Terugblik, vooruitblik en verantwoorde oliebollen

In navolging van Mariet (dank voor het idee 🙂 !) knal ik eerst de automatisch gegenereerde jaarcijfers van Het Paleo Perspectief even online. Had geen idee dat dit kon. Hier is een fragment:

Het Louvre Museum heeft 8,5 miljoen bezoekers per jaar. Deze blog werd in 2014 ongeveer 580.000 keer bekeken. Als je blog een tentoonstelling in het Louvre Museum zou zijn, zou het ongeveer 25 dagen duren voordat zoveel mensen het zouden zien.

Klik hier om het complete rapport te bekijken.

Peepshot: Piet Paleo in actie achter het aanrecht, in een poging tot bijdrage aan de voorbereiding van de kerstbarbecue. De dame aan zijn zijde heeft in het echt een gezicht, maar wil om begrijpelijke redenen onherkenbaar blijven.

Peepshot: Piet Paleo in actie achter het aanrecht, in een manhaftige poging tot bijdrage aan de voorbereiding van de kerstbarbecue. De dame aan zijn zijde heeft in het echt een gezicht, maar wil om begrijpelijke redenen onherkenbaar blijven.

Onvoorstelbaar dat die post over resistent zetmeel (aardappelzetmeel van Honig) zo gigantisch veel reacties genereerde. Meer dan 2000 stuks, met als gevolg dat de draad nauwelijks meer laadt. Wellicht was het een enigszins onverstandig besluit om hier vanwege het enorme datavacuüm op het gebied van darmflora in het papieren bierviltje nauwelijks aandacht aan te schenken. Aan de andere kant: een bestseller scoren is ook weer zo burgerlijk…

Dat boek vordert overigens met horten en stoten. Ik wil er niet te veel woorden aan vuil maken, maar laat ik zeggen dat het een gevecht is om dit onderwerp breed te coveren en de tekst toch zowel leesbaar/spannend als coherent/logisch te houden. Waar ik momenteel het meest last van heb is informatievergiftiging. Je hebt drie boeken over een deelonderwerpje gelezen, twee topdeskundigen het hemd van het lijf gevraagd en beseft dat je er misschien beter aan had gedaan om de rudimentaire kennis die je al had gewoon op te schrijven, omdat je nu ondraaglijk precies weet dat je nog te weinig weet om er überhaupt iets zinnigs over te mogen zeggen. En dus lees je een vierde boek en schuif je de betreffende paragraaf nog maar even op 🙂 . Het is een geruststelling dat het als puntje bij paaltje komt nooit moeilijker wordt dan het bierviltje, al zullen jullie bij mij straks ook horen over rare dingen als zwaartekrachtdeficiëntie. Huh? Wie denkt dat je voor dat probleem de ruimte in moet, heeft het mis.

2015 wordt een bijzonder jaar voor iedereen die voeling heeft met het evolutiegeneeskundige perspectief. Half januari gaat de website van het Ancestral Health Symposium Nederland de lucht in. Wat is het fantastisch dat bewegingswetenschapper Esther Nederhof dit initiatief heeft doorgezet. We hebben zicht op een knallende line up. Net als de rest van het organiserende team moet ik het puntje van mijn tong afbijten om de twee keynote speakers nog niet te verklappen. Lekker spanning opbouwen dus maar. AHS 2015 wordt het Woodstock van Paleo in de Lage Landen. Twee dagen rondbanjeren in het internet, als het ware. Hou het in de gaten en mis het straks niet. Het aantal plaatsen is beperkt.

Mijn persoonlijke hoogtepunten in 2014? Het geven van mijn eerste lezingen – eerst voor Groningse landbouwers in Zuidhorn, later voor Drentse diëtistes in Pesse – was veel leuker dan ik had gedacht. Pesse dreigde bijna in het water te vallen omdat er geen geschikte aansluitkabel voor de beamer was, terwijl mijn presentatie zwaar leunt op de beelden. Heel Pesse (dat wil zeggen alle 150 inwoners) werd(en) gemobiliseerd, maar niemand had er ooit van een Mac gehoord. “Wat is dat dan voor gek ding dan ja,” riep de conciërge van het ontmoetingscentrum met nauw verholen verontwaardiging uit. “Je had ja ook een echte computer kunnen meenemen ja!” Ja, inderdaad, ja. Dankzij een te elfder ure binnenwapperende diëtiste die een pc in haar rugzakje had, kon het feest gelukkig toch doorgaan. Ik was aangenaam verrast door de oprechte nieuwsgierigheid en de ontvankelijkheid voor nieuwe ideeën die deze dames – collega’s van Janet Noome – aan de dag legden. Later schijnt broodverkoper Fred Brouns (wat doet die man in het filmpje van KeerDiabetesOm???) het eventueel geplante zaadje tijdens een lezing in Assen weer aardig te hebben vertrapt, maar je kunt niet alles hebben. De ontdekking van 2014 en wie weet van dit decennium was voor mij Freeletics. Als je denkt dat een beetje hardlopen, zwemmen en fietsen heel wat is, waag je dan maar eens aan een goeie Aphrodite, Artemis of Dione. Dood ga je, in het begin. Ferdinand (die zijn cholesterol overigens terugbracht van iets van 12 naar iets van 6, wat ‘officieel’ niet kan) kan er over meepraten. Maar de pay off van deze in München geboren HIIT-strategie is enorm, op diverse vlakken. Ik ben er zo van onder de indruk dat ik voor het boek een ‘eigen’ lichaamsdragend HIIT programma ontwikkel. Over de details laat ik me maar even niet uit, want alles wat ook maar enige potentie heeft wordt onmiddellijk gejat. Ook fantastisch is natuurlijk dat ik een schakeltje heb kunnen zijn in het succesverhaal van Mariet Hoen, die haar HbA1c terugbracht van een niet zo mooie 8,2% naar een normale 5,4%. Het zijn dat soort real life successen die het gepiel en gezoek waar we ons hier met z’n allen aan overgeven de moeite waard maken.

Fijne jaarwisseling straks (Esther heeft bij Mariet een recept geplaatst van verantwoorde oliebollen, zag ik 🙂 ) en bak er wat moois van in 2015!

Linnaeus wist het al...

Linnaeus wist het al…

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

128 reacties op Terugblik, vooruitblik en verantwoorde oliebollen

  1. jpvandoorn zegt:

    Jij ook de beste wensen en denk vooral aan de kunst van het weglaten……..

  2. Dank, Jan Peter. Ja, de kunst van het weglaten, praat me er niet van 🙂 . Het is definitief niet mijn sterkste kant.

  3. Janet Noome zegt:

    Mooi om te lezen dat je je lezing voor de Drentse diëtisten als een van je hoogtepunten, met een start up in het geven van lezingen sowieso, ziet. Het was een groot succes met veel spin-off. (De conciërge had me verzekerd dat de beamer bij alle systemen zou werken, dus ja, dan vertrouw je er op, haha). Maar ook zonder plaatjes was het zonder meer gelukt 😉 Vanochtend nog een collega aan de lijn gehad met vragen over paleo/koolhydraatarm/tarwevrij in relatie tot MS (Wahls’ protocol). De cliënte van deze collega is studente met 2 huisartsen als ouder en doet het er erg goed op. Ook de ouders van die cliënte zijn zeer geïnteresseerd geraakt “in de mitochondriën” zogezegd. Prettig dat het artsen zijn die nu misschien ook iets verder kijken… Dus je hebt wel iets los gemaakt! Over zaadjes planten gesproken. Over Fred Bread hebben we het niet. 🙂
    2015 wordt een bijzonder jaar en ik kijk er naar uit!
    Melchior, ik wens je veel inspiratie met je zoektocht naar een echt MM-boek (!) en daarnaast uiteraard alle geluk en gezondheid gewenst!

  4. Dank Janet en hetzelfde!!!

    Het was ook zonder beelden goed gekomen, maar ik vond het wel grappig om dit avontuur even karikaturaal uit te lichten 🙂 . Natuurlijk kon jij nooit bevroeden dat er geen Mac-kabeltje zou zijn, dat bedenk je niet, ha, ha, ha.

    Hoop je te mogen aankondigen in september!

    Top van die goede ervaringen met de aanpak van Wahls. Vandaag toevallig weer een goed interview met haar door Robb Wolf.

    http://robbwolf.com/2014/12/30/episode-252-dr-terry-wahls-multiple-sclerosis-and-autoimmunity/

  5. marietsebiel zegt:

    Ha, Melchior, ik ben blij, dat op de valreep van dit jaar, ik voor de verandering jouw eens kon inspireren 🙂 Blij toe, we missen je. Maak dat boek af en kom weer terug ! Bedankt voor alle inspiratie die je over ons heengestort hebt.
    Van die 25 dagen in het Louvre ben ik er iedere dag geweest en blijf ik komen, want ik raak niet uitgekeken.

    Fijne jaarwisseling en met vreugde op naar 2015, het AHS jaar, waarin we iedereen hier gaan zien. Dus voor allen de beste wensen en tot ziens.

  6. marcel zegt:

    Melchior, ik hoop dat jouw 2015 een bijzonder jaar wordt. Ik ben zeer benieuwd naar het boek en AHS15. Ook ben ik enorm nieuwsgierig naar de ‘andere 6 lezers’ die ik ongetwijfeld dan zal ontmoeten. Veel succes en laat je niet gek maken.

  7. We gaan iedereen daar zien, Mariet! En iedereen doet mee aan de verplichte barefoot brandtrappenrace. Na afloop wordt er bij iedereen – verplicht – een spierbiopt genomen uit de kuit met een vette naald; voor de wetenschap.

    Dank, Marcel! Ik wens jou hetzelfde en tot ziens! Gek ben ik helaas al 🙂 .

  8. Eva zegt:

    Hoi Melchior, ik wens jou een mooi 2015 en ik kijk uit naar Het Boek
    Ik wilde deze week contact met jou opnemen m.b.t Het Boek, maar bij gebrek aan emailadres jouwerzijds, zou je mij misschien een email willen sturen? Volgens mij moet je mijn emailadres kunnen zien…

    groeten, Eva (ben je nog eens aangeland op mijn blog? zeker ff doen, ik ben creatief tegenwoordig… of crEVArief, grinnik….)

  9. Hé Eeeeeva!!!

    Verdomd, dat zijn geweldige plaatjes. Ik mail je 🙂 .

    Jij ook een fijn jaar!

