Zoet bloed (niet zoet speeksel) vreet je tanden weg

Eikelminnende jager/verzamelaars in Marokko leden 15.000 jaar geleden aan ernstig tandbederf. Kwam dat door die eikels, of doordat niet voldoende dierlijk eiwit meer konden scoren?

Eikelminnende jager/verzamelaars in Marokko leden 15.000 jaar geleden aan ernstig tandbederf. Kwam dat door die eikels, of doordat ze niet voldoende dierlijk eiwit meer konden scoren?

En toen, midden in de opwinding rond de zegeningen van resistent zetmeel in het algemeen en aardappelzetmeel in het bijzonder, was er dat onderzoek waaruit blijkt dat Marokkaanse jager/verzamelaars uitgebreide cariës (tandbederf) hadden. Op een voeding die voor een groot deel was gebaseerd op eikels, nota bene rijk aan resistent zetmeel.

En vermoedelijk arm aan goede bronnen van dierlijk eiwit.

Hoewel cariës min of meer universeel is in alles wat leeft en tanden heeft – zelfs compleet carnivore oceaanvissen krijgen het soms – volgt de prevalentie van tandrot bij mensen wereldwijd en zo ver we kunnen terugkijken grofweg twee factoren: het aandeel verteerbare koolhydraten en het aandeel dierlijk eiwit in de voeding. Hoe meer koolhydraten en hoe minder eiwit, hoe uitgebreider het tandbederf en andersom. Vlees en vis beschermen tegen de cariogene (tandbederf inducerende) eigenschappen van verteerbare koolhydraten. Daarover zo meteen meer. Onder paleoantropologen is brede consensus over de notie dat cariës in fossiele resten van jager/verzamelaars duidt op marginalisatie en een noodgedwongen afhankelijkheid van zetmeelrijk plantaardig voedsel. Cariës is uit de aard der zaak één van de beste landbouwverklikkers. Plotseling veel kaakbeenderen met carieuze tanden = deze jongens ruilden hun speer in voor de ploeg. Tot op de dag van vandaag betalen we de prijs voor deze fatale carrièreswitch, ondermeer in de vorm van boerenbekken. Inmiddels wordt cariës gezien als absoluut normaal. Meer dan 90 procent van de mensen krijgt het, maar het is goed te repareren, bijna alle Nederlanders van na 1975 lopen rond met esthetisch gezien prachtige gebitten, ofwel niks aan de hand.

Toch wel.

Cariës is namelijk zeer waarschijnlijk een systemische en zelfs endocriene ziekte. Als je vaak gaatjes hebt, kun je er tamelijk zeker van zijn dat niet alleen je gebit, maar je hele lichaam onder vuur ligt. In de conventionele visie is cariës puur het gevolg van zuren die door bepaalde mondbacteriën worden aangemaakt, het glazuur oplossen en het dentine (het eiwit waaruit het harde deel van tanden en kiezen is opgebouwd) middels een ontstekingsproces afbreken. Koolhydraten en vooral suiker voeden deze bacteriën en het enige wat je kunt doen om tandbederf te voorkomen is goed poetsen, liefst met een fluoridehoudende tandpasta. Er zitten een paar problemen aan dit simplistische en tegelijk lucratieve model. Ten eerste veroorzaakt een voeding met veel suiker nauwelijks meer zuur in de mond dan willekeurig welke andere voeding. De per definitie in de mond aanwezige bacteriën lusten alles. Wat je ook eet, after lunch is de mond hoe dan ook wat zuurder. Ten tweede voorkomt zelfs obsessief poetsen niet dat sommige mensen tot hun vertwijfeling elk half jaar weer gaatjes hebben. Kijk naar Denise Minger toen ze nog veganist was. Terwijl de tijd dat (school)tandartsen op commissie boorden en vulden en dus gaatjes repareerden die ze eerst zelf maakten, definitief voorbij is. Hoop ik.

Deze observaties verliezen hun raadselachtigheid als je tanden en kiezen beschouwt als integraal deel van het lichaam, waarop zoiets onvermijdelijks als maaltijd-geïnduceerde zuuraanvalletjes van buitenaf geen vat zou mogen hebben. Twee grote medische geesten hebben vanaf ongeveer 1960 aangetoond dat tanden en kiezen inderdaad beschikken over een krachtig, vanuit de hersenen aangestuurd defensiemechanisme. Dr. Ralph Steinman was het hoofd van de tandheelkundige opleiding aan de Loma Linda Universiteit. Zijn collega Dr. John Leonora werkte verderop in hetzelfde complex als endocrinoloog. Hij was gespecialiseerd in de rol van de hypothalamus in ondermeer de bloedsuikerregulatie. Grotendeels in hun vrije tijd zetten deze twee pioniers de ‘zuurtheorie’ van cariës bij het grofvuil, alleen werd hij nooit opgehaald. Niemand las hun werk.

Voor een goed begrip even wat basic tandheelkundige informatie. Tanden/kiezen bestaan uit drie lagen: een keiharde buitenlaag die is opgebouwd uit een fijnmazig raamwerk van mineralen (de glazuurkap), een wat dikkere, honingraat-achtige laag bestaande uit iets zachter tandbeen (dentine) en de pulpa, waar zenuwen en bloedvaten lopen en zogenoemde odontoblasten zitten, cellen die dentine produceren. Gebitsstructuren en tandheelkundige processen zijn bij ratten, varkens en mensen volledig vergelijkbaar.

Steinman toonde, op dat moment nog alleen werkend, aan dat bij gezonde zoogdieren sprake is van een constante ‘dentale flux’, ofwel een stroom van dentaal vocht vanuit de pulpa naar buiten. Hij spoot een radioactieve tracervloeistof in het abdomen van een stel ratten. Na 6 minuten dook de tracer op in de buisjes in het dentine, nog een uur later zat het in het glazuur en tenslotte zelfs op het oppervlak van de tanden. Hij observeerde dat gezonde tanden en kiezen als het ware voortdurend ‘zweten’, als een Edammer kaas in de zomerzon.

Vervolgens ontdekte Steinman in een serie experimenten dat deze dentale flux op drie manieren beschermt tegen cariës. Zij voorkomt dat zuren en bacteriën de tand/kies kunnen binnendringen, zij houdt de zuurgraad tot aan de buitenkant van het glazuur op een neutrale 7.4 en zij voorziet het gehele element voortdurend van voedingsstoffen. Hij toonde aan dat een gebit volledig cariësresistent is wanneer sprake is van de normale dentale flux. Besmet de rattenbek met beruchte cariogene bacteriën, bestook het gebit met zuur, intacte dentale flux, geen tandbederf.

Natuurlijk wilde Steinman weten of die dentale flux kan worden verstoord. Eerst liet hij ratten onbeperkt feest vieren bij de Jamin. Cariës in no time, maar dat was te verwachten. Vervolgens spoot hij een suikeroplossing in de buik van ratten die een ‘gezonde’, niet cariogene rattenvoeding kregen. Er kwam geen gram suiker in hun mond, maar de ratten ontwikkelden snel ernstig tandbederf. Wat gebeurde hier? Nog wat ratten en een lading tracervloeistof, Jane! Zodra Steinman ratten inspoot met suikerwater, bleek de dentale flux haast onmiddellijk te stoppen en zelfs gedurende enige tijd te worden omgekeerd. Deze omgekeerde dentale flux trok alle cariogene bestanddelen uit de mond in de tand/kies.

Toen hij zover was, haalde hij endocrinoloog Leonora erbij. Want hoe werkte dit precies? Samen brachten ze gedurende zo’n 30 jaar het bestaan van de zogenoemde ‘hypothalamic-parotid endocrine axis’ aan het licht. De hypothalamus spoort de oorspeekselklier (parotid gland) na het eten aan tot de aanmaak van ‘parotid hormone’, een hormoon waarvoor ik niet eens een Nederlands woord heb kunnen vinden 🙂 . Dit ‘parotid hormone’ triggert de odontoblasten in het dentine om dentale vloeistof van binnen naar buiten te gaan pompen. Om een lang verhaal maar weer eens tien kilometer korter te maken, ze ontdekten dat een aantal factoren de hypothalamic-parotid axis verstoort, zodoende de normale postprandiale dentale flux platlegt en de weg vrijmaakt voor cariës. Om het nog wat interessanter te maken, parotid hormone speelt ook een rol bij de eerste fase insuline afgifte. Dezelfde factoren die cariës in de hand werken, lijken ook een gezonde glucosehuishouding in de weg te staan, waardoor een soort heksenkring ontstaat.

Die factoren zijn:

* Steile bloedsuikerpieken (het ingespoten suikerwater, maar ook een fijne, oergezonde zuurdesembroodmaaltijd)

* Stress tijdens het eten (via de HPA-as, denk Malcolm Kendrick)

* Inspanningsdeficiëntie (een mooier woord voor ziekelijke reetzitterij)

* Bepaalde farmaca, zoals methamfetamine, de zogenoemde ‘meth mouth’

Klap op dit vuurpijltje: voldoende eiwit in de voeding is vermoedelijk de hoofd-trigger voor het aanzetten van de dentale pomp. Kennelijk verwacht ons systeem altijd eiwit. Toevoeging van eiwit doet de suikergeïnduceerde, tot tandbederf leidende endocriene staking deels teniet, via ureum, een bijproduct van de eiwitstofwisseling. Vlees en vis, zo toonden Steinman en Leonora aan, zijn sterk anti-cariogeen. Anderen observeerden dat dit ook voor mensen geldt.

Die Marokkaanse jager/verzamelaars waar we dit stukje mee begonnen, zouden wel eens vrijwel uitsluitend van eikels geleefd kunnen hebben en dus eiwitgebrek gehad kunnen hebben. Diverse groepen die enig zetmeel in hun voeding hadden, maar wel evolutionair normale hoeveelheden dierlijk eiwit scoorden, waren (en zijn) vrijwel gevrijwaard van tandbederf, ondanks gebrekkige of niet aanwezige mondhygiëne.

