Top inspanningsfysioloog komt uit de kast

Inspanningsfysioloog Prof Tim Noakes

Professor Tim Noakes van de Universiteit van Kaapstad is een van mijn favoriete inspanningsfysiologen. Ik heb hem eens horen spreken op een congres, waar hij een prachtig verhaal hield over de bijna hysterische angst voor oververhitting en uitdroging onder met name duurlopers. Veel atleten drinken tijdens een evenement veel te veel water, daartoe vaak aangemoedigd door de frisdrankindustrie, die om de paar kilometer paraat staat met een gratis litertje bocht. Te veel drinken kan tot hyponatremie (te weinig zout in het bloed) leiden, met levensgevaarlijke hartritmestoornissen als potentieel resultaat. Ieder jaar opnieuw vallen er tijdens prestatielopen een paar waterdoden.

Noakes is een grote naam in zijn vak en in de sportwereld. Een vak waarin koolhydraten heilig zijn (stapelen!), waar suikerwaterproducenten en graanboeren de centen uitdelen (lees: bepalen wat er onderzocht wordt en hoe dat gebeurt) en waar paleo met grote scepsis en zelfs ergernis wordt gadegeslagen. Ik heb me vaak afgevraagd wat al die slimme gasten die het hardcore inspanningsfysiologische onderzoek doen nou eigenlijk zelf vinden en denken. Ze hebben toch ook internet? Ze moeten toch worden gedreven door een oprechte nieuwsgierigheid? Ze moeten toch hetzelfde zien als wij? Welnu de grote Noakes komt nu uit de kast. Met groot plezier knal ik een razendsnelle vertaling van zijn jongste bijdrage aan het blad Discovery op het blog.

Against the grains (Tegen de stroom in)

Het kostte hem een heel leven om het uit te vinden, maar nu gelooft professor Tim Noakes dat de overconsumptie van geraffineerde koolhydraten toxisch kan zijn voor het lichaam.

Ik sta niet bekend als iemand die de controverse uit de weg gaat. Toch vermoed ik dat deze column meer negatieve reacties zal losmaken dan misschien wel alles wat ik in het recente verleden heb geschreven. Maar de boodschap kan het leven van sommigen veranderen.

Het heeft mij 61 jaar gekost om op het idee te komen dat brood en granen – de bijbelse basis van het leven – maar ook rijst, pasta en geraffineerde koolhydraten in het algemeen, voor mij persoonlijk mogelijk niet zo gezond zijn als ik altijd heb geloofd.

Mijn aandacht voor deze mogelijkheid werd gewekt door de Voedingsrichtlijnen 2010 van de Verenigde Staten. Deze richtlijnen promoten het concept van de voedingspiramide, dat adviseert dagelijks 6 tot 11 porties brood, granen, rijst en pasta te eten. Hoewel de bevolking zich beter aan deze richtlijnen houdt dan ooit, is overgewicht in de VS het grootste medische probleem geworden. De vraag moet worden gesteld: is deze epidemie op de een of andere manier gelinkt aan deze toegenomen koolhydraatinname? Ik besloot het te onderzoeken.

Eerst leerde ik dat granen pas de laatste 20.000 jaar een substantieel onderdeel van de menselijke voeding uitmaken, terwijl vlees zo’n 25 miljoen jaar geleden op het menu kwam.

Interessanter is dat de overgang van een eiwitrijke naar een graangebaseerde voeding overal gepaard ging met een afname van de gemiddelde lengte en met de intrede van de eerste gebreksziekten, zoals beriberi, pellagra en scheurbuik. Deze ziekten leidden pas begin twintigste eeuw tot de ontdekking van de vitaminen.

Het tweede dat me opviel was de golf aan literatuur van onderzoekers die experimenteren met koolhydraatarme diëten. Sommige van hen opperen dat wij mensen onze huidige lengte en herseninhoud in de afgelopen twee miljoen jaar alleen konden ontwikkelen omdat we nieuwe bronnen van hoogwaardig eiwit aanboorden, in het bijzonder vlees en vis.

Zulke energierijke bronnen zijn vooral belangrijk voor zuigelingen en jonge kinderen, ofwel in de fase dat het brein zich snel ontwikkelt. Als gevolg daarvan is het menselijke spijsverteringsstelsel duidelijk geconstrueerd voor de vertering van eiwitrijke voeding en vertoont het meer overeenkomsten met dat van de carnivore leeuw, dan met dat van onze naaste verwanten, de fruit- en plantenetende chimpansees. Misschien zijn mensen qua spijsverering zelfs werkelijk carnivoren.

Ten derde presteren low carb diëten als het om gewichtsverlies gaat minstens zo goed als de traditionele low fat high carb diëten. Er is geen gepubliceerd onderzoek dat aantoont dat deze onconventionele diëten nadelige gevolgen voor de gezondheid hebben.

Op de vierde plaats leerde ik dat eiwit een potente eetlustonderdrukker is, misschien omdat te veel eiwit voor mensen toxisch is. Het gevolg is dat low carb diëten met een hoger aandeel eiwit niet de frequente hongeraanvallen oproepen die zo gebruikelijk zijn bij caloriebeperkte, koolhydraatrijke diëten.

Dit uitblijven van honger maakt het makkelijker je aan het dieet te houden en werkt blijvend gewichtsverlies in de hand. Koolhydraten aan de andere kant, en vooral snelle koolhydraten, leiden mogelijk tot een verslaving die aanzet tot het overeten van allerlei voedingsmiddelen, inclusief vet, en werken zodoende gewichtstoename in de hand.

Mijn onbewezen theorie is dan ook dat het de onbeperkte inname van vooral geraffineerde, verslavende koolhydraten is die de overconsumptie van calorieën genereert en niet een hoge vetinname, zoals gewoonlijk wordt gedacht.

Er is een uitdrukking die zegt dat als je de werkelijke oorzaak van een probleem wilt vinden, je het spoor van geld moet volgen. Als een koolhydraatbeperkt dieet gezonder is dan wij nu geloven, waarom wordt dat feit dan verborgen? Het antwoord is dat enkele zeer grote industrieën, waaronder de frisdrankindustrie en de suiker- en zoetwarenindustrie (die allemaal koolhydraatrijke producten met minimale voedingswaarde produceren) niet willen dat wij dit weten.

Uiteindelijk onderwierp ik mezelf aan een experiment. Ik vermeed rigoureus brood, granen, rijst, pasta en geraffineerde koolhydraten en vulde het ‘gat’ op met vlees, vis, fruit, groenten en vetten, inclusief noten.

Vijf maanden later ben ik lichter dan 20 jaar geleden en loop ik harder dan 20 jaar geleden. Voor het eerst sinds ik heroïsche wekelijkse trainingsafstanden begon te lopen, weet ik hoe ik het gewenste lichaamsgewicht kan handhaven, zonder het gevoel te hebben dat ik mezelf iets onthoud. En ik sport alleen als ik wil sporten. Zelfs mijn vrienden zijn onder de indruk. Ze beamen dat zelfs de duurste cosmetische chirurgie niet zo’n opmerkelijke verandering had kunnen bewerkstelligen.

Lees ook: “Professor Noakes, I got my running back”

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

60 reacties op Top inspanningsfysioloog komt uit de kast

  1. Otto zegt:

    Leuk stukje ervaringsverhaal!

    Ik moest overigens lachen om je vertaling: “Misschien zijn mensen qua SPIJSVERERING zelfs werkelijk carnivoren.” Freudiaans vertaald? 😉

  2. James Pott zegt:

    Als we nu ook nog eens iedereen er van kunnen overtuigen dat het decimeren van graan en soya produktie de sustainability verbetert, maken we misschien een kans dat we toch nog wat langer de uiteindelijke ondergang van deze soort kunnen uitstellen. Tenminste als we de bevolkings groei wereld wijd ook op nul kunnen krijgen. En Hans Rosling kan je wel vertellen hoe dat moet.

  3. James Pott zegt:

    Als we dan daar ook nog eens bij doen de onbeschrijflijke bende in Frankrijk ;
    Over 1300 deaths in Mediator scandal in France…… Benfluorex was marketed in France for more than 30 years, from 1976 to 2009, as an adjunct for the treatment of hyperlipidemia and among overweight patients with type 2 diabetes. Although it had anorexic properties, the drug was not marketed as an appetite suppressant, but it was used off-label for this purpose…”
    Was een biefstukje met een vetrandje, niet veel goedkoper en veiliger geweest?

  4. George zegt:

    Zijn dit tekenen van een kantelpunt?

