Tarwekwaal nr. 1: brandend maagzuur

Zelfs de absolute lieveling van broodetend Nederland - Frank Buurman - geeft toe dat brood hem zure oprispingen bezorgt. Maar, haast hij erbij te zeggen: alleen fabrieksbrood! Hoe 'ambachtelijk' brood geen autoimmune gastritis zou kunnen uitlokken is onbekend.

Zelfs de absolute lieveling van broodetend Nederland – Frank Buurman – geeft toe dat brood hem zure oprispingen bezorgt. Maar, haast hij erbij te zeggen: alleen fabrieksbrood! Hoe ‘ambachtelijk’ brood geen autoimmune gastritis zou kunnen uitlokken is onbekend.

Mensen die de logische stap zetten om alleen nog LIDL-equivalenten te eten van wat onze voorouders gedurende de transitie van Homo habilis naar Homo sapiens zoal konden plukken, oprapen, aan een stok prikken of opduiken, zien vaak zoveel kwaaltjes (en kwalen) verdwijnen dat sceptici die weinig van biologie/fysiologie begrijpen voetstoots aannemen dat het om een placebo-effect gaat. Wie echter de recente interviews met mensen als Alessio Fasano, Marios Hadjivassiliou, Yehoeda Shoenfeld en Aristo Vojdani heeft beluisterd, begrijpt dat de menselijke fysiologie geen raad weet met gluten en diverse andere sterk bioactieve componenten van tarwe en dat vrijwel iedereen bij voldoende blootstelling vroeg of laat problemen ondervindt. Meestal zijn die problemen van autoimmune aard. Slechts bij een kleine minderheid keert het immuunsysteem zich agressief tegen de darm. In dat geval is sprake van de full blown coeliakie die eind jaren ’40 werd beschreven door onze eigen pientere en volhardende kinderarts Karel Dicke. Afhankelijk van je genetische make up kan het immuunsysteem zich, zo weten we nu, ook storten op de schildklier, de slagaderwanden, de hersenen, het kraakbeen, de eilandjes van Langerhans, het meyeline rond de zenuwbanen, kies het weefsel van je voorkeur. Het ene weefsel regenereert als het niet meer onder vuur ligt makkelijker dan het andere. Vandaar dat het uitsluiten van tarweproducten vaak snel, vaak geleidelijk en soms helaas ook helemaal niet tot herstel van een kwaal leidt. Ataxia, waarbij het dagelijks brood het immuunsysteem influistert bepaalde motorneuronen in het brein te gaan vernietigen waardoor de eigenaar ondermeer een dronkemansgang ontwikkelt, is bijvoorbeeld vrijwel niet omkeerbaar.  Zodra je de tarwe eruit mikt, blijft de ziekte staan in het stadium waarin hij zich bevindt.

Een voorbeeld van een aandoening die razendsnel herstelt, is zuurbranden. Op Foodlog woeden momenteel verhitte discussies tussen mensen die denken dat de schadelijke effecten van tarwe alleen echt zijn als je iets merkt wanneer je ermee stopt. Dat is op zich een merkwaardige redenatie, vooral voor mensen die er prat op gaan academisch te kunnen denken. Van de meeste neolithische amok merk je namelijk lange tijd weinig of niets. Zo maakt een tarwegeïnduceerde autoimmune aanval op de slagaderwand zich meestal pas kenbaar als het aan de late kant is. Dit is waarom Staffan Lindeberg er telkens weer op hamert dat iedereen er goed aan doet in lijn met zijn (epi)genetische blauwdruk te gaan eten, niet alleen mensen die al ziek zijn. Maar goed, sommige forumleden opperen voorzichtig dat eliminatie van tarweproducten gepaard gaat met een vermindering van zuurbranden.

Dat klopt. Het verdwijnen van ‘brandend maagzuur’ is een van de meest gemelde verbeteringen door mensen die paleo gaan. De dagelijks groeiende n=1 bank loopt ervan over. En de verklaring is simpel.

Even wat uitleg. Als we spreken over brandend maagzuur, bedoelen we dat het maagsap vanuit de maag in de slokdarm terecht komt. Deze zogenoemde ‘reflux’ resulteert in een brandend gevoel. Dat kan variëren van een wat onbehaaglijke brandende sensatie, tot ‘bel nu 112’ achtige scenario’s. Doordat de slokdarm dicht bij het hart ligt en in dat gebied veel zenuwen lopen die ook worden geprikkeld wanneer het hart in zuurstofnood verkeert, kan brandend maagzuur klachten geven die vrijwel niet zijn te onderscheiden van die van een hartinfarct: pijn op de borst, benauwd, drukkend gevoel en soms zelfs uitstraling naar nek en schouderbladen.

In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen is bij brandend maagzuur geen sprake van te veel of te zuur maagzuur. Maagsap is zo zuur als zoutzuur en dat hoort zo. Het activeert de enzymen die nodig zijn om voedingsmiddelen te kunnen afbreken. De maagwand is voorzien van een slijmlaag die een buffer vormt tussen het maagzuur en het weefsel van de maagspier. De klachten ontstaan meestal pas wanneer het maagsap in de slokdarm stroomt. Vandaar dat het voorschrijven van protonpomremmers, die de aanmaak van maagsap tegengaan, een tamelijk dom concept is. Grofweg zijn er drie mogelijke oorzaken voor het in de slokdarm stromen van het maagsap.

1 Het sluitspiertje tussen maag en slokdarm dat voorkomt dat de maaginhoud onder normale omstandigheden naar boven komt, functioneert niet goed. Dit komt niet zo heel veel voor.

2 Er zit een breukje in het middenrif op de plek waar de slokdarm er doorheen loopt. Dit sluitspiertje zit precies ter hoogte van deze spierplaat en wanneer er door zo’n breukje te veel ruimte ontstaat, kan hij gaan lekken. Dit komt ook vrij zelden voor. Het kan met een operatie worden gerepareerd.

3 Er is  sprake van chronische maagslijmvliesontsteking (gastritis). Now we’re talking. Dit is met stip de meest voorkomende oorzaak van zuurbranden. De binnenkant van de maag is bekleed met een dikke slijmvlieslaag. Deze beschermt de maagwand tegen het agressieve zoutzuur, maar produceert ook het maagsap, met alle enzymen die nodig zijn voor de vertering en opname van voeding. Dit slijmvlies kan ontstoken raken, waardoor je last kunt krijgen van maagpijn, een opgeblazen gevoel, een gebrek aan eetlust en brandend maagzuur. In de meeste gevallen is de maagslijmvliesontsteking het gevolg van een autoimmuunproces. Het immuunsysteem verklaart in een reactie op een externe trigger per ongeluk de oorlog aan het maagslijmvlies, waardoor het ontstoken raakt en langzaam wordt afgebroken. Soms is de ontsteking het gevolg van een actieve besmetting met de bacterie Helicobacter pylori, maar veel mensen dragen deze bacterie bij zich zonder ooit maagklachten te krijgen. Bij de auto-immune variant wordt het maagslijmvlies langzaam steeds verder afgebroken. Dat is geen kattenpies. Daarmee verdwijnen namelijk op den duur ook de klierbuisjes die zoutzuur en spijsverteringsenzymen produceren. Hierdoor ontstaat een tekort aan een stofje dat nodig is voor de opname en verwerking van vitamine B12. En dat zal op den duur weer leiden tot een heel spectrum aan ernstige klachten, ondermeer bloedarmoede en zenuwbeschadigingen. De diagnose wordt gesteld aan de hand van een uitgebreid specialistisch onderzoek, ondermeer een endoscopie waarbij tegelijk wat weefsel wordt weg gehapt voor analyse. Als blijkt dat de ‘maagzweerbacterie’ de boosdoener is, krijg je een antibioticakuur en een maagzuurremmer, waarna de klachten verdwijnen. Bij auto-immune maagslijmvliesontsteking kunnen artsen weinig meer doen dan je B-12 status in de gaten houden en een eventueel tekort behandelen met injecties.

Je kunt ook gewoon paleo gaan. Of tenminste stoppen met tarweproducten, die de autoimmune aanval op het maagslijmvlies zeer waarschijnlijk uitlokken. De vage discussies op ondermeer Foodlog over verschillen tussen ‘ambachtelijk bereid’ en fabrieksmatig gefabriceerd brood berusten op magisch denken. Tarwe is tarwe en zelfs Einkorn en spelt zijn gewoon tarwesoorten met alle corrosieve effecten die je van deze soort mag verwachten. Schenk de agrarische armoe aan de voedselbank en binnen een week is het snel regenererende maagslijmvlies hersteld en kun je ook de Rennies of je protonpompremmers wegmikken. Voor dat laatste zullen vooral je botten je dankbaar zijn, want protonpompremmers zijn notoire botontkalkers. Het zijn zo’n beetje de meest voorgeschreven medicijnen en hoewel dokters weten (of in elk geval ooit hebben gelezen) dat ze eigenlijk alleen bij kortdurend gebruik enigszins veilig zijn, voorzien ze de drommen chronisch opgeblazen, chronisch vermoeide, ‘fibromyalgische’, vroegoude pastalijders die hun spreekuur bevolken bijna automatisch en tot in lengte van dagen van herhaalrecepten.

Brood- en pastaverslaafde Foodloglezers zullen voor hun via tarwe door protonpompremmers veroorzaakte osteoporose braaf bifosfonaten gaan slikken. De belangrijkste, maar ook minst gevaarlijke bijwerking daarvan?

Zuurbranden :-).

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

274 reacties op Tarwekwaal nr. 1: brandend maagzuur

  1. fiederels zegt:

    Jup…. en reflux is een belangrijke astmatrigger en om die reden kreeg ik van de longarts jarenlang Omeprazol. Gebruik ik al jaren niet meer. De Gaviscon voor incidenteel kan ook in het medicijnkastje blijven staan. Als ik me weer eens bezondig aan een zelfgebakken broodje begint het gesodelazer weer. Ik zal niet meer zondigen. Ik zal niet meer zondigen. Ik zal niet meer zondigen.

  2. George zegt:

    http://theglutensummit.com/

    je kunt je daar gratis registreren voor een aantal gratis presentaties

  3. George zegt:

    en dan je vandaag bijvoorbeeld dit beluisteren:
    Wheat Germ Agglutinin: How a “Monster Molecule” Could Affect Every Cell in Your Body
    Loren Cordain, PhD
    http://theglutensummit.com/loren-cordain-phd/

  4. George zegt:

    Ik zie overigens dat dit de laatste dag is en als je deze presentaties wilt beluisteren kan dat alleen vandaag nog; tenzij je ze wilt kopen……

  5. Alex zegt:

    Niet de laatste dag George en als je eerdere reacties in andere blogposten (broodbuik en fructose 2.0) had gelezen had je heel wat meer presentaties kunnen volgen. 🙂

    tot 16.00 uur:
    Loren Cordain, PhD Wheat Germ Agglutinin: How a “Monster Molecule” Could Affect Every Cell in Your Body

    Jeffrey Smith OMG – GMO And Its Connection To Gluten

    Deanna Minich, PhD, FACN, CNS Nutrition For the Soul: Moving Beyond a Gluten-Free Diet

    Sayer Ji The Critical Role of Wheat Lectin in Human Disease and the Role of Gluten in Cultural History and Consciousness.

    tot 16.00 uur maandag:
    William Davis, MD Modern Wheat: It’s MORE than wheat.

    Jaqui Karr, CSN, CVD 5 Secrets for a Happy, Healthy Lifestyle Without Gluten

    Dave Asprey Biohack Your Own Brain to Optimize Health and Performance

    Suzy Cohen, RPh Hidden Sources of Gluten in Your Vitamins and Medication

    tot 16.00 uur dinsdag
    Umberto Volta, MD The Reality of Non-Celiac Gluten Sensitivity and its Many Manifestations

    Prof. Yehuda Shoenfeld, MD, FRCP Are You Developing an Autoimmune Disease Years Before Symptoms?

    Liz Lipski, PhD, CCN, CHN How the Right Diet Can Address Symptoms Throughout the Body (herhaling eerder uitgezonden interview)

  6. james zegt:

    Maar is het allemaal wel zo erg? Dit werd gisteren net gepost op LinkedIn :
    THERE IS NOTHING WRONG WITH WHEAT AND BREAD BUT,
    something is wrong with our current public attention for social media and diet guru’s who spread “believable nonsense”
    Fred Brouns Prof. Dr. “Health Food Innovation management” :
    Wheat belly, Grain Brain, Voedselzandloper, and Dr Oz all spread the news of distrust and use arguments of fear to create food phobia. YET, their news outperforms truthful, evidence based advice given by national and international nutrition authorities.
    People, put the feet back on the ground, start moving and make well informed choices based on evidence rather than on quackery?
    Had dit al onder Uffe geplaatst omdat ik die toevallig net aan het nalezen was, maar is hier beter op zijn plaats.
    Health Food Innovation management ??? Moet je zulke mensen nou negeren of moet je er mee in discussie gaan? Heb het al eens met hem aan de stok gehad over suiker, maar als je geen titel hebt doe je niet mee. Moet je eigenlijk je mond houden

  7. Tanja zegt:

    Hoi Melchior, heel ander vraagje, is lijnzaad paleo? Kan dat nergens vinden. ..Groet Tanja

  8. Dit stukje zou een boel kunnen verklaren voor mij…. Bedankt!
    Weer wat om even bij stil te staan.

  9. james zegt:

    Nog een serieus probleem is peripheral neuropathy dat ook niet verbetert als je met tarwe produkten stopt. Volgens Davis kan het mogelijkerwijs wel. Heb het echter nog van niemand gehoord en ik ken verschillende mensen die met ”kussentjes onder de voeten” lopen.
    Het stabiliseert, blijft zoals het is, blijkbaar is regeneratie van nerve ends not in the picture.

  10. Willem van Doorn zegt:

    Hierbij vermeld ik de volgende link:
    http://refluxstoppen.com/beste-voedingsmiddelen/
    Wat je daar kan lezen is dat “bepaalde voedngsmiddelen” de klachten stillen, maar “NIET DE OORZAAK aanpakken”. “Wel hebben ze niet het bezwaar van de gebruikelijke geneesmiddelen, die maken je maagzuur alleen maar erger op den duur”. Die “bepaalde voedingsmiddelen” zijn:
    1. rauwe honing,
    2. volkoren brood,
    3. havermout (opmerking mijnerzijds: zou Kris Verburg veel last hebben van brandend maagzuur?)
    4. gember (ook aan te wenden bij darmkachten)
    5. meloen.
    Welk voedingsmiddel in ieder geval NIET in aanmerking komt om je reflux te stoppen is melk.
    Let op! Ik geef bovenstaande alleen maar door en geef geen enkel waarde-oordeel. Het is een commerciele site, die je onder druk zet om het boek te kopen waarin te lezen valt hoe je blijvend af komt van dat brandend maagzuur. Opmerkelijk in bovenstande opsomming is vooral natuurlijk het volkoren brood (en de havermout).

  11. Alex zegt:

    @James http://www.nedverbak.nl/webinabox/wiab364.nsf/0C0D47DF83F066A7C1257BD0002A2DDA/$file/Brouns%20etal%20-%20Does%20wheat%20make%20us%20fat%20and%20sick%20JCS%202013.pdf

    Mocht het je niet opgevallen zijn: Journal of Cereal Science. 9_9

    Don’t waste your breath/energy. 😉

    En dan te bedenken dat o.a. Lindeberg/Fasano/Jöhnsson/Davis in de referentie lijst staan…

  12. Alex zegt:

    “peripheral neuropathy” Het stabiliseert, blijft zoals het is, blijkbaar is regeneratie van nerve ends not in the picture.

    Evenmin als ataxia volgens interview glutentop, stopt wel maar geen uitzicht op verbetering van reeds opgelopen schade.

  13. Alex zegt:

    Was waarschijnlijk interview met Marios Hadjivassiliou

    http://jnnp.bmj.com/content/74/9/1221.full (gepost vanwege lijst references/articles)

  14. Guido Vogel zegt:

    Michael Eades schreef er recent 2 columns over. Zijn perspectief is iets anders, een overdaad aan koolhydraten is een fijne voedselbron voor de bacterien in de darm.

    http://www.proteinpower.com/drmike/gerdacid-reflux/gerd-treat-low-high-carb-diet/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+drmikenutritionblog+%28The+Blog+of+Michael+R.+Eades%2C+M.D.%29

    ” If fat and protein are the main foods, fewer bacteria grow, and those that do grow don’t produce much gas. Carbohydrates, however, provide food for rapidly multiplying bacteria that actually ferment the carbs, and the fermentation process produces a lot of gas. If there is an overgrowth of the carb-loving bacteria in the small bowel – a condition called small intestinal bacterial overgrowth (SIBO) – then a substantial amount of gas is released into the bowel. As more bacteria multiply and more gas is released, the pressure inside the bowel increases. The increased pressure then can force the gas, along with the acidic stomach contents upstream, through the lax LES and into the esophagus. And then you experience the symptoms of GERD.”

    http://www.proteinpower.com/drmike/gerdacid-reflux/gerd-treatment-nutrition-vs-drugs-3/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+drmikenutritionblog+%28The+Blog+of+Michael+R.+Eades%2C+M.D.%29

    Mijn eigen n=1 geeft geen uitsluitsel: ik ben van mijn zuurbranden door low-carb te gaan (heb ooit zo’n fijne endoscopie ondergaan), maar weet niet of het door de koolhydraten, granen specifiek of combi komt.

    Het zou goed kunnen dat een overdaad aan carbs EN de bioactieve stoffen in granen tot zuurbranden leiden. Ik ben nu op 40% van Grain Brain en daar komt het ook steeds naar voren:
    1. Gluten zijn een groot probleem voor het lichaam
    2. De overdaad aan glucose (door overmatige koolhydraatinname) in het lichaam is ook groot probleem (overmatige glycation).

  15. Annemieke zegt:

    Vergeet ivm maagzuur en verdwijnen hiervan door Paleo niet suiker en suikerhoudende processed foods te noemen! Vanwege duidelijke problemen met tarwe at ik al een tijd geen graanproducten meer, maar had nog wel verschrikkelijk last van maagzuur met bijkomend astma en een overprikkeling van de nervus vagus. Toen ik stopte met suiker, was het letterlijk overnight over! Van cellular suikers geen last. Dat suikers met dagelijkse regelmaat direct in contact komen met de maag, lijkt geen natuurlijke situatie te zijn en irriteert blijkbaar behoorlijk. Als ik nu tafelsuiker of processed food met veel suikers is het gelijk foute boel.

  16. Annemieke zegt:

    Nabrander, ik bedenk me nu dat wanneer de nervus vagus door maagklachten door verkeerde voeding overprikkeld raakt je daarmee de parasympaticus in de war brengt en die bestuurd gigantisch veel.

  17. james zegt:

    @ Alex 11.17
    Bedankt voor die link Alex. Wist niet de gluten in haver van de non-toxic variety zijn. Had mijn vrouw het toch altijd bij het rechte eind als ze overal havermouth in bakte. En nou ik er over nadenk, mijn moeder zorgde er vroeger altijd voor wanneer er nieuwe biggen kwamen, ze eerst een paar dagen geplette haver kregen. Dus als ik O’Brien goed begrijp zou je dus veilig brood kunnen bakken van haver. Weliswaar te gebruiken als extra (dippen in olijfolie sausje/vinaigrette?) om met Menno de warme bakker te spreken.

  18. Géza zegt:

    is er ook een relatie met Hashimoto’s en Colitis?

  19. James, die Broun… ik zeg niks, want er borrelt alleen minder fatsoenlijke taal op.

  20. Guido, misschien moet je die link naar Eades op Foodlog zetten. De desemvrouwtjes (m/v) daar tasten volledig in het duister :-).

  21. Fien, nog bedankt. Niets is zo irritant als verongelijktheid. Ik zal mijn best doen. Ik ging hier alweer bijna de fout in, maar volgens mij nog net niet. En als ik dan zo’n Broun lees… Potjandorie :-). Maar het is beter om cool te blijven. Zeker weten.

