Roger Unger, Maelan Fontes, diabetes en ons dagelijks brood

In de commentaren hier en bij Mariet – oplettende lezers zal het niet ontgaan zijn – hebben we het de laatste weken uitgebreid over Roger Unger. Deze arts en wetenschapper (Dallas, University of Texas Southwestern Medical Center) is al sinds 1947 actief in de loopgraven van het diabetesonderzoek. Ik volg Unger vanaf ongeveer 2002, toen ik ontdekte dat hij niet insuline centraal plaatst in de etiologie van diabetes, maar glucagon (recente geniale full paper). Als iemand die niet overduidelijk kierewiet is iets zegt dat niet strookt met een conventioneel inzicht, moet je altijd goed luisteren. Tim Noakes is zo’n beetje de personificatie van deze les. Het was helaas pas na (drievoudige) lezing van Milind Watves geniale werk Doves, Diplomats and Diabetes en na (inmiddels zesvoudige) beluistering van de hierboven getoonde Rolf Luft lezing (met dank aan Mariet die hem vond) dat de implicaties van Ungers waarnemingen en conclusies in hun volle omvang tot mijn zeemeeuwenbrein doordrongen.

Die implicaties zijn dermate verstrekkend dat ik toch weer even uit mijn zogenaamde onderduikkelder kom voor een snelle post. Sommige dingen moet je gewoon delen. Op Foodlog heb ik een tijdje geleden wat pogingen gedaan om hier aandacht op te vestigen, maar alleen Peter Voshol toonde de belangstelling die je bij het loskomen van dit soort informatie verwacht.

Iedereen ‘weet’ dat diabetes mellitus (zowel type 1 als 2) primair het gevolg is van een absoluut of relatief gebrek aan insuline, waardoor glucose niet of niet in voldoende mate de cellen in kan, met als gevolg dat de glucose zich ophoopt in het bloed en dat de cellen niet genoeg energie krijgen. Heffen we het absolute insulinegebrek in type 1 op met injecties of een pomp, of verhogen we de insulinegevoeligheid van de cellen dan wel de output van de betacellen in type 2 met pillen, dan kan de glucose weer in de cellen en dat is dat. Dit is beesiklie het werkmodel waarop alle dokters hun behandeling van deze ziekten baseren.

Het model ontstond door de op zich geweldige waarneming van Banting en Best begin vorige eeuw dat injecties met pancreas-extract en later met het daaruit gewonnen insuline (insulinde betekent eiland, dit voor eventuele ongeletterden) honden die een pancreatectomie hadden ondergaan in leven en min of meer normoglycaemisch konden houden. In 1922 gaven B&B een terminaal zieke 4-jarige jongen met diabetes type 1 insuline-injecties, waarop zijn toestand snel verbeterde. In een paar weken tijd veranderde hij van een ketoacidotisch skelet op het randje van de dood in een engszins dik (clou!), maar gezien de omstandigheden redelijk gezond joch.

Nobelprijs. Nog geen 365 dagen later zaten ze in Stockholm. En terecht.

Maar dit heroïsche staaltje on the spot, niet door ethische commissies in de kiem gesmoord experimenteren en de bijna miraculeuze ‘genezing’ die er op volgde, draait zo’n beetje de complete medische wereld tot op de dag van vandaag een rad voor ogen. Unger weet dit al sinds het moment dat Prins Bernhard voor het eerst zonder adequaat voorbehoedmiddel buiten het echtelijk bed copuleerde (of misschien nog wel langer), maar ondanks een niet te weerleggen hoeveelheid bewijs staat hij al decennia lang te roepen in een woestijn van volslagen insulinocentrische collega’s.

To the point. Unger heeft aangetoond dat diabetische hyperglycaemie niet het gevolg is van een (relatief) gebrek aan insuline op perifeer niveau, maar van een te hoge concentratie glucagon. Alle typen diabetes, inclusief zeldzame varianten als lipodystrofische diabetes, worden gekenmerkt door glucagonspiegels die vele malen hoger zijn dan die in gezonde personen. Glucagons belangrijkste taak is de lever te signaleren dat die glucose de bloedbaan in moet kieperen.

Korte uitleg. In de eilandjes van Langerhans bevinden zich clustertjes van drie typen cellen: alfacellen, betacellen en deltacellen. Deze drie celtypen liggen exact tegenover elkaar. De alfacellen maken glucagon, de betacellen maken insuline en de deltacellen maken een boodschapperstof met de naam somatostatine (nu kun je vanavond aan de bar indruk maken, ook al ben je kaal of brildragend, geintje). Somatostatine laten we even voor wat het is, maar zal in de commentaren ongetwijfeld aan bod komen.

En nu komt het. Unger heeft aangetoond dat de enige rol van insuline in het handhaven van de glucosehomeostase bestaat uit het dempen van de activiteit van de alfacellen, ofwel uit het tijdens en na de maaltijd remmen van de glucagonproductie. Deze actie – het aan naastgelegen cellen vertellen dat ze moeten dimmen – heet een paracrien signaal. Als dit paracriene werk goed gaat, als de alfacellen luisteren en de glucagonproductie dus naar beneden gaat, blijft de bloedsuikerspiegel normaal. Altijd. Zelfs als er verder geen spat insuline in het bloed circuleert.

Laat dat even bezinken.

Unger heeft in tal van elegante modellen aangetoond dat de endocriene (dus perifere) actie van insuline niet nodig is voor een normale glucoseregulatie. Als je muizen berooft van hun betacellen, maken ze geen insuline meer aan. Ze ontwikkelen ernstige hyperglycaemie en alle verschijnselen van diabetes type 1. Maar als je vervolgens hun glucagonreceptoren blokkeert, verdwijnt de diabetes als sneeuw voor de zon. Terwijl ze nog altijd geen molecuul insuline produceren. Maak je hun glucagonreceptoren vervolgens weer functioneel, bam, de diabetes komt ogenblikkelijk terug. Dit impliceert dat perifere insulineresistentie (met name niet meer goed naar insuline luisterende spiercellen) op zich geen enkele invloed heeft op de glucosehomeostase. Alle lichaamscellen hebben ook zonder een insulinesignaal ruim voldoende capaciteit om glucose uit de circulatie op te nemen via niet insulineafhankelijke deurtjes. Het enige dat insuline op perifeer niveau doet, is nog een paar meer deurtjes openen. Die actie speelt slechts een zeer bescheiden rol in de bloedsuikerregulatie. Wat telt is de hoeveelheid glucagon die wordt gemaakt en daarmee de hoeveelheid glucose die de lever uitpompt.

Bij diabetes type 1 is er sprake van volledige afwezigheid van insuline als gevolg van door het immuunsysteem (of meer direct door tarwe en melk en heel soms door een virusinfectie) om zeep gebrachte betacellen. De alfacellen ontvangen dus geen enkel remmend signaal, scheiden ongeremd glucagon af en de lever pompt grote ladingen glucose in de circulatie. Ons antwoord bestaat al bijna honderd jaar lang uit het toedienen van exogene insuline, per injectie of met een pomp. Dit is levensreddend, maar het is ook een zeer ontoereikende therapie. Gezonde mensen maken heel kleine beetjes insuline aan. De kleine sliertjes insuline die hun betacellen uitspugen dempen onmiddellijk de glucagonproductie in de naastgelegen alfacellen en de bloedsuikerspiegel blijft binnen strikte grenzen. Slechts heel weinig insuline bereikt de rest van het lichaam, waar het vooral dingen doet die weinig met glucoseregulatie te maken hebben. Bij de spuitende diabeet ontstaat een heel andere situatie. De subcutaan toegediende injectie zorgt voor een fysiologisch idioot hoge insulineconcentratie in de periferie, terwijl het signaal in de eilandjes nog altijd veel te laag is om de glucagonproductie op normale wijze af te remmen, zoals bij gezonde personen gebeurt. De lever van een type 1 diabeet produceert dus bijna altijd te veel suiker en de arme patiënt kan die kraan niet dicht zetten. Het enige wat hij kan doen is zijn cellen met behulp van fysiologisch enorme hoeveelheden insuline overdreven veel glucose te laten opnemen. Na verloop van tijd zal al die insuline ook de alfacellen bereiken, waarna de glucagonproductie wel daalt, met potentieel fatale en in elk geval erg vervelende hypoglycaemie tot gevolg. Diabeten type 1 zijn gedwongen een spel te spelen dat ze niet kunnen winnen. De beste manier om de achtbaan enigszins onder controle te krijgen is een sterk koolhydraatbeperkt dieet, wat om onduidelijke reden niet standaard wordt aanbevolen. Unger en collega’s hebben bewezen dat dagelijkse injecties met leptine de glucosehomeostase bij mensen met type 1 zo goed als normaliseren – zelfs zonder een druppel insuline, want leptine is een superieure glucagon antagonist – maar om patenttechnische redenen wordt leptine niet op grote schaal geproduceerd.

Bij diabetes type 2 is er volgens Unger sprake van insulineresistente alfacellen. De betacellen kieperen aanvankelijk relatief enorme doses insuline naar buiten, maar de alfacellen zijn doof en blijven stug doorgaan met glucagon pompen. Oorzaak volgens Unger: lipotoxiciteit als gevolg van chronische hyperinsulinaemie als gevolg van een overdaad aan energie, vooral in de vorm van geconcentreerde koolhydraten. De suprafysiologische hoeveelheden insuline stoppen energieoverschotten weg als ectopisch vet in met name lever en pancreas, waarna ceramidevergiftiging de cellen in de eilandjes dysfunctioneel maakt. Knal je er spuiten exogene insuline tegenaan, dan versnel je deze cascade nog eens. Oplossing: eten volgens het Bierviltje of een tijdelijk hongerdieet (zie post over Roy Taylor), wat van de meeste mensen te veel gevraagd is. Dan toch echt liever dialyse of een onderbeenprothese.

Waarna het tijd is voor de tweede lezing, die van Maelan Fontes, pupil van Staffan Lindeberg. Ik heb hem in de commentaren afgelopen zomer al besproken als omfietspodcast, maar omdat hij prachtig aansluit op het werk van Unger plaats ik hem hier nogmaals prominent. Maelan hoorde van huisarts en onderzoeker Tommy Jönsson (Lund, zelfde gang) dat tarwe een paradoxale en langdurige postprandiale glucagonrespons oproept. Normaal gesproken wordt de glucagonproductie tijdens en na het eten aan banden gelegd, brood en andere tarwemeelproducten lijken het fysiologisch normale, dempende paracriene signaal op de alfacellen echter weg te nemen. Iets in tarwe is dus direct diabetogeen, volledig los van de vanuit evolutionair perspectief gigalomegantische concentratie compacte acellulaire koolhydraten die het spul meebrengt.

Brood maakt meer kapot dan je lief is. Het klinkt overdreven, maar de bewijslast wordt groter en groter.

Er zal nu op korte termijn nieuws komen over AHS NL 2015. Er waren wat hobbels, maar die zijn genomen.

Naschrift: Er bevinden zich ook glucagonproducerende cellen in de maag. Unger heeft dit ontdekt, nadat bleek dat honden na een volledige pancreatectomie (waarbij dus ook de alfacellen worden verwijderd) hyperglycaemisch worden. Hoe dat kon was lange tijd een mysterie. Maar ook na een pancreatectomie is er dus nog gewoon glucagon – en geen insuline.

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

140 reacties op Roger Unger, Maelan Fontes, diabetes en ons dagelijks brood

 1. Janet Noome zegt:

  Hier zat ik op te wachten! Had gisteren hap-snap Mariet haar blog doorgelezen en stuitte op een kennis hiaat bij mij en dacht nog: waar is Melchior als je hem nodig hebt? 🙂
  Ben op mijn wenken bediend zogezegd. Hartelijk dank! Ik duik er in.

