Meta-analyse AJCN zet paleo op de kaart als Evidence Based

l_9781585362196

We kennen allemaal de argumenten waarom paleo onzinnig is.

Onze jagende en verzamelende voorouders werden niet ouder dan 30.

Keukentafelrepliek: Het is ontzettend moeilijk om puur op basis van botresten uitspraken te doen over de levensduur van een groep. De kindersterfte onder jager-verzamelaars was waarschijnlijk relatief hoog. Er zullen relatief veel mensen op jonge leeftijd zijn gedood door infectieziekten, geweld en ongelukken. Het hoofd van de trauma-afdeling van het UMCG vertelde me eens dat het tegelijkertijd breken van twee grote botten zonder medisch ingrijpen genoeg is om het loodje te leggen. De steriele ontsteking die nodig is voor het helen, nekt je als de verwondingen een bepaalde ernst overschrijden. Maar observaties onder huidige jager-verzamelaars laten zien dat ook zij substantiële aantallen ouderen voortbrengen. Die vrijwel zonder uitzondering tot aan de laatste paar dagen van hun leven functioneel en vrij van chronische ziekten zijn.

Er was nooit één paleo voeding, we weten niet precies wat jager/veramelaars aten en je kunt de paleo-voeding niet nabootsen.

Keukentafelrepliek: Dat klopt en er is ook geen paleoproponent die dit beweert of ooit heeft beweerd. Gedurende onze evolutie – die nooit stopt, ook dat weten we en ook dat hebben we nooit ontkend – hadden voeding en andere omstandigheden bepaalde gemeenschappelijke kenmerken. Veranderen die te zeer, dan kunnen mismatches ontstaan die chronische ziekte in de hand werken. Deze kenmerken kennen we wel. En als we ze nabootsen, gebeuren er over het algemeen mooie dingen.

Paleo is zuiver gebaseerd op anekdotes. Die RCT’s waar jullie mee schermen, tellen niet.

Keukentafelrepliek: Dat, mijne dames en heren, is al sinds de eerste experimenten van Staffan Lindeberg een zwak, maar lastig te counteren argument. De trials die zijn gedaan waren klein, maar lieten grote verschillen zien tussen de verschillende onderzoeks-armen. Paleo scoorde altijd spectaculair beter. Mensen die Evidence Based Medicine verwarren met data mining onderschatten over het algemeen de kracht van het kleine, maar goed gecontroleerde experiment. Zij staren zich blind op grote aantallen. Als een interventie in een kleine groep in korte tijd in vrijwel alle deelnemers een groot effect laat zien, is dat voor ouderwetse dokters en andere gewone stervelingen een sterke aanwijzing dat de interventie effectief is. Zo niet voor de meeste dataminers. Zij willen of kunnen daar niets mee. Zij zijn pas onder de indruk wanneer een interventie in een enorme groep – liefst duizenden personen – een significant effect laten zien. En dat ‘significant’ zien zij dan puur in de rekenkundige zin. Als een effect – hoe klein ook – na bewerking met statistische toeters en bellen als significant uit de bus komt, zijn zij tevreden. Of een effect klinisch relevant is, interesseert hen doorgaans geen bal. En dus kunnen ze de bestaande paleostudies blijven afserveren als klein en dus onbeduidend. Ontzettend frustrerend voor met name artsen en andere zorgverleners die de gunstige effecten van de paleo-interventie dagelijks in de klinische praktijk waarnemen, maar die naar collega’s toe geen poot hebben om op te staan. Sterker nog, steeds vaker worden ze weggezet als zweefmiepen met aluminiumhoedjes. Zoals de Nieuw Zeelandse huisarts Greg Brown onlangs twitterde in een discussie over diabetespatiënten die in korte tijd sterk verbeteren op paleo: I see this sort of thing all te time. But of course the plural of ‘anecdote’ is apparently not data. Whatever.