Paleo beschermt tegen tandbederf. Wat knollen en fruit in een degelijk paleodieet laten het paleogebit zeer waarschijnlijk koud, zoals veel paleoten (en hun waarschijnlijk minder geamuseerde tandartsen en mondhygiënistes) proefondervindelijk hebben ondervonden. Morgen volgen wat links, want ik moet nu eten.

Verdieping:

Relationship of Fluid Transport Through the Dentin to the Incidence of Dental Caries

Oorspeekselklierhormoon noodzakelijk voor eerste fase insulinerespons

The systemic theory of dental caries

Caries through time: an anthropological overview

Dan nog een dienstmededeling.

Onlangs kreeg ik de opdracht een artikel te maken over de populariteit van diverse ‘aparte’ diëten. Aangezien ook paleo belicht moest worden, besloot ik de opdracht bij hoge uitzondering niet aan te nemen. Oplettende lezers zouden immers kunnen vinden dat ik ‘partij’ ben geworden. In plaats daarvan bombardeerden ‘ze’ me tot slachtoffer. Voor het eerst in mijn carrière stond ik aan de andere kant van het veld. Bijzonder weird. Ik heb alleen het korte, goed weergegeven interviewtje met mezelf gelezen. Ivan Wolfers zorgt voor het relativerende hoofdverhaal. Geen idee wat ‘ie zegt. Voor wie het wat kan schelen, morgen (zaterdag) in AD Magazine.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

145 reacties op Zoet bloed (niet zoet speeksel) vreet je tanden weg

 1. Marye zegt:

  Boeiend stuk. Wat zie jij trouwens als normale hoeveelheden dierlijk eiwit?

 2. Andre zegt:

  Interessant artikel. Hoe passen de observaties van Price mbt vitamine K2 in dit geheel (die voldoende dierlijke eiwitten gaan natuurlijk gepaard met de nodige vetten en dus daarin oplosbare nutrienten – wat is de natuur eigenlijk mooi: een kant en klaar pakketje waar alles inzit om gezond te blijven 🙂 )

 3. Otto zegt:

  Ben ook benieuwd naar optimale hoeveelheden eiwit inderdaad. Alhoewel dit heel erg kan verschillen per persoon, dus een eenduidig antwoord is waarschijnlijk niet mogelijk. Ik ken mensen die barsten van de suikervreterij, al hun leven lang vegetariër zijn en cariësvrij door het leven gaan, en veganisten waarbij de één altijd gaatjes heeft en de ander nog nooit. Dus het is spel van meerdere factoren.

  Zelf zou ik gokken op ‘een paar keer per week’ iets van vlees en/of vis (of insecten?), dat moet genoeg zijn om de lading te dekken. Je zou moeten kijken naar Weston A Price’s bezochte gemeenschappen die praktisch cariësvrij bleken, en waar geen vegetarische laat staan veganistische tussen zaten, maar waar de ingenomen hoeveelheden dierlijk eiwit enorm verschilde.

 4. willem zegt:

  Voordat ik de reactie naar de lijn MM stuurde, kwam mijn broer even langs. Ik liet hem (tandarts in ruste) bovenstaande bijdrage van Melchior lezen. Duurde even voordat hij daarmee klaar was… Reactie: ‘Mooi verhaal, maar deels hoorde ik dat al tijdens mijn studie (Groningen, eind jaren ’50!). Dat suiker op zich niet de boosdoener is, maar andere factoren elders in het lichaam, daar werd over gefluisterd, maar luidop zeggen kon niet, want suiker moesten we wel als boosdoener blijven aanmerken. Beginjaren ’60 vernamen we dat niet suiker, maar zuren de hoofdoorzaak was/waren van de ellende. Nu is er verder voortschrijdend inzicht. Prachtig!’
  Toen moest hij weg naar zijn bridgeavond. Zal er later eens verder over doorzeuren, afhankelijk ook van verdere reacties.

 5. maanfiets zegt:

  Dit pas helemaal in mijn verhaal. Altijd gaatjes rotte tanden en kiezen, ondanks mijn suikervrije gezonde volkoren vegetarische opvoeding.
  Na een half jaar Atkins geen gaatje meer. Nu heel sporadisch nog eens een kleintje. Helaas zit ik wel met de schade uit mijn jeugd. Dode kiezen die nu beginnen uit te vallen. Ik ben vaste klant bij de tandarts.
  Wel heb ik sindsdien meer tandsteen. Wat is dat eigenlijk en waar komt het vandaan?

  En is het niet zo dat ook in de mond een gezonde flora zou moeten zijn, net als in de darmen en andere lichaamsopeningen?

 6. michajoris zegt:

  Fascinerend. Ik kan me van harte aansluiten dat de paleolitische eikelbijters eerder een uitzondering dan de regel waren. Een niche die weliswaar voortplanting bewerkstelligt, maar geen opa’s en oma’s om op de kleinkinderen te passen zogezegd.

  Qua maag-gebit doet me dan ook weer direct aan Spreadbury denken – die ik nu aan het lezen ben en poog goed te begrijpen. Hoe zie je het paper van Spreadbury verhouden tot bovenstaande post Melchior?

  @Otto: in de veelheid van factoren die van doen heeft met gaatjesloze tanden is ook de vorm van je gebit is ook van invloed geloof ik, dus in de zin van: hoe scheef/onbereikbaar sommige tanden zijn voor de borstel etc.

 7. james zegt:

  En dan heb je vogels als Seth Rogers die ’s avonds helemaal hun tanden niet poetsen. Heb destijds Dick V de stuipen op het lijf gejaagd (vond ik 🙂 ) met het bericht dat de meeste tandpasta’s glycerine bevatten wat een laagje achterlaat op je tanden en kiezen en als zodanig re-mineralisatie tegen gaat. Ik meen dat hij een goede in Zuid Frankrijk gevonden had..
  Zelf weten we eigenlijk niet wat gaatjes zijn, of wat een tandarts in onze monden zou moeten uitvoeren. Een vriend is tandarts, maar er zijn nou eenmaal zaken waar je niet over praat, behalve dat hij wel een bepaald vermoeden zal hebben omdat we wel over voeding en dergelijke praten en we eten bepaald niet het gewone doorsnee menu.

 8. Wat leuk, Willem, dat je een broer hebt die tandarts is/was, dat hij bereid was dit te lezen en dat hij hier destijds op de opleiding al over hoorde. Je stelt dat er voorschrijdend inzicht is, maar dat is in deze helaas niet het geval. Alles wat hier staat, was pak hem beet in de jaren ’70 al bekend, maar er is nooit serieus op voortgeborduurd. In de moderne (hoofdzakelijk restauratieve) tandheelkunde regeert het non-endocriene zuurmodel. Ik raad je broer aan ook het artikel van Steinman en Leonora te lezen, waarnaar ik inmiddels onder het stukje heb gelinkt.

  Als ik het goed begrijp zou het heel eenvoudig zijn om een goedkoop geneesmiddel tegen cariës te ontwikkelen (voor de meerderheid van de bevolking die niet soortcorrect wil eten). Maar – en daar gaan we weer – dat zou een uiterst bloeiende business verzieken.

 9. Jo tB zegt:

  Openings zin uit Evidence for Insulinotropic Effect From Rat Parotid Glands van JOHN LEONORA et al:

  Previous observations have suggested that the salivary glands exercise a regulatory role on insulin secretion and/or glucose metabolism.

  Ik had ergens op internet gelezen dat bij het ochtend fenomeen wanneer de lever een endogeen glucose dump doet de aalvleesklier niet aangezet wordt om insuline af te geven (komt geen speeksel aan te pas), en wanneer exogeen glucose naar binnen komt door eten de aalvleesklier wel een signaal krijgt om insuline af te geven. Er werd daar gepostuleerd dat er een storing in de commuicatie stroom bij diabeten was. Diverse diabeten hadden opgemerkt dat wanneer hun ochtend waardes hoog waren en ze NIET aten hun bloedsuiker hoog bleef. Alleen wanneer ondanks de hoge waarde ze ontbijt aten zakte hun bloedsuikers weer. Bij mij is ook de neiging om niet te eten wanneer mijn ochtend waardes hoog zijn, maar ik snap nu dat ik dat WEL moet doen.

  .

 10. Jo, precies. En liefst een stukje kip of zo.

 11. Otto, Andre, Micha, Maan, Marye,

  Aangezien dit terrein min of meer braak ligt, kunnen we wat betreft ideale eiwit-inname slechts speculeren.

  Ik redeneer als volgt.

  Suiker/postprandiale glucose piek geeft hypothalamus het signaal geen parotid hormone releasing hormone aan te maken.

  Ureum (dat vast zit aan eiwit-inname) geeft hypothalamus een krachtig signaal parotid hormone releasing hormone aan te maken.

  De tweede kan de eerste overstemmen, maar hoe hoger de postprandiale piek, hoe luider het eiwitsignaal moet zijn om de dentale pomp aan te zetten.

  Over het algemeen zou je dus kunnen stellen dat bij een hoge koolhydraat-inname een hogere eiwit-inname nodig is ter compensatie.

  Dit geldt echter waarschijnlijk niet bij mensen die zo’n goede glucosetolerantie hebben dat bloedsuiker na de maaltijd vrijwel onmiddellijk wordt geklaard. In feite vermoed ik dat de postprandiale bloedsuikerpieken die wij ‘normaal’ noemen, eigenlijk helemaal niet normaal zijn.

  K2 en andere micronutriënten. Ongetwijfeld belangrijk, maar vermoedelijk alleen voor het voortdurend voortgaande remineralisatieproces. Als de dentale pomp niet functioneert, zullen ze cariës niet kunnen voorkomen, omdat het cariogene milieu het gebit in wordt getrokken.

  Mondflora. Is belangrijk (hier is literatuur over), maar opnieuw waarschijnlijk onvoldoende om volledig tegen cariës te kunnen beschermen als de pomp niet werkt.

 12. Jo tB zegt:

  Nee, dan eet ik eieren, de volmaakte voedsel.

 13. fran zegt:

  Altijd lastig ja, als technologische ontwikkeling een hele beroepsgroep bedreigt. Hoe sneu ook voor deze specialisten, uiteindelijk moet natuurlijk altijd het maatschappelijk belang de doorslag geven.

