Paleo en de bacterie die acne en hernia’s ‘veroorzaakt’

Stel je niet zo aan, mens...

Stel je niet zo aan, mens…

Jaarlijks wordt bij ongeveer 40.000 Nederlanders de diagnose Hernia Nuclei Pulposa (HNP) gesteld. Hernia betekent uitstulping, nuclei pulposa staat voor tussenwervelschijf. Tussen de wervels in de wervelkolom zitten ringen van kraakbeenachtig weefsel. Deze 23 schijven fungeren als schokdempers en geven de rug flexibiliteit. Door degeneratie van het kraakbeenweefsel kan de starre buitenkant scheuren, waardoor de wat zachtere inhoud van de schijf als het ware naar buiten wordt gedrukt. Vaak is dat precies op de plek waar de zenuwbanen het wervelkanaal verlaten. Wanneer de uitstulping op zo’n zenuwwortel drukt, wordt de functie van de zenuwbaan belemmerd en ontstaan bovendien ontstekingsreacties. Ruim 90 procent van de hernia’s treden op in de onderrug. De meest karakteristieke klacht die daardoor ontstaat is niet rugpijn, maar een uitstralende pijn in een been en eventueel ook een doof gevoel, tintelingen of gevoelloosheid op bepaalde plekken van de huid van dat been. Ruim 13.000 Nederlanders ondergaan jaarlijks een herniaoperatie. Een veelvoud van dat aantal is dagen tot weken per jaar ziek thuis. Hernia is, met andere woorden, een duur grapje. Mensen die licht werk doen hebben het net zo vaak als mensen die zwaar werk doen.

Bla, bla, bla. Ja? Nou? En? So what? Dit is een paleoblog! Wij willen fuckeronie nog aan toe waar voor ons geld. Wij willen een paleolink!

Geduld.

De geniale Deense onderzoekster Hanne Albert (Nobelprijs nog slechts een kwestie van decennia, mind mark my words) ontdekte dat veel patiënten die aan een hernia worden geopereerd de bacterie Propionibacterium acnes in hun ‘liquor’ (geen sterke drank, maar cerebrospinale vloeistof, het vocht in de wervelkolom ;-)) hebben. Die hoort daar niet. Het anaerobe grut zit normaal gesproken alleen in haarzakjes en in de mond. Een ongezonde neolithische mond legt echter de rode loper voor ze uit, terwijl stevig tandenpoetsen ze ook in een gezonde mond de circulatie in helpt. Hanne Albert vogelde uit dat Propionibacterium acnes zich graag nestelt in tussenwervelschijven die op hun donder hebben gehad en proberen zichzelf te herstellen. Ze komen dan via minuscule vaatjes die ten behoeve van de reparatie zijn aangelegd de verder slecht doorbloede schijf binnen, beginnen een feestje en piesen in de toiletten lallend grote hoeveelheden propioninezuur naast de pot. Dit agressieve spul breekt het weefsel verder af, veroorzaakt ontstekingsreacties die de zenuwbanen irriteren (pijn, doof gevoel, krachtverlies, etc.) en zelfs microfracturen in de aangrenzende wervels. Maar wat mevrouw Albert een ticket naar Stockholm gaat opleveren, is haar gerandomiseerde, placebogecontroleerde antibioticatrial, waarvan ze de uitkomsten enkele dagen geleden publiceerde. Een langdurige behandeling met huis tuin en keuken antibiotica (drie maanden) verlost erg veel patiënten van hun klachten.

Alle ruglijders naar de huisarts dus, voor een kuurtje Amoxicilline. Exit lucratieve ‘herniastraten’. Of is er misschien ook een oplossing die het resistentie-probleem niet nog groter maakt dan het al is? Eens kijken. Waar kennen we die Propionibacterium acnes ook weer van? O ja. Van de acne natuurlijk. Van de jeugdpuisten. Van die huidaandoening die volledig op het conto van de combinatie granen/suiker/melk blijkt te moeten worden geschreven. Van die huidaandoening die onder jager/verzamelaars niet voorkomt. Bij acne vulgaris is de aanwezigheid van genoemde bacterie noodzakelijk. Zonder de bugger ontstaat het niet. Maar Cordain en anderen toonden onomstotelijk aan dat het elimineren van neolithische ‘voedingsmiddelen’ de etter volledig ontwapent. Paleo geneest acne. Snel. Je leest het hier, hier, hier, hier en hier. Paleo ontneemt Propionibacterium acnes zijn voedingsbodem en voorkomt dat Homo sapiens acne ontwikkelt.

Ik zou een speculatieve opmerking kunnen plaatsen, maar daarmee transformeer ik deze speeltuin alleen maar nog meer tot een cultcorner ;-).

Willen de n=1’en bij wie Paleo gepaard ging met vermindering van rugklachten zich melden?

Werkt het recept tegen acne ook tegen hernia? Pets. Die kon een draai om z’n oren krijgen. Want met zo’n vraag was je bij opa aan het verkeerde adres!

Werkt het recept tegen acne ook tegen hernia? Pets. Die kon een draai om z’n oren krijgen. Want met zo’n vraag was je bij oma aan het verkeerde adres! Vrij naar Freek de Jonge.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

131 reacties op Paleo en de bacterie die acne en hernia’s ‘veroorzaakt’

 1. Jo tB zegt:

  Ik heb 2 jaar geleden een negatieve reactie gehad na het nemen van antibiotica na een blaasontsteking. Na de eerste kuur was de ontsteking nog niet weg, dus een tweede breed spectrum antibiotica er overheen gehad. Nog voor het einde van de 2e kuur werd ik ’s nachts om 3 uur wakker met een heftige bloedneus dat maar niet stoppen wilde. Ten einde raad 112 gebeld, de ambulance gekomen, en toen hun maatregelen ook niet hielpen meegenomen naar de eerste hulp. Dat was het begin van 14 dagen lang naar de spoedhulp van de KNO afdeling om het te stelpen. Zo was het bloeden gestopt, zo begon het weer. De artsen konden de plek niet vinden om het te kunnen dichtbranden. Met 1 tampon, 2 tampons, vaseline tampons mijn neus dichtstoppen, begon het via het andere neusgat te bloeden. Omdat ik nooit van mijn leven een bloedneus heb gehad, laat staan iedere dag meerdere keren, totdat het vanuit zich zelf stopte, zijn mijn huisarts en ik het eens geworden dat het aan de antibiotica lag. En het heeft ongeveer als een bijwerking in de bijsluiter gestaan. In het ziekenhuis vroegen ze of ik bloedverdunners gebruikte. Nee dus.

  Ik heb al 6 jaar last van lage rugpijn, dus ik begin er niet aan er een antibiotica kuur voor te nemen.

  • Jo, mijn theorie is dat verhoogde bloedsuikers (of te lang na-ijlende postprandiale pieken) een cruciale rol spelen in de pathofysiologie van hernia, via diverse mechanismen. Diabeten zullen dus waarschijnlijk oververtegenwoordigd zijn. Overigens zijn de meeste lage rugklachten niet het gevolg van hernia ;-), maar van spierproblemen. Kun je nagaan hoe veel mensen er aan rugklachten lijden.

   Wel handig te weten dat je van antibiotica begint te lekken…

   • Otto zegt:

    Ja, ik kreeg ook aardig last van rugklachten waar paleo niks aan kon doen.. alhoewel, piano’s zijn natuurlijk niet echt paleo en 6 verdiepingen zeulen met dat ding al helemaal niet dan 😉

   • Jo tB zegt:

    Er waren foto’s gemaakt 6 jaar geleden. Er was mij verzekerd dat het geen hernia is, maar wat het dan wel is, weten ze niet. Diverse keren gekraakt bij de Chiroprakter, 2 sessies met een manueel therapeut heeft m’n rug wel los gemaakt maar de klachten niet weggenomen.

 2. Ewa zegt:

  Hm… ik heb twee keer een hernia gehad. Eerste keer in “gewone” voedingstijd en de vorige keer afgelopen zomer weer. Toen at ik al 1.5 jaar Low Carb. Niet paleo dus maar wel een eind in de richting. De zenuw is nog steeds niet helemaal beter, kwetsbare plek. De laatste tijd ook wat meer last van acne.. Van mij mogen ze mijn likeur testen op die bacterie, maar antibiotica ga ik er niet tegen nemen…

 3. sigme zegt:

  mind my words zeg je, en dat zei je al een aantal malen vaker. Mijn oog/oor haakt daarachter, bedoel je niet gewoon mark my words?

 4. Enigszins off topic. Dit wordt juichend rondgetwitterd door CarbSane:

  https://kb.osu.edu/dspace/bitstream/handle/1811/54660/E_Trexler_Thesis.pdf?sequence=3

  Nog niet goed gelezen.

 5. Jan Peter van Doorn zegt:

  😉 mind your steps

 6. Daniel zegt:

  Interessant artikel. Ik heb toen ik een jaar of 14 was (was toen vegetarisch) een stuk of 10 puisten gehad, niet veel dus. En rond mijn 16e ben ik vlees gaan eten, vooral rund en kip. Toen ik jaren laten veel varkensvlees ging eten, kreeg ik puisten en toen ik stopte met varkensvlees eten gingen ze als sneeuw voor de zon weg. Ik kan nu af en toe varkensvlees eten, geen probleem, maar zodra ik het regelmatig eet komen mijn puisten weer terug. Iemand een verklaring hiervoor? Want varkensvlees is toch behoorlijk Paleo.

