Paleo tegen de verwoestijning

Kun je een enigszins coherente post produceren op een aaifoon? We gaan het proberen, wakker wordend met een lekker clichématige beker Starb*cks, steelse blikken werpend op al het schoons dat zich op luchthavens vertoont. Gisteravond zag ik deze intrigerende TED talk van de Britse ecoloog Allan Savory. Hij bevestigt een vermoeden dat ik lang heb gehad, maar waar ik geen vinger achter kon krijgen, omdat ik er simpelweg te weinig van weet. Het is de intensieve akkerbouw die de aarde naar z’n ratsmodee helpt. Die gezonde ecosystemen doodt, schaarste en honger veroorzaakt en zelfs verantwoordelijk is voor de ‘lekkage’ van CO2 in de atmosfeer. Alleen door op massale schaal grazers te introduceren kunnen we biodiversiteit creëren en de oprukkende verwoestijning tegenhouden en zelfs omkeren, zegt Savory.

Verwoestijning is een mega probleem. Satellieten van het ESA-programma DesertWatch registreren het gortdroog: het achterland van Europese Middellandse Zeekust verandert in rap tempo van een vruchtbare wijngaard in een dorre zandbank. Spanje lijkt steeds meer op een noordelijke uitloper van de Sahara. Maar ook de woestijnen zelf, waar een half miljard mensen wonen en die een enorme biodiversiteit bieden, worden door het broeikaseffect bedreigd. Vorig jaar stelde de Britse fysisch geograaf Prof Andrew Warren in een rapport van de Verenigde Naties: ‘De duizenden planten- en diersoorten die in een ‘gezonde’ woestijn leven, sterven uit. Die soorten zijn aangepast aan hitte en droogte en vormen onze enige hoop als het straks ook bij ons droger en heter wordt.’

Je kunt geen intellectueel spreken of hij meldt trots dat hij flexitariër is. Het milieu, weet je wel? Mocht de discussie per ongeluk op paleo komen, dan duikt altijd en eeuwig het argument op dat de wereld ten onder zou gaan als iedereen die leefstijl zou gaan toepassen. Allan Savory ontmaskert deze dooddoener als naïeve en zelfs desastreuze nonsens. Het idee dat grazers verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld het broeikaseffect, berust volgens hem op een machtige conceptuele blunder. Als we de nu onvruchtbare gebieden op aarde zouden gaan beheren met grazers, zouden die gebieden zo veel CO2 kunnen binden dat het CO2-gehalte in de atmosfeer snel zou dalen tot het niveau van voor de industriële revolutie. Bovendien zou die aanpak miljoenen mensen een evolutionair correcte voeding verschaffen, in plaats van een armoedige, ziekmakende slavenvoeding.

Zo, nu kijken of ik dit kan publiceren. Geniet van de lente en tot later!

Leuk je weer te zien, Marcel! Ik neem later contact op.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

94 reacties op Paleo tegen de verwoestijning

  1. Frank zegt:

    Super!
    Deze TED talk gisterenavond ook gezien.
    De resultaten die met deze ‘natuurlijk’ systematische benadering van begrazing van (bijna) woestijngebieden worden bereikt zijn echt umferwerfend!

    Dit zal de gemeenschap van ecologen toch duchtig achter hun oren doen krabben..

    En grass-fed meat komt hierdoor mooi in grotere mate beschikbaar 🙂
    (Alleen wellicht nog niet zo snel in Nederland, helaas..

    In Nederland zie ik trouwens ook wel erg veel grasweilanden vaak leeg staan.
    Ook tijd voor grotere kudde’s in Nederland?

  2. james zegt:

    Ja, thanks voor plaatsen Melchior. Zat al te denken waar kan ik dit invoeren zonder helemaal off topic te raken. Heb deze al door gestuurd naar allerlei organisaties hier. Kwanm hier binneb via mijn zoon, de computer networking specialist. Interesse groeit!

    Voor de goede orde : dit is niet over grass fed allereerst. Dit is over sustainability.
    En als aanvulling en verduidelijking de Ancestral Health presentatie van Peter Ballerstedt

    Grass fed is waarschijnlijk beter dan niet grass fed, maar ik denk dat Ballerstedt wel eens op een paar zere teentjes kon stappen. Net als bij Joel Salatin (Polyface Farms) sustainability komt door high density mob stocking. Rantsoen beweiding zoals in Nederland nog veel wordt gepraktiseerd heeft weinig met sustainability te maken. De high density mob stocking geeft een veel grotere produktie per acre omdat hier niet het eiwit rijke jonge gras gebruikt wordt, maar het energie rijke oudere gras. Tegen de tijd dat het tegen de bloei aan zit. Die Nederlandse rantsoen beweiding hebben we oa te danken aan de low fat craze toen de boeren overschakelden naar eiwit gehalte. Die videao van Peter mag je wel twee keer bekijken. Hij doet het wat lakoniek maar schiet wel in de roos.

    • George zegt:

      @James jij zegt:..”Grass fed is waarschijnlijk beter dan niet grass fed” maar lees dit dan maar eens: http://www.puregraze.com/consument/vlees_in_de_kuip/alle_voordelen.html

    • Jo tB zegt:

      Ballerstedt heeft een blog, die het lezen waard is, lijkt mij
      http://grassbasedhealth.blogspot.nl/

      • Verrek, is hij dat!!! Dat blog volg ik ;-).

      • james zegt:

        Om een andere wijze man aan te halen : Verrek, is hij dat!!! Dat blog volg ik .Stom om nooit door te klikken naar zijn website. Hij kwam me al wat bekend voor maar met die pet op ??

      • Jo tB zegt:

        Op een post op zijn blog kwam ik onderstaand comment tegen. Ik moet dat even laten inzinken (die oude grey cells). Ozon bij de grond! En rijst is nog erger dan tarwe. Wow. De mind boggles.

        Methane is highly problematic – in the atmosphere, as well as nearer the ground: it also contributes to ground-level ozone, which is a human health hazard. It interacts with many chemicals once it’s “up there,” and it’s effect to cause warming is 6x that of CO2 due to all of its interactions. So the methane is a big problem.

        However, speaking of methane, did you know that rice paddies produce an enormous amount of methane? Seriously.

        So while there are ways to handle cow methane (feed them grass, no corn *ever*, & supplement instead with canola, for example, which they can eat fine, and it interacts in their bodies to produce less methane) – as well as responsible managed pasturing, which the ARS part of the USDA itself found increases the ability of the land to hold carbon – what is the solution for rice paddies?

        The next time a veg*n gives you a hard time about sustainability, ask them squarely what their solution for the rice paddy methane problem is. Rice agriculture is responsible for 13% of the world’s methane emissions; cattle at best 18%. Both of these problems have to be solved – we have ways forward on cattle, but nothing much yet on rice.

  3. Jan Peter van Doorn zegt:

    @James, waar vind ik ‘Ballerstedt for Dummies’ 😉

    • james zegt:

      Helaas JP. Ik ben het met je eens je moet hem wel twee keer bekijken. Stop zo nu en dan de video om de slides te bekijken. Het interessante van Ballerstedt is dat hij het zuiver als scientist bekijkt. Hij heeft geen agenda. Zegt ook dat de redenen die we vaak aanvoeren voor graan gevoerd in veel gevallen geen hout snijden. Wil je een discussie op gang brengen, dan zullen de argumenten niet voor velerlei uitleg vatbaar moeten zijn. Eco warriors als Wuerthner (vegetarier) steigeren al. Volgens hem zijn de gegevens van Savory geflatteerd, onbewezen, en gefalsificeerd (? ) hu..nepgras? Ik vind dat Ballerstedt een goede onderbouwing is van Savory

  4. Marijke zegt:

    Melchior,

    Het boek Meat, a Benign Extravagance van Simon Fairlie geeft uitgebreide berekeningen van de ecologische ‘kosten’ van de productie van vlees. De hoeveelheid water die een koe nodig heeft bijvoorbeeld, dat is een soort mythe die telkens herhaald wordt en die eigenlijk nergens op berust. Het is heel grondig en daarom soms een beetje taai leeswerk, maar als je dat soort feiten zoekt is het zeer de moeite waard.

