Meindert over neuropeptiden

Meindert (schuilnaam) is een degelijk opgeleide health professional die behoorlijk gefrustreerd is over de onwil binnen haar beroepsgroep om gefalsifieerde dogma’s de rug toe te keren en nieuwe concepten te bestuderen. Gisteren plaatste zij een commentaar over haar n=1 ervaring met het uitsluiten van glutenhoudende granen, zuivel en soja. Zij vroeg of ik heb gehoord van de neuropeptiden in deze neolithische voedingsmiddelen en van het vermogen van opiaatblokker naltrexon om de potentiële ongewenste effecten daarvan op te heffen.

Dat heb ik. Toevallig noemde ik naltrexon elders in een iets andere context. Erg frappant in mijn eigen omgeving vind ik het plotseling verdwijnen van angststoornissen bij enkele mensen die grain/legume/dairy free gingen. Om Meinderts belangrijke commentaar wat meer exposure te geven, volgt het hier nogmaals. In plaats van low dose naltrexon therapie, kun je natuurlijk ook gewoon paleo gaan.

Yep. Wat betreft dat eerste geef ik je helaas gelijk! Soms betreur ik dat “wat niet weet wat niet deert” op mij niet meer van toepassing is.

Maar over die neuropeptiden, nooit van gehoord? Dat zijn opiaten uit voeding (tarwe, koemelk, soja) die na onvolledige vertering, de receptoren bezet houden, waardoor het dopaminerge systeem flink verstoord raakt. Het liking-wanting mechanisme wordt volledig uit zijn baan geschopt waardoor het lichaam niet meer in staat is naar wens zijn eigen gelukzalige stofjes te produceren. Het gevolg is een constante zoektocht naar externe prikkels die het dopamineniveau een tijdelijk zetje kunnen geven. Dit uit zich mijns inziens in eetproblemen, koffie en alcoholverslaving, gewoontegedrag, gedragsproblemen (ADHD; deze kinderen hebben extreem veel prikkels nodig om rustig te blijven of hun aandacht te vangen), ziekelijke drang naar macht, bezit en sex. Een gezond lichaam is van nature bestand tegen stress en is tevreden.

Maar, het begint allemaal in de darmen. IgA zou zich moeten binden aan de lectinen, maar dat mechanisme werkt blijkbaar niet voldoende bij veel mensen, waarom? Een alternatief zou zijn om n-acetylglucosamine (NAG) in te nemen bij iedere hap tarwe. NAG helpt trouwens tegen acné, toevallig he? Ook de enzymsystemen werken niet meer naar behoren; wel eens van het DPP-4 enzym gehoord? verantwoordelijk voor het afbreken van peptiden tot aminozuren, zoals casomorfinen, gliadorfinen en gluteomorfinen (exorfinen). Histamine uit voeding wordt niet meer naar behoren afgebroken door DAO en komt in de bloedbaan alwaar het via de histaminereceptoren een veelheid aan problemen veroorzaakt. Exorfinen zijn ook histaminevrijmakers (dubbel effect).

Een medicijn wat wel wonderen verricht in deze is Naltrexone, wel eens van gehoord? Een opiaatantagonist die in hoge doses ingezet wordt om alcoholisten van hun verslaving af te helpen. In lage doses (LDN) veroorzaakt het een enorme upregulering van het immuunsysteem. Hele volksstammen zien zich verlost van de nare gevolgen van eenmaal onstane welvaartskwalen. Het is goedkoop en artsen mogen het offlable voorschrijven. Er is geen aandacht voor want er valt voor de grote jongens niets aan te verdienen…Sommige slimme artsen nemen het al preventief.
http://www.lowdosenaltrexone.org

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Meindert over neuropeptiden

 1. Meindert,

  Even voor het goede begrip… Exorfinen (uit tarwe, koemelk, soja…) docken aan opiaatreceptoren. De opiaatreceptoren zijn bezet en onze endorfinen kunnen hun werk niet goed doen, met allerlei immunologische en andere heisa tot gevolg. Nachtelijke opiaatreceptor blokkade met lage dosis naltrexon leidt tot opregulatie van endorfinen, zodat de bezette opiaatreceptoren ze weer horen. Toch?

  Grappig dat ook koud douchen een endorfinedouche geeft.