  Ik heb trouwens wel vaker gehoord dat mensen puisten krijgen van varkensvlees. Ook al heb ik er zelf ook last van ik blijf het gek vinden.

  • Otto zegt:

   Geen verklaring, wel een n=1 bevestiging dat varkensvlees hier ook factor is in of ik puistjes krijg of niet. Alhoewel het niet zo heel duidelijk meer is, soms wel, soms niet. Misschien omdat ik ook alweer een dagje ouder wordt en je jeugd nu toch definitief achter mij dreigt te raken. Lichamelijk dan. 🙂

   • Ik heb er geen verklaring voor. Het wordt inderdaad vaak gemeld. Speculatie:

    Vlees van conventioneel gevoerde varkens bevat relatief veel omega 6. De insuline-index zal ook wel aan de hoge kant zijn. Is varkensvlees misschien een extra potente testosteronbooster? En mogelijk bevat varkensvlees net genoeg bijna bio-identieke hormonen om dit soort onrust te kunnen stoken.

    Maar het is inderdaad erg paleo ;-). Een zwijn laat je niet lopen!

 7. Maan zegt:

  Tssssss, dat is ook wat. Ik ben net vandaag door de HA door gestuurd voor foto’s en een MRI wegens vreselijke pijn en vreemde sensaties in mn been.
  Ik ga nog even door als ik gewend ben, maar mocht het een hernia zijn dan zal ik het melden en ook mn zuivel eruit gooien…………… snif………….
  Nu heb ik een bindweefsel afwijking (EDS) dus het kan ook zijn dat er een zenuw ergens anders klem zit. Dat hoop ik dan maar. Kaas kan ik echt moeilijk afscheid van nemen.

 8. Prachtig verhaal Melchior.

  Ik snapte nog even niet de link of het mechanisme van de hernia = uitstulping in het verhaal.
  Als ik het nu goed begrepen heb veroorzaakt de – beeldend omschreven – bacteriële ontsteking van de tussenwervelschijf een oedeem: en voilá !
  Als de ontsteking vermindert of verdwijnt, gaat ook de oedeem/uitstulping verminderen of weg, geen zenuw meer die dan in de knel kan komen.
  Vervolgens flink de kettlebells laten zwaaien, dan komt het helemaal goed met de rug.

  Het is gewoon eng: paleo is overal goed voor…. : D

  • Gert, het is nog niet duidelijk of P. acnes ook de aanstichter is van de eerste laesies. Hanne Albert zegt ergens dat die mogelijkheid bestaat, maar dat voorlopig alleen vaststaat dat de bacterie ergens in het ziekteproces toeslaat. Hoe de initiële degeneratie en beschadiging van een tussenwervelschijf precies tot stand komt is niet bekend, maar het zou me niets verbazen als glycatie (AGE’s) en chronische ontstekingsprocessen een hoofdrol spelen.

   Overigens zitten er diverse potentiële paleolinks aan dit verhaal.

   1. De mond. Een door een neolithisch, soort-vreemd voedingspatroon ziek gemaakte mond laat P. acnes toe tot de circulatie.

   2. De darm. P. acnes is een normale commensaal in de darm (net als in de huid). Graaneters en melkdrinkers bewerkstelligen enkele malen per dag een zonulineprovocatie, waardoor ondermeer P. acnes (en veel ander gespuis en intacte eiwitten) toegang tot de circulatie krijgt.

   3. P. acnes wordt causaal in verband gebracht met een aantal andere ‘westerse’ aandoeningen, waaronder prostaatkanker.

   P. acnes verschuilt zich graag in microvasculatuur en lijkt een voorliefde voor bindweefselstructuren te hebben. Mijn fantasie slaat meteen op hol. Wat zou P. acnes ervan weerhouden om het vasa vasorum van slagaderen binnen te wandelen en daar elastine etc. te gaan degraderen? Dat zou kloppen met de waarneming dat de onstabiele atherosclerotische plaque niet begint met endotheelschade (intima), maar met ontstekingsgemedieerde processen in adventitia en media.

 9. Interesant artikel, mijn persoonlijk verhaal lijkt hier wel een beetje op hoewel ik nooit een hernia heb gehad . Ik heb sinds mijn 11e jaar last gehad van rugklachten met uitstraling naar mijn bil en enkel , maar er is nooit als hernia gediagnostiseerd. Na 15 jaar had ik zo genoeg van telkens fysiotherapie (zonder blijvend resultaat) dat ik zelf andere wegen heb gezocht en uitgekomen ben bij zuivelvrij en varkensvrij eten. Dit was lang voor ik paleo had ontdekt. Mijn rugklachten verdwenen als sneeuw voor de zon. Maar een enkele slok melk of yoghurt gaf direct weer klachten. Sinds 1,5 jaar eten we nu redelijk paleo, rugklachten heb ik nauwelijks meer, ik kan weer alles doen wat ik wil en de fysiotherapie heb ik al jaren niet meer nodig gehad,

 10. Marijke zegt:

  Ik heb in een paar jaar mijn darmflora weer gezond gemaakt met het GAPS voedingsprogramma dat grote overeenkomsten heeft met paleo. Ik had in mijn darmen veel slechte bacteriën, candida, schimmels, gisten en parasieten. Ik had ook heel vaak rugpijn. De slechte darmflora geeft toxines af die je darmslijmvlies irriteren en dat doet pijn. De pijnprikkel gaat via een zenuw naar de hersenen. Die zenuw loopt via het ruggenmerg: hij gaat daar naar binnen tussen twee wervels, samen met de zenuwen die van je rugspieren afkomstig zijn. Ik heb van mijn osteopaat geleerd dat die twee zenuwen elkaar beïnvloeden. Dat maakt dat je hersenen de pijnprikkel interpreteren als afkomstig van de rug. Je rugspieren verkrampen en je hebt spit, maar er is niets mis met de stand van je wervels of je tussenwervelschijven. De echte oorzaak zit in de darmen zonder dat je dat in de gaten hebt.

  Nu mijn darmflora weer gezond is, heb ik nauwelijks nog rugpijn en als ik een enkele keer iets voel in mijn rug, is er altijd iets gaande in mijn darmen. Ik ben ervan overtuigd dat al mijn rugklachten afkomstig waren van mijn slechte darmen en ik ben vast niet de enige waarbij dat zo werkt.

  Als ik lees dat een fikse antibioticakuur rugklachten opheft, dan lijkt mij dat heel aannemelijk. Die kuur roeit alle bacteriën in je darmen uit, de slechte en de goede. Maar de candida, schimmels, gisten en parasieten blijven zitten met alle nare gevolgen voor de langere termijn.

 11. ilse zegt:

  in 1998 had ik een zwaar verkeersongeval. Gevolg 2 hernia’s met contusie ruggenmerg in mijn nek en nog 2 zware hernia’s in mijn onderrug. 14 jaar heb ik op de zwaarste pijnstillers geleefd, 14 jaar was mijn leven zinloos en werd ik met pensioen gestuurd en afgeschreven omdat ik niets meer kon. Het doet wat met een mens! Tot 2 maanden geleden mijn osteopaat vroeg of ik niet op bepaalde voedingsstoffen reageerde???? HUH? Neen natuurlijk niet…tenminste dat dacht ik! Ik moest van hem gluten en lactose en nog een aantal zaken schrappen…Na EEN WEEK paleo te eten was ik volledig pijnvrij!!!! Ik was niet alleen mijn rug en nekpijn volledig kijwt maar ook nog tal van andere klachten zoals een ernstige reflux, chronische sinusitis, slaapproblemen, evenwichtstoornissen, depressieve gevoelens…. En op de koop toe (nooit onaangenaam voor een vrouw) ik ben op 2 maanden tijd ook 8 kilo lichter 😀

  • Dank Ilse. Bijzonder intrigerend, maar vooral natuurlijk geweldig voor jou! Het verdwijnen van reflux, evenwichtstoornissen, sinusitis en depressie zijn een gebruikelijk en inmiddels redelijk verklaarbaar effect van vooral tarwe-eliminatie. Het zo snel verdwijnen van je pijnen is voor mij daarentegen een raadsel, omdat ik uit je verhaal opmaak dat het ongeluk forse mechanische schade heeft aangericht. Maar wat kan het schelen ;-). Hartstikke bedankt voor het delen en veel succes!

   • ilse zegt:

    zoals je zegt! Het kan mij allemaal niet schelen waar het aan ligt! ik weet hoe ik mij nu voel en hoe ik vroeger als plant door ’t leven ging! 😉

    • Echt fantastisch, Ilse! Toch zoek ik stiekem verder naar een verklaring voor het zo snel verdwijnen van ernstige pijn :-). Ik vermoed dat P. acnes hier geen rol speelt (te snel resultaat), maar dat het te maken heeft met opiaathuishouding.

 12. Adriaan zegt:

  Gewoon even naar de orthomanueel arts (bijvoorkeur Sickesz) en aan alle ellende komt een einde. Nooit meer hernia’s gehad. Doe ik nu al 30 jaar en heeft mijn leven na veel ellendige jaren compleet veranderd. Maar wel de rugspieren versterken met sport, vooral zwemmen. Jaarlijks een keer voor controle en eventuele correctie. Maar goede tips worden nooit opgevolgd.