  5. Otto zegt:

    Zat al met smart te wachten totdat TED zijn video vrijgaf, toen ik ‘m eergisteren zag heb ik met open mond en trillend van opwinding deze video gekeken! Wow! Als je TED’s & Youtube’s statistieken bekijkt, zit hij ook al op 210.000 views in 2,5 dag momenteel. Dat mogen er wat mij betreft wel 210+ miljoen worden 😀 Hopelijk krijgt hij nu aandacht en, ook niet onbelangrijk, veel subsidies vrij om zijn technieken te verspreiden. Zoveel CO2 vast kunnen leggen tegen weinig kosten is toch een belangrijk verkoopargument lijkt me.

    Kun je dan ook zeggen dat CO2-uitstoot door auto’s/fabrieken/etc maar weinig heeft bijgedragen aan klimaatverandering? Of heeft dat nog steeds invloed, dat dat nog teruggedrongen moet worden? Savory zegt het alsof dat niet nodig zou zijn. Dan zou de industrie maar wat graag mee willen helpen om zijn ideeën uit te voeren, hoeven zij zich namelijk niet in te houden.

    • Hij gaat zonder twijfel viraal, Otto.

      Als je kijkt naar wat de aarde spontaan uitspuugt, dan zijn die olievuurtjes die wij stoken volgens mij inderdaad peanuts. Interessante gedachte dat sommige industrieën dit model misschien wel zouden willen promoten! We moeten alleen op de een of andere manier van die superboeren af zien te komen. De overlords die ons graangevoerd en ziek willen houden.

  6. Jan Peter van Doorn zegt:

    Als je kijkt naar de hoeveelheid woestenij kunnen daar wel een paar grazers op. Als daarbij de graanproductie ook nog wat naar beneden gaat. En het vlees van grazers beter is dan van stalvee. Ik denk dat je een heel eind komt. Zeker als we hier iets minder vlees eten.
    Voortdurend (de groei van) de wereldbevolking maar steeds noemen als sleutel voor de oplossing wordt erg saai.

  7. Off topic. Bij Robb Wolf lezen we het relaas van Mim Haigh, een vrouw met MS die met paleo opmerkelijk vooruit is gegaan. ‘It saved my life,’ zegt ze en dat zou best waar kunnen zijn. Ze praat ook over de weerstand die ze voelde tegen het idee dat haar ziekte ook maar iets met voeding te maken zou kunnen hebben. Een weerstand die ‘verstandige mensen’ zo’n beetje is aangeboren.

    “I was lucky enough to begin therapy with an Exercise Physiologist who eats Paleo and is a keen follower of your website. He worked through my objections to diet being a contributing factor to my health and spoke of the benefits that he and his family had experienced and encouraged me to try.”

    http://robbwolf.com/2013/03/04/paleo-saved-life/

  8. Jo tB zegt:

    YES, YES, uiteindelijk een presentatie die er toe doet. Geweldig. Jaren geleden had ik een link gevonden die beweerde dat begrazing het antwoord was tegen verwoestenijding. Het was een tegen-antwoord op het argument dat in de vegetarische wereld al jaren de ronde doet, dat we de wereld niet kunnen voeden als we allemaal massaal vlees gingen eten. Ik had later nog geprobeerd die site terug te vinden maar niet gelukt. Het illustreerde dat juist begrazing de oprukkende woestjn terugdrong. Het meeste landbouwgrond wordt gebruikt voor het voederen van dieren, wat volgens de vegetariers beter besteed kon worden aan graanverbouwing voor de mens. Maar hoe groter de de velden worden ingezaaid (en bemest met kunstmest) hoe armer het land wordt. Denk aan de grote dust storms in de graan belt van de USA. Misschien was het een vroege artikel van deze man. Met begrazing van dieren mulch je de bodem via hun uitwerpselen en urine en de natuur recycles itself. Als biologische volkstuinster gooi ik nooit tuinafval weg, maar gooi het op de composthoop, en spreid het de volgende seizoen weer terug op het land. Ik snipper ook een hoop afval klein en laat het op de grond liggen de winter over om het weer terug aan de grond geven. Wat ik ook geleerd heb het is zeer slecht om een plantje in de grond zetten en er een meter bruine grond omheen te hebben. Het planje kwijnt weg doordat de grond uitdroogd. Ze je planten hutje mutje bij elkaar dan komen ze door een droge zomer heen zonder kwistig met schaars water te spuiten.
    Dus wat deze man verkondigd met een wereld beweging worden, te beginnen in nederland, laat die koeien maar lekker in de weilanden rond struinen, lekker dicht op elkaar.
    In onze natuurgebieden wordt toch al veel schotse hooglanders ingezet om te begrazen? Het zijn nog kleine kuddes, dus dat zou veel grotere moeten worden. Zouden we dit filmpje niet naar de Ministerie van Landbouw kunnen sturen, en alle boswachters zouden het ook moeten zien. En wat zeg je van het sturen naar alle boeren organisaties. Hoe meer mensen hiervan kennis nemen, hoe sneller het opgepakt kan worden.

    • Jo, ik deel je enthousiasme, al was het alleen maar omdat grootschalige invoering van dit model het edele vak van cowboy nieuw leven in zou blazen ;-). Maar ik denk dat er een oorlog voor nodig is om het gerealiseerd te krijgen. Het hele neo feodale agro-food-patho-businesscomplex dat momenteel de dienst uitmaakt zou in elkaar storten, dus dat zal alle middelen aanwenden om invoering ervan te saboteren. Om te beginnen zal deze elite de vretende, ruftende, met suiker en tarweopiaten verdoofde, ernstig gezombificeerde massa die ze zo geweldig efficiënt exploiteert voorhouden dat die wanneer Savory zijn zin krijgt haar keuzevrijheid dreigt te verliezen. Het aantal cola- en mueslimerken zal immers drastisch afnemen en brood zal – shock horror – duurder worden!

      Nee, ik zie het niet vandaag of morgen gebeuren, helaas. We zullen het een en ander zelf moeten doen, op kleine schaal en waarschijnlijk illegaal.

      • Daniel zegt:

        Melchior, misschien geen oorlog (ook al kunnen oorlogen grote veranderingen teweeg brengen als ze afgelopen zijn) maar wel een hongersnood of een andere voedselramp. pas dan zal het model op grote wijze worden ingevoerd. Het kan natuurlijk ook langzaamaan gaan maar daar gaan idd jaren overheen als het al langzaamaan gebeurt. Het zullen vooral de vooruitstrevende boeren zijn die hun hoofd gaan gebruiken en waarschijnlijk in streken waar het gras het hele jaar door groeit.

        Interessante post trouwens, Leuk off topic maar ook wel weer heel paleo. Net zoals de post over de Ted Talk van amy cuddy (over lichaamshouding)

      • George zegt:

        Ook jou – en de zes anderen hier – raad ik aan eens te grasduinen op http://www.puregraze.com daar staan zo’n beetje alle voordelen op voor de boer, de consument, het milieu etc.

