Vlees eten is dodelijk, afl 23852

Vleeseter

Okay jongens (m/v), het is weer zo ver. Eigenlijk wilde ik er niet over bloggen, maar omdat enkele Nederlandse media het noemden en omdat de trouwste HPP-commentator (lange leve de onoverwinnelijke James) er vanochtend ook al over begon, toch maar even een snelle reflectie. Wat is er aan de hand? Het eten van (rood) vlees verhoogt het risico op een vroegtijdige dood, aldus onderzoekers van het prestigieuze Harvard. Ze deden maar weer eens een analyse van twee epidemiologische monsterprojecten: de Nurses’ Health Study en de Health Professional’s Follow-Up Study. Meer dan 100.000 Amerikaanse medewerkers in de gezondheidszorg vulden tussen het midden van de jaren ’80 en 2008 af en toe een enquête in over wat ze een half jaar geleden op dinsdag hadden gegeten en vervolgens werden al die antwoorden vergeleken met ziekte en dood, om zo eventuele associaties bloot te leggen. In deze analyse werd speciaal gekeken naar de consumptie van rood vlees.

Voor we verder gaan, even een korte inleiding in de logische denkwereld van de aan Harvard (of Harvard-satelliet Wageningen) getrainde epidemioloog. Anders wordt het voor niet epidemiologisch geschoolde leken al snel verwarrend. Bij een brand worden vaak opvallend veel brandweerlieden gesignaleerd, dus het is alleszins redelijk om aan te nemen dat brandweerlieden branden veroorzaken. Er is een sterk positief verband tussen de verkoop van ijsco’s en het aantal mensen dat verdrinkt in open water, dus ijsco’s leiden waarschijnlijk via een nog niet goed begrepen mechanisme tot tijdelijke beperking van de zwemvaardigheid. Hebben we dat?

Okay. De onderzoekers stopten die 100.000 mensen in 5 groepen op basis van hun vleesconsumptie: van 1 portie rood vlees per dag tot 5 porties rood vlees per dag. En wat bleek? Strak verband! Hoe meer rood vlees, hoe meer ziekte en voortijdige dood. Het persbericht was snel geschreven: Rood vlees verhoogt het risico op voortijdige dood.

Ehh… Werkelijk? Om te beginnen kun je je afvragen wat precies ‘rood vlees’ is. Een kijkje in het rapport leert dat de criteria, nou ja, ‘ruim’ zijn. Een pizza met salami wordt bijvoorbeeld aangemerkt als ‘een portie rood vlees’, want er is immers ‘rood vlees’ verwerkt in salami. Meelproducten werden niet geregisteerd, dus de pizza met salami wordt op een hoop gegooid met biefstuk en gehakt. Vervolgens blijken ‘vleeseters’ allerlei andere kenmerken te hebben die van invloed kunnen zijn op de gezondheid. De Zweedse arts Andreas Eenfeldt verwoordt het op zijn blog kernachtig. Hij schrijft: ‘Rokende, bankliggende, vette personen met diabetes en hoge bloeddruk die rood vlees eten, veel alcohol drinken, uit lagere inkomensklassen komen, weinig groenten en fruit eten, niet van vis houden, maar zich vaak en graag te goed doen aan pasta en witbrood, gaan eerder dood. Dus is vlees eten ongezond.’

Natuurlijk komen de onderzoekers op de proppen met allerlei prachtige, geavanceerde statistische methoden waarmee ze hun meesterwerk voor bovenstaande ruis hebben gecorrigeerd. Dat al dat wiskundige gegoochel met notoir onbetrouwbare enquêtedata de verbanden nog onzekerder maakt, ach een kniesoor die daar op let. Hournalisten zien het toch niet en hun schreeuwkoppen garanderen meer onderzoeksgeld.

Als je goed naar de tabellen loert, zie je iets dat de onderzoekers als goed getrainde Sirenen zorgvuldig uit hun toelichting houden: de ‘vleeseters’ aten ook de meeste calorieën, ondanks hun afkeer van groenten, fruit en vis. Wat aten ze dan allemaal, behalve dat ‘vlees’? Dat vinden we nergens terug. Hint: meel en suiker misschien? In de vorm van vooral fastfood, snacks en frisdrank? Dat zijn de enige items die de onderzoekers niet de moeite waard vonden om te registreren. En waarvoor dus ook niet is ‘gecorrigeerd’.

