Het Bierviltje als breekijzer: een n=1

liberation

Bij het rustig doorlezen van mijn blog na een nogal hectisch weekje las ik een reactie van lezeres svdv100, waarin ze een indrukwekkende gezondheidstransformatie beschrijft. Aangezien ik ook wel eens gemakkelijk wil scoren en aangezien mensen niets interessanter vinden dan de persoonlijke ervaringen van andere mensen, zet ik haar n=1 op deze mooie zaterdag maar eens in een aparte post. Svdv100, van harte gefeliciteerd met het terugpakken van een normale gezondheid en functionaliteit en bedankt voor het delen! Het Bierviltje kan een fantastische krik zijn voor wie onder de vrachtwagen van de soortvreemde voeding dreigt te worden platgedrukt. Ik vermoed dat velen nieuwsgierig zijn naar het volledige verslag van je reis, dus ik ga je zeker opzoeken voor Het Project 🙂 .

Melchior, ik ben blij dat ik jouw site heb gevonden. Voor mij is het de sleutel geweest tot herstel. Ga dus vooral door met je kritische teksten. Ik heb ca. 10 jaar de deur bij de huisarts heb platgelopen met een waslijst aan klachten. In 2012 kreeg ik zelfs buisjes in de oren (45 jaar oud), heel veel antibiotica kuren en een dexamethason kuur. In 2013 een sinus operatie. Na de operatie kwamen de klachten gewoon terug. De reactie van de KNO: kom maar terug als het erg genoeg is voor een volgende operatie 😦 . Nooit is in al die jaren het woord eten ergens gevallen bij een arts. Toen ik in 2008 onder de waterwratjes kwam te zitten, wist de huisarts wel dat dit alleen bij volwassenen voorkomt met een ernstig verminderde weerstand, maar verder was er niets aan te doen volgens haar. Verder onderzoek waarom mijn weerstand zo laag was, kwam in ieder geval niet in haar op. Ik at volgens de richtlijnen van het voedingscentrum en ben jarenlang lid geweest van een bekende dieetclub die het voedingscentrum volgens mij van harte aanbeveelt. Ik snapte niet waarom het niet lukte en herkende mezelf totaal niet meer en heb dit ook vaak met de huisarts gedeeld. Nu ik paleo eet zijn al mijn ontstekingsklachten verdwenen en val ik automatisch af. Ondertussen heeft dit hele gebeuren mij wel heel erg veel gekost zowel qua gezondheid als financieel (en voor de maatschappij ben ik natuurlijk ook een enorme kostenpost geweest daardoor). Ik had andere keuzes kunnen maken als ik geweten had wat er met mij aan de hand was. Ik hoop dat de voedingsrichtlijnen en beschikbare informatie over eventuele intolerantie veranderen zodat mensen in ieder geval geïnformeerd zijn en zelf een keuze kunnen maken. De grootste oorzaken van mijn klachten waren het eten en de hormonale anticonceptie.
Ik heb vorige week mijn huisarts geconfronteerd met mijn frustratie hierover in een verslag van 4 pagina’s met foto’s. Voor mezelf confronterend en voor de huisarts ook. Ze gaf toe dat ze niet goed had geluisterd naar mijn klachten al die jaren. Als ik nu de foto’s zie en zie hoe ik er toen uitzag vind ik het stuitend dat dit heeft kunnen gebeuren en dat een huisarts dit niet kan herkennen. Als ik met mijn verhaal ergens iets zou kunnen bijdragen dan doe ik dat overigens graag. De natuurvoedingsdeskundige die ik vorig jaar ten einde raad heb benaderd en die mij goed op weg heeft geholpen, heeft in ieder geval al veel nieuwe klanten dankzij mijn metamorfose 🙂 . De sleutel tot het echte herstel heb ik echter gevonden op jouw blog. Bedankt dus!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

126 reacties op Het Bierviltje als breekijzer: een n=1

 1. bert zegt:

  svdv100
  Jammer dat je niet stapsgewijs je n1-experiment hebt afgelegd. Ik verander ook nooit meer dan 1 ding voor minimaal 2 maanden… Geen combinaties. Gelukkig heb je zó’n succes behaald. Klaar. Maar jammer dat je nu niet kunt zeggen wat het was. Puur de vreselijke hormoon-bom vand e anticonceptie.. (waar sommigen gewoon door stolling dood aan gaan). De kaas, het brood, het bier(alcohol), de totale load aan glucose, eiwittekort, name it.
  Maar eind goed al goed.

 2. De pil is inderdaad een mega confounder. Het stoppen daarmee komt dan ook prominent op het officiële Bierviltje 🙂 .

 3. marietsebiel zegt:

  “De sleutel tot het echte herstel heb ik echter gevonden op jouw blog. Bedankt dus!”
  Daar sluit ik mij helemaal bij aan, Svdv100, XD

 4. Bert, wat er voor terug komt? Ouderwetse thrill 🙂 .

  Er zijn betrouwbare niet-hormonale alternatieven. Jager/verzamelaars krijgen overigens slechts 3 of 4 kinderen. Ze zijn in tegenstelling tot de hyperinsulinemische meisjes in het westen pas relatief laat geslachtsrijp en ze zijn na elke zwangerschap een jaar of 3 beschermd door de continue borstvoeding die ze geven.

 5. Hilda zegt:

  Ik zou willen dat ik dit eerder wist. Ben 63 en volgens mij super gezond. Nu gaan we voor gezond oud worden. Ga straks bij de boer (grasgrazende dieren b.d.) soepbeen,mergpijp e.d halen.(-: !!!

 6. Melchior, goed dat je zo’n indrukwekkend verhaal wereldkundig maakt! Moet je meer doen!
  Dát komt aan bij de mensen. Iedereen die niet lekker in zijn vel zit, krijgt een boost van een dergelijk verhaal. Theoretische verhalen komen vaak niet over. Praktijkvoorbeelden wel. Ze willen dan alleen maar horen dát het werkt en hóe het werkt. Handvatten geven en in jouw geval dus bierviltjes laten drukken 🙂

  Daarom houd ik het altijd zo praktisch mogelijk.
  Mij bereiken ook de mooiste verhalen van zeer gelukkige mensen. Zoals ex-diabeet Cindy die van een hele waslijst van klachten afkwam.
  http://gripopkoolhydraten.nl/dag-van-de-dietist-het-succesverhaal-van-ex-diabeet-cindy/

  P.s. Ik heb je mooie blog zojuist verspreid via Twitter en FB

 7. Jooske zegt:

  Wat een verhaal, indrukwekkend en verdrietig ook. Helaas, helaas, gisteren een groot artikel in nrc over de plannen van de overheid voor meer benoeienis met de volksgezondheid. Vind ik op zich wel goed maar wie wordt daarvoor geraadpleegd? Natuurlijk het Voedingscentrum. Zucht…

 8. cocky zegt:

  Yvonne, dit kan toch haast niet waar zijn, dat iemand ruim 3 liter per dag aan pap,ligt-frisdranken etc naar binnen werkt. en 10 witte boterhammen per dag!! daar moet je wel ziek van worden, Hoe ver laat een mens het komen…..ja, dit is echt verdrietig.

 9. bert zegt:

  Yvonne, je verhaal over cindy.. Als je dat moet samenvatten wat de bepalende factoren van haar succes zijn… In volgorde van belangrijkheid of samenspel..
  Dat was ook makkelijk scoren natuurlijk.. Die was ook heeeeeelllll fout bezig. Dat ging nergens over. Alhoewel het wel veel zegt over de zorg voor mensen die bij dokters komen met diabetes !! De eerste stap voor iemand die overgewicht heeft of diabetes is… Ze een rekenmachine geven en ze eens goed leren hoe ze hun calorien goed moeten bepalen… 5000 calorien voor iemand die niet beweegt !!! Ik ben zelf man en 1.88 en 86 kg.. En eet even veel calorien 2000 kcalorien per dag.. En ik loop elke dag wel een uur naast fitness etc. rond middaguur 10 plakjes brood !!!!??? Daar zit geen gedachte achter..
  Deze voorbeelden geven de ongelooflijkheid van de gezondheidszorg aan of de onverschilligheid van patienten… die dan na zoveel jaren tot inkeer komen !!!

 10. Corrien zegt:

  Nee Bert, hoe raar het ook klinkt als je er niet mee behept bent, het sleutelwoord van Yvonne: koolhydraatverslaving.
  Op een gegeven moment heb je niet eens meer in de gaten wat je allemaal wegstouwt. En na een-twee uur als je bloedsuiker weer flink laag is, maar de insuline nog wel door je aderen giert, kan je niet anders dan ETEN en liefst zo snel mogelijk, Dus niet nadenken, klaarmaken en rustig eten, maar proppen, want je voelt je leeg, naar en beroerd….

  De sleutel van Yvonne is nog niet eens helemaal Paleo; alleen maar; 3-5 eetmomenten op een dag, waarvan slechts een met meer dan 5 gr koolhydraten. Daarnaast wel voorschriften wat de juiste vetten zijn en het dringende advies om geen kunstmatige zoetstoffen en smaakmakers meer te gebruiken.

 11. Deze Cindy is een intelligente hooggevoelige jonge dame, die helaas in de vicieuze cirkel van honger en overeten beland was. Met de hele dag door hoge insulinespiegels die haar bloedsuikers van hoog naar snel weer laag lieten zakken.
  De voortdurende honger en vervolgens over-eten hebben haar dik, ziek en lui gemaakt. Bewegen was geen issue, daar had ze de fut niet voor. Ze lag ’s avonds uitgeput op de bank.

  Ze werkt in een zorginstelling waar ALTIJD gebak, koek of snoep voor het grijpen ligt. Dat kwam altijd goed uit als haar lichaam weer aangaf dat ze ‘hongerig’ was.
  Nu liggen al die verleidelijke koolhydraten nog steeds voor het grijpen, maar nu taalt ze er niet meer naar. Haar lichaam heeft nu de hele dag door stabiele bloedsuikers. Door de koolhydraatbeperking kán haar lichaam nu putten uit zijn eigen lichaamsvetten om de bloedsuiker te reguleren (via gluconeogenese). Met een eetpatroon van veel en vaak koolhydraten lukt dat niet.
  Bewegen is weer leuk geworden en dat doet ze nu dus ook met veel energie en plezier.

  Ik denk eerlijk gezegd dat die 4900 kcal nog aan de voorzichtige kant is, In het voorbeelddagmenu geeft ze aan dat ze in de avond alleen wat popcorn ‘weg-at’. Ik kan me voorstellen dat als ze uitgaat er nog wel de nodige kcal naar binnen gegaan zijn in de vorm van snacks, drank en wellicht als afsluiting van een avondje-uit een bezoek aan de shoarmatent.
  En ook denk ik dat er heel wat koolhydraatverslaafde jongeren op een dergelijk ziek, vet en futloos eetpatroon als Cindy leven.

  Om nog een lichtend voorbeeld te noemen: Ex-diabeet Petri. Ook van Petri hebben we hele mooie schema’s van haar gezondheidsverbetering. Ondanks haar reuma heeft ze het voor elkaar gekregen via koolhydraatbeperking om binnen 4 maanden van haar dagelijks 4x insulinespuiten af te komen. Inmiddels is ze ook ruim 22 kilo afgevallen ondanks haar minimale beweging.
  Ze heeft nu al maanden prima bloedwaardes zonder medicatie.
  Petri met voor- en na-foto’s: http://gripopkoolhydraten.nl/netwerk-van-gok-dietisten/

  Voor mij is het geen wonder meer dat mensen opknappen met koolhydraatbeperking. Werkelijk IEDEREEN die koolhydraatbeperkter gaat eten knapt op. Ik durf het na 10 jaar koolhydraatbeperkt te adviseren dat rustig te stellen.

  Gelukkig komen er steeds meer diëtisten tot ditzelfde besef en staan ze er zeer open voor om mensen met koolhydraatbeperkte richtlijnen te begeleiden.

  En getuige het feit dat er bij het Kruidvat en Action al chiazaad, lijnzaad, hennepzaad, amandelmeel, etc. te koop is, dan denk ik dat koolhydraatbeperking echt mainstream aan het worden is.
  Dankzij al die pioniers op internet 🙂
  Het voedingscentrum volgt vanzelf 😉

 12. bert zegt:

  Ik kan natuurlijk niet over iemand anders spreken hoe die zich voelt en of dat koolhydraatverslaving is.. Op een gegeven moment zie je, merk je, wordt het gezegd dat je te dik bent/word en dan ga je minder eten… Dan ga je gewoon tellen en dan zeg je twee is genoeg.
  Ik snap dat al die lekkere koolhydraten makkelijk weg eten.. Maar je stopt gewoon. Je wilt niet vet worden.
  Als ik naar smaak en zin ga eten.. Dan wordt het ook steeds gekker met mij. En dan kan ik dat wel koolhydraatverslaving gaan noemen en dat kan dan wel zo zijn (verslaafd aan lekker eten).. Je moet in deze tijd in deze maatschappij van al die eetmomenten met al dat lekkere eten gewoon je verstand gebruiken. En vervetting als teken opvatten dat je te veel eet en mindert. Dat geldt voor iedereen. We leven te midden van onbeperkt aanbod voor ons budget. Het verstand moet zegevieren. Je kunt ook net zo vet worden van zogenaamd ‘”vet-verslaving”‘. Ik kan me ook heel makkelijk vet eten in vette noten. Daarom neem ik de hele zak ook niet mee.. Maar doe een bepaalde hoeveelheid eruit die ik meeneem.
  Mensen krijgen ook uiteindelijk suikerziekte type 2 omdat ze gewoon teveel eten omdat het onbeperkte aanbod van lekker eten de omgeving bepaald. Dat is niet paleo. Het gaat allemaal zo onbewust. Het is lekker..
  En misschien zeker weten is het gemakkelijker om met koolhydraten te overeten. Zoveel te meer keuze. En gewoon lekkerder.. Maar vooral veel geconcentreerder dan groentes..
  En als het wel koolhydraatverslaving zou zijn.. Zou ik voorstellen om gewoon zoutloos brood (echt paleo) en dan geen boter er op doen en geen beleg er op.. Dan nog eens kijken of je er naar uit kijkt om smiddags 10 droge plakjes witbrood wilt eten elke dag zodat je een waanzinnig aantal van 5000 kcalorien op wilt smikkelen. Ja, je zal wel moeten.. want je bent verslaafd…. aan makkelijk weg te slikken lekker eten. Verslaafd aan onbewust lekker eten.

