The day(s) after AHS-NL 2015

En dan is het plotseling voorbij. Je ligt in je Groningse hotelkamer verdwaasd in het donker te staren terwijl de indrukken van de dag in je hoofd qua volume wedijveren met de hijsende studenten op de terrassen onder je raam. Je verwondert je erover dat bijnieren in staat zijn de adrenalineproductie 14 uur achter elkaar op absoluut crisisniveau te houden, met weinig meer gevolgen dan dat je naar stress stinkt. Maar het is volbracht. Het eerste Nederlandse Ancestral Health Symposium is neergezet, de sprekers en verzorgers van de clinics waren fantastisch, er zijn (net) geen rampen gebeurd en de reacties waren overweldigend positief. Wow.

Vlak voor de start ontstond grote paniek door een fout van mij. De video met de openingslezing van Hanno Pijl en Esther van Zuuren over hun meta-analyse was aan mij gestuurd, maar ik verkeerde in de veronderstelling dat de technische mensen hem ook hadden ontvangen en op de apparatuur in de zaal hadden gezet. Neem nooit iets aan. Ongeveer een kwartiertje voor de opening kwam Arnold naar mij toe met de vraag: ‘Wie heeft de presentatie van Hanno Pijl en Esther van Zuuren? We zijn klaar om hem te uploaden.’

Ehhh… pardon? Heeft niemand hier die video? Iedereen heeft hem toch? Ik heb hem op mijn laptop staan, maar die is in het hotel in de stad (ik was hardlopend naar Zernike gekomen). Het duurt minimaal een half uur om hem op te halen. Overleg met Esther (Nederhof). Presentaties omgooien en Muskiet eerst laten spreken? Is een optie, maar de grap was nu juist om te openen met de meta-analyse, om de actualiteit ervan te benadrukken. Dan – we zijn inmiddels geen tien minuten meer verwijderd van het welkomstwoord – krijgt Esther een ingeving. De video zou in haar UMCG-database kunnen zitten, als ze die per ongeluk niet heeft opgeschoond.

De Heer is met ons. Hij staat er nog. Tergend langzaam wordt het grote bestand gedownload en als de mensen al de zaal indruppelen geeft Arnold het teken dat de boel het doet. Jeese Louise wat een opluchting.

Voor een uitstekend voorlopig verslag van de diverse lezingen verwijs ik naar het razendsnelle werk van Karine Hoenderdos op Nieuws voor diëtisten. Als het goed is komen alle video’s zo langzamerhand op de website van AHS-NL, waarna er ongetwijfeld verder over gediscussieerd zal worden. Het debat tussen Tim Noakes en Fred Brouns – waar ik zelf niet bij kon zijn omdat ik de parallelsessies modereerde – gaat straks zonder enige twijfel de wereld over. Ik heb gehoord dat het geanimeerd maar sportief en fair was, precies wat we beoogden. Erg verrassend vond ik het dat fysioloog Peter Voshol ruim aandacht gaf aan Joseph Kraft en diabetes in situ, waarover nieuwkomers hier meer kunnen lezen.

Wie erbij was weet dat Noakes tijdens zijn key note aan het eind van de dag vrolijk alle signalen van de tijdbewakers om er een eind aan te breien aan zijn laars lapte. Wij hadden de nadrukkelijke instructie om ervoor te zorgen dat de laatste persoon om 18:30 uur het gebouw zou hebben verlaten, omdat er anders problemen met het alarmsysteem zouden ontstaan, of iets dergelijks. Toen ik hem uiteindelijk toch interrumpeerde, ontstond er een heus oproer in de zaal, hetgeen illustreert hoe goed zijn lezing werd ontvangen. “Ga zitten, hou je bek en laat die man verdomme uitpraten,” kreeg ik naar mijn kop geslingerd 🙂 . Een groter compliment kun je als organisatie niet krijgen.

Uiteindelijk bleek er iets meer speelruimte te zijn dan ons vooraf was ingepeperd en konden we nog even doorgaan zonder dat de sprinklerinstallaties in werking zouden treden en de politie gealarmeerd zou worden. Mijn slotwoordje ging echter de mist in, dus daar sluit ik deze post mee af.

Niet uitgesproken slotwoord

Namens de gehele organisatie spreek ik de hoop uit dat we jullie deze eerste keer geboden hebben wat jullie ervan verwacht hadden. De geluiden die ik hier en daar heb opgepikt zijn veelbelovend. Binnenkort krijgt iedereen die zich had ingeschreven een evaluatieformulier gemaild. Ik verzoek jullie even de tijd te nemen om dat in te vullen, dan kunnen we in de aanloop naar editie 2016 proberen beter te doen wat nu eventueel minder was.

Ontzettend bedankt dat jullie gekomen zijn, zonder jullie support hadden we dit avontuur halverwege moeten afblazen. In het huidige economische krachtenveld ligt de mismatch-hypothese als verklaringsmodel voor de grote ziekten dermate gevoelig dat geen grote sponsor het in zijn hoofd haalt zijn naam aan ons symposium te verbinden. We zijn dus volledig afhankelijk van het publiek, wat aan de ene kant lastig is, maar ons aan de andere kant ook volledig onafhankelijk houdt. Al heb ik persoonlijk geen enkele moeite met een paar ton steun van bijvoorbeeld KingCorn of TarvoMout. O, bestaan die niet meer?

Een veelgehoorde opmerking over het evolitiegeneeskundige model…

Hoeveel tijd is er nog? (Pak mobiel uit broekzak, kijk op display). Okay, nog … minuten. Ja, dit is een Nokia uit 1996. Je bent Paleo of je bent het niet en je moet iets doen om je imago hoog te houden als het je ondanks 60 uur freeletics per week niet lukt het postuur van Fred Flintstone te krijgen.

Goed. Over het evolutiegeneeskundge model wordt vaak gezegd dat het een modegril is die op het punt staat over te waaien. Loren Cordain antwoordt daar steevast op dat een goed idee vaste grond krijgt als de tijd er rijp voor is en dat het dan ook niet meer weggaat. En dat Paleo zeer waarschijnlijk zo’n goed idee is. Extreem simpel, vaak extreem doeltreffend en dankzij het Internet voor iedereen toegankelijk. We hebben vandaag enkele prachtige casussen voorbij zien komen. Ter illustratie wil ik toch nog even een mailtje voorlezen dat onze onvolprezen penningmeester Hielkje gisteravond kreeg van een echtpaar dat vandaag zou komen, maar door onvoorziene omstandigheden verhinderd was.

Geachte organisatie van het Ancestral Health Symposium,

Tot mijn grote spijt moeten wij – volgen namen – ons afmelden voor het symposium morgen in Groningen. Ik vind het verschrikkelijk jammer maar het is niet anders.

Sinds Paleo in ons leven kwam door – volgt de naam van een obscuur blogje… iets met Perspectief? – zie vooral ik (mevrouw) enorme gezondheidsverbeteringen. Diabetes type 2: verdwenen. Hoge bloeddruk: weg. Antidepressiva: afgebouwd. 25 kilo afgevallen met weinig moeite. Ik voel mij sinds 35 jaar eindelijk weer goed.

Ik blijf jullie volgen. Keep up the good work en we hopen er een volgende keer wel bij te zijn. Mocht er een restitutieregeling zijn, dan maken wij daar geen gebruik van.

Is dit krachtig of is dit krachtig? Ja, het is een anecdote. Maar het is een anecdote die we zo ondertussen wel erg vaak horen. N=1? N=10? N=10.000? De meeste artsen – daarvan ben ik overtuigd – willen mensen daadwerkelijk beter maken, geen progressief verder ontsporende chronische ziekten managen, ook al is dat laatste wellicht lucratiever. Zij willen ook dit soort verhalen in hun spreekkamer. En daarom denk ik dat dit paradigma blijft, beter onderzocht zal gaan worden en dat de implementatie ervan de ziektelast in de toekomst aanzienlijk zal verlichten.

Rest mij nog een paar mensen in het bijzonder te bedanken. Tim Noakes natuurlijk, die speciaal voor ons helemaal uit Kaapstad kwam. Onbetaalbaar. Tandheelkudige en Cochrane methodoloog Zbys Fedorowicz, die ons tijdig inseinde over de meta-analyse van Team Pijleo, waarmee het symposium werd geopend. Fred Brouns, die als enige van de vele opponenten van Noakes in de academische wereld de ballen had om en publique met hem in debat te gaan. Dank daarvoor Fred Brouns.

En last but not least bedank ik namens de hele organisatie bewegingswetenschapper Esther Nederhof. Op een dag in juli of augustus vorig jaar dropte zij het voorstel een Nederlands AHS-symposium te organiseren en vervolgens heeft ze het klaargespeeld de meest onwaarschijnlijke verzameling ADHD-types die je je voor kunt stellen productief te maken. Zonder haar ruime ervaring op de afdeling Psychiatrie van het UMCG had ze dit waarschijnlijk niet klaargespeeld.

We zijn er door. Dit was het. Wel thuis, rij voorzichtig en hopelijk tot volgend jaar. Lever je badge in bij de welkomsttafel. Het gebouw moet om uiterlijk 18:30 leeg zijn, dus ik verzoek jullie vriendelijk niet binnen te blijven hangen, maar buiten bij de picknick-tafels na te praten.

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

146 reacties op The day(s) after AHS-NL 2015

  1. cocky zegt:

    heel veel dank van een niet-komer, ik ga het allemaal lezen en bekijken, heerlijk!!

  2. Alex zegt:

    Niet dat ik denk dat je op een al te grote donatie hoeft te rekenen…: http://www.tarvo.nl/ 😉

  3. Janet Noome zegt:

    Hear hear, Melchior!

    Het mag zo zijn dat Esther het idee van de Nederlandse versie AHS heeft gedropt vorig jaar maar dankzij jouw uitmuntende blog zat de zaal vol! Dus dank voor jouw tomeloze inzet en voortdurende uitleg wat paleo nu eigenlijk is! Jij hebt geen sponsor nodig, jij bènt de sponsor.

    Ik heb ervan genoten.

  4. Bas zegt:

    Geweldige dag gehad. Dank organisatie, sprekers en andere aanwezigen!

  5. Keimpe zegt:

    Toen ik de parkeerplaats eenmaal gevonden had, en daarna het juiste gebouw, en daarna de ingang van dat gebouw, heb ik een absolute topdag beleefd. Prima eten, heel diverse stands, heerlijk sfeertje, prachtige lezingen, leuke clinics, een wereldberoemde headliner. Wat wil je nog meer? De video van de discussie tussen Noakes en Brouns moet ik later nog even op halve snelheid terugzien, want er vloog een hoop informatie heen-en-weer! Een legendarische science-battle. En ik was erbij!

    En Tom Fox schoot tijdens zijn lezing zoveel hardloopwetenswaardigheden de zaal in, dat ik spontaan mee begon te schrijven. Ik zat weer even in de schoolbanken.

    Ik hoop dat het een terugkerend evenement wordt. Ik zal er een volgende keer zeker weer bij zijn. Geweldig dat jullie dit op poten hebben gezet. Uitroepteken, uitroepteken, uitroepteken.

