“Professor Noakes, I got my running back”

“Laatst stapte Paula Newby-Fraser op me af, meervoudig winnares van de Iron Man. ‘Tim,’ zei ze, ‘weet je dat ik altijd paleo heb geleefd? Op de farm van mijn ouders in Zimbabwe aten we pemmican of jerky als we lang en hard moesten doorwerken. Dat was vanzelfsprekend. Ik kon niet begrijpen waarom ik me voor en tijdens een zware triathlon zou volproppen met koolhydraatbulk, zoals ons werd ingepeperd! Ik heb het er destijds wel met je over gehad en je zei me dat ik best extra vet mocht eten, maar dat ik toch vooral ook voor voldoende koolhydraten moest zorgen. Ik kon dat niet en heb me verder maar koest gehouden.’ Jeese. Dat moet ik totaal hebben verdrongen. Ik zat zo vast in die verrekte koolhydraatmythe, dat ik het niet eens hoorde toen een van de beste duursporters van de wereld me al eind jaren ’80 vertelde dat ze het best presteerde op een koolhydraatbeperkte voeding. Op een paleodieet.”

George meldde het hier al, Jimmy Moore bracht donderdag een interview met de Zuid-Afrikaanse sportarts en inspanningsfysioloog Timothy Noakes van de Universiteit van Kaapstad. Het was zo’n podcast waar je als paleoroepende in de woestijn heel blij van wordt. Noakes is met name bekend om zijn onderzoek naar temperatuurregulatie en het concept van de Central Governor. Hij is een legende in zijn veld. Eerder berichtten we over zijn stuk in Discovery, waarin hij opbiechtte niet langer te geloven in het idee dat atleten per se koolhydraten moeten stapelen om te kunnen presteren. In het interview met Jimmy vertelt Noakes wat er sinds zijn ‘coming out’ zoal is gebeurd. Zonder volledig te kunnen of willen zijn, geef ik een kort en ongepolijst overzicht. Luister vooral ook zelf naar het meer dan onderhoudende gesprek met deze bijzondere wetenschapper.

Paula Newby-Fraser: “Tim, ik leefde al in de jaren ’80 paleo. Met stapelen was ik nergens gekomen.”

In 1991 verscheen de eerste uitgave van wat nog steeds geldt als de bijbel voor hardlopers: The Lore of Running. Auteur Tim Noakes, sportarts, zelf fervent hardloper en roeier, wilde atleten helpen zo goed mogelijk te worden en tegelijk zo gezond mogelijk te blijven. Het boek bevat een flink hoofdstuk over voeding. Noakes tegen Jimmy: “Ik roep iedereen op dat hoofdstuk eruit te scheuren. Het is een klakkeloze weergave van het idee dat je koolhydraten nodig hebt om glycogeen te stapelen en dat je zonder voldoende koolhydraten geheid de man met de hamer tegenkomt. Het is compleet achterhaalde bullshit. Scheur het er uit. Ik ben dat hoofdstuk momenteel aan het herschrijven, want het ondermijnt carrières en maakt mensen ziek. De nieuwe versie gaat mee in de volgende druk.”

Noakes vertelt hoe hij zelf de Schijf van Vijf tot op de letter naleefde. Hij volgde het prototype van ‘het hartvriendelijke mediterrane dieet’, met veel complexe koolhydraten en verantwoorde meervoudig onverzadigde vetten. “Maar hoe veel ik ook sportte, hoe ‘correct’ ik ook at, ik werd elk jaar zwaarder en die extra kilo’s waren geen spieren. Uiteindelijk ontdekte ik dat ik pre-diabetes had. Toen dacht ik: hier klopt iets niet. Ik las Good Calories Bad Calories van Gary Taubes, keerde terug naar het werk van Steve Phinney en dacht ‘hoe kan ik zo lang zo blind zijn geweest’. Ik gooide mijn voeding om, knikkerde alle geconcentreerde koolhydraatbronnen de deur uit en werd weer beter. Mijn bloedsuikers normaliseerden, ik viel af en ik kon weer fatsoenlijk hardlopen. Wat zeg ik? Ik kan de hele dag buffelen als ik wil. Zonder te eten. Een normaal mens loopt immers op vet. Die voortdurende koolhydraatbombardementen die we onszelf aandoen zijn volkomen onnatuurlijk. Ze zijn potentieel dodelijk.”

De coming out

Na Noakes’ artikel in Discovery (“Je kunt het volk als wetenschapper slechts voor de gek houden tot je in je kist ligt, dus waarom zou ik zo lang wachten als ik heel zeker weet dat ik er naast zat…”) brak in Zuid-Afrika de pleuris uit. Noakes is daar een heel grote naam – je zou hem misschien kunnen vergelijken met Harm Kuipers, maar dan qua reputatie tot de macht tien – en bijna iedereen neemt zijn verhaal uiterst serieus. Hij deed zijn verhaal op radio en televisie, geeft elke week drie lezingen en het ‘Noakes Diet’ (gewoon paleo, zij het tamelijk low carb) is het gesprek van de dag. “De reacties zijn overweldigend positief,” zegt hij. “Talloze mensen, onder wie het hoofd van de faculteit economie op mijn universiteit en de hoofdredactrice van ons medische tijdschrift, volgden mijn advies op en boeken onvoorstelbare gezondheidswinst. Een van onze ministers heeft al 30 jaar diabetes type 2 en begon zijn ziekte kort na de diagnose te behandelen met een low carb leefstijl, uiteraard tegen de adviezen van zijn behandelaars in. De man is nu 80, volkomen gezond en vrij van complicaties. Hij gaat zich sterk maken voor ‘eiwit voor de armen’. Overgewicht en diabetes zijn namelijk ziekten van de armen. De lagere klassen in Zuid-Afrika leven van meel, suiker en plantaardige vetten, in alle mogelijke combinaties. Er wordt gewerkt aan een programma om betaalbare bronnen van dierlijk eiwit en vet voor die mensen te maken. Momenteel wordt gekeken naar nieren. Niemand wil ze hebben, maar het is prachtig vlees en het kost niks.” Noakes vertelt dat hij en zijn team binnenkort hernieuwd onderzoek gaan doen naar de inspanningsfysiologie van ‘fat adapted’ atleten. “Er zijn wellicht mensen die ook na de soms noodzakelijk aanpassingsperiode niet goed draaien op minder koolhydraten. Ik ben ze nog nooit tegengekomen, maar als ze bestaan, zullen wij ze vinden.” Mijn gedachte: Ze zijn er ongetwijfeld. Dit zijn de snelle adapters, de magere sprieten die al half boer zijn geworden. Ze hebben hun brood en pap nodig, maar hoewel ze niet dik worden, betalen ze op termijn vaak de prijs voor hun half aangepast zijn. In de vorm van kanker, cardiomyopathie, osteopenie, auto-immuunkwalen en ander fijns. Zij kunnen misschien goed uit de voeten met een relatief hoog aandeel koolhydraten, maar die moeten dan wel komen van niet-neolithische bronnen.

Tegenwerking

Uiteraard krijgt Noakes ook tegenwerking en wel van de usual suspects. “In de eerste plaats zijn er de dietistes. Die verkeren in diverse stadia van woede: rood, blauw en paars. Er is een poging gedaan om me mijn artsenbevoegdheid te ontnemen, maar die liep in een vroeg stadium stuk. De autoriteiten keken naar het soortgelijke geval met dr Annika Dahlqvist in Zweden en besloten dat ze geen zaak hadden. Dan krijg ik veel haatmail van vegetarische organisaties. Nou ja, dat was te verwachten. Tenslotte, en dat verbaast me eerlijk gezegd behoorlijk, word ik aangevallen door de endocrinologen en diabetologen. Zij noemen mijn adviezen levensgevaarlijk. Ze waarschuwen hun patienten om toch vooral een voeding met weinig verzadigd vet en veel complexe koolhydraten te blijven gebruiken. Precies de voeding die er voor heeft gezorgd dat die mensen metabool syndroom en diabetes hebben gekregen!” Tim Noakes zegt het niet, maar je hoort hem denken: Die zijn natuurlijk bang voor hun toko. Als mensen mijn advies gaan volgen en overschakelen op een evolutionair correcte voeding, kunnen wij onze lucratieve tent wel sluiten. In dat opzicht verdient Frank van Berkum toch een compliment. Hij is duidelijk een geldwolf, maar hij stuurt mensen tenminste in de richting van een daadwerkelijke oplossing.

