De spectaculaire Diaboletes Uitdrijving volgens Taylor

Diabetes type 2 is uiteindelijk het gevolg van te veel vet in lever en pancreas. De drempel waarbij dit ectopische vet tot diabetes leidt, is individueel. Ook magere mensen kunnen deze epidemische pathologie ontwikkelen op een Standard Dutch Crap Diet. Mits de metabole dysregulatie geen onherstelbare schade heeft aangericht, kan 8 weken strenge calorierestrictie de ziekte volledig uitdrijven, zo heeft diabetoloog Roy Taylor bewezen.

Diabetes type 2 is uiteindelijk het gevolg van te veel vet in lever en pancreas. De drempel waarbij dit ectopische vet tot diabetes leidt, is individueel. Ook magere mensen kunnen deze epidemische pathologie ontwikkelen op een Standard Dutch Crap Diet. Mits de metabole dysregulatie geen onherstelbare schade heeft aangericht, kan 8 weken strenge calorierestrictie de ziekte volledig uitdrijven, zo heeft diabetoloog Roy Taylor bewezen.

En toen had ze het dus nog voor elkaar ook. Mariet Hoen (diabetes type 2 sinds eind twintigste eeuw, lang dus en ook al tamelijk lang insuline-afhankelijk) bracht haar HbA1c terug van een niet zo geweldige 8,2 naar een zo goed als normale 5,8. Low carb en paleo waren in haar geval niet voldoende, maar resistent zetmeel in de vorm van Honig aardappelzetmeel bracht de boel na aanvankelijke tegenslagen en stug doorzetten aan het schuiven. Over het mogelijke mechanisme hierachter is voorlopig even voldoende gespeculeerd in het minidraadje onder de Honig-post. De darmflora. Die mysterieuze plastische software die onze rigide hardware bespeelt. Elton John versus Ray Charles. Gunstige bacteriën in de dikke darm die uit pure dankbaarheid boterzuur maken. Enterocyten die glucose gaan produceren en via een paradoxale route de rem zetten op een op hol geslagen, suikerspuitende lever. Zo iets. Ofwel, geen hond weet hoe het precies werkt, maar Mariet is het bewijs dat het kan werken.

5,8%. Met minder insuline dan voorheen. Dat is behoorlijk indrukwekkend.

Maar het is niet genoeg, als het aan Mariet ligt.

Want ik beging de blunder haar te vertellen over internist/diabetoloog Roy Taylor uit Newcastle upon Tyne en zijn spectaculaire Twin Cycle Hypothese van de etiologie van diabetes type 2. Die hij de facto heeft bewezen door 11 patiënten in een klinisch onderzoekje te genezen van hun diabetes. In 8 weken tijd bereikten ze niet alleen normale bloedsuikerspiegels, maar een volkomen normale glucosetolerantie, vastgesteld met de standaard orale glucose tolerantie test. Hun insulineproductie – inclusief eerste fase respons – was volledig hersteld. En de meesten bleven vervolgens ook bij terugkeer naar een meer normale energie-inname, zoals dat zo prachtig interessant heet, normoglycaemisch.

Als iemand zuivere diabetes type 2 heeft (ik leg deze nadruk omdat diabetes nogal eens onzorgvuldig wordt gediagnosticeerd en sommige ‘type 2 diabeten’ in feite LADA of zelfs type 1 hebben), dan heeft hij meer vet in zijn lever en pancreas dan zijn metabolisme aankan. Punt. Zo ‘simpel’ is de etiologie van diabetes type 2, alle fancy, multifactoriële hypotheses van op fondsen en patenten (in die volgorde) azende moleculairbiologische wonderboys ten spijt. Vetopslag in organen is pathologisch, maar ook zo goed als vanzelfsprekend op een neolithische voeding. Zeker als die voeding tarwe bevat. Maelan Fontes heeft in de recent uitgevoerde paleostudie op Lanzarote aangetoond dat de exorfinen die we van gluten maken de normale postprandiale rem op glucagonproductie wegnemen, hetgeen verder stroomafwaarts ondermeer ziekelijke opslag van vet in de lever faciliteert. Verwijder dit zogenoemde ectopische vet uit lever en pancreas en de diabetes type 2 verdwijnt. Diabetes type 2 is volledig omkeerbaar. Hoe je dat doet? Ook dat is extreem simpel. Stop met eten. Bij wijze van spreken. Eet 8 weken lang dagelijks niet meer dan 600 kcal. Vergt wat wilskracht, maar dan krijg je ook wat. Ben je een niet spuitende diabeet, dan zul je na 7 dagen normale bloedsuikers hebben en na 8 weken een volledig normale glucosetolerantie. Spuit je al een poosje, een noodzakelijk kwaad dat vaak nodig is om min of meer normale bloedsuikers te houden, maar meestal tot suprafysiologische (abnormaal hoge) insulineniveaus leidt en daardoor ook het zieke vet in de organen houdt, dan sta je voor een Catch 22 en valt nog te bezien of je ooit weer helemaal zonder extra insuline (of medicatie) kunt. Mariet probeert dit momenteel. Het vergt in haar geval naast wilskracht een hoop intelligent gepiel met verschillende soorten insuline. Als het haar lukt om het ectopische vet uit te drijven en nieuw leven te blazen in de nog resterende functionele betacellen (wat in Taylors experiment gebeurde, betacellen kunnen zonder enige twijfel regenereren), dan is dat uniek. Op haar website kun je haar moedige pioniersactie volgen.

Wie paleo leeft, krijgt geen diabetes type 2. Al is het alleen maar omdat eten wat ons genoom 2,5 miljoen jaar zag vrijwel absolute bescherming biedt tegen overeten. De snelste manier om deze Moeder Van Alle Moderne Ziekten te ontwikkelen is het religieus volgen van een (uit de aard der zaak hypercalorisch) Standard Dutch Crap Diet. Roy Taylor beschrijft treffend hoe dat gaat en haalt de vermaledijde boeren erbij:

Farmers are the supreme experts at the practical manipulation of nature. The production of fatty liver in ducks and geese has been honed over at least 2,500 years [24]. Currently, the birds are allowed increasing access to high-carbohydrate feed over a 12 week free-range period. During this phase, rapid weight gain occurs and the livers become fatty, enlarging to 50% of their final size. This is equivalent to severe fatty liver for man. In the final 12 days, gavage is used to administer a large, high-fat energy overload and exacerbate the hepatic fat excess. However, the first phase of fois gras production gives all the necessary clues to the genesis of fatty liver in man.

De (omkeerbare) Tweeling Cyclus van de etiologie van diabetes type 2 volgens Roy Taylor.

De (omkeerbare) Tweeling Cyclus van de etiologie van diabetes type 2 volgens Roy Taylor.

In iets deftiger bewoordingen ziet zijn Twin Cycle theorie er ongeveer als volgt uit. Reeds bij een gering energie-overschot worden koolhydraten middels de novo lipogenese omgezet in vet (triglyceriden). Dit vet wordt bij voorkeur opgeslagen in de lever. De mate waarin dit gebeurt, is vooral afhankelijk van de hoeveelheid insuline die circuleert. Het dagelijkse energie-overschot leidt bij veel mensen ook tot perifere insulineresistentie, een normaal verdedigingsmechanisme van cellen die al meer dan genoeg brandstof hebben en feitelijk de deur dichtsmijten. Hierdoor gaan de betacellen in de pancreas meer insuline produceren. Deze hyperinsulinaemie versnelt de opname van triglyceriden in de lever. Hoe meer vet de lever bevat, hoe minder goed hij insuline kan ‘horen’, met als gevolg dat hij glucose in de bloedbaan pompt als dat helemaal niet nodig is. Glucose produceren is een belangrijke functie van de lever, als hij dat niet zou doen, zou het snel slecht met ons aflopen. Maar hij moet weten wanneer hij dat moet doen en wanneer juist niet. Licht verhoogde bloedsuikers zwepen de pancreas op om nog meer insuline te produceren, teneinde de glucoselekkende lever nog enigszins in toom te houden. Het gevolg: nog meer influx van vet in de lever, maar ook licht verhoogde bloedsuikers. Niet voldoende voor de diagnose diabetes. Dit was cyclus nummer 1.

Na maanden tot jaren treedt cyclus nummer 2 in werking om de zaak op Robbeneske wijze af te maken. De overvette lever begint, al of niet geholpen door flinke fructosebombardementen van zijn sportdrank slurpende eigenaar, triglyceriden te exporteren naar alle weefsels, inclusief de insulineproducerende betacellen in de pancreas. Die betacellen worden vervolgens gesmoord in vetzuren, als bitterballen in het frituur van de voetbalkantine. Dit vinden betacellen niet fijn, zeker niet als er zoals in dit stadium meestal het geval is ook al standaard te veel suiker in de pan zit. Langzaam maar zeker gaan ze minder goed functioneren. Een procent of 50 gaat echt kapot. Als de concentratie vet in de pancreas een bepaalde individuele drempel overschrijdt, blijft de normale eerste fase insuline respons op een maaltijd uit. Na iedere maaltijd stijgt de bloedsuikerspiegel fors en blijft lang hoog. Dit leidt tot een vertraagde, maar veel te hoge rebound insuline-afgifte, ofwel tot een verlate hyperinsulinaemie, die… nog meer vet in lever en pancreas drijft en daar vast houdt.

Vrij plotseling zeggen de betacellen ‘bekijk het verder maar’ en de klassieke verschijnselen van diabetes ontstaan. Cruciaal is dat de betacellen in tegenstelling tot wat alle gevestigde partijen roepen waarschijnlijk nooit volledig en definitief kapot gaan. Taylor:

In light of new knowledge about β-cell apoptosis and rates of turnover during adult life, it is conceivable that removal of adverse factors could result in restoration of normal β-cell number, even late in the disease (66,70). Plasticity of lineage and transdifferentiation of human adult β-cells could also be relevant, and the evidence for this has recently been reviewed (71). β-Cell number following reversal of type 2 diabetes remains to be examined, but overall, it is clear that at least a critical mass of β-cells is not permanently damaged but merely metabolically inhibited.

En daar gaan we voor. Als het klopt, moet het zelfs na jaren spuiten mogelijk zijn om diabetes type 2 middels forse calorierestrictie om te keren. Waarna een normaal ad libitum paleoleefstijl de glucoregulatie levenslang in het gareel zou moeten kunnen houden. Gaat het Mariet lukken? Gaan we juichen? Net na het WK zouden we het moeten weten. Intussen hoop ik wel dat ze het experiment tijdig staakt wanneer het te gortig wordt. Met zo’n mooie HbA1c en relatief kleine insulinebehoefte is ze hoe dan ook al veel beter af dan veel lotgenoten.

Ik sluit af met de prangende vraag die ook professor Tim Noakes bezighoudt: Is het Nederlands Elftal stiekem paleo?

Verdieping:

Type 2 Diabetes; Etiology and reversibility

Reversing type 2 diabetes

Pathogenesis of type 2 diabetes : tracing the reverse route from cure to cause

Eating through the myths – Food, health and happiness (Geweldige lezing van Roy Taylor in Berlijn; hij is niet alleen briljant, maar ook erg grappig op z’n Brits).

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

283 reacties op De spectaculaire Diaboletes Uitdrijving volgens Taylor

  1. Christel zegt:

    Zeer interessant artikel. Bedankt Melchior en ook Mariet natuurlijk voor het volhouden! Het lijkt er op dat je een soort regeneratieproces aanwakkert als je een week of 8 je calorie-inname drastisch beperkt. Geeft Roy Taylor ook duidelijk aan wat je dan het beste kunt eten? Leef je dan bijvoorbeeld op soepen, eieren, salades en magere vis of dergelijk?

  2. bert zegt:

    Je schrijft : Wie paleo leeft, krijgt geen diabetes type 2. Al is het alleen maar omdat eten wat ons genoom 2,5 miljoen jaar zag vrijwel absolute bescherming biedt tegen overeten.

    Je bedoeld dat het niet vanzelf (vrijwel onmogelijk) was dat je veel koolhydraten binnen kreeg. Of dat (vet) vlees ook al eet je dat in grote surplus kwa energie niet tot een vette lever leid. Alleen een dik lijf. Of dat mensen nooit teveel dieren vingen omdat het veel moeite/enrgie kostte om extra te jagen wat niet direct noodzakelijk was

  3. marietsebiel zegt:

    Christel, groentesoep, sla, non-starch groenten, en eiwitshakes met vitamine enzo. Veel drinken. Dat is het wel zo’n beetje 😉
    De lekkere vleesjes, eitjes en vis effe niet, die mis ik het meest.
    Maar… ik verheug me nu al op de smaaksensatie, als het weer mág.

    Hier instructies voor het dieet:

    Klik om toegang te krijgen tot SJH%20NEWCASTLE%20DIET%20BOOKLET2012.pdf

  4. marcel zegt:

    Christel, echt eten? Hahaha…
    Uit het artikel (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3168743/pdf/125_2011_Article_2204.pdf):
    “[…] the diet, which consisted of a liquid diet
    formula (46.4% carbohydrate, 32.5% protein and 20.1%
    fat; vitamins, minerals and trace elements; 2.1 MJ/day
    [510 kcal/day]; Optifast; Nestlé Nutrition, Croydon, UK).
    This was supplemented with three portions of non-starchy
    vegetables such that total energy intake was about 2.5 MJ
    (600 kcal)/day”
    NIet alleen honig (aardappelzetmeel), maar ook de firma nestle doet hele goede dingen voor onze gezondheid ;-). Even serieus, deze nepvoeding geeft wel wat meer experimentele controle. In het echt? Ik denk 1-2 eitje(s), wat mager vlees/vis en een behoorlijke hoeveelheid bladgroente per dag. Voor de rest leef je van je eigen vet (uit/rond de organen en onder de huid). Misschien een vitaminepil voor wat vitamines en mineralen (hoewel, de 0 kcal dieten uit de jaren 60 gebruikten ook geen vitaminepillen). Wederom low carb to the rescue, werkt blijkbaar vaak goed wanneer het metabolisme beschadigd is.

  5. Guido Vogel zegt:

    Om je prangende vraag te beantwoorden: nee, het Nederlands elftal is niet Paleo volgens Noakes: boter wint het van olijfolie. https://twitter.com/ProfTimNoakes/status?/477710619526037504

    Niet echt Paleo toch?

    De link in het artikel van Newcastle University Press naar het onderzoek loopt dood.

    Het volgende is niet hoopgevend:
    “We believe this shows that Type 2 diabetes is all about energy balance in the body,” explained Professor Taylor, “if you are eating more than you burn, then the excess is stored in the liver and pancreas as fat which can lead to Type 2 diabetes in some people.”

    Er volgt geen enkele uitleg over wat het fysiologisch mechanisme op diabetes is achter caloriebeperking. Dat koolhydraatbeperking tot aan ketogene voeding werkt voor diabetes, is meermaals aangetoond (Phinney, Westman) en volsterkt logisch. Diabetes is een probleem van te veel glucose in het bloed. Breng dat terug (koolhydraatbeperking) en je ziet de voordelen. Wat calorierestricitie doet is onbekend. Wel is duidelijk dat een dieet van 600 Kcal per dag het aantal koolhydraten ook dramatisch naar beneden brengt.

    Ben benieuwd of Mariet enig voordeel gaat halen uit caloriebeperking, ervan uitgaande dat haar koolhyraatinname al onder de 30 gr. per dag ligt.

  6. Esther zegt:

    Fascinerend.
    Wat ik onder andere fascinerend vindt, maar waar ik mijn vinger nog niet achter kan krijgen, is hoe magere mensen diabetes krijgen. Ergens begrijp ik het wel, maar snap ik het niet. Waarom zou de een alleen vet opslaan in de pancreas en de lever, zonder daar een bierbuik van te krijgen, terwijl dat bij de ander wel zo goed zichtbaar is? Of is dat echt een kwestie van lang genoeg wachten tot je die bierbuik wel gaat zien?

    @ Bert: Er zijn waarschijnlijk een heleboel redenen waarom je geen diabetes zou krijgen van Paleovoeding, maar ik denk dat gluten een belangrijke rol spelen. Ze lijken gevoel van verzadiging te onderdrukken en ze zorgen voor een continue immuunrespons (low-grade inflammation). Ook andere Neolithische voedingsstoffen kunnen ontstekingsbevorderend werken. Met name plantaardige olie kan daar een belangrijke rol in spelen, omdat er veel kwetsbare onverzadigde vetzuren in zitten. Onverzadigde vetzure oxideren gemakkelijk. Ze verroesten, zal ik maar zeggen. Als je onverzadigde vetzuren binnen krijgt uit vis of weidevlees, krijg je er gratis anti-oxidanten bij. Dat geldt trouwens ook voor grasboter, dus die keus lijkt me echt zo gek nog niet voor het Nederlands elftal! Bovendien bevat Paleovoeding doorgaans veel meer groenten en fruit, die ook bol staan van de antioxidanten. De eerste reactie van het lichaam op oxidatieve stress: insulineresistentie!

  7. Helmi zegt:

    Mijn n=1: mijn man (20 jaar diabetes 2) is half december gestopt met insuline spuiten en eet sindsdien voor 90% paleo. Hij zat op 33 eenheden insuline per dag en 2x metformine. Nu al zes maanden insulinevrij en nog maar 1 metforminepil. Automagisch 10 kilo afgevallen. HbA1c in april was als die van een niet-diabeet.
    Melchior, ik volg al sinds november 2013 jouw geweldige blog. Dank hiervoor!

  8. Christel, hij gebruikt maaltijdshakes, bijvoorbeeld Slim Fast 🙂 . Zoals Marcel zegt, dat maakt het wat meer gestandaardiseerd. Het gaat hier puur om de calorierestrictie.

    Guido, je moet alle papers onder het artikel even goed lezen, dan krijg je een antwoord op je vraag. Bij manifeste diabetes type 2 is ketogeen vaak voldoende voor management van de diabetes, maar niet voor omkering. Daarvoor is een periode van absolute energierestrictie noodzakelijk.

    Bert, je snapt het even niet. Mensen eten op een paleovoeding standaard ongeveer 400 kcal/dag minder dan op een ‘gezonde’ controlevoeding met granen en zuivel (op dit blog zijn tal van verklaringsmechanismen behandeld). Paleo corrigeert de normale eetlustregulatie en daar zijn geen tekorten en ‘mislukte jachten’ voor nodig. Je repliceert een niet kapot te krijgen mythe.

    Esther, dat snap ik ook niet. Meestal is intra-abdominale vetopslag een goede proxy voor intra-orgaan vetopslag, maar niet altijd. Er is een kleine subgroep met indrukwekkende tarwebuiken die een magere lever en pancreas houden en nooit diabetes zullen ontwikkelen. Omgekeerd zijn er best veel bonenstaken die onder de heersende adverse conditions niets anders met de overvloedige trigs kunnen dan ze dumpen in de organen. Deze tofi’s (je vindt ze relatief veel onder sarcopenische, pastapartyende hardlopers) zijn mogelijk het slechtst af van iedereen. Het vermogen tot opslag in de ‘normale’ adipose tissues is uiteraard beschermend.

    Helmi, wat een geweldig verhaal. Dank voor het melden! En die goeie ouwe metformine is nou net een van de weinige medicijnen met een heel positief doopceel. Veel (gezonde) life extension freaks en sommige verlichte artsen slikken het als supplement 🙂 .

  9. marietsebiel zegt:

    Helmi, wat een bemoedigend verhaal over je man 🙂 20 jaar diabetes is heel lang. Is hij meteen gestopt met de insuline, of na een tijdje Paleo ?

  10. Guido, Noakes doet niet alleen aan twitter 😉 .

    Mariet stuurde hem overigens deze tweet 🙂 . En weet iets wat ze niet mag doorvertellen uit ‘bronnen rond het elftal’, ha, ha, ha. Het zou toch een bak zijn… Ik zal eens bij de ladies van Grazia horen hoe Yolanthe tegenwoordig eet.

  11. Erg interessant, Louise. Had deze Art nog niet gelezen, dank!

  12. dojodelft zegt:

    Caveman soccer? Hehehe dat maakt het helemaal een primitieve sport… of juist niet.

  13. Helmi zegt:

    Mariet, we zijn vrij snel – nog geen week na de start – al helemaal zonder insuline gegaan, omdat de bloedsuikerwaardes eigenlijk vrij snel naar onder de 10 zakten. Nu moet ik er wel bij vermelden, dat mijn man behoorlijk wat ‘foute’ eet- en drinkgewoontes had (veel frisdrank en zoetigheid) en daarmee radicaal gestopt is (behalve de suikerklontjes in zijn koffie). Verder is hij ongeveer drie maanden (half januari tot half april) ’s morgens met een eetlepel aardappelzetmeel door de de yoghurt gestart. Daarna is hij hiermee weer gestopt. Vraag me niet waarom. 😉
    Een kleine correctie: hij slikt twee maal per dag Metformine.

  14. marietsebiel zegt:

    Helmi, erg 😉 en … fantastisch tegelijk. Erg, omdat het zo eenvoudig is/klinkt en zo duidelijk maakt, dat de adviezen van de bekende bronnen ( noem ze maar op DVN, DF, VC en veel dokters ) zo ernaast zitten. Hoeveel diabeten zouden op die manier hun ziekte voor een groot deel kunnen terugschroeven of zelfs genezen.
    En fantastisch dat hij op tijd ‘die kurve gekratzt’ heeft en nu weer insulinevrij is.
    Bijna om jaloers op te worden, zo snel resultaat. Natuurlijk gun ik het jullie ook, ‘lucky people’ 😉

  15. Daniel zegt:

    Mariet, ook al ben ik eens in de twee jaar (met EK’s en WK’s) een hele grote voetbalfan. Als ik moest kiezen tussen Nederland wereld kampioen of jij je diabetes kwijt, dan kies ik voor jou! Het zou echt fantastisch zijn als je door zo’n relatief simpele ingreep ervan verlost bent! Hou ons op de hoogte en stop alsjeblieft als je merkt dat je lichaam er onder lijdt. Niemand zou dat je kwalijk nemen. Enne, Respect dat je het probeert!!!!!

    PS. het zou natuurlijk nog leuker zijn als het beide gebeurt en dat het Nederlands elftal Paleo is en daarmee kampioen wordt. (dat zou ook verklaren waarom ze het in de oefenwedstrijden zo slecht deden en nu het wk begonnen is zo goed, een aanpassingsperiode die het lichaam nodig heeft aan minder koolhydraten).

