Op ‘blote’ poten

Als aanhanger van het paleoperspectief denk ik al zeker een jaar of vijftien na over het nut van schoenen, in het bijzonder hardloopschoenen. En zoals de meeste paleo’s was ik er een paar jaar geleden natuurlijk als de kippen bij om een paar minimalistische loopschoenen aan te schaffen. Inmiddels weet ik niet beter en doe ik mijn best om ook dat laatste laagje rubber te dumpen. Ik kan het barefoot running iedereen aanbevelen. Maar overdrijf het niet, de eerste maanden. De meeste geciviliseerde onderstellen zijn serieus gedegenereerd. Ter lering ende vermaeck het verslag van mijn eerste stapjes op het bikkelharde pad van het (semi)blootsvoets hardlopen.

“Pas op, als je eenmaal ‘door’ bent, wil je al gauw te veel. Loop niet te hard van stapel, want je gaat dood, dat verzeker ik je. Na een leven lang schoenen dragen, moet je heel geleidelijk omschakelen. Echt heel geleidelijk.”

De niet misselijke waarschuwing van vriend, hardloopfreak en hard core minimalist Michel wordt een steeds vagere echo als ik met toenemende vaart en – al zeg ik het zelf – souplesse, over het betonpad langs het Groningse Reitdiep speer. Aan mijn voeten zitten niet de vertrouwde high-tech loopschoenen met hydraulisch geveerde hak, individueel, op afstand bedienbaar antipronatiesysteem en ABS, maar twee flexibele zooltjes die nog het meest lijken op handschoenen voor de voeten. Ze geven nul steun. Feitelijk loop je op blote poten, maar het flinterdunne zooltje voorkomt dat je na tien meter met een glasscherf in je voet naar de medicijnman moet.

Volmaakt belachelijk, schiet het door me heen, terwijl ik bij het krieken van de dag als een onwennige kruk de straat uit stuiter. Sinds mijn laatste val met de fiets heb ik niet meer beseft dat asfalt zo hàrd is. Maar na een metertje of 500 gebeurt het. Kennelijk weten onze 2,5 miljoen jaar oude bipedale genen nog precies hoe het is om zonder schoenen te lopen. Als vanzelf verplaats ik mijn zwaartepunt bij de landing wat meer naar de voorvoet, ik voer het tempo op en… dit is fantastisch! Vrij, eindelijk vrij, jubelt het anders over pijntjes en trivialiteiten jengelende brein bijna kinderlijk enthousiast. De voeten – ontdaan van alle bescherming – hebben letterlijk vrij spel. Je voelt alle oneffenheidjes in de bodem, waardoor je automatisch een betere balans krijgt. Dat directe contact met de grond voelt goed. Maar de belangrijkste openbaring is dat de talloze spiertjes en verende pezen in de voeten daar duidelijk niet voor Jan Joker zitten. Zonder dikzolig korset leveren ze een merkbaar grotere bijdrage aan de voortstuwing. Placebo-effect of niet, ik weet het zeker: ik ga harder!

Het voorgenomen rondje van drie kilometer ontaardt in een vier keer zo lange uitzinnige sprint. Als ik de volgende dag uit bed stap en de trap af wil, snap ik wat Michel bedoelde met zijn waarschuwing ‘je gaat dood’. Hoewel ik wel vaker 12 kilometer gas geef, voelen mijn kuiten aan alsof ik twee nachten lang op een houseparty heb staan springen. Dat komt doordat onze natuurlijke landing en afzet sterk verschillen van de onnatuurlijke hiellanding die we maken met een schokdempende hak. Hiellandingen zijn op blote voeten totaal ondenkbaar, waardoor je ondermeer je kuitspieren intensiever gebruikt. Mijn kuiten hebben echt fors op hun donder gehad. Pas een week later durf ik weer een rondje te lopen. Voorzichtig. Vanaf dat moment bouw ik het barefoot running heel geleidelijk op. En ik ben verkocht. De voethandschoenen gaan overal mee naartoe. Met kerst doe ik in Zwöden mee aan een cross-country loopje van 15 kilometer. De temperatuur is 10 graden onder nul. Koud? Ietsje harder lopen en mijn voetjes gloeien.