Anekdotes

Noakes sluit het gesprek met Jimmy af met drie prachtige anekdotes. De eerste betreft een atleet die hem na een lezing bedankt. ‘Ik was net als u, professor Nioakes. Ik zag mijn prestaties kelderen, werd steeds zwaarder, hoe veel ik ook liep en ik had geen energie. Ik schakelde om op beperkt koolhydraat/paleo en… I got my running back.’ Prachtige quote, die laatste. De tweede anekdote betreft de legendarische Comrades veteraan Bruce Fordyce. Bruce wordt een dagje ouder en zag zijn prestaties dalen in hetzelfde tact waarmee zijn broeken wijder werden. Hij consulteerde Tim, die hem natuurlijk adviseerde peleo te gaan. Resultaat: Bruce zat tijdens de jongste Comrades weer bij de top van zijn leefstijdsklasse. Maar het mooist is de laatste anekdote. Oscar Chalupski is een topkajakker. Hij werd zeven keer eerste tijdens de Molokai World Championships, een monster kajakrace tussen twee Hawaïaanse eilanden. Zelfde liedje, Chalupski kreeg steeds minder uithoudingsvermogen, hoe hard hij ook trainde. Hij werd vadsig, uren trainen ten spijt. Alleen al deelnemen aan de race der races leek een utopie. Even Noakes bellen, kijken of hij iets weet. Het bekende advies: cut the carbs, Oscar. Go paleo. Chalupski had er wel al van gehoord, maar durfde niet omdat zijn schoonmoeder, buurvrouw, de plaatselijke sterrenwichelaarster en de baker van de dominee hem verzekerden dat hij van al dat vet binnen de kortste keren een hartinfarct zou krijgen. Noakes: “De transformatie die Chalupski onderging was domweg verpletterend. In korte tijd was hij weer op het niveau van twintig jaar geleden. Hij deed mee aan de Molokai… en won. De veteraan van 49 gaf alle favoriete jonge honden het nakijken!”

Hier een recent video-interview met Noakes (bijt even door het obligate Atkins-gedoe in het begin heen)

En een enthousiaste Noakes op zijn praatstoel in een talkshow

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

77 reacties op “Professor Noakes, I got my running back”

 1. Mariet zegt:

  Mooi verhaal ! De tranen springen me in de ogen, ik slik, houd ze in. Misschien overdreven? Nee echt niet ! Maar ik word er emotioneel van. “I got my running back” deed de emmer overlopen.

  Zo kan ik zeggen. “Ik heb mijn benen terug” Al zeker 6 jaar heb ik vocht in mijn benen en pijn, kreeg elastische kousen en orthopedische schoenen. Tien maanden geleden ben ik gaan sporten, loopband, fietsen en krachttraining. PIJN. Veel pijn.
  Maar nu, sinds ik 4 maanden géén granen ( en suiker) meer eet keert het leven terug in mijn benen. De pijn is bijna weg, en de kousen-pasmevrouw constateerde dat mijn benen 1,5 cm dunner zijn. Lopen is weer iets leuks, heel voorzichtig ga ik weer genieten van lopen !

  Hoe het komt, vocht in de benen, geen dokter die ’t weet. “Some do !” is ’t standaard antwoord, daar zijn dokters mee geboren, blijkbaar 😉
  Niet iedere dokter : http://wellnessmama.com/3486/do-you-have-a-wheat-belly-interview-with-dr-davis/ ( nr 1 tweede alinea , their leg edema had disappeared )

  Toen ik dat las schoot ik weer vol. Ik ga binnenkort huppelen 🙂

  • Och arme!

   Ik las bij Peter Hyperlipid (hij is dierenarts) ooit dat apen een tot op zekere hoogte omkeerbare cardiomyopathie ontwikkelen op een voeding met gluten en andere tarwe-eiwitten. Veel mensen rapporteren ondermeer het verdwijnen van oedeem na het wegmieteren van granen. Vocht in de benen is onder andere een symptoom van verminderde pompkracht van het hart. Het lijkt me alleszins mogelijk dat het verdwijnen van opgezwollen benen/enkels op een graanvrije voeding een gevolg is van een verbeterde hartfunctie. Graszaad is ontzettend verneukeratief. Nooit tegen een dokter zeggen!!! Kaken op elkaar en soortspecifiek blijven eten ;-).

   • Mariet zegt:

    Melchior,
    Granen, ik eet/at al jaren hooguit 1 of 2 sneetjes brood per dag. Ook 2 Atkins repen, zitten ook granen in. Enkele keer ’n lepel gierst of boekweit. Dat was alles.
    En daar ben ik nu al 5 maanden mee gestopt !

    De grootste boosdoener nu voor mij, wat betreft vocht in de benen, is denk ik de Actos (hetzelfde als Avandia). Bij Bloodsugar101 staat het heel duidelijk.” 66% meer hartaanvallen. Veroorzaakt het vasthouden van water. De oorzaak van gewichtstoename. Oorzaken hartfalen. Oorzaken van osteoporose. Oorzaken macula-oedeem” Jij weet er alles van. Ik nu pas 😦
    Nu ik het NIET meer neem, begint het vocht langzaam te verdwijnen.
    Samen met het sporten, graanloos eten en géén Actos word ik van arm weer rijk 🙂
    Bedankt, jij en alle reaguurders, voor alle info 🙂

 2. 1skateguru zegt:

  en uitgerekend nu kondigt groen links in haar campagne aan een vleestax te willen invoeren zodat mensen minder vlees gaan eten, dus in de plaats daarvan vegetarisch vlees dus soja en zetmeel van tarwe en mais

 3. Mariet zegt:

  En de PvdD natuurlijk ook ! Ja,ja en ze gaan elkaar weer lekker nabauwen, zonder echt te kijken wat er met ons voedsel mis is 😦
  https://www.facebook.com/#!/occupymonsanto

 4. George zegt:

  Nog iemand die enorme baat had bij low carb:
  een Duitse voetballer uit de “Nationalmannschaft”, Sami Khedira, die nooit meer spierblessures had en/of kramp kreeg en ook nog na 85′ een sprint kon trekken….
  …een keer raden waardoor
  http://www.strunz.com/news.php?newsid=1848

 5. George zegt:

  en we wisten het natuurlijk al lang….de verwoestende uitwerking wanneer mensen met een gezond traditioneel dieet over gaan op het dominante Westerse voedsel, nou ja rommel:
  http://blog.heart.org/simple-science-heart-frequent-fast-food-eaters-in-asia-more-likely-to-die-of-heart-disease/

 6. Tipje via artikel op foodlog: Youtube van Loren Cordain:

 7. James zegt:

  Melchior ben jij bekend met Ken O’Neill? Een van de oudere paleo guys? Interessante observaties, ook mbt de opleiding van medici. “..medical education is not deeply rooted in academics so much as immersion in a mountain of facts & diagnostics pertaining to disease, scalpels and prescriptions!..”
  “…There’s just no way supplement companies can prosper from research indicating the vital role of mTOR, nor the importance of regular training for production of GLUT4, the primary upstream preventative element in maintaining healthy insulin sensitivity…” Yes, ik heb hem ontdekt via de blog van Voctoria (PrincipleintoPractice)
  http://transevolutionaryfitness.wordpress.com/
  Misschien een totaal overbodige opmerking van een grazer die even met ‘verlof’ is.

  • Zo, ik hang eindelijk weer aan een draadje. Sorry voor de radiostilte.

   Yes James! Ik had ‘m ook ontdekt door zijn reactie bij Victoria. Interessante vent. Laat ik hem nog wat uitgebreider quoten:

   “This much is known: inactivity signals DNA to sequence unhealthy proteins, while under-sequencing healthy proteins. In terms of human evolution, our genetic make up standardizes normal levels of activity resulting in biochemical production of fitness friendly proteins. In an activity deficient condition, we don’t produce what we’re supposed to be making, starting a downward spiraling deregulation of health. We sign our own death warrant. Activity rules.

