Hoe Dr. Terry Wahls haar MS tot staan bracht (2)

 

Op het Ancestral Health Symposium 2012 gaf ook arts en docente interne geneeskunde Dr. Terry Wahls een lezing. De 6 trouwe lezers van dit querulantenblogje kennen haar van haar enkele miljoenen keren gedownloade TED-talk ‘Minding Your Mitochondria’. Momenteel kijken hier zeer tijdelijk vrij grote aantallen (mogelijk wel 6) vegetariërs en veganisten met toegeknepen billetjes en verschrikte ogen rond (dat zie ik achter de schermen). Het lijkt me daarom een geschikt moment om de nieuwe presentatie van Dr. Wahls te posten. Minding My Mitochondria. Het is altijd leuk om een bijna tastbare cognitieve dissonantie nog een graadje ondraaglijker te maken. En je weet nooit of er per ongeluk ergens een kwartje valt ;-).

Voor wie te lui is om te kijken, Dr Wahls stelt zichzelf aldus voor.

“Ik heb progressieve Multiple Sclerose en was veroordeeld tot een volledig houdingsvariabele elektrische rolstoel. Als hoogleraar geneeskunde bestudeerde ik de wetenschappelijke literatuur over progressieve hersenziekten als Parkinson, Alzheimer en Huntington, over de stofwisseling en voedingsbehoeften van het brein en over het Paleo Dieet. Met wat ik leerde, formuleerde ik een gemodificeerd Paleo Dieet, bedoeld om de voeding voor mijn mitochondriën, mijn lichaamscellen en mijn brein te optimaliseren. Slechts negen maanden nadat ik deze nieuwe manier van eten begon toe te passen, was ik in staat 40 kilometer te fietsen. Ik vertel mijn persoonlijke verhaal wanneer ik mijn studenten de biologie van onze cellen bijbreng. Ik vertel ze ook waarom een gestructureerd Paleo Dieet van alle diëten de meeste voeding per calorie levert en waarom het de beste voeding is om je mitochondriën, je cellen, je hersenen en je lijf maximaal gezond te houden. Mijn klinische onderzoek met MS-patiënten, dat is gestoeld op een Paleo Dieet, produceert opmerkelijk positieve resultaten.”

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

94 reacties op Hoe Dr. Terry Wahls haar MS tot staan bracht (2)

  1. lll5 zegt:

    Waarschijnlijk komen de bezoekers hier vandaan
    http://sargasso.nl/veganistische-boterhammen

    Dus misschien is een verwijzing naar dat artikel over de haalbaarheid van paleo in Nederland wel handig

    Gastpost: Alle Nederlanders paleo, is dat haalbaar?


    #duurzaam#

  2. LOL ‘Momenteel kijken hier zeer tijdelijk vrij grote aantallen ……..vegetariërs en veganisten met toegeknepen billetjes en verschrikte ogen rond’. Ik hoop dat je ze bereikt Melchior!! Het feit dat er al zo naarstig op de link geklikt wordt (als ze uit de hoek komen van waaruit ik denk) dan zijn ze al meer geïnteresseerd dan de gemiddelde Nederlander (je bent ‘pas’ vierde in de rij en met vermelding ‘wetenschappelijk’)!!

    • Erika zegt:

      Ik heb jaren vegetariés gegeten, tot ik goed ziek was.
      Energie van een platgetrapte garnaal, wit smoeltje totaal opgebrand.
      Weer vlees eten was wennen, maar geef mij maar een goede stoofpot
      eten zoals eten bedoeld is zonder gekke toevoegingen en met vlees.
      Bloedgroep O zijn ook echte vleeseters en dat deed ik niet meer en deed mij de das om.
      Inmiddels omscholing gedaan, want van het één komt nu eenmaal het ander.
      De biofysica is boeiend.
      Wat een stukje vlees al niet kan doen.

  3. Carla zegt:

    Ze sprak er even snel over, maar hoe vul je een eventueel jodium tekort (zit in brood) aan? Jozo of zo nu en dan zeekraal?

  4. Eliza zegt:

    Ik ben zelf chronisch vermoeid, had nooit al zoveel energie, maar door een te lang onbehandeld vit b12 tekort (oorzaak onbekend), was dat vele malen erger. Ik injecteer nu een aantal jaar naar behoefte en hoewel de neurologische klachten en alles overheersende vermoeidheid verdwenen, bleef ik altijd moe. Sinds begin januari ben ik begonnen met de paleo-leefwijze. Nu, de afgelopen weken voel ik mijn energie weer toenemen! Ik krijg weer meer gedaan, mopper minder op mijn man en kinderen en als klap op de vuurpijl, ben ik 5,5 kilo afgevallen en is mijn acne (waar ik tevergeefs al twee keren een kuur roaccutane tegen heb geslikt) foetsie! Niet zo spectaculair als bovenstaande dame die haar MS tot staan bracht, maar voor mij een grote verbetering van mijn kwaliteit van leven. (NB, een vit b12 tekort heeft vele overeenkomsten met MS, zo wordt de myeline afgebroken en kunnen ook laesies in het hersenweefsel ontstaan). Ik ben een van de “stille lezers”, maar wilde dit toch delen.

  5. A. Jonkers zegt:

    Dr. Terry Wahls is een gelovige geworden. Dat is niet erg, zolang ze maar niet beweert dat Paleo MS kan genezen. Want laten wel wel zijn: dat is niet aan de orde. Ik ben vóór Paleo, maar tegen hysterie en sektarische capriolen.

    • Hoi A. Jonkers,

      Een zeker enthousiasme kan haar niet worden ontzegd ;-). Maar dat is begrijpelijk. Hoe zou jij reageren als je een onomkeerbare degeneratieve kwaal tot staan bracht en van in principe bedlegerig naar volop functioneel ging?

