijk ben ik gezonder (kom ik hopelijk van alle meds af) en daar draait het mij om. Maar doordat paleo het stickertje “duur” heeft, kijken mijn vrienden (en waarschijnlijk de rest ook) niet meer verder.

 323. Hans zegt:

  Nog even over worst , leverworst in het bijzonder.

  Bedacht opeens dat ik het boek ,,Over Worst ,, al 3 jaar heb net als mijn Porkert no. 8 en er nog niets mee gedaan heb helaas . Prachtig boek en vooral enorm komisch geschreven . Aanrader ❗ http://overworst.com/
  Mijn exemplaar gesigneerd door http://www.sjoerdmulder.nl/blog/
  Hier de andere schrijver http://wateetons.com/

  Bij de recepten van leverworst geen meelgebruik , een met boekweimeel.

  Zit hier al lezend , weer, met een grote grijns en grote trek 🙂

  • Het is in dat verband ook vrij triest dat de eerste studie van Terry Wahls et al is gepubliceerd in The Journal of Complementary Medicine. De uitkomsten zijn zo sterk, dat ze in Neurology hadden moeten staan. Veronderstel dat er in haar vervolgstudies mensen zitten die hetzelfde pak uw bed op en wandel effect zien als zij, en dat verdwijnt in een obscuur blaadje…

   Lang leve het internet.

 324. Folkert zegt:

  Melanie, wat jouw en mijn vrienden niet willen is hun eetpatroon aan passen.
  Ik doe een voorzetje:
  Rodekool, witte kool, spitskool, wortelen, brocili, spinazie, andijvie, olijfolie, haring, makreel, bij Lidl, Aldi, markt.
  Schelvislever, mosselen, paarden stoofvlees bij Vomar, Jumbo.
  Gehakt, worst, stooflappen bij Wildernisvlees.
  Paardeworst bij Slager.
  Vijgen, dadels, olijven, lamsribben, lamslever, nieren, bakbanaan, tamme kastanjes,
  kokos, en jocosely bij Turkse slager annex overig.
  Spekbokking op de Markt.
  Eet je dat ? ?
  Vandaag appeltaart, en bonbons voor de visite, want ik ben morgen jarig.
  Ik heb geen scrupules. Anders nemen ze het zelf mee.

 325. Folkert zegt:

  Kokosolie en eet je dat vragen ze dan aan mij.

 326. Ik brak laatst de vast in de trein, op weg van een intervjoe naar huis, rond een uur of 13, met 2 eieren, een blikje makreel in water, een kwart kokosnoot, een hand hazelnoten en een appel van Jan van Woudenberg. Aan de andere kant van het gangpad zaten twee niet nader te omschrijven dames van middelbare leeftijd, die croissants, bolletjes, koeken en frisdrank nuttigden.

  Zij stonden perplex. Ik zag de horror in hun ogen. Ze vielen stil en waren volledig gedesoriënteerd.

  Want ik zag er helemaal niet uit als Osama bin Laden 🙂 !

 327. Melanie zegt:

  Dank je Melchior, ik zal zo even de tijd nemen om het goed door te lezen.

  Folkert, ik denk dat je echt gelijk hebt wat betreft het veranderen van voeding. “Wat eet jij dat als je geen brood mag eten? Maar dat kost mij hartstikke veel tijd! Zo krijg je echt niet genoeg calcium binnen hoor. Jij komt straks echt vezels tekort zonder brood. Kokos is echt niet gezond hoor, hardtsikke verzadigd”” en zo kan ik wel een boek vullen. Ze zien dat ik afval (logisch met hoe weinig jij nu eet), dat ik mijn hooikoortsmeds nog niet hoeft te nemen ( maar de grassen staan nog niet in bloei hoor) en dat mijn burn-out veel minder effect heeft (dat mag nu ook wel, je zit al zo lang thuis). Grrrrrrr! Hier in huis wordt alles gegeten, vooral in de aanbieding. Ben behoorlijk creatief geworden met koken. Maar zo’n lijst van wat-haal-ik-waar, vind ik wel een handig iets! Nu nog op zoek naar een toko

 328. Melanie zegt:

  Zoals gezegd ben ik iets duurder uit per maand (en we kunnen het hebben), maar zeker geen 9,3% die door Metzgar en Kuipers in dat stuk is berekend. Maar ik doe dit nog pas een maand dus wie weet wat ik allemaal nog leer op het gebied van eetbudget en paleo. Wolfs meal manager is een leuke start.

 329. Melanie, het zou misschien toch wel leuk zijn om eens een post te wijden aan die ‘maren’ (the common counter arguments) die jij nu ook op je krijgt afgevuurd. Voor wie zich in de materie heeft verdiept zijn de antwoorden erop no brainers, maar voor de zevende of achtste lezer mogelijk niet. Ik zal mijn best doen!

  Momenteel ‘benut’ ik mijn procrastinatietijd met uitpluizen hoe het nu eigenlijk zit met die dunne darm. De literatuur van rond 1970 meldt dat die bij veel gezonde mensen steriel is (op basis van toen toch ongetwijfeld ook al betrouwbare metingen). Nu is de consensus dat de dunne darm bij iedereen bevolkt is, maar dat de populaties veel (echt veel) kleiner zijn dan in de colon. Er is een zekere (arbitraire) treshold voor SIBO.

  Ik vermoed dat werkelijk gezonde mensen meestal een vrijwel steriele dunne darm hebben. Het is jammer dat niemand een slang door de strot van jager/verzamelaars heeft geduwd om even wat vocht uit hun duodenum, jujenum en ileum af te tappen voor analyse.

  Als we aannemen dat de gezonde dunne darm vrijwel steriel dient te zijn, dan vallen veel puzzelstukjes op hun plaats. En ontstaan er spannende verklaringsmodellen voor onbegrepen dingen. Zo denk ik dat we zijn geëvolueerd onder omstandigheden waarin we op gezette tijden even terecht doodsbang waren. Omdat ons leven even op het spel stond. Felle plotselinge angst genereert een krachtige versnelling van de transitiesnelheid door de dunne darm. Eventuele overvloedige bacteriën worden dan uit de dunne darm weggespoeld.

  Denkend a la Watve is het evolutionair ‘gek’ dat we vandaag de dag slechts zelden momenten van kortstondige doodsangst doormaken. Gebrek aan forse spanning leidt, via dat gebrek aan periodiek hevig versnelde motiliteit van de dunne darm, tot SIBO, speculeer ik. Het zou me niets verbazen wanneer panieksyndroom, een groeiend probleem, een antwoord is van een te zelden in doodsnood verkerend lichaam. Als er geen echt gevaar is, dan schijt het lichaam op gezette tijden zelf maar even in de broek 🙂 .

  Dit was dus eigenlijk een post, maar mijn drempel ligt aan de hoge kant.

 330. willem zegt:

  ‘Paleo moet zijn stinkende best doen om niet met ‘alternatief’ te worden geassocieerd. Het is namelijk gewoon biologie.’
  Aldus Melchior, hier ergens boven.
  En zo is het precies.
  Dat ‘paleo’ door velen als alternatief wordt gezien, is niet verwonderlijk. Elke eetgewoonte binnen onze eetcultuur die afwijkt van de gangbare (pasta’s, pizza’s, brood, pannenkoeken, muesli, gebak, koekjes, bonen, etc.) wordt als afwijkend beschouwd. De dokter en de dietist(e) weten immers wat goed is en het Voedingscentrum beveelt het aan, al dat brood en zo.
  Aan de andere kant zorgen termen als ‘paleodieet’ en ‘oer’ er eveneens voor dat met argusogen wordt gekeken naar de uitventers van het eten op basis van de evolutietheorie. Ik zei het vaker: volkomen misplaatste termen voor een meest menseigen voedingspatroon.
  Ach, en die Johannes van Dam.. Ik mocht hem destijds wel. Heb die Dikke en die Dunne ook. Lekker opstandig en kritisch figuur, maar hij zorgde niet echt goed voor eigen lichaam.Overigens, Folkert, net een spekbokking meegenomen. Vraag, hoe brutaal, altijd om een exemplaar met kuit (dikke buik).
  Hoorde gister trouwens een leuk, kort gesprek in de supermarkt waar ik wat artikelen moest halen. Lopen twee dames van middelbare leeftijd (treffen wij altijd, Melchior) achter een karretje langs de groenteafdeling. Een van de dames doet een bloemkool in het karretje (met tevoorschijn getoverde prijssticker erop). Ik vind hem wel duur, zegt ze, 1 euro 35. Nou, zegt de andere dame, als jij dat zo duur vindt, koop je toch geen pakje met kaassaus erbij? Dan ben je helemaal niet duur uit!
  Ik heb de hele winkel door aan dat korte gesprekje moeten denken. Ook hier van toepassing bij de discussie over de prijs van ‘paleo’.

 331. Perceptie is een raar ding, Willem. Bij ‘oerdieet’ gaan mijn haren recht overeind staan, maar paleo, dat ben ik 🙂 . Terwijl beide begrippen als het goed is slaan op een zo soortcorrect mogelijke voeding.

  Dat van die bloemkool is ook interessant. Het is namelijk in wezen zo onbeschaamd goedkoop. Eten is nooit goedkoper geweest dan tegenwoordig, omdat we niet hoeven te betalen wat het werkelijk kost. Overigens zit je behoorlijk krap als een pakje saus verschil maakt. Het valt me trouwens op dat best veel mensen heel weinig te besteden hebben. Dat moet toch grotendeels een prioriteitskwestie zijn.

 332. Guido Vogel zegt:

  Slagerij de Wit in de Watergraafsmeer te Amsterdam:

  “Wij gebruiken puur vlees en in de leverworst dus zwoerd ,,we zijn slager en geen bakker wij gebruiken dus geen meel en dergelijke in onze worstprodukten”

  http://slagerijdewit.weebly.com/

 333. Fantastisch, Guido! Wij zijn geen bakker, ha, ha, ha. Love it.

 334. willem zegt:

  Besteedbaar inkomen is inderdaad voor een steeds grotere groep mensen minder geworden. Hier ter stede is vorige week ook al een voedselbank opgericht. Een grote schande voor een z.g. beschaafd en zeer rijk land!
  Ook de krappe inkomens spelen een rol bij de voedselkeuze. Gezin, of eenouder gezin, met een aantal kinderen zal niet alleen gemakshalve, maar min of meer noodgedwongen makkelijker brood in slaan, dan vers vlees of verse vis, laat staan garnalen o.i.d. Een cirkelgang.
  Ze staan ook hier wel eens bij de supermarkt, de vrijwilligers van de Voedselbank, te bedelen (oh, schande dat het zo ver heeft kunnen komen) om een pakje pannenkoekenmeel, of wat verpakte broodjes. Tuurlijk geef je wat, zoals ik ook nooit nonchalant langs een straatmuzikant kan lopen. Valt op, nee, is in feite logisch, dat het bijna altijd de verpakte fabriekslevensmiddelen zijn die nooit of te nimmer een plekje krijgen op het bierviltje. Geef ik dan verse groente, of een makreel, dan valt dat wel op.
  Nogmaals, heel triest.