 13. guidovogel zegt:

  Nog meer n=1 (gewichtsverlies dan) op: http://www.dietdoctor.com/category/weight-loss/weight-loss-stories.

  @Bert:
  “En misschien zeker weten is het gemakkelijker om met koolhydraten te overeten.”

  Juist, daar zit ‘m de crux. Het valt niet mee te overeten op een hoog-vet/laag-koolhydraat voedingspatroon. “Why we get fat” van Gary Taubes legt uit hoe dat zit.

 14. Jo tB zegt:

  Bert, “Jammer dat je niet stapsgewijs je n1-experiment hebt afgelegd”. Nou geloof mij, dat svdv100 zo desparate was dat ze alles tegelijk aanpakte toen ze het vermoeden dat paleo resultaat zou geven. Stapsgewijs is alleen goed voor onderzoekers die een hypothese willen staven/ontkrachten. Als je zoveel klachten had als zij, dan pak je alles tegelijk aan.
  “Maar jammer dat je nu niet kunt zeggen wat het was”. . Ik ben ervan overtuigd, dat het haar worst zal zijn wat het geweest was, een ding of meerdere dingen. Voor haar is het resultaat dat telt.

 15. Jo tB zegt:

  Bert, je maakt nogal wat boute beweringen. “Mensen krijgen ook uiteindelijk suikerziekte type 2 omdat ze gewoon teveel eten” . Het ligt beslist niet zo zwart/wit als jij beweert. Zoiets kun je niet beweren over alle diabeten. Ik heb t2 diabetes gekregen, en beslist NIET door “gewoon teveel te eten”!! En luchtig te doen over een eetverslaving te doen vind ik niet in de haak. Koolhydraat (wat eigenlijk suiker is) verslaving is net zo erg als rookverslaving, drankverslaving of drugsverslaving.

 16. marcel zegt:

  niet helemaal volgens het bierviltje…
  “The patient was suggested to switch to the
  paleolithic ketogenic diet which he initiated on December
  21, 2013. From this time on he was also taking 5,000 IU
  of vitamin D3 but nothing else as supplement. His diet
  consists of meat, organ meat, fat and eggs. Red and fat
  meats dominate over lean meats. He consumes vegetables
  in insignificant amounts.”,
  maar… zie fig. 1!

  Klik om toegang te krijgen tot 09_Z01_2014070118_CR_prov.pdf

 17. bert zegt:

  Jo tB.. Ik maak geen boute beweringen. Ik beweer niet dat het zwart/wit ligt. Ik maak alleen bezwaar om alles op “grip op koolhydraten” te gooien.. zo als het gebracht wordt. En dat alles aan het bierviltje te danken is… wat een verschuiving van soort voedsel zou zijn,..terwijl ALLES verandert is. Want ze eet nu namelijk om 7.30 uur een laurierdropje… En dat maakt een heel verschil. Oke, dat is flauw maar ik zeg dat omdat juist dat ene dropje,.. heel typerend is voor haar huidige wijze van eten. het is toch wel heel doordacht.. En dat is om 13.00 uur in de oude situatie 1800 kcal eten natuurlijk niet… Dat noem ik gewoon maar wat in het wilde weg heen eten… ! Dat ging niet om koolhydraten op zich. Ze had geen grip op hoeveelheden. Dat is geen boute opmerking. Dat is gewoon een feit. 1800 kcal is net ongeveer wat ik vandaag in totaal gegeten heb terwijl ik een uur cross-training in de bos heb gedaan.. Daarna heb ik 400 kcalorien gegeten om 13.00 uur. Misschien had ze wel een opgerekte maag want ik zou niet weten hoe er 5 x zoveel in mijn maag zou moeten…
  Wat je eet kan ook een gewoonte zijn. Die er in sluipt. Dat mensen bij het uitgaan 20 pilsjes drinken is ook gewoon een gewoonte/cultuur. Ik zeg dan wel eens,… dat is gelijk aan 20 plakjes brood,, hehhhh wat zeg je.. Is geen verslaving. Voelt als een verslaving, het is een gewoonte. Een rookverslaving is voor de veel mensen na een week ook voorbij.. Het leek zo onmogelijk om te stoppen na die jarenlange gewoonte. De fysieke verslaving schijnt niet lang aan te houden. Wel de psychologische verslaving. Maar ik claim dat niet voor iedereen.
  Mijn bezwaar is dat het vgl van 5000 + calorien niet vgl mag worden met 1950 calorieen… En dan zeggen… Die verdomde koolhydraten… Ik mag nu geen brood, aardappelen etc meer.
  Paleo-achtig eten is wel beter maar juist dat is niet zwart/wit. Het is natuurlijk geweldig dat we deze paleo-“”wetenschap””-bewustzijn nu hebben maar het moet geen eenzijdig kalifaat worden.. Overigens wel 1000 keer eerder dan allah,.. want die levert zeker geen verlossing. En dat doet paleo-style zeker wel

 18. dojodelft zegt:

  Ik weet niet of het een verslaving is. Als je niet weet dat je vast zit in de hoog/laag bloedsuikers (de meeste Nederlandse zullen hier geen kennis over hebben) die grote deels door koolhydraat wordt veroorzaakt, dan denk ik dat je vanzelf gaat handelen uit een biologische drive om jezelf beter te voelen. Dat is meestal dus eten. Daarom denk ik dat verandering van wat en hoe je eet alleen geen duurzame oplossing is. Je zult ook moeten weten hoe je lichaam werkt en specifiek hoe jouw lichaam werkt, zodat je op basis van signalen en prikkels de juiste actie neemt.

 19. Alex zegt:

  Dank je wel voor het posten van deze n=1 Marcel. 🙂

  Type 1 diabetes mellitus successfully managed with the paleolithic ketogenic diet

  “Shortly before diabetes onset our patient consumed muscle boosting protein which contained bovine milk protein. Consumption of cow’s milk has repeatedly been shown to increase risk of T1DM. It is suggested that bovine milk protein may promote autoimmune processes giving rise to T1DM.

  Also in two case reports from literature, where epilepsy was treated with the classical ketogenic diet, which contains large amount of dairy, T1DM developed subsequently.
  A major difference between the classical ketogenic diet and the paleolithic ketogenic diet is that milk and dairy are excluded in the latter. We suggest that the paleolithic ketogenic diet not only normalize glucose levels but may also halt autoimmune processes mediated by nonpaleolithic substances including milk protein.”

 20. Alex zegt:

  “En getuige het feit dat er bij het Kruidvat en Action al chiazaad, lijnzaad, hennepzaad, amandelmeel, etc. te koop is, dan denk ik dat koolhydraatbeperking echt mainstream aan het worden is.” Aldus Yvonne.

  Ik hoop het, echt. Maar toch worden deze ‘superfoods’ ook veel gebruikt door veganisten/vegetariers.

  Mocht er iemand behoefte hebben aan (een recept voor) glutenvrije crackers:

  Crackers
  •150 gram amandelmeel
  •1 ei
  •snufje zout
  •1 eetlepel gesmolten kokosolie
  •kopje sesamzaad, lijnzaad, hennepzaad, chiazaad of gemalen noten (ongebrand)
  •eventueel kun je er kruiden aan toevoegen. bv kaneel, cardamon of voor hartig oregano, koriander.

  Meng alles tot een deeg en rol het uit tussen twee lagen bakpapier tot een egale plak. Snij er met het achterkant van een mes gleuven in zodat het later makkelijker te breken is. Bak het in de oven 25 min in 160 graden.

  Met dank aan Caroline http://www.dudink-osteopathie.nl/behandeling-osteopathie/recepten/

 21. Fantastische vondst, Marcel, grote dank! Als ik vandaag een moet-klus in 4 of 5 pomodoros afkrijg, maak ik er een post van 🙂 .

  We hebben natuurlijk ook het Deense joch:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22729336

  En bij Cordain staat een verhaal over een meisje:

  http://thepaleodiet.com/success-story-the-paleo-diet-and-type-1-diabetes/

  Graan (vooral tarwe) en zuivel zijn de grote boosdoeners, dunkt me. De rol van die twee in de etiologie van diabetes type 1 is tamelijk goed gedocumenteerd, maar uiteraard ‘niet interessant’ en eigenlijk gewoon ronduit onwelkom.

  Overigens waren de Drentse diëtistes toen ik over het jongetje in Kopenhagen vertelde een en al oor. Hoe meer nieuw gediagnostiseerde type 1’en deze ketterse interventie toepassen, hoe meer positieve n=1’en hun mond zullen roeren.

  • Dr. Cordains antwoord destijds aan de ouders van betreffend meisje:

   (…) On a technical note we believe that if type 1 diabetics can be diagnosed early on in the course of their disease, the disease can be halted with a Paleo-like diet. Accordingly, the immune system hasn’t had sufficient time to completely destroy pancreatic function and if sufficient beta cells still exist (say 20-30% or so) the remaining intact pancreas can restore its function, such that insulin injections are no longer required. I have outlined the immunological mechanisms involved in a presentation I gave in Europe last May at a number of Universities. I haven’t had time to write up these mechanisms in a scientific paper, but would be willing to share this information with your endocrinologist. I would also be willing to write up a case study with your endocrinologist involving your daughter and the young woman I had previously mentioned. I believe this information should be published in a medical journal perhaps as a letter involving these 2 case studies. We believe that certain elements in wheat, grains, dairy and legumes represent the environmental trigger for type 1 diabetes in genetically susceptible subjects.Once again I will forward your story to my colleagues at the Paleo Diet website who can give you the web address of the young woman whose experience was similar to your daughters. Congratulations!!!

   Loren Cordain, Ph.D.

 22. Bert, ik kan me aardig vinden in en moet best lachen om je down to earth benadering van deze problematiek, maar toch vind ik dat je boude beweringen doet (kunnen we alsjeblieft ophouden met dat bout, een bout is om te eten of om iets mee vast te zetten, een bewering is boud, please…).

  Het is perfect mogelijk om op een eucalorische voeding volgens de Schijf van Vijf metabool syndroom, diabetes type 2 en sequella te ontwikkelen. Ik heb er zelf enkele voorbeelden van gezien en elke huisarts heeft wel enkele mensen in zijn/haar praktijk die volkomen ‘normaal’ eten, geen overgewicht hebben, mogelijk zelfs intensief sporten en ‘toch’ diabetes type 2 hebben gekregen. Dit hele blog gaat zo’n beetje over het waarom van die waarneming.

  • De waarnemingen die Corrien en Yvonne beschrijven zijn spot on. Ik heb er meerdere verhalen over geschreven. Maar de vreselijke symptomen zijn meestal niet het gevolg een absolute hypoglycemie. Hier een populair stukje voor een pulpblaadje:

   Maak een eind aan de Bloedsuiker Blues

   INTRO

   Cijfers ontbreken. Sterker nog, officieel bestaat het niet eens. Toch hebben veel vrouwen geregeld last van de Bloedsuiker Blues.

   BROODTEKST

   “Toen het voor het eerst toesloeg, dacht ik serieus dat mijn laatste uurtje had geslagen. Ik was zestien en verdiende tijdens de kerstvakantie wat extra’s in een bollenschuur. Op een ochtend kwam ik met half bevroren vingers de kantine binnen. Plotseling werd ik niet lekker. In het felle TL-licht zag ik allemaal zwarte vlekken dansen. Het koude zweet brak me uit, ik begon te trillen en ik had het gevoel dat ik van mijn stokje zou gaan. Ik dacht dat ik dood ging! Een oudere collega gaf me een glas cola en een Snickers. Na enkele minuten, die een eeuwigheid leken, keerde het leven terug.”

   Anita de Vries (26) uit Den Helder had op dat angstige moment, nu tien jaar geleden, geen flauw benul dat haar beangstigende symptomen het gevolg waren van een dip in haar bloedsuikerspiegel en het hormonale circus dat daar het gevolg van was. Bloedsuiker is de belangrijkste brandstof van vooral de hersenen en het zenuwstelsel. Onder normale omstandigheden houdt het lichaam het suikerpeil netjes binnen een vrij strikte marge: zo tussen de 4 en 5,5 millimol/liter, met een enkel uitschietertje richting 7 na een koolhydraatrijke maaltijd. Een delicaat staaltje biologische procestechniek, waarin de hormonen insuline, glucagon, cortisol en (nor)adrenaline de hoofdrollen vervullen. Maar soms raakt het meet- en regelsysteem uit balans. De bloedsuikerspiegel zakt dan zo ver – tot 2,4 of lager – dat hersenen en zenuwstelsel de noodklok beginnen te luiden. Dit heet met een duur woord hypoglycemie, of kortweg hypo. Je hoeft beslist geen suikerpatiënt te zijn om het fenomeen te kennen. Dood ga je er niet van, want uiteindelijk pompt de lever in een ultieme reddingsactie een forse dosis suiker in de bloedbaan. De symptomen zijn echter zo breed en soms zo overweldigend, dat ze je leven aardig kunnen vergallen. Een greep uit de mogelijke verschijnselen: koud zweten, angst en paniek, concentratieproblemen, hartkloppingen, onberedeneerde agressie, extreme slaperigheid, wazig zien, zwarte vlekken voor de ogen, speekselvloed, trillen en onvoorstelbare honger. Vaak blijft het bij een keer, maar bij Anita kwamen de aanvallen zo vaak terug, dat ze niet meer voluit kon functioneren. “De huisarts vond niets, maar verwees me voor de zekerheid door naar een internist. Die vertelde me dat ik hyperventileerde,” herinnert ze zich. “Uiteindelijk durfde ik niet eens meer de bus of de trein in, uit angst een aanval te krijgen. Ik was ten einde raad. Had geen idee wat er met me aan de hand was.”

