Een omfietspodcast over kanker

Toen er enkele jaren geleden voor het eerst een interview met Dr Thomas Seyfried op mijn iPod voorbij kwam, fietste ik een half uur om om het gesprek ongestoord helemaal te kunnen luisteren. Een omfietspodcast. Seyfried, bioloog/biochemicus aan Boston College, ontvouwde een voor mij toen nieuw en schokkend concept: dat kanker een zuiver metabole ziekte is en dat de chaotische genetische veranderingen die we in kankercellen zien secundair zijn aan die metabole ontsporing, niet primair. De oorzaak van kanker, zei Seyfried, zit hem in dysfunctionele of structureel beschadigde mitochondriën. Mitochondriën zijn zoals bekend de energiefabriekjes in onze cellen. Die verliezen hun metabole flexibiliteit en kunnen alleen nog maar in leven blijven door ATP te maken van glucose en glutamine, via een hoogst inefficiënt fermentatieproces.

Seyfried heeft veel ervaring met onderzoek naar en behandeling van allerlei manifestaties van mitochondriële dysfunctie, vooral hersentumoren en epilepsie. In deze lezing die hij afgelopen augustus gaf op het Ancestral Health Symposium legt hij alles nog eens helder uit. De kern van zijn boodschap zal de meesten van jullie inmiddels bekend zijn. Strenge calorierestrictie maar ook koolhydraatrestrictie leidt zowel tot een daling van de bloedsuikerspiegel als tot ketose. Ketonen zijn een bijproduct van vetverbranding. De meeste kankercellen worden hier heel nerveus van. Gezonde cellen – rode bloedcellen uitgezonderd – zijn namelijk metabool flexibel en kunnen prima draaien op ketonen, de meeste kankercellen als gezegd niet. Verder verhoogt ketose de insulinegevoeligheid van gezonde cellen, waardoor die meer glucose uit de circulatie halen. De kankercel tast naar de koektrommel voor een flinke graai, maar pakt één lullig koekje. Tenslotte werkt ketose krachtig anti angiogenetisch (het remt het vermogen van kankercellen om het lichaam nieuwe bloedvaatjes te laten aanleggen), het stimuleert apoptose (spontane celdood) in dysfunctionele cellen en het remt metastase. In combinatie met een doodsimpele glutamineblokker en een vorm van glucose die wel door kankercellen wordt opgenomen, maar niet kan worden omgezet in energie, bereiken Seyfried en collega’s spectaculaire resultaten. Bij mensen. Ga kijken, want Seyfried legt het veel helderder en exacter uit dan ik. Bovendien zijn de dia’s in deze video meegenomen.

Eén opmerkelijke uitspraak wil ik even aanstippen. “The standard of care then leads to the demise of the patiënt,” zegt Seyfried over de huidige behandeling van patiënten met hersentumoren. “De conventionele behandeling leidt vervolgens tot het verscheiden van de patiënt.” Aan het eind van de razendsnelle rit legt Seyfried desgevraagd uit wat hij precies bedoelt. Onthouding van de ketogene dieetinterventie faciliteert ongeremde groei en metastase van de kanker. Okay. Bestraling, zegt hij dan, geeft een gamma van ontstekingsfactoren die het maligne proces aanwakkeren. Het leidt ook tot zwelling. Zwelling in het brein is levensgevaarlijk. Het wordt daarom bestreden met corticosteroïden. Zoals de meeste lezers wel weten, jaagt cortisol de bloedsuikerspiegel omhoog. Het ziekenhuis doodt een paar kankercellen, maar reikt wat buiten schot blijft zijn lievelingskostje op een presenteerblaadje aan en nog een zootje groeifactoren op de koop toe.

Ik zou nu kunnen zeggen dat Seyfried boos en gefrustreerd is. Ik zou kunnen zeggen dat hij zich afvraagt waarom de toelatingscommissies de verzoeken tot het doen van grotere studies die hij telkens indient alsmaar afhouden, met het waterdichte argument dat de veiligheid van de ketogene interventie nog niet voldoende is aangetoond. Ik zou kunnen suggereren dat Grote Namen in ‘het veld’ zich in hun eer en goede naam aangetast zouden voelen wanneer zonneklaar blijkt dat hun ‘foute genen veroorzaken kanker’ idee oudewijvenpraat blijkt te zijn; een Best Wel Dom foutje bedankt geval. Ik zou zelfs kunnen zeggen dat de kankerwereld niet zit te wachten op simpele, effectieve therapieën, omdat de business als geheel zulke mooie jaarcijfers laat zien.

Maar dat zou cynisch zijn. Het zou maar mensen voor het hoofd stoten. En dat heb ik dus niet gezegd.

Rest mij voor de zoveelste keer zo cool & collected mogelijk te melden dat mensen die geen brood, pasta, rijst, suiker, plantaardige oliën, etc, etc, eten, die kortom als jager/verzamelaars leven, dat die weirdo’s zelden of nooit kanker ontwikkelen, ook niet als ze geen kokosnoot op hun knar krijgen en onverhoopt de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Hoe dat komt? Omdat ze genetisch beschermd zijn, natuurlijk ;-).

Naschrift

Lees voor een goed begrip van deze revolutionaire materie het heldere en uitgebreide uittreksel van Dr Seyfrieds boek ‘Cancer as a Metabolic Disease’, geschreven door Dr Georgia Ede. Met dank aan Dirk en Dr Ede.

What causes cancer? Deel 1

What causes cancer? Deel 2

Deel 3: Dietary Treatment of Cancer

Deel 4: Got hope?

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

254 reacties op Een omfietspodcast over kanker

  1. Danielle Meijer zegt:

    Hi Melchior, Ik lees al een tijd met veel interesse jouw blog. Ik zou ook graag helemaal gezond (paleo) willen eten (ben al best een klein eindje op weg) maar in hemelsnaam hoe doe ik dat met een druk gezin met een man, 2 kinderen en werk! Heb je tips voor een kookboek?

    • Hoi Daniëlle,

      Oei, da’s een lastige ;-). Ik verwacht dat heel wat hulpvaardige lezers hierop zullen reageren. Ik zou in eerste instantie eens kijken bij Paleolland, Cave-a, Paleo Style, Leo Goes Paleo (zie onder bronnen).

      Verder zat ik na een gesprek met Janet hier laatst eens te bladeren in Nederlandse en Zweedse kookboeken uit pak hem beet de jaren ’30 tot ’60. Zoals het Margriet Kookboek en Wannées Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool. Die staan feitelijk vol met ‘paleo’ gerechten! Je hoeft vaak maar enkele ingrediënten te vervangen en soms zelfs helemaal niet.

      Ik weet zeker dat anderen met goeie tips komen.

      • Dat is een goeie Melchior. Die Kookboeken van de Huishoudschool. Verfoeid door de Gastronomische Elite, zoals Van Dam. Het schijnt de oorzaak te zijn van de teloorgang van de Kookkunst, zeggen ze. Het is ook maar Huishoudschool. Koken doe je heden ten dage volgens de Aanbevelingsblaadjes van de Supers. Een uitzondering maak ik voor “Twaalf maanden lekker eten ” van Albert Hein. Maar ja, dat is uit 1987.
        Vergeet het gauw en kijk nooit meer in die blaadjes. Alle recepten, zo heten die dingen alsof je bij de dokter bent geweest , worden opgeleukt met onnodige zaken als creme fraish en meer zooi. Liflafjes zijn het. Als je nou een van de beste Huishoudschoolkookboeken ( 24 letters ) wilt inbladeren, bekijk dan eens ” Het Haagse Kookboek, Huishoudschool Laan van Meerdervoort, 1934 “. Ik heb hier voor me ” Het Nieuwe Haagse Kookboek “, uit 1973. Is nog steeds te koop. Waar ik, wij dus mijn lief en ik, aan verknocht zijn is de Roemertopf. Het motto daarvan is ” Een goede kok is de beste dokter “. Indien je de afdelingen Zoete Gerechten, Jam en Marmelade overslaat, ben je al aardig op dreef. De recepten zijn van Jeanne Ruigrok, oudvoorzitster van de Nederlandse Dietisten Vereniging. Het boekje is uit 1970. Van voor de omwenteling. Ik zou zo zeggen Danielle, doe het gewoon voor jezelf. Maak er voor je geliefden geen probleem van en laat hen eten wat ze graag willen. Je zal zien hoe gauw ze je volgen.

      • Hans zegt:

        Leuk Folkert om het kookboek van de Huishoudschool in ‘s-Gravenhage te noemen!
        Mijn moeder , nu 94 , was kooklerares aan de huishoudschool ooit in Groningen . mijn vrouw heeft het uitgeleefde boek opnieuw laten inbinden , niet geheel compleet . 5de druk (21e-25e duizendtal) staat er in , moet van om en nabij WO 2 zijn , dat ontbreekt . Kook er heel vaak mee….

        Afgelopen weekend vam reuzel kaantjes gemaakt , jammie ….. Het vet gaat ook helemaal gebruikt worden in noem maar op …i.i.g in stamppotten . Morgenvroeg eitjes in bakken.

      • Hans zegt:

        Nog even een kookboek uit de oude doosch , maar zo mooi !
        Willem zal het als neerlandicus met me eensch zijn , J.W.F. Werumeus Buning als kok ,,100 avonturen met de pollepepel ” met tekeningen van Eppo Doeve , voorwoord van Dr. P. Hijmans , achtste druk , ingebonden.

        Kocht het bij de De Slegte in Stad , meurt naar naar rook maar zooooo mooi…. , verhalen over puur , eerbied voor grondstoffen en eten en rust … prachtig.

      • Of het nou zo past in dit verhaal, weet ik niet zonet, Hans. Maar een mooi verhaal is het . Ik doe hier even een link. Link is een nieuw woord voor mij. Ooit was link heel link. Ik ben vaak heel link geweest. Op mij zijn ze ook heel vaak link geweest. Ik hoop dat niemand link op we wordt . http://www.dbnl.org/tekst/weru002100a01_01/

      • Een aanhaling uit Buning. …………want waar gaan wij heen als wij de dingen anders willen laten smaken dan zij van nature zijn?

      • willem zegt:

        Kijk, hier word ik nou heel blij van: deze rafelranden van paleo..

      • Eva zegt:

        Samengevat:
        – in principe kan je alle recepten ‘paleonizen’ als je weet wat wel en niet “Paleo is”
        – de grootste succesfactor is plannen, vooruitkoken (“cook-up”), zorgen dat je van maaltijden beetjes overhoudt voor de volgende dag
        – doe het vooral voor jezelf en overtuig je gezinsleden door hoe goed jij je voelt; ik zou me niet te druk maken om de kinderen, die komen wel (of niet)

        een goed ‘beginnerskookboek’ (Paleo) is Practical Paleo; zelf ben ik erg blij met Well Fed
        Als internetbron zou ik http://www.paleomom.com aanraden
        PaleoOMG is leuk maar redelijk afgedreven van ‘gewoon eten’
        Nederlandstalig en informatief is eetgoedvoeljegoed, maar persoonlijk raak ik bij deze site wat geirriteerd door de vele reclame voor de eigen zaak en (wat me echt irriteert) op sommige plekken het onbreken van fastoenlijke bronvermeldingen

      • Hans, ik zou willen dat er nog een slager bestond die reuzel verkocht. Kaantjes. Het is niet meer dan een verlangen.

      • Kees zegt:

        Zelf reuzel maken is niet moeilijk, Folkert. Gewoon zelf dobbelsteentjes vetspek uitsmelten. Zelfde geldt voor rundvet.

      • Bedankt Hans en Kees. Het was niet meer dan een nostalgisch verlangen. Even zo’n momentje wat iedereen wel kent. In mijn jeugd, ja heb ik ook gehad, waren kaantjes de wekelijkse kost. Op roggebrood met wat zout erover. ’s Winters was een van de hoofdgerechten, aardappelen met bruine bonen. Die bonen werden als groente beschouwd. Daarover uitgebakken spekvet en geprakt. Ik moest net zo lang in die kouwe keuken blijven zitten tot ik het op had. Jullie zien dat ik wat geleden heb. Over frustatie gesproken.

      • Hans zegt:

        Och arme 😉

    • paleowill zegt:

      Binnenkort Hallo Paleo: http://www.facebook.com/HalloPaleo voor alvast een lading recepten 🙂

    • Jo tB zegt:

      Daniëlle,
      Nederlandse blogs met veel recepten heb ik nog niet kunnen vinden. Wel veel Engelse:
      http://civilizedcavemancooking.com/

      Home


      http://nomnompaleo.com/recipeindex

      Mocht je een slow cooker (crock pot) hebben kan ik d volgende sites aanbevelen.
      http://crockpot365.blogspot.nl/2007/12/alphabetical-listing-of-recipes.html
      of
      http://mypaleocrockpot.blogspot.nl/p/recipe-index.html#!/p/recipe-index.html

      Niet alle recepten zijn paleo maar ze heeft wel een goede blog en je kunt haar niet paleo recepten gewoon paleo maken door b.v. zuivel gte vervangen door kokosmelk.
      http://www.eetgoedvoeljegoed.com/

    • Hi Danielle, ik zie dat je al genoeg tips voor kookboeken en receptensites hebt gehad. Om je andere vraag (?) te beantwoorden (hier spreekt een moeder met een fulltime baan en man die ook fulltime werkt); plannen, plannen, plannen. Als je dat onder de knie hebt is het niet moeilijk (bepaalde onverwachte situaties buiten beschouwing gelaten). Na mijn werk en het ophalen van de kleine uit de creche mag ik ook nog even koken ’s avonds, dat doe ik dan meestal in een dubbele portie zodat er gelijk iets voor de lunch is de volgende dag (voor ons alledrie). Ook kook ik in het weekend vaak wat grotere en uitgebreidere maaltijden die bijvoorbeeld in de vriezer kunnen. Dat is sowieso wel een goede tip, zorg dat er altijd een volwaardige maaltijd in de vriezer ligt voor onverwachte momenten. Verder is het natuurlijk een beetje afhankelijk van je mogelijkheden op werk m.b.t. bewaren en eventueel verwarmen van eten. Ik heb het geluk dat ik mijn lunch in de koelkast kan bewaren en in een oven/magnetron kan opwarmen. Op dagen dat ik niet gekookt heb eet ik vaak een salade of in kantines uitsmijters zonder brood en een (fruit)salade. Voor je kinderen (ik weet niet hoe oud ze zijn) kun je ook veel producten in de lunchtrommel doen als omeletachtige quiches, wat aardbeien, plakjes komkommer/tomaat/wortel, bleekselderij met amandelpasta, paleo banananbrood, gewoon gekookt ei, een banaan etc etc. Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

    • Els Zoutendijk zegt:

      Oergondisch genieten staat vol met goede recepten.

    • riesjart zegt:

      http://www.chowstalker.com/
      is ook een goeie site voor allerhande gerechten, veelal Paleo-achtig.

    • Hans zegt:

      Folkert en Willem , denk/hoop dat Melchier dit ,,zijdraadje” toestaat , alles is toch gerelateerd aan voeding ? En rafelranden ? Ik waag het essentie te noemen , zoals mijn Oma een echte kip braadde in boter , lang en langzaam , die geur herinner ik me nog .Ja”
      ,, slowcooking” heet dat nu , heb je een Crockpot voor nodig 😉
      Koop op de rommelmarkt een petroliumstelletje ….of zet de oven wat lager…

      Even FL dan nog omdat ik daar afgeserveerd werd door Zijne Arrogantie DV. Mijn Opa was bakker in Groningen stad , de beste 😉
      Denk dat ,onbewust, mijn reactie over brood daarop gebaseerd was op FL , niemand heeft wat aan deze info , maar ik ben het kwijt en er klaar mee .
      Jammer dat Opa zijn recept voor Poffert niet op schrift stelde , veeeeel eieren en boter(reuzel ?) dat wel …. en dan met gesmolten boter en basterdsuiker …smullen.

      In die tijd speelde de voedselindustrie-vervuiling nog niet met teveel van alles en slecht. Terug naar eten uit Opa en Oma tijd dus. ..

    • Hans zegt:

      Folkert , ik kocht het bij een C1000 met een uitgebreide slager. Slagers kunnen het ook voor je bestellen. Buikspek zit aan elk varken al is de speklaag veel dunner dan vroeger , vet is eng 😉
      Kees, van vet spek kun je ook een soort kaantjes maken, spekjes dus. maar komt van een ander deel van het varken. Van buikspek of niervet uitbakken krijg je de echte reuzel of smout , anders, zachter van smaak . Probeer maar eens

    • Hans zegt:

      Folkert , ik kocht het bij een C1000 met een uitgebreide slager. Slagers kunnen het ook voor je bestellen. Buikspek zit aan elk varken al is de speklaag veel dunner dan vroeger , vet is eng
      Kees, van vet spek kun je ook een soort kaantjes maken, spekjes dus. maar komt van een ander deel van het varken. Van buikspek of niervet uitbakken krijg je de echte reuzel of smout , anders, zachter van smaak . Probeer maar eens

    • Ik merk dat het belangrijk is dat – wanneer je met verschillende mensen en verschillende voedingsbehoeften eet – het belangrijk is dat je bijvoorbeeld vlees, groente en vet apart klaar maakt. Mannen hebben over het algemeen een grotere energiebehoefte dan vrouwen en ook een grotere eiwitbehoefte. Als de vrouw des huizen (Huishoudschoolkookboek) dus iets klaar maakt waar zij zin in heeft, kan het zijn dat de man of kinderen in de groei niet genoeg binnen krijgen. Ik merk het nu ik tijdelijk bij mijn ouders in het revalidatiecentrum bivakkeer – als ik eet wat m’n moeder (paleo) eet dan krijg ik lang niet genoeg binnen – ook al stop ik mij meerdere malen per dag helemaal vol. Ik kook zelf met veel meer vet en eiwit dan m’n moeder. Maar zij doet het er erg goed op. Hetzelfde geldt voor m’n pa – en heeft hem doen concluderen dat paleo voor hem niet werkt.
      Dus ik zou een paleo-kooktip willen toevoegen: zorg dat wanneer je verschillende voedingsbehoefte hebt, je op tafel de keus uit verschillende zaken hebt, groente, vet (bijv. vette soep) en eiwit (vlees/vis). Iedereen kan dan volgens behoefte pakken.
      Normaal gesproken compenseert graan in deze. Grotere energiebehoefte of eiwitbehoefte? Eet meer brood en je krijgt van alles meer binnen.

  2. Jo tB zegt:

    Dit stuk doet mij denken aan het Moerman dieet om kanker te genezen. Die man werd verguisd omdat hij een rauw groente dieet voorschreef voor kanker patienten (althans zo is het bij mij blijven hangen). Hij lijkt zo langzamerhand steeds meer gelijk te krijgen, want rauwe groente eten blijkt tenslotte een ketose werking te hebben. Zoals de Engelsen zouden zeggen: they starve the cancer cells. Kankercellen leven op suiker en we weten waar het vandaa komt. n Atkins had het ook over dat het lichaam het beste functioneert in een toestand van ketose. En die is ook verguisd geworden. Het cirkeltje is zo langzamerhand weer rond.

    • O nee, Jo, wat zeg je nou? Seyfried vergelijken met Moerman! Au!

      Het (niet bepaald ketogene) dieet van Moerman volgens Wiki:

      Het oorspronkelijk door Moerman aanbevolen dieet luidt:[1]
      Geen vlees of vis
      Geen water, geen koffie en thee
      Geen suiker
      Matig zout
      Per dag een halve liter tot een liter karnemelk of pap daarvan
      Sap van sinaasappelen en vooral citroenen
      Bessensap
      Twee eierdooiers (geen wit)
      Bruin brood met roomboter en kaas
      Geen aardappelen maar rijst met roomboter en groene groenten, vooral salade met komkommers en tomaten
      Ook zijn andere groenten zoals worteltjes toegestaan
      Zilvervliesrijst
      Erwtensoep (van hele erwten) zonder vlees of spek, wel uien, peen en groenten
      Honing
      Olijfolie
      Veel fruit, vooral druiven

      • Moerman was een duivenmelker. Mijn lief heeft ooit fanatiek het duivenvoerdieet gevolgd, via een volgeling arts en ik met haar. Iriskijken hoorde erbij. Die jongen kon zien in haar iris wat er aan de hand was. Dat konden wij ook wel zien zonder iris. Einde verhaal.

  3. Gonda zegt:

    Ook ik ben al een tijdje bezig om mijn kinderen, partner en mezelf goed te voeden. Zeker met de kinderen valt het niet altijd mee een evenwichtige dagindeling te vinden waarin iedereen iets van zijn of haar gading tegenkomt… Maar het zeuren (lust ik niet..)houdt na een tijdje redelijk op, gelukkig. Als ik ze nu bij wijze van traktatie een stukje pure chocolade geef, wordt er luid gejuicht, haha.