   Physicians are today trained in the scalpel and prescription pad triumphs of 20th century Pasteurian medicine — a medicine whose triumphs defeated communicable, infectious diseases — along with public sanitation hygiene projects. Today’s pandemic of upwards of 35 major diseases are not infectious, communicable diseases; instead, they are degenerative, based on us as a civilization doing ourselves in. In pure existential terms, diseases of civilization are masked, unconscious, unwitting versions of mass suicide — akin to lemmings running off cliffs to certain destruction due to blatant ignorance, while for humans that ignorance is managed by surrogate measures of addiction to retain us within comfort zones of detrimental addictive reliance.”

   Dat u ’t even weet ;-). Nu ga ik zwemmen.

   • James zegt:

    Doet me allemaal ineens weer denken aan het zit verhaal. Zitten resulteert waarschijnlijk in sequencing of unhealthy proteins. We zitten niet door, we zitten dood.
    Kom bij hem bovendien ook thermogenic adaptation tegen.
    Trouwens het boek :Hardwired for Fitness: The Evolutionary Way to Lose Weight, Have More Energy and Improve Body Composition – Naturally (Paperback)
    John Ivy, Robert Portman is verkrijgbaar via ABEbooks U$ 16.44 (Free shipping Worldwide)

    • Frank Booth bedacht de geweldige term Exercise Deficiency. Maar laat ons ook niet vergeten dat Exercise Deficiency (en die andere ED ;-)) een consequentie is/zijn van een onderliggend metabool probleem. Niet de oorzaak. Een gezond mens beweegt volkomen vanzelf. Moet zelfs worden afgeremd…

 8. Hanneke Nasheed-Linssen zegt:

  Het is alweer enkele maanden terug dat ik je site ontdekte Melchior en vanaf dat moment ben ik gerepen door de logica betreffende ons potentieel killing voedsel.
  Zeker 10 jaar terug kreeg ik, na voor de 2de keer(50 jaar) waterpokken(met complicaties) gehad te hebben, geleidelijk dikke enkels. In het begin alleen nog in de zomer maar na 2 á 3 jaar bleef het ook in de winter. Het bleef niet bij dikke enkels, het werden dikke benen die uiteindelijk de naam olifantenpoten verdienden. Met schoenen aan leek ik op oma Duck met van die dikke kussens overpuilend. Er zijn de nodige onderzoeken geweest en men relateerde het aan de waterpokken waardoor de lymfeafvoer niet meer adequaat was. Accepteren en verder gaan. Het bleef niet bij olifantenpoten. Er ontwikkelde zich ritmeproblemen. Ik kreeg een wond op de buik die niet wilde genezen en zich uitbreidde. Het heeft een half jaar geduurd voordat de wond dicht ging. Er ontwikkelde zich jeuk op plekken waar je er niet blij mee bent.
  Het waren de ritmeproblemen waardoor ik uiteindelijk bij de cardiologe kwam. Zij belde mij nog dezelfde dag op; ik had suikerziekte. Mijn glucose was bijna 25.
  De huisarts schreef metformine voor in opklimmende dosis. Omdat ik zelf arts ben vond ze dat ik de medicijnen ook zelf wel kon voorschrijven.

  Ik liep geheel onverwacht tegen het boek van Dukan aan. Tegenstander die ik ben van allerlei dieetgoeroes twijfelde ik over de aankoop. Het boek bleef trekken en ik dacht ‘ach die paar euro’s kan ik wel verspillen’.

  Het boek was voor mij het begin om al het brood, aardappels, pasta’s e.d. te laten staan.
  Het oedeem in de benen verdween als sneeuw voor de zon. Mijn man heeft me enorm ondersteund en doet dat nog door elke dag een heerlijk stuk vlees, vis e.d klaar te maken. Ongelooflijk. Nog dagelijks kijk ik verlekkerd naar mijn super slanke benen. Melchior volgens mij zijn het de KH die het vocht vasthouden. Het zijn namelijk niet alleen de benen maar in de buikwand ontstaat ook oedeem.

  Wanneer ik niet tegen het boek van Dukan was aangelopen weet ik niet hoe het afgelopen zou zijn. Ik was er heel erg slecht aan toe. Overal pijnscheuten(aspartaam?) en een aanhoudende trigeminusneuralgie(aangezichtspijn). Ik had een gevoel alsof ik vergiftigd werd.
  Het is allemaal verdwenen!

  Het enige probleem is nog de ritmestoornissen waarvoor ik al geableerd en gecardioverteerd ben maar nog niet helemaal afdoende. Ik weet niet of er een bewezen relatie is tussen DM en ritmestoornissen(boezemfibrilleren en boezemflutter).
  Helaas is het de ritmestoornis waardoor ik onvoldoende fysieke activiteiten aankan maar wat ik kan lopen loop ik.

  Natuurlijk is het jammer dat men/de omgeving je niet serieus neemt. Als reguliere arts wordt je nu als een afvallige kwakzalver gezien, een hysterische dame op leeftijd(inmiddels 66).
  Wanneer ik al die obese mensen zie en in de supermarkt een blik in hun boodschappenkarretje sla heb ik de neiging met ze in gesprek te gaan maar weet dat het zinloos is.
  In het ziekenhuis werd gegniffeld om de zelf meegebrachte bakjes voedsel(noten en vlees).
  Een plek waar je eigenlijk goed voedsel zou mogen verwachten maar waar je volop waardeloos brood krijgt met een pakje Becel! In de hal van het ziekenhuis net tegenover de polikliniek hart en vaatziekten staat een koek- en zopie- tent waar je van die lekkere vette hapjes vol met transvetten kunt krijgen!

  Komend najaar houd ik een praatje in het dorp waar ik woon over voeding en DM. Heel voorzichtig zonder wie dan ook op de tenen te trappen en voor het hoofd te stoten wil ik proberen de mensen richting koolhydraatarm praten. Ik weet zeker dat er bij de koffie van die overheerlijke koekjes en suiker(liefst geraffineerde) zal worden gepresenteerd en als het even kan in deze provincie een vlaaipunt.

  Overigens ben ik al 2 maanden metforminevrij maar moet heel gedisciplineerd koolhydraten vermijden met uitzondering van het fruit en de groente.

  Met vriendelijke groet van een dankbare aanhanger.

  Hanneke Nasheed

  • Mariet zegt:

   Hoi Hanneke, zulke benen heb/had ik ook ! Gaat steeds beter. Bij mij is de oorzaak: diabetes 2, granen en de Avandia/Actos. Nu ik sport, LCHF eet en de Actos niet meer neem, slinken mijn benen. Werken in mijn tuin ( mijn passie ) wordt weer leuk ipv last 😉

   Ja, die vlaai, Limburg, je zal er maar wonen ! ;-(
   Kom ook uit Limburg, vandaar.
   Het is een beetje uit de hand gelopen met de vlaai in Limburg. Als kind kreeg ik die alleen op feestdagen en kermissen. Later iedere zondag en nu zowat iedere dag. Gelukkig voor mij ben ik er al 25 jaar weg. Grapje, nu kan je overal vlaai krijgen, maar zo lekker als daar is het niet, wel makkelijker om hem niet te kopen.

  • Hoi Hanneke,

   Heel hartelijk dank voor het delen van je ervaring. Geweldig dat je de ontsporende metabole trein eigenhandig weer (bijna) op de rails hebt kunnen trekken. Niet slecht voor een hysterische tante.

   Je vertelt een bijna ongelofelijk verhaal.

   1. Een tweede, complicerende uitbraak van Varicella zoster duidt meestal op een gecompromitteerd immuunsysteem. Een intact immuunsysteem vergeet de waterpokken niet. Ik weet niet of je glucose voor, tijdens of vlak na de opleving is gemeten, maar het zou niet raar zijn als de immunosuppressie (en dus de waterpokken) een gevolg was van een reeds bestaande glucose-intolerantie. Als artsen je bloedsuiker destijds niet hebben gemeten, waren ze nalatig.

   2. Varicella zoster veroorzaakt bij volwassenen soms een voorbijgaande betaceldysfunctie. Patienten ontwikkelen dan een diabetes type 1 die spontaan weer verdwijnt. Artsen dienen met deze mogelijkheid rekening te houden. En dus bij de geringste verschijnselen even te meten.

   3. Niet adequate lymfeafvoer is geen restverschijnsel van waterpokken. Als dokters een fenomeen niet snappen, moeten ze dat zeggen en verder zoeken, maar geen verklaringen uit hun hoge hoed toveren om er van af te zijn.