Inderdaad, whatever. Vandaag veranderen de posities op het speelveld nogal drastisch. In het high impact tijdschrift American Journal of Clinical Nutrition verschijnt een meta-analyse van studies waarin paleo werd getest ten opzichte van gangbare dieet-interventies onder mensen met features van het metabool syndroom: Paleolithic nutrition for metabolic syndrome: systematci review and meta-analysis. Hoofdauteur is methodoloog Eric Manheimer, co-auteurs zijn methodoloog Zbys Fedorowicz, internist en onderzoeker Hanno Pijl (LUMC) en dermatoloog en onderzoeker Esther van Zuuren (eveneens LUMC). Hun conclusie, kort en goed: Het tot nog toe volgens de regelen der kunst uitgevoerde onderzoek duidt erop dat paleo in een isocalorische setting op korte termijn superieure effecten heeft op bloeddruk, glucosetolerantie, lipoprotïneprofiel (met name ratio HDL/triglyceriden) en buikomvang (redelijke proxy voor hoeveelheid ectopisch vet in de buikholte). Loren Cordain, founding father van de moderne paleobeweging, spreekt in een email-correspondentie met hoofdauteur Eric Manheimer van ‘een homerun voor paleo.’

Drie van de onderzoekers zijn Cochrane auteurs. De analyse is dan ook uitgevoerd conform de strenge Cochrane methodiek voor het uitpluizen en interpreteren van onderzoeksgegevens. Het is zo Evidence Based als de gat van Dokter Frank en zelfs hij zal er een harde dobber aan hebben er gaten in te schieten. Het enige wat ik kan bedenken – de auteurs noemen het zelf ook – is dat het totale aantal deelnemers vanwege het geringe aantal paleostudies dat is gedaan betrekkelijk laag is. Dat argument zal dan ook in de komende tijd wereldwijd veelvuldig worden gebruikt. Leuk detail: auteur Zbys Fedorowicz, chef van Cochrane Bahrein, had niks met paleo, maar besloot het na het voltooiien van deze analyse eens te proberen. Hoe dat afliep en meer bijzonderheden over deze studie kun je lezen in het uitstekende artikel van Dick Veerman op Foodlog (link wordt gecorrigeerd zodra het erop staat, ik moet zo weg).

Voor wie het nog niet wist, Hanno Pijl (door collega Fedorowicz vrij consequent Dr. Pijleo genoemd) en Esther van Zuuren lichten de analyse toe in een videopresentatie die wordt vertoond aan het begin van het Ancestral Health Symposium Nederland, op zaterdag 26 september in Groningen. Er is ook mogelijkheid tot vragen stellen, via een Skype verbinding met Spanje, waar beide onderzoekers dan zijn. Kaarten voor dit evenement zijn nog altijd verkrijgbaar.

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

70 reacties op Meta-analyse AJCN zet paleo op de kaart als Evidence Based

  1. Guido Vogel zegt:

    Alleen het abstract is vrij toegankelijk. Heb jij referenties naar welke 4 studies waren onderdeel van de meta-analyse? En het volledige artikel 🙂

  2. Gert van der Hoek zegt:

    Fantastisch dat er geld is vrij gemaakt om deze studie te kunnen publiceren. En heel mooi dat we een presentatie krijgen in Groningen, want inderdaad: artikel zit achter een “pay wall”.

    Ben benieuwd hoe het verder gaat in “de media”. De timing is wellicht wat ongelukkig. Op dit moment duiken ze met genoegen op de recente studie die concludeert dat koolhydraten een belangrijk onderdeel uitmaakten van het “oerdieet” en dat koolhydraten juist van groot belang waren en zijn voor je hersenen. Dat levert koppen op als: “Did cavemen eat carbs? Why the paleo diet could be wrong” , “New Study Debunks Basis for Paleo Diet” , “Everything you thought you knew about the Paleo diet is wrong”, “Latest Research Is A Blow To Paleo: Experts Highlight Importance Of Carbs For Evolution!”
    Natuurlijk allemaal veel te kort door de bocht, uit zijn verband gerukt, enz. , enz.. Dat er een groot verschil is tussen brood en een uitgegraven wortel (zie Spreadbury) wortt voor het gemak even over het hoofd gezien.

    Je zou mogen verwachten van artsen en diëtisten dat ze iets verder kijken dan “de media” , maar dat weet ik zo net nog niet.

    De Coca Cola’s zullen blij zijn met deze verwarring, de voedselindustrie wrijft de handen.