    Ik heb in ieder geval dit en/of het oorspronkelijk bericht meteen in cyberspace gestuurd; maw getwittert, gefacebookt en gelinkedind, maar ook op hardloopforums. Noakes is immers een hardloop-authoriteit…daar kunnen “ze” nauwelijks om heen.

    Toch krijg ik daar vragen om wetenschappelijk bewijs.
    Kennen jullie artikelen/boeken met (hard) wetenschappelijk bewijs van de schadelijkheid van granen? (ivm ziekten en andere ongemakken).

    Dat zou mij helpen in het debat.

    • George, een kantelpunt is volgens mij nog heel ver weg. Noakes is ‘big’ en geliefd, maar de algemene reactie zal zijn dat zelfs de meest rationele geest op een merkwaardig dwaalspoor kan geraken. Zijn collega’s zullen denken: ‘Tim komt wel weer bij zijn positieven’. Verder wordt het doodgezwegen. Ik zal met het oog op mijn eigen nering niet verklappen welk medium dat op vaste basis bijdragen van mij afneemt geen interesse toonde voor een interview met Noakes over paleo en sportbeoefening ;-).

      Wat betreft hard bewijs voor de nadelige effecten van graanconsumptie, dat is vooralsnog een harde dobber. Er zijn massa’s preliminair onderzoek (vooral dat van Alessio Fasano vind ik overtuigend), er zijn talloze anekdotes, maar de grote RCT’s die de critici eisen zijn er niet en zullen er om begrijpelijke redenen ook niet komen.

      En als er een kantelpunt dreigt te komen, wordt het eerst oorlog. Dat zie je nu in Zweden, waar de gevestigde orde een vuile oorlog is gestart tegen de op paleo-argumenten gestoelde lchf-beweging. Ik heb grote bewondering voor Andreas Eenfeldt et al, die ondanks een waanzinnig smerig offensief cool & collected met argumenten blijven vechten.

      • George zegt:

        Je zou het Runner’s World (De NL versie dan) kunnen voorstellen…..dat lukt vast wel!
        Ik kan je wel alvast mededelen dat Jimmy Moore hem gaat interviewen op 14 juni; dat wordt dan op 11 juli uitgezonden….

        • George, don’t mention The War :-). Did I mention The War? No, I didn’t! Yes, you did! I did NOT mention The War.

          Mooi dat Jimmy ‘m heeft gestrikt! In die tijd is het buitenbad weer open… Lekker na het zwemmen terugfietsen door de wuivende korenvelden 😉 met Robb of Jimmy op de oren. Kan niet wachten.

      • George zegt:

        Ik heb Ysbrand het artikel in het engels gestuurd…
        en gezegd dat jij hem wel even wil interviewen ….

        nee, dat laatste is een grapje, het eerste niet……

  5. Pingback: Doorbraak: Vooraanstaand inspanningsfysioloog Tim Noakes pleit nu voor koolhydraatbeperking. Djokovic topfit met minder koolhydraten. | gripopkoolhydraten.nl

  6. Pingback: Against the grains (Tegen de stroom in) | Losse Veter

  7. James Pott zegt:

    Dat laatste commentaar was eigenlijk bedoeld met een knipoog naar Henk. Ik weet niet in hoeverre nano technology hierbij betrokken is. Het moet haast wel, maar sinds dit soort nieuwtjes komt hier meestal binnen via Gizmag News. Je weet nooit helemaal zeker in hoeverre het wishful thinking is, concept stage of reeds in produktie. In dit geval leek het er echt op dat ze op de markt zijn. En met Kevlar er in moeten ze toch wel een poosje meegaan, maar zonder nano technology krijg je waarschijnlijk wel natte voeten. Maar dan.. hoe vaak ga je rennen in de regen?

  8. Aldert zegt:

    http://www.metronieuws.nl/nieuws/voedselonderzoeken-zijn-vaak-lariekoek/SrZlbp!weSHrPZIQJKA/
    Het is niet diepgaand, maar probeert het rivm hier zichzelf op te waarderen door anderen af te kraken en zo het kantelpunt uit te stellen?

    • Ja, ik zag het.

      Vooralsnog zal de consument genoegen moeten nemen met veel tegenstrijdige conclusies, waarvan de waarheid moeilijk te achterhalen is. “Gebruik bij eten en drinken vooral ook het boerenverstand”, geeft Van der Ploeg aan. “De Schijf van Vijf is nog steeds de leidraad voor een gezond en gevarieerd eetpatroon.”

      Van der Ploeg loopt 10.000 jaar achter. Het ‘boerenverstand’ is de oorzaak van de problemen die hij probeert te bestrijden en daarom lukt hem dat niet. Navigeer door het supermarktlandschap als een vrije jager/verzamelaar en niet als een geketende boer en je ontloopt de Schijf van Vijf geïnduceerde narigheid.

    • En op de site van het Voedingscentrum staat na een week nog steeds dat in Nederland geen HFCS wordt gebruikt. Terwijl ik ze zelfs op hun verzoek een foto met een voorbeeld heb gestuurd. Hoezo eerlijk over voeding?

      Hebben jullie ook gezien dat het Voedingscentrum een nieuw contract heeft afgesloten met cateraar Arron Fresh. Deze partij is van mening dat in een schoolkantine 25% van het assortiment mag bestaan uit snacks en snoep. Bovendien is een assortiment vol met frisdrank een must. We zullen de gedachtenspinsels van het Voedingscentrum nooit helemaal leren begrijpen.

      • Als je het Voedingscentrum ziet als een onafhankelijk orgaan dat zich met belastinggeld inzet om Nederlanders te helpen een goede humane voeding te gebruiken, zul je hun boodschappen vreemd vinden. Wanneer je de organisatie beschouwt als het propagandaorgaan van de levensmiddelenindustrie dat zij is, kun je slechts constateren dat zij haar werk behoorlijk goed doet. Voor veel mensen – vooral in de categorie Catherine Keyl en dommer – lijken de met een officieel sausje gepresenteerde reclameleuzen van deze club het toppunt van toegepaste wetenschap.

  9. willem zegt:

    -“De consument ziet door de bomen het bos niet meer”, stellen Hans Verhagen, hoofd van het Centrum voor Voeding en Gezondheid van het RIVM en Roy van der Ploeg, persvoorlichter van het Voedingscentrum.-
    Hoe zou dat nou toch komen??

    Trouwens, enig idee wie die ‘derden’ zijn bij het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu? Ik lees namelijk dit op hun begroting over 2010: ‘Opbrengst derden in 2010: 164.959.000,=.’
    En dat op een totaal aan baten van 359.179.000,=…

  10. Super interessante vraag, Willem. Voormalig hoofd van het RIVM Daan Kromhout werkt inmiddels weer open en bloot bij Unilever, maar ik vermoed dat zijn salaris daar ook in zijn RIVM-tijd al indirect vandaan kwam ;-). Een instituut als het RIVM zou geen geld van ‘derden’ mogen accepteren.

    • Kirsten zegt:

      Melchior, kun jij als journalist hier niet een keer induiken? Of is dat onbegonnen zaak omdat toch niemand zo’n artikel wil publiceren? Ik heb zelf met het RIVM te maken i.v.m. de inentingen van m’n jongste, en het stuit me enorm tegen de borst dat er steeds meer vaccinaties bij komen. Men wil binnenkort namelijk ook al tegen waterpokken gaan vaccineren! Tegen de stroom inzwemmen blijkt echter zéér veel doorzettingsvermogen en wilskracht te kosten (maar het is gelukt ;-))

    • Kirsten zegt:

      (hmm, reactie van gisteren is blijkbaar niet goed aangekomen). Melchior, kun jij hier als journalist niet een keer een onderzoekje naar doen? Of heeft dat toch geen zin omdat niemand zoiets wil publiceren…

      Ik heb op dit moment met het RIVM te maken i.v.m. de inentingen van m’n jongste en vind het zorgwekkend dat er steeds meer inentingen bij komen. Binnenkort wordt waarschijnlijk het waterpokkenvaccin ook al aan de cocktail toegevoegd en sinds kort heeft men er hepatitis B bij ingedaan. De farmaceutische industrie staat bij elk nieuw vaccin te juichen vanwege de enorme extra omzet die zo’n rijksvaccinatieprogramma oplevert…

      Wanneer je zelf een andere mening hebt blijkt dat tegen de stroom inzwemmen erg veel doorzettingsvermogen kost (maar het is gelukt 🙂 ).

