Lichaamsbeweging & lichaamsbeweging

In de sportgeneeskunde en cardiologie is de laatste tijd veel discussie over de vraag of lange, intensieve duurlopen potentieel schadelijk zijn voor het hart. Uit enkele kleine onderzoeken bleek bij toeval dat gezonde, goed getrainde marathonlopers met een hoog weekgemiddelde ondanks een uitstekende conditie vaker littekens op hun hartspier hebben dan ongetrainde patiënten met symptomen die op hartklachten duiden. Deze studies werden gedaan omdat wetenschappers mensen met hartklachten wilden vergelijken met een zo gezond mogelijke controlegroep. Vertonen kilometervreters deze sporen van doorgemaakte mini-infarcten, dan is hun risico op een ernstig cardiovasculair incident sterk verhoogd, vele malen hoger dan dat van de symptomatische patiënten, zo werd ook vastgesteld. Help! Een nieuw onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Liverpool, lijkt te bevestigen dat met name heel lang heel intensief lopen misschien geen verstandige optie is. Professor John Somauroo van het Countess of Chester Hospital onderzocht 45 deelnemers aan de Lakeland Race, een monsterlijk zware loop van naar keuze 50 of 100 mijl door de Schotse Hooglanden. Deze lopers, in leeftijd variërend van 24 tot 62, hadden een zwaar marathonverleden en waren goed gezond. Voor en na het evenement ondergingen de lopers diverse medische tests, waaronder een elektrocardiogram en een troponinebepaling. Troponine I is een marker voor specifieke schade aan de hartspier. Voor het evenement werden geen afwijkingen gevonden, afgezien van een soms uitzonderlijk lage rustpols. Aan de finish vertoonde meer dan 50 procent een afwijkend ECG. Het hartritme van sommige lopers was zo chaotisch dat de onderzoekers er ongerust van werden. Verder vertoonde 96 procent van de atleten een significant verhoogde troponinewaarde. Twaalf procent had zo’n hoge waarde dat de hartspier vrijwel zeker forse schade had opgelopen. Er was echter geen verband tussen hoge troponinewaarden en de bizarre hartritmestoornissen. De pompkracht van het hart was met gemiddeld zes procent verminderd. Grote vraag is of dit soort veranderingen ‘functioneel’ of ziekelijk zijn. Professor Somauroo drukt zich diplomatiek uit. ‘Je zou kunnen overwegen een andere hobby dan ultralopen te kiezen.’

Sprinten bijvoorbeeld. Of een andere vorm van High Intensity Interval Training. Onderzoekers van de Amerikaanse McMaster universiteit deden een balorig experiment. Eén groep jonge, ongetrainde mensen moest één keer per week twee keer drie minuten sprinten op een loopband, een andere groep deed vier keer per week drie kwartier langer duurwerk. Iedereen verwachtte dat de aerobics-groep een veel betere conditie zou krijgen, meer vet zou verliezen en meer spierweefsel zou opbouwen. Maar na zes weken bleek het precies andersom te zijn. De mensen die één keer per week twee sprintjes van drie minuten deden, waren in alle opzichten beter af dan degenen die trouw de hele week kilometers maakten. Sindsdien zorgde de zogenoemde High Intensity Interval Training – één of twee keer per week gedurende korte tijd alles geven en verder niks – voor een aardverschuiving in de fitnesswereld. ‘Korte, intensieve krachtsuitbarstingen zijn veel effectiever voor gewichtsverlies en conditieverbetering dan duursport,’ zegt Doug McGuff, arts, fitnesstrainer en schrijver van het boek ‘Body by Science’. Met zijn programma ‘The Big Five’ helpt hij zijn cliënten in slechts twaalf minuten per week aan een strakker figuur en een goede conditie. ‘De wetenschappelijke verklaring is ingewikkeld, maar het komt er op neer dat het lichaam snel beter gaat functioneren als je een keer per week de snelle spiervezels op hun donder geeft,’ doceert McGuff. ‘De meeste mensen focussen op het trainen van langzame spiervezels. Dat blijkt niet zo veel zoden aan de dijk te zetten. In mijn programma doen we vijf fitnessoefeningen met gewichten, elk zo zwaar dat de persoon ze ongeveer 90 seconden volhoudt. De pauzes er tussen zijn zo kort mogelijk. Welke oefeningen je doet, is minder belangrijk dan dat je ze intensief doet. Je moet echt niet meer kunnen.’ McGuff ziet steeds vaker dat cliënten die zijn programma enige tijd hebben gevolgd spontaan aan duursport gaan doen. ‘Als een mens fysiologisch weer gezond is, gaat hij vanzelf veel bewegen,’ is zijn commentaar.

In de paleo/primal sfeer heeft het lange duurwerk (chronic cardio) het flink te verduren. Art de Vany noemt hardlopen spelen met je leven. Ik moet zeggen dat ik sinds ik het paleopad bewandel veel meer kort, explosief werk doe en zeker geen halve marathons meer loop. Maar in tegenstelling tot De Vany denk ik dat je gemakkelijk elke dag 5 kilometer kunt rennen, als je dat nou toevallig leuk vindt. Een hele dag fietsen in een tempo waarbij je een gesprek kunt voeren, lijkt me ook geen probleem. En de dag beginnen met 2000 snelle meters in het zwembad voelt zo goed, dat ik me nauwelijks kan voorstellen dat het zo slecht is als sommige paleo hogepriesters prediken.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

161 reacties op Lichaamsbeweging & lichaamsbeweging

 1. Fred-Jan zegt:

  Melchior,

  Ik ben al vele jaren een fervent krachtsporter en kan na vele trainingsstrategieën te hebben geprobeerd alleen maar beamen dat high intensity training het beste resultaat geeft. Waar ik vroeger liep te rommelen met allerlei fitnessapparaten en isolatieoefeningen beperkt ik mij tegenwoordig tot een beperkt aantal basisoefeningen zoals deadlift, squats en pull ups. Vooral voor individuen met een beperkt genetisch talent tot spiergroei zoals ik, is het volgens mij zaak om het trainingsvolume laag te houden. Ik zorg ervoor dat elke set telt en tot failure wordt uitgevoerd. Een gemiddelde rug training van mij bestaat bijvoorbeeld meestal uit niet meer dan 6 sets. Ik train weliswaar veel(5 maal per week) maar zelden langer dan een half uur. Wat betreft de risico’s van duursport denk ik ook dat die zich slechts beperken tot de extremen zoals marathons, triatlons en wielrennen.

 2. Bedankt voor het delen van je ervaring, Fred-Jan. HIIT komt als superieur uit zo’n beetje alle onderzoeken en heeft het voordeel dat iedereen het kan doen. McGuff (eerste hulp arts) zegt dat met name HIIT met gewichten voor mensen met coronairlijden aanzienlijk veiliger is dan bijvoorbeeld joggen, omdat het heffen de circulatie in de kransslagaderen direct verbetert. Tijdens een HIIT sessie is er minder risico op ischemie dan in rust of op de loopband, heb ik begrepen.

  Mijn favoriete vorm van HIIT is het fragmentarische hef-, draai- en trekwerk op een platbodem. Heb vroeger zowel als maat als als schipper gevaren op de bruine vloot. Zwaard- en grootzeillieren, schoten, vallen, ankerspillen, jaaglijnen… vooral onder zeil door de kanalen (of tijdens bijvoorbeeld de Strontrace) is zo’n schuit een HIIT paradijs. En alles wat je doet is functioneel, dwz het moet gebeuren, anders gaat er iets fout. Helaas wordt er in dat wereldje gi-gan-tisch gezopen. En niet zelden leeft een bemanning een heel seizoen op gevulde koeken en Spaghetti mit Tomatensosse. Als ik toen wist wat ik nu weet (denk te weten)…

 3. Sofie zegt:

  Hallo Melchior,
  Ik zag je artikel in MT over Doug mc Guff. Ik weet niet of dit ongeoorloofde reclame is, maar wij bieden HIT inmiddels in 19 in HIT gespecialiseerde studio’s in Nederland aan. Onze site is http://www.fit20.nl (fit in 20 minuten per week). Body by Science is verplichte kost voor al onze franchisenemers!
  Zelf heb ik voor fit20 een lifestyle boekje geschreven voor onze klanten, inmiddels 3e druk, loopt als een trein, onder de naam…Oergezond (je begrijpt zo Paleo als kan). Ben opgeleid door Leo van der Zijde, ik dacht jou wel bekend. Als je dit niet op je blog wilt snap ik prima hoor, maar voor mensen die HIT willen doen misschien handig om te weten dat je dit in Nederland dus prima kan doen!
  Groet,
  Sofie Vendel-van Veen

 4. What indeed might we be missing?

  Pasta. Borden vol pasta… 🙂 .

 5. Hielkje zegt:

  Dames en heren, ik heb hulp jullie nodig. Sinds een maand of vijf ben ik wekelijks aan het “McGuffen”. Heerlijk om te doen! De laatste paar weken heb ik echter last van hoofdpijn die al begint tijdens de eerste oefening. Hoogst irritant, ik ben helemaal geen hoofdpijnmens. Al googelend zag ik dat het een bekend fenomeen is met een echte naam: exercise induced headache.

  Mijn vraag aan jullie is: wie heeft hier ervaring mee en weet je een oplossing. Voor de goede orde: volgens mij drink ik voldoende en ben ik, met de spieren die ik niet hoef te gebruiken bij de oefening, voldoende ontspannen.

 6. Das vervelend, Hielkje. Ik heb wel iets (als loser die zijn brood moet verdienen met werken 🙂 ). Hoop dat je er wat mee kunt.

  Primaire inspanningshoofdpijn

  Hardlopen is een makkelijke, goedkope en snelle manier om je conditie op peil te houden. Het enige minpuntje: het is een tamelijk blessuregevoelige sport. In deze rubriek vertelt sportarts Mirjam Steunebrink wat we aan blessures kunnen doen.

  INTRO

  Juist als je lekker in je tempo begint te komen en goede mogelijkheden ziet om deze 10K af te sluiten met een schitterend PR, begint het gezeur. Een doffe, bonkende hoofdpijn die zo erg kan worden dat je wel moet inbinden. Primaire inspanningshoofdpijn is ongevaarlijk, maar vergalt menige sportbelevenis.

  BROODTEKST

  Wat zijn de symptomen?

  ‘Een bonzende hoofdpijn, niet beperkt tot één zijde, die tijdens of enkele uren na het sporten opkomt en die meestal binnen 24 uur weer verdwijnt. Er zijn geen prodromen, zoals lichtflitsen of zwarte vlekjes en de hoofdpijn gaat niet gepaard met misselijkheid. De hoofdpijn varieert van mild tot ondraaglijk. Er zijn mensen die zich door hun inspanningshoofdpijn gedwongen zagen te stoppen met sporten. Verder is het probleem soms onvoorspelbaar. Sommigen hebben er de ene keer wel en de andere keer geen last van.’

  Wat is de oorzaak?

  ‘Dat weten we niet. Het is een mysterie. Het is ongevaarlijk, maar erg vervelend.’

  Hoe vaak komt het voor?

  ‘Dat is onbekend. Mijn collega sportarts Karin van der Ende-Kastelijn van Sportarts Pro doet onderzoek naar primaire inspanningshoofdpijn. In 2009 hield zij een enquête onder deelnemers aan Limburgs Mooiste. Van de bijna 4000 mensen die het online vragenformulier invulden, gaf maar liefst 45 procent aan dat ze hoofdpijn na het sporten ervaren of hebben ervaren. Onder vrouwen was dat zelfs 55 procent. Bijna 600 wielrenners gebruikten medicijnen vanwege de hoofdpijn en 91 renners namen die zelfs preventief, dus voor het fietsen. Dit lijken erg hoge cijfers, maar je moet bedenken dat het onderzoek onderhevig was aan selectie bias. Mensen die inspanningshoofdpijn hebben zijn veel meer geneigd een enquête over dat onderwerp in te vullen dan mensen die het niet hebben. Maar toch, absoluut gezien lijkt om behoorlijke aantallen te gaan. Je kunt gerust stellen dat het veel vaker voorkomt dan tot voor kort werd gedacht.’

  Moet je er mee naar de dokter?

  Ja, dat is wel het verstandigst. Er zijn namelijk een paar mogelijke oorzaken van inspanningshoofdpijn die echt uitgesloten moeten worden. In de eerste plaats blijkt bij doorvragen soms dat er toch sprake is van migraine, die ook door inspanning kan worden uitgelokt. Verder kan de hoofdpijn het gevolg zijn van een neurologisch probleem, een tumor of van een aneurysma, een zwakke plek in een slagader. Een bijzondere en tamelijke zeldzame oorzaak van inspanningshoofdpijn is een probleem met de kransslagaderen van het hart. Wanneer de hartspier als gevolg van vernauwde kransslagaderen niet voldoende bloed krijgt, uit het zuurstofgebrek zich meestal als pijn op de borst, vaak met uitstraling naar de linkerarm, schouderregio en kaak. Soms blijven die klassieke symptomen uit, maar leidt de zuurstofnood van de hartspier tot hoofdpijn. De pijn trekt dan weg zodra je rust. Hoe dit werkt is niet helemaal duidelijk, maar vermoed wordt dat pijnsignalen uit de nervus vagus per ongeluk worden doorgegeven aan gevoelszenuwen die het hoofd bedienen. Nog een reden om inspanningshoofdpijn altijd te laten evalueren. Een kleine relativering is op zijn plaats: meestal is het niets ernstigs.’

  Zijn er ook vermijdbare oorzaken?

  ‘Als je te weinig gegeten of gedronken hebt, kun je tijdens of na het sporten een niet primaire inspanningshoofdpijn krijgen. Die verdwijnt of treedt niet op als je voldoende eet en drinkt.’

  Hebben bepaalde groepen er meer last van?

  ‘Er is voor zover ik weet geen literatuur over, maar wij hebben de indruk dat jongeren er vaker mee kampen dan ouderen en vrouwen vaker dan mannen. Met andere woorden, we zien inspanningshoofdpijn vooral bij jonge vrouwen. Het is verleidelijk om te vermoeden dat er een hormonale oorzaak is, maar dat is speculatie. Het kan ook zijn dat we weinig ouderen met primaire inspanningshoofdpijn zien omdat zij vanwege hun klacht al vroeg gestopt zijn met sporten.’