    • james zegt:

      Die Fred is aardig aktief op LinkedIn en er zijn daar nogal wat (vaak professionelen) die werkelijk helemaal van niks weten. Heb al verschillende keren mensen heel voorzichtigjes naar PP verwezen. maar dat moet dan wel een link zij naar een bepaald onderwerp want anders verdwaalt elke nieuweling hier. De informatie is overweldigend, het universum is lichtjaren verwijderd can de constellatie waarin veel mensen zich bevinden..
      Op LinkedIn zijn het in hoofdzaak Brouns en Chivo die een angle on the truth hebben.

  22. Eekhoorn zegt:

    Twee recente onderzoeken die een significant verband aantonen tussen het gebruik van protonpompremmers (de meest populaire antimaagzuurmiddelen) en de kans op botbreuken:
    – The effect of proton pump inhibitors on fracture risk: report from the Canadian Multicenter Osteoporosis Study. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22890365
    – Use of proton pump inhibitors and risk of hip fracture in relation to dietary and lifestyle factors: a prospective cohort study. http://www.bmj.com/content/344/bmj.e372.

  23. Alex zegt:

    Bericht binnen van glutentop: extra (herhaalde) interviews op dinsdagmiddag, sprekers nog niet bekend. 🙂

    @James, haver moet wel glutenvrij zijn in verband met evt. contaminatie. 😉

  24. gerard zegt:

    Hrmm, ik heb last van acuut zuurbrand na het eten van een boterham of cake-je. Dit doe ik zelden, maar als ik het doe, gelijk maagzuur. Dat wordt niet verklaard door bovenstaande theorie die een chronische ontsteking als schuldige aanwijst.

  25. Marijke Breeuwsma zegt:

    Klopt ja! Ik ben sinds juli, zoveel als ik kon, paleo gegaan! Maar ook gestopt met roken in mei….maar het rare is dat als je ergens last van hebt,je rondloopt met naar ideen zoekend om eraf te komen,die je nog niet hebt geprobeerd,maar als je nergens last van hebt,het even duurt voordat je dat in de gaten hebt! Dit lezend realiseer ik me,dat ik nooit geen zuurbranden meer heb! Ik had vorig jaar rond deze tijd heel erg bloedarmoede en de B 12 moest ook nodig aangevult?! In ieder geval lusteloosheid en vermoeidheid speelde een grote rol. Nu,op mijn 50 e begonnen met (barefoot)lopen,nog geen marathon hoor,maar toch… En wat heel bijzonder is ; is het opgewekte gevoel wat ik heb,zoals in mijn jeugd eigenlijk,het kunnen genieten van een mooi gekleurd kastanjeblad,zo dwarrellend door de winkelstraat,kortom ik geniet van t leven! Terwijl ik eigenlijk midden in de overgangsklachten hoor te zitten,en ook hier geen enkele last van. De darmen doen het eindelijk na 50 jaar uitstekend! Kortom, ik ben erg blij dat jij erover schrijft en dat ik het heb gehoord,vooral doorgaan graag.

    Vriendelijke groet,Marijke

  26. Fien zegt:

    Melchior, je zal mij nooit meer horen zeggen dat je niet kunt incasseren. En een lichte schuimvorming rond de mond van een paard duidt erop dat het dier lekker in z’n vel zit. 🙂

  27. Hoi Tanja,

    Lijnzaad is niet paleo, maar dat betekent niet dat het slecht is. Paleo is als gezegd niet meer dan een blauwdruk. Lijnzaad eet je doorgaans niet met eetlepels tegelijk. De ALA en lignanen die er in zitten kunnen een gunstig effect hebben, al heeft niemand uiteraard een ‘lijnzaaddeficiëntie’ ;-). Lijnzaad bevat ook kleine doses cyanide, dus ik zou geen hele zak tegelijk leeg eten.

  28. Hoi Gerard,

    Dank. Bij de chronische, autoimmune gastritis zou je inderdaad voortdurend, dat wil zeggen bij elke maaltijd of snack, GERD-symptomen verwachten, ongeacht wat er wordt gegeten. Aangezien sommige mensen aangeven dat ze het alleen bij het eten van tarweproducten ervaren, kan het dus zijn dat er in tarwe, of in bepaalde tarweproducten, ook dingen zitten die acute GERD triggeren. Een andere mogelijkheid is de theorie van Dr. Robillard, waarnaar hierboven is gelinkt.

  29. Adriaan Keij zegt:

    Melchior! Je bent nu ook in Duitsland/Zwitserland doorgedrongen. Onze ex-buurman had altijd last van brandend maagzuur, we mailden hem een link naar jouw blog en zie hier zij reactie. NB: met Cola op doktersadvies!

    “Ja, dat had ik, sinds ik na 15.00 Uhr geen brood meer eet, nou ja wat heet brood eten? gemiddeld 4 bolletjes per week heb ik er geen last meer van en dat is al een paar jaar het geval, vergis ik me dan drink ik er Cola Light bij, een probaat middel en met twee glazen ben je overal vanaf.
    Trouwens met de manier van eten van mij krijg je zowiezo niet snel maagbrand, s’morgens een bakje Birchler Müesli uit Zwitserland, krijg je hier om de hoek, tussen 12 en 2 groente met rijst, of vlees, of piepers, in ieder geval geen koolhydraten met eiwitten en s’middags een bakkie yogurt met fruchten en Basta. Deze manier van eten laat een kleine zonde toe een maal per week, ik eet dan een week geen vlees daarvoor in de plaats vis. Het gaat me daarbij niet om het gezonde maar om maagbrand te vermijden wat bij mij vooral s’nachts voorkwam, hiervoor heb ik altijd een fles Cola in de kast paraat staan als medicijn, en dit op dokters aanraden.”

  30. Overigens baart het relatief grote aantal broodverlaters (als we de poll op Foodlog als indicatie mogen gebruiken) mij wel enige zorgen. Ik heb fors belegd in met name innovatieve hardware voor het conventioneel (en dus inefficiënt) managen van diabetes en voor de behandeling van diabetesgerelateerde sequella. Denk aan lancetten, meters, ultra high speed amputatiezagen, slimmere dialyse en super light weight onderbeenprotheses. Als de poll op Foodlog maatschappelijk representatief zou zijn – en dat is godzijdank niet het geval – dan zou het toprendement dat ik op basis van de nauwelijks veranderende voedingsrichtlijnen verwacht, aanzienlijk minder florissant kunnen uitpakken.

  31. Jan Peter van Doorn zegt:

    Ik zou mijn portefeuille verschuiven richting Unilever, Nestle etc. Of we blijven zo eten als we eten en dan cashen ze. Of ze richten zich op gezonder en beter en dan cashen ze ook 😉

  32. Het vuur is overigens min of meer echt, wat vrij revolutionair is voor Amerikanen (sorry Guido en Michael, just kidding).

    Ik moet die CD’s toch wel hebben, vrees ik. Geen mogelijkheid gehad om de belangrijkste iconen te beluisteren.

  33. james zegt:

    Helaas Melchior Het vuur in de haard is niet echt, maar het vuur in Tom O’Brien wel dunkt me

  34. Alex zegt:

    Je bedoelt diegenen die Dr O’Bryan noemt in de video? Marsh/Volta/Shoenfeld? http://theglutensummit.com/day-8/

    Als het goed is krijg ik (en alle andere 110.000 ingeschreven kijkers (en dan te bedenken hoeveel er buiten dat nog gekeken/geluisterd hebben 🙂 )) nog een extra mail (nog niks gezien vandaag, maar ben inventief genoeg om toch de video’s al gekeken te hebben ;-)) waarbij we kunnen stemmen op ‘the most wanted’ voor de ‘encore-day’ morgen.

    Desondanks denk ik dat het z”n prijs waard is, met name vanwege de transcripts die meegeleverd worden.

    Nu maar verder verdiepen in lipopolysacchariden (ja ik weet het, blogpost Spreadbury https://melchiormeijer.wordpress.com/2012/07/16/lipopolysachariden-graan-diabetes-en-springen-zonder-parachute/) 😀

    Graag gedaan!

  35. Met ‘echt’ bedoel ik dat het geen neonverlichting is, James :-). Ik zie ook wel dat het een olievuurtje is en geen echt houtvuurtje, maar dat zou echt veel te veel gevraagd zijn.

  36. Dank Alex.

    Als nou 1 iemand dat pakket bestelt en een nerd het even kopieert, dan kunnen we met z’n allen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.

  37. Alex zegt:

    Sean Croxton met David Perlmutter

  38. Dank, die is er ook als omfietspodcast (iTunes) en die heb ik dus al beluisterd :-).

  39. Alex zegt:

    Dat had ik al gedacht, maar kwam hem toevallig tegen in het lijstje bij Youtube and you know me, I’ll share anyway. 🙂

  40. Zeker, Alex! Moest alleen even opscheppen dat ik hem al had gehoord, ha, ha, ha. Blijf vooral delen!

  41. Ik had laatst de briljante ingeving dat ik het boek van Milind Watve dat we inmiddels allemaal op de harde schijf of een stickje hebben staan :-), gewoon voor een paar centen bij een copy shop kan laten printen. Echt lezen doe ik vooral ’s avonds en dan wil ik niet naar een scherm zitten staren.

  42. lll zegt:

    Melchior, ik heb alles van de Gluten summit opgeslagen (maar nog nauwelijks beluisterd). Welke zou je graag willen?

  43. lll, eigenlijk allemaal :-).

    Maar serieus, hoe zou je dat bij me kunnen krijgen? Via email? Sorry, blond :-).

  44. Aha! Ja, die gebruiken wij wel voor foto’s. Vrij logisch dat beeld/geluid dan ook kan. Open je het vervolgens met iTunes?

  45. Soms zou je in Australië willen wonen.

    http://lowcarbdownunder.com.au/speakers/

    Nota bene: al deze mensen vallen volgens de normen van Fred Brouns en Frans Kok in de categorie ‘kwakzalver’. Zonder al te dramatisch te willen overkomen, denk ik toch wel dat het tijd is partij te kiezen. We zitten in een soort oorlog en er is sprake van een zwart/wit situatie. Althans, zo zie ik het. Goed en kwaad worden steeds duidelijker afgebakend. Ik denk dat niemand er over twintig jaar graag aan herinnerd wordt dat hij in 2013 nog in het kamp van Kok en Brouns zat (lees: serieus dacht de zon om de aarde draait).

    • james zegt:

      Ik meen al dat ik Grant Schofield al eerder tegen gekomen was
      http://www.stuff.co.nz/life-style/wellbeing/9327862/Fighting-fat-with-fat
      Valt trouwens op dat er weer een sport/physiology prof bij zit. Vermoed dat velen in dit vak gebied direct te maken hebben met het niet optimaal functioneren. En aan de andere kant van het spectrum de neurologists die het in de richting van nutrition beginnen te zoeken. Als gastroenterologist staat Spreadbury nog tamelijk alleen? Misschien dat het na deze Summit gaat veranderen? Wij zijn toch waarachtig niet de enigen die iets weten van molecular mimicry en autoimmuun reacties

      • Ja James, Janet presenteerde Grant hier! Zijn mooie lezing (de man heeft ook humor, dat scheelt altijd veel) staat daar ook, maar die is eigenlijk wel een aparte post waard.

        Spreadbury, Spreadbury en nog eens Spreadbury :-).

  46. Alle wegen leiden naar Spreadbury.

  47. lll zegt:

    Transfer voltooid.

    Dag 3 t/m 8, 22 bestanden, 1 GB groot.
    Afspeelbaar in iTunes of andere videospelers (zelfs met Windows media player, al zeurt die wat over flv-bestanden).

    Wel bekome!

  48. Jezus, lll, serieus, waar kan het kistje wijn heen?

    Grote dank!!! Ik stel het spruitjes hakken uit en ga meteen downloaden :-).

  49. lll zegt:

    Drink geen alcohol en doe mijn best om nog een beetje anoniem te blijven op het interweb! 😉

  50. Je hebt een LCHF maaltijd. Weinig Koolhydraten en Veel Vet. Dat van die koolhydraten meen ik intussen te begrijpen, mede dankzij Guido. Dat van veel vet, snap ik niet. Ik altijd maar denken dat er dan veel vet gegeten wordt. Blijkbaar is dat niet zo. Alleen in verhouding tot de koolhydraten, is het niet ?
    Een voorbeeldje uit een verhaal van Grant, zo zijn er wel meer.

    CASE STUDY
    Aucklander James Grey is het eten van een laag-koolhydraat, hoog-vet dieet voor zes weken. Hij begon met een gewicht van 88kg en is tot 83kg.

    “De grootste verandering is het uitsnijden van al het brood en de frisdranken en vruchtendranken alsook Anders dan dat het was niet veel anders -.. Maar het eten van meer groenten en streng zijn -. Met drie maaltijden per dag met een hapje The eerste paar weken was ik honger en ik denk dat is gewoon omdat ik minder eten, en wordt meer gecontroleerd, maar zodra ik dan dat het was prima. Nu ben ik vol echt eenvoudig en kan duren tussen de maaltijden. Ik was een beetje vermoeid ook, maar dat is ook weg. Ik voel me geweldig! ”

    Monster maaltijd plan

    Ontbijt: 2 eieren muffins (gemaakt met eieren, groenten-ui, lente-ui, courgette, kaas)

    Lunch: Grote zelfgemaakte salade met zeevruchten (2 kopjes), gemaakt met bladgroenten, paprika, tomaat, wortel, avocado, pijnboompitten, olijfolie gebaseerde dressing

    Diner: Kip braadpan: kip, groenten – (ui, paddestoelen, pompoen, bladgroenten), gemaakt met room, geserveerd op bloemkool rijst (gekookt in boter), glas rode wijn Snack: Kleine bessen smoothie (bevroren bessen, kokos), stuk camembert

    Fluid: veel water, 2 volvette koffies

    Energie: 2570 calorieën Koolhydraten: 66.1 (10 procent van de totale energie) Eiwit: 128g (20 procent van het totale energieverbruik) Vet: 179g (63 procent van het totale energieverbruik)

    Ik ben donkerblond !

  51. Eekhoorn zegt:

    @George: wie gebruikt er dan ook iTunes 😉 Hiermee moet -ie het doen: http://www.videolan.org/vlc/index.html

  52. @Folkert 179 gram vet per dag lijkt mij aardig wat: een pakje boter is 250 gram.

    Ik heb het nooit uitgerekend, in het begin had ik gauw trek, ben ik meer vet gaan eten en nu gaat het goed. Met overgang naar frisser weer heb ik ook de neiging om meer vet te gaan eten. Ik volg gewoon mijn gevoel maar.

  53. @III en @Eekhoorn: fantastisch!

  54. Gezien de omschrijving van hetgeen die jongen zegt te eten vraag ik me af waar die 179 gram vet, geen 180, vandaan komen. Ik zie groenten, wat kip, een glas rode wijn. Of het moet in de avocado, room , boter, kaas, olijfolie, pijnboompitten, kokos zitten.

  55. Guido Vogel zegt:

    Peter Attia (een Canadees Melchior. Maar het is natuurlijk allemaal 1 pot nat daar over de oceaan :-)) eet een whopping 425 gram vet per dag. Da’s bijna 2 pakjes boter. Wel een sportfreak (rare afwijking :-)) die 4.360 Kcal per dag verbrandt.

    http://eatingacademy.com/how-i-lost-weight

    @Folkert:
    Leuk dat ik kan helpen iets te begrijpen (op FL lukt het me maar niet :-))

    “Ik altijd maar denken dat er dan veel vet gegeten wordt. Blijkbaar is dat niet zo. Alleen in verhouding tot de koolhydraten, is het niet?”

    Niet echt. Er is geen harde definitie van low-carb. Phinney hanteert max 50 gram, Perlmutter heeft het over 60 gram. Eiwit tussen de 1,5-2,5 gram per kilo lichaamsgewicht. Dit zijn dus geen percentage gerelateerd aan calorie-inname. De rest is vet. Dat is wel een percentage. Het voorbeeld van Attia laat mooi zien dat doordat hij veel sport en dus veel calorieen moet eten, het percentage vetinname 88% procent is (koolhydraten en eiwitten blijven tenslotte gelijk).

    Als je meer eiwitten zou gaan eten is de gedachte die zich (deels) net als koolhydraten gaan gedragen en dus zorgen voor extra vetopslag. Mary Enig zei het al: eat fat, lose fat (en schreef er een boek over).

    • james zegt:

      het is natuurlijk allemaal 1 pot nat daar over de oceaan 🙂 Laat de Canadezen het niet horen, Thanks for the smiley .. maar of Attia’s lichamelijke constitutie mede een genetische bepaaldheid heeft die te maken zou kunnen hebben met de vier echt distinctieve seizoenen waar hij opgroeide en zijn voorouders woonden en werkten? Interessante gedachte. In California is het waarschijnlijk toch wel heel anders met gemiddelde temperaturen van in de high 20’s in de zomer en high 10′ tot low 20’s in de winter.
      @Folkert ”….Of het moet in de avocado, room , boter, kaas, olijfolie, pijnboompitten, kokos zitten….” Daar noem je nogal wat . Dat kan een hoop vet vertegenwoordigen.

  56. Alles gedownload. Moet ik dus allemaal gaan afluisteren. Maar ik ben ook nog Dark Star Safari aan het lezen, Daar waar onze voorouders vandaan komen. en ik wil ook nog fietsen en lekker eten en naar Bach en Mozart luisteren. Neem dus maar voorlopig afscheid van mij.

  57. Guido, dat van die koolhydraten werd mij plotsklaps duidelijk toen je vertelde over de koolhydraten in broccoli. Daarvoor had ik mij dat nooit gerealiseerd. Kijk, “het uitsnijden van al het brood “, het verbannen van suiker en al die geraffineerde producten is geen probleem. Maar hoe kan het in mijn hersenen doordringen dat ik bij wijze van spreken “een pakje roomboter ” ga eten per dag ? Geef me redenen en laten de volgers zeggen wie dat doen, te mijnen gerieve, uiteraard ?

  58. Mariet Hoen zegt:

    Bedankt ! @III en @Eekhoorn: fantastisch!

  59. Guido Vogel zegt:

    Met Format Factory kun je die FLV’s omzetten naar MP4/AVI (video) of MP3 (audio). Kun je kijken of luisteren op iPod/MP3-speler tijdens het fietsen of Watve workouts 🙂
    http://www.pcfreetime.com/

    @Folkert: lees Mary Enig. Net ook Perlmutter uit. Beiden laten er geen twijfel over bestaan dat vetten, en met name verzadigde, essentieel zijn voor de gezondheid van het brein.

    Pas Paelologica toe: het is toch logisch om het meest calorierijke voedsel eerst te eten om zo snel mogelijk aan je voedingstoffen te komen? Een beer eet ook liever een pot honing leeg dan dat ie de hele dag bessen zit te verzamelen. En mensen met hun enorme energiebehoefte om het brein aan de gang te houden dus ook.

    Geef het wat tijd…

  60. Mariet Hoen zegt:

    Folkert,
    “Kijk, “het uitsnijden van al het brood “, het verbannen van suiker en al die geraffineerde producten is geen probleem.”

    Ketogeen eten, de verhoudingen, heeft alles te maken met het doel.
    Omdat je minder koolhydraten eet, als de gemiddelde Nederlander, eet je in verhouding meer vet en eiwit en ga je vanzelf meer vet verbranden, dan koolhydraten.
    Heet dat dan ketose ? Ja en nee. Ketose wordt vaak alleen gebruikt in de afval- verhalen. Maar zo iemand als jij zou wel een vaker ‘in ketose’ zijn, als je denkt. En dan in de zin van: geregeld en natuurlijk op vetverbranding leven, als koolhydraten opgebruikt zijn. BV tijdens het fietsen.

    Als je helemaal niet hoeft af te vallen en veel beweegt ( zoals jij ) kun je zelfs berekenen hoeveel je moet eten om niet af te vallen.