      • HenkPoley zegt:

        Als je vecht tegen inentingen heb je wel redelijke kans aan het kortste einde te trekken. Kan me er iets bij voorstellen dat het lekker aanvoelt om voor Don Quichot te spelen, maar ik ken weinig mensen die echt verzuchten dat het jammer is dat ze een bepaalde ziekte niet hebben gehad, of dat een epidemie is uitgebleven (helaas, door de inentingen).

        Zo’n 90% van de bevolking is het Varicelle Zoster virus al in z’n jeugd tegengekomen. Als je de keuze hebt om immuniteit te krijgen door ziek te worden, of door het lege onwerkzame kapsel van het virus te krijgen. Nou dan weet ik het wel.

        Ik ben er verder helemaal voor dat je voor je kinderen mag kiezen niet in te enten. Moet je het alleen niet vreemd vinden dat ze je daar later vreemd voor aankijken.

    • Kirsten zegt:

      (hmm, er lijkt iets niet goed te gaan met het plaatsen van mijn reactie…). Melchior, kun jij hier als journalist niet een keer een onderzoekje naar doen? Of heeft dat toch geen zin omdat niemand zoiets wil publiceren…

      Ik heb op dit moment met het RIVM te maken i.v.m. de inentingen van m’n jongste en vind het zorgwekkend dat er steeds meer inentingen bij komen. Binnenkort wordt waarschijnlijk het waterpokkenvaccin ook al aan de cocktail toegevoegd en sinds kort heeft men er hepatitis B bij ingedaan. De farmaceutische industrie staat bij elk nieuw vaccin te juichen vanwege de enorme extra omzet die zo’n rijksvaccinatieprogramma oplevert…

      Wanneer je zelf een andere mening hebt blijkt dat tegen de stroom inzwemmen erg veel doorzettingsvermogen kost (maar het is gelukt 🙂 ).

      • Hoi Kirsten,

        Om voor mij ondoorgrondelijke redenen had WordPress jouw reacties in de spamfolder geknikkerd en dat zag ik pas zojuist. Sorry! Ik ga zo lezen wat je hebt geschreven ;-).

      • Hoi Kirsten,

        Ik weet te weinig van vaccinaties om er iets zinnigs over te kunnen zeggen, maar ik ken rationele artsen en wetenschappers die privé grote twijfels hebben bij ‘het vaccineren tegen de duvel en z’n ouwe moer’. Het onderwerp maakt inderdaad geen kans in de serieuze media, ook niet wanneer een kritisch journalistiek onderzoek gerechtvaardigd zou zijn. Zo lezen we bijvoorbeeld niets over de kleine epidemie van narcolepsi onder kinderen die de achteraf op dubieuze wijze gepromote vaccins tegen varkensgriep hebben gekregen.

        Dezelfde gatekeepers en sterverslaggevers die journalistieke bewaking van het farmacomedische complex schuwen en zelfs ontmoedigen, hebben echter geen enkele moeite met het op slinkse wijze verzamelen en met veel vertoon van ijdeltuiterij naar buiten brengen van strikt vertrouwelijke patiëntgegevens. We krijgen in de laatste 48 uur een interessant inkijkje in hoe onze ‘elite’ functioneert. Walgelijk.

  11. James Pott zegt:

    Deze reactie net geplaatst op de site van Katrien :
    en zo worden de andere domme mensen vetgemest en vraagt iedereen zich verbijsterd af waarom er zoveel jongeren bijkomen met suikerziekte.
    zes of zeven sneden volkoren brood staat gelijk aan een glucose stoot van 6 a 7 eetlepels suiker!!. Als je daar dan nog de aardappels bijvoegt en de suiker die verborgen zit in de frisdrank krijgt je lever het wel heeeeel erg zwaar te verduren. Van suiker word je vet , niet van vet. Nooit van dr. Lustig gehoord zeker.
    Bovendien schiet na het eten van een bruine volkoren boterham je LDL omhoog. Zeker nooit afgevraagd hoe dat mogelijk is. Wel eens van lectinen gehoord? of van WGA. Hoe lang kunnen jullie deze leugens nog volhouden? Hoeveel mensen moeten er nog een ellendige mensonterende dood sterven aan Parkinsons, Alzheimers, Lou Gehrigs, MS…
    Of jullie snappen er niks van of jullie hebben een andere agenda. In het laatste geval maken jullie je schuldig aan volkeren moord

    • George zegt:

      maar er zijn ook gedegen, goed onder bouwde tegenargumenten: De fructosefobie van dr. Lustig: http://chivo.nl/content/de-fructofobie-van-dr-lustig

      • George, in de discussie nav het stuk van Alan Aragon wordt ook het verweer van Lustig meegenomen.

        • Mr. Aragon, I suggest it is you who should take a better look at the data.
          1. Despite documented increases in daily caloric intake in the last 30 years, total dietary fat intake has remained relatively stable (5.3 gm decrease in men, 5 gm increase in women), while the percentage of calories from saturated fat has decreased. Although high-fat feeding can induce overnutrition and metabolic syndrome in experimental animal and human models, it does so only in the presence of concomitant carbohydrate . However, carbohydrate intake has skyrocketed during this same period.
          Centers for Disease Control. Trends in intake of energy and macronutrients–United States, 1971-2000. Morb. Mortal. Wkly. Rep. 53, 80-82 (2004).
          Chanmugam, P. et al. Did fat intake in the United States really decline between 1989-1991 and 1994-1996? J. Am. Diet. Assoc. 103, 867-872 (2003).
          2. The Japanese diet does have fructose; but it is only in fruit. There are no added sugars in their diet. That is what we are talking about here; added dietary sugars; not endogenous ones. Indeed, I am not alone; the American Heart Association has revised their recommended consumption of added sugars down from 22 tsp/day to 6 or 9 tsp/day.
          Johnson, R.K. et al. Dietary sugars intake and cardiovascular health. A scientific statement from the American Heart Association. Circulation 120, 1011-1020 (2009).
          3. It is about dose, and it is about context. I say so in the video, please do not misquote me. Hard spirits do not cause metabolic syndrome, but beer and shochu do; because the ethanol is delivered along with glucose. Same with fructose in soda or juice; as the only way to get fructose is with glucose combined (HFCS or sucrose); so they are congruent. Fructose always comes with glucose; and the two together overwhelm the liver’s capacity to process either one, generating metabolic syndrome through the pathways described in the video.
          Athyros VG, Liberopoulos EN, Mikhailidis DP, Papageorgiou AA, Ganotakis ES, Tziomalos K, Kakafika AI, Karagiannis A, Lambropoulos S, Elisaf M. Association of drinking pattern and alcohol beverage type with the prevalence of metabolic syndrome, diabetes, coronary heart disease, stroke, and peripheral arterial disease in a Mediterranean cohort. Angiology. 2007;58(6):689-697.
          After viewing your critique, I will maintain my position, and I suggest you rethink yours.
          Sincerely,
          Robert Lustig, M.D.

        • Sorry, ken ’t niet laten, George… het is natuurlijk een dosis-kwestie.

