Wegens plotselinge belangstelling: nogmaals IF

Ik zie aan de plotselinge belangstelling voor Intermittent Fasting dat ik daar te weinig aandacht aan heb besteed op HPP. Terwijl de popscience stukjes erover mijn computer uit tuimelen. In het kader van ‘U vraagt, wij draaien’ volgt hier nogmaals een stukje over periodiek vasten, ik meen uit 1973. Vergeef me de populaire toon.

Je mag alles eten. Honger is niet meer dan een vaag gevoel in je maag. Je hebt onbegrensde energie. En je valt ook nog eens probleemloos af. Is de gratis Fast-5 methode van legerarts Bert Herring te mooi om waar te zijn?

Op een ochtend in juli 2004 keek voormalig luchtmachtarts Bert Herring in de spiegel en constateerde dat hij een oude man begon te worden. Niet vanwege rimpels, grijs haar of andere onvermijdelijke verouderingsverschijnselen, maar vanwege zijn man boobs, zijn love handles en zijn onderkin. Medisch gezien is er geen enkele reden waarom mannen en vrouwen van boven de veertig minder strak in hun vel zouden moeten zitten dan jongens en meiden van achttien, wist hij als dokter. Maar waarom gebeurde dat dan wel? Hij pakte zijn oude studieboeken erbij, verdiepte zich in de laatste twintig jaar onderzoek naar de oorzaken van welvaartsziekten en trok een opmerkelijke conclusie. Mensen zijn niet gemaakt om de hele dag door te eten. Sterker nog, mensen zijn eigenlijk niet gemaakt om drie keer per dag te eten. In het wild schuiven mensen meestal maar één keer per dag aan, doorgaans in de late middag of vroege avond. Daar voelen ze zich prima bij. En in het wild lijden mensen nooit aan overgewicht en hebben ze nauwelijks last van hart- en vaatziekten, diabetes, depressies en kanker.

Bert Herring sprak erover met zijn vrouw Judi – ook arts, ook een paar pondjes zwaarder dan haar lief was – en ze besloten samen een experiment te doen. Een maand lang aten ze alles wat ze wilden, maar alleen tussen vijf uur ’s middags en tien uur ’s avonds. Bert Herring: “Het resultaat was simpelweg schokkend. De kwabben en rollen smolten als sneeuw voor de zon. Ik zag spieren verschijnen op plekken waarvan ik alleen dankzij mijn anatomische kennis wist dat ze er moesten zitten. Ik kreeg ineens een tomeloze energie. In plaats van me naar de sportschool te slepen voor een verplicht nummertje zweten, trok ik spontaan mijn loopschoenen aan voor een heuveltraining of een lekkere wandeling. Mijn bloeddruk zakte. En mijn chronisch ontstoken tandvlees, waarover ik me zorgen maakte, klaarde op. Wat me eigenlijk nog het meest frappeerde, was dat de honger na drie dagen volkomen verdween.” Berts vrouw Judi verging het net zo. Lachend: “Voor het eerst sinds mijn twintigste had ik geen sinaasappelhuid meer!” Voor de Herrings werd deze manier van leven en eten een levensstijl. Nieuwsgierig geworden door hun transformatie probeerden diverse vrienden het ook. Met vergelijkbare resultaten. Toen besloot Bert Herring zijn ‘methode’ een naam te geven en er een gratis ebook over te schrijven: The Fast-5 Diet and the Fast-5 Lifestyle. Hoewel het niks kost is Fast-5 een steeds vaker gebruikt codewoord in Hollywoodse twitterberichten.

“Ik wil geen geld verdienen aan een simpele fysiologische waarheid,” zegt Herring. “De basics passen op de achterkant van een bierviltje. Beperk je feeding window tot een periode van vijf uur per dag. That’s it. In het boek leg ik uit waarom dat effectief is. Kort door de bocht omdat je je machinerie traint om hoofdzakelijk vet als brandstof te gebruiken in plaats van glucose. Dat geeft een veel gelijkmatiger energie, zonder ups en downs, die bovendien veel langer aanhoudt. Daardoor normaliseert na enkele dagen ook je eetlust.” In eerste instantie zul je om vijf uur ’s middags de neiging hebben de vastende periode te breken met een vreetkick. Geen paniek, dat is normaal. Herring: “Geef gerust toe aan die gierende honger. Al na enkele dagen zul je merken dat je lichaam zich aanpast. Tenzij je diabetes hebt en je je medicatie niet aanpast, hoef je ook niet bang te zijn dat flauw zult vallen. Veel mensen verwarren het flauwe gevoel dat je in het begin van Fast-5 nu en dan zult hebben met hypoglycaemie, een te lage bloedsuikerspiegel. Je bloedsuiker zal over de hele linie iets lager worden, maar nooit zo laag dat je een hypo krijgt. Vraag als je tijdens Fast-5 een wat spacy gevoel krijgt aan iemand met diabetes of hij of zij je bloedsuiker wil meten. Je zult zien dat het niet te laag is. Te lage bloedsuikers doen zich domweg niet voor, zelfs al zou je een maand vasten. Er circuleert altijd een theelepel glucose in je bloed en je lichaam heeft allerlei mechanismen om die concentratie op peil te houden als je niet eet.”

Hoewel Fast-5 geen restricties stelt aan het aantal calorieën, zul je uiteindelijk vrijwel zeker minder eten dan je voorheen deed. Het is daarom belangrijk dat je focust op eten met een hoge voedingswaarde. “Het aloude advies om van alles wat te eten, werkt bij deze methode uitstekend,” aldus Herring. “Met een mix van groenten, fruit, vlees, vis en kip zit je qua eiwit, vet en vitaminen en mineralen al helemaal goed. Laat dat dus je basis zijn. Je staat ervan versteld hoe weinig voeding het lichaam eigenlijk nodig heeft als die voeding van hoge kwaliteit is.”

Zodra je aan de nuchtere toestand gewend bent – en dus meer op vet loopt dan op glucose – zul je 300 gram of meer per week kwijtraken, belooft Herring. “Weeg jezelf iedere ochtend na het wakker worden, nadat je hebt geplast en zonder kleren aan.” Hoewel het bijhouden van het verloop inzicht geeft in je progressie en vaak motiverend werkt, waarschuwt Herring voor obsessief wegen. “Iedere week zou je meetbaar minder moeten wegen dan de week ervoor, tot je uiteindelijk je fysiologisch normale gewicht bereikt,” zegt hij. “Maar het enige dat er toe doet is dàt je dat gewicht bereikt, het vervolgens vasthoudt en vooral dat je je beter voelt en minder vaak ziek wordt. Hoe lang je er over doet, is voor mij als dokter nauwelijks interessant. Verwacht niet dat de weegschaal iedere dag minder aanwijst. Er zijn grote individuele verschillen in vochtverlies, zoutretentie en allerlei hormonale processen die het verlies van overtollig vet makkelijker of moeilijker maken. Heb geduld. Vrouwen kunnen een plateau bereiken en dan na een jaar plotseling spontaan die allerlaatste pondjes zien verdwijnen.”

Hoe komt het dat dit zo ontzettend goed lijkt te werken? “Periodiek vasten is een beproefde variant op calorierestrictie, maar dan zonder de gebruikelijke honger en lusteloosheid,” zegt Herring. “Het grote pluspunt van deze methode is dat de meeste mensen het kunnen volhouden. Het vooruitzicht levenslang weinig te moeten eten, is natuurlijk niet echt gezellig. Maar met dit programma heb je telkens het vooruitzicht dat je straks weer lekker mag eten. Dat maakt het veel makkelijker. En als gezegd, die ‘honger’ neemt een andere, mildere vorm aan, waardoor vreetbuien al snel achterwege blijven.”

Blijvend gewichtsverlies en een gunstiger verdeling van de vetmassa zijn natuurlijk fantastisch. Maar net als Herring rapporteren Fast-5ers veel meer positieve effecten. Ze zien allergieën verdwijnen, worden verlost van hardnekkige schimmelinfecties, bloedsuikerproblemen, hoge bloeddruk, ongezond tandvlees en soms zelfs van hartritmestoornissen. Voor astmapatiënten werkt de methode letterlijk bevrijdend, zo werd onlangs bevestigd in een studie met een iets andere vorm van periodiek vasten. “Astmapatiënten die alleen in een begrensd tijdsraam eten, zien hun longfunctie verbeteren,” zegt Dr Donald Laub van Stanford University. “Hun kwaliteit van leven verbetert zo sterk, dat ze na het geprobeerd te hebben vaak niet meer anders willen. Sommigen hebben zelfs hun medicijngebruik kunnen staken en zijn feitelijk astmapatiënt af. Het is erg jammer dat met name diëtistes mensen vaak aanpraten dat dit gevaarlijk is of averechts werkt. Zij weten werkelijk niet waar ze over praten.”

Hoewel Fast-5 al snel leidt tot een aanzienlijke afname van de totale energie-inname, kunnen de positieve effecten volgens deskundigen niet volledig worden toegeschreven aan die calorierestrictie op zich. Verantwoordelijk is vooral de terugkerende stress van milde honger. “Het wordt steeds duidelijker dat periodiek vasten het gen SIRT1 activeert,” zegt Dr James Johnson, een andere wetenschapper die de invloed van maaltijdfrequentie op ziekte en gezondheid onderzoekt. “SIRT1 is een belangrijke regulator van onze levensduur. Als het gen wordt geactiveerd, gaat het lichaam in de herstelstand en krijgen ziekten en overgewicht geen houvast. Zelfs het vetverlies en de gunstige herverdeling van het lichaamsvet zijn een direct gevolg van de SIRT1-activatie.”

