Minipost over ketose

Onze directe voorouders leefden 150.000 tot 70.000 jaar geleden rond Pinnacle Point en Mosselbaai volledig met de getijden. Hun voeding bevatte extreem veel breinspecifieke nutriënten. Periodieke ketose was vermoedelijk de norm.

Onze directe voorouders leefden 150.000 tot 70.000 jaar geleden rond Pinnacle Point en Mosselbaai volledig met de getijden. Hun voeding bevatte extreem veel breinspecifieke nutriënten. Periodieke ketose was vermoedelijk de norm.

In de draad onder de post over het eventuele schisma tussen Paleo en LCHF (Willem en Guido) gaat het tamelijk heet toe met betrekking tot ketose. Hier, heel kort voor de verandering, mijn voorlopige visie.

Ik vermoed dat jager/verzamelaars in de habitat die ‘ons’ (jongste serie, Homo sapiens sapiens) heeft voortgebracht in en uit ketose fladderden, afhankelijk van vangst, pluk, beschikbaarheid eetbare wortelstelsels en fysieke inspanning. Curtis Marean heeft hard gemaakt dat we rond Pinnacle Point met de getijden leefden – die we zelfs al met behulp van de maanstand konden voorspellen – en dat ook de voedselinname waarschijnlijk getijde gerelateerd was. Gezien de naar moderne maatstaven beperkte hoeveelheid koolhydraten (en afwezigheid van compacte acellulaire koolhydraten) die de voeding moet hebben bevat, was milde ketose vermoedelijk eerder norm dan uitzondering. Daar komt bij dat mensen vergeleken met veel andere zoogdieren een grote ketogene capaciteit hebben. Zoals ik al vaker heb aangehaald, kinderen verkeren vanaf het derde trimester in utero tot ver in de peuterjaren in een permanente milde ketose en zelfs de obligate patat met appelmoes kickt ze er niet uit. De encefalisatie-explosie die dan als het goed is plaatsvindt, vereist een gestadige toevoer van dit zeer breinspecifieke energiesubstraat.

Of permanente ketose in de volwassenheid ideaal is kan simpelweg nog niet met zekerheid worden gezegd, maar ik denk dat veel pleit voor periodieke ketose. Charles Mobbs en zijn groep komen met steeds overtuigender aanwijzingen dat een teveel aan glycolyse (koolhydraatverbranding) ten opzichte van beta-oxidatie (‘vetverbranding’) aan de basis ligt van vroegtijdige veroudering en alle degeneratieve ziekten. Ik vraag me zelfs af of ketose wel een hormetische factor genoemd kan worden, aangezien de mitochondriën met die cyclus veel minder Reactive Oxygen Species (‘vrije radicalen’) genereren dan met de cyclus die wordt gebruikt voor glycolyse. Ik ben dus eerder geneigd om glycolyse dat hormetische potentieel toe te kennen. Doe het met een zekere regelmaat, maar zorg dat je er niet in blijft hangen, want dan gaat alles rap naar de kloten. Of zoals mijn vader zei en zegt, naar zijn ratsmodee.

Metabole flexibiliteit – makkelijk kunnen switchen tussen voornamelijk glycolyse en voornamelijk beta-oxidatie – zou best eens ‘ideaal’ kunnen zijn. Met het Bierviltje en HIIT (in mijn boek presenteer ik mijn eigen variant Paleolethics 🙂 ) kom je wat dat betreft een heel eind.

De inschrijvingen voor AHS NL lopen als een trein! Wat een enthousiasme. Dank jullie wel en tot in september!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

228 reacties op Minipost over ketose

  1. Tije zegt:

    Bedankt Melchior! Goed idee om hier een aparte blog aan te wijden.

    Wat ik mij in deze afvraag: kun je niet de (hormetische) voordelen van glycolyse genieten, terwijl je toch in ketose blijft. Bijvoorbeeld door minder dan 50 gr. cellulaire koolhydraten per dag te eten, zoals Volek & Phinney aanraden -met de kanttekening dat dit sterk kan verschillen per individu.

  2. Tije, er is natuurlijk altijd enige glycolyse. Rode bloedcellen kunnen uitsluitend glucose oxideren.

    Glycolyse als hormetische factor is een theoretisch concept van mij, dus beslist niet bewezen. Ik weet op basis van Mobbs et al vrij zeker dat excess glycolysis de Grote Pathogene Factor is. Insulineresistentie is weinig anders dan een poging om de substraat gedreven glycolyse-dominantie nog enigszins in te dammen.

    Ik heb een keer gemeten met een ketonenmeter van een vriend en merkte dat ik op het Bierviltje, met fruit en wat laagglycaemische knolgewassen in de mix en flink wat sport – in en uit ketose fladderde.

    Een echt antwoord op je vraag moet ik je schuldig blijven. Ik weet het niet.

  3. Muriel zegt:

    fijn om in de nederlandse “velden” meer over ketose te lezen en leren. zoals ik al eerder heb verteld doe ik vanwege MS Wahls Paleo en heb ruim een half jaar de ketogene variant gedaan. aanvankelijk voelde ik me daar prima bij tot ik meer last kreeg van mijn cognitie (daar deed ik het juist voor) en toch echt moest toegeven altijd, ja altijd!!! humeurig en prikkelbaar te zijn. Nu ben ik er al weer even uit en voel me weer goed. Mij ervaring is dus korte periode (1 tot 2 maanden ketose) en er dan weer uit. Ik ken ook een aantal Wahls volgers die door de week in ketose zijn en in het weekend de koolhydraten wat opschroeven. Deze fladderaars gedijen daar goed bij! Ik ga zelf experimenteren met een aantal perioden per jaar in te bouwen.

  4. Gert van der Hoek zegt:

    Bill Lagakos hamert op de biologische klok ofwel het circadisch ritme. In de ochtend zoete a-cellulaire snoeperijen – bijvoorbeeld fruit – zou dan het beste zijn? http://caloriesproper.com/meal-timing-and-peripheral-circadian-clocks/

    De bekende spreuk “Eet dus ’s morgens als een koning, ’s middags als een prins en ’s avonds als een bedelaar” lijkt een kern van waarheid te bevatten.

    IF? Sla een dagje over?

  5. Dank voor het delen van je ervaring, Muriel. Dit hoor je vaak, vooral van vrouwen, dus is permanente (diepe?) ketose voor vrouwen kennelijk ongunstig. Het zou inderdaad de cognitie moeten verbeteren, wat het op korte termijn bewezen doet. Sommigen speculeren dat vrouwen, aangezien ze meer dan mannen verzamelen, zijn aangepast aan een wat hogere koolhydraatinname, maar bewijs hiervoor is er niet. Zou leuk zijn als iemand verschillen tussen mannen vrouwen bestudeerde.

    Gert, ik lees hem en vind het hoogst fascinerend!

  6. Ik ben zo’n 1.5 jaar 90% van het jaar in ketose (behoudens kerst en vakantie), en vraag me af ‘wat hier aan de klote’ zou moeten gaan. Je moet wel op inname van bepaalde voedingsstoffen letten.

  7. Robert, het naar de kloten gaan slaat op overmatige glycolyse, niet op in ketose zijn. Lees de zin nog maar eens.

  8. Jo tB zegt:

    Ik merk door ervaring dat ik ’s morgens het beste mijn knol/wortel koolhydraat kan eten. Eet ik ze ’s avonds dan zijn mijn bloedsuikers de volgende ochtend hoger. Aangezien ik een koude aardappel voor mijn resistant starch eet, doe ik dat tegenwoordig het liefst ’s ochtends. En ik voel me toch beter als ik een starch eet.

  9. Daniel zegt:

    @ Jo (en ook Gert), leuk dat je dat zegt. Ik eet ’s ochtends ook mijn resistant starch en dat bevalt me heel goed! Ik heb dan geen hongergevoel meer en als mensen snoepen en als ze me dan iets aanbieden kan ik heel makkelijk nee zeggen. Vroeger had ik dan een giga Pavlov reactie en zei ik eerst nee om dan later alsnog te vragen of ik toch iets mocht hebben.

    Wat neem jij voor de darmflora? Ik neem een beetje bakbanaan, psyllium + AZM (een theelepeltje) en ook gekookte en gekoelde aardappelen (Ca 50-100 gram).
    Een tijd geleden vertelde je me dat je door Prescript Assist en andere probiotica betere stoelgang had. Heb je ze nog steeds nodig of is RS nu voldoende. Ik ben nog steeds aan het sukkelen met mn vertering en stoelgang. Neem nu ook Enzymen (now super Enzymes en Now plant Enzymes) en het gaat beter, maar nog niet naar wens.

  10. Fien zegt:

    Heerlijk, de hunch van Meijer tegenover de hunch van Sisson. Ik ga een voorspelling doen: op dit blog gaat iedereen Meijer napraten. En raad eens wat er op Sissons blog gebeurt.

  11. Fien, ik werd gelukkig al direct tegengesproken, al was het dan door iemand die mijn tekst niet goed had gelezen en die het dus vermoedelijk met me eens is 🙂 . Er is dus hoop.

    Welke argumenten heb jij voor ketose als hormetische factor? Ik kan eigelijk alleen de verhoogde methylglyoxal productie bedenken, al klinkt dat heel eerlijk gezegd eigenlijk gewoon erg eng.

  12. Het valt me ook op dat Michael Eades wat mij betreft erg veel ouderdomsvlekken heeft voor zijn (geschatte) leeftijd (ergens in de 60?), ophopingen van lipofuscine, ofwel afzettingen van geoxideerde vet/eiwitbruggen. Maar alleen hijzelf weet wat hij daadwerkelijk eet.

  13. Tije zegt:

    Daniel, houd je ook rekening met FODMAP’s? Mijn ervaring is dat dit het verschil maakt tussen gezond en geirriteerd.
    Eerder kon ik RS niet verdragen, maar nu in onbeperkte mate, tenminste; tot de bovengrens van 60 gr. per dag.

  14. Daniel zegt:

    Tije, een FODMAP dieet heb ik nooit gevolgd wel eet ik zeer fodmap arm. Volgens mij bevatten bakbananen wel wat fodmaps, maar verder komen er erg weinig fodmaps mijn lichaam binnen en bakbananen bevallen mij goed. RS verdraag ik goed.

    Ik heb het idee dat het bij mij zit in de aanmaak van Enzymen en Gal, als ik naar de kleur van mijn uitwerpselen kijk. Ze zijn grijzig (als ik enzymen eet) of lichtbruin (zonder enzymen). En plakken heel erg, maar met enzymen een stuk minder. Het is al beter dan pakweg een jaar geleden. dus er is hoop…..

    Ik neem ook Choline voor gal, maar daarvan merk ik weinig.

  15. Jo tB zegt:

    Daniel, Ik blijf ook sukkelen met mijn darmen. Alles wat ik geprobeerd heb duurde maar tijdelijk. Op een gegeven moment was ik toch weer bij af. Mijn bloed suikers blijven steeds hoger hangen. Door war ik op een andere blog tegenkwam ben ik weer bij een mogelijke Candida die pathogeen is gegaan. In 2011 heb ik 2 antibiotica kuren gehad voor een blaasontsteking. Ik ben mijn meetwaarden gaan terug lezen en kan een geleidelijke toename waarnemen. Mijn DVK wilde me al insuline voorschrijven, maar wilde me toch eerst weer naar een diëtiste sturen. Het dieet dat ze voorschreef had me 10 stappen terugwaards gebracht. Dus heb ik nu doorgezet en heb een afspraak met een orthomoleculaire therapeut gemaakt. Ze gaat een complete panel van mijn darmbacterie laten vaststellen. Er wordt ook een complete schildklier onderzoek gedaan. Candida kan tot een trage schildklier leiden, kan de hormonen huishouding overhoop halen, en kan ook de glucose stofwisseling ontregelen. Het behandelplan wordt vastgesteld nadat alle uitslagen binnen zijn.
    Laatst heb ik 3 dagen een aardappel dieet gedaan. De bedoeling is alleen aardappels eten 1 tot 1.5 kg per dag. Verder niets, gekookt, gebakken, geroosterd, alles mag. Het ging me verrassend goed af, eigenlijk van een leiedakje. Ik kon hooguit 800 a 900 gram eten, verdeeld over 3 maaltijden. Dus mijn medebewoners dachten natuurlijk dat ze in de hemel waren beland met zoveel RS te verstouwen. Ik ga de halve bakbanaan weer oppakken, maar ook andere RS bronnen aanboren zoals inuline, guar gom, vlozaadpoeder (psyllium zaad in poeder vorm bij de Tuinen te koop), maispoeder, arrowroot, enz. Een half theelepeltje van elk in een glas water en opdrinken.
    Zoals je ziet, ik worstel voort.

  16. Jo, een rare vraag, maar heb je wel eens een poosje uitsluitend een combinatie van groenten, fruit, vlees, vis, schelpdieren, eieren en noten gegeten?

  17. Hans zegt:

    @ Fien,
    maart 8, 2015 om 12:49 PM

    ,, Heerlijk, de hunch van Meijer tegenover de hunch van Sisson. Ik ga een voorspelling doen: op dit blog gaat iedereen Meijer napraten. En raad eens wat er op Sissons blog gebeurt. ”

    Fien , ik probeer oprecht je te begrijpen . Je bent to the point en hebt duidelijke meningen en kennis die ik zeer waardeer. Je , hoe zal ik het zeggen , boosheid in reactie’s her en der begrijp ik niet , waarom zo fel ? Misschien een tipje van de sluier , mwoah 😉 oplichten ?

    Btw , hou wel van krachtige vrouwen met een weerwoord : -)

  18. Louise zegt:

    Jo, uit ervaring kan ik zeggen dat het soms heel lastig kan zijn je darmflora op de rails te krijgen. Ik ben ook al jaren bezig. Veel te veel Candida (niet weg te krijgen) en ik vermoed ook SIBO (overgroei dunne darm), maar dat is lastig te testen (veel vals positieven en vals negatieven), dus daar begint mijn darmendoc niet eens aan.

    Prebiotica als FOS en inuline moet ik absoluut niet gebruiken. Pas kwam ik een speciale vorm van GOS tegen (Bimuno), waardoor je bifido’s zouden exploderen. Wat het met Candida deed, konden ze me niet vertellen, maar ze dachten dat het geen kwaad zou kunnen. Ik kwam alleen juichende verhalen tegen. Ook maar eens proberen dus. Na een week de boel weer behoorlijk van slag. Grrr.

    Zelf gefermenteerde groenten zijn over het algemeen erg Fodmap-rijk, gaat helaas niet goed. Pas had ik een sterk probioticum gevonden dat erg positief werkte (VSL#3). Helaas is dat niet meer verkrijgbaar, en het is niet duidelijk of het wel weer komt. Weer grrr.

    Melchior, met eten zoals jij voorstelt kom je een eind, maar dat is iig bij mij niet voldoende. Ik merk ook dat ik voldoende koolhydraten moet eten om niet af te vallen. En dat is natuurlijk voor veel beestjes erg lekker…. Lastig!

    Ik ben dol op eieren, dus als iemand het ei van Columbus voor me heeft: heel graag!

  19. Tije zegt:

    Een gedetailleerde, metabole controle-sterkte-analyse, van glycolyse in hart (onder vier voorwaarden) heeft geleid tot een aantal grote conclusies:

    Ten eerste; de controle van de doorstroming (flux) langs de glycolytische route, was context afhankelijk en verschoof van de ene enzymatische stap naar de andere, afhankelijk van de condities. Er was niet één doorslaggevende, “snelheidsbepalende” reactie, maar de controle van de doorstroming werd in plaats daarvan verdeeld over een aantal stappen, waaronder een aantal enzymen die dichtbij een evenwicht waren.
    Het ontbreken van een enkelvoudig-dominante, snelheidsbepalende stap in de route, trekt de aanname in twijfel waarop veel farmaceutische ontdekkingsprogramma’s zijn gebaseerd.

    Ten tweede, bij toediening van alleen glucose aan het hart, was er consequent glycogeenafbraak. Terwijl bij toevoeging van ketonen, insuline of de combinatie ervan, vorming van glycogeen plaatsvond. Toevoeging van ketonen of insuline aan het hart, verhoogde de glucose in de cel en de glycolytische tussenproducten, in de eerste helft van de glycolytische route, twee- tot achtvoudig.
    Ten derde; toevoeging van ketonen of insuline aan het hart, leidt tot een verhoging van de meetbare hydraulische werking van het hart, maar ook tot een netto afname in de snelheid van glycolyse. Geassocieerd met de toename van de hydraulische werking van het hart en de afname van de snelheid van glycolyse, vergroot toevoeging van ketonen of insuline aan het hart, de cytosol verhouding ([ATP]/ [ADP] 􏰁 [Pi] ), drie- tot vijfvoudig en een soortgelijke verandering in de fosphocreatine/creatine-ratio; beide (ketonen of insuline) vergroten de energie van de fosforylatietoestand (geactiveerde toestand) van hart significant vergeleken met toediening van alleen glucose.
    Deze gegevens tonen duidelijk aan dat de toevoeging van een van beide (ketonen of insuline), de energiestatus van het werkende, doorbloede hart duidelijk verbeterd. Hoe ketonen het hydraulisch rendement van het hart kunnen laten toenemen met 28%, kan niet worden verklaard door de veranderingen in de glycolytische route alleen, maar eerder door de veranderingen in mitochondriale ATP-productie (productie van dragers van chemische energie) die werd geïnduceerd door ketonenstofwisseling.

    Veech, R. L. (2004). The therapeutic implications of ketone bodies: the effects of ketone bodies in pathological conditions: ketosis, ketogenic diet, redox states, insulin resistance, and mitochondrial metabolism. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids , 309.

  20. Esther zegt:

    En hoe zit het met het brein? Heeft ons brein glucose nodig? Met andere woorden, komt het brein in de problemen bij een (langdurig) ketogeen dieet?

  21. Dairy Solutions zegt:

    mijn € 0,02 in deze: sinds kort probeer ik Bert Herring’s tip om met een 5-hour eating window te leven. Afgezien van cravings na de eerste hap eten binnen dit frame lijkt het toch wonderbaarlijk goed te vallen, met een enorm stabiele insuline/bloedsuikerspiegel (op gevoel), een vast ritme voor de (goed afgebakken) ‘kleine verlossing’ en een veel rust in het maag-darm traject. Metingen middels de Ketonix laten milde ketose zien gedurende de laatste uren vóór het raam (16:00 – 21:00 uur). Vooralsnog ben ik enthousiast.

  22. Jimmy Dan zegt:

    Mijn Brein doet het behoorlijk goed op een carb-arm dieet. Volledig ketogeen-dieet lukt me niet; daar heb ik een te sociaal actief leven voor. Over een tijdje vertrek ik wel naar Spanje om daar zelfvoorzienend te gaan leven. Het is de bedoeling dat het sociale aspect dan niet meer in de weg zit (samen met een heleboel andere dingen die mij nu in de weg zitten).

    Met alle depressies die ik door de jaren heen heb gehad is deze winter de eerste geweest waarin ik weinig tot geen last heb gehad van de “winter-dip”. Mede door ketose…?

    Ik blijf onderzoeken wat mij goed doet. Maar ik weet inmiddels dat ketose wel iets is waar ik me lekker bij voel.