          Robert Lustig, M.D. PERMALINK
          February 6, 2010
          Mr. Aragon, since you seem to be unswayed by anything but randomized controlled trials in humans, and only those at fructose doses that are reasonable, and since you seem to like to journal quote, then here is just a sampling that demonstrates that fructose, and not just extra calories, is behind dyslipidemia, insulin resistance, visceral adiposity, and hepatic steatosis.
          J Clin Invest. 2009 May;119(5):1322-34.
          Consuming fructose-sweetened, not glucose-sweetened, beverages increases visceral adiposity and lipids and decreases insulin sensitivity in overweight/obese humans.
          Stanhope KL, Schwarz JM, Keim NL, Griffen SC, Bremer AA, Graham JL, Hatcher B, Cox CL, Dyachenko A, Zhang W, McGahan JP, Seibert A, Krauss RM, Chiu S, Schaefer EJ, Ai M, Otokozawa S, Nakajima K, Nakano T, Beysen C, Hellerstein MK, Berglund L, Havel PJ.
          Department of Molecular Biosciences, UCD, Davis, California 95616, USA.
          Studies in animals have documented that, compared with glucose, dietary fructose induces dyslipidemia and insulin resistance. To assess the relative effects of these dietary sugars during sustained consumption in humans, overweight and obese subjects consumed glucose- or fructose-sweetened beverages providing 25% of energy requirements for 10 weeks. Although both groups exhibited similar weight gain during the intervention, visceral adipose volume was significantly increased only in subjects consuming fructose. Fasting plasma triglyceride concentrations increased by approximately 10% during 10 weeks of glucose consumption but not after fructose consumption. In contrast, hepatic de novo lipogenesis (DNL) and the 23-hour postprandial triglyceride AUC were increased specifically during fructose consumption. Similarly, markers of altered lipid metabolism and lipoprotein remodeling, including fasting apoB, LDL, small dense LDL, oxidized LDL, and postprandial concentrations of remnant-like particle-triglyceride and -cholesterol significantly increased during fructose but not glucose consumption. In addition, fasting plasma glucose and insulin levels increased and insulin sensitivity decreased in subjects consuming fructose but not in those consuming glucose. These data demonstrate that dietary fructose specifically increases DNL, promotes dyslipidemia, decreases insulin sensitivity, and increases visceral adiposity in overweight/obese adults.
          Schwarz JM, Noworolski SM, Lee GA, Wen M, Dyachenko A, Prior J, Weinberg M, Herraiz L, Rao M, Mulligan K. Effects of short-term feeding with high- vs low- fructose isoenergetic diets on hepatic de novo lipogenesis, liver fat content and glucose regulation. Diabetes 1476P (2009).
          We studied the effects of fructose on intrahepatic lipid accumulation. Seven subjects were scanned at baseline and after each of two successive 7-day isocaloric diets, one high in fructose, one high in complex carbohydrates in a randomized crossover fashion. All subjects had higher intrahepatic lipid after the high fructose diet versus the complex carbohydrate diet, regardless of diet order (median increase = 133%, median lipids/water = 0.021 vs. 0.018, respectively; p=0.031). Visceral and subcutaneous fat were measured in 5 of these subjects, resulting in an average VAT/SAT ratio of 114% ± 16% for the high fructose diet versus the complex carbohydrate diet. These results suggest that fructose is unique in increasing intrahepatic lipid accumulation.
          In addition, you have completely ignored the thread that by inducing insulin and leptin resistance, fructose increased and persistent food intake both at the hypothalamic and the nucleus accumbens level. So while controlled and pair-feeding fructose consumption does not result in increased total aggregate weight gain vs. glucose (as shown in the Stanhope article), the signals of starvation and reward cause individuals to overeat, generating obesity in free-range situations. There are also new studies demonstrating changes in the nucleus accumbens by PET scan, which equate fructose with other substances of abuse.
          Avena NM, Rada P, Hoebel BG. Evidence for sugar addiction: behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake. Neurosci Biobehav Rev. 2008;32:20-39.
          I could go on, but our manuscript in Nature Reviews, entitled “The role of fructose in non-alcoholic fatty liver disease and metabolic syndrome” will speak for itself in due course.
          The defense rests. I shall not respond any further, as I have satisfied your criteria for objectivity and experimental and mechanistic rigor, and I have better things to do than engage in this continued puerile one-upsmanship. I’ll let the public decide who they wish to believe. And thus far, based on the 230,000 YouTube hits and numerous blogs extolling this line of reasoning, I’ll take my chances.
          Sincerely (for the final time),
          Robert Lustig, M.D.

      • George zegt:

        Pffieuw….En ik maar Paleo eten vanwege zijn simpelheid 🙂

  12. James Pott zegt:

    die tweede link klopt volgens mij niet. Linkt naar een koppeltje tamelijk schrander uitziende koeien. Zijn bepaald niet dommer dan de eerste. Lijkt me. Behalve natuurlijk wanneer de eerder genoemde van een misdadige inslag beschuldigd kunnen worden.

    • James Pott zegt:

      Kom trouwens heel wat meer van die koeien tegen op de site van Aragon. Heb er vroeger wel eens naar gekeken, maar nooit de moeite genomen om te reageren. Loop trouwens de lijst maar eens door van de commentators. Kan me amper voorstellen dat iemand met een bepaalde wetenschappelijke reputatie hier zijn/haar gezicht laat zien.
      Dat Lustig hier de modder in waadde moet hem heel wat gekost hebben.
      Maar eerljk is eerljk, ik heb het nooit op de Aragons gehad. Dat is al sinds ze dachten dat ze het in Nederland voor het zeggen hadden. Heeft ons 80 jaar knokken gekost.

  13. Chi zegt:

    Beste Melchior,

    Zie ineens traffic van deze blog komen op ons Fructofobie artikel en een indirecte response hierop door een reactie van Lustig te citeren (Alan Aragon). Dat is uitstekend, maar zou je voor de volledigheid dan ook de response van Alan Aragon willen citeren, want dan zie nl dat er van de repliek van Lustig niet zoveel overblijft. Ik denk ook dat Lustig geleerd heeft van Alan Aragon, want hij reageert nergens meer op 😉

    Het gaat altijd om dosis en context, maar de kritiek is juist dat zijn presentatie grotendeels gebaseerd is op onnatuurlijke dosissen en waar zaken juist uit de context zijn gehaald.

    Groet,

    Chi

    • James Pott zegt:

      Weinig zin om de discussie verder te voeren wanneer de sideshow tot hoofdzaak wordt gepromoot. Dat dhr Aragon niet in staat is of te lui om de referenties na te trekken kun je Lustig moeilijk verwijten. Pretending to understand things don’t make it so.
      Getuige het eet en leef patroon van de gemiddelde Noord Amerikaan is het praten over dosissen (sic) irrelevant.

      • Chi zegt:

        Dat is een interessante claim, aangezien de referenties nagetrokken zijn.en waarvan een zelfs in het originele artikel van Aragon wordt besproken. Daarbij is het gemiddelde eet en leefpatroon van de gemiddelde Noord Amerikaan zeker relevant, aangezien de dosis in het experiment, het drievoudige is van wat gemiddeld wordt ingenomen. De dosis en de context vormen de crux en zijn dus geen sideshow.

        Verder kan Aragon 1 referentie niet vinden en dat klopt ook, want dat heeft mij behoorlijk moeite gekost, aangezien het geen peerreviewed artikel is, maar congrespresentatie. Naar schatting haalt zo’n 60% van de gepresenteerde experimenten tijdens een congres, de peerreviewed publicatie, kunnen daar dus geen conclusies aan verbonden worden. Dat is dus geen fout van Aragon, maar een citatie van Lustig waar je wenkbrauwen van gaan fronzen. De review van Lustig in Nature reviews heb ik ook gelezen en bevat dezelfde citaties (inclusief die van congrespresentatie) en heeft daarmee dezelfde beperkingen als zijn verdediging online. Peerreview is ook niet meer wat het geweest is 😉

        Mijn response om ook Aragon’s repliek te publiceren, is omdat er dus duidelijk een vertekend beeld ontstaat op deze manier. Ik kan niet anders dan tot de conclusie komen dat hij faalt in zijn verdediging en dan heb ik nog niet eens andere ‘slordigheden’ die in ons artikel worden besproken.

    • Hoi Chi,

      Dank voor je reactie. De verwijzing van George naar jouw stuk en mijn link naar dat van Alan Aragon leken me voldoende. Mijn 6 lezers slikken weinig voor zoete koek en klikken ijverig door. Lustigs verweer verdrinkt een beetje in de zee van kritiek aan zijn adres in de commentaren op Aragons stuk, vandaar dat ik het eruit lichtte.

      Aragon zoekt in mijn optiek spijkers op laag water. Hij verwijt Lustig dat deze geen cut off dosis noemt. Lustig reageert:

      “It is about dose, and it is about context. I say so in the video, please do not misquote me. Hard spirits do not cause metabolic syndrome, but beer and shochu do; because the ethanol is delivered along with glucose. Same with fructose in soda or juice; as the only way to get fructose is with glucose combined (HFCS or sucrose); so they are congruent. Fructose always comes with glucose; and the two together overwhelm the liver’s capacity to process either one, generating metabolic syndrome through the pathways described in the video.
Athyros VG, Liberopoulos EN, Mikhailidis DP, Papageorgiou AA, Ganotakis ES, Tziomalos K, Kakafika AI, Karagiannis A, Lambropoulos S, Elisaf M. Association of drinking pattern and alcohol beverage type with the prevalence of metabolic syndrome, diabetes, coronary heart disease, stroke, and peripheral arterial disease in a Mediterranean cohort. Angiology. 2007;58(6):689-697.”

      Aragon geeft toe dat ze het dan eens zijn.

      “If it’s really your position that it’s about dosage and context, then we are not in fundamental disagreement. However, based on my observations of the reactions of those on fitness message boards, that certainly has not been the predominant take-home message absorbed by the viewers. If indeed you were delivering an objective message about dosage & context, it was lost amongst the alarmist claims.”