  Interessant stuk verder! Ben zelf niet mega gezond, maar over mijn gebit heb ik altijd alleen maar complimentjes van tandartsen gekregen (oke, wel pas nadat een beugel de boel een beetje had geordend). Sinds ik paleo ben gegaan begint het wel wat bruin te worden (kreeg er laatst zelfs een opmerking over van een vriendin). Maar dat is dan weer helemaal niet slecht (hoorde laatst zelfs dat dat juist goed is) en weet natuurlijk ook niet of het aan paleo ligt.

 14. marietsebiel zegt:

  Aan mijn tanden valt niet veel meer te verpesten. Dus daarvoor hoef ik geen eiwit te eten, wel voor mijn spieropbouw 🙂
  In mijn familie waren tanden een ondergeschoven kindje.
  Ik kan me niet herinneren, dat wij gedwongen iedere avond onze tanden moesten poetsen. Integendeel, wij kregen voor het naar bed gaan een beker chocolademelk met suiker en een plak peperkoek.
  Naar de tandarts werden we pas gestuurd als er iets heel pijnlijks in iemands mond gebeurde. Als daardoor een drempel was gehaald, waarop mijn vader boven de declaratie grens kwam, dan moesten we allemaal plotseling, nog voor het einde van het jaar, naar de tandarts zodat de kosten in dat jaar bij elkaar kwamen.
  Ik ben twee keer als ± 8 jarige meisje opgenomen geweest in het ziekenhuis, omdat ik een abces aan één tand had. De tand werd operatief verwijderd. Alleen had de dokter eerste keer de verkeerde tand getrokken, zeg maar links, terwijl de ontstoken tand aan de rechterkant zat. Dus toen moest het nog een keer.
  Nee, tanden, geen enkele positieve ervaring.

  O ja, wel één. Toen mijn kleindochter zo´n twee jaar was en ze per ongeluk zag dat ik, als enigste in haar omgeving, de tanden, zomaar uit haar mond kon halen, was ze heel verrukt en onder de indruk van mijn buitengewone gaven. Ze probeerde het zelf ook. Nope, nada, haar bewondering groeide en ik kon haar geen groter plezier doen dan dat kunstje op verzoek te herhalen. Dan schaterde ze van het lachen. LOL. Zo´n oma moet je maar hebben, een wereldwonder 😉

 15. marietsebiel zegt:

  Melchior, het AD gekocht. Je staat er goed op. Voor mij ( ons ) niks nieuws natuurlijk, maar bijna net zo kort en krachtig als Paleo op een bierviltje.

  Grappig dat Ivan Wolffers ook zegt dat we evolutionair maar heel weinig aangepast zijn, 0.03 procent per duizend jaar. Alleen heeft hij niet veel vertrouwen in dat mensen zelf duurzaam hun leefstijl kunnen veranderen. Nou misschien niet iedereen,
  Maar bij dit soort uitspraken van zogenaamde autoriteiten krijg ik steeds meer het gevoel, dat ze zeggen: denk maar niet dat je het zonder mij/ons redt.
  Bang om te worden overgeslagen ?

 16. Dank je, Mariet. Ik vind zelf dat ik er waardeloos op sta 😦 . Bleekjes, ineen gekrompen om dat stomme bord op een onnatuurlijke manier vast te houden, pfff. Ik wist aanvankelijk niet dat er foto’s gemaakt zouden worden, anders had ik geweigerd, ha, ha, ha. Nou ja, er zijn erger dingen.

 17. En altijd weer dat bizarre argument dat we duizenden jaren granen hebben gegeten zonder negatieve consequenties, lol, lol, lol.

 18. marietsebiel zegt:

  Melchior, wíj hebben gelukkig die prachtige foto van je nieuwjaarspreek nog.
  In ieder geval zie je er veel jonger uit, dan je bent ( en dit zeg ik niet alleen, maar ook mijn, 1 jaar jonger dan jij, dochter ) Dat is toch ook wat waard, goede reclame voor Paleo 😉

 19. marietsebiel zegt:

  Correctie : “Grappig dat Ivan Wolffers ook zegt dat we evolutionair maar heel weinig aangepast zijn, 0.03 procent per duizend jaar.”
  Moet zijn: 0.03 procent per TIENduizend jaar.

  Dus maar 0.03 procent aangepast op graan, ha,ha. Te verwaarlozen dus, die aanpassing.

 20. Ja Mariet, veel jongens van mijn leeftijd zijn al echt van die meneren. Dat wil bij mij nog niet echt lukken 🙂 .

 21. marietsebiel zegt:

  Nou dat lukt dan dus nooit meer. Daar moet je vroeg mee beginnen, met meneer worden. Geef het maar op 😉

 22. George zegt:

  steeds maar weer uitgesteld, maar gezien een tweet van Remco kuipers, is zijn boek er dan heel binnenkort eindelijk:
  “@remkokuipers
  Vanaf volgende week te koop overal in Nederland: mijn boek, Het Oerdieet. #Health #paleo. Makkelijk gezond blijven! pic.twitter.com/UkpvURrJIb”

 23. Melchior, zet die foto uit het AD eens hier neer ? Plus het artikel, indien mogelijk. Je kan niet verwachten dat ik het AD lees. Ik wil wel kunnen beoordelen of Mariet een klein beetje gelijk heeft. Als man heb ik daar natuurlijk geen kijk op. Maar een compliment van een vrouw zegt ook weinig. Ze bezien alles wat een vent meer heeft dan een aap als meegenomen. Verder kan ik je vertellen, dat iedere leeftijd zijn bekoring heeft. Ik, bijvoorbeeld, heb tegenwoordig sjans met van die jonge dingen van een jaar of 65.

 24. セレネ zegt:

  Dank je, Mariet. Ik vind zelf dat ik er waardeloos op sta 😦 . Bleekjes, ineen gekrompen om dat stomme bord op een onnatuurlijke manier vast te houden, pfff. Ik wist aanvankelijk niet dat er foto’s gemaakt zouden worden, anders had ik geweigerd, ha, ha, ha. Nou ja, er zijn erger dingen.
  Ik vond het ook niet zo’n fantastische foto, de foto’s van de andere mensen in het artikel waren veel beter. Commentaar van een (ook vrouwelijk) familielid: “Er staat dat hij al 9 jaar paleo eet, maar hij ziet er niet erg gezond uit!”.
  Toen moest ik ook wel denken aan wat de presentatoren bij Pauw&Witteman tegen die auteur van de Voedselzandloper zeiden, dat hij niet nog MEER af moest vallen aangezien hij er ook nogal mager uitzag…
  Conclusie voor de algemene lezer: eet gewoon gezond, geen bewerkte producten. Natuurlijk gaan mensen zich beter voelen als ze daarmee stoppen 😛 Wat voor “dieet” ze dan ook besluiten te volgen…
  Al vond ik wel dat het artikel in z’n geheel wel weer veel gericht was op afvallen. Wil heel Nederland afvallen ofzo? Ik las laatst wel dat meer dan de helft van de Nederlanders te dik is, dus op zich wel logisch dat dieetgerichte boeken het zo goed doen…

 25. Marye zegt:

  Fran, ik weet niet of je de kleuring echt geen probleem vind. Maar ik heb zelf gemerkt dat ik een veel witter en schoner gebit heb als ik met zuiveringszout poets dan met tandpasta.

 26. Marye zegt:

  Ja, het draait voor veel mensen om afvallen. De maatschappij is gewoon wel heel erg gericht op lichaamsbeeld. Zelf kan ik daar overigens over mee praten. Hoeveel mensen mij wel niet om advies op dat gebied vragen (daar begin ik niet meer aan ;-)) Doe een voor en na foto van mij op een boek en het verkoopt waarschijnlijk ook goed. Hoewel ik niet meer dik wil worden, dat geef ik eerlijk toe, heb ik inmiddels wel geleerd dat er andere dingen zijn die veel belangrijker zijn. En dat het met veel meer factoren te maken heeft dan alleen voeding. De voeding is eigenlijk hetgeen wat vanzelf veranderd als je de andere factoren (met name hoe je naar jezelf, anderen en de wereld kijkt) bijstelt

 27. Death warmed over, Selene 🙂 .

  Je zou natuurlijk ook kunnen zeggen dat ik er nog veel ouwelijker en ziekelijker uit zou hebben gezien als ik niet paleo was gegaan. Verder vraag ik me af hoe je met een duizend Watt spotlight die alle kleur uit je smoel wegtrekt, voor de twintigste keer geforceerd glimlachend, jezelf zo klein mogelijk makend om een bord eten vast te houden, nog wel enigszins normaal zou kunnen ogen, maar die andere mensen lukte het wel, dus ik vreet dit koekje van eigen deeg deemoedig op. Heb plotseling veel meer sympathie voor Kris Verburgh en Dolf Jansen 🙂 .

  Wel jammer voor paleo. Mensen zouden ten onrechte kunnen denken dat iedereen er van paleo zo beroerd gaat uitzien. Want zo werkt dat inderdaad.

  Die foto van een half jaar geleden onder de eindejaarspreek lijkt een heel ander effect te hebben.

 28. Jo tB zegt:

  Wat mij opviel uit het stuk in de AD is dat de vrouwen breed uit in beeld zijn en de heren veel kleiner in beeld zijn. Ook de stukjes rond de vrouwen zijn veel groter dan die van de mannen. Hier is toch een bias aan het werk. Chris Verburgh (via die dame) groot in beeld, de broodbuik klein in beeld. Afschuwelijk hoe hier gemanipuleerd is om vrouwen (want daar is het stuk op gericht) te beïnvloeden. Discriminatie noem ik het.

 29. Lien zegt:

  Ik heb net ervaren dat tandartsen zeker ook aan andere factoren denken dan aan “zuren” bij het ontstaan van gaatjes. Tot september had ik maar één (kleine) vulling. Op een plek waar de boven- en onderkies precies in elkaar passen (extra slijtage?). Bij de controle in december had ik opeens twee gaatjes. De eerste vraag van de tandarts was niet: Eet je te veel zuur/zoet? Maar zijn veranderingen geweest in je gezondheid? Helaas was het antwoord ja, ziekte van Pfeiffer opgelopen.