    Groetjes,
    Jasmijn

  23. Jo tB zegt:

    Louise, ik ben het met je eens, candida en/of sibo is zeer moeilijk onder controle te krijgen. Uitroeien lukt niet. Op het internet had ik een ludieke aanpak gevonden die tegen de gangbare aanpak van uithongeren inging. Zodra je met een gist dodend middel komt gaat candida zich schuil houden b.v. in de biofilm en dan pak je hem niet aan. Candida houdt van suiker, dus geef het gist dodend middel (b.v. oregano olie) op een klontje suiker. Zodra het lichaam proeft er komt suiker binnen komt de candida uit zijn schuilplaats en wil er als de kippen bij zijn om zijn portie suiker op te eisen, en dan help je hem om zeep met het middel. Ik zie het wel voor me!! Kat en muisspel spelen.
    Ik ben benieuwd waar de therapeut mee zal komen, wat ze voorschrijft gaan nemen met een klontje suiker.. Om te beginnen heeft ze me Pro-Symbioflor voorgeschreven. Kan nergens op het net lezen wat het doet en waar het goed voor is. Ik vermoed ter ondersteuning van de darmen. En volgens haar heb ik een vitamine B tekort, dus 3 x daags een Bio-3B-G tablet.
    Ik heb ook VSL#3 op mijn lijstje staan, en wacht op een email wanneer het weer op voorraad komt. Als een alternatief wil ik het desnoods bij iHerb bestellen. Die versturen ook naar Nederland.

    Melchior, geloof je me niet wanneer ik zeg paleo te eten? Ja ik eet veel verschillende groenten, fruit (vooral bessen), vlees (van Lindenhoff), vis, schelpdieren, eieren en rauwe noten. Ik gebruik kokosvet, eendenvet, reuzel, olijfolie, boter en kokosmelk. Chiazaden, lijnzaad, en hennepzaden. Ik ben vast wat vergeten. Sinds mijn 17e (many, many moons ago) worstel ik met mijn gewicht. De eerste keer liet ik aardappelen staan tegen de wil van mijn moeder. Dus mijn avond eten bestaat ruim 50 jaar uit diverse groenten en een stukje vlees. Dus een kleine aardappel weer toevoegen is een aardverschuivende verandering!!

  24. Guido Vogel zegt:

    Mijn 2 centen: het al dan niet “in en uit ketose fladderen” lijkt me te absoluut. In het lichaam is bijna niets absoluut. Het lichaam is een dermate complexe biologische machine met feedback loops dat het zich continue aanpast aan voeding, beweging, stressfactoren etc..

    We zijn alleen gewend grenswaarden te definieren waar we vervolgens een term of een conditie aan kunnen hangen (bijvoorbeeld om een diabetes diagnose te kunnen stellen). Zo ook ketose. Er is echter sprake van een continuum en geen binaire werkelijkheid. Ketonen ( beta-hydroxybutyrate) kun je meten in het bloed. Bij > 0.5 mM hebben we besloten dat “in ketose” te noemen. Dat helpt dus om het over “ketogene dieten” te hebben als interventie voor overgewicht of ziekte.

    Het is denk ik niet zozeer de vraag of we nou precies 0.49 (“uit”) of 0.51 (“in” ) mM ketonen in het bloed hebben, maar meer een range. Welke voor ketonen optimaal is, weet ik niet. Maar ik denk wel dat je beter kunt zeggen dat de mens geevolueerd is op een bepaalde range van ketonen in het bloed. Dus is er ook ruimte voor koolhydraten en zal het biologische systeem flexibel genoeg zijn zo af en toe eens wat pieken te verwerken.

    Het standaard Voedingscentrumadvies met 40-70% koolhydraten (met groot aandeel van brood, pasta en rijst) zorgt voor een continue staat van “uit”. Het lijkt er steeds meer op dat dit op lange termijn schadelijk is.

    Een plaatje zegt misschien meer dan 1.000 woorden. Het verschil tussen 30 gram koolhydraten uit echt voedsel en hoe ze er geraffineerd uitzien: http://www.dietdoctor.com/thirty-grams-of-carbs-in-two-ways

    Gemiddeld gesproken dus gewoon uit het reservoir echt voedsel eten. Alleen als er echt aanleiding toe is (obesitas, diabetes) ook nog voorzichtig zijn in deze categorie.

    En je er niet te druk over maken, want stress en slaapgebrek zijn slecht 🙂

    @Esther: voor zover ik weet is het lichaam (de lever) prima in staat de 5/6 gram suiker zelf aan te maken. Daar hoef je geen koolhydraten voor te eten. Het is een overlevingsmechanisme en we gaan niet dood in afwezigheid van koolhydraten. Dat geldt wel voor voor vetten en eiwitten.

    Zie ook de mooie 2-delige serie van Peter Attia over ketose: http://eatingacademy.com/nutrition/ketosis-advantaged-or-misunderstood-state-part-i

    Waaruit:
    “We evolved to produce ketone bodies so we could not only tolerate but also thrive in the absence of glucose for prolonged periods of time. No ability to produce ketone bodies = no human species.”

  25. Tije zegt:

    Esther, in tegendeel:

    Abstract
    Calorie restriction and the ketogenic diet have been successfully used in models of neuroprotection. However, there are limitations in clinical application of these diets and attention has turned to understanding their mechanism of action. Ketone bodies are produced in both diets and maybe involved in their ability to attenuate neuronal injury. This study seeks to assess the effects of ketone bodies on neuronal transmission and their efficacy in reducing the impact of known excitotoxins. We made use of extracellular recordings from rat hippocampal slices and demonstrate that ketone bodies had no effect on neuronal transmission or induction of long-term potentiation (LTP). Perfusion of slices with N-methyl-d-aspartate (NMDA, 15 μM) produced neuronal depression suggestive of cell injury (antidromic recording also demonstrated similar depression), such that recovery of population spike potentials after 60 minutes was 27% in normal (10 mM) glucose but only 7% during reduced (2·5 mM) glucose availability. Experiments in ketone bodies demonstrated improved recovery (31%) but only under conditions of low glucose. Similarly, there was enhanced recovery of slices treated with kainic acid (KA, 30 μM) in reduced glucose media (13–27%), but no difference in normal glucose. These findings suggest that ketone bodies do not alter neuronal function but can alter the response to excitotoxins when energy supplies are impaired, probably by acting as an alternative energy substrate.

    Volume 37, Issue 3 (March 2015), pp. 211-216

    Ketone bodies attenuate excitotoxic cell injury in the rat hippocampal slice under conditions of reduced glucose availability
    Farid F. Youssef

  26. Guido Vogel zegt:

    Uit het eerste deel van Peter Attia over ketose:

    “George Cahill did an experiment many years ago (probably would never get IRB approval to do such an experiment today) to demonstrate how ketones can offset glucose in the brain. Subjects with very high levels of B-OHB (about 5-7 mM) were injected with insulin until glucose levels reached 1 mM (about 19 mg/dL)! A normal person would fall into a coma at glucose levels below about 40 mg/dL and die by the time blood glucose reached 1 mM. These subjects were completely asymptomatic and 100% neurologically functional.”

  27. willem zegt:

    Het blijft maar doorgaan, die hype over koolhydraatbeperking. Hoe meer ik er over lees, en hoe meer links ik zie naar hooggeleerden die, al dan niet op basis van min of meer wetenschappelijk onderzoek in quotes wijsheid uitdragen, hoe meer ik de vraag blijf stellen: waarom niet gewoon op basis van ons logisch denken en van wat we weten omtrent het vermoedelijke leefpatroon van degenen waarnaar in Melchiors mooie verhaal bovenaan verwezen wordt ons voedingspatroon afstellen? Ik wacht nog steeds op een onderbouwde bijdrage die van ‘paleo’ gehakt maakt.

    Eten op basis van Melchiors ‘bierviltje’ houdt immers al in dat, gemiddeld genomen, carbs zeer beperkt worden en de nutrientendichtheid optimaal is. Ook daarom vind ik al dat pseudovoorname gedoe met koolhydraten redelijke onzin.

    Uiteraard, en ik heb dat steeds gesteld, geldt voor mensen uit gezondheidsbalans in sommige gevallen waarschijnlijk dat met een dieet ( noem dat om mijn part lchf) winst te maken is.

    Ketose c.s. Ik vraag me af of die voorouders van ons, daar diep in Afrika, wel regelmatig min of meer in ketose zijn geweest. Jaarrond was er feitelijk voedsel genoeg, in en rond de wateren, aan bomen en struiken, in de grond en op de grond, in nesten, in de lucht, rondhuppelend of kruipend.. Ja, later, na Out of Africa, in barre streken, zal regelmatig een periode met echte honger hebben plaatsgevonden. En blijkbaar zit in onze genen het vermogen daar enigszins op in te spelen. Maar, zo blijf ik voorlopig maar denken, niet omdat in de oerperiode daarvoor dat een wezenlijk onderdeel van het voedingspatroon (regelmatig lange tijden van voedselgebrek) zal zijn geweest.

  28. De inmiddels duizenden mensen die lichamelijke én geestelijke voordelen ervaren door de beperking van het aantal dagelijkse koolhydraatrijke momenten kunnen niet meer genegeerd worden.

    In fase 1 (opgewicht komen) is er dagelijks een koolhydraatrijk eetmoment (ca. 40-70 gram kh), de rest van de dag is koolhydraatarm (< 5 gram kh).
    In fase 2 (opgewicht blijven) is er wat meer ruimte voor koolhydraten. Er zijn 5 strategieën.
    Wij GOK-kers wisselen continu tussen milde ketose en koolhydraatverbranding.
    Van beide het goede.
    Levenslang vol te houden en in te passen in het hedendaagse leven.
    Succesvoorbeeldverhalen te over bijv. Cindy: http://gripopkoolhydraten.nl/dag-van-de-dietist-het-succesverhaal-van-ex-diabeet-cindy/

  29. willem zegt:

    Dank je wel voor je reactie, Yvonne.
    Natuurlijk, zoals ik al ettelijke keren aangaf, zijn er mensen in disbalans die baat hebben bij een dieet op basis van koolhydraatbeperking (of evt. volgens de theorie van Atkins). Toch is dat voedingspatroon een dieet en geen van nature bij de genetica van de mens (volgens de evolutievoedingstheorie en de logica) passend patroon.
    Wat gebeurt er, Yvonne, wanneer jouw wijzen van voedingsadvies vervangen worden door dat op basis van het ‘bierviltje’? Eventueel na ‘reparatie’ via jouw visie.

    Voor wat betreft een mens in balans, noem het een gezond persoon, lijkt me een advies a la Atkins e.a. lchf-dieten, overbodig, zo niet gevaarlijk. Want afwijkend van de blauwdruk van de menselijke genen. En het lijkt me ook niet zo gemakkelijk om voortdurend bezig te zijn met de vraag hoeveel koolhydraten je vandaag mag hebben, of deze week. Eet normaal, dus op basis van een patroon waarop we geevolueerd en dus aangepast zijn, Maar dat is waarschijnlijk te simpel om indruk te maken.

  30. Grip op Koolhydraten zie ik als een paleo-light voedingswijze.
    Het is voor mensen makkelijker in te passen dan streng paleo. De stap is niet té groot.
    Juist het idee dat de zo aantrekkelijke koolhydraten in het kh-uur – met in achtneming van de richtlijnen – toegestaan zijn geeft zoveel eetrust.
    Verlangen naar iets wat je nooit meer zou mogen is funest.
    En juist het eens een keer tot je nemen  – en dan tot de conclusie komen… was dit het nu waar ik zo hevig naar verlangde…  geeft bevrijding.
    Gaandeweg mensen langer bezig zijn en de voordelen zien en voelen, maar ook leren van de uitschieters van dagen ‘buiten het boekje’ zie je ze hoe langer hoe meer richting tarwevrije, melkvrije voeding met zo min mogelijk E-nummers opschuiven. Ze kiezen er zelf voor. Geen dwang, maar een bewuste keuze. Daar is geen vinkje voor nodig, hun welbevinden wijst ze de weg naar energie en gezondheid.

  31. Willem: Als ketose geen structureel onderdeel zou zijn geweest van de fysiologische staat van onze voorouders (en essentieel voor onze fitness) dan waren de geassocieerde genen wellicht gemuteerd. Het lijkt mij daarom onlogisch om te suggereren dat koolhydraatbeperking niet past bij de genetica van de mens.

  32. Guido Vogel zegt:

    @Robert: sterker nog, ketose is essentieel onderdeel van overleven en dus onderdeel van de evolutie. Dat wil dan vervolgens niet zeggen dat iedereen in ketose moet, maar zoals Bill Lagakos altijd zegt: niet iedereen hoeft low-carb te eten, maar niemand hoeft high-carb te eten.

  33. Tamara zegt:

    Erg interessante discussie die hier gaande is. Persoonlijk vind ik het een erg goed artikel! Ik had geen idee hoe belangrijk ketose eigenlijk is.

  34. Mooie quote Guido!

    “Niet iedereen hoeft low-carb te eten, maar niemand hoeft high-carb te eten.”

  35. Guido Vogel zegt:

    Ssht, Yvonne. Niet doorvertellen, maar die quote beschrijft Paleo. Zitten we natuurlijk nog steeds met die Kitavanen en wat andere volken die relatief veel koolhydraten eten (maar geen graan, suiker) en gezond lijken te zijn. Dat is nog geen bewijs dat ze niet beter af zouden kunnen zijn met een ander voedingspatroon (met b.v. minder koolhydraten en meer dierlijke producten).

    Peter Attia laat zijn gedachten erover gaan: http://eatingacademy.com/nutrition/how-do-some-cultures-stay-lean-while-still-consuming-high-amounts-of-carbohydrates

    Lower consumption of sugar
    Lower absolute consumption of carbohydrates
    More favorable consumption of polyunsaturated fatty acids (PUFA)

    Ik denk dat er nog een hoofdverdachte mist: Lower consumption of grain

    Quality matters, Spreadbury to the rescue?

    Dus juist, gemiddeld genomen ben je met Het Bierviltje prima af. Dat wisten we toch al?

    Maar hoe zit het nu met die zuivel :-)?

  36. Guido Vogel zegt:

    Te leuk om over te slaan:

  37. willem zegt:

    Ik voel de neiging opkomen om te reageren op al de opmerkingen hierboven (waarvoor dank, uiteraard). Maar ik stel vooreerst toch maar weer de vraag: waarom al dat gedoe met het een of ander dieet, terwijl het ‘bierviltje’ voorligt?
    Zou aardig zijn om daar eindelijk eens een antwoord op te krijgen.
    En dan a.u.b. niet hetgeen om 4.45 uur door Yvonne opgemerkt wordt. Dat snijdt namelijk geen hout.
    Om maar te zwijgen, Yvonne, van : ‘Ze kiezen er zelf voor. Geen dwang, maar een bewuste keuze. Daar is geen vinkje voor nodig, hun welbevinden wijst ze de weg naar energie en gezondheid.’ Ja, daaag.
    En met Guido heb ik al teveel in de clinch gelegen en nooit anders gehoord dan denigrerende opmerkingen i.p.v. antwoorden. En zijn voorgaande bijdrage (met alweer een quote van Attia) bevat deze: ‘Dus juist, gemiddeld genomen ben je met Het Bierviltje prima af.’ Wat hautain..

  38. Esther zegt:

    @Tije Bedankt voor het abstract. Dat soort dingen kom ik regelmatig tegen. In een recent gesprek met Frits Muskiet kwam ik erachter ook weldenkende mensen als Muskiet van mening zijn dat het brein glucose nodig heeft. Ik dacht dat dat op een misverstand berustte, misschien uit de tijd dat het bestaan van ketonlichamen nog niet bekend was. Die discussie met Muskiet krijgt zeker een vervolg!
    Ik vermoed dat je uiteindelijk in het midden uitkomt. Het brein is vermoedelijk het beste af bij metabole flexibiliteit. Om die terug te krijgen kan een ketogeen voedingspatroon heel behulpzaam zijn, waarschijnlijk worden alle positieve resultaten van ketogene voedingspatronen bij mensen met psychische aandoeningen of hersenschade verklaard door het kortetermijneffect van terugkerende metabole flexibiliteit. Ik vermoed dat het langetermijneffect het grootst is bij een voedingspatroon met meer koolhydraten.

  39. Zeer illustratief is een experiment dat werd gedaan onder leiding van George Cahill in de jaren ’60. Studenten werden enkele weken op een hongerdieet gezet en raakten in behoorlijke ketose. Op een dag besloten ze te kijken wat er in deze toestand gebeurt als je de bloedsuiker fors omlaag brengt en dus gaven ze die jongens insuline. Bloedsuiker zakte bij alle deelnemers tot onder de 1 mmol/l. Zo’n diepe hypoglycaemie leidt onder ‘normale’ omstandigheden tot een coma, maar deze jongens converseerden tot verbazing van de onderzoekers gewoon door en vertoonden geen enkel teken van energieverlies, verminderde cognitie of ongemak. Ofwel, als je voldoende bent aangepast, heeft het brein voldoende aan slechts een sliertje glucose.

    Natuurlijk blijven er altijd bepaalde zenuwcellen die absoluut glucose nodig hebben. Maar er is altijd bloedsuiker (minimaal 3,5 tot 4 mmol/l), ook als je nul koolhydraten eet. Het lijkt me uitgesloten dat Frits gluconeogenese over het hoofd ziet, dus ik ben erg benieuwd wat hij bedoelt!

  40. Guido Vogel zegt:

    @Melchior: dat is een mooie Nederlandse vertaling van hetgeen ik maart 9, 2015 om 1:15 PM aanhaalde 🙂

    @Esther: ik denk ook dat er verwarring is tussen de noodzaak van glucose in het lichaam en de noodzaak voor glucose uit voeding. Die laatste is exact 0. Koolhydraten zijn niet essentieel.

  41. Ja, ik had het ook al vaker genoemd Guido, maar de kracht van de boodschap zit hem in de herhaling 😉 . Het is natuurlijk schandalig dat met deze basiskennis niks wordt gedaan, want deze interventie biedt bomvrije bescherming tegen het (nog altijd) grote acute gevaar van diabetes type 1: hypoglycaemisch coma.

  42. willem zegt:

    Goeiemorgen dames en heren,

    Nog even een korte reactie, beter: constatering.
    Opnieuw blijft het oorverdovend stil v.w.b. een antwoord op mijn vraag. Dank u zeer.
    En, ja, ik heb Guido met andere ogen leren lezen. Ik kan me zelfs vinden in een aantal kwalificaties die Fien over hem meegaf. En, tot mijn schaamte, begrijp ik heer Veerman nu ook beter in zijn stellingname t.a.v. Vogel. En dat voelt voor mij heel wrang..

  43. @Guido en @Melchior: dat is inderdaad waar de discussie over ging. Het is een beetje zonde om dure eiwitten om te zetten in glucose 😉

  44. Ja, zonder meer. Wat dan weer verbaast is het onderzoek van die Fin (Ansinen of zo, moet even zoeken) waarbij proefpersonen op een high fat, relatief low protein ketogene voeding spontaan meer spiermassa kregen. Misschien kun je wanneer je bent aangepast efficiënter glucose maken van glycerol backbones? Ketogeen werkt in elk geval op de een of andere bizarre manier eiwitsparend of zelfs anabool.

    Overall, maar nu komen we weer op het niveau van de gut feeling, vermoed ik dat een ‘normale’ paleolithische voeding – die zoals Willem terecht opmerkt al veel minder glycaemisch is dan het SDCD – via allerlei mechanismen ‘ideaal’ is. Permanent very low carb heeft vooral een plaats als therapeutische interventie. Denk ik 🙂 .

  45. Het wordt ook vrij lastig om de miljoenen jaren ervaring met fruit eten uit onze metabole gereedschapskist weg te redeneren.