Zijn er nog meer voordelen dan gewichtsverlies, een atletischer lichaamsopbouw en gezondheidswinst? “Vrijwel al mijn cliënten melden al na enkele dagen een abnormale mentale helderheid,” zegt Mike O’Donnel, auteur van het boek The IF Life. IF staat voor Intermittent Fasting, ofwel periodiek vasten. “Het is alsof een mist optrekt waarvan ze zich niet eens bewust waren. Bijna iedereen ervaart een onmiddellijke toename van energie, focus en creativiteit. En mensen krijgen een veel gelijkmatiger, opgewekter humeur. De meeste mensen eten een machtig ontbijt, gevolgd door een stuk verjaardagstaart en een machtige lunch en verkeren als gevolg daarvan een groot deel van de dag in een overvoerde, bijna comateuze staat. Ze moeten bovendien voortdurend snacken om niet volledig te crashen.” O’Donnel merkt verder dat zijn cliënten hun wat hij noemt ‘perverse’ trek verliezen. “Fast-5 geeft je smaakbeleving een reset. De door ziekelijk hoge insulinespiegels veroorzaakte trek in zoet verdwijnt. Wie eenmaal in de Fast-5 modus zit, verlangt ’s avonds naar echt eten. En daarmee raak ik aan nog een voordeel: je geeft veel minder geld uit. Moet je eens kijken hoeveel de gemiddelde vrouw wekelijks on the go uitgeeft aan broodjes, bollen, shakes en energierijke drankjes die haar lichaam kan missen als kiespijn. Dit is echt een win-win programma. Je geeft minder geld uit en krijgt meer energie.”

Maar er is ook een down side. De achilleshiel van de Fast-5 methode is dat hij indruist tegen het eetpatroon dat we als ‘normaal’ zijn gaan beschouwen. “Mensen die dit plan gaan volgen, ondervinden onmiddellijk hoe enorm de maatschappelijke druk om te eten is,” zegt Bert Herring. “Als je tijdens lunchtijd niet eet, heb je collega’s iets uit te leggen. Onze samenleving sleept zich van het ene eetmoment naar het andere. De hele dag door verzinnen we aanleidingen om te eten.” Sociale activiteiten draaien heel vaak om eten en niet zelden hebben we meer aandacht voor wat er te bikken valt dan voor de mensen met wie we samen zijn. Wie daar niet aan mee doet, plaatst zich buiten de groep. Je zult dus sociaal sterk in je schoenen moeten staan, wil je niet zwichten. Fast-5 is voor winners.

Meer informatie en gratis ebook: www.fast-5.com

Geweldige, korte TED talk van Bert Herring (met dank aan Gert van der Hoek)

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

114 reacties op Wegens plotselinge belangstelling: nogmaals IF

  1. Maarten zegt:

    Heel goed stuk Melchior, doorgestuurd naar mijn moeder die blijft vasthouden aan het dogma van het ontbijt als belangrijkste maaltijd van de dag (ik trouwens ook een paar jaar geleden, maar uit eigen ervaring weet ik nu wel beter). Voor mensen die de BBC-documentaire van vorige week over vasten nog niet gezien hebben, zie http://www.youtube.com/watch?v=pSh6Ot8d7bU

    • Bedankt, Maarten! Sorry, deze was aan mijn aandacht ontglipt.

      Gezien de ervaringen van sommige vrouwen heeft je moeder misschien wel (een beetje) gelijk. Ik herinner me dat Walter Breuning, die man die 106 of zo werd, juist het avondeten oversloeg.

      Wat betreft je aanbod om een professionele site te maken, super bedankt voor het toffe aanbod. Ik worstel met het idee. Aan de ene kant vind ik dat dit zo underground en knullig mogelijk moet blijven, aan de andere kant besef ik dat een gelikter concept een groter publiek zou aanspreken. Weet nog niet. Ik zou ook best net als Andreas Eenfeldt filmpjes etc maken, maar ik heb er de tijd niet voor. Geen idee hoe hij dat doet ;-).

  2. Kirsten zegt:

    Melchior, maar hoe kijk jij aan tegen het artikel dat ik eerder aanhaalde http://www.paleoforwomen.com/shattering-the-myth-of-fasting-for-women-a-review-of-female-specific-responses-to-fasting-in-the-literature/
    Denk jij dat er verschil is in het effect van vasten tussen mannen en vrouwen?

    • Mariet Hoen zegt:

      Kirsten,
      Op deze post van Melchior

      Meer Intermittent Fasting


      plaatste George deze link:
      http://www.bulletproofexec.com/a-bad-combination-for-women-intermittent-fasting-and-paleo/
      waarin voor vrouwen ook de nodige voorzichtigheid wordt aanbevolen. In antwoord op jouw link, denk ik.
      Hoop dat je er wat aan hebt 😉

      • Kirsten zegt:

        Dank je Mariet. Dat artikel had ik inderdaad ook al gelezen. Het zal wel een kwestie van uitproberen worden. Alhoewel ik er gewoon erg weinig voor voel om bijvoorbeeld weer slaapproblemen te krijgen of andere hormonaal gestuurde problemen. Wat ik uit de artikelen opmaak is de stress die je je lichaam geeft door te vasten over het algemeen door mannen beter wordt afgehandeld dan door vrouwen.

    • Hoi Kirsten,

      Ik weet het niet.

      Maar ik heb wel een idee ;-). In onderzoeken naar Moslims tijdens de Ramadan zie je volgens mij voor mannen en vrouwen min of meer dezelfde positieve effecten. Het lijdt echter geen twijfel dat tenminste sommige vrouwen in de paleo community (nu gebruik ik die afschuwelijke CarbSane term ook al) zich ‘minder prettig’ voelen met IF. Wat zou er aan de hand kunnen zijn? Hier is mijn vette speculatie.

      In het derde trimester van de zwangerschap ondergaat de darmflora van gezonde vrouwen een transformatie die hen (die zwangere vrouwen) insulineresistent maakt. Dit is een methode van het lichaam om ervoor te zorgen dat eventuele voedselschaarste de foetus zo min mogelijk schade berokkent. Periodieke calorierestrictie en zelfs periodieke honger zijn voor vrouwen net zo min een probleem als voor mannen, behalve tijdens de zwangerschap. In alle culturen zie je dat zwangere vrouwen het eerst eten krijgen. Onze ‘eigen’ Hongerwinter heeft ons geleerd wat de gevolgen zijn van energiegebrek in uterus voor het kind (metabool syndroom en hart- en vaatziekten als volwassene, Barker’s Hypothesis).

      Okay. Maar die vrouwen die niet tegen IF kunnen zijn niet zwanger, nemen we aan. Nee, maar misschien gebruiken ze een anticonceptiepil. De pil doet het lichaam denken dat het zwanger is en het zou mij niets verbazen als de darmflora van pilsliksters dezelfde transformatie ondergaat als die van vrouwen die werkelijk zwanger zijn. En dat pilsliksters dus net zo insulineresistent worden en net zo beroerd op IF reageren als zwangere vrouwen.

      Nogmaals, het is maar een gedachte.

      Over het veranderende microbioom tijdens de zwangerschap schreef psychiater Judy Safrir pas een leuke post.

      Ik krijg steeds meer het gevoel dat wij een futiel transportmiddel zijn voor de micro-organismen die ons hebben gekoloniseerd ;-).

      • Kirsten zegt:

        Melchior, bedankt voor het delen van je theorie. Ik zie dat je helemaal enthousiast bent over de hypothese dat onze darmflora een nog veel belangrijkere rol speelt dan tot nu toe aangenomen. Ik zal eens kijken of ik wat meer info kan vinden over de relatie tussen de pil en de darmflora. Ik ga morgen in ieder geval eens beginnen met het overslaan van een maaltijd. Hoe ga ik echter voorkomen dat ik afval? Gemiste calorieen inhalen bij de opvolgende maaltijden? Of haalt mijn lichaam effectiever energie uit de maaltijden na een IF?

        Corrine, de theorie die jij noemt was mij ook al door het hoofd geschoten. Maar ook al was het zo dat de vrouwen een meer zekere of gelijkmatigere beschikking hadden over voedsel, dan nog denk ik dat ook zij periodes hadden van caloriebeperking. Of in de vorm van minder keer per dag eten of in de vorm van seizoensgebonden vastenperiodes. Ik zou het dus ook wel logisch vinden als vrouwen ook profijt hebben van IF.

        Melchior, In de door jou aangehaalde post wordt het effect van een – hoe zal ik het noemen – faecestransplantatie genoemd. Dit is toch niet heel nieuw? Wanneer overgewichtige muizen/mensen faeces van slanke muizen/mensen krijgen, vallen ze in eerste instantie af, maar na verloop van tijd verdwijnt dit effect echter. Volgens mij krijg je als kind genoeg ervaringen mee om je eigen darmflora op te bouwen. Hoeveel van mijn huidige darmflora wordt nog bepaald door wat ik bij mijn geboorte van mijn moeder meekreeg? In die post wordt namelijk uitgelegd dat je als kind de aanleg hebt om dik te worden, omdat je bij je geboorte de darmflora van je moeder meekrijgt. Ik kan me inderdaad heel goed voorstellen dat je darmflora essentieel is in het bepalen van je gezondheid, maar dat je voedingspatroon bepaalt hoe je darmflora eruit ziet.

        In ieder geval weer genoeg stof tot nadenken tussen alle bedrijven door….