        • james zegt:

          Natuurlijk geeft grass fed betere waarden. Hoeveel beter? Om met Ballerstedt te spreken I don’t know. Ongetwijfeld, maar om de discussie zuiver te houden moet je wel met betere argumenten komen dan de hype en het ongebreidelde enthousiasme van mensen die denken dat ze het nu gevonden hebben. Marketing, marketing, marketing.
          Niet om de wijsneus uit te hangen maar ik ben een klein beetje bekend met de mensen uit Den Ham. Mijn schoonzus is er geboren. Tenzij ze in de laatste paar jaar erg veranderd zijn is het in het algemeen het verouderde principe.Ik weet niet hoe oud de video’s zijn, maar er is totaal geen density. Hun beweiding heeft weinig te maken met de herd mentality van de koe en speelt daar niet op in en verliest daarmee de winst die gemaakt kan worden op vele fronten. Het waren de buffalo’s die de prairies maakten wat ze waren. In de boeken van Laura Ingolls Wilder worden de kinderen gewaarschuwd voor verdwalen in het meer dan manshoge prairie grass
          Deze manier van weiden lijkt wel erg rustiek en veel ‘burgers’ vinden dit waarschijnlijk erg natuurlijk. Het is het niet en de produktie blijft ver onder wat mogelijk is. Gebaseerd op het oude eiwit boven vet principe. (of eigenlijk dood ordinair minder vet, want vet is slecht.) Het is deze manier van beweiden die mensen als Hendrik Jan van de Beulakker er toe leidt te zeggen dat sustainability een pipe dream is. Hij vergeet ook dat in Al Barten’s lecture, Barten steeds een slag om de arm houdt : als dit, dan dat…
          Joel Salatin is een goeie promoter en we zijn hem allemaal dankbaar voor de manier waarop het een en ander voor het voetlicht gebracht wordt, maar hij is lang niet de enige en zeker niet de eerste. We zijn hier met deze discussie al een aantal jaren aan de gang. Pas toen de nieuwere electric fencing beschikbaar kwam begon er meer belangstelling te komen. Voor die tijd was de science wel bekend maar het was bijna ondoenlijk om al die paddocks te maken.

          Klik om toegang te krijgen tot Mob-Grazing-21st-Century-Grazing-Management-FINAL.pdf

          Je zou de video ”Grazing Through Snow in Utah!” moeten zien. Just type in the titel in Youtube Dit is echter alleen mogelijk wanneer de beweiding zo gepland wordt dat zodra de temperatuur onder de 5 graden zakt en de sneeuw valt, deze forage gewoon blijft staan. Groei stopt, sommige starches worden omgezet in suikers. Het is tamelijk hoog energy voer en de beesten doen het er prima op. De video van Ballerstedt geeft aardig goede onderbouwing van het geheel.
          En wat Willem zegt komt hoofdzakelijk uit de vegetarische hoek onder leiding van die eco warrior Wuerthner: de serengheti is heel anders dan de American west. Ja, ja

        • George zegt:

          @James ik dacht dat zij heel goed bezig waren bij puregraze: goed leven voor de runderen, goed voor het milieu, goed voor de boer…..niet dus….ik voel me nu zo’n leek :-((
          Is dit dan beter voor de koeien en het milieu? http://www.schotsehooglanders.nl/

        • Dank George! Die zouden er wel eens een klant bij kunnen hebben ;-). Dat is om de hoek voor mij!

        • james zegt:

          Koffie break. George helemaal niks verkeerd met het vlees van deze manier van werken, echter noem het niet duurzaam. Ik gebruik echter liever het woord self sustainable. De high density mob grazing is volledig self sustainable, maar zoals Peter Ballerstedt (ik zal hem in het vervolg maar Pete gaan noemen) al opmerkte, het vereist goed management. Het is gebaseerd op het principe wat we allang kenden, wat iedere tuinier weet, de plant concentreert de grootste hoeveelheid energie net voor de bloei. Bestemming: reproduktie. Dat is het moment dat je de koeien er in wilt hebben. Wat Pete niet zei, maar wat je kunt concluderen uit zijn verhaal over de carbon sequestratie : above matches below. In dry matter, maar ook in energie. Wacht je te lang dan gaat alles richting zaad produktie. De annuals raken dan uit geput en sterven af. De perennials gaan meestal dormant of een verminderde tweede groei. Daarom die high density mob. Het moet snel gebeuren. Komt er een paddock te ver dan zul je moeten maaien. Management, management.
          Ja, de highlanders. Ik heb mijn oog op een aantal, maar ze zijn zo verrekte duur. Kan het me nog niet veroorloven. Krijg wel een hectare of vier terug in eigen produktie vanaf eind dit jaar. Hopelijk kunnen we het ons volgend voorjaar veroorloven. Zou graag een proef willen draaien met een stuk of tien highlanders op 4 hectare, mob stocking. Al was het alleen maar om de boeren in de buurt te laten zien wat de mogelijkheden zijn. Gras is nog steeds under utilized. Ook in Nederland waar nog veel te veel de aandacht is op eiwit, terwijl de koe energie wil. Nodig heeft. Wel eens een koe gezien die te veel eiwit binnen kreeg? Juist als een ballon. Vreselijk.
          De rest wordt allemaal fruit. Daar wordt overal kort gemaaid omdat het daar gaat om de protein. We maaien alles als mulch onder het fruit. Eiwit wordt afgebroken en de struiken nemen de stikstof op. De mineralen trekken zo langzaam over de jaren weer de grond in. Je kunt je niet voorstellen de aktiviteit onder die struiken. Overal regenwormen. Kunstmest is nooit meer nodig.

        • George zegt:

          @James bedankt voor je toelichting…alleen het is wel heel technisch, dus helaas, ik begrijp het niet helemaal…..kun je me nog eens uitleggen waarom puregraze niet duurzamer is dan de gewone veeteelt?

          En verder ken jij: http://www.koppert.nl ?
          ik was er in het najaar 2012 op een excursie en ik was er zwaar onder de indruk: allemaal natuurlijke bestrijding en bestuiving. Ik dacht als ik nou veel jonger was geweest zou ik daar gaan werken, wat een zinvol alternatief ivg met al die chemische troep, maar dat dacht ik bij die hooglanders ook; ook dat zou ik zo beginnen als ik nog veel jonger was…….

        • james zegt:

          Interessante site. Vanavond maar eens bestuderen.
          Heb al gezegd dat ik een beetje moeite heb met ‘duurzaam’ Daar zitten nog al wat haken en ogen aan vast, en wat op het oog duurzaam lijkt, is het vaak helemaal niet omdat het ingrijpt in een eco systeem waarbij niet alle gevolgen altijd kunnen worden overzien. gewone veeteelt gaat gepaard met enorme mechanische investeringen waarvan practisch niks duurzaam is. Dat snappen we allemaal. De volgend stap naar natuurlijke beweiding is een enorme verbetering maar maakt geen gebruik van wat de plant, het hele ecosysteem te bieden heeft. Uit wat ik uit de video, plaatjes etc kan opmaken is het eerste wat opvalt de 1 Corinthe 1 vers 1 koeien dichtheid. Dit is het traditionele patroon en is in feite gebaseerd op melk produktie. Liefst zo laag mogelijk vet in verhouding tot eiwit. Gelukkig komt daar verandering in en vooral de kaasboeren hebben daar belang bij. Zoals ik al zei, onder de fruit struiken gaat het mij om een goeie en goed verteerbare mulch. De voedings wortels zitten hoog in de grond, de water voorziening veel dieper. Daarom komen die eiwitten al snel beschikbaar. Voor een koe ligt dat anders. Zoals Pete al uitlegde die koe begint met forage in de fermentatie barrel (pens). Om een en ander sustainable te maken in het grotere plaatje zul je moeten trachten dat gras optimaal te benutten. Dat gebeurt bij traditioneel grazen niet. Als je dat nou extrapoleert is het niet moeilijk om te raden dat de wereld bevolking niet sustainably gevoed kan worden als we ons beweidings systeem niet optimaal gebruiken. Er gaan al stemmen op dat als we enerzijds de verspilling kunnen inperken en anderzijds volkomen overschakelen naar high density mob grazing we geen probleem hebben met een verdubbeling van het aantal monden. Maar natuurlijk er zijn andere problemen.
          Trouwens als je die uitleg van Pete goed wilt begrijpen moet je de getallen onder mekaar zetten. De rekensom gewoon nadoen. Jij bent pienter genoeg om dat te doen. 🙂

      • Jo tB zegt:

        Misschien ook wel een 2e klant.