    En mag dat meisje / die vrouw die in de namiddag bij Noakes de deur openhield (vanwege de warmte) en ook een aantal sprekers introduceerde, dan de gehele dag presenteren? Wat een natural!!

  6. Keimpe, ik zal je huwelijksaanzoek aan Birgit doorgeven. Ze is volgens mij getrouwd, maar dat hoeft tegenwoordig geen probleem te zijn 🙂 .

    Dank voor de superlatieven!

  7. Keimpe zegt:

    Dank je! Ik ben ook gebonden, dus als je het een beetje discreet kan houden, graag.

  8. Nogmaals dank voor de organisatie!
    Geniet allen nog maar lekker na van een succesvol evenement.
    De nasleep van het symposium zullen we met zijn allen via blogs en sociale media gaan delen. Hopelijk is er voor de nog niet-wetenden een steen verlegd en durven medici en para-medici nu ook de verontschuldigende hand op te steken en zeggen ‘I was wrong’.
    ——-
    Leuk mijn video bij de intro!
    Ik voelde een groots moment aankomen, een omhelzing van 2 gelijkgestemde hartelijke goudeerlijke en weldenkende mensen!
    Gelukkig had ik een zo’n modern hedendaags mobieltje op zak 😉
    Doe je de groeten aan je dorpsgenote Hillegonda 🙂

  9. En jij bedankt voor dat prachtige filmpje van een groot moment in mijn leven, Yvonne! Hij is bij mij niet direct te zien, maar wat de hek, embedden lukt zelden. Ik doe Gonda graag de groeten, maar het wordt wel vanuit Arnhem 🙂 . We zijn verhuisd naar Nederland!

  10. Janet, nogmaals dank! Na je lezing hadden mijn schoenen al de neiging van mijn voeten af te glippen 🙂 .

    Wat betreft de inzet, we hebben het natuurlijk met z’n allen neergezet.

  11. Marin zegt:

    Melchior, het was super. Ik heb genoten, ik heb geleerd, ik heb verwonderd en ik heb bewonderd.
    Had van mij allemaal veel langer mogen duren….Marin

  12. Mooie stad Arnhem… Dichtbij mij in de buurt.
    Je bent altijd welkom voor een kampvuur in onze tuin!

  13. Henderina Mantel zegt:

    Heerlijk om een dag met gelijkgestemden te zijn. Wel kritische vragen maar geen hakken-in-het-zand-hoe-durf-je-dat-te-geloven-het-is-belachelijk weerstand en vooral enthousiasme en gretige interesse. Dankjewel!

  14. Frans zegt:

    Hoi Melchior en vrijwilligers, bedankt voor deze leerzame en inspirerende dag! Ik voel me weer helemaal geradicaliseerd 🙂 Het was een eind rijden, en even zoeken, maar daar kreeg je wel wat voor terug. Ik heb ooit scheikunde gestudeerd, en zelfs ook de nodige biochemie gehad, maar zelfs met die achtergrond duizelde het me af en toe. Als de video’s on-line komen ga ik ze zeker nog een paar keer afspelen want ik heb echt niet de hele boodschap in een keer meegekregen. Maar geweldig om zulke bevlogen mensen als Frits Muskiet en Tom Fox in levende lijve te horen, met als klapper natuurlijk het “Hour of Power’ LOL van Tim Noakes (dixit Rypke Zeilmaker 🙂 LOL). En klasse ook van Fred Brouns om tegengas te geven, hij is hier vaak afgezeken maar heeft toch inderdaad de titanium ballen om desondanks te komen, en stand te houden tegenover Tim. Hopelijk volgend jaar weer tot ziens! Want er is nog zoveel dat niet aan het licht geweest is, gluten, acellulair carbs, resistant starch, AGE’s, … Genoeg voor een AHS 2016.

  15. @rnold zegt:

    Het was een prachtige dag!

    Hier ook nog even het sfeerverslag in beelden!
    http://climategate.nl/2015/09/27/the-proof-of-the-paleo-is-in-the-eating/

  16. Het was geweldig. Ik heb genoten van de clinics, van het feit dat ik eens niet raar aangekeken werd om mijn Vibrams (en daar heel veel oprecht geinteresseerde vragen over kreeg). Ik vond het leuk om jou eens te spreken te krijgen (nadat ik geduldig had gewacht tot twaalf boomlange mannen die in een kringetje om je heen stonden het gebouw uit gehaast waren omdat ze bang waren voor het naderende sprinkleronheil) en al die PaleoBobo’s waren zo dichtbiiiiijjjjjjjj en het eten was lekker en genoeg en… en…. en….

    en Birgit is inderdaad een natuurtalent. Ik ben fan.

  17. Esther van Zuuren zegt:

    Geweldig stuk. Superleuk om te lezen. Jammer dat we er niet live bij konden zijn omdat datum verzet vervroegd werd. Maar dit was mooie oplossing. Door alle tweets bleven we de hele dag op de hoogte, en dat we straks alles kunnen nakijken is geweldig. Het was overduidelijk een grandioos succes. Gefeliciteerd en geniet er maar van.

  18. Greet en Ward zegt:

    Hoi,
    Wat een geweldig symposium! Superblij dat mijn man en ik de trip naar Groningen hebben gemaakt, vanuit het ‘verre’ België. Dank zij Melchiors blog vernamen wij dat Noakes en Muskiet sprekers zouden zijn, dat wilden we niet missen. Maar ook de andere sprekers zoals Voshol en de diëtisten waren zeer inspirerend. Proficiat met dit initiatief. Tot volgend jaar!

  19. Marietsebiel zegt:

    De mooiste dag sinds tijden. Zoals Frans zegt, weer helemaal geradicaliseerd 😉
    De, ’n beetje ingezakte hoop, is weer helemaal terug. Dankzij alle inspirerende sprekers, die helemaal enthousiast hun boodschap voor het voetlicht brachten. Met de zo actief, leergierige bezoekers, die ieder woord opzogen als honing. Dat samen maakten de sfeer vibrerend.

    Wat goed dat het gelukt is om met z’n allen het symposium te doen plaatsvinden. De organisatie, de sprekers én de bezoekers als de sponsors, die dat financieel hebben mogelijk gemaakt.

    Dus iedereen die er was. Bedankt !

  20. Mart Schipper zegt:

    Melchior er al,

    Zaterdag met een prachtige zonsopgang naar Groningen gereden. Witte Wieven op de velden. Geen straf.
    Eenmaal in Groningen de campus snel gevonden maar toen toch even van het pad…. Waar oh waar? Plots een vrouw op blote voeten !?! Dat móet er een zijn! Er achteraan! Klopte, dus ik was er.
    Fantastische dag gehad. Veel opgestoken en veel mensen ontmoet. Eindelijk Yvonne Lemmers eens kunnen bedanken voor haar goede duw in de richting van kh- / paleo. ( n=weer gezond).
    Ook mensen ontmoet die ik op site’s en fb-pages voor gelijk gestemden al tegen kwam. Het niveau was goed.
    Ik heb hele dag als een spons gefunkioneerd. Professioneel ook weer gelauterd….
    Zoals Noakes zei: De patienten moeten de dokters overtuigen….Ik ben er zoeen die patienten voorlicht dus ik heb een missie.
    Ben nu wel een beetje anders aan het kijken naar de buurman, de kapper en de postbode. Ze zijn natuurlijk ineens allemaal insulineresistent.

    Bedankt voor heerlijke congres. Het heeft me goed gedaan.
    Mooie zonsondergang op de terugweg trouwens. Happy day!

  21. Guido Vogel zegt:

    Iemand een idee hoe Paul Jambers, https://nl.wikipedia.org/wiki/Paul_Jambers, op het congres verzeild is geraakt?

  22. Alex zegt:

    Paul Jambers is de echtgenoot/partner van Pascale Naessens. 🙂

  23. Gert van der Hoek zegt:

    Reprise, op verzoek
    ———————————

    Ancestral Health 2015, geweldig genoten. Een GROOT DANK JE WEL, voor het team vrijwilligers dat dit tot stand heeft gebracht. Het is veel werk geweest, heel veel, maar het was fantastisch. Hier en daar wat haperingen en onervarenheid, maar dat kwam allemaal goed. Meteen maar wat impressies.

    Ik begon met een clinic van Mina en Lucienne, bewegen volgens Katy Bowman, was heel erg leuk en steengoed. Ook in de middagpauze stiekem met hun andere workshop mee gedaan.

    Dan de presentatie van Hanno Pijl en Ester van Zuuren: in 1 woord subliem. Ook Muskiet: zijn bekende verhaal, toegespitst op de hersenen, “gewoon” helemaal goed.

    Vervolgens gekozen voor Noakes en Brouns. Was heel aardig, Brouns kwam goed uit de verf, constateerde terecht dat er geen bewijs is, dat “presteren op vet” beter is dan presteren op koolhydraten. Hij ging niet in op het recente artikel in BMJ over de VO2max. Noakes had natuurlijk de sympathie van het publiek en heeft een geweldige aimabele uitstraling. Maar ook een interessant verhaal. Ik pik van hem mee, dat je koolhydraten strategisch moet inzetten. Kan per individu verschillen. Carb-loading is echt verleden tijd, maar niet te krampachtig doen.

    Na de middagpauze, was erg leuk, leuk eten, diverse mensen ontmoet . Weer was natuurlijk fantastisch, fijn dat we even naar buiten konden. En fijn dat we de tijd hadden voor ontmoetingen en gesprek.

    ’s Middags begonnen bij Bert Otten. Hij is gewoon goed, maar ik miste vandaag in zijn verhaal de verbinding met het heden. Wel Ancestral, maar de Health?

    Toen Peter Voshol. Leuke invalshoek: twijfel zaaien. Hij drukte mijn neus op de feiten, het gaat allemaal niet zo snel, we weten ook nog te weinig. Maar: je kunt een probleem ook als “black box” benaderen, als de interventie maar werkt. Bij hem kwam ook het werk van Kraft aan bod, op dat moment vond ik dat logisch en vanzelfsprekend. Maar later realiseerde ik me dat het heel bijzonder is, dat een Nederlandse wetenschapper dat zo oppikt. En zo snel. Insulineresistentie was een rode draad die in zo ongeveer alle presentaties terugkwam. Links en rechts hoorde ik mensen tegen elkaar zeggen: “we gaan insuline meten”. Dat ligt niet zo simpel, daar komen ze nog wel achter. Maar als ik het goed begrepen heb, dan is Voshol betrokken bij de ontwikkeling van een thuistest voor insuline. Kun je je eigen OGTT doen.

    Van tevoren had ik wat twijfels bij Tom Fox, beetje vaag, waar is de science? Maar ik was heel blij met zijn verhaal. Enthousiast gebracht. Mooi laten zien dat bewegen allerlei positieve processen op gang brengt in je lichaam, waaronder in je immuunsysteem. Prima!

    Tenslotte: Noakes, gewoon geweldig.