    Hier kun je berekenen hoeveel en in welke verhoudingen zou kunnen eten , om wél of niet af te vallen.
    http://keto-calculator.ankerl.com/

  61. marcel zegt:

    Folkert,
    Om je te gerieven:
    Toen ik laag koolhydraat, veel vet ‘paleo’ ging eten heb ik een aantal dagen (steeksproefgewijs) mijn grammen koolhydraten en eiwitten geteld omdat ik geen idee had hoeveel kolhydraten en eiwitten in de verschillende soorten voedsel zat. Dat deed ik door bij benadering het gewicht van mijn eten in te vullen op voedinsgwaarde.nl (de gezondheidsscores negerend). Ik deed veel royaler olijfolie in de salades, veel royaler vet bij het bakken dan ik tot dan toe gewend was (dat deed ik daarvoor zeer beperkt op aanraden van, je weet wel, het gangbare advies), niet te veel noten (een klein handje vol), avocado (af en toe). En ik kwam aan vergelijkbare getallen als in jouw voorbeeld (koolhydraten en eiwitten zelfs nog wat lager). Bedenk dat er ook in eieren en (sommige) vlees/vis een behoorlijk aandeel vet zit. Ik kom de dagen energetisch zonder problemen door. Wel heb ik last van het appeltaartsyndroom, maar dat lijkt me meer psychologisch van aard en niet fysiologisch).
    In geval van twijfel volg ik het advies van dr. Phinney: “When in doubt, eat less carbs; When in doubt, eat more fat”.

  62. marcel zegt:

    oeps: voedingswaardeTABEL.nl/

  63. George zegt:

    True understanding comes from figuring it out yourself.

  64. Link van lll verwijderd, want ik ben niet anoniem en ik het is kennelijk reeds gesignaleerd aan andere kant van de plas…

    Nogmaals dank, lll!

  65. Adriaan Keij zegt:

    Melchior, link verwijderd? Geeft nix, gelukkig had ik hem nog op m’n iPad!

    https://www.wetransfer.com/downloads/4e6e72d78b3147fa12cc9037eeff884820131119123816/753efa

  66. james zegt:

    Not everybody watched/listened to the Gluten Summit:
    Manitoba mom gets fined by daycare for leaving grain product out of kids’ lunches
    Kristen Bartkiw sent her children to their daycare recently with a lunch of mashed potatoes, carrots, oranges, milk and roast beef.
    Maar het is mogelijk dat iemand in de provincial government did.
    http://www.theprovince.com/news/Manitoba+gets+fined+daycare+leaving+grain+product+kids/9186991/story.html

  67. Adriaan, ik had hem zelf verwijderd, omdat ik beboet kan worden voor piraterij :-).

    Dus die van jou haal ik straks ook weg, vrees ik :-(-

  68. Andre zegt:

    @james: het is toch godgeklaagd. Ik zou potdorie die school aanklagen wegens het zich onterecht mengen in mijn beslissing van wat ik mijn (hypothetische) kinderen te eten geef.

  69. Wow. Stalinistische toestanden. Dat zie ik hier toch eerlijk gezegd niet gebeuren.

  70. Adriaan Keij zegt:

    Melchior, gut o gut… Je gaat me toch niet censxxxxxxxxxxxxxxxxxx?!? Zie je wel, daar heb je ’t al!

    Die link is toch gewoon Hollandsche Folklore: kijke kijke kijke – maar nie kope!!

  71. Hans zegt:

    Lukte me nog niet iets te downlowden , ben er niet zo handig mee.
    Begrijp dat ALLES op internet staat , dus waar kan ik het dan lezen ……, als het hier niet mag , staat het ergens anders wel 😉 ?

  72. Hans zegt:

    Toch neo-communistche toestanden dus , leve de recalcitrantie……..!
    Erg !

    • Adriaan Keij zegt:

      @dairysolutions: GGD!

      NB: vroeger stond die afkorting nog ergens voor, iets met de gemeenten die een wettelijke taak hadden om de gezondheid van burgers te bevorderen en beschermen oid, maar nu is het wat dat betreft betekenisloos (of Melchior moet een geheim-agent van de GGD zijn…) en gewoon GraagGeDaan!

  73. Adriaan Keij zegt:

    FLV-filmpjes kun je ook afspelen met IrfanView, een programma waar ik al jaaaaaren enorm plezier van heb. Afbeeldingen uitsnijden, roteren, verkleinen etc etc. Gratis te downloaden op:
    http://www.irfanview.com/, inclusief allerlei plugins, zoals een taal-plugin zodat hij ook in het Nederlands te gebruiken is. Van harte aanbevolen (en nee, ik heb geen aandelen bij IrfanView).

  74. Yvonne zegt:

    Irfanview is voor Windows, kan alleen met iets als WINE op een mac gedraaid worden.
    Als je nog niet naar de laatste versies (iig Maverick, misschien ook Lion) hebt geüpgraded kun je .flv bekijken na het installeren van Perian.

  75. james zegt:

    Er is in het verleden als eens de opmerking gemaakt dat zo veel in het Engels is. Is weinig aan te doen. Wereldtaal en de meeste studies -zelfs Nederlandse- zijn in het Engels.M.b.v. Google Translate kun je aardig ver komen, met overleg 🙂 als je snapt wat tarwe uitsnijden betekent.
    Probeer zo nu en dan hier een handje in te helpen. Heb al op Facebook geplaatst dat er een vertaling van het interview van Wendy Meyers met Dr Tom O’Brien van wie dit geesteskind van de Gluten Summit afkomstig is, op http://www.QuinteHealthSolutions.com staat. Click op English-Dutch translations en je komt op de index page van allerlei vertalingen (met het origineel ernaast. De gluten staat er als Gluten and Health.
    En nee, ik verkoop niks, er staat zelfs geen reklame op de site.

  76. Ik heb ze na heel veel klooien (Mac plus digibeet is meestal een prettige combinatie, maar in dit geval niet echt, geloof ik) als liedjes 🙂 naar mijn iPod kunnen transporteren, zodat ik de hele rits nu zoals altijd buiten kan beluisteren. Gisteravond het begin van Cordain over Wheat Germ Agglutinin gehoord. Errug spannend en absoluut blogvoer/boekvoer.

  77. Guido Vogel zegt:

    Het gaat nog wat worden met low-carb Paleo in Nederland. Ook Elsevier is om (met dank aan Dick Veerman voor de link).
    http://www.elsevier.nl/Nederland/nieuws/2013/11/Vijf-redenen-om-te-stoppen-met-suiker-en-koolhydraten-1413789W/

    • George zegt:

      maar ja, zoals ze in DWDD (http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1380129 vanaf ongeveer 4:10 )op zo’n lacherige manier over brood spraken, zegt veel over de makers van dat programma: ronduit oppervlakkig: twee bakkers (in uniform/beroepskleding !?) uitnodigen die verschillende meningen hebben over dat brood, een filmpje laten zien van twee bekende acteurs die niet weten wat gluten zijn en het item is afgedaan.

      Zag vanmorgen een tweet van glutenvrij.nl: “we komen graag een keer vertellen in @dwdd wat het betekent om vanwege medische redenen #glutenvrij te MOETEN eten #coeliakie “

      • Mensen zitten zo volkomen vast in dat vermaledijde brooddenken. Heel veel mensen zoeken momenteel op termen als ‘is spelt beter dan tarwe’, ‘paleobrood’, ‘welk brood op paleo’, ‘wil paleo maar kan niet zonder brood’, ‘is maïsbrood paleo’ etc. Lieve mensen… Homo sapiens heeft geen absolute broodafhankelijkheid, dit in tegenstelling tot wat de gezellige bakkersvrouw hierboven roept. ‘Niemand kan zonder brood’, zegt ze. Alsjeblieft, vergeet dat. Je lichaam zal je op je knietjes danken als je het voortaan links laat liggen. Je hoeft brood en andere meelspijzen ook helemaal niet te vervangen. Eet gewoon. Kies dingen van het Bierviltje, gebruik desnoods een oud kookboek om er iets moois van te maken en vergeet dat je geen brood of pasta hebt gehad. Het is niet meer dan een behoorlijk toxische vulling.

  78. Ik heb vroeger voor Simon gewerkt, maar hij was niet bepaald gecharmeerd van mijn ‘belachelijke ideeën’ over koolhydraten, verzadigd vet et al. Leuk dat hij 15 jaar na dato toch om is :-).

  79. Alex merkte onlangs min of meer terecht op dat je niet aan mensen kunt zien of ze paleo zijn. Aan de vrouwelijke bakker in dit item van De Wereld Draait Door van gisteravond kun je in elk geval erg goed zien dat geen paleo eet :-). Haar gekwaak in de ruimte (gluten is een enzym, ha, ha, ha, ha, ha) is ook consistent met die conclusie.

    Overigens vind ik het licht irritant dat de kennelijke trend om minder brood te gaan eten helemaal toegeschreven wordt aan Kris Verburgh. Soms bekruipt me het onbehagelijke gevoel dat ik en veel andere paleobloggers jarenlang een pad aan het banen zijn geweest voor een paar handige commerciële jongens. Geen productieve gedachte, ik weet het…

  80. Frank Buurman goes ballistic…

  81. willem zegt:

    Ach, Melchior, zo gaan die dingen. Allemaal Dagobert Ducks.
    Een paar jaar (?) geleden vermoedde ik deze gang van zaken al en schreef dat hier ergens op jouw blog. Je dacht toen nog dat dat zo’n vaart niet zou lopen…
    Mijn uitgangspunt: haal je schouders op bij al die hypes. Vooral voedingshypes waaraan persoonsnamen zijn verbonden en zweverige beweringen. Ze komen en gaan.
    Kijk naar de realiteit. Die is dat de natuur, dus ook de mens, het resultaat is van evolutie en daaraan onderhevig blijft. Daaronder valt uiteraard ook een passend, fatsoenlijk voedingspatroon. Wijk je van dat patroon, waarop ons genoom is gebaseerd, teveel af, dan gaat het wringen.
    Simpele biologische en wetenschappelijke logica.
    Het is met die hypes net als met figuren in de politiek: dat er idioten en gewetenlozen bestaan die een gat in de markt zien, is tot daar aan toe, maar dat er zoveel halvegaren zijn die er achter aan marcheren, dat is pas echt verontrustend.

  82. willem zegt:

    Guido. Op het moment dat Elsevier ‘om’ is (lees dat overigens niet in de bijdrage), wort het oppassen geblazen..

  83. Jo tB zegt:

    Zie de blog van de Diet Doctor, ook in Zweden heeft een school geweigerd de “speciale” dieet van een jongen ondanks een briefje van de dokter.
    http://dagbladet.se/nyheter/sundsvall/1.6490630-skolan-vagrar-emil-specialkost

    http://www.dietdoctor.com/school-refuses-serve-food-keeps-student-healthy#comments

  84. Willem, dank voor die opsteker! Ik kan er weer even tegen :-).

    Ik begon in 1995 te vermoeden dat er ‘iets’ niet in de haak was met tarwe en heb door de jaren heel allerlei verhalen geschreven die weinig meer hebben gedaan dan hoon opwekken en stof verzamelen. Het voelt dus volkomen weird dat het nu ineens, alsof er een knop om is gegaan, een hype is.

  85. George zegt:

    Nou weer iets serieus: Dr. Strunz schrijft al jaren over zijn bevinden met supplementen (op grond van zijn ervaringen met echte mensen in zijn praktijk als arts, en als sporter) en hij schrijft vandaag mijns inziens toch weer iets heel belangrijks voor diabetici 2 patiënten:
    in dit geval over de werking van Arginine op de suikerstofwisseling*(verder voor mensen die graag groeihormonen zouden willen injecteren maar daar geen geld voor hebben en bang zijn voor de bijwerkingen):
    http://www.strunz.com/news.php?newsid=2417

    * Diese Aminosäure verbessert den Zuckerstoffwechsel dramatisch (um 40 Prozent) bei Diabetikern.” Bereits 2001 von einer italienischen Forschergruppe bewiesen.
    Und jetzt nachvollzogen im Labor an Mäusen. Clemmensen fasst zusammen: “Arginin ist genauso effektiv wie etablierte Tabletten gegen Diabetes Typ II.

  86. Arginine stimuleert de afscheiding van insuline. Is dat wat je wilt?

  87. Andre zegt:

    Voor een DMT2 patient misschien wel, als het als alternatief kan dienen voor externe toediening.

  88. dairysolutions zegt:

    Matthijs van Nieuwkerk heeft het anders wel goed in de gaten volgens mij: ‘je wordt gek van de gluten’ roept hij. Doen ze wel vaker in DWDD, reclame maken voor een boek.

  89. Mariet Hoen zegt:

    Melchior, je post is wel te zien via email, maar niet op de site !?

    Ik ga het proberen Arginine ! Mijn groeihormoon is nl heel laag ( Arginine & Ornithine )

  90. marcel zegt:

    Het jarenlange bombardement van de burger met (vaak tegenstrijdige) adviezen om wijn/vet/nitraatrijke groente/pick your poison te vermijden heeft tot enorm veel scepsis geleid.
    Nu is er weer een nieuwe hype, het geliefde brood in het centrum van de aandacht. De burger krijgt er iets van mee en denkt “het zal wel”, en ook de media gebruikt het op die manier, als een nieuwe hype om kolommen en tv-minuutjes te vullen. Ik zag geen lichtjes aangaan in het publiek, hoe kan het ook anders met zo’n oppervlakkig item.
    Melchior, je kan rustig een boek gaan schrijven. Je zal over een paar jaar nog steeds een klein (maar significant) deel van de Nederlanders (en Vlamingen) als geinteresseerd publiek hebben.

  91. Zeven zegt:

    Allemaal leuk en aardig, maar pas toen ik stopte met brood eten merkte ik verandering (vier boterhammen naar nul boterhammen). Een week of wat terug zat ik naar oude foto’s van mezelf te kijken en schrok een beetje van hoe opgeblazen ik er uitzag.

  92. Zeven zegt:

    Zie net het bericht van Marcel hierboven en wil eraan toevoegen:

    Melchior, jouw kracht is dat je taaie wetenschappelijke stof begrijpelijk kunt brengen zonder feitelijke onwaarheden te verkondigen. Dus als je een boek wilt schrijven over voedingswetenschap vanuit evolutionair perspectief, doe dat (of niet natuurlijk, je moet verder niks) en zie wat er gebeurt/hoe het ontvangen wordt.

    • George zegt:

      is natuurlijk heel moeilijk** te voorspellen hoe zo’n boek valt…wie had gedacht dat de Voedselzandloper zo’n succes zou worden?
      Eén ding is zeker: DWDD zal het lacherig behandelen en absoluut geen echte onderzoekers er bij uitnodigen, alleen een paar popi-jopi BN’ers of andere figuren die sfeer nog meer opleuken..

      **Art De Vany heeft hierover geschreven ivm Hollywood films: volkomen onvoorspelbaar! ondanks het feit dat er steeds mensen zijn met dikke inkomens die denken te weten wanneer een film een succes wordt; geldt ook voor beleggingen overigens…

  93. Bart zegt:

    Ja maar, en spelt dan? De discussie over of spelt wellicht toch beter is dan tarwe zou in ieder geval definitief beslecht moeten zijn. In het Volkskrantartikel van gisteren ‘Is spelt gezonder dan tarwe’ staat dat zelfs in een gespecialiseerd lab van de broodsector met geen mogelijkheid valt vast te stellen of een brood van tarwe of spelt gemaakt is!

    Om speltbrood te fabriceren dat niet op een baksteen lijkt moet trouwens nogal wat kunst- en vliegwerk worden uitgehaald. Tarwegluten toevoegen heeft de voorkeur. Of misschien zeggen ze dat alleen maar. Het valt immers absoluut niet te controleren of een brood spelt of tarwe bevat.

  94. Adriaan Keij zegt:

    Melchior, one thing is most important… No, two things are… THREE things you must… FOUR THINGS… – je kent het vast, en de heren van Monty Python reüneren (ruïneren?) vandaag. Ze waren hun tijd vér vooruit, ook qua tarwe, Wheatbelly etc. Zeg nou zelf, wat je in deze video ziet is toch puur tarwe?!? Enjoy mr Wheatbelly avant la lettre:

  95. Adriaan Keij zegt:

    Oeps, ik vergeet die four most important things:

    Thing 1: Toch mooi die aandacht bij DWDD, groot bereik.
    Thing 2: Maakt niet uit HOE ze er over praten ALS ze er maar over praten (was dat niet H. Brood?).
    Thing 3: Kris Verburgh heeft een goede zet gedaan met z’n zandloper, maar hij propageert soja. Is dat wel zo gezond? Tijd voor the soy-truth blog van MM!
    Thing 4: Is rood vlees an sich niet juist GEZOND maar wordt het slecht(er) door bakken, braden en aanbranden op de bbq?

  96. Jan Peter van Doorn zegt:

    @Melchior 9.05: Universele wijsheid, waar iedereen uit mag tappen. De een vertaalt het praktischer en aantrekkelijker dan de ander.

  97. Hans zegt:

    Adriaan, een goede aangemaakte rauwe steak tartare , niet te versmaden …… alhoewel , hier iemand die daar anders over denkt .

  98. Mariet Hoen zegt:

    Zolang het Diabets Fonds ons nog verblijdt met deze pepernoten…. Pffff
    ( en 170 likes binnen één uur )

    ‘Alsjeblieft! Een heerlijk recept voor kruidnoten met minder koolhydraten, minder verzadigd vet en minder calorieën: http://bit.ly/1joRCAR

    Deel dit recept met je vrienden/familie! ”

    60 g volkoren tarwemeel
    30 g tarwebloem
    30 g vloeibare margarine, geschikt voor gebak, die minder dan 10 g verzadigd vet bevat
    5 g zoetstof in poedervorm (ter vervanging van 50 g suiker)
    1-2 theelepels speculaaskruiden
    2 g bakpoeder
    25 ml magere melk

  99. Adriaan Keij zegt:

    Ai, foutje… One, two three, no four THINGS was WEAPONS. Geheugenprobleempjes… Weet iemand daar een ‘voeding oplossing’ voor (naast kokosolie en m’n iPhone)?

  100. Petra zegt:

    Eerst werd ik genegeerd of meewarig aangekeken als ik koek, gebak en brood afsloeg, nu heb ik een beetje het gevoel dat ik word uitgelachen. Er is ineens heel veel aandacht voor niet-brood-eten, op een negatieve manier. De reacties op dat stukje in de Elsevier en de uitzending van DWDD helpen daar ook niet aan mee. Niet dat ik me daar van de wijs door laat brengen, mensen willen nu wel meer weten over mijn “voedingswijsheden”, dat dan weer wel. Hoe gaat dat gezegde ook al weer? First they ignore you, then they laugh at you, then………….

  101. Marcel Crok zegt:

    Ik eindig geregeld mijn e-mails aan Melchior met de volgende p.s.:
    “Voor het overige ben ik van mening dat Melchior Meijer zsm een paleoboek moet gaan schrijven”

    Als iedereen dat nou eens gaat doen en als we crowdfunding opzetten zodat bij MM de financiele stress van zo’n project hem niet de lust tot schrijven zal ontnemen, dan hebben we over een jaar een prachtig paleoboek op de markt!

    Marcel

  102. Marcel Crok zegt:

    ps zelf heb ik aan een boek gewerkt (De staat van het klimaat) met steun van het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten. Is ook de moeite waard. Maar verder heb ik vooral geleerd om sober te leven. Daarmee koop je een boel onafhankelijkheid.

    Marcel

  103. Jo tB zegt:

    Bart, je kunt wel degelijk het verschil zien tussen tarwe brood en spelt brood. En je proeft het verschil ook. Althans ik deed het wel toen ik nog spelt brood maakte. Het is net zo luchtig als tarwe brood, maar fijner van structuur (geen zware baksteen). Het had een lichte noot smaak. Een test machine in een lab kan dat verschil niet maken, want meel is meel ongeacht van welk graan het komt. De reden waarom granen zoals spelt, Einkorn en Kamult als gezonder worden beschouwd is omdat ze niet zo genetisch gemanipuleerd zijn als tarwe. Die zijn dichter bij hun verre voorouders gebleven. Sommige coeliakie-patienten die tarwe niet kunnen verdragen, blijken geen problemen met spelt te hebben.