  16. marietsebiel zegt:

    Ha Daniel, das nog eens een opsteker zeg, dat je vóór het winnen mijn wereldcup bent.
    Ik hoop ook dat we allebei winnen 😉
    En als ‘de jongens’ dan gehuldigd worden met een tochtje door de Amsterdamse grachten, sta ik met mijn neus vooraan en juich voor hen, maar het meeste voor mezelf 😉 )))

    Mijn bron ( een bekende hier, ik hoop op een reactie ) heeft duidelijke aanwijzingen over soort van Paleo interventie bij de voetballers. Hoe ver dat gaat weet ik niet, maar dat ze fit zijn is wel te zien toch ?

  17. Caveman soccer 🙂 .

    Alleen als de KNVB in een grot leeft, kunnen de ergogene effecten van paleo haar zijn ontgaan. Daar staat tegenover dat ze daar traditiegetrouw werken met rabiaat pastapushende sportdiëtistes. Zouden die zijn gedumpt, net als in het Reno Police Officers project?

    Maar het ziet er uit als een min of meer klassieke paleotransformatie. Ik las ook ergens het gerucht dat die kickbokser die Sneijder heeft afgeslankt min of meer paleo is…

    Wel spannend!

  18. Tije zegt:

    Buiten dat diabetes een verschikkelijke rotziekte is, is het onwijs cool dat Mariet deze poging onderneemt! Het gaat je vast lukken Mariet! Hou ons op de hoogte…..

  19. Kijk naar dat eerste filmpje. Wat krijgen de jongens voor ontbijt? De hotelbons doet zeer geheimzinnig. En ik zie vooral eieren en vlees…

    http://www.rtvnh.nl/nieuws/144539/Rondleiding%3A+Hier+slaapt,+eet+en+sport+het+Nederlands+elftal+%5Bvideo%5D

    • bert zegt:

      Melchior ik denk dat ze verse warme broodjes krijgen. Verwende nesten. De plakjes kaas en vlees in de vorm van broodbeleg lagen klaar maar de broodjes moesten nog aangevoerd worden. Of zouden ze gewoon plakjes vlees eten..? Misschien krijgen ze wel sportbrood. Spelt/teff/cranberries etc. Ik zag geen grote hopen groente.., kokosnoten

  20. Helmi zegt:

    Mariet, nog een kleine aanvulling: ik kwam er al in de eerste week achter – door toeval – dat na het inspuiten van insuline (weliswaar in de eerste week de helft (15eh) van de voorgeschreven hoeveelheid), de bloedsuikerspiegel juist ging stijgen! Vandaar dat we ook vrij snel besloten om helemaal geen insuline meer te gebruiken, maar te focussen op eten en drinken.

    En omdat ik weet dat jij ook gek bent op eieren: mijn man eet dagelijks minimaal twee gebakken eieren met ui en tomaat. Soms ook met oude kaas. Wel altijd gebakken in roomboter.

    In mijn zoektocht kwam ik er trouwens ook achter dat boekweit helemaal geen graan is… Moet wel nog even uitzoeken wat je daar dan allemaal mee kunt, behalve beslag maken voor hartige pannenkoeken. 😉

    Melchior, ik hoorde van onze Engelse buren dat ze in Engeland NOOIT insuline voorschrijven voor mensen met diabetes type 2… (alleen bij type1). Ik weet niet of dat waar is, maar dat zette me wel aan het denken.

    Een andere eye-opener voor me: in Frankrijk vertellen (reguliere!) specialisten aan diabetes2-patiënten dat de oorzaak van deze ziekte heel vaak een groot verdriet/verlies is. Ook nieuw voor mij, maar in mijn n=x onderzoekjes klopte het steeds wel…

  21. Helmi, apart dat je Engelse buren dat zeggen. Zijn ze wel helemaal up to date? In een willekeurige folder staat:

    Insulin

    Insulin injections lower blood glucose. Only some people with type 2 diabetes need insulin. It may be advised if your blood glucose level is not well controlled by tablets. The dose and type of insulin used varies from person to person. Sometimes insulin is used alone. However, sometimes it is used in addition to your tablets (such as metformin or a sulfonylurea). If you are advised to use insulin your doctor or practice nurse will give detailed advice on how and when to use it.

    Dat klinkt precies als in Nederland.

    Scherp opgemerkt van je dat je mans bloedsuiker steeg na toediening van insuline. Dit is een duidelijk teken dat de eerste fase respons nog aanwezig is. De hoofdtaak van insuline in de bloedsuikerhuishouding (insuline heeft nog veel meer en belangrijkere fysiologische functies) is de alfacellen na een maaltijd te vertellen dat ze moeten stoppen met glucagon te maken. Glucagon spoort de lever aan tot de productie van glucose. De eerste fase insuline respons zorgt er dus vooral voor dat de lever stopt met glucoseproductie als er glucose van buiten binnenkomt. Wanneer je exogeen insuline toedient, denken de betacellen na een maaltijd dat er geen of minder insuline gemaakt hoeft te worden. De alfacellen krijgen dan geen seintje om te stoppen met het maken van glucagon, waardoor de lever doorgaat met suiker maken. Resultaat: de bloedsuiker wordt hoger, precies zoals jij waarnam.

    Het bloedsuikerverlagende effect van insuline is slechts voor een heel klein deel een gevolg van verhoogde opname van glucose in de cellen. Als je alfacellen en lever luisteren naar insuline kunnen je spieren nog zo insulineresistent zijn (of je kunt nog zo weinig insuline hebben circuleren), er ontstaan geen diabetische bloedsuikers.

    Bert, ha, ha, ha. Je hebt waarschijnlijk opnieuw gelijk. Mijn bias reikt van hier tot Brazilië. Toch raar dat die hotelvent duidelijk niet mocht zeggen wat de mannen aten, toch? Wat is er zo geheimzinnig aan een ontbijt?

    • Christel zegt:

      Als de Oranjefans het weten, weten de tegenstanders het ook, Melchior en doen zj er hun voordeel mee. Ik denk trouwens niet dat het eten in het filmpje het ontbijt was voor onze mannen, maar de doorsnee-ontbijthap voor doorsneegasten. 😉 Misleidend dus, want ze weten dat ze met argusogen worden bekeken door de hele wereld.

    • bert zegt:

      Melchior, sorry. Ook een foutje van mij dat ik al die broodjes en broden niet zag in het eerste filmpje.
      In het allereerste begin is ook al te zien dat ze bij binnenkomst eerste keus hebben uit broodjes en daarna liggen er bruine boterhammen en er naast super-de-luxe witte broodjes en daarna liggen de plakjes vlees.

  22. Christel zegt:

    Een goed strategie begint met misleiding.

  23. Helmi zegt:

    Melchior, sorry. ‘NOOIT’ moest zijn ‘VRIJWEL NOOIT’. Ik moet beter luisteren.
    Komt vast doordat ik vandaag geen groen/gele banaan gegeten heb. 😉
    Dank voor de aanvulling.

    Ik zit op dit moment een heel boeiend stuk te lezen. Dat had ik al een tijdje geleden als bladwijzer aangemerkt om op een later moment op te pakken.
    http://exendo.be/epigenetische-factoren-en-voeding/

    Het kan zijn dat ik die koppeling via jouw blog heb, maar geef dan maar weer een tekort aan die groen/gele bananen de schuld. 😉

  24. Helmi zegt:

    Ik zie een gat in markt: ‘Lang weekend uitrusten van alle stress en gegarandeerd een paar kilo’s lichter! Dit afslankweekend wordt u aangeboden voor slechts € 850,– pp.’

    Dat we voor de grap alle maaltijden overslaan, vertellen we er natuurlijk niet bij. Kassa! 😉

  25. marcel zegt:

    En dat de mensen de hele dag in de sloot moeten liggen om wat koudestress op te wekken 🙂

  26. OMG… *visualiseert Patty Brard liggend in sloot*

  27. marcel zegt:

    Duikplank bij de sloot… zodat er genoeg gezond bewogen kan worden

    • Help ons, eeuwige, onze God. Zie onze nood. Uit de diepten roepen wij tot u. Verschrikkelijk.

      • bert zegt:

        En toch is het waar. Je wilt er bij horen of niet. Maarrrr, Patty Brard is sinds dit jaar Paleo.Geen zuivel geen suiker en geen tarwe (wel een ander graan ??, dat weet ik niet). Ik had het haar ergens horen zeggen en nu jullie haar zo naar voren halen heb ik het even opgezocht. De kilo’s vliegen er af en ze overweegt om in de Playboy te gaan staan !!!

        En ze heeft al met Tygo geneukt (sorry voor de beeldvorming).

  28. marietsebiel zegt:

    Ik vind haar een stoer wijf, die Patty, in de categorie : Anouk.
    Doen ( niet te lang nadenken ) fouten maken en groeien. Hoera !!!

  29. marietsebiel zegt:

    Welja, haal God er maar weer bij 😉

  30. Hans zegt:

    Wat een walgelijke vertoning , 5 minuten naar de kloten om naar de video te gaan kijken ….. , maar ik klikte zelf 😉 , geen idee wat dat op dit mooie blog doet dit zwakzinnigen televee – programma , ongelooflijk !

    Voor de Brard-fans deze dan , geniet er van en vooral HAHAHA , OMG the horror , als je last hebt van obstipatie een aanrader , ik liep volledig leeg , wat ( ook ) een toppunt van domheid….. http://www.dumpert.nl/mediabase/584661/216c71b9/patty_brard_uitgelachen.html

    Hoop na een goede nachtrust morgen weer betere reacties aan te treffen hier , foebal is overigens ook al niet besteed aan mij , maar ook dat ligt aan mij :- )

  31. Tije zegt:

    Clarence Seedorf weet hoe het zit, met het Nederlands elftal:
    zo 15 jun 2014, 13:17
    Seedorf: ‘Het zal het eten zijn’

    Van onze Telesportredactie
    Clarence Seedorf is onder de indruk van de vernedering van Spanje door het Nederlands elftal (5-1). “Ja, het zal het Braziliaanse eten zijn”, grapte Seedorf in zijn rol als BBC-analist. “Het deed Braziliaans aan. Dit had niemand verwacht.”

    http://www.telegraaf.nl/telesport/wk-voetbal-2014/22741698/__Seedorf___Het_zal_het_eten_zijn___.html

  32. Micha zegt:

    The ‘‘Metabolic Winter’’ Hypothesis: A Cause of the Current Epidemics of Obesity and Cardiometabolic Disease Voor alle eet minder/beweeg meer betonhoofden: isocalorisch is niet gelijk aan isometabool

    Ha wat een topartikel dat! Zoals Matt Lalonde zegt: ‘humans are not bomb calorimeters’ Dat is wat Anthony Colpo vaak for sake of convenience negeert

    En Mariet, veel succes met je tijdelijke bestaan als hongerkunstenaar! Veel bewondering voor je standvastigheid en bereidheid nieuwe dingen te proberen.

  33. marietsebiel zegt:

    Dank je Micha, “hongerkunstenaar” wow, dat tilt mijn ge-struggle een trapje hoger, worldcup niveau 😉
    En nu hopen dat ze weer winnen, the Dutch soccerboys !

  34. Daniel zegt:

    Mariet, of Hongerkunstenaar, heb je nog wel honger? Ik heb gehoord dat het hongergevoel op een gegeven moment verdwijnt??? En voel je, je nu “zwakjes” omdat je weinig eet?

    Hoelang ben je nu bezig? en is het nog nodig om steeds insuline te spuiten?

    Veel vragen maar ik ben er echt ontzettend benieuwd naar het (tussen)resultaat!

  35. marietsebiel zegt:

    Daniel, Klopt, hongergevoel wordt steeds minder. Ik eet nu nog maar 450 tot 500 calorieën en ik moet me soms dwingen om wat te eten. Ik probeer, dat wat mag, regelmatig over de dag te verspreiden om de bloedsuiker een beetje gelijkmatig te houden. Anders misschien kans op hypo’s, met als gevolg glucosedump uit de lever.
    Soms voel ik me kiplekker en energiek, maar b.v. gistermiddag “zwakjes ” en uitgehold. Maar wel weer afgevallen, 6 ons.
    Daar gaat het tenslotte om, afvallen met de hoop dat de lever ook zijn teveel aan vet dumpt, wat kán resulteren in het herstel van de betacellen , die dan weer insuline gaan maken en zorgen dat de lever ophoudt met teveel glucose af te geven, als het niet nodig is.
    Ik vertel het een beetje simpel, maar hierboven staat het, door Melchior heel precies uitgelegd. Ik ben allang blij dat ik het begrijp 😉

    Vanaf 4 juni bezig, 14 dagen dus.
    Ik spuit nog insuline, maar al 11 eenheden minder per dag. En geswitcht van langwerkende insuline naar kortwerkende, meer en meer. Veel BS meten, nadenken en bijsturen.
    Wish me luck !

  36. Daniel zegt:

    Dank voor de update. Uiteraard wens ik je veel geluk toe!

  37. Iefke Janssen zegt:

    Ook van mij veel succes Marietsebiel. Stoer hoor om dit te doen. Succes!

  38. Ook in type 1 zijn de betacellen niet definitief kapot…

    http://www.medicalnewstoday.com/releases/278458.php

    According to conventional diabetes wisdom, within just a few months of the onset of Type 1 diabetes, there are very few of the insulin-producing beta cells left in the pancreas, said Mark Atkinson, Ph.D., a co-investigator in this study and member of the department of pathology, immunology and laboratory medicine. That the treatment seemed to stimulate insulin production in people with established Type 1 diabetes made the researchers “cautiously optimistic,” Atkinson said.

    “The results that Dr. Haller saw in his first study are profound,” Atkinson said.

    The study was also novel in that it worked with patients who had been long diagnosed with the disease. Typically, studies examine patients who are newly diagnosed and still have a reasonable number of beta cells producing insulin. The patients in Haller’s study had been living with Type 1 diabetes between four months and two years.

  39. Ha Leonie,

    Dank! Vluchtige vetzuren. Dat is een creatieve manier om resistent zetmeel (zoals aardappelzetmeel) een interessanter en wetenschappelijker jasje aan te trekken, opdat het nu.nl publiek het ook serieus neemt 🙂 . Het gaat hier om de Short Chain Fatty Acids butyrate, propionate en acetate (boterzuur, propionzuur en azijnzuur) die bepaalde darmbacteriën maken als ze worden gevoerd met RS. Natuurlijk kun je ze ook in een retard capsule stoppen en duur aan de man brengen. Slow release boterpillen.

    Maar wel leuk dat Groningen ook op dit spoor zit.

  40. marietsebiel zegt:

    Leonie, en daarom willen wij nu dat bananenmeel. Hoeven we geen pilletjes te slikken 😉
    Hoe staat het ermee ?
    ( Leonie zou er naar op zoek gaan )

  41. Daniel zegt:

    Die “vluchtige vetzuren pil” komt er nooit! Veel te makkelijk en goedkoop. Hij komt er hooguit als een soort voedingssupplement/vitamine pil, wat dan uiteraard voor veel geld verkocht gaat worden.

  42. @Melchior Dat was precies wat ik dacht, maar gezien mijn beperkte tijd op het moment ben ik nog niet helemaal ingelezen in de RS kwestie en was even bang dat het misschien toch anders zou zijn. Ik had al het vermoeden dat het om boterzuur ging. Propionzuur en azijnzuur horen daar dus ook nog bij, dank. Is toch mooi he, krijgen we straks AZM geperst in pilvorm, de verdertigdubbelaar aan en de farmacie is weer gelukkig.

    @mariet Ik ben er mee bezig om het vanuit Kenia deze kant op te krijgen (WEDO haalt het ook daar vandaan). Het komt hopelijk snel deze kant op. Het zal een proefportie zijn. Jij en Jo (tB) krijgen in ieder geval iets om het te testen. Die Spanjolen geven bij mij geen gehoor :-(. Geen idee waar dat aan ligt. Ik zal nog een keer een remindermail sturen (ze spreken geen Engels aan de tel,), was er niet meer achteraan gegaan omdat ik met Kenia bezig was. Nog een moment geduld aub 🙂

  43. marietsebiel zegt:

    Bedankt Leonie, voor de update. Doe maar rustig 😉 Want als je het bij BNDSTF in de verkoop zet en het hier plaatst krijg je het héél druk. Ik begrijp, heeft tijd nodig. We wachten geduldig af.;-)

  44. Guido Vogel zegt:

    Peter Voshol op Foodlog:
    “Revesing Diabetes met 8 weken VLCD is wel bekend inderdaad, ik durf nog wel extremer te gaan 3 dagen water en je bent van je T2DM af.”

    @Mariet: 3 dagen afzien in plaats van 8 weken!

  45. Corrien zegt:

    @ Guido….
    Zijn dat ook de insulinespuiters of alleen de metformineslikkers?

  46. Peter Voshol roept bij herhaling dingen die hem volstrekt diskwalificeren als ‘deskundige’. Eerder noemde hij HbA1c een AGE, een onvergeeflijke blunder voor een fysioloog.

    Dit is on-voor-stel-baar. Beter kun je je volstrekte onbenul in deze niet aan de wereld kenbaar maken. Lang leve het Groot Utrechts Idioten Collectief, met trotse correspondenten en vertegenwoordigers in het VK, Frankrijk en op de Pampa’s. En in België, niet te vergeten.

    Verwacht niet dat hij het werk van Taylor ook maar zal scannen. Ik durf te wedden dat deze Voshol hier pedant wijst op het inderdaad bekende feit dat veel diabeten na enkele dagen vasten geen verhoogde bloedsuikers meer hebben. Maar daar gaat het hier helemaal niet om. Als je die mensen op dat moment provoceert met een lading glucose, reageren ze nog net zo diabetisch als altijd. Niks omkering. Waar we het hier over hebben en wat de mongool over het kale, insulineresistente, hoogmyopische hoofd ziet, is langdurig herstel van normale glucosetolerantie. Over terugkeer van de eerste fase insuline respons. Over herstel van betacelfunctie.

    Laten Mariet en anderen die Taylors plan (overwegen te) volgen zich alsjeblieft geen reet aantrekken van de beledigende nonsens waarmee deze blasé loser zijn opgeblazen ego nog een stukje verder oppompt. Moge het spoedig met een ferme knal exploderen. Als het maar lekker ver weg in Engeland gebeurt, dan hoeven wij de viezigheid niet op te ruimen.

    Jeese Louise.

    End of rant.

  47. marietsebiel zegt:

    Ha Guido, ik dacht al wie zit te kijken van Foodlog, op mijn blog. Zou het ? Ga ik eens diep over nadenken 😉

  48. marietsebiel zegt:

    Doe ik echt niet Melchior, er iets van aantrekken, ik weet wel beter. Als hij echt iets belangrijks zou te vertellen hebben, mét wetenschappelijke onderbouwing, zou hij mijzelf kunnen berichten i.p.v. wat doms te gaan roepen op Foodlog. Wat een flapdrol 😦 (((

  49. Ik krijg godzijdank nooit verkeer uit die hoek. Als er een mogelijkheid toe was, zou ik die deur ook afsluiten.

  50. marietsebiel zegt:

    Ja, inderdaad het boter artikel op FL, Spam Done !

  51. Nee, ik bedoel dat ik eventuele links naar mijn blog die op die mestvaalt worden gedumpt, zou willen blokkeren. Het idee dat er volk van Foodlog doorklikt naar hier maakt me fysiek onpasselijk. Het gebeurt helaas heel af en toe en dan ga ik altijd even onder de douche.

    Sorry, die mafkees is echt slecht voor mijn HPA-as. O ja, moet nog aan Esther vragen waarom zij die route achter zich heeft gelaten!

  52. marietsebiel zegt:

    Robert Hoenselaar weet ook alweer ‘alles’ van diabetes (not) op Foodlog 😦

    “Het is dan ook de vraag hoe realistisch een dergelijk dieet is. Wie o wie is in staat om de rest van zijn leven te leven op 600 kcal. per dag? Juist bij mensen met overgewicht is dit vrijwel onmogelijk. Onderzoek laat immers zien dat blijvend gewichtsverlies bijna ondoenlijk is.”
    O ja, Robert ?

    Wat een bazel club daar op Foodlog. Ik weet niet wat Guido daar zoekt.

  53. Ik krijg de aanvechting om een hele serie Reve-citaten te gaan parafraseren. O mijn God. Lieve Vader. Hoenselaar snapt er helemaal geen jota van. Die man moet zich echt uitsluitend beperken tot het statistisch analyseren van waardeloze enquetes en het bedrijven van Hogere Voedingsastrologie. Als het ectopische vet (Vader, wees genadig, zij kunnen het niet helpen dat zij geen idee hebben wat dit is, sta hun bij in hun schrijnende nooddruft) uit lever en pancreas is verdwenen, volstaat een normale isocalorische energie-inname vaak om de glucosetolerantie en normoglycaemie in stand te houden.

  54. marietsebiel zegt:

    Het is droevig gesteld met de échte interesse van de gemiddelde FL reaguurder. Even rustig gekeken en zag dat Guido linkte naar Melchior’s en mijn blog.
    Drie keer doorgeklikt, dat valt wel mee toch ?

    En dan Guido:
    “Het gaat er niet om dit de rest van je leven vol te houden. Het is een 8-weekse interventie die blijkbaar diabetes kan omkeren.

    Ik heb me er niet voldoende in verdiept. Het is me ook niet duidelijk wat de voeding is in die 8 weken, noch wat daarna komt. Het is me dan ook nog niet duidelijk of het de calorierestrictie is of de dramatische afname van koolhydraten, hetgeen onvermijdelijk is met teruggang naar 600 Kcal.”

    Zou ik dan eerst maar eens doen Guido ! Je erin verdiepen. Net zo heftig als je dat doet met Phinney en Volek, Want daar houdt het niet op, he. De blik verruimen is nooit weg 😉

  55. Michael zegt:

    “O mijn God. Lieve Vader. Hoenselaar snapt er helemaal geen jota van. Die man moet zich echt uitsluitend beperken tot het statistisch analyseren van waardeloze enquetes en het bedrijven van Hogere Voedingsastrologie.”

    Ha, lol. En graag meer Reve.

  56. Marcel Crok zegt:

    Heb ff gekeken of hier in de Nederlandse media aandacht aan is besteed. Groene Amsterdammer publiceerde op 2 april van dit jaar onderstaand stuk van Andre Boorsma, een Sciencepalooza blogger. Verder nog geen melding in de Nederlandse pers (ik zocht op diabetes en Newcastle; Roy Taylor wordt niet genoemd)

    Valt diabetes type 2 te genezen?;
    Sciencepalooza

    BYLINE: André Boorsma
    LENGTH: 560 words
    HIGHLIGHT: Valt diabetes type 2 (DM2), ook wel ouderdomsdiabetes genoemd, te genezen? Veel artsen denken van niet terwijl er steeds meer bewijs is dat diabetes type 2 wel degelijk te genezen valt. Dit bewijs komt uit nogal onverwachte hoek, namelijk van patiënten met extreem overgewicht die een maagoperatie ondergaan.