  Laatste zin is ook erg fijn!

 2. WordPress is vernieuwd en dat is verschrikkelijk. Als je iets aanpast verdwijnen alinea-indeling, links, filmpjes, weet ik veel. Alsof mensen niks anders te doen hebben. Jeese.

  Thanks, Janet 🙂 !

 3. Riesjart zegt:

  Geweldig stukje weer Melchior, dit heb ik wel gemist. Bij mij is er geen sprake van een kennishiaat, het is meer een kloof van het type Grand Canyon. “Leuk” onderwerp om me eens nerdmatig in te verdiepen, bedankt weer hiervoor.

 4. Andre zegt:

  Allemachtig, dit zet een hoop dingen wel behoorlijk op z’n kop zeg. Ik geloof dat ik het nog niet allemaal doorgrond, binnenkort eens tijd maken om deze presentaties te bekijken.

  Die patenttechnische redenen omtrent Leptine, heeft dat ermee te maken dat iemand er (of op een productiemethode) een patent op heeft en er vervolgens niets mee doet? Of doen farmaceuten er niks mee omdat het niet patenteerbaar is?

 5. Dank Richard en Andre. Lees ook deze paper, inmiddels in de tekst gelinkt:

  http://www.jci.org/articles/view/60016

  Waarom geen leptine is me nog niet helemaal duidelijk, maar het is iets met geld.

 6. Kijk, het is er wel sinds kort, voor aidsmedicatie-gerelateerde lipodystrofie (ook een manifestatie van hyperglucagonaemie).

  http://www.pharmacist.com/metreleptin-injection-orphan-drug-treats-congenital-or-acquired-generalized-lipodystrophy

 7. Daniel zegt:

  Zeer interessant. En twee na twee keer lezen begrijp ik het. Thanx Melchior, ook grappig geschreven 😀

  Melchior zei: “Alle lichaamscellen hebben ook zonder een insulinesignaal ruim voldoende capaciteit om glucose uit de circulatie op te nemen via niet insulineafhankelijke deurtjes.”

  Gaat via die andere deurtjes dan ook de glucose uit het bloed de spieren in?

  Nog een tweede vraag, omdat insuline niet nodig is om de bloedsuiker naar beneden te brengen, maar vooral nodig is om de glucagon productie te dempen is er eigenlijk maar heel weinig insuline nodig. Maar toch zit het in ons bloed. Is de aanwezigheid van Insuline in het bloed dan geen modern disease? Ik zal uitleggen wat ik bedoel:

  door “onze” tarwe, suiker en veel te veel andere koolhydraten consumptie maken de betacellen te veel insuline aan waardoor het alsnog in het bloed komt. Ook mensen die VLC eten hebben nog insuline in hun bloed. Is dit een soort na effect van jarenlang SDCD?

 8. Daniel, een piepklein insulinesignaal lijkt ook systemisch nodig te zijn (ondermeer voor de bothomeostase), al zegt Unger dat dit in de volwassenheid niet meer geldt. Het belangrijkste kenmerk van gezonde oerbevolkingen is een in westerse ogen extreem lage bloedinsulineconcentratie, zowel nuchter als postprandiaal, gekoppeld aan excellente glucosetolerantie.

  Dus ja, onze ‘normale’ insulinespiegels zijn pathologisch. En insulinetherapie in diabeten vormt de basis van hun complicaties. Meer nog dan de hyperglycaemische episodes.

 9. Sorry, antwoord op je eerste vraag luidt ‘ja’. Het wegkwijnen dat je ziet in onbehandelde diabetes is puur een gevolg van de catabole actie van (pathologisch hoge spiegels van) glucagon en niet van het ontbreken van insuline in de periferie.

 10. Daniel zegt:

  Damn, wat interessant. Thanks voor je antwoorden.

  Ik heb het idee dat dit (wat hierboven beschreven is) nog maar het topje van de Insuline/diabetes ijsberg is. Eigenlijk roept dit meer vragen dan antwoorden op, al heb ik niet de intelligentie en kennis om de vragen te bedenken;).

 11. marcel zegt:

  Ik heb ooit een podcast beluisterd waarin Ron Rosedale wordt geinterviewd door Jimmy Moore, hoewel interview… het was meer een monoloog van Ron (typisch). Daarin vertelt Ron dat Leptine ooit was ontdekt als hormoon dat leidt tot enorm vetverlies (bij muizen/ratten). Fabrikanten zagen natuurlijk brood in dit hormoon en hebben toen heel veel geld geinvesteerd om om leptine te kunnen produceren en testen. Helaas, bij mensen werkte het niet om vet kwijt te raken.
  Om als medicijnenfabrikant geld te verliezen op een project is 1, om nog meer geld kwijt te raken door leptine te produceren i.p.v. allerlei diabetesmedicatie is a another cookie/biscuit.

  Dit weekend heb ik met mijn lieve vriendinnetje naar Unger en Fontes gekeken. Zij kon zicht niet herinneren dat ze ooit iets over de extreem belangrijke rol van glucagon heeft geleerd. Oh ja, ze is een hardwerkende en met de beste bedoelingen werkende internist in opleiding bij een academisch ziekenhuis die zeer regelmatig mensen met diabetes behandelt…

 12. Marcel, de vergelijking met Galileo Galilei die Unger aan het begin van de lezing maakt is helaas niet overdreven. Maar nu is er tenminste één Nederlandse interniste die van deze visie kennis heeft genomen 🙂 .

 13. marcel zegt:

  Ze zou het op een geschikt moment ook eens bespreken met haar collega’s, misschien weten de ervaren internisten veel meer…

 14. marietsebiel zegt:

  “Laat dat even bezinken. Unger heeft in tal van elegante modellen aangetoond dat de endocriene (dus perifere) actie van insuline niet nodig is voor een normale glucoseregulatie ”

  Zeg dat wel, Melchior, dat was echt wel nodig, het even laten bezinken. Ná 7 keer ( en dat blijf ik doen tot ik het helemaal snap ) kijken naar de video van Roger Unger en daarna nog diverse keren naar Maelan Fontes.

  Ik was geshockt, totaal geshockt !!! Om na 26 jaar diabetes er achter te komen, dat al dat gespuit van, bij tijd en wijle, grote hoeveelheden ‘kunst’ insuline, geen winst was geweest maar alleen de boel veel erger heeft gemaakt.
  Vet opslaan, dik worden, de lever en pancreas vervetten en dus er nog meer voor zorgen dat mijn betacellen geen ‘eigen insuline’ meer produceren om hun paracriene werk te doen. De alfacellen blijven daardoor steeds teveel glucagon produceren. En ik maar steeds insuline spuiten om dat teveel aan glucose weg te spuiten, zoals zoveel diabeten ( spuiten en pompen, sick )

  Nog meer shocking is dat Roger Inger, et al, dat al langer weten, dan ik diabetes heb 😦

  De laatste drie jaar ( van de 26 ) ben ik op de goede weg. Zo blij ! Via hier 🙂 zoveel kunnen leren en vooral DOEN om reversing diabetes te bewerkstelligen. Paleo, ( weg met het graan ) LC, Ketose, IF, AZM/RS, Taylor, Mobbs, Watve, Sport, Krachttraining, Hitt, en ik vergeet er vast nog wel wat. Dat alles heeft al zoveel vooruitgang gebracht 🙂

  Maar afgezien van de shock die de kennis over Roger Unger bij mij teweeg brengt, is het ook een boodschap waar ik totaal van ga juichen en jubelen.

  Want … het betekent m.i.z. dat diabetes te genezen valt. Gewoon te genezen valt.
  Niet zomaar wat symptomen wegwerken, Zoals ik tot nu toe toch stiekem dacht, dat ik ondanks al die goede interventies wel altijd very low carb Paleo zou moeten eten.
  Ik heb ( nog, geen leptin ) geen andere optie dan doorgaan, met wat ik nu doe. De lever en pancreas ontvetten en het onderlinge paracriene gesprek tussen de drie cellen, beta, alfa en delta, in de pancreas weer als een klokje te laten klinken.

  En dan zorgen dat, DAT HET ZO BLIJFT. Niks anders meer eten, dan wat de biologie van de mens voorschrijft. WIE DOET MEE ? 🙂 )))

 15. Wauw Melchior!
  Dit verklaart eigenlijk alles! Een logisch verhaal! Dank hiervoor!

  Met name je naschrift is hét bewijs waarom mensen na Gastric Bypass vrijwel direct diabetes-af zijn.
  Kijk op Facebook bij mijn dorpsgenoot Willem van der Does.
  Deze man is na een Gastric Bypass in combinatie met koolhydraatbeperking (1x per dag een koolhydratenuurtje) vrijwel gelijk van zijn insulinespuiten en verdere medicatie af. Hij had al aangepaste ‘diabetische schoenen’ en liep met een stok.
  Willem is weer een fitte energieke vijftiger die volop rond rent. Én inmiddels meer dan 50 kg lichter. Willem leeft weer!

  ———
  “Naschrift: Er bevinden zich ook glucagonproducerende cellen in de maag. Unger heeft dit ontdekt, nadat bleek dat honden na een volledige pancreatectomie (waarbij dus ook de alfacellen worden verwijderd) hyperglycaemisch worden. Hoe dat kon was lange tijd een mysterie. Maar ook na een pancreatectomie is er dus nog gewoon glucagon – en geen insuline.”

 16. Yvonne, die gedachte ging ook onmiddellijk door mijn hoofd, maar is niet helemaal logisch. De alfacellen zitten onder in de maag en worden inderdaad gebypassed. Maar glucose heeft normaal gesproken een inhiberend effect. Die cellen zouden na een bypass dus eigenlijk meer glucagon moeten gaan maken, omdat ze voortdurend ‘nuchter’ zijn. Tenzij… tarwe een extreme en geprolongeerde glucagonrespons geeft, ook in de maag. Interessante mogelijkheid. Dan zouden we puur vanwege het brood bypassen 🙂 .

  Ik zit voorlopig vooral op het Spreadbury spoor voor de verklaring van RenY/normoglycaemie.

  Dank voor je reactie!

 17. Mariet, het tragische is dat jij inmiddels waarschijnlijk een vollediger begrip hebt van de etiologie van diabetes dan ik gok 99 procent van de Nederlandse internisten…

  Gewoon doorgaan 🙂 .

 18. Christel zegt:

  Interessant maar wat mij betreft mag het stuk nog een wat hoger Jip-en-Janneke gehalte krijgen. Wat ik er nu uit op kan maken is dat we met Paleo goed op weg zijn. De onbekende termen zijn allemaal opzoekbaar. Maar het echt begrijpen wat er staat kost me moeite.

 19. Hans zegt:

  Percies Christel 😉 ,

  Zal allemaal in Het Boek staan waar de 6 lezers natuurlijk een presentexemplaar van krijgen , die het allemaal al weten en het doorgeven aan lieden die enigszins vatbaar zijn voor iets wat normaal is ( of zou moeten zijn ) ….
  En anders doet Melchior er wel een gratis Google-abonnement bij voor de moeilijke woorden ? 🙂

 20. marietsebiel zegt:

  Christel, het is niet simpel omdat de ziekteoorzaak van diabetes, niet simpel is.

  Maar in simpele bewoordingen zou je het zo kunnen zeggen:
  Nu is de behandeling van diabetes : Dweilen met de kraan open 😉
  Van de ene kant insuline inspuiten om het teveel aan glucose uit het bloed te halen en van de andere kant niks doen aan de glucagon ‘kraan’, die openstaat en weer glucose in het bloed dropt.