  104. james zegt:

    Er staat een verrukkelijk artikel in de Volkskrant vandaag:
    Handje noten per dag verlaagt de sterftekans.
    Mocht iemand nog twijfels hebben mbt observationeel onderzoek, dan is dit een absolute must. Krijg je een idee hoe moeilijk het is om alle meespelende factoren uit mekaar te halen en op waarde te schatten. Ik heb uitgebreid zitten grinniken toen ik het volgende las : Uit de studie blijkt verder dat mensen die noten eten gemiddeld dunner zijn. Dat is verrassend, omdat werd gedacht dat pinda’s en noten juist leiden tot meer overgewicht. De noteneters bleken ook leniger, rookten minder en bewogen meer. Wel gebruikten ze meer alcohol, multivitamine voedingssupplementen en hadden ze vaker groente en fruit op hun menu staan. De onderzoeksresultaten zijn gecorrigeerd voor deze factoren. Het effect van zout of kruiden op de noten konden de onderzoekers niet meewegen in het onderzoek omdat daarover geen data beschikbaar waren. De onderzoeken zijn gecorrigeerd voor die factoren. Dat wel. 🙂

  105. Bart zegt:

    Bedankt voor je uitleg Jo. Zo eenvoudig is het verschil voor de meeste mensen, zelfs deskundigen, kennelijk toch niet te vast te stellen; In het Volkskrantartikel werd een panel proevers, onder wie graandeskundige Brouns (die hier al eens voorbij kwam..) opgevoerd die meenden dat van de 6 stukken brood er slechts een van spelt gemaakt was terwijl het allemaal speltbroden waren.

    Ik begrijp dat er verschillen zijn tussen tarwe en spelt, maar die zijn blijkbaar zo klein dat ze zelfs in een broodlab niet aangetoond kunnen worden. Het lijkt me dat daaruit geconcludeerd kan worden dat vrijwel alle stofjes die te meten zijn en die tarwe problematisch maken zich ook in spelt bevinden.

    Vooral nu steeds meer mensen speltbrood willen is het, zeker zoals je aangeeft voor sommige coeliakie-patienten die tarwe niet maar spelt wel kunnen verdragen, lastig dat niet te controleren is welke graansoort voor een brood gebruikt is.

  106. Uit Kris …………………….
    “Ok, goed advies, ik zal het doorgeven aan Henk en Ingrid.”
    Door de jaren heen wordt daar gesproken over een zekere Henk en Ingrid. Een soort stereotype bewoners uit het Utregse Sterrenwijk. Beetje dik, beetje dom, beetje stom, beetje aso, beetje veel zuipen, beetje veel …… Eigenlijk volk waar we boven staan, is het niet ? Ze halen ons ULO niveau niet, maar……….. Nou ben ik een humorloze vent, dus neem mij niet dadelijk.
    Heb ik het over de grappen hier boven vermeldt ? Zal toch niet waar zijn ?

  107. Eekhoorn zegt:

    Even tussendoor: weer ’s een onderzoekje dat noten gezond zijn, weliswaar “Funded by the National Institutes of Health and the International Tree Nut Council Nutrition Research and Education Foundation”, maar dan wel weer van onder anderen Walter Willett én gepubliceerd in de NEJM: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1307352.

    • james zegt:

      Eekhoorn het ging me niet om het onderzoek zelf maar om de manier waarop dit gepresenteerd wordt. Veel mensen lezen alleen maar koppen, een aantal leest misschien een samenvatting. Een groot gedeelte komt niet tot aan de laatste paragraaf. Tenzij het binnen de belangstellings sfeer ligt. We weten onderhand wel dat er nogal wat verschil is in noten. Sommige zijn toch wel erg hoog in Omega 6 om je er aan te buiten te gaan. Zeker als je toch je Becel niet kunt laten staan en Duyvis op je sla doet.

  108. Er zijn natuurlijk zat harde indicaties dat noten niet verkeerd zijn… Ik gaf alleen maar aan dat dit soort epidemiologie buitengewoon nietszeggend is, of de uitkomst je nu toevallig uitkomt of niet.

    Er is waarschijnlijk wel sprake van een echt verband tussen het veelvuldig combineren van rood vlees met verzadigd vet en metabole ontsporing. Het is aangetoond in een goede RCT en het mechanisme ligt ook tamelijk voor de hand. Rood vlees alleen of met olijfolie: niets aan de hand. Verzadigd vet alleen of met andere eiwitbronnen dan rood vlees: niets aan de hand. De twee samen: foute boel. Daarover ga ik asap posten.

  109. Folkert, verklaar je nader. Ik begrijp het even niet (waar komen Henk en Ingrid vandaan?), maar ben wel nieuwsgierig.

    • Een voorbeeld van de soms tenenkrommende slordigheid van de Foodlogredactie.

      In dit bericht staat:

      Kris Gunnars, een Amerikaanse voedingsdeskundige, zet op eat local grown zes redenen en grafieken op een rijtje die wat hem betreft aantonen dat een vetarm dieet geen goed idee is.

      Kris Gunnars is IJslander en studeert geneeskunde in Reykjavik. Een minor detail misschien, maar voor een medium dat anderen zo scherp de maat neemt op degelijkheid, objectiviteit en correcte berichtgeving, vind ik dit pijnlijk.

  110. Marian zegt:

    @James, zou het correcte advies dan zijn om amandelen te laten staan, gezien de omega 6? Als ik de vele paleo recepten websites bekijk, worden juist de meeste cakes en koekjes (pepernoten!) van amandelmeel gemaakt. Makkelijk verkrijgbaar en maakt lekkere koekjes, ook zonder suiker.
    Dan had een goeroe toch gelijk toen hij schreef: don’t paleofy your muffin (ik kan de bron niet meer achterhalen, ik vermoedde Cordain).

  111. Uit: “Brood: verslaat Kris de paleo’s? ”
    Een van de commentaren en daar erger ik me dan de zoveelste keer aan.
    Het is grappig bedoeld onder inteluwele. “Henk en Ingrid” is daar een begrip. Ze komen uit de volksbuurten, niet serieus te nemen, en daar doe je dan een beetje lacherig over. Had ik daar moeten neerzetten, maar ik ben een Friese stijfkop. Laat maar zitten, het is nu weer over.

    • Aha, die had ik gemist, Folkert! Ik wil me niet heiliger voordoen dan ik ben – ik ga zelf nogal te keer tegen ‘domheid’, whatever that may be – maar daar kan ik ook absoluut niet tegen. Het dedain van dat kakkineuze volk ten opzichte van de mannen en vrouwen die ervoor zorgen dat hun afvoer wordt ontstopt als die vol zit met de overvloedige, zieke, obstipatieve stront uit hun volgevreten, door diverticulitis, poliepen en andere deftige vreetpathologie aangetaste pastapensen, de absolute zekerheid die ze hebben over hun cognitieve superioriteit… Inderdaad, totaal walgelijk. Ze hebben duidelijk nooit echt gewerkt.

      Ik ben blij dat je je hart even uitstortte, opdat ik het dunnetjes over kon doen :-).

      Sorry Fien. Het moet er af en toe gewoon even uit. Maar dit is tenminste geen uiting van verongelijktheid en dus nog binnen de grenzen, vind ik.

  112. Onno zegt:

    “Rood vlees alleen of met olijfolie: niets aan de hand. Verzadigd vet alleen of met andere eiwitbronnen dan rood vlees: niets aan de hand. De twee samen: foute boel. Daarover ga ik asap posten.”
    Betekent dat nou dat ik mijn biefstukje niet in roomboter moet bakken? Waarin dan wel?

  113. Andre zegt:

    Ik ben zowieso heel benieuwd naar die RCT (en de post). Ik kan me dat maar moeilijk voorstellen omdat volgens mij een deel van het vet in rood vlees ook verzadigd is (volgens het voedingscentrum ongeveer 33% in een biefstukje)

    • james zegt:

      Ik denk dat er meer benieuwd zijn naar die RCT over verzadigd vet en rood vlees. En begin me niet over olijfolie als bakolie want dat is pas echt foute boel. Rood vlees zonder vet lijkt me helemaal niet erg paleo. Doorregen uit de wei is anders dan uit de feedlot. Bovendien is bijna de helft van het vet al mono unsaturated (oleic). Of wordt dit weer een beetje mieren neukerij om het interessant te houden en een beetje genoeg verwarring dat de meeste mensen zeggen : ’t is wel goed.

  114. Frans zegt:

    Hier ben ik ook erg benieuwd naar! Belofte maakt schuld, dus kom maar door met die post 🙂
    En eigenlijk kijk ik ook uit naar het vervolg op ‘Vitaminepillen zijn verdacht’…

    Waar ben je aan begonnen, Melchior, met je blog 🙂

    • Ik vind het ook erg ‘unsettling’ :-). Heb nog geen tijd gehad het experiment te ontrafelen. Er wordt gesproken van ‘dairy fat’, maar ik heb nog niet kunnen nagaan of er misschien caseïne in het spel was. Observeer dat rood vlees alleen, dat zoals jullie terecht aangeven ook een deel verzadigd vet bevat, geen enkel nadelig effect had.

      Ik weet dus nog niet wat er aan de hand was/is. Wel zeker is dat rood vlees pre landbouw/herders niet met boter en zeker niet met kaas werd bereid. Ik hoop er zsm op terug te komen. Ook alvast goed om te overwegen: in het onderzoek aten mensen exclusief rood vlees en ‘dairy fat’. Dat is een totaal ander plaatje dan een paar keer per week een in boter gebakken biefstuk.

      • james zegt:

        I knew it, I knew it! Natuurlijk weet ik nog veel te weinig, maar hier zit toch wel een luchtje aan. Trouwens zegt de Bijbel niet dat je melk en vlees bij mekaar vandaan moet houden.?

  115. Uit:
    Alle diëten en dieetboeken die we bekeken ( Consumentenbond )

    10 weken Slank Plan
    Hormoonbalansdieet
    17-dagendieet
    Immogenics
    40-puntendieet
    Ken je eigen hoofdmenu
    Afslankclub
    Afvallen met het eiwitdieet
    Lekker eten en gezond afvallen
    Afvallen op maat
    Atkinsdieet
    Bodieboost
    Low carb-dieet
    Bloedgroepdieet
    Maaltijdvervangers
    CarbLovers-dieet
    Margriet Streep je slank
    Detox Dieet
    Mediterrane dieet
    Diva Dieet
    Mindful afvallen
    Dr. Frank – Afvallen met Dr. Frank
    Montignac-dieet
    Dr. Frank – Gezond slank met Dr. Frank
    Opgewicht: grip op koolhydraten
    Dr. Frank – Snel slank met Dr. Frank
    Sonja Bakker
    Dr. Phildieet
    Sonoma-dieet
    Dukan dieet
    South Beach-dieet
    Duurzaam afslanken
    Sportvasten
    Easy Diet App Stop met diëten (EVK-methode)
    Echt afvallen doe je zo
    Total Wellbeing-dieet
    Een leven lang slank zonder dieet
    Vasten
    Eet jezelf mooi, slank en gelukkig
    Vastendieet
    En nu: afvallen! (Allen Carr)
    Vetvrije diëten
    Gezond genieten
    Voor altijd jong
    GI-dieet
    Wasborddieet
    Wat je eet ben je zelf
    Herbalife
    Weg met de weegschaal
    Het geheim van slanke mensen
    Weg met de weegschaal-superdieet
    Het lichaam is perfect
    Weight Watchers
    Het Nieuwe Eten
    Zone Dieet

    En dan de allerbeste: Help, ik val af! (Erica Terpstra)

    Bierviltje ???

  116. De Thora, James. Nooit een biefstuk in de boter bakken. Ik ken er nog een, uit mijn jeugd: Zuivel op Zuivel is van de Duivel.

  117. Hans zegt:

    Dank Folkert ! :- )
    Kreeg vandaag de Consumentengids in de bus , met op pagina 20 artikel over glutenvrij eten , je gelooft het niet wat er zoal staat …….. echt niet , volledig in de lijn van het Voedingscentrum en Voedingsmafia en ander tuig !
    Heb het wel gehad met dit inmiddels ontspoorde commercie-clubje , regelmatig post/mail om boekjes te kopen ook en andere ,,aanbiedingen” .
    De opzegging gaat binnenkort de deur uit.
    Op naar gezondheid en consuminderen…… , in de bieb zijn de blaadjes voor nix te lezen 😉

  118. willem zegt:

    Al een tijd geleden zegde ik die Consumentegids op, met ongeveer dezelfde redenen als die Hans geeft.
    Leuk, wellicht, die gids om de resultaten van een test met wasmachines te lezen voordat je zo’n machine aanschaft, maar totaal krankjorem wanneer het gaat over voeding en aanverwante zaken: waar deze gidsjongens en -meisjes nog wel eens kritisch machines aan nader onderzoek onderwerpen, blijken ze de slippendragers van het Voedingscentrum en delen van de voedingsmafia als voeding onder de loep wordt genomen.
    Leuk lijstje, overigens, Folkert, dat je opsomt. Zal nog wel aangevuld kunnen worden. Ik wijs daar vaak op, op al die linke voedingsgoeroes die slaatjes slaan uit de wanhopige ellende van anderen.
    Of je nu Sonja Bakker heet, DR. Frank, of de een of andere exotische naam hanteert, ze gedragen zich in de praktijk allemaal als parasieten. Heel triest!
    Ben benieuwd, trouwens, naar onderbouwingen v.w.b. kookcombinaties waarbij vlees, vis, groenten en vetten de hoofdrol spelen: welke zijn te wantrouwen en waarom??
    Mij lijkt dat vlees gebakken in kokosvet, reuzel, spekvet en boter (?) geen problemen oplevert, mits er geen te hoge temperaturen gebruikt worden. Dat laatste lijkt me zeker te gelden voor olijfolie. Andere plaantaardige olien zijn in mijn ogen (sterk) af te raden.

  119. willem zegt:

    Trouwens, nu ik toch bezig ben, ik las daarnet een bijdrage op ons aller FL (Foodlog, voor Wouter Klootwijk) van ene Ineke Berentschot, die zich tooit met de titel ‘Journalistiek rond voeding en voedsel’. DV (Dick Veerman) vindt het vast goed dat ik deze fraaie journalistieke bijdrage letterlijk citeer:
    ‘Terwijl de paleo’s maar een korte daglengte hebben om hun wild te schieten, kneed ik rustig een deegje van biologisch meel, zeezout en een vloeibaar voordeeg dat de hele nacht gerijpt heeft; kuier een paar uur fijn door het bos. Thuisgekomen bak ik een mooi brood in de oven, die vanzelf in werking treedt als ik de knop omdraai; lang leve de moderne tijd. In dezelfde oven gaart een pompoen met kaneel en zout en peper.
    Oftewel; brood- en anderszins koolhydraateters, rustig doorgaan met ademhalen na een Bandebroodweek van DWDD (gezien), Elsevier (gelezen), en blijkbaar nu ook de Consumentenbond. Mac van Dinther schreef trouwens een goed artikel over speltbrood, dus die hoort niet in dit rijtje thuis. Fijne avond allemaal.’

    Zou dat mooie brood ook invloed hebben op je verstand?

  120. Eekhoorn zegt:

    @Hans en @Willem: al bij stilgestaan dat Voedingscentrum-directeur Felix Cohen hiervoor directeur van de Consumentenbond was? Zal vast toeval zijn, maar best intrigerend 🙂

  121. Hans zegt:

    Vooral veel , hahaha , burp.. enz. maar toch ….
    Toch deze , een van mijn dochters was er bij in China 😉


    ,,weer een boekje ( in de ramsj ) “. 😉

  122. Hans zegt:

    Hoi Eekhoorn-hans , was al hier eens voorbij gekomen ergens …..
    Geen toeval maar vervolg en kwam al hier voorbij , voor wat betreft Felix Cohen inclusief tarwebuik 🙂

  123. Terwijl de broodbakkers maar een korte daglengte hebben om hun brood te bereiden, maak ik rustig een mis en place van witte kool, wortel, ui en een stuk schapenvlees dat de hele nacht ontdooit heeft; kuier een paar uur fijn door het bos. Thuisgekomen zet ik de Roemertopf in de oven, die vanzelf in werking treedt als ik de knop omdraai; lang leve de moderne tijd. In dezelfde oven gaart een eend zonder kaneel en zout en peper.
    Oftewel; paleo- en anderszins paleoeters, rustig doorgaan met ademhalen.
    Fijne avond allemaal.’

  124. Jo tB zegt:

    Over spelt gesproken kwam ik deze uitleg op internet tegen:

    Klik om toegang te krijgen tot Kollenberger%20spelt%20is%20100%20procent%20spelt.pdf

    Zowel van Dinther en Brouns komen er in voor.

  125. Bart zegt:

    Niet verbazingwekkend dus dat het verschil tussen tarwe- en speltbrood onmogelijk is vast te stellen. Volgens deze bakker mag spelt- meel of bloem al zo heten, zelfs als er nog 49% tarwe inzit. Vervolgens mag je brood als speltbrood verkopen als er maar 5% van dat fors versneden speltmeel in verwerkt is!

    Opmerkelijk dat Brouns in een lezing gezegd zou hebben dat maar liefst een kwart van de mensheid overgevoelig is voor het huidige broodtarwe. Elders heeft hij het alleen over de 1% coeliakie patienten en mogelijk 6 to 8% glutensensitieven.

  126. Jo tB zegt:

    Bart, ik was ook zeer verbaasd. Toen ik speltbrood zelf bakte kon ik duidelijk het eigen smaak van spelt proeven, dus had ik puur speltmeel te pakken (van de Natuurwinkel), en geen versneden troep. Weer een voorval van hoe je belazerd wordt waar je bijstaat. Dat ging ook vroeger met “bruin” brood (denkend dat het volkoren brood was). Heb ik jaren gegeten en eens gevraagd aan de bakker hoe hij dat deed. Met mout stroop. Jaren later las ik op het internet dat het gewoon wit tarwe- en geen volkoren meel was waar mout aan toegevoegd werd om de donkere kleur te geven.
    Dus onder deze omstandigheden moeten coeliakie-patienten zeer argwanend zijn over de “oude” graan rassen of die niet versneden zijn.

  127. Eekhoorn zegt:

    Voedingscentrum vandaag: “Er is geen bewijs dat het op de lange termijn gezondheidsvoordelen heeft om geen brood te eten” (http://bit.ly/18lediy). Het staat er toch duidelijk en zonder voorbehoud. Waarom dan al die moeite om brood te mijden?

  128. Robert1970 zegt:

    Serieus Eekhoorn?

  129. Alex zegt:

    Hoi Robert

    Denk dat Eekhoorn-Hans vergeten is de smileys te plaatsen, aangezien hij uitgerekend in dit draadje post. 😉

  130. Eekhoorn zegt:

    Even wat reuring hier als opwarmertje voor “Feit of Fictie: de broodhype”, vanavond in ‘Altijd wat’ om 21.10 uur op Nederland 2. http://lnkd.in/dpQup7W 🙂

  131. Fien zegt:

    Heb net de link van Eekhoorn gelezen. Wat de berekening van de vezels betreft: het Voedingscentrum overdrijft. Ik eet met gemak meer dan een pond groenten per dag en niet alleen gekookte groenten. Doe daar fruit bij en aardappelen (liever bataat, want meer vezels 🙂 en je komt op 25 gram vezels. Lijkt mij persoonlijk voldoende. Gooi er nog wat peulvruchten tegenaan en de niet-broodeter zit met z’n vezels hoger dan de gemiddelde Schijf-van-Vijf eter.

    Wat jodium betreft ben ik het met ze eens. Ik heb al eerder over zout, jodium en Paleo gepost, dus laat ik mezelf niet herhalen. In het zo populaire zeezout zit nauwelijks jodium. Maar het is natuurlijk wel van de gekke om brood aan te bevelen alleen omdat er jodium aan *toegevoegd* is.

  132. Eekhoorn zegt:

    @Fien: sterker nog, het is van de gekke dat keukenzout kennelijk het vehikel moet zijn om voldoende jodium binnen te krijgen.

    • Adriaan Keij zegt:

      Fien & Eekhoorn: als bakkerszoon (!) weet ik dat jodium wordt (werd?) toegevoegd aan brood middels JOBROZO, jodium brood zout. In keukenzout zit NaCl en een beetje anti-klontermiddel, geen jodium.

      Per dag hebben we 150 microgram nodig (EEG-richtlijn). In Keltisch Zeezout zit volgens mijn spreadsheet <0,0002% jodium, ff rekenen: in 1 kg zit dan 0,2 milligram = 200 microgram. Dus als je elke maar genoeg Keltisch Zeezout tot je neemt (ca 750 gram), dan krijg je genoeg jodium binnen via het zeezout.