    The Importance of Dietary Carbohydrate in Human Evolution – http://www.jstor.org/stable/10.1086/682587

  3. Sylvia Knoop zegt:

    En toch blijft het bijzonder dat mensen die Paleo echt proberen zich er zo veel beter
    bij voelen …

  4. Riesjart zegt:

    De repliek op “Paleo is zuiver gebaseerd op anekdotes. Die RCT’s waar jullie mee schermen, tellen niet.” vind ik het mooiste. Soms lijkt het wel of de resultaten van onderzoek worden gebruikt om je achter te verschuilen als het je zo uitkomt 😉
    Om redenen van persoonlijk gewin denk ik dan al gauw…

    Ik ben in ieder geval erg blij met deze analyse en de bevestiging van hetgeen ikzelf al wist.

  5. @rnold zegt:

    Super! Zojuist ook gedeeld op de AHS NL facebookpagina. Liken maar!
    https://www.facebook.com/pages/AHS-symposium/777978645631130

    • Voor degenen die net als ik meer hebben met fysiologie is hier een heldere duiding van de betekenis van deze studie door auteur Zbys Fedorowicz:

      MM I know and we know what the anticipated detractors will use
      So heres the response..
      General consensus was that there was a LACK Of evidence so now we have synthesised all the current evidence we have assessed it for risk of bias and methodological quality have GRADE’d the evidence quality for individual outcomes and take into account the limitations of each study design so now we have all the evidence thats out there.. If people disagree .. thats fine so let them now find evidence to support their claims whatever they maybe

      In essence we have found moderate quality evidence of EFFECT and moderate quality of evidence of BENEFIT…
      so its not a capstone.. its a brick in the wall..
      Helpful?

  6. Gert van der Hoek zegt:

    Leerzaam ( voor mij wel tenminste.. 😉 ) artikel n.a.v. de studie die concludeerde dat “carbs” zo belangrijk zijn voor mensen, met name de ontwikkeling van de hersenen. Er worden de nodige kanttekeningen geplaatst, o.a. door Cordain.

    “Fat heads, potato heads and grain brains clash as diet debate goes nuts”

    http://www.smh.com.au/lifestyle/diet-and-fitness/fat-heads-potato-heads-and-grain-brains-clash-as-diet-debate-goes-nuts-20150814-giyyym.html

  7. Gert van der Hoek zegt:

    O, Zoe Harcombe pluist de studie nog eens even haarfijn uit, er klopt geen zak van:

    “Did a low fat diet beat a low carb diet for fat loss? ”

    http://www.zoeharcombe.com/2015/03/did-a-low-fat-diet-beat-a-low-carb-diet-for-fat-loss/

  8. Dank Robert! Boter gaf, zoals verwacht, een minimale, klinisch irrelevante stijging van het LDL, een verhoging van het als gunstig beschouwde HDL en een verlaging van de particle count. Exact wat je zou verwachten en in tegenstelling tot wat de gedesoriënteerde journalist van de WP beweert een opsteker voor de botermensen.

    Waarmee niet gezegd is dat paleo boter propageert. Dat doet het niet.

  9. Alex zegt:

    Guido, mocht je het gemist hebben op Foodlog:

    de 4 studies die echt gerandomiseerd waren en aan de inclusie criteria voldeden waren
    1) Jönsson T, Granfeldt Y, Ahrén B, Branell UC, Palsson G, Hansson A,Söderström M, Lindeberg S. Beneficial effects of a Paleolithic diet on cardiovascular risk factors in type 2 diabetes: a randomized cross-over pilot study. Cardiovasc Diabetol 2009;8:35.
    2) Lindeberg S, Jönsson T, Granfeldt Y, Borgstrand E, Soffman J, Sjöström K, Ahrén B. A Palaeolithic diet improves glucose tolerance more than a Mediterranean-like diet in individuals with ischaemic heart disease. Diabetologia 2007;50:1795–807.
    3) Boers I, Muskiet FA, Berkelaar E, Schut E, Penders R, Hoenderdos K, Wichers HJ, Jong MC. Favourable effects of consuming a Palaeolithic type diet on characteristics of the metabolic syndrome: a randomized controlled pilot-study. Lipids Health Dis 2014;13:160.
    4) Mellberg C, Sandberg S, Ryberg M, Eriksson M, Brage S, Larsson C, Olsson T, Lindahl B. Long-term effects of a Palaeolithic-type diet in obese postmenopausal women: a 2-year randomized trial. Eur J Clin Nutr 2014;68:350–7.