  Is er een medicijn?

  ‘Ja. Karin van der Ende en collega’s boeken goede resultaten met een bepaald type bloedplaatjesremmer waarvan is aangetoond dat het werkt. Maar omdat er zo weinig aandacht is voor dit probleem, weten de meeste sporters, trainers en zelfs artsen niet dat er een behandeling is. Daardoor stoppen vermoedelijk veel mensen onnodig met sporten. Bloedplaatjesremmers mag je alleen slikken als je zeker weet dat het om primaire inspanningshoofdpijn gaat. Als er een secundaire oorzaak is, kan dit medicijn juist gevaarlijk zijn. Natuurlijk moet je ook de mogelijke bijwerkingen in overweging nemen. Maar helemaal niet meer sporten is welbeschouwd ook een risico. Voor serieuze sporters met primaire inspanningshoofdpijn is deze medicatie absoluut een optie.’

 7. Hielkje zegt:

  Dank je wel Melchior. Ik heb nog wat verder gegoogled met bovenstaande info. Moet er nog wat meer voor gaan zitten. Grappig, die sportarts werkt in het ziekenhuis waar ik jaren geleden zelf heb gewerkt.
  Kwam inmiddels ook al wat tegen van de hand van meneer McGuff himself, een artikel met de titel The Mystery of Exercise Induced Headache. o.a. hier http://www.trulyhuge.com/news/tips66i.htm is er wat over te lezen.

 8. De associatie tussen intensieve duursport en coronaire hartziekte wordt dikker en dikker. Maar is het de ‘chronic cardio’ of zijn het de grote hoeveelheden graan en suiker die serieuze duursporters vrijwel standaard tot zich nemen?

  We zullen nog even moeten wachten op de eerste calciumscores onder long time paleo runners. Mijn theewater zegt dat ze vrij clean zullen zijn. Hier een interessant artikel uit in de WSJ, starring onder anderen ‘life long vegetarian’ eilteloper Amby Burfoot (die ernstige coronaire atherosclerose heeft).

  http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303949704579461381883678174

 9. Reacties onder bepaalde posts verschijnen Joost mag weten waarom niet in de balk ‘laatste reacties’. Die is ook spontaan teruggebracht tot 12, terwijl hij staat ingesteld op het maximum van 15. George postte vanochtend iets onder het bierviltje. Verder worden bekende commentatoren in de spam gemikt. Ik vermoed dat WordPress een probleempje heeft.

 10. En deze reactie (die hierboven) postte ik onder de lezing!

 11. Alex zegt:

  Welke lezing wilde ik al vragen, maar je bedoelt jouw laatste post natuurlijk…

  Volgens mij is niet zozeer ‘laatste reacties’ teruggebracht tot een bepaald aantal (momenteel 10 trouwens) maar gewoon 15 minus het aantal niet (juist) verwerkte reacties.

  Had sowieso eergisteren al de indruk dat je behoorlijk wat spam binnenkrijgt tegenwoordig aangezien de nummers van de reacties elkaar vaak niet opvolgen en er af en toe behoorlijke gaten vallen.

  Je hebt voor een (WP) blogger gewoonweg teveel enthousiaste volgers/reageerders! 😀

 12. Alex:

  Akismet heeft je site al beschermd voor 21.186 spamreacties.
  Er zijn op dit moment 4 reacties in de spambox.

  De laatste tijd word ik gebombardeerd door de agressieve internetcolporteur Mitchel van Duuren, die hier traffic probeert op te pikken. Al die troep belandt normaal gesproken in de spambox. Gisteravond probeerde hij iets nieuws en ik trapte er in omdat ik op het punt stond weg te gaan. Hij liet een zekere Merel de lezing prijzen. Wie op Merel klikte, kwam hier (alleen voor instructiedoeleinden, een colportage site van Van Duuren):

  http://paleodieetrecepten.net/

  Zou die gast enige voldoening hebben van zijn ‘werk’?

 13. Alex zegt:

  Had reactie Merel vanochtend wel gezien, maar klik niet meer op onbekende reaguurders, bespaart heel wat ergernis.

  Je populariteit keert zich op die wijze tegen je en vDuuren zal wel in de gaten hebben dat dit blog (terecht!) heel wat meer interesse wekt dan zijn schaamteloos van MDA gejatte en vertaalde teksten. Misschien dat hij hier http://www.mitchelvanduuren.nl/ (17-03-14 gestart en nog leeg) ooit zinvol eigen materiaal gaat plaatsen en dan sturen we Robert & co daarheen 🙂 maar tot die tijd hoop ik dat jouw spamvanger goed blijft werken. 😉

  Toch blijft het raar dat ook normale reacties van bekenden in de spambox landen, zelfs als er geen links in zitten…

 14. Dat laatste gebeurt gelukkig heel zelden. Gisteren zat Folkert plotseling in de spambox. Bij James was het een tijdje bijna standaard. Verder nooit.

  Ik wist niet Van Duuren MDA 1 op 1 vertaalt en als eigen werk publiceert. Ik zal Sisson ervan op de hoogte brengen en hem als hij belangstelling heeft helpen met het aanspannen van een juridische procedure. De uitvreter maakt grove inbreuk op andermans auteursrecht. Daar staan forse boetes op.

  • Het Openbaar Ministerie heeft de mogelijkheid om bij opzettelijke inbreuken over te gaan tot strafrechtelijke vervolging. Sommige inbreuken worden zelfs als misdrijf beschouwd. Naast een geldboete van maximaal € 78.000,- kan de rechter een gevangenisstraf opleggen van ten hoogste vier jaar.

 15. Alex zegt:

  http://www.paleo.nl/paleo-revolutie-waar-paleo-voor-staat/ lijkt wel heel erg op Primal.

  VDuuren was op de PrimalCon 2014 http://www.paleo.nl/primalcon-2014-the-highlights/ je weet wel dat dure uitstapje naar Tulum, waar George over schreef. Hij staat met Mark Sisson op de foto (en met John Durant).

  Mitch geeft aan dat hij paleo/oervoeding niet uitgevonden heeft en alleen in het nederlands wil promoten…

 16. Hmmm… dan niet 🙂 . Dan betaalt hij Sisson wellicht.

  Toch ademt alles aan die jongen schoft/oplichter/colporteur.

  • Dit bijvoorbeeld. Het is erg ongelukkig dat dit soort charlatans met paleo aan de haal gaan. Persoonlijk vind ik dat er niets aan verdiend mag worden.

   Michel van Duuren:

   Ik ben hier om jouw het leven van een miljonair te geven.

   Voorheen noemde ik mezelf dan ook internetmiljonair. Laat ik eerst uitleggen wat ik daarmee bedoel.

   Nee, niet die miljoen euro op mijn bankrekening. Het gaat om VRIJHEID. De vrijheid die je terugkrijgt wanneer je jouw inkomsten online verdient.

   De wekker die NOOIT afgaat. Geen betweterige leidinggevende boven je die je moet gehoorzamen. Dat is het leven van een internetmiljonair.

   Reizen wanneer je wilt, wonen waar je wilt, werken wanneer en hoeveel je maar wilt. Alles ingedeeld op een manier die bij jou past.

 17. Alex zegt:

  Geen idee of Sisson een vergoeding krijgt van vDuuren, heb het boek PaleoRevolutie verder niet gelezen en wacht nog steeds vol verwachting op het jouwe. 😉

  Er zullen altijd mensen zijn die meeliften op het succes van anderen en niet in staat zijn tot oorspronkelijke ideeen en met name het internet geeft hen een groot podium om hun kunsten te vertonen. Ik vertrouw MvD niet, maar dat is voornamelijk omdat hij inderdaad overkomt als een colporteur, terwijl ik dat gevoel bij Mark Sisson minder heb aangezien hij zoveel informatie belangeloos en gratis deelt, net als jij. Wat mij betreft mag je daar best (ook) een graantje van meepikken! 🙂 🙂 🙂

 18. Corrien zegt:

  Hmmm… dan niet 🙂 . Dan betaalt hij Sisson wellicht.

  Toch ademt alles aan die jongen schoft/oplichter/colporteur.

  Het ademt gewoon ‘Amerikaans’; iets waar wij als nuchtere Hollanders (en jij, als Grunninger, dus in het kwadraat 😉 ) slecht tegen kunnen. Maar ik ga het toch maar even laten lezen aan mijn zoon van 22, die dagelijks inde sportschool zit en weliswaar zijn suikers laat staan, z’n Mc-bezoek heeft gehalveerd en z’n eiwit-intake heeft verhoogd. Maar dat laatste wel m.b.v. shakes en andere fabriekszooi. Voor hem en zijn generatie hopelijk een eye-opener.

 19. Nu ben ik een Noord-Hollander die via een gekke omweg in Groningen is beland. Ben het deze keer niet me je eens. Het is een belediging van Amerikanen. Ik constateer dat Van Duuren voornamelijk steelt voor eigen gewin en geen meerwaarde creëert. Hij kent geen scrupules. Sisson en Durant hadden geen idee met wie ze op de foto gingen.

  Mark Sisson en Robb Wolf zijn ook ‘Amerikaans’, maar die genereren voortdurend meerwaarde. Deze gast parasiteert. Ik heb zojuist ontdekt dat hij zelfs met vermoedelijk niet bestaande ‘gastbloggers’ werkt, die hij hier laat reageren waardoor doorklikkende lezers toch weer op zijn pagina’s belanden. Echt heel geraffineerd.

 20. Zo heeft een zekere ‘Eva Witsel’ hier wel eens gereageerd.

  Dit is ‘haar’ website:

  http://www.evawitsel.nl/

  En ze schrijft ‘gastblogs’ bij Van Duuren:

  http://www.paleo.nl/paleo-geschikt-kinderen/

  Zou ze echt bestaan?

 21. En deze dame, Maaike Rijk, genereert een deel van MvD’s content…

  http://uitdecunst.nl/contact/het-gezicht-achter/

 22. Corrien zegt:

  Oké, gewonnen op argumenten. Parasiteren is idd heel erg niet netjes. Hij heeft zeg maar een Diekmannetje gedaan.

 23. willem zegt:

  Tuurlijk zijn we oprecht verontwaardigd over dit soort strapatsen. Ook ik.
  Maar verbaasd hoeven we zeker niet te zijn. Zodra ergens geld valt te verdienen, duikt daar een type mens op dat ethisch beperkt is.
  Heel lang geleden gaf ik hier al ergens aan dat de begrippen ‘oer’ en ‘paleo’ op het moment dat ze enigszins aan slaan, pooiers lokken. Een heel logisch effect.
  Ik weet nog dat Melchior, in al zijn onschuld, toen zei dat met dat paleo niks te verdienen valt..

 24. Stillewillie zegt:

  Mmm, toen ik zo’n half jaar geleden op zoek was naar paleo op internet kwam ik ook al gauw bij Mitchell v Duuren terecht. Ik heb me zelfs laten verleiden tot het ontvangen van zijn nieuwsbrief. Maar ik had er geen goed gevoel bij. Iets te opdringerig allemaal. Heb hem er meteen weer uitgekickt. Ik mag hopen dat serieuze mensen die zich er een beetje in verdiepen snel genoeg van hem hebben.

 25. Fien zegt:

  Is Mitchell dezelfde figuur die ouwe eiwitshakes uit een vorig leven als paleovoer aan de man wou brengen of is dat weer een andere charlatan?

 26. apaulonia zegt:

  Ja, dat is de Mitchell die nog steeds eiwitshakes verkoopt. Ik heb zijn ‘helpdesk’ ook ooit een vraag gesteld over wat ik ongeveer op een dag zou moeten eten om aan voldoende voedingsstoffen te komen. Het antwoord wat ik kreeg had ik zelf ook al gevonden op de site van Evert Berkelaar (Paleoprincipe.nl). Het was gewoon gekopieerd, zonder bronvermelding, alsof ze het zelf op papier hadden gezet en uitgezocht. Op het forum heeft hij ook een reactie gekregen over vertaalde teksten. Op mijn vraag wat er van dat verhaal klopte heb ik nooit een antwoord ontvangen.
  Gelukkig heb ik dit blog ontdekt, waar ik wel wijzer van ben geworden 😉

 27. evawitsel zegt:

  Hoi Melchior,

  Ja, ik besta echt! 🙂

 28. Eva, is dit een site van Mitchel van Duuren of zuiver van jou?

  http://www.evawitsel.nl/

 29. evawitsel zegt:

  Oeps, wilde wat uitgebreider reageren, maar drukte ergens op een enter waar dat verstrekkende gevolgen had 😉

  Maargoed, ja ik besta dus echt. Ik kan wel even kort wat over mezelf vertellen (en over de link met paleo.nl). Ik woon met man en kinderen (van 7 en 9) vlakbij Den Haag en tot twee jaar geleden werkte ik als interim productmanager. Maar door gezondheidsproblemen ben ik april 2012 gestopt met werken. In de zomer van 2012 bleek ik colitis ulcerosa te hebben, bovenop de al jarenlange chronische vermoeidheid, lange waslijst aan voedselintoleranties, etc. Ik was op dat moment al jaren bezig met mijn dieet, omdat ik al het vermoeden had dat er iets niet goed ging in mijn darmen. Maar ik had ergens een verkeerde afslag genomen en was in high raw vegan land beland 😉 Na de UC diagnose was ik met dat dieet wel weer klaar en ging ik verder zoeken. Ik las Robb Wolf’s boek en het GAPS boek en ben toen GAPS gaan doen met wat autoimmuun aanpassingen. Dat hielp maar matig. Dus ben ik een jaar later (herfst 2013) het volledige paleo autoimmuun protocol gaan volgen. Wat voor mij betekende dat ik eieren en zuivel nog moest schrappen. Twee dagen later waren de UC symptomen weg en nu – bijna een half jaar later – zijn ze nog steeds weg.