  Ondanks dat ik al een poos mee lees heb ik nog nooit gereageerd. Bij deze eerste reactie ook even een korte introductie: Voor de hond was ik op zoek naar voer voor haar blaasgruis problemen en kwam op barf uit (bones and raw food of biological appropriate raw food). Van het door de dierenarts voorgeschreven ‘dieet’voer werd ze namelijk heel erg dik Dit was opvallend aangezien ze er bijna niets van at omdat ze het niet lekker vond.. Bij het verder struinen op internet kwam ik paleo als de menselijke variant van barf tegen. Voor de zomer ben ik suiker en granen gaan beperken en meer groente, eiwitten en vetten gaan eten. Hierdoor heb ik een heel goede zomer gehad vol energie, met minder last van allergie en een start gemaakt van verliezen van overtollige omvang (heb geen weegschaal). Helaas in september tegen het pfeiffer virus aangelopen en dus de gewonnen energie en meer weer kwijt geraakt. Gelukkig gaat het nu weer de goede kant op en ik hoop dit virus weer snel achter mij te laten. Wel opvallend is dat ik ondanks weinig/geen sportieve activiteiten laatste maanden ik wel oa. taille omvang bleef verliezen. Met de hond gaat het overigens erg goed. Ze heeft geen problemen meer met blaasgruis en verheugd zich erg op lange wandelingen.

 30. Jo tB zegt:

  Dat 5 : 2 vastendieet is van Michael Mosley. (wordt niet genoemd).
  http://hetvastendieet.nl/vastendieet-michael-mosley-beoordeling-door-esther/

 31. Dank voor je reactie, Lien. Tandartsen zien in hun klinische praktijk ongetwijfeld dat de algehele gezondheid van grote invloed is op de gebitsstatus, maar voor zover ik weet wordt het aangetoonde en gedocumenteerde dental flux mechanisme niet gedoceerd.

  Goed dat paleo jou en en je hond goed doet, jammer van de Pfeiffer! Succes!

 32. Jo, laat ik het zo zeggen. Het was naïef van me om hieraan mee te werken.

 33. Jo tB zegt:

  Melchior, hoef je niet te zijn. Ik vind het goed dat je WEL mee werkte, want het maakte de bias meer duidelijk dan het het zou zijn geweest wanneer je niet mee gewerkt had.

 34. Maar het is een blamage voor paleo, Jo. Ik kan hier 1000 foto’s plaatsen van hoe ik er volgens mij echt uitzie, de imagoschade voor paleo door die lijkenfoto (inclusief duidelijk waarneembare rigor mortis) in een landelijke krant maak je niet zo maar goed.

  Het is waarschijnlijk goed dat Remko binnenkort hèt aanspreekpunt voor paleo in Nederland wordt. Ben erg benieuwd naar zijn boek.

 35. George, bewaar me. Het is al pijnlijk genoeg 🙂 .

  • George zegt:

   is het zo erg? maakt me nu natuurlijk nog nieuwsgieriger, vooral omdat dat het zoveelste voorbeeld zou zijn dat we tegenwoordig leven in een op image gebaseerde maatschappij; wat zei Marshall McLuhan ook al weer? “The medium is the message” ….
   waar een burgermeester afgezeken wordt omdat hij op een foto niet met zijn handen pizza eet en dus waar je kop belangrijker is dan wat je doet en zegt.

   Ook de aandelenprijs van Yahoo is enorm gestegen sinds er een zgn. aantrekkelijke vrouw CEO is (Marissa Mayer);

   zie: Want better returns? Hire a good-looking CEO:
   http://www.cnbc.com/id/101292577

 36. Corrien zegt:

  He George, die is leuk. Mijn man droeg deze week voor uit het NRC; commentaar van twee dames:
  “Op de zuid-as telt alleen goeie kop, stijve pik en strak in ’t pak….. maakt niet uit voor welk beroep” 😉

 37. willem zegt:

  Ach, maak je niet druk om een krantenartikel, annex foto. ’t Zou wat.
  Inhoudelijk weinig opzienbarends in bedoelde bijlage. De bekende kretologie en subjectiviteit, waaruit eenieder kan consumeren naar behoefte.
  Krantenartikelen, in doorsnee, zijn geschreven voor een lezerspubliek dat geacht wordt de lagere school, nou ja, de basisschool, doorlopen te hebben. En moeilijker moet het niet worden..
  Tot mijn teleurstelling zie je de laatste jaren ook de z.g. kwaliteitskranten meedeinen op de golven van het populisme, de spelletjescratie en de totale oppervlakkigheid. Verkoopcijfers, weet je wel.
  Enkele journalisten (steeds minder) en columnisten uitgezonderd. ’t Is niet anders.

 38. Ik vraag me af….
  Als we van binnen uit caries ontwikkelen door het ‘zweten’ van de tanden.
  Waarom werkt het ‘sealen’ van de tanden dan wel?
  Al meer dan 20 jaar worden in Nederland alle kiezen van kinderen door tandartsen geseald met een wit plastic laagje. Gaatjes in de kiezen komen bijna niet meer voor.
  Blijkbaar werkt het van buitenaf beschermen van de glazuurlaag wel.

 39. fran zegt:

  Dank voor de tip Marye. Vind het bruin eigenlijk niet zo’n probleem. Ik poets nu in elk geval met Parodontax. Heerlijk poetsen, dat sowieso.

 40. Jo tB zegt:

  George, heb jij een openbaar bibliotheek bij jou in de buurt? Meestal kun je de kranten daar lezen. En moeten we Melchior maar wegdoen en Doutzen Kroese voor in de plaats stellen als boegbeeld voor paleo?

  • George zegt:

   ach ja, natuurlijk, een bibliotheek! Ik ga er morgen meteen naar toe!

   en je opmerking over Doutzen (die ik trouwens tamelijk lelijk vind) is hopelijk niet voor mij bedoeld, want ik bedoel juist dat ik me nogal stoor aan de beeld-georiënteerde maatschappij, waar het beeld dus belangrijker is dan de inhoud.

   Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de huidige reclame voor DWDD: een nogal zijige kop van Mathijs van Nieuwkerk. Ja, voor dat programma is hij belangrijk, maar dat zijn zijn gasten en zijn hele redactie ook. In mijn ogen 😉 zou een eerlijker reclame zijn: zijn hele redactie, een paar van zijn gasten, en het publiek en dus veel meer txt over de inhoud en/of de waarden van DWDD

   Wij dus i.p.v. ikke…….

 41. marietsebiel zegt:

  Amen, George 😉 Foto sessie van wij ? Ha,ha, nog even wachten tot ná RS experiment …

 42. Yvonne, als je een element afsealt, dus helemaal afsluit voor de cariogene factoren die per definitie uit de mondholte komen, krijg je natuurlijk geen cariës. Zelfs als de kies het spul naar binnen zou willen trekken, komt het er niet in. Dat maakt het dental flux principe niet minder waar.

 43. sigme zegt:

  Mondflora. Is belangrijk (hier is literatuur over), maar opnieuw waarschijnlijk onvoldoende om volledig tegen cariës te kunnen beschermen
  En hoe behoud/bescherm je de mondflora? Is poetsen goed? Met tandpasta? Fluoride? Flossen/stoken/gorgelen? En hoe poetst men met bicarbonaat? Ik was er mijn haren mee, dus ik heb het altijd op voorraad. Gewoon een vochtige tandenborstel dopen in poeder en daarmee schrobben?

 44. Marye zegt:

  Ik poets alleen met bicarbonaat, wel tandenborstel. Gewoon vochtige tandenborstel dopen. Heb het hier ook altijd op voorraad, want het is ook mijn deo, shampoo en gebruik het ook voor schoonmaakklussen.

 45. Hans zegt:

  Afgezien van de sole die ik elke ochtend neem waarvan het gebit schoon en wit is doet natriumcarbonaat/zuiveringszout zoveel meer ,( koop het voor weinig van Arm&Hammer bij de toko ) , Maakt ook prachtig vlees mals . ( tip van de Chinees ).
  Natriumcarbonaat en azijn , bruist lekker , is een perfect schoonmaakmiddel om te ontvetten o.a. in de douche-drain.
  Maar er zijn heel veel meer toepassingen van dit natuurlijke wondermiddel, google maar eens…..

 46. Marye zegt:

  Sole neem ik idd ook, maar dan van keltisch zeezout (doe ik lekker mee met de superfood hype haha). Idd, de combi met azijn is geweldig om schoon te maken gooi het ook in het toilet en dat is het weer blinkend schoon. Maar wat doe je met het vlees? Ben benieuwd naar de tip.

 47. Folkert zegt:

  Mevr. Vocking, op FL bij Amerikanen staan voor een Kcal-raadsel :

  ” Ik zie in de praktijk paleo-aanhangers en suikerpotmijders die meer suiker binnen krijgen dan de gemiddelde Nederlander door veel (gedroogd) fruit en alternatieven als kokosbloesemsuiker en ahornsiroop. Dat heeft niet veel te maken met het aanbod in de supermarkt maar met

  onwetendheid ” .

 48. セレネ zegt:

  Ik denk dat de vrouwen er op de foto’s ook beter uitzagen omdat zij waarschijnlijk make-up op hadden, en dat werkt natuurlijk een stuk beter als je een fel licht op je gericht krijgt. Maar make-up is verder niet erg gezond voor je huid 😛
  Toch denk ik dat het wel goed was dat paleo in het artikel genoemd werd, gewoon omdat het zo onbekend is in vergelijking met voedselzandloper/broodbuik; die boeken liggen in de Bruna en Selexyz/Polare bij de top 10. Geinteresseerde mensen hebben dan tenminste weer een term waar ze op kunnen gaan googlen.