 13. Off topic. Meer duidelijkheid rond de pijnlijk evidente waarneming dat statineslikkers vaak seniel worden.

  • Otto zegt:

   Gisteren gehoord dat mijn moeder stopt met statines. Na een boel gespam van mijn kant ging het balletje rollen. Ze heeft wat artikelen doorgelezen die ik haar stuurde, en vond dat geloofwaardig, maar ze wilde niet stoppen. Toen vond ze voor een paar euro het boekje The Great Cholesterol Con van Malcolm McKendrick (NL-vertaling, volgens mij niet meer te krijgen) in een uitverkoopbak (wie gelooft die shit nu eigenlijk he?). Kreeg ze toch wel de kriebels van. Eens aan haar diëtist gegeven, die vond het een bijzonder raar verhaal. Toen zij het boek uit had, heeft ze toch maar eens even op feiten gecheckt, en kon alleen bevestiging van de boodschap vinden. Eens even een paar berichten gestuurd naar wat Wageningse voedingswetenschappers, want ja, je kunt toch niet iedereen geloven, helemaal niet als je verantwoordelijk bent voor patiënten he. De wetenschappers schreven terug dat het klopt dat het nog nooit bewezen is dat cholesterol verlagen helpt. Heeft de diëtist direct haar goedkeuring gegeven om te stoppen met statines (ze wil dat nu alleen doen als haar cliënt dat vraagt, ivm. mogelijke problemen met autoriteiten), plus alle Becel-promomateriaal de prullenbak ingeflikkerd. M’n moeder eet nu weer gewoon roomboter, is toch veel lekkerder. Ze kwam er ook achter dat statines voor geheugenverlies kunnen zorgen, en volgens mij als er iets is waar ze bang voor is, is het dat wel, na haar broer en zus zo te zien wegkwijnen.

   Soms, soms word je even vrolijk. 🙂

   Alleen wil ze niet van het brood af… Suiker eet ze weinig, gelukkig veelal Hollandsche hap, AGV enzo. Heb maar wel aangeraden meer vette vis te eten. En heb d’r een bak kokosolie gegeven om in te bakken. Zijn er misschien nog andere kleine stapjes die redelijk pijnloos zijn voor een nieuwkomer, die bijv. de inflammatiegraad kunnen verlagen?

   • Mooi verhaal Otto!
    Mijn tip: 2000 IE Vitamine D geven, extra omega 3 pil erbij. Probeer haar aan de eitjes te krijgen in de ochtend. Voor mij ouders was dit een cultuurshock (maar ook mijn ouders zijn over, mijn moeder is sinds jaren niet zo fit geweest).

   • Waarschijnlijk een impertinente vraag, Otto ? Wil je mij vertellen wat de leeftijd is van je moeder ? Nieuwsgierigheid en belangstelling tegelijkertijd.

    • De Nederlandse vertaling van Malcolms boek heb ik in mijn computer zitten, want die heb ik gemaakt ;-). Ik geloof dat er 4 exemplaren van zijn verkocht. Of nee, 6 natuurlijk! Toch aardig te horen dat het in elk geval iets doet. Ik zou hier af en toe eens een hoofdstukje kunnen dumpen.

   • Je wordt nog eens een keer een rijk man, Melchior .

   • Otto zegt:

    Folkert, ze is ergens halverwege de 70. 🙂

    Wouter, ook mooi om te horen van jouw moeder 🙂 Ze krijgt al 200 of 400IE vitamine D. Op zich mag dat wel wat meer denk ik, alhoewel ze de laatste tijd aardig wat buiten komt. Eitjes is een aardig idee, moet vast lukken. Omega-3, ’s kijken of dat wil (of dat ze dat al neemt, geen idee eigenlijk, ze heeft een aardige pillendoos).

    Melchior, heb jij ‘m vertaald, meen je dat? haha 😀 Heel erg bedankt dan, als cruciale schakel in dit verhaal! 🙂 Kan me inderdaad voorstellen dat het wat teleurstellend is als je werk zo weinig verkocht wordt, dus blij je wat positiefs te kunnen meedelen erover 🙂 Wie weet is de diëtist nog zo vriendelijk haar collega’s het boekje ook toe te schuiven zodat ze ook… ach we dromen verder he 😉

   • Jo tB zegt:

    Otto, ik ben zoals je weet 70, dus in dezelfde leeftijdsgroep als je moeder. Misschien wil ze mij wel geloven, als ik zeg dat ik alles wat ik weet over statines, vitamine D en Omega-3 olieën van het internet gehaald. Ik heb tegen mijn huisarts gezegd toen hij erover begon dat ik z1e liever niet wilde slikken, omdat het voor oudere vrouwen niet helpt. Hij heeft het geaccepteerd, maar andere artsen kunnen aandringen omdat het in het behandelprotocol is opgenomen en hij wil geen moeilijkheden met de gezondheidsraad hebben. Als hij het wel voor moet schrijven, dan doet hij dat maar, maar hij kan mij niet dwingen het ook in te nemen en zal ik de pillen in de WC dumpen!

    Op oudere leeftijd maak je niet meer zo goed vitamine D aan, dus is aanvulling via supplementen wel noodzakelijk. Ik slik ’s winters 4000 iU, en zomers 1000 iU (om er zeker van te zijn dat mijn niveau goed op orde blijft) en ga zoveel mogelijk van de zon
    genieten.

    Vorig jaar heb ik een Omega-3 capsule aan de mix toegevoegd. Ik merk dat mijn gewrichten wat soepeler bewegen (of het daarmee iets te maken heeft, weet ik niet) en ik denk gezien de vet fobie die de afgelopen 40 jaar huisgehouden heeft het zekere voor het onzekere te nemen, slik ik er een. Kan geen kwaad, dacht ik zo en ik voel me er goed bij. Het liefst heb ik dat het vetrandje weer terugkomt bij vlees, maar dat zal lang wachten geblazen zijn.

   • Maan zegt:

    6 Boekjes verkocht? maak er maar 7! van, Ik heb er twee. Eén uitleen exemplaar 😀

 14. Alex zegt:

  OT Je zou er bijna Zweeds voor gaan leren, zo mooi 😉 http://www.youtube.com/watch?v=4X9eyMb68qo Melissa Horn – Innan jag kände dig

 15. Jo tB zegt:

  Via Mark’s Daily Apple kwam ik de volgende link op het spoor
  http://whataboutwilma.com/?p=1

  En dat in Amsterdam!!!

 16. hboddeke zegt:

  Ik heb een hele tijd geleden al de diagnose Ischias gekregen, niet hernia, maar de symptomen waren inderdaad een doof, tintelend, pijnlijk gevoel dat op zijn ergst van mijn linkerheup tot aan de bal van mijn linkervoet straalde. Soms was er bijna niet op te lopen omdat mijn voet voelde alsof hij bont en blauw was. Een hond waarvan de staart tegen mijn been aan kwispelde kon erger aanvoelen dan een zweepslag. Na een uurtje over een markt slenteren moest ik minstens tien minuten gaan zitten anders hield ik het niet meer. Na de diagnose ben ik bij een goeie kraakster terecht gekomen, heb me blauw betaald, elke week €50 tikt nogal aan, maar het hielp wel! Na een tijd zat ik op één keer per zes weken en was het goed bij te houden. Nou ben ik afgelopen januari min of meer, lichtelijk, enigszins een beetje paleo gaan eten, vooral gezond voer dus. Alcohol laten staan en kilo’s kwijtgeraakt. Over het geheel genomen veel beter gaan leven. Ik ben al maanden niet meer bij de kraker geweest. Nergens last van. Ik schreef het in de eerste instantie aan minder kilo’s en minder stress toe, maar het kan natuurlijk ook dat verhaal van Hanne Albert zijn … ik ben gewoon blij dat ik er vanaf ben 😉

 17. Jo tB zegt:

  Niet op de goede plaats, maar onderstaand “reclame” uit Australië die gezondheids claims op de hak neemt. Briljant. (I’m biased, I know)

 18. @ Melchior,
  Ik werk als osteopaat en pijnconsulent en ik kan het verhaal van darmproblematiek / rugpijn wel anders aan elkaar rijmen.
  De viscerale sensorische afferente info (waaronder nociceptie) wordt soms als referred pain ervaren, kortom geprojecteerde pijn uit een orgaan op een deelgebied ( huid / spieren) etc.
  Zo heeft ieder orgaan een voorkeurs gebied ( hartaanval = nek + kaak + pink , lever = tussen de schouderbladen etc)
  De darm projecteerd meestal richting lumbaal, waar hij overigens ook anatomisch aan hangt.
  Mensen met chronische rugklachten kunnen m.i beter op een paleodieet ( met extra D / probiotica etc) dan naar een rugschool.

  Verder nog een andere voedingslink en pijn , die je denk ik wel zal aanspreken.
  Inmiddels bevat al ons vetweefsel ( ook die rondom het zenuwstelsel) 30 % linolzuur , wat in 1950 nog 9% was.
  Het doorgaands dominante omega 9 is verdrongen door het suprafysiologische aanbod van linolzuur, de afbraakprodukten van linolzuur zijn direct stimulerend op de receptor die verantwoordelijk is voor allodinia en hyperalgesie en die van omega 9 niet.
  Verder zijn alle afgeleide n-6 eicosanoiden nociceptief , terwijl alle n-3 eicosa’s ( en docosa’s) antinociceptief zijn.
  Na 150 jaar linozluuroverschot heeft inmiddels 20 % van de europese bevolking een serieus
  pijnprobleem.