  10. Otto zegt:

    Melchior en alle vaste en niet-vaste klanten (zelfs de huistrol!): een heel fijn en gezond 2015 gewenst! 🙂 Het was hier vol inspiratie en met je prachtige teksten heb je mij en degenen aan wie ik het doorstuurde veel plezier, kennis en praktische handvatten gegeven 🙂 Ook ik ben zeer benieuwd naar je boek, en zal het (tegen mijn gewoonte in, ik heb zelfs Kuipers’ boek nog niet!) direct blindelings aanschaffen 😉
    Dit jaar heb ik al meerdere familieleden (zonder (veel van) mijn toedoen) over zien stappen op paleo-achtige eetpatronen, en zelfs al een slimmerik z’n eigen theorie over wat bij mensen voor gezondheid zorgt op papier zien zetten (een theorie met het immuunsysteem als basis), nadat hij erachter kwam dat het aan het eten lag dat hij zich in China veel beter voelde. Interessant jaar, en het komende jaar wordt natuurlijk net zo boeiend met nieuwe ontdekkingen en kwartjes die vallen 🙂

    • Iedereen natuurlijk van het zelfde 🙂 !

      Otto, dank voor de heads up. Het grondig lezen van Milind Watves boek heeft bij mij zo’n duizend euro aan kwartjes doen vallen, alleen vielen ze zo snel dat ik ze niet op tijd kon oprapen. Metabool syndroom en diabetes zijn niet wat we denken dat het is. Het is allemaal veel gecompliceerder en ‘we’ zoeken grotendeels op de verkeerde plaatsen. Hetzelfde geldt voor cardiovasculaire aandoeningen. Dat ‘vasculaire’ blijkt nauwelijks een rol te spelen. Alles zal uiteindelijk op z’n kop worden gezet, maar dat gaat nog wel een eeuw of twee duren.

      Interessant, die persoon die zich in China beter ging voelen. Kun je niet iets meer verklappen over zijn theorie?

      Marin, ik heb geen flauw idee wat het gaat doen. Het wordt heel anders dan de meeste mensen zullen denken en ik probeer zo veel mogelijk niet of minder betreden paden te bewandelen. Het blijft een kleine niche, maar dat geeft niet. We zullen zien.

      Hans, ik ben blij dat je het onderschrift waardeert 🙂 . Mosselbaai (en omgeving) is een waanzinnig fascinerende plek. Een van mijn hoofdstukken heet voorlopig: ‘Genesis 2.0; Adam en Eva deelden een grotje te Mosselbaai’. Ik weet niet in hoeverre het verstandig is om dit soort clous weg te geven, maar wat de hek.

      Gert, het darmgedoe is vrijwel volledig niet in kaart gebracht terrein, waar je nog niet veilig kunt varen. Spreadbury komt centraal te staan, maar van het gedoe waar Nikoley, Steele en Dr. B.G. zich op hebben gestort blijf ik waarschijnlijk af.

      Cocky, die dame uit de tandenpoetspost gaat nog steeds hartstikke goed. Verbaasde tandarts/mondhygiëniste. Wel poetst ze één keer per week grondig met zout.

      James, rode draad is er zeker, maar het blijft een gevecht. Tarwe: er is vast meer aan de hand, maar met Fasano kom je erg ver. Wat we zelf ‘merken’ vind ik niet zo interessant. Ik merk zelf niets wanneer ik brood eet, maar ik mijd het niettemin als de pest die het overduidelijk is. Ik ken enkele mensen die zich uitstekend voelen bij het roken een pakje sigaretten per dag. Italië is overigens min of meer het epicentrum van het onderzoek naar glutengerelateerd lijden. En ook daar krijgen mensen de vele kwalen die waarschijnlijk ontspruiten uit langdurige blootstelling aan granen.

  11. 1skateguru zegt:

    Hoi Melchior: een top 2015 gewenst en veel succes met ’t boek dat ongetwijfeld meer stof zal doen opwaaien dan alle eerder in het Nederlands over dit onderwerp gepubliceerde werken. 580.000 koopsignalen. Menig auteur zou hier nu al wakker van liggen…, maar ja, jij weet als geen ander dat voldoende nachtrust

  12. Hans zegt:

    ,,Peepshot: Piet Paleo in actie achter het aanrecht, in een manhaftige poging tot bijdrage aan de voorbereiding van de kerstbarbecue. De dame aan zijn zijde heeft in het echt een gezicht, maar wil om begrijpelijke redenen onherkenbaar blijven.”

    Haha…..

    Dank voor de post en hope(n)lijk meerdere in het Nijejoar , ondanks de aanstaande zware bevalling van Het Boek en het organiseren van het AHS 2015 .

    Was zojuist even op Google Maps/Earth op Mosselbaai , net als Mariet ook al , had een ,,varse vis” stal gezien daar , kan het uiteraard niet terug vinden nu , duidelijk is wel dat dat het ,, Paradijs” daar is , terugkeren daar voor mij zit er helaas niet in 😉

  13. Gert van der Hoek zegt:

    Mooie vooruitzichten voor het nieuwe jaar ! Paleo werkt (hoofdzakelijk?) via darm bacteriën, ook een gut bacteria specialist op Dutch AHS15 ?

    Melchior (en allen) heel veel succes en mooie leermomenten in 2015 toegewenst.

  14. cocky zegt:

    ‘k Sluit me aan bij al de goede wensen voor het nieuwe jaar met als klapper natuurlijk Melchiors boek en het AHS. Veel goede voornemens voor 2014 heb ik waar kunnen maken met als hoogtepunten AZM en het tandenpoetsen met alleen water. Iedereen dus veel inspiratie gewenst en veel vallende paleo-kwartjes…..

  15. james zegt:

    Melchior ook van hier over de plas een Goed 2015 toegewenst, Ik kan me de moeilijkheden met het ordenen van zo veel informatie een beetje voorstellen, maar ik neem aan dat je een rode lijn hebt waar je vermoedelijk al een tijdje mee rondgelopen hebt. Alles moet op de een of andere manier die lijn raken.
    Ben momenteel bezig om het gluten probleem weer opnieuw door te spitten. Opnieuw weer alle Gluten Summit lezingen door wroeten. Er lijkt wat meer aan de hand, in het spel. Wat voor mij een red flag was : hoe kan het dat ik in Italie wel pasta kan eten en in mijn eigen land niet (Amerika).
    Zal de rest tzt wel onder die andere post plaatsen, want nu we weten dat het gebruik van glyfosaat bij het afrijpen tarwe wijd verbreid is, en Cry1Ab een immunogen is, vermoed ik dat niets meer precies is zoals het lijkt.

  16. Tije zegt:

    Gelukkig nieuwjaar mensen! Hopelijk weer een met fantatisch mooie inzichten en verbluffende ervaringen!
    Ik doe straks een nieuwjaarsduik in het lokale plasje; heb ik mijn eerste kick alweer binnen 😉

  17. Aldert zegt:

    Gelukkig nieuwjaar iedereen en alle goeds voor 2015!
    In gezonde spanning wachten we op je boek, hopelijk duurt het geen eeuw of twee!
    Maandje of twee misschien?

  18. Jo tB zegt:

    Ik sluit me aan bij alle mensen aan en wens iedereen een leerzame 2015. Er liggen spannende gebeurtenissen in het verschiet.

    Ik ben momenteel een fascinerend boek aan het lezen: The Fat Switch van Dr. Richard Johnson. Het heeft mijn denken over sucrose volledig op z’n kop gezet.

    There are three sources of fructose:

    One from the sugars we eat (this I can understand)
    Robert Lustig heeft duidelijk gemaakt dat de lever fructose niet kan verwerken en het dus naar de vet voorraad gaat. Wordt moeilijk om af te vallen.

    One from the fructose we make. (Fructose WE MAKE!!! What the F***)

    The generation of fructose by the polvol pathway may also be more likely in individuals with insulin resistance and metabolic syndrome, for these individuals will show a greater rise in glucose following meals than normal people. Individuals with metabolic syndrome also frequently have an elevated uric acid level, and Miguel Lanaspa found that uric acid stimulates the polvol pathway to make more fructose from glucose.

    But alas, there is another, even more sneaky way our body can get fructose, there is a stealth source of fructose—which is the fructose generated by the bacteria in our gut. (Holy cow)

    Fructans are polymers of fructose made by certain plants, particularly wheat. While humans cannot metabolize fructans, some gut bacteria can convert the fructans to fructose. This can be another source of fructose. One of the best examples is Streptococcus mutans, which lives in the human mouth and is largely responsible for causing caries (cavities).

    Het duizelt me een beetje. Hoe meer ik lees, hoe meer ik moet lezen om alles helder in mijn hoofd te krijgen. Een goed begin van 2015.

  19. Sylvia zegt:

    Fijn om iets te horen! Blij dat het je goed gaat en nu jou kop aan het spinnen is met alle nieuwe info, twijfel ik er niet aan dat het gezeefde wat eruit zal komen voor ons allen heel belangrijk wordt!
    Boek? Voor iets goeds wil ik ook wachten tot 2016, laat je niet onder druk zetten!
    Mij erg verheugend op 2015 met AHS!
    Is je mening over Wahls gewijzigd?
    Gezond en Gelukkig 2015 voor een ieder die wil luisteren.

  20. Stillewillie zegt:

    Een gelukkig en gezond nieuwjaar allemaal. Ik hoop in 2015 weer veel informatie binnen te halen.

    De oliebollen van gisteren waren misschien toch niet zo’n goed idee, gezien het opspelen van de (inmiddels al maanden afwezige) prikkelbare darmklachten. Maar wel goed voor de focus nu ik weet dat het eten van tarwe steevast leidt tot krampen. Toch blijft het lastig om op het rechte pad te blijven in een omgeving die weinig opheeft met paleo. Dat vind ik zelf het moeilijkste, want de overstap naar paleo in 2014 heeft me verder veel goeds gebracht. Daarom lees ik hier ook zo graag, dan heb je niet het idee dat je de enige bent die afwijkt van de norm.

  21. Corrien zegt:

    Voor alle 6 bezoekers van het Louvre en zijn* conservator:
    De aller-allerbeste wensen en veel zegen op/succes met je plannen en leermomenten 😉

    (*op de één of andere manier past gevoelsmatig ‘haar’ beter bij Louvre)

  22. Tije zegt:

    Nieuwjaarsduik was leuk! Ik ben zowaar te zien in een item van het NOS-journaal 🙂

  23. Hans zegt:

    Brrrr Tije , heb je een linkje , met of zonder Unox ? 🙂

  24. Otto zegt:

    “Interessant, die persoon die zich in China beter ging voelen. Kun je niet iets meer verklappen over zijn theorie?”

    Sowieos is Chinees eten, echt Chinees dus, vaak dicht bij paleo, als je de noodles of rijst laat staan/beperkt. Toen ik daar was at ik ook 3x per dag ‘warm’, en ze zijn redelijk kieskeurig qua eten heb ik het idee, in ieder geval de gidsen.

    De theorie van dit familielid (broer) splitst het immuunsysteem op in oraal, mentaal en fysiek. Dit immuunsysteem moet constant gestimuleerd/geprikkeld worden om de gezondheid op peil te houden. Het belangrijkste zijn de kleine beestjes, bacteriën. Alles wat bacterieloos is (processed foods) is weinig stimulerend en daarmee relatief ongezond. Met wat berekeningen zou je kunnen beoordelen of iets gezond is of niet. In het simpelste geval een waarde voor oraal/mentaal/fysiek gedeeld door 3, maar waarschijnlijk zal de berekening nog wat uitgebreider worden. Met dit systeem kom je tot heel andere conclusies of iets gezond is of niet dan als je het via het nutritionisme bekijkt.