   Ruim zes jaar overleefde Anita met het creatieve doktersadvies ‘probeer er maar mee te leren leven’. Op aanraden van een diëtiste nam ze telkens als ze ‘raar’ werd een Sultana of andere koolhydraatrijke snack, maar dat gaf slechts kortstondig verlichting. “Drie kwartier later crashte ik dan nog dieper. Dan zat ik als een junk op het toilet van de HEMA met mijn hoofd tussen de knieën te wachten tot de shake voorbij ging. Ik werd er helemaal gestoord van.” Anita’s nachtmerrie eindigde even plotseling als hij was opgedoken toen ze verhuisde en van huisarts wisselde. “Toen ik 23 was en mijn eerste echte baan kreeg, vertelde ik de keuringsarts eerlijk van de nare verschijnselen die mijn leven toch min of meer vergalden. Wat een geluk dat ik juist die man trof. Eerst controleerde hij me op suikerziekte, maar ik wist al dat ik dat niet had. Vervolgens gaf hij me geen advies, maar een bevel. Stop niks meer in je mond dat zoet is of slecht voor je tanden. Stil je honger met worst, vlees, pinda’s, een ei, wat dan ook, als het maar niet zoet smaakt. En vermijd alle zoete dranken. Dan ben je over twee weken een ander mens. Verander je niets, dan krijg je suikerziekte. Ik dacht dat die man gek was, maar ik deed wat hij zei. Nou, het duurde dus geen twee weken, maar twee dagen. Ineens bleven ze weg, die afschuwelijke aanvallen. Ik werd een ander mens! Inmiddels kan ik weer wat meer koolhydraten eten, vooral na het sporten is het geen enkel probleem. Maar van een blikje cola of een milkshake ga ik nog steeds volkomen aan de flip.”

   Anita heeft waarschijnlijk last van een extreme vorm van reactieve hypoglycemie. Als ze iets zoets eet, produceert haar alvleesklier meer insuline dan nodig is om de glucose die via de darm in haar bloed is gekomen in de lichaamscellen te krijgen. Endocrinoloog Dr David Ludwig, die internatiole faam geniet vanwege zijn baanbrekende werk met te dikke en suikerzieke kinderen, noemt zulke mensen heavy responders. In een reactie op de snelle bloedsuikerdaling knallen de bijnieren een overdreven shot van het stresshormoon adrenaline in de bloedbaan; een nauwelijks te stoppen achtbaan van hormonale reacties komt op gang. De symptomen, zo ontdekt de wetenschap langzaam maar zeker, zijn vaak niet zo zeer een gevolg van een te laag bloedsuikergehalte (al komt ook dàt voor), maar van de hormonale heksenketel en de reactie van het centraal zenuwstelsel daarop. Hoewel slechts weinigen zulke steile pieken en dalen als Anita ervaren, wordt geschat dat zo’n 30 procent van alle vrouwen regelmatig wordt geplaagd door de Bloedsuiker Blues. Zoals Anita’s keuringsarts al wist: dat hoeft niet. Herken je Anita’s klachten? Helpen de adviezen van je dokter of diëtiste niet? Zo reken je af met de Bloedsuiker Blues.

   Eet als een oervrouw

   Anita’s keuringsarts was zijn tijd vooruit. Onderzoek van Dr David Ludwig laat zien dat bloedsuiker- en insulinespiegels gelijkmatig blijven wanneer je voeding voor een zo groot mogelijk deel uit ‘laag-glycemische’ producten bestaat. “Mensen die het standaardadvies van voedingscentra en diëtistes opvolgen – en die hun dieet dus baseren op complexe koolhydraten als brood, rijst en aardappelen – raken van de regen in de drup,” zei Ludwig onlangs op een congres in Kopenhagen. “Ze nemen gemakkelijker in gewicht toe, verliezen spierweefsel en lopen een sterk verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten.” Ludwig liet aan de hand van smakelijke dia’s zien hoe een onnatuurlijk dagelijks bombardement met snelle koolhydraten de insulineproducerende cellen in de alvleesklier langzaam maar zeker om zeep helpt, met suikerziekte als gevolg. Maar eehhh, hoe eet je als een oervrouw? Boter, kaas en eieren, vlees, vis, schaaldieren, groenten, fruit, noten… eigenlijk alles waar ook je gebit happy mee is. De Australische voedingsfysiologe Dr Jennie Brand-Miller, auteur van het boek The Glucose Revolution, is wat minder streng en beveelt ook een matig gebruik van ‘langzame’ graanproducten als zuurdesembrood en al dente gekookte pasta aan.

   Garneer je maaltijden met pickelilly

   Ludwig, Brand-Miller en andere experts op het gebied van de bloedsuikerhuishouding reppen op conferenties voortdurend geestdriftig over ‘postprandiale bloedsuikerexcursies’. Daarmee doelen ze niet op fancy personeelsuitstapjes, maar op schommelingen van de hoeveelheid glucose in het bloed na een maaltijd. Zeker voor iemand die gevoelig is voor scherpe bloedsuikerdalingen geldt: hoe vlakker de curve, hoe beter. Op Anita’s dieet loopt iedereen zo stabiel als een dieselmotor. Het probleem is dat slechts weinigen bereid of in staat zijn om alle zetmeelrijke geneugten radicaal af te zweren. Als je daarvan hinder denkt te ondervinden, kun je overwegen voor of tijdens de maaltijd iets met veel azijn te nemen; een salade aceto, een voorgerecht met pickalilly of gewoon een glas water met een eetlepel azijn. Onderzoekster Elin Östman van de Universiteit van het Zweedse Lund toonde afgelopen lente aan dat azijnconsumptie vlak voor of tijdens een koolhydraatrijke maaltijd bloedsuikerpieken de kop indrukt en zo overdreven insuline-uitstoot voorkomt. Azijnzuur remt de werking van enzymen die zetmeel omzetten in glucose. Proefpersonen met een voorstadium van diabetes (die vaak last hebben van bloedsuikerschommelingen) bleken na vier weken bovendien gemiddeld twee kilo te zijn afgevallen. Het idee achter de afslankkuren met appelazijn is dus waarschijnlijk minder achterlijk dan lang werd aangenomen. Het spul in die peperdure capsules bevat echter nauwelijks azijnzuur. Gewone azijn flikt het kunstje veel beter.

   Strooi dagelijks wat kaneel over je fruit

   Bij reactieve hypoglycemie stoot je alvleesklier na een maaltijd of zoete snack overdreven veel insuline uit. Recent onderzoek heeft aangetoond dat die insuline vaak ook veel te lang in de bloedbaan blijft. Waar duidt dat op? Juist, op insulineresistentie, het onvermogen van lichaamscellen om te ‘luisteren’ naar insuline en de glucose uit de bloedbaan binnen te laten. In eerste instantie lijkt het paradoxaal dat mensen die geregeld last hebben van een te lage bloedsuikerspiegel insulineresistent zijn. De verklaring: wanneer de ‘roestige’ celdeuren eindelijk bezwijken voor de enorme druk van de overvloedige insuline, daalt de bloedsuikerspiegel plotseling krachtig. “Vergelijk het met roestige sluisdeuren die van het ene op het andere moment bezwijken onder de waterdruk, waarna de sluis kolkend leegloopt,” zegt David Ludwig. “Plotseling ervaart het centraal zenuwstelsel een gebrek aan glucose en de hypo komt op gang.” Vanuit dit perspectief is het niet verwonderlijk dat veel deskundigen geregeld terugkerende bloedsuikerdips beschouwen als een voorbode van diabetes type 2. Eén van de (vele) manieren om jouw sluisdeuren te ontroesten is het dagelijks gebruik van een theelepeltje kaneel.

   Drink een poosje niets

   Alcohol is een bijzonder koolhydraat, met een aantal heel gunstige en een paar minder vrolijke eigenschappen. Voor de meeste vrouwen wegen de voordelen van één of twee glaasjes booze per dag ruimschoots op tegen de nadelen. Alcohol maakt ons tijdelijk gevoeliger voor insuline, met als gevolg dat allerlei metertjes langer netjes in het groen blijven staan. Vrouwen met een wat labiele bloedsuikerregulatie en regelmatig terugkerende aanvallen van trilhonger kunnen volgens sommige deskundigen echter beter proberen een poosje niet te drinken. Onderzoeker Tristan Richardson van het Britse Royal Bournemouth Hospital en zijn collega’s vonden onlangs dat veel mensen een dag nadat ze twee of drie alcoholische versnaperingen hebben genoten aanzienlijk lagere bloedsuikerspiegels hebben dan een dag na een een alcoholvrije avond. Volgens Richardson is dat niet alleen maar gunstig en kunnen gevoelige mensen daardoor de verschijnselen van hypoglycemie ervaren.

   Eet geregeld een eiwitrijke snack

   Van de drie macronutriënten heeft eiwit verreweg de hoogste satiety index, dat wil zeggen dat het beter vult dan koolhydraten en vet en je eetlust langdurig remt. Dat komt ondermeer doordat eiwit de afgifte van glucagon stimuleert, een hormoon dat glucose vrijmaakt uit de lever wanneer de bloedsuikerspiegel te laag dreigt te worden.

   KADER

   Heb jij last van hypoglycemie?

   Als je na een koolhydraatrijke maaltijd of drank last krijgt van drie of meer van de volgende symptomen, heb je mogelijk last van hypoglycemie.

   – Onevenredig zware vermoeidheid, moeite om je ogen op te houden
   – Nervositeit
   – Snel geirriteerd, agressief
   – Trillerigheid
   – Koud zweet
   – Verwardheid
   – Hartkloppingen of snelle hartslag
   – Hoofdpijn
   – Geeuwhonger
   – Paniek
   – Wazig zien

   Wat te doen? Je kunt je dokter vragen om een verlengde glucose tolerantie test (verlengde GTT). Daarbij drink je een sterke glucose-oplossing, waarna je bloedsuikerspiegel gedurende enkele uren met tussenpozen wordt gemeten. Bij een normale glucosetolerantie stijgt de bloedsuikerspiegel in het eerste uur, om daarna geleidelijk terug te keren naar de normale waarde van tussen de 4 en 5,5 mmol/l. Bij ‘echte’ hypoglycemie duikt de bloedsuikerspiegel op een zeker moment onder de 2,5 mmol/l. Alleen dan zal de dokter de conditie serieus nemen. De grenswaarde is nu eenmaal ooit vastgesteld op 2,4 mmol/l. Probleem is echter dat veel mensen die zich melden met klachten die op hypoglycemie lijken al trillerig en raar worden bij waarden die niet abnormaal zijn. Dat komt volgens endocrinolgen als Dr Ludwig omdat het lichaam niet zo zeer reageert op glucosegebrek, maar op al de stresshormonen die worden afgescheiden in reactie op het suikershot. In uiterst zeldzame gevallen wordt hypoglycemie veroorzaakt door een gezwel op de alvleesklier, waardoor die voortdurend te veel insuline afscheidt. Dat geeft echter zulke ernstige klachten dat het vrijwel altijd onmiddellijk wordt ontdekt.

  • bert zegt:

   Melchior ik haalde gisteren aan het eind van de dag nadat ik hier en daar geweest was en weer terug jouw n1 en de n1-cindy van yvonne al door elkaar als een en dezelfde.. terwijl ze verschillend zijn. Mijn laatste reacties waren op de cindy gericht die willens en wetens 3 x zoveel at als de norm. En gebakjes niet kon laten staan als ze die zag.. Hooggevoelig was. Ja, net was op tv dat Andre hazes ook niet van kleine meisjes kon afblijven. Niet van Rachel en andere kleine meisjes van 12, 13 jaar kon afblijven als die op zijn kinderen oppasten… Hij kon ook niet gewoon 2 pilsjes drinken maar dat moesten er ook meteen 40 of 50 zijn.. Jonge meisjes-verslaving of alcohol-verslaving of wat is dat !! Ligt dat aan testosteron-resistentie… Of geestelijk tekort..