      Of maak ik een rekenfout? Ben een bakkerszoon, geen wiskundige 😉

  133. Fien zegt:

    Ik ben het ten dele met je eens. Er zit hier gewoon weinig jodium in de grond, dus moet je het vooral van de zee hebben. Sinds mijn schildklier onder de maat presteert, weet ik veel meer van jodium dan vroeger. Het valt tegen hoeveel er in de meeste vis zit, met uitzondering van kabeljauw en schelvis. Ik voeg nooit zout aan mijn eten toe, eet wel redelijk wat vis, maar houd niet van schaal- en schelpdieren behalve af en toe wat garnalen. Dus dan blijft zeewier over als jodiumbron.

  134. Eekhoorn zegt:

    @Adriaan: de terminologie is wat verwarrend. Keukenzout kan ofwel gewoon NaCl betekenen, ofwel het zout dan je in de keuken gebruikt, en dat is dan NaCl, antiklontermiddel en optioneel wel of geen kaliumjodide erbij (je kunt kiezen in de super). Broodzout is volgens mij hetzelfde als Jobrozo. Nu heb je bakkerszout, eigenlijk hetzelfde maar met iets minder jodium omdat het ook voor andere bakkerswaren dan brood gebruikt wordt.

  135. willem zegt:

    Als alfajongetje geloof ik dat wel, dat gegoochel met mg. en grammen stofjes in de voeding. Geen beginnen aan.
    Nu bij al die dicussies over brood worden we doodgegooid met cijfers die moeten bewijzen dat je granen nodig hebt om aan voldoende nutrienten te komen.
    Onzin!!
    En wie mij niet gelooft, die mag het Jaap Seidell vragen: brood is echt niet nodig om aan die voedingsstoffen te komen. Een humane voeding met vis, zeevruchten, eieren, vlees, groenten en fruit overtreft de Schijf van Vijf verre in noodzakelijke nutrienten. Punt…
    Logisch ook. Ons genoom is immers gevormd zonder het eten van granen. En die granen zorgen, naast andere omstandigheden, nou net voor de gevaarlijke laagchronische ontstekingen in je lichaam. Waarom zou je dan eigenlijk granen eten? Lekker? Makkelijk? De dokter zegt het? Het Voedingscentrum zegt het? De bakker zegt het? De buurvrouw zegt het? Tja..
    Smakelijk.

    • james zegt:

      Alex plaatste de link al eerder ergens anders, maar het verdient de moeite om het te herhalen. Het interview van Chris Kresser met Jeff Leach (American Gut Project) is ongelooflijk interessant.
      http://chriskresser.com/you-are-what-your-bacteria-eat-the-importance-of-feeding-your-microbiome-with-jeff-leach. Volgens Justin Sonnenburg zijn we niks anders dan een “vessel for propagation of microbes”. We are really outnumbered by our microbes, bacteria by a factor 150-300 to 1. Interessant dan om iemand te horen zeggen : Ik denk… wie denkt daar, of ik ben… misschien wij zijn. ..Majesteits meervoud was nooit een echt majesteits meervoud. De majesteit was gewoon beter op de hoogte.
      En nou moet ik me klaar maken voor de eerste sneeuw storm van het seizoen. Het broeit daar in New Orleans en dat spul komt meestal up the Eastern Seaboard.

  136. Eekhoorn zegt:

    @Adriaan (2): volgens jouw berekening krijg je dan de eerste dag je ADH jodium binnen. De volgende dagen niet, want dan eet je niet meer, want dan ben je dood.

  137. Andre zegt:

    @Adriaan: Het “keukenzout” wat de meeste mensen uit de supermarkt halen, is waarschijnlijk JOZO, wat nu een merknaam is maar wat van oorsprong staat voor Jodiumzout. Keukenzout uit de supermarkt bevat dus (in veel gevallen) wel degelijk jodium. (http://www.jozo.nl/over-jozo/)

    • Adriaan Keij zegt:

      @Andre: keukenzout / Jozo… Tja, op de site zet onze Nobele Akzo “Bij lang bewaren kan wel het jodiumgehalte teruglopen”. Wat is lang?

      En let op: er zijn tig soorten, er is ook “JOZO Naturel Fijn Tafelzout 125g”, waarbij Akzo aangeeft “Zoals de naam al aangeeft is JOZO Naturel de jodiumvrije variant van het oorspronkelijke JOZO zout”, dus JOZO is een merknaam geworden en garandeert niet dat er jodium aan toegevoegd is.

      En HOEVEEL jodium zit er dan in dit bijproduct van de chemische industrie? Lees http://www.akzonobel.com/hengelo/over_ons/zoutspecialiteiten/ en je ziet dat ons “tafelzout” maar bijzaak is, op het totaal van 500.000.000 kg zout (ja, 500 miljoen kilo – hoeveel tafelzout wordt er verkocht op jaarbasis?). OK, de export (naar landen als “Japen”, met een -e- inderdaad) zit daar ook bij in, maar Nobele Akzo helpt Unicef om het jodiumtekort in de voeding WERELDWIJD terug te dringen. Mooi – maar HOEVEEL jodium zit er in dit Nobele Akzo zout? Ik kan het nergens vinden.

      Op de site van het Zouthuis.nl gezocht, daar vond ik dit:
      >>>Daar komt bij dat de commerciële zoutwinners land- of zeezout winnen en dit vervolgens ontdoen van haar mineralen en spoorelementen voor chemische en industriële doeleinden, zodat uiteindelijk alleen het natriumchloride overblijft. Daar zit het grote geld, niet in zout voor menselijke consumptie. Het toxische, chemisch ontlede natriumchloride wordt vervolgens via propaganda- en desinformatiecampagnes aan de man gebracht als ‘tafelzout’.
      Om het mooi wit te maken en om de smaakpapillen voor de gek te houden, wordt dit zout gebleekt en wordt er chloor, antiklontermiddel en zelfs suiker aan toegevoegd. Tegenwoordig wordt tafelzout zelfs gejodeerd, waarbij er te grote hoeveelheden jodium opnieuw worden toegevoegd aan het zout, terwijl het er van nature in natuurlijke, veel kleinere hoeveelheden al in zat!<<<

      Zo zout heb ik het nog nooit gegeten…

  138. Alex zegt:

    Melchior Meijer

    Dank je James en sterkte.

  139. Adriaan Keij zegt:

    Ik wil niet op alle slakken zout gaan leggen, maar als je per dag de jodium ADH (150 microgram) wilt binnenkrijgen via gejodeerd “tafelzout”, en je zou 1 gram “tafelzout” consumeren naast al het andere (jodiumvrije?) zout, dan moet wel bekend zijn hoeveel jodium er in die ene gram zit. In absoluut gewicht (microgram dus) of in procenten: 150 microgram is 0,00015 gram = 1/66e deel jodium = 1,5% jodium in die – niet te oude – pot zout?

    De ADH voor jodium is 150 à 600 microgram per dag. Vreemd om dat te moeten doseren door het eten van (tafel cq keuken) zout. Wij gebruiken Keltisch Zeezout en Two-per-Day mulivitamine, daar zit die 150 microgram jodium (naast allerlei andere onmisbare vitaminen en mineralen) in, klaar, da’s binnen!

    Over en uit, ik ga alvast wat strooien, het wordt glad vannacht 😉

  140. @rnold zegt:

    @Alex en @James. Ter aanvulling deze prachtige animatie over de wondere wereld van onze ‘gut’!
    http://www.npr.org/blogs/health/2013/11/18/244526773/gut-bacteria-might-guide-the-workings-of-our-minds

  141. @rnold zegt:

    Even kijken of we hem ook kunnen embedden

  142. hej Melchior,
    ik kreeg vandaag het volgende artikel doorgespeeld. Wellicht al bekend?
    http://www.ahealthylife.nl/moderne-tarwe-is-het-perfecte-chronische-gif/

    Wilde ik je eigenlijk middels een meeltje toespelen, maar geen idee hoe dat te doen.

  143. Soms zijn cijfers best verhelderend, alfa Willem.

    Wie belazert wie met een verzonnen verhaal over de omzetdaling van brood door een boekie van een Belg.
    In voorgaande jaren bleek er eerder een verminderd resultaat te zijn, vanwege gestegen grondstofprijzen en gestegen personeelskosten.

    Brood en aanverwante zaken en hun omzet:

    De omzetontwikkeling van de totale branche van brood- en banketzaken in 2011 wordt geraamd op -2%.
    Gemengde bedrijven:
    In 2011 was de omzet van gemengde bakkers 1,6% groter dan in 2010. De gemiddelde omzet kwam neer op € 1.225.000 per onderneming*. Het gemengd bedrijf vervaardigt zowel brood als banket. Het resultaat kromp met 6%, voornamelijk vanwege de gestegen grondstofprijzen. Voor zowel grote als kleine bedrijven was sprake van een daling van het resultaat. Dat blijkt uit cijfers van Beko Advies en Flynth.
    Banketbakkerijen:
    Banketbakkerijen behaalden in 2011 gemiddeld een omzet van € 823.000 (exclusief btw) per onderneming*. De omzet was bijna 1% kleiner dan in 2010. Het bedrijfsresultaat daalde met ruim 5%. Dat kwam voornamelijk door hogere personeelskosten. Banketbakkerijen zijn overigens ondernemingen die geen eigen productie brood, maar wel eigen productie banket hebben.

    In het volgende staatje zie je dat de omzet in de eerste drie kwartalen van dit jaar in het geheel niet is gedaald:

    Omzetbarometer 2013 bakkerijbranche:
    Laatst gewijzigd: dinsdag 15 oktober 2013
    De cijfers van de Beko Advies/Flynth Omzetbarometer tot en met week 39 zijn bekend. Deze zijn als volgt:
    Indexcijfers 2013 t/m week 39 Totaal 1e half jaar 3e kwartaal
    (2012=100)
    Omzet 99,9 99,6 100,4
    Aantal kassabonnen 98,0 97,5 98,9
    Gem. besteding 101,9 102,4 101,5

    De gemiddelde cijfers in de bakkerijbranche van het derde kwartaal zijn wat gunstiger dan van het eerste halfjaar (en daarvoor). Het aantal aankopen in de bakkerswinkels is het afgelopen kwartaal wat aangetrokken. Doordat de verkoopprijzen in het derde kwartaal van 2012 met name vanwege hogere inkoopprijzen van grond- en hulpstoffen en hogere loonkosten zijn verhoogd, is de stijging van het gemiddelde aankoopbedrag per kassabon wat afgenomen.

    Er wordt minder brood verkocht is een kletsverhaal van de bovenste plank.
    De gemiddelde omzet is in het derde kwartaal gestege.
    Ongetwijfeld zal ik de verkeerde cijfers hanteren en een onjuiste conclusie trekken.
    Wedden ?

  144. Fluctuatie in omzet van 1 a 3 % is doodnormaal. ! Het netto-resultaat is minder geworden en dat baart zorgen. Omzet is een wassen neus, gedeeltelijk belangrijk. Grondstofprijzen zullen blijven stijgen, evenals de personeelskosten. Het wordt dus efficienter bakken. “Slimmere “, goedkope, ingredienten gebruiken. Andere verkoopmethoden gaan hanteren. Dat laatste is er aan de hand. Framen, om de prijs te kunnen verhogen, opdat het netto-resultaat zal stijgen.

  145. willem zegt:

    Jouw redenatie had ik elders al eens voorbij zien komen, Folkert. Nog niet zien weerleggen.
    Wie de discussies over brood wat volgt, ziet een hele batterij aan al dan niet objectieve voedingsdeskundigen en pr-jongens en -meisjes van de broodindustrie in de media voorbij trekken. Zelfs Jaap Seidell zag ik, en ook hij kwam niet tot de kern van waar deze twistgesprekken over horen te gaan. Amusant..
    Maar ik meen dat ik eerder en elders al aangaf wat die kern moet zijn.
    ’t Is al laat, voor mijn doen. Welterusten allemaal.

  146. Alex zegt:

    http://www.foodlog.nl/artikel/glutenvrij-is-een-modeverschijnsel/

    Ze hebben de kok wel horen fluiten, maar weten niet waar de lepel hangt.

  147. Robert1970 zegt:

    Het stuk stond ook in de Stentor
    “Maar deze hype kan schadelijk zijn. Je loopt het risico op grote tekorten aan vezels, ijzer, vitaminen en mineralen.”
    Wat kan ik kwaad worden als ik zulke uitspraken lees of hoor. Moet je zoiets eens tegen een Aziaat zeggen die 3 keer per dag rijst eet. Zie je het al voor je?

  148. fran zegt:

    Jaap Seidell in dat Elsevier-artikel:

    Elsevier: Werkt een dieet met weinig koolhydraten?
    Seidell: Op korte termijn beter dan andere diëten.
    Elsevier: Pardon? Bent u overstag?
    Seidell: Dit heb ik altijd gezegd. Het probleem is dat 85 tot 90 procent na een jaar terugvalt. Na verloop van tijd krijgen mensen weer trek in brood en pasta.

    Ik vind dit een zeer vreemde redenatie. Want, het heeft toch nooit om het makkelijkst vol te houden maar om het gezondste dieet gegaan?

    Gebeurt volgens mij wel vaker, dat paleo / low carb wordt weggezet als een crash dieet, en dat mensen na verloop van tijd weer aan komen. Ja, als ze terug gaan naar het oude voedingspatroon wel ja… Dat wil dan toch niet zeggen dat paleo / low carb toch niet zo gezond/effectief is?

  149. Maan zegt:

    Dan is het voedingscentrumdieet ook niet effectief, nog nog geen 10 procent kan dat volhouden.
    Mensen krijgen toch trek in marsen en nutsen en eten liever patat dan groente.
    De aanbevelingen van het voedingcentrum zijn dus ook een crashdieet. Het is op lang termijn niet vol te houden en dan komen mensen weer aan.
    bron; http://www.nationaalkompas.nl/gezondheidsdeterminanten/leefstijl/voeding/hoeveel-mensen-voldoen-aan-de-richtlijnen-goede-voeding/

    • james zegt:

      Maan, Maan, you are soooo smart. 🙂 Actually I mean that. But the big, no BIG excuus van het Voedings centrum is juist dat. Als de mensen maar onze adviezen volgden dan hadden we al die ellende niet. Al die flauwe kul van ongezond brood en die gluten allergie, sensitivity, allemaal onzin . De mensen volgen onze adviezen niet. Dat is het probleem.

  150. fran zegt:

    Denk om eerlijk te zijn ook dat zelfs wat betreft dat ‘wel of niet goed vol te houden’ paleo / low carb goed scoort. Praktisch gezien is het dan misschien best ingewikkeld, maar je leidt tenminste geen honger en als je het maar streng genoeg doet, verlies je ook de carb cravings. Maar vind het gewoon een beetje maf het opeens daar op te gooien. Volgens mij is het paleo-dieet eerder toch echt weggezet als ongezond.

    En komt nog eens bij dat gevestigde voedingsinstanties normaalgesproken juist het credo ‘beweeg meer eet minder’ hebben. En dan wordt dit dieet afgekeurd omdat het niet vol te houden zou zijn…

  151. Eekhoorn zegt:

    Tja, als het alleen een kwestie van discipline was, dan helpt nog maar één ding, en dat is een quote van Robert Lustig: “It’s never gluttony and sloth. It’s always biochemical. The question is, ‘Are you smart enough to figure out what the biochemistry is?’” (bron: http://www.youtube.com/watch?v=ceFyF9px20Y).

  152. Maan zegt:

    Dr zitten natuurlijk een stel fossielen en een paardenkop bij het voedingscentrum. Maar daarnaast is het een dusdanig log en traag instituut, dat ze onmogelijk eerlijk over voeding kunnen zijn. Hun aanbevelingen lopen minimaal 1,5 jaar achter op de wetenschap. De huidige aanbevelingen stammen uit 2006.

    Lowcarb, maar zeker Paleo of Atkins is ingewikkeld. Ik heb zeker mensen zien afhaken omdat ze het niet onder de knie kregen. Daarnaast moet je ook nog eens flink eigenwijs zijn, wil je het in deze eetcultuur kunnen volhouden.

    Toch zie ik het om mij heen veranderen. 10 jaar geleden at iedereen brood. Als ik nu in de kantine rond kijk, worden er eieren gebakken, makrelen gegeten, kliekjes opgewarmd en verdwijnen er steeds meer kuipjes margarine om plaats te maken voor roomboter.

  153. Guido Vogel zegt:

    @Maan: denk dat je volkomen gelijk hebt. Ik vind het niet ingewikkeld om low-carb Paleo te eten. Ik houd van koken en trek me niets aan van wat anderen ervan vinden. Vermijd het onderwerp ook totaal niet in gezelschap. Met mijn kinderen vind ik het alweer lastig: die gaan nog gewoon met een broodtrommel naar school. Peer pressure…..

    Niet iedereen kan het aan: de ene vindt het eten saai worden, de ander staat onder invloed van zijn dokter die zegt dat hij niet zo vet moet eten. Anderen zijn gewoon meer veslaafd aan suiker dan ik.
    De statistieken laten zien dat na 5 jaar low-carb het net zo goed/slecht doet als elk ander dieet (maar even gedefinieerd als een afwijkend eetpatroon ten opzichte van een reeds aanwezig eetpatroon). Dat leidt tot de onterechte conclusie dat “alle dieten niet helpen”. Vreemd dat Jaap Seidell daar nog niet een begin van een oplossing heeft. Naar ik begrijp is gedragsverandering zijn specialiteit en is hij overtuigd van de meerwaarde van een low-carb/Paleovoedingspatroon. Het grote verschil is dat je geen honger hoeft te hebben. Dat houdt niemand vol: terecht zegt Lustig dat je het niet wint van de biochemie. En je hebt primair honger omdat je de verkeerde dingen eet, niet omdat je te veel eet (dat is het resultaat).

    De vele n=1 gevallen (waaronder ikzelf) van mensen die hier uitstekend op kunnen leven, geeft hoop. Mensen moeten gesteund worden in deze voedselkeuzes en niet bekeken worden als halve garen die “hunn aderen aan het vervetten zijn”.

    De Gezondheidsraad (en vervolgens Voedingscentrum) spelen een cruciale rol in het “officeel” accepteren van low-carb/Paleo als een gezond voedingspatroon. In Zweden zijn ze al zo ver, nu Nederland nog.

  154. james zegt:

    @Fran… Jaap Seidell: „De Amerikaanse hoogleraar Robert Lustig heeft gelijk als hij wijst op de gevaren van een overmatige suiker- en koolhydraatconsumptie. Zijn suggestie dat verzadigde vetten er minder toe doen, deel ik echter niet. Ook die zijn slecht.” 02-07-2012 RD.NL
    Wat is om? Jaap’s relaas over vetten is wel bijzonder ongenuanceerd. Ik vermoed dat Jaap nog wel een tijdje op de fence zal blijven zitten en de kool en de geit zal proberen te sparen

  155. Eekhoorn zegt:

    @james: suggereer je dat Jaap wel weet hoe het met die vetten zit, maar dat niet hardop durft te zeggen?

    • james zegt:

      Dat is precies wat ik vermoed. Vergeet niet Jaap kan waarschijnlijk meer bereiken als hij niet iedereen tegen zich in het harnas jaagt. De club rondom hem heen is nog steeds aardig vast gebeten op het oude- weliswaar niet al te gezonde patroon. Iets dergelijks is al een tijdje aan de gang aan Harvard waar Walt Willett, zowel als, Frank Hu en Darius Mozzafarian het allemaal heel voorzichtig spelen ivm de erfenis van de enorme invloedrijke fraudeur Fredrick Stare.