  3. Mariet Hoen zegt:

    Bedankt Melchior.
    Heel duidelijk artikel! Veel herkenbaar, zoals het optrekken van de mist, helderder denken. Mijn moodswings, helemaal verdwenen ! (had soms wat depressieve buien, manisch/depressief)
    Nooit meer hypo’s, pas wel mijn insuline naar beneden aan.
    Geniet ook meer van mijn goede kwaliteit eten. Het is duurder, maar toch geef ik minder of evenveel uit. Ik hoef een heleboel niet meer te kopen. Eten weer een feestje 😉

    Zoals Bert Herring aanbeveelt, weeg ik iedere dag, meet BS. Het is grappig dat ik een patroon herken: b.v. 1kg eraf, 0.3 erbij, 0.2 erbij,0.5 erbij, nuchtere BS 5.2, 5.4, 4.7 en dan opeens NBS 8.6. Gegarandeerd de dag erna 1.5 eraf en weer lage NBS, enz. Je kunt er de klok op zetten.

    Ja, ook dat van de buitenwereld. Lastig, reactie’s van licht agressief , beledigd, tot sneaky actie’s zoals veel gedroogde, gezoete, abrikozen in de saus ( bewust of onbewust ) Gevolg heel hoge BS.
    Ik laat me niet van de wijs brengen 🙂

    • Silvie74 zegt:

      Hallo Mariet,

      Zelf wil ik het ook eens gaan proberen, niet om af te vallen want ik weeg 60kg bij een lengte van 1.72m maar wel om meer een psychische en hormonale balans te krijgen en om me fitter en energieker te voelen. Een beter vetverdeling is natuurlijk mooi meegenomen. Ik ben zo benieuwd wat je dan eet en op welke tijden, vooral omdat je zegt minder last te hebben van moodswings. Kun je me daar iets meer over vertellen?

      • Mariet Hoen zegt:

        Hoi Silvie74,
        Bedankt voor je vraag, geeft mij de gelegenheid het, ook voor mezelf, eens goed op een rijtje te zetten.

        Ik zie het afvallen als een symptoom van gezonder worden. Voor jou zou het misschien kunnen betekenen dat je een beetje dikker wordt 🙂

        Volgens Elaine Morgen in haar boek “The Scars of Evolution, in een hoofdstuk over de vetlaag, wordt oestrogeen niet alleen door de eierstokken aangemaakt maar ook door de vetcellen. “Oestrogeen treedt op in twee vormen, een relatieve inactieve soort en een uiterst krachtige vorm. Magere vrouwen hebben hogere niveaus van het zwakkere soort, terwijl dikke vrouwen hogere niveaus van het krachtige soort bezitten.”
        Volgens haar is het feit dat vrouwen in de overgang wat meer vet oppotten, misschien wel goed om het oestrogeen niveau op peil te houden, als de eierstokken er mee ophouden. Zodat de overgang wat milder verloopt.

        De site van Stefani Ruper heeft ook veel informatie over Paleo, speciaal voor vrouwen, bv deze:
        http://www.paleoforwomen.com/shattering-the-myth-of-fasting-for-women-a-review-of-female-specific-responses-to-fasting-in-the-literature/

        Sinds ik paleo ontdekt heb ( mede door dit blog en het web, FB, enz ) heb ik een aantal dingen drastisch veranderd, zoals géén granen meer, alleen grasgevoerd vlees, zo goed mogelijke vis, schaaldieren, bio eieren, géén bonen, wel groene groenten, knoflook, ui, kruiden, boter en vooral veel goede koksosolie (omega3), weinig zuivel in de vorm van kaas en slagroom in de koffie, wat noten, liefst biologisch, of en toe een beetje zoete aardappel.
        En na een paar maanden begonnen met IF. ( totaal 6 mnd, 13.2 kg eraf, vooral meer sinds de IF )
        Dat betekent dat ik eet binnen 5 tot 6 uur.

        ’s Morgens tussen 9 en 10 uur .
        1 half wafeltje ( van kokosmeel,grof en fijn, amandelmeel,gemalen noten, eieren, kokosolie, wat stevia, wat raw chocolade,) met een eetlepel kokosolie, likje amandel boter.
        2 koppen koffie met slagroom.

        Tussen 3 en 4 uur, 100 tot 150 gr. vlees of vis of 3 á 4 eieren, weer veel kokosolie en/of boter, met groenten en/of sla met citroen en olijfolie.
        Als toetje een stukje, zelfgemaakte chocolade of bessen met geklopte slagroom met een beetje stevia.

        Daarna niets meer, alleen water plain of met citroen en/of appelcider.
        Door 16 tot 18 uur niet te eten is mijn bloedsuiker veel lager en de insuline- en leptineresistentie verbeterd.(denk ik)

        Ik kan mij voorstellen dat het voor iemand die nog werkt op andere tijden moet eten, dus bv wel lunchen en niet ontbijten, wel diner.

        Dan de moodswings, ik denk dat dat komt door de kokosolie en de ketose. Na wat duizeligheid in het begin, is het nu of er een mist is opgetrokken. Veel helderder denken en minder up en downs. Iets wat mij pas later opviel. Misschien ook doordat ik gezonder wordt en ik het gevoel heb weer macht te hebben over mijn diabetes.
        Mijn stelregel: Ik heb diabetes, maar de diabetes heeft niet mij 🙂 was een wens die niet altijd bewaarheid werd. Nu begint het erop te lijken !!!

        Als ik genoeg ben afgevallen ga ik wat koolhydraten toevoegen, bv 1 aardappel, meer noten, meer groenten, meer fruit.
        Maar dat duurt wel nog een tijdje 😉

  4. Fred-Jan zegt:

    Melchior,

    Wat betreft de door jou genoemde downside van IF paleo of enig andere afwijkende eet/leefgewoonte. Ikzelf ondervind het afwijken van de norm op dit gebied als het lastigste aspect in het naleven van een IF/paleo eetpatroon. De sociale druk op recreatief eten is voordurend aanwezig en uitleg waarom je je afzijdig houdt van de eetpartijen werk ook niet bevorderlijk. In de periode dat ik nog overgewicht had kon men nog begrip opbrengen voor mijn afwijkend gedrag maar sinds dat overtollig lichaamsvet plaats heeft moeten maken voor een in hun ogen buitensporig gebrek eraan is het begrip verdwenen. Op een of andere manier zien mensen het als een persoonlijke aanval op het moment als een in hun ogen slanker/fitter persoon iets afslaat wat zij zelf wel willen eten. Ikzelf omzijl dat door op familie feestjes, gezinsuitjes en in vakanties gewoon met iedereen mee te doen. Wat gewichtsregulatie maakt het gelukkig met IF veel minder uit wat de kwaliteit van je voeding is IFOC(IF on crap) werkt ook best aardig. Hoe dan ook ik betrap mij erop dat ik met regelmaat dingen naar binnenschuif die ik eigenlijk liever niet had gegeten alleen maar om het gezellig te houden.

    • IFOC, hij is leuk inderdaad! Volgens mij maakt IF veel en misschien wel alles goed. Wie weet wat het doet met bijvoorbeeld zonuline-provocatie en de functionaliteit van de Tight Junctions. Via bijvoorbeeld een darmfloraverschuiving. Er is zo verschrikkelijk veel om uit te zoeken…

      Het sociale aspect is zoals je zegt voor veel mensen lastig. En hoe socialer je zelf bent, hoe moeilijker het wordt. Ik begrijp volstrekt wat je bedoelt. Toch heb ik er voor gekozen om in voorkomende omstandigheden vriendelijk maar beslist de asshole te zijn. Niemand heeft het recht voor een ander te bepalen wat hij in zijn taartgat mikt en wanneer hij dat doet. Je directe naasten moeten het natuurlijk respecteren, anders heb je een probleem. Maar aan vrienden, collega’s, aangetrouwde nichten, etc heb ik – in dat opzicht althans – schijt.

      • George zegt:

        Toen ik ging hardlopen op blote voeten, ondervond ik hetzelfde. Mensen die niet drinken (er wordt altijd dan bedoeld alcohol) moeten zich ook verantwoorden op feestjes. De anderen hoeven nooit uit te leggen waarom ze op die belachelijke hightech-schoenen lopen of alcohol drinken.

        Afwijking van de norm is bedreigend, dus (!) reageert men met fight/flight (in deze tijden heet dat: discussiëren, afwijzen, kritiek leveren of je afwenden van), eigenlijk dus heel erg Paleo 🙂 want dat zijn oer-reacties. Anders is het dus veel te bedreigend, want ze beseffen dat hun eigen levensstijl beroerd is of dat er iets niet aan klopt en dat zouden ze moeten toegeven. (Anderzijds is het soms wel uitdagend om met “tegenstanders” te praten: het houdt je scherp, want soms kun je natuurlijk te geborneerd en te obsessief zijn, dat zie je soms met “jezus-aanhangers”).

        Nu tien jaar later (mbt oerlopen), heb ik de alleraardigste gesprekken op mijn hardlooptochten hier in de bossen: Hardlopen op blote voeten wordt tegenwoordig gewoon wat meer aanvaard, in alle kranten heeft er wel een artikeltje over gestaan etc etc.
        Wellicht gaat het ook zo met IF en Paleo. (Ik bedoel… dat de BBC er een hele uitzending aan besteed, is toch wel een grote stap hoor).
        Ondertussen heb ik geleerd dat ik anderen beslist niet wil overtuigen (deed ik in mijn enthousiasme in het begin wel). Ik praat er eigenlijk alleen over wanneer mensen mij wat vragen. En verder eet ik niet paleo, maar “eet vers, onbewerkt eten en soms heb ik gewoon geen honger”……ha ha

        • Ja, het is een oer-reactie op een groepslid dat afwijkt van de groepsnorm en daarmee een bedreiging voor de status quo vormt. As paleo as can be, net wat je zegt. Ik heb – volgens mij in gesprek met Skateguru – wel eens geopperd dat het mogelijk niet verstandig is om kinderen en pubers al te persuasief richting paleo te praten. Hun kwetsbare, zich ontwikkelende persoonlijkheid is extreem gevoelig voor peer pressure. Niets is voor hen erger dan stigmatisering en buitensluiting. Liever puisten en bijziend, net als iedereen ;-).