    met dank aan Esther van Zuuren #17

  10. Pingback: Gezond leven (2) | Yolanda

  11. Guido Vogel zegt:

    Alex, dank. Ik heb ze allemaal gelezen (full text is gratis te vinden op internet). Vond het commentaar van Enno Veerman op FL heel goed. In het abstract van het ACJN artikel staan alleen maar resultaten van de meta-analyse (kwantitatief samenvoegen van de 4 studies tot gemiddelden m.b.v. een randomized-effects model). Dat is statistsch getover waar steeds meer aannames en wegingen gedaan moeten worden om te corrigeren voor de verschillende manieren waarop het onderzoek is opgezet en uitgevoerd. Er is heel veel interpretatie nodig achter de getallen en een korrel zout is handig om bij de hand te hebben 🙂

    Zie ook: http://feinmantheother.com/2015/08/12/meta-analysis-is-to-analysis/

    Meer waarde hecht ik aan het systematic review gedeelte. Het selectieproces van de onderzoeken en de beoordeling (o.a. bias) is zeer rigoreus gedaan. De trend van de 4 onderzoeken is dat Paleo het beter doet op vrijwel alle gedefinieerde uitkomstmaten voor Metabool Syndroom.

    Mooi dat dit nu in 1 artikel is samengevat. Dus iedereen die vraagt naar onderbouwing dat Paleo effectief is voor het verminderen van het Metabool Syndroom, kan hier naar verwezen worden.

    Volgende stap is de richtlijnen aan te passen (Gezondheidsraad, NDF Voedingsrichtlijn Diabetes), omdat Paleo het nl. beter doet.

    Ben zeer benieuwd naar de systematic reviews die Zbys cs. voor andere voedingspatronen gaan doen. Ik hoef vast niet te zeggen wel voedingspatroon mij het meest interesseert 😉

  12. Faraday zegt:

    Misschien al geplaatst ergens maar toch..
    Wie Cochrane zegt, zegt evidence en dat zegt verder genoeg.
    Na ongeveer een generatie embargo:
    http://www.iocob.nl/2015/08/verzadigde-vetten-slecht-een-geloof-of-wetenschap/
    of
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26268692
    Ik heb een stout vermoeden dat het heel lastig zal worden voor de dieetdictators.

  13. Jo tB zegt:

    Niet helemaal op z’n plaat hier, maar wel de moeite waard om te vermelden. De zuivelindustrie op ’n retour???
    http://civileats.com/2015/08/06/how-the-dairy-industry-and-the-onion-are-teaming-up-to-defend-factory-farms/

  14. Alex zegt:

    O dear, Dafne is de facto paleo. Dat zal erg veel mensen toch minder lekker zitten. Zou ze willen spreken op AHS NL 2016? Zou geweldig zijn!— Melchior Meijer (@PolderPaleo) August 28, 2015

    //platform.twitter.com/widgets.js

    Met andere woorden: quinoa, sojaboontjes, rijstolie, parmezaanse kaas, griekse yoghurt, havermout, pindakaas, geitenkaas, rijstvellen, pinda’s, sojasaus, gegaard aardappelzetmeel, parelcouscous, feta, kikkererwten, tahin, (spelt)bloem, bulgur, (aardbeien)kwark, whey eiwit zijn tegenwoordig paleo… goed om te weten. 😛

    http://www.dafnelikes.com/

  15. Daniel zegt:

    @Alex. Lol!

    Ik denk dat het een soort van gesponsorde site is. Ik heb de bovenste twee menu’s bekeken en er zit geen vlees bij. Het lijkt me sterk dat een atlete op topniveau vegetarisch is. Zeker een sprintster waar spieren erg belangrijk zijn en spieren kweken gaat veel makkelijker met dierlijke eiwitten dan met plantaardige.

    BTW, Tahin Paleo of niet, dat blijft erin bij mij! 😉

  16. Alex zegt:

    Dat lijkt me niet Daniel (betreft zowel gesponsord als veggie), zelfs niet pegan.

    Bij het recept voor Massaman curry is Sanne de kip vergeten bij de ingredienten…

    “Dafne likes…

    …heerlijk & gezond eten
    …lekker SNEL op tafel!
    …bewegen
    …ontspannen!

    In onze familie houdt iedereen van lekker eten. Als ik terug kom van een wedstrijd in het buitenland is vaak één van de eerste vragen: ‘hoe was het eten?’ Mijn moeder lacht er nu nog wel eens om dat ik nu zo met gezond eten bezig ben, vroeger was ik namelijk helemaal niet zo makkelijk! Als baby waren hapjes lange tijd niet aan mij besteed, ik wilde alleen maar melk.