 335. Melanie zegt:

  Ik kijk uit naar jouw “ja maar” post! Ben erg nieuwsgierig naar de onderliggende gedachtes. Is het nou echt dat voedingscentrum of die arts? Is het een soort luiheid? Angst iets fout te doen en een ziekte te verergeren? En het krappe bestedingspatroon zie ik steeds meer; toen ik startte in het onderwijs (hence de burn-out😉) betaalde iedereen kamp of schoolreis in 1 keer, vrijwel direct. Nu gebeurt het steeds vaker dat, na overleg, het gemeentepotje moet worden aangesproken voor diverse gezinnen! Toch nog maar eens m’n vrienden voorzichtig polsen😊 en beter het etiket van de leverworst gaan lezen…

 336. Willem, volledig met je eens, het is ontzettend dat we als rijk, welvarend, innovatief land zo verschrikkelijk diep zijn gezakt. Voedselbanken… dat het nodig is, is diep en diep en diep treurig. Alsof Colijn nog springlevend is. Ik ben de laatste tijd veel op pad om kijkjes te nemen achter de schermen bij allerlei bedrijven en ziekenhuizen. Telkens weer raak ik diep onder de indruk van wat mensen presteren. Het gaat echt heel erg goed met Nederland. Op de een of andere manier zouden we toch iedereen van een fatsoenlijk basisinkomen (en liefst ook van werk) moeten kunnen voorzien?

 337. Verrek joh, daar is een complete vereniging voor.

  http://basisinkomen.nl/wp/

  Mijn overgrootvader was overigens actief in de Bellamy-beweging 🙂 .

 338. marietsebiel zegt:

  Melanie e.a. Het duurde bij mij ook een tijdje voor ik het door had, wat en waar ik moest kopen. Om echt onbewerkt voedsel te kopen. Dure biologische winkels, dure delicatessen winkels met aparte groenten. Allemaal flauwekul, want ook biologisch betekent niet, goede olijfolie of zonder graan, maïsmeel en dure appel-peer-vruchtensappen, beter gewoon een appel ofzo.

  Het duurste wat ik koop is wildernisvlees, rund ( 6 kg, per kg € 13,33 ) en kippenvlees ( 1 kg b.v. kipkarbonade voor € 9,- ) ± € 120, – per 5 tot 6 weken en kokosolie € 39,90 per 5 weken.

  Laatst was ik weer in een Turkse winkel. Ik kocht voor € 25,- . Daarvan was € 10,50 voor drie potjes Double Devon cream ( twee voor mij en 1 voor dochter ) Dat ze die hadden, en zo goedkoop !

  Voor de resterende € 14,50 kocht ik 3 grote bollen verse knoflook, 3 grote zoete aardappelen ( 1 roze/oranje en 2 witte ) 2 geel/oranje bieten, 3 grote pastinaken, een hele grote mooie gemberbol ( in handzame stukken in de diepvries ) 2 kleine laos knollen, 1 paarse ? wortel van wel 30 cm lang, zo’n 30 tamme kastanjes, verse munt kruiden, grote venkelknol, pond peultjes, een heel grote groene banaan van wel 20 cm. en een kleine bak banaan, 13 dingen, dus. Gemiddeld € 1,12.

  Bij de Turkse winkel staat niet op het bonnetje, hoe iets heet en hoeveel het kost, dus de volgende keer gewoon vragen, zei de baas van de zaak,”‘ ik weet alles uit mijn hoofd”

  Ze hebben daar ook grote verse feta blokken en geitenkaas, heel goedkoop en gedroogde kruiden, in een grote zak voor spotgoedkoop in tegenstelling met die dure potjes bij bv Appie. Zelf in een leeg potje doen.

  In de Pijp zie je op dit moment in de crisis een grote verschuiving plaatsvinden, steeds meer “buitenlandse” winkels. Was er altijd al, maar oude gerenommeerde winkels en restaurants zijn verdwenen en alles zag er een beetje triest uit. Nu worden ze weer bezet en met grote diversiteit, winkels en restaurants. meest uiteen lopende nationaliteiten, weer de oude Pijp. Heerlijk.
  Nu zijn de “Hollanders” nog in de minderheid in de “Medelanders” winkels, maar je ziet het steeds meer. De Turken bv wennen eraan, vinden ons af en toe een beetje irritant met ons gevraag, maar ook wel gevleid door onze interesse 😉

 339. Fien zegt:

  We zijn in de herhaling wat betreft de kosten van paleovoeding. Folkert zei eerder al dat hij voor 5 uiri per dag kan eten, nu is het stukken lager: 2,50 de man. Dan ga ik ook in de herhaling: Dat is NIET mogelijk. (En ik ga echt niet uit van mijn eigen biologische eetpatroon.) Ja, zo’n goedkoop dagje tussendoor, dat kan best. Maar niet als gemiddelde. Wie beweert dat het wel kan, moet dat m.i. aantonen. Zomaar wat roepen vind ik niet eerlijk tegenover mensen die het niet redden met 2,50 pp. Ik meen me te herinneren dat Folkert elke dag een blikje vis verorbert, dat is bij mij in de AH al snel een euro. Laat het goedkoper zijn bij de Liddl, doe er een grote winterwortel bij en je zit wel op een euro. Paar koppen koffie, een appel, wat heel goedkope groente en we zitten op 1,75. Dan blijft er 75 cent over voor vlees, olie of boter, kruiden. Ja, daaaaag!

 340. Laten we het eens echt goed uitzoeken.

  Ik denk dat je realistisch gezien, alles bij elkaar, op 7,50 per persoon per dag moet rekenen.

 341. Mariet, wij kopen steeds vaker vlees bij onze to go Turk in Groningen (Nazar, Nieuwe Ebbingestraat). Hartstikke voordelig en vooral erg goed. Mijn vrouw houdt niet van de Nederlandse manier van vleeshouwen (de gewoonte om overal lappen van te maken, geloof ik), maar die van de Turken vindt ze okay. En lekker is het. Dat lamsvlees! Ze wotter wolleks mie out of ze mous.

  We zijn daar zulke goeie klanten geworden dat de chef laatst na het afrekenen een doos baklava ging halen 🙂 .

 342. marietsebiel zegt:

  Melchior, ik weet wel precies wat ik uit geef aan “boodschappen’ per maand. Ik heb zo’n programma bij de bank. De laatste 7 maanden gaf ik gemiddeld € 340,- per maand aan boodschappen. Daar zit wel meer in dan eten.

  Waspoeder en goedkope azijn voor de wasmachine, afwasmiddel, vaatwasser spul ( altijd in de aanbieding 2 voor de prijs van 1 ), closetpapier ( veel door de AZM, wel de goedkoopste 😉 ) geen shampo, douchegel, heel weinig deodorant, want zonder zeep niet vaak nodig, brandspiritus voor de ramen, niet vaak, bleekwater voor gebit en wc, ha,ha )

  Ik schat dus € 10, – per dag.
  Wel denk ik dat je met meerdere personen, iets goedkoper uit bent, dan alleen. Maar dat weet ik niet zeker.

 343. Fien zegt:

  Mariet zit met haar vlees en kokosolie alleen al op minimaal 4 euro per dag. Daar komen dan nog alle groenten, kruiden, eieren, room bij.

 344. Ja, 10 euro per dag leek me bij nader inzien ook meer in de buurt komen, Mariet.

  Hier een aardige site van het Nibud, met info via het Voedingscentrum. ‘Normale’ kosten van ‘gewoon’ eten. Laat paleo wat duurder zijn. Ik vind eigenlijk dat mensen toch wel een tientje per per persoon per dag aan eten zouden moeten kunnen uitgeven. Zo niet, dan is sprake van een zekere armoede, behalve in het geval van zelfvoorzienendheid, uiteraard.

  http://www.nibud.nl/uitgaven/huishouden/voeding.html

 345. marietsebiel zegt:

  Melchior, Ja ik zag dat ook weer bij de Turkse winkel, lamsvlees. Ga ik ook weer kopen, daar, heerlijk. Ik moet dat dan wel heel precies plannen, omdat ik dan naar Amsterdam moet rijden en na de boodschappen direct naar huis.
  Deze keer kon dat niet en was het te ingewikkeld. Maar de volgende keer in de planning opnemen.

 346. Fien zegt:

  Mariet postte terwijl ik nog aan het rekenen was. 🙂 Tien euro per dag, daar red ik het met mijn voor ongeveer 80 procent biologisch spullen ook mee. Dan moet Mariet lager uitkomen. En biologisch is echt stukken duurder.

  Gisteren vanwege het prachtige weer een bakje Lambada’s (niet biologisch) gekocht. Vind ik de allerlekkerste aardbeien en ze zijn er maar kort. Heerlijk! Hap, slik, 3 euro weg.

 347. Wij hebben zo’n creepy vrieskast en die past in ons huisje alleen in de woonkamer, ha, ha, ha. Heel erg Tokkies, dat ding naast de boekenkast. Maar we hebben er geen wegwerpaanstekers op gezet als decoratie 🙂 . Zowel op de fiets als in de auto nemen we altijd voldoende koelboxen en koeltassen mee (gevuld met ijsklampen, uiteraard).

 348. Noten kunnen ook een aanslag doen op het budget. Hazelnoten koop ik meestal in Duitsland, bij de Lidl. In Nederland zijn ze er vaak alleen rond feestdagen. Maar… nu verkoopt de Aldi in Leens hazelnoten van Trader Joe’s, voor erg weinig.

  Verder uiteraard de zakken walnoten bij Lidl. Niet goedkoop in absolute zin, wel relatief. En het is geen snack, maar eten. Iets over de 2 euro, meen ik.

 349. willem zegt:

  Leuk, Melchior, Bellamy:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_Bellamy_Partij. (Zal we weer mislukken, deze tovenarij van mij).
  Mijn grootvader, van moeders kant, was een groot supporter van Domela Nieuwenhuis.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_Domela_Nieuwenhuis.
  Was ook aanwezig op zijn begrafenis. Aan vaders kant zaten de boeren, de dominees en de chirurgen. Die boeren waren steevast ouderling, of zoiets, in de orthodox-hervormde kerk.
  Beiden dus wel enigszins besmet met anarchistische genen, nietwaar, Melchior?
  Ik denk net, de reacties lezende: waarom niet meer mensen aan de moestuin? Met een beetje goede wil is daar het hele jaar door uit te eten. Ja, zuurkool, net weer gekocht, uit het vat. Begin er toch nog maar niet aan. Daarnet uit de tuin meegenomen voor de soep (met ossestaarten die al sinds vanochtend pruttelen): lavas (komt al weer sterk op), platte peterselie, prei, wat kervel en thijm. Thuis nog knolselderij, knoflook, ui en wortel, ook uit eigen tuin. Beetje moeite, maar het loont echt, qua smaak, voedingswaarde en kosten. Tuurlijk, je moet de tijd wel hebben en de drang om voor lyts boer te spelen, maar dan..
  Kippen houden, allicht betere en goedkopere eieren, na verrekening van de kosten, dan die uit de supermarkt. Dat van die omega-3 eieren, waar Remko Kuipers zo prat op gaat, is nog niet volkomen tot me doorgedrongen, trouwens.

  • Leuk, Willem!

   Mijn overgrootvader, Johan Meijer, was ook (de eerste en jongste) dirigent van de Koninklijke Christelijke Oratorium Vereniging Excelsior in Amsterdam. Ik heb dus ook hervormde roots 🙂 . Domela Nieuwenhuis was daar ongetwijfeld een held.