Enquête-studies zijn waardeloos, zeker als ze worden uitgevoerd door onderzoekers met een joekel van een confirmation bias (ja sorry hoor, google maar even). Wanneer stoppen we nou eens met het pompen van duur verdiende belastingcenten in ‘onderzoeken’ die zijn gebaseerd op vragenlijsten, halfjaarlijks ingevuld door mensen die vergelijkbare varianten van het Standard Dutch Crap Diet eten, veel te weinig bewegen, etcetera? Een poosje geleden ‘ontmaskerde’ ditzelfde monsterproject een andere grote boosdoener. Zetmeel in het algemeen en rijst in het bijzonder veroorzaken diabetes, kopten de kranten, zij het in een beduidend kleiner lettertje, want journalisten zijn notoire carbofielen, volslagen in de ban van het Katanische dogma en tuk op het uitdragen van vegetarisch wensdenken. Denk ik dat een hoog aandeel koolhydraten onvoordelig is in een overetende, bankzittende populatie? Absoluut. Ga ik die studie aanvoeren om mijn punt kracht bij te zetten? Geen haar op mijn hoofd. Het verschil in zetmeelinname tussen de deelnemers die wel diabetes hadden ontwikkeld en degenen die (nog) geen caramelplasje pleegden was een schokkende 3 gram per dag (of zoiets).

Met andere woorden, epidemiologen zijn een plaag. Ze wijzen ons expres of als gevolg van een niet meer te corrigeren myopie consequent de verkeerde kant op. Je zult de weifelende paleo’s de kost moeten geven die op basis van de recente krantenkoppen tot de conclusie komen dat de grasgevoerde koe die ze net in hun vriezer hebben gelegd hen tien jaar van hun leven gaat kosten. Het is de hoogste tijd dat we de voedingsastrologie inruilen voor rigoreuze wetenschappelijke experimenten, waarin paleolithische en neolithische voedingsmiddelen in een eucalorische setting (iedereen krijgt zo veel eten dat hij op zijn oorspronkelijke gewicht blijft) en in vergelijkbare groepen cross-over met elkaar worden vergeleken. In de paar experimentjes die al op een dergelijke manier zijn gedaan, won paleo met de vingers in de neus.

Een portie rood vlees

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

28 reacties op Vlees eten is dodelijk, afl 23852

 1. muizenoren zegt:

  Voedingsastrologie! Wat een schitterend nieuw woord!

 2. Aldert zegt:

  En hournalisten! Mensen die zelf bepalen wat in het nieuws moet staan? 😉

  • Aldert zegt:

   Ik bedoel: mensen die NIET zelf bepalen wat in het niet nieuws komt.
   Ik had ook al twijfels of mijn eigen grasgevoerde koe in mijn eigen vriezer moest bewaren…… Nu is het te laat….

 3. willem zegt:

  …. en hoe het erin komt. Maar dat geldt natuurlijk niet alleen voor medische en voedingsnieuwtjes, ook voor politieke e.a. ‘nieuwtjes’, Aldert. De armoe van de doorsneejournalistiek is treurniswekkend.
  V.w.b. dit onderwerp: ik las trouwens kortgeleden (ik ben slecht in het bewaren/opslaan van artikelen) in een bijlage van de Volkskrant al een vernietigend oordeel over het ‘rode vleesonderzoek’. Ik meen van Van Manen (of Ceulemans???). Dank voor dit artikel, dat de kern blootlegt van onderzoeksarmoede.

  • willem zegt:

   En Marcus Huibers, zo lees ik in dezelfde krant, gaat in de rubriek De Volkskeuken ook al in op dat rode vlees. Het was trouwens wel Van Manen die afgelopen zaterdag de statistische onderbouwing van dat doodgaan aan rood vlees onderuithaalde.

   • Willem, Hans van manen is al decennia een betrouwbaar baken in een zee vol hoernalistiek onbenul. Door figuren als Broer Scholtens en Martijn van Calmthout (“Het moet journalisten verboden worden om het vanzelfsprekende openbaar in twijfel te trekken”) lees ik die krant al jaren niet meer.