    Kookboeken waar ik veel gebruik van maak ter inspiratie:
    Oergondisch genieten, Ria Penders en Yvonne van Stigt
    Weten van (h)eerlijk eten, Rineke Dijkinga (niet helemaal paleo, wel veel informatie)
    Oersterk, Richard de Leth
    Grip op koolhydraten, Yvonne Lemmers (zuivel wegdenken)

    En natuurlijk kookboeken toegespitst op groenten. Vis, schaaldieren of vlees erbij, klaar. Volgens mij kan het ook allemaal best simpel en simpeler.
    En inderdaad, wat Melchior zegt, ouderwetse kookboeken/gerechten zijn soms ook om te smullen.

    • Hans zegt:

      In het voorjaar 2013 , is de planning , komt er en nieuw boek over voeding van Richard de Leth uit specifiek over voeding in samenwerking met orthomoleculair dietist Jolanda Dorenbos.
      Oersterk koken , krachtvoer voor de mens , gaat het heten.

    • Ha die Gonda! Leuk je ook hier eens te zien ;-).

      En bedankt voor de tips! Zoals je weet is dit niet mijn sterke kant :-).

  4. Paleolland zegt:

    Wederom mooi gesproken Melchior!

  5. fran zegt:

    Wat betekent “Gezonde cellen – rode bloedcellen uitgezonderd – zijn namelijk metabool flexibel en kunnen prima draaien op ketonen, de meeste kankercellen als gezegd niet.” concreet? Dat een ketogeen dieet dus toch nadelen heeft? De carbs die ik binnen krijg komen via (non-starchy) groenten binnen en zijn dus altijd verpakt in veel voedingsvezel. Krijgt mijn lichaam dan dus wel genoeg glucose binnen?

    • Fran, even voor ik de keuken in duik, een mens heeft altijd voldoende glucose in zijn bloed (afgezien van een type 1 diabeet die te veel insuline spuit). Zelfs als je 50 dagen niets eet en doodhongert, sterf je met een normale of waarschijnlijk zelfs wat verhoogde bloedsuikerspiegel. Bij een lage koolhydraatinname maakt de lever glucose uit eiwit: gluconeogenese. Dat externe koolhydraten niet strikt fysiologisch essentieel zijn, wil niet zeggen dat very low carb (voor iedereen) optimaal is.

  6. DirkvB zegt:

    Een zeer verhelderend blog heeft Georgia Ede MD. Ze maakt een vertaalslag van het ruim
    400 pagina,s tellende boek. Zie http://diagnosisdiet.com/what%20–%20causes%20–%20cancer/

    • Mariet Hoen zegt:

      DirkvB , even de goede link ? Mooie site ! http://diagnosisdiet.com/

      Fantastisch dat ketogeen dieet ! Helpt bijna voor alles 😉
      Terwijl ik bezig ben mijn diabetes terug te dringen, doe ik ook nog aan preventief eten tegen kanker. En Alzheimer ( diabetes 3 )

      Het mag van mij echt wel, al die leuke kookboeken. Maar ik gebruik ze eigenlijk nooit.

      Maar ja, ik moest van mijn moeder, op avondschool cursus bij de Huishoudschool, omdat ik met heel veel pijn en moeite ‘mocht’ doorleren. Vond zij niet nodig voor meisjes 😉

      Lekker, goed vlees of vis, bakken, stoven, lekker lang pruttelen of in de hooikist. Met goed vet, zout, kruiden, knoflook, ui of prei. Soms een stukje zoete aardappel of een ander knolletje, voor de variatie, erbij.
      Gekookte, gestoomde of gebakken groente van het seizoen. Nog wat sla, paprika of komkommer met wat citroen en olijfolie.
      Daarna, als toetje, wat bessen of aardbei, eventueel met een beetje opgeklopte slagroom of opgeklopt eiwit.
      Lekker en simpel !

      • Janet Noome zegt:

        Zo is het Mariet (h)eerlijk koken en eten staat en valt met het gebruik van verse en eerlijke ingrediënten en wordt niet bepaald door de ingewikkeldheid van de receptuur. Ik betrap me er steeds vaker op dat ik bij recepten met een lange ingrediëntenlijst afhaak. Te veel opsmuk en te ver weg bij de basis.

        En nu ga ik het filmpje bekijken.

    • Hello, DirkvB and Sir Melchior,
      Thank you kindly for the link to my site; I hope to complete the cancer series this weekend. I appreciate the interest from the Netherlands! I do not speak Dutch, but Google’s English translations of your wonderful site are very entertaining to read! Intelligent blogs like yours that challenge conventional views of nutrition are a very important part of improving world health:)

      • Dear Dr Ede, Hi Georgia,

        Thanks for dropping a note here! I’m truly honoured. I’ve seen your thought provoking AHS-lecture on fruits and vegetables (and plan to post it here), but wasn’t aware of your website and blog (thanks Dirk and Mariet). Your comprehensive resume of Dr Seyfried’s book (which I’ve ordered) is a must read. I’ll put your website on my ‘resources’ page. Lots of good stuff to read at your place!

        Wonder what Google Translate made of this text. Usually the result is very funny ;-).

        ‘Paleo’ is slowly gaining momentum here in Holland, although ‘we’ are still considered to be rather weird.

        Is your last name in any way connected to the Dutch town Ede?

        Cheers,

        Melchior.

  7. riesjart zegt:

    Wat een goed verhaal van die Seyfried, ik ben erg benieuwd naar de “real life” resultaten van de pilot. Wat betekent dit in de preventieve sfeer? IF of op een andere manier periodiek ketogeen?
    Ik moest wel even gniffelen om die laatste alinea’s 🙂

    • Gert van der Hoek zegt:

      Ja, dat vraag ik mij ook af: hoe vertaal je dit inzicht naar preventie?

      Stap 1 lijkt mij “Paleo”, breed opgevat: zowel voeding als beweging , Ook therapeutisch kan elke dag bewegen veel doen voor kankerpatienten. Dus dit punt lijkt duidelijk, ook i.v.m. preventie. Bewegen is overal goed voor.

      De “huiswerkopdracht” die crossfitters meekrijgen, dat is ook niet verkeerd.
      De ouderwetse ochtendgymnastiek in een nieuw jasje. Samen het het Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool.. We worden hier nog eens een nostalgisch gezelschap 😀

      Maar preventie via voeding? Er is veel variatie in de Paleoscene en dat is maar goed ook. Bijvoorbeeld: het aandeel van koolhydraten kan variëren van 5% tot 25% als ik zo links en rechts eens snuffel.

      Ik zie hier en daar bewegingen dat – sommige – koolhydraten weer “mogen” . Robb Wolf bijvoorbeeld. Jaminet zit al langer op dat spoor. Spreadbury wijst op “ancestral” zetmeel.
      Talloze studies van verre volken met een voedingspatroon met nogal wat koolhydraten: variërend van baobabs tot yams..

      Maar ja onze persoonlijke geschiedenis en onze biotoop, incl alle mogelijke industriële stoffen die circuleren, is anders – heel anders – dan van een volk jagers/verzamelaars in Afrika. Je kunt niet zomaar vergelijkingen trekken.

      Het concept van de RS, Resistant Starch kan misschien aanknopingspunten bieden?

      Allemaal een ketosemeter om te bewaken dat je ochtendbloedsuiker niet boven de 4 komt? Toch nog eens naar de opvattingen van Ron Rosedale kijken?

  8. Joke zegt:

    Op facebook zijn veel lekkere paleorecepten te vinden. Als je de likes op de Oer en Paleo wijzer volgt, vind je een schat aan recepten. Een leuke, recente pagina met ook veel lekkere recepten is Oerkracht Voedingsadvies, Hallo Paleo is ook zeker een aanrader!

  9. Carla zegt:

    Ik ben sinds kort (2 dagen) ook aan het overschakelen naar Paleo maar vind het nog wel moeilijk om mezelf ervan te overtuigen dat zoveel vlees eten goed voor je is en daarbij ben ik nooit een groot liefhebber van vlees geweest (tenzij boterhamworst of corned beef, maar dat is nou net weer niet oke).

    Je artikel draagt dan weer bij aan mijn gemoedsrust. Dank daarvoor.

    Ik ga weer verder met het zoeken naar een eenvoudig lunchgerecht om mee te nemen naar kantoor want op dat onderdeel verslaat Paleo de boterham nooit.

    • Hai Carla,

      veel vlees hoeft niet?

      Kantoor: bakje salade (sla / fijn gesneden andijvie/ spitskool) met bijv. gehakte uit, avocado, olijven, beetje koude kip, makreel of gekookt ei? Veel variaties mogelijk? Flesjes olijfolie en balsamico op kantoor?

    • Hoi Carla,

      Zoals Gert ook al aangeeft, paleo is niet per se gelijk aan veel vlees. Ik weet van heel wat mensen die sinds ze paleo (of zelfs LCHF) doen uiteindelijk minder vlees eten dan toen ze nog het SDCD volgden, simpelweg omdat de eetlustregulatie van een evolutionair correcte voeding tot spontane vermindering van energie-inname leidt. Verder is ook een vegaan dieet (zonder granen, bonen en geconcentreerde zaadoliën) aangevuld met af en toe iets van dierlijke oorsprong in hoge mate ‘paleo’. Als jij groenten, fruit, noten, knollen en wat sardientjes of garnalen eet, ben je hartstikke paleo, terwijl je duidelijk veel minder dierlijke producten eet dan de brood/pasta/pizza/pap etc naar binnen schuivende vertegenwoordiger die ook gewend is dagelijks decadente ladingen T-bone steaks en hamburgers achter zijn omvangrijke abdominale vetgordijn te dumpen.

      En dat brooddenken: ik weet niet meer wat het is ;-). Het went echt!

  10. Mariet Hoen zegt:

    Hoi Carla, zeg nooit, nooit 🙂

  11. Seyfried heeft veel ervaring met onderzoek naar en behandeling van allerlei manifestaties van mitochondriële dysfunctie, vooral hersentumoren en epilepsie. In deze lezing die hij afgelopen augustus gaf op het Ancestral Health Symposium legt hij alles nog eens helder uit. De kern van zijn boodschap zal de meesten van jullie inmiddels bekend zijn. Strenge calorierestrictie maar ook koolhydraatrestrictie leidt zowel tot een daling van de bloedsuikerspiegel als tot ketose. Ketonen zijn een bijproduct van vetverbranding. De meeste kankercellen worden hier heel nerveus van. Gezonde cellen – rode bloedcellen uitgezonderd – zijn namelijk metabool flexibel en kunnen prima draaien op ketonen, de meeste kankercellen als gezegd niet. Verder verhoogt ketose de insulinegevoeligheid van gezonde cellen, waardoor die meer glucose uit de circulatie halen. De kankercel tast naar de koektrommel voor een flinke graai, maar pakt één lullig koekje. Tenslotte werkt ketose krachtig anti angiogenetisch (het remt het vermogen van kankercellen om het lichaam nieuwe bloedvaatjes te laten aanleggen), het stimuleert apoptose (spontane celdood) in dysfunctionele cellen en het remt metastase. In combinatie met een doodsimpele glutamineblokker en een vorm van glucose die wel door kankercellen wordt opgenomen, maar niet kan worden omgezet in energie, bereiken Seyfried en collega’s spectaculaire resultaten. Bij mensen. Ga kijken, want Seyfried legt het veel helderder en exacter uit dan ik. Bovendien zijn de dia’s in deze video meegenomen.

  12. “The mother of all FAQ’s” van Georgia Ede. Wat een verfrissing om een arts de vinger zo accuraat op de zere plekken te zien leggen. Een absolute inspiratiebron, die website!

    http://diagnosisdiet.com/faq/

    • Mariet Hoen zegt:

      Zo duidelijk, Georgia Ede, ben helemaal benieuwd naar de Part 3.

      • Ik weet min of meer wat erin zal staan, want ik heb vanochtend die oude omfietspodcast met Seyfried opnieuw beluisterd. Toch zit ik ook te popelen om deel 3 te lezen ;-).

        Het is overigens opmerkelijk dat op deze post – waarin een inzicht wordt gepresenteerd dat een aardverschuiving zal veroorzaken op het moment dat de tijd er rijp voor is – een draad volgt waarin levendig wordt gediscussieerd over ‘hoe paleo te gaan’. Uitstekend, ik vind het prima en spreek geen enkel waardeoordeel uit, maar het is wel grappig :-). Het is een beetje alsof je in een Middeleeuws gezelschap met heldere argumenten aangeeft dat de aarde een bol is en dat iedereen meewarig knikt om vervolgens te gaan praten over het weer.

        Met dat verschil dat ‘paleo gaan’ uiteindelijk de consequentie is van Seyfrieds baanbrekende inzichten. Het is dus allemaal toch nog uitermate on topic!

      • Gonda zegt:

        Anders ik wel. En toch…. Hoe kan het dan dat er wel mensen zijn die “genezen” van een vorm van kanker door middel van bestraling, mensen die “gewoon” (fout) door blijven eten zoals ze altijd al gedaan hebben? Let wel: dit is zeker geen “wantrouwen” naar deze arts toe hoor, maar meer de vraag waarom het soms wel schijnt te werken en soms dus helemaal niet.

        Zo hoorde ik laatst op de radio ook een interview met een wetenschapper (weer vergeten natuurlijk wie of waarvan..) die naar aanleiding van een artikel van een amerikaans arts/onderzoeker betoogde dat het nuttigen van anti-oxidanten in welke vorm dan ook tijdens een behandeling tegen kanker juist een tegengestelde werking heeft. Dat blijft ook maar door mijn hofd spoken op de één of andere manier.

        Ik vind het trouwens hartstikke eng om te reageren. Hoop dat ik- op mijn niet-wetenschappelijke manier- ook een bijdrage kan/mag leveren…Ik weet natuurlijk wel dat niemand zal zeggen dat dat niet mag, maar nou ja…

        • Hoi Gonda,

          Gewoon reageren, hoor! Niemand heeft de wijsheid in pacht, ik doe alleen alsof ;-).

          Het hele antioxidantenverhaal is inderdaad behoorlijk ingehaald door de tijd. Diverse goed uitgevoerde studies hebben inmiddels aangetoond dat hoge doses antioxidanten het eigen, superieure antioxidantsysteem van het lichaam kunnen ondermijnen. Ik heb hier ergens post met referenties, maar ben zelf het overzicht inmiddels een beetje kwijt.

          Het succespercentage van de huidige kankertherapieën is, veel halleluja verhalen ten spijt, niet om over naar huis te schrijven. Er zijn een paar soorten kanker waar echt vooruitgang is geboekt, maar als je kijkt naar de enorme hoeveelheden geld en menskracht die er in zijn gestoken, moet je zeggen dat de progressie over de hele linie genomen teleurstellend is. Seyfried pleit niet voor het volledig afschaffen van alles wat er nu is, vooral niet van de paar interventies die bewezen werken. Wel stelt hij letterlijk: “Zo lang we kanker blijven zien als een ziekte van ontsporende genen, zullen we geen goede therapie vinden, simpelweg omdat boven iedere twijfel verheven is dat kanker geen genetische, maar een metabole ziekte is. Kanker is een ziekte van dysfunctionele mitochondriën. Zodra je dat naakte feit erkent, zie je dat de ziekte te voorkomen en indien manifest goed te behandelen is.”

          Over de conventionele therapie bij hersentumoren is hij stellig. Die spant het paard achter de wagen, zegt hij. Niemand die hem voor die uitspraak voor het tuchtcollege durft te slepen, want hij heeft de feiten aan zijn kant.

          Hoe kon het zo ver komen? Een citaat uit Cancer as a Metabolic Disease:

          How was it possible for the gene theory to gain precedence over Warburg’s metabolic theory for the origin of cancer? As with most man-made fiascos, there is usually a convergence of several mishaps. The same can be said for why the gene theory displaced the Warburg metabolic theory for the origin of cancer.

          First, the appearance of normal respiratory function in cancer cells leads many to question Warburg’s central hypothesis that injury to OxPhos was the origin of cancer. As discussed in Chapter 4, the attacks of Weinhouse and other investigators were especially effective in discouraging investigation into the respiratory origin of cancer. Moreover, how could cancer cells arise from injured respiration if so many investigators working in the cancer metabolism field have reported that OxPhos is normal in many tumor cell types? I have addressed the shortcomings of these arguments in Chapters 4, 5, and 8. The experimental evidence linking the origin of cancer to defective energy metabolism appeared to be confused to many investigators working both within and outside the metabolism field. It was also difficult to see how defective respiration could cause gene mutations or metastasis. The failure to craft a cohesive cancer theory based on defective energy metabolism raised the possibility that other explanations of cancer might be more credible than any metabolic hypothesis. The gene theory gained momentum over the viral theory of cancer once the perceived molecular mechanisms of viral action were revealed. A mechanistic linkage between gene defects and viruses was convenient, as viruses had long been recognized as the origin of cancer. It gradually became recognized that viruses might cause cancer by turning on certain cancer-causing genes called oncogenes, or by turning off other genes that prevented cancer, that is, tumor suppressor genes. Oncogenes are those that are assumed to cause cancer. This accounts for the attention given to these kinds of genes in the cancer field. According to James German, a pioneer in cytogenetics, 1981 was the turning point when scientific evidence overwhelmingly supported the mutational origin of human cancer. Stratton and colleagues have considered 1982 as this turning point with the seminal discovery that the human HRAS oncogene could transform normal mouse NIH3T3 cells into cancer cells . In 1994, Harold Varmus was quoted as saying “there’s incontrovertible evidence that cancer is a genetic disease” . Dr. Varmus now heads the NCI (National Cancer Institute).
          ……………………………………

          Although there is incontrovertible evidence that genomic instability is found in most cancers, this does not mean that cancer is primarily a genetic disease. According to Gibbs, “No one questions that cancer is ultimately a disease of the DNA” . I must apologize to Dr. Gibbs, but I seriously question this notion. I consider the majority of gene defects described in tumor cells as downstream epiphenomena of insufficient or damaged respiration. This includes the majority of recognized oncogenes and tumor suppressor genes. Alterations in these genes are required in order to enhance nonoxidative energy metabolism. In other words, the genetic damage seen in cancer arises as an effect of damaged respiration with compensatory fermentation rather than as the direct cause of cancer. If oncogene upregulation does not follow respiratory injury, the cell will die. Oncogenes are needed to maintain cellular viability following protracted respiratory insufficiency. There is growing evidence supporting this concept.

          How would the genomic instability theory of cancer be viewed if there were evidence showing that nuclear genomic stability is dependent on normal respiratory function? How would the genomic instability theory of cancer be viewed if there were evidence showing that oncogene upregulation and suppressor gene downregulation are required for maintaining cell viability following respiratory damage? How would the genomic instability theory of cancer be viewed if there were evidence showing that tumor suppressor gene mutations and viruses damage respiration? I will review evidence showing that genomic instability, DNA damage, and abnormal expression of many oncogenes and tumor suppressor genes arise as secondary downstream effects of abnormal respiration rather than as primary causes of most cancers. I will review evidence showing that inherited cancer genes damage respiration, which then produces cancer. Once genomic defects become established in the tumor cell, they can contribute to the irreversibility of the disease. The persistent view of cancer as a DNA disease is largely responsible for the failure to develop effective cancer therapies. It is difficult to develop an effective therapy for a disease when the origin of the disease is misunderstood.

        • Nog een citaat:

          It is important for readers to carefully consider the multiple inconsistencies supporting the gene theory of cancer.

          Soto and Sonnenschein state:

          “the emergence of conflicting data within the SMT (somatic mutation theory) did not result in the rejection of premises and hypotheses. For example, an oncogene could be ‘dominant’ and express a gain of function with respect to the non-mutated homologue, and its biological effect could be contextual at the same time. That is, a mutation that should have produced uncontrolled cell proliferation resulted in cell death or arrest of cell proliferation. Again, ad hoc explanations were proposed to resolve conflicting evidence, leading to a situation whereby any possible conclusion is valid because no alternative concept is ever disproved and abandoned. The lack of fit is attributed to the unfathomable complexity of nature/ biology. In short, something can be anything and its opposite” .

          Support for the Soto and Sonnenschein argument was recently highlighted regarding mutations in the gene for isocitrate dehydrogenase 1 (IDH1) [50]. Some investigators suggest that the IDH1 gene acts as a tumor-provoking oncogene, whereas others suggest that IDH1 acts as a tumor-inhibiting suppressor gene. The problem becomes even more confusing with suggestions that IDH1 can act simultaneously as an oncogene and as a tumor suppressor gene . In other words, when it comes to the SMT (somatic mutation theory) of cancer, “something can be anything and its opposite.”

          Rous may have hit the nail on the head regarding the SMT as early as 1959 when he stated: “Most serious of all the results of the somatic mutation hypothesis has been its effect on research workers. It acts as a tranquilizer on those who believe in it”.