    Overzichtje van factoren die meespelen bij gezondheid:

    Voorbeeld hoe je voedsel kunt classificeren in een grafiekje volgens die theorie:

    En je kunt dit ook doortrekken naar andere zaken, vitamines, of inentingen, alles wat een bacteriologische route volgt:

    In dat opzicht past ook Watves in dit systeem, dit is ook een stimulatie van het immuunsysteem (noodzaak van schrammen).

    Tis een theorie in de steigers, en ik heb zijn wat uitgebreidere beschrijving en uitleg wel als je interesse hebt. Misschien handiger per mail dan?

  25. james zegt:

    En als je uitgelezen bent Jo, dan heb ik hier nog wat anders voor je.
    file:///C:/Users/James/Downloads/entropy-15-01416.pdf
    Het is een literatuur studie, hetgeen betekent dat je niet zelf al die bronnen hoeft op te zoeken. Maar liefst over de 280 referenties. Nog niet nagetrokken of er, en hoeveel, meerdere vermeldingen naar dezelfde bron zijn. Ik begin wel het idee te krijgen dat we nog wel een hele tijd bezig zullen zijn om het ware effect op een scala aan milieu en gezondheids aspecten boven water te krijgen. Noch de glyfosaat, noch de Bt injected is zo onschuldig als de industrie dat voorstelt. De invloed zou wel eens zo ver reikend kunnen zijn dat de hele gluten sensitivity op de helling gaat. De sensitivity is vermoedelijk altijd in aanleg aanwezig, maar de deficiencies die veroorzaakt worden (shikimate pathway disruption, zinc en mangaan binding (hart!) enz.)zijn vermoedelijk de oorzaak of trigger. The loaded gun may or may not be fired. Ben er nog lang niet klaar mee. En ja ik denk dat verschillenden hier wel bekend zijn met Johnson en The Fat Switch.
    Mercola had een goed interview met hem een tijdje terug. Trouwens Mercola kwam een paar weken geleden ook al met het verhaal dat we hart problemen wel eens in een heel ander licht zouden moeten gaan beschouwen. Ik zal maar niet zeggen wat ik nou zit te denken en welke kant dit verhaaltje uiteindelijk wel eens op zou kunnen gaan

  26. James, ik ben momenteel al die oude Duitse literatuur aan het doorspitten en het is Echt Ongelofelijk. Over leermomenten gesproken. Ik heb op Thincs veel gecorrespondeerd met Carlos Monteiro en altijd aangevoeld dat hij ‘iets groots’ in handen had. Maar ik begreep hem nooit helemaal goed. Malcolm Kendrick had hetzelfde en wij waren de enige twee die Carlos’ theorie altijd min of meer als serieuze mogelijkheid in het achterhoofd hielden.

    Door een stom toeval (ik lees Mercola niet, maar ik moet mijn vooroordeel misschien maar eens laten varen 🙂 ) stuitte ik op het onderzoek van Dr. Berthold Kern en zijn samenwerking met de professoren Wilhelm Doerr en Manfred von Ardenne. Zij hadden in 1931 het volledig correcte verklaringsmodel voor angina pectoris en myocard infarct uitgewerkt en bewezen! En ze stopten elk naderend infarct ‘in it’s tracks’. Géén hartdooien meer in hun centra, echt waar! Nu snap ik wat Carlos bedoelde! Het is een waterdicht verhaal.

    Het huidige verklaringsmodel – dat bypasses en angioplastie moet rechtvaardigen – is overduidelijk een dwaling. Buyer beware! Als ik hartklachten had, zou ik überserieus aan mijn HRV gaan werken en zorgen dat een stoute dokter me een recept voor strophanthine (niet patenteerbaar, is neurotransmitter, vandaar) voorschreef. De verpletterende evidence is er.

    Voor wie hier niets van begrijpt, er zit een paleo-aspect aan dit verhaal (gedragsdeficiënties, maar ook invloed van voeding op HRV/strophanthine-stofwisseling), dus het komt in mijn boek. Aangezien het een centraal mechanisme betreft, is er ook grote overlap met andere pathologie, ondermeer met zware klinische depressie en glaucoom, om maar eens twee dwarsstraten te noemen.

    Otto, ik hoop straks even op je mooie bijdrage (of die van je broer) terug te komen. Dank!

    Stillewillie, in relatie tot jouw ervaringen met de omgeving vind ik deze quote van een Deense early adopter wel relevant (en leuk 🙂 ):

    Social crap is perhaps the worst bane of your diet. Most people are unfortunately very conservative. They like to do things like they’ve always done things, and they actually experience fear and dislike for different life styles. Many feel genuinely threatened, because if YOU can change your life AND be even happier in doing so, it asks the very frightening question of whether the “normal person” is actually getting the most out of his or her life. So they raise eyebrows, make fun of your eating habits and occasionally yell at you much the same way as many people get terribly agitated over drugs. There is no magic bullet for this, but I really think you need to tell people to shut the fuck up (in a nice way of course) and stop being so horribly prejudicial. The diet gives results and it’s healthy and you are in your very best right to do what ever the heck you wanna do with your life – that’s what really matters. If someone else can’t understand this by all means let them disagree, but stop the COLD in their tracks if they get nasty in their remarks. They have NO right to treat you like that. But … oh boy … can people be dense. Sometimes it really helps if you start hanging out with people who are also into the diet. Every human needs his or her social group. That is an evolutionary fact as well.

  27. Aldert zegt:

    Het klinkt alsof het een spannend jongensboek gaat worden!
    Het gevoel bekruipt me dat hoe verder je graaft, jij je nog meer bedonderd voelt door de medische wereld.

  28. Jo tB zegt:

    Aldert, ik hoef NIET diep te graven om bedonderd te voelen door de medische wereld!!!! Waarom denk je dat ik me suf zit te lezen.

    James, dat is een file die op jouw harde schijf zit, dus niet via internet te openen.

  29. Arjan zegt:

    @Jo Tb

    Alleen het laatste gedeelte intikken in Google (entropy-15-01416.pdf)

  30. Ha die Robert! Gelukkig nieuwjaar, kerel.

    Uit het stukje:

    Dit komt doordat hun leefwereld, vertering en het voedsel dat ze toen de tijd tot hun beschikking hadden, heel anders waren dan nu.

    Conclusie: de auteur, een zekere Deborah, is imbeciel.

  31. Truth Bomb:

    De kransslagaderen zijn géén eindarteriën.

    U zegt?

    De kransslagaderen zijn geen eindarteriën.

    Moeder natuur heeft reeds bij de geboorte een heel netwerk van vaten aangelegd in de wand van de hartspier (de coronairvaten liggen erop). Dit wijdvertakte netwerk licht, o ironie, niet op op een standaard angiogram. Wel zie je dat een geblokkeerd kransvat ook stroomafwaarts van de stenose (zelfs als die 100% is) altijd volledig doorbloed is. Niemand vraagt zich af hoe dat kan 🙂 . Verder zitten infarcten zelden achter een stenose. Maakt niet uit jongens, dotteren die handel.

    Baroldi toonde dit intramusculaire vaatnetwerk 60 jaar geleden onomstotelijk aan. Hij bewees ook dat een forse coronaire stenose binnen 7 dagen volledig extra is gebypassed door zich snel vormende collaterale vaten. Een dubbele beveiliging dus. Vrijwel de gehele moderne interventiecardiologie is een grap… Hartinfarcten hebben niets met vernauwde kransslagaderen te maken. Stolsels zijn vaak helemaal geen klassieke trombi maar slierten bloedslurrie die ontstaan door stasis en ze zijn een gevolg van het infarct, geen oorzaak ervan. Logisch dat zelfs de grote tijdschriften stilletjes berichten dat CABG en angioplastie geen enkel effect hebben op ziekteverloop en mortaliteit.

    Het hartinfarct kent een neurometabole pathofysiologie. Er gaat iets mis met de stofwisseling van de hartspiercel (meest primaire driver: het volledig wegvallen van parasympathische tonus, dit wordt gezien bij alle episodes/infarcten) en in die zin ontstaat er inderdaad ischemie, maar dit is nooit het gevolg van coronairinsufficiëntie. O dear, o dear.

    O dear.

  32. Nog één ding. Tijdens onstabiele angina pectoris of een infarct daalt de pH in het aangedane weefsel sterk. Dit komt doordat hier een extreme glycolyse en vaak zelfs fermentatie plaatsvindt (zoals in kanker). Er stapelt zich melkzuur op.

    Hartspiercellen lopen bij voorkeur op vet. Mijn voorspelling: in ketose is het optreden van cardiale ischemie veel onwaarschijnlijker, zo niet onmogelijk.

    • james zegt:

      Vrijwel de gehele moderne interventiecardiologie is een grap… Zonder bijbehorend en corrigerend advies een wel heel pijnlijke grap. Toch ben ik vooralsnog bereid om te aanvaarden dat een en ander domweg te wijten is aan onwetendheid.. Maar laten we niet vergeten dat deze hele medische wetenschap in feite gebaseerd is op ambachtelijke vaardigheden. In feite niet zo heel heel verschillend van de loodgieter, de electricien en de timmerman.
      Een vaardigheid die in een jaar gemakkelijk geleerd kan worden (anatomie) met vervolgens een jaar internship voor de praktische ervaring. 🙂 🙂

  33. Iefke Janssen zegt:

    Hé wat leuk, toch een nieuw stukje 🙂
    Voor iedereen een heel mooi, gezond, liefdevol en een mooi boek 😉 in 2015.
    Zet ‘m op Melchior!

  34. Hans zegt:

    @ James, toeval of niet , de reacties zijn ook ,,vet” smakelijk 🙂

    http://www.foodlog.nl/artikel/gentech-sojaolie-glyfosaat-en-horeca/

    • james zegt:

      Ik spring heel zuinig om met mijn tijd als het FL betreft, maar dankzij jou heb ik wel een nieuwe link naar Glyfosaat die iemand daar plaatste naar een dissertatie (Universiteit van Hohenheim)
      Wat die olie betreft, je moet wel masochistisch ingesteld zijn wil je je blootstellen aan RRS (Roundup Ready Soy). Heel persoonlijk. Veel beter olijfolie (extra virgin) Geen gestink, geen gesmook, en na de olie bollen bakkerij hoef je niks weg te gooien want ze ziet er nog net uit als toen je begon. De mythe dat olijf olie niet tegen hitte kan is just that,In tests hebben ze extra virgin voor meer dan 36 uur op een bijzonder hoge temperatuur gehouden (frituur) en geen noemens waardige degradatie gevonden.
      Bij ons thuis vroeger stonk het hele huis nog twee dagen naar de olie bollen. Nou niks meer, zelfs niet in de keuken, zelfs niet zonder de afzuigkap aan.
      Over glyfosaat zullen ze nog wel een hele tijd door bakkelijen. Er staan hele grote economische belangen op het spel. De meest geuite kritiek op Seneff is : Slecht onderbouwd.. Hoe slecht onderbouwdÉ Het is een literatuur studie van iemand die zoiets wel aan vertrouwd is. Ze heeft enkele dozijnen wetenschappelijke papers in haar naam. Slecht onderbouwd? ruim 240 referenties? Snapje nou waarom ik weinig tijd aan FL besteed? Kretologie

  35. James, ik heb tot nog toe voornamelijk Duits bronnenmateriaal geraadpleegd, maar het artikel waar je naar linkt geeft een degelijk overzicht.