    Ondertussen heb ik het healthy-food-virus volledig te pakken! Ik reis de hele wereld over en doe overal inspiratie op voor nieuwe recepten. Je kan me dus niet blijer maken dan met een tas vol verse producten. En ze zijn niet alleen goed voor mij als topsporter maar voor iedereen: door gezond eten zit je gewoon lekkerder in je vel.

    Zo af en toe post ik op Facebook een berichtje over mijn nieuwste kookcreaties. Daar komen ontzettend veel leuke reacties op. Tijdens het eten van een superlekkere parelcouscous salade nam ik daarom een besluit: een eigen food blog! Samen met mijn zus Sanne, die ook gek is op lekker eten, maken we deze blog. Ik doe inspiratie op, en vervolgens bedenken we de recepten en schrijven de blog. Hopelijk kunnen jullie net zo genieten van al dat lekkers!

    Ik probeer mijn recepten simpel te houden, met weinig ingrediënten maar wel lekker vers. De bereiding gaat meestal goed en zo niet, dan heeft mijn hond Noa ook een goede dag 😉

    Eet smakelijk!

    Dafne Schippers”

  17. Daniel zegt:

    Alex, point taken!

  18. O jee 🙂 !

    Ik ging een beetje blind af op Yvonne Lemmers. In Elle zegt Dafne het volgende:

    Volg je een bepaald dieet?

    ‘Ja, alleen noem ik het een voedingspatroon. Dieet klinkt wat negatief, omdat je dan dingen niet mag met de bedoeling af te vallen. Uiteindelijk ben je op zoek naar een eetpatroon dat goed voor je is en ook nog eens lekker. In grote lijnen eet ik weinig koolhydraten en veel eiwitten.’

    Wat is het nou…

  19. Alex zegt:

    “Bijzonder om te vermelden dat Dafne al een tijd géén koolhydraatrijke ‘sportvoeding’ eet, maar vooral goede eiwitrijke en vezelrijke voeding zonder gluten eet. Voor Dafne geen brood, pizza en pasta, maar veel groenten, fruit, vlees, vis, eieren, noten, zaden en langzame koolhydraten zoals havermout en quinoa. Ze heeft zelfs een voedingsblog die ze samen met haar zus Sanne beheert.
    Dit is de blog met mooie gerechten en leuke verhalen: http://www.dafnelikes.com/
    Het eiwitrijke eten is prima krachtvoeding voor de spieren doordat ze geen gluten eet en loze koolhydraten eet belast ze haar lichaam niet.”

    http://gripopkoolhydraten.nl/dafne-schippers-zilver-op-wk-atletiek-mede-door-haar-voeding/

    Glutenvrij, m’n reet, Pa­rel­couscous/Bulgur zijn beide gemaakte van 100% du­rum tar­we.
    En zo eiwitrijk zijn haar recepten niet, zoals Daniel al aangaf.

    Hetgeen bewijst dat we alleen willen horen/zien wat in ons straatje past, want Dafne heeft dit zelf nergens zo gezegd, alleen dat ze koolhydraten zoveel mogelijk rond haar training plant, vaak bananen maar zelfs Haribo snoepjes… https://player.vimeo.com/video/87037068

    Maar in elk geval mag ze nu workshops over sportvoeding voor kinderen geven en recepten delen als chocohavermoutballetjes met pindakaas.

    “Deze balletjes zijn echte energiebommetjes boordevol gezonde ingrediënten. En het fijne is dat ze ook nog eens in een handomdraai (letterlijk) klaar zijn, je hoeft namelijk niets te bakken/koken. Dafne likes…dus.

    Ingrediënten (ongeveer 12 balletjes)

    – 100 gram havermout
    – 2 eetlepels pindakaas
    – beetje honing
    – handje gedroogde cranberry’s (voor een portie Vit C.!)
    – handje cacaonibs (of stukjes pure chocolade)
    – eetlepel kokos/sesamzaadjes
    – 1 banaan

    Meng alle ingrediënten in een kom (met je handen of een lepel). Draai balletjes, ongeveer zo groot als een pingpongbal en rol deze door de kokos en/of sesamzaad. Je kan de balletjes bewaren in de koelkast. Echt super easy dus en fijn als tussendoortje (voor of na het sporten). Ook leuk om met kinderen te maken, ideaal als gezonde snack voor in hun lunchtrommel.”