          The concerns raised over the years regarding the SMT as a rational explanation for the origin of cancer are so profound that it is remarkable that this theory has persisted for as long as it has. How many more patients must die before the cancer field abandons the failed therapies based on the SMT of cancer?
          ………………………….
          Just because the majority of cancer researchers do not question the theory that guides their work does not mean that the theory is correct. Indeed, it appears that the average cancer researcher is not guided by any grand theory, rather they formulate restricted hypotheses for the next few experiments and tend to go on collecting data without reference to the problem of carcinogenesis (Ponten J. In: Iversen OH, editor. New Frontiers in Cancer Causation. Washington, DC: Taylor & Francis; 1992. p. 59). More disturbingly, many investigators pursue their research in areas considered to be “hot” simply because well-known researchers have defined the area as such. Many correctly surmise that it is easier to get papers published and grants funded in hot areas than in areas not considered hot. Cancer is one of the few fields where research areas are consistently hot, but progress toward the cure is consistently cold.

          The cancer research field has drifted off course for too long in my opinion. It is now time for all cancer researchers to pause, and to reconsider the foundation upon which their views rest. In light of the compelling counterarguments against the gene-based theories of cancer together with our extensive in vivo studies in brain cancer [53– 55], it has become clear to me that genetic theories are wanting in their ability to explain the origin of cancer. I do not dispute the overwhelming evidence that defects in DNA, genes, and chromosomes occur in all cancers. The evidence is massive. What I do question, however, is whether these defects actually cause the disease. I will review evidence showing that most of the genomic defects seen in tumor cells can be linked directly or indirectly to insufficient respiration.

      • @Melchior
        Dat we niet discussiëren over deze aardverschuiving heeft denk ik twee redenen:
        1. Na het lezen van jouw post heb ik net een idee waar het over gaat. Het filmpje moet nog gekeken worden.
        2. Dat koolhydraatarm of koolhydraatloos eten een zinnige bijdrage kan leveren aan het bestrijden van kanker is voor de lezers van dit weblog weinig nieuws.

        Natuurlijk is het groot nieuws maar het was al eerder besproken hier. Hoé het dan precies werkt is voor de meesten denk ik niet zo interessant. Nu filmpje kieke

    • Jo tB zegt:

      Een commenter heeft een link toegevoegd aan bovenstaand post, wat bij mij ook is blijven hangen.
      http://www.proteinpower.com/drmike/obesity/obesity-in-ancient-egypt/

  13. En heel kort door de bocht, ‘insufficiënt respiration’ kan niet optreden als

    – je bloedsuikerspiegel relatief laag blijft
    – je insulinespiegel relatief laag blijft
    – er geen laaggradige ontstekingen zijn

    Seyfrieds preventieve interventie:

    relatief low carb in combinatie met low energy intake
    lange nuchtere periodes
    frequente periodes van ketose

    • Kan het niet laten, nog één citaat. Dit is zooooooo verrekte shocking….

      If respiratory insufficiency is the origin of cancer, then tumor nuclei should not induce malignancy when placed in cytoplasm containing respiration competent normal mitochondria. Alternatively, if mitochondrial dysfunction is the origin of cancer, normal nuclei should be unable to prevent tumorigenesis when placed into the tumor cytoplasm. I refer to these types of experiments as nuclear– cytoplasm transfer studies.
      ……………….
      In a more extensive series of experiments, Israel and Schaeffer showed that suppression of the malignant state could reach 100% in cybrids containing normal cytoplasm and tumorigenic nuclei. The unique aspect of their study was that all of the cells utilized, both normal and transformed, were derived from an original cloned progenitor [4]. They also showed that nuclear/ cytoplasmic hybrids derived by fusion of cytoplasts from malignant cells (nucleus absent) with karyoplasts from normal cells (nucleus present) produced tumors in 97% of the animals injected. These findings showed that normal cell nuclei could not suppress tumorigenesis when placed in tumor cell cytoplasm. In other words, normal nuclear gene expression was unable to suppress malignancy.
      ………………………………

      It is also well documented that nuclei from cancer cells can be reprogrammed to form normal tissues when transplanted into normal cytoplasm despite the continued presence of the tumor-associated genomic defects in the cells of the derived tissues.

      • willem zegt:

        Je hebt hier, Melchior, de vooruitgeschoven pion van de voeding- en gezondheidswetenschap bij de kop. Passend in wat er o.a. via ‘paleo’ al als bekend mag worden verondersteld. Maar … wat een visie, van Seyfried. Overweldigend.
        Ik probeer maar steeds gaten in deze visie te schieten, probeer de zwakke punten eruit te pikken, maar dat lukt me, tot dusver, niet. Beperktheid van mijn brein, of doortimmerde en dichtgespijkerde wetenschap van Seyfried? Help eens even, dames en heren, om die Seyfried onderuit te halen!
        Heel veel dank voor de uitgebreide teksten, Melchior.

        • Dank, Willem!

          Dit is inderdaad overweldigende materie. Seyfried et al (want steeds meer collega’s nemen hem zeer serieus en exploreren het door hem herontdekte Laantje van Warburg) worden door de Grote Kanker Jongens genegeerd, maar heel nadrukkelijk niet aangevallen. Ze hebben waarschijnlijk geen ammunitie.

          Deel 3 in de serie van Dr Georgia Ede komt waarschijnlijk straks!

      • Mariet Hoen zegt:

        Ik hoop dat jullie mij nu niet heel hard gaan uitlachen 😦
        Maar er is iets wat ik maar niet uit mijn hoofd kan krijgen, iedere keer als het over kanker gaat. Door dit verhaal van Seyfried komt het weer heel sterk terug.

        Als 18,19 en 20 jarige meisje was ik leerling verpleegster.( 1961 tot 1964 )
        In die tijd was kanker nog een 100% dodelijke ziekte. Ik werkte op verschillende afdelingen, interne geneeskunde , gynaecologie en hersenschirurgie en heb dus ook veel kankerpatiënten verpleegd, eerst lagen ze op de grote zaal, gingen vaak weer naar huis en kwamen weer terug als ze terminaal waren. Dan kregen ze, meestal met z’n tweeën, een kleine kamer.
        In die tijd roken en proefde dokters nog aan b.v. urine om ziektes op te sporen. Dus ik was mij bewust van het feit dat geur een indicatie kon zijn. En die geur, die in zo’n klein kamertje hing, zal ik nooit meer vergeten en zit voor altijd in mijn neus. Die zoete, gistende en rottende geur werd voor mij een voor altijd blijvende correlatie met kanker.

        Ook heb ik als jong meisje hele nachten gewaakt en bewaakt, ( we waren met z’n tweeën op nachtdienst, maar de gediplomeerde verpleegster moest meer medische handelingen verrichten op de grote zaal, dus )
        een Hongaarse jonge vrouw, in delirium door de morfine, die uit haar bed wilde klimmen en Hongaars tegen mij sprak. Ik kon haar niet verstaan en zij mij niet. Haar man was zó bang voor de kanker, dat hij haar niet kón bijstaan. Het was hartbrekend en heeft op mij, als jong meisje diepe indruk gemaakt.

        Wat heeft dit nu met Seyfried te maken. Nou die geur ! Dat het dus klopt dat je het kan ruiken. Dat kankercellen zich voeden met glucose. Later dacht ik vaak, dat ik me het maar verbeeld had, was bang als ik het rook, want dat is me weleens overkomen en dan stopte ik het gauw weer weg.
        Seyfried verdient de Nobelprijs.

  14. Gonda zegt:

    Dank voor je uitgebreide reactie. Ga het even laten bezinken. Maar ik neem het bijna voetstoots aan. Het is af en toe gewoon irritant dat ik niet alles snap, terwijl ik dat wel wil, simpelweg omdat het mij uiteraard niet lukt alle informatie tot me te nemen, laat staan het naar waarde in te schatten. Ik bedoel: niet alle mensen hebben de wijsheid in pacht, maar sommigen wel meer dan de anderen. Maar nu lijkt het net alsof ik overtuigd moet worden. Dat is het niet, dat ben ik al. Toch blijf ik heel veel vragen houden……

    • Gonda, diezelfde vragen heb ik uiteraard ook! Ik denk erover om Seyfried zelf te interviewen en hem direct te vragen wat hij mensen die kanker hebben (of leven met iemand die het heeft) adviseert. Mensen willen weten: En nu? Door de vuile was zo ongenadig buiten te hangen schept hij de morele verplichting ook een algemeen advies te geven.

  15. Hier is meer… veel meer, uit Cancer as a Metabolic Disease. Niet helemaal legaal, vrees ik, maar het is voor de goede zaak. Doe er je voordeel mee. Kanker is een suikerziekte. De zoveelste.

    (Super interessante waarneming, Mariet! Honden pikken kanker moeiteloos op, maar ik geloof direct dat een grote massa fermenterende cellen een karakteristieke lucht produceert die ook voor mensen waarneembaar is. Mijn schoonmoeder – ook ex verpleegkundige – zegt exact hetzelfde.)

    Possible causes for the “Warburg effect”

    Over the past years, however, it has become increasingly clear that malignant cells compensate for this energy deficit by up-regulating the expression of key glycolytic enzymes as well as the glucose transporters GLUT1 and GLUT3, which have a high affinity for glucose and ensure high glycolytic flux even for low extracellular glucose concentrations. This characteristic is the basis for the wide-spread use of the functional imaging modality positron emission tomography (PET) with the glucose-analogue tracer 18F-fluoro-2-deoxyD-glucose (FDG) (Figure (Figure1).1). There are mainly four possible drivers discussed in the literature that cause the metabolic switch from oxidative phosphorylation to aerobic glycolysis in cancer cells. The first one is mitochondrial damage or dysfunction [40], which was already proposed by Warburg himself as the cause for tumorigenesis [41]. Somatic mutations in mitochondrial DNA (mtDNA) and certain OXPHOS genes can lead to increased production of reactive oxygen species (ROS) and accumulation of TCA cycle intermediates (succinate and fumarate) that trigger the stabilization of hypoxia inducible factor (HIF)-1α, inactivation of tumor suppressors including p53 and PTEN and upregulation of several oncogenes of the phosphoinositide 3-kinase (PI3K)/Akt/mammalian target of rapamycin (mTOR) signaling pathway [42]. In tumor cells, Akt plays a major role in resisting apoptosis and promoting proliferation, and it does so by reprogramming tumor cell metabolism [43-45]. Akt suppresses β-oxidation of fatty acids [46], but enhances de novo lipid synthesis in the cytosol [47,48]. Akt also activates mTOR, a key regulator of cell growth and proliferation that integrates signaling from insulin and growth factors, amino acid availability, cellular energy status and oxygen levels [49,50]. In cancer cells, mTOR has been shown to induce aerobic glycolysis by up-regulating key glycolytic enzymes, in particular through its downstream effectors c-Myc and HIF-1α. Both of these transcription factors are involved in the expression of pyruvate kinase M2, a crucial glycolytic enzyme for rapidly proliferating cells [51].

    […]The observation that certain malignant cells are able to use both glycolysis and OXPHOS under aerobic conditions has been taken to argue that mitochondrial dysfunction alone is not a sufficient cause for the Warburg effect [53]. Indeed, somatic mutations in most oncogenes and tumor suppressor genes have been shown to directly or indirectly activate glycolysis even in the presence of oxygen. As described above, they do so mainly by hyperactivating major metabolic signaling pathways such as the insulin-like growth facor-1 receptor (IGFR1)-insulin receptor (IR)/PI3K/Akt/mTOR signaling pathway (Figure (Figure2).2). In principle, hyperactivation of this pathway can occur at several points from alterations in either upstream (receptor) or downstream (transducer) proteins and/or disruption of negative feedback loops via loss-of-function mutations in suppressor genes [44,45,54]. Thus, genetic alterations in oncogenes and tumor suppressor genes are a second possible cause for the Warburg effect.

    The impact of insulin and IGF1

    Finally, chronic activation of the IGFR1-IR/PI3K/Akt survival pathway through high blood glucose, insulin and inflammatory cytokines has been proposed as a cause of carcinogenesis [30,58,59] and switch towards aerobic glycolysis. In this theory, hyperactivation of the IGFR1-IR signalling pathway does not occur primarily through somatic gene mutations, but rather through elevated concentrations of insulin and IGF1, allowing for more ligands binding to their receptors. Interestingly, gain-of-function mutations resulting in ligand-independent overactivation of both IGFR1 and IR are uncommon [60]. Furthermore, loss-of-function of the tumor suppressor PTEN may result in hypersensitivity to insulin/IGF1-mediated activation of the IGFR1-IR pathway rather than constitutive downstream activation [60]. Thus, it seems possible that high levels of insulin and IGF1 in the microenvironment favor cell survival and evolution towards malignancy instead of apoptosis in DNA-damaged cells. Indeed, both hyperglycemia and hyperinsulinemia are predictors of cancer occurrence and cancer-related mortality [23,25,26]. This highlights the link between the metabolic syndrome and cancer on the one hand and cancer and lifestyle factors like nutrition on the other. As indicated in Figure Figure2,2, restriction of dietary CHOs would counteract this signalling cascade by normalizing glucose and insulin levels in subjects with metabolic syndrome, in this way acting similar to calorie restriction/fasting [61,62]. Indeed, it has been shown in healthy subjects that CHO restriction induces hormonal and metabolic adaptions very similar to fasting [63-66]. Dietary restriction is able to inhibit mTOR signalling through a second, energy-sensing pathway by stimulating phosphorylation of AMP-activated protein kinase (AMPK) [67]. In vitro, AMPK phosphorylation is sensitive to the ratio of AMP/ATP within the cell; in vivo, however, concentrations of glucose and other nutrients are kept fairly stable throughout calorie restriction, suggesting that hormones such as insulin and glucagon might play a more dominant role in regulating AMPK and thus mTOR activation [60]. This may open a second route to mimic the positive effects of calorie restriction through CHO restriction (Figure (Figure22).

    Indirect effects of glucose availability

    Besides delivering more glucose to the tumor tissue, hyperglycemia has two other important negative effects for the host: First, as pointed out by Ely and Krone, even modest blood glucose elevations as they typically occur after a Western diet meal competitively impair the transport of ascorbic acid into immune cells [88,91]. Ascorbic acid is needed for effective phagocytosis and mitosis, so that the immune response to malignant cells is diminished. Second, it has been shown in vitro and in vivo that hyperglycemia activates monocytes and macrophages to produce inflammatory cytokines that play an important role also for the progression of cancer [92-94] (see below). Third, high plasma glucose concentrations elevate the levels of circulating insulin and free IGF1, two potent anti-apoptotic and growth factors for most cancer cells [60]. Free IGF1 is elevated due to a decreased transcription of IGF binding protein (IGFBP)-1 in the liver mediated by insulin [95]. Due to expression of GLUT2, the β-cells of the pancreas are very sensitive to blood glucose concentration and steeply increase their insulin secretion when the latter exceeds the normal level of ~5 mM. In the typical Western diet consisting of three meals a day (plus the occasional CHO-rich snacks and drinks), this implies that insulin levels are elevated above the fasting baseline over most of the day. Both insulin and IGF1 activate the PI3K/Akt/mTOR/HIF-1α pathway by binding to the IGF1 receptor (IGF1R) and insulin receptor (IR), respectively (Figure (Figure2).2). In addition, insulin stimulates the release of the pro-inflammatory cytokine interleukin (IL)-6 from human adipocytes [96]. Thus, it could be hypothesized that a diet which repeatedly elevates blood glucose levels due to a high GL provides additional growth stimuli for neoplastic cells. In this respect, Venkateswaran et al. have shown in a xenograft model of human prostate cancer that a diet high in CHO stimulated the expression of IRs and phosphorylation of Akt in tumor tissue compared to a low CHO diet [97]. In colorectal [27], prostate [24] and early stage breast cancer patients [23,98] high insulin and low IGFBP-1 levels have been associated with poor prognosis. These findings again underline the importance of controlling blood sugar and hence insulin levels in cancer patients. Dietary restriction and/or a reduced CHO intake are straightforward strategies to achieve this goal.

    Altered nutritional needs of cancer patients

    Cancer patients and those with metabolic syndrome share common pathological abnormalities. Since 1885, when Ernst Freund described signs of hyperglycemia in 70 out of 70 cancer patients [99], it has been repeatedly reported that glucose tolerance and insulin sensitivity are diminished in cancer patients even before signs of cachexia (weight loss) become evident [100-102]. Both diabetes and cancer are characterized by a common pathophysiological state of chronic inflammatory signalling and associated insulin resistance. In cancer patients, insulin resistance is thought to be mediated by an acute phase response that is triggered by pro-inflammatory cytokines such as tumor necrosis factor (TNF)-α [101] and IL-6 [103]. In animal and human studies, removal of the tumor resulted in improved glucose clearance, suggesting that these cytokines are secreted, at least in part, from the tumor tissue itself [104,105]. The impact on the metabolism of the host is illustrated in Figure Figure3.3. In the liver, the inflammatory process leads to increased gluconeogenesis that is fuelled by lactate secreted from the tumor as well as glycerol from fatty acid breakdown and the amino acid alanine [106] from muscle proteolysis. Gluconeogenesis is an energy-consuming process and might contribute to cancer cachexia by increasing total energy expenditure. Despite increased lipolysis, hepatic production of ketone bodies is usually not enhanced in cancer patients [107,108]. This is in contrast to starvation, where the ketone bodies acetoacetate and β-hydroxybutyrate counteract proteolysis by providing energy for the brain and muscles [109]. In muscle, glucose uptake and glycogen synthesis are inhibited already at early stages of tumor progression, while fatty acid oxidation remains at normal levels or is increased [110,111]. In the latter case, more fat has to be provided from lipolysis in the adipose tissue. In addition, muscles progressively lose protein to provide amino acids for hepatic synthesis of acute-phase proteins and as precursors for gluconeogenesis. Thus, insulin resistance contributes to fat loss and muscle wasting, the two hallmarks of cancer cachexia. At the same time, it makes more glucose in the blood available for tumor cells.

    Fat and ketone bodies: anti-cachectic effects

    It therefore seems reasonable to assume that dietary carbohydrates mainly fuel malignant cells which express the insulin-independent glucose transporters GLUT1 and GLUT3, while muscle cells are more likely to benefit from an increased fat and protein intake. This was summarized as early as in 1977 by C. Young, who stated that lipid sources predominate the fuel utilization of peripheral tissue of patients with neoplastic disease compared to healthy subjects [112]. In addition, most malignant cells lack key mitochondrial enzymes necessary for conversion of ketone bodies and fatty acids to ATP [40,113,114], while myocytes retain this ability even in the cachectic state [107]. This led some authors to propose a high-fat, ketogenic diet (KD) as a strategy to selectively improve body composition of the host at the expense of the tumor [113,115,116]. The traditional KDs, which recommended protein and CHO to account, in combination, for roughly 20 E% (in the incorrect assumption that they were equivalent due to gluconeogenesis) and fat for the remaining 80 E%, have been widely used to treat childhood epilepsia since the 1920s [117]. KDs are also used to treat adiposity [118] and currently adult epilepsy [119]. In the 1980s, Tisdale and colleagues investigated the effects of a ketogenic diet consisting mainly of medium chain triglycerides (MCTs) on two aggressive animal tumor models that were known to lack the ability to utilize ketone bodies. While the diet had no effect on rats bearing the Walker 256 sarcoma [120], it decreased the cachectic weight loss in proportion to its fat content in mice bearing the mouse-specific colon carcinoma MAC16 [121]. For the latter, they further proved an anti-cachectic effect of a ketogenic diet in which the MCTs were replaced with long chain triglycerides (LCTs), although to a somewhat lesser extent [122]. Contrary to LCTs, MCTs do not require transport in chylomicrones, but readily reach the liver where they are metabolized to yield high amounts of ketone bodies. Interestingly, administration of insulin was able to reduce the weight loss similar to the ketogenic MCT diet, but at the expense of a 50% increase in tumor size, which could be counteracted by addition of β-hydroxybutyrate in the drinking water [123]. The supporting effect of insulin on tumor growth has been known since 1924, when Händel and Tadenuma described the nourishing effect of insulin on tumor tissue in an animal model [124], showing evidence that reducing insulin might reduce tumor growth.

    The benefits of mild ketosis

    The study of Breitkreuz et al. shows that ketosis might not be necessary to improve the cachectic state of cancer patients. In recent years, however, more evidence has emerged from both animal and laboratory studies indicating that cancer patients could benefit further from a very low CHO KD. In their mouse models, Tisdale et al. already noted that the KD not only attenuated the cachectic effects of the tumor, but also that the tumors grew more slowly (although they did not attribute this to a direct anti-tumor effect of β-hydroxybutyrate). Tumor growth inhibition through a KD has now been established in many animal models, is supported by a few clinical case reports, and laboratory studies have begun to reveal the underlying molecular mechanisms.