 4. James Pott zegt:

  En vergeet niet de ‘peer review’ door Dean Ornish :
  http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/full/archinternmed.2012.174
  Tenen krommend, maar laten we wel wezen, wie ooit de Oiling of America heeft gezien van Sally Fallon (in feite natuurlijk van Mary Enig PhD) verbaast zich over niets:

  Waarschuwing : een hele zit, twee uur, maar ze gebruikt alledaagse taal en is goed te volgen door iedereen die highschool engels heeft.

 5. Janet Noome zegt:

  Perfect weergegeven, hulde. Had er 16 maart ook al over getwitterd met link, jullie allen wel bekend, maar toch nog even genoemd: http://www.marksdailyapple.com/will-eating-red-meat-kill-you/#ixzz1pDh3DkGh . Goed blijven interpreteren dus.

  • Hoi Janet,

   Ja, Denise is weer virtuoos. Wat een fantastische combinatie van talenten (schrijft als een lier en beheerst statistiek) heeft die meid. Kan niet wachten tot haar boek (Death By Food Pyramid) verschijnt…

 6. James Pott zegt:

  En voor iedereen die na al deze als wetenschap paraderende nonsens, toch werkelijk iets verheffends wil lezen:http://dl.dropbox.com/u/37202414/Feinman_CNI_Newsletter_34_12.pdf
  Ja hoor Feinman, Volek en Westman, maar vergeet vooral niet de vragen aan het eind. Die zijn in feite bestemd voor doktoren die er een credit mee kunnen halen. De eenvoud van de vragen spreekt boekdelen en maakt derhalve dit soort berichten zo gevaarlijk.
  Ja Melchior dit publiceerden de heren in 2008 maar is weer aan de orde ivm met de Occupy NIH.gov; 14 theses on diabetes management.
  Je vraagt je ondertussen toch wel af hoe lang we dit soort onzin en grove leugens moeten blijven tolereren. Naieviteit mag dan in vele gevallen een rol spelen, maar hoeveel naieviteit kan een gemeenschap dulden voordat men de betrokken partijen van moedwillig kwade opzet moet beschuldigen

 7. James Pott zegt:

  En helaas kunnen jullie voorlopig nog niet op je laueren rusten. Je hebt er een nieuwe spoiler bij:
  http://thuisarts.nl/
  “..Eet weinig verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte in uw bloed. Verzadigd vet zit vooral in room, roomboter, volle melkproducten, volvette kaas, vet vlees, gewone margarine, gebak, koekjes en snacks.
  Eet vooral groenten, fruit, aardappels en volkorenproducten.
  Kies magere melkproducten, magere kaas, mager vlees, kip of vis.
  Vette vis, dieetmargarine en plantaardige olie bevatten onverzadigde vetten die het cholesterol verlagen.
  Vervang dus producten met verzadigd vet door producten die rijk zijn aan onverzadigd vet. Vaak staat dit op de verpakking aangegeven.”
  Juist … en dan liefst vervangen met meervoudig onverzadigd vet… en niet zo ongezellig doen met je boter verhaaltje..

  • James, huisartsen zijn hardwerkende, goedwillende en deels zelfs beroerd verdienende kleine zelfstandigen. Ik denk dat de meesten een rood hoofd zouden krijgen als ze zouden beseffen hoe weinig evidence base er is voor dit soort grijsgedraaide adviezen. Geen enkele dokter vindt het leuk om meer kwaad te doen dan goed. Volgens mij gaan er parallelle werelden ontstaan. Steeds meer dokters zullen ontdekken hoe achterhaald, imbeciel en potentieel contraproductief de door jou geciteerde boodschap is. Zij zullen voorzichtig werkelijk evidence based adviezen gaan geven, ontdekken dat patiënten (veel) beter worden en langzaam maar zeker ruchtbaarheid geven aan hun positieve klinische ervaringen. Je krijgt dus een groep artsen die desnoods tegen de protocollen in geneeskunde bedrijft die werkt en de oude groep die de gesponsorde kwakzalverij zoals verkondigd op thuisarts.nl bedrijft. De patiënt – als ‘ie al een dokter nodig heeft voor leefstijladviezen – kiest voor de interventie die het beste werkt.