  Verder natuurlijk lof en dank voor je geweldige blog, nog 2 vragen
  1) Ik ben benieuwd wat je van mijn onderzoek vindt naar mijn paleo interventie studie bij teletubies
  op http://www.blogjegezond.nl
  2) Ik ben in voorbereiding voor serieus paleo onderzoek en daarvoor zou ik je graag een keer betaald willen intervieuwen, ik zou graag een keer “live” met je in contact komen.

  Alvast bedankt
  Groeten
  Robert

 19. Off topic, Doug Mc Guff denkt hetzelfde als ik (mbt tot die studie van die antipaleo niet functioneel spierweefsel kweker annex freak show artiest Eric Trexler) wanneer hij zegt:

  http://freetheanimal.com/2013/05/paleo-unhealthy-cholesterol.html

  The pendulum is swinging. The honeymoon is over. They are chumming the water for more anti-paleo studies. Almost every patient that I see with acute ST elevation MI ends up with a NORMAL lipid profile….yet still gets discharged on a statin (based on the best NIH funded research).

  My advice. Do not ever measure your lipid levels. Eat real food. Exercise hard. Sleep deeply. Mostly, do not read crappy government-funded literature from rent-seeking academicians.

  Or….get a vegan girlfriend, eat lots of soy and grains, get on a statin, worry about the environment, recycle, drive a smart car, renounce your former paleo ways and wring your hands over your lipid profiles.

  • Er is nog iets dat deze studie ongeloofwaardig maakt. Bijna universeel zie je dat het triglyceridengehalte bij mensen die paleo en/of low carb gaan daalt en dan bedoel ik keldert. Dit gebeurt in de RCT’s en in n=1 real life. In dit experiment gingen de TG’s omhoog! Dat kan niet. Something is fishy, maar dat wisten we al.

   TG’s gaan omhoog met de glycemische load. De beste manier om de glycemische load te verhogen is meer geconcentreerde, acellulaire, neolithische koolhydraten te eten. De wet van de waarschijnlijkheid dicteert dat de mensen in dit ongecontroleerde experiment, waarin voedselinname niet werd gerapporteerd, zich een breuk hebben lopen snaaien aan allerlei troep. Ze werden daartoe nog eens extra in de verleiding gebracht doordat ze tegelijkertijd werden onderworpen aan een zwaar crossfit-programma.

   Geef een groep gezonde, maar matig getrainde, meelverslaafde studenten een eetadvies dat volkomen nieuw voor ze is en haal ze door een sportprogramma dat zo zwaar is dat ze dagelijks bloed proeven en soms bijna de trap niet meer op komen. Zie hun TG’s stijgen en neem met nauw verholen euforie aan dat dit komt door het paleodieet dat je ze hebt gevraagd te eten, in plaats van door trilhonger uitgelokte stiekeme brood- en pizza-orgies.

 20. Maan zegt:

  Na 8 jaar lowcarb en de laatste jaren steeds meer paleo, Net de diagnose dubbele hernia gekregen. Ik ga deze draad nog eens helemaal doorspitten voor ik naar de neuroloog ga.

 21. Elyssa Splinter zegt:

  Vorig jaar, bij thuiskomst van mijn verblijf op Aruba, acute zenuwbeknelling…en dus een dubbele hernia. Daarna lange tijd niet kunnen werken en begonnen met revalideren. Afgelopen mei ben ik weer naar Aruba gegaan (met rugklachten).Tijdens mijn verblijf daar voor het eerst meegedaan met de Paleo eetgewoontes van mijn reisgenoot. En noem het toeval of niet, ik ben nu (weer terug in NL) pijnvrij! Oke oke ik zal nooit een dubbele flikflak kunnen maken, maar geen pijn meer is al heel wat…en een goede stimulans om door te gaan met een Paleo lifestyle!

  • Hoi Elyssa,

   Dank voor je reactie! En top dat je pijnvrij bent. Was er lange tijd geen verbetering en kwam die nadat je paleo ging? Hernia gaat vaak ‘spontaan’ in remissie, maar dan meestal binnen 6 weken, meen ik.

   • Elyssa Splinter zegt:

    Hoi Hoi in mei vorig jaar ben ik in elkaar gezakt omdat mijn zenuw opeens beknelt zat en in augustus ben ik pas weer gaan werken. Meer omdat de arboarts achter mijn broek aan zat dan dat ik ook echt genezen was. In de tussentijd en daarna uiteraard elke keer naar de fysio (en oefeningen thuis doen) en alle pijnbestrijding blijven slikken (tramadol, diclofenac en paracetamol). In december was ik er zo klaar mee dat ik een injectie in mijn zenuw wilde en dat kreeg ik gelukkig ook. Het ging iets beter, maar meer omdat die zenuw uitgeschakeld was niet omdat de hernia weg was. De stijfheid en pijn kwam geleidelijk weer terug en ik kon nog vaak niet rechtop staan of op mijn rug liggen.Ik was daarom ook wel huiverig om weer 11 uur in een vliegtuig te zitten dit jaar naar Aruba. Maar gelukkig kwam ik als herboren terug! Ik ben best skeptisch en kan ook niet geloven dat mijn rugpijnklachten verdwenen zijn door andere eetgewoonten. Maar het is toch wel toevallig, niet?

 22. Ja, het is erg toevallig ;-). Ik kan het wel geloven, omdat we dankzij die acne-bacterie een plausibel mechanisme hebben!

  Heel benieuwd hoe lang dit aanhoudt, ook al omdat je de blootstelling aan de zon waarschijnlijk niet kunt uitsluiten als factor.

 23. Marian zegt:

  Beste Melchior,
  Waanzinnig interessante post. Ik heb de verwijzingen proberen te doorgronden, maar mijn medische kennis schiet te kort. Als ik het goed lees, zijn er vijf oorzaken voor acne. Welke daarvan worden aangepakt door dieet? Alle vijf? En valt dat door te trekken naar die bacterie? Of zijn het juist de factoren in de huid die verbeteren door het dieet?

  Over twee dagen zit ik bij de neurochirurg om te zien wat de huidige opties zijn voor de behandeling van mijn nekhernia en ik wil paleo graag meenemen als alternatief.

  • Hoi Marian,

   Dank!

   Ik vrees dat ik je geen concreet antwoord kan geven, want het laatste deel van deze post is puur speculatief.

   * Als de Deense groep gelijk heeft, is de aanwezigheid Propionibacterium acnes noodzakelijk voor het ontstaan van laesies in de tussenwervelschijf.

   * De aanwezigheid van P. acnes is ook (bewezen) noodzakelijk voor het ontstaan van acne.

   * Paleo (eliminatie van neolithische voedingsmiddelen) geneest acne in RCT’s. Paleo maakt dus dat P. acnes, die volgens mij algemeen voorkomt op elke huid, niet pathogeen kan worden. Wanneer iemand paleo is, is P. acnes niet meer in staat laesies (acne) te veroorzaken en bestaande laesies helen uit.

   * Speculatie: Paleo voorkomt dat P. acnes in de wervelkolom laesies veroorzaakt en helpt bestaande laesies uit te helen.

   Hoe? Dat is nog grotere speculatie, maar zodra ik tijd heb ga ik eens beter kijken naar de beschrijving van de pathofysiologie van acne door Cordain en Lindeberg en hoe paleo dat proces precies voorkomt. Want dat weten ze. Daar moeten bruikbare aanknopingspunten in zitten. Waar een heeeeeeeeel vooruitstrevende neuroloog misschien wat mee kan ;-).

   Succes!

   • Okay, de pathofysiologie van acne is volgens cordain en lindeberg helemaal insuline gemedieerd (allerlei groeifactoren schieten uit de bocht als gevolg van al of niet compensatoire hyperinsulinemie). Nog geen idee hoe dat in het plaatje van de hernia past…

  • ilse zegt:

   Hoi Marian,
   ik ben zelf 14 jaar chronisch pijnpatiënt geweest door twee zware nekhernia’s met contusie van het ruggenmerg. Ik ben heel toevallig bij paleo terecht gekomen omdat mijn osteopaat had uitgetest dat ik op bepaalde voedingsstoffen zoals suiker, gluten, lactose, cafeïne, soja enz reageerde… Na een tijdje zoeken kwam ik bij paleo terecht omdat die toch al de meeste van die zaken schrappen. Op een goede week tijd was ik van chronisch pijnpatiënt naar springlevende gezonde dame veranderd! Ik heb nu wel nog last als ik terug iets van gluten eet of bvb een dagje cola drink! Het heeft dus wel degelijk verband! Ook als de specialist zegt dat hij het niet gelooft, probeer het dan zelf gedurende 30 dagen héél erg strikt uit en kijk hoe je evolueert! Beter eerst proberen, baat het niet dan schaadt het niet! Ik heb in elk geval elke operatie geweigerd want ik ken persoonlijk niemand die helemaal ok is na een ingreep! Succes!

   • Marian zegt:

    @Ilse Dank voor de reactie. Drie jaar geleden kreeg ik de eerste klachten, door een ernstige beklemming van het ruggenmerg waarbij al sprake was van littekenweefsel in het ruggenmerg, dus volgde een operatie om erger te voorkomen. Door het littekenweefsel was geen sprake meer van spontaan herstel. Daarbij is de grootste van de twee hernia’s geopereerd. Dat is goed gelukt, ik ben prima uit de ingreep gekomen, ondanks voldoende horrorverhalen. Nu is de kleinste groter geworden en geeft problemen. Mogelijk zonder littekenweefsel, dus mogelijk reversibel? Voor mij is paleo zeker een optie. Ik ben nu al koolhydraatbeperkt (fase 2 Grip op Koolhydraten), maar dagelijks zuivel en sporadisch graan en regelmatig suiker maken nog wel deel uit van mijn menu. Als er ruimte is om af te wachten (die was er de vorige keer niet), dan ga ik zeker die 30 dagen aangepast menu voorstellen.