  De kraan dichtdraaien zou een effectievere behandeling zijn en dat zou gebeuren als het stoppen van de overmatige glucagonsecretie het hoofd aandachtspunt van de behandeling van diabetes zou worden.
  Roger Unger heeft heel indringend bewezen, dat niét de insuline ( afwezigheid bij DM type 1 en resistentie bij DM type 2 ) de oorzaak is van teveel glucose, maar juist de glucagon, die de lever het sein geeft om ongeremd door te blijven gaan met glucose in het bloed storten.

  Roger Unger ( rond de 80 jaar ) heeft dit al heel vaak onder de aandacht proberen te brengen. Waar zijn de wetenschappers/ internisten/ diabetesbehandelaren, die luisteren
  ( want het optimisme van Marcel, deel ik niet; “Ze zou het op een geschikt moment ook eens bespreken met haar collega’s, misschien weten de ervaren internisten veel meer… Mijn VUMC internist zeker niet, hij had nog niet eens van Frits Muskiet gehoord, wil zwijgen van Unger )

  De jonge Maelan Fontes luistert nu wel en gaat verder met de inzichten van Unger. Hij legt het echt goed uit, vind ik.
  Echt naar de video’s kijken. Het is adembenemend 😉

 21. marietsebiel zegt:

  Doe ik Melchoir, doorgaan ! Nog bedankt voor deze post., ik kan er niet genoeg over horen 😉

 22. marcel zegt:

  “want het optimisme van Marcel, deel ik niet; “Ze zou het op een geschikt moment ook eens bespreken met haar collega’s, misschien weten de ervaren internisten veel meer… ”

  Ik ben niet optimistich en bedoelde het cynisch. Mijn vriendinnetje is slim, begrijpt concepten goed, onthoudt relevante zaken (ik heb het getroffen :-)). Dat er bij haar geen belletje ging rinkelen van herkenning vind ik een veeg teken. Zoals Melchior opmerkte, er is nu 1 internist die van de cruciale rol van glucagon in bloedglucuseregulatie heeft gehoord. Er is bij haar wel enige twijfel. Begrijpelijk, als je al je hele professionele leven hoort dat de zon om de aarde draait, en nu zou het wel eens andersom kunnen zijn. Dat veroorzaakt wel enige kortsluiting in het brein.
  En dan nog, ga als internist-in-opleiding maar eens lekker tegen het systeem in (het opstandige zit dan weer niet prominent in haar karakter)…

  • marietsebiel zegt:

   Sorry Marcel, effe verkeerd begrepen en het cynisme niet ‘gehoord’ Je hebt het zeker getroffen, met zo’n slim vriendinnetje 🙂
   Dat is ook een onmogelijke opgave voor haar, om tegen de gevestigde orde op te boksen. Maar zij heeft het nu gehoord en wie weet kán ze er ooit wel op voortborduren. Zou fijn zijn ❤

 23. Ha Christel,

  Ben je misschien internist 🙂 ? In dat geval, ‘copuleren’ betekent ‘de geslachtsdaad uitoefenen’.

  Grapje, ik snap volledig dat dit geen gesneden koek is. Deels omdat ik momenteel niet de tijd neem om heel erg mijn best te doen het beetje dat ik weet tot in detail uit te leggen, deels omdat voor een goed begrip hoe dan ook een zekere studie (lezen en nog eens lezen) nodig is. Maar uiteindelijk is het ook weer niet zo ingewikkeld.

  Marcel, de positie van de internisten – die in het huidige volstrekt insulinocentrische paradigma zijn getraind – is inderdaad volkomen begrijpelijk en de scepsis van je vriendin is goed. Laat haar en haar collega’s alsjeblieft gaten schieten in Ungers interpretatie van wat hij heeft waargenomen. Als we toch eens al zo ver zouden zijn dat ze er serieus naar zouden kijken…

  Overigens is dit op de achtergrond – in de wereld van het onderzoek – inmiddels wel een zeer hot item. Gelukkig.

 24. Ik snap je boosheid, Mariet. Ik heb diep respect voor Unger. Mensen met een minder stabiele aard kunnen in soortgelijke omstandigheden geestelijk de weg kwijt raken.

  En inderdaad, onder de jonge garde bevinden zich mensen die zijn werk oppikken en voortzetten, waardoor de interventies die eruit rollen uiteindelijk toegepast zullen worden. Laten we hopen dat het niet 400 jaar duurt.

 25. Tije zegt:

  Mariet, jij bent een held! Maar dat even terzijde….

  Diezelfde hoge glucagonspiegel zorgt bij diabetici (maar ik vermoed bij alle mensen) voor cardiovasculaire kwalen, via stimulatie van de beta-andrenerge receptoren. Inmiddels dat men al oplossingen publicieert hiervoor: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bph.12943/full

 26. Kees Noome zegt:

  Geweldige post! Dank Melchior en Mariet. Inderdaad best een schok voor de meesten van ons om er achter te komen dat bij de pathofysiologie van diabetes niet het ontbreken van voldoende insuline (of gevoeligheid hiervoor) de kern van diabetes is maar de overproductie van glucagon. Dit verklaart m.i. wel het succes van het aloude metformine: de eerste stap in de behandeling van diabetes type 2. Metformine heeft de volgende eigenschappen:

  “Oraal bloedglucoseverlagend middel, behorend tot de biguaniden. Het kan volgens drie mechanismen werken: vermindering van de glucoseproductie in de lever door remming van de gluconeogenese en glycogenolyse in de spieren, toename van de perifere gevoeligheid voor insuline en van het cellulaire glucosegebruik en remming van de resorptie van glucose. Daarnaast stimuleert metformine de intracellulaire glycogeensynthese door inwerking op de glycogeensynthetase en verhoogt het de transportactiviteit van alle typen van membraan glucose-transporters (GLUT).”
  (Bron: Farmacotherapeutisch Kompas http://www.farmacotherapeutischkompas.nl/preparaatteksten/m/metformine.asp )

  Kortom: het remt de werking van glucagon op de lever waardoor minder glucose door de lever wordt geproduceerd. Misschien dat door verhoging van de perifere gevoeligheid voor insuline ook de insuline resistente alfa cellen van de pancreas gevoeliger worden waardoor indirect de glucagon productie wordt geremd.
  Het kan haast niet anders dan dat op basis van de bevindingen van Unger de therapie bij diabetes (alle typen) fundamenteel anders wordt. Met bijbehorende voedingsadviezen 🙂

 27. Michael zegt:

  Heel interessant, deze uitleg hier en ook wat ik zojuist op Mariets blog gelezen heb. Ook George Henderson heeft hier de laatste tijd over geschreven op zijn blog.

  NB: https://twitter.com/JimJohnsonSci/status/560387299301916672

 28. Kees Noome zegt:

  Het succes van bariatrische ingrepen met een “sleeve” zit niet alleen in het fysiek beperken van de hoeveelheid voedsel die per keer gegeten kan worden maar ook het het selectief wegnemen van juist dat stuk maag wat het meeste ghreline produceert. Nu blijkt dat dus ook glucagon producerende maagcellen worden weggenomen.
  Dit verklaart m.i. waarom vrijwel direct na operatie type 2 diabeten “genezen” zijn.
  Zie bijv.: http://en.wikipedia.org/wiki/Ghrelin en http://www.webmd.com/diet/weight-loss-surgery/ss/slideshow-weight-loss-surgery

 29. Jo tB zegt:

  Ik blijf als diabeet die nog op medicijnen zit met de vraag hoe kan ik mijn lever doen ophouden met constant glucose in de bloodbaan brengen? Ik slik sulfonylurea om de inulineproductie op te voeren. Heb al jaren het idee dat het niet werkt. Ruim een jaar geleden is Metformine aan mijn regiem toegevoegd. Werkt ook naar mijn mening niet, mijn glucosewaarden leven een volkomen eigen leven. Schommelingen alom waar geen vat op te krijgen is.
  En wat me recentelijk opviel is dat mijn nuchtere glucose waarden in de loop der jaren een steeds hogere setpoint gekregen heeft: eerst was het in de 6, toen werd het in de 7, dan in de 8 en momenteel zit het in de 9. Dus hangt het overstappen op insuline als een zwaard van Damocles boven mijn hoofd.
  Men zegt dat bij insuline resistentie het lichaam de pancreas stimuleert om nog meer insuline te maken om de glucose uit het bloed te halen, dus is er sprake van overproductie. Is overgaan op insuline spuiten dan de oplossing??
  Het enige waar naar gekeken wordt in de diabeteszorg is de HbA1c en als die gestegen is wordt de medicijnen verhoogd. Het is vechten tegen de bierkaai om iets anders gedaan te krijgen, laat staan dat er naar (mijn) glucagon niveau wordt gekeken. Is er uberhaupt een test voor?

 30. Jo tB zegt:

  En laat staan dat ik mijn huisarts om een somatostatine ga vragen !!!

 31. O my. Sorry. Jo, somatostatine is een hormoon. ‘Een’ somatostatine bestaat niet. Het heeft niets te maken met de HMG Co-A reductaseremmers ofwel statines 🙂 . Stoffen die inhiberen (processen remmen, afkappen, etc.) krijgen vaak het bijvoegsel ‘statine’ mee (denk ook ‘nystatin’, een schimmelremmer).

 32. Michael, ik trapte net uit frustratie een ruit stuk. Dit wist ik niet. Jim Johnson in Groningen. Neeeeeeeee. Ik wist het niet en als ik er al in zou mogen, ik kan hier nu niet weg. Shit happens.

  Dat van George wist ik. Ik heb hem bij Peter op Unger attent gemaakt.

  He has published a new paper this year.

  Peter and Melchior, thanks for opening my eyes to this great scientist. Everything in his work quietly screams low carb, there’s even a metabolic ward diabetes diet study from 1988.

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3045553

  15 Jan 2015, 09:51:00

 33. Dank voor je reactie Kees! Op die tweede moet ik even kauwen, want die mogelijkheid had ik al min of meer verworpen (zie ook reactie op Yvonne). Waarschijnlijk zie ik iets over het hoofd. Eerst weer een lading nutteloze arbeid verzetten, zucht.

 34. marietsebiel zegt:

  Jo, glucagon is te meten, er bestaat een test voor. Op de VUMC Referentiekaart staat hij met als ‘normale’ waarde: tussen 40-140 ng/L. Maar of dat een test is die bedoeld is omdat bij diabeten te meten staat er niet bij. Op internet zie ik wel info over de glucagon test voor kinderen met groeiachterstand en het verband met het groeihormoon !?

  Alleen de artsen ervan overtuigen om die test af te nemen lijkt mij de grootste hobbel. Dat ga ik wel proberen bij mijn internist, maar dan moet hij wel eerst zien dat dat een toegevoegde waarde heeft ! Dus het Unger verhaal afsteken. Ik denk dat hij met een vinger naar zijn hoofd tikt 😉

 35. Jo tB zegt:

  Melchior, volgens mij eet ik paleo: geen granen en zuivel (op de melkkefir experiment na), vlees, vis, eieren, veel groente, noten, enz. Eigen bone broth maken. De laatste tijd ben ik diverse groenten gaan fermenteren en eigen zuurkool gemaakt. De bedoeling is bij iedere maaltijd wat gefermenteerde groente eten.

  Mariet, aangezien alle testen uit mijn eigen risico komen, wil ik dan testen doen waar IK wat aan heb, dan een HbA1C die me toch niets nieuws te bieden heeft wat mijn eigen meters al vertellen.