    Zal Kris wel blij mee zijn. 😉

  20. Okay, duidelijk 🙂 . Dank, Alex!

  21. Heb de tweets verwijderd. Hoop dat ik ze ooit nog eens mag herplaatsen. Voor de goede orde: Dafne Schippers is niet paleo en eet niet low carb. Anders was ze wel onder de 21 seconden gedoken.

    Geintje.

  22. Alex zegt:

    En Novak Djokovich eet glutenvrij, echter niet paleo:

    Nieuwe glutenvrije sportvoedinglijn http://www.decathlon.co.uk/Buy/djokolife

    Djokolife crunchy bars: Crispy honey and cereal bars, gluten-free.Rich in magnesium. Source of iron. Hulled sesame seeds 49%, glucose syrup, sugar, mixed-flower honey 5%. Allergens: sesame.

    Djokolife 3 seed biscuit breaks: Gluten-free biscuit, adapted for gluten-intolerant individuals. Potato starch, corn flour, cane sugar, sunflower oil, corn starch, maltodextrin, poppy seeds 2.2%, hulled SESAME seeds 2.2%, flaxseeds 2.2%, emulsifier (colza lecithin), dextrose, quinoa bran, thickener (xanthan gum), bamboo fibres, baking powder (diphosphates, sodium carbonate, ammonium carbonate), salt, natural flavour. Allergens: sesame Made in a facility that uses EGGS, SOYA, and NUTS

    Djokolife Cereal bars: Cereal bars with cranberries and almonds, no gluten. Toasted ALMONDS 20%, sweet cranberries 20% (cranberries 10.8%, sugar), raisins 15%, rice syrup, puffed rice, glucose syrup, toasted HAZELNUTS 8%. Allergens: hazelnuts, almonds Made in a facility that uses MILK, SOYA, SESAME, and other NUTS

  23. Wat hebben al die beroemde mensen toch met havermout en chiazaad 🙂 ? Ach, ze zijn nog jong. Wacht maar tot hun haargrens gaat wijken en ze niet meer zo veel aan sport doen.

  24. Djokolife cereal bars. Neeeeeee! Zelfs Cordain leurt met repen. Niet goed.

  25. He Daniël, woonde jij niet in Arnhem? Ik wel tegenwoordig. Met de Hoge Veluwe als achtertuin. Fantastisch!

    Bonus: verstaanbare mensen 🙂 .

  26. Dank, Alex! Ik ga ze direct op m’n pod zetten. Ben overigens van plan het blog te gaan reanimeren. Na het symposium, waarschijnlijk.

  27. Alex zegt:

    #WKatletiek Net als @dafneschippers eet WK HockeySTER @EllenHoog eiwitrijk en onbewerkt http://t.co/GKkSwXO4Zj en http://t.co/AbLmQPtrTp— Yvonne Lemmers (@YvonneLemmers) August 29, 2015

    //platform.twitter.com/widgets.js

    http://www.volkskrant.nl/sport/-ik-wil-weten-wie-ik-ben-zonder-stick~a4130279/

    “Waarmee ontbeet je vanochtend?

    ‘Havermout met chiazaad, lijnzaad, kaneel, aardbeien en frambozen. Lekker, gezond en voedzaam.'”

    “in jouw boek gaat het over oergranenwafels, geitenbrie, paranoten, speltbloem, quinoa en himalayazout.”

  28. Alex zegt:

    “Jonge, mooie vrouwen, zonder uitgebreide opleiding tot voedingsdeskundige, maar zeer succesvol” ook uit artikel VK

    Aangezien mijn post geplaatst werd voordat ik klaar was en tijdelijk in moderatie zit: waarom wordt het advies van dit soort voedingstechnisch ongeschoolde maar zeer enthousiaste bloggers/schrijfsters zoveel serieuzer genomen dan Janet/Connie en co?

  29. Daniel zegt:

    Melchior, ik woon in Groningen. Heb wel familie op de Veluwe wonen! Erg mooi daar! Ook goed wonen!

  30. Alex zegt:


    Dr. Ludwig Johnson – The Paleogram: Reversing Diabetes and Heart Disease

  31. Hans zegt:

    @Melchior , tuttut hoho , er gaat ja nog steeds niks boven Groningen , en Gronings is ja goed te verstaan voor Groningers 😉
    Veel woonplezier in Ernem , dialect liekt ja wel Grunnings https://nl.wikipedia.org/wiki/Arnhems 😉
    Trouwens , dorp bij Lauwersmeer , 11 letters : Zoltkaaaamp .