   Overigens heeft mijn opa (van 1896) ons verteld dat zijn vader ook een behoorlijke tiran was. Mijn opa werd min of meer achter de piano getrapt. En hij verbood mijn overgrootmoeder, die uit Polen kwam en van wie werd gedacht dat ze Jodin was (later bleek dat niet te kloppen) in de oorlog een ster te dragen, wat ze geloof ik braaf zou hebben gedaan op basis van die verkeerde informatie. Ze werd dus ook nooit opgehaald.

   Wiki:

   Dirigenten[bewerken]
   Het koor heeft sinds de oprichting in 1885 met name dirigenten gehad die langdurig verbonden waren aan het koor. Zo heeft het koor onder leiding gestaan van onder andere C. Th. Dams (1916-1919), Theo van Zutphen (1919-1932), Dirk Smink (1933-1947), Theo van der Bijl (1948-1965), Meindert Boekel (1965-1989) en Thijs Kramer (1989-2007). Johan Meijer was de eerste en meteen jongste dirigent (16 jaar) die het koor heeft gehad en leidde het koor van 1885-1916.

   De huidige dirigent van het koor is Wim van Herk. Hij is vaste dirigent sinds april 2008.

 350. Tije zegt:

  Samenhangend met de kosten; wat ik nogal lastig vind is voldoende calorieën binnenkrijgen. Enerzijds is er bij mij (nog steeds) de schroom dat ik vrij duur aan het eten ben, anderzijds merk ik dat ik vrij snel verzadigd ben. Ik moet voor mijn gevoel echt flink vet en veel eten om niet (nog meer) af te vallen. Zoals mijn schoonmoeder laatst ook reageerde op mijn paleo-dieet: ‘ik zou het allemaal niet weg kunnen krijgen wat jij eet.’ Maar dat is gelijk ook het verschil; neolithische rommel is supergoedkoop en je kan het in grote hoeveelheden eten, zonder dat je ook maar het idee hebt dat je ook echt iets binnen hebt gekregen.
  Maar goed, paleo is dus duurder, je krijgt er alleen wel een weldadig vreetfestijn voor terug 😉

 351. marietsebiel zegt:

  Ha, Melchoir, leuk hoor die vrieskist in de woonkamer. Dat noemen ze een open keuken, toch 😉

  Dat doe ik ook bij zo’n geplande inkoop sessie. Grote tas met isolatiezak van bv OkeVlees, met ijsklampen ( ik noem het ijsknoebelen, op z’n limburgs ) Naar de Dierenwinkel voor ingevroren vlees voor de kat ( is een aparte post in het bankprogramma ), Apotheek en nu nog naar de Turk voor lamsvlees. Dagje A’dam 😉

 352. willem zegt:

  Ik zie ineens, boven mijn reactie: ‘Je reactie is in afwachting van moderatie.’
  Wie modereert? Dick toch niet??

 353. Fien zegt:

  Jazeker, Dick! Die moet en zal weten of je zijn naam wel genoemd hebt.

 354. marietsebiel zegt:

  Willem, altijd bij 2 of meer linken moet de baas van het spul toestemming geven, alhoewel hij dat ook kán veranderen bij zijn instellingen !?
  Hier geen zuurkool meer te krijgen, vanwege vroege lente geen vraag meer 😦
  Maar ik heb kimchi gemaakt en dat is in een week klaar en smaakt net als zuurkool, met iedere soort kool te maken. Simpel, ( zie mijn blog, ik ben niet zo’n recepten deler, maar in dit geval wou ik het als “note to myself” effe vastleggen )
  Bij mijn weten heb jij ook de grote potten van Aman Prana en de lege potten zijn daar heel geschikt voor. Twee potten, één Chinese kool. Ik heb nog een hele grote groene kool, daar ga ik het ook van maken.
  Moestuin, deze keer ben ik ook al heel fanatiek begonnen. Zaaien en na 5 dagen al veel opkomst.
  Niets zo lekker als eten uit eigen tuin 😉

 355. willem zegt:

  Ha, Fien, jij schetst het beeld van een narcist..
  Mariet. Weet ik veel, v.w.b. die linken en de voorwaarden om die online te krijgen. Was al dolblij dat het lukte..
  Ja, ook ik heb die grote potten van Aman Prana. Goede kokosolie. Maar sinds de post van Melchior over die vetten ben ik wel wat gematigder geworden met deze soort. Wel, relatief veel, olijfolie en boter, soms dierlijke vetten. Moet echt eens proberen, zoals ook James (joehoehoe) aan ried, om zuurkool te maken. Smoesje: na de zomer maar.
  Dat er dirigentenbloed door Melchiors aderen vloeit, mag ons niet verwonderen. Hij heeft dit zootje ongeregeld hier redelijk onder controle, zonder leiding te geven. Knap!
  Ben trouwens wel benieuwd naar de boekhouding van Folkert. Want hij heeft, bij mijn weten, geen moestuin en geen kippen. Maar als bouwkundige in ruste moet hij zo doende een redelijk kapitaal uitsparen. Of gaat al zijn geld in fietsfratsen zitten?

 356. Melanie zegt:

  Net even in m’n huishoudboekje gekeken (ja die bestaan nog😉) en gezien dat ik met paleo afgelopen maand €43,- duurder uit ben voor het hele gezin aan boodschappen. Ligt er ook aan dat ik nu dingen in huis heb gehaald die ik nooit had, zoals kokosolie, kruiden ipv zakjes en zo. Dat is volgende maand niet nodig. Vis is duurder dan vlees dus dat tikt ook wel aan, net als noten ipv pinda’s. Voor paleo aten we weinig vis. Even ter vergelijking: een brood kost een euro bij de Lidl en daar kun je met mijn gezin een ontbijt en een lunch van serveren, met een pak melk van ongeveer 60 cent en wat beleg. En als je macaroni met saus uit een zakje serveert met hamblokjes en geraspte kaas (zoals half nl doet), ben je zeker niet meer dan een euro of 5 kwijt. Het ontbijt nu kost me 10 eieren (1,27), wat roomboter (??) , een ui of 2 en een pak ontbijtspek of ham (spek is duurder). Kids drinken water of thee en wij koffie (ik ontbijt meestal met koffie en stukje fruit, geen honger). Dan zit ik op ongeveer dezelfde kosten als bij een SDCD maar dan zonder lunch.

  Wel leuk: de slager hier op het winkelcentrum heeft leverworst zonder meuk en hij maakt het zelf. Liet zien wat er in ging. Meteen maar meegenomen!

  • Dit is interessant:

   Even ter vergelijking: een brood kost een euro bij de Lidl en daar kun je met mijn gezin een ontbijt en een lunch van serveren, met een pak melk van ongeveer 60 cent en wat beleg. En als je macaroni met saus uit een zakje serveert met hamblokjes en geraspte kaas (zoals half nl doet), ben je zeker niet meer dan een euro of 5 kwijt.

   Zie je hoe ‘veel’ micronutriënten daar in zitten? Het is een tas vol insulinogene bloedsuikerbommen. Vrijwel gespeend van vitaminen en mineralen en belangrijke vetten. Dat weet jij natuurlijk ook, maar het illustreert alvast hoe raar die opmerking van veel mensen is dat paleo te weinig vezels en voedingsstoffen zou verschaffen. Het is exact andersom. En een SDCD bevat te veel calcium. Dat zal ook voor velen een schok zijn.

 357. marietsebiel zegt:

  Willem, nu we toch aan het rekenen zijn. Even mijn opgespaarde Kokosolie potten geteld. 15 potten gedeeld door 26 maanden= 0,6 per maand. Klopt dus aardig 1 per 1.5 maand, zo wat, ha,ha. 15 x € 39,90 : 26 = € 23,- per maand.
  Mij ouders maakte vlak na de oorlog ook zelf zuurkool, later niet meer. Maar zij hadden een kelder, voor inmaak, aardappelen, ingelegde eieren en de zuurkool. Dus veel opslag mogelijkheid. Om zuurkool op te slaan heb je wel ruimte nodig en de goede materialen. Ook niet echt goedkoop. Maar wel veel lekkerder dan de zuurkool uit het vat, kan ik me wel nog herinneren.

  Dirigentenbloed bij Melchior, dat moet het zijn, even laten gaan en dan aftikken, ha, ha. Dat moet het zijn 🙂 ))) Doet tie goed, zit in ’t bloed !
  Folkert ? Ben ik ook benieuwd naar. Alleen al die wijn, he. Maar waarom ook niet. Wie het breed heeft, laat het breed hangen 😉

 358. Melanie zegt:

  Wat dacht je van al die “gezonde” liga’s/sultana’s en mueslirepen tussendoor? Een mars hier, een snicker daar…. Heerlijke suikerbommen vol geur, kleur en smaakstof. En het dan raar vinden dat je kind zo dik wordt! Zoals ik daarstraks rekende, zo rekenen helaas veel mensen. Maar aan je gezondheid kun je toch geen prijs verbinden???

 359. Tije, vooral actieve mensen kunnen aanvankelijk moeite hebben om voldoende energie te scoren, omdat paleo inderdaad veel beter verzadigt. Bovendien blijk je er 200 kcal per dag meer van te moeten eten om gewichtstabiel te blijven 😦 .

 360. marietsebiel zegt:

  Ha, Melanie, je zult het zien, straks kun je je hele straten overslaan bij de Appie’s enzo ( hier in het dorp zijn er alleen maar 1 kleine Appie, 1 goede bakker, waar ik nooit kom, groenteboer, met wel zuurkool uit het vat en slager, veel te duur vanwege geen concurrentie )
  Via de Bonuskaart krijg ik nu per email aanbiedingen, waar ik helemaal niks mee kan en ook persoonlijke. De laatste keer schreven ze, sorry, dat ze me nog niet genoeg kende om heel gericht aanbiedingen te doen. Dank je de koekoek, ze snappen er niets van, van mij. Ik pas in geen ‘normaal’ consumentenpatroon. Ben echt benieuwd of ze het ooit uitvogelen 😉

 361. marcel zegt:

  10 euro per dag is ook mijn inschatting. Vlees/vis/eieren zijn vrij duur, groenten vind ik meevallen. Vet is gelukkig goedkoop, is niet zo populair gelukkig (:-)). Ik krijg goedkoop rundvet van m’n slager (wel zelf uitbakken) en roomboter is niet duur.

  Voor de moestuinliefhebbers, balkon- en vensterbankprutsers (zoals ondergetekende) is het misschien wel leuk om naar Maarten’s (’t Hart) Moestuin te kijken (http://www.vpro.nl/lees/tv/2014/maartens-moestuin.html). Vanaf aanstaande maandag op tvee

 362. marcel zegt:

  Oh ja, in mijn SDCD-was ik denk ik net zoveel kwijt. Ik at toen meer (volume) dan nu en had veel meer ‘honger’. Vooral tussendoortjes zijn vreselijk duur.

 363. willem zegt:

  De realiteit voor velen (gezin, twee kinderen, vader slachtoffer massaontslag, moeder acht uur bij Blokker) is dat voor maagvulling wordt gekozen. Macaroni en brood wordt aanbevolen als gezond, kleren moeten er komen, eigen bijdrage zorg, kinderen bij een vereniging (?), papa mag vrijwilligerswerk gaan doen, huursubsidie ieseen druppel, etc. Nee, dan staat de kop niet naar ‘paleo’.
  Mogen de kinderen dan getroost met een mars, met een patatje, met een ijsje, een stuk pizza op zondag?
  Of wordt gekozen voor de dagelijkse klassieker: aardappelen, groente en een bal kiloknallergehakt? Met wat yoghurt na.
  Zo simpel is het allemaal niet.