 36. Hielkje zegt:

  Hebben jullie dit gezien?

  Het is een “tekenfilmpje” over glucagon. De werking enzo wordt uitgelegd…..of beter uitgetekend!
  Effe voor alle duidelijkheid, ik kan natuurlijk helemaal niet beoordelen of het inhoudelijk allemaal klopt!

 37. marietsebiel zegt:

  Jo, mijn eigen risico is al ná drie maanden op en dan moet ik het betalen 😉 Maar ik begrijp dat bij behandeling door de huisarts, dat flink kan schelen. Dan maar eens het insulineniveau in het bloed laten meten ? Weet je in ieder geval en/of je (te) veel insuline maakt voor dat je insuline gaat bijspuiten. Glucagon meten zou ook mooi zijn, maar ik weet niet of dat wel kán voor diabeten.

 38. Iefke Janssen zegt:

  Heel interessant stukje en ik begrijp wel dat Mariet flink baalt dat ze al die tijd voor nop heeft gespoten.
  Waar ik heel benieuwd naar ben is wanneer de internisten en andere artsen dit serieus gaan oppakken en diabetes gaan behandelen zoals het behandeld moet worden en dat is niet meer met insuline.

 39. Nou ja, wel oppassen. Voor nop, dat weten we niet. Er is geen echt alternatief als je al te laat bent en er te veel betacellen naar de kloten zijn.

  Iets anders, die Afrikaanders zijn net Friezen. Weigeren om normaal Engels te praten 🙂 .

 40. marietsebiel zegt:

  Ach boos ben ik niet echt, eerder verbijsterd. Maar dat was ik ook toen ik ontdekte, dat het advies om ‘normaal’ koolhydraten te eten een heel slecht advies was. Niks nieuws 😉
  En als ik nu de enige was, maar zoveel diabeten over de hele wereld zitten in het zelfde schuitje, he !

  Zonder insuline was ik allang dood geweest, in zekere zin is insuline levensreddend.
  Ik ben blij dat ik nú steeds beter begrijp wat diabetes is en vooral wat ik kan doen om er zo goed mogelijk mee om te gaan.
  Ik kijk vooruit 🙂

 41. Bart zegt:

  Ik begrijp onder meer uit deze interessante post (bedankt!) dat ‘iets’ in tarwe bijdraagt aan het ontstaan van diabetes. Dat zal vast zo zijn, maar andere factoren lijken diabetogener te werken.

  In het boek ‘Gouden Jaren’ vraagt de auteur zich af waarom veel ‘dieetgoeroes’ aardappelen en brood in de ban willen doen omdat die dik zouden maken; “In 1950 aten Nederlanders heel veel brood (2x zoveel als nu) en heel veel aardappelen, maar toch waren er zo weinig dikkerds dat het CBS ze niet eens registreerde.” En ook waren er veel minder suikerzieken dan nu (mijn toevoeging).

  Andere factoren lijken bepalender voor het krijgen van diabetes dan broodconsumptie. Zo zit er vast veel in de bewering van de schrijver dat de toename van het overgewicht – en dus ook van diabetes – veel te maken heeft met het ‘graasgedrag’ van velen die te pas en te onpas allerlei, meest acellulaire, ‘tussendoortjes’ in hun mikken douwen en zich daardoor met chronisch verhoogde bloedsuiker- en insulinespiegels opzadelen.

 42. Arjan zegt:

  @Bart

  Misschien heeft het ermee te maken dat we sinds die tijd andere tarwe varianten hebben gekregen.

 43. Jo tB zegt:

  Bart, vroeger (na de oorlog) hadden we geen geld om extraatjes te kopen, men had moeite om voldoende eten op tafel te krijgen. En waren we als kinderen blij wanneer we af en toe 3 snoepjes kregen! Tegenwoordig moeten kinderen een zak snoepjes hebben. Van graasgedrag was toen geen sprake. Moeder was blij dat ze 3 maaltijden op tafel kon brengen, en het was eten wat de pot schaft. De keuze mogelijkheden van nu hadden we toen niet.

 44. Bart, ongetwijfeld. Ik denk niet dat aanwezigheid van tarwe een sine qua non is voor diabetes, wel dat het een grote factor is. Jönsson heeft ook bewezen dat WGA in concentraties die normaal zijn bij normale tarweconsumptie leptineresistente veroorzaakt. Het directe effect op de paracriene signalen in de eilandjes komt meen ik voor rekening van de opioïden die overblijven na de bij elk mens onvolledige opsplitsing van gliadinen en gluteninen.

  Ik hoor dat vaak, dat we vroeger zo veel meer brood aten. We aten misschien meer tarwe in de vorm van brood, maar aten we ook meer tarwe? Ik betwijfel het. Zelf heb ik vrij levendige (zij het onvermijdelijk enigszins infantiele) herinneringen aan de jaren ’60. Wat aten opa en oma? ’s Ochtends brood of pap, for sure. Dan om een uur of 13 vaak opgewarmd eten van de avond ervoor, altijd een combinatie van aardappelen, groente en vlees. En dan ’s avonds weer aardappelen, groenten en vlees. Zoals jj ook al zegt, tussendoor werd simpelweg niet gegeten, alleen bij zeer bijzondere gelegenheden.

  Zelf aten wij in die tijd wel twee keer per dag een broodmaaltijd, maar om nou te zeggen dat het enorme hoeveelheden waren… Ik denk dat de exemplaren van Homo vretensis infinitensis die je nu voortdurend on the go en achter hun bureau pizzapunten, Italiaanse bollen en baguettes naar binnen ziet werken en die ’s avonds ongetwijfeld allerlei pasta-ellende aan hun zieke duodenum voeren aanzienlijk meer tarwe binnenkrijgen dan opa en oma destijds. Verder worden tegenwoordig tarwebestanddelen toegevoegd aan de meest onverwachte dingen.

  Dus kweenie…

 45. Jo tB zegt:

  Bart, uit Engels onderzoek is gebleken dat de Engelsen het gezondst waren…… tijdens de oorlog, toen alles op de bon was.

 46. Bart zegt:

  @ Tije: Over broodconsumptie worden in ‘Gouden Bergen’ deze cijfers gegeven: In 1850 aten Nederlanders gemiddeld nog 183 kilo brood pp. In 1951 was dat gedaald tot 102,4 kilo. In 2010 ‘nog maar’ 58 kilo brood pp (conform gegevens CBS vanaf ’87). Wel wordt opgemerkt dat de meeste mensen ‘armenbroot’, roggebrood aten (vooral voor de oorlog maak ik uit het boek op), dus inderdaad minder tarwe dan nu Melchior en zeker ook minder bewerkt voedsel natuurlijk met tarwebestanddelen of ander ‘spul’.

  Ja Arjan, dat tarwe van nu is anders dan die van toen, zoals Davis uitgebreid heeft belicht in broodbuik; De ‘high yield dwarf wheat’ waar tegenwoordig het meeste brood van gemaakt wordt is vast diabetogener dan toen die nog van wuivende korenvelden geoogst werd.

  Dat ‘Gouden Jaren’ is trouwens best een interessant (en vermakelijk) boek, ook als hulp om te proberen te begrijpen, bijvoorbeeld, waarom er nu zoveel meer diabetes is dan vroeger. Tandbederf werd in de jaren ’50 beschouwd als ‘de meest verbreide volksziekte’ en veel mensen hadden kunstgebitten (vaak ook vanwege ‘preventie’).

  Nu hebben alle jongeren strak gereguleerde en fluorgesealde tanden en weinig cariës, maar er wordt wel veel meer gesnoept dan vroeger. Inderdaad Jo, dat ‘graasgedrag’ is vooral van de moderne tijd.

  Het is eigenlijk gek te denken dat als je je tanden ‘gepantserd’ hebt tegen bederf die zoetigheid geen gevolgen meer zou hebben voor de rest van je lichaam…

 47. Over tandbederf gesproken. Voor Het Project verdiep ik me momenteel in het Vipeholms Experiment, een luguber experiment dat vanaf ongeveer 1943 tot 1954 werd uitgevoerd in een zwakzinnigeninrichting in het Zweedse Lund. Ze gaven die arme mensen (n=1000!), die destijds nog als minderwaardig werden beschouwd, allerlei verschillende soorten eten om te kijken welke voeding het meest cariogeen was. De reden was de werkelijk verschrikkelijke gebitsstatus in die dagen. Vrijwel iedereen had afschuwelijke tandrot. Dienstplichtigen gingen rechtop bij de tandarts naar binnen, maar kwamen op een baar de deur weer uit, zo vreselijk moest er aan die bekken worden getimmerd. Dat op zich is al een les. Ook het nu vaak opgehemelde armeluiseten in die jaren was ongeschikt voor de soort. Heck, eikels zijn al een brug te ver, zoals we hebben gezien bij die Marokkaanse vondsten van laatst.

  Anyway, uit dat zeer onethische experiment kunnen wel een paar interessante conclusies worden getrokken. Saillant detail: het werd gesponsord door de suikerindustrie. Die was voorgehouden dat het onderzoek zou afrekenen met het wijd verbreide idee dat suiker slecht is voor de tanden. De heren hebben nog van alles geprobeerd om publicatie van de data te verbieden, maar tevergeefs 🙂 . Die kochten een echte kat in de zak. Om het leed wat te verzachten werd fluoride bedacht.

 48. Corrien zegt:

  @ Bart
  Denk dat je gelijk hebt en het niet (alleen) de tarwe is. Maar vooral:

  – Wat we ermee GEDAAN hebben (zie hiervoor de vele commentaren van James – waar is Alex als je hem nodig hebt?)
  – Suikerconsumptie ver50voudigd in de laatste 50 jaar. Dat is dus per week wat we voorheen per jaar binnenkregen.
  – En als je dacht dat suiker erg is (https://melchiormeijer.wordpress.com/2013/10/25/maryanne-demasi-kalende-oude-mannen-en-cholesterol/ om maar een voorbeeld te noemen) laten we dan de HFCS en waar we dat allemaal niet inpletteren niet vergeten (http://www.huffingtonpost.com/dr-mark-hyman/high-fructose-corn-syrup_b_4256220.html)
  – En als je dan een beetje overgewicht krijgt en de regels van het voedingscentrum volgt, krijg je de volgende gifbelt binnen; http://www.leerwiki.nl/Hoe_gezond_zijn_zoetstoffen_en_lightproducten

  Tegen die tijd is het knap als er überhaupt nog iets functioneert in je lichaam 😉

  —–

  Maar helaas;
  ik (pre-diabeet) kom uit een diabetogene bakkersfamilie en ben goed afgevallen m.b.v. GOK = slechts een KH-houdende maaltijd per dag/ verder KH-arm (http://gripopkoolhydraten.nl/) aanvankelijk met behoud van broodmaaltijden. Graag had ik graan de hand boven het hoofd gehouden
  Maar Yvonne Lemmers verwijst vaak naar dit blog en sinds anderhalf jaar heb ik graan en 80% melkproducten eruit geknikkerd met nog veel meer gezondheidswinst. Bovendien heb ik gemerkt dat niets mijn ‘oude snaai-gedrag’ zo opwekt als een kort graanmoment en dan vooral tarwe (op roggebrood of Duits zuurdesembrood is de reactie er niet/nauwelijks???). Slechts een n=1, maar bevestigt de verdenking wel.