      Intussen doet ze interventietrials, netjes volgens de regelen der kunst. Het wetenschappelijk onderzoek zal moeten uitwijzen of wat zij zegt wel of niet ‘aan de orde’ is. De eerste resultaten zijn hoopgevend, dat wil zeggen van het kaliber uit de rolstoel komen en weer kunnen wandelen, geheel tegen haar eigen verwachting in ook bij mensen met primaire MS.

      Als meerdere patiënten in de interventiegroep gelijktijdig sterk verbeteren, kijken we waarschijnlijk naar iets anders dan de bekende fluctuaties in het ziekteverloop.

      Overigens is Wahls niet de enige die op dit spoor werkt. Ook een groep van Cordain is bezig met MS. En zo spectaculair is het nou allemaal ook weer niet. Het wordt steeds duidelijker hoe bepaalde neolithische elementen dit ziektebeeld bij mensen met een bepaalde genetische predispositie (een normaal genotype dat in een abnormale omgeving risico op MS geeft) opwekken. Ik kan het nou niet bepaald schokkend vinden dat het elimineren van die omgevingstriggers tot verbetering leidt (verbetering is iets anders dan genezing).

  6. A. Jonkers zegt:

    “Het wetenschappelijk onderzoek zal moeten uitwijzen of wat zij zegt wel of niet ‘aan de orde’ is.”

    Goed punt – en helemaal met je eens. Ik ben ook erg benieuwd naar de uitkomsten van haar onderzoek. Hopelijk maakt ze daarin geen methodologische blunders, zodat het in de wetenschap serieus genomen gaat worden. Begrijp me niet verkeerd: ik hóóp ook dat dit waar is. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat ze in remissie is. Hoe bewijs je dat het door een ander eetpatroon komt? Lijkt me een netelige kwestie, hoe spectaculair de resultaten ook mogen zijn.
    Zelf zit ik niet zo in het onderwerp MS maar als dit inderdaad goed nieuws is, ben ik er blij mee. Waar ik wel een beetje voor vrees is dat dit soort filmpjes een eigen leven gaan leiden en Paleo tot een soort religie wordt verheven of als het wondermiddel voor alle kwalen. Dat gezegd hebbende: zelf eet ik sinds een paar maanden ook grotendeels paleo en dat bevalt uitstekend. Of mijn eigen gezondheidssituatie (een uigebreide pulmonale sarcoïdose, chronische vorm, ook een autoimmuunziekte dus) ermee is verbeterd, zal binnenkort blijken uit nieuwe ziekenhuisonderzoeken. Maar ja, ook dat is een kwestie van N=1 (en dus klinisch zo significant als een zandkorrel). 😉

  7. A. Jonkers zegt:

    Op individueel niveau misschien, maar ik denk niet dat de longarts de link met lowcarb/paleo zal geloven. 😉

    • Sylvia Knoop zegt:

      Zal de longarts ook niet doen, maar is dat belangrijk? Als jij je maar prettiger voelt !
      En HET bewijs komt heus wel. Zoveel n=1 kan ook geen placebo zijn.

  8. George zegt:

    Voor wie een n=1 story interesseert…dit is een vrouw die Alzheimer had, maar met het Terry Wahls protocol daar geen last meer van heeft:

  9. Ten overvloede: Paleo is niet alleen een voedselpatroon, maar o.a. ook: naar buiten! En dan : niet smeren….

    New study shows relationship between sun exposure and multiple sclerosis in Norway and Italy

    Posted on January 29, 2014

    Infrequent outdoor activity and sunscreen use are risk factors for multiple sclerosis, according to a new study.

    Multiple sclerosis (MS) is an autoimmune disease where the body’s own immune system attacks nerves in the brain and spinal cord. Researchers believe vitamin D plays a role in MS through its ability to smarten and help control the immune system. Research to date suggests that getting good amounts of sun exposure throughout life (which leads to better vitamin D levels) may prevent MS.

    (…….)

    In general, they found that infrequent outdoor activity led to an increased risk of MS in both countries. For Norway, infrequent outdoor activity between the ages of 13 and 18 years most increased risk of MS, while in Italy, infrequent outdoor activity between the ages of birth and 5 years most increased risk of MS.

    When the researchers looked at sunscreen use, they found that frequent use of sunscreen between the ages of birth to 12 years in Norway led to an increased risk of MS. They found no relationship in Italy at any age interval.

    “In this large case-control study, both frequency of outdoor activity and sunscreen use early in life were associated with subsequent MS risk,” the researchers concluded. “Thus, converging evidence from different measures suggest that low sun exposure in early life increases MS risk.”

    http://www.vitamindcouncil.org/vitamin-d-news/new-study-shows-relationship-between-sun-exposure-and-multiple-sclerosis-in-norway-and-italy/

  10. Bart zegt:

    Naar buiten en niet smeren. Inderdaad Gert. Die relatie tussen MS en sun exposure was overigens al zonneklaar. Van Wikipedia::

    ” MS komt niet of nauwelijks voor in landen dichter bij de evenaar.” en:

    “Mensen uit noordelijke landen die als klein kind naar een warm land verhuizen hebben een lager risico de ziekte te krijgen dan hun leeftijdgenoten die zijn achtergebleven; verhuist men echter na de puberteit dan is dit verschil niet meer aantoonbaar.”

  11. Gert van der Hoek zegt:

    Zeer recent , een beetje technisch artikel, maar er valt toch veel uit te halen. Niet nieuw allemaal, maar wel mooi op een rij gezet.