 364. Folkert zegt:

  Ik geef natuurlijk meer uit aan voeding dan 2,50 € per persoon per dag. Dat was een treffer op die dag. Andere dagen wordt er meer uitgegeven. Maar mijn schatting is dat het gemiddeld per dag niet boven de 5 € per persoon uitkomt. Je zou zeggen dat gezien mijn welstand ik meer uitgeef aan voeding dan in het algemeen aan voeding wordt uitgegeven. Ik heb het breed dus kan ik het ook breed laten hangen. De uitgaven aan voeding stijgen niet evenredig aan de stijging van het inkomen. Ik behoor tot die figuren die weinig willen uitgeven voor hun voeding, tot grote ergernis van de boeren, die graag een stuiver meer willen hebben. Vandaag 4 kippenpoten gekocht voor 2,53 €.
  Dat wordt dus 4 keer kip voor 63 cent per persoon. Daarbij, zeg bijvoorbeeld, een spitskool van 69 cent. Wat jus van lamsbotten, een scheut olijfolie, pak hem beet 30 cent. De avondmaaltijd kost 163 cent per persoon. Ik eet 2 keer per dag. Geen ontbijt. De lunch dan bestaat uit wat vis, bijvoorbeeld makreel. Een makreel kost 2,23 € . Daar doe ik 4 keer mee. Is 56 cent. Een wortel, die jat ik bij de buren van het land. Nu ben ik op de 2,19 € per persoon per dag. Een handje noten, bij de Aldi, als tussendoortje, kost me weer 20 cent. Dit is een grappig voorbeeld. Ik wil helemaal niet aantonen dat je voor een habbekrats kan rondkomen. Ik wil wel aantonen dat je prioriteiten moet stellen. Wanneer je prioriteiten stelt is er wel degelijk met een beperkt budget rond te komen op een paleo leefwijze.
  Nu heb ik meer dan mijn halve werkzame leven aan budgetering gedaan en aan het beoordelen van aanbiedings-begrotingen. Bij het opstellen van een budget ga je uit van randvoorwaarden, bij het beoordelen van een aanbieding probeer je te achterhalen in hoeverre aan die voorwaarden wordt voldaan. In het geval van het paleo-budget bepaalt een ieder wat hij wil uitgeven op zijn voorwaarden. Er worden geen aanbiedingen gedaan, dus het beoordelen is niet aan de orde. Ik beoordeel aldus niemands budget. Laat dat vooropgesteld zijn.
  Jullie maken in jullie beoordeling de volgende denkfout. Het gaat er niet om hoeveel je aan voeding uitgeeft, maar het gaat erom wat je ten opzichte van het optimale verantwoorde samengestelde voedingspakket, volgens het Voedingscentrum, aan paleo-voeding uitgeeft. In die 5,61 € die gemiddeld per persoon per dag aan voeding wordt uitgegeven voor een man en een vrouw van boven de 65 jaar, zit een gedeelte wat ook in een paleo-voeding wordt gegeten. Je mag dat dus niet als extra kosten rekenen. Vlees bijvoorbeeld. Zo zijn er wel meer op te noemen. Dan komen er diverse producten in dat optimale voedingspakket die een paleoer niet eet. Pizza, pasta, brood, gebak. Trek die er van af. Ik heb geen cijfers, maar durf te beweren dat een gemiddelde paleo-voeding ten opzichte van het standaard optimaal voedingspakket 61 cent goedkoper is.
  En dan ook nog veel goed koper !!!!!!!

 365. Folkert zegt:

  Mariet, een Turk bij jou in de buurt is Allita in Hilversum. Prachtige winkel en direct naast de Aldi.

 366. Fien zegt:

  Vier kippenpoten voor 2,53.
  Commentaar overbodig.

 367. Hans zegt:

  Dank voor alle reacties , het schemert en de stabij heeft alles verder tot maanlandschap getransformeerd en mijn vrouw heeft bijna een blik Choucroute d:Alsace verorbert , meegenomen uit Frankrijk , , helaas hier niet te koop in dit Calvinistisch land waar vet een vloek is……

  Heb vandaag na veel vis , geen trek , misschien een nog een boekweitpannenkoek bakken ?

 368. willem zegt:

  De humor ligt hier voor het oprapen..
  Fien, Folkert…
  Folkert, die wortels jat en een makreel voor een kwart opeet.
  Fien, die vol afgrijzen de beweringen staaft.
  En ik, die zich slap lacht en geen idee heeft wat Folkert bedoelt. Verklaring, naast mijn ingebakken domheid: Folkert is een beta, ik een alpha..

 369. marietsebiel zegt:

  Ja, Willem, Ik zit hier ook te glimlachen. Zou het dat zijn ? Alpha/beta ? En die wijn ? Daar horen we niks over. Dat zit toch niet in die € 5,- , of wel. Die kippenpoten, waar zo goedkoop ?

  In ieder geval bedankt, Folkert, voor die tip over de Turkse winkel. Dagje Hilversum.

 370. Guido Vogel zegt:

  De 10 Euro van Melchior (inschatting op een bierviltje 🙂 p.p. is voor een huishouden dus 4*10*30= 1.200,- Euro per maand. Best veel, afgezet tegen een minimumloon van rond de 1.800,- Euro per maand waar ook de huur en de rest nog van uit moet.

  Ondanks de 4gr/100 gr. meel zou ik zeggen: gaan voor die party leverworst van 62 cent (Erik de slager luistert even niet mee natuurlijk).

 371. Folkert zegt:

  En koop dan gelijk voor 2,53 € 4 kippepoten bij de Aldi. Is niet biologisch, maar plof. En die wijn Willem zit niet in de 5 € . En wat kan ik eraan doen dat jullie geen benul van begrotingen hebben.We hadden het er toch over hoe goedkoop paleo zou kunnen zijn ? Niet de moeite nemen het ook maar enigzins te willen begrijpen. Van Fietje accepteer ik dat, maar van jou niet Willem ! Heb je wel eens een hele makreel opgegeten ? Daaaaaaaaaaaaaaaaaaag, jongelui ! Hals und Beinbruch !

 372. ellenbremer zegt:

  10 euro pp is heel veel geld, dat zou voor mijn gezin (3volwassenen) 900 euro zijn. Zeker als je dat vergelijkt met de cijfers van het nibud, die zijn 4,83 per dag voor een volwassen vrouw en 5,31 voor een man. Voor ons zou dat neerkomen op 450 euro. Nou zaten we altijd al boven omdat wij vrij veel biologisch kopen. Ik probeer onze uitgaven op het moment op 600 euro te houden, maar dit is wel inclusief schoonmaak en schoonheidsproducten. Ik probeer inderdaad ook zoveel mogelijk in bulk te kopen en zoek het internet ook af naar de beste prijzen voor bv. kokosolie.

 373. Folkert zegt:

  Raar dat jullie mijn relaas niet snappen. Raar dat jullie niet snappen dat als je budget niet toereikend is, je toch voor een habbekrats 4 kippepoten kunt kopen. Raar dat jullie denken dat dat niet mag omdat het plof is. Raar dat jullie het ene inkomensniveau met het ander vergelijken. Er is hier wel eens een fles van 150 € doorgegaan. Raar dat jullie nu denken dat dat strijk en zet is, terwijl het ooit een keer gebeurd is. Raar dat jullie vinden dat dat niet mag. Raar dat jullie serieus denken dat ik wortels jat. Raar dat jullie mijn verhaal als humor beschouwen. Raar dat ik hier woorden aan besteed.

 374. marietsebiel zegt:

  Folkert, ik snap nu, na je uitleg, dat je wilde aantonen, dat je ook met weinig geld, redelijk Paleo kunt eten. Als ik dat zou moeten, dan zou dat met meer moeite, zoeken, uitpluizen, ed. wel kunnen lukken. Maar het zou ook betekenen, dat ik nog meer andere dingen zou moeten schrappen.
  Leuker wordt het dan niet, wel moeilijker, En ook moeilijker vol te houden..

  Dat wil niet zeggen, dat ik nu geen keuzes moet maken. Liever thuis eten, dan uit eten.
  Laatst gedaan, voor € 100,- , bijna 1.5 maand goed vlees. Doe ik dus echt niet vaak.
  ( verjaardagsetentje, was wel heel lekker, duivenborst, met bloedworst, schorseneren, spinazie, sla, één hapje heerlijke cheesecake van tafelgenoot, geen wijn, wel hoge BS, God straft onmiddellijk 🙂 ))) )
  Minder kleren kopen, en nog zo een paar dingen.

  Maar met een paar opgroeiende kinderen lijkt het mij erg lastig. Zeker als je bv van een minimum loon moet leven. Niet te doen 😦

 375. willem zegt:

  Doe niet zo raar, Folkert.
  Tuurlijk snappen we het meeste wel.
  Tuurlijk zit er veel symboliek in je verhalen.
  Tuurlijk lachen we om elkaar en om ons zelf.
  Tuurlijk lachen we niemand uit.
  Tuurlijk.
  Wel dacht ik echt dat je wortels jat..

  Een hele makreel at ik gister nog.
  Vandaag een hele spekbokking.
  Nou niet denken dat ik elke dag een dergelijke vis eet, Folkert, maar het kan dus wel.
  Makreel rond de 2,25 euro.
  Spekbokking 1,85 vandaag.
  Haringen 3 voor 5 euro.
  Op de visafslag in Harlingen en in Wieringen is elke zaterdag aan veel vis voor weinig te komen. Maar je moet er wel heen..
  Goed vlees is duur.
  Groente niet, noten niet, eieren van de boer niet, fruit van het seizoen niet, olijfolie wel.
  Ik ben niet de norm: eigen eieren, eigen groente en fruit van het seizoen.
  Hoe goedkoop kan nederpaleo trouwens zijn?
  (Ga naar bed. Ben laat, want had vanavond vergadering. Komt gelukkig niet meer zo vaak voor als vroeger. Welterusten.)

 376. Fien zegt:

  Het moet heel treurig voor je zijn, Folkert, eenzaam en onbegrepen daar bovenaan de top, dat snap ik nog net met mijn beperkte denkraam. Je bent een zoveel slimmer en beter mens dan wij, met een diep en intens gevoelsleven waar een oppervlakkig persoontje als ik geen weet van heeft. Mijn niveau is te laag om jouw mystieke schrijfsels te doorgronden. Het is vreselijk dat ik niet beter aan jouw opdracht kan voldoen om tussen de regels door te lezen, maar ja, wat doe je eraan.

 377. Fien zegt:

  Willem, je Workumse vuurtorenwachter en zijn vrouw waren vanavond te bewonderen in Showroom. In afwachting van P&W viel ik er middenin Ik zag een wat andere kant van hem dan in Eeuwig Moes. Altijd mooi om mensen te zien die zo leven, misschien wel omdat ik het zelf niet zou kunnen.

 378. Fien zegt:

  Nogmaals @Folkert. Wie elke dag 400-600 calorieen binnenkrijgt met een halve tot een hele fles wijn maar de kosten van die energie niet meerekent bij de maaltijden, mag niet verbaasd zijn als niet-drinkers met dezelfde caloriebehoefte duurder uit zijn met hun maaltijden.

 379. Asian paleo: 2 personen neo paleo, omgerekend van RM naar Euro: 667 – 890 euro / maand

  -Vooral Paleo : weinig vlees – wegens zeer moeilijk te vinden – wel vis, veel groenten, fruit en noten: zoveel mogelijk biologisch.

