Voeding op maat is een nonsens concept

goldberg_rube

 

Triomfantelijk toeteren de media het van de daken. Of wat je eet goed of slecht voor je is, is een hoogstpersoonlijke aangelegenheid. Het is allemaal veel ingewikkelder dan we dachten. Mensen zijn unieke sneeuwvlokjes, die allemaal een persoonlijk, taylor made menu nodig hebben om überhaupt een kans te hebben zonder noemenswaardige gezondheidsproblemen de vijftig te halen. De één kan niet tegen tomaten, de ander niet tegen vlees, een derde neemt zonder het te weten een voorschot op een dialyse-abonnement of strippenkaart voor de amputatiekliniek door bananen te eten. In de toekomst kunnen we dit soort biologische discriminatie voorkomen door simpelweg een staaltje van de darmflora te maken en aan de hand daarvan gerichte voedingsadviezen te geven. Melden de kranten. Dus.

Print

Aanleiding voor deze vergaande conclusies en hallelujah-voorspellingen is een op zich aardig Israëlisch experiment dat twee dagen geleden werd gepubliceerd in Cell. Onderzoekers Eran Segal en Eran Elinav van het Weizmann Institute of Science verzamelden via vragenformulieren de eetgewoonten van 800 van de straat geplukte mensen. Ook registreerden ze allerlei antropometrische waarden (buikomvang, vetverdeling, spiermassa), bloedwaarden, hoeveelheid lichaamsbeweging en – aan de hand van poepmonsters – een vingerafdruk van het microbioom in de colon. Vervolgens hielden de deelnemers gedurende een week een voedseldagboek bij, terwijl hun bloedsuikerspiegel met behulp van semi-permanente bloedglucoseregistratie continu werd gemeten. Zo verzamelden ze de bloedsuiker-respons op bij elkaar 46.898 maaltijden. Al die data stopten ze in een gemoderniseerde zakjapanner, die – Weizmann is vooral een wiskundig instituut – uitrekende dat verschillende levensmiddelen bij verschillende mensen een compleet verschillende bloedsuikerrespons geven. Volgens de gepimpte zakjapanner kreeg een mevrouw diabetische suikerwaarden na het eten van tomaten. Diverse meneren kwamen in de karamelzone na het eten van vlees. Enzovoort.

Segal en Elinav valideerden de Casio/Texas Instruments-voorspellingen in een onafhankelijke cohort van 100 personen en gooiden er vervolgens als klap op de vuurpijl een interventiestudie tegenaan met 28 deelnemers. Resultaat: door mensen op basis van het magische algoritme specifieke, op hun persoonlijke situatie toegesneden voedingsadviezen te geven, werden hun postprandiale bloedsuikerpieken minder pathologisch en veranderde de samenstelling van het microbioom in hun colon op een consistente manier. Conclusie: ‘Onze resultaten suggereren dat individuele, op maat gesneden voedingsadviezen hoge bloedsuikers na de maaltijd en de metabole gevolgen ervan kunnen modificeren.’