    Ik schaam me een beetje, omdat Carlos Monteiro mij al tien jaar lang min of meer wanhopig probeert te overtuigen van zijn ‘myogenic theory of heart disease’. Om de een of andere reden begreep ik hem niet volledig, of sloot ik mijn ogen voor de evidence, geïndoctrineerd als ik was door de schijnbare logica van het gangbare verklaringsmodel. Bij het eindelijk lezen van de Duitse literatuur wordt alles kristalhelder.

    Dit is een mega interessant dossier. Of het ooit zal exploderen, weet ik niet, de consequenties daarvan zijn dermate pijnlijk voor een aantal zeer invloedrijke partijen dat vermoedelijk alles in het werk wordt gesteld om de deksel op de beerput te houden. Deze case is bijzonder merkwaardig. De etiologie, pathofysiologie en effectieve, levensreddende behandeling van het hartinfarct zijn in de eerste helft van de 20ste eeuw vrijwel volledig ontwikkeld in de Duitse reguliere geneeskunde. De grote namen binnen de Duitse reguliere geneeskunde pasten dit model toe, strophanthin werd standaard ingezet in de Duitse ziekenhuizen. De enorme effectiviteit van het geneesmiddel is gedocumenteerd in letterlijk honderden Duitstalige publicaties. Met de komst van de coronaire bypass techniek, angioplastie, routinematige angiografie, betablockers, calcium antagonisten, ace-remmers en uiteindelijk statines verdween dit reguliere (maar niet patenteerbare) medicijn min of meer geruisloos uit het behandelingsarsenaal en uit de tekstboeken, om uiteindelijk zelfs onder de alternatieve middelen en kwakzalverij te worden geschaard.

    Het hele verloop van dit verhaal kan tot in detail worden getoond. Alles is gedocumenteerd. In Duitsland heeft de journalistiek in de jaren ’70 en ’80 wel alarm geslagen, maar om de een of andere reden gebeurde er niets. Als ik een redactie zou benaderen met het voorstel dit eens uit te werken, zouden ze op hun voorhoofd wijzen.

    Intussen zijn dodelijk aflopende hartinfarcten in feite al vele decennia niet meer nodig, maar laten we ze gewoon gebeuren.

    Is het niet merkwaardig?

    • james zegt:

      Vond ook de link naar het werk van Monteiro http://www.infarctcombat.org/AcidityTheory.html en de Full Free Manuscript met 150 references.
      I really hate to do this want je hebt alle tijd nodig voor waar iedereen op zit je wachten, maar tegelijk denk ik dat jij een kans hebt om het aan te roeren en aandacht te wekken. Toen ik de eerste aanwijzingen kreeg van Mercola ging er bij mij een lichtje branden,: Waarom heb ik nooit weer hart problemen gehad, terwijl ik geen dubbele omleiding,, geen stents heb gehad en geen statins gebruik. Geen moeheids verschijnselen vertoon. Volgens een kennis Dr. Ken Walker is het doubling up on Vit C en Lysine. Maar die aderen zaten dicht. Bij mijn schoonvader zaten ze ook dicht en werd steeds moe er. tot hij uiteindelijk amper meer uit zij stoel kwam. Daarna was hij binnen korte tijd dood.
      Mercola is er op dit moment rustig over, maar denk dat hij een team aan het werk heeft om dit alles door te lichten. Geen zin om met weer een of andere slecht onderbouwde theorie te komen.
      Er blijken in Amerika ook ziekenhuizen mee te werken.
      Maar ja, je zet wel een hele industrie op straat.

  36. Tije zegt:

    Melchior,
    Wanneer je de beerput toch opentrekt; de stap van een hartaanval naar hartfalen is volgens mij een kleine. Althans volgens Clarke & Veech:
    “Oxford’s Clarke suggests that ketones could treat heart failure from other muscle-weakening causes, as well. One hypothesis of heart disease suggests that a heart can gradually fail after a nonfatal heart attack because the organ’s muscle cells become inefficient at both taking up glucose and metabolizing fatty acids, says Clarke. Ketones could provide heart muscle with an alternative energy source. Clarke is experimenting on failure-prone rat hearts to test this idea.”

    De fysiologische werking hiervan ben ik nog aan het onderzoeken, maar ik kom tot nu toe tot het volgende rijtje: glucagon en testosteron activeren Proteine Kinase A (PKA) in de hartspiercel, maar de harspiercel kan PKA ook zelf activeren, in de nucleus. Een actieve PKA deactiveert de phospholoamban (PLN). De PLN verliest hierdoor zijn remmende werking op SERCA2a. Die pompt calcium in de hartspiercel. Het resultaat is dat de frequentie van de samentreking en de snelheid van ontspanning van de hartspiercel toenemen. Anders gezegd dat het hart krachtiger samentrekt en dat het hartrimte toeneemt. De voortdurende stimulering van PKA wekt de suggestie dat het parasympatisch zenuwstelsel niet de mogelijkheid krijgt herstelwerkzaamheden uit te voeren. Met resultaat langetermijnverzuring van de hartspiercel, met alle gevolgen van dien.
    De modulering van de PLN door PKA heeft ook invloed op de interactie met HAX-1. Des te minder actief PLN, des minder interactie met HAX-1. HAX-1 beschermt de harspiercel o.a. tegen apoptose (geprogrammeerde celdood). Laat dat nu een belangrijk reden van hartfalen zijn. In die zin kan ik mij voorstellen dat een genmutatie in de PLN (zoals die in mijn familie voorkomt) verhoogde kans geeft op harziektes.
    Maar wat ik nog steeds niet goed begrijp is dat een inactieve SERCA2a ook tot hartfalen leidt. Althans dat stimulering van de SERCA2a nu als middel wordt ingezet om harfalen terug te draaien. Misschien dat voortdurende stimulering van de PKA tot een soort doofheid leidt? Daardoor moduleert PKA de PLN niet meer, waardoor SERCA2a niet meer pompt en de hartspiercel niet goed meer samentrekt. Dat is in weze hartfalen: een slappe hartspier.
    Tot zover mijn gedachtenspinsels! Ik hoop dat ’t tot zover een beetje hout snijdt.

  37. Tije zegt:

    Zojuist ontdekt ik mogelijk een nieuw puzzelstukje in dit laatste verhaal:
    “Molecular etiologies of heart failure, an emerging cardiovascular epidemic affecting 4.7 million Americans and costing 17.8 billion health-care dollars annually, remain poorly understood. Here we report that an inherited human dilated cardiomyopathy with refractory congestive heart failure is caused by a dominant Arg → Cys missense mutation at residue 9 (R9C) in phospholamban (PLN), a transmembrane phosphoprotein that inhibits the cardiac sarcoplasmic reticular Ca2+–adenosine triphosphatase (SERCA2a) pump. Transgenic PLNR9C mice recapitulated human heart failure with premature death. Cellular and biochemical studies revealed that, unlike wild-type PLN, PLNR9C did not directly inhibit SERCA2a. Rather, PLNR9C trapped protein kinase A (PKA), which blocked PKA-mediated phosphorylation of wild-type PLN and in turn delayed decay of calcium transients in myocytes. These results indicate that myocellular calcium dysregulation can initiate human heart failure—a finding that may lead to therapeutic opportunities. ”
    http://www.sciencemag.org/content/299/5611/1410

  38. Arjan zegt:

    @Tije

    Nu nog in Jip en Janneke taal en een vertaling naar een gezond voedingspatroon wat hierop aansluit !

    • james zegt:

      Correct! it is for Jip en Janneke
      I think he got it all wrong Guido. The collateral arteries have by then already long taken over the job of supplying. But Malcolm is so much smarter than me, so my thinking is probably all out in left field. But then there is Carlos Monteiro. En dat is waar ik me een tijdje mee ga bezig houden. Best mogelijk dat Malcolm een ander tip van de sluier te pakken heeft net als Tije. Noem het verzuring, noem het lack of calcium ”delayed decay of calcium transients in myocytes”. Zoiets komt in de buurt van synapse disfunctie.

  39. Hans zegt:

    Eens met Arjan januari 3, 2015 om 2:40 PM ,

    ,, Jip en Janneke taal ” heeft voor mij een wat denigrerende en arrogante klank . De internationale wetenschapstaal is Engels , het zij zo , de jargontermen zijn voor de gemiddelde Nederlander acabadabra , elk woord googlen nodigt niet uit om de materie te begrijpen……. 😉

    Ooit hadden we in dit land ABN , niet de staats- bank dus hihi , Algemeen Beschaafd Nederlands ,
    problematisch voor allerlei studie’s/onderzoeken …..

    Vraag me soms af of alle posters hier (ook) de Chinese / Japanse taal meester zijn , waarvan ik weet dat daar ook veel wetenschap te halen is.

    Wat ik wil zeggen , probeer het voor de ,,gemiddelde” Nederlander , zeg Havo-niveau (?) zaken hier duidelijk proberen te maken .

    Denk dat Melchior dat ook begrijpt , dat maakt het ook zo moeilijk , schrijven is schrappen zei iemand , een boek voor een niche markt bereikt Jip en Janneke niet , keuze’s.keuze”s…… 🙂

  40. marietsebiel zegt:

    Het boek van Carlos Monteiro uit 2012 “Acidity Theory of Atherosclerosis – New Evidences” (English Edition) is als kindle editie te koop bij Amazon.com voor € 4,77. Sinds Amazon ook in Nederland zit wordt je doorgeleid naar de Nederland afdeling en krijg je de Euro prijs te zien.