  -Voor de Neo : flink wat biologische havermout voor ontbijt, uit eten (straatvoedsel is en blijft goedkoop, maar je weet echt niet wat je eet qua oorsprong) , wat levende yoghurt (niet biologisch), en wat basmati rijst (ook niet biologisch).

  Wie de luxe heeft: je kan flink wat doen met een klein tuintje, ecologische teelt en een “nateelt” van kolen (spruiten, boerenkool: hoef je geen zuurkool te maken de ganse winter) en/of bv. losloophaantjes die je dan in de diepvries steekt of aan je buren verkoopt. Jammer genoeg leren we zulke dingen niet op school (wat heb je nu aan algebra, als je voor de tuin sta, of zoiets…) en is het soms wel wat “oefenen” vooraleer er groeit wat er moet groeien. Google kan helpen. Voor zij die “den oorlog” hebben meegemaakt met en zonder moestuin, die kennen zeker het verschil.

  Bedenkingen:
  1. Overheden die geen problemen hebben om een bevolking in stand te houden die met een minimum loon, net genoeg heeft om ziekmakende voeding te betalen, en dan de medicijnen subsidieert om deze zieke bevolking in stand te houden om meer medicijnen te kopen. Slavernij van de 21ste eeuw. Voor zij die roepen: als individu kan je wat harder werken, dus heb je meer geld. Tegen mij kan je dat zeggen, en dan ga ik correct nog wat later slapen zodat ik wat meer kan werken. Maar zeg dat even aan de straatarbeider hier die in volle zon met +30 graden van ’s morgens tot ’s avonds staat te zweten voor een habbekras, ’s avonds toch wel moe thuiskomt en ook wel eens zoals paleo voorschrijft op tijd wil gaan slapen. Ik heb alvast nooit begrepen waarom mensen die hard staan te zweten minder verdienen dan mensen die met een proper hemd in de aircon op een stoel zitten te werken. Dream on natuurlijk.

  2. Als ieder zelfvoorziener wordt in zijn eigen moestuintje, heeft de ecologische boer weer minder afzet. Als de ecologische boer een grotere afzetmarkt krijgt, kunnen de prijzen naar omlaag.

  3. Als de overheid preventief gezondheid gaat subsidieren in de vorm van gesubsidieerd, gezond voedsel in de voedselbank, kunnen we met zijn allen met plezier gezond eten en superveel uitsparen aan de huidige “gezondheidszorg”. Dream on natuurlijk.

 380. Merkwaardig, reacties die onder ‘Survival of the fattest’ worden geplaatst, verschijnen niet in de ‘recente reacties’.

 381. Ik begrijp Folkert uitstekend, even afgezien van het feit dat ik minder goed kan rekenen dan hij.

  Als je echt wilt, kun je voor betrekkelijk weinig geld paleo eten. Ik denk aan een bijstandsmoeder met jonge kinderen en een zeer beperkt budget (een cliché, maar wel een realiteit). Fien keurt het kopen van producten uit de bio-industrie op zeer logische grond af, maar genoemde bijstandsmoeder heeft geen keus. Voor haar is het of de door Melanie geschetste meuk of paleo met plofkip, legbatterij-ei en goedkope vis. Hoewel de bio-industrie tamelijk ziek is, vind ik dat de arme beter kan kiezen voor very low budget paleo dan voor de meelgebaseerde soort-incorrecte voeding. Ten eerste heeft zij het recht om te kiezen voor haar gezondheid en die van haar kinderen, ten tweede is de maatschappij daarmee op termijn beter af (de kinderen groeien gezond op, komen goed terecht en kopen dan duurder vlees) en ten derde is het leed en de schade aan het milieu door de consumptie van graangebaseerd eten minstens zo groot als het leed en de schade die worden veroorzaakt door het eten van onethisch geproduceerd vlees.

  De arme heeft wat mij betreft een vrijbrief voor bio-industrie paleo. Tot hij niet meer arm is.

 382. Sarah to the rescue. As so often 🙂 . Mooie post.

 383. Fien zegt:

  Melchior, nee ik keur niks af voor bijstandsmoeders. Geloof het of niet, ik heb ooit in een ver verleden in de bijstand gezeten. Wel vind ik het stuitend dat iemand die zelf zegt in goede doen te zijn, de allergoedkoopste plofkip in de aanbieding koopt omdat hij weinig wil uitgeven aan voeding “tot grote ergernis van de boeren, die graag een stuiver meer willen hebben”. Alsof boeren het zo goed hebben met alle supermarktketens die hen uitknijpen! En ondertussen maar zeiken dat wij zijn Weltschmerz niet begrijpen en dat alles bij jezelf begint, maar dat snappen wij dommerdjes ook al niet, en dat hij dus heerlijk Gods water over Gods akkers laat stromen en iedereen die wel iets probeert te doen aan onrecht en ellende in de wereld arrogant wegzet als “mooipraters”.

 384. Folkert zegt:

  Beste allemaal, ik heb in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw de tijd mee gehad. Net zoals velen. In de jaren tachtig kwam de bouw in een recessie en ik zat jaren in de bijstand met schulden die afgelost moesten worden. Daarna leefde de bouw weer op tot vier jaar geleden. Ik had geleerd mezelf niet meer in de schulden te steken. Ik heb een redelijk pensioen opgebouwd en woon in een rijtjeshuurhuis. Een spekkoper ben ik niet. We hebben behoorlijk hoge lasten aan ziektekosten en stellen voor onze uitgaven prioriteiten. We geven bijvoorbeeld ons geld niet uit aan dure buitenlandse reizen, waar iedereen van meent dat ie daar recht op heeft. Verder doe ik er over dit onderwerp het zwijgen toe. Tegen een afgunstige klootjesvolk mentaliteit kan ik toch niet op. Fien, dat je de pest aan me hebt is jouw zaak, maar blijf niet zo door zeiken. Neem een hond.

 385. Nu kunnen wij natuurlijk niet in Folkerts portemonnee kijken. Misschien staat het water hem in financieel opzicht wel aan de lippen en koopt hij daarom zulke goedkope kip. Heel wat voormalige rijken verkeren in zeer zwaar weer.

  Uiteindelijk gaat Folkerts beweegreden ons eigenlijk niet aan. Het gaat om zijn argument dat je met wat moed, beleid en trouw goedkoper paleo kunt eten dan velen denken. En dat argument klopt volgens mij.

  Ja, de boeren worden inderdaad uitgeknepen door de supermarkten.

 386. Ik zie dat ik mezelf tegenspreek.

  Armen hebben een vrijbrief om bio-industrie paleo te eten. Tot ze niet meer arm zijn.

  Folkert moet zelf weten wat ‘ie doet.

  Als Folkert niet arm is, heb ik mezelf vast geluld 🙂 .

 387. Folkert zegt:

  Die kip is een voorbeeld. Bij de Aldi is tie zo goedkoop.
  Beste allemaal, ik heb in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw de tijd mee gehad. Net zoals velen. In de jaren tachtig kwam de bouw in een recessie en ik zat jaren in de bijstand met schulden die afgelost moesten worden. Daarna leefde de bouw weer op tot vier jaar geleden. Ik had geleerd mezelf niet meer in de schulden te steken. Ik heb een redelijk pensioen opgebouwd en woon in een rijtjeshuurhuis. Een spekkoper ben ik niet. We hebben behoorlijk hoge lasten aan ziektekosten en stellen voor onze uitgaven prioriteiten. We geven bijvoorbeeld ons geld niet uit aan dure buitenlandse reizen, waar iedereen van meent dat ie daar recht op heeft. Verder doe ik er over dit onderwerp het zwijgen toe. Tegen een afgunstige klootjesvolk mentaliteit kan ik toch niet op. Fien, dat je de pest aan me hebt is jouw zaak, maar blijf niet zo door zeiken. Neem een hond.

 388. Fien zegt:

  Hij zegt ZELF dat-ie niet arm is! En IEDEREEN moet zelf weten wat ze doen. En hij rekent voor het gemak zijn drankcalorieen niet mee. En opgroeiende jongeren van pakweg zestien kunnen niet leven van een wortel, een kwart makreel, een kippenpoot en een pond spitskool.

 389. marietsebiel zegt:

  Ha, Melchior, armen mogen proletarisch winkelen 😉 )))
  #wortelspikkenbijdebuurman

 390. willem zegt:

  Folkert. Van harte gefeliciteerd met je verjaardag!
  Niet dat ik zo’n feliciteerder ben, hele poppenkast, maar ten eerste omdat je dit heuglijk feit zelf meldde en ten tweede omdat je in deze draad voor meester opslaat. In kaatstermen: jij aan de opslag (niet overlopen) en Fien in het perk. Zo nu en dan slaat ze een bal van jou boven, maar dat waardeer je als sporter natuurlijk zeer.
  Heb de link van Alex ook gelezen. Past mooi in deze discussie over besteedbaar inkomen en mogelijkheden.
  Even van afstand bekeken. Op het maatschappelijk speelveld van voeding en gezondheid is het gangbare idee dat je je weinige geld moet besteden aan vooral groente, fruit en volgranen producten, met soms wat vis of vlees en m.o.v.-vetten. Weinig suiker, vet en zout, weet je wel.
  Veel moeders met kinderen gaan naar Aldi of Lidl en kopen daar brood voor een euro, een kiloknaller en groente en fruit in de aanbieding. Deels heel goed. Maar daar blijft het niet bij. Zeurende kinderen, of een zeker schuldgevoel leiden naar de snoepafdeling en voor de gezelligheid kan ook nog wel dat goedkope gebak met een fles wijn voor 2 euro worden meegepakt.
  In principe is dat geen andere koopgedrag dan dat van de meer welgestelde moeder die, zonder kinderen, door AH loopt en in feite dezelfde producten koopt, maar dan wel merkproducten en veel duurder.
  Belangrijk zal zijn hoe je vervolgens thuis ermee omgaat. Hoe de cultuur is, hoe de levensstijl, hoe de controle over snelheid van eten en het moment is. Complex.
  En dan zijn ‘wij’ er nog. Afhankelijk van het budget kopen we volgens het bierviltje, eventueel op ‘neopaleobasis’.
  En Fien voegt daar duidelijk een moreel aspect aan toe. Ook belangrijk.

 391. Melanie zegt:

  Ik vind de €10,- pppd erg hoog ingeschat. In mijn gezin zou dat betekenen dat ik 5 x €10,- x 30 dagen is €1500,- aan eten kwijt ben! Dat haal ik niet eens binnen aan salaris… Ik heb maximaal €600,- die ik kan uitgeven aan de boodschappen. Dat is eten inclusief verzorging. Deze maand was ik duurder uit dus moet er op iets anders bezuinigd worden. Zoals gezegd let ik heel goed op aanbiedingen. En ook ik vind, nu ik me verdiept heb in paleo en het zelf probeer, dat ik beter voor de plofkip en de seizoensgebonden groentes en flink bespoten fruit kan gaan dan voor de goedkope (tarwe)meuk. Ook al betekent dit 3x creatief met bloemkool deze week en flink wat heen en weer gefietst door de stad voor alle aanbiedingen (val ik mooi wat af hahaha😉). Want ik weet wel zeker dat mijn kinderen hier iets van meekrijgen. De oudste (11) bemoeit zich steeds meer met wat ik op tafel zet. En krijgen we het breder, komen er meer milieu- en diervriendelijke producten op tafel.