 23. Stillewillie zegt:

  Klinkt inderdaad heel bekend in de oren. Ik had geregeld last van ‘hongerklop’ tijdens het wielrennen, zeker in combinatie met koffie. Of na een drukke stressvolle werkdag met veel snoep, op de fiets naar huis en dan thuis aangekomen van de fiets afstappen en gewoon door je benen zakken en volkomen krachteloos en trillend snel wat zoets naar binnen proppen om weer bij te komen 😒. Het was eerder regel dan uitzondering. Ik had al snel in de gaten dat de combinatie stress, cafeïne en suiker fataal was. Dit neemt niet weg dat het toch wel even duurde om mijn dieet resoluut om te gooien en nog vind ik het moeilijk om, zeker tijdens een drukke werkdag, een reeds geopend zakje drop te negeren.
  Nu, na een jaartje paleo, natuurlijk nooit meer last van de ‘hypo’s’, maar dat zal geen verrassing zijn 😊

 24. svdv100 zegt:

  Melchior, je bent van harte welkom hier. Tegenwoordig woon ik echter niet meer in Noord-Oost Friesland waar ik ben opgegroeid, dus de reisafstand is wel wat langer 😉
  Bert, over het veranderen van factoren het volgende. Tijdens en na de zwangerschap verandert er echt gigantisch veel voor een vrouw, zowel hormonaal als in de praktijk met de zorg voor de kinderen en daarnaast een drukke baan in mijn geval. Ik kreeg tijdens de zwangerschap voor het eerst van die onbeheersbare eetbuien (een vreemd iets is dat en de beschrijving van Yvonne klopt volledig, Bert!). Daarnaast een tweede kind dat vanaf de geboorte slaapproblemen had. Vanaf een maand of 5 kreeg hij een standaard puffertje om de slijmproductie onder controle te houden en zelfs dan moest ik bijna alle nachten zijn onderlaken gedurende de nacht verschonen vanwege het overmatige slijm (nu is hij ook gestopt met zuivel en heeft de puffer niet meer nodig na ruim 10 jaar). De slaap was dus ook een probleem toen. Verder was ik al voor mijn zwangerschappen er achter gekomen dat na jarenlang pilgebruik ik daar niet meer tegen kon (dagenlange migraine en vocht vasthouden). Na de tweede zwangerschap zei mijn huisarts echter dat dit met het hormoonhoudend spiraal geen probleem zou zijn, omdat dit een minimale hoeveelheid hormonen afgeeft en dat dat alleen plaatselijk zou zijn. Ik was zeer sceptisch, maar heb me toch laten overtuigen. Gelijk daarna begonnen eigenlijk de problemen voor mij, mijn twijfel na verloop van tijd over klachten werd afgedaan. Na 10 jaar spiraal, doodmoe en aan het einde van mijn latijn kwam ik er bij toeval achter dat ik minder vaak naar de schoonheidsspecialiste hoefde voor mijn bovenlip te harsen. Ik ging na wat ik had veranderd en kwam op verse muntthee. Een beetje gegoogle bracht mij op het gegeven dat dit inderdaad hormoonverstorend is. En dus kwam ik op het belang van hormonen en ging het spiraal googlen oa op http://www.mirenaside-effects.com/more-mirena-side-effects/ of http://www.rxlist.com/mirena-side-effects-drug-center.htm en http://curezone.org/forums/f.asp?f=713
  Ik kwam een hoop vrouwen tegen met dezelfde klachten, oa (!) in mijn geval: bekkeninstabiliteit gelijk na de plaatsing, ernstige rsi klachten (had ik ook tijdens de zwangerschap), PCOS klachten, opgezwollen buik (114 cm) , jeuk op het hoofd, waterwratjes, acne, vaak opgezwollen lymfeklieren (zelfs zo groot als een pingpongbal ), chronisch zere keel (post nasal drip), chronisch zere oren door ingetrokken trommelvliezen, chronisch niet door de neus kunnen ademen, na verloop van tijd PDS (ik had geen idee wat dat was, dacht dat dit kwam door de heftige bevalling met pomp en tang en dat zoiets erbij hoorde na zo’n bevalling). Na het verwijderen van het spiraal (tegen advies van de huisarts, want het kon toch niet daaraan liggen) waren mijn klachten niet gelijk verdwenen en kwam ik via mijn behoefte aan een detox bij de natuurvoedingsdeskundige terecht. Zij vroeg naar mijn historie en vroeg al na 15 minuten of ik geen problemen met zuivelproducten had.
  Toen ik vorige week mijn huisarts confronteerde met mijn verhaal, vond ze echter nog steeds dat de spiraal niets met deze klachten te maken kon hebben, omdat het zo weinig hormonen afgeeft en deze alleen lokaal blijven volgens haar. Ik weet wel beter, maar ik denk dus ook niet dat ze melding hiervan maakt.
  Behalve de dieetclub waar ik chronisch lid van was de afgelopen 10 jaar, heb ik ook het zgn Erika Terpstra dieet gevolgd en in 2013 een doorverwijzing gevraagd voor een psycholoog, omdat ik ervan uitging dat dit een kwestie was van keuzes maken. Niets is minder waar echter, weet ik nu eindelijk . Mijn huisarts heeft nu nog steeds geen idee en gaf vorige week aan dat mijn lichaam blijkbaar de eetbuien goed kon verwerken. Al die tijd heeft ze mijn klachten daarover niet serieus genomen. Ze vroeg wel wat voor dieet ik nu volg 😉 In mijn familie komt bij de vorige 2 generaties veel diabetes 2 voor met ernstige consequenties. Ik ga me volgende week laten controleren. Mijn ogen zijn overigens een aandachtspunt nu ook voor mij. En ondanks dat ik me nu vele malen beter voel, heb ik wel het gevoel nog steeds in de herstelfase te zitten (zoveel antibiotica kuren zijn funest voor je darmen), ik weet nu alleen eindelijk waar ik de oplossing moet zoeken door jouw leesbare blog, ook voor mensen zonder medische achtergrond. Ik vind dat mensen er recht op hebben om geïnformeerd te worden (ook door het voedingscentrum) dat je door voedingsmiddelen van de schijf van 5 wel degelijk ziek kan worden. Vele medici heb ik gezien de afgelopen jaren en niemand heeft er iets over gezegd.

 25. Jo tB zegt:

  Oeps, een spelfout van mij, het is een boude bewering, en niet een boute. 🙂 Alhoewel……….

  http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/140/boute_boude/

 26. Corrien zegt:

  Dank voor je artikel Melchior!!!
  Krijg nogal eens puber(meisje)s in behandeling met onbegrepen angstaanvallen en hyperventilatie-achtige klachten. Vaak (nog) zonder overgewicht, maar ik heb je broodtekst gejat en gekopieerd en ga die voortaan bij ghet eerste consult diect meegeven, zeker als ze zeggen niet te weten waar ze stress van zouden moeten hebben……
  Meestal knappen ze wel op van beweegadviezen; sporten = adrenaline/cortisol enz. verbruiken.
  En bijna allemaal zijn ze cola(light) of energydrink-verslaafd. Dus dat raadde ik al af, maar zie dat het veel strenger moet 😉

 27. cocky zegt:

  dank je, Melchior, voor deze geweldige klinische les. Wanneer je echt weet hoe het zit met hypoglycaemie, het principe van de insuline-reistentie en de rol van de stresshormonen na een suikershot wordt de keuze voor paleo wel veel aantrekkelijker. Mea culpa, ik zal niet meer zondigen…..Soms las ik over het 80/20 principe, niet meer doen dus!
  Lezen op dit blog is weten, ik schreef al eerder over de geslaagde combinatie bloedgroependieet/genotype-dieet in combinatie met paleo, als 60-jarige opteer ik voorlopig voor een gezonde 80!!

 28. cocky zegt:

  ha, ha, en ik was 38 jaar geleden al zo’n echte paleovrouw, 4 kinderen in 14 jaar, met lange borstvoedingsperiodes….was dus voor/ achter op de tijd!! het is maar hoe je het bekijkt.

 29. 🙂

  Dat wist ik niet Bert, van Hazes. Wat een engerd. Natuurlijk bestaat er ook gewoon slapheid en laksheid en gestoordheid, maar het is volgens mij niet de norm.

  Perfect, Corrien! Deel maar uit! Fantastisch als het nog wat nut kan hebben.

 30. Alex zegt:

  http://www.ad.nl/ad/nl/1022/Celebs/article/detail/3752409/2014/09/22/Biografie-deel-3-Bier-pillen-en-adrenaline.dhtml

  Sinds wanneer is roddel en achterklap een basis voor kennis Melchior? Dat van Rachel is duidelijk, de rest alleen lijkenpikkerij van een voormalige ‘vriend’ die ook zonodig een boek moet schrijven… zoals zovelen met hem. 😦

 31. apaulonia zegt:

  Op mijn 30ste ben ik met de pil gestopt. Niet om zwanger te worden, maar omdat ik de rotzooi niet meer wilde slikken, na 12 jaar gebruik. Ik merkte dat ik regelmatig niet lekker in mijn vel zat en ontdekte door de pil strip, dat dit meestal in dezelfde periode was! Gestopt met de pil en sindsdien heb ik mij in de afgelopen 12 jaar nooit meer neerslachtig gevoeld zonder reden.

  @ Bert: niet iedereen heeft voldoende besef om het eigen eetpatroon aan te passen. Mij is het gelukt, omdat ik inderdaad geen grotere broeken wilde aanschaffen. Als je in een omgeving leeft en werkt, waar je veel rotzooi aan krijgt geboden en het ‘gewoon’ is om alles wat je aangeboden krijgt in je mond te stoppen, dan is verandering erg lastig. Zeker als je niet stevig in je schoenen staat. De opmerkingen die ik krijg als ik zoetigheid afsla of geen brood wil eten, variëren van; ‘jij kan het wel hebben met zo’n lijntje’ of ‘doe je aan de lijn?’ of ‘jammer dat je niet mee doet’. Mijn antwoord is steevast dat ik niet aan de lijn denk, maar aan mijn gezondheid. En is er interesse, dan probeer ik het in mijn Jip en Janneke taal uit te leggen.

  Door Paleo te eten, voel ik mij veel beter, ik heb veel meer energie, kleine kwaaltjes zoals (zwemmers) eczeem en heftige reacties op insectenbeten zijn verdwenen. in mijn omgeving zijn er steeds meer mensen die interesse hebben en willen weten wat ik eet. Dus de olievlek verspreid zich langzaam uit over Nederland. Oh, wat betreft die broeken heb ik geen grotere, maar juist kleinere aan moeten schaffen 😉

 32. Ha! Weer een tinea pedis voor mijn vitrine, dank apaulonia 🙂 . Ik heb ook iemand bij wie de schimmel volledig was doorgedrongen in de nagels, bij wie nystatin geen soelaas bood en tegen wie de dokter zei dat ze er maar mee moest leven (er zijn inderdaad ergere dingen dan zo’n ontsierende ouwe mensen nagel), maar bij wie de nagels post paleo volledig uitheelden.

  Gevoeligheid voor schimmelinfecties (de ringworm is alom tegenwoordig, dus er moet predispositie zijn om geïnfecteerd te raken) is volgens mij een waarschuwing, een teken van een onbalans in de bloedsuikerregulatie en dus geen onschuldig kwaaltje.

 33. Met al die gruwelverhalen over de pil geven we Bert helaas gratis ammunitie 🙂 (“Ja hallo, dan kan het ook daaraan liggen, die telt niet”). Dus als er nog wat kerels zijn die wat ziek zwak en misselijk kwijt raakten…

 34. Corrien zegt:

  Bedankt Alex. Aanvankelijk leek m’n ontlasting te verbeteren met AZM, maar laatste tijd erg opgeblazen buik en zurige lucht. Herinnerde me dat rijst-etende volken (Surinamers en Indonesische mensen) ons vaak zurig vinden ruiken, dus ben er maar mee gestopt; was duidelijk de verkeerde beestjes aan ’t voederen… 😉

 35. Een andere opmerkelijke n=1 uit de vitrine: een man van 80 die een week of 5 into paleo tot zijn onbeschrijfelijke vreugde voor het eerst sinds jaren ontwaakte met een ODOL.

  • bert zegt:

   En,.. was zijn vrouw blij ???

   Misschien zou ze liever hebben dat hij wat ODOL (mondwater) had gekocht… Of dacht ze dat hij zo’n busje in zijn broek had gestopt.. Bleek het wat anders te zijn… Misschien iets voor haar, een busje odol. Ik vindt dat maar niks.. Mannen van 80 met odols… Hoort niet zo in die levensfase. Ze moeten op de kleinkinderen passen.

   http://seks.blog.nl/mannen/2012/11/18/het-mysterie-van-de-odol-oftewel-de-ochtend-erectie-verklaard

   • Het liep ook niet goed af, Bert (of misschien juist wel). Een potje wurgseks hielp hem naar de eeuwige jachtvelden. Hij was niet de enige…

    … De voorlichting zou waarschijnlijk moeten worden toegestpitst op de gevaren van asphyxiofilie: het najagen van erotisch genot door middel van verwurging of het dichtdrukken van de nekslagaders. Wurgseks – of breath control play zoals sadomasochisten het eufemistisch noemen – is namelijk razend populair. En het is dodelijk. Zo’n 80 van de 100 officiële Nederlandse seksdoden komen op deze manier aan hun eind. “Denk heel goed na voor je je eigen of andersmans keel dichtknijpt,” zegt de Amerikaanse arts Jay Wiseman. “Zuurstofgebrek leidt bij velen tot een verheviging van erotische sensaties,” verklaart hij de verbreidheid van het fenomeen. “Sommigen ervaren dat genot als zo allesoverstijgend dat ze er verslaafd aan raken.” Maar het is Russische roulette. Zuurstofgebrek kan namelijk elk moment zogenoemde voortijdige ventriculaire contracties uitlokken, ongewenste extra samentrekkingen van de hartkamers. En die leiden in een toestand van zuurstofgebrek weer heel gemakkelijk tot kamerfibrileren, een situatie waarbij de bloedcirculatie zo goed als stopt. Dat is dodelijk. Wiseman: “Hoe voorzichtig je ook te werk gaat, hoe fit je verder ook bent, je weet nooit of en wanneer het gebeurt. En zelfs al zou er iemand met een defibrilator naast zitten, dan nog is er slechts tien procent kans dat hij of zij de flatliner kan opheffen.”

    Wiseman was zelf acht jaar ambulanceverpleegkundige. Hij zag zoveel fatale ‘sexperimenten’ dat hij besloot zich in de materie te verdiepen. Inmiddels geeft hij vanuit de Universiteit van Californië voorlichting over de gevaren van wurgseks. “In SM kringen wordt vaak gedacht dat alleen het dichtknijpen van de halsslagaders – dus zonder de luchtpijp af te knijpen – minder riskant is,” vervolgt hij. “Dat is onzin. De drukreceptoren in afgeknepen halsslagaders seinen naar de vaten in de hersenen dat ze zich moeten verwijden. Maar daar is dan al weinig bloed, dus de persoon verliest het bewustzijn. Op zich al redelijk ongezond. Als het vaker gebeurt, leidt het tot subtiel hersenletsel. Zorgwekkender is dat er ook een signaal naar het prikkelgeleidingscentrum in het hart gaat. Dat gaat dan heel langzaam kloppen. En soms stopt het gewoon. En ook hier geldt: niemand kan voorspellen of en wanneer dat gebeurt. Sterker nog, die hartstilstand kan optreden vòòr je flauw valt.” Verder wil volgens Wiseman nog wel eens plaque in de slagaderwand openbreken. Er vormt zich dan een bloedstolsel, met als resultaat een herseninfarct. “Iedereen moet uiteindelijk zelf weten hoe hij aan z’n gerief komt, maar als je leven je lief is, moet je van je nek afblijven. Veilige wurgseks bestaat niet.”