      Conclusie: De bezoekers van genoemde fora kunnen slecht luisteren. Lustig hamert op zijn kwalificatie en werpt het aantal malen dat zijn lezingen zijn bekeken in de strijd. Super onhandig, maar het doet niets af aan zijn observaties en argumenten.

      Dat een chronisch te hoge inname van fructose metabole schade aanricht, staat buiten kijf. Ik ga niet eens refereren. De vraag is wat in mensen een te hoge dosis is. De auteurs van onderstaande paper vonden dat 25 energieprocent fructose in korte tijd tot narigheid leidt.

      “Studies in animals have documented that, compared with glucose, dietary fructose induces dyslipidemia and insulin resistance. To assess the relative effects of these dietary sugars during sustained consumption in humans, overweight and obese subjects consumed glucose- or fructose-sweetened beverages providing 25% of energy requirements for 10 weeks. Although both groups exhibited similar weight gain during the intervention, visceral adipose volume was significantly increased only in subjects consuming fructose. Fasting plasma triglyceride concentrations increased by approximately 10% during 10 weeks of glucose consumption but not after fructose consumption. In contrast, hepatic de novo lipogenesis (DNL) and the 23-hour postprandial triglyceride AUC were increased specifically during fructose consumption. Similarly, markers of altered lipid metabolism and lipoprotein remodeling, including fasting apoB, LDL, small dense LDL, oxidized LDL, and postprandial concentrations of remnant-like particle–triglyceride and –cholesterol significantly increased during fructose but not glucose consumption. In addition, fasting plasma glucose and insulin levels increased and insulin sensitivity decreased in subjects consuming fructose but not in those consuming glucose. These data suggest that dietary fructose specifically increases DNL, promotes dyslipidemia, decreases insulin sensitivity, and increases visceral adiposity in overweight/obese adults.”

      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2673878/

      Ze onderkennen dat 25 energieprocent erg veel is, maar maken hard dat bepaalde groepen in real life dicht in de buurt komen.

      “The amount of sugar consumed by the subjects in this study, 25% of energy requirements, is considerably higher than 15.8%, the current estimate for the mean intake of added sugars by Americans (58). However, recent reports (59–63) suggest that the sugar intake from beverages alone approaches or exceeds 15% of energy in adolescents and adults up to 40 years of age. The large SDs in several of these reports suggest that at least 16% of the studied populations was consuming over 25% of daily energy requirements from sugar-sweetened beverages (59, 62, 63).”

      Okay, suiker. Half glucose, half fructose. dat zou nog steeds niet zo heel veel fructose zijn. Maar wat vond John Bantle al weer een jaar of twintig geleden (in mensen)? Uit een oude Science Magazine:

      And a powerful study of fructose´s effects on humans was published last year. Clinical nutritionist John Bantle and his colleagues at the University of Minnesota at Minneapolis fed a diet containing 17 per cent of the total energy as fructose to two dozen healthy volunteers for six weeks.

      It sounds like a lot of fructose, but Bantle reckons that at least 27 million Americans eat this much in their diet.

      They then fed the volunteers a diet sweetened with glucose and nearly devoid of fructose. The results were dramatic, particularly in the men, who proved to be more sensitive than women to fructose. Why this should be so is not yet clear.

      “The fructose diet produced significantly higher triglyceride concentrations in the blood, compared to the glucose diet,” says Bantle. In men, levels were 32 per cent higher. More importantly, on the fructose diet, the triglyceride levels peaked just after meals-when these fats can do the most damage to our arteries. He´d like to see a marked reduction in the amount of fructose added to beverages and food in the Western diet.

      “It´s a wake-up call for the food industry,” Zammit agrees. “Food manufacturers are good at labeling processed foods as 99 per cent fat free´. What they don´t say is that they are 15 per cent sugars.”

      We weten niet precies hoeveel fructose mensen consumeren en we kennen de treshold niet. Is het dan niet verstandig om tot voorzichtigheid te manen? Ik hecht ik behoorlijk veel waarde aan de inzichten van Harvard biochemicus Mat Lalonde, die op het Ancestral Health Symposium een kritisch referaat over paleo hield en stelde dat paleo-hypotheses altijd rigoureus moeten worden getest. Over fructose zegt Lalonde:

      March 14, 2011 at 10:01 am
      “As others have stated, fructose is limited in its usefulness to the body. Most of it is processed by the liver, kidneys, and fat cells. Glucose, on the other hand, can be used for fuel by any cell in your body. So you have the choice between fructose, a dose-dependent hepatoxin, and glucose. The choice is easy.
 The amount of fructose that can be tolerated depends on genetic variants as well as volume/type of training. Tolerated is the key word here meaning how much you can have without doing too much damage. If liver glycogen is completely full, than some fructose won’t hurt. In a sedentary population consuming a high-carbohydrate diet, some fructose does hurt. Observational studies have consistently shown that populations who consume more than 50 grams of fructose on a daily basis have problems with blood sugar control. The data is limited in its usefulness given its observational nature. Nevertheless, I like the 50g/day limit because it mirrors the limit for alcohol, which is also mostly processed by the liver. Now the limits don’t have to be identical since fructose and ethanol have different molecular weights but I still think it is better to try to keep fructose below 50g/day. Again, from a pragmatic standpoint, fructose is not a useful fuel and is potentially dangerous above a certain level. Why bother? And yes, you should minimize fructose from fruit. Some individuals seem to think that the vitamin C in fruit will some of the detrimental effects of excess fructose. Vitamin C does appear to have an effect on levels of uric acid (which was synthesized in response to fructose phosphorylation) but uric acid is merely one problematic aspect excess fructose consumption. Others seem to think that the fiber in fruit will prevent absorption of fructose.”

      Verder zijn er de observaties van ouwe dokters als Cleave, Burkitt en Yudkin, die zagen hoe metabool syndoom, suikerziekte en hart- en vaatziekten epidemisch werden in oorspronkelijk suiker-naieve populaties na introductie van suiker en meel. Was het suiker? Was het tarwemeel? Alle twee, denk ik, al wijst het beroemde experiment met Jemenitische joden die Jemen verruilden voor Israel in de richting van suiker alleen.

      Over context gesproken. Je gebruikt Haubs Twinkie Diet experiment als argument dat een hoge fructoseconsumptie onschadelijk is. Dat is niet eerlijk. Hier is een analyse van zijn dagmenu:

      1457 kcal
      Vet 61
gram, Koolhydraten 173 gram, Eiwit 54 gram
      38% vet, 47% koolhydraten, 15% eiwit

      Dit is zware calorierestrictie voor een vent van zijn formaat. Calorierestrictie is een beproefde manier om wat voor stressoren dan ook het hoofd te bieden. Bovendien kan zijn totale fructose-inname niet al te hoog geweest zijn, simpelweg omdat hij absoluut gezien ook weinig koolhydraten at en die koolhydraten ook voor een aanzienlijk deel uit zetmeel bestonden. Haub draaide tijdens zijn hongerdieet voor een groot deel op vet, vet uit zijn eigen vetreserves.

      Tenslotte stel je dat Lustigs ‘alarmisme’ tot stress leidt en dat die stress ongezonder is dan een hoge suikerinname. Ik hoop dat jehet tongue in cheek bedoelt. Stress is een enorme oorzakelijke factor bij het ontstaan van bepaalde ziekten, maar dan hebben we het over de chronische psychosociale stress van het ondergeschikt zijn, van discriminatie, constant afgezeken worden, geldzorgen, etc. Het lijkt me sterk dat Lustigs boodschap ook maar bij iemand tot HPA-as dysfunctie en downstream metabole narigheid heeft geleid ;-).

      • James Pott zegt:

        🙂 Maar aangezien deze draad begon met het verhaal van een inspanningsfysioloog, hier een link om je inspanning en ontspannings activiteiten dag nog wat te verlengen:
        http://www.magniclight.com/MagnicLight/index.php/en/startseite/8-magnic-light-homepage-english

      • Chi zegt:

        Hoi Melchior,

        Dank je wel voor je uitgebreide en zorgvuldig geformuleerd antwoord. Word gewaardeerd!.

        “It is about dose, and it is about context. I say so in the video, please do not misquote me.”

        1. Er wordt niet ontkent dat er iets wordt gezegd over dosis en context, maar het probleem is, dat het nergens meer terugkomt. Het is vergelijkbaar met een disclaimer, die niemand leest. Elke onderwerp wat hij aansnijdt zou in de context geplaatst moeten worden. Een van de belangrijkste punten is die wel van de positieve energiebalans.