    “In the present book we present a selection of articles. Among these are adressed the following points:
    a) That most risk factors for atherosclerosis activates the sympathetic nervous system, for example, psychological stress, age, smoking, air pollution and diets with high carbohydrate content.
    b) That in diseases associated with atherosclerosis, for example, diabetes, hypertension, obstructive sleep apnea and erectile dysfunction, occurs the sympathetic predominance.
    c) The relationship between abnormal lactate metabolism with the highest concentration of lipids in the coronary arteries.
    d) The elevation of lactic acid in the plasma as a link between atherosclerosis and other diseases”

    Drie dingen bij snel doorbladeren die mij direct opvielen: Onbalans, bij diabeten, tussen het sympathisch en parasympathisch zenuwstelsel ( hier wel eens besproken als oorzaak van glucosedumping na het sporten, bij diabetes, omdat het sympathisch zenuwstelsel te lang actief/dominant blijft ) zou ook de oorzaak van artherosclerosis zijn.
    En, deze vind ik wel leuk: het verband tussen impotentie en artherosclerosis, ook een gevolg van dominantie van het sympathische zenuwstelsel.
    *As long as the canary still singing, it is all ok. However, a dead canary is a warning of a larger problem”
    Humor helpt tegen stress “The positive impact of humor and negative of stress over the vascular function”
    Veel lachen dus: “The nicest of all laughter types is associated with humor and it is specified as mirthful laughter”
    Monteiro, Carlos (2012-01-14). Acidity Theory of Atherosclerosis – New Evidences (Kindle Locations 137-138). . Kindle Edition.

  41. marietsebiel zegt:

    Ha, ik heb snel door gebladerd. Nog heel veel te lezen, hoor. Bij verbanden met diabetes, ga ik natuurlijk scherp opletten 😉

  42. Ik heb altijd als Malcolm gedacht (inclusief focus op EPC’s), maar kan de afwijkingen in de kransslagaderen niet langer als primair zien. Malcolm heeft het Duitse materiaal niet gelezen, vermoed ik. Ik kom hier beslist op terug (ook op Tije), nu weinig online tijd.

    Malcolm, Carlos en nog enkele andere knakkers spraken overigens een tijdje geleden voor een verzameling sheiks in een van de emiraten. In zijn lezing noemt Carlos mij (zeer vereerd). Hij begint te spreken rond 45 minuten in de video. Je zult snappen waarom ik hem zo lang niet volledig snapte.

    Goede gevolgtrekkingen, Mariet!

  43. Hielkje zegt:

    En van wie is er een review van dit boek? Van Stephanie Seneff! Niet de minste!

    5.0 van 5 sterren A Must Read for Anyone Taking Statin Drugs 12 februari 2012

    door Stephanie Seneff – Gepubliceerd op Amazon.com

    This is a fabulous book, highly recommended for anyone who has the slightest doubt about the lipid theory for cardiovascular disease. The book is jam packed with fascinating observations at every page turn. The writing is not dumbed down for the masses (not an “easy” read), but on the other hand the author does not get caught up in biological jargon that might cause the non-expert to get lost.

    The basic premise of the book is that cardiovascular disease is caused by the build-up of acid in the blood, which, in turn, is caused by excitation of the sympathetic nervous system (fight-or-flight response). Each chapter is short and compelling, building on the theory with support from a different slant. While details are left out, a long list of references at the end of every chapter allows the interested read to delve further if they so desire.

    The book effortlessly explains many observed associations with heart disease. For example, cigarette smoke is a risk factor because nicotine excites the sympathetic nervous system. Meditation reduces risk because deep breathing promotes the expulsion of carbon dioxide, an acid promoter. A newly learned fact that I relished is that the adrenal glands produce a natural cardiac glycoside similar to digoxin, which is used therapeutically to treat heart failure. Cholesterol is the substrate, and statin drugs interfere with its synthesis, which may help explain the observed association between statin therapy and heart failure.

    By the time you arrive at the final chapter, you have seen clearly how all the risk factors for cardiovascular disease can be explained by the acid theory, and this is where he lays it out “plain and simple” and ties it all together. After having read this book, you will never again believe that lowering LDL levels has any merit in the treatment of cardiovascular disease.

  44. Hans zegt:

    Video doet het niet bij mij Melchio, helaas.

  45. Hans zegt:

    En de r ook niet 😉

  46. Hans zegt:

    James , dank !

  47. Arjan zegt:

    “The basic premise of the book is that cardiovascular disease is caused by the build-up of acid in the blood, which, in turn, is caused by excitation of the sympathetic nervous system (fight-or-flight response).”

    Lees zo nu en dan op site van Dr. Sircus
    Een van zijn stokpaardjes is natriumbicarbonaat en magnesium.
    In hoeverre zou dat een remedie kunnen zijn i.v.m. het verzuren van het bloed.
    …………of sla ik de plank hier volledig mis ?

    • james zegt:

      Nee, Arjan dat denk ik niet, maar zoals gewoonlijk zal er wel iets meer aan de hand zijn. Zou niet de eerste keer zijn dat we downstream effects zien als het begin punt. Nog erger als RCT’s worden ingezet om die effects te bewijzen. Is de Paus Rooms?

    • james zegt:

      Nabrander : Net ontdekt dat de Baroldi link niet werkt. Hier de goede

      Klik om toegang te krijgen tot Baroldi_Heretical_2004.pdf

      The Etiopathogenesis
      of Coronary Heart Disease:
      A Heretical Theory Based on Morphology Baroldi (U of Milan) Silver (U of Toronto)
      Let wel : this is the big one! 150 + bldz. 800 + references

      • In mijn zoektocht naar het ‘waarom’ (dit stuk medische geschiedenis is ‘vergeten’) merk ik dat dat dit ook een heel belangrijke verklaring is:

        Research on ouabain has suffered from the dogma that ouabain is a member of the digitalis glycosides. Recent research illustrates the uniqueness of ouabain and confirms the clinical experiences with ouabain, which have been known for decades.

        Velen denken dat strophantin en digoxine (digitalis) dezelfde effecten hebben. Niets is minder waar.

        • cocky zegt:

          http://www.homeoint.org/books/boericmm/s/stroph-h.htm

          Daar hebben we elkaar gevonden, Strophantus wordt in de klassieke homeopathie daar ingezet waar Digitalis te langzaam werkt, maw in acute situaties. Bekijk het hele beeld van Strophantus is a full blown picture van klassiek hartinfarct, is “gewoon” falende hartspier. kom er later op terug, nu even geen tijd.

  48. james zegt:

    Okay folks voor iedereen die dit allemaal nogal ingewikkeld vindt, en het is inderdaad niet gemakkelijk en snap van Sroka (On the Genesis of Myocardial Ischemia) nog niet zoveel na een keer doornemen, er is een wat gemakkelijker manier. Tenminste als je een beetje Engels kunt volgen. Een speech by Dr Thomas Cowan MD voor de Law Society over What causes Heart Disease. Hij noemt Carlos Monteiro niet in de speech maar kreeg alle research van de vader (cardiologist) van Monteiro. Took him a year and a half to go through it.
    Absolutely fascinating. Geweldige spreker, een beetje nonchalant alsof hij voortdurend een grap aan het vertellen is. Kunt je zondagmorgen niet beter besteden!

  49. james zegt:

    Cowan geeft aan veel verschuldigd te zijn aan Knut Sroka (Hamburg) wiens research ook bij de papieren van Monteiro zat. Sroka geeft trouwens een heldere uitleg over ouabain (Strophanthin) http://www.herzinfarkt-alternativen.de/wp-content/uploads/2012/12/ouabain_the_insulin_of_the_heart.pdf

    Sroka’s site is een bron van informatie http://heartattacknew.com/print-version/
    evenals trouwens die van Cowan.

  50. Nou moet Cowan niet aankomen met opmerkingen als ‘het hart is geen pomp’, maar zijn waarnemingen zijn in overeenstemming met de literatuur. Overigens is er initieel geen zuurstofgebrek in het myocardweefsel bij onstabiele angina pectoris en infarct, zoals elegant aangetoond door Von Ardenne. Er is sprake van een volledig aerobe, maar op hol slaande glycolyse. En hoewel digoxine in lage doses soortgelijke effecten heeft als strophanthin, zijn de resultaten met die laatste aanzienlijk beter. Belangrijke bijdrage van Cowan: hij noemt micro-angiopathie als primaire factor. Daar past Malcolm’s trombusmodel dan weer aardig in, zij het dat de eventuele trombi secundair zijn.

    Hier een duidelijk verhaal van een Duitse journalist die is gespecialiseerd in dit onderwerp:

  51. Aangezien je niet kunt verwachten dat iedereen altijd alles meteen ziet en hoort, nog even iets over de trombus als epifenomeen bij een hartinfarct. In het huidige verklaringsmodel wordt de trombus (het bloedstolsel) centraal gesteld. Diverse waarnemingen zeggen echter dat de trombus een secundair fenomeen moet zijn. Ten eerste wordt bij obductie na een fataal aflopend infarct vaak geen enkele trombus gevonden. Ten tweede worden vaker trombi gevonden naarmate de tijd tussen infarct en overlijden langer was. Ten derde – en dit is de doodsteek voor de trombus als primaire factor visie – is er de waarneming van de Zweedse cardioloog Erhardt. Hij spoot patiënten die met een myocard infarct presenteerden na stabilisatie in met radioactief gelabeld fibrinogeen. Fibrinogeen wordt gebruikt bij de opbouw van een trombus, maar initieert die vorming niet (hij deed dus niets onethisch). Vervolgens keek hij bij de patiënten die overleden naar de verdeling van het radioactief gelabelde fibrinogeen in de eventuele trombi. Het bleek dat de concentratiegradiënt radioactief gelabeld fibrinogeen in alle trombi van binnen naar buiten naar buiten liep en dat het gelabelde fibrinogeen in de gehele trombus was ingebouwd. Dit vormt een onomstotelijk bewijs dat trombi na een hartinfarct ontstaan en dus een secundair fenomeen zijn en geen uitlokkende factor. Het onderzoek van Erhardt is keurig gepubliceerd, maar hoewel het dynamiet is onder de huidige praktijk, gebeurt er niets mee. Zoals Petry zegt: “Es kommt einfach niet an.”

    • Volkomen ongerelateerde losse flodder, hopelijk bijdragend aan de goede zin 🙂 :

      III. Irritable Colon and Cancer of the Colon

      As stated above in connexion with diverticulitis, there will be set out in Chapter IX the effect of over-consumption, arising from the refining of carbohydrates, on the bacterial population in the intestines — especially in the colon. In that chapter attention will be drawn to the evil-smelling nature of the stools of Westernized man, in marked and sustained contrast with those of any wild creature (but not in contrast with those of the domesticated dog or pig, often living quite substantially on our own refined carbohydrates). In that chapter the subject of intestinal toxaemia will be built up in outline from this simple basis. However, it is desirable to devote here a few words to the local effects of the toxic products discussed in that chapter.