Het is leuk dat wetenschappers het microbioom in het spijsverteringsstelsel serieus beginnen te nemen. Het is ook leuk dat ze langzaam maar zeker beginnen in te zien dat postprandiale glucose-spikes waarschijnlijk een belangrijke aanwijzing voor naderend fysiologisch onheil zijn. Toch vind ik dit een nogal heilloze exercitie, met potentieel averechtse implicaties. Als je 800 Israëliërs van de straat plukt, dan heb je een groep die voor tenminste de helft bestaat uit mensen met een mediocre metabole gezondheid. Veel deelnemers vertonen de meeste of alle kenmerken van het Metabool Syndroom. Je hebt een groep te pakken die karren vol meelproducten en een record hoeveelheid linolzuurrijke plantenvetten consumeert. Je meet dus in een zieke populatie, zonder te beschikken over een gezonde controlegroep. De waarneming dat vlees en tomaten bij sommige deelnemers tot een pathologische bloedsuikerverhoging leiden (als je dat algoritme al mag vertrouwen, er was geen sprake van directe meting) zou een belletje moeten doen rinkelen. Het is vrijwel ondenkbaar dat mensen in hun natuurlijke habitat een bloedsuikerprobleem zouden krijgen van levensmiddelen die de eigenschappen vertonen van het voedsel dat we gedurende 2,5 miljoen jaar bij elkaar jaagden, visten en verzamelden en waar ons genoom en dat van ons microbioom dus raad mee weet. Als iemand diabetische waarden krijgt van een tomaat, een banaan of een biefstuk, dan is hij metabool ongezond. Het probleem zit hem niet in die tomaat of die banaan of die biefstuk, het zit hem in de context van zijn westerse voeding. Het is zeer onwaarschijnlijk dat het wegnemen van die individuele boosdoeners behalve tot een (tijdelijke?) correctie van postprandiale bloedsuikers ook tot een volledig metabool herstel zou leiden. Ik zou bijvoorbeeld de Kraft-patronen van deze mensen wel eens willen zien. Het is heel wel mogelijk dat de normalisering van de bloedsuikercurve gepaard gaat met een insulinecurve die nog pathologischer is dan hij in de onderhavige gevallen hoogst waarschijnlijk al was.

Metabool Syndroom is een gevolg van een gruwelijk verstoord ecosysteem in de dunne darm, zoals zo prachtig geformuleerd door Ian Spreadbury. Hoofdoorzaak: een vanuit evolutionair perspectief volstrekt ongekend aanbod van compacte, acellulaire koolhydraten, waardoor de koolhydraatconcentratie in het chyme geregeld veel hoger is dan de 23% die onze dunne darm en het aldaar aanwezige microbioom gedurende de 2,5 miljoen jaar van onze ontwikkeling zagen. Corrigeer dat en je hebt vermoedelijk helemaal geen ingewikkelde, op maat gesneden voedingsadviezen nodig (zie plaatje).

CTiC3YFVEAA-WeP.jpg-large

Mensen zijn geen unieke sneeuwvlokjes. Zoals katachtigen zijn geëvolueerd om uitsluitend vlees te eten, zoals gorilla’s zijn geëvolueerd om uitsluitend bladeren en jonge scheuten te eten, zo zijn wij geëvolueerd om te gedijen op een voeding met locatie- en seizoensafhankelijke aandelen vlees, vis, schaaldieren, eieren, insecten, noten, eetbare bladeren, fruit en eetbare knollen. Grootste gemene deler: geen compacte, acellulaire koolhydraten. Spreadbury rules. Leuker kunnen we het niet maken, al zullen mensen tot in lengte van dagen aan die biologische wet blijven tornen, omdat gewoon nu eenmaal nooit goed genoeg is.

Gisteren met the one and only Henk Westbroek en een fantastisch grappig team van RTV Utrecht voedsel wezen verzamelen. Eerst in het bos, daarna in een nabij gelegen Appie. Tipje van de sluier: Henk get’s it 🙂 .

Ancestral Health Symposium wordt volgend jaar gehouden in Leiden op een absolute toplocatie.

Ben benaderd door een serieuze uitgever en heb besloten het niet allemaal zelf te doen, maar met deze speler in zee te gaan.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

45 reacties op Voeding op maat is een nonsens concept

  1. Rita Woudenberg zegt:

    Verzonden vanaf Samsung Mobile

  2. Arnoud zegt:

    Leiden? Corpus zou een mooie plek zijn 🙂

  3. riesjart zegt:

    Ik krijg altijd al jeuk van die verhalen dat het voor iedereen verschillend is wat je moet eten om gezond te blijven. Snap niet hoe dat kan eigenlijk? Tenminste als je gezond bent zou het voor iedereen hetzelfde moeten zijn, dat strookt ook het beste met een evolutionair perspectief. Het is natuurlijk wel commercieel interessant zo’n maatvoeding.

  4. Hans Koevoet zegt:

    Goed stuk, waarin met de nodige nuchterheid en kennis van zaken een beginnende hype aardig wordt ontzenuwd. Dat voeding-op-maatconcept doet me erg denken aan het paradigma van ‘precision medicine’, dat in de farmawereld nu behoorlijk hip is. Dat moet zich ook nog maar bewijzen (als in: ik geloof er niet in, een paar specifieke toepassingen uitgezonderd).