        ” Je gebruikt Haubs Twinkie Diet experiment als argument dat een hoge fructoseconsumptie onschadelijk is. Dat is niet eerlijk.”

        2. Veel van de ‘gevaren’; vinden plaats bij een positieve energiebalans. Bij een evenwicht of een negatieve energiebalans wordt het nieuw aangemaakt vet elders verbrand. Dat is precies waarom Haub er geen problemen mee had, die ongeveer 85 gram aan fructose binnenkreeg. Het verschil juist tussen Lustig en ons stuk over Haub, is dat bij ons de context (energiebalans) in dezelfde alinea vermeld staat. Ik vind het voorbeeld dan ook wel eerlijk. In dosis en context is gewichtsbehoud veel belangrijker dan de fructose en dat is ook precies ons punt.

        “fructose is not a useful fuel and is potentially dangerous above a certain level. Why bother? And yes, you should minimize fructose from fruit.”

        3. Het stukje van Mat Lalonde was ook interessant, zeker de opmerking over het mijden van fructose uit fruit. Dat is een stuk dat ik niet begrijp, aangezien je toch aardig wat fruit moet eten om aan die voorgestelde (lage) 50 gram te komen. Daarnaast vind ik het buitengewoon interessant dat een Crossfit adept als Lalonde, de voordelen van fructose niet erkend, aangezien veel van die WODS het leverglycogeen leegtrekken en fructose daar een useful ipv useless fuel is. Het is dan ook niet voor niets dat de sportdranken met fructose ook leiden tot betere prestaties in elke interventie.

        “Tenslotte stel je dat Lustigs ‘alarmisme’ tot stress leidt en dat die stress ongezonder is dan een hoge suikerinname. Ik hoop dat je het tongue in cheek bedoelt.”

        4. De onderliggende boodschap was idd dat we moeten stoppen met focussen op angst verspreiden. Ik merk dat er vaak niet meer inhoudelijk wordt ingegaan op argumenten, maar dat er alleen beschuldigingen worden geuit (corruptie, fraude, etc). Daarnaast is er ook een echte zorg over gedrag voortvloeiend uit ‘alarmisme’, Een voorbeeld is de observatie van 100 Australische jongeren, waarbij er 78 in het ziekenhuis belande omdat ze structureel specifieke ‘ongezonde’ voedselproducten vermeden. De jongste was 5 jaar! Dus niet helemaal ‘tongue in cheek’.

        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19374611

        Je antwoord was zo uitgebreid, dat het mogelijk is dat ik iets gemist heb en niet geadresseerd heb. Dat is niet de bedoeling en dan hoor ik het graag. Ik ben niet van het aanhalen van alleen de punten waar ik op kan schieten. Alles of niets en als je gelijk hebt, dan heb je gelijk.

        Al met al vind ik de video van Lustig geen goede zaak en mis ondanks de ‘disclaimer’ juist de context. En natuurlijk worden er ook dingen gezegd die kloppen, maar daarom worden het ook halve waarheden genoemd. Nogmaals dank je uitgebreide repliek.

        • Hoi Chi,

          Jij ook dank voor je uitgebreide repliek. Ik kan in grote lijnen met je meegaan, volgens mij berust ons meningsverschil hoofdzakelijk op onze interpretatie van Lustigs boodschap. Ik hoef geen gelijk ;-), maar natuurlijk zeg ik nog graag iets op jouw punten.

          1. Natuurlijk is energiebalans van cruciaal belang. Maar mensen met ernstig overgewicht zijn ook keurig in energiebalans. Lustig draait de causaliteit om. Waarom houdt het lichaam van iemand met obesitas alle kamers van Hotel Adiposia (thanks Evelyn ;-)) zo hardnekkig bezet? Chronische hyperinsulinemie is een symptoom van het onderliggende probleem (met z’n eigen nadelige gevolgen) en niet de oorzaak, maar Lustig vermoedt dat fructose overload hyperfagie in de hand kan werken. Ik ben daarvan nog niet overtuigd, maar hij zit tot z’n nek in dat onderzoek, ik niet. Verder richt Lustig zijn boodschap tot een wereld waarin veel mensen errug veel suiker binnenkrijgen.

          2. Eens. Ik heb het punt eerlijk gezegd zelf ook ergens gemaakt. Kreeg hij trouwens echt 85 gram fructose/dag binnen (170 gram suiker)? Anyway, de meeste mensen eten (aanzienlijk) meer dan 1500 kcal/dag en krijgen die fructoseload daar nog eens overheen. Alleen studies met realistische doses fructose in een eucalorische setting (dus zonder gewichtverlies in beide armen) kunnen ons iets vertellen over de effecten van een real life fructosebelasting.

          Overigens ben ik erg gefascineerd door het kleine onderzoek van Lynda Frassetto et al, waarin mensen op een ‘paleo’ dieet in korte tijd sterk verbeterde gezondheidsparameters zagen. Het meest frappante was dat de deelnemers in de interventie (paleo) arm extra calorieen moesten eten om hun gewicht vast te houden. De onderzoekers wilden hun proefpersonen gewicht-stabiel houden, om confounding door gewichtsverlies uit te sluiten. Deze tijdelijke paleoieten aten tamelijk royale hoeveelheden fruit en zelfs honing…

          3. Shit, weer eens. Ik voerde Lalonde aan, omdat hij fructose een hepatoxine noemt, min of meer vanuit een appeal to authority. Hij heeft redenen om aan te nemen dat fructose al snel toxisch is en vermoedelijk is hij ook bang voor de sterke glycatie-potentie van de fructose die niet meteen door de lever wordt opgepikt en vrij circuleert. Hij moet inderdaad weten van het sterk glycogene effect van fructose bij ‘lege’ glycogeendepots. Ik ken zelf onderzoek waaruit blijkt dat een beetje fructose de insulinegevoeligheid en glucosetolerantie bevordert, iets waar zelfs Anthony Colpo’s beste vriend Mike Eades over heeft bericht ;-).

          4. Mwa. Je doelt nu op ernstige orthorexie. Natuurlijk snap ik als Malcolm Kendrick-fan het grapje wel, maar ik zie niet hoe zelfs de meest rabiate suikerofoob in problemen zou kunnen komen. Je belandt niet in het ziekenhuis door geen voedingsmiddelen uit een fabriek te eten.

          Nogmaals dank voor de discussie!

      • Chi zegt:

        Hoi Melchior,

        Even weggeweest om wat deadlines te halen, je kent het wel, maar je snijdt een aantal interessante punten aan. Mijn dank daarvoor en ik wilde daar nog op reageren.

        “Natuurlijk is energiebalans van cruciaal belang. Maar mensen met ernstig overgewicht zijn ook keurig in energiebalans. Lustig draait de causaliteit om….. maar Lustig vermoedt dat fructose overload hyperfagie in de hand kan werken.”

        1. De mensen met overgewicht die keurig in energiebalans zijn, hebben niet zoveel te vrezen van fructose. Drie reviews uit dit jaar bevestigen wat een ieder, die de data bijhoudt van fructose(siroop) al wist.

        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22351714

        Het probleem ontstaat als er een chronisch gewichtstoename is, niet als er sprake is van overgewicht of obesitas. We hebben niet voor niets een obesitasparadox, waarbij mensen met obesitas vaak gezonder zijn dan ‘slanke’ mensen. Het argument dat fructose overload leidt tot hyperfagie leidt steevast tot de volgende referentie, een experiment op ratten:

        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18703413

        Dat blijft toch vooral speculatie. Er zijn diverse experimenten met mensen (en dieren) gedaan en daaruit blijkt hyperfagie vooral wordt opgewekt door een combinatie van smaken, textuur en stapeling van zout, vet en suiker. Als suiker zo verslavend was, dan trokken we wel een pak open en aten we hem leeg. Dat doen we niet, zelfs niet een theelepel. Sterker nog als je niet varieert dan neemt het aantal kcal af zonder dat het hongergevoel toeneemt. Een voorbeeld van een dergelijk experiment is de ‘onweerstaanbare’ macaroni met kaas, 5 weken lang 1 maal per week of een week lang elke dag. Het leidde tot een significante afname van kcal in het laatste geval.

        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21593492

        Dit is slechts een recent voorbeeld, maar het is al vaker vastgesteld. Ik ga er straks op terugkomen.