 49. Felicita zegt:

  Als ik moest kiezen tussen Kris, Mike of Melchior, ging ik voor de laatste 😉 Vanavond zag ik die Voedselzandloperd opnieuw op de buis en kreeg spontaan trek in een zak patat met dubbele mayo. Echt veel te mager met bijna een Holocaust-gezicht. Geen goede reclame voor zijn zaakje.

  Weston Price piepeltjes gebruiken ook nog waterstofperoxyde als mondverzorging. Onder mijn motto: onderzoek alles en behoud het goede, hield ik dat al snel voor gezien. Nogal agressief.
  Oil-pullen met kokosolie -Amanprana- probeer ik nu uit. Je kunt er ook je tandvlees mee masseren en het schijnt super zuiverend te zijn. Poetsen met Keltisch zeezout is ook lekker; af en toe. Maar meestal ga ik voor Urtekram teatree, afgewisseld met Ecover tandpoeder en incidenteel een spoelbeurtje met Weleda mondwater na..

  Parodontax schijnt niet zo’n beste keus te zijn; lees de ingredienten.
  Maar de champagne onder de tandpasta’s is toch echt die van Hauschka!

  • james zegt:

   Ingredienten van Hauschka tandpasta :water, sorbitol, natrium silicaat, glycerine, zeewierextract, witte klei, citroenzuur, kiezelaarde/kiezelzuur, etherische oliën, pepermuntolie, extract van neembladeren en paardenkastanje, mastiekhars, bijenwas, alcohol, chlorofyl, titaandioxide.
   Volgorde is altijd naar percentueel gehalte. Dus eerste water, tweed suiker, zout en dan glycerine. Not so good dus. beter met echte champagne poetsen 🙂

 50. Marye zegt:

  Dan gaat mijn portemonnee toch voor het zuiveringszout haha, houd ik extra geld over om leuke dingen te doen. Heb idd ook een tijdje Hauschka gebruikt, maar dit werkt minstens zo goed. Andere ‘natuurlijke’ tandpasta’s vond ik al helemaal geen succes.

 51. Hans zegt:

  Marye , sole uiteraard van grijs zeezout met z’n 84 mineralen. Vlees mals maken zie bijv. http://baking-soda.nl/bakingsodanl-folder.pdf , nogmaals goedkoop bij de Toko.

 52. Vanochtend geprobeerd. Het werkt.

 53. marietsebiel zegt:

  Melchior, Interessant, ga ik ook eens op letten. Bij mijn gewichtheffen oefening zit/sta ik altijd voor een spiegel. Zo kan ik ook zelf zien of ik de oefening correct uitvoer. Mijn couch zegt dan, schouders naar beneden, en ik zie dan wat ik fout doe. Vandaag ook eens op mijn gezicht letten 😉

 54. Andre zegt:

  @james, over die glycerine: heb je iets van een bron waarom dat ongunstig zou zijn? Ik zit er even snel op te googlen, maar wat ik tegenkom komt niet veel verder dan het niveau “is believed to”. En als vervolgargument wordt dan gezegd dat de glycerine inderdaad een laagje op de tanden zou vormen, wat hermineralisatie vanuit het speeksel tegen zou gaan. Ik zie dat niet echt matchen met Melchior’s verhaal hierboven over dentale flux, die toch echt van binnenuit komt. In dat licht bezien, zou dat laagje glycerine misschien juist eerder bescherming kunnen bieden?

 55. Jan Peter van Doorn zegt:

  Ik zie altijd zoveel dadels in Marokko.

 56. Mariet, ik had er al eens eerder mee geëxperimenteerd, maar niet met sporten. Vroeger gebruikte ik het om ontspannen te worden als ik ergens voor in mijn broek scheet. Forceer een domme grijns op je smoel en al heel snel denken je hersenen dat er echt wat te lachen valt en dat er geen gevaar dreigt 🙂 . Vanochtend bij het lopen consequent doorgevoerd. Zelfs de regen kon me al snel niks meer schelen.

  Voor dat glycerineverhaal heb ik ook geen plausibele onderbouwing gezien. Maar tandpasta is inderdaad slechts één hulpmiddel om je tanden te poetsen. Het maakt allemaal niet zo veel uit, denk ik, al zou ik oppassen met fluoride.

 57. Dank, Felicita! Vandaag begint wat beter dan gisteren 🙂 .

 58. Marye zegt:

  Bedankt Hans!

 59. Hans zegt:

  Jan Peter , in Nederland zie ik altijd zoveel dadels met glucosestroop .

 60. Subliem gezondheidsadvies in 12 minuten.

  • George zegt:

   dank je, het is ook daar echter ook even ? niet verkrijgbaar, want “out of stock”.

   Raar dat amazon.com of zo het niet verkoopt…….deze man is toch wereldberoemd en zeer gerespecteerd in de hardloperswereld, alhoewel….sinds hij met zijn verhaal over carbs kwam, en een heel hoofdstuk uit de atletiekbijbel (Lore of Running) scheurde, was de respect een stuk minder
   😉

  • George zegt:

   ik heb het boek binnen! Kan het dus nu lezen op mijn ereaders…ben benieuwd

 61. Alex zegt:

  Voor wat betreft jouw foto in de krant: ik had je niet herkend als je naam er niet bij had gestaan, zo totaal anders zie je er uit dan gewend (net als hier dus: https://melchiormeijer.wordpress.com/2011/10/31/jan-douwe-diabetes/#comment-10910 ;-))

  Inderdaad verder weinig nieuws, maar toch weer een zinvol stukje over paleo in de krant.

  Hans: avatar wordt anders bij ander e-mailadres (ook bij typefout :-)) en de lekkerste dadels (zonder toevoegingen) zijn waarschijnlijk de Medjools, duur, maar o zo lekker en superzoet van eigen dus vooral geschikt voor na een goede trainingssessie…

 62. Alex, ik keek vanochtend maar weer eens heel voorzichtig in de spiegel 🙂 en constateerde tot mijn milde opluchting dat ik niet op de vent op die krantenfoto lijk, maar op het kiekjesmateriaal dat hier staat (inclusief de foto waarnaar jij linkt) 🙂 .

  Kan het wel een beetje verklaren, achteraf, misschien. Ik had net een reis in de nachttrein achter de rug (nogal katterig, zacht uitgedrukt). Ik was schijtnerveus en moest zeker een uur lang geforceerd ‘lachen’. Ik was in die periode geheel tegen de gewoonte in door omstandigheden heel weinig buiten geweest. Die combinatie is kennelijk minder voordelig als je jezelf als uithangbord voor paleo wilt presenteren.

  Dit alles raakt me (enigszins tot mijn verbazing, want wat de fuk zou je zeggen) meer dan me lief is en ik overweeg een Kurt Harrisje te doen, vooral nu ‘het boek’ deze week ook verschijnt en er eigenlijk niet veel meer gezegd hoeft te worden.

  Lekker rustig. Helaas heb ik toegezegd een lezing te houden. Ik ga proberen daar op een nette manier onderuit te komen.

 63. Alex zegt:

  De overeenkomst tussen Kurt Harris en jou is hopelijk alleen dat jullie beide een genuanceerde kijk op het hele paleo gebeuren delen en niet dat je dit blog verder sluit voor commentaar en ons jouw zeer gewaardeerde stukjes onthoudt. 😦

  Take a break when necessary, but please don’t leave. De frustratie is begrijpelijk, maar de krant gaat in de kachel en that’s it. In tegenstelling tot dit blog/jouw boek waar we hopelijk in de toekomst evengoed van mogen genieten en met een glimlach zullen lezen aangezien jij weet hoe je lastige materie om moet zetten in zinvolle informatie zonder te verzanden in lappen serieuze tekst.

  Neem aan dat je verwijst naar Oerdieet van Remco Kuipers en niet naar het kookboek van Timothy Noakes. So? Waar denk je waar je al die lezers op dit blog aan te danken hebt lieve Melchior, niet alleen aan het Bierviltje, echt niet; eerder aan al die andere zaken waar je aandacht aan besteed hebt en waar onze honger naar informatie eerder door aangewakkerd wordt en we zelf op onderzoek gaan en hier met alle liefde delen.

  Lezing? Waar? Wanneer? Zijn er nog plaatsen vrij? 😀

 64. marcel zegt:

  Op Tim’s twitter heeft hij een aantal keer aangegeven dat ze, naast wereldwijde distributie, ook bezig zijn om een ebook-versie te maken. Er schijnen nog wel wat problemen mee te zijn.

 65. marietsebiel zegt:

  Melchior, laat je niet gek maken door zo’n dom fotootje genomen door een slechte fotograaf. Die krant ligt allang in de papierbak. Als je eens wist hoeveel foto’s ik al weggegooid heb, waar ik zeer onvoordelig op stond 😉 Maar die stonden niet de krant, zal je zeggen en dat is waar. Niet alleen jij maar ook de andere attributen staan dom op die foto, dus slechte fotograaf.

  Even ook wat opwekkend nieuws ( met grote dankbaarheid voor al die gedeelde kennis door jou, die het verschil maakt )

  Mijn tweede sportexperiment met AZM is ‘even better’ verlopen.
  FBG 4.6 Half uur voor sport BS 6.8. Direct na sporten BS 6.7. Een uur erna, wel wat hoger BS 8.4.
  Twee uur na sporten BS 7.1
  Ik heb deze keer ontspannen en met een glimlach naar mezelf gekeken in de spiegel 😉
  Wel zag wel een paar mensen wat bevreemd naar me kijken, ha, ha….

 66. Bij bol.com inkijkexemplaar van 15 inkijkpagina’s van het Oerdieet van Remko Kuipers, Dé manier om oergezond oud te worden.
  http://www.bol.com/nl/p/oerdieet/9200000009985082/#product_specifications

 67. Gonda zegt:

  Hmmm, Melchior. Ik kan me je frustratie voorstellen zonder het artikel te hebben gezien… Toch is fotografie een kwestie van belichting. Als die niet goed is- en dat is soms een gradenkwestie qua lenshoek- kan dat in een portretfoto uitermate slecht uitpakken. Dus ik denk dat je naar Mariet moet luisteren. En ik luister via dit blog nog steeds heel graag naar jou!