    @ Melchior De neuroloog vond het Deense onderzoek degelijk, gezien het blad waar het in gepubliceerd stond. De extrapolatie van antibiotica naar dieet vond hij net als jij speculatief. Toen had hij de verwijzing voor de neurochirurg al geschreven. Ik ben nu bezig met een samenvatting voor de neurochirurg, zodat ik dit in 3 minuten sterk neer kan zetten als alternatief voor een operatie. Het liefst laat ik mijn N=1 vastleggen in mijn dossier.

    Wordt vervolgd…

    • ilse zegt:

     Inderdaad 15 jaar geleden vertelde men mij dat ik geen schijn van kans had zonder operatie. Door het letsel aan het ruggenmerg was ik links verlamd (arm en been). Ik zou nooit meer kunnen lopen enz enz… Toch hield ik voet bij stuk en ik gebruik mijn linker arm terug (weliswaar maar 30% kracht ivg met rechts) en ik stap en sport terug zonder enig probleem. Vergeet niet dat die specialisten hun geld verdienen door hun scalpel in uw vel te planten 😉

 24. Wow, jij bent een assertieve, pro-actieve dame, Marian!

  Ik kan het natuurlijk echt niet beoordelen. Voor een operatie pleit dat de eerste het gewenste resultaat had en zonder complicaties. Maar als er nu geen acute indicatie is en de neurochirurg gaat akkoord met het experiment…

  Ik vermoed dat géén sterke case zult kunnen maken voor paleo. Mogelijk wel voor antibiotica.

  Maar jij bent de baas, dus als hij vindt dat je de ingreep best een poosje kunt opschorten…

  Nogmaals succes en hou ons op de hoogte!

 25. Corrien zegt:

  24 juli 10.40 AM schreef je: “Nog geen idee hoe dat in het plaatje van de hernia past…”
  Uit eigen observaties heb ik het idee dat die hyperinsulinemie ofwel zorgt voor een grotere laxiteit van het colageen/bindweefsel in kapsels en banden, ofwel reactiesnelheid van spieren (spierspoeltjes?).
  In ieder geval heb ik minder last van hypermobiliteitsklachten van mijn gewrichten sinds ik GOK en zeker nu ik de granen ‘eruit geknikkerd’ heb….

  Dus een paar hypotheses:
  – Die tussenwervelschijf bestaat ook grotendeels uit collageen en wordt daardoor minder sterk….vatbaar voor infecties
  of:
  – Als de functionele stabiliteit van de wervelkolom verstoord is, ga je dit compenseren met compensatoire hypertoniën van de ‘verkeerde musculatuur’, wat kan leiden tot (chronische) torsies waardoor haarscheurtjes in de tussenwervelschijf ontstaan.

  • Super interessant, Corrien, dank je!

   De mechanismen die (eventueel) tot een ruptuur leiden zijn zoals gebruikelijk uiterst verwarrend ;-). IGF-1 schijnt een sleutelrol te spelen in de noodzakelijke, constante turn over van dat weefsel. Wanneer er lokaal een (relatief) gebrek aan IGF-1 is, wordt ‘normale’ schade niet adequaat gerepareerd, als ik het goed heb begrepen. Hyperinsulinemie geeft meer IGF1. Maar misschien ook een (lokaal?) verminderde IGF-gevoeligheid, dus een verminderd signaal?

   Ik zie hier ook ineens mogelijke linkjes met artrose…

   En een andere wilde associatie, onlangs is ontdekt dat de werkelijke oorzaak van parodontitis niet die gramnegatieve engerds zijn (die immers altijd aanwezig zijn), maar een gebrek aan de factor del-1 (een eiwit, uiteraard). Del-1 weerhoudt bepaalde immuuncellen ervan om zich per abuis op tandvlees en kaakweefsel te storten. Waarom hebben bepaalde mensen te weinig del-1? Periodontitis is geassocieerd met een waslijst ellende. Zou del-1 bij meer ziekten een rol spelen? Wat heeft invloed op de aanmaak van del-1?

   Pffff…

   • Corrien zegt:

    Periodontitis? Vast hormonaal-geïnduceerd treedt alleen maar op tijdens de menstruatie 😉

   • Corrien zegt:

    Maar volgens mij heb jij veel meer puzzelstukjes paraat dan ik. Zal er eentje aan toevoegen;
    Een N=1, maar hij is altijd door m’n hoofd blijven spoken.
    In mijn vroege jaren als fysiotherapeut (zo’n 30 jaar geleden) ben ik een dame, toen begin 90, tegengekomen die in haar jeugd Polio had gehad. In haar latere leven ontwikkelde ze RA, maar niet in het door Polio aangedane been?
    (dus kennelijk speelt het proces van RA zich ook in het grijze deel van myelum af, of vormt dit i.i.g. een essentiële schakel)

   • Veel te moeilijk voor mij, maar wel interessant. Mijn vermoeden is dat een gebrek aan Del-1 niet een oorzaak is, maar een uiting van dieperliggende problemen, met name vaatontstekingen. Del-1 doet zijn werk met name in de bijnieren (die zijn één en al bloedvat).

    Als onderzoekers sepsis teweegbrengen (een superontsteking) door muizen lipopolysaccharide te geven krijgen de muizen een gebrek aan Del-1, meer leukocyten, meer ontstekingen, meer apoptose (celdood) in de bijnieren, met de nodige gevolgproblemen.

    Je kunt met Del-1 aan de gang gaan, in een aantal situaties (periodontitis bijvoorbeeld, het bestaat echt… 🙂 ) extra toedienen om (ontstekings)problemen te verminderen. Dat is wat de reguliere geneeskunde doet. Niks mis mee.

    Je kunt ook zorgen voor een zo laag mogelijk algemeen – systemisch – ontstekingsniveau.
    Dat is nou precies wat Paleo doet.

    Zomaar wat zondagavond gedachten….

   • Alex zegt:

    Ik mag jouw manier van redeneren wel, Gert. 😉

    “This is the first report that Del-1 is expressed in adult animals in response to ischemia and that it plays an important role in adult angiogenesis. The protein encoded by Del-1 plays a critical role in embryonic vascular development. However, at the time of birth, the gene becomes quiescent, and Del-1 is no longer expressed in normal adult tissues.”

    http://circ.ahajournals.org/content/109/10/1314.full

  • Corrien zegt:

   Misschien is de route ook gewoon hormonaal;
   Bodybuilders die van de anabole steroïden hebben gesnoept, hebben vaak instabiliteitsklachten. Zolang die spieren de boel op z’n plek houden niet zo’n groot probleem, maar later…..
   En artsen gaven voorheen nog wel eens een cortisonen-injectie in hardnekkig ontstekende spieren of gewrichten. Dat mocht niet vaker dan drie keer, omdat anders de pezen/kapsels te veel verweekten. Weet niet wat ze inmiddels gebruiken.

   Had een keer zo’n rare associatie toen ik volkomen buiten het seizoen een heerlijk malse haring at; …. hij viel zo van z’n staart…. (wat zal er in de pekel gezeten hebben?)

 26. riesjart zegt:

  “nieuws” acne houdt verband met inname hoog GI-voedsel:
  http://www.medicalnewstoday.com/releases/263931.php

  • Ongelooflijk. Wetenschappers weten van elkaar niet wat ze doen en wat er al is gedaan. Een enorm probleem.

   Het zou me niet verbazen als deze mevrouw Stevenson nog nooit van Cordain of Lindeberg heeft gehoord.

   • Alex zegt:

    “HONEI is a world-leading centre in health-related food research, delivering ‘Bench to Bedside’ research projects for the food, pharmaceutical and nutraceutical sectors.

    Our facilities, bespoke services and team of expert research professionals are committed to positively impacting the health and wellbeing of wider society and to advancing the commercial potential of the food sector.

    Why honei?
    HONEI aligns novel research with the commercial objectives of the food, pharmaceutical and nutraceutical manufacturing sectors by conducting gold-standard clinical trials. Our services, which are underpinned by rigorous, professional scientific research and complemented by cross-department expertise, have seen HONEI deliver projects for companies such as Nestle, Diet Chef, Yoplait and Boots.”

 27. Jan Peter van Doorn zegt:

  Waar zit Del-1 in? Het zal toch niet waar zijn!

 28. Gert van der Hoek zegt:

  Vandaag in het nieuws: Alzheimer en de relatie met tandvleesontsteking (Periodontitis, daar is-t-ie weer…. 😉 )

  Onderzoekers vonden de bacterie Porphyromonas gingivalis (veroorzaakt tandvleesontsteking) in de hersenen van dementerenden. Het vermoeden is, dat door een slechte mondhygiene maar met name door invasieve tandartsingrepen de bacterie uit de mond in de bloedbaan terechtkomt. Vervolgens gaat de bacterie elders in het lichaam,vervelende dingen doen, in dit geval in de hersenen, Men gaat zich buigen over de vraag of de bacterie (mede) een oorzaak kan zijn van Alzheimer en/of een bijdrage kan leveren aan de verergering van dementie / Alzheimer.

  Could gum disease and poor dental health be an early sign of Alzheimer’s disease?
  (Geen linkje, 1 link per reactie is genoeg, via knippen en plakken kom je er ook.)