    Overigens, er bestaan natuurlijk wél onderlinge genetische verschillen tussen ons mensen die bepalen hoe we reageren op eten. De ene persoon wordt dik van hetzelfde eetpatroon waar de ander dun van blijft. Dat is niks nieuws, maar gaat veel minder ver dan wat die Israëliërs stellen.

  5. @Richard: Totally agree 🙂 .

    @Hans: Dank! Zeker. Een soortvreemde voeding genereert verschillende fenotypes, afhankelijk van genetische make-up en microbioom. Een soortcorrecte voeding genereert onafhankelijk van genotype een metabool gezond fenotype.

  6. Bart zegt:

    “.. the similarities of life are far more significant than the differences.”, aldus Ron Rosedale; https://melchiormeijer.wordpress.com/2015/09/28/the-days-after-ahs-nl-2015/#comment-33560

  7. Ja, exact Bart. Sorry voor niet reageren op die reactie.

    Guido noemde zojuist op twitter dat er ook een deelnemer was met een vlakke glucose-curve na het eten van koekjes. Dit wordt kennelijk als ‘gunstig’ gezien en leidt mogelijk zelfs tot de aansporing om vooral koekjes te blijven eten. Een vlakke curve op een glucosebelasting is echter vrijwel altijd pathologisch. Tien tegen één dat er sprake is van een zwaar ziekelijke insulinerespons. Kraft.

  8. Hans zegt:

    Wat weer een prachtpost !

    Maar om met Joop den Uyl te spreken 4 dingen … 😉

    1 Idd mooie post !
    2 Uitzending op 4 jan. , maar dat zien we hier ook/ wel ?
    3 AHS 2016 , pokke-eind , van Grunn naar Leiden is verder dan andersom 😉
    4 Boek uit handen ? Hope(n)lijk geen letter tekst .

  9. Michael zegt:

    “Je meet dus in een zieke populatie, zonder te beschikken over een gezonde controlegroep.”
    En daar heb je dus het probleem van al dit soort studies. 100% eens met jouw analyse.
    Leiden? Daar heb ik jaren gewoond. Misschien een excuus voor een reisje naar Nederland.
    En wat betreft een ‘echte’ uitgever voor je boek, dat lijkt mij een wijs besluit. Succes ermee!

  10. Gert van der Hoek zegt:

    Geweldig zo’n onderzoek. De resultaten passen heel goed in deze tijd van individualisme en selfies. Prachtig excuus om voeding en leefstijl vooral ongemoeid te laten.

    In mijn werk maak ik elke dag sommetjes, d.w.z. de computer doet dat voor mij, ik probeer te snappen wat de computer doet. Dit onderzoek bewijst eens te meer: wat je er in stopt, komt er ook weer uit. Of zoals ze in Amsterdam zeggen: “als je met kinderen uitgaat, kom je met kinderen thuis”. ;

    Spreadbury, die ga ik denk ik steeds beter snappen. Ik heb een poosje gedacht dat het vooral om een semantische truuk ging – dat a-cellulaire – ,maar van lieverlee gingen er toch wat lichtjes branden in mijn – door alle misdragingen in het verleden – ongetwijfeld aangetaste brein. ; .

    Leiden? Leuk, jeugdsentiment, lekker centraal.

    Goed om te horen dat HET BOEK nog steeds een serieus project is.

  11. james zegt:

    Was eigenlijk redelijk optimistisch Gert wat betreft HET BOEK, omdat het zo rustig was aan het noordelijke front. Had eigenlijk al een beetje hoop dat mijn vrouw het zo kunnen oppikken in het voorjaar als ze in Nederland hoopt te zijn voor familie bezoek. Misschien is het maar beter om helemaal niet te reageren. Kan Melchior rustig verder werken. Niet dat er niet genoeg irritant spul is. Alleen de not so holy trinity Katan, Brouns en Kok. Genoeg om aardig wat af te Katten of aan te Broddelen en niet te gaan Kokhalzen. Zou me niks verbazen dat Fredje (nu gepensioneerd) een kollommetje gaat verzorgen in AD. Mede gefinancierd door Cargill of de Nederlandse graan lobby. En natuurlijk met regelmatige links naar de Nederlandse Academie voor Voedingswetenschappen.