  46. Sorry, Anssi Manninen. En niet super low protein, voor zover ik snel kan zien.

    http://www.nutritionandmetabolism.com/content/3/1/9

  47. Guido Vogel zegt:

    @Melchior, @Esther:
    Ik vermoed ook dat permanent very low carb vooral voor specifieke doelen is. In de “LCHF-Bijbels” van Phinney & Volek staat ook helemaal niet dat je in permanente ketose moet zijn. De therapeutische interventie is het in eerste instantie proberen in ketose te komen om gewicht te verliezen of bloedwaarden te normaliseren. Dan de koolhydraten uit goede bronnen opvoeren zonder negatieve invloed op gewicht bloedwaarden. Dat is individuele variatie en de genoemde “Bijbels” zeggen helemaal niets over specifieke grenzen. Verder moet je doen waar je je goed bij voelt. Er is geen enkele reden in ketose te blijven als je je daar fysiek ongemakkelijk bij voelt. Het omgekeerde ook niet denk ik.

    Gezonde mensen hoeven dit niet doen en LCHF is daarmee qua verhoudingen in macronutriënten hetzelfde als Paleo: echt voedsel met een lage glycemische lading. Remko Kuipers schrijft precies hetzelfde in zijn boek Oerdieet. Andreas Eenfeldt doet dat in zijn uitleg van LCHF, http://www.dietdoctor.com/lchf

    Zoals ik al eerder betoogde, ketose is niet binair. Het lijkt me waarschijnlijker dat we een optimale range hebben van ketonen die de verhouding weerspiegelt van vet/glucoseverbranding.
    We zijn dus metabool flexibel om op een combinatie van vet/glucose te functioneren. Het SDCD zit zwaar aan de glucose kant en is schadelijk zoals steeds meer onderzoek uitwijst. Paleo zit aan de vet kant, LCHF ook en voor specifieke doelstellingen nog meer. Eiwitten omzetten in glucose mag misschien inefficiënt zijn, voor mensen die moeite hebben met metaboliseren van koolhydraten (zoals ik) zou het toch wel een de geprefereerde route kunnen zijn.

    We hebben niet permanent very low carb gegeten, maar met de seizoenen mee. Maar:
    – Er is niet in elk seizoen fruit.
    – Er is concurrentie van andere soorten. Er zijn niet overal zijn mango/druiven te krijgen.
    – De mango/druiven zijn zo veredeld dat ze mierzoet zijn.

    Dus elke dag mango/druiven zou ik niet als Paleo beschouwen. Af en toe blauwe bessen wel.

  48. Daniel zegt:

    @ Jo en ook Louise. Bedankt voor de feedback.

    Een kennis van mij volgt nu een ozon therapie. Er wordt dan Ozon aan het bloed toegevoegd. Moet voor veel dingen goed zijn. Misschien ook tegen candida en voor een goede darmflora????

    Uit het vooronderzoek kwam dat zijn darmflora slecht is. Dus afwachten wat de ozon therapie doet.

  49. Iefke Janssen zegt:

    Ik kan mij inderdaad levendig voorstellen dat de oermens vroeger in en uit ketose ging omdat zij er helemaal niet mee bezig waren wat ze aten als er maar te eten was. Afhankelijk van de seizoenen waren de kh’s de ene keer overdadig aanwezig en in het andere seizoen niet.
    Zelf fladder ik ook in en uit ketose en heb nergens last van, sterker nog, ik heb me nog nooit zo goed gevoeld.
    Samen met HITT, IF en tabathatraining heb ik ontzettend veel winst behaald 🙂

  50. marietsebiel zegt:

    Wie meet er eigenlijk of hij/zij in ketose is ? Bijna niemand ( net zo als bijna niemand zijn bloedsuiker meet )
    Menig bierviltjes eter zou versteld staan van zijn in en uit ketose gefladder 🙂

    Ik hoor tot die bijna niemand en na 3 jaren, meten en weten, kan ik bijna feilloos zeggen wanneer mijn bloedsuiker hoog is en wanneer ik in ketose ben.

    Meest opvallende kenmerk van ketose ? Als er opeens een lampje boven je hoofd gaat branden, het zogenaamde Eureka Moment. Je het gevoel hebt, wauw nu ben ik toch wel heel slim 😉 Dan zou je wel eens heel waarschijnlijk in ketose kunnen zijn. Effe wachten met die appel eten, ha.
    Geef mij maar ketonen in mijn kop . Heerlijk, Heldere kop !!!!!

  51. MJoze zegt:

    ‘Gezonde mendsen hoeven dit niet te doen en LCHF is daarmee qua verhoudingen in macronutrienten hetzelfde als Paleo’

    @Guido: Ik kan het niet laten om hierop te reageren: Paleo is niet per definitie LCHF: Knollen en fruit passen prima in een Paleo-voedingspatroon, maar niet binnen een LCHF-voedingspatroon.
    Andersom geldt het ook: LCHF is niet per definitie Paleo. Er zijn volop low-carb Atkins repen te verkrijgen die echt niet Paleo te zijn.

    Andreas Eenfeldt combineert LCHF en Paleo, dat betekend niet dat alle LCHF ‘dieeten’ Paleo zijn.

  52. Guido Vogel zegt:

    @Mariet:
    Ik meet ze ook en ik ben vrijwel nooit in ketose. Daar moet ik waarschijnlijk de wijn en chocola voor opgeven, Heb ik geen zin in, dan maar wat dommer 🙂

    @MJoze:
    – Knollen passen prima in een LCHF-voedingspatroon, fruit in bepaalde soorten en beperkte mate. Acht jij elke dag mango/druiven Paleo?
    – Low-carb Atkins repen hebben niets met LCHF te maken. Je zult ze niet tegenkomen in de genoemde “Bijbels”
    – Andreas Eenfeldt laat zien dat LCHF op het evolutionaire perspectief is gebaseerd (en het was er eerder). Het is wel degelijk Paleo, met als belangrijkste verschil zuivel. Maar er zijn ook Paleos die zuivel eten. Het is gewoon niet zo zwart/wit. LCHF en Paleo hebben hun eigen interpretaties en hebben vooral meer overeenkomsten dan verschillen.

  53. Guido Vogel zegt:

    Kris Gunnars heeft het door en zoekt de verbinding: http://authoritynutrition.com/6-things-successful-diets-have-in-common/

  54. Tije zegt:

    Ik meet soms met ketostix of ik in ketose ben, maar ga vooral op mijn gevoel af. Laatste omschreef ik dat gevoel als volgt aan een collega: vroeger, wanneer je op een warme zomeravond aan het buitenspelen was en de avond voor eeuwig leek te duren, omdat je maar niet moe werd. Dat gevoel! Heerlijk.

    Maar goed, in de discussie tot nu is mij niet duidelijk geworden waarom ik koolhydraten zou moeten eten. Er wordt aangegeven dat het kan en dat het niet hoeft, dus waarom zou ik het dan doen? (afgezien van het aanzetten van extra vet ter overleving van de volgende winter ;-))

  55. Tije zegt:

    Guido
    Dat is een mooi overzichtje, met uitzondering van nummer 5:
    “There is universal agreement that vegetables are healthy, and the evidence supports it. Numerous studies show that vegetable consumption is linked to reduced risk of disease (38, 39, 40).”

    Dat is natuurlijk een drogreden van jewelste: groenten zijn gezond, want iedereen vindt dat. Ik denk daarbij aan het filmpje Georgia Ede, te zien in de genuanceerde blog
    van Esther.

  56. Iefke Janssen zegt:

    Ik meet soms met ketostix of ik in ketose ben, maar ga vooral op mijn gevoel af. Laatste omschreef ik dat gevoel als volgt aan een collega: vroeger, wanneer je op een warme zomeravond aan het buitenspelen was en de avond voor eeuwig leek te duren, omdat je maar niet moe werd. Dat gevoel! Heerlijk.

    Helemaal herkenbaar Tije 🙂

  57. Guido Vogel zegt:

    @Tije
    Kris Gunnars geeft 3 referenties, maar dat is veelal observationeel onderzoek en ik kan niet zien hoe groot de effecten zijn. Ik ben het met je eens. Het lijkt vooral een “gezond verstand conclusie” om aan te nemen dat groente en fruit gezond zijn.

    Frits Muskiet zegt dat op Foodlog ook:
    http://www.foodlog.nl/artikel/zijn-superfoods-flauwekul/

    “Het is overduidelijk dat er een aanzienlijke gezondheidswinst is te behalen uit een ruime consumptie van groente en fruit, of we daar nu keihard bewijs voor hebben of niet.”

    Mij lijkt dit veel te kort door de bocht. Ten eerste zijn groente en fruit niet hetzelfde en behoren apart bekeken te worden. Ten tweede is helemaal niet zo duidelijk of groente of fruit zo’n belangrijk onderdeel van ons voedingspatroon zijn. Er is geen enkel volledig vegetarisch voedingspatroon te vinden bij onderzochte groepen of stammen. Als je gram voor gram voedingswaarde dierlijke en plantaardige producten vergelijkt, dan wint dierlijk meestal qua voedingswaarde. Vitamine A bijvoorbeeld haal je het beste uit lever, niet uit wortelen. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten. Ten derde lijkt het er toch echt op dat dierlijke producten onontbeerlijk waren in het ontstaan van ons grote brein.

    Zoals Esther aangeeft kan het effect vooral wel eens zijn wat je *niet* eet. Mijn vermoeden is dat groente en fruit nogal overschat worden en dat het belang van dierlijke producten onderschat wordt. Mijn vraag: wie denkt dat groente of fruit essentieel zijn?

    Mijn kinderen krijgen tegenwoordig de opdracht in ieder geval hun vlees/vis op eten als ze hun bord niet leeg krijgen 🙂

  58. Tije zegt:

    Haha, wat grappig want dat zeg ik tegenwoordig ook tegen mijn kinderen! Ik voeg daar meestal aan toe, dat ze dat vooral ook moeten doen om later geen honger te hebben. Van koolhydraten krijg je juist honger.

    Maar wat mij sterkt in de gedachte dat groente eigenlijk helemaal niet zo nodig zijn, zijn cijfers als deze:
    Nederlanders eten onvoldoende groente en fruit
    Van de volwassenen tot 69 jaar eet 10% van de vrouwen en 6% van de mannen de aanbevolen hoeveelheid fruit (zie figuur 1 en tabel 1). Groente wordt nog minder gegeten: 5% van alle mannen en vrouwen eten de aanbevolen hoeveelheid. Van de kinderen tussen 7 en 18 jaar eet 1% de aanbevolen hoeveelheid groente, en 5% de aanbevolen hoeveelheid fruit (zie figuur 2 en tabel 2; Van Rossum et al., 2011). Van de 2- tot 3-jarigen eet ongeveer 20% de aanbevolen hoeveelheid van 50-100 gram groente per dag (Hulshof et al., 2004).
    http://www.nationaalkompas.nl/gezondheidsdeterminanten/leefstijl/voeding/hoeveel-mensen-voldoen-aan-de-richtlijnen-goede-voeding/

  59. Esther zegt:

    Het voordeel van groente (en fruit) is dat ze niet weglopen, vloegen of zwemmen, niet bijten, krabben, of schoppen. Ze zijn dus makkelijk te pakken. Alleen al daarom zal plantaardig voedsel, waar mogelijk, altijd onderdeel uitgemaakt hebben van de menselijke voeding.
    Het is een vergissing om te denken dat ze zich zomaar laten eten. Planten verdedigen zich met gifstoffen. Het sterkst in hun zaden, het minst in hun vruchten. Mensen hebben zich daar zodanig aan aangepast, dat ze die gifstoffen zijn gaan gebruiken om er zelf sterker van te worden. Hormesis.
    Het is alleen erg lastig om dat te bewijzen, want voor alle groente/fruit die je introduceert in een voedingspatroon, moet je er iets anders uitlaten. En waar ligt het gezondheidsvoordeel dan? Aan wat je wel bent gaan eten of aan wat je weggelaten hebt?
    Met groente en fruit is het m.i. net zo als met ketogene dieten. Tijdelijk geen groente/fruit eten kan helpen om bijvoorbeeld de darmen rustig te krijgen, maar lijkt mij op de lange termijn niet de meest optimale strategie. Voor de kinderen prima, hoor, die moeten hier in huis ook in ieder geval hun vlees of vis opeten. Maar krijgen tegelijk geen fruit als toetje als ze hun groenten hebben laten staan 😉

  60. Esther zegt:

    @Melchior: Die link is van een commentaar zonder experimentele data. Is dat wat je bedoelde?

  61. Esther zegt:

    Vloegen is de verleden tijd van vliegen, dat wist je wel, toch? 😉

  62. Esther zegt:

    @Tije: Die cijfers interpreteer ik eerder als een argument vóór het eten van groente en fruit.

  63. Tije zegt:

    Esther, als je ervan uitgaat dat groente gezond is, ja inderdaad, maar die premisse trek ik juist in twijfel door de vraag te stellen waarom dan vrijwel niemand in staat is voldoende groente en fruit tot zich te nemen. Kennelijk wegen de voordelen niet in voldoende mate op tegen de nadelen, wat die dan ook precies morgen zijn.

  64. Tije zegt:

    morgen = mogen 🙂

  65. Esther zegt:

    Mensen leren heel snel om voedsel te waarderen met de hoogste energie-dichtheid. In de afwezigheid van (geraffineerde) granen en suiker zijn dat fruit en groenten voor koolhydraten. In die analyses was bepaald geen sprake van afwezigheid van granen en suiker en dus aten de mensen geen groenten en weinig fruit.

  66. Corrien zegt:

    @ Jo en Louise (8 maart, sorry; lees nu pas bij)

    als je met voeding al zoveel hebt geexperimenteerd, is het misschien een idee om deze post nog eens ter harte te nemen:

    Verander je houding, verander je leven

    Of lekker wandelen/sporten met borstkas ‘op en open’……. ofwel ‘ik kan de hele wereld aan’.

    Komt je cortisol-huishouding ten goede en als er één hormoon is dat in staat is de boel flink te ontregelen…..

    @ Willem,
    Toch ben ik Yvonne Lemmers zeer dankbaar dat ze mij aan een sociaal-erg-makkelijk-in-te-passen-leefwijze heeft geholpen, waarmee ik mooi ben afgevallen en al een stuk gezonder geworden ben. Tevens stuurt ze haar volgers regelmatig naar dit blog en wie voldoende geïnteresseerd is neemt vervolgens de stap naar Paleo…….

    @ Mariet,

    Leuk dat je zoiets zomaar in een populaire tv-serie kunt zien. In de meest recente Sherlock-verfilming stuurde Watson aan op ‘nu eindelijk maar eens te gaan eten’, waarop Sherlock antwoorde dat hij dan niet meer helder kan denken 😉

  67. willem zegt:

    Corrien. Ik kan me voorstellen dat je Yvonne zeer dankbaar bent. Je zult de enige niet zijn bij wie ze een heel mooi gezondheidseffect heeft weten te bereiken.
    Maar daar ging het mij natuurlijk niet om in mijn bovenstaande reacties. Even scherpgesteld op jouw ervaringen vraag ik me af of een identiek resultaat (met als voorwaarde eenzelfde begeleiding als die van Yvonne, want goede en vertrouwenwekkende begeleiding doet wonderen) niet bereikt wordt op basis van een voedingspatroon waarvan de blauwdruk ligt in wat we hier ‘paleo’ noemen, dus via het ‘bierviltje’.
    De aanpak van Yvonne (en die welke de zwijgzame Guido propageert) zou ik alleen maar volgen, wanneer het doel is heel snel wat pondjes kwijt te raken. Een lichaam in balans is het meest gediend met een voedingspatroon in balans. En dat zal hoogstwaarschijnlijk dicht bij een voedingswijze (aangevuld met een leefpatroon) zijn die het meeste recht doet aan het patroon waarop we geevolueerd zijn.

  68. Guido Vogel zegt:

    @Esther:

    “Het voordeel van groente (en fruit) is dat ze niet weglopen, vloegen of zwemmen, niet bijten, krabben, of schoppen. Ze zijn dus makkelijk te pakken. Alleen al daarom zal plantaardig voedsel, waar mogelijk, altijd onderdeel uitgemaakt hebben van de menselijke voeding.”

    Als dit zo is, waarom zijn er dan carnivoren die niet naar plantaardig voedsel omkijken? Carnivoren hebben een lage maaltijdfrequentie, herbivoren eten de hele dag. Carnivoren zijn blijkbaar geëvolueerd om de trade-off te maken om niet vaak/voedsel met hoge nutrientendichtheid te kiezen in plaats vaak/voedsel met lage nutrientendichtheid zoals herbivoren doen. Omnivoren hebben een gemengde strategie. Ik denk dat we meer carnivore dan herbivore omnivoren zijn.

    Zie bijvoorbeeld Voeghtlin http://www.mitodascalorias.com/wp-content/uploads/2013/06/Voegtlin_1975_The_Stone_Age_Diet.pdf over de, geringe, verschillen tussen honden en mensen.

  69. Corrien zegt:

    @ Willem; ten eerste ben ik heel blij dat ik via Yvonne op dit blog terecht ben gekomen en inmiddels alle graan en 75% van m’n melkproducten eruit heb geknikkerd.

    Verder; de enige begeleiding die ik van Yvonne kreeg was haar boek, waarin ze heel duidelijk het effect uitlegt van hoge insulinespiegels die zorgen voor een vetopslag en een nieuw hongergevoel.
    Omdat haar methode nog behoorlijk dicht ligt bij een ‘normaal eetpatroon’ is het makkelijk omschakelen. Vooral omdat je in je ‘uurtje’ eigenlijk alles mag eten, wat je dan heel goed kunt gebruiken voor sociale momenten als verjaardagen en etentjes.

    Op het moment dat de ‘eetrust’ komt ben je beter in staat om nog gezondere keuzes te maken.
    Weet niet of jij cravings kent, maar ik kom duidelijk uit een diabetogene familie en was al een eind op weg …. 😉

    —-

    Ben helemaal met je eens dat Het Bierviltje absoluut superieur is, maar:
    Mogelijk, als ik eerder in aanraking was gekomen met ‘het bierviltje’ en de uitleg daarvan, zou ik daarvoor gekozen hebben. Maar het zou ook heel goed kunnen dat ik dat ‘te moeilijk/lastig’ had gevonden.
    Dat zie ik b.v. aan een collega die via de sportschool in aanraking kwam met ‘Paleo’, vervolgens te horen kreeg dat havermout best mag….. en dat spelt ook zo verkeerd niet is…..

    Kortom het twee-drie maanden heeft volgehouden en inmiddels zegt: “Ik ben nog net zo moe als vroeger”

  70. MJoze zegt:

    @Guido 10 maart

    -‘Knollen passen prima in een LCHF voedingspatroon, fruit in bepaalde soorten en in beperkte mate. Acht jij elke dag mango/druiven Paleo?’
    Wat is volgens jou de macronutrienten-verhouding die bij LCHF past? Knollen en fruit verhogen je koolhydraten inname al snel. Elke dag mango/druiven is misschien overdreven, maar mango en druiven vallen m.i. zeker binnen Paleo.

    – ‘Je zult low-Atkins repen niet tegenkomen in de genoemde ‘Bijbels’
    Welke bijbels?

    – Het LCHF van Andreas Eenfeldt is niet de enige vorm van LCHF.
    ‘LCHF en Paleo hebben hun eigen interpretatie en hebben vooral meer overeenkomsten dan verschillen.’
    Hier ben ik het helemaal mee eens want het feit dat ze meer overeenkomsten hebben dan verschillen betekend dat ze niet hetzelfde zijn!