   4. Perifeer oedeem is een overbekende tell tail voor compensatoire hyperinsulinemie. Compensatoire hyperinsulinemie is een van de features van niet fysiologische insulineresistentie. Opnieuw een reden om een OGTT af te nemen of tenminste even een bloedsuiker te prikken.

   5. De niet helende wond en de persisterende schimmelinfecties (neem ik aan). Als je hiermee bij een collega bent geweest en hij/zij heeft niet aan diabetes gedacht… O my. Dat je er zelf niet aan denkt, is logisch. A medical doctor who treats himself has a fool as his physician, luidt het bekende gezegde. Maar dat professionele buitenstaanders hier niet op handelen is erg raar.

   6. Was metformine de enige interventie bij een BG van 25??? Werd je verder aan je lot overgelaten? Het lijkt me onmogelijk zo’n heftig ontspoorde glucoregulatie met alleen metformine te corrigeren. Kreeg je geen verdere tests om bijvoorbeeld LADA uit te sluiten?

   Einde rant ;-).

   Trigeminusneuralgie kan een restverschijnsel zijn van Varicella, maar is zeker ook een diabetisch fenomeen. Gezien het feit dat zowel de pijnscheuten als de aangezichtspijnen verdwenen na invoering van een paleo-achtig, laag glycaemisch voedingspatroon, lijkt het me voor de hand liggen dat de neuropathie een gevolg was van de diabetes. Er is ook nog de mogelijkheid dat het probleem veroorzaakt werd door gluten. Aangezichtspijn komt veel voor bij coeliakiepatienten en verdwijnt dan na uitsluiting van tarwe. Je hoeft geen full blown coeliakie te hebben om ziek te worden van gliadinen.

   Erg jammer dat je nog niet van je afib verlost bent. Ik kan me voorstellen dat het een pain in the … is. Ja, er is een sterke associatie tussen metabool syndroom en afib. Er komen steeds meer aanwijzingen dat systemische inflammatie de common denominator is. Afib hangt bijvoorbeeld heel sterk aan hsCRP. Er zijn enkele anekdotes van mensen die op strikt paleo (dus geen granen, geen zuivel, geen bonen, geen geconcentreerde bronnen van n-6) helemaal van hun afib afkwamen. Essentieel is dat het onderliggende proces dat voor die fibrotische foci in de boezems en longader zorgt wordt opgeheven. Afib komt verrassend veel voor bij fanatieke duursporters met een erg hoge trainingsload. Overmatige hoogintensieve cardiovasculaire belasting zonder voldoende herstel leidt via laaggradige ontsteking tot fibrose en zo tot afib (of ergere elektrofysiologische attracties). Opmerkelijk is dat zowel fibrose als afib bij zulke atleten vaak verdwijnen na een periode van strikte rust. Dat zegt mij dat dit probleem potentieel omkeerbaar is. En anders een maze of mini-maze?

   Ik heb me nooit verdiept in Dukan, maar ik zag iets van haver voorbij komen. Hij lijkt me een vetfobische kwak met een paar goeie ideeen. Een Franse bastaardbroer van Dr Frank. Er zijn volgens mij betrouwbaarder bronnen ;-). Loren Cordain (The Paleo Answer), Robb Wolf (The Paleo Solution) en vooral Staffan Lindeberg (Food and the Western Diseases).

   Vertel de dames in Limburg kalm maar beslist de waarheid. ‘Gewone’ mensen staan opvallend open voor een logisch verhaal.

   Tot slot een paar willekeurige links:

   http://www.afibbers.org/faq.htm
   http://circ.ahajournals.org/content/117/10/1249.full
   http://www.medscape.org/viewarticle/570529
   http://www.sciencedaily.com/releases/2009/06/090621143221.htm

   • Hanneke, ik was misschien iets te cynisch over Pierre Dukan. Hij gaf jou immers het handvat dat je nodig had. Maar ook ik ben extreem allergisch voor dieetgoeroe’s ;-).

   • Hanneke Nasheed-Linssen zegt:

    Melchior bedankt voor je reactie en de links die ik komende week zal bestuderen.
    Dukan was inderdaad niet zo verkeerd. Hij verloste mij van de koolhydraten met enorm resultaat juist op een moment dat ik wanhopig was vanwege mijn slechte gezondheid.
    Nee, mijn huisarts heeft in 2010 alleen metformine 500 2x dd voorgeschreven. Helaas raakt zij snel geïrriteerd omdat ik niet klakkeloos haar beleid van pillen slikken volg. Zij is erg conservatief en ziet meer heil in een ‘normaal’ eetpatroon; schijf van 5 dus.

 9. George zegt:

  Indrukwekkend verhaal Hanneke, wat een verschil in jouw leven!
  en bedenk:
  “A scientific truth does not triumph by convincing its opponents and making them see the light, but rather because its opponents eventually die and a new generation grows up that is familiar with it.” — Max Planck

 10. George zegt:

  Ik kan het toch niet laten (ik aarzelde steeds om mijn enthousiasme over die Ken O’Neill te delen), het is veel, maar mijns inziens de moeite waard.
  Hier zijn een paar citaten van zijn blog die een bijzondere indruk op mij maakten:
  “Their research revealed that muscle wasting due to inactivity is the primary cause of premature aging, along with Metabolic Syndrome. Of greater importance, they demonstrated that sarcopenia can be prevented, can be arrested, and can be reversed. Muscle fate is not cast in concrete, instead there’s a plasticity of muscle.”

  “While medical research grew over the past century due to grants and controls from the pharmaceutical monopolies, hence overtaking free investigation due to directing research to marketing agendas, medical schools were forced to eliminate dissident disciplines: energy medicine, chiropractic, nutrition, and physical culture.”

  “In pure existential terms, diseases of civilization are masked, unconscious, unwitting versions of mass suicide — akin to lemmings running off cliffs to certain destruction due to blatant ignorance, while for humans that ignorance is managed by surrogate measures of addiction to retain us within comfort zones of detrimental addictive reliance”.

  “Something disruptive happened as Popular and Commercial Paleo genres became runaway successes: they ran away from their scientific roots in evolutionary science. They did so first by dumbing down formative evolutionary scientific research by focusing on diet and diet alone. Anyone familiar with American culture knows that fad diets make millions of dollars because they satisfy belief that silver bullets cure everything. Paleo does better than simple fat loss diets: reports of remediation of type II diabetes and other illnesses fuels the fire”

  “In proper perspective, exercise and diet are a multi-billion dollar per annum business. Their success is built on your momentary success while counting on your longer term failure: if exercise and diet have a common identity, then it’s through repeat sales, not one time permanently abiding solutions. Yet the regular on and off approach to diets and exercise conditions us to think of them as short term solutions demanding frequent repetition”

  “That says our metabolism is an estimated 99.7% the same as remote human ancestors. What separates us from our ancestors is not genetic: we’ve become sedentary and accustomed to eating too much of the wrong things at the wrong times. They show how the body clock best regulates which foods at which times during the day, and how to coordinate that with activity to optimize metabolism.

  It’s estimated that less than 2% of today’s diseases rest on faulty genes, while more than 66% of today’s diseases originate by living in ignorance or contempt of our genetic inheritance”.

  Zo nu houd ik op 🙂

 11. niels zegt:

  In het artikel http://www.foodlog.nl/artikel/verdwaald-in-het-dieetlandschap/ wordt gesteld dat:
  Dankzij biogerontologische inzichten kunnen we ook de langetermijngevolgen van veel diëten beter inschatten. Zo is één van de oorzaken van veroudering het opstapelen van proteïnen (eiwitten) overal in het lichaam. Gedurende de decennia dat ons leven verstrijkt, klonteren eiwitten in en
  rond onze cellen samen, waardoor deze cellen verstopt geraken, minder goed functioneren en zelfs afsterven. Wanneer eiwitten samenklonteren in onze hersenen, neemt ons geheugen af en krijgen we uiteindelijk dementie. Wanneer dit gebeurt in onze oogcellen, gaat ons zicht achteruit.
  Hartspiercellen die volgeslibt geraken met proteïnen zorgen ervoor dat ons hart steeds zwakker wordt.