    • james zegt:

      Heb Vogt en Petry proberen te volgen. Wordt tijd dat ik op herhaling ga, maar tegen dat we halverwege waren ging het aardig goed. Helpt natuurlijk als je een beetje met de materie bekend bent. Voor iedereen die die wel interessant, maar moeilijk te volgen vindt is dit verhaal van Sroka misschien wel behulpzaam. Veel plaatjes, maar ook heel duidelijke beschrijving. He al het een en ander of Facebook geplaatst. Een dieet volgen met veel verse groente en fruit,meer wit als rood vlees, want vergeet niet dat kanker cellen ook lactic acid gebruiken als buffer
      http://heartattacknew.com/faq/how-dangerous-are-my-blocked-coronary-arteries/the-riddles-solution/

  52. Arjan zegt:

    Nog een artikel over Ouabain
    http://www.faim.org/heartdisease/hormonal-heart-help.html
    Ook hier gewag van de bijnieren zoals bij Cowan en de Chinese geneeskunst !!
    Zijn uitgeputte bijnieren het probleem ? Tekort aan cholesterol voor de aanmaak van de endogene
    ouabain ?

    Heel interessante materie.

  53. Arthur zegt:

    Totaal off topic, maar vast wel interessant voor de zes lezers alhier:

    Een interessante Japanse documentaire van een half uur over een man van 78
    die sinds 20 jaar in zijn eentje op een onbewoond subtropisch eiland woont
    en daar goed gezond oud lijkt te worden op een dieet van rijst, zeevruchten,
    zonneschijn en elke dag gorgelen met zeewater.

  54. Dairy Solutions zegt:

    Op een onbewoond eiland wonen….LOL

  55. Hielkje zegt:

    Hier http://www.infarctcombat.org/cm/homepage.html vind je de ppt presentatie van meneer Monteiro behorende bij de video die onze meneer Meijer hierboven plaatste (3 januari 07.48 pm) (laatste link van de pagina). Wellicht ten overvloede……maar wel Toffffff……na de titel volgt als eerste het volgende:
    In Recognition
    “In July 29, 2006, during a discussion in the internal forum at internet of the International Network of Cholesterol Skeptics (THINCS) , about the role of mechanical forces in atherosclerosis, Melchior Meijer, a journalist specialized in medical area, noticed about the demonstration by scientists from California that normal stretching/relaxing of an artery does not produce atherosclerosis, while stretching/relaxing in different directions simultaneously on every heart beat does”

    en de rest van de inhoud is natuurlijk reuze om kennis van te nemen!

  56. Tije zegt:

    Over “ouabain”(samengesteld van wikipedia):
    “It is well understood that the classical mechanism of action of ouabain involves its binding to and inhibition of the plasma membrane Na+/K+-ATPase (sodium/potassium pump).
    The sodium/potassium pump is upregulated by cAMP. Thus, substances causing an increase in cAMP upregulate the sodium/potassium pump. In contrast, substances causing a decrease in cAMP downregulate the sodium/potassium pump.
    Slowing down the sodium/potassium pump results in a permanently elevated calcium level in the muscle, which may be the mechanism of the long-term inotropic effect of cardiac glycosides such as digoxin.”

  57. Tije zegt:

    Ho! Deze regel wilde ik high lichten:
    Slowing down the sodium/potassium pump results in a permanently elevated calcium level in the muscle

  58. Tije zegt:

    High lighten 😉

  59. Gert van der Hoek zegt:

    Wat een dijkdoorbraak weer…. 😀 mooi !

    Ik pik er even wat uit wat mij o.a. opvalt:

    – de relatie met kanker;
    – stressreductie wordt aangeprezen, OK, zeker de 4e poot onder de tafel, but what about low carb/ketogene voeding? Hoor en zie ik weinig van in de verhalen? Te obvious?

  60. marietsebiel zegt:

    Dat lijkt mij wel, Gert. Wat jij wel vaker zegt: Wat goed is voor diabeten is goed voor iedereen 🙂

    “Implications and Perspectives
    Dietary carbohydrate is the major determinant of postprandial glucose levels. Post-prandial hyperglycemia is recognized as a significant risk factor for cardiovascular disease not only in diabetic patients, but also among the general population.
    The acidity theory represents a new paradigm , offering a seachange in alternatives for the treatment of atherosclerosis, by stress management alone or in adjunct to other pharmaceutical or technological medical approaches. It prioritizes lifestyle modifications like diet, physical exercises, yoga, Transcendental Meditation and through biofeedback stress reduction devices or by other behavioral approaches aimed to reduce chronic stress through relaxation response, consequently decreasing sympathetic bias and its harmful effects.”

    Monteiro, Carlos (2012-01-14). Acidity Theory of Atherosclerosis – New Evidences (Kindle Locations 1174-1175). . Kindle Edition.

    • Tije, Wiki maakt de klassieke fout. Hier ligt een groot misverstand. Velen nemen voetstoots aan dat alle hartglycosiden, in alle doses, de natrium/kalium pomp remmen. Het probleem bij onstabiele angina pectoris/acuut hartinfarct is dat de natrium/kalium pompen het niet meer kunnen bijbenen. Hierdoor ontstaat de lokale acidose en het progressief dysfunctioneel worden van myocyten; hierdoor verliezen de rode bloedcellen hun flexibiliteit, waardoor ze niet meer door de capillairen kunnen.

      Ouabain/strophanthin stimuleert in de juiste dosis de natrium/kalium pomp. Er kan dan voldoende kalium in de cel en voldoende natrium uit de cel en er ontstaat geen ophoping van melkzuur. Belangrijker nog is dat deze glycoside – in tegenstelling tot digoxine – de tijdens cardiale ischemie altijd vrijwel afwezige parasympathicus (de primaire oorzaak van het probleem) snel weer activeert.

      Knut Sroka legt het in dit stukje tekst goed uit:

      Da der Herzanfall mit Durchblutungsnot und Sauerstoffmangel in Verbindung gebracht wird, sind logischerweise diese Substanzen, die “Herzglykoside”, nicht angebracht zur Therapie eines Angina pektoris-Anfalls. Dementsprechend hätte Strophanthin nichts in der Behandlung des Herzanfalls zu suchen, wenn da nicht entscheidende Unterschiede zwischen den einzelnen “Herzglykosiden” bestehen würden. Strophanthin ist wasserlöslich und agiert nur an der Zelloberfläche. Digitalis-Präparate sind fettlöslich und dringen in die Zelle ein, womit ihr Wirkungsspektrum ein anderes ist (74). Dies nur als ein Beispiel. Sehr wichtig ist, dass Strophanthin im niedrigen Dosisbereich besagte Natriumpumpe überhaupt nicht blockiert, sondern im Gegenteil aktiviert und damit zur Stabilisierung des Zellmilieus beiträgt im Gegensatz zu den Digitalis-Präparaten in üblicher Dosierung (75,76). Strophanthin steigert die Schlagkraft des Herzmuskels ohne den Sauerstoffkonsum zu erhöhen (77). Und vor allem: Wenn der Herzstoffwechsel durch Adrenalin in die Höhe gepeitscht wird, dann senkt Strophanthin den Sauerstoffverbrauch des Herzens (78). In einer solchen Situation, die auch beim Herzanfall gegeben ist, hat Strophanthin einen Sauerstoff-Spareffekt.

  61. Hielkje, dank voor het opfrissen van het geheugen. Dat was inderdaad een sleutelwaarneming en ik sla mezelf voor de kop dat ik destijds niet in de Duitse literatuur ben gaan kijken. Ik zat nog te vast in het coronairocentrische model, om het zo maar te zeggen. En Carlos is niet altijd even duidelijk.

    Voor de 2 lezers die de crux van Hielkjes reminder even ontgaat, in het onderzoek waar ik Carlos destijds op wees werd gevonden dat coronaire atherosclerose (plaques in de kransslagaderen) niet ontstaat in vaten die op een normaal contraherend hart liggen, maar wel in vaten die op een ‘niet symmetrisch’ contraherend hart liggen. Bij een normaal pompend hart zijn de krachten die op de kransslagaderen worden uitgeoefend ook ‘normaal’ (hoofdzakelijk strekking in de lengte en de breedte). Bij een niet normaal pompend hart worden de kransslagaderen bij elke hartslag op bepaalde plekken als het ware getordeerd. De abnormale haemodynamiek (de dynamiek van de bloedstroom) die daardoor ontstaat, genereert plaque-vorming. Dit is indicatie nummer zoveel dat athero/arteriosclerose een gevolg is van het ziekteproces en niet de oorzaak ervan.

    Dat primaire ziekteproces is hierboven inmiddels uitgebreid beschreven.

  62. Arthur, bedankt voor dat gave filmpje. Zo oogt en beweegt een normale man van 70: als een jongen.

    Natuurlijk zou hij zonder rijst nog beter af zijn 🙂 . Zijn ‘experiment’ maakt overigens wel duidelijk dat het geregeld scoren van grote hoeveelheden vet in het wild niet al te waarschijnlijk is. Al zijn wij natuurlijk niet gemaakt voor een solitair bestaan, maar voor een leven in groepjes. En groepjes kunnen erg goed jagen. Maar toch, er wringt iets met betrekking tot het idee van sommigen dat een pakje Kerry Gold per dag de basis vormt van een lang en gezond leven.

  63. Ik heb me vaak afgevraagd waarom Chris Solomons tijdens zijn beroemde hartinfarct zo overduidelijk spastisch wordt. Voor zover ik weet is dat geen standaard reactie bij een circulatiestop die niet het gevolg is van een hartinfarct. De acidose-theorie, die veronderstelt dat massieve hoeveelheden calcium vrijkomen, verklaart deze waarneming echter perfect.

  64. Jo tB zegt:

    Bij onze paleo voorouders was honing NIET het hele jaar beschikbaar. Het was een zeldzame traktatie, meestal aan het eind van de zomer. Beren eten veel honing om vet op te slaan voordat ze in winterslaap gaan. Dus Melchior, je bent TE LAAT met het plunderen van de honing pot. Je hoort nu in winterslaap te zijn. 😀

  65. james zegt:

    Back to the drawing board. Ben blijkbaar toch niet zo slim als ik dacht. What else is new. Heb altijd vermoed dat aan de basis van een hartinfarct, een cell mineral onbalans lag . De regeling van de synapses wordt heel strict geregeld door de calcium/ magnesium balance.
    Dat arteriosclerosis zou ontstaan door slijtage of door spier werking links of rechts, up or down wil er bij mij voorlopig nog niet in. Toh eens weer nagaan wat precies de geschiedenis van hart problematiek en wat er gelijkertijd veranderde in leefwijze, eetpatroon etc. Meer stress? meer mito problemen?, afwezigheid van essentieele mineralen? Mangaan? De laatste is de eerste die verdwijnt bij de toepassing van glyfosaat . Zo erg dat boeren in Ohio werd aangeraden om extra manganese aan te brengen

  66. willem zegt:

    Wonderlijk interessante draad is dit geworden..
    Jo. Over die honing. Je stelt: ‘Bij onze paleo voorouders was honing NIET het hele jaar beschikbaar. Het was een zeldzame traktatie, meestal aan het eind van de zomer.’
    Over welke ‘paleovoorouders’ heb je het en, vooral, wanneer en waar??

  67. Jo tB zegt:

    willem, onze jagende en verzamelende voorouders. Vooral voor de landbouw zijn intrede deed.