   • Zo schrijft psychiater Emily Deans in haar jongste posting:

    “At PaleoFx12 I had the great pleasure of meeting several fellow “paleo MDs.” After the final panel I went with two of them (we shall call them Catfish and Hollywood*) to BBQ and the wild Austin scene of SXSW on a Friday night. When one meets another paleo blogger intensely interested in the science, as at AHS and PaleoFx, it is rather like crawling out of the desert into an oasis of likemindedness. Meeting other paleo doctors is like crawling out and finding the Taj Mahal. I hate to get all “poor me, I’m a physician,” but the current suffocating paradigm of American medicine can be so deflating. In psychiatry we are squeezed into this impossible space between the FDA, Medicare, the scientific literature or “evidence base”, common sense, expectations, history, and ethics. Sometimes there are no right answers, and clinical practice becomes the square root of a negative number. So to meet other doctors who look at the evolutionary paradigm, and have succeeded in their personal lives implementing it and are thinking about implementing it for their patients is exhilarating. They understand the legal and cultural ramifications of such a change. In a very real sense, we are a brotherhood, and they are my kin.”

 8. Janet Noome zegt:

  Jammer, wat een gemiste kans van de thuisarts.nl. Edith Schippers heeft de site in de lucht geholpen en dan komt het natuurlijk nooit goed 😉 Wat de inhoud aangaat had men beter eerst het proefschrift van Remko Kuipers kunnen lezen om daar de Goede Voedingsaanbevelingen uit destilleren…http://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Persberichten/Pages/Oervoedinglevertbijdrageaangezondouderworden.aspx?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter Dan was het up-to-date geweest.

 9. johannasblogs zegt:

  Geniaal Melchior, ik had me er ook al dood aan geërgerd, maar geen hap pure graze minder hier. Hoewel ik de genialiteit van het woord voedingsastrologie onderschrijf, vind ik het terrt doen aan de kunst van het sterren wichelen en een te groot compliment voor de epidemioloog. Overigens weet de epidemioloog wel hoe het zit, maar de vele journalisten die met zijn constateringen op de loop gaan zijn het euvel, vrees ik. Gelukkig zijn er uitzonderingen.

 10. James Pott zegt:

  En allemaal niet vergeten dat een jonge Australische prof/researcher al had aangetoond in 2011 dat vlees eten gezond is voor je mentale instelling. (Daar ga je Stapel,en daar sta je dan Vonk)
  http://www.medscape.com/viewarticle/751533.
  http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0024805

 11. James Pott zegt:

  Nabrander. Voor diegenen die werkelijk geinteresseerd zijn in het hele probleem van obesitas, DM2 en de mogelijk positieve relatie met vlees (eiwit) er zijn een aantal hele interessante lines of thought aan het ontwikkelen tussen Bruce Spiegelman, Stephen Farmer en o.a. Paul Seale. (van Harvard tot Pennsylvania) Seale kwam vorig jaar tot de ontdekking dat een van de drijvers achter PRDM16 (stimulator BAT) waarschijnlijk een neuropeptide is , Orexin.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2564846/
  http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0092867408010635
  De grote vraag in dit geheel blijft, hoe kunnen we White adipose tissues omturnen in brown.
  Cold adaptation thermogenesis kon wel eens een grotere rol gaan spelen alsmede aanduiden of we onze mitochondria op de juiste wijze van energie voorzien.
  Nogmaals voor de geinteresseerden de Lecture van Bruce Spiegelman van vorig jaar December is een bijzonder goede en duidelijke samenvatting .
  http://www.mc.vanderbilt.edu/discoveryseries/speaker.html?sid=100&yearvar=2011
  Misschien moet je hem een paar keer volgen, of stoppen en back up. I had to, maar het geeft een hoop denkvoer.

 12. Een analyse in AJCN waarover je niets zult lezen in de media…

  http://ajcn.nutrition.org/content/early/2013/07/31/ajcn.113.062638.short

  Conclusions: Ecological data indicate an increase in meat intake in Asian countries; however, our pooled analysis did not provide evidence of a higher risk of mortality for total meat intake and provided evidence of an inverse association with red meat, poultry, and fish/seafood. Red meat intake was inversely associated with CVD mortality in men and with cancer mortality in women in Asian countries.