    In vitro studies

    More than 30 years ago, Magee et al. were the first to show that treating transformed cells with various, albeit supra-physiological, concentrations of β-hydroxybutyrate causes a dose-dependent and reversible inhibition of cell proliferation [116]. Their interpretation of the results that ”…ketone bodies interfere with either glucose entry or glucose metabolism…” has been confirmed and further specified by Fine et al., who connected the inhibition of glycolysis in the presence of abundant ketone bodies to the overexpression of uncoupling protein-2 (UCP-2), a mitochondrial defect occurring in many tumor cells [127]. In normal cells, abundant acetyl-CoA and citrate from the breakdown of fatty acids and ketone bodies would inhibit key enzymes of glycolysis to ensure stable ATP levels; in tumor cells, however, the same phenomenon would imply a decrease in ATP production if the compensatory ATP production in the mitochondria was impaired. For several colon and breast cancer cell lines, Fine et al. showed that the amount of ATP loss under treatment with acetoacetate was related to the level of UCP-2 expression.

    Very recently, Maurer et al. demonstrated that glioma cells – although not negatively influenced by β-hydroxybutyrate – are not able to use this ketone body as a substitute for glucose when starved of the latter, contrary to benign neuronal cells [128]. This supports the hypothesis that under low glucose concentrations, ketone bodies could serve benign cells as a substitute for metabolic demands while offering no such benefit to malign cells.

    Animal studies

    To our knowledge, the first and – with a total of 303 rats and nine experiments – most extensive study of a KD in animals was conducted by van Ness van Alstyne and Beebe in 1913 [129]. Experiments were divided into two classes: in the first class, rats in the treatment arm were fed a CHO-free diet consisting of casein and lard for several weeks before plantation of a Buffalo sarcoma, while the control arm received either bread only or casein, lard and lactose. Rats on the CHO-free diet not only gained more weight than the controls, but also exhibited much less tumor growth and mortality rates, the differences being “… so striking as to leave no room for doubt that the diet was an important factor in enabling the rats to resist the tumor after growth had started.” [and they used casein!] In a second class of experiments using either the slow-growing Jensen sarcoma or the aggressive Buffalo sarcoma, the rats were put on the CHO-free diet on the same day that the tumor was planted. This time, differences between the treatment and control groups were “… so slight that … one is left in no doubt of the ineffectiveness of non-carbohydrate feeding begun at the time of tumor implantation.” Interestingly, this parallels the observation of Fearon et al. that rats who started to receive a KD at the same day as tumor transplantation did not differ from controls in either body or tumor weight after 14 d [120]. In these rats, it was noted that despite persistent ketosis, blood glucose levels were not significantly lower than in controls which were also fed ad libitum. This stability of blood glucose, independent of ketosis, was subsequently confirmed in studies in which mice were fed ad libitum on a KD [84,114,121-123,130] although two studies reported a drop in blood glucose concentrations compared with the control group [116,131]. In the study of Magee et al., however, diet was presented as a liquid vegetable oil and energy intake was not monitored, allowing for the possibility that the animals underate voluntarily, in this way consuming a “caloric restricted KD” used in several experimental settings from the Seyfried lab [84,114,132], which was shown therein to be superior to the unrestricted KD in tumor growth control. That “caloric restriction” per se can hamper tumor growth has been impressively demonstrated already in 1942 by A. Tannenbaum in a series of comprehensive mouse models with different mouse strains and tumor induction types [133]. Throughout all experimental series, a strict restriction of food intake (impeding weight gain) several weeks before inducing tumorigenesis by application of 3,4 benzpyrene decreased the appearance rate and appearance time of tumors in the diet mice compared to the ad libitum controls. Notably, the calorie-restricted diet was composed of 53% CHOs compared to 69% in the control group. Despite a lack of data on blood glucose and ketone body levels, it could be speculated that the strict restriction of food per se (to 50-60% of the control group) induced a ketotic state and thus the ketones were – at least to some extend – responsible for the effects observed.

    Animal studies that have investigated the effects of a KD on tumor progression and host survival

    Concerning fat quality, Freedland et al. observed that a diet rich in corn oil might stimulate prostate cancer growth to a greater extent than one rich in saturated fat [134].A recent study suggests, however, that tumor growth inhibition neither depends on fat quality nor ketone body levels[131]. In this case, mice injected with either murine squamous cell carcinoma or human colorectal carcinoma cells received a low CHO, high-protein diet in which ~ 60 E% was derived from protein, 10-15 E% from CHO and ~ 25 E% from fat. No systemic ketosis was measured, yet tumors grew significantly less compared with a standard diet containing 55 E% from CHO and 22 E% from the same fat source. IGF1 levels and body weight remained stable, so these findings could not be attributed to one of these factors. There was, however, a significant drop in blood glucose, insulin and lactate levels, and a positive correlation between blood lactate as well as insulin levels and tumor growth was found. The study of Venkateskwaran et al. indicates that in prostate cancer insulin and/or IGF1 play major roles in driving tumor cell proliferation [97].

    The diversity of these findings should not be surprising, given the variety of mice strains, tumor cell lines, diet composition and time of diet initiation relative to tumor planting. Instead, it seems remarkable that the same basic treatment, namely drastic restriction of CHOs, apparently induces anti-tumoral effects via different pathways. Thus, it may depend on the circumstances which variables – including blood glucose, insulin, lactate, IGF1, fat quality and ketone bodies – are the best predictors of and responsible for the anti-tumor effects of very low CHO diets.

    Human studies

    Until now, no randomized controlled trials have been conducted to evaluate the effects of a KD on tumor growth and patient survival. It has to be noted in general, however, that any dietary intervention requiring a dramatic change of life style makes randomized studies nearly impossible – however, even prospective cohort studies are missing. There is only anecdotal evidence that such a diet might be effective as a supportive treatment. One study investigated whether a high-fat diet (80% non-nitrogenous calories from fat) would inhibit tumor cell replication compared to a high-dextrose diet (100% non-nitrogenous calories from dextrose) in 27 patients with gastro-intestinal cancers [137]. Diets were administered parenterally and cell proliferation assessed using thymidine labeling index on tumor samples. After 14 days, the authors found a non-significant trend for impaired proliferation in the high-fat group. Whether ketosis was achieved with this regime was not evaluated, but blood glucose levels were comparable in both trial groups. A very recent pilot trial demonstrated the feasibility of a low CHO up to a ketogenic regimen implemented for 12 weeks in very advanced outpatient cancer patients. Notably, severe side effects were not observed, nearly all standard blood parameters improved and some measures of quality of life changed for the better [138]. The first attempt to treat cancer patients with a long-term controlled KD was reported by L. Nebeling in 1995 for two pediatric patients with astrocytoma [139]. The results of those two cases were very encouraging and the diet was described in detail in another publication [140]. Implementing a KD with additional calorie restriction in a female patient with glioblastoma multiforme clearly demonstrated that this intervention was able to stop tumor growth [132]. This was achieved, however, on the expense of a dramatic weigh loss of 20% over the intervention period, which is no option for the majority of metastatic cancer patients being in a catabolic state. A first clinical study applying a non-restricted KD for patients with glioblastoma (ERGO-study, NHI registration number NCT00575146), which was presented at the 2010 ASCO meeting [141], showed good feasibility and suggested some anti-tumor activity. The protocol of another clinical interventional trial (RECHARGE trial, NCT00444054) treating patients with metastatic cancer by a very low CHO diet was published in 2008 [142], and preliminary data from this study presented at the 2011 ASCO-meeting showed a clear correlation between disease stability or partial remission and high ketosis, independent of weight loss and unconscious caloric restriction of the patients [136]. While a randomized study for the treatment of prostate cancer patents applying the Atkins diet (NCT00932672) is currently recruiting patients at the Duke University, another trial posted at the clinical trials database (ClinicalTrials.gov) is not yet open for recruitment (NCT01092247). Very recently, two Phase I studies applying a ketogenic diet based on KetoCal® 4:1 started recruitment at the University of Iowa, intended to treat prostate cancer patients (KETOPAN, NCT01419483) and non-small cell lung cancer (KETOLUNG, NCT01419587). Thus, in the future, several data should be available to judge whether this kind of nutrition is useful as either a supportive or even therapeutic treatment option for cancer patients.

    Is there a role for carbohydrate restriction in the prevention of cancer?

    “Prevention of cancer” can refer to either the inhibition of carcinogenesis per se or – once that cells made the transition to malignancy – the sufficient delay of tumor growth, so that it remains undetected and asymptomatic during a subject’s lifespan. There is evidence that even modest CHO restriction may influence both of these mechanisms positively through various pathways. The IGF1R-IR pathway has already been discussed: once a potentially carcinogenic somatic mutation has occurred, the probability for carcinogenesis of a cell that is borderline between apoptosis and malignancy might be raised by high levels of insulin and IGF1 in the micro-environment. Once a cell became malignant, high insulin and IGF1 levels might accelerate proliferation and progression towards a more aggressive, glycolytic phenotype. In rats treated with the carcinogen N-methyl-N-nitrosourea, it has been shown that lowering the CHO content of the diet from 60 E% to 40 E% with a simultaneous increase in protein was sufficient to lower postprandial insulin levels as well as decrease the appearance rate of tumors from (18.2 ± 1.3)%/wk to (12.9 ± 1.4)%/wk (p 50 E% in the Western diet may play its own important role in cancer prevention and outcome.

    Conclusions

    We summarize our main findings from the literature regarding the role of dietary CHO restriction in cancer development and outcome.

    (i) Most, if not all, tumor cells have a high demand on glucose compared to benign cells of the same tissue and conduct glycolysis even in the presence of oxygen (the Warburg effect). In addition, many cancer cells express insulin receptors (IRs) and show hyperactivation of the IGF1R-IR pathway. Evidence exists that chronically elevated blood glucose, insulin and IGF1 levels facilitate tumorigenesis and worsen the outcome in cancer patients.

    (ii) The involvement of the glucose-insulin axis may also explain the association of the metabolic syndrome with an increased risk for several cancers. CHO restriction has already been shown to exert favorable effects in patients with the metabolic syndrome. Epidemiological and anthropological studies indicate that restricting dietary CHOs could be beneficial in decreasing cancer risk.

    (iii) Many cancer patients, in particular those with advanced stages of the disease, exhibit altered whole-body metabolism marked by increased plasma levels of inflammatory molecules, impaired glycogen synthesis, increased proteolysis and increased fat utilization in muscle tissue, increased lipolysis in adipose tissue and increased gluconeogenesis by the liver. High fat, low CHO diets aim at accounting for these metabolic alterations. Studies conducted so far have shown that such diets are safe and likely beneficial, in particular for advanced stage cancer patients.

    (iv) CHO restriction mimics the metabolic state of calorie restriction or – in the case of KDs – fasting. The beneficial effects of calorie restriction and fasting on cancer risk and progression are well established. CHO restriction thus opens the possibility to target the same underlying mechanisms without the side-effects of hunger and weight loss.

    (v) Some laboratory studies indicate a direct anti-tumor potential of ketone bodies. During the past years, a multitude of mouse studies indeed proved anti-tumor effects of KDs for various tumor types, and a few case reports and pre-clinical studies obtained promising results in cancer patients as well. Several registered clinical trials are going to investigate the case for a KD as a supportive therapeutic option in oncology.

    • Mariet Hoen zegt:

      Dit is zo waanzinnig goed, zo precies uitgelegd, daar is geen speld tussen te krijgen. Diabetes 1, 2, 3 en nu 4. Houd het nog eens op ?

      • Nee Mariet, het houdt niet op :-). Cariës (tandbederf) is diabetes type 5 (of moet ik zeggen type 16). De ziekte komt van binnenuit, het zuurverhaal waar de huidige tandheelkunde op focust is maar een heel klein stukje van de puzzel. Bij gezonde bloedsuikerspiegels is geen ‘zuuraanval’ in staat een gaatje te veroorzaken. Moet een paar doodslijnen halen, dus een post daarover kan nog even op zich laten wachten.

  16. Mariet Hoen zegt:

    Dank Melchior, dat je me gelooft, heb er eigenlijk nooit met iemand over gepraat. Klein trauma. Stom, dus meer verpleegsters hebben dezelfde ervaring, goh !
    Over synchroniteit gesproken, Labyrint uitzending over groeihormoon IGF1 http://www.wetenschap24.nl/programmas/labyrint/labyrint-tv/2013/januari/Veroudering.html

    Ik hou het niet meer bij 😉 Eerst jouw post goed lezen, dan Georgia Ede en dan Labyrint…

    • willem zegt:

      Ja, wat een tempo. Maar vreselijk interessant. Waarom wordt dit niet opgepikt door (andere) media, trouwens?
      Ik heb net de vraag, waar Mariet het over had, aan mijn vrouw gesteld. Zij is (ook) oud-verpleegkundige: ‘Hoe roken volgens jou de kamers waar kankerpatienten lagen?’ (Ik weet het, klinkt oneerbiedig. Heb de vraag anders, passender gesteld).
      Antwoord: ‘Je rook een weee, zoetige, rottende geur.’
      Dat was het antwoord…

      • Mariet Hoen zegt:

        Willem, bedankt voor de vraag en het antwoord ! Ik moest in 1964 plotsklap afscheid nemen van de verpleegstersopleiding, vlak voor het eindexamen. Ik kreeg een kind en ‘moest’ trouwen. Klinkt nú gek, maar het was toen vanzelfsprekend, dat je dan ontslag nam. Een schandaal in het katholieke zuiden, wat mij volledig afsneed van mijn voormalige collega’s.
        De laatste afdeling waar ik werkte was de afdeling neurologie. Dr. Koenen was een controversiële man. Hij eiste een lekenafdelingshoofd, i.p.v. een non. Iedere seconde werd aan verpleging besteed, niets was te veel. Niks wattenbolletjes draaien 😉
        Iedere pleeg moest verplicht één hersenoperatie bijwonen. Ik ook, indrukwekkend !
        Hij legde zijn patiënten op ijs vóór de operatie. Hij was een geweldige dokter. Ik denk dat ik daarom een zwak heb voor Jack Kruse 😉

  17. Melchior, even ‘off topic’, maar ik dacht dat dit misschien wel een leuke is voor je ‘verzamelkastje’. Niet geheel paleo, maar wel de eerste keer dat ik een dergelijk ‘bewijs’ ben tegengekomen. Leuk om te zien en het geeft de burger hoop :-). http://www.mommypotamus.com/can-a-weston-a-price-diet-reverse-tooth-decay/

  18. Thanks again to Melchior and the Netherlands for the interest in this cancer topic! I wish I could speak Dutch–unfortunately only English and some German; so impressive that Europeans know languages better than Americans…

    Anyway, interesting story by Mariet–the smell of cancer, indeed! And great question by Gonda about standard treatments . I do not know why standard treatments seem to work for so many people with cancer, but can only guess based on what Seyfried writes. Cancer cells are more vulnerable to radiation and chemotherapy than healthy cells, so if you can kill most of them off without killing the patient, and the patient has a functioning immune system, the patient’s own defenses can probably take care of the rest of the bad cells? Also, I do not know what recurrence rates are like for each type of cancer. I imagine many people who have had cancer, if they survive, may make significant changes to their diet–perhaps eating less junk food and taking better care of themselves, and this may help too? But yes, what about those people who don’t change their lifestyle and remain cancer-free? I don’t know…

    As for antioxidants, I have my own unique theories about why antioxidants don’t help and may make things worse, which I try to explain on my vegetables page and in the vegetable video on the website. Controversial, perhaps, but it makes sense to me:)

    • Hi Georgia,

      Thanks for all the work you put into this. You really make this important stuff accessible for a larger audience. Your reading comprehension of the Dutch language is outstanding, by the way ;-).

      I think a large part of the increased survival in cancer patients is due to early diagnosis and straight forward interventions to remove/kill isolated tumors. Once cancer has been established and or spread the prognosis is often still grim, afaik. One of the advantages
      of a ketogenic approach seems to be that healthy cells become less vulnerable and thus more resistant against the destructive effects of blunt tools like chemotherapy. I can also imagine that lower doses of cytotoxic agents will do the trick under ketotic conditions, resulting in a lesser burden on the patient and her healthy cells.

      I totally share your views on vegetables. Their benefit is mostly in what they are not ;-). And if they really offer some intrinsic benefits, these are most probably a result of hormesis. As soon as I find time I will post your AHS talk here.

      Just posted something on your blog regarding the comment by Dr Steve Parker, but maybe it disappeared in cyber space. Dr Jan Hammarsten from Sahlgrenska (Gothenburg, Sweden) has done some remarkable research with low carb diets in prostate cancer.

      Thanks again! Eagerly awaiting Part 4!

      Melchior.

      • En voor mijn eigen 6 lezers, hier is de review paper die Hammarsten schreef voor Nature.

        Klik om toegang te krijgen tot nrurol.2011.112.pdf

        Wat denk je dat hij helemaal aan het eind van het artikel aanbeveelt? Het begint met een p en eindigt met een o ;-). In Nature!

        Geen hond die dat oppikte, uiteraard…

      • Hi Melchior

        Thanks for your reply, both here and on my website. I was asleep when your comment was posted, and because it contained links, the system wanted me to “approve” it, which I did when I woke up:) I agree with your thoughts on cancer, too. You have probably already read about Seyfried’s thoughts on the differences between metastatic cancer and earlier forms of cancer, which are fascinating, and which I’ll cover in the last article. His theory supports your comments about the difference in prognosis. I appreciate your links to the site and thoughtful comments. My site is fairly new, so it is nice to reach new people.

        Georgia

  19. karien zegt:

    hier ook een drukke mama van 3 kinderen met een praktische tip
    een leuk boek met recepten voor ouders van kleine kinderen , met ideeën hoe je gezond paleo eten aantrekkelijk kunt maken voor kinderen :
    “eat like a dinosaur ” , van paleoparents.com

  20. Als we nog toch bezig zijn: het bakken/grillen van vlees schijnt nogal gauw mutagene stoffen te produceren ( Meat-cooking mutagens and risk of renal cell carcinoma – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3185955/ ).

    Uien en knoflook schijnt te helpen. Een andere strategie zou kunnen zijn vlees anders te bereiden. Ik zal onlangs de Crockpot al eens langskomen hier, de hooikist zou ook kunnen; die heb je in moderne varianten schijnt het.

    Helemaal “echt” is natuurlijk : een kuil graven, vuur stoken, stenen erbij en als het vuur gedoofd is vlees erbij (ingepakt in bijv. bananenblad), afdekken en even de tijd nemen.

    Slowcooking: Paleo?

    • You bet! Ze flikkerden alles in een kuil waarin nog kooltjes gloeiden, zand erover en langzaam laten garen die hap. Wij doen hier thuis heel veel met hot pans van, nou vooruit dan maar, Kuhn Rikon.

      http://kuhnrikon.com/products/duro/group.php3?id=17

      Dit doet me denken aan een andere omfietspodcast van een poosje geleden, een interview met een als ik het me goed herinner van origine Griekse arts die alles weet van Advanced Glycation End products (AGE’s). Aanvankelijk dacht ik dat exogene AGE’s (gevormd door agressieve verhitting) een hoog WTF gehalte hadden (er niet toe doen), maar na deze man gehoord te hebben herzag ik dat idee. Zo blijkt één maaltje bruin gebakken piepers een veel hogere en langere bloedsuikerpiek te geven dan een maaltje gestoomde piepers. Over die omfietspodcast moet ik dus ook nog eens berichten.

    • Mariet Hoen zegt:

      Mooie pannen Melchior, maar duur en niet te krijgen hier.

      In Amerika noemen ze onze geëmailleerde braadpannen, ‘Dutch oven’ Goed om bv vlees lang in te stoven. Stoofvlees, aanbraden, zout, kruiden, ui en knoflook tot ’t vlees bruin is en dan water erbij en urenlang op een zacht pitje. Maar het hele huis ruikt naar braadlucht en je moet af en toe eens kijken of er nog water erbij moet.

      Toen heb ik mijn eigen hooikist gemaakt. Grote doos en zo’n grote isolatie zak erin, die ik altijd krijg bij mijn via het web besteld vlees, en een grote handdoek. Op het punt waar het water weer kookt de pan ingepakt. Vijf uur later was alles gaar en nog heel warm !
      Dus ’s morgens klaarmaken en ’s avonds opeten. Eventueel nog even opwarmen. Geen reuk en geen omkijken meer aan.