    Voor herhaling vatbaar? Zeker! Volgend jaar? Kweenie. Ik zou er nog even goed over nadenken.
    Een mooi symposium organiseren is 1 ding, maar om dat elk jaar te doen is echt heel wat anders. Vergis je daar niet in. De kwaliteit moet elk jaar minstens net zo goed of hoger zijn dan de vorige keer. Lukt dat qua interessante sprekers? Ook je doelgroep moet je elk jaar weten te prikkelen, anders haken ze van lieverlee af. Last-but-not-least: de vrijwilligers. Het is veel werk, kost veel tijd. Dat is een zware belasting als dat elk jaar terug komt. Je moet binnenkort al weer beginnen. Kans op roofbouw en afhaken en/of niet goed uitvoeren van taken. Je moet anders gaan denken, continuïteit bewaken, enz. Het is begrijpelijk om in de euforie te zeggen: volgend jaar weer. Maar het zou zonde zijn als het gaat verwateren, of als het doodbloedt. Misschien is het een idee om er een 2-jarige cyclus van te maken, een biënnale. Dan vergroot je m.i. de kans op een gecontinueerd succes. Paleo is ook: kwaliteit voor alles en neem de tijd.

    Onderwerpen genoeg, deze keer lag het accent op de macronutriënten, volgende keer misschien micro, bijvoorbeeld ook de AGE’s (wie durft er aan de meter…, nazorg aanbieden…. ) , gluten, zonuline, ketonen enz. Het ook geen kwaad om twijfel te zaaien over alle eiwit(wei) poeders en smoothies.

    Nogmaals: BEDANKT!

    PS: werd geopperd: inderdaad goed idee om na afloop ergens iets te organiseren om lekker na te praten.

  24. Matty zegt:

    Ook TheNewFood kijkt terug op een geweldig geslaagd en in veel opzichten leerzaam symposium. Veel dank daarvoor!

    Vooraf was ik wat zenuwachtig over de komst van Noakes op zo’n Paleo feestje. Zijn motivatie om LCHF te promoten is immers in de eerste plaats vooral gericht op voorkomen en verminderen van insulineresistentie. Zou daar voldoende ruimte voor zijn? Die ruimte was er! Indrukwekkend hoe Paleo en LCHF zaterdag zo overtuigend en logisch samen werden gebracht! Daar kunnen ze in Kaapstad (LCHF congres) nog wat van leren!

    15 jaar geleden toen ik LCHF ging eten verklaarden veel mensen mij voor gek en ik mijzelf ook een beetje. Maar ik voelde me er zoveel beter door, en ik was er zó van overtuigd dat het voor mijn lijf beter was, dat ik nooit ben gestopt. Afgelopen zaterdag was ik weer eens heel erg trots op mijn keuze destijds.

    En nu de rest van Nederland nog even overtuigen…

  25. Micha zegt:

    @Guido: ik had bij die meneer het gevoel: hij is hier niet uit vrije wil (hij keek voortdurend als een donderwolkje en groette niet terug). Misschien was dat dan ook wel zo?

  26. @rnold zegt:

    De eerste presentatie staat online!

  27. @rnold zegt:

    Zie ook het youtube kanaal.

  28. Hartstikke bedankt voor jullie mooie reacties! Ik denk dat ik ze later even allemaal apart ga beantwoorden 🙂 .

    Iets anders, ik was laatst te gast bij Tarek Haddad van Podgasten.nl. We hebben twee keer anderhalf uur Praten over Paleo opgenomen in hartje Amsterdam. De eerste aflevering staat nu online:

    http://www.podgasten.nl/podcast/2015/9/29/5-kijken-door-een-paleo-lens-met-melchior-meijer-deel-1

    en voor wie liever via youtube luistert:

  29. Gert van der Hoek zegt:

    Twee maanden geleden vond in Duitsland ook een “Paleo Conferentie” plaats, de presentaties zijn samengevat in dit gratis te downloaden tijdschrift.

    “Proceedings of the 3rd annual symposium of the German Society for Paleo Nutrition held in 2015”

    http://jevohealth.com/journal/vol1/iss1/8/

  30. Ik heb jullie nog niet geantwoord, wat erg onbeleefd is, maar lees dit:

    Wetenschappelijk onderzoek met oogkleppen

    Wiebe Pennewaard. Is ‘ie nou van Fryslan1 of van de Leeuwarder Courant? Nog even uitzoeken. In elk geval een onvoorstelbaar domme (en onbeschofte) druif 🙂 .

  31. mmm ‘druif’ is misschien iets teveel eer voor die meneer Wiebe.

  32. Hans zegt:

    ‘T is herfst , daarom hou ik het op eikel 😉

  33. willem zegt:

    Ik ken hem wel. Niet druk om maken. Al eeuwenlang journalist bij de Leeuwarder Courant.Beste jongen, maar passend binnen het gangbare stramien van de stukjesschrijver die niet het vermogen bezit wat verder te kijken en te denken dan de dorpsgrens.

  34. Alex zegt:

    @_Jamie_Scott AHS-NL had – it was our own 'fault' – a rather strong low carb sauce over it. Spreadbury next. @primalmeded— Melchior Meijer (@PolderPaleo) 30 september 2015

  35. Hi, hi, Alex ziet alles 🙂 .

  36. Peter van Scorel zegt:

    Heeft iedereen al zijn ((semi?)wetenschappelijke) kruit verschoten? Ik lees hier de laatste tijd slechts (verhulde) ad hominems. Het kachelt hier serieus achteruit. jammer.

  37. Hans zegt:

    Hoi Peter ,
    Miste ik jouw ,, ((semi?)wetenschappelijke) kruit ” / input de laatste tijd ? 😉

  38. 🙂

    Peter, heb je gelezen wat Wiebe Pennewaard schreef? Moet je zo iemand dan de wang toekeren, of hoe ging die uitdrukking ook weer? Als ik hem in een kroeg tegen zou komen zou ik hem op z’n bek slaan, vrees ik. Ik kan er niks aan doen. Zo tikt mijn klokje.

    Maar je bent welkom om het niveau hier op peil te brengen, bijvoorbeeld door iets te zeggen over Unger/glucagon of Kraft/insulin patterns, twee recent behandelde semi-wetenschappelijke items.

  39. aagje51 zegt:

    Onder het motto better late than never, bijzonder veel dank aan de organisatoren van het geslaagde en bruisende AHS NL 2015. Wat mij betreft mag dit evenement wel jaarlijks plaatsvinden want er is nog zoooveel om te presenteren en te bespreken en er komt bijna dagelijks nieuwe stof bij. Mochten er vrijwilligers nodig zijn die op afstand kunnen ondersteunen, ik geef me hierbij op!

  40. Gert van der Hoek zegt:

    Naar aanleiding van een centraal thema in Groningen – Insulineresistentie – kon ik de verleiding niet weerstaan om m’n eigen nuchtere insuline te laten meten. Ik wilde toch ca 1 oktober mijn vit D laten prikken, in het kader van mijn N=1 case studie: “hoe kom ik de winter door qua vit D zonder pilletjes”. De vit D was nu 83.2, afgelopen voorjaar na de suppletieloze winter was dat 76. Niks mis mee. We gaan het zien volgend voorjaar hoe zich dat ontwikkelt.

    De nuchtere insuline was niet hoog: 16 p/mol wat overeenkomt met ca 2,66 mU/l . Dat is aan de onderkant van de referentiewaarden die men hanteert. “Normaal” bij gezonde niet-Paleo-ers is ca 6 – 7 . LIndeberg vond bij de mensen op Kitava een waarde van gemiddeld ca 3,5 . Bij een trial in de VS gingen proefpersonen die Paleo gingen binnen 10 dagen van 7.2 gemiddeld naar 2.9 gemiddeld.

    Nuchtere insuline waarde zegt niet alles, het wordt pas interessant wat er gebeurt na toediening van glucose. Keer je dan – na ca 2 tot 2 1/2 uur – weer terug naar ca de beginwaarde?

    Ook met het meten verwacht ik dat er verschillen kunnen ontstaan, je kunt denk ik niet zo maar vergelijken.

    Over een paar jaar is er misschien een thuismetertje beschikbaar.

    PS: voor het volledige beeld: de nuchtere glucose was: 4,8 en de HbA1c 37 m/mol, wat ongeveer 5 tot 5,5% is geloof ik. Niet laag, maar ook niet echt te hoog. Misschien de verplichte stamppotten bij m’n schoonmoeder.. 😉

  41. Daniel zegt:

    @gert Nice van die insuline! Ik zou niet weten wat mijn nuchtere spiegel is. Toch maar eens laten meten 😉

  42. Jo tB zegt:

    Gert, waar heb jij je insuline laten meten? Ik heb het al 2 keer aangekaart bij mijn huisarts en beide keren kreeg ik te horen dat hij niet wist dat het bestond. Zou gaan navragen bij een internist, maar dan zou ik me moeten onderwerpen aan zijn behandel plan wat dat ook zou moeten zijn.

    Jouw vitamine D test, was dat een 25 OHD test?
    Jouw HbA1c was uitstekend. Ik ben er jaloers op, heb nog nooit zulke waarden weten te bereiken.

  43. Louise zegt:

    @Alex, fascinerend dat zowel extreem laag vet als extreem laag KH zulke spectaculaire resultaten kan hebben.
    De in het stuk genoemde kwalen hebben ook een link met dysbiose.
    Celmembranen van gram negatieve bacterien bevatten LPS (lipopolysacchariden).
    LPS: endotoxinen https://nl.wikipedia.org/wiki/Lipopolysacharide.
    Kunnen onschadelijk gemaakt worden door andere LPS-en, begrijp ik. Dysbiose – dan worden ze mssn niet onschadelijk gemaakt.
    LPS heeft vet- en koolhydraat-deel -> een van de twee te weinig -> geen LPS -> geen kwaal??

    Zou het zoiets werken?

  44. Gert van der Hoek zegt:

    @Louise: mooie en interessante hypothese; wat weten we nog weinig…..

    @ Jo: een insulinetest kan elke huisarts gewoon via de gebruikelijke weg aanvragen. Bijvoorbeeld via Saltro: rechts onder op het formulier “insuline” bijschrijven. De dame die bloed ging afnemen, was ook niet zeker van haar zaak “oh, insuline” , ze holde meteen naar haar collega, samen hebben ze de juiste te gebruiken kleurcode voor het buisje uitgezocht. Insuline testen wordt zelden gedaan.

    Er zijn artsen die wél iets doen met insuline resistentie, Saskia van As in Hilversum bijvoorbeeld. Ik ken haar niet, maar ze heeft een iwebsite met veel interessante informatie. Gespecialiseerd in chronische darmklachten. http://www.praktijkvanas.nl/artikel/Hyperinsulinaemie.htm

    Vit D : inderdaad 25 (OH)D ; details via Google: Saltro en Vitamine D

  45. Jo tB zegt:

    Gert, merkwaardig. Ik heb het al twee keer aangekaart bij mijn huisarts, en beide keren heeft hij aangegeven het onbekend was. Nu heeft hij aangegeven bij een internist gaan navragen of die het fenomeen kent. In Amsterdam wordt ATAL als laboratorium gebruikt, en het staat niet op het formulier. Via via weet ik dat insuline bepaald kan worden met de C-peptide test.
    De reden dat ik er steeds op blijf hameren is, wanneer ik insuline resistent ben, helpt het niet mijn alvleesklier alsmaar stimuleren meer insuline aan te maken, terwijl er al genoeg rond rondwaart. Mijn huisarts heeft alleen de mogelijkheid de tabletten op te voeren of overstappen op insuline.