  Hoe meer proteïnen je inneemt, hoe meer dit proces versneld wordt. Kortom, door het verouderingsproces te bestuderen, zie je meteen dat de populaire proteïnediëten à la Atkins, Dukan of dr. Frank niet gezond zijn en het verouderingsproces versnellen. En dat is wat onderzoek ook aantoont. Proefdieren die op proteïne-arme diëten worden gezet verouderen minder snel en leven langer. Rapamycine, één van de weinige stoffen die proefdieren echt langer kan doen laten leven, werkt door net de proteïneproductie in de cellen af te remmen. En elke geneeskundestudent leert op de universiteit dat een te hoge proteïne-inname ongezond is voor nieren, lever en andere organen. Natuurlijk val je af van deze eiwitrijke diëten, en dat is voor veel mensen een teken dat het een goed dieet is. Maar het gewichtsverlies gebeurt op een ongezonde manier.

  klopt dit ?

 12. James zegt:

  Yes, nutrition zoals het hoort, maar niet vergeten: Use it or lose it. Exercise en vooral als je ouder wordt resistance training. Waarschijnlijk albekend Melchior. Zweeds onderzoek bij de soldaten?
  ”..Cardiovascular fitness in males at age 18 and risk of serious depression in adulthood: Swedish prospective population-based study..”
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22700083
  Toch maar blijven bewegen.

  • Dank! Hoewel dit de kip-ei vraag open laat (was er wellicht een factor die de cardiovasculaire conditie van de jongens op 18-jarige leeftijd verminderde en die later ook voor de depressie zorgde, of was gebrek aan beweging de onderliggende en uitlokkende factor van beide?), wel een mooie waarneming.

   En er zijn RCT’s die het belang van met name HIIT aantonen ;-). En prospectieve observatiestudies die laten zien dat zwemmers het best af zijn van alle recreatieve sporters.

 13. George zegt:

  Nog een hele interessante brief aan Prof. Noakes.
  Vooral vrouwen met pre diabetes zouden dit moeten lezen, maar ook allen die nog geloven in een low fat diet en statines: (maar wie van de zes lezers hier doen dat nog?)
  http://www.jaquelineduncan.co.za/2012/10/letter-to-prof-noakes/

 14. George zegt:

  Nog een interessant interview met Prof. Noakes:
  [audio src="http://ccfm.org.za/transfer/The%20Paleo%20Diet%20-%20Interview%20-%20Prof%20Tim%20Noakes.mp3" /]

 15. Janet Noome zegt:

  Paleo grijpt om zich heen in de topsportwereld….. 😉 Proefopstellingen waarin verschillende voedingspatronen naast elkaar getest worden zijn erg lastig uitvoerbaar. Bloedbeelden, gewicht en bloeddruk kun je goed vergelijken en daar blijft het vaak bij. De topsport is natuurlijk een uitgelezen proeftuin om juist prestaties naast elkaar te zetten. Mooi is dan dit artikel: http://www.mensjournal.com/health-fitness/nutrition/paleos-latest-converts-20130618?utm_source=buffer&utm_campaign=Buffer&utm_content=buffer5085c&utm_medium=twitter

 16. Jo tB zegt:

  Professor Noakes heeft een boek uitgegeven in Zuid Afrika en het schijnt een enorm succes te zijn.
  Whew, David, Prof Noakes, Jonno and Sally-Ann have just returned from signing 1000 The Real Meal Revolution books this morning for ONE client! Sales records were broken in under a week. Reprint already on the way, and it’s only been out just over a week…!

  http://www.kalahari.com/Books/The-Real-Meal-Revolution_p_47824635

 17. Leuke tweet:

 18. marietsebiel zegt:

  Leuk ik ken haar ! Ze doet een jaar lang een experiment. Een beetje soortgelijk als Marianne.

  Ze schrijft : “Anne wil de wereld een stukje schoner maken voor ons allemaal. Ze houdt erg van hardlopen en doet dat het liefst op blote voeten. Ze vertrekt op 20 September 2013 uit Den Haag aan haar zwerfafval reis van een jaar door Nederland.”
  Je kunt haar sponseren door haar een slaapplaats en eten aan te bieden. Of massage, yogales. enz.
  Zij plant dan de route langs haar sponsers.

  http://www.annelooptlangzaamhard.nl/

 19. Voor de Noakes-fans, Utbildningsradion heeft een interessante lezing die Tim Noakes onlangs gaf in Stockholm, waarin hij ondermeer in gaat op koolhydraatrestrictie bij atleten. ‘Voeding voor gezondheid en prestatie; De kunst van het beïnvloeden van de gezondheid’. Valt niet te embedden, dus hier is de link:

  http://urplay.se/Produkter/183316-UR-Samtiden-Naring-for-halsa-och-prestation-Konsten-att-paverka-halsan

 20. Een stel halvegaren van Stellenbosch University doet de zoveelste halfslachtige poging om aan te tonen dat Noakes half Zuid Afrika vermoordt. Dat geeft in elk geval leuke commentaren 🙂 .

  http://www.food24.com/News-and-Guides/Features/Tim-Noakes-low-carbohydrate-Banting-diet-is-neither-healthier-nor-better-for-losing-kilos-than-a-balanced-weight-loss-diet-20140710

  July 10, 2014 at 11:19

  @Oopkop Denker: Jy is reg. Enige ongebalanseerde dieet is sleg vir jou. Bly maar op daai gebalanseerde dieet waar jy vet uitsny en ’n onwerklike hoeveelheid suiker en carbs eet in die vet se plek, net sodat jy versadig voel. En moenie worry oor al die obesity wat veroorsaak is deur daai dieet nie… Nee, hy is mos baie gebalanseerd. Miskien moet jy jou kop toe maak, jou brein het uitgeval!

 21. Bij de sponsors van dat Zuid-Afrikaanse onderzoek o.a. Unilever…

  http://www.heartfoundation.co.za/sponsors-and-partners

  Grappig: 65% koolhydraten is blijkbaar een “uitgebalanceerd” dieet, 65% vet niet. Zonder uitleg.

 22. De meeste hartstichtingen zijn in eerste instantie neutraal ogende uithangborden van Unilever en vaak zelfs opgericht door het bedrijf. Een journalist met tijd zou alleen daarover al een aardig boek kunnen schrijven.

  Zuid Afrika is momenteel het epicentrum van de Paleo/LCHF revolutie. Allemaal dankzij Noakes. Wij missen een charismatisch, high profile figuur als hij. De man heeft zo’n fantastische academische staat van dienst, daar ga je als Katannetje niet zomaar tegen lopen keffen. Het verbaast me overigens dat ik helemaal geen discussie hoor naar aanleiding van het mooie Noakes-interview dat sportpsycholoog Thomas Waanders had in het jongste nummer van Runner’s World. RW wordt gelezen door alle vegetarische, statineslikkende, Becelsmerende, joggende, pasta partyende wetenschapsjournalisten bij de kranten die ‘er toe doen’ (alleen daarom vind ik het geweldig dat ik er ook voor werk 🙂 ) en Waanders’ stuk moet een flinke knuppel in hun grijze, prediabetische hoenderhok hebben gegooid.

  Maar nee hoor. Niets dan een doodsche stilte. Neerlands elite zwijgt de biologische werkelijkheid die zij een leven lang niet onder ogen heeft willen zien liever dood.

  Overigens vind ik het een bijna mythisch toeval dat Kaapstad nu de plek is van waaruit het verzet wordt geleid. Of all places. Pinnacle Point. Mosselbaai. Daar waar de ultieme Coastal Dweller sapiens werd…

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20934095

  Genetic and anatomical evidence suggests that Homo sapiens arose in Africa between 200 and 100ka, and recent evidence suggests that complex cognition may have appeared between ~164 and 75ka. This evidence directs our focus to Marine Isotope Stage (MIS) 6, when from 195-123ka the world was in a fluctuating but predominantly glacial stage, when much of Africa was cooler and drier, and when dated archaeological sites are rare. Previously we have shown that humans had expanded their diet to include marine resources by ~164ka (±12ka) at Pinnacle Point Cave 13B (PP13B) on the south coast of South Africa, perhaps as a response to these harsh environmental conditions. The associated material culture documents an early use and modification of pigment, likely for symbolic behavior, as well as the production of bladelet stone tool technology, and there is now intriguing evidence for heat treatment of lithics. PP13B also includes a later sequence of MIS 5 occupations that document an adaptation that increasingly focuses on coastal resources. A model is developed that suggests that the combined richness of the Cape Floral Region on the south coast of Africa, with its high diversity and density of geophyte plants and the rich coastal ecosystems of the associated Agulhas Current, combined to provide a stable set of carbohydrate and protein resources for early modern humans along the southern coast of South Africa during this crucial but environmentally harsh phase in the evolution of modern humans. Humans structured their mobility around the use of coastal resources and geophyte abundance and focused their occupation at the intersection of the geophyte rich Cape flora and coastline. The evidence for human occupation relative to the distance to the coastline over time at PP13B is consistent with this model.