      • Mariet Hoen zegt:

        James, Deze komt er toch ( hopelijk ) dicht bij ?
        http://www.freenature.nl/free/p000000/

        Heerlijk vlees, ook het zo verguisde paardenvlees 😉

      • Mariet, daar koop ik mijn vlees, gehakt tot nu toe, ook. Haal het op in ’s Graveland.

      • CushiHuaira zegt:

        @James: het waren de buffaloes die de prairies maakten: Charles Mann beschrijft in zijn boek 1491 de laatste inzichten over het leven in de Amerika’s voordat Columbus daar in 1492 aankwam. Grootste eye-opener voor mij was niet zozeer dat beide continenten behoorlijk bevolkt waren, maar dat gebieden zoals de Amazone en de prairies in Noord-Amerika behoorlijk door de mens beïnvloed waren (agroforestry). Denk bij wat nu de prairies zijn aan open parkachtige landschappen waarin wel veel wild voorkwam, maar niet die enorme kuddes die er in de 19e eeuw rondliepen. In beide continenten verliep de decimering van de inheemse bevolking ten gevolge van pokken, mazelen en andere door de eerste westerlingen meegebrachte ziekten enorm snel. Toen de emigratie naar de Amerika’s goed op gang kwam, troffen de pioniers dan ook bijna ontvolkte gebieden met enorme kuddes, maar men realiseerde zich niet dat deze kuddes zich in een relatief kort tijdsbestek van zo’n 50 jaar zich zo hadden kunnen uitbreiden, omdat de inheemse bevolking die er tot dan toe op gejaagd had ineens grotendeels was verdwenen. Grote vraag: hoe natuurlijk zijn de prairies?
        Dit ter info, ga nu met veel belangstelling je link over mob grazing lezen. Over 2 maanden verhuizing naar 2,3 ha land in Overijssel. Dacht eerst aan perma-paleo-pure graze combi, maar wil me nu toch meer verdiepen in mob grazing.

        • james zegt:

          In de boeken van Laura Ingolls Wilder (Little House on the Prairie) worden de kinderen gewaarschuwd dat ze junnen verdwalen in het manshoge gras. Volgens Joel Salatin werd het traditionele prairie gras 7 à 8 voet hoog. De ongebreidelde kuddes hielden gewoon de boomgroei tegen. In dat opzicht is gras land geen natuurlijk iets. Alleen gelaten wordt alles uiteindelijk bos. Bos bouwt een geweldige humus laag op. Gras op een goede manier beheerd doet dat ook en onderhoudt het. Het is bijna zeker dat de oorspronkelijke diepe laag teelaarde op de prairies voor een groot gedeelte mede te danken zijn aan de bebossing. Bliksem inslag veroorzaakt vaak hele grote bosbranden, die de jonge nieuwe groei de kans geven. Het bos vernieuwt zich. Als er nou toevallig een behoorlijke druk is van ruminants breidt dat areaal zich automatisch steeds verder uit. Koeien, schapen ,geiten, allemaal zijn ze stapel gek op bladeren en jonge struiken. Kijk maar om je heen in Nederland. Overal waar bomen in de wei staan zijn ze vanonder afgeschoren. Schitterend voorbeeld de oude eiken rondom Dalfsen (Ov) aan de Vecht kant. En als de domme kortzichtige natuur beschermers de schapen van de wei willen halen, wordt het in de kortste keren bos.
          Dus ja, ik ben het helemaal met je eens wb het onderhouden van de prairies, veel van die geweldige teelaarde komt echter van de bossen

        • james zegt:

          Nabrander. Bartinka ik -en misschien vele anderen- zou het erg op prijs stellen om op de hoogte gehouden te worden van jullie avontuur. Overijssel is ‘my old stomping grounds” en kom er nog regelmatig.

        • CushiHuaira zegt:

          De hypotheek is bijna rond, maar totdat we er echt wonen, zal ik nog geen exacte locatie noemen. Ergens tussen Dalfsen en Ommen op een hele oude zandrug. Het land is nog een kale bende met alleen wat maisstoppels. Ik verwacht er niet teveel van na jarenlange maisteelt. Straks eerst maar eens inzaaien met een paardvriendelijk grasklavermengsel. De toekomstige veestapel zal uit in ieder geval 2 paarden bestaan (ik heb er al 1) en daarnaast schapen en kippen voor productie. Ik zat de denken aan een droogtebestendig mengsel van Bio-Ron, maar misschien hebben andere lezers van dit blog een beter idee. Voordat het gras beweid kan worden, zijn we wel een paar maanden verder. Kan ik mij in de tussentijd mooi verdiepen in mob-grazing enzo. We hoeven niet van de opbrengst van het land te leven, maar het is wel een uitdaging om op ecologisch verantwoorde manier het land te laten produceren. Planten van hagen en noten- en fruitbomen kan pas volgende winter gebeuren, maar het is ook wel goed om het land eerst eens een jaartje aan te zien. Ik zal hier geregeld nog wel om advies komen vragen en ik lees alle comments over tuinieren en veehouden met veel belangstelling.

        • james zegt:

          Het sneeuwt weer eens dus rustigjes aan en binnen Maar even weer Melchior’s blog misbruiken. Het lijkt er op dat jullie in de buurt van Oudleusen terecht komen. Kan je het adres van mijn zus en zwager geven tzt. Paardemensen bij uitstek. Nooit zonder paarden geweest. Sommige van hun stock ging naar de US. Hele familie heeft altijd concoursen gedraaid. Jongste dochter regionaal kampioen. Een seintje en jullie zijn verzekerd van all hulp die je maar nodig hebt.

      • sigme zegt:

        @CushiHuaira,

        Als hobbyboer met een hectare land weet ik wel het een en ander over veehouden. Ik heb inmiddels schapen, kippen, varkens en koeien. Mocht je ergens vragen over hebben beantwoord ik die met plezier! Ik denk niet dat mijn emailadres zichtbaar is, dus ik type het er maar even bij: sigme.fok[at]gmail.com

    • Corrien zegt:

      Denk dat je dit bij de ‘industrie’ moet promoten…. Als ze dit project sponsoren, kunnen ze daarmee emissie-rechten kopen; KLAAR 😉

  9. willem zegt:

    Allan Savory. Omstreden man. Met idealen, dat wel. Maar of zijn visie is gedegen onderbouwd is, betwijfel ik. Daarover zou ik de betreffende intelligentsie, onbevooroordeeld, willen horen.
    Mooi gebracht verhaal overigens!!

    • willem zegt:

      De vraag of de aarde over 35 jaar een bevolking van een 10 miljard mensen zal kunnen voeden, is al ontelbare keren gesteld en kreeg een veelvoud daarvan als antwoord. Een verscheidenheid aan antwoorden ook. Van de intelligentsia (!)
      Ik weet het niet. Wie de komende dreigingen betreffende klimaat, voedsel, expansie, ziekten, massavernietigingswapens, water, energie, etc. op zich in laat werken, moet van gewapend beton zijn om niet minstens te huiveren.
      Kijk. Je moet iets. Zult iets moeten. Van wie zal dat initiatief uit gaan? Moet breed gedragen worden, moet politiek haalbaar zijn, moet financieel gedragen worden en te dragen zijn, moet…. ’t Zou kunnen, met een werelddictator aan het hoofd. Moet er niet aan denken trouwens, maar hoe anders? We denken toch niet dat al die kleine dictatortjes, dan wel democratisch gekozen leiders die de wereld nu herbergt het eens kunnen worden over een aanpak? Kijk alleen maar hoe bestaande afspraken al niet nagekomen of gehaald worden.
      Ik juich ieder initiatief, ieder reeel plan om de komende catastrofen te keren vanzelf zeer toe. Maar ik constateer als simpele wereldburger dat al doe goedbedoelde plannen nooit op kunnen tegen de steeds heftiger aantastingen die gaande zijn.
      En wie zo een positieve levensinstelling heeft door te menen dat witte raven als Salatin en Savory in staat zijn wezenlijk tegenstand te kunnen bieden aan de macht van de heersende multinationale mafia, die feliciteer ik: droom prettig verder, want ik ben jaloers op jullie positivisme..