  12. Gert van der Hoek zegt:

    Zeker James, geduld blijft een schone zaak. Binnenkort – 1 december – verschijnt een nieuw boek van Remko Kuipers, dat zal ongetwijfeld afleiding geven, `a bone for the dogs´ 😉 .

    Ik ben benieuwd of we bij hem iets terug kunnen vinden van Lindeberg en Spreadbury.

  13. Guido Vogel zegt:

    Voor de duidelijkheid: de onderzoekers bevelen niets aan. Het was mijn vraag/suggestie wat je kunt met de resultaten. Als de bevinding voor 1 deelnemer dat de glucoseresponse voor koekjes vlak is, worden die koekjes niet ineens gezond van.

    Een omgekeerd voorbeeld van iets wat normaal gesproken als gezond beschouwd wordt, stond er ook bij, iemand die glucosepieken kreeg van bananen. Moet je die gaan afraden bananen te eten?

    Ik denk dat het is zoals Hans zegt. Alleen in uitzonderlijke situaties heb je er iets aan. Aardige toepassing zou kunnen zijn om de keuze tussen Paleo en LCHF te maken door al dan niet zuivel toe te voegen. Misschien kun je wel markers continue meten die laten zien of je goed/slecht reageert op zuivel.

  14. johanna zegt:

    Ik ben wel verrast dat dit zo rigoreus wordt neergesabeld als ‘nonsens’. Het statement dat het in dit onderzoek gaat om aanpassingen binnen een algemeen ongezond voedingspatroon, daar ben ik het helemaal mee eens. Maar ik krijg de indruk dat het nu wordt betrokken in de wij/zij-discussie van paleo-aanhangers vs de rest en daar in het foute kamp wordt geplaatst. En dat snap ik niet. Waarom zo zwart-wit?? Waarom niet én-én, met het nodige en terechte voorbehoud?

    Natuurlijk is er een grootste gemene deler aan voeding voor de diersoort ‘mens’. En ongetwijfeld is het grootste gedeelte van de mensheid structureel ongezond. Maar nu ga je toch het algemene paleo-voedingspatroon niet opeens compleet heilig verklaren? We zijn zo’n complexe chemische fabriek met zoveel (interne en externe) invloedsfactoren, dat het mij nogal voor de hand liggend lijkt dat er een flinke variantie optreedt in ieders reactie op voeding. In welke mate je (zelfs al in de baarmoeder) bent blootgesteld aan alle mogelijke stressvolle omstandigheden kan de rest van je leven voor impact blijven zorgen. En precies dat lees ik dus terug in dat Israelische verhaal.

    Voor mij is het simpelweg een bevestiging van mijn eigen ervaring. Dat de gehoopte omslag in mijn slechte staat van zijn uitbleef, terwijl ik mijn voeding prima had aangepast. En dat na het additioneel weglaten van schelpdieren die omslag opeens wél kwam – hoewel die, als ik het goed heb, toch passen binnen het paleo-concept. Sindsdien ben ik dus aanhanger van de n=1 logica.

    Voor zover ik het begrijp, maar ik beschik niet over de expert-kennis en -terminologie die hier gebruikt wordt, is het onderzoek naar het belang van onze darmflora enorm in beweging en beweegt dat in bovenstaande richting. Dat we in feite nog maar tamelijk weinig zicht hebben op de kolonies die onze darmen leven, omdat er pas een relatief klein gedeelte uberhaupt geidentificeerd is. Bovendien leven we, ook als we onszelf voeden met soorteigen oervoedsel, nog steeds in een omgeving die in de meeste gevallen allesbehalve oer is – alleen al qua blootstelling aan toxinen.

    Ik snap niet dat het meteen wordt weggezet als ‘commercieel interessant’ of ‘een reden om helemaal niks aan je voeding te hoeven aanpassen’. Integendeel, zou ik zeggen. Althans voor diegenen die onderkennen dat hun gezondheid niet optimaal is en dat hun voeding daar een belangrijke bijdrage aan zou kunnen leveren.