    Deze maagoperaties zijn vaak de laatste reddingsboei voor deze patiënten waarbij extreem over­gewicht vaak gepaard gaat met serieuze gezondheidsklachten. Wat gewichtsverlies betreft zijn deze behandelingen vaak erg succesvol, hoewel niet voor iedereen en beslist niet zonder risico s. Patiënten die in aanmerking komen voor een dergelijke behandeling hebben vaak ook diabetes. Deze ziekte wordt gekenmerkt door herhaaldelijk verhoogde bloedsuikerspiegels. Een welkom bijeffect van de maagoperaties is dat bij patiënten met DM2 de bloedsuikerspiegel weer kan normaliseren. Tot verbazing van de behandelende artsen is dit geen kwestie van maanden of jaren maar gebeurt dit vaak al binnen een week.
    Dit roept de vraag op of alleen de symptomen zijn verdwenen of juist de oorzaak. Beginnende DM2 wordt gekenmerkt doordat insuline­receptoren op organen zoals de lever en spieren insuline niet meer goed herkennen en daardoor glucose niet meer goed opnemen. Dit veroorzaakt hoge bloedglucosespiegels. Als gevolg hiervan gaat de alvleesklier steeds harder werken om voldoende insuline te produceren. In het verloop van het ziekteproces geeft op den duur de alvleesklier er de brui aan en moet de patiënt insuline spuiten.
    Sinds kort wordt gedacht dat DM2 wordt veroorzaakt door vetophoging rond de organen. Vooral rond de lever, de spieren en rond de alvleesklier. Door de vetophoping ontstaan lokale ontstekingen die ervoor zorgen dat de insulinereceptoren niet meer goed functioneren en dat de alvleesklier niet meer goed insuline kan produceren.
    Overigens ontwikkelen niet alle mensen met overgewicht DM2, sumoworstelaars kunnen zonder problemen twintigduizend kilocalorieën per dag eten. Doordat sumoworstelaars ook extreem veel bewegen zit hun vet niet rond de organen maar onderhuids, waar het minder kwaad kan. Het andere uiterste zijn mensen die relatief dun zijn maar juist veel vet in en rond hun organen hebben. Die worden in de literatuur ook wel TOFI (Thin Outside, Fat Inside) genoemd. Zij hebben juist een verhoogde kans op DM2 en opereren heeft voor hen geen zin.
    Lange tijd werd gedacht dat het effect van een maagoperatie vooral een hormonale kwestie was. Onderzoekers van de Universiteit van Newcastle bedachten dat het ook een effect zou kunnen zijn van het interen op de interne vetreserves van de patiënten. Hiervoor is een studie gedaan waarbij DM2-patiënten op een dieet werden gezet van zo n zeshonderd kilocalorieën per dag. Binnen een week was de suikerhuishouding van deze patiënten weer op orde en na acht weken functioneerde de alvleesklier ook weer normaal. Met deze relatief simpele ingreep lijkt diabetes type 2 inderdaad te genezen. Deze studies waren gericht op patiënten met beginnende DM2, waar de alvleesklier nog redelijk goed functioneert. De onderzoekers kregen na publicatie van hun resultaten zoveel verzoeken van DM2-patiënten om mee te doen aan een dergelijke studie dat ze besloten hun behandelingsprotocol online te zetten. Een aantal van deze patiënten werd door de onderzoeksgroep gevraagd naar hun ervaringen. Ook hier waren de resultaten weer zeer bemoedigend, een aantal patiënten die al jaren insuline gebruikten kon na de behandeling hiermee stoppen. Momenteel wordt er in Engeland een grote studie opgezet om de behandeling onder een grote groep te testen. Gelukkig, want deze spectaculaire resultaten smaken naar meer.
    Groene Amsterdammer
    LOAD-DATE: April 2, 2014

  57. Dank Marcel!

    Ik heb begin 2012 een soortgelijk verhaal gepubliceerd. In de Grazia, ha, ha, ha.

  58. marietsebiel zegt:

    Er zijn nu, bij mijn weten, al 3 diabeten met het experiment begonnen. Ansula 10 dagen , Vince 3 dagen en ik nu 22 dagen.
    Leuk, we kunnen elkaar steunen en uitwisselen met elkaar, hoe het gaat en wat de een uitvindt waar de ander dan weer wat mee kan.

    Het is best zwaar, maar te doen. De ene dag is de andere niet, soms boordevol energie en de andere totaal moe, uitgeput en vroeg naar bed.
    Aan het weinig eten ben ik nu gewend. ( hooguit 500 calorieën ) Het insuline gebruik heb al voor de helft kunnen terugschroeven. Ook gebruik ik nu alleen nog kortwerkende insuline ( Rapid ) bij de 3 eetmomenten per dag i.p.v. langwerkende ( Lantus )
    Melchior heeft uitgelegd dat de altijd op de achtergrond aanwezige Lantus de vetuitdrijving uit de lever tegenwerkt. Dat was de reden om langzaam over te stappen op Rapid.
    Vaak is de bloedsuiker op een redelijk niveau, soms ook weer wat hoger. Het heeft tijd nodig, ik ben natuurlijk al lang diabeet en spuit ook al lang insuline.
    De bloed suiker kán pas echt gaan zakken als de lever zijn opgeslagen te veel aan vet heeft afgebouwd en ik weer een beetje insuline ga maken, áls !
    O ja ik ben bijna 4 kg afgevallen. Dat is voor mij veel in 21 dagen.
    De hoop is dat ook het vet in de lever, daardoor gaat verminderen 😉

  59. Jo tB zegt:

    Na het zorgvuldig lezen van alle links en het bekijken van de video, heb ik toch nog bezwaren die niet weg willen gaan.

    Taylor heeft het over de positieve gevolgen van bariatric surgery (maag verkleining) op de glucose regulatie en het terugdringen van diabetes.
    The surgeons overlooked the major change after surgery of an acutre profound decrease in calorie intake.
    Als je van gemiddeld 3500 calorieën naar nagenoeg nul gaat wil het wel.
    Maar er wordt geen woord gesproken over de lange termijn effecten van deze ingreep. Je moet de rest van je leven op kleine beetjes, en veelal vloeibaar eten blijven zitten. De gevaren van malnutrition liggen op de loer.

    Hij schrijft: volunteers were specifically selected to have had type 2 diabetes for 4 years or less. En dat ze allemaal obese waren met een BMI van 30 tot 45.
    Wat er niet bij stond (en ik vermoed) was dat de volunteers nog nooit op een dieet zijn geweest (of halfslachtig). Als het de eerste keer is lukt het wel om flink af te vallen met 600 calorieën per dag.
    The extent of weight loss to reverse type 2 diabetes is around 15 kg.
    Met andere woorden als je diabetes hebt en je BMI onder de 30 is, dan lukt het niet!?!
    Bij yoyo dieters zal het dan ook niet lukken!?!

    Het toeval wil dat ik ongeveer 35 jaar geleden onder supervisie van mijn huisarts Modifast gedaan had. De eerste 14 dagen viel ik 6 kilo af en daarna ging ik geen spat meer vooruit of achteruit. Had het nog 4 weken volgehouden. En toen besloten we dat het geen zin meer had om nog verder te gaan. Ik worstel al vanaf mijn 17e met mijn gewicht.

    Het lijkt allemaal zo mooi voor diabeten, geeft hun hoop, maar er zal ook veel teleurstellingen ondervonden worden. Aan het einde van zijn toespraak had Taylor het over dat hij over 1000 emails had ontvangen voor nadere informatie. Later kreeg hij 78 emails met successen. Heeft hij ook emails ontvangen met mislukkingen?? Dat zou voor mij interessanter zijn, om uit te zoeken waarom het niet lukte.

  60. Gert van der Hoek zegt:

    Spannend Mariet, sterkte !

    @Jo : ben het met je eens dat negatieve ervaringen, mislukkingen te weinig aandacht krijgen, die zijn juist leerzaam om te analyseren en te kijken wat er aan de hand is.

  61. Jo, je brengt een belangrijk punt op, dat op het blog van Mariet ook vrij uitgebreid is besproken. Als dit experiment iets blootlegt, dan is het wel het failliet van het credo: eet minder/beweeg meer. Als die simpele Katanische rekensom te allen tijde zou opgaan, dan zou Mariet na 22 dagen met minder dan 500 kcal/dag, een normaal bewegingspatroon en sporten (!) aanzienlijk meer gewicht moeten hebben verloren dan de 4 kilo die nu op de teller staan. Met name bij postmenopausale vrouwen kan de fysiologie halsstarrig vasthouden aan vetweefsel, helaas ook aan het ectopische vet waar we van af willen. Muizen waarbij de eierstokken zijn verwijderd en die dus nauwelijks oestrogeen meer maken, worden moddervet en als je ze voedsel onthoudt, sterven ze vet. De zorg dat er zo iets aan de hand kan zijn (maar dan in mindere mate) heb ik kenbaar gemaakt, maar Mariet beslist uiteraard helemaal zelf wat ze doet.

    Samenwerking met een ter zake kundige endocrinoloog (die HRT zou kunnen voorschrijven en begeleiden) is in gecompliceerde gevallen een voorwaarde om de noodzakelijke verandering teweeg te kunnen brengen.

    Je zorg dat deze interventie geen zin heeft bij mensen die geen of weinig overgewicht hebben, deel ik niet. Zoals ik hierboven heb beschreven manifesteert een flinke subpopulatie het tofi-fenotype. Relatief slanke mensen kunnen net zo veel of meer ectopisch vet in lever en pancreas hebben als/dan mensen die in staat zijn een energie-overschot tot op zekere hoogte op te slaan op de plekken waar energie-overschotten thuishoren.

    Ik vermoed dat het aantal ‘mislukkingen’ onder patiënten die de noodzakelijke energierestrictie volhouden aanzienlijk geringer is dan jij suggereert.

  62. Fred-Jan zegt:

    Melchior,

    Ik heb geen idee van Mariets omvang en de mate van haar dagelijkse fysieke inspanning. Toch vind ik die vier kilo gewichtsverlies, er vanuit gaande dat het voornamelijk lichaamsvet is geen vreemd getal. Uitgaande van een energie-inname 500 kcal per dag vertaald dat zich in een TEE van 1700 a 1800 kcal per dag. Dit weliswaar aan de lage kant maar geen ondenkbaar getal.

  63. Dank Fred-Jan! Ik ben een erg slechte rekenaar. Het leek me weinig. Dit geeft de burger moed.

  64. Fred-Jan zegt:

    Mariet,

    Fantastisch experiment trouwens! Een gebrek aan doorzettingsvermogen kan jou niet verweten worden. Ik hoop echt dat het de gewenste resultaten gaat opleveren (ik heb er eigenlijk best wel een beetje vertrouwen in).

  65. marietsebiel zegt:

    Fred-Jan, bedankt voor je vertrouwen en ook voor omrekenen van de 500 calorieën, alhoewel ik niet weet wat TEE betekent.
    Voor mij betekent 4 kg in 22 dagen heel veel. In de afgelopen 2 jaar, ben ik 20 kg afgevallen, op Paleo/ LC/HV/Ketose en IF, ik schat op zo’n 1200 tot hooguit 1300 calorieën per dag, dus nog geen kilo per maand.
    Ik sport 2 keer per week een uur, het meest krachttraining, en doe iedere dag wel een uurtje in de tuin werken. Probeer veel te lopen, meer niet.
    En inderdaad hoofdzakelijk vet verloren, ( 1% ) en meer spier ( ook 1 % ) op de vetbalans weegschaal.
    Ik ga door en blijf berichten, ook als het mislukt 😉
    ( maar daar ga ik niet van uit, ha, ha )

    • bert zegt:

      Mariet, wat een laag verbuik, cq lage co2 produktie.. Je komt wellicht in aanmerking voor lage belasting-bijtelling !! Jij bent de toekomst. Lage footprint. Leven op een appel en een ei.

  66. ‘Mislukken’ bestaat niet. Als gezegd, een FBG van 6 zonder endogene insuline is uitgesloten. Ergo, u produceert zelf 🙂 .

  67. marietsebiel zegt:

    Aanvulling, de 1% vet, slaat op die laatste vier kg. In het totaal bijna 10% vet verloren.

  68. marietsebiel zegt:

    Het moet haast wel, Melchior, met nu maar de helft insuline 😉

  69. Fred-Jan zegt:

    Mariet,

    TEE staat voor total energy expenditure ofwel totaal energie verbruik. Sorry voor het gebruik van de afkorting ik had er niet bij stil gestaan. In theorie neemt dit verbruik af naarmate je in massa gaat afnemen. De verwachting is dan ook dat je gewichtsverlies de komende tijd iets gaat verminderen maar gelet op jouw toch al lage energie verbruik denk ik niet dat dit veel zal zijn. Succes!!!

  70. marietsebiel zegt:

    Ah, Fred-Jan, nu begrijp ik het. Minder massa, minder nodig. Bedankt !!!

  71. marietsebiel zegt:

    Ha, ha, Bert ik lig in een deuk 😉 ))))

  72. Jo tB zegt:

    De DIABC viel vanochtend in de bus. Twee artikelen vielen op:

    1) “In een jaar 50 kilo kwijt”, heeft een gastric bypass ondergaan. Een citaat uit het stukje:
    Als ik teveel eet, komt het er wee uit doordat ik moet braken of doordat ik diaree krijg. Vlees kan ik inmiddels in miniscule hoeveelheiden weer binnen houden En af en toe een ijsje neem ik ook.
    (over lege caloriën gesproken)

    2) Darm flora helpt tegen diabetes type 2.
    Door je darmbacteriën te veranderen, kunnen we diabetes type 2 terugdringen in de toekomst. Daar is arts-onderzoeker Ruud Kootte (AMC-Amsterdam) van overtuigd.
    Poeptransplantatie? Ik zeg liever darmbacterie transplantatie.
    Hoe kunnen darmbacteriën behulpzaam zijn bij mensen met overgewicht? Over vetzuren en galzouten.
    Darmflora als screeningsmechanisme. Kan je aan de hand van darmflora bepalen of iemand diabetes type 2 krijgt?

    Net als bij Taylor, worden weer 2 panacea’s gegeven voor ALLE type 2 diabeten, dat veel mensen op het verkeerde been zal zetten, en valse hoop geeft, waardoor de teleurstelling des te groter zal worden. Er spelen veel meer factoren mee die geleidt heeft tot o.a. diabetes

  73. Diabetes type 2 ontstaat door een pathologisch microbioom in combinatie met een chronisch energie-overschot (SDCD-geïnduceerd chronisch overeten). Dit leidt tot de ectopische vetopslag die zeer waarschijnlijk causaal gerelateerd is aan de uiteindelijk manifeste diabetes. Over wat eerst komt kun je redetwisten, maar eliminatie van ectopisch vet via calorierestrictie leidt tot een weer naar insuline luisterende lever en alfacellen en daarmee vrijwel altijd tot normalisatie van de nuchtere bloedsuiker. Op iets langere termijn is terugkeer van eerste fase insulinerespons (wanneer ook de pancreas voldoende vet kwijt is) eerder norm dan uitzondering.

    Ergo: verreweg de meeste mensen met huis, tuin en keuken diabetes type 2 zullen hun diabetes omkeren wanneer ze 8 weken slechts 600 kcal/dag tot zich nemen. Uiteraard zullen ze daarna iets moeten verzinnen om niet binnen de kortste keren opnieuw een diabetische darmflora te ontwikkelen.

    Je meent toch niet in ernst dat je Gastric Bypass met alle inderdaad horribele neveneffecten gelijkstelt aan een periode van semi-vasten?

    Ik zou oppassen met het trekken van algemene conclusies over een interventie voor je hem zelf hebt geprobeerd. Het naakte feit dat de meeste mensen niet bereid zijn de interventie toe te passen, betekent niet dat de interventie niet werkt.

  74. Eén van de ex-voetbalvrouwen (dus niet Yolanthe) gaat uitzoeken of onze speculaties kloppen 🙂 .

  75. Tije zegt:

    Mariet,

    “Ah, Fred-Jan, nu begrijp ik het. Minder massa, minder nodig. Bedankt !!!”

    Volgens mij is het ‘minder massa, minder stofwisseling mogelijk!’. Hoeveel energie je nodig hebt, dat reguleert je lichaam uiteindelijk voor een groot gedeelte ook zelf.
    In die zin lijkt het mij wel interessant om te weten op welke plaatsen je lichaamsvet nu afneemt. Betekent minder buikvet bijvoorbeeld ook minder vectopisch vet?

  76. marietsebiel zegt:

    Tije, ja, later dacht ik ook, het is eigenlijk; minder massa, hoe minder stofwisseling,.En dan hoe minder verschil met wat ik verbruik en wat ik eet, dus minder afvallen. Zou kunnen !
    Het is inderdaad echt buikvet wat afneemt. Daar is het ook het hardnekkigst.
    Gewoon te zien, maar ook te meten, 2 cm eraf weer. Of dat dan ook resulteert in verlies van ectopisch vet uit de lever, dat weet ik niet.

  77. Fred-Jan zegt:

    Ter verduidelijking van de relatie tussen energieverbruik en lichaamsmassa een aantal relevante factoren. De vermindering van lichaamsvet zorgt niet alleen nagenoeg altijd voor een vermindering van de vetvrije massa (spierweefsel) maar orgaan massa (met uitzondering van de hersenen) maakt daar ook deel van uit. Organen zijn de grootste energie verbruikers van het lichaam. Daarnaast kost het verplaatsen van een lichter lichaam minder energie. Het is dus onvermijdelijk dat de hoeveelheid energie die het lichaam onder dezelfde omstandigheden minimaal nodig heeft om zichzelf in stand te houden na massaverlies verminderd. Het lichaam heeft wel mogelijkheden om deze energiebehoefte te verhogen. Wat zou kunnen inhouden dat iemand ondanks een hogere energie-inname dan zijn minimum behoefte niet in massa toeneemt.

  78. “Of dat dan ook resulteert in verlies van ectopisch vet uit de lever, dat weet ik niet.”

    Precies. Om daar zekerheid over te krijgen zou je in de speciale MRI-scanner van Taylor moeten plaatsnemen. Maar die FBG-trend zonder hoge achtergrondinsuline suggereert een lever die steeds beter naar insuline luistert (en dat suggereert verlies van ectopisch vet)…

  79. marietsebiel zegt:

    Bedankt Fred-Jan, voor de uitleg. Verhogen van de energiebehoefte, hoe kan dat dan ? door meer spieren en daardoor hogere metabolisme ? Is een vraag, geen constatering !

    Melchior, effe met Taylor contacten, dat zou wat zijn. Jammer dat hij zo ver weg zit 😉
    Maar ik denk ook dat er al ectopisch vet weg is, anders zou ik niet met zoveel weinig insuline uitkomen. Want ook bij IF, wel eens 3 dagen achterelkaar, had ik wel wat lagere BS maar niet echt veel minder insuline nodig.

  80. Fred-Jan zegt:

    Mariet,

    Het verhogen van het energieverbruik is iets dat het lichaam kan. Je hebt er helaas zelf weinig invloed op. Uiteraard kun je door meer te bewegen je totale energieverbruik verhogen. Ook kun je doormiddel van spiergroei door krachttraining proberen je basis metabolisme op te schroeven. Het innemen van middelen als Ephedrine zijn zeer werkzame maar zeer af te raden mogelijkheden. Vermoedelijk heb je als individu dat een lichaam heeft die het graag zuinig aan doet gewoon pech en zal je er vrede mee moeten hebben dat je minder kunt eten dan sommige anderen.

  81. marietsebiel zegt:

    Fred-Jan. Daar kan ik mee leven, minder eten. En spieren kweken gaat ook steeds beter, zeker als ik nog meer afval. Blijf ik tot hoge leeftijd doen. Ik heb de smaak te pakken. Vind het nu heel leuk. Keek ik eerst mijn ogen uit, jaloers op de “mannen” bij de sportschool. Nu kijken zij stiekem naar mij, en eentje zei : Dat is wel veel wat jij tilt ! Ik zei, ja, maar …ik kan het, he 😉
    Weer bedankt weer voor je uitleg.

  82. Tije zegt:

    Fed-Jan,

    Is er een verband met voeding, hoe je basis-energiebehoefte is? Ik bedoel dat ik me zo kan voorstellen dat je lichaam in tijden van overloed, scheutig veel behoefte heeft aan energie. In tegenstelling tot schaarsere tijden dan gaat je lichaam misschien op standje ‘zuinig’.

    Dit vermoeden spreek ik uit op basis van een blog waar Melchior mij eens op wees. Ik geloof dat het in dat het in de draad over aardappelzetmeel was.
    Hierin stond de redenering dat wanneer mensen in verhouding meer zetmeel gaan eten (geen rauwe AZM ;-), dat het lichaam dat dan oppikt als teken dat er schaarsere tijden aan komen. In reactie hierop gaat het een vetvoorraadje aanleggen (ik geloof vooral buikvet).

  83. Tije zegt:

    Mariet,

    Je bent goed bezig! Straks een compleet nieuw lichaam, geen diabetes meer en de noodzaak om een compleet nieuwe garderobe aan te schaffen 😉

  84. marietsebiel zegt:

    Ha, Tije, dat is het enigste nadeel ( of niet he,, vrouwen en nieuwe kleren … ) 😉

  85. Fred-Jan zegt:

    Tije,

    Eerlijk gezegd twijfel ik eraan of het menselijk lichaam in zijn algemeen de neiging heeft om in reactie op de overvloedige aanwezigheid van zetmeel grote vetreserves aan te leggen. Dit effect doet zich simpelweg niet voor bij een voedingspatroon waarin alleen laagbewerkte voedingsmiddelen zijn opgenomen. Ook niet wanneer deze rijk aan zetmeel zijn (Force feeding a la Guru Walla daargelaten). Dit effect is volgens mij specifiek voorbehouden aan de veelvuldige consumptie van energiedichte en hoogbewerkte voedingsmiddelen zoals gebruikelijk is binnen ons westers voedingspatroon. De Kitava bijvoorbeeld hebben hier ondanks de overvloedige aanwezigheid van zetmeelrijk voedsel geen last van. Dit neemt niet weg dat er individuele verschillen zijn en dat ook binnen een natuurlijke voedingssetting niet iedereen even slank zal zijn.