 392. Alex zegt:

  Om even terug te komen op die plofkip: met enige regelmaat is bij Appie scharrelkip in de reclame, koop dan de drumsticks/kippevleugels/kippepoten/hele kip in plaats van kipfilets en bewaar botten etcetera (in de diepvries) om te zijner tijd bouillon van te trekken.
  Spaart geld en is gezonder/lekkerder dan vnl. spiervlees. 😉

  Heb je al ontdekt waarom de comments van SofF niet vermeld worden Melchior? Wel bij reacties RSS trouwens, maar dat zijn altijd maar de laatste 10…

  Folkert, proficiat! Zal een glaasje op jouw gezondheid drinken vanavond, Sauvignon Blanc. Past goed bij het huidige lenteweer. 🙂

 393. marietsebiel zegt:

  In Almere is er nu bv een Voedsel Kolletief opgericht.
  Missie: Lokale, biologische producten verkopen met een eerlijke prijs voor de boer én de consument.

  http://www.leefbewust.com/2014/nieuws/almere.html
  Wat is een voedselkollektief nou precies en hoe werkt het?

  Op hun FB pagina staat deze tekst !
  Boerin Judith van De Buitenplaats zorgt iedere twee weken voor een ruim assortiment aan lokale biologische producten die je van tevoren bij de voko kan bestellen. Een kilo biologische aardappels kost bijvoorbeeld minder dan 1 euro, een rode kool kost 1,16 euro en een liter biologische rauwe melk kost 90 cent. Het volledige assortiment wisselt per week, maar je kunt zelf beslissen wat en hoeveel je wilt bestellen.

  In ruil voor deze superlage prijzen moet je wel af en toe (1 keer per 2 maanden) meehelpen met bijvoorbeeld het inpakken van de groenten. Als je liever iets anders wil doen mag dat natuurlijk ook.

  Heb je interesse en/of wil je lid worden, mail dan naar vokoalmere@gmail.com

 394. Alex zegt:

  Melanie:

  Meest bespoten groenten en fruit top 14:
  1. Appels
  2. Selderij
  3. Cherry tomaatjes
  4. Komkommer
  5. Druiven
  6. Rode pepers
  7. Nectarines
  8. Perziken
  9. Aardappels
  10. Spinazie
  11. Aardbeien
  12. Paprika
  13. Boerenkool
  14. Courgette

  Koop deze dus biologisch en als het echt niet anders kan van Nederlandse bodem, omdat hier de bestrijdingsmiddelen nog wel meevallen of consumeer alleen geschild voor zover mogelijk.

  Meest onbespoten groenten en fruit top 14:
  1. Asperges
  2. Avocado
  3. Witte kool
  4. Cantaloupe meloen
  5. Mais
  6. Aubergine
  7. Grapefruit
  8.Kiwi
  9. Mango
  10. Champignons
  11. Uien
  12. Papaya
  13. Ananas
  14. Zoete aardappel

 395. marcel zegt:

  Ik schreef eerder dat mijn daguitgave aan voedsel ongeveer 10 euro is. Dat is met grasgevoerd vlees en biologische eieren/groente/roomboter. Ik ben niet rijk maar kan en wil me dit veroorloven. Als ik dat niet meer kan dan zal ik niet terug gaan naar SDCD, maar overstappen op bio-industrievoedsel. Ik vermoed dat ik dan voor 3-5 euro/dag rond kan komen.

 396. Alex zegt:

  http://leogoespaleo.nl/beebox-boxl-koolhydraatarm/

  Levert helaas nog niet in deze regio, maar het aantal inschrijvingen neemt gestaag toe. 🙂

 397. WordPress doet heel raar. Het stopte ook Folkerts reacties in de spam!!!

  Folkert, gefeliciteerd en nog vele jeugdige jaren gewenst!

 398. Folkert zegt:

  Laat maar lekker in de spam zitten ! 😕

 399. marietsebiel zegt:

  Proficiat Folkert, lang zal die leven in de gloria 🙂

 400. willem zegt:

  Nou moet je het wel heel erg bont gemaakt hebben, om in de spam te geraken, Folkert.
  Dat prikkelt de nieuwsgierigheid, dus wat had je te melden?
  (En: wat heb je op je verjaardag tot nu gekregen? Alleen maar wijn?)

 401. Folkert zegt:

  Valt wel mee, Willem. Een toelichting op het imago wat ik hier opgebouwd heb.
  Beste allemaal, ik heb in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw de tijd mee gehad. Net zoals velen. In de jaren tachtig kwam de bouw in een recessie en ik zat jaren in de bijstand met schulden die afgelost moesten worden. Daarna leefde de bouw weer op tot vier jaar geleden. Ik had geleerd mezelf niet weer in de schulden te steken. Ik heb een redelijk pensioen opgebouwd en woon in een rijtjeshuurhuis. Een spekkoper ben ik niet. We hebben behoorlijk hoge lasten aan ziektekosten en stellen voor onze uitgaven prioriteiten. We geven bijvoorbeeld ons geld niet uit aan buitenlandse reizen, waar iedereen van meent daar recht op te hebben. Verder doe ik er over dit onderwerp het zwijgen toe.

 402. Hans zegt:

  Folkert , ook mijn gelukwensen !
  Heb zojuist 2 scharrel kippenbouten bij Lidl gehaald , iets duurder dan de plof . Gaan vanmiddag in de oven met bier overgoten en ingewreven peper/zout en mosterd . 3 uur op 140 graden , vel is dan heerlijk krokant en vlees valt van de botten , jammie…. . De botten en resten + vocht spaar ik op in de diepvries tot ik genoeg heb om een pan bouillon te maken . Zo lekker , alles wordt gebruikt dus.
  Enne , Fien lijkt me meer een katte(n)mens 😉

 403. Folkert zegt:

  Geen drup gekregen, Willem.
  De wereldreis van Bulletje en Boonestaak, zesde deel, 1929.
  Winter door Jac.P.Thijsse, 1909.
  Perspectief door Pierre Descargues, 1976.
  Aapmens door Rob Caird en Robert Foley.
  Alle verhalen, Maarten ’t Hart.

 404. willem zegt:

  Ontzettend jaloers op dit boekenpakket, Folkert!
  Alle stuk voor stuk prachtwerken. En in een breed perspectief.
  Ik heb er drie van.
  Dank nog voor de openhartige toelichting.

 405. sigme zegt:

  Wie weinig geld heeft, kan natuurlijk sowieso het beste een diepvries hebben. Als je dan wel graag “beter” vlees wil eten dan bio-industievlees, zijn er allerlei mogelijkheden om uitstekend (diepgevroren) vlees te kopen. Niet in de winkel, en wel stukken goedkoper dan in de winkel.
  Er zijn veel boeren met verkoop aan huis; niet heel makkelijk te vinden maar met wat moeite kan internet veel ophoesten. Dit is een aardig startpunt: aardeboerconsument.nl/koop-van-buurman-boer/hier-te-koop

  Ik haal uit Westerbroek (iets boven stad Groningen) bij Berends (berens-edelvlees.nl) suddervlees van Schotse Hooglander voor 8 euro per kilo. Varken en lamsvlees haal ik uit mijn eigen wei, dus dat koop ik nooit. Maar er zijn wel goede adressen. Zoek de lokale schaapskudde op, die verkopen gewoonlijk ook vlees. Natuurbeheerclubs hebben ook ieder jaar weer beesten over, en die blijven ook ergens. Prachtig varkensvlees kan je hier halen: veldvarkens.nl
  12 euro de kilo voor beesten die een beter leven hebben gehad dan de biologische supermarktvarkens.

 406. Fien zegt:

  Tegen de afgunstige klootjesvolkmentaliteit kan een Folkert niet op? LOL! Geestig dat je er zo helemaal niks van snapt. Maar je hebt het geweldig met jezelf getroffen, dat kan niet ontkend worden. Ik laat me trouwens door jou niet vertellen waar ik het wel en niet over mag hebben. Dus de volgende keer dat je aandrang voelt om je arrogante houding tegenover de rest van de wereld te etaleren, krijg je van mij weer de volle laag, daar kan je op rekenen.

  @Hans. Ik houd van zowel katten als honden, maar honden hebben toch duidelijk mijn voorkeur. 😉

 407. sigme zegt:

  Het is natuurlijk vreselijk offtopic maar het moet me nu toch even van het hart: Fien, ik vind je lekker kritisch, bewonderenswaardig ongevoelig voor groepsdruk en niet geneigd tot onnodige vleierij. En daarbij vaak nog vermakelijk ook.

 408. Alex zegt:

  https://melchiormeijer.wordpress.com/artikelen-4/survival-of-the-fattest/#comment-22793

  Voor diegenen die de hint(s) van Melchior eerder in dit draadje niet meegekregen hebben en toch graag op de hoogte blijven (in dit geval reactie(s) van Marc Verhaegen gisteravond). 🙂

 409. marietsebiel zegt:

  Heh, ik kreeg het wel binnen via email van WordPress, gisteren op Survival of the fattest( volgen via wordpress )
  Daar nu een bericht gezet, komt ook niet recente reacties voor. Dus …

 410. Alex zegt:

  Mariet, de RSS feed verwerkt de reacties wel gewoon dus dat is logisch. Toch? 🙂

  Wel typisch dat het slechts bepaalde berichten betreft… kijk bij Bierviltje voor reactie George waarom we ’s ochtends vroeg naar buiten moeten en bij Aardappelzetmeel voor reactie Christel die een afwijkende reactie heeft op az.

 411. Alex zegt:

  Zo te zien betreft het alleen de posten die vanuit de zwarte balk bovenaan gelinkt worden en niet de normale blogposten, maar neem niet aan dat je aan die informatie iets hebt.

 412. Melanie zegt:

  @ Alex: bedankt voor de lijst! Heel handig

  @ Folkert: proficiat en nog een fijne avond gewenst!

 413. marietsebiel zegt:

  Alex, via mijn blog volg ik Melchior en krijg dan zonder dat bij iedere nieuwe post te hoeven aangeven ( houd me via email op de hoogte van nieuwe reacties ) ook bij iedere reactie, een email. Ook de post van George kwam gewoon binnen.

  Maar ook een berichtje van wordpress: “Your stats are booming ! Your blog, Ketogeen… en… Wat ?, appears to be getting more traffic than usual!” Waar komt dat vandaan ?
  Zoek, zoek, Ron Fontaine, leef bewust, heeft een nieuwsbrief gestuurd met links naar MM en mij over AZM. Vandaar, bij mij ook de boel een beetje ontregeld.

  Net weer een berichtje van marc verhaegen, niet zien, maar staat er wel
  https://melchiormeijer.wordpress.com/artikelen-4/survival-of-the-fattest/#comment-22856

 414. Alex, slim. Dat is de overeenkomst. Reacties op blogposts verschijnen gewoon in de rooksignalen.

 415. Cornelis zegt:

  Ooit zat ik met wat medestudenten bij een lezing van een professor van de V.U. in Amsterdam (geloof ik, lekker interessant..). Die mevrouw zag er wat stoffig uit, maar haar ingehouden blik, waarmee ze van tijd tot tijd rustig de binnenstromende bezoekers inspecteerde, veroorzaakte een zweem van verwachting in de nogal vollopende theaterzaal. Toen ze begon te praten hield iedereen zijn of haar adem in… Zelden of misschien wel nooit heb ik zo een collectieve desillusionering bijgewoond. Het was als een heteluchtballon die na veel heen-en-weergeloop ineens ineenzakt in plaats van op te stijgen. De grijzende dame las voor uit eigen werk, zittend, met haar leesbril voorop de neus. Het eerste kwartier werd er stil geluisterd. Ikzelf probeerde met mijn eerstejaars (en niet afgemaakte) studie-kennis kaas van het relaas te maken. Pogingen hiertoe gingen allengs sneller teniet. Na 20 minuten liepen achterin de zaal de eerste mensen weg. Wij zaten op de tweede rij vooraan, dus weglopen… tja. Na een krap uur was het pauze en stond degene die ons had uitgenodigd resoluut op en pakte zijn jas. Grappig genoeg herinner ik me nog steeds flarden van die (voor)lezing.