 23. Jo tB zegt:

  Ik heb gelezen in een ZA blad “Lose it” (april issue) dat gewijd is aan de Banting/LCHF dieet
  Noakes’ book Real Meal Time Revolution (launched in Nov 2013 with 10.000 copies) sold out in 4 weeks. As of March 40.000 copies have been sold. A 5th print run of another 40.000 copies is in production. Unheard of in South Africa.
  Dus voor ZA begrippen een bestseller waarbij de boeken niet aangesleept kunnen worden.

 24. Jo, ik zou er heel wat voor over hebben om een poosje in Kaapstad rond te hangen. Het is daar echt totale gekte. Elke zichzelf respecterende uitspanning adverteert opzichtig met een ‘Noakes Kaart’, talloze mensen genezen zichzelf van beginnende metabole narigheid, artsen gaan als dominostenen overstag en de corrupte danwel achterlijke voedingsvoorlichters staan openbaar in hun hemd en zoeken hun toevlucht in aandoenlijk paniekvoetbal. Wat een prachtige ontwikkeling 🙂 .

 25. Zeven zegt:

  Heeft Zweden lchf niet al officieel in hun voedingsrichtlijnen opgenomen?

 26. Zeven zegt:

  “It ain’t the fat, people. It ain’t the fat”. Leuke documentaire, doet me aan ‘Fathead’ denken. Het gevoel van welbevinden waar Donal (wat een knappe man is dat, zeg) het over heeft herken ik wel. Ik kom gemiddeld uit op een voedingspatroon dat voor ongeveer 60% uit vet bestaat en het brengt rust in mijn lichaam, en ook in mijn denken.

 27. willem zegt:

  Ik kan er maar niet aan wennen, aan het verheerlijken van ‘vet’ en ‘lchf’.
  Het is niet belangrijk, zo meen ik, of het om een procentje meer of minder gaat wat het aandeel van, in dit geval vet, binnen je voedingspatron is. Belangrijker lijkt me bijvoorbeeld ook de soort vet.
  Bij lchf idem. Ik discussieerde er vaker over, met Guido. Lchf valt onder de noemer dieet, paleo niet. Het gaat, nogmaals, niet om de precieze percentages, maar om de kwaliteit van hetgeen je eet en om het voedingspatroon (en levenswijze) waarbinnen je vetten, eiwitten en koolhydraten nuttigt.
  Om even naar het zuidoosten van Afrika terug te keren. Die coaster dwellers aten wat voorhanden was (met het accent op wat het water, de zee, bood). Met varierende hoeveelheden van ieder macronutrient. Dus enige souplesse van het lichaam is logisch.
  Dat neemt allemaal natuurlijk niet weg dat die voedingswijze, waarbinnen het menselijk genoom is geworden tot wat het is, gemiddeld uit relatief weinig koolhydraten bestond en meer vetten en eiwitten dan heden ten dage door de bekende instanties aanbevolen wordt. Maar laten we wel die macronutrienten plaatsen binnen de hoogstwaarschijnlijke verhoudingen en kwaliteiten die daarbij horen. Dus geen geforceerde lchf omdat dat ‘in’ is, maar uitgaan van het meest aannemelijke voedingspatroon dat bij de mens hoort, paleo, waarbij het logischerwijs veel meer de lchf-kant opgaat dan met een patroon gebaseerd op de huidige VC-aanbevelingen.
  n.b. Dit geldt uiteraard voor mensen met een redelijke gezondheidsbalans. Bij problemen bestaat er uiteraard de mogelijkheid bij te sturen, zoals onze Mariet heel duidelijk maakt.

 28. Willem, Noakes noemt zich Paleo/LCHF proponent, maar accentueert het LCHF-aspect. Toch hoor ik hem al dingen roepen over de darmflora, Coastal Dwellers en de kwaliteit van koolhydraatbronnen. Het klinkt bijna oneerbiedig, maar ik denk dat hij op dit vlak nog een leesachterstand heeft op ons.

  Feit is dat je met LCHF een flinke paleoslag maakt…

 29. Zeven zegt:

  LCHF/paleo/keto-achtig eten liggen in mijn beleving niet zo ver uit elkaar, er zijn raakvlakken en ik heb proefondervindelijk ervaren dat wat meer vet en wat minder koolhydraten voor mij nu eenmaal werkt in deze periode van mijn leven. Als ik mijn menu’s bijhoud (daar zijn websites voor op het internet) dan komt ik, zonder dit bewust zo te doen, uit op een vetpercentage van zo’n 60. Als je dat uit gezonde bronnen haalt (vis, eieren, vlees, olijven/olijfolie, kokos(olie), varkensvet) en de boel zo vers en onbewerkt mogelijk houdt……dan gaat je lichaam daar in goede zin op reageren.

  Het kan heel goed zijn dat ik bijvoorbeeld over een jaar prima draai op wat meer ‘goede koolhydraten’, maar voor nu is wat meer vetrijk voedsel wat mijn lichaam nodig heeft. Vandaar dat sommige mensen, denk ik, vet ook benadrukken: ze merken goede resultaten terwijl ze jarenlang gehoord hebben dat je toch vooral vetarm moest eten. Dat wordt dan weer opgepikt als ‘eet vooral een pakje boter per week’ (Jimmy Moore is een voorbeeld hiervan). Richard Nikoley zei het ook op zijn blog (parafrase volgt), dat overal maar slagroom op doen even onnatuurlijk voor hem is als vier keer per dag Brinta eten.

 30. Spijker op de kop, Zeven!

 31. 🙂 🙂 🙂

  “Wegholsukses”

  “As jy sukkel om blomkool en broccoli op jou winkel se groenterakke te vind, is prof. Tim Noakes dalk die skuldige.”

  http://www.rapport.co.za/Sake/Blomkool-vlieg-nes-Noakes-se-boeke-20140712

 32. willem zegt:

  ‘LCHF/paleo/keto-achtig eten liggen in mijn beleving niet zo ver uit elkaar,’ zegt Zeven. Ik denk dat je inderdaad gelijk hebt, Zeven, dat deze voedingswijzen veel gemeen hebben.En, Melchior, dat je met lchf een flinke ‘paleoslag’ maakt, moet ik eveneens met je eens zijn.
  Maar…
  Ik probeer te kijken naar de logica, context en de praktijk van deze wijze van eten. Wel beseffend dat lchf en ketoachtig enorme verbeteringen zijn vergeleken met de Schijf van Vijf (zoals die weer beter is dan de kant-en-klaarmaaltijden uit de super).
  Paleo is een levenswijze waarbij het onderdeel voeding zoveel mogelijk, en voor zover bekend, correleert met ons genoom. Kortom, waarschijnlijk de meest aangewezen wijze van menselijk eten. Ingevuld moet dan nog wel worden hoe dat er in de praktijk uit zou moeten zien. Vis, ja, maar geen kweekvis. Andere zeedieren, ja, voor zover menselijk voedsel. Vlees, ja ,maar mager (zie o.a. Lindeberg en Muskiet) en afkomstig van dieren uit een natuurlijke omgeving. Groente, ja, en ook de koolhydraatrijke, mits op natuurlijke wijze verbouwd. Fruit, ja, soms enigszins gematigd en wel weer van een natuurlijke herkomst. Vet, ja, maar…
  Dat vet blijft een twistpunt. Duidelijk is dat m.o.v.’s en zeker transvetten gemeden moeten worden. Boter? Is discussie, maar zal dan i.i.g. van zuivere herkomst moeten zijn. Andere dierlijke vetten? Ja, maar dan wel van natuurlijk gevoede beesten. Visolie? Lijkt me zeer passend. Kokosvet? Twijfels? Voorlopig maar het voordeel van de twijfel. Olijfolie? Lijkt me prima, mits van fatsoenlijke herkomst.
  Kijk, lchf is een dieet, omdat het afwijkt van een normaal menselijk voedingspatroon (anders zou het wel paleo heten). Daarom hik ik daar steeds tegenaan.
  En natuurlijk, wie daar baat bij heeft, moet er vooral mee doorgaan! Maar toch…, enzovoort.