      Officieel moet er hooi of wol in, maar hoe kom je daar weer zo snel aan. Vroeger zetten ik mijn pan in bed, ingepakt in het dekbed, werkt ook 😉

      • Het aanbraden van vlees is volgens Fred de Leeuw ( de beste slager van A’dam, zegt ie zelf en anderen ) helemaal niet nodig. Het verhaal dat vlees eerst moet dichtschroeien om het vleessap te behouden is onzin. Voor de kleur doe je het en eventueel de knapperige korst, maar dat kan beter aan het eind van de bereiding gebeuren. Veel belangrijker is het, zoals Mariet doet, een niet te hoge temperatuur aan te houden. Een tournedos blijft zacht door het te pocheren. Stoofvlees bij een temperatuur van 80 C en een tijd van vijf uur. Kip in de slowcooker of roemertopf. Kip gepocheerd in een bouillon is voortreffelijk. Witte kip.
        O ja, allemaal uit geprobeerd.

        • Mijn excuses, Folkert. Ik was me er niet van bewust dat het filmpje blasfemische fragmenten bevat.

          Wij bakken overigens nooit in die pannen. We gebruiken ze zuiver als hooikist. Ze waren inderdaad wat prijzig, maar ze doen al jaren vrijwel dagelijks dienst. Gewoon gekocht bij een kookwinkel in Groningen (Stad).

      • Geen plaatsvervangende excuses, Melchior. Het meisje uit het filmpje mag het zich in mijn ogen veroorloven.
        Dat verschijnsel om je werk uit te stellen ken ik maar al te goed. Hoe vaak heb ik niet ’s nachts moeten werken omdat ik de dag voorbij had laten gaan door te keutelen. Overmorgen een opdracht, die eergisteren klaar had moeten zijn, was nog niet zo erg. Maar eentje waarmee je een half jaar vooruit kon ! Ik dacht, ik ga iets moois ontwerpen en ging stil zitten wachten. Dan hoorde ik de fiets roepen. Ga toch even, een uurtje maar, het is prachtig weer.

  21. Off topic, zoekterm die hierheen leidde:

    staren naar borsten door arts

    🙂

  22. Yvonne zegt:

    Meer off topic, ik weet niet of ik nou niet helemaal wakker ben, maar Melchior heeft over 8 minuten geantwoord. Het is volgens mijn pc en mijn telefoon 9:40 terwijl het vorige antwoord van 9:48 is 🙂 ………. Melchior, je bent je tijd een heel klein beetje vooruit!

    • :-).

      Ja, die instelling staat nog op zomertijd. Veranderen is zo’n gedoe voor een digibeet. Kan het nu net zo goed zo laten. Elke week krijgen we er 20 minuten licht bij!!!

      Zo en nu ga ik off line in een peeshokje zitten beuken op mijn tijpmachine. Het internet is een gigantische procrastinatieput. Zijn er meer die dat zo ervaren?

      Ik antwoord niet ;-).

  23. Yvonne zegt:

    10:42, ah! Die andere tijd van het jaar.

  24. fran zegt:

    Ik ga nu iets zeggen waar je als digibeet waarschijnlijk weinig mee kan (ben er zelf trouwens ook één). Maar, wat mij betreft zouden de comments leesbaarder zijn wanneer ze allemaal onder elkaar komen. Nu is het nl. niet zo dat gewoon onderaan de nieuwsten staan, maar dat er tussenin ook nieuwe bij kunnen komen. Binnen mijn suggestie zou iedereen dan wel eerst even moeten zeggen op wie hij/zij reageert.

  25. DirkvB zegt:

    Dag Melchior,
    De volgende artikelen zijn een goede ondersteuning/bouwing.
    http://www.nutritionandmetabolism.com/content/8/1/75

    Is there a role for carbohydrate restriction in the treatment and prevention of cancer?
    Van Klement en Kammerer. Ja inderdaad de mensen van de Duitse tak.
    letsgopaleo.de/DPGE.html
    Al surfend kwam ik terecht bij een site waarop dit uitgewerkt is naar de praktijk.
    Via http://www.umm.de/4757.0.html
    Onder verantwoording van Dr. U. Kammerer, vind je daar 4 links met duidelijke info
    voor wat dit inhoud voor kankerpatienten.
    Ook een mooie brochure met recepten.

  26. willem zegt:

    Veel weer herkenbaar, hierboven. Procrastinatieput, of -momentje. Moest ik even opzoeken. kende alleen maar het woord procrestinatie, maar het komt beide ongeveer op hetzelfde neer: uitvluchten zoeken om maar eventjes niet met de opdracht bezig te zijn. Voor mij heeeel herkenbaar.
    Even herkenbaar: de tijd. In de auto en op mijn mobiel staat de tijd nog steeds op zomerse waarden. Ach, wat is tijd, toch?
    Dan de verwijzing van Paleolland, jawel, met drie keer een l. Het Voedingscentrum stelt, officieel:
    ‘Een op de drie Nederlanders denkt dat koolhydraatrijke producten zoals aardappelen, rijst en pasta dikmakers zijn en daarom het beste vermeden kunnen worden. Dat terwijl ze juist een belangrijke bron van energie zijn. “Het lichaam heeft koolhydraten nodig”, stelt Schutte. “De gezondheidsraad adviseert mensen om 40 tot 70 procent van hun energie uit koolhydraten te halen.”
    Wat een communicatie, wat een beperkte blik, wat een onzin, wat een stelletje oenen. Nou, zo kan het wel weer, willem.

    • James zegt:

      Gary Taubes :”….. the low-fat dogma itself is only about 25 years old. Until the late 70’s, the accepted wisdom was that fat and protein protected against overeating by making you sated, and that carbohydrates made you fat. In ”The Physiology of Taste,” for instance, an 1825 discourse considered among the most famous books ever written about food, the French gastronome Jean Anthelme Brillat-Savarin says that he could easily identify the causes of obesity after 30 years of listening to one ”stout party” after another proclaiming the joys of bread, rice and (from a ”particularly stout party”) potatoes. Brillat-Savarin described the roots of obesity as a natural predisposition conjuncted with the ”floury and feculent substances which man makes the prime ingredients of his daily nourishment.” He added that the effects of this fecula — i.e., ”potatoes, grain or any kind of flour” — were seen sooner when sugar was added to the diet…..” Oenen? We can scratch our heads forever…disconnect?..cognitive dissonance? or worse ??

    • Frans zegt:

      “Het lichaam heeft koolhydraten nodig”, stelt Schutte. “De gezondheidsraad adviseert mensen om 40 tot 70 procent van hun energie uit koolhydraten te halen.”

      Er is een punt waarop je niet langer kunt spreken van onwetendheid, maar van bewust misleidend dus misdadig gedrag. Dat punt is inmiddels wel gepasseerd, lijkt mij.

  27. Zeven zegt:

    Iedereen hartelijk dank voor de uitgebreide informatie, in het bijzonder DirkvB voor de links.

    Overigens heeft deze blog 7 lezers 🙂

    • Aldert zegt:

      “In addition to avoiding inflammation, Dr. Seyfried recommends a 7-day, water-only fast once a year. His reasoning is that a total fast forces the body to rid itself of damaged and weakened cells that may be pre-cancerous. With nothing else to eat, healthy cells turn to cannibalism, eating their vulnerable neighboring cells.”
      Dat is nog eens een goede rede om te gaan vasten. Wel een pittige opgave, een week lang alleen water… Zou het meer effect hebben in de winter, als we technisch gesproken al meer moeite moesten doen om voedsel te vergaren? In de zomer hebben we naast meer koolhydraten ook meer vitamine D om het immuunsysteem te helpen.

      • willem zegt:

        En toch plaats ik wat vraagtekens bij dat begrip ‘vasten’. Ja, honger zal vast een zeker effect hebben op het metabolisme. Maar hoe ‘paleo’ is het eigenlijk? Ik hou me, tot ik overtuigd wordt van het ongelijk, vast aan onze stamouders die leefden in oostelijk Afrika, als waterafgrazende wezens. In dat gebied, en onder die omstandigheden, was altijd wel (met water verbonden) voedsel aanwezig. Denk ik. En daarom wil dat vasten als onderdeel van onze genetische vorming er nog steeds niet in bij mij, hoe krachtig de effecten blijkbaar zijn op ons gestel. Waar mis ik wat?

      • Willem, zo maar een idee: we leven in een heel andere omgeving leven dat onze verre voorouders. O.a. met meer mutagene stoffen om ons heen, in ons voedsel (ook al is het nog zo “verantwoord”) en daarmee ook in ons lichaam.

        Aldert: meer koolhydraten ’s zomers? Meer fruit? ’s Winters meer KH rijke groenten als winterpeen, bieten? Noten?

  28. Mariet Hoen zegt:

    Wow, Georgia’s aanbeveling bij kanker !
    Da’s wel eten in het hypobereik ( bloedsuiker tussen 2.8 en 3.5 mmol/l ) en ketonen 4 mmo/l ? De hoogste die tot nu gehaald heb ( bij IF ) is 2.0 mmol/l, meestal lager.
    Kwestie van overleven !?

    • Mariet Hoen zegt:

      “De hoogste die ik tot nu gehaald heb… (stomme dyslexie )

      • James zegt:

        Zie helemaal geen dislexie. Ben blijkbaar nog erger dan jij. Even terzijde. We were talking about olive oil. Food Renegade is great for helping to decode the labels. Hartelijk aanbevolen.
        http://www.foodrenegade.com/decoding-labels-organicville-olive-oil-balsamic-vinaigrette/

      • Mariet Hoen zegt:

        Ha, James, dyslexie, één woord vergeten, gewoon niet zien, ik kijk er wel 10 keer overheen, totdat het er staat na ‘reactie plaatsen’, zucht.

        Ja, die olijfolie is totaal gevoelig voor bedrog. Heb laatst de beste olijfolie ‘ever’ gekocht. Uit Tunisia. Het was op de markt, temperatuur 7/8 graden, en de olijfolie was toen al troebel ! Ik zei, blij verrast : Hij is troebel. De verkoper haastte zich te zeggen: Ja maar binnen wordt hij weer helder. Moest hem uitleggen dat dat juist goed was. Hij blij.
        Maar je raadt nooit van wie de kraam was. Van de rauwe mevrouw, als je dat nog wat zegt 😉 Bij haar nog Kombu gekocht.

      • willem zegt:

        Maak jij je maar niet druk om die ‘woordblindheid’ van jou, Mariet. Vervelend en irritant zal het aanvoelen, maar met jouw taalbeheersing is niks mis! Prima en duidelijke zinnen.
        Dyslexie heb je in verschillende gradaties. Soms ook wordt deze hinderlijke nonherkenning van letters, woorden en beelden op een hoop gegooid met andere vormen van taaltekortkomingen. Dan klinkt het interessant: ik heb dyslexie. Maar andere taalkundige flaters liggen dan aan andere oorzaken, zoals het doodsimpele gebrek aan taalgevoel. Eerder wees ik daar, geloof ik, al op bij ‘Wageningen’.
        En je hebt dan ook de tekortkoming die gevoed wordt door ingebakken gemakzucht, zoals ik die heb: niet eerst even overlezen voordat je je tekst de lucht insmijt…
        Die olijfolie, daar hadden we het binnen een ander kader al over. Leuk, deze ervaring van de markt (en toevallig, deze ‘rauwemoederontmoeting’). Mag ik de conclusie trekken dat dat helder blijven van de olie bij lagere temperaturen, zoals in de koelkast, bijna altijd slaat op de goedkope soorten? Dat is mijn ervaring wel, zoals ik al schreef, maar ieders?
        Olijfolie staat op de lijst van ‘gezonde vetten’. Daarom toch wel aardig om ook daar graduaties in aan te brengen.
        En Georgia’s vier verhalen zijn erg interessant, maar ook heerlijk om te lezen. Het volgende gaat over chocola. Ook heerlijk..

      • Mariet Hoen zegt:

        Bedankt Willem voor je troostende woorden ;-*
        Ze was overigens een klein vrouwtje, de rauwe mevrouw, hooguit 1.60 m, dus zoontje ook klein ?

      • Mariet Hoen zegt:

        Willem, op de link van James ( http://www.foodrenegade.com/decoding-labels-organicville-olive-oil-balsamic-vinaigrette/ ) staat aan de rechterkant ook een heel stuk over het bijmengen van andere olieen aan olijfolie.

      • willem zegt:

        Dank, Mariet. Je bent niet alleen het geweten van dit blog, maar ook een zeer gewaardeerde richtingaanwijzer. De informatie buitelt soms zo snel over elkaar heen, dat ik het zicht erop verlies. Maar dat blijkt niet erg, met jou in de buurt.

  29. Zeven zegt:

    Willem,
    De theorie achter vasten is dat het lichaam zich dan kan richten op het reparatie en dat het als eerste kapotte/zieke cellen zou aanvallen. Hoe de voorouders van de huidige mens leefde, daar weet ik niet zoveel van af, maar in de natuur stopt een dier met eten als het ziek of gewond is. Niet dat dit automatisch indicatief is voor mensen, maar ik kan me voorstellen dat mensen als ze ziek waren gewoon niet aten.

    • Willem, ik vermoed dat ‘plenty of food’, zoals het wordt geformuleerd door Cunnane, ook in een ‘rijk’ kustlandschap nog altijd minder is dan wat wij gewend zijn. En de maaltijdfrequentie ligt bij de meeste jager/verzamelaars rond de 1 à 2 keer per dag. Intermittent fasting en frequente periodes van ketose zijn volgens mij de evolutionaire norm.

      • willem zegt:

        Dank voor jullie reacties, Zeven en Melchior. Ik heb geen verstand van het effect van i.f. en ketose op ons gestel. Lees er alleen over en zie dat het reuze interessant en wellicht heilzaam is. Ook weet ik niet precies hoe het zat met de frequentie van eten ten tijde van de jager-verzamelaars. Kenmerkend voor die populatie, nomaden in feite, was dat geleefd werd van wat de natuur leverde via de vangst en de jacht, en wat aan planten voorradig bleek. Daar zal een constante in hebben gezeten: nomaden (beperkte groepen) gingen waar het wild was, en vis en zeevruchten waren niet seizoensgebonden. Maar inderdaad, de vangst kon tegenzitten, stormen stonden visvangst in de weg, etc. Toch, ik twijfel nog wat en denk verder na..
        Toen de boer zijn intrede deed, met vaste verblijfplaats en opbrengsten genereerde van vee en tuinbouw, kan het lijken alsof de vastigheid van een constante etensstroom bereikt was. Het tegendeel bleek vaak het geval. Oogsten konden mislukken en vee kon ziek worden, verdrinken, dan wel uitbreken: problemen. Ze werden dan weer teruggeworpen op wat de natuur bood. Maar hier zie ik wel degelijk gedwongen i.f. en dus ketose. Dan is echter ons genoom al afgedrukt.

  30. Naar aanleiding van het volgende bericht http://www.wanttoknow.nl/nieuws/chemotherapie-maakt-kanker-heftiger heb ik via de sociale media mensen naar jouw artikel gestuurd.
    Melchior, vanzelfsprekend volg ik al je berichtgevingen rondom kanker en ketose.
    Ik heb 43 jaar geleefd op een eetpatroon van veel en vaak koolhydraten. Ik werd steeds verslaafder aan koolhydraten. Helaas heb ik – inmiddels 5 jaar geleden – borstkanker gekregen met operatie, bestralingen chemokuren en 5 jaar lang Tamoxifen als behandelplan.
    De hormoontherapie is er op gedoeld om de eventuele rondwarende hormoongevoelige kankercellen geen voeding te geven, zodat ze uitsterven. Mijn laatste maanden van de hormoontherapie zitten er bijna op.
    Voor mezelf heb ik ook een strikt preventieplan:

    Met slechts 1 keer per dag koolhydraten, kurkuma en vitamine C en D hoop ik gezond en energiek oud te worden.
    Mét dagelijkse beweging en met zoveel mogelijk GEMOEDSRUST door het leven gaan.
    Een van de levenslessen van mijn hardwerkende vader:
    “Hard werken en veel uren maken is niet erg, zolang je er maar geen stress van krijgt.
    Van hard werken is nog nooit iemand dood gegaan, van stress wel.”

    Vrijwel dagelijks zit ik een aantal uren in ketose.
    Ik GOK zo op nog veeeeele jaren!

    • Hoi Yvonne,

      Dat moet lukken! Ik hoop dat je verhaal velen inspireert. Als ik kanker had (gehad), zou ik hardcore jager/visser worden. Biologie maalt niet om preferenties en autoriteiten. Ik ben het momenteel helemaal eens met Georgia Ede, die haar epistel afsluit met:

      “However, if I already had cancer or were a cancer survivor, I wouldn’t touch a carbohydrate with a 10-foot pole. Dairy, being a growth formula (for baby cows), would be off the menu. And for those of you familiar with my take on vegetables, I’d think twice about those, too…(to read about vegetables, click HERE). I would put myself on a strict ketogenic diet made of real foods, get my blood sugar down into the 50’s – 60’s, and try to get my ketones up into the 4 mM range. After having read this book, I might just do that anyway…”

      • Hans zegt:

        Aan de kurkuma ben ik al ( zoveel mogelijk ) en heb nu ook goji-bessen ook vanwege anti-oxidanten wat goed is/zou zijn.. Lees ik daar weer tegenstrijdige berichten over .
        En nu dat groenten niet gegeten willen worden vanwege juist deze anti-oxidanten……en DUS ongezond zijn ?
        Willem , maak maar gazon van je moestuin , stook ik m’n vierkante-meter tuintjes op in de kachel 😉

        • James zegt:

          Voorlopig hou ik het er op dat diegenen die zelf hun groente verbouwen in ieder geval aktief bezig zijn in de open lucht, dus tel uit je winst. Verder is het bijna altijd zo dat wanneer iemand het eindelijk heeft uitgedokterd (pun intended) ergens wel weer een ‘but’ opduikt.. Ben er nog niet zo zeker van dat men er al achter is wat die triljoenen bacterieën daar allemaal uit voeren. Er is een reden why they outnumber onze eigen cellen by a factor 1 to 3. En ik denk niet dat ze met elkaar bezig zijn hun gastheer/vrouw om zeep te helpen. Dezelfde symbiose die we aantreffen bij onze mitochondria is waarschijnlijk overal aan het werk. We are an interesting community of living organisms that will most likely form stuff for fantastic tales for a long time to come.

      • willem zegt:

        We hadden het eerder hier al over antioxidanten, Hans. Ook een rode kool wil zich verdedigen…
        ‘k Weet niet hoe deze stofjes uiteindelijk uitwerken op de mens. In mijn ogen moet je zeker niet overdrijven met die dingen. Ik denk dat de mens meest baat heeft bij sober eten, afwisselend, vers en onbewerkt. Het geheim schuilt niet in wat hij eet, maar wat hij niet eet: onnatuurlijke, bewerkte zaken, granen, zuivel, verkeerde vetten en mogelijk peulvruchten en nachtschadeachtigen moeten wrs. vermeden worden. Wees beducht voor fructose! Verder in een goed milieu verkeren, bewegen, oppassen met alcohol en nog zo wat.
        En toverkracht opwekken uit natuurlijke producten? Da’s onnatuurlijk!

        En mijn tuintje houd ik tot nader orde aan..

      • Hans zegt:

        Uiteraard de tuin aanhouden ,was een grapje , om me heen maar http://diagnosisdiet.com/food/vegetables/ is wel om over na te denken ,,out of the box” heet det tegenwoordig….

        Boerenverstand heette dat vroeger maar dat is ook niet meer wat het geweest is , constateer ik hier om me heen 😉

      • Jochem zegt:

        Melchior, Bedankt voor deze berichten over kanker! Heb de hele website van Dr Ede al doorgelezen!

        Ik heb toch een paar vragen. Is het niet zo dat plantenstoffen wel degelijk therapeutisch in te zetten zijn? Er is toch ook wetenschappelijk onderzoek dat bijv stoffen uit groene thee, paddenstoelen, en kruiden als kurkuma angio-genese tegengaan en tumorcellen tot celdood kunnen dwingen? Het is misschien geen goed idee om de geïsoleerde werkzame stoffen lange tijd door gezonde mensen te laten innemen, maar misschien is het wel zinvol voor kankerpatiënten in combinatie met een ketogeen dieet!

        En de jagerverzamelaars uit de paleolitische tijdperk, maar ook degene die nu nog leven staan veel minder bloot aan allerlei ziekmakende milieu factoren, zou dat geen reden kunnen zijn dat bepaalde plantstoffen (dat in wezen ook gifstoffen zijn) ons hiertegen kunnen beschermen?

        Dr Ede spreekt niet over een gevaar van anti-oxidanten uit dierlijke bron. Ik bedoel, Alfa liponzuur, Q10, L-carnitine, carnosine etc. Dat is er vanuit evolutionair oogpunt uiteraard ook niet. Deze anti-oxidanten zijn allen belangrijk voor een goede functie van mitochondriën. Zou het dus ook niet zinvol zijn om deze therapeutisch in te zetten bij mensen met aandoeningen met als basis mitochondriale disfunctie?