 36. marietsebiel zegt:

  Hypoglycaemie/ Koolhydratenverslaving, had ik als jonge vrouw ook, alleen wist ik niet dat het zo heette.
  Wel het fenomeen, omdat ik vond dat ik een paar kilootje te dik was, minder ging eten, dus at ik de hele dag niet ( IF dus ha,ha, wist ik veel ) bij het avondeten één bordje zelfgemaakte, met veel verse groenten en volkoren spaghetti zou gaan eten en dat dat uitmonden in drie volle borden, omdat ik onnoemelijke honger kreeg, bij de eerste happen, begon te shaken en niet kón stoppen met eten. Het had geen naam, ik had geen benul en vond het beschamend.
  Gelukkig kwam toen de 1 ste Atkinshype 1972 ? Eerste hint over koolhydraten, ik ging onmiddellijk ‘op’ Atkins en viel die paar kilootjes moeiteloos af.
  Daarna was ik nooit meer onwetend/onschuldig ten aanzien van koolhydraten. Maar de toenmalige dokters en voedingsdeskundigen begonnen een hetze tegen het vet. Dus hield ik weer op. maar het bleef in mijn achterhoofd. In 2003 kwam de Atkins herleving. Toen ben ik weer fanatiek begonnen. Alleen had ik toen al heel lang diabetes, in de overgang tot uiting gekomen. Dik werd ik pas jaren ná de diagnose én de medicatie van pillen en insuline én de sussende adviezen, dat koolhydraten nodig zijn. Die nam ik altijd met een korreltje zout, maar blijkbaar toch niet genoeg.
  Nu weet ik wél beter.
  Wat ik maar wil zeggen is, dat als je niets, weinig of de verkeerde informatie over de werking van voedingsmiddelen hebt, dan weet je ook niet hoe je dat dik worden kunt voorkomen. Dat koolhydraten, en vooral graan, je lichaam totaal kunnen ontregelen. Dat vet móet ( en melk niet ) is voor velen nog altijd niet ingedaald.
  Maar het wordt een vetvlek, die zich razendsnel verspreidt,
  Ieder N=1 verhaal maakt zo’n uitdijende vetvlek, niet meer terug te draaien. Hoe meer verhalen hoe liever. Ik ben voor de revolutie 😉

  Dus Bert 😉
  Vastberadenheid komt na kennis !

 37. faraday zegt:

  Mysterie verklaard door Dirkje van Bennekom??
  Wetenschappelijk een hoog Libelle-gehalte.
  Paradox of Pandora, Dirkje’s sexblog:
  http://relatie.blog.nl/over-reageren-adverteren
  Nou Bert..

 38. svdv100 zegt:

  Helemaal herkenbaar Mariet! Alleen heb ik helaas nooit mee gedaan aan de Atkins hype, omdat ik geloofde in de schijf van 5 en dit in mijn ogen onmogelijk gezond kon zijn.
  Nu ik veel meer goede vetten eet en zeer beperkt koolhydraten, voel ik mij vele malen beter en heb ik nooit meer de neiging om te overeten.

  Wel ongelooflijk dat tegenwoordig de artsen blijkbaar nog steeds geen idee hebben wat Hypoglycaemie/ Koolhydratenverslaving is en de patient er niet mee de goede weg op kan helpen. Want wat jij beschrijft heb ik vaak aan klachten geuit bij de huisarts. Onherkenbaar vond ik mijn gedrag en ik snapte er niets van hoe ik ermee kon stoppen.

  Ik ben overigens op mijn 23ste toevallig eens in een margarine fabriek geweest. Onvoorstelbaar dat ik heb kunnen geloven dat iets, wat in het begin van de productiestraat eruit én ruikt als motorolie en aan het eind goudgeel in een kuipje terechtkomt, gezond kan zijn voor ons lichaam.

 39. Stillewillie zegt:

  Ja Mariet, die koolhydratenverslaving weet ik ook van mee te praten, met alle gevolgen van dien. IBS, zuurbranden, de hypo’s zoals hierboven omschreven en dan vergeet ik nog wel enkele vage klachten die inmiddels verdwenen zijn. Hoewel ik nooit echt overgewicht had,ben ik in een jaar tijd gezakt ben van 71 naar 64 kilo bij een lengte van 175 cm. Ik krijg nu alleen vaak te horen dat ik te dun ben, voel me echter prima en stukken fitter. Het voor velen van mijn leeftijd (54jr) onvermijdelijke overgangsbuikje is mooi verdwenen, dus je hoort mij niet klagen.
  Paleo eten gaat me uitstekend af, echter stress is af en toe wel een dingetje en triggert dan weer (meestal kortdurende) IBS klachten.
  Al met al ben ik erg blij met alle tips en kennis die ik op deze site gevonden heb.

 40. Hans zegt:

  Wat is het toch mooi om al die N=1 ervaringen te lezen en vooral er dan van leren !

  svdv100 ( ben je btw Sylvia , die hier reageerde eerder , Melchior vroeg het ook al ? ) , ,,Ik ben overigens op mijn 23ste toevallig eens in een margarine fabriek geweest. Onvoorstelbaar dat ik heb kunnen geloven dat iets, wat in het begin van de productiestraat eruit én ruikt als motorolie en aan het eind goudgeel in een kuipje terechtkomt, gezond kan zijn voor ons lichaam.”

  Moet ik opeens weer aan die vieze foto denken hier :
  https://melchiormeijer.wordpress.com/2012/10/29/wat-toont-dit-smakelijke-plaatje/

  • svdv100 zegt:

   Hans, ik ben niet Sylvia, maar Sita. Ik ben niet in de fabriek geweest uit de link, maar wel in een fabriek van hetzelfde concern aan de andere kant van de oceaan. Ik herinner me ook de overlopende vettige vloeistoffen op de vloer, aan het begin grauw donkergrijs/zwart en aan het eind van de productiestraat geel. Het was een ongepland bezoek en achteraf denk ik dat het helemaal niet de bedoeling was dat ik daar een illegale rondleiding zou krijgen op een zaterdagmiddag 😉

   Esther, je hebt helemaal gelijk, maar ik kan me wel in Bert verplaatsen. Ik dacht zelf nl ook jarenlang dat het een kwestie was van sterk zijn om weerstand te bieden. En dat mij die kracht ineens ontbrak, terwijl ik er voor de zwangerschap geen last van had vond ik wel vreemd en daarom zocht ik ook hulp. Nu realiseer ik me dat het met de samenstelling van dat dieet gewoon niet kon lukken.

   Triest ook dat ik nu bij mijn kinderen de twijfel zie, mama is erg opgeknapt dat zien zij ook, maar ze eet bepaald niet volgens de schijf van 5. Op school en in de maatschappij leren ze dat de schijf van 5 gezond is. Wie heeft er nu gelijk vragen ze zich af. Mijn zoon twijfelt minder want die voelt zichzelf ook veel beter met minder granen en zuivel, maar je verdedigen tegenover vriendjes op die leeftijd is niet makkelijk. Hopelijk komt het voedingscentrum snel met andere richtlijnen dus. Anders blijf ik me ook verbazen langs de lijn op zaterdag over het grote aantal dikke kinderen tegenwoordig.

 41. Esther zegt:

  Ik kan echt heel erg boos worden van reacties zoals die van Bert. Alsof iemand die verslaafd is aan wat dan ook zichzelf in kan houden. Ga maar eens praten met een verstokte roker. Of is dat anders?
  En ja, ik ben het volledig met de anderen eens dat heel veel mensen koolhydraatverslaafd zijn. Sinds ik ieder gebakje zelf bak, en uitsluitend voor gelegenheden waarbij ik het vervelend vind om tegen mijn kinderen te zeggen dat ze gewoon een glaasje water kunnen drinken, realiseer ik me hoe vaak er eigenlijk gebak op tafel komt. Om het dan nog maar niet te hebben over koek en snoep op zogenaamde speciale gelegenheden op school. Dat moet toch kunnen, voor een keertje. Ga maar eens voor iedere gelegenheid zelf iets klaarmaken, dan realiseer je je dat er bijna wekelijks een speciale gelegenheid is. En zo wordt dat van kwaad tot erger. Tot je na het wielrennen echt eerst een zak chips en een blikje cola neemt om dat je van de combinatie caffeine, suiker en zout zo lekker herstelt. Heb je tenminste energie om je herstelpasta klaar te maken. Dat zijn wel de minder ernstige voorbeelden, want die sporten zich tenminste nog het snot voor ogen. In het ernstigere geval doe je wat je kunt, namelijk volkorenblabla, vetarm, plantaardig watdanook, en word je alleen maar zwaarder. En hongeriger. Het is niet alsof die mensen, hoor mij, daar zelf voor kiezen. Ze doen wat ze kunnen, maar het werkt niet! En dan ga je natuurlijk niet stapje voor stapje uitproberen wat nou eigenlijk het probleem was. Het probleem zat hem in het hele repertoire. De hele combinatie van alle blabla en watdanook. Onzin om stapje voor stapje uit te vogelen wat het was!

 42. Ferdinand zegt:

  Sita/svdv100 Hoe oud zijn je kinderen?

 43. svdv100 zegt:

  Ferdinand, mijn dochter had net het onderwerp bouwstoffen en brandstoffen bij biologie vorige week en ze vroeg zich toch af hoe het nou zit en of het wel klopt wat ze leert. Ze vindt het erg verwarrend. Koolhydraten zijn nl erg belangrijk volgens haar boek 😉

 44. Jo tB zegt:

  Niet helemaal op z’n plaats hier, maar vond het volgende Belgische discussie over fermenteren. Toch wel interessant voor ons.
  http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/reyerslaat/2.35910?video=1.2108174

 45. Hans zegt:

  Gisteren las ik het volgende in het dorps- tevens basisschoolkrantje :

  ,,Dit jaar zijn we helaas uitgeloot voor het Nationaal schoolontbijt 2014 . In dezelfde week (3 t/m 7 november ) besteden we via online lesmateriaal aandacht aan het belang van een gezond ontbijt. ”

  Da’s mooi dacht ik nog , geen ongezond ontbijt maar dat ,, online lesmateriaal ” vertrouw ik ook niet echt .

 46. Alex zegt:

  http://www.schoolontbijt.nl/

  Gezond ontbijten?

  Wat is nu een gezond ontbijt? Bij het beste ontbijt staat dit op tafel:
  • Brood
  Eet vooral een ontbijt met veel vezels. Die zitten in graanproducten en in fruit. Vooral in volkorenbrood. Op de verpakking kun je zien of brood volkorenbrood is.
  • Halvarine
  Als je wat op je brood smeert, gebruik dan halvarine. Dat is minder vet dan margarine of roomboter.
  • Hartig beleg
  Eet je vlees en kaas op je brood, kies dan voor mager. Gebraden kipfilet of beenham bijvoorbeeld. En 20+ of 30+ kaas of hüttenkäse.
  • Zoet beleg
  Liever ook iets zoets? Kies dan voor halvajam, appelstroop of honing in plaats van chocopasta of hagelslag. Veel gezonder!
  • Zuivel
  Als je melk drinkt, drink dan magere of halfvolle melk. Of karnemelk. Eet je ook yoghurt of kwark, neem dan de magere.
  • Fruit en groente
  Kom je niet aan 2 stuks fruit per dag? Neem er dan alvast 1 bij je ontbijt. Een banaan of appel bijvoorbeeld, los of op brood. Een glas vers sinaasappelsap kan natuurlijk ook. Met tomaat of komkommer erbij maak je helemaal een frisse start.

 47. Kijk, nog een. Ik zou willen weten hoe het bij deze mensen zit met betacel massa. Als die volledig terugkeert na het elimineren van de provocatoren is het spectaculair, maar als er gewoon voldoende celfunctie overblijft voor normale glucosehomeostase is het natuurlijk ook al geweldig. Uiteraard zal dit nooit breed gecommuniceerd gaan worden.

 48. Herstelpasta, hi, hi.

  Ik denk dat weinig mensen beseffen hoe fysiologisch abnormaal het eten van een gewoon bord pasta is. Dat de insulten die we onze fysiologie dag in dag uit aandoen (zie Schoolontbijt, dank Alex) niet eerder en vaker tot problemen leiden, illustreert hoe waanzinnig veerkrachtig ons organisme is.

 49. Svdv11 zegt: “Mijn zoon twijfelt minder want die voelt zichzelf ook veel beter met minder granen en zuivel, maar je verdedigen tegenover vriendjes op die leeftijd is niet makkelijk.”

  Daarom zou het zo mooi zijn als zou blijken dat het Nederlands Elftal in de aanloop naar het WK paleo-achtig heeft gegeten. Er moet een stoer rolmodel komen.

 50. Aldert zegt:

  Bel Marco van Basten maar ff, die wil vast wel van z’n hartproblemen af. Hij vraagt zich af hoe hij daar als ex topsporter toch aan komt…. 😉

 51. Nouhou, ik weet niet wat voor ritmestoornis hij heeft – en of hij überhaupt een ritmestoornis heeft – maar Afib komt disproportioneel veel voor bij sporters. Algemeen wordt aangenomen dat intensief sporten op termijn tot structurele veranderingen leidt die de prikkelgeleiding in de war schoppen. Maar ik heb inmiddels best veel n=1’en gezien van mensen die op paleo hun Afib zagen verdwijnen. Mijn theorie is dat iets in de neolithische voeding de werkelijke culprit is en dat sporters omdat ze over het algemeen meer eten, ook meer van de uitlokkende factor voor hun kiezen krijgen.

  Als de heer Van Basten eens wil praten, prima 🙂 . De koffie is voor mijn rekening, ha, ha, ha (want nee, aan de koffie ligt het niet).

  Overigens is de kogel door de kerk.

 52. Ferdinand zegt:

  ‘ze vroeg zich toch af hoe het nou zit en of het wel klopt wat ze leert. Ze vindt het erg verwarrend. Koolhydraten zijn nl erg belangrijk volgens haar boek 😉 ‘ (Sita)

  Dat klinkt goed!
  Voor mij is het ook een dilemma (nee, niet Foekje) hoe om te gaan met voeding voor de kids (9 en 11). Tuurlijk geloven ze alles wat ik ze zeg maar er is wel enige discrepantie met hun verdere omgeving en ik wil het gezag van de juffrouw ook niet teveel ondermijnen.Je probeert ze dus een en ander mee te geven, soms ook zacht af te dwingen. Het is mooi om dan te lezen dat jouw dochter dankzij hoor-wederhoor zelf kritisch nadenkt! Dat biedt perspectief.