  Vanuit het Paleo Perspectief kijken we daar anders tegen aan? Ook deze bacterie gedijt goed in het luilekkerland van een mond die leeft op een neolitische voeding, rijk aan koolhydraten.
  Je kunt poetsen en flossen en spoelen wat je wilt, je krijgt hem zo maar niet weg.
  Anders eten: dán pakt de bacterie zijn biezen en zoekt een nieuw kosthuis.

  Carbohydrates act as receptors for the periodontitis-associated bacterium Porphyromonas gingivalis

  The carbohydrate binding of the bacterium might act as a first step in the bacterial invasion process of the dental pocket epithelium, subsequently leading to damage to periodontal tissue and tooth loss.

  http://glycob.oxfordjournals.org/content/14/6/511.long

  Bij mij blijft nog wel een vraag zweven: hoe zit het in dit kader met de piepers van Willem?

  Aardappelen – een klomp suiker zegt Ron Rosedale – worden gezien – o.a. door Jaminet en Spreadbury – als “safe starches” of “cellulaire koolhydraten”.

  Bijkomend idee: liefst eerst koken, nachtje laten staan en dan koud of warm, gepoft of gebakken nuttigen. Witte rijst schijnt ook “safe” te zijn..Misschien ook eerst koken en dan pembakaran (goreng van maken, sorry ben een ex-koloniaal… 🙂 )

  Kunnen bacteriën lezen? Trekt die gemene bacterie P.gingivalis zich er iets van aan, of er een etiketje “safe” op de koolhydraten zit geplakt?

  • willem zegt:

   Ja, die aardappelen…
   Melchior komt nog, zo beloofde hij eens, met een artikel over deze nachtschadeachtige.
   Mijn idee: goed ras, gifvrij opkweken (knol, dus slaat nogal wat op), schillen (ook ik kook de nieuwe in de schil), ontpitten en niet ver(be)werken. Met klontje boter, of goede olijfolie, plus fijngehakte mengeling van thijm, rozemarijn en oregano, wat zout (ik gebruik keltisch zeezout, gemalen), tja…

 29. George zegt:

  Iets heel anders: Mijn buurvrouw van 70 jaar heeft Glaucoom en dat is – zegt men – niet te genezen, (alleen te vertragen), maar omdat er hier vaak gewag wordt gemaakt van “wonderbaarlijke” genezingen door het eten en leven à la Paleo, vraag ik me af of er hier mensen zijn die dat zelf hebben ervaren of mensen kennen die verbetering ervaren door Paleo ivm deze oogziekte….elk verhaal, link, naam van een (alternatieve) arts, is welkom!

  • Op Dr Cordains site (helemaal onderaan deze tekst):

   I started the Paleo Diet about two years ago because the low-fat vegetarian thing that I’d been doing for 20 years just wasn’t working. Within weeks I’d lost 3 dress sizes (not so many pounds but who’s counting) and my muscle tone had visibly improved. But the most amazing change was in my personality and health. It was as if someone had lifted a dark veil from my head. I sleep less but better, wake up happy and look forward to my daily challenges. My hair loss and skin problems have vanished. My teeth are stronger and my gums don’t bleed. My thyroid (which I claimed was enlarged, but doctors disagreed) has gone back to its normal size. I don’t need glasses anymore. I could go on and on…

   Then I tried the diet out on my 10-year-old son. We decided to “eat like cavemen.” I noticed an immediate improvement in his concentration, his problem solving skills and his ability to deal with stressful situations. When he “falls off the wagon” at his grandmother’s house or with his dad, who thinks this diet philosophy is a crock of boloney, my son becomes cranky, difficult and indecisive. He makes mistakes on his homework and his test grades slip. This only confirms my agreement with the concept of the Paleo Diet.

   One more story: I visited my 73-year-old father last year for 3 weeks (I live in Germany; he lives in Virginia). I said, “Sorry, dad. No more pizza for me.” He said, “Fine. You cook. I’ll eat.” Well. After 3 days he woke up and said “Gee whiz, I haven’t slept this well in years.” The next day, “Gee whiz, my sinuses are free.” The next day, “Gee whiz, there’s no pressure behind my eyes.” And on and on. By the end of my stay he was so revitalized that he decided to continue with the diet. Two months later he had a check-up and low and behold…

   His “critical” sugar level was absolutely fine. His HDL/LDL ratio had swung from bad to great. His blood pressure had lowered so much that he was able to stop taking his medication.

   A few months after that he called me and said that his gout had not acted up in weeks – no more medication necessary. The icing on the cake was his visit to the eye doctor, who was astounded that my father’s glaucoma had receded. Thank you, Dr. Cordain, for your research and hard work. You’ve improved and prolonged 3 lives. We are grateful.

   Suzanne

   • Al heeft die man dat natuurlijk gewoon verzonnen, George ;-). Want glaucoom komt niet spontaan tot staan en is al helemaal niet reversibel…

    • George zegt:

     bedankt Melchior…ik ga vandaag bij haar op bezoek en laat haar alles lezen….
     (ik heb natuurlijk nog wel meer via koekel gevonden, maar dat terzijde)

   • Fien zegt:

    Waarschuwing: Hier volgt een van mijn bok-en-steiger postjes, dus wie daar niet van gediend is, lekker overslaan. 🙂

    Er zijn n=1 verhalen die ik van meet af aan wantrouw. Iemand die begint met 3 dress sizes minder but no so many pounds, die heeft het bij mij al verbruid. Drie damesmaten staat gelijk aan minimaal 30 pond, in Amerikaanse ponden zelfs meer. In een paar weken nog wel. Ja daaaag! En dat van die schildklier geloof ik voor geen meter. Ik weet dat het helemaal in is om elke arts te wantrouwen, wat snappen die er nou van, wijzelf zijn de echte experts dankzij Internet, blabla, ook hier op dit blog (helaas). Maar je mag er rustig vanuit gaan dat een arts een behoorlijke opleiding gehad heeft, meer weet van de schildklier dan jij en kan voelen of het ding vergroot is of niet. Die Suzanne heeft gewoon haar eigen diagnose gesteld en weigert de arts te geloven. Dik kans dat het iets totaal anders was.

    En nou ik toch bezig ben… als iemand zegt dat haar lichte kippigheid verdwenen is, wil ik weten hoe licht die kippigheid dan was. Bril? Dan weet je de sterkte van je glazen en kan je de verbetering kwantificeren. Geen bril? Dan is het een minimale verbetering en bewijst het niets. Iemand die bijvoorbeeld chronisch vermoeid is, ziet al snel een halve punt slechter. Waarmee niet gezegd is dat bijziendheid niet kan verbeteren met Paleo, wat weet ik ervan, Maar voor mij hoeft het niet meer, want ik ben 65 en heb nog steeds geen leesbril nodig omdat ik met mijn bijziendheid van 2.75/3.25 precies in het gebied zit waar je van nature een soort permanent leesbrilletje op hebt. Heerlijk! Ik moet er niet aan denken dat ik dankzij Paleo beter zou gaan zien en opeens aan de Varifocus moet. .

    • ilse zegt:

     Beste Fien, mijn schildklier was vergroot werkte te traag ik had een kropgezwel(letje) en zowel warme als koude nodules op mijn schildklier. Er werd mij aangeraden de schildklier te laten verwijderen maar omdat ik niet op schildklierhormoon reageer ging die operatie niet door! Ik werd (word nog steeds) nauwgezet opgevolgd door de endocrinoloog in het UZ omdat jij dus zeker moet weten dat door de koude en warme nodules er een risico op schildklierkanker is vooral omdat er al een neef en een tante van mij schildklierkanker hebben gehad en hun schildklier kwijt zijn! Nu na 4 maanden paleo is er geen enkele nodule nog terug te vinden ook het kropgezwel is weg, volgens mijn laatste bloedonderzoeken werkt mijn schildklier perfect normaal. Ik ben ook 3 kledingsmaten afgevallen vooral rond de buikzone (maar slechts 11 kg). Door paleo verlies je in eerste instantie vocht en zwellingen tgv vocht maar dus ook gewicht! Ook mijn diabetes 2 is volledig ‘verdwenen’ onder toezicht van de dienst endocrinologie in hetzelfde UZ… zeg jij dus maar dat het medisch allemaal niet klopt… 😉

    • Wow, Ilse, het wordt steeds interessanter! Dank!

   • Hans zegt:

    @ Fien , ben 60 en heb vanaf m’n 7-de al een bril(etje) …..
    Nu zoiets als -8 , moet nodig naar de opticien , wie weet dat het beter is nu 😉
    Voor de rest , mooi dat je goed lezen kan ! Ik zet m’n bril met leesgedeeltes bovenop m’n hoofd nu als ik lezen wil ….
    Nu nog graag reacties over MD .

   • Fien zegt:

    Beste Ilse. Ik had het over ene Suzanne, niet over ene Ilse. Voor het eerst dat ik jouw n=1 verhaal lees. In 4 maanden tijd 11 kilo afvallen is absoluut niet hetzelfde als 3 kledingmaten minder in een paar weken. Jouw schildklierverhaal lijkt in de verste verte niet op dat van Suzanne. Nooit heb ik beweerd dat het niet mogelijk is allerlei prachtige resultaten te behalen met Paleo, dus je laatste zin slaat nergens op.