  68. Willem, het is een goudmijntje en dat onder zo’n kattenbelletje. Zou eigenlijk een post moeten worden. Wordt het natuurlijk ook. Op een mooie Pinksterdag.

    James, haemodynamiek is een belangrijke, zo niet de belangrijkste factor voor het ontstaan van arteriosclerose. Hierover bestaat volgens mij eenduidigheid. Google even op William Stehbens (rip). Deze eminence grise heeft mij en ook Malcolm jarenlang menig lesje geleerd. Nukkige hoogleraar pathologie van de oude stempel, had altijd gelijk. Waarom zou atherosclerose (ik gebruik de termen expres door elkaar) anders alleen in slagaders ontstaan en nooit in aders? Om het extra leuk te maken, de atherosclerose ontstaat op plekken waar de shear stress vanwege turbulentie sterk vermindert of verdwijnt. Het endotheel van de slagader heeft een constante shear stess nodig om voldoende NO aan te maken en schoon te blijven.

    Wanneer groepjes hartspiercellen minder goed gaan functioneren als gevolg van een doorslaande glycolyse en lokale acidose, gaat het hart als het ware ‘krom’ kloppen. Als een kransvat daardoor tordeert, kan daarin een stenose ontstaan. Zoals we hebben gezien is die stenose secundair aan het ziekteproces en meestal volstrekt zonder gevolgen omdat het netwerk van Baroldi in een excellente back up voorziet.

    ‘Stress’ is een misleidend begrip om de primaire oorzaak van de dysfunctionerende hartspiercellen, slecht functionerende natrium/kalium pompen en acidose te benoemen. Wat wordt waargenomen is een vrijwel totaal verdwijnen van parasympathische tonus. De sympathicus gaat dan los, maar wordt vaak niet extra opgejut door een externe factor (adrenaline). Je hoeft niet gestresst te zijn om een hartinfarct te kunnen krijgen, waar het om gaat is dat ‘iets’ die parasympathicus er af haalt. Neuropathie? Neuroglycopenie? Ik zie het in elk geval als een neurometabool probleem en ik vermoed dat periodes van ketose profylactisch werken. Strophantin lost het in acute situaties binnen 4 minuten op, dat is al 100 jaar bekend en we doen er niets mee. Gerenommeerde (oudere) Duitse artsen noemen het niet inzetten van strophantin bij een (dreigend) hartinfarct een ‘Kunstfehler’. Dit is een schandaal van ongekende omvang. Enig idee wat we er aan zouden kunnen doen, afgezien van infarctkandidaten naar de Schloss Apotheke in Koblenz te sturen?

    Nu ga ik freeleticsen. De sympathische explosie die hiermee gepaard gaat, resulteert later in een rebound van de parasympathicus. Zeggen ‘ze’ 🙂 .

    • james zegt:

      Bedankt voor je heldere uitleg maar ik blijf met hetzelfde probleem zitten ”waar het om gaat is dat ‘iets’ die parasympathicus er af haalt. Neuropathie? Neuroglycopenie?”
      Zowel bij Baroldi als bij de schoonvader van Monteiro (Mesquita) als Sroka, ontbreekt me het waarom. Of ik snap het gewoon domweg niet . Wat natuurlijk helemaal niet zo verwonderlijk zou zijn voor een alpha student. Blijft wel boeien. Enjoy the free whatever it is. 🙂

  69. willem zegt:

    Valt pinkster dit jaar vroeg, Melchior?
    Jo. Ik hou het toch maar liever concreet op zo’n 160.000 jaar geleden. Oostelijk en zuidelijk Afrika.
    En daar had je ook bijen, veel zelfs. Geen winter… Bron, jaarrond. Smullen.

  70. James, dat waarom weet ik natuurlijk ook niet! Was dat maar waar 🙂 .

  71. Tije zegt:

    Hey james, zijn we toch niet zo briljant… Maar goed, quest goes on!

    Wat betreft die honing; ‘onderwerp van studie ter voorkoming van diabetes…. ‘ Ja, dus alles behalve duidelijk. En: ” In healthy subjects or patients with impaired glucose tolerance or diabetes mellitus, various studies revealed that honey reduced blood glucose or was more tolerable than most common sugars or sweeteners. En zo gaat het verhaal door, elke keer een vergelijking tussen honing en geraffineerde suiker. What’s new about that?!

  72. Ja, daar heb je gelijk in Tije. Als je de referenties volgt en die helemaal leest, blijft er weinig over van het verhaal. Dat gold ook voor die post over de Inuït en hun enorme koolhydraatconsumptie 🙂 . Die Duck Dodgers haalt leuke dingen naar boven, maar hij is ook een behoorlijke cherry picker. En maar kankeren op paleo. Wedden dat ‘ie een potbelly heeft?

  73. Gert van der Hoek zegt:

    Prachtig citaat Mariet. Boeiend dat er overeenkomsten zijn tussen voedingspatronen, freeletics en TM.
    Elk facet draagt bij tot vermindering van `stress´ en daarmee tot minder infarcten.

    Stress is een omstreden begrip, is het niet Watve die zegt ´stress bestaat niet´ ?

    Wat Melchior zegt: inderdaad komen we via een andere weg weer uit bij het bierviltje.
    Ik noem het zelf : “de tafel” . Een tafel heeft 4 poten, die allemaal goed moeten zijn, anders staat de tafel scheef , gaat wiebelen, of valt om. De tafel staat voor “gezondheid, welbevinden” , de poten zijn:

    1. voeding (spreekt voor zich hier)
    2. beweging (move your DNA, blote voeten, werken, enz.)
    3. circadisch ritme (gaat verder dan op tijd naar bed, bijv. werken, yoga of TM passen hierbij)
    4. leefomgeving (positieve dingen opzoeken: bijv., blote voeten: “aarden” , zon, koude douches, muziek, kunst, enz.; negatieve dingen vermijden: overdaad aan gifstoffen, lawaai, straling,….. .)

    De “poten” werken op elkaar in, beïnvloeden elkaar ( “biofeedback”). Hoe beter je ze voor elkaar hebt, hoe steviger de tafel staat. Maak je eigen tafel met een ontspannen werkhouding. Dat is misschien wel de grootste bijdrage van het Amerikaanse culturele imperialisme: “have fun” . 🙂

  74. Tije zegt:

    Mwahaha, inderdaad Melchior en hij kan er maar niet vanaf komen… Dat is zijn frustratie! Dan iedereen dus maar een potbelly!

  75. Folkert zegt:

    Juist Gert ! Jouw beeld spreekt tot mijn verbeelding.
    Een tussendoortje, ergens hierboven aangehaald. Komt bij de buren van langs.
    ” In UK onderzoek uit 2014 zat in 2 van de 3 broden sporen van gewasbeschermingsmiddelen , hoofdzakelijk glyfosaat. Dat komt beter overeen met de urine samples er van uitgaande dat bijna iedereen brood eet.”

  76. Gert van der Hoek zegt:

    Europese steekproef uit voorjaar 2013:

    “In this study, 182 urine samples received from 18 European countries were
    analyzed for Glyphosate and AMPA residues using a new GC-MSMS method
    (see table 2). With a LOQ of 0,15 µg/l, on average 44 % and 36 % of the urine
    samples analyzed were found to contain quantifiable levels of Glyphosate and
    AMPA, respectively. ”

    Klik om toegang te krijgen tot glyphosate_studyresults_june12.pdf

    Bij de testresultaten ook 8 Nederlanders, waarvan 5 glyfosaat in de urine hadden.
    De RIVM / NVWA doen geen onderzoek naar glyfosaat in levensmiddelen. Waar het vandaan komt “weet niemand”. Als je het niet onderzoekt, is er “geen probleem” toch?

    • james zegt:

      Gert als tarwe bespoten wordt met glyfosaat voor gelijkmatige afrijping, bevat een gedeelte van die tarwe het bestrijdingsmiddel. Daar is geen ontkomen aan.
      De meeste broodtarwe komt uit Amerika, voeg daarbij de corn chips and crackers en … en men vraagt zich af waar het vandaan komt?? maar dat willen we liever niet weten, maar vroeg of laat komt dit toch uit : “The key pathological biological effects of glyphosate — disruption of the
      gut bacteria, impairment of sulfate transport, and interference with CYP enzyme activity
      The herbicide glyphosate inhibits the shikimate pathway of the synthesis of amino acids such as phenylalanine, tyrosine, and tryptophan.” Bij dat laatste hebben we dus automatisch over de produktie van epinephrine and norepinephrine
      en “Any tryptophan not taken up by the liver circulates in the blood, and is transported across
      the blood brain barrier (BBB). It becomes the (sole) precursor to the synthesis of the neurotransmitter serotonin and the hormone melatonin ”
      Ik blijf mijn vermoeden hebben dat hier de link met hart problemen zit.
      Ik zoek wel verder. Al zal het de hele winter duren 🙂

  77. marcel zegt:

    Melchior, freeletics is heel vet (burpees zijn bijzonder effectief om heupflexibiliteit te verbeteren). Doe dat 1 a 2 keer per week. Maar, heilige poep, ik heb zojuist mijn eerste krav maga (proef)les gedaan. Fysiek (ietsiepietsie) minder zwaar dan freeletics (want ook technieken trainen), maar Millind Watve zou dit vast goedkeuren. Er waren flink wat onverwachte bewegingen en ik heb wat krassen en schaafwonden en ook heb ik wat ‘gevechten’ gewonnen en verloren. Een aanrader! Ik zou bijna zeggen dat een vechtsport bij de bewegingspoot (dixit Gert) van ‘paleo’ hoort.

  78. james zegt:

    Dat moest natuurlijk zijn : een link en niet de link met hart problemen. Zoals met zo veel, het is maar zelden dat er niet meerdere factoren in het spel zijn.

  79. Marcel, gaaf dat je Krav Maga doet. Ik zit al ruim een jaar op de wip, maar ik denk dat ik de stap binnenkort zet. In Groningen zit een goede school. Het kost tijd, maar geeft volgens mij erg veel. Het is inderdaad zo Milind Watve als maar kan!

  80. Merci Melchior. Maar ’t is waar, ’t is hier super interessant. Ben al maanden aan het lezen, en nu zo ongeveer tot in maart 2013 geraakt. Ik dacht dat het wel leuk zou zijn om dagelijkse kost zoals het is voor mij op het www te zetten. Mensen vragen mij regelmatig wat ik eet, vooral dan dat geen brood ’s morgens?? Softpaleo was nog niet geclaimd 🙂

  81. jpvandoorn zegt:

    Gert, ik snap je tafel vanuit jouw perspectief. Maar ik vind het toch te beperkt. Ook ik zie vier poten (ik heb je tafel even geleend ;-)):

    1. Goede band met familie en wat vrienden
    2. Gezondheid (jouw 1 t/m 4)
    3. Vervullend en bevredigend werk
    4. Bewustzijn dat breder is dan het eigen ego (spiritualiteit vind ik een suf woord)

  82. Tije zegt:

    Robert, niet dat je dit leest of ook maar een reactie geeft, maar paleo is geen dieet, slechts een richtlijn. Wat wil je dus vergelijken? Je hoeft niks vol te houden bij paleo.
    Daarnaast; in het artikeltje waar je naar verwijst staat: “Experts noemden dat bij paleo hele voedingsgroepen worden ge-elimineerd wat de kans op gezondheidsrisico’s vergroot. ” Ja? Het eten van graan, geraffineerde suiker, zuivel verlaagd dus je gezondheidsrisico! Mwahahaha, jaja goeie grap!