 53. Tije zegt:

  Welke kogel is door de kerk Melchior? Dat het Nederlands elftal paleo-achtig heeft gegeten? Ben benieuwd.
  Om ook maar even te klagen over de omgevingsinvloeden voor mijn kinderen; het begint al met zoiets simpels als op straat spelen. Komt mijn dochter (4) thuis met haar monder vol snoep en eentje in haar hand. Hoe kom je daaraan, vraag ik. Stond in de boomhut… Hoe bedoel je? Beetje doorvragen, blijkt dat een of andere buurvrouw daar steeds een bak snoep neerzet, voor de kinderen, vindt ze zo leuk. Maf toch! Wat doe je dan als ouder? Ik kan moeilijk voor de hele buurt snoep verbieden. We hebben er maar voor gekozen de kinderen te leren dat ze eerst moet vragen aan ons of ze snoep mogen. Dan hou je er tenminste iets van controle op.
  Ander voorbeeld; komt mijn andere dochter (6) na een middag spelen thuis, uur of 4. Pap, ik hoef geen eten straks want ik heb al 2 boterhammen met hagelslag bij mijn vriendje gehad… Wat?! Paar dagen later spreek ik die vader; ja, ze hadden zo’n honger…. Dus ik vriendelijke aangegeven dat liever niet te doen, dat onze kinderen thuis avondeten (duh!). Een week later; kom ik ’s avonds de kinderen van straat halen om naar bed te gaan. Zitten bij diezelfde familie binnen pizza te eten! Ja, ze hadden nog zo’n honger, thuis niet genoeg gegeten en pizza lusten ze wel, zeiden ze.. OOOOOH! GRRRRR! Opnieuw aangegeven of ze dat niet willen doen, dat onze kinderen thuis eten, maar jeetje mina zeg.

 54. Henderina zegt:

  Zo, in één armbeweging worden gluten als vleesgeworden kwaad door Art van tafel geveegd ….. Is er daarom hoop voor “oud” brood… verklaart mogelijk wel waarom mensen zo’n drastisch verschil ervaren tussen “oude” spelt en moderne tarwe. Vond het glutenverschil toch een wat te zwakke verklaring…maar ja, je doet het er mee totdat er iets beters voorbij komt?

  http://coolinginflammation.blogspot.nl/2014/10/celiac-gluten-and-trypsin-inhibitor.html

 55. Interessant, Henderina. Ongetwijfeld nog een leuke attractie van tarwe.

  Maar of we gluten kunnen vrij pleiten… Coeliakie wordt al sinds mensenheugenis beschreven.

  What is the origin of “Celiac Disease”?
  Celiac disease (CD) was first described in the second century, but the cause wasn’t identified until the 20th century. Terminology has changed as research confirmed that celiac disease diagnosed in children was the same disease as non-tropical sprue diagnosed in adults. The term “celiac disease” is now most commonly used. Another term for the same condition includes “gluten sensitive enteropathy.” Dermatitis herpetiformis also known as Duhring’s disease and gluten ataxia are generally considered specific manifestations of celiac disease. Non-celiac gluten sensitivity symptoms and treatment are just like celiac disease without HLA similarity. Only recently has this been separated from the celiac disease umbrella.

  CD was born over 2000 years ago. In 2008, the “case of Cosa”, revealed a skel­eton of a first century AD young woman at the archaeological site of Cosa, southwest of Tuscany, Italy. She was a 18-20 year-old woman, with signs of failure to thrive and malnutrition. The skeleton showed typical celiac disease damage and the presence of HLA-DQ2.5. Gasbarrini G, Miele L, Corazza GR, Gasbarrini A. When was celiac disease born?: the Italian case from the archeo-logic site of Cosa. I Clin Gastroenterol 2010; 44: 502-503

  A Brief History of Celiac Disease
  In 250 A.D., Aretaeus of Cappadocia included detailed descriptions of an unnamed disease in his writings. When describing his patients he referred to them as “koiliakos,” which meant “suffering in the bowels.” Francis Adams translated these observations from Greek to English for the Sydenham Society of England in 1856. He thus gave sufferers the moniker “celiacs” or “coeliacs.” Thus Europe uses the spelling coeliac disease with the o.

 56. Henderina zegt:

  Coeliakie en aanverwanten bestaan ongetwijfeld al heel lang. Toch kan ik er niet omheen dat mensen ook al eeuwen lang met veel plezier en zonder problemen wel graan eten. De huidige 80-plusser is wel groot geworden op zijn of haar dagelijks brood. Daarom ben ik meer op zoek naar een antwoord dat verschillende samenwerkende factoren in verband met elkaar brengt? Heeft de wekelijkse zondagse soep onze 80-plussers beschermd tegen het brood? https://www.youtube.com/watch?v=3ZrgETZzb0A Is er een ideale darmflora samenstelling voor broodeters? En zo’n dood skeletje met “failure to thrive and malnutrition” (ik neem aan dat ze dat bedoelen met “typische coeliakie kenmerken”) en HLA-DQ2.5, kan voor zover ik het begrijp heel wat andere oorzaken hebben dan coeliakie. Ik houd mijn opties graag open, tot we echt weten hoe het zit…

 57. Esther zegt:

  Ik heb zo’n dramatische verbetering gezien van het gedrag van mijn oudste zoontje (6), dat ik inmiddels vol zelfvertrouwen durf te zeggen dat hij bepaalde dingen niet mag (granen, suiker en melk) en anderen accepteren dat. Hij accepteert dat zelf ook en neemt dus geen snoep e.d. aan van anderen, want hij mag geen gluten, zegt hij dan. Een jaar geleden vond ik dat nog heel moeilijk, omdat er geen coeliakie is aangetoond.
  De jongste (3) staat officieel wel met coeliakie in de boeken, alhoewel er nooit een druppeltje bloed geprikt is. Zijn groeispurt na het verwijderen van gluten was zo enorm, dat de kinderarts er niet meer in hoefde te prikken. Inmiddels eet ook hij paleo, en ik geloof dat hij dat ook wel zal accepteren als hij wat groter is.
  Het lijkt me moeilijker als je geen verandering hebt gezien in gedrag of groei om overtuigend te zeggen dat het niet goed voor ze is. Misschien moet je je dan optrekken aan de schatting van de gemiddelde leeftijd waarop mensen van hun generatie gemiddeld ziek zullen worden: 40! Ja, veertig. Het CBS schat dat meisjes die geboren werden in 2013 gemiddeld op hun 40ste chronisch ziek zullen worden. Dat is blijkbaar wat mensen willen voor hun kinderen, behalve die paar dappere dodo’s die hun kinderen paleovoeding geven 😉

 58. Robert1970 zegt:

  Wat kan ik mijn arme moedertje nou nog aanbevelen? 70 jaar lang brood gegeten en nu op mijn aanbevelen daarmee gestopt. Dat valt niet mee. Dus heeft ze glutenvrije crackers in huis, die van het hoog glycemische soort… Ik wil wel de low carb crackers aanbevelen maar die bevatten weer gluten… Mijn idee was een maandje glutenvrij om te zien of er verbetering optreedt in haar situatie(neurologische problemen en artritis aan de vingers)

 59. Henderina zegt:

  Mooi om te horen Esther! Ben er trouwens 100% van overtuigd dat het anders moet met het eten van ons. Ben ook 100% overtuigd van de schade die gluten kan brengen. Alleen denk ik meer vanuit de gedachte: als je lichaam allergisch reageert op wortels, terwijl het grootste deel van de mensen niet allergisch reageert op wortels, dan zijn de wortels misschien niet het probleem, maar is het immuunsysteem van slag en hoe komt dat dan, etc, etc…. Ik denk dat schade aan de darmflora een belangrijke factor is. Maar daar weten we nog weinig van…

 60. Esther zegt:

  @ Henderina: Coeliakie is nergens een oorzaak van, coeliakie is een naam voor een aandoening. Voor de ontdekking van het eiwit gluten werd coeliakie gebruikt voor een conditie die we nu prikkelbare darm syndroom zouden noemen. Behandeling: geen granen en toegevoegde suikers meer eten. http://btvc.webfactional.com/news/detail/1997-02-20/whatever-happened-to-the-cure-for-coeliac-disease/
  Diezelfde aandoening werd inderdaad waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van factoren: verhoogde permeabiliteit van de darm onder andere veroorzaakt door gluten en verhoogde activatie van het immuunsysteem ondere andere veroorzaakt door ontstekingsbevorderende bacterien in de darm. Daarin is het een en ander veranderd, waaronder de specifieke graansoorten die we eten, het toevoegen van geisoleerde gluden aan vanallesennogwat, het minder consumeren van beschermende voedingsstoffen zoals bouillon en vet. Niet iedereen ondervindt daar nu problemen van, maar veel mensen ondervinden ze wel op latere leeftijd, gemiddeld op 40-jarige leeftijd voor mijn kinderen. Dat is niet mis, toch?
  En het is ook niet waar dat mensen al eeuwen met veel plezier en in goede gezondheid van granen genoten. Mensen zijn sinds de landbouwrevolutie (lees: sinds ze granen eten) minder lang, hebben minder sterke botten, hebben een slechter gebit en bereiken een minder hoge leeftijd dan hun voorouders. Dat wij onze lengte terugverdiend hebben, schrijf ik vooral toe aan de consumptie van veel koemelk. Dat wij een hoge leeftijd bereiken, schrijf ik toe aan een fors verminderde kans te overlijden aan infecties en verwondingen. Een goed gebit hebben we nog steeds niet en sterke botten ook niet echt.

 61. Esther zegt:

  @ Henderina
  Ah, je was me voor 😉

 62. Henderina zegt:

  Robert1970: Liters zelfgetrokken bouillon met het beenmerg en zachte kraakbeen-delen er met de staafmixer doorheen geblenderd. Als alternatief voor brood kun je legio recepten voor pannenkoekjes en muffins vinden op internet op basis van (bak)banaan, kokosmeel en pompoenpuree. Wil het drastischer aanpakken kijk dan eens naar het GAPS dieet, Paleo approach (autoimmuun-protocol) of het Wahls protocol. En lekker volvette boer’n kaas, roomboter, (sorry paleo-fundamentalisten! 😉 ), vette vleeswaren, etc. op de crackers verlaagt ook het glycemisch gedoe…

 63. Henderina zegt:

  @Esther, ha, ja… Ik help zelf mensen op basis van het GAPS dieet. Dr. Natascha Campbell McBride nam daarvoor het SCD als uitgangspunt en heeft het basisidee verder doorontwikkeld en uitgebreid. http://www.gaps.me

 64. Louise zegt:

  Robert1970,
  Op Free the Animal is e.e.a. te lezen over tijgernoten, je schijnt er geweldig mee te kunnen bakken. Zie http://freetheanimal.com/2014/09/incredible-edible-tigernut.html
  http://freetheanimal.com/2014/01/tigernuts-tuber-tubery.html

  Voedingswaarde:

  Het zijn geen noten, maar knolletjes, en de oermens schijnt zich er ongans aan te hebben gegeten. De hele knolletjes zijn in NL te koop bij Aas voor karpers, meel kun je direct in Spanje kopen, dat verkopen ze nog niet in Nederland.
  Ik heb toevallig net biologisch meel + wat ongemalen tijgernoten besteld bij http://www.chufasjclladro.es/. Ik ben heel benieuwd of het wat is!

 65. Jo tB zegt:

  Henderina, “De huidige 80-plusser is wel groot geworden op zijn of haar dagelijks brood”. Klopt, maar het brood van voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog is niet hetzelfde als het brood van vandaag. Het meel kwam niet van de korte rassen van vandaag. Toen hebben ze het deeg een nacht laten rijzen. Tegenwoordig gebruiken ze een rijsmiddel (ik kan het geen natuurlijke gist noemen) zodat het rijsproces tot een half uur gereduceerd is. Brood volgens een natuurlijk proces laten rijzen is er niet meer bij, tenzij je het zelf brood bakt.
  Ik ben nog geen 80-er, maar kan me wel herinneren dat er alleen witbrood was, het heette Zweeds brood (omdat het graan uit zweden kwam) en voedzamer dan onze Hollandse meel was (zeggen ze). Was wel nodig voor een uitgehongerde natie. De korte rassen zijn pas een recente ontwikkeling.

 66. caat zegt:

  @Melchior Hypoglykemie wordt gediagnostiseerd d.m.v. een mixed meal test en niet met een verlengde GTT test en de diagnose komt bij een waarde van 2.7 (zelf scoorde ik met de mixed meal test uiteindelijk 3.1 en heb dus officieel geen hypoglycemie terwijl ik als ‘diabeet die geen medicatie gebruikt na haar gastric bypass’ weet dat 2.7 of 3.1 gewoon te verwaarlozen is.

  Ooit kreeg ik in een gerenommeerd Academisch Centrum in Amsterdam (niet het VUmc) te horen dat ik geen diabetes had maar daar hadden ze Metformine voor. Drie maanden later moest ik in een ander ziekenhuis beginnen met insuline vanwege de diabetische complicaties.

  Nu ik geen hypoglykemie heb is het advies geweest om de gastric bypass ongedaan te maken.

  Ik heb toen besloten mijn eigen weg verder te vervolgen Bariatrische internist zegt ‘u bent genezen van diabetes’ en endocrinoloog zegt ‘u bent een diabeet die geen medicatie gebruikt’.

  Zoveel monniken, zoveel kappen.