  46. Gert van der Hoek zegt:

    ik ben geen kenner Jo, maar dit staat op de website van de NVKC:

    “De (C-peptide) test meet de hoeveelheid C-peptide in het bloed of in de urine. Cellen van de alvleesklier (pancreas) maken pro-insuline. Dat wordt afgebroken tot insuline en C-peptide in gelijke hoeveelheden. Wanneer de insuline vanuit de pancreas in het bloed komt, zal er evenveel C-peptide meekomen. Daarom geeft de hoeveelheid C-peptide informatie over de insulineproductie door de alvleesklier.

    C-peptide kan ook worden gemeten bij diabetespatienten. Al dan niet in aanwezigheid van een stimulator zoals glucagon kan worden nagegaan hoeveel C-peptide (en dus ook insuline) de pancreas nog kan produceren.

    Insuline zelf kan ook worden gemeten, daarom wordt alleen in speciale gevallen gebruik gemaakt van de C-peptidebepaling”.

    Bij ATAL kan ik inderdaad niets bij de standaard testen vinden over insuline.

    Maar ze hebben wel degelijk mogelijkheden: o.a. dit, met een telefoonnummer en een (toepasselijke… 😉 ) naam: kan je huisarts toch even bellen? http://naslag.medial.nl/Bepalingen/INSBAS

    Maar misschien is de internist inderdaad beter op de hoogte, ook van bijv. een insuline tolerantietest (hebben ze ook bij ATAL) . Misschien heeft de internist wel hele goede ideeën? Je bepaalt uiteindelijk zelf wat je wilt toch?

    Een nuchtere insuline test zegt ook niet alles. NB: wat je de dag voor de test hebt geconsumeerd kan invloed hebben, ook al ben je 12 uur nuchter.

  47. Jo tB zegt:

    Gert, fantastisch dat je even wat onderzoek hebt gedaan. Stom van me dat ik dat zelf niet had gedaan. Ik heb nieuwe tabletten gekregen (eigenlijk hadden ze meteen insuline voor moeten schrijven, nog even uitstel van executie) omdat mijn HbA1c dramatisch was gestegen. Ik ga het beslist aan mijn huisarts en de DVK voorleggen wanneer ik in december weer voor controle moet komen.

    Ik blijf het gevoel houden dat dat de verkeerde behandeling is (in mijn geval dan): nog meer insuline aanmaken (of toedienen) bij hoge insuline resistentie. Het is nog niet uit mijn hoofd dat die sterk schommelende bloedsuikers met mijn histamine intolerantie te maken heeft. Over actieve immuunsysteem die heftig reageert op dingen die ik eet, waardoor de suiker verwerking op de tweede plan komt. De stress reactie voert de boventoon.

    En zoals Dr van As schreef, de symptoom wordt behandeld, er wordt niet gekeken naar het “ziekte” beeld.
    Hyperinsulinaemie, ook met normale suikerspiegels, is een ernstige ziekte. Klachten zijn: gewichtstoename, slaapstoornissen, gewrichtsklachten, vermoeidheid, emotionele instabiliteit, chronische infecties, onvruchtbaarheid etc. Een te hoog suikergehalte in de darm stimuleert ook groei van schimmels en de parasiet Blastocystis Hominis.

    Vandaar dat ik lange tijd dacht aan candida of SIBO.
    Even verderop schrijft ze:
    Mensen met insulinestoornissen hebben een onbevredigd gevoel na een maaltijd, zij eten vaak tussen de maaltijden door, hierdoor houden zij de hele dag hun insulinespiegels te hoog. Vooral ’s avonds wordt er vaak non-stop gesnackt. Wanneer u na het gewone eten op zoek gaat naar koolhydraatrijke snacks, dan kunt u er zeker van zijn dat uw insuline-spiegel te hoog is.

    Dat is precies wat met mij gebeurt!!

  48. Gert van der Hoek zegt:

    Jo, mw van As is afgestudeerd als huisarts, maar niet als zodanig gevestigd. Ze valt verzekeringstechnisch onder “alternatieve geneeswijzen”. M.a.w.: je kunt gewoon een afspraak maken en de trein pakken naar Hilversum. T’is maar een idee….

  49. Gert van der Hoek zegt:

    Denise to the rescue, once again? Low Carb én Low Fat allebei spectaculaire resultaten?

    Peter van Hyperlipid laat m.i overtuigend zien dat “ketosis” echt betere resulaten laat zien dan “carbosis”.

    http://high-fat-nutrition.blogspot.nl/2015/10/protons-and-ultra-low-fat-once-more.html

  50. Gert van der Hoek zegt:

    Ook een interessante manier om gewicht te verliezen: afwisselend 11 dagen max ca 1200 calorieën en dan 3 dagen onbeperkt eten en drinken. De kilo’s bij de obese proefpersonen vlogen naar beneden. De nuchtere bloedsuiker en de triglyceriden gingen ook naar beneden. Geen rebound. Vertrouwd bodybuilders recept. Calorieën tellen is lastig. Via Suppversity blog.

    “Calorie Shifting Diet Versus Calorie Restriction Diet: A Comparative Clinical Trial Study”

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4018593/

  51. Louise zegt:

    @Gert, ketose kan in theorie wel heel goed werken, maar in de praktijk echt niet altijd.
    In theorie zou het mij moeten helpen met mijn neurologische kwaal (parkinson), maar ik werd alleen maar stijver en niet bepaald fitter. Ook werd mijn gezichtsvermogen slechter. Nou, dan houd je wel op na drie weken!
    De resultaten voor een low fat aanpak van Multiple Sclerose die Denise beschrijft, zijn bepaald indrukwekkend.
    Peter hyperlipid bekijkt het van de fysiologische kant (zijn verhaal gaat me wat boven de pet), maar misschien komt het er wel heel anders uit te zien wanneer je door een microbioom-bril kijkt.
    Peter geeft aan dat zijn verhaal een MENING is, en ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat hij enigszins biased is.
    Er zijn succesverhalen over het verdwijnen van MS (en parkinson, etc) na poeptransplantatie (Borody). Misschien zijn de carbosis-successen wel op die manier te verklaren. En misschien doen sommige mensen het goed op ketose, anderen op carbosis, en weer anderen op allebei (maar niet tegelijk natuurlijk).
    Ik ben van plan om eens te kijken wat er gebeurt als ik weinig verzadigd vet eet. Ik ben er een paar dagen geleden mee begonnen, dus nog te vroeg om wat te melden, behalve dan dat ik errug opgeblazen ben (zeker weer die stomme gist &*$(*##*).

  52. Pingback: We bleven niet onopgemerkt op #ahsnl15 #wandeljesexy #verwilderjewerkplek | Oergezond bewegen met de alignment gurus

  53. Gert van der Hoek zegt:

    Lastig allemaal Louise. De insuline laag houden is altijd goed? Maar dat is niet het enige? Het lijkt er inderdaad op dat je moet zoeken wat voor jou werkt. Veel succes !

  54. Faraday zegt:

    Louise, geheel maar dan ook geheel ter INFO!
    Mucuna al of niet gecombineerd met regulier is meestal gekend.
    Misschien te mooi om waar te zijn is combinatie met een selectief glad spierweedsel ontspanner Salbutamol (lees vooral de verminderde ziektesymptomen hè):
    http://www.ergogenics.org/anabole-werking-combinatie-salbutamol-l-dopa.html

  55. Louise zegt:

    Gert en Faraday,
    Bedankt voor jullie reacties.
    Naast de reguliere medicijnen gebruik in een beetje Mucuna.
    Salbutamol kende ik niet, de verminderde ziektesymptomen klinken goed, maar de bijwerkingen minder.
    Momenteel ben ik bezig met de voorbereidingen voor een darmbacterietransplantatie. Dat wil zeggen: ik heb een persoon gevonden die donor wil zijn, en de huisarts wil meedenken over het testen van de donor. Zal dus nog wel even duren, maar er zit schot in. Hopen dat de donor door de screening heen komt, en dan maar hopen dat het een positief resultaat geeft. Spannend!

  56. Hans zegt:

    Voor de deelnemers van het AHS.NL 2015 ter info :
    Er is een vragenlijst verstuurd , bij mij zit-ie in de spambox , geen idee waarom ? Bij jullie ook wellicht ?
    De boodschap is natuurlijk : invullen 🙂

  57. Micha zegt:

    Hoi Hans, kan het zijn dat je een microsoft e-mail account hebt? Dus hotmail of msn etc. Want Microsoft heeft een zéér strenge spamfilter en wil nog wel eens zonder pardon alles in de spam deponeren. Hier valt helaas weinig aan te doen. In elk geval hebben zo’n 90 personen al ingevuld, dus het is niet bij iedereen in de spam terecht gekomen. Gelukkig.

  58. Hans zegt:

    Dank voor de uitleg Micha , Microsoft bemoeit zich dus met Google’s Gmail …….en bepaalt voor mij wat spam is tssssssss , zelfs een tweede mailtje van AHS 😉

  59. Micha zegt:

    hmmm gmail is ongebruikelijker, maar ook dat komt voor helaas! Ik zal nog eens verzoeke eenreminder te versturen in de hoop dat het dan wel ongeschonden in de inbox beland. dank voor de aanvulling

  60. Hans zegt:

    Micha , denk dat ik nu weet hoe het ongeveer zit. In gmail heb ik 3 tabbladen : primair , waar de ,,normale” mail binnenkomt , sociaal waar o.a. Twitter-mededelingen staan en Reclame waar idd reclame binnenkomt maar ook mail van het AHS . Dus NIET in de spambox voor de duidelijkheid .
    Snap alleen niet waarom gmail berichten van het AHS als reclame ziet al is alle reclame voor het AHS natuurlijk welkom op een andere manier 🙂

    Melchior , excuus voor het vervuilen van het topic , ’t was wel voor het goede doel 😉

  61. Faraday zegt:

    nog ’n “vervuiling” is Kris Verburgh op onze radio (België) met zijn nieuwe boek:
    http://radioplus.be/#/radio1/herbeluister/e23e6a65-90d2-11e3-b45a-00163edf75b7/587d99b5-74bf-11e5-b897-00163edf48dd
    ‘k weet niet hoe lang “Herbeluister” te her beluisteren is.. wel interessant hoor.