  86. Jo tB zegt:

    Melchior, Taylor demonstreerde dat het mogelijk is hetzelfde resultaat te bereiken zonder de heavy maagverkleining operatie te ondergaan. Fantastisch. Dus alle T2 diabeten even 8 weken op dieet gaan en hun problem is opgelost. Diabetes reversed. Yippie. Maar dan….. Hoe moet men verder na die 8 weken? Daar wordt niet over gesproken. Pak je weer paleo 80/20 op? Je weet hoe het gaat. Ach een ijsje zo nu en dan kan geen kwaad. Een stukje pizza of een kroket kan wel voor een keertje. Voordat je het weet, ben je steeds meer en steeds vaker aan het spijbelen, wordt die 20% 30, 40, 50%. Je valt weer terug in oude gewoontes. De moeilijkheden beginnen bij de reversal vast te houden. Begeleiding/onderzoek in het natraject zou ik willen zien. Heeft Taylor de mensen in het experiment verder gevolgd en bijgestaan?? Of was het een kwestie van je bent geslaagd en tabé?

  87. marietsebiel zegt:

    Fred-Jan, e.a.
    Deze ( oude ) post van Michael Eades, kwam vanmorgen voorbij. Er staat veel in over de stofwisseling en zijdelings verband met jouw uitleg hierover. Hij legt uit hoe de mens zijn grote hersenen, die zoveel energie vragen, kon ontwikkelen.
    Misschien al bekend bij sommige, maar voor mij nieuw en heel duidelijk.

    The Vegetarian Myth
    “If we evolved because we ate meat, why would we want to stop now? ”

    http://www.proteinpower.com/drmike/lipid-hypothesis/the-vegetarian-myth/

  88. Guido Vogel zegt:

    @Mariet,

    Michael Eades heeft een 3-delige serie geschreven die hier op voortborduurt: http://www.proteinpower.com/drmike/peta-cspi-and-other-menaces/are-we-meat-eaters-or-vegetarians-part-i/

    Zoals je ziet, lees ik meer dan alleen Phinney & Volek 🙂

    Volgens sommigen die epidemiolisch wichelroede lopen is dit geen wetenschap natuurlijk.

    @Fred-Jan:
    “Eerlijk gezegd twijfel ik eraan of het menselijk lichaam in zijn algemeen de neiging heeft om in reactie op de overvloedige aanwezigheid van zetmeel grote vetreserves aan te leggen. Dit effect doet zich simpelweg niet voor bij een voedingspatroon waarin alleen laagbewerkte voedingsmiddelen zijn opgenomen.”

    Heb je referenties voor deze stelling?

  89. Fred-Jan zegt:

    Nee Guido, dit in jouw ogen ongetwijfeld onlogische inzicht heb ik ontwikkeld doordat ik in hetgene wat ik heb gezien en gelezen met betrekking tot dit onderwerp nergens iets zag dat aanleiding gaf om iets anders te veronderstellen. In tegendeel de ons bekende nog traditioneel levende volkeren met een zetmeelrijk dieet kenmerken zich niet door obesitas. Maar ook degenen die een zetmeelrijke paleo variant als voedingspatroon erop na houden ontwikkelen daarop naar mijn weten geen overgewicht. Maar ook suiker in zijn natuurlijke vorm heeft dit effect niet. Fruitariers bijvoorbeeld of ze er nu gezond van worden of niet, dik worden ze van hun levensstijl in ieder geval niet. Zeer waarschijnlijk heb jij een kast vol referenties die mijn stelling eenvoudig kan weerleggen. Mocht dat zo zijn en je wilt ze met me delen dan beloof ik je dat ik ze zal lezen.

  90. Guido Vogel zegt:

    @Fred-Jan:

    Geloof het of niet, maar ik had oprecht gehoopt dat je naar onderzoek zou refereren waarbij verschillende soorten koolhydraten werden gebruikt. Al het onderzoek dat ik ken, gaat over de hoeveelheid. Zeker gezien het feit dat je er nogal stellig over bent.

    Verder maken low-carb/high-fat onderzoekers wel degelijk onderscheid tussen kwaliteit van koolhydraten in koolhydraatrijke producten. Grofweg is suiker het slechtst en zoete aardappel het best. Het hangt dan van je individuele tolerantie af hoeveel van de goede je kunt eten zonder vet te worden.

  91. De film Cereal Killers is tot 4 juli gratis volledig te zien bij Mercola.

    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/06/28/cereal-killers-movie.aspx?x_cid=20140628_cerealkillersdocumentary_facebookdoc

    Erg leuk, vooral ook in het licht van de column van Katan gisteren in NRC. Marcel Crok stuurde me het stukje drivel toe. Uiteraard valt hij opnieuw terug op het afgezaagde beeld van halve garen die denken dat vroeger alles beter was en terug verlangen naar het Paradijs. Zal kijken of ik tijd vind een commentaartje te schrijven. Qua onderbouwing is er niet veel nodig om de oude paljas te overtreffen.

  92. De slotquote is van de sportarts van het Australische cricket team.

    “This is the truth and this will win out in the end.”

    Keizer Katan wordt naakter en naakter met de jaren.

  93. @Jo : “Dus alle T2 diabeten even 8 weken op dieet gaan en hun problem is opgelost. Diabetes reversed. Yippie. Maar dan….. Hoe moet men verder na die 8 weken? Daar wordt niet over gesproken”

    Even de nuance; Taylor zelf heeft het over mensen die 4 jaar of minder diabetes hebben.

    En het vervolg? Goede vraag, ik denk dat een vorm van monitoring, controle, achter je broek zitten nodig kan zijn. Dat moet je zelf organiseren: via goede huisarts of diëtiste, partner, peergroup zoals bij de AA. Of zoals Mariet het doet; digitale ondersteuning organiseren.

    Link naar leesvoer van Taylor: http://www.ncl.ac.uk/magres/research/diabetes/reversal.htm

  94. San (Bushman) Dix vertelt over wat hij als jager/verzamelaar zoal op zijn ‘bordje’ legt (legde):

  95. Guido Vogel zegt:

    Een logisch vervolg na 8 weken is toch een ketogeen of in ieder geval die kant op?

  96. Guido, in elk geval paleo.

  97. Sportarts Peter Brukner van het Australische cricket team (werden wereldkampioen na overschakeling op paleo/low carb) over hoe hij tot de conclusie kwam dat autoriteiten (denk Katan, Kok, Brouns, de diverse ‘deskundige’ instanties) het publiek, inclusief sporters, exact de verkeerde kant op sturen.

  98. marietsebiel zegt:

    Giedo, dan ben ik weer gerustgesteld 😉

    Nog even over Roy Taylor. Hij heeft wel degelijk bijgehouden hoe het de mensen, die zijn dieet volgden op langere termijn verging. Er waren 77 diabeten, die min of meer op eigen houtje, sommige met begeleiding van arts of diëtist, anderen zonder enige begeleiding, Hij en zijn team gaven advies en reacties via email en telefoon.
    Sommigen vielen nog meer af, anderen kwamen wat kilos bij. Tabel 1:

    Klik om toegang te krijgen tot CounterpointReflections.pdf

    Ik zelf ben daar absoluut niet bang voor. Als ik succes boek en genoeg ben afgevallen, ga ik gewoon door met Paleo, Low Carb, Ketose, IF, met goed monitoren. Zoveel als nodig blijkt te zijn.
    Wie weet is het bierviltje op termijn wel genoeg 😉

  99. Guido Vogel zegt:

    @Melchior: dus ook Paleo Kitava style? Ik zou toch echt de low-carb variant kiezen.

  100. Guido Vogel zegt:

    @Mariet: wie is Giedo? Ga je slechter spellen/word je dyslexisch van langdurige calorierestrictie 🙂

    Overigens, je had bij de start 5,8 mmol/L nuchtere glucose. Is dat eigenlijk niet goed genoeg? Dan hoef je toch geen insuline meer te spuiten als je onder 6,0 zit?

    Zelf had ik 14 maanden geleden 5,4 mmol/L. Destijds 7 maanden low-carb/high-fat. Helaas nooit 0-meting gedaan bij start in september 2012. Ik kan dus niet zeggen of het beter/slechter is geworden sinds de dieetinterventie. Later ook niet meer gemeten. Geen tijd voor/zin in.

    Sowieso best een hoge waarde denk ik voor een low-carb/high-fatcalvinist zoals ik. Ik ben gewoon zo koolhydraatintolerant als wat.

    Ik ben ook benieuwd wat de resultaten zullen zijn na dit experiment bij de terugkeer naar je normale Paleo/LCHF voedingspatroon. Knap dat je het uberhaupt volhoudt. Ik kan hongerdieten niet meer opbrengen.

  101. Guido, ik ook.

    Maar ik zou vooral de dense acellular carbs mijden als de pest. Eén cracker per dag in een verder ketogeen dieet kan de boel verpesten. Terwijl 5 appels vermoedelijk totaal onschadelijk zijn, zelfs als je uit ketose schoppen…

  102. Daniel zegt:

    Guido en Fred Jan, een iets andere setting maar Lustig en Eenfeldt bediscussiëren in deze video iets vergelijkbaars: http://www.youtube.com/watch?v=FSeSTq-N4U4

    op ongeveer 44.20 begint hun discussie.

  103. Guido, kijk op Mariets blog naar het achtergrondsignaal (insuline) dat nodig was om die 5,8% te halen. Off the chards. Zo’n hoge insuline (of ‘ie nu van endognene of exogene komaf is) is een bredere snelweg naar narigheid dan hoge glucoses an sich.

  104. Tije zegt:

    Wat betreft die terugval, daar ben je toch zelf bij? Volgens mij is het te vergelijken met mensen die een dieet gaan doen, waarbij de aanleiding om te gaan dieten in hun voedingspatroon ligt. Deze mensen zijn dan op een gegeven moment klaar met het dieten, het doel is bereikt. Ze zijn weer zoals ze willen zijn. En wat doen ze vervolgens? Ze pakken het oude voedingspatroon weer op! Het oude voedingspatroon dat juist aanleiding gaf om überhaupt te gaan dieten! Je snapt het niet….. De redenering die hierachter schuilgaat is volgens mij:

    Ik ben weer ” normaal”, dus nu kan ik (eindelijk) weer “normaal” eten!

  105. Daniel zegt:

    In die video vertelt Lustig ook over iemand die de Obama’s adviseert deze zegt: “why would there be a dietary intake guideline for sugar if it is not a nutrient”

    Ergo, ook in de USA zitter er enkele Katannetjes 😉

  106. Om de vicieuze cirkel die diabetes veroorzaakt en in stand houdt te doorbreken, moet je een punt bereiken waarbij je met een minimaal insulinesignaal perfecte bloedsuikers handhaaft.

    Compensatoire hyperinsulinemie (endogeen of uit de spuit/pomp) houdt de diabetes in stand en vormt het vuurtje onder vrijwel alle downstream pathologie.

  107. marietsebiel zegt:

    Guido, klopt helemaal, door de calorierestrictie, maar vooral door minder vet ( kokosolie ) komt mijn dyslexie weer bovendrijven. Heel irritant 😦
    Ik moest ook bij de HbA1c van 5,8 nog altijd 43 EH insuline spuiten.. En dat met 1 hele maattijd per dag, Paleo/HF/LC/Ketose en regelmatig IF., Dus nee nog niet genezen, wel al heel goed geregeld/onder controle.
    Nu gebruik ik 30 EH insuline, al een slok op een borrel minder. Natuurlijk met heel weinig calorieën.

    Maar het vermoeden en de verwachting is, dat ik al/weer zelf insuline ga produceren en dan zou ik de insuline nog meer kunnen verminderen of helemaal mee stoppen. Dat is het doel.

    Vette lever Guido ! Kijk maar naar Ansula, DM T2, geen medicatie, heel lang al Paleo/LC/Ketose en nog altijd te hoge BS., rond de 7 vaak. Nu zowat de hele tijd rond de 4 tot 5. Zij is totaal blij en verrast.
    Ik zou zeggen ben er op tijd bij 😉

  108. Ansula is een perfect voorbeeld van de mythe dat very low carb diabetes type 2 ‘geneest’. Helaas, bijna altijd wordt de glucoregulatie na een aanvankelijk beter management weer langzaam slechter.

    Reden: een isocalorisch low carb dieet zorgt bij pathologisch verhoogde achtergrondinsulines onverminderd voor influx van vet in lever en pancreas.

  109. Tije zegt:

    “Compensatoire hyperinsulinemie (endogeen of uit de spuit/pomp) houdt de diabetes in stand”

    Ja, hier heb je volgens mij ook het morele zwaartepunt te pakken. Iemand moet dus echt naar zichzelf kunnen kijken en tot het inzicht kunnen komen welke eigen handelingen het zijn geweest die noodzaak voor de interventie gaven. Een dergelijk zelfperspectief lig heel dicht bij een moreel schuldbesef. “Ben ik schuldig aan mijn eigen ziekte?”, een vraag die volgens mij bij iedereen in een dergelijke situatie opdoemt. Ongeacht het antwoord; ik kan mij voorstellen dat niet iedereen de vraag daadwerkelijk durft te stellen, laat staan beantwoorden.

  110. Ja, dat is een merkwaardig mechanisme, Tije.

    In de biologie bestaat geen schuld. Er bestaan alleen mechanismen. Je kunt in geval van pathologie proberen de mechanismen die daartoe hebben geleid om te keren of je kunt gaan jeremiëren dat het niet eerlijk is, niet vol te houden, de schuld van Sinterklaas, whatever.

    Die troela die hier eens een partij stennis kwam schoppen, A. Jongkind of zo, die werd ook helemaal hysterisch over de ‘schuldvraag’. Ze verweet me dat ik mensen de schuld gaf van hun ziekte. Daar gaat het natuurlijk helemaal niet om. Een volstrekt zieke kronkel.

  111. Tije zegt:

    Wel een bijzonder moeilijk te duiden “kronkel”. Ik krijg bijvoorbeeld vaak ook als eerste reactie op mijn bekentenis dat ik paleolithisch eet:”Oh, jij vindt dus dat ik slecht eet?” Tsja, wat moet je dan zeggen? Ik hou het altijd maar bij een generalisatie, dat ik kijk naar de omstandigheid, welk voedsel daar het beste bij past. Diabetes type 2 als omstandigheid? Dan past 8 weken 500 kcal daar het beste bij 😉

  112. Ja, bijzonder irritant. Het kan mij geen jota schelen hoe mensen eten. Ik zeg tegenwoordig in sociale situaties (meestal in een kantine of eettent) ook gewoon helemaal niets meer. Terwijl anderen hun anderhalve meter lange baguette naar binnen werken, kies ik uit de counter een paar gekookte eieren, een lepel olijven, wat rosbief of vis, een paar scheppen salade.

    Als de vragen komen, en die komen er wanneer het gaat om onbekenden, zeg ik alleen maar dat ik dit lekkerder vind. Nooit dat ik vermoed dat mijn keus slimmer is dan de hunne. Ik ben die verongelijkte, beledigde reacties volkomen zat. Dit leidt steevast tot grote verwarring en soms gemompel over het gevaar van veel eiwit, maar ik voer de conversatie vervolgens direct een andere kant op. Erg grappig is het wanneer er jonge kinderen bij zijn. Die wijzen vaak naar mijn bord en zeggen dan ‘Wil ook’ 🙂 .

  113. Daniel zegt:

    Tije, ik eet niet paleolitisch, ik eet 3x per dag groente en daar past toevallig vlees het beste bij ipv brood of pasta.

    Als ik mijn beweegredenen vertel dan wordt ik uitgemaakt voor een moderne heks en komt een brandstapel dicht bij, spreekwoordelijk dan. In het begin ging ik mensen min of meer ongevraagd over mijn nieuwe ontdekking (paleo) vertellen en hoe ik er op gekomen was (ziek familielid met Lupus, genezen door Paleo). Alleen als mensen echt doorvragen waarom ik de gezonde groentes eet en geen brood vertel ik waarom en dan zijn ze soms geïnteresseerd.

    En gewoon vragen omdraaien: laatst vroeg iemand mij waarom ik mijn biefstuk zo rood eet. Mijn antwoord: “waarom eet jij hem zo doorbakken?” Wat eigenlijk de vraag moet zijn want vroegah aten onze voorouders hun vlees helemaal rauw. In vlees dat niet/of weinig verhit is, zijn de aminozuren veel makkelijker opneembaar en sommige verliezen hun werkzaamheid bij te hoge verhitting, zoals taurine. En het smaakt natuurlijk ook beter, een rood biefstukje D)

  114. marietsebiel zegt:

    Ja Tije, daar wordt door de Diabetesclubjes ook op gezinspeeld. Zij proberen dat schuldgevoel te sussen met zogenaamde geruststellende adviezen van: alles gewoon kunnen eten, als je maar braaf je pillen neemt en insuline spuit, ben je goed bezig en kan jouw niets verweten worden.
    Voor-de -gek-houderij a la katholieke geloof. Leef kuis en godvrezend, dan kom je ooit in de hemel 😉
    Alle twee nooit meer gedaan, na mijn 15de, ha, ha. En de diabetesvereniging er uit gebonjourd.
    Als ik vroeger had geweten wat ik nu weet, was ik allang van mijn diabetes af. Heeft geen zin om daar nog mee bezig te zijn. Het verleden kan ik niet meer veranderen. Nú weet ik het wel, dus… op naar de toekomst.

  115. De ‘Thrifty Gene Hypothesis’ (ijverig rondgegepapegaaid door ondermeer het Voedingscentrum) weigert te sterven, hoewel James Neel himself zijn geesteskind al twee decennia geleden doodverklaarde.

    Gelukkig wordt er inmiddels tenminste wat vaker over de nonsens ervan geschreven.

    John Speakman, a zoologist at Scotland’s University of Aberdeen, says there never was anywhere else to go. “The thrifty-gene hypothesis is just a story,” he says. “As far as I’m concerned, it’s dead and we should discontinue thinking about it. But revolutions in science don’t happen overnight.”

    en:

    Anthropologists have long argued the theory wrongly assumes that all hunter-gatherers suffered regular famines, when crop failures made starvation more common among early farmers, suggesting Europeans should face a greater risk of being obese and diabetic. Farming arose about 12,000 years ago – which, in evolution, is like the day before yesterday – and not enough time, says Prof. Speakman, for alleged thrifty genes to have spread as widely as they seemed to have.

    That such arguments have been missed, or dismissed, by biomedical researchers comes as no surprise to him. “People who are medically trained are not well trained in evolutionary biology,” he says.

    http://m.theglobeandmail.com/news/national/how-the-diabetes-linked-thrifty-gene-triumphed-with-prejudice-over-proof/article1921859/singlepage/?service=mobile

    Heerlijk.

  116. Gert van der Hoek zegt:

    Goede vondst Bert. Hier nog een artikel met wat achtergronden hoe ze bezig zijn met een VLCD, of wel Very Low Calorie Diet. Ze hameren er op dat maatwerk nodig is, niet iedereen reageert hetzelfde.

    Klik om toegang te krijgen tot Pages%20from%20VV_najaar13_p21-23.pdf

  117. bert zegt:

    Melchior, Ik bekeek je filmpje over die man die vroeger als een hunter/gatherer had geleefd.

    Nu heb ik op die link in youtube even andere filmpjes gescand.. Meestal zie je dat die “oorspronkelijke” hunter gatherers mini-mensen zijn. Je ziet dan die blanke onderzoekers lopen en dan lopen die paleo-mensen er als kwajongens bij. Dat valt me op omdat binnen paleo nogwel eens geteld wordt dat de mensen nadat ze landbouwers werden ziektes kregen en kleiner werden.

    In matt stones boëk (nu diskwalificeer ik me !!), steekt matt stone hier ook de draak mee door foto’s van de bekende paleo-ondezoekers die jij ook wel eens naar voren haalt,..en dan zie je balnke reuzen en mini-mannetjes (hunter-gatherer)., Ach tis maar net welke tribes je bezoekt.
    In de link die ik gisteren zag, https://www.youtube.com/watch?v=a_TY-7W6MLw van een stam in de kalahari-woestijn zag ik mooie slender mannen die wel van redelijke lengte waren. Mooi volkje. In het begin zie je wel de allerjongste kinderen uit de hut komen die meer een coeliakie-uiterlijk hadden. Waarschijnlijk ondervoed.

    Toch vraag ik me af denkende dat nederlanders groot zijn vanwege de hoge suikers en zuivel-inname en het feit dat we op zeeniveau (hoog zuurstof) leven. ALs je in nederland je kinderen vanaf baby 100 % paleo opvoed. Wat verwacht je dan van de uiterlijke resultaten. Natuurlijk kennen ze dan geen tekorten zoals wellicht deze mensen in de video ??

    Ben ik benieuwd naar.

  118. willem zegt:

    Deze reuze interessante draad (die ik vanaf de zijlijn volg) kent een voor mij intrigerende begeleidende foto. Wie is die man? Ik meen dat ik die kop ken, maar waarvan? Mijn ‘gevoel’ zegt me dat de heer op de prent een Hollandse, oerkerkelijke, duiveluitdrijver is, wellicht leider van een religieuze sekte. Wie kent de man?

  119. Aldert zegt:

    Is dat niet een scene uit The Excorcist?

  120. Andre zegt:

    Google image search herkent dat plaatje inderdaad als een still uit The Exorcist, en die meneer wordt als Max von Sydow herkend.

  121. willem zegt:

    Dank. Max von Sidow, ik had hem niet herkend. Terwijl ik de film ken..

