Spaghetti en borstkanker

In buitenlandse media wordt momenteel redelijk wat ophef gemaakt over een onderzoek dat afgelopen week werd gepresenteerd op het San Antonio Breast Cancer Symposium. Onderzoekers van de Universiteit van Californië bespraken daar een deelanalyse van WHEL, wat staat voor het Women’s Healthy Eating and Living Dietary Intervention Trial. Hierin gingen 3.088 vrouwen die borstkanker hadden ‘overleefd’ op een vegetarisch dieet (!), zonder al te duidelijke specificaties ten aanzien van macronutriëntsamenstelling. Vervolgens werden ze gemiddeld 7 jaar gevolgd. Het resultaat? “Vrouwen die hun zetmeelinname gedurende de studieperiode verhoogden – die dus meer brood, ontbijtgranen, pasta en rijst gingen eten – kregen veel vaker opnieuw borstkanker,” aldus onderzoekster Jennifer A. Edmond op het congres.

Nu ging het hier om zulke marginale verschillen in (zelfgerapporteerde) zetmeelconsumptie (grammen per dag), dat zeer waarschijnlijk sprake is van een ‘astrologische’ studie. Maar op hetzelfde congres presenteerde diëtiste Michelle Harvie van het Britse Genesis Prevention Center een beter onderzoek. Zij zette 115 vrouwen met een sterk verhoogd risico op borstkanker op drie verschillende diëten: een caloriebeperkt laag koolhydraat dieet, een eet-zo-veel-je-wilt laag koolhydraat dieet en een caloriebeperkt mediterraan dieet. Om het de arme dames in de low carb groepen ‘niet te moeilijk’ te maken, hoefden zij slechts drie keer per week daadwerkelijk low carb te eten😉.

Anyway. De vrouwen die het low carb dieet volgden, verloren meer lichaamsvet en verlaagden hun nuchtere insulinespiegel met 22 procent, ongeacht of ze in de ad libitum of de caloriebeperkte groep zaten. De mediterrane dames zagen hun insuline vrijwel niet zakken.

Que? “Het verlagen van de insulinespiegel is erg belangrijk als je het risico op borstkanker wilt verlagen,” verklaarde Harvie. “Met een voeding die is gebaseerd op de conventionele adviezen blijkt dat haast niet mogelijk te zijn. Met een koolhydraatbeperkte voeding wel. En merkwaardig genoeg is calorierestrictie kennelijk niet nodig om een significant effect te sorteren.”

Verfrissend dat een hard core kankervorser eens naar insuline kijkt en zelfs toegeeft dat het hormoon (of de metabole afwijking die ervoor zorgt dat het ziekelijk verhoogd is) een sleutelrol speelt in de pathogenese van kanker. Lindeberg en anderen hebben aangetoond dat paleo superieur is in het normaliseren van je nuchtere insulinespiegel. Vermindert de paleoleefstijl je risico op borstkanker? Van mij zul je het niet horen ;-)!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op Spaghetti en borstkanker

  1. James Pott zegt:

    Van mij ook (nog) niet, maar toch.. ik blijf toch maar vriendinnen (en vrienden) adviseren om een dieet te kiezen dat de insuline spiegel zo laag mogelijk houdt. Jammer dat het voor sommigen al te laat is. Die zijn mede door het Voedingsbureau de wildernis ingestuurd en overgeleverd aan chemo Maar ik zal er wel voor zorgen dat het deze maand in mijn nieuwsbrief van de bibliotheek wordt opgenomen. Thanks Melchior. I missed this one

  2. Fred-Jan zegt:

    Hoi Mechior,

    Even er tussen uit geweest. Ik heb Michelle Harvie even gegoogled en kwam er achter dat zij vorig jaar een soortgelijk onderzoek heeft gedaan, toen met een twee dagen in de week dieet van 650 kcal en een 1500 kcal mediteraan dieet. Dit onderzoek van zes maanden had als uitkomst een gewichtsverlies van ongeveer 6kg in beide armen, en verlaging van de insuline spiegels met 25 procent ook in beide onderzoeksarmen. De uitkomsten waren dus ongeveer gelijk aan die van het onderzoek waar jij naar verwijst.

    Ik heb altijd vragen bij dit soort onderzoeken. Als je bijvoorbeeld uitgaat van een tweedaags dieet gedurende vier maanden waarbij het standaard eetpatroon op slechts die twee dagen wordt aangepast. Zul je op die dagen een restrictie van minimaal 1400 kcal op verbruik moeten toepassen om tot die 4 kg gewichtsverlies te komen. Als we bij de onderzoekspersonen uitgaan van het elegante britse gemiddelde, dan zie ik die reductie ook nog wel gebeuren ook. Zelfs bij een ad libitum low carb dieet. Immers zoveel gebak en chocolade is 1400 kcal nu ook weer niet. Maar 120 dagen van 1500 kcal whatever dieet zal bij die zelfde personen toch echt een groter gewichts verlies moeten opleveren.