    Ik ben nieuwsgierig: Hoe ziet de macro-nutrienten verdeling van jouw voeding eruit?

  71. Guido Vogel zegt:

    “Wat is volgens jou de macronutrienten-verhouding die bij LCHF past? Knollen en fruit verhogen je koolhydraten inname al snel.”

    Zie mijn eerdere posts in deze draad. Er is geen vaste verhouding. Maar als je echt voedsel eet en zetmeelrijke knollen mijdt, zul je niet snel boven de 150 gram per dag komen. Als je optimaal vet wilt verbranden zul je onder de 50 gram en misschien wel 20 gram moeten. En niet te veel eiwit eten.

    “Elke dag mango/druiven is misschien overdreven, maar mango en druiven vallen m.i. zeker binnen Paleo.”

    Hoe veel en hoe vaak kun je deze neolitische varianten dan eten?

    “Welke bijbels?”

    The New Atkins for a New You of The Art and Science of Low Carbohydrate Living.

    “Hier ben ik het helemaal mee eens want het feit dat ze meer overeenkomsten hebben dan verschillen betekend dat ze niet hetzelfde zijn!”

    Als ik dat zou beweren zou dat niet logisch consistent zijn. Punt wat in deze draad onderzocht wordt is of LCHF (ketogene uitvoering) en Paleo (buiten zuivel) niet hetzelfde is. Paleo wordt meestal gepositioneerd als “macronutrientneutraal”. Per definitie is Paleo lager in koolhydraten dan SDCD en komen de koolhydraten uit betere bronnen. Vraag is of dat macronutrientneutraal wel opgaat en of Paleo niet wel degelijk laag koolhydraat is. Zie bijvoorbeeld dit artikel: http://archaeonova.blogspot.nl/2013/04/myths-of-paleo-part-one.html

    “Ik ben nieuwsgierig: Hoe ziet de macro-nutrienten verdeling van jouw voeding eruit?”

    Weet ik niet precies, want ik meet geen koolhydraten. Maar LCHF voor beginners van Andreas Eenfeldt lijkt er erg veel op. Met een halve fles wijn erbij dan 🙂

  72. MJoze zegt:

    Nu komt de aap uit de mouw en ook de reden van de verwarring (en irritatie)
    150 g koolhydraten vind ik niet low carb. Je kunt dan knollen eten en 2 a 3 stuks fruit (zelfs mangos en druiven). Ik noem dat medium carb en als je onbewerkte voeding eet, Paleo. 150 g koolhydraten is natuurlijk veel minder dan je via een standaard Nederlands dieet binnen krijgt, maar daarmee is het nog niet low in carbs.
    Naar mijn idee wordt het pas low carb onder de 100 g koolhydraten. 100 g biedt ook nog ruimte voor 2 stuks fruit en dat hoeven echt geen bessen te zijn.
    Maar ik denk dat de meeste mensen bij LCHF aan minder dan 50 g koolhydraten denken. Dat kan dan Paleo zijn of met bewerkte voeding.

    Het bijhouden van een online voedseldagboek kan heel verhelderend zijn, moet je eens proberen!

  73. Tije zegt:

    Dit filmpje van Stephen Phinney is echt van toegevoegde waarde voor de discussie die hier gaande is. Hij laat bijna alles de revue passeren, onder andere dat prof. V. Stefansson zich (in 1928!) 12 maanden heeft laten opsluiten, om aan te tonen dat het onnodig is planten te eten. Hij leefde volgens de manier van de Inuit. Hij heeft 10 jaar bij ze gewoond.

  74. Eva Witsel zegt:

    Ik heb een vraag die behoorlijk off topic is, maar jullie zijn denk ik wel de juiste mensen om de vraag aan te stellen: ik ben in gesprek met iemand van Radio 1 over een item dat zij willen doen over paleo en kinderen. Hiervoor zoeken ze ook nog iemand die kritische vragen kan stellen over paleo zodat het niet een te eenzijdig item wordt. Suggestie van de journaliste was Martijn Katan, maar daar ga ik natuurlijk niet aan meewerken 😉 Zij was wel bereid om een andere deskundige te zoeken.
    De vraag is nu: wie kent een voedingsdeskundige die wat neutraler staat tegenover paleo en toch wat kritische vragen kan stellen? Ze denkt zelf aan allerlei hoogleraren, dus een gewone diëtiste gaat ‘m denk ik niet worden. Suggesties?

  75. Fien zegt:

    Hij heeft zich 12 maanden laten *opsluiten*? Joh! Wat geweldig van zo’n man. Maar helaas! Het is weer een van die heerlijk romantische verzinsels die er in omloop zijn over de Inuit en hun idolate fans. Phinney staat lekker een potje te jokkebrokken, want Stefansson deed normaal z’n werk, reisde zelfs rond om her en der lezingen te geven. De “wetenschap” vertrouwde op z’n eerlijke blauwe ogen en zijn fantastische karakter. Kortom, een N=1 verhaal, maar gelukkig geen wetenschap.

    Die onzin over de Inuit is erg hardnekkig. Hart- en vaatproblemen kwamen bij hen net zo vaak voor als bij ons, misschien zelfs vaker. Ze waren beslist niet in ketose met de koolhydraten in hun blubbervoedsel en ze kregen alleen voldoende vitamine C binnen omdat ze zeewier en RAUW vlees aten. Ik weet niet hoeveel vitamine C er in rauwe kip zit, maar ikzelf hap liever een paar mandarijntjes weg.

  76. Jo tB zegt:

    Louise, ik heb net een filmpje gevonden over hoe je de biofilm kunt aanpakken met etherische oliën. Oregano en Melaleuca olie. Melaleuca zit in Tee Tree Oil. IK had al Oregano geprobeerd, maar niet in combinatie.

  77. Jo tB zegt:

    Corrien, leuk om 2 minuten een macho houding aan te nemen. Ik wil het best aan mijn arsenaal van experimenten toevoegen. Baat het niet schaden doet het zeker niet. Misschien met ik het in de sportschool doen waar alle macho mannen aan de apparaten hagen!!

  78. Fien zegt:

    @Meijer. Welke argumenten ik heb voor ketose als hormetische factor, is dat een serieuze vraag? LOL! Net als 98% van de lezertjes hier ben ik absoluut niet in staat te beoordelen wie er gelijk heeft met z’n hunch: Sisson of jij of weet-ik-wie. Vandaar mijn opmerking dat iedereen gaat napraten wat de meester zegt. Dat is normaal, je kiest iemand die je gelooft om wat voor reden dan ook.

    Hans, je wil weten waarom ik zo fel ben? Simpel antwoord: ik ben van nature een bitch. 🙂 Verder kan ik er nooit zo goed tegen als mensen (bijvoorbeeld een Guido) ergens geen verstand van hebben en BASISKENNIS MISSEN, maar ondertussen doodleuk doen alsof ze dat wel hebben. En ik ben ook nog lang niet vergeten wat zo’n minkukel als Tije (lees je wel eens wat die allemaal voor onzin uitkraamt?!) mij allemaal toegevoegd heeft toen hij hier pas kwam kijken.

  79. Fien zegt:

    @Eva. Je gaat in de *paleohoek* zoeken naar iemand die een beetje tegenwicht, vooral niet teveel, kan bieden voor de doorgewinterde paleoot? Wow. Wat vind je hier zelf van, vraag ik me af. Ik zou zeggen, stel diezelfde vraag eerst eens aan de fans van Martijn Katan.

  80. Eva Witsel zegt:

    Ik begrijp je vraag volgens mij niet Fien. *Ik* ben niet op zoek naar een expert die tegengewicht kan bieden aan paleo. Dat is de journaliste van Radio 1.

    Zij wil een item maken over paleo en kinderen en daarvoor bij mij thuis komen lunchen, met de kinderen erbij. Ik wil daar alleen aan meewerken als ze onze paleo manier van eten niet proberen volledig belachelijk te maken. Daar houd ik mijn kinderen graag buiten 🙂 Dus heb ik gezegd dat ik niet meewerk als Martijn Katan bij ons aan tafel komt aanschuiven. Daarop heeft de journaliste toegezegd een neutralere voedingsdeskundige te willen gaan zoeken. En is mijn vraag aan jullie of jullie daar misschien suggesties voor hebben.

    Wat ik hier zelf van vind? Ik vind de journalistieke werkwijze waarin ik word neergezet als zomaar een moeder-die-paleo-eet en vervolgens in gesprek moet met een hoogleraar, van discutabel genoegen. Dus ik twijfel sowieso of ik hieraan wil meewerken.

  81. Fien zegt:

    Je begrijpt mijn vraag uitstekend, Eva, en JIJ bent op zoek naar een niet al te kritische expert die jouw kinderen niet voor gek zet.

  82. Eva Witsel zegt:

    Ja, graag ja 🙂 Ik snap best dat het een oninteressant item is als er geen kritische vragen worden gesteld, maar ik denk dat er vast ook nog wel wat te vinden is ergens op het spectrum tussen ‘Martijn Katan’ en ‘totaal niet kritisch’ 😉

  83. willem zegt:

    Eve. Je zou altijd een deskundige kunnen kiezen die op het a.s. AHS wat gaat zeggen. Niet ‘kritisch’ genoeg? Kies dan Seidell. Een open mind, minus zijn volkorenvisie. Ook deskundig op het terrein van kinderen versus voedingsgewoonten/marketingwijze.

  84. Eva Witsel zegt:

    Dank je Willem! De journaliste noemde ook al Seidell, ik kende die naam niet. Goed om vanuit iemand met een ‘paleo blik’ te horen dat hij een open mind heeft. Dat geeft wel wat vertrouwen.

  85. Hans zegt:

    Fien zegt:maart 12, 2015 om 12:35 PM
    ,, Hans, je wil weten waarom ik zo fel ben? Simpel antwoord: ik ben van nature een bitch. 🙂 Verder kan ik er nooit zo goed tegen als mensen (bijvoorbeeld een Guido) ergens geen verstand van hebben en BASISKENNIS MISSEN, maar ondertussen doodleuk doen alsof ze dat wel hebben. En ik ben ook nog lang niet vergeten wat zo’n minkukel als Tije (lees je wel eens wat die allemaal voor onzin uitkraamt?!) mij allemaal toegevoegd heeft toen hij hier pas kwam kijken. ,,

    Fien , kan het niet zo zijn dat men tot andere inzichten komt , ten goede , hier bijvoorbeeld ? Van Guido en Tije denk ik het zeker te weten . Om iemand nog aan te spreken toen hij/zij hier net kwam kijken en daar op aan te spreken ……. , vergeef de onwetenden dan maar , wie heeft de wijsheid in pacht 😉

    Geen idee wie het zei : ,, Hoe meer ik weet , hoe minder ik weet “

  86. Folkert zegt:

    Willem, Guido, MJoze. Ik eet nu al een tijdje volgens mijn Sahib’s ( grapje !! ) Bierviltje. Hou al een periode gegevens bij. Is best interessant. Ik geef jullie de gemiddelden over anderhalf jaar. Daar komt ie: energie ( kCal) 2136 ( dat is minus de kC die ik verbruik met fietsen, netto dus en plus die 2 glazen rode wijn, sommigen Guido belazeren zich ), vet 89 gram, waarvan verzadigd vet 30 gram, eiwit 65 gram, kH 95 gram, vezels 23 gram. Gewicht continue 82 kg. Is dit Paleo of LCHF ??

  87. willem zegt:

    Beste Folkert. Meten is weten, ik weet het, architect en zo. Zou bij god niet weten hoe ik deze getallen boven water moet krijgen.
    Maar…, om te reageren op je vraag of dit paleo is. Volgens mij moet de vraag zijn: is dit lchf? Want bij ‘paleo’ zul je toch echt even moeten aangeven via welke voedingsmiddelen je dit allemaal binnen krijgt.
    Bij ‘paleo’ gaat het niet om de vraag hoeveel gram van dit of van dat, maar om wat je eet. Toch?

  88. Folkert zegt:

    Willem, dit is geheel ( op de wijn na ) volgens het Bierviltje. Ooit al eens aangegeven wat ik eet, ga dat niet herhalen. Wat ik er mee wil zeggen en enig zins aantonen dat paleo laag in de kH zit door de bank genomen en volgens mijn bescheiden mening niet zoveel afwijkt van dat lage koolhydratenhoogvet dieet. Paleo is dus ook een laagkoolhydraat en redelijk hoog vet maaltijd die je dagelijks kan nuttigen door je verstand te gebruiken en te schumen op de markt en in de super. Zijn we het eens ?

  89. MJoze zegt:

    @Folkert; Welk programma gebruik je?
    Ik zat gisteren op 1780 kCal, 145 g vet, 31 g koolhydraten en 93 g eiwit. Paleo en LCHF 😉
    Het lijkt er op dat jij met veel minder grammen op meer kCal uitkomt. Ik gebruik Fatsecret.

    Volgens mij is Paleo vaak laag in koolhydraten en hoog in vet. Mijn punt is dat Paleo en LCHF heel goed samen kunnen gaan maar niet hetzelfde zijn. Paleo gaat uit van onbewerkte voeding, dan kun je ook high carb eten als je veel knollen en fruit eet. LCHF gaat uit van en weinig koolhdraten en veel vet, maar dan kun je jezelf ook volstoppen met plantaardig olien en bewerkte koolhydraten.

  90. Folkert zegt:

    Volgens mij is het lood om oud ijzer !

  91. willem zegt:

    Ik ben het met je eens, Folkert, dat ‘paleo’ qua koolhydraten- en vetgehalte niet veel hoeft af te wijken van lchf. Nadere definitie van de soorten koolhydraten en vetten zullen wel naast elkaar gelegd moeten worden om verschillen, dan wel overeenkomsten te zien. Maar lchf kun je ook bereiken met voedingsmiddelen die absoluut niet tot de levensmiddelen van de jager-verzamelaar behoorden. En daarmee kan er een wezenlijk en groot verschil bestaan met het ‘bierviltje’.
    Het stikt van de dieten met een laag koolhydratengehalte. Je daarop fixeren lijkt me oliedom en hypegevoelig. Alles ingegeven door de drang om je obesitas terug te dringen. Meestal op termijn tevergeefs, zoals we weten.
    ‘Paleo’, en dat ben ik met je eens, blijkt je op natuurlijke wijze minder koolhydraten op te dringen dan de adviezen van het Voedingscentrum. Maar laten we oppassen om voeding te nivelleren. Het gaat minder om de aparte stofjes die erin zitten, maar om het voedings- en leefstijlpatroon, dat van nature, en dus van oorsprong, bij ons genoom past.

  92. Tije zegt:

    Ik ben meer van de LCP (Low Carb Paleo). Alhoewel LCHF praktischer is, maar ik krijg enorme last van zwemmerseczeem wanneer ik veel kaas eet. Mijn vrouw gelooft dat niet maar het is echt waar.

  93. willem zegt:

    Tije: ‘Ik ben meer van de LCP (Low Carb Paleo)’.
    Wat is dat nou weer?
    Als je volgens het ‘bierviltje’ eet, ga je toch het koolhydraatgehalte niet leidend laten zijn? Want dan gebruik je een dieet, in dit geval lchf.

  94. Folkert zegt:

    Eet dan geen kaas , Tije ! Gean do no dyn eigen paleo fariant yn de wrâld bringe

  95. Fien zegt:

    Hans zei: “Fien , kan het niet zo zijn dat men tot andere inzichten komt , ten goede , hier bijvoorbeeld ? Van Guido en Tije denk ik het zeker te weten . Om iemand nog aan te spreken toen hij/zij hier net kwam kijken en daar op aan te spreken ……. , vergeef de onwetenden dan maar , wie heeft de wijsheid in pacht ;-)”

    Jazeker is het mogelijk dat men tot andere inzichten komt. Leren is zelfs leuk. 🙂 Maar dat heeft niets te maken met mijn ernstige bezwaren tegen de arrogante houding van een Guido die zijn ongelijk nooit zal toegeven en alle vragen waarop hij geen antwoord weet uit de weg gaat, en een Tije die mij ongelooflijk geschoffeerd heeft. Nou is schofferen en neersabelen hier openlijk toegestaan en de heer Meijer geeft graag het lichtend voorbeeld, vooral als het andersdenkenden betreft die zelf altijd beleefd en voorkomend zijn (Seidell, Hoenselaar), dus ik zou werkelijk niet weten waarom ik het niet zou mogen.

  96. marietsebiel zegt:

    Aha Fien, nou begin ik het eindelijk te begrijpen: Je past je aan aan de mores hier. Ik dacht al, als je het zo verwerpelijk vindt ….
    Maar het geeft jouw een excuus om er eens flink op los te schelden. Leef je uit !
    ( stress afbouwen )

  97. cocky zegt:

    Ik snap deze discussie niet zo, je gaat toch niet het aantal Kh, vetten en eiwitten tellen als je paleo eet???
    Ik jaag en verzamel vlg het viltje, en de ene dag zullen dat meer Kh zijn dan de ander, dat geldt ook voor de vetten en de eiwitten……..ws in de zomer meer Kh uit groenten dan in de winter, simpelweg omdat die in de zomer meer voor handen zijn. Dat geldt ook het verbruik door beweging, in de zomer ook hoger dan in de winter. Ondanks dit “wisselende aanbod en inname” blijft mijn gewicht constant, zo ik er al naar kijk!

  98. Louise zegt:

    @Corrien, dank voor de tip. Die houden we er in. Bij parkinson krijg je de neiging om je klein te maken, dus even BIG is een goed plan.

    @JotB, oregano-olie gebruik ik wel eens, Melaleuka heb ik ook wel gebruikt, maar ik ben er niet zo happig op. Tea tree wordt van oudsher alleen uitwendig gebruikt, volgens mij.
    De suikerklontjestruc klinkt grappig, maar die suiker wordt opgenomen in je dunne darm, en die Candida zit meters verderop in je dikke darm. Dus of dat echt werkt? Geen idee!

  99. cocky zegt:

    Sorry, mariet, ik hoop niet dat ik je schoffeer met mijn vorige post. ik heb alle bewondering voor jou hoe je met je leefwijze de diabetes aanpakt. Met diabetes zul je meer rekening houden met de innames van Kh, vetten en eiwitten ivm met aantal calorieen, maar als ik je foto’s op je blog bekijk zie ik ook een rijke variatie en geen afgewogen hoeveelheden toch?

  100. Tije zegt:

    Folkert, ik zou willen dat ik in het Fries kon antwoorden, maar helaas!

    Willem, de reden waarom ik op mijn koolhydraten let is omdat mijn hart beter functioneert wanner ik in ketose ben, volgens het hierboven beschreven principe van R. Veech. (zie mijn post van maart 8, 2015 om 8:43 PM). Dit is bij mij niet zomaar iets, maar meetbaar geconstateerd door de cardioloog. Toen ik nog niet paleo at, was 5% van mijn hartslagen een extrasystool (overslag). Na 6 weken paleo was dat 1,2%. Na een half jaar 0%!

  101. Folkert zegt:

    Beroepsdeformatie, Cocky.

  102. marietsebiel zegt:

    Nee Cocky, geen punt hoor 🙂 Als diabeet sta ik zowiezo een beetje buiten het ‘normale’ Paleo regiem, volgens sommige. Alleen ervaar ik dat zelf niet zo. Ik vind wat ik eet zuiver Paleo. Alleen houdt ik rekening met mijn conditie, met als doel die conditie te verbeteren.

