Wat eten ’s werelds top kankerspecialisten?

Er is een hoop gedoe geweest de laatste tijd over Gary Taubes’ Carbohydrate Theory of Obesity, die kort door de bocht stelt dat koolhydraten je insuline verhogen en dat verhoogde insulinespiegels vervolgens tot vetopslag en overgewicht leiden. Ook ik denk dat deze hypothese onhoudbaar is, gezien de talloze populaties die op een tamelijk koolhydraatrijke voeding slank en gezond blijven. Mensen met een insulinoom, een vrij zeldzame tumor op de alvleesklier die voortdurend industriële hoeveelheden insuline in de bloedbaan kiepert, worden afschuwelijk hypoglycemisch, maar zelden moddervet. Toch denk ik dat een zekere mate van koolhydraatbeperking slim is. In de meeste Noord Europese ecosystemen moet je als jager/verzamelaar gedurende een groot deel van het jaar behoorlijk je best doen om meer dan een energieprocentje of 30 in de vorm van koolhydraten te scoren. Het recente onderzoek van Berit Johansen liet zien dat flinke koolhydraatbeperking binnen zes dagen tot een gunstiger genexpressie leidt, voor wat dat nu waard is. Tenslotte is er de klinische praktijk. Mensen die hun koolhydraatinname beperken, zien doorgaans alle gezondheidsparameters snel verbeteren. Bloeddruk daalt, lipoproteïneprofiel verbetert, bloedsuikers normaliseren, the works. Bovendien verdwijnen allerlei zeurkwaaltjes.

De kern van Gary’s boodschap deugt dus waarschijnlijk, wat ook het mechanisme is. In Good Calories Bad Calories wijdt Gary ook een aantal spannende pagina’s aan de etiologie van kanker. In dat verband vraag ik jullie aandacht voor een interview dat Taubes onlangs gaf aan The Browser. Hij vertelt daarin dat hij voor een artikel twee prominente kankerspecialisten interviewde. Interessant is hoe zij eten en waarom. Uiteraard vertellen ze het niet aan hun patiënten.

Hier een passage uit het interview:

There is now a growing body of research showing that insulin and insulin-like growth factor are cancer promoters. I actually have a five page article about this research in the journal Science today. The idea is that you avoid cancer by keeping insulin levels as low as possible, which means avoiding these same fattening carbohydrates we’ve been talking about, and arguably eating an animal product, fat-rich diet. It’s the same type of diet we’ve been eating for two million years, prior to agriculture, and the same diet that many of these indigenous populations were still eating through the early 20th century. Actually, while I was doing research for this story I interviewed the head of the cancer research centre at Beth Israel Deaconess Medical Centre at Harvard Medical School, as well as Craig Thompson, the president of Memorial Sloan Kettering Cancer Centre in Manhattan. Both of them told me they were effectively on the Atkins diet – very low carb, high fat, mostly animal products – not because they wanted to lose weight, but because they didn’t want to get cancer.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op Wat eten ’s werelds top kankerspecialisten?

  1. Fred-Jan zegt:

    Bij een westers koolhydraatrijk voedselpatroon denk je aan tarwemeel en suiker in de vorm van broden, koeken, allerlei soorten snoep en (verantwoorde?)tussendoortjes. Meestal worden zij vergezeld door n-6 rijke plantaardige oliën die al dan niet verhard zijn. Het productieproces van deze goederen onttrekt het meeste vocht uit deze producten waardoor de energie dichtheid erg hoog wordt. Enige vorm van overconsumptie wordt hier dan ook naar alle waarschijnlijkheid in de mix gegooid. Een koolhydraatrijk voedingspatroon waarin de koolhydraten geleverd moeten worden door gekookte aardappels en witte rijst en bijvoorbeeld havermoutpap wordt door de lage energiedichtheid van deze voedingsmiddelen met hoge waarschijnlijkheid voornamelijk een caloriearm voedingspatroon. Ik kan mij ook nauwelijks voorstellen dat zo’n voedingspatroon gaat leiden tot een lage insuline gevoeligheid en bijbehorende hoge insuline niveaus. Wat betreft de stelling dat IGF-1 kanker promoot. Niemand zal ontkennen dat IGF-1 een groeifactor is. Alleen lijkt het mij niet bijzonder constructief om een essentiële structuren als IGF-1 of insuline als goed of slecht te classificeren. Groeihormoon is de grootste stimulator van IGF-1. Betekend dit dat intensieve krachttraining van de grote spiergroepen kanker uitlokt? Of doet IF dit misschien wel aangezien is aangetoond dat IF het GH niveau bij mannen tot wel 20 keer kan verhogen. Gary Taubes heeft niets tegen kaas aangezien dit low carb is, maar de caseïne in deze kaas kan een flinke verhoging van IGF-1 spiegel veroorzaken. Gary Taubes heeft het steeds over roofdieren zoals leeuwen die niet dik worden omdat ze geen koolhydraten consumeren. Heeft hij er niet bij stil gestaan dat het voor een leeuw niet zo handig is om te moeten jagen op snelle prooidieren met een zwemband? En dat het dus niet zo voor de hand ligt dat een leeuw zich gaat overeten op zijn natuurlijke voeding. Heeft Gary er weet van dat er hele kuddes beren zijn die zich in rivieren moddervet staan schransen aan no carb zalmen? En dat dat vanuit een overlevingsperspectief erg handig is om te doen zo vlak voordat je een paar maanden in een hol wegkruipt om de winter te overleven. Over het algemeen vind ik Gary Taubes een goede onderzoeker en GCBC een goed geschreven boek. Het is jammer dat hij zo blijft volharden in die hypothese van hem.