  122. marietsebiel zegt:

    Bert, bedankt. Dat lijkt er wel heel erg op ! Maar geen woord over Roy Taylor, dat is wel een beetje vreemd.
    O, toch niet In de link van Gert staat bij literatuur ook het onderzoek van Taylor genoemd.
    Alle drie de referenties, de onderste van Taylor:
    http://care.diabetesjournals.org/content/29/5/1130.full.pdf&sa=U&ei=B9hmU-G8GqmJ8AGFrYCACA&ved=0CDkQFjAF&usg=AFQjCNHcsgETjz3Iyb4hBAzsUPyFpoiecA
    http://www.biomedcentral.com/1471-2458/12/1026
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3168743/

  123. @ Bert: Superinteressante vraag waarom Westerlingen zoveel groter zijn dan de rest, niet alleen jagers en verzamelaars. Bij mij thuis speelt zich het tegenovergestelde af. Ik ben niet al te groot, mijn paspoort zegt 1.60, maar dat is een kleine leugen, en mijn beide kinderen leken een groeiachterstand te hebben. Coeliakie? De jongste (toen 1) liet een groeispurt zien nadat we glutenvrij gegaan waren, maar de oudste (5) niet. Toen ben ik verder gaan zoeken. Gluten. Darmflora. Endotoxines. Ik heb beide kinderen toen min of meer het Specific Carbohydrate Diet laten volgen. Een dieet dat in de eerste helft van de vorige eeuw ontwikkeld is tegen prikkelbare darm syndroom (toen nog coeliakie). Het komt qua voedingsstoffen heel erg overeen met Paleo, geen granen, geen geraffineerde producten, maar ook geen andere zetmeelrijke producten zoals bataten en pastinaken, en met een nadruk op gefermenteerde melkproducten (onder andere zogenaamde 24-uursyoghurt). En guess what? Het kind gaat zich eerst veel rustiger gedragen, begint langzaamaan wat dikker te worden en vertoont kleine groeispurts, wordt weerk dikker, groeit weer een stukje… We moeten er wel op letten dat hij genoet calorieen binnen krijgt, goede calorieen welteverstaan. Goede vetten om nog specifieker te zijn. Reuzel. Kokosvet. Rauwmelkse geitenkaas. Avocado’s. Noten(pasta’s). Cacao. En dat zijn toch echt voedingsstoffen die schaars zijn bij jagende en verzamelende volken! Gezondheid en groei lijken mij dus tot op zekere hoogte losgekoppeld.

    Geinspireerd door mijn eigen ervaringen, door de studies die tot nu toe gedaan zijn en vooral door alle verhalen op internet, heb ik besloten een onderzoekslijn op te zetten naar het effect van Paleolithische voeding op psychische klachten. Ik ga proberen mijn ervaringen te delen in een blog:
    http://www.esthernederhof.wordpress.com

    @Melchior: sorry voor de sluikreclame, ik hoop dat je het niet erg vindt!

  124. caat zegt:

    Ik was een insuline spuitende (novorapid) diabeet die eind 2012 een gastric bypass heeft ondergaan. Mijn BMI was 30 en ik had, vermoedelijk door de altijd goed ingestelde diabetes met een Hba1C van 6 (al sinds de diagnose in 2003) dunne vezelneuropathie. Een half jaar na de gastric bypass had ik geen hoge glucose meer maar de hele dag door hypo’s van rond de 3.3 (via vingerprik). Uiteindelijk een zg. mixed meal test gekregen waar ik 1 uur na het nuttigen van 30 gram koolhydraten een hypo kreeg van 3.1 (veneus) pas drie uur later was dat weer ‘normaal’ met 4.2. Omdat ik geen hyperinsulinisme had tijdens het afnemen wordt er nu gezegd ‘geen hyoglykemie’ en daar kreeg ik dan dieetadviezen voor (waarbij de diëtiste zei dat ze echt niets voor me kon doen omdat ik al low carb deed met als uitschieter de spelt boterhammen die ik nu wel dacht te kunnen eten maar waarvan ik dus hypo’s kreeg) en een medicijn dat Acarbose heet. Ik heb helemaal geen zin in medicatie voor iets wat niet wordt erkend (ik heb toch geen hypo’s) en heb de speltboterham nu ook uit mijn dieet geschrapt. Per slot van rekening moet ik de rest van mijn leven op dieet want ik kan niet veel meer eten (kleine maag), niet te veel koolhydraten (want dumping en hypo’s) en zo doende ben ik eigenlijk nu bezig met Atkins of noem het Paleo. Mijn waardes zijn nu 4.7. Bizar: vroeger was het veel koolhydraten hoge glucose en nu is het dus veel koolhydraten lage glucose. Maar geen hypo’s en volgens het bariatrisch team ben ik ‘genezen’ van mijn diabetes. In mijn eigen optiek denk ik dat ik er gewoon een nieuw probleem heb gekregen inplaats van het oude probleem maar Paleo helpt. Jammer dat de aardappelzetmeel totaal verkeerd is gevallen maar dat zal dan wel te maken hebben met de bypass en het simpele feit dat mijn dunne darm daar wel heel extreem op reageert. Een gastric bypass kan dus ook anders uitpakken dan als ‘wondermiddel’ bij diabetes. Hoewel de artsen dus zeggen: geen hyperinsulinisme dan geen hypo. En ik denk alleen maar ‘bullocks’. Is dat Paleo 🙂

  125. Otto zegt:

    Bert: toevallig net een artikeltje over gelezen: http://www.randalolson.com/2014/06/23/why-the-dutch-are-so-tall/

    Apart is wel dat ik veruit het beroerdste at van ons grote gezin, groente kwam er niet in, alleen witbrood 3x per dag, met kaas, vlokken, leverworst en karnemelk na. Afgewisseld met pannekoeken met kaas & stroop (zaterdag) en patat met kippenpoten (zondag), suikerrijke vla als toetje. Veel snoep en koek tussendoor. Groente konden m’n ouders pushen wat ze wilden, maar nope (ik heb problemen met FODMAPs en m’n boerenouders aten altijd veelal kool en bonen, en appels als fruit, die wil je allemaal juist niet hebben dan..). Tekorten had ik wel, volgens de dokter, opgelost met tabletjes, die ik maar half-om-half innam.

    Maar ondanks zo’n beroerd suiker- en melkrijk dieet ben ik wel weer veruit de langste van het gezin, ik kijk neer op m’n oudere broers en zus. 😛 Gezien ook de grafiek uit het artikel, shitty foods waren vanaf 150 jaar geleden in opkomst voor de massa, elk jaar stijgende in hoeveelheid, evenzo de lengte. Kweenie, maar volgens mij speelt dat zeker mee. Is het positief of negatief? Of neutraal? Interessante vragen.

    En jager/verzamelaars hebben ook gewoon niet altijd genoeg eten, vanwege hongersnood of te weinig kennis. Ik heb net een boek gelezen over een vrouw die als kind bij een nog onbekende stam terecht kwam, de Fayu, in West-Papoea (Dochter van de jungle/Kuegler). Die zag daar ook kinderen met ondervoeding, eiwittekort, problemen met infecties etc. Een hard leven, en ze waren zeer gewelddadig waar veel energie en kennis verloren ging. Als de omstandigheden anders waren geweest, hadden ze meer kennis kunnen hebben over hoe ze het beste konden overleven, gok ik; nu waren er een stapel hiaten en weinig en weinig gevarieerde voeding. Leuk boek om te lezen! Deel 2 ook, al gaat dat meer over de onderdrukking van Fayu en Papoea’s, 20 jaar later.

    • bert zegt:

      Otto, je artikel is er ook nog niet uit zoals ik het lees. Hij schrijft op het eind ook daarover zag ik later pas.
      Hij schrijft dan : Edit (6/29/2014): Several of my readers have rightly pointed out that although this data explains why many Europeans have grown taller in the past 150 years, it doesn’t necessarily explain why the Dutch are so much taller than the rest of Europe. There are a couple possibilities that merit further investigation:
      ■The Dutch diet: The average Dutch citizen eats a lot of breads, meats, cheese, and drinks a lot of milk — moreso than many of their European counterparts.
      ■The Dutch genes: It’s fairly well-known that pre-civilization humans were much taller than their civilized counterparts. It’s possible that the Dutch ancestors from thousands of years ago were always taller, but Dutch diet and nutrition limited how large they grew. That still leaves open the question of why the Dutch ancestors were taller than the rest, however.

      Het is dus nog niet duidelijk. Het wordt in de toekomst zelfs nog gekker. Gezien zijn bron voor de lichaamslengtes vooral van het leger komt.. Nu wij all die honderden tanks niet meer hebben.. Hoeven we ook geen dwergen meer te selecteren in de kleine tank-ruimtes… Nu de tanks nog aan denemarken verkopen (2e langste mensen) en we blijven, wereldkampioen.

      En dat jij zo beroerd at omdat je geen groentes at. Wel Martijn Katan schrijft dat groenten eten helemaal niet zo natuurlijk is ! En van suiker wordt je lang dus dat je lang bent is niet zo gek. Of is genetisch.

      Mijn nicht woont in west canada ( BC). Ik was er in 2005 en in dat gebied hebben veel mensen nederlandse afkomst. Maar op een festival heb ik vrijwel geen mensen zo lang als ik gezien en ik ben maar 1.88 m. Voor mijn nicht is het helemaal apart want zij is 1.95 m lang. Ik keek bijna over iedereen heen in de menigte.. !! Dat was heel apart.

  126. Esther, fijn dat je uit de kast komt 🙂 . Ik was niet zeker of je dat wel helemaal veilig vond, maar nu durf ik deze tweet geestdriftig te delen:

    Dat onderzoek van je wordt volgens mij mega interessant. Toevallig vandaag bij Robb Wolf een jongen die met paleo van pathologisch introvert en depressief naar extravert, actief en optimistisch ging.

    http://robbwolf.com/2014/06/30/introvert-extrovert-missing-vitality/

    Bert, ik denk dat onze enorme zuivelconsumptie de grootste factor is in die extreme lengtegroei.

    • Nog even duidelijk linken naar Esthers kersverse site Voeding en Psyche.

    • bert zegt:

      Ja, wanneer begon die melkcampagne : Melk de witte motor !! Melk is goed voor elk !! Schoolmelk. Ergens na de oorlog.Te zien in de grafiek met de lichaamslengtes (militairen). Sicco mansholt ging de boer op en zei tegen boer piet in friesland. Je moet verdubbelen. Bouw een ligboxenstal.
      Wel nu plukken we de vruchten ervan op het wk. Met kop en schouder boven de chilenen en mexicaantjes in de 16m… !!!

      En kleine snijder verstopt zich achter de voorste linie en schiet hem er in. Ik zeg : Melk de witte motor !!! “Campina” op het shirt van het nederlandse elftal.

  127. 🙂 .

    Maar lichaamslengte correleert in onze populatie dan weer wel met hogere levensverwachting en een lager risico op hart- en vaatziekten, als ik het me goed herinner.

    Daarentegen gaat het samen met meer bijziendheid en kanker…

  128. marietsebiel zegt:

    Caat, ( Carin ) wat een verhaal ! Dat is wel een hele omkering door de gastric bypass: van hoog naar heel laag ( bloedsuiker ) En niet uit te leggen waardoor.
    Leuk Blog ook, trouwens. Zoveel herkenbaar 🙂

  129. Jo tB zegt:

    Caat, je zei: In mijn eigen optiek denk ik dat ik er gewoon een nieuw probleem heb gekregen inplaats van het oude probleem.
    Jouw verhaal was mij op het hart geschreven. Met mijn reacties probeerde ik duidelijk te maken dat alles niet koek en ei is met dieet en diabetes. Vaak wordt er in kranten gekopt: Diabetes te genezen door …. (vul maar in) een wondermiddel toe te passen. En men staat vaak niet stil bij de consequenties. Jij moet de rest van je leven rekening houden met hoe je lichaam reageert op de veranderde situatie. Dank je wel dat je jouw verhaal hebt opgeschreven.

  130. Caats reactie is bijzonder waardevol en ik hoop er snel op in te kunnen gaan, maar het is onzin om te suggereren dat de potentieel horribele adverse reactions op gastric bypass hier worden genegeerd. Niets is minder waar. Ze zijn ondermeer hier ter sprake gekomen:

    Dit zou zelfs Dr. Krank moeten kunnen snappen

    In die reactie is ook deze brief opgenomen. Niemand zegt hier dat gastric bypass een panacee zonder consequenties is. Valse aantijging (ook al moet je een goed verstaander zijn om hem te horen).

    Dear Sandy,

    I’m not sure if you’ve seen this yet or not, but the 60 Minutes piece on gastric bypass was horrendous. It’s horrifying. Sorry, it’s a sore spot — my fiancée is 3 years post-bypass now, and it is certainly not all that it’s advertised to be. There’s no doubt that the gastric bypass helped him lose weight (over 200 pounds), but it’s certainly not the wonder that it’s made out to be. He had it done by one of the supposed “experts”… and even 3 years afterwards neither of us know whether it was the right decision. He’s not fat any more, but he’s also got incredible bone loss, is severely anemic, has lost all of his teeth [he’s only 40 years old now], should probably be hospitalized (again) soon to get his electrolytes balanced, is severely deficient in pretty much everything, can eat about 4 different foods without throwing up/passing out, and has received basically no support at all from his “team” since he was operated on (and according to his surgeon he doesn’t have any “surgical complications”).

    One of the constant frustrations that he’s had is that his surgical follow-up team consisted of a nurse-practitioner who had him work with a dietitian, who, after he had gone down to 149 pounds (from 378 pounds, in one year!), told him that the sum total of her experience was working with cancer patients. A year post-surgery, this dietitian told him that he “should” be able to eat solid food any time now. And when he asked her why he still can’t move past the very soft-food stage and why almost everything made him vomit, she told him that she could only tell him what she told patients that had had gastrostomies due to stomach cancers that she could only tell him to try everything that he could. He’s never really moved off of the soft food stage, except for very crunchy things. Almost down the line, everything that works well in terms of retaining food is bad for him nutritionally.

    Fortunately I’m a good cook and love cooking, but it’s frustrating as hell when he says that he “thinks” that he can eat something, and I cook it, and he has one bite and vomits. (I know that it’s not my cooking, lol.) I’m worried about his physical condition as obviously you can only go on for so long, but even more so I’m worried about him spiritually and psychologically. We won’t even talk about the lack of psychological counseling before and after about the effects of the surgery.
    I’m surprised that the suicide rate isn’t higher than what it is post bypass. There HAS to be more psychological care both pre- and post-surgery. When Mark went for his initial “consultation” pre-surgery, he was in a room full of 25 year old women, all of whom were told essentially that the surgery would make them skinny and happy, and all of the side effects and complications were glossed over very deftly. He got exactly 20 minutes with the surgeon, and when he asked about complications and post-surgery life he was given the brush-off. Unfortunately (to my way of thinking), a lot of these surgeons and specialty clinics pander to what is the most damaging part of obese people… the belief that their “fat” causes all of their problems. Unfortunately 3 years ago there wasn’t even as much information as is available now, so neither of us really made an informed decision about the surgery. Hearing the “doctor” on 60 Minutes talk about the low mortality rate and lack of complications was nauseating. And one of the most frustrating things about that 60 Minutes episode was that there was not a single post-gastric bypass patient interviewed who was over one year post-surgery. It is going to get a lot worse — at least he was an adult who made his own decision, but I feel ill about what different places are doing with children now.

    I can’t tell you how worried I am about him — I fell in love with Mark when he was fat, and knowing what I know now, I still don’t know what decision I would have helped him to make with better information. He just passed his 3 year post-surgery mark on April 17, and we actually had a conversation last night about whether the surgery was the best move or not. It’s impossible to say, as it’s already done, but I can tell you for sure that it’s not the picnic that the media makes it out to be as you well know. There are many more important things in the world than being thinner. He has so much to offer the world, and as long as I’ve known him, he’s done the best that he can to make the world a better place. But for various reasons (including the always present pressure to be “thin”), he decided to have the surgery, and all that I can say is that the world would be a much poorer place without him in it, thin or fat…

    Thank you from both of us, because you really don’t know what it means to have someone who’s obviously intelligent, well-read, and scientifically based to validate the things that you go through. Please feel free to post our story and feel free to publish our names. — Jeanette Niebler

  131. Gert van der Hoek zegt:

    Finland en Zweden staan stijf bovenaan de lijst van de melkconsumptie per capita. Op gepaste afstand gevolg door Nederland, met vlak daar achter Zwitserland en Griekenland. Dus , tja, ….
    Zal het de Hollandse Nieuwe zijn ? 😀

    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_milk_consumption_per_capita

    En twee goede bloggers op het lijstje bijgeschreven, met interessante verhalen.

    En: eindelijk leuke Paleorecepten,met normale ingrediënten

  132. marietsebiel zegt:

    Erg lomp van je Jo, om de reactie van Caat/Carin te misbruiken om trachten je eigen negativiteit weer te legaliseren.
    Je gooit alles op een grote hoop, de richtlijnen van dokters, diabetesclubjes, krantenartikelen en de hier gevoerde zoektocht naar meer inzicht naar hoe het werkelijk zit met voeding en de samenhang met onze westerse welvaart ziektes, die de pan uitrijzen. Door de evolutie en de biologie te bestuderen. Met Melchior voorop, maar ook heel veel oprechte volgers, die zelf ook op onderzoek zijn en dit delen door waardevolle bijdragen waar iedereen hier zijn voordeel mee kan doen !
    Je mag natuurlijk kritiek hebben hierop en op de bevingen. Ook op de interventies, die aan de orde komen. Niemand wil en kan jou overhalen om ze uit te voeren. Maar houd het bij jezelf en bij jouw beslissingen, en laat anderen hun eigen besluiten nemen.

    Ik begrijp heel goed de wanhoop, die iemand drijft om als uiterste redmiddel gastric bypass te laten uitvoeren.
    Zoals Carin zelf al vertelt, niet zonder de nodige complicaties, die van te voren niet te overzien zijn en ook niet worden gecommuniceerd door de betreffende artsen, omdat ze het niet weten of nog erger verzwijgen.
    Dat vervult mij met met compassie. Meer niet. Ik hoop dat het haar lukt om die negatieve gevolgen door de, voor haar juiste voeding, tot een minimum terug te brengen.

  133. Jo tB zegt:

    Mariet, als het een paar mensen helpt met open ogen voor de gevolgen welke interventie dan ook in te gaan dan ben ik graag the devil’s advocate (lomp en negatief).
    Meeheulen dat alles rooskleurig is werkt averechts en helpt de zoekende in de wildernis niet. Daar doe ik niet aan mee.

  134. caat zegt:

    @Melchior (Peter Voshol roept bij herhaling dingen die hem volstrekt diskwalificeren als ‘deskundige’. Eerder noemde hij HbA1c een AGE, een onvergeeflijke blunder voor een fysioloog.)

    Dit heb ik vandaag gelezen in het boek van Remko Kuipers (bladzijde 153): De afbraakproducten die ontstaan als ons lichaam deze suikermoleculen in het bloed probeert af te breken (de advanced glycation end products of AGE’s) zorgen voor directe prikkeling van het immuunsysteem en zo voor lagegraadonsteking. Een bekend voorbeeld van zo’n afbraakproduct van suiker is het HbA1c. Een hoog Hba1c-gehalte in het bloed verklapt dat iemand regelmatig hoge suikerspiegels in het bloed heeft gehad en dus het immuunsysteem langdurig is geprikkeld.

    Is Remko Kuipers nu ook gediskwalificeerd?

    Zelf hecht ik geen enkele waarde aan het Hba1C. Wie veel hoge en veel lage glucoses heeft krijgt nl. een fantastisch gemiddelde.

  135. marietsebiel zegt:

    Okë Jo, je hebt een missie. Ik zou zeggen ga eens posten bij een willekeurig ziekenhuis om mensen te behoeden voor al die positieve interventie ‘s. Hier zitten, bij mijn weten, geen meeheulers, die alles rooskleurig vinden. Maar weldenkende mensen, die zich goed informeren, als goed overwegen en dan pas tot handelen overgaan.

  136. marietsebiel zegt:

    Correctie, verdomde dyslexie 😉
    Oké, Jo, je hebt een missie. Ik zou zeggen ga eens posten bij een willekeurig ziekenhuis om mensen te behoeden voor al die positieve interventie ‘s. Hier zitten, bij mijn weten, geen mee heulers, die alles rooskleurig vinden. Maar weldenkende mensen, die zich goed informeren, alles goed overwegen en dan pas tot handelen overgaan.

  137. Hans zegt:

    Wat nou dyslexie , ;;-)

    Daar gaat het niet over , tiepvautjes toch ?

    Doe maar inhoud ……… en die is OK .

    BTW , Fien en Folkert , joehoe …….. , mis jullie hier een beetje veel , enigszins 😉 !

  138. marietsebiel zegt:

    Ha, Hans, door mijn hongerdieet heb ik ze weer vaker, tiepvautjes, hoe vaak ik ook kijk, ik kijk er gewoon overheen. Gaat weer over, straks, als ik weer aan de Paleo ‘mag’ 😉
    Jaaa, waar zijn ze ? misschien op vakantie ?

  139. Folkert zegt:

    Roger. Steeds van de partij. Volg met belangstelling. Heb niets te zeggen. Alles goed hier. Glucosamine helpt. Bone broth. Fietsen. Plank. Fles wijn. Over, out !

  140. Hans zegt:

    Fijn zo , leg ik nu gerust het moede lijf te rusten …… 😉

  141. micha zegt:

    Dit is inderdaad een interessante draad. Ook ik volg met veel interesse. De blogs van Esther genoteerd: binnenkort eens rustig tot me nemen.

    Over het eetproblemen en anorexia verhaal dat hierboven ergens aan bod kwam: bij Robb Wolf ook iemand die haar problemen/eetstoornis gewoon meenam naar Paleo. Dat kan natuurlijk ook/
    Hier in de podcast: http://robbwolf.com/2014/06/24/episode-229-amy-kubal/
    en
    hier in een post: http://robbwolf.com/2014/02/12/coming-out/

  142. Micha, de podcast met Amy is ontzettend goed. Ik heb diep respect voor haar.

    Ik volg Amy’s strijd al een poosje en was verbijsterd hoe Carbsane haar gebruikte om de evils van paleo te illustreren.

    De etiologie van AN moet ik maar weer herzien 🙂 . Vermoedelijk.

  143. Caat, voor alle zekerheid, mijn reactie was gericht aan Jo, niet aan jou.

    Jouw situatie laat prachtig zien hoe simplistisch het is om diabetes puur te beschouwen als een absoluut of relatief gebrek aan insuline. Dat jouw artsen kennelijk aannemen dat hypoglycaemie niet mogelijk is zonder hyperinsulinaemie, is zeer zorgwekkend. Gastric Bypass verandert/elimineert god weet wat voor vitale processen in het bovenste deel van de dunne darm, met alle mogelijke downstream effecten. De bloedsuikerverlaging die je direct na GB ziet is vermoedelijk een gevolg van een lagere glucagonproductie (via veranderde incretinen-dynamiek). Maar dat kan ook doorschieten, met als effect invaliderende hypoglycaemische aanvallen (bij normale/lage insulinespiegels). Milde tot diepe ketose zou kunnen helpen, want als er voldoende ketonen circuleren kan het lichaam veel lagere bloedsuikers hebben zonder in distress of zelfs gevaar te raken.

    HbA1c. Voshol is een fysioloog die geregeld afgeeft op Paleo en Low Carb zonder te weten waar hij het over heeft. Een fysioloog moet weten dat HbA1c geen AGE is, maar een tussenproduct. Voor een arts is dat onderscheid onbelangrijk.