  15. Riesjart zegt:

    Johanna, ik zie dit als het manipuleren van een marker, de glucoserespons na een maaltijd, wat wil dat nou eigenlijk zeggen?
    Volgens mij zegt dat niet perse dat een bepaald voedingspatroon daarmee beter is, het is het resultaat van een proces, als je het proces niet kent dan is het selecteren van voeding niet optimaal.
    Dat er variatie is lijkt me wel logisch.

  16. セレネ zegt:

    Studies naar voeding zijn waarschijnlijk altijd lastiger dan studies naar bijvoorbeeld taalverschijnselen, omdat meedoen aan een experiment voor zo’n voedingsstudie veel meer van iemand vraagt dan een taalwetenschapexperiment (dus zal het ook lastiger zijn om echt goede proefpersonen te vinden).
    De enige “voeding op maat” die me echt belangrijk lijkt, is als iemand allergisch is voor bijvoorbeeld noten en meteen naar het ziekenhuis moet als hij/zij noten heeft gegeten… (of een minder extreme allergische reactie natuurlijk ook).

  17. Gert van der Hoek zegt:

    N=1 is superbelangrijk, helemaal mee eens Johanna. Alert blijven, eventueel dingen aanpassen, maar ook geduld hebben, kan soms even duren voordat effecten duidelijk worden. Ook in relatie met darmflora.

    Ik heb echter mijn twijfels of je iets zinnigs kunt concluderen uit de genoemde “studie”.

  18. Gert van der Hoek zegt:

    Komt net langs: variatie op het thema N=1: hoe jouw mithochondriën functioneren, bepaalt hoe je kunt omgaan met psychologische stress. Althans dat werd gevonden bij muizen.

    “The experience of psychological stress triggers neuroendocrine, inflammatory, metabolic, and transcriptional perturbations that ultimately predispose to disease”.

    Via Terry Wahls hadden we al geleerd dat het goed functioneren van je mithochondriën essentieel is voor je gezondheid. Deze studie laat zien dat verschillende defecten in je mithochondriën ogenblikkelijk gevolgen hebben voor je aanpassingsvermogen, je gezondheid, incl. je psychische gezondheid..

    “In order to be successfully adaptive, organisms mount integrated stress responses across multiple organ systems. The ability to mount appropriate responses to psychological stress is critical for survival, and is thus considered a driver of species evolution. Maladaptive stress response in humans results in chronic stress characterized by specific symptoms, and which ultimately contributes to disease.

    “Stressful experiences, on their own, do not cause damage or disease,” the authors write. “Rather, it is the organism’s responses to stress that have the potential to result in physiological dysregulation and dysfunction, culminating in allostatic load and disease. Our study demonstrates how mitochondria can shape the major stress-response pathways, thereby recalibrating the multisystemic response to psychological stress.”

    “Study connects mitochondria to psychological stress response and species resilience”

    http://medicalxpress.com/news/2015-11-mitochondria-psychological-stress-response-species.html?utm_content=bufferc723d&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

  19. Gert van der Hoek zegt:

    Over N=1 gesproken in relatie met mithochondriën: 1 van de mooiste voorbeelden vind ik: Terry Wahls. Ze schreef een boek met de titel “Minding your mithochondria” . Zie verder de blogs van Melchior alhier over Terry Wahls.

    Als onnozele Google-aar interpreteer ik het in grote lijnen als volgt: elke (?) onbalans in lichaam en/of geest (kun je dat scheiden?) heeft OOK te maken met je mitochondriën. Teveel oxidatieve stress (“ROS” en/of te weinig anti-oxidanten.