    En nee, ik weeg niets af, eet zo gevarieerd mogelijk: goed vet, kokosolie, reuzel, boter, olijfolie, zo’n 65 gr. eiwit uit vis, schelpdieren, grasgevoerd vlees en eieren, veel verschillende groenten, sla, tomaat, broccoli, prei, ui, knoflook, kool, enz., weinig koolhydraten, zoals zoete aardappel, aardpeer en beetjes KH in de overige groenten, noten en soms fruit. Twee aardbeien smaken net zo lekker als twaalf 😉

    Ik noem het ook geen dieet, maar mijn manier van eten om zo gezond mogelijk te zijn en worden.
    Dat is al een stuk verbeterd, dus doe ik het goed.
    Iedereen heeft een ander conditie en zal zoeken naar Paleo eten dat het meest bij zijn conditie past. Als zijn conditie verbeterd, doet hij/zij het goed. Meer is ’t niet.

  103. cocky zegt:

    Ha ha, Mariet, meer is het niet…….succes, en ik blijf je met belangstelling volgen; ja, Folkert, dat is mijn beoepsdeformatie, Maar vrijheid blijheid, is ook erg paleo………en dat meen ik. Als je paleo leeft ervaar je vrijheid in niet meer te hoeven denken in goed of slecht, althans zo ervaar ik het.

  104. Folkert zegt:

    Cocky, ik bedoel mezelf met mijn beroepsdeformatie. Alles meten en vastleggen. Check en doublecheck.

  105. cocky zegt:

    jaaaa, ik vatte hem, ik zie je zitten met kladblokje en potloodje, feel free to do so!!

  106. Fien zegt:

    Ach ja, Mariet, zo is dat. Jij weet er alles van met je verschrikkelijke gedrag tegenover bijvoorbeeld een Hoenselaar. Maar die hoort niet bij het clubje en dan is alles geoorloofd. Meijer meet de waarde van andermans opvattingen af aan de hoeveelheid hoofdhaar en hij telt ouderdomsvlekken om te zien of iemand wel recht in de leer is. En dat vinden jullie normaal!

  107. Tije zegt:

    cocky:”Als je paleo leeft ervaar je vrijheid in niet meer te hoeven denken in goed of slecht, althans zo ervaar ik het.”
    Ja, dat is mooi gezegd!

  108. Fien zegt:

    Nog iets. Ik vraag me serieus af of het permanente dieet dat jij volgt van rond de 600 calorieën per dag wel zo goed is voor je gezondheid op de lange termijn. Diabetes of geen diabetes. Ik hoop dat je op z’n minst een goede multi slikt.

  109. Nu moet ik even reageren. De vlekken bij Eades waren een observatie plus impliciete vraag. Houden die vlekken verband met very low carb. Absoluut geen waardeoordeel. Opmerking over kale knikker Hoenselaar (3 jaar geleden?) was overduidelijk een grapje. Het zou heel ernstig zijn als ik dat serieus zou menen (en het is nog ernstiger als iemand dat een schoffering noemt, come on).

  110. Folkert zegt:

    Mjoze, ik gebruik de Eetmeter van het Voedingscentrum. Zaken die bij hen niet op de lijst staan, zoals bijvoorbeeld schelvislever of haringkuit, kan je zelf toevoegen. Het is ook heel grappig, je krijgt namelijk een advies en dat houdt voor mij in dat ik teveel vet eet en te weinig brood eet. Ik moet een continue gebrek aan mineralen en vitaminen hebben. Hoe ga ik te werk? Ik eet wat de pot schaft, maar weeg de hoeveelheden van te voren. Dat is het, heel simpel en het geeft een goed overzicht waar ik mee bezig ben. Wat ik wel en niet moet eten, en drinken, om de koolhydraten onder de 100gram te houden.

  111. marietsebiel zegt:

    Nou Fien, dat is dan voor jou doen, heel lief dat je zo bezorgd om mij bent ❤ ❤ ❤

  112. Fien zegt:

    Meijer, je schoffeert mensen aan de lopende band, doe niet of je dat niet weet. Seidell komt hier niet meer. Ik had het trouwens niet over het hoofdhaar van Hoenselaar.

  113. MJoze zegt:

    @Willem: Ik ben het helemaal met je eens, maar de nuance lijkt de meesten te ontgaan dus ik hou er over op 😉

    @Folkert: Ik ga de eetmeter ook eens uitproberen, kijken of daar dezelfde getallen uitkomen. Met 70% vet zullen er wel alarmbellen afgaan.
    Rode wijn zie je niet terug bij vet, koolhydraten of eiwitten, maar wel in de kCal, misschien verklaard dat het e.e.a.

  114. MJoze zegt:

    @Cocky en Willem.
    Soms is gewoon Paleo niet genoeg en ga je op zoek naar verdere verbetering. Ik hoop dat de ketonen mijn mitochondrien wat beter laten werken en mijn vermoeidheid als sneeuw voor de zon laten verdwijnen (een mens mag toch dromen he)
    Als ik serieus in ketose wil komen is het wel nodig om e.e.a. uit te rekenen en bij te houden, anders lopen de koolhydraten snel op en het vet snel omlaag. Verder heb ik ook last van beroepsdeformatie en van ‘wie meet die weet’ 😉

  115. Fien, Seidell komt hier niet meer omdat hij ons te min, te ordinair en een beetje lastig vindt, zo simpel is het. Ik heb de man nooit geschoffeerd, alleen gesteld dat ik voedingsepidemiologie vaak meer een soort astrologie vind dan een wetenschap.

    Het is zo langzamerhand duidelijk dat je mij uitschot vindt, hypocriet bovendien en dat je je groen en geel ergert aan veel mensen die hier komen. Prima, ik ken dat. Wat me verbaast is dat je desondanks blijft langskomen. Zelf erger ik me blauw aan Evelyn Kocur (CarbSane) en haar volgers. Aanvankelijk probeerde ik met die mensen te discussiëren, maar toen ik merkte dat ze alleen uit waren op bevestiging van hun geloofssystemen ging ik gewoon weg. Waarom zou je jezelf kwellen door met mensen om te gaan die je nog te eng vindt om met een pook aan te raken?

  116. Folkert zegt:

    MJoze, in de eetmeter zie je rode wijn bij alcohol en bij koolhydraten.

  117. james zegt:

    @ Melchior Jaag Pien alsjeblieft niet weg. Zo lang die hier nog regelmatig opduikt in een draad met allerlei vreemdsoortige opvattingen, frustraties, aantijgingen en vermeende schofferingen en andere vormen van belediging, die dan weer recht gezet moeten worden, is de wereld waarschijnlijk een veiliger plek.
    Beter dat ze haar woede op het leven hier uitleeft dan op de openbare weg.
    Verder geeft het mij wat extra rust want ik voel minder de neiging om op een en ander te reageren al vormen sommige commentaren wel een behoorlijke uitdaging.
    De referentie naar het werk van Veech bijv. komt aardig in de buurt waar ik nog al wat tijd aan besteed (amyloid plaque een gevolg van mito dysfunction?) waarom de sentinel functie van de microglia soms in de mist gaat. Voeg daarbij een recent research dat ”AMPK, which monitors cellular energy levels, is dysregulated in most cancers.” En bijna zeker niet alleen in cancers.
    Dus laat Pien maar mooi een poosje doorgaan met afreageren. Niemand kan bevroeden hoe zeer je haar daarbij helpt

  118. Hans zegt:

    Fien zegt : maart 13, 2015 om 1:47 PM
    ,, Ik had het trouwens niet over het HOOFDhaar van Hoenselaar. ” Ehm …. , nee da’s te makkelijk 😉

    Maar Fien , behalve dat je kennelijk een ,, bitch ” bent naar je eigen mening , uitdrukkelijk niet mijn uitspraak , kan je de humor/ironie/sarcasme hier niet waarderen als het niet ( op de persoon )kwetsend bedoeld is ? Vaak gaat het hier immers om levensbedreigende zaken voor sommige mensen hetgeen toch veel belangrijker is ……
    Weet zeker dat , en hoop dat je hier blijft posten !

    Wel jammer dat Guido niet de moeite wil nemen om nog langer met jou en Willem zaken verder uit te diepen al vind ik veel dingen gemiere(n)**** achter de komma v.w.b. paleo/lchf .

    Nou ik hier toch ben , ik meet niks en (vr)eet meestal volgens het ,, bierviltje “, bevalt goed , iets zwaarder geworden maar wijt dat aan de winteropslag en niet aan die verrekte biertjes 😉

  119. Hans zegt:

    James , ben je me net 3 minuten voor ! Fijn dat je hier de boel nog in de gaten houdt 🙂

  120. Robert zegt:

    In Australië regeert tenminste nog het gezonde verstand!

    http://www.retecool.com/gestoorde-ouders-zijn-gestoord/

  121. Guido Vogel zegt:

    Het lijkt er toch op dat dierlijke producten en meer voedingswaarde hebben en dat deze ook beter beschikbaar is voor het lichaam:

  122. Gert van der Hoek zegt:

    @James “AMPK, which monitors cellular energy levels, is dysregulated in most cancers” .

    Als ik het goed begrijp kun je de boel weer reguleren/resetten door vasten, volgens dat artikel. Sluit goed aan bij wat “we” eerder concludeerden. Of lees ik teveel tussen de regels?

    Klik om toegang te krijgen tot jbc.M114.622571.full.pdf

    • james zegt:

      Ja en nee, en ik kan voorlopig beter m’n klep dicht houden. 🙂 want dit gaat helemaal buiten de orde van deze post.
      Het gaat er vermoedelijk minder om dat die dysregulation recht gezet wordt, maar wat de trigger is. Er zijn verschillende onderzoekers die zich beginnen te richten op de fijnere processen die zich afspelen in de mitochondria en waarom het proces verstoord wordt en de ROS/RNS signaling niet meer werkt. In grote trekken ja, maar aangezien een en ander met enorme kleine marges werkt zegt een verklaring van een bepaald proces net zo veel of weinig als geen verklaring Ik weet dat dit cryptisch klinkt, maar het gaat veel te verom dat hier allemaal open te trekken. Laat ik zeggen er is meer aan de hand dan een simpele transfer Van Complex 1 naar 3.
      Om bij de draad te blijven: het lijkt er op dat je met gezonde vetten je systeem een betere dienst bewijst dan met koolhydraten. En hou de zaad olie buiten de deur. En als iemand nog cholesterol pillen slikt zou ik willen aanraden dal als je je collaterals wat tijd moet geven om de capillaries te herbouwen neem dan liever een asperientje en extra Vitamine D. Trouwens volgens Dr Ken Walker MD (Gifford-Jones) is niks beter als 3-5000mg Vitamine C om je aderen op te schonen, Doet hij al zijn hele leven en hij is begin 90 en reist heel Canada om lezingen te geven.

      • cocky zegt:

        file:///C:/Users/Eigenaar/Downloads/PNI-Mitochondriale-disfunctie-en-osteoporose.pdf

        James, natuurlijk triggert zo’n post mijn nieuwsgierigheid; dat oxydatieve stress op de mitochondria invloed heeft, ja, en/maar hoe!?
        Moeilijk, maar bovenstaand nederlands artikel geeft een leesbaar inzicht(je) in de materie. Het valt m.i.niet buiten de orde van deze post, ketose heeft waarschijnlijk invloed op de lengte van de telomeren, maar poeh, wat is het stevige kost.
        V w b de vitamine C, grote hoeveelheden kunnen het slijmvlies van de dikke darm aantasten, niet zo bevorderlijk met diegenen met leaky gut, die zo hun best doen om het slijmvlies van de dikke darm weer op orde te krijgen.
        Fijn weekend maar weer, in Nederland al een beetje lente, is er bij jullie al iets te bespeuren?

        • james zegt:

          Hi Cock, even wat tijd. Kostte wat moeite om die link te vinden. Regel recht werkt het niet. Vermoedelijk gelieerd aan wat er in jouw eigen bestand zit. Maar PNI gaf een hint en de site van de Natura Foundation was makkelijk te vinden. Even dat paper door gekeken. Veel bekend maar netjes en duidelijk beschreven. Ze komen echter niet veel verder dan het beschrijven van ROS en het feit dat het een natuurlijk bijprodukt is. En niet onbelangrijk. Well, ja, maar niet in de grote mate waarin, en daar liggen de problemen. En daar ligt ook de reden dat ik er liever nog niet te veel over durf te zeggen. Heb nog veel meer info nodig om een en ander te linken. Ik vermoed dat er ergens iets misgaat in het enzymatisch proces . . . 37 genen, waarvan 13 voor proteïnen (polypeptiden), 22 voor transfer-DNA (tDNA) en twee voor de kleine en grote subeenheden van het ribosomale RNA (rRNA). Alle
          dertien proteïnen maken deel uit van het enzymatisch complex van de elektronen-transportketen (ETC). Dat enzymatisch proces is bijzonder afhankelijk van een hele rits mineralen en als je nou realiseert dat er in de mineralen huishouding in de laatste decennia heel wat mis is gegaan, en nog steeds erger wordt nu ook tarwe doodgespoten wordt met een chelator (bindt metalen), dan begin je een vermoeden te hebben van waarom de mitochondria in de problemen komen. Voeg daar dan nog bij de extra load die ze hebben te verwerken met het grote aanbod van verkeerde vetten. Wolfgang Streit en Menno Braak geven een mooi overzichtelijk beel van wat dit betekent voor het immuun systeem van je CNS de microglia. Deze werden aanvankelijk in de neuro sciences met achterdocht bekeken als de vermoedelijke oorzaak van neurodegenratieve ziektes (in geactiveerde of reactieve staat) maar dat blijkt helemal niet geval ze hebben duidelijk aan kunnen tonen dat er senescent (stervende en verzwakte en kapotte microglia gevonden op plaatsen waar de amyloid aanwezig was en de tau in de vernieling draaide. De microglia waren ziek, verzwakt. En waardoor? Begin je het plaatje te zien?
          Het Douglas Fields die mij voor het eerst deze richting opstuurde. Geweldige man. Love him.

        • cocky zegt:

          Ha James, ja ik begin met het inkleuren van het plaatje, ik ga ook eens op de koffie bij Wolfgang Streit, Menno Braak en Douglas Field, eens lezen/beluisteren wat zij hierover te vertellen hebben. Ik ben overigens wel benieuwd of de onderste steen boven te halen is, vanuit de gedachte dat bepaalde informatie heel erg goed afgeschermd wordt…….
          Bedoelde chelator grijpt in op het enzymatische proces van de plant, dat is helder, maar hoe en in welke mate de producten van die behandelde planten de neurologische processen in ons lichaam beinvloeden en ook het immuunsysteen lijken aan te tasten, dat willen veel mensen niet geloven, en dan heb ik het niet alleen over consumenten, ze kiezen voor schijnv(h)eiligheid.

        • james zegt:

          Het lijkt me dat je het snapt. Als ik -simpele ziel- de connecties kan maken, dan kan ik me met de beste wil van de wereld niet voorstellen dat slimmere geesten dat niet allang hadden kunnen doen.
          Over het je nek uitsteken, going out on a limb :
          https://www.youtube.com/watch?v=6y871I-snvI Douglas Fields. Wait for the hawk. Priceless. Talking about guts.

  123. Fien zegt:

    Meijer zei: “Seidell komt hier niet meer omdat hij ons te min, te ordinair en een beetje lastig vindt, zo simpel is het. Ik heb de man nooit geschoffeerd, alleen gesteld dat ik voedingsepidemiologie vaak meer een soort astrologie vind dan een wetenschap.”

    Te min, te ordinair en een beetje lastig. Ik begrijp niet hoe je dat durft te zeggen, dat op zich is al een vorm van schofferen. Ik citeer Seidell: “Melchior, ik was niet van plan ooit nog te kijken, laat staan te reageren op dit blog na op de persoon gespeelde bijdragen hier op mij en collega’s maar vooruit hier toch nog een keer.” En tegen iemand anders hier: ” Dat bedoel ik nu met een bedenkelijke toon: onbedekte insinuaties dat ik mensen bewust zou misleiden omdat ik financiële belangen zou hebben of dienen.”

    Ik herinner me een aantal van die insinuaties hier over Seidels bemoeienis met het vinkje. Of jij je daar ook aan schuldig hebt gemaakt, weet ik niet meer. Maar je hebt wel degelijk onaangename dingen tegen hem gezegd. Hij was een “draaikont” die zich “kapot moest schamen” voor zijn adviezen aan diabetici. Seidell stond ook in jouw rijtje van mensen die “Paleo subtiel/gluiperig in de hoek van het Halvegarisme duwen”. Dat is niet te rijmen met een van Seidells laatste opmerkingen hier: “Het zijn juist de eye-openers van Melchior die dit blog de moeite waard maken. En hij moet zich vooral niet terug trekken in een beperkte kring.” Waar jij dus van maakt dat Seidell jou en je volgelingen te min, te ordinair en een beetje lastig vindt.

    Op één punt vind ik dat je gelijk hebt. Ik zou hier mijn mond moeten houden als ik me groen en geel erger aan jou en je volgelingen. Eerder al ben ik een paar keer weggebleven voor een maand of wat, maar als ik uit belangstelling voor het paleo gedachtengoed toch weer eens kom kijken, begint de ergernis over de domheid en arrogantie gewoon opnieuw. Ik zal proberen op mijn handen te gaan zitten, maar ik geef geen garanties.

    De laatste alinea is meteen ook een antwoord aan Hans. En ja, ik vind dat dit blog beslist een nuttige functie vervult.

  124. Fien, ik signaleer discrepantie tussen wat Jaap Seidell op dit blog zegt en wat hij in de praktijk doet. Het advies aan diabeten dat hij geeft op de website van het Diabetesfonds is achterhaald (zelfs het Joslin zegt dit publiekelijk), richt onnodig schade aan en staat er voor zover ik weet nog steeds. Terwijl één mailtje van hem voldoende zou zijn om de zinsnede te laten schrappen.

    Ik ben maar een bloggertje en mag er een meninkje op na houden. Welnu, ik vind dat Jaap in de praktijk te veel vasthoudt aan en danst met de consensus die heeft bewezen niet te werken. Als hij meent wat hij ondermeer hier heeft gezegd, zou hij een voorbeeld kunnen nemen aan zijn minstens zo eminente collega Arne Astrup, die met een op evolutionaire leest geschoeide lezing door Denemarken trekt en openlijk zegt: “Ik zat er grotendeels naast. Mijn adviezen waren verkeerd.” Of aan Darius Mozafarian, die dingen twittert als “Too much starch just as detrimental to human health as too much free fructose.”

    Ik zeg het nogal gemeen, maar de effecten van wat ik aanval zijn oneindig veel gemener.

  125. Luister voor de grap even naar deze clown van de UVB (België). Hij doet mee aan de paleo bashing campagne die internationaal is losgebarsten nadat de Australische ‘paleo kok’ Pete Evans een boek heeft uitgegeven waarin inderdaad nogal idiote adviezen met betrekking tot zuigelingenvoeding staan. Zulke guru’s berokkenen de zaak onvoorstelbaar veel schade. Maar het is interessant om te zien hoe slecht geïnformeerd de ‘deskundigen’ zijn.