 13. Jo tB zegt:

  Wie heeft gisteravond op het nieuws gezien?
  http://www.blikopnieuws.nl/bericht/203787/broodje-hamburger-uit-stamcellen

  Het heeft vanochtend ook het nieuws van de BBC gehaald!!

  Wie gaat die hamburgers in de toekomst eten? Ik niet.

 14. Anthony heeft een leuk stukje geschreven naar aanleiding van de ‘Vlees Veroorzaakt Kanker/Diabetes/Hart- en vaatziekten van de maand juni (die van juli is al onderweg). Als hij uitlegt waarom epidemiologen die zich met voeding bezighouden keer op keer (expres?) in dezelfde val trappen, heeft hij het ook even over ‘gezonde volkorenproducten’.

  But epidemiologists don’t like RCTs, and here’s why:

  –The results of quality RCTs have an annoying habit of showing epidemiological findings to be utter bollocks. An excellent example of this is the “Whole-Grains are Good for You!” sham. Epidemiological studies supporting this terribly mistaken notion are a dime a dozen, but every time an RCT (both the parallel arm and crossover variety) has examined this issue, the whole-grain group has fared worse. Because that flies in the face of all the “healthy whole-grain” propaganda that we’ve been bombarded with by health ‘experts’ and ‘authorities’, those ‘experts’ and ‘authorities’ do what most people heavily vested in a false belief do:

 15. Michael zegt:

  Ja, een leuk stukje. Maar R Hoenselaar daarentegen heeft je toch wel eens uitgelegd dat als de epidemiologen keer op keer probleempjes met de consumptie van rood vlees vaststellen, dat er dan toch echt wel wat aan de hand is…

 16. Paula zegt:

  Een familie die leeft van een maaltijd rood vlees per dag. Ziekte van Lyme is overwonnen, kinderen eten met de pot mee. Ze mogen alles eten en proeven wat ze willen, maar voelen dat het niet altijd lekker valt. Ik hoop dat de link bij het juiste draadje staat.

  https://eatmeatdrinkwater.wordpress.com/2015/03/09/zero-carb-interview-the-andersen-family/

 17. Hans zegt:

  De gekte slaat al toe zie http://wateetons.com/

  Kan het nu even niet vinden Melchior , ook bij meneer wateetons greep de uitgever in omdat het te humoristisch zou zijn . Belachelijk natuurlijk…… , leven is lachen natuurlijk 😉
  Doe het in eigen beheer , tips hier zag ik al , Remko Kuipers miste ik al op het AHS 2015 . Weet nu waarom …… €$€€$

  Hoop dat o.a. in 2016 Prof. Noakes en Muskiet weer van de partij zijn en vele anderen zonder financieel oogmerk maar vanwege passie voor Paleo/LCHF/Banting .
  Het nieuwe boek van Remko Kuipers zal ik om bovenstaande reden niet aanschaffen .

 18. Hans zegt:

  Quote van ene Melchior Meijer 😉 op Twitter :

  ” Roepen dat vlees darmkanker veroorzaakt in graangevoerde populatie is zelfde als zeggen dat worteltjes longkanker veroorzaken onder rokers. ”
  🙂 😀

 19. Hans zegt:

  ,,Although meat has been a central component of the diet of our lineage for millions of years, some nutrition authorities—who often have close connections to animal rights activists or other forms of ideological vegetarianism, such as Seventh-Day Adventism are promoting the view that meat causes a host of health problems and has no redeeming value. We contend that a large part of the case against meat is based on cherry-picked evidence and low-quality observational studies. The bald claim that red meat is an “unhealthy food” (Willett et al., 2019

  Willett, Walter, Johan Rockström, Brent Loken, Marco Springmann, Tim Lang, Sonja Vermeulen, Tara Garnett, David Tilman, Fabrice DeClerck, Amanda Wood., et al. 2019. Food in the anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet 393 (10170):447–92. doi: 10.1016/S0140-6736(18)31788-4.
  [Crossref], [PubMed], [Web of Science ®] , [Google Scholar]
  ) is wildly unsupported. ”

  https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2019.1657063

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s