  Meer over hypoglykemie is hier te vinden:

  Klik om toegang te krijgen tot FINAL-Standalone-Hypo-Guideline.pdf

 67. Beste Melchior,

  Geweldig om hier zoveel verhalen van mensen te lezen die enthousiast zijn over een koolhydraatbeperkt eetpatroon.
  Zelf ben ik nu een jaar geleden overgestapt op deze manier van eten, met geweldige veranderingen in mijn lijf én geest tot gevolg.
  Na dertig jaar ‘lijnen’ (Ik was als kind al te dik) heb ik eindelijk de sleutel van mijn lichaam ontdekt: Koolhydraten.
  Ook ik at keurig volgens de richtlijnen van het voedingscentrum, maar wel met veel kleinere hoeveelheden. Door een aangeboren hartafwijking is mijn conditie zeer slecht en weinig bewegen betekende dus (volgens de deskundigen) ook weinig mogen eten.
  Diverse diëtisten hebben me moedeloos en handenwringend weggestuurd. Ik deed alles goed en toch werkte hun trucje niet. Geen reclame.

  Al na 4 maanden koolhydraatbeperkte voeding schreef ik op mijn blog hoe dit mijn leven veranderde. Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder. De positieve uitwerking van deze mijn nieuwe manier van eten is alleen maar groter geworden!
  Om aan te geven wat er veranderde wil ik graag een paar punten noemen:

  – 12 kilo gewichtsverlies
  – Geen hongerdips meer
  – Plasmedicatie met 66% geminderd
  – Meer energie
  – Meer spierkracht
  – Geen zoutbeperking
  – Eten zonder schuldgevoel
  – Veel meer vertrouwen in mezelf én in mijn lichaam.
  – Ik sta weer met plezier voor de spiegel, ondanks de minpuntje die ik nog zie.

  Mijn hartafwijking zal nooit overgaan, maar het lichaam ‘om mijn hart heen’ is aanzienlijk gezonder geworden!

  Op mijn eigen blog ‘www.dekeukenvanmartine.nl’ schrijf ik over mijn ervaringen…

  Hartelijke groeten van Martine

 68. Carla zegt:

  Melchior, ik ben dan niet helemaal van de paleo maar ook van mijn kant: van harte bedankt voor al je werk, wat je ook nog eens belangenloos met ons deelt en graag wordt gelezen, je kennis van zaken en natuurlijk je hilarische leuke opmerkingen. Dank!

 69. Arjan zegt:

  @ Louise.

  Citaat: “Ik heb toevallig net biologisch meel + wat ongemalen tijgernoten besteld bij http://www.chufasjclladro.es/. Ik ben heel benieuwd of het wat is!”

  Ik zie op die site nergens bestelopties (winkelmandje en betaalmogelijkheid) en wat zijn de verzendkosten ?
  Hoe bestel je dat ?
  Ik lees óók nergens dat het van biologische oorsprong is !

 70. marietsebiel zegt:

  Te gek Melchior, ga je ook een huidmicrobioomanalyse laten doen ?

 71. Guido Vogel zegt:

  Zo, Yakult gesponsord congresje 🙂

 72. Louise zegt:

  Arjan, je kunt ze mailen. Ze zeiden bio en niet bio te hebben. Ik ben wel benieuwd of er een een of ander bio-keurmerk op staat. Anders kun je het ook bij deze proberen http://www.chufasbou.com/cultivo/, daar staat hun teeltmethode (deels bio) beschreven. Maakt in prijs niet veel uit.
  Verzendkosten zijn hoog, de goedkoopste optie die we konden vinden was GLS, ca 40 euro – voor 13 kg (10 kg meel, 3 kg knolletjes). Meel en knollen zijn 2,5 – 3 euro/kg, stukken goedkoper dan bij Amazon. Die leveren trouwens niet aan NL, ook de Duitse niet.

 73. Louise zegt:

  Interessant congres, Melchior!
  Tsjonge, de huisartsen gaan er mee aan de slag, dat is hoopgevend.

 74. svdv100 zegt:

  @Melchior
  Misschien kunnen de organisatoren van dit congres zich ook een keer specifiek richten op KNO artsen.
  Toen ik daar terecht kwam in 2012 vanwege mijn heftige acute sinusitus heb ik gericht de vraag gesteld waar die ontsteking nou eigenlijk begint. Ik ben het antwoord vergeten, maar heb zeker niet het woord darmen gehoord in dat verband, want dan had ik misschien wat verbanden kunnen leggen. De behandeling met vele antibioticakuren en dexamethason heeft me dus eigenlijk effectief verder uitgeschakeld begrijp ik nu.
  Verder realiseer ik me nu ineens dat er een patroon was en dat ik sinds 2003 een aantal malen heel fanatiek met de bekende dieetclub met wekelijkse bijeenkomsten bezig ben geweest en elke keer kreeg ik dan een acute sinusitis wekenlang. In 2012 zo extreem zelfs dat mijn gehoor bijna volledig geblokkeerd was. De grote verandering in mijn dieet was dan elke keer dat ik volledig op magere zuivel overging 😦
  Toevallig was een van de buisjes in mijn oren er niet spontaan uitgegroeid en deze heb ik laten verwijderen eind juni dit jaar, omdat ik er oorontstekingen door kreeg in bijvoorbeeld zeewater. Ik heb de KNO arts (een andere weer) gezegd toen dat ik het heel erg op prijs had gesteld als ze mij op de mogelijkheid hadden gewezen van voeding, voordat ik al die medische handelingen had ondergaan. Deze KNO arts gaf aan dat hij het altijd vermeldt maar dat hij zelden een positief bericht over teruggekoppeld krijgt.

 75. marietsebiel zegt:

  Louise en Arjan,
  Ik heb ze hier gekocht: http://www.aasvoorkarpers.nl/?page_id=5
  Dit is de pagina waar de verschillende maten en wel of niet geschilde noten opstaan. Ik denk dat de grootste maat het beste is. Ook meel op die pagina.
  Ik had 2.5 kilo besteld en alles bij elkaar, met verzendkosten, was ik ongeveer € 25,- kwijt. Ze hebben nu veel meer uitleg, zie eerste link. Biologisch zie ik ook niet staan, dat wel.
  Ik heb er ook een keer Horchata van gemaakt, heel lekker !

  ttp://www.aasvoorkarpers.nl/webshop/index.php?dispatch=categories.view&category_id=166

 76. Louise zegt:

  Dat is nog handiger! Maar weet je zeker dat het visvoer niet behandeld is met insecticide of zo?

 77. Arjan zegt:

  @Marietsebiel @Louise

  Bedankt.

  @Louise Hoe kom je dan aan GLS ? Of stelt die Spaanse firma dat dan voor.

  Ik heb ook zo iets, als je iets bestelt bij een hengelsport handel, is het wel voor menselijke consumptie !

 78. Louise zegt:

  Ze kwamen eerst met verzendkosten rond de 120 euro (zal wel de ‘PostES’ zijn). Ik kreeg van iemand in Spanje deze link voor verzendkostenvergelijking: http://www.enviosimple.com/index.asp en daar kwam GLS uit als goedkoopste optie.
  Het bedrijf regelt dat dan verder zelf.

 79. marietsebiel zegt:

  Arjan en Louise, ik heb ze gebeld. Mevrouw aan de telefoon wist niet veel, mailtje naar haar man gestuurd, over menseljike consumptie, pesticiden en biologisch. Hoop op snel antwoord.
  Geef ik natuurlijk door 😉

 80. marietsebiel zegt:

  Stralende foto Guido 🙂

 81. bert zegt:

  Link naar een bespreking over de ja’s en nee’s in de belangrijke discussie over het wel en wee van Paleo-perspectief op voeding van de mens nu en vroegere tijden.
  http://www.nationalgeographic.com/foodfeatures/evolution-of-diet/?utm_source=Kritisch+over+Voeding+Nieuwsbrief&utm_campaign=8c6c4783d7-Top_10_aug_201311_30_2014&utm_medium=email&utm_term=0_f5bb19ee4b-8c6c4783d7-88275641

 82. Louise zegt:

  Nog even over de tijgernoten. Aas voor Karpers zegt:

  “Wij hebben meel in ons assortiment, het is bij ons verwerkt als diervoeder en voor menselijke consumptie is voor eigen risico.
  Niet dat er risico’s aan kleven, pesticide vrij en bacteriologisch in orde, maar claim technisch is het geen etenswaar.”

  Klinkt niet heel riskant.

 83. marietsebiel zegt:

  Louise, geen reactie op de mail, wel bericht dat de de mail niet bezorgd kon worden.
  Gezocht naar jouw tekst over het meel. Niet gevonden !?
  Maar wel dit gevonden: http://www.aasvoorkarpers.nl/webshop/index.php?dispatch=products.view&product_id=29897

  Zoals je zegt, kunnen ze door mensen worden gegeten. Deze ( in de link ) zijn geschild en lijken mij ook beter te verteren. De ongeschilde zijn erg vezelige, ook als ze geweekt zijn. Die ga ik de volgende keer bestellen.

 84. Louise zegt:

  Mariet, het is een nogal onoverzichtelijke site, maar hier is het meel te vinden: http://www.aasvoorkarpers.nl/webshop/index.php?dispatch=products.view&product_id=29896

  Als je de hele, ongepelde tijgernoten twee dagen weekt, zijn ze ook met schil prima te eten hoor (ik ververs dan wel een keer het water). Dan heb je wel meer vezels!

 85. Alex zegt:

  http://www.sciencedaily.com/releases/2014/09/140930143446.htm
  Memory loss associated with Alzheimer’s reversed: Small trial succeeds using systems approach to memory disorders.

  “As one example, in the case of the patient with the demanding job who was forgetting her way home, her therapeutic program consisted of some, but not all of the components involved with Bredesen’s therapeutic program, and included:

  (1) eliminating all simple carbohydrates, leading to a weight loss of 20 pounds;
  (2) eliminating gluten and processed food from her diet, with increased vegetables, fruits, and non-farmed fish;
  (3) to reduce stress, she began yoga;
  (4) as a second measure to reduce the stress of her job, she began to meditate for 20 minutes twice per day;
  (5) she took melatonin each night;
  (6) she increased her sleep from 4-5 hours per night to 7-8 hours per night;
  (7) she took methylcobalamin each day;
  (8) she took vitamin D3 each day;
  (9) fish oil each day;
  (10) CoQ10 each day;
  (11) she optimized her oral hygiene using an electric flosser and electric toothbrush;
  (12) following discussion with her primary care provider, she reinstated hormone replacement therapy that had been discontinued;
  (13) she fasted for a minimum of 12 hours between dinner and breakfast, and for a minimum of three hours between dinner and bedtime;
  (14) she exercised for a minimum of 30 minutes, 4-6 days per week.”

  http://www.impactaging.com/papers/v6/n9/full/100690.html
  Reversal of cognitive decline: A novel therapeutic program

  Table 1. Therapeutic System 1.0

  Goal Approach Rationale and References
  Optimize diet: minimize simple CHO, minimize inflammation. Patients given choice of several low glycemic, low inflammatory, low grain diets. Minimize inflammation, minimize insulin resistance.
  Enhance autophagy, ketogenesis Fast 12 hr each night, including 3 hr prior to bedtime. Reduce insulin levels, reduce Aβ.
  Reduce stress Personalized—yoga or meditation or music, etc. Reduction of cortisol, CRF, stress axis.
  Optimize sleep 8 hr sleep per night; melatonin 0.5mg po qhs; Trp 500mg po 3x/wk if awakening. Exclude sleep apnea. [36]
  Exercise 30-60′ per day, 4-6 days/wk [37, 38]
  Brain stimulation Posit or related [39]
  Homocysteine 500 Me-B12 [41]
  CRP 1.5 Anti-inflammatory diet; curcumin; DHA/EPA; optimize hygiene Critical role of inflammation in AD
  Fasting insulin <7; HgbA1c <5.5 Diet as above Type II diabetes-AD relationship
  Hormone balance Optimize fT3, fT4, E2, T, progesterone, pregnenolone, cortisol [5, 42]
  GI health Repair if needed; prebiotics and probiotics Avoid inflammation, autoimmunity
  Reduction of Aβ Curcumin, Ashwagandha [43-45]
  Cognitive enhancement Bacopa monniera, MgT [46, 47]
  25OH-D3 = 50-100ng/ml Vitamins D3, K2 [48]
  Increase NGF H. erinaceus or ALCAR [49, 50]
  Provide synaptic structural components Citicoline, DHA [51].
  Optimize antioxidants Mixed tocopherols and tocotrienols, Se, blueberries, NAC, ascorbate, α-lipoic acid [52]
  Optimize Zn:fCu ratio Depends on values obtained [53]
  Ensure nocturnal oxygenation Exclude or treat sleep apnea [54]
  Optimize mitochondrial function CoQ or ubiquinol, α-lipoic acid, PQQ, NAC, ALCAR, Se, Zn, resveratrol, ascorbate, thiamine [55]
  Increase focus Pantothenic acid Acetylcholine synthesis requirement
  Increase SirT1 function Resveratrol [32]
  Exclude heavy metal toxicity Evaluate Hg, Pb, Cd; chelate if indicated CNS effects of heavy metals
  MCT effects Coconut oil or Axona [56]

  • Feeling she had nothing to lose, Prof Plant switched to a dairy-free, Asian-style diet virtually overnight, while also undergoing chemotherapy. Having already cut down on animal protein such as meat, fish and eggs, she now cut out all milk products, including the live organic yogurt she had religiously eaten for several years.

   Het ‘wonder’ geschiedde toen ze de zuivel volledig schrapte. Ze had vlees en vis al drastisch geminderd, maar dat hielp geen jota.

   Deze n=1 suggereert, beste Robert, dat zuivel een causale rol speelt in de pathogenese van (borst)kanker, exact zoals het paleoperspectief voorspelt 🙂 .

   Volgende losse flodder graag.