Okay, best leuk en aardig, maar waarom zou je überhaupt zonder schoenen willen (hard)lopen? Allereerst is daar natuurlijk de legendarische Abebe Bikila. Zomerspelen van 1960 in Rome. Hij liep de marathon blootsvoets. Een freak misschien, maar hij won wel. De tweede eye-opener voor mij was een studie waaruit bleek dat willekeurige lopers op afgetrapte Aldi-schoentjes minder blessures krijgen dan op verse, dure schoenen. Vervolgens kwam de Australische inspanningsfysioloog Graig Richards met een overzicht van alle relevante onderzoeken. Hij concludeerde – tot chagrijn van velen – dat er geen enkele aanwijzing is dat gepolsterde of corrigerende hardloopschoenen ook maar enig voordeel opleveren. Je voorkomt er geen blessures mee en ze laten je niet harder lopen. Maar de sterkste overtuigingskracht gaat wat mij betreft uit van een onlangs gevonden serie 20.000 jaar oude fossiele voetafdrukken in een versteende Australische rivierbedding. Hongerige jager/verzamelaars zaten hier destijds achter een buffel aan. Uit de afstand tussen de voetafdrukken leidden antropologen af dat de snelste jager op dat moment 37 kilometer per uur liep. Pew… Sprintkampioen Usain Bolt haalde in Peking 42 kilometer per uur. Op een perfecte baan, niet in de modder.

De markt speelt gretig in op de nieuwe back to basic trend. Zakenmensen, die opvallend vaak hardlopen, willen het comfort van minimal shoes ook tijdens het werk, maar met een paar maffe voethandschoenen onder je maatpak sluit je vooralsnog weinig deals. Zij krijgen hulp uit onverwachte hoek. “Gewone schoenen zijn doodskistjes die de voet haar sensorische input ontnemen en haar ervan weerhouden haar werk goed te doen,” zegt Galahad Clark, telg uit een geslacht van beroemde schoenmakers en CEO van Terra Plana in Londen. “Steeds meer mensen ontdekken dit en willen een ‘blootsvoets’ alternatief. Dat bied ik met overtuiging, ondanks of misschien wel dankzij mijn klassieke schoenmakerswortels.”

Lees ook: Op blote poten in de stad

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

45 reacties op Op ‘blote’ poten

 1. sebastiaan zegt:

  Ik kan dit alleen maar beamen! Ik loop nu bijna twee jaar blootsvoets, na een periode van experimenteren met steeds ‘minder schoen’. Ik ben harder, makkelijker en met veel meer plezier gaan lopen. Ik was binnen een half jaar fit genoeg om een marathon te lopen!

  Wel moet ik eraan toevoegen dat hiermee ook alle ‘gevestigde’ kennis omtrent looptechniek komt te vervallen. Het vraagt om een andere manier van trainen. Ik ben daar nog wel ingetrapt en heb me dus laten verleiden tot ‘verstandige’ trainingen, wat me een langdurige blessure heeft opgeleverd.

  Inmiddels is dat weer hersteld en train ik weer zoals ik dat ‘als vanzelf’ al deed, zoals jij ook zo mooi beschrijft. Voluit, keihard, vrijheid. Kost je de eerste keren wat spierpijn, maar nooit een blessure, want hier ben je voor gemaakt!

  • Dank voor je reactie, Sebastiaan! En een mooi verhaal. Leuk om te horen dat je met steeds minder schoen je eigen loopvorm hervonden hebt en zelfs marathons loopt. Ik denk inderdaad zoals jij ook zegt dat blote voeten ons vanzelf de juiste looptechniek inpeperen. Je kunt eigenlijk geen fouten maken, want die worden meteen afgestraft. Angelo Coppola van latest in paleo begint elke show met de kreet ‘human beings are not broken by default’.