  2. Taubes is een journalist, geen onderzoeker of chemicus, zijn boek is populair. Maar waarom Taubes aandacht blijven gegeven rondom ‘mechanisme’ als experts (?!) het zelf ook nog niet weten? Ik ben alleen maar geïnteresseerd in de inhoud. Wat werkt wel, wat niet, en vooral hebben we een plausibele theorie om te verklaren hoe iets werkt. Gewoon zuiver ‘beta’ onderzoek dus.

  3. Wouter,

    Het gaat niet om Taubes, maar om de mensen die hij interviewt en de literatuur die hij citeert. Als experts als Craig Thompson zelf aan koolhydraatrestrictie doen in de veronderstelling hun risico op kanker te verminderen, dan zegt mij dat iets. Ik ben een aap, met een neiging tot na-apen. Als een heel slimme aap iets om een bepaalde reden doet of niet doet, ben ik geneigd die aap serieus te nemen en zijn gedrag eventueel te kopieren. Taubes’ Carbohydrate Theory of Obesity is gefalsifieerd, dus daar ga ik niet eens meer op in. Dat betekent niet dat de rest van de wetenschap die hij citeert (nogmaals het gaat niet om de persoon Taubes) ‘dus’ ook BS is.

    Wat weten Craig Thompson et al? Ondermeer dat CHO-beperking in proefdieren effect heeft. Hier is een recent beta-voorbeeld uit letterlijk duizenden:

    A Low Carbohydrate, High Protein Diet Slows Tumor Growth and Prevents Cancer Initiation
    Victor W. Ho1, Kelvin Leung1, Anderson Hsu1, Beryl Luk1, June Lai1, Sung Yuan Shen1, Andrew I. Minchinton3, Dawn Waterhouse4, Marcel B. Bally4, Wendy Lin5, Brad H. Nelson5, Laura M. Sly2, and Gerald Krystal1
    + Author Affiliations

    Authors’ Affiliations:1The Terry Fox Laboratory, BC Cancer Research Centre, BC Cancer Agency; 2Department of Pediatrics, Division of Gastroenterology, BC Children’s Hospital & University of British Columbia, Vancouver; 3Radiation Biology Unit—Department of Integrative Oncology and 4Department of Experimental Therapeutics, BC Cancer Research Centre, and 5Deeley Research Centre, BC Cancer Agency, Victoria, British Columbia, Canada
    Corresponding Author:
    Gerald Krystal, BC Cancer Research Centre, 675 West 10th Avenue, Vancouver, British Columbia, Canada V5Z 1L3. Phone: 604-675-8130; Fax: 604-877-0712; E-mail: gkrystal@bccrc.ca
    K. Leung, A. Hsu, B. Luk, J. Lai, and S.Y. Shen contributed equally to this work

    Abstract

    Since cancer cells depend on glucose more than normal cells, we compared the effects of low carbohydrate (CHO) diets to a Western diet on the growth rate of tumors in mice. To avoid caloric restriction–induced effects, we designed the low CHO diets isocaloric with the Western diet by increasing protein rather than fat levels because of the reported tumor-promoting effects of high fat and the immune-stimulating effects of high protein. We found that both murine and human carcinomas grew slower in mice on diets containing low amylose CHO and high protein compared with a Western diet characterized by relatively high CHO and low protein. There was no weight difference between the tumor-bearing mice on the low CHO or Western diets.

    Additionally, the low CHO-fed mice exhibited lower blood glucose, insulin, and lactate levels. Additive antitumor effects with the low CHO diets were observed with the mTOR inhibitor CCI-779 and especially with the COX-2 inhibitor Celebrex, a potent anti-inflammatory drug. Strikingly, in a genetically engineered mouse model of HER-2/neu–induced mammary cancer, tumor penetrance in mice on a Western diet was nearly 50% by the age of 1 year whereas no tumors were detected in mice on the low CHO diet. This difference was associated with weight gains in mice on the Western diet not observed in mice on the low CHO diet. Moreover, whereas only 1 mouse on the Western diet achieved a normal life span, due to cancer-associated deaths, more than 50% of the mice on the low CHO diet reached or exceeded the normal life span. Taken together, our findings offer a compelling preclinical illustration of the ability of a low CHO diet in not only restricting weight gain but also cancer development and progression. Cancer Res; 71(13); 4484–93. ©2011 AACR.

    • Overigens Wouter, krijgen we nog een beta-reactie van beta-dokter Frank op de door mij verstrekte beta-referenties?