          Ik begin ook nooit zelf over paleo of ‘gezondheid’, omzeil het onderwerp zelfs zo veel mogelijk, tenzij ik oprechte nieuwsgierigheid bespeur.

          Grappig, je wederwaardigheden als oerloper. Ik woon in een gebied waarin ook geschoende lopers nog wordt nageroepen dat ‘ze’ hem al hebben, dus je kunt je voorstellen hoe er naar Vibrams wordt gekeken. Helemaal bloot vind ik op asfalt met veel steenslag nog steeds te gortig. Watje, I know.

  5. Corrien zegt:

    Ik ben nog enigszins agnost op paleo-gebied, lees alleen deze blog regelmatig, maar misschien is het een idee dat vroeger vrouwen in ‘de woonplaats/het kamp’ bleven en dus voortdurend de beschikking hadden over voedsel. Bovendien jaagden de mannen, met zo weinig mogelijk balast (?) en verzamelden de vrouwen in de veilige omgeving van het kamp en hadden (dus?) de hele dag min of meer beschikking over noten en vruchten…. sorry als het een erg blond idee is

    • Ha, ha, ha, Corrien, jouw blonde idee is een heel gangbare verklaring (voor veel man/vrouw verschillen overigens) onder de hardcore paleo’s. En er is ook veel voor te zeggen. Plus 10 dus. Welcome to the pleasure dome.

  6. Marjo zegt:

    Voor pubers lijkt het mij ook beter dat ze op school met hun boterhammen niet buiten de groep vallen. Ik heb 3 puberzonen en zij zijn gewend aan 3 maaltijden per dag en uit school een glas water te drinken en wat fruit te eten. Een probleempje ontstaat echter als ze vrienden mee naar huis nemen. De meesten zijn frisdrank en een snack gewend. Wat doe je dan? Ik pak dan toch de cola (speciaal voor bezoek gekocht) met wat lekkers erbij. De broers willen dat dan natuurlijk ook. Erger is nog als ze met iemand uit school meegaan. Ik leg ze geen verboden op, ze moeten tenslotte zelf leren omgaan met het overvloedige voedingsaanbod. Verstandelijk weten ze wel dat het niet zo goed is, maar de impulsregulatie is bij pubers nog niet zo goed ontwikkeld. Gevolg is dat ze ’s avonds dan opvallend weinig eten, het snacken ondermijnt hun eetlust bovenmatig. Nog een probleempje; vrienden die ’s avonds mee-eten. Als ik het van te voren weet pas ik het menu erop aan. De meesten zijn dan nog wel verbaasd over de enorme hoeveelheden, vooral groente, die dan gegeten worden. Onverwacht meeeten heb ik tot nu toe nog meestal weten te vermijden. Voor de meesten is ons paleo-eten (met voor de mannen toch nog een koolhydraatrijk onderdeel, ik weet echt niet hoe ik ze anders aan genoeg kcal kan laten komen op een voor hun aanvaardbare manier) een brug te ver.

    • Otto zegt:

      Vroeger was het, als ik ergens op bezoek was, een gevalletje van: eten wat de pot schaft. Als je ’t niet lust dan eet je maar wat minder. Tot een bepaalde hoogte is daar niks mis mee toch? Of ben je bang voor de negatieve reacties die de vrienden op je kinderen gaan geven?
      Net zo met als ze gewoon op bezoek komen, waarom leer je die gasten niet hoe het ook kan door ze thee, een (zelfgemaakte) vruchtendrank of een ei/vlees/kaasschoteltje met cherrytomaatjes voor te zetten? Misschien kijken ze eerst raar, maar vinden ze het daarna een fijne afwisseling op hun eigen eetpatroon.

      Anyhow, ik ben wat asociaal aangelegd, dus ik heb daar minder moeite mee, en als ik mezelf mee laat slepen door de sociale druk dan heb ik toch alleen mezelf ermee, dus dat probeer ik zoveel mogelijk tegen te gaan. 🙂

  7. marjo zegt:

    Nog even een toevoeging. Zelf probeer ik zo laat mogelijk op de dag te beginnen met eten, lukt niet altijd vanwege een gierende honger. Eet hoogstens 3x per dag (probeer 2x) en op z’n laatst rond 18 u. Vergeleken met vroeger (het aanbevolen “gezonde” voedingspatroon) heb ik veel meer energie, nooit meer hongerhoofdpijn en nooit meer dat futloze gevoel in mijn benen. Merk wel dat ik bij het tuinieren (veel hurken en weer opstaan) soms last heb van lichte duizeligheid, ondanks het ontbreken van een hongergevoel.
    Mijn echtgenoot staat overigens positief tegenover paleo, maar aan hem zie ik dat het in de praktijk brengen erg moeilijk is als je je er niet volledig in hebt verdiept. Bij hem speelt overigens ook het feit dat hij veel fysieke inspanning levert en de kcal-behoefte moeilijk op paleo-wijze op voor hem aanvaardbare wijze gedekt kan worden. Afvallen is zeker niet de bedoeling (187 cm en 72 kg). Op zijn werk geeft het afslaan van een “gezond” glaasje sinaasappelsap trouwens al aanleiding tot opmerkingen.

    • Maarten zegt:

      Duizeligheid is wellicht het gevolg van te weinig koolhydraten. Ik merk dat bij mezelf ook wanneer ik soms te lang in ketose blijf. Droge ogen ook. Oplossing: eet meer fruit of zoete aardappelen, en af en toe wat rijst doet ook geen kwaad.

    • Dank voor het delen van je ervaringen, Marjo. Erg interessant om te horen hoe belangrijk het voor mensen is wat anderen wel of niet eten en drinken. Dat iemand zich hardop afvraagt waarom een ander geen jus d’orange neemt gaat mijn wereldvreemde pet echt volledig te boven.

      Wat betreft calorieën en hard werken, heeft je man het stukje over sportarts Tim Noakes gelezen, een paar postings naar beneden? Over onder anderen Paula Newby-Fraser en die marathonkajakker? Paleo en zelfs low carb kunnen behoorlijk ergogeen (prestatiebevorderend) zijn ;-). Vaak is wel een kleine omschakeling nodig.

      Wat betreft je orthostatische hypotensie, dat hoor je heel veel. Paleo leidt bijna altijd tot bloeddrukverlaging (normalisering, zou ik willen zeggen) en dat maakt dat de druk bij het opstaan even wat kan achterblijven. Overigens zou dat na verloop van tijd moeten verminderen, omdat de baroreceptoren zich aanpassen aan de lagere druk.

      • Marjo zegt:

        Ik denk dat kleine veranderingen voor het gros van de mensen die op zich wel positief tegenover een paleoleefwijze staan, het beste werken. Zo eet mijn man zijn ontbijt niet meer thuis maar in de trein nadat hij een half uur gefietst heeft. Gaat prima. Als tussendoortje neemt hij nu chocolade 85% en noten mee naar kantoor ipv de evergreens en bananen. Op vrije dagen eet hij ipv 4 boterhammen met het gebruikelijke beleg er nu 2 met een blikje makreel in koolzaadolie. De andere broodmaaltijd wordt geregeld vervangen door een bakje muesli (zelfgemaakt zonder granen) met biologische yoghurt en fruit. ’s Avonds schep ik zachtjesaan steeds minder pasta en dergelijke op en steeds meer saus en groente, ze merken er niets van! Over een tijdje zal ik nog weer wat veranderingen gaan introduceren. Lunchen op kantoor is echter een sociale gebeurtenis, waar je je maar beter niet aan kan onttrekken zonder voor een wereldvreemde te worden aangezien. Voor je carrière kun je maar beter gewoon je boterhammetjes blijven eten. Schrikbeeld is een oud-collega die als tussendoortje een winterwortel in een glas water op haar bureau had staan. Dat leidde tot zoveel hilariteit dat je daar echt niet mee geassocieerd wilt worden.

        De oude postings zal ik nog eens bestuderen.