        Ik weet dat Melchior niet voor suppletie is, maar als therapie? In feite zijn wij als mens toch al aardig gedegenereerd, als je kijkt naar de bouw van het skelet, smalle gezichten, kaakstructuur etc, Afgezien van alle veranderbare epigenen liggen sommige dingen na de geboorte toch echt vast, zoals het aantal levercellen en niercellen bijvoorbeeld, hier moet het kind het de rest van zijn leven mee doen ( Bijv als gevolg van een eiwittekort bij de moeder tijdens de zwangerschap, zoals bij veganisten) Ik ben geneigd te denken dat suppletie dus ook voor “gezonde” mensen zinvol kan zijn!

  31. Janet Noome zegt:

    Wisten jullie dat KetoCal dat gebruikt werd door Seyfried ( http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1819381/) ook in Nederland op de markt is? Bij Nutricia te bestellen… http://www.nutriciamedischevoeding.nl/patienten-en-verzorgers/onze-producten/ketocal/voedingswaarden-ingredienten Indicatiegebied: epilepsie.

  32. Zeven zegt:

    Ik vermoed dat dit vergoed wordt als je bijvoorbeeld epilepticus bent die op een ketogeen dieet is gezet. Die aanvullingen vullen ook aan middels onnodige siropen, voor de ‘smaak’ waarschijnlijk. Ik heb het hele gesprek gelezen, op de wetenschappelijke passages na en ik denk dat de reden voor het sluiten van de ogen daarmee te maken heeft dat mensen gewend zijn op een bepaalde manier te werken. Als er dan iets wordt gesuggereerd wat buiten het gezichtsveld valt dan wil men er vaak niet aan.

    p.s. Melchior, de Europeanen hebben nooit in een platte aarde geloofd. De platte aarde was een onderdeel van de mythologieen van Amerikaanse stammen, niet de Europese, die weten namelijk al sinds een aantal eeuwen voor Christus dat de aarde rond is. De discussie die in de late Middeleeuwen gevoerd werd had betrekking op het ptolemaeische vs. heliocentrische wereldbeeld. Laat ik even doen of ik de wijsheid in pacht heb 😉

  33. riesjart zegt:

    In de Lancet: van de medische behandeling van kanker moet je niet teveel verwachten, maar dat is vast al bekend. Preventie lijkt me een beter alternatief om op te focussen in de tussentijd.
    http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2813%2960228-7/fulltext?elsca1=TW&elsca2=socialmedia

    • Dank, Riesart! Ontnuchterend. Bevestigt mijn beeld, helaas.

      • En omdat relatief een fractie van de 6 doorklikt een schaamteloze copy/paste voor het Nut van ’t Algemeen.

        The Lancet, Volume 381, Issue 9865, Page 423, 9 February 2013

        The failure of cancer medicine?

        The Lancet

        Feb 4 was World Cancer Day, an opportunity to critically consider progress against cancer. Is it fair to say that the cancer medical community has failed patients living with cancer? This is a harsh statement, but according to respected oncologist, Franco Cavalli, whose Comment leads a discussion about cancer in today’s Lancet: “Current strategies to control cancer are demonstrably not working.”

        We publish four Comments related to World Cancer Day and a Seminar on acute myeloid leukaemia in adults. Cavalli indeed gives a blunt description of the challenge we face from cancer and he appeals to world leaders and policy makers for more effective action against cancer to incorporate the Stop Cancer Now appeal, which emphasises the UN goal of reducing premature deaths from non-communicable diseases by 25% by 2025.

        In October, 2012, cancer researchers, clinicians, policy makers, industry representatives, patient advocates, and journalists from several titles, including The Lancet, met in Lugano, Switzerland, at the World Oncology Forum. Their ten-point message can be paraphrased as doing what we know how to do better in terms of prevention, treatment, and care; and learning what we do not yet know more efficiently through new models of research focused on patient benefit. Central mechanisms for achieving these changes include having a clear cancer strategy for each country, universal health coverage to deliver higher quality cancer care, and to wage war on tobacco.

        World Cancer Day, 2013, set out to debunk many myths about cancer. One of those myths is that cancer is solely a health issue. The Comment by Ara Darzi and colleagues debunks that myth well by presenting some socioeconomic aspects of cancer and how these relate to sustainable development. Their message is a reminder of the increasing challenge of cancer in developing countries. Felicia Knaul, Rifat Atun, Paul Farmer, and Julio Frenk elaborate on the cancer divide in their online Comment, describing how low-income and middle-income countries have only 5% of the finance to deal with 80% of the burden of cancer.

        The size of the shadow cast by cancer is enormous, as shown in The Lancet’s special issue on the Global Burden of Disease Study 2010 published last December. This collaboration revealed the true and surprising extent of the rapid transitions the world is seeing—demographic, disease, disability, and risk. A key finding is the epidemic nature of non-communicable disease and its attendant risk factors. Cancer is a high priority within this broad agenda. Worldwide cancer diagnoses and deaths are increasing. 8 million people died from cancer in 2010, a 38% increase compared with 1990. Cancer diagnoses are estimated to double by 2030.

        Global problems have local contexts. Therefore, it was disappointing to read research by Lindsay Forbes and colleagues that a third of people in the UK aged 50 years or older would be reluctant to present symptoms that they recognise as being suggestive of cancer to their general practitioner, because of worry about wasting doctor’s time. The study of differences in cancer awareness and beliefs is part of the International Cancer Benchmarking Partnership. The Partnership seeks to improve cancer care by better understanding differences in performance between Australia, Canada, Denmark, Norway, Sweden, and the UK—countries with similar wealth, access to care, and register quality—but dissimilar outcomes. Early results, published in The Lancet in 2011, showed that survival for colorectal, lung, breast, and ovarian cancer was lower in the UK, particularly in the first year after diagnosis. Examples like this one show that even among people with similar demographics, understanding of cancer, and attitudes towards cancer, perceived barriers can be as important as actual barriers to care. To promote earlier and more effective engagement of patients with cancer care will require a cultural shift by health professionals, political leaders, and citizens alike, to encourage access.

        So let us return to the question we began with—has cancer medicine failed patients? In the words of cancer experts, the answer is yes. But the cancer community, together with other essential parts of the health care system (eg, primary care), recognise the deficiencies of the past. They are determined to write not a new war plan but a new future for patients at risk of—or living with—cancer. 2013 must be a watershed year for cancer.

  34. Mariet Hoen zegt:

    Interview met Professor Thomas Seyfried. Over zijn boek: Cancer as a Metabolic Disease: On the Origin, Management, and Prevention of Cancer.
    Waarom is het geen voorpagina nieuws ? zegt Mercola.

    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/06/16/ketogenic-diet-benefits.aspx?e_cid=20130616_SNL_Art_1&utm_source=snl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20130616

    • Dank Mariet!

      Sluit inderdaad toevallig ook mooi aan bij mijn jongste post.

      Hier is de directe link naar het transcript. Ik zie dat Meryl Streep een drijvende kracht is achter de Charlie Foundation! Zou me niks verbazen als ze zelf ook min of meer paleo is ;-).

    • Gert van der Hoek zegt:

      Een prikkelende notie van Seyfried: een ketogeen dieet zou zijn werking wel eens kunnen ontlenen aan calorische beperking . Als ik het goed begrepen heb…. Als je flink veel calorieën wegwerkt met Paleo/LCHF hou je de glucose hoog in je bloed. Ook vetten kunnen deels omgezet worden in glucose?

      De definitie door Seyfriend van IF als iets wat je 2, 3 dagen doet ipv de veel genoemde 16 ,18 of 20 uur, is ook iets om over na te denken. IF doe je om om te schakelen, daarna ga je aan een ketogeen dieet.

      Rosedale komt – weer – om de hoek kijken. Het idee om beperkt eiwitten te consumeren is niet erg populair in de Paleoscene?

      Zo word ik toch rijp gemaakt voor een glucose/ketonen meter …. 😀

      • Paleo leidt automatisch tot calorierestrictie. Het bevat relatief meer eiwit dan het SDCD, maar absoluut gezien vaak niet. Er is iets raars aan de hand, waarover we hebben gefilosofeerd in de post ‘Brood, daar zit wat in’.

        Brood, daar zit wat in ✝

        • james zegt:

          Melchior het wordt tijd voor je boek , al was het alleen maar een samenvatting van wat er hier de revue gepasseerd is. Ik heb helaas geen eidetisch geheugen en er wordt regelmatig weer nieuw ‘oud’ nieuws aangedragen wat wij allang vergeten waren. Ik begin regelmatig dit soort o ja’s te krijgen. Kom net even binnen waaien voor de lunch wat het is toch weer nattig.

  35. james zegt:

    Melchior mbt het door clicken, neem dat niet al te serieus. Vaak een kwestie van tijd gebrek en als iemand die we hier aardig hebben leren vertrouwen wat betreft analytisch vermogen en op juiste waarde inschatten een redelijke omschrijving geeft is dat voor mij voldoende. Bovendien kun je onmogelijk alle links volgen. Ik kan het soms toch al niet al te best voor mekaar houden en niet helemaal een scatterbrain te worden. Dan los ik maar weer eens een kruiswoord puzzel op.

  36. http://www.salvestrolen.nl/ResearchItem.asp?IDResearch=49 Hier eentje van Prof. Dan Burke over Salvestrolen en kanker..

  37. Mijn vader belde om door te geven dat er een interview met Wubbo Ockels in het Noord-Hollands Dagblad staat. Ockels heeft nierkanker en is geloof ik min of meer uitbehandeld. In het stuk vertelt hij dat zijn eigen onderzoek hem tot zijn verbijstering (!) heeft geleerd dat voeding een rol speelt in de pathogenese en pathofysiologie van kanker. Hij eet nu ‘gezond’, maar wat hij daarmee bedoelt blijkt volgens mij niet duidelijk uit het stuk. Enig googelen suggereert dat hij wordt geïnspireerd door David Servan-Schreiber. Die had in mijn optiek nogal esoterische ideeën. Hoe leeft ome Wubbo nu? Mijn theewater vreest iets vaags en Moermanachtigs. Zou hij wel eens hebben gehoord van hard core wetenschapper Thomas Seyfried en het concept van kanker als primair metabole ziekte? Zou hij weten wat ‘ketogeen’ betekent en wat een glutamineblokker is?

    • Folkert zegt:

      Bestaat die Duivenmelker-Therapie nog steeds ? Een arts uit Berlicum was eertijds een aanhanger van de Duivenmelker. Mijn lief had 40 jaar geleden botkanker. Dus aan het duivenvoer. Hielp niet. Dus op voorschrift van de betreffende arts , lethril. Hielp niet. Blijkt dat spul zwaar vergif te zijn. Onschuldig als we waren bleven we vertrouwen. In AZU zeiden ze, amputeren. Na ampel beraad is dat gebeurd. De lieverd uit Berlicum wist te vertellen, hij was ook overgegaan tot Iriskijken, en kon in de iris zien dat het been van mijn lief was geamputeerd. Godvergeme, Sakkernondeju, dat zie ik zonder in de iris te kijken. Per maand heeft die gast ons toentertijd 600 gulden gekost. Echt wel veel voor een arm architectje. Een klacht tezamen met de huisarts heeft niets opgeleverd. De man heeft nog jaren zijn praktijk uitgeoefend.en doet dat misschien nog . Hij is tenslotte arts. Wie doet me wat. Sinds een jaar heeft mijn lief een endo-exo prothese, met een digitaal gestuurde knie. Het summum van het summum. Met dank aan de Radboud.

      • Ik weet eigenlijk niet of daar nog actief mee wordt gecolporteerd, Folkert. Het verbaast me dat jullie destijds openstonden voor die nonsens, maar ik weet het, een kat in nood maakt rare sprongen. Aan de andere kant zullen er ongetwijfeld nitwits zijn die Seyfried et al niet begrijpen en zijn harde maar controversiële wetenschap in de alternatieve hoek proberen te drukken.

    • Jan van Woudenberg zegt:

      Geachte Melchior, Is het nu geen goed moment contact met met Wubbo Ockels op te nemen en hem bij te praten over het voortschrijdend inzicht zoals hier op dit platform gevormd is. Moerman en Servan-Schreiber hebben naast hun goede kunde m.n. een blinde vlek rondom granen.De Kracht van vitamine-C en andere stoffen uit de natuur zouden wellicht Wubbo Ockels een goede dienst kunnen bewijzen nu hij weinig meer te verliezen heeft en misschien ook wel nut hebben voor mensen die zijn naam kennen.

      • Jan, ik zou niet durven! Ik begrijp je overweging, vandaar dat ik dit aansneed, maar het leven van Wubbo Ockels gaat mij niets aan. Het zou erg onfatsoenlijk zijn om hem ongevraagd te benaderen. Ik kan hooguit hopen dat iemand die hem nastaat hem op deze kennis wijst.

      • Hans zegt:

        Melchior , wat Jan schrijft schoot ook door mee (even) heen.

        Het dilemma : vertel je er niet over dan KAN en/of WIL men er niet van weten , vertel je er wel over dan kunnen de reacties heftig zijn .

        Zo heb ik onlangs je artikel over ,,broodbuik” naar al mijn familieleden en vrienden/kennissen gestuurd met de mededeling dat als er verder geen prijs gesteld werd op dit soort info om dat te melden. Toen maar afwachten en voor mezelf de rust te hebben dat niemand achteraf (bij eventueel onheil) kan roepen : ,,Als je dat wist , had dat dan gezegd !”

        Iemand mailde terug : ,, Ik wil wel weten hoe het met je/jullie gaat , maar die tarwe-onzin hoef je me niet te sturen ” 😉

        • O, au, au, au, Hans, dat moet je nooit doen ;-). Mensen zijn terecht beducht voor missionarissen. Ik begrijp het dilemma, maar ik zou relaties niet op die manier op het spel zetten. Een hint wanneer iemand actief naar oplossingen zoekt of per ongeluk tekenen van dezelfde afwijking vertoont (morbide belangstelling voor humane biologie) is het maximaal aanvaardbare.

      • Hans zegt:

        Maar geeft me wel rust , IRMC, ofwel Ik Rust Mijn Kaas 😉

      • Folkert zegt:

        Neem me niet kwalijk. De naam van Moerman schoot in het verkeerde keelgat. Hier iets over de goede kunde van deze kwakzalver,

  38. Nieuw artikel over dit onderwerp door Klement en Champ.

    http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10555-014-9495-3/fulltext.html

    Calories, carbohydrates, and cancer therapy with radiation: exploiting the five R’s through dietary manipulation

  39. Alex zegt:

    Klik om toegang te krijgen tot carcin.bgt480.full.pdf

    Cancer as a metabolic disease: implications for novel therapeutics
    Thomas N.Seyfried, Roberto e.Flores, Angela M.Poff and Dominic P.D’Agostino

  40. Alex zegt:

    Cancer as a Metabolic Disease: Impaired Mitochondrial Function and Tumorigenesis
    Thomas Seyfried , PhD; lezing ACAM 2013 meeting: http://digivisionmedia.com/lectures/acam/cancer-as-a-metabolic-disease-impaired-mitochondrial-function-and-tumorigenesis-thomas-seyfried-phd/

  41. marietsebiel zegt:

    Alex, bedankt ! Fantastische lezing van Seyfried.

  42. Deze studie ( 1 febr 2014) toont bij muizen het volgende aan : A Low Carbohydrate, High Protein Diet Slows Tumor Growth and Prevents Cancer Initiation

    “Taken together, our findings offer a compelling preclinical illustration of the ability of a low CHO diet in not only restricting weight gain but also cancer development and progression”.

    http://cancerres.aacrjournals.org/content/71/13/4484.long

  43. RinyW zegt:

    Het grappige Melchior, is dat jij niets moet hebben van alternatieve geneeskunde, maar dat heel veel van wat jij aanhaalt op dit blog, de principes van de alternatieve geneeskunde zijn. Ook dit: “dat kanker een zuiver metabole ziekte is en dat de chaotische genetische veranderingen die we in kankercellen zien secundair zijn aan die metabole ontsporing, niet primair verhaal over kanker”

    Dit sluit er heel goed aan bij:
    Danny Hillis, geen medicus, wel een heel bijzondere en veelzijdige wetenschapper, aangetrokken door het Nat. Cancer Institute vd USA om een kankerinstituut te leiden:

    Danny Hillis (W. Daniel Hillis) legt alles uit in een video op ted.com
    TEDMED, TEDTALKS, okt. 2010
    Understanding cancer through proteomics

    Je kunt onder de video de Nederlandse ondertiteling aan/uit klikken

    Tekst van Danny Hillis op de site The Third Culture:
    EDGE, MASTER CLASS 2010
    CANCERING, Listening In On The Body’s Proteomic Conversation
    Ook daar staan video’s, maar naar mijn mening zijn de video’s van TEDMED beter
    (vlotter en prettiger om naar te luisteren)

    De tweede link werkt waarschijnlijk niet? Zal ik in de volgende comment plaatsen.

    • Helemaal met je eens RinyW. Het is inderdaad grappig dat Melchior zo tegen älternatieven” is, terwijl zijn blogs bijna letterlijk hetzelfde vertellen als wat enige “Alternatieven” al jaren verkondigen. (Voorbeeld: over de noodzaak van schrammen bijvoorbeeld de Briljante Milind Watve, maar eigenlijk alles zo’n beetje hier)
      Hieruit blijkt maar weer hoeveel (of hoe weinig) de gemiddelde Nederlander eigenlijk weet van wat er in het landschap van de CAM geneeskunde eigenlijk speelt. Hoe tovernaressen en piskijkers verwart worden met delen van de CAM die wel degelijk zeer wetenschappelijk onderbouwd zijn.
      Ik zou Melchior willen uitdagen zich bijvoorbeeld eens te verdiepen in de Orthomoleculaire geneeskunde volgens de Klinische Psycho Neuro Immunologie. En ja die werken ook met supplementen, maar het zou geen kwaad kunnen eens te verdiepen in het hoe en waarom. Wil je die uitdaging aangaan Melchior? Dan wil ik vragen of je bijvoorbeeld een dag college bij mag wonen……

  44. RinyW zegt:

    Hier het verhaal over Danny Hillis en zijn kankeronderzoek op mijn website, met alle links:
    http://www.infowebweistra.eu/homeopathie-wetenschap.htm#UpdateMaart2011
    In de alinea daarboven de inleiding: systeemdenken, en meer.
    Danny Hillis is speciallist in de systeemtheorie,
    Echt een supermannetje, verwijzing naar zijn bio vind je ook in bovenstaande link.

  45. RinyW zegt:

    Sorry, foutje in mijn vorige comment, ik bedoel complexiteitstheorie (systeemtheorie is daar uiteraard aan verwant, of onderdeel van).

  46. RinyW zegt:

    Niet inhoudelijk, maar moet nog even aanklikken: houd me op de hoogte via email.

  47. RinyW zegt:

    Bij mij staat dit met stip bovenaan van alles wat ik de laatste tijd heb gezien of gelezen.
    Benieuwd naar jouw reactie.

  48. Wat ik niet bedoel om je iets te leren, (wat ik overigens niet geheel uitsluit) maar om te laten zien wat er speelt.

  49. RinyW zegt:

    Henriette, de misverstanden zijn talrijk.

    Zo ziet men bijvoorbeeld de homeopathie aan voor een geneeswijze die het meest met kruidenvrouwtjes heeft te maken, terwijl het van de gangbare geneeswijzen de enige is die een wetenschappelijke basis heeft.

    Volgens de regels van de wetenschap tot stand gekomen (steeds volgens: waarneming, hypothese, toetsen). Door een vooraanstaand wetenschapper (arts en scheikundige). En daarna blijvend gedragen door vele vooraanstaande wetenschappers. Wetenschappers uit de medische wereld en de exacte natuurwetenschappen.

    Zie mijn comments in deze draad:

    Wat paleo zoal vermag te doen, in de klinische praktijk

  50. RinyW zegt:

    Deze Danny Hillis bijvoorbeeld, is een wetenschapper uit de “harde” wetenschap. Een hele grote ut de computerwetenschap en de complexiteitswetenschap. Met uitvindingen op zijn naam, en hij heeft ook gewerkt voor Disneyland. Nu dus leider van een onderzoeksinstituut voor kanker!

    En wat zegt hij:
    De ontdekking van antibiotica was een succes, en daardoor eigenlijk een ramp. Daardoor zijn we alle ziekten blijven beschouwen alsof het infectieziekten zijn. Terwijl vele ziekten juist systemische ziekten zijn. Hierbij verwijst hij naar de andere benadering zoals in veel oude geneeswijzen, die zich richten op het herstellen van de balans.

    Zijn vader was regulier arts, lang werkzaam geweest in India. Hillis noemt dan ook als voorbeeld van zo’n oude alternatieve geneeskunde de Indiase traditionele geneeskunde, de Ayurveda.