    In het kort: ketose daar knappen je mitochondriën van op, allerlei neurologische “pathways” gaan lekker soepel draaien, het ene wordt minder en het andere meer, je produceert minder ROS en je helpt de anti-oxydanten; ook minder productie van AGE’s vermoed ik; positieve effecten op bepaalde neurologische aandoeningen: epilepsie, Parkinson, MS, hersentumoren, migraine, en nog meer. Ketose werkt “neuroprotective” , wie wil dat nou niet? 🙂

    De sirtuïnen komen ook langs, ook daar positieve effecten door ketose, kun je langer genieten van je pensioen 😉

    Diabetes wordt niet besproken in het artikel, een beetje indirect via de beschrijving van een ander metabolisme (suiker >>>vet), maar de positieve gevolgen in die richting mogen voldoende bekend zijn, hè Mariet?

    Ketogenic Diets, Mitochondria and Neurological Diseases 

    First Published on May 20, 2014

    http://www.jlr.org/content/early/2014/05/20/jlr.R048975.long

  12. Sylvia zegt:

    Ik probeer het Wahls Paleo Plus te doen, helaas zit ik nu in een ” inzinking”. Ik baal van het eten en het enige wat ik wil is vers witbrood met een likkie boter. Ben ook weer moe, moe, moe.
    Wil weer graag op de wagen klimmen. Terry Wahls en Leanne Ealy hebben een menu programma ontwikkelt voor $97 voor een maand Wahls Paleo, ongetwijfeld komt er ook een maand menu met Wahls Paleo Plus voor $97. Wil iemand met mij delen in de aanschafkosten, want daar hik ik toch erg tegenaan…

  13. Louise zegt:

    Sylvia, misschien draai jij niet goed zonder koolhydraten. Zou je dan niet beter eerst een tijdje gewoon Wahls Paleo kunnen doen, en dan later kijken of je alsnog de ketose-variant kunt doen?
    Ik merk zelf dat ik het ook niet trek met te weinig koolhydraten (heb parkinson).

    • Sylvia zegt:

      Louise, vorig jaar nov ben ik begonnen met Paleo, ik voelde mij geweldig! Ik kan mij niet herinneren mij ooit zo goed gevoeld te hebben (54 jaar). Dat heb ik proberen te upgraden naar Wahls Paleo plus, de kink kwam in de kabel toen ik in mei mijn arm brak die nog steeds niet geheeld is 😦
      Helaas heb ik mij niet beter gevoeld met mijn koolhydraat shot van 5 sneden wit brood, dus dat is het denk ik ook niet. Ik denk dat ik terug moet naar gewoon Paleo, hopelijk krijg ik weer verbetering.
      Eigenlijk ben ik wel heel benieuwd wat jij doet? En welk effect dat op jou ziekte heeft, want uit het verhaal van Pendergrass kom ik niet veel verder. Is zij interessant genoeg om dieper op haar materie in te gaan?

      • Sylvia Knoop zegt:

        Even een update.
        Ik ben nog steeds paleo, niet strikte versie van TerryWahls want van al dat groente werd ik echt niet lekker. Met gewoon paleo voel ik mij prettiger, soms een uitstapje naar iets wat niet paleo is, maar dat is de uitzondering.
        Hier voel ik mij redelijk goed bij en is makkelijk te doen, voor mij is het geen dieet meer,maar gewoon zo eet ik.

  14. Louise zegt:

    Zie ook dit verhaal van Karen Pendergrass, die VLC had geprobeerd. Dat werkte bij haar helemaal averechts.
    http://freetheanimal.com/2014/08/antibiotics-pendergrass-supplemental.html
    This is to say those who are metabolically broken cannot—always—be fixed by carbohydrate limitation, and although this is a currently unfalsifiable hypothesis, I surmise that all people with metabolic conditions would be normalized faster if the focus was on gut normalization first, which may call for higher carbs and, god forbid, less meat. More than one way to skin a cat you know?

  15. Corrien zegt:

    @ Sylvia. In mei je arm gebroken en nog niet geheeld…. is dat; nog niet helemaal geheeld of totaal niet / geen goede doorgroei / te weinig kalkafzetting / niet goed ‘gezet’?

    • Sylvia zegt:

      Corien, begin juni een pin in mijn bovenarm gezet, bijkomend dystrofie (zei pijnpoli …) veel morfine gehad, inmiddels zelf helemaal afgebouwd, twee weken geleden was er nog steeds minimaal botaangroei. Idee? En idd ik ga gewoon weer terug naar oude paleo en lekkere zoete aardappelen. Heb trouwens nooit getest of ik in ketosis kwam, ook nooit ammoniak-ig geroken, ook de familie viel niets op.

  16. Oei. Ik schrik ervan dat Wahls maaltijdsuggesties aan de man brengt voor geld… en niet zo’n beetje geld. Zoiets doe je gewoon niet. Errug fout.

    Je hebt ook helemaal geen ingewikkeld, geheim programma nodig. De moker in haar MS-programma is ketose. Ze noemt dat zelden, maar toen haar eens op de man af werd gevraagd wanneer ze echt resultaat zag, antwoordde ze dat ketose de cruciale factor is. Al dat gedoe over micronutriënten, het zal wel.

    Maar als jij je op gewoon paleo zo fantastisch voelde, dan zou ik gewoon teruggaan naar gewoon paleo!

  17. Louise zegt:

    Sylvia, er zijn ook andere manieren om koolhydraten binnen te krijgen dan wit brood, hoor :P.
    Probeer eens yams, taro’s, zoete aardappelen, pastinaken, kastanjes, etc etc.
    Als ik jou was, zou ik inderdaad gewoon lekker gaan paleo-en. En als alles dan weer goed loopt, de ketose-variant proberen.
    Ik ben geleidelijk bij paleo gekomen, via SC-dieet, GAPS, WAPF. Twee dagen SC-dieet zorgde dat ik 3/4 minder kramp en myoclonieen had, dus dan is wel duidelijk dat voeding iets kan doen. Vandaar mijn verdere zoektocht, die niet geheel gladjes verloopt, maar dat is een errug lang verhaal. Paleo doet me goed, maar het gaat allemaal heel geleidelijk. Ik wil heel graag een darmbacterietransplantatie, omdat ik weet dat er niet veel klopt van mijn darmbevolking, en overweeg die te laten doen bij de Taymount Clinic. Dat is alleen een erg dure grap, het hele traject incl reis- en verblijfskosten gaat denk ik tegen de 10.000 euro lopen, je bent er niet met 1x.
    Twee weken 5x per week, en dan later nog een paar keer herhalen. Als succes verzekerd was, wist ik het wel, maar het is allemaal nog erg experimenteel, en ze hadden nog niet eerder parkinsonpatienten gehad, wel mensen met MS.