 49. Jo tB zegt:

  Ik ben zojuist een boek op het spoor gekomen die mogelijk een fascinerende kijk op ons verleden geeft.
  Ancestral Apetites van Kristen Gremillion.
  http://www.torontoreviewofbooks.com/2012/01/on-the-real-way-to-eat-like-a-caveman/

 50. Ha, ha, ha, I love it, Folkert. Peter is een ontzettend toffe kerel en iemand met wie je over veel kunt praten. Ik denk dat hij inmiddels een tikje anders over zijn hobby denkt 🙂 . En zo niet, ook prima. Verder onthoud ik me van commentaar dat ik wel had gegeven als het om een lul ging.

 51. Folkert zegt:

  Hij lijkt mij een geschikte gozer. En zijn broodverhaal is zo aanlokkelijk, dat ik vorige week een starter van speltmeel ben begonnen. Daarvan heb ik vandaag een prachtig desembrood gebakken en nu net samen met lief een warme snee met dik boter genuttigd. Lijkt wel een gebakje. Gods wegen zijn ondoorgrondelijk !

 52. Ha, ha, ha, ha, ha, ha. Geniet ervan.

 53. Pingback: Suddenly the tipping point is there !? It took almost a year….. | Ketogeen... en... Wat ?

 54. Hans zegt:

  OMFG is hier wellicht op zijn plaats 😉

  Hier thuis deed iemand (weer) een poging om brood , zucht naar tarwe uiteraard , na te bootsen met tapiocameel .
  Met allerlei andere ingrediënten , lekker hoor , boter erop en kokosolie , maar ja , het is het weer net niet , je mist iets …….

  Vrees dat het brein verslaafd is aan tarwe ….. en spelt is ook een gras 🙂

  Kortom , hoe kick je af van ECHTE pasta en ECHTE pizzabodems ….. , alle recepten zijn surrogaat tot nu toe , kennelijk is tarwe zo drogerend dat het niet echt te vervangen is .

 55. Ja, precies. Als je dan zo nodig brood of een pizza moet, wees dan gewoon een vent en neem the real deal.

  Zelf heb ik net (alleen thuis) staand aan het aanrecht gedineerd uit de pan. Plak spek, een ui, een paar boerenkoolbriketten, champignons en een moot vis. Banaan en wat noten erna en het is echt helemaal goed. Het heeft grote voordelen om simpel te zijn.

 56. Hans zegt:

  Komt het sociale aspect btw ook in je boek aan bod , niet geheel onbelangrijk ? 😉

  • Hans, wel een beetje, vermoed ik. Ik had gedacht te waarschuwen tegen een te strikt beleid met kinderen, omdat niets op jonge leeftijd erger is dan ‘anders’ te moeten zijn. Het klimaat op scholen is ronduit vijandig, hoor ik uit mijn omgeving. Dan wordt het een afweging van risico’s. Het risico op bijvoorbeeld diabetes type 1 is voor een broodetend en aan de koeientiet lurkend kind relatief veel groter dan voor een paleokind, maar absoluut gezien nog altijd vrij klein. Het risico dat het kind vanwege het paleo eten wordt doodgepest is volgens mij aanzienlijk groter.

   Al zijn sommige kids prima opgewassen tegen de heersende debiliteit. Abigail Marianetti (13) is een lichtend voorbeeld. Haar subtiel opgeheven middelvinger naar iedereen die wat van haar leefstijl meent te moeten vinden, is geweldig.

 57. marietsebiel zegt:

  En dit 16 jarige meisje, Alexandra AKA The Foodie Queen:
  @TheFoodieTeen speaking eloquently on going grain free. Listen up! Pearls of wisdom from a 16 year old. Wowzers!

  http://www.lateralhealth.org/speakers.html
  http://thefoodieteen.com/

 58. marietsebiel zegt:

  Sorry, Alexandra AKA The Foodie Teen, maar ja ik vind haar een: Queen 😉

 59. Top, maar wat me zo aanspreekt in Abigail is dat ze niks mankeert en gewoon vanuit rationale overwegingen voor Paleo kiest. “Hmmm, logisch verhaal, geen speld tussen te krijgen eigenlijk, daar ga ik voor, geen gezeik verder en ik kijk niet meer achterom.” Daar identificeer ik me zelf meer mee.

  Nu is het nog zo dat de meeste mensen – jong of oud – pas gaan denken over wat wij als soort eigenlijk eten wanneer de neolithische catastrofe hun fysiologie al flink heeft verkracht. Ook prima natuurlijk.

 60. marietsebiel zegt:

  Dat is waar, Melchior, bij Alexandra is het uit nood geboren. Terwijl Abigail dat allemaal voor is. Super kind 😉

 61. faraday zegt:

  Ontluisterend verhaal van Roger Unger, ik kreeg welhaast een shot adrenaline toen ik het las.
  Lijkt me logisch dat hier meer bekendheid aan word gegeven.
  In de eerste plaats om met verder onderzoek bepaalde gevallen die over hun “tipping point” zitten een medicatie/behandeling te bieden.
  Belangrijk(ste) is dat veel paradoxen bij suikerziekte hiermee wetenschappelijk zijn verklaard,
  waarbij oorzakelijk: excessief gebruik van geraffineerde koolhydraten.

  Vond net nog ’n iets oudere en vlotter leesbaar:
  http://www.scientias.nl/diabetes-type-1-is-mogelijk-te-genezen/

 62. Faraday, gisteren sprak ik met een internist over dit onderwerp. Al snel werd zijn blik glazig en tenslotte begon hij gewoon over het weer 🙂 . Dat insuline op zich zou kunnen bijdragen aan complicaties was een volstrekt wezensvreemd idee voor hem. Nee hoor, er gebeurt niets. Pappen en nat houden, vooral geen ingewikkelde veranderingen alsjeblieft. We doen het al 100 jaar zo! Als ik diabetes type 1 had, zou ik illegaal aan metreleptin zien te komen.

 63. steffen zegt:

  Fijne post Melchior! Herinner je je mijn e-mail nog van enkele maanden geleden?
  Wel, ik boek nog steeds ongeziene vooruitgang. Laatste HbA1c was 4.8% en ik let steeds minder op de hoeveelheden die ik eet.

  Was laatst in het ziekenhuis om teststrips op te halen en ik voelde de verpleegster denken van “Kan dit wel? 1 jaar na diagnose diabetes type 1 en zonder insuline”.
  Het zou toch mooi zijn als ze na verloop van tijd interesse gaan tonen in wat anderen bereiken.

 64. Steffen, ik duik morgen even in mijn mailgeschiedenis (waarvoor ik vermoedelijk een half overleden computer in moet duiken). Ik herinner me je – en ik hoop dat ik heb geantwoord – maar de details zijn me tot mijn schaamte ontschoten. Wat je hier schrijft klinkt inderdaad erg mooi. Een honeymoonfase van een jaar is errrrrrug lang. Wat zou het fantastisch zijn als het zo blijft! Ik kan me de non verbale reactie van de verpleegkundige goed voorstellen 🙂 .

 65. Vandaag in De Morgen een artikel over zin en onzin van voedingstrends. Daarin een ronduit schofferende uitspraak over Pascale Naessens, die met haar zeer populaire kookboeken op succesvolle wijze een koolhydraatarme levensstijl propageert, maar geen geschoold dietiste is. “Ze zou zich best met andere zaken bezighouden”.

  Volgens de voedingsdeskundigen die DM aan het woord liet moeten we elke dag 55 procent koolhydraten eten. “Er zijn tal van studies die aantonen dat wie dat niet doet, minder lang leeft”, zegt Patrick Mullie (VUB). “Hoe meer bruine boterhammen je eet, hoe langer je leeft: het staat er zwart op wit.”

  Zeker bij het ontbijt hebben we koolhydraten nodig, legt Katty Uyttersprot uit. “Die zijn essentieel om ’s morgens de verbranding op te wekken. Wil je vermageren, dan kunnen voor andere maaltijden twee componenten – groenten met vlees of vis – wel volstaan. Je haalt dan je energie uit je vlees.”

  Als Naessens nog veel meer fans bijkrijgt, en daar ziet het naar uit, komt dat sommige dietisten wellicht niet goed uit, heb ik zo het gevoel.

 66. Rebecca, het is allemaal zeer bedreigend voor de lucratieve status quo. De pausjes die door de alsmaar duidelijker wordende evidence worden gereduceerd tot blaaskaken en charlatans trekken alle bekende trucs uit de kast om gezichtsverlies en erger uit te stellen. Zo’n jongen als Steffen hierboven, die zijn diabetes type 1 in remissie houdt door zich direct na diagnose in te lezen en exact het omgekeerde te doen van wat het establishment verordonneert, dat kan niet en dat mag niet, dat is kwakzalverij en moet met alle middelen worden bestreden.

  Over enkele weken begint in Kaapstad een enorme LCHF-conferentie, georganiseerd door Karen Thomson, de kleindochter van Christian Barnard, die de eerste harttransplantatie verrichtte. Zij trok zich het lot van Tim Noakes aan, die door zo’n beetje de hele medische wereld wordt afgebrand omdat hij openlijk zegt wat er allemaal aantoonbaar niet klopt aan veel huidige adviezen en interventies. Ze wilde op deze conferentie ook de criticasters van Noakes aan het woord laten. Maar als puntje bij paaltje komt, zijn deze pauzen te laf. Ze hebben geen tijd, zijn verhinderd, etc. Ik denk eerlijk gezegd dat ze behoorlijk ten einde raad zijn. Vandaar dat Harvard allerlei oude enquetestudies afstoft en reviseert en dat er heel gekke RCT’tjes worden gedaan naar de invloed van zoiets irrelevants als Glycaemische Index. Vandaar ook dat onze Gezondheidsraad voor de herziening van haar adviezen marionetten als Robert van der Woning inhuurt, die alle evidence die niet strookt met de reeds bestaande richtlijnen (Ron Krauss misschien?) negeren. Ze proberen de nare werkelijkheid te bezweren met toverspreuken als ‘peer reviewed’ en ‘evidence based’, maar ze zijn naakt. Poedelnaakt.

  En hier nog een leuk inkijkje in de wereld van de klinische trials en de zeer kwalijke invloed van Opinieleiders:

 67. Guido Vogel zegt:

  Het lijkt er ook niet op dat de nieuwe adviezen van de Gezondheidsraad een andere richting laten zien.

  http://www.gezondheidsraad.nl/nl/taak-werkwijze/werkterrein/gezonde-voeding

  Bijvoorbeeld over vetten en oliën (http://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/ocr_vetten_olien_2015.pdf):

  Bij de afleiding van de Richtlijnen goede voeding stelt de commissie effecten en verbanden met een grote bewijskracht centraal. Hierbinnen valt de volgende conclusie:
  – Het vervangen van 10 energieprocent boter door 10 energieprocent zachte margarine verlaagt het LDL-cholesterol met 0,20 mmol/l.

  Effecten en verbanden die een geringe bewijskracht hebben, kunnen een ondersteunende rol spelen bij de afleiding van de richtlijnen. Hierbinnen valt de volgende conclusie:
  – Het vervangen van saffloerolie door kokosolie verhoogt het LDL-cholesterol.

 68. Ik zat net in die vorige reactie te editen en de Gezondheidsraad staat er nu in 🙂 .

  Tjonge, wat ben ik toch een agressieve jongen. Zeer onfatsoenlijk.

 69. Tije zegt:

  Het is sofisme Melchior! Lees deze fantastische dialoog eens tussen Socrates en de sofist Euthyphro. Het gaat vooral om het slot, dan blijkt dat de sofist Euthyphro wederom geen tijd heeft voor een daadwerkelijke discussie met Socrates. De dialoog laat zien dat voor een sofist het moment nooit daar is voor daadwerkelijke redevoering.
  (tekst is afkomstig van Arthur Rörsch)

  ” Aanhaling uit Plato, verslag van een gesprek van Socrates
  met de sofist Euthyphro over de
  ‘vroomheid’.