  Overigens… over de (visuele) inhoud van deze presentatie, in bewoordeingen van mijn broertje die marinier is geweest: Gewoon fucking goed.

 416. Mooi verhaal, Cornelis. Bij mij liep in elk geval niemand weg 🙂 .

  En bedankt voor het compliment. Ik vind het extra leuk dat een (ex)marinier het goed vindt, want mariniers verkoop je geen BS. Overigens liep ik drie maanden te piekeren hoe ik het in godsnaam aan zou pakken. Een paar dagen van te voren besloot ik dat het toch wel handig zou zijn met powerpoint-plaatjes, al was het maar als leidraad voor mezelf. Dus ik experimenteren met dat programma. Het was veel makkelijker en leuker dan ik dacht! Toen stond dit er in twee avondjes.

 417. Fien zegt:

  Sigme, volgens een of andere stelling zou het voor iedereen opgaan dat een derde van de mensen die je ontmoet jou wel mag, een derde een hekel aan je heeft, met de rest neutraal daartussenin. Ik denk dat de percentages bij mij eerder in de buurt komen van de 10 positief, 70 negatief en 20 geen mening. 🙂 Gelukkig is tien procent van bijna 17 miljoen nog voldoende om vrienden te maken. En positieve geluiden van jou en een paar anderen hier waardeer ik natuurlijk!

 418. Ik kan niet ontkennen dat Fien voor mij als een soort geweten werkt. Ik weet dat zij het ziet wanneer ik niet eerlijk ben 🙂 .

 419. Ik weet niet of Marin (number 1 Skate Guru) nog meeleest, maar hij zou dit waarderen. Kijk even naar Slomo.

  http://www.nytimes.com/2014/04/01/opinion/slomo.html?smid=tw-share

 420. Alex zegt:

  Grow Half Your Own Food In Your Back Yard – Marjory Wildcraft

 421. Alex zegt:

  Aging with Strength | Skyler Tanner

 422. Alex zegt:

  HJ Kaput is terug op FL: http://www.foodlog.nl/artikel/wij-slachten-vooral-vooroordelen/allcomments/#comment-124570

  Dankzij zijn comment de lezing van Huib Stam van dinsdag op RUG opgezocht… heeft die man nog nooit van powerpoint gehoord? Een plaatje zegt meer dan 1.000 woorden. Echt.

  Volgende week mag Fred Brouns zijn zegje komen doen: Gezonde voeding: wie mag ik nog vertrouwen? De ironie.

 423. riesjart zegt:

  Tamiflu; (getting f*cked big time)
  The review clearly recommends that guidance on the use of both neuraminidase inhibitors (oseltamivir and zanamivir) in the prevention or treatment of influenza should be revised to take account of the evidence of small benefit and increased risk of harms.
  Cochrane review:
  http://www.cochrane.org/features/tamiflu-relenza-how-effective-are-they

 424. riesjart zegt:

  Deze quote is ook hilarisch:
  Dr Tom Jefferson, Dr Carl Heneghan, Dr Peter Doshi, authors of the review, Cochrane Neuraminidase Inhibitors Review Team, said: “Drug approval and use cannot be based on biased or missing information any longer. We risk too much in our population’s health and economy. This updated Cochrane review is the first time a Cochrane systematic review has been based only on clinical study reports and regulator’s comments. It is the first example of open science in medicine using full clinical study reports available without conditions. And therefore the conclusions are that much richer. We urge people not to trust in published trials alone or on comment from conflicted health decision makers, but to view the information for themselves.”

 425. Guido Vogel zegt:

  Alex, heb je de link van Huibs presentatie? Google en zoeken op de site van de RUG leverde niets op.

 426. Alex zegt:

  http://studium.hosting.rug.nl/Archief/Jaar-2014/Series-jaar-2014/Eetsprookjes.html

  Klik op mp4

  Voor deze link gekozen zodat geinteresseerden ook andere lezingen kunnen volgen. 🙂

 427. Alex zegt:

  Via archief dus. 😉

 428. Alex zegt:

  Guido, voor een volgende keer: bij Google “huib stam rug lezing”

  Wie is hier nu de digibeet?

  Geintje.

 429. robert zegt:

  @Jan Woudenberg en Melchior Meijer
  Ik ben vereerd om in de tweede Dia van Jan mijn humoristische bewerking van Hippocrates terug te vinden.
  Ik heb er totaal geen probleem mee maar ik werd laatst aangeslagen toen ik een plaatje plaatste op mijn eigen blog door Getty images. Deze stockfoto rukkers dachten dat het van hun was en wilde gelijk 1500 eurie.( niet gedaan natuurlijk)

  @ Melchior
  Wat een onwijs leuke presentatie, ik heb er zelf ook 1 gemaakt met deels jou in de hoofdrol ”
  Omega balans” , gemaakt in prezi en te vinden op Youtube.
  Hij gaat over een bekend onderwerp “het linolzuuroverschot”
  Ik ben erg benieuwd wat je ervan vindt .
  Groeten
  Robert

 430. robert zegt:

  @ Jan Woudenberg
  Hoewel ik een http://www.blogjegezond.nl verwijzing onder dat plaatje natuurlijk enorm geapprecieerd had.
  Groeten
  Robert

 431. Robert (de Vos), dank voor het compliment! Ben erg benieuwd naar je lezing. Even ter verdediging van Jan, hij noemde je tijdens zijn lezing expliciet. We hebben allemaal onze helden en ik kreeg het gevoel dat jij een van zijn helden bent. Hij heeft er dus gewoon niet aan gedacht om het in die dia te zetten.

 432. Guido Vogel zegt:

  @Alex: thx! te snel de kop gescand van het eerste resultaat “Eetsprookjes”. Dacht dat het een link naar het boek was. Ga em kijken.

 433. Jan van Woudenberg zegt:

  Excuses Robert, een beetje dom voor ongevraagd “geleende” beelden van jou te gebruiken.
  Ze pasten zo mooi te laten zien naast Melchior te laten zien wat knelpunten in de voeding van de samenleving zijn, en de landbouw daarin een eigen rol heeft. Het wordt tijd voor een andere landbouw, zij het dat het niet anders kan dat burgers en overheden dit moeten “aansturen” met
  ander voedsel te vragen, en landbouwbeleid die dat ondersteund. Voorlopig kunnen wij niet anders dan te werken aan bewustwording van betrokken partijen en letten op eigen leefstijl.
  De winst van dat laatste ervaar ikzelf, en zie het gelukkig steeds meer in eigen omgeving en is kostbaar. De 20e maart j.l. in Zuidhorn was succes, en hielp mee aan de doelstelling van bewustwording. Op diezelfde dag ging jouw presentatie van “Omega balans” online. Super zég,
  zo mooi jij dit in beeld brengt. Ik weet zeker dat het probleem van verstoorde vetzuurbalans in de westerse samenleving qua ernst én omvang sterk onderschat wordt, en dit hier ondubbelzinnig wordt helder gemaakt. Zeker één van de grote, zo niet het grootste knelpunt bij voeding van de westerse mens waarvan wij een hele grote “dokters”rekening gepresenteerd krijgen. Fijn dat dit soms toch openbaar wordt. Op het spreekuur van de huisarts of van Big- food hoor ik hier niets van.

 434. Martijn zegt:

  Hoi melchior, super presentatie! Maakt vooral voor leken een hoop duidelijk!
  Zou ik de presentatie voor je in een prezi mogen gieten? Dan is ie makkelijk deelbaar (op bijvoorbeeld facebook) maar ook online toegankelijk voor jou als je een presentatie geeft….

  Groeten,

  Martijn

 435. Goed idee, Martijn! Ik mail je.

 436. Ik heb, geïnspireerd door de jongste post van Peter en de lezing van Wallace, een anesthesioloog gevonden die vrijwel precies dezelfde conclusies trekt als ik, maar dan op basis van echte kennis en gestaafd met goed na te trekken referenties (iets waar ik echt te lui voor ben) 🙂 . Dr. Gerald Davis.

  Deze post is interessant, maar op zijn nog jonge blog valt veel meer te halen.

  http://preventionnutrition.com/remarkable-functions-of-fiber/

 437. Deze is ook erg de moeite waard, zeker gezien de huidige trend om het belang van periodieke ketose voor mitochondriële gezondheid te bagatelliseren:

  http://preventionnutrition.com/lessons-from-100-years-of-ketogenic-diets/

 438. Daniel zegt:

  Heb net beide artikelen gelezen. Wat ik me al lange tijd afvraag en wat ik uit de artikelen niet haal:

  heeft intermittent fasting over een periode van zeg 16 uur hetzelfde effect als een LCHF eetpatroon? Ik zou zeggen dat tijdens een 16 uur durende fast er ook ketose optreed? Als dat zo is zou men met een periodieke fast (bijna) dezelfde voordelen behalen als met een LCHF eetpatroon. Zelf heb ik nu een keer per week een fast van 18 uur.

 439. Guido Vogel zegt:

  @Daniel: een gestapeld effect zou ik zeggen. Een LCHF eetpatroon dat werkelijk low-carb is, en er dus voor zorgt dat je in ketose bent, gaat nog sterker op vetverbranding als je IF toepast.

 440. “We are toast as a country.”

 441. Hans zegt:

  Angstaanjagend ……. en ik ga toch nog eten zo …. 😉

 442. @Melchior.
  Bedankt voor je reactie, ik ben compleet vereerd om in een paleopresentatie terug te komen.
  Ik sta er wat betreft passie voor de paleo denk ik hetzelfde in als jou, ik sta ook het liefst in het weekend op een zeepkistje in het park.

  Leuk verhaal van dat in de trein zitten met je appel en kokosnoot.
  Ik zat een keer naast een cardioloog in het ziekenhuis een boord sla met ei en avocado op te eten , de cardioloog vroeg “eet je dat voor straf ” , kort daarna at hij zijn broodje kroket en broodje kaas op ( waarschijnlijk had hij dat van Katan gehoord)
  Hij vond me maar op een konijn lijken met al dat groenvoer , waarop ik antwoordde dat hij op een papegaai leek met al dat graanvoer. ( het bleef nog lang gezellig)

  @Jan van Woudenberg
  Ik ben er van overtuigd dat de boer van de toekomst de nieuwe dokter is.
  Verder alles lekker zelfs gaan verkopen, direct op de boerderij of via een webshop.
  Je kan wat dat betreft alles wat op mijn blog staat gebruiken, ik vindt je initiatief erg hoopgevend en alles wat ik daar aan kan meedragen doe ik graag.

