De Ted Talk van Stephan

Dr Stephan Guyenet van Whole Health Source heeft een Ted Talk gegeven. Ik ben een enorme fan van Stephan en heb zijn publieke queeste naar ‘de optimale humane voeding’ van meet af aan met grote belangstelling gevolgd. Langzaam groeide Stephan uit tot de man van de Food Reward Theory of Obesity. Als ik het goed begrijp sluiten zijn ideeën erg aan bij die van onze Jaap Seidell, wiens boek ik nog steeds moet lezen. Enjoy.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op De Ted Talk van Stephan

 1. James Pott zegt:

  Nice Summary. Natuurlijk weinig aan toe te voegen en in feite weinig nieuws onder de zon voor de lezers van dit blog en velen andere like minded. Ben het echter oneens met Stephan met zijn opmerking – enkele malen herhaald- dat onze voeding meer diverse is. Ik denk dat we het er over eens kunnen zijn dat die diversiteit schijn is. Het zijn een paar voedings ingredienten die in honderden verschillende produkten terug komen. En iedereen weet wat dat is. De basis is steeds smaller geworden.

 2. George zegt:

  Leuke uitspraak/tweet van Mike O’Donnell (The IF Life: http://www.theiflife.com ):
  Animals kept in zoos get fatter. Animals left in wild stay leaner. Maybe us humans are also in a zoo of a different kind. #deepthoughts 🙂

 3. George zegt:

  maar zo gek is die uitspraak nog niet; ik zag vanmorgen deze tweet van Prof.dr. Noakes over zieke olifanten in de dierentuin en wat ze er aan deden om hun gewicht en gezondheid weer in orde te brengen:
  http://journalstar.com/news/local/elephants-pudgy-posteriors-is-focus-of-lincoln-zoo-research/article_8435f220-ae5f-55b1-92a3-59c2e9f14822.html

  • “In zoos, they are fed produce, fruit, grains and hay. And most zoos feed their elephants the highest quality of hay — hay that is high in volume and calorie-rich, Morfeld said.”

   Haal de ‘grains’ weg en het probleem is opgelost. Al sinds de jaren ’50 is bekend dat wilde olifanten hart- en vaatziekten ontwikkelen als ze worden bijgevoerd met brood.

   Zie ook deze post over gorilla’s die in gevangenschap hartproblemen ontwikkelen, maar genezen zodra de door dietistes ontwikkelde ‘voedingsrijke’ biscuits worden vervangen door hun evolutionair correcte voeding.

   https://melchiormeijer.wordpress.com/2012/01/26/paleo-apenkool/

   Ik ben in de rimboe en kan slechts sporadisch online.

 4. George zegt:

  Maar weer eens terug naar good ol’ Stephan:
  hier beredeneert hij waarom afvallen zo moeizaam zo niet onmogelijk is door minder te eten dan je nodig hebt. Het is duidelijk dat minder calorieën eten theoretisch zou werken als er maar twee factoren zouden zijn, maar de mens is een systemisch en gecompliceerd intra- en interactief wezen, dus geen lineaire aftreksom:
  http://wholehealthsource.blogspot.nl/2014/02/mysteries-of-energy-balance-and-weight.html

  Ook interessante verklaring voor stagnatie (weight loss plateaus)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s