  51. RinyW zegt:

    Ook dit bericht van vandaag sluit er weer mooi bij aan:

    Systeembiologie kijkt naar het leven als één systeem van voortdurend veranderende netwerken, zoals organen, cellen, genen en eiwitinteracties. Het is een interdisciplinaire wetenschap, met inzichten en methoden uit de levenswetenschappen, wiskunde, informatica en technische wetenschappen, met als ultieme doel het leven in gezondheid en ziekte beter te begrijpen. In Nederland zijn drie centra voor systeembiologie opgericht in 2010 en inmiddels horen Nederlandse systeembiologen tot de top van de wereld.

    Lees verder, met verwijzing naar onderzoek:
    http://www.vngk.nl/algemeen/nederlandse-centra-voor-systeembiologie.html

  52. RinyW zegt:

    Dit had ik er beter nog even aan vast kunnen plakken:

    Systeembiologie biedt onder meer mogelijkheden voor ‘personalized medicine’, het accurater kunnen doseren van geneesmiddelen en het inzetten van specifiek diëten ter vervanging van geneesmiddelen. De mogelijkheden ontstaan doordat de reactie op een prikkel op het totale systeem van de cel en zijn omgeving in kaart kan worden gebracht.
    In het tijdschrift Evidence Based Complementary Medicine van december 2013 hebben Chinese onderzoekers de methode om nieuwe informatie uit de systeembiologie toe te passen bij traditionele TCM diagnose methoden beschreven. Zij noemen deze methode ‘ZHENG-omics’ (Dai et al., 2013)

    Dai, J., Fang, J., Sun, S., Chen, Q., Cao, H., Zheng, N., . . . Lu, A. (2013). ZHENG-Omics Application in ZHENG Classification and Treatment: Chinese Personalized Medicine. Evid Based Complement Alternat Med, 2013, 235969. doi: 10.1155/2013/235969.

    Link in het artikel in mijn vorige comment, plus link naar nadere uitleg systeembiologie.

  53. De kankerindustrie heeft een website met ‘betrouwbare’ preventie-adviezen gelanceerd om te garanderen dat de stakeholders geen inkomsten derven als gevolg van de vele ‘gevaarlijke’ inzichten die her en der (hier bijvoorbeeld) worden verspreid 🙂 .

    http://voedingenkankerinfo.nl/preventie/

    • Hier een schrijnend voorbeeld van het doortrapte moronisme dat ook deze club kenmerkt:

      Er zijn geen aanwijzingen dat mensen met kanker die géén coeliakie hebben, baat hebben bij een glutenvrij dieet. Ook kunnen mensen zonder coeliakie kanker niet voorkomen door glutenvrij te eten.

      Dit is exact, maar dan ook exact in tegenspraak met de meest recente bevindingen van Alessio Fasano, die iets meer van gluten weet dan de gehersenspoelde kankerdiëtistes van dit zeer dubieuze instituut.

      Het publiek wordt ernstig misleid. Hoewel het dat natuurlijk ook wel erg graag wil.

  54. willem zegt:

    Nou, nou, Melchior: ‘Het publiek wordt ernstig misleid. Hoewel het dat natuurlijk ook wel erg graag wil.’
    Zo eenvoudig ligt het niet, de bewering in die laatste zin..
    Vervang ‘publiek’ door ‘kind’ en dan wordt misschien duidelijker wat ik bedoel.
    Maar even wat anders. Je gebruikt wel vaker dat woord ‘moronisme’. Wat moet ik daar onder verstaan? Ik herken het namelijk niet.

  55. marietsebiel zegt:

    Willem,moronisme is afgeleid van moron ( diebiel ) Nog niet opgenomen in de dikke van dalen. Maar dat kan niet lang meer duren, aangezien het zo wijd verbreidt is 😉

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Moron_(psychologie)

  56. Oeps, sorry Mariet 🙂 .

  57. marietsebiel zegt:

    Oeps, nu lijkt ’t net of ik begin te schelden 😉

  58. Corrien zegt:

    Ik lees één goed advies;

    “….. en drink weinig suikerrijke dranken.”

    Nee; zelfs die is mislukt. Daar moet staan GEEN

  59. Corrien zegt:

    Het Langerhansinstituut presenteert zijn nieuwe ongesponserde richtlijn:
    Nieuw boek: De nieuwe diabetesstandaard: Antwoorden op veel gestelde vragen

    Nu verkrijgbaar:
    Prijs 12,50 euro. Klik hier om het direct via Bol.com te bestellen, maar het kan natuurlijk ook via uw eigen boekhandel.
    ISBN 9789078380160
    Vraag 66:
    66 Is een laag-koolhydratendieet goed bij de behandeling van diabetes?

    @Alex; Weet jij te vinden wat ze daarover schrijven?

  60. willem zegt:

    Alweer een anglicisme, dus.
    Dank voor de uitleg.

  61. Seyfried neemt steeds minder een blad voor de mond…

    http://www.examiner.com/article/low-carb-ketogenic-diet-beats-chemo-for-most-cancers-says-dr-thomas-seyfried

    “The reason why the ketogenic diet is not being prescribed to treat cancer is purely economical,” said Dr. Seyfried, author of Cancer as a Metabolic Disease. “Cancer is big business. There are more people making a living off cancer than there are dying of it.”

    Ik ben net klaar met een artikel over psoriasis, een ziekte waar ik weinig over wist. Guess what. Er is al sinds de jaren ’80 een geneesmiddel dat extreem goed werkt, vrijwel zonder bijwerkingen. Wordt nauwelijks voorgeschreven want… te goedkoop. Niet te patenteren.

  62. Louise zegt:

    En wat is dat voor middel? Ik heb ook psoriasis, dus ben benieuwd!

  63. Corrien zegt:

    Vertel, vertel….. Mijn man heeft heeeeel veel last en ik krijg hem nog steeds niet van brood en bier af. Verder heb ik een aardige vinger in de pap … nou ja, soep en samenstelling van het menu … iig pakjes/zakjes eruit, …. bottenbouillon en wat vaker vis en orgaanvlees erin.

  64. Okay, ik zet dit kadertje er een paar uur op (want het maakt deel uit van een nog te publiceren artikel, moet kunnen met 6 lezers). Het stukje over de Erasmus-jongens die gedwarsboomd worden, moet nog worden gefactchecked, maar zo is het ongeveer.

    Niet alle psoriasispatiënten hebben baat bij de huidige behandelingen. Sommige, zoals chemotherapie en biologics, kennen bovendien serieuze bijwerkingen en brengen ondermeer een verhoogd risico op infectieziekten en kanker met zich mee. In dat opzicht is het enigszins bitter dat er al minstens een halve eeuw een middel beschikbaar is dat bij naar schatting 80 procent van de psoriasispatiënten verbluffend goed werkt en nauwelijks bijwerkingen kent. De Duitse biochemicus Schweckendiek, die zelf aan ernstige psoriasis leed, vogelde halverwege de vorige eeuw na veel onderzoek uit dat fumaarzuurester de ziekte theoretisch gezien de kop in zou moeten drukken. Toen hij het op zichzelf testte, verdween zijn psoriasis inderdaad als sneeuw voor de zon en bleef weg. Hetzelfde gebeurde bij vrienden en familieleden met de kwaal. Medische tijdschriften weigerden zijn artikel over de behandeling omdat hij geen arts was. Voor Schweckendiek aanleiding om geneeskunde te gaan studeren. Maar ook toen hij eenmaal arts was, bleven zijn collega’s en de tijdschriften ongeïnteresseerd. In arren moede opende hij toen maar hij een eigen praktijk, waar hij duizenden psoriasispatiënten min of meer genas.
    In de jaren ’80 verfijnde de Gorkumse internist Leonard Kunst het middel van Schweckendiek. Samen met apotheker Frans Durlinger ontwikkelde hij het preparaat dimethylfumaraat (DMF, merknaam Psorinovo), dat nog beter werkt en nog veiliger is dan het oorspronkelijke fumaarzuurester. Hoewel de effecten van dit middel verbluffend zijn, wordt het niet erkend en weinig voorgeschreven. (…)
    Intussen is DMF in Nederland niet illegaal en artsen mogen het gewoon voorschrijven. Tal van psoriasispatiënten, onder wie de bekende fotografe Patricia Steur, zeggen er hun leven door te hebben teruggekregen. Groot pleitbezorger van DMF-therapie is de Utrechtse internist Freek van Loon. Patiënten die meer willen weten kunnen zich wenden tot de Vereniging Psorinovo.

    http://www.psoriasistherapie.nl/de-oplossing-psorinovo

  65. Louise zegt:

    Wel eens iets over fumaarzuur gehoord ja. Bedankt! Ik ga me er eens in verdiepen.
    Linkje met microbiota misschien??

  66. Maar dit is dus net géén fumaarzuur… Dat is de grap.

    Link met darm: geen idee. Ongetwijfeld 🙂 .

  67. Voor de Singing Detectives onder ons (voor de nog niet bejaarden, de hoofdpersoon in die serie had psoriasis), in de spannende interventiedraad bij Mariet postte ik zojuist deze info:

    Overigens ben ik er net achter dat actieve kool (good old Norit) LPS vrij effectief bindt. In de jaren ’60 is Norit door sommige artsen met succes ingezet tegen psoriasis (ook gewoon één van de vele endotoxemische ziekten, het is maar net waar je gevoeligheden liggen), maar dat werd uiteraard nooit algemene kennis. Norit zou deze interventie dus kunnen versnellen, omdat het de toch al verlaagde endotoxinen-load nog verder terugbrengt. Het is geen ‘cure’, want het heeft vermoedelijk geen effect op de flora, maar het bindt de toxinen en zou dus verder bij kunnen dragen aan de outflux van ectopisch vet.

    Er is enige evidence dat Norit bepaalde micronutriënten bindt, dus als jullie dit inzetten, dan nuchter.

    Ha, ha, ha.

    Sorry.

  68. Spectaculaire evolutiegeneeskudige inzichten in de etiologie van kanker. Ze bevestigen wat Seyfried, D’Agostino, Fine en anderen al tijden min of meer vergeefs roepen. Ketogeen plus hyperbare zuurstoftherapie.

    http://www.dailygalaxy.com/my_weblog/2013/08/evolution-of-cancer-a-16-billion-year-old-accident-waiting-to-happen-todays-most-popular.html

    This could provide clues to future treatments. For example, when life took the momentous step from single cells to multicellular assemblages, Earth had low levels of oxygen. Sure enough, cancer reverts to an ancient form of metabolism called fermentation, which can supply energy with little need for oxygen, although it requires lots of sugar.

    Davies and Lineweaver predict that if cancer cells are saturated with oxygen but deprived of sugar, they will become more stressed than healthy cells, slowing them down or even killing them. ASU’s Center for the Convergence of Physical Science and Cancer Biology, of which Davies is principal investigator, is planning a workshop in November to examine the clinical evidence for this.

  69. RinyW zegt:

    En als je het combineert met dit:
    Celbiologen vinden bewijs voor: met het gelijkende genezen.
    Versterken immuunsysteem en zelfgenezend vermogen

  70. Daniel zegt:

    Heeft iemand de “Cancer ketosis panel discussion” van AHS14 gezien en hopelijk ook opgeslagen? Ik zag hem gisteren op youtube staan, maar nu staat hij er niet meer bij, helaas.

  71. Daniel zegt:

    Ik bedoel deze: http://shdlr.com/conferences/talk/6591 “The Ketogenic Diet for Cancer”

  72. Daniel zegt:

    Ja die!! Thanks Mariet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  73. RinyW zegt:

    Ik wilde alleen de link van de video plaatsen, want op Youtube heb je ook de tekst er bij.
    Daarom nu nog een keer met een kunstje: spaties in de link gevoegd.
    Je moet dus even de spaties er uit halen:
    https://www. youtube.com /watch?v=NWbPCdErmMA
    Titel: Op eigen kracht, wetenschappelijk onderzoek over het zelfherstel

  74. RinyW zegt:

    Nog 1 toevoeging, want zeer bijzonder

    Door Nobelprijswinnaar Luc Montagnier:
    Revolutionair natuurwetenschappelijk onderzoek afgeleid van de manier van verdunnen zoals in de homeopathie: herhaald schudden/verdunnen tot er geen molecuul meer in zit.

    Getoond in docu op de Franse TV, staat op Youtube, duurt een uur. Ondertiteling wordt aan gewerkt. Staat meerdere keren op Youtube. Kies die van JEAN-CHRISTOPHE GRELET want daar staat tekst bij.
    Titel: ON A RETROUVÉ LA MÉMOIRE DE L’EAU

    Hij treedt in de voetsporen van Benveniste, die ze kapot gemaakt hebben vanwege: hij bevestigt theorie homeopathie. Montagnier noemt Benveniste de Galileo vd 20e eeuw.

    Uitleg vh experiment, achtergrond, geschiedenis schofterige behandeling Benveniste, enz op mijn website (klik op mijn naam hierboven, dan pagina Homeopathie/Wetenschap > paginaoverzicht > sterke verdunningen enz).

    Benveniste, daar sprong de pers bovenop, want (zogenaamd) negatief voor homeopathie. Team van Ennis bevestigde daarna zijn onderzoek: doodgezwegen. Nu is het ook oorverdovend stil bij de wetenschapsredacties (wel ingeseind).

  75. RinyW zegt:

    Hier rechtstreeks naar pagina-overzicht.
    Je vindt in mijn stukje over dit onderzoek ook een link naar docu Youtube, maar een andere dan die ik hierboven noem. Met minder tekst.
    http://www.infowebweistra.eu/homeopathie-wetenschap.htm#paginaoverzicht

  76. RinyW zegt:

    Nou als laatste, dan zijn jullie als eersten op de hoogte van deze wereldprimeur:

    In okt een symposium door de Unesco over dit “geheugen van water” verhaal.
    Montagnier heeft namelijk gezegd dat hij hier flink mee de boer op wil, gedachtig hoe het Benveniste (en z’n onderzoek) is vergaan:
    .
    Biology in the Light of Theoretical Physics: New Frontiers in Medicine
    http://www.unesco.org/new/en/unesco/events/unesco-house/?tx_browser_pi1%5BshowUid%5D=29160&cHash=a17e72877b
    (link werkt misschien niet zo, dan twee delen even aan elkaar vast maken weer)

    Met dit schudden/verdunnen voorbij Avogadro, kun je dus o.a. dit:
    New modes of transmission of genetic messages (transmission, transduction, teleportation, etc.).

    Lees ook hier een beschrijving vh experiment van Montagnier uit de docu:

    –In een laboratorium in Frankrijk wordt DNA van een aidspatiënt steeds verder verdund/geschud, totdat er geen molecuul meer in zit.
    –Een aantal reageerbuisjes met dit materiaal legt men willekeurig tussen reageerbuisjes met gedestilleerd water. Dan blijkt dat men de DNA-buisjes er uit kan pikken, identificeren, aan de hand van het unieke elektromagnetische signaal, het unieke “handschrift”.
    –Dit signaal slaat men op als digitaal bestand.
    –Dit bestand verstuurt men (digitaal, per computer) naar een laboratorium in Italië. Daar laat men dit bestand een elektromagnetisch veld opwekken, waar een buisje met gedestilleerd water een uur lang aan wordt blootgesteld.
    –Daarna voegt men aan dit behandelde water eiwit-basen toe en een katalysator. Men reconstrueert daarmee het DNA. Vergelijking toont aan dat het oorspronkelijke DNA vrijwel identiek is aan het gereconstrueerde DNA, namelijk voor 98%

  77. Riny, molecular memory is legitieme en spannende science, maar het heeft niks, nada, noppes te maken met homeopathie. Homeopathie doet namelijk niets.

  78. RinyW zegt:

    Wat grappig, eerst werd homeopathie juist afgeserveerd vanwege die moleculare biologie, en nu weer zo’n redenatie.
    Maar je hebt wel gelijk hoor, dit zegt niet dat homeopathie DUS werkt, daar hebben we genoeg andere onderzoeken voor.
    http://www.extraordinarymedicine.org/extraordinary-evidence-homeopathy-s-best-research/
    Maar de redenering was altijd: die onderzoeken kunnen niet kloppen, want geen molecuul.
    En die redenering gaat dus niet meer op.
    Er is nu geen argument meer.

  79. RinyW zegt:

    Mijn vorige reactie ging de mist in, vandaar even een test.
    Ik wilde nog even wijzen op al die in-vitro studies, met planten bijv
    Of als we het over kanker hebben, deze studie:

    Cytotoxic effects of ultra-diluted remedies on breast cancer cells
    International Journal of Oncology
    PubMed 20043074

    Hebben we te danken aan:
    Prasanta Banerji Homeopathic Research Foundation, India
    3 generaties ervaring
    Bovenstaande studie in samenwerking met Nat Cancer Inst in VS

  80. Alex zegt:


    Thomas Seyfried: Cancer: A Metabolic Disease With Metabolic Solutions / maart 2015

  81. marietsebiel zegt:

    Wow, ook bedankt Alex 😉

  82. Hielkje zegt:

    Seyfried for president!

  83. Jo tB zegt:

    Deze is nog interessanter. Waarom keto niet toegepast kan worden, geld. Een ziekenhuis dat geen winst maakt kan niet voortbestaan.

  84. Bedankt Jo. Over de huidige falende Standard of Care: “There is never one reason for a tragedy. But I hate to say it, it’s mainly an economic issue.” En wij maar geven aan al die kankerfondsen…

  85. Hans zegt:

    Huh , wij ? In een dorp hoor je te geven aan collectes was de boodschap aan nieuwe bewoners las ik ooit ergens wil je er bij horen ….. , dat wilde ik al niet 😉

    De hoofdreden was dat ik niet meer geef was dat er (veel ) teveel aan de strijkstok aan de top c.q. salarissen blijft hangen. Inmiddels is het me duidelijk dat het ook niet leidt tot betere gezondheid maar tot instandhouding van de instituten waar geldelijk gewin , goed bedoeld , uiteindelijk de leidende factor is .

    Gezondheid is verworden tot economie , voedsel/vulling moet ,,vermarkt” worden heet dat zo mooi in de marketing ….

    Maar ik zeg niets nieuws hier natuurlijk , ben het even kwijt 🙂

  86. Ik geef als ze aan de deur komen omdat ik het sneu vind voor de collectante. Het verhaal is natuurlijk wel ongeveer bekend. Toch komt het altijd weer even hard aan als een bloedserieuze hard core wetenschapper als Seyfried hardop zegt waar het op staat. Wat een zieke toestand…

  87. Hans zegt:

    Ja , vertel dat ook aan de idd meestal collectante , die door weer en wind gaat …. en er volgend jaar weer staat .
    Helaas , het verhaal is ze NIET bekend ! Denk je nu echt dat ze na mijn verhaal er iets van snappen ……. * ZUCHT*
    Seyfried , prachtig , meerdere keren zien , wat een tempo……, voor ik er iets van snap 😉

    Maak een boek voor simpele(re) zielen dan ik maar in mijn domheid begrijp , daar zijn er zeker meer van 🙂
    Uitleg van e.e.a , begrijpelijk graag voor een ieder , geen hoogdravendheid aub als je meer bereik wilt ……

  88. Andre zegt:

    Toch even een kritische noot deze echo chamber insmijten hoor 🙂 Voor zover ik uit z’n talk die Alex linkte begrijp, heeft hij het over een (toegegeven: veelbelovend en aannemelijk klinkend) theoretisch model wat in de praktijk in muizen en een beperkt aantal case studies is getest. Ik deel het enthousiasme hier zeker, maar vraag me toch af of enige terughoudendheid niet toch op z’n plaats is.

    Ook voor Seyfried zelf, trouwens. Het laatste wat hij kan gebruiken in dit stadium is een “Silvia Millecam”. Of dat nou terecht is of niet, het zou zijn reputatie en dus zijn werk ernstig beschadigen. Ik las hierboven in de gauwigheid over Wubbo Ockels. Stel dat hij in een terminale fase nog een paar weken een Seyfried-aanpak had geprobeerd en toch was overleden, dan zou dat hoe dan ook aangegrepen zijn om Seyfried in diskrediet te brengen.

  89. Andre, met je eens, maar luister nog eens goed naar de laatste 15 minuten van zijn talk.

    Verder gaat er vooral om dat de huidige kankeronderzoekers zo overduidelijk tegen de verkeerde boom aan staan te blaffen. Dat de evidentie dat de huidige weg heilloos is hen al sinds de jaren ’60 in het gezicht staart, maar dat ze gewoon op hetzelfde pad doorploegen. Als we bereid zijn kanker als metabole ziekte te zien, is er tenminste uitzicht op vooruitgang. Al zegt Seyfried ook dat het nu al mogelijk is om met combinatietherapie in veel gevallen te genezen.