 2. meindert zegt:

  Leuk dat je het nog eens apart aanhaalt…klopt wat je zegt en in de gauwigheid misschien niet goed overgekomen, maar endorfdinenreceptoren activeren voor een groot deel de dopaminereceptoren + het dopaminessysteem wordt verder geblokkeerd via verhoogde productie prolactine, cortisol en verminderde afbraak adenosine door exorfinen. Dat zet de sluizen open voor gedragsstoornissen en erger criminaliteit. Wat zorgverzekeraars zouden investeren in de begeleiding van dieet bij kinderen met ADHD en autisme, zouden ze kunnen terughalen bij de overheid door een reductie van de kosten in het speciaal onderwijs…

  En dat koud douchen, moet er ook maar eens aan geloven. Nu blijf ik nog even veel te comfortabel bij de houtkachel zitten… Mijn vader zei laatst nog eens, we moeten het ons niet te comfortabel maken, een beetje pijn lijden is goed. Waarop hij een mis had bijgewoond, midden in de nacht die 4 uur duurde 🙂

  • Oeioeioei, dat wordt weer flink studeren, Meindert. Nogmaals bedankt. De zoveelste doos van Pandora. Wat een implicaties!

   En blijf lekker bij de houtkachel zitten, zou ik zeggen. Een goed vuur is de beste tv.

   Onze ouwelui zijn zo gek nog niet 😉

 3. meindert zegt:

  ik weet het, ik klinkt allemaal nogal kort door de bocht en veel te simplistisch. Onze hersenen zijn ondoorgrondelijk en dat zullen ze ook wel blijven. Maar als de evidence based medicin zover is dat ze ritalin aan kleine kindertjes durven voorschrijven, dan durf ik ook wel het een en ander te zeggen. Er is genoeg reden om aan te nemen dat opiaten uit voeding; neuropeptiden; bioactieve peptiden; opioide peptiden, enige invloed uitoefenen op de hersenen. En ja, ik denk dat ze niet alleen de endorfinenreceptoren bezet houden maar dat ze via heel veel kettingreacties, onder andere via histamine (de wondere wereld van de H3 receptor heeft me ook een aardig dopamineshotje opgeleverd) invloed hebben op dopamine, serotoninen, acetylcholine,…ik denk dus ook dat overgewicht hier begint. Heb er lang mee geworsteld, want wanneer begínt overgewicht nou? Mijn idee, door een verstoring / blokkering van het lichaamseigen endorfinen en dopaminen systeem. Is het kwaad eenmaal geschied, dan moet de dopamine elders gehaald worden, de een haalt het uit voedsel, de ander uit macht, bezit of controledwang waarvan anorexia een voorbeeld is. Het heeft allemaal iets gemeenschappelijks, geen maat kunnen houden, het is nooit genoeg. Kijk maar om je heen hoeveel variaties er bestaan van “geen maat kunnen houden”. Implicatie: een en dezelfde ziekte van de hersenen, die door een unieke combinatie van factoren ontstaat.

  Ook interessant, kinderen met ADHD zijn vaak ongevoelig voor straf of beloning
  Hebben een hoge tot zeer hoge pijndrempel (hoezo niet onder invloed…)
  Het lijkt allemaal zo voor de hand liggend. Gelukkig krijgt het eliminatiedieet als interventie voor ADHD / ADD steeds meer aandacht.

 4. meindert zegt:

  toch fijn, zo af en toe van je afschrijven. Bedankt voor de gelegenheid 😉

 5. Meindert zegt:

  daar heb ik inderdaad aardig wat uurtjes gesleten…na het lezen van het koelkast experiment heb ik het hele verhaal niet meer losgelaten. De natuurlijke balans van een gezond lichaam is ongelofelijk vernuftig. Het begrip van palatability van voedsel heeft dus mijn grote interesse, want palatability verklaart denk ik niet alles. Ik denk dat het stimuleren van endorfinen (en dus ook dopamine) door lekkere smaken als zoet zout vet, umami en structuur/textuur op zichzelf geen verslaving in de hand kan werken. Het vergezeld gaan van deze smaken met het effect van voedingsopiaten wel. Heb je er ooit bij stilgestaan waarom er 9 van de 10 keer melkeiwit aan aroma’s worden toegevoegd? Juist, het lichaam leert de lekkere smaak te associeren met het zalige effect.

 6. Joep zegt:

  Hey Meindert,
  Alles wat je zegt sluit aan bij de theorie die volledig is uitgewerkt op de site http://www.exendo.be
  Wellicht interessant om even een kijkje te nemen!
  Groeten

 7. Aad zegt:

  Hoi Meindert,
  Ik heb veel klachten de wijzen in de richting van Sjogren, nu al 11 maanden lang. Maar onderzoeken (ANA screening, lipbiopt) tonen het (nog) niet aan. Via google kwam ik achter LDN.
  Maar het probleem is dat je het niet zomaar kunt kopen. En ik weet ook niet of ik het kan gebruiken zonder duidelijke diagnose. Ik heb gelezen over resultaten die zijn behaald met LDN. Mijn klachten worden er niet beter op en ik heb weinig zin om maar af te wachten. Ik heb dus een drogere mond, lippen, huid, ogen. Ben totaal niet fit meer. Zweet minder. Mijn spieren voelen niet goed. Ben net 50 maar voel me gewoon rot. Kun je LDN gebruiken zonder indicatie over de kwaal? Kun je het ergens kopen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s