        Er zijn zoveel factoren die bijdragen aan overgewicht en obesitas, dat de schuld leggen bij een enkel nutriënt gewoon te simpel is.

        “Alleen studies met realistische doses fructose in een eucalorische setting (dus zonder gewichtverlies in beide armen) kunnen ons iets vertellen over de effecten van een real life fructosebelasting.”

        2. Je hebt helemaal gelijk dat eucalorische experimenten iets demonstreren over het metabole effect van fructose ophoging. Het merendeel van de experimenten met fructose is ook eucalorisch. Vorige week was er ook een review:

        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22351714

        Het aantal hypercalorische experimenten was sterk in de minderheid en alleen bij deze experimenten met dosissen boven de 100 gram begon men problemen te zien. Het probleem is gewichtstoename.

        “Overigens ben ik erg gefascineerd door het kleine onderzoek van Lynda Frassetto et al, waarin mensen op een ‘paleo’ dieet in korte tijd sterk verbeterde gezondheidsparameters zagen. Het meest frappante was dat de deelnemers in de interventie (paleo) arm extra calorieen moesten eten om hun gewicht vast te houden. De onderzoekers wilden hun proefpersonen gewicht-stabiel houden, om confounding door gewichtsverlies uit te sluiten. Deze tijdelijke paleoieten aten tamelijk royale hoeveelheden fruit en zelfs honing…”

        3. Ja zeker bijzonder en ook al gedemonstreerd door Lindenberg in de shoot-out met het mediterrane dieet. De paleo-arm consumeerden gemiddeld 400 kcal per dag minder, zonder hongergevoel. Ik verklaar dat als volgt: Ik heb ruim 1.500 cliënten op paleo-achtige variaties gezet en er zijn altijd 2 klachten:

        a. Zoutloos
        b. Weinig variatie

        Als je dat combineert met het macaroni en kaas experiment, waar ik op terug zou komen, dan kun je tot de conclusie komen dat je mensen dus slank kunt vervelen 😉 Het past in de voedselbeloningshypothese.

        “Ik voerde Lalonde aan, omdat hij fructose een hepatoxine noemt, min of meer vanuit een appeal to authority.”

        3. Ik hoorde Lalonde zich tijdens het paleo summit al veel genuanceerder over fruit uitspreken, dus dat is vooruitgang. Het probleem van mensen die vanuit biochemie prediken, is dat zij meer geïnteresseerd lijken in hoe iets werkt, in plaats van of iets werkt. Het kan theoretisch allemaal solide zijn, maar de gecontroleerde empirie wijst toch iets anders uit. Terug naar de tekentafel!

        “Je doelt nu op ernstige orthorexie”
        4. Het artikel suikerstress waar je naar refereert, gaat eigenlijk niet over suiker, maar over je geld verdienen door angst te verspreiden. Het is een fenomeen waar ik me al tijden druk over maak. De kinderen met orthorexia, verzonnen dit niet zelf en reageerden op al die angstaanjagende verhalen. Daarnaast kom ik in de praktijk ook regelmatig mensen tegen, die zich om dezelfde redenen, zorgen maken over van alles en nog wat. Het effect van mediadruk over specifiek gevaren is redelijk goed onderzocht en leidt tot verhoogde stress, angst en aangepast gedrag. Praktijk en de wetenschappelijke literatuur vullen elkaar netjes aan. Natuurlijk kun je beargumenteren, dat die mensen al iets mankeren en dat dit ‘slechts’ een symptoom is. Maar ik ben van mening dat als je dan zo nodig je geld moet verdienen door angst te verspreiden, dat je iig je feiten op orde zijn. De video van Lustig voldoet niet aan deze voor hem weinig interessante standaard 😉

        Zoals je eerder stelde zijn we het in grote lijnen eens. Ik pleit vooral voor gewichtsbehoud, op basis van de literatuur en op mijn (en die van mijn collega’s) praktijkervaring. Dit in combinatie met bewegen, wat een theoretisch gunstig effect heeft op het (lever)metabolisme. Het stimuleren van het uithoudingsvermogen lijkt een veel groter effect te hebben op de gezondheid, dan de focus enkele nutriënt.

        Dank voor de repliek!

        Groet, Chi

        • Otto zegt:

          Chi zegt:
          maart 1, 2012 om 5:01 pm

          Een uitgebreide reactie laat ik over aan Melchior, ik druk alleen ff m’n kont ertussen voor wat kleine puntjes:

          1. Of suiker verslavend is of niet. Het werkt voor mij verslavend in de zin dat ik een enorme neiging krijg om meer suiker te eten als ik al heel wat gehad heb, en dus meer eet dan ik nodig heb. Ook het ‘afkicken’ van suiker en koolhydraten, toen ik overstapte naar het Paleo-dieet, door een week lang alleen op vlees, groenten, noten en een beetje fruit, zorgde voor trillende handjes, zweten, duizelig worden, vermoeid zijn en lamlendig voelen. Na die week voelde ik me beter dan daarvoor. Het is in die zin verslavend dat je als je gewend bent redelijk wat suiker binnen te krijgen en dan opeens stopt, je lichaam het je niet makkelijk maakt en het gebrek aan suiker je niet zonder afkickverschijnselen laat gaan.

          2. Zoutloos & weinig variatie. Is het Paleo-dieet zoutloos? Zout is verder niet schadelijk (en zelfs noodzakelijk) als je het met mate eet. Als je overstapt van Honig-pakjes naar een eigen maaltijd met alleen een toefje zout, ja, dan voelt dat behoorlijk zoutloos aan. Echter is dat ook gewenning, je kunt het langzaam afbouwen; een noodzaak tot eliminatie is er naar mijn weten niet.

          Weinig variatie? Dat ligt geheel aan jezelf, plus het is psychologisch. Ik eet net zo gevarieerd als vroeger, zo niet gevarieerder met een Paleo-dieet. Vroeger was het: Brinta met banaan als ontbijt, 4 volkoren boterhammen met kaas & tomaat, en een past/rijst/aardappel-maaltijd als diner. Zo’n beetje elke dag. En dat doen veel mensen, elke dag. De variatie die mensen missen is de variatie in samenstelling van de pakjes van de fabrikant, maar dat kun je zelf ook doen. Heb hier toevallig een AllerHande naast me liggen van december, met ‘variatierecepten’, 3 verschillende recepten voor de groenten broccoli, bospeen, spruitjes & rode kool, waarvan 80% Paleo, en meer als je ook kaas en slagroom toelaat. Simpel, goedkoop, makkelijk, en allemaal bij de grootste super van Nederland verkrijgbaar. Klachten over weinig variatie ligt aan de fantasieloosheid van de cliënt, die bijgestuurd moet worden door de professional met eenvoudige adviezen zoals hierboven.

        • Chi zegt:

          Hee Otto,

          Dank voor je reactie. Er zijn mensen die melden dat zij de suikerafname als fysiek problematisch ervaren, maar het is in mijn praktijk redelijk zeldzaam en ook bij mijn collega’s hoor ik er weinig over. Daarnaast weten we uit de zogenaamde ‘reactieve hypoglykemie’ onderzoeken dat veel verschijnselen die toegekend worden aan een verstoorde glucosehuishouding, vaak geen relatie hebben met bloedglucose. Misschien missen we iets, maar ik kan er daarom niet vanuit gaan dat het de norm is.

          Verder is het zo, dat ik niet stel dat paleolitisch zoutloos of weinig gevarieerd vindt, maar dat het de eerste klachten zijn. Dat het niet hoeft, geloof ik onmiddellijk en dat laat onder het boek Oergondisch genieten zien. Het is dus geen klacht over paleolithisch eten. Het is een verklaringsmodel, waarom het ‘settlepoint’, met dit soort voeding mogelijk naar beneden bijgesteld kan worden en de mensen in het onderzoek waar Melchior naar refereert ‘bijgevoerd’ moesten worden. In paleo voeden kom je toch weinig gelaagde constructies tegen van vet/krokant/suiker/zout zoals de chef koks meesterlijk in elkaar kunnen draaien. Het zijn dus meerdere factoren die spelen en dat is ook mijn punt. Het idee dat het alleen maar suiker is, is te kort door de bocht. Daar is weinig bewijs voor en veel bewijs tegen.

          Dank voor het delen van je ervaring, altijd nuttig!