  Ik ben in januari met mijn blog begonnen en probeer daar mensen met chronische ziektes van goede informatie te voorzien hoe ze een paleo levenswijze in de praktijk kunnen brengen om weer te herstellen. Ik ben al heel lang lezer van jouw nieuwsbrief en gebruik af en toe wel eens een quote van jou met een linkje naar je website. In deze blog staat een quote van jou: http://www.evawitsel.nl/blog/2014/waarom-maagzuurremmers-vaak-helemaal-geen-goed-idee-zijn
  Ik probeer op mijn blog de nieuwste inzichten te vertalen in praktische informatie die mensen goed kunnen toepassen in hun dagelijks leven. Eén en ander geïnspireerd door mijn sociale omgeving, namelijk andere moeders 😉 Die vragen altijd om praktische hulp. Wel graag goed onderbouwd, maar het liefst in hapklare brokken en met duidelijke stappen die ze kunnen nemen. Dus dat is wat ik probeer te doen 🙂 Ik ben in ieder geval niet bezig met het vertalen van Mark Sisson’s blog, hoewel ik die graag lees!

  En wat heb ik met paleo.nl te maken? Vrijwel niets eigenlijk. Ik heb Mitchel nog nooit ontmoet, Maaike heb ik wel eens aan de telefoon gesproken, dus ik kan gelijk ook bevestigen dat zij ook bestaat 😉 Ik heb op mijn eigen blog nog een heel beperkt lezerspubliek, dus schrijf ik af en toe ook een gastblog voor andere blogs. Zodat er meer mensen zijn die mijn stukjes lezen dan alleen mijn moeder 😉 Zo heb ik een tijdje terug een stukje geschreven voor eetgoedvoeljegoed.nl en nu schrijf ik een paar gastblogs over paleo en kinderen op paleo.nl. Omdat zij een ebook hebben geschreven over paleo en kinderen, maar zelf geen kinderen hebben en er dus beperkte persoonlijke ervaring mee hebben (…). En ik vind paleo en kinderen een boeiend onderwerp waar ik veel over te zeggen heb, maar heb daar op mijn eigen blog geen ruimte voor op het moment. Dus toen heb ik Mitchel aangeboden om wat stukjes voor zijn blog te schrijven. Er is nu één stukje gepubliceerd, er komen er nog drie. Ik heb alleen het vermoeden dat nog steeds alleen mijn moeder het leest 😉

  Nougoed, als je nog vragen hebt, dan hoor ik het wel!

 30. evawitsel zegt:

  Ja, http://www.evawitsel.nl is helemaal van mij. Oei, die vraag is een vreemde gewaarwording! Ik snap dat je ‘m stelt hoor, maar dit is voor mij echt zo’n langdurig traject geweest om te bouwen, bloed, zweet en tranen zitten erin. En ik probeer dat met zoveel zorgvuldigheid en aandacht te doen, mensen die mij kennen vinden het ook exact de website die bij mij past, er druipt Eva vanaf om het zo maar te stellen 🙂 Ik hoop niet dat je ‘m vergelijkbaar vindt met paleo.nl, want ik heb er denk ik wel een andere intentie mee dan zij.

 31. evawitsel zegt:

  Nee, Merel Aelbrecht ken ik niet. Maar dat zegt niet zoveel, want ik ken Mitchel en Maaike niet goed.

 32. Duidelijk, denk ik. Sorry voor de ophef. Dat Maaike bestaat, was me duidelijk, zij handelt in webcontent.

  Het wantrouwen ontstond zuiver als gevolg van de link met Van Duuren.

  Merel Aelbrecht bestaat volgens mij echt niet.

 33. evawitsel zegt:

  Geeft niet hoor! Het is voor mij weer een wijze les in gastbloggen zullen we maar zeggen 😉

 34. Meer over deze huckster:

  http://www.internetmiljonair.nl/het-avontuur-van-de-one-man-army/

  Fien had gelijk. Hij doet in eiwitpoeder en maakt die zooi ‘Paleo’:

  http://www.eiwitpoeder.nl/product/paleo-shake-creamy-vanille/

  Dit is zijn ‘imperium’:

  http://www.foodie.nl/

  Hij blijkt al een aantal min of meer bekende namen te hebben ingelijfd (onder wie Sjanett). Ik kan alleen maar zeggen: hoed u voor de cowboys! Dit is echt volkomen surrealistisch. Ik ga kijken of een krant/blad geïnteresseerd is in een stuk over legale internetoplichterij. Zo ja, dan zal ik deze casus (betaald) eens flink doorlichten. Wie is die man. Hoe vergaart hij zijn content. Hoe komt hij aan zijn spullen en wat zit er in. Et cetera. Het stinkt tien uur in de wind.

 35. Alex zegt:

  “PS: Het kopieeren van het idee boeit me ook niet veel, met e-books etc. Ik kopieer ook veel dingen die werken. ”

  Aldus Mitchel http://www.webwinkelblog.nl/mark-bruin-wheyshakes-nl/

 36. Weet je nog dat hij een site lanceerde die eruit zag of het de officiële site van Remko Kuipers was 🙂 ? En snel weer verwijderde toen wij dat opmerkten? Is die man for real?

  Als journalist (op dit blog ben ik meestal geen journalist) zeg ik: Het ruikt naar ontbinding! Optillen, die steen, er liggen vast heel wat dooie ratten onder.

  Het kan ook zijn dat hij een veel te kleine schooier is om werkelijk journalistiek interessant te zijn. Hij wekt mijn belangstelling omdat hij paleo vermarkt en via slinkse wegen probeert traffic te genereren via mijn blog.

 37. Alex zegt:

  Eerlijk gezegd weet ik niet of Mitch daarachter zit of niet. Feit blijft dat nadat dit https://melchiormeijer.wordpress.com/2014/01/14/het-oerdieet-van-remko-kuipers-komt-en-zelfs-dr-frank-is-om/#comment-19075 gepost werd de info over zijn ‘Revolutie’ boek werd verwijderd, dus degene die erachter zit volgt jouw blog.
  Er zijn meer sites te vinden waar de oorspronkelijke auteur/ontdekker zo te zien niks aan verdient/mee te maken heeft o.a. hetvastendieet de nl versie. Vergelijk met http://thefastdiet.co.uk/

 38. Alex zegt:

  Gezien zijn manier van ‘werken’ zou het me in ieder geval niet verbazen als het zo is. Of er echt een artikel uit te halen valt en of Mark Sisson gewaarschuwd zou moeten worden is (nog) niet duidelijk.

 39. Neu, dat laatste hoeft echt niet 🙂 .

 40. Alex zegt:

  Lijkt me ook niet, dan kun je wel bezig blijven 🙂 http://www.primalmove.nl/

 41. Gebeld met een collega met verstand van zaken. “Niet interessant. Al eens doorgelicht. Een kleine sjaggeraar. Heeft wel de potentie ooit eens echt te ver te gaan.”

  Jammer dat de vent juist het evolutiegeneeskundige model kiest om te verkwanselen. Het zij zo.

 42. Andre zegt:

  Misschien kunnen “we” hem nog een beetje naar de achtergrond drukken door te zorgen dat er sites met een eerlijke insteek hoger in zoekresultaten komen? Niet echt mijn vakgebied, maar daar zijn vast mogelijkheden voor 🙂

 43. evawitsel zegt:

  Hoi Melchior,

  Ik wilde je nog mailen met een vraag over wat er gaande is met paleo.nl, maar kan geen emailadres van je vinden op je website. Kan ik je ergens mailen?

  Groetjes,
  Eva

 44. willem zegt:

  Ja, Melchior. Om staande te blijven in deze wereld beschikken we over slechts een paar wapens, waaronder relativeringsvermogen, humor en liefde voor de medemens. Wanneer je die niet hebt, of wanneer die je uit handen geslagen worden, rest slechts vertwijfeling.
  Maar we gaan moedig voorwaarts, zolang dat nog lukt.

 45. Eva, ik ben verzonnen door Mitchel van Duuren, dus ik heb geen email-adres.

  Grapje.

  Er is niks echt mis met paleo.nl, althans niet in de zin van dat het een daadwerkelijk criminele activiteit is. Wel vind ik – maar dat is een puur persoonlijke opvatting – dat Mitchel van Duuren het paleo-concept brutaal exploiteert. Hij probeert grof geld te verdienen aan een boodschap die zo simpel is dat ze op een bierviltje past. Zo betaal je voor zijn e-book iets van 30 of zelfs 40 euro. Hij verkoopt ‘paleo’ supplementen, zoals zijn weipoeder, die helemaal niets met evolutiegeneeskundige principes te maken hebben. Hij probeert mee te liften op het werk van anderen. Hij bestookt mij met spam, in de hoop dat argeloze lezers op zijn winkelpagina’s terechtkomen. Hij verzint aliassen, zoals Merel Aelbrecht, om de indruk te wekken dat onafhankelijke derden zijn boeken van harte aanbevelen.

  Ofwel, hij misleidt. Dat vind ik. Maar hij doet niets strafbaars.

 46. evawitsel zegt:

  Hmm, dank voor je reactie. Ik ga het nog eens laten bezinken… Als er aliassen verzonnen zijn, dan vind ik dat persoonlijk wel ruim over de grens van toelaatbaar.

 47. Mitch zegt:

  Melchior & friends…

  Nou, daar gaat die dan…. 🙂

  Ik lees al een geruime tijd (zeker een jaar) mee op het blog van Melchior en ik heb respect voor wat hij doet. In het verleden heb ik al meerdere malen mijn naam op negatieve manier voorbij zien komen in de reacties, en nooit de moeite gedaan om hierop te reageren want eerlijk gezegd maakt het me gewoon niet zoveel uit / brengt het allemaal negatieve energie bij me naar boven waar ik gewoonweg niet op zit te wachten. Leven en laten leven. Ik heb niet echt het idee dat ik me moet verantwoorden tegenover jou of een andere lezer van je blog.

  Dit is internet. En inmiddels ben ik al 10 jaar online te vinden. Als je je kop boven het maaiveld uitsteekt, tja… mensen vinden je leuk (of de dingen die je doet) of niet. Een mening op internet is snel gegeven, een aanname is snel gedaan. Ik heb in al die jaren een vrij dikke huid gekregen 🙂

  Nu kreeg ik gisteren helaas een jammerlijk berichtje in mijn mailbox van Eva inderdaad. De mail droop van de teleurstelling van haar kant, en lees ik hier wat er over mij gezegd word. Geen mooie dingen. Maar nogmaals, als Eva en andere mensen die met mij samenwerken hier niet genoemd werden had ik niet gereageerd.

  Dit is jouw blog Melchior, jij bent de leider hier, en ik ben daar helemaal prima mee, en vind het prachtig. Er worden leuke discussies gevoerd en geniet ervan om mee te lezen. Geen zin om daar verder tussen te zitten.

  Ik vind het alleen jammer voor juist dié mensen die met me samenwerken om hun naam hier in een negatief daglicht te zien. Dat verdienen ze niet, en daarom dus deze reactie.

  Voor een journalist raadpleeg je niet de juiste bronnen omtrent mijn persoon, geef je veel je mening en doe je veel aannames. Een hoop dingen die je zegt zijn gewoon niet waar.

  Deze hele discussie omtrent mijn persoon is gestart omdat jij denkt dat ik jouw blog platspam 🙂 Beste Melchior, ik heb nog NOOIT een reactie bij je achtergelaten. Ik ben Merel niet, Eva is Eva, en nogmaals je doet teveel aannames / trekt te snel je conclusie.

  De manier waarop dit werkt is het volgende… (ik zal jullie een spoedcursus internet marketing geven)

  Toen ik in Januari 2013 begonnen ben het introduceren van Paleo in Nederland (op mijn manier) wilde ik dat zoveel mogelijk mensen hierover te weten kwamen. Mijn doel is om 100.000 Nederlanders aan de Paleo te krijgen… en dat gaat me lukken.. 🙂

  Paleo heeft mijn leven totaal veranderd in positieve zin en dat gun ik iedereen. Ik zag in Nederland dat er nog maar weinig aandacht aan Paleo werd besteed. Ja er was een blog van ene Melchior, maar dit blog is niet voor de massa. De gemiddelde Nederlander begrijpt je blog niet, daarvoor is het te moeilijk geschreven (mijn mening). En er was Paleo Principe, maar ook niet supergoed uitgevoerd om écht veel mensen te bereiken. Tja, dat is wat ik doe… en waar ik goed in ben… mensen bereiken. Marketing. Daar kan iedereen een nare smaak van in zijn mond krijgen. Ik heb zoiets van.. grow up. De hele wereld bestaat uit marketing. Het is hetgeen waar wij ook tegen vechten. De light reclame’s, de brood en zuivelreclame’s etc. Waarom deze “force of evil” niet gebruiken om iets goed te promoten.. In een ideale wereld krijg ik voor elke video die ik maak een kilo grasgevoerd vlees, en voor elke blog een fruitmand. Maar zo werkt het niet.

  Anyway.. terug naar mijn spoedcursus.

  Ik wil zo snel mogelijk, zoveel mogelijk mensen bereiken. Dus wat doe ik. Ik gebruik een model waarbij andere mensen geld kunnen verdienen aan het promoten van mijn producten (affiliate marketing). Dit doe ik via een service met de naam PayPro. Ik heb een fysiek boek inderdaad met de naam Paleo Revolutie. 47 euro inc BTW. Als dit verkocht word (via een affiliate) dan krijgt die persoon die het gepromoot heeft hier 22,50 van. Hier gaan vervolgens payment provider kosten af (1 euro + 8,5%), hier gaan drukkosten boekwerk vanaf, hier gaan verzendkosten vanaf, hier gaan fulfillment kosten vanaf, hier gaat BTW vanaf. Eind van de rit hou ik echt niet zoveel over. 🙂 Als mensen het rechtstreeks via mij kopen kost het 27 euro. Maar who cares.

  Met dit model gebeuren er twee dingen.