  32. Alex zegt:

    In 2011… net als http://www.ergogenics.org/havermoutvezels-beschermen-sporters-tegen-virussen.html (gebaseerd op studie uit 2004…) Is ook 1 van Roberts favoriete bronnen. 😉

    Laten we hem eens voor zijn: http://www.foodlog.nl/artikel/darmflora-beinvloedt-effect-van-soort-vetten-in-muizendieet/ 😀

  33. Alex zegt:

    Eigenlijk hoort dit hier: https://melchiormeijer.wordpress.com/2013/07/26/vitaminepillen-zijn-verdacht-deel-1-foliumzuur/

    http://www.foodlog.nl/artikel/europa-had-50.000-dode-babies-kunnen-voorkomen-door-minder-voorzichtig-bele

    “Een overtuigend aantal tamelijk goed uitgevoerde studies suggereert dat foliumzuur (uit pillen of door ‘verrijking’) het risico op borstkanker, prostaatkanker en darmkanker substantieel vergroot. In proefdieren is er een duidelijk dosis-respons effect. Geef ze foliumzuur (in plaats van folaat) en ze ontwikkelen genoemde gezellieheidjes. De link met prostaatkanker werd overtuigend aangetoond in een RCT van de University of Southern California. In dit experiment werden 643 mannen door loting geplaatst in een foliumzuurgroep of een placebogroep. Na negen jaar had 9,7 procent van foliumzuurheren prostaatkanker ontwikkeld, tegen 3,3 procent van de placeboheren. De foliumzuurkankers waren bovendien agressiever.

    Soortgelijke studies zijn gedaan naar het effect van foliumzuur op borstkanker en darmkanker, met vergelijkbare resultaten. Een citaat uit het verslag van een dubbelblinde RCT die werd gedaan in Noorwegen: ‘Het slikken van foliumzuur was geassocieerd met een hogere kankerincidentie en een hogere mortaliteit’.

    Er zijn ook epidemiologische aanwijzingen dat foliumzuur een causale rol speelt in de pathogenese van autisme, maar daar liggen de zaken nog wat schimmig. Epidemiologie, weet je wel…”

  34. Alex zegt:

    Het nog te modereren comment van 29-08 verwijst naar Yvonne Lemmers’ tweet (vol links, vandaar de moderatie) die het ‘eiwitrijke onbewerkte’ dieet van WK Hockeyster Ellen Hoog vergelijkt met Dafne Schippers volgens een artikel uit de Volkskrant

    http://www.volkskrant.nl/sport/-ik-wil-weten-wie-ik-ben-zonder-stick~a4130279/

    “Waarmee ontbeet je vanochtend?

    ‘Havermout met chiazaad, lijnzaad, kaneel, aardbeien en frambozen. Lekker, gezond en voedzaam.’”

    “in jouw boek gaat het over oergranenwafels, geitenbrie, paranoten, speltbloem, quinoa en himalayazout.”

    Wanneer je het artikel opzoekt op de FB pagina van VK en van daaruit klikt krijg je het artikel gratis compleet te lezen.

    Eiwitrijk verwijst zo te zien (zie Dafne) naar eiwitpoeders en whey… typisch paleo dus. 😉

  35. Hans zegt:

    Dank Alex , ‘k ga het allemaal lezen op korte termijn (even druk buiten) .
    Is het niet eens tijd om zelf een blog te maken ,, Paleo@lex” ofzo ? MM zal vast (ook) daar reageren 😉
    Wel fijn dat Melchior hier de draad weer wil oppakken na de drukte van een verhuizing , werk en http://www.ancestralhealth.nl/

  36. Alex zegt:

    Klik om toegang te krijgen tot nihms346611.pdf

    Depression as a disease of modernity: explanations for increasing prevalence

  37. Alex zegt:

    Afgezien van het feit dat ik niet paleo volgens het boekje ben Hans, heb je zo’n behoefte aan nog meer leesvoer/studiemateriaal? 😀

    Er zijn heel wat interessante blogs/webinars (niet allemaal per definitie paleo/lowcarb) die zeer de moeite waard zijn zonder dat ik ook nog mijn steentje meen te moeten bijdragen en Melchior heeft nog genoeg te doen aan Het Boek…

  38. Hans zegt:

    Ja Alex , Het Boek ……..deel 1 😉
    Ook ik ben niet geheel volgens het boekje maar lees me idd suf en dan weet je het ook allemaal niet meer naar mate je meer leest …… , toch zijn jouw linkjes meestal ,, to the point ” , die ik niet zo vaak zelf kan vinden en meestal kan je zaken op een voortreffelijke wijze terug vinden , vandaar dat ik fan van je ben en deel een pluim uit bij deze ( bij gebrek aan appeltjes ) 🙂
    Kortom waardevol !