  INLEIDEND GESPREK

  EUTH: Jij hier Socrates!. Wat gebeurd er dat je je
  gesprekken in het Lyceum in de steek laat, om je hier bij de Koningshal op
  houden? Want ik kan toch niet aannemen dat ook jij hier voor de koning bij een
  proces betrokken bent.

  SOCR: De Atheners noemen het inderdaad niet een proces, maar een openbare aanklacht.

  EUTH: Wat je zegt!. Dan heeft blijkbaar iemand jou
  aangeklaagd, want dat jij een aanklacht tegen iemand anders zou indienen, daar
  kan ik je niet van verdenken.

  SOCR: Inderdaad, dat is ook niet zo.

  EUTH: Dan heeft iemand anders het op jouw gemunt. Wie dan?

  SOCR: Ja Euthyphro. Ik ken zelf de man niet zo goed. Het
  moet inderdaad een jong iemand zijn, weinig bekend. Als ik me niet vergis, is
  zijn naam Meletus.

  [……]

  SLOT

  DE OUDE STELLING KEERT TERUG

  SOCR: Spreek dus mijn beste Euthyphro, en verberg me niet
  wat je voor vroom houdt.

  EUTH: Een andere keer dan, Socrates. Nu moet ik dringend
  ergens anders zijn en het is tijd dat ik ga.

  SOCR: Wat doe je nu mijn vriend, wat doe je!. Mijn
  verwachtingen waren zo hoog gespannen!. En je gaat weg: je laat mij helemaal
  vallen. Ik had zo gehoopt van je te leren wat vroom en zondig is en daardoor
  van het proces van Meletus af te komen door hem aan te tonen, niet alleen dat
  ik nu al bij Euthyphro wijs in goddienst zaken ben geworden en dat ik me niet
  langer uit onwetendheid bezondig aan ondoordachtheid en nieuwlichterij op dit
  gebied, maar ook met name, dat ik, mijn hele verdere bestaan een beter leven
  zou leiden.”

 70. Inderdaad, Tije. Puur sofisme. Helaas is het een zeer sterk wapen. Lang leve het internet, dat de grotendeels sofistische reguliere media hun hegemonie ontneemt.

 71. Harmen zegt:

  Goed uitgelegd Melchior, ik hoefde het maar één keer te lezen en niet zes keer. Heb je mij die tijd bespaard 🙂

  Hoe zit het met de rol van insuline bij het transporteren van eiwitten? Of bijvoorbeeld kalium? Ik heb een tijdje flink extra kaliumchloride genomen en heb een kalium meter gehad. Door het nemen van glucose daalde de kalium serum waarde flink – het werd de cellen in geduwd. Dit effect is vrij robuust en vaak gerepliceerd.

 72. Abukaliem zegt:

  Alfacellen, betacellen, insuline, glugacon, etc etc. Wij weten nu bijna alles over het lichaam en wat er in voedsel zit vitamines, mineralen, antioxidanten, etc, etc, maar gezondheid is nog niet optimaal, vroeger vroeger toen de mussen nog roofvogels waren:) wisten ze niets over insuline of vitamines maar waren ze bere sterk en super gezond. Onze hersens weten te veel en onze maag weet nog van niks:)

 73. Jo tB zegt:

  Guido, Iemand in de comments linkte naar een interview met Roger Ungar. Ze vonden het delightful.

  Klik om toegang te krijgen tot roger-unger-031309.pdf

 74. Gert van der Hoek zegt:

  Ja, ja daar zijn ze weer: de wurmpjes met positieve gevolgen voor je gezondheid, incl. diabetes.

  “how secreted proteins from a helminth prevent diabetes in mice”

  podcast : http://traffic.libsyn.com/twip/TWiP082.mp3

 75. Gert van der Hoek zegt:

  Researchers find link between microbiome, type 1 diabetes – http://www.broadinstitute.org/news/6451

  Interessant voor de grote lijnen, je kunt er geen advies uit halen voor dagelijks gebruik.

 76. Gert van der Hoek zegt:

  Het deel van de podcast over de helminths begint na ca 29 minuten, naar aanleiding van een artikel in Plos One.

 77. Janet Noome zegt:

  Ik ben 5/2 naar het symposium in Hilversum geweest waar de lancering was van de 3e herziene NDF-Voedingsrichtlijn Diabetes 2015 door Jaap Seidel. Ik moet zeggen dat ik positief verrast was. Er passeerden sheets de revue waar ik vrolijker van werd dan ik van te voren had verwacht. Het vetarme adagium werd verlaten en de focus komt meer en meer op mediterraan en laagkoolhydraat (!) te liggen. Een van de conclusies was:
  “Zowel ter preventie als bij behandeling van diabetes type 2 zijn een mediterraan en laagkoolhydraat voedingspatroon het meest geschikt.”

  “Kies voor onbewerkte hoogwaardige producten: groente, fruit, volkoren graanproducten, noten, zaden, olijfolie, vis en gevogelte.”

  De aanbevolen energie% E, V en Kh worden losgelaten en een voeding moet meer beoordeeld worden op totaal patroon. Dat betekent met name voor de koolhydraten dat
  “een laagkoolhydraat voedingspatroon maximaal 40 en% bevat, maar in de praktijk kan ook 20 – 70 gram koolhydraten per dag worden geadviseerd.”

  Een aanbeveling werd gedaan ter behandeling van overgewicht/obesitas:
  “het mediterraan en laagkoolhydraat voedingspatroon komen het meest in aanmerking”.

  Over vet werd gezegd:
  “Het type vetzuur is belangrijker dan de totale hoeveelheid vet”.
  Maar “Onverzadigde vetzuren hebben de voorkeur boven verzadigde en transvetzuren (m.u.v. verzadigde vetzuren in zuivel).”

  Aanbeveling:
  “Leg de nadruk op de kwaliteit van de koolhydraten en vetten en niet op de kwantiteit.

  Er werd nog wat gestoeid over de bewijslast van laagkoolhydraat over lange termijn (> 1 jaar) i.v.m. ontbreken van gegevens over langere termijn. Volkoren graanproducten werden dan nog wel genoemd in de mediterrane voorbeelden maar die sneuvelen vlot bij laagkoolhydraat 😉
  Voor de diëtisten in NL die al jaren koolhydraatarm toepassen in geval van DMT2 is dit een enorme opsteker en steun in de rug!

  De hele Voedingsrichtlijn Diabetes 2015 is hier na te lezen: http://www.zorgstandaarddiabetes.nl/wp-content/uploads/2015/02/NDF-Voedingsrichtlijn-Diabetes-2015.pdf (al zal bij lezing ervan nog regelmatig her en der een wenkbrauw omhoog gaan). Ik vind de tendens positief en het geeft hoop voor de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding die eind 2015 door de Gezondheidsraad gepresenteerd gaan worden. Stap voor stap gaat het de goede kant op.

  • Dat geeft inderdaad enige hoop, Janet. Dank voor de reactie. Het is wel wat aan de late kant. Zo laat dat het mogelijk zou moeten zijn om professionals die handelen zoals de diëtiste van Jo te veroordelen wegens malpractice. Je kunt je volgens mij als zorgverlener niet verschuilen achter voorschriften die aantoonbaar op nonsens berusten.

   Dit is namelijk wat het Joslin Diabetes Center zegt:

   http://www.touchendocrinology.com/articles/nutrition-revolution-end-high-carbohydrates-era-diabetes-prevention-and-management

   Nutrition Revolution

   The End of the High Carbohydrates Era for Diabetes Prevention and Management

   Osama Hamdy

   US Endocrinology, 2014;10(2)103–4

   Abstract: Increased dietary carbohydrates contributed to the escalating prevalence of obesity and type 2 diabetes. From the late seventies, several medical societies recommended reducing fat intake and replaced it with carbohydrates. These mistaken recommendations contributed to poor diabetes control, abnormal lipid profile and increasing insulin resistance without reduction in cardiovascular mortality. Over the last few years, strong evidence suggest reducing carbohydrates intake for patients with type 2 diabetes to less than 40%. The era of high carbohydrates came to an end.

   Guido, die uitspraak van Van Berkum over William Davis is behoorlijk dom. Zou hij wel eens hebben gehoord van Alessio Fasano? Nu mag je ook niet te veel van deze show-figuur verwachten. Zijn interpretatie van Watve was bijna aandoenlijk en tot een zinnige discussie kwam het helaas niet. Zodra het te moeilijk voor hem wordt, reageert hij niet meer. Dan gaat hij blogs lezen om informatie te jatten voor zijn nieuwe boek 🙂 . Best een zielige figuur, waarschijnlijk.

 78. Jo tB zegt:

  Gert, de link naar het onderzoek in Finland is zeer interessant. Jammer dat ze niet gekeken hebben of het kind normaal geboren is en niet via een keizersnede. Dan krijgt het kind de belangrijke gut flora mee via de geboortekanaal van de moeder.
  Ook een belangrijke factor schijnt te zijn of het kind borstvoeding kreeg, of meteen flesvoeding. Ook via borstvoeding krijgt het kind belangrijke immuun stoffen mee.
  Uit onderzoek (en het persoonlijk verhaal van een te vroeg geboren buurmeisje) blijkt dat te vroeg geboren kinderen vaker infecties oplopen en veel antibiotica toegediend krijgen, waardoor hun immuunsysteem niet goed werkt, en hun darmflora om zeep geholpen wordt.

 79. Jo tB zegt:

  Janet, hiep, hiep, hoera. We gaan stilletjes vooruit. Ik was door mijn DVK weer naar een diëtiste gestuurd en die gaf mij het standaard dieet voorgeschreven. Ze wil dat “kookhydraten” ga eten, en toen ik zei dat doe ik toch al met veel groente. Nee, zij bedoelde met koolhydraten aardappelen, brood en pasta!!! Uitgel*** ben je.

 80. Janet Noome zegt:

  Ach nee toch, Jo! Je gelooft het toch niet…. 😦 Zucht. Zoek een ander…

 81. Jo tB zegt:

  Janet, het leukste van alles was, dat de DVK in de verwijsbrief had gezet dat ik zeer sceptisch was tegen diëtisten, dus ze wist wat haar te wachten stond. Ze vond het fijn dat ik haar een kans had gegeven. De eerste versie bevatte 5 boterhammen besmeerd met halvarine!! De tweede versie had ze het enigszins aangepast met alternatieve producten (b.v. boekweit), maar ik was nog niet tevreden. Nou die scepsis heeft ze dus niet weggenomen en ja Ik ga inderdaad een ander zoeken.

 82. Hans zegt:

  Maar Jo , zalig zijn de simpelen van geest , bedoel mezelf dan …… , ik zeg maar wat 😉
  Naar mijn bescheiden mening weet je het beter dan de , helaas, gangbare huis-tuin-en keuken-dietist ,
  Heb je dan toch nog twijfels dus over e.e.a , waarom , kan je daar wat meer inzicht in geven ?