    Wat kun je doen? Ik ben geen arts of deskundige, dus ik kan vrijblijvend wat filosoferen. 😉 Dysfunctionerende mithochondriën verteren makkelijker vet dan suiker. Zie ook Alzheimer dossier. Een poosje keto gaan bij gezondheidsproblemen lijkt niet verkeerd. Eerst een dag of 3, 4 niets eten (helpt je switchen van suiker naar vet) en dan opbouwen met echte soep, belachelijk veel groenten (= anti-oxidanten) bij elke maaltijd en elke dag zoveel mogelijk kleuren. Andere kleur is weer andere antioxidant. Terry Wahls beveelt 3 grote borden groenten per dag aan. Als een paar dagen vasten niet haalbaar voor je is, doe dan bijvoorbeeld 1 maaltijd per dag. Bierviltje, kokosolie helpt voor de keto, poosje accent op lage koolhydraten. Keto hoeft meestal niet eeuwigdurend. Af en toe lijkt prima. In het begin kun je je beroerd voelen, gaat vanzelf over. 😀

    Bij specifieke kwalen kun je overwegen om specifieke anti-oxidanten en/of mineralen te pakken te krijgen. Dat is lastig, want er is zoveel commerciële ruis. Voor je het weet zit je met 15 potten met verschillende anti-oxidanten / vitamines op tafel, dat lijkt mij nou niet de bedoeling. Maar als je iets mankeert, kunnen (tijdelijk) extra antioxidanten of mineralen wellicht een zetje geven. Liefst via echt voedsel i.p.v. via pillen. Als je nog brood of granen eet: dat eerst laten staan, anders is extra antioxidanten en mineralen via specifieke groenten, eieren, vis, vlees e.d. naar binnen werken minder zinvol.

    Via o.a. PubMed kun je zoeken. Bijvoorbeeld de veel voorkomende complicatie bij oudere diabeten: macula degeneratie. Zoekend op “Macular Degeneration Antioxidants” kom je uit bij “lutein” en “zeaxanthin”. Op Foodlog staat een aardig recent artikel : zeaxanthine zit in hoge gehalten in de populaire Gojibessen (nee hè …. 😉 . Ook in allerlei rood/oranje gekleurde groenten en in groene groenten als Boerenkool. Voor wat het waard is, er zit best aardig wat wetenschap achter. Zo maar een voorbeeld. Maar : bierviltje, veel en gevarieerd groenten, dat is de basis, anders is het dweilen met de kraan open. Via Foodlog vroeg iemand of hij de Gojibessen mee kon bakken met brood. Tja…..

    Ook basis: bewegen, bioritme, aarden, daglicht/zon, verminderen blauw licht ’s avonds.

    En dan zijn er ook nog wat andere interessante zaken zoals zuurkool en viskuit (of natto).

  20. Faraday zegt:

    ter info, net netvlies gepasseerd hè, macula degeneratie:
    http://www.iocob.nl/2015/11/bescherm-netvlom-en-diabetes/

  21. Hans zegt:

    @ Faraday ,

    Dank voor je link maar lees ik er over heen ? Lees daar niks over MD .

  22. Alex zegt:

    http://www.orthokennis.nl/artikelen/palmitoylethanolamide-een-effectieve-lichaamseigen-pijnstiller-en-ontstekingsremmer

    “Palmitoylethanolamide (PEA) een effectieve lichaamseigen pijnstiller en ontstekingsremmer”

    “Daarnaast bevat voedsel (voornamelijk eieren, pinda’s, soja, vlees, vis en orgaanvlees zoals lever, hart en nier) kleine hoeveelheden palmitoylethanolamide.”

  23. Tije zegt:

    Mensen, ik heb een blogje geschreven over mijn favoriete onderwerp: het hart. Laat graag even weten wat je ervan vindt! https://tijepietersma.wordpress.com/2015/10/31/vetde-basisbrandstof-voor-het-hart/

  24. Jo tB zegt:

    Things are changing….

  25. IR fan zegt:

    Leuk artikel. En Leiden, nice 🙂 Dit jaar was Groningen mij te ver vanwege mijn -vanuit evolutionair oogpunt nuttige- luie genen, haha. (En de prijs was helaas ook een reden om niet te komen, maargoed)
    Overigens zit in fructose rijk voedsel vaak wel wat vet wat de PPG verlaagt. Dit kan die constante glucose wellicht verklaren… Kan me herinneren bij een dr. Oz show dat brood tot een hogere PPG leidde dan Snickers.. komt natuurlijk door het vet

  26. james zegt:

    @ Gert van der Hoek : ” Dysfunctionerende mithochondriën verteren makkelijker vet dan suiker. Zie ook Alzheimer dossier” . . Is dat wel zo Gert? ik heb altijd begrepen dat tumoren slecht functionerende, onontwikkelde mitochondria hebben waar vet oxidatie niet mogelijk is en alleen kunnen werken met glucose (fermentatie) Maar ik ben altijd bereid wat nieuws te leren. Zou wel eens willen weten hoed at zit.