   Ik begon met lopen toen ik 15 was en had niet meteen geld voor loopschoenen. Dus liep ik op van die canvas basketball schoenen zonder steun en met alleen een dunne zool. Dat ging prima, ik wist niet beter. Wat later kocht ik voor Egmond mijn eerste ‘nieuwbellensies’ (NB, later waren ze jaren niet verkrijgbaar) en had het gevoel dat ik op wolken liep. Nooit echt blessures gehad, maar dit is veel lekkerder.

   Succes en loop ze!

 2. Alec zegt:

  Ik ben ook een fervent hardloper, ik loop momenteel nog op hardloopschoenen uit de ‘hardloopwinkel’, wat vooralsnog prima gaat, maar ik ben erg benieuwd geworden naar de vibram schoentjes. Een van de laatste afstandlopen die ik liep, zag ik een meneer die op deze schoenen liep. Ik sprak hem aan het eind van de loop en hij gaf aan dat het even wennen was, maar daarna geweldig liep. Het enige waar ik mee zit is dat ik aan de ene kant wat brede voeten heb en dat mijn schoenmaat nog weleens per soort schoen wil verschillen. Ik ben dus benieuwd of je misschien ook een winkel in Nederland weet die ze verkoopt, waar je ze dus echt kunt passen? of kun je ze alleen via internet bestellen?

  • Edwin den Boer zegt:

   Hoi Alec, ik heb mijn paar Vibrams gekocht in een winkel in Hoorn. http://www.trekoutdoor.nl waar je ze rustig kan passen! Dus als je hier niet al te ver vandaan woont, aanrader! Grote sortering, en al het personeel loopt op Vibrams, dus zij kunnen je van goed advies voorzien. Tevens ook via hun webwinkel http://www.5fingers.nl te bestellen.

  • Alec, toen ik mijn eerste paar kocht, kon je ze hier in NL alleen online kopen. Passen is wel handig, want ik heb een jaar gelopen op een stel met te lange tenen. Tweede keer kocht ik een maatje kleiner. Tenen okay, maar het resultaat was dat de schoentjes op alle mogelijk plekken uitscheurden. Silvertape to the rescue en ik loop nu al weer zowat een jaar op bij elkaar gelapte Vibrams. Overigens begin ik me af te vragen of dat hele teentjes-idee wel slim is. Ik oriënteer me op een gewone minimal shoe. Het gaat er immers alleen om dat de voet geen enkele steun krijgt en dat er geen demping is.

   Wel oppassen in het begin ;-).

   Bedankt voor alle info, George!

 3. Alec zegt:

  Sorry ik las in de eerste instantie over je bericht heen Edwin, maar dank voor de info, dat is voor mij ook nog eens een stuk dichter bij huis!

 4. George zegt:

  Maar ik zou zeggen: ga naar een echte winkel en probeer verschillende schoenen uit! Ik raad je mijn leesbril ook niet aan 🙂 namelijk mijn Nike Free 3.0 !?
  En ik kan het toch niet laten: even een verslag (voor de foto’s van twee voldane blotepotenlopers even naar beneden scrollen onder de txt) van een schitterende barefoot tocht door de Veluwe:
  http://oerlopen.nl/index.php?pag=art&doc=1430

 5. George zegt:

  Ik kan het niet laten: Oerlopen, hardlopen op blote voeten, “Paleo-lopen” (dat woord ben ik nog nergens tegen gekomen 🙂 ) komt op onze nationale TV: vrijdag, 23 november 2012, Nederland 2, 19:20 uur, in het programma “Melk en Honing”.
  Zie ook:
  http://oerlopen.nl/index.php?pag=art&doc=1457

 6. George zegt:

  Op 4 mei, in Tilburg: Het eerste Nederlandse Barefoot Congres: Free Your Feet.
  Als eerste hardloper op blote voeten – in Nederland dan – “mag” ik het congres openen 🙂
  http://www.rondje-tilburg.nl/barefoot-congress.html

  Overigens wordt er nu in Nederland ook serieus onderzoek gedaan naar de verschillen tussen barefoot running en hardlopen op schoenen; althans ik ben net geïnterviewd door een student van de Fontys Hoge School.