  En ondertussen levert de moestuin een rijk scala aan groenten en fruit op, leggen de kippen heerlijke eieren en nodigt het weer uit veel buiten te zijn. Deels aardig paleo, toch??

 33. Zeven zegt:

  ‘Kijk, lchf is een dieet, omdat het afwijkt van een normaal menselijk voedingspatroon (anders zou het wel paleo heten). Daarom hik ik daar steeds tegenaan.’

  Dit kan ik wel volgen, wel is denk ik de context belangrijk in het hele verhaal. Het beeld zoals jij schetst is hoe het in het ideale geval zou moeten zijn. Feit is wel dat rijke landen over het algemeen geürbaniseerd zijn, veel mensen zullen dan ook voorbewerkt voedsel kopen aangezien ze zo hun verplichtingen hebben en dan moet het nu eenmaal snel op tafel staan. Langzamer aan doen is voor mensen geen optie, of dat denken ze althans. Om datgene dat jij voor ogen hebt te bereiken is er een mentaliteitsverandering nodig, terwijl mensen vaak juist wachten tot het laatste moment om te veranderen. Soms zelfs dan niet (ik herinner me een COPD patiënt op tv die door bleef roken, slangetje in de neus en al). In dat opzicht is een stukje vlees uit de supermarkt en diepvriesspinazie toch echt een vooruitgang, naast het laten staan van snoepgoed (Evergreens, Sultana’s, Snelle Jelle’s, apekoppen en Cola Light……merde) als zogenaamd gezond tussendoortje. Beter drie appels en een banaan op een dag, midden in de winter, dan crackers en mueslirepen, zoiets.

  Interessant is dat, wanneer je verzadigd bent (en kwalitatief goed eten heeft de neiging te verzadigen) bewerkt eten dan ook geen aantrekkingskracht meer op je uitoefent. Wat je weer motiveert om misschien wel na te gaan denken over andere aspecten van je leefpatroon.

  Ik ga nog meer schrijven hierover, maar ik moet nu weg 🙂

 34. Zeven zegt:

  Melchior, je blog biedt ontzettend veel aanknopingspunten, ga er vooral mee door (ook al ben ik het niet in alles met je eens) en nog gefeliciteerd met je verjaardag.

 35. willem zegt:

  Verjaardag??
  Zeven moet weg, maar vervolgt..
  Even dit.
  Tuurlijk probeer ik een ideaalbeeld te schetsen, gebaseerd op de situatie van wat we voor het gemak maar een gezond mens noemen. En natuurlijk weet ik wel dat we het hebben over gradaties en contexten. Maar ik zie graag een ijkpunt, gebaseerd op logica. Vandaar. En ik ken, in ieder geval voorlopig en met de kennis van nu, ‘paleo’ als het meest aannemelijke ijkpunt.
  En ja, de voedingswerkelijkheid is volkomen anders. En het brein van de mens werkt ook niet echt mee. Want dat geklets, overal en steeds weer, over eigen verantwoordelijkheid en eigen keuze, is even kortzichtig als de adviezen van ons aller Voedingscentrum: niet gebaseerd op huidige wetenschappelijke inzichten.
  Lekker complex, allemaal.

 36. Zeven zegt:

  IJkpunten en logica zijn van de wetenschap, of zouden dat moeten zijn. De gemiddelde man, Jan met de pet, wil geen logica en ijkpunten, die wil gewoon eenvoudige, heldere informatie hoe hij zelf goed kan eten om problemen met zijn gezondheid te voorkomen. De overgrote meerderheid van de mensen werkt, heeft zo zijn eigen verplichtingen en wil gewoon een leuk leven hebben als het even kan. Die moet je niet vermoeien met tight junctions, insulineniveaus en wat dies meer zij. Uitleggen dat streekgerechten en drie keer per dag eten prima werkt. In het kort ook uitleggen waarom dat zo is en oh ja, opletten met verhitten van voedsel. Praktisch blijven, mensen willen best maar moeten al genoeg plannen. De (popular)wetenchappelijke kant van het verhaal is voor hobbyïsten die hier komen krabbelen 🙂

  Vandaag de dag, vooral in rijke landen, is men van het comfort. Dingen moeten ‘goed voelen’ en anders hoeft het niet. Dat, en de angst voor de dood, in rijke landen bijna een pathologie op zich, maakt dat er een beetje scheve kijk op de realiteit ontstaat. Gevolg is is een geknutsel van jewelste in laboratoria om supervoedsel te creëern en zo toch maar vooral lang te leven, wat natuurlijk niet werkt. Net zoals met het hiv virus destijds, ben ik bang dat men pas iets gaat ondernemen wanneer er veel slachtoffers vallen. Vandaag de dag schijnt het aantal mensen dat doodgaat als gevolg van diabetes hoger te zijn dan het aantal mensen dat doodgaat aan aids.

 37. Zeven zegt:

  Schiet me nog iets te binnen: je opmerking over gemanipuleerde hersenen is briljant. Denk dus echt dat bewerkt voedsel ‘iets’ doet in de hersenen van sommigen waardoor wilkracht alleen niet genoeg is om van dat soort eten af te blijven. En dan heb ik het niet over fastfoodmenu’s, maar bijvoorbeeld ‘gezonde’ fruit- en notenrepen. Men raakt op een gegeven moment ondervoed terwijl er niet zelden sprake is van overgewicht. Als je eenmaal in die vicieuze cirkel terechtkomt terwijl je te goeder trouw vier boterhammetjes op een dag eet met magere kaas en magere vleeswaren, dan heb je weinig kans om daar uit te komen.

 38. apaulonia zegt:

  @ Zeven: “Interessant is dat, wanneer je verzadigd bent (en kwalitatief goed eten heeft de neiging te verzadigen) bewerkt eten dan ook geen aantrekkingskracht meer op je uitoefent”.

  Ik herken dit volkomen. Onlangs toch een keer friet met kroket gegeten en de hele nacht liggen zweten. Dat komt er dus niet meer in. Chocolade bleef ook een zwakte, tot nu. Een familielid heeft kanker in het gezicht en wordt momenteel behandeld. Deze bood mij in het ziekenhuis een stuk pure chocolade aan en voor ik wist had ik het aanbod al afgeslagen. Ik aan de koffie en de zieke aan een fles yoghurtdrank met verhalen over haar kamergenote die te zwaar is en de hele dag snoepjes eet. Nog een kleine uitleg van mijn kant over suiker en kanker, maar ik vrees dat de boodschap niet aan zal komen. Best lastig als het gaat om iemand waar je veel van houdt.

 39. Zeven, Willem, Christel, apaulonia en anderen, dank voor jullie interessante bijdragen! Ik heb even erg weinig tijd, maar zal zeker tzt mijn 5 cent bijdragen 🙂 .

 40. willem zegt:

  Dit vind ik een interessante: ”… Jan met de pet, wil geen logica en ijkpunten, die wil gewoon eenvoudige, heldere informatie hoe hij zelf goed kan eten om problemen met zijn gezondheid te voorkomen.’
  Hier hebben we een kern van het probleem (exolosie overgewicht, diabetes e.a. ‘welvaartsziekten’) te pakken. Die doorsnee Nederlander, die natuurlijk niet bestaat, is overgeleverd aan adviseurs die aangeven hoe te eten om gezond te blijven. Maar dan hebben we het over een heel breed scala aan personen en instanties die iets aanbevelen. De dokter, de dietist, beiden geinstrueerd door het VC, de supermarkten met hun kretologie ingericht naar valse boodschappen die meest niet als zodanig herkend worden, de hypes (spelt, superfoods) en ga zo nog maar even door. En wat moet onze Jan met de pet, Jan Patat, of Jan Publiek nou eigenlijk? Die staat voor Jan Lul, want die wordt aan alle kanten gemanipuleerd en als melkkoe gebruikt. En door dat ‘druk, druk, druk’, zoals Zeven schetst, ontbreekt het licht aan ruimte om kritisch te denken en ontwikkelingen bij te houden. Dus leidt de marketing van belanghebbende grootindustrielen tot baken op het terrein van voeding en gezondheid. En daar neemt men alle ruimte die de overheid verschaft: vrije marktwerking is gericht op winsten maken, niet op gezondheidsbevordering.
  Sprak de dominee..