  144. Corrien zegt:

    Hoi Caat,
    Geen idee wat de oorzaak is van jouw ellende, hoeveel en wat je kunt eten….
    Herinner me wel dat bv.zink vaak een belangrijke rol speelt in de suikerstofwisseling. Gebruik je voedingssupplementen? Zou je je misschien kunnen laten testen regulier of via een orthomoleculair arts?????

  145. Haar probleem is dat er te weinig glucagon is op momenten dat het nodig is.

  146. caat zegt:

    Ik heb twee weken geleden de keuze, opnieuw, gemaakt om mijn koolhydratenconsumptie nog meer te verlagen. Ik zat al redelijk laag (100 gram per dag, zo’n beetje) maar nu heb ik de granen er ook uit gegooid (iets wat ik voor de gastric bypass ook al deed omdat ik op koolhydraten moest spuiten en ik haatte het om insuline te spuiten).

    Sinds 1,5 week zijn mijn waardes fantastisch nl. gemiddeld 4.7 (nooit hoger dan 5 trouwens) en heb ik alleen nog een hypo (onder de 3) als ik me soms niet in kan houden en de 20% besteed van de 80/20. (Bizar is dus wel dat ik vroeger bij veel koolhydraten hoge glucoses had en na mijn gastric bypass bij veel koolhydraten regelrechte hypo’s).

    Ben er nog niet uit of ik nu Atkins of Paleo als levensstijl heb maar ik heb de rest van mijn leven om daar een naam aan te geven. Bij mijn laatste controle (april jl.) waren mijn leverwaardes ook weer aan het stijgen (net als het Hba1C trouwens). In oktober wordt e.e.a. opnieuw getest bij mijn eigen endocrinoloog en dan zal ongetwijfeld weer blijken dat ik de juiste keuze heb gemaakt door op mijn eigen verstand te vertrouwen. Ik heb het bariatrische team inmiddels op een zijspoor gezet, leek me wel zo wijs. Ik hou de touwtjes graag zelf in handen.

    Het advies van het bariatrisch team was trouwens om op de koolhydraten te letten (wat ik dus al deed omdat de hypo’s al weken na de gastric bypass optraden en ik ook niet van gisteren ben) en om niet meer zo vaak mijn glucose te checken. HaHaHa!

  147. Corrien zegt:

    Op zich leuk onderzoek, maar…… Blijft toch lastig; zolang je het ‘voor een ander doet’ of ‘omdat het moet’ is het een moeilijk dieet (uiteraard zeker met kinderen). Zodra je het uit vrije wil doet, wordt het steeds makkelijker, omdat je je zoveel beter voelt…:

    http://www.medicalfacts.nl/2014/06/24/aangepast-atkinsdieet-helpt-patienten-met-chronisch-suikertekort-in-de-hersenen/

    Als die DM2 moslims zich nu meteen tot Taylor wenden, vangen ze twee vliegen in een klap:

    http://www.medicalfacts.nl/2014/06/24/meedoen-aan-ramadan-lastige-combinatie-voor-moslims-met-diabetes-en-zorgverleners/

  148. Micha zegt:

    Ha Melchior,
    Tsja, Carbsane heeft voor iedereen een speciaal klein emmertje met vitriool om over ze uit te storten. Ik vind het een treurige bedoening. Ook de uitgebreide, nare aanval op Itsthewooo vind ik erg kwalijk. Maar het antwoord mag er wezen.
    Wat betreft anorexia en bolumia: wellicht kunnen de symptomen onderbepaald zijn, dus meerdere oorzaken hebben, die wellicht soms lichamelijk en soms geestelijk van aard zijn. Verder ken ik anecdotisch meerdere ervaringsdeskundigen die allemaal verschillende oorzaken ten grondslag hebben. Toen ik aan mijn huidige eetpatroon begon en als gevolg daarvan de nodige kilo’s verloren waren deze personen ook erg bezorgd om me. Orthorexia enzo. Zo zien zij altijd de blikken van de familie op feestdagen wanneer een stuk taart wordt aangeboden. Lijkt me geen aangename situatie.

  149. Tije zegt:

    Micha,

    “Orthorexia enzo”; die opmerkingen kreeg ik ook! Men snapte niet mijn doel niet, aangezien ik al slank was. “Waarom ga je dan op dieet?”
    Overigens dat ik per saldo amper gewicht kwijt ben, maar qua lichaamssamenstelling merk ik wel aanmerkelijk verschil.

  150. Micha zegt:

    Ach ja, het is met de beste bedoelingen natuurlijk: oprechte bezorgdheid, want voor de gemiddelde mens is het niet makkelijk om weer zo’n extreem dieet te onderscheiden van bijvoorbeeld een Raw dieet of weet ik veel wat voor andere gekkigheid. En afwijken van de norm wordt je vaak ook niet in dank afgenomen. Maar je kunt mensen altijd geruststellen door een gevulde koek te eten 😉

  151. Esther zegt:

    Orthorexia, waar heb ik dat eerder gehoord? Uiteindelijk raakte ik zelf ook bezorgd en ben ik veel meer vetten gaan toevoegen, met als gevolg dat de opgeblazen buiken weer terug zijn, maar ook dat ik weer veel energie heb, weer spiermassa kan opbouwen. Tja. Ik ben wel benieuwd wat jullie ‘doel’ dan was. Ik was gewoon nieuwsgierig. Ik gebruikte evolutietheorie als basis voor mijn onderzoek naar de oorzaken van depressie en dan kom je nog wel eens wat teksten tegen over evolutionary mismatch en dietary mismatch als onderdeel daarvan. Dat er mensen waren die probeerden die dietary mismatch op te heffen, maakte mij nieuwsgierig. Gevolgen: geen buikpijn meer, geen migraine meer, ik draag mijn bril niet meer en ben een nieuwe onderzoekslijn gaan opzetten, over, je raadt het al, dietary mismatch en depressie! Ohja, en met mijn kinderen gaat het mijns inziens ook veel beter dan voordien. En na anderhalf jaar evolutie lijkt zelfs de man zo nu en dan een dagje geen granen te eten. Dat is dus orthorexia! Of was het nou mismatch?

    Trouwens, over melkconsumptie. Consumptie per capita is niet zo interessant, grote mensen groeien immers niet meer, althans, niet in de lengte. Consumptie per kind is veel interessanter. Ik denk persoonlijk dat melk wel een van de oorzaken is van de enorme lichaamslengte van veel Westerlingen, niet alleen Nederlanders.

    En over anorexia: de etiologie zegt niet per se iets over de behandeling. Het zou wel eens heel nuttig kunnen zijn om te focussen op gezondheid van de darmen om deze psychiatrische aandoening aan te pakken.

  152. micha zegt:

    Ha Esther, voor mij waren de redenen eenvoudig: periodes van voortdurende neerslachtigheid, en negatief zelfbeeld. grote concentratieproblemen, en een voortdurende moeheid. Negen uur per nacht slapen en alsnog tijdens vergaderingen of eerder de collegebanken in slaap vallen.
    Ik kampte sinds mijn vroege volwassenheid met die klachten, ben twee keer door de medische molen gehaald, totdat we min of meer beslisten dat het hoogstwaarschijnlijk een puur geestelijke aangelegenheid was.
    Omdat ik van huis wel mee had gekregen dat voeding van groot belang op het functioneren was (alleen wel volgens de vegetarische hoek en pasta was mijn allerlievelingsgerecht ) was ik benieuwd naar een meer voorouderlijk voedingspatroon. Vooral omdat het uitgangspunt zo logisch is. Daar gekomen via Mark’s Daily Apple dat ik in den beginne met stijgende verontwaardiging heb gelezen. Op gegeven moment ook Melchior’s blog gaan lezen, maar daar was ik direct afgehaakt omdat dat me totaal in het verkeerde keelgat schoot toentertijd. Dat was een paar jaar geleden denk ik. Toen overgestapt op iets Weston-Price-achtigs, want toen ik in in Duitsland woonde heb ik zuurdesembrood leren waarderen. dit zelf gaan maken, wat altijd een leuke klus was 🙂 Dit gaf al behoorlijke verbeteringen.Na een tijd ook het zuurdesem eruit geknikkerd en dat hielp. nog beter. Vervolgens vis gaan eten en zo nu en dan wat vlees.
    Wat hierbij nog opgemerkt mag worden is dat voor mij zeker niet alleen het voedingspatroon van belang is geweest. Meer buiten spelen (Vit D3 + LOL) , meditatie, simpele oefeningen als een dagboek waarin je elke dag drie dingen waarvoor je dankbaar bent noteert , geloof dat duurzame verandering mogelijk is hebben allen in hoge mate bijgedragen aan mijn herstel.

    Wat betreft familie is het leuk om te melden dat mijn – aanvankelijk zeer sceptische – partner, nu inmiddels begint bij te draaien en in hoge mate mee-eet. IK denk dat ze zelfs op 80-20 zit nu! Mijn kind van bijna drie zit momenteel op 95 procent, als we yoghurt en kaas meerekenen. Meer primal dus.

    En dit hele verhaal zit dan gelijk ook weer op jouw punt dat de oplossing van een ziektebeeld niet direct hoeft samen te hangen met de (vermeende) oorzaak. Wat een erg sterk punt is . Maar laten we ook héél voorzichtig zijn om al te stellig te zijn wat betreft genezing dan wel oorzakelijkheid te stellen dat alles via een kanaal opgelost kan worden, zij het cognitieve psychologie, zij het de darmflora.

  153. Gert van der Hoek zegt:

    Daar ben ik het van harte mee eens MIcha:

    “Maar laten we ook héél voorzichtig zijn om al te stellig te zijn wat betreft genezing dan wel oorzakelijkheid te stellen dat alles via een kanaal opgelost kan worden, zij het cognitieve psychologie, zij het de darmflora”.

    Het lijkt er sterk op dat “Paleo” goed is voor een mens. Maar dat je Paleo “breed” moet zien.
    Niet alleen voedsel, maar allerlei aspecten van je leefstijl ook proberen te optimaliseren vanuit het evolutionair perspectief. Het vermoeden bestaat dat een aantal dingen elkaar versterken, op elkaar ingrijpen, hoe je het wilt noemen. Vis eten, koud (na)douchen, op tijd naar bed, buiten spelen in de zon,, enz. enz Dan zou het ook zo maar kunnen dat het goed komt met je darmflora en je psyche.

    Een uitgewerkt protocol bestaat niet, elk individu zal ook anders reageren, we zijn op een zoektocht met zijn allen, verdwalen is mogelijk en zelfs waarschijnlijk, maar uiteindelijk komen we toch steeds verder in de goede richting, met individuele accenten.

  154. Tije zegt:

    Mijn redenen om (neo)paleolithisch te gaan zijn divers van aard, maar de belangrijkste is toch wel dat het – naar mijn idee – feitelijk het meest waar is. Het is de theorie die tot nu toe blijf staan, ondanks alle mogelijke tegenwerpingen. Anders gezegd dat ik altijd al geinteresseerd ben geweest in wetenschappelijke redeneringen en de falscificatie daarvan.
    Ik heb hier wel eens eerder verteld dat klimaatwetenschap zeer grote overeenkomsten heeft met voedingswetenschap, in zoverre dat het daadwerkelijke wetenschappelijke paradigma compleet anders is dan de maatschappelijk geaccepteerde werkelijkheid. Ik vind dat buitengewoon fascinerend. Eerde had ik dan ook klimaatwetenschap als hobby; nu is dat min of meer verschoven naar paleo, in combinatie met een universitaire studie die ik sinds anderhalf jaar volg. Overigens in een compleet andere studierichting, maar goed; het gaat mij om het plezier mijzelf uit te dagen en verdieping aan te brengen in wat ik wel en niet weet. Het leuke aan paleo vind ik dat je naast kennis ook fysieke voordelen kunt ervaren en die ervaar ik overigens ook zeker!

  155. Guido Vogel zegt:

    @Fred-Jan zegt:
    juni 28, 2014 om 10:56 PM

    Toevallig zag ik dit onderzoek: http://ajcn.nutrition.org/content/early/2014/06/18/ajcn.113.078048.abstract

    Weinig verschil tussen volkoren en geraffineerde granen

  156. Deze verbaast mij (in positieve zin):

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24966689

    Low carb verbetert glucosetolerantie dus wel… Vaak wordt beweerd dat het slechts een kruk is, maar hier was sprake van functieverbetering.

  157. Ja, orthorexia is meestal de tweede tegenwerping, na de opmerking dat alle jager/verzamelaars slechts 25 jaar oud werden 🙂 . We hebben het er overigens al eens vrij uitgebreid over gehad:

    Bezeten van gezond eten

    Esther, kleine minafwijkingen verdwijnen inderdaad vaak, wat dan wordt toegeschreven aan ‘veroudering’, ook bij mensen die nog 30 moeten worden, ha, ha, ha.

    Mijn allereerste post ging over de etiologie van bijziendheid:

    Kippig

  158. Fred-Jan zegt:

    Guido,

    Ik verwacht ook niet dat er duidelijke verschillen te constateren zijn tussen geraffineerde en ongeraffineerde graanproducten(allebei suboptimaal). Wel dat er vaak onderling grote verschillen zijn in de voedingspatronen waarin deze graanproducten zijn opgenomen. Waarbij je kan verwachten dat de kwaliteit van de overige voedingsmiddelen bij volkoren graangebruikers gemiddeld hoger is. Het is vanuit die optiek dan ook niet vreemd dat epidemiologische onderzoeken dit verschil wel vaak aantonen.

  159. Guido Vogel zegt:

    @Fred-Jan: correct. Daarom heb je ook zo weinig aan epidemiologisch onderzoek. Confounder riddled. Vegetariers zijn veelal ook gezondheidsbewuster dan andere groepen. Dat wil niet zeggen dat het vegetarisch dieet de magic bullet is.

  160. marietsebiel zegt:

    Tim Howard, Amerikaanse soccer speler, keeper is Paleo !
    Team USA’s 35-year-old goalkeeper is heading into his third World Cup as lean and fit as ever, thanks to a strict diet and a punishing workout routine. Just don’t offer him pizza.

    http://www.details.com/health-fitness/celebrity-workout/201406/soccer-player-tim-howard-workout-diet-world-cup-everton

  161. Interessant.

    Zoals ik eerder zei werkt de vrouw van een ex-voetballer die momenteel deel uitmaakt van het technisch team achter Oranje voor een blad dat ik ook in mijn pakket heb. Zij is gevraagd om even bij haar man te informeren of de jongens anders zijn gaan eten en zo ja, hoe. Hoewel ze anders altijd direct antwoordt, blijft het nu stil…

  162. Corrien zegt:

    Co-morbiditeit ??? of gewoon uitingen van hetzelfde probleem……

    De line-up van het afgelopen Langerhans-congres ( ik ga maar niet meer. Heb het gevoel dat ik hier met alle posts, commentaren en interessante links meer leer…… )

    http://www.diabetes2.nl/nl/onderwijs/powerpointpresentaties/ppplangerhanssymposium10.html

  163. Tije zegt:

    Afslanken gaat beter met 2 grote maaltijden per dag dan met 6 kleinere maaltijden. Dat ontdekten onderzoekers van het Institute for Clinical and Experimental Medicine in de Tsjechische hoofdstad Praag. Volgens de Tsjechen, die mollige en dikke proefpersonen met diabetes type-2 gebruikten, is afslanken met 2 grote maaltijden per dag nog gezonder ook.
    http://www.ergogenics.org/afslanken-sneller-gezonder-twee-maaltijden-per-dag.html

  164. Ik heb weinig online tijd op het moment (allerlei opdringerige wildvreemde figuren willen van alles van me voor eigen gewin terwijl ik zelf ook een drukke toko heb en ik zeg te weinig ‘nee’, zucht), dus excuses voor vertraagde reacties op reacties. Deze moet ik echter even tussendoor melden. Observeer dat één van de auteurs niemand minder is dan Arne Astrup, tot nog niet zo lang geleden het Deense equivalent van Martijn Katan. De echte slimmeriken in de mainstream weten dat de wind draait en sturen tijdig bij…

    http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(14)00332-3/fulltext

    The benefits of carbohydrate restriction in diabetes are immediate and well-documented. Concerns about the efficacy and safety are long-term and conjectural rather than data-driven. Dietary carbohydrate restriction reliably reduces high blood glucose, does not require weight loss (although is still best for weight loss) and leads to the reduction or elimination of medication and has never shown side effects comparable to those seen in many drugs.

    Here we present 12 points of evidence supporting the use of low-carbohydrate diets as the first approach to treating type 2 diabetes and as the most effective adjunct to pharmacology in type 1. They represent the best-documented, least controversial results. The insistence on long-term random-controlled trials as the only kind of data that will be accepted is without precedent in science. The seriousness of diabetes requires that we evaluate all of the evidence that is available. The 12 points are sufficiently compelling that we feel that the burden of proof rests with those who are opposed.

    “At the end of our clinic day, we go home thinking, ‘The clinical improvements are so large and obvious, why don’t other doctors understand?’ Carbohydrate restriction is easily grasped by patients: because carbohydrates in the diet raise the blood glucose, and as diabetes is defined by high blood glucose, it makes sense to lower the carbohydrate in the diet. By reducing the carbohydrate in the diet, we have been able to taper patients off as much as 150 units of insulin per day in eight days, with marked improvement in glycemic control – even normalization of glycemic parameters.”

    — Eric Westman, MD, MHS [1].

  165. Overigens ben ik blij dat ik ‘mijn boek’ nog steeds niet geschreven heb. Stuiterend spannende nieuwe inzichten mbt begrippen als ‘insulineresistentie’ en ‘glucosetolerantie’, die sens maken van geestboggelende ‘paradoxen’ 🙂 .

  166. Micha zegt:

    Een berichtje voor Mariet: hoe is het nu precies geëindigd met je hongerkunstenaarschap? Misschien heb je dit al ergens gepost, maar ik kon het zo gauw niet terugvinden en was erg benieuwd, dus als je het even zou kunnen posten: héél graag!

  167. Micha, dat is een waanzinnig leertraject, maar ‘we’ komen er wel 🙂 . De eerste grote les was dat 400-500 kcal maaltijddrank niet hetzelfde effect heeft als 400-500 kcal paleo. De tweede les was dat Himsworth & Owen/Randle (basis huidige adviezen/behandeling bij diabetes) niet opgaat bij diabeten (type 2). Opschroeven van de glucose-inname (fruit in Mariets geval) leidt tot verslechtering van de glucoregulatie, niet tot verbetering, zoals in de experimenten van voornoemde giganten, die werden gedaan in gezonde jonge proefpersonen. De derde en meest schokkende les is dat het nastreven van een ‘gezond’, actief glucosemetabolisme waarschijnlijk juist averechts werkt en dat een ‘uitstekende’ glucosetolerantie in een milieu met vanuit evolutionair perspectief fysiologisch abnormaal grote hoeveelheden koolhydraten zo’n beetje de basis vormt van de pathologie die ons vandaag de dag de das om doet.

    En dat Taylors aanpak (mogelijk, waarschijnlijk) niet werkt omdat het ectopische vet uit lever en pancreas wordt gedreven (wat vermoedelijk een epifenomeen is), maar omdat hij gepaard gaat met ketogenese. Ketonen schroeven via de hypothalamus lichaamsbreed het glucosemetabolisme naar beneden, wissen eventuele moleculaire herinneringen aan hyperglycaemie uit (met correctie van complicaties als resultaat) en creëren een op overleven en robuustheid ingestelde fysiologie, eigenlijk ongeacht bloedsuikers (hoewel die ook verbeteren). Later meer…

  168. Micha zegt:

    Ha Melchior, dank voor het uitgebreide antwoord! Ik moet zeggen dat ik nog maar weinig weet van Diabetes, dus heb het niet helemaal begrepen, maar t.z.t. ga ik me eens inlezen zodat ik ook meer kaas van je bericht kan maken.

    Maar de behoorlijke restrictie gaat vooralsnog door, op basis van low-carb-paleo en de inname van zelfs suikers in vruchtenvorm wordt tot nader order zeer beperkt, begrijp ik uit het bovenstaande.

  169. Otto zegt:

    Melchior: “Overigens ben ik blij dat ik ‘mijn boek’ nog steeds niet geschreven heb. Stuiterend spannende nieuwe inzichten mbt begrippen als ‘insulineresistentie’ en ‘glucosetolerantie’, die sens maken van geestboggelende ‘paradoxen’ 🙂 .”

    Ja zeg, dan kunnen we tot in de eeuwigheid wachten met al die ontdekkingen die ons nog te wachten staan de komende decennia! (en langer, maar totdat Paleo onsterfelijk maakt is het lastig schrijven op je 150ste)

  170. Hans zegt:

    @ Otto,

    Percies !
    Het mooie is dat je altijd nog deel 2 en volgend kan schrijven omdat inzichten veranderen , legitiem dus . Voorbeelden genoeg , Noakes is er een voorbeeld van .

    Melchior , jij bent en kan het doen , maar hou het eerst simpel voor de ,,massa” met goedbedoelende foute , excuus , minder goed ingeprentte voedings/levenswijze .

    Je bent TE intelligent (al zie je dat zelf misschien niet ) om het zoals dat nu heet 1:1 over te brengen op de ,,massa” 😉
    Jip en Janneke-taal is al te moeiijk denk ik , terug naar Ot en Sien eerst , ook qua voeding niet verkeerd ?

    En dan vervolg …… ?

    Als jij het niet kan /doet , wie dan wel ?
    Iemand moet het doen 😉

  171. kurt zegt:

    Als je een koe hebt, kan je nu makkelijk geld verdienen. Verkoop de zeik in een potje aan diabetici… het houdt hun BG onder controle… althans volgens deze Hindu.
    Zorg er dan wel voor dat het een heilige koe is… dus eerst even laten zegenen 😉
    http://www.huffingtonpost.com/2014/01/13/jairam-singhal-cow-urine-diabetes_n_4589652.html

  172. Hans zegt:

    Hou ik het maar op Berendien…… 😉

  173. FGF1 (Fibroblast Growth Factor1) is momenteel all the rage onder diabetesonderzoekers en bij de diverse diab€t€$fond$€n. Een in Amerika werkende UMCG-onderzoeker ontdekte dat muizen met diabetes type 2 na 1 injectie met dit eiwit onmiddellijk insulinegevoelig en normoglycaemisch worden. Het Salk Institute wil een humane versie asap door de toelatingsmolens krijgen, ‘zodat we de diabetesgolf op tijd kunnen stoppen’. Het geweldige verschil met de bestaande diabetesmedicijnen, zo schreeuwen veel media, is dat FGF1 geen bijwerkingen heeft. Halleluja!