    • James zegt:

      Marjo een andere mogelijkheid die tegenwoordig met een regelmaat van de klok opduikt is een te lage bloeddruk voor je leeftijd. Vroeger was een aanvaarde bloeddruk (Diastolisch) 100 plus je leeftijd. Een en ander heeft te maken met het feit dat bij de meeste mensen de aderen wat minder flexibel worden en er vaak nogal wat reparatie verricht is (door de LDL) waardoor wat vernauwingen etc. Evenals met de cholesterol con hebben we met de bloeddruk te maken met dezelfde door winstbejag gedreven motieven. De zogenaamde risico factoren zijn een wassen neus. Er zijn meer risico factoren verbonden aan het deelnemen aan het verkeer dan aan een bloeddruk die normaal is voor je leeftijd. Daar mag echter bij vermeld worden dat je ervoor zorgt dat je bloed zoveel mogelijk van ”vreemde smetten vrij” is. maw een zo goed mogelijk paleo dieet.en dan liefst met nadruk op de Cunnane – delta- strandjutter inslag. Juist, vis, schaaldieren. Regelmatig een oester of mosselen bij je glas wijn.
      Zie ook het verhaal van dr. Rosch http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2003/06/21/good-blood-pressure.aspx

  8. James zegt:

    Ik denk dat Melchior even terug al een beetje een antwoord gegeven c.q. oplossing geboden met de kinderen in de kruiwagen. Het hangt er natuurlijk ook een beetje van af hoe goed je in je eigen vel zit. Maar resultaat telt. Een zoon van ons (begin 30) is met paleo begonnen en raakt zeker geen boterham meer aan. Hij is van ‘chubby’ naar maatje 34 in jeans gegaan.
    Hij luncht met een wortel of wat fruit en noten, of een gekookt eitje. Werd wel vreemd naar gekeken in het begin, maar dat is radicaal veranderd. Nu wordt er achter zijn rug naar gevist, hoe hij thuis eet, enz. Misschien maakt het verschil dat hij te maken heeft met een wat upscale milieu en de meeste mensen wel degelijk geinteresseerd zijn in hun gezondheid, maar vaak niet weten waar te beginnen. En dat je rustig de dag kunt beginnen bacon and eggs zonder nadelige gevolgen dat valt voor velen maar moeilijk te accepteren.
    De maat van je broekband en de vitaliteit waarmee je je werk doet, zegt veel mensen echter heel wat meer dan ‘low level inflammation’ maakt je insuline en leptin resistant en daardoor word je dik of krijg je diabetes, of beide.

  9. @rnold zegt:

    Leuk, op vakantie gaan naar de US en bij terugkomst drie nieuwe bijdrages op dit mooie blog vinden.

    Voor wat betreft IF wil ik jullie graag wijzen op http://www.leangains.com voor veel informatie over de leangains methode van Martin Berkhen. Ik pas het zelf ook meestal toe: 16 uur vasten en 8 uur eten (dus eigenlijk fast-8, voor vrouwen is de aanbeveling van Berkhen overigens 15 uur vasten).

    Sociaal ook zeer goed in te passen. Ontbijt sla je over, niemand die het merkt :-). Vervolgens start je je ‘feeding window’ rond lunchtijd (rond 12.30u) eet zonodig eind van de middag nog iets (meestal fruit en noten) en in de avond (voor 2030u) je warme prak. Ideaal!

  10. George zegt:

    Nog iemand die zeker de moeite waard is: Brad Pilon en dan vooral zijn (geüpdatet) boek:
    Eat Stop Eat. Hij is door de wol geverfd, heeft alle kanten van de supplementen- en dieetindustrie gezien en achter zich gelaten en is opvallend nuchter in zijn benadering en zeer onderlegd:
    http://www.eatstopeat.com
    (een beetje commercieel, maar mij gaat het om zijn boek)…

  11. Marijn zegt:

    Laatst weer een leuke docu gezien over calorierestrictie als middel tegen veroudering. Interessante materie!

    BBC Horizon – Don’t grow old

  12. Marijn zegt:

    Hmmm, linkje gaat niet goed. Ik probeer het nog een keer:

  13. Martin zegt:

    Leuk artikel over calorie restrictie

  14. Ewa zegt:

    Hoi Melchior,

    weet ff niet hoe ik je het makkelijkste kan bereiken, maar dit vind ik een aardig artikeltje. Een BAKKER die het heeft over dat brood niet gezond is.!

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3325029/2012/10/01/Van-volkorenbrood-worden-we-alleen-maar-dikker.dhtml

  15. Ewa zegt:

    Ah mooi, ga ik daar eens kijken!

  16. George zegt:

    Toch maar weer een artikel over IF, na het programma over een van vorm van IF (5:2), heeft IF kennelijk een hoge vlucht genomen in de UK; voor mij is het een van de meest zinvolle principes van Paleo:
    http://interweave-consulting.blogspot.nl/2012/11/from-times-today.html

    • Mooi dat IF bij de mensen aan de overkant in beeld komt. TV doet blijkbaar veel.
      IF lijkt met lastiger als je blijft vasthouden aan koolhydraten/suiker, maar het kan een goed begin zijn.

      Mij bevalt IF nog steeds prima: gewoon ontbijt en lunch overslaan. Tegenwoordig verwen ik mezelf in het weekend regelmatig met wél ontbijten en/of lunchen met eieren, ontbijtspek, haring, opgebakken restjes groente (jammer voor de kippen… 🙂 ), enz.

  17. Pingback: Kokos, fasting, cariës en de connectie tussen darm en hersenen - Praktijk Hayo Bol

  18. George zegt:

    Het gaat verder: dr. Michael Moseley heeft over zijn ervaringen (gedocumenteerd in de 4 programma’s in BBC’s Horizon) met zijn manier van vasten een boek geschreven:
    http://www.amazon.de/Fast-Diet-Dr-Michael-Moseley/dp/1780721676/ref=sr_1_1?s=books-intl-de&ie=UTF8&qid=1357632558&sr=1-1 (voordeel van de Duitse Amazon is dat het ook voor ons NL’ers gratis verzending aanbiedt).

    Een interview n.a.l.v. zijn boek: “Diet doctor urges intermittent fasting”: Leuk om naar te kijken/luisteren: http://www.bbc.co.uk/news/health-20890613

    Voor mij is IF één van de belangrijkste principes van Paleo, het beste manier om onze genen te foppen op “hogere”** leeftijd en ze toch in de reparatiestand te zetten 🙂

    ** vanaf ong. 35 jaar al, wanneer de meesten van ons geen kinderen meer krijgen en de genen *dus* denken dat ze voortleven en dat *dus* dat lichaam waar ze in zaten niet meer nodig is………

  19. Janet Noome zegt:

    Weet je George, dat het helemaal niet ingewikkeld is om je IGF-1 te laten prikken? Elk klinisch lab kan het bepalen.. vraag het eens aan je huisarts. Want die waarde wil je uiteindelijk toch beïnvloeden met IF. Dat was ook de opzet van die Horizon docu. Hoe lager hoe beter.
    In de slipstream van zijn experiment ging bij Mosley een lampje branden: en zie hier een nieuw dieetboek (lees: verdienmodel)! Weer alleen de focus op “eat what you like most of the time’ en afvallen: *zucht* Maar misschien ben ik nu even te cynisch.

  20. Mariet Hoen zegt:

    Laatst had ik een plateau van 3 weken. Geen probleem maar toch .. Na drie dagen, om de dag IF van 24 uur weer beweging in de weegschaal.
    Ik denk dat ik het ‘witte ‘vet zo’n beetje op had. Het ‘bruine’ wou nog niet bewegen 😉
    Hardnekkig !

    Bedankt Janet, voor de tip over IGF-1. Aangevraagd bij Vu, moet eind van de maand weer naar de vampieren voor mijn bloedwaarden.

    • Gert van der Hoek zegt:

      Elke dag IF zegt deze onderzoeker, dat sluit aan bij je circadisch ritme.

      “Insulin action – the hormone’s ability to remove glucose from the blood – can be reduced by a number of factors and is termed insulin resistance. The study found that normal “wild-type” mouse tissues are relatively resistant to insulin during the inactive/fasting phase whereas they become more sensitive to insulin (therefore better able to transfer glucose out of the blood) during the high activity/feeding phase of their 24-hour cycle. As a result, glucose is converted primarily into fat during the inactive phase and used for energy and to other tissue building during the high activity phase.”

      ““That is why it is good to fast every day…not eat anything between dinner and breakfast,” said Johnson.”

      Het is een bekend verschijnsel dat mensen die in de nachtdienst werken – of laat naar bed gaan, te weinig slapen – meer neiging hebben om dik te worden. De onderzoekers zeggen nu het mechanisme te hebben gevonden.

      Ze zeggen ook nog iets in de trant van “vetrijk eten verstoort ook het circadisch insuline ritme en daar word je dik van” . Ik denk dat ze niet gekeken hebben naar de koolhydraten.

      Circadian Clock Linked to Obesity, Diabetes and Heart Attacks – http://www.newswise.com/articles/view/599456/?sc=dwhn&buffer_share=df03e&utm_source=buffer

  21. Mariet Hoen zegt:

    Bedankt Gert, bevestigd dat wat ik al bijna een jaar doe.
    Om 9 uur ontbijt en om 3 uur diner ( kan ik doen omdat ik niet meer werk ) Daarna alleen water en thee.
    Soms, hooguit 1 keer per week doe ik IF voor 24 uur. De laatste maand beweegt de weegschaal nagenoeg niet, maar de centimeters wel een beetje. Ik ben op de sportschool ook toe aan zwaardere oefeningen voor de spieren. Zo’n 21 kilo verloren waarvan 19.6 kilo vet. Gelukkig heb ik een dunne opperhuid, waardoor deze zich makkelijker herstelt en weer strak gaat trekken. Die herstelwerkzaamheden hebben tijd nodig en die neem ik me ook !!!
    Mijn body compositie is aan ’t veranderen dwz dat het ‘vreemde’ mensen nu ook opvalt.

    Afgezien van het afvallen, wat het meest in het oog springt, is mijn diabetes in de reverse, het meest belangrijke natuurlijk 😉

    Ik ga gewoon door met Paleo for life !

  22. Mariet Hoen zegt:

    Oh, had je niet gevraagd 😉
    Hier is tie: http://www.1percentedge.com/ifcalc/

    Ik heb een weegschaal, die ook het vetpercentage uitrekent. Door dat in te vullen kan je bijhouden hoeveel vet je kwijt raakt.