  156. George zegt:

    @James en anderen: maar af en toe zijn er lichtpuntjes, lees hier het verhaal van een jonge arts:
    “Even voorstellen: Jenaida van Wijk
    Mijn naam is Jenaida van Wijk. Ik ben getrouwd en moeder van twee jongens. Sinds 18 november ben ik met veel plezier werkzaam als arts bij de Praktijk voor Integrale Geneeskunde van Richard.
    Nadat ik mijn artsenbul had behaald in 2007 heb ik een aantal jaren in de kinder- en jeugdpsychiatrie gewerkt en tevens de huisartsopleiding gevolgd. Als kind had ik een bepaalde voorstelling van het werk van een arts, maar toen ik eenmaal aan de slag was, bleek de realiteit vies tegen te vallen. Ik had niet het idee dat ik patiënten echt hielp om gezond te worden en te blijven. Ik was voor mijn gevoel alleen bezig symptomen te bestrijden zonder dat ik wist wat nu de werkelijke oorzaak van de klacht was.
    Hier kwam grote verandering in toen ik het effect van voeding op de gezondheid ontdekte. Als Alice in Wonderland tuimelde ik in het konijnenhol en ontdekte de wondere wereld van de Geneeskunde. Specialisaties in voeding, orthomoleculaire therapie en natuurgeneeskunde volgden en het gevoel dat ik als klein meisje had, kwam helemaal terug. Gezondheid is (weer) mijn passie geworden. Ik informeer mensen graag over de invloed die zij zelf kunnen hebben op hun gezondheid.
    Gezondheid rust in mijn ogen op de volgende pijlers: voeding, beweging en (ont)spanning. Het lichaam is geen omhulsel van losse onderdelen die afzonderlijk van elkaar werken. Alles is met elkaar verbonden en alles kan elkaar beïnvloeden. Daarom benader ik patiënten als geheel en niet als een hart of een long of welk ander orgaan dan ook.
    De kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan is totaal anders dan wat ik tijdens mijn studie Geneeskunde heb geleerd. Aan de Eed die ik destijds afgelegd heb, zal ik mij echter altijd blijven houden. Deze eed is gebaseerd op de belofte die Hippocrates zijn leerlingen liet afleggen. Hippocrates wordt gezien als de vader van de Westerse geneeskunde, maar die eed is niet het enige wat hij ons heeft nagelaten:
    “Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.”
    “Als we ieder individu de juiste hoeveelheid voeding en beweging zouden kunnen geven, niet te weinig en niet te veel, zouden we de veiligste weg naar gezondheid hebben gevonden.”
    “De natuur geneest, de arts is niet de meester, maar de dienaar van de natuur; hij dient de zieke terug te leiden naar gehoorzaamheid aan de wetten van de natuur.”

    Uit een mail die ik soms krijg van Richard de Leth (http://www.oersterk.nu/pages/over-de-auteur.php).

  157. Eekhoorn zegt:

    @james: wanneer Seidel en andere voedingsonderzoekers niet kunnen zeggen wat ze echt denken, dan onderstreept dat de deplorabele toestand waarin de voedingswetenschap zich bevindt.

  158. willem zegt:

    Ik vind wel dat ‘de’ voedingswetenschap er niet al te fris op staat, gelet op b.v. de aanbevelingen van het Voedingscentrum (zich baserend op de adviezen van de Gezondheidsraad) en de drie K’s, maar ben het niet eens met jouw ‘wanneer Seidel en andere voedingsonderzoekers niet kunnen zeggen wat ze echt denken, dan onderstreept dat de deplorabele toestand waarin de voedingswetenschap zich bevindt.’
    Seidell kan voor zichzelf best denken dat ‘paleo’ op dit moment waarschijnlijk de beste aanbeveling is, dat legitimeert hem natuurlijk niet om dat ‘als deskundige’ ook zo in de openbaarheid te formuleren. Hij zal dan door zijn geloofsgenoten, en wrs. zijn directe, dan wel indirecte, broodheren, daarop aangevallen worden: hij wordt min of meer uitgestoten tot buiten zijn veilige habitat. Ga daar maar aan staan..
    Wetenschap wil bewijs. En hoe moet Seidell dat gaan onderbouwen?

  159. Folkert zegt:

    “met jou “, geen “jouw “, Willem. De zoveelste keer dat je hierop betrapt wordt.
    Ik ben het met je eens. De flexibiliteit heeft echter grenzen. Door al te flexibel te zijn valt het fundament onder je weg. Je moet je mening niet onder stoelen of banken steken. Een man als Seidell kan zich best veroorloven een standpunt in te nemen wat afwijkt van zijn confraters. Ik geloof in een optimale betrokkenheid.

  160. willem zegt:

    Wat ben je weer scherp, Folkert!
    Maar niet scherp genoeg: ‘jouw’ is juist, want het woord wordt hier gebruikt als een bezittelijk voornaamwoord… Dus geen (type)fout.
    Wat betreft Seidell. Ik denk dat we hier niet mogen spreken van ‘flexibel’. Seidell is een wetenschapper en laat zich leiden, als het goed is, door aantoonbaarheid, ofwel wetenschap. Hij is (nog) niet zo ver, om een voorbeeld te geven, dat hij volkorenproducten op een rode voedingslijst plaatst. Wel spreekt hij duidelijk uit dat geraffineerde granen wel op een dergelijke lijst thuishoren.
    Ben benieuwd of Jaap binnenkort de stap naar ‘paleo’, beter: naar het afraden van granen, aandurft. Langzaam maar zeker hebben granen immers meer dan de schijn tegen.
    Winst vond ik het al toen Seidell enige tijd terug hier ergens stelde dat via ‘paleovoeding’ (dus met het uitsluiten van granen) zeker geen voedingstoftekorten optreden..

    • james zegt:

      Willem heeft gelijk Folkert. Ik dacht eerst ook : wat krijgen we nou, maar even goed lezen en ja hoor het is wel degelijk gebruikt als bezittelijk vnw.
      Verder ben ik het eens met Willem dat Jaap een voorzichtige -noodgedwongen-rol speelt. Voorlopig kijkt hij tegen een steeds groeiende menigte N = aan. En hij niet alleen. Er is al aardig wat verontrusting als ik tenminste op een steeds postende Fred Brouns af mag gaan. Verbeten volhouden. Graan is goed, maak je geen zorgen over die anit brood gurus enz. Probeer wel de stroom in te perken op LinkdIn, en krijg nogal wat bijval van dietisten, consulenten uit het hele land, maar Fred blijft hameren : eet je brood op , goed voor je.

  161. Folkert zegt:

    Nogmaals gelezen James, en die Willem heeft het gelijk volkomen aan zijn kant. Wat zal jij massief slapen vannacht, Willem !

  162. willem zegt:

    Ook welterusten, Folkert.
    James heeft nog wat lichturen tegoed..

  163. Eekhoorn zegt:

    Inderdaad, die Willem, die onderschatten we steeds weer 🙂

    Maar wat zegt Fred Brouns dan precies, en op basis van wat? Ik zie alleen dat hij adademicus is en heeft gewerkt bij Sandoz Nutrition-Novartis Nutrition-Novartis Consumer Health en Cargill, dus eh… (kuch!).

    • james zegt:

      Fred Brouns
      Prof. Dr. “Health Food Innovation management”
      Wheat belly, Grain Brain, Voedselzandloper, and Dr Oz all spread the news of distrust and use arguments of fear to create food phobia. YET, their news outperforms truthful, evidence based advice given by national and international nutrition authorities.
      People, put the feet back on the ground, start moving and make well informed choices based on evidence rather than on quackery?
      Mijn Commentaar na een opsomming van de prominenten aan de Gluten Summit : En Fred publiceert voor de graan industrie :

      Klik om toegang te krijgen tot Brouns%20etal%20-%20Does%20wheat%20make%20us%20fat%20and%20sick%20JCS%202013.pdf

      Dit was zo maar een greep uit de prominenten die deelnamen aan de Gluten Summit vorige week. Je raakt achter Fred, maar als je nou eens wat bij gaat lezen kun je misschien nog inhalen. You’re smart enough. I think
      en verder ..Fred is niet helemaal eerlijk. Hij zou op zijn minst moeten vermelden wat hij nog niet zo heel lang geleden in een speech vermeldde dat waarschijnlijk 33% van de bevolking gluten sensitive is. In feite zijn tarwe gluten onverteerbaar. Herhaal: onverteerbaar. Prof.Alessio Fasano geeft het voorbeeld van als je je maagzuur in een glas zou kunnen doen en je steekt je vinger er in is die binnen een minuut tot op het bot verdwenen. Doe er tarwe gluten in, en die zitten er na een dag nog in. Onveranderd.
      Alle mensen die ik vermeldde zijn researchers die hun levenlang bezig zijn geweest met gluten en de praktisch eensluidende conclusie : there are bad gluten en there are not bad gluten (avenin bijv. haver). Tarwe is een hele slechte. Gluten sensitive means problems. Zie het interview met Dr Tom O’Bryan. http://theglutensummit.com/Tom-OBryan-DC-CCN-DACBN/ En voor diegenen die Engels minder makkelijk volgen, er staat een vertaling van een ander interview met O’Bryan op onze site
      http://www.quintehealthsolutions.com/EngelsNederlands.html Gluten and Health.
      Het grootste probleem is tot voor kort altijd geweest de biologische markers voor gluten sensitivity. Daarom de vermelding van deze researchers. Marsh : Understanding the stages of villous atrophy
      Identifying celiac disease before it is full blown,Exploring the pathology of celiac disease
      The causes of intestinal permeability
      Perlmutter:Gluten sensitivity and neurological issues ; Alessio Fasano : Understanding autoimmunity and gluten sensitivity, The evolution of wheat and gluten, Why no human can digest gluten. Aristo Vojdani, Understanding tests for food sensitivities, Why rotating problematic foods doesn’t work. and on and on. De Gluten Summit van vorige week opende een beerput van ellende, en ik kan me niet voorstellen dat als Fred zo smart is dat hij niet op de hoogte zou zijn van het meest recente onderzoek. En dan heb ik het nog niet eens over de volkomen unsustainability van de agrarische praktijk.

      Volkorenbrood is een gezond voedingsmiddel http://www.voedingsacademie.nl
      Fred Brouns
      Prof. Dr. “Health Food Innovation management”
      Lid van de Voedings Academie.
      Mijn Commentaar : En de sponsors zijn…. I rest my case zoals ik al opmerkte in die andere plug voor volkomen niet duurzame en aardig giftige tarwe produkten ”veel meer economische belangen in het spel zijn dan onze voorlichters ons vertellen”. en daar wringt de schoen bij al dit krampachtige verdedigen van een steeds minder houdbare stelling van de gezonde bruine boterham.
      Maar eerlijk is eerlijk, deze graan club vermeldt in ieder geval de sponsors.
      Blijf het volhouden . Gewoon tegengas geven. En aangezien het oorlog is zijn alle middelen geoorloofd. Als ik hem zwart kan maken zal ik het niet laten.

    • james zegt:

      En verder :
      Volkorenbrood is een gezond voedingsmiddel ….voedingsacademie.nl
      James
      ik heb geen idee waar u het over heeft
      sponsors?????
      het gaat hierom 2 zaken
      1) er is gedegen wetenschap die aantoont dat granen voor ruim 90% een goede voedingsbron zijn
      2) er zijn gedegen ontwikkelingen om aan te nemen dat naast de 1% personen met een erfelijke aanleg voor coeliacie er ook naar schatting 6-8% van mensen een gevoeligheid heeft voor granen waarbij 1) het niet bekend is of het gluten dan wel ander componenten zijn die in te graankorrel aanwezig zijn dan wel tijdens de bewerking gevormd worden, 2) de e mechanismen nog geheel onbekend zijn,
      Daar komt geen sponsor tussen!
      Gewoon eerlijke wetenschap!
      By Fred Brouns
      De sponsors zijn : Alpro Soya, Danone, DSM Food Specialties BV, FrieslandCampina
      Mondelēz International, Nederlandse Zuivelorganisatie Nestlé, Sodexo
      Kenniscentrum suiker & voeding ,Unilever, Yakult

      THERE IS NOTHING WRONG WITH WHEAT AND BREAD BUT, something is wrong with our current public attention for social media and diet guru’s who…
      Waar gegeten wordt is business dat valt niet te ontkennen .En, waar business is wordt gesjoemeld. Dat weten ook de dieet goeroes die veel geld verdienen met “kwakzalver dieet” recepten en adviezen
      beste James
      waar geen wetenschappelijke argumenten voorhanden zijn worden dan maar mensen gemakkelijk gediskwalificeerd zoals u doet met Guadalini en met Jones als u schrijft De “vernietigende” kritiek kwam van Dr Julie Jones. Guess what.. die werkt voor de Healthy Grains Institute. ”
      als u prof Jones echt zou kennen zou u een andere uitspraak maken.
      Dat u nu over Davis zegt “Davis was ongetwijfeld wat kort door de bocht en was ook bedoeld voor een groot publiek. ” is een lachertje.
      Mag een groot publiek slikken dat ze onzin te lezen krijgen?
      U statement spreekt boekdelen pseudowetenschap.
      By Fred Brouns

      Ik zou me best voor kunnen stellen dat iemand als Melchior die met dit soort figuren regelmatig te maken krijgt, soms de moed zou kunnen laten zakken.
      Voor de duidelijkheid Guadalini vindt dat Fred een geweldige wetenschapper is. Guadalini heeft verschillende research samen gedaan met Alessio Fasano. Maar -en hier heb ik een probleem mee- al die onderzoeken waren gericht op het repareren van de gluten schade. Niks over het onderzoek waarbij Fasano op zoek gaat naar de oorzaak. Daarbij laat Guadalini, voor zover ik heb kunnen ontdekken, het af weten. Waarom? Omdat er meer valt te verdienen met repareren dan voorkomen?

  164. james zegt:

    Eekhoorn je zult op mijn reactie moeten wachten want er zitten een paar links in en dat vereist ingrijpen van het opperhoofd.

  165. Gert van der Hoek zegt:

    James, goed werk. Ik was ook al bezig om diverse links te verzamelen. Naast wat jij vermeldt, vind ik o.a. het blog van Dave Evans een goede vindplaats voor onderzoek.

    Ik hoop eigenlijk op een ultieme (anti) broodpost van Melchior. Zodat dat de leugens – pardon misverstanden – over “waardevolle bouwstoffen en vitaminen” en de “onmisbare vezels” rustig weerlegd worden.

  166. Edwin zegt:

    Dat zal ipv een post hier, wel hét Boek worden van Melchior… Kunnen we dit boek deze kerst al onder de boom verwachten? 😉

  167. Marcel Crok zegt:

    Wie van de zes MM-lezers gaat hierheen en brengt verslag uit? http://www.voedingsacademie.nl/activiteiten

    • Adriaan Keij zegt:

      Marcel! Dan gaan we toch alle zes?!? En als iedereen iemand meeneemt zijn we al met 12 personen. Want dit wil ik wel meemaken:
      “…op een reis langs de vraag of ons voedsel nog wel zo gezond is” – NEE, lijkt me duidelijk!
      “Waarom zijn er steeds meer voedselschandalen” – Duidelijk: geld, geld, geld!
      “Zijn de gezondheidsclaims (…) van de levensmiddelen industrie betrouwbaar?” – NEE, natuurlijk niet!
      “Zijn de uitkomsten van (…) universitair onderzoek wel in orde?” – NEEEEEEE, wie betaalt bepaalt!
      “Hoe zit het met de relatie tussen suiker en overgewicht en met de (…) suikerlobby?” – Hoe dat zit?!? Lijkt me helemaal duidelijk!
      “Ingewikkelde vraagstukken (…)” – Ingewikkeld? Hoezo ingewikkeld?!? Idiote vraagstukken zullen ze bedoelen!
      “Professor Brouns houdt u graag een spiegel voor, u wordt aan het denken gezet” – Kijkt hij ZELF wel eens in de spiegel?
      “Wie kan ik nog vertrouwen?” – Tja, Katan, Brouns en al die andere “vooraanstaande” Nederlandse ‘wetenschappers’ cq ‘hoogleraren’ niet volgens mij. Onder hun “bewind” zijn we er niet echt op vooruit gegaan – behalve in gewicht en ‘medicijn’gebruik dan…

      Maar laat ik niet voor mijn beurt spreken, wellicht gaat heer Brouns ons die donderdag verrassen met een geheel herzien standpunt. Zolang er leven is is er hoop! Komt allen, meld u aan!

  168. Jo tB zegt:

    Fred Brouns op twitter 7 oktober:
    Ancient grains have more gluten and more celiac disease causing toxic elements than “modern varieties” Nutrients 2009, 1, 276-290
    Moet je die man nog credibility geven?

  169. Jo tB zegt:

    Lees en huiver….

    Klik om toegang te krijgen tot HG-NL%201%20HealthGrain%20effecten%20volkoren%20-%20Fred%20Brouns%20web1.pdf

    Zijn presentatie op Health Grain Holland. Meeting PA, Juli 5, 2011.

    • Adriaan Keij zegt:

      Reden temeer om vooral WEL te gaan! We krijgen vast een lekker gezond koekje bij de koffie. Spreekwoorden met koek zijn meestal niet zo positief, enkele voorbeelden alvast:
      Dank je de koekoek, dat haalt je de koekoek, dat is andere koek, dat is lariekoek, de koek is op, den koekje van eigen deeg, dat haalt je de koekoek, het is altijd koekoek éénzang, het is koek en ei tussen hen, iets voor zoete koek slikken, kletskoek, op is de koek en weg zijn de dubbeltjes.

      Ik neem aan dat Professor Fred Koek deze uit z’n hoof kent…

  170. Marcel, ik zal kijken of ik er iets mee kan voor een opdrachtgever. Ik ga niet zelf de reiskosten naar Utrecht 😉 betalen. Luisteren naar deze gesponsorde meneer valt voor mij bovendien honderd procent in de categorie ‘werk’ (dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld luisteren naar wetenschappers als Spreadbury, Noakes of Lindeberg, voor wie je desnoods zelf vliegticket en verblijfkosten dokt).

    Dank voor de tip!

  171. willem zegt:

    Ik lees bovenstaande reacties met een instemmende glimlach. Om er een uit te pikken: ‘Professor Brouns houdt u graag een spiegel voor, u wordt aan het denken gezet. – Kijkt hij ZELF wel eens in de spiegel?’
    Maar…, we hadden het toch al veel eerder hier over Brouns? Niets nieuws, dus.

    • Adriaan Keij zegt:

      Willem – antwoord op de “spiegelvraag” gevonden: neeeee, hij heeft geen spiegel! En loopt hij door een koopgoot (voorheen “winkelstraat” genaamd), dan draagt hij preventief oogkleppen. Voor het gemak de rest van de dag ook…

      Zojuist ontdekt dat de “Nederlandse Academie voor Voedingswetenschappen” mede door hem bestierd wordt – nou ja, door z’n goede vriend Jogchum Plat dan. En let op: de secretaris van de NAV werkt bij Unilever – johojoho, de Kerstman in aantocht!

      Quote van hun site: “De Nederlandse Academie van Voedingswetenschapen schaart zich derhalve achter de adviezen van de Gezondheidsraad, het Voedingscentrum en de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) om dagelijks ruim groente, fruit en volkoren graanproducten in onze voeding op te nemen. De NAV is opgericht in 2003 als een platform van wetenschappelijk opgeleide voedingskundigen in Nederland, en heeft als hoogste doel de kwaliteit van de toegepaste en fundamentele voedingswetenschappen waarborgen en waar nodig verbeteren.
      Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met NAV voorzitter Prof. Jogchum Plat Tel: 043 3881309 en/of Prof. Fred Brouns Tel: 0433881468.

      Mooi hè, al die handen op één (door Unilever besmeerde brood-) buik. Ik vrees dat ik d’r niet meer in kom, daar in Utrecht…

  172. willem zegt:

    Wat komt het vaak voor dat ‘onze’ voedingsdeskundigen zo verweven zijn met de voedingsmiddelenindustrie. Erop wijzen, geeft vaak het effect dat je beschuldigd wordt van meedoen aan de een of andere complottheorie. En met meedoen aan complottheorieen moet je oppassen, vind ook ik.
    Maar…
    Ik heb hier ergens al eens gewezen op de aan genoemde industrie gelieerde nevenactiviteiten van degenen die Nederland voorzien van voedingsadviezen, c.g. de mensen van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum. Dat constaterende , en veel meer m.b.t. hooggeleerden aan Universiteiten en andere opleidingsinstituten, moet wel tot de conclusie leiden dat velen met hun voedingsadviezen al bij voorbaat gewantrouwd moeten worden.
    Waarom niet alle schijn van subjectivieit en belangenverstrengeling wegnemen door aan al deze functie het voorbehoud te koppelen dat geen al dan niet betaalde nevenfuncties in genoemde branche bekleed worden?
    Dan komen al die adviezen en voorlichtingsbijeenkomsten minder onbetrouwbaar over.
    En wat is daar op tegen? Toch niet de dooddoener die je onder politici wel eens hoort: we moeten ‘feeling’ met de maatschappij houden?