  18. Interest zegt:

    Misschien in het simpelweg The American Way, misschien is het een manier om haar trials te financieren. “Errug fout?” Ik ben zelf wenig commercieel, maar dat lijkt mij ‘errug Hollands’. Niet iedereen begint met een (basis)kennis als die waarover de meeste lezers van dit blog beschikken. Er is duidelijk een markt voor dat soort begeleiding. Het doel heiligt toch de (in elk geval sommige) middelen? Wat van belang is, wat mij betreft: doet die commerciële begeleiding (en haar associatie met Lianne Ely in dit verband!) af aan de waarde van haar onderzoek, boek en inspanningen?

  19. Geen amoniak (dan is er iets niet goed 🙂 ). Aceton. Maar dat gebeurt niet zo snel.

  20. Interest, ik ben inderdaad waarschijnlijk errug Hollands. Ik kan er niks aan doen. Het stuit me tegen de borst.

    Maar misschien stopt ze het inderdaad in haar onderzoek. Dan heb ik niks gezegd. Nou ja, bijna niks. Want 100 dollar voor een paar recepten, sorry hoor.

  21. Louise zegt:

    Budgetalternatief: het net verschenen kookboek van Sarah Ballantyne, http://www.amazon.com/gp/product/162860008X?ie=UTF8&camp=1789&creativeASIN=162860008X&linkCode=xm2&tag=wwwthepaleomo-20
    Zal wel ongeveer op hetzelfde neerkomen, lijkt me.

  22. Sylvia zegt:

    Ben geen keuken fee, dus de Paleo Approach Cookbook heb ik al een week in huis. Alleen receptuur staat erg ver van NL af, persoonlijk denk ik er wel een paar dingen uit te maken maar waarschijnlijk niet veel. Het boek was eerder in NL te koop (vooruit besteld) dan in US, bizar.

  23. Daniel zegt:

    @Sylvia, heb je al bottenbouillon geprobeerd?? Dat schijnt goed te zijn voor (sterke) botten dus ook voor botaangroei lijkt me. Kijk ook naar deze video van AHS14: https://www.youtube.com/watch?v=3ZrgETZzb0A&list=UUSIUpXeC1QEjNm54X7KylkQ

    • Sylvia zegt:

      Daniël, heb met plezier gekeken, maar ik was ook bang dat zij elk moment zou gaan flauwvallen ! 2x per week trek ik een Franse scharrelkip met 2 eetlepels appelazijn en een eetlepel fish sauc en heb gisteren mijn laatste nieuwe grassfed mergpijp er ook in gedaan. 10 minuten koken en dan zilverfolie over de pan (tegengaan van vochtverlies) en op het laagste pitje 24 uur trekken. 48 uur kan ook maar mijn huis gaat teveel geuren. Laatste half uur, kip eruit, voeg ik wortel, ui, champignons en kurkuma, ook bekend onder de namen geelwortel, koenjt en tumeric (heeft ff geduurd voordat ik doorhad dat dit allemaal hetzelfde product was), alles 30 min zachtjes laten doorkoken en voeg op het einde de kippen vlees weer terug. Dit is zo lekker dat het snel op is, man en kind willen namelijk ook. Moet het misschien drie keer per week gaan maken…

      Louise, vaak heb ik over fecal transplantatie gelezen dat het ook wel “doe het zelf” gedaan wordt, doordat de kosten zo hoog zijn. Zou niet een reguliere lever, maag, darm specialist ertoe te bewegen zijn, dan zit het in je zorgverzekering?

      Lieverds bedankt voor het meedenken, alle tips zijn welkom voor betere bot aangroei!

  24. Corrien zegt:

    @ Sylvia/Daniel: exact. Misschien ook nog wat vit D suppletie om de alzo verkregen mineralen te late ‘settelen’?
    Kan me van MS sowieso herinneren dat het op onze breedtegraad meer voorkomt dus mogelijk gerelateerd aan zonlicht/vit D?

    Of
    http://www.thepaleomom.com/2012/03/health-benefits-of-bone-broth.html

    Of in het Nederlands:
    http://www.evertberkelaar.nl/blog/zelf-gemaakte-bouillon-de-voordelen/
    en
    http://www.evertberkelaar.nl/paleorecepten/zelf-bouillon-maken/

  25. Louise zegt:

    Sylvia, de neuroloog heeft het verzoek gedaan aan de MDL-arts, maar die wil niet, omdat het niet dubbelovergehaald placebogecontroleerd onderzocht is voor parkinson. Als ik nou Clostridium difficile had gehad, dan wilde hij wel, en dan zouden we over een jaar wel zover zijn dat het kon of zo. Daar gaan we de wereld niet mee redden, met zo’n mentaliteit.
    Ik ken de dhz-methode, fluitje van een cent, maar ik wil wel een goede donor die goed gescreend is, en dat zit bij Taymount volgens mij wel snor. En het moet een aardig aantal keren, dus die donor moet wel een beetje in de buurt wonen.
    Niks voor jou, zo’n FMT? Taymount meldde gevallen van vooruitgang en van tot staan brengen van MS.