  27. james zegt:

    Iets anders, maar ik weet niet goed waar het te plaatsen en heb Melchior’s e-mail niet (waarvoor hij waarschijnlijk elke dag de hemel dankt op zijn blote knietjes).en aarzel om hem van zijn werk af tehouden maar kreeg deze net binnen via mijn Nature abonnement; http://www.nature.com/ncomms/2015/151201/ncomms10062/full/ncomms10062.html?WT.ec_id=NCOMMS-20151202&spMailingID=50154254&spUserID=ODc4MzAwOTY4NjIS1&spJobID=820293733&spReportId=ODIwMjkzNzMzS0 (Wageningen-Finland)
    We zijn hier aardig bezig geweest over RS en de gezonde produkten voor je ingewanden, maar hier gaat het over een bacterium Intestinimonas AF211 die lysine omzet in butyrate en acetate: “Our results indicate that protein can serve as a source of butyrate in the human colon, and its conversion by Intestinimonas AF211 and related butyrogens may protect the host from the undesired side effects of Amadori reaction products. (Amadori product fructoselysine, which is abundantly formed in heated foods via the Maillard reaction,

  28. Gert van der Hoek zegt:

    Ha James, goeie vraag, ik ben geen expert, dus een antwoord heb ik niet. Ik vraag me af of het definitieve antwoord als ergens gegevens is. De experts zijn het denk ik nog niet eens. Ik meen enkele flarden een beetje te begrijpen:

    Kankercellen hebben inderdaad beschadigde mitochondriën (door voeding, straling, roken e.d., veel ROS); de kankercellen slagen er in (hoe?) om ook met heel weinig ATP uit de beschadigde mitochondriën te overleven en sterk te groeien met hulp van energie gemaakt via een ander proces: fermentatie van suiker. (Warburg effect). Je immuun systeem zou ook een rol kunnen spelen: is minder in staat om verse kankertjes weg te vangen. Kankercellen ontwikkelen een sterke weerstand tegen celdood.

    Bij o.a. Alzheimer lijkt sprake te zijn van een “slow down” van de energieproductie in de mitochondriën, deze krijgen steeds meer moeite om suiker te metaboliseren. Je kunt dat proces in de mitochondriën verbeteren door: veel antioxidanten tegen de ROS (zie Terry Wahls), vasten en/of een ketogeen dieet (dat vasten imiteert). Vet/ketonen benutten gaat makkelijker en sneller dan suiker wordt gezegd.

    Meer: “The Alzheimer’s Disease Mitochondrial Cascade Hypothesis: Progress and Perspectives”

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3962811/

  29. Tije zegt:

    Voor de zondagmorgen, een site met mooie filmpjes en uitleg over het fabriceren van dagelijkse benodigdheden (een slinger, potten, schoorsteen, hut met dakpannen) volgens methodes uit de oudheid: https://primitivetechnology.wordpress.com

    Hij laat ook zien hoe hij giftige knollen eetbaar maakt.

  30. Alex zegt:

    The difference in my mum is amazing! #DoctorInTheHouse pic.twitter.com/vVWAjTXWJO— _Deni_ (@Deni_Carr) 3 december 2015

  31. Alex zegt:
  32. Gert van der Hoek zegt:

    Ik kijk zelden televisie, maar dit is fantastisch. Fijn Alex dat je het hier neerzet, is heel makkelijk 🙂 .