  Ik heb nog een fruitvraag trouwens.
  Ik heb eens een onderzoek gelezen naar kweekfruit en fruitbomen in het wild, het schijnt dat de suikermolekulen ( pyranose , hexose) anders georganiseerd zijn.
  Heb me altijd afgevraagd of dat uitmaakt voor de snelheid van afbraak / opname .

 443. robert zegt:

  @ Melchior Meijer.
  Zou ik je presentatie mogen prezificeren om daarna te vervloggen ?
  Wat in normaal Nederlands erop neerkomt dat ik je presentatie uit PowerPoint omzet naar een prezi ( zie prezi.com) er vervolgens wat audio aan toevoeg en er een VLOG van maak.
  Die plaatsen we dan op utube en die plaats je vervolgens op je blog.
  Wat ook kan dat ik de presentatie maak en dat jijzelf inspreekt ( kan allemaal over de mail en erbij gemonteerd worden)
  Idee ? natuurlijk allemaal zonder kosten ( alles voor de paleoliefde)
  ik ben bereikbaar via vosteopathie@gmail.com

 444. Eva zegt:

  zooooo zojuist anderhalf uur nodig gehad om de reacties te lezen (waarbij ik het gekissebis maar heb overgeslagen…)
  @Melanie: je zal merken dat je steeds slimmer wordt in je boodschappenacties, zodat het betaalbaarder wordt. Wij kopen met gezin van vier (kinderen van 5 en 7) voor ongeveer 120-140 euro per week. Stouwen de vriezer vol met (biologisch) vlees met kortingsstickers, eten veel seizoensgroenten, hebben de (postzegel)tuin vol gezet met groenten, fruit en kruiden. Veel ‘dure’ dingen vallen weg (sap of fris vervang je door water, de kinderen krijgen een appel if druiven mee naar school ipv een liga, etc.) en op een gegeven moment weet je precies wat je gebruikt zodat je dat in bulk kan inkopen. Afgelopen week nog 6 potten honing gekocht bij de ah met korting. Als de diksap in de aanbieding is koop ik rustig 20 flessen. Abonneer je op nieuwsbrieven van bijv de tuinen, dan weet je wanneer de kokosolie in de aanbieding is. En vind een goede Turk 🙂

  • Melanie zegt:

   Dank je wel voor het spreekwoordelijke hart onder de riem😊! Paleo voeding kopen, gaat me al steeds iets beter af. Helaas kan ik niet in bulk inkopen; we wonen met zijn 5en in een eigenlijk te klein appartement. Ruimte voor een tuintje en een grote vriezer, is er niet. Wel heb ik een aantal bakjes op het balkon met aardbeien, verse kruiden en een kleine framboos. Ik let beter op aanbiedingen en fiets aardig wat af. Die Turkse winkel heb ik nog niet gevonden tijdens het struinen, maar ik moet ook eerlijk zeggen dat ik nog geen tijd vrij heb gemaakt om te zoeken via bijv internet. Moet echt even op mijn lijstje deze week!

   Wel een vraag nog: hoe doe jij dat met kinderen op school, bedoel de lunch bij de overblijf? Mijn kids willen nu niets anders meer mee dan brood want 1) er is geen koelkast waar ze hun lunch in mogen zetten en 2) iedereen vraagt wat ze nu weer mee hebben😊 Ze zijn de bemoeienissen en vreemde blikken wel zat helaas…

   • Corrien zegt:

    @ Melanie

    Misschien heb je hier wat aan? Zelf gebruik ik een variant met kaas (als jullie dat gebruiken) en room – van dezelfde schrijfster, waardoor het de consistentie van brood krijgt (vond het recept niet meer terug). Mijn nieuwsgierige collegaas vinden het zelfs lekkerder dan hun eigen brood!!

    Onderstaand recept is een GOKrecept voor zelfgemaakte crackers (GOK staat voor Grip Op Koolhydraten en is in eerste instantie een programma om af te vallen, maar de diëtiste daarachter, Yvonne Lemmers, verwijst regelmatig naar dit blog waardoor ik inmiddels 90% Paleo eet 😉 )
    knekkebrød op zijn Noors:

    ingredienten:

    Let op
    de hoeveelheden zijn in ml weergegeven en moet je dus afmeten in een maatbeker

    200 ml zonnebloem pitten
    200 ml pompoen pitten
    100 ml lijnzaad
    100 ml sesamzaad
    1/2 theelepel herbamare
    2 eieren
    2 eetlepels kokosolie (ongesmolten)
    2 eetlepels kruiden naar smaak, peterselie en basilicum zijn erg lekker hierin.

    Oven voorverwarmen op 160 graden en een oven bakplaat bekleden met bakpapier.

    Roer eieren en (evt gesmolten) kokosolie eerst tot een ‘gladde’ massa.
    (ik smelt de kokos olie niet en dat gaat ook prima op wat kleine klontjes na, het smelt wel verder in de oven)

    Roer daarna alle ingredienten doorelkaar in een kom.

    Smeer de massa uit op de met bakpapier beklede bakplaat van de oven, dit gaat makkelijk met de bolle kant van een eetlepel, druk ea iets aan en snijd met een pizza roller al 16 stukjes voor.

    bak het knekkebrød in het midden van de oven op 160 graden in ca 35 minuten.

    deel knekkebrød in de stukjes en laat afkoelen op een rooster.

    (ivm de eieren bewaar ik het in een afgesloten box in de koelkast.)
    Hoeft niet omdat de eieren ‘gebakken’ en dus langer houdbaar zijn daardoor Laughing

    Indien je het teveel vindt 16 stukken dan is dit recept makkelijk te halveren.

    OM DE CRACKERS MINDER BROKKELIG TE MAKEN GEBRUIK IK ER NU AMANDEL MEEL IN, 3 EETLEPELS EN 1 EI EXTRA, SUCCES!

    god mat/smakelijk eten 😉
    hilsen fra Nicolette

    Ingrediënten voor de broodachtige variant:

    3 eieren
    3 el. zure room/crème fraiche/ (evt. roomkaas) … afhankelijk wat je in huis hebt
    1 el. mayonaise (heb ik zelf vervangen door olijfolie en kokosolie … lukt beide)
    3 dl. (!!!) geraspte kaas (zelf vind ik helft komijnekaas erg lekker)
    5 dl. (!!!) pitten/zaden; denk aan pompoen-, lijn-, sesam-, zonnebloem- en/of pijnboompitten
    1,5 tl. bakpoeder

    Ei, room en olie mengen/klutsen. Kaas en vervolgens pitten toevoegen. Wanneer je gebroken lijnzaad gebruikt evt. enkele lepels water toevoegen (neemt erg veel vocht op). Bakpoeder erbij. Storten op bakplaat met bakpapier en uitsmeren met de bolle kant van een vochtige lepel. Bakken op 150-175 tot het goudgeel/lichtbruin is (ongeveer 45 min.)

    Hoop dat je er wat aan hebt!

    • Melanie zegt:

     Dank je wel! Ga ik in de vakantie lekker uitproberen. Ik heb wel twee boeken van GOK, maar had deze niet gezien. Heel fijn want de kids willen liever niet te veel opvallen. Ik had bananenbrood eens meegegeven (met wat komkommer enzo), maar omdat de overblijfjuf dat op cake vond lijken, mocht m’n dochter het pas eten nadat ze een smerige boterham met halvarine en jam had gegeten van een klasgenootje. En dat wil ze dus “nooit nie meer hoor ma” 😊

 445. Heeeee, Eva! Long time no seen.

  Ja, dat laatste is echt cruciaal. Vind een goede Turk.

  Robert, dank. Martijn is hier toevallig ook al mee bezig! Zie ergens in deze draad. Hij heeft me gemaild dat hij bijna klaar is. Heb een eerste resultaat gezien en dat is prachtig. Had uiteraard nog nooit van prezi gehoord 🙂 . Het zou erg leuk zijn als het zo gedeeld kan worden en gaat zwerven.

  Ben nog steeds niet aan jouw lezing toegekomen. Ik denk dat ik hem naar audio overzet. Dan kan ik hem op mijn iPod luisteren. Jan van Woudenberg zegt dat ik het snel moet doen 🙂 .

 446. Eva zegt:

  yep, long time no see… beetje druk hier met indienen promotievoorstel. Brengt stress met zich mee en da’s niet Paleo. Dat probeer ik dan weer te compenseren met allerlei mutserige huisvrouwenactiviteiten waar je heel zenn van wordt. (Nouja, eigenlijk zit ik in een soort mentale pre-promotieblokkade waarin ik van alles doe behalve studeren. Veel studievermijdend gedrag dus, vooral dingen die ver bij computers – en dus blogs, zowel die van anderen als die van mezelf-vandaan blijven)

 447. Guido Vogel zegt:

  Ergo: dat hele promoveren is niet Paleo. Blij dat ik er niet aan begonnen ben. 🙂

 448. Ha! Dus we hebben er straks een Paleo Dr. bij 🙂 .

  Bij blogs wegblijven is overigens ontzettend gezond. Zeker dit blog is de laatste tijd niet bevorderlijk voor een gezonde HPA-as functie. Mutserige huisvrouwenactiviteiten zijn dan veel beter. Succes!

 449. willem zegt:

  Als voorbijganger pik je hier en daar wat op. En bekijkt het van alle kanten. Nu weer twee brokstukken van mijn geliefde Eva (haar blog dan, persoonlijk ken ik haar niet).
  1. Stress is niet paleo.
  Nee? Ook die jager-verzamelaar zal bepaalde vormen van stress, noem het druk, hebben gehad: familie-aangelegenheden, tijdelijk geen voedsel, natuurgeweld, vijanden (mens en dier), etc. Nee, geen promotie-activiteiten, maar wel vergelijkbare prestatiegerichte stress. Stress is een veel te complexe aangelegenheid om eventjes te benoemen.
  2. Diksap??

  • Eva zegt:

   Je hebt helemaal gelijk Willem, de jager-verzamelaar kende vast ook stress. Stress an sich is dus wel.

   Diksap:
   1) Ingedikt vruchtensap 2) Ingedikt (geconcentreerd) vruchtensap, zonder enige toevoeging van geur, kleur en smaakstoffen 3) Vruchtensap, zonder enige toevoeging van geur, kleur en smaakstoffen 4) Vruchtendrank zonder suiker
   5) drank die je kunt gebruiken indien je kinderen hebt van 5 respectievelijk 7 jaar die de eerste jaren van hun leven het moderne crapdieet te verduren hebben gehad en daarna zeer moeilijk te bewegen zijn tot overgaan tot het Paleodieet. Alias: (duur) compromis dat voor beiden partijen aanvaardbaar is.

   Fijn dat mijn blog als geliefd bestempeld wordt. Geeft de burger moed. Ben geneigd op te geven, heb niet het gevoel iets toe te voegen tussen de bloglawines van mede-bloggers…

   • willem zegt:

    Dank voor de toelichting op ‘diksap, Eva.
    Ik kan me jouw gevoel wel voorstellen. Ik lees, tussen de bedrijven door, soms heel wat blogs die van alles en nog wat pretenderen. Degene die op geld uit zijn: foetsie, meteen. De andere: kritisch lezen en soms nieuwsgierig zijn. Jouw blog, tijden terug via dit blog er terecht gekomen, bezoek ik wel regelmatig. Het woord dat me dan steeds te binnen schiet: dapper!

    Ga door zolang je er zelf genoegen aan beleeft en tijd voor hebt. Dat genoegen mag natuurlijk ook bestaan uit