    • Sylvia zegt:

      Louise, zit net naar een praatje van Terry Wahls en Leanne Ealy te luisteren en hierin kwam toevallig een vraag over fecaal transplantatie. Schijn alleen in Nieuw Zeeland vaker gedaan te worden in main stream medicine. Ook vertelde zij dat als je voeding niet in orde is en je laat een fecal transplant doen het weinig nut heeft daar je Candida albicans weer gaat voeren. Ook begreep ik dat als je voeding een tijdlang op orde is de transplantatie niet meer nodig is. Daar zal jij meer info over hebben dan ik hoe dit in elkaar steekt.
      Nee ik zou het zelf niet doen en wel omdat elk mens anders is, ook heeft het te maken waar je geboren bent, welk soort voeding je als kind hebt gegeten, je moeder, welke “beestjes” bij jou leven enz enz. Persoonlijk zou ik heel bang zijn om mijn “eigen” ecosysteem te verstoren. Ook welke ziekten die nog niet ontdekt zijn breng je binnen. Maar dat is ook voor mij de reden dat ik geen bloed wil ontvangen. Het spijt mij maar ik vertrouw ook artsen niet, hoe vaak ik ze al betrapt heb op on-hygiënisch werken, wou dat ik een euro had gekregen voor elke keer, hoefde ik echt geen Staatsloterij meer te kopen.
      Ik kan mij wel voorstellen dat als je helemaal ten einde raad bent, je echt alles wil proberen!!
      Heel veel sterkte!

  26. Interest zegt:

    @Sylvia: wat de kosten van het programma betreft, daar is wel een Hollandse (of eigenlijk Amerikaanse) oplossing voor. Aan al dit soort programma’s is een money back guarantee verbonden. Dus als de recepten, talks en coaching niet aan je verwachtingen voldoen, kun je gewoon binnen die termijn je geld terugvragen. Digitaal materiaal kun je ‘helaas’ niet retourneren. Lijkt vrij risicoloos.

  27. Louise zegt:

    Sylvia,
    FMT lijkt me een goede manier om de juiste beestjes te krijgen; ik heb een behoorlijke dysbiose. Mijn ecosysteem is dus niet bepaald in orde. Ik ben nog niet helemaal overtuigd dat alle goede bacteriën ‘vanzelf’ weer komen aanwaaien als je gezond eet. We hebben een moestuin die we bemesten met compost met kippenmest erdoor, maar of daar alles inzit? Geen idee! En uiteraard maak ik zuurkool, waarbij ik nog een blad van zwarte bes of zo doe voor extra bacteriën.

    Voordat ik evt een transplantatie laat doen, wil ik nog aan de gang met het optimaliseren van mijn methyleringsprocessen. Mijn genen zijn in kaart gebracht bij 23andme.com (gratis voor mensen met parkinson). Als je die gegevens door GeneticGenie.com haalt, kun je zien waar evt zwakke punten zitten in de methyleringscyclus. Ik ben iig homozygoot voor een vervelende variatie van het MTHFR-gen, die overigens vaak voorkomt. Zie bv http://mthfr.net/
    Je zou een eind moeten kunnen komen met het meten van allerlei tussen- en eindproducten om knelpunten te bepalen.
    Als het goed is, gaat e.e.a. beter werken als je meer van bepaalde vitamines en mineralen gebruikt. Het zou natuurlijk het mooist zijn wanneer dit kan mbv voeding, ipv met supplementen.

    • Sylvia zegt:

      Hoi Louise,

      Excuus voor deze late reactie, je bent in de prullenmand gekomen????
      Communicatie techniek heeft nog vele geheimen voor mij helaas.

      Als je “de” specifieke gen hebt, heb je meer kans op “de” narigheid.
      Maar het lijkt mij dat de mensen die deze site lezen allen te samen met een goedkoper/beter oplossing voor je kunnen bedenken wat toch ook resultaat oplevert. De vraag voor heel ziekten is: Hoe krijgen wij onze darmen bevolkt met voor ieder van ons goede bacteriën en hoe vermijden wij de inname van slechte. Het probleem is dat wat voor jou goed bacterie is, misschien voor een ander slecht is. Het enige wat ik weet, GEEF NOOIT OP MET ZOEKEN.
      Heel veel sterkte!

  28. Louise, Dominic D’Agostino doet onderzoek naar met name het effect van metabole therapie bij Parkinson en ziet volgens mij veelbelovende preliminaire resultaten met ketonenesters en ketonenzouten. Er is al een product in de handel. Het heet volgens mij KetoForce of zo.

  29. Louise zegt:

    Dank voor de suggestie, Melchior. Ik durf niet zo goed ketogeen, want als ik een flinke hap kokosolie of ghee neem, word ik meteen hyper. Niet prettig.
    Heb jij je al eens verdiept in de ins en outs van de mankementen in de methyleringscyclus?

  30. Hoi Louise,

    Ja, maar ik kauw er nog op. Het is een nogal deterministische materie 😦 .

    Zou je hyper worden van de ketonen of van iets anders? Ghee bevat volgens mij nauwelijks MCT’s.

  31. Louise zegt:

    Geen idee waar ik allemaal hyper van word, maar lekker is het niet.

    Zou bij die methyleringsmaterie epigenetica geen grote rol kunnen spelen? Misschien zijn er wel vriendelijke darmbacterien die wat akelige genen zouden kunnen uitzetten.