 68. Michajoris zegt:

  Wat een goed filmpje van Noakes en Proudfoot! Wat kan die Noakes het beheerst en eloquent brengen. En met een glimlach. Zou hij ook lachen als hij een marathonnetje rent 😉

 69. willem zegt:

  Dank, Yvonne, voor de verwijzing naar de eerste 15 bladzijden van Kuipers’ Oerdieet!
  Ik las deze met groot plezier, mede vanwege de begrijpelijke taal die Remko gebruikt. Een compliment. En ze roept grote nieuwsgierigheid op naar het hele boek.
  Mij hoor je trouwens niet meer over het gebruik van het woordje ‘dieet’. Kuipers verklaart de titel, ‘Oerdieet’, en waarom hij dat ‘dieet’ gebruikt: om wetenschappelijke redenen. Om taalkundige redenen vind ik dat woord niet passend binnen deze context. Maar een kniesoor die daar op let..
  Staat het boek overigens al op het verlanglijstje van Robert?

  • Heb het online beschikbare deel van de proloog juichend zitten lezen. Ein-de-lijk. En, heel belangrijk, Remko is arts en onderzoeker. Hier kunnen de poohpoohers niet zomaar omheen. Ik verwacht veel van dit boek en kan niet wachten tot ik het in handen heb.

 70. marietsebiel zegt:

  By The Numbers

  I’m a numbers guy. My mom had me playing with math flashcards at age 3, I went to a nerdy math high school, and I studied finance in college. So I always like cold, hard facts to back up an argument. So without further ado, here are the staggering results of a 1998 French Study by Dr. Jean Seignalet, in which 26 diseases were improved or sent into remission through improved diet:

  http://cavemanning.com/why-paleo-will-save-your-life/

 71. セレネ zegt:

  Ooh, als dat boek van Remco Kuipers GEEN boek over afvallen is en gewoon informatie bevat over wat mensen vroeger aten, heb ik er wel interesse in 🙂 Wat ik kon lezen op bol.com klonk wel interessant namelijk. Want ik zoek gewoon informatieve boeken en geen afval-boeken 😛 Als het in de winkels ligt zal ik eens gaan kijken.

 72. Oerdieet, besteld ! Ik ga uit mijn bol door de manier waarop het boek geschreven is, afgaande op de proef. Gewoon begrijpelijk voor een jongen van de straat. Schijnt ook nog recepten te bevatten. Nou voor mij hoeft dat niet, maar vooruit dan maar. Het moet een bevrijding voor je zijn, Melchior, dat jouw boek hiermee naar de haaien is.

 73. Hans zegt:

  Boek van Remco Kuipers komt ook hier in de boekenkast, plek genoeg na allerlei boeken en vooral kookboeken die geruimd zijn…..
  Boek van Melchior zal er naast komen te staan , maar recepten ….;-)

 74. marietsebiel zegt:

  Ik heb ook het boek van Tom Noakes gekocht, ebook, gedownload via Adobe Digtal Editions.
  Is er hier een slimmerik, die weet hoe het moet ? ( verspreiden )

 75. Abukaliem zegt:

  Verklaring gebitsfoto: kwam niet door de eikels, er groeien alleen dadels in Marokko. De gaten in het gebit komt door de suiker met muntthee:) heb je wel eens marokkaanse thee gedronken? Superzoet!

  Gelukkig is er nog de paleo tandenborstel inclusief tandpasta genaamd siwak (miswaak), een takje van de salvadora persica

 76. Jo tB zegt:

  Mariet, het boek moet op je hard drive ergens als een PDF opgeslagen zijn. Het bestand zal te groot zijn om via Hotmail of Gmail te verspreiden, dus zal het via Skype kunnen.

 77. Jo tB zegt:

  Abukaliem, heb jij wel eens hibiscusthee in Egypte gedronken? Hyperzoet. Gewoon vies zoet. Zij maken het veel minder zoet voor de toeristen. In vergelijking vind ik de Marokkaanse muntthee minder zoet in de zoete versie dan de hibiscusthee.

 78. Folkert, ik ben inderdaad uit mijn lijden verlost 🙂 . Het is goed dat Remko de aftrap neemt met het Eerste Echte Nederlandse Paleo Boek. Behalve dat hij zo te zien (en zoals verwacht) uitstekend werk heeft geleverd, is hij grondig academisch getraind en kan hij niet worden weggezet als praatjesmaker of querulant. Vooruitlopend op een echte bespreking (na volledige lezing) zeg ik: als dit boek een bestseller wordt (en nu het er is, hoop ik dat het die suffe Voedselzandloper uit het water blaast), is dat een overwinning voor de ratio en een mega-stap op weg naar een betere volksgezondheid.

 79. Aangezien ik niet twitter:

  #Melchior Meijer. De beveiligers van die Haagse HEMA moeten op staande voet worden ontslagen en vervolgd. In de Nederlandse samenleving is geen plaats voor racistische mongolen die geen onderscheid kunnen maken tussen een insulinepen en een heroïnespuit. Abführen.

  En Dick Veerman moet toch echt eens iets doen aan zijn biologie. Hij schrijft dat betreffend meisje zichzelf een shot insuline toediende om een hypo op te vangen 🙂 .

 80. George zegt:

  Off topic: ik zeg maar zo, ik zeg maar niets:
  http://www.nu.nl/gezondheid/3674716/hartpatienten-in-gevaar-omstreden-richtlijn.html

  gebaseerd op frauduleus onderzoek van een zekere Poldermans (ja, de Internist van het Erasmus MC die gegevens 169 patiënten verzon):
  “….Alleen in het Verenigd Koninkrijk zou de richtlijn, die sinds 2009 van kracht is, al duizenden levens hebben gekost. Als de berekening van de Britten op Nederland wordt toegepast, zouden in Nederland jaarlijks ruim honderd mensen overlijden door de verkeerde richtlijn…..”

 81. George zegt:

  en ik zeg maar zo, ik zeg maar niets:
  http://www.nu.nl/binnenland/3671945/meer-asbestovens-in-levensmiddelenfabrieken.html
  “….Ook bij andere levensmiddelenfabrieken en bakkerijbedrijven dan Bakkersland worden oude ovens en machines met asbest gebruikt…….”
  “…Volgens een woordvoerder wordt het echter pas een issue als het asbest breekt. “Voedselproducenten zijn verplicht dat te controleren. ….” ….. als het niet zo triest was, moet ik hier erg om lachen 🙂

  Zoals ik gisteren al zei: er zijn meer voordelen van Paleo, in de zin van onbewerkt/geen industrieel voedsel 😉

 82. Ah, Don (The Godfather) Poldermans. Grote vriend van Malcolm en mij. Heeft me wel eens grof geschoffeerd. Dat is goed, want niets is erger dan de lof van een…

  Deze geloofwaardige verklaring stond in de Volkskrant:

  De juiste gegevens heeft een promovendus volgens hem op een vergrendelde computer achtergelaten toen hij vier jaar terug in de VS ging werken. Het is immers verboden, zegt hij, gegevens uit het ziekenhuis mee te nemen naar het buitenland. Die computer heeft de commissie nooit teruggevonden. ‘Dat maakt een verdediging tegen de aantijgingen onmogelijk’, aldus Poldermans.

  • George zegt:

   Toen tabak nog een remedie was:
   http://www.ftm.nl/exclusive/toen-tabak-nog-een-remedie-tegen-astma/

   …De tabaksindustrie mocht in de vorige eeuw nog ongestoord adverteren en zette de marketing-machine aan om aanzwellende kritiek te doen verstommen…….

   De voedingsindustrie lijkt nu dezelfde weg te bewandelen……

  • George zegt:

   overigens Melchior….is http://www.ftm.nl ** niet iets voor jou?

   **
   …..”Follow the Money is het eerste en enige onafhankelijke multimediale platform voor onderzoeksjournalistiek in Nederland. We voorzien in diepgravende journalistiek waarvoor we een maximale impact genereren via bestaande kwaliteitsmedia en natuurlijk onze eigen website. Follow the Money heeft de ambitie om in de komende drie jaar uit te groeien tot de voornaamste leverancier van onderzoeksjournalistiek in Nederland en daarmee ook tot erkend kwaliteitsmerk….”

   ….We worden bij Follow the Money gedreven door een groot gevoel voor urgentie. De journalistiek staat als bedrijfstak in de gehele Westerse wereld zwaar onder druk en het lijdt geen twijfel dat de afbraak van bestaande journalistieke organisaties – vooral de private bedrijven – de komende jaren zal aanhouden. De onderzoeksjournalistiek loopt daarbij grote risico’s. Deze vorm van journalistiek is prijzig en de uitkomsten van de inspanningen zijn vaak onzeker. Het lijkt niet meer dan logisch dat in een tijd dat redactionele budgetten onder druk staan de onderzoeksjournalistiek te lijden heeft. Follow the Money wil een solide bijdrage leveren om die ontwikkeling tegen te gaan. De macht moet hoe dan ook gecontroleerd worden……

 83. marietsebiel zegt:

  Die Dick Veerman, ha, ha. Maar hij is in goed gezelschap. De vampieren van het Vu Lab weten ook niks van diabetes. Nuchter bloedafname. Flinke hypo en dan vragen om voorrang. Niet dus: U kunt u zo spuiten, mevrouw. Ik werd me toch agressief: Tut, als je een hypo hebt moet je eten, niet spuiten. Wazige blik. Geen voorrang. Punt.

  Jo, verstuurd via Skype, even kijken !

 84. marietsebiel zegt:

  Dick Veerman op FB aangesproken over zijn hypo fout. Eens kijken of hij het corrigeert. ( wil niet bij de appeltjes club horen, dat gaat me ver )

 85. Jo tB zegt:

  George, dat verhaal over de broodfabrieken, was op Zembla te zien. Het ging over de macht van de supermarkten die een wurggreep op o.a. broodproducenten heeft zodat die niet kunnen investeren in nieuw apparatuur. Er is al een failliet gegaan die aan Lidl leverde.
  Het programma heet: bodemprijzen en kiloknallers.