    De anekdote over de hond en de reactie van de dierenartsen is meesterlijk.

  90. Jo tB zegt:

    Andre, het is al jaren bekend dat kanker suiker nodig heeft om te groeien. Ze vreten het. Alleen de link met een ketogeen dieet is nog niet algemeen bekend. Dit is gewoon een praktische toepassing.
    http://www.mercola.com/article/sugar/sugar_cancer.htm
    Wubbo Okkels ging naar de Ice Man (Wim Hof), maar dat heeft hem niet meer geholpen, noemen we dat ook een “Sylvia Millecam” effect?
    Moerman met zijn rauwe groente eten tegen kanker had naar mijn mening hetzelfde idee als basis, suiker vermijden. Hij werd destijds verguisd, zijn idee was te radicaal.

  91. Jo tB zegt:

    Ik ben begonnen het boek The Starch Solution te lezen. En ja hoor, kwam het weer tegen!!!

    At $4,000 for my primarily educational program compared with $100,000 for bypass surgery, perhaps it just wasn’t bringing in enough revenue for the hospital.

  92. Jo tB zegt:

    En deze
    “You are a doctor, so why do you speak against the practices of fellow physicians?” The answer is simple: I never took an oath to protect the financial interests of the medical industry. I did, however, take an oath to care for the sick and to keep them from harm and injustice.

    Priceless!!!!

  93. Gert van der Hoek zegt:

    Tussen de storm door die woedt rondom Het Boek, werd mijn aandacht getrokken door wat anders: Het ” reverse Warburg-effect”, kankercellen met goede mitochondriën, ketonen die kankercellen kunnen voeden, diabeten die meer ketonen hebben dan niet-diabeten en nog wat aanverwante zaken.

    Heel kort: Warburg deed zijn vondst bij kankercellen in het lab. Echter kankercellen groeien normaal gesproken in een lichaam. Anders dan in het glas in het lab van Warburg, zijn kankercellen in een lichaam omgeven door andere cellen: fibroblasten. Kankercellen hebben een truuk om de fibroblasten aan te zetten tot autofagie. Dit levert extra voedsel op voor de altijd hongerige kankercellen. Deze kankercellen beschikken overigens over prima functionerende mitochondriën, het zijn goede eters, ze lusten alles. En: kankercellen lijken uitstekend raad te weten met zowel glucose als ketonen. Je moet ze bestuderen in hun leefomgeving (klinkt logisch toch?) : in samenhang met de fribroblasten.

    “It’s that simple. Cancer cells are eating us alive by stealing nutrients from normal cells using oxidative stress, and by employing those recycled nutrients to support their own growth. Stem cells are then recruited from the bone marrow to produce fresh fibroblasts, to continually fuel cancer cell growth,” Dr. Lisanti says. “For years, cancer patients have said they felt as though the cancer in their body was eating them alive. These patients were right. Essentially, the cancer knows how to induce oxidative stress and turns a local wasting process into a whole-body phenomenon.”

    bron: http://newswise.com/articles/explaining-how-why-cancer-cells-eat-us-alive

    Keto gaan om kanker te voorkomen of af te remmen lijkt minder of niet zo relevant te zijn? Men kijkt nu meer naar anti-oxidanten en algehele immuniteit? (Ik heb het even niet over de dwaalweg van de genetica, die door KWF, enz. wordt aangeprezen).

    Googel eens op “Reverse Warburg Effect”. Misschien heb ik het – in de gauwigheid – niet goed weergegeven, het ging mij even om de aandacht hiervoor.

    PS: Metformine verlaagt niet alleen het suiker in je bloed, maar werkt ook als een sterke anti-oxidant. Dat zou kunnen verklaren waarom diabeten die Metformine gebruiken het beter doen met betrekking tot kanker.

  94. Pedersen stelde al in 1978 vast dat alle tumorcellen minder mitochondriën hebben dan normale cellen en dat ze allerlei structurele afwijkingen vertonen. Daarmee leverde hij het bewijs dat mitochondriële disfunctie en dus een verstoorde energiehuishouding (Warburg) een sine qua non is voor kanker. Hij ontdekte, in vivo, ook dat de maligniteit van kankercellen – hoe snel ze groeien en hoe agressief ze uitzaaien – direct gekoppeld is aan het aantal mitochondriën. Hoe minder mitochondriën en hoe verminkter ze zijn, hoe meer glucose de tumorcel fermenteert en hoe agressiever hij is. Een bevestiging van het aloude biologische adagium ‘structuur bepaalt functie’. In dezelfde periode vogelde Pedersen nog iets cruciaals uit.
    Eerst nog wat herhaling en uitleg. Zoals we al zagennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

    Interessant, Gert. Alleen hoe komt het dat mensen als Andrew Scarborough – die eigenlijk dood hadden moeten zijn – nog leven en zelfs schoon zijn? Ik zal dit rabbit hole uiteraard nalopen, dank!

  95. Gert van der Hoek zegt:

    Het zou mij niets verbazen als beide zaken waar kunnen zijn: sommige kankercellen met veel en prima werkende mitochondriën en andere kankercellen met slechte mitochondriën.

    In zijn algemeenheid kun je stellen denk ik: als er iets mis is met je gezondheid – ongelukken en trauma’s daargelaten – heeft het iets te maken met minder functionerende mitochondriën. Die kunnen beschadigd raken door ROS, via asbest of een overdaad aan insuline of what ever.

    Via Scarborough heb je precies een kankersoort te pakken die het beste van allemaal lijkt te reageren op een ketogeen dieet: hersentumoren. Andere kankersoorten lijken minder goed te reageren op suikerbeperking sec.

    Interessant zijn de onderzoeken naar het gebruik van metformine en darmkanker. Geef metformine aan geopereerde patienten en het risico van terugkomen/hergroei daalt sterk.
    Suikerbeperking? Antioxidant werking? Beide?

    Ik heb me niet verdiept in die 3 BP behandeling (gericht op metabolisme van kankercellen: glucose blokker) van o.a. Pedersen, maar je hoort er positieve verhalen van. Vooral ivm borstkanker. 3-BP is nog niet doorgebroken? Commercieel niet interessant genoeg? Mogelijkheden in het “alternatieve circuit”, o.a.in Duitsland. Opvallend: 3 BP werkte slecht of niet bij darmkankerpatienten met hyperglycemie.

    Tenslotte: zoals ik het begrijp, krijgt kanker minder kans bij een goed werkend immuunsysteem, gewoon via cytokinen en witte bloedcellen. Door het versterken van dat systeem lijkt ook nog veel winst te halen? Ook preventief?

    Met Paleo voeding en lifestyle sla je 2 vliegen in 1 klap: immuniteit op peil én je mitochondriën in glimmende conditie?

  96. Ja, zou best kunnen. Ik duik er in. Ketogeen alleen is in elk geval zelden genoeg (maar soms toch wel, lijkt het), stelt ook Seyfried. Combinatie met HBOT erg veelbelovend.

    De 3-BP story is een ware thriller (en ook een heel triest verhaal). Zelfs Watson is op basis hiervan stilletjes afstand aan het nemen van de Somatische Mutatie Theorie. Maar hij heeft ook zeer vuil spel gespeeld. Hij heeft geprobeerd Young Hee Ko de exacte formule en toediening af te troggelen. Eerst gaf zij hem in volledig vertrouwen de oppervlakkige data, maar Watson speelde die door aan zijn eigen lab, de oude schoft. Hij stelde haar vervolgens tijdens een etentje voor: Jij doet er afstand van voor zo en zoveel en dan werken wij (het kankercentrum waaraan hij verbonden is) het verder uit en hou jij je er verder buiten. Dat weigerde ze (uiteraard). Het resultaat is dat ze met haar patent thuis zit (onder het mom van ‘geestelijk instabiel’ ontslagen uit het lab van Pedersen in Johns Hopkins, zeer tegen de wil van Pedersen in), min of meer krankzinnig te worden. Al haar aanvragen voor fondsen om de simpele hexokinase II remmer in een trial te krijgen worden afgewezen. Ze heeft één jongen (een Nederlander) geholpen, samen met een Duitse arts (toediening TACE). Maar laat ik niet te veel weggeven. Vermoedelijk weet je dit allemaal al.

  97. Gert van der Hoek zegt:

    In een recent artikel – beetje apart artikel – heeft Pedersen het over, jawel aërobe glycolyse in kankercellen. Een nieuwe oude bekende komt in het spel: gluconeogenese.

    “Fueling Cancer: Glucose, Again”

    De geesten rijp maken voor een kinaseremmer?

    http://www.fasebj.org/content/30/4/1377.full

  98. Gert van der Hoek zegt:

    Pederson , niet de Pedersen…..

  99. Voor wie zich afvraagt wie Andrew Scarborough is, hier is een mooi interview door Sam Feltham:

  100. Gert van der Hoek zegt:

    Hier en daar gebeurt wat:

    “In human clinical trial, UAB to test diet’s effect on ovarian cancer patients”

    During the 12-week trial, 66 participants will be randomized into one of two diets—the ketogenic diet and a diet recommended by the American Cancer Society that emphasizes a need for whole grains, fruits, vegetables, and meats and oils low in saturated fat. Participants will also be invited to attend a weekly 60-minute meeting at UAB’s EatRight Clinic. At the end of the 12 weeks, participants will have blood drawn and complete a small number of other tests.

    http://medicalxpress.com/news/2016-06-human-clinical-trial-uab-diet.html

  101. marcel zegt:

    Uit het nrc van vandaag (http://www.nrc.nl/handelsblad/2016/06/25/achteraf-is-alles-simpel-2732344)…

    “Piet Borst (1934) studeerde geneeskunde aan de UvA. Aan het Laboratorium voor Fysiologische Chemie werd hij in 1956-’61 opgeleid tot biochemicus. In 1961 promoveerde hij aan de UvA. Van 1983 tot 1999 was hij onderzoeksdirecteur aan het Nederlands Kankerinstituut, waarvan hij sindsdien staflid is. Vanaf 1993 schreef Borst een column voor NRC.”

    “U deed uw promotieonderzoek naar de energiehuishouding van cellen, want het idee was zo rond 1960 dat kanker ontstond als die verstoord was.

    „Wat niet zo bleek te zijn.”

    En dan schrijft u dat de basale vragen naar de oorzaken van kanker nu voor een groot deel zijn opgelost. En u was erbij!

    „Biochemie is een fantastisch vak gebleken. Ik heb veel geluk gehad.””

    Piet Borst is geen domme man. Waarom is hij er zo enorm zeker van dat een verstoorde energiehuishouding niet leidt tot kanker?

  102. Ja, Piet Borst is een slimme man. Maar je hoeft niet dom te zijn om een werkelijkheid te ontkennen die zich recht voor je neus afspeelt. De Somatische Mutatie Theorie van kanker is net zo’n zevenkoppige draak als de cholesteroltheorie van hart- en vaatziekten. Telkens als je denkt dat een observatie de allerlaatste kop heeft afgehakt, groeien er stante pede weer vier nieuwe koppen aan. Emotionele investeringen zijn meestal voor het leven en hoe groter de ego-inflatie, hoe krachtiger de cognitieve dissonantie. Overigens is de sluwe vos James Watson (DNA) zich voorzichtig van de SMT aan het distantiëren. Hij heeft in de gaten dat hij en de hele kankermeute al bijna 50 jaar aan het proberen zijn een dood paard aan het wandelen te krijgen.

    Gleevec wordt door de SMTers ritueel aanbeden als ‘Proof of Principle’. Het is erg ongelukkig dat dit medicijn de schijn wekt de SMT te ondersteunen, omdat het stomtoevallig bij de paar kankersoorten waarbij het werkt ingrijpt op het metabolisme.

  103. Gert van der Hoek zegt:

    Af en toe komen er weer wat extra snippers kennis bij, die onderbouwen dat kanker alles te maken heeft met voeding en leefstijl. Tot verbazing van de onderzoekers vonden zij een sterk effect van gewicht kwijtraken: minder eiwitten die betrokken zijn bij angiogenese, het aanleggen van nieuwe bloedvaten bij tumoren.

    PUBLIC RELEASE: 14-JUL-2016

    Weight loss can lower levels of some proteins associated with cancer

    AMERICAN ASSOCIATION FOR CANCER RESEARCH

    “Our study shows that weight loss is a safe and effective method of improving the angiogenic profile in healthy individuals. We were surprised by the magnitude of change in these biomarkers with weight loss,”

    http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-07/aafc-wlc071116.php

  104. 10.000 euro vraagt oplichter Klaus Ross voor een ‘volledige kankerbehandeling’. Wat een schoft. Hij werkt ondermeer met 3-BP. Het is ontzettend onverkwikkelijk dat aasgieren zich op potentieel effectieve, maar nog niet uitontwikkelde behandelingen storten. Ben erg benieuwd waaraan de onfortuinlijke dames precies zijn overleden.

    http://www.klausross.com/behandel-progamma.html

  105. Paula zegt:

    Ik ben nieuwsgierig wat de diabetesbehandeling inhoud. Kosten 3000,- voor 12 behandelingen in vier weken tijd. Dat is 250,- per behandeling! Ik heb echt het verkeerde vak gekozen’;-)

    • Wees maar blij, Paula 🙂 . Het lijkt me onwaarschijnlijk dat figuren die zo schaamteloos parasiteren op zieke, wanhopige mensen een prettig leven kunnen leiden. Het besef zo onvoorstelbaar fout te zijn, moet chronisch knagen en het eventuele plezier van de rinkelende kassa verpesten.

      • Wat er aan de hand kan zijn bij de Duitse kwakzalver. 3-BP is zo’n effectieve tumorvreter dat bij onzorgvuldige toediening een potentieel fatale ammoniakvergiftiging kan ontstaan. Dat is vrij simpel te counteren, maar dan moet de complicatie wel op je radar staan. Uit Het Project:

        Op 29 februari 2009 gaf de ethische commissie groen licht. Yvar werd naar Frankfurt getransporteerd. Ko en Vogl maakten hun gegist bestek. Ze zouden Ko’s formule combineren met Vogls TACE toedieningsmethode. Om twee uur ‘s middags injecteerde Vogl de eerste dosis. Ko dreigde flauw te vallen van de zenuwen. Minuten en vervolgens uren passeerden zonder dat Yvar wat voor bijwerking dan ook ondervond. Om vijf uur zei Yvar dat hij trek in iets had, een levensteken dat hij al maanden niet had gegeven. Ko barstte in snikken uit. Een week later kreeg Yvar een tweede dosis 3BP. Dit maal ging het bijna fout. Hij zakte in een coma. Niet omdat het middel plotseling giftig werd, zo bleek, maar omdat de tumoren zo snel werden afgebroken dat een ammoniakvergiftiging ontstond. Tumor Lysis Syndroom, heet dit. Een eenvoudige behandeling loste de crisis op. Bij de derde behandeling, weer twee weken later, waren ze voorbereid en kreeg Yvar direct ammoniakneutraliserende medicatie. Na vijf behandelingen, vier maanden nadat Vogl het eerste shot 3BP toediende, kon Yvars permanente buis voor sondevoeding worden verwijderd. Hij at en sterkte aan. Hij stond steeds vaker op uit zijn rolstoel. Zes maanden na het eerste shot vloog Ko naar Schijndel om Yvars achttiende verjaardag te vieren, een feestje waarvan niemand had verwacht dat hij het nog zou meemaken. Na negen behandelingen vonden Vogl en Ko de tijd rijp om Yvar volledig door de scanner te halen. Er was geen spoor van actieve kanker meer zichtbaar. Nergens. Vogl zag zelfs dat Yvars vrijwel volledig door de kanker verwoeste lever weer voorzichtig begon te regenereren. Vogl merkte op: “Ik zou het resultaat niet hebben geloofd als ik het niet met zijn ogen had gezien.”

  106. Ojee.

    RTL meldt:

    ***Het liep anders. Vorige week maandag begon Leentje met vier patiënten, volgens Spruyt allemaal Nederlanders, aan de behandeling bij Klaus Ross. “De eerste twee dagen verliepen heel goed”, zegt haar vriendin. Woensdag kregen de vijf patiënten een infuus toegediend met glucoseblocker 3-BP.

    Drie van de vijf overleden
    Daarna verslechterde de gezondheid van Leentje snel. “Woensdag in de namiddag werd ze misselijk en onwel. Ze is naar haar hotel in Venlo gegaan om uit te rusten. ’s Nachts kreeg ze een toeval en is ze met spoed opgehaald door de ambulance.” Leentje overleed niet lang daarna in het ziekenhuis in Nijmegen.

    Vrijdag hoorde Geneviève dat nog twee patiënten uit de groep zijn overleden. Dat hun dood een direct gevolg is van de behandeling staat voor Geneviève vast, maar onderzoek zal volgens haar moeten uitwijzen wie er bij de behandeling precies in de fout is gegaan.***

    Dit suggereert Tumor Lysis Syndroom en acute ammoniakvergiftiging. Als de behandelend artsen dit over het hoofd hebben gezien, treft hen ernstige blaam. Elke arts dient te weten dat 3BP bij een kankerpatiënt deze complicatie kan hebben. En zeker als iemand heel erg ziek wordt, moet je dat direct uitsluiten. Als dit de doodsoorzaak is, zouden de slachtoffers met een eenvoudige ammoniakbuffer zijn gered.

  107. Alex zegt:


    Thomas Seyfried, PhD — 2016 Metabolic Therapeutics Conference Presentation

    En er staan nog heel wat meer interessante video’s bij voor de liefhebbers: https://www.youtube.com/channel/UCkUl8S70DCT66YJ30w75d6A/videos

  108. Gert van der Hoek zegt:

    Een uitleg over het “reverse Warburg effect” door niemand minder dan Douglas C Wallace. Als er iemand is op de wereld die verstand heeft van mitochondriën, dan is hij dat wel. Hij heeft veel publicaties op zijn naam. Waaronder:

    “Mitochondria and cancer”

    At a glance:

    Warburg observed, 70 years ago, that tumours produce excess lactate in the presence of oxygen. This became known as aerobic glycolysis or the ‘Warburg effect’ which he interpreted as mitochondrial dysfunction. However, it is now clear that mitochondrial function is essential for cancer cell viability, because elimination of cancer cell mitochondrial DNAs (mtDNAs) reduces their growth rate and tumorigenicity.

    The mitochondrial genome encompasses thousands of copies of the mtDNA and more than one thousand nuclear DNA (nDNA)-encoded genes. mtDNA mutations have been found in various cancers and seem to alter mitochondrial metabolism, enhance tumorigenesis and permit cancer cell adaptation to changing environments.

    Mutations in nDNA genes involved in mitochondrial metabolism, including succinate dehydrogenase (SDH), fumarate hydratase (FH), isocitrate dehydrogenase 1 (IDH1) and IDH2, result in increased succinate, fumarate, or R(-)-2-hydroxyglutarate levels. These metabolic alterations can inhibit various α-ketoglutarate-dependent dioxygenases; they can also activate the NFE2-related factor 2 (NRF2) stress response pathway. All of these effects can contribute to tumorigenesis.

    Activation of signalling pathways and oncogenes that are known to be important in tumorigenesis also affect mitochondrial function. The PI3K–PTEN–AKT pathway shifts metabolism from oxidative to glycolytic, thus permitting the redistribution of glycolytic nutrients from catabolism to anabolism. Activation of MYC induces glutaminolysis, which provides anaplerotic substrates to the mitochondrial tricarboxylic acid cycle, thus enhancing citrate production and its export to the cytosol to provide acetyl-CoA for lipid biogenesis and protein modifications.

    Altered mitochondrial metabolism can increase the production of mitochondrial reactive oxygen species (ROS) and change the cellular redox status, thus altering the activities of transcription factors such as HIF1α and FOS–JUN to change gene expression and stimulate cancer cell proliferation.

    A decrease of the mitochondrial membrane potential or mutation of the promyelocytic leukaemia (PML) gene reduces mitochondrial Ca2+ uptake, thus decreasing the activation of the mitochondrial intrinsic apoptosis pathway.

    Reduced mitochondrial Ca2+ retention increases the cytosolic Ca2+ concentration. This activates mitochondrial retrograde signalling through stimulation of calcineurin and IκBβ-dependent NF-κB, activation of enhanceosome-driven transcription and increased metastatic potential.

    Cancer cell ROS production inactivates caveolin 1 in adjacent stromal fibroblasts. This increases mitophagy, reduces mitochondrial function and increases lactate production in these fibroblasts. Secreted stromal cell lactate then fuels cancer cell oxidative metabolism, which drives tumour growth and proliferation. This is known as the ‘reverse Warburg effect’.

    Link naar het volledige artikel: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4371788/

    Bovenstaande nuanceert het verhaal van Seyfried, maar het sluit niet uit dat een keto dieet en/of glucoseblokkers kunnen helpen. Vermoed ik 🙂 .

Plaats een reactie