    But, but, but… Spencer. In de biologie is er zelden een gratis lunch. FGF1, FGF1, wacht even, was dat niet een zeer strak gereguleerde groeifactor die een rol speelt bij ondermeer angiogenese en metastase? Even googelen. O my.

    Caveat emptor.

  174. Pingback: Investeren in geluk – Invest in happyness » genomineerrrrd – the very inspiring blogger award

  175. Guido Vogel zegt:

    In deze presentatie legt Jason Fungvia de Twin Cycle van Taylor uit wat de oorzaken en behandeling zijn van diabetes T2.

    De 2 mythes:
    1) Diabetes is een chronische progressieve ziekte
    2) Verlagen van bloedsuikers is het primaire doel in de behandeling

    De 2 waarheden:
    1) Diabetes is een te genezen door voeding ontstane ziekte
    2) Diabets is een ziekte van hoge insulineresistentie. De behandeling moet gericht zijn op het verlagen van insulineresistentie.

    In het kader van zoeken naar oplossingen voor genezing:

    Slim:
    – Bariatrische ingreep (ik geloof niet dat hij zegt dat iedereen met D2TM die maar moet ondergaan. Wel dat de ingreep een zeer positief effect heeft op D2TM).
    – Vasten
    – Zeer laag koolhydraten voedingspatroon

    Dom:
    – Insuline toedienen
    – Medicatie
    – Laag vet voedingspatroon

    Zie ook: http://intensivedietarymanagement.com

  176. Dank, Guido. ik volg Jason Fung al een aantal jaartjes. Ben het grotendeels met hem eens, alleen kom ik meer en meer tot de conclusie dat insulineresistentie ‘slechts’ een epifenomeen moet zijn. Bovenstrooms moet iets nog fundamentelers zitten. Maar de praktische conclusies zijn natuurlijk spot on.

  177. marcel zegt:

    Heb je vraag van proftimnoakes onder de video gezien. Zou hij ook gaan geloven dat (zijn) diabetes type 2 omgekeerd kan worden?

  178. Marcel, zie mijn commentaar bij Mariet (inmiddels, het duurde wat 🙂 ).

    Alle relevante papers plus een korte casus beschrijving van Mariet liggen inmiddels bij de prof.

  179. Louise zegt:

    Het microbioom speelt ook een grote rol bij diabetes, zou daar nog winst te behalen zijn voor Mariet? Pro-/prebiotica?
    Zie bv http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4078018/ – of zou dat tricky kunnen zijn?

  180. Arjan zegt:

    Ze gebruikt RS (aardappelzetmeel) = prebiotica

  181. marietsebiel zegt:

    Klopt @Arjan, maar nu wel minder, RS/AZM ! Eén eetlepel per dag en ook wel eens een dagje overslaan.
    Wat ik ook wel doe is fruit ( aardbeien ) of groenten eten met nog een beetje aarde eraan. Wel uit eigen tuin, want dat weet ik zeker dat het niet bespoten is. Nu zijn de aardperen klaar om te oogsten en die was ik niet helemaal grondig 😉 Ook eet ik niet teveel ervan, maar er zit inuline in, wat ook goed is voor de darmflora.
    Bacteriën uit een potje heb ik wel geprobeerd maar bekwamen me niet goed.

  182. Vandenbug zegt:

    Hoi Mariet, hoe is het gesteld met de cognitie? Heb je daar de afgelopen maanden nog verbetering in gezien?

  183. marietsebiel zegt:

    @Vandenbug, Tja dat is, zonder echt meten, alleen maar subjectief te beantwoorden. Ik zelf vind dat ik veel slimmer ben geworden 😉 Beter nadenken, minder chaotisch, minder emotioneel, beter kunnen uitdrukken, minder dyslexie. Maar het kan ook de oefening zijn, vooral de laatste twee.
    En minder ongeduldig, zodat ik me beter kan concentreren, op moeilijk te begrijpen posten/teksten. Dat is heel fijn en zorgt ervoor dat ik meer kennis opdoe en begrijp 😉

    Ik zelf denk dat dat komt door een meer evenwichtige darmflora en Paleo/ketose.

    In juni begon ik aan het Roy Taylor experiment: vergaande calorierestrictie op basis van wheyshakes en wat groenten, 500/600 calorieën par dag. Ging eerst goed, maar toen werd ik vreselijk moe, zeker tijdens het sporten kon ik mijn uur niet meer vol maken, en…. depressief.
    Toen hebben ik en mijn ‘begeleiding team’ besloten om wel dezelfde aantal calorieën, maar deze nu in Paleo/HF/LC eten om te zetten. Vanaf dat moment, in een paar dagen, ging het weer helemaal goed. Weg moodswings, weg depressie en moeheid. Sporten ging ook weer goed.

    Hier en een beetje erboven en een stuk eronder na te lezen ( om je veel scollwerk te besparen )

    Happy, happy, birthday today’s: A1c …

  184. Arjan zegt:

    @Mariet

    Zou toch wat wezen al je je alvleesklier weer helemaal kon vernieuwen met geluidsgolven
    zoals deze professor al bij ratten heeft gedaan.
    http://www.kijkbewust.com/gezondheid/wave-genetics-can-cure-any-disease-dr-peter-garyaev/

  185. Gert van der Hoek zegt:

    Voor wat betreft het optimaliseren van je microbioom:

    deze “primal doc” Jason Wells zegt: vergeet probiotica supplementen, eet Paleo en denk aan kwaliteit en aan gefermenteerde groenten.

    A paleo-ancestral diet, low in carbohydrates and high in good quality fat and protein promotes proper microbial diversity and abundant quantities of Lactobacillus and Bifidobacter species, naturally, without the use of probiotics (Turnbaugh, et al., 2009) (McAllen, et al., 2014).

    Additionally, for the duration of our existence, humans re-inoculated their digestive tracts with fermented food, not probiotic supplements. In contrast to probiotic supplements, fermented food is more likely to affect all three of the microbial genetic pathways, mentioned above.

    http://primaldocs.com/opinion/build-your-anti-viral-flu-fighting-primal-microbiota/

  186. Vandenbug zegt:

    Mooie resultaten Mariet, hopelijk ligt er nog meer in het verschiet!

    hmm, ik sta nog steeds in mijn sinterklaas-modus geloof ik

  187. Esther zegt:

    @Gert: De studies die primaldoc aanhaalt, zijn allemaal in muizen gedaan. Voor zover ik weet, is er nog geen onderzoek gedaan naar het kortetermijneffect van eetpatroon op microbiota in mensen. We weten alleen dat de samenstelling van de verschillende soorten darmbacterien samenhangt met het langetermijn voedingspatroon, maar niet of, laat staan hoe snel we dat kunnen veranderen met bijvoorbeeld een paleodieet.

    Een van de verschillen tussen muizen en mensen is de mate waarin ze bacteriedodende stoffen tot zich nemen. Onderzoekers kunnen muizen wel een ‘Western diet’ voeren, maar bevat dat net zoveel (selectief) bacteriedodende stoffen, zoals zout en azijn als het Westerse dieet dat mensen eten? Om nog maar niet te spreken van bacteriedodende schoonmaakmiddelen. Ik kan mij voorstellen dat dat veel uitmaakt voor de snelheid waarmee de darmen zich aan kunnen passen. En in een piepkleine muizendarm zal dat allicht sneller gaan dan in een mensendarm, die bovendien, dacht ik, relatief veel meer dunne dan dikke darm heeft ten opzichte van muizen.

    Wat betreft gefermenteerd voedsel: hedendaags gefermentatie wordt vrijwel altijd op basis van zout gedaan. Zout en zeker geraffineerd zout was niet voorhanden in de oertijd, fermentatie werd toen gedaan op basis van natuurlijke bacterien. Een van de technieken was het lange tijd bewaren van voedsel onder de grond. Grondbacterien zorgden dan voor fermentatie, en dat zijn niet uitsluitend lactobascili en bifidobacterieen, maar een veel diverser palet. Dat zijn wel de bacterieen waarop probiotische supplementen vrijwel altijd gebaseerd zijn. Naar mijn weten met één uitzondering: die van Prescript Assist. Ik kan me zo voorstellen, en uit eigen ervaring bevestigen, dat die wél goed werken bij een paleodieet. Het werkt niet alleen de ene kant op, voedsel stuurt samenstelling, maar ook de andere kant op, samenstelling moet passen bij het voedsel dat je eet.

    Wat mij betreft overspeelt deze primaldoc zijn hand!

  188. Gert van der Hoek zegt:

    Dank je wel Esther, duidelijk verhaal. Ga ik eens even op kauwen… 🙂

  189. Pingback: Are you a victime or a warrior ?… aan het begin van jaar vier … | Ketogeen... en... Wat ?

  190. Alex zegt:

    http://www.dailymail.co.uk/health/article-3696003/These-sons-REVERSED-fathers-diabetes-making-cut-pasta-bread-does-NHS-advise-complete-opposite.html

    maar om te voorkomen dat al te veel mensen dit meekrijgen wordt de film ‘Fixing Dad, the heartwrenching film about type 2 diabetes’ liever op zondagavond (24-07) om 23.00 uur uitgezonden (BBC2), want stel je voor…

    “Geoff started cycling most days for at least half an hour.

    However shifting Geoff’s food habits proved more challenging.

    Supervised by Professor Taylor, who they contacted through the internet, Geoff was placed on an 800-calorie diet, consisting of a lot of green vegetables and proteins such as meat, fish and eggs.

    Both Ian and Anthony went on the diet and also measured their sugars after each meal to gain a clearer understanding of what foods triggered the sharpest rises.”

  191. Thanks, Alex! Slim gedaan door die jongens. Het is soms heel simpel. Soms helaas ook niet 😦 .

    In mijn boek heb ik ook een ‘Fixing X’. Over een jongen in Zweden die met kleedkamer-coaching (zwembad) van zijn diabetes (en een waslijst gerelateerde kwalen) af kwam. Zijn dokter, die hem nota bene met klem had geadviseerd om te gaan zwemmen omdat er wat moest gebeuren, was not amused toen hij zo gezond werd dat hij geen enkele medicatie meer nodig had. ‘Merkwaardig, maar hier kan ik niets mee,’ had hij verzucht 🙂 .

  192. Met dank aan Alex. Fixing Dad. Imponerende film.

    • kurt zegt:

      idd een imponerende film. Wat ziet hij er op het eind van de film zoveel beter uit!! Proficiat aan de familie voor hun volhardend optreden.

    • Alex zegt:

      Wist wel dat je ‘m ook bij Mariet wel zou zien Melchior! Hoop dat velen hem zullen bekijken. Zeer inspirerend.

    • Bert zegt:

      Ja, een heel waardevolle film voor de (diabetes)maatschappij.. Zou op prime time vertoont moeten worden.

      Maar de conclusies die eruit getrokken worden zal wel weer verschillend zijn..

      Ik zag in een andere link hierboven een interview met een dokter in een tv-programma waar een arts n.a.v. Geoff al meteen over keys begon en de fouten daarin en daarna meteen concludeerde.. “More fat” !!

      Gelukkig was de interviewer helderder van geest en verstandiger en corrigeerde hem door te zeggen.. Nee,.. het is gewoon.. ; Eat fat !!

      De duitsers zouden in navolging van de terror-aanslagen zeggen in verklaring naar de media..

      Nee, het is geen carbohydrate-aanslag.. Deze Geoff was pschychisch ziek.Het is een geval op zichzelf. Hij was depressief ! Hij zat vol verdriet van de scheiding die hij niet goed had verwerkt. Het was een bijzonder stubborn man.

      De zoon van Geoff stelde in een ander artikel ook.. My father had retreated into himself and was depressive. He existed on a HIGH fat, high sugar diet. Three takeaway meals a day and chips. His mind was so old fashioned that cooking was a woman’s domain. His second wife Marilyn cooked him healthy diners but Geoff sneaked in a takeaway on the way home. Eating large amounts of processed foods..

      Verdwaald in het doolhof van een vanzelfsprekende overvloedige maatschappij als normaal ervaren en geleefd. En het hoofd daarbij verloren.

      Niks geen carbohydrate-aanslag terror ! Of toch wel een beetje. oke zegt merkel.. Een beetje is. Het waren toch wel allemaal vluchtelingen..

      • willem zegt:

        Is een website als Geen Stijl of zo geen betere plek voor je?

        • Alex zegt:

          Dank je wel Willem. ☼ ☼ ☼

          Ik mis (veel van) de oorspronkelijke reageerders hier. Hopelijk alles goed met allemaal.

        • Bert zegt:

          #Alex, Ik vrees het ergste… Laten we maar geen te snelle conclusies trekken uit deze n1’s

        • Hans zegt:

          Willem ,

          Is jouw reactie niet enigszins ,,framend” zoals dat tegenwoordig tenenkrommend heet ?

          Zie hier wat bankman/filosoof erover zegt , en de reactie’s daarop , http://www.foodlog.nl/artikel/de-kruitdoos-van-pandora/

          Bert is w.m.b. wel wat snel en voor mij (on)begrijpelijk , hem wegjagen naar Geenstijl , waar vaak toch ook eye-openers staan is te gemakkelijk en niet nodig i.m.o .

          Geenszins wil ik hier aan politiek doen , niet de juiste plaats , en laat het hier bij .

          Hoop dat de moestuin naar wens gaat ?

        • Alex zegt:

          Bert, ik trek geen snelle conclusies met betrekking tot deze film, noch tot de gezondheid van vroegere mede-reageerders die naar ik hoop elders dringender bezigheden hebben en zich door de huidige overmaat aan reacties overrompeld voelen alsmede door de kwaliteit van sommige. Dit is geen politiek blog en dat wil de vaste kern neem ik aan ook zo houden.

        • willem zegt:

          Ik las ergens jouw wijze woorden, Hans, dat we omkomen in een overvloed aan artikelen, berichtjes, etc. Dat herken ik.
          Melchiors website lees ik praktisch elke dag. Even kijken of er nieuws staat en, vooral, wie wat te vermelden heeft. Zo las ik ook Berts sneue opmerkingen. Inderdaad, hier niet de plaats om daarop in te gaan, maar mijn tenen gingen aardig krom staan: wat een oppervlakkige onzin en kortzichtigheid.
          Om daarmee even op de site van FL te komen, daar speelt zich een soms interessante discussie af onder de noemer De kruitdoos van Pandora. Zou Bert even kunnen meenemen.
          Jaap Seidell komt ook even langs. bij ‘Wie wil echt voorkomen dat mensen ziek worden?’
          Lopen aantal lijnen bij dit onderwerp. Naast Dennis Zijlstra’s ‘nieuwe’ ontdekking,dat gezonde voeding persoonsgebonden is (proef met muizen waar ik vraagtekens bij zet v.w.b. de uitkomsten ervan gerelateerd aan mensen), wijst Jaap (opnieuw) op datgene waar ik het al vaker hier ergens over had: het kind als slachtoffer van de marketeers van de supermarkten., Eveneens geeft hij aan, wat we allang weten, dat armoede gemakkelijk de voedingsbodem (?) kan zijn voor over- en ondervoeding. En nog steeds zijn er van die neoliberalen daar die iets schreeuwen over vrije keuze en eigen verantwoordelijkheid. . Reguleren kan helpen, maar dat is zo een ouderwetse term, toch?
          Overigens, voor wie dat nog niet wist, het is wat moeilijk voor mij aldaar, op FL, deze woorden te delen. De bankier/filosoof, en nog veel meer, mocht me uiteindelijk niet zo erg meer, Vandaar, met de goedheid van Melchior, even deze reactie op ons aller Hans.
          (Met de moestuin gaat het (te) goed. Laatste tijd wat druk. Dan weet je het wel)

      • Bert, de logica van je analogie met Merkel ontgaat me, maar ik doe een poging tot zinnige reactie.

        Je stelt dat Geoff’s probleem niet is veroorzaakt door een voortdurende aanslag met compacte acellulaire koolhydraten, maar door zijn depressie.

        Klinische depressie is een gevolg – een van de vele gevolgen – van metabool sydroom, Bert. Diabetes type 2 en depressie zitten aan elkaar vast als Peppie en Kokkie. Het is dezelfde pathologie. In jouw wereld zou Geoff ook beter zijn geworden op een voeding met ruim brood en pasta, mits hij dezelfde psychosociale interventie zou hebben ondergaan.

        No way. Dit is onzin. Waarom denk je dat Esther Nederhof staat te popelen om paleo te toetsen in een ernstig depressieve populatie?

        • Bert zegt:

          # Melchior, ik bedoel er alles mee.. Dat er genuanceerde conclusies uit dit verhaal getrokken MOETEN worden. Geoff had gewoon een totaal verkeerde voedings/levenstijl en persoonlijk karakter met psychische problemen. Dat steld zijn zoon ook. Daarom was een deel van hun weg ook hun vader’s persoonlijkheid/pshyche te behandelen… Niet zeggen dat kan ik niet.. Maar positieve overtuigingen opbouwen.. En zo ging hij de doelstelling aan om 100 mile te fietsen (als positief doel).. daarvoor trainen, bewegen. Parachute springen ook zo.. Zijn probleem was dat hij teveel en verkeerd at. En geen persoonlijke controle over zichzelf had. En geen bewustzijn en positieve doelstelling had om weerstand te hebben aan al die verkeerde gedragingen.

          Wat betreft MERKEL : Ik bedoel dat ik het NIET zo zou willen claimen als de duitse overheden doen als vooral ontkennende reactie op de aanslagen. (dat het niet met moslim-terreur (koolhydraten) te maken zou hebben. Maar soms is het gewoon anders dan je snel wilt denken als low-carb-adept..

          In de reactie op de 4 aanslagen in 1 week in Duitsland.. Is het tendentieuze beleid/strategie van de duitse overheden,… : Nee, het is geen extreem IS moslim terreur (Koolhydraten) wat ons nu “”övervalt””.. Nee, het ligt niet aan Merkel.. Nee, het zijn op zichzelf staande persoonlijke gevallen.. Het zijn psychische persoonlijke problemen… Het is geen terreur-aanslag. Het ligt niet aan Merkel’s beleid !
          Want de Iraanse MOSLIM-persoon in kwestie was depressief. Hij was onder behandeling van een psycholoog/pshychiater.. Hij had zelfmoordneigingen. En hij was gefascineerd door mas-shooting. Zeker Breivik,,Breivik was zijn avator. En het was de dag van 5 jaar na Breivik.. En hij werd gepest omdat hij wat te dik was… (hee, mc Donalds/ of teveel eten).

          Er was veel commentaar op de duitse overheid dat ze zo terughoudend en nuancerend reageren..

          Dat commentaar was dus ook terecht naar mijn mening. Vooral in die andere gevallen.. Al is het misschien wel effectief beleid van de regering/merkel.. Want als zij al hysterisch gaan reageren.. Dan wordt de burgers dat helemaal..

          De rust bewaren is voor de duitse regering een goede strategie denk ik.. In overigens voor de rest van Merkel totaal verkeerd beleid..

          Want het waren sowieso allemaal “”vluchtelingen”” ! Maar vooral moslims.. Voor duitsalnd niet Paleo.. Eeuwen terug al heldhaftig afgeweerd bij Hongarije..

          Je ziet nu dat het ook niet past… De syrier van 21 werd verliefd op een zwangere vrouw en kon geen afwijzing verdragen.. Want in zijn habitat kan hij de vrouwen gewoon afdwingen.. Dus maar met het kapmes er op af..

        • Christel zegt:

          Diabetes type 2 en depressie zitten aan elkaar vast als Peppie en Kokkie.

          😉 🙂 🙂

        • Bert, natuurlijk, verandering van attitude is belangrijk. Maar met alleen gemeenschapszin, fietsen, parachutespringen, etc. keer je diabetes type 2 niet om. De eerste paleostudies hebben juist dat getest. Diabeten kregen aandacht en coaching en vervolgens cross over een gebalanceerde mediterrane voeding of een paleovoeding. In de mediterrane arm werd de glucose-intolerantie erger, in de paleo-arm bijna normaal. Ofwel, dit effect is al gedocumenteerd en het ligt niet voor de hand dat het voor Geoff op de een of andere magische manier niet zo werkt.

        • Bert zegt:

          #Melchior,.. nergens schreef ik iets van die strekking.. Ik schreef : Het is een heel waardevolle film voor de (diabetes)maatschappij. (haakjes kunnen wel weg)…Zou op prime-time vertoont moeten worden
          Maar ik vervolgde met : De conclusies die eruit getrokken zullen worden zal wel weer verschillend zijn..

          Ik wil maar zeggen.. Oke, Stel de film is vertoont aan de grote menigte.. in hun eigen huiselijke wereldje voor de tv.. Wat is dan de gevolgstrekking in hun denken en handelen..

          Gaan ze parachute springen..Is slechts een pschylogisch doel. Of overdreven 100 mile fietsen.. Dat is niet het punt…

          Ik zal het niet te lang maken.. Het kan altijd gekker. Ik gooi weer een voorbeeld uit de telegraaf naar voren..

          Telesport van `18 Juli 2016, blz S4. Bauke Mollema : Een bezige bij, boekenwurm.

          Hoe reageert Bauke Mollema op het in de media als herhalende mantra,.. Suiker is slecht, suiker geeft kanker, obesitas.. Is verslavender dan heroine.. Verzuurd het lichaam..

          Zijn roomy Peter Stetina moet smakelijk lachen.. Bauke Mollema weert consequent het desert af vanwege de vele suikers !!!

          Vervolgens pakt Mollema daarna i.p.v. het desert 5 stukken brood en smeert dan op elk een dikke laag Honing !! Vaak is tegen hem gezegd,…. Maar Koppig blijft Mollema volhouden..

        • Bert, nu snap ik wat je bedoelt. Je praat soms een beetje als een orakel 🙂 .

          Toch denk ik dat heel veel mensen die in deze situatie zitten de belangrijkste boodschap van de film wel oppikken. Die boodschap wordt uitgesproken door de huisarts met die enorme bovenarmen en die blonde indianenkop. “It really is no rocket science. Cut out most sources of concentrated carbohydrates. Eat meat, fowl, fish, nuts, eggs, vegetables and some fruits. Just go from there and see what happens.” Misschien ben ik te optimistisch.

          Dat verhaal over Mollema is hilarisch, ha, ha, ha.