  83. Robert | Overheid, kun je er geen vrede mee hebben dat hier nu eenmaal uitsluitend mongolen komen die veel te ver heen zijn om nog te kunnen worden gered door jouw doorwrochte, rationele argumenten?

    Deze quote van archeoloog Mike Richards zul je wel kunnen waarderen:

    Q: What do you eat?

    A: Just a normal diet, but I’ve tried the paleo diet. Never take diet advice from an archaeologist, but how can following a diet of a bit of lean meat and seafood and lots and lots of fruits and vegetables be unhealthy for anybody?

    http://www.vancouversun.com/touch/story.html?id=10688019

  84. Gert van der Hoek zegt:

    @James: met invloed van glyfosaat op epinephrine and norepinephrine zit je akelig dicht bij hartproblemen inderdaad.

    Ik zag dat glyfosaat nooit alleen komt, o.a. samen met Polyethoxylated tallow amine:

    “Gastrointestinal corrosive effects, with mouth, throat and epigastric pain and dysphagia are common. Renal and hepatic impairment are also frequent and usually reflect reduced organ perfusion. Respiratory distress, impaired consciousness, pulmonary oedema, infiltration on chest x-ray, shock, arrythmias, renal failure requiring haemodialysis, metabolic acidosis and hyperkalaemia may supervene in severe cases. Bradycardia and ventricular arrhythmias are often present pre-terminally. ”

    Bradycardia and ventricular arrythmias….

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15862083

  85. Jo tB zegt:

    Ja Robert, de DASH diet is voor de 5e keer op rij als beste diet uitgeroepen. 7 tot 8 porties granen en graanproducten per dag bij 2000 calorien is super gezond volgens de National IInstitute of Health. Bij het SAD diet wordt slechts 5 tot 7 porties graanproducten voorgeschreven, en die staat als zeer slecht bekend. Hier is sprake van contradictie. Wie heeft gelijk??????

  86. Kijk, ook de mainstream komt er langzaam achter dat depressie waarschijnlijk ‘gewoon’ sickness behaviour is, een normale reactie op een abnormale fysiologische toestand. Wellicht dat ‘ze’ over 100 jaar ook zullen concluderen dat al die mensen die hun depressieve klachten nu met paleo zien verdwijnen achteraf gezien meer dan alleen ‘anekdotes’ waren.

    http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/jan/04/depression-allergic-reaction-inflammation-immune-system

    • Zelfs een ‘geringe’ afwijking van het normale jager/verzamelaar bestaan heeft horribele consequenties voor het gebit en dus voor de rest van het lijf. Deze slimmeriken ‘verrijkten’ hun normale kostje nog voor de introductie van de landbouw met gekookte eikels, wilde haver en bonen. De vreselijke pathologie die het (naar we nu weten logische) gevolg was, wordt nu gebruikt als argument tegen paleo. Zie je wel? Ook jager/verzamelaars hadden cariës en parodontitis. Nee, dat hadden ze niet. Jager/verzamelaars die boerengedrag (in de literatuur ook wel aangeduid als Early Trachetism en soms als Moribus Robertus) gingen vertonen, hadden deze ellende, de jager/verzamelaars die normaal deden hadden perfecte tanden.

      So how did the Grotte people get so many cavities without ever enjoying a cupcake or sipping a soda? By analyzing plant remains in the cave, Humphrey’s team found that residents ate lots of a particularly sweet type of acorn, which becomes soft and sticky when cooked. They also ate wild oats and legumes. Such foods can lead to serious decay, especially if the cave residents were snacking all day long, as Humphrey suspects. There’s some evidence that the Grotte people used toothpicks, but that obviously didn’t help much.

      http://www.usatoday.com/story/news/nation/2014/01/06/tooth-decay-archaeology/4307319/?utm_content=buffer1f674&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

  87. Hansepans zegt:

    Curcumine? Wasdâh?
    Volgens onderstaande link is het (een bestanddeel van) kerrie:
    https://www.gezondnu.nl/dossiers/kanker/kerrie-tegen-kanker-tien-vragen-aan-een-gedreven-onderzoeker

  88. Hansepans zegt:

    Dit was dus in reactie op het artikel uit The Guardian

  89. marietsebiel zegt:

    Kurkuma, koenjit, Indiase geelwortel, tarmeriek, tumeric, allemaal namen voor een specerij gewonnen uit de plant/ wortel van de Curcuma longa. Zit ook in kerriepoeder, geeft de gele kleur. Curcumine de gele kleurstof wordt als ontstekingsremmend beschouwd.
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Kurkuma_%28specerij%29

  90. Gezond en gelukkig nieuwjaar Melchior, familie, vrienden en lezers.

    Moest je dit toch lezen in plaats van aan je boek te werken,
    misschien een ideetje (zo nu je boek al weer bijna klaar is… 🙂 ),
    ietwat verbeterd uit de “dummyreeks”, maar nu 3 ipv zoals bij de dummyreeks maar 2 peilers: dummyrol drumrol:
    1. breed coveren
    2.ook in jezelfde boekin een grijze rechthoek op een bierviltje: extra info voor gevorderden
    3. die paragraaf die je opschuift: vervangen met een link naar je nieuwe boekwebsite, waar je het aldaar gratis verder zal uitwerken.
    Zeg nu zelf: wie wil er nu geen boek kopen dat alsmaar dikker wordt online?

    Niet reageren, wel verder schrijven 🙂

  91. Bart zegt:

    Depressie heeft ontegenzeggelijk fysiologische oorzaken, maar even onweerspreekbaar lijkt mij het verschil in ‘mindset’ en omstandigheden tussen de paleontische en neolitische mens. Depressie kwam/komt, net als andere veel andere ziekten, waarschijnlijk niet of nauwelijks voor bij jager/verzamelaars.
    Vermoedelijk nam men toen, onder meer vanwege alle gevaren, in tegenstelling tot de moderne mens, het leven zelden als vanzelfsprekend, waardoor er meer waardering voor was. De jager/verzamelaars leefden verder vrijwel altijd in een hechte groep en niet, zoals nu velen, alleen in een grote stad.. M.a.w. Die 3 andere poten (naast gezondheid) zoals jpvandoorn ze noemt spelen ook een grote rol bij het hebben van een depressie, denk ik.

  92. Guido Vogel zegt:

    Het lijkt me dat natuurlijke selectie ook een rol speelt (en uiteraard niet alleen voor depressie). De was wel wat steviger in het tijdperk van de jager-verzamelaars. In het huidige tijdperk houden we veel meer mensen langer in leven. Dus ook met “gebreken”.

  93. Hans zegt:

    Niet geheel on- dan wel of- topic zoals hier van alles , Guido 😉 ,
    We worden ,,genezen tot we er dood bij neer vallen” , ik pas daar voor en ben lid van https://www.nvve.nl/
    Zoals , ik citeerde het vaker , de dierenarts : ,, Je moet ergens aan doodgaan ooit ” . Waarheid als een koe is de uitdrukking.
    Iemand die zijn huisdier onlangs heeft moeten laten inslapen verzuchte dat een dier beter af is als het lijdt…. , mensen mogen dat niet , het is een schande !
    Politieke moraal (gristelijk) en de commercie in de zorgverzekeringen , ach , het ziekenfonds ooit….
    Hier laat ik het maar bij , negatieve stress niet goed 😉

  94. james zegt:

    Dit is een bijzonder interessant verhaal http://www.mdpi.com/1099-4300/14/12/2492
    Theoretical inferences, based on biophysical, biochemical, and biosemiotic considerations, are related here to the pathogenesis of cardiovascular disease, diabetes, and other degenerative conditions. We suggest that the “daytime” job of endothelial nitric oxide synthase (eNOS), when sunlight is available, is to catalyze sulfate production. There is a striking alignment between cell types that produce either cholesterol sulfate or sulfated polysaccharides and those that contain eNOS. The signaling gas, nitric oxide, a well-known product of eNOS, produces pathological effects not shared by hydrogen sulfide, a sulfur-based signaling gas. We propose that sulfate plays an essential role in HDL-A1 cholesterol trafficking and in sulfation of heparan sulfate proteoglycans (HSPGs), both critical to lysosomal recycling (or disposal) of cellular debris….”
    ”When sunlight exposure is insufficient, lipids accumulate in the atheroma in order to supply cholesterol and sulfate to the heart, using a process that depends upon inflammation. The inevitable conclusion is that dietary sulfur and adequate sunlight can help prevent heart disease, diabetes, and other disease conditions. ”

  95. james zegt:

    Interessante site. De power point van Young boeiend
    http://www.hfhistory.com/slides.html

  96. Jo tB zegt:

    Op een internationale site kwam ik onderstaand Nederlands Onderzoek tegen. Past heel erg goed op op het bierveldje:

    Favourable effects of consuming a Palaeolithic-type diet on characteristics of the metabolic syndrome: a randomized controlled pilot-study

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4210559/

  97. Tije zegt:

    Om nog even terug te komen op een eerder onderwerp; hierbij een plaatje waarin je ziet op welke wijze het sympathisch zenuwstelsel de activiteit van het hart kan verhogen, namelijk via de ‘β-Adrenergic receptors.’

    plaatje: http://www.mdpi.com/pharmaceuticals/pharmaceuticals-03-02111/article_deploy/html/images/pharmaceuticals-03-02111-g003-1024.png

    Het plaatje is afkomstig uit dit onderzoek: http://www.mdpi.com/1424-8247/3/7/2111/htm#B10-pharmaceuticals-03-02111, waarin met ook de verschillende gevolgen hiervan uitlegt (hartproblemen/falen)

  98. Tije zegt:

    Hierop aansluitend:

    “It is thus evident that PKA influences essential mechanisms of cardiac function and its inhibition has been shown to have dramatic effects on cardiac performance.”

    Nog even voor de duidelijkheid wat Proteine Kinase A (PKA) activeert:

    “Adrenaline and glucagon affect the activity of protein kinase A”

  99. jpvandoorn zegt:

    Ik was ergens bij Melchior in de laatste posts wat tegengekomen over Parkinson (geen zorgen, dat heb ik niet, maar een vriend van mij wel). De zoekfunctie en google helpen me niet verder. Weet iemand nog waar het stond?

Plaats een reactie