  33. Alex zegt:




    Graag gedaan Gert, nou maar hopen dat het ook (binnenkort) op NL tv uitgezonden wordt…

  34. marcel zegt:

    Follow the money is een leuk platform waar met regelmaat wordt geschreven over voeding. Er is weer een nieuw boek uit en de auteur valt met de deur in huis. Voor regelmatige lezers van dit blog geen bijzonderheden, maar een nederlandstalige samenvoeging van vele bekende internationale voorvechters van gezonde(re) voeding.

    http://www.ftm.nl/column/nieuwe-wetenschap-herhaalt-de-oude-wijsheid-vet-eten-is-gezond/

  35. Jo tB zegt:

    Marcel, interessant artikel. Daan de Wit stapt in de voetsporen van Tim Noakes met zijn Real Meal Revolution en Prof Grant Schofield uit Nieuw Zealand met zijn What The Fat?
    We gaan beslist vooruit. Er komen steeds meer artikelen dat LCHF/Paleo beter is voor onze gezondheid dan vet is slecht. Zelfs mijn DVK had het erover dat het beter is mijn koolhydraten te beperken!!

  36. Beetje late reatie en, toegegeven, ik heb niet al het commentaar gelezen.

    Ik vraag me af of personalized nutrition echt zo’n onzin is als je beweert. Ja, soortcorrecte voeding zal, onafhankelijk van genotype of microbioom, een gezond fenotype onderhouden. Maar is soortcorrecte voeding altijd voldoende om een gezond fenotype te creeëren? Doet eten volgens het bierviltje hetzelfde voor een kankerpatiënt als voor een coeliakiepatiënt? Voor een diabetespatiënt als voor een osteoporosepatiënt? Voor een patiënt met binge eating disorder als voor een depressieve patiënt? Ik vermoed van niet. En dat is, zo lijkt mij, waar personalized nutrition wel degelijk een heel nuttig concept zou kunnen zijn.

  37. Hoi Esther,

    Dank. O, absoluut. Iemand die kanker als metabole ziekte beschouwt en de aandoening vanuit die etiologie wil aanvallen, heeft waarschijnlijk een betere kans met een strikt ketogeen, glutaminebeperkt dieet dan met standaard paleo. Iemand met coeliakie kan uiteraard beter helemaal geen gluten en verwante eiwitten uit rijst, haver en maïs eten. Waar het mij om gaat is dat de auteurs van dit op zich spannende experiment een beetje de indruk wekken dat we op basis van een meting van het individuele microbioom straks een taylor made, zuiver individueel voedingspatroon kunnen ontwikkelen. Ten eerste is glucose-excursie en AUC naar mijn smaak een te vage benchmark. Want hoeveel insuline was er nodig om die mooiere glucosecurve te krijgen? Als het veel was, is er niets gewonnen, eerder iets verloren. Ten tweede lijkt het me niet denkbeeldig dat de nu geobserveerde resultaten slechts momentopnamen zijn en dat het effect bij een iets langere follow up zou verdwijnen. Dan zou weer een nieuwe boosdoener moeten worden geïdentificeerd en geëlimineerd.

    Maar mijn grootste probleem met de conclusie uit dit onderzoek blijft dat is gemeten in een standaard en in mijn ogen dus niet optimaal etende populatie. Ik zou het onderzoek graag herhaald zien in een vergelijkbare groep die eerst twee maanden strikt paleo heeft geleefd. Onwaarschijnlijk, I know 🙂 .

    Ik denk dat paleo voor wat betreft de meeste ziekten die je verder noemt (osteoporose, diabetes) qua voeding zo dicht bij de magic bullet komt als mogelijk is.

  38. Dit is op The Blue Economy – Into the 6th Wave herblogden reageerde:
    Zolang de officiele voedingsadviezen niet al te perfect zijn (en niet gehaald worden). Zolang de gemiddelde Nederlander nog niet heeft gehoord van #softpaleo. Zolang de richtlijnen 2025 die ik in 2016 schreef nog niet gemeengoed zijn. Zolang Ralph Moorman’s boeken of die van Tim Nokes nog niet op elk nachtkastje ligt. Zolang heeft het geen zin om over personilised foods te praten. En onderzoek doen naar deze n=1 heeft geen zin zolang er over de grote lijnen nog zoveel discussie is.

Plaats een reactie