  • Geweldig, George!!! Ik zal het Parlement eens lief aankijken. Misschien mag ik wel naar Tilburg afreizen ;-).

  • Alex zegt:

   Jammer dat het niet gelukt was Melchior; in ieder geval heb je wel lekker kunnen rennen zondag. 😉 Laatst was bij Welt der Wunder ook een stuk over hardlopen op blote poten alsmede CrossFit en Braveheart Battle.

   Zag trouwens net dat Henriëtte Das al in januari vorig jaar de filmpjes van Leo hier geplaatst had. Onder Melchior Meijer rooksignalen 699 en 700. Dit blog inclusief comments loopt over van de info. 😀

   Mocht je trouwens nog behoefte hebben aan tegengas voor je 7-koppige draak, dit heeft Staffan Lindeberg getweet (dank George!), niet dat ik twitter, maar tweets lezen kun je her en der wel o.a. bij Oerloper: http://www.omicsonline.org//2155-9600/2155-9600-3-191.php?aid=11104 Whole grains are rich sources of vitamins, minerals, dietary fiber, lignins, beta-glucan, inulin, numerous phytonutrients, including phytosterols, phytin, and sphingolipids. Er zit zelfs choline in! 😉

 7. George zegt:

  Soms is het heel apart wanneer andere mensen een gevoel beschrijven wat jij bijna elke dag beleeft, maar wat je met niemand kan delen, gewoon omdat niemand “het” doet en als ze het wel doen, hebben ze het niet of ze durven er niet over te praten 🙂
  Waar heb ik het over? Nou, dat het gevoel in/op mijn voeten met allerlei (natuurlijke) ondergronden tijdens het hardlopen op blote voeten te vergelijken is met orgastische gevoelens..
  En warempel ik ben niet de enige!? In het Boek Earthing wordt dat gewoon beschreven! (Je kan het hier downloaden, helemaal onderaan, gratis:
  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/05/05/chronic-disease-are-we-missing-something.aspx?e_cid=20130505_SNL_Art_1&utm_source=snl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20130505

  Het klinkt allemaal erg New Agy, maar het is wellicht wel erg Paleo en zelfs in “onze” kringen behoorlijk over het hoofd gezien……ja, we discusieren hier ons rot over voeding en soms ook nog andere omgevingsfactoren die zo veel mogelijk in overeenstemming zouden moeten zijn met onze paleo-omgeving, maar de energie van de aarde? Ha, ha, wellicht is dit voor velen hier zelf te veel out-of the box……

  Citaat uit dat boek: “In his writings, Dr. Rossi also noted another intriguing connection
  between the foot and the ground—an erotic connection. The human foot,
  he wrote, is “rich with vibratory and electromagnetic powers linked to
  Earth contact—which is one reason for its age-old association with human
  fertility and the reproductive system.”
  The foot, he pointed out in his 1989 book, The Sex Life of the Foot and Shoe (Wentworth edition), is a primary sense organ lavishly equipped with “sexual nerves” and “every moment of standing or walking involves sensory contact with the ground.” Erotic sensations “can be aroused by the touch of Earth, grass, wind, air, sun, sand, water. Such a sensation is experienced when you remove your shoes and stockings on a warm day and walk barefoot on the grass or sand, or dip your feet into a cool pool. The exhilaration is strongly sensual.”

  Overigens er worden sterke argumenten geleverd dat “earthing” “inflammation” behoorlijk kan tegen gaan: “chronic inflammation may be the engine that drives many of the most feared illnesses of middle and old age.”