  173. Marcel Crok zegt:

    Ik zou er graag heen gaan op 23 januari maar zoon is dan jarig (en wordt 7) en dat is belangrijker.
    M

  174. Eekhoorn zegt:

    Als Brouns zulke rare dingen zegt, waarom wordt hij onder zijn wetenschappelijke confraters dan nog serieus genomen? Of zijn adviezen nu worden ingegeven door zijn wetenschappelijke inzichten of door zijn geldelijke belangen, in ieder geval vindt de Universiteit van Maastricht hem goed genoeg voor een plek aldaar. Zijn ze dan gek daar of zo? (En nu geen flauwe grapjes over Limburgers he :))

    • Ehhh. Ja. Goed verhaal.

      Burundi. Ideale tarwevrije populatie om een eventueel positief verband tussen tarweconsumptie en chronische ziekten mee te debunken.

      Daily caloric intake is a minimal 1,613 kcals with only 2.4% coming from an animal source. The main staple is beans (20% of daily caloric intake) with sweet potatoes (18% of daily caloric intake) coming in a close second. Cassava and maize are the other main staples of the daily diet in Burundi. Only about 2.4% of total daily caloric intake is through animal products, and this percentage has been slowly decreasing through the years. Malnutrition has increased since the onset of civil war in 1993. Approximately 43% of the under five population is stunted and 9% of the population is wasted.
      In 1992-98, 80% of households consumed iodized salt, nevertheless 42% of the population have goiters. There is no iron fortification of foods, and anemia prevalence is unknown. However, there is federal iron supplementation program for pregnant women which started in 2000. Children and lactating women receive Vitamin A supplements through the Ministry of Health but there is no Vitamin A deficiency prevalence data.

  175. Ik bedoel, het is duidelijk. De bevolking van Burundi eet nau-we-lijks tarwe en is toch hartstikke ongezond! Die mensen creperen als vliegen. Het is dus gelul dat tarwe een factor is in het ontstaan van degeneratieve ziekten. Loepzuiver.

  176. marietsebiel zegt:

    Ha, ha, Robert heet ( ook ) Richard? Zegt de ene Robert tegen de andere Robert :

    “Richard February 2, 2014 at 11:01 Reply

    Hallo Robert,

    Mooi duidelijk geschreven artikel met heldere analyse. Ben benieuwd naar het vervolg. Maar denk niet dat je hiermee de Paleo aanhanger overtuigd. Die zitten heel eng vastgeroest in hun dogma’s en volgen blindelings hun goeroe….. “

  177. 🙂 . Hij is helemaal echt, Mariet. En hij heeft kennelijk iets opgestoken, de laatste dagen.

    En dit is de basisvoeding in de Volksrepubliek Laos. Wat raar dat ze zo’n hoge chronische ziekenlast hebben! Zie je wel dat tarwe geen probleem is?

    The staple food of the Lao is steamed sticky rice, which is eaten by hand. In fact, the Lao eat more sticky rice than any other people in the world.[11] Sticky rice is considered the essence of what it means to be “Lao” — sometimes the Lao even referred to themselves as “Luk Khao Niaow”, which can be translated as “children/descendants of sticky rice”.

  178. Robert zegt:

    Volkomen te verwachten reactie van Melchior en co. Zo plegen goeroe’s en sekteleden altijd te reageren op iets wat niet in hun verwrongen denkbeelden past….

  179. Robert zegt:

    Maar gelukkig hebben jullie aardappelzetmeel, haha. Is ook wel nodig want iedere paleo fanaat lijkt wel een darmprobleem te hebben…. Hoe zou dat nou toch komen……

  180. marietsebiel zegt:

    Ha, Robert, daar heb gelijk in. Niet te volgen, die Paleo gekken. Vinden steeds weer iets nieuws uit 😉
    Open mind ?

  181. Robert, je bent geweldig! Vriend 🙂 !

  182. Jo tB zegt:

    Robert, heerlijk, als van ouds bezig. Ik dacht al ben je van je stoel gevallen door te schrijven goed verhaal van Robert Hoenselaar (hè???). Ik raakte even van mijn stuk, gelukkig van korte duur, al doorlezend. Genoot van je zijsprongetje.

  183. Kijk voor de grap even op het blog van Mariet naar het verloop van haar bloeddruk gedurende enkele jaren.

    Momenteel is haar thuis gemeten tensie consistent in de Kitava zone. Zonder medicijnen. Bij een dame van 70 met (een zich steeds milder gedragende) diabetes mellitus. Ligt dat aan paleo? Natuurlijk niet, dat is een gek toeval, een absolute fluke.

    Laten we het er op houden dat ze een verkeerd manchet aangemeten heeft gekregen 🙂 .

    Ook dit is weer top, Mariet!

    Effe over de bloeddruk ….

  184. gammaburster zegt:

    Ik wil iedereen het volgende advies geven: Geloof niemand en probeer gewoon!!!
    Mijn story: 30 jaar last van maagzuur gehad. Rond mijn 15e voor het eerst voor dat probleem bij ome dokter. De jaren daarop de volgende middelen gekregen; Maalox, Zantac, Losec 20 mg en Losec 40 mg. Niets hielp echt maar alleen de Maalox gaf wat verlichting (in mijn ogen is dit gewoon een soort vloeibare rennie). Toen ik voor een jaartje meekreeg was ik het zat. Heb het in de prullenbak geflikkerd. Braaf de lijsten gerespecteerd: wees uiterst voorzichtig met koffie, alcohol, vet, kruiden, chocola enz……
    Alles bij elkaar ALTIJD en iedere dag last van brandend maagzuur gehad. Soms zo pijnlijk dat ik dacht dat ik het niet zou overleven. Vele dokters bezoeken gehad. Hun conclusie: stress, spanning bla bla bla en waarschijnlijk “gewoon” een zwakke maag. Met de jaren leerde je er min of meer mee leven. Maar vele nachten moest ik eruit omdat het echt niet meer ging van de maagzuur. Met sport werd je gehinderd want bij zwaardere inspanningen werd je misselijk van het maagzuur. Ach, ik kan wel doorgaan maar een ieder met chronische maagzuur klachten kan het nog verder aanvullen.
    Op een dag…..speltbrood. Volgens vele sceptici niet meer dan een hype. Ik had alleen gehoord van een collega dat het beter voor je was en probeerde het om die reden. Binnen 1 dag voelde ik mijn maag rustiger worden. Dacht aan de ene kant dat het puur toeval was maar aan de andere kant….ik had nog nooit een dag GEEN last gehad in een periode van 30 jaar.
    Na 2 dagen werd het nog stiller daar beneden. Ik voelde niet dat ik ingewanden had. Wist niet dat dat zo hoorde 🙂 Kon stil blijven liggen op bed zonder eerst urenlang te moeten knokken tegen het maagzuur dat je uit je slaap hield. Mijn ontlasting is normaal geworden. Ik had altijd keiharde ontlasting en had nooit toiletpapier nodig. Ik kan het nog steeds lastig geloven maar het is echt verdwenen door dat “gewone” tarwebrood links te laten liggen. Op vele fora word je voor krankjorum uitgemaakt en ook artsen ontkennen. Maar mijn leven is compleet veranderd. 30 jaar gehandicapt geweest en nu eindelijk helemaal fit en normaal.
    Daarom zeg ik: geloof niemand!!! Gewoon proberen!! Als jouw chronische maagzuurklachten namelijk net als bij mij wel door de gewone tarwe worden veroorzaakt, merk je het echt direct!!
    Hoeft het dus niet maandenlang te proberen en de verschillen zijn ondubbelzinnig!! Dus niet van:”ja, misschien merk ik wel iets ja…” Maar echt een verschil van dag en nacht!.

    Nu de smaak te pakken gekregen van expirementeren met voedsel. Heb ook mijn suiker eruit gegooid en ook melkproducten (melk, yoghurt, kwark en kaas)
    Draagt bij mij bij aan een overall veel fitter gevoel maar de ommekeer in mijn leven was toch echt die vervloekte tarwe. Schande dat de reguliere wetenschap dit zo hardnekkig ontkent terwijl het binnen 1 dag en op een doodsimpele manier is te proberen!
    Had ik maar eerder van deze mogelijke oorzaak gehoord!

    • Dank, Gammaburster! Wel lullig dat je nu toiletpapier moet kopen 🙂 .

      Erg interessant dat spelt je geen reflux geeft. Ik geloof je natuurlijk volledig, maar kan het niet verklaren. Spelt is een iets oudere vorm van hetzelfde niet voor menselijke consumptie geschikte graszaad.

  185. Daniel zegt:

    Melchior, Wat William Davis er precies over zegt weet ik niet meer (ik heb Wheat Belly daarvoor te lang geleden gelezen). Anywho Volgens Davis zijn vooral de nieuwe granen de boosdoeners. Hij gaf er enkele redenen voor maar deze weet ik niet meer. Een oudere vorm van ons huidige graan zal bij sommige mensen exact dezelfde kwalen geven, maar bij sommige zullen hun kwalen verdwijnen.

  186. gammaburster zegt:

    Ik weet het ook niet maar mijn lichaam reageert anders. Helemaal zonder brood lukt me trouwens niet. Ik val om 11 uur al om van de honger. Ik probeer het met salades en dergelijke met flinke scheut olijfolie en kipfilet en dergelijke maar op een gegeven moment willen mijn benen echt niet meer en neem ik een broodje. Maar met spelt heb ik dus helemaal geen last 🙂

  187. Guido Vogel zegt:

    @gammaburster: je kunt proberen meer vet te eten.

  188. Adriaan Keij zegt:

    @gammaburster: Fijn dat je van die maagproblemen verlost bent! Mijn tip tegen honger (“Ik val om 11 uur al om van de honger”): volgens mij wordt die honger juist veroorzaakt door het (spelt)brood wat je eet. Ik nam altijd 4 sneetjes volkoren, met hartig beleg – en om 11 uur weer honger; dan om 12 uur weer brood – om 16.00 uur wéér honger.

    Nu eet ik geen brood meer. Ik neem om 8 uur één kopje koffie (met een héél klein beetje Billington’s suiker, een espressolepeltje slechts) en een glas rauwmelkse kefir. That’s it – en tot ruim 14.00 uur géén honger! Absurd gewoon.

    Ik denk dat dit onderzoek (http://munews.missouri.edu/news-releases/2014/0429-consuming-high-protein-breakfasts-helps-women-maintain-glucose-control-mu-study-finds/) het deels verklaart, het werkt kennelijk ook zo bij mannen. Door meer proteïne (en minder koolhydraten cq suikers) te nemen als ontbijt schommelt je bloedsuikerspiegel minder, met als effect minder hongergevoel. The good old English breakfast als het ware, lekker vet. Melchior: schiet op mijn theorie aub!

    Wie meer wil lezen over o.a. kefir en rauwe melk, kijk op http://www.ecoboerderij-dehaan.nl, Matthijs is heel gedreven bezig met gezonde voeding. Hij strooide afgelopen voorjaar 40 ton Keltisch zeezout over z’n weiland, om te zorgen dat z’n koeien via het gras de broodnodige mineralen binnenkrijgen. Z’n koeien geven bijna allemaal A2-melk en van DIE melk maak ik sinds een jaar m’n eigen kefir. Overigens ben ik in pakweg een jaar 10 kg afgevallen, door mijn gewijzigde eetpatroon. En ik voel me d’r prima bij!

    “Broodnodig”, waar komt die rare uitdrukking eigenlijk vandaan? Wie heeft dat bedacht? 😉

  189. gammaburster zegt:

    Ik werk in een magazijn in mijn eentje. Vlieg continue heen en weer. Leg letterlijk kilometers per dag af en 30 keer op een dag de trap op en af haal ik ook makkelijk.
    Als ik wakker wordt heb ik honger!!! ik neem dan (rond 7 uur) 2 speltboterhammen met zalm (soms ook rosbief), een grote hand walnoten, een gekookt ei en een kop koffie 🙂
    Rond 10 uur mijn salade bestaande uit bijvoorbeeld eikenbladsla, komkommer, tomaat, kipfilet en pompoenpitten (soms andere pitten of mengsel van pitten). Hier gooi ik een flinke scheut olijfolie overheen en wat tabasco.
    Er achteraan een banaan want ik heb dan inmiddels al een beetje een hol gevoel.
    11 uur begint het te knagen en neem ik 1 sneetje speltbrood met kipfilet.
    12:30: lunch met 2 speltboterhammen kipfilet en een kiwi.
    15:oo uur: 1 speltboterham met kipfilet + kiwi
    16:30 uur: 1 speltboterham met kipfilet
    18:30: avondeten (meestal iets met kipfilet, tonijn of zalm met flink wat groenten en zilvervliesrijst)
    In de avond “snoep” ik nog een winterpeen en ook wat walnoten en neem ook een bak koffie met 1 suikerklontje (in de ochtend ook 1 suikerklontje en op mijn werk nooit suiker)

    Ik sport 6 keer per week. 5 keer krachttraining en 1 keer hardlopen.
    Ben goed in vorm en heb absoluut geen last van overgewicht hoor!
    Het frustreerde me alleen dat ik ALTIJD last had van brandend maagzuur.
    Tarwe en melkproducten dus eruit gegooid en hoewel spelt ook een tarwesoort is, absoluut geen last van!!
    Ik hoef dus niet perse te stoppen met brood (voel me echt licht en lekker nu) maar als ik dat voor de grap een keer doe, vraag ik me dan wel af waar ik al die energie vandaan moet halen voor mijn redelijk intensieve (qua lopen) baan en 6 keer sport.
    Maar door te stoppen met gewone tarwe en melkproducten voel ik me al echt weer 18 en heb niet perse de behoefte om mijn schema van nu aan te passen maar ben natuurlijk wel nieuwsgierig of ik me NOG beter kan voelen 🙂

  190. Jo tB zegt:

    Gammaburster, ik lees nergens wat voor vetten je eet. Jij beweegt ontzettend veel, en dan kan het zijn dat je vet inname te laag is, waardoor je aldoor een honger/leeg gevoel hebt. Je zou wat eetlepels kokosvet over de dag verspreid kunnen eten en kijken of dat je een meer “verzadigd” gevoel geeft. Sommige vitaminen zijn in vet oplosbare, dus worden die net opgenomen als er geen vet bij zit. Je zou ook wat meer rijst overdag kunnen eten in plaats van spelt brood. Je kunt ook Quinoa of Amaranth proberen (niet paleo maar zijn ook eiwitrijke bronnen).

  191. gammaburster zegt:

    Heel veel vet ga ik ook van over mijn nek hoor. Ik haal nu mijn vet uit walnoten, paranoten, pitten, zalm, haring en olijfolie. Ik vind het lastig om in te schatten hoeveel vet ik precies binnenkrijg in grammen. En ik hoef ook niet perse helemaal paleo te eten hoor. Ik drink op een feestje ook gewoon bier en dat hadden ze destijds ook nog niet 🙂 Gluten wil ik wel helemaal vanaf zien te raken. Wil eigenlijk mijn eigen brood gaan bakken. Ik vind brood ook gewoon errug lekker!!

  192. dojodelft zegt:

    Volgens mij hink je nog tussen carbs- of vetverbranding. Je zult denk ik een keuze moeten maken of je nog zoveel koolhydraten (brood, rijst en suiker) wil eten.

  193. Adriaan Keij zegt:

    @gammaburster Van veel vet over m’n nek… Wat is veel? Je motor draait nu de hele dag op aanmaakhout, met vet gooi je mijns inziens een serieus blok brandstof in de kachel.

    Voor mij was het ook een gewenningsproces, van brood (als zoon van een bakker…) overschakelen naar een leven ZONDER brood, zonder tarweproducten (met nog maar max 50 gram rijst of pasta, een paar keer per week).

    En geen aardappels meer, veel minder koffie (en bijna zonder suiker nu) – maar in plaats daarvan kefir (van rauwe melk) en af en toe een glas ‘gewone’ rauwe melk. En bakken in (veel) roomboter en kokosvet uiteraard, lekker! Ik krijg m’n calorieën op een andere manier binnen, ik heb het idee dat ik minder schommeling in m’n bloedsuikerspiegel heb.

    Nou is m’n werk en inspanning niet te vergelijken met gammaburster, dus of het 1 op 1 bruikbaar is weet ik niet. Gewoon proberen zou ik zeggen, baat het niet, schaden doet het ook niet.

  194. gammaburster zegt:

    Op vet kun je niet goed trainen. Prima brandstof voor de “gewone” dingen maar de synthese van vet naar glucose gaat gewoon te langzaam voor een goede workout. Melk wil ik nooit meer. Borstvoedingperiode heb ik wel gehad 🙂 Dus ook geen kaas, roomboter, kwark enz…
    Ik krijg 2 suikerklontjes per dag binnen (mijn klontjes wegen 3 gram dus 24 Kcal. per dag aan witte suiker)
    Ik eet nu ongeveer 200 gram brood per dag. Volgens de voedingstabel bevat dit 96 gram koolhydraten ofwel 384 Kcal. Als ik dit deel door 9 (uit vet haal je 9 Kcal per gram) zou ik (wil ik stoppen met brood) nog ergens pakweg 42 gram vet vandaan moeten halen. Dat lijkt me op zich helemaal niet zo moeilijk en zelfs 100 gram walnoten erbij zou dat al fixen maar het voelt gewoon zo leeg 😦 Misschien moet ik gewoon even wennen. Heb net mijn salade wat vetter gemaakt en flink wat pompoenpitten, zonnebloempitten, lijnzaad en hennepzaad toegevoegd. Voor mijn doen een beetje overdreven maar eens zien of dat wat meer “staat” in de maag!
    Ik hou jullie op de hoogte! O by the way…trainen doe ik meestal na het eten en avondeten doe ik toch echt met een flinke portie zilvervliesrijst want die heb ik nodig voor de krachttraining. Koolhydraten ook nog uit het avondeten gooien ga ik niet doen.

    • Eekhoorn zegt:

      Vetten bevatten per gewichtseenheid ruim twee maal zoveel kcal als koolhydraten, maar verteren veel moeilijker. Als je heel veel arbeid verzet, kun je in de praktijk niet buiten koolhydraten. Is ook niet nodig, want je kunt toch gewoon tarwe en zo nodig andere granen vermijden als je denkt of weet dat die niet goed voor je zijn? Wat is er bijvoorbeeld tegen zilvervliesrijst?

  195. gammaburster zegt:

    O, voordat ik het vergeet…die 200 gram brood (6 a 7 sneetjes) inclusief die 7 plakken kipfilet die ik er opgooi, leveren me ook nog eens 30 tot 35 gram eiwitten die ik niet wil missen!
    Dus als jullie een trucje weten om een 400 Kcal binnen te krijgen die ook nog 35 gram eiwitten bevat, zonder melkproducten te gebruiken, ben ik benieuwd of ik dat kan verruilen voor mijn brood 🙂

  196. Arjan zegt:

    @Gammaburster

    Wat te denken van Kokosnootolie ? Bestaat voor het grootste deel uit MCT en hoeft dus niet eerst omgezet te worden.
    Eiwit kun je kopen, zoals de blend van SunWarrior ( (Pea Protein, Cranberry Protein, Hemp Protein)

    Arjan

  197. marcel zegt:

    Ook als je dagenlang veel arbeid verzet kan je zonder koolhydraten, je zal alleen een aanpassingsperiode moeten accepteren… Lees het boekje: the art and science of low carbohydrate living/performance van Phinney en Volek.
    Om je een idee te geven van waar ze het over hebben:
    “Now his colleague Dr. Jeff Volek is conducting a study “of ultra-marathon runners who have chosen to follow either a high carb diet or a low carb diet.” The study will be completed in upcoming months.
    “Early data show that the keto-adapted runners are able to utilize mostly fat when running at up to 80% of their maximal aerobic power. This will completely re-write the ‘rules’ about fat use during exercise,” predicted Dr. Phinney.
    He and Dr. Volek have authored a book containing their research and studies on high fat low carb diets for athletes: “The Art and Science of Low Carbohydrate Performance.” He notes that individual athletes continue to prove the merits of ketogenic diets. Example: “Low carb athlete Sami Inkinen at age 39 recently won the Wildflower Triathlon against a field of almost 1500.”
    In addition, four of the top six men and women at last year’s Western States Endurance Run (100 miles on mountain trails from Lake Tahoe to Auburn) followed low-carb diets. Moreover, earlier this year at age 36, low carb dieter and bronze medalist winner Bode Miller became the oldest Olympic skiing medalist.” (http://www.examiner.com/article/dr-stephen-phinney-explains-weight-loss-and-health-benefits-of-low-carb-diets)

    Of eet naast andere paleobronnen van koolhydraten een kilo fruit per dag (https://melchiormeijer.wordpress.com/2014/05/27/de-sinistere-caleidoscoop-van-glutengerelateerd-lijden/#comment-24752) als je echt geen vet tot je kan/wil nemen. Pff, een kilo… Maar tarwe, ik durf de gok niet aan dat Ray Charles geen deuntje gaat spelen bij langdurig eten van granen (https://melchiormeijer.wordpress.com/2014/05/27/de-sinistere-caleidoscoop-van-glutengerelateerd-lijden/).