  32. Daniel zegt:

    What about zand “eten” voor een goede darmflora? Ik loop daar al een tijdje over te denken. Ik ken iemand die helemaal organisch tuiniert, al vele jaren en ik zit er serieus aan te denken om daar wat aarde daar te halen en dit dan op te drinken, een theelepel per week ofzo. Mengen in water/yoghurt met wat AZM, even laten bezinken en dat dan als probioticum te nemen. Dat zou, lijkt mij, op den duur weer een natuurlijke darmflora realiseren, IMO zitten daar veel meer goede organismen in dan welke probioticum je ook maar neemt:

    In deze talk van AHS zegt Dr BG ongeveer hetzelfde: ze zegt dat je wat groente zou kunnen nemen waar nog wat zand aan zit om zo een grotere diversiteit in de darmflora te krijgen:

    Ook adviseert Free the animal verschillende Soil based organisms. Een daarvan is Prescript-Assist en is ook in Nederland te krijgen: http://www.prescript-assist.nl/

    Ik heb ff gegoogled naar de eerste 10 SBO’s die er in zitten en in de grond doen ze wonderbaarlijke dingen dus in de darm waarschijnlijk ook

  33. Daniel zegt:

    Oeps, verkeerde talk erin gezet. Dit is wel de goede:

  34. Louise zegt:

    Ik neem wel eens Prescript Assist, maar iedere keer krijg ik na een poosje een heel vieze smaak/adem. Slecht teken? Of juist niet? Geen idee!

  35. Daniel zegt:

    Louise, ik weet het niet! Het kan zuivering zijn? Misschien moet je het dan niet elke dag nemen maar 1x per week ofzo.

    Hoe voel je je verder na die Prescript Assist? Want als je “alleen” slecht adem/smaak krijgt maar je verder beter gaat voelen…..

  36. Louise zegt:

    Daar is geen touw aan vast te knopen, helaas.

  37. Arjan zegt:

    Prescript Assist kun je ook kopen bij Ron Fonteine.

  38. Daniel zegt:

    Louise, was die vieze smaak een soort ijzersmaak? Op een forum heb ik net gelezen dat iemand dat kreeg na ca 2 weken perscript assist gebruik. Sommige bacteriën die erin zitten doen in de natuur aan bioremediatie, zeg maar het ontgiften van de grond. Er zitten twee soorten Azotobacter bacteriën in. Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Azotobacter#Importance) zegt hierover (let wel ik weet niet of die twee soorten die erin zitten hetzelfde doen):

    “They also facilitate the mobility of heavy metals in the soil, thus enhancing bioremediation of soil from heavy metals, such as cadmium, mercury and lead.”

    Dat zou een metaalsmaak kunnen verklaren IMO.

  39. Louise zegt:

    Niet echt een ijzersmaak, volgens mij. En als het zo zou zijn dat er troep vrijkomt, moet ik daar dan blij mee zijn of niet? Toch gebruiken, maar heel weinig? Om de andere dag een kwart capsule of zo? Ik heb echt geen idee.

  40. Daniel zegt:

    Als je lichaam de afvalstoffen kan verwerken wel. Maar of je er mee door moet gaan? Ik kan daar echt niets over zeggen, word je vertering/stoelgang er wel beter van? Zo ja, dan zou ik het proberen met idd een kwart capsule per keer. Ik had dat ergens gelezen dat sommige dat doen. Als er afvalstoffen vrijkomen zal het dan waarsxhijnlijk minder zijn en als die vieze smaak daardoor komt komt hij misschien nu niet.

    • Sylvia zegt:

      Als probioticum gebruik ik water kefir, kun je heel makkelijk zelf maken, ik ervaar het als heel mild en eerlijk gezegd ook als een lekker verfrissend drankje na drie dagen trekken. Ook eet ik zuurkool uit het vat van het Reformzaak. Probiotica uit een zakje of pakje eet ik ook niet meer, want elke keer is er wel wat mee wat niet goed of lekker aanvoelt.

  41. Gert van der Hoek zegt:

    Kijk, er komt meer aandacht voor de mogelijke oorzaken van en daarmee de mogelijke therapie voor MS.
    Focus in dit artikel is op bacteriën, m eer specifiek het microbioom in de darmen. Niet op hoe je dat microbioom kunt optimaliseren, dat is nog een stap te ver blijkbaar.

    Grappig is dat mensen neigen om kort door de bocht te gaan. Aan het einde van het artikel trekt Iemand de vergelijking met H. Pylori als zijnde “de oorzaak van maagzweren”. Natuurlijk niet, niks mis met H.Pylori. Maar als de balans ver te zoeken is (ook even kort door de bocht… 😉 ), dán kan H. Pylori amok maken.

    Could Multiple Sclerosis Begin in the Gut?

    MS researchers are focusing on the content of the gut’s microbiome as a possible contributor to the body’s autoimmune attack on its nervous system

    Oct 8, 2014

    http://www.scientificamerican.com/article/could-multiple-sclerosis-begin-in-the-gut/

  42. Corrien zegt:

    Zou wel verklaren dat het niet erfelijk is, maar wel vaak in de lijn van de moeder wordt doorgegeven. Je krijgt tenslotte deels ook haar darmbewoners mee bij je geboorte….

  43. jane zegt:

    veel bruikbare info hierboven allen dank daarvoor. Ik doe al tien jaar fase 1 van dr wahls. Mijn ms is al die jaren zo goed als stabiel gebleven. Sinds een jaar overgestapt naar wahls paleo en meer energie en betere spraak. Kleine stapjes en geen grote wederopstanding, maar toch!!! Nieuwsgierig en gedreven als ik ben, volg ik nu sinds drie maanden fase drie, het ketose dieet, van Wahls. Weer iets meer energie en betere blaasfunctie. Ik ben als ervaringsdeskundige overtuigd van de invloed van voeding op onze gezondheid maar ik weet ook dat het niet “one size fits all” is. het is een persoonlijke zoektocht die niet makkelijk is en zeker niet wordt gestimuleerd door de reguliere gezondheidszorg. frustratie alom op dat punt. Maar mijn focus is mijn gezondheid en vertrouw op mijn intuïtie. Paleo heeft voor mij meer effect dan de medicatie heeft gehad.