    Via @CandysWondrland

    http://www.radio1.be/programmas/nieuwe-feiten/australisch-paleo-kookboek-verschijnt-niet-wegens-gevaarlijk

  126. Michael zegt:

    “Zulke guru’s berokkenen de zaak onvoorstelbaar veel schade.”
    Wellicht. Maar de aanval op Evans door de paleo elite is ook bedenkelijk. De kritiek op Evans vanwege het hoge brownie gehalte van zijn versie van paleo is pure huichelarij. Dezelfde lieden die deze kritiek uitten konden namelijk wel vol waardering twitteren over de paleo brownies die tijdens Kressers boek presentatie geserveerd werden.
    Wat betreft het lever advies voor peuters kan ik misschien nog wel meegaan in de kwalificatie ‘idioot’. Volgens mij is dit trouwens een wapf achtig iets met die lever voor peuters, en niet zozeer paleo. Maar goed, ik ken iemand die dit deed en ik heb geen enkele nadelige gevolgen geconstateerd. Dus zo idioot is het nu ook weer niet. In ieder geval minder idioot dan wat ik andere ouders die ik ken zie doen (sap en taart e.d.). Ik houd wel altijd keurig mijn mond.

  127. Tije zegt:

    Mijn hemel, dit is een expert?!
    “Paleo is niet goed want het druist in tegen de voedingsrichtlijn.” Oh ja, dat wisten we nog niet. Ga eens op de inhoud in. “En het is slecht voor het milieu.” Ja, als je dieren graan/gewassen voert wel ja. Laat ze grazen in een permacultuur, ben je nagenoeg klimaatneutraal. “We hebben koolhydraten nodig.” Ja hoor! Want als je ze niet eet dan krijg je niks en als je ze wel (overmatig) eet dan krijg je allerlei nare ziektes. Goh?!
    “Verzadigd vet is slecht voor je cardiovasculaire gezondheid.” Ja, door diezelfde koolhydraten ja. Tsjongejongejonge…

  128. Michael, de aanval van de pers gaat alle perken te buiten en is volledig ongefundeerd. Maar je weet dat zo’n aanval komt zodra er ook maar de geringste aanleiding voor wordt geboden. Evans zette de deur echt wagenwijd open. Hij had simpelweg weg moeten blijven van het onderwerp babyvoeding. De schade die hij nu aanricht is vermoedelijk veel groter dan het nut van al zijn wel goede adviezen bij elkaar. Ik denk dat Paleo hoe dan ook beter af is als het stevig uit de goeroe-sfeer wordt gehouden.

    Ben het met je eens dat de bonen-apologisten weer doorschieten naar de andere kant.

  129. Guido Vogel zegt:

    Ik denk dat Paleo en de associatie met Fred Flintstone of caveman uitermate ongelukkig is. Al snel leidt dat tot het idee dat Paleo conservatief is en haar ogen dicht doet voor de moderne tijd waarin we leven. Of deze moderne uitvindingen als slecht ziet. Paleo is ook een keuze voor een tijdperk, mogelijk suggererend ook nog een beetje dat evolutie daarna gestopt zou zijn.

    Kortom: beeldvorming komt tot stand waar naar hartelust tegen geageerd kan worden.

    De kern is natuurlijk het evolutionaire perspectief. Ik vind het onbegrijpelijk dat er zo veel weerstand is om dat als uitgangpsunt te nemen voor analyse van problemen in onze leefstijl. Ik krijg het gevoel dat het niet minder dan hoogmoed is. We kunnen bemande raketten op de maan zetten, dus we kunnen heus wel voedsel maken in een fabriek dat beter is dan uit de natuur. Auto’s maken ons leven aangenamer omdat we zonder inspanning van A naar B komen.
    Dat gaat voorbij aan de complexiteit van biologie. Uiteraard is het uitermate knap dat we raketten naar de maan kunnen sturen en electrische Tesla’s uitvinden. Maar natuurwetten zijn stabiel, al honderden jaren onderzocht en vrij deterministich.

    De fysiologie van het lichaam is onvoorstelbaar complex en het resultaat van miljoenen jaren genadeloze evolutie. Het is een systeem dat middels continue feedback loops aanpassingen doet om te overleven. Een auto staat meteen stil als de benzine op is, het lichaam schakelt over op ketose en doet alles om het brein van energie te voorzien (ten koste van andere organen).

    We zullen er nooit achterkomen hoe het lichaam precies werkt (nog los van de individuele verschillen). Te veel variabelen, te veel interactie. Het is aan te bevelen Malcolm Kendrick’s Doctoring Data te lezen over hoe weinig we weten over b.v. hart- en vaatziekten. Het is niet 1 ziekte en de causaliteit is niet in beeld.

    Juist dan is het toch niet meer dan logisch een stap terug te doen en naar het grotere plaatje te kijken? Dat dieetmargarine, babyvoeding uit blik, geindustrialiseerde olien waarschijnlijk inferieur zijn ten opzichte van boter, borstvoeding en olijfolie?

    Het evolutionaire perspectief is dan toch gewoon gezond verstand?

  130. Jo tB zegt:

    Waar gaat de ballyhoo over Pete Evans: Bone broth aan babies geven!!! Hoe kan een baby sterven na het eten van bone broth?? Kijk uit met internationaal kritiek, want hoe verder weg hoe groter de drama wordt. Student riots in Europe werd in Australië zo opgeblazen dat World War III was about to break out.
    http://www.abc.net.au/news/2015-03-12/paleo-diet-cookbook-for-babies-under-investigation-pete-evans/6309452
    The Diet Doctor in Zweden voert zijn kinderen ongetwijfeld bone broth en daar komt geen hew and cry.

  131. marietsebiel zegt:

    Ha, ha, zijn ze wel een beetje laat mee, met waarschuwen tegen bone broth.

    “Soep is vloeibaar voedsel dat bereid wordt door ingrediënten te koken, bijvoorbeeld groenten en/of vlees. Soep is een van de oudste gerechten; al in de prehistorie werd soep gegeten. Vaak wordt voor de bereiding van soep uitgegaan van bouillon: een aftreksel van vlees (vaak kip of rund) met bot dat zeer lang (enkele uren) met kruiden wordt gekookt ” http://nl.wikipedia.org/wiki/Soep_%28voedsel%29

    Gelukkig hadden ze in de prehistorie geen Federal Health Department en andere bemoeials. Ze aten het zelf en gaven het natuurlijk ook de baby’s, zo gauw die van de borst waren. Langzaam wennen aan vast voedsel.

    Pas eind 19de eeuw werd er fabriekssoep gemaakt, hier door Knorr. Voor die tijd trok iedere huisvrouw zelf soep en vele bleven het doen tot ver in de 20ste eeuw. Yummy, de ribjessoep van mijn moeder ❤ met snijbonen !

  132. MJoze zegt:

    Volgens mij had de kritiek meer te maken met het geven van lever dan van bone broth. Al dat enge vitamine A.

  133. Jo tB zegt:

    Mjose, wat denk je, gaan ze een zes maanden oude baby vol stouwen met lever of nieren? Kom op, het zal een MINISCUUL KLEIN BEETJE zijn.
    De Nederlandse equivalent van Heather Yeatman is Martijn Katan. Ga maar na wat hij zegt over alles wat tegen de richtlijnen van De Schijf van Vijf inclusief paleo ingaat.

  134. willem zegt:

    Inderdaad, Joze, het zal gaan om de hoge doses vitamine A in de lever. De kok, een van de vele goeroes (?), beschrijft in het nog niet uitgegeven boek een vervanging voor melk: een bouillon getrokken van botten en lever. Yeatmen, voorzitter van de Public Health Association of Australia, trok daarop namens haar instituut aan de bel. Levensgevraarlijk..

    Op zich lijkt het me een goede en logische zaak wanneer een daartoe opgericht instituut de volksgezondheid in de gaten houdt. Hier zijn twee vragen aan de orde. De eerste: op basis waarvan is de noodklok geluid en is dat terecht. De tweede: hoe voorkom je dat een wetenschappelijk gefundeerde voedingsleer, namelijk die gebaseerd op de evolutietheorie, wordt gekaapt door allerlei goeroes.
    Zover ik begrijp is met name gewaarschuwd tegen het onverantwoordelijk hoge gehalte van de A vitamine die aldus door een zeer jong kind wordt genuttigd. Even los van de vraag of deze vitamine buiten de context van de babyvoeding mag worden geplaatst, lijkt me zo een waarschuwing zeer terecht. En, natuurlijk, waarschuwingen met deze teksten (‘er gaan kinderen sterven’) kunnen ook geplaatst worden t.a.v. de voedingsmiddelen vol granen en suikers, maar daarmee wordt veel behoedzamer omgegaan.
    We leven in een tijdperk van voedingshypes. Niet het gezonde verstand, maar de portemonnee en bedrijfsbelangen bepalen die. Lang geleden plaatste ik hier ergens de waarschuwing dat goeroes met ‘paleo’ aan de haal zullen gaan. Ik herinner me nog dat Melchior daar anders tegenaan keek: viel wel mee, want met paleo geen geld te verdienen. Overal wordt geld aan verdiend, ook aan ‘paleo’.
    Laat vooral het gezond verstand onze richting bepalen en niet de marketing van belanghebbenden.

  135. Fien zegt:

    Vitamine A is ook eng. Is al heel gauw te veel, ook voor volwassenen die het een paar keer per week eten, en dus zeker gevaarlijk voor zwangere vrouwen, baby’s en peuters. Je moet behoorlijk gestoord zijn om een jong kind elke dag lever te geven.

  136. Fien zegt:

    Waarom zou het een MINISCUUL KLEIN BEETJE lever zijn? Die conclusie is voor jouw rekening. En zelfs in een MINISCUUL KLEIN BEETJE lever zit al waanzinnig veel vitamine A. Met 1 gram lever per dag zit je al aan het maximum voor een baby.

  137. Jo tB zegt:

    Ik heb net Charlotte Carr’s blog gelezen. Het verhaal spreekt vanzelf.

    http://www.bubbayumyum.com/my-story-part-1/

    That’s when I came across the wonderful naturopath who took me under her wing and started to help piece our puzzle together. She introduced me to a homemade broth and liver formula, which I made every single day. This formula was based on The Westin A Price formula. A formula developed by American bio chemist Mary Enig who has a PhD in Nutritional Science. That was when our healing journey began. We had a lot of work to do, but I remember his first feed. His shoulders literally relaxed, he was calm and there was sleep. Deep sleep.

    Hey, dus de formule komt van Weston a. Price.
    http://www.westonaprice.org/health-topics/faq-homemade-baby-formula/

    We staan meteen klaar met ons oordeel zonder verder onderzoek te hebben gedaan

  138. Fien zegt:

    O, het komt van de Weston Price foundation en dus is het okay. HA! Two ounces of liver + cod liver oil voor een aantal voedingen. Dat zou ik nooit aan mijn kind durven geven.

  139. Zuigelingen hebben moedermelk of een goed geformuleerde flesvoeding nodig. Al het andere is dom en gevaarlijk. Retinol al snel toxisch voor zuigelingen. Hoed je voor WAPF. Price draait zich geregeld om in zijn graf.

  140. Willem, je had gelijk. En het keert zich tegen ons.

  141. MJoze zegt:

    ‘We staan meteen klaar met ons oordeel zonder verder onderzoek gedaan te hebben.’
    Ik had al zo’n vermoeden dat de voeding van de WAPFers kwam en heb gisteren het hele filmpje over het maken van de voeding bekeken en de samenstelling ‘bestudeerd’. So speak for yourself.
    Zelf eet ik iedere week lever, maar ik zou mijn kind ook geen voeding met 20.000 IU Vit A per 36 ounces = ongeveer 1 liter geven.

  142. Guido Vogel zegt:

    Terug naar het oorspronkelijke onderwerp: ketose. Peter Attia (die ook actief patienten begeleidt) zegt in zijn laatste post: http://eatingacademy.com/cholesterol-2/random-finding-plus-pi

    “This leads me to believe some people are not genetically equipped to thrive in prolonged nutritional ketosis.”

    Gebaseerd op zijn observatie dat sommige patienten die niet goed reageren op verzadigd vet in de context van weinig koolhydraten.

    Dat ondersteunt Melchiors conclusie dat in-en-uit ketose fladderen mogelijk de toestand was waarin we de meeste tijd verkeerden (waarbij ik opmerkte dit niet als een binaire toestand te zien, maar als glijdende schaal).

    Zijn observaties over verzadigd vet zijn ook interessant: niet veilig voor iedereen, maar het is (nog) niet te bepalen welke groep of hoe groot die groep is.

  143. Dank Guido. Vet is linke soep zodra het microbioom in de dunne darm is verziekt (de zogenoemde graanflora) en een overvloedige hoeveelheid LPS en andere PAMPS uitspuugt. Vet faciliteert de opname van deze pathogene producten en draagt dus bij aan de milde endotexemie die ten grondslag ligt aan ondermeer leptineresistentie en de andere features van metabool syndroom.

    Met een microbioom dat meer in overeenstemming is met het microbioom waarmee wij coëvolueerden geeft vet geen endotoxemie.

  144. Hielkje zegt:

    Melchior, regel jij ff een paar potje met dat spul 🙂

    • Bierviltje (aka Lindeberg Style Paleo en Willem’s Solution) herstelt de boel meestal rap. Probleem is vooral dat mensen het niet doen. Ik zie heel wat ‘Paleo’s’ vage wraps en zo naar binnen werken. Oh, maar dit is spelt! En het is maar klein beetje! 🙂 .

  145. Guido Vogel zegt:

    Ik ga ervan uit dat de patienten die Peter Attia behandelt een low-carb Paleo voedingspatroon volgen. Ook in die context is er blijkbaar reden om voor sommige patienten op te passen met de hoeveelheid verzadigd vet.

  146. Guido Vogel zegt:

    Over de rol van groot wild in het Paleolitsche voedingspatroon: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0118572

    “The association of an elephant rib bearing cut marks with these tools may reinforce the view suggesting the use of Palaeolithic stone tools in the consumption of large game.”

  147. Marietsebiel zegt:

    Maandag begint The Diabetes Summit, 23-31 maart, 8 dagen,
    DAILY PRESENTATIONS :
    Each day’s talks will be available for free on demand for a 24-hour period. They begin at 10:00 A.M. U.S. Eastern (New York time) and end the next day at 9:59 A.M. Once a 24-hour period has ended, those presentations are only available by purchasing them!
    Aanmelden voor gratis bekijken
    http://thediabetessummit.com/schedule/

    Teveel sprekers om op te noemen 😉
    Maar op Dinsdag ( of Woensdagmorgen, vanwege het tijdsverschil ) ga ik zeker kijken. Want Roy Taylor en Jason Fung.
    Op Donderdag Richard Feinman en Richard Bernstein.

  148. Alex zegt:


    BBC Documentaire Eat To Live Forever with Giles Coren
    Calorie Restrictie/Paleo-Primal/Raw Paleo/Fruitarisme

  149. Fien zegt:

    In de weekendbijlage van de Volkskrant staat een artikel van drie pagina’s over paleovoeding, dat ik zojuist in het maartzonnetje gelezen heb. Behoorlijk oppervlakkig natuurlijk, je mag niet te veel verwachten. In de tekst van de journaliste zelf zag ik in de gouwegeit geen missers, maar wat verschrikkelijk jammer dat voor het tegengeluid van een “voedingsdeskundige” de beruchte Frans Kok weer aangezocht is. Hij krijgt bizar veel ruimte om zijn riedel af te draaien. Helaas passeert ook de hier bekende eiwitshaker Mitchel van Duuren de revue – ja die met het euroteken in de uitgeslapen oerogen – en zelfs kok Pete Evans met z’n kookboek wordt genoemd. Waarom nou niet meer van Muskiet, Kuipers, Meijer, Nederhof en een Nederlandse paleokok.

  150. Hans zegt:

    Zag je reactie zojuist Fien , zie Esther https://esthernederhof.wordpress.com/2015/03/21/over-de-onzin-van-oervoer/
    Nu hoop ik maar op een post van Melchior en kan me niet voorstellen dat-ie er niet komt , hij is in vergadering vandaag voor het goede doel waar jij niet bij wil zijn 😉

  151. Hans zegt:

    Waaraan natuurlijk niet genoeg ruchtbaarheid aan gegeven kan worden
    http://www.ancestralhealth.nl/

  152. Andre zegt:

    Die BBC docu is ook lekker geframed. Wat typisch amerikaanse fanatiekelingen op primalcon, een weirdo die zijn eigen lam slacht (daar ben ik afgehaakt, toen was ik het zat), volledig doorspekt van klassieke ‘vet is slecht’ dogma met een huisarts die niet voorbij het klassieke denkpatroon komt. Ik weet wel op wie ik liever lijk als ik in de 60 ben…

  153. Ik had het verhaal al een tijdje geleden gezien en had na eerste lezing direct de aanvechting om voor gisteren al een post online te hebben, maar het raakte steeds meer op de achtergrond vanwege andere dingen. Het was heel uitgekookt gedaan. Neem de minst serieuze vertegenwoordigers van het idee, schets een subtiele karikatuur, geef voor de vorm twee regels aan iemand die werkelijk iets zinnigs te zeggen heeft (Esther) en maak de boel af door een van vele rabiate tegenstanders vrijelijk een serie stropoppen te laten optrekken. Weet niet of ik er nog op terug kom.

    Dit is het niveau van de Volkskrant anno 2015. Meer zit er niet in. Dat is iets waar we als hele samenleving mee zullen moeten leren leven.

  154. Hans zegt:

    Tien jaar geleden de Azijnbode al opgezegd….
    Buren boden aan gratis zoveel week de dooie bomenkrant , mijn vrouw leek dat leuk voor de puzzle’s . anders was ik dat domme artikel niet eens tegengekomen.

    Komende weken de marketing telefoontjes weer ,, nee, dank u wel , geen abonnement “.

  155. Alex zegt:

    Hoi Andre

    Tuurlijk is de docu geframed evenals het artikel in de Volkskrant en dat filmpje laatst bij de EO over superfoods… uitersten/oppervlakkige berichten leveren nou eenmaal meer kijkers/lezers op. 😉
    In tegenstelling tot jou heb ik gewoon steeds doorgeklikt naar het volgende item en Fernando gezien vanaf ongeveer 53 min. Een 113-jarige die aangeeft ‘in moderatie’ te eten en het vervolgens heeft over voornamelijk vis/groente en fruit en iedere dag een uurtje traint op z’n loopband/mini-stepper; uiteraard zou trainen met gewichten en wat meer vet in de voeding optimaler zijn maar de goede man loopt nog zonder hulpmiddelen in tegenstelling tot menig sarcopenische (jong)bejaarde hier…

  156. O, sorry Hans, zie dat jij ook hebt gelinkt 🙂 .

  157. Die oude man van 113: “I basically live on fish, fruits and vegetables.”

    De programmamaker: “This is what I want. It has a bit of fruitarianism, it has a bit of calorie restriction and it has no paleo at all.”

    #CluelessJournalists

  158. Alex zegt:

    #CluelessJournalists http://www.volkskrant.nl/koken-en-eten/is-het-paleodieet-werkelijk-goed-voor-je~a3912461/?akamaiType=HYPERD&__gda__=st=1427100438~exp=1427100448~acl=%2fkoken-en-eten%2fis-het-paleodieet-werkelijk-goed-voor-je~a3912461%2f%3fakamaiType%3dHYPERD%26__gda__%3d*~hmac=9fbe91c64dfeac165910c3c592e5c4f8a752b4220d0682f31011821d0e7773fd

    VK: linken mag wel/quoten niet toegestaan? Link komt uit FB pagina VK zelf; indien nodig kun je hem altijd verwijderen.