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1388664

 86. willem zegt:

  Nu deze: ‘Een meisje werd gearresteerd omdat ze zich een spuitje gaf. Om haar diabetes hyper aan te pakken.’
  Ik ga maar niet in op het artikel zelf, laat staan op Veermans stijl.

 87. willem zegt:

  Nog even over die broodovens. De schuldvraag.
  Uiteraard is de beheerder van die ovens in eerste instantie verantwoordelijk voor de toestand ervan. Daarmee houdt het probleem niet op. De vraag waarom de toestand van bepaalde broodovens zo slecht is dat zelfs een stof als asbest zich kan mengen met het deeg moet gesteld. Een van de antwoorden is dat de fabrikant-bakker zo weinig voor zijn producten krijgt vanwege de financiele wurggreep waarin supermarkten de producent houden, zodat deze geen noodzakelijk onderhoud kan plegen aan de broodfabriek. En fatsoenlijke, openbaar gemaakte, prijsafspraken maken, zodat ook de producent voldoende krijgt voor de producten, is een brug te ver in ons vrije marktlandje.
  Een even belangrijk antwoord lijkt mij dat de controle van de KvW ontoereikend bleek. De schuld van die keuringsdienst? Nou, meer, lijkt mij, de schuld van de Rijksoverheid, die bezuinigt waar het maar kan, of feitelijk niet kan. Te weinig controleurs, waarmee alle vrijheid om te sjoemelen voor het grijpen ligt. Zoals bij zoveel waar we over zeuren, is de oorzaak een politieke. Tja.

 88. Erna zegt:

  Gisteren op de terugweg in de auto hoorde ik dit op de radio. http://www.radio1.nl/popup/terugluisteren-programma/13/2014-01-13
  Over een boek dat gisteren verschenen is van een journalist die schrijft over voeding en gezondheid, gebaseerd op wetenschap.
  Wat een goed idee!  😉
  Weliswaar ging het niet over paleo maar hij was wel enthousiast over Gary Taubes en Robert Lustig.
  Boek heet “Eetsprookjes” van Huib Stam.

  Groet, Erna

 89. セレネ zegt:

  Marietsebiel: Ik heb ook het boek van Tom Noakes gekocht, ebook, gedownload via Adobe Digtal Editions.
  Is er hier een slimmerik, die weet hoe het moet ? ( verspreiden )

  Makkelijk verspreiden kan via wetransfer. Klik accepteer en dan in het tweede schermpje onderaan op de < . Dan kun je voor "link" kiezen en hoef je geen email-adres van een ontvanger in te voeren.
  Als je het programma Adobe Digital Editions hebt geinstalleerd, zit de PDF of epub waarschijnlijk in de map "My Documents" en dan "My Digital Editions."

 90. Mijn vader tipte me over die uitzending. Gesprek begint rond 35 minuten in de uitzending.

  Vooral de huisarts geeft blijk van een fenomenaal gebrek aan kennis. Er verschijnen trouwens wel erg veel voedingsboeken, niet 🙂 ?

  Dat van Remko is genoeg.

  Weet iemand wanneer het nou echt te koop is? Overmorgen of 31 januari?

 91. marietsebiel zegt:

  Melchior, Bij Bol.com kun je het boek nu reserveren. Dan krijg je het op 31 jan. opgestuurd. Is wel aan te bevelen. Stel het loopt storm dan moet je op de tweede druk wachten.

 92. Alex zegt:

  Deze week dus, aangezien hij die tweet 11-1 postte…

 93. Remko twitterde op 11 januari:

 94. Hmmm, toch maar even naar Prometheus mailen…

 95. Fien zegt:

  In vogelvlucht. Nu jullie het toch over boeken hebben, ik zag gisteren dat het boek Vitamin K2 and the Calcium Paradox van Kate Rhéaume-Bleue, dat eerder ter sprake kwam in een ander draadje, nu weer als e-boek verkrijgbaar is bij de Britse en Amerikaanse Amazon. Meteen gekocht voor tien dollar. Ik heb zelf geen Kindle e-reader, maar je kunt de Kindle app gratis en voor niks downloaden. Fluitje van een cent, het ding installeert zichzelf en ik ben meteen begonnen met lezen. Remko’s boek natuurlijk ook meteen besteld. 🙂

 96. marietsebiel zegt:

  Zou dit het zijn Japan ? Heb je aanwijzingen opgevolgd. http://we.tl/YfI8ujsfuS

 97. Felicita zegt:

  James; zou Hauschka nu ook al niet te vertrouwen zijn? Wat is er precies mis met sorbitol? Ik begreep dat het gewoon voorkomt in bessen en ook gevormd wordt in ons eigen lichaam? Ik doelde op het -champagne- mondgevoel en de heerlijke smaak van deze pasta! Maar inderdation; best prijzig. Onlangs bica gescoord in de toko; 79 cent voor een zakje. Inderdaad na het eerste gebruik meteen filmsterrenwitte en zeer gladde tanden. Het schijnt dat veel zogenaamde celebs dit geheim allang in de praktijk brengen. Maar ik begreep dat je het niet te vaak mag doen?

  Melchior; regelmatig ga ik naar de bieb om de kranten -en sommige tijdschriften- te lezen. Nu is het AD niet direcht mijn krant. Maar kon het gisteren toch niet laten naar je op zoek te gaan. Niet gevonden. Stond je soms in de bijlage? Dan heeft de voorzienigheid ervoor gezorgd dat die nergens meer te vinden was 😉

  Wellicht o.t.. Maar naast gezond eten ben ik ook bourgondier! Eet graag iets lekkers bij de koffie e/o thee. Bij voorkeur uitnemende bonbons 😉 Vorige week zelf een partij gemaakt n.a.l van een tip hier ergens op het blog. Snel, eenvoudig, heerlijk en.. goedkoop. Kokosolie gesmolten, cacao, Keltisch zeezout, gestampte walnoten, kaneel en een tikkie honing erbij. Uitgegoten in een ijsblokjesbakje en weer op laten stijven. Resultaat: subliem! Ga daar zeker verder mee experimenteren. Sinaasappelzest, chia (?), dadels, vijgen, amandelen etc. erbij. Zo is zondigen toch niet meer zondig?

  • james zegt:

   Felicita, honestly I don’t know. Weet alleen dat ik een tijd geleden een referentie tegenkwam naar die aanwezigheid van glycerine in veel tandpasta’s en dat daar nogal wat bezwaren aan kleefden. Sort of made sense to me. Misschien kwam het bij WAPF vandaan.
   Ten eerste de re-mineralisatie kan niet plaats vinden als er aan laagje (aard) olie op je tanden zit en ten tweede de aanwezigheid van glycerine kan een bron van ongewenste cover up van achter blijvende etens resten vormen. Glycerine voor een groot gedeelte gemaakt van aardolie bijprodukten. Beste is waarschijnlijk baking soda/zeezout. Juist, net als Julia Roberts. Bica nu?
   Hauschka is natuurlijk net zo commercieel als alle anderen. Hier ook overal verkrijgbaar bij Shoppers Drugmart. Hoofdzakelijk cosmetica en huid verzorging. Of er nog iets van de filosofie van Steiner over is??
   Gevoelsmatig vind ik de combinatie glycerine en sorbitol minder wenselijk vanwege hun hygroscopische aard. Reden dat vooral diabetici aangeraden wordt sorbitol te vermijden (Vision problems, cataracts). Maar hier spreekt een leek.
   Wij gebruiken Crest 3D White (zonder glycerine) en baking soda. Vind wel dat iedereen (door de reklame gestimuleerd) veel te veel tandpasta gebruikt. Minder dan een cm is meer dan genoeg. Maar ja, dat gaat misschien weer arbeidsplaatsen kosten

 98. Felicita, dat exemplaar is vast gejat door Selene. Ik hang nu boven haar bed, ha, ha, ha.

  Grapje.

  Blij dat je hem niet vond. Hou het maar op het beeld bij de eindejaarspreek. Ik werk momenteel extra hard aan het kweken van een schipperslook 🙂 .

 99. Felicita zegt:

  Snufje Mark Tuitert erbij. En bij het anti-pain-face-oefenen de glimlach van Epke als voorbeeld nemen en je wordt DE hunk van 2014! Wedden?

 100. marietsebiel zegt:

  Lachen op Foodlog, Dick Veerman heeft het aangepast. Hypo verandert in Hyper. Niet eens geliked, wil zwijgen van een reactie.

  “Mariet Hoen Heel leuk dat je het opneemt voor Yosra Aajir. Terecht !. Maar je opmerking;”Een meisje werd gearresteerd omdat ze zich een spuitje gaf. Om haar diabetes hypo aan te pakken. Niets aan de hand dus.” Klopt niet. Geen enkele diabeet spuit insuline om een hypo aan te pakken. Een hypo is lage bloedsuikers en dan moet je eten ( meestal suiker ) Spuiten doe je om te hoge glucose in je bloed, weg te werken of te voorkomen. Een hyper dus. Puntjes op de i. Yust saying 🙂 ”

  “Mariet Hoen Hoi Dick Veerman, ik zie dat je het aangepast hebt. Bedankt, namens alle diabeten in Nederland. Er bestaat al genoeg onwetendheid over diabetes. Toch nog een kleine correctie. Wat zij deed was waarschijnlijk gewoon haar insuline spuiten op de tijd die daar voor staat. Zoals bijvoorbeeld vóór het eten. Soms doe je ook omdat je een hyper hebt, bijspuiten om de hyper weg te spuiten (bolussen, genoemd ) Wat er in haar geval de oorzaak van was, gewoon op tijd spuiten, of om een hyper weg te spuiten, is ( nog ) niet duidelijk. Is ook verder niet van belang. Zij moest spuiten. Punt. ”

  Ik had toch op z’n minst een appeltje verdiend 😉

 101. lll zegt:

  Het zou een epub-bestand moeten zijn, marietsebiel.