  23. George zegt:

    feast and famine: feesten en vasten werkt beter dan iedere dag een beetje minder eten:
    http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=8879118

    • riesjart zegt:

      Ja George, ik had dezelfde gedachten, dit is een beter topic voor deze link inderdaad. Heb je gezien hoeveel (weinig) ze te eten kregen op de vasten-dagen? Dat is met recht vasten te noemen.

    • People who missed breakfast were more likely to be smokers, unmarried and drink more alcohol than those who eat their morning meal, the study found. But the scientists were able to look at the impact of skipping breakfast in isolation of these other factors, which might have a negative effect on health.

      “We ruled out everything except for the timing of the meal – the actual breaking of fast,” Dr Cahill told The Independent.

      Bullshit. Onmogelijk.

      • Lennard zegt:

        Ik hoorde het vanochtend toevallig op de radio en schudde mijn hoofd. Weer een bullshit one-liner…
        Waarom zou niet ontbijten zorgen voor insuline resistentie? (zie independent artikel)

      • riesjart zegt:

        ik vond deze tweet wel grappig:

        Bigger breakfast is better: http://t.co/DRysYft7VE Skipping breakfast is better: http://t.co/Y5AcMphQGh Any questions?— Bill Lagakos (@CaloriesProper) July 22, 2013

        • Ha, ha, ha, erg grappig.

          Hier een oudje van Martin Berkhan.

          7. Myth: Skipping breakfast is bad and will make you fat.

          Truth

          Breakfast skipping is associated with higher body weights in the population. The explanation is similar to that of lower meal frequencies and higher body weights. Breakfast skippers have dysregulated eating habits and show a higher disregard for health. People who skip breakfast are also more likely to be dieting, thus by default they are also likely to be heavier than non-dieters. Keep in mind that most people who resort to breakfast skipping are not the type that sit around and read about nutrition. They are like most people dieting in a haphazard manner. The type to go on a 800 calorie-crash diet and then rebound, gaining all the weight (and then some) back.

          Sometimes, an argument is made for eating breakfast as we are more insulin sensitive in the morning. This is true; you are always more insulin sensitive after an overnight fast. Or rather, you are always the most insulin sensitive during the first meal of the day. Insulin sensitivity is increased after glycogen depletion. If you haven’t eaten in 8-10 hours, liver glycogen is modestly depleted. This is what increases insulin sensitivity – not some magical time period during the morning hours. Same thing with weight training. Insulin sensitivity is increased as long as muscle glycogen stores aren’t full. It doesn’t disappear if you omit carbs after your workout.

          Origin

          First of all, we have the large scale epidemiological studies showing an association with breakfast skipping and higher body weights in the population. One researcher from that study, commenting on the association with breakfast skipping or food choices for breakfast, said:

          “These groups appear to represent people ‘on the run,’ eating only candy or soda, or grabbing a glass of milk or a piece of cheese. Their higher BMI would appear to
          support the notion that ‘dysregulated’ eating patterns are associated with obesity, instead of or in addition to total energy intake per se.”

          Kellogg’s and clueless RDs love to cite them over and over again, so people are lead to believe that breakfast has unique metabolic and health-related benefits. In reality, these studies just show breakfast eaters maintain better dietary habits overall.

          Other studies frequently cited claiming that breakfast is beneficial for insulin sensitivity are all marred with methodological flaws and largely uncontrolled in design.

          In one widely cited study, subjects were entrusted to eat most meals in free-living conditions. The breakfast skipping group ate more and gained weight, which affected health parameters negatively.

          From the abstract: “Reported energy intake was significantly lower in the EB period (P=0.001), and resting energy expenditure did not differ significantly between the 2 periods.” EB = eating breakfast. In essence, people who ate breakfast could control their energy intake better for the rest of the day. They didn’t gain any weight but the breakfast skipping group did. Fat gain always affects insulin sensitivity and other health parameters negatively. Thus what people took this to mean is that breakfast is healthy and improves insulin sensitivity. Which isn’t at all what the study showed.

    • Gert van der Hoek zegt:

      UIt dezelfde studie kun je concluderen dat beperking van het aantal maaltijden per dag juist minder risico geeft …. 😀

      “While cardiovascular risk appeared to go up in the breakfast-skippers, the data also found that risk was reduced with eating fewer times a day.

      For those self-reporting one to two meals a day (likely skipping breakfast, or even two meals each day), their risk was less compared to those reporting eating six times a day.

      http://www.nbcnews.com/health/skipping-breakfast-heart-disease-not-so-simple-6C10710530

    • Andre zegt:

      Zoe Harcombe heeft deze studiedata geanalyseerd. Haar conclusie is kort samengevat: “Doesn’t add up. 27k men. 13% (3510) skippers. 23490 eaters. 171 skipper & 1356 eater attacks. 5% skipper rate vs 6% eater!” (m.a.w. een GROTER risico voor CVD door ontbijt te eten!)

      Het hele artikel hier: http://www.zoeharcombe.com/2013/07/eating-breakfast-can-cut-heart-attack-risk-puh-lease/

  24. Nog eens naar Fast5.com gegaan van Bert Herring, daar stond dit filmpje:

      • Gert, wat een geweldige talk :-)! Dank! Ik zet hem onder de post. Of misschien maak ik er een aparte post van. Helaas wat weinig tijd…

      • Alex zegt:

        Voor diegenen die liever lezen dan video kijken: http://www.fast-5.org/node/477 transcript TEDx Talk Bert Herring

      • Alex zegt:

        “Wheat is an interesting issue. It’s been around as part of the diet for thousands of years, so it’s not likely to be causing huge problems for most people. On the other hand, one of its proteins (gluten) can cause major damage to the gut (celiac disease) in people who are gluten sensitive. Since absolute on-off switches are rare in biology, I suspect there is a spectrum of less-serious digestive turmoil that spans the extremes (from absolutely no effect to a complete wipe-out of the digestive lining). The HS-CRP (high-sensitivity C-reactive protein) test mentioned above is a good way for people to find out if they have “background” inflammation caused by gluten. Check the HS-CRP while on a wheat-containing diet, then go wheat-free for a month or two and check your HS-CRP again. If the HS-CRP is unchanged, then you have good (but not perfect) evidence that wheat isn’t Satan’s spawn, at least not for you. If your HS-CRP drops significantly, then I would say it’s worth avoiding. This is a classic example of what the Study of One is all about — if you don’t have major issues like celiac disease, you may never know if it really matters to you until you do a little experimenting.
        My take is that wheat isn’t evil or toxic for most people. Could it be causing some problems that are, as yet, not recognized? Yes.”

        jFWIW Bert Herrings view. 😉

        • Interessant standpunt ;-). Het klopt dat het lichaam alleen maar ontstekingsreacties naar een probleem gooit. Maar dan moet het wel snappen dat er een probleem is. hsCRP is geen marker voor molecular mimmickry, waar tarwe et al zo goed in zijn. Iemand met bijvoorbeeld gluten ataxia hoeft helemaal geen verhoogd hsCRP te hebben, als ik niet helemaal in het bos fiets.

          We eten inderdaad al duizenden jaren tarwe, maar we hebben ook al duizenden jaren neolithische ziekten. Mijn punt – en dat is vermoedelijk de crux van mijn verschil van mening met Matthijs – is dat afwezigheid van neolithische voedingsmiddelen (waaronder granen) gepaard gaat met afwezigheid van metabole en auto-immune ziekten (kanker beschouw ik sinds Seyfried als metabole ziekte). Ik neem aan, bedacht ik vannacht, dat Matthijs et al juist dat (die afwezigheid van genoemde pathologie in jager/verzamelaars) niet bewezen achten.

          Verder zit de door mij veronderstelde schadelijkheid van granen niet alleen in hun biologische wapenarsenaal, maar ook in hun koolhydraatdichtheid. De ‘dense acellular’ koolhydraten van Spreadbury. Een groot deel van de enorme voordelen van IF zouden wel eens kunnen zitten in vermindering van het aantal bombardementen met accelulaire koolhydraten en de grotere hersteltijd die de darmflora interprandiaal wordt gegund.

      • Gert van der Hoek zegt:

        Dat lijkt inderdaad een punt Melchior: de “leaky gut” wordt weer hersteld als het lichaam daar de kans voor krijgt.

    • Andre zegt:

      Rond een minuut of 10 ook een interessant fragment voor de discussie met Matthijs over het werkelijk significante belang van die ene n=1 (namelijk: je eigen). Wat de wetenschap (of het dogma) zegt, is eigenlijk helemaal niet belangrijk, het gaat erom wat een gewoonte voor jou doet.

  25. George zegt:

    Razendsnel afslanken zonder spierverlies door combinatie van deeltijdvasten en cardio:
    http://www.ergogenics.org/afslanken-zonder-spierverlies-door-combinatie-deeltijdvasten-cardio.html

    Die site staat overigens boordevol onderzoek! klik maar eens op die site op de hyperlinks in de rechter- of linkerkolom!

  26. An review van studies over de – meestal positieve – gevolgen van IF (hier TRF genoemd: Time Restriced Feeding). IF is ongeveer “overal” goed voor in relatie met metabole ziekten.

    Time-restricted feeding and risk of metabolic disease: a review of human and animal studies

    16 APR 2014

    Results from animal studies show TRF to be associated with reductions in body weight, total cholesterol, and concentrations of triglycerides, glucose, insulin, interleukin 6, and tumor necrosis factor-α as well as with improvements in insulin sensitivity.