    Schiet het een beetje op met Het Boek ondanks je huidige (begrijpelijke maar zo te zien tijdrovende) twitterverslaving Melchior? 😀 So much to read/share/say/write so little time… 😉

  159. Vrij exemplarische n=1 bij Andreas Eenfeldt:

    Mijn gewicht trip (in korte termen)
    Ik ben geboren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen ik opgroeide, was het ongebruikelijk dat kinderen en jongeren met overgewicht. Ze hadden gewoon niet kan veroorloven om te veel te eten en je at als regel op specifieke tijden. Toen ik afstudeerde in 1961, ik woog minder dan 60 kg ook al was ik 179 cm hoog. Maar wat ik me herinner, niemand dacht dat ik mager. Diezelfde zomer, ontmoette ik mijn toekomstige echtgenoot. We zijn getrouwd en had drie zonen. Tijdens de zwangerschappen ging ik veel gewicht, zonder naar beneden veel tussen elk kind. Voor elk jaar dat ik toegenomen gewicht. Bij de meeste, ik woog 140 kg.

    1987 zag ik een advertentie in de krant dat de Sahlgrenska ziekenhuis doorzocht dikke mensen die willen deelnemen aan het SOS-project (Zweedse obese personen) waren. Ik had de afgelopen jaren geprobeerd om gewicht te verliezen op alle mogelijke manieren – maar dat mislukte. Het is de oude: verliest een paar kilo aan na een tijdje omhoog gaan zelfs nog meer. Ik was bijna wanhopig en zag dit als een laatste optie. Ik kwam met het project!

    Alle deelnemers ondergingen veel testen. Vandaag als ik kijk naar de resultaten van de enquêtes, ik ben verbaasd dat ik niet begreep dat ik was op weg om diabetes type 2 te krijgen Hooguit had ik 30.37 mU / l serum insuline (normale waarde 2-15). Toen woog ik het meest, ik had 36,00 mmol / l suiker in de urine. Waarom heeft geen dokter me uit wat deze waarden betekende? Zelf herinner ik me niet dat ik iemand met diabetes type 2 had ontmoet. Dit was omdat bijna 30 jaar geleden. Nu weet ik veel mensen die deze ziekte hebben.

    Mijn eerste magoperation ging om een ​​plastic band rond de maag gebracht. Op die manier kon je niet eten van grote hoeveelheden. Ik verloor veel gewicht tot 73 kg, maar toen ik weer omhoog gaan. De kunststof band werd verbreed en verdween uiteindelijk. Ik werd aangeboden aan de operatie opnieuw te doen, maar op een andere, nieuwe manier dat effectiever zou zijn. Welke keuze heb ik? Van wat ik toen wist over gewichtsverlies, dit was mijn enige optie. Ik had niet ingestemd met deze operatie, dus ik zou waarschijnlijk niet in leven zijn. Mogelijk zit in een rolstoel met diabetes en hart- en vaatziekten. Zo wanhopig was mijn situatie.

    Ze voerden een gastric-bypass operatie. Ik wist nogmaals om gewicht te verliezen en mijn waarden waren in principe goed. Geluk was geweldig! Ik voelde me jong, gezond en sterk. Mijn man en ik verhuisde naar Brazilië in 2003. Toen hadden we al met pensioen, maar werkte part inclusief met toerisme. Langzaam maar zeker gingen we in gewicht, zowel mijn man en mij. De zomers hebben we gebruikt om te brengen in Zweden samen met familie en vrienden. We zouden natuurlijk slank en delicaat in het lichaam toen we thuis kwamen. We hebben alles in het werk inderdaad beiden om gewicht te verliezen. Tot op zekere hoogte zijn we erin geslaagd – tijdelijk. We wogen beide ongeveer 85 kg.

    Wanneer we bezochten een van mijn zussen en haar man, waren we verbaasd over hoe veel kleiner dat ze was geworden. Dit was de eerste keer dat ik hoorde over LCHF. Ze prees dit dieet. Het was alsof ze hadden gekregen een nieuwe religie. Toen ik zei dat je groenten en fruit aan voldoende vitamines en antioxidanten krijgen eten, beweerden ze dat ze kregen alle voedingsstoffen als je vast aan vlees, vis, eieren en boter. Ik wees hem erop, natuurlijk, dat ze een hartaanval van alle verzadigde vetten zou krijgen.

    “Verzadigd vet is het beste voor het menselijk lichaam,” antwoordde mijn zwager. Hij vertelde me over Annika Dahlqvist en boeken Sten Sture-Skalde’s. Ik kocht de boeken. Erik, mijn man, Skalde’s boek gelezen en ik lees Annika. Erik dacht Skalde’s boek was leuk om te lezen en de foto op de voorkant waar de dunne man die met zijn veel te grote broek echt bracht belang. Annika’s boek, ik voelde me als inzichtelijke. Zou dit waar zijn? Ik begon te denken. Voordat we reisden naar Zweden dit jaar had ik een aantal voedingsmiddelen weggelaten om gewicht te verliezen: bier, rijst en meel. Gewoon omdat het was gewoon lege calorieën. Ik had eigenlijk verloor ongeveer vijf pond en was er trots op. Het was eigenlijk een veel koolhydraten die ik niet had gegeten en voelde gewoon goed aan.

    Toen we terug naar Brazilië in september 2008, hebben we besloten om LCHF testen. Het zou niet mogelijk gevaarlijk zijn om te proberen voor een tijdje, toch? Gezegd en gedaan. In plaats van mini melk, granen en fruit of sap voor het ontbijt, het was eieren en spek. Voor lunch en diner: vlees, vis, eieren en boter. Slagroom was niet te kopen in Brazilië, anders had ik graag om het in uw koffie te hebben. We hebben allebei Erik en ik ging naar beneden aanzienlijk in gewicht. Na een paar weken Erik zei dat hij niet had gegeten één Novluzid voor meerdere dagen. Al tientallen jaren had hij dagelijks medicatie gegeten voor zure reflux. Zou het kunnen zijn als gevolg van voedsel? Hij zei ook dat hij nooit bijna elke dag eerder hadden gegeten. We waren enthousiast en gelukkig gezond te zijn geweest en om verloren gewicht hebben.

    Maar in mij groeide een woede en wanhoop ooit. Hier had ik al tientallen jaren gegeten helemaal mis, want ik had geloofd en vertrouwd op, onder meer, NFA. Ik had de beste bedoelingen gezien mijn kinderen het verkeerde voedsel. Gelukkig zijn onze kinderen troostte onszelf dat we niet de kans om beter te leren kennen had gehad. Zelfs Annika Dahlqvist die arts had niet beter gekend, maar hebben hun gedachten te veranderen. We bleven met onze koolhydraatarm dieet. Hoewel niet strikt gehandhaafd. Ik kocht een blikje keton en bloedsuiker stokken. Ik ging naar de strikte LCHF en gemeten ketonen in het bloed. Maar op een dag de impuls kocht ik een grote zachte ijs met chocoladesaus. “Het kan niet zo slecht zijn,” dacht ik. Toen ik thuis kwam heb ik geprobeerd om te zien of ik nog in ketose. Tot mijn grote verbazing deed peilstok uitslag op de bloedsuikerspiegel in de urine. Toen kreeg ik bang en kreeg een bloedglucosemeter en ging terug naar strenge LCHF.

    Ik heb geleerd, denk ik, wat ik kan en wat ik niet kan eten om me gezond te houden. Maar op een dag afgelopen zomer, toen ik alleen thuis was, had ik geen zin om te koken. Dom als ik was, nam ik een paar Polar rogge broden en geschaafd met veel boter en kaas op. Toen er was zo veel vet op de boterham, zal waarschijnlijk niet de bloedsuikerspiegel te veel stijgen, dacht ik. Na ongeveer een half uur, gemeten ik de bloedsuikerspiegel. Tot mijn schrik was het gestegen tot meer dan 13 mmol / l. Toen ik testte de bloedsuikerspiegel in de urine, zo ook de uitslag ook. Nu eindelijk, Ik begrijp dat ik aan de strenge LCHF moet houden. Ik ben geneigd te denken dat ik ben hyper-allergisch voor koolhydraten. Eigenlijk heb ik niet langer hunkeren voelen, of voor fruit, broodjes, gebak of snoep die ik zo leuk vond voorheen.

    Hier is een zeer kort verslag van mijn medische contacten in de afgelopen jaren: in 2010 toen we terug naar Zweden was verhuisd, was ik op bezoek van een arts en een heleboel monsters werden genomen. Wat mij vooral herinner van het bezoek is dat de bloeddruk was 110/60 en de dokter zei dat ik moet doorgaan met mijn levensstijl. Ik durfde je niet te vertellen dat ik aten LCHF omdat ik had gehoord hoe controversieel was en ook ik had toen nog niet ontdekt dat de bloedsuikerspiegel had ik weggelopen. In het begin van de zomer 2014 was ik bij een andere arts, omdat we naar een andere stad met een eigen medisch centrum was verhuisd. Hoewel deze arts wilde een heleboel monsters zouden worden genomen, want ik had de maag-bypass operatie. Ik vertelde hem dat mijn bloedsuiker stokken in de hoogte als ik niet me fit. De dokter antwoordde dat zowel mijn momentopname en mijn hemoglobinegehalte waren goed. “Het is omdat ik eten nauwelijks koolhydraten, ik vasthouden aan strenge LCHF”. “Dan denk ik dat je moet doorgaan met het”, was zijn antwoord. Ook deze keer alle monsters waren goed.

    Ik vandaag weeg wat 64 kg en is 176 cm lang. Ik voel me gezond en sterk en denken dat het leven.

    Veel dank aan allen die werken met deze!
    Het heeft veel voor mij betekend!
    Hartelijke groeten

    Ingegerd Salomonsson

    http://www.kostdoktorn.se/jag-kanner-mig-frisk-och-stark-och-tycker-att-livet-leker

  160. Jo tB zegt:

    Heb zojuist naar de presentatie van Jason Fung geluisterd (dank Alex). Zeer inspirerend. Hij had het over SGLT2 medicijnen, dus even een google zoek gedaan. Het kringetje is weer rond voor mij.

    De natrium-glucose-coltransporter 2-remmers zijn sinds 2013 op de markt in Nederland.
    canagliflozine (Invokana)
    dapgliflozine (Forxiga)
    empaglifozine (Jardiance)

    Mijn broer heeft recentelijk Invokana voorgeschreven gekregen van zijn endokrinoloog. Die heeft hem verteld dat de exces glucose het lichaam via de urine verlaat (uitplassen). Mijn huisarts kende deze medicijn niet (toen ik er naar vroeg) en zei het wel uit te gaan zoeken.

    Maar het via dieet doen is veel beter natuurlijk. Ik had ook nog nooit gehoord van de insuline index van voedsel. Moet ik gaan onderzoeken….

  161. Gert van der Hoek zegt:

    Insuline index, dat is ook nieuw voor mij , maar lijkt logisch en hier en daar schrikken. Ik zie bijvoorbeeld dat joghurt in glycemische index heeft van 62 en een insuline index van maar liefst 115.
    Kaas gaat nog: 55 om 45 .

    Ter vergelijking: ijs heeft een gl. index van 70 en ins. index van 89.

  162. Guido Vogel zegt:

    Resistent starch in rijst: http://www.volkskrant.nl/wetenschap/onderzoekers-presenteren-caloriearme-rijst~a3922848/

    Het artikel gaat vooral over het terugdringen van calorieen (uiteraard, CICO is nog het leidende gedachtengoed), maar met bepaalde typen rijst zou tot 50% RS bereikt kunnen worden.

  163. willem zegt:

    Ook in dezelfde Volkskrant, hedenochtend, op de pagina Opinie & Debat, als opvallend ingezonden stuk: ‘Wat was ik blij met modern voedsel’.
    Stukje geschreven door een 18-jarige die zich profileert als ‘bestuurslid van de Nederlandse Jeugdbond voor Geschiedenis en lid van de archeologische tak van de bond’.
    Dat dit stukje inhoudelijk rammelt (Otzi, de gletsjermummie (( die overigens ruim 5000 jaar geleden leefde!)), wordt aangehaald als bewijs dat ‘granen in de hele prehistorie het meest genuttigde voedsel’ was, en het allang weerlegde verhaal over de mens die destijds niet veel ouder werd dan 35 wordt van stal gehaald), is tot daar aan toe, maar dat een kletsverhaal door de betreffende redactie pontificaal geplaatst wordt, is onbegrijpelijk slordig.

  164. Corrien zegt:

    Ha Willem, mooi zo! Leuke reden om af en toe risotto weer van stal te halen. Rijst eerst aanzetten in olijfolie en dan langzaam met bouillon (bone-broth uiteraard) boter en parmezaanse kaas smeuïg maken….

    nee ik eet geen graan, maar RS 😉

  165. Bedankt, Willem. Het is onmogelijk om iets aan deze zelfgekozen ongeletterdheid te doen. Maar het zou wel erg leuk zijn om het even aan te pakken, al heeft dat natuurlijk helemaal geen effect 🙂 . Misschien doe ik het nog, puur voor de lol, waarschijnlijk laat ik het waaien. Esthers verhaal is afdoende.

    Ötzi 🙂 . Dan heb je dus echt de laatste jaren in een grot geleefd.

  166. Marietsebiel zegt:

    De tweet van de NJBG met mogelijk een nog grotere onzin artikel in de Volkskrant 😦 Oke lezersbijdrage, maar gevoed door het artikel van “Hoogleraar” Frans Kok. Lijkt wel op vertellingen in de Middeleeuwen #dewereldisplat . Zo worden onze (klein) kinderen dom gemaakt.

    NJBG ‏@NJBG_ 3 uur3 uur geleden
    De @NJBG_ staat in de @volkskrant! De (on)zin van het zogenaamde paleodieet versus een echt ijzertijd dieet: http://www.volkskrant.nl/dossier-brieven/wat-was-ik-blij-met-modern-voedsel~a3924008

    http://www.volkskrant.nl/dossier-brieven/wat-was-ik-blij-met-modern-voedsel~a3924008

  167. Guido Vogel zegt:

    Over jager-verzamelaars en microbioom: http://news.sciencemag.org/biology/2015/03/ancient-bacteria-found-hunter-gatherer-guts?rss=1

    Als moderne mens Paleo eten is mogelijk niet voldoende om missende bacterie Treponema (verbonden aan vertering van koolhydraten) terug te krijgen.

    ““So even if you could mimic a true paleo diet, you are still missing ancestral gut bacteria that were involved in food digestion in the paleo gut,”

  168. Guido Vogel zegt:

    @Gert: ik vraag me af welke yoghurt hier getest is. Niet de volvette (10%) variant vermoed ik. Mogelijk de low-fat/high sugar variant. Op wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Insulin_index) valt de yoghurt nl. in de categorie “Snack/confectionery”.

  169. Daniel zegt:

    Guido, interessant artikel over die gutflora. Ik ben al een tijdje bezig met “vieze” dingen eten: paardenbloemwortels en aardperen waar nog zand aan zit, dat lik ik er dan af. Vraag me af of er dit uiteindelijk voor zorgt dat mijn gut weer “ancestral” zal zijn.

    Zit me trouwens net te bedenken dat er heel wat mensen zijn die bakken met geld willen betalen voor een fecal transplant van die jagers verzamelaars in de Amazone 🙂

  170. Gert van der Hoek zegt:

    Dat is iets wat ik mis in de vele artikelen die tegenwoordig opduiken rondom de “gut flora”:
    hoe introduceer je en onderhoudt je dat?

    Anders eten geeft bepaalde bacteriën meer en andere minder kans, dat snap ik. Maar als bepaalde bacteriën buiten beeld zijn in onze leefomgeving, dan kun je ze niet makkelijk introduceren.

    De vraag staat ook nog open: hebben we veel baat bij een microbioom a la de Hazda? Want hun voedingspatroon en leefwijze kunnen wij niet nabootsen hier. Maar moet dat dan?

  171. Daniel zegt:

    @Gert. Volgens Dr. BG helpt het aflikken van vieze groente bij het introduceren van nieuwe soorten in de darm. Maar zelf merk ik er weinig van (al heb ik niets getest).

    Ik denk dat een meer diverse darmflora veel voordelen geeft, Voordelen waarvan we nog niet eens weten dat ze bestaan. Ik las laatst ergens een artikel dat een bepaalde E. Coli bacterie beschermt tegen Malaria. (http://www.nu.nl/wetenschap/3946326/darmbacterie-wekt-bescherming-malaria.html). Dus hoe diverser de darmflora hoe minder kans je hebt op allerlei ziektes en aandoeningen, is mijn mening.

    Maar ik ben het helemaal met je eens. Artikelen vertellen alleen hoe goed het is om een diverse darmflora te hebben. Maar meer dan het simpele advies “slik probiotica” wordt er niet gegeven en de 30-50 soorten die je met probiotica kan introduceren zijn veel te weinig.

  172. Louise zegt:

    Relatief nieuwe aan de probiotica-horizon: Bacillus soorten, zie bv http://www.gomegaspore.com/faqs/. In Prescript Assist zitten er ook een paar. Weer eens wat anders dan Lacto’s en Bifido’s, maar vast nog lang niet genoeg.
    Ik heb ook wel eens ergens gelezen dat in zelfgemaakte zuurkool (etc) veel andere bacteriën en gisten meekomen, maar kan er geen artikel over vinden.
    Zou je ook niet gewoon wat bacteriën/sporen inademen als je buiten loopt?

  173. Gert van der Hoek zegt:

    Een fantastich goed verhaal over de eerder aangehaalde onderzoeken naar het microbioom bij verdwijnende volken door de fenomenale Ed Yong:

    http://www.pbs.org/wgbh/nova/next/body/microbiome-diversity/

    Conclusie: we weten er nog (bijna) niets van: “We are like conservationists who are trying to restore a forest when they have only ever seen deserts”.

  174. Tije zegt:

    in Trouw stond van de week een stukje over een gevonden gen dat het lichaamsvet zou verdelen. Hieruit afkomstig de volgende excerpt:

    “In een tweede experiment kregen alle vissen vetrijk voedsel, wat op den duur kan leiden tot ongevoeligheid voor insuline, wat weer een risicofactor is voor diabetes type 2 en hartziektes.”

    Even de originele studie opgezocht, maar het staat ook in dit abstract. Iemand hier een verklaring voor?

  175. Gert van der Hoek zegt:

    Tije: je kan er weinig van zeggen als je niet weet welke vetten gebruikt zijn en waar de rest van het menu uit bestond, bijv. hoeveelheid KH en /of fructose.

    Er zijn ook studies die zeggen dat vlees “geassocieerd” wordt met IR. Dat blijkt dan bij nader inzien “genuanceerd” te liggen… 😉

  176. Tije zegt:

    Gert,
    Andreas Eenfeldt zwengelde de discussie over dat laatste onlangs nog eens aan met de volgende blog. Neigt meer richting AGE’s.

  177. Gert van der Hoek zegt:

    Nog een voorbeeld – 1 van de vele – waarin vet wordt gelinkt aan nadelige gezondheidseffecten.

    http://www.sciencedaily.com/releases/2015/03/150326110954.htm

    Zou heel goed kunnen: veel vet, maar dan in combinatie met de nodige koolhydraten vermoeden we dan.

  178. Het antwoord op dit ‘raadsel’ zit in de samenstelling van de chow. Niks is makkelijker dan muizen een obesogeen en inflammatoir microbioom bezorgen. Geef de beestjes een werkelijk high fat voeding en je keert diabetisch nierfalen om 🙂 .

    http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0018604

  179. Aldert zegt:

    http://www.iflscience.com/health-and-medicine/4200-year-old-egyptian-skeleton-showed-signs-breast-cancer
    Het oudste geval van borstkanker….
    Dat bewijst dat het geen moderne ziekte is.
    Ze snappen het helemaal! 🙂

  180. @Aldert, Ja, zucht 🙂 .