  62. Faraday zegt:

    Oh, op 1:09:45 begint het interview…

  63. Gert van der Hoek zegt:

    Zorgverzekeraars maken steeds meer de dienst uit in de spreekkamers van de artsen:

    “Huisartsen worden beperkt door de ziekenfondsen. Een bloedsuiker bepaling is goedkoop. Een insulinebepaling is duur en mag alleen door een specialist worden aangevraagd”

    http://www.praktijkvanas.nl/artikel/Hyperinsulinaemie.htm

  64. Alex zegt:

    Very Low Fat Diabetes Experiment: Phase 1

    Petro Dobromylskyj: “At a FFA [free fatty acid] level around 0.1mmol/l, acutely induced, the pancreas will not secrete insulin in response to 12.5mmol/l of glucose. It seems to me that getting FFAs this low is well within the realms of possibility using a near zero fat diet. You are then in to the region of minimal insulin secretion combined with maximal insulin sensitivity.”

  65. Alex zegt:

    Voor diegenen die de pingbacks niet klikken/twitter niet volgen, hier nog (links naar) enkele verslagen van de Grote Dag: http://www.oergezondbewegen.nu/2015/10/11/we-bleven-niet-onopgemerkt-op-ahsnl15-wandeljesexy-verwilderjewerkplek/

  66. Hans zegt:

    Weer tig knipjes op de ,, Alex-dankjewel” knipkaart 🙂 🙂

  67. Bertram zegt:

    Melchior, het lijkt me boeiend als je nog is de missende kaasfactor beschrijft…
    En misschien ook is iets over collageen, iets waar nederlanders te weinig mee doen en vanaf weten.
    Zomaar een idee hoor.

  68. Bertram, ben je helderziend 🙂 ? Ik zit midden in de missende kaasfactor. Hij is zo belangrijk dat ik al een poosje loop te dubben of ik er tussendoor ook een blogpostje aan moet wijden… Nadeel daarvan: ik maai het gras voor mijn eigen voeten weg.

  69. Hans zegt:

    Dus geduld is een ,, schone saeck ” of hoe je dat maar spel(d)t , eh spelt 😉
    Voorwoord van DE Prof ?
    Kan ik al een gesigneerd boek op voorhand bestellen van de eerste oplage ? 🙂

  70. Alex zegt:

    Wanneer Melchior een intekenlijst zou bijhouden voor gesigneerde exemplaren van de eerste oplage kan hij gelijk een 2e oplage bestellen. 😉 Uiteraard schrijf ik me ook gelijk in! 🙂

    Maak je maar niet zo druk over dat weggemaaide gras Melchior. Alle info staat op het Bierviltje en toch willen we nog steeds Het Boek ter verdieping van alles wat je hier zo eloquent weet te verwoorden. Hoe ver ben je nu? AHS NL 2016 presentatie? 😦

  71. Shit. Ik ben benaderd door een uitgever aan zo’n gracht. En aangezien ik niet zo’n ondernemer ben, ga ik er maar heen om te praten :-). Ik vrees dat het dan serieus wordt, met deadlines en zo…

  72. Alex zegt:

    Alsjeblieft geen ‘oer’ of ‘dieet’ in de titel. Succes!!!

    http://www.bol.com/nl/p/oergezond/9200000035844064/ Oergezonde leefstijl…

  73. marcel zegt:

    Deadlines zijn voor het publiek wel goed (doe rustig aan hoor, ik stop gewoon het bierviltje in m’n zak). Ik maak me meer zorgen over de verhalen die ik hier en daar meekrijg dat uitgevers vaak invloed uitoefenen op de inhoud… Enige invloed van buitenaf pakt vaak goed uit, en ik heb vertrouwen in de sterkte van je ruggegraat 🙂

    Ik zou ook graag een gesigneerd exemplaar willen hebben.

  74. Oer en dieet zijn absolut verboten.

    Marcel, die verhalen kloppen en ik heb er al een gedumpt. Als deze wil gaan debiliseren ga ik alsnog aan het werk met een stencilmachine 🙂 . Maar de druk van een serieuze overeenkomst met tijdlijn kan ik helaas wel gebruiken.

  75. Gert van der Hoek zegt:

    Verrassing: een nieuw boek van Remko Kuipers, leuke tip Alex !

    Ik ben nog steeds blij met zijn 1e boek (dwz de lekenversie), goed naslagwerk, blader er regelmatig in. Laatste hoofdstukken met de recepten roepen wat twijfels op. (Misschien inderdaad de druk van de uitgever? ) Zo te zien wordt de invalshoek nu “leefstijl”, in plaats van “populaire versie proefschrift”; dat lijkt me prima, ik ben benieuwd of de twijfels zich opnieuw gaan voordoen. Hij is intussen al minstens 12 jaar wetenschappelijk bezig met “Paleo”, dat geeft hem in ieder geval het voordeel van de twijfel. Jammer dat hij zich niet zo profileert via een blog , of artikelen of lezingen. Hij moe(s)t ook nog zijn specialisatie als cardioloog halen, daar kun je ook druk mee zijn. Ben o.a. benieuwd hoeveel “cardio” er zijn nieuwe boek zit en hoe hij hart-en vaatziekten benadert.

    Hoewel de vlag de lading wel dekt, ben Ik ook niet zo verrukt van “oer” , maar “paleo” begint ook wat problematisch te worden, gezien de ver doorgevoerde commercialisering met paleo-repen en -snacks, enz, en die eindeloze hoeveelheid recepten voor taarten en cakejes met amandelmeel, stevia, enz.

    Melchior gaan we niet pushen toch? Ik heb er alle vertrouwen in dat het helemaal goed komt met Het Boek Dat Inslaat Als Een Bom. Goede dingen hebben hun tijd nodig, dat is toch ook een belangrijk “ancestral” element 🙂 . Sommige bierviltjes hebben stevige heipalen nodig.. 😀 .

  76. Alex zegt:

    http://ancestralhealthnz.org/symposium-programme/ afgelopen weekend.
    Ben benieuwd wanneer lezing Spreadbury wordt vrijgegeven voor algemeen publiek. 🙂

  77. Alex zegt:

    Kan er verder nergens iets over vinden Gert, hopelijk nieuwe inhoud en niet verkorte versie voor de leek…

  78. Alex zegt:

    Eindelijk: m'n tweede boek, OER-gezond, bij de drukker!!! Minder theorie, meer praktijk dus direct aan de slag! pic.twitter.com/73p1StwOby— Remko Kuipers (@remkokuipers) 26 augustus 2015

  79. Gert van der Hoek zegt:

    “Minder theorie” geeft al een indicatie misschien. Persoonlijk hou ik wel van theorie 😉 – een beetje begrijpen waarom – maar een goede praktische invulling: daar gaat het uiteindelijk om 🙂 . En niet alleen voeding natuurlijk.

    Je kunt hem wel degelijk inhuren voor lezingen zie ik. Dat zal misschien de achtergrond zijn: niet je koopwaar al gratis weggeven. Zit wat in. Daarom is Melchior ook gestopt met bloggen… 😉 .

    http://remkokuipers.com/remko-als-spreker/

    PS: als we maar geen recepten van quinoa salade krijgen…. 😉

  80. Marin zegt:

    @Melchior @Bertram dat van die vergeten kaas en collagen intrigeerde me nogal. Abdis Hildegard von Bingen schreef al in 1175 in een boek over geneeskunde dat het drinken van gelatinesoep van runderhoeven hielp tegen pijnlijke gewrichten. Iets dat we tegenwoordig niet meer zelf gebruiken in onze keuken, is het slachtafval. Wat echter wel commercieel te verkrijgen is, is het slachtafval (huiden, hoeven, beenderen) verwerkt tot gelatine of tot duur supplement: collageen. Maar ja, zelf een goede bottencollageen (bouillon) maken duurt minimal 12-15 uur. En toch: mijn oma, en ook mijn moeder maakte (trok) vroeger altijd zelf de bouillon en dat is toch heel iets anders als een bouillonblokje en bouillonpoeder, of nog erger, de Cup-a-soup, waar nauwelijks iets in zit wat in echte bottenbouillon zit. Komen Nederlanders te kort? Me dunkt zo…..Ze eten wel soep, maar dat is water, zetmeel en vet.
    Marin

  81. Hans zegt:

    In zo’n 3 kwartier maakt mijn neolitische snelkookpan het 😉 Zo gepiept.
    Meestal voeg ik daarna nog meer groenten toe en laat dat , zonder of met druk , beetgaar worden . Kan ook nadat de porties ingevroren zijn geweest natuurlijk voor de ,, broodnodige ” variatie .
    Van kip spaar ik alles op en vries dat in tot ik genoeg heb voor een pan vol , ook alle vellen en dellen en afgekloven resten van de bordjes……..

    http://leogoespaleo.nl/bottenbouillon/
    http://www.coquinaria.nl/recepten/bouillons/runderbouillon.htm , ook een middeleeuws recept daar.

  82. Paula zegt:

    Ook ik wil een boek Melchior. Misschien wel twee, dan kan ik er één uitlenen aan geïntereseerden. Mocht je geen uitgever vinden, die jouw verhaal 100% wil publiceren, dan overstappen op stencils of crowdfunding. Ik doe mee.

  83. Alex zegt:

    Niks stencils of crowdfunding. Die discussie hebben we al lang en breed achter de rug. 😛

    Een echt boek (liefst met harde kaft vanwege de dikte 😉 net als het boek van Ballantyne), geen recepten, maar alles wat Melchior in de loop der jaren aan informatie heeft vergaard (Lindeberg/Watve/Spreadbury etc.) en verwerkt, netjes bijeengebonden in 1 exemplaar.
    Mocht vrouwlief alsnog tot de donkere zijde overstappen een extra receptenboek, maar in eerste instantie lekker veel theorie (net als op dit blog).

    Voor diegenen die het bierviltje te moeilijk is zijn er genoeg andere schrijvers/schrijfsters die het nodeloos ingewikkeld maken. Zonder gezond verstand is dit sowieso niet te doen (iets met bomen/bos).

    En af en toe een patatje met of een handje pinda’s … lekker bij een biertje. 😀
    No need to be perfect all the time.

  84. Hans zegt:

    Zo is dat Alex , hoofdstuk Hormese , ben er dol op :mrgreen:

  85. Je moet juist veel weggeven. Iemand die hierboven genoemd werd vroeg geld om te spreken op AHSNL2015. Met alle respect, maar ik denk niet dat dat op termijn erg goed werkt en ook niet dat het leuk is.

    Ik zou wel willen bloggen, maar ik moet ook werken 😦 .

  86. Aldert zegt:

    Het drukken goed uitbesteden is ook “zelf doen”, maar dan met iets minder werk. (niet per sé minder zorgen…) Als iemand jou opzoekt voor het boek, betekent dat die persoon er geld (voor hem/haar) in ziet, tenzij het een paleominded filantroop is 😉 .
    Wat kost het laten drukken van 2500 exemplaren? Via dit blog, twitter en Facebook raak je ze zo kwijt.
    Doe mij vijf van die gesigneerde dikke boeken, dan hebben mijn jongens al een goede opleiding biologie en Nederlands als ze het boek uit hebben.