  1) Er zijn hele leuke mensen die de producten promoten met leuke blogs zoals blogs bijvoorbeeld van Eva, of eetpaleo.nl, er zijn er zoveel.
  2) Er zijn minder leuke mensen die de “trend” zien, snel een aantal websites in elkaar flansen die over Paleo gaan, mijn producten erop zetten, blogs platspammen (zoals die van jou Melchior) in de hoop dat er mensen op hun websites komen en hun een paar euro verdienen.

  Er is niet veel dat ik kan doen tegen groep nummer 2. Ze zijn er nou eenmaal.
  Met dat uit de weg…

  Ik heb in mijn opstartfase Paleo twee grove fouten gemaakt…

  1) Ik heb in mijn enthousiasme MDA artikelen uit het Engels gekopieerd, en in het Nederlands geplaatst.
  2) Ik heb een collega (nu niet meer werkend voor mij) een receptenboek laten maken.

  Ik erken beide fouten. No problemo. Ik had wel gehoopt (maar geen idee) dat Paleo zo’n vlucht zou nemen. En ik doe vooral dingen zonder er erg veel over na te denken. Dat heeft me gebracht waar ik nu ben als persoon / ondernemer zijnde. Voor beide fouten heb ik mijn prijs betaald. Ja, ik heb allang aan de stok gehad met MDA. En ja, ik support op mijn beurt ook Mark Sisson weer door inderdaad naar zijn events te gaan etc. Ook het receptenboek wordt vernieuwd, en aan iedereen gratis weggegeven.

  Daarnaast maak ik alleen nog maar video’s, en laat ik teksten schrijven zodat alles wat op mijn website komt 100% eigen content is. Dit inmiddels vanaf 23 September 2013 vanaf dit artikel, waar ik het ook naar voren breng: http://www.paleo.nl/tafelgesprek-met-mitch/ (inmiddels dus al een half jaar)

  Aan iedereen die dit leest.. Als je mij aan de schandpaal wil nagelen omdat je vind dat ik een schoft bent, omdat ik wat geld verdien door mensen te helpen met Paleo. Fine. Het is mijn werk, ik heb er plezier in, en dit is wat ik doe voor “brood op de plank”. Mensen die werken / een baan hebben, krijgen betaald. Ik vraag me af of een timmerman nog steeds een kast in elkaar timmert als hij er niks voor betaald krijgt. Ik vraag me af of Melchior nog steeds journalist is als zijn baas besluit geen salaris meer te geven. Die mindset van “geld verdienen is slecht” daar kan ik niks mee. Ik ben ondernemer. Er zijn op het moment 5 mensen (incl. ikzelf) waar ik mee samenwerk binnen Paleo.nl die maandelijks geld verdienen met hetgeen wat ze het leukst vinden om te doen, met Paleo bezig zijn. 🙂 Dat vind ik prachtig aan ondernemen. Kansen creëren voor voor anderen en voor mezelf. Maargoed, dat is wellicht een mindset die niet iedereen hier kan waarderen.

  (Een klein leuk detail nog… Ik heb / en run nog steeds al jarenlang een webwinkel in eiwitpoeder. Business was good. Geen vuiltje aan de lucht. Mensen kochten maand in maand uit pakketten van kilo’s eiwitpoeder. Mijn doelgroep. Een vrouw tussen de 25 en 60 jaar die wil afvallen. Ik ken die doelgroep goed. Op dat moment dacht ik ook dat een eiwitdieet een goed dieet was.

  Nadat ik zelf in aanraking ben gekomen met Paleo begon het te knagen. Wat te doen met eiwitpoeder… Ik kan mijn klanten toch niet aan de (grote hoeveelheden) eiwitpoeder houden, als ik zelf zo enthousiast ben over Paleo. Ik heb heel mijn klantenbestand (35.000 klanten) op de hoogte gebracht over Paleo en blijf dit doen. De eerste 1000 boeken heb ik zelfs gratis weggegeven. Wat denk je dat moneywise beter is… Een klant die maandelijks 75 euro eiwitpoeder afrekent, of een klant die een keer een boekje koopt.)

  Als je mij wilt afkraken, so be it. Alles prima. Maar laat de rest van de mensen gewoon met rust.
  Oordeel niet te snel, en trek je bronnen goed na. Een leuk boek: http://www.amazon.com/The-Four-Agreements-Practical-Personal/

  “The problem with making assumptions is that you believe they are the truth. It is always better to ask questions than to make an assumption.”

  Ik heb helaas nog nooit iets gehoord van Melchior.

  Ik sta open voor discussie, als het op een normale manier kan. Met alle respect voor Melchior en zijn blog, maar ik ben van mening dat ik meer mensen help die het echt nodig hebben, dan wat er hier op het blog gebeurd. Ik probeer daadwerkelijk de mensen te bereiken die nu nog steeds melk, brood en lightproducten bij de Appie of Jumbo in hun karretje laden omdat ze denken dat het gezond is.

  Groet Mitch! 🙂

 48. Mitch zegt:

  Ohhh.. en wat een beetje freaky is. Ik probeer net mijn reactie te plaatsen, en blijkbaar heeft er iemand onder mijn eigen e-mailadres al eens een bericht geplaatst.

 49. Hoi Mitchel,

  Ik zou dit niet hebben aangesneden als ik geen reactie van een zekere ‘Merel’ had gekregen waarin zij mij complimenteert met de slides van mijn lezing. Ik trapte er aanvankelijk in. Merel ging naar ‘Merel Aelbrecht’ op paleorecepten.net, een site waarop Merel jouw boek als haar ‘paleobijbel’ aanbeveelt. Die site is overduidelijk van jou.

  Enkele weken geleden zaten er iets van 8 reacties in mijn spambox die naar jouw paleowinkelpagina’s voerden. Ik ben een digibeet, maar dan denk ik natuurlijk dat jij er achter zit. Wat voor belang zouden derden hebben om middels reacties naar jouw sites te linken?

  Als ik niet antwoord, is het omdat ik in de trein zit.

 50. willem zegt:

  Getverderrie, Mitchel.
  Het interesseert je natuurlijk niet wat een jan lul van jouw handelingen vindt, maar ik wil het op dit blog (dat juist het tegenovergestelde uitdraagt van dat van jou) toch wel opmerken: je lijkt me zo’n yuppie die meedeint op hypes om centjes te verdienen. Een en al commercie, overgoten met een idealistisch sausje. En dat ‘idealistisch’ is alleen maar ter meerdere eer en glorie van jezelf!
  Bah..

 51. Tije zegt:

  Michel en Melchior,

  Volgens kunnen jullie het beste gaan samenwerken. Mitchel zijn site is naar mijn idee inhoudelijk prut. De site van Melchior vind ik qua functionaliteiten, stijl en vormgeving bijzonder matig.
  Waar de een wat minder commercieel mag zijn, daar kan de ander dat wat meer zijn. Kortom: lotgenoten.
  Mochten jullie extra mankracht nodig hebben binnen deze samenwerking, dan houd ik mij van harte aanbevolen.

 52. marietsebiel zegt:

  Tije, dit is een blog, geen website om spul te verkopen !
  ◾1,092,571 hits
  Zegt alles toch 😉

 53. Mitch zegt:

  Hoi Melchior, ik denk dat je mijn reactie niet echt goed gelezen hebt. 🙂

  Begin in mijn reactie bij: “Anyway.. terug naar mijn spoedcursus.”

  Dat is de reden waarom derden linken naar hun EIGEN sites. Die site paleorecepten.net is NIET van mij. De site is van twan1967@hotmail.com

  Zie: http://whois.domaintools.com/paleorecepten.net

  Je bent wellicht een digibeet, en dat is prima. Daarentegen ben ik behoorlijk goed in internet. haha

  Wat je zegt over mij dat is jouw mening en Willem deelt die met jou 🙂 Alles goed.

  Jullie hebben echter een oordeel klaar over mij, zonder dat je me echt kent, gebaseerd op aannames die jullie doen op basis van dingen die jullie denken te weten over mij (die niet waar zijn). Ik respecteer echter dat ik hier zit op jouw platform, en dat jullie die mening hebben.

  Daarom heb ik me in het verleden nooit laten horen. Ik vind het alleen lullig als er anderen bij worden gehaald die er niks mee te maken hebben. Dat jij me bah vind Willem is prima, ik heb geen idee wie je bent verder.

 54. Alex zegt:

  Tije: Mitchel verkoopt een dieet(boek), Melchior wil zijn bevindingen uitdragen ten behoeve van groter goed.

  Dit is een WordPress blog en geen site. Dat Melchior geen extra tijd/geld wil steken in het verfraaien van uiterlijk/functionaliteit blog en zijn focus richt op inhoudelijk sterke blogposten wordt door vaste lezers/reageerders zeer gewaardeerd.

  Mitchel, mochten we je daadwerkelijk verkeerd beoordeeld hebben dan spijt me dat, maar je weet zelf dat de eerste indruk blijft hangen. Mocht iemand daadwerkelijk het boek willen kopen voor 27 euro (Corrien? voor zoonlief? 🙂 ) dan kan dat door in te schrijven voor de gratis cursus op Mitch’ site paleo punt nl

 55. Fien zegt:

  Samenwerking met een gladde snake oil verkoper met eurotekens in zijn ogen? Hou alsjeblieft op, zeg! Het idee alleen al. En dan ook nog jezelf naar voren schuiven. 😦 Gelukkig heb ik er alle vertrouwen in dat Melchior zich om dit voorstel een kriek lacht. Hij zou bovendien zijn zes trouwe lezers kwijtraken.

 56. Tije zegt:

  marietsebiel,

  “Tije, dit is een blog, geen website om spul te verkopen !
  ◾1,092,571 hits
  Zegt alles toch ;-)”

  Deze blog is een persoonlijke affichering van Melchior Meijer en paleo. Melchior verkoopt zichzelf hiermee en paleo. En dat is prima! Doet hij hartstikke goed. Maar waarom zo krampachtig om de dienstverlening uit te breiden?
  Ik redeneer vanuit mijzelf dat ik het best handig zou vinden wanneer Melchior iets commerciëler zou zijn. Dat betekent volgens mij meer content, vaker updates, meer verwijzing naar andere paleo-producten/zaken.
  Ik snap niet waarom veel mensen daar allergisch voor zijn. Bang voor verlies van onafhankelijkheid en zo? Bah, wat utopisch en wantrouwend.
  Het mooie van een blog is dat het je altijd vrij staat om de auteur te corrigeren (als je door de moderatie komt ;-)) Toevoeging van commercie hoeft daar geen verandering in te brengen. Kan daar wel verandering in brengen, kan wel, maar er kan zoveel….. Dat is juist het punt.

 57. willem zegt:

  Sorry, Tije, maar je kraamt wartaal uit.
  Is ook geen touw aan vast te knopen.
  De opzet van Melchior, althans zo heb ik dat altijd begrepen, is, om zijn (en door steeds meer onafhankelijke wetenschappers uitgedragen, logische en in de evolutietheorie gefundeerde) visie op voeding en gezondheid voor iedereen toegankelijk te maken. Zonder ook maar enigszins aan commercie, of winstbejag te doen. Daarin schuilt de kracht van dit ‘paleoblog’. Maar, zoals ik enkele jaren (?) geleden al vreesde en hier noteerde, alle ontwikkelingen waar mogelijk geld mee te verdienen valt, en ‘paleo’ krijgt een steeds groter aandachtsveld, daar duiken aasgieren op af! Die hebben niet het belang van de medemens op het oog, maar eigenbelang. Al wordt dat verkocht met nog zulke mooie verzinsels, zoals we hierboven kunnen lezen.
  Laten we a.u.b. dit blog in authentieke vorm en uitvoering behouden.
  En laat al die z.g. ‘paleoproducten’ verre van ons houden. Die worden al zat aangeboden op die z.g. paleosides van over de Oceaan.
  Doe maar gewoon: zie het bierviltje..

 58. @rnold zegt:

  Ik snap de reactie van Tije wel, maar er zit echt een veel te groot verschil tussen Mitchell en Melchior. Van bijna geen inhoud en er op een amerikaanse tellsell manier geld voor vragen naar te veel inhoud en alles moet gratis want het past op een bierviltje. Totale tegenpolen en niet verenigbaar.

  Wel zou ik ook graag zien dat Melchior ‘ietsje’ meer de kant van bijvoorbeeld Chris, Robb of Mark op zou gaan. Want dat missen we in Nederland wel. Dus een wat uitgebreidere website (meer dan een wordpress), met veel gratis content (die heb je al) met een podcast (supersysteem om in gesprek te gaan met interessante mensen), een eigen boek (kan niet lang meer duren) en spreken en organiseren van seminars (de eerste paleolezing zit er op)!

 59. Alex zegt:

  Het zal me benieuwen hoe Melchior op dit voorstel van @rnold reageert… heel eerlijk, als er iemand is die ik dit gun is het Melchior wel. 😉
  Wellicht wordt dan ook het Batavian Health Symposium georganiseerd met aansluitend bbq… 😀

 60. Gonda zegt:

  Volgens mij is het een normale gedachtegang van Melchior om van mens tot mens (want dat is hij in dit blog, geen journalist) informatie te willen delen. Ik hoop/denk dat Melchior ook in deze zijn tijd ver vooruit is. Ook komt het gezegde ´wiens brood men eet, diens woord men spreekt´ bij mij boven. Het lijkt er echt op dat de meeste mensen alleen nog maar kunnen denken in euro´s. Armoe. Omgekeerde wereld. Over omgekeerde wereld gesproken: mijn kinderen mogen op het schoolplein niet in bomen klimmen, maar wel blootgesteld worden aan onder anderen een tarwe/suiker paasbrunch en een jumbo-ontbijt. Grrrr. Wellicht dat Mitch en Eva zich uit idealisme kunnen uitleveren aan alle basisscholen van Nederland. Daar is vast nog wel ergens een subsidiepotje voor.