    Chocka heeft net een commentaar geplaatst onder de post over aardappelzetmeel/resistant starch. Aangezien die pagina (bij mij althans) niet meer laadt vanwege veel te veel recties, plaats ik het commentaar maar even hier.

    Chocka meldt:

    Verbeeld ik het mijzelf of zal het daadwerkelijk zo zijn? Behalve dat het easy is vol te houden, want de AZM laat zich makkelijk oplossen en de smaak is mij (blijft) neutraal. Daarnaast ervaar ik de volgende punten die staan beschreven zeker: Flatulentie; Beter, gelijkmatiger humeur en Hogere inspanningstolerantie. Zeker die laatste was vorige week tijdens de 2,5 uur badminton goed te merken. Waar ik afgelopen weken het laatste half uur vaak langzaam dood ging, merkte ik nu dat dit niet het geval was. Kan een eenmalige uitzondering zijn geweest, maar betwijfel dat. Dus afgelopen vrijdag * maar weer opnieuw uitgeprobeerd. Wat betreft humeur, merk ik mijzelf op dat er meer rust in het lijf zit. En die flatulentie blijft overigens vooralsnog wel even door toeteren. Ondanks dat normaliter gemiddeld dagelijks een goeie bolus had, merk ik wel dat het lichaam mij vaker naar het toilet laat gaan om met enige regelmaat wat af te vloeien. Dus weer een blijvertje om mee door te gaan…..

    Its amazing!!! Ik kan na afgelopen vrijdag (*) met zekerheid vaststellen dat de hogere inspanningstolerantie een feit is. Na 3 uur badminton liep ik nog te stuiteren, waarvan zelfs 5 enkele partijen heb gespeeld (meestal kwam niet verder dan max 2)

    Het is belachelijk maar waar, heel vreemd, had het niet verwacht, maar is het is wel zo. Wat het nu precies doet waardoor het zo komt, weet ik niet, alhoewel ik mijzelf dit nu wel afvraag dat door zo iets simpels als AZM 3x daags te nemen???

    Misschien heeft Melchior of iemand anders daar de verklaring voor, ben erg benieuwd.

  181. Faraday zegt:

    Aldert, je stelde:
    “Het oudste geval van borstkanker….
    Dat bewijst dat het geen moderne ziekte is.
    Ze snappen het helemaal!”

    echter onderzoek hierover doet de wetenschap toch twijfelen of het al dan niet een moderne beschavingsziekte is:
    http://www.nature.com/nrc/journal/v10/n10/full/nrc2914.html

  182. Maar Faraday, dat rapport in Nature gaat over het zelfde onderzoek, toch? In mummies van de oude Egyptenaren, zeg maar de hoogbeschaafde oer broodbakkers.

    @Chocka,

    Meest voor de hand liggende verklaring is toename boterzuurproductie. Leidt tot meer mitochondriën en dus tot meer energie. En tot betere barrierefunctie darm en BBB.

  183. Petraaaa zegt:

    Ik kon niet terugvinden waar er al eerder over gediscussieerd is en ik weet niet hoe wetenschappelijk correct dit artikel is, maar ik vond het zelf heel interessant om te lezen dat moedermelk het bacteriënlandschap van een baby beïnvloedt en daarmee mogelijk het zenuwstelsel: http://phenomena.nationalgeographic.com/2015/04/08/could-mothers-milk-nourish-mind-manipulating-microbes/.

  184. Gert van der Hoek zegt:

    @Petraaaaa : als Ed Yong iets schrijft, ga er dan maar vanuit dat het correct is, 1 van ’s werelds beste wetenschapsjournalisten, zoniet de allerbeste.

    Mooi dat er steeds weer stukjes van de puzzel gelegd worden, ook al zijn ze superklein.

  185. Prachtig artikel, Petraaa! En super aannemelijk.

  186. Dairy Solutions zegt:

    Dingetje; mijn dochter van 9 eet van alles en blaast altijd hartstikke rood op de Ketonix ( http://www.ketonix.com ) dus is voortdurend behoorlijk in ketose.

  187. Dairy Solutions zegt:

    Mooi verhaal van Dominic D’agostino (weer) over ketose

  188. Micha zegt:

    Dag allen,

    In de context van deze discussie wil ik deze zeer toepasselijke post van Sarah Ballantyne graag met jullie delen:
    http://www.thepaleomom.com/2015/05/adverse-reactions-to-ketogenic-diets-caution-advised.html
    Wat mij betreft een goede en genuanceerde post, het logische vervolg van haar PaleoFX praatje waarin ze wijst op de potentiële nadelen die aan permanente ketose verbonden kunnen zijn voor een significant deel van de mensheid (en dat het voor de meesten ook niet nodig zou zijn om in permanente ketose te verkeren). Dat praatje is alleen nog niet gratis beschikbaar, dus daarop nog even wachten, maar in de podcast wordt er ook over gesproken:
    http://www.thepaleomom.com/2015/04/tpv-podcast-episode-140-the-danger-of-ketogenic-diets.html
    en verder ook in:
    http://www.thepaleomom.com/2015/05/tpv-podcast-episode-141-paleo-fx-2015-recap.html

    In de post benadrukt Sarah het therapeutische potentieel van (semi-)permanente ketose voor sommige aandoeningen, maar wijst ze terecht op mogelijke nadelen van zo’n dieet als universeel lapmiddel. Ze doet dit op basis van de beschikbare literatuur hierover, die ze tezamen met de hier al vaker geprezen Denise Minger heeft onderzocht. Citaat uit de post:

    For every anecdotal story of someone who has regained their health with a ketogenic diet, there’s a counterpoint story of someone who derailed their health with an identical diet. I’m not here to trade anecdotes. I’m here to cite a collection of scientific papers, including results from clinical trials, case studies, and mechanistic studies that show a potential dark side to the ketogenic diet. And that dark side is one that everyone needs to be aware of while they perform their own individual cost-benefit analysis to decide whether this dietary strategy is worth attempting for them.

    Ik bespreek hier kort de observaties die voor mij het meest duidelijk naar voren kwamen:

    Ten eerste dat je niet zo maar aan een ketogeen dieet (dus nutriotional ketosis of permanente ketose) moet beginnen en dat er zeker voor een gedeelte van de bevolking risico’s aan verbonden zijn. Dus doe goed onderzoek en leest u zich goed in voordat u hieraan begint, aangezien dit dieet voor sommigen zeer ongewenste bijwerkingen kan hebben (zie de voor- en nadelen infographic: http://www.thepaleomom.com/wp-content/uploads/2015/05/Keto-Infographic.jpg ).

    Ten tweede en hiermee samenhangend bespreekt ze mogelijke nadelen voor sommige lieden aan de hand van de bestaande literatuur over onderzoeken naar ketose. Zij stelt dat in de discussie over ketose de nadelen die nadrukkelijk uit de literatuur naar voren komen eigenlijk vrijwel niet genoemd worden in deze discussie. Met dat praatje op PaleoFX en deze post probeert ze wat meer balans in de discussie te brengen. Persoonlijk ervaar ik dit ook zo en tot het lezen van deze post en het research review (http://www.thepaleomom.com/wp-content/uploads/2015/05/Ketogenic-Diet-Literature-Review.pdf ) was ik alleen heel erg in de verte op de hoogte van mogelijke nadelen van een permanent ketogeen dieet en zeker niet dat ze voor zo’n groot gedeelte van de onderzochte deelnemers zouden gelden. Het is dus niet als paleo dat je er ongestraft aan kan beginnen. Het is ongeveer hetzelfde als met suppletie van resitant starch of aardappelzetmeel: ook dit werkt wonderen voor sommigen en desastreus voor anderen. Voor een derde groep is er vrijwel geen merkbaar effect. Zo lijkt het dus ook met de ketogene diëten te zijn:

    Ten slotte enkele persoonlijke observaties mede naar aanleiding door het lezen dit artikel:
    Ten eerste was ik al redelijk overtuigd door het argument dat er geen traditionele bevolking is die ervoor verkiest om honderd procent van de tijd in voortdurende ketose te verkeren (gezien ruilhandel waarbij bij een gebrek aan koolhydraten deze graag ruilt voor vleesproducten etc.).
    Ten tweede vind ik het ook tekenend dat je toch al redelijk makkelijk door incidenteel te vasten, door te slapen en door te sporten in ketose kan komen dat ‘metabole flexibiliteit’ de voorkeur geniet. Voor sommige lieden zal voortdurende ketose preferabel zijn, maar dat betekent niet dat het voor iedereen wenselijk is.
    Ten derde ben ik benieuwd wat ze precies in de onderzoeken met de ‘adverse effects’ aten. Ik vraag me af of je –indien je dan in nutritional ketosis wilt zijn die nadelige effecten niet kan voorkomen door veel schaal- en schelpdieren, orgaanvlees en mergbouillon en véél groene bladgroenten e.d. te eten dit goeddeels kan voorkomen. Maar je dieet wordt er niet makkelijk op lijkt me, wat weer spreekt voor het zeer bewust en goedoverwogen beginnen aan dit dieet.

    Ps. u leest hier duidelijk en ik benadruk nog eens dat dit gaat over permanente en niet cyclische ketose of ketose in het algemeen 

    Pps. Leest die post!

  189. willem zegt:

    Dank je, Micha.
    Heb nog niet alles aangehoord en gelezen, maar begrijp de rode draad wel. Bovendien heb je die heel duidelijk al aangegeven.
    We hadden het er al vaker over, over ketose. sommigen zien die als een wondermiddel om van veel narigheid af te komen. Anderen als een mogelijke gezondheidsverbeterende wijze van dieet.
    Ik sta er eigenlijk steeds al sceptisch tegenover. In al die soms o zo verwarrende onderzoeksresultaten en meningen, die elkaar ook nog eens voortdurend tegenspreken, probeer ik steeds de biologische logica als leidraad te nemen. En ik zei het al vaker: in ons ‘land van herkomst’ zal niet of nauwelijks (denk aan natuurrampen of ziekten) gebrek aan voedsel zijn geweest. Waarmee ook vormen van ketose uitzonderingen waren.
    Het je voeden volgens ‘het bierviltje’, wat tamelijk makkelijk kon, daar in zuidoostelijk Afrika, is nog steeds nergens en door niemand onderbouwd als ‘dieet’ gebrandmerkt.Het ligt dicht bij onze oorspronkelijke voedingswijze. Al die hypes op voedingsgebied vallen wel onder het begrip ‘dieet’, zelfs de aanbevelingen van het Voedingscentrum.

  190. Hoi Micha,

    Nog bedankt voor het attenderen op Sarah’s post en lezing over de eventuele nadelen van langdurige, permanente ketose. Ik heb nu vrijwel al haar referenties min of meer nagetrokken en kan slechts concluderen dat we er weinig uit kunnen concluderen. Zoals ik al eerder zei zijn de werkelijk enge adverse reactions, zoals plotse hartdood en torsade de pointes, waargenomen in kinderen met ernstige onderliggende pathologie, die ook medicijnen met notoire bijwerkingen gebruikten. Daarnaast kregen deze patiënten geen normaal ketogeen eten, maar formules met een vage nutriëntensamenstelling en gebaseerd op voornamelijk maïs- of sojaolie. Met name seleniumgebrek is een reëel gevaar wanneer mensen langdurig uitsluitend dergelijke formulevoeding gebruiken.

    Het is zeer wel mogelijk dat een zwaar ketogene voeding met 90+ energieprocent vet problematisch is, maar ik vind niet dat het bewijs is geleverd. Overigens lijkt me zo’n zwaar ketogene voeding vanuit evolutionair perspectief wel ‘raar’ en niet aan te bevelen, tenzij therapeutisch bij bijvoorbeeld een hersentumor.

    Ik stond overigens redelijk versteld van de analyse van mijn voedseldagboek door Berthe en Margriet. Hoewel ik min of meer eet als een veganist die zijn maaltijden aanvult met vis en schaaldieren en vlees, pakte mijn energieverdeling als volgt uit:

    Vet: 60%
    Koolhydraten: 16%
    Eiwit: 16%
    Alcohol: 3%

    Waar die missende procent zit, weet ik niet 🙂 .

  191. apaulonia zegt:

    De analyse van mijn voedseldagboek was:
    Vet : 65%
    Koolhydraten : 10%
    Eiwit : 24 %
    Vezel : 1%

    In deze periode at ik meer vlees en minder groente bij wijze van experiment. De missende procent is mogelijk de vezel.

  192. Tije zegt:

    Hierbij die van mij:

    Eiwit: 25 %
    Koolhydraten: 4 %
    Vet totaal: 70 %
    Voedingsvezel: 1 %
    Totaal aantal Kcal: 2674

  193. Ha, interessant. Iedereen even posten graag 🙂 . Mijn calorieën zaten wel erg laag. 2060 kcal! En daar zat een dag tussen waarop ik een bezoek aan Grun bracht op fiets. Plus ik freeletics bijna elke dag. Toch eerlijk bijgehouden. Snap niet.

  194. Tije zegt:

    Ik moet zeggen dat ik die week redelijk zat te proppen. Ik probeer wat extra spieren aan te zetten, lukt aardig 😉

  195. Stillewillie zegt:

    Mijn lijstje:
    Kcal: 1687
    Alcohol: 6%
    Eiwit: 16%
    Koolhydraten:24%
    Vet: 51%
    Vezels: 3%

  196. apaulonia zegt:

    Totaal aantal Kcal was bij mij 2699. Mijn beweging bestond die week uit het geven van 13 sportlessen, waarvan 6 stoelgym. Daarbij getuinierd en twee wandelingen van gem, 60 minuten gemaakt.

  197. Micha zegt:

    Dag allen,

    hierbij mijn macro’s:
    -Alcohol totaal 1 %
    -Eiwit totaal 15 %
    -Koolhydraten totaal 28 %
    -Polyolen totaal 1 %
    -Vet totaal 52 %
    -Voedingsvezel totaal 3 %
    Totaal 2515,8 Kcal

    Ik was ook aangenaam verrast dat ik zo om en nabij de ADH qua energiebehoefte zat 🙂

    Wat betreft die ketogene onderzoekanalyse: ik speculeerde al dat jouw conclusies adh van het onderzoek: “Zoals ik al eerder zei zijn de werkelijk enge adverse reactions, zoals plotse hartdood en torsade de pointes, waargenomen in kinderen met ernstige onderliggende pathologie, die ook medicijnen met notoire bijwerkingen gebruikten. Daarnaast kregen deze patiënten geen normaal ketogeen eten, maar formules met een vage nutriëntensamenstelling en gebaseerd op voornamelijk maïs- of sojaolie”
    ten dele aan de grondslag zouden liggen van de problematiek in de onderzoeken die Sarah noemde. Dan zijn er nog een behoorlijk aantal n=1’s die niet op ketogene dieten leken te draaien, maar ook daar ben ik benieuwd wat die mensen nu precies aten. Er is ketogeen (boter kaas en eieren en spek) en ketogeen (spinazie, haring, amandelen, avocado en lever), iedereen hier kan zelf wel het micronutriënten/vezel/voedingswaarde onderscheid uitopmaken, denk ik zo.
    Wat ik sowieso relevant vind is dat we (als in mensen die zich vanuit een evolutionair perspectief laten inspireren) een (permanent) ketogeen dieet niet als allesoplossend wondermiddel beschouwen en dat voor sommige problematiek ketogeen blijkbaar averechts kan werken. horses for courses dus , want we zijn tenslotte niet allemaal onbevlekte oermensen, maar nemen allemaal onze eigen problematiek mee, verkregen door de glorieuze Westerse/moderne levensstijl.

  198. Guido Vogel zegt:

    Ruim de helft van Europese mannen stamt af van 3 oervaders. http://www.volkskrant.nl/wetenschap/ruim-helft-europese-mannen-stamt-af-van-drie-oervaders~a4034673/?akamaiType=FREE

    Kunnen we dan ook stellen dat het aantal voedigspatronen dat bij het genetisch profiel ook niet veel meer dan 3 zal zijn?

  199. Micha zegt:

    Ha Guido, interessant artikel dit. Vervolgens vraag je je dan wel weer af: van welke oervaders stammen die andere 50 % af?
    Wat betreft je vraag: nee, kan je niet stellen om verscheidene redenen:
    ten eerste is dit is een nogal mansgeörienteerde zienswijze: er zijn ook vrouwen in het spel om kindertjes te verwekken zoals je ongetwijfeld weet. En daar is weer andere variatie;
    ten tweede is er voor een voedingspatroon sprake van mogelijkheden en gelegenheden: een genetische make-up kan meerdere voedingspatronen toestaan en blijkbaar konden deze drie heren goed op de Noord-europese kost gedijen. Dit sluit natuurlijk niet uit dat ze op een ander voedingspatroon ook hadden kunnen leven.

  200. Tije zegt:

    Het enige dat we kunnen constateren is dat deze 3 personen een eigenschap hadden (landbouw bedrijven?) wat hen in staat stelde meer nakomeling te krijgen dan de jager/verzamelaars. Wat die eigenschap precies was? Misschien waren ze beter in staat rijkdom te vergaren… Of vrouwen te behagen……

  201. Guido Vogel zegt:

    Dat denk ik ook Tije. De relatie tussen een “boerengen” en een “boereneetpatroon” moet nog wel even onderbouwd worden. Er zijn genoeg alternatieve verklaringen. Melchior meldde op Twitter al dat de boeren er waarschijnlijk op vooruit gaan als ze Paleo gaan eten.

  202. Hans zegt:

    Korte lezing/video over een jaar ketose 7.41 min. maar liefst , om de grote lijnen eruit te halen kost mij minstens 7.41 UUR om 7.41% te begrijpen 😉
    Het mooie is natuurlijk i.t.t een live symposium dat je eindeloos terug kan spoelen en pauzeren om tekst te lezen https://vimeo.com/147795263

    Bedenk opeens dat het wel errug lang duurt met de video’s van het AHS ……….

  203. Tije zegt:

    Hans,
    Toevallig is gisteren de video van Tom Fox online gekomen! Bekijk ‘m op: https://www.youtube.com/watch?v=r-2JelTJjCw

    Waarschijnlijk dat dit weekend nog meer videos online komen. Het schijnt een vrij bewerkelijke klus te zijn.

    • james zegt:

      Kan ik me voorstellen Tije. Die eerste van Tom Fox is daar m.i. een duidelijk voorbeeld van. De slides en de preek zijn alles behalve synchroon. Beetje irritant om de audience te horen lachen en je hebt geen idee wat er te lachen valt, Toch moet dat niet zo moeilijk zijn. Weet dat toevallig omdat ik daar wat ervaring mee heb. We plaatsen de slides altijd later in de video opnames. Maar je hebt er wel een ”itinerary’ (draaiboek) bij nodig.

  204. Hans zegt:

    Op mijn wenken bediend , Tije 🙂

  205. Alex zegt:


    Episode 1 Peter Attia on how to live longer and better

  206. Alex zegt:


    Dominic D Agostino discusses the physiological benefits of nutritional ketosis

  207. Wim zegt:

    Dit is op Low Carb in Lowlands herblogden reageerde:
    En weer een juweeltje uit de schatkist van Melchior Meijer.

  208. Dairy Solutions zegt:

    ‘SORRY, NO POSTS FOUND’ ?

Plaats een reactie