  87. Gert van der Hoek zegt:

    We gaan niemand pushen, ook niet om te bloggen… 🙂

    Wat ik even kwijt wil: als rechtgeaarde lekkerbek, ben ik altijd in voor “nieuwe” ontdekkingen.
    Voor mij dan nieuw, voor anderen is het vaak “gesneden koek”. (Of hoe zeg je dat op z’n Paleo’s ?) Zo ook de geitenkaas met fenegriek. In afwachting van Het Boek, snoep ik graag af en toe van kaas, nu het nog kan. 😉 Geiten- en schapenkaas komen als eerste in aanmerking, i.v.m. de A2 caseïne, voor alle securigheid. Koeien – laat staan koeienkaas – met A2 eiwitten in de melk zijn redelijk zeldzaam, zeker in Nederland. Daarvoor moet je bijvoorbeeld naar de Oldehoofster Kaasboerderij gaan. (Wat is dat toch met Groningen..?)

    Fenegriekzaad had ik al eens van gehoord, in relatie met de EHEC-uitbraak enkele jaren geleden. Fenegriekzaad uit Egypte – besmet met verkeerde E-Coli bacteriën – zou de besmettingsbron kunnen zijn. Zou inderdaad kunnen, via koeienmest en/of humane mest.

    Maar: geitenkaas met fenegriekzaad kende ik niet, maar het is echt heel lekker. Notig van smaak. En: fenegriekzaad blijkt bijna overal goed voor te zijn. Zelfs als medicatie voor diabeten: reguleert de bloedsuiker, o.a. door glucagonreceptoren te bezetten. Zodat je lever minder glucose aanmaakt. Ook een verbeterde gevoeligheid voor insuline zou zijn gevonden. In diverse RCT’s. Er worden nog veel meer positieve effecten gemeld: ontstekingsremmend bijvoorbeeld. Zoek maar op PubMed met zoektermen “fenugreek” en “diabetes”.

    @Willem: in Frankrijk hebben ze er zelfs een anti-meeldauw middel mee ontwikkeld: niet giftig, maar stimuleert het zelfverdedigingsmechanisme van de plant. Hoe cool is dat?!

    Lekker snacken, terwijl je bloedsuiker en je insuline verbetert, je trygliceriden kelderen en je low-grade inflammation de kop wordt ingedrukt 😉 Eet smakelijk!

  88. willem zegt:

    Mooi is dat, Gert, een anti-meeldauwmiddel dat de plant een sterkere afweer geeft.
    Dank je. Zal eens nagaan wat er precies gebeurt.
    Ooit zat deze schimmel in de aardbeien. Heb diverse rassen, maar het ene ras blijkt vatbaarder dan het andere.

    Trouwens, over HET boek. Kan me niet voorstellen dat een uitgever zich bemoeit met de inhoud. Bij de opmaak kan natuurlijk wel het een en ander er anders uit gaan zien dan de auteur voor ogen had, maar met de inhoud knoeien? Kan natuurlijk niet en zal bij een bonafide uitgever ook niet gebeuren. Die weet immers welk vlees (merkwaardig dat er hier geen reacties zijn op het rapport van de WHO) hij/zij in de kuip heeft.

    Hadden we er trouwens iets tussen gezet, Melchior, wie het eerst het boek in de winkel heeft liggen? Wordt nu echt tijd voor je om het af te gaan ronden. Succes.

  89. marcel zegt:

    Willem, ik heb het stuk van de WHO nog niet gelezen maar ga dat wel doen. Het is niet verstandig om de ogen te sluiten voor potentieel onplezierig bewijs.
    Ik vermoed dat het weer hetzelfde verhaal zal worden. Een statistisch significant associatie van een niet relevante sterkte (en op welke uitkomstmaten?). En waarschijnlijk al helemaal geen causale relatie. De gebruikelijke kritiek op het verzamelen en classificeren van wat de deelnemers aan de studie eten/aten (al dan niet tientallen jaren geleden). Ook vermoed ik dat er door verschillende media een kort-door-de-bocht verhaal verschijnt om de reclame-inkomsten te verhogen (heftige koppen leidt tot meer pageviews).
    Eerlijk gezegd neem ik associatieve/correlationele studies niet serieus, tenzij het tegendeel bewezen is. Dan hoef ik me niet druk te maken over de mediaverhaaltjes die elke maand opduiken dat voedingsmiddel/-stof X of gedrag Y slecht voor de gezondheid is.
    De reputatie van de WHO doet de ogenschijnlijke waarde van dit overzicht toenemen. Maar ook de WHO is niet helemaal vrij van de politieke/wetenschappelijke bias (denk bijvoorbeeld aan de suikerrichtlijn van 10 jaar geleden). Mijn persoonlijke oordeel kan ik pas vellen wanneer ik het stuk gelezen heb. Ik vermoed niet dat veel mensen dat doen.
    Maar goed, het bierviltje suggereert volgens mij niet dat er veel ‘bewerkt’ vis/vlees gegeten moet worden, eerder andersom.

  90. Gert van der Hoek zegt:

    Mfarcel, je verwoordt wat ik ook denk over de epidemiologische onderzoeken en hoe de `media´ daar mee omgaan.

    Nog een aanvulling: voorzover er een causaal verband aanwezig zou zijn tussen (bewerkt) vlees en kanker, zou dat wel eens via een reeds bestaande insuline resistentie kunnen zijn: maakt het erger?

  91. Bart zegt:

    Great!; Geen Oer en geen dieet in de titel van Het Boek. En hopelijk ook geen recepten, in vellen gehulde oerigen met speren of wat voor concessie dan ook aan een uitgever..

    Evenals Gert ben ik ook niet zo kapot van paleo in de titel, naast zijn redenen onder meer omdat met de kennis en mogelijkheden van nu we mogelijk nog minder snel kunnen verouderen dan de jager-verzamelaars uit het paleotijdperk. Iets met ‘evolutionair perspectief’ eventueel in de ondertitel (zoals bij het boek van Lindeberg) zou ik dan beter vinden. Uiteraard kan je dit ter kennisgeving aannemen Melchior, want dat maak je zelf wel uit, maar zolang de mogelijkheid tot comments hier blijft, maak ik ‘r graag gebruik van.

    Wat is dan wel een goede titel? Nou bijvoorbeeld ‘veroudering vertragen’ (ondertitel: Het langer jong-plan), de titel van Kris Verburgh’s nieuwe boek waar ik in bezig ben. Ja, een beetje saaie en droge titel maar dat hebben de classics in dit genre ook; Wat te denken van ‘Food and Western Disease’ en ‘Nutrition and Physical Degeration’. Het is bovendien gewoon een goeie titel voor een gezondheids/dieet boek, want veroudering vertragen is waar Het feitelijk om gaat..

    Behalve een uitgesproken voorkeur voor plantaardige eiwitbronnen, ben ik nog op weinig gestuit wat in tegenspraak is met wat hier zoal besproken wordt. Kris wordt weleens niet au sérieux genomen, onder meer vanwege zijn geliefde havermout, maar dit is toch echt een heel doorwrocht boek met heel veel interessante weetjes!

    Hij beschrijft o.a. de vele mechanismen die ons verouderen en belangrijke zijn ‘crosslinking’ (Hij spreekt niet over AGE’s) en ‘eiwitsamenklontering’. Ja ja, niet alleen Low Carb, maar ook Low Protein is geboden. Dat wordt nogal eens vergeten en is 1 vd stokpaardjes van Ron Rosedale, want een te hoge eiwitinname (en daar zit je volgens hem al gauw aan) leidt ook tot vele ongewenste effecten zoals gluconeogenese, waardoor je uiteindelijk toch weer teveel carbs=glucose in je systeem krijgt.

    Rosedale is dus niet van de macronutriëntneutrale school en geeft op zijn blog in de ‘safe starches’ discussie een aantal goeie argumenten waarom wij onszelf niet met die Kitavanen kunnen vergelijken en het -ook met cellulaire – carbs dus beter rustig aan kunnen doen. Low carb én low protein. Blijft dus vooral vet over:

    Ron Rosedale: “Vet is het enige veilige macronutriënt”

    De mate waarin we vet, niet suiker, kunnen verbranden is voor hem een belangrijke graadmeter voor gezondheid. Ome Ron is inderdaad een wat aparte zelfverzekerde druif en wist alles al decades ago maar hij is zeker niet gek en wat mij betreft hoort hij in het rijtje Lindeberg, Watve en Spreadbury. Zo zegt hij in Jimmy Moore’s boeiende podcast 863 weer een paar zaken die je aan het denken zetten: Diabetes in situ? Omdat vrijwel niemand een perfecte insuline- en leptinegevoeligheid heeft, hebben wij volgens Rosedale allemaal in meer of mindere mate diabetes (volgens hem een ‘process of aging’). Sommigen in de ‘safe starch circles’ (sneer..) zeggen: “A very LCHF is better for diabetics but not for the rest of us”, maar beweert Ron:

    “The rest of us are diabetics too and what’s good for a diabetic is good for everybody” (vanaf 30:00)

    Ik begrijp trouwens niet waarom ‘onze’ paleo/oerdoc Remko K. zich nooit eens op dit blog gemeld heeft. Jammer. Voor het onwaarschijnlijke geval hij niet van het bestaan van het Paleoperspectief weet en er al menigmaal gretig zijn kennis op peil heeft gebracht, leeft hij zelf ook onder een steen…

  92. Bart zegt:

    ‘Nutrition and Physical DegeNEration’ moet dat wezen..

  93. Hans zegt:

    Zoe Harcombe maakt gehakt van het rapport van de WHO , gesponsorde organisatie door Coca Cola nota bene .
    http://www.zoeharcombe.com/2015/10/world-health-organisation-meat-cancer/
    Rapport ter afleiding van de suikerdiscussie ?

    Vanavond maar eens biefstuk , rare uit de pan . En morgen e.e.a. roken , in de smoker bedoel ik 😉

  94. Bart,

    Eiwit, mensen en veroudering, ik ben er nog lang niet uit 🙂 . Als je puur naar real life outcomes kijkt is een relatief hoge eiwit-inname eigenlijk alleen maar gunstig.

  95. Matty zegt:

    Wij krijgen veel verontruste vragen over het WHO advies.
    Reactie van dietdoctor.com en Zoe Harcombe zijn super, maar stellen mensen niet gerust. (want te ver van mn bed?)

    Is er iemand die mogelijkheden heeft om een geruststellend, relativerend artikel te schrijven hierover voor http://www.thenewfood.nl? Vergoeding is bespreekbaar. Binnen de perken weliswaar, we doen ons best maar zijn nog net niet zo rijk als Coca Cola.

    Graag even reageren via matty@thenewfood.nl.

  96. Matty, ik heb het even overwogen, maar het zou een herhaling van zetten worden. Eens in de drie jaar wordt deze truc toegepast. Er is weinig aan te doen.