    Human data support the findings of animal studies and demonstrate decreased body weight (though not consistently), lower concentrations of triglycerides, glucose, and low-density lipoprotein cholesterol, and increased concentrations of high-density lipoprotein cholesterol. These preliminary findings show promise for the use of TRF in modulating a variety of metabolic disease risk factors.

    http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/nure.12104/abstract

  27. Hansepans zegt:

    ’s ochtends een sinaasappel, 2-3 theelepels AZM in een glas water, 2-4 koppen échte koffie en dan helegaar niks tot een uur of 5 in de middag. Bevalt me vooralsnog heel goed.

  28. Wow, das best hardcore, Hansepans 🙂 !

  29. Hansepans zegt:

    Helemaal niks eten, bedoel ik natuurlijk. Ik zorg wel dat ik voldoende water tot me neem.

    Ik heb er eigenlijk maar één dag aan moeten wennen. En honger? Ja, natuurlijk lust ik wel wat zo rond de lunchtijd, maar ik weet de verleiding te weerstaan. Ik heb een handje noten in mijn werktas voor nood; die heb ik eigenlijk nog nooit aan hoeven spreken. Zei ik “nooit”? Ben pas een week bezig met IF…….

    Eens kijken hoe ver ik morgen kan fietsen op een sinaasappel en de Specialized.

  30. Alex zegt:

    “Specialized”. Zelfde fiets als dr. Tom O’Bryan. 😀 Duidelijk te herkennen in video http://wellnessfamilysummit.com/tom-obryan/ Sympathiek en informatief als altijd. 😉
    Hansepans, dit heeft niks met IF te maken, maar alles met gluten.

  31. Gert van der Hoek zegt:

    Niet meer dan 2 maaltijden per dag wordt nogal eens gezegd in Paleoland. één van de manieren van Intermittent Fasting. IF kun je doen door bijvoorbeeld het ontbijt over te slaan, want dan heb je veel uren IF, zo na de nacht.

    Timing van maaltijden koppelen aan het circadisch ritme, dat deed Bill Lagakos in deze post: http://caloriesproper.com/afternoon-diabetes-and-nutrient-partitioning-2/

    ’s Ochtends kun je beter calorieën op een goede manier verteren: er gaat meer glucose richting spieren en minder richting vet. Vergeleken met tijdstippen later op de dag. ’s Ochtends het accent op caloriën en ’s avonds op eiwit. Vermits je je circadische ritme goed hebt ingesteld, anders werkt het niet. (Dus nu naar bed, Gert….)

    Conclusions
    Optimal: eat more when the tissue-specific circadian regulation of insulin sensitivity is high in muscle and low in adipose = earlier in the day. If circadian mismatched, FIX IT… these biohacks simply won’t work as well in that condition.

    Nutrient timing > CICO. Period… however, all of this is assuming a a plant-based, low net carb, whole foods template. And a protein-rich breakfast; not typical breakfast food crap.

    Dus toch maar vroeg een stevig ontbijt, lunch overslaan en dan ’s avonds weer wat eten.

    En IF dan? Sla maar eens wat over, een avondmaaltijd of een hele dag.

  32. Gert van der Hoek zegt:

    Inhaalslag bij Harvard?

    Harvard study shows how intermittent fasting and manipulating mitochondrial networks may increase lifespan

    Manipulating mitochondrial networks inside cells — either by dietary restriction or by genetic manipulation that mimics it — may increase lifespan and promote health, according to new research from Harvard T.H. Chan School of Public Health.

    The study, published Oct. 26 online in Cell Metabolism, sheds light on the basic biology involved in cells’ declining ability to process energy over time, which leads to aging and age-related disease, and how interventions such as periods of fasting might promote healthy aging.

    https://news.harvard.edu/gazette/story/2017/11/intermittent-fasting-may-be-center-of-increasing-lifespan

  33. Gert van der Hoek zegt:

    Phinney en Volek maken korte metten met vasten, al dan niet “intermittent”.

    http://blog.virtahealth.com/science-of-intermittent-fasting/

    Csaba Tóth vindt vasten ook onzinnig, doet meer kwaad dan goed. Gewoon je bord leeg eten, 2 x per dag is genoeg, wel “paleo ketogenic” graag.

    “Instead of fasting or intermittent fasting, rehabilitation of chronic diseases should rely on inducing and maintaining a ketotic state during which everything that is needed is supplied, and that which is not needed is not supplied. Thus all that one needs is nutrition covering but limited to ones needs.

    This is the diet shaped by your evolutionary past and is the only way of curing diseases”.

    https://www.paleomedicina.com/en/intermittent_fasting_therapeutic

    • willem zegt:

      We hadden het hier al vaker over ‘vasten’. Interessant onderwerp. Ik weet nog dat ik in die discussie, vooral veel adepten van vasten roerden zich, als mijn mening gaf dat vasten helemaal niet tot ons oeroude leefpatroon behoorde. Daar in de zuidoosthoek van Afrika, afwisselend land en water, was in principe altijd eten voorradig: de zee, het zoete water, de (vrucht)bomen met vogels, wortel- en bladgewassen, etc. Geen klimatologische omstandigheden die noodzaakten tot hamsteren, hongeren en verplaatsen van woongebieden.
      Vis en andere zeevruchten in overvloed, De getijden zouden wel eens mede het dagelijks ritme kunnen hebben bepaald.

    • Wow. Zelfs deze mannen zijn niet vrij van oogkleppen. Het betoog stikt van de stropoppen. De heren gaan bovendien volledig voorbij aan het recente, baanbrekende werk van mensen als Valter Longo en Satchin Panda.

      • Gert van der Hoek zegt:

        Heb gisteren geproefd van het recente boek van Valter Longo: “The Longevity Diet”. Even kort door de bocht: hij adviseert “whole food” vegan, regelmatig met vis, van tijd tot tijd aangevuld met keto.

        Een bijzondere combinatie.

        “Vegan” is mede geïnspireerd op de arme keuken van zijn geboortestreek Calabrië. Daar was simpelweg nauwelijks geld voor vlees. Wel vis en een beetje geitenzuivel. Vegan houdt bij hem niet de meuk in die tegenwoordig gebruikelijk is. Denk bijv. kikkererwten. Whole food. Uiteraard gaat hij uitgebreid in op zijn onderzoeken, hij is 30 jaar bezig op dit gebied. Speciale aandacht voor chronische ziekten, en gerichte interventies.

        Keto wordt in deze aanpak bereikt met water vasten. Idealiter 3 dagen lang. Van de uitgever moest hij er bij zetten – schat ik in – “don’t try this at home”. Als je wat mankeert: frequent vasten – bijv. elke maand – anders een paar keer per jaar.
        Vasten is lastig voor veel mensen, daarom heeft hij iets bedacht : je eet laag calories, laag eiwit en laag koolhydraten (laag = 10%) en hoog – plantaardig – vet. Hij houdt niet van verzadigde vetten, PUFA’s acht hij beter. Hij noemt het woord ketogeen niet, hij heeft het over een Fasting Mimicking Diet. Je kunt er een speciale voeding voor kopen.

        Tegelijkertijd ben ik begonnen aan een klassieker: The Stone Age Diet, van Voegtlin. Die zegt heel wat anders : de mens is een carnivoor.

        Beiden hebben serieus werk gemaakt van de onderbouwing van hun visie. Dus de hersenen mogen weer gaan kraken 😀 .

  34. Gert van der Hoek zegt:

    Vergeet ik bijna: bij Longo is een overmaat aan eiwitconsumptie – met name dierlijke eiwit – de bron van veel kwaad, met name van kanker. Hij vindt 36 gr per pound lichaamsgewicht een mooi streven.

    • Gert van der Hoek zegt:

      Correctie: hou het maar op 0.36 gr/pound. Dus: als je ideale gewicht 55 kg is, zou ca 43 gr eiwit/dag voldoende zijn en ca 63 gr hoort bij een gewicht van 80 kg.
      Lijkt wel op de richtlijn van de Voedingsraad.

  35. Louise zegt:

    Dat is best weinig eiwit, Gert! Wat noten, beetje peulvruchten en 100 g vlees/vis en je bent er al ruimschoots!
    Fasting mimicking diet heb ik gedaan, met hulp van de Eetmeter. Geen dierlijke producten, geen peulvruchten, valt niet mee om zo extreem laag in eiwit te blijven.

    • Gert van der Hoek zegt:

      Inderdaad Louise! Weinig is een kwestie van wat je definitie is, of wat je gewend bent. Ik begrijp van Longo: je hebt niet meer nodig dan dit niveau om gezond te blijven en je spieren op peil te houden. Ook bij flink spiergebruik. Meer eiwit zet mechanismen in beweging die je gezondheid i.c.m. levensduur kunnen schaden. Denk aan een overmaat aan TOR en IGF1. Doet aan Ron Rosedale denken.

      Idem overigens met een overmaat aan simpele koolhydraten. Triggert ook bepaalde mechanismen.

      Blijft over: een karig dieet, kikkererwten en tomaten met wat volkorenbrood en regelmatig een lekker visje, wat groenten en een flinke scheut olijfolie.

      Confounders zijn: genetische aanleg en vasten. Genen, daar doe je niets aan, behalve eventueel aan- en uitzetten. Bijvoorbeeld door vasten. Vasten, dat kun je als gewoonte aanleren. Door vasten kun je de schade (deels) herstellen die is aangericht. Vermoed je veel schade: dan vaker vasten.

      Even kort door de bocht.

  36. Louise zegt:

    Ik ben benieuwd wat Longo als ontbijt eet. Vast geen eieren met spek!