      • Zolang al, ben ik wars van deze verhalen. Ik onderstreep het gezichtspunt van Willem, opdat ie niet alleen zal staan. Voor doemdenken sluit ik mij af. Voor beloften van een Nieuwe Wereld ook. Ik ben niet begaan met deze wereld. Mijn persoonlijk lijden gaat niet verder dan mijn directe naasten, en dat is tot nu toe wel genoeg geweest. Mijn geluk bestaat uit mijn directe naasten, en dat hoeft tot nu toe niet op te houden. Vandaag twee uur gefietst, hoog tempo, hoge hartslag, op een haring en een wortel. Als ik dat nou maar vijf keer in de week kan doen, dan ziet de wereld er voor mij mooi uit. Laat Gods water maar over Gods akker stromen. Vreselijke vent zal ik in de ogen van menigeen zijn ! Ik zou wel eens willen weten , jou incluis Melchior, hoevelen van jouw 216 volgers werkelijk begaan zijn met deze wereld, of er alleen maar een intellectueel prietpraatje op los willen laten, omdat het zo interessant klinkt ? Dan krijg je van dat gedoe, moeten we krimpen ? En hoe moet dat dan ? Bedenkt er een dat er oorlogen moeten komen en hongersnoden. Is toch Godgeklaagt zulke praat. Hou het nou maar gewoon bij je eigen toko, dan heb je genoeg om het lijf. Zou ik gezegd gehad willen hebben.

        • james zegt:

          Ik weet niet wat Folkert bedoelt met ‘intellectueel prietpraatje’.. Ik zou zo niemand weten die hier intellectuele prietpraatjes houdt, tenzij ik niet begrijp wat hij met intellectuele prietpraat bedoelt. Alles wat hem boven zijn pet gaat?. Als de zaken die de meesten van ons heel serieus opvatten en proberen te integreren in hun dagelijks leven afgedaan worden met intellectuele prietpraat ben ik hier uitgepraat. Wat er rondom me heen gebeurt maak ik me al jaren zorgen over. In feite al vanaf het moment dat ik mee werkte aan de tot stand koming van de PPR in de Oost Veluwe rand, laat 60-er jaren. Midden ’80 daad werkelijk geprobeerd vernieuwing en duurzaamheid te brengen in een tamelijk traditionele gemeenschap. Zo’n 100,000 dollar later de brokstukken opgepakt (een collega verloor meer dan een half miljoen) omdat we nog niemand konden overtuigen dat het mis liep. Nu al weer een jaar of vijf bezig om iets te doen aan lokale voedsel voorziening (Food secure) op een duurzame voet. Kosten uit eigen portemonnee gemiddeld 15,000 per jaar. Dit keer lijkt het te lukken. God’s water over god’s akker laten lopen deden heel wat mensen in de oorlog ook. Dat heeft heel wat mensen het leven gekost. Ik ben van mening dat we deze wereld van onze kinderen te leen hebben.

        • Dat vind ik de uitspraak van de maand, James. We hebben de wereld van onze kinderen te leen.

          Folkert, natuurlijk is het vooral belangrijk wat we in onze directe omgeving doen. Maar het is toch ook behoorlijk duidelijk dat we in het groot een probleem hebben en ook een zekere verantwoordelijkheid dragen. Zoals ik jou heb leren kennen kan ik me niet voorstellen dat het je koud laat dat die mensen in Zimbabwe dankzij een koppige wetenschapper als Savory niet langer verrekken, maar deel uit maken en in voorspoed en gezondheid leven van een slim beheerde replica van een paleolitisch ecosysteem. Heb je het filmpje bekeken? Ik geloof gewoon niet dat jij wat hij op basis van vallen en opstaan heeft geleerd (40.000 olifanten ten onrechte afgeknald omdat hij luisterde naar het dogma van zijn leermeesters) en uitdraagt serieus afdoet als intellectuele prietpraat. Als iemand met zijn poten in de modder staat, is hij het.

      • willem zegt:

        Kijk, jongens, ik schreef het zo:

        ‘Ik juich ieder initiatief, ieder reeel plan om de komende catastrofen te keren vanzelf zeer toe. Maar ik constateer als simpele wereldburger dat al die goedbedoelde plannen nooit op kunnen tegen de steeds heftiger aantastingen die gaande zijn.’
        Wie mij hier volgt, weet dat ik redelijk sociaal ben ingesteld. Idealistisch ook, verder kijkend dan de overkant van de straat. Tegelijk zit dat stemmetje in me: ‘Wat is de werkelijkheid?’

        Ik constateer dat mafia-achtige-machten de wereld in hun greep hebben. Meedogenloos, egocentrisch. Deze machten zijn grotendeels natieoverstijgend, geworteld in de politiek en in wetenschappelijke instituten: want geld is macht. Daar tegenover zie ik, en dat maakt me intens blij, mensen en instellingen die niet uit zijn op eigen gewin, maar het welzijn van anderen voor ogen hebben.ok binnen politieke stromingen, zelfs binnen multinationals (vraag niet ‘welke’).
        Ik constateer eveneens dat de tegenstellingen tussen beide stromingen groter worden, de bestrijding van idealisme geraffineerder, groffer, nietsontziender. Denk aan Monsanto e.a.
        Wie ook maar een gram rechtvaardigheidsgevoel en nonegoisme met zich mee torst, zal blijven zoeken naar oplossingen voor deze onrechtvaardigheden die de wereld wezenlijk bedreigen. Dan komt bij ieder normaal mens de vraag op: ‘Hoe doen we dat, de steven wenden en varen naar veilige haven?’
        We zien dan dat eenlingen en groepen zich inzetten voor die betere wereld. Fantastisch!
        Maar dan komt mijn stemmetje. Haalt dat echt wat uit? Hebben deze druppels echt uitwerking op die bloeiende plaat? En rond kijkende komt de ondubbelzinnige constatering: het helpt blijkbaar (nog) geen mieter! Op wereldschaal dan.
        Wat doen we dan? Het hoofd in de schoot leggen en de definitieve genadeklap afwachten? Ons afsluiten van de wereld en ons terugtrekken in eigen kringetje? Ondanks de werkelijkheid de moed erin houden en blijven proberen? Actie ondernemen? Anarchist worden? Stukjes schrijven? Politiek actief worden? Naar de psycholoog lopen? Alcoholist worden? Zelfmoord plegen? Het hoofd in de schoot leggen? Feiten verdringen? Doorgaan met leven omdat er niks anders rest? Blijven geloven in een zedelijk ideaal?
        Wij hier zijn vast in een van die hokjes te plaatsen, ondanks de inslag van niet-hokjesdenken op dit blog. Maar het feit dat we hier lezen en/of meekletsen, houdt in dat niet alle gevoelens verdoofd zijn. Ook bij Folkert niet!
        Wellicht is de constatering dat velen, niet voor eigen gewin, zich inzetten voor de wereld waarin we leven en daar het beste van proberen te maken, hun enthousiasme overbrengen op de onverschilligen de hoop die doet leven (sprak de dominee…).

        Zo. Ik wacht nog maar even met zaaien en planten in de tuin. Staat nog een wintertje aan te komen. In de kas staan plantjes al gereed, trouwens. Het snoeiwerk grotendeels klaar. Achter huis nog wel de rozen te doen.
        Buiten, bij de tuin, nog doods in de weilanden. Geen vogel te zien, behalve de meeuwen, kauwtjes, zwarte kraaien, wat roeken, eenden, meerkoeten, een verdwaalde reiger, een enkele roofvogel, cirkelend in de lucht. Geen weidevogels nog. Waterstand in slootjes is onrustbarend laag. Velden nog grauwgrijs. Maar: de zanglijster zong vanochtend weer het hoogste lied, mezensoorten, vinken, een roodborstje en, gister, een grote bonte specht in de achtertuin. Kijk, dat houdt de moed er ook in!