    Vlees eten is dodelijk, afl 23852

  97. keimpsk zegt:

    Zelfs Geenstijl prikt er dwars doorheen:
    http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/10/van_bacon_krijg_dus_je_helemaa.html
    (het schuingedrukte deel)

  98. Gert van der Hoek zegt:

    De richtlijn voor eiwit van Ron “Druif” Rosedale is niet super hoog, maar ook niet super laag: 90% van je ideale gewicht in grammen. Een ons vis of vlees is ca 20/24 gr eiwit, een pond groente ca 10 – 15 gr., een ei ca 13 gr. , kwart ons walnoten ca 4 gr. Zchte schapen- en geiten kaas bevatten veel minder eiwit dan koeienkaas: ca 12-15% gewicht. Chocolade heeft ook iets eiwit: ca 4-5%. Als ik 3 maaltijden per dag eet, ga ik er over heen. Bij 2 maaltijden niet. Daarnaast komt regelmatig 1 maaltijd per dag voor.

    Misschien is dat wel een belangrijk effect van IF, c.q. calorierestrictie: minder eiwit? Zodat de “transsulfuration pathway” beter zijn werk kan doen (iets endogeen H2S), met als gevolg: meer “longevity”? .

    Een overmaat aan eiwit levert een hogere bloedsuiker op, zoals bij Rosedale naar voren komt? Dat (deels) omzetten naar glucose gaat zo langzaam, dat het geen probleem is denk ik, zeker niet bij een gezond iemand.

    Bart haalt een fantastisch citaat van Rosedale aan! Dat pleit wel voor : “eiwit met mate”, toch maar niet elke dag 25 eieren, zoals onlangs in het nieuws kwam. De man van 88 scheen verder gezond te zijn, met uitstekende bloedwaarden.

    Waar je de grens legt is denk ik afhankelijk van je doelstelling en je instelling: ben je tevreden met “niet schadelijk” of ga je voor het optimale.

  99. Hans zegt:

    Hoop dat meneer Wateetons , van de prachtige boeken Over worst en Over rook , snel weer bij zinnen komt 😉 http://wateetons.com/2015/10/27/alle-workshops-worst-maken-gecanceld/

  100. Fantastische ironie, Hans 🙂 .

  101. Alex zegt:

    Zo zie je maar weer Hans, niet in oude(re) draadjes posten… ondanks al dan niet relevante titel. 😉

    https://melchiormeijer.wordpress.com/2012/03/22/vlees-eten-is-dodelijk-afl-23852/#comment-33393 en verder

    Insulineresistentie: moderne gesel

    Suiker: de bittere waarheid

    waarbij de reacties op) artikelen sowieso niet verschijnen in het overzicht…

  102. Alex zegt:

    Fred Brouns:

    “Is vlees dodelijk? Waar sta je nu als consument?
    Uit observationeel onderzoek blijkt dat mensen die vaker rood vlees of industrieel gemaakte vleeswaren eten, vaker dikke darm (colon) kanker krijgen. Een van de veronderstellingen is dat komt doordat rood vlees rijk is aan ijzer. ijzer komt voor in hemoglobine (rode bloedcellen) en in myoglobine een eiwit dat spierweefsel rood kleurt. Dus, dit betreft alle vleestypen en vleesproducten die rijk aan myoglobine en hemoglobine: alles wat rood is, zoals biefstuk, lever, long en bloedworst, om maar een paar voorbeelden te noemen. In de groep mensen met de hoogste inname van rood vlees is het risico zo’n 18% verhoogd, t.o.v. mensen die het minste rood vlees eten. Uit experimenteel onderzoek bij proefdieren waarbij kanker wordt opgewekt door blootstelling aan kanker verwerkkende stoffen bleek dat de aanwezigheid van ijzer de kankerontwikkeling versterkte. De mechanismen zijn niet goed bekend en zijn Naar alle waarschijnlijkheid spelen meerdere mechanismen een rol. Het is niet bekend welke van deze mechanismen de belangrijkste is.
    ijzer stimuleert de vorming van kankerverwekkende stikstofverbindingen en ook van vrije radicalen die leiden tot vetperoxidatie. Andere hypothesen betreffen het sterk verhitten van vlees (schroeien van de biefstuk, uitbakken van het spek) en ook het sterk verhitten van het bakvet wat kan leiden tot ongewenste stikstof (nitroso-) en vetoxidatie componenten. De risico verhoging van 18% is relatief klein maar volgens de WHO wel relevant genoeg om te waarschuwen.
    Wat kun je hieraan doen:
    • Geen paniek krijgen. Het betreft een relatief laag risico en alleen voor de veelweters
    • Eet minder vaak rood vlees , dat brengt minder ijzer in de darm. Nadeel: de ijzeropname kan in het geding komen en dan moet je andere ijzerhoudende levensmiddelen consumeren om dit weer op te vangen. Het spreekt voor zich dat het innemen van ijzertabletten, een geconcentreerde ijzervorm, in dit geval een nog stuk ongunstiger zal zijn. De vraag naar het beste alternatief is da ook een belangrijke waarop WHO geen antwoord heeft gegeven en daarmee de consument in de steek laat
    • Bak en braad het vlees op een lage temperatuur dan worden er minder ongunstige verbindingen gevormd
    • Als het vlees donkerder is dan donkerbruin is dit NIET gezond. Zwarte randen van de gril zitten vol slecht spul ~Afsnijden dus!
    • Eet vaker wit vlees zoals kip en kalkoen
    • Eet 2-3 x per week wat vis i.p.v. wat vlees
    • Eet vaker eiwitrijke plantaardige levensmiddelen: bonen, erwten, soja, vleesvervangers,
    • Drink 1-2 glazen melk per dag. De niet opgenomen calcium uit melk die in de dikke darm komt werkt darmkanker risico verminderen en de eiwit in de melk bevat geen heemijzer.
    Weet dat er geen enkel bewijs is dat stoffen die industrieel worden toegevoegd om de houdbaarheid te verbeteren, het vlees te kleuren, te zouten, te kruiden, etc. de oorzaak zijn van de gevonden risico verhoging.
    Weet ook dat als u vers vlees koopt en dit zelf in de keuken bereid u vaak veel van dezelfde ingrediënten toevoegt.”

    http://www.foodlog.nl/artikel/kanker-van-knakworst-of-is-het-politiek/

    Het is maar dat je het weet, bij deze stop ik dus met het opzoeken van al dan niet relevante informatie… 😉 😉 😉

  103. Alex zegt:

    http://www.sevendaysoffeedback.com/7-days/

    LINE-UP

    1: Meatfree Monday: een dag zonder vlees

    2: Walk on Water: een dag water i.p.v. frisdrank

    3: Size Does Matter: een dag halve porties eten

    4: No time to Waste: een dag eten wat je in huis hebt

    5: Food from da Hood: een dag lokaal voedsel eten

    6: Supermarkt Survival: een dag vers voedsel eten

    7: Go Hard or Go Home: Doe een work out, beweeg!

  104. Tije zegt:

    Beste artikel dat ik ben tegengekomen, lees ook de comment die eronder staat: http://profgrant.com/2015/10/28/red-meat-processed-meat-and-cancer-how-strong-is-the-evidence/.

    Mijn conclusie; there are three kinds of lies: lies, damned lies and statistics.

  105. Hans zegt:

    Prof . Noakes legt het het (nog) weer eens duidelijk uit , lijkt het Bierviltje wel 😉
    http://sugarfreebook.co.za/tim-noakes-qa/

    Voor Willem en Guido zegt de prof. : ,, The Paleo diet is resurfacing in popularity to bring our diets more in line with what our bodies are genetically designed to metabolise. How does the Paleo diet compare to the low-carbohydrate diet that you advocate?

    I see both diets as the same. ” 🙂

    Voor wie niet (meer) weet waarom ik bovenstaand citaat uit de Q&A plaats :

    Paleo & LCHF (Willem & Guido): vriendjes of aartsvijanden?

  106. Tije zegt:

    Beste artikel tot nu toe, over de ‘WHO scare’: http://ow.ly/U186w

  107. Faraday zegt:

    Anders bekeken en in acht genomen dat niet vleeseters sowieso meer voedingsfreaks zijn:
    “Kans om nooit darmkanker te krijgen: 94% met vlees, 95% zonder”
    http://m.standaard.be/cnt/dmf20151029_01945791
    Ik heb nog ergens een studie liggen van een welhaast ideaal vergelijk tussen uitgesproken vegetariërs (zevende dag adventisten) en notoire vleeseters (mormonen), uitkomst in levensverwachting is eh.. gelijk. Moet ze eens terug opzoeken, zulk onderzoek is voor mij erg essentieel, je hebt vergelijkbare groepen.
    Wel werden ze ouder dan de gemiddelde Amerikaan, volgens onderzoekers helemaal verklaard door het sociale aspect van hun religieus leven.
    In verband met een hogere eiwitinname en ervan uitgaande dat de werking van kankercellen universeel is, geven hogere eiwitinnames meer bescherming tegen kankers (slordige 30% van alle doodsoorzaken)
    http://www.ergogenics.org/eiwitdieet-beschermt-tegen-kanker-in-dierstudie.html
    en dus levensverlengend in dit onderzoek.

  108. Anthony Colpo:

    World Health Organization Stoops to New Levels of Anti-Meat Idiocy

    Hey everyone,

    every year, without fail, our idiotic health authorities hold the “Annual Red Meat Causes Cancer Wankfest”. This is a big festival in which some load of hopelessly confounded epidemiological slop is held up as proof that red meat causes cancer. Unquestioning media outlets promptly reward this nonsense with alarmist headlines all around the world.

    Last year’s Red Meat Causes Cancer Wankfest was brought to us by the statistical shysters at the Harvard School of Public Health, an especially prolific propagator of epidemiological garbage.

    I wrote about the Harvard shenanigans here:

    http://anthonycolpo.com/another-bullshit-anti-red-meat-study/

    This year’s Wankfest comes to us courtesy of the World Health Organization (WHO). If you thought last year’s effort by Harvard was bad, wait until you cop a load of the slop being served up by WHO this year.

    In what appears to be a concerted effort to prove there is no limit to their stupidity, our hallowed health authorities have really outdone themselves this time. A WHO subsidiary, the International Agency for Research in Cancer (IARC), has awarded processed meats “Category 1 Carcinogen” status, which means cold cuts and chorizo are now in the same category of carcinogens as cigarettes!

    Yep, the race to the bottom of human intelligence continues unabated, and it seems our guardians of public health are intent on leading the way.

    Some of you have already written asking me to dissect the hell out of this nonsense – and I will.

    But not yet.

    Why the wait?

    Because the WHO study has not been published yet.

    That’s right folks: This latest bout of anti-meat hysteria that has adorned headlines all around the world is based on nothing more than a press release. The WHO study in question, that allegedly proves processed meat to be carcinogenic and that red meat “probably” causes cancer, is still in press!

    Folks, when I told you journalists were largely a bunch of morons, I wasn’t kidding.

    While we wait for the WHO paper to show up in the literature, I can tell you one thing: Its findings are based on epidemiological studies. I’ve already scoured through these studies with a fine-toothed comb for my next book (stay tuned for news on its impending release) and can tell without hesitation that neither red meat nor their processed variants cause cancer.