   • Fien zegt:

    Hans, begrijp ik het goed dat jij je leesbril niet meer nodig hebt? Sinds Paleo? Leg svp uit, hier wil ik beslist meer van weten. Ik heb ook een brilletje sinds m’n 7e of 8ste. Sterktes zijn sinds m’n 18e onveranderd gebleven. (Ik hoop ook dat Melchior iets wil zeggen over MD.)

   • Hans zegt:

    Fien , ik bedoelde niet dat paleo de reden is dat ik m’n bril op m’n hoofd zet , zo kan je het idd lezen. Meer een gewoonte denk ik om niet de juiste afstand te hoeven zoeken al bedenk ik nu dat dat zonder bril ook moet 😉
    Ben een beetje traag ( en struisvogel ) om een afspraak te maken , misschien zou het beter zijn om naar een oogarts te gaan …..

  • Hans zegt:

   Nu het toch even over ogen gaat , andere kwaal , mijn moeder heeft MD ( Macula Degeneratie , de droge vorm ). Schijnt erfelijk te kunnen zijn , dus ben links en rechts op het worldwide net aan het zoeken omdat ik het nu nog zie op het scherm met mijn bijziendheid 😉 , al denk ik dat mijn zicht verbetert is sinds ik meer paleo eet .
   Hier lees ik dat voeding invloed heeft http://www.macular.org/nutrition/index.html

   • ilse zegt:

    inderdaad mijn zicht is ook veel verbeterd sinds ik paleo eet!

   • Voor bijziendheid is het kristalhelder, Hans (pun intended). Als je bij genetische vatbaarheid (want die moet er zijn) op tijd (dwz als kind) paleo gaat, ontstaat er geen bijziendheid, tenzij iemand echt alleen maar boeken leest en nooit naar buiten kijkt.

    Ik wijdde er destijds mijn eerste roeptoeterpost aan :-). Eva Cave-A heeft een geringe bijziendheid omgedraaid, al weet ik niet of haar n=1 nog altijd terecht in mijn vitrine staat.

    • Kijk, hier is het verhaal van Cave-a

    • En voor de luiwammesen die niet doorklikken even mijn reactie van destijds bij Eva:

     En toch, en toch, die kippigheid… Het verdwijnen van zelfs een lichte bijziendheid is Toch Wel Enigszins Bijzonder. Bijziendheid ontstaat doordat de oogbol onder invloed van ondermeer insuline-afgeleiden te groot groeit (de as wordt te lang), waardoor het binnenvallende licht niet op maar voor de retina (het filmdoek) wordt geprojecteerd, met een onscherp beeld tot gevolg. Correctie (min-glazen/lenzen) versterkt dit proces, met vaak een alsmaar grotere afwijking tot gevolg. Een niet insulinogene voeding (paleo) voorkomt het ontstaan van de abnormale groei en dus van bijziendheid. Maar volgens de huidige inzichten kan een eenmaal manifeste bijziendheid niet worden teruggedraaid. Dat zou een omkering van het proces vergen, zeg maar een structurele terugbouw van de oogbol naar zijn correcte vorm. Echter, als jij daadwerkelijk bijziend was en als jij nu daadwerkelijk 20/20 ziet zonder bril, is precies dat Dus Wel Mooi Gebeurd. Heel lichte myopie wordt inderdaad soms nog geringer als gevolg van veroudering, maar dan heb je het al gauw over echte bejaarden :-).

     Je bent niet de enige die dit meldt. Ik vermoed dat het oog zich wel degelijk in twee richtingen kan aanpassen.

   • Hans zegt:

    Dank Melchior voor de antwoorden , maar over MD , heb je daar een opinie over ?

   • Gert van der Hoek zegt:

    Zal ik hem dan maar inkoppen: de vraag hier stellen is hem beantwoorden: lekker low carb blijven…. 😉

    http://livinlavidalowcarb.com/blog/study-high-carb-diet-leads-to-advanced-age-related-macular-degeneration-possible-blindness/1931

    Terry Wahls (van de MS) heeft ook een advies: een bord groen elke dag, vooral boerenkool

    youtube

 30. Fien, kledingmaten, kilo’s, bla, bla, bla, interesseren mij geen snars. Een opmerking over terugtrekkende glaucoom des te meer. Natuurlijk, het is een n=1. Natuurlijk, de vader (of de dochter) kan het verzonnen hebben. Maar waarom zouden ze? De rest van hun observaties – normalisatie bloeddruk en glucose, verdwijnen jicht – is in overeenstemming met gedocumenteerde waarnemingen.

  Overigens is herstel van accommodatievermogen (en het dus niet meer nodig hebben van een leesbril) tamelijk gebruikelijk op paleo. Ik denk ook niet dat verstarring van de ooglens een normaal verouderingsproces is.

  • George zegt:

   Mij ook niet!
   Sterker nog: die gefixeerdheid op gewicht en afvallen in en van onze huidige tijd helpt niet om gewoon paleo te eten, maar is dan onderhavig aan een “rat race” en is gedoemd om te mislukken, waardoor alle voordelen van paleo ook verloren gaan…..

   • Weegschaal aan de kringloop schenken, ad libitum en full spectrum paleo gaan (dus niet alleen op voeding focussen), er op los leven en kijken wat er gebeurt.

   • Wat zijn we streng vandaag heren… 😉

    Natuurlijk gaat het niet om de kilo’s, maar voor veel mensen is het een goed hulpmiddel om daar mee bezig te zijn. Het motiveert ook, net als kleding die een paar maten kleiner is geworden. Een ruim aantal kilo’s is ook een indicatie, het topje van de ijsberg.

    De obsessie met kilo’s gaat vanzelf over, als je gevoel verder ontwikkeld is, dat heeft tijd nodig, jullie zijn al “gevorderd:”… 😉

  • Jos zegt:

   Melchior heeft gelijk. Ik heb nog altijd geen leesbril nodig. Ik ben nu bijna 57, sinds een jaar of zes voor 75-90% paleo met een grote nadruk op vlees, vis en eieren en amper groente (beetje veldsla of rucola en een lepel natto op mijn gebakken eieren), wel wat fruit.

 31. George zegt:

  Dat doet me denken aan een tekst die ik las (en nog steeds koester) van Art De Vany:
  http://oerlopen.nl/index.php?pag=art&doc=526
  en een prachtige video van de afsluitende woorden van hem op een workshop die hij ooit eens gaf:

 32. George zegt:

  @Gert ik hoop dat je die txt en video van De Vany eens bekijkt, dan weet je dat dat niets met strengheid te maken heeft, maar met effectiviteit…wat werkt en wat werkt niet?
  maar ik geef toe: ik heb paleo ook ontdekt omdat ik dat artikel van die engelse journalist eens las die afgevallen was m.b.v. de artikelen van Art De Vany….dus ja, het is een fase 🙂 maar hopelijk blijf je daar niet in steken en het is nooit verkeerd om op de hoogte te zijn van ervaringen van anderen:
  Doet me denken aan het boek: “The Road Less Travelled”
  (http://www.bol.com/nl/p/the-road-less-travelled/1001004000968081/)

 33. Marian zegt:

  Reactie op mijn post van 26 juli 2013. Mijn paleo experiment ter bestrijding van mijn hernia loopt al 72 dagen en er is nog geen verbetering merkbaar. En dat vind ik heel jammer. Gezien de ernst van de beklemming is gekozen om niet langer te wachten en te gaan voor nucleoplasty als behandeling. Naar mijn mening wordt dat prima ondersteund door een optimale gezondheid die ik nu heb, door het achterwege laten van granen en zuivel. Ik zit ruim in mijn energie en ik zit een beetje kort in mijn ruimte in de koelkast, door de vele groenten 😉

  • Adriaan zegt:

   Even los van paleo en bacteriën; er is nog een andere manier om hernia’s en andere rugklachten te voorkomen.
   Zorg dat je geen bekkenscheefstand of gekantelde wervels krijgt door verkeerd bewegen en ook nog te zwaar tillen. Als je dan ook nog zorgt via sport of oefeningen sterke rugspieren te krijgen zullen rugklachten tot het verleden behoren. Als er sprake is van een gekantelde wervel dan betekent dat dat de tussenwervelschijf aan een kant zwaarder belast wordt en daardoor op den duur stuk gaat, en dan heb je een hernia.
   Persoonlijk heb ik 15 jaar lang ernstige rugklachten gehad met 2 keer een hernia tot gevolg. Uiteindelijk een bekkenscheefstand en diverse wervels laten corrigeren met verbazingwekkend effect. Een geweldige rug. De laatste 35 jaar gaat er wel eens iets mis maar dan laat ik –voordat de problemen erger worden- mijn rug eenvoudig corrigeren door een orthomanueel arts (methode Sickesz-). Er zijn ook andere manueel therapeuten die soortgelijke methodes gebruiken.

 34. Daniel zegt:

  @Adriaan (en eigenlijk ook vele anderen). Dank voor deze informatie. Als ik de reacties hier doorlees kom ik iedere keer weer achter “nieuwe” therapieën. Ik ken veel therapieen maar lang niet elke dus iedere keer als ik een nieuwe tegenkom wordt het opgeslagen in mijn grijze massa om er misschien ooit weer eens uit te komen als het nodig is.

 35. Bedankt voor de update, Marian! Shit happens, maar het zou ook wel heel bijzonder zijn als zo’n mechanisch probleem hier goed op had gereageerd. Erg moedig dat je het hebt geprobeerd en positief dat je batterijen vol zijn en je koelkast leeg is :-). Succes met de operatie!