      • Hans zegt:

        Zou het aardig zijn om het voor ,, normale ” mensen , die hier ook lezen , neer te zetten i.p.v elkaar met ,,deze en gene mening” om de oren te slaan ? Snap er de ballen/geen reet van soms……boeit dus niet , hetgeen de bedoeling niet kan zijn .

        Kom tot de kern , verkondig je EIGEN mening , interessant …..
        Wie weet komt men tot begrip zodoende en met al die verwijzingen naar al die goeroe’s…mooi maar geen ,, normale” hond leest het .

        Gelul is overal genoeg , Oeral dus……. ;- )

      • Ik zou het niet weten. Dat moet je zelf aan hem vragen. Ik denk dat hij het er even bij laat. Geef het tijd, het onderwerp zal zeker nog wel eens naar voren komen.

    • Tja, ook denk dat er voldoende aanwijzingen zijn voor koolhydraat reductie. En ik volg een vergelijkbare filosofie als jij zelf: kopieer het gedrag van de slimme aap. Tevens probeer ik mijn eigen kennis mbt (bio)chemie zoveel mogelijk te gebruiken om te beoordelen of een theorie ‘plausibel’ kan zijn. Mijn zieltje heb je al gewonnen.😉

    • Enigszins off-topic maar, referenties voor dit: “Taubes’ Carbohydrate Theory of Obesity is gefalsifieerd” ?

  4. willem zegt:

    Ha, Hans! De communicatie tussen die beta-mensen verloopt goed, lijkt mij. Die tussen de, weinige(?), alpha’s ook wel. Jouw probleem, en vaak ook het mijne, is dat aan het gegoochel met afkortingen, formules en scheikundige soms geen touw is vast te knopen. Toch kunnen we van Melchior in het algemeen niet zeggen dat hij met zijn bijdragen niet te volgen is!

    • Hans zegt:

      Dat kunnen ,,we” inderdaad niet zeggen, Willem , tot nu toe veelal begrijpelijk en duidelijk en bovenal leerzaam ! Hopelijk blijft dat zo , paleo zou voor iedereen toegankelijk en dus begrijpelijk moeten zijn. Zie Paleo in een notendop. En laat de beta’s rustig hun gang gaan , alleen jammer dat dan veel mensen afhaken omdat het voor hen abracadabra is , afgezien van de opsomming van een veelheid van schrijvers c.q ,,deskundigen” en reeksen citaten. Jip en Janneke-taal is niet nodig ,een begrijpelijk uitleg (liefst) in het Nederlands is toch niet teveel gevraagd ( door een alpha😉 ) ?

      • Kirsten zegt:

        Hans, ik deel je mening wel enigszins. De artikelen die Melchior plaatst zijn uiterst interessant (ik vraag me nogmaals af waar hij de tijd vandaan haalt om zoveel content te produceren – gewoon een beetje jaloers…). Ik denk dat er verschillende soorten leespubliek zijn: mensen die geïnteresseerd zijn in wat paleo nu eigenlijk inhoud en daar meer over te weten willen komen (dus: wat houdt paleo in en welke relatie heeft dit met gezondheid(skwalen)?) en mensen die zelf al veel dieper in dit onderwerp zitten en geïnteresseerd zijn in de wetenschappelijke bewijsvoering.
        De tweede groep mensen is al zeer goed ingelezen en reageert in zijn commentaren dan voor de leek met abracadabra. Dat weerhoudt de eerste groep denk ik wel om ook een reactie te plaatsen (want op dát niveau kun je niet meediscussiëren). Wat op zich wel jammer zou zijn, want ik kan me niet voorstellen dat het Melchiors bedoeling is om alleen voor een select publiek te schrijven.
        Ik zit er zelf een beetje tussenin. Als academicus heb ik toch soms ook moeite om de discussies te volgen, omdat ik gewoon (nog) niet diep genoeg in de materie zit. Ik vind zelf ook wel dat je niet zomaar een ‘beweging’ moet volgen als er geen wetenschappelijke onderbouwing voor is. De vraag is alleen of ík dan degene moet zijn die tot op de details moet weten hoe alles werkt. In dat geval ben ik dan ook die aap die een andere slimme aap nadoet…

  5. @rnold zegt:

    Heel herkenbaar! Ik leer hier veel, gaat af mijn petje te boven, maar ik leer graag bij! Alle artikelen waar het woord Foodlog of Dick in voorkomen interesseren met verreweg het minst🙂

  6. Pingback: wat eten s’ werelds top kanker specialisten | Natuurpraktijk AURORA

  7. Sylvia Knoop zegt:

    Simpele maar bovenal duidelijke taal is belangrijk! Jip en Janneke, Nijntje, Dr Seuss, simpel en duidelijk, is vooral heel knap. Simpele taal is een artform, helaas is dat niet ieder gegeven. Wie zei toch ook alweer dat je materie pas echt beheerst als je een kind het kan uitleggen?
    Heel vaak gaat het abracadabra inderdaad vėr boven mijn pet, toch merk ik dat ik er ook veel van leer. Ook hoor/lees ik graag beide zijden van een verhaal en dat kom ik op deze site wel te weten!
    Na deze kleine sneer gegeven te hebben, wil ik jullie ook laten weten heel blij met de info te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s