        • Otto zegt:

          De plotselinge afname van suikers uit snoep/koek en koolhydraten zal bij sommige minder hard aankomen, dat geloof ik zo. Een aantal mensen omschreven de eerste week als ‘een hel’ en ja, zo voelde het voor mij ook. 😉 Maar goed, ik eet dan ook veel vanwege een hoge sportfrequentie (tussen de 4 en 7 dagen per week) en dan kan het harder aankomen als je plots bepaalde overvloedige voedingsstoffen niet meer binnenkrijgt en het lichaam om moet schakelen naar energie uit vet/eiwitten.

          Je hebt gelijk dat het voor sommige mensen saai kan zijn en daarmee een reden om er niet mee door te gaan, wat los staat van het Paleo-dieet zelf.
          Overigens is het probleem denk ik niet wat de chefkoks in elkaar draaien, aangezien men dat niet drie keer per dag eet. 😉 Als je een beetje nuchter omgaat met het Paleo-principe, kun je gaan voor de 80/20-regel: meestal Paleo, en 1 max 2 keer per week non-Paleo eten verorberen, dus lekker naar die chefkok gaan met z’n meesterwerkjes, zonder noemenswaardig aan gezondheidsvoordelen in te boeten. Helemaal omdat je minder suiker nodig hebt om het zoete effect te bereiken, dan als je het mensen voorschotelt die elke dag al zoetigheid eten. En als je kapt met het eten van Honig-pakjes kan de chefkok nog steeds royaal met zout strooien zonder over de aanbevolen limiet heen te gaan.

          Overigens geloof ik zelf ook niet dat suiker an sich en alleen het probleem is, maar de hoeveelheid en de opeenstapeling met andere voedingsmiddelen, redelijk recent ingevoerd en nu uitgebreid gegeten, liggen wel aan de basis voor mogelijke problemen. En dan nog zullen er genoeg mensen zijn die er geen centje last van hebben en rustig 80/90 worden. Het is dan ook niet goed mogelijk om sluitend onderzoek hiernaar te doen, aangezien er veel uitzonderingen zijn. Maar aan de andere kant denk ik, als iedereen wat meer naar de veilige (lees: Paleo 😉 ) kant zou gaan, dan voorkomen we een boel moderne gezondheidsproblemen bij de mensen die er wél last van hebben, bewust of onbewust, zonder bijwerkingen te creëren (behalve ecologische misschien, maar dat is weer een heel andere discussie).

  14. James Pott zegt:

    De enige reden dat ik aanvoerde dat de sideshow tot hoofd onderwerp wordt verheven is dat in deze hele discussie wordt geargumenteerd over dingen die er in feite minder toe doen.
    Dat peer review niet meer is wat het geweest is dat hebben we van Roos Vonk wel geleerd, ik denk niet dat dat er veel toe of afdoet. Het gebruik van de fridranken gevoegd bij alle andere verborgen bronnen van suiker is helemaal niet overdreven. Verre van dat. Als ik zie wat de gemiddelde bouwvakker meesjouwt aan cola dan heb ik het vermoeden dat Lustig’s schattingen aan de gematigde kant zijn. Ik ben het ook lang niet met alles wat Lustig zegt eens maar een reactie als van Aragon cs is precies in het straatje van het suiker lurkende publiek en van de frisdranken industrie. Met jullie verhaal is niemand gediend. Misschien is het dichter bij de feiten, maar in zijn uitwerking dienen jullie de grote leugen en zijn jullie er mede voor verantwoordelijk als er niks veranderd. Causaal of niet causaal, het wel frappant dat de enorme toename van obesiteit gelijke tred houdt met niet alleen het suiker verbruik, maar ook alle produkten waar tarwe in verwerkt zijn. Meer dan driekwart van alle “eetbare” produkten in de centre aisles van de supermarkt bevatten graan produkten in one form or another. Zelfs de vlees produkten in de supermarkten zijn niet anders dan omgezette graan produkten. En de olie waar de mensen die rotzooi in klaar maken komt van het een of andere graan soort. Dus als je mij vraagt wat ik werkelijk vind: het zijn bijna allemaal landbouw produkten. En dan heb ik het nog niet eens over wat die landbouw produkten de grond aandoen. Ja, ik ben een tuinder, zo bevoordeeld als wat. Maar ik heb wel de science achter me staan. En nee, ik ga de referenties niet geven. Die kan iedereen zelf googelen. Wat mij betreft kunnen jullie het grootste gelijk van de werled hebben , maar jullie snappen er helemaal niks van. En Aragon is een shill voor Big Money. Vermoed ik.

    • Chi zegt:

      Beste James,

      Veel passie, maar (daarmee) ook flink wat ongefundeerde aannames.

      Lustig zoomt in op een sideshow en wordt daar op afgerekend. Je kunt dan twee dingen doen. Of je ongelijk toegeven en een stap voorwaarts maken of het strijdtoneel verplaatsen door er van alles bij te halen en daarmee een stap zijwaarts te maken. Wij kiezen altijd voor het eerste en dat vereist iets meer dan alleen beetje Googlen.

      We hoeven geen gelijk te krijgen, we willen passie op een integere wijze inzetten. Dan blijkt dat je enthousiast en kritisch ergens over zijn, zoals deze recensie (Paleo kookboek) laat zien:

      http://chivo.nl/content/boekrecensie-oergondisch-genieten

      Je ziet daar heel duidelijk dat we het aanbevelen, maar niet alles voor zoete koek aannemen, omdat het ook onze passie is. Het is namelijk heel goed om mogelijk om een goed verhaal te hebben, dat solide is onderbouwd. De eerste regel is dat je nooit tegenstrijdige feiten negeert, omdat ze je niet uitkomen. Na de publicatie van de recensie bleken de auteurs zeer open te staan voor onze bezwaren en onze onderbouwing. Dat gebeurt als je mensen echt wilt helpen, in plaats van alleen een discussie te willen winnen. Het getuigt van passie en integriteit en met minder nemen wij geen genoegen!

  15. James Pott zegt:

    “….Lustig zoomt in op een sideshow en wordt daar op afgerekend…..”
    Ik snap van me zelf niet waarom ik hier nog op reageer. Krijg steeds meer het idee dat ik met troll gedrag te maken heb. Ad hominem insinuaties met een onderstroom om iets te verkopen. Moet ik nu echt een kookboek recensie gaan bestuderen om te zien hoe goed jullie zijn. I guess we say here : That takes the cake. En je beschuldigt Professor Robert Lustig van een sideshow. Maar ik neem aan dat dit te verwachten was als quacks als Aragon serieus genomen worden.
    Nogmaals, en dat voor de laatste keer want of je snapt er niks van, of wilt het niet snappen, of misbruikt deze blog voor je eigen belangen: je mag het grootste gelijk van de wereld hebben, en dat met passie een integriteit aan de man brengen, als de waarheid er niet mee gediend is, vertel je een leugen.

  16. Janet Noome zegt:

    Hoi Otto, helemaal eens met je praktische uitleg en tips. Zo probeer ik mijn cliënten ook te adviseren richting soft-Paleo (zoals ik het maar even noem). Je moet heel praktisch blijven, want de allereerste vraag is altijd: “wat moet ik dan vanavond eten, hoe doe ik dat”. En inderdaad normale recepten (uit een Allerhande) een Paleo twist geven hoeft niet moeilijk te zijn en je ziet soms het kwartje letterlijk vallen. Die vertaalslag maken is een mooi deel van mijn diëtistenwerk. Een één op één missie. (ondanks dat Schippers het ons niet meer gunt).
    Wat betreft die relatieve hypo-gevoelens (meetbaar bloedsuiker is dan absoluut nog niet te laag) dat hoor ik juist wel. Mensen die normaliter hoog in de bloedsuikers zitten (maar geen DM hebben) moet wennen aan lagere glucosespiegels. Dit geeft bij sommigen heftige afkickverschijnselen. We hebben hier dan natuurlijk niet te maken met gezonde personen. Anders is er geen verwijzing meestal. Dus op stofwisselingsniveau loopt e.e.a. uit de pas. Dan moet er via een afbouwschema te werk worden gegaan. Na enige tijd zie je de mensen vaak opknappen. Dat zijn mooie verhalen. Back to basics.

  17. Luuk zegt:

    het is toch: “that takes the biscuit” ?? Doe mij nog maar een koekje dus… als beloning!

  18. Hans zegt:

    In het nieuwste magazine van Jumbo , Hallo , een wielrenner aan het woord en jawel veel koolhydraten eten is noodzakelijk 🙂
    https://view.publitas.com/hallo-jumbo/hallo-jumbo-6-2015/page/70-71

  19. Pingback: Waarom je Tim Noakes moet kennen - Leefstijl als medicijn

Plaats een reactie