    Het Longo-voediingspatroon klinkt tamelijk eenzijdig, of zijn het wat vaste ‘staples’ en zit de variatie in de groente/het fruit?

  37. Hans zegt:

    Totale ontreddering ……. , wat mag een mens dan nog wel haha 😉

    Gaat me allemaal te puriteins worden dit gedoe , ben meer van de omni/carni . Neem een biertje ( ja Kh , weet het ) en vanavond zalmmootje grillen en kokosyoghurtje toe , morgenvroeg paar eitjes ,gekookt of uit de pan met spek .

    Gezond oud worden ok , maar tegen welke prijs en genot ?

    Maak mijn eigen keuzes omdat niemand de wijsheid ECHT in pacht heeft , het Voedingscentrum al helemaal niet .

    • Gert van der Hoek zegt:

      Ik ga Longo niet verdedigen, maar puriteins is het woord niet denk ik.
      Voorbeeld dagmenu uit zijn boek:

      Ontbijt: Koffie; Plantaardige melk (amandel,cocos,hazelnoot); focaccia; olijfolie; bosbessenjam
      Lunch: Spinazie met pijnappelpitten, olijfolie,rozijnen
      Snack: reep met pure chocola, noten, volkoren
      Diner: Pasta (40gr) met broccoli (200gr) en zwarte bonen (150 gr).
      Dessert: 25 gr walnoten en ongezoete gedroogde cranberries of ander gedroogd fruit.

      Aangepast aan de snoepers? 😀

  38. Louise zegt:

    Heeft iemand wel eens een dagje protein fasting gedaan? Minder dan 15 gram eiwit op een dag. Zie bv https://blog.bulletproof.com/what-is-protein-fasting-bulletproof-diet/
    Beetje Longo in het kwadraat!

  39. willem zegt:

    Leuk allemaal, dat afwijkende van de meest logische eetgewoonte, ‘paleo’, maar nodig?
    Er scharrelen vreemde vogels rond op internet, interessant doeners, zwendelaars en nitwitten. Lees het, haal je schouders op en denk met verstand: bierviltje.
    Afwijken daarvan kan (korte tijd) heilzaam zijn bij disbalans, maar meer ook niet.

  40. Filosofisch gesproken, Willem, zou het afwijkende van het meest logische weleens de gewoonte kunnen worden. Ik denk niet dat we onze ogen moeten sluiten, wel ons onderscheidend vermogen sterk moeten aanspreken om de ‘vreemde vogels rond op internet, interessant doeners, zwendelaars en nitwitten’ er uit te filteren. Het lijkt mij eerlijk gezegd niet dat we over 30 a 40 jaar eten zoals we vandaag eten. Hoe wel, ik weet het niet.

    Een voorproefje:

    https://www.jwtintelligence.com/2018/02/jinsoo-an-founder-and-ceo-project-nourished/?mc_cid=76d73a41b4&mc_eid=ceba23b774

    • willem zegt:

      Inderdaad, Jan Peter, alles wijst erop dat, o.a. dankzij de razendsnelle technologische en ecologische ontwikkelingen, we over enige decennia totaal anders eten dan vandaag de dag. De bijdrage van Fresco onlangs in de Volkskrant laat daar de voorbode van zien.
      Dat het afwijkende van het logische gewoonte gaat worden, ja, daar wijzen alle huidige ontwikkelingen al op. Welke dan de gevolgen zullen zijn voor de gezondheid van het menselijk ras is afwachten. De logica, daar gaan we weer, zegt dat voedingsmiddelen waaraan ons genoom niet gewend is en die bij nuttigen rare effecten gaan hebben, voor grote problemen gaan zorgen. Pleisters plakken met de resultaten van de eveneens razendsnelle ontwikkelingen in de medische en farmaceutische wereld zullen niet compenserend zijn?
      Van niet te onderschatten invloed op hernieuwde voedingspatronen zal ongetwijfeld de invloed van de voedingsindustrie daarop zijn. Het klassieke gat in de markt, ondersteund door al dan niet terechte onheilstijdingen over bevolkingsgroei, duurzaamheid en klimaat, zal de financieel-economische uitgangspunten van deze sector stimuleren. En we leven in een tijd dat de neoliberale markt de richtingen snelheid van deze ontwikkelingen bepaalt.

      Gert, Louise en Jo. Ik geef steeds aan dat bij een lichaam in balans ‘paleo’ waarschijnlijk de oorspronkelijke en juiste voeding is. Dus daarom per definitie geen dieet. Bij disbalans, waardoor ook veroorzaakt, kan een ‘dieet’, een op de situatie gerichte manier van voeding, prachtige effecten hebben. Ik zie het werk van een Longo dan ook als serieus onderbouwde aanvulling van wat we ‘behandeling’ mogen noemen. Is dat juist?

  41. Gert van der Hoek zegt:

    Dat denk ik ook Jan Peter: mensen – die het kunnen betalen – gaan heel bijzonder doen met hun voedsel. Of dat geïnspireerd wordt door gezondheid, ik weet het niet.

    Willem en Janet: ik ben een nieuwsgierig mens. Daarom intrigeert het mij als een serieuze wetenschapper als Longo die 30 jaar bezig met onderzoek naar ouder worden met dit boek komt.

    In het heel kort: eiwitten stimuleren IGF1 en TOR-S6K en suikers activeren RAS en PKA. Dat zijn allemaal dingen die – bij een teveel – de veroudering versnellen, gepaard gaande met ziekten als kanker, hart-en vaatziekten en ander chronisch ongemak. Dat “teveel” is vrij snel bereikt.
    Zijn strategie is: rustig aan met zowel eiwit als koolhydraten; daarnaast schade herstellen met vasten. De visie van Longo op vet is neo-klassiek: minder verzadigd vet, meer olijfolie.

    Die beperking van koolhydraten, dat gaat er bij ons in als koek. Maar die beperking van eiwitten, dat is een dingetje. Vasten en keto: dat past in ons straatje. Maar 3 dagen alleen water: dat is serieus. Moet onder begeleiding vindt Longo. Die periode van 3 – 5 dagen kwam ik ook tegen bij Russen die al jaren ook met vasten bezig zijn in een kliniek in de bergen. Met alle bijbehorende wonderverhalen.

    Praktisch wordt dit verhaal – in afgezwakte vorm – toegepast in sommige Nederlandse ziekenhuizen bij kankerpatienten. Chemo werkt beter (“slaat aan”) en doorsta je beter als je een paar dagen van te voren keto gaat en/of vast. Even kort geformuleerd. Longo presenteert een aantal klinische onderzoeken (met patiënten dus) op basis van deze principes.

    Mijn invalshoek is: tegenspraak kan nieuwe inzichten opleveren.

  42. Louise zegt:

    Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het Fasting Mimicking Diet vrij spectaculaire effecten heeft. Ik heb parkinson en was erg dun. Onmiddellijk na de eerste ronde kreeg ik meer energie en kwam ik aan, een kilo of 5 in totaal, na 4 rondjes. Omdat ik inmiddels ook Time Restricted was gaan eten (14-15 uur vasten per etmaal), heb ik het FMD daarna niet meer gedaan. Sinds een maand val ik weer enorm af, dus de hoogste tijd voor een nieuwe ronde – de laatste keer was ruim een half jaar geleden.Te lang dus!

  43. Louise zegt:

    Dank je, Jo, mooi artikel!
    Ik was bekend met ‘meer histamine betekent minder dopamine’, en ik eet sinds die tijd heel weinig histamine-producerend voedsel. Toch heb ik nu weer een gigantische inkakker. Ik eet stone age diet (Dr Myhill), dit is paleo met havermout en peulvruchten. Aardig laag in histamine, toch?
    En 2 jaar geleden heb ik een darmbacterietransplantatie gedaan bij de Taymount Clinic, en vorige week heb ik maar eens een ‘top up’ gedaan, maar ik merk er nog niets van. Misschien zitten de bad bugs in mijn dunne darm? Ik gebruik probiotica om die wat bij te sturen.

    FMD is volgens mij ontstekingsverminderend, alleen best zwaar als je in slechte conditie bent.

  44. Louise zegt:

    Yasmina heeft ook een keer een rondje Fasting Mimicking Diet gedaan, zie https://healinghistamine.com/fasting-mimicking-diet-for-mast-cells-and-histamine/

  45. Gert van der Hoek zegt:

    Interview met prof. dr. H. Pijl (LUMC) – Vasten schoont het lichaam (met verwijzing naar Longo).

    http://www.nvvvo.nl/nvvvo.nl/interview-met-prof-dr-h-pijl-lumc-vasten-schoont-het-lichaam/

  46. Jo tB zegt:

    Wanneer de volgende generaties u lief is, is dit verplicht viewing:

  47. Wil zegt:

    Relevante documentaire voor deze nieuwbakken oma wiens kleindochter ruim 7 weken geleden na een lange moeizame bevalling ter wereld kwam. Helaas toch nog via een spoedkeizersnee. Gelukkig wel veel huid op huid contact en borstvoeding, de bedoeling is zo lang mogelijk en in ieder geval minstens een half jaar. Hoop maar dat dat de eventuele schade nog wat beperkt.

  48. Ingrid zegt:

    Wow met verbazing zitten lezen..hier wil ik meer van weten…gr ingŕid

  49. Pingback: Time Restriced Feeding is …. | Ketogeen... en... Wat ?

  50. great5678 zegt:

    Mensen van Roemenië kopen deze koffie en verliezen snel gewicht zonder problemen. Ga naar black latte officieel website.

Geef een reactie op Jan Peter van Doorn Reactie annuleren