   • bert zegt:

    Nu snap ik het niet Melchior.. Jouw reactie op robert was cynisch…??? Anders snap ik het niet. Ik ben hier neutraal in betreffende robert… Wat wil je nu zeggen. Robert, zei toch niks.. Did he ??
    Het verhaal in de link is toch een losse flodder.. Een n1.. Verslag van iemand met kanker die persoonlijk zekerheid zoekt…. Controle wil over haar leven vanuit overlevingsdrang…. Dan ergens iets leest.. een verband denkt/hoopt te zien (overleving) en dat bij zichzelf als waarheid claimt (n1)..en daar anderen van wil getuigen/overgtuigen als waar. Ik wil niks inbrengen tegen verband tussen voeding en kankter gezien wat we rondom ons zien.. (cijfers?!).. Maar haar geval in de link is toch puur suggestie .. Ze krijgt nog steeds bulten.. Ze schrijft een boek om mensen te overtuigen dat je alle zuivel moet mijden.. Dan krijgt ze een bult en claimt zelf toch gezondigd te hebben,,,
    Toen de bult weg ging kreeg ze ook chemokuren.. Mijn buurvrouw heeft ook al 5 x een aanval na eierstokkanker gehad.. Steeds gaat het weg met kuren.. Zonder restricitie in voeding..
    Daarbij deze vrouw is niet eens paleo,, zie haar carcinogeen menu : Kopie : Yet her own menu for that day – Weetabix and soya(!!!) milk with molasses and linseeds(!!!!) for breakfast, wholegrain bread(!!!!!!!!!!) with hummus and salad for lunch and for that night, minestrone soup with cannellini beans(!!!!!!!!), followed by pasta(!!!!!!!!!!!!!) with homemade tomato sauce – is not so alien.
    Ik las gisteren op elinea een artikel over dat het gedrag van deze vrouw evolutionair diep in ons gebrand is.. Als een duif toevallig een keer een rondje draait en er valt dan toevallig een brokje eten
    dan doet ze vervolgens steeds weer.. Dat is niet eens bedacht dat is al miljoenen jaar oud.. dus linken leggen waar ze niet zijn in een basale eigenschap van een mens en daarom moeten n1 ervaringen alleen voor hypothese brainstormen gelden maar niet om boeken te schrijven. (Quote :”Wanneer het ons voor de wind gaat, onthouden we daarom voor de volgende keer alles wat we die dag ‘goed’ deden. Dus datzelfde shirt weer aantrekken. En gokverslaafden fluisteren steeds dezelfde woordjes in de dobbelsteen. Bijgeloof zal ook de grondslag zijn geweest voor regendansen en andere rituelen. We zijn immers maar gewoon mensen, in elkaar gedraaid met de onderdelen van onze voorouders”).
    En dat onderoek van chinezen is al zo vaak negatief beoordeeld op andere punten conclusies !!!! Maar ik geloof best dat melk een invloed heeft.. Maar volgens mij schreef robert er niks negatiefs over. Maar ik kan het gemist hebben.
    Andere quoes uit het artikel van ronald veldhuizen op elinea
    Quotes

    “Evolutie werkt op basis van het net-goedgenoeg- principe.”
    Robert J. Full, hoogleraar integratieve biologie

    “De mens draagt in zijn lichaamsstructuur nog steeds het onuitwisbare stempel van zijn eenvoudige afkomst.”
    Charles Darwin, grondlegger evolutieleer

    “Natuurlijke selectie produceert geen absolute perfectie die voor een ontwerper haalbaar is, maar maakt slechts het beste van datgene waarmee ze moet werken.”
    Jerry Coyne, hoogleraar evolutiebiologie

    “Evolutie werkt met ducttape en paperclips.”
    Jeremy DeSilva. antropoloog

    “We zijn niet doordacht ontworpen, maar het resultaat van een kronkelige geschiedenis.”
    Neil Shubin, hoogleraar paleontologie en evolutiebiologie

    “Natuurlijke selectie is als een blinde horlogemaker; blind omdat ze niet vooruit plant, geen rekening houdt met gevolgen en geen doel voor ogen heeft.”
    Richard Dawkins, evolutiebioloog

    “Evolutie is een knutselaar, geen ingenieur.”
    François Jacob, bioloog en Nobelprijswinnaar

 86. Daniel zegt:

  Zou Robert jouw reactie lezen? Zo ja, Dan zit hij nu briesend en schuimbekkend achter zijn computerscherm met een kop die steeds kaler wordt door de insuline resistentie, geïndiceerd door zijn brood consumptie! En natuurlijk omdat hij nu de haren uit zijn hoofd trekt omdat hij er zojuist is achter gekomen dat Paleo gewoon klopt!

  Dit zal alles zal nog heviger worden zodra hij erachter komt dat hij jarenlang in een sprookje geloofde dat hem is ingefluisterd door Unilever + voedingscentrum!

  Ik blijf zijn commentaar overigens grappig vinden, ook deze weer! En Robert, ik zou graag willen weten hoe je onze reacties op jou commentaar vindt!!! Gewoon omdat ik een nieuwsgierig mens ben. Wat ook heel paleo is IMO.

 87. cocky zegt:

  in het bericht van Alex, zie boven, wordt een Alzheimer patient behandeld met kokosolie. Al vaker werd hier gereageerd op het gebruik van kokosolie, je zou er vervelende hartkloppingen van kunnen krijgen. Of je kokosolie wel of niet verdraagt is afhankelijk van je genotype, buiten de vraag of we het hier in Nld zouden moeten eten als onderdeel van Paleo !!

 88. Stillewillie zegt:

  Cocky, ik ben enigszins bekend met het genotypedieet. Volgde het een tijd voordat ik steeds meer richting paleo schoof. Welke genotypes kunnen kokosolie wel verdragen en welke niet?

 89. Cocky zegt:

  Stillewillie, ik ben genotype krijger met bloedgroep a positief, en combineer beide, paleo en genotype. Genotype krijger krijgt op latere leeftijd gezondheidsklachten maar mijn ervaring is dat de combi paleo – genotype dat prima kan ondervangen.

 90. Cocky zegt:

  Genotype krijger reageert niet goed op kokosolie. Hoe de andere genotypes erop reageren weet ik niet, maar er zullen er ongetwijfeld meerdere zijn, gezien de klachten van diverse mensen. Informatie kun je m.i.vinden via Google, bloedgroependieet Nederland

 91. Stillewillie zegt:

  Bedankt Cocky, ik ga het eens opzoeken.

 92. Bert, je raaskalt. Natuurlijk is deze n=1 onbruikbaar als argument. Het gaat helemaal nergens over en is eigenlijk commentaar waard. Robert voert haar – en daar hoeft hij niet eens iets voor te roepen – op als bewijs dat paleo nonsens is. Maar de dame in kwestie schrijft haar genezing toe aan het schrappen van zuivel. Dat is toch gewoon grappig?

  Je lesjes evolutietheorie slaan in dit verband nergens op.

  • bert zegt:

   lesje was niet van mij : Ik quote, citeerde Ronald velthuizen, wetenschapsjournalist. had ik vermeld.In hetzelfde artikel, “Geef Darwin de schuld”, de nadelen van ons vissen- en apenverleden.. stond ook : Eén voorbeeld daarvan is onze eetlust. Die is geëvolueerd om met schaarste om te gaan. Maar voedsel is in onze westerse wereld juist overal te krijgen. In de meeste steden vind je om de 50 meter een lekkernij en thuis neemt de tocht naar de voorraadkast nog geen minuut in beslag. Tel de eindeloze eetmogelijkheden op bij ons eetinstinct en het is eigenlijk helemaal niet zo verrassend dat veel mensen overgewicht hebben.

   “Obesitas is een normale reactie op een abnormale omgeving”, schrijft eetgedragshoogleraar Kees de Graaf (Wageningen UR) dan ook in het voorwoord van het boek Hap slik weg.

   Dat menselijk eetgedrag zich nogal makkelijk laat leiden door een oerinstinct, blijkt uit fascinerende experimenten van de afgelopen twintig jaar. Bijvoorbeeld: mensen eten onbewust meer zodra ze meer voedsel voor hun neus hebben staan. Dat ontdekte consumptiepsycholoog Brian Wansink door zijn proefpersonen kommen soep voor te schotelen die stiekem van onder werden bijgevuld. Deze mensen aten tot wel drie keer zoveel soep als andere proefpersonen. Desondanks gaven ze aan zich net zo vol te voelen.

 93. Cocky zegt:

  Stillewilly, http://www.genotypedieet.eu
  Cocky van Hesteren kan je er alles over vertellen, neem even kontakt op met haar

 94. faraday zegt:

  Bert: het maakt niet uit hoeveel maar wat..

 95. faraday zegt:

  Plotseling inzicht is een plezier dat kan wedijveren met klaarkomen (Midas Dekkers).

 96. bert zegt:

  Geen dank. Graag gedaan

 97. faraday zegt:

  Wederzijds,
  eentje om te onthouden hoor, van diezelfde grote held (na Darwin natuurlijk):
  Iets ontdekken dat allang ontdekt is, heet onderwijs.
  En onderwijs is zeker zo onderhevig aan conditionering als je caloriearme bordje soep leegeten.

 98. Guido Vogel zegt:

  @Bert: en nu graag de onderbouwing dat we zijn geëvolueerd zijn op schaarste. Het tegendeel lijkt waar. Ons grote brein (2% gwicht, 25% energiebehoefte)kon alleen maar ontstaan op grote hoeveelheid/constante aanvoer van energie.

 99. willem zegt:

  En daarin heeft, volgens logische principes, Guido groot gelijk. We hadden het er hier al eerder over: voor onze Afrikaanse oerpakes en -beppes was er een constante voorraad aan zeevruchten, vissen, grotere en kleinere diertjes, insecten, vogels, eieren, bladeren, knollen, vruchten, noten en zaden. Geen last van strenge winters, geen mislukte oogsten, gewoon een voedselparadijs. En op die voeding evolueerden onze genen en kon ons relatief grote brein ontstaan.
  En dat idiote beeld van de oermens die met een grote knots achter een mammoet aanrende, waarmee ‘paleo’ nog steeds in verband wordt gebracht, ach…

 100. bert zegt:

  Nogmaals, ik quote een tekst uit een artikel uit kijk (via elinea) wat ik heel interessant vond kwa inzicht. Of het waar is,.. heb ik mijn bedenkingen op sommige punten ook wel over maar het uitgangspunt is wel interessant. Het artikel ging heel het lichaam bij langs en stelde dat onze knieen, onze voeten, ons bekken, onze verstandskiezen, de manier waarop we denken allemaal houtje-touwtje oplossingen zijn, voor waar we ze NU voor gebruiken.. Omdat we in evolutie altijd ergens weg komen en van daaruit gedwongen/toevallig met dat spul iets anders gaan doorontwikkelen en doen waar het in eerste instantie niet voor gebruikt werd… We gaan lopen op zeer flexibel, beweeglijke voeten die eerst grijpers waren in bomen.. rechtop lopen met een rug die daar niet voor bedoeld was etc.
  Ooit las ik een artikel van een wetenschapper die stelde dat een verkeerd uitgangspunt in paleo-denken is dat er ooit een moment was waarop een organisme perfect aangepast was aan zijn omstandigheden… Maar dat wij niet ontwikkeld zijn in een omgeving waar de visjes gebakken onbeperkt op een tafel lagen, met geraffineerd super hoogenergetisch voedsel de gehele dag onder handbereik, zittend bij de televisie onder kunstlicht tot 12 uur in de nacht..
  Dat is het overschot aan calorien wat ik bedoel.. En als ik op national geographic die gespecialiseerde overlevers gedropt zie worden in al die afrikaanse omgevingen aan rivieren etc.. valt overleven erg tegen. Deze week redde hij het niet en was hij maar wat blij dat de vooraf geplande helikopter op tijd was !! Hij had zeker een calorie-tekort…

  Ik zag net op nieuwsuur dat belgie een nieuwe regering heeft met Maggie de block als minister van volksgezondheid… Ze is zelfs huisarts… Er werd veel van verwacht (als vrouw).. Ze zegt zelf dat ze veel dosierkennis heeft en daar moet ze op afgerekend worden. Ze weegt 200 kg (eigen schatting)
  http://www.standaard.be/cnt/dmf20141011_01315880

 101. Hoe een verzekeringskeuring een traditionele diëtiste transformeerde in een paleo/lchf diëtiste:

 102. Guido Vogel zegt:

  Prof. Ken Sikaris wandelt in een half uurtje door de belangrijkste parameters heen om de kans op HVZ te verkleinen. Conclusies: bloedglucose laag houden, triglyceriden laag houden, vorming van small dense LDL voorkomen.

 103. Prachtige talk van orthopedisch chirurg Gary Fettke:

 104. Tije zegt:

  L-Carnitine: ouder dan een eeuw en toch spiermassa opbouwen
  Een dagelijkse dosering van 2 gr L-carnitine doet wonderen voor de lichaamssamenstelling en de vitaliteit van mensen die hun honderdste verjaardag al achter de rug hebben. Italiaanse gerontologen van de University of Catania ontdekten dat het aminozuur in deze groep zorgt voor kilo’s extra spiermassa, enkele kilo’s minder vetmassa, beduidend meer energie en meer uithoudingsvermogen.

 105. Tije zegt:

  L-carnitine komt vrijwel uitsluitend in dierlijke producten voor (carnis betekent vlees in het Latijn). Het lichaam maakt zelf in de nieren en de lever carnitine aan uit de aminozuren lysine en methionine, met de hulp van vitamine C. Een vegetarische voeding is vaak arm aan lysine en methionine. Daardoor kunnen tekorten ontstaan bij pure vegetariërs. L-carnitine wordt al sinds het eind van de tachtiger jaren van de 20e eeuw toegevoegd aan zuigelingenvoeding. Een goede bron van carnitine is rood vlees zoals paardenrookvlees of rosbief.

 106. bert zegt:

  Als je met supplementen begint op grond van beloftes en/of proefjes,.. dan komt er geen eind aan….. Je moet ook zorgen dat je geen honderd wordt. Maar dat is mijn mening !!

 107. Louise zegt:

  Nog even over het tijgernotenmeel:
  Ik heb zowel in Spanje als bij Aas voor karpers meel besteld. Dat uit Spanje is een stuk fijner (was ook fijn meel :P), en handiger om mee te bakken. Baksels hangen niet zo goed samen, wat arrowroot erbij helpt wel wat. De smaak vind ik prima, wat nootachtig en een beetje zoet. De structuur is even wennen, het lijkt of er wat zand in zit, maar volgens de Spaanse leverancier is dat gewoon de textuur van tijgernotenmeel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s