  “What happens to the human body when it is separated from the subtle evolutionary signals from the Earth was dramatically shown by experiments in Germany at the world-famous Max Planck Institute during the1960s and 1970s. Researchers intentionally isolated volunteers for months at a time in underground rooms electrically shielded from the rhythms in the Earth’s electric field. Patterns of body temperature, sleep, urinary excretion, and other physiological activities were carefully monitored. All the participants developed a variety of abnormal or chaotic patterns, sort of like a head-to-toe arrhythmia. They experienced disturbed sleep and waking patterns, out-of-sync hormonal production, and overall a disruption
  in basic body regulation.
  When electric rhythms comparable to those measured at the Earth’s surface were pulsed into the metal shielding around the underground chambers, there was a dramatic restoration of normal physiological patterns.
  These studies, involving hundreds of participants over many years, clearly documented the significance of the Earth’s electrical rhythms for normal biological function. Normal rhythms in the body establish a stable reference point for repair, recovery, and rejuvenation—in short, for
  full health.
  Clearly, the biological chaos induced in the experiments would lead in time to ill health. The conclusion is that the biological clock of the body needs to be continually calibrated by the pulse of the Earth that governs the circadian rhythms of all life on the planet.
  Experiments like these, under controlled conditions, provide dramatic evidence. Yet we don’t live underground. We live above the ground but not really on the ground—and that’s the problem. We’re disconnected.
  You can perhaps look at yourself and many people around you and get an idea of the consequences of this disconnect. There’s a lot of sickness. Just read the health—rather, disease—statistics and you will see more evidence that in large or small part indicates a disconnect syndrome.
  How are we disconnected even though we obviously live on the planet?

  The Shoe Problem
  Look at what you put on your feet on a daily basis. Most of you wear
  one form or another of footwear that evolved from simple foot coverings
  designed to protect against chilly and challenging ground conditions. You
  are likely wearing something much more elaborate, a statement reflecting
  your culture, fashion, behavior, and, in many cases, even identification
  with a tennis or basketball superstar. You habitually wear shoes even when
  they do not serve any practical purpose……..”

  • Mariet Hoen zegt:

   Lekker, earthing !!! Doe ik nu 4 maanden. Mousepad en ’n laken in bed. Eerst de stopcontacten gecheckt of ze wel geaard zijn.
   Dieper slapen en sneller opknappen van de krachttraining (vroeg naar bed en in 1dag weer pijnvrij)

   En mooie heldere dromen weer.
   Laatst ‘mijn’ huizendroom weer terug, na lang niet meer bewust gedroomd te hebben. Die begeleidt me al mijn hele leven. Met metaforen over wat er loos is. Zoals na mijn scheiding, een mooi nieuw flatje, met uitzicht op een kaal voortuintje. (ik moest nog settelen ) Deze keer werd er een nieuw huis voor me gebouwd en opgeleverd. Een kasteel, met goudbrokaat aan de muur. (gouden toekomst) Grappig toch, niet teveel waarde aan hechten, maar wel leuk wakker worden 🙂

   Nu het warmer wordt ga ik beginnen met op blote voeten in de tuin te wandelen.

 8. George zegt:

  “The Barefoot Life” van de Jager/Verzamelaar in 1997….

  grapje, want de film gaat daar natuurlijk helemaal niet over en zij zouden het blootsvoets leven niet zo centraal stellen als ik wil doen voorkomen met deze titel, want natuurlijk liepen zij vrijwel altijd op blote voeten, ook nog in 1997 en deze film laat nog eens zien hoe natuurlijk dat is, en dat ze overal zo liepen, zonder aan de ondergrond te denken of aandacht daar aan te besteden…

  of zoals een commentaar op YouTube bij deze film: “how life was ment to be for all life on earth……”

  • Dankzij die link vond ik dit project bij het San volk in Namibië. Kennelijk een initiatief van een onderzoeker wiens dochtertje diabetes type 1 kreeg en die begon na te denken of dat werkelijk ‘normaal’ en ‘onvermijdelijk’ is.

   • En kijk dit!!!

    BUSH to (sub)BURBS

    We ate our way into this problem, and we can eat our way out.