 36. Marian zegt:

  Dank je wel Melchior. Toch geloof ik dat ook mechanische problemen hier op kunnen reageren. Als je bacteriën weghaalt hou je het zelfherstellend vermogen van het lichaam over. En dat kan veel, gezien het standaard beleid bij hernia’s: niet behandelen. Wellicht dat banden dan weer stevigheid krijgen om de hernia naar binnen te duwen of dat het uit de hernia gevloeide vocht wordt opgeruimd. Gezien de slechte doorbloeding ter plaatse is het een kwestie van de lange adem, voor degene die het wil proberen. Van mijn kant dus nog steeds een positief advies voor degenen die er een N=1 experiment voor over hebben.

 37. Tije zegt:

  Ik viel bijna val mijn stoel toen ik – bij toeval – deze blog tegenkwam. Want sinds 5/6 weken dat ik de paleorichtlijn volg en sinds 3/4 weken dat mijn rugpijn sterk verminderd is. Jeetje, zou dat echt door paleo komen…..? Maarrrrrr; sinds 6 weken dat ik ook aan krachttraining doe. Dus waar komt het nu door? Door spierversterking of door paleo? Hmmmm
  Even voor de duidelijkheid dat in de zomer van 2012 een (kleine) hernia bij mij is vastgesteld.Ik ben daar toen redelijk van hersteld, maar heb altijd pijn gehouden. Tijdens mijn herstel heb ik geprobeerd de medische literatuur te doorgronden -voor zover mogelijk- met reden dat ik eigenlijk geen steek verder kwam bij de huisarts en specialist. Het enige devies dat ik van hen kreeg was: onbelast bewegen, het geneest vanzelf. En dat was op zich uiteindelijk ook zo, maar toen duurde het mij te lang. Man, man, wat een helse belevenis zoveel pijn.
  Maar goed, sindsdien dat ik het begrip hernia’ nogal vaag vind. Feitelijk is het volgens mij niks anders dan een uitstulping van een tussenwervelschijf, die – toevallig – de zenuwbaan prikkelt. Raakt de uitstulping de zenuwbaan niet, dan is het geen hernia. Raarrrrrrr.
  Maar goed, huisarts en specialist adviseren dus geen operatie, geen spierversterking of andere fratsen. Waarom niet, dat heb ik toentertijd wel achterhaald, maar weet ik nu niet meer precies. Verschilt volgens per regio in Nederland hoe men hiermee om gaat. Ook vreemd, maar goed;
  Misschien dus dat mijn rugpijn is verminder door de spierversterking die ik doe. Ik denk zelf alleen van niet. Met reden dat ik nogal last had van pijnvermijdende houding. Ik ben de medische term hiervoor even vergeten, maar dit houdt in dat je lichaam de houding aanneemt die het minste pijn geeft. Het zet de spieren strak die de pijnplek zoveel mogelijk beschermen. Ik stond dus altijd een beetje met een scheve onderrug. Op zich allemaal onschuldig. Maar wat ik hiermee wil zeggen is dat ik met mijn krachttrainingprogramma ook bij deze onderrugspieren uitkwam. Wat denk je dat er gebeurde? Precies, die spieren waren het daar niet mee eens. Ze waren al belast met het beschermen van mijn pijnplek en dan ging ik ze ook nog eens proberen te stimuleren. Na de 3 weken merkte ik dan ook een verergering van de rugpijn. Ik ben toen gestopt met bepaalde oefeningen en sindsdien gaat het met sprongen vooruit! Krachttraining is volgens mij in die zin goed dat het de doorbloeding bevordert. Meer kan je niet doen, denk ik.
  Go paleo!

  • adriaan zegt:

   De beste remedie is correctie van de wervels door bijvoorkeur orthomanuele geneeskunde (methode Sickesz). Paleo eet ik altijd al, maar mijn rugproblenen (15 jaar lang ernstig met 2 hernia’s) gingen pas over na correctie diverse wervelscheefstanden. Is zo gebeurd en maakt je leven een stuk leuker zonder die eeuwige rugproblemen. Nu al ruim 30 jaar zonder problemen.

 38. Tije zegt:

  adriaan, orthomanuele geneeskunde beschouw ik als kwakzalverij. Je kan wervels wat mij betreft niet ‘recht’ zetten, vind ik echt flauwekul en gevaarlijk.

 39. adriaan zegt:

  Jammer voor je Tije, je doet jezelf tekort. Orthomanueel artsen die de methode van Sickesz hanteren zijn allemaal ook arts, die daarna in 2 jaar zich bekwamen in deze technieken. Overigens beoefent het gros van de fysiotherapeuten ook dergelijke manuele therapieën. persoonlijk kies ik niet voor deze groep omdat ze met bepaalde grepen een deel van de wervelkolom manipuleren, dat kan goed uitpakken maar ook minder goed. Een orthomanueel arts doet niet meer dan 1 wervel per keer en dat lijkt mij veiliger. Het corrigeren gaat met de hand en is helemaal niet gevaarlijk of pijnlijk. Het gaat ook maar om minimale correcties die wel een groot effect kunnen sorteren. Een lichte scheefstand belast de tussenwervelschijf plaatselijk teveel waardoor deze tegen een zenuw kan drukken met alle gevolgen vandien. Blijf je er mee lopen dan kan de tussenwervelschijf kapot gaan en drukt de inhoud in ergere mate tegen de zenuw en dan heb je pas echt een hernia en dat is geen lolletje en de pijn vergeet je je hele leven niet meer. Wijs het niet zo resoluut af, het is een hele transparante eenvoudige methode. Niet gevaarlijk en al helemaal niet zweverig. Even googlen en je begrijpt er meer van. Succes en het beste met de rug. Overigens hele eenvoudige dagelijkse oefeningen om de rugspieren sterker te maken voorkomt rugproblemen. Krachttraining onnodig.
  Ook heel belangrijk is je te verdiepen in wat je wel en wat je niet met je rug kunt doen om problemen te voorkomen. Er zijn behoorlijk wat boeken over geschreven.

 40. Tije, het aardige is dat je dit stuk las nadat je een verbetering had ervaren. Dat maakt de observatie veel waardevoller. Althans, voor mij 🙂 .

 41. yoga rotterdam zegt:

  goed om te weten dit. maar ik ben benieuwd of de wervels recht gezet kunnen worden..

 42. Adriaan zegt:

  Scheve wervelstanden belasten de tussenwervelschijf plaatselijk teveel waardoor de daardoor vervormde tussenwervelschijven uiteindelijk kapot gaan. Bij rugklachten al in een eerder stadium de scheve wervels laten corrigeren door methode Sickesz (Orthomanuele geneeskunde) of andere manuele therapeuten. Zo voorkom je een hernia.

 43. Tije zegt:

  Dag hernia, hallo dwarslaesie! Orhomanuele flauwekul.

  • Adriaan zegt:

   Beste Tije, misschien moet je gewoon eens een goed gesprek aangaan met een fysiotherapeut, die ook manuele technieken beoefent. Goede tips worden helaas nooit opgevolgd. Jammer, leven met rugklachten verziekt je leven, ik weet er alles van, maar is volstrekt onnodig.
   Nu al 30 jaar een goede rug dankzij Sickesz!

 44. Jo tB zegt:

  Adriaan, ik ben het met je eens, je kunt je rug wel “recht” zetten. Ik heb 50 jaar een zittend beroep gehad, dus is/was mijn rug aardig scheef en stijf geworden. Ik ben eerst bij een chiropractor geweest. Die heeft aardig wat “knakken” eruit gehaald. De eerste keer schrok ik me rot bij de harde knak (dacht dat ik mijn rug gebroken had). Later twee sessies (ruim 20 behandelingen) bij een manueel therapeut. En 8 jaar Pilates doen, heeft mijn rug 95% verbeterd. Mijn rug geeft mij een waarschuwing als ik te lang zit (vooral ingezakt of onderuit gezakt in een stoel zitten). Het moet weer losgemaakt worden. Het is zeer belangrijk de spieren rond de rug soepel te houden en daar helpt Pilates enorm bij..

  Ik wens alle 6+ lezers van dit blog (en natuurlijk Melchior) een gezond en vrolijk 2015 toe. En veel leesplezier wanneer Melchior weer begint te bloggen.

 45. Deb zegt:

  Dag Ilse, kan ik op één of andere manier met jou in contact komen? ik heb al 3 jaar een nodule (koud) in de schildklier, overal wordt me aangeraden een operatie te ondergaan, maar ikzelf twijfel. Woensdag normaal (09/09) laat ik me opereren… Maar nu met dit te lezen slaat de twijfel weer toe…

 46. Deb, het blog ligt een beetje op z’n gat, dus ik vrees dat Ilse je bericht niet gaat zien. Haar n=1 is inderdaad behoorlijk spectaculair. Ik snap je twijfel.

 47. Annemieke zegt:

  Een bijdrage op dit vlak, een N=1…. Ik zat met een nekhernia rechtszijdig. Pijn, spietspasmes en meer van dies zij. Kort daarna ging ik paleo in combi met ketose. Toeval wil dat ik na 2 weken paleo ook tegelijkertijd een forse griep kreeg. Na 3 dagen hoge koorts kreeg. Na de koorts was de hernia weg. Mijn waarneming past uitstekend bij dit verhaal.

 48. Annemieke zegt:

  Sorry voor de taalvouten en foutjes in zinsopbouw. Ik reageer vanaf mijn telefoon en ik zie niet alle zinnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s