 61. marietsebiel zegt:

  Tije en Arnold, jullie willen het makkelijk he ! Voorgekookt, verpakt in blinkende pakjes, met super reclametekstjes erop. Atkinsbars 😦

  Natuurlijk willen jullie dat niet 😉 Denk eens na, het is hetzelfde als in supermarkt. Bewerkt, in pakjes en zakjes i.p.v. zelf koken met eerlijk onbewerkt eten.
  Kijk even naar Maarten van ’t Hart. Uit ’t hart, persoonlijk, rommelig, relaxt, kortom zoals het leven.
  Brainstormen, de creativiteit aanwakkeren, over elkaar buitelen. De hersenen laten kraken. Je gaat je tijd toch niet verspillen aan blingbling.

  Zo’n site van Eva ( ja, jouw header bedoel ik, jammer, kan veel persoonlijker ) en Mitch, bloedeloos en gelikt. Kortom, reclame, ik probeer er niet naar te kijken, me er tegen af te zetten. Geluid uit of terug schreeuwen. Dat doe ik 😉

 62. Tije zegt:

  Gonda,
  Je hebt gelijk dat Melchior zijn tijd ver vooruit is, dat denk ik ook. Hij past een vorm van peer-to-peer review toe, waardoor je gezamenlijk tot nieuwe inzichten komt. Ik ken dit principe vanuit de klimaatwetenschap. Ook daarin zie je dat het establishment krampachtig blijft vasthouden aan een verouderd paradigma, deze blijft verordonneren en reguleren via (overheids)instituten. Internet maakt alles anders, de macht is bij reaguurder komen te liggen. Via de blogs als deze vinden de nieuwe revoluties plaats.
  In die zin zal Melchior zijn eigen woorden blijven spreken, daar hij zijn eigen brood blijft eten. Het zou alleen prettig zijn voor de reaguurder wanneer hij wat meer brood zou eten, zodat hij ook wat meer woorden kan spreken. Maar ik kan – als fan van Melchior 😉 -natuurlijk ook gewoon de blaadjes gaan kopen waarin hij publiceert.

 63. Tije zegt:

  marietsebiel,

  Brainstormen, de creativiteit aanwakkeren, over elkaar buitelen. De hersenen laten kraken. Je gaat je tijd toch niet verspillen aan blingbling.

  Ik voel mij ook enorm ‘hardcore’ wanneer ik door meer dan 1000 comments (deze AZM-blog) moet scrollen op m’n smart phone, om de laatst toegevoegde te kunnen lezen. Dan heb ik echt het idee dat ik ‘rauw’ bezig ben, creatief en zo, met de poten in de klei, handen uit de mouwen, geeft enorm veel voldoening, en zo…; maar tegelijkertijd denk ik: ‘dat moet toch handiger kunnen’. (nee, via de e-mailupdates is geen oplossing, want die trekt het ook niet meer :-))

 64. sigme zegt:

  Mij lijkt dat Melchior en Mitch twee totaal verschillende lezersgroepen trekken. Mitchel bereik ongetwijfeld méér mensen, en bereikt in die zin meer. Melchiors schrijfsels hebben meer diepgang, en bereikt in die zin meer. Water bij de wijn doen, of de twee combineren, is voor beide schrijvers en beide lezersgroepen, vast een achteruitgang.

  Ik vind het wel reuze te waarderen van Mitchel dat ‘ie hier tekst & uitleg komt geven! Vind ik, ondanks zijn mij niet aansprekende site, toch innemend.
  Ik heb gisteren ook de site van Eva eens doorgenomen. Wat Marietsebiel opmerkt was ook wat mij vreselijk stoorde: die header. Geeft niks: ik zie in 1 oogopslag dat het blog niks voor mij is. Oppervlakkig? Mwah. Ik denk dat een goed marketeer als Mitchel zal herkennen dat het klopt ;).

 65. marietsebiel zegt:

  Ha, ha, Tije, je draait de boel om. De Smart Phone heeft zijn beperkingen 😉 Daarom kijk ik op mijn laptop.

 66. @rnold zegt:

  Marietsebiel. Atkins bars wil ik inderdaad niet. Ik zou wel graag zien dat er een goede Nederlandstalige website komt die inhoudelijk goed is, maar ook toegankelijk voor de ‘beginner’ zoals de websites van Robb, Mark en Chris. En inderdaad die schieten die soms ook door in het leveren van producten, maar de basisinfo die ze leveren en de waardevolle content is allemaal gratis.

  Waarom wil ik dat? Omdat ik in mijn dagelijkse veel mensen ontmoet. Daar praat ik mee. Daar eet ik mee. Want iedereen eet (en de meeste mensen de hele dag door, terwijl ik dit typ wijs ik een dropje af van een collega, echt waar) en als je eet volgens het paleo principe val je op. Je bent toch een beetje een rare. Ben er inmiddels trots op en kan het ook aardig uitleggen zonder over te komen als te raar. (Weet ook steeds beter het onderwerp te mijden. Nog dank voor de tip Melchior). Maar ik heb ook steeds vaker dat mensen oprecht geïnteresseerd zijn. Ze zien dat ik fit ben, en als ik eet, zien ze hoeveel ik eet en hoeveel ik daar van geniet.

  Deze mensen (vaak vrienden familie en vrienden) zou ik graag verwijzen naar een goede nl talige website ipv dat ze zelf gaan googelen. Als ze nu doen komen ze eerst 12 verschillende versies van die amerikaanse bagger websites van Mitch tegen! Dat vind ik jammer.

 67. marietsebiel zegt:

  @rnold, Je weet precies wat je wilt, er zit niks anders op dan zelf die site te maken. Ik kom kijken 😉

 68. Mitchel, gisteren stond op de imperium-site foodies.nl (die absoluut van jou is, althans op dit moment nog wel) onder het kopje ‘Onze websites’ een link naar de site waarop Merel Aelbrecht jouw boek aanprijst. Of het paleorecepten.nl of paleorecepten.net was kan ik me niet meer herinneren, maar ik weet zeker dat het zo was. Nu is die link verdwenen. Hoe kan dat?

 69. En hier staat in de Header nog gewoon Paleorecepten.nl. Van jou, toch? Ik krijg sterk de indruk dat je loopt te draaien.

  http://paleodieetrecepten.net/begin-bij-de-basis-het-beste-paleo-boek/

 70. Tije zegt:

  @rnold,
  Je weet het inderdaad mooi te verwoorden. Die tip van Mariet zou ik zeker volgen, alhoewel zijzelf ook een best aardige site heeft. Bijna professioneler dan die van Melchior, qua lay-out dan….;-)

 71. marietsebiel zegt:

  Nou, nou, Tije, nou niet overdrijven. Ik houd het lekker simpel. Ik zie het meer als een dagboek en als anderen daar iets aan hebben is dat mooi meegenomen 🙂

 72. Tije zegt:

  Ja, ik check ‘m wel eens om te zien of je nog updates hebt over je waardes.Een zekere amusementswaarde, maar ook gewoon een erg interessant experiment met AZM! En sowieso bewonderenswaardig hoe jij je ziekte te lijf gaat. Doen weinigen je na, denk ik.

 73. Mitch zegt:

  Melchior, haal jezelf nou absoluut niets in je hoofd. 🙂 Ik heb niks te verbergen, ik loop niet te draaien. Heb ik allemaal de tijd niet voor.

  Paleorecepten.nl is van mij. Absoluut! De website die jij aangeeft niet.

  Ik snap dat het verwarrend is allemaal, maar met de whois tool die ik je in mijn vorige reactie heb laten zien kun je kijken wie van welke domeinnaam is.

 74. @rnold zegt:

  @Tije en Marietsebiel. Ik zou het zelf graag doen, maar dan krijg je de zoveeltje prima hobysite. Ik zou graag willen dat iemand met echt verstand van het onderwerp er achter staat. Dus dat kunnen volgens mij alleen Melchior Meijer, Frits Muskiet of Remko Kuipers zijn? (Of Evert Berkelaar of mis ik nog anderen?). Die kunnen ook allemaal de discussie aan en als het moet her en der aanschuiven als expert en weerwoord bieden als wordt geroepen in de oertijd werd niemand ouder dan 30!

 75. @rnold zegt:

  Zie Mitch als een slimme entrepreneur die volgens mij oprecht enthousiast is over paleo. Alleen het vervolgens wel gaat lopen uitmelken met de trucks die hij als internetexpert heeft geleerd. En dat vind ik absoluut niet passen bij Paleo.

 76. @rnold zegt:

  Overigens goed dat je hier reageert Mitch!

 77. Tije zegt:

  @rnold,
  En dat vind ik absoluut niet passen bij Paleo.
  Nee, klopt, dat deden ze in de oertijd niet, internetmarketing.

 78. riesjart zegt:

  Ga hier maar eens wat anders posten; artikeltje van Ben Balzer’s site:
  http://paleolithicdiet.wordpress.com/2014/04/06/ubiquities-and-other-chronic-confounders/
  Zeker even lezen 🙂 🙂 🙂

 79. Hans zegt:

  Beetje bekrompen reactie’s aangaande de Dhr. van Duuren , hier mij dunkt ….. 😳
  We zijn hier allemaal op internet . Waar zoveel te lezen en te leren is en commercie vooral , keus te over , gratis vaak commercieel tegen betaling .
  Omdat ik nog steeds meen dat ieder individu verantwoordelijk is voor zijn eigen keuze’s en handelen , respecteren van ieders keuzevrijheid een groot goed is heb ik geen probleem met websites zoals van Dhr. van Duuren. mits eerlijk .

  Uiteraard komt dat voorbij net als Fonteine en noem ze maar op ……

  Maar je kan zelf lezen /kiezen/vergelijken , net als in de winkel ….. Kan je dat niet , ook goed , kies dan voor hulp in de vorm van diëtisten , ook daar barst het van op de worldwide-web of alternatieven ……. waar dit blog er SLECHTS 1 van is :):

  En , tenslotte , denk ik dat geld verdienen geen vies woord is in dezen , evenmin als marketing , hoop dat de , hihi ,, marketing-goeroe Jan Peter van Doorn ” op FL die hier ook leest zijn licht over wil doen schijnen .

 80. marietsebiel zegt:

  Bedankt riesjart : -) )))
  “If a gene puts you at risk of disease if you eat junk food is that a disease or just karma?”

 81. F zegt:

  Miljonair worden, wie wil dat niet? Nou, van mij hoeft het niet zo. Geluk is veel belangrijker. Maar dat het bezit van geld het leven een stuk makkelijker kan maken, dat is een feit. Ik denk dat ik met deze gedachte aardig op dezelfde lijn zit als Mitchel . Hij noemt zichzelf internetmiljonair. Maar wat heb je aan kennis als je het niet deelt? Daarom heeft Mitch niet alleen een blog over zichzelf, hij schreef ook het e-book Van Student tot Internet Miljonair in 6 Jaar. Binnen een vloek en een zucht heb je het uit.
  Ik heb het boekje gelezen en eerlijk is eerlijk, ik ben nog geen miljonair. Mitchel vertelt hoe hij van studerende pionier op het internet uitgroeit tot een succesvol ondernemer. Inmiddels hoeft hij nog maar vier uur in de week te werken, waar dan ook op de wereld. Maar tussendoor staan ook tips hoe jij geld zou kunnen gaan verdienen op internet. Let overigens niet op enkele spelfouten in het boek, Mitch is maar een gewone jongen.
  https://www.google.nl/search?q=peter+van+straaten&rlz=1C1CHFX_nlNL579NL579&espv=210&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=8phDU4fFDo6pOqPwgZAL&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1920&bih=971#facrc=_&imgdii=_&imgrc=91-Tdp5za-CQuM%253A%3Bpa7F21aEiQy-_M%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.mareonline.nl%252F2004%252F26%252Fvanstraaten.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.mareonline.nl%252F2004%252F26%252F09.html%3B366%3B474

 82. Folkert zegt:

  Voor het geval het weer misverstaan wordt, is zo verdomd gemakkelijk en lekker, dit zijn de woorden van een van de sites van Mitch. Waarom hetgeen ik schrijf steeds gemodereerd moet worden snap ik niet. Maar ik snap veel dingen niet ! Is het niet ?

 83. Folkert zegt:

  Probeer ik het nog een keer

  Miljonair worden, wie wil dat niet? Nou, van mij hoeft het niet zo.
  Geluk is veel belangrijker.
  Maar dat het bezit van geld het leven een stuk makkelijker kan maken, dat is een feit.
  Ik denk dat ik met deze gedachte aardig op dezelfde lijn zit als Mitchel . Hij noemt zichzelf internetmiljonair. Maar wat heb je aan kennis als je het niet deelt? Daarom heeft Mitch niet alleen een blog over zichzelf, hij schreef ook het e-book Van Student tot Internet Miljonair in 6 Jaar. Binnen een vloek en een zucht heb je het uit.
  Ik heb het boekje gelezen en eerlijk is eerlijk, ik ben nog geen miljonair. Mitchel vertelt hoe hij van studerende pionier op het internet uitgroeit tot een succesvol ondernemer. Inmiddels hoeft hij nog maar 4 uur in de week te werken, waar dan ook op de wereld.
  Maar tussendoor staan ook tips hoe jij geld zou kunnen gaan verdienen op internet.
  Let overigens niet op enkele spelfouten in het boek,
  Mitch is maar een gewone jongen.

 84. Hans zegt:

  LOL @ Folkert 7: 24 PM

 85. willem zegt:

  Geeft niks, Folkert. Ik snap zoveel dingen niet. Ook sommige dingen hierboven niet.
  Maar ik blijf met afgrijzen reageren op al die beweringen die suggereren dat op alles in dit leven geld geplakt moet worden. Hoe zielig..
  Laten we gewoon doen. Menselijk doen. Om mijn part ‘paleo’ doen. En dat is onbevooroordeeld nieuwtjes en wetenswaardigheden delen, zonder winstoogmerk, of het moet gezondheidswinst zijn.
  En, voor de verandering, ik ben het niet eens met Hans. Formeel is een ieder verantwoordelijk voor de keuze die hij/zij maakt, jazeker. Maar moreel (en neurologisch) ligt het wel even anders, ingewikkelder. Maar daar had ik het al zo vaak over.
  En ik vind ‘geld verdienen’ en ‘marketing’ in dit verband wel een vies woord! Want hoe kun je het voor jezelf fatsoenlijk verantwoorden geld te willen verdienen aan vaak wanhopige mensen die naar gezondheidswinst zoeken. Die probeer je toch spontaan en uiteraard gratis van advies te dienen op basis van een wetenschappelijk verantwoorde tip? En daarbij vooral goed te relativeren! En wil je daar geld mee verdienen, dan had je maar arts moeten worden.
  Zo. Lekker regentje voor de tuin gehad. Groeit allemaal als kool (ietsje beter dan die kooltjes van Maarten, toch?).