      • willem zegt:

        Oei. Werd een paar keer gestoord door de telefoon. Las nu pas de reactie van Melchior. Een goeie!
        Plaatst voor mij tegelijk die Savory in een juister perspectief: luisterde (bij die ramp met de olifanten) naar het dogma van zijn leermeesters!
        En die Folkert, Melchior, is echt de kwaadste niet..

      • Lees tussen de zinnen door, wat er niet staat. Dan zullen jullie begrijpen, dat hetgeen ik bedoel niet is, dat ik geen Paradijs voor een ieglijk op deze aarde wens. Dan lees je dat ik mij verzet tegen mijn eigen gevoelens, tegen mijn kwaadheid, tegen mijn Weltschmerz. Al jaren lees ik geen krant of kijk televisie, omdat ik al die ellende angstaanjagend vind. In mijn gedachtegang zijn ze van de Duivel, die niet bestaat. Ik wil het niet weten. Het is niet dat ik liever mijn kop in het zand steek, maar het is een vorm van hulpeloosheid. Zelfbescherming, ik wil mij niet branden aan de hitte van mijn emotie. Na het beluisteren van Savory heb ik weer een brandvlek op mijn ziel. Met “prietpraat” bedoel ik zinloos gepraat. Met “intellectuele prietpraat” bedoel ik een louter verstandelijk zinloos gepraat. Dat gepraat wat eindeloos door kan gaan. Waarvan de praters vinden dat er iets moet gebeuren, en ook weten hoe dat moet gebeuren en wat een ander daaraan moet doen. Zonder te beseffen dat het begin bij jezelf ligt. Als je beseft dat het bij jezelf ligt, raak je gevuld met machteloosheid, hulpeloosheid, ootmoed. Om nog dagelijks te kunnen fietsen op mijn manier, grens ik mij af voor de overgave, voor de agape en voor de eenwording. Ik kan alleen maar bidden, hetgeen voor mij betekent dat ik vraag aan een God, die niet bestaat, of hij barmhartig wil zijn. Ik geloof dat ik mezelf meer dan genoeg heb blootgegeven. Er gaat heel veel boven mijn pet, James.

        • Ik snap je, Folkert.

        • james zegt:

          Blogs als deze vormen ook een vorm van escapisme. Ik denk niet dat jij zo veel anders bent dan de meesten hier Folkert. Als ik jou relaas lees herken ik veel van mezelf en het gemoed schiet vol. Ik scoor nog hoger op die schaal van Melchior. Grote kandidaat voor een massieve hart aanval. Maar ik kan het niet laten. Heb vier kinderen en ik wil in ieder geval het idee hebben dat ik er wat aan doe. Zolang dat gevoel van machteloosheid nog geen apathie geworden is is er nog hoop. Er moeten echter nog wat meer mensen met de rug tegen de muur staan. Denk ik. Een kat in het nauw..

      • willem zegt:

        Folkert, dank!

      • Jan Peter van Doorn zegt:

        Beste Folkert,

        We zijn allemaal maar rare gasten, zeker hier op dit blog, wat dit blog ook zo aantrekkelijk maakt. Ik was altijd zo van geen woorden maar daden en nog wel. Maar ik heb ook gemerkt dat woorden wel degelijk hun invloed hebben. Ze zijn niet weg als ze worden uitgesproken, ze leven voort. Ook de negatieve. Er zijn veel prietpraters (doe het zelf ook wel eens). Intellectual snobbery noemden we dat vroeger. Maar woorden waarover is nagedacht, en Savory spreekt die uit, verbinden wel degelijk mensen. Of dat er genoeg zijn om het gevaar dat Willem ziet te keren, laten we het hopen.

  10. Langere lezing van de man:

  11. Jo tB zegt:

    De Diet Doctor, Andreas Eenfeldt heeft het filmpje ook al geplaatst. De comments zijn ook interessant. De sneeuwbal begint te rollen….

    http://www.dietdoctor.com/

  12. Melchior, je komt nu met dit filmpje aan bij mijn werkelijk hobby. Duurzaamheid en ons eetsysteem. Ik schrijf op mijn eigen blog regelmatig over dit onderwerp en maak o.a. dit soort ppt’s http://www.slideshare.net/deheij/sustainability-and-food-5-main-issues-3-more-topics. De tik van de molen heb ik gekregen tijdens mijn studie in Delft 20 jaar geleden. Een amerikaans-joodse prof bracht me in aanraking met de club van Rome en het feit dat we onze aarde uitputten. Terug naar ons eetsysteem. Wij leven sinds 150 jaar van olie en van kunstmest. In beide gevallen ontrekken we zoveel waardevolle componenten dat deze beide tussen de 50 en 100 jaar ‘op’ zijn. Wij mensen brengen onze ‘mest’ niet terug naar de kringloop, maar spoelen die uit naar de zee. Zonder kunstmest en olie, vervallen we weer terug naar ‘biologische landbouw’, inderdaad is de intensieve landbouw in grote mate debet, en tevens oorzaak van de groei van de wereldbevolking tot 9 miljard in 2050. Onze aarde heeft een capaciteit voor maar 1,5 tot 4 miljard mensen. Kortom. we denderen met grote vaart een ravijn af. Olie op is ‘rot’ , maar er komt voldoende zonlicht op onze aarde, we zullen ons wel aanpassen. Maar kunstmest is lastig, heel lastig, in kunstmest zit o.a. fosfaat en fosfor een zo’n cruciaal element van ‘ons leven’. Vaak krijg ik de vraag: “ach we vinden wel een alternatief”. Nu je snapt, dat is natuurlijk klinkklare onzin (tenzij we accepteren dat levende mensen vervangen worden door robots). Neen, ga je goed kijken naar hoe we nu leven als ‘menschheid’, dan zie ik het vreselijk somber in. Maar goed dat ik geen kinderen heb ….

  13. Samengevat: water en energie (inc. opwarming en olie-tekort) zijn dus niet onze grote beperkende factoren. Fosfor wel. ;-(
    http://wdeheij.blogspot.nl/2010/09/ons-eigen-poep-en-pies-kan-onze-wereld.html

    • Bedankt voor je bezielde en uitgebreide reactie, Wouter. Wat vind jij concreet van Savory’s (sorry Willem, ik weet niet of die apostrof bij Angelsaksische achternamen nou wel of niet moet in het Nederlands) pleidooi?

      Midas Dekkers pleitte er ooit voor om het platteland helemaal terug te geven aan de natuur en al het eten in fabrieken te produceren. Als we die kunstvoeding zouden produceren op basis van ons evolutionaire verleden, zou dat waarschijnlijk prima gaan. Maar zouden we onze niet urbane regio’s niet net zo goed kunnen ombouwen tot rijke ecosystemen waarin we grazers laten rouleren die we gecontroleerd opeten?