    In the Spring of 2013, I will attempt to reset my microbial clock to a time before urbanization and my western diet spun it out of control. For 6 to 8 weeks, I will live along the Verde River in northern Arizona hunting and foraging 100% of my diet. I will remove toothpaste, tissue paper, deodorant and so on. Throughout the experience, I will collect daily stool and other samples and freeze them in liquid nitrogen in the field for analysis. A team of researchers, many of whom are part of our American Gut project will analyze and interpret the data. As a follow on project, I will spend a similar (though likely longer) period of time living with hunter-gatherers in Africa conducting the same research.

    Will removing 100% of my western diet and covering myself in nature’s blanket of daily soil shift my microbiome (gut, skin, oral) in a significant way? Towards a more healthy and ancestral microbiome? Only one way to find out.

    Verde River in Arizona (USA).

    In addition, we are also seeking other individuals who might want to join the study for short durations of 3-15 days (the Verde River study in U.S.). During their stay, they will revert to a hunter-forager lifestyle and provide the same samples to monitor the impact on the various microbiomes. If you think you might be interested – the weak need not apply – shoot me an email jeff [A] humanfoodproject [DOT] com

    **Note also we will have internet access from the field and will be blogging and loading video throughout the study.

   • George zegt:

    Ja interessant project..over de de bacteriën waar we ooit eens me leefden…
    op die site is o.a. te lezen:
    “Nobody tells a giraffe how to eat. But for the first time in history, humans don’t know what to eat. We no longer know what human food is”:
    http://humanfoodproject.com/about-the-human-food-project/

    Het houden van honden is daarom overigens ook gezond ivm de bacteriën die zij ons geven als we ze veel knuffelen:
    http://humanfoodproject.com/swapping-microbes-with-your-dog/

  • Mariet Hoen zegt:

   This could be
   Para-para-paradise
   Para-para-paradise
   This could be
   Para-para-paradise
   Oh oh oh oh oh oh-oh-oh
   This could be
   Para-para-paradise
   Para-para-paradise
   This could be
   Para-para-paradise
   Oh oh oh oh oh oh-oh-oh-oh

   When she was just a girl
   She expected the world
   But it flew away from her reach so
   She ran away in her sleep
   And dreamed of
   Para-para-paradise, Para-para-paradise, Para-para-paradise
   Every time she closed her eyes

   from Coldplay 🙂

 9. George zegt:

  Had ik al gezegd dat er een herhaling is van de uitzending over hardlopen op blote voeten?
  Het betreft een onderdeel van een compilatie van de beste (!) uitzendingen van Melk&Honing van het afgelopen seizoen en het stukkie over oerlopen en mij is dus uitgekozen!
  Vanavond, 14 juni 2013, op Nederland 2, om 19:25 uur
  http://www.eo.nl/tv/melkhoning/aflevering-detail/melk-en-honing-36/

 10. Ferdinand zegt:

  Dan hier maar even de aandacht afleiden van Matthijs 🙂

  (zal voor mn George wel geen nieuws zijn):

  http://www.pmrjournal.org/article/PIIS1934148209013677/fulltext

 11. Andre zegt:

  Niet gerelateerd aan hardlopen, wel aan blootvoets: Grounding is an independent feature film about what is considered by many authorities to be “The Greatest Health RE-discovery of All Time”. The concept was tested on the people of Haines, Alaska , (population 1,700.) Now showing on Youtube for free for a limited time.

 12. Pingback: URL

 13. marcel zegt:

  RUG, niet alleen de universiteit van Frits Muskiet en promotiestandplaats van paleotheoreticus Remko Kuipers, maar nu ook de stad waar ze er achter zijn gekomen dat er best op blote voeten/minimale schoenen gerend kan worden en dat ‘technologisch geavanceerde’ hardloopschoenen geen toegevoegde waarde hebben.

  http://www.rug.nl/news-and-events/news/archief2014/nieuwsberichten/hardloopschoenen-voorkomen-geen-hardloopblessures

 14. Ha, ha, ha, ik zit momenteel met mijn ‘geklede’ barefoot schoenen in de trein op weg naar de grote stad (Amsterdam), voor een interview met een ongetwijfeld nog dik gezoolde CEO.