 86. Folkert zegt:

  Willem, voor de verandering, ben ik het volkomen met je eens. Komt zelden voor dat ik het niet met je eens ben. Mooi prater die ik ben. Het voorstaande haalde ik aan, ik kan de site niet meer vinden, de leeftijd zeg maar, dat die jongen Mitch op een totaal, voor mij in ieder geval, onbegrijpelijke wijze bezig is. Hij belooft mensen, wanneer ze ingaan op zijn adviezen, 3000 tot 5000 € per maand extra verdiensten. Met een paar uurtjes in de week werken via Internet. Het is het zelfde systeem als Tupperware. Zoveel sites zijn er in de zelfde stijl en allemaal onder een ander naam. Er wordt gespeculeerd op de begeerte. Zoals ook het Loterijen-systeem doet. Ik vermoed dat er tientallen sites zijn op alle gebied van deze jongen of meerdere personen die de argeloosheid van hun medemens proberen uit te buiten. Dondert niet wat het is. Ze gaan er op in ! Die gast heeft hier niks te zoeken. Stuk voor stuk zijn we hem te slim af .

 87. Mitch zegt:

  Melchior & friends, ik laat het hier voorlopig maar even bij. 🙂 Er zit hier enorm veel kennis over Paleo, maar op het gebied van internet / marketing schiet het hier en daar ietsie te kort. Gevolg zijn hierdoor helaas veel aannames en valse beschuldigingen.

  Ik heb bijvoorbeeld geen idee waar Folkert het over heeft. Dat ik een blog heb bijgehouden over mijn eigen online ondernemingsactiviteiten betekend niet dat ik producten promoot waarbij je snel geld zal gaan verdienen. Ik ben hier zelfs fel op tegen.

  Ze zijn er inderdaad, en er word goed geld aan verdient. Vandaar dat je ook veel websites vind die het promoten (als affiliate), en die websites lijken allemaal op elkaar. Ik heb er alleen helemaal niks mee te maken.

  In het verleden heb ik een coachingtraject opgestart (via mijn blog) waarmee ik mensen hielp met het opzetten van een succesvolle online onderneming. Helaas kwamen daar niet écht succesvolle ondernemingen/ondernemers uit, gaf het geen voldoening en ben ik er daarom mee gestopt. Mijn algemene conclusie. Mensen willen wel geld verdienen, maar er niet teveel voor doen. Dat gaat niet samen. 🙂 Ik zou het zeker nog een keer willen proberen op te starten, want ik vind het gewoon super om ondernemingen te bouwen. Het is mijn werk / hobby, en ik vind het leuk om echt gedreven mensen te helpen. Dus als ik het nog een keer doe is het met een voorselectie ofzo. Het is heel moeilijk om mensen te helpen om de verkeerde reden.

  Het is gemakkelijker om iemand te helpen met een bepaalde kwaal (flinke uitslag op de huid bijvoorbeeld) met Paleo, dan iemand die er alleen een beetje fatsoenlijk uit wil zien op het strand (de ja maar… mensen) . Het is weer moeilijker om mensen te helpen die in eerste instantie geen hulp vragen (denk aan familieleden, vrienden etc.) maar waarvoor jij weet dat het beter voor hen is om Paleo te volgen. Zo is het ook in ondernemen.

  Ik heb naast foodie ook nog een bedrijf in natuursteen. (vdh-vd.nl) Als Melchior daar stenen wil optillen om ratten te vinden is hij welkom 🙂 Ik ben daar vaak te vinden doordeweeks.

  Ik doe veel dingen, ik ben overal te vinden online en je kunt je oordeel en mening over mij en wat ik doe snel klaarhebben. Prima. Ik heb daar geen problemen mee. Maar nogmaals, het oordeel wat je hebt is niet altijd de waarheid.

  Ik ben superenthousiast over Paleo, en draag dit graag uit op de manier waarop ik dit doe. Ik eet niet stiekem brood ofzo (http://instagram.com/mitchelvduuren) 🙂 Ik doe crossfit (https://www.facebook.com/BredaSC/photos/pb.237809182901490.-2207520000.1397021776./780737335275336/?type=3&theater) ik krijg een kind (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=263451457166217&set=pb.133707510140613.-2207520000.1397021837.&type=3&theater) niks is in scene gezet, en ik heb niks te verbergen.

  Zoals @rnold voorstelde… Als iemand het beter kan, betere informatie wil geven, een betere website wil maken etc. Je staat vrij dit te doen. Nobody stops you.

  Melchior, als je ooit nog vragen hebt, je hebt mijn e-mail adres.

 88. Mitchel, je speelt balletje balletje met ons. Hoe jij de kost verdient zal mij oprecht worst zijn, zolang je dit notitieblokje er buiten laat. Het lijkt er sterk op dat je dat niet deed. Ik zal de situatie nogmaals uitleggen. Enkele dagen geleden kreeg ik een reactie van een zekere ‘Merel’. Dat linkte door naar deze pagina:

  http://paleodieetrecepten.net/begin-bij-de-basis-het-beste-paleo-boek/

  Auteur Merel Aelbrecht bestaat voor zover ik kan nagaan niet.

  Je zegt dat deze site niet van jou is. Dat je er zelfs helemaal niets mee te maken hebt. Als bewijs voer je aan dat de site op naam van iemand in Beneden Leeuwen staat, terwijl jij vanuit Breda opereert.

  Al stond de site op naam van de Paus, ik zou je niet geloven. Want tot maandag werden lezers via jouw site foodie.nl naar juist deze site verwezen. Onder het kopje ‘onze websites’ werd naar de site met Merel Aelbrecht gelinkt. Gisteren ontdekte ik dat die links plotseling naar andere sites in het cyber-oerwoud dat je beheert voeren.

  Maar stel dat ik dement ben en me dit allemaal inbeeld. Dat ik niet gezien heb wat ik zag. Hoe waarschijnlijk is het dan dat een jou volstrekt onbekende internet-ondernemer een site bouwt waarop hij een gefingeerde tante jouw boek laat ophemelen en waarop al jouw producten op de gebruikelijke schreeuwerige manier en in exact jouw opmaak van het scherm af knallen (scroll even helemaal naar beneden)? Op dit moment ook nog? Wie zou er zo gek zijn om speciaal voor voedingsexpert Mitchel van Duuren zo’n marktkraam in te richten? Ik zou die persoon maar snel opzoeken, want hij of zij heeft er voor gezorgd dat onder anderen Eva het gevoel kreeg dat de Mitchel met wie ze zaken doet de boel besodemietert.

  Met een t.

  Algemeen: interessante visies zijn er gisteren voorbij gevlogen 🙂 .

 89. Mitch zegt:

  Zucht Melchior…. Geloof wat je wilt geloven. Voor mij houd het hier wel op denk ik. Je wordt dement 🙂

  Ik zal nog één poging doen.

  NU op dit moment staat er in de google cache een screendump van hoe mij website foodie.nl op 6 April eruit zag: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Xolt-TgygxsJ:www.foodie.nl/+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl

  (en NEE, ik kan dit niet beïnvloeden, heb geen geheime relatie met Google, en ben ook niet de eigenaar van Google)

  Via mijn website foodie.nl link ik naar paleorecepten.nl – dat is mijn website.

  Paleodieetrecepten.net is NIET van mij, en ik link daar ook niet naartoe.
  En het is heeeel waarschijnlijk dat iemand een marktkraam inricht voor mijn producten om daar zelf geld mee te verdienen. Ik snap echt niet waar je dit niet begrijpt… Ik kan dit soort personen niet tegenhouden, want daar zou ik een dagtaak aan hebben.

  Deze websites:
  http://www.paleodieetplan.net/
  http://www.paleodieet.nu/
  http://www.paleodieet.eu/
  http://www.snelgezondmagazine.nl/paleo-dieet/
  http://www.juistafvallen.nl/snel-afvallen-met-het-paleo-dieet/

  allemaal NIET van mij. Er zijn er nog zo ontzettend veel meer. Dit zijn mensen die mijn product promoten, in de hoop hier geld mee te verdienen. En sommige verdienen er flink aan (per verkocht product meer dan ikzelf!) Dat heet affiliatemarketing. Een nieuwe wereld gaat wellicht voor je open.

  Ik snap dat je dit blog vanuit privénaam schrijft, maar als je hier als journalist bezig zou zijn zou je toch wel de plank mis slaan. Maar geloof wat je wilt geloven. Je bent hier vrij in natuurlijk. Het zou alleen erg eigenwijs zijn. 🙂

 90. Mitch zegt:

  Zucht… Melchior. Ik doe nog één poging. Je wordt dement 🙂

  Hierbij de link naar de Google cache van mijn website foodie.nl: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Xolt-TgygxsJ:www.foodie.nl/+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl

  Je kunt hier precies zien wat er op 6 April op deze website te vinden was. Geen link naar paleodieetrecepten.net. Die website is NIET van mij!

  En nee, ik heb geen geheime connecties met Google, ik kan dit niet beïnvloeden, en ik ben ook niet stiekem de eigenaar van Google geworden. 🙂

  Het is heeeeél waarschijnlijk dat mensen een website inrichten als marktkraam voor de producten die ik verkoop. Waarom? Omdat ze er geld mee verdienen via affiliatemarketing. Wellicht gaat er een nieuwe wereld voor je open.

  Deze sites: http://www.snelgezondmagazine.nl/paleo-dieet/, http://www.juistafvallen.nl/snel-afvallen-met-het-paleo-dieet/, http://www.paleodieet.eu/,http://www.hetpaleodieet.org/, http://www.paleodieet.nu/, http://www.paleodieetplan.net/ zijn allemaal NIET van mij. Allemaal affiliates. En zo zijn er nog wel tientallen, of misschien wel honderden. Geen idee, ik tel ze niet.

  Ze proberen hoog in de zoekmachine te komen op paleo gerelateerde termen, mensen klikken door naar mijn product. Als er een product verkocht word, krijgt de eigenaar hier commissie over.

  Ik snap dat je dit blog vanuit privé beheert, maar als je dit als journalist naar buiten zou brengen zou je echt de plank mis slaan. Je weet er gewoon te weinig over, en voor mij begint het eerlijk gezegd een beetje een lachertje te worden hoe je denkt dat er een groot complot aan vast hangt.

  Ik laat je notitieboek verder met rust, maar kan je niet beloven dat de affiliates dit doen. Daar heb ik geen invloed op. Dat is het internet.

  Nogmaals, heb je vragen, mail me gerust.

 91. Mitch zegt:

  Zucht… Melchior. Ik doe nog één poging. Je wordt dement 🙂

  Hierbij de link naar de Google cache van mijn website foodie.nl: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Xolt-TgygxsJ:www.foodie.nl/+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl

  Je kunt hier precies zien wat er op 6 April op deze website te vinden was. Geen link naar paleodieetrecepten.net. Die website is NIET van mij!

  En nee, ik heb geen geheime connecties met Google, ik kan dit niet beïnvloeden, en ik ben ook niet stiekem de eigenaar van Google geworden. 🙂

  Het is heel waarschijnlijk dat mensen een website inrichten als marktkraam voor de producten die ik verkoop. Waarom? Omdat ze er geld mee verdienen via affiliatemarketing. Wellicht gaat er een nieuwe wereld voor je open.

  Deze sites: http://www.snelgezondmagazine.nl/paleo-dieet/, http://www.juistafvallen.nl/snel-afvallen-met-het-paleo-dieet/, http://www.paleodieet.eu/,http://www.hetpaleodieet.org/, http://www.paleodieet.nu/, http://www.paleodieetplan.net/ zijn allemaal NIET van mij. Allemaal affiliates. En zo zijn er nog wel tientallen, of misschien wel honderden. Geen idee, ik tel ze niet.

  Ze proberen hoog in de zoekmachine te komen op paleo gerelateerde termen, mensen klikken door naar mijn product. Als er een product verkocht word, krijgt de eigenaar hier commissie over.

  Ik snap dat je dit blog vanuit privé beheert, maar als je dit als journalist naar buiten zou brengen zou je echt de plank mis slaan. Je weet er gewoon te weinig over, en voor mij begint het eerlijk gezegd een beetje een lachertje te worden hoe je denkt dat er een groot complot aan vast hangt.

  Ik laat je notitieboek verder met rust, maar kan je niet beloven dat de affiliates dit doen. Daar heb ik geen invloed op. Dat is het internet.

 92. Alex zegt:

  Melchior, zoals Mitchel al aangaf in z’n eerste reactie hierboven “Dit doe ik via een service met de naam PayPro. Ik heb een fysiek boek inderdaad met de naam Paleo Revolutie. 47 euro inc BTW. Als dit verkocht word (via een affiliate) dan krijgt die persoon die het gepromoot heeft hier 22,50 van.”

  De site waar ‘Merel’ naar linkt paleodieetrecepten punt net geeft een paypro link voor het boek van Mitchel en iedereen die het boek via die link bestelt zorgt ervoor dat ‘Merel’ hier 22,50 aan verdient. Per boek.

  Wie daarin trapt voor een boek van welgeteld 130 pagina’s is niet al te slim, alhoewel ik 27 euro nog steeds teveel vind (voor een e-book!).

  Hoewel ik het niet netjes vind dat iemand geld probeert te verdienen door ideeen van anderen (Tim Ferriss/Mark Sisson) naar het nederlands te vertalen is Mitchel niet de enige die dit doet en hij komt er (uiteindelijk) recht voor uit. Een van zijn vele links is als aangegeven paleorecepten punt nl. Niks dieet, niks net.