  198. gammaburster zegt:

    @ Arjan: wat stel je dan voor? Gewoon een glas kokosnotenolie? Lijkt me nogal smerig 🙂
    Bovendien mis ik dan de eiwitten, mineralen en vitaminen die ik wel met brood binnenkrijg.

    @Marcel: Dat marathon onderzoek is geen goed referentiekader voor krachttraining. Marathon is een duursport waarbij er relatief weinig gevraagd wordt van een spier. Krachttraining vraagt heel veel energie in een zeer korte tijd. De gevraagde energie is onmogelijk aan te vullen vanuit je vetvoorraad.
    Als je me niet gelooft dan daag ik je uit om eens 2 weekjes (5 keer per week) intensief krachttraining te doen zonder koolhydraatinname 🙂

    En nogmaals, ik hoef niet perse 100% paleo. Ben op zoek naar een toestand van me zo goed mogelijk voelen. Als dat betekent dat ik voor altijd brood zou moeten eten dan doe ik dat tenzij ik dus een echt alternatief vindt.
    En jouw woorden:”durf de gok niet aan” gaan mij veel en veel te ver. Net of tarwe perse een snelle trip naar de kist garandeert. Vele mensen zijn 90 geworden met gewone tarwe.
    Ik had last van “gewone” tarwe en ben er daarom mee gestopt. Net zoals melkproducten. Ik heb daar last van dus mee gestopt.

    Voor de record: Vanmorgen ontbeten zoals altijd.
    Tegen half 11 trek. Mijn salade gegeten met extra kipfilet, pompoenpitten, zonnebloempitten, hennepzaad en lijnzaad. Daarna nog een banaantje.
    Om half 12 zo slap als een vaatdoek. Voelde me helemaal hol en leeg van binnen.
    2 speltbroodjes met kipfilet genomen en begin nu weer een beetje op te knappen 🙂
    Mijn eerste experiment is dus jammerlijk mislukt!

    • Adriaan Keij zegt:

      “Tegen half 11 trek (…) Daarna nog een banaantje. Om half 12 zo slap als een vaatdoek. Voelde me helemaal hol en leeg van binnen”.
      Allemaal een beetje ‘mager’ voer, weer nauwelijks tot geen vet. En als klap op de vuurpijl een banaan – vol ‘snelle koolhydraten’. Hoppa, daar gaat je bloedsuikerspiegel!

      Hé, tis half twee… Ik heb nog geen spoortje van honger na m’n kefir van 8 uur… Zal ik wat gaan eten of maar niet?

      Gammaburster: volgens mij schommelt je bloedsuikerspiegel gigantisch door je eetpatroon. Ik denk dat je je daardoor soms zo slap als een vaatdoek voelt. Je zou een uitgelezen proefkonijn zijn als je zou switchen naar vet ipv koolhydraten. Maar dat gaat niet zo maar, lees http://www.livestrong.com/article/359109-low-carb-diet-exercise/ maar eens: “It just might take you a little time to adjust and a bit more planning than when on a high-carb diet.”

      Ook hier http://www.bengreenfieldfitness.com/2012/04/exercise-on-low-carbohydrate-diet/ meer info mbt “If you’ve ever wondered whether it’s possible to keep yourself in a “ketogenic”, low carbohydrate state and still swim, bike, run, lift and do other extreme sports and activities.” Ik verklap alvast dat Dr Attia traint met 30 à 50 gram koolhydraten per dag, het kàn dus blijkbaar wel…

      En of je kiest voor vet of koolhydraten, dat bepaal je zelf, net waarbij je je happy voelt. En gezond…

  199. Arjan zegt:

    @ Arjan: wat stel je dan voor? Gewoon een glas kokosnotenolie? Lijkt me nogal smerig 🙂
    Bovendien mis ik dan de eiwitten, mineralen en vitaminen die ik wel met brood binnenkrijg.

    Een paar keer per dag een dessert -of eetlepel kan ook hoor !
    Eiwitten heb ik al geschreven.
    Mineralen ? ………. 1 of twee 2 x een glas sole van keltisch zeezout en je hebt al je mineralen en spoorelementen.
    Veel vitaminen worden door een gezonde darmflora aangemaakt.
    K2 en D3 (indien geen zon) en C suplementeer ik.

  200. Gert van der Hoek zegt:

    Mij vallen een paar dingen op: de waarde van “gevoel” voor de gezondheid, de rol van koolhydraten bij lichamelijke inspanning en de “waardevolle bouwstoffen” in brood.

    Vooropgesteld: laat iedereen alsjeblieft eten en doen en laten wat hij/zij zelf wil, zolang een ander daar geen last van heeft.

    Gevoel: is een lastige, aan de ene kant echt onmisbaar, aan de andere kant kan het bedrieglijk zijn. Even een praktijkvoorbeeld uit mijn kennissenkring: een roker, 55, krijgt “opeens” een hartaanval. Altijd zich goed gevoeld, nooit een dokter nodig, iets overgewicht dat wel. Standaardbehandeling: dotteren, stent, handvol pillen per dag, schijf-van-5 en 3 x week sporten.
    Ik bedoel maar: je kunt sommige dingen heel goed aanvoelen, maar niet alles. Is zich rot geschrokken. M.i. geldt dat voelen ook voor graan- en zuivelconsumptie. Een goede manier om het gevoel aan te scherpen is misschien om een maandje tarwe of zuivel te laten staan en dan weer te nemen, Kijken – en voelen – wat er gebeurt.

    Koolhydraten consumeren in relatie met flinke lichamelijke “sprint” activiteiten lijkt mij niks mis mee. Maar – je voelt hem al – ik vraag me dan af: WELKE koolhydraten (snelle KH vs langzame bijv.) en HOEVEEL koolhydraten. Opslag van KH is beperkt. Een hol of leeg gevoel zou niet moeten kunnen met een goede vetverbranding? Vetverbranding wordt belemmerd door teveel KH?

    Vitaminen en mineralen in brood: die zijn inderdaad volop aanwezig, maar herhaaldelijk is op dit blog en elders onderbouwd dat je lichaam moeite heeft om ze op te nemen. Of zelfs dat tarwe (spelt is ook tarwe, maar minder heftig) kan leiden tot vitamine- en mineralengebrek, botontkalking en nog zowat.

    Zomaar wat vraagtekens… 🙂

  201. marcel zegt:

    2 weekjes is sowiezo te kort voor een lichaam om zich aan te passen aan de afwezigheid van exogene glucose, zeker wanneer er intensief wordt gesport (en te kort voor mij om te wennen aan 5 keer per week krachttraining 🙂 )
    Je zou eens kunnen proberen hoeveel koolhydraten je nodig hebt, en de rest uit vet te halen. Is er een reden dat je je koolhydraten voornamelijk uit een tarweproduct wilt halen?
    Maar goed, ik ben blij voor je dat je speltbrood je goed bevalt. Why mess with success?

    En jouw woorden:”durf de gok niet aan” gaan mij veel en veel te ver. Net of tarwe perse een snelle trip naar de kist garandeert. Vele mensen zijn 90 geworden met gewone tarwe.

    Ik laat me niet wegzetten als iemand die beweert dat tarwe tot een snelle dood leidt. Dit soort redenering vind je vaak op plekken waar paleo belachelijk wordt gemaakt. Daarmee wordt het kind met het badwater weggegooid.
    Om lange verhalen te vookomen gebruikte ik het woord ‘gokken’ (om geld een spel spelen waarbij het toeval is of je wint of verliest). Begrijpend lezen is ook een kunst. Begrijpend schrijven trouwens ook 😉
    Ik wil domweg voorkomen dat ik een van de mensen wordt die nu of later problemen krijgt door tarwegebruik.

  202. marcel zegt:

    hierboven:
    “En jouw woorden:”durf de gok niet aan” gaan mij veel en veel te ver. Net of tarwe perse een snelle trip naar de kist garandeert. Vele mensen zijn 90 geworden met gewone tarwe.” is een citaat van gammaburster (https://melchiormeijer.wordpress.com/2013/11/17/tarwekwaal-nr-1-brandend-maagzuur/#comment-24798)

  203. gammaburster zegt:

    @Marcel,

    Wij zullen nooit terug naar toen kunnen dus het voelt soms een beetje als cherry picking.
    We hebben nu luchtvervuiling, watervervuiling, straling enz….We wonen in huizen met centrale verwarming, hebben iedere dag voedsel tot onze beschikking en kunnen zelfs dingen eten die niet thuishoren bij het seizoen waarin we leven. We hebben kantoorbanen en dragen kleding, drinken koffie en alcohol, kijken TV, zitten achter de computer, enz…enz…
    Ik geloof dat gewone tarwe slecht is voor MIJ omdat mijn lichaam er blijkbaar geen raad mee weet maar ik geloof ook dat de grote meerderheid van de mensen er helemaal geen last van heeft.

    @Gert; opnieuw beginnen met gewone tarwe of zuivel heb ik helemaal geen trek in 🙂 Het verschil was gewoon te groot toen ik er mee stopte!
    Over de koolhydraten: Heel mijn leven heb ik uit alle hoeken en gaten te horen gekregen dat granen, rijst en bananen leveranciers zijn van complexe (ofwel langzame) koolhydraten.
    Hoe zijn die opeens verworden tot snelle koolhydraten die bloedsuikerschommelingen veroorzaken?

    @Adriaan: Juist sinds ik probeer te minderen met brood krijg ik die slapte aanvallen.
    Het stopt juist pas als ik overstag ga en een paar boterhammetjes neem. Dan kan ik er weer tegenaan. Die salade bijvoorbeeld bevat 4 eetlepels pitten en zaden. flink wat kipfilet en een beste scheut olijfolie. Volgens mij best wel vettig en eiwitrijk. JUIST na het eten van die salade begint het gesodemieter. Ik ben nauwelijks terug op mijn werkplek en krijg een enorme hongeraanval en voel me slap. Dus dan maar weer terug naar boven en wat boterhammetjes en dan pas voel ik me stabiel. Heb nog nooit van mijn hele leven een honger gevoel ervaren NA het eten van brood.

    Lepels olie naar binnen werken lijkt me echt smerig (heb al moeite met zalm) en eiwitsupplementen zijn ook niet mijn ding hoor. Ik wil wel lol in het eten houden en het moet niet een exacte wetenschap gaan worden.

  204. Gert van der Hoek zegt:

    Noakes is a professor of exercise and sports nutrition in South Africa. He is perhaps most recognised for his controversial stance on low-carb diets and athletic performance – a hot topic with many athletes wanting to quit sugar.

    In this podcast you’ll find out:

    – If athletes need sugar, or in fact any carbohydrates to perform.

    – If carbohydrate intolerance is indeed a “thing”.

    – How many grams of carbohydrates Noakes thinks you need to consume a day.

    – Why Noakes thinks eating during endurance exercise is unnecessary.

    – How to switch from a carb loader to a fat burner.

    – Noakes’ take on high fruit diets.

    – What Noakes ate for breakfast. –

    See more at: http://iquitsugar.com/podcast-5-questions-professor-timothy-noakes/#sthash.5TaKKUrj.dpuf

  205. gammaburster zegt:

    Update: Afgelopen 2 dagen mijn salade een beetje opgevoerd met dubbele hoeveelheid pitten en zaden en een hardgekookt eitje erbij!
    Ik kan nu tot 13:30 zonder brood! Voor mij al een super record. En zonder me slap te voelen.
    Nu nog een leuke maaltijd verzinnen voor dat tijdstip en dan ben ik er 🙂
    2 keer salade heb ik geen zin in dus ik moet er even over nadenken.
    Misschien moest ik toch even wennen. Tot voor kort zat ik op 15 gram vet per dag. Nu heb ik alleen bij mijn ontbijt al 50 gram vet 😦
    Ik denk niet dat mijn lichaam uberhaupt gewend was om vet te gebruiken als energiebron.

  206. gammaburster zegt:

    Another update: Vandaag voor het eerst na het ontbijt geen brood meer gehad. Vreemde gewaarwording. Vanmorgen om half 7 opgestaan. Mijn ontbijt genomen: 40 gram walnoten, 2 speltboterhammen met zalm, een hardgekookt ei en een glas uitgeperste sinaasappelen.
    Op mijn gemak grote schoonmaak gehouden in hele huis. Rond 11:00 uur begon het me op te vallen dat ik nog geen honger had. Voelde me ook goed. Tegen 13:00 uur!! pas mijn salade gemaakt. Sla, komkommer, tomaat, 5 eetlepels met verschillende pitten en zaden, 50 gram kalkoenfilet, een ei en een forse scheut olijfolie, en een banaan.
    Hele middag geen behoefte aan eten gehad en tegen 18:30 mijn avondeten gegeten.
    Ik ben stomverbaasd. Weet niet of dit toeval is en het lijkt mij ook net te weinig maar ik voel me de hele dag goed met 0 maar dan ook echt 0 keer een dip 🙂
    Ben benieuwd!

    • En dat ondanks die twee speltboterhammen, gammaburster 🙂 .

      Leven zonder brood is een eitje, ook (juist) als je erg actief bent, is mijn eigen ervaring. En je hoeft je echt niet vol te proppen met vet. Aan de andere kant, als je die paar speltboterhammen nou graag eet…

  207. Fien zegt:

    Een snel rekensommetje leert me dat je ontbijt bestaat uit zo’n 700 calorieen en je lunch uit minstens 750-800. Dat is helemaal niet weinig. Waarom zou je honger hebben?

  208. gammaburster zegt:

    @ Melchior, dank je wel voor je reactie. Jaaaa, ik vind de zalm op 2 verse speltboterhammetjes in de ochtend inderdaad erg lekker! 🙂

    @ Fien: dank je wel voor het rekensommetje! Ja, waarom zou ik honger hebben…..Mijn eigen verklaring is dat mijn lichaam gewoon weigerde om vet te gebruiken als energiebron. Tot voor kort zat ik op zo’n 15 gram vet per dag en had gemiddeld zo’n 12 boterhammen nodig + warm eten. Toen ik met brood begon te minderen maakte het geen bal uit of ik calorie-rijke maaltijden nam. Kon gewoon de trap niet meer op, zelfs vlak na het eten van een flink vette, eiwitrijke hap. Blijkbaar wachtte mijn lichaam toch gewoon op de koolhydraten. De afgelopen dagen werd het opeens anders. Ik kreeg wel een licht honger gevoel maar voelde me verder prima en energiek en het hongergevoel werd ook niet erger. Honger gevoel dus genegeerd zolang ik me goed voelde.
    Vandaag trouwens zelfde laken een pak. Zojuist (13:30) mijn salade weggewerkt en ging prima de ochtend door zonder brood.
    Het is ook psychisch. Voor mijn gevoel kun je niet zonder granen en zuivel (ben ook gestopt met zuivel). Nu eet ik voor mijn gevoel wagonladaingen aan noten, zaden en pitten en dan ga je je af vragen of dat wel goed voor je is. Dus bij deze direct de vraag:”kun je teveel noten, zaden en pitten eten? Ik eet hoofdzakelijk walnoten, pompoenpitten, zonnebloempitten, lijnzaad, hennepzaad en sesamzaad. Paranoten bevallen me niet zo en cashews eet ik heel af en toe.
    Die 2 eitjes per dag die ik eet schijnen geen kwaad te kunnen had ik al gelezen maar over noten pitten en zaden kan ik weinig vinden of er zoiets als een bovengrens bestaat. En hoe zit het met olijfolie? Kan ik voor de salade beter switchen naar een ander soort olie of is dat ook niet zo erg?
    Bedankt voor jullie hulp en info!

  209. Fien zegt:

    Sorry gammaburster, ik reageerde op je laatste bericht, had de voorgeschiedenis niet gezien. Dom, dom. Nu wel gelezen.

  210. Gert van der Hoek zegt:

    “Wagonladingen noten” , er zijn hier mensen die er verstand van hebben, ik niet, maar noten en pitten zitten vol – dacht ik – met o.a. phytaten. die zorgen ervoor dat mineralen als magnesium, calcium, ijzer en zink minder goed opgenomen worden uit het voedsel doordat ze deze stoffen aan zich binden.

    Ik ben ook een liefhebber van noten, maar ik probeer het te beperken tot een handje per dag, en niet elke dag. Eiwitten en vet moeten dan maar ergens anders vandaan komen, bijv. (een blikje) makreel of sardientjes door de salade .

  211. gammaburster zegt:

    @ Gert: Ik zie dat ik wat moet nuanceren. Ik eet aan noten en pitten momenteel iedere dag:

    – 30 a 40 gram walnoten
    – 2 eetlepels pompoenpitten
    – 2 eetlepels zonnebloempitten
    – 1 eetlepel lijnzaad
    – 1 eetlepel hennepzaad
    – 1 eetlepel sesamzaad

    Incidenteel paranoten of cashewnoten

  212. gammaburster zegt:

    Heb me vandaag ingelezen als het gaat om phytinezuur. Ik lees dat je de zaden en pitten moet weken in bijvoorbeeld water met citroensap.Heb net bij thuiskomst dus direct mijn rantsoen zaden en pitten in een kom gedaan, lauw water erbij en een scheut citroensap.
    Morgen uitgieten in een zeef en even naspoelen (heb veel citroen gebruikt) en dan de salade in?
    Of doe ik het dan nog niet goed? Als ik morgen direct het portie voor de dag erna in de week zet kan het 24 uur weken.

  213. gammaburster zegt:

    Vandaag dus geweekte zaden 🙂 Het smaakte eerlijk gezegd wel iets beter.
    Dit was mijn 5e dag dat ik overdag geen brood eet. Ik merk nog geen verschil met trainen. Ben nog even sterk. Krachttraining doe ik wel na het avondeten, waar ik een portie rijst in verwerk. Hardlopen doe ik voor het avond eten en heb vandaag expres van te voren geen koolhydraten gegeten. Ook het lopen ging prima! Ben toch benieuwd of mijn glycogeen depots straks leegraken 🙂 Uiteraard hou ik jullie op de hoogte. Afgelopen 7 dagen trouwens 0 kg afgevallen dus ook daar nog weinig verschil gemerkt.

  214. gammaburster zegt:

    Oke, dit is even mijn laatste update. Voorlopig verander ik niets in mijn nieuwe “dieet”
    Gaat nog steeds prima en ik besluit gewoon mijn gevoel te volgen. De salade met 5 soorten pitten en zaden eet ik gewoon dagelijks tot mijn lichaam me verteld dat het niet goed meer is. Ik voel me vandaag trouwens weer nog een stap beter. Ik dacht dat ik niet meer verder omhoog kon maar voel me nog kalmer, geconcentreerder en schoner dan de voorgaande weken 🙂
    Geen reden dus om nu iets te veranderen!

  215. Corrien zegt:

    @ gammaburster,
    Mooi dat je je zoveel beter voelt. Daar is het uiteindelijk allemaal om begonnen 😉
    Gewoon blijven lezen op dit blog (en elders) en met jezelf als proefkonijn blijven uitproberen wat voor jou het beste werkt. Zorg wel voor voldoende afwisseling. En dan zou ik zeggen, maak nog één stap in je hoofd; maak ervan ‘wat wel’ in plaats van ‘wat niet’.
    Bij twijfel lees je gewoon ‘het bierviltje’ er nog eens op na….
    Succes!

  216. Maria zegt:

    Ik eet geen tarwe maar allerlei andere granen als pap-ontbijt. ( Overnight groats)
    Veroorzaken deze net zoveel schade als tarwe?

Plaats een reactie