 83. willem zegt:

  Dank voor je bijdrage, Janet.
  Het gaat hier dus over mogelijke voedingsaanbevelingen voor mensen die lijden aan een vorm van diabetes. Een relatief hele mooie ontwikkeling lijkt hier inderdaad mogelijk. Afwachten, dus.
  En, natuurlijk, voor de zes lezers hier zullen de voorlopige aanbevelingen nog paleo mankementen vertonen. Onder voorzitterschap van Jaap Seidell heeft de club toch aanbevolen graanproducten, volkoren weliswaar, maar toch, als belangrijk onderdeel van het voedingspatroon op te nemen. Vanuit klassiek voedingsoogpunt ook al niet nodig, gelet op de eerdere opmerking hier ergens van Seidell dat een graanloos paleovoedingspatroon aan alle eisen van een verantwoorde voeding voldoet: je kunt daarom volkoren granen rustig weglaten zonder tekorten aan nutrienten te krijgen.
  ’t Gaat natuurlijk allemaal veel te langzaam, maar enige beweging in de voedingswereld is merkbaar. Nu de grote massa nog in beweging zetten: veel ingewikkelder.

 84. Jo tB zegt:

  Hans, in grote lijnen weet ik het wel. Ik dacht (hoopte) misschien dat een diëtiste wat puntjes op de i zou kunnen zetten vanuit haar vakgebied. Deze dus niet naar nu blijkt, ze wil me weer aardig wat stappen terug sturen, iets waar ik al jaren voorbij ben. Het is gewoon tegen een blinde muur opboksen. Tja, diëtisten die meer met de nieuwste inzichten werken, zijn moeilijk te zoeken, want ze zetten het natuurlijk niet met grote letters op hun website als ze die hebben.
  Het is iedere keer weer zelf voor doktertje spelen, alles zelf uitzoeken en experimenteren. Mijn lichaam is een recalcitrant ding, het doet iedere keer het tegenovergestelde van wat verwacht wordt zeker als het op diabetes aankomt. Grrrr.

 85. willem zegt:

  ‘Tja, diëtisten die meer met de nieuwste inzichten werken, zijn moeilijk te zoeken, want ze zetten het natuurlijk niet met grote letters op hun website als ze die hebben.’Aldus Jo.

  De mensen die in de gezondheidszorg werken zijn over het algemeen zeer goedwillende en toegewijde personen. Ze beoefenen een beroep waarbij het geven van adviezen, na de diagnose, gebaseerd zijn op algemeen erkende wetenschappelijke inzichten. En de behoedzaamheid aangaande in hun ogen nieuwe, maar niet door b.v. een Gezondheidsraad onderschreven aanbevolen of erkende medicatie,, in dit geval voedingsadviezen is begrijpelijk, gezien vanuit hun positie, Daarom is wat hiervoor aangestipt is (nieuwere richtlijnen t.a.v. diabetes) heel belangrijk. Daarop kunnen vervolgens voedingsadviezen worden gebaseerd waaraan ze zich geen buil kunnen vallen.,

 86. Janet Noome zegt:

  Zo is dat Willem. Binnen de nieuwere richtlijnen kunnen weer grenzen worden opgezocht. En ondertussen bevindingen vastleggen om ‘evidence’ te genereren. We komen wel ergens.

 87. Guido Vogel zegt:

  Ik denk ook dat het een stap in de goede richting is, maar de weg lijkt nog lang (in Nederland). Als je ziet hoeveel onderzoek genegeerd is bij de concepten voor de voedingsrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Tromgeroffel over voedingspatronen maar Paleo en LCHF (en het onderzoek) kom je niet tegen.

  De angst voor verzadigd vet zit er nog diep in en hallelujahverhalen over (hele) granen blijven rondgestrooid worden.

  Een reactie van Frank van Berkum op FL is tekenend:
  http://www.foodlog.nl/artikel/wendeline-waagt-zich-aan-croissants/allcomments/#comment-149084

  “er is veel gedoe over coeliakie en gluten-onverdraagzaamheid (bestaat dat?) Onder andere door die gek van het Wheat Belly diet.”

  En ik ben bang dat Jaap Seidell deze tekst op de site van het Diabetesfonds (http://www.diabetesfonds.nl/artikel/hoe-eet-u-gezond-met-diabetes) ook nog steeds blijft ondersteunen:

  Seidell: “Als je alleen let op de hoeveelheid koolhydraten is een eierkoek hetzelfde als een volkoren boterham. Maar in een eierkoek zitten vooral snelle suikers. Daarvan krijg je een hogere en snellere piek in je bloedsuiker en dat is niet gezond. De gevolgen in je lichaam zijn totaal verschillend.”

  En dat terwijl je Diabetes Type 2 ook “carbabetes” kunt noemen: http://carbsyndrome.com/new-name-type-2-diabetes-carbabetes/

  Het blijft triest dat data voorhanden zijn om de aanbeveling te doen voor de eerste interventie die je zou moeten aanbevelen (LCHF) en dat deze vooral genegeerd worden.

  Jo en Mariet vechten als patienten tegen “de” richtlijnen, Janet vaart een moedige koers door af te wijken/grenzen op te zoeken. Go girls, go!

 88. marietsebiel zegt:

  Dank je Guido, voor je rationele reactie, waardoor de minimale veranderingen voor mij in een groter perspectief worden geplaatst. Ik kan dat niet, want ik krijg meteen weer een rode waas voor de ogen, stikkend in een golf van boosheid.
  Natuurlijk, objectief gezien zijn die nieuwe richtlijnen weer een stapje in de goede richting. Maar ik kán er niet objectief naar kijken. Ik heb er de tijd niet voor, om te wachten op dat geschuifel in de marge. Het enige wat ik kan doen is ze de rug toekeren. Om mijn gemoedsrust te behouden.

 89. Jo tB zegt:

  Willem, hoe verklaar jij dan dat de inzichten van Ungar over glucagon al bekend waren in de 50ér jaren en nu pas bij het grote publiek bekend wordt?? Iemand houd ze tegen. De “gevestigde orde” die belang heeft bij patienten “ziek” houden? .

 90. Guido Vogel zegt:

  Nog wat (Omega-6)olie op het vuur, uit de nieuwsbrief van Frank van Berkum:

  “De omega-6 vetten in dieetmargarines verlagen je cholesterol en worden in verband gebracht met minder hart- en vaatzieken. Dus alleen als je roomboter lekkerder vindt dan margarines is dat een uitstekend argument om voor roomboter te kiezen. Als je bezorgd bent over je gezondheid, kies dan voor dieetmargarines”

  Via e-mail liet hij me weten “The Big Fat Surprise” van Nina Teicholz niet te vertrouwen. Zonder reden, ook niet na mijn expliciete vraag.

  @Jo: dat boek geeft je (een deel van) het antwoord. Niets menselijks is (mannelijke) wetenschappers en politici vreemd. O.a. graag scoren, reputatie te verliezen, industriele belangen.

 91. faraday zegt:

  Guido,
  Vooral het laatste helemaal menselijk(soms misselijk).
  Testosteron, bron van libido, stichter van onze “state of mind” en(zegen voor) de mannelijke geslachtsdrift (excuse me ladies, het is voor ons voornamelijk een dopamine verhaal) maar evenzeer door ons haantjesgedrag een immense beperking voor objectiviteit, neutraliteit en onafhankelijkheid.

 92. willem zegt:

  Jo en Guido snijden een universele vraag aan: worden we gemanipuleerd, en zo ja, door wie en waarom. En in welke mate, natuurlijk.
  Ik ben geen groot liefhebber van complottheorieen. Maar dat we, om voor de duidelijkheid even bij de voedingsmiddelenindustrie te blijven, uitbundig gemanipuleerd worden, is aanwijsbaar duidelijk. En dat begint al bij jonge kinderen. Schandalig, maar nog steeds blijkt ons landsbestuur niet bij machte om hier duidelijk paal en perk aan te stellen. Eigen vrije keus, ouders verantwoordelijk, en dergelijke belabberde argumenten worden aangedragen om vooral de vrije markt te behagen.

  Een onafhankelijk wetenschapper hoort een vrije en onafhankelijke denker te zijn. De meesten zijn dat ook, zijn te goeder trouw. Maar dat de multinationals via allerlei (financiele) constructies een steeds grotere invloed hebben verkregen bij opleiding en onderzoek, heeft onherroepelijk tot gevolg dat de wetenschappelijke objectiviteit een alle kanten onder druk is komen te staan. Zo ligt de weg open om gestuurde onderzoeken te laten uitvoeren die bepaalde producten een gezondheidsstempel bezorgen dat in feite objectief bekeken niet houdbaar is. Zou Becel geen mooi voorbeeld zijn?
  En dan zwijg ik maar over de multinationale stromannen en -vrouwen die adviesorganen bemensen..

 93. faraday zegt:

  Dat heet marketing Willem.. net aan het lezen:
  “Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits is niet van plan om frisdrankautomaten op school te verbieden. ‘Het is belangrijk dat kinderen leren om zelf keuzes te maken’, zegt ze.”
  http://www.standaard.be/cnt/dmf20150210_01521282
  In tegenstelling tot onze minister lijken bij mij de twee s-en(suiker en sigaretten) qua verslaving als dodelijkheid de ene net iets minder slecht dan het andere.

 94. willem zegt:

  Onder de noemer ‘marketing’, faraday, kunnen we van alles onderbrengen.De etalage van de warme dorpsbakker, tot de als hersenspoeling gebruikte reclame-uitingen van de Unilevers.

  En die Minister bij jullie is blijkbaar de vazal van de neoliberale wereldstroming die ‘eigen schuld, dikke bult’ en ‘keuzevrijheid’ als argumenten gebruiken om de wereldbevolking te laten vergiftigen. Terwijl een fatsoenlijke overheid als kerntaak heeft het welzijn van de bevolking te behartigen, en niet het bedrijfsleven alle ruimte te bieden om datzelfde welzijn de nek om te draaien ten behoeve van eigen materieel gewin.

 95. Tije: ja. Maar toch bedankt!

  Niet nieuw, maar een leuke reminder, Lynda Frassetto in Lund:

 96. Dit is de logica van de huidige opinieleiders…

 97. Guido Vogel zegt:

  Over industriele belangen en verwevenheid met ‘onafhankelijk’ onderzoek.
  http://www.bmj.com/content/350/bmj.h231

 98. faraday zegt:

  Tim’s “final word” is fantastisch, beetje literaire speelruimte en vrij vertaald:
  “..wij zijn de enige dieren die slim genoeg zijn voedsel onwijs te raffineren maar dom genoeg om het te eten.”

 99. Gertjan zegt:

  Deze informatie is voor mij zo waardevol! Ik ben sinds mei 2013 diabeet type 1 en vrijwel direct na de diagnose over gegaan op minder koolhydraten (later Paleo) en gebruik geen insuline. Mijn waardes zijn iets verhoogd, maar vrijwel altijd onder de 10 met uitschieters flink naar beneden. De waardes in het bloed verbeteren (antistoffen en Cpeptides), over 6 weken weten we de laatste uitslagen en dan weten we ook of we op de goede weg zitten. Want als de antistoffen gedaald zijn en de Cpeptides zijn omhoog gegaan durf ik te concluderen dat mijn ziekte in remissie is. Wellicht is leptine een veel betere optie dan insuline. Daar heb ik nooit in geloofd. Nu nog de endocrinoloog mee krijgen of anders een andere zoeken. Ik omarm deze theorie!!!

  • Hoi Gertjan,

   Dank voor je reactie. Ik weet zeker dat alle 6 lezers nu krampachtig met hun fingers crossed zitten te wachten op die lab-uitslagen.

   Het is hoe dan ook al onvoorstelbaar positief dat er sinds de start van de ‘interventie’ geen verslechtering van de glucoregulatie heeft plaatsgevonden. Ik ben me niet bewust van zulke lange honeymoonfases in de normale type 1 populatie, al zouden ze er kunnen zijn. Het jochie in Kopenhagen dat op z’n 5de werd gediagnosticeerd en onmiddellijk paleo ging is voor zover ik weet nog altijd normoglycaemisch.