  44. Corrien zegt:

    @Jane. Geweldig dat je het stabiel houdt en zelfs progressie merkt door sommige dingen nog verder aan te passen! Dat is toch andere patiënten, met alleen maar medicatie, niet gegeven….. Succes met je eigen zoektocht 😉

    • jane zegt:

      Ik wil nog even aanvullen dat het al dan niet slagen van een dieet/levensstijl valt en staat met discipline en totale commitment. Wahls is een way of life. het vergt daarbij ook tijd. Ik ken maar al te veel lotgenoten die zeggen paleo en/of wahls te volgen en geen resultaat bereiken. Als je dan even doorvraagt blijkt dat ze delen achter wegen laten of zich bezondigingen limiteren, dat werkt dus NIET. Als je een opvlammende ziekte hebt is het dieet alleen helpend als je het echt doet en volhoudt. Ik weet ook uit eigen ervaring hoe gevoelig de connectie tussen mijn darmen en zenuwstelsel is. Zondigen is dus geen optie. Ik vindt het bovenal heel verontrustend dat de overheid en de gezondheidszorg de ogen blijft sluiten voor de invloed van voeding. gezondheid begint vaak in de darmen. geld en macht hebben blijkbaar blijvend de overhand in de voedings en farmaceutische industrie. met ecxuus voor mijn uitlatingen maar ik ben bang dat het nou eenmaal zo is. voedingsindustrie maakt ons ziek en samen met de farmaceuten houden ze ons ziek en afhankelijk. Ik heb de keus gemaakt tegen het advies van de neuroloog in te stoppen met het spuiten van dagelijks medicatie en te vertrouwen op voeding.

  45. Gaby zegt:

    Terry zegt ook niet dat de MS te genezen is!!
    Mr al haar klachten zijn vermindert.. Ze heeft nog steeds MS en dat zal nooit over gaan!!
    Op haar scans zijn ook nog genoeg dingen te zien die niet horen!
    Ik heb haar boek en ben langzaam met haar dieet begonnen, het gaat niet allemaal in een keer.
    Mr als je door je eten aan te passen beter kan leven waarom niet?!
    Ik ben er blij mee.

  46. Eenmaal ontstane laesies verdwijnen inderdaad niet, maar de progressie stopt bij de bestudeerde mensen (en bij Wahls zelf). Belangrijker: functieverlies verdwijnt. Kennelijk nemen gezonde zenuwcellen het over.

    Ik had Jane’s bijdrage nooit gezien. Shame on me. Dank voor de reacties dames! En veel succes!

  47. Wahls was niet de eerste.

    Mr. MacDougall died a few years ago in his eighties. He had no MS symptoms at the time of his death. There can be little doubt that Roger MacDougall defeated MS through his dietary changes. Science is slowly catching up with his intuitive insights of 40 years ago. MacDougall’s dietary regime is basically the same as what is now called the “Paleolithic Diet” which is being recommended by some nutritionists as the best defense against many “lifestyle” diseases such as heart disease and cancer.

    http://www.direct-ms.org/rogermcdougall.html

    Het duurde wel een jaar of 4 (!) voor hij resultaat zag.

  48. M. Jansen zegt:

    Dag lezers,

    ik heb geen idee of er nog iemand actief is op dit forum?? Hier mijn verhaal. Ik ben 24 jaar oud(vrouw) en er net een paar dagen geleden achter gekomen dat ik MS heb. Mijn leefstijl was tot 2 jaar geleden zeer ongezond. kwa eten en drinken. Ik drink/dronk nooit een glas water alleen maar cola, sapjes en energie en met eten veel makkelijk kant en klaar voedsel. Ook dronk ik in het weekend aardig wat weg. Met drugs heb ik ook tot mijn 22ste aardig geëxperimenteerd(cocaïne, xtc, MDMA. Toen ik dit jaar weer eens besloot xtc te doen ging dat niet helemaal goed mijn ogen rolde door mijn oogkas heen en de volgende dag had ik een verdoofd verlammend gevoel boven mijn navel, mijn halve buik. daarna in mijn vingertoppen dat ging allemaal weer weg en duurde een maand. Na een maand kreeg ik plotseling heel slecht zicht/dubbel zicht in een oog(alles links) ik hoorde in het ziekenhuis dat het MS was. Heeft iemand de zelfde ervaringen met MS en drugs gebruik? Ik wil nu gaan beginnen aan het Paleo-dieet? Ik zou alles proberen om er wat aan te kunnen doen.

  49. Hoi M. Volgens mij is er geen evidence dat het gebruik van de drugs die je noemt een rol speelt in de etiologie van MS. Wat betreft paleo: er is geen bewijs, maar het wordt vrij intensief onderzocht, met preliminair goede resultaten. Intussen zijn er internationaal een dozijn spectaculaire n=1’nen. De enige manier om te kijken of het voor jou effect heeft, is het te proberen. Sommige mensen zien heel snel flink resultaat, sommigen moeten 3 jaar geduld hebben en er zullen ongetwijfeld mensen zijn bij wie het geen effect heeft. Voor de motivatie en begeleiding zou het kunnen helpen een goede diëtiste in de arm te nemen, bijvoorbeeld Janet Noome. Dank voor je reactie en veel succes!

  50. jane zegt:

    Inmiddels twee jaar Wals Paleo waarvan 7 maanden ketose. Het was en is nog steeds een heel interessant proces om zo dicht bij je natuur je lichaam te observeren.
    Ketose werd na 6 maanden een hopeloos iets, hoewel goed vol te houden ging mijn hele hormoonhuishouding op tilt en ben ik teruggegaan naar fase 2 van het WahlsProtocol.
    Drie maanden geleden begon ik dan toch eindelijk het wonder van herstel te ervaren. En met Secundair Progressieve Ms mag ik dat echt een wonder noemen. Van moeizaam lopen met beugel nu weer voorzichtig 5 km hardlopen zonder beugel. Back on track met krachttraining. Van geen prikkels aan kunnen door cognitieve beperking nu weer in gezelschap kunnen functioneren. Nieuwe kennis op te kunnen nemen en onthouden. Darmen weer beter, spraak goed, slikken goed enz. Ik voel me top. Voeding als medicijn ik geloof er heilig in.