  14. AbuKaliem zegt:

    Qur’aan (1434 jaar geleden:)
    Surah An-Nahl vers 5 t/m 15

    16:5 En Hij schiep het vee voor jullie: warmte en nut zijn erin, en jullie eten ervan.
    16:6 En voor jullie is er schoonheid in, wanneer jullie het vee ’s avonds naar de stal voeren en wanneer jullie het vee ’s morgens gaan weiden.
    16:7 En Zij dragen lasten voor jullie naar landen die jullie niet zonder moeilijkheden voor jullie zelf konden bereiken. Voorwaar, jullie Heer is zeker Meest Genadig, Meest Barmhartig.
    16:8 En het paard, de muilezel en de ezel, zodat jullie erop kunnen rijden en (zij zijn) als een sieraad. En Hij schept wat jullie niet weten.
    16:9 En het is aan God om de rechte Weg te tonen en er zijn er die (ervan) afwijken. En als Hij het had gewild, had Hij zeker jullie allen geleid
    16:10 Hij is Degene Die water uit de hemel doet neerdalen, waarvan een deel voor jullie om te drinken is, en een deel voor de gewassen waarop jullie (vee) weiden.
    16:11 Hij brengt er voor jullie het graan en de olijfbomen en de palmbomen en de druivenstruiken mee voort en alle vruchten. Voorwaar, daarin zijn zeker Tekenen voor een volk dat nadenkt
    16:12 En Hij maakte voor jullie de nacht en de dag en de zon en de maan dienstbaar. En de sterren zijn dienstbaar, met Zijn verlof Voorwaar, daarin zijn zeker Tekenen voor een volk dat begrijpt
    16:13 En (ook in) wat Hij voor jullie maakte op aarde, verschillend van soort Voorwaar, daarin zijn zeker Tekenen voor een volk dat zich laat vermanen.
    16:14 En Hij is Degene Die de zee dienstbaar heeft gemaakt, opdat jullie uit haar vers vlees kunnen eten, en jullie halen sieraden uit haar die jullie dragen, en jullie zien de schepen op haar varen. En opdat jullie Zijn gunst zoeken en hopelijk zullen jullie dankbaar zijn.
    16:15 En Hij bracht op de aarde gebergten aan zodat jullie niet met haar beven, en rivieren en wegen. Hopelijk zullen jullie Leiding volgen.

    Surah Al-Baqarah vers 11
    “ En als er tot hen wordt gezegd: “Zaait geen verderf op aarde”, dan zeggen zij: “Voorwaar, wij zijn slechts verbeteraars”

    Surah Al-Baqarah vers 168
    O mensen, eet van wat op de aarde is het toegestane en het goede, en volgt niet in de voetstappen van de Satan. Voorwaar, hij is voor jullie een duidelijke vijand.

    • Om 16:11 maakt Hij wat mij betreft een foutje, AbuKaliem. Dat graan lijkt me toch meer iets van de Satan.

      “16:11 Hij brengt er voor jullie het graan en de olijfbomen en de palmbomen en de druivenstruiken mee voort en alle vruchten. Voorwaar, daarin zijn zeker Tekenen voor een volk dat nadenkt.”

  15. AbuKaliem zegt:

    http://www.westonaprice.org/modern-foods/wheaty-indiscretions

    Pure graan, grootgebracht door puur water zonder kunstmest, is zekers gezond.

    “ En als er tot hen wordt gezegd: “Zaait geen verderf op aarde”, dan zeggen zij: “Voorwaar, wij zijn slechts verbeteraars”

    Het zijn de verderf zaaiers die graan ziek hebben gemaakt!
    🙂

  16. james zegt:

    Is het misschien toch mogelijk dat onze verre voorouders niet de hele dag achter het wild aan liep te rennen? How come we missed this one?? http://www.youtube.com/watch?v=NcZzUkevbao
    Een bijna volkomen, perfect amino acid plaatje. Volwaardig eiwit, niet alleen van de zaden, maar ook van de bladeren. Vegetariers alle landen verenigt u. Waren we misschien toch meer vegetarisch dan sommigen van ons denken.?

    • Dat soort gedachten bekruipen mij de laatste tijd ook James. Niet vegetarisch, maar minder vlees.

      Na mijn “transitie” ben ik meer vis gaan eten, ik merk nu dat ik minder behoefte heb aan vlees en steeds vaker kies voor vis, garnalen, mosselen e.d. Ik volg mijn gevoel maar.

      Niet in grote hoeveelheden, veel eiwitten naar binnen werken, dat lijkt mij niet zo goed.

      Een “biologisch” speklapje of een stukje Limousin of lamscotelet op zijn tijd sla ik niet over….

      Plantbased Paleo, met wat aanvulling van vis, eieren, vlees daar is wat voor te zeggen.

      • willem zegt:

        Zo denk ik er ook over, Gert. Om meer redenen dan alleen ‘paleo’ zie ik daar het meeste heil in, voor ons en voor onze omgeving.
        Dat neemt niet weg dat, historisch bekeken, niet een eenduidige voeding bepalend is geweest voor de evolutie. Deze voeding zal met name bestaan hebben uit wat voorhanden was, dus bepaald door jaargetijde, klimaat en omgeving. Langs water (waar de kern van onze evolutie moet hebben gelegen) kreeg die een iets andere aard dan in de bossen, of op de grasvlakten, in de woestijn, of in ijzige gebieden, etc. Parallellen zijn er wel: onbewerkt, natuurlijk, volledig, volwaardig,… dat zullen de kernwoorden zijn geweest. Maar, vooral: het ontbreken van granen, m.o.v.”s, peulvruchten, etc.
        Nee, dus, niet het accent op vlees, maar op vis, zeevruchten, eieren, groente en fruit, wat noten en weinig honing. Vlees, maar vooral organen, kan/kunnen als aanvulling dienen.

  17. Beste Melchior, ik schrijf een boek over de transformatie die nodig is om meer van dit soort agro-ecologische en holistische landbouw te doen. Allan Savory is daar een voorbeeld in. Mag ik jouw samenvatting van de 5 maart TEdX talk in mijn boek gebruiken? Met bron vermelding uiteraard! Wil je meer weten over dat boek kijk op http://www.netwerkvlv.nl daar kun je d e inhodusopgave en samenvatting lezen. titel: Heeld e wereld…. op weg naar agro-ecologsiche landbouw en genoeg goed voedsel voor iedereen. Hoor graag van je

  18. Jo tB zegt:

    We schijnen een Chinese Allan Savory te hebben. John Liu
    Mercola heeft recentelijk een post aan hem gewijd, waar ook het filmpje van Allan Savory is te zien.:
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/04/20/ecosystem-restoration.aspx

  19. Jo tB zegt:

    Onder de comments van het Mercola artikel vond ik onderstaande link

    Nestlé chairman says water is not a human right

    Tja Prins (soon te be Koning) Willem-Alexander heeft niet veel bereikt met water als de Directeur van Nestlé zulke boute opmerkingen kan maken.

  20. Jo tB zegt:

    Sorry, daar ben ik weer. Een comment onder het article van Mercola:

    Jeff Lawton has and is doing great things and is now in charge of the PRI Permaculture Research Institute in Australia. He has learnt as a student from the “father” so to speak of Permaculture Australian or to be correct Tasmanian, Bill Mollison, and then co-designer David Holmgren.

    Now please all forget about persuading any government to change, they all have vested interests to keep the people dependent, so that they can “help” the people, and that way get re elected because they are so “caring”. Don’t forget Big Business & Big Banks runs the country / countries. No need to waste time and effort trying to change their mind.

    In my humble opinion, and as a Permaculture member all I can suggest is that everyone with a bit of land, regardless of how big or small, with snow or low or high rain fall areas, even window boxes and balconies start to read up on Permaculture. Permaculture principles are spreading all over the world, even in your GM country of the world. And for those that follow this newsletter and are interested in this subject you will all have read that many countries are moving away from GM seed, after finding out that is not stacked up to be what the bio chem companies have promised.

    So maybe please start with the PRI in Australia, and get lost in video’s that are worth more than words to get people passionate about this way of living. And just think when everybody starts using this system, and not only in Australia but in many countries around the world they will get the message and in the meantime we will be all the healthier physically and emotionally. And the planet will heal over time, just look at Geoff Lawton’s video of the impressive transformation of the desert country Jordan….. then you must join up.

    Hier is de link:
    http://permaculturenews.org/

    Zoals ze zegt alle kleine beetjes helpen. En als we geen producten van de grote agro-businesses zoals neslte, monsanto, unilver meer kopen dragen we toch allemaal ons steentje bij. Zoals ik overal lees (ook in Amerika) van onze politici hoeven we niets te verwachten, zelf doen.

    • Daniel zegt:

      Bedankt Jo voor de links. Ik zal er ASAP naar kijken. Ik heb echt van die TEDtalk van Allan Savory genoten. Eigenlijk zegt hij: er zijn geen voedsel en water problemen, er zijn problemen met het verkrijgen (maken) van voedsel en water omdat de mens teveel in oude ideeën blijft geloven. De oplossingen zijn er, alleen bijna niemand wil ze zien of gelooft ze niet.