        • kurt zegt:

          Bert, beter eten zoals Froome…. gepocheerd ei met zalm en avocado…. PUUR PALEO 🙂

  193. Marietsebiel zegt:

    Fantastisch 😀 😀 😀 ik heb hem al 2 x bekeken …

  194. Bertram zegt:

    Mooie shit voor Melchior…

    • Hans zegt:

      Dank Bertram voor de video !

      Deel gekeken van hoogleraar Dick Swaab , auteur van ,,Wij zijn ons brein , subtitel , Van baarmoeder tot alzheimer ” prachtig boek .
      Hij legt het zo begrijpelijk en anekdotisch uit !

      Rest later bekijken …… , zucht , zoveel te lezen en zoveel begrijpen , zo weinig tijd 😉

  195. willem zegt:

    Hans. Ik had een heel lange reactie geschreven op een paar opmerkingen van jou, ergens hierboven. Weinig tijd om dat nu weer te doen. Ging over verwijzing naar enkele onderwerpen op FL. Ook naar De kruitdoos van Pandora, die jij zult bedoelen. Het andere onderwerp is Wie wil echt voorkomen dat mensen ziek worden? Interessant vind ik daar de stelling van Dennis Zijlstra, over persoonsgebonden gezonde voeding (niet mee eens, overigens. Dennis projecteert wat al te makkelijk uitkomsten bij muizen op mensen) en Jaap Seidell. Vooral waar Jaap, zoals ik hier in het verleden ook al vaak poneerde, kinderen wil beschermen tegen de geraffineerde verlokkingen van de reclamemakers in met name de supermarkten. Eneveneens wanneer hij stelt dat armoe makkelijk kan zorgen voor zowel over- als ondervoeding. Bijster interessant, maar hou het nu even kort.

    • kurt zegt:

      …..kinderen wil beschermen tegen de geraffineerde verlokkingen van de reclamemakers in met name de supermarkten…..

      Die reclamemakers… tja, uiteraard dat zij hun producten aan zoveel mogelijk mensen willen slijten… maar begint het niet bij de onderzoekers zelf? Gisteren een mooie docu op canvas gezien… waarbij er een vals onderzoek opgezet werd met de bewering dat je van chocolade afvalt….het lijkt echt niet moeilijk om de wereld te bedotten!!!

      http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/terzake/2.45859?video=1.2722781

      • willem zegt:

        Kurt: ‘Die reclamemakers… tja, uiteraard dat zij hun producten aan zoveel mogelijk mensen willen slijten’.
        Waarom? Om hun opdrachtgevers tevreden te stellen, natuurlijk. Goede reclame voor zichzelf.
        Maar het gaat mij niet om die bedrijfstak. Het gaat mij om het immorele aspect van (de meeste) reclame-uitingen gericht op onvolwassenen. Kinderen kunnen per definitie geen afgewogen keuze maken, Ze reageren primair met oeroude reflexen. Een oeroude reflex, al aanwezig bij de jager-verzamelaars, is het bemachtigen van honing. De zoete smaak van honing wordt ervaren als een genot. De voedingsindustrie maakt daar graag gebruik van, van die hang naar zoet. Alleen, de honing is grotendeels vervangen door suikers in allerlei andere vormen van zoetigheden. Liefst zo goedkoop mogelijk geproduceerd en ingekocht, waarmee de winsten stijgen.
        Waar we ons heel grote zorgen om moeten maken, is het effect dat via die reclamebureaus, in opdracht, dat heeft op kinderen. We hoeven het niet te hebben over de explosie van veel te dikke kinderen en heel vroege diagnoses van diabetes. Toch wel bekend.

        Hoe onnozel zouden we zijn door te denken dat een vriendelijk beroep op de supermarkten om geen reclame voor ongezonde (?) producten te maken kans van slagen heeft. Dan zal er echt iets heel anders drastisch moeten veranderen.

        • kurt zegt:

          Ja, daar heb je gelijk in, maar voor mij begint het steeds bij de wetenschappers…. In België wordt de voedingsdriehoek herzien…door een panel van wetenschappers, de landbouworganisaties en nog een bende…
          Die wetenschappers zitten toch aan de bron om de overheid aan hun verstand te brengen dat suikers en dergelijke verboden moeten worden…. maar ja … die krijgen dan weer subsidies van bedrijven ….en zo is de cirkel weer rond.

        • willem zegt:

          Kurt. We kennen in Nederland de Gezondheidsraad, en als communicatiebedrijf daarvan het Voedingscentrum.
          Ook daarover hadden we het hier vaker: Kijk eens hoe de belangen van de voedingsindustrie, Unilever bijvoorbeeld, indirect vertegenwoordigd worden door wetenschappers die ‘ons’ voorschrijven wat gezond is en wat niet. Becel mag als symbool voor deze belangenverstrengeling staan.
          Hoe komt dat en hoe kan dat? Leuk nieuw onderwerp.

        • Willem, Roy Taylor zegt in ‘Fixing Dad’ iets opmerkelijks. Hij constateert dat het democratische model helaas niet ideaal is voor de volksgezondheid, omdat ieder verlicht despotisch decreet zal worden opgevat als inperking van de vrijheid.

          We moeten het echt hebben van informatieoverdracht. Films als Fixing Dad op prime time.

        • willem zegt:

          Elk bestuurlijk model is niet ideaal volgens individuele opvattingen. Met uitzondering dan van een dictatuur waarin je zelf de dictator bent. Dan zou het vast wel goed komen, allemaal.

          Maar serieus. Democratie is altijd compromissen sluiten (zelfs een meerderheidsbestuur hoort rekening met de minderheid te houden), niet alleen op uitvoeringsniveau (regering). Uitgangspunt van een democratisch gekozen overheid hoort het welzijn van alle burgers te zijn. Nou, vul dat maar eens in..
          Gezondheid van de bevolking zegt iedereen die bestuurt voor ogen te hebben. Het probleem ligt in de keuzen die gemaakt worden. Die keuzen worden vooral beinvloed door lobbyisten en gezondheidswetenschappers. Daarbij is de laatste decennia de sturende invloed van ‘de’ economie en het financiele stelsel steeds belangrijker geworden.
          Daar waar adviezen worden gegeven en daar waar besluiten worden genomen, daar zie je steeds meer belangenverstrengelingen. Machtsposities worden ingenomen door vertegenwoordigers uit hetzelfde wereldje. Door een terugtredende overheid lag, om een voorbeeld te noemen, het wetenschappelijk terrein open voor bedrijfsmatige toetreding tot dat wereldje. Kijk naar Wageningen. Natuurlijk zeggen wetenschappers/onderzoekers dat ze onafhankelijk onderzoek doen. Ze moeten wel, anders zou niemand de resultaten ervan serieus nemen. Hoe de praktijk werkt, daarover is ook hier al vaak geschreven.

          Zuivere informatieoverdracht, dus die met de laatste stand van zaken op onafhankelijk wetenschappelijk (voedings)gebied, is moeilijk te verkopen. De media zijn gefixeerd op sensatiezucht, de enkele goede uitgezonderd. Kijk eens in welke handen de media zijn, welke adverteerders van belang zijn, hoe de verkoopcijfers zo hoog mogelijk kunnen worden gehouden, etc.
          Onderzoeksjournalisten zijn bij bosjes wegbezuinigd. Wetenschapsjournalisten (je kent de uitzonderingen) worden afgerekend op sensationele koppen met oppervlakkige inhoud. Je moet immers schrijven op het niveau van een 12-jarige?

          Bewuste consumenten vinden hun weg wel. Maar de massa die of geen tijd heeft dieper te denken, of daartoe de mogelijkheden mist, die is het slachtoffer. Hoe zou het toch komen dat de mensen die in armoede leven, met hun kinderen, zoveel ongezonder zijn dan de hoger opgeleiden zonder financiele zorgen?

          En dat in ‘beschaafde’ landen.

        • Willem, ik heb geen oplossing. Het is niet op te lossen.

          Wel kom ik steeds meer tot het besef dat gezondheid en functionaliteit voor heel veel mensen gewoon geen item zijn. Ik en velen hier leven in de veronderstelling dat onze eigen perceptie van een goed leven automatisch ook geldt voor anderen, maar dat is niet het geval. Om nog even terug te komen op ‘Fixing Dad’, veel mensen die verkeren in de toestand van zieke Geoff, hebben daar volkomen vrede mee en zouden het leven dat hij is gaan leiden om weer gezond te worden de hel op aarde vinden. Zulke mensen moeten we gewoon met rust laten. We moeten hen hun wondroos, amputaties, dialyse, gevulde koeken, brood en pasta gunnen en ze met compassie begeleiden en vergezellen in het leven dat ze verkiezen.

          Die gewaarwording geeft een hoop rust.

          Kinderen zijn trouwens een ander verhaal. Net zoals we ze niet mogen opzadelen met een religie, mogen we ze ook niet opzadelen met een levensstijl die aantoonbaar tot pathologie en disfunctionaliteit leidt. Daar zou wetgeving dus legitiem zijn. Alleen werkt dat ook niet. Jaap Seidell et al zouden bijvoorbeeld onmiddellijk een vleestaks invoeren, waardoor mensen van de regen in de drup geholpen zouden worden.

      • willem zegt:

        Melchior. Had opnieuw een flink stuk geschreven, als reactie op jouw bijdrage. Vond het stuk wel de moeite waard om te delen. Reactie verzonden, artikel verdwenen in het niets.
        Enig idee wat ik nu weer verkeerd heb gedaan? Dit is off topic natuurlijk.,

        • Verrek, sommige reacties van jou komen in de spam, Willem. Heb ze uit de prullenbak gehaald!

        • willem zegt:

          Dank je, Melchior!.
          Waar haalt die spam het lef vandaan..

        • willem zegt:

          Ik weet dat dit allemaal niet rechtstreeks verband houdt met de Duivelse Dokter, maar toch nog even deze bijdrage, met goedvinden van Jaap Seidell, op FL. Het is een reactie op ene Martijn Van Der Plas, die het kamp van ‘eigen verantwoordelijkheid’ en ‘een zo klein mogelijke overheid’ vertegenwoordigt. Elke overheidsinmenging valt in dit kamp onder de noemer ‘betuttelend’.

          ‘Het is geen echte tegenspraak. Lees er “On Liberty” van John Stuart Mill er maar eens op na: de burger heeft zoveel mogelijk recht op autonomie en zelfbeschikking maar de overheid heeft een taak de burger te beschermen tegen de ongewenste effecten van vrijheden van anderen (bv de tabaks- en voedingsindustrie). Dat wil zeggen dat de overheid moet zorgen dat de omgeving zo weinig mogelijk ongezondmakend is; bv schoon en veilig drinkwater, gezonde werkomstandigheden en een gezonde voedselomgeving. Als je een overheid die zijn wettelijke taak op het terrein van gezondheidsbescherming ‘betuttelend’ of een ‘nanny state’ wil noemen mag dat maar in feite zijn de echte betuttelaars (ongewenste beïnvloeders) de marketeers en aanbieders van ongezonde producten en verleidingen. De overheid mag best een beetje (meer) tegenwicht geven maar iets simpels als een frisdranktaks wordt al gauw ongewenste betutteling genoemd.
          In mijn boek het Voedsellabyrint staat een cartoon waarbij de gezonde leefstijl weergegeven wordt door een figuur die een bal tegen een helling oprolt. De burger moet zelf die bal voortduwen (empowerment) maar de overheid dient te voorkomen dat de helling te steil wordt (gezondheidsbescherming). Het is dus het één én het ander.

          PS die principes van de VN vormen een onderdeel van welvaart (bv sociale gelijkheid; toegankelijke gezondheidszorg voor iedereen enz). Welvaart is geen BNP’

  196. Interessante link.
    Een jongedame met extreem weinig vetweefsel heeft dezelfde klachten als bij overgewichtsdiabetes.

    Jou al bekend Melchior?

    • kurt zegt:

      ….With that understanding, scientists are now working on drug treatments to protect people from excess unstored fat and spare them from dire medical conditions…..
      Met andere woorden…ze zoeken weer enkel een pleister????

    • In zoverre dat ik weet dat lipodystrofie en ook anorexia nervosa gepaard gaan met een fenomenale insulineresistentie, Yvonne. Anorexia Nervosa is wat mij betreft overigens een ordinaire graanziekte.

      Ik plak wat relevante stukjes uit eerder gepubliceerde stuff:

      Is er een verschil tussen Anorexia Nervosa en ondervoeding?

      Ja. Ondervoeding is een gevolg van Anorexia Nervosa (AN), niet de oorzaak ervan. Het ontwikkelingsmechanisme van AN wordt maar gebrekkig begrepen, maar er komen steeds meer aanwijzingen dat het primair een neuro-endocriene aandoening is, dat wil zeggen een ziekte van het zenuwstelsel en de stofwisseling. De gevolgen zijn spierafbraak, vetverlies en aversie tegen eten. Het weinige eten veroorzaakt dus niet de AN, de AN veroorzaakt het weinige eten.

      Is ‘gewoon meer eten’ altijd de oplossing?

      Was het maar zo eenvoudig. Het gebrek aan eetlust dat gepaard gaat met veel ziekten, lijkt namelijk een belangrijk beschermingsmechanisme te zijn. De ziekte maakt dat het lichaam niet de normale hoeveelheid energie tot zich kan nemen zonder extra schade op te lopen en het gebrek aan eetlust is het logische gevolg daarvan. Het lichaam zegt als het ware: de boel gaat niet goed momenteel, we kunnen de inkomende goederen niet optimaal verwerken, als we de normale hoeveelheid eten blijven aannemen loopt de zaak nog meer uit de hand, eet dus minder. Het onder dwang voeden van mensen die als gevolg van ziekte ondervoed zijn, heeft dan ook meestal averechtse consequenties. Een heel illustratief voorbeeld is anorexia nervosa, waarvan steeds aannemelijker wordt dat het geen zuiver psychiatrische maar tenminste deels een endocriene ziekte is. Wanneer mensen met anorexia nervosa geforceerd gaan eten, ontwikkelen ze doorgaans allerlei kenmerken van het zogenoemde metabole syndroom: hoge bloedsuikerspiegels, vetopslag in de buikholte en in organen, een ongunstig cholesterolpatroon en leverafwijkingen. Hetzelfde patroon wordt gezien bij mensen met een klinische depressie, maar ook bij mensen die bijvoorbeeld als gevolg van een reumatische ziekte aan spierafbraak lijden. Kankerpatiënten blijken beter op chemotherapie te reageren als ze ‘ondanks’ hun ondervoeding vasten, dan wanneer wordt geprobeerd ze bij te voeren vanuit de veronderstelling dat dit ze sterker maakt. Ondervoeding als gevolg van een ziekte is dus een complexe zaak. Eenvoudigweg energie toedienen vanuit de gedachte ‘dan komt hij of zij tenminste een beetje aan’ heeft vaak een averechts effect. Pas als het basisprobleem is gecorrigeerd, kan de patiënt weer normale hoeveelheden energie tot zich nemen en zullen gewicht en lichaamsamenstelling normaliseren.

      • Dank voor je uitleg Melchior. Klinkt erg aannemelijk.
        LCHF zal dan logisch gezien de betere voeding zijn bij Anorexia Nervosa.
        Het lichaam zal dan minder tegensputteren lijkt me.

        • Christel zegt:

          Yvonne, lijkt mij juist dat VVW geschikter is voor AN behandeling. Immers de hormoonhuishouding dient eerst op orde te komen. VVW geeft bovendien een zen-gevoel en brengt je systeem weer in balans. Daarmee kan het lichaam ook rustig wennen aan goede voeding. Een baby verdraagt moedermelk en vlees. Als je LCHF toepast bij AN dan is de kans groot dat de neiging tot niet eten of te weinig eten intensifiseert doordat de AN-patiënt de mogelijkheid heeft zijn hongergevoel weg te nemen met wat groente.
          Vergelijk een AN-patiënt met een baby die moet leren eten. Zowel geestelijk als lichamelijk. Vergis je ook niet in de geestelijke gevolgen van langdurige AN.

          Het zou geweldig zijn als AN-patiënten open staan voor een behandeling met LCHF of VVW als experiment. Daarbij moet dan ook worden gekeken hoe ze zich voelen. Niet alleen of ze lichamelijk weer gezonder worden.

      • Folkert zegt:

        Zet het hier maar neer ! Lees ik dit: De Fiets Scheurkalender 2016.
        Daan Rieken: Afvallen als de beste doping.
        Leontien van Moorsel zet zich al jaren in tegen anorexia. Zelf leed de toprenster begin jaren negentig ook aan die aandoening. Eetstoornissen lijken relatief veel voor te komen binnen het peloton. ‘Gewicht is belangrijk’, weet Lieuwe Westra. ‘Trainers zeggen dat afvallen de beste vorm van doping is. Op een lege maag wordt de Tour gewonnen. Het gaat erom hoeveel vermogen je kunt trappen per kilo lichaamsgewicht’. Dat idee zorgt tijdens trainingskampen van de Astana-ploeg voor gekke taferelen. Jakob Fuglsang schuift voor de Tour met een weegschaaltje aan bij het avondeten. ‘Kon ie precies afwegen dat hij net wat minder calorieen binnenkreeg dan hij die dag verbrand had. Alles om nog een kilootje kwijt te raken. Dat maakt bergop een gigantisch verschil’. Tijdens zo’n zelfde voorbereidingsstage deelt Westra een hotel met Sky-kopman Chris Froome. ‘Hij schoof steeds pas een kwartier later aan bij het avondeten dan de rest van zijn ploeg en vertrok ook een kwartier eerder. Geen wonder dat die jongen zo mager is. Hoe slechter je eet , hoe beter je presteert. Om de Tour te kunnen winnen moet je haast ongezond eten’. Zelf beleeft Westra een van zijn mooiste wielermomenten in 2012. Hij wint een etappe in Parijs-Nice en en eindigt tweede in het eindklassement. Van een doorsnee prof wordt hij plots een van de beste renners ter wereld. Het geheim zit ‘m wederom in de weegschaal. ‘In de maanden voor Parijs-Nice maakte ik lange trainingsdagen zonder eten en met nauwelijks drinken. Het kwam zelfs zover dat ik op een dag duizelig naar een tankstation wankelde voor een blikje cola. Mij lichaam had toch een sprankje energie nodig. Toen ik na die spartaanse voorbereiding terugkeerde in het peloton herkenden sommige collega’s me niet eens meer. Ze konden letterlijk door me heen kijken’.

  197. Alex zegt:

    http://www.foodlog.nl/artikel/wie-wil-echt-voorkomen-dat-mensen-ziek-worden-een-stille-meerderheid-zwijgt/

    JS: “Richard Smith van de BMJ citeerde laatst zes determinanten van gezondheid:

    • An optimistic outlook
    • A sense of control over your life
    • A feeling that your life has purpose and meaning
    • A capacity to overcome problems
    • A supportive network
    • A nurturing family”

  198. Ik heb het Foodlog verhaal niet gelezen, maar het lijkt me ouwe koek.

    Het Status Syndroom

  199. Alex zegt:

    En vervolgens is de film ‘Fixing Dad’ alweer weggehaald wegens auteursclaim, zoals verwacht. Hoop dat genoeg mensen hem hebben gezien dankzij Lane (laatste keer dat ik checkte waren het er meer dan 300) of via BBC. ❤ Misschien dat iemand anders hem wil herplaatsen op jijbuis.

    • Alex zegt:

      http://www.fixingdad.com/the-program

      “For the past few months we have been working on a program to help other families succeed in the way that we did. We have tried to make it easy to follow, and free.

      We’ve also made versions of the program where fantastic coaches and dieticians help you succeed as a family. If you can afford to pay for this, we think it will work better than the free version. . Our ambition is to make the coaching from experts available for free through the NHS, but for now there is a cost to it.”

    • Alex zegt:

      Month 1 – Nutrition

      Week 1: Getting started by cutting out sugar.
      Week 2: Cutting out other foods that increase your blood sugar and helping your body to adapt.
      Week 3: Working with your coach to decide on a personalised regime that’s right for you.
      Week 4: Learning about eating ‘real food’ to improve your health – and how to swap for healthier alternatives.

      Month 2 – Fitness

      Week 5: What does fitness mean for me? Let’s start slowly. This is about finding a level of activity you are comfortable with and will enjoy. Having said this, don’t underestimate what you’re capable of! Dad couldn’t ever have contemplated one mile, let alone a hundred!
      Week 6: Fitness, diet and health – you will learn the facts on how exercise can improve your quality of life and you will start to build your activity plan. Now is the time to set a fitness goal!
      Week 7: Using exercise to boost weight loss, for example by increasing your metabolic rate.
      Week 8: Health benefits of combining your new ways of eating with exercise.

      Month 3 – Mind

      Week 9: The best and latest evidence and science – why much of the guidance we’ve been given in the past is wrong and what the latest science tells us works.
      Week 10: The power of the mind, looking at your unconscious eating behavior.
      Week 11: How mindfulness can be used to change our eating behavior for the better.
      Week 12: A way of eating for life: how to continue eating healthily after the program has finished.
      Program finale: Help with what’s next to make sure you are all set for the future.

  200. Alex zegt:

    Klik om toegang te krijgen tot Restoringnormoglycaemia.pdf

    Restoring normoglycaemia by use of a very low calorie diet in long- and short-duration Type 2 diabetes
    S. Steven and R. Taylor

  201. Alex zegt:

    De video’s die ik op 24 juli deelde (Geoff Whitington hierboven & Tamsin Lewis (voeding en depressie) maken deel uit van een PHC conferentie van ongeveer een maand geleden.

    https://www.youtube.com/channel/UCZO0WD6hn02_6b0_MNTKPgQ/videos

    PHC staat voor Public Health Collaboration en is een non-profit organisatie in het Verenigd Koninkrijk van o.a. Samuel Feltham, Aseem Malhotra, Tamsin Lewis en Rangan Chatterjee ☼

    Klik om toegang te krijgen tot Healthy-Eating-Guidelines-Weight-Loss-Advice-For-The-United-Kingdom-Public-Health-Collaboration.pdf

    • kurt zegt:

      Mooie vondst Alex.. deze geef ik cadeau aan m’n endocrinologe bij mijn jaarlijks onderzoek…. ook m’n huisarts krijgt een exemplaar !!!

  202. Even een hart onder de riem: Alles is al gezegd en geschreven en je bent altijd te laat. Maar daar gaat het helemaal niet om. Het gaat er om dat jij het zegt op jouw manier en jouw benadering. En dat je iets aan al het andere toevoegt dat het bijzonder maakt. Laat je niet in de luren leggen (door jezelf). Alles hangt in de lucht, altijd. Let it fall.

Plaats een reactie