    • Hoi Fred-Jan,

      Je bedoelt dat alle positieve veranderingen uiteindelijk altijd zijn terug te voeren op calorierestrictie? Ik ben geneiged het met je eens te zijn. Ik krijg niet echt helder hoe veel energie die verschillende groepen nu eigenlijk innamen gedurende de studieperiode. Hier is haar officiële persbericht:

      All 115 women who participated in the study were at high risk of breast cancer based on their family histories of the disease. They were randomly assigned to one of three diets: a two-day-a-week low-carb diet that restricted calories to 650 on the carb-free days; a similar low-carb diet, except with no calorie restriction (participants were allowed to load up on protein and healthy fats, such as lean meats, olives and nuts, on no-carb days); or a standard 1,500-calorie-a-day Mediterranean-style diet seven days a week. Both intermittently dieting groups lost more weight and saw more improvements in insulin resistance, compared with the Mediterranean-style diet group. The group that ate the calorie-restricted, low-carb diet fared a little better when it came to insulin levels, however, reducing insulin resistance by 22%, compared with 14% for the unrestricted low-carb dieters and 4% for those on the Mediterranean diet. [1] Harvie and her colleagues compared three diets during four months for effects on weight loss and blood markers of breast cancer risk among 115 women with a family history of breast cancer. They randomly assigned patients to one of the following diets: a calorie-restricted, low-carbohydrate diet for two days per week; an “ad lib” low-carbohydrate diet in which patients were permitted to eat unlimited protein and healthy fats, such as lean meats, olives and nuts, also for two days per week; and a standard, calorie-restricted daily Mediterranean diet for seven days per week. Data revealed that both intermittent, low-carbohydrate diets were superior to the standard, daily Mediterranean diet in reducing weight, body fat and insulin resistance. [2]

      Insulin resistance reduced by 22 percent with the restricted low-carbohydrate diet and by 14 percent with the “ad lib” low-carbohydrate diet compared with 4 percent with the standard Mediterranean diet. “It is interesting that the diet that only restricts carbohydrates but allows protein and fats is as effective as the calorie-restricted, low-carbohydrate diet,” Harvie said. She and her colleagues plan to further study carbohydrate intake and breast cancer. This study was funded by the Genesis Breast Cancer Prevention Appeal ( http://www.genesisuk.org ). [2]

      • Zie net bij Eenfeldt dit commentaar van Jay Wortman M.D.:

        There was a study among Mexican women with breast cancer that showed a two-fold increase in risk from the high to low quartiles of carb consumption. Another study of colorectal cancer among Chinese men in North America showed a similar relationship to carb consumption.

        Ik zou eieren voor mijn geld kiezen😉.

  3. James Pott zegt:

    Twee eieren per dag,liefst van grazende kippen. Op een bedje van romaine, ui, olijven en gebakken tomaat en champignons. Two rashers of bacon on the side

  4. Fred-Jan zegt:

    Melchior,

    Melchior ik geloof niet dat alle positieve veranderingen uiteindelijk altijd zijn terug te voeren op calorierestrictie. Ik denk echter wel dat dit bij dit onderzoek het geval is. De personen hadden immers vijf dagen een (normaal) voedingpatroon vol NAD’s. In een ander soortgelijk onderzoek van Geoffrey Kabat werd trouwens opgemerkt dat de relatie tussen slanke vrouwen en hoge insuline niveau’s en borstkanker sterker is dan bij obese vrouwen met hoge insuline niveau’s. Dit duwt mijn vermoedens inderdaad meer naar een energie overschot en de wijze waarmee het lichaam daar mee om weet te gaan.

    • Ja, vetopslagcapaciteit biedt bescherming bij chronisch overeten, tot het punt bereikt wordt waarop de vetcellen vol zitten en structureel NEFA’s beginnen te lekken. Ik hoef het jou niet vertellen, maar het ultieme model voor wat ik bedoel zijn mensen met lipodystrofie. Evelyn heeft als gebruikelijk weer een puntige analyse.

  5. Maan zegt:

    On 2008 had http://www.frauenklinik.uni-wuerzburg.de/ deze folder op hun site staan, momenteel staat ie er niet meer. Ik heb hem nog wel hier gevonden.
    http://lchf.de/wp-content/uploads/2011/06/ketogene_ernaehrung_bei_krebs.pdf

    • Dank je wel, Maan! Ik heb deze wel eens gelinkt op FL, maar kreeg geen enkel commentaar. Nu zie ik dat opvallend veel mensen je link aanklikken. Opmerkelijk trouwens dat het document van de universiteitswebsite is verwijderd.

  6. James Pott zegt:

    Universitäts-Frauenklinik Würzburg. Prachtig Maan, kan ik mijn Duits weer een beetje ophalen. Bedankt. Ik begin wel te merken dat deze blog dit winter ons van uitstekend lees materiaal gaar voorzien. Nog maar een paar weken onderweg en al voor een week of wat genoeg. Blij te zien dat je deze blog ook gevonden hebt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s