      Off topic: In het verlengde daarvan vraag ik me af: hoe zit het met energie; olie en gas? Is daar echt geen oplossing voor op dit moment of zitten we met hetzelfde probleem; de oplossingen zijn er maar niemand wil ze zoen of gelooft ze niet??? Voor de komende 10-30 jaar is er nog voldoende olie en gas, maar hoe zit het daarna? Ik ga steeds meer geloven de oil peak en alle problemen die daaraan gehangen worden dikke bullshit zijn en dat er één of meerdere oplossingen voor zijn die zo simpel zijn dat niemand ze gelooft, alleen welke dat is/zijn weet ik niet.

      • Fien zegt:

        Oil peak is zeker geen bullshit. Aan alle fossiele brandstoffen plus uranium voor kerncentrales komt een eind, al krijgen we nu die ellende van schaliegasboringen en kan de hele wereld met steenkool nog een paar eeuwen vooruit. Vandaar dat er zoveel nieuwe kolencentrales gebouwd worden, ook in Nederland. Met alle nadelen voor milieu en volksgezondheid. Bodemwarmte is trouwens een goed alternatief voor verwarming op aardgas.

        Bij de oneindige maar oncontroleerbare energiebronnen zon en wind is het belangrijkste probleem de opslag om een constante elektriciteitsvoorziening mogelijk te maken. In Duitsland met z’n grote aandeel duurzame elektriciteit is het punt bereikt dat elektriciteitscentrales instabiel kunnen worden. Tot nu toe zijn alleen deeloplossingen mogelijk, bijvoorbeeld bijstoken met biomassa. Dit probleem is er niet met de oneindige energiebronnen waterkracht (Scandinavie) en aardwarmte (IJsland), maar daar heeft het grootste deel van de wereld niets aan. Er zijn nog allerlei andere technieken en oplossingen in de maak, maar dat idee van oplossingen die zo simpel zijn dat niemand ze gelooft, kan je beter vergeten. Moderne energievoorziening draait om technologie en dat is niet te vergelijken met wat Allan Savory doet.

  21. Jo tB zegt:

    Ik ben zojuist een artikel tegengekomen, waarin beweerd wordt dat Savory’s systeem NIET wereldwijd ingevoerd kan worden.
    http://www.slate.com/articles/life/food/2013/04/allan_savory_s_ted_talk_is_wrong_and_the_benefits_of_holistic_grazing_have.html

    Ik vraag me af in hoeverre de graanindustrie achter deze mislukkingen zat.

    • Dank, Jo. Ik weet op dit vlak te weinig om iets zinnigs te kunnen zeggen. Volgens mij heeft Hendrik Kaput – een specialist die doorgaans degelijk en betrouwbaar klinkt – het plan van Savory ook afgekraakt. Niettemin lijkt het me evident dat Big Agro dit krachtiger zou bestrijden naarmate het meer haalbaar is.

      Als we met het huidige zieke aantal mensen in enigszins goede doen op dit bolletje willen blijven leven, zullen we ons tot de algen moeten richten, denk ik. Maar ook die richting zal krachtig worden gedwarsboomd door de powers that be.

    • james zegt:

      Zoals MJoze ook al opmerkte, look who’s funding.. Verder lijkt het me ook verstanding om mede in aanmerking te nemen de toch tamelijk wetenschappelijke aanpak van prof. Peter Ballerstedt. Heb weinig zin om het hele artikel in Slate door te spitten, maar de opmerking over de prairies slaat zo ver de plank mis, het is niet leuk. Williams is a Texan. Hij zou beter moeten weten. Er is zo veel verknoeid in Texas waar ze in de afgelopen halve eeuw zo’n beetje alle teelaarde die in de voorgaande eeuwen door de herkauwers was opgebouwd dat alle Allan Savory’s van de wereld kunnen daar weinig meer aan doen. Niet alles van Savory werkt altijd even snel, en niet alles werkt als het verkeerd wordt toegepast. De principes hierbij betrokken zijn nog steeds het best uitgelegd door onze Pete. Het gaat te ver om het hier uitgebreid uit te leggen maar het principe berust op high energy grass interrupted and returned to the soil in an altered form. As above so below.
      Ik heb er m’n ‘bijbel’ nog eens weer op nageslagen (Forages, the Science of Grassland Agriculture, publ.1951,3rd ed 1973)
      “We broke today on the homestead,
      the last of the virgin sod,
      and a haunting feeling oppressed me
      That we marred a work of God ” Rudolph Ruste
      Dat is wat de verdomde Kellogs Kaputs van deze wereld hebben gedaan en nog steeds doen.
      Ik kan alleen maar vloeken anders ga ik janken. Veel te weinig mensen snappen waar al onze ellende begonnen is.

  22. DINSDAG 22 OKT 2013

    ‘Nederland massaal aan visvoer’

    Het is groen, rond en het lijkt op een stroopwafel, maar ziet er niet heel aantrekkelijk uit. Rara wat is het? Bij een aantal bakkers in Nederland kun je nu crackers en toastjes met algen kopen. Eerder was er al groen brood, ook met algen. En nee het is niet voor vissen, maar voor mensen.

    De crackers zitten vol met anti-oxidanten, omega 3 vetzuren en mineralen. Niet alleen goed voor je, maar algen zijn ook nog eens het duurzaamste gewas in de wereld. In Azië worden algen al volop gegeten.

    Of de alg in Nederland erg succesvol wordt? De champignon is ook pas sinds de jaren ’70 volledig ‘ingeburgerd’. Dus wie weet.

    http://nos.nl/op3/artikel/565407-nederland-massaal-aan-visvoer.html

  23. MJoze zegt:

    @Jo tB: Ik weet niet wie er achter de mislukkingen zit, maar aan het slot van het artikel staat:
    Slate’s coverage of food systems is made possible in part by the W.K. Kellogg Foundation.

  24. Jo tB zegt:

    Mjoze, dat van die Kellogg’s Foundation had ik al gezien. De Slate site zal dan natuurlijk alles publiceren wat ten gunste van de graan lobby komt. In het artikel werden de mislukte proeven in Amerika niet met naam genoemd, dus kan ik niets nazoeken. Natuurlijk houd ik in mijn achterhoofd, dat de resultaten van wetenschappelijk onderzoek ingericht wordt om de broodheren tevreden te stellen. Je kunt het onderzoek zo inrichten dat vooraf al vaststaat dat het zal mislukken.
    Een ander intiatief, permaculture, begint aardig succes te hebben in Australia, een land dat niet erg bekend staat om vooruitstrevendheid.
    http://permaculturenews.org/

    • james zegt:

      And the earrth brought forth grass ….whose seed was itself after its kind (no GMO) and God saw that it was good Genesis 1
      ” The creak of leather and clevis
      The rip of the coulter blade
      And we wreck what God with the labor
      Of a million years had made ” Ruste
      Perma culture is really the only way Jo, everything else is a form of violation which quite often is put to ‘good’ use. Maar de ‘good’ of the fathers may set the children’s teeth on edge.

  25. lll zegt:

    Groningse hoogleraar ecologie Han Olff: “De Oostvaardersplassen vallen op als systeem. De Nederlandse landbouw is technisch zeer geavanceerd, toch kan een volstrekt natuurlijk gebied als de Oostvaardersplassen zónder ingrepen een nóg hogere veedichtheid bereiken. ”

    “De grond uit de Oostvaardersplassen in combinatie met de regenwormen en de mest uit datzelfde gebied, is tot drie keer productiever als de Friese weide. Die superproductiviteit lijkt te worden veroorzaakt door de kringloop van de grazers, mest, wormen, voeding en planten die weer door de grazers worden gegeten.”

    Het geheim van de Oostvaardersplassen

Plaats een reactie