  39. 🙂 . Water, wijn… Wetend dat de meeste bezoekers toch wel snappen dat het nooit spannender en ingewikkelder zal worden dan het Bierviltje.

  40. Bart zegt:

    Pascale toch.. 250 gram Speculooskoekjes [Tarwebloem, suiker, plantaardige oliën (palm, raap), kandijstroop, rijsmiddel (natriumwaterstofcarbonaat), sojabloem, zout, kaneel] gaan ‘r in die taart. Zelf beweert zij op haar website al 20 jaar geen snelle koolhydraten meer tot zich te nemen.
    Voor wie het bierviltje te complex vindt:

    Met dank aan Ted Naiman

  41. Alex zegt:

    Ted Naiman

    Volgens Pascale’s site is de taart trouwens met speculaas. Niet dat dat veel uitmaakt…

  42. Hans zegt:

    Video van een verwarde veganist met verwilderde blik https://www.youtube.com/watch?t=705&v=Lp1fSCYc5Z0
    Trof ik aan bij de commentaren na de boekbespreking door Boele Ytsma ,, de planteneter ” van prof. Tim Noakes’ boek The real meal revolution . 🙂

  43. marcel zegt:

    Allememaggies!
    Ik zag op uitzendinggemist.nl een aankondiging van het prograama ‘hoe word ik 100’ met als teaser dat de deelnemers door hun voedingspatroon aan te passen hun gezondheid konden verbeteren. Me voorbereidend op ergenis, ik ben een beetje masochistisch, ben ik gaan kijken. Maar heb me niet geergerd. Er moest geminderd worden met koolhydraten (door de diabeten in het clubje). Binnen een week was een aantal mensen van hun medicatie af of kon de medicatie ernstig worden teruggeschroefd. Opmerking van deelnemer John: “waarom heeft mijn huisarts dit niet al veel eerder aan mij verteld?” enz. enz.
    Tegelijk ook een inkijkje in hoe moeilijk het kan zijn voor mensen om zonder hulp de noodzakelijke veranderingen door te voeren.

    http://www.npo.nl/hoe-word-ik-100/16-11-2016/POW_03344643

    • Mijn god. Wat zijn mensen toch allemachtig stom in dit opzicht. Huisartsen die dit ‘inmiddels al zo’n twee jaar’ weten en van hun stoel vallen van verbazing voorop. Ik heb er echt geen woorden voor.

      • Maar afgezien daarvan het is natuurlijk een mooie ontwikkeling 🙂 !

      • marcel zegt:

        Ach, die programmadokter houdt haar hand boven het hoofd van haar collega. Dat kan ik wel begrijpen, waarom zou ze een individuele dokter aan de schandpaal nagelen wanneer het een systematisch probleem van die beroepsgroep is. Hopelijk heeft ze die collega achter de schermen flink ervan langs gegeven en kijken een hoop collega’s met schaamrood op de kaken naar de uitzending. Zal helaas niet zo zijn ben ik bang…

        • Weet je, ik ben op gezette tijden gewoon een nare misantroop 🙂 . Dat komt natuurlijk omdat wij hier al een eeuwigheid mee bezig zijn, altijd belachelijk worden gemaakt en nu links en rechts worden ingehaald door allerlei artiesten die het hebben uitgevonden. Maar uiteindelijk was bewustwording het doel en dat gebeurt nu. Al ben ik met je eens dat er nog heel water water naar de zee moet stromen voor het evo template ook maar geaccepteerd zal worden onder (huis)artsen.

  44. Folkert zegt:

    In nederland vinden per jaar 2000 amputaties plaats. De oorzaken daarvan zijn 68% vasculair, 27% diabetes, 4% trauma, 1% tumor.

Plaats een reactie