  51. Daniel zegt:

    Jane, Wow wat fantastisch!!!!! Bedankt voor het delen!!!!

  52. Stillewillie zegt:

    Dat kun je gerust een spectaculair resultaat noemen! Ik ken iemand met MS die er niet aan wil beginnen omdat ze dan zoveel moet opgeven……
    Tja.

  53. jane zegt:

    helaas Stillewillie de meeste mensen met ms die ik ken denken er zo over. Ik heb mezelf aangeleerd te respecteren dat ze liever medicijnen spuiten, slikken en zelfs chemotherapie ondergaan. Ik kan alleen maar hopen dat door mijn verhaal te delen er toch mensen gemotiveerd raken. Mijn verhaal is er slechts 1 van de vele rond de wereld die dankzij dr Wahls en hun eigen wilskracht opmerkelijke resultaten boeken.

  54. Corrien zegt:

    Geweldig Jane,
    Dat zijn nogal resultaten; niet alleen lichamelijk, maar ook cognitief!!!!

    • jane zegt:

      Mijn cognitieve beperkingen waren mijn grootste probleem. De angst dat dit nog verder zou verslechteren heeft me ertoe gebracht alles uit te gaan proberen. Ik heb een neuropsychologisch onderzoek gehad en de uitkomsten daarvan waren zorgwekkend, oa werkgeheugen aangetast en een behoorlijke vertragen in de informatieverwerking . Zoals ik al heb verteld twee jaar Wahls en laten we Wim Hof niet vergeten…. opmerkelijke resultaten.

      • Gert van der Hoek zegt:

        Heel mooi dat het zo uitpakt Jane. Ik ben benieuwd naar je blog. Weet Terry Wahls ook van jouw ervaringen?

        • Jane zegt:

          Jazeker. Doe ook mee aan grootschalig onderzoek van narcoms. Terry vraagt via Facebook om situatie updaten door te geven. Mij is wel duidelijk dat je strikt moet blijven om echt herstel te zien.

  55. Tije zegt:

    jane, geweldig nieuws! Wat leuk dat je dat hier deelt. Uit eigen ervaring weet ik dat je omgeving heel onverschillig op dit soort verbeteringen kan reageren. In de perceptie van deze mensen kan het niet zo zijn dat jouw verbetering door je leefstijlverandering komt. De dokter had dat immers dan meteen aangeraden, aan jou en aan alle ander mensen met MS. En dat heeft de dokter niet gedaan, de dokters doen dat niet. Die raden medicijnen aan. Dus jouw verbetering moet dan wel door de medicijnen komen en anders weten we het niet. Want we weten zogenaamd niets van MS, hoe dit ontstaat en zo.
    Tot zover mijn poging om dit soort cognitieve dissonantie te begrijpen. Nogmaals gefeliciteerd.

  56. Corrien zegt:

    Hahaha Tije. Hoog tijd dat de artsen hun dieet eens aanpassen.
    Als MM nu geen boek uitbrengt, maar bierviltjes, gaan wij artsen in ruil voor hun recept een voedingsadvies geven 😉

  57. Gert van der Hoek zegt:

    Ja. goed idee, een bierviltje is een mooie gimmick als extraa’tje bij HET BOEK.

  58. Gert van der Hoek zegt:

    Maar veel belangrijker: wat een fantastisch resultaat Jane !

  59. jako2 zegt:

    Jane kan ik met je in contact komen? Ik heb ook MS en je verhaal is inspirerend.

  60. jako2 zegt:

    Jane ik wil The wahls Protocol gaan volgen en misschien kunnen we dingen uitwisselen.

    • jane zegt:

      Hoi jako ben bezig met een website waarin ik mijn ervaring met het Wahls protocol in combi met vasten en periodieke ketose deel. Nog even geduld de site wordt nu gebouwd. Op de site komt een dieet te staan wat dus een mix is van.. en omgebogen naar Nederlandse maatstaven. Wij Nederlanders hebben andere genen, andere smaak enz. Ondertussen zou je kunnen starten met het weglaten van eerst toegevoegde suikers en vervolgens gluten. gr Jane

  61. Paula zegt:

    Ik kon even geen artikel vinden over Parkinson. Vandaar hier even twee links van een man met Parkinson die na het drinken van koffie met vetten verbetering ziet in zijn motoriek.


  62. Alex zegt:

    “In contrast, polyphenols (found in fruits, vegetables, herbs, nuts, tea, red wine, algae, coffee, chocolate, olives, and olive oil), carotenoids (from fruits, vegetables, olives, algae, and seafood), polyunsaturated fatty acids (from nuts, seeds, olive oil, seaweed, and fish), vitamin D (found in mushrooms, fish, and liver), and elements such as selenium (found in nuts, fish, and seafood) and zinc (found in nuts and seeds) have the potential to downregulate the expression of inflammatory molecules, interfere with cell signaling, and counteract oxidative stress processes. The essential minerals, vitamins B (found in yeast, liver, and vegetables), E (found in nuts, oils, vegetables, and fruits), and K (found in vegetables and liver), as well as the antioxidant and energetic cofactors ALA (found in organ meat, vegetables, and yeast) and ubiquinone (coenzyme Q10; found in meat, fish, vegetables, and olive oil) are involved in mitochondrial metabolism and may provide clinical benefit. These nutrients may combine to protect brain cells and support the regenerative potential of the brain.”

    Zie ook https://melchiormeijer.wordpress.com/2014/02/13/wat-paleo-zoal-vermag-te-doen-in-de-klinische-praktijk/#comment-36521 voor link nieuwste studie Terry Wahls.

Plaats een reactie