    What is far more likely to cause cancer is listening to mainstream health authorities.

    Years ago, these geniuses urged us to abandon butter, eggs and beef fat and instead embrace linoleate-rich plant oils like sunflower, corn, and soya oil. When animal and then human experiments confirmed an increased risk of cancer from these same oils, our dopey authorities quietly backed away (although a few stubborn holdouts, such as Australia’s National Heart Foundation, persist in endorsing these inferior oils).

    Health authorities still insist we eat a diet replete with whole-grains and high in cereal fibre, claiming this reduces the risk of colorectal cancer. But as I explain in Whole Grains, Empty Promises, RCTs involving patients with adenomatous colorectal polyps have repeatedly observed higher rates of polyp recurrence and colorectal cancer in patients assigned to eat more whole-grains and cereal fibre!

    Listen to health authorities at your own peril. History clearly shows they have a very poor track record.

  109. Ik ken Anthony’s anti low carb standpunten. Op veel punten heeft hij gelijk, hier en daar schiet hij wat mij betreft door of is hij ook niet eerlijk. Zo werd Lutz ook vet in de 90.

  110. Alex zegt:

    Dat weet ik ook wel. 😉

    “Op veel punten heeft hij gelijk, hier en daar schiet hij wat mij betreft door of is hij ook niet eerlijk”

    Hetzelfde geldt ook voor Lustig, Davis, Perlmutter, Ballantyne, Verburgh en veel anderen. 🙂
    In tegenstelling tot bijvoorbeeld Jamie en Anastacia die altijd genuanceerd bleven en macronutrientneutraal. Waarmee we weer terug zijn bij het bierviltje, Lindeberg, Spreadbury, Watve etc.

  111. Ja, inderdaad. Ik werk aan een hoofdstuk over het paleo-uitgangspunt dat de grote chronische ziekten landbouwziekten zijn, waarvan incidentie en prevalentie toenemen naarmate groepen hoger op de modernisatiecurve komen. Voor ons is dit haast een axioma, maar de criticasters vinden het juist de zwakste schakel in het paleo-argument. Anyway, als je goed kijkt naar de gedocumenteerde transitieperiodes, dan schreeuwt het Spreadbury.

  112. Gert van der Hoek zegt:

    Wellicht bijpassend: geweldige paper van Sebastian, Frasetto cs met een net iets andere invalshoek, min of meer zelfde uitkomst. Het voedingspatroon verzuurde na introductie van de landbouw, hoofdschuldige: graan.

    Sebastian A, Frassetto LA, Sellmeyer DE, Merriam RL, Morris RC Jr. Estimation of the net acid load of the diet of ancestral preagricultural Homo sapiens and their hominid ancestors. Am J Clin Nutr. 2002 Dec;76(6):1308-16.

    Via blog van Andro: http://suppversity.blogspot.de/2013/11/high-dietary-acid-load-doubles-risk-of.html
    Hij heeft daar een mooi staatje gemaakt van zure en alkalische voedingsmiddelen.

    Hij trekt een aardige conclusie: “Paleo logic + scientific evidence = Win!”.

  113. Bart zegt:

    @ Faraday. Het muizenonderzoek dat Ergogenics opvoert en dat concludeert dat een dieet met een hoog aandeel eiwit tegen kanker zou beschermen strookt niet met het anti-kanker dieet dat o.a. onderzoekers Seyfried en D’Agostino bepleiten. Dat is een ketogeen dieet dat bestaat uit zo’n 80% vet en de rest verdeeld tussen eiwit en wat koolhydraten. (Zie voor een heldere uitleg hierover: http://www.diagnosisdiet.com/dietary-treatment-of-cancer/ ). Teveel eiwit zou vanwege diverse redenen de mogelijk kankerbestrijdende effecten van het dieet juist teniet doen. In het onderzoek dat Ergogenics aanhaalt is het aandeel eiwit steeds groter dan het percentage vet en dus waarschijnlijk niet optimaal.

  114. Bart zegt:

    Nog even een correctie/aanvulling op hierboven. Ik maakte daar geen onderscheid tussen een streng ketogeen dieet (80% vet) dat mogelijk ‘therapeutisch’ zou kunnen werken als je kanker hebt en een voedingswijze die het ontstaan van de ziekte zou kunnen voorkomen. Voor preventie zou het Bierviltje kunnen volstaan.

    Overigens begrijp ik dat bij iedereen elke dag kankercellen ontstaan maar dat een goed functionerend afweersysteem die om zeep helpt. Dat is trouwens 1 van de voorbehouden tegen je ‘Prescannen’. Er kan ‘iets’ gevonden worden, waar men meent wat aan te moeten doen dat bijvoorbeeld de kans op verspreiding vergroot, terwijl het lichaam er anders mogelijk zelf korte metten mee zou hebben gemaakt.

  115. Yes! Stond afgelopen twee dagen veel in de trein en heb alles geluisterd. Drie uur vol met gems.

  116. Alex zegt:

    https://intensivedietarymanagement.com/samantha-polycystic-ovary-patient-profile/

    “I ate uncured bacon, real eggs, butter, 80/20 ground meat, unprocessed meats, wild salmon and mackerel, coconut oil, any green vegetable, cauliflower, tomatoes, any nuts, tomatoes, cherries, limes, Himalayan pink salt, xylitol, hard cheeses and strawberries all the time. Occasionally (meaning once every 2 weeks or more) I had beans, grapefruit, plums, popcorn (yes, I had real popcorn made with coconut oil and butter cooked on the stove top). “

  117. Tije zegt:

    Dit artikel illustreert nog maar weer eens waarom supplementen niet werken: https://t.co/u4WrK05anB

  118. Alex zegt:


    Pedro Carrera Bastos The Western Diet and Diseases of Civilisation

    Met dank aan Staffan Lindeberg:-)

    De andere lezingen (Staffan/Maelan) vind je hier: https://www.youtube.com/channel/UCx_QgeSujno46MS8UsRJcUA

  119. Hans zegt:

    @ Johanna ,
    Zucht , ,, Dat leest als een heus wetenschappelijk bewijs voor n=1 ;-D ” Ja , Johanna , wat een fossiele berichtgeving ……

    Ja als je de Azijnbode leest ? 😉

    Hou het maar op https://melchiormeijer.wordpress.com/paleo-in-een-notendop/
    @ Melchior , verander die notendop nou eens in een bierviltje , tekst en resultaat hetzelfde 🙂

    En anders voor VK lezers , steek hier je licht eens op http://realmealrevolution.com/
    Dan weet je wat je te doen staat 🙂

  120. johanna zegt:

    @Hans, je hoeft mij niet te overtuigen hoor, anders postte ik dit bericht niet op deze site. Natuurlijk is dit onnozel nieuws voor lezers hier. Waar het mij om gaat, maar misschien houd ik het niet genoeg bij, is dat ik dit soort berichten niet regelmatig tegenkom in de MSM. Wat mij betreft is elk bericht over dat de schijf-van-5-doctrine afzaagt op basis van door de MSW (mainstream wetenschap) goedgekeurd onderzoek handig als munitie richting goegemeente die nog steeds collectief achter de volgende dieet-hype aandraaft. Nu het speltbrood en de chiazaadjes bij de appie. zeg maar.

  121. Hans zegt:

    @ Johanna ,
    Had niet de intentie jou te overtuigen hoor , was wel duidelijk dacht ik mijn eerste twee alinea’s dacht ik 😉

    Kortom , eens !

  122. Bart zegt:

    “Wat gezond is verschilt per persoon”, aldus het Vk-artikel. Rosedale to the rescue:

    “I know it’s been politically correct to say that one size shoe doesn’t fit all. But it’s really been my professional endeavor to find the mechanisms that do fit all, and I believe the similarities of life are far more significant than the differences…”

    … “I don’t want to say differences between people are irrelevant. They’re not. They can influence digestion. They can influence gut flora, for instance. We’re pretty complex. But I think what we have to get down first is the foundations.

    – – That, for instance, we know that you or me or anybody who eats a piece of bread is going to raise their blood glucose. Guaranteed. It can be a worm, it can be a fly. It will cause harm. – –

    The difference between you and me is how much harm is going to be caused. That harm is going to be determined by how rapidly glucose is going to rise in your or me. It’s going to be determined by how much that glucose affects insulin and how rapidly it rises and how much it rises.”
    Het onderzoek dat de Vk aanhaalt lijkt zich vooral op de bloedsuiker- en niet op de insulinerespons te richten: http://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(15)01481-6

    Quotes afkomstig uit deze boeiende voordracht van dr. Ron Rosedale (mp3 & transcriptie): http://www.meandmydiabetes.com/2015/06/01/ron-rosedale-talk-cancer/

    Hopelijk brengt het artikel geen diabetici aan het twijfelen die al wat NAD’s (neolithic agents of disease) uit hun voeding verwijderd hadden en denken dat ze nog 20 jaar moeten wachten op een goed advies: “Voordat een patiënt met diabetes een gepersonaliseerd voedingsadvies kan krijgen, zijn we gauw twintig jaar verder, aldus (voedingswetenschapper) Kok.”

    Zucht..

  123. Corrien zegt:

    Beste organisatoren,

    Geen idee of jullie de programmering al klaar hebben voor 2016 ,maar ik heb 10 maart op het Claudicatio-congress een leuke lezing gehoord van Erwin Kompanje, klinisch eticus aan Erasmus MC, Rotterdam.
    “Waarom is preventie van hart- en vaatziekten zo moeilijk?”

    Uit zijn lezing begreep ik dat hij een boek geschreven heeft (misschien nog aan ’t schrijven is, want ik vind het niet terug op internet); klonk als: “De Filosoof die geen muffins meer at”.
    In ieder geval deed hij daar, met documentatie, aan een volle zaal fysiotherapeuten, enkele artsen en praktijkondersteuners uit de doeken hoe hij door ‘Whole food’ te gaan eten zijn vaten gereinigd heeft en terloops meteen ruim 20 kg is afgevallen.

    Er is een kentering gaande, want de dagvoorzitter, vaatchirurg Joep Teijink (Catharina Ziekenhuis, Eindhoven) gaf aan zelf ook enige tijd geprobeerd te hebben suikervrij te eten.
    Bovendien gaf hij aan het protocol van ‘plaatjesremmers, bloeddrukverlagers en statines’ nog te volgen, maar open te staan voor patiënten die daartegen protesteren……

  124. Hans zegt:

    Hoi Corrien ,

    Dank voor je boeiende verslag , en het gegeven dat er een kentering gaande is mag ook duidelijk zijn in bijgaande links .
    Hoop dat bij het http://www.ancestralhealth.nl/ 2016 meer ,,deskundigen” uit hun vastgeroeste patronen het licht gezien hebben en daar hun verslag van doen .
    Priobeer meer linkjes apart te doen . Melchior is wat druk 😉

  125. cocky zegt:

    Heb de realmealrevolutie van Noakes verslonden, helemaal goed, zeker het theoretische deel. Recepten zijn ook niet te versmaden, dankjewel voor de tip, Hans

Plaats een reactie