  Je kunt het met z’n methodes oneens zijn, maar het ziet er naar uit dat dit een storm in een glas water zal blijken te zijn en degene die aangepakt zou moeten worden wegens spam de persoon achter ‘Merel’ is en dat is dus zo te zien niet Mitchel van Duuren.

 93. Aha, een ‘affiliate’. In dat geval zou hij dus weten wie dat doet, want die persoon heeft op de een of andere manier een deal met hem gesloten, toch? Overigens is hiermee nog steeds niet duidelijk waarom foodies.nl tot gisteren naar die site linkte. Jammer dat ik niet weet hoe je een screenshot moet maken.

  Jeese, wat een bende.

 94. Alex zegt:

  Voor een spammer is die Twan niet al te slim aangezien je dat adres makkelijk kunt googelen… die gegevens zou ik in ieder geval even opslaan voor later gebruik Melchior. Mocht hij blijven spammen dan weet je waar je zijn moet.

  Sjanett kent Mitch trouwens persoonlijk via Breda Strength & Conditioning. 😉

 95. Waarom linkte foodie.nl tot gisteren onder ‘onze websites’ naar ‘de site van Twan’?

 96. Mitch zegt:

  Ik vind het echt lullig dat je mijn reacties nu niet meer doorlaat Melchior. Daarin staat gewoon letterlijk de oplossing op je vraag: “Waarom linkte foodie.nl tot gisteren onder ‘onze websites’ naar ‘de site van Twan’?”

 97. Alex zegt:

  “De truc met de PrintScreen-toets werkt in alle Windows-versies. Na het indrukken van deze toets lijkt het alsof er niets gebeurt. Op de achtergrond maakt Windows wel degelijk een foto van uw complete beeldscherm. Deze wordt tijdelijk bewaard op het klembord dat ook gebruikt wordt voor het kopiëren en plakken van tekst. Start nu de beeldbewerker Paint op via Start / (alle) Programma’s / Bureau-accessoires. U kunt Paint ook starten via de toetscombinatie Windows-toets+R. Typ in het venster mspaint en druk op Enter. U plakt de schermafdruk met de toetscombinatie Ctrl+V in Paint waarna u de afbeelding kunt opslaan op de gebruikelijke manier. De indelingen jpg en png zijn het meest gangbaar. Handig om te weten: met de toetscombinatie Alt+PrintScreen maakt u een schermopname van het actieve venster in plaats van uw complete beeldscherm.” Aldus Computertotaal.

  Kan zijn dat je op een laptop prt scr moet combineren met fn. Dan eerst fn indrukken dus. 😉

 98. Alex zegt:

  Mitch, je hebt vaak veel links in je reacties staan en bij meer dan 1 link volgt moderatie. Melchior heeft nog nooit iemand geblokkeerd, zelfs onze huistrol niet. 🙂

 99. Mitchel, je zat zomaar in de spam 🙂 . Sorry.

 100. Jan Peter van Doorn zegt:

  “de , hihi ,, marketing-goeroe Jan Peter van Doorn ” op FL die hier ook leest ” stopt geen energie in deze draad.

 101. Mitch zegt:

  Ohhh verhip, ik mag weer 🙂

  In de Google cache (http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Xolt-TgygxsJ:www.foodie.nl/+&cd=2&hl=nl&ct=clnk&gl=nl)

  zie je hier een exacte beeldopname van mijn website foodie.nl op 6 April 2014.

  En nee, ik heb geen geheime banden met Google, en ben ook niet de eigenaar hiervan. 🙂

  Ik hoop dat je hier vind wat je zoekt. Melchior, voor al je internet gerelateerde vragen kun je me mailen. Ik snap dat je hier op persoonlijke basis schrijft, maar voor een artikel als journalist over dit onderwerp zou je wel meer research moeten doen anders sla je de plank mis. Nogmaals, niet alles wat je denkt is waarheid. Anyway, keep up the good work.

 102. Jawel, Jan Peter, leg het uit!!!

 103. Melanie zegt:

  Ik ken de site van Mitchel, ik ken deze site en nog wat andere paleo (recepten)sites. Logisch, tik maar paleo in en je komt vanalles tegen. Met de mails van Mitchel werd mijn onze interesse gewekt en toen kwam ik dit blog tegen. Voor echte, serieuze (en vaak onderbouwde) info, kom ik hier. Omdat mijn Engels niet verder rijkt dan huis/tuin/keuken Engels, lees ik wel andere Engelstalige sites en jullie linken, maar dat kost tijd en moeite. Vooral als het erg wetenschappelijk is. Op dat punt is Melchior met zijn fijne “Jip en Janneke taal” een grote uitkomst😊!
  Op de receptensites kom ik eigenlijk alleen vanwege activiteiten zoals bijv het paasontbijt. Ik wil niet dat mijn kids brood eten maar zij willen niet voor gek staan met een flink gebakken ei op school. Dus zoek ik daar naar alternatieven (of soms naar een leuk idee voor het eten).

  Ik las daarstraks ook ergens iets over pakjes/zakjes. Toevallig had ik het daar maandag met een kennis over. Zij vindt paleo interessant maar veel werk. Logisch als je gewend bent om, direct na thuiskomst, 5 gaatjes te prikken en na 5min een ping hoort en kunt eten… Blijkbaar willen mensen dat. Het feit dat ik voor mijn kids vanalles in elkaar draai voor het paasontbijt, bevestigt alleen maar haar stelling.

 104. Hans zegt:

  Jan Peter 9.40 AM.
  Dat was niet denigrerend bedoelt , het was een plaagstootje van zijne Arrogantie D.V . , kan het niet zo snel terug vinden , die mij bijgebleven is. Dacht dat je ‘m vatte ook al vanwege de aanhalingstekens 😉
  Ben echter serieus benieuwd hoe je met jouw achtergrond hier tegenaan kijkt , hoop dat je er toch een beetje energie in wil steken……..

 105. Fien zegt:

  Dat hoop ik ook, Jan Peter!

 106. Nog bedankt voor de vele aardige dingen die gisteren werden gezegd. Wat betreft de kritiekpuntjes, ik kies bewust voor een amateuristisch, huis tuin en keuken WordPress blog met de lulligst mogelijke opmaak. Het gaat me om de inhoud, de vorm zal mij aan de reet roesten. Het is jammer dat er geen wc-rol format bestaat.

  Wat betreft de frequentie waarmee content wordt aangevuld, sorry hoor, ik heb het de laatste tijd gewoon te druk met ‘echt’ werk om geregeld te kunnen posten. Veel verder dan reageren kom ik vaak niet. Drukte komt in golven, dus ik hoop op rustiger tijden en meer blogposts 🙂 .

  Ik heb absoluut geen Robb Wolf aspiraties, zeker niet nu Paleo in Nederland met niet te keren internetgeweld wordt besmeurd en uitverkocht door uitbaters van het soort dat nog niet zo lang geleden was veroordeeld tot een deerniswekkend bestaan op markten en kermissen, maar dat nu zonder noemenswaardige meerwaarde te creëren goedgelovige stakkers oplicht teneinde 4-urige werkweken te kunnen vieren op een mediterraan eiland. Ik heb overigens niets tegen een nette commerciële paleo site. De plek van Leonie (Leo goes paleo) is een voorbeeld van hoe het ook kan. Je vindt er goede, eerlijke content plus relevante boeken en waren en je weet zeker dat je niet wordt belazerd.

  Mogelijk zat ik er naast wat betreft die links van foodie.nl naar Merel Aelbrecht. Als dat zo is – en ik ben nog niet overtuigd – dan bied ik mijn excuses aan voor die suggestie.

  Hier laat ik het maar bij. Ik constateer dat Paleo is verworden tot een stofzuigermerk.

 107. willem zegt:

  ‘Ik constateer dat Paleo is verworden tot een stofzuigermerk.’ Zoals te verwachten was. Uitgevent door sjofele sjacheraars, verkleed als vertegenwoordiger. Met gladde praatjes.En zij willen de goedwillende medemens ook nog aanpraten dat die achterlijk zijn, want niet uit op winstbejag. We zijn dus niet van deze tijd..

 108. Melanie zegt:

  “Paleo, er is geen betere!” (sorry, kon t niet laten😜)

 109. Fien zegt:

  Ja, we mogen uit de interessante uitwisselingen met Mitch hierboven beslist concluderen dat de zuigkracht van Paleo onovertroffen is!

  Leuke reclame:

 110. Sunny zegt:

  Hahahaha Fien ! LOL

 111. marietsebiel zegt:

  Doordenker, mijn lijfspreuk, ( alleen voor de échte slimmeriken ) Er is niets zó commercieel, als niet commercieel zijn.
  Ik ben er geen miljardair van geworden, maar wel gelukkiger en mijn klanten ook 🙂

 112. Hans zegt:

  Aan allen hier ,

  Kan er kort over zijn , alles wordt ,,vermarkt ” en alles draait om geld , helaas ook paleo .
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Marketing

  Je kunt er het niet mee eens zijn , zoals Willem onze ,,wereldverbeteraar ” 😉 en anderen , ook ik , maar je ogen sluiten voor de werkelijkheid is iets anders , leer er maar mee leven of wordt kluizenaar en wantrouw alles en iedereen , waar ik al aardig mee op weg ben 😉

  Dat Jan Peter van Doorn hier niets te melden wil , ach …….

 113. willem zegt:

  Het probleem met defaitisme, Hans, is dat eraan gehoor geven in ieder geval leidt tot een nog absurder maatschappij dan die waarin we nu rondhuppelen. Nou voel ik me geen ‘wereldverbeteraar’, maar duidelijk mag zijn dat als wat jij verwoordt alom nagevolgd wordt, we weer snel in een feodaal systeem belanden. De tijd waarin we nu leven, wordt steeds meer bepaald door geld, winst, marktwerking, enz. Welzijn is een ondergeschoven kindje geworden. En wanneer men beweert dat welzijn alleen te verwezenlijken is met nog meer vrije handel, nog meer winst, nog meer productie van rotzooi en nog meer uitbuiting, dan rest slechts zwijgen..
  Zo ook met het uitbuiten van ‘paleo’, dat natuurlijk ‘benutten’ wil heten. Op alles wat ook maar enigszins aanslaat en wat geld kan opleveren, werpen zich de avonturiers. En daaronder zitten uiteraard ook sjoemelaars die met mooie praatjes de wanhopigen en vertwijfelden de beurs doen trekken. En dat, in deze draad, onder de vlag van ‘paleo’, de meest logische en natuurlijke voedingswijze die we nu kennen, rotzooi te verkopen.

 114. Hans zegt:

  @ Willem,

  Nog korter dan , allemaal tot je dienst , maar wat kan je er aan doen ( behalve oeverloos bedenken hoe het zou moeten , het erover eens zijn , en het niet kunnen bereiken ) .

  Acceptatie is moeilijk , maar de problematiek eindeloos herhalen verveelt , 😉

  ,, Kwait ook nait ” in’t Grunns…..

 115. willem zegt:

  Ach, Hans, we kregen het hier erover i.v.m. het prostitueren van ‘paleo’. Daarom.
  Maar ik hou er over op. ’t Zal duidelijk zijn hoe ik erover denk.
  Blijft mijn standpunt overeind dat je erbij neerleggen, bij die uitwassen dan, de dood in de pot is.
  Maar we wachten geduldig tot de maatschappelijke wind weer bijdraait.

 116. Een paar overwegingen.

  Een deel van de bevolking wordt uitsluitend aangetrokken door kralen en glitter en wil worden belazerd. De paleo boodschap is volkomen idiot proof, er valt vrijwel niks aan te verknallen. Dus als iemand dat in telsell-format verpakte bierviltje voor 40 euro per stuk verkoopt, dan verkoopt ‘ie in elk geval nog steeds ‘groenten, fruit, vlees, zeevoedsel, knollen, eieren, noten, zonlicht, beweging, slaap’. En als de sukkel die de boodschap voor 40 euro koopt hem ook implementeert, dan wordt ‘ie gezonder. Fors gezonder. Wie doet wat Mitchel van Duuren adviseert, wordt gezonder en wint aan functionaliteit. Hij is 40 euro armer, maar heeft een onbetaalbaar waardevolle tool tot z’n beschikking. Dat het in theorie zou kunnen leiden tot het met meer succes doorgeven van genen die predisponeren voor een IQ van 70 en lager, moeten we even voor lief nemen.

  Dat is, maatschappelijk gezien, winst.

  Ook al is het onuitstaanbaar 🙂 .

  En we zouden de goudzoekers vrij gemakkelijk de wind uit de zeilen kunnen nemen. Als alle competenties die hier reageren en meelezen hun krachten zouden bundelen, zouden we paleo in al zijn facetten op een aantrekkelijke manier, laagdrempelig en volledig gratis kunnen aanbieden. Er moeten mensen zijn die alles weten van websites bouwen. Er zijn zat mensen die geregeld voor goede content kunnen zorgen. Er zijn zat mensen die zich zouden willen bezighouden met het verzamelen of maken van de kennelijk onontbeerlijke recepten. Ik zou met plezier een simpel, populair boekje van maximaal 200 pagina’s maken waar alles in staat. Gratis. En een art director maakt er in zijn vrije uurtjes gratis iets moois van. We zouden de niet te omzeilen kosten van de fysieke realisatie (papier, drukken) en de distributie kunnen dekken door de boel bij de notaris in een stichting te stoppen (Stichting Paleo Educatie of whatever) en dan volkomen open en helder fondsen te werven. Eventuele winst gaat naar een werkelijk goed doel (met goede doelen moet je verschrikkelijk uitkijken, de meeste zijn malafide). Etc.

  Dat zou dus allemaal kunnen 🙂 .

 117. Alex zegt:

  Klinkt goed. 🙂

 118. Melanie zegt:

  Klinkt idd goed! Heb je, begrijpbare, theorie en praktijk in 1 boek. Dat boek is al uitverkocht voordat het gemaakt is😊

 119. Denk je echt, Melanie? Er is niets makkelijkers dan een Jip en Janneke versie van een paleoboek te maken. How to, What’s in it for me, bla, bla, bla. Maar ik wil dus niet dat mensen het moeten kopen. Het moet vrij beschikbaar zijn.