  “Wanneer je een ebook koopt bij een ebookwinkel, krijg je vaak een ACSM-bestand als download aangeboden. Dit bestand kun je openen met het programma Adobe Digital Editions. Hoe werkt dat precies?
  ACSM
  ACSM staat voor Adobe Content Server Manager. Dit zegt al iets over het doel ervan, dit bestand beheert/regelt namelijk je ebook-download. Het bestand is dus nog niet je boek zelf!
  Als je Adobe Digital Editions op je computer hebt staan, opent dit bestand normaal gesproken direct wanneer je op een ebookdownload klikt in bijvoorbeeld een webwinkel als Bol.com. Het ACSM-bestand zorgt ervoor dat je aangeschafte ebook gekoppeld wordt aan je Adobe-account. Dit wordt op de achtergrond uitgevoerd wanneer je het bestand opent, vervolgens zal direct het resulterende ePub-bestand in Adobe Digital Editions weergegeven worden. Je hoeft dus het ACSM-bestand niet apart op je computer op te slaan, want daar heb je vervolgens niets meer aan.”
  http://www.ereaders.nl/wat_is_een_acsm-bestand
  “Wat moet ik doen als het door mij bestelde eBook wordt opgeslagen als een ACSM-bestand?
  U hebt bij het aanklikken van de downloadlink waarschijnlijk gekozen voor “opslaan” in plaats van “openen”.
  Het bestand is nu opgeslagen als ACSM-bestand. Voor u het eBook op uw eReader kunt plaatsen, dient dit bestand omgezet te worden in een EPUB-bestand. Dit doet u door in de bibliotheek van Adobe Digital Editions bovenin te klikken op “Bestand” en op “Toevoegen aan bibliotheek”. Nu krijgt u de keus een map (of het bureaublad) te selecteren. Hier kunt u het eBook-bestand selecteren en klikken op “openen”. U heeft het eBook nu handmatig toegevoegd aan de bibliotheek van Adobe Digital Editions. U kunt het eBook daarna op de bekende wijze naar uw eReader slepen.”
  https://bruna.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/26

 102. セレネ zegt:

  Felicita, dat exemplaar is vast gejat door Selene. Ik hang nu boven haar bed, ha, ha, ha.

  Felicita, het stond in de bijlage (AD magazine). Dat ‘magazine’ is eigenlijk ook gewoon een katern, maar dan iets kleiner van formaat (geen tijdschriftpapier o.i.d.).
  En Melchior, ik las de krant bij mijn ouders, ik doe zelf niet aan krantenabonnementen. Maar heb ‘m niet meegenomen, dus kan ‘m ook niet meer scannen o.i.d. (jij blij :P). Boven mijn bed hou ik het bij één van mijn tekeningen en een kalender.

 103. Felicita zegt:

  Hmm, we hebb’n gisteren hier de hele plaatselijke bieb op z’n kop gezet en vervolgens uitgekamd. De balie-dames werden namelijk ook nieuwschierig en zijn me altijd uiterst ter wille. We zochten inderdaad naar een glossy-like magazine a la De Volkskrant. Sorry Melchior; maar n.a.l. van bovenstaande ‘tip’, waag ik vrijdag nogmaals een poging. Alleen voor het artikel hoor! (Dat excuus gebruiken mannen toch altijd om de Playboy door te bladeren;)

  • james zegt:

   Nabrander : Found it http://www.docgiff.com/article/soap-to-brush-your-teeth-are-you-kidding/. Had ik direct aan moeten denken. Mijn grote vriend Dr.Ken Walker die schrijft onder de pen name Gifford-Jones. Werd destijds bekend met The Healthy Barmaid. Hij niet je alledaagse dokter. Niet paleo, maar adviezen gebaseerd op pre-modern western diet.
   De titles van zijn artikelen nodigen vaak al uit om verder te grasduinen. Has anyone recently felt your testicles? Stein’s Law and Cholesterol-Lowering Drugs.Less Meat in the Diet? Why I Hope that’s Wrong.Sorry Doctor, I’d Prefer an Opinion From The Dog. Antibiotics for Cleaning Teeth after Hip Replacement? Don’t Become A Diabetes Statistic In 2013 (you may laugh so hard..) Hell Will Freeze Over Before I Stop Eating Steak. and on and on.
   En die foto van hem? Zeer recent. Hij is in his 90’s

 104. willem zegt:

  Mocht je echt van het gemis (van de foto, natuurlijk) niet kunnen slapen, dan heb ik dat magazine nog wel, Felicita. Je kunt het vast wel makkelijker opduiken, maar hopeloos is het dus niet voor je.
  Speciaal AD gekocht, zaterdag, om dat betreffende verhaal te lezen. Ben geabonneerd op de Volkskrant, de NRC en de Leeuwarder Courant, en opmerkelijk: ook daarin steeds meer artikelen betreffende (foute) voeding.

 105. Dames, please forget it 🙂 . Please?

 106. marietsebiel zegt:

  lll en Japan, het lukt mij niet. Alle aanwijzingen gevolgd. Al naar iemand gestuurd, die het ook niet open kreeg. Ik denk dat het te goed beveiligd is ?

  Jammer het boek is heel leuk. 300 pagina’s. Wel maar ± 50 pagina´s tekst van Tim. Voor de rest veel recepten en foto’s van eten, waar het water je van in de mond loopt. Dus als het te delen zou zijn….

 107. lll zegt:

  Het kan best dat het boek met DRM beveiligd is, maar je had nu niet het juiste bestand. Dit was een heel klein hulpbestandje voor Adobe.
  Als je het apparaat waar het boek opstaat, kunt bekijken met een filemanager (in Windows is dat verkenner). En dan op dat apparaat zoekt naar bestanden die eindigen op de extensie .pdf of .epub. Het kan zijn dat de extensies niet worden weergegeven: in Windows worden die standaard verborgen maar dat kun je veranderen bij de instellingen.
  Probeer het eens of anders is het jammer. Er is nog zoveel te lezen en te beluisteren.

 108. lll zegt:

  Vreemd citaat van Lustig in NRCNext. Eerst suiker is gif en dan:

  “Suiker, schrijft Lustig in Nature, levert vooral ‘lege calorieën’. Wie suiker in zijn koffie doet, snoepjes eet, frisdrank drinkt en (eigenlijk ook) wie vruchtensap drinkt, krijgt calorieën binnen zonder dat er tegelijkertijd vitaminen, mineralen, vezels en andere nuttige voedingsstoffen mee naar binnen komen. Dat is anders met de calorieën in volkorenbrood, groente of vlees. Vruchtensap levert alleen vitamine C, waar voldoende van is.”

  Hebben ze niet per ongeluk de suikerindustrie geciteerd?
  http://www.nrc.nl/nieuws/2014/01/14/wat-suiker-en-nicotine-gemeen-hebben-en-hoe-voornemens-mislukken/

 109. Keimpe zegt:

  James. In die link van je (http://www.docgiff.com/article/soap-to-brush-your-teeth-are-you-kidding/) lees ik deze alinea:

  “He also claims that bacteria cannot damage the tooth’s hard outer enamel that is composed of calcium hydroxy phosphate. The proof is that bones and teeth are resistant to earth-bound organisms. After all, we’ve all seen pictures of skeletons that have been unearthed after hundreds of years with teeth still intact.”

  Is dit niet HET bewijs dat tandbederf van binnenuit komt?

 110. セレネ zegt:

  De bestanden die eindigen op acsm (wat je nu dus hebt) zijn ebooks (epub of pdf) met Adobe DRM (Digital Rights Management) erop, kopieerbeveiliging dus.
  Ik heb zelf geen Adobe Digital Editions op mijn computer, maar op http://www.epubor.com/convert-acsm-to-epub.html staat in welke locatie je pdf/epub terecht moet komen: …\My Documents (Documents)\My Digital Editions …
  En anders is het inderdaad jammer (dat vind ik een nadeel aan ebooks met DRM: niet zo makkelijk uit te lenen als een papieren boek dat je hebt gekocht!).

 111. lll, ik heb Lustig dat wel vaker horen zeggen. Hij gaat echt voor geconcentreerde sucrose als boosdoener., vanuit de notie dat je van heel fruit bijvoorbeeld moeilijk erg veel kunt binnenkrijgen.

 112. Keimpe, dat is het bewijs dat er een omgekeerde flux nodig is. De omgekeerde flux die in het levende organisme ontstaat bij een vanuit paleoperspectief veel te hoge postprandiale bloedsuikerpiek.

  Denk ik.

 113. Keimpe zegt:

  Ik weet niet zeker of ik je antwoord snap. “Omgekeerde flux” en “van binnenuit” zijn toch hetzelfde?

 114. Aldert zegt:

  Wot hèppend!? Zag dit vanmorgen op teletekst:
  WHO:beperk suikergebruik drastisch

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)
  adviseert het gebruik van suiker flink
  te beperken,voor volwassenen tot zo’n
  25 gram per dag:ruim 5,5 klontje.

  Wie meer suiker gebruikt,loopt risico
  op overgewicht en tandbederf.De WHO
  vindt dat niet meer dan 5 procent van
  de totale calorie-inname uit suikers
  mag bestaan.Daaronder valt ook suiker
  die voorkomt in puur vruchtensap.Die in
  vers fruit valt er niet onder.

  Het gebruik van suikers ligt in de
  westerse wereld vele malen hoger dan
  het adviesgebruik.Gemiddeld moet de
  westerse mens zijn suikergebruik met
  twee derde omlaag brengen.

 115. Pingback: Tandpasta met fluoride zeker niet paleo en zeker een vergif - Paleohacks.nl

 116. Klik om toegang te krijgen tot 1471-2458-14-863.pdf

  A reappraisal of the quantitative relationship between sugar intake and dental caries: the need for new criteria for developing goals for sugar intake

  Conclusions

  There is a robust log-linear relationship of caries to sugar intakes from 0%E to 10%E sugar. A 10%E sugar intake induces a costly burden of caries. These findings imply that public health goals need to set sugar intakes ideally <3%E with <5%E as a pragmatic goal, even when fluoride is widely used. Adult as well as children’s caries burdens should define the new criteria for developing goals for sugar intake.

  Sluit leuk aan bij de link die Ferdinand zojuist plaatste 🙂 .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s