  Er is trouwens een nieuwe Duitse barefoot shoe producent die mooie zomerschoenen heeft.

 15. Je kunt ook zoals Folkert naar de Lidl of de Action gaan 🙂 .

 16. marcel zegt:

  Welke ‘geklede’ barefoot schoenen heb je? Wat is de naam van die Duitse producent?
  Ik denk er zelf over om de Vivo barefoot gobi te kopen.

 17. Gert van der Hoek zegt:
 18. Ik zag het Gert 🙂 .

  Mijn eerste gedachte was: Wanneer moet Unilever schikken voor de niet hard te maken boodschap dat Becel beschermt tegen hart- en vaatziekten?

  Overigens is nooit aangetoond dat lopen op barefoot shoes de voeten niet sterker maakt. Dat doet het namelijk wel en dat is goed aangetoond. Die advocaten hebben het erop gespeeld dat Vibram niet kan hard maken dat het gebruik van Fivefingers beter is dan lopen zonder schoenen, dus helemaal op blote voeten. En zo’n zaak winnen ze dan ook nog. Ik zou niet graag een business opzetten in Amerika. Je moet daar verdomd goed uitkijken hoe je een claim formuleert.

 19. marietsebiel zegt:

  Bewijs!
  Two year long case study demonstrating an increase in arch height from running in minimalist shoes.
  https://melchiormeijer.wordpress.com/2013/05/16/op-blote-poten-in-de-stad-tussen-normale-mensen/#comment-23516

 20. Keimpe zegt:

  Kan ik op dezelfde gronden een class-action dinges tegen Nike, Adidas, etc. aanspannen? M’n Vibrams hou ik natuurlijk. Ik draag ze amper nog, maar ik heb het nieuwe lopen er wel op geleerd. Het waren mijn zijwieltjes.

 21. Mariet, Keimpe, dit is een schoolvoorbeeld van vuil spel. Vibram heeft verzuimd te vermelden dat de voordelen van lopen op minimal shoes niet groter zijn dan die van het lopen op blote voeten 🙂 . Je moet die bloedzuigers die er achter zitten nageven dat ze slim zijn. Intussen verdraaien de media het gretig naar ‘minimal shoes zijn gevaarlijk’, wat natuurlijk precies de bedoeling is.

  Het zou me niets verbazen als de grote loopschoenenfabrikanten hier achter zitten. Dat hele barefoot gedoe is ze al lang een doorn in het oog.

 22. Tuurlijk is het vuil spel en natuurlijk gaat het er niet om of je met die schoenen of andere schoenen, of zonder schoenen, goed kan lopen of niet. Objectief gesproken.

  De verkoopcijfers, daar gaat het om.

 23. Gert van der Hoek zegt:

  Voor de kenners zal het niet nieuw zijn, voor mij is werk van Daniel Lieberman wel nieuw.
  Hij is paleo antropoloog, onderzoekt en denkt vanuit evolutionair perspectief.
  Heeft gepubliceerd over schedels maar ook veel over beweging en hardlopen, incl. blootsvoets lopen. Heeft ook een boek geschreven over de relatie tussen het menselijk lichaam, voeding en evolutie (vertaald in het Nederlands).

  Een stukje van een artikel uit 2012 :

  “My prediction – which I readily admit is nothing more than a
  hypothesis that could be incorrect – is that shod runners with
  lower injury rates have a more barefoot style form (after one
  controls for other confounding factors such as muscle strength)”.

  “Likewise, I predict that injury rates are higher among barefoot
  runners who either lack enough musculoskeletal strength in
  their calves and feet (perhaps from insufficient time to adapt)
  or who still run as if they were shod with long strides and slow
  stride frequencies”.

  What We Can Learn About Running from Barefoot Running: An Evolutionary Medical Perspective

  Klik om toegang te krijgen tot 2012c.pdf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s