 120. Alex zegt:

  Niet vergeten het Bierviltje bij te sluiten. 😉

 121. Tuurlijk niet 🙂 .

  Wie bouwt de website? Wie doet de opmaak? Wie doet wat?

  Ik kan me committeren aan een deadline ergens in november.

 122. Marianne zegt:

  Superinitiatief!

 123. @rnold zegt:

  Gaaf! Ik doe graag mee. Ik heb er wel wat tijd en geld voor over. Kan wat handjes bieden. Ben ook kettlebell instructeur, dus als je daar nog iets over wilt toevoegen als een van de bewegingsopties, naast sprinten op blote poten, kan ik ook content leveren.

 124. Perfect, @rnold! We hebben vooral ook een coördinator nodig 🙂 .

 125. @rnold zegt:

  Ik zou mogelijk een halve dag in de week vrij kunnen maken. Helpen in de opstart van de stichitng. Eventueel ook een de coördinator-rol kunnen oppakken. Dus een stichting Paleo Educatie openen, bestuur samenstellen, jou achter de broek zitten, vormgever vinden, eindredacteur vinden, websitebouwer vinden en website laten bouwen, bierviltjes verspreiden, facebookpagina beheren etc etc. Maar kan me voorstellen dat er betere gegadigden zijn en dan stop ik graag op een andere manier wat tijd in de stichting door een andere rol te pakken. Stel graag mijn creatieve brein ter beschikking!

  Wat info over het oprichten van een stichting.
  http://www.nieuwestichting.nl/stichting-oprichten/bestuur/bestuursleden.html

 126. Tije zegt:

  Geweldig initiatie! Ik doe graag mee, penningmeester of zo. Wanneer en waar is de eerste vergadering?

 127. Geweldig, @rnold, maar eerst moet zich meer competentie melden. We hebben een heel legertje aan enthousiastelingen nodig en tenminste enkele profs, zoals een art director en een webdesigner.

 128. Fien zegt:

  Melchior, pas je in vredesnaam wel een beetje op? Leuk initiatief, maar er komt ontzettend veel bij kijken, ook als de zaak op poten staat, en jij hebt geen tijd om alles in de gaten te houden.

 129. Fien, ik heb en krijg inderdaad vermoedelijk geen tijd om het in de gaten te houden. Heeeeellllpppp. Ik was mogelijk weer eens te snel…

 130. @rnold zegt:

  Ik ga er vanuit dat zich hier snel een klein legertje meldt! 🙂

 131. Tije zegt:

  Kies een goede voorzitter Melchior. Dat scheelt jou de meeste tijd en energie.

 132. Jan Peter van Doorn zegt:

 133. willem zegt:

  Mocht ik wat kunnen betekenen, van hier uit, dan doe ik dat graag. Zoek me niet op voor technologie, etc.
  Bij deze draag ik Robert voor als voorzitter van de Raad van Commissarissen..

 134. Fien zegt:

  Leuk!
  Heb een paar dagen geleden voor de tweede keer de fantastische film Margin Call bekeken, die ook zijn geestige momenten heeft maar vooral erg goed de hebzucht van de mens laat zien. Eersteklas acteurs, aanrader.

 135. Fien zegt:

  LOL, Willem! .

 136. Melanie zegt:

  Ja Melchior, ik denk echt dat er behoefte is aan een boek dat het bierviltje op de meest simpele manier uitlegt! Ik moet vaak teksten meerdere malen lezen (en soms woorden opzoeken) om eruit te halen wat dit voor mij betekent. Maar ik denk ook dat dit een flinke klus is die je zeker niet in je eentje moet aangaan in de vrije tijd

 137. Melanie zegt:

  Even ter verduidelijking: mijn partner en ik zijn gestart bij de site van MvD die we beiden niet inhoudelijk vonden. Maar dit blog is juist enorm inhoudelijk en staat, naar mijn mening, ook open voor andere voedingswijzes dan alleen maar strikt paleo (ik lees geen veroordeling van mensen die wel zuivel of nachtschades nemen). Jouw blog start eigenlijk altijd wel in heerlijke Jip en Janneke taal en dat hebben mensen nodig denk ik. Soms kan ik al die Engelse en wetenschappelijke teksten niet goed volgen en ik denk dat er zo nog meer lezers op jouw blog “rondzwerven”. Vandaar een simpel boekje, niet te dik. Wat startrecepten en mss ook iets van een work-out zoals @rnold aangaf.

  Nog even iets heel anders maar wel bierviltje-gerelateerd: was vandaag bij de arbo vanwege mijn burn-out en zij vond dat ik er heel wat beter (lees:minder depri) erbij zat dan 6 weken geleden (start paleo). Zij was trouwens wel heel erg geïnteresseerd in de paleo leefwijze en ging zich inlezen. Heb haar verwezen naar deze site. Morgen naar de internist…

  • Melanie, mijn dag is goed. Of het nou dankzij paleo komt of niet 🙂 . Overigens is een simpel boekje maken (dat wil zeggen de tekst ervan) het probleem niet. Dat kan ik vrij snel fiksen. Een beknopte pdf die iedereen gewoon kan downloaden is echt een fluitje van een cent, gegeven wat tijd. Alleen zal daar niets nieuws in staan. Het zal informatie zijn die overal al te vinden is. Maar misschien heb je gelijk en ontbreekt dat nog!

 138. Marianne zegt:

  En folders, gericht op bepaalde groepen mensen, voor in wachtkamers. Hoe paleo kan helpen bij overgewicht, bij vermoeidheid, depressie, tandproblemen etc. En dan kunnen doorverwijzen naar de site van de stichting, en dat ze daar eventueel dat boekje kunnen downloaden of bestellen.

 139. marietsebiel zegt:

  Denk al de hele tijd 😉 Ik ben er voor en ik ben er tegen ( ik kom er niet uit )
  Dus ga ik maar eens wat voors en tegens in de groep gooien.

  Voor: Het idee om, gratis en voor niks, op een goed begrijpelijke manier uit te leggen aan een breed publiek wat Paleo inhoudt spreekt aan. Waarom, hoe, hoe beginnen, verschillen, kosten, naast eten nog meer verandering, zoals bewegen, stress, verder dan je neus kijken, durven te veranderen, je eigen weg zoeken, niet iedereen is hetzelfde, goed kijken wat voor jouw het beste past. enz.
  Dat vereist heel veel werk en goed inlevingsvermogen bij degene, die de website en het e-book gaan schrijven Vooral om het niet té oppervlakkig te laten worden, zonder onbegrijpelijk te zijn. Maar goed, dat is wel aan Melchior toe te vertrouwen ❤

  Tegen: Teveel hapklare brokken, met het gevaar dat het klakkeloos wordt overgenomen en het als het ware geen eigen verworvenheid wordt.
  Dat is bij die commerciële websitejes het geval, er is nauwelijks discussie, geen uitwisseling, geen groei, alleen wat oppervlakkige regeltjes, niet genoeg om de patronen te doorbreken waar iedereen is mee opgegroeid.
  Dat zou het gevaar kunnen zijn, ook als het gratis is. Want gratis is in onze maatschappij, helaas, nog altijd 'minder waard'

  Persoonlijk: had ik niks gehad aan hapklare brokken. Ik ben het niet met Melanie eens, dat Melchior in Jip en Janneke taal schrijft. Wat hij wel doet is moeilijke materie op een redelijke begrijpbare manier 'vertalen' en vooral uitleg geven in de verbanden, die te leggen zijn. Bij mij duurde het een tijd, van veel studie met flink wat googlen, om steeds meer ook te gaan begrijpen, waar hij op doelde. Ook de reaguurders hier deelde veel kennis en lieten mijn brein kraken.

  Tijd dus, veel tijd, maar geen tijdsverspilling !!!!!
  Want door er tijd in te steken, heb ik heel veel kennis opgedaan en ben ik aangezet om zelf steeds meer op zoek te gaan naar kennis. Over mijn diabetes bijvoorbeeld weet ik nu veel meer als ooit te voren.
  En die kennis is nu van mij ! Die heb ik zelf verworven. Het was een groeiproces, dat ik voor geen goud zou hebben willen missen.
  Misschien ligt het aan mij, is dat mijn manier van leren en doen anderen dat anders, makkelijker.
  Of zijn ze minder eigenwijs 😉

 140. willem zegt:

  En stel dat dit verder gaat. Welke hoofdweg wordt ingeslagen?
  Laten we daarbij ook denken aan ‘nederpaleo’. En aan de financiele beperktheid die voor velen eraan verbonden is. Dus, een lijstje met voedingswaren die ook bij de goedkopere supermarkten voorhanden zijn, als steun bij het boodschappen doen, zou welkom zijn.
  Ach wat, ik begin nu al met het invullen van lijsten, waar Melchior in eerste instantie uitaard de aangewezen persoon voor is.

  Ligt het nu aan mij, dat ik meen te constateren dat het Oerdieet van Remko Kuipers niet genoeg aanslaat? Zo ja, hoe komt dat? Verkeerde marketing? Verkeerde titel?

 141. Melanie zegt:

  Mariet, ik denk dat ik me niet goed uitdrukte wat betreft Jip en Janneke taal. Ik bedoel eigenlijk precies wat jij ook aanhaalde; namelijk het vertalen van moeilijke materie en het geven van uitleg in de verbanden. Op deze manier wordt het voor mij redelijk goed te bevatten materie.

  Ook ben ik het met je eens dat mensen eigenaar moeten blijven van hun leerproces, in dit geval dus “hoe eet ik zo gezond mogelijk”. Ik hoop dat zo’n boekje en eventueel ook de folders waar Marianne naar verwees, mensen wakker schudt zodat ze juist op zoek gaan naar meer (paleo)kennis. Het zou fijn zijn als zo’n boekje de aanzet geeft. Bij mij was dit de huisarts, maar ik begreep al door hetgeen ik op dit blog las, dat hij mijn toevalstreffer is geweest!

  Waarom het boek van Meneer Kuipers niet aanslaat, weet ik niet (bij mij staat het op mijn verjaardagslijst). Is het te duur, te wetenschappelijk, te dik of misschien niet bekend genoeg bij de gemiddelde Nederlander? Geen idee. En misschien wordt het wel gelezen, maar moet men hier goed over nadenken. Het gaat tenslotte in tegen een hoop dingen die nu nog uitgedragen worden door bijv artsen en het vc.

 142. Marianne zegt:

  Ik vind zelf veel uitzoeken ook leuk, maar dat is mijn karakter. Niet iedereen wil daar zoveel tijd aan besteden of heeft de mogelijkheden om dit soort sites te begrijpen.
  Een paar leerlingen van mij waren gisteren dolenthousiast toen ze zagen wat ik in mijn lunchtrommel had (zuurkool, twee moten zalm, olijven, tomaat, een plukje peterselie): of ik niet ook voor hen wilde koken? Zij moesten boterhammen eten, want dat was gezond, en ze hielden helemaal niet van boterhammen. Of ik hun moeders niet kon overtuigen 🙂 Dus een middelbare-scholierenversie is wellicht ook geen slecht plan. Ik wil graag ook distributie van folders o.i.d. op me nemen.

  Trouwens, als er nog een paar ton overblijft na het drukken van de boekjes, zijn filmpjes misschien wel aardig 🙂 http://www.nrc.nl/nieuws/2014/04/10/dit-soort-gelikte-3d-filmpjes-maken-universiteiten-tegenwoordig/

 143. maanfiets zegt:

  Wat een leuke ideeen………………..
  Hebben jullie nog een sitebouwer nodig?
  Dacht zij hardop, toen ze net besloten had dat ze het rustiger aan moest doen………………….

  Maar een paar dagen moet ik wel vrij kunnen maken om iets in de lucht te krijgen.

 144. sigme zegt:

  Ik heb ook nog wel wat tijd over, zeker voor iets leuks. Een beetje inhoudelijke informatie zou ik ook nog kunnen toevoegen, vooral over het zelf houden van beesten (en de regelgeving daarbij bijvoorbeeld). Van professie ben ik software-tester, dus misschien zou ik daarmee iets kunnen doen wanneer er een site gemaakt wordt.

 145. Hans zegt:

  @ Jan Peter van Doorn ,

  Dank voor je reacties , hoop dat er meer volgen !

 146. Ik ben hier reacties schuldig. Volgen asap.

 147. Er is op dit moment een aantal mensen dat zich serieus wil inzetten voor een Nederlands Paleo Symposium en/of voor een Paleo Stichting. We kunnen nog wel wat hulp gebruiken, iedereen die zich in wil zetten voor een symposium, een stichting of bovengenoemd boekje, spring op de trein en stuur mij een e-mail! Je vindt mijn adres op http://www.rug.nl/staff/e.nederhof

 148. Hmmm, waar zat ik in april dat ik dat hier gemist heb?

  Melchior: als je er niets op tegen hebt dat ik ook op een warm eiland woon en in 4 uur per week “mijn” paleo site online probeer te zetten … 🙂 dan hetvolgende:

  Zoals je ziet lukt me dat in 4 uur niet zo goed, het nadeel van alles bijna alleen te willen doen, tsk, tsk, tsk 🙂

  Dus hoe het beter kan: gebruik even de power van vermenigvuldiging met je volgers:
  Jouw 6 x 6 x 6 x 6 x 6 x 6 x 6 en je zit al stukken boven de 100.000

  – schrijf dat gratis paleo pdf boekje,
  – zet het op je site, naast je bierviltje of nog dikker zichtbaar
  – zeg aan al je goedgezinde volgers dat ze op hun site even hun volgers op de hoogte willen brengen, met incluus alweer dat linkje naar jouw site en boekje
  – en zeg je volgers dat zijn hun volgers de suggestie geven of ze dit ook aan hun volgers willen zeggen.

  Een gelijkaardige vermenigvuldiging kan je doen met het boek dat je nu aan het schrijven bent.

  Je hebt je mensen goed karma gegeven, tijd om het goede karma terug te geven 🙂

  Succes met je boek (gaat dat ook in de boekenrekken in Maleisie te vinden zijn? 🙂 )

  Stef

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s