 41. jpvandoorn zegt:

  Willem je hebt gelijk of zoals ik helaas moet zeggen: gezondheid is in de voedingsindustrie als ook in de gezondheidszorg geen core business.

 42. Zeven zegt:

  Willem, jouw laatste tekst is een harde versie van de werkelijkheid. Als je jong bent en matig eet dan zal het wel meevallen, maar met een zittend bestaan hoef je niet eens veel te eten om op den duur toch kwaaltjes te ontwikkelen. Zo nu en dan vallen me dingetjes op (gezichtsoedeem, buikjes bij jonge mensen die verder niet te zwaar zijn). Andere krijgen op vroege leeftijd al last (darmen, huid, overegewicht) en weer anderen worden obees doordat het ‘eet mij, eet mij’ voedsel de zaak verstoort.

  Jan met de pet? Gewoon, stemmen met zijn portemonnee. Aanbod bepaalt natuurlijk de vraag (dat kan iedere marketeer je vertellen) maar op het moment dat mensen hun portemonnee niet meer trekken zal men echt wel een andere koers inslaan. Om een voorbeeld te geven: een bekende van mij heeft het pdf boek van Richard Nikoley doorgelezen en heeft toen eigenlijk vanzelf pasta uit het menu gegooid. Diegene eet nog steeds brood, maar geen pasta meer. Scheelt toch, lijkt mij.

  Apaulonia, het is een ramp om te zien wat voor nonsens er wordt verkocht aan zieken onder het mom ‘sterk blijven’. Te triest voor woorden, krijg jij ook het idee dat voedingsinterventies geringschattend worden bekeken? En dan bedoel ik complementair.

  Ik merk dat bepaalde dingen gewoon mierzoet voor me zijn geworden. Lekkers dat onbewerkt is bevredigt zonder de neiging op te wekken om maar door te blijven eten. Laatst rauwe honing geproefd, een theelepeltje – echt een elegant mini-theelepeltje – was voldoende. Pittig, zoet en je had er genoeg aan. Rauwe chocolade, een blokje bij de koffie volstaat. Niet dat ik dit nu vaak eet of ga eten, ik was een beetje aan het experimenteren.

 43. Corrien zegt:

  Inderdaad Zeven en anderen; je krijgt een compleet ander smaak- en behoeftegevoel.

  Willem: Tja, Jan(tien)-met-de-pet-enz…
  Gisteren op de sportschool diverse complimenten over m’n veranderende figuur. Ben langzaam 20 kg afgevallen op o.h.a. gewenste plaatsen en doordat ik nodig aan een nieuwe outfit moest, werd dat ineens erg zichtbaar.
  “Hoe doe je dat, ik moet ook nog een paar kilo kwijt voor de vakantie” -uitleg- “mag je dan helemaal geen brood? Wat eet je dan?” -uitleg- “ja maar …. ja maar…..ja maar”

  Ik ben maar geëindigd met: “Laten we het eens omdraaien. Kijk eens naar wat WEL (bierviltje …verwezen naar MM) ipv wat NIET (en als je dat wilt samenvatten komt het uit de fabriek)”

 44. Goed artikel uit Zuid Afrika; Tim Noakes krijgt hier de gelegenheid om te reageren op zijn critici.
  Zijn boek staat al 17 weken bovenaan de bestsellerlijst in Zuid-Afrika.

  Tim Noakes – making a ‘Real Meal’ of critics who say his diet is dangerous – http://www.biznews.com/health-biznews-com/2014/06/tim-noakes-makes-real-meal-critics-say-diet-dangerous/

  Poor nutrition is the single greatest driver of chronic ill health. Until we recognise that, our profession will be unable to reverse the crippling burden of chronic ill health caused by these nutritionally based diseases. Humans are the only mammals that suffer from chronic ill health. One critic suggests it’s because we are the only animals clever enough to manufacture our own food – and stupid enough to eat it.

 45. En dan deze prachtige quote:

  Critics say the only evidence you have for you diet is anecdotal, no science. Is that correct?

  No. Science is my lifeblood. I’m an A1-rated scientist who understands the scientific method much better than 99.9% of my critics, especially the ones who spread this garbage. All of medicine begins with anecdote. Jenner started the vaccination theory based on anecdote. Scientists determine the truth on the basis of clinical trials, personal experience, and what patients tell us. None of these is more important than the other.

 46. Lucky girl…

  I am heading off to Melbourne to meet with the legendary Professor Tim Noakes in person. We are meeting for breakfast tomorrow morning to chew the fat

  For those of you who don’t know Tim Noakes, he has started a huge movement in South Africa… And educating the world about LCHF (low carb, high fat).

  He is not only a medical doctor but also a professor of exercise and sports science. He is also one of the most renowned running coaches in the world.

  Did he get taken by the low fat era? Absolutely, and he used to advise carb loading to his athletes. He is featured in the Cereal Killers movie ripping pages out of his old books. What a brave man, and he is leading the forefront of the many doctors who are now coming forward to say we were wrong about fat.

  Runner’s World (Nederland) had onlangs een lang interview met Noakes. Wat er vervolgens gebeurde? Er viel een totale stilte…

 47. Hi, hi, hi…

  • Uit het interview in die link 🙂 :

   You may need a little carbohydrate but if you’re fat adapted, fat will provide all the energy you need except if you are going to really high intensity.
   Those are the three myths that have been perpetuated. You will see behind each one of them there is industrial influence and commercial influence. It is very important that people understand that.

   I am always asked “Is this a conspiracy theory?” and the answer is no, this is just normal business. The job of business is not to make you drink one Coca Cola a day, it is to drink ten a day. When you’re drinking ten, their job is to make you drink twenty. That is business.

   The unscrupulous component of that is if you’re drinking three Coca Cola’s a day your health is going to be impaired, but that is not the issue for business. Business must sell its product.

   I showed in Waterlogged that the sports drink industry manipulated our beliefs and manipulated the scientists so that they would tell us to drink 1.2 litres per hour during exercise and it had to be of a sports drink. I showed there was no evidence whatsoever for that and in fact the evidence was damaging.

   That hasn’t changed. That is still the advice that people are getting given.

 48. Hans zegt:

  Leuk zo’n onbewerkt interview met prof. Noakes en wat kan hij het duidelijk uitleggen ( weer ) , en wat een sympathiek mens !

  Wat een buitenkans om hem live te horen en te zien 26 sept. http://www.ancestralhealth.nl/

 49. marcel zegt:

  https://hansvdw1.wordpress.com/2016/07/25/froome-is-niet-saai-in-de-morgen-van-23-juli-2016/

  “Speciale voeding

  Waarin Froome en Sky wel verschillen van alle voorgaande dominante formaties, is hun voeding. Dat zie je aan de gabarits van hun renners. Zet Team Sky in T-shirt en jeans op een rubberbootje op de Middellandse Zee en je vermoedt uitgewoonde vluchtelingen die in geen weken een deftig maal hebben gezien. Dat klopt, ze zien ook geen deftig maal, toch niet wat wielrenners als deftig bestempelen. Die aanpak heet fuel for work, in mei nog beschreven in een studie, mede gesponsord door het sportvoedingmerk van Team Sky: je laadt je verbrandingsoven met wat je nodig hebt voor de inspanning en je eet vooral maar zoveel koolhydraten als je zult verbranden, want overbodige koolhydraten zijn ballast.”

  • Kijk. Kijk!

   In De Gelderlander las ik dat Bauke Mollema, door die Bertiaanse bewegingswetenschapper Matthijs destijds hier opgevoerd als ultiem bewijs voor de ergogene zegeningen van het brood en pasta eten, tegenwoordig ‘geen snelle koolhydraten meer gebruikt’ 🙂 .

 50. Wim zegt:

  Dit is op Low Carb in Lowlands herblogden reageerde:
  Wederom een juweel uit de schatkist van Melchior Meijer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s