   Mocht je uiteindelijk toch insuline nodig hebben, dan zou het kunnen dat je met heel lage doses uitkomt:

   http://blog.joslin.org/2014/05/guest-blog-post-paleo-and-type-1-diabetes/

   Cruciaal is waarschijnlijk hoe veel betalcelmassa er nog was op het moment dat de vermeende autoimmuuntriggers werden geëlimineerd. Taylor heeft volgens mij betacelregeneratie waargenomen in zijn populatie die type 2 omdraaide, maar daar is de etiologie natuurlijk anders (ceramidevergiftiging ipv immuunaanval). Meer info hier:

   https://melchiormeijer.wordpress.com/2014/06/15/de-spectaculaire-diaboletus-uitdrijving-volgens-taylor/

   Ungers pathofysiologie is wat mij betreft geen theorie maar een opeenvolging van onweerlegbare waarnemingen. Het huidige paradigma is de theorie en Ungers model verklaart alle tegenstrijdigheden erin. Ik heb er op geschoten tot ik ons woog, maar er zitten geen zwakke punten in. Het probleem is alleen dat niemand in de banen van de door zijn groep en anderen gedocumenteerde biologische realiteit denkt.

   Metreleptin is volgens mij geïndiceerd voor lipodystrofie. Je zou eens bij mensen uit Ungers lab kunnen vragen hoe zij tegenover leptinetherapie staan. Het is natuurlijk wel een behandeling met aanzienlijk minder kilometers in de benen, dus je zou dan de eventuele bijwerkingen goed moeten afwegen tegen de voordelen.

   Maar ik hoop natuurlijk vanuit mijn tenen dat je nog voldoende betacelmassa hebt voor een adequaat paracrien signaal en dat het destructieproces volledig is gestopt. Wat zou dat fantastisch zijn. Nogmaals dank voor je reactie en succes!

 100. Gertjan zegt:

  Ik hou een blog bij: http://www.diabetesmaardananders.wordpress.com waarin ik het een en ander vertel van wat er op mijn pad komt. Ik ben wel bezig met LDN met als doel om de autoimmuunreactie te stoppen. Daar ben ik nu een half jaar mee bezig. Daarnaast ben ik bezig om mijn stressniveau aandacht te geven. Door het maken van een schema kwam ik erachter dat dit mogelijk naast een verkeerd voedingspatroon ook een groot issue is. Ik ben bij Wim Hof, The Iceman, geweest. Dit gaf mij ook nieuwe inzichten. Ik heb een doel: zo lang mogelijk zonder insuline door het leven gaan. De tijd zal het leren. Maar ik heb er wel vertrouwen in!

 101. marietsebiel zegt:

  Gert Jan, Vingers Crossed hier. Ben je gaan volgen en kijk er naar uit. Mijn C-peptide wordt ook binnenkort gemeten, uitslag 16 maart.
  Ik ben erg benieuwd naar je verslag over de sessie bij Wim Hof 🙂

 102. Jo tB zegt:

  GertJan, zo lang mogelijk zonder insuline door het leven gaan. Ik neem aan dat je bedoelt zonder gespoten insuline…..

 103. Deze tweet van Maelan Fontes is heel belangrijk:

 104. Rosan Otto zegt:

  Af en toe lees ik het blog weer om het eea te kunnen begrijpen.
  @Melchior: Je schrijft het volgende: “Unger en collega’s hebben bewezen dat dagelijkse injecties met leptine de glucosehomeostase bij mensen met type 1 zo goed als normaliseren”. Uit welke studie blijkt dit? Ik kan op pubmed wel publicaties van Unger vinden, maar ik zie geen onderzoeken met mensen. Of heb ik dit helemaal mis? Kan jij mij helpen? Ik zou hier zo graag verder mee willen!

 105. Gertjan Otto zegt:

  Af en toe lees ik het blog weer om het eea te kunnen begrijpen.
  @Melchior: Je schrijft het volgende: “Unger en collega’s hebben bewezen dat dagelijkse injecties met leptine de glucosehomeostase bij mensen met type 1 zo goed als normaliseren”. Uit welke studie blijkt dit? Ik kan op pubmed wel publicaties van Unger vinden, maar ik zie geen onderzoeken met mensen. Of heb ik dit helemaal mis? Kan jij mij helpen? Ik zou hier zo graag verder mee willen!

 106. Rosan/Gertjan,

  Unger heeft een studie gedaan naar metreleptin in diabetes type 1 (mensen), maar ik vind geen resultaat.

  http://www.utsouthwestern.edu/newsroom/news-releases/year-2010/ut-southwestern-study-to-determine-whether-leptin-helps-type-1-diabetes-patients.html

  Wel heb ik hem recent ergens horen zeggen: “It works like a charm.” Ik moet het verder researchen en zal zijn groep desnoods mailen.

  Er is een gerede mogelijkheid dat het onderzoek erg gunstig verliep, maar dat er ‘vanwege economische belangen’ niets mee gedaan wordt. Het zal niet de eerste keer zijn dat dit gebeurt. Overigens is metreleptin officieel geïndiceerd bij lipodystrofische diabetes en daarbij werkt het perfect.

 107. Jo tB zegt:

  Vanochtend bij de huisarts geweest voor ons jaarlijks gesprek. Ik vertelde waarom ik geen HbA1c heb laten bepalen, zonde van het geld, ik wist al wat de uitkomst zou zijn aan de hand van eigen metingen. Ik zou liever mijn insuline en glucagon laten bepalen. Ik haalde de presentatie aan van Ungar. Aan de hand van twee plaatjes van de presentatie legde ik uit mijn interesse naar glucagon. Hij was meteen bereid deze te laten uitvoeren. Ik gaf de link door en hij zei het zeker te gaan bekijken!!
  Ook vertelde ik waarom ik niet verder ging met de diëtiste en besloten had naar een orthomoleculaire therapeut te gaan. Ik laat nu mijn darm flora in kaart brengen. Hij was erg enthousiast over mijn besluit en ik moest hem beslist op de hoogte houden van de vorderingen. Hij ging niet binnen de protocol andere medicijnen of insuline voorschrijven om de therapeut niet in de wielen te rijden.
  Als iemand een pluim verdient is het mijn huisarts wel.

 108. Corrien zegt:

  Top Jo!! Gefeliciteerd met zo’n huisarts!

 109. Top, Jo!

  And now for something completely different.

  Mijn vrouw volgt opleiding tot visagiste in Arnhem. Geheel legitiem, want gaat zich later specialiseren in mooi maken zieken. Deze opleiding ‘vreet’ modellen en de komende tijd – met ingang van maandag – heeft ze er zo veel nodig dat het real life netwerk uitgeput raakt. Vandaar ‘via deze onsympathieke weg’ een oproep. Wie weet kandidaten die zich op maandagen een dag(deel) beschikbaar willen stellen? Reiskosten, koffie, kano’s, rondo’s, spritsen, gevulde koeken, etc. worden vergoed. Reacties die tot resultaat leiden worden t.z.t. beloond met een gratis exemplaar van (Titel Boek, die momenteel elke week verandert).

  Hier meer info:

  Het gaat om de volgende data:

  23 maart (geen foto, en daardoor geen bepaalde eisen van leeftijd etc.)
  30 maart (foto)
  13 april (foto)
  20 april (foto)
  11 mei (foto)
  18 mei (foto)
  1 juni (foto)

  Locatie is in het Gelders opleidingsinstituut ( http://www.geldersopleidingsinstituut.nl/ ), het begint 9.30 en we zijn rond 15.00 klaar. ’s Ochtends wordt er een foto van het model zonder make-up gemaakt en vervolgens een na de door mij aangebrachte make-up (bruids make-up, catwalk, gala, fashion, thema, donkere huid, zwart-wit foto.) ’s Middags een make up zonder foto, wat betekent dat er in een dag dus ook de mogelijkheid zou kunnen zijn 2 modellen te gebruiken mocht dat beter schikken.

  Voor de modellen waarvan foto’s gemaakt moeten worden voor mijn portfolio zijn er bepaalde eisen, zoals leeftijd tussen 16 en 30 jaar, geen zichtbare piercings, huidaandoeningen, permanente make-up of tatoeages, geen overhangende oogleden. Ze moeten goed geëpileerde wenkbrauwen hebben.

  Mail naar meijer.konow(at)planet.nl

 110. Daniel zegt:

  @Melchior.

  Kunnen mannen ook komen of is het alleen voor vrouwen?

 111. Hoi Daniel,

  Nee, helaas, voorlopig nog niet, vreemd genoeg.

 112. Gert van der Hoek zegt:

  Gedurfde aktie Jo! Mooie reactie van je huisarts. We leven met je mee, hou je ons op de hoogte?

 113. Petraaaa zegt:

  Misschien een idee om beautybloggers (Miss Lipgloss of Vera Camilla bijvoorbeeld) te vragen om deze oproep via twitter te RT-en? Dat levert vast meer dan genoeg aanmeldingen op.

 114. Thanks, Petraaaa. Dit is inderdaad niet het juiste medium voor zoiets 🙂 .

 115. Jo tB zegt:

  Kwam zojuist een site tegen helemaal gewijd aan glucagon. Zelfs het Ungar lab werd genoemd.
  http://www.glucagon.com/glucagonreceptorantag.html

 116. Gertjan Otto zegt:

  Ik heb nu 2 jaar diabetes type 1 en zit nog steeds in de honeymoonfase. Bij de laatste controle is de C-peptide wederom flink gestegen naar een normaalwaarde van 260 en de GAD65(afweer) zit nu op 65. Dit was 2 jaar geleden 125. Ik kan mij voorstellen dat de GAD65 al heel lang afwijkend was. Lang voor de diagnose. Het is nog niet onder de 5, wat de normaalwaarde is.
  Op 17 juni gaan we naar het LUMC. Via prof. Eelco de Koning wil ik in contact komen met dr.Unger mbt het glucagon/leptine verhaal. Zou het gaan lukken? Ik ben toch zo benieuwd.

 117. Daniel zegt:

  Gertjan, Succes! Ben benieuwd wat eruit komt!!!

 118. Alex zegt:

  http://www.easdvirtualmeeting.org/resources/24691
  Dr. Young Lee – Glucagon is a key factor for development of diabetes

 119. In metabool syndroom en diabetes type 2 wordt de universeel aanwezige hyperglucagonemie veroorzaakt door insulineresistente alfacellen. Ondanks massieve concentraties insuline in de eilandjes, spugen de alfacellen glucagon rond. De grote vraag is: wat veroorzaakt dat gebrek aan signaal? Spreadbury to the rescue. Het is welbekend dat full blown sepsis tijdelijk hyperglucagonemie en hyperglycemie geeft. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25978809 Gezien alle beschikbare waarnemingen is het zeer plausibel dat de milde, chronische endotoxemie die bij veel mensen volgt na persistente graanconsumptie de alfacellen op termijn ook doof maakt. Met identieke downstream consequenties.

  Milde, chronische, brood-geïnduceerde sepsis.

 120. Tije zegt:

  Melchior, bedoel je doordat graan de bloed-darmbarriere doorbreekt? Hierbij een andere route, zelfde resultaat: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hep.23009/full

 121. Louise zegt:

  Ik weet niet of dit verhaal al was langsgekomen, maar hier een theorie over hoe leptine-resistentie verband houdt met ontsteking van de dunne darm, en waarom vasten, LC en metformine helpen:
  http://thedietcoach.org/2015/12/14/intestinal-gluconeogenesis-is-this-the-mechanism-behind-low-carb-fasting-metformin-etc/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s